1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.10.11. 10:07 HaFr

Tolerancia vagy elfogadás? A liberalizmus fordulata

BLM's revolutionary narrative vs. the truth, freedom, and liberty of us all  - The Strident Conservative ™

Az előző posztom kapcsán kibontakozott egy vita a FB-okon, aminek volt egy mozzanata -- a tolerancia és az elfogadás konfliktusa --, amitől írnék most még egy kicsit. Néhány évvel ezelőttig a liberális hozzáállás dominálta a hazai nyugatias diskurzusokat a más véleményekkel és identitásokkal kapcsolatos elvárásokról, és ez a hozzáállás a toleranciát írta elő, ami magyarul leginkább tűrést jelent. Tudomásul vesszük, hogy más emberek máshogy gondolkodnak és máshogy élnek, nem tehetjük meg, hhogy a saját véleményünket tesszük mindenkire nézve kötelezővé, ezért ha nem is öleljük keblünkre a véleményeiket, elfogadjuk -- embertársaink azonos erkölcsi cselekvő voltából kiindulva -- az ellentétes vagy különböző vélemények létezését.

Ezzel szemben az utóbbi években megerősödött az "elfogadás" dominanciájú diskurzus, vagyis nem csupán el kell viselni mások eltérő, adott esetben gyökeresen ellenkező véleményét, hanem 1. támogatni is kell a vélemények képviselőit a vélemények egyenlő esélyű társadalmi/nyilvánosságbeli megélésében és/vagy 2. ad absurdum a magunkévá is kell tenni a véleményüket, mert a véleményük -- szerintük -- helyes. A fentebb nyugatiasnak nevezett diskurzusokban (kultúrában) a liberális-toleráns hozzáállás helyét átvette a progresszív-elfogadó(-azonosuló) hozzáállás elvárása. A kettő közötti különbség nagyjából analóg Isaiah Berlinnek a negatív és a pozitív szabadság között tett megkülönböztetésével. A negatív szabadság mindenki vélemény- és cselekvési szabadságát jelenti (=akadálymentesség) a másik hasonló szabadságának határaiig, míg a pozitív szabadság a képességgel nagyjából szinoním módon mindenki arra való lehetőségét jelenti (=önmegvalósítás), hogy az akarata szerint éljen (amihez külső feltételként hozzáértik, hogy a többiekkel minél "egyenlőbben", ahova a többiek által kötelezően igazságosnak tartott erkölcsi és anyagi -- pozitív -- diszkrimináció juttatja el, ti. ez az egyenlőség a progresszista politikai program lényege, amivel szemléletileg közelebb került a baloldali forradalmi elméletekhez, mint a progresszió bármikor volt a klasszikus liberalizmus idején).

A liberalizmust a progresszív fordulata elrántotta egyszersmind a nyilvánosság, a vélemények összeütközésének, a versenynek és a racionalitásnak a metszetéből is, ahol idáig (alkotmányosan is) biztosítva láthattuk, hogy a vélemények és a gondolatok közül azok kerülnek ki győztesen, amelyek mögé a megvitatásuk után a legtöbben beállnak és demokratikus módon érvényesítik őket. Ez az ideális proceduralitás persze sose működött teljesen a valóságban, de ez volt a norma. Most ez a norma szorul ki a "liberális" politikai kultúrákból és veszi át a helyét a progresszista elvárás (lásd az 1. és 2. kitételt feljebb) és a pozitív szabadság dominanciája, ami a nyugati politikai rendszereket az indulatok, az identitásharcok, az állam elfoglalására törő akarat és általában az irracionalitás terepévé teszi. Nem tudom, hogy szükséges-e, hogy így legyen. Mivel az önmegvalósítás és az autonómia nekem is szívügyem, viszont az állam elfoglalására és a liberális demokrácia felszámolására irányuló látens és nyilvánvaló törekvéseket nagyobb veszélynek tartom az előbbiek jó kezelésénél, nyilván (ebben is) a konzervatívabb út az enyém. De szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem egy problémamentes, nett választás.

A tolerancia már nem elég. Nekem se, de főleg a progresszistáknak. A tolerancia védelmét -- szokás szerint utóvédharcokban -- jelenleg a konzervatívok liberális-polgári kisebbsége látja el (ahova nem tartoznak egyfelől a teokratikus, kollektivista, etnicista, antimodernista jobberek, akiket nem lehet kizárni a konzervatívok táborából a szó képlékenysége miatt, másfelől a progresszizmust elméletileg és politikailag keblükre ölelő konzervatívok, akik viszont legföljebb már csak az egyéni diszpozícióik egy része miatt tekinthetők annak, a konzervatizmus politikai képviseletére a távoli piaci beállítottságukon túl képtelenek: a liberális-polgári kisebbséggel szemben mindezek a többség a konzervatív táboron belül). Én az előző posztomban a régi liberális-toleráns felfogás szellemében (mai liberális konzervatív módjára) érveltem a homoszexualitás társadalmi tűrése mellett, míg a FB-poszt alatt az vitapartnereim a jelenség és képviselői elfogadásának erkölcsi kötelessége mellett (ha nem is eléggé kifejtve) tették le a garast. Ez egy érdekes vita, ami messzire vezetne, ha egyszer normálisan meg lehetne vívni Magyarországon. (Pl. talán engem is más belátásokra sarkallna.) De sajnos nem lehet, ez már régóta nem az értelmes viták országa. In fact, Magyarország soha nem volt a viták országa, ami több más hiányunk mellett erősíti a mai politikai kultúránk barbár vonásait.

__

Ui. Egy kommentre válaszul. A felvilágosodásnak a Sztoában és a kereszténységben gyökerező lényege az emberi nemen belüli (Isten előtti és erkölcsi) egyenlőség, amit a nyugati fejlődés a törvény előtti egyenlőséggel egészített ki, és ez a szemlélet harcol az emberek közötti egyedi, egyéni vagy csoportos különbségekkel. Nem igaz, hogy "igen nehéz elképzelni" a differenciált toleranciát, én pl. naponta gyakorlom. Nem vagyok az előbbi értelemben (mély) keresztény és/vagy kantiánus az erkölcsi rendemben, de szerencsére ezen kívül is vannak jó alapok a toleranciára. Pl. az empátia, a nem-keveredés, az érdektelenség, a (mondott) negatív szabadság, a szeretet stb. Ehhez hozzátartozik (bár problematikus), hogyha -- egy példával -- én bolttulajdonos vagyok, ne kelljen tortát sütnöm homoszexuálisoknak, zsidóknak, muszlimoknak vagy éppen keresztényeknek, ha nem akarok (és elviselem ennek a piaci következményeit). Lehet, hogy ez ostobaság (magam is ezt hiszem), de a jog és a pluralizmus kiterjed az ostobákra is -- főleg, ha az antropológia keresztény-felvilágosodásbeli felfogását vallom. Amíg pluralizmus van, addig konfliktusok is lesznek; az már az eszkatologikus vagy a totális rezsimek beszédmódja, ami nem a pluralizmus egyensúlyában érdekelt. 

122 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6016234858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.11. 10:35:13

Igen nehéz olyan toleranciát elképzelni, amelyik nem az egyenlőségen alapul. Tehát eléggé érdekes tolerancia az, hogy OK, legyél ilyen vagy olyan kisebbség tagja, de nálam ne dolgozzál, az én boltomban ne vásároljál, az én pártomban ne legyél, az én városomban ne lakjál és takarodj ki az országomból, de egyébként én tolerállak. Játsszuk el ezt egy zsidóval majd egy homoszexuálissal is. Ez lenne egy normális világ? Hogyan tolerál az, aki így fogadja el a másikat? A kérdés nagyon egyszerű: egyenlőek-e az LGBT közösség tagjai a többi emberrel? IGEN. OK, de ettől kezdve nincsen helye diszkriminációnak. Ha zavar egy feltűnősködő buzi, akkor be kell tiltani a feltűnősködő heterót is. Ne legyen buzi románc a filmekben? OK, de akkor ne legyen hetero románc sem. Undorítóak a buzik? Akkor minden undorítót tiltsunk be, például az undorítóan csúf embereket és a kövéreket is. Ez az egyenlőség. Mert ha nincsen egyenlőség, akkor nincsen kereszténység, demokrácia és nincsen nyugati civilizáció sem. Mindössze ennyi a tét. Nem lehet "alsóbbrendű" csoportokat bünteti csak azért, mert személyesen őket undorítónak tartjuk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.11. 10:43:42

@Főnix Oszlár Gazdag: A felvilágosodásnak a sztoában és a kereszténységben gyökerező lényege az emberi nemen belüli (erkölcsi) egyenlőség és ez a szemlélet harcol az emberek közötti egyedi vagy csoportos különbségekkel. Nem igaz, hogy "igen nehéz elképzelni" a differenciált toleranciát, én pl. naponta gyakorlom. Én nem vagyok az előbbi értelemben (mély) kerestény és/vagy kantiánus az erkölcsi rendenben, de ezen kívül is vannak alapok a toleranciára. Pl. az empátia, a nem-keveredés, a (mondott) negatív szabadság stb. Ehhez hozzátartozik (bár problematikus), hogyha én bolttulajdonos vagyok, ne kelljen tortát sütnüm homoszexuálisoknak vagy zsidóknak, ha nem akarok. De amíg pluralizmus van, addig konfliktuok is lesznek, és az már az eszkatológikus vagy a totális rezsimek beszédmódja, ami nem a pluralizmus egyensúlyában érdekelt.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.11. 10:54:08

@HaFr: Senkinek nincsen "joga" semmire. Ezek nem a semmiben lebegő absztrakt jogok, hanem több évezredes evolúciós pszichológiai tapasztalatok. Az egyenlőség JOBB túlélést biztosít a társadalmak számára, mint a nietzseánus pogány elnyomás. Ha nem ez lenne az evolúciós igazság, akkor a kereszténység nem élt volna túl és ma nem lenne a legelterjedtebb vallás. Tehát nem az élettől elszigetelt abszolút és absztrakt jogokról beszélünk, hanem az optimális anti-entropikus túlélésről. Ez meg akkor valósul meg, ha a társadalom horizontális és piaci együttműködése maximálissá válik, mert ez optimalizált gazdasági termelést és árucserét tesz lehetővé. Ehhez képest az újpogány, nietzscheánus, hetero- és hímsoviniszta virtusok másodlagosak, még akkor is, ha ezt individualizmusként és konzervatív liberalizmusként akarják eladni egyesek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.11. 11:01:10

@Főnix Oszlár Gazdag: Ebben van igazság és nem vetem el az etológiai-ev.pszich. nézőpontod relevanciáját. A jogok is életmódbeli származékok és tanulságok kivonatai. De a nézőpontod mégis egyéni és csoportos kollíziókban érvényesül, nem őgy, hogy mindenki etológiai könyveket olvas és ezek szellemében cselekszik. Az élet kollektív cselekvési probléma, de ez a személyes racionalitások és választások nyomán lesz azzá.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.11. 11:11:45

@HaFr: És a félelmetes az, hogy a "személyes" racionalitások és választások egészen addig személyesek és egyediek, amíg statisztikailag nem kezdjük őket vizsgálni. Utána már informatikai, genetikai és neurológiai tömegproblémákká válnak. Az "egyedi" választásaink jórészt szinte teljesen automatikus és megjósolható bioinformatikai folyamatok, amelyek a jövőben korlátlanul manipulálhatóak lesznek. Amit érzékelünk, az a homo sapiens sapiens pályafutásának a vége és valami fantasztikus új dolognak a megszületése. Ez nem progresszió, ez egy új genezis.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.11. 11:30:24

@Főnix Oszlár Gazdag: ez csak akkor félelmetes, ha nem érdekel az egyén sorsa

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.11. 11:54:45

@HaFr: Én úgy értettem, hogy nekem félelmetes egyénként mindez. Az egyének "egyediségéről" meg azt lehet mondani, hogy az aktuális biomentális programozás mindig félelmetessé teszi az eltérő vagy új biomentális programozást. Pl. egy férfi és egy nő eltérő valóságot és eltérő értékrendszert lát a biomentális hardvere (az agya) miatt, de melyik az igazi valóság? Egyik sem. Az aktuális biomentális programozás mindig elképzelhetetlennek tüntetni fel az eltérő biomentális programozás átélését. A biomentális illúziók egymás fedő és lecserélő rétegei pedig magát a valóság jellegét is megkérdőjelezik. Tehát új - objektív - valóságkép is kell egy új társadalmi szintlépéshez.

2020.10.11. 17:05:53

@Főnix Oszlár Gazdag:
az egyenlőség (ekvivalencia) logikai értelemben bikondicionálás. egyikből következik a másik és a másikból az egyik. nemek közötti bikondicionálás az, hogy a férfiból következik a nő, vagy a nőiség és a nőből a férfi, férfiasság.

a nemi egyenlősítés lágyan értelmezve sem jelent homoszexualitást. és a transzneműség sem lehet egyenlősítő törekvés. mert az egyirányú. az interszexualitás sem. mert az hol ezt, hol azt a nemet zárja ki. a gender kurzus filozofikusan sem egyenlősítő törekvés. azért, mert egyik sem bikondicionálás. ez nem a klasszikus liberalizmus, hanem a politikai underground. ami egyszerűen a tradíciót próbálja lerombolni. azt a célt szolgálja, hogy bármiféle fétis pornó azonos értékű legyen a családdal.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.11. 17:22:30

@cvsvrs: Milyen Isten neme? Isten ugye nem lehet férfi, hiszen az ember Isten képmása. Ám ha Isten férfi, akkor a nő hogyan lehet Isten képmására alkotva? Egy női isten meg nem létezhet egy férfi isten mellett, mert az már 2 isten, ami ugye nem lehet "az" Isten. Isten tehát férfi és nő, egyszerre. Mi teszi a férfi és a női lelket egyenlővé? Az, hogy mindkettő lélek és mindkettő Isten képmása. Mert a test nem lélek és a lélek nem test. És Isten csak lélek, de nem test. Ahogy mondom, a liberalizmus a zsidó-görög-keresztény kultúrával összhangban van, a nacionalizmus viszont újpogány és nietzscheánus, azaz ütközik ezen kultúrával. Az újpogányság nem része a nyugati civilizációnak. Így az újpogány Fidesz sem része a nyugati civilizációnak. Tehát nem az iszlám, hanem az újpogányság a legfőbb és legnagyobb ellenségünk ebben a kultúrharcban.

2020.10.11. 17:46:35

@Főnix Oszlár Gazdag:
a teremtő atyaúristen férfi és a szűzanya nő. a magyar hagyományban a matriarchátusnak is jelentős hagyománya van. mária országa ugyebár. boldogasszony anyánk regina (népi változatban régi nagy) pátrónánk. így kezdőzik a magyar (katolikus) néphimnusz. tehát a világias király (aki általában véve férfi, rex) fölé magasodik nem evilági módon egy királynő (regina). ez a magyar népvallás alapja.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.11. 17:52:42

@cvsvrs: Nem jó, mert ha Isten férfi, akkor a nő hogyan lehet a KÉPMÁSA egy férfi Istennek? :) Ter1 27 Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinek és nőnek teremtette őket. *** Isten csak úgy lehet férfi, ahogy egy transznemű is "férfi" szerinted. De várjunk csak! A Fidesz ezek szerint abban hisz, hogy Isten transznemű, de át nem műtött férfi? Ja, akkor már értem, miért alázza meg a transzneműeket. Mert a Fidesz a Sátánnak akar kedveskedni, hiszen gyűlöli a transznemű Istent. Na, csak összeállt a nagy ideológia. Vagy tévedek? ;)

2020.10.11. 18:35:04

@Főnix Oszlár Gazdag:
ezt a csodát az egyik irányba megoldja a természet. azt, hogy nők férfiakat teremtenek. elég sok anyuka szül fiú gyermeket. és ehhez nem transzneműek kellenek, hanem asszony állat (asszonyi áldott állapot). és ezek után nők teremtik a fiú gyermeket egyetlen hímivarsejtet leszámítva majdnem kizárólagos jelleggel. és nem evilági módon egy férfias istenség teremti a nőt. a partriarchális keresztény hagyományban így lesz a szentháromság: atya, fiú és a szentlélek. a magyar népvallás mellé teszi a matriarchátust. vagy mondjuk a frank. a párizs (páris ugye férfi volt) főszékesegyháza a mi asszonyunk.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.11. 18:52:29

@cvsvrs: Na de az igazi kérdés az, hogy a Fidesz hisz-e a bibliai Istenben, vagy pedig csak egy ateista, posztbolsi, exlibsi, gnosztikus-nietzscheánus haveri banda, amelyik USA életszínvonalon akar élni. Jachtokkal, úszómedencés villákkal, de valódi sikertermékek nélkül. Miközben a hülyéket agymosással és hazugsággal irányítja - magát álproletárnak és álkereszténynek álcázva - a saját profitja érdekében.

2020.10.11. 19:04:26

@Főnix Oszlár Gazdag:
ezt a csodát az egyik irányba megoldja a természet. azt, hogy nők férfiakat teremtenek. elég sok anyuka szül fiú gyermeket. és ehhez nem transzneműek kellenek, hanem (heteroszexuális) asszonyok. és ezek után nők teremtik a fiú gyermeket egyetlen (heteroszexuális) hímivarsejtet leszámítva majdnem kizárólagos jelleggel.

nem evilági módon egy férfias istenség teremti a nőt. a partriarchális keresztény hagyományban így lesz a szentháromság: atya, fiú és a szentlélek. de a magyar népvallás mellé teszi a matriarchátust. vagy mondjuk a frank is. a párizs (páris ugye férfi volt) főszékesegyháza a mi asszonyunk. szegeden is boldogasszonynak emeltek fogadalmi templomot a városatyák. vagy nyíregyházán. debrecenben hagyományosan szűz mária anyjának is kultusza van. szent annának. és hosszasan lehetne sorolni. a világias ünnepeket. nők napja, anyák napja. vagy húsvétkor világias módon a lányokat, asszonyokat ünnepelik a férfiak. ezt a csodát, hogy ők képesek férfiakat teremteni. és világi módon csak ők képesek erre. és nem evilági módon ez van megfordítva.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.11. 19:07:59

@cvsvrs: A hímsoviniszta Fidesz persze, hogy a férfi felsőbbrendűségben hisz, de térdet hajt-e vajon Isten előtt? Térdet hajt a Fidesz a bibliai Isten előtt vagy önmagát imádja, nagyokat büfögve vacsora után?

2020.10.11. 19:38:07

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez ügyben nem a fidesz és nem-fidesz állnak szembe egymással. ez ügyben a jobbikos szavazók is a fideszt pártolják. vagy a vidéken a dk-s kisnyugdíjasok is. ez ugyanis nem bal- és jobboldali ellentét. az akadémikus bölcselet áll szemben a népvallással.

2020.10.11. 19:40:16

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez az, amit nem kérhetsz számon rajtuk. ugyanis te nem vagy a fidesz főpapja. így ezt nem veled fogják megtárgyalni.

2020.10.11. 19:50:20

@Főnix Oszlár Gazdag:
az Isten előtti egyenlőségből ugyanis az következik, hogy egyik ember a másikon nem kérheti számon transzcendens értéket legfeljebb csak akkor ha erre az egyik felhatalmazta a másikat. vagy akkor se. mert másképp nem lehetnek az Isten előtt egyenlőek.

Bánegressy 2020.10.11. 19:52:56

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesznek ez a lényege. A térdhajlítás kötelező gesztus, rítus. Ebből lehet biztosan felismerni, hogy keresztény vagy.
A hatalom, ha te vagy a birtokosa, bármit megenged a hatalom emberének, ami a hatalom oldalán állók felfogása szerint megengedhető. Ez csak egy bennfentes alkufolyamat eredménye.
A kívülállók; nem keresztények, nem a fidesz által szükségesnek megítélt hőfokon magyar érzelműek, LMBKQT deviánsok a politikai-kulturális underground, azok akik nem képesek a primitív agyukkal felfogni azt a csodát, hogy isten akaratából egyszerre teremthet férfit isten teremtménye világi módon.
az a teremtmény aki nem evilági módon teremtetett.
ezt a népi tradicionalizmus és a hatalom politikai racionalitásként fogja fel és magyarázza(érted? nem érted? miért nem vagy képes megérteni? nem vagy keresztény, nem vagy magyar), valójában egy nagyon racionális folyamat része, ahogy az evilági hatalom magába olvasztotta ezt az ellentmondást, mint racionalitást, saját maga ideológiai megkérdőjelezhetetlenségéért.
ezért nem mindegy, hogy a hatalom a fidesz kezében van, vagy "deviánsokéban".
(meg persze azért, mert lopni, hatalommal visszaélni, csak az ezt valló választott vezetők joga)
legalábbis a fidesz szerint.

legeslegujabbkor 2020.10.11. 20:26:57

@HaFr:
"Ehhez hozzátartozik (bár problematikus), hogyha én bolttulajdonos vagyok, ne kelljen tortát sütnüm homoszexuálisoknak vagy zsidóknak, ha nem akarok. "

Azt hiszem ezt a kérdést megoldottuk

Ha az életednek köze van másokéhoz, akkor MINDENKINEK tortát kell sütnöd

2020.10.11. 21:00:23

@Bánegressy:
a jobbik se akar prájdot. a vidéki dk-s kisnyugdíjas se. a vidéki momentumos fiatal igen. és a fővárosi dk-s is. szóval pesten ez fidesz-nem fidesz (és többségben vannak az lmbtq pártiak), de vidéken ez az arány fordított.

2020.10.11. 21:03:20

@legeslegujabbkor:
a biblikus tanítás se az, hogy szeressél mindenkit. hanem azt, hogy szeresd a felebarátod úgy, mint önmagad. aki félig meddig a barátod azt szeresd. de ha nem, akkor nem. nem kötelező. károli féle fordítás szerint. az eredetiben meg ugye konkrétan szomszéd van. az angolszász fordításokban is.

2020.10.11. 21:10:37

@legeslegujabbkor:
a keresztény tanítás az, hogy mindenki szeresse a szomszédját úgy, mint önmagát. úgy rendeződjenek el az emberek. sanyi is ezt mondta, amikor felfüggesztett börtönbüntetést kapott. azt mondta, hogy mindenki úgy üljön le a kocsmában, hogy jóba legyen a szomszédjával. minden asztal minden szomszédjával. mert úgy nincs verekedés. aztán persze így a szokásosnál nagyobb hangzavar lett. mert mindenki átkiabált a többinek. te utolsó mocsadék állat, szakadt volna a fejed az anyádba. és ehhez hasonlók. de verekedés tényleg nem volt.

2020.10.11. 21:27:19

@legeslegujabbkor:
pedig sanyi nem olvasta a bibliát, különösen az angol változatot. a vaosz kocsmájában a rózsakertben szocializálódott. komám, selyemből volt a tapéta, viselkedni kellett. és ott volt ez szokásban. úgy üljenek le az asztalon belül és az asztalok között is a vendégek, hogy a szomszédjával mindenki többé-kevésbé jóban legyen. na ilyesmi a kereszténység világias alapja.

még láttam olyat, hogy két településrész mindenki által elfogadottan rendszeresen összeverekszik a kocsmában. a rózsásban ez volt a szokás. (ez nem a rózsakert). a húgomra néztél. gyere ide. és adott neki egy maflást. és összeverekedtek. azért verekedtek, hogy a hugát csak az vehette el, aki legalább olyan erős, mint ő. és ez bevett szokás volt. tehát ez erő kultusz. kést tilos volt rántani. ezért nem ölhette meg egyik a másikat. még éppen talán ezt is lehet felebaráti szeretnek mondani bár elég erősen rezeg a léc.

alöksz róz 2020.10.11. 23:14:38

@Főnix Oszlár Gazdag: "Az egyenlőség JOBB túlélést biztosít a társadalmak számára, mint a nietzseánus pogány elnyomás." - na és mitől vagy annyira biztos benne?
soha nem volt még kipróbálva :-)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.11. 23:28:02

@alöksz róz: Whoa, tényleg? És mi lenne, ha nem használhatnád az internetet, nem tanítanának meg írni, nem kapnál fizetést, nem lennének jogaid, nem lehetne tulajdonod, nem lehetne fizetésed...és amikor megkérdeznéd, hogy miért, akkor a válasz az lenne: nincsen egyenlőség, hiszen még sohasem próbáltuk ki. Na, ahelyett olvasgassál: en.wikipedia.org/wiki/All_men_are_created_equal

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.11. 23:30:19

@alöksz róz: És plusz: Gal3 28 Nincs többé zsidó
vagy görög, rabszolga vagy szabad, férfi vagy nő, mert mindannyian eggyé lettetek Krisztus Jézusban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.11. 23:34:21

@cvsvrs: Semmi gond, ha a Fidesz ezt nem akarja megtárgyalni, de akkor vonuljon ki a közéletből.

chrisred 2020.10.12. 08:58:31

@Főnix Oszlár Gazdag: "Igen nehéz olyan toleranciát elképzelni, amelyik nem az egyenlőségen alapul."

Pedig a kasztrendszerű társadalmakban is létezett/létezik, sőt, pont ott volt rá a legnagyobb szükség, mert a különböző státuszú emberek együttélését az biztosította, hogy elfogadták, hogy az a másik máskééppen él, gondolkodik, viselkedik.

pátyi 2020.10.12. 09:06:17

Ma ott tartunk, hogy a nyugat megtagadta Istent. Ha nincs Isten, nincs jó és rossz. Akkor jönnek az egyenlőség viták.
Akkor már nincs abszolút igazság sem, hiszen minden vélemény egyenlő. De ez fából vaskarika, mivel az én keresztény, abszolút igazságban, a jó és rossz meglétében gyökerező igazságom már üldözendő vélemény. Azaz, egyenlőség sincs. Az Isten nélküli világ a barbárság kora. Ez jön most.

chrisred 2020.10.12. 09:16:41

@pátyi: A nyugat közösségi szinten csak azt tagadta meg, hogy az állam és az isten ugyanaz. Személyesen, a privát életében mindenki követheti a saját lelkiismerete szerint.

pátyi 2020.10.12. 09:25:09

@chrisred: Te ezt komolyan mondod? Ha véletlenül, saját értékrendedet követve élsz, beszélsz, meghurcolhatnak.

chrisred 2020.10.12. 09:30:00

@pátyi: Ez minden korszakban, bárhol megtörténhetett, soha nem volt az ember tökéletes biztonságban. Csak most több erre a garancia, mint korábban.

kistót 2020.10.12. 11:33:13

@chrisred:

Ekkora sötétséget nem tudsz bevilágítani. Ez az ember tragédiának tartja, ha "minden vélemény egyenlő". Mintha az ő álláspontja nem csak egy vélemény lenne!

2020.10.12. 11:41:16

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez nem akarja veled megtárgyalni? ne viccelj már. van választott papság, amibe te nem tartozol bele.

2020.10.12. 11:54:21

@Főnix Oszlár Gazdag:
tehát ezek szerint szabad férfi vagy nő sincs krisztusban. talán nem pálban kell hinni. aki kinevezte magát főokosnak.

2020.10.12. 11:57:50

@Főnix Oszlár Gazdag:
péter apostol rómába ment. és ebből levezetik, hogy feltétlen kell oda egy istencsászár. nem kell. de ha valakik péter örökségében hisznek, akkor higgyenek abban. megtehetik. ha valakik pál tanításában hisznek, akkor tegyék azt. a libertárius kereszténység az általános emberséget hirdeti. azt, hogy péter és pál is azt hirdette a maga módján. de mégse őket kell követni. nem ezeket a főokosokat.

2020.10.12. 12:07:19

@Főnix Oszlár Gazdag:
tehát aki pált követi az egy embert követ. vagy aki a pápát követi az is. követheti persze. de az nem több annál, mintha orbánt követné. és ez mind meg van engedve. annyi szereplője van a bibliának. egy szó esik a pápaságról. és az is kereszténység. a libertárius kereszténység ebbe a gondolatkörbe beemeli a népvallást. a keresztény államnemzetbe vetett hitnek része zsidókereszténység. pál apostol. de ha valaki pált követi, akkor nem lehet se görög, se zsidó, se szabad ember. követheti. hihet benne.

2020.10.12. 12:38:17

@chrisred:
ezért hívják a legnagyobb a német állampártot kereszténydemokratának és testvérpártját keresztényszocialistáknak. mert nem kapcsolják össze az államiságot, az etatizmust, a szociabilitást a kereszténységgel, a vallással? dehogy nem.

a felvilágosult abszolutisták tagadták meg az istenségeket mondván, hogy ezek helyébe lépett az ész kultusza. és az ész kultusza annyi okosságot diktál, hogy csak na. és ezek főokosok. a finnugristák. a gender tudósok. a magyar tudományos akadémia politikafilozófiai és bölcseleti intézetei. csak ezek szemben állnak a népvallással.

chrisred 2020.10.12. 12:51:17

@cvsvrs: "ezért hívják a legnagyobb a német állampártot kereszténydemokratának és testvérpártját keresztényszocialistáknak. mert nem kapcsolják össze az államiságot, az etatizmust, a szociabilitást a kereszténységgel, a vallással?"

A kereszténydemokrácia elnevezése nem a keresztény vallással és az egyházakkal, hanem a keresztény beállítottságú polgárokkal való kapcsolatra utal. Különösen Németországban fontos ez a megkülönböztetés, mert a protestáns felfogás önmagában a vallás intézményesülésével szembeni attitűdöt jelent. Amikor azt írtam, hogy nyugat közösségi szinten tagadta meg, hogy az állam és az isten ugyanaz, az 1517-ben elkezdődött folyamatra céloztam.

pátyi 2020.10.12. 13:00:23

@cvsvrs: Pál és Péter is Jézus követésére buzdított, nem ember, nem saját maguk követésére. A kereszténység ma is Jézust követi. A katolikusok egy kicsit eltévedtek, mikor a "szent hagyományt" a Bibliával tették egyenrangúvá.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.12. 13:17:45

@cvsvrs: Írtad: "ez nem akarja veled megtárgyalni? ne viccelj már. van választott papság, amibe te nem tartozol bele.". Ki választja a papságot? A nép? Hol lehet rájuk szavazni, mondjad már meg, kérlek. És nem, most nem velem tárgyalsz, hanem a magyar közvéleménnyel, hiszen ez egy nyilvános blog és bárki hozzászólhat. Persze megértem, hogy a farizeus és gnosztikus exlibsi Fidesz kerüli a nyilvánosságot. Miért is tartozna az adófizető, szavazó állampolgárokra az, hogy mit csinál a Fidesz? Hogy mire költi az adófizetők pénzét? Hogy esetleg a gyerekkori haveroknak megy a dohány, sikertermék nélkül? Nincs itt látnivaló. És természetesen miért kellene tudnunk arról, hogy a Jézus elveit 29 ezüstpénzért is szívesen eláruló, már 500 éve is masszívan korrupt, részben esetleg meleg, részben feudális, esetleg részben gyermeksimogató papokkal miről is egyeznek meg a fejünk felett, titokban. Mert mi közünk is van az adóforintjainkhoz, de nem? Hiszen az mind a Fidesz magánvagyonát képezi.

2020.10.12. 13:47:30

@Főnix Oszlár Gazdag:
errefelé a polgárság elég régóta választhat a politikusok mellett papokat is. legalább a reformáció óta. előtte is lehetett persze.

2020.10.12. 14:57:04

@pátyi:
sanyi is keresztény csak nem tud róla. mert ő a rózsakertben szocializálódott. ahol az apja elmagyarázta neki, hogy ebben a kocsmában selyemből van a tapéta a falon. úgy, hogy viselkedni kell. és az asztaltársaságok is rendeződtek el, hogy mindenki jóban legyen a szomszédos asztaltársasággal. ez volt a szokásrend. és így nem volt verekedés.

de ugye ez is egy jézusi tanítás. thou shalt love thy neighbour as thyself. így mondja matthew jakab király bibliájában. és amikor sanyi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, akkor eszébe jutott az apja tanítása. hogyan kell leülni a kocsmában úgy, hogy ne legyen verekedés. tartok tőle, hogy sanyi is keresztény. saját bevallása szerint farkastörvényeket követi. mert őszerinte azok uralkodnak a világban. talán mégis keresztény. ez ilyen.

2020.10.12. 14:59:47

@chrisred:
a keresztény demokrácia nem a keresztény vallásúakkal függ össze, hanem a keresztény polgárokkal (akik ezek szerint nem keresztény vallásúak)?

2020.10.12. 15:26:15

@pátyi:
a vatikán konkrétan a pápa követésére szólítja fel a földkerekséget. úgy tartják, hogy ő krisztus földi helytartója, a szent lélek választottja, aki a hit és az erkölcs dolgaiban isten kegyelméből tévedhetetlen. ez a római katolikus hitvilág. egy földi halandót követnek, aki a saját maga követésére buzdítja a földkerekséget. a pápa nem azt mondja, hogy nem számít, hogy miket mond. őt csak ne kövessék. mert mindenkinek csak a saját lelkiismerete számít. az számít elsősorban. de az is, hogy egy közösség kit választ papnak és azt is, hogy világias módon kit vagy mit követ. az is számít.

na most ha valaki magyar keresztény, akkor a pártok közül olyan nagyon nem választhat. mert az ellenzéki pártok nyíltan keresztényellenesek vagy államellenesek, nemzetellenesek.

chrisred 2020.10.12. 15:39:04

@cvsvrs: Hol látsz itt ellentétet? Nyilvánvalóan nem szükséges aktív hitéleti tevékenységet folytatni ahhoz, hogy valaki egy kereszténydemokrata politikai erőt támogasson.

2020.10.12. 16:04:16

@chrisred:
szerinted a keresztény demokrácia elsődlegesen a keresztény valláshoz és a köznéphez (démosz) kötődik. akkor mégis mi a lópikulához? a cdu a legnagyobb német állampárt. a német népet, a német államiságot és kereszténységet kapcsolja össze. és hasonlóan a keresztényszocialista testvérpártja. ez az ideológiájának az alapja. illetve ez volt. mert van egy új "liberalizmus" ami mindezt tagadja. és ez hirdetik meg, hogy a hamupipőkéből homopipőke. amit lassan kötelező tennének az óvodában. mert az lmbtq közösség nem tudja elfogadni, hogy a népmesékben és a népies műmesékben heteroszexuális kapcsolatok dominálnak. és szerintük itt szükség van egyenlősítő törekvésre. és mindezt "tudományként" állítják be. és egy párt van, amelyik szólni merészel ez ellen. többek között ezért nyer a fidesz. és tartok tőle, hogy 22-ben is nyerni fog.

2020.10.12. 16:05:11

@chrisred:
szerinted a keresztény demokrácia elsődlegesen *nem* a keresztény valláshoz és a köznéphez (démosz) kötődik. akkor mégis mihez?

chrisred 2020.10.12. 16:17:53

@cvsvrs: A kereszténységhez, felekezeteken felül és kívül. Vannak Németországban kifejezetten felekezeti irányultságú pártok is, mint a katolikus Centrumpárt, szerintem az ilyenekre gonndolhatsz.

pátyi 2020.10.12. 16:19:26

@cvsvrs: Az uniót hívő keresztény, kereszténydemokrata politikusok alapították. Ezek az emberek értékrendjük szerint is keresztények voltak. Az EU ezt az értékrendet tagadta meg, az alapítókat ma szélsőségesnek és gyűlölködőknek neveznék.
Szerintem nekünk, Mo.-nak ki kéne lépnünk az EU-ból. Csak azért, mert onnan támogatást kapunk, amit sokszorosan fizetünk vissza, nem kéne bent maradni.
Tisztában vagyok vele, hogy ezt ma nehezen lehetne kivitelezni. Valószínű, hogy az enyém egy kisebbségi vélemény. Szerintem egyszerűbb, erkölcsösebb lenne egy tisztán korrekt gazdasági kapcsolat az EU országaival.

2020.10.12. 16:50:43

@pátyi:
az is unió, hogy a tagállamok kerekasztal megállapodást kötnek. ez a föderatív működés. és a tagállamok kétoldali megoldásán alapuló együttműködés is unió. csak az egy lazább konföderáció. mindkettő unió. egy vegyes rendszer is elképzelhető. az, hogy kisebb föderációk vagy konföderációk vannak az unió keretein belül.

pátyi 2020.10.12. 17:00:24

@cvsvrs: Ehhez viszont kölcsönös nyitottság kellene, ami nincs. Van az integráció, az európai egyesült államok erőszakos kivitelezése, kényszerítése.
A legnagyobb probléma az értékrendek széttartása. A progresszivista őrületet én nem vagyok hajlandó elfogadni.
De, ki vagyok én, hogy ellentmondjak.

2020.10.12. 17:05:08

@chrisred:
na de mi az, hogy felekezetek felett? a keresztségnek az a leglényege, hogy senki se állhat a felekezet felett. állhat egy felekezeteken belül, vagy azon kívül, állhat mellette, vagy akár szemben vele. de valaki felekezetek felett nem nagyon állhat. hacsak úgy nem, hogy ezt a hites választott közönség elismeri. mert különféle származású, vallású emberek is a pajzsukra emelik. de az sem valódi felekezetek felett állás.

szabó magda reformált anyaszentegyházban hitt. ugye ilyen sincs a római keresztségben. mert atya, a fiú és szentlélek hármaásból az anyaszentegyház sehogy se következik. mégis azt hirdette. békében és barátságban a rómaiakkal. és kedvelik az amerikai zsidók. még a feministák is. mert az abigél egy olyan antifasiszta lányregény, ami a magyarokat hazafinak ábrázolja, lényeglátónak, vagy megtévedtnek, de hazafinak. és ezért a magyar tradicionalisták is kedvelik. mondhatni, hogy holtában felekezetek felett áll. éltében nem nagyon állhatott.

2020.10.12. 17:08:21

@pátyi:
gondolj arra, hogy krisztus mennyit szenvedett a kereszten, amikor felszegelték. ehhez képest a gender tudósok nem olyan veszedelmesek.

pátyi 2020.10.12. 17:31:39

@cvsvrs: Remélem igazad lesz! Nem magam miatt aggódom.

2020.10.12. 17:44:07

@chrisred:
vagy mondjuk kertész imréből a fidesz is nemzeti hőst csinált. miután megtagadta azt, amivé a liberalizmus vált. és ezzel legitimálta az illiberális demokráciát, vagy illiberális átmenetet, ami a fideszhez kötődik. ugyanakkor a libsik is hősként tekintenek rá, mert jelentős nemzetközi díjat nyert. és mondhatni, hogy kertész imre holtában nemzetek felett áll. de éltében nem nagyon állhatott. elment lakni berlinbe. és azt mondták neki, hogy a magánklinikák meggyógyítják. egy jelentősebb összegért. úgy nem lehet saját háza. nem borultak a lába elé a németországi magánklinikák. és a közvélekedés magyarországon is az volt, hogy elsősorban a témaválasztás miatt kapott irodalmi díjat. és a kritikusai szerint a sorstalanság műfordításai jobbak, mint az eredeti párbeszédek. és ezek filmen nem is nagyon működtek. kertész imre éltében nem nagyon állt a nemzetek felett. legfeljebb holtában állhatna. a németeket persze ma már nem nagyon érdekli kertész. ahogyan konrád györgy se érdekes berlinben. nekik úgy tűnik, hogy azért kellettek ezek az írók, hogy levethessék a náci billogot. vagy hogy orbánt alázzák. ezért kellettek ezek úgymond a szociáldemokratáknak.

2020.10.12. 18:00:06

@chrisred:
a fideszt attól tartom keresztényibbnek (feltéve, hogy van keresztényi és keresztényibb) ahogyan a halottaikkal bánik. errefelé szabó magdának rendszeresen megkoszorúzzák a sírját. elmékházat építettek. az emlékére színházi fesztivált szerveznek a tiszteletére. kifejezetten olyan darabokkal, ahol nők viszik a prímet. nő az író, a főszereplő, vagy rendező. és ezt a fidesz szervezi. a fidesz tiszteli a halottaikat. és holtukban az ellenfeleiket se ekézik.

elég sok úgymond baloldali liberális író, költő halt meg, akikről elmondták, hogy világhírű, de ezek az emberek, ezek a pártok a halottakra nem emlékeznek. a harcostársaikra se. ha én kifejezetten, nagyon erősen baloldali lennék, akkor politikusként biztosan emlékeznék kádárra. a hibáival, a bűneivel együtt. az erényeit is méltatva. de ilyen párt nincsen. ságvári kapcsán micsoda balhé volt. hogy a fidesz el akarja tiporni a kultuszát. milyen kultuszát. ki emlékezik meg ságváriról? nincsenek hőseik. nincsenek ünnepeik. hanem csak az ellenérzések.

Reding Roli 2020.10.12. 18:36:06

Csütörtökön megjelenik egy új párt : " Új Világ Nèppárt " nèven, Pálinkás József , korábbi akadèmia elnök vezetèsèvel , ami egy új polgári alternatívát fog kínálni az etnicista , bolsevik , populista típusú Fidesz - jobboldallal szemben...Az új párt befogadhatja a valódi csúcsèrtelmisèget: a rendszerből kiábrándult tudósokat, művèszeket, jogászokat, tanárokat, orvosokat - így megszülethet egy règen várt magyar , nyugatos , mèrsèkelt konzervatív- liberláis alternatíva ...Az persze más kerdès ,hogy nèpparttá hogyan lehetne felfejleszteni ( lehet hogy sehogy ,ebben az elvetemült magyar társadalmi közegben , ahol valódi polgárokból , így polgári gondoldásból is hiányt szenvedünk ....

hvg.hu/itthon/20201012_palinkas_jozsef_part_alapitas

Bánegressy 2020.10.12. 18:58:59

@cvsvrs:
"a fideszt attól tartom keresztényibbnek (feltéve, hogy van keresztényi és keresztényibb) ahogyan a halottaikkal bánik. errefelé szabó magdának rendszeresen megkoszorúzzák a sírját"
persze. világos. megadják a módját.
és még térdet is hajtanak az oltár, a feszület, isten színe előtt.
naná, hogy ettől kereszt/yé/n/y, aki annak tartja magát meg főleg aki ad arra, vagy arra ad leginkább, hogy az ideológiai keresztény elvtársai annak tartsák.

"ságvári kapcsán micsoda balhé volt. hogy a fidesz el akarja tiporni a kultuszát".

igen. ez a fidesz egyik nagy ideológiai sikere, ti. elérte, hogy úgymond mindenki elhatárolódjon a hazáját fegyverrel szolgáló rendőrt (önvédelemből) meggyilkoló, "önkényuralmi rencer építésére készülő" ságváritól.
csak éppen ő volt az egyetlen, aki egy már kiépült önkényuralmi rendszer önkényuralmát éppen foganatosítani készülő katonájára fegyvert mert fogni.
szemben ugye a naaaagy nemzeti ellenállással, ami ugye hol volt, se/hol nem volt.
és még ezzel együtt is az önkényuralmi rencer utódpártja, amelyik elhatárolódik saját korábbi önmagától a veres komcsi lenin fiú tenyészde.
ennyivel valóban keresztényibb a fidesz.

Bánegressy 2020.10.12. 19:04:58

@Reding Roli:
ez már semmit nem ér.
hacsak hafr.blog.hu/2020/08/12/egyetlen_nagyon_eros_ellenzeki_vezeregyeniseg_kell_de_meg_nincs_kozottunk
de nem.
olyan aki az 1x-i szavazópolgárt meg tudja szólítani, köztük sajnos egész biztosan nincs, mert akkor 10 év alatt már előbukkant volna.

2020.10.12. 19:17:43

@Bánegressy:
na de nincs semmilyen ságvári kultusz. csak az ellenérzések vannak. szegény kis ságvári. tettél a szellemiségében valamit. bármit. és ha igen, akkor arra büszke vagy. ugye nem. csak az orbán sátán el ne tiporja.

Reding Roli 2020.10.12. 20:35:24

@Bánegressy: Ha elő is bukkana valaki , azt a propaganda- mèdia rövid úton karaktergyilkolná...Simán megtennèk ezt Pálinkással is , korábbi adadèmiai elnökkel, köztiszteletben álló tudóssal...
Lehet , hogy a magyarnak harcos vezetők kellenènek , olyan meg nem nagyon van , csak aspiráns...Aki Don qioutei módra embereivel megostromolná a TV -szèkhazat , ès a Parlamentet.... A kérdés csak az, hány embere van vezetőnek ...10 embert kinevetnek, 100- at-1000- et elvernek , 10 000- nèl már aggódik a rendszer , 100 000- nèl betoljnak , kb 300-400 ezer ember ha megindul , elhajtja a rendszert tekestől , erőszakszervezetestől...
A kritikus tömegnek kell csak összejönni...

Bánegressy 2020.10.12. 22:15:11

@cvsvrs:
??????
pont ez az.
már megtette.
és megtették azok is, akik addig példaképnek állították.
sajnos(vagy hál'istennek?) így jár minden olyan példakép, akit egy végső soron totálisnak tekinthető elnyomórendszer állít a t.plebsz elé. bármit is tett az illető.

@Reding Roli:
-hát igen, csak emellett a tempó mellett hamarabb lesz meg a ner-nek az utánpótlása csok-katonákból, mint az ellenzékének a kritikus tömege a ner leváltásához.
ha meg valamiért rapid módon felgyorsulna, annak a kimenetele még a ner leváltása ellenére is hozhat további romlást.
én ugye már 1991-ben megmondtam az asszonynak, amikor rádumált valami reménybeli önkormányzatiból magánosítható kislakás miatt a hazajövetelre, hogy lakás mindenhol van, itt viszont mindig lesz lejjebb.
ja nem. fordítva: itt mindig(csak) lejjebb lesz.
még lakásban is.
így adtam el én a lelkem.
pedig nekem csak a zasszonyt kellett volna leváltani, nem a rencert ;)

Bánegressy 2020.10.12. 22:33:33

@pátyi:
azt már tudjuk, hogy milyen a pedofília megítélése a fidesz részéről, ha saját katonája bukik meg vele.
ebben a meseország ügyben az a lényeg, hogyan lehet bárkit a "nép ellenségének" bélyegezni, ha nem legalább olyan elítélően viszonyul a kérdéshez, mint a fidesz kb.
elég egy szó, egyetlen érv mellette . . .

2020.10.13. 07:52:25

@Bánegressy:
a ságvári kultuszt a rendszerváltás tiporta el azzal, hogy a thürmer féle munkáspártot leszámítva egyik politikai erő sem hirdetett folytonosságot a kádár rendszerrel. és a 89-es rendszerváltást követően 25 évvel jött a fidesz, hogy átnevezné az utolsó megmaradt ságváriról elnevezett közintézményt. ami ellen szeged balliberális körei tiltakozó akciót hirdettek. és budapestenen mondták, hogy kérem szépen ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a fidesz náci párt. mert hogy aki egy antifasiszta ellen fellép az fasiszta. és a ságvári kultusz élharcosává az szdsz maradványa vált.

chrisred 2020.10.13. 08:08:56

@cvsvrs: Pont erről van szó. A különböző felekezetek külön szabályok szerinti keresztelést éismernek el érvényesnek, és külöféle következményeket fűznek hozzá. A felekezet felettiség azt jelenti, hogy mindez nem érdekes, attól még mindannyian keresztények, sőt, maga a keresztelés (mint fizikai aktus) nem is követelmény ahhoz, hogy valaki keresztény legyen.

chrisred 2020.10.13. 08:11:31

@cvsvrs: "vagy mondjuk kertész imréből a fidesz is nemzeti hőst csinált. miután megtagadta azt, amivé a liberalizmus vált. és ezzel legitimálta az illiberális demokráciát, vagy illiberális átmenetet, ami a fideszhez kötődik."

Kertész Imre az illiberális demokráciát vagy illiberális átmenetet (ez olyan, mint a proletárdiktatúra a kommunistáknál?) sokkal határozottabban tagadta meg és ítélte el, csak azt a részt az életművéből a hatalom mellőzi, cenzúrázza.

chrisred 2020.10.13. 08:26:36

@cvsvrs: Én nem látok különbséget, minden politikai erőben vannak olyanok, akik tisztelik a saját halottaikat, meg azokat, akikkel nem értettek egyet. És olyan is, aki szívesen rúg bele halottakba.

2020.10.13. 08:39:09

@chrisred:
az irodalmi nobel díj mellé járó pénzösszegből vett vett egy lakást berlinben. és azt mondta, hogy ne is nevezzék magyarnak. aztán érthető okokból mégis magyarországra költözött. megtagadta azt, amivé a liberális demokrácia vált. és 2011-ben újralapított szent istván renddel tüntették ki. és most orbán viktor méltatja schmidt mariskával. demeter szilárd mondja azt, hogy a sorstalanság mellett tanítani kellene az illiberális állásfoglalását is.

chrisred 2020.10.13. 08:44:56

@cvsvrs: "demeter szilárd mondja azt, hogy a sorstalanság mellett tanítani kellene az illiberális állásfoglalását is."

Valóban, például itt az állásfoglalása az illiberalizmusról: "Az általános félelem és hisztéria keltette indulatok által felkavart mélységekből előbukkanó politikusok inkább a saját hatalmuk javára akarják majd fordítani a helyzetet, semmint hogy valódi megoldásokon törnék a fejüket. Magyarán: megnyílt a lehetőség az új diktatúrák előtt, amelyek a veszélyhelyzet ürügyén elsősorban a saját állampolgáraikra hoznak veszedelmet."

2020.10.13. 09:47:06

@chrisred:
vannak a dk-s és momentumos megemlékezések? a fidesz minden héten rendez legalább egy kiállítást errefelé.

például most az 1867-ben alapított debreceni torna egylet emlékére másfél évszázad sport fotótörténeti tárlatát mutatják be. valami 5 ezer képet gyűjtöttek össze. abból válogattak a kiállításra. a megnyitót a kulturális alpolgármester tartja. ezek után megszólaltatják az élő bajnokokat és emlékeznek az elhunyt legendákra. az archívumból a képeket reprint módon meg lehet rendelni. a bevételből az országos mentőszolgálatot támogatják. mindezt a helyi plázában.

ez ugye egy tipikus fidesz rendezvény. a helyi dk és a momentum azonban nem megy oda, hogy ők is rajonganak a sportért. vagy nem vesz részt a szabó magda emlékére a színházi díszelőadáson, nem emlékezik meg sírkertben, vagy a belvárosi flashmob-on. vagy akármin. odamehetne a momentum is. hogy ők is ugrabugrálnak. a fidesz folyamatosan kampányol. és az ellenzék azt mondja, hogy ez csak propaganda. lófaszkarikát. ez a politikai pártok dolga. a párt a party. közéleti partikat adnak. most őszi szüreti mulatságok vannak. és a határon túli érmelléki szőlészek felajánlásából minden gyerek ihat egy pohár mustot. amit kézzel préselnek ki a szőlőből. és a gyerekes családok ezeknek nyilván örülnek. és a felnőttek megkóstolhatják széchenyi kedvenc borát a bakatort. széchenyi egyszer azt mondta, hogy ez milyen jó. a fidesz klasszikus néppárt. ezeket a tömegrendezvényeket uralja.

és az ellenzéki értelmiség azt mondja, hogy ez állam-piac összefonódás. az. mert a határon túli érmelléki gazda, aki felajánlja a szőlőjét marketing célokra az támogatást fog kapni magyarországról. a magyar kormánytól is. a debreceni önkormányzattól. amelyik debrecen környéki borvidéket akar. mert az érmelléken voltak a polgárok szőlősbirtokai. csakhogy az már a román köztársaság. a fidesz azt mondja, hogy az nem számít. és az érmelléki gazda hozza a borát. felajánl egy tizedet az államnak és odahaza az egyháznak. úgy lesz misebor. és hozza a piacra. és kap annyi visszatérítést, amennyi adót fizet. és ezzel helyreáll a feudalizmus. és ennek elég sok szavazója lesz. mert jár ingyen must a gyerekeknek. és visszaállították széchenyi kedvenc borának kultuszát. és ez a polgári konzervativizmus.

chrisred 2020.10.13. 09:56:07

@cvsvrs: Budapesten például szeptember 30-án megünnepelték a magyar önkormányzatiság 30 évét a városházán, éppen csak a fideszesek nem tették a tiszteletüket.

2020.10.13. 10:00:54

@chrisred:
ezt mondja schmidt mariska is. csak őszerinte egy liberális véleménydiktatúra formálódik. és a közakaratot a pártok közül a fidesz testesíti meg. és van egy független értelmiségi réteg. amelyik ugyan nem áll minden kérdéseben a fidesz mellett, de összességében nincs a fidesz ellen. és ez a páros a mainstream. errefelé nyilvánvalóan.

budapesten többségben van egy olyan értelmiségi attitűd, ami debrecenben a politikai underground kategóriájába tartozik. errefelé az óvónők döntő többsége azt mondja, hogy nem kell labrisz egyesület érzékenyítő meséskönyve. vannak érzékenyítő programok óvodásoknak. az általános emberségen túl elsődlegesen a halottaknak jár ki a méltóság. errefelé ezt hirdetik. és ebben benne vannak a holokauszt áldozatok is. és azoké a német katonáké is, akik megmaradtak embernek. és még a kommunistáké is. még az elesett román megszállókra is emlékezik a fidesz. mondván, hogy ők a városnak nem ellenségei. és egyébként erdély ügyében részleges revíziót hirdet. ilyesmi ez a fidesz politikája.

az ellenzéki pártoké meg ennek majdnem az ellenkezője. és budapest választói többsége ez utóbbira szavaz. de ez egy szűk többség. és schmidt mariska szerint ennek alapja a liberális vélelménydiktatúra. tehát egy átlagos budapesti óvónő is valójában ugyanazt gondolja, amit bagdi emőke. csak van az akadémikus értelmiség, amelyik azt mondja, hogy tudományos kérdésekben ők döntenek. és azt mondják, hogy a labrisz egyesület jelenti a haladást. és nyugat-európában valóban ez a helyzet. de ez egy extrém liberális véleményterror. hasonló, mint a kommunista. ez ugye a fidesz álláspontja. és ünneplik kertész imrét. és orbán elmondja, hogy milyen kitűnő meglátásai voltak és a tanácsai, intelmei milyen fontosak a számára, amit a magánbeszélgetéseiben kapott. ezeket felteszem a szent istván rend adományozás kapcsán folytatták.

Bánegressy 2020.10.13. 10:08:43

@cvsvrs:
a fidesz, a vidéki, nekem olyan mint a mákostészta, amit cukrozott mák helyett cukrozott tetvek borítanak, amelyek ráadásul langsam spazierung.
én az ilyet nem eszem.
és ha van rá esély, hogy a mákostészta ilyenné váljon a népárti uralom alatt, inkább mellőzöm a mákostészta evést.

chrisred 2020.10.13. 10:14:50

@cvsvrs: "ezt mondja schmidt mariska is. csak őszerinte egy liberális véleménydiktatúra formálódik."

Szerinte a polgárok próbálják erőszakkal nyomás alá helyezni a közhatalmat (a liberalizmus valóban valami ilyesmi), míg Kertész szerint a hatalom helyezi erőszakkal nyomás alá a polgárokat. Tényleg ugyanaz, csak fordítva.

"és a közakaratot a pártok közül a fidesz testesíti meg."

Ahogy Hitler szerint a német közakaratot ő testesítette meg. Ez az autoriter berendezkedés ideológiai alapja, a bolsevikok szerint is azért kell egy hatalmi központ, mert csak egy többség van. És csak azt kell elérni, hogy a többség mindig azt akarja, amit a hatalmi központ diktál. Míg egy plurális demokráciában potenciálisan minden egyes közéleti kérdésben más és más jellegű többség alakul ki, nem törvényszerű, hogy egy politikai erőnek mindig igaza van.

2020.10.13. 10:23:11

@chrisred:
a fidesz elsősorban a halottakat részesíti pozitív diszkriminációban. az ellenzék a kisebbségeket. tipikus fidesz program, hogy az óvodások orbán stadionjától startolva elfutnak a szociális otthon mellett kerülnek egyet temetőnél és vissza a stadionhoz. mindezt mindenszentek után. miután a családban megemlékeztek. közösségen is emlékeznek a halottakra és a haldoklókra. és futnak egy jót. "méltóság mezeje". ezzel kapcsolatban vannak érzékenyítő programok. és ezzel szemben áll a "méltóság menete".
www.youtube.com/watch?v=-1IQGeoZpp0

schmidt mariska azt mondja, hogy budapesten a többség normális. transznemű bevándorlók mellékhelyiségi használati jogának kiterjesztésért vonulnak fel. az akadémikus bölcselet tapsikol nekik. 1000 tiltakozó pszichológus és pszichiáter. ők a hülyék. és az ő véleményterrorjuk uralja a közéletet. és beépülnek az index firkászai közé. és megteremtik a közéleti normalitást. és ez legitimálja az illiberális átmenetet. és konszolidálja a rezsimet.

chrisred 2020.10.13. 10:34:35

@cvsvrs: "a fidesz elsősorban a halottakat részesíti pozitív diszkriminációban."

Igen, a fidesz a halottakat részesíti pozitív diszkriminációban az élőkhöz képest, a gazdagokat a szegényekhez képest, a határontúliakat a határon belül élőkhöz képest, a munkáltatókat a munkavállalókhoz képest, a multikat a magyar kisvállalkozókhoz képest.

"1000 tiltakozó pszichológus és pszichiáter. ők a hülyék."

Nem, Bagdy Emőke a hülye, szemben vezet a forgalommal, és azt hiszi, neki szabad, mert ő a Bagdy Emőke.

Senki nem vonul fel Pesten a transzneműek vécéhasználatáért, főleg bevándorlókért, bizonyára álmodtad.

2020.10.13. 10:37:40

@chrisred:
az ellenzék azt mondja, hogy ahogyan hitler. a fidesz azt, hogy úgy, ahogy adenauer vagy kohl. és utóbbira lehet mondani, hogy propaganda. féligazság, ami legfeljebb köszönőviszonyban a valósággal. de mégis. az ellenzék állítsa abszurd.

a fidesz nem alkalmaz fizikai erőszakot. azt nem állítom, hogy orbán olyan, mint gandhi. hitler az szfe ügyben kirendelte volna a rohamosztagosokat. orbán kirendelt egy komisszárt. aki egy katonatisztet, aki elmagyarázza, hogy lehet tüntikézni. úgy érvénytelen lesz a félévük. de nem verik szét őket. vidnányszky nem kever le egy pofont. és az ellenzék úgy érvel, hogy a színházasdi elsődlegesen piac. úgy csinálhatnak magánintézetet. az szfe egy állami intézmény. és azt jogában áll működtetni az államnak. amit az ellenzék momentán ellehetetlenít.

amire az ellenzék azt mondja, hogy ez egy illegitim kormány és elsöprik a rezsimet. a momentum és gyurcsány ferenc lendület ifjúsági mozgalma összeállnak. a nézőpont intézet szerint tarlóst jobb főpolgármesternek tartották, mint karigerit.

a gazdaság dönti el. az, hogy ki viszi csődbe az általa vezetett intézményrendszert. az bukik.

pátyi 2020.10.13. 10:39:19

@chrisred: Ja a 2x2=5, aki azt mondja 4, az szembe megy a forgalommal.

chrisred 2020.10.13. 10:51:00

@cvsvrs: "az ellenzék azt mondja, hogy ahogyan hitler. a fidesz azt, hogy úgy, ahogy adenauer vagy kohl."

Igen, ez színtiszta propaganda, köze sincs a valósághoz.

"hitler az szfe ügyben kirendelte volna a rohamosztagosokat."

Hitlernek senkit sehová nem kellett kirendelnie, csinált egy fintort, és az SA már ugrott is, lásd Kristallnacht. Mint ahogy a kopaszok ugrottak 2016-ban, hogy elállják az utat az NVI bejáratánál. De a vezér keze tiszta maradt.

"az szfe egy állami intézmény."

Ha ezerszer írod le, akkor ezerszer javítalak ki, hogy a mai magyar jogrendben az egyetemi autonómia alkotmányos szinten rögzített szabály. CEU ügyben már ebben beleütötték a magyar állam orrát.

"mire az ellenzék azt mondja, hogy ez egy illegitim kormány"

Ez az ellenzék dolga:

gondola.hu/cikkek/50266-Orban__A_kormany_illegitim_es_megbukik_a_Gyurcsany-csomag.html

2020.10.13. 10:51:10

@chrisred:
a prájd micsoda. a méltóság menete konkrétan ezekért a célokért vonul fel. ami a lmbtq közösség követeléseiből nem valósult meg. mert ők nem elégednek meg azzal, hogy minden ember egyenlő. hanem azt mondják, hogy az állam bármilyen párkapcsolatot egyformán preferáljon. szexuális fétisen alapuló kapcsolatokat, vagy swinger klubot ugyanúgy kellene támogatni, mint a gyermekét nevelő családot? aligha. ez alapján az állam preferálhat valamit. és az vallási kérdés elsődlegsen. nem tudományos kérdés. ez ügyben bagdi emőke álláspontja is tudományosan megalapozatlan, ahogyan az ellene titakozó pszichológusoké, pszichiátereké is.

és ha egy szakmacsoporton belül ekkora az ellentét, akkor valamelyik brancs ostoba vagy velejéig gonosz. és ez ugye nemcsak a pszichológusok vitája. és mind azt mondja, hogy az ellen oldalon állók minimum tévednek.

chrisred 2020.10.13. 10:51:55

@pátyi: Ja, ha ezer matematikust megkérdezel, akkor abból csak egy szavaz a négyre, és nem fordítva.

2020.10.13. 11:01:12

@chrisred:
a tüntetők elállják az utat az szfe bejáratál. az sem jogszerű. soros kacsint nekik. ahogyan az nvi bejáratánál álltak a kopaszok. és orbán kacsintott. ez a kultúrharc. de ebben egyik fél sem hitler. mindkét fél viszonylag kulturált. az szfe tüntetői se hitleri módon gondolkodnak. gyurcsány ferenc se. aki földönfutóvá tenné vidnyászky-t. ő se. és orbán se. schmidt mariska se. ez arról szó, hogy melyik politikai irányzatból evolválódik a kulturális mainstream és melyik lesz a politikai underground.

és ez ügyben a populista politika és az akadémikus elit mást mond. homlokegyenest az ellenkezőjét. nem egyetlen nyitott kérdésben, hanem majdnem az összesben.

pátyi 2020.10.13. 11:01:17

@chrisred: Honnan veszed, hogy egy szavaz a négyre. A homo-t elég alaposan megvizsgálták, rengeteg tudományosan megalapozott cikk jelent meg. Igaz, ezek szinte teljes egészében cáfolják a progresszió ideológiailag vezérelt véleményét, amit viszont ezerrel tolnak a sajtóban és vezetnek félre téged is, és valószínű hogy e miatt írsz olyanokat Bagdi Emőkéről, hogy szembe megy a forgalommal.
Sajnos ma, az ideológiai szemüveg erősen torzítja a látást.
Mindegy miről van szó, ritkán lehet értelmes vitát folytatni a táborok között.

chrisred 2020.10.13. 11:07:59

@cvsvrs: "a tüntetők elállják az utat az szfe bejáratál. az sem jogszerű." vs "ahogyan az nvi bejáratánál álltak a kopaszok"

Az SZFE az oda járó hallgatóké és az ott dolgozóké. A kopaszoknak mi közük van a választási irodához? Ott dolgoznak?

chrisred 2020.10.13. 11:08:56

@pátyi: "Sajnos ma, az ideológiai szemüveg erősen torzítja a látást."

Látom, valójában ez a helyzet Bagdynál is. Nem szakmai, hanem ideológiai alapú véleményt mondott.

pátyi 2020.10.13. 11:11:34

@chrisred: Ebben nem értünk egyet, de nem akarom ismételni önmagam.

2020.10.13. 11:21:37

@chrisred:
ne viccelj már. az szfe a magyar államé.

chrisred 2020.10.13. 11:28:32

@pátyi: És lépjek be a te buborékodba? :)

Az elsőnél ezt találtam:

404 - a keresett oldal nem található
Ha szeretné megtalálni, amit keresett, a következőket tudjuk javasolni:
válasszon a menüből, vagy
használja a fenti keresőnket, esetleg
válasszon a Mandiner-címlapról!

A másodiknak addig van köze a tudományhoz, amíg egy genetikai kutatást taglal. Utána egy párducugrással átmegy ideológusba, és kijelenti, hogy csak három lehetséges álláspont létezik (miért pont három?), és abból csak az orbáni a helyes.

chrisred 2020.10.13. 11:29:24

@cvsvrs: Ahogy a belső szerveid is, ha az alkotmányozó hatalom úgy dönt, és eladják annak, aki a legtöbbet fizeti érte.

2020.10.13. 11:32:15

@chrisred:
a bölcseletben minden állásfoglalás legalább részben ideologikus. bagdy emőke is egy ideológiát képvisel és az ellene tiltakozó labrisz egyesület és az őt támogató ezer akadémikus. ők is egy ideologikus álláspontot képviselnek.

bagdy emőke azt mondja, hogy az óvodás korban a gyerekek azokat a kulcsingerket kapják meg, hogy ők a saját biológiai nemükkel azonosuljanak. papást mamást játszanak. és a fiú lesz a papa, a lány a mama. a labrisz egyesület szerint ez így nem lesz jó, mert így az óvodai nevelési program a heteroszexuális párkapcsolatot preferálja. valóban. és az államnak jogában áll ezt preferálni. az általános iskolában. még akár a középiskolában is. mondhatja azt az iskola, hogy a hagyományok szerint kell táncolni a szalagtűzőn. különnemű párokban. ezt is elő lehet írni. miért ne lehetne. mondja a mondja a fidesz. ez a fasizmus előszobája. mondja a labrisz egyesület és ezer pszcichológus, pszichiáter.

és mind azt mondja, hogy ők képviselik a tudományosságot. bagdy emőke is ezt mondja. tudományosan egyik állítás se megalapozott. ezt a hit dönti el elsősorban.

pátyi 2020.10.13. 11:37:40

@chrisred: "lépjek be a te buborékodba?"
Én rendszeresen megteszem, hogy belépek a tiedbe.

chrisred 2020.10.13. 11:39:49

@cvsvrs: "a bölcseletben minden állásfoglalás legalább részben ideologikus. bagdy emőke is egy ideológiát képvisel és az ellene tiltakozó labrisz egyesület és az őt támogató ezer akadémikus. ők is egy ideologikus álláspontot képviselnek."

Egy állítás kétségbevonása önmagában nem ideológia, csak egy ideológia elutasítása. A pszichológusok azt állítják, hogy "nincsenek olyan hiteles, módszertanilag megalapozott tudományos eredmények, amelyek azt támasztanák alá, hogy gyerekek LMBTQI+ emberekké válnak annak hatására, hogy találkoznak ebbe a csoportba tartozó emberekkel, akár személyesen, akár fikción keresztül."

"bagdy emőke azt mondja, hogy az óvodás korban a gyerekek azokat a kulcsingerket kapják meg, hogy ők a saját biológiai nemükkel azonosuljanak. papást mamást játszanak. és a fiú lesz a papa, a lány a mama."

És a fiúk játszanak az autókkal, ezért a nők nem tudnak vezetni, a lányok meg a játékkonyhával, ezért a férfiak nem tudnak főzni. Mesebeszéd. Az óvodás gyerekeknek a mama nem nő, és a papa nem férfi.

chrisred 2020.10.13. 11:40:53

@pátyi: Nem teszel ilyet, inkább szalmabábozol. Kitalálsz egy ellenvéleményt, amit megcáfolsz.

pátyi 2020.10.13. 11:43:36

@cvsvrs: Lehet még a társadalomtudományokat tudománynak nevezni?

2020.10.13. 11:50:06

@chrisred:
az óvodában vettek egy nagy zsák gumilabdát. és egy doboz építőkockát. és ha építőkockákkal szerettem volna játszani, akkor egy másik azt mondta, hogy most ő játszik. és ő az erősebb. mert eltalált a kiütőn. azt ő nyerte meg. és mondtam neki, hogy ezt így és így építsd. amire vekerdy professzor azt mondja, hogy hülye vagyok. mert elmagyaráztam neki, hogy nagyobb kockákat rakja alulra. és a kisebbet felülre. és úgy nem esik szét, nem borul el. vekerdy professzor valahol nyilatkozta, hogy ezzel teszik tönkre a gyerekek fantázia világát. hogy megtanítják nekik, hogy a nagy kocka legyen alul.

na ez a gyerek azt mondta, hogy tényleg. ő csak ki akarta gyakorolni az építőkockával való játszást. nem borult el. örült neki. és szaladt focizni. és jött a másik gyerek, hogy építene. nem volt elég kocka. és mondtam, hogy én ám kiütőn a legerősebbtől, a győztestől kaptam a kockákat. amire elsomfordált. és utána mondtam, hogy jöjjön ő is építeni. valójában becsaptam. mert esetleg ő azt hitte, hogy megveretném azzal a másikkal. de nem. felállítottam az első ideologikus elméletet.

annyi kis kockát venni, amekkora a nagy labdazsák. az óvónéni azt mondta, hogy tudod te kisfiam, hogy az mennyibe kerülne. mondtam, hogy persze. ki tudom számolni. az óvónéni azt mondta, hogy na jó. egy labda árából több gyerek boldogságát lehet megvenni, mint ugyanannyi térfogatú építőkockával. és megtanultam, hogy van is olyan, hogy térfogat. és abból lesz a tudomány. a viszonyítás (ugyanannyi kis építőkocka, mint amennyi nagy labdazsákban elfér) ideológia. és rájöttem, hogy valójában az is csalás. mert több kockát akartam, mint labdát. mert zsák és labdák térfogata nem egyenlő. és ez is tudomány. attól tudom, hogy ki tudom számolni, hogy mi mennyi. és az máshol is annyi. a holdon is annyi lenne. vagy a nap belsejében. de azt már csak hisszük. a nap belsejében ugyanaz a matek érvényes, ami a földkerekségen. az már csak hit. a napban lehet, hogy 2+2 = 5. könnyen lehet. hogy néha az majdnem biztos.

chrisred 2020.10.13. 11:54:18

@cvsvrs: Ebből a sztoriból nekem nem derül ki, hogy felnőttként vagy gyerekként voltál-e az oviban. Vagy valamit nagyon félreértettél. Mert Vekerdy a felnőttekre mondta, hogy ne avatkozzanak be a gyerekek kreatív játékvilágába.

2020.10.13. 12:07:28

@pátyi:
amit társadalomtudománynak neveznek az nagyrészt bölcselet. szimplán csak leírt viselkedés, amiből valamilyen elvárt viselkedésmódra következtetnek. a bölcsészek tényekkel igazolják az ideologikus hitüket.

a tudomány a tényeket elsősorban arra használja, hogy megcáfolja a hipotéziseket. és ha egy tény megcáfol egy feltevést. és a másik tény egy azzal logikailag ellenkezőt. akkor azt mondja, hogy maga a kérdésfeltevés tudománytalan. ez a tudomány munkamódszere. és ebben az értelemben bagdy emőke sem tudós és a vele szemben állók se tudósok. akkor se ha a magyar tudományos akadémia nevezte ki őket. ezek világias hitviták.

nekem van egy feltevésem arról, hogyan alakul ki a homoszexualitás. kb. 8. osztályosként gondoltam ki. amikor biológia órán erről is tanultunk. ennek oka majdnem biztosan egy hiba az öröklésmenetben. a homoszexuális hajlam pedig zaj. tehát nem a géneket kell vizsgálni, hanem azok egymáshoz való viszonyát a családban és a környezetben. ez majdnem nyilvánvaló dolog. vagy annak tűnik. nem így vizsgálják. tényekkel akarnak valamit igazolni. és abból ideologikus következtetéseket levonni. az a bölcselet. és ebből következően valamilyen viselkedésmintát előírni. az a vallás.

Reding Roli 2020.10.13. 12:30:06

A fasiszta , eltúlzott erő- ès fèrfiasságkultusz, valójában a látens homoerotizmus következmèmye ...Az irracionális tagadás ès elutasítás , az sok estében a belső homoszexuális vívódás következmèmye, amely egy szexuális fètisben : a hatalommániában ès a mások feletti uralkodás hatására èrzett kielègülèsben ölt formát ...
A bigott konzervativizmus kèz a kèzben jár az elfojtással , a szexuális kielègületlensèggel , nem ritkán látens homoszexualitassal ..
Orbánèk, akik szèlsőjobbosok , nem vèletlenül emeltèk most be a homoszexualitást be a politikai közbeszèdbe : az álszent, ès álkeresztèny társadalmi rendszer vezetőinek bűnös èletmódjat hivatottak elpalástolni...
A normális ember , - legyen szó mèrsèkelten liberálisról , vagy konzervatívról- elfogadja hogy van egy ilyen kisebbsèg , amely genetikai okokból a saját nemèhez vonzódik, és tudja azt is , hogy homoszexaulissá nem valik az ember , mivel arra születnek az emberek. A retrograd társadalmi rendszerek viszont ideológiai kèrdèst csinálnak ebből a társadalmi jelensègből ès elvi szinten, vagy gyakorlatilag is üldözik a homoszexulitást ...
A bigott , csökött ágyú, ókonzervatív emberek között lehet a legtöbb látens homoszexuális , de pedofília is az ilyen ideológilag zárt gondolkodású emberek között tobzódik leginkább ...
Inkább vissza kellene hozni a 70- és èvek szabad szexualis szemlèletèt társadalmilag , mert a szexualitás megèlèse teszi nyugodtá ès kiegyensúlyozottá a társadalmat . Lehet úgy is erkölcsös èletet èlni , a józan ész diktálta korlátok között...Természetesen , nem a borkai- módra gyakorolt szexualitásra gondolok ...
A homoszexualitásról elég ha nem beszèlünk ,ahogy az allamszoci rendszerben ez már működödött...

FrVili 2020.10.13. 13:09:24

@cvsvrs:
"nekem van egy feltevésem arról, hogyan alakul ki..."

„Olvasta a cikkemet? ... Társadalmi életünk egész mechanizmusa le van leplezve benne” – fordul Oblomovhoz Penkin.

„– Akkor hát mit vergődsz – szólalt meg Oblomov egy kis hallgatás után – ha nem az a célod, hogy egyszersmindenkorra biztosítsd magadat s aztán nyugalomba menj, pihenj? – Falusi oblomovizmus! [Деревенская обломовщина] – mondta Stolz. – Vagy hogy szolgálj s ezzel a társaságban tekintélyt és pozíciót érj el, aztán tiszteletreméltó tétlenségben élvezd a megszolgált pihenést. – Peterburgi oblomovizmus! [Петербургская224 обломовщина] – mondott ellen Stolz”

Szabó Magda másik fele (1945 óta Budapesten élő) Farkasréten van eltemetve:)

2020.10.13. 13:26:18

@chrisred:
gyerekként voltam oviban. de ezek szerint attól a másiktól elvettem azt a jogot, hogy szabadon építkezzen. és arra nem gondoltam, hogy becsaptam. nem volt lelkiismeret furdalásom. csak amikor a másiknak azt mondtam, hogy engem a legerősebb bízott meg, hogy építsek neki. aki a nyertes volt a kiütőben. és a másik úgy érezte, hogy ő hoppon maradt. akkor lelkiismeret furdalásom volt. és azt mondtam, hogy hé, gyere és építsünk együtt. és ő is örült. viszont ezek után őt fejbe verték a labdával. mert az a másik nem ütött ki többet. vekerdy professzor elmélete szerint szörnyűséget cseledektem.

általános iskolában tanultam meg, hogy mi a fantázia. azt tudtam, hogy vannak mesék. és azt is, hogy ezeket ki lehet találni. de hogy valaki csak úgy kitaláljon meséket az nem jutott eszembe. volt egy gyerek. a lajoska aki nem akart megtanulni olvasni. és a mamája tanítónő volt. elvitték a megyei pedagógiai intézetbe. és kérdeztük tőle, hogy na mi van lajoska, tényleg hülye vagy? lajoska imádott hülyéskedni. és mondta, hogy nem. azt állapították meg, hogy normális, csak egy kicsit élénk a fantáziája. de nem tudták megmondani, hogy a gyerek miért nem olvas. és beszálltam a lajoska tanuljon már olvasni projektbe. rimánkodott neki minden felnőtt. és azt mondtam neki, hogy nem akarod megtudni, hogy mi történt ezekkel a képeken. és azt mondta, hogy dehogy akarom. ki akarom találni. ő az ablak zsiráfból is tudott mesét olvasni. és vicceket faragni. abból, hogy van ablak, ágy, asztal, állatkert és alma. a képeket összekapcsolta. és nem akarta elolvasni, hogy ez az alma. le kell takarni a képet. és utána kénytelen lesz olvasni. és hoztak stencilezett lapokat. ami elnyomta lajoska élénk fantázia világát. és úgy tanult meg olvasni. és megtanultam, hogy mi a fantázia. és erzsike néni azt mondta, hogy ez a módszertan.

és vekerdy professzor ezekről azt hitte, hogy ez tudomány. bagdy emőke is azt hiszi. labrisz egyesületet támogató ezer pszichológus is. a tudomány munkamódszere nem ez.

sarapov a kémia tanár a kísérlet előtt azt kérdezte, hogy ki hiszi ezt el neki. (hasonlított fekete macska bandája című szovjet krimi nyomozójára.) és a gyerekek többsége feltette a kezét. és azt mondta, hogy a tudomány nem ezen alapul. a tudományos kísérletek ismételhetők. és a kémia kísérletek néha ugyan nem sikerülnek, de általában nem találunk ellentmondó tényeket. a tudományban nem lehet valami és annak a logikai ellentéte is igaz. és a szabó szilvi megkérdezte, hogy sose lehet. és a kémia tanár azt mondta, hogy sohasem. a tudomány úgy van megkonstruálva. vagy legalább is azt hiszi. mondta sarapov.

és addig is tudtam, hogy a tudomány is úgy van megkonstruálva. de kiderült, hogy abban is van olyan, hogy hogy azt hiszem. aztán megtanultak, hogy különféle hitvilágokból is következhet ugyanaz. amikor azt mondta egy itt élő ruszki. nu, a matyemátyikai lógyika szpeciálnája konstrukcija. ez volt az első mondat, amit hallottam az egyetemen. és akkor elgondolkodtam, hogy miért nem azt mondja, hogy különös. addig azt gondoltam, hogy a logika elég általános tudományos konstrukció. a legáltalánosabb az összes közül.

de ott volt egy elég okos matyemátyikus, akinek ismerőse volt a kis markov, a nagy markov fia és a kleene is barátja volt. és ő azt mondta, hogy logika egy különös dolog. ez úgy lehet, hogy a filózófiában generálnyij az a matyematyikában szpeciálnyij és megfordítva. a kettő viszonya valami ilyesmi. azt hiszem.

chrisred 2020.10.13. 13:45:05

@cvsvrs: "gyerekként voltam oviban. de ezek szerint attól a másiktól elvettem azt a jogot, hogy szabadon építkezzen."

Nem. Gondoltam, hogy félreértetted a kreativitással kapcsolatos problémakört.

365letszikra.hu/sikeres-gyerek-waldorf-vekerdy/

Nem a gyerekek egymás közötti interakciójáról szól, hanem arról, hogy a felnőttekkel szembeni elvárásokat fogalmaznak meg vele szemben.

2020.10.13. 13:48:56

@FrVili:
a homoszexualitás elemi közelítéssel abból adódik, hogy a gyermek az apa nőiségét örökli. rendesen az anyáról adódik át fiúra és lányra. és az elvben megcserélődhet. és az evolúciós biológia azt mondja, hogy ami felcserélődhet, az időnként fel is cserélődik. mert ilyen a természet. az egyenes férfiág adja a nagyobb stabilitást. mert az nem csereberélődhet. bár nemzedékről nemzedékre egy kicsit az is változhat. tehát nem ilyen vagy amolyan gén. hanem hiba az öröklésmenetben. ez ugye 8. osztályos biológiából adódik. és ez ugye az elemi közelítés. ami mindenkinek eszébe jut, aki kicsit is értelmes. ami nem feltétlen jelenti azt, hogy ez igaz. hanem ez egy majdnem nyilvánvaló null hipotézis. hogy legalább is részben az apai mt-dns adódik át és nem az anyai. és ez zaj az öröklésmenetben. ha különböző nőágról ered az apa és anya, akkor pedig hiba. a homoszexualitás természetes módon gátolja az etnikai keveredést. eddig 8. osztályos is eljuthat egy városi. egy paraszt még sokkal hamarébb megtanulja, hogy az összvérnek nincs gyereke. egy vidéki ezt 8 évesen is tudja. lehet, hogy ez elképzelés nem igaz.

de az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy ez a normalitás. ez semmi esetre sem adódhat a túlzott keveredésből. és semmi esetre sem lehet hiba az öröklésmenetben. aki ilyet gondolni merészel azt kitiltják mindenhonnan. egy szemét filozófuskör. és az van többségben a magyar tudományos akadémián. az van többségben budapesten a médiában legalább is. és nem olyan nagy probléma, hogy ezt esetleg szétzavarja orbán. persze lehet, hogy az orbánizmusnak semmiben nem lesz igaza. az is lehet, hogy féligazsága se lesz. de ezt előre nem tudjuk. legfeljebb csak hihetjük.

2020.10.13. 14:34:55

@chrisred:
amikor rájöttem, hogy miért nem akar olvasni lajoska, akkor is leromboltam a kreativitását. le kell takarni a képeket, hogy ne akarjon fantáziálni. és ne akarja a képeket akarja összekapcsolni. amit azért rajzolnak oda, hogy inspirálja a gyereket. hogy mi történt azzal a szereplővel. és oda van írva a mese. az lajoskánál gátolta a megismerést. csak ezt ő így nem tudta elmondani a pedagógus anyukájának, se a tanítóknak. a pedagógiai intézet munkatársai megállapították, hogy lajoska nagyon értelmes. absztrakt formákat képes azonosítani. ezeket meg tudja különböztetni. képes őket csoportosítani. össze tudja illeszteni. tehát minden képessége meg van arra, hogy a betűket megkülönböztesse és összeolvassa. jó a hallása is. tehát azt is felismeri, hogy a betűk hangokat jelölnek. csak élénk a fantáziája. oda tesznek egy képet. és lajoska már mindjárt elmondja a mesetárat. átírja. és különféle történeteket talál ki. mert élénk a fantáziája.

de amikor azt mondtam erzsike néninek, hogy takarja el a képet, akkor azzal lajoska fantázia világának keresztbe tettem. csak úgy ítéltem, hogy lajoskának az a fontosabb, hogy tudjon olvasni. és erzsike néni ezt gondolta.

aki félre téve az olvasókönyvet mindjárt képekkel indított. azzal, hogy mi van a képen. alma. A. és ez micsoda. ló. L. hangosabban. lló. és ez micsoda. majom. M. hangosabban. mmajomm. nem hallom. mmmmajommm. és mindenki, mint a majom ordított. és kérdezte, hogy kisfiam, te miért nem kiabálsz a többiekkel. mondtam, hogy mert tudom, hogy mire megy ki a játék. elő tetszik húzni a pakliból még egy almás kártyát. mert már tudtam olvasni. de volt olyan társam, aki azt gondolta, hogy erzsike néni egy varázsló. aki úgy húzta ki a kártyákat a pakliból, hogy éppen az alma szó jöjjön ki belőle.

de nem ez volt a bevett tanítási módszer. hanem az, hogy pe-ti i-szik. pa-li ás. én a népsportból tanultam meg olvasni. megkérdeztem, hogy mi van ide írva. apám azt, hogy kikapott a loki. és azt mondtam neki, hogy az nem lehet. mert két szó van. ez a kikapott. és az a loki? és azt mondta, hogy nem.

az van ideírva, hogy Dé eM Vé eS Cé - eF Té Cé. 0-1. ez az írás. ez elég egyszerű. ez is Cé, az is Cé. és ezek a betűk. és így is meg lehet tanulni olvasni. sőt így lehet igazán. annak aki a focicsapatok nevét ismer. ki lehet okoskodni, hogy __. ___V_D. ez csak a honvéd lehet. a budapesti. és az ott a BP. ez a Bé. az a Pé. hé apa. ez a hé. az a Há. na jó legyen há. így is lehet olvasni tanulni. én így tanultam meg olvasni. vonaton. melyik csapat lehet. tatam-tatam. persze, hogy a honvéd. így könnyű kitalálni.

persze ettől még a gyerekeket nem kell a hajnali postavonatra felültetni. hogy azon tanuljanak meg olvasni a népsportból. nem ez a módszer. de lehet így is. meg úgy is ahogyan erzsike néni csinálta. előhúzta a kártyákat és felrakta a mágnes táblára. és közben a gyerekek ordították, hogy mmmajommm. mert erzsike néni azt mondta, hogy még sokkal hangosabban. mert nem hallja. ezt mondta. miközben azt csak azért mondta, hogy amelyik gyereknek rosszabb hallása az is meghallja, hogy ott van egy mmmm betű. és aki rosszalkodni szeret az is ordíthasson, mint egy mmmajommm. és így is lehet. úgy is, hogy pe-ti i-szik. pa-li ás.

és ugye a népfőiskolán azt mondják, hogy nem így kellene szótagolni. hanem a gyökök szerint. tehát nem szar-vas. hanem szarv-as. úgy is lehetne. sőt úgy lenne a logikusabb. az akadémikusok azt mondják, hogy azt úgy nem lehet. mert a gyökelmélet egy hülyeség. és aki azt gondolja, hogy olyanok a nyelvek az ősi nyelvek az antiszemita. miközben a héber is olyan. persze ezt az akadémián pontosan tudják. csak úgy kell csoportosítani a tényeket, hogy abból az adódjon, hogy a magyar nyelv finnugor.

holott már sanyi is rájött, hogy a nyelv attól nyelv, hogy nyúlós, nyálas. nyújtogatta a nyelvet és nyelt egyet. de a nyél mitől nyel. mert a növény a levél nyele nyeli el a táplálékot. és a nyúl. futás közben megnyúlik te hülye. nem láttál még nyulat. és van olyan gyerek, amelyik nem látott. és a másik elmagyarázza, hogy attól nyúl. megnyúlik ahogyan az kezed is, amikor nyúlsz. de ezen régen az óvodában "filozofáltak" a gyerekek. mert az óvodai nevelés a táncra és az énekre volt alapozva. és akik igazán nem tudtak táncolni és énekelni azok verseket mondtak. és filóztak a szavakon.

csak ezt nem engedi meg az akadémia. az óvodai nevelést próbálják meg teljesen szétzúzni. és ez ellen lép fel a fidesz. bagdy emőke. ők a kontra. és tiltakozik ellenük a sok hülye. ők a rekontra.

2020.10.13. 16:40:05

@chrisred:
és ugye mindegy, hogy milyen módszert választanak elnyomnak valakiket. és ha személyre szabják az iskolát, akkor is elnyomnak valamit a gyerekből.

spekulatív módon segítettem annak a gyereknek az építőkockával játszani. mert láttam, hogy amit épít az összeborul. ezt ide rakd és úgy már jó lesz. és ezek után ment focizni. de ezzel elnyomtam benne a művészt. és magamnak akartam jót elsősorban. sőt utána azt mondtam a másik gyereknek, hogy engem a kiütőben győztes bízott meg, hogy építsek. aki a legerősebb volt. csak őt megsajnáltam. és azt mondtam, hogy építsen ő is. de ezzel is elnyomtam.

értettem ezt oviban. ezért megalkottam az ideológiát. az óvodába annyi kis építőkocka kellene, amennyi a nagy labdazsákban elfér. de ez is elnyomatás. mert túl sok pénzébe kerül a szülőknek. az óvónéni felvilágosított, hogy kevés pénzből lehet elég nagy labda és nem lehet elég sok kis kocka. ezt ugye belátom. és mondtam, hogy hogyne. ki is számolom. csak nem tudom pontosan hogy kell. és az óvónéni azt mondta, hogy térfogat számítás. csak az nem taníthatják az óvodában. de nem éreztem, hogy engem elnyomnak. mert nem tanítanak térfogat számítást. hanem el kezdtem gondolkodni, hogy mi az a térfogat. hogyan lehet azt kiszámítani. egy labdát kockákkal kirakni. megkérdeztem nagyapámat. eszembe nem jutott, hogy az óvónéni fasiszta lenne. mert az nem volt hozzám igazítva. vekerdy tamást tartottam egy kibaszott kultúrfasisztának. csak nem illik ekézni, mert már nem él. azt gondolta, hogy minden, ami közösségi jellegű az eleve náci. vagy hogy a közintézményben egyensúlynak kell lennie. dehogy is. a közintézményben a közösség az első.

és az ostoba óvodai ideológiámhoz kellett tudni a térfogat számítást, akkor az ahhoz szükséges ismereteket egyénileg meg lehet szerezni. láttam, hogy a nagyapám folyton épít valamit a családi házban. gondoltam ő biztos ismeri a térfogatszámítást. mert persze az elmélet is érdekelt. túl azon, hogy kimérni a gyakorlatban. de nyilvánvaló volt, hogy utóbbit elmélet nélkül is lehet. úgy lehet igazán. anélkül, hogy ismerném a térfogatszámítást. a számokat egyáltalán. és így gondolkodik sanyi. általában erre van alapozva a populizmus. hogy tudjuk, hogy kell megvalósítani a gyakorlatban. csak nincs elmélet. akkor legyen elég a természetfilozófia. csak úgy nincs modern bölcselet. illetve az a modern kori bölcselet.

Bánegressy 2020.10.13. 20:36:04

@cvsvrs:
remélem a hidakat, meg az autópálya felüljárókat nem a nép -főiskoláról szabadult szakemberek tervei alapján építik szintén onnan szabadult kivitelezők.

2020.10.13. 20:50:57

@Bánegressy:
a népfőiskola magyar vallást hirdet. és azzal a bölcseletben kíván szerepet játszani. és annak a hittételei a dedó szintjén ütköznek azzal, amit a magyar tudományos akadémián gondolnak. az mta elnöke egy orvos biológus. és az mta nem szólal meg pandémia ügyében se. vagy labrisz egyesület ügyében, vagy akármiben, amiben elvben illetékes lehetne. akkor ezt is megfejtik a kocsmában.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.13. 20:57:20

@HaFr: Kiegészítésül írtad: "Ehhez hozzátartozik (bár problematikus), hogyha -- egy példával -- én bolttulajdonos vagyok, ne kelljen tortát sütnöm homoszexuálisoknak, zsidóknak, muszlimoknak vagy éppen keresztényeknek, ha nem akarok (és elviselem ennek a piaci következményeit).". Katasztrofálisnak és kétségbeejtőnek tartom az álláspontodat, mert te a magyar értelmiség krémjéhez tartozol. Ennek ellenére a jelek szerint nem érted a morális különbséget aközött, hogy nem sütök HOMOSZEXUÁLIS TÉMÁJÚ tortát vagy pedig nem sütök HOMOSZEXUÁLISOKNAK. Az előző esetben ugyanis nem az érdekel, hogy KI kéri a tortát, hanem maga a morális elv. A második esetben meg akkor sem szolgálok ki egy homoszexuálist, ha hetero esküvőre kér tortát, hetero jellegekkel. Egyre inkább úgy vélem, hogy a magyar társadalom a kocsmától az akadémiáig olyan szinten újpogány és nietzscheánus, erkölcstelen familista túlélési morális mintákat követ, amelyek kétségbeejtően eltávolodtak a nyugati civilizáció alapértékeitől. Nem csupán történelmi értelemben beszélhetünk tehát kompországról, hanem a magyar társadalom értékrendszerében a nyugati és keresztényi jelleg csak egy üres póz lényegileg, amely talán magyarázatot adhat a polgári értékek teljes és abszolút hiányára is.

FrVili 2020.10.14. 12:39:43

@cvsvrs:
Az „eredendő tapasztalás” az, ami feltételezi, hogy a tapasztalat szintjén, mielőtt az még megragadná önmagát egy cogito alakjában, valamilyen módon már kimondott jelentésekkel hatja át és rendezi el körülöttünk a világot. A dolgok már mormolnak bizonyos értelmet egy óvodásnak is. Ez a világgal való eredendő cinkosság alapozza meg számunkra annak a lehetőségét, hogy beszélhessünk „óvodásként „, „nyolcadikosként és „sanyiként” is arról, amiben eleve már benne vagyunk. Minden, ami rátekintés magunkra, csak olyan külső kimozdító elidegenítő erő hatása lehet, amely az embert kitaszítja saját kiskorúságából. A nyelvnek köszönhetően (amely kulturális vagy természeti módon már eleve eredendő) képesek vagyunk, rámutatni, megnevezni, később megítélni és végül megismerni a vélt igazság valamilyen formáját.
Azonban a valóságnak sokak szerint csak egyfajta olvasata van. Sőt, nem is kell olvasni csak elfogadni, ugyanis a válaszok készen vannak, és ezek nem a feltárásra váró, hanem a készen kapott gyakorlati ész világát egyszerűen tükröző válaszok, amelyek tetten érhetőek a természet megfigyelésével. Ezzel a primitivitással kívánja kiegyenlíteni és visszatéríteni az embert a maga által teremtett intuitív rejtett szimbolikusból (tudományok, deduktív rendszerek ) az előírható nyilvánvaló természetibe. Azonban, ha csak a természet van, akkor attól elidegenedni, azon erőszakot tenni is csak a természet hatására lehet. A természetesen nem a perverz, mint kificamított természet, hanem az előírt természet tesz erőszakot. A törzsi, azaz a természetközeli éppen hogy szimbólumrendszert működtet a természet törvényei szerint, nem előírva a megfelelést, hanem egyszerűen behelyettesítve a dolgokat annak, amit jelölnek. Nem azt mondja, hogy légy férfi háborúzz, hanem az a férfi, aki háborúzik, a nő nem. Ha nem mész a háborúba, akkor nő vagy. Ha nő vagy viselkedj nőként és nőként kezelnek, függetlenül a biológiától létrehozva a dolgok természetéből adódó kényszerhomoszexualitást. A természetet emberként nem lehet nem metaforikus vagy nem szimbolikus módon előírni. Erre legjobb példa a maximalizáló célfüggvényre, mint genetikai reprodukciós képességre és aktivitásra való elsődleges okként való hivatkozás, amely csak szaporítja a paradoxonokat és metaforákat ahelyett, hogy feloldaná és tisztázná azokat. A fajfenntartás populációs szükségszerűségével nem korreláló fogalmakat véletlen hibaként kiiktatni könnyű, és ezúton kiönteni a gyereket a fürdővízzel pl. a nemzeti erény, erkölcs, autonómia és szabadság természetben nem megtalálható fogalmaival együtt, amely nem túl nagy ár sokak szerint, ha a homoszexualitás is velük pusztul. Azonban a természet egyensúlya, mint egy láthatatlan kéz szabályozza a szaporulatot, itt viszont nehéz eltekinteni a túlnépesedett emberiség esetében a homoszexualitástól, mint az egyensúly felé törekvő leghumánosabb természeti aktortól. Hűha, itt egy paradoxon, akkor mégis inkább a szimbolikusban kell keresni az elutasítás okát? Undorító, erkölcstelen és betegség, jó kombónak ígérkezik, mert így a reflexszerű percepció, kultúra és a biológia egymást erősítik. Betegségként, ha ragályos megint csak a kultúra képletes terébe kerülünk (pl. propaganda terjeszti), ha genetikai, akkor természeti, ami visszavisz a kiküszöbölendő hiba, mint az ítéleterő szellemvilágának kulturális térbe, mert a mutáció evolúciós hajtóerőként csak legitimálna jelenlétét a természetben. Mégiscsak legjobb a homoszexualitás elutasítását meghagyni a metaforikusban, ahol a preskriptív explicit utasítás a természetet szelektíven felhasználja, és nem bajlódik logikai paradoxonokkal a már megértettséggel rendelkező ártatlan természeti világ olvasatával harmóniában elő emberen erőszakot tévő üres dolgok sűrűségén vagy tehetetlenségén áthatoló intuíciókban rejtőző értelmet megteremtő jelentések horizontján.

2020.10.14. 14:06:05

@FrVili:
a nyelvelméletben a népfőiskola hitvilága az, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. egy ősi gyöknyelv. ez az egyik állítás. a másik az, hogy a magyar nyelv eredetében finnugor. az, hogy rokona-e a finnugor nyelveknek nem kérdés. mert valamiféle rokonság kimutatható. ahogyan a török esetében is. a magyar az indoeurópai nyelvekkel is rokonítható.

na most mi az, hogy rokonság? vannak nagyon hasonló vagy egyező nyelvtani, mondattani elemek. pl. who? kwo - ki?. what? mit? we. mi. how many? hány mennyi? some számos. any. annyi. múlt idő jele -ed és az -t/-tt. ezek a hangtani törvényekkel egy az egyben átvihetők. illetve vannak rokonszavak. wash. mos. és ezt lehetne sorolni. amire az mta azt mondja, hogy ez egy dilettáns nyelvészkedés. mert ezek csupán véletlen hasonlóságok. és a jelentésátmenetek különösen a szabályos hangmegfelelések elméletével kombinálva túlságosan is tág teret adnak a belemagyarázásoknak. és a magyar nyelv szókincse elég gazdag. és 5. századi magyar nyelvemlékek nincsenek. tehát teljességgel tudománytalan összevetni a magyart és mondjuk az ónagolt. valóban? ha ilyen szigorúan közelítünk, akkor a magyar és a finnugor összevetés is tudománytalan. mert nincs nyelvemlék. és finnugrizmus is belemagyarázásokkal tele. már a bevezető példa is ilyen. ami budenz józseftől ered. van a finn sää szó. aminek jelentése időjárás. és ennek rokona a magyar ég. és az ősfinnugorok azt mondták: *säŋe. a finnugor őshazában. csak aztán a magyarok felültek a lóra. elhagyták a szó elejét. és úgy lett äŋe azaz ég. a finnek pedig ültek a tűz körül. és ők a szó végét hagyták el: sää. és az évezredek folyamán jelentésátmenet is történt. és így azt jelenti, hogy időjárás. ez ugye egy lehetséges hangtani és jelentésbeli fejlődés. nem tűnik túl valószínűnek, de nem is lehetetlen.

és ugye különféle módszertani közelítések lehetnek. és az akadémikusan elfogadott módszert nyilván lehet alkalmazni a törökre, vagy az indoeurópai nyelvekre is. amelyek őshazája az eurázsiai steppe a leginkább elfogadott elmélet szerint.

2020.10.14. 14:29:33

@FrVili:
a fidesz azt mondja, hogy a homoszexualitás egyénileg nem üldözendő. de az állam közösségben a heteroszexualitást preferálja. ebből következően a homoszexuálisok a társadalomban egy szubkultúrát alkotnak. és ez is egy legitim álláspont.

és az is, hogy ez olyasmi, mint a balkezesség. azt nem gondolja senki, hogy a balkezesek egy szubkultúrát alkotnak. és ez is egy legitim álláspont. azzal, hogy a balkezesek a társadalomban egyáltalán nem akarnak elkülönülni a jobbkezesektől. az lmbtq közösség meg de. balkezes bárok nincsenek. meleg bárok viszont vannak. amire a fidesz azt mondja, hogy az egy szubkultúra. ahogyan vannak heteroszexuális swinger klubok. ezek legitim módon működhetnek. de nem preferálja az állam a közintézményekben. és ezt nem viszik be a óvodába. ez az egyik álláspont. a másik, hogy ez ügyben bármiféle tiltás, vagy korlátozás a fasizmus előszobája.

az egy vallási kérdés, hogy egy közösség melyiket választja.

FrVili 2020.10.14. 23:37:27

@cvsvrs:
A tolerancia, az elfogadás érzésének erősítése a kisebbség –és valamilyen területen mindenki kisebbség, tehát a társadalom egésze- védelmében a melegség a legerősebb zászlóvivő szimbolika a zsigeri elutasítással szemben, ugyanis a „balkezesség” megismertetése, elfogadtatása a jobbkezesek társadalmával, a balkezesek integrációjának elősegítése érdekében kevésbé plasztikusan mutatna rá a probléma lényegére. Nem a homoszexualitás maga a probléma. Nincs is azon mit megoldani. Ezért sem részesei az érintettek ezeknek a diskurzusoknak, mert ez nem róluk szól.
Nem is tudom, hogy a világ ezernyi baja mögött a homoszexualitás létezése önmagában egyáltalán bárkinél felférné -e a valódi hétköznapi és egyetemes problémák listájára.
Mindkét oldalon felhasználják ezeket az ügyeket ideológiai - vallási vitává duzzasztva. Nyilván (Soroson kívűl) annyira áll érdekében bárkinek megváltoztatni a többség szexuális identitását, mint a balkezesek egyesületének átszoktatni a jobbkezeseket a másik kezükre. Az indoktrinális nyomulás az egyik oldalon, amely nélkülöz minden érzékenységet a közösségek akarata és nyitottságának mértéke iránt, elítélendő erőszakos túlkapás, ami senkinek sem használ. A másik oldal az elutasítás ilyen elemi felháborodását ingyen vacsoraként szépen becsatornázza a saját politikai érdekeit szolgáló propagandájába (igen, vallási kérdést csinálva belőle), védelmet nyújtva a nevelési céllal használt, de félresikerült szimbólum mögött felsejlő zombi világ nyomulása ellen, elhallgatva és kisiklatva annak minden eredeti szándékát, ugyanakkor szó nélkül hagyva a valós problémákat pl. az ifjúságvédelemben. Melyik veszélynek van nagyobb relevanciája az iskolában, a szexuális orientáció eltérítésének olvasott, oktatott, netán átélt abúzus kapcsán, vagy a három kattintással elérhető gyomorforgató internetes tartalmak cenzúrázatlan hozzáférésének ? Mégis melyikről esik több szó? Persze, a lényeg hogy a zombibuzik hagyják békén a gyerekeinket, én is ettől rettegek, és nem a magyar társadalom erkölcsi és szellemi züllöttségétől, amely már a szorongó frusztrált nyugdíját váró tanítónénikben (a tanárbácsik már alig vannak) és a pocsék tankönyvekben is ott lapul.
A hatalomban legalább már nem lapul, hanem végre önfeledten kitárulkozhat, ezért minden napja a büszkeség napja lehet.

2020.10.15. 08:55:26

@FrVili:
a tolerancia tűrést, türelmességet jelent. "tűrelancia" hangátvetéssel.

2020.10.15. 09:47:18

@FrVili:
mai kulturális hírek lölő propagandalapjában. a a helyi lakájmédiában. a mediaworks rezsimszolgáinak tolmácsolásában.

Ikonok adta szakrális élmény a metropóliában.
A Néprajzi Múzeum és a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény életre kelt ikonok címmel nyitott kiállítást.

Színészlegenda a debreceni deszkákon
Molnár Piroska (!) előadásában, Máté Gábor (!!!444!!!) rendezésében láthatja Christopher Hampton Egy német sors című színdarabját a Csokonai Színház közönsége.

Díjnyertes debreceni film
A három részből álló filmet Cséke Zsolt készítette a Debreceni Református Kollégium híres tanárainak és diákjainak a kollégiumhoz való kötődésükről. Az első rész a teológusokról, a második az írókról, költőkről, művészekről, a harmadik a tudósokról szól. A MTVA várhatóan karácsony körül tűzi műsorára a sorozatot.

Keresse a Bogdán ABC-t. Az banán kilója most csak 299 Ft.

ez a tomboló fasizmus? az, amiről molnár piroska és máté gábor beszélnek. dehogy is. pedig errefelé nincsenek ellenzéki pártok. effektíve nem léteznek. nincs semmi, ami a tomboló fasizmust megállíthatná. hanem van a köznép. és van a piac. a bodgán ábécé. és az úgy tűnik, hogy most éppen ilyen kulturális kínálatot támogat.

Új kisfilmmel ünnepelt a Tankcsapda.
www.youtube.com/watch?v=eyliPfXpWKQ
Ne hagyd, hogy összezavarja az elmédet az az összeesküvés elmélet, hogy mindent valami sötét erő irányít. Mert a valódi erő áthat mindent és senkinek sem árt, még ha a remény fénye most nem is nagyon világít.

a klipben időnként fidesz potentátok láthatók.

Rodney_2 2020.10.15. 22:14:48

@FrVili: Addíg tolerálgatsz, amíg majd zsákot kell viselni a fejeden :)))

www.politicsonline.net/2020/05/uk-muslim-preacher-warns-women-without.html?fbclid=IwAR1zgjNz28Uz5V4hthWy-1sBNiD6Axg8GaQ69wSflq8fpcVsP_Q1sZQlsxk

Ezeket védi a hijab a covid ellen, ők fognak túlélni, a pride-ra járók meg megdöglenek.
Allah hatalmas :)))
süti beállítások módosítása