1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.10.02. 11:50 HaFr

A mi megközelítésünk

Hogy az elején kezdjem, Warren Buffettet idézve, ez nem az az ország még, amelyet bármelyik idióta eligazgathat (mégis azok igazgatják) -- de (közel) azzá kell tenni. Ez az idiótabiztos állam csak abban az esetben valósulhat meg, ha az állam viszonylag kicsi, szabályozottan és átláthatóan működik, és hatékony. Az az állam szolgálja a közjót, amelyik ilyen, ennél nem kell több vagy más. A közjót az emberek és a társadalom állítják elő (és ezzel ők definiálják), az államnak mindössze az a dolga, hogy megkönnyítse és szolgálja a közjó előállítását a megfelelő intézményrendszer fenntartásával, amelynek a versengő pártok és a versengő nyilvánosság az első és legfontosabb kritériumai.

Az államot (és az azt képviselő ilyen meg olyan embereket) nemzetmentő szerepben feltüntetni a nemzet hanyatlásának első, de annál biztosabb jele. Ha egy államnak (illetve az államot kisajátító politikai frakciónak, erős embernek) víziója van, netán nemzetet akar menteni, abból rövidesen tömegmészárlás lesz. Röviden, az államot a helyére kell rakni végre, ami azt illeti -- más okból --, az egész, egyre versenyképtelenebb Európában is. A mi eszményünk a szabad társadalom és a szolgáló állam. 

Mármost a mi mozgalmunknak persze van víziója is (illetve nem annyira persze, mert pl. a baloldalon nincs ilyen, és a jobboldalon is csak egy rafinált fajta, amelyben a vízió és a közjó evidensen elválik egymástól, amely így a nemzetet illetően nem is tekinthető víziónak). A mienk röviden ennyi: irigyelt ország. Miért alkalmas vízió ez? 1. Bevallott vagy bevallatlan (vagy máris kihasznált) vágya ez mindenkinek, tehát inspiráló. 2. Alkalmas a jelenünk, a magyarság állapotának és lehetőségeinek reális felmérése (piszkosul nem vagyunk az). 3. A többi nemzet kontextusába helyez minket, amennyiben az ő mércéik (a globálisan elérhető, ortodox mércék) szerint akarunk irigyeltté válni, egyebekben pedig -- mivel csak az irigyelhető, ami a közös sztenderdek szerint az -- irány a fekete lyuk. 4. Rögzíti a sorsunk versengő voltát (nem válhatunk sikeressé, ha nem válunk versenyképessé), 5. Kijelölhet egy utat, amelyen végig lehet menni értelmes és szisztematikus munkával. A mi víziónk tehát az irigyelt nemzet.

A kapitalizmus a legracionálisabb -- had nevezzem így -- filozófia. Vagy életmód. Irigyelt nemzetté nem lehet másképp válni - hangsúlyozom, nincs az az Isten, hogy másképp lehetne --, csak a lehető legjobban, leghatékonyabban megvalósított kapitalista filozófia alapján (ki hiheti komolyan, hogy néhány tucat karrierpolitikus és bürokrata agya helyettesítheti egy innovatív társadalom potenciáját?). E kapitalista filozófia persze alkalmazkodik a néplélek adott állapotához, de csak annyira, amennyire a működése szempontjából muszáj.

A magyar népben órási tartalékok rejlenek egy hatékony kapitalista rendszer működtetése szempontjából, mert 1. annyira az elején jár még ennek az útnak, 2. az egoizmusnak olyan tartalékai vannak benne (amelyet most az állam kihasznál az alávetésében), hogy a kapitalista individualizmus szabályozott etikai környezetében ez rendkívüli innovációs erőt tudna mozgásba hozni -- összehasonlíthatatlanul nagyobbat, mint pl. a túlfegyelmezett német társadalomé. Rendszer és individualizmus kettős spiráljában kell gondolkodnunk, aki ebből kilép, főleg ha egy egész nemzet teszi ezt, akár a kötélhez is nyúlhat.

A kapitalizmus az autonóm egyén és a koordinált társadalom filozófiája, amelyben az államnak -- jó esetben -- csak szolgálói szerep jut. A legsikeresebb kapitalista embertípus és a legsikeresebb, leghatékonyabb társadalmi közeg az, amelyben az emberi integritás, a tehetség/oktatás, és a kedvező szokások egysége együtt jelentkeznek, és megtermékenyítik a kultúrát. A jól szabályozott kapitalizmus képes a leginkább az elesettek és hátrányos helyzetűek felemelésére, a társadalom integrálására, a politikum hatékony felhasználására.

A kapitalizmus olyan anyagi és szellemi kultúrát teremtett eddig is, amelybe csak a kulturálatlanság, a bosszúvágy és a gőg keresztezéséből támadó politikai rémalakok tudnak nemzetrontást meg hanyatlást beleolvasni. A minél több ember magántulajdonán alapuló társadalmi interakciók rendszerének tehát nincsen alternatívája (ez a kapitalizmus), ha egy nemzet irigyeltté akar válni. Ha a havasi pásztorok lelkét és életmódját ápolná a legszívesebben, akkor persze van (alternatíva). De akkor se felejtse el, hogy mindig lesznek, akik titokban vagy látványosan megnyírják a juhait, ellopják a bárányait, és közben röhögnek az programszerű ártatlanságán. És ezek általában ugyanazok lesznek, akik felküldték a havasokba.

Lurdy, október 5 (szombat), 10 óra. Találkozzunk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr855547296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2013.10.02. 13:05:24

Pontosan !
Ha Orbánnak lenne,lett volna bátorsága,víziója a sikerhez és sikerről,akkor az elhíresült fél-ázsiai dumáját úgy folytatta volna,hogy ez,pont ez lehet annak a sikernek az egyik tartópillére, amelyre tényleg lehet alapozni egy egészen más - nem ilyen szocializmus-féle,kollektivista - állami konstrukciót.

toportyánzsóti 2013.10.02. 14:04:55

Már folyik a tömegmészárlás,devizások lesznek öngyilkosok,kórházi fertőzésben ezrek halnak meg a nemzeti mázzal leöntött narancsdilettantizmus miatt.Tovább tépi a balsors a magyart.

OkoskaTo:rp 2013.10.02. 23:40:51

@toportyánzsóti: Becsszóra láttam, itt tép engem is.

hehe64 (törölt) 2013.10.02. 23:53:02

" Irigyelt nemzetté nem lehet másképp válni - hangsúlyozom, nincs az az Isten, hogy másképp lehetne --, csak a lehető legjobban, leghatékonyabban megvalósított kapitalista filozófia alapján"

Valóban.
Az általad leírt rendszer leánykori neve szocializmus.

"A minél szélesebb magántulajdonon alapuló társadalmi interakciók rendszerének tehát nincsen alternatívája (ez a kapitalizmus)"

Ha hülyeséget vastagítottan írsz, attól az még hülyeség marad.

A tőke valóban hatékony működése, azaz a kapitalizmus általunk ismert legfejletteb formája ugyanis kizárja a "minél szélesebb magántulajdonon alapulást".
A tőke valóban hatékony működése kizárólag közösségi alapokon elképzelhető mint résztulajdon, azaz a haszonból minél több azt megtermelőnek részesednie kell. (Lásd pl. Dánia.) Amennyiben ez nem teljesül, a gazdaság válságból válságba támolyog, mert nem lesz "fizetőképes kereslet".

Az (általunk) olyannyira irigyelt "nyugati életstílus" (melynek már csak a romjai vannak meg), egy louisianai kormányzó tevékenységének köszönhetően jött létre, mivel az ő programjának "könnyített" változatát vette át Roosevelt New Deal néven, és ezen program képezte az alapját a nyugati fellendülésnek egészen a hetvenes évekig.

A jelenleg uralkodó neokon/neolib trend a kapitalista gazdaság létalapjait zabálja fel, soha nem látott tőkekoncentrációt létrehozva, és a társadalmak döntő részét teljesen indokolatlan nyomorba döntve. Ezen trend korlátlan uralmának hatásai Magyarországon nagyon jól megfigyelhetők.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.03. 00:12:02

@hehe64:

"Amennyiben ez nem teljesül, a gazdaság válságból válságba támolyog, mert nem lesz "fizetőképes kereslet"."

Mondják ezt a Keynesiánusok, akik gazdaságpolitikája "válságból válságba támolyog".

"Roosevelt New Deal [...] ezen program képezte az alapját a nyugati fellendülésnek"

Valószínűleg: nem is volt 1937-38-as recesszió az USA-ban amikor az ipari termelés 30%-al csökkent, a munkanélküliség 14,3%-ról 19%-ra ment fel, a gyártók által megtermelt termékek 37%-al estek és a személyi jövedelmek 15%-al csökkentek.

hehe64 (törölt) 2013.10.03. 00:33:20

@neoteny:
Meddig is tartott a gazdasági válság?
Mettől?

Mennyire is emeli a milliárdosok számának rapid növekedése a "tömegek" életszínvonalát?

Egyáltalán tisztában vagy e a kapitalizmus jelenleg ismert legfejlettebb formájával mint gazdasági rendszerrel? (Annyit elárulok hogy Keyneshez semmi köze.)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.03. 00:39:05

@hehe64:

Meddig is tartott a 13 hónapos recesszió ami a New Deal bevezetése után történt?

Mennyire is csökkenti a milliárdosok számának növekedése a "tömegek" életszínvonalát?

A "fizetőképes kereslet" hiánya egy Keynesiánus gondolat, akármennyire is próbálod tagadni.

hehe64 (törölt) 2013.10.03. 00:44:56

@neoteny:
Azt hiszem egy válasz neked még sok is.

"Mennyire is csökkenti a milliárdosok számának növekedése a "tömegek" életszínvonalát?"

Pontosan annyival amennyi hasznot véglegesen kiszivattyúznak a piacról. Milliárdosonként alsó hangon tízmilliárd körüli összeg kerül ki véglegesen a gazdaságból, ami egyébként a "fizetőképes keresletet" gyarapítaná.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.03. 00:50:09

@hehe64:

"Pontosan annyival amennyi hasznot véglegesen kiszivattyúznak a piacról."

Mert a párnacihában tartják a "véglegesen kiszivattyúzott hasznot"? Ennyire nem lehetsz naiv.

nem várt fordulat 2013.10.03. 02:52:01

@hehe64: nem baj józsi, maj nyomtatunk újat!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.03. 06:12:44

@hehe64: Aha, mert ez lett volna a bölcsesség :( ez a brossú izű leninizmus lájt. Hát, apám.. ezért kár volt így felnyomnod magad.

felcsutisuttyo 2013.10.03. 07:10:30

Ha nem mész el SZAVAZNI A NEMZETI HÜVELYKMUTYI ÉS BANDÁJA ELLEN,, bárkire szavazz csak a kis sutyerákra nem.....akkor MÉG KEMÉNYEBB Diktatúra vár a Magyar NÉPRE.AZAZ A MÚLT FOLYTATÓDIK.....
Ha elmész megteszed a szavazatodat, a Kis sutyerák és bandája ellen, akkor a JÖVŐ ELKEZDŐDIK....

nevetőharmadik 2013.10.03. 07:39:57

@hehe64: Hát, ha te még mindig Dagobert bácsi szintjén látod a gazda(g)ságot...

MACISAJT 2013.10.03. 08:02:13

" ez nem az az ország még, amelyet bármelyik idióta eligazgathat (mégis azok igazgatják) "

Hát ez az , elvtársak.
Viszont a két fajta igazgatás között mégis van lényegi különbség.

Éspedig az hogy míg a 8 év ballibák kormányzása alatt eladtak szinte mindent, MOL-tól párnagázig,MÁV Cargo-tól Postabankig, Posta székháztól az Airportig
(de még a Malévot is egy abramovicsnak, áldassák érte a neve)ez a pénz is eltűnt(ahogy a többi is) és az ország mégis a tönk szélére került, ahol már egy Lehmann Brothers bedőlés is elfújt......

ehhez képest Orbánék visszavásárolják az elkotyavetyélt állami tulajdont és még jut is
pénz fejlesztésekre.
Ha zongorázni tudnám a különbséget, én volnék Chopin.
Olyanok ezek az érdekes "iagzgatási" különbségek, mint a Magyar Nemzeti Banknál, ahol egy simor-karvalits-király júlia trojka "harcolt" évekig 7%-os alapkamattal a 3%-os inflációéért(nekik soha nem jött össze.)
Ahogy eltakarodtak, láss csodát: infláció is 30 éve nem látott alacsony szintre zuhant, no meg az alapkamat is..

A titok a lopások természetében rejtőzik.
Mert abban nincs vita hogy mindkét oldal (és holdudvara) lop (csal, hazudik.)

Csakhogy míg Orbánék ezt házon(illetve:hazán) belülre művelik...
addig a másik(sötét) oldal komprádorai nem elégszenek meg azzal hogy a saját zsebeiket megtömködik...
hanem még a külföldi maffiákat is etetniük kell.
Így jutott alattuk Magyarországon szinte minden a külföldi ebek harmincadjára.
(Lásd blum esetét a böszmével.amikor már ilyen piti "telekcserés" csontoknak sem bírtak ellenállni.)

Nos, míg a Fidesz és holdudvara éhségét és lopásait még képes elviselni az ország...
utóbbiakét már nem, rendre tönkrement.
De ha valaki tud, nevezzen meg egy sikeres utódkommunista kormányzást az EU-ban.
Egyet.

2llkedő 2013.10.03. 08:04:07

@MACISAJT: "ehhez képest Orbánék visszavásárolják az elkotyavetyélt állami tulajdont és még jut is
pénz fejlesztésekre."

Kérdés, hogy mit adtak el, és mit vettek vissza?

élveteg 2013.10.03. 08:07:31

Az milyen éredekes dolog hogy száz meg ezer helyen kifejtik hogy nem értjük a kapitalizmust ezért nem tudjuk működtetni Rendben Hülyék vagyunk De innen bellőlünk a nemértő hülyékből még válság ki nem indult Minden egyes válság a nagyon jól értők országából indult ki A 29-33-as is, meg a legutóbbi is meg majd a legközelebbi is onnan fog kiindulni Ha valahol annyirra értenek hozzá , ha annyira tudják a tutit akkor ugyan miért ott törnek ki a vállságok ?

MACISAJT 2013.10.03. 08:17:34

@élveteg: ("Az milyen éredekes dolog hogy száz meg ezer helyen kifejtik hogy nem értjük a kapitalizmust ezért nem tudjuk működtetni Rendben Hülyék vagyunk ")

Tényleg hülyék vagyunk(voltunk, leszünk).
Ugyanis az orrunk előtt privatizálték szét az országot az un. rendszerváltás után.
Akkor volt az országnak 20 milliárd dollár küladóssága.De megvolt a nemzeti vagyon.
Nos, ma van 80 milliárd euró adóssága és közben eltűnt szinte minden, az "állam rossz gazda" jelszóval suchmanositottak energiaipartól bankokig(feltőkésitve!) mindent...

A "szabad kapitalizmus" megérkezett a svájci frank alapú devizahitelekkel, ahol egy picula svájci frankot nem látott az adós, csupán papíron...
A "szabad kapitalizmus" elvitte a a Malévet, a Dunaferrt, a Mal Zrt.-t..nem sorolom, szóval mindazt ami most az ország és az emberek nyakába zúdult illetve időzített bombaként ketyeg alatta.

Hogy ez volna-e a kapitalizmus?
Nos, csak egy fajtája. Éspedig a vad.
Annak is a gyarmatosító alfaja.

2llkedő 2013.10.03. 08:18:56

@élveteg: "Ha valahol annyirra értenek hozzá , ha annyira tudják a tutit akkor ugyan miért ott törnek ki a vállságok ?"

Az hibázik, aki dolgozik.

2llkedő 2013.10.03. 08:19:53

@MACISAJT: "De megvolt a nemzeti vagyon."

A kőbaltás nemzeti vagyonra vagy büszke?

Sunder 2013.10.03. 08:23:42

@MACISAJT: ez még így elfogadható is lenne, ha csak és mindösszesen egy darab gazdasági oldalról vizsgálnánk az esetet.

Az nem újdonság, hogy a mindenkori kormány minden országban lop. Abban is igazad van, hogy mindegyik máshogyan lop.
De a külföld/belföld nem az egyetlen probléma itt.

Vesd össze: random északi ország, épül az autópálya. Megszavaznak rá X összeget, ami a pórnép számára is reális (nemzetközi összehasonlítás, bla-bla).
A felelős brancs dolgozik vele, gyakorlatilag "projektmenedzsel", tendereztet, etc.
Megépül a pálya 101% minőségben a tervhez képest a keretösszeg 90 százalékából. A maradék 10%-ot lenyúlják, elosztják, néhány év, esetleg évtized múlva emberünk épít egy kacsalábon forgó villát egy magánerdő közepén, elzárva a kíváncsi szemektől, és éli világát.

Nálunk: elfogadnak egy olyan keretösszeget, ami arcpirító, ezt még az internet is megszellőzteti, de nem gond, előre a hazáért! Ezek után kétszer megemelik a keretösszeget, mert "mégsem elég". Ezek után nagy nehezen, csúszásokkal elkészül a pálya 60 százalékos minőségben (így majd kijön a bónusz is a kétévenkénti felújításokból), a keretösszeg 60 százalékából. A maradék negyven százalékot szétdobják, és 1-2 év múlva emberünk épít egy csilivili medencés villát egy vidéki kisváros paneldzsungele fölé, mintának. Már csak egy zászló kell rá az új címerrel, ami lehetne mondjuk a magyar parlament épülete, az előtérben egy kinyújtott középső ujjal.

Ráadásul a fenti példa behelyettesíthető egy rakás egyéb költséges tevékenységre, és, ami még rosszabb, bármely kormányra az elmúlt időszakból.

Elnézést, kicsit bő lére lett eresztve, de szerintem ez is egy fontos szempont amellett, hogy házon belül vagy kívül lopunk.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.03. 08:37:00

@hehe64: Már megint döglődik a nyugati kapitalizmus?
Jó hosszan elnyúlik a haldoklása mindenesetre,mert mint ha már Kádárék alatt is dögrováson lett volna.:)

MACISAJT 2013.10.03. 08:43:20

@Sunder:

Egyetértek.
Itt nemhogy nem szégyen lopni.
Hanem még hivalkodnak is a proccal.Már egy fenyő jános vagy tasnádi péter-féle alvilág is letarolja a természetvédelmi tájegységet hogy felhúzzon ott valami ótvar borzalmat.
(ha meg egyiket kilövik, beugrik a helyére egy másik médiamaffiózó).

Ja és szembe is röhögnek, ha esetleg mernéd megkérdőjelezni a pusztában épülő alagutak,
völgyhidak esetleg a 4-es metró világrekordjait.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.03. 08:43:50

Soha nem voltam még ilyen kíváncsi a világ jövőjére,mint most.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.03. 08:46:16

@MACISAJT: Épül valami alagút?
Lehet hogy valamelyik csempészáruval foglalkozik.
Ezért kell az alagút.:)

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.03. 09:06:55

Kedves poszter!
Mindannyian tudjuk jól,hogy a választási palettáról hiányzik egy párt,mely a lecsúszott, egyszerű tömegeket képviselné.Ez a nem létező párt a dolgok jelenlegi állása szerint ha létezne,most igen esélyes lehetne egy győzelemre.Ellenben van a dologban egy paradoxon.Ez a jelenleg nem létező párt, még nem létező vezetője nem szabadna hogy értelmiségi legyen,ellenkező esetben a lecsúszott tömeg nem fog tudni vele azonosulni és nem fog választást nyerni.
Tehát vagy ostoba lesz,ostobább még a jelenlegi kormánynál is,továbbá tapasztalatlan és ezért fog hibát hibára halmozni,vagy pedig értelmiségi lesz,amitől pedig már eleve nem az egyszerű embereket fogja tudni képviselni és azok nem tudnak mögé felsorakozni.
Tehát két véglet van.
Az egyik, az elit értelmiségből felálló kormány,mely saját vére folytán nem képes a faék egyszerűségű tömeget képviselni,illetve a nem elit és nem értelmiségi kormány,mely viszont nem fog érteni az ország irányításához.
Ha sikerül a fenti problémára valami megoldást találnod,azt feltétlenül írd meg, hogy mi az.
Segítségként csak egy szót írnék.
Bizalomvesztés.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.03. 09:12:49

@Sunder:

Én egy "random északi országban" élek -- csak nem egy európaiban.

A városban ahol élek megy egy híd-felújítás. Egészen pontosan elbontják a régi hidat és egy újat építenek a helyére. Tételezzük fel hogy ez így szükséges -- habár a mezei adófizetőnek itt is meg kell bíznia az önkormányzat által fizetett szakértőkben akik szerint ez így gazdaságos.

Viszont a projekt költségvetése 47%-ot emelkedett (és még nincs vége) ahhoz képest amennyire tervezve volt amikor a városatyák megszavazták hogy legyen hát új híd: és nyilvánvalóan itt sem fújnak le egy ilyen projektet később "csak" azért, mert az árcédulán egyre nagyobb számok jelennek meg. Amint egyszer a jóváhagyás megtörtént, elkezdődik a víz forralása a béka alatt: a költségvetés egészséges lendülettel kúszik felfelé, az illetékesek pedig elmagyarázzák hogy ilyen az élet.

Országos szinten volt egy másik project: nyilvántartás készítése a népesség birtokában lévő puskákról. A sztori eldöcögött vagy egy évtizedig: elköltöttek rá 2 milliárd (!) dollárt -- aztán egy (konzervatív) kormányzat politikai okokból azt mondta hogy mégsem lesz ilyen nyilvántartás. De az iszonyatos pénzmennyiség csak elköltésre került ... tehát _valakik_ zsebében landolt.

Ugyanakkor tény hogy én az átlagnál valamivel jobb jövedelmemre csak kb. 22%-os effektív jövedelemadót + járulékokat fizetek, és a (kétszintű) ÁFA 15% körül mozog. Így hát helyezkedhetek arra az álláspontra hogy lehet hogy az adópénzek elköltésének "hatékonysága" itt sem túl jó -- de legalább kevesebb pénzemet veszik el tőlem hogy azután elszórják.

Sunder 2013.10.03. 09:56:05

@neoteny:
én mondjuk speciel az európai országokat vettem alaphalmaznak, de a fent leírtak ettől még tökéletesen megállják a helyüket.

Két különbséggel: mint fent írtam, nem mindegy, hogy 10% vagy 40% kerül a süllyesztőbe. Másrészt, ismerve a (z amerikai) multikat, a második példa esetében simán el tudom képzelni, hogy tényleg elköltötték a pénz nagy részét célszoftverre, adatgyűjtésre, egyebekre, csak tényleges felhasználás helyett a végén az egész projekt landolt egy dohos irattárban és lefújták. Többségében a "valakik" viszont ilyen esetekben versenyszférában játszó cégek (szoftverfejlesztés / módosítás), illetve alkalmazottak, akik gyűjtötték az adatot. Persze lenyúlhattak X százalékot a fejesek, sőt, akár az egészet is, csak nem az utóbbi a jellemző.

nevetőharmadik 2013.10.03. 10:39:07

@élveteg: Tőlünk ezért nem indultak ki világméretű válságok, mert egyrészt permanens válságban vagyunk, tehát nem _indul_ semmi, másrészt mert a gazdasági súlyunk olyan kicsi, hogy nagy folyamatokra alig van hatásunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.03. 10:39:54

@Sunder:

"Többségében a "valakik" viszont ilyen esetekben versenyszférában játszó cégek (szoftverfejlesztés / módosítás), illetve alkalmazottak, akik gyűjtötték az adatot. Persze lenyúlhattak X százalékot a fejesek, sőt, akár az egészet is, csak nem az utóbbi a jellemző."

Ha egy kormányzat megpályáztat egy projektet, és azt "bőkezűen" hajlandó megfinanszírozni mert az elnyerő vállalkozás/konzorcium visszalök 10-20%-ot az odaítélést végzők zsebébe, az nyilvánvaló korrupció (ilyesmi miatt borult ki a bili a Siemensnél anno, ti. hogy volt egy titkos kassza amiből lefizették különféle országokban a politikusokat/döntéshozó bürokratákat akik a Siemensnek ítéltek nehézipari projekteket). Ez az "egyszerű" (és ennek megfelelően "veszélyes") módszer.

De lehet ezt úgy is csinálni hogy a kormányzat "bőkezűen" finanszírozza a kiszervezett projektet -- és nem kerül semmi a politikus/döntéshozó zsebébe, legalább is akkor és ott. De a megbízást elnyerő vállalkozás/konzorcium vezetői adakoznak a politikus pártjának (esetleg az asztal alatt); vagy a politikus pártjához közelálló "nonprofit" szervezetnek; vagy a politikus barátai zsíros állásokat/konzultánsi megbízásokat kapnak a cég(ek)nél; vagy a politikus/top bürokrata miután visszavonul a "public service" életből, ő maga kapja a zsíros állásokat/megbízásokat, felügyelőbizottsági helyeket stb. Millió és egy módja van annak hogy egy politikus/döntéshozó "bőkezűsége" viszonozásra kerüljön, olyan talpas módszerek nélkül mint boríték a zsebbe.

Nyilvánvaló hogy nem minden ország van ugyanolyan szinten korrupció szempontjából; ezért is létezik a Transparency International listája:

www.transparency.org/cpi2012/results

De az ezen a listán 9. (eléggé jó) helyen álló Kanadában is megy a kavarás, rendszeresen ki is borul a bili: mostanában különféle szenátorok költségszámla-manipulációiról volt sok hír, meg Quebecben, partikulárisan Montreálban az önkormányzati politikusok összefonódása a szervezett bűnözéssel, akik erős befolyással vannak a különféle építőcégekre, akik ugye viszonylag sok szerződést kötnek önkormányzatokkal utakra, épületekre stb.

Nagyon nehéz úgy költeni közpénzeket hogy abból ne profitáljon a döntéshozó (politikus és/vagy magas szintű köztisztviselő). Ha másként nem, akkor úgy hogy hatalomban maradhat azok szavazatai által akik számára kedvező döntéseket hoz.

Ezt a kérdéskört vizsgálja a Public Choice Theory:

www.econlib.org/library/Enc/PublicChoice.html

nevetőharmadik 2013.10.03. 10:43:21

@Minyimányi Monyó: nem a poszter vagyok, de igen jó a kérdésfeltevésed. Ugyanakkor előbb visszakérdeznék, hogy a lecsúszott rétegeket képviselő párt szerinted mit is képviselne: a lecsúszott rétegek érdekeit, vagy a lecsúszott rétegek kívánságait? Nagyon nem mindegy.

vakablak 2013.10.03. 10:56:32

Az írás nagyon jó. Megfogalmazott alapeszménye a szabad társadalom és a szolgáló állam. (Teljesen egyetértek.) Csakhogy K-Európában még sohasem volt egyik sem, és jele sincs, hogy ilyesmi bárhol errefelé kialakulni akarna. Konkrétan Mo.-on minden észlelhető jel a vázolt eszmény diametrális ellentétére utal, mégpedig: szolgai társadalom és basáskodó állam, nem csak a jelenben, hanem mint perspektivikusan megvalósulandó vízió.

A szerző eszményére (melyet, még egyszer mondom: osztok) semmi szükség. Egy elenyésző kisebbség gondolja így, a többség meg pont ellenkezőleg: legyen az állam nagy és erős, sutba a demokratikus cécóval, mondja csak meg egyetlen teljhatalmú vezető a tutit, mert az a leghatékonyabb és az szolgálja a legjobban a közjót.

Az irigyelt állam víziója, mint egyfajta tömegpszichológiai trükk, tőlem alapvetően idegen, de értem a logikáját. Ez viszont sajnos semmire sem jó, ugyanis más, a szerző által elérendőnek tartott céloktól gyökeresen eltérő módon is kommunikálható, v.ö. az orbáni tirádákkal, mely gyakorlatilag ugyanezt fogalmazza meg a soviniszta köntösben.

A szerző az irigyelt állam víziójáról:
„Alkalmas a jelenünk, a magyarság állapotának és lehetőségeinek reális felmérése (piszkosul nem vagyunk az).”

Pont ezzel nem értek egyet: az orbáni példa mutatja, hogy az irigyeltség és a nemzeti sovinizmus teljes fedésbe hozhatók, és ilyenként „a magyarság állapotának és lehetőségeinek reális felmérése” tökéletesen alkalmatlan eszköz e vízió. Hogy ki, kicsodát és miért irigyel, ill. irigyel-e tényleg, az a végletekig kiforgatható. E témában a feketéről is könnyen bebizonyítható, hogy fehér, itt minden csak a tömegkommunikáció kérdése. Ez igazolandó csak egyedül Orbántól is kötetekre rúgó idézeteket lehetne összeállítani.

komplikato 2013.10.03. 11:16:43

@toportyánzsóti: OFF: Kering róla egy cikk, miszerint a felülvizsgálat alá kerűlt rokkantaknak bevonják a TB-jét, erről elfelejtenek nekik szólni, majd 2-4-8 hónap tortúra után annak eredményétől függetlenűl ... sem adják vissza. Emberünk meg majd néz ki a fejéből, hogy szatoyr pénz nélkül nem kap orvosi ellátást és a létfontosságú gyógyszer vagy gyógyeszköz neki 5x annnyiba kerűl. A Taigetosz politika újabb fejezetének néz ki a dolog./OFF

panelburzsuj 2013.10.03. 11:17:13

@vakablak:
Az irigyelt állam igenis új ötlet!

Jó-jó: vannak előképei, az "új vetőmag" azért elég alaposan megmunkált lelki talajba hullana...

Mert mi az ördög volt mégis az "érett kádárkor" központi fílingje - ha nem az "irigyelt ország"? A fridzsiderszocializmus, a gulyásdemokrácia, a forintsovinizmus, a kivagyi IBUSZ-utak és a magasról lenézett lengyelpiacok országa? :)

És mert ahogy mondod: az "érett orbánkor" mégis mi a frászkarika, ha nem a korábbi krumplileves maradéka felmelegítve - csak épp minél cifrább, annál csorbább nemzeti tányérba kimerve?

Na de milyen nagyszerű innováció már, hogy - államtalanítás programja az irigyelt államról szóljon, nem? :)

vakablak 2013.10.03. 11:29:18

@panelburzsuj: én nem azt mondom, hogy nincs ennek tömeglélektani alapja (van), vagy hogy ezért egy ilyen vízióval ne lehetne operálni (lehet), hanem hogy arra nem alkalmas, amire a szerző szánja.

Erre bizonyíték az orbáni propaganda, mely az országot most is az egész világ által irigyeltként állítja be, és lám, ezt elég sokan be is veszik. Ebből látszik, hogy az irigyeltség szempontjai és igazolhatósága nem egzaktak. E fogalom propaganda-értéke bármilyen irányultságú rezsim számára kihasználható, ezért megkülönböztető és a szerző által elérendőnek tartott eszmények megvalósításához társítható pragmatikus vízióként alkalmatlan. Szerintem. ;) Persze bárki lehet más véleményen, mint mindig.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.03. 11:32:19

@panelburzsuj:

"Az irigyelt állam"

"az "irigyelt ország" "

"az irigyelt állam"

Állam vagy ország? Vagy az mindegy?

panelburzsuj 2013.10.03. 11:44:19

@vakablak:

ehh...

Legkevesebb 170-180 éve csócsált - (se lenyelni - se kiköpni) - "nemzeti rágcsánk", hogy elég erős-e a nemzet ahhoz, hogy ne csak "hazai pályán", "edzőmeccseken" muszklizzon és domborítson - (önmagának meg a pomponlányoknak...), hanem beszálljon az éles megmérettetésbe. De ne dupla talppal, mert akkor igen hamar eldöngetik és kicsukják - hanem "fair play" módszerekkel...

És mindig akad aktuális kalandor, aki azt hirdeti, hogy fair play nincs is, csak azért mondják nekünk, hogy elbátortalnítsanak - úgyhogy hajrá magyarok, fejjel e falnak!

Szépen illik ebbe a sorba az az elképzelés, hogy egy lezüllött és elgyávult társadalmat akként rázzunk föl, hogy először is elbontjuk fölüle az államtetőt - aztán majd valami biztos lesz...

panelburzsuj 2013.10.03. 11:46:20

@neoteny:

Rossz helyen kopogtatsz: én csak szépen, gondosan fölszedegettem, amit a posztban és a kommentben találtam.

Nézd csak meg...

panelburzsuj 2013.10.03. 11:51:38

@panelburzsuj:

HaFr programalakotó:

1. "A mienk röviden ennyi: irigyelt ország."

2. "A mi víziónk tehát az irigyelt nemzet."

vakapad programkritikus:

3. "A szerző az irigyelt állam víziójáról:"

panelburzsuj 2013.10.03. 11:54:12

@neoteny:

(Egyébként ebből a részletből is szépen kiviláglik, hogy még a betűkukac szarrágáshoz sem vagy elég összeszedett.)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.03. 11:54:31

@panelburzsuj:

A posztban van irigyelt ország meg irigyelt nemzet (utóbbi többször is); irigyelt államot nem találok.

Az pedig hogy vakablak irigyelt államról írt, nem kérhető számon a poszt szerzőjén.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.03. 11:55:44

@panelburzsuj:

The derp is strong with you -- again.

panelburzsuj 2013.10.03. 11:58:06

@neoteny:

Szarok az önkéntes rendőri óbégatásodra.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.03. 12:00:20

@panelburzsuj:

Á, ez is csak posztmodern irónia tőled ... :)

vakablak 2013.10.03. 12:48:44

Természetesen van különbség az ország és az állam fogalmai között, naná. Viszont onnan nézve, hogy „irigyelt ország” vagy „irigyelt állam”, hát, nem is tudom... nyilván lehet rugózni ezen, de hogy érdemes-e? A mondandóm lényegén mit sem változtat. Akit zavar, hogy a posztban leírttal szemben irigyelt államról tettem említést, az kérem vegye úgy, mintha irigyelt országot vagy irigyelt nemzetet írtam volna. Az adott összefüggésben számomra ezek között praktikus különbség nincs, mégpedig azért, mert alig elképzelhető, hogy a „világ” majdan irigyli ugyan a magyar nemzetet, de nem irigyli sem magyar államot, sem a magyarok országát, ill. irigyli az országot, ám nem irigyli sem az államot, sem a nemzetet, stb. — a permutációkat játsszátok végig nyugodtan.

A lényeg a büszkeséggel való játék, mint motivációs trükk, ami szerintem minden körülmények között rossz. Ami irigylés egyfelől, az — legalábbis K-Európában — sovinizmus másfelől, ha nemzeti oldalról nézzük.

panelburzsuj 2013.10.03. 13:06:20

@vakablak:

Oké - világos, hogy a rendszereken átívelő parasztvakítás a legfőbb "érzelemrokonító forraszték" - a mai magyarság "életérzésében" mindenképp.

Annyiban mégis szerencsésen jött itt pont ország-nemzet-állam sorrendben elő téma, hogy elgondolkodjunk: végül is ezekben az "alapvető élethazugságokban" mennyire osztozott/osztozik "vezetés" és "nép"?

Azaz: van-e még jelentős "közösségi" tartaléka Magyarországon bármiféle sikerpropagandának?

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2013.10.03. 13:07:45

Nekem az a fő problémám ezzel az egész rendszerváltaniakarással, hogy a fideszen kívül senki, de tényleg senki nem akar kétharmadot jövőre. Se a balos trojka, se az elempé, se ez a mihazánk izé, se a bokros, se a fodor, senkisenkisenki. Együtt se, külön se, sehogyse. Pedig minimum feltétel lenne ahhoz, hogy kormányozni is lehessen, hiszen ezek bebetonozták még a jövő hetet is. Ha a kommunizmuson nevelkedett jelenlegi mutyikádereket (munkáspárttól jobbikig) cakkumpakk le akarná váltani valaki, akkor meg pláne. Az egyszerű többség eléréséhez is kellene valami ambíció, de annak sem látni jeleit sehol, hivéve a Jobbikot. Úgy néz ki, nagy nehezen összetákolt kényszerkompromisszum-kormány se fog összejönni, de ha mégis, akkor se fognak tudni semmit se csinálni, és ezt senki sem szeretné a hatalomvágyó hármakon kívül. Ez erősíti a bukta valószínűségét, távoltartja a szavazókat, vitya örül.
Szerintem csak előre felé lehet menekülni. Kell egy értelmes, modern program, ami az erőforrásainkra épít, hiteles, nem lejáratódott fiatalok a program mögé, megcélozni az egyetlen lehetséges irányt, a 2/3-ot, aztán kijelenteni, hogy ha nem jön össze, akkor kiszállnak a játékból, mindenki magára vessen, jöjjön vissza vagy ez, vagy az a banda.
Van másik út is, de azt én sem akarom igazán, mert sok vérrel járna és náluk az előny. Bár jelen állás szerint afelé sodródunk.

panelburzsuj 2013.10.03. 13:12:17

@panelburzsuj:

(Nyersebben: tényleg sikeres országot/nemzetet/államot akarunk? Vagy kőkeményen csak egyéni/"kiscsoportos" sikereket - bármiféle tekintet és szívfájdalom nélkül akár a "magyar egész" kárára is?)

vakablak 2013.10.03. 13:26:03

@panelburzsuj: (»»Azaz: van-e még jelentős "közösségi" tartaléka Magyarországon bármiféle sikerpropagandának?««)

Nagyon jó kérdés. Én úgy gondolom, hogy van és hogy mindig is lesz. Véleményem szerint a központi probléma a történelmi léptékű öntömjénezés, a hamis mítoszok mélyen gyökerező kultúrája, ill. az ezek által sugallt nemzeti önkép és a valóság közötti rettenetes ellentmondás. Ez az, amit se lenyelni, se kiköpni nem lehet.

Leegyszerűsítve, a magyar, mint olyan, magát a világ legfaszább nemzetének tartja az összes mérhető és nem mérhető szegmensben, az érzékekkel felfogható külvilág történései viszont ezt nem igazolják vissza, és akkor még finom voltam. Ebből származik egy borzasztó feszültség, amit valahogy fel kell oldani. Itt jönnek be az olyan hárítások, mint a nemzeti duzzogás, az agresszió, a csodavárás, a valóság folyamatos megtagadása és a képzelt világokba menekülés, az összeesküvés-elméletek és ezzel kapcsolatban a nemzetére rontó belső és a nemzetet marcangoló külső ellenség hisztérikus képzetei — a lista nyilván tetszőlegesen bővíthető.

Az átlag magyar ember tévképzetes beteg, rettegve keresi a tévképzetei és a valóság közötti ellentmondások feloldását, és nem leli.

A sikerpropaganda a valóságból való menekülés egyik szere. A képzelet és a valóság között nálunk nem éles a határ, keveredik az igazság a valósággal, a vágyakkal, hiedelmekkel, mítoszokkal, és ebből az egész katyvaszból semmilyen kiút nincs. Mindig az nyer, aki a legnagyobbat hazudja.

panelburzsuj 2013.10.03. 13:38:22

@vakablak:

Nem voltam elég pontos: van-e még olyan jelentős "ízesítés"-irányzat, amelyben még nem hempergettük meg ezt az öntömjén-magot?

Mert az előbbi Kádár-Orbán-(Béndek...:) összevetésemmel valami olyasmit is jelezni próbáltam, hogy azért az jól kivehető, hogy egyre kevesebbeknek jut higítatlan, jó minőségű mákony.

Szóval hol is tartunk ezen az úton:

"Éhesen gubbasztott hollónk a hárs ágán,
s töprengett az idők változandóságán.
Éppen arra kószált a bús, sovány róka.
Sajtlikat sem evett húshagyókedd óta.
Meglátva a hollót, könnyesen sóhajtott:
- Mit ér ravaszságom, ha neked sincs sajtod?
- Nincs - felelt a holló. - Rég nem ettem sajtot,
viszont dalolhatok, hogyha úgy óhajtod.
Tudom, kedvedre volt múltkor is az ének.
- Sajttal! - szólt a róka. - Így kell a fenének!..."

toportyánzsóti 2013.10.03. 16:17:55

@OkoskaTo:rp: Az a rezsidémon volt,nem a balsors.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.03. 18:04:24

@panelburzsuj:

"Szépen illik ebbe a sorba az az elképzelés, hogy egy lezüllött és elgyávult társadalmat akként rázzunk föl, hogy először is elbontjuk fölüle az államtetőt - aztán majd valami biztos lesz..."

Csak kibújik az etatista apologéta szög a szociálisan fenntartható demokratikus kapitalizmus zsákjából.

deruyter 2013.10.10. 15:58:38

@vakablak: Szóról szóra , mintha magam írtam volna. És a legrosszabb, hogy ez a mákony nagyon csábító és teljesen intakt rendszer, hiszen az önfelmentő ellenségkeresés értelmetlenségét, valóságos alapjának hiányát bizonyítani nagyon nehéz, ráadásul a beteg nem is feltétlen érdekelt benne. Klasszikus drog : )

deruyter 2013.10.10. 15:59:38

@deruyter: Ja még annyi, hogy pozitív energia nem meríthető belőle, csak passzivitás, esetleg agyatlan vagdalkozás. Építkezés nem lesz belőle.
süti beállítások módosítása