1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.08.23. 09:15 HaFr

Hazánk romlásának utóbbi fél évéről

 A kormány embere: "liberális beetetés" a karácsonyi ételosztás ...

3,9 százalékosra nőtt a magyar infláció júliusban, ez a legmagasabb mutató az egész Európai Unióban – közölte a héten az Eurostat. Az EU-ban mindössze 0,9 százalékos volt az áremelkedés. Tegyük hozzá ehhez, hogy magyar inflációs adatokat a NER függeléke, a KSH szállítja, ezért a magyar adatok vélhetően lefelé torzítanak, a valós -- a tényleges életmódokra számított, nem manipulált -- infláció még magasabb.

A forint folyamatosan romlik 2010 óta, ami az import termékek árnövekedésén keresztül az infláció legfontosabb gerjesztője. A forint romlása a továbbra is magas relatív eladósodottságunk, a versenyképtelenségünk és a felelőtlen monetáris manipuláció együttes következménye.

Nem meglepő, hogy az utóbbi hónapokban a gyenge (szegényes belső piacú, tőkehiányos, koncentráltan exportvezérelt) gazdaság és a buta, korrupt költekezés okán elszállt az államháztartási hiány, már az éves hiánycél 589 százalékánál tartunk. Mindez pénzben kifejezve 2165 milliárd forint.

Közben a magyar állam költött Európában a legkevesebbet munkahelymegtartásra és szociális támogatásra a Covid kapcsán, viszont számolatlanul öntötte a pénzt az Orbán-család és környezetének vállalkozásaiba. A magyar gazdaság zuhant a legnagyobb mértékben az egészségügyi válság következtében. Mindösszesen ezek sokadszorra azt bizonyítják, hogy Orbán korrupt és nem ért a kormányzáshoz. De a nagy szája és exkluzív hozzáférése a propagandacsatornákhoz változatlan sikeresen fedik el a hozzá nem értését.

A népegészségügy egyik kimeneti kulcsmutatójában (a másik a várható élettartam, amelyben szintén az utolsók között vagyunk), az elkerülhető korai halálozások arányában, Magyarország messze a "legjobban" teljesít az EU-ban, azaz nálunk halnak meg arányosan a legtöbben életmódváltozással és korai felismeréssel elkerülhető rák-, keringési és egyéb krónikus betegségekben. Drága és alacsony hatékonyságú az ellátó rendszer, ami piacot teremtett a magánegészségügy számára, ez viszont csak a tehetősebbeknek elérhető, illetve az állami rendszeren élősködik a nagyobb műtétek terén és az időfelhasználásban (a kettős foglalkoztatottság időt lop ki az állami rendszerből), stabilizálva a (tipikusan NER-közeli) befektetők és az orvosbárók érdekösszefonódását.

Tudjuk, hogy folyamatosan csökken a felsőoktatásban tanulók száma, ebben az évben azonban a felvételi ponthatárok zuhanása azt is megmutatta, hogy egyre gyengébb átlaggal egyre gyengébb tanulók érkeznek a rendszerbe, mert -- vélhetően -- a jobbak külföldre mennek vagy nem tudják megfizetni a tanulás költségeit (pl. vidékről a fővárosban). Viszont tízezrek kaptak diplomát úgy, hogy képtelenek voltak az (alacsony) nyelvtudási követelményeknek megfelelni, ami kizárja, hogy versenyképes tudásra tegyenek szert a szakmájukban (akár csak a magyar őstörténetben is). A gyenge értelmiség tovább gyengülő országot vetít előre.

Romlik az életszínvonal a lehetőségekhez és a régiós átlagos növekedéshez képest, a magyar gazdaság külföldi kitettsége nem változik, a versenyképességünk stagnál vagy romlik, a hosszú távú szellemi és anyagi erőforrásaink porladnak. 2030-ra utol kell érnünk Ausztriát, mondja a cinikus propaganda. Aki tíz percet töltött már Ausztriában, akár mert éppen a rezsim ígéretének fényében érezte szükségét annak, hogy felmérje az ottani helyzetet (és ehhez nem is kell Vorarlbergig elkutyagolni, elég Burgenland), pontosan tudja, hogy az utolérésnek nulla az esélye. Viszont Bulgáriáé még meglehet.

Röviden, a rezsim minden szempontból -- összefüggéseiben, rendszerszerűen és tartósan -- aláássa a magyarok "európai" életkilátásait. Mindezért cserében a magyarok bezsebelhetik a nacionalista sódert, a folyamatos hazudozást és az elképesztő, idehaza példátlan, orosz és afrikai mértékű tolvajlást.

A magyarok ( = itt: a biztos szavazók) fele ennek ellenére Orbánt támogatja. Ép ésszel felfoghatatlan, öngyilkos makacsság.

A romlás garantált, kiút nincs, illetve a válságunknak csak abban a mélységében lesz vége, amikor -- nem tudok jobb kifejezést -- a leghülyébbek (az etnicista-autoriter manipuláció áldozatai) kritikus tömegének is elég rossz lesz már és megkockáztatják, hogy lejöjjenek az önsorsrontás drogjáról; ÉS addigra a mai ellenzéket is felváltja kulcsrészeiben valamilyen teljesen más -- kvázi nem magyaroschan amorális-inkompetens -- gyülekezet. Mikor lesz elég rossz? Nem lehet tudni, tekintve a tömegmagyar fantáziátlanságát, gyávaságát és szervilizmusát. Mikor lesz más az ellenzéki kínálat? Nem lehet tudni, tekintve a magyar politikai osztály hagyományos önzőségét, hazafiatlánságát és ostobaságát.

253 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6316173570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.23. 09:49:18

OK, igaz, de megint nem lépünk ki a szokásos ellenzéki paradigmából. A magyarság teljesen logikus módon újratermeli az elmúlt 500 év történelmi állapotait, mert az elmúlt 500 év formálta a magyarság kulturális-genetikai jellemzőit. Ugyanaz a biohardver ugyanazokat a teljesítményjellemzőket mutatja. Ugyanaz a földrajzi elhelyezkedés, ugyanaz a kultúra, ugyanaz az emberanyag (mínusz pár százezer zsidó és sváb). Miért lenne változás? A tömegek a saját kulturális-genetikai önmegvalósításukra törekednek, nem egy ideális állapot elérésére. Tehát miért ismételgetjük a nyilvánvalót? Mit várunk el a nyilvánvaló ismétlésétől 10 (30?) év után? Szintlépés kell, és ha ezt nem tudja meglépni a magyar értelmiség, akkor mégis miben különbözik az általa titokban megvetett társadalomtól?

Moin Moin 2020.08.23. 09:59:57

Rétvári Bence szerint javult az egészségiállapot-helyzet: index.hu/belfold/2020/08/22/egeszsegugy_halandosag_megelozes_korai_halal_kezelheto_megelozheto_halal_eurostat_emmi_retvari_bence/ :)))

A biztos Fidesz-szavazó tömegek pedig visszataláltak a Kádár-kori "viszonylag tűrhetően élünk és biztonságban"-állapotba. Ráadásul (már megint) fogaklmuk sincs a világról és az össuefügglsekrő - a következményeket pedig nem is akarják megismerni. Az állampolgári felelősséget hírből sem ismerik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.23. 10:03:01

@Főnix Oszlár Gazdag: igen, ismételgetjük, mert mást nem tehetünk pont az általad emlegetett okok miatt

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.23. 10:06:05

@Moin Moin: A géneket a saját szaporításuk érdekli, nem a haladás vagy az individuális túlélés. A génhordozók a gének szolgái, nem pedig szabad akarattal rendelkező individuumok. OK, de meddig ismételjük azt, hogy a génhordozók csak génhordozók? Ez miféle megoldáshoz fog vezetni? Mert a Fidesz legalább Állatfarmnak tekinti az országot és eközben próbál egy új uralkodó réteget (gazdát) teremteni. De mit csinál az értelmiség eközben? Megakadt tűt játszik a lemezen?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.23. 10:08:06

@HaFr: Értem, de a saját értelmiségi silányságunkat akkor miért nem kritizáljuk? Mások lenézése nem pótcselekvés és kivetítés valójában? Miért nem kezdünk dolgozni közösen valami értelmes projekten? Mert kemény munka lenne?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.23. 10:16:33

@Főnix Oszlár Gazdag: te el vagy tévedve (megint, bocs) -- a kritikai értelmiség feladata a reflexió, hogy ezen belül ki a silány meg nem, azt vélhetően nem itt fogjuk eldönteni. A kritikai értelmiségnek csak kommunista rendszerekben van forradalmi szerepe. Én messze túlteljesítettem, amikor pártot csináltam, semmilyen szempontból nem veszem magamra a silányságot. Köszönöm a megértést.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.23. 10:23:35

@HaFr: Ezt írtam: "saját értelmiségi silányságunkat". Katasztrofális félreértés alakult ki. :) Álmomban nem gondoltam rád. :) Ezerszer leírtam, hogy PONT TE nem vagy silány, és sokkoló, hogy ez egyáltalán felmerülhet. Elpazarlod a tehetségedet? Szerintem igen. Mint sokan közölünk. De nem vagy silány, ez eszembe nem jutott soha.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.23. 10:26:28

@HaFr: A silány a posztmarxista, tehetetlen, a saját eredményeitől elszállt, a nemzet sorsa iránt nem aggódó karrier-értelmiség.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.23. 10:30:15

@Főnix Oszlár Gazdag: Köszi. Nem gondolnám, hogy pazarlom... Kétségtelenül nem áldozom a magyar népre, ami inkább a jobb hasznosulás felé nyitotta meg az utat :)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.23. 10:31:27

@HaFr: Ha ezt komolyan gondolnád, akkor nem írnád ezt a blogot. Szerintem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.23. 10:34:06

@Főnix Oszlár Gazdag: Nem, nem gondolom komolyan így. De abban az értelemben igen, hogy nem áldozom fel ezért az életem egyéb fontos részeit és értékeit.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.23. 10:39:23

@HaFr: Értem, de valahol tragikus ez is. Sokszor képtelenek vagyunk a tehetségeinknek lehetőséget biztosítani, mert a disznók etetése minden forrást felemészt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.23. 10:43:17

@Főnix Oszlár Gazdag: én csak a gyerekeimet etetem, ami szent kötelességem, ugyebár

ijontichy 2020.08.23. 10:44:45

@poszt: Sűrűsödnek ezek az összefoglalók. Csak már a NER feje felett sűsűrödnének így a fellegek. Igen, muszáj ismételgetni (is). Ha valaki az egyéb teendők tekintetében (is) a megvilágosodás állapotába kerülne, akkor szóljon.

@HaFr: "De abban az értelemben igen, hogy nem áldozom fel ezért az életem egyéb fontos részeit és értékeit." Vagyis benőtt már a fejed lágya ;-) Nem állnak tankok a határon (vagyis majd most, mert a vitya vesz. jópontokért, de a magyarok pénzén).

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.23. 10:49:47

@HaFr: Jézusom, nem erre gondoltam :) , hanem arra, hogy egy társadalom puszta önfenntartása (élelem stb.) felemészti a magasabb civilizációs tevékenységek forrásait.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.23. 10:52:43

@Főnix Oszlár Gazdag: aha, ezzel egyetértek -- jobb, ha megbeszéljük így, minthogy félreértselek

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.23. 10:53:52

@HaFr: A disznók tényleg disznót jelentettek nálam, amiket elfogyaszt a társadalom hurkaként, szalonnaként és pörköltként. :)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.23. 10:54:43

@HaFr: Na jó, megyek pihenni, ebből már nem lehet jól kijönni ma. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.23. 11:04:08

@Főnix Oszlár Gazdag: teljesen rendben volt, mindent megbeszéltünk

2020.08.23. 17:19:55

az infláció a rendszerváltás óta átlagosan (!) 10% körüli.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-inflation-cpi.png?s=hucpiyy&v=202008212300V20200716&d1=19200917&mean=1
az akadémikus értelmiségben bokros lajos a "baloldali", ehhez képest a köznép jobboldali.
na jó, vegyük ki a rendszerváltás utáni első évtizedet. 2000 óta az infláció átlagosan 5% körüli.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-inflation-cpi.png?s=hucpiyy&v=202008212300V20200716&d1=20000101&mean=1

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.23. 18:14:16

@cvsvrs: Bokros piacelvű, modernizációs technokrata (inkább jobboldali a civilizáció mércéi szerint), a nép nemzeti szocialista (baloldali a civilizáció mércéi szerint). Az infláció kontextusa számít (a gazdasági térségben 1% alatt, nálunk viszont öt éve nő, evidensen rossz gazdaságpolitikávala háttérben, ráadásul a KSH praktikus elhazudja a felét, továbbá édes mindegy, hogy mekkora volt 1997-ben)

2020.08.23. 18:40:20

@HaFr:
úgy tudom, hogy bokros lajos mszmp tag volt és az mszp jelölte a pénzügyminiszterenek. valójában az szdsz jelölte. az átlag választó ezt a baloldali liberalizmusnak mondott nem tudom micsodát küldi el a halál faszára. értem, hogy a kapitalizmus alapja az lenne, hogy hulljon a férgese. és ami szabad piaci alapon fennmarad az majd maximális jólétet teremt úgy, hogy a tőkepiacon felértékelődik. kapitalizálódik. így lehet világvállalatokat építeni. és ebben lehet üzletrészt várásolni. és így lehetnek a magyarok világpolgárok. és ebben az értelemben bokros lajos egy haladó közgazdász. csakhogy a magyarok világképe (világias vallása) ettől olyan távol esik, mint makó jeruzsálemtól. és abban bokros lajos egy minden hájjal megkent népnyúzó bankár.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.23. 19:00:23

@cvsvrs: az átlagos választó ezen kívül sírba viszi az országát, azt hittem, Bokros Lajos felfogásáról beszélünk, nem pedig a propagandában róla élő képről

chrisred 2020.08.23. 19:08:05

@cvsvrs: Az infláció egyre alacsonyabb, ahogy a KSH számításait egyre inkább politikai propagandára használják. A mostani inflációs adat nagyjából a "Hányat fial a malac" Hofi példázat szintjén van.

chrisred 2020.08.23. 19:13:36

@cvsvrs: Ennek a gazdasági doktrínának neoliberalizmus a neve, és a magyar politikai elit Bokrostól egészen a mai napig (egy rövid intervallumot kivéve 2000-2004 között) a rendíthetetlen követője.

2020.08.23. 19:23:39

@HaFr:
bokros lajos világképe az, hogy az állam gazdasági szerepvállalását fel kell adni. az államból amit csak lehet fel kell számolni. és ez úgy lesz "balos", hogy ezt a gazdaságpolitikai elképzelést klasszikusan antifasiszta nagykoalíció hajtja végre.
a szocik eladósítanak, a libek eladnak, a konzik asszisztálnak. és ebből következik a nyugati típusú modernizáció.

az állam eladósítás egy lehetséges eszköze a feltétel nélküli alapjövedelem. ezzel az új baloldal megnyerik a választást. persze így növekszik az államadósság. amire a neoliberális pénzügyminiszter azt mondja, hogy el kell adni, amit csak lehet. és erre a neokonzervatív kultuszminiszter azt mondja, hogy ez kérem szépen a nyugati típusú modernizáció. átmenet a globális kapitalizmusban, amiben nincsenek nemzetállamok. mert a keresztény államnemzetek kora lejárt. láttuk, hogy ebből egy fékevesztett nacionalizmus adódik és az hová vezet. auschwitz-birkenau.

chrisred 2020.08.23. 19:27:13

@cvsvrs: "bokros lajos világképe az, hogy az állam gazdasági szerepvállalását fel kell adni."

Meg elsősorban a szociális feladatait. Ebben gyakorlatilag minden utána következő kormány követte.

2020.08.23. 19:37:32

@HaFr:
a keresztény államnemzetbe vetett hitből persze nem auschwitz következik, hanem egy félfeudális-félkapitalista világ következik, ami extrém liberális nézőpontból fasiszta, vagy félfasiszta. azért, mert az kulturálisan teret enged a népi nacionalizmusnak.

és az most valami ilyesmi. a kislányon és a szülein olcsó kínai tömegtermékek vannak. de vásároltak neki egy játék babakocsit.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1336w/AU0GItqVnA__SCC__dmrAF1E5PVF9WRVJZX1NFQ5sL59KPnLNjQDoCBhOezj59o__kBvNgNoSOQ2SSEwwVmdskKV1GANuw7igHrLDaZXA==/DSC3746-scaled.jpg
ennél a néninél.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1336w/CDEJdHTYnrfhk7psYCoBA05PVF9WRVJZX1NFQzcuXFM2oQqW+b8Up2+0+adETn2d2nanF6gIeAlsBOGgZZGxcLHo__T30JFXhQbMtyg==/DSC3740-scaled.jpg
felteszem a kisteherautója a fiáé. aki ügyeskedő vállalkozó. és ez a néni süti a lángost.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1920w/+k87GWlagc__jANMA6CZX__05PVF9WRVJZX1NFQ6tQ8ygRAQCtckfy3sYOmnmkRk__3oeJAkv8kqqy4+b4Z4UqMX08CWysZLF2iAMCtpQ==/DSC3791-scaled.jpg
átlag magyar család, átlag magyar vállalkozás. és erre mondhatod azt, hogy ne bassza már meg, ezek nem a 21. századi globálisan versenyképes modern vállalkozások. valóban. de a köznép mégis ilyesmire szavaz. és lehet venni fából készült népi játékokat is.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1920w/dzPqrR1FHeTKkcfNvTP8bE5PVF9WRVJZX1NFQ+lRgIAtktkpA9IGZ52WCx82acjRfXLoO8LfsE2WiK1s4+9rjKfkjobVapActYAwOA==/DSC3762-scaled.jpg
és egy ilyen vásárban van minden, mint a búcsúban. "olasz" "hókristály". lion king. los angeles.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1920w/NQExYEi8v7n311fdZqQ84E5PVF9WRVJZX1NFQ7mUGMGmn9KKe3xLVcGdjCND6bmkYxH18hjvJ1ZloKvFnWPBZfXfWa3ANPppft4+HQ==/DSC6889-scaled.jpg
őket kellene meggyőzni. tessék.

2020.08.23. 19:52:23

@chrisred:
a szocik azt mondják, hogy az állam szociális feladatait piacosítani kellene. tehát mindenki kap valamennyi zsetont és abból vásároljon szociális szolgáltatásokat. de ugye nem így működik mondjuk az egészségügy. hanem úgy, hogy marika néni életmentő műtétjére elköltenek több millió forintot, vagy nem költenek el attól függően, hogy marika néni ad-e néhány tíz, vagy néhány százezer forintot a főorvosnak attól függően, hogy mennyire mohó. és éppen mennyi a teljesítmény volumen korlát. és milyen mértékű az alulfinszírozottság, vagy esetleg túlfinanszírozás van. illetve, hogy egyáltalán van-e orvos. a betegnek milyen szerencséje van.

és a szocik azt mondja, hogy ennél korrektebb azt mondani, hogy jár havonta ennyi és ennyi apanázs. azt tessék beosztani. és attól új baloldal, hogy ez nem klasszikus szociáldemokrata munkás érdekképviselet. lehet az alapjövedelemhez hozzátenni szabad piaci alapon. ez a neoliberális gazdaságpolitika. és a neokonzervatívnak ehhez már nem kell mondani semmit se. csak helyeslni, hogy ez egy szép új világ. amit fontolva haladva, lépésről lépésre kellene bevezetni. nagyjából ez az ellenzéki értelmiség világképe. ez az antifasiszta nagykoalíció alapprogramja. és ebben nincs népi nacionalizmus. ebből adódnak a független intézmények. privatizálják az szfe-t. és aztán jár alapjövedelem a színházasdihoz. döntően magánszínházakhoz. mert nincs állam.

chrisred 2020.08.23. 19:56:47

@cvsvrs: "a szocik azt mondják, hogy az állam szociális feladatait piacosítani kellene."

Ezt a neoliberálisok mondják. Például, hogy nincs munkanélküli járadék, mindenki fogadja el azt a munkát, amit adnak neki, vagy magára vessen.

2020.08.23. 20:07:56

@chrisred:
és ebből jön ki a vallás magánjellegű. ebből egy szekuláris világállam, szinkretikus világvallás következik. és az, hogy 300 multinacionális világvállalat hatékonyabban gazdálkodik, mint az egyesült nemzetek 200 tagállama. államnélküli szabad piaci szervezésű világ. amiben a globális tőkepiac feltétel nélküli alapjövedelmet generál. az is egy pénzpiaci termék. bokros lajos körei ebben hisznek. a ceu aktivisták. az ngo-k. amire a fidesz azt mondja, hogy ezek nem magyarok. tényleg nem azok. ebben a világban magyarok nincsenek.

2020.08.23. 20:27:45

@chrisred:
a neoliberálisok együtt mondják az új baloldallal. a szociális normatíva helyébe lép a feltétel nélküli alapjövedelem. amit az állampolgár szabadabban költhet el. mert mondjuk most jár ingyen tankönyv. de az állam mondja meg, hogy a tankönyvben mi legyen. és annak mindig népi nacionalizmus a vége. nem az egyén dönt arról, hogy milyen történelmet akar tanulni. hanem az állampárti politikusok nemzeti idealista világképeit legitimálják a történészek és azt oktrojálják a polgárokra. ahelyett, hogy rájuk bíznánk, hogy milyen történelmet akarnak maguknak. az egyén elképzelései ugyanis felett állnak a közösségnek. mert máskülönben elnyomják. így meg majd nem nyomják el. csakhogy az állam így az adósság terhére szolgáltat feltétel nélküli alapjövedelem az államok eladósodásával jár. öröklejáratú kötvények kamatai halmozódnak. így el kell adni a az állami intézményeket. múzeummá kell alakítani a templomokat és azokat is szabad piacivá tenni. alapjövedelemből lehet látogatni. az is piac. a templom. ez a judaizmus.

Máté 23
10 És a mikor bemegy vala Jeruzsálembe, felháborodék az egész város, mondván: Kicsoda ez?
11 A sokaság pedig monda: Ez Jézus, a galileai Názáretből való próféta.
12 És beméne Jézus az Isten templomába, és kiűzé mindazokat, a kik árulnak és vásárolnak vala a templomban; és a pénzváltók asztalait és a galambárusok székeit felforgatá.
13 És monda nékik: Meg van írva: Az én házam imádság házának mondatik. Ti pedig azt latroknak barlangjává tettétek.

a széljobb azt mondja, hogy különféle tervek vannak arra nézve hogyan akarják a népességet 1 milliárdra visszavágni és magán hulladékégetők valójában haláltáborok, stb. na most ezzel egy probléma van. ennek a sztorinak egy része az "eurábia" terv megvalósulni látszott. közel keletről illegális migránsok tömegeivel árasztják el európát. és brüsszel az eu/nato nem avatkozik közbe.

chrisred 2020.08.23. 20:33:10

@cvsvrs: Az FNA a neoliberális gazdaságpolitikának nem eszköze, hanem következménye, az általános munkavállalói elszegényedés és szociális kiszolgáltatottság kezelésére szolgálna. Ha működne.

2020.08.23. 20:45:12

@chrisred:
tehát ez egy vallási ellentét. filoszemiták vs. keresztény államnemzet.
- keresztényellenes új baloldal vs. keresztényszocialisták
- nemzetellenes neoliberálisok vs. nemzeti liberálisok
- államellenes neokonzervatívok vs. polgári konzervativizmus
és az utóbbi kettőt úgy lehet felcserélni, hogy nincs tradicionális polgári hagyomány. tehát az importálni kell valahonnan. honnan? a piacról, a hipermarketekből. black friday. is egy piaci hagyomány. globális fogyasztói szokásokból kiokoskodja a mesterséges intelligencia. és megteremti. ebből jön ki a hipermodernitás, a transzhumanizmus. vagy a zsidókeresztény fundamentalizmus. meghaltak a nemzetek és nemtelenül és nemzettelenül feltámadtak. ebből jön ki az lmbtq közösség hirdeti a legújabb kori embert, stb. mindazt, ami a fideszen kívül van. ami nem a liberalizmus, hanem a politkai underground.

chrisred 2020.08.23. 20:49:16

@cvsvrs: A magyar politikai elitben nincs ilyen ellentét. Ugyanannak az fészeknek a fiókái, ugyanazokat az eszközöket használják hatalomgyakorlás közben. Teljesen mindegy, hogy milyen jelszavakat harsognak a választók felhergelésére.

kistót 2020.08.23. 20:52:17

@cvsvrs:

"bokros lajos egy haladó közgazdász. csakhogy a magyarok világképe (világias vallása) ettől olyan távol esik, mint makó jeruzsálemtól"

Leszokhatnál arról, hogy a saját véleményedet "a magyarok világképe"-ként tálald. Bokros Lajos távozása óta a magyarok kétszer választottak balliberális kormányt.

"úgy tudom, hogy bokros lajos mszmp tag volt és az mszp jelölte a pénzügyminiszterenek. valójában az szdsz jelölte."

A "valójában" szóval csínján kéne bánni a közbeszédben, ha valaki kifejti, hogy "valójában" mi történt, az rendszerint azt jelenti, hogy fogalma sincs az egészről, de valami olyan akar mondani, ami ellenkezik a közvélekedéssel.
Továbbá lehet, hogy ha valakit az SZDSZ jelöl, azt a debreceni kocsmában eleve a patás ördögnek tartják, de értelmes hallgatóság előtt ez az "érv" nem perdöntő. Bokros csökkentette a közkiadásokat, ha a szoclib cél mindig az lenne, hogy az államot eladósítva később eladhassák a közvagyont, akkor az ellenkezőjét tette volna.

2020.08.23. 20:54:17

@chrisred:
a feltétel nélküli alapjövedelem egy pénzpiaci termék. azt a balliberális elképzelés szerint a pénzintézetek folyósítank egy bankkártyára az államadósság terhére. és az közintézmények piacosítását végső soron az állam intézményrendszerének felszámolását célozza. az új baloldaliság (ami kulturálisan marxista) az extrém liberalizmus (ami gazdaságilag antimarxista) nincs ellentmondásban. a szocik eladósítanak. a libek eladnak. konzik asszisztálnak. és ebben a világképben az új modern konzervatizmus kiüresedik. kap mindenki a banktól egy szociális kártyát. megmondja az orákulum, hogy azon mennyi alapjövedelmet lehet. és szevasz. az állami vagyon kiárusításával lehet több. mert az államra mint szolgáltatóra nincs szükség. hiszen helyébe lép az alapjövedelemhez, mint tőkepiaci termékhez kapcsolódó nem állami szolgáltatások. és ezt a nem-kormányzati szeveződések felügyelik. az állami igazságszolgáltatás helyére fontolva haladva az ngo-k lépnek. ez ebben a konzervatívizmus. hogy ezt egyik napról a másikra nem lehet bevezeni. így jönnek létre a nyílt társadalmak.

2020.08.23. 20:57:46

@kistót:
bokros lajosnak volt pártja. egyszer megkérdezték tőle, hogy hány tagja van. ha jól emlékszem azt mondta, hogy 14. nem hiszem, hogy bokros lajos világának különösebb támogatottsága lenne magyarországon.

chrisred 2020.08.23. 21:05:18

@cvsvrs: Nem. Az FNA sok különböző elképzelés összefoglaló elnevezése. Van olya, ami a negatív ado elméletére épülne, van a most természetben nyújtott állami közszolgáltatások pénzbeli alternatívája lenne. Értelmetlen egy variációt kiemelni.

chrisred 2020.08.23. 21:07:02

@cvsvrs: Bokros a megélhetési közéleti emberek prototípusa.

kistót 2020.08.23. 21:14:05

@cvsvrs:

Bokros karaktergyilkolását a magyar sajtóban "balos" publicisták végezték el. A bukásakor az általad balliberális agitkának tartott Élet és Irodalom címoldalán Váncsa féloldalas (amúgy pompás) cikkben kárörvendezett. Még a címére is emlékszem: Lajossirató.
Bokros felbukkanása egy gatyára adósodott országban törvényszerű volt. Valaki hasonlót (vagy talán éppen ugyanőt) egy jobboldali kormány is bevetett volna, csak közben nem azt óbégatná, hogy megszorítás, hanem hogy jobb lesz a magyar családoknak.
Amúgy könnyebb a tevének átjutni a tű fokán, mint egy pénzügyminiszternek tartós népszerűséget szerezni. Kupának és Medgyessynek sem jött össze, pedig ők nem csináltak megszorítást.

2020.08.23. 21:16:49

@kistót:
bokros lajos mszmp tag volt. és utána az mszp-szdsz kormány pénzügyminisztere. majd az mdf "új" "konzervatívja". habsburgista. sikeresen került az ep-be.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/55/MDF_poster_Mak%C3%B3.jpg
az mdf az szdsz-szel közös listáján bukott meg 2010-ben 2.5% körüli eredménnyel. többek között abból adódott a ner. és utána a bokros lajos és a moma próbált az összefogás élére állni. sikertelenül. ha valakit a köznép nagyon utál, akkor az gyurcsány mellett bokros. a népszerűségük messze alulmúlja az elutasítottságukat. az a politikai undergound. 10% támogatja. 50% elutasítja. támogatottsága -40%. az nem kell a népnek. és az ellenzéki értelmiségek ezeket a közutálatnak örvendő politikusok programjait kínálják. és mondják mellé, hogy lölő lopik. na de ha nem lopik, akkor utána mi lesz. jön bokros lajos. és ezzel lehet ijesztgetni. tényleg, mi az elképzelés, hogy minek a terhére lenne alapjövedelem? a költségvetési hiány terhére ugyebár. azt nem lehet tartani. tehát privatizálni kell. ahogyan ezt előírja az imf és a világbank. ezzel szemben választják meg o1g-t.

2020.08.23. 21:26:55

@kistót:
medgyessy péter olyannyira népszerű lett, hogy miniszterelnökké választották. kupa mihály pártja ugyan nem jutott a parlamentbe, de ő az egyik legkevésbé elutasított politikus. varga mihály se közutálatnak örvendő politikus.

kezdve az első pénzügyminiszterrel. kossuth lajos. elég népszerű volt? a kiegyezés után széll kálmán, szapáry gyula vagy wekerle sándor se voltak feltétlen népszerűtlenek.

kistót 2020.08.23. 21:44:23

@cvsvrs:

A kutyát sem érdekli, hogy Bokros milyen párt tagja (baráti körben erősebb kifejezést használnék). Kizökkent az idő, és az MSZP-nek kellett helyretólni azt. Egy jobboldali kormány ugyanezt tette volna, Antall megpróbálta, de a taxisblokád után béna kacsa lett, ugyanúgy, mint Gyurcsány Őszödtől. Hát persze, hogy elutasítottak, magyar ember nem védi a vesztest, hanem dörgölődzik a győzteshez.
A magánszektor vs. állam vita eléggé értelmetlen. Egy csomó holmit - pl. autót - csak multinacionális magáncégek gyártanak elfogadható minőségben. Ha autózni akarunk, akkor tökmindegy, hogy szeretjük-e őket, együtt kell élni velük. Ha minden cikket összeszámolunk, az állami és magángazdaság aránya nagyjából predesztinált.
Az alapjövedelmet én is hülyeségnek tartom.

kistót 2020.08.23. 21:54:04

@cvsvrs:

A pénzügyérek dolgában lehet, hogy igazad van. Sokan tudtak onnan továbblépni. Talán mert ők voltak a kormányuk legértelmesebb tagjai

2020.08.24. 08:19:47

@kistót:
ezek a multinacionális magáncégek egy része a termelő gyáripar a központi kormányzat kegyeit keresi. a fidesz stratégiai partnerei. ezek kapják az állami támogatást a beszállítóikkal. akik az önkormányzati fidesz familiárisai lesznek. és a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort részben nacionalizálják. és az infrastruktúrát nagyrészt az állam építi. lölő lopik. és ebből jön létre az új gazdasági mechanizmus.

és ezzel szemben áll bokros lajos féle koncepció. hogy itten kérem szépen minden magánosítva lesz. csak be kell hozzá vezetni a feltétel nélküli alapjövedelmet. abból kell majd egyénileg gazdálkodni és abból lehet közszolgáltatásokat vásárolni. ami az állam megszűnésévéel jár. mert az alapjövedelmet a közvagyon terhére lehet folyósítani. a feltétel nélküliség garantálja, hogy ne legyen megtérülés. az új baloldal és a neoliberálisok szétvernék az államot. és a neokonzervatívok is azt mondják, hogy ez hívják úgy, hogy nyugatos modernizáció.

és a köznép ezzel szemben inkább választja orbán foci egyházát.

kistót 2020.08.24. 10:45:46

@cvsvrs:

"és ezzel szemben áll bokros lajos féle koncepció. hogy itten kérem szépen minden magánosítva lesz. csak be kell hozzá vezetni a feltétel nélküli alapjövedelmet"

Bokros nem akart alapjövedelmet. Az alapjövedelem koncepciója akkor terjedt el, amikor már alig volt privatizálható vagyon. Szerinted mit akarnak a szocik magánosítani?
Világszerte letisztult, hogy mi a magángazdaság optimális köre. Tudtommal erről jobb helyeken már nem folyik vita. A nyugati bal- és jobboldal adókulcsokon vitatkozik, nem azon, hogy a vasmű privát legyen vagy állami. Csak nálunk szokás olyasmiért sírni, amin igazából úgysem akarunk változtatni (lásd még Trianon, abortusz stb. ügyeket).

U. i.: Elnézést a tegnapi gorombaságokért!

2020.08.24. 12:48:13

@kistót:
bokros lajos magánosítani akar szinte mindent. a közszolgáltatásokat is. az új baloldal azért akar alapjövedelmet, hogy ezt megtehessék. az állam eladósodik. és az állami vállalatokat eladják. mondjuk a bkv-t. azt megveszi egy magáncég. piaci alapúvá válik a közlekedés. és az állam folyamatosan adósodik elfelé. és amit csak lehet kénytelen eladni. ez a balliberális gazdaságpolitika. és az új konzervatívok azt mondják, hogy ez egy nyugatos modernizáció. mert nehogy már kína vegye át az gyártást és üzemeltetést. mert az ugyan olcsó, de nem jogállam. a nyugati oligopólumoknak adnának el mindent. cserébe jár a feltétel nélkül alapjövedelem. annak is ára van. az államiság megszűnése.

2020.08.24. 12:51:50

@kistót:
tehát van alapjövedelem, de utána már nincs közegészségügy. hanem az piacosodik. az alapjövedelemért cserébe eladják a kórházat. és a magánkórházban nincsenek közalkalmazottak. a társadalombiztosítás bonyoult rendszerének helyébe lép az alapjövedelem. mindenki kap valamennyi zsetont és ossza be, amennyire tudja. és az államnak a zsetont a tőkepiac adja azért, hogy a vagyontárgyait értékesítse. és ennek végén az államok megszűnnek. ezért van az új baloldal és a neoliberálisok egy platformon a neokonzervatívokkal. mind államellenesek.

Rodney_2 2020.08.24. 15:45:20

@chrisred: "Bokros a megélhetési közéleti emberek prototípusa."

Bokros a Budapest Bank vezérigazgatója volt, onnan ment el pénzügyminiszternek. Nem hiszem hogy anyagilag jól járt a karrierváltással. Az utóbbi 10 évben a CEU tanáraként Soros 27. felszopója. Eléggé elbaszta :) Persze az nem olyan stresszes mint a versenyszférában egy nagyobb bank irányítása. Elkávézgat délutánonként a belvárosban és így is milliós fizetést tól haza.

chrisred 2020.08.24. 16:02:39

@Rodney_2: Az utóbbi 10 (+1) évben volt az MDF EP listavezetője és miniszterelnökjelöltje, és ott csücsült az Európai Parlamentben, hiába hívta vissza a pártja. Aztán csinált magának egy mozgalmat, majd főpolgármesterjelölt is volt, szóval egészen schmuckandori szintre küzdötte le magát.

screpes 2020.08.24. 17:02:43

@Rodney_2:

Rajtad példázom az unokáimnak, hogy milyen az a "rossz szellemű megszólaló".
Itt, a konkrét esetben elég annyi, hogy Bokros NEM arról híres, amiket mondasz, (hogy gusztustalan is vagy , az csak súlyosbító körülmény).
Hanem például a "csomagjáról", a Bokros nevéhez kötött megszorítási csomagról.
Azzal kapcsolatban pedig annyi a kérdés ennyi év után, hogy szükség volt e rá, és meghozta e a kívánt hatást?

De még valami eszembe jut, mindig..
A közgáz egyetem hallgatóival kiállt vitázni egy szál mikrofonban. Szabadon, a csomagjáról, sokszáz fiatal emberrel szemben...
Mondanál valakit, aki a tieid közül hasonlóra vállalkozna?

2020.08.24. 18:16:05

@screpes:
a magyar gpd az a második negyedévben 13.5%-ot zuhant. és nem azt mondják, amit bokros. hogy értékeljék le a forintot és adjanak el mindent. hanem államilag teremtenek egy rakás pénzt a semmiből. erre van mód. és azt mondják, hogy ebből majd lesz új munkahely, infláció, forint leértékelődés. ez lett a bokros csomagból is. csak így belföldiek kezében marad a vagyon. és ez egy fokkal jobb a népnek, mert leválthatja a vagyonkezelőket.

chrisred 2020.08.24. 21:12:02

@cvsvrs: Mert már nincs mit eladni. (Mondjuk a MOL részvéányek nagy részétől már megszabadultak.)

"államilag teremtenek egy rakás pénzt a semmiből"

Ezt akkoriban megszorításoknak nevezték.

"és ez egy fokkal jobb a népnek, mert leválthatja a vagyonkezelőket."

Ahol leváltják a nagytőkéseket, azt forradalomnak nevezik. És általában nem leváltják, hanem leválasztják. A fejét a törzséről.

legeslegujabbkor 2020.08.24. 22:19:41

@cvsvrs:
"a feltétel nélküli alapjövedelem egy pénzpiaci termék. azt a balliberális elképzelés szerint a pénzintézetek folyósítank egy bankkártyára az államadósság terhére. és az közintézmények piacosítását végső soron az állam intézményrendszerének felszámolását célozza. az új baloldaliság (ami kulturálisan marxista) az extrém liberalizmus (ami gazdaságilag antimarxista) nincs ellentmondásban. a szocik eladósítanak. a libek eladnak. konzik asszisztálnak. és ebben a világképben az új modern konzervatizmus kiüresedik. kap mindenki a banktól egy szociális kártyát."

Ezt arra találták ki, hogy a többféle állami támogatást kiváltsa egy kvázi fizetés, amiből a szegények megélhetnek, és nem állami alamizsnára szorulnak

Gery87 2020.08.24. 22:29:11

Ha "elég rossz lesz" akkor is elég lesz majd hazudni és más hülyeséggel betömni az emberek pofáját! Ez a baj.
Egy, ahogy írod "szervilis, hülye, gyáva" nép nem fog megváltozni mentalitásban, életstratégiában csak attól hogy "éhes lesz"...amint 1 zsömlével többet kap és úgy érzi kezd jobb lenni, már indulhat is újra a kör!

kistót 2020.08.24. 23:53:57

@cvsvrs:

"belföldiek kezében marad a vagyon. és ez egy fokkal jobb a népnek, mert leválthatja a vagyonkezelőket."

Olyan egypártrendszerre törekszel, ahol a nép nem válthatja le a vagyonkezelőket. Mert akkor esetleg rosszul dönt, mint 2002-ben.
Megjegyzem, hogy jelenleg Orbán adósítja el az országot. A Bokros-csomag lényege az adósság csökkentése volt.

kistót 2020.08.25. 00:49:16

@chrisred:

Az Európai Parlamentből nem lehet visszahívni a képviselőket.
Bokros nem "főpolgármesterjelölt is volt", hanem derekasan helytállt egy választáson. Nem "csinált magának egy mozgalmat", hanem alapított egy pártot.
Amúgy nem vagyok a csodálója, a legkevésbé sem.

chrisred 2020.08.25. 04:39:06

@kistót: "Az Európai Parlamentből nem lehet visszahívni a képviselőket."

Már hogyne lehetne, megtörtént Bokrossal és Morvaival is. Csak éppen egyikük se vo,t hajlandó lemondani a mandátumáról, pedig Bokros ezt írásban vállalta, amikor az MDF jelölte őt listavezetőnek.

Nem tudom, hogy mit is kell csinálnia egy jelöltnek, hogy derekasan helytálljon, Bokros utcahosszal lemaradt.

"Nem "csinált magának egy mozgalmat", hanem alapított egy pártot."

Aminek a nevében benne volt, hogy mozgalom, és kevesebb szavazatot kapott, mint a kamupártok.

kistót 2020.08.25. 09:30:07

@chrisred:

"Már hogyne lehetne"

Hát persze, én is felszólíthatom Trumpot, hogy mondjon le, csak éppen ő nem köteles megtenni. Pontosan tudod, hogy az intézményes visszahívás lehetőségéről beszélünk.

"Nem tudom, hogy mit is kell csinálnia egy jelöltnek, hogy derekasan helytálljon"

Például 36 százalékot szerezni egy választáson, ahol senki sem támogatja.

Ezek huszadrangú részletkérdések, összességében kéne nézni az emberek munkáját. Bokros megmentette a csődtől az országot, cserébe évekkel később olyan tüntetés volt a lakása előtt, hogy a gyerekeit a hátsó kapun kellett kimentenie. "Önfelértékelő, hiú ember" - mondta róla Gerő András, és ez nyilván igaz. Vannak hibái. De mégsem kéne őt ilyen egyszavas, dehonesztáló szemétségekkel elintézni, hogy "csücsül" az Európai Parlamentben, meg hogy "megélhetési politikus" (ez még Rodney-nak is sok volt!).

2020.08.25. 11:14:31

@kistót:
a fideszt nem egy náci párt, hanem egy a népi nacionalizmust is integráló állampárt, tömegpárt, néppárt. amelyik jelen van minden településen, minden utcában, vagy társasházban van legalább egy valaki aki fideszes. párttag, pártoló tag, párt szimpatizáns. és egy ilyen párt van. nincs több. a dk nem ilyen. többségük kisnyugdíjas. a momentum nem ilyen. a többségük közigazgatási és piaci tapasztalat nélküli karrierista fiatal. és ezek nincsenek ott mindenhol. egy jobbik-lmp egyesülésből koalícióból lehetett volna éppenséggel egy váltópárt. mert a jobbik ott volt a falvakban. csak schiffer középutasságát nem fogadta el az szdsz maradványa. úgy, hogy mennie kellett. így maradt a fidesz. és még az lesz, hogy fekete győr andrás próbálja letaszítni gyurcsányt. aminek válás lesz a vége. az is lehet, hogy klára asszony is elárulja. összeáll valami nővel brüsszelben. de ebből nem lesz váltópárt.

tehát marad a kvázi egypártrendszer feltéve, hogy a fidesz nem viszi csődbe az országot. és azt helyi egyesületek tudják kontrollálni. valódi függetlenekkel. csak budapest ragaszkodik az ellenzéki pártokhoz. és még néhány vidéki város. tegyék azt. söpörjék el a rezsimet.

2020.08.25. 11:48:34

@legeslegujabbkor:
az állami támogatás (a segély) feltételekhez kötött alapjövedelem. azt az állam különféle feltételek beállta esetén nyújta. és mindenkinek nyújt valamit. de ehhez tanulni kell a diáknak, átképzést kell vállalnia a munkanélkülinek, stb. időseket kell gondozni, gyermeket kell nevelni, az állam, a társadalom működésében minimális közösségi szerepet kell vállani, amit az állam oktroljál az egyénre. és ezért cserébe jár egy minimális apanázs.

a feltétel nélküli alapjövedelem nem ilyen. nagyon nem. az nem a segélyezést szünteti meg, hanem azt, hogy az állam kötelezettségeket rójon a polgáraira. és ez ettől baloldali és egyben extrém liberális. csak nyilván nem lehet fenntartani. ez az állam feltétlen eladósodásához vezet. és a liberálisok az alapjövedelmet ugyanúgy pénzintézeti kártyára adnák, a hajléktalan is pöttyinthetne az üzletben, cserébe az állam eladósodna. és egy válsághelyzetben az alapjövedelem csak állami vagyonvesztéssel tartható fent. bokros lajos utódja újra eladhatná a közműveket, a közüzemeket. és ilyenformán privatizálhatók a közszolgáltatások. nincs közoktatás, hanem magániskola van. ahová be lehet iratni a gyereket az alapjövedelemből. és úgy a rendszer alapvetően piaci. csak ehhez el kellene adni az iskolaépületeket. és utána globális tőkepiac lépne az államhatalom helyébe. 300 multinacionális vállalat, többségében pénzintézet, kereskedelmi szolgáltató hatékonyabban gazdálkodik, mint az ensz 200 tagállama. és kockázati tőkealapok megvásárolják az elitet. és ezzel beköszönt egy új űrkorszak, a hipermodernitás. eltűnnek a hagyományos államnemzetek. helyette létrejön egy szekuláris világkormány és egy szinkretikus világegyház és az globális keveredés megteremti az új emberi fajt. ami gender semleges lesz. mert ugye xx/xy öröklésmenet van. az y kromoszóma egyenes férfiágon átörökítődik. és ez adja az emberiség törzsi jellegét. az ami a férfiasságot. ezt kell felszámolni a feminizmussal. ezért kellene minél több fiút transzneművé operálni már az óvodában, ehhez kell az lmbtq zászlót kirakni a városházára, stb. ezt propagálja szabad sajtó. mert ami nem az sötét elnyomó. aki ezzel az egésszel szemben áll az náci. ez az ideológa.

csakhogy ez hóbelevanc, amire budapesten a többség szavaz valójában nem a liberalizmus, hanem a politikai underground. a fidesz minden kilométer útszakaszt nagy csinnadrattával átad. például egy ilyen hajdúsámsonban.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4369/200825utatado471_ksz_(17).jpg
ezek a csóró emberek látják, hogy megjön a miniszter mercivel.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4369/200825utatado471_ksz_(18).jpg
átvágják a szalagot.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4369/200825utatado471_ksz_(22).jpg
tudják, hogy átvágják őket is. de végül is épült egy út. és kivonulnak a rezsimszolgák.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4369/200825utatado471_ksz_(8).jpg
és erről a lakájmédia beszámol.
na most ezt lehetne értelmesen is bírálni. vagy kontrollálni. csakhogy azt mondják, hogy ez egy náci párt. tombol a fasizmus. mert hogy a fidesz egymás után 3x alkotmányos többséget szerezve az állami intézmények élére a saját emberit ülteti be.

és ebből lennének a feltétel nélküli alapjövedelemmel független magáintézmények. ha van alapjövedelem, akkor cserébe el kell adni a színházakat. mert az alapjövedelemből majd lehet járni színházba. lehet menni az unicredit kártyával az unicredit magánszínházába. és ha elfogy a közvagyon, akkor ugye fellázad a nép. és erre az esetre van kitalálva az, hogy az emberiség népességét 1 millárdra csökkentenék. és mondhatod, hogy ilyen nincs. ilyen szemét társaság nem létezik a földkerekségen, amelyik fasisztább a fasisztáknál. lehet, hogy nincs. nem tudom, hogy mi van. de a széljobb ideológiájának az első fele bekövetkezett. eurábia tervről értekeztek. arról, hogy amerikában a média egymásnak ugrasztja a fehéreket és a feketéket, stb. és ez is egy koherens ideológia. erről beszélnek nap mint nap. csak azt hiszed, hogy ilyen gonoszság nincsen. ez a legeslegújabbkor, amit hirdetsz.

kistót 2020.08.25. 12:05:49

@cvsvrs:

"minden településen, minden utcában, vagy társasházban van legalább egy valaki aki fideszes."

Kezdenek a Stasira hasonlítani a minden lépcsőfordulóban leskelődő ügynökeivel.
Értsd meg az alapellentmondást: olyan címen akarod mindenhonnan kitiltani az ellenzékieket, hogy úgy sincsenek jelen! Akkor meg minek?

"tehát marad a kvázi egypártrendszer feltéve, hogy a fidesz nem viszi csődbe az országot. és azt helyi egyesületek tudják kontrollálni"

Hogyan tudják a helyi egyesületeid kontrollálni az államkasszát?

2020.08.25. 13:12:32

@kistót:
stasi? ne viccelj már. ha egy párt irányítani akar egy országot, akkor az a minimum, hogy a szimpatizánsai minden egyes közösségben jelen vannak. enélkül csak az van, hogy valami filozófuskör képzeleg valamit és valójában nem érzékelik a társadalom számára lényeges problémákat. és ha egy ilyen párt van, márpedig a jelenkori magyarországon egy ilyen van, mert teljes körű ellenzéki összefogás személyi és ideológiai ellenttétek miatt úgy tűnik, hogy nem lehetséges. gyurcsány nem fogja feladni a dk-t, fekete győr andrás ki akarja szorítani gyurcsányt. nehéz lesz olyan jobbikos képviselőt találni, aki ne tett volna antiszemita, vagy akként értelmezhető kijelentést találni. a jobbikot nehéz lesz beilleszteni egy antifasiszta koalícióba, stb.

ez esetben a pártatlanok, a párton kívüliek vannak még ott minden kis közösségben. nem a dk, a momentum, vagy a jobbik, vagy az lmp, vagy a kétfarkú kutyapárt, vagy nem tudom micsoda. hanem pártatlanok, valódi függetlenek. akik azt mondják, hogy a fidesz sok mindent jól csinál persze. de talán csinálhatná még ennél jobban is. és a nagy összegű nyílt visszaélések számát talán csökkenteni kellene. oligarchákból közadakozással nagypolgárokat faragni. és egyébként meg a fidesz külpolitikáját is lehet támogatni. az ellenzékét nem lehet. az a politikai underground.

tehát megjelenik egy ner kompatiblilis technokrata reálértelmiség. feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. és ez veheti át a fidesszel a fővárost. helyi egyesültet budapesten. és a többi megyeszékhelyen és vidéken. de az nem párt. nincs pártelnökség, se pártelnök. hanem egy valóban alulról szerveződő választási szövetség. ilyet nem akar szinte senki. úgy marad a fidesz.

screpes 2020.08.25. 15:03:32

@cvsvrs:
eddig négyen kifogásolták valamilyen formában a "vagyonkezelős" kifejezésedet...
Én is csatlakozom, azzal, hogy nem válthatók le.
(állításod az volt, hogy Belföldiek kezén marad a vagyon , leválthatók, és az jobb a népnek). Csakhogy nem vagyonkezelők, hanem kisszámú oligarchák ők, s ezzel tulajdonosok lettek, az állami támogatottsággal belefolyt a közvagyon a magánzsebeikbe... A praxis pontosan az, hogy nem válthatók le, mert az állam foglyul ejtésével hatásosan tudnak gazdagodni, és védekezni is. A piaccal szemben, a versennyel szemben, a hitelesség helyett.

kistót 2020.08.25. 23:34:57

@cvsvrs:

"valami filozófuskör képzeleg valamit és valójában nem érzékelik a társadalom számára lényeges problémákat"

Ne röhögtess! Ti talán érzékelitek "a társadalom számára lényeges problémákat"? Szerinted az a társadalom számára lényeges probléma, hogy finnugorok vagyunk-e vagy sem? Meg hogy miből épül a piramis?

chrisred 2020.08.26. 04:56:08

@kistót: "Hát persze, én is felszólíthatom Trumpot, hogy mondjon le, csak éppen ő nem köteles megtenni."

Miért, te vagy a Republikánus Párt?

"Például 36 százalékot szerezni egy választáson, ahol senki sem támogatja."

Csak Együtt-PM, a Demokraikus Koalíció és az MSZP, meg még a Liberálisok is visszaléptették a jelöltjüket. A választók valóban nem támogatták, de hát ez egy ismert tény volt.

"Ezek huszadrangú részletkérdések, összességében kéne nézni az emberek munkáját. Bokros megmentette a csődtől az országot, cserébe évekkel később olyan tüntetés volt a lakása előtt, hogy a gyerekeit a hátsó kapun kellett kimentenie"

Az államot mentette meg a csődtől, tehát valójában a politikai elitet mentette meg azzal, hogy kirabolta a lakosságot. Ezt senki nem felejtette el neki, ezért tüntettek a lakása előtt.

kistót 2020.08.26. 08:37:07

@chrisred:

Mi az, hogy "a politikai elitet mentette meg"? Ha nincs a boltban kenyér, mint '80-ban a lengyeleknél, az csak a politikai elitnek rossz?

Bokros támogatásáról meg annyit, hogy az MSZP azt a szerencsétlen Falust nyomta, a Liberálisokat meg a kutya sem ismerte. Kampány közben még az ellenzéki sajtó is azt zsolozsmázta, hogy a Tarlós bácsira kell szavazni, mert becsületes ember, lám nem lopta el a Dunát meg az Országházat.

A szőrszálhasogató vitát a végtelenségig lehet folytatni, emlékszem a csörtéidre Neotenyvel. Ebben jó vagy, de inkább a lényegre kéne fókuszálni:

Bokros emblematikus figura, a privatizáció és a hiteltörlesztés szimbóluma. Aki Bokrost ekézi, ezeket ítéli el. Kitűnő meglátásod szerint a későbbi kormányok (főleg a mostani) ugyanazt csinálták, mint ő, de közben az ellenkezőjét hirdették. Bokrost szidva elfogadod ezt az undorító képmutató magatartást.

Mellesleg: az adó a lakosság kirablása?

chrisred 2020.08.26. 08:57:57

@kistót: "Ha nincs a boltban kenyér, mint '80-ban a lengyeleknél, az csak a politikai elitnek rossz?"

Nem arról volt szó, hogy van-e a boltban kenyér, hanem hogy mennyi adót kell fizetni, és a befizetett pénzből mennyi jut a költségvetésben oktatásra, egészségügyre. Bokros egy évtizedre szétverte a magyar családok költségvetését az intézkedéseivel. Ami a XXI. század első felének demográfiai válságát indította el.

Élveszületések számának alakulása a Bokros csomag idején:

1993: 117 033
1994: 115 598
1995: 112 054
1996: 105 272
1997: 100 350
1998: 97 301
1999: 94 645

"Bokros támogatásáról meg annyit, hogy az MSZP azt a szerencsétlen Falust nyomta,..."

Aki aztán visszalépett Bokros javára, ezért Bokros kapta az ellenzéki protestszavazatokat. Na, nem mindegyiket, mert az emberek, még a Fidesz ellenesek is azt mondták, inkább nem mennek el szavazni, de Bokros neve mellé nem ikszelnek. Ezért tudott nyerni Tarlós a legkevesebb szavazattal, amit valaha főpolgármester választáson kapott. Tehát Bokros inkább minimalizálta az ellenzéki szavazatokat.

"Kitűnő meglátásod szerint a későbbi kormányok (főleg a mostani) ugyanazt csinálták, mint ő, de közben az ellenkezőjét hirdették. Bokrost szidva elfogadod ezt az undorító képmutató magatartást."

Ez egy szellemi bakugrás. Nekem nem azzal van gondom, hogy mást állítanak, mint amit csinálnak, hanem azzal, amit csinálnak. Ahogy Bokrossal is.

"Mellesleg: az adó a lakosság kirablása?"

Ha nem közcélra fordítják, akkor igen.

chrisred 2020.08.26. 09:08:38

@kistót: Egyébként kenyér inkább Romániában nem volt a nyolcvanas években, amikor Ceausescu a lakosság megsarcolásával fizette vissza az ország külföldi adósságait. Ezt nyugodtan lehet bokrosi analógiának tekinteni-

kistót 2020.08.26. 12:31:09

@chrisred:

Oké, hasogassuk tovább a szőrszálat, nekem is van szikém.

"Bokros egy évtizedre szétverte a magyar családok költségvetését az intézkedéseivel"

Bokros napra pontosan 1 évig volt pénzügyminiszter. Jött utána egy lazítás, egy fellendülés, egy kormányváltás, egy újabb kormányváltás, egy 100 napos program, egy EU-csatlakozás, egy újabb kormányfőváltás, egy csomó lakáshitel - még mindig 10 éven belül vagyunk! - és azok a családi költségvetések még mindig ott hevertek szétverve?

Nézzük az élveszületéseket, mert a Bokros-gyűlölőknek ez az egyetlen számszerűsíthető érvük!: Sajnos, a lakosságcsökkenés világtendencia, de a számsorodból mindössze az 1/3 rész esik a pénzügyminiszterségére!

"Ha nem közcélra fordítják, akkor igen."

Szerinted az ország fizetőképessége nem közcél?

(Ceausescut) "nyugodtan lehet bokrosi analógiának tekinteni"

Nem! Az adósság teljes eltüntetése, vagy állandó csökkentése populista presztízscél, ebben a jelenlegi kormányunk utazik. Bokros célja nem ez volt, hanem csak a veszélyzóna elhagyása.

chrisred 2020.08.26. 12:51:53

@kistót: "Bokros napra pontosan 1 évig volt pénzügyminiszter. Jött utána egy lazítás, egy fellendülés, egy kormányváltás, egy újabb kormányváltás, egy 100 napos program, egy EU-csatlakozás, egy újabb kormányfőváltás, egy csomó lakáshitel - még mindig 10 éven belül vagyunk! - és azok a családi költségvetések még mindig ott hevertek szétverve?"

Így van. Például a száznapos program során lettek a Bokros csomaggal befagyasztott közalkalmazotti fizetések reálértéke az 1995-ös szintre visszatornászva. Ami azt jelenti, hogy az érintett családok hét évet vesztettek, ők fizették a központi költségvetés egyenlegének hiányát.

"Szerinted az ország fizetőképessége nem közcél?"

A központi költségvetés kiegyensúlyozása nem cél, hanem államháztartási eszköz. Vannak országok, ahol a költségvetés sokkal jobban el van adósodva a saját lakossága felé, de mivel a lakossági megtakarítás folyamatosan nő, ez nem okoz semmi problémát, az emberek képesek hitelezni az államot. Nálunk viszont az állam elveszi a pénzt a lakosságtól, hogy csökkentse az adósságszintet, ezzel növelje a pénzügyi mozgásterét. Ami még mindig elfogadható lenne, ha ezt a lakosság számára juttatott állami közszolgáltatások színvonalának emelésére fordítaná. De nem ezt teszi, hanem úgy gondolkodik, ahogy írtad, az államadósság mértékének csökkentése egy olyan önálló cél, amit nem kell megindokolni. Ez a "bokrosi" alapeszme. És innentől teljesen mindegy, hogy az állam a teljes adósság eltüntetése vagy a veszélyzóna elélhagyása érdekében sarcolja meg a lakosságot.

Billy Hill 2020.08.26. 17:30:20

A sok flagelláció közepette óvatosan megkérdezném, hogy a főbb hozzászólók közül kinek van rálátása egyéb közép-kelet európai országok helyzetére, és hogy azokban az emberek miként éreznek? Ki olvas esetleg szerb vagy szlovák online sajtót? Ki beszélget rendszeresen horvátokkal, bosnyákokkal, szlovénekkel stb? Cseh átlagemberrel cserél eszmét valaki? Vagy a többség csak magyar sajtót olvas meg egy kis FAZ-ot / Welt-et és Independent-et vagy Economist-ot, aztán ennyi? Ez a nagy fatalista szenvedés néha új megvilágításba kerülhet, ha körbenézünk Magyarország körül is, mert nagyon hamar rájövünk, hogy egy sor népnek ugyanazok a problémái, mint nekünk, és egy csomó környező országbeli ember ugyanúgy el van keseredve, utálja a politikát, szerinte az ő országának a kormánya a legsz*rabb a világon, nehezen él meg, elvándorolt a családja egy része stb. Próbáljon mindenki keletre is tekinteni néha, ne csak nyugatra (amelytől, a Nagybetűstől, le vagyunk maradva), és máris rájövünk, hogy nem vagyunk egyedül. Nem mintha ez vigasz lenne persze...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.26. 17:32:11

@Billy Hill: NA, ezt kétlem -- mármint, hogy ugyanazok a problémáik lennének. Vegyük például a magyar kormányt...

Billy Hill 2020.08.26. 17:43:19

@HaFr: Az az itteniek problémája lehet. Másoknak viszont van/volt Vucsics, Plenki (korábban Sanader, na azt "nagyon sokan" szerették, utódjával, Kosoricával együtt), de ne feledjük mondjuk Meciart vagy Funart sem; vagy volt egy Haider nevű kedves politikus is, szintén nagyonon européer, egyetlen osztráknak sem kellett miatta szégyenkeznie. Stb stb. Javaslom, hogy érfelvágás előtt mindenki nézzen jobban körül a világban, mert nagyon sokan be vannak szűkülve...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.08.26. 18:07:24

@Billy Hill: khm, ebből egyedül a Vucic-ot érzem relevánsnak -- szívesen lennék a többiek helyében, ami a vezetőiket illeti

2020.08.26. 20:18:19

@Billy Hill:
orbán a fővárost akarja uralni mégpedig állampárti keretek között kvázi egypártrendszerben úgy, hogy az ellenzéki pártok híveit a közintézmény vezetői közül majdnem teljesen kiszorítják. ez azért kelet-közép európában nem általános.

ez volt szovjet tagköztársaságokra jellemző. beleértve a balti országokat is, ahol az oroszbarát adminisztrációt hasonló eszközökkel szorították ki.

hasonló módszereket alkalmaznak a nyugatos (értsd atlantist-transzatlantista) értelmiség liberális demokrata párti részével szemben. ez az illiberális demokrácia. antidemokratikus ortodox liberalizmussal szemben hirdetnek unortodox módszereket és egy illiberális átmenetet.

ilyen lengyelországban sincs. ilyesmi lukasenko féle fehéroroszországban van vagy janukovics ukrajnájában volt hasonló. ilyesmi, hasonló. nem ez. mert magyarországon nincsenek nagyobb tömegdemonstrációk. budapesten se. nincs rendőri erőszak. a fidesz személyzeti politikája legitim. orbánt alkotmányos többséggel egymás után 3x választották meg. tudván, hogy lölő lopik. és mégis.

kistót 2020.08.26. 23:08:12

@chrisred:

"elfogadható lenne, ha ezt a lakosság számára juttatott állami közszolgáltatások színvonalának emelésére fordítaná. De nem ezt teszi, hanem úgy gondolkodik, ahogy írtad, az államadósság mértékének csökkentése egy olyan önálló cél, amit nem kell megindokolni"

'95 óta a GDP-arányos államadósság sohasem csökkent 50 százalék alá, hanem 50 és 85 százalék között mozgott, 90 százalék már veszélyes (ne gúglizz, tudom, hogy Japáné sokkal több!). Szó sincs arról, hogy fölöslegesen előtörlesztettük volna a hitelt. Ha több marad az adósság, 2008-ban még nagyobb lett volna a baj.
Az "állami közszolgáltatások színvonalának emelését" milyen más kiadások csökkentésével lehetett volna megoldani? (Nem, az adósságszolgálaton nem lehetett spórolni!) Ha valamivel elégedetlen vagy, mondj alternatívát!
És végre le kéne szokni erről a hülye anarcho-bolsi "lakosság sarcolása" fordulatról. Az állam bevételei csak a lakosságtól (fideszül: a zemberektől) származhatnak. Nem az a kérdés, hogy "az emberekre" hárítják-e a terheket - ki másra háríthatnák? -, hanem hogy hogyan hasznosul a pénz.
Értsd meg: a lehetőségeink fölött éltünk. Antall szépen elmondta a taxisblokád alatti pizsamás nyilatkozatban, de tőle nem fogadták el. Bokrostól sem. Miközben mindenki tudta, hogy igaz. Ez az egész káeurópai tragikomédia: nem azt döntjük el, hogy mi a helyes (azt adottnak vesszük), hanem hogy kitől fogadjuk el az elkerülhetetlent.
Nem terhellek több filozófiával, jó éjszakát!

chrisred 2020.08.27. 08:48:26

"'95 óta a GDP-arányos államadósság sohasem csökkent 50 százalék alá, hanem 50 és 85 százalék között mozgott, 90 százalék már veszélyes (ne gúglizz, tudom, hogy Japáné sokkal több!)."

Mert az állami szféra hozzászokott, hogy következmények nélkül túlköltekezhet, semmi baj, ha emelkedik az adósság, akkor megszorító intézkedésekkel behajtják az adófizetőktől az adósságszint csökkentéséhez szükséges pénzt. Ez egyfajta pumpaszerű működés az állam részéről. Néhány évig nagy lábon él, szórja a pénzt, és amikor nagyra nőtt az adóssághegy, beszívja az adófizetőktől a náluk felgyülemlett pénzt. Ami., ahogy írtam, működhetne úgy is, hogy a lakosság tartja a megtakarításait állampapírokban (ahogy például az említett Japán, ahol emiatt nem probléma a felgyülemlett adósság, sőt, ők az USA legnagyobb hitelezői is egyben), de a magyar lakosságnál pont azért nincs jelentős megtakarítási mennyiség, mert az állam az időközönként bevetett megszorító csomagokkal behajtja tőlúk.

"Az "állami közszolgáltatások színvonalának emelését" milyen más kiadások csökkentésével lehetett volna megoldani? (Nem, az adósságszolgálaton nem lehetett spórolni!) Ha valamivel elégedetlen vagy, mondj alternatívát!"

Az állam újraelosztó szerepének csökkentésével, az állmai kiadások nagyobb társadalmi ellenőrzésével (és itt nem arra gondolok, hogy a politikusok egymást ellenőrzik), a felesleges állami presztízsberuházások leweállításával.

"És végre le kéne szokni erről a hülye anarcho-bolsi "lakosság sarcolása" fordulatról. Az állam bevételei csak a lakosságtól (fideszül: a zemberektől) származhatnak."

A bolsevik állam tényleg sarcolta a lakosságot, vagy esetleg számodra nem ismert az 1945-52 közötti államosítás, amikor a magyar polgárok szinte összes vagyona az állam kezébe került? Szóval szzerinted azért, mert az állam bevételei kizárólag a zemberektől származhatnak, az állam korlátlan jogosultsággal rendelkezik a magánvagyonok elvételére? Kettőnk közül valaki tényleg bolsi módon gondolkodik.

"Értsd meg: a lehetőségeink fölött éltünk. Antall szépen elmondta a taxisblokád alatti pizsamás nyilatkozatban, de tőle nem fogadták el. Bokrostól sem."

Marosán meg azt mondta, hogy nem a zsemle kicsi, a pofátok nagy. Ugyanolyan hazugság. A magyar polgárok nyugati szemmel elképzelhetetlenül nagy áldozatokat hoznak az állam működtetése érdekében, és harminc év alatt nagyjából kiderült, ez sziszifuszi munka, újból és újból fel kell görgetni a sziklát a csúcsra, és az újra meg újra le fog gurulni.

kistót 2020.08.27. 11:10:24

@chrisred:

"a magyar lakosságnál pont azért nincs jelentős megtakarítási mennyiség, mert az állam az időközönként bevetett megszorító csomagokkal behajtja tőlúk"

A Bokros-csomag idején nőttek a lakossági megtakarítások.

"Az állam újraelosztó szerepének csökkentésével, az állmai kiadások nagyobb társadalmi ellenőrzésével (és itt nem arra gondolok, hogy a politikusok egymást ellenőrzik), a felesleges állami presztízsberuházások leweállításával."

Hogy az "állam újraelosztó szerepének csökkentése" ellentmondásban van az "állami közszolgáltatások színvonalának emelésével" (amit az előző kommentedben követeltél) azon már fenn sem akadok. De milyen presztízsberuházásokat kellett volna leállítani? Egyáltalán milyen presztízsberuházások folytak a 90-es években? Még azt az egy nyomorult metróvonalat sem kezdtük el!

"Mert az állami szféra hozzászokott, hogy következmények nélkül túlköltekezhet, semmi baj, ha emelkedik az adósság, akkor megszorító intézkedésekkel behajtják az adófizetőktől az adósságszint csökkentéséhez szükséges pénzt"

Éppen ellenkezőleg, az állam akkor szokik hozzá a túlköltekezéshez, ha tudja, hogy NEM KELL népszerűtlen megszorító intézkedéseket hoznia, hanem némi szociális hablatyolással körítve megtagadhatja az adósságok fizetését.
Félreviszi a vitánkat, ha belemegyünk, hogy a karcsúbb (amerikai) vagy a nagyobb (svéd) állam a jobb. Amerikai adóból svéd szolgáltatást nyújtani egyetlen állam sem tud. Márpedig Bokrosig ez volt az elvárás!

"az állam korlátlan jogosultsággal rendelkezik a magánvagyonok elvételére"

Bokros nem vett el magánvagyonokat, őt, a főprivatizátort párhuzamba állítani az 50-es évek államosítóival Cívishez méltó retorikai húzás!

chrisred 2020.08.27. 11:29:36

@kistót: "A Bokros-csomag idején nőttek a lakossági megtakarítások."

Mármint a megtakarítások összege, és nem a megtakarítással rendelkező háztartások száma. Hát igeen, ez volt a privatizáció, kevesek nagyon sokat tocsikoltak.

"Hogy az "állam újraelosztó szerepének csökkentése" ellentmondásban van az "állami közszolgáltatások színvonalának emelésével" (amit az előző kommentedben követeltél) azon már fenn sem akadok."

Jól teszed, mert a túlzott újraelosztás pont azt jelenti, hogy az állam olyan területeken is jelen van, és torzítja a piaci viszonyokat, amik nem tartoznak az állami közszolgáltatások körébe.

"De milyen presztízsberuházásokat kellett volna leállítani? Egyáltalán milyen presztízsberuházások folytak a 90-es években? Még azt az egy nyomorult metróvonalat sem kezdtük el!"

Szerintem először a magad szeméből piszkáld ki a gerendát az ellentmondások terén, az állami közszolgáltatások színvonalának emelésére reagálva ezt írtad: "Ha valamivel elégedetlen vagy, mondj alternatívát!" Nem azt kérdezted, hogy a kilencvenes években milyen megoldásokat kellett volna alkalmazni.

"Éppen ellenkezőleg, az állam akkor szokik hozzá a túlköltekezéshez, ha tudja, hogy NEM KELL népszerűtlen megszorító intézkedéseket hoznia, hanem némi szociális hablatyolással körítve megtagadhatja az adósságok fizetését."

Ilyen soha nem történt Magyarországon.

"Félreviszi a vitánkat, ha belemegyünk, hogy a karcsúbb (amerikai) vagy a nagyobb (svéd) állam a jobb. Amerikai adóból svéd szolgáltatást nyújtani egyetlen állam sem tud. Márpedig Bokrosig ez volt az elvárás!"

Soha nem volt ilyen elvárás, csak Bokros óta állandósult, hogy az állam svéd adószintből amerikai szolgáltatást nyújt.

"Bokros nem vett el magánvagyonokat, őt, a főprivatizátort párhuzamba állítani az 50-es évek államosítóival Cívishez méltó retorikai húzás!"

Szóba sem került Bokros személye, te saját magad írtál anarcho-bolsi fordulatról. Tehát a kérdés feléd irányult, csak kitértél előle.

kistót 2020.08.27. 12:57:02

@chrisred:

Benned egy zugügyvéd veszett el, állandóan kivételeket keresel a vitapartner által megfogalmazott szabályok alól. De így csak az érveim betűjébe sikerülhet belekötni (abba sem mindig!), anélkül, hogy a lényegüket cáfolnád.

"Mármint a megtakarítások összege, és nem a megtakarítással rendelkező háztartások száma. Hát igeen, ez volt a privatizáció, kevesek nagyon sokat tocsikoltak."

Nem! A bankbetétek nőttek! A nép bepánikolt, hogy rossz idők jönnek, és elkezdett spórolni. (Miközben panaszkodott, hogy a megnőtt árak miatt nem tud félretenni!) Továbbá voltak nyilvános részvénykibocsátások. Lehetett venni Richter-részvényt. Most a negyvenszeresét éri.

"a túlzott újraelosztás pont azt jelenti, hogy az állam olyan területeken is jelen van, és torzítja a piaci viszonyokat, amik nem tartoznak az állami közszolgáltatások körébe"

Pontosan ennek a csökkentése történt a Horn-kormány idején. Ez a privatizáció.

"Ilyen soha nem történt Magyarországon."

De szeretted volna, ha megtörténik, ugye? Ez lett volna a Bokros-csomag alternatívája.

"az állam svéd adószintből amerikai szolgáltatást nyújt".

Ha az állam sok pénzért keveset nyújt (nálunk így van), akkor tételesen számon kell rajta kérni, hogy hol folyik el a pénz, hol van korrupció vagy pazarlás. Így a fizetett árat és a kapott értéket közelíteni lehet(ne). De nem azzal hülyíteni a népet, hogy egyre kevesebb adóból lehet egyre több szolgáltatást nyújtani, mert erre a tiszta kezű és hatékony államok sem képesek. A halasztott fizetés pedig ezt az illúziót kelti. Az ország végigzabálta az étlapot, aztán amikor jött a pincér a számlával, akkor kijelentette, hogy ez megszorítás, meg szociális érzéketlenség, és különben is, el volt sózva a leves.

"Szóba sem került Bokros személye"

Lássuk csak! Először a bokrosi adót sarcnak nevezted, aztán közölted, hogy a kommunisták sarcoltak. Ezzel igenis azonosítottad Bokrost a kommunistákkal, miután a tevékenységére ugyanazt a szót használtad. További hasonló próbálkozásokhoz sok szerencsét kívánok!

chrisred 2020.08.27. 14:05:46

@kistót: "Nem! A bankbetétek nőttek! A nép bepánikolt, hogy rossz idők jönnek, és elkezdett spórolni. (Miközben panaszkodott, hogy a megnőtt árak miatt nem tud félretenni!)"

Ez a bokrosi jóléti időszakról szóló mese a valóság olyan szintű meghamisítása, amit elég nehéz tolerálni, főleg annak, aki átélte. Íme, egy újabbb adat, amiből ugye csak egy létezik, a nettó reálkereseti index alakulása:

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli042.html

1995: 87,8%
1996: 95% (Az előző év 100%)

Ez az utolsó 28 év két legrosszabb éve, még a világválság sem okozott ekkora visszaesést 2008-ban. Ha egy bérből, fizetésből élő család 1994-ban kihúzta a pénzből a hónap végéig 1994-ban (bár egy átlagos családnak az sem volt könnyű), akkor az már 95-ben csak 25-26 napra volt elég, 1996-ban csak 23-24 napra. Annak az időszaknak a császárai olyanok voltak, mint Klapka a zálogházával, mert akkor csapták a zaciba a családok az évtizedeken át őrzött családi ezüstöt, hogy ki tudják fizetni a csekkjeiket. Persze, hogy ilyen körülmények között mindenki Richter réészvényt vett, naná.

"Pontosan ennek a csökkentése történt a Horn-kormány idején. Ez a privatizáció."

Meg az állmai szakképzés szétverése, meg a forráskivonás megkezdése azuz egészségügyből. Amiből konszolidálnoi lehetett a kereskedelmi bankokat, viszont megalapozta azt, hogy európai rangelsők lettünk a megelőzhető halálozások arányában.

"De szeretted volna, ha megtörténik, ugye? Ez lett volna a Bokros-csomag alternatívája."

Ezek a te gondolataid, ne próbáld beadni, hogy bármi közöm lenne hozzá. Ez ismert taktika, állítasz valami teljes képtelenséget, kijelented minden alap nélkül, hogy az a neked szimpatikus tézis egyetlen alternatívája. Így eljuthatsz odáig, hogy a bokrosizmus az egyetlen igaz út.

"Az ország végigzabálta az étlapot, aztán amikor jött a pincér a számlával, akkor kijelentette, hogy ez megszorítás, meg szociális érzéketlenség, és különben is, el volt sózva a leves."

Teljesen hamis beállítás, az ország vezetői egy teljesen működésképtelen gazdasági mechanizmust akartak fenntartani, amihez egyre nagyobb és nagyobb hiteleket vettek fel. Amikor az adósság már kezelhetetlen mértékű lett, bedobták a gyeplőt, kivették a kasszából a megmaradt pénzt és búcsút intettek. Bokros ehhez asszisztált.

"Először a bokrosi adót sarcnak nevezted, aztán közölted, hogy a kommunisták sarcoltak. Ezzel igenis azonosítottad Bokrost a kommunistákkal, miután a tevékenységére ugyanazt a szót használtad."

A hamis szillogizmus mintapéldája. Lásd még: "Minden madár repül. Minden denevér repül. Minden madár denevér." Az összekötés ott van, hogy a kommunisták is elvontak a magánvagyonokból, hogy az államot gazdagítsák, meg Bokros is.

kistót 2020.08.27. 19:28:18

@chrisred:

"Ez a bokrosi jóléti időszakról szóló mese a valóság olyan szintű meghamisítása, amit elég nehéz tolerálni, főleg annak, aki átélte."

Nagyon hízelgő rám nézve, hogy olyan fiatalnak gondolsz, aki még nem élt a Bokros-csomag idején. Sajnos a helyzet az, hogy már felnőtt voltam akkor.
Hogy az általam írt "nőttek a bankbetétek" kifejezést hogyan dekódoltad "jóléti időszak"-ká, azt nem értem. A növekvő bankbetét nem a jó időszak jele, hanem a rossz időszak érdekes paradoxonja. Érdemes lett volna inkább ennek utánanézni, mintsem hosszadalmas számításokat végezni arról, hogy egy hipotetikus család hányszor halt éhen évente.

"Persze, hogy ilyen körülmények között mindenki Richter réészvényt vett, naná."

A Richter-részvényt túljegyezték.

"Amiből konszolidálnoi lehetett a kereskedelmi bankokat"

A kereskedelmi bankokat nem a Horn-, hanem az Antall-kormány idején konszolidálták, jóval korábban. De már félek felhívni a figyelmet a tárgyi tévedésekre, még megkapom, hogy hamis szillogizmus, vagy mi a rosseb.

Kicsinyes vitán felülemelkedve kérdezem: szerinted mit kellett volna tenni? Őszintén érdekel a véleményed, de ha mindig csak az én mondataimat cáfolod, akkor sohasem fogom megtudni.

2020.08.27. 19:48:11

@chrisred:
bokros magánjövedelmeket vette el. 30% feletti inflációt teremtett. ezt csinálta már antall kormány és a "felelős értelmiség" is. brutális mértékben kezdett el jövedelmeket elvonni a háztartásoktól. az extrém magas infláció ellehetetlenítette a vállalkozásokat és eladta a közvagyont.

a fidesz jövedelmeket növelte (viszonylag igazságosan, már amennyire a jövedelem eloszlás igazságos lehet, adót csökkent, reálbér emelkedik, csendes kiigazítások vannak) és magánvagyont teremtett (meglehetősen igazságtalanul. lölő lopik), de ez részben a közvagyont gyarapítja (lölő közbeszerzéseken lopik) és a közalkalmazotti bérek ,a közmunkán alapul jövedelmek is enyhén emelkettek. na most lehet mondani, hogy az eu támogatásokkal könnyű. és most jön a válság. ez megszűnik. és ha az eu támogatásokat is átszervezik egy új mechanizmussal osztják a pénzt, akkor orbán kormány megbukik. ez könnyen lehet. de ha nem, akkor nem.

kistót 2020.08.27. 20:38:19

@chrisred:

Kellemes beszélgetőpartnered lett! Ő nem fog minden szaron vitatkozni, mint én, és nem fogja előtted védeni Bokrost.
Jó szórakozást!

Laptop7712 2020.08.28. 08:32:11

@kistót: Van egy konszenzus mára, ami azt mondja, hogy gazdasági értelemben a módszerváltás egyszerű hazaárulás volt, annyi történt, hogy az akkori komcsi elit a nevére íratta - ingyen - a közvagyont, és antallék, meg hornék ehhez asszisztáltak. A baj nem csak az volt, hogy a közvagyont a maguk nevére íratták, hanem az, hogy a piacokat ingyen, letolt gatyával adták át a nyugatnak. A mostani 40-esek, akiknek az életét tönkrebaszta a félművelt álelit, azt mondja Londonból, meg Berlinből - mivel ebből a korosztályból húzott el minimum félmillió már 15 éve - hogy azok, akik tolták a muzsikát akkor, és azok, akik a félművelt értelmiségiek, akik adták hozzá az ideológiai hátteret, elmehetnének nyugdíjba, de nem csak azok, hanem a szellemi örököseik is, mivel apuci, meg anyuci ezt a szellemi vonalat vitte tovább, és betonozta be a gazdasági életben, mivel a a kislányt, meg a kisfiút a haver betette a multihoz, vagy a jobb állami melókba ahol nem kell melózni semmit. Szépen ahogy kell, áll a Peter-elv.
Ezért állnak 1-2 %-on az új ellenzéki pártok, ez a maximum, nincs valós támogatottságuk.

Hogy mit lehetett volna csinálni? Akkor, amikor a komcsi igazgató, meg a sleppje, összepakolta a kis bőröndjét a melóhelyen, és várta a nagy fekete autót - mivel akkor, ott 89 körül volt pár nap ilyen helyzet - akkor kellett volna legkésőbb tökön ragadni a pillanatot, de antallék, meg a slepp, szabad elvonulást adott nekik. Azok meg elkezdtek telefonálni, a többi történelem. A nép meg fizetett, mint a katonatiszt, három generáció lett kinyírva a francba.
Ezt mondja az, aki elment innen, és fél év alatt hozta össze azt, amiért itthon a 2000-es évek elején éveket szopott.
Nézzetek rá a valóságra, nulla politikai innováció, és tényleges ötlet nem volt az ellenzéki kormányzás alatt, fletó politikai hulla az öszödi beszéd után, kijelenti, hogy semmit nem csináltak. - Az átlagember csak nézett ki a fejéből, hogy akkor mi a tökömnek került oda? Ja persze, há azért, hogy ne csináljon semmit, egyszerűbb így tolni a businesst -

Tehát bokrost, meg az egész módszerváltó álelitet, a nép a francba kívánja, most sem tud mit mondani az ellenzék, csak azt, hogy fogjunk össze. De hogy mi lesz utána, arról nincs szó, hogy hogyan is lesz "itten visszaállítva a demokrácia". Jön vissza fletó, meg a többi csóka.... Meg mi lesz a vidéki területekkel, és sorolhatnám.

chrisred 2020.08.28. 08:42:11

@kistót: "Hogy az általam írt "nőttek a bankbetétek" kifejezést hogyan dekódoltad "jóléti időszak"-ká, azt nem értem."

Szívesen elmagyarázom. Ha a társadalom általános képes megtakarításokat felhalmozni, akkor az egy jóléti időszaknak számít. Ne mondd már nekem, hogy az emberek inkább egy hétig nem esznek, csak azért, hogy növelni tudják a bankbetéteik összegét.

"A Richter-részvényt túljegyezték."

Újra beletévedsz abba, hogy egy bizonyos kör gyors megggazdagodását társadalmi jelenségnek gondolod. Ha 10 ezren jegyeztek Richter részvényt, az egy tízmilliós országban ezerből egy.

"A kereskedelmi bankokat nem a Horn-, hanem az Antall-kormány idején konszolidálták, jóval korábban."

A bankkonszolidáció egészen 1997-ig tartott. Az Antall időszak konszolidációjához Bokrosnak annyi köze van, hogy a Budapest Bank elnöke volt a konszolidáció idején, majd a pénzügyminisztersége idején privatizálták.

"Kicsinyes vitán felülemelkedve kérdezem: szerinted mit kellett volna tenni? Őszintén érdekel a véleményed, de ha mindig csak az én mondataimat cáfolod, akkor sohasem fogom megtudni."

Ha egyszer az ellenkezőjét állítod, amit én... A véleményemet újból leírhatom, hogy a Bokros csomag tipikus esete annak, hogy a műtét sikerült, a beteg meghalt. Az államot sikerült megfelelő gazdasági állapotba hozni, csak a társadalom belerokkant.

kistót 2020.08.28. 10:09:30

@Laptop7712:

Továbbra sem tudom meg tőled, hogy a rendszerváltáskor honnan lehetett volna egyik napról a másikra szerezni egy kompetensebb vezető réteget. Továbbá, hogy mit kellett volna tenni az ország adósságállományával. (Mellőzzük a tirádát, hogy a tartozás kinek a hibájából jött össze. Volt, és kész!)

"nulla politikai innováció, és tényleges ötlet nem volt az ellenzéki kormányzás alatt"

Talán már írtam, hogy a rendszerváltás óta eltelt időnek majdnem a felében Orbán volt a miniszterelnök. Aki a gazdaságról beszél, az róla beszél. A többi dolog - mint nagyon helyesen írtad - történelem.

"Van egy konszenzus mára, ami azt mondja, hogy gazdasági értelemben a módszerváltás egyszerű hazaárulás volt"

Nincs ilyen konszenzus. Egy zajos kisebbség van, amelyik abszurd állításokkal akarja magát érdekessé tenni. Plusz egy további szűk réteg, akiket ezek megtévesztettek.

kistót 2020.08.28. 11:06:47

@chrisred:

"Ne mondd már nekem, hogy az emberek inkább egy hétig nem esznek, csak azért, hogy növelni tudják a bankbetéteik összegét."

Nem az evést mellőzik, hanem az autó-, a tévé- meg a bútorvásárlást. Ismétlem: nőttek a köznép betétei. Ami volt, arról hiába gondolod, hogy nem lehet.

"Ha 10 ezren jegyeztek Richter részvényt, az egy tízmilliós országban ezerből egy."

Még én is jegyeztem részvényt (bár nem Richtert, hanem MOL-t), szoba-konyhában élő átlagemberként. Önfelmentő mese, hogy a rendszerváltáskor csak az elit kapott lehetőséget.

"Az államot sikerült megfelelő gazdasági állapotba hozni, csak a társadalom belerokkant."

A rendszerváltás után az államot karcsúsítani kellett. Nem jó, hogy ez baltával történt, de a négyéves ciklusok nem teszik lehetővé a fokozatosságot. Bokros ennek a folyamatnak volt az akaratlan antihőse. Minisztersége idején én is utáltam, nem is szavaztam rájuk. Aztán megtanultam tisztelni őt. Úgy voltam vele, mint Ady a havas Krisztus-kereszttel az erdőn: fiatalon kiröhögte, húsz év múlva pedig már megemelte előtte a kalapját mélyen.

chrisred 2020.08.28. 11:22:15

@kistót: "Ismétlem: nőttek a köznép betétei. Ami volt, arról hiába gondolod, hogy nem lehet."

És erre kértem adatot, hogy a banki betétek összege nőtt (nyilvánvaló, hogy a privatizáció során befolyt pénzeket valahol tárolni kellett), vagy a bankbetétekkel rendelkezők köre lett nagyobb. Eddig eredménytelenül.

"Még én is jegyeztem részvényt (bár nem Richtert, hanem MOL-t), szoba-konyhában élő átlagemberként."

Argumentum ad hominem circumstantiae. Ha neked lehetett, nyilvánvalóan mindenkinek lehetett.

"A rendszerváltás után az államot karcsúsítani kellett."

Na, ez az, ami nem történt meg. A karcsúsítás kizárólag abban az irányban történt, hogy az állam egyre kevesebb felelősséget vállal a közszolgáltatási kötelezettségei ellátásáért. Ugyanakkor a társadalom, az adófizetők felé fennálló várakozásai semmiben nem csökkentek, elsődleges szempont, hogy az állam m jobban mondva az államot irányítók igényei kielégítést nyerjenek.

"Minisztersége idején én is utáltam, nem is szavaztam rájuk. Aztán megtanultam tisztelni őt."

Én pont fordítva voltam, akkor úgy gondoltam, hogy nemn tényező, ezek a dolgok nélküle is végigvonultak volna a társadalmon. A posztszocialista elit mindig fejőstehénként nézett az adófizetőkre, Bokros csak kiszolgálta őket. De az utóbbi időben bemutatott vergődése, hogy bizonyítsa, ő még valaki, végleg szánalmassá tette.

kistót 2020.08.28. 22:43:54

@chrisred:

"És erre kértem adatot, hogy a banki betétek összege nőtt (nyilvánvaló, hogy a privatizáció során befolyt pénzeket valahol tárolni kellett), vagy a bankbetétekkel rendelkezők köre lett nagyobb. Eddig eredménytelenül."

A privatizáció során befolyt pénzek az államhoz kerülnek, magánszámlán aligha jelennek meg. A lakossági betétek növekedésére internetes táblázatot nem találtam, a rengeteg kimutatás majdnem mind 2000-rel kezdődik, de nőttek, ennyiben bíznod kell az úri becsületszavamban. Az okokról viszont ezt találtam Palócz Zoltán és Matheika Éva nagyon hosszú című írásában:

"rövid távon a háztartások megtakarítási hajlandósága nem akkor nőtt elsősorban, amikor jövedelmei emelkedtek és a munkanélküliség alacsony volt, hanem akkor, amikor ennek az ellenkezője következett be. A legerősebb ösztönző erő a megtakarítások növelésére a munkanélküliség emelkedő rátája. Amennyiben nő annak a kockázata, hogy a háztartások tagja(i) elveszítik munkájukat, érzékelhetően emelkedik a megtakarítási hajlandóság, akár csökkenő reáljövedelem mellett is."

Ennyi elég?

"Argumentum ad hominem circumstantiae."

Hominem vagy nem hominem, mindenki előtt lehetőség nyílt némi áron aluli vagyonszerzésre, ha másra nem, a saját bérelt lakása megvásárlására. Lehet, hogy csak morzsák hullottak le az urak asztaláról, de aki ezekért sem hajolt le, az ne nyafogjon, hogy az elit kifosztotta.

Megpróbálom a vitánk lényegi részét kettő egyszerű mondatban lezárni:
1. Bokros és Gyurcsány Orbán legitimációs figurái, létjogosultságát a velük szembeni "védelemmel" igazolja.
2. Aki nevezett személyeket rugdossa, az Orbánt védi.

chrisred 2020.08.29. 08:22:21

@kistót: "A privatizáció során befolyt pénzek az államhoz kerülnek, magánszámlán aligha jelennek meg."

Tényleg? Pedig a korábbiak alapján úgy gondoltam, hogy a Tocsik név számodra nem ismeretlen.

"A lakossági betétek növekedésére internetes táblázatot nem találtam, a rengeteg kimutatás majdnem mind 2000-rel kezdődik, de nőttek, ennyiben bíznod kell az úri becsületszavamban."

Én meg azt mondom, hogy nem nőttek, akkor most kinek az úri becsületszava számít? Az idézet a megtakarítási hajlandóságról szól, mi meg a megtakarítási képességről vitatkozunk, más kávéház. Bizonyára nagyon sokan szerettek volna pénzeket felhalmozni a számlájukon, csak éppen nem volt mit.

"Lehet, hogy csak morzsák hullottak le az urak asztaláról, de aki ezekért sem hajolt le, az ne nyafogjon, hogy az elit kifosztotta."

Aki éjt nappallá téve dolgozott, annak nem volt ideje az urak asztala körül lebzselni, hogy vadásszon a lehulló morzsákra. Az a slepp munkája és kiváltsága.

"Megpróbálom a vitánk lényegi részét kettő egyszerű mondatban lezárni:
1. Bokros és Gyurcsány Orbán legitimációs figurái, létjogosultságát a velük szembeni "védelemmel" igazolja.
2. Aki nevezett személyeket rugdossa, az Orbánt védi."

1. Igen, méghozzá jó okkal, ez elmúlt harminc két, társadalmilag leginkább elutasított figurája.
2. És? Nekem nincs bajom Orbán személyével, 12 évig szavaztam a Fideszre. Nekem az a problémám vele, hogy 2010-től azt folytatja, amit Gyurcsány korábban elkezdett.

kistót 2020.08.29. 11:34:39

@chrisred:

Ez a blog néha olyan, mintha az ember az Anonim Alkoholisták Klubjában lenne. Csupa neofita ellenzéki, aki nemrég jött le a Fidesz-drogról, már tisztán látja a valóságot, de azért visszavágyódik a korábbi énjébe. Jó visszarévedni egy kis gyurcsányozással, bokrosozással, jólesik, és egy kicsit ki is lehet vele magyarázni, hogy 2010-ben miért döntöttünk szarul (és ezek szerint 2002-ben is). Mintha számonkérné valaki!

ijontichy 2020.08.29. 15:53:39

@kistót: :-) Hát én '90-ben szavaztam rájuk. Ami pedig azt az elhíresült, nazális röfögést illeti a Hősök-terén, arra pontosan emlékszem, mi volt az első gondolatom: "Ezt az exhbicionista faszt!" :-)
No mindegy, inkább három gyurcsány + öt bokros + egy-két bajnai-oszkó, nomeg egy kis echte vadkapitalizmus, mint egy vitya vezette fidesz. Abból előbb kerekedett volna ki valami kecsegtető :-).
Nemrég olvastam, nem saját: "A demokrácia lényege nem az, hogy jó pásztort találjunk, hanem hogy ne legyünk birkák". Hihetetlen ez az ostoba "Messiás-várás" mindkét oldalon. De hogy még a legdöglődőbb lovat is hibátlanul megtalálják, aztán le nem szállnának róla... phűűű :-/.

kistót 2020.08.29. 20:29:53

@ijontichy:

Az én számom 1998. Mármint akkor szavaztam utoljára a Fideszre, mégpedig lelkesen! Aztán pár hónap múlva jött a kijózanodás.
'90-ben még csak kevesen gyanakodtak (neked gratula érte!). Tisztán emlékszem TGM cikkére 2000-ből, azt írta, hogy ha 10 évvel korábban valaki azt mondta volna neki, hogy Orbán ilyen lesz, azt "inzultálta" volna.

"ne legyünk birkák"

Így van. Amerikának is rossz pásztora van, de a nép nem birka. A szabadságban benne van a tévedés lehetősége, de a korrigálásé is. Így aztán az amcsik jövőre elfelejtik Trumpot, a mi Géniuszunk viszont velünk marad.

chrisred 2020.08.30. 04:53:55

@kistót: Ezt úgy veszem, hogy a vita érdemi, érveléses részével felhagytál.

kistót 2020.08.30. 10:38:33

@chrisred:

Nehéz érdemi, érveléses vitát folytatni olyan emberrel, aki folyton meghazudtol. A lakossági megtakarítás a vitánk mellékszála volt, egy érdekes adalék. Éppen mert érdekes, nehezen dokumentálható. A Bokros-éra "borzalmairól" könyvtárnyi mainstream közhelyet olvashatsz, ez viszont nem olyan. Ha valaki mindent hitetlenkedve fogad, ami nem illik a prekoncepciójába, azon nem tudok segíteni.
Másrészt úgy látom, az egész ügyet szociális oldalról nézed. A szociális érzékenységet nagyon pozitív tulajdonságnak tartom, de megbocsáss, a te szoc. érzékenységed egyszerűen naivnak tűnik. Folyton olyanokkal jössz, hogy a szegényeknek erre meg arra nincs pénzük. Csakhogy ha valakinek az életszínvonala érdekel, attól nem azt kell megkérdezni, hogy mit nem tud megvenni, mert erre mindenki azt mond, amit akar. Azt kell megnézni, hogy mi az amit viszont megvásárol. Ha az nagyon kevés és/vagy nagyon olcsó árfekvésű, abból már hitelesen lehet következtetni az életformájára. Nekem elhiheted, mert magyar átlag fogalmak szerint szegény családban nőttem fel. Persze ezt sem tudom dokumentálni, csak becsszóra mondhatom, amiben, mint kiderült, nem bízol.

ijontichy 2020.08.30. 12:02:07

@kistót: Ne gratulálj, nekem (akkor) a fidesszel semmi bajom nem volt. Egészen egyszerűen Orbán volt az, akinek - nagyanyám szavajárásával - a szeme sem állt jól ;-).
(Amúgy az egész "ruszkikhazatovárisikonyec" hangnemmel (mondom a hangnemmel!) sem értettem egyet, mert már akkor is az volt a véleményem, hogy kár az oroszba belerúgni, mert lelke van, nem felejt, és azzal, hogy kivonul, még nem kerül a világ túlfelére. Mellesleg fixa ideám, hogy ha úgy adódna (ne adódjon), Putyin a Hősök-terén "nyalatná le a port a cipőjéről" vityával, azért a bizonyos beszédért.)
Még '98-ban sem törődtem velük, sőt! úgy gondoltam nagy lehetőség előtt állnak. Az a pár stikli (székház stb) tkp. nudli, így minden esély adott volt számukra egy jó kormányzáshoz. Kb. az ezredforduló óta nincsenek kétségeim, hogy a fidesz szar (leszámítva a pár "na, hátha..." rohamot; ami az én jellemhibám :-( ), szóval TGM mehet gyufáér'. Vaclav Havel tökéletesen látta: "Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is."
A megmaradt pár színvonalas blogra - így ide is - a fideszkommandóból nem az alját küldik. Szvsz. túl sok erőfeszítést nem ér meg velük vitázni, ugyanis bele akarnak vinni a részleteken (ld. bolha farkán a pörsenés) való rágódásba. Nyilván van olyan, amit a fidesz is jól csinál, csakhogy ez az egész NER-felépítmény homokra épül. Alapjában elcseszett, súlyosbítva azzal, hogy a kormánypártot, de facto teljhatalommal, egy félművelt, súlyosan sérült személyiségű ember uralja - eltávolíthatatlanul. A fideszest csak lenézni lehet. Ennyi idő után meg főleg. Jogaik? Joguk lenne (sőt! kötelességük - de ezt a szót a fideszes nem ismeri) bocsánatot kérni. Nem csak magyar honfitársaiktól :-/.

kistót 2020.08.31. 00:19:29

@ijontichy:

Orbán beszédét nem hallottam, mert a seregben voltam és aznap senkinek sem adtak eltávozást, mondván, nehogy rendbontást csináljunk a Nagy Imre-temetésen. Mintha a katona, aki havonta kap két szabad napot, azt pont tüntetéssel meg rendbontással akarná tölteni...
Az orosszal szemben mindig átesünk a ló másik oldalára, vagy van a gyűlölködő, páni félelem (néha "ruszkikhaza" szájhősködésbe csomagolva), vagy van a seggnyalás. Nálunk ezt a két dolgot egyazon ember adta elő, Orbán, húsz év eltolódással. Elsőre helyes a diagnózisod róla, meg a fideszesekről is, de azért nem egészen. Közelről megismerve egészen normális emberek. Sztem. a kocsmában remekül kijönnél Cívissel. Tud viselkedni, csak itt nincs rákényszerítve, mert ez nem interaktív műfaj. Nincsenek azonnali reakciók, a drótba lehet tolni a hülyeséget.
Amúgy a másik poszt alatt a Pátyi nevű Cívis-klón épp most leplezett le téged, hogy gyűlölködsz meg bomlasztod a nemzeti egységet...

ijontichy 2020.08.31. 02:59:34

@kistót: Én az első választásomat "ünnepeltem" a seregben (igaz az pár évvel korábban volt). 2000-es parancs, senki sehova... de azért szombat este kilógtunk a kocsmába a kerítésen át. Az ember sok hülyeséget megcsinál úgy, hogy bele se gondol. Abszurd baromság (az a rendszer tele volt abszurd baromsággal), de ha elkapnak, tuti futkosó, ami után a maradékot még le kell húzni. Na mindegy, megúsztuk, és az élethez nem árt néha egy kis szerencse is. Az egészben a legszebb az volt, hogy gőzünk se volt kire-mire szavazunk :-).

Cívissel semmi gondom, ha arra járok (bár ez mostanság nemigen fog előfordulni; ahhoz legalább egy nem turnéállomás PF (ami már nem lesz), vagy Gilmour koncert kéne), gond nélkül leülök vele egy sör-unimukkra. Ha megfigyelted, mást ebből a bagázsból nem nagyon méltatok szóra (csak el ne bízza magát).

Én nem igazán ejtettem még itt ki a "gyűlölet" szót. Azt, hogy a fideszeseket (mint szavazókat) lenézem, sose titkoltam. De ez két különböző dolog. Nem tetszik? Nem baj. Kapják csak az ívet. Én is kaptam, amikor még eltelve a "Mi Nagyszerű Rendszerváltásunk"-tól kikerültem a tengerentúlra. Javamra vált.
Nemzeti egység? Muhaha (vagy inkább brühühü?). A magyar társadalom annyira ízekre fragmentált, hogy tényleg rossz nézni. És sok a feszültség. Annak, aki évente párszor jár Mo-on, ez különösen feltűnik. Ráadásul úgy, hogy a delikvens láthatóan azt se tudja, mi baja, csak "valami baja van", aztán "vöröslő fejjel leüvölti" aki az útjába kerül.

chrisred 2020.08.31. 08:11:43

@kistót: "Nehéz érdemi, érveléses vitát folytatni olyan emberrel, aki folyton meghazudtol."

Ilyesmi nem történt, csak rálérdeztem, hogy mennyivel ér többet az úri becsületszavad, mint az enyém.

"Ha valaki mindent hitetlenkedve fogad, ami nem illik a prekoncepciójába, azon nem tudok segíteni."

Ezzel mindenki így van, ha az egy igazolatlan állítás, ami ellentétes az általa ismert tényekkel és tapasztalatokkal.

"Folyton olyanokkal jössz, hogy a szegényeknek erre meg arra nincs pénzük."

Valójában csak a bérből, fizetésből élőkről volt szó, meg a befizetéseikből fenntartott közszolgáltatásokról.

"Persze ezt sem tudom dokumentálni, csak becsszóra mondhatom, amiben, mint kiderült, nem bízol."

Semmit nem kérdőjeleztem meg abból, amit a saját viszonyaidról írtál, csak annyit reagálta, hogy az te vagy, nem az egész társadalom.

Laptop7712 2020.08.31. 08:38:39

@kistót:
A válasz roppant egyszerű. Ha ott, 89-ben tényleg rendszerváltás lett volna a módszerváltás helyett, akkor antall meg a sleppje ténylegesen menedzselhette volna a rendszerváltást, e helyett szépen végrehajtotta a rózsadombi paktumot, amivel az országot elásta olyan 70 éve. A képlet roppant egyszerű lett volna. Az összes kommunistát, párttagot, és mindazokat, akik valamilyen szinten együttműködtek a diktatúrával, ki kellett volna kukázni, mindenhonnan. Jöttek volna az akkori 19- 20 évesek, minden pozícióban, talán le tudták volna vezényelni a rendszerváltást. A gazdasági elit akkor szimplán elárulta az országot, egyszerűen belerokkant a nép a spontán privatizációnak nevezett szabad rablásba, és az évi 40%-os inflációba, meg a szart érő bérekbe. Talán le lehetett volna cserélni ezt a komcsi attitűdöt, ami a mai napig áthatja a gazdasági- politikai működést kis hazánkban. Nem volt teljes körű lusztráció, ami azt jelenti, hogy nem volt módszerváltás sem. Sokan azt mondják, hogy maximum 5 éven belül itt lesz a huxit, ki fogunk lépni az eu-ból. Kb. ilyen időtávon belül ezek a kérdések napirendre kerülnek. Eddig 165 000 magyar regisztrált UK-ban, hogy szeretne maradni. Szerintem egy éven belül lesz az 300 000 is, mivel kb. ennyien gondolják komolyan, hogy ott maradnak kis hazánkból. Ezt érte el a nagy módszerváltás. Ezért mondom azt, hogy konszenzus van abban, hogy antallék szimplán kicsinálták az országot gazdasági értelemben abban az időben- magyarul gazdasági hazaárulást követtek el, érdemes olvasgatni pl. az élelmiszergazdasági gazdaságtörténetet. Ezért nincsenek sikeres hazai vállalatok, mivel a komcsi attitűd árnyéka nagyon hosszú, lehet hogy hátra van még 20-30 év, ki tudja?
A komcsi attitűd azt jelenti, hogy ebben az országban egyfajta "bazdmeg" kultúra alakult ki a vállalkozások között. Egyszerűen azokat az erőforrásokat, ami rendelkezésre állna, azt sem tudjuk kihasználni professzionálisan, mivel más a kultúra mint mondjuk UK-ban, avgy egy kicsit közelebb, pl. a fricceknél. Komcsi seggnyaló attitűd van, beszállítói pozíció bebetonozása, olcsó, vagy minimálbér szintű bérezés mellett a kkv- szektorban.
Hiába ír arról a portfolió, hogy megvannak a fricc mittelstand szintű rendszerkeret csírája kis hazánkban.
Nem, nincs meg, azért nincs, mivel a hazai kkv kör krémje az mondjuk második generációs vezetés alatt áll. Értem alatta, hogy papa, a privatizátor most adja át, vagy akarja átadni a csemetének a céget, vagy vagyonkezelőnek.
De az attitűd, az nem változik, a hozzáállás max 1985-ös tudatszintet jelöl. Ez kurvajó mindenkinek, főleg a németeknek, mivel egyszerűen irányítható a kis gyarmat.
Ehhez a történethez meg a szellemi elit szépen asszisztált. Ennyi ez.
Akkora a szar, hogy a világ pornópápája se itthonról tolja az ipart pl, vagy a videoton képtelen bármilyen önálló márkaépítésre. A német mittelstand egy- két hónap alatt maximum elindít egy innovációt, és akkor még területi szintre sem megy ki, megoldják a faluban vazz.

kistót 2020.08.31. 09:35:39

@ijontichy:

"És sok a feszültség. Annak, aki évente párszor jár Mo-on, ez különösen feltűnik."

Másoktól is ezt hallom, elég döbbenetes. Valaki nemrég jött vissza hosszú írországi tartózkodásból, és azt mondja, ez a feszkó meg anyázás ott nincs. Néha vér folyik az utcán, de haverok nem vesznek össze, és családon belül nem csapkodják az ajtót politikai vita miatt.
Itthon amúgy az ember néha egészen megenyhül, végül is sok minden épül, itt-ott azért látszik pozitív változás. Aztán mikor kezdenél örülni, akkor beüt egy ilyen kenetteljesen arrogáns duma, hogy "nemzeti egység", akkor kijózanodom: ezek sose változnak.
Cívis megint belinkelt egy halom néptáncost. Egy igazán pozitív gondolkodású embertől ezzel nem lenne semmi probléma, azt hihetnénk, örül a kultúra fejlődésének. De ő egy cinikus figura, aki szerint mindent a pénz mozgat. Akkor hogy képes lelkesedni ilyesmiért? Sehogy, ő ezzel a "pitypangot látok, megírom" állelkesedéssel csak a libernyákokat akarja bosszantani.
PF nálam is nagy kedvenc. Ráadásul "saját felfedezés", mert nem ajánlották, hanem csak úgy a rádióban hallva tetszett meg, úgy, hogy nem is tudtam, ki játszik.

kistót 2020.08.31. 23:43:17

@chrisred:

Ez a beszélgetés kezd egy rendőrségi kihallgatásra hasonlítani. Csiszolt minimálválaszokat kapok. Gondolom, csakis ügyvéd jelenlétében internetezel. Ismertessem a jogaidat?
De félre a hülyéskedéssel, megmaradt az eredeti kérdésünk: mit kellett volna csinálni a Bokros-csomag helyett? Mi volt az alternatíva?
Már könyörgőre fogtam, de nem kaptam választ. Azt mondtad: "a műtét sikerült, a beteg meghalt". De a beteg nem halt meg. Lengyelország halt meg '80-ban, miután bejelentette az államcsődöt. Szerinted nekünk is ezt kellett volna tennünk?
Önnek jogában áll hallgatni. De reméljük az együttműködését.

kistót 2020.09.01. 00:30:47

@Laptop7712:

"Az összes kommunistát, párttagot, és mindazokat, akik valamilyen szinten együttműködtek a diktatúrával, ki kellett volna kukázni, mindenhonnan. Jöttek volna az akkori 19- 20 évesek, minden pozícióban, talán le tudták volna vezényelni a rendszerváltást."

Talán már mondtam, de erről a víziódról a kínai kulturális forradalom jut az eszembe. Ahogy a lincselő fiatalság a piros könyvecskékkel hadonászva nekiáll "eltakarítani" a régi kádereket.

A privatizációnk kívülről nézvést szolidan sikeres volt. A németek ráfizettek, a csehek kuponokat osztogattak, a románok visszaadták az időközben romhalmazzá vált kastélyokat az eredeti tulaj unokájának, hogy hozza rendbe a saját költségén. Ehhez képest mi nem is jártunk a legrosszabbul.
Az agrárgazdaságot nézve tényleg van némi igazságod. Tavaly voltam Venetóban, és deprimáló, hogy még egy olyan szakadt országban is, mint az olaszok, mennyivel előttünk jár az agrotechnika. Az almaültetvényeik mind védőhálóval vannak befedve - ilyet itthon nem láttam -, az epret meg ládákban termelik. Nyilván mindez állami támogatásból megy, vagyis az adófizetők pénzéből.

Laptop7712 2020.09.01. 07:37:23

@kistót: A privatizáció - ahogy te nevezed - totális csőd volt, lett pár milliárdos, azokból, akik a nevükre írattak ezt-azt. Ez minden megyében nyomon követhető, hogy ki mit, hogyan "privatizált". Pl. az akkori igazgató az egész cuccot, aminek a tetején ült. Na most ezek a figurák pár éven belül milliomosok, milliárdosok lettek, és itt élnek közöttünk. A baj az volt, hogy nem volt lusztrácó, semmilyen szinten. Érdekes, az Észtek, a Lettek, és a Litvánok kicsit másképp csinálták, és ott sem jött vissza a "vörös terror" igaz, arrafelé szokás volt, hogy a fiatalok fegyverrel harcoltak a ruszkik ellen a megszállás alatt, mivel azok tényleg védték a hazájukat.
A vidék a faszba kívánta az antallék balfasz privatizációs hozzáállását, mivel 3 év alatt tönkrevégták a totális élelmiszergazdasági infrastruktúrát, csak azért, mert ez volt az ára a "rendszerváltásnak". Egyszerűen az volt, hogy vissza kellett tenni az országot az 1955-ös szintre, másképp nem lett volna elég "ejrópai". Ezt nagyon sok nyugati elmondta, akik akkor idejöttek, és "privatizáltak". Ők ingyen vásároltak, mivel a nagy német állam, meg a bankok tolták a fedezett ingyen hiteleket a német mittelstand alá, hogy fektessenek be itt, meg a volt NDK-ba. Raklapokon vitték annak idején a keletnémet makikt váltani nyugatira 1:1-ben. Olvasd el a Bankár c. könyvet, abban írja le a szerző, a köznép száméra - ha már nem olvas a magyar semmit, főleg nem gazdaságtörténetet - hogy mi ment akkor.

Totál mint a War Dogs-ban, úgy ment a bbusiness. Kockás füzet, a csóka aki aláírat, meg mögötte a 10 raklap dollár, amit arrafelé találtak. Tiszta business, ahogy kell.

Az olaszok, meg a spanyolok, meg egész nyugat európa, nem volt annyira balfasz soha, hogy amit 40-60 év alatt felépítettek élelmiszergazdasági rendszert, az egy politikai váltás miatt lenullázzák, és a vidéket visszategyék a sötét középkorba. Ezt a luxust csak itt engedték meg a félművelt álelitnek, azért, hogy nehogy legyen egy komoly konkurencia. A rendszer nyugaton űgy van megtervezve, hogy a földművelő nagyon ne menjen tönkre, mivel nem érdek. Ez itt errefelé nem divat. Érdekes szakkgazdasági gárda van, érdekes hitek regnálnak errefelé. Talán kicsit most változóban van.Tehát errefelé ez a félműveltség a divat, nyugati külcsínybe csomagolva, de marad a "bazdmeg" kultúra, sajnos. Azt nem tudom meddig, de ez van.

chrisred 2020.09.01. 08:52:27

@kistót: Lengyelország megszűnt létezni 1980-ban? Ők akkor kezdtek gyógyulgatni, mi pedig még mindig betegek vagyunk.

Billy Hill 2020.09.01. 11:38:29

@Laptop7712: Még egy érdekes olvasmány, ha hozzá szabad tenni még, Lakatos Páltól az "Ellopott rendszerváltás". Ha csak a fele igaz...

ijontichy 2020.09.01. 11:41:51

@kistót: "A privatizációnk kívülről nézvést szolidan sikeres volt." Ámen. Azt hiszem, hogy te nem érted félre, mit akarok mondani (tehát erős idézőjellel): Mo-ra ráfért volna öt Bokros, meg három Libajnai, plusz kétésfél 2008, de minimum egy durván "W" 2008, üntyümpüntyüm buksisimogató, ám öncélú O1G és bolsipártja nélkül.
Hagyjuk már az önfelmentő hazudozást! '89-ben Mo-on MINDENKI! legalább egy picit rózsaszínű volt (okosan! az ország nem volt élhetetlen). Akik nem, azokat kis túlzással névről fel tudta sorolni az ország. Ennyit a "együttműködőkről".
Az, hogy változás lesz, már rég tudható volt. Nálunk '87-ben tartott előadást a Sárközy, az akkor még embrionális állapotú GT-ről. Ültem, néztem, de nem láttam (az ember már legalább magának ne hazudjon). Ekkora darab savanyú szőlő, amit @Laptop előad, már Guiness rekord. Mégis ki a ferde lófütyi váltott rendszert, talán az orbánviktor? (muhaha, a ruszkik már rég vonultak kifelé, amikor "hősiesen" kiállt röfögni). A '87-es válság végleg betette a kaput a szekértábornak, a kérdés annyi volt, ki lehet-e ugrani egy újabb '56/'68 nélkül. A rendszerváltást az állampárt prominensei, gazdasági szürke eminenciásai iniciálták. Naná, ők aztán tudták, hogy ég a ház. És aki először szökik ki az égő házból, az nem ostoba, és minden más morális rizsa meg tök fölösleges, mert nem, nem álltak tankok a határon. A (talán színlelt) morális-erkölcsi naivitásból, amit @Laptop előad, már '92-ben kigyógyultam Kanadában (köszönet érte). Ami történt, az '98-ig tulajdonképpen teljesen normális történet. Ami nem normális, hogy a rendszerváltás emblematikus pártját privatizálta egy felelőtlen, nemzetközi mércével középszerű parasztbolsi és haveri köre, felszívva a az állampárt legalja szemetjét. Ez utóbbiak a rendszerváltás vesztesei voltak, a rezsim "csákmátéi" és udvaroncaik. Az, hogy a magyar társadalom messze nem érett a polgári demokráciára, jól látszik abból a tényből, hogy a fidesz 2002-ben nem repült a Parlamentből. Ami utána jött, az részben tényleg a ballib töketlenség következménye. Ugyanakkor nem gondolom, hogy "Magyarországnak annyi", csak épp sikerülni fog elbaszni még 40-50 évet teljesen fölöslegesen, és lesz még a "vadkapitalizmusból" is, mert a lépcsőfokokat - ma már tudom - nem lehet átugorni. Persze tudhattam volna korábban is, elvégre ez se 6. Lenin elvtársnak, se Mao elvtársnak nem sikerült (elég ránézni Oroszországra meg Kínára). Orbán elvtársnak se fog, "mentségére" szóljon neki ez sose volt célja, csak Mo. "ostobának" megtartása :-/.

ijontichy 2020.09.01. 11:55:34

@ijontichy: Nota bene: index.hu/gazdasag/2020/09/01/tortenelmi_melyponton_a_magyar_gazdasag/
Most látszik meg, hogy mennyire hozzá nem értő, kontraszelektált idióták gyülekezete vezeti az országot. Tengernyi pénz folyt be az elmúlt tíz évben. Egyetlen kormány nem hasznosította annyira rossz hatásfokkal a (köz)pénzt, mint az Orbán-kormányok (leszámítva a ~ '98-2k időszakukat)

kistót 2020.09.01. 20:09:44

@chrisred:

Lenyűgöző, ahogy alázod Cívist a másik poszt alatt.
Nyilvánvaló, hogy melyik oldalon állsz, miért nem vállalod?
Mi a fenéért vitatkozunk itt huszadrendű részleteken?
Költői kérdés, részemről befejeztem.

kistót 2020.09.01. 22:09:06

@ijontichy:

"A rendszerváltást az állampárt prominensei, gazdasági szürke eminenciásai iniciálták."

Így van, senki sem hitte, hogy az a pár szerencsétlen ellenzéki fecske csinál nekünk nyarat, akik március 15-én összeveretik magukat a Lánchídon. Szerintem már pertu voltak a rendőrökkel (de ez nem csökkenti az érdemeiket).
Laptop - egyébként tiszteletreméltó retorikával - a rendszerváltást gyalázza, ezzel egyetlen célja van a Fidesz-propagandának: relativizálni a mostani disznóságokat. Ez a blog a táptalaja ennek a manipulációnak. Hiszen Béndek folyton a magyar kontraszelekcióról beszél, amelynek "csúcsterméke" szerinte a Fidesz. Derék jobbereink ezt meghekkelik: elfogadják a kontraszelekció tényét, de szót nem ejtenek a Fideszről. Szerintük nem kell törődni a jelennel, hiszen azt úgyis meghatározza a múlt: a "bűnösök" 30 éve bűnöztek, aki most csal-lop-hazudik, az már csak következmény. Ez teljes amnesztia, nemcsak a börtön, hanem a választási vereség alól is. Hozzáteszem: Laptop / Lecsós / Szepipiktor barátunk ezt szerintem nem valamiféle központi instrukcióra hirdeti, hanem őszinte meggyőződésből. A Fidesz-agytröszt csak tematizálja a közbeszédet, a részletek a lelkes önkéntesek rögtönzései.
A 2002-es választás sokak szerint ősbűn, és én is sokat rágódom rajta: Medgyessyre szavaztam, miközben már sejteni lehetett, hogy elúsztatja a költségvetést. De az ő programjának az irrealitásával Orbán agressziójának az irrealitása állt. 2000 óta őrületek közül választunk. Alighanem igazad volt, hogy elhagytad a süllyedő hajót.

ijontichy 2020.09.01. 22:19:01

@kistót: Elsősorban nem magunk miatt, a fiunk miatt döntöttünk így. Erről már írtam. Jobb ez így.

Rodney_2 2020.09.01. 22:36:02

@ijontichy: Ember, a cikk utolsó mondatáig sikerült eljutnod??

"A szakportál ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az eurózónával szemben, minimális előnyünk ebben a negyedévben is volt, vagyis a valutaunió országai nálunk is nagyobbat estek."

Ahol előbb és jobban lezártak, ott nagyobb volt az esés. Van ahol emellé még úgy is kipusztult a lakosság :)
Lehet szidni az orbán - bandát de ne ilyen idiótán ha kérhetem. A UK-ben pl le se zártak rendesen és mégis akkorát bukott a gazdaság hogy döbbenet, márciusban államcsőd volt (a Bank of England nyomtatott pár milliárd GBP-t hogy megmentse a kormányt) és még a kipusztulásban is vezetnek. Na ott van kontraszelektált vezetés és Darwin díjas társadalom.

Rodney_2 2020.09.01. 22:46:17

@kistót: Laptop arról ír hogy a "spontán privatizáció" idején 1987-1990-ben a komenyisták ellopták az állami vagyon egy jeletős részét. Ez valóban nem volt sikeres privatizáció, mert se tőkeerő, se nemzetközileg versenyképes know-how nem lett ettől. Csak éppen egyesk gazdagok lettek. Az a csávó aki lenyúlta a Kossuth Lajos utcában azt a magas irodaházat (valami impex székház volt) néhány év alatt simán csődbe ment, mert a lopáson kívül máshoz nem értett az elvtárs. (lásd még a szakértelem bolsevista trükk című igen jó meglátást)
A privatizáció sikeres része az volt, amikor a szeméttelep jellegű szocialista nagyüzemeket eladták a német és amcsi multiknak, akik fél-egy ev alatt megtanították a magyar embereket rendesen dolgozni és a környezetüket tisztán tartani, hoztak tőkét és világszínvonalú know-how-ot, stb. (én ebben részt vettem mint a külföldi befektetők tanácsadója 1990-1995 periódusban, a közműcégek privatizációjáig bezárólag)

Rodney_2 2020.09.01. 22:58:41

@ijontichy: Jó döntés volt :)
1991 környékén egy kipcsáknak kinéző bajuszos "bácsi" azt mondta nekem, hogy egy apa az akkori Magyarországon nem tehet több jót a (kis) gyerekével, mint ha kézen fogja, elkiséri az osztrák határig aztán ott átlöki :))) Az az ember sok pénzt költött arra hogy a gyerekeit a határ túloldalán járassa általános iskolába (amúgy Pesten lakott, részletek és további sorsuk ismeretlen)

A kérdés az hogy ha 1992-ben elmentél Kanadába, akkor mennyire van fogalmad arról hogy mi történik igazából Magyarországon (ha ez megnyugtat, ha csak a "függetlennek" hívott médiából tájékozódsz, akkor fogalmad sincsen :)) nekem ott él a családom, sokat járok haza, vannak ott ingatlanaim és egyéb befektetéseim, befolyásos barátaim, stb a munkámhoz tartozott a (főleg külföldön készült) gazdasági (és politikai) elemzések olvasása és néha úgy érzem hogy én sem tudom :))) ) Persze ettől még kommentelmni lehet, de pénzt ne tegyél a véleményedre :)))

Rodney_2 2020.09.01. 23:07:12

@kistót: chisred Soros-ügynök, te meg nem. Ez jelent bizonyos nüansznyi véleménykülönbséget :)))))))

Rodney_2 2020.09.01. 23:14:07

@ijontichy: Nem olvastam végig az összes kommentet csak most néhányat visszafele. Ezek szerint jársz soakt Magyarországon, vagy visszaköltöztél?

Orbánról: 1990-ben híres, még a szocializmusban Nyugatot megjárt orvos keresztanyám a fideszre szavazott, mondván hogy meg kell adni a lehetőséget a fiataloknak. Kicsit később mondta hogy, ja hát az Orbánon látszik hogy elmebeteg :))) De ez nem zavarta abban hogy megadja a lehetőséget... ez a Momentum kapcsán jut eszembe néha. És a megőrült és bosszúszomjas Gyurcsány (ez egy nem túl ismert külön történet) és a körülötte gyülekező kontraszelektált söpredék sem túl bíztató. A többieket nem is említem. Kiváncsi leszek miket írunk majd egy esetleges hatalomváltás után 4-8 évvel. Jelige "mindíg van lejjebb"

kistót 2020.09.02. 00:52:29

@ijontichy:

Ha sértő voltam, akkor elnézést. Tudom, hogy eredetileg "a patkányok" hagyták el a süllyedő hajót, de a mondás eleje már lekopott, így most már nem megvetendő magatartást jelent. De ha úgy érzed, akkor ismételten sorry.

kistót 2020.09.02. 00:58:36

@Rodney_2:

"Laptop arról ír hogy a "spontán privatizáció" idején 1987-1990-ben a komenyisták ellopták az állami vagyon egy jeletős részét."

Itt valóban arról ír, de a privatizáció elleni tirádák slusszpoénja mindig az (nála is), hogy az országot "eladták a külföldieknek".

Miközben:

"A privatizáció sikeres része az volt, amikor a szeméttelep jellegű szocialista nagyüzemeket eladták a német és amcsi multiknak,"

Na, ő ezt a sikert minősíti hazaárulásnak.

ijontichy 2020.09.02. 01:35:20

@kistót: Ha a többség egészséges öntudata embertársaival szemben, illetve a társadalom aljának számító politikusokkal szemben annyi lenne, mint az enyém, nomeg az eredendő rosszindulata sem lenne több, sokkal jobb hely lenne a világ ;-) A patkányok egyébként is intelligens, és jóval szerethetőbb állatkák, mint a narancsszínű, agresszív kismalacok :-D. Ha sértegetni akarsz, emlegess egy lapon egy fideszessel :-D. Persze velük sem lesz bajom... mihelyst nem a LOP (Little Orange Pig) uralta pártjuk uralja Mo-ot :-DDD. Peace.

chrisred 2020.09.02. 08:20:04

@kistót: “Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side..."

kistót 2020.09.02. 10:33:32

@Laptop7712:

"A rendszer nyugaton űgy van megtervezve, hogy a földművelő nagyon ne menjen tönkre, mivel nem érdek."

= Teljesítménytől függetlenül tömik a pénzt a parasztokba, előjogaiból élő új nemességet csinálnak belőlük.

"3 év alatt tönkrevégták a totális élelmiszergazdasági infrastruktúrát"

A mezőgazdaságunk nem tönkrement, hanem külterjessé vált. Mint írtam, nekem is imponált az olasz kertkultúra, de az végső soron az állami támogatás eredménye. Meg azé, hogy Olaszország népsűrűsége dupla hozzánk képest, így ott jobban ki kell használni a földeket. A mezőgazdaságunk arányaiban még mindig több embert foglalkoztat, mint a nyugati. Nyugaton akkor kezdték el "védeni" a parasztot, amikor már nagyon kevés volt belőle.

Rodney_2 2020.09.02. 12:33:11

@kistót: "Na, ő ezt a sikert minősíti hazaárulásnak."

Erre szoktam mondani, hogy nem mindneki nagyon okos. Most mit csináljak :))) Mondjuk az tény, hogy ott is volt számos esetben korrupció, nem mindegy hogy mit adnak el kinek mennyiért. Amikor bezárták az összes megvett cukorgyárat pl az nem volt egy sikertörténet.
Vagy a közműprivatizáció is egy vitatható dolog volt. Elég sok profitot kötöttek ki maguknak a vevők az árformulákban, de ez az akkori magyar országkockázat magas szintje miatt volt és lám, később (2010 után) meg is szívták. Az államnak 1995-ben egy fillérje nem volt a lerohadt közmű infrastruktúra rendbetételére, ezért döntöttek az eladás mellett.
A MÁV Cargo is egy olyan ügy volt ahol az osztrák oldalon korrupcióért elitéltek már lassan szabadulnak, nálunk meg nem volt semmi csak egy kis zörgés. És ki intézte? SzDSz-es volt az IT elnök akit a privatizációval bíztak meg amikor kinevezték. 2010-ben elmenekült Ausztriába és nem mert hazamenni évekig :)) de nem kereste a rendőrség, ki tudja miért. (ismerem az embert elég jól, ő mondta nekem még a privatizáció előtt, hogy ebből csak leesik neki annyi pénz hogy élete végéig ne kelljen már dolgozni és nem a fizetésére gondolt) Jé, nem csak a fideszesek lopnak és hazaárulnak. Most megdöbbentem.

abdul hackeem 2020.09.03. 08:35:17

@Rodney_2: "A MÁV Cargo is egy olyan ügy volt ahol az osztrák oldalon korrupcióért elitéltek már lassan szabadulnak"

Ez ugye egy 2008-as ügy. 100mrd fölötti összeget fizettek az osztrákok, ami igen jó üzlet volt a magyar államnak. Gulya, vagy Gulyás (nem emlékszem pontosan) volt az ember, aki a magyar oldalon a közvetítést intézte.
Kiket ítéltek el az osztrák oldalon?

"Jé, nem csak a fideszesek lopnak és hazaárulnak"
És? Ezzel legitimálod a fideszes lopást?

kistót 2020.09.03. 09:30:39

@Rodney_2:

"Vagy a közműprivatizáció is egy vitatható dolog volt. Elég sok profitot kötöttek ki maguknak a vevők az árformulákban, de ez az akkori magyar országkockázat magas szintje miatt "

Emlékszem, 8 százalékot. Nem tudom, az orbáni rezsicsökkentés idején miért nem álltak a sarkukra, hogy ez nekik jár.

Amúgy üdítően sokszínű képet adsz a privatizációról, még az obligát SZDSZ-ezéssel együtt is. De azért jogos Hackeem kérdése: hogy is volt ez a Cargo-ügy?

2020.09.03. 09:56:18

@kistót:
elsődlegesen nem azon múlik, hogy ki lopott többet, vagy kevesebbet. hanem azon, hogy melyik párt vitte csődbe az országot, melyik teremtett csőd közeli állapotot, és melyik nem. és előbbi az mdf, szdsz, mszp. utóbbi a fidesz. ezzel nyernek. és folyik egy handabandázás kultúrharc címszó alatt. és ehhez szükséges médiát a fidesz túlárazott közbeszerezésekkel hozza létre. és közben kitömik pénzzel a haverokat. és sok tökfej jól lakik.

kistót 2020.09.03. 11:09:36

@cvsvrs:

"elsődlegesen nem azon múlik, hogy ki lopott többet, vagy kevesebbet."

De igen, mert a kormány a lopást és a csődelhárítást is az adónkból fedezi. Ha többet lop, kevesebből hárítja a csődöt. Ha lop és a csőd mégis hárul, az azt jelenti, hogy a szükségesnél sokkal többet adózunk.
Hogy ki vitte csődbe az országot? Inkább most nem megyek bele, mert a Svédországról szóló vitánk óta tudom, hogy a tárgyismeret előtt nem hajolsz meg.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 11:25:39

@cvsvrs: Van egy egyszerű tesztem arra, hogy a FIDESZ hazaáruló avagy pedig hazafias párt, OK? Az alábbiak szerint működne egy alkotmányossági teszt: segítené-e a Fidesz azt, hogy egy keresztényszocialista/keresztényliberális Fidesz-B ellenzéki párt jöjjön létre, amely átveszi az MSZP-DK stb. helyét? Tehát egy olyan párt, amely bibliai elveken, bibliai alapokon nyugszik, de nem sorosista, nem globalista, nem bevándorláspárti, hanem azt szeretné, hogy erős, szuverén Magyarország jöjjön létre. Támogatná a Fidesz-A a Fidesz-B létrejöttét? Előre látható a nyilvánvaló válasz: NEM TÁMOGATNÁ. Sőt, minden erejével akadályozná és blokkolná azt, annak ellenére, hogy a Fidesz-B célja a nemzet felvirágzása lenne. Ebből látható, hogy itt szó sincsen az erkölcstelen familizmus, az elmaradottság, az alacsony hatékonyság meghaladásáról, itt szó sincsen a nemzet felemeléséről, itt a Fidesz és Orbán kizárólagos karrierjéről, boldogságáról és hatalmáról van szó. Ezen túlmenően a Fidesz magasan tesz Magyarországra. És aki ezt helyesli, az hazaáruló. Mi a különbség akkor Soros és a Fidesz között? Lassan úgy látom, szinte semmi. Mindkettő karrierista, önző gnosztikus csupán. Egy tőről fakadnak. Ennél meg többet érdemlünk.

2020.09.03. 12:03:49

@Főnix Oszlár Gazdag:
a vita az akadémikus bölcselettel van, ami filozofikusan dekonstruált. jelen állapotában egy globalizált ellenkultúra. amerikában is, európában is, oroszországban is, kínában is. ezért, mert volt egy purgatóriumi időszak, amikor a holokauszt sérülteknek nem lehetett ellentmondani. és többek között budapesten a zsidó kommunisták létrehoztak egy filozófiai iskolát és a rendszerváltás után is ez uralta a politikai közéletet. sikeresen átmentették a hatalmukat. és a szovjet típusú kommunistákból amerikanizált kapitalisták lettek egy szemvillanás alatt. komcsiból lettek a libsik. bokros lajos. tgm volt a kivétel. ő libsiből lett komcsi. és ezt kell liberális demokratának nevezni. mert ezt támogatja amerikában a liberális demokrata párt. és ezt hirdeti soros alapítvány illetve ahhoz kapcsolódó ngo-k hálózata. és ezt szorítják ki maguk a zsidók. izrael ugyanis a republikánusok mellé állt. és azt mondják, hogy a filoszemita bölcseletet elsődlegesen az izrealiták diktálják. mert a zsidó világ központja izrael. és az illiberális átmenet ebből adódik. ez egy zsidó belharc. aminek a magyar kultúrához annyi köze van, hogy mindez magyarországon is zajlik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 12:18:09

@cvsvrs: A vita a Fidesz és a nyugati civilizáció között van, mert a nietzscheánus-gnosztikus Fidesz dekonstruál. Dekonstruálja Istent és helyébe a nemzetet helyezi, majd dekonstruálja a nemzetet és helyébe a gnosztikus Fideszt helyezi. Végül dekonstruálja a Fideszt is és helyébe az alapítók szűk körét és azok szószólóját helyezi. Miközben sem a hatékonyság, sem a versenyképesség, sem az egy főre eső GDP növekedési tendenciája nem nő. Sz*rok magasan a zsidókra, ne terelj.

2020.09.03. 12:21:17

@kistót:
a gdp arányos költségvetési hiány.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-government-budget.png?s=wbbghung&v=202009022300V20200716&d1=19200928&ds=1
ez a 2010 közepén a kormányváltással csökkent a korábban megszokott szint alá. ha szerinted elsődlegesen ez jelzi a lopásokat, akkor azok éppen, hogy lecsökkentek. és a gdp arányos kormányzati költés is csökkent.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-government-spending-to-gdp.png?s=hungarygovspetogdp&v=202009022300V20200716&d1=19200928&ds=1
és az államadósság is csökkent.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-government-debt-to-gdp.png?s=hundebt2gdp&v=202009022300V20200716&d1=19200928&ds=1
ezt a bokros csomag is csökkentette a közmű privatizációval. és az orbán kormány a magán nyugdíj pénztárak nacionalizálásával. mindkét lépés vitatható.

oszkó blogján írtam egy kommentet, hogy miért nem ajánlják fel komprommiszumnak azt, hogy az állampapírokat vonja be az állam. és a részvénypakettek maradjanak a magánpénztáraknál. és utána abba ha valaki fizet, akkor fizet. ha nem, akkor nem. és ezen a korrekt az lenne, hogy engedjék meg, hogy a hozamot valaki felvegye. mert hogy kötelező volt belépni. magánúton is gyűjthet ilyen vagy amolyan részvényt. alapkezelőn keresztül, vagy akár közvetlen. bárki leütheti az entert. ehhez nem kellenek priveligizált pénzalapok. és erre az volt a válasz, hogy ezt így nem lehet. meg hogy mit képzelek. ezek nem kapitalisták, hanem egy szemét banda.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 12:23:41

@cvsvrs: Orbán nem tud tendenciáját tekintve magasabb GDP növekedést produkálni, mint a Gyurcsány-Kóka duó. Plusz Soros-tanítvány, aki dekonstruálja Istent. Mi ebben a jó, megmondanád? Mármint annak, aki nem Fidesz-tag vagy nem része a holdudvarnak? Azaz mi a jó a magyaroknak ebben?

2020.09.03. 12:25:42

@Főnix Oszlár Gazdag:
cum deo de pro patria et libertate.
ez volt ugye a kurucok jelmondata. a német-római labancok mondták azt, hogy ők szent római birodalom örökösei. tehát a császár az isten világias földi helytartója. úgy nincsenek államnemzetek. hanem csak a kiválasztott német-rómaiak és a szolganépek vannak. ez a zsidókeresztény hagyomány. csak a kiválasztott zsidókeresztények vannak és szolgáik. és a zsidó hagyomány. a választott néppel.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 12:26:57

@cvsvrs: A Fidesz dekonstruálja Istent, mert ha nem tenné, térdet hajtana Isten előtt. Térdet hajtotok Isten és a Biblia előtt?

2020.09.03. 12:29:53

@Főnix Oszlár Gazdag:
a zsidók helyébe léptek a nácinémetek. mindkettő úgy képzelte, hogy az egész világ felett állnak. ebből lett a szélsőbalos kommunizmus és a széljobbos fasizmus. és ez a két szélsőség állna össze a szláv szolgáikkal. csakhogy a szovjetből lett amerikanizált zsidókat izraeliták váltják le. a nácinémeteket a német gyáriparosok. a szláv szolgáikat a v4-ek. de ennek a magyar kultúrához annyi köze van, hogy mindez magyarországon történik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 12:32:16

@cvsvrs: Tehát nem hajtotok térdet Isten és a Biblia előtt, mert ateista, materialista és bolsevik a kultúrátok. Azaz dekonstruáljátok Istent, mint gnosztikus-nietzscheánusok, kézenfogva a Nagy Tanítóval, Sorossal. És ez miért is jó a magyaroknak?

2020.09.03. 12:35:18

@Főnix Oszlár Gazdag:
a teremtő atyaúristen előtt igen. a biblikus tanítás vita tárgya.

chrisred 2020.09.03. 12:36:05

@cvsvrs: "ez volt ugye a kurucok jelmondata."

Méghozzá annak a római birodalomnak a nyelvén.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 12:41:14

@cvsvrs: Írtad: "a teremtő atyaúristen előtt igen. a biblikus tanítás vita tárgya.". Ezt bizonyítja, hogy dekonstruáló gnosztikusok vagytok, akik megkérdőjelezik az Úr szavát. Magyarán: sorosista eretnekek, álkeresztények vagytok, barátom. Ezért alkalmatlan a ruszki agitpropon felnőtt falusi bolsipárt a világszínvonal elérésére. A Fidesz kevés, mint diétás kólában a kalória. A magyar emberek ennél jobbat érdemelnek. Például szaktudást és tehetséget.

2020.09.03. 12:44:21

@Főnix Oszlár Gazdag:
a keresztény államnemzet a zsidókeresztény hagyományt beemli a népvallásba. úgy hiszi salamon király bölcsességét, mint mátyás királyét. salamon is nagy király volt. dávid fia. és korvin mátyás is. egy magyar keresztény úgy hiszi az evangéliumot, mint a népmeséket. mátét is úgy hiszi, mint a lúdas matyit. a négy levonást úgy, mint a négy evangéliumot. azért, mert a zsidókeresztény hagyományt és a névallást az általános emberség egyesíti. és a keresztények abban hisznek, hogy ez nem is teljes egységet, de legalább egyezséget teremt a földkerekségen és még azon is túl.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 12:48:12

@cvsvrs: Megint dekonstruálod Istent. Ha nem hajtasz térdet Isten és a biblia előtt, akkor gnosztikus eretnek vagy. És valóban az vagy, mert a nemzetet Isten fölé helyezed. Ez logikus is, hiszen materialista és ateista gondolatokkal nem lehet térdet hajtani Isten előtt. Na de akkor milyen elitváltás van itt, kérem szépen? A belvárosi komcsik helyébe vidéki bolsik érkeznek? Egyik sem hajt térdet Isten előtt, mindkettő dekonstruál és ateista. A magyarok ennél többet érdemelnek.

2020.09.03. 12:59:52

@chrisred:
a nem létező római birodalmnak nyelvén.

2020.09.03. 13:02:08

@chrisred:
ugye az állítás, hogy a kurucok dekonstruálták az atyaúristent. lófaszkarikát dekonstruálták. arról van szó, hogy ti a vallon zsoldosok leszármazottjai vagytok. csak már nem vagytok németek, római keresztények se vagytok, magyarok se. és ilyen identitás nélkülivel van tele a főváros. és ennek intézményeit veri szét a fidesz.

2020.09.03. 13:03:40

@chrisred:
upor és és a többi úgy képzeli, hogy nélkülük nem lesz színjátszás magyarországon. de lesz. csak ehhez fullajtár andreát el kell zavarni szép szóval, vagy karikás ostorral de úgy, hogy a haja szála se görbüljön.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 13:10:03

@cvsvrs: Nem hajtotok térdet Isten előtt és leköpitek a Bibliát. A török a legnagyobb haverotok és a nyugat ellen gyűlölködtök napestig. Áldozzatok fehér lovat a Hortobágyon, de ebből az országból akkor sem csináltok egy keleti sz*rfészket saját szultánnal. Ha nem tetszik Európa a Szapolyai-magyaroknak, van kiút Kazahsztánba és Rodostó is egy jó hely. De én visszavonulnék minimum Erdélybe. Ott van medve és az asszony verése kulturálisan nem idegen - állítólag.

Rodney_2 2020.09.03. 13:32:57

@kistót: Cargo ügyben személyesen ismerem az illetőket, szerintem a "korabeli" sajtóban volt erről szó, most inkább kihagynám a név szerinti izélést. Meg lehet nézni interneten, hogy ki volt az IT Elnök, mikor nevezték ki, mikor "menekült el" Bécsbe (miért pont oda??), egy ismert SZDSZ-es erős ember testvére. Nem az akit abdul nevű Soros-ügynök írt, az nyilván az ő ismerőse/párttársa és ő is kapott a pénzből :))) Nyilván többen voltak "döntéshozók" és a büntető jogi felelősség kérdését nem ismerem, nem tudom kinek volt hivatalosan döntési joga és ki mit írt alá. Volt egy "tanácsadó cég" aki egy nagy összeget kapott az osztrákoktól (Osztrák Államvasutak, hallo, Nyugaton nincsen korrupció, azok ott mind genetikusan jogkövető polgárok meg istenfasza) hogy "segítse a folyamatot" de munkavégzést nem tudott igazolni, ez az összeg került valamilyen felosztásban magyar állampolgárokhoz. Teljesen klasszikus. A régi MVM elnök éppen már ül ilyesmiért. Az osztrák része lett lenyomozva, a magyar nem. A fidesz idején az állítólag kézivezérelt ügyészség idején sem csuktak le senkit. Ezek a fantasztikus dolgok.
Egyébként más országokban is vannak ilyen csodák, hogy egy nemzetközi korrupciós ügy egyik oldalán már szabadul az eltélt, a másik oldalon meg még semmi mozgás. Ez olyan mintha valakit elitélnének gyikosságért, de nincs meg a hulla :))))

Olyat is hallottam hogy valakit kirúgtak nagy cégnél, mert kiderült hogy túl sokat lopott, aztán később visszatérhetett valamilyen pozícióba az illető és az volt a pletyka hogy visszaadta a lopott pénz egy részét az őt kirúgó vezérigazgatónak és akkor már rendben van...
Mi van az MVM 5 milliárdos lopással?? Ott leváltották a teljes felsővezetést, mert a KPMG nem írta alá a mérleget. Annyi derült ki hogy egy svájci nulla méretű "IT cégen" keresztül elloptak 5 milliárd Ft-ot. A felelősök kb ismertek. Történik valami??? Halohalo... (ott is ismerek szereplőket, az audit partnert is FACEPALM)

2020.09.03. 13:34:49

@Főnix Oszlár Gazdag:
na de ez magyarellenes duma. ugyanaz, mint a vallon zsoldosoké. akikból lettek a nácinémetek. a családban nem volt véletlenb legalább egy náci nagypapi?

chrisred 2020.09.03. 13:41:27

@cvsvrs: Igen, fél évszázaddal a vesztfáliai béke után anakronizmus a német-római birodalmat tényezőként beállítani. Amikor tényező volt, akkor Mátyás is cválasztófejedelem majd császár akart lenni, ahogy előtte Luxemburgi Zsigmond az is volt. Velünk együtt őket is levallonzsoldosozod.

chrisred 2020.09.03. 13:43:48

@cvsvrs: Ahogy Szálosján meg a nemzettestvérei akarták karikásostorral a zsidókat elzavarni, aztán inkább segítettek a nácinémneteknek füstté változtatni őket. Nem volt a családban véletlenül egy ilyen viceházmester?

2020.09.03. 13:45:16

@Főnix Oszlár Gazdag:
a magyar keresztény államnemzet és az európai nemzetközösség tagja. külpolitika alapvető célja a transzatlanti szervezet fenntartása, békepartnerség eurázsiával, kis ázsiával, az arab ligával és zsidó-keresztény kapcsolatok építése az izraelitákkal, zsidó állammal: izraellel. ez külpolitika.

a belpolitikában van vita arról, hogy egyesek nem fogadják a magyar hagyományt, a magyar vallást. az, hogy a magyar hagyományosan keresztény államnemzet. az európai hagyomány is ez. éjszak is. dél is. kelet is, nyugat is. magyarország: közép.

chrisred 2020.09.03. 13:49:51

@Főnix Oszlár Gazdag: Rákóczi a szabadságharc bukása után egyáltalán nem Rodostóban akart kikötni, a Napkirály udvarában volt. És csak XIV. Lajos halála és a francia külpolitika megváltozása után döntött úgy, hogy a török szövetséget keresi. (Ami ugyanolyan sikertelen lett.)

2020.09.03. 13:57:11

@chrisred:
a városi reformáltak a legjobb viszonyban álltak a vidékies zsidósággal. a numerus clausus ellen tiltakozó debreceni reformált püspököt az országos főrabbi temette. a háború idején megválasztott püspök kezdeményezte az ideiglenes nemzetgyűlést akkor, amikor szálasi hatalomra jutott budapesten azzal, hogy horthy lemondott.

ijontichy 2020.09.03. 13:57:49

@cvsvrs: "a magyar keresztény államnemzet" Ja. Mondod ezt abban az országban, ahol a "valamilyen" módon magukat hívőnek deklarálók nem érik el a lakosság 50%-át, az aktív vallásgyakorlók meg úgy 25-30% között mozognak. Jobb lenne befejezni ezt a kereszténység mögé bújt bolsi dumát, mert a vége még Ószövetség lesz. Tudod... vér, verejték, könnyek, Istenharagja... :-/
Mint az tudod nagyon jól, St. Steve (a 1st), nem a kereszténységet választotta, hanem a nyugatot ;-).

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 14:01:52

@cvsvrs: Komcsi védekezés, Rákosi koreográfiával, a Tenkes kapitányán felnőtt KGB-tanoncok szótárából. Menjünk csak vissza Istenre: nemzeti bolsevik balkáni elvtársak,térdet hajtotok Isten és a Biblia előtt? Kb. huszadszor kérdezem, meg, de csak félrebeszéltek, mint a naciodrogos Putyin arcképe előtt leborulva. Még egyszer felteszem a kérdést: térdet hajtotok Isten és a Biblia előtt? Igen/nem? Egy szavas választ várok.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 14:16:20

Hölgyeim és Uraim! Egyetlen Fideszt védő ember sem hajt térdet isten előtt! :) Gratulálok!

2020.09.03. 14:20:09

@chrisred:
ha ez a liberálisoknak olyan fontos, akkor ezeket a dossziékat is tegyük nyilvánossá. mely családok érintettek. ha ez ennyira fontos, akkor tegyük tisztába. és ugyenez a kommunistákkal.

a rendszerváltás után abban volt egyezség, hogy ez a diktatúra vezetőire vonatkozzon. és az közemberekre nem. származás vallás szerint össze lehet adni. de abból ugye csak túláltalánosatani lehet. és ebből egy olyan vita kerekedett, hogy ezekért elsődlegesen nem is a nácinémetek és a szovjetoroszok felelősek, hanem a magyar jobbágyparasztok. akik még nincsenek a hatalomban. hanem összeszerveződött egy banda budapesten, amelyik ezt a magyarellenes csoportosulást intézményesen szétveri. ez a fidesz. egészen pontosan ez a fidesz első vonala. a fidesz1. és ezt jelen állás szerint még ebben az évtizedben is hatalomba kell tartani. amíg ez a brutális magyarellenesség az underground világába nem süllyed. lölő lopik. és kivásárolta a telekomtól origót, a wallistól (lalán át) indexet, még a startlapot és az rtl klubot. ennek az árát kell összedobni a közbeszerzésekben. és ebből még épül vadászkastély, vesznek yacht klubot. ez a piszkos munka ára.

a purgatóriumi időszak lejár. amikor a fasizmus és a kommunizmus áldozatai már nincsenek jelen, akkor lehet majd normális országot építeni. de abban az uralkodó néppárt valószínűleg a fidesz lesz néhány lmp-s és momentumos árulót leszámítva feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. karigeri és a mszp-párbeszéd gyurcsánnyal csődközeli állapotot teremt budapesten. de abban bízik a többség. erre szavaztak. fekete győr andrással.

a másik opció, hogy a fideszt az európai néppárt kizárja, a magyarok európai uniós tagságát felfüggesztik, magyarország nemzetközileg elszigetelődik, a forintgazdaság összeomlik. és ez esetben valószímnűleg megbukna a kormány. és kiszámíthatatlan, hogy ki nyeri a választást.

lehet, hogy ez tévedés. és 22-ben az összefogás elsöpri a rezsimet. de ha ez legitim, akkor az is, hogy a rezsim söpri el őket. a távozó indexeseket, uport és a többieket.

2020.09.03. 14:21:16

@Főnix Oszlár Gazdag:
ezt nem veled fogom megbeszélni.

2020.09.03. 14:21:47

@Főnix Oszlár Gazdag:
ugyanolyan seggarc vagy, mint németh sándor.

2020.09.03. 14:24:28

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz politikája legalább annyira támadható, mint amennyire védhető. ti szimplán magyarelleensek vagytok, vagy semmit se érteteek a magyar kultúrából. hitgyülekezete, akiket egyébként a fidesz zsebre vágott, mert nekik az is szavazatot hoz.

ijontichy 2020.09.03. 14:29:27

@Főnix Oszlár Gazdag: Dehogynem. Csak számukra Isten a Várszínházban lakozik :-(

chrisred 2020.09.03. 14:31:13

@cvsvrs: "ha ez a liberálisoknak olyan fontos, akkor ezeket a dossziékat is tegyük nyilvánossá. mely családok érintettek. ha ez ennyira fontos, akkor tegyük tisztába. és ugyenez a kommunistákkal."

Nem a liberálisoknak volt fontos, hanem a magyar embereknek.

"a rendszerváltás után abban volt egyezség, hogy ez a diktatúra vezetőire vonatkozzon."

Mármint az állampárt és a kerekasztal ebben egyezett meg titokban, egymás között. Ahol ott voltak a fideszesek. Na, ezek a magyarellenesek.

2020.09.03. 14:35:23

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz azért van megválasztva, hogy hitgyülit és a hasonló szektákat megossza, szétverje. a kommunistákat. megosztja, szétveri. a hazafiasak, hazafiatalnok. ehhez kell gyurcsány is. a fasisztákkal. megosztja, szétverje. mert vannak gyurcsányista jobbikosok is. az most a vezetés. ugyanez a kapitalistákkal. a fidesz megnyeri magának a gyáriparosokat. megosztja a tőkepiaci szereplőket. megosztja és szétveri a művészet, az akadémiát.

és végső soron megosztja a társadalmat. magyarokra és nem magyarokra. a dk híveinek jelentős része is azt mondja, hogy a picsába ezekkel a művészeti vezetőkkel. az akadémikusok egy részével. bokros lajossal és többivel. ezek mellett azért nincsenek tömegtüntetések. a momentum még éppen az a párt, amelyik ezek mellett kiáll. de őket is megosztja a fidesz. ahogyan az lmp-t is megosztotta.

és ez elvezethet államcsődhöz. de ha nem, akkor a pártpolitikai térfélen a fidesz nyer szinte mindent.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 14:47:25

@cvsvrs: OK, Fidateisták, ezek után minden szavatokat elhisszük. 8. fejezet (Jn8) 44 A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja.

2020.09.03. 14:49:35

@chrisred:
tegyük ezt tisztába felőlem. kis túlzással a bm főcsoportfőnökségei váltottak rendszer. a leó jégkrémet nyaltam a fürdő kocsmában. amikor az orosz tisztek vizes pohárból itták a vodkát. ami megszokott volt. de mellette sírtak. szibériába viszik őket. 88 nyarán volt. de már 87-ben is lehetett tudni, hogy kivonulnak. a ruszki feleségek átjártak a húsboltba. csináltak az orosz katonáknak egy talponállót. onnan lehetet tudni, hogy mi történik. és ők azt mondták, hogy lesz egy szovjet kivonulás. és a magyar és az amerikai titkosszolgálatok felépítenek egy új rendszert. többpártrendszert.

na most akkor is lehetett tudni, hogy ha ez így épül ki, akkor abból újra egypártrendszer lesz. és a kérdés csak az volt, hogy ki lesz az a korszakos autoriter politikus, aki ezt megvalósítja. 89 nyarán lehetett látni, hogy ez nagy valószínűséggel orbán lesz az. aki épít egy új népmozgalmat, tömegpártot, amiből egy új állampárt adódik. és egyébként még gyurcsány ferencnek volt erre esélye. az első orbán kormány bukása után 2005-ig neki volt nagyobb esélye.

ebben az ellenzéki pártok hívei ellenérdekeltek. álljanak össze és döntsék meg a rezsimet felőlem. csak nem értem, hogy mivégre.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 14:50:04

@cvsvrs: Szapolyai-magyarsággal itt sokat nem értek el, csak egy újabb 150 éves pusztítást. Gondolom, ez meg titeket - a jelek szerint - nem érdekel igazán, hiszen gyűlnek a milliárdok és úsznak a jachtok. Igazi hazafiakkal vagyunk körülvéve. Soros-tanítvány, gnosztikus Fidateistákkal.

2020.09.03. 14:55:25

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez csak keresztény átkozódás. átok a kereszténységre. hitgyülekezete.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 15:02:07

@cvsvrs: Térdet hajtasz Isten és a Biblia előtt?

2020.09.03. 15:06:48

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez az, amit nem veled fogok megbeszélni.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 15:33:45

@cvsvrs: Tudjuk, tudjuk, meg a közpénzek felhasználását sem, meg az orosz jelenlétet sem, meg a hatalommegosztás leépítését sem, meg a korrupciót sem stb. stb.

chrisred 2020.09.03. 15:43:51

@cvsvrs: Igen. Ahogy az orosz átmenetet meg a visszamenetet pedig a KGB találta ki.

chrisred 2020.09.03. 15:45:35

@cvsvrs: Gyurcsány egy amatőr, aki csak belekóstolt a politikába. Nem állt mögötte senki és semmi, mint Orbán mögött, akit Soros épített fel.

2020.09.03. 17:54:56

@chrisred:
lehet mondani, hogy gyurcsány politikusnak amatőr. és a többi? két politikus volt majdnem a semmiből brutális médiaellenszélben pártot építeni. orbán és gyurcsány.

orbán self-made man. nem soros építette fel. beleordított a mikrofonba, hogy "magyarok". és azon alapul a fidesz. nem a fénymásolón, amit soros alapítvány vett nekik.

a republikon intézet szerint (ami szdsz-es és utálják gyurcsányt) augusztus mérése.
- fidesz: 54%
- dk: 14%
- momentum: 9%
- jobbik: 8%
- mszp-p: 7%
ennyien ugorják meg az 5%-os küszöböt. a szocik is csak úgy juthatnak be, a p-t leradírozzák.

mszp-p-dk, lmp-jobbik, momentum lista. és koordinált jelöltállítás az egyéni kerületekben. elvben ez a legjobb felállás az ellenzéknek. az, hogy az lmp konszolidálja a jobbikot. schiffer. csak kinyírták a szadeszesek. mert úgy a momentum második se lenne. és persze így gyurcsánynak jutna vezető szerep. az meg úgy nem pálya.

így marad a közös lista. találnak egy listavezetőt miniszterelnök jelöltnek. és mögé felírják az összes levitézlett politikust. hátha ezekre szavaznak. mert orbánnak most majd nem lesz mázlija. a választások előtt szalad bele a válságba. és a botrányokat időzítve lehet olyan közhangulatot kelteni, mint a borkai üggyel leváltható volt tarlós. csakhogy nagy hiba volt leváltani. persze amatőr vagyok. de nálam gyurcsány azért jobban érti a politikát. orbán sokkal jobban.

2020.09.03. 18:05:34

@Főnix Oszlár Gazdag:
debrecenben azért van orosz főkonzulátus osztrák-magyar bankház fióképületében, mert a bécsből behívták paszkievicset. és leverte a magyar forradalmat. és ezért vonultak be románok. horthy. majd a szovjetoroszok. és nem vonultak ki. és nem az a probléma, hogy van izraeli konzulátus. és nem probléma a török sem. feltéve, hogy van mellette svájci. ez a fidesz hiátusa. nem veszik észre a nyugati szövetségest. confoederatio helvetica. svájci esküszövetség.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 18:12:02

@cvsvrs: Igen, kétségtelen tény, ha azt mondogatjuk, hogy én-én-én-én-én-én-én, meg azt mondogatjuk, hogy mi-mi-mi-mi-mi, és azt is mondjuk hogy, takarodj-takarodj-takarodj, akkor mi válunk a legzseniálisabb néppé a világon. És az egy főre eső GDP növekedési tendenciája is javulni fog. Igen? Ja, nem. De a sértődés legyőzhetetlenné tesz minket. Igen? Ja, nem. De legalább egyszerű génhordozónak lenni felemelő érzés. Igen? Ja, ez sem igaz. Akkor mit is akartál ezzel mondani?

2020.09.03. 18:26:44

@Főnix Oszlár Gazdag:
próbáld már megérteni, hogy elsődlegesen nem a cél, hogy a gdp növekedjen. normális ország épüljön. és az igazodási pont az átlagos magyar településen élő átlagos magyar család. aki azzal nem tud szót érteni az ne handabandázzon a mainstream médiában.

2020.09.03. 18:30:13

@Főnix Oszlár Gazdag:
orbánnak sok mindent nem kell tenni ahhoz, hogy karácsony csődbe vigye a fővárost. persze ekézhetik őket úton útfélen, ahogyan az ellenzék is ekézi a fideszt. egyik maradhat mainstream. és a másik a politikai underground. és utána lehet normalitás. akkor ha ez eldől.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 18:38:46

@cvsvrs: Hogyan lehet normális egy ország, amely sértett, sérült, erkölcstelen familista, túlélési görcsben él és állandóan zéró összegű játszmákat játszik? Értem én, hogy mi lenne a cél, na de azt meg te értsed meg, hogy amit a Fidesz és Orbán csinál, az nem ehhez fog vezetni, hanem nemzeti tragédiához. Nem a belvárosi idegen értelmiséggel birkóztok, hanem a saját erkölcstelen familista önsorsrontásotokkal, ami Trianont is okozta. Akkor fogtok igazán veszíteni, ha totális győzelmet arattok és még fel sem fogjátok, hogy miért.

abdul hackeem 2020.09.03. 19:48:04

@kistót: Ha megengeded, hogy kifejtsem, 2008-ban kerültem pont olyan helyre, ahol a későbbiekben a RCH-val _kellett_ üzletelnem, elég közelről jött információ. Ezért szóltam M. báró úrhoz.

Valami ilyesmivel indult a sztori:
hvg.hu/velemeny/20101029_mavcargo_kurrier_kenopenz
És hát Gulya (és a 30e Ft törzstőkéjű BT.) volt a pénzestáska hordozó (6,6mio EUR), amiből mindenkinek (fidesz, mszp, szdsz) jutott.
Az osztrák ügy 2017-ben (!) zárult le, az osztrák legfelsőbb bíróság senkit nem talált bűnösnek, mint ahogyan itthon sem. Még budaigyula sem.
Az első fokú itélet:
www.magyaridok.hu/gazdasag/felmentettek-a-mav-cargot-megszerzo-cegvezetot-806791/

Kösz a lehetőséget.

2020.09.03. 19:50:17

@Főnix Oszlár Gazdag:
Honnan várjunk külső segítséget, azt meg se gondolhattyuk. Nem igen bízhatunk mi a' Méltóságos Fő Rendekben, mert azoktól megvettettünk; nem vitézinkben, mert azoktól prédáltatunk; nem jószágunkban, pénzünkbenn, mert azoktól megfosztattunk; hanem az egy Istenben: Mert az Úré a' szabadítás.
ezt tudod ki írta? thököly féle országgyűlés képviselője debrecenben.

2020.09.03. 19:57:44

@Főnix Oszlár Gazdag:
budapest belső kerületeiben nincs valós árutermelés. ezért budapestnek klasszikus liberális értelemben magángazdasága nincsen. tőkepiaca van. csakhogy a budapesti értéktőzsdén 90%-ban egykori állami vállalatok kapitalizálódnak. és ezeket nagyrészt a központi kormányzathoz közel álló üzletemberek vezetik. és mellette még szintén kormányközeli német lányvállalat és a miniszterelnök közvetlen környezetéhez tartozó befektetési alap, biztosítók, távközlési cég, ingatlanok. 2010 előtt is hasonló volt a helyzet. budapest belső kerületeinek nincs magángazdasága. hanem egy hatalmi játszma zajlik. és abban egy nyerhet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 19:59:51

@cvsvrs: Talán kevesebbet kellene foglalkoznunk az önsajnálattal és a saját nyomorunkkal, hanem ehelyett összefogva, erkölcsösen, egymást tisztelve, szorgosan kellene építeni a hazát. Akkor esetleg egy idő után nem lenne mit sajnálni önmagunkon, mert nem lennénk nyomorultak. Ám az önzés, az önkény, a gyűlölet és a bosszú csak nyomort eredményez, nem felvirágzást.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 20:02:09

@cvsvrs: Budapest belső kerületeiben know-how van, no persze aki csak a disznótenyésztést tartja a szeme előtt, annak ez a know-how semmit sem ér. Talán itt kezdődnek a bajok, nem? Mert a disznók hizlalása nem fog többet elérni, mint Thököly felkelése. Színlépés kell.

2020.09.03. 20:06:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
az a cél, hogy budapest belső kerületeibe a kiválóságok kerüljenek. na most ezt nem lehet elérni, mert zsebre dugott kézzel ott álcsingózik az upor, akit nem lehet leváltani. nem lehet elérni, hogy a kiválóságok választódjanak ki úgy, hogy abba a népképviselet is beleszól. oda kell küldeni valakit, aki ezt szétveri. vagy az intézményt szétszedi. és ez vidnyánszky. dériné programban széttagolják az szfe-t. lehet menni szolnokra. vagy beregszászba. és majd kaposvárra az megy, akit majd a kuratórium kijelöl. és lehet mondani, hogy ebből nem lesz magyar színjátszás. vagy lesz, vagy nem lesz.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 20:08:51

@cvsvrs: Nem kiválóságokat hoztok be, hanem erkölcstelen familista Szapolyai-magyarokat, akik a zéró összegű játszmáikkal készítik elő a magyar tragédiát. És sokan olyan hülyék, hogy biztosak a végső győzelemben, mint Hitler 1944 karácsonyán.

2020.09.03. 20:26:17

@Főnix Oszlár Gazdag:
a know how a független reálértelmiség kezében van.

értem, hogy most majd összefog a humán értelmiség az szfe, az elte btk, corvinus és majd meglátják, hogy ki áll be a keresztény egyetemekről. de ez tovább fogja élezni az ellentétet. ők azt mondják, hogy nem fogadják el azt, hogy az szfe egy állami egyetem és nem egy államtól független magánintézmény. ez az ellenzék a politikai undergorund. a reálértelmiség a legritkább esetben szokott ezekkel a hülyékkel összefogni. persze ha megdöntik a rezsimet, akkor ezek lesznek. de ha nem, akkor nem.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 20:45:44

@cvsvrs: Félre ne értsél, magam sem viseltem el szívesen, amikor lenáciztak 20 évvel ezelőtt, mert kiejtettem azt a szót, hogy "humángenetika". De az értelmiséget nem lehet középszerű bakakultúrával kezelni, főleg ha az önkényes és erkölcstelen familista. A Szapolyai-magyarokban sokszor nem a célok, hanem az eszközök primitív jellege az ijesztő. Pl. nemrég értettem meg, hogy miért menekültek el jó száz éve a szlovákok, a románok és a szászok a történelmi Magyarország testéből. Mert a Szapolyai-magyarokkal NEM LEHET EGYÜTT ÉLNI. És lőn, ezt produkálják újból és újból és újból. Sohasem tanulnak és sohasem változnak. Hol lesz ebből normális ország?

2020.09.03. 21:11:04

@Főnix Oszlár Gazdag:
elárulok neked egy nagy nagy tiktot. amit mostan tapasztalsz a jelenkori magyar közéletben azt a kocsmában úgy mondják, hogy cigánykodás. aki ezt se érti, hogy nem ez a magyar kultúra az ne menjen innen, hanem takarodjon.

2020.09.03. 21:14:38

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha ti ezt a jelenleg folyó handabandázós cigánykodást nem tudjátok megkülönböztetni a magyar kultúrától, akkor nem vagytok magyarok. ez egy cselvetés. egy próba. hogy ha ezt se értitek, akkor nem éretek semmit se. és mélyen igaza van orbánnak. annyi a probléma, hogy nem vagytok magyarok.

2020.09.03. 21:26:30

@Főnix Oszlár Gazdag:
orbán történelmi küldetése az, hogy akik nem tudnak a magyarokkal együtt élni azok menjenek a magyar fővárosból.

2020.09.03. 21:28:35

ezt így elmagyarázza. aki be van tojva ezektől az menjen. és aki nem érti, hogy ezek nem a magyar jobbágyparasztok az ne menjen, hanem takarodjon.

Khonsu 2020.09.03. 21:46:01

@cvsvrs:

Annyi kérésem lehetne, hogy ezt adjátok írásba? Sokkal gördülékenyebben befogadná a nyugat azt az 1-3 millió embert, ha egyértelmű bizonyítékuk lene róla, hogy üldözik őket. Probléma megoldva. Mi elhúzunk, aztán felőlünk nyugodtan rátok rohadhat a NER, senkit sem fog zavarni többé. Persze, ha a tömeges kivándorlás nyomán az ország esetleg összeomlana, azt majd valahogy megoldjátok. Nektek nagyonmagyaroknak ez nem okozhat problémát. :)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 21:57:08

@cvsvrs: Szerintem meg a Szapolyai-magyarok nem értik meg azt, hogy egy 8 millió választópolgárból álló országban nem 2.8 millió ember fújja a passzátszelet és főleg nem ők a magyarság többsége. Persze a 2.8 millió ember előkészíthető egy etnikai tisztogatást vagy katonai diktatúrát is, de ennek az is lehet az eredménye, hogy 1.) egy sokkal kisebb és/vagy 2.) egy romba döntött országban fognak élni az utódaik. Ha ez Orbán történelmi küldetése, akkor valóban a Nagy Tanító, azaz Soros tervét követi. De ismétlem, ha az alaptörvényben deklarált, a hatalommegosztáson alapuló államrendet megkísérli a Szapolyai-magyarok csapata megdönteni vagy etnikai tisztogatásba akar kezdeni, akkor abból Trianon 2 lehet könnyedén és az ország egy romhalmazzá válhat. Aki ezt akarja elérni, az sima hazaáruló és egyszerű elmebeteg. A hazafiak gondoskodni fognak arról, hogy ez sohasem történhessen meg. Ismétlem, egyetlen magyart nem fogtok elűzni innen, hiába erőlködtök. Ha elmebetegek vagytok, akkor polgárháborúra ugyan készülhettek, de győzelemre ne számítsatok. Az állás 2:0 és behúzhatjátok a harmadik vereséget is, ha nagyon igyekeztek.

Khonsu 2020.09.03. 22:11:41

@Főnix Oszlár Gazdag:

Bámulatos a kitartásod. Úgy gondolod, hogy a magyar társadalom közösségként még megmenthető?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 22:15:48

@Khonsu: Abszolúte. A Szapolyai-magyarok gyűlölete hozhatja létre az új, modern Magyarországot, csak nem úgy, ahogy ők gondolják. Mindezt azonban akarnunk kell. Ők a nemzetet és magukat imádják, mi Istent. Ők gyűlölnek, mi szeretünk. Ők rombolnak, mi építünk. Ők kirekesztenek, mi befogadunk. Nem olyan nehéz ez. Sokan vagyunk ám, még ha sokan csendesek is közölünk.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 22:20:47

@Khonsu: Másrészt a kis buták már kétszer nem értették meg a geopolitikai kényszerhelyzetet a múlt században, és ahogy látom, most sem értik meg. Úgy hiszik, valahol Moldávia környékén vannak.

2020.09.03. 22:24:47

@Khonsu:
de kik azok, akiket üldöznek? és kik üldözik?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 22:26:26

@cvsvrs: A keleti, pogány Szapolyai-magyarok üldözik a nyugati, keresztény Ferdinánd-magyarokat, ez egyértelmű.

2020.09.03. 22:28:30

@Főnix Oszlár Gazdag:
Ők kirekesztenek, mi befogadunk. ezek a mocsadékok. ha ezeket komolyan gondolod, akkor hülye vagy basszus. nem érted a trollkodást.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 22:29:00

@Khonsu: Remélem nem lesz és több az eszünk a szerbeknél.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 22:30:59

@cvsvrs: Talán azért, mert szerintem te kb. 50 ezer, én meg több millió emberről beszélek. Azaz elbeszélünk egymás mellett.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 22:32:33

te kb. 50 ezer=te kb. 50 ezer emberről beszélsz

2020.09.03. 22:34:23

@Főnix Oszlár Gazdag:
habsburg györgy a budapest olimpai mozgalom utazó nagykövete volt. és többek között ezzel szemben futott momentum nolimpia kampánya. tehát akkor most hogy van? ferdinánd magyarok a fidesz. és a momentumosok a szapolyai magyarok? üldözik a szegény kis fideszt?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 22:35:41

@cvsvrs: A napi politika nem érdekel, én kulturális tömbökben gondolkodok.

Khonsu 2020.09.03. 22:40:21

@cvsvrs:

Azok, akik szerintetek nem magyarok, mert nem értenek veletek egyet. Ti üldözitek, mert azt akarjátok, hogy takarodjanak el az országból. Persze arra gondolom nincs terv, hogy mi lenne, ha egy szép napon teljesülne a kívánság és a lakosság egy jelentős hányada rövid idő alatt eltakarodna... Vagy egyszerűen csak leülne és azt mondaná, hogy bocsi, de akkor ő ennek így ebben a formában nem járul hozzá a további "építéséhez" tevékenységével, vigyétek el az országot a hátatokon ti egyedül, ha már egyszer úgyis csak kizárólag nektek épül...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 22:41:30

@cvsvrs: És a Fideszt szerintem csak az állami források tengere tartja össze, mert egyébként egymással teljesen ellentétes kultúrájú csoportokból áll. Ennyit a tartósságáról, amelyet Orbán személye biztosít egyedül és persze ennélfogva csak korlátozott ideig.

2020.09.03. 22:44:35

@Főnix Oszlár Gazdag:
az egyik kulturális tömb a magyar. a másik egy identitás nélküli csoportosulás. nem-magyar érzelmű vagy magyarellenes.

és ilyenkor szokás mondani, hogy utóbbi hány millió. dehogy is. nem azokról van szó, akik nem szavaznak senkire se. mert nem fideszesek, de nem is fidesz ellenesek. nem a baloldali kisnyugdíjasokról van szó, akik a szociális vívmányaikat féltik. hanem aki úgy német, hogy nem német és nem is magyar. azt hívod ferdinánd magyarnak. ezek szerint habrburg györgy is szapolyai magyar. moldáviai.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 22:48:40

@cvsvrs: Nem, itt arról van szó, hogy egy bálványimádó, gyűlölködő, kriptomohamedán-kuruc, keleti lakosságrész nem érti a kereszténységet és nem akarja szeretni a felebarátait. Ezek a Szapolyai-magyarok.

2020.09.03. 22:49:34

@Főnix Oszlár Gazdag:
az előbb állítottad, hogy azok a szapolyai magyarok. azok voltak ellátva a temérdek pénzzel az államkincstárból? aki ugye később bujdosó kurucok? ők voltak kitömve pénzzel és kik voltak a ferdinánd magyarok? ők nem voltak pénzzel kitömve?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 22:52:35

@cvsvrs: Nem, ezek kulturális csoportok. A pénz jön és megy. Ezen csoportok össze-vissza jelen vannak mindenütt. De felismerhetőek. A Fideszben is vannak Ferdinánd-magyarok, csak a pénzért és a karrierért tűrnek és vannak csöndben. Azonban Orbán szavazóinak a többsége Szapolyai-magyar lett, ezért azok kultúráját büfögi vissza a Fidesz is. De a Szapolyai-magyarok kultúrája destruktív, nem jó az országnak.

2020.09.03. 22:53:16

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez most paródia? hogy a gyűlölködő rohadt szemetek nem befogadók.

2020.09.03. 22:53:52

@Főnix Oszlár Gazdag:
és közben kriptomohamedánok.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 22:54:58

@cvsvrs: Mondom, te azt hiszed, hogy a belvárosi libsik és/vagy zsidók nem kedvelik Fideszt. Nézzél körbe magad körül és néhány csendes ember majd egyszer elmondja, mit gondol a Fideszről. Sokkolni fog az, amit hallasz.

2020.09.03. 23:00:11

@Főnix Oszlár Gazdag:
nem vagyok se fideszes, se fidesz ellenes. ha csődbe viszik az országot, akkor menniük kell, ahogyan az összes többi pártnak is, amelyik ezt megtette mennie kellene.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 23:01:31

@cvsvrs: Én sem vagyok sem Fideszes, sem Fidesz ellenes, csak nem szeretem a Fideszt.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.03. 23:03:47

@cvsvrs: Az országot meg több csoport is csődbe viheti, több módszerrel, vagy akár párhuzamosan is. Én ezért vagyok óvatos.

Khonsu 2020.09.03. 23:16:30

@Főnix Oszlár Gazdag:

Mármint abban, hogy a magyar társadalom közösségként még menthető. Az elmúlt években sokat gondolkodtam azon, hogy elérhető-e olyan mérvű társadalmi, tudati fejlődés az országban még időben, ami által itt tízmillió ember és leszármazottaik megmenthetők az által, hogy képesek lesznek megfelelően alkalmazkodni a globális változásokhoz. Vagy erre sem elegendő idő sem egyéb feltétel nem áll már rendelkezésre és ezért inkább azok megmentésére kellene fókuszálni, akik már ma is partnerek lennének ebben, így a tudati változáshoz szükséges időt és erőfeszítéseket náluk már megspórolhatjuk.

Ami azonban azzal járna, hogy a többiekről kvázi lemondanánk és félrenéznénk, ahogy örömmel rohannak a végükbe, szó szerint. Mert ennek a végnek a nemzeti sikertelenség szerintem csak a kezdete lesz. Ez most nem egy sima 3. bukfenc, itt most az dől el, hogy ki tud megmaradni a civilizációban és ki zuhan bele a Mad Max világba.

Laptop7712 2020.09.04. 08:00:14

@kistót:
Én az élelmiszergazdaság néhány aspektusával foglalkozom. Ha rendszerszinten nézel rá a hazai élelmiszergazdaságra, akkor azt lehet mondani, hogy most, 30 évvel a spontán gazdasági hazaárulás után, nem sikerült kialakítani egy hatékony diverz végtermék előállítására képes komplex élelmiszergazdasági rendszert. Ehhez balfaszok voltak az antalli árulás utáni kormányok. Kinyírták a vidéket 94-re, és verték a mellüket, hogy milyen faszagyerekek.
Az egész rendszer alapanyag termelésre van optimalizálva, abban is a szántóföldi növénytermesztés dominál. A koncentráció felé halad az egész rendszer, nagyjából az van, hogy csak egy, vagy kettő maradhat. Na most ilyent nem látsz a fejlett nyugaton, még a nagy büdös Angliában sem, mivel valamilyen szinten arrafelé is osztott a piac, az értéklánc minden szintjén.
Hogy hazaárulás volt a rendszerváltás? Gazdasági értelemben az biztos, ez vidéken tény. Lehet itt tolni a dumát, hogy milyen jó volt a rendszerváltás, mert bejött a demokrácia. Ezzel nem lett volna semmi gond. Gazdasági értelemben az istenadta népet kizárták a magánosításból, megfosztották a tulajdonától, tervezetten. Vidéken megszűnt 94-re 3 millió munkahely.
Nagyon komoly rálátásom van néhány nyugati ország életére, nevetséges,amit itt előadtak privatizáció címén akkoriban. Akkoriban mondta egy német, aki jött ide vásárolni cégeket, hogy az anyátok büdös picsájáért kell lemenni kutyába, amikor al akartok adni valamit, azért jöttünk, hogy jó üzletet csinálunk, nem kellene benyalni a meleg szarig.
Gazdasági hazaárulás történt. Ez nem a fidesz, meg a jobbik retorikája, hanem egyszerű gazdaságtörténeti tény.
A hazai innovációs potenciál ezen a téren megrekedt valahol tudásban az 1958- 1959-es tudásszinten, ha a nagy átlagot nézem. Pl. az a fasza, hogy mennyi gépet szereztek be a gazdák, és milyen fasza az, hogy a bankrendszer ezt támogatja minden szinten. Nem tudom, de van 300 ha, amit művelnem kell, akkor arra megyek rá, hogyha van egy gépem, akkor éjjel nappal menjen, mivel akkor használom ki teljesen a gépet, erre optimalizálok. Na most ez a gondolkozás nagyon nincs meg, a 80-as évek elején megvolt.
Lassan néhány ágazatban nem lesz alapanyag mivel balfaszok volt az elmúlt 30 évben a szakirányítás. A módszerváltáskor iparágak, és a hozzá kapcsolódó komplex KF, és háttéripari rendszer tűnt el a semmibe az élelmiszergazdasági rendszerben.
Ez meg nem olyan sima úgy, hogy csődbe viszünk egy bankot, mivel a haveroknak adtuk a fedezetlen hiteleket cég, és gyárvásárlásra, és pár év múlva konszolidáljuk költségvetési lóvéból. Mert ez ment.
Azt nem tudom, hogy miért csodálkozik rá az ellenzék 10 éve hogy lett egy "illiberális" állam. Ez semmi más, csak egyenes következménye a a gazdasági hazaárulásnak, ami a módszerváltáskor volt. Ennyi ez.
A probléma ezzel az, hogy az elmúlt 30 évben, akik milliárdossá váltak, azok általánosan egy befektetési sémát követték. Kivitték a lóvét azonnal, ennyi. Most meg van egy divat, hogy azért építgetünk ezt-azt itthon, ebből lett pl. a turizmus, mert az azonnal naponta termeli a ropogós cash-t. Ez látható, a szereplők előtérben vannak. Ez nem volt így
a módszerváltás utáni 20 évben.

chrisred 2020.09.04. 09:04:38

@cvsvrs:"orbán self-made man. nem soros építette fel. beleordított a mikrofonba, hogy "magyarok"."

Na igen. Nagy Imre újratemetésén bárki beleüvölthetett a mikrofonba, aki éppen arra járt. Nem arról volt szó, hogy azt engedték oda, aki már fel volt építve kádernek.

2020.09.04. 09:56:55

@chrisred:
a rendszerváltó kerekasztalnál ki voltak választva a káderek. de felépítve nem voltak. néhány politikus volt, aki nagyrészt maga építette fel magát. mindenek előtt antall (rip). de ilyen volt torgyán (rip) és orbán és az mszmp kádereiből gyurcsány is. később vona és schiffer is. nekik egy időszakban majdnem teljes médiaellenszélben kellett helyt állniuk. schiffer harmadik utasságát lesöpörte a "liberális" média. és vona is kilépett ebből a közegből. mert nem akartak összeállva csak másodhegedűsök lenni. ahogyan orbán se akart az szdsz mögé ifjúsági vezetőként beállni. és a leváltása után gyurcsány is pártelnök akart maradni. ezért megalapította a demokratikus koalíciót önmagával, illetve a feleségével. ő demokratikus erők vezére. aki egyben republikánus is (a köztársaságért előre. csak nem a népköztársaságért. mert az kommunista. jaj milyen fúj. persze gyurcsány előtte kisz káder volt. eleve úgy került oda.).

Khonsu 2020.09.04. 10:35:26

@Laptop7712:

Bármennyire is lett vagy nem lett elkúrva a rendszerváltás, most, 30 évvel később már az a nagy kérdés, hogy ki tud jönni az ország 10-15 éven belül a közepes fejlettség csapdájából, vagy sem? Mert annak a lécnek a megugrásához, ami ránk vár ez a szint kevés lesz. Nem lesz szép, amikor a robotizáció nyomán a munkaalapú gazdaság összeomlik, mert a tulajdonosok hazaviszik a gyárakat. Az sem lesz egy sétagalopp, ha a klímakatasztrófa miatt tervezhetetlenné válik a mezőgazdaság és aki nem tudja azt zárt ellenőrzött környezetben megoldani (pénz, technológia), az konkrétan éhen hal. A klímamenekülteket sem fogja megállítani a propaganda, ahogy a trópusi betegségeket (és a rezisztens baktériumtörzseket) sem a "világszínvonalú" egészségügyünk. Stb, stb. Itt a lét a tét. Aki ettől sem tojik be és kezd el gondolkodni, hogy talán még sincs ez így jól, ami van, az meg is érdemli a sorsát...
A nyugathoz való felzárkózás nem valamiféle libernyák hóbort, Sorosista elhajlás, hanem akár a túlélés is múlhat rajta.

kistót 2020.09.04. 10:52:09

@abdul hackeem:

Gondolom az ilyen ügyekben a vesztegető ország hatóságai nem törik össze magukat, hogy felderítsék az ügy minden szálát, és példás büntetéseket osztogassanak. Lásd nálunk Hernádit, akinek mindeddig a haja szála nem görbült az INA-vesztegetés miatt.
A fogadó országban néha ahhoz fűződik politikai érdek, hogy felfújják az ügyet. Ilyenkor példát statuálnak, lásd Sanader. De az is lehet, hogy elsikálni akarják, mert az összes párt benne van, akkor megússza, mint Gulya (függetlenül attól, hogy főszereplő, vagy csak közvetítő/stróman). De az SZDSZ "jellemzésére" én sem használnám ezt az ügyet, főleg ha nem is csak az ő saruk.
"M. báró úr" Münchausen? Szerintem ez azért nem találó Rodney-ra.

2020.09.04. 11:09:43

@Khonsu:
budapesten munkaalapú gazdaság sincs (mert az kormányzati támogatások nélkül nem tarthatók) és robotizáció sincs.

Khonsu 2020.09.04. 11:35:52

@cvsvrs:

Budapest is bukni fog az ország többi részével együtt. Ezek a globális folyamatok nincsenek tekintettel a kultúrharcra. Vagy sikerül az ország társadalmát egészében felemelni, vagy az alkalmas gondolkodású réteg jobban teszi, ha egyenként vagy még jobb, ha szervezetten célba veszi a feltételeket már ma is teljesítő civilizációs centrumokat és még lehetőleg 2030 előtt odaköltözik. Akkor legalább ők megússzák.

kistót 2020.09.04. 11:58:37

@Rodney_2:

Nyilván egy csomó gazember nyüzsgött az SZDSZ körül, meg benne is, de ott a hal nem a fejétől bűzlött, vagy legalábbis sokkal kevésbé, mint némely más pártban.
Az ikonikus figuráikról TGM-től Hackig sokkal kevésbé tudom elképzelni a harácsolást, mint a jelenlegi elitről.
Mumusként szerepeltetni őket nagy öngól a jobber médiától.
Szerintem a mai fiatalság már azt sem tudja, hogy az SZDSZ rövidítés pártot jelölt-e vagy focicsapatot.

kistót 2020.09.04. 12:07:43

@cvsvrs:

Az államcsőd túlságosan elvont dolog ahhoz, hogy tartósan lázban tartsa a közvéleményt. Ha az "utca emberét" megkérdezed, hogy akar-e csődöt, persze, hogy nemet fog mondani. Ha meg azt kérdezed tőle, hogy leállítsuk-e a küladósságok visszafizetését, arra igent mond. Fogalma sincs róla, hogy ez a kettő ugyanazt jelenti.

2020.09.04. 12:33:36

@kistót:
az államcsőd nagyon is konkrét. mert nincs 13. havi (53-54-55-56. heti) nyugdíj, amit a fidesz beígért 3 millió választópolgárnak. és ez esetben megbuknak. mert kiáll gyurcsány. hogy ő majd kifizeti. és visszavezeti a népet a szolidáris európába. és akár ez is győzhet. és az is, hogy nem lesz államcsőd. csendes kigazításokkal mégis csak lesz 13. havi (53-54-55-56. heti) nyugdíj egy tudatosan alultervezett inflációval, további "nyugdíjkiegészítéssel", "nyugdíjprémiummal". "rezsiutalvánnyal", stb. ettől persze gyengül a forint. de ez majd támogatja az exportvezérelt munkaalapú gazdaságot. és ez 22-ig, vagy akár 26-ig képes működni. úgy, hogy az előző generációs technológiát a magyar beszállítóknak adja át.

tipikus példa a fideszes buszgyár. a mercedes adja a főalkaltrészeket. ehhez kapcsolódnak vidéki beszállítók. és egy városi összeszerelő üzem. félautomatizált gépsorokkal. a mercedes jól jár. mert eladja a főalkatrészeket. ingyen marketinget kap.
denagy.hu/wp-content/uploads/2020/09/MG_1886-1024x683.jpg
a fidesz ezt persze politikai célokra használja. a fidesz egy politikai párt. munkahelyeket teremt. zöld várost épít, stb. a haverok jól járnak. mert építik az ipari parkokat. önvezető tesztekhez tanpályát. autós tanintézeket. inasiskolákat. az egyetem járműipari mérnököket képez. kihelyezett tanszéket a buszgyárba. ipar 4.0. learning center.

ez ugyan nem hipermodernizáció, de alkalmas arra, hogy elkerülje a csődöt. és a fidesz ugyanígy épít egyébként repülőalkatrészgyárat. mérnöki irodát. szervizeli a lufthansa gépeket egy félállami rendszerben. debrecenben helyi tulajdonú nemzetközi kisrepülőtér van. és ez is becsődölhet. és a budapesten a nagy nemzetköziség is. a kormánypárt stratégiáját látni. az ellenzékét nem.

ijontichy 2020.09.04. 12:38:30

@cvsvrs: Az államcsőd korántsem akkora probléma, mint a fidesz regnálása. Pontosítok: az államcsőd a fidesz számára probléma, mert tökhülye a kezeléséhez, nomeg sok rohadt narancs potyogna le a fáról. Szegény hülye átlagmagyar meg fosik az államcsődtől, mert ti azzal riogattok. Dehát a 40%+ -nak csak jobb lenne, miután a fityisz eltűnt a süllyesztőben ;-).

kistót 2020.09.04. 13:27:19

@cvsvrs:

A Fidesznek azok a jótéteményei, amiket ránk zúdítasz, vagy a megnövelt adóból fedezhetők, vagy hitelfelvételből, ami viszont növeli a csőd veszélyét.
A 13. havi nyugdíjjal már befürödtünk egyszer, újból nem lehet eladni. Ha állandóan arról beszéltek, hogy a szocik felelőtlenek voltak, nem kéne megismételni az MSZP-kormányzás legfelelőtlenebb húzását. (Amire a Fidesz a 2006-os "rosszabbul élünk, mint 4 éve" kampányában még ráígért a 14. havi nyugdíjjal!) És igen, ez is növeli a csőd veszélyét, még akkor is, ha "csendes kiigazítással" történik.

Rodney_2 2020.09.04. 14:24:09

@kistót: Én a 90-es választások előtt már tagja voltam és marandandó nyomokat hagyott... nem csak harácsolással lehet rombolni és borzalmas károkat okozni

2020.09.04. 14:36:00

@kistót:
13. havi nyugdíjhoz 1 cent hitelfelvétel sem kell. egyszerűen pénzt, vagy pénzhelyettesítőt nyomtatnak. a jegybank leüti az entert és adva van a pénz. amitől rendesen gyengül a forint. növekszik az infláció. exportvezérelt munkaalapú gazdaságban reálbéremelkedést eredményez. a szociális juttatások szinten tartását. csőddel fenyeget. de elsősorban a fővárosban. ahol nincsenek államilag dotált termelő egységek.

abdul hackeem 2020.09.04. 15:08:30

@Rodney_2: Pontosan. Például homofóbiával, migránsfóbiával, rasszizmussal és egyéb ostoba propaganda terjesztésével.

Rodney_2 2020.09.04. 18:49:08

@abdul hackeem: Köszönökm a Soros-hiradóból átmásolt kulcsszavakat :)) Ha nem lennél funkcionális analfabéta és fogalmatlan idióta (tudom hogy nálatok ez az alap, de akkor is) akkor rájöhettél volna, hogy Kis Jánosék azon tevékenységéről értekezünk, aminek eredményeképpen a "liberális" szitokszó lett Magyarországon (csak mivel teljesen hülye vagy, szájbarágósan: ha nem vált volna azzá, akkor Orbánék nem libernyákoznának és illiberálisoznának nagy sikerrel). És alapvetően rontotta a Nyugathoz felzárkózás esélyeit. ÉS ehhez jött még az a zsidó "übermenschkedés" amit ott naponta előadtak. Kurva nagy igény volt erre. TGM is már akkor is teljesen hülye volt és alkalmatlan bármire ami nem a bullshitgenerátor gombjának nyomogatása. Soha nem felejtem el gyújtó hangú (viccelek) beszédét 1990 március 15-én a Petőfi szobornál. Ott álltam izgatottan aztán pecről percre fagyott meg ereimben a vér: úristen, ebből nem lesz választási gyózelem, sőt semmi sem lesz. Aztán tényleg :(((

abdul hackeem 2020.09.04. 20:58:30

@Rodney_2: Soros-híradó. Ja.
Kis János. Ühüm.

"Felelős miniszterelnökként jogi eljárást kezdeményeztem volna, ha konkrét bizonyítékok kerültek volna elém" - írta a miniszterelnök "az SZDSZ esetleges korrupciós ügyeinek kivizsgálására tett javaslatokra" adott válaszában.

Tehát akkor nem a fidesz-mszp összekacsintás csinálta ki az szdsz-t - hja, meg előtte a fkgp-t is. Meg az utána következő (fidesz)mszp propaganda, ami aljas ösztönökre épült/épül. Amit te is itt tolsz ezerrel.

Miután már egyszer már szebben kértelek, másodszorra még valami, nem szájbarágósan: személyeskedjél a brüsszeli migráns soros kurvanyáddal.

kistót 2020.09.04. 21:47:56

@cvsvrs:

Ha a pótlólagos százmilliárdok előteremtése csak egy Enter lenyomásába kerül, akkor elárulnád, hogy miért nem nyomták le azt a rohadt Entert a nyugdíjpénztárak konfiskálása helyett? Vagy a Malév csődbe kergetésekor? Vagy a lakás-takarékpénztárak kinyírásakor, vagy a cafeteria megszüntetése vagy a buszjáratok százainak leállítása helyett? Csak egy Enterbe kerülne! Azért akarod Budapestet csődbe vinni, hogy ne kelljen egy Entert lenyomni?

2020.09.04. 22:19:47

@kistót:
a lufthansát is úgy mentették meg, hogy leütötték az entert. és meg volt mentve. le lehet ütni az entert és ott terem a pénz. készpénz vagy hitelpénz. amit csak akarnak. és annyi, amennyit csak akarnak.

de aztán annak az fedezetét elő kell teremteni. kell hozzá valamennyi áru-, munkaerő-, vagy tőkeexport teljesítmény. el kell viselni a valutaleértékelődését, az inflációt, esetleges devizaháborúval járó vagyonvesztést. ez utóbbiak következtében juthat csődbe az állam. a "baloldali" "liberális" kormányok azt mondták, hogy ez a cél. mert másképp a szabad piac nem győzhet véglegesen. a "nemzeti" kormány monhatja azt, hogy ha a fővárosi önkormányzat megy csődbe, akkor az elsődegesen az ő felelőssége. a magyarországon a pártok a politkai ellenfeleik összeomlására játszanak. az ellenzéken belül is ez a helyzet. nem azt állítom, hogy ez jó. ez történik.

kistót 2020.09.04. 22:52:59

@cvsvrs:

"de aztán annak az fedezetét elő kell teremteni"

És akkor a 13. havi nyugdíjad fedezetét nem kell előteremteni?

ijontichy 2020.09.04. 22:53:26

@kistót: @Cívisnek ez örök bánata, hogy neki nincs ilyen Enter-je, és a csilliódollár-generátorhoz se engedik oda :-) Micsoda botrány! :-D

kistót 2020.09.05. 08:35:25

@cvsvrs:

"leolvashatod, hogy kik a "nácikok". azok, akik túltesznek az oecd átlagon: hungary, israel, turkey, poland, china."

A jegybankokat senki sem nácizza le, mert a pénzteremtés morálisan semleges folyamat. Csak te gondolod sötét machinációnak. Pontosabban te alkalmazod rá a kettős mércédet, hogy ha mások csinálják, akkor sötét machináció, ha mi, akkor pedig jogos gazdaságösztönzés.
Ha a pénzteremtés csalás lenne, akkor nem lenne rá mentség, hogy másutt is csinálják.

ijontichy 2020.09.07. 17:18:15

Mindeközben: 360 fölött ez Euro. Megint. :-(
De meg tudják magyarázni, hogy ez jó (csak én leszek hasonlatos kuszaszemhez a hallatán?) :-D
40%+ magyar csüggedten turkál a buksza alján, mások még ott tartanak, hogy Bokros Lajos csúnya, bajszos csávó, mer' nem mikromenedzselte személyesen a delikvens piciny családjának költségvetését. Nahát!
Közben 10 éve köhögi naponta a 27% ÁFÁ-t, meg az összes egyéb szemétséget. Btw. 2011 táján írtam, hogy a pénzügyi szektor - némi kötelező nyüszögés után - gondosan felvési a rivaldafényre vágyó, exhibicionista balfasz, főszereplőként alkalmazásának költségeit egy kis kockás füzetbe, és aztán majd behajtja kamatostul. És hát evribodri banking ;-). De a lényeg, hogy Bokros Lajos csúnya, bajszos csávó, a Bajnai meg libatolvaj :-/ és akkor a sorosgyurcsány nemzetvesztőket még nem is említettem :-).
Örömmel hallom, hogy a szaporulat is nő. Van már statyisztika a népesség vertikumáról? Mert ahol nincs zseton, ott a szabadidőt agyon kell ütni valamivel ;-) :-D

kistót 2020.09.07. 20:33:47

@ijontichy:

"Mindeközben: 360 fölött ez Euro."

Valaha 3,60 volt a kenyér. De az sem állt meg ott.

Rodney_2 2020.09.09. 00:13:28

@kistót: Az angoloknál volt márciusban államcsőd a Covid miatt. A Bank of England-ben megnyomták az entert és lett pénz. Valamikor május végén vagy junius elején jelentette be a Bank of England kormányzója. Látod van ilyen is :)))

kistót 2020.09.09. 09:57:35

@Rodney_2:

"Az angoloknál volt márciusban államcsőd a Covid miatt."

Akkor ez olyan volt, mint egy lábon kihordott infarktus. Boldog ország, ahol a köznép csak az újságból tud az államcsődről.
Amúgy dicsérted a tavaszi magyar határzárat. Ehhez a mostanihoz mit szólsz? Van értelme zárkózni olyan országoktól, ahol alacsonyabb a fertőzöttség, mint nálunk?

Rodney_2 2020.09.09. 10:34:07

@kistót: Az EURO zóna azért szív, mert ők nem tudnak egyénileg szabadon eurót nyomtatni, csak az ECB (a nyomda nyomtat minden országnak, de ezt nem tehetik mennyiségi korlát nélkül mert elvesztették a szuverenitásukat a saját pénzük felett) Ez egy nagyon nagy probléma az euró zónában és előbb utóbb jó eséllyel szét fogja robbantani az egészet. Azt már érdemes megvárni kívül :)))
Zimbabwe is túlélte naponta az államcsődöt amikor megjöttek a nagy repcsik Németországból tele a friss kp-vel, csak minden nap már 1 nullával több volt a számok végén :)))
Egyébként nyilvánvaló hogy a covid nagyon betett az össze ilyen gazdaságnak: hirtelen kiesett egy csomó adóbevétel, viszont iszonyat pénzeket kellett az államnak költeni szociális segélyezésre stb. Ezért nem engedhetnem meg maguknak még egy lezárást (és Magyarország sem)
Ilyen "titkos" államcsődök vannak néha. Pl Romániában a 2008-as válság után lejárt valami 1,8 milliárd euro államadósság és a BNR (nemzeti bank és beleintegrált bankfelügyelet) felhívta az 5 legnagyobb bankot, hogy zártkörű kibocsátásban jegyezzenek le 1,7 milliárd euro állampapírt 2 nappal az államdósság lejárata előtti dátummal, különben kicsinálják őket :))) Le is jegyezték. Szerinted ez mi volt?? :))) Nyilván erre a bonyolult műveletre azért volt szükség mert Románia nem tud eurót nyomtatni. Az angoloknál egyszerű volt,van saját pénzük, csak "lenyomták az entert" :))) Miután a maygar államadósság át lett struktúrálva, mi se nagyon tudunk csődbe menni. A Feriék idején igen, mert akkor devizában volt az államadósság, most meg főleg forintban, azt lehet "enterezni" legfeljebb megnő az infláció egy kicsit. Ilyen nüanszokon múlik a "stabilitás". Ha valakik csak az elkúráshoz értenek, azok mindent beszopnak. Na de majd Karigeri meg Szél Bernike biztosan jobban manageli ezt is :)))

A mostani határzár egy komplett idiótaság. Pl én nem tudok hazamenni egy alig fertőzött országból oda ahol rengeteg a fertőzött. Elég lett volna lezárni az országot néhány nagyon fertőzött ország elől (pl Horvátország, Spanyolország, stb). Itt van egy nagyon jó térkép az európai fertőzöttségről

webcritech.jrc.ec.europa.eu/modellingoutput/cv/eu_cv_region/eu_cv_region_comb.htm

Nézd meg hogy Lengyelország, Keletnémet és Balti terület milyen fehér. Na én ennek a közepén ülök és nem mehetek haza 1 hétre, mert bekaranténoznak :))) Bekaphassák :)))

Ami azért egy game changer az az, hogy jelenleg mindenhol a fiatalok a fertőzöttek nagy része akik általában tünetmentesek és nem haldokló öregek számairól szólnak a hírek. Nézd meg hogy a kórházak (és lélegeztető gépek) még mindíg üresek. Majd ha a fertőzött fiatalok megpuszilják großmuttit, akkor lesz haszna a sok drágán vett lélegeztetőgépnek :))) (ugyanez egész Európára, most ott is ez megy a szabadságok és bulizások miatt)

kistót 2020.09.10. 11:01:58

@Rodney_2:

Örülök, hogy "megvilágosodtál" a határzár ügyében. Előbb-utóbb mindenki észreveszi a szemétséget, ha korábban nem, hát amikor vele csinálják. Amúgy részvétem a malőrért.
A Covidtől nemcsak az eurózóna szív, hanem az egész kontinens. A zónatagok most aligha siratják az elveszett "nemzeti szuverenitást". Nézd meg, hogy mi mire használjuk: értelmetlen határzárra, meg a valutánk szarrá devalválására. A nemzeti szuverenitástól szerintem normális embernek már csengőfrásza van, mert ez a kifejezés a helyi kiskirály korlátlan hatalmát szokta jelenteni.
Az euróról jó sokat irkáltak már itt, de a lényeg elsikkadt: az, hogy ez a legkisebb országok nagy lehetősége. Káeurópában a kicsik siettek, szlovák, szlovén, balti, és nekik be is jött. Magyarul a bevezetésnél azt kell eldönteni, hogy "kicsi", vagy "nagy" országnak tartjuk-e magunkat. Ezt más vonatkozásban sem ártana végiggondolni.
A államadósság "átstrukturálása" nagyszerű dolog, a "managelése" pláne, de szerintem egyszerűen arról volt szó, hogy Orbánék visszafizették a devizatartozást. Nem az Enter nyomkodásával - azt Brüsszel nem engedi -, hanem a felemelt adónkból. Ezt Karigeri vagy Szél Bernike is meg tudná tenni.
süti beállítások módosítása