1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.09.29. 09:29 HaFr

Merkel és az EU-Bizottság idiotizmusáról

Bundeswehr-Affäre: Merkel verteidigt von der Leyens Vorgehen

Tegnapi hír, hogy az EU német vezetéssel dobta a jogállami klauzúrát a következő költségvetés feltételrendszerének kialakításából, és bár van erre hihető magyarázat, a mai német lapok egyértelmű ítélete szerint Orbán (ismét) legyőzte Merkelt. Az ember csak csodálkozik, hogyan lehet ez..., de ebbe nagyon nem tudok belemenni azon túl, hogy az EU-országok közötti messze legerősebb kapocs a kezdeti reményekkel szemben már csak gazdasági, ezért minden gazdasági érdekekre redukálódik (összhangban egyébként az évszázados német külpolitikával), és ahol ez történik, ott erkölcsről, politikai értékbeli és kulturális kohézióról csak igen esetlegesen lehet beszélni. Ez utóbbiak a gazdasági érdekekkel való konfliktusaikban rendre vereséget szenvednek.

Lehet erre azt mondani, hogy "majd meglátod, hosszú távon Merkelé a győzelem", de hát hosszú távon mind halottak vagyunk. Se Merkel nem látja a hosszú távot, se senki; amit látnak, az legföljebb a saját rövidtávú céljaik és az ezekhez rendelhető politikai taktika. Nem beszélve arról, hogy az erkölcsi, értékbeli és kulturális szempontok folyamatos megsértése nem múlik el nyomtalanul. Az Európával kapcsolatos értékillúziók a múlté, miközben egyébként a kontinens versenyképességben, innovációban és gazdasági erőben is folyamatosan mind nagyobb hátrányba szorul az USA-val és Kínával szemben. Magyarul ami kapunk cserébe Orbán elviseléséért, az a mérleg másik serpenyőjének a könnyűsége: mindkét világból a rosszabbik.

Mai hír, hogy Orbán lemondásra szólította fel az EU-Bizottság elnökhelyettesét (!), Vera Jurovát, a magyar kormányzattal szembeni kiritkája, különösen annak egyik kitétele miatt, miszerint Orbán "beteg demokráciát" épít. Orbán egy napi gondolkodás és az egyik samesza tegnapi bemelegítő méltatlankodása után ezt természetesen a nemzeti ellenállás újabb témájává tupírozta, mondván, Jurová a magyar népet támadta meg.

Nagyon nagy baj, újabb -- minőségi -- ugrás ez az EU bomlasztásában, nyilván felbátorodva Merkel és a Bizottság erkölcsi-politikai korrupciójától és elterelendő a figyelmet az erősödő hazai kormányzási válságról. A helyzet az 1930-as évek folyamatosan agresszív német Európa-politikájára és a mindenkori hülyék válaszára (appeasement) emlékeztet. Miközben természetesen Jurovának igaza van a szokásos külső megfigyelői felületesség ellenére. Kíváncsi vagyok, melyik ellenzéki párt lesz olllyyy bátor, hogy Jurová mellé álljon, netán ezt értelmesen és hathatósan tegye, a kérdésből alapvető választási alternatívát építve. Szkeptikus vagyok, ismerve a felhozatal minőségét.

Az idiotizmus ógörög eredetű szó, kezdetben a politikától elforduló (kizárólag magánéletet élő) szabadokat illették ezzel, én inkább a latin (római kori) kiterjesztését, a képzetlent, a belátóképességet nélkülöző embert értem alatta, amikor a címben alkalmazom.

296 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5016219366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ijontichy 2020.10.06. 14:59:25

@cvsvrs: "ezek a saját halottaikat se tisztelik." A képmutatás nem azonos a tisztelettel. A fidesz képmutatásból kiváló. Mo-on ~25% gyakorló vallásos, ~40% magát így-úgy "hívőnek" valló van. Szóval ezt a keresztény dumát jobb lenne hanyagolni, vagy a lengyel tesókra hagyni. St. Steve a nyugatot választotta, nem a kereszténységet. Ez tény, tökmindegy, hogy mit röfög az alcsúti "térdre csuhások".
A megemlékezés lehet az is, hogy olvassák egy szerző könyveit. Te mikor olvastál utoljára Szabó Magdát? Én valamikor tavaly megnéztem (megint) az Abigélt (bent van a gyűjteményemben).
Pölö annak idején elég sokszor gurultam el Bem apó szobra előtt, s olyankor sokszor jutottak eszembe 1848 hősei. Milyen az igazi megemlékezés? A képmutató fideszes seggfej, vagy én, akinek nem kell sátoros ünnep, és nem CSAK sátoros ünnepeken jutnak eszébe a "felmenők".
A fidesz pont olyan, mint a megemlékezései: haszonleső, ergo szart sem ér. Ez tíz év után minden kétséget kizáróan látszik az országon. Patyomkin ország :-(

chrisred 2020.10.06. 15:06:23

@cvsvrs: Az EKB elnökét az Európai Tanács (vagyis a tagországok állam- és kormányfői) javaslatára az Európai Parlament (vagyis az uniós polgárok által közvetlenül választott testület) választja meg. Az MNB igazgatótanácsát a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

2020.10.06. 15:11:07

@chrisred:
sanyi tud valamit az állatok viselkedéséről. végig bukta az általánost. de még is sokkal többet tud az állatokról, mint csányi vilmos. főokos, aki azt hiszi, hogy az állatok úgy ugrabugrálnak, ahogyan ő akarja. neki kiszolgáltatottak.

sanyi az etológus azt mondja, hogy ide figyeljél komám. ha az állatok viselkedését akarod megismerni, akkor úgy menjél oda, hogy az állat az erősebb. és te vagy az okosabb, akkor túléled. ha nem, akkor nem. attenborough egy természettudós. mert ő a természetből akarta megismerni az állatokat. csányi vilmos annyit se tud az állatok valós természetéről, mint egy kanász. ez a népítélet. amíg a média egyirányú volt addig csányi vilmos a haverjaival okoskodhatott, hogy kérem szépen. saanyi meg azt mondta, hogy komám ez egy hülye. nem látott még igazi állatot. mondjuk olyat, amelyik éhes.

2020.10.06. 15:16:33

@chrisred:
csakhogy a köznép tagjai sose szavaztak az ekb elnökére. "kusza szemet" mégis csak megválasztották. tudták a kocsmában, hogy ő orbán haverja. és őt fogják kinevezni. nyugaton meg hiába van többpártrendszer. a pénzhatalom akarja kiválasztani a miniszterelnök jelölteket. orbán és haverjai nem álltak be ebbe a sorba. és ebből van a balhé.

chrisred 2020.10.06. 15:17:12

@cvsvrs: Szép véleménybuborék, de ebből nekem csak annyi derült ki, ha sanyi, a kanász azt mondja, hogy ugorj a kútba, akkor gondolkodás nélkül megteszed. Mert sanyinak mindig igaza van.

chrisred 2020.10.06. 15:21:08

@cvsvrs: Biztosan vannak olyan kocsmák Európában, ahol Lagarde nevét jobban ismerik, mint Matolcsyt.

2020.10.06. 15:23:12

@chrisred:
van egy olyan vélemény, ami a sanyié. hogy csányi vilmos és társaik hülyék. szinte semmit se tudnak az állatok valódi viselkedéséről. a farkastörvényekről.

és lehet mondani, hogy sanyi végig bukta az általánost. és ne szóljon bele. csányi akadémikus munkásságát nem áshatja alá. de. beleszólhat. és alááshatja a magyar tudományos akadémia főokosainak élet és irodalom szerkesztőségének munkásságát. mint ahogyan meg is teszik. és lehet, hogy ebből egy rosszabb világ lesz. az is lehet. de az is, hogy nem. és még kanászok is értenek majd annyit az állatokhoz, mint csányi professzor.

2020.10.06. 15:27:46

@chrisred:
de őt a franciák nem választották meg. hanem lagarde és társai választották ki macron-t. nyugaton már ez fordítva megy. ez a közvélekedés a kocsmában. aztán lehet mondani, hogy nem, a nyugati típusú plurális pártrendszerben minden oké. és párizsban csak sportból gyújtogatnak. az is lehet.

2020.10.06. 16:06:05

@chrisred:
a ner a "forradalom". az, hogy a köznép azt mondja, hogy csányi professzor menjen a francba. neki jó volt kádár. semmilyen lázadozás nem volt. és most az van, hogy micsoda szörnyűséges fasizmus tombol. egyszerűen csak annyi történt, hogy a kocsma népe viszonylag szabadon elmondhatja a véleményét az akadémikus körökről. a tudományos és a művészeti élet nagyjairól. aztán lehet, hogy ha az állatokról most olyanok fognak értekezni, akik megkérdeznek egy kanászt. hogy ilyenek az állatok szerinted is hé. és ha azt mondja, hogy valami ilyesmi, akkor rendben. és ha azt mondja, hogy nem, nagyon nem, akkor esetleg neki van igaza. már látott állatot falkában vagy közelről. szeme közé nézett. értem persze, hogy nem ez a tudományos módszertan. nem feltétlen van sanyinak igaz. de lehet és könnyen lehet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 16:16:06

@cvsvrs: Ez nem forradalom, hanem egy cinikus és értékaránytalan üzletelés, a tömegek átverése. A Fidesz hagyja a korábban valóban elnyomóvá és idegesítővé vált gnosztikus ideológiával szembeni ellenállást és ez egészséges, másrészt viszont az Állatfarm fecsegésének engedélyezése fejében pár tucatnyi ember vagyonátirányítósdit és külpolitikásdit játszik, aminek egyébként semmi értelme sincsen a személyes önkielégítésen kívül. A választók nem tudják, hogy mit engednek meg a Fidesznek csak azért, hogy szidni lehessen a korábbi szent tehén csoportokat. Aránytalan, erkölcstelen, buta, túlzott és a tömegeket átverő csere ez.

ijontichy 2020.10.06. 16:19:54

@cvsvrs: " a kocsma népe viszonylag szabadon elmondhatja a véleményét az akadémikus körökről" A korcsma népe mindig is szabadon elmondhatta a véleményét az akadémikus körökről, tehát ez egy hülye gumicsont by fidesz. A rendszert - '90 előtt - bizonyos korlátok között lehetett csak szidni, bár a korcsmában azt is viszonylag szabadon. Maximum azt kockáztatta a delikvens, hogy ha a haverjai között "fideszes lelkületű" is volt, akkor az ment mószerolni a párttitkár elvtihez, s barátunk nem is sejtette, miért maradt ki az évvégi prémcsi/fizuemelésből. De ahogy haladtok, meghaladhatjátok még a létező cucilizmust, s lesz még a felségsértés bűne sittel "jutalmazható" :-(.

Btw. látom elfogadta a ház az orvosbulit. Életem jobbik fele épp tegnap este mondta, hogy ha így lesz akkor jön az újabb utánpótlás hullám orvos/ápoló személyzet Ausztriába és Németországba (brithon ugye mostanság kétséges). Nos hát, én meg kérek egy kávét, és hátradőlve figyelem, ahogy a szarka farka nem bírja. Ti építettétek fel Pannónia Géniuszának imázsát egy félművelt parasztbolsinak, oszt most vergődtök, mert nem tudtok szabadulni tőle. Szar ügy :-(.

2020.10.06. 16:22:32

@Főnix Oszlár Gazdag:
csányi vilmos és a többi magát liberálisnak mondó balkfék is állatfarmot akart. csak a köznép azt mondta, hogy inkább a kanászok jöjjenek, mint ezek a főokosok. és ebből adódik a ner. és ez a rendszerváltás bukása. mert hogy a késő kádár kor tér vissza, amit csányi professzor megtagadott. így léphet helyébe a kanász. vagy amelyik akadémikus tényleg szociábilis és majd megkérdezi az állatokról a kanászt is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 16:30:53

@cvsvrs: Semmi nem tért vissza, minden egyforma, csak a 2.8 millió nacio- posztszovjet és Kádár-drogos fel sem fogja mindezt. A 2.8 millió agymosott meg sem érti, hogy térdüket csapkodva röhögnek rajta, ahogy ipari méretben visszabüfögik a kocsma népének a baromságait, miközben pár ezer haver ezermilliárdokat irányít át a saját zsebébe. Aminek semmi értelme sincsen hosszútávon, de ezt egy erkölcstelen familista Állatfarm és egy velejéig erkölcstelen familista elit hogyan értené meg? Az új elit haveri köre meg építi fel magának az új Beverly Hills-t, amiről a nagyeszű, mákonyosan helyeselő IQ 87-es csapat semmit sem sejt.

2020.10.06. 16:34:28

@ijontichy:
ne viccelj már. a kocsma véleménye az volt, hogy csányi vilmosnak fogalma nincs az állatok viselkedéséről. sanyi szerint állatok viselkedésének alapjai a "farkastörvények" és nem ez a "kutyulimutyuliság", amit csányi vilmos kutatott. és ez egy vélemény. eléggé általános. ez nem jelenhetett meg a mainstream médiában. azért nem, mert az emberek nem mondhatták el a véleményüket viszonylag szabadon. és most amikor ezt meg lehet tenni és ezzel szembesíti a politika az értelmiséget, akkor nem azt mondják, hogy na jó. nem az állati viselkedését kutattuk, hanem annak egy részét. az állati szociabilitást. ahogyan sanyi mondja "kutyulimutyuliságot". és egyébként sanyinak komoly igazsága van. mert ha ezt mondanák, akkor az úgy még rendben is lenne. de nem ez van. hanem az, hogy tombol a fasizmus, ezek nácik, stb.

2020.10.06. 16:35:53

@Főnix Oszlár Gazdag:
és mi van akkor, ha budapesten 300 ezer ellenzéki az agymosott. és ők állnak az élet logikájával szemben. (és ugye 1 millió választó ellenében vezetik budapestet, akik nem szavaztak rájuk)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 16:39:10

@cvsvrs: A Fidesz csak a naciodrogos prolik seggének a nyalásához ért, de IQ 87-es szinten is előbb-utóbb leesik a tantusz. Tudom, azt hiszik sokan, hogy a naciodrogos prolik végtelenül hülyék, de nem azok. Hiába csapkodják sokan a térdüket, hiába vezetik az IQ 87-es Állatfarmot az orruknál fogva, a disznó azért nem ember. Hiányzik az Állatfarm élőről az ember, a gazda. A Fidesz ugyanis csak azt hiszi, hogy ő a gazda, hogy ő értelmesebb az IQ 87-eseknél, de valójában nem az. Valójában ő sem ember. Mert erkölcstelen familista.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 16:41:09

@cvsvrs: Persze, persze, pár ezer identitászavaros belvárosi értelmiségi az ellenzék. Mondják a román állampolgárok. Mert fő az identitás.

ijontichy 2020.10.06. 16:47:03

@cvsvrs: "a kocsma véleménye az volt, hogy csányi vilmosnak fogalma nincs az állatok viselkedéséről." És?
"ez nem jelenhetett meg a mainstream médiában. azért nem, mert" mert a sanyi nem újságíró, hanem kútfúró?

Chewbacca érvelés megvót! Fideszes jogikurzus rulez, de egy bankárkormány mindig jobb. Lehet velük érdemi üzleti tárgyalást folytatni.

Btw. a pandémia pénz el lett utalva... oh wait! Mo. nem kért. Inkább vett tankoszokat 700Mrd-ért, csakhogy a bolsipárt még egy ideig ne kerüljön terítékre az EPP-nél. Mert "nekünk a magyar emberek érdeke az első". :-D

2020.10.06. 16:50:10

@Főnix Oszlár Gazdag:
tehát ha 2.8 millió fidesz szavazat nem legitim, mert 5.2 millióan nem szavaztak rájuk akkor szinte semmi se legitim. budapesten 300 ezren szavaztak az ellenzékre. és 1 millióan nem szavaztak a párbeszédre.

az nem demokrácia, hogy egy országból az állam felszámolását nyíltan hirdető politikai aktivistákat nem lehet elzavarni a francba. a soros alapítvány azt mondja, hogy a központ kormányzat és az önkormányzatok helyébe lépnek az ngo-k. akiket már nem választ meg a nép. hanem abban hisznek, hogy ők a liberálisok és a demokraták. és ha orbán azt mondja, hogy "libernyák", akkor az a válasz, hogy azt nem mondhatja. de ők a szólás szabadságának hívei. akik azt hirdetik, hogy az életüket is odaadnák, csak azért, hogy szabadon lehessen véleményt nyilvánítani. és ezeket az akadémikus köröket szétzavarják. azért, mert ez a közakarat. aztán lehet mondani, hogy ez iskolázatlan véleményeken alapul, stb. ez a demokrácia. a liberális.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 16:56:04

@cvsvrs: Az alkotmányos rend lassú megdöntésének a rejtett célja nem legitim. A fennálló nemzetközi szerződések tudatos megszegése nem legitim. Az államilag védett és szervezett korrupció nem legitim. A hatalommegosztás felszámolása nem legitim. A zéró összegű játszmákon alapuló politikai működés nem legitim. Kihagytam volna valamit a Fidesz 10 éves teljesítményéből? Ja nem. Ez az összes ideológiai alapzat és az összes elért eredmény.

2020.10.06. 16:58:04

@ijontichy:
2010 előtt aki csányi vilmost bírálni merészelte az nem nagyon lehetett újságíró, legfeljebb egy náci. ha valaki egy baloldali liberális munkásságát bírálta az ugyanis csak náci lehetett. jött a charta és a többi megmondó verőlegény. csányi vilmos haverjai. és most meg már lehet ilyet is gondolni. vagy megjelenhetnek ilyen típusú vélemények is a sajtóban. és ez a korábbi akadémikus elit munkásságát legalább részben aláássa.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 17:02:12

@cvsvrs: Nagyszerű, tehát a Fidesz olyan rendszert vezet be, mint az arrogáns liberális elit (csak fordított előjellel), akkor az jó? A Fidesznek tehát a liberális terror a példaképe, csak megfordítva? Hát ez morális fejlődés, nem mondom. Egyszer libsi, mindig libsi, csak a hazugságban fejlődik? Meg eteti a naciodrogosokat?

2020.10.06. 17:05:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
a legitimitást a nép szuverenitása adja. és nem arról van szó, hogy az amerikai és a magyar között van vita ceu ügyben. hanem arról, hogy van egy szűk pénzhatalmi csoportosulás, amelyiket az amerikai és a magyar nép döntő többsége is a halál faszára küldené. csak ez a vélemény nem jelenthet meg a mainstream médiában legfeljebb csak úgy, hogy ez a fasizmus. az, hogy bizonyos körök nem uralkodhatnak amerika vagy magyarország felett.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 17:07:48

@cvsvrs: A kérdés a civilizáció és a barbárság közötti határ. A polgári értékek és az erkölcstelen familista túlélési értékrendszer közötti határ. A Ferdinánd- és a Szapolyai-magyarok közötti határ. A nyugat és a kelet közötti határ.

2020.10.06. 17:14:55

@ijontichy:
a hétvégén a helyi focicsapat és a vasas ultrái verekedtek.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/verekedes.jpg
ez a jog szerint csoportos garázdaság. csakhogy ezek szándékoltak ütötték egymást. előre megegyeztek a szabályokban. mindkét tábor csoportos garázda akar lenni. szabadon akarnak verekedni.

és csányi vilmos beül a tévébe elmagyarázza alindának, hogy milyenek a kutyák. sanyi meg azt mondja, hogy ennek a főokosnak fingja nincs a kutyákról, se az állatvilágról. mert ő csak olyan kutyát látott, amelyik sose volt még éhes. és sanyi ugyan iskolázatlan de tartok tőle, hogy komoly igazsága van. és ezért van megválasztva orbán, hogy jelezze az akadémikusoknak. a tudós elitnek és a művész világnak. amire az a válasz, hogy ezek a magyarok. hasonlókat gondol amerikában is a pórnép. csak ott egymás ellen fordítják a feketéket a fehérekkel. ami az akadémikusok szerint nem probléma csak az a tomboló fasizmus, ami magyarországon van.

ijontichy 2020.10.06. 17:16:27

@cvsvrs: Chewbacca védelem. Én például már '90 előtt is mindenfélét is gondolhattam :-). Btw verőlegényeket én először 2006 őszén láttam. A pofatépő értelmiség két szem mogyorót sem számít.
Szóval aszondod csányivili akkor sanyit tette vizsgálata tárgyává? Meglepne, hogy odáig süllyedt, de ha igen, akkor Hurrá! Végre senki egy szót sem szólhat, ha vityát csak genetikailag tekintem homo sapiensnek, a viselkedését pedig górcső alá veheti az MTA etológia brigádja, elvégre az ő szakterületük :-).

2020.10.06. 17:17:08

@Főnix Oszlár Gazdag:
ferdinánd magyarjai is a fideszben vannak. habsburg györgy a fideszben van. a magyarországi német nemzetiség a fideszben van. és az identitás vesztettek vannak a fidesz ellen. ők a politikai underground. és a fidesz a mainstream. aztán lehet, hogy ez majd megváltozik. de jelenleg ez a helyzet.

2020.10.06. 17:18:14

@ijontichy:
igen itt kezdődik a probléma, hogy csányi professzor ahogyan a legtöbb liberális nem alacsonyodna le a néphez.

ijontichy 2020.10.06. 17:22:51

@cvsvrs: Akkor most a csányivili miatt égtek mit a Reichstag, haladtok ütemesen az "EU sereghajtója" pozíció felé, miatta él 40% a bányászbreki alatt, miatta lépett le ~ 1 milla magyar ember, miatta kényszerült Pannónia zsenije pandémia idején 700Mrd-ot tankoszokra költeni (tankkal nem lehet vírusra lőni!), a vírusverte gazdaság nem_fideszes_seggnyaló szereplőinek kisegítése helyett? Hát ez a csányivili, ejnye ejnye... de meggondoltam! Mégis inkább Chewbacca rulez! Már csak arra leszek kíváncsi, mikor cseréli le a Gripeneket F-35 eklasszéra? :-DDD

ijontichy 2020.10.06. 17:25:14

@cvsvrs: Csányi prof okult a 2006 őszi eseményekből, és ha leereszkedne, esetleg megvernék. Mert sokat szippantottak a vitya-féle liofilizált exkrementumból. És attól az ész megáll, a vitakultúra alcsúti szintre süllyed, még MTA magasságokban is, nemhogy kútfúróéknál.

2020.10.06. 17:34:19

@ijontichy:
csányi professzor amikor a halakat tanulmányozta, akkor csak akváriumban találkozott velük. ő nem egy halász, horgász vagy egy búvár. csány professzor halat természeti környezetben nem látott. egy olyan preparált világot választott magának a halak tanulmányozására, amiben a halnak esélye nincsen valóban halként viselkedni. az akváriumban az állat az alapvető ösztöneit legalább részben elveszti. és csányi professzor ezek után mit vizsgál? az állat alapvető ösztöneit. és a barom kiokoskodta, hogy az evolúció a gépekre is vonatkozik. tényleg? és ebben hisznek a hülyék, a transzformerek evolúciójában. a terminátort is elhitted, hogy az úgy lesz 2050-ben. és mindjárt az lesz. és az égből lepottyan schwartzenegger. csányi vilmos munkamódszere problémás. a természetnek a leglényegét, annak a naturalitását számolja fel. és ezt a leghülyébb is bemondja a kocsmában. a hentes, aki találkozik az állati naturalitással. vagy a kondás, vagy a kanász. oda a csányi professzor nem alacsonyodik le.

2020.10.06. 17:51:20

@ijontichy:
ezt a nem alacsonyodunk le a néphez értelmiséget zavarják el. és ha azok valódi tudományt művelnének, akkor azt nem tudná az orbánizmus elsöpörni. mert a laplace transzformációt nem söpri el az orbánizmus. vagy bármit, ami a matematikán vagy alkalmazott matematikán alapul. és nem baloldalinak mondott szociológus szépelgés. vagy társadalomkritika, hogy ezek a magyarok. ez meg ugye a liberális filozófuskör. ezt elsöprik. de úgy, hogy ennek nyoma nem marad.

szabó magda sírjához kimegy a fidesz. csak a fidesz megy ki a pártok közül. konrád györgy sírjához nem megy ki senki. a dk se. momentum generáció se. senki. heller ágnes vagy vagy esterházy péter sírjához se mennek ki. a fidesz attól keresztény, hogy ők legalább emlékeznek a halottaikra. ez a másik banda még arra se. erre mondom, hogy az nyom nélkül tűnik el.

egy mai hír lölő propaganda lapjából, hogy megnyílt egy új macskás kávézó. süti és kávé mellé cicus jár. a tulajdonos menhelyről hozott állatokat gondozza. és lehet velük játszani.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/macskavezodebrecen2.jpg
és ez fidesz propaganda. a szociabilitás ott van a fideszben is. csányi professzor szerint a nácik. ez a kislány is náci ezek szerint.

Laptop7712 2020.10.06. 18:34:03

@cvsvrs: Tehát az 1954-es NSZK, vagy az 1954-es NDK lehet a választás. Ezt kicsit árnyalni kell, mivel ha elmegyek mondjuk 20-30 km-re a nagy tó mellől pl., akkor azt látom, hogy ott kb. a 70-es évek jön vissza, de sokkal szegényebb verzióban. Mert van szuzuki, de nincs bele benzin, vagy van tüzelő, de nem fog kitartani a tél végéig, szóval a 70-es évek abban különbözik a mostani helyzettől, hogy nem lehet megélni, mivel a környéket nem a tsz tartja el, nincs melléküzemág, nincs szeptemberi kifizetés a tsz irodában, hanem van a teskó, meg a penny, hatalmas árak, nulla lehetőség a melóra. Az átlag falusinak kellene a 70-es évek abban az esetben, ha azt amit termel, megvennék normális áron, ha már termel valamit.. Abból meg akar élni, és nem akar elmenni egy bizbaszgyárba melózni. Ezt megadta a tsz a 70-es évekre, de most a nagy hazai kapitalizmusban 30 éve a termelőt balfasznak nézi az integrátor, és most csodálkozik, hogy ki fogják nyírni a körülmények, mivel képesek voltak egy merev struktúrába lóvét ölni. Ilyen pl. a mostani sertéságazat, de sorolhatnám a többit is. A hazai integrált mezőgazdaság ezen a szervezettségi szinten nem versenyképes, és pont. Ezt majd szépen kimaxolja a covid. Tehát mi lesz? A városi enni fogja a szemetet, és visszatér falura a 50-es évek vége, a 60-as évek közepe szint, a totális önellátás. Ezzel kell valamit kezdeni, mivel nem lesz más út. Roppant kíváncsi leszek, hogy hogyan deklarálja ezt a fidesz, mivel a haverokkal lehet tsz melléküzletág szintű rendszereket gründolni, ha nem lennének ilyen balfaszok a haverok. Ebből kisebb csónak lesz a nagytavon, továbbá pár arcot vissza kellene vonni a frontlineból, mivel elnyűtte arcukat az idő, meg az offshór számla. Szerintem ezért lett gyorsan lölő elvált ember, gondolom én. Nagyon komoly év lehet itt a választások előtt, roppant kíváncsi vagyok.

Aki járt már erdőben, és látta a természetet, - pl. látott már szarvasbőgést - az tudja, hogy a darwin által leírt fajelmélet nettó hazugság, és pont. Mivel ha nem lenne hazugság, akkor egész évben szarvasbőgés lenne, de ez nincs így, a szarvasok kb. augusztus végétől szeptember végéig bőgnek. Erre Darwin is rájött, de akkor már késő volt. Le is írta, hogy a természet rendje az együttműködés, a hierarchikus egymásrautaltság, ahol az azonnali visszacsatoláson keresztül valósul meg a fejlődés. Ezért nem lehet majd kiirtani a vaddisznót a városokból, mert a vaddisznó okosabb, mint a balfasz ember. Egyszerű ez mint a faék.

ijontichy 2020.10.06. 18:34:37

@cvsvrs:
"a néphez értelmiséget zavarják el." Hát igen. Mert a nép olyan művelt, hogy a sanyi kútfúró már szabadságában korlátozva érezte magát a nemleereszkedő vilibá' miatt. És tényleg! A fidesz alatt a népfőiskola oly magasságokba emelte a korcsma népét, hogy az alkalmazott matematikát vitatják meg az esti sör-unimukk mellett (amit nagyon megnehezítene a tudat, hogy vilibá' nincs elzavarva). De csak az alkalmazottat, ami "approved by royal highness (de genere sty)" pöcsétes! A szomszédblogos @Jotundert el kell söpörni, mert az a matematika már kommunista ármány. Hotelt meg csak a Lölö építhet, a Hilbert nem! Slussz :-).

"ők legalább emlékeznek a halottaikra" Sátoros ünnepeken és jó masszív képmutatással. Akkor emlékeznek, ha hasznuk származik belőle. Mily sötét a fideszes ármány :-( Mily sötét a fidesznyik agy :-)

ijontichy 2020.10.06. 18:38:25

@Laptop7712: "nem lehet majd kiirtani a vaddisznót a városokból, mert a vaddisznó okosabb," Vaddisznó? Figyeld csak a patkányt! ;-)

2020.10.06. 18:58:51

@ijontichy:
sanyinak jogában áll a ceu aktivistákat nem alkalmazni. az államalkotók joga eldönteni.

ijontichy 2020.10.06. 19:12:40

@cvsvrs: A sanyinak joga van eldönteni, hogy kér-e még egy kör sör-unimukkot (meg azt, hogy alkalmaz-e a kútfúrásnál CEU aktivitákat). Persze a korcsmárosnak meg joga van úgy dönteni, hogy a sanyi ma este már nem kap több sör-unimukkot.
Btw. hallom van ~20k lélegeztetőgépetek. És hogy álltok az intenzíven kesztyűvel, maszkkal, infúzióval és hasonlókkal (orvosról és ápolóról már nem is beszélve)?
Az a baj, hogy bármilyen szép, moszkvavörös fellegeket tud a főnököd felbüfögni, a "tudsz úszni? nem? és ha megfizetem?" szintű bolsi képességekkel nem lehet egy országot sikerre vinni. Talán itt lenne az ideje - revideálva az álláspontodat - feladnod az "istentelenséget" (by @Neoteny) és fideszt (A FIDESZT!!!!) nem Istened, hazád és családod elébe helyezni, mert ez a látvány még egy empatikus ateistának is elszomorító ;-)

2020.10.06. 19:27:04

@Laptop7712:
erre az a fidesz válasza, hogy minden járási központban lesz ipartelep. ahol még nem volt ipari park oda most építenek. nyíradonyban, hajdúnánáson. és a megyei városoba betelepülő gyáripar mellett lesznek vidékies beszállítók. ez az elgondolás. jó néhány város, nagyrészt az ellenzékiek nem akarnak gyáripart. mondván, hogy a szolgáltatásoké a jövő. tehát csak fogyasztanának akárcsak a főváros.

induló állapotban olyan nagyon nem lehet mást csinálni, mint amit a fidesz. magyarországon 1.750 ezer az érettségizett ipari szakközépiskolás. ehhez társul 250 ezer mérnök felsőfokú végzettséggel. ez 2 millió fő.

és van 125 ezer a középfokú képzettségű mezőgazdász. és 75 ezer agrármérnök felsőfokú végzettséggel. ez 200 ezer fő.

tehát nem lehet azt megtenni, hogy elsődlegesen az agráriumra épít az ország. hanem azt, hogy az iparra. és mellette megjelenik a földművelés. egyre hangsúlyosabbá válik. de ilyesmit a többség nagyon nem akar a többséget.

jogász, közgazdász, bölcsész diplomások fele budapesti vagy budapest környéki. a mérnököknek a harmada. az orvosok negyede.

2020.10.06. 19:29:13

@Laptop7712:
csak budapesten annyi a diplomás bölcsész van, mint amennyi meződazdász van az országban belértve a szakközépiskolásokat is. és ebbe még nincs ebben a bölcsész tanár diplomás.

2020.10.06. 20:05:56

@Laptop7712:
debrecenben a diplomások körében is a mérnök-programozói kör már számosabb mint a jogász-közgazdász-filozófus. szavazatszámban lenyomja. ettől lehet technokrata elit. budapesten nem lehet. jogász-közgazdász elit lehet csak. ott a mérnökök is ennek a balliberális körnek a seggnyalói. budapesten ezért nincs egy baszott nagy gyártelep. mert még a mérnökök többsége is azt gondolja, hogy mi a francnak. még a műegyetemen is azt mondják. úgy viszont ekkora fővárost aligha lehet fenntartani.

amíg magyarország nettó tőkeimportőr addig a felzárkózást a termelésre lehet alapozni. ahhoz több iparos és nagyobb agrárium kellene. budapesten azt mondják, hogy ők ezt már meghaladták. globális szolgáltatások lesznek. nem a honi ipart akarják kiszolgálni elsősorban. budapesten egy orvos biológus kutató nem a magyar népegészségügyet akarja kiszolgálni. müller cecilia nem küldi az adatot. budapesten az orvos-biológus kutatói nem kapcsolódnak a magyar népegészségügyi rendszerhez. és így most szlávik doktor és ezek lépnek előre. győrfi pál mentőorvos. az mta doktorai azt mondják, hogy nincs adat. majd elemzi müller cecilia munkatársai. beütik az excel táblába. és kijön az, hogy a csúcson lesz 2 ezer kórházi ápolt. a washingtoni john hopkins egyetem is számol. big data centerek. és abból kijön, hogy 12 ezer halott lesz magyarországon.

na most valaki nagyot téved. lehet, hogy müller cecília asszisztense. ránéztük a görbére, hogy valahogy így kunkorodik. gondolatban úgy képzeltük, hogy ez majd így kanyarodik. amerikában a big data centerek teljesen mást mondanak. nem tudom, hogy kinek lesz igaza. csak azt, hogy valamelyik nagyot téved. valamelyik intézet kókler.

ijontichy 2020.10.06. 20:11:41

@cvsvrs: "valamelyik intézet kókler" Nem biztos. Nem tekintem kóklernek, aki a legjobb tudása szerint igyekszik a feladatát teljesíteni.
Ami biztos, hogy a főnököd egy igazi kókler :-)

2020.10.06. 20:34:47

@Laptop7712:
magyarul szakmacsoportokon belül és azok között is olyan távol álló vélemények versengenek, hogy azokat majdnem lehetetlen összeegyeztetni.

2020.10.06. 20:37:55

@ijontichy:
ne viccelj már. komoly intézetek nem beszélhetnek ennyire félre. vagy müller cecilia vezette tiszti orvosi szolgálat komolytalan. valamelyik.

ijontichy 2020.10.06. 21:20:09

@cvsvrs: "müller cecilia vezette tiszti orvosi szolgálat komolytalan" Hát ez utóbbi felől nincs kétség, igaz nyunyóka? ;-)

2020.10.06. 22:49:29

@ijontichy:
és az nem lehet, hogy a john hopkins egyetemen ül egy rakás felelőtlen arcoskodó hülye gyerek, akik rengeteg pénzből, brutális erőforrásokat megmozgatva fals számokat közölnek. és aztán jön a független szabad sajtó és azt harsogják, hogy az amerikai szuperászok megmondták. csak értenek hozzá. a valóság dönti el, hogy melyik intézet a kókler. és lehet, hogy a magyar tiszti orvosi szolgálat. az is lehet. és a másik is.

ijontichy 2020.10.06. 23:45:37

@cvsvrs: Nem. Ami lehet, hogy ott ül egy rakat kibaszottul magabiztos fickó, akinek a világ (és a modelljük) az usa határainál véget ér. Ez az egész szót sem érdemel. A vírust nézve, egy dolog biztos: a XXI. századi modern világ - ki így, ki úgy - csúful leszerepelt. Talán rá is fért. A kérdés most már csak az, tanult-e belőle.

Ez egyébként úgy enbloc ráhúzható Mo-ra is, a maga a ráncfelvarrott "létező szocializmusával". Csúfos kudarc. Ha tanul belőle, tanulópénznk tekinthető, ha nem, úgy teljes egészében kidobott újabb négy évtized - ám ezúttal "nagy medve"-i vis maior nélkül.

2020.10.07. 08:43:49

@ijontichy:
és az országjelentések jelentős része hülyeség. egészségügyi világszervezet, világhírű csúcs egyetem, ngo, lófaszkarika. majdhogy nem semmit nem tud a gyügyei parasztok kis világáról. tudományos akadémia bölcseleti intézeteit beleértve. és ezért diktál a kocsma népe.

Laptop7712 2020.10.08. 06:48:02

@cvsvrs:
Az hogy mindenhol les ipari központ, az nem nagy baj. Van ilyen a Dunántúlon is, lássuk pl. Veszprémet, vagy Nemesvámost. Ott van ipari park, mindkét helyen, de az a gond, hogy döglődik a motorgyártás, meg az autóipar. Pedig vannak nagy cégek dögivel. Már nincs melós a keleti határszélről sem, mivel az ukránok is mennek lengyóba, amúgy sem kell az ember. Szóval ami most van, az a nagy szar, és egyre szarabb lesz a városnak. A nyáron bezárt amerikai fűnyírógyár Nemesvámoson, ki is rúgtak mindenkit.
Szóval szar van, megy az ipari park építés, de nincs bele cég, mert honnan is lenne? Meg ha van is, akkor miért fizetne nettó 180 000-nál többet? Szóval vidéken kicsit komolyabb a helyzet, mint ahogy az kinéz. Persze, Veszprém az kicsit más, mivel közel van a nagy tó, de pl. Balatonfüreden meg tolják a businesst a haverok, éves szintű állások a tó mellett mondhatni ritkák, mint a fehér holló.
Most hallotta egy beszélgetést, a Lázár beszélgetett a NAK elnökével, és arról ment a szó, hogyha nem tudnak felfesteni egy élhető pályát az élelmiszergazdaságban, akkor itt komoly gondok lesznek, mivel a lengyelek, meg a csehek, meg a többi elhúzott mellettünk minden szinten az elmúlt 10 évben. Érdemes arrafelé kicsit körülnézni, mondjuk elmenni Boroszlóig, és megsasolni mi megy ott. Szóval egy Veszprém, vagy Miskolc elbújhat Boroszló mögött, ez a tény!
Ott van szinergia a város, és a tágabb környéke között. Nálunk ilyen egyszerűen nincs, mivel a srácok az elmúlt 25 évben az ipari parkokban látták a mestertervet, ami szerintem egyszerűen elhibázott történet, erről beszél Lázár is, hogy ez a hajó elment.
Mondjuk tisztában van vele, hogyha egy középvezetőt akar alkalmazni mondjuk 5-10 év tapasztalattal, akkor meg kell adnia neki a minimum 750 000 nettót, meg a többi sallangot.
Ahogy hallgattam a beszélgetést, az jött le, hogy új szerződés kell a vidékkel, hogy meg tudják mutatni, hogy érdemes vidéken élni. Ma egy gyakorlott lecsómérnök nyugaton megkeresi minimum az éves nettó 75 000 EUR-t, meg a többi sallangot hozzá. Most kezdik felfogni 30 év késéssel, hogy nincs olyan, hogy lokális piac, nemzetközi piac van, és az, hogy valahogy védeni kellene belpiacon a helyi termelőt, mert eljutottunk oda, hogy kurvára nincs árualap, sehol, vagy ha van, akkor meg az integrátor annyira balfasz, hogy pl. képes tönkre vágni egy rendszert 30 év alatt, ilyen pl. a borászat, a hagymatermelés, sertéstenyésztés, és sorolhatnám.
Pl. beletoltak 200 milliárdot a sertéstenyésztésbe, és nem működik a történet.
Egy bajor kisvárosba nagyon kevés ipari parkot látok, annál inkább látok innovatív cégeket, amelyek helyi szintről tolják fel a játékot nemzetközi szintre. Melyet támogat a helyi egyetem, vagy főiskola. Ilyen itthon nincs.
Lázárnak szerintem van egy gondja. Tesztelgetnek ilyen- olyan technológiákat a ménesbirtokon. De nincs egy olyan közvetítő rendszer, pl. hazai mittelstand, meg a rá épülő egyetemi- főiskolai támogató háttér - amely képes lenne az ott kikísérletezett alap, és gyakorlati kutatások eredményeit azonnal termékké formálni, és megszervezni a piacra vitelét. Ezt a német, vagy az angol mittelstand tolja ezerrel, egy-egy alapszintű játék átfutása a történeten 1-5 hónap maximum. Az ilyen cégekkel töltik az ipari parkjaikat. Hol van itt ilyen?
Valami van, csak az kurvakevés, és mindenki ott ólálkodik a fazék körül, - 50 éve változatlan arcokkal, vagy változatlan hozzáállással - és e miatt nulla a rendszer kimenete, de volt Eu-s lóvé. Ennyi ez. A lengyelek ha ezt csinálták volna az elmúlt 10 évben, komoly problémáik lettek volna.
Érveltek hogy kell a területalapú támogatás. Szerintem meg nem kell, vagy nem ebben a formában. A lengyelek csúnyán leinnováltak minket ebben a történetben.
Azt mondja Lázár, hogy a feldolgozó ipart kell fejleszteni. Ebben egyetértünk, csak nem mindegy, hogy hogyan.
Az ellenzék nem tud hozzáköpni a témához, az már biztos.
Tehát az, amit írsz, hogy építjük az ipari parkokat, és szedjük belőle a lóvét, - vesszük ki belőle az állami megbízást - nem vezet sehova. Lassan minden falu határában lesz ipari park, vagy ki van jelölve a helye, de üresek, mint az atom. Nincs ott cég. Meg ha van is, nyomorgáshoz elég pénzt fizet. Ez kb. sok helyen egy fülöp- szigetekihez hasonló létformát hoz össze, nem többet.
Pl. Balatonfüred fejlesztése nem sugárzik ki Bakonyjákóig, vagy Németbányáig. Ez itt a gond.

2020.10.08. 09:50:21

@Laptop7712:
itt most egy vasúti átjárót nem tudnak gyorsan átépíteni. a szerződésben vállalták 2 hétre. aztán az önkormányzat azt mondta, hogy 2-3 hetes lesz a kivitelezés. ma azt mondták, hogy 4 hét. mert nincs ember, aki odaálljon. eközben a haverok korszerű munkagépekkel (amivel európában három cég rendelkezik) építik a vasutat egy nem létező autógyárhoz. de lesz egy óriás, alábetonozott ipari park a pusztában. autópályával, vasúti összeköttetéssel. ezt még eladhatják valakinek akkor is ha nem jön a bmw.

és persze egy ponton túl már nem lehet tolni az iparfejlesztéseket. de azt elérheti a fidesz, hogy minden járásban legyen ipari park. és úgy lehet mezőgazdaság. élelmiszeripar. nagyon sok konzervüzem. és mellette háziipari, kézműves termékek.

és az úgy régi nszk. feltéve, hogy független reálértelmiség kontrollálja a fideszt. tehát nem valamilyen totalitárius világmegváltó ideológiára alapozó párt vagy underground politikai mozgalom. hanem értelmes emberek konstruktív ellenzékiséggel. a valódi értelmiség.

2020.10.08. 10:11:03

@Laptop7712:
nyíradonyban épül egy ipari park. és bejelentkezett egy gyümölcsfeldolgozó és valami lemezhajlító. tehát egy élelmiszeripari feldolgozó üzem. és egy multinacionális beszállító. ez nem olyan rossz azért. csak persze értem, hogy haveri alapon lehet nagyobb összegű hitelhez jutni. de ez a rendszer így működik. a semmiből teremtik a pénzt a kapitalizmusban. egy ilyen rendszer nem lesz tisztességes. ezt valamelyest kontrollálni lehet. és ehhez helyi egyesületek kellenek. nem felülről szerveződő ideologikus pártok, hogy mi vagyunk a zöldek. mert a fidesz is zöld.

ma is zöld napokat tartanak. akármelyik civil zöld szervezet jelentkezhet. a komposztálás alapjaival ismerkedhetnek meg az összes óvodában a gyerekek. vagy a hétvégén főzőverseny lesz. és minden résztvevő elültethet egy fát. a fideszben ügyes hatalomtechnikusok ülnek. gyere főzni. bratyizhatsz az önkormányzati képviselővel. és ültessél egy fát, amit hoznak a haverok a kertészetből. és így még több haver lesz. ma 5 éves a helyi szociális egyesülés. 15 civil szervezettel indultak. a szociktól elszipkázták ezeket. ezt a számot megduplázták. és a vállalkozói felajánlásokat szociális munkások csomagolják és viszik ki a rászorultaknak. a szocik helyébe léptek. csak ehhez kapcsolódik az egyház. keresztényszocialista város államiság. felajánl a vállalkozó. bratyizik a fidesszel. áldását adja rá az egyház. tehát az állam-egyház-piac összefonódás. amit a függetleneknek kontrollálni kell. nem egy másik pártnak, mert a fidesz lefedi szinte az összes ideológiát.

Laptop7712 2020.10.08. 10:49:46

@cvsvrs: Egy átlag raktár bérleti díja egy átlag ipari parkban kis hazánkban € 2,5 - 5 / m2 körül van, gondolom ott is le kell tenni a két éves szerződést, és mondjuk kell bérelned 100- 500 m2-t. Tehát mi a pálya? Pl. ha összeáll 2-5 egyetemista, hogy megváltsa a világot, nem az az első, ami eszébe jut, hogy béreljünk raktárat egy ipari parkban, mert az mennyire fasza. Ez az egyik. A másik, meg ha beviszik a világ megváltó üzleti tervüket a helyi bankfiókban, hogy pl. kell nekik 50%-os pénz, az első az,, ki fogják őket röhögni, a második az, hogy kibasszák a bankfiókból.
Itt be is zárult a kör. Erre mondja azt Lázár, hogy ennek a dalnak vége. Persze van betonozott helyszín, meg van infrastruktúra, de nincs melós, talány annyi a helyzet, hogy itt van vezetékes víz, ami iható, ez kezd luxus lenni Indiában. De nem úgy Vietnámban, a balkánon, és sorolhatnám. A kormányzat ott bassza el, hogy helyi, kézműves terméket akar, meg sok konzervüzemet, de egyszerűen ez a történet nem fog bejönni, mivel nincs hozzá meg sem az akarat, ha meg az meg is lenne, akkor nem lehet megfogni a témát, mivel egyszerűen nem EU kompatibilis a játéktér. Lázár kongatja a vészharangot, de lövésük sincs arról, hogy egy szinergikus történet vidéken, hogyan, és mitől működhet. Erről nem ment a szó az elmúlt 30 évben, Raskóék ugyanúgy elbaszták ezt a történetet, mint a fidesz.
Amit írsz, az nem a régi nszk, hanem a nagy semmi. A régi nszk úgy működött, hogy pl. volt egy ipari park fejleszti terv 10 évre előre a falu határában. Oszt az első körtől kezdve elkezdték felkészíteni a helyi bankokat, meg a helyi vállalkozásokat arra, hogy exportképes termékfejlesztésen keresztüli ipari parkba költözéssel teremtsenek munkahelyet, nulla, vagy minimális önerő mellett. Ezt tolta a középosztály. Tehát mi volt? Középosztály vállalkozott ingyen, oszt kész.
Ez volt a 70-es 90-es évek nszk-ja. Kis hazánk ebben eléggé balfasz volt az elmúlt 30 évben. Semmilyen, ismétlem semmilyen gazdasági tudás, működő infrastruktúra nem áll rendelkezésre egy ilyen történet lejátszásához, és szándék sincs egy játék felállítására. Szerintem ehhez már roppant késő. Az, hogy minden járásban van ipari park, az lassan a valóság. Ennek megléte semmilyen szinten nem függ össze a helyi mezőgazdasági potenciállal. Az lehet hogy van helyben, de nem semmi kapcsolata nincs a helyiekhez, ez 30 éve lassan a megvalósult termelési rendszerből fakadó tény.
Ugyanaz van, mint pl. lölő szállodájánál. Hogy aszongya , a helyben lévő, lölő által birtokolt négycsillagos szállodába nem szállíthat be a helyi termelő, vagy gyártó. A szálloda lényege, az, hogy termelje a napi casht profitban, ezt fizikailag dobozban, vagy számlapénzként el lehet vinni, utalni a nap végén, oszt szevasz. Ez a business modell semmiben nem különbözik a multik business modelljétől. Szimpla dolgokról beszélünk, mint a faék.
tehát nem az nszk épül, hanem valami más, profittermelés van. ez nem az nszk, hanem valami más. Ezt látja Lázár, szerintem ezért vonták hátra lölőt. meglátásom szerint lesz valami történés a témában a tavasztól, ezt mondja a varászgömböm.

Itt bukik meg a mutatvány, és

2020.10.08. 11:55:25

@Laptop7712:
te gazdagságra vágysz. azt a pénz kínálat határozza meg. évszázadok óta kapitalizálódó nyugattal szemben magyarország szegény ház volt és az is lesz még hosszú ideig.

2020.10.08. 12:00:28

@Laptop7712:
és aki választást akar nyerni az egyenlősítést hirdet. miközben a haverok megszedik magukat. és ez nem fog megváltozni. a fidesz is ilyen. akárki kerülne a helyére ilyenek lennének. a fideszből a navracsics típusú balfaszokat is ki fogják szorítani a lázárok. nagyon helyesen. navracsics segget nyalt orbánnál, segget nyalt junckernél. az ilyen nem kell. egy politikus egy segget nyaljon legfeljebb. ezek nem kellenek a fideszbe. és maradnak a lázárok. és olyanok, akiknél kisebb gazembert is akasztottak már. őket kell kontrollálni. ez a pálya. és a régi nszk is ilyen volt. ne gondold már azt, hogy azok a német családok, akik részt vállaltak egy népirtásban túl azon, hogy szanaszét romboltak amit csak lehetett mind szentek voltak.

2020.10.08. 12:12:20

@Laptop7712:
persze lehet, hogy ebből egy új ndk lesz. mert az is lehet. de régi nszk is. a ner-nek nagyjából ez a két kifutása van.

2020.10.08. 12:37:30

@Laptop7712:
nagyobb tisztesség úgy lehetne, hogy megszűnik az egységállamiság és visszaáll megyerendszer. mert úgy a kiemelt idegenforgalmi övezetekkel (velence, balaton felvidék, alvidék, kis-balaton) verseng fejér, veszprém, somogy, zala megye. és majd ezek utána összeállhatnak egy közép-dunántúli tóvidéki fejlesztési régióba. csak ugye eleve nem így jött létre közép-dunántúl. össze-vissza földrajzilag értelmezhetetlen módon húzták meg a határokat.

és egyébként most is ez a kiszorítósdi megy. palkovics hajdú-bihart összekapcsolta baz megyével. a céljuk, hogy hogy visszaszerezzék miskolcot. debrecent sárospatak érdekli. mondjuk így a debreceni egyetem megvette mád községet. a megyék, a megyejogú városok mellett az egyetemek a hatalmi centrumok. de ezeket egységállami keretek között működteti a fidesz. elsődlegesen hatalmi szempontok szerint. amíg be nem veszi a fővárost. ahol az ellenzéki elitnek az a célja, hogy az ellátási lánc végére beállva lefölözzék a nyereséget. tehát nincs semmiféle árutermelés. hanem a közszolgáltatásokat magánosítanák. magánpénzzel, magánbankokkal. ami a kapitalizmus valójában. ezt hívják jogállamnak. a magánbíróságaikat. ne szóljon bele az állam. van néhány csókos ügyvéd, ügyész, bíró. faji alapon összeálltak, vagy fajta jelleggel. és ez vezet el a fasizálódáshoz budapesten. szóval ez a kultúrharc egy etnikai küzdelem ráadásul. az, hogy a főváros magyar identitásúvá váljon szemben egy identiás nélküli közeggel. ami budapest választói többsége. és amíg ezt a fideszben meg nem vívják sikerrel, vagy sikertelenül addig maradnak ezek a keretek. amíg csődbe nem megy budapest és/vagy az ország.

aztán ha te tudsz másik utat, akkor mondjad.

ijontichy 2020.10.08. 12:40:40

@cvsvrs: "régi nszk is" Az baj. Az 50+ év lemaradás. A régi nszk már túlhaladott, versenyképtelen, lejárt lemez, zsákutca... mondjam tovább? Kétezer-kibaszott-húszat írunk (hogy a szomszédblog üdvöskéjét idézzem), mit akarsz egy ötvenéves rozzant csontvázzal, a nyugati világ részeként? Skanzent építeni, és azt mutogatni? :-/ A főnököd értelmi horizontja pont eddig terjed, meg is látszik az országon. Ezért kellett volna őt is, meg a komcsy bandáját már 2002-ben kirúgni a parlamentből.

Laptop7712 2020.10.08. 12:41:26

@cvsvrs:
Oh, ne keverjük az nszk-hoz a második vh-t, nincs értelme, mivel a németek kicsit meghasonlottak ott 48-ban, hogy akkor most dönteni kellett, hogy akkor most mi legyen. Döntöttek valahogy. Addig minden lány a BDM tagja volt, a fiúk meg HJ-ben tanulták azt, hogy mi a hazaszeretet, meg az önfeláldozás, mert oda tartoztak testben, és lélekben.

Ez egy olyan világ volt, de a németek 48-ban elkezdték felépíteni a BRD-t. A tudás az megvolt, és 1960-ra európai nagyhatalmat sikerült összerakni. Ilyen roppant egyszerű. Azért azok az alapítóatyák, akik gründolták a BRD-t, eléggé keményen ott voltak a szeren, mivel ügyeltek arra, hogy legyen már egy nagyon szép DM, ami nekik működik, meg legyen egy keresztény szocialista kurzus, ami végig tudja vinni a német utat, a nyugati segéllyel. A BRD a 60-as években lezárta a vezeklést a második vh miatt.
Ez tény. A német középosztály a kurvakemény, és a maradéka kurvakemény ma is. Na most a BRD az egy szövetségi köztársaság volt és a mai Deutschland is az. Ennyit nem lehetett lopni, mivel nem volt miből, és a Finanzamt eléggé keményre vette a figurát. Ez volt a szabály.
Nálunk nagyon kevés ember volt 89-ben, aki ne lett volna kisdobos, vagy úttörő. Na de csak kb. háromszázezer párttag volt. Ezzel meg jobban álltunk 89-ben mint a németek 49-ben. Ott mindenki tagja volt a HJ-nek, meg a BDM-nek. Oszt mégis sikerült elbaszni.

Ok, maradnak a lázárok, ezzel nincs gond. A gond azzal van, hogy a történet nem hatékony, mivel nem tud példát mutatni.
A busienss modellt ha nem tudják megváltoztatni, akkor komoly gondok lesznek. Erre vannak jelek. A kérdés az, lehet-e emelgetni a fizetéseket drasztikusan, és nagyon, hogy pl. elérje mondjuk lázár körzetében egy frissen végzett egyetemista a kezdő mérnöki gyakornoki pozícióban a lengyel pozícióbér harmadát? Mert ez álom ma kis hazánkban. Ehhez meg nem tud hozzáköpni az MNB sem. Ha igaz amit írsz, akkor nagyjából fél éven belül drasztikusan meg fog változni az EU-hoz való hozzáállás, mivel el lehetne lamentálni azon, hogy mit is jelentene az, hogy a magyar vidéki is olyan lehetőségeket kapjon - legalább részben- amiben lengyel társa részesedik. Mert magyar szemmel álomba illő dolgok vannak arrafelé, a régi BRD-t meg se említsük.

Mondom, a BRD-ben egy tagköztársasági miniszter a falu szélén élte a német középosztály életét egy szép házban, mindenki által ellenőrizhető anyagi viszonyok között. Olyan szinten élt, mint a mérnök szomszédja. Ennyit adott a BRD, és ez elég volt.
Tehát nem az volt a szint, hogy egy egyszerű önkormányzati képviselő ki tudjon venni a pozíciójából éves szinten pl. hatszázezer makit. / mert ma az van, hogyha önkormányzati képviselő vagy, akkor csinálnod kell legalább 100 millát, ha nem tudod megcsinálni, akkor szarul mozogsz. Ezt írja a sajtó/.
A régi BRD-ben a Finanzamt, ha megtudta, hogy valaki ezt tolja business szerűen, annak nem volt ildomos a BRD területén maradni, de olyan országban sem, ahol érvényben volt kiadatási szerződés a két ország között.

Laptop7712 2020.10.08. 13:18:43

@ijontichy: Deutschland még ma is a régi BRD társadalomfilozófiai alapjain áll, amit a háború után deklaráltak az alapítóatyák. Ebből nem adnak le. A német gyáriparos réteg az biztos nem. Merkel mama ennek a talapzatát kezdte ki nagyon komolyan, igaz a szélbalos fordulat már a 70-es évektől ment arrafelé. Tehát a BRD= Deutschland az egy jó példa lenne, na de melyik tagköztársaságról beszélünk? Meg a mikori állapotról? 1954? 1962? 1978? vagy 1985??

ijontichy 2020.10.08. 14:39:22

@Laptop7712: Én Saarland és Rheinland Pfalz-ról (és egy kicsit Baden-Würtemberg-ről) tudok érdemben beszélni. Bár az ezredforduló tájához képest valamit lazultak (a szélbal az szvsz. sosem volt "fordulat", inkább "jelenség"), én a következőket tartom érdemesnek kiemelni:
- az érdemi! társadalmi párbeszéd tekintetében zongorázni lehet a különbséget a magyarországihoz képest. ez nem évtizedek, inkább századhoz közelítő lemaradás;
- errefelé ritka, mint a fehér holló, aki valaha is tapsolt a német újraegyesítésnek. csak fegyelmezetten tudomásul vette, hogy "ennek meg kell lennie" (*);
- a sajtó (beleértve a közszolgálati médiát) teszi a dolgát. erre rá is baszott az alcsúti "falu bikája", mert;
- az "ABM..." tulajaiban és átlagfritzben annyi a közös, hogy mindkettő plsz, miként nyúzza meg vicrotten a magyarokat, ám utóbbiak számára a választott vezetők Mo-i szintű lopáscunamija elképzelhetetlen. Folyomány, hogy "muttinak" (& al) egyre nehezebb megvédeni előbbiek mo-i érdekeit, az adófizető átlaggal (ld. "választópolgár") szemben.

(*) ez a (jobbára) fegyelmezett tudomásulvétel jellemzi a migránsválságot, ugyanakkor mára senki nem ringatja magát a boldog "török-jugó vendégmunkás"-éra visszatértének illúziójában.
Érdekességképpen: ez a fegyelmezettség ugyanakkor nincs igazán meg a vírusválság tekintetében. Ennek persze részben az is oka lehet, hogy az átlagmagyarhoz (meg az olaszhoz is) képest fényévnyivel jobb eü ellátó rendszer miatt, a halálozás nagyon alacsony. Azaz, a "tilalomfák" gazdasági negatív hatásait jobban utálják, mint a járványt magát.

Összességében: én semmi esélyét nem látom, hogy a jelen vezetéssel, Mo-ból bármiféle "nszk" legyen. Se 64, se 68, se semmikori. A probléma sokkal inkább társadalmi, mintsem gazdasági. Ahol a lojalitásvezérelt "nemes" középszer uralkodik, az a hely középszar is marad. @Cívis teljesen zűrzavarosan vegyíti a "létező cucilizmus" központosított "ötéves terveit" a piaci versenyfolyamatokkal, ahogy a pártistene a szikét a machetével.

Laptop7712 2020.10.08. 15:29:49

@ijontichy: Miért nem lehet beszélni a tényekről? A a német gyáripar az NÉMET gyáripar, és a német gyáriparos - vezessem bár bármilyen nagyságú céget - az NÉMET gyáriparos. Na most az, hogy ez mit jelent, mit takar az, hogy német gyáripar, meg NÉMET gyáriparos, azt mondhatni itthon nem érti a politikai elit, sem a mostani, sem a régi, sem semelyik az elmúlt 60 évben. Azért nem érti, mert a magyar elit a komcsi tömlőkből szopta magába azt, hogy mit is jelent az a szó, hogy kapitalizmus, meg piacgazdaság.
100 éve még nem volt ilyen szervilis a magyar, valahogy jobban tudott együtt melózni a németekkel, ez ma már nagyon nincs így.

Németeknél keresztyény szocialaista piacgazdaság van érvényben, - piacgazdaság, és nem kapitalizmus -ez nem változott 48 óta. ja, bocs, van kapitalizmus is, szövetségi szinten az megy, és kurvakeményen tolják is, ezért van itt kis hazánkban a NÉMET "szövetségi gyáripar" ingyen. Persze a NÉMET gyáripar hagyományosan - Német, nem a bajor - a kruppiánus hagyományra épül. Ez, hogy mit jelent, lehet kutatni, de meg is lehet élni, és megtapasztalni kicsit.
Nagyon komoly szervezettségi szintek vannak abban, hogy akkor mit is tekintünk lokális, regionális, állami, vagy szövetségi gyáriparnak.
30 éve nem értjük "Németországot". El kellene jutni odáig, hogy a magyar politikai elit felfogja, hogy nincs olyan, hogy Németország.
Vannak dolgok, amelyek szövetségi szinten dőlnek el, de ennyi. Van pl. NRW, meg Bajorország saját parlamenttel. Mivel képtelen felfogni ezt a baromi egyszerű tényt a magyar elit, ezért nem megy úgy a történet, ahogy azt tervezik.
A német pógár a halál faszára kívánta az újraegyesítést - szolidaritási adót kellett neki fizetni - , a német gyáripar is, akkor enyhült meg, amikor ingyen kapott nagyon sok lóvét, hogy valamit csináljon arrafelé is.
Azt mondom, hogy nem értjük "Németországot", főleg nem nem értjük azt, hogy mi az, hogy német gyáripar, meg MÉMET gyáriparos. Fingunk nincs arról, hogy mi is az, hogy német "mittelstand".
Látszatra mondjuk a Balaton melletti rész kb. Düsseldorf külső, na de nem a Königsallee, és környéke. Tudatilag meg a balkán.

2020.10.08. 15:37:42

@Laptop7712:
nem lehet megemelni a fizetéseket drasztikusan euróban legalább is. a multik ugyanis brutális mértékű készpénz tartalékkal rendelkeznek. itt van egy kisebb amerikai nyomda. érdekes módon tudták, hogy válság lesz. és egy évtizedre előre megvásároltak alapanyagot. olyan nyomdagépeket hoztak, amihez alá kellett betonozni az épületet azért, hogy a werk ne süllyedjen a talajba, stb. és ez nem egy nagyon cég. ezzel nem tud egy helyi vállalkozás versenyezni. és nyilván ez nyomtat a legónak. a kérdés, hogy ki nyomtat mondjuk a richter gyógyszergyárnak. és azt már a "lázárok" környezetében dől el. ez így működik. de az usa is így működik. az amerikai tulajdonos szövetségi állami szinten szopta be magát a tengeren túl. és a régi nszk is így működik. a jelenkori németország is így működik. a szövetségi állam potentátjaival jönnek a kicsik. a nagyobbak meg már ezen túlléptek. de magyarországon ebben az értelemben nincsenek nagyvállalatok. itt még nincs az, hogy az igazgatótanácsok mondják meg, hogy kiből lehet vezető politikus és kiből nem lehet. magyarországon az állam diktál. és nem a piac és nem a média. hanem ezeknek dirigál az új állampárt: a fidesz.

2020.10.08. 16:06:56

@Laptop7712:
mondjuk ennek az amerikai cégnek a nyilvános adatok szerinti a vagyona 3.3 milliárd dollár. a saját tőkéje 350 millió dollár mínuszban (!). de nincs csődben. 100 milliárd forint mínuszban is képes működni. és a válság előtti egy évtizedre előre bevásárolt kínából. de ezeknek nincs titkosszolgálati kapcsolatuk. a vadnyugaton nem így jöttek létre a vállalatok. chichago nem arról híres.

ha te úgy képzeled, hogy ezzel majd tisztességesen versenyez úgy, hogy jóska kijárja a nyomdaipari technikumot. nagyon szorgos, szorgalmas. abból kézihajtányosan nyomtathat. csak a meseszép nyomdai termékeit nem veszik meg, mert jóska környezetében az átlagos család szegény. és ezért az esküvőre nem vesz nagyon drága meghívókat.

helyi gazdaságot félig konvertibilis pénzben lehet szervezni. de abból nem lesznek magas bérek. az európai unió kinyomtat százcsillió ejrót. és azt szétosztják. és aki szétosztja az dönti el, hogy kinek lesz nyomdagépe. de annyi nem lesz, hogy az amerikaival versenyezzen. az amerikait legfeljebb kivásárolhatják. és erről már az állampárt dönt. és gondolhatod, hogy az idegenforgalomról meg majd nem ők döntenek. mert azt átengedik. dehogy engedik át. récsöl barátnői csinálják a divat ipart. az olasz divat is így jött létre. tehát nem úgy, hogy jött gyuri és olyan szép ruhácskákat gyártott, mint még senki azelőtt. dehogy is. az olasz alvilágból felemelkedtek családok. így jött létre az olasz média. a divat. és németország is így működött. a nácinémetországban véget ért a háború. és jöttek a szentek. a dolgos kezek. dehogy is. szövetségi államonként összeálltak. melóztak. de kormányzati, önkormányzati támogatással.

szijjártó minisztériuma így jött létre. nekik egy minisztériumi tárgyalópartner kell. csak vannak lobbistáik. itt meg azt mondják neki, hogy nem kellenek. itten van petya száma. ezen csörögjél rá. és majd felveszi valamelyik közvetlen munkatársa. és adja a minisztert. de lényegileg az nszk is ilyen volt. csak ott eljátszották, hogy pszeudo többpártrendszer van. bajorországban egy párt nyert mindig. mindig. aki oda bajoroszágban beszopta magát az valaki, aki nem az senki. a bmw tulajdonos családja nagyon szorgalmas voltak. és szerelték az autót. abból lett a baszott nagy autógyár. dehogy is. nagy összegű hitelekhez jutottak üzleti titkok mögé rejtve. állami megrendelésekkel, állami visszatérítésekkel, állami szabályozással hozták őket helyzetbe. szabad piac a valóságban nem létezik. az egy mese, mint a füles mackó. és lehet mondani, hogy nem, mert ezek németek. németek üzletembereket bárki láthatja nap mint nap. ner kompatiblis mind. a családi vállalkozás is. kormányzati támogatáshoz jut. így lesz, így lehet nagyobb vállalat.

2020.10.08. 16:26:35

@Laptop7712:
a német mittelstand a fidesz faszát szopja. soroljam a cégeket, akik csak debrecenben vannak. és mind konkrétan beszopta magát a fideszbe. és a szövetségi állam minisztereikkel jöttek. vagy annak a különmegbízottjukkal. a fidesz a német üzleti modellre váltott át. és lehet mondani, hogy ez rendszerszintű korrupció. mondják azok a cégek, akik nincsenek benne. a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltatót nem feltétlen veszik be. mert azokat a fideszben is elvezetik. és müller úr majd kivonul az üzletével. vonuljon ki. az aldi, a lidl és a penny market meg telenyomja hirdetéssel a köztévét. és ők maradnak. mert ők NÉMETEK. dehogy is. az iparos is ha szintet akar lépni, akkor beszopja magát a kormányzatba. és ezek a cégek régóta kapitalizálódnak. ezért a német gyári munkás jóval többet kereshet, mint egy magyar. egyszerűen azért, mert brutális mértékű pénzeszköz van a bankokban. és ahhoz kapcsolódnak a legkorszerűbb munkagépek.

de ennek a közvetlen konkurenciáját aligha lehet megteremteni alulról szerveződve. hogy majd jóska nagyon szorgalmasan termeli a paradicsomot. de nem fonódik össze az állammal. mert az tiltott. hanem majd kilép a világpiacra. és tönkre veri a multikat. minőségben esetleg megverheti, de annak a felárát az eleve szegény környezet nem fogja megfizetni.

egy alternatív helyi gazdaságot lehet építeni. klasszikus liberális elvek szerint. de abból európa szegényháza következik. a feudalizmus újrateremtése. és utána kőkemény érdekérvényesítéssel lehet a multikkal egyezkedni.

menjél londonba. és ott mindenkinek annyi pénze van, hogy már nem tudja a seggébe se tolni. mert annyi van. nem tudja hová tegye. de magyarországon ilyenből nem sok van. illetve akik ilyenek azok politikusok és közvetlen környezetük. itt a korrupció még a politikai pártokhoz kötődik. egy állampárthoz. és nincs nagyüzemben piacosítva. a régi nszk is ilyen volt. csak a cdu/csu párttitkár egy fokkal értelmesebb volt az ndk-s idiótáknál. és ebből lett mercedes és a trabant. de azért az ndk így sem gyártott olyan rossz motorkerékpárt és teherautót. és az nszk baszott feltőkésíteni ezeket a gyárakat. nem teremtette meg a kelet-német államok önállóságát. a nyugat-berliniek a kelettel egyesülve kulturálisan látható, hogy milyen kiválóságok. kortársa művészetekben.

itt most nem lehet hirtelen tömegével európai szintű gazdagságot teremteni. kiemelt idegenforgalmi övezetben se nagyon. mert azt korlátozza a világjárvány.

2020.10.08. 16:34:36

@ijontichy:
Debrecen 2020.02.27 - Újabb német érdeklődés; ezúttal a Rajna-Pfalz régió minisztériumi küldöttsége érkezett Debrecenbe üzletemberek kíséretében. A megyei kereskedelmi iparkamarában tartott üzleti fórumon Barcsa Lajos alpolgármester ismertette a városban rejlő gazdasági lehetőségeket. A német külgazdasági szakemberek szerint főként az autóiparban látnak együttműködési pontokat a debreceni vállalkozásokkal.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3277/190227-gazdasagfejlesztesi-eloadas--bl-mj_22.jpg
a ring maschinenbau gmbh. a híres mittelmachte a fidesz faszát szopja. ők hozták létre ezt a rendszert.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3277/190227-gazdasagfejlesztesi-eloadas--bl-mj_1.jpg

2020.10.08. 17:02:54

@ijontichy:
úgy tesztek, mintha nem a nyugat hozta volna létre ezt a pályázati rendszert. nyilván pontosan tudták, hogy korrupt lesz. az volt a céljuk, hogy ne legyeneke helyi konkurenseik. ugyanis nyugaton az üzletemberek üzletemberek és nem hülyék. és ezt a rendszert viszonylag tisztességesen úgy lehetett volna működtetni, hogy a nagyjából hasonló helyzetű önkormányzatok kapják a lovettát. tehát egy kisebb főváros. belső városmag. budapest külső kerületei és a megyék. és úgy van 20-30 modernizációs kisközpont. csak ebben baromira ellenérdekelt volt az összes párt. mert mind abban érdekelt, hogy központosítsa a korrupciót. és brüsszel még inkább ebben érdekelt. a korrupció maga a kapitalizmus. az, hogy semmiből lehet a pénzt teremteni. készpénzt is akár korlátozottan, de hitelpénzt szinte akármennyit. és ezt korlátozott felelősségvállalással üzleti titkok mögé rejtve lehet költeni. anélkül, hogy valaki előzetesen akárcsak egy gombostűt is előállítana. és a nyugati cégek is erre a magánpénz rendszerre vannak alapozva, erre meg a gyarmatosításra. a helytató elitjükre. ennek a magánsajtóját nevezik függetlennek, a magánbíróságaikat nevezik jogállaminak. és a gyarmatbirodalmak népességét meg kell osztani. ehhez kellettek már a nacionalista pártok is. csak aztán abból egy háború lett. és ehhez kellenek a szocialisták is. és abból lett egy hidegháború. és ha nem lesznek újabb polgárháborúk, akkor már jó lesz.

ezek a kedvenceid a rajna-pfalzi mittelmachte is ott van a fideszben vagy a környezetében. csak észak-rajna vesztfália nincs benne a buliban. és verik a seggüket, hogy rendszerszintű a korrupció. ezt döntsék el a németek. és ha azt mondják, hogy ez így nem frankó, akkor cudar idők következnek. mert úgy ezek a cégek elvesztik az érdekeltségeiket, ezek a munkahelyek megszűnnek és akkor a fritzek is megnézhetik magukat. keletről és délről elzárják őket.

persze orbán és haverjai is nagyot bukhatnak. de a brüsszeli politbüró is. orbán és haverjai belengették, hogy ha korlátoznak, akkor ők meg vétóznak. és az unió áttér konföderációs vagy egy félföderatív működésre. kétoldalú megállapodásokat kötnek az államminiszterek, vagy a kisebb föderációk. úgy meg a brüsszeli bandát nagyrészt szélnek ereszthetik. mert úgy az mi francnak.

ijontichy 2020.10.08. 17:46:24

@cvsvrs: Te cívis! Meséld már el mikor teremtette a fidesz a vén kaporszakállút? Csak hogy tudjuk, merre, hány lépés :-/

Na mindegy, felénk ezt úgy hívják, hogy az üzlet, az üzlet... Oh wait! Ez nem is igazán üzlet, mert erre a magyar emberek rá fognak fizetni, és csak a kis pocakos hadfi, meg a szűk bolsi bandája gazdagodik. Hiába no, a bolsi örök.
De semmi baj, én örülök, elvégre már nem fizetek adót a parasztbolsinak. Sőt jól is járok, mert végső soron akkor ti fizettek nekem, és még csak két szalmaszálat sem kell keresztbe tennem érte :-).

"ők meg vétóznak." Hol? Az EP-ben? Hajrá! A főnököd nemcsak ostoba, de egy gyáva szar is. Még egy virtigli huxitot sem mer meglépni, csak a pofáját tépi, nomeg 700Mrd-ért vesz még némi EPP-tagságot a ti pénzetekből. Pedig mennyivel tökösebb lenne kiszállni, és megmutatni ennek a döglődő nyugatnak, hogy épít a kurucos virtus igazi Kánaánt.

Ps.: Menj és igyál egy sör-unimukkot, mert a rettegés már egyre inkább kiütközik. Nyugi! Mondtam már, hogy elég kevés esélye van, hogy a főnököd megpusztulása előtt a NER bebukik.

2020.10.08. 18:47:05

@ijontichy:
a te rajna pfalzi szentjeid a fidesz környékén vannak. ide járnak, hogy olcsó munkaerőt szerezzenek. mert hogy a mittelmachte nem rendelkezik még teljes körűen automatizált gépsorokkal. illetve ami van az még nem térült meg. azt kelet-európába telepítenék vagy eladnák a beszállítónak.

és ebben a magyarországi partnerüket úgy hívják, hogy fidesz. kérnek és kapnak vissza nem térítendő állami támogatásokat. a beruházási főösszeg 1/3 részéig újabban feléig (!). a magyar építőipari kartell (lölő lopik) megépíti gyártelepet és a kapcsolódó infrastruktúrát eu-s pénzekből. a fidesz rendezi be a multik irodáját. a fidesz takarítja ki. a fidesz adja az engedélyeket és a hr/pr munkatársakat. így a társadalmi felelősségvállalás is a fideszbe kerül. és ők osztják a legkülönfélébb ajándékcsomagokat a rászorultaknak. elsődlegesen ők aggódnak a szegény kis cigányokért is. az underclass nem a szocikra, hanem a fideszre szavaz. és kb. ez dönti el a választást. nem az akadémikusok.

a fidesz a szocialista párt. szociáldemokrata egész pontosan. például egy mai hír. debrecenben is elindul a kórház suli program. a tartósan beteg gyerekek mellé felzárkóztatást indít egy alapítvány. kormányzati támogatással. mentorok egyéni tanrendben támogatják a rászorult gyerekeket a pandémia idején online.
video2.dehir.hu/1008_KorhazSuli_mix.mp4
az akadémikusok szerint ezek fasiszták. fasiszták? a fidesz egy néppárt. pragmatizmus ideológiára, túlárzaott közbeszerezésekre és olcsó szavazatvásárlásra van alapozva. klasszikus állampárti modell. a svéd szociáldemokraták is ezzel nyernek. legfeljebb istókhalmán egy kicsit jobban fésült az ottani lölő.

2020.10.08. 18:50:59

@ijontichy:
vitya az európai tanácsban vétózhat. ami nem azonos az európa tanáccsal és az európai unió tanácsával. lásd júdeai népfront és júdea népe front. az európai unió is hasonló politbüró. amibe a hogy is hívjákok beépültek. a soros alapítvány. és ezt vitya és haverjeik ha kell, akkor szétverik.

ijontichy 2020.10.08. 19:11:31

@cvsvrs: Sose bízz abban, aki nem tud építeni, csak szétverni. Vitya és a haverjai például már egészen szétverték a magyar társadalmat (ld. már egy (nép)stadiont se tudtok tisztességgel megépíteni, merthogy ezt a minibolsi elődei is jobban abszolválták. mit ér a díszvilágítás, ha potyog a vakolat?). A gépek meg maguktól mégsem építenek (egyelőre, de majd jön a @Khonsu olvtárs jövendölte szebb jövő. persze felétek kicsinyég késni fog, mert előbb még meg kell futni a nerending utáni feudális anarchiát. bár ismétlés a tudás anyucikája, azért remélem a "létező cucilizmus level I."-et (aka Kádár-rendszer) nem futjátok újra ;-) ).

Ugyan ízlések és pofonok... de azért nekem jöbban bejön az olyan politbüro, ahol a Symphony Nr 9. szól, mint ahol az Internacionálé (keresztény zsoltárnak álcázva). Látod, a Janibá' volt legalább annyira becsületes, hogy a krumplilevest nem akarta langusztának láttatni. Reggelire! :-).

2020.10.08. 19:26:05

@ijontichy:
ezeknél nap mint nap nagyobb gazemberségek történnek. mégis őket választja a többség. mert hogy az elődeikkel ellentétben a fidesz nem vitte csődbe az országot. egyelőre legalább is.

karigeri már tegnap bejelentette, hogy megszorító intézkedéseket vezet be. különadóval sújtja budapest népét. a helyi lakosságot és a helyi vállalkozásokat. de nem a szegény kis multikat. őket nem szabad megsarcolni. szegény kis soros györgyöt támadják. és ezt támogatja budapest választói többsége. ez szociálliberalizmus és újkonzervativizmus is csődbe viheti budapestet.

ijontichy 2020.10.08. 20:46:50

@cvsvrs: "mégis őket választja a többség"
1. Milyen többség? (szar érzés lehet egy "ilyen" többség. Maj megőrültök egy becsületes többségért, de olyan többet nem lesz. '98-ban volt az utolsó.
2. Megmondtam, hogy Vitya és a haverjai már egészen szétverték a magyar társadalmat. Akkor most mit szeretnél bebizonyítani? Vitya majd megdöglik, a fidesz szétesik, lesz egy kis u̶n̶g̶a̶b̶u̶n̶g̶a̶ feudális anarchia, aztán majd a társadalom és az ország is utat talál. Fölösleges kitérő volt ugyan, dehát "más kárán tanul az okos, sajátján (se?) az ostoba". Mondjuk a jövő nemzedékei nem fogják imába foglalni a neveteket, de a felhők széléről (vagy egyáltalán) nem kell a szemükbe nézni ;-)

Laptop7712 2020.10.09. 07:43:43

@cvsvrs:
Persze, ezt lehet érzékelni,, hogy a német modellt majmolja a magyar politikai elit 40 éve, ezzel nincs semmi gond. Egy valamit észre lehet venni a 70-es évektől kis hazánkban. Hogy be van nyalva a meleg szarig a németeknek, és ez nem változott a módszerváltás után sem, a szocik ugyanannyira balfaszok voltak ehhez, mint a mostani kormánypárt. Elmondom miért. A módszerváltó elit ott baszta el, hogy már akkor is a német elvtársak öntőformája volt a minta. Na de a német elvtársak, amikor kitalálták a BRD-t ott 45- 47 között, akkor kurvára nem volt semmi, csak a német - porosz - hagyomány, amire ráépült a nemzetiszocializmus. Ott felnőtt egy generáció. Abban egyeztek meg, hogy pl. krumplit kell kell termelni, mert azt lehet, valamit enni kell. És lőn . És megegyeztek abban is, ha valaki csak egy szemet el mer lopni a vetőkrumpliból, vagy a termésből, azt ott a föld szélén fogják felakasztani okolásul a többi számára. Na erre az erkölcsiségre, mint talapzatra épült fel a BRD 48- ban. A módszerváltáskor, ha ez lett volna a vezérelv, akkor Németh Miklós-féle utat járta volna be a módszerváltás, és most egy kis Svájc lenne kis hazánk. Na de ezt nem lehetett, mert deklarálták, hogy aki krumplit lopott régebben, meg aki krumplit fog lopni most, azt sem fogják felakasztani okulásul a többi számára most sem. Tehát el elehetett kezdeni krumplit lopni. És lőn.
Na de ennek van hátulütője. Most van itt a gond, hogy a német elvtársak jöttek, és hozták a rendszereiket mert ingyen támogatták mindennel állami, és szövetségi szinten is, és mára eljutottunk oda, hogy egy kibaszott gumibizbaszt nem tudunk saját erőből belenyomni a valóságba, mivel ehhez is németek faszát kell szopni. Ezzel itt van a gond. És mivel a német faszokat szopjuk, meg ezek be vannak ágyazva a kis magyar valóságba minden szinten, nincs olyan, hogy magyar gazdaság, csak magyarországi gazdaság van. És ahogy írtad, a magyarországi gazdaságban nem lehet EUR-ban emelgetni a fizetéseket. A baj az, hogy szar dealt kötött a mostani kormányzat a friccekkkel. Itt vannak a kereskedelmi rendszereik, melyek uralják a hazai valóságot, és szépen hozzák be a jó német termékeket. Ezért vannak itt, és kész, ez törvény.
Szóval mosta kezdenek rájönni a fideszben, hogy szar a deal. Mivel hiába termelnek meg egy tejfölt dobozban, nem tudják szedni belőle a profitot, mert be kell vinni a német kereskedelmi láncokba. Ez megint rabszolga meló, amivel nem lehet kitermelni a minőségbiztosító szakmérnök éves nettó € 75 000 - os fizetését, de a sor végén pakoló melós nettó € 2000- os fizetését sem.
Erről beszélt nemrég Lázár, meg a NAK elnök. Német minta az van, na de a német minta mögött ott a gyarmati működés. Ez azt jelenti, hogy jön a német, kap évente minimum 30 millát melóhelyenként nettóban 5 évig, totál infrastruktúrát, és nem kell nettó 200 000 felett fizetnie a frontline melósnak. Ez a deal, ez megy 40 éve. Nem baszták el kicsit ezt a történetet 40 éve?
Ja, majd elfelejtettem, az Eu tolta a lóvét az országba, továbbá sikerült leszerelni minden működő élemiszergazdasági, és mezőagzdasági infrastruktúrát 1993-ig, a maradékot szarért hugyért eladni, és 1990- től 2005-ig sikerült kivinni az országból 25 évnyi GDP-nek megfelelő casht ofsór számlákra.
Erre mosta azt Lázár, hogy el van baszva, kell egy új vidéki new deal, mert kell a fidesznek a vidéki fiatalság.
A Lázár nem hülye, érdemes rá odafigyelni mit mond, meg mit csinál.
A kérdés az, mit szólnak hozzá a friccek. pl.
Itt tartunk a sztoriban, a kérdés az, mi jön ki belőle. Pl. Németbánya, az még roppantul nem hasonlít Neuöttingre.

2020.10.09. 10:03:30

@Laptop7712:
németh miklós az amerikanizmust hozta be. azt, hogy a totalitárius államból csapjon át az ország totális magángazdaságba, legyen szabad piac és a kapitalizmus domináljon. adjanak el mindent, amit csak lehet. és cserébe németh miklós ebrd alelnök lett. non-executive vice president. nincs semmilyen jogköre. csak tisztsége, rangja. ezek a megvett politikusok. barroso is ilyen. amúgy németh miklóst már azzal is meg lehetett, hogy a gyereke amerikában tanult. minnesota saint paul. anno küldtem ki oda magyar könyveket és újságot egy ismerősnek. és visszaírt, hogy jé ez a szomszéd mikike a képes újságban. akiről nem tudták, hogy ki fia borja. és ez az amerikanizmus legitimálta a spontán privatizációt. így kezdett demján üzletelni az amerikai nagykövettel. és a többi. így lépett be soros alapítvány. persze az amerikanizmus németh miklóstól függetlenül is erős volt. anno azt gondoltam, hogy budapestre kell két amerikai vállalat. a general motors/general electric. és nem kell több. mert gyógyszergyárak vannak. és így belép a mikroelektronika. a járműipar. hadiipar. szoftvert gyártani tudunk. egy modern iskolaszámítógép programmal fel lehet zárkózni. úgy, hogy lesz egy kis amerikanizált kolónia pesten. és a németek az ndk-val vannak elfoglalva. ez lesz a rendszerváltás. és ha ez lett volna, akkor most feltélen nyugat-barát mszp-szdsz-mdf nagykoalíció lenne. csakhogy ez nem működött. és a soros alapítvány miatt. mert ők nem egyszerűen gazdasági érdekeiket akarják érvényesíteni, hanem egy liberálisnak mondott világmegváltó ideológiát is melléje akarnak tenni. nincs állam. és a piac az egyház is egyben. fogyasztó társadalom. a pláza a templom. budapest választói többsége ezt akarja a mai napig. ezért van megválasztva karigeri.

grósz károly vegyesvállatokat akart a nyugattal úgy, hogy marad az egypártrendszer és szabad választások vannak. tehát a parlamentbe bekerülhetnek valódi függetlenek. ahogyan 85-ben is bekerültek. korábban is már. de 85-ben már több jelöltből lehetett választani. grósz azt vallotta, hogy nem lehet plurális többpárti demokrácia addig, amíg nincs gazdasági felzárkózás. mert különben a káosz és a terror uralkodik el. ezért szükség van egy erős állampártra, amelyik gazdasági értelemben nyitott a tárgyalásokra. ez volt grósz károly elképzelése. egy kis kína.

és gazdasági értelemben most hasonlót hirdet az orbán. mert hogy sok tekintetben grósznak lett igaza. csak ez már nem amerikanizmus. a németeknek nem érdekük behozni az amerikai konkurenst. azért tesznek úgy, hogy támogatják a ceu-t, mert kulturálisan nem tehetnek mást. rájuk ütnék a náci billogot. és ebből lesz az, hogy magyarország a nagy német protektorátus része és zajlik a kultúrharc.

2020.10.09. 10:22:58

@Laptop7712:
szóval most már el kell dönteni azt, hogy melyik brancs maradjon. a fidesz vagy az ellenzéki pártok. és ezt a gazdaság fogja eldönteni. ha csődbe megy az ország és simán csődbe mehet, mert 13. havi nyugdíj az olyasmi, mint a gyurcsányizmus, csakhogy közben elcsalják az inflációt és a nyugdíjas kosárral azt bőven megtehetik. és lehet sorolni. az egészségügyben az átalakítások tömeges felmondáshoz vezetnek. az iskolák működőképessége is kérdőjeles. ez egy valódi válság. és azt nem láttuk, hogy orbán milyen a belpolitikai válságkezelésben. úgy, hogy a külpolitikában bár vannak szövetségesei, de összességében ellenszélben kell lavíroznia. szóval ha az államkassza kiüresedik. és az infláció meglódul. a forint árfolyama erősen megzuhan, akkor az orbán kormány megbukik. a másik opció, hogy az ellenzéki budapest jelent csődöt. ez a tejbetök karigeri úgy is bedobhatja a törülközőt, hogy a zsebében még van 50-100-150 milliárd forint állampapír. és megsarcolja budapest népét, hogy újraindíthassák a ceu-t. szedjék össze a pénzt, forgassák ki a ládákból a maradék aranyat, hogy kifizessék szegény kis soros györgyöt. még ezt is meghirdetheti. illetve már ilyesmit hirdet.

2020.10.09. 10:40:50

@Laptop7712:
például ott a szent istván egyetem. és abból lehet egy agráregyetemi hálózat. állami mintagazdaságokkal és nemzeti parkokkal. szerintem simán működnének az egyházi közmunkaprogramok. azért szabadabb, mint az állami, mert a legtöbb járásban van két keresztény felekezet. tehát ha nem teszik az egyik, akkor még mindig ott a másik. így kvázi verseny van. és korlátokkal, de működhet az agrárszocializmus is. reformált változatában háztáji birtokokkal. és abból tömegével lehetnek kézműves cégek és ágazati jelleggel céhes ipar. ez lényegében egy feudális restauráció.

de nem hiszem azt, hogy ez önmagában képes tömeges gazdagságot teremteni. ez jó a falunak, a községnek. még éppen jó egy kisebb mezővárosnak. de valódi iparszerű működés nélkül (és a kézműves tevékenységet nem sorolom ebbe) nem tud működni a magyar járás se. tehát azokba kellenek ipartelepek. kis konzervgyárak. amelyik kézműves termék sikeres azt esetleg lehet gyártósorokra vinni. nem muszáj persze. és lehet a háziipartól független élelmiszeripar. konzervgyár építéséhez már elég sok lovetta kell. én a gmk rendszert visszavezetném az iparba. azt, hogy a szakképző központokban tanszünetben lehessen fejleszteni. csak ugye ebből nincs elég. tanműhelyből. mert a duális képzés keretében ezeket is kiszervezik a partner gyártelepére. így a rendszer alkalmazottakat nevel ki tömegével és nem vállalkozókat. de ez a rendszer is még jobb, mint amit az ellenzék akar. az semmit se akar. egyáltalán nem akar szakképzést. elméletben ki van nevelve a gyerek. és fogalma nincs a gyakorlatról. azt majd megtanulja a szabad piacon. csakhogy így elsősorban az dönt, hogy a bank kinek ad pénzt. mert másképp nem jut munkagépekhez. ezért kellenének jól felszerelt szakképzési központok. és tanszünetben a műhelyeket kibérelve lehet barkácsolni. csak ilyet a németek se akarnak. nagyon nem. ha most ilyet akarna orbán, akkor magyarországot kibasznák az eu-ból. és a fideszben a haverok se akarnak ilyet. mert ők statikus infrastruktúrát építenek. betonoznak és a munkagépeket hozzák a németek. és a poroszos iskola a francia nevelőnős napközivel kineveli ki a művelt alkalmazottakat a nagy német protektorátusban. és ezt hívják úgy, hogy közép ejrópa.

2020.10.09. 10:52:38

@Laptop7712:
amíg az ellenzéki pártok szövetsége szét nem esik addig nem nagyon lehet mást csinálni, mint amit a fidesz csinál. és utána léphet be egy új konstruktív ellenzék. csakhogy ilyet budapest választói többsége nem akar. nagyon nem. mert ott lényegében az a cél, hogy a közszolgáltatásokat is majdnem teljes mértékben privatizálják. és lényegében nincs valódi piac. mert megszűnik az árutermelés és a klasszikus liberális piac. és helyébe lép a neoliberális tőkepiac. és ehhez kell modern új konzervativizmus. ami száműzi a tradíciót. és új baloldal. feltétel nélküli alapjövedelemmel. amiből nem az alapjövedelem a problémás, hanem a feltétel nélküliség.

Laptop7712 2020.10.13. 08:49:19

@cvsvrs: Olvasom a fenti írásodat, ami nem más, mint a középszar bebetonozása, valamilyen szintű, nem szinergikus ipari fejlettség mellett, főleg igaz ez a magyarországi - nem a magyar - gazdaságban nem létező, élemiszeriparnak hazudott tevékenységre. Azt mondod, hogy van a német ipar, és kiterjesztett hálózata kis hazánkban, akik képesek megadni a nyugati fizetéseket, vagy valami hasonlónak hazudott életstílust ebben az országban. Oszt van mellette a magyar tulajdonnak hazudott ipari struktúra ami képes valamit előállítani, és netán belpiacon eladni, ez a rendszer képtelen arra, hogy emelgesse a fizetéseket nyugati szintre. Amiről te mesélsz, hogy a vidéki tangazdaságokra, meg állami infrastruktúrása fel kell fűzni azt, hogy Pista, meg Manyika Bivajbasznád külsőn majd bemegy a tanműhelybe, és barkácsol kicsit. Be fog menni, és barkácsolni fog, de ennyi, ebből nem lesz neki havi € 2000 - os fizetése. Ez kb. erről szól.
Amit írsz, az két párhuzamos valóság kis hazánkban, és pl. Pista, aki a helyi magyar tulajú sajtgyárban dolgozik, a havi 160 000 -ét a helyi alidiban, megy madarasteszkóban költi el. A kereskedelmi lánc regionális központjában, Jürgen, meg Joe, aki Pesten ül a központban a vállalatirányítási rendszer előtt, mint erre a szar helyre akkreditált expat, megkeresi a nettó € 100 000 -et évente, meg a sallangokat. Ha nem, akkor eléggé balfasz. De a titkárnője is, meg a legutolsó irodistája, is megkapja az európai illúziót kompenzációs csomagként.
Szóval a van, hogy nem lesz semmi. Ugyan már, ki lesz az, aki ezeket a rendszereket kifejleszti, és mondjuk hol a mérnök sereg, aki ebbe beleteszi a tudást? Ilyent én nem látok, hanem azt látom, hogy a mérnökök laptop előtt tolják a tudásukat a világpiacra. Ez a rendszer már most sem versenyképes, ezért ordítja bele a világba a Lázár, amikor a NAK elnökkel vitázott nemrég kb. egy órát, hogy azt mondta, hogyha nem sikerül a fidesznek maga mellé állítani a vidéki fiatalságot, akkor bukta van.
Amit írsz azzal az a gond, hogy a párhuzamos ipari rendszer felépítése is a német technológiára épül, egy kibaszott csepp magyar innováció nincs benne. Ezzel ez a gond. Hiába lesz kész a történet, nem lesz hatékony, mivel nem tudja betölteni azt a szerepet, amire az urak tervezik, mivel a német elvtársak gondoskodnak arról, hogy a hazai innovációs mezőből lehívott - szerintem az utolsó nekifutásra - és létrehozott játék nekik termelje a zsé-t. És mivel balfaszok vagyunk annyira, hogy a létrehozott business modell hogyan termeli a zsé-t rendszer szinten, el is fogjuk bukni. Ez a bukás azt jelenti, hogy nem fog többet keresni ebben a rendszerben sem Pista 5 év múlva, mint a mai 150- 170 nettó. Vannak mintacégek - családi vállalkozások - melyek mondjuk termelnek éves szinten 50- 90 millát nettó nyereségként. Ilyen van több az élelmiszeriparnak hazudott rendszerben is. Ezek a rendszerek elérték a fejlődésük maximumát a legtöbb esetben, úgy nevezzük őket nemzetközi szinten, hogy ők az innovációs fekete lyukak, amibe tömi a lóvét mindenki, mivel azt várja tőlük a valóság, hogy érje el azt a szintet, hogy ki tudja fizetni a havi nettó € 2000-et a melósnak. Ilyen nem lesz.
Az sem jó út, hogy most pl. a NAK pitizik a kereskedelmi láncoknak, hogy a a magyar gazda mennyire fasza, képes jó terméket előállítani, hát rajta, nyíljanak meg azok a kapuk a beszállító kamionok előtt... Hát, szóval itt tartunk 2020- ban. Az a baj, hogy az elmúlt 40 évben egy kibaszott gondolatot nem tudtunk előadni, ami közelebb vinne ahhoz a hányadék valósághoz, amit kavartunk, és kavarunk folyamatosan magunknak. Értem alatta nem tette fel senki a legegyszerűbb kérdést, és nem adta meg rá a válaszokat. Ezért van az, hogy jött egy bankár gyerek, és nem kielégítő választ adott a problémára. Most meg nagyon komoly gondok kezdenek keletkezni. Mivel a totális rendszer nem fancy annyira, hogy innovációs hubként működjön széles e rónán. Lázár, meg a NAK elnök érti ezt, a kérdés az, megtalálták-e a szent grált, mivel erre meg eléggé fogy az idő. Kb. az van, hogy aki valamilyen élelmiszeripari, vagy mezőgazdasági mérnökséget végzett kis hazánkban, az vagy elmegy itthonról, mert szarrá tudja keresni magát, vagy teszi a dolgát. Oda jutottunk, hogy annyira balfasz a valóságunk, hogy egy lecsómérnök végzettség nincs törvényileg begyázva a valóságba. Ezzel tökön lőtte magát a hazai élelmiszeripari innováció. Ebből meg balfasz valóság keletkezik, ami azt jelenti, hogy a városi a szemetet eszi, meg az a falusi is, aki a madarasteszkóba tolja a lóvéját.
Tehát két párhuzamos valóság épül, az új párhuzamos is a német elvtársak seggéből akarja kihúzni a kulcsrakész rendszereket. Ebből meg nem lesz semmi, csak egy kibaszott nagy bukta, amire rá fog csodálkozni mindenki, hogy miért nem működik. Kb. mint a mostani sertéságazat. Beletoltak 200 milliárdot, és kurvára nem akar működni. Csodálkozik mindenki, hogy miért?
Szóval ide kellene egy innovatív tudás, a kérdés az, megvan-e ez.

2020.10.13. 18:21:08

@Laptop7712:
abból az állapotból lehet kiindulni ami van. és ez 2 millió iparost jelent. ebből 1.750 ezer középfokú és 250 ezer felsőfokú végzettséggel rendelkezik. és ezzel szemben összesen 200 ezer mezőgazdász áll. a szovjet szocialista nagyipar után a pártunk és a kormányunk a német gyáripart szolgálja ki. és az igazság az, hogy a jelenlegi felállásban olyan nagyon mást nem is tehet.

egy mai hír, hogy a lufthansa újraindítja a münchen-debrecen járatát. mert németországban nincs villanyszerelő és ehhez hasonló munkakörök nincsenek betöltve. debrecenben épül egy 140 méteres belvárosi útszakasz. 2 hónapja kezdték el építeni. augusztusban. a tél beálltára ígérik befejezni. nincs, aki megfogja a lapátot. semennyiért. és aki megfogja az kis túlzással bármennyiért megteszi. ezek közötti egyensúlyt kellene megtalálni.

a debreceni nemzetközi kisrepülőtér a tavalyi évhez képest alsóhangon 2 milliárd forint bevétel kieséssel kalkulál a személyforgalomban. ezt kompenzálni kell valamivel. és mit csinálnak? rágják a lufthansa fülét, hogy parkoltassa a gépeit debrecenben. építsen műszaki központot. az olcsó munkaerőre van alapozva. és ez azt jelenti, hogy münchen alá rendelődnek. és ez egy fokkal jobb, mintha sehová sem tartoznának. ezt csinálja a fidesz2.

és a fidesz1 azt mondja, hogy ők meg visszaveszik a nemzetközi nagyrepülőteret budapesten. amire a britek azt felelik, hogy nekik eszük ágában sincs eladni. és borítékolom, hogy el fogják adni feltéve, hogy orbánt nem zárják ki az európai uniós döntéshozatalból.

és nem nagyon tehetnek mást. illetve tehetnek, de azok még ennél is kockázatosabb lépések. a fidesz ezzel vagy tarol, vagy elbukja. és kis különbségek fognak dönteni, de ezt el dönteni valahogy.

2020.10.13. 19:10:31

@Laptop7712:
vagy mondjuk a reptér példájánál. beindítják teherforgalmat. engedélyeztetés. most ez a svájci kisgép szállít.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/121015876_2074210872713329_1936019792087286599_n.jpg
rendesen ezért nem kellene teherforgalmi kiszolgálást fenntartani. és most ennyi van. ezt vagy nagyon csúnyán bebukja a fidesz. vagy nem. mert kiszolgálnak mindenféle igényt. most épül egy kerékpárút. egyenesen a német középvállalat a diehl aircabin mérnöki irodájához. ezzel reklámozzák. hogy majd így meg fogja tartani a mérnökeit. azért, hogy az ilyen cégek az airbus beszállítói lehessenek. előbb alkalmazottként. és utána esetlegesen vállalkozóként. ez a farvízen evezés vagy bejön, vagy nem.

aztán értem, hogy azt mondod, hogy ezt a pénzt a földművelésbe és az élelmiszeriparba kellene invesztálni. és nem mondjuk a repülőgépalkatrész gyártás negyed, ötödvonalába bekerülés legyen a cél. a lufthansa és az airbus sokadrangú kiszolgálása. de ezek nélkül magyarország könnyen az unión kívül találja magát.

2020.10.13. 19:32:53

@Laptop7712:
a fidesz mindent egy lapra feltéve politizál. pl. ma lázár járt errefelé. sajtótájékoztatót tart. és azt mondja, hogy tenisz versenyekből másod, harmadvonalbelit nem éri meg rendezni. mert az pandémia idején biztos bukás. első kategóriás verseny jogát kell megvásárolni. most lehet bekerülni a versenynaptárba. ehhez saját tőkét kellene invesztálni. unortodox módon ezt lépné meg az állam. jogokat vásárol. és utána ha lesz aki összedobja pénzdíjakat a nagy nemzetközi tenisz versenyre, akkor bingó. úgy győztek. de ha nem, akkor nem. akkor az lesz, hogy tenisz versenyre költötték el a pénzt és nem pedagógus béremelésre. és most a nemzetközi versenyjog kap prioritást és mellette az egyetemi hálózathoz kötődő tenisz klubok.

na most meg lehet kérdezni azt, hogy oszt hogy ez miért lesz jó a gyügyei parasztnak. esetleg láthat egy tenisztornát a tévében. amúgy is láthat. és a gyereke ütögethet egy fedett pályán. amit a haverok építenek. na de majd az ilyen amolyan termelőket is megtámogatják. ezt a kézivezérelt unortodoxiát csúcsra járatják. és ez vagy bejön, vagy nem jön be. erre mondom azt, hogy a fidesz ezt a mindent vagy semmit játssza. az ellenzéknek nem kínál alternatívát. és budapesttel a dedó szintjén nincs egyezség. kell az óvodákba a labrisz egyesület. és ez a fidesz mázlija. mert ezzel nyerhet vidéken.

Laptop7712 2020.10.14. 10:32:10

@cvsvrs: Ezt látni amit írsz a nagy tó mellett is. Ránéznek a térképre a srácok Pesten, és egy körtelefonnal elintézik, hogy ki, hova, és miért építse a legújabb hotelt, vagy lakóparkot. Ezzel semmi gond nincs, így működik a rendszer, ilyen ez az új magyar kapitalizmusba csomagolt feudalizmus, így osztják a hűbéresi javakat. Na de a rendszer, ami deklarálva van kis hazánkban, az még mindig valami demokrácia, vagy mi, és tagjai vagyunk az eu-nak is, vannak határok, pl. ameddig el lehet menni. Most ami látszik, az kb. annyi, hogy az emberek kezdik észrevenni a térkép szerinti működést, és kezdenek helyi szinten szervezkedni, hogy netán nem kellene ezt, vagy azt építgetni, vagy nem így, vagy nem ebben a formában. ha más nem, akkor ez az a történet, ami helyi szintről fel tudja őrölni a kormánypártot. mivel inkább a semmi felé tendál a mérleg.
Tehát ezzel nem az a gond, hogy épül az új feudalizmus, történetesen elfogadta az istenadta nép sok helyen, mert tényleg jelenleg több, mint ami volt a nagy kapitalizmus alatt. A rendszer megadja a szabad költözés jogát, amivel élnek is az emberek. Mennek a szabad városokba, vagy 600 km-re nyugatra, több pénz. szabadabb levegő.
Ha nép ezt elfogadja, adassék meg neki az hite szerint. És lőn. Semmi gond azzal, hogy a németek seggét nyalja a kormányzat, legyen így, így döntött, és a nép helyesli. A gond azzal van, hogy mindenben a németek seggét nyalja. Matolcsy mester, Lázár, meg a NAK elnök azt mondja, hogy kell olyan, hogy hatékony mezőgazdaság, meg élelmiszeripar, hogy jöjjenek a fiatalok, és húzzák be az x-et vidéken a fideszre. Maga az, hogy a srácok ott a kormányzatban még a mezőgazdaság, és élelmiszeripar szavakat használják, és erre fejlesztési terveket dogoznak ki, ez maga az ősbűn. Kb. 50 éve meghaladtuk ezt a fogalmi környezetet. Ebből jönnek ki az, pl. hogy betolunk 200 milliárdot a "sertéságazatba" és bukta az egész. A kérdés a miért? Pedig minden olyan faszán ment, terv szerint. Oszt nem jött össze.
Ugyanez a homokhátsági konzervüzem. Az embernek olyan érzése van, mintha a milliárdosaink, - karöltve a kormányzat megfelelő döntéshozó szerveivel- elhagyták volna a józan eszüket, mivel valaki meglengette, hogy milliárdokat lehet keresni a történeten. Ismétlem, a kaja, meg a pia a legjobb business az illegális drog, a gyógyszeripar után. Ezt mindenki tudja, de nem kellene barom módon, 50 éve lejárt receptek alapján lóvét tolni a történetbe, mert nem fog jó lenni. Ehhez agy kellene, fel kellene fogni, és nyomatni kellene az agyat a független K+F-be.
Erre mi van? Lökik a lóvét a multikba, de nagyon sokat, teszik ezt úgy az ember zsebében kinyílik a bicska. Minimum 50 milla melóhelyenként, kb. 4-5 évre előre cashben. Tehát a balfaszságot konzerválják az urak, és teszik ezt úgy, hogy a helyi hűbéres nem tud ezzel mit kezdeni, mivel nem emeli a beruházás a helyiek életszínvonalát, és ez fő kérdéssé fog válni 22-ben. 10 milliárdos tételeket tolnak bele a kajamultikba, de azt nem látom, hogy nemzetközi szintű bérezéssel akár csak egy munkahely pozíciót meghirdettek volna ezek a cégek. Tehát innen nézve a kormánypárt épp most lövi tökön magát, szerintem ezzel nincs tisztában, ha meg tudja, akkor már nem tudja kivédeni, csak tompítani tudja a hatást.
A fiatalok nem húzzák az x-et, mivel dobbantanak.
Tehát mi a gondom? Egyszerűen az, hogy mindenben a németek seggébe kell bújni, a német elvtársak telefonjára várni, és most nem moszkvába, hanem berlinbe, meg "münkhenbe" menni a szőnyeg szélére állni. Azzal, hogy egy tetves hazai indítátású rendszerszintű pilot projekt nincs, ami valamilyen szinten leképezné a valóságot. Ebből nagyon komoly rendszerhiba is keletkezhet, szerintem ezzel tisztában vannak. Pl. Abból, hogy mondjuk a kereskedelmi rendszerbe pl. 75% felé emelik a hazai gyökerű FPF / fresh processed food/ arányát, attól még a vidék ugyanúgy éhen fog dögleni, mint most. Erre mondja a Lázár, meg a NAK elnök, hogy kibaszott nagy szar lesz.
Pedig a csókák tudnak infrastruktúrát építeni, akkor kőne az is, hogy befektessenek lővét abba az álomba, hogy hogyan lehetne az épített környezetet rendszerbe integrálni, valamilyen kimenet mellett. Erre mondom azt, hogy ehhez nem kellenének a német elvtársak. Kellene olyan, hogy elhatározás, és kis tökösség. Egyszerűen el kell hinni, hogy sikerülhet, és ha ez a hit lefut az lenne a fasza, mert jönnének a fiatalok is a rendszerbe. Ezt a történetet meg ügyesen kellene irányítani, hogy a cucc akarja fizetni a tizedet, meg a kilencedet, jó hosszú távon.

Laptop7712 2020.10.14. 10:32:44

@cvsvrs:
Van Debrecenben reptér. Kurvajó. Van egy kicsi szállítógép. Überfasza. van pár reptér, ahova kellene ilyen szállítógép. Pl. Veszprém, vagy Pápa, kurvára mindegy melyik, csak induljon már el a gondolkozás.
Tehát azt mondom, hogy le kellene húzni a retyón az 50 éve elavult szóhasználatot. És ami betonba van öntve már, azt el kellene kezdeni használni arra, amire lehet. Mire? Arra, amire lehet, és nem arra, amire eredetileg netán tervezték! Ilyen roppant egyszerű lenne ez a játék. És ki kellene húzni a fejeket a német elvtársak seggéből, ert kurvasokba kerül ez a seggnyalási lehetőség. Ha nem hagyják abba a multik ingyen lóvéval való tömését, és ha nem egyenlítik ki a helyiek felé megélhetési lehetőséggel, akkor vidéken buknak, mint Rottenbiller.

Tehát seggnyalás, de végre a saját seggünket akarjuk már kinyalni, és ne a friccekét, vagy az oroszokét.

Írtam erről egy példát a lecsóra:
lecsos.blog.hu/2020/05/02/1_000_eur_avagy_hogyan_kapcsolodik_ez_videk_felviragoztatasahoz_meg_a_covid-19_krizishez

Ilyen játékokból lehetne építkezni, mert itt tartunk, egyfelől szarabb a helyzet, mint 1951- ben, másfelől kurvajó.

2020.10.14. 11:56:59

@Laptop7712:
a debreceni repülőtér 2000-ben nyitott. az első évben az utasforgalma 2 ezer fő volt. ez ment fel 2010-re 20 ezerre. és 2019-ben 600 ezerre. 2020-ban ez vissza zuhan 200 ezer körülire. és 1 millió körülinél nyereséges. amíg azt az utasforgalom el nem éri addig segget kell nyalni.

teherforgalmat üzemeltetni, műszaki központot építeni az "ejrópai" unióban a németek nélkül nem nagyon lehet. és ugye itt a tőkeimporttal szemben munkaerő export áll. és a német szövetségi állam az unión keresztül dotálja a magyart. amelyik a központi költségvetésen keresztül munkahely teremtés címszó alatt dotálja a német cégeket. debrecen annyit tehetne meg, hogy "dajcslandot" részben le lecserélni "svejcra". ez a kisrepülőgép is svájci. erdélyből hozza az árut. és nagyváradon is van reptér. a románok hagyományosan a franciák seggét nyalják. bukarestben hazafias nemzeti liberális elit van. budapesten hazafiatlan "baloldali" "liberális". ez a dolog politikai vetülete.

persze ez egy kényszerpálya. és ebből két kiugrási lehetőség van. az egyik az, amit budapest mond. szoftvergyártás, globális szolgáltatóközpontok. csakhogy budapest nem erre szavaz, hanem gyurcsányra, meg úgymond a baloldali liberálisokra. azért, mert azt gondolják, hogy ezt a segget nyalva köszönt be a világvárosi lét. százcsillió dolláros kockázati tőkealapok tolják be a pénzt. és ehhez kell a diktatúrázás, seggnyalás az amerikai demokrata pártnak és óvodába a labrisz egyesület. és ezzel nyeri meg a fidesz a választást. illetve nyerte meg. a jövőben függ attól, hogy kezelni tudják-e a pandémiás válságot. itt az infektológus azt mondja, hogy a szokásos klinikai kapacitás megtelt. ezt meg tudják kétszerezni-háromszorozni. erre fel vannak készülve. és ennyi. nem lesz több ember. a bérek megemelésével sem. azaz szigorítani kellene ahhoz, hogy az ellátórendszer ne omoljon össze. ez a dolog napi politikai vetülete.

ez a válság érinti az értelmiséget is. és ezért már ebben a körben is kezdik azt mondani, amiről te is írsz. az, hogy nagyobb fokú önellátást és a szuburbanizációt is lehetne preferálni. ehhez hiányzik a városkörnyéki infrastruktúra. nincs közút, hanem csak földút van. nincs ivóvíz hálózat. hanem csak ásott kút van. és a termőföld állagán is javítani kellene a kertészethez. és erdőt kellene telepíteni. vadgazdálkodáshoz. és kellenek halastavak. ezekhez csatornázni kell. különben időnként kiszárad a tó. és az ehhez szükséges infrastruktúrát ki kell építeni. és utána lehet a mezőgazdaság kiegészítő jövedelemforrás.

tehát mondhatod, hogy költözzön ki vidékre. ott van a régi jobbágyfalu. villanyvezeték van. mert azt a szocializmusban épült. és gyengeáramú hálózat is van. internet. ami a kapitalizmus vívmánya. többek között azért nem zárták be a kisvasutat. hogy az erdőpusztába ki lehessen járni kirándulni. téli-nyári napközis táborokat építeni. és a pusztában tavasszal-ősszel alkotótáborokat. de ehhez meg kell építeni az infrastruktúrát.

budapesten azt mondják, hogy ne akarjál már fatelepet. ne akarjál semmit. mert ott a minta new york. felhőkarcolók. végtelen pénzt teremtenek. azok felett diszponálnak. és a 21. század. ne akarjad már a földet túrni. pedig egy fokkal nagyobb szabadságot jelent, mint segget nyalni.

errefelé háromféle birtoktest volt. az első a közbirtok. a másik a magánbirtok. a városi földekből lehetett bérelni. ezek voltak a béres földek. ezeket alkalmazottakkal, béresekkel művelték azok a városi gazdák, akik saját tőkéjüket kockáztatták. és volt a népbirtok. a ház után járó föld. a városi telekhez tartozott termőföld terület. amit meg lehetett művelni. városi háztáji birtok. és úgy kapcsolódhat a réthez kert, és egy rézsű mellett horgász tanya.

és ez még azért a köztudatban van legalább is errefelé. lenne rá hajlandóság. fontosabbnak tartják, hogy a fővárost visszaszerezzék. mert máskülönben brutális médiaellenszélben kellene létezniük. és nem a független reálértelmiséggel van a probléma. akik azt mondják, hogy a szellemi szabad foglalkozásúak globális szolgáltatásokhoz álljanak össze. mert a fővárosban nyilván ezt lehet csinálni. hanem akik ehhez egy ideológiai kényszerpályát diktálnak. azt, hogy teljesen adják fel a tradíciót. és rendelődjenek alá nem tudjuk kiknek. akit ugye soros szimbolizál. és ebből lesz ez a kultúrharcos félig paranoiás orwelli világ.

2020.10.14. 12:37:25

@Laptop7712:
a legnagyobb probléma a kereskedelmi média és ebből következően budapest választói többségének brutális vidékellenessége. ezzel szemben szerveződött meg a fidesz1. orbán és körei. a közmédiát elfoglalják és ezt intézményesen szétverik. tehát itt nem az van, mint a román forradalom idején. hanem a fidesz a rendszerváltás konszenzusának megfelelően azt mondja, hogy a kétharmad mindent visz. amely pártoknak nincs egyharmaduk azoknak a főhatalomból coki. és ez a komplett ellenzék. ez így kvázi egypártrendszer, és lehet mondani, hogy egy diktatórikus rezsim. amelyik félkatonai vonásokat mutat.

ezért volna szükség arra, hogy a fidesz mellett a független reálértelmiség megszerveződjön. kontrollálja az infrastruktúra fejlesztéseket. és a túlárazott közbeszerzések számát mérsékelje. és itt a pénzrendszert át kell alakítani. mert százcsillió eurót, dollárt teremtenek a semmiből. készpénzt és hitelt is. horribilis összegeket. ami egy globális kényszerpálya megint csak.

a helyi gazdasághoz alternatív gazdálkodásra van szükség. ökonómia vs. ökölógia. de ehhez nem kellenek zöld pártok. ehhez helyi egyesületek és független reálértelmiség kellene. amelyik nem feltétlen akar kormánytöbbséget. hanem az ellenzéki pártok helyébe lépne. ahhoz meg ugye a fidesznek vissza kell szereznie a fővárost. mert budapesten mszp-szdsz és az mdf mérsékeltjeinek antifasiszta koalícióját akarják visszaállítani. dk-momentum és a felelős értelmiség párbeszédével. ami az összefogás, együtt, stb. ami az ország többsége számára a fidesz által teremtettnél is nagyobb kiszolgáltatottságot eredményezne. illetve ezt döntse el a nép. ha úgy ítélik meg, akkor váltsák le orbánt. felőlem. és az európai unió is döntse el, hogy őszerintük mi európai és mi nem az. és ennek megfelelően magyarország is olyan szövetségi rendszerhez tartozhat, ami a legjobb. és ez nem feltétlen a brüsszeli politbüró alá tartozás. az egy lehetséges unió koncepció. egy a sok közül. a szolgai. de ha nyugat-európa nem kínál mást, akkor nem kínál. és ez esetben el lehet dönteni, hogy magyarország milyen szövetségi rendszerhez kapcsolódjon. az unión kívül vannak a britek és svájc.

Laptop7712 2020.10.15. 08:06:00

@cvsvrs: Kb. 2-3 éven belül fel fog merülni az, hogy legyen-e Huxit, vagy ne legyen, ebben biztos vagyok. Igazad van abban, hogy a tőkeimporttal szemben munkaerő export áll pl. a német relációban, ez igaz. Na de, ami most van, hogy lesz az EUR olyan 10 napon belül 400 HUF, azt nem fogja szeretni a vidéki Józsi, meg Manyika, kapjon bármennyit lakásfelújításra. Mivel bemegy a német tulajdonú kereskedelmi láncokhoz kaját venni, és pillázik, hogy nem kap semmit a forintjáért. Tehát a gond az lesz, hogy mivel nem történt meg a versenyképességi fordulat, ezért az átlag magyar be fogja szoppantani ezt a csíziót, mivel nem lesz több forintja a hó végén, ami kompenzálja a 400-as eur-t. Szóval ez azt jelenti, hogy a kormány megint tökön szúrja magát a nagy harcban, mivel a fiatalok inkább repülőre ülnek, és húznak el. A kormányzat ezzel teljesíti a német elvtársak ingyen munkaerőigényét a saját ipari körzeteiben, ahonnan Jürgen meg Hansz már régen elköltözött. Persze, tudom, hogy fasza dolog a 400-as eur az államnak, mivel 24 400 Huf havi minimum segély az kevesebb eur-ban, meg jó a német elvtársaknak is, akik az anyacégeiken keresztül finanszírozzák netán a honi beruházásokat, kevesebb eur-t kő utalni. Pár exportőrnek is jó ez a cucc, de az istenadta nép az nem fogja bírni ezt a tempót. Az MNB meg balfasz annyira, hogy ténylegesen támogasson egy növekedési fordulatot. Ezek a tervek nincsenek kidolgozva, nagyon nem látom egy ilyen történetnek a lecsurgó hatását vidéken. Olyan szinten vagyunk, hogyha valamelyik balfasz multi "teremt" 60 melóhelyet ingyen állami forrásból - szokásos 40 milkás pozíciónként, előre kp-ban 5 évre, és adómentesség -, vidéken, az már országos hír. Tehát mi van? Maximumra van járatva a munkaerő export, és támogatják állami forrásokkal a tőkeimportot is. Agyatlan, hinta- palnita játék, amit egy óvodás is le tud vezényelni. Ehhez nem kell fülkeforradalom, ez egy szimpla gyarmati lét bebetonozása úgy, hogy kurvára ne lehessen kilépni belőle.
Amúgy az állami alrendszerek kezdenek összeomlani, lásd egészségügy, és még lehetne bőven sorolni a többit. Erre meg nincs válasz, kb. annyi, hogy kap minden család 3 millát felújításra, mert lakás kell. Na de nincs szakember, vagy ha van, akkor nyugati árakon tolja, tehát a mostani 3 milláért alig kapsz valamit. Mivel a mesterember nem hülye, eur-ban számol. ha kocsi javítsz, akkor is eur-ban számolnak, mivel az alkatrész abban számolódik el.
Szóval gondok lesznek, főleg akkor, ha ez az árfolyam "behúzódik" a bankokba, és elkezdik átárazni a hiteleket. Nagyobb szám lesz a sárga csekken, de nem lesz nagyobb a lóvé a fizetésnapon forintban.
Ez előre vetíti egy nagyon komoly egyensúly romlást a nép, és az állam között, ami jelen állapotban bukta utca. Haver azt mondja, hogy 380-as tartós EUR árfolyam mellett kurvanehéz sors vár a vidékre. Ebben igaza van!
Erre lépnie kell a jegybanknak, meg a kormányzatnak is - jelen esetben ez nem érdeke, mivel ez nekik kedvező helyzet -
Ebből lehet a huxit, amikor a kedves nép rájön arra, hogy mesterségesen szorították le a béreket, mivel szar dealt csináltak a politikusok 89-ben, és 2004-ben is. Csak nehogy molotovkoktél legyen a vége.
Tehát értem én, hogy ez mind csodás, dupla vagy semmi játék. Fel van dobva az érme, és pörög a levegőben, ki tudja melyik felével csattan. Ezen viszonyok mellett ki kell ötölni valamit, hogy legalább a cseh szintet meg tudja közelíteni a vidék, ezt olyan fél éven belül. Ha nem fog átmenni az üzenet, akkor buktautca van 22-ben. A pandémia meg nem a kormány haverja a történetben. Tehát van pár egymásra épülő probléma, amiben meg kellene találni a maximális egyensúlyt 22-re, hogy a vidék behúzza az x-et a megfelelő helyre: 1. pandémia van 2. a munkaerő export fel fog futni, és nem jönnek kintről a helyükre senki. 3. a fizetések nullát fognak érni 4. a kajaárak az egekben lesznek 5. Újraindításkor nem lesz ember, vagy ha igen, eur-ban kéri az osztrák bért majd - és igaza van- 6. Le van betonozva az ország, de üresek az épületek 7. Jürgen, Joe, az expat élvezi a prémiumot, amit kap, hogy ingyen gyárt kis hazánkban. 8. A vidék dögrováson van, 400-as eur mellett nem tudja elhagyni a falut, még fát lopni sem, az önkormányzati fa segély meg 1 hónapra elég csak 9. KKV szektor beszopja, agyelszívás a multik felé, nem lesz nála melós. Ez csak 9 pont, egyelőre egy negatív, egymást erősítő spirál, ami kurva mélyre is vihet. Kis hazánkban nincsen kettős pénzrendszer, ami megvédné a helyi lakosságot.
A reálértelmiség kellene ahhoz, hogy kimenjen vidékre, és tolja a businesst, de nem kötött vele szövetséget a kormányzat, és nulla az ez irányú támogató közeg az üzleti életben. Valami szent grállal elő kell állni, ami ebben a történetben működik, másképp nem fog menni. Lázár meg a NAK elnök beszélgetése jut az eszembe, hogyha nem győzi meg a fidesz a vidéki fiatalokat, akkor bukta van 22-ben.

Laptop7712 2020.10.15. 08:12:16

Nézd meg itt van a cserdi "sikertörténet". Az is volt, nagyon szépen muzsikált a játék, minta volt. Oszt bejött a fejlesztés, hogy kell építeni egy üzemet, meg ezt-azt hozzá. És mi történt? Belebuktak a megvalósításba, és az egyik ikon öngyilkos lett.
Erre mondom azt, hogy egyszerűen balfasz a rendszer, és ezt nem veszi észre senki.
Mert ha már megvan a kulcsrakész terv, akkor nem igaz, hogy a megítélt támogatás mellé nincs olyan rendszer felállítva - legyen állami, vagy vegyes - amely koordinálja az építést, - vált -, odaküldi a szakmérnök csapatot, aki ott van egy ideig, terméket tervez a célpiacra, beüzemeli a próbagyártást, és ott van az alapanyag háttér helyi termelésénél, hogy megmutassa hogyan megy ez a történet. Oszt elmegy, és időnként ránéz.
Nyugaton kurva egyszerűen megy ez, csak ebben a rendszerben keres egy szakmérnök Ł 85 000 - ot évente, vagy € 100 000 - et nettóban. Meg csinálják ezt minimum 60 éve. Ilyen cucc előadására lett volna 10 éve a kormányzatnak. Azt is meg lehet érteni, hogy miért nem valósult meg egy ilyen játék. De mivel ez nem valósult meg, nem is tuja integrálni a vidéki reálértelmiséget, ami meg nem a német út, hanem az ámerikai.

Ilyen szinten meg a tudás a lényeg, és kurvára mindegy, hogy most az itt az igát húzó leszbikus, meleg, vagy netán transzvesztita, vagy éppen a nemváltás közepén van.

Szerintem valami hasonlóról beszélhet a Lázár, amikor arról beszél, hogyha nincs vidéki fiatal x, akkor nincs 22, ennyi ez.
Erre mondom azt, hogy kicsit félreértelmezzük a valóságunkat.

2020.10.15. 11:03:39

@Laptop7712:
és most mennyi az átlag jövedelem cserdiben? kiemelt idegenforgalmi övezeteben esetleg megteheted, hogy a gazdálkodás majdnem kizárólagosan háztáji birtokrendszeren alapuljon. vagy hogy a fejlesztések abból induljanak. de egy átlagos magyar mezővárosban ez nem működik. és cserdiben sem emelte meg a jelentősen a jövedelmeket. mert nem ment oda senki, hogy a földből kézzel kikapart krumplit a szegény kis cigányoktól megvegye aranyáron. és a cserdi krumplira senki se épített csipsz gyárat. mert senki se veszi meg aranyáron azt, hogy a szegény kis cigányok kikaparta krumplit kisütik aranyló sárgára. ezt nem tudták eladni siklóson vagy harkányban. villányi borok mellé. hogy ropogtassál cserdi csipszet. mert ehhez már megyerendszer kellene. olyat meg éppen budapest és a balaton környéke nem akar.

Laptop7712 2020.10.15. 11:53:23

@cvsvrs:
Azért nem volt olyan nagyon rossz próbálkozás ez, valahogy ez látszik a 10 éves SZJA statisztikán. Tehát én roppantul örülnék, ha ez lenne az átlag kis hazánkban. Kaja, lakhatás, meg a fűtés pipa, minimális lóvé helyi szintről netre, és mobiltelefonra, benzinre. A többi bónusz. Erre lehet valami játékot előadni.

Itt-e a statisztika:
g7.hu/adat/20200717/bogdan-laszlo-emlekere-es-a-fanyalgok-figyelmebe/

Az idegenforgalmi övezeteket beépítik, és valahogy nem marad hely a gazdálkodásra. Ez most változóban van, mivel rájöttek a pesti csókák, hogy nagyon fancy 1 ha- on borászatot nyitni, főleg a Balaton mellett lett ez nagy divat. Na de az van, hogy nincs rája hely, ami volt, az már elfogyott, vagy távolabb van a tótól amivel már nem lehet rajolni az úri társaságokban.
Tehát mi lesz a borászat helyzete a tó mellett? Visszatér a 1922-es állapot, hogy ritka lesz a jó bor. ami meg lenne, az meg dísznek lesz az 1 ha-os nyaralókertben, csak azért, mert mondjuk kötelező a szőlő megléte, mint tájképi elem. Az már nem érdeki, hogy a seggébe odaépítkeznek, ez úgy rendben van. Tehát ott már nem lesz háztáji birtokrendszer, egyszerűen nem lehet, nem abban a formában, ahogy azt el lehet képzelni.
A villányi borok, mint - Villány, mint eszme - nem elég versenyképes mondjuk egy cseh, vagy szlovák pincészet mellett, akinek saját márkája van arrafelé, és tolja az ipart. Villány leképezi azt, amitől hanyatlik az egész hazai borászati szektor, de ez messze vezet, és ha így marad, akkor a románok olcsóbban fogják adni a vörösbort a világpiacra, mint amit Villány tolni tud. Sajnos ez a trend. Erre mondom azt, hogy balfaszok vagyunk ahhoz, hogy menedzseljünk egy értéket, egyszerűen tudatában legyünk annak, hogy érték. A Balaton nem a Chiemsee, erre most kezdenek rájönni a lovagok, hogy valami nem úgy működik, ahogy azt tervezték. Pl. Veszprém szeretné, ha integráns része lenne a partnak, de ez valahogy nem olyan egyszerű, mivel van ott Almádi, meg Füred, árnyékban meg Tihany. Szóval a megyerendszer az lenne, ha Káptalanfüredig visszatérne az ős Zala vármegye ölére a parti sáv, persze hogy nem akar senki ilyent. Na de lesz Veszprém kultúra városa program. Oszt erős városok vannak a környéken, és elő kellene adni egy szinergiát.
Amúgy a helyi fiatalság is húz a picsába a tó mellől, mivel a téli időszakban nihil van, szarabb a helyzet, mint a 90-es években. Persze be lehet ülni a hivatalba, Pista bácsi helyére, de helyette húz Londonba - Bödőcs után szabadon - tehát valami kellene itt is azért az x-ért.

2020.10.15. 13:59:28

@Laptop7712:
a megyerendszert arra találta ki a nemesség, hogy egymással többé kevésbé egyenrangú térségekre osszák fel az országot. a balatonon, valamint a kis balatonon hagyományosan veszprém, somogy és zala megye osztozkodik.

2020.10.15. 15:38:13

@Laptop7712:
a kis-balaton, az északi és a déli part valamint velence elvben egy közép-dunántúli tóvidéki regionális önkormányzatban működhete együtt.

a regionális felosztás sem a tájegységeket követi. nem magyarok követték el sajnálatos módon. hanem navracsicsok. akik benyalt orbánnak, aztán junckernek. aki az ellen. az ilyenek nem kellenek. pálinkás professzor és a többi. segget nyaltak orbánnál és amikor mellőzik őket, akkor új világot szeretne. új magyarországot gyurcsánnyal.

egységállami keretek között orbán körei, matolcsy és körei, lázár és körei és a többi dúrják le ezeket. 2030 után lehet újraosztani az országot és lehet, hogy az európai unión kívül. mert navracsics és a többi faszkalap ezt is elintézi. képtelenek védeni a nemzeti érdeket, mert ráparancsol juncker. aki attól bekakált az menjen.

2020.10.15. 16:20:37

@Laptop7712:
ugyanez vera jourová. benyalt prágában babis-nak. és most félti a sajtószabadságot orbántól és haverjaitól. mert ráparancsoltak brüsszelben. az ilyen politikusok a legrosszabbak.

magyarországon maradjon az egységállam. nem kell semmilyen megye, régiós beosztás. semmi efféle egyelőre. egypárti fidesz kell, orbánizmus, vagy ha ez a kör balfasznak bizonyul és csődbe viszik az országot, akkor nyerjen az ellenzék. a lényeg, hogy nyerjen valamelyik. és utána lehet alternatív javaslatokat kínálni. addig nincs értelme.

2020.10.17. 09:28:40

@Laptop7712:
cserdi csoda.
www.youtube.com/watch?v=PKGffY-jxNc
évek óta nincs földművelés. és a média úgy állítja be, hogy ez a cserdi csoda. azért, mert egy amúgy nyilván jó szándékú cigány vezette. és leleplezi a partizán. mert egyszer interjút adott a hírtévének. és az főben járó bűnnek számít ezekben a körökben.

a közmunka programokból nem jönnek létre a háztáji gazdaságok. azok elsődlegesen a szövetkezeti rendszerből következnek. a kiemelt idegenforgalmi övezeteket leszámítva a falusi önfenntartás nem nagyob működik jobbágytelkekre alapozva. mert ahhoz szolgáltatások, falusias vendéglátás kellene. persze kiterjedt háziiparral a lepusztult környezetet újjá lehet építeni. de ahhoz előzetesen a termőföld minőségét helyre kellene állítani.

Laptop7712 2020.10.17. 11:38:55

@cvsvrs: A cserdi csoda azét ment tönkre, mivel meg lett dobva a rendszer negyed milliárddal, mivel ha már van termelés, akkor legyen termék is, amit osztogatni lehet. És ebben a történetben itt van a kutya elásva. A politika meg nem akart ott rosszat. Egyszerűen tolta bele a lóvét, ahogy kell. Na most volt egy kis gond. Volt lóvé, meg valamilyen szintű akarat. Na de hol volt az a mérnök csapat, aki kimegy, és az egész projektet megvalósítja, rendszerbe állítja, és ott van a próbagyártásnál? Betanít mindenkit, közben jön a marketinges csapat, és tolja a piacra a végterméket? Erről vakeráztam már, hogy nyugaton ez teljesen természetes, hogy van ilyen, és ott keres egy gyakorlattal rendelkező mérnök Ł 80 000 - et nettóban évente, vagy € 100 000 -et, mivel ez ennyibe kerül nemzetközi szinten szolgáltatásként. A mutatvány itt bukott meg.
Alapszinten, az van, hogy nem kell ahhoz negyed milliárdos csomagolóüzem, hogy krumplit lehessen termelni, vagy paprikát, vagy bármit. Erről ez a véleményem. Amit írsz, hogy a közmunka programokból nem jönnek létre háztáji gazdaságok, mivel ahhoz szövetkezet kell, nem értek egyet. Az első kérdésem ezzel kapcsolatban: Miért, volt ez cél? Ezt támogatta a valóság? Mert ha igen, ez volt a cél, és ez lett az eredmény, akkor roppant kurvanagy a szar.
A falusi önfenntartáshoz az ég világon nem kell semmi, mivel 1000 évig totálisan működött mindenhol, és nem volt kérdés, hogy mi mitől működik. Na most pl. ha úgy akarok élni, mint mondjuk 50-70 évvel ezelőtt, hogy pl. íváskor ívás után megyek, és kiveszek a Balatonból egy szekér halat, és eladom a távolabbi falvakban, akkor megrohad rajtam a papírlakat. Szóval az van, hogy a hagyomány az roppantul kevés, másképp kellene alkalmazni 2020-ban. Az átkosban a háztáji rendszer nem azért működött, mert volt szövetkezet. Ha nem lett volna, akkor is működött volna, a a működés lényege nem a szövetkezet meglétén alapul.
Az elmúlt 30 év balfaszsága az, hogy képtelenek vagyunk reálisan látni a saját valóságunkat, ezért a problémákat sem tudjuk azonosítani, nem hogy feltenni a megfelelő kérdéseket.
A 30 éve nem használt termőföld a világ legjobb dolga, pihent eleget, a legjobban lehet rajta termelni, ehhez nem kell mezőgazdásznak lenni. Ha már beszélgetünk itt a jobbágytelkekről, meg háztáji gazdaságokról, akkor kellene beszélni arról is, hogy mi van a szabad városokkal, vagy a szabad királyi városokkal, vagy mi van a szabad kisnemesi falu közösségekkel itt 2020-ban? Sok ilyen falu volt, melynek nem volt földesura, és szépen működött miden, ahogy kell. UK, vagy a nagy német egységállam járási szinten még ezt a szervezési játékot nem hagyta el, mint szabadsági, és védelmi fokot. Erre épül a gyönyörű germán "mittelstand" , vagy az SME UK-ban. Arrafelé az osztályharc másról szólt, mivel kurvára nem akartak elszegényedni, az irányító kaszt meg irányítani akar, és nem melózni.
Errefelé a módszerváltók ezért voltak a vidék szerint szimpla gazdasági hazaárulók. Ilyen egyszerű ez.
Ha egy ilyen rendszert meg lehet hekkelni negyed milliárddal, akkor ott hiányzik a tudás, ami a negyedmilliárd jó gazda gondosságával történő működtetéséhez kell. Ebben a történetben ez a baromi nagy pofára esés. "Ingyen" lehetőségek helyett heti egy sárga busz a városba, és visszazuhanás a kilátástalanságba. Itt meg az értelmiség is csődöt mondott.

2020.10.17. 19:12:13

@Laptop7712:
ez a lájtsztájl valami ilyesmi, mint amit ezt a focista csinált.
www.origo.hu/sport/futball/20170623-virag-aladar-balmazujvaros-futball-nb-i-bajusz-gazdalkodo-futballista.html
csak mégse ilyen balmazújváros. azért, mert ehhez induló állapotban nem elegendő 0 forint. tehát ez a focista belerakott 10 milliót ebbe a játékba. amire azt mondod, hogy nem kell hozzá. csak ez az, amaz.

Laptop7712 2020.10.18. 08:14:28

@cvsvrs:
Igen, állítom, hogy nem kell 10 milla ahhoz, hogy megtermelj valamit, ez elemi közelíéssel belátható. Sőt azt is állítom, hogy egy egyszerűbb kertészet elkezdéséhez nem kell semmi lóvé, csak egy ásó, gereblye, öntözővíz, kitartás, és érdeklődés.
A történet, amit írsz eléggé messze vezet, mivel nem mindegy a lépték. Az, hogy most megteremjen egy paradicsom, ahhoz nem kell pénz, elemi megközelítéssel. Abból van gond, amikor az kerül felszínre, hogy olyan terméket kellene termelni, amit el is akar adni. na innentől vannak meglőve a közgazdászok, mivel filozofálgatnak pl. azon, hogy akkor most mennyi is lóvéban a terület ára, vagy értéke. Oszt ezt keverik. Írtam erről:

lecsos.blog.hu/2019/11/20/a_termofold_erteke_ara_meg_az_erteklanc_szerep_masodik_resz

Na most abban igazad van, hogy az államnak kb. 10 - 15 millát kellene minden családhoz hozzávágni, - ingyen, vagy ingyen hitelként, úgy, hogy az első 10 évben nem törleszt - hogy el tudjon kezdeni vidéken kertészkedni kicsit. Csak mivel nem értjük az idők szavát,ezt az állam nem támogatja, amúgy ha mélyen megnézed az EU-s támogatási rendszereket nyugaton, akkor találsz benne ilyen elemet, nevezzék azt bármilyen támogatási formának a lokalitásban, mondhatni alanyi jogon rendelkezésre áll ez a történet az állampolgárnak. Mondom, balfasz a politika ahhoz, hogy átlássa ezt a játékot. Persze, ha kapsz ingyen hitelt, akkor fenntartod az adott táj tájképi rendszerét, ahogy azt kell, egységben a teremtővel.

Belinkelem még egyszer, hogy én mire adnék 10-15 millát, ha én lennék az állam, aki végre elkezdené a dolgát tenni:

lecsos.blog.hu/2020/05/02/1_000_eur_avagy_hogyan_kapcsolodik_ez_videk_felviragoztatasahoz_meg_a_covid-19_krizishez

Azért kellene ez, mert egy átlag Lajos nem fog fociból összehúzni a megye III-ban éves 50 millát, és abból belevágni 10 misit a tanyába. De ha kaphatna 10 - 05 misit, 10 év türelmi idővel, akkor lehetne a focista a példakép. Mert régen az volt, mindenki rúgta a bőrt a grundon, és ha kellett, mindenki ment, és öntözte a kertet, vagy szedte a szilvát.

Ezért tud létezni egy bajor paraszt, mivel lehet hogy nem hatékony annyira, hogy beszállítson a libibe, de hatékony annyira, hogy fenntartsa a bajor idillt. És ha a bajoroknak azt mondanék, hogy ez kurvára nem gyere be, mert Hanzi a paraszt annyit kap, hogy minden 4 évben vesz egy új mercit, akkor lehet hogy megcsapkodják a kérdezőt a városháza előtti téren. Mert nekik erre való az EU, akinek nem tetszik, annak pápát mondanak.
Erre mondom azt, hogy a szakközgazdászaink, és gazdászaink elmehetnek a búsba az elmúlt 30 évben, mivel értelmezni nem tudják a valóságot. Nagyjából az van, hogy "csak egy maradhat". Ebből meg gondok lesznek a nagykönyv szerint.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.18. 09:39:42

@ijontichy: "Sose bízz abban ... ... persze felétek kicsinyég késni fog, mert előbb még meg kell futni a nerending utáni feudális anarchiát. bár ismétlés a tudás anyucikája, azért remélem a "létező cucilizmus level I."-et (aka Kádár-rendszer) nem futjátok újra ;-) )."

Elképesztő sötétség, elképesztő távlatok, ne reméljünk kevesebbet

Laptop7712 2020.10.18. 12:18:09

@cvsvrs: Munkaerőexport, és tőkeimport, nagyon szuper. Csak egy valami a gond. Az ország fővárosa nem Manila, és ebből van kis gond. Egy idő után nem lesz mit exportálni, ha erre épül az egyensúly.
Tömegtermékekre van igény, ÉS másra is lenne igény de ennek nincs kidolgozva a háttere, hogy akkor ez micsoda, meg hogyan is néz ki. Na most a német, az angol, meg a francia miért vonulna ki? Itt vannak a termelő oldalon is, eléggé szépen beágyazva a valóságba. Lehet lóvét termelni, és ez nagyon szép, megy szépen a business, jó businesst elengedni meg nem igazán érdek. Na most a gond az, hogy a tömegtermelés, és más fajta termelés között nincs semmilyen szintű átmenet,n ez az út még szimpla képzelgés szinten sincs meggondolva, de az igen, hogy a német elvtársak seggét kell nyalni.

Laptop7712 2020.10.19. 07:23:15

@cvsvrs: nem rossz film ez, csak egy kicsit cizellálni kellene, hogy ne jöjjenek vissza a 70-es évek, hogy ne legyen olyan sztori a történetből, mint ami a Kitörés című filmben van ábrázolva, ott a 70-es évek elején. Ott a srác meg összejöhetett a gyárigazgató lányával, miután pl. nem sikerült neki disszidálni, és bevágták a rácsok mögé pár hónapra. Szóval a kor nagyon nem szerette azt, aki újítani akart, védte a felépítményt, ahogy kell. Szóval az van, hogy az érmelléki gazdának meg kell élnie, ez nem kellene hogy kérdés legyen. Öcsike, meg ha megcsinálja a duális képzést, a haverra húznak is ki nyugatra, mivel ott szebbek a csajok, és olcsóbb az élet, a fizuhoz képest. Amúgy meg a családból már tolja az igát kint biztosan valaki.
Szóval az van, hogy a betonozzuk le a kárpátmedencét projekt betonépítményei üresek, ami azt jelenti, hogy ez semmi más, mint az, hogy hogyan lehet megpörgetni egy-egy beton építmény üzleti tervét a haverok, és az állam között, úgy, hogy minden egyes tranzakción keressenek a felek legalább 400- 700 %-ot. Na de. A határok nyitva, és akinek van egy kis tapasztalata, az már offolt, vagy nyugat felé dolgozik, és megosztja az életét.
Szóval az van, mint a filmben, tán rá kellene jönni, hogy nem kellene kinyírni a legjobbak alkotóképességét, de ezt kurvára nem tudta belátni a politikai-gazdasági elitnek hazudott embertömeg az előző 30 évben, szépen működött a Peter-elv. Nyugaton nem ekkora balfaszok, ezt csak errefelé látom. Nagyon sok mérnökkel, tanárral találkoztam nyugaton, aki nem akart beledögleni Európa szegényházába, és dobbantott, mert elhitte az európai álmot. Persze, mivel a fogadó ország elitje nem balfasz annyira, hogy ne adja meg egy jó képességűnek azt, hogy termelje a gdp-t. Elvégre tudja, hogy mi az az uralom, és mi a hatalom. Mivel dolgozni nem akar, uralmon akar maradni, ezért jól bánik a hatalommal. Ilyen kurva egyszerű ez.
Lázár belemondja a valóságba, hogyha nem tudja megnyerni a fidesz a vidéki fiatalokat, akkor bukták 22-őt. Felemelik Öcsike nettóját 300 000 körülire, gyakorlat nélkül. Ekkor az apuka, aki 25 év tanárság után keres 178 000 nettót, azonnal az összeborulásra szavaz, anyuka, aki a helyi kórházba ápoló 15 éves gyakorlattal, 145 000 nettóért, az is az összefogásra fog szavazni, a nővére, aki egyetemi diplomával Berlinben tolja az ipart irodai melóban, az meg pénzeli a családot, azt mondja, hogy húzzatok a picsába onnan el a faszba. Sok ilyent látok. A kérdés az, hogy mit lehet csinálni, mit lehet egy ilyen helyzetben tennie Lázárnak, aki azt mondja, hogy a mezőgazdaságnak, és az élelmiszeriparnak versenyképesnek kell lennie?
Szerintem fél évük van arra, hogy erre gombot varrjanak, és másik 4 hónapjuk arra, hogy megmutassák a csodát a vidéki fiatalságnak, továbbá fél év, hogy felfuttassák, és bemutassák az eredményeit.
Erre lehet gombot varrni, csak ügyesen kellene ezt csinálni, és nem elég, ha lölőt visszavonják a második vonalba, ettől nem lesz szegényebb, meg nem lesz belőle Robinhood. Legyen new kgst a német elvtársakkal, de kellene egy new deal, ahol Jancsika is szóhoz jut.
Pl. ha vállalkozni akar, kapjon éves 30 millát 5 évig ingyen, vissza nem térítendő támogatást Ő is munkahelyenként, mint a német elvtársak.

Laptop7712 2020.10.19. 07:34:14

@cvsvrs: Pl. elekezdték lebetonozni a Balatont, ahogy kell. Na de vannak helyi anomáliák vele kapcsolatban, lásd Csopakon. Oszt ez megmutatja, hogy a Balaton az nem Rodosz.
süti beállítások módosítása