1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.10.31. 09:23 HaFr

Orbán módszere: többségnek látszani. Mit lehet tenni ez ellen?

Ellenállás oldali I-TS teherszállító 75293 | Star Wars™ | Hivatalos LEGO®  Áruházból HU

A Fidesz szavazói a választókorú népesség egyharmadát teszik ki, ebből csinál parlamenti kétharmadot -- majd Orbán kormányzati rendszerének felépítése és informális hatalma révén abszolút hatalmat -- elsősorban a propaganda, a választási rendszer, a választások napján történő legális, féllegális és illegális mozgósítás. A "nemzeti" propaganda révén -- pénzköltésben, felületben és műsoridőben -- folyamatosan elnyomja az alternatív üzeneteket, azt a szubjektív látszatot kelti, hogy a többség hangját közvetíti, amivel az ellenzéki szavazók körében reménytelenséget kelt, amit a saját pártjaik objektív inkompetenciája csak felerősít. A valós alkotmányozó többségnél sokkal bénítóbban hat az ellenzéki és a bizonytalan tömegre a többség látszatának sulykolása.

Lenne ennek ellenszere, ami nem kíván sok pénzt, ez pedig -- csodák csodája -- a folyamatos országos jelenlét, amellyel valamennyire ellensúlyozható a valóban folyamatos egyoldalú kormányzati propaganda; nem túl nagy, inkább rövid, villámszerű, jól poentírozott üzeneteket eljuttató mikroeseményekkel, az országban keresztül-kasul mindenhol: kisebb és nagyobb vidéki városokban, sőt az egészen kicsiny falvakban is. Ezeken a maximum fél-, egyórás kitelepüléseken (vagy hangosbeszélős közvetítésekkel, a gazdagabb pártok szórólapokkal) jól felépített mondanivalót közvetíthetnének nem több, mint 3-4 (emberi nyelven, emberi léptékben megfogalmazott) politikai üzenettel, mellettük szemléletes konkrétumokkal, mindezt megfelelő magyarázatba és narratívába ágyazva, és további helyi aktivistákat gyűjthetnének. Egy-két pártember naponta 8-10 településre is eljuthatna így, a választásokig akár többször is. Sőt, a lényeg éppen a valamennyire folyamatos jelenlét volna: "vagyunk, reményt és értelmet adunk, érdemes ránk szavazni". Mivel helyi aktivisták már vannak, akiknek nem telne többe egy ilyen körút, mint ötezer forintnyi benzinbe meg a technikába történő egyszeri befektetésbe, a megtérülés -- hogy is mondjam -- az eddigi gyakorlaténak többszöröse lehetne. Ezzel nem a spanyolviasz feltalálásának látszatát akarom kelteni, csak "tépelődöm", hogy miért nem képesek ezt csinálni.

Aki ismeri ezt a blogot, az tudja, hogy teljesen reménytelennek tartom a hazai ellenzéket (legyen ez a párt- vagy az értelmiségi-írogató része), például a kellő akarat hiánya miatt. Az akarat hiánya a szisztematikus gondolkodás hiányával együtt szüli az innováció hiányát, az meg a folyamatos bénázást. Fogalmam sincs, mit kezdene ez az ellenzék az országgal, ha a kormányzati hatalom birtokába jutna, jobb nem is belegondolni (látva pl. az ellenzéki önkormányzati korrupció friss hajtásait). Én csak azt tudom, hogy Orbánéknál rosszabb emberi számítás szerint nem lehet. A mai ellenzéki stratégia szemmel láthatóan az, hogy vívja ki csak a társadalom (a szakmák) a szabadságot (SZFE, orvosok, tanárok stb.), a pártok meg -- amelyek éppen akkor meg tudják ugrani a parlamenti küszöböt -- majd beleülnek a hatalomba. (Ez még a jobbik olvasat, mert vannak érvek amellett, hogy az ellenzéki pártok bizonyos fragmentumai több éve már, változó hangsúlyokkal, de kifejezetten a Fidesz győzelméért dolgoznak.) Veszélyes felfogás ez, mert ennyi lesz a valódi legitimitásuk is: nulla, vagy csak annyi, amennyit a választások teremtenek. Jobb lenne nem ennyire cinikusnak és töketlennek lenni, ha az országot tartják szem előtt. Persze, tudom, hogy nem sokan tartják. Ez van. De legalább a látszatra adni kéne valamelyest, mondom amiatt, hogy mekkora munka várna rájuk a romlás visszaszorításában. Ehhez pedig komoly legitimáció kell.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr716265440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.10.31. 10:33:22

hagyjuk már a választásosdit !
a rendszer megértéséhez három axiómából kell kiindulni:
1. a választók 2010-ben nagy többséggel arra szavaztak, hogy magyarországon diktatúra legyen
2. egy diktátort nem lehet választással legyőzni( ld lukasenko 80 % elutasítottsággal síma 80 % győzemet hozott ki)
3. magyarországon jelenleg nincs meg a rendszer elleni kritikus többség ( a párezer résztvevős belpesti értelmiségi tüntetés ezt bizonyítja )

minden politikai elemzésnek ebből kellene kiindulni !

2020.10.31. 11:12:25

@h.kovacs:
ha adva van egy szabad piaci alapon működő részvénytársaság és abban valaki kisebbségi részvényes, akkor annak lényegében semmilyen jogosítványa nincs. a többség nevezi ki az igazgatótanácsot és a felügyelő bizottságot is. utóbbiba se szólhatnak bele a kis, vagy kisebbségi részvényesek. ők azt tehetik, hogy eladják a tulajdonrészüket.

és ez a működési mód a liberálisnak mondott szabad piaci etalon. így működik az állam is. illetve ennél sokkal nagyobb szabadságot biztosít a kisebbségben levőknek. akik többségnek ha képzelik magukat, akkor az a katonai diktatúra vagy ha erőszakmentesek, akkor a hegemónia.

Moin Moin 2020.10.31. 12:38:05

Írnál néhány ilyen politikai üzenetet, amelyek hatnának egy közepes magyar faluban is?

Reding Roli 2020.10.31. 12:53:55

@Moin Moin: Van olyan üzenet , de azt nem az ellenzèk , hanem a való világ realitásai, a pandèmia írja...Az ország most a nemzettragèdia küszöbèhez èrkezett : minden összeomlik, emberek halnak egyre többen , már a nemzetpolitika ikonikus alakjai is az èletükèrt küzdenek ( szó szerint..) Mi ez ha nem az eddigi siker- narratíva teljes összeomlása, az Orbán rendszer teljes diszkreditálódása, inkompetens politika teheteltelen tobzódása?
Ezt az új valóságot már propagandával nem lehet eltüntetni : a csőd és a bukás következmènyei hamarosan elèrik a rendszer legkisebb , pragmatikus , eddig semleges alkotóelemeit is ...Ebből következik majd az Új többsèg ....Politikai trendforduló van\lesz ...

2020.10.31. 13:15:13

@Moin Moin:
a medián településméret 17.5 ezer. (budapest 1/100 része)- kiskörős kisváros, nagykörős már nagyváros magyar viszonylatban.

2020.10.31. 13:37:45

@Reding Roli:
tegyük fel, hogy orbán benézi a válságot. és közel sincs annyi tartalék az egészségügyben, mint amennyit jelentenek neki. és az ellátórendszer elhasal. és a kormány megbukik. (nem járunk itt. de tegyük fel, hogy ez történik). egy orbán nélküli fidesz sem esélytelen. mert miért is szavazzon egy átlagos kormánypárti az ellenzékre. mit kínál az ellenzék akárcsak a saját szavazótáborának. mari néni aki utálja orbánt mihez kezd majd a "jogállammal" és a helyreállított "alkotmányossággal". ami ugye annyit tesz, hogy fletó, fegyőr és karigeri barátai ülnek be mindenhová. és pálinkás prof fogja azt mondani, hogy az ő barátai testesítik meg a tudományosságot és nem palkovics akadémikusé. máté gábor és szeretői lesznek a színházi szakma. labrisz egyesület érzékenyíthetne az állami óvodában. és a ner négyötöddel térne vissza.

ijontichy 2020.10.31. 14:46:38

@cvsvrs: Zárjuk ezt rövidre: a fidesz bukni fog. Holnap, vagy húsz év múlva, mindegy. A párt alkalmatlansága tökéletesen bebizonyosodott, hiszen képtelen volt megakadályozni egy szűk érdekcsoport (Orbán-klán) teljeskörű hatalomátvételét a pártban, ebből következően az említett érdekcsoport döntő befolyásszerzését a jogalkotás, a végrehajtó hatalom, és az igazságszolgáltatás felett. Mindezen felül, az említett érdekcsoport tagjai alaposan gyanúsíthatók köztörvényes cselekményekkel, valamint az államrend erőszakos megváltoztatására irányuló tevékenységgel. Az egykori állampárt társadalom feletti kontrollját biztosító hálózatra alapozva olyan rendszert építettek ki, hogy legális úton történő leváltásuk esélye minimális. A kormányzásuk nulla (frászt! negatív) eredményességű, hisz tíz év kormányzásuk eredményeképpen Mo. lassan sereghajtó az Eu országai között. Mondjuk ezen nincs mit csodálkozni, hiszen Eu-tagként, az adminisztráció érdemi kormányzati tevékenység nélkül is elmuzsikálgat úgy-ahogy, de abból érdemi előrelépés nem lesz. A relatív kedvező (gazdasági) környezet eddig elfedte a kontraszelektált, vezérhez lojális idióták kártékonyságának következményeit (igaz sok pénzbe került). A vírusválság viszont szépen kezdi kikoptatni a fideszes disznószart a hóból: ezek tökhülyék az ország sikeres kormányzásához!

Nota bene: Bármely más politikai párt a halpiacon alkalmasabb az ország vezetésére (igen a fletós dk, meg a "náci" jobbik is), mint a fidesz. A fennmaradó kérdés csak annyi, meddig húzza még a fidesz? Szóval hagyjuk ezt a fidesz plusz függetlenek. Ez a típusú fidesz menni fog. Az, hogy egyben marad, oszlik... lényegtelen. A kor eléggé kínos lesz a törikönyvekben, és nem csak Mo. de az Eu szempontjából is.

2020.10.31. 15:09:39

@ijontichy:
a pozíció nélküli is lázár több mindent irányít a fideszben, mint orbán. orbán a pártelnök a kormányfő és a népvezér. de szó nincs arról, hogy mindent ő irányítana. még a fociban se. pedig az orbánnak nagyon fontos.

2020.10.31. 15:12:44

@ijontichy:
ha az ellenzék nyer, akkor a fidesszel szemben kell kormányozniuk. és arra alkalmatlanok. ezért akarják a fideszt kinyírni. és megfordítva. a fidesz ellenzékváltást szeretne. és ebből következik a normalizáció. az ellenzék bukásából.

pátyi 2020.10.31. 15:38:19

A poszt írójának nagy tévedése ez a 1/3-1/3 arány. Mert lehet, hogy látszólag ez így van, de van egy nagy különbség.
A fidesz mögötti 1/3 egy más minőséget képvisel. Ebből az 1/3-ból több tízezer, esetleg százezres tömeg van, szétszórva az országban, aki teszi azt, amit a szerző javasol, azaz hadrafogható, talpas, fidesz hívő.
A másik 1/3-ban nem találsz ezer embert sem, aki tenné azt, amit javasolsz. Max. elmegy évente egy két tüntetésre.
Mitől látszik akkor ez a két tábor mégis nagyjából egyformának?
Szemben a balos narratívával, hogy itt elnyomják a szólásszabadságot, ez nem igaz. Ma is sokféle forrásból tájékozódhat a magyar ember. A közszolgálati tv, rádió hatása sokkal kissebb mint hírdetik, ahol egyébként valóban a kormánynak van befolyása, több megjelenése. Nemcsak Mo.-on, lásd nyugaton, USA-ban is erős, elsöprő baloldali sajtófölény van. Ezt nevezem én igazságtalannak.
Ezen próbált meg változatatni a fidesz idehaza. Micsoda felháborodást okozott ez a baloldalon, látható.
Tehát, a poszt írójának javaslatához, mint korábban írtam, a baloldalon nincs ember. Nem is lesz, míg a gazdaság muzsikál.
Láthatólag egyetlen reményük, a vírus. Most annak szurkolnak.
Ehhez egy kis számtant ajánlanék. Évente durván 130 ezer ember hal meg Mo.-on. Ez napi 350 halál átlagban. Az év első kilenc hónapjában 3,3%-kal csökkent a halálozások száma 2019 első három hónapjához képest. Ettől még az EÜ rendszer terhelése most nagy, a vírus miatt. Sokan kerülnek egyidőben kórházba, remélhetőleg többségük meggyógyul.
A kormány már tavasszal erre készült, mikor ágyakat szabadított fel a kórházakban. Meg most a kórházi dolgozók vezénylési lehetőségének megteremtésével. Persze, aki a vírusnak szurkol, annak ez nem tetszik.

Moin Moin 2020.10.31. 15:49:27

@Reding Roli: O.K. - de mit mondjanak?

...Hogy "Mindmeghaltok!"?:)))

Reding Roli 2020.10.31. 16:26:15

@pátyi: Ehhez egy kis számtant ajánlanék. Évente durván 130 ezer ember hal meg Mo.-on. Ez napi 350 halál átlagban. Az év első kilenc hónapjában 3,3%-kal csökkent a halálozások száma 2019 első három hónapjához képest. "

Te idióta f.sz! A Gödèny- fèle járványtagadók , konteo- hívők operálnak ilyen hamis èrvekkel! Nem az èv első 9 hónapját kell számítani , hiszen mèg csak most gyorsul be igazán a járvány , aminek mèg nem is látjuk a vègèt , ha nem cselekednek a napi százas halálozas-nagyságrend is elèrhető lesz ..
Meghalhat bárki , a kormányzati cselekvőkèptelensèg, az inkompetencia miatt ...Óriási bajok vannak, ha ebben az ütemben nő a kórházban ápoltak száma ( napi 300) innen még kb 2 hèt és összeomlik az egész egèszsègügy , alapellátástól , mindenestől együtt...
Ma a DEKK- en - az ország egyik legnagyobb klinikai közponja , az Auguszta ito bezárt a szívseben 9! Covidost találtak, minderről az orbáni propaganda- mèdia hallgat ...
Az egèszsègügyi dolgozókat sem tesztelik,nehogy kontaktkutatás nincs, belül a rendszerben is tobzódik a vírus, mert fejetlenség van, és kilátástalan káosz ...Csak ezeket nektek az állampárti média nem írja meg ...
Ez egy felelőtlen , nèpirtó rezsim , amelynek bukni kell, minèl hamarabb ..Egyre többen undorodnak meg az orbáni rezsimtől, leginkább most az egèszsègügyi dolgozók, akik elszenvedik az új , jogfosztó törvènyeket ès belülről is átèlik a lassú agóniát ...

Mindenki kèszüljön a legrosszabbra ! Ami eddig volt, az csak a bevezető fázisa egy nagy, nemzettragèdiának...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.31. 16:31:00

@pátyi: igyekszem a meredek hülyeségeket nem kommentálni, köszönöm a megértést

Reding Roli 2020.10.31. 16:44:14

@pátyi: A fidesz mögötti 1/3 egy más minőséget képvisel"

Valóban más minősèg ! Ez az 1\3 a kistelepülèsek , kevèsbè tájèkozott, kevèsbè tanult, elöregedő lakossága, elsősorban ...Budapesten kisebbsègben vagytok ès a nagyobb lèlekszámú települèsek jelentős rèszèben is ! Sőt, a 100 legnagyobb települès fele nem kormánypárti többsègű..
A polgárok többsège ma már azt mondja - amit az önko. választások is bizonyítottak , hogy : " Loptatok már eleget , eddig ès ne tovább !
A " parasztok " meg azt mondták hogy : "Lopjatok csak tovább! " ( By Iontichy )

A szerencse az - most zajló nemzettragèdiaban - hogy a fiatalok többsége nem akarja az orbáni elnyomó, illiberalis , autoriter rezsimet - így bár az ellenzèk nem erős ( hogy is lehetne egy ilyen rendszerben ) jó esély van 2022- ben hogy fordulatot vesz az ország...

Globális lèptèkben az első nagy lèpes az emberiségnek most november 3- án lesz , ha a fiatal amerikai szavazók elhajtják Trumpot , akkor új világ kezdődhet..

pátyi 2020.10.31. 17:00:37

@Reding Roli: Látom, ideges lettél. Ez a progresszíó? Midenki idióta, akinek más a véleménye.
Sok tragédiát okoztak már a szép új világok.

Reding Roli 2020.10.31. 17:33:51

@pátyi: Elkedèlyeskedhetünk a jogállamiságról, de aki az emberi èletek megóvásának jelentősègèt , így magát a járványt is
elbagatellizálja, azt irtom!
Mindig a keresztènysèggel jössz , de a hozzáállásod valójában nem keresztènyi , hanem mizantróp, ahogy Orbánè is...
Az első ès legalapvetőbb emberi jog az èlethez , ès az egèszsègez való alapjog . A kormány most nem teljesíti feladatát: hónapok óta szinte csak látszatintèzkedèsek vannak ès zűrzavar...A tesztek majd 25% - a már pozitív...Elkèpesztő , mennyire nincs kontroll alatt a járvány , ès mennyire sèrülèkeny\ tehetelen az egèszsègügyi rendszer!

2020.10.31. 17:38:49

@Reding Roli:
a mai nappal hajdú-bihar megyében 400 új fertőzöttet regisztráltak.

Reding Roli 2020.10.31. 17:48:25

@cvsvrs: Van már valami terv, vagy csak szaladnak a járvány után? Orbán azt mondta legutóbb , hogy majd akkor" intèzkednek " ha sok lesz a halálozás...Már sok! Mi lesz Szőcs Gèzával , Vidnyánszkival ? ,( Gyógyulást kívánok nekik! )
Ebből - ha nem változtatnak - katasztrófa következik !

white999 2020.10.31. 17:49:02

@cvsvrs: Nem nézte be, szándékos. Az egészségügy már összeomlott, az hogy ez nem látszik pusztán a hírzárlat kérdése de akinek van ismerőse eü-ben tudja, hogy mi van.
ugytudjuk.hu/cikk/doktor-a-gyori-korhazbol-tele-van-a-korhaz-koronavirusos-betegekkel
Kb. ez mindenhol.
Ahogy tavasszal is rengetegen egyéb betegség miatt bekerülve a rendszerbe márt bent kapják el. Rengeteg eü dolgozó fertőzött. A tünetmentesek dolgoznak a többiek otthon. A rendszer végletekig feszített, bármikor elpattanhat.
Több mint egy hét jó esetben mire bekerül valaki a kórházba ez a tesztelés és mentő hívás ideje. Kontakt kutatás gyakorlatilag nulla bárki bárhol terjesztheti csak magára vagy anyagi helyzetére van bízva, hogy mit csinál.
Mindezek ellenére egyáltalán nem reménytelen Orbán helyzete, mert a nagy többség kretén olvasatlan barom. Személyes véleményem szerint napi találkozókból kiindulva most is még legalább 90% úgy gondolja, hogy nincs itt semmi ez csak egy nátha ezért felesleges lezárni. Biztos lehet benne mindenki ha azt mérné a patás hogy az emberek zárni akarnak akkor meglépné. Így hogy nem ad segélyt, alternatívát a túlélésre ezért poor népnek nincs más választása mint hinne a náthában, hogy ez így oké. Nem tagadom van bennem indulat de Orbántól aljasabb geci szemétláda embert aki kártékonyabb jelenleg nem tudok elképzelni. Ennek ellenére ez tetszik sok embernek és azért ilyen. A magyarok csak maguknak köszönhetik.

Reding Roli 2020.10.31. 18:07:03

@white999: Tökèletes helyzetleírás! A feleségem kisklinikumban dolgozik ès minden hèten covid- contact ... A betegek nem ritkán belülről, a klinikai rendszeren belülről jönnek már megfertőzötten az osztályra ...Ha egy covidos bekerül , - szemben a korabbi protokollal- csak egy- két, a legközvetlenebb kontaktokat tesztelik , de nem az egèsz osztályt ...Nem lehet tudni , hogy ki hordozza a vírust...
A stressz állandósult, mert nincs folyamatos teszt a dolgozókra nézve ,miközben napi szinten jönnek be a covid fertőzöttek ambuláns kezelésre ...Van számos súlyos információ , amit nem is mondanak el az embereknek , csak az agymosó propaganda, nèpbutítás megy ...Nekem is kiadta a felesègem a " parancsot " hogy ne írjak le dolgokat , mert azok " titkos, belső infók"...
Csak így ebből katasztrófa lesz!

2020.10.31. 18:48:32

@white999:
nov. 12. magyar-izland / dec. 2. fradi-barca
inkább ez van még a fejében. a foci. és nem az, hogy szándékosan kicsesszen a néppel. ugyan már. orbán nem pszichopata. meg persze nyilván a családi érdekeltségek. és ezen kívül, amikor jelentenek neki, akkor nem a valós állapotokat mondják. és most meg már személyesen nem tájékozódik. mert egy kicsit nyilván ő is parázik, hogy elkapja a vírust. az ellenzék a másik véglet. és most nemcsak magyarországon drámai a helyzet.

white999 2020.10.31. 19:26:56

@cvsvrs: Orbán pszichopata. Tisztába van a tettei következményeivel, csak nem érdekli. Egész pontosan más érdekli belőle mint egy "normális" pszichével megáldott embert. Józan paraszti ésszel megáldva ha körülötted az összes ország korlátoz és a tömeges fertőzés miatt itt is az lesz csak napok vagy hetek kérdése de sokkal sokkal rosszabb állapotba kerül majd addigra az ország akkor mi értelme az egésznek. Nyilván a fókusz az elérendő cél egészen máson van. Egy nárcisztikus isten komplexusos embernek, aki abban szocializálódott, hogy mindenen és mindenkin át kell gázolni ez a megfejtése a problémára.

ijontichy 2020.10.31. 19:27:15

@cvsvrs: A normalizáció az Orbán-klán uralta fidesz bukása után következik. Pont. Addig ugyanis marad a jelenlegi ellenzék - hisz ez a fityfasz érdeke. Ezt az ellenzéket a fidesz tartja életben, a fidesz bukása szükséges követelmény az ellenzék eltűnéséhez. Továbbá a fidesz eltűnése szükséges ahhoz is, hogy a vezetésre alkalmas ifjúság ne nyugaton keresse a boldogulást. Mert addig csak a gulyásgeri féle hitvány selejtek lépnek hazai politikai pályára, meg pár momentumka. Azokkal meg nem sokra megy az ország.
A jelenlegi fidesz egy kormányzásra tökéletesen alkalmatlan párt. Képtelen volt elejét venni a klán uralkodásának. Ezért ma Mo. - némi jóindulattal - egy patyomkin demokrácia, tényszerűen pedig egy büdös kis dikatúró, XXI. századi hangszerelésben. Nem picit kínos az Eu-nak, és nem nagy dicsőség Mo. számára. A fidesz bukása nem kérdés, hanem tény (hisz már rég megbuktak plurális demokráciából). A kérdés csak az, mikor, és hogyan. A főni hagymázas álmait (illiberális demo, jóléti társadalmak vége stb.) meg nyugodtan el lehet felejteni. Még egy jó fantasy sem írható belőle :-/.

Ps. Lézer max a saját farkát irányítja a piszoárnál. Persze ő az egyik, a vitya által taccsvonalra tettek (Pokorny, Áder, Kósa... és a sor hosszú) közül. Ha az általam legvalószínűbbnek vázolt forgatókönyv valósul meg, ők (meg a vitya személyisége) sziklaszilárd biztosítékai a fidesz majdani szétesésének (s egyben Mo. megszabadulásának).

Fikalnyik Eugén 2020.10.31. 20:38:46

@Reding Roli:
"Globális lèptèkben az első nagy lèpes az emberiségnek most november 3- án lesz , ha a fiatal amerikai szavazók elhajtják Trumpot , akkor új világ kezdődhet.. "

Új világ? Ott folytatják, ahol négy éve abbahagyták. Szétb@sszák újra Ukrajnát és Szíriát, nekimennek újra az oroszoknak és Kínát ismét lesz@pják, ezzel kegyelemdöfést adva nem csak a saját, hanem a világgazdaságnak is. Maradjon csak Trump, és essen szét a demokrata vízfej, ami tényleg hozhat egy megújult, a fiatalokra támaszkodó értelmes pártot, beemelve a hispanókat meg az ázsiaiakat is a hatalomba.

Reding Roli 2020.10.31. 22:01:43

@Fikalnyik Eugén: Nem vagyok Biden nagy támogatója sem, de most a kèt jelölt között mègis ő látszik a reálisabb választásnak..
Trump olyan mertèkben polarizálta társadalmat, hogy az már az egyèbkènt konzervatívabb közèposztalynak is riasztó...Előre belengette hogy válaszasi csalás lesz, így lehet hogy le sem mond ...Ezek elkèpsztő üzenetek a világnak, hogy ezt ki lehet mondani a világvezèr demokráciában ...Most a valódi autoriter vezetők kèrnek maguknak egy sört...Ha Trump nyer ,akkor lángokban fog állni az USA, lehet hogy polgárháború lesz, akkorák az èrdeksèrelmek ...Ha Biden nyer , akkor mondjuk az èvi 500 ezer felett keresők kicsit többet fognak fizetni, de az alsó 30%- nak ki tudják elègíteni a szociális igènyeit ...A Proud boys elvonulgat, de az afroamerikaiak lecsendesednek, ha a rendőrsèget átszervezik ès kapnak egy kis támogatást az államtól...
Európai szemmel nèzve - talán - megerősödik az euroatlanti szövetsèg , az USA újra USA lesz, azaz : odavág ha valami nem tetszik nekik ès valami egyensúlyt hoz az erőbe ,legalább egy időre...
Trumpot csak a kínaellenessège miatt fogom hiányolni , mert most az egèsz világnak össze kellene fogni ès bosszútállni Kínán...Ha Biden is meghirdeti a kínaellenes küzdelmet, akkor nem lesz rossz választás ...

legeslegujabbkor 2020.10.31. 23:23:01

@cvsvrs: "felőlem megbukhat a fidesz. csak nem látom azt, hogy az ellenzék képes lenne a kormányzásra. ha a fideszben egyszemélyi vezetés van, akkor mit mondtok a dk-ra? ott van a momentumban. fegyőr (brüsszelben parádézik két hölgyike), a másodvonalban errefelé van egy kövérkés (aki alelnök vagy elnökségi tag) és egy sünihajú. azok aligha tudnák elvezetni a várost. "

Most tényleg Orbán kinézetével veted össze az ellenzéki jelölteket?
Ki nem szarja le, hogy valaki hogy néz ki, ha van egy olyan programja, hogy visszahozza a szabad választást, és a hatalmat ellenőrző fékeket és ellensúlyokat.

ijontichy 2020.11.01. 02:41:52

@cvsvrs: "csak nem látom azt, hogy az ellenzék képes lenne a kormányzásra." Teljesen lényegtelen kérdés (nomeg a fidesznyik macsakösszezavaró píár hülye dumája), ugyanis két szem mogyorót se számít.
1. A fidesz teljesen alkalmatlan a kormányzásra, hisz képtelen volt megakadályozni egy szűk érdekcsoport pártfoglalását.
2. A fidesz teljesen alkalmatlan a kormányzásra, hisz eddig sem kormányzott, csak a hatalommegtartás érdekében hatalomtechnikázott. Az ország úgy-ahogy elmuzsikál lendületből, hisz adott egy "karrierbürokrata" réteg, és itt vannak a multik, hogy tollbamondjanak.
3. A fidesz teljesen alkalmatlan a kormányzásra, hisz tíz év alatt Mo. nyakára nőttek a versenytársak, és lélektani szempontból tönkretette a társadalmat.
4. Az ellenzék nem tud kormányozni? Nem baj. Ha kiesett az Orbán-klán uralta fidesz, majd lesz pótlás, hisz érdemes lesz megint versenyezni. A fidesz a bokrosbajnaioszkó... féléket (akik ellentétben a félművelt bolsival értenek is a dolgukhoz) messze űzte a fidesz, hisz nincs olyan piacképes szakember, aki annyira mazochista barom lenne, hogy a minőségi élet helyett naponta hányingerrel küszködne, a vitya & co pofája láttán? Szóval lesz pótlás. Lesz egy-két államcsőd? Az se baj. Még mindig jobb, mint a fidesz statikus döglődése és messze jobb és tanulságosabb, mint a "majd én megvédelek"-je. Hehe, tudtad hogy ez már tkp szitokszó: "védjen meg téged a fidesz"?
5. Persze legyen neked egy: legyen néppárt/állampárt, meg függetlenek, meg illiberália fékek és ellensúlyok nélkül, verseny nélkül, meg megbonthatatlan kipcsáktürkoroszbarátság, csak akkor húzzatok a fenébe az EU-ból. Mert akkor semmi keresnivalótok itt.

Bánegressy 2020.11.01. 09:41:14

én megmondom mit lehet/ne tenni ez ellen. sőt, már is van aki egyelőre még elég elszigetelten tesz is(ami érthetetlen, ha már akad más is aki akar tenni a fidesz propaganda ellen).
oda kell állni hadházi mellé(mögé?), aki már tesz is. kidolgozni, összehangolni a stratégiát 'oszt gyerünk!
csinálni kell, mert addig a fidesz hazugság és propagandagyára gőzerővel üzemel.
addig még azt is mondhatják, hogy ők európa urai.
ők kelet és nyugat tektonikai lemezhatárán a gazdasági, politikai, kulturális/spirituális himalája(szvsz inkább a mariana árok).

ijontichy 2020.11.01. 09:49:21

@Reding Roli: "titkos, belső infók" Ej, ezek a régi bolsi beidegződések. Hiába a bolsi örök :-(. Azt hiszik, ha tiltják, akkor az bent is marad? Elfelejtik, hogy a CUG csoportokban (faszbúkon, meg mindenütt) már régen terjednek a hírek. Határokon túlra is. Én is életem jobbik felétől hallok ezt-azt. Pletyiznek a neccen, mert idejük van (a rehab (ergotherapie) eléggé takaréklángon pislákol bő egy hónapja; talán ha tényleg lesz órán belüli, megbízható Covid-teszt, az sokat fog javítani a helyzeten). Ezért írtam @cívisnek, hogy vagy hazudik, vagy a pártaktíván nem informálják az ő szintjét rendesen ;-). Ha a most dühöngőknek csak a harmada tényleg bemutatja a középső ujját, legkésőbb januártól kevés lesz a "verbális áthidalás", s csak a legelvakultabb fidsznyik nem látja majd, hogy királyuram biza pucér :-/.

screpes 2020.11.01. 11:04:12

@cvsvrs:

nem látod, hogy az ellenzék képes lenne a kormányzásra?

Ezt elég könnyű tesztelni.
Mely tárgyban hoznál (hoznának) inézkedéseket?

Bejönne X mennyiségi plusz migráns? De hiszen vannak-voltak most is, és amúgy meg nem akarnak ide jönni, a klasszikusnak tekintett migrik... Egyetlen egy se...
Novák katika helyében más is parádézna látszatokkal, és/vagy a gazdagok további preferálása helyett (talán) jönnének szociálisan értékelhetőbb rétegeknek szóló intézkedések.
Lennének életfontos önálló(bb) minisztériumok... Kásler és Palkovics parttalan tudása más tárcák szervezeti létében oldódna fel.
Vidnyánszky visszamehetne vidékre rendezni, és ez a problémagóc egy pillanat alatt semmivé válna. Keresztény színjátszás is lehetne, de nem egy új országos, központi campusban.
Pénzügyekben, inflációban mi lehetne a rosszabb?
Külügyekben valszeg oroszellenesebb, és EU-hoz jobban illeszkedő vonalat lehet majd rajzolni, bár ez ellen hadakozna a majdani Jobbik, meg a maradványfidesz is... (?)
(bár, ki tudja, meglehet vissszaváltanának a régi hőbörgések tónusára...
2010 ben a fő ellenzéki szólamok Gyurcsány bevallott választási hazugságáról, és az MSZP-s polgármester-helyettes Hagyó 800 milliójáról, meg az oroszellenességről szóltak).
A változások után Orbán védelmet kérne az Amnesty Internationalektől, soros ösztöndíjra pályázhatna megint.)

De fordíthatsz a dolgon, és vizsgálhatod azokat az inézkedéseket, amelyeket a létező fidesz jelenleg is meghozott.
Azok talán olyan pótolhatatlan, helyettesíthetetlen értékek a szemedben? Propagandaügyben még több kéne, vagy kevesebb?
Nna és a vírusügyben?

Kétségtelen, hogy a konszenzushiányos új helyzetben, ami a kormányváltást követi majd, nehezebb lesz elhatározásokat hozni, érvényre juttatni. De ez csak annyit jelent, hogy jobbban kiforrnak a nézetek, nagyobb nyilvánosságot kapnak a részletek.Nem csak az elhatározások, hanem a mögöttük lévő motivumok harca is. Az ehhez rendelkezésre álló források például kevéssé jutnának a tolvajlás sorsára...
Nem lesz egy éjszakai döntéssel 49 ezer felszabadított kórházi ágy.

-----------------

ijontichy 2020.11.01. 15:20:33

@screpes: "De hiszen vannak-voltak most is" Volt valami diszkrét bája, hogy amikor teli torokból a ~1500 fő migráncs ellen folytattak élethalálharcot, miközben Nerigarcha üzemeiben többezer migránccsal, a műszakvezető piktogramos táblákkal kommunikált :-).
Nincs is szebb, mint a "Keresztény Színjátszás a Parlamentben" :-D

ijontichy 2020.11.01. 15:24:27

@cvsvrs: Ne tegyük fel. Amíg az Orbán-klán uralja a fideszt, addig egy ilyen választási vereségből csak baj lehet. Mindenki takarítsa el szépen a maga mocskát. A fidesznek meg kell(ene) szabadulnia az Orbán-klántól. Herkulesi tett (Augiász istállója!) lenne egy ilyen rút, szibarita váz alakulattól. De egy bűnbocsánatot is megérne (ha már kereszténykedünk ;-))

screpes 2020.11.01. 15:54:32

@cvsvrs:

Fikcióban utaztatnál bennünket, hogy ne legyünk képesek megalapozottan érvelni.

Azt várod tőlünk, bizonyítsuk be, hogy az ellenzék egy változást követően majd nem követ el hibákat.
(merthogy el fog, és akkor már inkább maradhatna a mostani hibákat magabiztosan birtokló hatalmi klán, és szervezet.)
Szegény Ijontichy is hozza a papirformát, hogy a Fidesz takarítsa el a maga mocskát..
Nem fogja.

Úgy érvelek ebben a helyzetben, hogy lássuk már azokat az új hibákat..
Két munkahipotézissel dolgozom, amely így hangzik:
1. NEM lesz gyurcsány és Dobrev sem.
2. Nehéz helyzetben vagyunk abban is maradunk.
-----------

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.01. 18:01:54

@cvsvrs: "tegyük fel, hogy egy orbán nélküli fidesz nyeri választást. " - kizárt

legeslegujabbkor 2020.11.01. 22:16:19

"Pénteken jelent meg az intézmény honlapján a fenntartó Színház- és Filmművészeti Alapítvány közleménye, miszerint átmenetileg felfüggeszti az SZFE-en folyó oktatást az új kuratórium. Eszerint a blokád miatt az új vezetők nem tudják elfoglalni hivatalukat, érdemi módon nem látnak rá az oktatásra, ez pedig ellehetetleníti a felelős döntések meghozatalát. Szintén ugyanekkora problémának tartja a testület vezetője a tűz-és balesetvédelmi szabályokhoz való hozzáállást a hallgatók által elfoglalt épületrészeken.
„Az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése. Ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE épületeiben nem valósíthatók meg” – indokolták a döntést."

Alkohol meg cigi???
Talán a hajuk is hosszú

ijontichy 2020.11.01. 23:05:19

@cvsvrs: Cívis! Te valami sajátos versenyt képzelsz el. A starttól fordított irányban akarsz autózni, és megúszni tömegkarambol nélkül, majd eljutni a célig. Érdekes challenge, de mögötted egy tízmilkás országgal elég felelőtlen, és ahogy a bungee jumpingot, úgy tuti ezt sem mindenki találja szórakoztatónak. Az egész nyugati világ alapjában ugyanarra épül - és lényegében sikeres. Persze mindegyik "színesedik" a kulturális, társadalmi sajátosságaikból, és gazdasági lehetőségeikből kifolyólag. Nektek viszont agyatokra ment a félbolond félázsiai "magyar út" c. hülyesége, ti. hogy mindenáron a szűz dzsungelen vágtok utat machetével, amikor van már kitaposott ösvcény. OK vasárnapi sportnak elmegy, de életcélnak? Tíz éve minden évet ugyanazzal a baromsággal harangoz be, hogy majd most aztán... aztán kiderül: jövőre homály, se liba, se máj (kivéve a kegyenc fegyencjelölteket, de ők kevesen vannak).

Te meg állandóan mikromenedzselni akarsz, mint a főnököd. Javadra írandó, hogy - vele ellentétben - a te mikromenedzseléseid célja legalább nem a színtiszta lopás. Holott a törvény így szól: "ha úgy látod, hogy a vityakormány valamely intézkedése az ország zömének érdekével egyezik, akkor jobban vedd szemügyre a kázust, mert tuti, hogy valami felett elsiklottál". ;-)

ijontichy 2020.11.01. 23:07:08

@legeslegujabbkor: "Talán a hajuk is hosszú" Ez nekem valahonnan olyan ismerős :-D

Billy Hill 2020.11.02. 17:50:24

@ijontichy: "Az ország úgy-ahogy elmuzsikál lendületből, hisz adott egy "karrierbürokrata" réteg, és itt vannak a multik, hogy tollbamondjanak."

Hát akkor ez vmi durva nagy lendület lehet, ami már 10 éve tart. :-) Viszont a tollbamondóknak úgy tűnik jó ez így is; fő hogy (a pannon puma helyett) szökelljen a Leopárd és a Hiúz, és Győrben se Horch-anjon fel a sok melós...
süti beállítások módosítása