1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.12.11. 13:04 HaFr

Semmiféle jogállami mechanizmus nem lesz itt

Far-right politicians across Europe join forces to fight for more power in  elections | The Independent | The Independent

Igyekszem sosem jósolni, mert az ember -- azokon felül, amik egyébként is adódnak -- nevetséges hibákba tud belefutni. De kérdezem, ki az, aki komolyan hiszi, hogy Orbán valaha is alá fogja vetni magát a tegnapi alkunak és valaha is meg fog valósulni Magyarországon a pénzek felhasználásának jogállami ellenőrzése. Remélem, nincs az ellenzéki vezetők között, aki ezt hinné (spoiler: de, mindegyik ilyen), mert ez végképp kiállítaná róluk a bizonyítványt.

Tehát a jóslatom, íme, hogy a tegnap Merkellel összehozott bolt sosem fog kinyitni Magyarországon, a lopás és az ország átszervezése teljes gőzzel folytatódni fog, miután pedig a németek végre leállítják a pénzáramlást valamikor 2023-ban (és Orbán megegyezik velük a "külső", társult tagságunkról, ami biztosítja a német gazdasági érdekek zavartalan érvényesülését), szépen elindul a kilépési folyamat. Ez nem a politikai realitásokból, sőt nem is Orbán bűneiből következik, hanem Orbán pszichéjéből, amely csak zérus összegű játszmát ismer (hogy mást ne mondjak). Orbán maximális programja továbbra is az EU visszavezetése az EGK (a régi gazdasági közösség) szintjére, amit szervezendő a következő lépésben feltehetően átlépteti pártját a Parlament szélsőjobbos frakciójába, de a minimálprogramja, az ez itt, amiről beszélek. Semmiféle jogállami mechanizmus nem lesz itt, heló (amellett, hogy az egész eleve bürokratikus, lassú, inkonklúzív, amolyan tipikus EU-s konstrukció).

Tegnap Orbán győzött (pont). Nyert kb. három évet (mielőtt még bármilyen bírósági eljárásnak eredménye lehetne), ezalatt feltehetőleg megnyeri majd a választásokat (erről még lejjebb), és már most pontosan tudja, mit akar tenni majd 2023-ban, szemben az ellenzékkel, amelyik azt se tudja, holnap mi lesz. (Közbevetés: az ellenzéken belüli Fidesz-ügynökök egyik célja a bizalmi deficit állandósítása a pártok között. Beismerem, hogy ezt nagyon nehéz orvosolni, függetlenül attól, hogy milyen egyéb kompetenciák hiányoznak a társaságból.)

"Bíztató" kék-zöld-piros farok: az azonban, hogy Orbán mit akar, nem okvetlenül kell, hogy megvalósuljon. Még a kilépési folyamatot is elindíthatja, de ennek kompletírozása is megakadályozható. Ennek az első feltétele, hogy ne áltassuk magunkat a jogállam felé való elmozdulással az irányítása alatt, bármit írt alá. Az ellenzéknek még mindig van -- ha csak halvány -- esélye megnyerni a választásokat, feltéve, hogy nem hazudoznak tovább a választóiknak, sürgősen felhagynak a "győztünk!" mantrával és azzal, hogy bármit várnak az EU-tól, hanem együttműködnek velünk, a választóikkal, és egymással, illetve mihamarabb okot szolgáltatnak arra, hogy rájuk szavazzunk -- azon túl mármint, hogy Orbánnál bármi jobb.

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr116328578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2020.12.11. 13:25:33

A jó hír: ha Orbán kiépteti Magyarorszégot az Unióból, akkor kaphatsz megint politikai menedékjogot!:)

...Ha agyon nem lőnek a határon.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.11. 13:37:57

Szerintem egyre kevesebbet kellene beszélni Orbánról és az érzelmekről. Építkezni és dolgozni kell, lassan, szépen, megállíthatatlanul. Csak a munkának lesz eredménye, a sikongatva való rohangálás semmit sem ér. Ha jobb országot akarunk, jobbat kell építeni. A duma és a hiszti butaság, és hogy őszinte legyek, most már nagyon unalmas is.

miért 2020.12.11. 13:55:43

Akkor ennyit a német demokráciáról is! A Mutti a régi NDK-t szeretné viszontlátni kelet-európában! Nosztalgiázik!

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.11. 14:02:03

@miért: Az EU szerződések alapján a németeknek mi közük is van a magyar alkotmányos rendhez? Tessék másra szavazni, tessék új államrendet kialakítani. Nem kell mindig a megváltó királyfira várni, ha meg hazaiban nincsen olyan, akkor meg külföldtől remélni a megváltást. Nincsen evilági megváltás a politikában. Fotelból felkelés, kreativitás, munka -> sikerország. Ez működik, a mutogatás és kivetítés viszont nem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.11. 14:19:45

@Főnix Oszlár Gazdag: ez a "fotelből mutogatás" dolog rendkívól elcsépelt, buta klisé

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.11. 14:27:35

@HaFr: Nem rád gondoltam, te legalább gondolkodsz és küzdesz, meg írsz, megosztod a közvéleménnyel azt, amire jutottál. De a rettegés/reménytelenség/pánik/üres lelkesedés mondanivalójának a hullámzása nagyon idegesítő, főleg, ha semmi érdemleges alternatív terv megvalósítása nem folyik (szerintem).

2020.12.11. 14:35:32

Ez van. Jó, hát akkor itt fogunk élni

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.11. 14:36:33

@Honóriusz: Na de hogyan, ez a kérdés. Még mindent elérhetünk, ha van egy ÚJ terv. :)

2020.12.11. 14:41:11

@Főnix Oszlár Gazdag: Nem foglalkozol politikával, meghúzod magad, nem kommentelsz, a Balatonra mész nyaralni.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.11. 14:45:19

@Honóriusz: Megjósolod, hogy hogyan és miért fogják a geopolitikai, elháríthatatlan erők bedönteni az adott politikai rendszert és mosolyogsz, amikor elutasítják a tudásodat, mert a "nemzeti géniuszok" jobban tudják, hogy mi fog történni. Ahogy 500 éve itt mindenki mindent jobban tudott minden történelmileg fontos pillanatban. ;)

2020.12.11. 14:53:17

@Főnix Oszlár Gazdag: Orbán tökéletesen megfelel a Nyugatnak. Stabil, kiszámítható kormányzást és kellemes üzleti körülményeket biztosít. A lényeg, hogy ne legyen balhé a Balkánon. Miért érné meg nekik kipróbálni az ellenzéket?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.11. 14:58:55

@Honóriusz: Orbán szerintem kettős (önző) hatalmi játékot játszik mind a magyar szavazókkal, mind a nyugattal. A csőd akkor fog bekövetkezni, amikor az egyik kampányblöff félremegy és az üzleti és geopolitikai stabilitás veszélybe kerül. Ez vélhetően úgy következhet be, hogy a stabilitás érdekében tett intézkedések pl. egy időskori mentális tévedés miatt káoszt okoznak, ami viszont dominószerű összeomláshoz vezethet el egy, a szavazók hirtelen paradigmaváltása miatt előálló új helyzet esetén.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.11. 15:11:40

@Honóriusz: Magyarán a magyar ellenzék kissé bugyuta sajnos, mert nagyon lassan jön rá arra, hogy a Fidesz érdeke pontosan a konfliktusok elsimítása, nem pedig azok erősítése. Tehát a blöfföket kellene lehívni sorban és agresszíven.

2020.12.11. 15:26:45

@Főnix Oszlár Gazdag: Miért az elsimítására. Eddig mindig a fokozására játszott.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.11. 15:40:48

@Honóriusz: Á, nem, éppen ez Orbán politikai zsenialitásának a lényege. Tudja azt, hogy az ellenfelei gyengék, kényelmesek és dekadensek és tudja, meddig mehet el a húr feszítésével. Megoszt, egyensúlyoz, blöfföl és látszólag kiismerhetetlen. Aki pedig túl destruktív ellensége, azt pontosan egy ellenkoalícióval, mint a "józan ész hangjával" fogja támadni. Amivel nem tud mit kezdeni, az a fizika: ha egyszer egy tényleg nagyobb erő kezd el vele játszani. Tényleg meg fogja védeni Oroszország vagy Kína? Miért, az örményeket is megvédték? Az illúziók így omolhatnak össze és marad a sima súly, a sima erő, a sima gazdasági és katonai képesség. A reális fizika.

tatárfejű kutya 2020.12.11. 16:13:17

Ma reggel az ATV-n akartam megnézni Donáth Annával készült interjút, gondoltam most majd jön az "Orbán ezt is megnyerte a német nagytőkének köszönhetően, elárult minket az Únió stb..." ehelyett a kiscsaj elkezdte harsogni, hogy "Orbán megbukott, győzött a jogállam" és hasonlókat...csak néztem bután, hogy ez idióta...a műsorvezető próbálta felvázolni neki, a valós helyzetet, hogy gyakorlatilag nyakon öntötték a NER-t egy zsák pénzzel a 22-es választások előtt, de a az ellenzék egyik prominense csak a saját ostobaságát mndta, nem juttatva szóhoz a műsorvezetőt.

Mintha egy párhuzamos világban élne...ijesztő volt, hogy ezektől várom/várjuk a rendszerváltást.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.11. 16:35:42

@tatárfejű kutya: Szerintem megint félrebeszél mindenki. Járt az a pénz az EU-tag Magyarországnak? Igen. Lesz jogállami mechanizmus? Igen, lesz. Szorosabb lett az EU integrációja? Igen. Az EU feladata a 2022-es választás eldöntése? Nem. Érdekli az EU-t a 2022-es magyar választás? Nem, ha demokratikus. Ha Magyarország megszegi az EU-s szerződésekben foglalt demokratikus és jogállami rendelkezéseket, akkor szép lassan kidobják az EU-ból és csődbe megy? Igen. *** Ennyi. 2022-nek meg a tétje az, hogy a magyarok többsége jól érzi-e magát a saját országában.

2020.12.11. 17:16:07

'Az ellenzéknek még mindig van -- ha csak halvány -- esélye megnyerni a választásokat'

az ellenzéknek semmi esélye választást nyerni !
az ellenzéktől bármit is elvárni naivitás, hiszen az az ellenzék van, amit orbán eltűr maga mellett !

Reding Roli 2020.12.11. 19:00:18

@Főnix Oszlár Gazdag: Szerintem megint félrebeszél mindenki. "

Ezzel egyetèrtek! Kevesen èrtik mi törtènt , ès szinte mindenki túlèrtèkeli ennek a megegyezèsnek a jelentősègèt Orbán politikai túlèlèse szempontjából.
Az egyik oldal azt mondja ,hogy nyert Orbán. Ez addig igaz, hogy valóban jelentős összeg lesz az újáèpítsèsi alap, így ebből tovább èpítheti a NER- rendszert ès gazdagítja az oligarcháit , de vajon elèg lesz- e arra, hogy megnyerje a 2022- es választást , hogy meg tudja magát állítani a diszkreditalódasi lejtőn ès megvásárolja magának a társadalmat ?
A válasz erra az , hogy valószínűleg nem. Ne feledjük : most egy gazdasági válság közepèn vagyunk, a Pènzügyminisztèrium 6,7%- is GDP- csökkenèst vár, ès a jövő èv meg bizonytalan ...Ez a pènz èppen arra lesz elèg ,hogy felszínen tartsa az országot ...
A nyugati kormányfők abból indultak ki, hogy most egy elvtelen deal inkább segíti az EU gazdasági jövőjèt, mint egy azonnali ès brutális büntetès , amely teljesen szètzilálná az EU egysègèt ès a csőd szèlère sodorná a szegènyebb tagországokat...
Ez persze elvtelen alku, szerintem ezt a nyugati vezetők is tudják , így azt gondolom - mivel jön nemsokára a hazai politikai nyomás ès az Európa Parlament is hozott egy döntèst - hogy nem évek, hanem hónapok múlva előkerül a jogállamisági mechanizmus kèrdèse...
Nem gondolom, hogy ezt a dealt a Tanács le tudja nyomni a Parlament torkán , max pár hónapra, amíg a covid - járvány meg nem fèkeződik, ès ezért otthon majd kapnak arcukra...

Orbán is teljesen fèlreèrtelmezi mi törtènt , így nem konszolidálja hatalmát, hanem új háborúkba fog kezdeni , mivel az EU "mindent megenged " neki , gondolhatja... Tipp:
- tovább cseszik a jogrendszert - precedensjogi cunami várható ès a Kúria által kierőszakolt jogegysèg + komoly szemèlyi
változások ..
- tovább folyik az állami vagyon maganalapítványi kimentèse
- tovább folyik a dolgozók- tudományos , egèszsègügyi - jogfosztása és közalkalmazotti státusz elvètele ...
- elindul a választási törvènykezès : csavarnak mèg egyet a választási törvènyen ,hogy biztosítsák a hatalmukat ...
- ezermilliárdok mennek majd hatalomvásárlasra, lakájmèdiara ...

Mindezek ellenère - vagy talán pont ezèrt- èn esèlyesebbnek látom ezt a gyenge ellenzèket a 2022- és győzelemre ...
Nem ez a 6+ milliárd euró fogja megmenteni Orbán hatalmat , azt nem is lehetett volna elvárni az EU- tól, hogy egy ország dögöljön bele a pènztelensègbee, amivel a hülye vezetőjèt akarják megbüntetni ...
Ha úgy nèzzük az EU elvtelen volt, de most valahol kènyszerhelyzetben voltak, ezèrt lètrejött az alku...
Ez tanulság mindenkinek : az EU nem vèd meg senkit , kívülről egy országban sem lehet a demokráciát a jogállamiságot megtámasztani, ezt magunknak kell kivívni...Ha lehet, akkor egy szabad és egyenlő feltètelekkel folytatott választáson, ha nem ,akkor pedig az utcán ...A törtènelem során más sokszor volt erre pèlda, ès mindig csak külső hatalmak tudták leverni ezeket a nèpmozgalmakat....A jó hír az, hogy az EU nem fog beleavatkozni..:)

FreeTibet 2020.12.11. 19:32:08

De miért léptetné ugyan ki Magyarországot az EU-ból? 1. A magyarok körében népszerű az EU és a posztmodern politika a közvélemény többségi álláspontját követi le.
2. A pénz, amit el lehet lopni és szétosztani a klientúrának az EU-ból jön.
3. Oroszországnak és esetlegesen Kínának sokkal jobb egy EU-n belüli illiberális tokaszalonna, amivel lehet kavarni és destabilizálni, mint egy EU-n kívüli.
Ezek pusztán a racionális érvek. De Orbánban ott van a hübrisz és az indíttatás a mégnagyobb hatalomra és pozícióra, olyanokat pedig még jódarabig az EU-ban osztanak, nem a Türk Tanácsban. Mátyás Király sem az Arany-Horda kánja akart lenni, hanem Német-Római Császár.
A Néppárttól eltávolodva simán lehet, hogy a dilinyós pártok élére áll a következő EP választáson, hosszútávon teremhet még babér és 2030-ig / 2034-ig még nagyon sok idő van hátra.

Bogomil 2020.12.11. 19:38:50

Szerintem a helyzeten semmit sem változtat, hogy a Tanács egy semmilyen jogi kötőerővel nem bíró deklarációt tett a jogállamisági kondicionalitási jogszabály mellé. Én a deklaráció nélkül sem vártam tőle semmilyen komolyabb változást az unió és Magyarország (pontosabban a magyar kormány) viszonyában, mert eleve nagyon korlátozott volt alkalmazhatóságának terrénuma, inkább csak egy állandóan felvethető támadási területet jelentett az Orbán-rendszer lopásaival szemben. (Ki tud elképzelni egy olyan NER-lépést, ami beindítana egy forrásfelfüggesztéssel járó uniós eljárást, mert "veszélybe kerül az uniós pénzek tisztességes felhasználása"?) Persze kellemetlenséggel jár(ná)nak az ilyen jellegű viták, de ezután sem fognak elmaradni. De semmiképpen sem ebbe bukik (bukott volna) meg Orbán és maffiája.
Tehát a lényeg, hogy tegyünk meg mindent, amit itthon, mi magunk megtehetünk. A magyar ellenzék legnagyobb részének is 10 évig tartott, hogy felismerje a NER valós jellegét, (az unió még nem jutott el idáig, bár szerintem az elmúlt hónapok történései sokat segítettek ebben), és hajlandó legyen érdemi együttműködésre. Ennek keretében kell értelmes, hihető és a többség számára meggyőző demokratikus alternatívát nyújtani – ahogy a poszt utolsó bekezdése is leírja.

miért 2020.12.11. 19:56:49

@Főnix Oszlár Gazdag: csak ott a gond, hogy 2002 után a cdu és a csu finanszírozta ezt a maffia pártot, és próbálták folyamatosan helyzetbe hozni kis barátjukat.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.11. 20:41:18

@miért: Én személy szerint unom, hogy mindig mások a hibásak a mi felelősségi körünkbe tartozó kérdésekben. Mi köze az EU-nak ahhoz, hogy mi itt és most bénák vagyunk és nem tudjuk helyrerakni a saját ügyeinket itthon? Az EU vagy a CDU/CSU kényszerítette ki a 2002-2010 közötti kormányzást? Ha jobbat akarunk, csináljunk jobbat, ne a sült galambra várjunk.

tatárfejű kutya 2020.12.12. 08:36:03

@Főnix Oszlár Gazdag: De ezzel a a halogató, majd "2022 vagy 2023 ban lesz jogállamiság mechanizmus"-az EU részéről, gyakorlatilag adtak egy újabb ciklust Orbánnak, hiszen ismét korlátlan anyagi lehetőségei lesznek a kampányra. A politikai evolúció azt vetítette volna előre egy ilyen félre kezelt válság után, hogy Orbánnak ne legyenek forrrásai a választások előtt, ehelyett lekötheti a z összes EU-s forrást a saját klientúrájának...teljesen mindegy, hogy hány újabb médiumot zár be és mennyi eljárást akaszt meg az orbáni állami jogi gépezet.

Mi ez, ha nem Orbán egyértelmű győzelme?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.12. 09:54:16

@tatárfejű kutya: Nem az EU szavaz és nem Merkel. Semmi közük sincsen ahhoz, kit választunk meg. Ha a magyarok többsége szerint ez a kormányzás jó, akkor a Fidesz fog győzni. Ha a magyarok nyugodtan akarnak élni, akkor az ellenzéket választják. Ez meg a valóság: hvg.hu/itthon/20201211_zavecz_kutatas_fidesz

tatárfejű kutya 2020.12.12. 10:45:54

@Főnix Oszlár Gazdag: ok, de a kormányzat osztja a pénzt és vérezteti ki az ellenzéket, mint jogalkotó, tehát elég egyenlőtlen küzdelem, mint láttuk azt 2010 óta.
Ha felveszik az embert egy klubba és nem úgy viselkedik, akkor a minimum az, hogy felfüggesztik és nem használhatja a klub által kínált lehetőségeket, ameddig nem változtat a viselkedésén..legalábbis számomra ehhez hasonlóan kellene működnie az EU-nak. Nem hiszem, hogy a jelenlegi állapotunkban felvennének minket.

screpes 2020.12.13. 09:40:15

@Reding Roli:

Bogomil tatárfejű és Te is, meg Free Tibet jól látjátok a helyzetet

Egyetértek, és épp ezért segítségül hívlak benneteket: fogalmazzuk ugyanezt meg minimál-konfigurációban! Mi történt legutóbb Brüsszelben, azaz "ki győzött"?
A bővebb kifejtésre szükség van a meggyőzéshez, csakhogy napi szinten mindenórásan is kezelni kell a történéseket. Tudom, ahol valaki hazudik és/vagy manipulál, ott az egysuerűségeknek búcsút kell mondani, de mégse tesszük.
Tehát:

-----------
Úgy illik, hogy egy keresett, sokak által járt polfilozófiai blogban tisztává tegyük, és rögzítsük, mit is jelent esetünkben a győzelem, és a vesztés,
Erre teszek kísérletet, kérem a blog prominens szerzőit, javítsanak ill. egészítsenek ki.

1. a téma (győzelem/vesztés) nem tárgyalható, nem említhető e kettőségétől függetlenül, tehát annak feldolgozása nélkül. Mi a győzelem, és mi vesztés.

((Erről ír Hafr is: a jogállami fogalomkészlet európai akar lenni, a politikai aktuál pedig itt hatalomformálásból adódik, ami kétes, mint norma: többségi okokból, és eljárásjogi (ld választási törtvény) miatt is.))

2. eredetileg a EU költségvetés elfogadásáról volt szó, együtt a Covid-helyreállítási pénzek kifizetésével, amelyek fele vissza nem térítendő plusz hitel. Emellé rendeltek volna jogállamisági feltételeket.
Ez ellentmondani látszott a szuverenitásunknak. Magyar vétó (belengetése) miatt a folyamat megakadni látszott. (beakadt..)
Szuverenitás csak akkor van, ha NEM érvényesülnek eu -s kritériumok (?!)

3.
A magyar álláspont az lett : nem emelünk vétót, (A KIFIZETÉSEK ELLENÉBEN!)
Nincs azonnali jogállamisági alapú konzekvencia, jogalapok átszövegezése

4. vizsgálódás stb ... viszont VAN, (ez "normális" szokásos, és "lassú"...) de az sajnoshálisten "úgyis" évekig eltart ...
"nem is kell", de lesz, sőt VAN - januártól, jogi huzavona tárgya.

---------
Kulcsfogalmak:

a jogállamiság kritériumai közt EGZAKT módon említtetik:
- A bírói személyek és szervezetek pártatlansága,
- Pénzek lopása akadályokba ütközzön (átláthatósági- kifizetési, -kontrollálásii)
(a lopás korrupció itt azt jelenti, hogy befolyással, SZÚK KÖRBEN magánzsebek felé terelni közösségi elosztású és közös tulajdonnak szánt összegeket)
- Sajtó és választás környezete háborítatlan legyen (üzleti alapra már nem állítható mert abban jelen van a kormányzati (párt) erőfölénye).
-----
Véleméyn: a Praxis sérteni FOGJA, a normákat , most is sérti, bírósági döntések okozhatnak MAJD korrekciókat..
SÉRTI ( de kinek szemében?) : ......"

...

Khonsu 2020.12.13. 17:31:01

Mondjuk, ha Orbán megpróbálná kiléptetni az országot az EU-ból, onnantól nem a jogállamisági eljárás lenne a legnagyobb gondja. Valószínűleg azonnal több százezres menekülthullám indulna el nyugat felé. Egy ekkora, rövid idő alatt bekövetkező emberveszteség következtében pedig működésképtelenné válna az egész ország. A hatalom és a lopott vagyon belföldön nem érne többé semmit. A világ nyugati felén se sokkal többet, amennyiben hamarosan Fehéroroszország szintjére sorolnák be a rezsimet, és a vezetőket, oligarchákat egy vagyonbefagyasztással megfejelve kitiltanák. Mehetnének Moszkvába bulizni. :)

Gery87 2020.12.13. 21:07:57

@Moin Moin:
Miért lépne ki Orbán mikor azt látja hogy simán azt tesz az Eu-n belül is amit akar?
értelmetlen?
Csak akkor vinné rá erre magát ha az EU elindulna a szorosabb integráció felé, de hát erre jelenleg nincsenek jelek.
süti beállítások módosítása