1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.09.29. 09:29 HaFr

Merkel és az EU-Bizottság idiotizmusáról

Bundeswehr-Affäre: Merkel verteidigt von der Leyens Vorgehen

Tegnapi hír, hogy az EU német vezetéssel dobta a jogállami klauzúrát a következő költségvetés feltételrendszerének kialakításából, és bár van erre hihető magyarázat, a mai német lapok egyértelmű ítélete szerint Orbán (ismét) legyőzte Merkelt. Az ember csak csodálkozik, hogyan lehet ez..., de ebbe nagyon nem tudok belemenni azon túl, hogy az EU-országok közötti messze legerősebb kapocs a kezdeti reményekkel szemben már csak gazdasági, ezért minden gazdasági érdekekre redukálódik (összhangban egyébként az évszázados német külpolitikával), és ahol ez történik, ott erkölcsről, politikai értékbeli és kulturális kohézióról csak igen esetlegesen lehet beszélni. Ez utóbbiak a gazdasági érdekekkel való konfliktusaikban rendre vereséget szenvednek.

Lehet erre azt mondani, hogy "majd meglátod, hosszú távon Merkelé a győzelem", de hát hosszú távon mind halottak vagyunk. Se Merkel nem látja a hosszú távot, se senki; amit látnak, az legföljebb a saját rövidtávú céljaik és az ezekhez rendelhető politikai taktika. Nem beszélve arról, hogy az erkölcsi, értékbeli és kulturális szempontok folyamatos megsértése nem múlik el nyomtalanul. Az Európával kapcsolatos értékillúziók a múlté, miközben egyébként a kontinens versenyképességben, innovációban és gazdasági erőben is folyamatosan mind nagyobb hátrányba szorul az USA-val és Kínával szemben. Magyarul ami kapunk cserébe Orbán elviseléséért, az a mérleg másik serpenyőjének a könnyűsége: mindkét világból a rosszabbik.

Mai hír, hogy Orbán lemondásra szólította fel az EU-Bizottság elnökhelyettesét (!), Vera Jurovát, a magyar kormányzattal szembeni kiritkája, különösen annak egyik kitétele miatt, miszerint Orbán "beteg demokráciát" épít. Orbán egy napi gondolkodás és az egyik samesza tegnapi bemelegítő méltatlankodása után ezt természetesen a nemzeti ellenállás újabb témájává tupírozta, mondván, Jurová a magyar népet támadta meg.

Nagyon nagy baj, újabb -- minőségi -- ugrás ez az EU bomlasztásában, nyilván felbátorodva Merkel és a Bizottság erkölcsi-politikai korrupciójától és elterelendő a figyelmet az erősödő hazai kormányzási válságról. A helyzet az 1930-as évek folyamatosan agresszív német Európa-politikájára és a mindenkori hülyék válaszára (appeasement) emlékeztet. Miközben természetesen Jurovának igaza van a szokásos külső megfigyelői felületesség ellenére. Kíváncsi vagyok, melyik ellenzéki párt lesz olllyyy bátor, hogy Jurová mellé álljon, netán ezt értelmesen és hathatósan tegye, a kérdésből alapvető választási alternatívát építve. Szkeptikus vagyok, ismerve a felhozatal minőségét.

Az idiotizmus ógörög eredetű szó, kezdetben a politikától elforduló (kizárólag magánéletet élő) szabadokat illették ezzel, én inkább a latin (római kori) kiterjesztését, a képzetlent, a belátóképességet nélkülöző embert értem alatta, amikor a címben alkalmazom.

296 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6516219366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

parasztbarack 2020.09.29. 10:59:18

10 éve minden alkalommal fölröhögök azon, mikor a töketlen patyomkin ellenzék, meg a progresszív talibán romkocsmaértelmiség a nyugattól, főleg a fritzektől várja, hogy megdöntse az Orbán-rezsimet.

Azoktól a fritzektől, akiknek a gazdasági érdekeit maximálisan kiszolgálja Orbán. Akkor leírom ezredszer.

A nyugati világban az olichgarháknak vannak kormányai.
Amíg ezek az olichgarhák jól érzik magukat Magyarországon, amíg ki van nyalva a seggük, amíg tömik őket a mi adóforintjainkkal, amíg éhbérért dolgoztathatják a magyar munkavállalókat, akiket senki és semmi nem véd, amíg kedvük szerint változtatják a jogszabályokat, amíg közvetlenül felhívhatják a miniszterelnököt, vagy a külügyminisztert.....addig ezek a multik védeni fogják Orbánt cserébe.
És nincs olyan fritz kancellár, aki szembe merne menni a fritz gazdasági érdekekkel.

Szóval Orbán még nagyon sokáig fog uralkodni. Mert sem a patyomkin ellenzék, sem a romkocsmaértelmiség nem alkalmas arra, hogy leváltsa.

DrGehaeuse 2020.09.29. 12:21:27

@inkább sírnál vincent:

Ebben van valami.
Businness as usual. Nincs itt semmi látnivaló.

Az orv-bán féle kner rezsim rendkívül jól hiteti el a nép "eccerű" gondolkodású (értsd: a gondolkodást sztereotípiákra és sémákra redukáló) jelentős részével (épp annyival ami az aktuális 2/3-os többség trükkös legyártására elegendő számú szavazatot ad le a megfelelő időben) hogy "kurucz" hatalom. Ha lop azt "nekünk" lopja, pénztároslőrinzgarancsinyerges a magyar érdekekért gazdagszik az adónkból stb. Ugyanakkor minden idők leeginkább "labancz" politikáját hajtja végre a gazdaságban.

Az ellenzék nagy hibája, hogy nem ezt próbálja leleplezni, hanem csak a helyére akar kerülni, hogy legalább akkora "labanc" legyen mint orv-bán.
Cserébe semmi értelmeset nem kínál.

DrGehaeuse 2020.09.29. 12:26:25

@poszt:

Kit érdekel Jurová?

parasztbarack 2020.09.29. 12:57:16

@Reding Roli:

A zindexet állítólag kilóra megvette a patás. Vagy akkor most mégse? Csak a hiszti, mg a cirkusz kellett?

Bogomil 2020.09.29. 12:58:50

Vajon miért nem válaszol Jourova úgy, hogy mondjon le Orbán? Az Európai Bizottság tagjai mintha saját maguk sem bíznának legitimációjukban, amit pedig a tisztességes választással létrejött Európai Parlament erősített meg.

Reding Roli 2020.09.29. 13:16:18

@inkább sírnál vincent: Valóban átvettèk az Indexet, de az nem azt jelenti , hogy máról holnapra át lehet konvertálni politikailag...Egyrészt , az addigi üzleti modell a kormánykritikus, de nem szèlsősèges szemlèlet volt, ez nem merik rögtön feladni , hiszen ez hozza a nèzettsèget...Közben jön a Telex is ,mint rivális...Annyi fog törtènni az Indexnèl, hogy lesznek majd idővel mèrsèkelt kormánypárti cikkek is , vagy ami nagyon Orban- kritikus, azt nem engedik ki ( talán ..) A kormánynak èppen elèg az INDEX "finomhangolása " nem pedig a beszántása, sőt, èppen az a jó...

Moin Moin 2020.09.29. 13:47:26

1.) A német eu-s soros elnökség nem "dobta a jogállamisági klauzulát", hanem csupán felcserélte azt, hogy egy ilyen "jogállamiság-büntetés" esetén mihez kell a kétharmad: a folyamat megakadályozáshoz-e, vagy az elindításához.

Ezt sokan alapvető változtatásnak tartják - pedig ismerve az EU-Bizottság és az EP közötti együttműködés szabályait nyilvánvaló, hogy a büntetés megakadáylozása ygakorlatilag lehetetlen az EP hozzájárulása nélkül. Magyarán: a német javaslat védtelenül hagyja Orbánt - csupán a "halálos ítélet" kimondását a nehezen összehozható bizottsági helyett a nagyon is valószínű ep-s szintre tolja át.

Még azt is mondhatnám, hogy ez egy "ravasz" megoldás!

2.) A német politikának korántsem mindig a gazdaság volt a középpontjában: valójában ez ott meglehetősen új jelenség. Kb. azóta igaz, mióta "a zsidók háborúznak, a németek meg kereskednek":-)

3.) Épp most ettem meg a töltött gombafejeket sonkával, friss Goudával és baconnal... Erre te iderakod elém Merkel és Ursula képét. Nincs szíved!

chrisred 2020.09.29. 14:24:41

@Reding Roli: Szép lassan, ahogy a békát szokás megfőzni, egy-egy elszórt cikk a megújuló Magyar Krónikáról, az Északi Áramlat fontosságáról, aztán változnak az arányok tovább és tovább.

ijontichy 2020.09.29. 14:25:12

@poszt: "hogy Orbán lemondásra szólította fel az EU-Bizottság elnökhelyettesét" Ez hiba - ahogy az EU-porond reflektorfényébe kimerészkedés mindig is az volt (dehát a félművelt stöpszli sose volt rest "megpróbálni az szabályt", miszerint "vajjal a fejen ne kóvályogj a napon"). Mivel a sajtó errefelé precízen teszi a dolgát, a német (meg úgy általában EU) politikusoktól előbb-utóbb saját választóik fogják kikövetelni a szemtelen kis alcsúti röfi megrendszabályozását. Azért a 80M németből elég kevés az ABM... részvényes.

@Reding Roli: Mindeközben stigmapetya kurvára érzékeny ám (avagy az EU-s kettős mérce ellen röfögő vityát végre valaki pofánvághatná úgy istenigazából)
index.hu/belfold/2020/09/29/vadat_emelt_az_ugyeszseg_fekete-gyor_andras_ellen/

@DrGehaeuse: Business as usual. Igen. Csak azért "dum spiro, spero...". Aztán feltápászkodom, és leápolom a pofámat a következő esésig :-(.

Bevallom 6+ év alatt se tudtam kiigazodni Merkelen, a legkisebb mértékben sem. Most akkor hajlott korára kitört rajta egy kis DDR-nosztalgia, szimplán német gazdasági érdekeket képvisel, vagy valami roppant türelemmel és körmönfontsággal (ld. Piszkos Fred) kavarja?

Reding Roli 2020.09.29. 14:27:27

A blogposzt tèmájára reagálva: abban látom a problèmat, hogy EU - szinten is újra kellene definiálni a jogállamiság, a demokrácia kritèriumait ès ezeket meg kellene újra hirdetni. Fel kellene lèpni az olyan tèves ès káros nèzetek ellen, amit Varga Judit vall: A jogállamiság nemzeti sajátosság " - hiszen azzal , hogy belèptünk az EU- ba vállaltuk hogy megfelelünk a közös alapèrtèkeknek ès nem az egyèni , sajátos , nemzeti utat járjuk... Az alapszerzősès azt mondja , vannak közös alapèrtèkeink ès minden tagállam együttesen ès öszintèn törekszik a jogállamiság megvalósítására , az alapvető szabadságjogok minèl jobb èrvènyesülèsère, a felsègterülèn...
A közös európai èrtèkeket kellene megfogalmazni újra, hogy melyek az explicit demokrácia- kritèriumok...
Magyarország esetèben sem rèbuszokban kellene beszèlni, hanem feketèn- fehèren, röviden leírni az alapvető rendszer- problèmákat :
- A legfőbb közjogi mèltóságok mind elvhű pártemberek , nem a nemzet , hanem az állampárt èrdekeit testesítik meg , a hatalmi ágak nincsenek elválasztva , így a főhatalomnak nincs demokratikus kontrollja...
- A mèdia szabályozása rossz , a Mèdiatanacs nem a társadalmon , hanem egy párt èrdekeinek a szószólója, nincs ellenzèki tagja...
- Az állam ès az állampárt tevèkenysège teljesen összefonódik, az állampárt közpènzekből mèdiabirodalmat gründol...(KESMA)
- A kormány erőszakkal fellèp a civil szervezetek ellen, mondván hogy azok a "haza ellensègei" - holott egy plurális demokraciában normális módon elfogadott tevèkenysègeket folytatnak ...
- A kultúra, a művèszet , a tudomány erőszakos állami átalakítása ellen is fel kell lèpni EU- szinten ,hiszen ezen szfèrak szervesen ès autonóm módon kell hogy fejlődjenek a MINDENKORI hatalomtól függetlenül...

Számos explicit támadási pont van , amelyekkel könnyen sarokba lehet szorítani az orbáni rendszert, ès ezeket a tèmakat kell folyamatosan a felszínen tartani, a társadalmi diskurzus közèpontjaban állítani , ez lenne most az ellenzèk feladata ...
A nèmetek úgysem fogják Orbánt elmozdítani , a politikai pávatánc ami most van, csak az átlagpolgárnak szól, amíg Orbán kiszolgáltatja a magyarokat , addig a nèmeteknek megfelel a politikájuk ..10 milliárdos támogatás a multiknak , 370 forintos euró, megnyirbalt munkavállalói jogok , stb....
Tènyleg idióták vezetik az EU- t, az nem kèrdèses ...Elvtelen, tehetsègtelen megalkuvók- de az Európai Parlament nem hagyja magát !

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.29. 14:56:24

@Moin Moin: Akkor ezt a ravaszságot nem mindenki látja az illetékesek közül: "Im Europaparlament hat der Kompromissvorschlag der deutschen Ratspräsidentschaft laute Kritik hervorgerufen. Abgeordnete bezeichneten den Vorschlag am Montag als Zeichen von „Feigheit und Prinzipienlosigkeit“ und als „Unverschämtheit“. Die Bundesregierung gehe auf Kuschelkurs zu Ungarns Regierungschef Viktor Orbán und zum Vorsitzenden der polnischen Regierungspartei PiS, Jaroslaw Kaczynski, kritisierte etwa der Abgeordnete Moritz Körner (FDP)." a Weltben

parasztbarack 2020.09.29. 15:02:25

@ijontichy:

Szép kívánságlista. Majd küld el a mikulásnak.

2020.09.29. 15:06:45

@Moin Moin:
az exportnak kitett német gazdaságot momentán az usa és kína akarja hazavágni. ha egy ilyen helyzetben kereskedelmi háborút indítanának a magyarokkal, törökökkel és az oroszokkal valamint izraellel, akkor csak tessék. ez lényegében német egység megszűnését jelentené. vagy akár németország megszűnését. ez echte német 50-55 éves öreg. a német egyetemek elég jók. de azért a britek jobbak. és az amerikaiak sokkal jobbak európából svájc bejelentkezhet a vezető szerepre. németország semmiben se elég jó. kereskedelemben ausztria is jobb. ha a német diplomácia teszetoszáskodik. és a másik végletbe átcsapva mindenkinek neki akar menni, akkor csak tessék. ebből a hidegháború egy új fejezete következne. cudar idők. németország nem először őrülne meg.

2020.09.29. 15:22:06

@Reding Roli:
az összes tévé és rádióadó egy uralkodó néppárt kezébe kerülhet. akár az összes nyomtatott és online sajtótermék addig, amíg van internet. az a szabad média. és nem az rtl klub. orbánnak is azt kellene mondania, hogy vagy lecserélik egy barátibb sat1 csoportra, vagy hazavágja a német nagykereskedőket. a gyáripart nem, de a német kereskedőket elküldheti a francba feltéve, hogy a kereskedelmi médiában nem vágnak rendet. aztán értem persze, hogy a bertelsmann-t nem ők vezetik, hanem az amerikai demokraták. engedjék már meg, hogy orbán oldalvágjon. ha ezek nem tudták megbuktatni 11-ben, vagy 14-ben, akkor 15 után már ne akarjanak semmit se. az ellenzéki pártok menjenek a francba.

magyarország az európai unió szuverén tagállama. a magyar nemzeti kormánynak jogában áll megvétóznia akármilyen nemzetközi média konglomerátumnak a működését magyarországon. nem az a demokrácia, hogy a cnn irányít. még csak nem is az amerikai demokrata párt. vagy a soros alapítvány. hanem néhány firkász.

parasztbarack 2020.09.29. 15:23:57

@Reding Roli:

Egyet értek.

Minden parlamenti választást addig kell megismételni, míg nem a liberálisok nyernek. Mert csak akkor lesz demokrácia.

Igenis be kell tartani az eju közös alapértékeit. Már csak azt kellene tudni, mik azok, és hogy ezeket ki határozza meg. Mert legjobb tudomásom szerint nem gyarmatnak, hanem tagnak léptünk be.

Bizony meg kell határozni a demokrácia kritériumait. Természetesen az nem lehet a demokrácia kritériuma, hogy elismerjük egy szabad választás eredményét, ha azon nem a liberósok nyertek. Mert mint fentebb írtam, az nem demokrácia.

Vérlázító, hogy a közjogi méltóságok a kormány emberei. Ilyen 2010 előtt nem fordulhatott elő.

Borzalom, hogy ma már oda jutottunk, hogy a médiában nincs elsöprő liberális uralom, mint 2010 előtt. Igaz, van net, na meg lehetne egy kicsit vegyülni a plebsszel, de ugye a snassz, meg ahhoz ki kellene mozdulnia romkocsmákból. Micsoda dolog az, hogy vannak kormányközeli médiák! Médiája csak a progresszív talibán ellenzéknek lehet! Ha nincs rá pénzük, mert gyuribá' nem ad, akkor vegyen nekik a kormány.

El a kezekkel a civil szervezetektől! Mindenki civil, akit soros, vagy más külföldi szervezetek, kormányok pénzelnek.

Éljen az Európai Parlament! Kinek másnak lenne joga semmibe venni a magyar emberek választását, ki bírálhatná felül a magyar választási eredményeket, ki más büntethetne többmillió magyart, mert nem felet meg az európai alapértékeknek. Szerintük.

Éljen a liberális demokrácia!!!!!!!!!!!!

2020.09.29. 15:32:13

@Reding Roli:
budapestról lófasz jóska ír egy véleménycikket a washigton post-ba. és erre reagáljon a magyar diplomácia. ez egy vicc. értem, hogy volt egy időszak, amíg ez ment. az illetőnek megfelelő pedigrével kellett rendelkeznie. faji alapon. csak ezt a világot újabban nem az amerikai demokrata párt irányítja. és elég lesz kiegyezni izraellel. de a soros alapítvánnyal nem kell egyezkedni. ők nem hatalmi tényezők. kapaszkodhat beléjük az ellenzéki pártok, a tudományos akadémia. lölő yachklubja fizet soros alexnek egy medencés bulit. és a hatalmi tényező az usa, az orosz és az izraeli kormány.

és nem az telex meg lófaszkarika. nem ők az ellenőrző hatalom. mivel ebbe a pozícióra sincsenek megválasztva. hanem valódi függetleneknek kellene kiválogatódni. hacsak gurmai zita meg nem reformálja az mszp-t. mert már a bajnai-oszkó tandem se áll össze. nincs mögöttük háttérhatalmi pénzember. nem mondják azt, hogy gordon te leszel a miniszterelnök. nem fúrja meg meseházy. nem működik ez az elképzelés. aztán az, hogy fidesz ebben a formában meddig létezhet az egy másik kérdés. mert maga a kormányzás is reformokra szorul.

parasztbarack 2020.09.29. 15:37:34

@Reding Roli:

És akkor röviden, hogy meg tudd érteni.

Nem az eju feladata "fölszabadítani" Magyarországot. Nem azért szavaztuk meg a belépést, hogy Brüsszelből diktáljanak nekünk.

Nem tetszik a patás? Nekem se. De akkor le kell váltani. Na ez sem az uju feladata, hanem a választóké. És a választók döntést el kell fogadni az ejunak is, meg a libernyákoknak is. És amíg ez a degenerált, töketlen, ezerszer lejáratódott progresszv talibán patyomkin ellenzék lesz az alternatíva, addig borítékolhatóan Orbán marad. Mert így döntenek a választók.

MERT ERRŐL SZÓL A DEMOKRÁCIA.

chrisred 2020.09.29. 15:41:50

@inkább sírnál vincent: "Nem azért szavaztuk meg a belépést, hogy Brüsszelből diktáljanak nekünk."

Hogy ki miért szavazta meg a belépést, a saját magánügye. De a belépés következménye, hogy bizonyos kérdésekben a döntést a választók a magyar állam helyett az Európai Unióra delegálták.

Moin Moin 2020.09.29. 15:44:13

@HaFr: A lényeg az utolsó 3 betű: "FDP".
(Magyarázat: A liberáis frakció keresi a helyét.)

2020.09.29. 15:50:10

érdemes megnézni ebbe a cikkbe ágyaztott videó első néhány másodpercét.
index.hu/belfold/2020/09/29/egy_ket_evvel_ezelott_elhajitott_fustszoro_miatt_emeltek_vadat_fekete-gyor_andras_ellen/
azonnali, index, momentum mindenki meg van. szuper. mérce is. bakker, ezek nem független sajtótermékek. nincsenek ilyenek. és a jelenkori médiaviszonyok között nem is lehetnek. vagy ezek győzzék meg a gyügyei parasztokat, hogy itten úgy üldözik a fekete győr andrást és egész családját, hogy csak na. hiszen forintban évi százmilliós fizut kaphat a papa, andrisnak is csurran cseppen. és jaj szegény kis üldözöttek. ha ezt beveszi a nép, mert ezt harsogja az rtl klub, akkor legyenek ezek. vagy ha nem, akkor ezeket kell elzavarni. ellenzéket kell leváltani ahhoz, hogy normális országot lehessen építeni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.29. 15:55:14

@Moin Moin: nem akartalak fárasztani a többi cikkel és a többi megkérdezettel... SDZ, NZZ, FAZ

2020.09.29. 16:01:04

@Moin Moin:
lényegében az európai néppártnak el kell döntenie, hogy összeáll-e a skandináv szélballal és az álliberális marcon-nal és ez esetben orbán és haverjai jelenleg formájában szétverik az eu-t. ebben érdekeltek a britek és svájc. a norvégok is. mert nekik egy skandináv fed kellene és nem frankfurtból vezérelt szalmabábok. rajna vidéken szociokulturális szemetje a francnak se kell. a franciáknak se. a német elnökség dönthet. ezt az egészet szétverik. vagy nem lépnek semmit. döntsön a nép.

Moin Moin 2020.09.29. 16:04:38

@HaFr: Kérdés: ki finanszírozná a felsorolt lapokban futó hirdetések zömét, ha nem a német nagyipar?
A hirdetések fedezetét nem a FAZ szerkesztőségében kávézó entellektüelek/szakértők hozzák össze, hanem az Audiban robotoló magyar Orbán-alattvaló.
Mindaddig, amíg Orbánnál nincs biztonságosabb megoldás, addig az Audi rá szavaz - a FAZ meg írhat, amit akar.

Németorzság és annak kancellárja pedig nem a Megmentő Igazságangyal. Nem tőle kell várni a "szebb jövőt". Ha az belső (magyar) munkával, szövetrkezéssek, gondolattal nem hozható el, akkor marad a sodródás. Merkel megtette azt, amit maximum lehetett.

2020.09.29. 16:19:16

@Moin Moin:
ezért jobb egy fokkal a magyar sajtómodell. a hirdetések fele kormányhirdetés. tartsál távolságot. mossál kezet. hordjál maszkot. 1 oldal. mvm. még 1 oldal. olvass origót. 1/2 oldal. ezek ma a hirdetések. meg az, hogy napilap kézbesítőket keresnek. és szinte csak jó hírek vannak. dzsudzsák balázs gólpasszt adott a magyar nb2-ben. és még ezt is részben a magyar adófizetők pénzelik valamint és a schaeffler. a gyáriparosok és a kormány. a magyar sajtóban médialakájok és rezsimszolgák vannak és nem holmi libernyákok.

2020.09.29. 17:43:35

@HaFr:
pont ez nem világos. hogy európában a bankárok vagy a gyáriparosok uralják a városi sajtót. ez az, ami nem egyértelmű.

2020.09.29. 18:02:11

@HaFr:
és ha a faz-t lenyomja orbán, akkor nyilván a frankurti bankároknak sincs elég hatalmuk. és jöhetnek a kisebb föderációk. nyilván a skandináv fed majd pénzt nyomtat azért, hogy a szociális vívmányokat megvédjék. a francia azért, hogy a köztársaság szabadaságát megóvja. a kis visegrádi és a lengyel azért azért, hogy a nemzeti függetlenséget. és ha ezt elfogadják a németek azzal, hogy ők adják az európai járműiparban a főalkatrészeket, akkor kis hazájában minden vezető politikus előadja a népének tetsző szólamokat. és ez lesz a demokrácia. az európai központi bank elveszti a hatalmának a felét. persze ők elmondják, hogy a globális befektetéseket megvédik. és így "mindenki jól jár". csakhogy ebből a politikai pragmatizmusból kvázi egypártrendszerek következnek. az intézményesített csalást valamilyen vezéreszmének megfelelő szólamokhoz rendelik. merkel a kereszténydemokrácia diadaláról értekezik. csak így az olaszok könnyen meghirdethetik az újfasizmust.

sync 2020.09.29. 19:16:50

Attól tartok, hogy lustaságunkat és gyávaságunkat vérrel fizetjük meg.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.29. 20:36:31

@sync: A nyugati civilizációban jelenleg három kulturális tábor van: 1.) az ateista-tudományos-gnosztikusok 2.) a nietzscheánus-biológiai-újpogányok és 3.) a transzcendens teisták. A jelek szerint sok helyen a nietzscheánus-biológiai-újpogányok lenyomják az életképtelen ateista-tudományos-gnosztikusokat, amely párharc egyre inkább egy civilizációs összeomlásnak tűnhet. A magyar ellenzék sem tudja eldönteni, hogy miben hisz, mi a világképe és miért harcol. Ennélfogva az ellenzék egy ateista és gnosztikus, erkölcstelen familista csapatnak tűnik, amely semmit sem tud nyújtani a jelen állás szerint, csak érzelmi revánsot a Fidesz mondjuk ténylegesen sokakat halálosan megsértő politikája és kommunikációja miatt. Ennél viszont több kell. Pl. transzcendens világnézeti háttér.

sync 2020.09.29. 21:20:53

@Főnix Oszlár Gazdag: Miért gnosztikus? Ez nem vallási kategória? Hogy jön az ateizmushoz? A katolikusok már rég kiírtották a gnosztikusokat.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.29. 21:39:44

@sync: Áááá, a felvilágosodást áthatották a gnosztikus tanok és a mai napig jelen vannak. A gnoszticizmus a modern nyugati liberalizmus transzcendens háttérideológiája, például a szabadkőműves tanok nagyon erős gnosztikus hatást mutatnak. A gnosztikusok szerint a létező világ gonosz, Isten egy szadista balfacán, minden lélek egyenlő, a test csak egy illúzió és a tudás képes kiszabadítani az embert a materiális fogságából, azaz a tudás szabaddá tesz.

white999 2020.09.29. 22:26:56

@inkább sírnál vincent: Nem az eju feladata "fölszabadítani" Magyarországot. Nem azért szavaztuk meg a belépést, hogy Brüsszelből diktáljanak nekünk.

Nem tetszik a patás? Nekem se. De akkor le kell váltani. Na ez sem az uju feladata, hanem a választóké. És a választók döntést el kell fogadni az ejunak is, meg a libernyákoknak is. És amíg ez a degenerált, töketlen, ezerszer lejáratódott progresszv talibán patyomkin ellenzék lesz az alternatíva, addig borítékolhatóan Orbán marad. Mert így döntenek a választók.

MERT ERRŐL SZÓL A DEMOKRÁCIA.

Ugyanakkor az Eu ból érkező pénzek nélkül a patás 4 max 8 évet lett volna hatalmon, mert nem lett volna miből finanszírozni a haverokat és a hatalom megtartását. Tehát közvetett módon eu a pénzosztással és azzal, hogy nem tudja, akarja ellenőrizni annak elköltését beavatkozik a választásokba. Sőt örül, hogy az német autógyárakat tömik pénzzel. Önerőből a patás ideológián kívül nem tudna semmit nyújtani a választóinak ami az ellenzékhez képest nem kevés de egy sikeres választáshoz viszont igen.
Tehát végül is az eu a királycsináló a történetben. Én értem, hogy a választó korú lakosságtól elvárod, hogy ezen ismeretek birtokában döntsön de ezt átlátni még a magasan kvalifikáltak részéről sincs feltétlen igény. A mindennapi megélhetéssel küzdök pedig biztos lehetsz benne, hogy nem fogják fel, hogy egy utópisztikus országban egy korrupció nélküli társadalomban amely az oktatásra egészségügyre és a szabad versenyre helyezi a hangsúlyt a rendszerváltozás óta eltelt idő alatt tényleg megközelíthette volna Ausztriát. Tehát a cél egy erre közelítő berendezkedés elérése lenne. Arról a nem elhanyagolható tényről nem is beszélve, hogy a permanens hadban állás helyett nyugodtabban lehetne élni, ami az életminőség szempontjából lenne fontos.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.30. 08:44:58

A magyar nyelv szárnyalóan gazdag, és én meglehetősen jó hatásfokkal használom fel az adományait, de teljesen csődöt mond a fantáziám és a nyelvkészségem, amikor azt próbálnám meg kifejezni, hogy miféle tehetetlen, fogvicsorogtató dühöt érzek én akkor, amikor ezek a pengeszájú, kegyetlen tekintetű csicska nertálibok, mint ez a nevezett humanoid a posztban, a Mester szavait visszaböfögve arról kezd ocsmány cinizmussal és véresen átlátszó mocskos aljassággal hadoválni, hogy Vera Jurová megtámadta a magyar népet. A magyar népet. Aha.

Reakcióm hű tolmácsolását inkább Tommy Lee Kones halhatatlan és kultikus jelenetére bízom:

www.youtube.com/watch?v=0tzO7wqk2m0

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.30. 08:46:25

@zord íjász: Kones=Jones, a kutya megint lökdösi a kezemet...

2020.09.30. 09:36:45

@white999:
az eu-ból érkező pénzekért cserébe magyarország megnyitotta piacait.

az árupiacon vámmentességet ad az eu-s termékeknek. miközben az eu vámokkal sújtja a többi államot. az európai gazdaság csak korlátozottan versenyképes.

magyarország megnyitotta a munkaerőpiacát. az eu vállalatok munkahelyteremtő támogatásokat kapnak a magyar kormánytól. és egyébként az eu anélkül viheti el a munkaerőt, hogy az oktatás, vagy a szakképzés költségeibe közvetlen egy kanyi vasat is fizetne. ez ügyben tartozik az eu a magyar oktatási és szakképzési rendszernek. és visszamenőleg.

magyarország megnyitotta a tőkepiacát. szabadon beváltható az euró. beválthatná a jegybank is. az állami bankok. és ebből lehetne finanszírozni az adósságszolgálatot. az állam tőkepiaci tevékenységéből. ami jelenleg szintén tiltott. ez ügyben az európai unió jogrendjén kellene változtatni.

és nem utolsó sorban az eu támogatások többsége jelenleg is európai (elsősorban német) vállalatokhoz kerül vissza. németország a legnagyobb befizető és kifizetőhely is egyben. ha nyugat-európának (különösen németországnak) nem lenne elemi gazdasági érdeke a visegrádi országokatt az unióban tartani, akkor régen kizártak volna bennünket.

2020.09.30. 09:45:56

@zord íjász:
vera jurová azt mondta, hogy magyarország beteg demokrácia. ezek szerint a magyar választók többsége nem az egészséges nemzeti érzülettel szavazza meg inkább lölőt, mint soros alexet. azért, mert utóbbit valakinek ki kell fizetni. és ahhoz kell egy pártpénztáros. és közben elég sok tökfej jól lakik. de valakinek vissza kell foglalnia a fővárost. azzal, hogy a fideszt le lehet váltani. és ennek érdekében az ország településeinek döntő többségén a választók fidesz-függetlenek kombóra szavaznak.

csak ez budapesten egy magyar hagyománytól elszakadt, a magyarokkal együttérzést nem mutató magát nyugatosnak, baloldalinak, liberálisnak, demokratának csoportosulás nem fogadja el. minden módon igyekszik lejáratni az országot. és ezért a fidesz az országos közintézmények vezetői posztjaira pártpolitikai alapon választ ejtőernyősöket. és az orbánnal 93 óta (azaz több, mint 25 éve brutális módon ellenséges médiát) felvásárolja (amikor a fideszben a haverok nem nyúlt le ennyi közbeszerzést, akkor is ugyanúgy ekézték orbánt, semmi különbség nem volt, egy fasiszta diktátornak tartották 93 tavasza után, előtte meg csodálatos személyiségnek. nyilvánvaló volt, hogy autokratikus, autoriter, autonóm személyiség, mint a legtöbb tehetséges ember).

chrisred 2020.09.30. 09:47:39

@cvsvrs: "magyarország megnyitotta a munkaerőpiacát. az eu vállalatok munkahelyteremtő támogatásokat kapnak a magyar kormánytól. és egyébként az eu anélkül viheti el a munkaerőt, hogy az oktatás, vagy a szakképzés költségeibe közvetlen egy kanyi vasat is fizetne."

Érdekes megfogalmazás, mert 1990 óta bármelyik ország "elviheti" a magyar munkaerőt gyakorlatilag korlátozás nélkül, amelyikkel a magyar állam kettős adózást kizáró egyezményt kötött. Az uniós csatlakozás és a munkaerőpiac megnyitása csak annyit jelentett, hogy a fogadó ország nem válogathat a másik uniós országból érkező munkaerőből, hogy neki mire van szüksége (mint ahogy Magyarország jelenleg megteheti az Ukrajnából vagy Vietnamból érkező munkaerő esetén), hanem nem tilthatja meg az uniós polgárnak, hogy munkát vállaljon az ország területén.

chrisred 2020.09.30. 09:50:14

@cvsvrs: "és nem utolsó sorban az eu támogatások többsége jelenleg is európai (elsősorban német) vállalatokhoz kerül vissza."

Amiért az a vállalat áruval vagy szolgáltatással fizet.

"ha nyugat-európának (különösen németországnak) nem lenne elemi gazdasági érdeke a visegrádi országokatt az unióban tartani, akkor régen kizártak volna bennünket."

Nincs mód kizárni egy tagállamot, ez már akkor létező szabály volt, amikor a keleti bővítésnek még a gondolata sem született meg.

2020.09.30. 09:51:32

@zord íjász:
és ezt a vera jurová-t erre a posztra orbán haverja babis jelölte. ez a hölgyike talpnyaló volt prágában és most brüsszelben.

2020.09.30. 09:52:50

@chrisred:
na jó, de lehetne venni árut venni a nagyvilágból is. az eu leginkább csak eu-s eszközbeszerzést támogat. amivel nagyrészt a németek járnak jól.

chrisred 2020.09.30. 09:59:07

@cvsvrs: Igen, csak ahhoz a magyar adófizetők pénzét kellene költeni, és nem azt, ami a nyugati nettó befizető országokból érkezik az uniós költségvetésbe.

2020.09.30. 10:07:45

@chrisred:
high tech iparban, mikorelektronikában és biotechnológiában az eu már régen nem piacvezető. előző generációs gépgyártásban igen. de úgy egyébként nem. a betelepülő gyáripar félautomata gépsorokat ad el kedvezményesen a helyi beszállítóiknak. ehhez adja az eu a támogatást. és a magyar kormány a vissza nem térítendő támogatásokat. ennek a rendszernek németország a haszonélvezője. a közös pénznek is egyébként. nyilván nem célja a visegrádi országoknak az, hogy a német gazdaságot bedöntse. de ha németország mondvacsinált jogállami kritériumokkal fenyegeti azt a térséget, amire rászabadította a kommunizmust és a fasizmust. hitler nem rómában és marx nem moszkvában működött teljesen szabadon. de megértjük a német népet, megértjük az érzelmeiket és szerintem a magyaroknál jobban nem érti őket senkit. és németország valódi értékeit jobban a magyaroknál kevesebben ismerik és tisztelik. de ha ez nem elég jó, akkor kérem. döntön merkel mutti és orsolya tánti.

2020.09.30. 10:17:53

@chrisred:
ezért orbán se akar kilépni az unióból. ennek a rendszernek a haszonélvezői a kormányközeli cégek. ügyes üzletemberek. nyugaton a multinak nincs meg a gazdasági miniszter követlen telefonszáma. hanem vannak lobbicsoportok, akik elérik az állami illetékest. és a korrupció több pártra oszlik szét. a fideszben nem szaroznak. a fidesz is lehetne egy sokpárti koalíció. van benne egy radikális népi nacionalista irányzat. ez a jobbos kormányzat. de van egy mérsékelt, középutas kifejezetten européer városi önkormányzati kör. és vidékies népi baloldala. eljátszhatnák, hogy ez három párt.

2020.09.30. 10:24:05

@chrisred:
meg annyit jelenti, hogy a munkaerőt kiképzik. és az eu (döntően a német) igények szerint. az európai unió kulturálisan másról se szól szinte csak arról, németország levehesse a náci billogot. és ezt úgy kívánják megtenni, hogy magyarországra és lengyelországra ütnék rá.

érti mindenki, hogy budapesten van egy szemét ellenzék, az egykori náci családok öszefogtak a kommunista pártból az egykori politikai bizottsággal. és ahhoz csatlakoztak egyesek vidékiek. karigeri féle vezetés. a "bátrakkal". gyurcsány ferenc és dr. dobrev klára. és a nímandjaik. valamint az arcoskodó momentum mind-mind ebből a körből kerülnek ki. és a fidesz azt mondja, hogy ők nem magyarok, magyar ellenesek abban az értelemben, hogy nem magyar érzelműek.

chrisred 2020.09.30. 10:27:16

@cvsvrs: "high tech iparban, mikorelektronikában és biotechnológiában az eu már régen nem piacvezető. előző generációs gépgyártásban igen. de úgy egyébként nem."

Igen, az elmondható, hogy az Unió számára az elmúlt két évtized, a keleti bővítés, az alulfejlett és gazdaságilag szinte működésképtelen országok kényszerfejlesztése nagyon sok erőforrást vont el. (Ehhez még hozzá lehet venni a volt NDK-s régió németországi integrációját is.) Most már kétségbevonható, hogy volt-e értelme ennek, ahelyett, hogy a saját gazdaságuk versenyképességének növelésére szánták volna ezeket a pénzeket.

"de ha németország mondvacsinált jogállami kritériumokkal fenyegeti azt a térséget, amire rászabadította a kommunizmust és a fasizmust."

A Harmadik Birodalom és a Szovjetunió nem jogállami kritériumokkal, hanem éppen ellenkezőleg, annak az ellenkezőjável szabadította a térségre a nácizmust és a kommunizmust. (A fasizmust Mussolini szabadította a térségre, és hogy Marx hol működött szabadon egy évszázaddal korábba, teljesen lényegtelen, ahogy az is, hogy Nietzsche hol. A kommunizmust a Moszkvában szabadon működő Lenin és Sztálin szabadította ránk.) A jogállami kritériumokkal legfeljebb azokat lehet riogatni, akiket ezek a szabályok korlátoznak, tehát a közhatalommal visszaélő állami vezetőket.

2020.09.30. 10:27:51

@chrisred:
tehát a politkai választóvonal nem ideológiai. hanem identitásbeli. a kormánypárt azt mondja, hogy az ellenzék politikai vezetők nem magyarok (nem magyar érzelműek). és megfordítva az ellenzék szerint a kormánypárt nem európai (nem tiszteli az európai értékeket). és erről dönthet az európai többség. illetve a nevükben a bizottság és a soros német elnökség. és 10, 14 és 18 után 22 tavaszán a magyar nép.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.30. 10:49:55

@HaFr: Írtad: "A helyzet az 1930-as évek folyamatosan agresszív német Európa-politikájára és a mindenkori hülyék válaszára (appeasement) emlékeztet.". Amit nem teljesen értek ezek után az az, hogy miért kezeled néha zavartan az én agresszív útkeresésemet. Én pontosan az Európát egy új katasztrófába kormányzó biológiai újpogányság brutális megállítását tűztem ki a zászlómra, de ezt a csatát itt és most kell megvívni. Nem Merkel, nem az USA, nem a liberális nyugat véd meg minket, hanem a saját tudásunk és erőnk. Miért a nyugat áll a mindenkori hülyékből, miért nem a magyar értelmiség "antifasiszta" része? Erővel szemben csak erőt lehet felmutatni. A behódolás és az appeasement egyetlen ellenszere egy transzcendens és politikai ERŐ. Na de erre a kényelmes nyugati "civilizáltság" nem képes és a nyugatiak az itteni értelmiséget sem fogják megvédeni csak azért, mert azok "rokonszenveznek" velük. Csak az eszünk és a két karunk véd meg minket. De akkor miért beszélünk egyáltalán Merkelről és az EU-ról? Miért nem a saját megoldásunkat dolgozzuk ki az újpogányok ellen? Valóban a nyugatiak a hülyék vagy pedig ténylegesen mi vagyunk azok? Vagy bölcsek lennénk, amikor tehetetlenségünkben csacsogunk összevissza a valódi építkezés helyett?

pátyi 2020.09.30. 10:52:02

Ma egyetlen földi hatalomnak sincs erkölcsi alapja arra, hogy egy másik országot számonkérjen. Így az EU-nak sincs erre alapja, hogy nem szerződésekben elfogadott, homályos jogállamisági normáknak nevezett elképzeléseket számonkérjen Magyarországon. Ez fordítva is igaz, Magyarország sem kérheti ezt számon az EU-n.
Mivel nincs egy objektív mérce, erre soha nem is lesz szerintem legális, vagy jogos lehetőség.
Az ember, a földi hatalmak nem is lesznek képesek soha objektív mércét létrehozni. Ami volt, Európában, a keresztény, bibliai igazságra alapozott világi törvényalkotás, lehet ezt akár természetjognak is nevezni, felszámolták, a progresszió nevében.
Most véleménybuborékokból állítanak féligazságokat, sőt, abnormális, igazságnak kinevezett bűnös dolgokat.

2020.09.30. 10:56:46

@chrisred:
ne viccelj már. a cári oroszországban lenin egymaga sose jutott volna hatalomra. kívülről pénzelték őt is, és trockijt is. és az ideológiai hátteret németországból kapta. hogy kik, vagy mik azt most ne részletezzük. orbán válasza az, hogy ezek szellemi örökösei a jelenlegi magyarországi ellenzék. egy (az orosz a német, a magyar) nemzeti idealizmust és identitást felszámolni kívánó politikai csoportosulás. és ennek eszköze a kommunista és a totalitárius kapitalista ideológia. és ezek bélyegeznek fasisztának mindenkit, aki velük szemben áll. ez áll a "baloldali" "liberális" pártok politikájának homlokterében. ha ezt támogatni kívánja a német elnökség, akkor ezt tegye meg. vagy esetleg bízza a döntést a magyar népre. és 22 tavaszán vagy az ellenzék pártok söprik el fideszt, vagy engedjék meg, hogy a fidesz söpörje el őket. és engedjek meg, hogy a magyar nép 26-ban ellenzéket válthasson.

chrisred 2020.09.30. 10:56:50

@pátyi: Az Európai Unió nem egy másik ország, hanem országok alkotta szövetségi rendszer, amelyiknek előre kidolgozott szabályrendszere van, amit a csatlakozó államok elfogadnak. Ezeket tehát azért lehet számonkérni a tagállamokon, mert maguk vállalták a betartásukat.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.30. 10:58:15

@pátyi: A progresszió és a szabadság a bibliai hagyomány része és pontosan az okozta a felvilágosodást, hogy a katolikus egyház eltávolodott Krisztus és a Biblia eredeti, komplex elképzeléseitől és az elnyomást, a hatalmat és a korrupciót tette a központi lényegévé. A Fidesz és a hozzá hasonló nietzscheánus pártok nem a krisztusi üzenetet akarják hordozni, hanem a hitleri újpogánysághoz hasonlóan csak a biológiai lét, a hatalom, a dicsőség és a vagyon érdekli őket.

pátyi 2020.09.30. 11:02:53

@Főnix Oszlár Gazdag: OK, ez a fidesz, de azt állítom, hogy semmivel sem jobb az EU többi állama, vagy parlamentje, bizottsága.
@chrisred: Tudomásom szerint olyan dolgokat akarnak számonkérni, ami nincs szerződésbe foglalva.

2020.09.30. 11:02:57

@chrisred:
a normalizációs agenda.
22 nincs kormányváltás. újabb fidesz győzelem
26 ellenzékváltás. új ellenzék
30 orbán lelép a párpolitikából és fidesz és az új ellenzék kormányoz.

a másik eset, hogy brüsszel beáll a magyar ellenzék mellé. és ezzel megtámogatják az párbeszéd, a dk, momentum koalícióját. de ezáltal az átlag fidesz szavazó nem fog átszavazni a jelenlegi ellenzékre. hanem folytatódik tovább ez a brüsszel által támogatott kutyakomédia. amíg az egyik ki nem szorítja a másikat. és ha ez a bizottság célja, akkor akár ezt is megtehetik. de ez esetben az unió teljes szétesése sem zárható ki.

chrisred 2020.09.30. 11:04:18

@cvsvrs: Lenin nem is a cári Oroszországban jutott hatalomra, mert azt a rendszert 1917. március 12-én megdöntötték. Teljesen mindegy, hogy Lenin milyen segítséggel és motivációval tört hatalomra, a lényeg, hogy a majdnem készázmilliós ország mögé állt. Ez nyomósabb segítség volt a hatalom megszerzéséhez, mint hogy a német titkosrendőrség fizette neki a vonatjegyet.

Nem tudom, mit takar a totalitárius kapitalista ideológia, de Magyarország legközelebb talán a Horthy-korszakban állhatott hozzá, amit a mostani rezsim a szellemi elődjének tart.

MEDVE1978 2020.09.30. 11:59:42

Az az igazság, hogy amikor azt olvasom egyébként a németeknél, hogy európai értékek, felfordul a gyomrom. Nincs európai értékkonszenzus, ez az amit a gutmenschek nem bírnak tudomásul venni. Az egész egy kibaszott show, semmi más. A németeket korábban sem érdekelte a magyar belpolitika, most sem érdekli. Orbán 2015-ben lett az éjjeli rém, mivel a progresszív nyugat-európai politikusok rájöttek, hogy Kaczinsky mellett megtestesíti a tipikus bűnbakot és ellenségképet. Bizony a progresszív baloldalnak is kell ilyen. Na azóta nyomják ezerrel rá ezt a dumát, kellemes téma.

Egy olyan közintézményben dolgoztam, ahol látni lehetett már 2011-ben, hogy Viktor ki akarja nyírni az egész rendszert, teljes mértékben átformálva azt, belerakni a csinovnyikjait. Emlékszem valamelyik vezetőnk írt az EU-nak, hogy ebből óriási baj lesz, megszűnnek az ellensúlyok, el lesz lopva bizony a pénz, mert itt éppen az ellenőrzési mechanizmusokat iktatják ki. Az EU hígan fosott arra, hogy Viktor hogyan cseszi szét a magyar rendszert. Belpolitika. Az a munkahelyem azóta már rég megszűnt.

Jelenleg Viktor az alábbi három okból a kedvenc célpont:
1. Korrupt, nepotista, rasszista, kelet-európai. Teljes mértékben kielégíti a szörnyülködő német értelmiségi ellenségképét.
2. 2015-ben Viktor belpolitikai hasznot csinált a menekültek megállításából és azóta is csinálja.
3. Azóta működteti a véd és dacszövetséget főként a lengyelekkel, illetve a Visegrádi 4-ekkel. Na ez aztán kurvára nem tetszik, bizony Macron és Frau Merkel is meghökkenve vették tudomásul, hogy most nem az van automatikusan, amit ők akarnak. Ez aztán basssza a csőrüket rendesen.

2020.09.30. 12:03:10

@chrisred:
amire budapest választói többsége szavaz. a szocik eladósítják az államot, a libek eladják. a konzik asszisztálnak. és úgy beáll a totális kapitalizmus. a közszolgáltatásokat nagyrészt privatizálják. az amerikanizmus. és ehhez társul a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése. azt nyilván nem lehet csak állami adóból fedezni. hanem legalább részben államadósságból. és úgy a közvagyon felszámolásra kerülne. a magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetése is ezt a célt szolgálta. a felosztó-kirovó rendszerből egy újabb privatizációs hullámmal lehet az új magánnyugdíjrendszerbe átlépni. és a közszolgáltatásokat is tömegével magánosítanák.

trabant 2020.10.01. 00:23:56

Ha az EU rövidre akarja zárni a jogállamiság vagy nem vitát, egyetlen mondattal megoldhatnák:

Orbán döntse el és nyilvánosan mondja ki, hogy jogállamot épít, vagy diktatúrát, mert más út nincs.
A jogállamai elvárások ellen azok tiltakoznak, akiknek más, diktatórikus céljaik vannak a népükkel.
A válasz világosan megmutatná valamennyi küldöttnek, hogy Orbánnakes lengyel haverjának mi a célja.

Laptop7712 2020.10.01. 07:28:29

@trabant: Erre lehet néhány válasza a viktornak. Pl. újratárgyalhatja azt, hogy akkor most mennyi lóvét is lehet kivinni az országból, meg kinek. A lengyelek ebben a témában nem olyan balfaszok, mint mi, arrafelé már nem az ingyen melósért mennek a befektetők. Nálunk kicsit más a helyzet. Nálunk még mindig az a mantra megy a pm-ben, hogy őrizni kell kis hazánk "árelőnyét" a befektetések terén. Itt azét az átlagfizetés a német átlag 15- 25%-a. Viktorék ha csak annyit tesznek 21-ig, hogy ezt az arányt emelik 45- 65%-ra, akkor behúzhatják 22-út, ha nem, akkor bukják vidéken a szavazóikat. Ilyen rém egyszerű a történet.
A mostani jogállamiság alatt nagyon komoly profittranszferek mennek a friccekhez, mondhatni az itteni eu-s támogatások 70-%-a ott landol náluk kis áttéttel.
A gondom az, okkás, jön fel az ellenék, de egyszerűen ki kellene dolgozni azokat a helyi programokat - minden választókörzetben -, ami alapján lehetne valamit tenni, mert jelenleg az ország lakóinak 70%-a a nyugati mércével mért mélyszegénységben él, dolgozzon bárhol.

2020.10.01. 08:32:18

@trabant:
a ner alapvetése az, hogy a magyar közéletben jelen levő liberalizmus antidemokratikus. nemhogy nem élvezi a többségi akaratot, hanem a többség kifejezetten ellene szavaz az országban. de ennek a politikai csoportosulás jelen van a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektorokban. uralja a szabadnak mondott sajtót, a függetlennek mondott intézményeket, az úgymond jogvédő szervezeteket, a színház és filmművészeti egyetemet, a tudományos akadémia bölcseleti intézeteit, stb. az országos közintézmények többségét.

filozofikusan ez egy hegemónia kísérlet, amivel szemben a többség szupremáciát hirdet. ami egyébként akadémikusan valóban a fasizmus. a kérdés, hogy ez lehet-e erőszakmentes. a fidesz azt mondja, hogy lehet. és a népnek ehhez joga van. és ebből adódik az illiberális demokrácia. ami valójában egy illiberális átmenet. amit egy antidemokratikus liberalizmussal szemben hirdet meg orbán.

és erre az ellenzéki pártok azt mondja, hogy ez nem európai. döntse el európa, hogy ez európai-e.

2020.10.01. 08:57:21

@Laptop7712:
a fidesz nyugati befektetőket is pénzeli. egy példa a napi hírekből. egy holland lemezmegmunkáló cég 550 millió forintos beruházáshoz 275 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott. most a beruházási főösszeg felét kifizetik. de ennek forrása nem az adóforint. hanem a jegybank semmiből teremtett pénzösszege. ami elvben inflációt gerjeszt. de azt mondják, hogy ezt ellensúlyozza az exporttöbblet, amit a beruházásösztönzésből adódik. és így konjunktúrában a reálbérek növekedhetnek. a munkaerő piaci kereslet növekszik. recesszióban pedig szinten lehet tartani. ez a holland aláírja, hogy nem küld el senkit. sőt beígérte, hogy egy újabb 10 ezer m2-es üzemet is építene hasonló feltételekkel.

és ez a lényegében a nyugat-európai gyáripar kiszolgálását jelenti. ez van a mérleg egyik felében. a másik az, hogy cserébe majdnem teljes egészében nacionalizálná a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort. tehát csak a baráti kereskedelmi média, kereskedelmi bank és közmédiában hirdető kereskedelmi lánc maradhat. és a többit kivásárolja lölő. aki sorba nyeri a közbeszerzéseket. benne bízik a tőkepiac. és építkezik. ezt hívják úgy, hogy kapitalizmus. haveri államkapitalizmus. és azt mondják, hogy a nyugati világban szinte mindenhol ez van. ezt a globális kapitalista rendszert elsődlegesen nacionalizálni kellene ahhoz, hogy polgárivá lehessen tenni. franciaországban is. vagy azért léptek ki a britek. és a másik oldalról közös hadsereget kell létrehozni. mert ez globális pénzuralmi érdekeket sért. amerikai demokrata pártit elsősorban. de még csak nem is őket szapulják. hanem a soros alapítványt.

2020.10.01. 09:10:07

@Laptop7712:
aztán az egy másik kérdés, hogy ezekkel a lemezmegmunkáló, forgácsoló üzemekkel mire megy az ország. ezzel.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4421/200930bumet_ksz_(16).jpg
és budapesten azt mondják, hogy semmire. amire azt mondják, hogy a kereskedés teremt értéket. a gyártó műhely mellett ott a kereskedelmi szolgáltatás.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4421/200930bumet_ksz_(7).jpg
és az elsőhöz kell a beruházás. és lehet mondani, hogy ezekeket a csavargyárakat, gumibiszbasz gyárakat kiszorítja a robotika. és high tech beruházásokat is kellene támogatni. azt is támogatják. mindenféle gyáripart. az elképzelés az, hogy majd ez növeli a reálbért, vagy legalább is nem csökkenti. és úgy lehet földművelés, kézműves termékek, falusi turizmus. jóska melózik a gyárban tiszaújvárosban. és aztán havonta egyszer elmegy tiszafüredre. évente egyszer a balatonra vagy a baráti adriára.

2020.10.01. 09:26:16

@Laptop7712:
és erre mondom azt, hogy ez a régi nszk. a régi nszk életszívonalát eredményezi vidéken. ami nem olyan nagyon jó, de olyan nagyon nem is rossz. az ehhez szükséges infrastruktúra eu-s forrásokból épül. ez így egy új kgst a nyugat-német elvtársakkal.

ezzel egy probléma van. hogy így nem képződik tőkejövedelem. a csavargyár és gumibiszbasz gyár nem értékelődik fel hirtelen a globális piacon. ez valóban így van. de ez egy felzárkózási pályát jelent. és ebben azért van kutatás-fejlesztés is. ami néhány nagyvállalathoz kötődik. most adták át a richter új irodaházát. 15 milliárdból épült. egy kutatás-fejlesztő központ. és mellette van egy biotechnológiai üzem. 25 milliárdból épült. és ehhez az államtól kaptak 10 milliárd forintot. és borítékolhatóan kérni fognak 10 milliárdot. aki a pénzt teremti a semmiből annál a hatalom. és erre a fideszben azt mondják, hogy ez meg azé, akinél a több szavazat van. és ha nem viszik csődbe az országot, akkor ez náluk lesz. és ha az ellenzéki pártok csődbe fogják vinni a fővárost, akkor az párbeszéd, összefogás, együtt (mszp-szdsz) marginalizálódik.

kistót 2020.10.01. 09:28:24

@cvsvrs:

"a ner alapvetése az, hogy a magyar közéletben jelen levő liberalizmus antidemokratikus. nemhogy nem élvezi a többségi akaratot, hanem a többség kifejezetten ellene szavaz az országban."

2018-ban a többség Orbán ellen szavazott.
Orbán nemcsak a választási eredménnyel akadályozza meg a többségi akarat érvényesülését, hanem konkrét esetekben is. Pl. amikor nem engedett népszavazást Paksról, az olimpiáról vagy a vasárnapi boltzárról.

kistót 2020.10.01. 09:38:03

@Laptop7712:

"Erre lehet néhány válasza a viktornak. Pl. újratárgyalhatja azt, hogy akkor most mennyi lóvét is lehet kivinni az országból, meg kinek."

Tisztába kéne jönnöd a tulajdonjog fogalmával. Ami nyereséget a külföldi tulajdonos itteni cége termel, az adózás után az övé. Ha hazautalja, az annyiban "kivitel", mintha te a Budapesten szerzett jövedelmedet egy balatoni étteremben költenéd el, vagy megfordítva. Az EU arról szól, hogy a "kint" és a "bent" fogalma, úgy, ahogy ti használjátok, elvesztette az értelmét.

chrisred 2020.10.01. 09:43:58

@kistót: Megjegyzem, a Samsung meg a Suzuki is kiviheti innen az adózás utáni profitját.

Bánegressy 2020.10.01. 09:51:55

@kistót:
hát ez a lényeg! és igen, ebből adódóan fogja európa eldönteni, hogy ez( cvsvrs 2020.10.01. 08:32:18 ) európai-e. ha a ner ebben a döntésben nem kíván részt venni, vagy máshogy dönt, az egy teljesen új jogi helyzet, ami szintén eu-s döntést is kíván, de a nemzeti konzultációnál valamivel hitelesebb magyar választói döntést is.
azaz, lassan eljutunk a lényeghez, kíván-e magyarország a továbbiakban az eu-n belül maradni, vagy valamilyen más elképzelése van?

kistót 2020.10.01. 10:19:50

@chrisred:

Igen, de ha a Távol-Keletre szabad a repatriálás, akkor az Unión belül pláne annak kell lennie, nem?

2020.10.01. 10:48:09

@kistót:
a forintban kivetett adó mértékét a magyar országgyűlés határozza meg. tehát a befektető kockázatot vállalta ezt a kockázatot, hogy a kormánytöbbség adópolitikai kénye kedvének ki van téve. az európai unión belül ugyanis nem jött létre az egységes belső piac.

2020.10.01. 10:49:40

@chrisred:
a németek verik a seggüket, akkor az iparvállalataik helyébe lépne a távol kelet. japán, korea. ez a b-terv. és kínai nagykereskedők jönnek a németek helyébe feltéve, hogy nem működik ez a szövetségi rendszer.

chrisred 2020.10.01. 11:00:55

@cvsvrs: Már a kilencvenes évektől jön ez is, az is. A bizniszben nincs szövetségi rendszer. És ha elfogy a magyar olcsó munkaerő, akkor jönnek helyettük Magyarországra az ukránok, a nyugat-balkániak, a vietnamiak és a mexikóiak dolgozni a nyugati és a távolkeleti multiknak. Ez nem A vagy B terv, ez a gyurbáni neoliberalizmus. Magyarországnak nincsenek eladható nyersanyagai, ez az egyetlen bevételi forrás, amivel a magyar hatalmi elit finanszírozni tudja az életmódját.

2020.10.01. 11:02:08

@chrisred:
az első esetben (magyarország a nagy német protektorátus része) egy kisebb fővárosra van szükség. részlegesen új elitre. amelyik többségében ner kompatiblis. ez a fideszben az a-terv. a b-tervhez nem kell européer elit. részlegesen sem. feltéve, hogy brüsszelben azt mondják, hogy budapest nem európai főváros. vagy csak félig európai.

és nincs c-terv. az ellenzéknek se. az ellenzék is lényegében az a-tervet akarja. csak a momentumos arcok és a dk-s nímandok akarnak ülni a miniszteriumokban és a kormányhivatalokban. de arra nincs szükség. mert ott vannak szijjártó petya emberei. lehet, hogy belelógott a keze a bilibe, de úgy elvezeti a külügyet, mint az eddig. értem, hogy nagyobb kockázatot vállal azzal, hogy időnként odamond. másképp nem lehet érdeket érvényesíteni a határon túli magyarok ügyében. a nyugatot nem érdekli trianon. és a budapest jelenlegi nyugatos elitjét sem. a magyarok többségét viszont mégis csak. akkor centrális erőtér adja a középponti államot. és nem a nyugat feltétlen hívei. és így tovább. és lehet mondani, hogy az egészségügyben és az oktatásban nem tartható ez az orbán által elképzelt katonásdi. enélkül az ellátórendszer valószínűleg összeomlana. az ellenzék átveheti az irányítást. de mit akarnak. hogy homopipőke legyen az óvodában? mert a leszbikusok nem tudják elviselni, hogy a grimm mesében a királyfiba lesz szerelmes. valami progressziót kell vinni az óvodába. de nem. ennek is korlátot kellene szabni. csak ezt budapest választói többsége nem fogadja el. ez is egy probléma. de ezekre nincs racionális válasz.

2020.10.01. 11:10:56

@chrisred:
nincs olcsó munkaerő. tehát nem kell befektető innen is, onnan is. a samsung érdekeltségeit megvehetne a siemens. és úgy a siemens hungária gyárthatna és akkumulátorokat és kijelzőket. akár úgy, hogy licenszeli a koreai fejlesztéseket. és szöul korrekt módon ki lesz fizetve. de ehhez ugye központi kormányzati beavatkozása szükségeltetik. és így nem marad túl sok külföldi befektető csak néhány német, vagy németalföldi. tradicionalizmus.

ez németországnak nem tetszik. ez esetben rúgják fel a szövetségi rendszert. és úgy mi lesz a dull szabival. neki jár egy kormányközeli oligarcha, hogy ő főszerkesztő lehessen de úgy, hogy szerkesztőség munkájába ne szóljanak bele. az upornak jár egy állami egyetem, hogy ő legyen a főrendező. lófaszt jár. nem arról van szó, hogy vidnyánszky lesz feltétlen a legjobb. ő vállalta, hogy elzavarja a korábbi elitet, vagy annak egy részét. nem kell mind a két tábor. bőven elég az egyik. befektetőkből is, "kulturális" megmondó emberekből is.

chrisred 2020.10.01. 11:17:00

@cvsvrs: Van olcsó munkaerő. Ha mégsem elég olcsó, akkor a multik átírják a Munka törvénykönyvét, és olcsó lesz. És ha még így is drága lenne a munkaerő, akkor lecsökkentik a társasági adót adóparadicsomi szintre. És ha még így is drága lenne a magyarországi termelés a multiknak, akkor a magyar állam a magyar munkavállalalók által befizetett adóból épít egy atomerőművet, ahonnan el tudja látni a multik üzemeit olcsó energiával.

kistót 2020.10.01. 11:19:40

@Bánegressy:

Tartok tőle, hogy az "együtt vagy külön" kérdése ilyen kiélezetten egyik oldalról sem fog felmerülni. Ha mégis, az életveszélyes lenne Orbánra. Hiszen ha az országnak kerek perec döntenie kellene közte és az Unió közt, akkor még a saját felesége sem őt választaná. De nem lesz ilyen döntés, mert a választók egy része nem lát ellentmondást abban, hogy egyszerre EU-párti és közben orbanista. Úgy gondolják, hogy lehet együtt élni az egyik fél folyamatos agressziója mellett is. Elvégre a házasságok nagy része is így "működik".

2020.10.01. 11:37:56

@chrisred:
és ez a rendszer egyébként nyilván nem a németeknek nem tetszik, hanem a soros alapítványnak és környezetének. és orbán azt mondja, hogy ők nem olyan befolyásosak. mert amerikai a saját belső problémáival lesz elfoglalva, amit egyébként a soros alapítvány és ehhez kapcsolódó körök teremtettek. tehát még csak nem is clinton klánt bírálja vagy bident, hanem sorost. a legnagyobb belpolitikai haszon és a legkisebb külpolitika kár elve alapján. lehet mondani, hogy ez egy gyűlölet kampány. és amit az ellenzéki értelmiség folytat az nem az?

a fidesz is humanitárius. támogatja azt, hogy a közel-keleten legyenek befogadó állomások. támogatja azt, hogy képezzenek ki muszlimokat. akiket részben hazamennek. és így európai vállalatok is részt vállalhatnak az újjáépítésben. debrecen is tele van fekete afrikaiakkal és arabokkal. ha felszállsz a villamosra, akkor nagy valószínűséggel van rajta egy muszlim baráti kör. akiknek saját hallgatói önkormányzatuk van. csak ez nem az az illegális migráns invázió, amit budapest választói többsége és az ellenzéki értelmiség is támogat. mert ebből a körből soha egy félmondattal nem volt kiállás orbán külpolitikája mellett.

a fidesz is szolidáris. egy mai hír, hogy egy holland cég 550 millió forintos kisberuházásához kapott 275 millió forint kormánytámogatást. de ez a cég támogatni fogja a szakképző iskolát. lepasszolja nekik félautomata használt gépeket. mert az jó lesz tanuló gépsornak. az újat kormánytámogatással megveszi féláron. és jön mellé egy alapítvány. hollandiából jön a kamion. és az ott kidobott ruhát, de használt bútort, gyerekbiciklit hordják be egy raktárba. és osztják szét. és veszik meg a szavazatot.

budapesten az akadémikus szociológus körök hőzöngenek, hogy ez egy náci párt. de ők nem egy valódi elit. illetve értem, hogy az ő oldalukon áll egy természettudományos kutatói kör. akik azt mondják, hogy ha orbánt újraválasztják, akkor dobbantnak és kivándorolnak. mert hogy ezt a tomboló fasizmust nem tudják elviselni. azt, hogy kormánykörök vezetik az országos közintézményeket.

chrisred 2020.10.01. 11:47:26

@cvsvrs: Mindenki nagyon humanitárius és szolidáris, ha nem a sajátjából kell adakoznia.

2020.10.01. 11:56:00

@chrisred:
a fidesz olcsóbban több szavazatot vásárolt, mint az ellenzék. és nem vitték csődbe az országot. eddig legalább is. még csődbe vihetik. de eddig még nem tették. szemben a politikai ellenfeleikkel. akik meg szinte mindig. borítékolni lehet, hogy karigeri és csapata csődbe viszi a fővárost. úgy, hogy budapestnek lesz tartalékja. és mégis csődöt jelentenek.

2020.10.01. 12:12:12

@chrisred:
ez egy tipikus magyar középvállalat, aminek 565 millós beruházását most megtámogatták.

vannak automata gépeik. ezeket vezérlik viszonylag képzett fiatalok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4420/200930mst_ksz_(16).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4420/200930mst_ksz_(14).jpg
és vannak előző generációs gépek. ezek mechanikusak vagy félig mechanikusak. ezeknél dolgoznak az idősebb szakik.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4420/200930mst_ksz_(17).jpg
kósa lajos és pósán képviselő megtekintik.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4420/200930mst_ksz_(18).jpg
gyárlátogatáson jártak a pártvezetők.

és béndek péter mondhatja, hogy majd ezek helyébe lépnek a teljes körűen automatizált gyártósorok. na jó. de ennek a bácsinak még dolgozni kell 3-5 évet a nyudgíjhoz. ő is benne lenne, hogy helyébe álljon be egy millió dolláros robot. és ő kapjon már most nyugdíjat. de ezt béndek péter se oldaná meg neki azonnal. hanem azt lehet csinálni, amit a fidesz is tesz. hogy az exportképes cégeket beleértve a multinacionális vállalatok beszállítóinak beruházásait megtámogatják. és mellette nyújtanak olcsó kisvállalkozói hiteleket. és ehhez is társítanak pályázati forrást. ebből az eu-s pályázati rendszerből adódik a kvázi egypártrendszer. az, hogy mindent leural egy párt. vagy pártszövetség. a párbeszéd/összefogás/együtt is ezeket osztaná szét. a momentum is ezt a lóvét adná oda a haveroknak. gyurcsány tekintené meg azt, hogy a nyugdíj előtt álló bácsi robotol. és mondaná, hogy egy szép új világot teremtünk az unokáknak. ami még szolidárisabb lesz. a fidesz is ezt mondja, hogy csak még mellé áradoznak arról is, hogy a magyarok milyen fasza gyerekek.

chrisred 2020.10.01. 12:24:01

@cvsvrs: Ja, akinél a kasszakulcs van, az tud szavazatokat vásárolni. Ahogy Gyurcsány tette 2006-ban.

2020.10.01. 12:26:42

@chrisred:
az mszp-szdsz is kormányzott. ők is bizonyíthatnak. karigerinél is azért van pénz, paripa, fegyver. valamennyi van. bizonyíthat.

2020.10.01. 12:36:13

@chrisred:
és ugye a soros alapítványnál és köreinél is van pénz. nagyon nagyon sok pénz. csak ők nem adnak egy centet se a reálgazdaságnak munkahelyteremtésre. hanem budapest kultúrharcosait támogatnák. csak azok nem tudnak szavazatot vásárolni. tehát nem igaz az, hogy az ellenzéki pártok mögött nem áll pénz. kibaszott sok pénz áll rendelkezésre "liberális" körökben. sokkal több annál, mint amennyiről a fidesz legfeljebb csak álmodhat. csak ez a csoportosulás nem tudná működtetni az országot. ahogyan budapestet se tudja külső források nélkül fenntartani. a fideszben azt mondják, hogy ha elzárják az uniós pénzcsapokat, akkor a hiányt az unió vállalatai fogják megfizetni különadóban. mert ezek a gazdasági szerződések, közte a kormánnyal kötött stratégiai megállapodások felmondását is jelentené. az eu-s szerződések szerint nem tehetik meg, hogy nem adnak pénzt azért, mert vaszily miklós megkérte a gergényit, hogy nevezze ki szombathy pált. és erre felmondott a dull szabolcs. és amúgy munkajogilag nem történt törvénysértés. csak vera jourovának ez nem tetszik. vagy valakinek, aki irányítja vera jourovát. mert ő ugye babis jelöltje. aki kb. úgy működik prágában, ahogyan orbán pesten.

Laptop7712 2020.10.01. 12:37:18

@kistót: A lőtéri kutyát nem érdekli a tulajdonjog a XXI. században, akkor is kell a cégen, vagy a céggel pénzt keresni, ha nem tulajdonolod. A varázsszó: a cash-flow, kinek terem a cash-flow? Ilyen roppant egyszerű ez a pite. lölő is nagy tudásra tett szert ebben a tudományban, és a multik is nagyon okosak ebben a történetben. Pl. A világ élelmiszergazdaságának 70%-a kb. egy tucat cégnek termeli a cash-flowt. Nem is nagyon szeretik a decentralizált rendszereket.

@cvsvrs: Rövid válasz így délután:
A régi NSZK színvonalát roppant módon alulról sem szagolja a magyar vidék mostanság. A kérdés ebben az, hogy melyik NSZK-ra gondolsz? 1955-ös NSZK? Akkor még jegyre adták náluk a kaját. az 1967-esre? Akkor már elkezdtek felfelé menni. Vagy az 1996-osra? Ott a német melós átlagfizetése óránként - nagy gyakorlatú kékgalléros - elérte a bruttó 50 DM-et. Akkor keresett arrafelé a szaros magyar melós nettó 10 DM-et óránként, ami az akkori itthoni mérnöki fizetés 5-10 szerese volt. Az élet olcsó volt arrafelé, akkor 5 DM volt egy doboz cigi, és 5 DM volt egy sör a kocsmában. a fizetésed 20%-át költötte hanzi a rezsire,. meg az albérletre, és a gyerekek is elvittek vagy havi 15% -ot.
Szóval ez nem az NSZK, vagy ha igen, akkor az 1955-ös NSZK, valahol a jegyrendszer vége felé.
Az NSZK híres volt arról, hogy "Made in Germany" egy háztartásban nem volt olyan, - beleértve a házat - amit nem tudtak volna legyártani szövetségi szinten. Ettől nagyon messze vagyunk, és a szégyen az, hogy 30 évvel vagyunk a módszerváltás után. A NSZK mittelstandról ne beszéljünk, mivel hasonló sem létezik kis hazánkban. Otto, meg a quelle katalógus megvan még a 90-es évekből?
Szóval, ami vidéken van, az jelenleg az éshség lázadás előtti állapot, mivel ezt látom errefelé, ha eltávolodok kis lakhelyemtől olyan 40- 60 km-es távra. A körzet, ahol szűkebben előfordulok, asz meg kb. Bécs egyik szép kerületének felel meg életstílusban, lóvéban. Na most ezzel egy gond van. Szét fogja feszíteni a mostani válság a kereteket.
Az NSZK-ban a gazdag, és a nagyon gazdag is először német, és őrzi a tradíciót, nálunk van lölő, és a többi balfasz. Egy német gazdag nem arrogáns, hanem tudja azt, hogy mi a dolga, és hogyan kell kezelnie azt, hogy ő gazdag. Ennyi arrogáns gazdagot, - akik el is hiszik magukról, hogy annyira okosak, azért gazdagok sajnos - máshol nagyon ritkán látni, csak errefelé divat. Ezt megtapasztalni eléggé durva. Tehát ez nem NSZK, semmilyen szinten, látványra talán igen, de ezzel ki is merül a történet.
Ma reggel 400 Ft a Ł. Még egy kis szépítés a 430- 460 / 1 Ł felé, az érzett infláció egy átlag melós számára 60-70%, és fizetése marad nettó 144 000 Ft, ahogy kell, erre mondom azt, hogy ez inkább Bulgária, vagy D- szaharai vidék, mint az NSZK, ott is pl. az NRW.

chrisred 2020.10.01. 12:41:32

@cvsvrs: Karigeriék meg azt mondják, a pestieknél van pénz, aminek a 97,5%-át a központi költségvetés kapja, 2,5%-át meg a főváros. Tehát a kormány 100 forintot tud ad valakinek, míg a főváros 3 forintot se.

2020.10.01. 12:42:40

@chrisred:
az exportképes termelő gazdaságban érdekeltek álltak össze a fideszben. ehhez kapcsolódó reálértelmiséget nyerik meg. ez valami. csakhogy budapesten ez a kör jelentős kisebbségben van.

és ezzel szemben egy kizárólag a kereskedelmi-szolgáltatások importjára épülő humán értelmiségi csoportosulás áll. és ezt támogató médiaértelmiséggel. tőkepiaci szereplőkkel. ez meg ugye a lufi. tehát nem egy teljes körűen automatizált csavargyár áll szemben a hagyományossal. hanem az ellenzék oldaláról a nagy semmi áll szemben a kétségtelenül nem hipermodern, de a fidesz környezetében meglévő és működő nagyrészt automata félautomata gépsorokkal. és azzal szemben nem áll szinte semmi. béndek péter az ötödik dimenzióban egyesíti a világegyetemet.

chrisred 2020.10.01. 12:43:46

@cvsvrs: "és ugye a soros alapítványnál és köreinél is van pénz."

Erre írtam, hogy az osztogatást mindenki a máséból képzeli el. A fideszelit sem azt mondja, hogy inkább ne legyenek kastélyaink, uradalmaink, csak a melós járjon jól.

chrisred 2020.10.01. 12:45:56

@cvsvrs: A fidesznek aztán tökmindegy, hogy a multi autókat ad el, mint az Audi, vagy mobilszolgáltatást nyújt, mint a Telekom. Csak nekik tejeljen.

FrVili 2020.10.01. 14:56:08

@pátyi:
"OK, ez a fidesz, de azt állítom, hogy semmivel sem jobb az EU többi állama, vagy parlamentje, bizottsága."

Az egy olyan állítás, amely ítéletet mond másokról, azért, hogy felmentse sajátjait a bűneik alól. Erkölcstelen emberek érvelnek és mentegetik magukat ilyen módon relativizálva saját tetteiket. Arról nem is beszélve, hogy "Jézus is azt mondja, hogy egyedül Istené az ítélet"- idézet tőled.
Ebben az ítélkező állításban némi ellentmondást és elfogultságot vélek felfedezni egy prejudikált véleménybuborékból, amely a felrepedéstől való félelmében mindig istentől kér megerősítést, azért hogy ne kelljen szembesülnie saját "Feigheit und Prinzipienlosigkeit"-jával.

" Tudomásom szerint olyan dolgokat akarnak számonkérni, ami nincs szerződésbe foglalva."
Rosszul tudod.
Itt a hit és tudás Aquinói Szent Tamás fogalmai szerinti hiányosságot látok ez utóbbi rovására.
Aki túl sokat veszi isten nevét a szájára az csak eszközként használja fel és valójában nem vele van dolga, hanem általa remél evilági lelki (belső harmónia) vagy anyagi (támogatás) hasznot.

pátyi 2020.10.01. 18:24:53

@FrVili: Ha Magyarország /kormány/ EU jogot sért, az unió egyik intézménye, hivatala véleménye szerint, akkor elballag az EU bíróságra és bepanaszolja Mo.-t, illetve a kormányt. A bíróság meg eldönti, hogy megtörtént-e a jogsértés, vagy nem.
Általában nem ezt teszik, akkor ugyanis, bíróság előtt, kevés lenne homályos, általuk kitalált, újabbnál-újabb, írásba sehol nem szereplő jogok /van-e iskolákban homoszexuális érzékenyítés?/ számonkérése.

pátyi 2020.10.01. 18:47:07

@FrVili: A másik megjegyzésedre, mely szerint relativizálom a fidesz bűneit, azzal, hogy azt állítom, a többiek sem jobbak, nem ez volt a szándékom.
Hívőként, keresztyénként tudok, akarok véleményt mondani a közéletről. Meggyőződésem, hogy az Unió, az alapítók szándékaival, hitével, akaratával szemben eltérítették ezt a közösséget eredeti értékeitől. Egyre szélsőségesebb, abnormális dolgokat akarnak értékként elfogadtatni.
Ha az Unió nem akarja a szétesését, akkor vissza kell térnie az eredeti, keresztyén értékekhez. A bűnt nem lehet értéknek nevezni. Viszont hozzátartozik, hogy nincsen ember bűn nélkül. Ez nem relativizálás, hanem tény.
A bűnös számára van megváltás.

2020.10.01. 18:55:22

@chrisred:
ne viccelj már. lölő nem tud autót gyártani. egy autókereskedést viszont a haverjai elvezetnek. ezért a kereskedelmi szolgáltató szektort nyúlják le. mert sokkal sokkal kevesebb szakértelmet igényel.

2020.10.01. 19:02:14

@Laptop7712:
ezzel a technológiai fejlettséggel a régi nszk szintjét alulról azért meg lehet közelíteni. és igen, nagyjából a háború utáni időszakból indulva.

ijontichy 2020.10.01. 19:33:52

@cvsvrs: "ezzel a technológiai fejlettséggel a régi nszk szintjét alulról azért meg lehet közelíteni."
Tedd hozzá: TECHNOLÓGIAILAG! Mert társadalmilag a középkort kezditek megközelíteni (igaz felülről). Ám erről az a véleményem, hogy "kés, villa, olló b̶o̶l̶s̶i̶ gyerek kezébe nem való" ;-)

2020.10.01. 19:57:08

@ijontichy:
réges régóta arról regélek, hogy valaki nagyot fog koppanni. és ez lehet a fidesz is. és lehet az ellenzék is. mert beszopathatják orbánt, de ez esetben a gyáriparosaik nem jutnak ingyen pénzhez. kénytelenek lesznek lemondani üzletrészekről. és ha ezek után még keményebb intézkedéseket hozna brüsszel, akkor a még keményebben csattanna az ostor. és nem vagyon abban biztos, hogy orbánt ne választanák újra feltéve, hogy az ország nem megy csődbe. rántaná magával az audit. és az összes többit. a végén valaki nagyot koppan. és lehet, hogy a fidesz. nem zárom ezt ki. de az se, hogy az ellenzéket verik szét. kiegyezés párti vagyok eredendően. de ebben a helyzetben valaki nagyon nagyot bukik. és lehet, hogy a fidesz. de ez a játszma kétesélyes.

ijontichy 2020.10.01. 20:29:11

@cvsvrs: "és nem vagyon abban biztos, hogy orbánt ne választanák újra " Mo-nak speciel az a jó, ha 2022-ben vityát választja újra. A nyugati választók pedig nemrég megmondták róla a vélerményüket. Pont. A keményebb intézkedéseket pedig egyre kevésbé lehet majd kipávatáncolni. De ezt a félművelt bolsi magának köszönheti- nem kellett volna főszerepre nyomulni az európai porondon.

Miféle ostor? Ja, tudom, kinn az origón-indexen, az új 120dB-en döngő erősítővel, a hátsó szobában meg menne a rinya, hogy mennyit adna még, hogy ne menjenek máshova. Ne álmodozz, már így is szarban vagytok. Nem véletlenül megy a hangos keménykedés by vitya, az elcseszett Stanley Tucci epigon, meg a tálib menyasszony (btw. utóbbi foglalkozhatna a dolgával, mert haver épp augusztusban panaszkodott, hogy a libaaaa... négy hónap alatt nem bírt válaszolni egy megkeresésükre; hát így lehet elbaszni lojális emberek szimpátiáját).
Amúgy én már régóta mondom, hogy Mo-nak az tenne jót, ha meglépné a huxit-et. Teljesen agyament illúziókban éltek, hogyaszongya : "az EU változott meg". Persze, nem is az alcsúti pártapparatcsik-ivadékból lett, liberálisból lett, polgáriból lett, népnemzetiből lett, illiberális naci". Hát egy lóizét. A konszenzus-kompromisszovics Eu csak a klubtagsági feltételeket kezdi el számon kérni (hozzáteszem eléggé kesztyűs kézzel), amit Mo is aláírt. Szóval hagyni kéne a fölösleges vitát, húzzatok a francba, és aztán lehet tárgyalni szuverénen az EU-val is, meg a cégekkel is... ÉS SENKI NEM FOGJA SZÁMONKÉRNI, ahogy ezres nyelvcsapással nyaljátok a bolsisegget. Mi több, ha a csattogás zavar, mindenki tudomásul veszi, hogy neki kell a zajvédő falat felhúzni, mert ti szuverének vagytok :-/.

pátyi 2020.10.01. 20:33:28

@cvsvrs: Ha a fidesz el is veszítené a választásokat, akkor is a legnagyobb párt lesz az országban. Böhöm nagy, közel 3 millió szavazóval.
A szavazók nem racionális érvek szerint, hanem érzelmi alapon szavaznak. Ilyen az ember. Ezt a hatalmas szavazótábort nem lesz könnyű az ezerfelé húzó ellenzéki pártoknak lebontani. Nagyobb esély lesz, az ellenzéki képességeket ismerve, hogy a fidesz tábor, ha ellenzékbe kerül, inkább nőni fog.

2020.10.01. 21:29:22

@ijontichy:
errefelé nyíregyházán van egy electrolux gyár és egy legó gyár. és a skanináv kormányok azt mondják, hogy ők nem adnak egy kanyi vasat se orbánnak, akkor azt mondják, hogy ők meg nem fogják támogatni ezeket az üzemeket. de a fideszben nem hülyék ülnek. ez nem azt jelenti, hogy az összes multit kibasszák. hanem azt mondanák, hogy ezeket az eu tagállamok a magyarországi érdekeltségeiket felejtsék el.

ha a holland és a francia kormány veri a seggét, akkor a kereskedőiknek a viszont látásra. és majd kivásárolják a tesco-t. átalakítják közraktárra. ne gondold már azt, hogy nem lesz aki az árut behozza. a fideszben nem hülyék ülnek. ez esetben se basznának ki mindenkit. erre játszik a lidl, az aldi és a penny market. tele van hirdetéseikkel a köztévé. és a többi mehet a francba.

a fidesz megállapodhat a bajor kormánnyal. a wesztfáliaiak verik a seggüket, hogy magyarország nem jogállam. mehehetnek a picsába. de ettől még a kormány megállapodhat svájccal.

ha brüsszel beszáll a kultúrharcba, akkor csak rajta. diktálni a kormány fog. és még ez esetben is lehet fidesz kormány. az átlag fideszes aligha fog gyurcsányra szavazni. persze ebbe orbán simán belebukhat. amennyiben az forintgazdaság összeomlik. de az ellenzék is. akkor ha nem. úgy budapest ellenzéke is csomagolhat. ha ezt így ki akarják élezni brüsszelben és budapesten, akkor ez ki lesz élezve.

2020.10.01. 21:38:45

@ijontichy:
most van 3 távközlési szolgáltató. és kifizetik a cseheket. korrekt módon. összekacsintanak a telekommal. és kibasszák a vodafone-t. ezt megtehetik. vagy a telekommal csesznek ki. és majd esetleg 2 millió fideszes előfizetést vált. a közalkalmazottak. egy maradhat. és ezekbe lehet, hogy belebukik a kormány. de az is lehet, hogy nem. mert bezárják az rtl klubot. és erre lehet mondani, hogy majd akkor az audi szolidáris lesz. hogy ők is beborítanák az üzletüket. vagy megállapodnak a bajor kormányal. és helyébe lép egy baráti sat1. a bertelsmann mehet a picsába. lesz nyertes, vesztes. ebből ez következik. és lehet, hogy orbán bukik. és az is, hogy az ellenzék.

kistót 2020.10.01. 21:58:55

@Bánegressy: Lehet, hogy most seggbe rúgják. Majd meglátjuk.

ijontichy 2020.10.01. 22:06:54

@cvsvrs: Álmodik a nyomor. A fideszben segghülyék ülnek, különben nem ott tartanátok ahol. Tudod: 40% a béka segge alatt, ~ 1 milla lelépett... mondjam tovább? @Cívis, higgadj le, mert csak elárulod, hogy kurvára be vagytok szarva. Most ugyanazt a parancsot teljesíted mint a tálib menyasszony meg a stanleytucci epigon? Hogy keménykedni kell? Dehát a főnököd már csak egy puhapucájú, ezt mindenki tudja a fidesz szavazókon kívül ;-) ). Aztán ha lebasz a föncsi, és a kéccázból csak száz dolcsi lesz, ne engem kárhoztass :-).

ijontichy 2020.10.01. 22:15:06

@ijontichy: Btw. @Cívis! Ez az Azbej Tristan nem spanod neked? (vagy ez nem magyar?) Kérdezz már rá, hogy is viszonyul most a magyar kereszténység? OK én eg genyó vagyok, "a biznic az biznic" elv alapján állok a baltás gyili biznisz mellett, de azért egy komplett keresztény ország... ? Szóval hogy is viszonyul a bolsibűzt árasztó keresztény utánzat főnököd ehhez?

2020.10.01. 23:04:38

@ijontichy:
ez egy hatalmi játszma, amiben a multik egy része nyer és egy része veszít. és ha brüsszelben emelni akarják a téteket, akkor emeljék.

ijontichy 2020.10.02. 00:00:01

@cvsvrs: De a magyar társadalom nagyobb része biztosan veszít. Mint ahogy már tíz éve veszít (értsd: fizeti az árát, hogy a fideszben hülyék ülnek). Ezért a nemzetre nézve roppant káros NER (és pártja) megy a süllyesztőbe. Hogy jövőre, vagy 20 év múlva, az végső soron mindegy. Tekintve a magyar társadalom ~1.2-1.5 milliós kisebbségének kollektív elmeállapotát, ezúttal jobb is később, mint előbb.

Amúgy nem tudom, mire izgulsz? Évek óta bizonygatod, hogy a cívisvárosban minden tök oké. Teljes a kollaboráció. Akkor meg nem mindegy, hogy a bolsipárt, vagy valaki más pengeti a lantot? Tehát fidesz quit, és ti majd a vérnarancsot (vagy az ibolyát) kezditek jobban kedvelni papíron. Egy ennyire tökéletes városban igazán nem lehet probléma, hogy a központi bolsipárt megy a kukába :-)

2020.10.02. 05:57:00

@ijontichy:
azt nem állítom, hogy minden oké. hanem azt, hogy minden kétesélyes. mondjuk tegnap átadtak át egy 15 milliárdos irodaházat, amit a richter épített. egy kis kutatás-fejlesztő központ. ami mellett épült egy biotechnológiai üzem 25 milliárdból. ez a belépő szint. és ezekbe keresnek szakembereket. felteszem a richterben nem hülyék ülnek. ők a fidesz. akik nem vitték csődbe a cégeiket. a mol, az otp vezetői, stb. persze simán befuccsolhatnak ezek a fejlesztések. mert magyarországról egy olyan képet festenek, hogy ezek nácik. nincs jogállam. úgy van jogállam, ahogyan bécsben. ott is kormányközeli a strabag, az ömv, az erste és a többi. csak budapesten ezek egy cégek pártban vannak. és ez a fidesz. és ehhez csatlakozott a dél-német gyáripar. a német hadiipar. ha brüsszel ezek ellen kíván hadakozni, akkor tegye.

chrisred 2020.10.02. 08:18:57

@cvsvrs: Tényleg? Mert akkora sikerágazat a nemzeti mobilszolgáltató cég? Mészáros azért nem foglalkozik autógyárral, mert a magyar piac, ami felvenné a termékeit, kevés ahhoz, hogy eltartson egy ilyen vállalkozást.

2020.10.02. 10:03:30

@chrisred:
fehérgyarmaton is képesek fenntartani egy telefonboltot. akár egy állami céggel partnerségben. és a telefont képesek szervizelni. az államhoz kötődő helyi közösség is tud kereskedni és szolgáltatni. ez a dolog könnyebbik vége. ez ugyanis nem igényel különösebb szakértelmet. az, hogy távközlési hálózati elemeket fejlesszél és gyártsál azt sokkal bonyolultabb. mint építeni egy raktáráruházat. azt se olyan egyszerű. de azt megoldja akármelyik magyar mezőváros. kereskedő jobbágyokkal. és ehhez kapcsolódnak ipartelepek. ipari szolgáltatók. és ebbe illesztik be a multikat.

2020.10.02. 10:15:47

@chrisred:
a fideszben azt csinálják, hogy ami valós szakértelmet igényel azt kiszervezik. ami nem azt megoldják maguk. kósa lajos kiválósan el tudna vezetni egy motorkerekskedést. felvesz néhány motorszerelőt. ő is szeret motorozni. bízik benne a tőkepiac. ezt megoldják a fideszben. még azt is, hogy építenek egy gyorsasági motorpályát. de egy motorgyárat azt már nem tudnak építeni. a fideszben nincs valós termék, amit értékesítenek. politikai termékkel helyettesítik. akinél a hatalom van az ezt megteheti.

az ellenzéki budapest is ezt hirdette meg. hogy a fővárosban valós árutermelés nem lesz. hordják a be temérdek árut naponta tonnaszámra. és ezt budapest népe elfogyasztja. és ennyi. kifelé jön a hulladék, a szar és a húgy. azt belekavarják a dunába.

és értem persze, hogy van mérnöki iroda is. de 1.7 millió lakoshoz mérten nagyon kevés. és az a független reálértelmiség. és annak lényegében mindegy, hogy az orbán nyer, vagy a gyurcsány. a lényeg, hogy nyerjen valamelyik. aki a nyugdíjasok szavazatát megnyeri azé a forintgazdaságbnan keresskedelmi szolgáltatások többsége. és még oda engedhetnek még egy multit. aki hirdet a köztévében. aki arra játszik, hogy a fidesz nyer 22-ben. és majd ütik orbánt brüsszelben. ő megadóztatja az auchan-t. a franciák azt mondják, hogy ők nem adnak pénzt. az uniós piac se lesz megnyitva. hanem kétoldalú megállapodásokkal rendezik.

ebbe az irányba haladnak a tárgyalások. merkel valamilyen konszenzust összehozott. lehet, hogy költségvetés se lesz. hanem ha bajorország fizet valamennyit, akkor a bajor vállalatok bejöhetnek. és a többi vagy fizet különadót, vagy mehet.

ijontichy 2020.10.02. 13:46:35

@cvsvrs: "ők a fidesz." Gyanítom, hogy "ők" nem a fidesz. "ŐK" mi vagyunk/voltunk, már a 60-as évektől kezdve, azzal a tudással, hogy széllel szemben nem..., vityával meg nem birkózunk, mert az ő kedvelt terepe (a pöcegödör) nagyon gusztustalan, és annyira nem élhetetlen az ország, hogy tisztességes magyar ember egy bolsiparaszttal/sameszával vívjon közelharcot a pöcében. Pláne nem, hogy ma már a határ is nyitva.

"vagy fizet különadót, vagy mehet." Rosszul látod. Vitya vagy hajlandó elég kedvezményt adni neki, akkor jön, ha nem, akkor megy. Vitya titeket adóztat meg, ahogy a pénzügyi szektornál is tette 2010 után. Már rég maradéktalanul megfizettétek mindazt, amit a szektor a kis kockás füzetébe annakidején akkurátusan feljegyzett. Hogy ezt ti a fityisz-píárnál hogyan prezentáljátok a nagyérdeműnek, az egy másik kérdés. Mert lehet úgy perezentálni, hogy "ez egy kurva", "az meg egy büdös kurva". Mindez nem változtat azon, hogy vikikekaka és a bűzös kis szemétdombja egy nudli.

Téged a kis holnapi kéccáz dolcsid érdekel, de mondtam már, hogy ne aggódj (max szurkolj, hogy Mr. Cholesterol ne maholnap tegyen látogatást). Miután vitya megpusztult, annak a tohuvabohunak mindenképp vége. Az már a magyar társadalmon áll, hogy addigra benő-e a feje lágya, és soft, vagy hard lesz a vége. Ahogy mondtam, 2022-ben nem lenne jó, ha az ellenzék nyerne. Egyrészt nudlik a bolsik ellen (2026-ban, vagy korábban vitya diadalmasan térne vissza), másrészt arra a ~1.2-1.5 milla elkötelezett fidesz szavazóra (igen, ennyien vagytok) ráfér, hogy belenyomják az orrát a saját piszkába.

2020.10.02. 14:20:10

@ijontichy:
orbánt azért választják meg, mert válsághelyzetekben nem közvetlen a lakosságra rakja a terheket. magyarul orbán nem ostoba politikus ellentétben az úgynevezett "baloldaliakkal". bajnai gordon és oszkó péter elrendeli, hogy elvenni ezt és ezt a juttatást. horn gyula a "technokrata" és bokros lajos "világhírű" közgazdász. orbán ezeknél azért okosabb.

2020.10.02. 14:37:19

@ijontichy:
aztán persze simán csődbe mehet magyarország. és ez esetben bukik a kormány. és csődbe mehet budapest is. és úgy bukik az ellenzék. csak egy maradhat. legfeljebb az egyik maradhat mainstream. így talán pontosabb.

ijontichy 2020.10.02. 14:41:44

@cvsvrs: Magyarán vitya egy kártékony állatka, a magyar társadalom meg ostoba. "Félszemű a vakok országában". Das stimmt. A helyzet egyetlen pozitívuma, hogy a következő egy-két generáció biztosan megőrzi szép magyar anyanyelvünk árnyékos oldalának ízes kifejezéseit, amivel a fityfasz-rajongó felmenőket illeti.

Egyébként vitya nemzetközi mércével mérve elég ostoba politikus (na jó, középszerű), hisz olcsó politikai prostinál nem vitte többre. Nem véletlenül bánnak vele kesztyűs kézzel. Ilyen kiszámíthatóan hasznos hülye nem terem mindennap.

ijontichy 2020.10.02. 14:44:04

@cvsvrs: "csak egy maradhat." Marhaság. A bolsik mennek, a többi meg majd színesedik és kivirágzik. A "többi" alatt értem a fityfaszba kényszerült nembolsikat is.

2020.10.02. 16:35:29

@ijontichy:
ha az orbán kormány megbukna, akkor az ellenzéki pártokra ugyanez érvényes: csak egy maradhat. vagy a dk veszi át az irányítást (és gyurcsány házaspárból is egy valaki hordhatja a nadrágot), vagy a momentum generáció és fekete győr andrás. vagy a párbeszéd és karigeri csődbe viszi budapestet. és az ellenzéki összefogásnak kampó. a közélet másról se szól, mint a politikai ellenfél tagadásáról. ez ebből következik.

ijontichy 2020.10.02. 18:19:05

@cvsvrs: Ne tettesd hülyének magad. A bolsi gyökerű, popdemagóg maffiózók, meg a szolgáik nem maradhatnak. Slussz. Gyurcsány-momentum-jobbik-karigeri egyáltalán nem érdekes. A konkrét nevek nem számítanak (tudod: Nomina sunt odiosa ;-)). Centrális erőtér quit. Amíg a magyar társadalom gondolkodásában fel nem nő egy kicsit, sokkal többet ér(ne) tíz év alatt, húsz parlamentben veszekedő párt által összehozott, öt államcsőd, mint tíz év sehova se vezető (max elrettentő példának jó), orbánizmus. Ez van. A fideszben tökhülyék (sokan), és a tökhülyéket kihasználó kihasználó vérgenyó szerencselovagok (kevesen) ülnek. Minél később dobja fel a talpát vitya, annál tovább tart Mo. vergődése. Tíz év, vagy harminc, nem számít, de a NER-nek így, vagy úgy, vége lesz. Az időtartam csak annyiból érdekes, mennyi lesz az elköltött tanulópénz, mire a magyar társadalom megtanulja, hogy bolsira (bújjon bármilyen bőrbe) kecskét, káposztát és országot nem bízunk. Mondjuk a magyar büszkeségemnek rossz nézni, hogy a keleti blokk nebulói közül, a szülőhazám ennyire nehézfejűnek bizonyul :-(.

2020.10.02. 18:26:40

@ijontichy:
ha orbán kormány megbukna és a fidesz kártyavárként összeomlana a kérdés megint csak az, hogy ki maradjon. a dk vagy a momentum. mert ezek is tagadják egymást. csak ezek mellette tagadják orbánt. és ha a dk lenne az ország vezető pártja, akkor a kérdés az lenne, hogy gyurcsány, vagy gyurcsányné.

ijontichy 2020.10.02. 18:42:07

@cvsvrs: Sokadszorra: a kérdésed lényegtelen. A (politikai) piacon a szabadversenyt a vitya által felgyűjtött, Kádár-kori legrosszabb bolsimaradványokkal teli párt (és vidéki hálózata) felszámolta. Vitya megmurdelésével (személyisége sajátosságai miatt) nem lesz olyan utód, aki képes belátható idő belül azt rémálmot tovább működtetni, ami a mai magyar államot jellemzi (s egyben az ország versenyképességét súlyosan bénítja). Tehát teljesen érdektelen kérdés, hogy ki marad, ahogy az is, hogy a maradók + új politikai szerencselovagok összehoznak-e háromésfél államcsődöt. A NER (vitya vezette fidesz) a társadalom egészséges fejlődésének legfőbb akadálya. Mert az nem normális, hogy kedvenc városodban (jobb híján), mindenki egy picit narancsszínűvé vált. AZ épp csak egy fokkal jobb, mint a mao-i szürke. Az egyszínű világ oly visszataszító!

ijontichy 2020.10.02. 18:50:01

@ijontichy: Persze 2022 korai lenne. A magyar társadalom messze nem kész arra, a körülmények pedig még a vírussal együtt sem annyira trágyák (az EU-n belül), hogy a fidesz egy választáson bukjon. Persze, ha Mo-ot kivágnák az unióból, vagy vityának elmenne az a maradék kevés esze is, és kilép (mielőtt a sajátjai kitekerhetnék a nyakát ;-)), az a körülményeket erősen megváltoztatná, de az említettekre kevés az esély.
Én továbbra is úgy gondolom, hogy a legkisebb kárral, a vitya természetes megpusztulása utáni szétesés járna.

2020.10.02. 21:15:26

@ijontichy:
nyilván van b-terv. itt most a városháza mögött a kínai őszünnepet ünnepelték.

2020.10.02. 21:20:39

@ijontichy:
debrecen egy 200 ezres kisváros. a fidesz kampányol. és ehhez kapcsolódóan minden héten van adománygyűjtő akció. a kézilabdázó lányok gyűjtöttek a környékbeli tanyavilágban élőknek.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/10/+otf/1470x600/xkJ2PpVa98EV+aHakd5Bdk5PVF9WRVJZX1NFQ1d07zpziHNO8oCxfVJvHcjwzpfZhqmC2PdrRr5O71NW/d1-scaled.jpg
a fidesz a baloldali párt. nem az mszp vagy a dk.

pátyi 2020.10.03. 09:16:27

Lehet még ma valahol értelmes vitát folytatni?
Látszólag még buborékon belül is nehéz, nemhogy buborékok között.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.03. 11:23:55

@pátyi: nem nagyon lehet, az emberiségnek ez már nem célja

screpes 2020.10.03. 14:01:05

@cvsvrs:

Kedvenc toposzod, a kulturharc....
Nélkülözi a realitást, mint egy olyan sík, ahol bármi is eldőlhetne. Mert a kultúra az biztos nem. Az nyitott, és színes, sokféle marad.
Ha harc, akkor ugye tisztán látszani kéne a feleknek, a frontoknak.
Ha megnézzük a tényleges frontokat, a fő ütközetek helyeit és tartalmát, akkor az a SZFE, és a index-ügy látszik nap mint nap. Meg az EU disszonanciák, mintha az vitakultúra kérdése lehetne.

A kultúra nem elsődleges vetülete ennek a harcnak, mivel jóval előtte itt van (volt) a gazdasági, és a személyi-szervezeti hierarchia átépítése: nincs gazdasági hatalom, kellő eszköz az ellenzékiek kezében. Mindegy, hogy melyik párthoz próbálod sorolni őket: a gyurcsány dobrev házaspár sem lesz többé prioritás, üres riogatás velük érvelni, mert potenciáljuk éppen kevés ahhoz hogy főerővé válhassanak. (éppen ezért emlegetik őket, hogy elbizonytalanodjanak, megosztódjanak a főerők: mindazok, akik nem DK-elkötelezettjei, de határozottan változást akarnak.
Visszatérva a kulturális vetületre, a birodalomra, amelyben nem dőlhet el semmi, mert már eldőlt másik, fontosabb mezőkban- a főfrontok emberei
- DUllszabolcsék, vagy a Színművészeti hallgatói és vezető oktatói - NEM azonosíthatók mindazokkal, akiket te mindig szembehelyezel Fideszékkel,, Vidnyánszkyékkal. A kultúrfrontos főerők NEM azonaosak azzal a meghatározatlan körrel, amit állandóan felemlegetsz, ahogy a pártos politikai erők közt sem dominál a DK, vagy akár az MSZP.
Ennek az az előnye, hogy a közbeszédben - ami egyben közvita - a fő csapásirányként egy erőtlen, nem vonzó és nem iss eléggé jellemző csoportosulásra mutogatsz, tudva hogy, ezek nem fognak csapást mérni a gazdasági, közjogi, és személyi hatalmi szerveződésre: róluk azt lehet modogatni, hogy ezek nyüglődnek, fidesz "bezzeg" csak egy van.
Egy és foszthatatlan.
A felépítményt a hatalmi osztódás adja ki, nem a kimodhatóságáért harcban állók... Az összefogás pedig sokszínű, mondogatjátok a nyilvánvalóságot önellentmondásnak beállítva.
A színművészetis gyerekeket egy honvédelmi-katonai, második vonalabeli kancellárrral "kell ütköztetni, ütközetben látni, vezetőik felháborosdást kvázibérharcként... Szó sem esik arról, ki is az, aki ezeket a kreált kancellárokat odaküldte, aki kezén tarthatja a bábokat.

Az Indexes, (most TELEX-es) újvezetők talán olyanosok, lennének, akikkel elképzelhetetlen a városi lét?? Ők tán nem lennének kompatibilisek Debrecennnel? Semmi közük azokhoz, akikkel riogatsz: ezek - ahogy Ijontichy is írja - ezek egyszerűen csak MI vagyunk: értelmes tisztességes magyarok, immár nagyon is sokfélék. A főváros annyiban játsuik, hogy itt még szervezettebbekés tájékozottabbak, eképp meghangosíthatóak az álláspontok, a VALÓDI NEMZETI érdekeink.
Réges rég mi állunk szemben veletek és Orbániával, amihez hozzászámíthatod a kormányklientura értemesebb és változni kész hányadát, legyenek ők akár megtévesztettek, vagy a hatalom esélyeivel befertőződöttek. Tőlük elvárható a pálfordulás, mivel Igazából EU-pártiak, és nem oroszbarátok, vagy fiókhorthysták.
Épp az a probléma, hogy a látványpékságetekben a hatalmi sűrítmény az avitt KDNP-s élcsapat, meg a Kovács Zoltánok, meg Novákkatika aki gyereket akar mindenkiktől, meg Németsziszik, és a hivatásszerű középszerű hazudozók, akik váltják egymást, közben kultúrharc a neve a z elmaradt válságkezelésnek.

2020.10.03. 22:00:02

@screpes:
a telexben már nincs benne dull szabi. ez nem a liberalizmus, hanem a totális elvtelenség, a politikai underground.

legeslegujabbkor 2020.10.03. 22:07:30

@cvsvrs:
"ha orbán kormány megbukna és a fidesz kártyavárként összeomlana a kérdés megint csak az, hogy ki maradjon. a dk vagy a momentum. mert ezek is tagadják egymást. csak ezek mellette tagadják orbánt. és ha a dk lenne az ország vezető pártja, akkor a kérdés az lenne, hogy gyurcsány, vagy gyurcsányné."

A rendszerváltáskor sem kérdeztük, hogy mi lesz az egypártrendszer lebontása után, hanem örültünk, hogy sok párt között lehetett választani. Elfogadtuk, hogy nem gondolkodunk ugyanúgy, de mindenki megtalálhatja azt a pártot, amelyiket támogatni tudja.

Ezt a pluralizmust számolta fel a fidesz

2020.10.03. 22:08:35

@screpes:
a legutolsó nyilvános közvéleménykutatás zri szeptemberi adatfelvétel.
- fidesz: 50%
- dk: 18%
- momentum: 10%
- jobbik: 9%
- mszp-p: 8%
ez alapján az ellenzék legerősebb pártja a dk. gyurcsány házaspár vezeti az ellenzéket népszerűségben legalább is. ez nem riogatás. értem, hogy a momentum az új szdsz. annak kellene valahogy legalább gyurcsány elé kerülni. ezért jött létre a telex. kattintani még éppen kattintanak. csak nem arra szavaz a nép.

2020.10.03. 22:28:36

@legeslegujabbkor:
az ellenzéken belül is ez a kiszorítósdi folyik. a momentum is kiszorítaná a dk-t és megfordítva. még a párbeszéd is kiszorítaná az összes többit. az együtt is ezt akarta. ezért indultak külön, vagy hogy is volt. az lmp is egymaga akar nyerni. hogy lesöpri a többit. és a jobbik is ilyen volt, amíg pártként működött. nemcsak a fidesz politikai gondolkodnak így, hanem a többi ellenzéki pártvezető, pártvezér is.

ijontichy 2020.10.04. 16:12:03

@cvsvrs: A "kiszorítósdi"-nak egy esetben van értelme, nevezetesen "bolsik" és "szusz" tárgyában :-D

Laptop7712 2020.10.05. 12:22:34

@cvsvrs:
Azt írod, hogy a háború utáni régi NSZK szintjét alulról meg lehet közelíteni. Ebben nem látok realitást, csak szándékot. A régi NSZK azért tudott valamit. Pl. 1955-ben még nagyon sok német férfi nem volt otthon a háború után, mivel vagy nyugati, vagy keleti fogságban töltötte az idejét. A másik az, hogy a német elit nem lopta szét az országot, a nulláról álltak fel, pl. Willy Messerschmitt elkezdett kabinrollereket - három kerekű kocsi - gyártani otthon, és csak később tolták újra a repülőgépgyártást. Ilyenek ezek a bajor srácok, ha elkezdenek valamit, nem hagyják abba.
De valahogy ugyanez történt NRW-ben, a Krupp művek is felállt a háború után Essenben, gyártottak azok mindent, a vagontól a varrógépig.
Ja persze, majd elfelejtettem, jegyre adták a kaját náluk 1955-ig. Egy valami megvolt, az akarat, a tudás, és az hogy fel akartak állni. Ja persze, volt ott a marshall-segély, ami még ha jól tudom, kb. 2007-ig változatlan név alatt pörgött, azóta valami más néven fut ugyanaz.
Szóval ezzel csak azt akarom mondani, hogy a mi kis világunk nem tud olyan lenni, mint mondjuk a régi NSZK kb. a jegyrendszer végén, mondjuk 1954-ben. Hiányzik hozzá pér dolog.., Pl. az, hogy aki vállalkozni akar - akár kezdőként is, nulla forinttal- az megtehesse, mert kap hitelt arra, hogy felálljon. Nincs szaktudás az országban, mivel az külföldön tolja minimum 5- 50 szeres bérért, vagy megtérülésért. Ott nem volt akkor egy balfasz elit, aki elárulta volna az országot, mind gazdaságilag, mind politikailag. Kis hazánkban mindkettő megtörtént az elmúlt 30 évben, pl. a rendszerváltásnak hazudott politikai átmenet nettó gazdasági hazaárulás volt.
Tehát a véleményem az, hogy a mostani reálértelmiség nem támogatja kis hazánkban az 1954-es NSZK létrehozását a német vagy a bajor elvtársakkal. Ha ezt támogatná. akkor tolná az ipart itthon az az egymillió reálértelmiségi, aki most nincs itthon, vagy aki itthon van, az innoválna, és nem vonulna vissza.
Nincsen egy erős DM - Deutsche Mark -, meg a hozzá kapcsolódó keresztény konzervatív német gazdasági iskola, hanem a balfaszság van, és a kapkodás nagy vonalakban.
Néz meg, mi van. A jegybank tolja a pénzt a gazdaságba, de egyszerűen nem akar a vidék talpra állni. Miért is van ez?
A magyar kezd rájönni, hogy teljesen felesleges kizsákmányolni önmagát, ha nem fizetik meg. Egyszerűen ez lesz, és egyre jobban ez lesz. Egy új egyensúly fog kialakulni, amit vagy tud menedzselni a kormányzat, vagy nem, a kérdés az, mi lesz az a pont ahol már nem lehet egyben tartani az eddigi 30 év alatt elbaszott dolgokat? Ezek a válságjelek kezdenek szépen megjelenni a valóságban, és egyre több ilyen tör felszínre. Pl. a turisztikai ipar 70-80%-a áll. Majd elindul valamikor. De nem lesz akkor majd gyakorlott ember, aki újra tudja majd indítani. Ez egyet fog jelenteni, nyugati béreket, kemény valutában kifejezve, vagy off lesz.
Egyszerre van jelen a munkanélküliség, és munkaerőhiány, csak nem találkozik a két igény, mivel az emberek nem mennek el gürizni gombokért.
Itt nagyon komoly átalakulások lesznek, és ha a modell az 1954-es NSZK látszata, akkor nagyon komoly gondok lesznek.
Erre kellene gombot varrni, mivel pl. a Forest Offices is üres, mint a szellemes palak dörzsölés után... Oda köllenének az innovsatív kkv-k, amit pl. kitömtek pár milliárddal, és 2 hónapon belül fel tudnának venni 200- 300 orsay cuccokban járó szendvicses irodistát, és tolnák a terméket a nemzetközi piacra. Ilyen meg nincs, nagyon nincs. Errefelé is csak a csónakok égnek a tavon, kőne ilyen Veszprémbe, meg Siófokra, meg Pécsre is. Az NSZK-ban az 50-es 60-as években az 1-10 fős cégekből lettek 5-7 év alatt a német mittelstand oszlopai.

2020.10.05. 15:11:59

@Laptop7712:
megépült a forest offices és tök üres. és erre építettek még két kisebb irodaházat. és az is majdnem üres. és az ezek után még építenek irodaházakat. és ez most vagy összeomlik, vagy lesz nagyon sok olcsó irodai bérlet. mert a haverok ezekbe tolják a pénzt.

vagy építenek lakásokat a belvárosban a plázák közelében.
parizsiudvardebrecen.hu/
vagy az egyetemvárosban. ezek szocialista betonmonstrumok. például
university-residence.hu/
egy kisebb.
nagyerdeiluxuslakasok.hu/
vagy egy nagyobb.
www.egyetemtower.hu/
ezek olyanok, mint a régi balatoni szállodák. ez a szocialista állami építőipar. és ezeket úgy adják el, hogy "luxuslakások". és lehet mondani, hogy egy fiatalnak nem lesz pálya. és lehet. hogy lakjon, vagy dolgozzon egy beton épületben kelet-magyarországon. de ezek meg fognak épülni. illetve már megépültek. tehát ez lesz. és ebből lesz túlkínálat. és ez lesz viszonylag olcsó. és ehhez társul majd a hatalom. ebből lesz az új fidesz. feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot.

2020.10.05. 15:19:20

@Laptop7712:
tehát erre lehet mondani, hogy ezek igénytelen betonmonstrumok. azok. de ez lesz az infrastruktúra. és ezt lehet igényesebbé tenni. vagy persze lehet mondani, hogy nem lehet. ezek összeomlanak. egy csődhullám elsöpri. ezeket.
doczy.hunep.hu/
és mi lesz utána?
a szocialista építőipar műremekei. nemzetközi iskola.
isd.debrecen.hu/
és lehet mondani, hogy ez egy új ndk. tkp. az. és ebből lehet csinálni egy régi nszk-t. vagy nem lehet.

2020.10.05. 15:31:50

@Laptop7712:
azt is lehet mondani, se az új ndk, se a régi nszk nem pálya. ezt lebontani lehet. vagy lebontani is nehézkes. ezeket az ipari monstrumokat. ez például egy strand.
www.debrecenistrand.hu/hu
ez kulturálisan a késő kádárizmus. erre mondom azt, hogy a fidesz bevégzi a rendszerváltást. az orbánizmussal az ország nagyjából oda lyukad ki, ahonnan 89-ben elindult. és az ellenzékiek azt mondják, hogy ez fidesz propaganda. az ellenzéki értelmiség annyira hülye, hogy azt sem érti, hogy ez kritika.

Laptop7712 2020.10.05. 15:51:20

@cvsvrs: Itt a nagy tó mellett a haverok kicsit túltolták a biciklit, főleg az északi parton. Most Csopakon lázadtak fel az ős csopakiak, hogy azért a Kerekedi-öböl, meg a móló az nem a haveroké. De ez a történet a mólóval még nem lefutott ügy.
A haverok business modellje faék egyszerű. Lehetőleg nem a saját tőkét kockáztatva, olyan businesst tolni, ami a nap végén tolja a zsebbe a nettó cash- flowt, vagy a lehető legnagyobb lóvét teszi a zsebbe a tranzakció lezárásakor. Ilyen egyszerű ez, ezt nyílt titok. Ha valami helyi szinten gyengítheti, vagy megbuktathatja a nert, az nem más, mint ez a business modell, és ez megy már vagy 10 éve, és ez kezd sok helyen eléggé kipörögni. A csopaki polgármester fideszes, de roppantul nem akarja azt, hogy a móló előtt a haver lakóparkot építsen. Ilyen helyi baromságokon fog szarrá bukni a ner, mivel semmi nem elég. Ha a király meg tudja fogni a hűbéreseit, akkor van rá esély, hogy behúzzák a körzetet, ha nem, akkor bukta van. Mivel ez a baromság hogy semmi nem elég, ez már nem gyerebe.
Régi NSZK-t ezzel a mentalitással nem lehet csinálni, az már látszik. Akkoriban, a régi NSZK-ban, egy egyszerű tagköztársaság minisztere szimplán egy sima faluban egy házban lakott, úgy, mint bármelyik középosztálybeli mérnök társa. Mivel ez volt a trend, és ez volt az átlag, amit a fizetetéséből el lehetett érni. Honekkeréknél meg itthon is, egy mérnök ugyanazon a szinten élt, mint egy átlag német szövetségi köztársasági miniszter.
Tehát ezzel a mentalitással, hogy kurvára semmi nem elég, és minden kell, és ha már nem úgy élek, és keresek, mint Kalifornia belsőn, mint nerlovag, akkor már kurvára nem érek semmit.
Tehát ebben egy balfasz, semmihez sem hasonlítható magyar hagyomány van jelen, ilyent csak itthon látni. erre mondom azt, hogy a gazdagságnak nincs kultúrája kis hazánkban, ebben még Kádár papa is jobb volt, mert neki volt elképzelése arról, hogy mit tehet meg egy pártfunkcionárius, és mennyire lehet gazdag. Ez megvolt az NSZK-ban is, ez volt a common knowledge. Gyurcsány, meg a módszerváltó elit balfasz volt ebben, nem mutatott példát, és most félő az, hogy 22-ben ez a 30 éves szarhegy omlik a teljes politikai elitre.
Ezen még lehet javítani, de csak akkor, ha drasztikusan változtatnak a srácok a regnáló hozzáálláson, és a business modelleken.
Én a 90-es évek NSZK-ját már testközelből ismertem. És láttam olyan embereket, akik azt a rendszert felépítették a nulláról, azok voltak valakik. Most Csopakon a móló előtti tér 54 millát ér, erről megy a polémia, meg a társadamli ellenállás.
nagyon kíváncsi leszek, hogy mi lesz ott. lakópark, vagy esély a régi nszk csíráinak lefektetésére.

2020.10.05. 17:47:50

@Laptop7712:
régi nszk-t fideszt kontrollálva lehet csinálni. anélkül csak egy új ndk-t lehet csak. az ellenzéki pártokkal és az ellenzéki értelmiséggel semmit se lehet.

Laptop7712 2020.10.06. 08:33:16

@cvsvrs:
Azért az roppantul nem mindegy, hogy NSZK, vagy NDK lesz a végén. Egy a baj, és ez nagy baj. Az NSZK úgy indult, a 40-es évek végén, hogy 20 éven belül regionális nagyhatalom lesz. Ez meg is történt. Ha nem történt volna meg, akkor a vezetők mentek volna a levesbe. A német elit ezt természetesen végigvitte.
Az NDK nem volt sikertörténet a blokkon belül, és nem volt példa sem.
A gond az azzal, amit mondasz, hogy 2004 óta vagyunk az EU tagja, ami felfogható egy második árulásnak, mivel letolt gatyával tereltek be minket a blokkba.
Tehát a balfasz politikai elit legalább kétszer árulta el gazdaságilag a népet. A módszerváltáskor, és az Eu-s csatlakozáskor. Tette ezt úgy hogy utána az eu-s pénzek 85%-át a mindenkori holdudvar becsatornázta. Életbe lépett a 80-20-as szabály. Pl. a leader programot pl. ellopták a komcsik szőröstül- bőröstül. Ebből vannak a vadászház, meg a vendégház panamák. És most, 2020-ban azt ígérni, hogy vagy az 1954-es NDK, vagy az 1954-es NSZK lesz itt 5 éven belül, az egyszerűen felér egy tökön szúrással. Pusztán azért, mert nem lehet errefelé 1954-es NSZK-t, vagy 1954-es NDK-t ígérni, mivel az emberek zsebében van egy kék útlevél, és a fiatalok pl. nem viselik el, hogy ne olyan életkörülményeik legyenek, mint nyugati társaiknak.
Ez lett ígérve 89-ben, meg 2004-ben is, oszt kifosztás lett a vége.
Itt vagy középen, balkáni rendszerekkel, balkáni bérekkel, egy olyan közösség közepén, ahol ha arrébb ész 400 km-ert a középről, akár 30- szoros kompenzációs csomagok várnak, minden munka pozícióban.
Egyszerűen ez lesz számonkérve 22-ben, hogy hol vannak a nyugati bérek, a nyugati kiszámítható életszínvonal mellett? Ha 22-őt behúzza a fidesz, 3 éve van arra, hogy felhozza a béreket nyugati szintre, max 3 éven belül két lépcsőben.
Elsőként érdemes lenne a lengyelt megközelíteni, mert onnan is nagyon távol vagyunk, mint Makó Jeruzsálemtől. Ha nem bukik az ellenzékével együtt. Az ellenzéki értelmiség balfasz, és akkor nagyon finom voltam. itt volt 10 év ideje, hogy előadjon valami élhetőt, letegyen egy programot, és mondjuk becsatornázza a helyi reálértelmiséget. Ez nem sikerült, mivel a milliárdosaik sem állhatnak a fényre kevés kivétellel. Na ezt unja meg lassan a nép azon része, aki még hisz abban, hogy érdemes gürizni a sárga csekkért.
Ez a történet innováció gyilkos kombináció, amit roppant nehéz lesz áthidalni, főleg pl. egy ilyen jellegű inflációs környezetben, mint ami most van.
Az 1954-es NDK helyett szerinted mi az ígéret?

2020.10.06. 10:37:32

@Laptop7712:
hajdúnánáson ipari parkot építenek. nemrég jelentették be. konkrétan egy kukorica góré előtt. eddig kukoricát termeltek. és most majd épül egy gumbiszbasz gyár, csavargyár vagy fémforgácsoló üzem. és majd valaki meghajlítja a lemezt. mert a betelepülő gyáriparnak ilyen beszállítókra van igénye. ebből így két dolog lehet: régi nszk vagy egy új ndk. grósz károly is ilyesmi rendszert akart.

ezekkel hajdúnánás fejlődni fog. és erre szavaznak majd az emberek. újra fogják választani a fideszt feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. de ez egy új kgst a nyugat-német elvtársakkal. vagy inkább dél-németekkel. és ehhez passzol egy poroszos-oroszos kormányzás. tehát itt a kérdéseket miniszteriális államrendben döntik el. és ebből akar az ellenzék többpárti weimari köztársaságot. amiben az antifasiszta koalíció harcol a nácikkal. abból nem épül semmi.

ebből épül 100 nagyipari központ, amiből 20-30 vegyesvállalatként működik, ehhez kapcsolódik egy beszállítói kör. 200-300 nagyobb vállalkozás. ez az induló állapot legjobb esetben.

na most erre az ellenzéki értelmiség azt mondja, hogy ez túl sokat nem ér. mert egy évtized múlva nem kell csavargyári munkás, se fémforgácsoló, se lemezhajlító, se fröccsöntő gyári munkás. mert helyükbe lépnek az ipari robotok. illetve már a helyükbe léptek. és az olcsó munkaerő a németeknek is legfeljebb csak átmenetileg kell. na jó, de most is meg kell megoldani a feladatokat.

erre mondom azt, hogy ebből európa szegényháza következik. ez az induló állapot. talán csak a balkán lesz szegényebb. vagy az se feltétlen. de ha nem lesz háború és polgárháború, az ország nem megy csődbe, akkor ebből el lehet kezdeni építkezni kvázi egypárti keretek között is. úgy, hogy van egy uralkodó állampárt, tömegpárt, néppárt. és van független reálértelmiség. a fidesznek arra is szüksége van. és ez a mainstream. és a jelenlegi ellenzék a politikai underground.

ebből az induló állapotból lehet építkezni. mert a hajdúnánási csavargyárból, lemezhajlítóból lehet gyártósorokat építeni. épülhet egy konzervgyár. és ha van stabil megélhetés, akkor mellette megjelenhet a háziparosság. háztáji birtokok, falusias vendéglátás, stb. és lesz néhány egyetemi központ. az úgy a régi nszk.

na most lehet mondani, hogy ez így nem lesz jó. ez így nem pálya. és hogy az egyetemi közösségeket kellene fejleszteni, feltőkésíteni, stb. és ezt nem fogja meglépni a fidesz. azért kell a független reálértelmiség. ami kvázi egypártrendszerben megszerveződik. úgy lehet ez régi nszk és nem új ndk. sajátosan magyar. városi tőkealapok a megyeszékhelyeken. községi takarékpénztárak. félfeudális-félkapitalista rezsim.

és lehet mondani, hogy ez így visszalépés. az. legyen világváros. new york. és majd az felhúzza az ország egészét.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 11:08:43

@cvsvrs: Persze, a Fidesz miatt van sarló, a Fidesz miatt van kalapács, a Fidesz miatt van búzakalász, a Fidesz miatt van dolgozó nép, a Fidesz miatt van frissen sült kenyér és a Fidesz miatt boldog a proletariátus. Na de ezt sem te, sem az 5.2 millió értelmesebb magyar nem hiszi el. Ha nincsen éppen naciodrogos duma, akkor Kádár-drogos duma van a végtelenített propagandakazettán? Beszéljünk inkább arról a pár tucatnyi, vagy maximum pár ezer emberről, aki úgy döntött, hogy a posztfeudális és posztbolsevik tömegeket (2.8 millió fő) átverve Amerikát teremt magának itt, OK? Jachtokkal, kastélyokkal, luxuskocsikkal, medencékkel. Ki ez az elit? Kikből áll? Miben hisznek? Mert azt tudjuk, hogy nem hajtanak térdet Krisztus és Isten előtt. Azt tudjuk, hogy nem akarnak sikertermékeket előállítani. Azt tudjuk, hogy nem növelik jobban a GDP-t, mint Gyurcsány. Azt tudjuk, hogy román állampolgár zsoldosokat használnak. Azt tudjuk, hogy az iszlamista Erdogán szövetségesei. De ki ez a pár tucat, pár ezernyi ember valójában? És miért gyarmatosítják belülről az országunkat? És miért akarják esetleg megszüntetni a hatalommegosztást és így az alkotmányos rendet is? És miért hasznos ez az országnak, ha nincsenek sikertermékek és a GDP nem nő jobban, mint régebben? És hová lettek az EU-s pénzek?

2020.10.06. 11:11:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz építi az ipari parkot. a fidesz és függetlenek. az ellenzékiek meg csak a hatalmat szeretnék megszerezni. a dk-s nyugdíjasokkal. elképzelések nélkül, valós piaci tapasztalat nélkül a momentum. ez a felállás.

2020.10.06. 11:14:29

@Főnix Oszlár Gazdag:
a dk mit épít? a momentum mit épít? az ellenzék megszerezte a fővárost. mit épített budapesten? lófaszkarikát se. egy kókler biciklisávot a körúton. ennél a hajdúnánási fidesz is jobb egy fokkal.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 11:15:44

@cvsvrs: A Fidesz jachkikötőket épít, jachtozik, luxusvillázik, medencézik, miközben NINCSENEK sikertermékek és a GDP nem nő jobban, mint Gyurcsány alatt. Mivel a Fidesz sem sikertermékeket, sem plusz GDP növekedést nem okozott, javaslom, hogy a NÉP költse magára azokat az ezermilliárdokat, amelyek most medencékre, jachtokra és villákra mennek el. Éljenek SOKKAL jobban az ÁTLAGEMBEREK és a belső gyarmatosítók ne kapjanak több állami ingyen pénzt. Nem gondolod, hogy ez helyesebb lenne?

ijontichy 2020.10.06. 11:27:58

@cvsvrs: A fidesz-el semmit nem lehet csinálni. Ezt tíz év "teljesítménye" bizonyítja. De hát mit is lehetne várni? A fidesz '98-ra a Kádár-rezsim hulladékának (ti. aki a háta közepére sem kívánt egy rendszerváltást) gyűjtőhelyévé vált. Ezzel a garnitúróval (meg az e szellemben nevelkedett pifújsággal) ugyan mire mentek? Igen, arra, amire eddig jutottatok. Mo. vitya megpusztulásáig (törököt fogtatok, oszt most nem ereszt), a fidesz azt követő széteséséig egy középszar hely lesz, növekvő lemaradással. Nem, nem lesz "nemzethalál", csak újabb, zömében elvesztegetett negyven év.

2020.10.06. 11:28:10

@Főnix Oszlár Gazdag:
az ellenzék teljesítménye, hogy vörös festékkel leöntött egy-egy sávot a nagykörúton és a járdán bejelentették a klímakatasztrófát. és lehet mondani, hogy ne atlétikai stadion épüljön, hanem kórház. amire a fidesz azt mondja, hogy rendben. mert mindkettőt a fidesz építené. a fidesz környezetében vannak a nehéz munkagépek. az összes. a magyar építőipari kartell. a magyarországi német járműipari lobbi. egy országos rendezőiroda. ami elér csángóföld hétfaluig. és még megannyi más. az alapvető infrastruktúra attól épül, hogy vannak a haverok a fideszben. nem a pénztől. karigeri zsebe is meg van tömve állampapírral. de a fideszben a haverok fogják felújítani a lánchidat. a fidesz alkalmazottja fogja kezébe venni a vakolókanalat a függetlenekkel. nem a dk-s kisnyugdíjas. és nem is a momentumos. nem az lmp-s. az úgy zöld, hogy nem fogott még a kezében metszőollót. a fidesz is zöld. ők is kiállnak egy lapáttal a fotóra, hogy fát ültetnek. politikai pr. ezt a fidesz is tudja. ideológiától majdnem teljesen függetlenül. megsegítik a rászorultakat. ők kimennek a terepre. a többi nem, vagy nem nagyon. és ennek versenytársa volt a jobbik. de amióta "néppártosodott" nem az.

2020.10.06. 11:33:20

@ijontichy:
a kérdés az, hogy kádár rendszerből mi marad meg. mi épül tovább. a politikai bizottság. gyurcsány ferenc és dr. dobrev klára. ezek az úgymond balliberális körök. és ehhez kapcsolódik a momentum mozgalom. ez egy nyugati típusú atlanti-transzatlanti elkötelezettségű értelmiség vagy annak a látszata. vagy a hazafias népfront. egy vidékies keresztény értelmiség vagy annak a látszata. és ha a többség ez utóbbit választja, akkor azt választotta. ezt te nem fogadod el, akkor ne fogadd el. 2010 előtt minden überfasza volt. utána minden rossz. ez nehezen értelmezhető.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 11:43:28

@cvsvrs: Milyen ipari parkokat? Milyen gyárakat? Ember, ha ezek VALÓDI PLUSZ beruházások lennének, akkor a GDP JOBBAN NŐNE, mint a Gyurcsány alatt! Még mindig nem érted? Ha nincsen PLUSZ GDP növekedés, akkor NINCSEN ÚJ (tendencián felüli) GYÁR, nincsen új termék!

2020.10.06. 11:43:41

@ijontichy:
ma átadtak egy új fogorvosi képző központ. az ilyen.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/fogorvoskar2.jpg
ebből a fidesz és függetlenek építettek meg mindent, amit lehetett. és a többi eszközt beszerezték külföldről. és az importtal szemben megint csak a fidesz és a függetlenek melóztak. azért, hogy legyen áruexport. a fidesz és a függetlenek működtetik az ország jelentős részét.

a fidesz építi meg hozzá az iskolafogászati rendelőket.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4414/200925fogorvosirendelo_ksz_(9).jpg
és láthatod, hogy a papokkal építik. és mondhatod, hogy ez egy kibaszott nagy baromság. erre nem szavaznak a 21. században. a gyerekek new york city-s pólóban járnak. valóban.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4414/200925fogorvosirendelo_ksz_(10).jpg
de a szüleik többségében mégis a fideszre szavaznak. mert ők adnak nekik családtámogatást. a fidesz duplázza meg ezeknek a fogorvosoknak a bérét.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4414/200925fogorvosirendelo_ksz_(3).jpg
a fidesz akasztja a püspök nyakába az aranykeresztet.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4414/200925fogorvosirendelo_ksz_(6).jpg
nem azt állítom, hogy ez feltétlen minden elemében jó. hanem azt, hogy ez valami. és ezzel szemben az ellenzéki értelmiség: semmi. ők azt mondják, hogy ez így nem lesz jó. mindenre azt mondják mint vilma néném.

2020.10.06. 11:46:53

@Főnix Oszlár Gazdag:
a vidék relatíve fejlődik. nem túl erőteljesen. de fejlődik. és budapest csúszik lefelé. és így indult el a kiegyenlítődés.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 11:49:53

@cvsvrs: Gratulálok, dögöljön meg Budapest, az a jó a hazának. Színtiszta erkölcstelen familizmus. És EZ az igazi ellenség. Amíg a magyar államrendből és a magyar gazdasági elitből ki nem lesz takarítva az erkölcstelen familizmus kultúrája, addig marad az önsorsrontó csőd. A többi csak népbutítás és félrebeszélés.

chrisred 2020.10.06. 11:51:18

@cvsvrs: Semmilyen különbség nincs a főváros és a vidék gazdasági fejlődése között. Annyira nem, hogy a kettő gyakorlatilag össze van kötve. Ha a főváros gazdaságilag romlik, az magával rántja a vidéket is.

g7.hu/kozelet/20171024/sehol-nem-lennenk-budapest-nelkul-a-gdp-rangsorokban/

2020.10.06. 12:04:27

@ijontichy:
vagy mondjuk ma adták át a fehérorosz epam adományát. munkaállomásokat.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/epam-terem.jpg
mondhatod, hogy na jó, de ne egy belorusz szoftverfejlesztő céggel kössenek már tanulmányi szerződést. miért? a prezi adományozott már számítógépet? ők még csak a prájdon vonultak fel. és budapesten arra szavaz a többség. de az ország egészében mégse. és lehet, hogy a nagyvilágban megint csak a prezire szavaznak. de magyarországon éppen nem. és ebből egy fehérorosz rendszer lesz. és akkor majd abban lehetnek olyan cégek, mint az epam. a momentum generációnak nem jut annyi hely a minisztériumban. azért, mert a reálgazdaság a fideszben van vagy független. nagyrészt a szoftverfejlesztés is. dk-s szoftverfejlesztő nincsen. momentumos se nagyon legfeljebb néhány. a többség fideszes vagy független.

és ami kivétel az a média. de nem a filmgyár. hanem a firkászok. abban ellenzéknek van többsége. és szociológusok, akik még nem jártak vidéken. szegényeket tömegével még nem láttak közelről. legfeljebb hajléktalan szállón ahová ők csak iphone-nal lépnének be. ez nem kell. mert ilyen van a fideszben is. akik kimennek a terepre. különféle jogvédők. ilyen se kell. ilyen is van fideszben bőven. kis lomni, alapjogok központ. filozófuskörök. ebből is van elég.

és lehet mondani, hogy az mta kutatói. ők többségében ellenzékiek. csak a kormány nem biztosítja adatokat. akkor ők nem valódi laborokban dolgoznak. ahol valódi betegekkel találkoznak. nem a népegészségügyhöz kötődnek. hanem főokosok. úgy orvos biológus, hogy valós problémával még nem találkozott. csak kiválasztotta őket az mta főfilozófusai. nem küldik az adatokat. a kutató generálja az adatot. csak ez úgy kutat, hogy ember nem kell hozzá. vagy állat. vagy bármi ami élettel kapcsolatos. de majd ebből lesz egy új világmegváltó elmélet. és a köznép azt mondja, hogy köszike nem kérjük. és jogában áll ezt mondani. ez a demokrácia. a liberális.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 12:11:59

@cvsvrs: A kelet-európai posztfeudális és posztbolsi hulladék még jobban erősíti az erkölcstelen familizmust. Kádár-droggal és posztszovjet-droggal nem lehet sikeres országot teremteni. De hát nem is ez a cél, hanem a pár tucatnyi ember jachtkapitalizmusának a felépítése. Most a nacio- Kádár- és posztszovjet-drogosokat megértem (2.8 millió ember), ők csak a szerre buknak, de mit kezdjenek ezzel a hulladék szinttel a normális, európai magyarok?

2020.10.06. 12:15:09

@chrisred:
a gdp nem valós árutermelés, hanem pénzköltés. fogyasztás + beruházás + kereskedelem. tehát ha épül az autópálya azzal is nő a gdp. mert beruházás. semmilyen valós árut nem értékesítenek. de a kereskedelem is növeli a gdp-t. és fogyasztás is. ha megeszel egy kacsacombot, akkor növeled a gdp-t. ha nem eszed meg, akkor csökken. ezért egyél sokat. növekedjél. hogy a gdp növekedjen. és minél több pénzt költsön el a nép úgy, hogy az lehetőség szerint adósságként legyen jelen a gazdaságban. erre van a kapitalizmus alapozva. és ezt rendszert uralja a fidesz azzal, hogy ők osztják a pénzt. és ez bevonta a fidesz közelébe a reálgazdaság nagy részét. azt a fidesz és a függetlenek kombója uralja. leszámítva budapestet. ahol az van, hogy akkor kispesti szocik, az újpesti momentum. józsefvárosban pikó andrás barátai, és ferencvárosban baranyi kriszta barátnői. az mta doktorai és az szfe. és még a telex szerkesztősége. azok megdöntik a rezsimet. döntsék meg felőlem.

ha egy ország nettó tőkeexportőr és kapitalizmus van, akkor nem nagyon lehet több pártrendszer. mert a befektetők kurvára nem akarnak politikai váltógazdaságot. hogy ma jóska a miniszter, holnap meg pista. hanem jóska, vagy pista. nekik mindegy. valamelyik szerezzen elegendő hatalmat. de azért diktatúra se legyen. hanem valami köztes állapot. a politológusok szerint ez a hibrid rezsim. az kell nekik. azt igényik a piacok.

2020.10.06. 12:16:08

@chrisred:
csakhogy ez nem közintézmény. hanem magánóvoda. azt szereli fel a prezi.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 12:18:30

@cvsvrs: Értem, tehát ha nem nő a GDP, akkor nő az árutermelés és ha nem nő a GDP, akkor jelennek meg a sikertermékek. OK. Logikus. Okos. Aha. Tehát a Fidesz szavazók új IQ belépési szintje 87-re süllyedt? De a főnök tud erről?

chrisred 2020.10.06. 12:21:17

@cvsvrs: "és fogyasztás is. ha megeszel egy kacsacombot, akkor növeled a gdp-t."

Nem, akkor növelem a gdp-t, amikor megveszem. És természetesen nem csőkken, ha nem eszem meg, hanem szemétbe kerül, és a szeméátszállítás ois növeli a gdp-t.

"ha egy ország nettó tőkeexportőr és kapitalizmus van, akkor nem nagyon lehet több pártrendszer. mert a befektetők kurvára nem akarnak politikai váltógazdaságot."

Vagyis itt nem a tőkeexportőrökről van szó, hanem a tőkeimportról. A befektetőknek teljesen mindegy, hogy személy szerint ki van hatalmon, ha a jogrend kiszámítható, előre tervezhető. Ha valaki olyan teljhatalommal rendelkezik, hogy bármelyik reggel hasraütve átírhatja az alkotmányos rendet, az bizonytalanságot szül.

chrisred 2020.10.06. 12:21:36

@cvsvrs: És? Ugyanúgy gyerekek járnak oda.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 12:26:06

@cvsvrs: Több GDP=több munka, több energiafelhasználás, több információgenerálás. A GDP szintjének nem javuló tendenciája=nem növekszik egy ország hatékonysága. Magyarul: Orbán=Gyurcsány.

2020.10.06. 12:30:56

@chrisred:
bocs, tőkeimportőr. abban kvázi egypártrendszer lehet leginkább. nettó tőkeexportőr országban lehet pszeduo többpártrendszer. mert a pártok a beáramló nettó tőkejövedelmeket lefölözhetik. és egy részén osztozhatnak. van min osztozkodni. de gyarmaton nem nagyon lehet ugyanezt a fajta demokrácia. mert az úgy nem teremt kiszámítható gazdasági környezetet. arra a leginkább a hibrid rezsim alkalmas. egy párt vagy pártszövetség bőven elég.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 12:33:19

@cvsvrs: Az egypártrendszer nem növeli a hatékonyságot, mert az erkölcstelen familizmus következménye. Az erkölcstelen familizmust kell felszámolni, amely a zéró összegű játszmákat és a túlélési rettegést erősíti. Polgárosodás=az erkölcstelen familizmus felszámolása. Egypártrendszer=az erkölcstelen familizmus bebetonozása. Tehát hazaárulás, más szóval kifejezve.

2020.10.06. 12:34:20

@Főnix Oszlár Gazdag:
a különbség az, hogy gyurcsány csődött jelentett. és orbán nem jelentett csődöt egyelőre legalább is. tarlós se jelentett csődöt. karigeri már most csődöt jelent. nyilván rosszabb, mint tarlós.

2020.10.06. 12:37:28

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz és a függetlenek kombója tűnik jelenleg a legjobbnak. ez működteti az országot. és nem a párbeszéd, a dk és a momentum. az bicikli utat fest. a körúton. azon belül vagy azon kívül azt se. mert ott már orbán haverjai építik a stadiont. a párbeszédben, vagy összefogásban, vagy nem tudom micsodában reálisan nincs semmi.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 12:38:01

@cvsvrs: A GDP-arányos államadósság 2007 végétől 2010 elejéig 66 százalékról 80 százalékra nőtt. Varga szerint az államadósság GDP-arányos mértéke 76-78 százalék lehet 2020 végére. HOL VAN AZ ELŐRELÉPÉS? Mekkora mocskos nagy hazugságok mennek itt? Micsoda agymosás ez? Hogyan engedhetjük meg mindezt?

chrisred 2020.10.06. 12:40:06

@cvsvrs: Gyurcsány nem jelentett csődöt, hanem lelépett a színről, hogy a megszorító csomg és a vele együtt járó népszerűségvesztés nem az ő nevével legyen fémjelezve, hanem egy samesz vigye el a balhét. Orbán nincs olyan helyzetben, hogy bárkinek is átadja a hatalmat. Azt hiszem, Goebbels mondta azt, ha ők egyszer bejutnak a birodalmi kancellária épületébe, csak a holttestüket tudják onnan eltávolítani. Nagyjából Orbán is ebben a helyzetben van.

chrisred 2020.10.06. 12:40:37

@cvsvrs: A fidesz senkivel sem osztozik.

2020.10.06. 12:40:56

@Főnix Oszlár Gazdag:
az, hogy varga misi nem jelentett csődöt. nem mondja azt, hogy jöjjön egy világbankból kirednelt ukrán komisszár hölgyike és írja át a költségvetést oszkó petikével, aki nem egy világhírű közgazdász. hanem egy felszámolóbiztos. ez a különbség.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 12:46:09

@cvsvrs: Jézusom, de nem érted, UGYANAZ A SZINT!!! SEMMI nem változott tíz-tizenhat év alatt!!! Csak a jachtok úsznak az Adrián! Ezért lett Orbán megválasztva? Ezért?

chrisred 2020.10.06. 12:48:04

@cvsvrs: Pedig lehet, hogy az ország lakossága jobban járna vele.

2020.10.06. 12:54:06

@chrisred:
a fidesz vagy akármelyik párt azzal osztozik, akivel kénytelen. a fidesz az iparban kénytelen osztozni. mert ahhoz nem értenek. és a multiknak kellenek beszállítók. gumibiszbasz gyártó. és a földművelésben is kénytelen lesznek osztozni, mert a vidékes hátországot másképp nem képesek fenntartani. ha a haverok túl sokat akarnak, akkor a helyiek fellázadnak ellenük. és a vidék a fidesz független kombóval látszik kiegyezni azzal, hogy a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort leuralják. és ez ellen lázadt fel a főváros. leváltotta tarlóst és úgy ült be karigeri. de ez egy klasszikus hatalmi játszma. egyik a másik tagadására alapoz. és csak egyik maradhat. az lesz a mainstream. a másik a politikai underground.

2020.10.06. 12:54:45

@chrisred:
ezek szerint milyen fasza dolog lesz majd budapest csődje.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 12:55:36

@cvsvrs: A Fidesz egy csőd, egy hazug, semmit meg nem oldó csőd. Erkölcstelen familista csőd. MSZP 2. Gyurcsány 2. Csak az agymosás megy jobban. Eredmények meg nincsenek.

2020.10.06. 12:55:49

@Főnix Oszlár Gazdag:
az egyik csődöt jelentett. a másik meg nem. ez a különbség.

2020.10.06. 12:57:43

@Főnix Oszlár Gazdag:
és mondhatod, hogy a fidesz is csőd. tarlós is csődbe vitte budapestet. hiszen ezért van 100-150 milliárd forintos tartalékalapja. amivel karigeri nem tud mit kezdeni. hanem budapesten megindult a tötyörgés, hogy most mi legyen.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 12:57:52

@cvsvrs: Mindkettő leveri a lécet és nincsen helye a közéletben egyiknek sem.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 12:58:28

@cvsvrs: Az erkölcstelen familizmust ki kell takarítani az országból, ez a megoldás.

chrisred 2020.10.06. 12:59:06

@cvsvrs: Annyira, hogy az nagyjából az ország összes önkormányzatának a csődjével egyszerre fog bekövetkezni.Az tényleg fasza dolog lesz.

chrisred 2020.10.06. 13:02:06

@cvsvrs: Nem jelentett senki se csődöt. Az államcsőd fizetésképtelenséget jelent és nem hitelfelvételt.

chrisred 2020.10.06. 13:04:40

@cvsvrs: Budapest abból a tartalékból fizeti a szolidaritási adót, hogy az ország többi önkormányzata működni tudjon, meg üzemeltetni tudja a bevétel nélkül maradt BKV-t, hogy a fővárosi kormányszervek dolgozói el tudjanak jutni a munkahelyükre, és működjön az ország többi része.

ijontichy 2020.10.06. 13:07:29

@cvsvrs: "kádár rendszerből mi marad meg." Ez már nem kérdés. Már megmondtam, hogy az alja selejtje (és az abban a szellemben nevelkedett utódok) került a hatalomba, vitya vezetésével. Szóval "Vera Jourovának igaza van, a vitya vezette, fidesz uralta Mo-nak pedig nincs semmi keresnivalója az EU-ban". Nem tetszik? Vitasd meg a Fricz-el. A Tamással.

2020.10.06. 14:00:26

@ijontichy:
vera jourova babis jelölje. brüsszelben mind megvilágosodik. prágában nem látta a korrupciót. babis mellett. és most brüsszelben sem látja a korrupciót. mint navracsics tibor. vannak ilyen emberek. orbán mellett nem tűnt fel, hogy bármi probléma lenne, amíg ki volt nevezve. juncker mellett is minden überfasza volt. amíg oda ki volt nevezve. de onnantól kezdve semmi se jó. vera jourova és navracsics tibor egy embertípus. karácsony gergely. nevezzék ki. nem látja a korrupciót. csak nevezzék ki valahová. mindegy hogy kinek. ez a brancs is ott van a fideszben. vera jourova és hozzá hasonlók.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 14:09:31

@cvsvrs: Vegytiszta erkölcstelen familizmus, vegytiszta közösségi erkölcstelenség. Nem azt nézzük, hogy amit Vera Jourova mond, hogy az igaz-e, hanem azzal érvelünk, hogy mindenki lop. Igen, ha mindenki lop, az megcáfolja azt, hogy a Fidesz lop. Vegytiszta, zsigeri erkölcstelen familizmus, Gyurcsány hatékonyságával. Ez a magyar megoldás. Na ja. IQ 87 alatt nyilvánvaló, sőt egyesek még tapsolnak is.

2020.10.06. 14:14:43

@ijontichy:
a fideszben nem attól keresztények, hogy szentek lennének. hanem mondjuk tegnap, amikor szabó magda születése napja volt, akkor a fidesz ment ki a sírjához errefelé. és a pártok közül csak a fidesz valamint függetlenek. dk-sok és a momentumosok nem emlékeztek. de ők konrád györgyre se emlékeznek, vagy heller ágnesre, vagy esterházy péterre, se senkire. ezek a saját halottaikat se tisztelik. itt meg a nagytemplom előtt félárbócra eresztik a zászlót azért, mert ezen a napon kivégezték az első felelős kormányfőt pesten. csak ugyanez a budapest választói többsége a labancok oldalán áll. és azt mondják, hogy ezek a magyarok. és hogy az aradi tábornokok többsége nem is magyar. dehogy nem. ők nem magyarnak születtek, de holtukban magyarrá váltak. és akik most verik a seggüket, hogy tombol a fasizmus csak, mert ők nem nyerték a választást és nem a haverjaik ülhetnek be a főhatalomba azok nem a liberálisok, hanem a politikai underground.

2020.10.06. 14:22:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
van százcsillió euró, amit az európai központi bank a semmiből teremt. a nagy semmiből. mert ugye egyetlen tagállam se a költségvetési többletét adja oda. hanem a hiányt. a nagy semmit. amiért valakiknek kamatot fizetnek. akik átutalják a számlájukról a nagy semmit. és ez a korrupció. ez a pénzhatalmi rendszer. pénzkapitalizmus.

hogy most a vita azon megy, ebből mennyit kapjon vitya és mennyit kapjanak azok, akiket vera jourova képvisel. navracsics is képviselt, mert a bizottságban ezeket képviselik. a transparency international se akarja a nemzetközi pénzmozgásokat átláthatóvá tenni. és a semmiből történő brutális pénzteremtést. az offshore számlákat. vera jourova se akarja. navracsics tibor se akarja. mert ha akarná, akkor a nyakára lépnének. orbán meg bejelentkezik erre. és a nyakára lépnek. és erre ő meg kiüti a másikat. és így megy. de nem orbán a korrupt geci hanem van egy geci korrupt rendszer, aminek egy szereplője orbán.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 14:31:38

@cvsvrs: A pénz nem a semmiből jön létre, mert akkor nem lenne infláció. A pénz egy létező gazdasági és piaci helyzetből jön létre, mert adott vásárlóértéke és árfolyama van. Az infláció bizonyítja, hogy a pénz nem választható el a termeléstől és a fogyasztástól. Az más kérdés, hogy a Fidesz és a Fidesz 2.8 milliós szavazóbázisa nem tudja megkülönböztetni egymástól a kapitalizmust, a korrupciót, a lopást és a piaci értékek változását. Ami ugyan siralmas, de ez a valóság. A Fidesz szerint a kapitalizmus lopás, és a korrupció kapitalizmus. Na, ezzel a tudásszinttel kb. ott tart a Fidesz, ahol Gyurcsány tartott. Felháborító és tűrhetetlen.

chrisred 2020.10.06. 14:34:23

@cvsvrs: Ezek egyfajta hiedelmek, ahogy Csányi Vilmos nevezi őket, irányítják a társadalom minden részének működését. Egy földműves beleszórja a magokat a földbe, ahelyett, hogy megenné, mert az a hiedelme, hogy azokból az elszórt mennyiseg sokszorosát kitevő termés keletkezik a jövőben. Az európai jegybankok azért bocsátanak ki pénzt a semmiből, mert az a hiedelem működteti őket, hogy abból a pénzből az európai emberek munkával, szellemi működéssel igazi értéktöbbletet állítanak elő a jövőben, amiből ez a befektetés megtérül.

2020.10.06. 14:44:58

@chrisred:
a gdp az pénzköltés. a paraszti nagyanyám nevelte a kacsákat. és abból időnként levágott egyet. ez mennyi gdp-t termelt. nullát. azért, mert nem forgott a pénz. átjött a szomszéd. megszerelte a kisajtót. pálinkáért. az mennyi gdp-t termelt? nullát. építeni kellett az ólt. kölcsönösségi alapon átjöttek a szomszédok. azzal mennyi gdp-t termeltek? semmit. mert az nem pénzköltés. semmiből kell teremteni pénzt. csak ne árupénz legyen. hanem amiből korlátlanul lehet teremteni akármennyit. és azt költeni. az termeli a gdp-t. ha lölő költi a pénzt, akkor termeli a gdp-t.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 14:47:00

@cvsvrs: GDP = háztartások fogyasztása + kormányzati fogyasztás + beruházás + nettó export

2020.10.06. 14:52:45

@chrisred:
és ha ugyanezt csinálja matolcsy, akkor csányi vilmos veri a seggét, hogy ez korrupció. a fidesz is pont ugyanezt csinálja. ugyanebben a rendszerben gazdagodnak. leütik az entert. ott a pénz. és azt mondják, hogy ezért cserébe majd értéktöbbletet állítanak elő a jövőben. a különbség az, hogy az európai jegybankárokat kurvára senki se választotta meg hanem csányi vilmos és társai tapsikoltak nekik a tévében, hogy ez a nyugat. jaj, de szupi. és majd itt is olyan lesz. csak válasszák meg az oszkó pétert. csak a köznép azt mondta, hogy ezek menjenek a francba. és jött matolcsy györgy, hogy csatlakozunk az új selyemúthoz. ez a víziója. szerintem meg régi nszk vagy új ndk reálisan most nagyjából ebből lehet választani. aztán persze később talán lehet jobb is. a kocsma népe elzavarja ezt a sok főokost. ezek hiedelmek. ezt így felismerte. ilyen nagyágyúk kellenek a közéletbe.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 14:52:46

@cvsvrs: Fidesz 2010-2020-> a Gyurcsány alatti tendenciák továbbélése. Azaz a Fidesz alkalmatlan a kormányzásra, a többi pedig agymosás és propaganda.

2020.10.06. 14:53:42

@Főnix Oszlár Gazdag:
fogyasztás, beruházás, kereskedelem. nem árutermelés vagy valós értékteremtés, hanem pénzköltés.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 14:57:32

@cvsvrs: Hülyeség. Ha nem veszel semmit, akkor mire költöd a pénzt? Ki termeli meg az árút, amit megveszel? Ki szolgáltat, ha senki sem dolgozik? Nem lehetséges a pénzköltés, ha nincsen fogyasztás, ha viszont VAN fogyasztás, akkor biztosan VAN termék/szolgáltatás is, mert anélkül nem lehet fogyasztani. Na, kb. ezért alkalmatlan a Fideszt a kormányzásra.

ijontichy 2020.10.06. 14:59:25

@cvsvrs: "ezek a saját halottaikat se tisztelik." A képmutatás nem azonos a tisztelettel. A fidesz képmutatásból kiváló. Mo-on ~25% gyakorló vallásos, ~40% magát így-úgy "hívőnek" valló van. Szóval ezt a keresztény dumát jobb lenne hanyagolni, vagy a lengyel tesókra hagyni. St. Steve a nyugatot választotta, nem a kereszténységet. Ez tény, tökmindegy, hogy mit röfög az alcsúti "térdre csuhások".
A megemlékezés lehet az is, hogy olvassák egy szerző könyveit. Te mikor olvastál utoljára Szabó Magdát? Én valamikor tavaly megnéztem (megint) az Abigélt (bent van a gyűjteményemben).
Pölö annak idején elég sokszor gurultam el Bem apó szobra előtt, s olyankor sokszor jutottak eszembe 1848 hősei. Milyen az igazi megemlékezés? A képmutató fideszes seggfej, vagy én, akinek nem kell sátoros ünnep, és nem CSAK sátoros ünnepeken jutnak eszébe a "felmenők".
A fidesz pont olyan, mint a megemlékezései: haszonleső, ergo szart sem ér. Ez tíz év után minden kétséget kizáróan látszik az országon. Patyomkin ország :-(

chrisred 2020.10.06. 15:06:23

@cvsvrs: Az EKB elnökét az Európai Tanács (vagyis a tagországok állam- és kormányfői) javaslatára az Európai Parlament (vagyis az uniós polgárok által közvetlenül választott testület) választja meg. Az MNB igazgatótanácsát a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

2020.10.06. 15:11:07

@chrisred:
sanyi tud valamit az állatok viselkedéséről. végig bukta az általánost. de még is sokkal többet tud az állatokról, mint csányi vilmos. főokos, aki azt hiszi, hogy az állatok úgy ugrabugrálnak, ahogyan ő akarja. neki kiszolgáltatottak.

sanyi az etológus azt mondja, hogy ide figyeljél komám. ha az állatok viselkedését akarod megismerni, akkor úgy menjél oda, hogy az állat az erősebb. és te vagy az okosabb, akkor túléled. ha nem, akkor nem. attenborough egy természettudós. mert ő a természetből akarta megismerni az állatokat. csányi vilmos annyit se tud az állatok valós természetéről, mint egy kanász. ez a népítélet. amíg a média egyirányú volt addig csányi vilmos a haverjaival okoskodhatott, hogy kérem szépen. saanyi meg azt mondta, hogy komám ez egy hülye. nem látott még igazi állatot. mondjuk olyat, amelyik éhes.

2020.10.06. 15:16:33

@chrisred:
csakhogy a köznép tagjai sose szavaztak az ekb elnökére. "kusza szemet" mégis csak megválasztották. tudták a kocsmában, hogy ő orbán haverja. és őt fogják kinevezni. nyugaton meg hiába van többpártrendszer. a pénzhatalom akarja kiválasztani a miniszterelnök jelölteket. orbán és haverjai nem álltak be ebbe a sorba. és ebből van a balhé.

chrisred 2020.10.06. 15:17:12

@cvsvrs: Szép véleménybuborék, de ebből nekem csak annyi derült ki, ha sanyi, a kanász azt mondja, hogy ugorj a kútba, akkor gondolkodás nélkül megteszed. Mert sanyinak mindig igaza van.

chrisred 2020.10.06. 15:21:08

@cvsvrs: Biztosan vannak olyan kocsmák Európában, ahol Lagarde nevét jobban ismerik, mint Matolcsyt.

2020.10.06. 15:23:12

@chrisred:
van egy olyan vélemény, ami a sanyié. hogy csányi vilmos és társaik hülyék. szinte semmit se tudnak az állatok valódi viselkedéséről. a farkastörvényekről.

és lehet mondani, hogy sanyi végig bukta az általánost. és ne szóljon bele. csányi akadémikus munkásságát nem áshatja alá. de. beleszólhat. és alááshatja a magyar tudományos akadémia főokosainak élet és irodalom szerkesztőségének munkásságát. mint ahogyan meg is teszik. és lehet, hogy ebből egy rosszabb világ lesz. az is lehet. de az is, hogy nem. és még kanászok is értenek majd annyit az állatokhoz, mint csányi professzor.

2020.10.06. 15:27:46

@chrisred:
de őt a franciák nem választották meg. hanem lagarde és társai választották ki macron-t. nyugaton már ez fordítva megy. ez a közvélekedés a kocsmában. aztán lehet mondani, hogy nem, a nyugati típusú plurális pártrendszerben minden oké. és párizsban csak sportból gyújtogatnak. az is lehet.

2020.10.06. 16:06:05

@chrisred:
a ner a "forradalom". az, hogy a köznép azt mondja, hogy csányi professzor menjen a francba. neki jó volt kádár. semmilyen lázadozás nem volt. és most az van, hogy micsoda szörnyűséges fasizmus tombol. egyszerűen csak annyi történt, hogy a kocsma népe viszonylag szabadon elmondhatja a véleményét az akadémikus körökről. a tudományos és a művészeti élet nagyjairól. aztán lehet, hogy ha az állatokról most olyanok fognak értekezni, akik megkérdeznek egy kanászt. hogy ilyenek az állatok szerinted is hé. és ha azt mondja, hogy valami ilyesmi, akkor rendben. és ha azt mondja, hogy nem, nagyon nem, akkor esetleg neki van igaza. már látott állatot falkában vagy közelről. szeme közé nézett. értem persze, hogy nem ez a tudományos módszertan. nem feltétlen van sanyinak igaz. de lehet és könnyen lehet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 16:16:06

@cvsvrs: Ez nem forradalom, hanem egy cinikus és értékaránytalan üzletelés, a tömegek átverése. A Fidesz hagyja a korábban valóban elnyomóvá és idegesítővé vált gnosztikus ideológiával szembeni ellenállást és ez egészséges, másrészt viszont az Állatfarm fecsegésének engedélyezése fejében pár tucatnyi ember vagyonátirányítósdit és külpolitikásdit játszik, aminek egyébként semmi értelme sincsen a személyes önkielégítésen kívül. A választók nem tudják, hogy mit engednek meg a Fidesznek csak azért, hogy szidni lehessen a korábbi szent tehén csoportokat. Aránytalan, erkölcstelen, buta, túlzott és a tömegeket átverő csere ez.

ijontichy 2020.10.06. 16:19:54

@cvsvrs: " a kocsma népe viszonylag szabadon elmondhatja a véleményét az akadémikus körökről" A korcsma népe mindig is szabadon elmondhatta a véleményét az akadémikus körökről, tehát ez egy hülye gumicsont by fidesz. A rendszert - '90 előtt - bizonyos korlátok között lehetett csak szidni, bár a korcsmában azt is viszonylag szabadon. Maximum azt kockáztatta a delikvens, hogy ha a haverjai között "fideszes lelkületű" is volt, akkor az ment mószerolni a párttitkár elvtihez, s barátunk nem is sejtette, miért maradt ki az évvégi prémcsi/fizuemelésből. De ahogy haladtok, meghaladhatjátok még a létező cucilizmust, s lesz még a felségsértés bűne sittel "jutalmazható" :-(.

Btw. látom elfogadta a ház az orvosbulit. Életem jobbik fele épp tegnap este mondta, hogy ha így lesz akkor jön az újabb utánpótlás hullám orvos/ápoló személyzet Ausztriába és Németországba (brithon ugye mostanság kétséges). Nos hát, én meg kérek egy kávét, és hátradőlve figyelem, ahogy a szarka farka nem bírja. Ti építettétek fel Pannónia Géniuszának imázsát egy félművelt parasztbolsinak, oszt most vergődtök, mert nem tudtok szabadulni tőle. Szar ügy :-(.

2020.10.06. 16:22:32

@Főnix Oszlár Gazdag:
csányi vilmos és a többi magát liberálisnak mondó balkfék is állatfarmot akart. csak a köznép azt mondta, hogy inkább a kanászok jöjjenek, mint ezek a főokosok. és ebből adódik a ner. és ez a rendszerváltás bukása. mert hogy a késő kádár kor tér vissza, amit csányi professzor megtagadott. így léphet helyébe a kanász. vagy amelyik akadémikus tényleg szociábilis és majd megkérdezi az állatokról a kanászt is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 16:30:53

@cvsvrs: Semmi nem tért vissza, minden egyforma, csak a 2.8 millió nacio- posztszovjet és Kádár-drogos fel sem fogja mindezt. A 2.8 millió agymosott meg sem érti, hogy térdüket csapkodva röhögnek rajta, ahogy ipari méretben visszabüfögik a kocsma népének a baromságait, miközben pár ezer haver ezermilliárdokat irányít át a saját zsebébe. Aminek semmi értelme sincsen hosszútávon, de ezt egy erkölcstelen familista Állatfarm és egy velejéig erkölcstelen familista elit hogyan értené meg? Az új elit haveri köre meg építi fel magának az új Beverly Hills-t, amiről a nagyeszű, mákonyosan helyeselő IQ 87-es csapat semmit sem sejt.

2020.10.06. 16:34:28

@ijontichy:
ne viccelj már. a kocsma véleménye az volt, hogy csányi vilmosnak fogalma nincs az állatok viselkedéséről. sanyi szerint állatok viselkedésének alapjai a "farkastörvények" és nem ez a "kutyulimutyuliság", amit csányi vilmos kutatott. és ez egy vélemény. eléggé általános. ez nem jelenhetett meg a mainstream médiában. azért nem, mert az emberek nem mondhatták el a véleményüket viszonylag szabadon. és most amikor ezt meg lehet tenni és ezzel szembesíti a politika az értelmiséget, akkor nem azt mondják, hogy na jó. nem az állati viselkedését kutattuk, hanem annak egy részét. az állati szociabilitást. ahogyan sanyi mondja "kutyulimutyuliságot". és egyébként sanyinak komoly igazsága van. mert ha ezt mondanák, akkor az úgy még rendben is lenne. de nem ez van. hanem az, hogy tombol a fasizmus, ezek nácik, stb.

2020.10.06. 16:35:53

@Főnix Oszlár Gazdag:
és mi van akkor, ha budapesten 300 ezer ellenzéki az agymosott. és ők állnak az élet logikájával szemben. (és ugye 1 millió választó ellenében vezetik budapestet, akik nem szavaztak rájuk)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 16:39:10

@cvsvrs: A Fidesz csak a naciodrogos prolik seggének a nyalásához ért, de IQ 87-es szinten is előbb-utóbb leesik a tantusz. Tudom, azt hiszik sokan, hogy a naciodrogos prolik végtelenül hülyék, de nem azok. Hiába csapkodják sokan a térdüket, hiába vezetik az IQ 87-es Állatfarmot az orruknál fogva, a disznó azért nem ember. Hiányzik az Állatfarm élőről az ember, a gazda. A Fidesz ugyanis csak azt hiszi, hogy ő a gazda, hogy ő értelmesebb az IQ 87-eseknél, de valójában nem az. Valójában ő sem ember. Mert erkölcstelen familista.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 16:41:09

@cvsvrs: Persze, persze, pár ezer identitászavaros belvárosi értelmiségi az ellenzék. Mondják a román állampolgárok. Mert fő az identitás.

ijontichy 2020.10.06. 16:47:03

@cvsvrs: "a kocsma véleménye az volt, hogy csányi vilmosnak fogalma nincs az állatok viselkedéséről." És?
"ez nem jelenhetett meg a mainstream médiában. azért nem, mert" mert a sanyi nem újságíró, hanem kútfúró?

Chewbacca érvelés megvót! Fideszes jogikurzus rulez, de egy bankárkormány mindig jobb. Lehet velük érdemi üzleti tárgyalást folytatni.

Btw. a pandémia pénz el lett utalva... oh wait! Mo. nem kért. Inkább vett tankoszokat 700Mrd-ért, csakhogy a bolsipárt még egy ideig ne kerüljön terítékre az EPP-nél. Mert "nekünk a magyar emberek érdeke az első". :-D

2020.10.06. 16:50:10

@Főnix Oszlár Gazdag:
tehát ha 2.8 millió fidesz szavazat nem legitim, mert 5.2 millióan nem szavaztak rájuk akkor szinte semmi se legitim. budapesten 300 ezren szavaztak az ellenzékre. és 1 millióan nem szavaztak a párbeszédre.

az nem demokrácia, hogy egy országból az állam felszámolását nyíltan hirdető politikai aktivistákat nem lehet elzavarni a francba. a soros alapítvány azt mondja, hogy a központ kormányzat és az önkormányzatok helyébe lépnek az ngo-k. akiket már nem választ meg a nép. hanem abban hisznek, hogy ők a liberálisok és a demokraták. és ha orbán azt mondja, hogy "libernyák", akkor az a válasz, hogy azt nem mondhatja. de ők a szólás szabadságának hívei. akik azt hirdetik, hogy az életüket is odaadnák, csak azért, hogy szabadon lehessen véleményt nyilvánítani. és ezeket az akadémikus köröket szétzavarják. azért, mert ez a közakarat. aztán lehet mondani, hogy ez iskolázatlan véleményeken alapul, stb. ez a demokrácia. a liberális.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 16:56:04

@cvsvrs: Az alkotmányos rend lassú megdöntésének a rejtett célja nem legitim. A fennálló nemzetközi szerződések tudatos megszegése nem legitim. Az államilag védett és szervezett korrupció nem legitim. A hatalommegosztás felszámolása nem legitim. A zéró összegű játszmákon alapuló politikai működés nem legitim. Kihagytam volna valamit a Fidesz 10 éves teljesítményéből? Ja nem. Ez az összes ideológiai alapzat és az összes elért eredmény.

2020.10.06. 16:58:04

@ijontichy:
2010 előtt aki csányi vilmost bírálni merészelte az nem nagyon lehetett újságíró, legfeljebb egy náci. ha valaki egy baloldali liberális munkásságát bírálta az ugyanis csak náci lehetett. jött a charta és a többi megmondó verőlegény. csányi vilmos haverjai. és most meg már lehet ilyet is gondolni. vagy megjelenhetnek ilyen típusú vélemények is a sajtóban. és ez a korábbi akadémikus elit munkásságát legalább részben aláássa.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 17:02:12

@cvsvrs: Nagyszerű, tehát a Fidesz olyan rendszert vezet be, mint az arrogáns liberális elit (csak fordított előjellel), akkor az jó? A Fidesznek tehát a liberális terror a példaképe, csak megfordítva? Hát ez morális fejlődés, nem mondom. Egyszer libsi, mindig libsi, csak a hazugságban fejlődik? Meg eteti a naciodrogosokat?

2020.10.06. 17:05:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
a legitimitást a nép szuverenitása adja. és nem arról van szó, hogy az amerikai és a magyar között van vita ceu ügyben. hanem arról, hogy van egy szűk pénzhatalmi csoportosulás, amelyiket az amerikai és a magyar nép döntő többsége is a halál faszára küldené. csak ez a vélemény nem jelenthet meg a mainstream médiában legfeljebb csak úgy, hogy ez a fasizmus. az, hogy bizonyos körök nem uralkodhatnak amerika vagy magyarország felett.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.06. 17:07:48

@cvsvrs: A kérdés a civilizáció és a barbárság közötti határ. A polgári értékek és az erkölcstelen familista túlélési értékrendszer közötti határ. A Ferdinánd- és a Szapolyai-magyarok közötti határ. A nyugat és a kelet közötti határ.

2020.10.06. 17:14:55

@ijontichy:
a hétvégén a helyi focicsapat és a vasas ultrái verekedtek.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/verekedes.jpg
ez a jog szerint csoportos garázdaság. csakhogy ezek szándékoltak ütötték egymást. előre megegyeztek a szabályokban. mindkét tábor csoportos garázda akar lenni. szabadon akarnak verekedni.

és csányi vilmos beül a tévébe elmagyarázza alindának, hogy milyenek a kutyák. sanyi meg azt mondja, hogy ennek a főokosnak fingja nincs a kutyákról, se az állatvilágról. mert ő csak olyan kutyát látott, amelyik sose volt még éhes. és sanyi ugyan iskolázatlan de tartok tőle, hogy komoly igazsága van. és ezért van megválasztva orbán, hogy jelezze az akadémikusoknak. a tudós elitnek és a művész világnak. amire az a válasz, hogy ezek a magyarok. hasonlókat gondol amerikában is a pórnép. csak ott egymás ellen fordítják a feketéket a fehérekkel. ami az akadémikusok szerint nem probléma csak az a tomboló fasizmus, ami magyarországon van.

ijontichy 2020.10.06. 17:16:27

@cvsvrs: Chewbacca védelem. Én például már '90 előtt is mindenfélét is gondolhattam :-). Btw verőlegényeket én először 2006 őszén láttam. A pofatépő értelmiség két szem mogyorót sem számít.
Szóval aszondod csányivili akkor sanyit tette vizsgálata tárgyává? Meglepne, hogy odáig süllyedt, de ha igen, akkor Hurrá! Végre senki egy szót sem szólhat, ha vityát csak genetikailag tekintem homo sapiensnek, a viselkedését pedig górcső alá veheti az MTA etológia brigádja, elvégre az ő szakterületük :-).

2020.10.06. 17:17:08

@Főnix Oszlár Gazdag:
ferdinánd magyarjai is a fideszben vannak. habsburg györgy a fideszben van. a magyarországi német nemzetiség a fideszben van. és az identitás vesztettek vannak a fidesz ellen. ők a politikai underground. és a fidesz a mainstream. aztán lehet, hogy ez majd megváltozik. de jelenleg ez a helyzet.

2020.10.06. 17:18:14

@ijontichy:
igen itt kezdődik a probléma, hogy csányi professzor ahogyan a legtöbb liberális nem alacsonyodna le a néphez.

ijontichy 2020.10.06. 17:22:51

@cvsvrs: Akkor most a csányivili miatt égtek mit a Reichstag, haladtok ütemesen az "EU sereghajtója" pozíció felé, miatta él 40% a bányászbreki alatt, miatta lépett le ~ 1 milla magyar ember, miatta kényszerült Pannónia zsenije pandémia idején 700Mrd-ot tankoszokra költeni (tankkal nem lehet vírusra lőni!), a vírusverte gazdaság nem_fideszes_seggnyaló szereplőinek kisegítése helyett? Hát ez a csányivili, ejnye ejnye... de meggondoltam! Mégis inkább Chewbacca rulez! Már csak arra leszek kíváncsi, mikor cseréli le a Gripeneket F-35 eklasszéra? :-DDD

ijontichy 2020.10.06. 17:25:14

@cvsvrs: Csányi prof okult a 2006 őszi eseményekből, és ha leereszkedne, esetleg megvernék. Mert sokat szippantottak a vitya-féle liofilizált exkrementumból. És attól az ész megáll, a vitakultúra alcsúti szintre süllyed, még MTA magasságokban is, nemhogy kútfúróéknál.

2020.10.06. 17:34:19

@ijontichy:
csányi professzor amikor a halakat tanulmányozta, akkor csak akváriumban találkozott velük. ő nem egy halász, horgász vagy egy búvár. csány professzor halat természeti környezetben nem látott. egy olyan preparált világot választott magának a halak tanulmányozására, amiben a halnak esélye nincsen valóban halként viselkedni. az akváriumban az állat az alapvető ösztöneit legalább részben elveszti. és csányi professzor ezek után mit vizsgál? az állat alapvető ösztöneit. és a barom kiokoskodta, hogy az evolúció a gépekre is vonatkozik. tényleg? és ebben hisznek a hülyék, a transzformerek evolúciójában. a terminátort is elhitted, hogy az úgy lesz 2050-ben. és mindjárt az lesz. és az égből lepottyan schwartzenegger. csányi vilmos munkamódszere problémás. a természetnek a leglényegét, annak a naturalitását számolja fel. és ezt a leghülyébb is bemondja a kocsmában. a hentes, aki találkozik az állati naturalitással. vagy a kondás, vagy a kanász. oda a csányi professzor nem alacsonyodik le.

2020.10.06. 17:51:20

@ijontichy:
ezt a nem alacsonyodunk le a néphez értelmiséget zavarják el. és ha azok valódi tudományt művelnének, akkor azt nem tudná az orbánizmus elsöpörni. mert a laplace transzformációt nem söpri el az orbánizmus. vagy bármit, ami a matematikán vagy alkalmazott matematikán alapul. és nem baloldalinak mondott szociológus szépelgés. vagy társadalomkritika, hogy ezek a magyarok. ez meg ugye a liberális filozófuskör. ezt elsöprik. de úgy, hogy ennek nyoma nem marad.

szabó magda sírjához kimegy a fidesz. csak a fidesz megy ki a pártok közül. konrád györgy sírjához nem megy ki senki. a dk se. momentum generáció se. senki. heller ágnes vagy vagy esterházy péter sírjához se mennek ki. a fidesz attól keresztény, hogy ők legalább emlékeznek a halottaikra. ez a másik banda még arra se. erre mondom, hogy az nyom nélkül tűnik el.

egy mai hír lölő propaganda lapjából, hogy megnyílt egy új macskás kávézó. süti és kávé mellé cicus jár. a tulajdonos menhelyről hozott állatokat gondozza. és lehet velük játszani.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/macskavezodebrecen2.jpg
és ez fidesz propaganda. a szociabilitás ott van a fideszben is. csányi professzor szerint a nácik. ez a kislány is náci ezek szerint.

Laptop7712 2020.10.06. 18:34:03

@cvsvrs: Tehát az 1954-es NSZK, vagy az 1954-es NDK lehet a választás. Ezt kicsit árnyalni kell, mivel ha elmegyek mondjuk 20-30 km-re a nagy tó mellől pl., akkor azt látom, hogy ott kb. a 70-es évek jön vissza, de sokkal szegényebb verzióban. Mert van szuzuki, de nincs bele benzin, vagy van tüzelő, de nem fog kitartani a tél végéig, szóval a 70-es évek abban különbözik a mostani helyzettől, hogy nem lehet megélni, mivel a környéket nem a tsz tartja el, nincs melléküzemág, nincs szeptemberi kifizetés a tsz irodában, hanem van a teskó, meg a penny, hatalmas árak, nulla lehetőség a melóra. Az átlag falusinak kellene a 70-es évek abban az esetben, ha azt amit termel, megvennék normális áron, ha már termel valamit.. Abból meg akar élni, és nem akar elmenni egy bizbaszgyárba melózni. Ezt megadta a tsz a 70-es évekre, de most a nagy hazai kapitalizmusban 30 éve a termelőt balfasznak nézi az integrátor, és most csodálkozik, hogy ki fogják nyírni a körülmények, mivel képesek voltak egy merev struktúrába lóvét ölni. Ilyen pl. a mostani sertéságazat, de sorolhatnám a többit is. A hazai integrált mezőgazdaság ezen a szervezettségi szinten nem versenyképes, és pont. Ezt majd szépen kimaxolja a covid. Tehát mi lesz? A városi enni fogja a szemetet, és visszatér falura a 50-es évek vége, a 60-as évek közepe szint, a totális önellátás. Ezzel kell valamit kezdeni, mivel nem lesz más út. Roppant kíváncsi leszek, hogy hogyan deklarálja ezt a fidesz, mivel a haverokkal lehet tsz melléküzletág szintű rendszereket gründolni, ha nem lennének ilyen balfaszok a haverok. Ebből kisebb csónak lesz a nagytavon, továbbá pár arcot vissza kellene vonni a frontlineból, mivel elnyűtte arcukat az idő, meg az offshór számla. Szerintem ezért lett gyorsan lölő elvált ember, gondolom én. Nagyon komoly év lehet itt a választások előtt, roppant kíváncsi vagyok.

Aki járt már erdőben, és látta a természetet, - pl. látott már szarvasbőgést - az tudja, hogy a darwin által leírt fajelmélet nettó hazugság, és pont. Mivel ha nem lenne hazugság, akkor egész évben szarvasbőgés lenne, de ez nincs így, a szarvasok kb. augusztus végétől szeptember végéig bőgnek. Erre Darwin is rájött, de akkor már késő volt. Le is írta, hogy a természet rendje az együttműködés, a hierarchikus egymásrautaltság, ahol az azonnali visszacsatoláson keresztül valósul meg a fejlődés. Ezért nem lehet majd kiirtani a vaddisznót a városokból, mert a vaddisznó okosabb, mint a balfasz ember. Egyszerű ez mint a faék.

ijontichy 2020.10.06. 18:34:37

@cvsvrs:
"a néphez értelmiséget zavarják el." Hát igen. Mert a nép olyan művelt, hogy a sanyi kútfúró már szabadságában korlátozva érezte magát a nemleereszkedő vilibá' miatt. És tényleg! A fidesz alatt a népfőiskola oly magasságokba emelte a korcsma népét, hogy az alkalmazott matematikát vitatják meg az esti sör-unimukk mellett (amit nagyon megnehezítene a tudat, hogy vilibá' nincs elzavarva). De csak az alkalmazottat, ami "approved by royal highness (de genere sty)" pöcsétes! A szomszédblogos @Jotundert el kell söpörni, mert az a matematika már kommunista ármány. Hotelt meg csak a Lölö építhet, a Hilbert nem! Slussz :-).

"ők legalább emlékeznek a halottaikra" Sátoros ünnepeken és jó masszív képmutatással. Akkor emlékeznek, ha hasznuk származik belőle. Mily sötét a fideszes ármány :-( Mily sötét a fidesznyik agy :-)

ijontichy 2020.10.06. 18:38:25

@Laptop7712: "nem lehet majd kiirtani a vaddisznót a városokból, mert a vaddisznó okosabb," Vaddisznó? Figyeld csak a patkányt! ;-)

2020.10.06. 18:58:51

@ijontichy:
sanyinak jogában áll a ceu aktivistákat nem alkalmazni. az államalkotók joga eldönteni.

ijontichy 2020.10.06. 19:12:40

@cvsvrs: A sanyinak joga van eldönteni, hogy kér-e még egy kör sör-unimukkot (meg azt, hogy alkalmaz-e a kútfúrásnál CEU aktivitákat). Persze a korcsmárosnak meg joga van úgy dönteni, hogy a sanyi ma este már nem kap több sör-unimukkot.
Btw. hallom van ~20k lélegeztetőgépetek. És hogy álltok az intenzíven kesztyűvel, maszkkal, infúzióval és hasonlókkal (orvosról és ápolóról már nem is beszélve)?
Az a baj, hogy bármilyen szép, moszkvavörös fellegeket tud a főnököd felbüfögni, a "tudsz úszni? nem? és ha megfizetem?" szintű bolsi képességekkel nem lehet egy országot sikerre vinni. Talán itt lenne az ideje - revideálva az álláspontodat - feladnod az "istentelenséget" (by @Neoteny) és fideszt (A FIDESZT!!!!) nem Istened, hazád és családod elébe helyezni, mert ez a látvány még egy empatikus ateistának is elszomorító ;-)

2020.10.06. 19:27:04

@Laptop7712:
erre az a fidesz válasza, hogy minden járási központban lesz ipartelep. ahol még nem volt ipari park oda most építenek. nyíradonyban, hajdúnánáson. és a megyei városoba betelepülő gyáripar mellett lesznek vidékies beszállítók. ez az elgondolás. jó néhány város, nagyrészt az ellenzékiek nem akarnak gyáripart. mondván, hogy a szolgáltatásoké a jövő. tehát csak fogyasztanának akárcsak a főváros.

induló állapotban olyan nagyon nem lehet mást csinálni, mint amit a fidesz. magyarországon 1.750 ezer az érettségizett ipari szakközépiskolás. ehhez társul 250 ezer mérnök felsőfokú végzettséggel. ez 2 millió fő.

és van 125 ezer a középfokú képzettségű mezőgazdász. és 75 ezer agrármérnök felsőfokú végzettséggel. ez 200 ezer fő.

tehát nem lehet azt megtenni, hogy elsődlegesen az agráriumra épít az ország. hanem azt, hogy az iparra. és mellette megjelenik a földművelés. egyre hangsúlyosabbá válik. de ilyesmit a többség nagyon nem akar a többséget.

jogász, közgazdász, bölcsész diplomások fele budapesti vagy budapest környéki. a mérnököknek a harmada. az orvosok negyede.

2020.10.06. 19:29:13

@Laptop7712:
csak budapesten annyi a diplomás bölcsész van, mint amennyi meződazdász van az országban belértve a szakközépiskolásokat is. és ebbe még nincs ebben a bölcsész tanár diplomás.

2020.10.06. 20:05:56

@Laptop7712:
debrecenben a diplomások körében is a mérnök-programozói kör már számosabb mint a jogász-közgazdász-filozófus. szavazatszámban lenyomja. ettől lehet technokrata elit. budapesten nem lehet. jogász-közgazdász elit lehet csak. ott a mérnökök is ennek a balliberális körnek a seggnyalói. budapesten ezért nincs egy baszott nagy gyártelep. mert még a mérnökök többsége is azt gondolja, hogy mi a francnak. még a műegyetemen is azt mondják. úgy viszont ekkora fővárost aligha lehet fenntartani.

amíg magyarország nettó tőkeimportőr addig a felzárkózást a termelésre lehet alapozni. ahhoz több iparos és nagyobb agrárium kellene. budapesten azt mondják, hogy ők ezt már meghaladták. globális szolgáltatások lesznek. nem a honi ipart akarják kiszolgálni elsősorban. budapesten egy orvos biológus kutató nem a magyar népegészségügyet akarja kiszolgálni. müller cecilia nem küldi az adatot. budapesten az orvos-biológus kutatói nem kapcsolódnak a magyar népegészségügyi rendszerhez. és így most szlávik doktor és ezek lépnek előre. győrfi pál mentőorvos. az mta doktorai azt mondják, hogy nincs adat. majd elemzi müller cecilia munkatársai. beütik az excel táblába. és kijön az, hogy a csúcson lesz 2 ezer kórházi ápolt. a washingtoni john hopkins egyetem is számol. big data centerek. és abból kijön, hogy 12 ezer halott lesz magyarországon.

na most valaki nagyot téved. lehet, hogy müller cecília asszisztense. ránéztük a görbére, hogy valahogy így kunkorodik. gondolatban úgy képzeltük, hogy ez majd így kanyarodik. amerikában a big data centerek teljesen mást mondanak. nem tudom, hogy kinek lesz igaza. csak azt, hogy valamelyik nagyot téved. valamelyik intézet kókler.

ijontichy 2020.10.06. 20:11:41

@cvsvrs: "valamelyik intézet kókler" Nem biztos. Nem tekintem kóklernek, aki a legjobb tudása szerint igyekszik a feladatát teljesíteni.
Ami biztos, hogy a főnököd egy igazi kókler :-)

2020.10.06. 20:34:47

@Laptop7712:
magyarul szakmacsoportokon belül és azok között is olyan távol álló vélemények versengenek, hogy azokat majdnem lehetetlen összeegyeztetni.

2020.10.06. 20:37:55

@ijontichy:
ne viccelj már. komoly intézetek nem beszélhetnek ennyire félre. vagy müller cecilia vezette tiszti orvosi szolgálat komolytalan. valamelyik.

ijontichy 2020.10.06. 21:20:09

@cvsvrs: "müller cecilia vezette tiszti orvosi szolgálat komolytalan" Hát ez utóbbi felől nincs kétség, igaz nyunyóka? ;-)

2020.10.06. 22:49:29

@ijontichy:
és az nem lehet, hogy a john hopkins egyetemen ül egy rakás felelőtlen arcoskodó hülye gyerek, akik rengeteg pénzből, brutális erőforrásokat megmozgatva fals számokat közölnek. és aztán jön a független szabad sajtó és azt harsogják, hogy az amerikai szuperászok megmondták. csak értenek hozzá. a valóság dönti el, hogy melyik intézet a kókler. és lehet, hogy a magyar tiszti orvosi szolgálat. az is lehet. és a másik is.

ijontichy 2020.10.06. 23:45:37

@cvsvrs: Nem. Ami lehet, hogy ott ül egy rakat kibaszottul magabiztos fickó, akinek a világ (és a modelljük) az usa határainál véget ér. Ez az egész szót sem érdemel. A vírust nézve, egy dolog biztos: a XXI. századi modern világ - ki így, ki úgy - csúful leszerepelt. Talán rá is fért. A kérdés most már csak az, tanult-e belőle.

Ez egyébként úgy enbloc ráhúzható Mo-ra is, a maga a ráncfelvarrott "létező szocializmusával". Csúfos kudarc. Ha tanul belőle, tanulópénznk tekinthető, ha nem, úgy teljes egészében kidobott újabb négy évtized - ám ezúttal "nagy medve"-i vis maior nélkül.

2020.10.07. 08:43:49

@ijontichy:
és az országjelentések jelentős része hülyeség. egészségügyi világszervezet, világhírű csúcs egyetem, ngo, lófaszkarika. majdhogy nem semmit nem tud a gyügyei parasztok kis világáról. tudományos akadémia bölcseleti intézeteit beleértve. és ezért diktál a kocsma népe.

Laptop7712 2020.10.08. 06:48:02

@cvsvrs:
Az hogy mindenhol les ipari központ, az nem nagy baj. Van ilyen a Dunántúlon is, lássuk pl. Veszprémet, vagy Nemesvámost. Ott van ipari park, mindkét helyen, de az a gond, hogy döglődik a motorgyártás, meg az autóipar. Pedig vannak nagy cégek dögivel. Már nincs melós a keleti határszélről sem, mivel az ukránok is mennek lengyóba, amúgy sem kell az ember. Szóval ami most van, az a nagy szar, és egyre szarabb lesz a városnak. A nyáron bezárt amerikai fűnyírógyár Nemesvámoson, ki is rúgtak mindenkit.
Szóval szar van, megy az ipari park építés, de nincs bele cég, mert honnan is lenne? Meg ha van is, akkor miért fizetne nettó 180 000-nál többet? Szóval vidéken kicsit komolyabb a helyzet, mint ahogy az kinéz. Persze, Veszprém az kicsit más, mivel közel van a nagy tó, de pl. Balatonfüreden meg tolják a businesst a haverok, éves szintű állások a tó mellett mondhatni ritkák, mint a fehér holló.
Most hallotta egy beszélgetést, a Lázár beszélgetett a NAK elnökével, és arról ment a szó, hogyha nem tudnak felfesteni egy élhető pályát az élelmiszergazdaságban, akkor itt komoly gondok lesznek, mivel a lengyelek, meg a csehek, meg a többi elhúzott mellettünk minden szinten az elmúlt 10 évben. Érdemes arrafelé kicsit körülnézni, mondjuk elmenni Boroszlóig, és megsasolni mi megy ott. Szóval egy Veszprém, vagy Miskolc elbújhat Boroszló mögött, ez a tény!
Ott van szinergia a város, és a tágabb környéke között. Nálunk ilyen egyszerűen nincs, mivel a srácok az elmúlt 25 évben az ipari parkokban látták a mestertervet, ami szerintem egyszerűen elhibázott történet, erről beszél Lázár is, hogy ez a hajó elment.
Mondjuk tisztában van vele, hogyha egy középvezetőt akar alkalmazni mondjuk 5-10 év tapasztalattal, akkor meg kell adnia neki a minimum 750 000 nettót, meg a többi sallangot.
Ahogy hallgattam a beszélgetést, az jött le, hogy új szerződés kell a vidékkel, hogy meg tudják mutatni, hogy érdemes vidéken élni. Ma egy gyakorlott lecsómérnök nyugaton megkeresi minimum az éves nettó 75 000 EUR-t, meg a többi sallangot hozzá. Most kezdik felfogni 30 év késéssel, hogy nincs olyan, hogy lokális piac, nemzetközi piac van, és az, hogy valahogy védeni kellene belpiacon a helyi termelőt, mert eljutottunk oda, hogy kurvára nincs árualap, sehol, vagy ha van, akkor meg az integrátor annyira balfasz, hogy pl. képes tönkre vágni egy rendszert 30 év alatt, ilyen pl. a borászat, a hagymatermelés, sertéstenyésztés, és sorolhatnám.
Pl. beletoltak 200 milliárdot a sertéstenyésztésbe, és nem működik a történet.
Egy bajor kisvárosba nagyon kevés ipari parkot látok, annál inkább látok innovatív cégeket, amelyek helyi szintről tolják fel a játékot nemzetközi szintre. Melyet támogat a helyi egyetem, vagy főiskola. Ilyen itthon nincs.
Lázárnak szerintem van egy gondja. Tesztelgetnek ilyen- olyan technológiákat a ménesbirtokon. De nincs egy olyan közvetítő rendszer, pl. hazai mittelstand, meg a rá épülő egyetemi- főiskolai támogató háttér - amely képes lenne az ott kikísérletezett alap, és gyakorlati kutatások eredményeit azonnal termékké formálni, és megszervezni a piacra vitelét. Ezt a német, vagy az angol mittelstand tolja ezerrel, egy-egy alapszintű játék átfutása a történeten 1-5 hónap maximum. Az ilyen cégekkel töltik az ipari parkjaikat. Hol van itt ilyen?
Valami van, csak az kurvakevés, és mindenki ott ólálkodik a fazék körül, - 50 éve változatlan arcokkal, vagy változatlan hozzáállással - és e miatt nulla a rendszer kimenete, de volt Eu-s lóvé. Ennyi ez. A lengyelek ha ezt csinálták volna az elmúlt 10 évben, komoly problémáik lettek volna.
Érveltek hogy kell a területalapú támogatás. Szerintem meg nem kell, vagy nem ebben a formában. A lengyelek csúnyán leinnováltak minket ebben a történetben.
Azt mondja Lázár, hogy a feldolgozó ipart kell fejleszteni. Ebben egyetértünk, csak nem mindegy, hogy hogyan.
Az ellenzék nem tud hozzáköpni a témához, az már biztos.
Tehát az, amit írsz, hogy építjük az ipari parkokat, és szedjük belőle a lóvét, - vesszük ki belőle az állami megbízást - nem vezet sehova. Lassan minden falu határában lesz ipari park, vagy ki van jelölve a helye, de üresek, mint az atom. Nincs ott cég. Meg ha van is, nyomorgáshoz elég pénzt fizet. Ez kb. sok helyen egy fülöp- szigetekihez hasonló létformát hoz össze, nem többet.
Pl. Balatonfüred fejlesztése nem sugárzik ki Bakonyjákóig, vagy Németbányáig. Ez itt a gond.

2020.10.08. 09:50:21

@Laptop7712:
itt most egy vasúti átjárót nem tudnak gyorsan átépíteni. a szerződésben vállalták 2 hétre. aztán az önkormányzat azt mondta, hogy 2-3 hetes lesz a kivitelezés. ma azt mondták, hogy 4 hét. mert nincs ember, aki odaálljon. eközben a haverok korszerű munkagépekkel (amivel európában három cég rendelkezik) építik a vasutat egy nem létező autógyárhoz. de lesz egy óriás, alábetonozott ipari park a pusztában. autópályával, vasúti összeköttetéssel. ezt még eladhatják valakinek akkor is ha nem jön a bmw.

és persze egy ponton túl már nem lehet tolni az iparfejlesztéseket. de azt elérheti a fidesz, hogy minden járásban legyen ipari park. és úgy lehet mezőgazdaság. élelmiszeripar. nagyon sok konzervüzem. és mellette háziipari, kézműves termékek.

és az úgy régi nszk. feltéve, hogy független reálértelmiség kontrollálja a fideszt. tehát nem valamilyen totalitárius világmegváltó ideológiára alapozó párt vagy underground politikai mozgalom. hanem értelmes emberek konstruktív ellenzékiséggel. a valódi értelmiség.

2020.10.08. 10:11:03

@Laptop7712:
nyíradonyban épül egy ipari park. és bejelentkezett egy gyümölcsfeldolgozó és valami lemezhajlító. tehát egy élelmiszeripari feldolgozó üzem. és egy multinacionális beszállító. ez nem olyan rossz azért. csak persze értem, hogy haveri alapon lehet nagyobb összegű hitelhez jutni. de ez a rendszer így működik. a semmiből teremtik a pénzt a kapitalizmusban. egy ilyen rendszer nem lesz tisztességes. ezt valamelyest kontrollálni lehet. és ehhez helyi egyesületek kellenek. nem felülről szerveződő ideologikus pártok, hogy mi vagyunk a zöldek. mert a fidesz is zöld.

ma is zöld napokat tartanak. akármelyik civil zöld szervezet jelentkezhet. a komposztálás alapjaival ismerkedhetnek meg az összes óvodában a gyerekek. vagy a hétvégén főzőverseny lesz. és minden résztvevő elültethet egy fát. a fideszben ügyes hatalomtechnikusok ülnek. gyere főzni. bratyizhatsz az önkormányzati képviselővel. és ültessél egy fát, amit hoznak a haverok a kertészetből. és így még több haver lesz. ma 5 éves a helyi szociális egyesülés. 15 civil szervezettel indultak. a szociktól elszipkázták ezeket. ezt a számot megduplázták. és a vállalkozói felajánlásokat szociális munkások csomagolják és viszik ki a rászorultaknak. a szocik helyébe léptek. csak ehhez kapcsolódik az egyház. keresztényszocialista város államiság. felajánl a vállalkozó. bratyizik a fidesszel. áldását adja rá az egyház. tehát az állam-egyház-piac összefonódás. amit a függetleneknek kontrollálni kell. nem egy másik pártnak, mert a fidesz lefedi szinte az összes ideológiát.

Laptop7712 2020.10.08. 10:49:46

@cvsvrs: Egy átlag raktár bérleti díja egy átlag ipari parkban kis hazánkban € 2,5 - 5 / m2 körül van, gondolom ott is le kell tenni a két éves szerződést, és mondjuk kell bérelned 100- 500 m2-t. Tehát mi a pálya? Pl. ha összeáll 2-5 egyetemista, hogy megváltsa a világot, nem az az első, ami eszébe jut, hogy béreljünk raktárat egy ipari parkban, mert az mennyire fasza. Ez az egyik. A másik, meg ha beviszik a világ megváltó üzleti tervüket a helyi bankfiókban, hogy pl. kell nekik 50%-os pénz, az első az,, ki fogják őket röhögni, a második az, hogy kibasszák a bankfiókból.
Itt be is zárult a kör. Erre mondja azt Lázár, hogy ennek a dalnak vége. Persze van betonozott helyszín, meg van infrastruktúra, de nincs melós, talány annyi a helyzet, hogy itt van vezetékes víz, ami iható, ez kezd luxus lenni Indiában. De nem úgy Vietnámban, a balkánon, és sorolhatnám. A kormányzat ott bassza el, hogy helyi, kézműves terméket akar, meg sok konzervüzemet, de egyszerűen ez a történet nem fog bejönni, mivel nincs hozzá meg sem az akarat, ha meg az meg is lenne, akkor nem lehet megfogni a témát, mivel egyszerűen nem EU kompatibilis a játéktér. Lázár kongatja a vészharangot, de lövésük sincs arról, hogy egy szinergikus történet vidéken, hogyan, és mitől működhet. Erről nem ment a szó az elmúlt 30 évben, Raskóék ugyanúgy elbaszták ezt a történetet, mint a fidesz.
Amit írsz, az nem a régi nszk, hanem a nagy semmi. A régi nszk úgy működött, hogy pl. volt egy ipari park fejleszti terv 10 évre előre a falu határában. Oszt az első körtől kezdve elkezdték felkészíteni a helyi bankokat, meg a helyi vállalkozásokat arra, hogy exportképes termékfejlesztésen keresztüli ipari parkba költözéssel teremtsenek munkahelyet, nulla, vagy minimális önerő mellett. Ezt tolta a középosztály. Tehát mi volt? Középosztály vállalkozott ingyen, oszt kész.
Ez volt a 70-es 90-es évek nszk-ja. Kis hazánk ebben eléggé balfasz volt az elmúlt 30 évben. Semmilyen, ismétlem semmilyen gazdasági tudás, működő infrastruktúra nem áll rendelkezésre egy ilyen történet lejátszásához, és szándék sincs egy játék felállítására. Szerintem ehhez már roppant késő. Az, hogy minden járásban van ipari park, az lassan a valóság. Ennek megléte semmilyen szinten nem függ össze a helyi mezőgazdasági potenciállal. Az lehet hogy van helyben, de nem semmi kapcsolata nincs a helyiekhez, ez 30 éve lassan a megvalósult termelési rendszerből fakadó tény.
Ugyanaz van, mint pl. lölő szállodájánál. Hogy aszongya , a helyben lévő, lölő által birtokolt négycsillagos szállodába nem szállíthat be a helyi termelő, vagy gyártó. A szálloda lényege, az, hogy termelje a napi casht profitban, ezt fizikailag dobozban, vagy számlapénzként el lehet vinni, utalni a nap végén, oszt szevasz. Ez a business modell semmiben nem különbözik a multik business modelljétől. Szimpla dolgokról beszélünk, mint a faék.
tehát nem az nszk épül, hanem valami más, profittermelés van. ez nem az nszk, hanem valami más. Ezt látja Lázár, szerintem ezért vonták hátra lölőt. meglátásom szerint lesz valami történés a témában a tavasztól, ezt mondja a varászgömböm.

Itt bukik meg a mutatvány, és

2020.10.08. 11:55:25

@Laptop7712:
te gazdagságra vágysz. azt a pénz kínálat határozza meg. évszázadok óta kapitalizálódó nyugattal szemben magyarország szegény ház volt és az is lesz még hosszú ideig.

2020.10.08. 12:00:28

@Laptop7712:
és aki választást akar nyerni az egyenlősítést hirdet. miközben a haverok megszedik magukat. és ez nem fog megváltozni. a fidesz is ilyen. akárki kerülne a helyére ilyenek lennének. a fideszből a navracsics típusú balfaszokat is ki fogják szorítani a lázárok. nagyon helyesen. navracsics segget nyalt orbánnál, segget nyalt junckernél. az ilyen nem kell. egy politikus egy segget nyaljon legfeljebb. ezek nem kellenek a fideszbe. és maradnak a lázárok. és olyanok, akiknél kisebb gazembert is akasztottak már. őket kell kontrollálni. ez a pálya. és a régi nszk is ilyen volt. ne gondold már azt, hogy azok a német családok, akik részt vállaltak egy népirtásban túl azon, hogy szanaszét romboltak amit csak lehetett mind szentek voltak.

2020.10.08. 12:12:20

@Laptop7712:
persze lehet, hogy ebből egy új ndk lesz. mert az is lehet. de régi nszk is. a ner-nek nagyjából ez a két kifutása van.

2020.10.08. 12:37:30

@Laptop7712:
nagyobb tisztesség úgy lehetne, hogy megszűnik az egységállamiság és visszaáll megyerendszer. mert úgy a kiemelt idegenforgalmi övezetekkel (velence, balaton felvidék, alvidék, kis-balaton) verseng fejér, veszprém, somogy, zala megye. és majd ezek utána összeállhatnak egy közép-dunántúli tóvidéki fejlesztési régióba. csak ugye eleve nem így jött létre közép-dunántúl. össze-vissza földrajzilag értelmezhetetlen módon húzták meg a határokat.

és egyébként most is ez a kiszorítósdi megy. palkovics hajdú-bihart összekapcsolta baz megyével. a céljuk, hogy hogy visszaszerezzék miskolcot. debrecent sárospatak érdekli. mondjuk így a debreceni egyetem megvette mád községet. a megyék, a megyejogú városok mellett az egyetemek a hatalmi centrumok. de ezeket egységállami keretek között működteti a fidesz. elsődlegesen hatalmi szempontok szerint. amíg be nem veszi a fővárost. ahol az ellenzéki elitnek az a célja, hogy az ellátási lánc végére beállva lefölözzék a nyereséget. tehát nincs semmiféle árutermelés. hanem a közszolgáltatásokat magánosítanák. magánpénzzel, magánbankokkal. ami a kapitalizmus valójában. ezt hívják jogállamnak. a magánbíróságaikat. ne szóljon bele az állam. van néhány csókos ügyvéd, ügyész, bíró. faji alapon összeálltak, vagy fajta jelleggel. és ez vezet el a fasizálódáshoz budapesten. szóval ez a kultúrharc egy etnikai küzdelem ráadásul. az, hogy a főváros magyar identitásúvá váljon szemben egy identiás nélküli közeggel. ami budapest választói többsége. és amíg ezt a fideszben meg nem vívják sikerrel, vagy sikertelenül addig maradnak ezek a keretek. amíg csődbe nem megy budapest és/vagy az ország.

aztán ha te tudsz másik utat, akkor mondjad.

ijontichy 2020.10.08. 12:40:40

@cvsvrs: "régi nszk is" Az baj. Az 50+ év lemaradás. A régi nszk már túlhaladott, versenyképtelen, lejárt lemez, zsákutca... mondjam tovább? Kétezer-kibaszott-húszat írunk (hogy a szomszédblog üdvöskéjét idézzem), mit akarsz egy ötvenéves rozzant csontvázzal, a nyugati világ részeként? Skanzent építeni, és azt mutogatni? :-/ A főnököd értelmi horizontja pont eddig terjed, meg is látszik az országon. Ezért kellett volna őt is, meg a komcsy bandáját már 2002-ben kirúgni a parlamentből.

Laptop7712 2020.10.08. 12:41:26

@cvsvrs:
Oh, ne keverjük az nszk-hoz a második vh-t, nincs értelme, mivel a németek kicsit meghasonlottak ott 48-ban, hogy akkor most dönteni kellett, hogy akkor most mi legyen. Döntöttek valahogy. Addig minden lány a BDM tagja volt, a fiúk meg HJ-ben tanulták azt, hogy mi a hazaszeretet, meg az önfeláldozás, mert oda tartoztak testben, és lélekben.

Ez egy olyan világ volt, de a németek 48-ban elkezdték felépíteni a BRD-t. A tudás az megvolt, és 1960-ra európai nagyhatalmat sikerült összerakni. Ilyen roppant egyszerű. Azért azok az alapítóatyák, akik gründolták a BRD-t, eléggé keményen ott voltak a szeren, mivel ügyeltek arra, hogy legyen már egy nagyon szép DM, ami nekik működik, meg legyen egy keresztény szocialista kurzus, ami végig tudja vinni a német utat, a nyugati segéllyel. A BRD a 60-as években lezárta a vezeklést a második vh miatt.
Ez tény. A német középosztály a kurvakemény, és a maradéka kurvakemény ma is. Na most a BRD az egy szövetségi köztársaság volt és a mai Deutschland is az. Ennyit nem lehetett lopni, mivel nem volt miből, és a Finanzamt eléggé keményre vette a figurát. Ez volt a szabály.
Nálunk nagyon kevés ember volt 89-ben, aki ne lett volna kisdobos, vagy úttörő. Na de csak kb. háromszázezer párttag volt. Ezzel meg jobban álltunk 89-ben mint a németek 49-ben. Ott mindenki tagja volt a HJ-nek, meg a BDM-nek. Oszt mégis sikerült elbaszni.

Ok, maradnak a lázárok, ezzel nincs gond. A gond azzal van, hogy a történet nem hatékony, mivel nem tud példát mutatni.
A busienss modellt ha nem tudják megváltoztatni, akkor komoly gondok lesznek. Erre vannak jelek. A kérdés az, lehet-e emelgetni a fizetéseket drasztikusan, és nagyon, hogy pl. elérje mondjuk lázár körzetében egy frissen végzett egyetemista a kezdő mérnöki gyakornoki pozícióban a lengyel pozícióbér harmadát? Mert ez álom ma kis hazánkban. Ehhez meg nem tud hozzáköpni az MNB sem. Ha igaz amit írsz, akkor nagyjából fél éven belül drasztikusan meg fog változni az EU-hoz való hozzáállás, mivel el lehetne lamentálni azon, hogy mit is jelentene az, hogy a magyar vidéki is olyan lehetőségeket kapjon - legalább részben- amiben lengyel társa részesedik. Mert magyar szemmel álomba illő dolgok vannak arrafelé, a régi BRD-t meg se említsük.

Mondom, a BRD-ben egy tagköztársasági miniszter a falu szélén élte a német középosztály életét egy szép házban, mindenki által ellenőrizhető anyagi viszonyok között. Olyan szinten élt, mint a mérnök szomszédja. Ennyit adott a BRD, és ez elég volt.
Tehát nem az volt a szint, hogy egy egyszerű önkormányzati képviselő ki tudjon venni a pozíciójából éves szinten pl. hatszázezer makit. / mert ma az van, hogyha önkormányzati képviselő vagy, akkor csinálnod kell legalább 100 millát, ha nem tudod megcsinálni, akkor szarul mozogsz. Ezt írja a sajtó/.
A régi BRD-ben a Finanzamt, ha megtudta, hogy valaki ezt tolja business szerűen, annak nem volt ildomos a BRD területén maradni, de olyan országban sem, ahol érvényben volt kiadatási szerződés a két ország között.

Laptop7712 2020.10.08. 13:18:43

@ijontichy: Deutschland még ma is a régi BRD társadalomfilozófiai alapjain áll, amit a háború után deklaráltak az alapítóatyák. Ebből nem adnak le. A német gyáriparos réteg az biztos nem. Merkel mama ennek a talapzatát kezdte ki nagyon komolyan, igaz a szélbalos fordulat már a 70-es évektől ment arrafelé. Tehát a BRD= Deutschland az egy jó példa lenne, na de melyik tagköztársaságról beszélünk? Meg a mikori állapotról? 1954? 1962? 1978? vagy 1985??

ijontichy 2020.10.08. 14:39:22

@Laptop7712: Én Saarland és Rheinland Pfalz-ról (és egy kicsit Baden-Würtemberg-ről) tudok érdemben beszélni. Bár az ezredforduló tájához képest valamit lazultak (a szélbal az szvsz. sosem volt "fordulat", inkább "jelenség"), én a következőket tartom érdemesnek kiemelni:
- az érdemi! társadalmi párbeszéd tekintetében zongorázni lehet a különbséget a magyarországihoz képest. ez nem évtizedek, inkább századhoz közelítő lemaradás;
- errefelé ritka, mint a fehér holló, aki valaha is tapsolt a német újraegyesítésnek. csak fegyelmezetten tudomásul vette, hogy "ennek meg kell lennie" (*);
- a sajtó (beleértve a közszolgálati médiát) teszi a dolgát. erre rá is baszott az alcsúti "falu bikája", mert;
- az "ABM..." tulajaiban és átlagfritzben annyi a közös, hogy mindkettő plsz, miként nyúzza meg vicrotten a magyarokat, ám utóbbiak számára a választott vezetők Mo-i szintű lopáscunamija elképzelhetetlen. Folyomány, hogy "muttinak" (& al) egyre nehezebb megvédeni előbbiek mo-i érdekeit, az adófizető átlaggal (ld. "választópolgár") szemben.

(*) ez a (jobbára) fegyelmezett tudomásulvétel jellemzi a migránsválságot, ugyanakkor mára senki nem ringatja magát a boldog "török-jugó vendégmunkás"-éra visszatértének illúziójában.
Érdekességképpen: ez a fegyelmezettség ugyanakkor nincs igazán meg a vírusválság tekintetében. Ennek persze részben az is oka lehet, hogy az átlagmagyarhoz (meg az olaszhoz is) képest fényévnyivel jobb eü ellátó rendszer miatt, a halálozás nagyon alacsony. Azaz, a "tilalomfák" gazdasági negatív hatásait jobban utálják, mint a járványt magát.

Összességében: én semmi esélyét nem látom, hogy a jelen vezetéssel, Mo-ból bármiféle "nszk" legyen. Se 64, se 68, se semmikori. A probléma sokkal inkább társadalmi, mintsem gazdasági. Ahol a lojalitásvezérelt "nemes" középszer uralkodik, az a hely középszar is marad. @Cívis teljesen zűrzavarosan vegyíti a "létező cucilizmus" központosított "ötéves terveit" a piaci versenyfolyamatokkal, ahogy a pártistene a szikét a machetével.

Laptop7712 2020.10.08. 15:29:49

@ijontichy: Miért nem lehet beszélni a tényekről? A a német gyáripar az NÉMET gyáripar, és a német gyáriparos - vezessem bár bármilyen nagyságú céget - az NÉMET gyáriparos. Na most az, hogy ez mit jelent, mit takar az, hogy német gyáripar, meg NÉMET gyáriparos, azt mondhatni itthon nem érti a politikai elit, sem a mostani, sem a régi, sem semelyik az elmúlt 60 évben. Azért nem érti, mert a magyar elit a komcsi tömlőkből szopta magába azt, hogy mit is jelent az a szó, hogy kapitalizmus, meg piacgazdaság.
100 éve még nem volt ilyen szervilis a magyar, valahogy jobban tudott együtt melózni a németekkel, ez ma már nagyon nincs így.

Németeknél keresztyény szocialaista piacgazdaság van érvényben, - piacgazdaság, és nem kapitalizmus -ez nem változott 48 óta. ja, bocs, van kapitalizmus is, szövetségi szinten az megy, és kurvakeményen tolják is, ezért van itt kis hazánkban a NÉMET "szövetségi gyáripar" ingyen. Persze a NÉMET gyáripar hagyományosan - Német, nem a bajor - a kruppiánus hagyományra épül. Ez, hogy mit jelent, lehet kutatni, de meg is lehet élni, és megtapasztalni kicsit.
Nagyon komoly szervezettségi szintek vannak abban, hogy akkor mit is tekintünk lokális, regionális, állami, vagy szövetségi gyáriparnak.
30 éve nem értjük "Németországot". El kellene jutni odáig, hogy a magyar politikai elit felfogja, hogy nincs olyan, hogy Németország.
Vannak dolgok, amelyek szövetségi szinten dőlnek el, de ennyi. Van pl. NRW, meg Bajorország saját parlamenttel. Mivel képtelen felfogni ezt a baromi egyszerű tényt a magyar elit, ezért nem megy úgy a történet, ahogy azt tervezik.
A német pógár a halál faszára kívánta az újraegyesítést - szolidaritási adót kellett neki fizetni - , a német gyáripar is, akkor enyhült meg, amikor ingyen kapott nagyon sok lóvét, hogy valamit csináljon arrafelé is.
Azt mondom, hogy nem értjük "Németországot", főleg nem nem értjük azt, hogy mi az, hogy német gyáripar, meg MÉMET gyáriparos. Fingunk nincs arról, hogy mi is az, hogy német "mittelstand".
Látszatra mondjuk a Balaton melletti rész kb. Düsseldorf külső, na de nem a Königsallee, és környéke. Tudatilag meg a balkán.

2020.10.08. 15:37:42

@Laptop7712:
nem lehet megemelni a fizetéseket drasztikusan euróban legalább is. a multik ugyanis brutális mértékű készpénz tartalékkal rendelkeznek. itt van egy kisebb amerikai nyomda. érdekes módon tudták, hogy válság lesz. és egy évtizedre előre megvásároltak alapanyagot. olyan nyomdagépeket hoztak, amihez alá kellett betonozni az épületet azért, hogy a werk ne süllyedjen a talajba, stb. és ez nem egy nagyon cég. ezzel nem tud egy helyi vállalkozás versenyezni. és nyilván ez nyomtat a legónak. a kérdés, hogy ki nyomtat mondjuk a richter gyógyszergyárnak. és azt már a "lázárok" környezetében dől el. ez így működik. de az usa is így működik. az amerikai tulajdonos szövetségi állami szinten szopta be magát a tengeren túl. és a régi nszk is így működik. a jelenkori németország is így működik. a szövetségi állam potentátjaival jönnek a kicsik. a nagyobbak meg már ezen túlléptek. de magyarországon ebben az értelemben nincsenek nagyvállalatok. itt még nincs az, hogy az igazgatótanácsok mondják meg, hogy kiből lehet vezető politikus és kiből nem lehet. magyarországon az állam diktál. és nem a piac és nem a média. hanem ezeknek dirigál az új állampárt: a fidesz.

2020.10.08. 16:06:56

@Laptop7712:
mondjuk ennek az amerikai cégnek a nyilvános adatok szerinti a vagyona 3.3 milliárd dollár. a saját tőkéje 350 millió dollár mínuszban (!). de nincs csődben. 100 milliárd forint mínuszban is képes működni. és a válság előtti egy évtizedre előre bevásárolt kínából. de ezeknek nincs titkosszolgálati kapcsolatuk. a vadnyugaton nem így jöttek létre a vállalatok. chichago nem arról híres.

ha te úgy képzeled, hogy ezzel majd tisztességesen versenyez úgy, hogy jóska kijárja a nyomdaipari technikumot. nagyon szorgos, szorgalmas. abból kézihajtányosan nyomtathat. csak a meseszép nyomdai termékeit nem veszik meg, mert jóska környezetében az átlagos család szegény. és ezért az esküvőre nem vesz nagyon drága meghívókat.

helyi gazdaságot félig konvertibilis pénzben lehet szervezni. de abból nem lesznek magas bérek. az európai unió kinyomtat százcsillió ejrót. és azt szétosztják. és aki szétosztja az dönti el, hogy kinek lesz nyomdagépe. de annyi nem lesz, hogy az amerikaival versenyezzen. az amerikait legfeljebb kivásárolhatják. és erről már az állampárt dönt. és gondolhatod, hogy az idegenforgalomról meg majd nem ők döntenek. mert azt átengedik. dehogy engedik át. récsöl barátnői csinálják a divat ipart. az olasz divat is így jött létre. tehát nem úgy, hogy jött gyuri és olyan szép ruhácskákat gyártott, mint még senki azelőtt. dehogy is. az olasz alvilágból felemelkedtek családok. így jött létre az olasz média. a divat. és németország is így működött. a nácinémetországban véget ért a háború. és jöttek a szentek. a dolgos kezek. dehogy is. szövetségi államonként összeálltak. melóztak. de kormányzati, önkormányzati támogatással.

szijjártó minisztériuma így jött létre. nekik egy minisztériumi tárgyalópartner kell. csak vannak lobbistáik. itt meg azt mondják neki, hogy nem kellenek. itten van petya száma. ezen csörögjél rá. és majd felveszi valamelyik közvetlen munkatársa. és adja a minisztert. de lényegileg az nszk is ilyen volt. csak ott eljátszották, hogy pszeudo többpártrendszer van. bajorországban egy párt nyert mindig. mindig. aki oda bajoroszágban beszopta magát az valaki, aki nem az senki. a bmw tulajdonos családja nagyon szorgalmas voltak. és szerelték az autót. abból lett a baszott nagy autógyár. dehogy is. nagy összegű hitelekhez jutottak üzleti titkok mögé rejtve. állami megrendelésekkel, állami visszatérítésekkel, állami szabályozással hozták őket helyzetbe. szabad piac a valóságban nem létezik. az egy mese, mint a füles mackó. és lehet mondani, hogy nem, mert ezek németek. németek üzletembereket bárki láthatja nap mint nap. ner kompatiblis mind. a családi vállalkozás is. kormányzati támogatáshoz jut. így lesz, így lehet nagyobb vállalat.

2020.10.08. 16:26:35

@Laptop7712:
a német mittelstand a fidesz faszát szopja. soroljam a cégeket, akik csak debrecenben vannak. és mind konkrétan beszopta magát a fideszbe. és a szövetségi állam minisztereikkel jöttek. vagy annak a különmegbízottjukkal. a fidesz a német üzleti modellre váltott át. és lehet mondani, hogy ez rendszerszintű korrupció. mondják azok a cégek, akik nincsenek benne. a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltatót nem feltétlen veszik be. mert azokat a fideszben is elvezetik. és müller úr majd kivonul az üzletével. vonuljon ki. az aldi, a lidl és a penny market meg telenyomja hirdetéssel a köztévét. és ők maradnak. mert ők NÉMETEK. dehogy is. az iparos is ha szintet akar lépni, akkor beszopja magát a kormányzatba. és ezek a cégek régóta kapitalizálódnak. ezért a német gyári munkás jóval többet kereshet, mint egy magyar. egyszerűen azért, mert brutális mértékű pénzeszköz van a bankokban. és ahhoz kapcsolódnak a legkorszerűbb munkagépek.

de ennek a közvetlen konkurenciáját aligha lehet megteremteni alulról szerveződve. hogy majd jóska nagyon szorgalmasan termeli a paradicsomot. de nem fonódik össze az állammal. mert az tiltott. hanem majd kilép a világpiacra. és tönkre veri a multikat. minőségben esetleg megverheti, de annak a felárát az eleve szegény környezet nem fogja megfizetni.

egy alternatív helyi gazdaságot lehet építeni. klasszikus liberális elvek szerint. de abból európa szegényháza következik. a feudalizmus újrateremtése. és utána kőkemény érdekérvényesítéssel lehet a multikkal egyezkedni.

menjél londonba. és ott mindenkinek annyi pénze van, hogy már nem tudja a seggébe se tolni. mert annyi van. nem tudja hová tegye. de magyarországon ilyenből nem sok van. illetve akik ilyenek azok politikusok és közvetlen környezetük. itt a korrupció még a politikai pártokhoz kötődik. egy állampárthoz. és nincs nagyüzemben piacosítva. a régi nszk is ilyen volt. csak a cdu/csu párttitkár egy fokkal értelmesebb volt az ndk-s idiótáknál. és ebből lett mercedes és a trabant. de azért az ndk így sem gyártott olyan rossz motorkerékpárt és teherautót. és az nszk baszott feltőkésíteni ezeket a gyárakat. nem teremtette meg a kelet-német államok önállóságát. a nyugat-berliniek a kelettel egyesülve kulturálisan látható, hogy milyen kiválóságok. kortársa művészetekben.

itt most nem lehet hirtelen tömegével európai szintű gazdagságot teremteni. kiemelt idegenforgalmi övezetben se nagyon. mert azt korlátozza a világjárvány.

2020.10.08. 16:34:36

@ijontichy:
Debrecen 2020.02.27 - Újabb német érdeklődés; ezúttal a Rajna-Pfalz régió minisztériumi küldöttsége érkezett Debrecenbe üzletemberek kíséretében. A megyei kereskedelmi iparkamarában tartott üzleti fórumon Barcsa Lajos alpolgármester ismertette a városban rejlő gazdasági lehetőségeket. A német külgazdasági szakemberek szerint főként az autóiparban látnak együttműködési pontokat a debreceni vállalkozásokkal.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3277/190227-gazdasagfejlesztesi-eloadas--bl-mj_22.jpg
a ring maschinenbau gmbh. a híres mittelmachte a fidesz faszát szopja. ők hozták létre ezt a rendszert.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3277/190227-gazdasagfejlesztesi-eloadas--bl-mj_1.jpg

2020.10.08. 17:02:54

@ijontichy:
úgy tesztek, mintha nem a nyugat hozta volna létre ezt a pályázati rendszert. nyilván pontosan tudták, hogy korrupt lesz. az volt a céljuk, hogy ne legyeneke helyi konkurenseik. ugyanis nyugaton az üzletemberek üzletemberek és nem hülyék. és ezt a rendszert viszonylag tisztességesen úgy lehetett volna működtetni, hogy a nagyjából hasonló helyzetű önkormányzatok kapják a lovettát. tehát egy kisebb főváros. belső városmag. budapest külső kerületei és a megyék. és úgy van 20-30 modernizációs kisközpont. csak ebben baromira ellenérdekelt volt az összes párt. mert mind abban érdekelt, hogy központosítsa a korrupciót. és brüsszel még inkább ebben érdekelt. a korrupció maga a kapitalizmus. az, hogy semmiből lehet a pénzt teremteni. készpénzt is akár korlátozottan, de hitelpénzt szinte akármennyit. és ezt korlátozott felelősségvállalással üzleti titkok mögé rejtve lehet költeni. anélkül, hogy valaki előzetesen akárcsak egy gombostűt is előállítana. és a nyugati cégek is erre a magánpénz rendszerre vannak alapozva, erre meg a gyarmatosításra. a helytató elitjükre. ennek a magánsajtóját nevezik függetlennek, a magánbíróságaikat nevezik jogállaminak. és a gyarmatbirodalmak népességét meg kell osztani. ehhez kellettek már a nacionalista pártok is. csak aztán abból egy háború lett. és ehhez kellenek a szocialisták is. és abból lett egy hidegháború. és ha nem lesznek újabb polgárháborúk, akkor már jó lesz.

ezek a kedvenceid a rajna-pfalzi mittelmachte is ott van a fideszben vagy a környezetében. csak észak-rajna vesztfália nincs benne a buliban. és verik a seggüket, hogy rendszerszintű a korrupció. ezt döntsék el a németek. és ha azt mondják, hogy ez így nem frankó, akkor cudar idők következnek. mert úgy ezek a cégek elvesztik az érdekeltségeiket, ezek a munkahelyek megszűnnek és akkor a fritzek is megnézhetik magukat. keletről és délről elzárják őket.

persze orbán és haverjai is nagyot bukhatnak. de a brüsszeli politbüró is. orbán és haverjai belengették, hogy ha korlátoznak, akkor ők meg vétóznak. és az unió áttér konföderációs vagy egy félföderatív működésre. kétoldalú megállapodásokat kötnek az államminiszterek, vagy a kisebb föderációk. úgy meg a brüsszeli bandát nagyrészt szélnek ereszthetik. mert úgy az mi francnak.

ijontichy 2020.10.08. 17:46:24

@cvsvrs: Te cívis! Meséld már el mikor teremtette a fidesz a vén kaporszakállút? Csak hogy tudjuk, merre, hány lépés :-/

Na mindegy, felénk ezt úgy hívják, hogy az üzlet, az üzlet... Oh wait! Ez nem is igazán üzlet, mert erre a magyar emberek rá fognak fizetni, és csak a kis pocakos hadfi, meg a szűk bolsi bandája gazdagodik. Hiába no, a bolsi örök.
De semmi baj, én örülök, elvégre már nem fizetek adót a parasztbolsinak. Sőt jól is járok, mert végső soron akkor ti fizettek nekem, és még csak két szalmaszálat sem kell keresztbe tennem érte :-).

"ők meg vétóznak." Hol? Az EP-ben? Hajrá! A főnököd nemcsak ostoba, de egy gyáva szar is. Még egy virtigli huxitot sem mer meglépni, csak a pofáját tépi, nomeg 700Mrd-ért vesz még némi EPP-tagságot a ti pénzetekből. Pedig mennyivel tökösebb lenne kiszállni, és megmutatni ennek a döglődő nyugatnak, hogy épít a kurucos virtus igazi Kánaánt.

Ps.: Menj és igyál egy sör-unimukkot, mert a rettegés már egyre inkább kiütközik. Nyugi! Mondtam már, hogy elég kevés esélye van, hogy a főnököd megpusztulása előtt a NER bebukik.

2020.10.08. 18:47:05

@ijontichy:
a te rajna pfalzi szentjeid a fidesz környékén vannak. ide járnak, hogy olcsó munkaerőt szerezzenek. mert hogy a mittelmachte nem rendelkezik még teljes körűen automatizált gépsorokkal. illetve ami van az még nem térült meg. azt kelet-európába telepítenék vagy eladnák a beszállítónak.

és ebben a magyarországi partnerüket úgy hívják, hogy fidesz. kérnek és kapnak vissza nem térítendő állami támogatásokat. a beruházási főösszeg 1/3 részéig újabban feléig (!). a magyar építőipari kartell (lölő lopik) megépíti gyártelepet és a kapcsolódó infrastruktúrát eu-s pénzekből. a fidesz rendezi be a multik irodáját. a fidesz takarítja ki. a fidesz adja az engedélyeket és a hr/pr munkatársakat. így a társadalmi felelősségvállalás is a fideszbe kerül. és ők osztják a legkülönfélébb ajándékcsomagokat a rászorultaknak. elsődlegesen ők aggódnak a szegény kis cigányokért is. az underclass nem a szocikra, hanem a fideszre szavaz. és kb. ez dönti el a választást. nem az akadémikusok.

a fidesz a szocialista párt. szociáldemokrata egész pontosan. például egy mai hír. debrecenben is elindul a kórház suli program. a tartósan beteg gyerekek mellé felzárkóztatást indít egy alapítvány. kormányzati támogatással. mentorok egyéni tanrendben támogatják a rászorult gyerekeket a pandémia idején online.
video2.dehir.hu/1008_KorhazSuli_mix.mp4
az akadémikusok szerint ezek fasiszták. fasiszták? a fidesz egy néppárt. pragmatizmus ideológiára, túlárzaott közbeszerezésekre és olcsó szavazatvásárlásra van alapozva. klasszikus állampárti modell. a svéd szociáldemokraták is ezzel nyernek. legfeljebb istókhalmán egy kicsit jobban fésült az ottani lölő.

2020.10.08. 18:50:59

@ijontichy:
vitya az európai tanácsban vétózhat. ami nem azonos az európa tanáccsal és az európai unió tanácsával. lásd júdeai népfront és júdea népe front. az európai unió is hasonló politbüró. amibe a hogy is hívjákok beépültek. a soros alapítvány. és ezt vitya és haverjeik ha kell, akkor szétverik.

ijontichy 2020.10.08. 19:11:31

@cvsvrs: Sose bízz abban, aki nem tud építeni, csak szétverni. Vitya és a haverjai például már egészen szétverték a magyar társadalmat (ld. már egy (nép)stadiont se tudtok tisztességgel megépíteni, merthogy ezt a minibolsi elődei is jobban abszolválták. mit ér a díszvilágítás, ha potyog a vakolat?). A gépek meg maguktól mégsem építenek (egyelőre, de majd jön a @Khonsu olvtárs jövendölte szebb jövő. persze felétek kicsinyég késni fog, mert előbb még meg kell futni a nerending utáni feudális anarchiát. bár ismétlés a tudás anyucikája, azért remélem a "létező cucilizmus level I."-et (aka Kádár-rendszer) nem futjátok újra ;-) ).

Ugyan ízlések és pofonok... de azért nekem jöbban bejön az olyan politbüro, ahol a Symphony Nr 9. szól, mint ahol az Internacionálé (keresztény zsoltárnak álcázva). Látod, a Janibá' volt legalább annyira becsületes, hogy a krumplilevest nem akarta langusztának láttatni. Reggelire! :-).

2020.10.08. 19:26:05

@ijontichy:
ezeknél nap mint nap nagyobb gazemberségek történnek. mégis őket választja a többség. mert hogy az elődeikkel ellentétben a fidesz nem vitte csődbe az országot. egyelőre legalább is.

karigeri már tegnap bejelentette, hogy megszorító intézkedéseket vezet be. különadóval sújtja budapest népét. a helyi lakosságot és a helyi vállalkozásokat. de nem a szegény kis multikat. őket nem szabad megsarcolni. szegény kis soros györgyöt támadják. és ezt támogatja budapest választói többsége. ez szociálliberalizmus és újkonzervativizmus is csődbe viheti budapestet.

ijontichy 2020.10.08. 20:46:50

@cvsvrs: "mégis őket választja a többség"
1. Milyen többség? (szar érzés lehet egy "ilyen" többség. Maj megőrültök egy becsületes többségért, de olyan többet nem lesz. '98-ban volt az utolsó.
2. Megmondtam, hogy Vitya és a haverjai már egészen szétverték a magyar társadalmat. Akkor most mit szeretnél bebizonyítani? Vitya majd megdöglik, a fidesz szétesik, lesz egy kis u̶n̶g̶a̶b̶u̶n̶g̶a̶ feudális anarchia, aztán majd a társadalom és az ország is utat talál. Fölösleges kitérő volt ugyan, dehát "más kárán tanul az okos, sajátján (se?) az ostoba". Mondjuk a jövő nemzedékei nem fogják imába foglalni a neveteket, de a felhők széléről (vagy egyáltalán) nem kell a szemükbe nézni ;-)

Laptop7712 2020.10.09. 07:43:43

@cvsvrs:
Persze, ezt lehet érzékelni,, hogy a német modellt majmolja a magyar politikai elit 40 éve, ezzel nincs semmi gond. Egy valamit észre lehet venni a 70-es évektől kis hazánkban. Hogy be van nyalva a meleg szarig a németeknek, és ez nem változott a módszerváltás után sem, a szocik ugyanannyira balfaszok voltak ehhez, mint a mostani kormánypárt. Elmondom miért. A módszerváltó elit ott baszta el, hogy már akkor is a német elvtársak öntőformája volt a minta. Na de a német elvtársak, amikor kitalálták a BRD-t ott 45- 47 között, akkor kurvára nem volt semmi, csak a német - porosz - hagyomány, amire ráépült a nemzetiszocializmus. Ott felnőtt egy generáció. Abban egyeztek meg, hogy pl. krumplit kell kell termelni, mert azt lehet, valamit enni kell. És lőn . És megegyeztek abban is, ha valaki csak egy szemet el mer lopni a vetőkrumpliból, vagy a termésből, azt ott a föld szélén fogják felakasztani okolásul a többi számára. Na erre az erkölcsiségre, mint talapzatra épült fel a BRD 48- ban. A módszerváltáskor, ha ez lett volna a vezérelv, akkor Németh Miklós-féle utat járta volna be a módszerváltás, és most egy kis Svájc lenne kis hazánk. Na de ezt nem lehetett, mert deklarálták, hogy aki krumplit lopott régebben, meg aki krumplit fog lopni most, azt sem fogják felakasztani okulásul a többi számára most sem. Tehát el elehetett kezdeni krumplit lopni. És lőn.
Na de ennek van hátulütője. Most van itt a gond, hogy a német elvtársak jöttek, és hozták a rendszereiket mert ingyen támogatták mindennel állami, és szövetségi szinten is, és mára eljutottunk oda, hogy egy kibaszott gumibizbaszt nem tudunk saját erőből belenyomni a valóságba, mivel ehhez is németek faszát kell szopni. Ezzel itt van a gond. És mivel a német faszokat szopjuk, meg ezek be vannak ágyazva a kis magyar valóságba minden szinten, nincs olyan, hogy magyar gazdaság, csak magyarországi gazdaság van. És ahogy írtad, a magyarországi gazdaságban nem lehet EUR-ban emelgetni a fizetéseket. A baj az, hogy szar dealt kötött a mostani kormányzat a friccekkkel. Itt vannak a kereskedelmi rendszereik, melyek uralják a hazai valóságot, és szépen hozzák be a jó német termékeket. Ezért vannak itt, és kész, ez törvény.
Szóval mosta kezdenek rájönni a fideszben, hogy szar a deal. Mivel hiába termelnek meg egy tejfölt dobozban, nem tudják szedni belőle a profitot, mert be kell vinni a német kereskedelmi láncokba. Ez megint rabszolga meló, amivel nem lehet kitermelni a minőségbiztosító szakmérnök éves nettó € 75 000 - os fizetését, de a sor végén pakoló melós nettó € 2000- os fizetését sem.
Erről beszélt nemrég Lázár, meg a NAK elnök. Német minta az van, na de a német minta mögött ott a gyarmati működés. Ez azt jelenti, hogy jön a német, kap évente minimum 30 millát melóhelyenként nettóban 5 évig, totál infrastruktúrát, és nem kell nettó 200 000 felett fizetnie a frontline melósnak. Ez a deal, ez megy 40 éve. Nem baszták el kicsit ezt a történetet 40 éve?
Ja, majd elfelejtettem, az Eu tolta a lóvét az országba, továbbá sikerült leszerelni minden működő élemiszergazdasági, és mezőagzdasági infrastruktúrát 1993-ig, a maradékot szarért hugyért eladni, és 1990- től 2005-ig sikerült kivinni az országból 25 évnyi GDP-nek megfelelő casht ofsór számlákra.
Erre mosta azt Lázár, hogy el van baszva, kell egy új vidéki new deal, mert kell a fidesznek a vidéki fiatalság.
A Lázár nem hülye, érdemes rá odafigyelni mit mond, meg mit csinál.
A kérdés az, mit szólnak hozzá a friccek. pl.
Itt tartunk a sztoriban, a kérdés az, mi jön ki belőle. Pl. Németbánya, az még roppantul nem hasonlít Neuöttingre.

2020.10.09. 10:03:30

@Laptop7712:
németh miklós az amerikanizmust hozta be. azt, hogy a totalitárius államból csapjon át az ország totális magángazdaságba, legyen szabad piac és a kapitalizmus domináljon. adjanak el mindent, amit csak lehet. és cserébe németh miklós ebrd alelnök lett. non-executive vice president. nincs semmilyen jogköre. csak tisztsége, rangja. ezek a megvett politikusok. barroso is ilyen. amúgy németh miklóst már azzal is meg lehetett, hogy a gyereke amerikában tanult. minnesota saint paul. anno küldtem ki oda magyar könyveket és újságot egy ismerősnek. és visszaírt, hogy jé ez a szomszéd mikike a képes újságban. akiről nem tudták, hogy ki fia borja. és ez az amerikanizmus legitimálta a spontán privatizációt. így kezdett demján üzletelni az amerikai nagykövettel. és a többi. így lépett be soros alapítvány. persze az amerikanizmus németh miklóstól függetlenül is erős volt. anno azt gondoltam, hogy budapestre kell két amerikai vállalat. a general motors/general electric. és nem kell több. mert gyógyszergyárak vannak. és így belép a mikroelektronika. a járműipar. hadiipar. szoftvert gyártani tudunk. egy modern iskolaszámítógép programmal fel lehet zárkózni. úgy, hogy lesz egy kis amerikanizált kolónia pesten. és a németek az ndk-val vannak elfoglalva. ez lesz a rendszerváltás. és ha ez lett volna, akkor most feltélen nyugat-barát mszp-szdsz-mdf nagykoalíció lenne. csakhogy ez nem működött. és a soros alapítvány miatt. mert ők nem egyszerűen gazdasági érdekeiket akarják érvényesíteni, hanem egy liberálisnak mondott világmegváltó ideológiát is melléje akarnak tenni. nincs állam. és a piac az egyház is egyben. fogyasztó társadalom. a pláza a templom. budapest választói többsége ezt akarja a mai napig. ezért van megválasztva karigeri.

grósz károly vegyesvállatokat akart a nyugattal úgy, hogy marad az egypártrendszer és szabad választások vannak. tehát a parlamentbe bekerülhetnek valódi függetlenek. ahogyan 85-ben is bekerültek. korábban is már. de 85-ben már több jelöltből lehetett választani. grósz azt vallotta, hogy nem lehet plurális többpárti demokrácia addig, amíg nincs gazdasági felzárkózás. mert különben a káosz és a terror uralkodik el. ezért szükség van egy erős állampártra, amelyik gazdasági értelemben nyitott a tárgyalásokra. ez volt grósz károly elképzelése. egy kis kína.

és gazdasági értelemben most hasonlót hirdet az orbán. mert hogy sok tekintetben grósznak lett igaza. csak ez már nem amerikanizmus. a németeknek nem érdekük behozni az amerikai konkurenst. azért tesznek úgy, hogy támogatják a ceu-t, mert kulturálisan nem tehetnek mást. rájuk ütnék a náci billogot. és ebből lesz az, hogy magyarország a nagy német protektorátus része és zajlik a kultúrharc.

2020.10.09. 10:22:58

@Laptop7712:
szóval most már el kell dönteni azt, hogy melyik brancs maradjon. a fidesz vagy az ellenzéki pártok. és ezt a gazdaság fogja eldönteni. ha csődbe megy az ország és simán csődbe mehet, mert 13. havi nyugdíj az olyasmi, mint a gyurcsányizmus, csakhogy közben elcsalják az inflációt és a nyugdíjas kosárral azt bőven megtehetik. és lehet sorolni. az egészségügyben az átalakítások tömeges felmondáshoz vezetnek. az iskolák működőképessége is kérdőjeles. ez egy valódi válság. és azt nem láttuk, hogy orbán milyen a belpolitikai válságkezelésben. úgy, hogy a külpolitikában bár vannak szövetségesei, de összességében ellenszélben kell lavíroznia. szóval ha az államkassza kiüresedik. és az infláció meglódul. a forint árfolyama erősen megzuhan, akkor az orbán kormány megbukik. a másik opció, hogy az ellenzéki budapest jelent csődöt. ez a tejbetök karigeri úgy is bedobhatja a törülközőt, hogy a zsebében még van 50-100-150 milliárd forint állampapír. és megsarcolja budapest népét, hogy újraindíthassák a ceu-t. szedjék össze a pénzt, forgassák ki a ládákból a maradék aranyat, hogy kifizessék szegény kis soros györgyöt. még ezt is meghirdetheti. illetve már ilyesmit hirdet.

2020.10.09. 10:40:50

@Laptop7712:
például ott a szent istván egyetem. és abból lehet egy agráregyetemi hálózat. állami mintagazdaságokkal és nemzeti parkokkal. szerintem simán működnének az egyházi közmunkaprogramok. azért szabadabb, mint az állami, mert a legtöbb járásban van két keresztény felekezet. tehát ha nem teszik az egyik, akkor még mindig ott a másik. így kvázi verseny van. és korlátokkal, de működhet az agrárszocializmus is. reformált változatában háztáji birtokokkal. és abból tömegével lehetnek kézműves cégek és ágazati jelleggel céhes ipar. ez lényegében egy feudális restauráció.

de nem hiszem azt, hogy ez önmagában képes tömeges gazdagságot teremteni. ez jó a falunak, a községnek. még éppen jó egy kisebb mezővárosnak. de valódi iparszerű működés nélkül (és a kézműves tevékenységet nem sorolom ebbe) nem tud működni a magyar járás se. tehát azokba kellenek ipartelepek. kis konzervgyárak. amelyik kézműves termék sikeres azt esetleg lehet gyártósorokra vinni. nem muszáj persze. és lehet a háziipartól független élelmiszeripar. konzervgyár építéséhez már elég sok lovetta kell. én a gmk rendszert visszavezetném az iparba. azt, hogy a szakképző központokban tanszünetben lehessen fejleszteni. csak ugye ebből nincs elég. tanműhelyből. mert a duális képzés keretében ezeket is kiszervezik a partner gyártelepére. így a rendszer alkalmazottakat nevel ki tömegével és nem vállalkozókat. de ez a rendszer is még jobb, mint amit az ellenzék akar. az semmit se akar. egyáltalán nem akar szakképzést. elméletben ki van nevelve a gyerek. és fogalma nincs a gyakorlatról. azt majd megtanulja a szabad piacon. csakhogy így elsősorban az dönt, hogy a bank kinek ad pénzt. mert másképp nem jut munkagépekhez. ezért kellenének jól felszerelt szakképzési központok. és tanszünetben a műhelyeket kibérelve lehet barkácsolni. csak ilyet a németek se akarnak. nagyon nem. ha most ilyet akarna orbán, akkor magyarországot kibasznák az eu-ból. és a fideszben a haverok se akarnak ilyet. mert ők statikus infrastruktúrát építenek. betonoznak és a munkagépeket hozzák a németek. és a poroszos iskola a francia nevelőnős napközivel kineveli ki a művelt alkalmazottakat a nagy német protektorátusban. és ezt hívják úgy, hogy közép ejrópa.

2020.10.09. 10:52:38

@Laptop7712:
amíg az ellenzéki pártok szövetsége szét nem esik addig nem nagyon lehet mást csinálni, mint amit a fidesz csinál. és utána léphet be egy új konstruktív ellenzék. csakhogy ilyet budapest választói többsége nem akar. nagyon nem. mert ott lényegében az a cél, hogy a közszolgáltatásokat is majdnem teljes mértékben privatizálják. és lényegében nincs valódi piac. mert megszűnik az árutermelés és a klasszikus liberális piac. és helyébe lép a neoliberális tőkepiac. és ehhez kell modern új konzervativizmus. ami száműzi a tradíciót. és új baloldal. feltétel nélküli alapjövedelemmel. amiből nem az alapjövedelem a problémás, hanem a feltétel nélküliség.

Laptop7712 2020.10.13. 08:49:19

@cvsvrs: Olvasom a fenti írásodat, ami nem más, mint a középszar bebetonozása, valamilyen szintű, nem szinergikus ipari fejlettség mellett, főleg igaz ez a magyarországi - nem a magyar - gazdaságban nem létező, élemiszeriparnak hazudott tevékenységre. Azt mondod, hogy van a német ipar, és kiterjesztett hálózata kis hazánkban, akik képesek megadni a nyugati fizetéseket, vagy valami hasonlónak hazudott életstílust ebben az országban. Oszt van mellette a magyar tulajdonnak hazudott ipari struktúra ami képes valamit előállítani, és netán belpiacon eladni, ez a rendszer képtelen arra, hogy emelgesse a fizetéseket nyugati szintre. Amiről te mesélsz, hogy a vidéki tangazdaságokra, meg állami infrastruktúrása fel kell fűzni azt, hogy Pista, meg Manyika Bivajbasznád külsőn majd bemegy a tanműhelybe, és barkácsol kicsit. Be fog menni, és barkácsolni fog, de ennyi, ebből nem lesz neki havi € 2000 - os fizetése. Ez kb. erről szól.
Amit írsz, az két párhuzamos valóság kis hazánkban, és pl. Pista, aki a helyi magyar tulajú sajtgyárban dolgozik, a havi 160 000 -ét a helyi alidiban, megy madarasteszkóban költi el. A kereskedelmi lánc regionális központjában, Jürgen, meg Joe, aki Pesten ül a központban a vállalatirányítási rendszer előtt, mint erre a szar helyre akkreditált expat, megkeresi a nettó € 100 000 -et évente, meg a sallangokat. Ha nem, akkor eléggé balfasz. De a titkárnője is, meg a legutolsó irodistája, is megkapja az európai illúziót kompenzációs csomagként.
Szóval a van, hogy nem lesz semmi. Ugyan már, ki lesz az, aki ezeket a rendszereket kifejleszti, és mondjuk hol a mérnök sereg, aki ebbe beleteszi a tudást? Ilyent én nem látok, hanem azt látom, hogy a mérnökök laptop előtt tolják a tudásukat a világpiacra. Ez a rendszer már most sem versenyképes, ezért ordítja bele a világba a Lázár, amikor a NAK elnökkel vitázott nemrég kb. egy órát, hogy azt mondta, hogyha nem sikerül a fidesznek maga mellé állítani a vidéki fiatalságot, akkor bukta van.
Amit írsz azzal az a gond, hogy a párhuzamos ipari rendszer felépítése is a német technológiára épül, egy kibaszott csepp magyar innováció nincs benne. Ezzel ez a gond. Hiába lesz kész a történet, nem lesz hatékony, mivel nem tudja betölteni azt a szerepet, amire az urak tervezik, mivel a német elvtársak gondoskodnak arról, hogy a hazai innovációs mezőből lehívott - szerintem az utolsó nekifutásra - és létrehozott játék nekik termelje a zsé-t. És mivel balfaszok vagyunk annyira, hogy a létrehozott business modell hogyan termeli a zsé-t rendszer szinten, el is fogjuk bukni. Ez a bukás azt jelenti, hogy nem fog többet keresni ebben a rendszerben sem Pista 5 év múlva, mint a mai 150- 170 nettó. Vannak mintacégek - családi vállalkozások - melyek mondjuk termelnek éves szinten 50- 90 millát nettó nyereségként. Ilyen van több az élelmiszeriparnak hazudott rendszerben is. Ezek a rendszerek elérték a fejlődésük maximumát a legtöbb esetben, úgy nevezzük őket nemzetközi szinten, hogy ők az innovációs fekete lyukak, amibe tömi a lóvét mindenki, mivel azt várja tőlük a valóság, hogy érje el azt a szintet, hogy ki tudja fizetni a havi nettó € 2000-et a melósnak. Ilyen nem lesz.
Az sem jó út, hogy most pl. a NAK pitizik a kereskedelmi láncoknak, hogy a a magyar gazda mennyire fasza, képes jó terméket előállítani, hát rajta, nyíljanak meg azok a kapuk a beszállító kamionok előtt... Hát, szóval itt tartunk 2020- ban. Az a baj, hogy az elmúlt 40 évben egy kibaszott gondolatot nem tudtunk előadni, ami közelebb vinne ahhoz a hányadék valósághoz, amit kavartunk, és kavarunk folyamatosan magunknak. Értem alatta nem tette fel senki a legegyszerűbb kérdést, és nem adta meg rá a válaszokat. Ezért van az, hogy jött egy bankár gyerek, és nem kielégítő választ adott a problémára. Most meg nagyon komoly gondok kezdenek keletkezni. Mivel a totális rendszer nem fancy annyira, hogy innovációs hubként működjön széles e rónán. Lázár, meg a NAK elnök érti ezt, a kérdés az, megtalálták-e a szent grált, mivel erre meg eléggé fogy az idő. Kb. az van, hogy aki valamilyen élelmiszeripari, vagy mezőgazdasági mérnökséget végzett kis hazánkban, az vagy elmegy itthonról, mert szarrá tudja keresni magát, vagy teszi a dolgát. Oda jutottunk, hogy annyira balfasz a valóságunk, hogy egy lecsómérnök végzettség nincs törvényileg begyázva a valóságba. Ezzel tökön lőtte magát a hazai élelmiszeripari innováció. Ebből meg balfasz valóság keletkezik, ami azt jelenti, hogy a városi a szemetet eszi, meg az a falusi is, aki a madarasteszkóba tolja a lóvéját.
Tehát két párhuzamos valóság épül, az új párhuzamos is a német elvtársak seggéből akarja kihúzni a kulcsrakész rendszereket. Ebből meg nem lesz semmi, csak egy kibaszott nagy bukta, amire rá fog csodálkozni mindenki, hogy miért nem működik. Kb. mint a mostani sertéságazat. Beletoltak 200 milliárdot, és kurvára nem akar működni. Csodálkozik mindenki, hogy miért?
Szóval ide kellene egy innovatív tudás, a kérdés az, megvan-e ez.

2020.10.13. 18:21:08

@Laptop7712:
abból az állapotból lehet kiindulni ami van. és ez 2 millió iparost jelent. ebből 1.750 ezer középfokú és 250 ezer felsőfokú végzettséggel rendelkezik. és ezzel szemben összesen 200 ezer mezőgazdász áll. a szovjet szocialista nagyipar után a pártunk és a kormányunk a német gyáripart szolgálja ki. és az igazság az, hogy a jelenlegi felállásban olyan nagyon mást nem is tehet.

egy mai hír, hogy a lufthansa újraindítja a münchen-debrecen járatát. mert németországban nincs villanyszerelő és ehhez hasonló munkakörök nincsenek betöltve. debrecenben épül egy 140 méteres belvárosi útszakasz. 2 hónapja kezdték el építeni. augusztusban. a tél beálltára ígérik befejezni. nincs, aki megfogja a lapátot. semennyiért. és aki megfogja az kis túlzással bármennyiért megteszi. ezek közötti egyensúlyt kellene megtalálni.

a debreceni nemzetközi kisrepülőtér a tavalyi évhez képest alsóhangon 2 milliárd forint bevétel kieséssel kalkulál a személyforgalomban. ezt kompenzálni kell valamivel. és mit csinálnak? rágják a lufthansa fülét, hogy parkoltassa a gépeit debrecenben. építsen műszaki központot. az olcsó munkaerőre van alapozva. és ez azt jelenti, hogy münchen alá rendelődnek. és ez egy fokkal jobb, mintha sehová sem tartoznának. ezt csinálja a fidesz2.

és a fidesz1 azt mondja, hogy ők meg visszaveszik a nemzetközi nagyrepülőteret budapesten. amire a britek azt felelik, hogy nekik eszük ágában sincs eladni. és borítékolom, hogy el fogják adni feltéve, hogy orbánt nem zárják ki az európai uniós döntéshozatalból.

és nem nagyon tehetnek mást. illetve tehetnek, de azok még ennél is kockázatosabb lépések. a fidesz ezzel vagy tarol, vagy elbukja. és kis különbségek fognak dönteni, de ezt el dönteni valahogy.

2020.10.13. 19:10:31

@Laptop7712:
vagy mondjuk a reptér példájánál. beindítják teherforgalmat. engedélyeztetés. most ez a svájci kisgép szállít.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/121015876_2074210872713329_1936019792087286599_n.jpg
rendesen ezért nem kellene teherforgalmi kiszolgálást fenntartani. és most ennyi van. ezt vagy nagyon csúnyán bebukja a fidesz. vagy nem. mert kiszolgálnak mindenféle igényt. most épül egy kerékpárút. egyenesen a német középvállalat a diehl aircabin mérnöki irodájához. ezzel reklámozzák. hogy majd így meg fogja tartani a mérnökeit. azért, hogy az ilyen cégek az airbus beszállítói lehessenek. előbb alkalmazottként. és utána esetlegesen vállalkozóként. ez a farvízen evezés vagy bejön, vagy nem.

aztán értem, hogy azt mondod, hogy ezt a pénzt a földművelésbe és az élelmiszeriparba kellene invesztálni. és nem mondjuk a repülőgépalkatrész gyártás negyed, ötödvonalába bekerülés legyen a cél. a lufthansa és az airbus sokadrangú kiszolgálása. de ezek nélkül magyarország könnyen az unión kívül találja magát.

2020.10.13. 19:32:53

@Laptop7712:
a fidesz mindent egy lapra feltéve politizál. pl. ma lázár járt errefelé. sajtótájékoztatót tart. és azt mondja, hogy tenisz versenyekből másod, harmadvonalbelit nem éri meg rendezni. mert az pandémia idején biztos bukás. első kategóriás verseny jogát kell megvásárolni. most lehet bekerülni a versenynaptárba. ehhez saját tőkét kellene invesztálni. unortodox módon ezt lépné meg az állam. jogokat vásárol. és utána ha lesz aki összedobja pénzdíjakat a nagy nemzetközi tenisz versenyre, akkor bingó. úgy győztek. de ha nem, akkor nem. akkor az lesz, hogy tenisz versenyre költötték el a pénzt és nem pedagógus béremelésre. és most a nemzetközi versenyjog kap prioritást és mellette az egyetemi hálózathoz kötődő tenisz klubok.

na most meg lehet kérdezni azt, hogy oszt hogy ez miért lesz jó a gyügyei parasztnak. esetleg láthat egy tenisztornát a tévében. amúgy is láthat. és a gyereke ütögethet egy fedett pályán. amit a haverok építenek. na de majd az ilyen amolyan termelőket is megtámogatják. ezt a kézivezérelt unortodoxiát csúcsra járatják. és ez vagy bejön, vagy nem jön be. erre mondom azt, hogy a fidesz ezt a mindent vagy semmit játssza. az ellenzéknek nem kínál alternatívát. és budapesttel a dedó szintjén nincs egyezség. kell az óvodákba a labrisz egyesület. és ez a fidesz mázlija. mert ezzel nyerhet vidéken.

Laptop7712 2020.10.14. 10:32:10

@cvsvrs: Ezt látni amit írsz a nagy tó mellett is. Ránéznek a térképre a srácok Pesten, és egy körtelefonnal elintézik, hogy ki, hova, és miért építse a legújabb hotelt, vagy lakóparkot. Ezzel semmi gond nincs, így működik a rendszer, ilyen ez az új magyar kapitalizmusba csomagolt feudalizmus, így osztják a hűbéresi javakat. Na de a rendszer, ami deklarálva van kis hazánkban, az még mindig valami demokrácia, vagy mi, és tagjai vagyunk az eu-nak is, vannak határok, pl. ameddig el lehet menni. Most ami látszik, az kb. annyi, hogy az emberek kezdik észrevenni a térkép szerinti működést, és kezdenek helyi szinten szervezkedni, hogy netán nem kellene ezt, vagy azt építgetni, vagy nem így, vagy nem ebben a formában. ha más nem, akkor ez az a történet, ami helyi szintről fel tudja őrölni a kormánypártot. mivel inkább a semmi felé tendál a mérleg.
Tehát ezzel nem az a gond, hogy épül az új feudalizmus, történetesen elfogadta az istenadta nép sok helyen, mert tényleg jelenleg több, mint ami volt a nagy kapitalizmus alatt. A rendszer megadja a szabad költözés jogát, amivel élnek is az emberek. Mennek a szabad városokba, vagy 600 km-re nyugatra, több pénz. szabadabb levegő.
Ha nép ezt elfogadja, adassék meg neki az hite szerint. És lőn. Semmi gond azzal, hogy a németek seggét nyalja a kormányzat, legyen így, így döntött, és a nép helyesli. A gond azzal van, hogy mindenben a németek seggét nyalja. Matolcsy mester, Lázár, meg a NAK elnök azt mondja, hogy kell olyan, hogy hatékony mezőgazdaság, meg élelmiszeripar, hogy jöjjenek a fiatalok, és húzzák be az x-et vidéken a fideszre. Maga az, hogy a srácok ott a kormányzatban még a mezőgazdaság, és élelmiszeripar szavakat használják, és erre fejlesztési terveket dogoznak ki, ez maga az ősbűn. Kb. 50 éve meghaladtuk ezt a fogalmi környezetet. Ebből jönnek ki az, pl. hogy betolunk 200 milliárdot a "sertéságazatba" és bukta az egész. A kérdés a miért? Pedig minden olyan faszán ment, terv szerint. Oszt nem jött össze.
Ugyanez a homokhátsági konzervüzem. Az embernek olyan érzése van, mintha a milliárdosaink, - karöltve a kormányzat megfelelő döntéshozó szerveivel- elhagyták volna a józan eszüket, mivel valaki meglengette, hogy milliárdokat lehet keresni a történeten. Ismétlem, a kaja, meg a pia a legjobb business az illegális drog, a gyógyszeripar után. Ezt mindenki tudja, de nem kellene barom módon, 50 éve lejárt receptek alapján lóvét tolni a történetbe, mert nem fog jó lenni. Ehhez agy kellene, fel kellene fogni, és nyomatni kellene az agyat a független K+F-be.
Erre mi van? Lökik a lóvét a multikba, de nagyon sokat, teszik ezt úgy az ember zsebében kinyílik a bicska. Minimum 50 milla melóhelyenként, kb. 4-5 évre előre cashben. Tehát a balfaszságot konzerválják az urak, és teszik ezt úgy, hogy a helyi hűbéres nem tud ezzel mit kezdeni, mivel nem emeli a beruházás a helyiek életszínvonalát, és ez fő kérdéssé fog válni 22-ben. 10 milliárdos tételeket tolnak bele a kajamultikba, de azt nem látom, hogy nemzetközi szintű bérezéssel akár csak egy munkahely pozíciót meghirdettek volna ezek a cégek. Tehát innen nézve a kormánypárt épp most lövi tökön magát, szerintem ezzel nincs tisztában, ha meg tudja, akkor már nem tudja kivédeni, csak tompítani tudja a hatást.
A fiatalok nem húzzák az x-et, mivel dobbantanak.
Tehát mi a gondom? Egyszerűen az, hogy mindenben a németek seggébe kell bújni, a német elvtársak telefonjára várni, és most nem moszkvába, hanem berlinbe, meg "münkhenbe" menni a szőnyeg szélére állni. Azzal, hogy egy tetves hazai indítátású rendszerszintű pilot projekt nincs, ami valamilyen szinten leképezné a valóságot. Ebből nagyon komoly rendszerhiba is keletkezhet, szerintem ezzel tisztában vannak. Pl. Abból, hogy mondjuk a kereskedelmi rendszerbe pl. 75% felé emelik a hazai gyökerű FPF / fresh processed food/ arányát, attól még a vidék ugyanúgy éhen fog dögleni, mint most. Erre mondja a Lázár, meg a NAK elnök, hogy kibaszott nagy szar lesz.
Pedig a csókák tudnak infrastruktúrát építeni, akkor kőne az is, hogy befektessenek lővét abba az álomba, hogy hogyan lehetne az épített környezetet rendszerbe integrálni, valamilyen kimenet mellett. Erre mondom azt, hogy ehhez nem kellenének a német elvtársak. Kellene olyan, hogy elhatározás, és kis tökösség. Egyszerűen el kell hinni, hogy sikerülhet, és ha ez a hit lefut az lenne a fasza, mert jönnének a fiatalok is a rendszerbe. Ezt a történetet meg ügyesen kellene irányítani, hogy a cucc akarja fizetni a tizedet, meg a kilencedet, jó hosszú távon.

Laptop7712 2020.10.14. 10:32:44

@cvsvrs:
Van Debrecenben reptér. Kurvajó. Van egy kicsi szállítógép. Überfasza. van pár reptér, ahova kellene ilyen szállítógép. Pl. Veszprém, vagy Pápa, kurvára mindegy melyik, csak induljon már el a gondolkozás.
Tehát azt mondom, hogy le kellene húzni a retyón az 50 éve elavult szóhasználatot. És ami betonba van öntve már, azt el kellene kezdeni használni arra, amire lehet. Mire? Arra, amire lehet, és nem arra, amire eredetileg netán tervezték! Ilyen roppant egyszerű lenne ez a játék. És ki kellene húzni a fejeket a német elvtársak seggéből, ert kurvasokba kerül ez a seggnyalási lehetőség. Ha nem hagyják abba a multik ingyen lóvéval való tömését, és ha nem egyenlítik ki a helyiek felé megélhetési lehetőséggel, akkor vidéken buknak, mint Rottenbiller.

Tehát seggnyalás, de végre a saját seggünket akarjuk már kinyalni, és ne a friccekét, vagy az oroszokét.

Írtam erről egy példát a lecsóra:
lecsos.blog.hu/2020/05/02/1_000_eur_avagy_hogyan_kapcsolodik_ez_videk_felviragoztatasahoz_meg_a_covid-19_krizishez

Ilyen játékokból lehetne építkezni, mert itt tartunk, egyfelől szarabb a helyzet, mint 1951- ben, másfelől kurvajó.

2020.10.14. 11:56:59

@Laptop7712:
a debreceni repülőtér 2000-ben nyitott. az első évben az utasforgalma 2 ezer fő volt. ez ment fel 2010-re 20 ezerre. és 2019-ben 600 ezerre. 2020-ban ez vissza zuhan 200 ezer körülire. és 1 millió körülinél nyereséges. amíg azt az utasforgalom el nem éri addig segget kell nyalni.

teherforgalmat üzemeltetni, műszaki központot építeni az "ejrópai" unióban a németek nélkül nem nagyon lehet. és ugye itt a tőkeimporttal szemben munkaerő export áll. és a német szövetségi állam az unión keresztül dotálja a magyart. amelyik a központi költségvetésen keresztül munkahely teremtés címszó alatt dotálja a német cégeket. debrecen annyit tehetne meg, hogy "dajcslandot" részben le lecserélni "svejcra". ez a kisrepülőgép is svájci. erdélyből hozza az árut. és nagyváradon is van reptér. a románok hagyományosan a franciák seggét nyalják. bukarestben hazafias nemzeti liberális elit van. budapesten hazafiatlan "baloldali" "liberális". ez a dolog politikai vetülete.

persze ez egy kényszerpálya. és ebből két kiugrási lehetőség van. az egyik az, amit budapest mond. szoftvergyártás, globális szolgáltatóközpontok. csakhogy budapest nem erre szavaz, hanem gyurcsányra, meg úgymond a baloldali liberálisokra. azért, mert azt gondolják, hogy ezt a segget nyalva köszönt be a világvárosi lét. százcsillió dolláros kockázati tőkealapok tolják be a pénzt. és ehhez kell a diktatúrázás, seggnyalás az amerikai demokrata pártnak és óvodába a labrisz egyesület. és ezzel nyeri meg a fidesz a választást. illetve nyerte meg. a jövőben függ attól, hogy kezelni tudják-e a pandémiás válságot. itt az infektológus azt mondja, hogy a szokásos klinikai kapacitás megtelt. ezt meg tudják kétszerezni-háromszorozni. erre fel vannak készülve. és ennyi. nem lesz több ember. a bérek megemelésével sem. azaz szigorítani kellene ahhoz, hogy az ellátórendszer ne omoljon össze. ez a dolog napi politikai vetülete.

ez a válság érinti az értelmiséget is. és ezért már ebben a körben is kezdik azt mondani, amiről te is írsz. az, hogy nagyobb fokú önellátást és a szuburbanizációt is lehetne preferálni. ehhez hiányzik a városkörnyéki infrastruktúra. nincs közút, hanem csak földút van. nincs ivóvíz hálózat. hanem csak ásott kút van. és a termőföld állagán is javítani kellene a kertészethez. és erdőt kellene telepíteni. vadgazdálkodáshoz. és kellenek halastavak. ezekhez csatornázni kell. különben időnként kiszárad a tó. és az ehhez szükséges infrastruktúrát ki kell építeni. és utána lehet a mezőgazdaság kiegészítő jövedelemforrás.

tehát mondhatod, hogy költözzön ki vidékre. ott van a régi jobbágyfalu. villanyvezeték van. mert azt a szocializmusban épült. és gyengeáramú hálózat is van. internet. ami a kapitalizmus vívmánya. többek között azért nem zárták be a kisvasutat. hogy az erdőpusztába ki lehessen járni kirándulni. téli-nyári napközis táborokat építeni. és a pusztában tavasszal-ősszel alkotótáborokat. de ehhez meg kell építeni az infrastruktúrát.

budapesten azt mondják, hogy ne akarjál már fatelepet. ne akarjál semmit. mert ott a minta new york. felhőkarcolók. végtelen pénzt teremtenek. azok felett diszponálnak. és a 21. század. ne akarjad már a földet túrni. pedig egy fokkal nagyobb szabadságot jelent, mint segget nyalni.

errefelé háromféle birtoktest volt. az első a közbirtok. a másik a magánbirtok. a városi földekből lehetett bérelni. ezek voltak a béres földek. ezeket alkalmazottakkal, béresekkel művelték azok a városi gazdák, akik saját tőkéjüket kockáztatták. és volt a népbirtok. a ház után járó föld. a városi telekhez tartozott termőföld terület. amit meg lehetett művelni. városi háztáji birtok. és úgy kapcsolódhat a réthez kert, és egy rézsű mellett horgász tanya.

és ez még azért a köztudatban van legalább is errefelé. lenne rá hajlandóság. fontosabbnak tartják, hogy a fővárost visszaszerezzék. mert máskülönben brutális médiaellenszélben kellene létezniük. és nem a független reálértelmiséggel van a probléma. akik azt mondják, hogy a szellemi szabad foglalkozásúak globális szolgáltatásokhoz álljanak össze. mert a fővárosban nyilván ezt lehet csinálni. hanem akik ehhez egy ideológiai kényszerpályát diktálnak. azt, hogy teljesen adják fel a tradíciót. és rendelődjenek alá nem tudjuk kiknek. akit ugye soros szimbolizál. és ebből lesz ez a kultúrharcos félig paranoiás orwelli világ.

2020.10.14. 12:37:25

@Laptop7712:
a legnagyobb probléma a kereskedelmi média és ebből következően budapest választói többségének brutális vidékellenessége. ezzel szemben szerveződött meg a fidesz1. orbán és körei. a közmédiát elfoglalják és ezt intézményesen szétverik. tehát itt nem az van, mint a román forradalom idején. hanem a fidesz a rendszerváltás konszenzusának megfelelően azt mondja, hogy a kétharmad mindent visz. amely pártoknak nincs egyharmaduk azoknak a főhatalomból coki. és ez a komplett ellenzék. ez így kvázi egypártrendszer, és lehet mondani, hogy egy diktatórikus rezsim. amelyik félkatonai vonásokat mutat.

ezért volna szükség arra, hogy a fidesz mellett a független reálértelmiség megszerveződjön. kontrollálja az infrastruktúra fejlesztéseket. és a túlárazott közbeszerzések számát mérsékelje. és itt a pénzrendszert át kell alakítani. mert százcsillió eurót, dollárt teremtenek a semmiből. készpénzt és hitelt is. horribilis összegeket. ami egy globális kényszerpálya megint csak.

a helyi gazdasághoz alternatív gazdálkodásra van szükség. ökonómia vs. ökölógia. de ehhez nem kellenek zöld pártok. ehhez helyi egyesületek és független reálértelmiség kellene. amelyik nem feltétlen akar kormánytöbbséget. hanem az ellenzéki pártok helyébe lépne. ahhoz meg ugye a fidesznek vissza kell szereznie a fővárost. mert budapesten mszp-szdsz és az mdf mérsékeltjeinek antifasiszta koalícióját akarják visszaállítani. dk-momentum és a felelős értelmiség párbeszédével. ami az összefogás, együtt, stb. ami az ország többsége számára a fidesz által teremtettnél is nagyobb kiszolgáltatottságot eredményezne. illetve ezt döntse el a nép. ha úgy ítélik meg, akkor váltsák le orbánt. felőlem. és az európai unió is döntse el, hogy őszerintük mi európai és mi nem az. és ennek megfelelően magyarország is olyan szövetségi rendszerhez tartozhat, ami a legjobb. és ez nem feltétlen a brüsszeli politbüró alá tartozás. az egy lehetséges unió koncepció. egy a sok közül. a szolgai. de ha nyugat-európa nem kínál mást, akkor nem kínál. és ez esetben el lehet dönteni, hogy magyarország milyen szövetségi rendszerhez kapcsolódjon. az unión kívül vannak a britek és svájc.

Laptop7712 2020.10.15. 08:06:00

@cvsvrs: Kb. 2-3 éven belül fel fog merülni az, hogy legyen-e Huxit, vagy ne legyen, ebben biztos vagyok. Igazad van abban, hogy a tőkeimporttal szemben munkaerő export áll pl. a német relációban, ez igaz. Na de, ami most van, hogy lesz az EUR olyan 10 napon belül 400 HUF, azt nem fogja szeretni a vidéki Józsi, meg Manyika, kapjon bármennyit lakásfelújításra. Mivel bemegy a német tulajdonú kereskedelmi láncokhoz kaját venni, és pillázik, hogy nem kap semmit a forintjáért. Tehát a gond az lesz, hogy mivel nem történt meg a versenyképességi fordulat, ezért az átlag magyar be fogja szoppantani ezt a csíziót, mivel nem lesz több forintja a hó végén, ami kompenzálja a 400-as eur-t. Szóval ez azt jelenti, hogy a kormány megint tökön szúrja magát a nagy harcban, mivel a fiatalok inkább repülőre ülnek, és húznak el. A kormányzat ezzel teljesíti a német elvtársak ingyen munkaerőigényét a saját ipari körzeteiben, ahonnan Jürgen meg Hansz már régen elköltözött. Persze, tudom, hogy fasza dolog a 400-as eur az államnak, mivel 24 400 Huf havi minimum segély az kevesebb eur-ban, meg jó a német elvtársaknak is, akik az anyacégeiken keresztül finanszírozzák netán a honi beruházásokat, kevesebb eur-t kő utalni. Pár exportőrnek is jó ez a cucc, de az istenadta nép az nem fogja bírni ezt a tempót. Az MNB meg balfasz annyira, hogy ténylegesen támogasson egy növekedési fordulatot. Ezek a tervek nincsenek kidolgozva, nagyon nem látom egy ilyen történetnek a lecsurgó hatását vidéken. Olyan szinten vagyunk, hogyha valamelyik balfasz multi "teremt" 60 melóhelyet ingyen állami forrásból - szokásos 40 milkás pozíciónként, előre kp-ban 5 évre, és adómentesség -, vidéken, az már országos hír. Tehát mi van? Maximumra van járatva a munkaerő export, és támogatják állami forrásokkal a tőkeimportot is. Agyatlan, hinta- palnita játék, amit egy óvodás is le tud vezényelni. Ehhez nem kell fülkeforradalom, ez egy szimpla gyarmati lét bebetonozása úgy, hogy kurvára ne lehessen kilépni belőle.
Amúgy az állami alrendszerek kezdenek összeomlani, lásd egészségügy, és még lehetne bőven sorolni a többit. Erre meg nincs válasz, kb. annyi, hogy kap minden család 3 millát felújításra, mert lakás kell. Na de nincs szakember, vagy ha van, akkor nyugati árakon tolja, tehát a mostani 3 milláért alig kapsz valamit. Mivel a mesterember nem hülye, eur-ban számol. ha kocsi javítsz, akkor is eur-ban számolnak, mivel az alkatrész abban számolódik el.
Szóval gondok lesznek, főleg akkor, ha ez az árfolyam "behúzódik" a bankokba, és elkezdik átárazni a hiteleket. Nagyobb szám lesz a sárga csekken, de nem lesz nagyobb a lóvé a fizetésnapon forintban.
Ez előre vetíti egy nagyon komoly egyensúly romlást a nép, és az állam között, ami jelen állapotban bukta utca. Haver azt mondja, hogy 380-as tartós EUR árfolyam mellett kurvanehéz sors vár a vidékre. Ebben igaza van!
Erre lépnie kell a jegybanknak, meg a kormányzatnak is - jelen esetben ez nem érdeke, mivel ez nekik kedvező helyzet -
Ebből lehet a huxit, amikor a kedves nép rájön arra, hogy mesterségesen szorították le a béreket, mivel szar dealt csináltak a politikusok 89-ben, és 2004-ben is. Csak nehogy molotovkoktél legyen a vége.
Tehát értem én, hogy ez mind csodás, dupla vagy semmi játék. Fel van dobva az érme, és pörög a levegőben, ki tudja melyik felével csattan. Ezen viszonyok mellett ki kell ötölni valamit, hogy legalább a cseh szintet meg tudja közelíteni a vidék, ezt olyan fél éven belül. Ha nem fog átmenni az üzenet, akkor buktautca van 22-ben. A pandémia meg nem a kormány haverja a történetben. Tehát van pár egymásra épülő probléma, amiben meg kellene találni a maximális egyensúlyt 22-re, hogy a vidék behúzza az x-et a megfelelő helyre: 1. pandémia van 2. a munkaerő export fel fog futni, és nem jönnek kintről a helyükre senki. 3. a fizetések nullát fognak érni 4. a kajaárak az egekben lesznek 5. Újraindításkor nem lesz ember, vagy ha igen, eur-ban kéri az osztrák bért majd - és igaza van- 6. Le van betonozva az ország, de üresek az épületek 7. Jürgen, Joe, az expat élvezi a prémiumot, amit kap, hogy ingyen gyárt kis hazánkban. 8. A vidék dögrováson van, 400-as eur mellett nem tudja elhagyni a falut, még fát lopni sem, az önkormányzati fa segély meg 1 hónapra elég csak 9. KKV szektor beszopja, agyelszívás a multik felé, nem lesz nála melós. Ez csak 9 pont, egyelőre egy negatív, egymást erősítő spirál, ami kurva mélyre is vihet. Kis hazánkban nincsen kettős pénzrendszer, ami megvédné a helyi lakosságot.
A reálértelmiség kellene ahhoz, hogy kimenjen vidékre, és tolja a businesst, de nem kötött vele szövetséget a kormányzat, és nulla az ez irányú támogató közeg az üzleti életben. Valami szent grállal elő kell állni, ami ebben a történetben működik, másképp nem fog menni. Lázár meg a NAK elnök beszélgetése jut az eszembe, hogyha nem győzi meg a fidesz a vidéki fiatalokat, akkor bukta van 22-ben.

Laptop7712 2020.10.15. 08:12:16

Nézd meg itt van a cserdi "sikertörténet". Az is volt, nagyon szépen muzsikált a játék, minta volt. Oszt bejött a fejlesztés, hogy kell építeni egy üzemet, meg ezt-azt hozzá. És mi történt? Belebuktak a megvalósításba, és az egyik ikon öngyilkos lett.
Erre mondom azt, hogy egyszerűen balfasz a rendszer, és ezt nem veszi észre senki.
Mert ha már megvan a kulcsrakész terv, akkor nem igaz, hogy a megítélt támogatás mellé nincs olyan rendszer felállítva - legyen állami, vagy vegyes - amely koordinálja az építést, - vált -, odaküldi a szakmérnök csapatot, aki ott van egy ideig, terméket tervez a célpiacra, beüzemeli a próbagyártást, és ott van az alapanyag háttér helyi termelésénél, hogy megmutassa hogyan megy ez a történet. Oszt elmegy, és időnként ránéz.
Nyugaton kurva egyszerűen megy ez, csak ebben a rendszerben keres egy szakmérnök Ł 85 000 - ot évente, vagy € 100 000 - et nettóban. Meg csinálják ezt minimum 60 éve. Ilyen cucc előadására lett volna 10 éve a kormányzatnak. Azt is meg lehet érteni, hogy miért nem valósult meg egy ilyen játék. De mivel ez nem valósult meg, nem is tuja integrálni a vidéki reálértelmiséget, ami meg nem a német út, hanem az ámerikai.

Ilyen szinten meg a tudás a lényeg, és kurvára mindegy, hogy most az itt az igát húzó leszbikus, meleg, vagy netán transzvesztita, vagy éppen a nemváltás közepén van.

Szerintem valami hasonlóról beszélhet a Lázár, amikor arról beszél, hogyha nincs vidéki fiatal x, akkor nincs 22, ennyi ez.
Erre mondom azt, hogy kicsit félreértelmezzük a valóságunkat.

2020.10.15. 11:03:39

@Laptop7712:
és most mennyi az átlag jövedelem cserdiben? kiemelt idegenforgalmi övezeteben esetleg megteheted, hogy a gazdálkodás majdnem kizárólagosan háztáji birtokrendszeren alapuljon. vagy hogy a fejlesztések abból induljanak. de egy átlagos magyar mezővárosban ez nem működik. és cserdiben sem emelte meg a jelentősen a jövedelmeket. mert nem ment oda senki, hogy a földből kézzel kikapart krumplit a szegény kis cigányoktól megvegye aranyáron. és a cserdi krumplira senki se épített csipsz gyárat. mert senki se veszi meg aranyáron azt, hogy a szegény kis cigányok kikaparta krumplit kisütik aranyló sárgára. ezt nem tudták eladni siklóson vagy harkányban. villányi borok mellé. hogy ropogtassál cserdi csipszet. mert ehhez már megyerendszer kellene. olyat meg éppen budapest és a balaton környéke nem akar.

Laptop7712 2020.10.15. 11:53:23

@cvsvrs:
Azért nem volt olyan nagyon rossz próbálkozás ez, valahogy ez látszik a 10 éves SZJA statisztikán. Tehát én roppantul örülnék, ha ez lenne az átlag kis hazánkban. Kaja, lakhatás, meg a fűtés pipa, minimális lóvé helyi szintről netre, és mobiltelefonra, benzinre. A többi bónusz. Erre lehet valami játékot előadni.

Itt-e a statisztika:
g7.hu/adat/20200717/bogdan-laszlo-emlekere-es-a-fanyalgok-figyelmebe/

Az idegenforgalmi övezeteket beépítik, és valahogy nem marad hely a gazdálkodásra. Ez most változóban van, mivel rájöttek a pesti csókák, hogy nagyon fancy 1 ha- on borászatot nyitni, főleg a Balaton mellett lett ez nagy divat. Na de az van, hogy nincs rája hely, ami volt, az már elfogyott, vagy távolabb van a tótól amivel már nem lehet rajolni az úri társaságokban.
Tehát mi lesz a borászat helyzete a tó mellett? Visszatér a 1922-es állapot, hogy ritka lesz a jó bor. ami meg lenne, az meg dísznek lesz az 1 ha-os nyaralókertben, csak azért, mert mondjuk kötelező a szőlő megléte, mint tájképi elem. Az már nem érdeki, hogy a seggébe odaépítkeznek, ez úgy rendben van. Tehát ott már nem lesz háztáji birtokrendszer, egyszerűen nem lehet, nem abban a formában, ahogy azt el lehet képzelni.
A villányi borok, mint - Villány, mint eszme - nem elég versenyképes mondjuk egy cseh, vagy szlovák pincészet mellett, akinek saját márkája van arrafelé, és tolja az ipart. Villány leképezi azt, amitől hanyatlik az egész hazai borászati szektor, de ez messze vezet, és ha így marad, akkor a románok olcsóbban fogják adni a vörösbort a világpiacra, mint amit Villány tolni tud. Sajnos ez a trend. Erre mondom azt, hogy balfaszok vagyunk ahhoz, hogy menedzseljünk egy értéket, egyszerűen tudatában legyünk annak, hogy érték. A Balaton nem a Chiemsee, erre most kezdenek rájönni a lovagok, hogy valami nem úgy működik, ahogy azt tervezték. Pl. Veszprém szeretné, ha integráns része lenne a partnak, de ez valahogy nem olyan egyszerű, mivel van ott Almádi, meg Füred, árnyékban meg Tihany. Szóval a megyerendszer az lenne, ha Káptalanfüredig visszatérne az ős Zala vármegye ölére a parti sáv, persze hogy nem akar senki ilyent. Na de lesz Veszprém kultúra városa program. Oszt erős városok vannak a környéken, és elő kellene adni egy szinergiát.
Amúgy a helyi fiatalság is húz a picsába a tó mellől, mivel a téli időszakban nihil van, szarabb a helyzet, mint a 90-es években. Persze be lehet ülni a hivatalba, Pista bácsi helyére, de helyette húz Londonba - Bödőcs után szabadon - tehát valami kellene itt is azért az x-ért.

2020.10.15. 13:59:28

@Laptop7712:
a megyerendszert arra találta ki a nemesség, hogy egymással többé kevésbé egyenrangú térségekre osszák fel az országot. a balatonon, valamint a kis balatonon hagyományosan veszprém, somogy és zala megye osztozkodik.

2020.10.15. 15:38:13

@Laptop7712:
a kis-balaton, az északi és a déli part valamint velence elvben egy közép-dunántúli tóvidéki regionális önkormányzatban működhete együtt.

a regionális felosztás sem a tájegységeket követi. nem magyarok követték el sajnálatos módon. hanem navracsicsok. akik benyalt orbánnak, aztán junckernek. aki az ellen. az ilyenek nem kellenek. pálinkás professzor és a többi. segget nyaltak orbánnál és amikor mellőzik őket, akkor új világot szeretne. új magyarországot gyurcsánnyal.

egységállami keretek között orbán körei, matolcsy és körei, lázár és körei és a többi dúrják le ezeket. 2030 után lehet újraosztani az országot és lehet, hogy az európai unión kívül. mert navracsics és a többi faszkalap ezt is elintézi. képtelenek védeni a nemzeti érdeket, mert ráparancsol juncker. aki attól bekakált az menjen.

2020.10.15. 16:20:37

@Laptop7712:
ugyanez vera jourová. benyalt prágában babis-nak. és most félti a sajtószabadságot orbántól és haverjaitól. mert ráparancsoltak brüsszelben. az ilyen politikusok a legrosszabbak.

magyarországon maradjon az egységállam. nem kell semmilyen megye, régiós beosztás. semmi efféle egyelőre. egypárti fidesz kell, orbánizmus, vagy ha ez a kör balfasznak bizonyul és csődbe viszik az országot, akkor nyerjen az ellenzék. a lényeg, hogy nyerjen valamelyik. és utána lehet alternatív javaslatokat kínálni. addig nincs értelme.

2020.10.17. 09:28:40

@Laptop7712:
cserdi csoda.
www.youtube.com/watch?v=PKGffY-jxNc
évek óta nincs földművelés. és a média úgy állítja be, hogy ez a cserdi csoda. azért, mert egy amúgy nyilván jó szándékú cigány vezette. és leleplezi a partizán. mert egyszer interjút adott a hírtévének. és az főben járó bűnnek számít ezekben a körökben.

a közmunka programokból nem jönnek létre a háztáji gazdaságok. azok elsődlegesen a szövetkezeti rendszerből következnek. a kiemelt idegenforgalmi övezeteket leszámítva a falusi önfenntartás nem nagyob működik jobbágytelkekre alapozva. mert ahhoz szolgáltatások, falusias vendéglátás kellene. persze kiterjedt háziiparral a lepusztult környezetet újjá lehet építeni. de ahhoz előzetesen a termőföld minőségét helyre kellene állítani.

Laptop7712 2020.10.17. 11:38:55

@cvsvrs: A cserdi csoda azét ment tönkre, mivel meg lett dobva a rendszer negyed milliárddal, mivel ha már van termelés, akkor legyen termék is, amit osztogatni lehet. És ebben a történetben itt van a kutya elásva. A politika meg nem akart ott rosszat. Egyszerűen tolta bele a lóvét, ahogy kell. Na most volt egy kis gond. Volt lóvé, meg valamilyen szintű akarat. Na de hol volt az a mérnök csapat, aki kimegy, és az egész projektet megvalósítja, rendszerbe állítja, és ott van a próbagyártásnál? Betanít mindenkit, közben jön a marketinges csapat, és tolja a piacra a végterméket? Erről vakeráztam már, hogy nyugaton ez teljesen természetes, hogy van ilyen, és ott keres egy gyakorlattal rendelkező mérnök Ł 80 000 - et nettóban évente, vagy € 100 000 -et, mivel ez ennyibe kerül nemzetközi szinten szolgáltatásként. A mutatvány itt bukott meg.
Alapszinten, az van, hogy nem kell ahhoz negyed milliárdos csomagolóüzem, hogy krumplit lehessen termelni, vagy paprikát, vagy bármit. Erről ez a véleményem. Amit írsz, hogy a közmunka programokból nem jönnek létre háztáji gazdaságok, mivel ahhoz szövetkezet kell, nem értek egyet. Az első kérdésem ezzel kapcsolatban: Miért, volt ez cél? Ezt támogatta a valóság? Mert ha igen, ez volt a cél, és ez lett az eredmény, akkor roppant kurvanagy a szar.
A falusi önfenntartáshoz az ég világon nem kell semmi, mivel 1000 évig totálisan működött mindenhol, és nem volt kérdés, hogy mi mitől működik. Na most pl. ha úgy akarok élni, mint mondjuk 50-70 évvel ezelőtt, hogy pl. íváskor ívás után megyek, és kiveszek a Balatonból egy szekér halat, és eladom a távolabbi falvakban, akkor megrohad rajtam a papírlakat. Szóval az van, hogy a hagyomány az roppantul kevés, másképp kellene alkalmazni 2020-ban. Az átkosban a háztáji rendszer nem azért működött, mert volt szövetkezet. Ha nem lett volna, akkor is működött volna, a a működés lényege nem a szövetkezet meglétén alapul.
Az elmúlt 30 év balfaszsága az, hogy képtelenek vagyunk reálisan látni a saját valóságunkat, ezért a problémákat sem tudjuk azonosítani, nem hogy feltenni a megfelelő kérdéseket.
A 30 éve nem használt termőföld a világ legjobb dolga, pihent eleget, a legjobban lehet rajta termelni, ehhez nem kell mezőgazdásznak lenni. Ha már beszélgetünk itt a jobbágytelkekről, meg háztáji gazdaságokról, akkor kellene beszélni arról is, hogy mi van a szabad városokkal, vagy a szabad királyi városokkal, vagy mi van a szabad kisnemesi falu közösségekkel itt 2020-ban? Sok ilyen falu volt, melynek nem volt földesura, és szépen működött miden, ahogy kell. UK, vagy a nagy német egységállam járási szinten még ezt a szervezési játékot nem hagyta el, mint szabadsági, és védelmi fokot. Erre épül a gyönyörű germán "mittelstand" , vagy az SME UK-ban. Arrafelé az osztályharc másról szólt, mivel kurvára nem akartak elszegényedni, az irányító kaszt meg irányítani akar, és nem melózni.
Errefelé a módszerváltók ezért voltak a vidék szerint szimpla gazdasági hazaárulók. Ilyen egyszerű ez.
Ha egy ilyen rendszert meg lehet hekkelni negyed milliárddal, akkor ott hiányzik a tudás, ami a negyedmilliárd jó gazda gondosságával történő működtetéséhez kell. Ebben a történetben ez a baromi nagy pofára esés. "Ingyen" lehetőségek helyett heti egy sárga busz a városba, és visszazuhanás a kilátástalanságba. Itt meg az értelmiség is csődöt mondott.

2020.10.17. 19:12:13

@Laptop7712:
ez a lájtsztájl valami ilyesmi, mint amit ezt a focista csinált.
www.origo.hu/sport/futball/20170623-virag-aladar-balmazujvaros-futball-nb-i-bajusz-gazdalkodo-futballista.html
csak mégse ilyen balmazújváros. azért, mert ehhez induló állapotban nem elegendő 0 forint. tehát ez a focista belerakott 10 milliót ebbe a játékba. amire azt mondod, hogy nem kell hozzá. csak ez az, amaz.

Laptop7712 2020.10.18. 08:14:28

@cvsvrs:
Igen, állítom, hogy nem kell 10 milla ahhoz, hogy megtermelj valamit, ez elemi közelíéssel belátható. Sőt azt is állítom, hogy egy egyszerűbb kertészet elkezdéséhez nem kell semmi lóvé, csak egy ásó, gereblye, öntözővíz, kitartás, és érdeklődés.
A történet, amit írsz eléggé messze vezet, mivel nem mindegy a lépték. Az, hogy most megteremjen egy paradicsom, ahhoz nem kell pénz, elemi megközelítéssel. Abból van gond, amikor az kerül felszínre, hogy olyan terméket kellene termelni, amit el is akar adni. na innentől vannak meglőve a közgazdászok, mivel filozofálgatnak pl. azon, hogy akkor most mennyi is lóvéban a terület ára, vagy értéke. Oszt ezt keverik. Írtam erről:

lecsos.blog.hu/2019/11/20/a_termofold_erteke_ara_meg_az_erteklanc_szerep_masodik_resz

Na most abban igazad van, hogy az államnak kb. 10 - 15 millát kellene minden családhoz hozzávágni, - ingyen, vagy ingyen hitelként, úgy, hogy az első 10 évben nem törleszt - hogy el tudjon kezdeni vidéken kertészkedni kicsit. Csak mivel nem értjük az idők szavát,ezt az állam nem támogatja, amúgy ha mélyen megnézed az EU-s támogatási rendszereket nyugaton, akkor találsz benne ilyen elemet, nevezzék azt bármilyen támogatási formának a lokalitásban, mondhatni alanyi jogon rendelkezésre áll ez a történet az állampolgárnak. Mondom, balfasz a politika ahhoz, hogy átlássa ezt a játékot. Persze, ha kapsz ingyen hitelt, akkor fenntartod az adott táj tájképi rendszerét, ahogy azt kell, egységben a teremtővel.

Belinkelem még egyszer, hogy én mire adnék 10-15 millát, ha én lennék az állam, aki végre elkezdené a dolgát tenni:

lecsos.blog.hu/2020/05/02/1_000_eur_avagy_hogyan_kapcsolodik_ez_videk_felviragoztatasahoz_meg_a_covid-19_krizishez

Azért kellene ez, mert egy átlag Lajos nem fog fociból összehúzni a megye III-ban éves 50 millát, és abból belevágni 10 misit a tanyába. De ha kaphatna 10 - 05 misit, 10 év türelmi idővel, akkor lehetne a focista a példakép. Mert régen az volt, mindenki rúgta a bőrt a grundon, és ha kellett, mindenki ment, és öntözte a kertet, vagy szedte a szilvát.

Ezért tud létezni egy bajor paraszt, mivel lehet hogy nem hatékony annyira, hogy beszállítson a libibe, de hatékony annyira, hogy fenntartsa a bajor idillt. És ha a bajoroknak azt mondanék, hogy ez kurvára nem gyere be, mert Hanzi a paraszt annyit kap, hogy minden 4 évben vesz egy új mercit, akkor lehet hogy megcsapkodják a kérdezőt a városháza előtti téren. Mert nekik erre való az EU, akinek nem tetszik, annak pápát mondanak.
Erre mondom azt, hogy a szakközgazdászaink, és gazdászaink elmehetnek a búsba az elmúlt 30 évben, mivel értelmezni nem tudják a valóságot. Nagyjából az van, hogy "csak egy maradhat". Ebből meg gondok lesznek a nagykönyv szerint.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.18. 09:39:42

@ijontichy: "Sose bízz abban ... ... persze felétek kicsinyég késni fog, mert előbb még meg kell futni a nerending utáni feudális anarchiát. bár ismétlés a tudás anyucikája, azért remélem a "létező cucilizmus level I."-et (aka Kádár-rendszer) nem futjátok újra ;-) )."

Elképesztő sötétség, elképesztő távlatok, ne reméljünk kevesebbet

Laptop7712 2020.10.18. 12:18:09

@cvsvrs: Munkaerőexport, és tőkeimport, nagyon szuper. Csak egy valami a gond. Az ország fővárosa nem Manila, és ebből van kis gond. Egy idő után nem lesz mit exportálni, ha erre épül az egyensúly.
Tömegtermékekre van igény, ÉS másra is lenne igény de ennek nincs kidolgozva a háttere, hogy akkor ez micsoda, meg hogyan is néz ki. Na most a német, az angol, meg a francia miért vonulna ki? Itt vannak a termelő oldalon is, eléggé szépen beágyazva a valóságba. Lehet lóvét termelni, és ez nagyon szép, megy szépen a business, jó businesst elengedni meg nem igazán érdek. Na most a gond az, hogy a tömegtermelés, és más fajta termelés között nincs semmilyen szintű átmenet,n ez az út még szimpla képzelgés szinten sincs meggondolva, de az igen, hogy a német elvtársak seggét kell nyalni.

Laptop7712 2020.10.19. 07:23:15

@cvsvrs: nem rossz film ez, csak egy kicsit cizellálni kellene, hogy ne jöjjenek vissza a 70-es évek, hogy ne legyen olyan sztori a történetből, mint ami a Kitörés című filmben van ábrázolva, ott a 70-es évek elején. Ott a srác meg összejöhetett a gyárigazgató lányával, miután pl. nem sikerült neki disszidálni, és bevágták a rácsok mögé pár hónapra. Szóval a kor nagyon nem szerette azt, aki újítani akart, védte a felépítményt, ahogy kell. Szóval az van, hogy az érmelléki gazdának meg kell élnie, ez nem kellene hogy kérdés legyen. Öcsike, meg ha megcsinálja a duális képzést, a haverra húznak is ki nyugatra, mivel ott szebbek a csajok, és olcsóbb az élet, a fizuhoz képest. Amúgy meg a családból már tolja az igát kint biztosan valaki.
Szóval az van, hogy a betonozzuk le a kárpátmedencét projekt betonépítményei üresek, ami azt jelenti, hogy ez semmi más, mint az, hogy hogyan lehet megpörgetni egy-egy beton építmény üzleti tervét a haverok, és az állam között, úgy, hogy minden egyes tranzakción keressenek a felek legalább 400- 700 %-ot. Na de. A határok nyitva, és akinek van egy kis tapasztalata, az már offolt, vagy nyugat felé dolgozik, és megosztja az életét.
Szóval az van, mint a filmben, tán rá kellene jönni, hogy nem kellene kinyírni a legjobbak alkotóképességét, de ezt kurvára nem tudta belátni a politikai-gazdasági elitnek hazudott embertömeg az előző 30 évben, szépen működött a Peter-elv. Nyugaton nem ekkora balfaszok, ezt csak errefelé látom. Nagyon sok mérnökkel, tanárral találkoztam nyugaton, aki nem akart beledögleni Európa szegényházába, és dobbantott, mert elhitte az európai álmot. Persze, mivel a fogadó ország elitje nem balfasz annyira, hogy ne adja meg egy jó képességűnek azt, hogy termelje a gdp-t. Elvégre tudja, hogy mi az az uralom, és mi a hatalom. Mivel dolgozni nem akar, uralmon akar maradni, ezért jól bánik a hatalommal. Ilyen kurva egyszerű ez.
Lázár belemondja a valóságba, hogyha nem tudja megnyerni a fidesz a vidéki fiatalokat, akkor bukták 22-őt. Felemelik Öcsike nettóját 300 000 körülire, gyakorlat nélkül. Ekkor az apuka, aki 25 év tanárság után keres 178 000 nettót, azonnal az összeborulásra szavaz, anyuka, aki a helyi kórházba ápoló 15 éves gyakorlattal, 145 000 nettóért, az is az összefogásra fog szavazni, a nővére, aki egyetemi diplomával Berlinben tolja az ipart irodai melóban, az meg pénzeli a családot, azt mondja, hogy húzzatok a picsába onnan el a faszba. Sok ilyent látok. A kérdés az, hogy mit lehet csinálni, mit lehet egy ilyen helyzetben tennie Lázárnak, aki azt mondja, hogy a mezőgazdaságnak, és az élelmiszeriparnak versenyképesnek kell lennie?
Szerintem fél évük van arra, hogy erre gombot varrjanak, és másik 4 hónapjuk arra, hogy megmutassák a csodát a vidéki fiatalságnak, továbbá fél év, hogy felfuttassák, és bemutassák az eredményeit.
Erre lehet gombot varrni, csak ügyesen kellene ezt csinálni, és nem elég, ha lölőt visszavonják a második vonalba, ettől nem lesz szegényebb, meg nem lesz belőle Robinhood. Legyen new kgst a német elvtársakkal, de kellene egy new deal, ahol Jancsika is szóhoz jut.
Pl. ha vállalkozni akar, kapjon éves 30 millát 5 évig ingyen, vissza nem térítendő támogatást Ő is munkahelyenként, mint a német elvtársak.

Laptop7712 2020.10.19. 07:34:14

@cvsvrs: Pl. elekezdték lebetonozni a Balatont, ahogy kell. Na de vannak helyi anomáliák vele kapcsolatban, lásd Csopakon. Oszt ez megmutatja, hogy a Balaton az nem Rodosz.
süti beállítások módosítása