1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.06.29. 21:23 HaFr

Menjen Matolcsy a büdös francba!

Matolcsy: kizárt, hogy újra 7 százalék legyen az alapkamat | 24.hu

Nem lőnék utána Jótündér kartárs jól megírt posztjának a Vincent blogon -- amiért idecitálom a reálisan várható 6-7%-os GDP csökkenés helyett az idénre 2-3%-os növekedést jósoló (sacc per kábé 4 ezer milliárd forint a differencia), jelenleg éppen 356 forintos euróval operáló (stb.) Matolcsy vágyálmait, az az, hogy íme, egyetértsek vele. MINDEZ, amiről írt és itt lejjebb idézem, a modernizálódó Magyarország programja lehetne... (lehetett volna szisztematikusan alkalmazva 2010-től, vagy 1990-től, huh, lássuk, mit veszítettünk az "elitünkkel"), ha nem volna az őt alkalmazó Orbán valósága éppen -- teljesen véltlenül -- az Augiász-istálló Pro változata, kivéve, hogy a lovakat már ellopták belőle. Azaz elég pontosan tudják, mi kéne, ha vóna, de ellopják, a trágyát meg itt hagyják a népnek. Szóval menjen Matolcsy a büdös francba.

Matolcsy szerint tehát a történelmi (!) méretű gazemberség tanulságok alapján 2030-ra szükségünk van:

"Teljes demográfiai fordulatra, legalább évi 110 ezer újszülöttel.
Teljes életmód fordulatra, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává.
Teljes intézményi fordulatra az egészségügyben.
Új biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszerre.
Versenyképes oktatási rendszerre, egyetemekre az első 100 között.
A pénz és technológia házasságából előálló új pénzügyi rendszerre.
Világszínvonalú közlekedési infrastruktúrára.
Egészséges mezőgazdaságra és biztonságos élelmiszeriparra.
Tőke- és technológia-intenzív iparra.
Fejlett kreatív iparra.
Sokszínű és dinamikus szolgáltató szektorra.
Versenyképes és hatékony, iránymutató állami intézményekre."

Na, majd hasonlítsuk össze 2030-ban ezt a kis listát azzal, ami ténylegesen lesz (ha valaki nem tudná máris vizionálni). Szóval, azt hiszem, a címben még finom voltam és nőies.

172 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3915973902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodney_2 2020.07.02. 09:22:18

@Főnix Oszlár Gazdag: Na most már biztos hogy hülye vagy :)))

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.02. 09:23:57

@Rodney_2: Írjál ki róla népszavazást. Ha megnyeritek, biztos igaz lesz. ;)

cvsvrs 2020.07.02. 09:28:58

@Főnix Oszlár Gazdag:
szent pált követed. oké. neked megjelent krisztus miközben az úton bandukoltál? még meg se haltál, de máris feltámadtál. és már nem vagy magyar, se görög, se zsidó. lehet ez a hited. lehet így is olvasni a bibliát. ezt hirdetik az mszp-s és az szdsz-es papok úgy egyébként. zsidókeresztények része is ilyen. ne akarjál már magyar lenni. mert az nem fér össze a kereszténységgel. neked nem fér össze. és úgy nem vagy magyar. engedd már meg, hogy a másiknak összeférjen.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.02. 09:35:00

@cvsvrs: Beleírod az Alaptörvénybe, hogy keresztény, aztán köpsz a Bibliára, mert egy halandó embert istenítesz? Mindenki mást gyűlölsz és magadat szereted? Én, én, én, én, mi, mi, mi, mi? Ebben hiszel? De még az önzést sem tudja profin csinálni? Ennyi a tudásod, ennyi a képességed? Ez lenne a jobb rendszer? Ez lenne a magyar jövő? És ha már mi leszünk az EU-ban a legalacsonyabb jövedelmű ország (pár év és realitás lehet), akkor elértük a célt?

cvsvrs 2020.07.02. 09:52:58

@Főnix Oszlár Gazdag:
ki az a ti? én nem vagyok se fideszes, se fidesz ellenes. szerintem a fideszben van jó is, rossz is. a fidesz az egyetlen párt, ami a nemzeti minimumot képviseli. aki a finnugrizmusban hisz az nem magyar. aki nem érti, vagy nem érzi, hogy a magyar igék döntő többsége hangfestő az nem magyar. aki erre az óvodában nem jön rá magától annak nem magyar anyuka vagy nagymama gügyögött, amikor gőgicsélt. az elte btk azzal jön, hogy ez finnül van kérem széped. nekik ez finnül van. és ebből lesz ez a közéleti kutyakomédia. a magyar hagyománytól idegen elképzeléseknek a sorát vonultatja fel az ellenzéki értelmiség és az akadémikus bölcselet. de ezek egymással se férnek össze. a magyar nemzettel végképp nem. ami mint tudjuk 18-19. században jött létre.

rákóczi györgy idejéből egy debreceni szűcsmester naplója. így vezeti be.

AZ ÚRÉ A SZABADÍTÁS
Ennek magasztalására én is ez megnyomoríttatott Debrecen várasának, ez háborúságokkal teljes időkben szegény magyar haza s nemzet elpusztítása közt is Isten csudálatos gondviseléséből s erejéből való megmaradásárul sőt ez előbbeni békességes esztendőkben is e varasban lött, viselt némely dolgokról, sokszori nagy károkról, jóakaróinak, s ellenséginek véle tött cselekedetirűl, a protocolomokból, registromokból, hiteles emberek memóriájából, notátiójából és az experientiából, hogy e kis Chronikát együgyű beszélgetésben elkezdjem, elszántam.

még messze messze a francia forradalom. ez a debreceni szűcs magyar nemzetről ír. és arról, hogy nem a németek fogják megteremteni a szabadságot. hiába győzik le a törököket. hanem az úré a szabadítás. nem a magyar és nem a német uraságoké. így ír:

Honnan várjunk külső segítséget azt meg sem gondolhatjuk. Nem igen bízhatunk mi a méltóságos főrendekben, mert azoktúl megvettetünk, nem vitézinkben, mert azoktúl prédáltatunk. Nem jószágunkban, pénzünkben, mert azoktúl megfosztattunk. Hanem az egy Istenben.

de ettől még persze magyar nemzetről ír. akik a magyar nép oldalán állnak. és akik nem, azok nem magyarok. és ha az elnyomó törököktől felszabadul az ország, akkor is legyen Istené a dicsőség. mert ha nem, akkor abból újabb elnyomatás következik. a magyar tudományos akadémia szerint a népek a francia forradalomtók ébredtek nemzeti öntudatra. ez a szűcs, akkor vagy hülye volt, vagy az akadémikusok a hülyék.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.02. 10:07:15

@cvsvrs: A TI az, akiket védesz, legyenek bárkik is. És ne nevettessél már ki. 2.8 millió ember nem a magyarság. Elég volt az agymosásból.

busara 2020.07.02. 10:14:58

Te egy szellemi mozgássérült vagy béndek.

cvsvrs 2020.07.02. 10:55:46

@Főnix Oszlár Gazdag:
a pártok közül csak a fidesz képviseli a nemzeti minimumot. a többi nem. ez nem azt jelenti, hogy aki gyurcsányra szavaz nem magyar. mert abban is van igazság, hogy a határon túli magyarok támogatása szociális tehertétel. és ez kisnyugdíjas életében néhány fillér elvonása is jelentős problémákat okozhat. és még az is igaz, hogy kelet magyarország falvai sok esetben lepukkantabbak, mint erdély. lehet bírálni a fidesz nemzetpolitikáját. de ezen pártok közül csak a fidesznek van nemzetpolitikája.

a felvidéki tót is magyarrá válhat. feltéve, hogy megtanul alapfokon magyarul trencsénben. és magyar nemzetiségű szlovák. és lehet szlovák nemzetiségű magyar a csallóközben. aki magyar iskolába jár, de alapfokon megtanul szlovákul. és a két nemzetséget a kereszténység kapcsolja össze kulturálisan. gazdasági értelemben a szabad piac. de ezt egy ellenzéki értelmiségi nem fogad el, mert ez revíziós politika. ennek az a célja, hogy szabadka is magyar címert hordozza. aztán élhetnek ott szerb nemzetiségű magyarok. ahogyan a délvidéken lehetnek magyar nemzetiségű szerbek. ez egy revíziós politika. ilyesmit aligha hirdetne meg a dk, a párbeszéd és a momentum. a fidesz hirdet ilyesmit. és a fidesz mellett álló új magyar párt hirdethet. feltéve, hogy orbán leváltja az ellenzéki médiaértelmsiéget, az akadémikus bölcselet egy részét szétzavarja. ennek előfeltétele az "illiberális" átmenet.

Reding Roli 2020.07.02. 12:00:20

@cvsvrs: feltéve, hogy orbán leváltja az ellenzéki médiaértelmsiéget, az akadémikus bölcselet egy részét szétzavarja. ennek előfeltétele az "illiberális" átmenet."
Átmenet hova, a egyfajta hibrid , autoriter rezsimbe? A felmèrèsek szerint a többsèg (81%) - a kormánypártiak is - a liberális demokrácia ès többpártrendszer hívei. A liberális demokráciának nincs alternatívája a nyugati világban , már ha odatartozónak gondoljuk magunkat , a másik út az orosz , török , közèp ázsiai elnyomó , diktatórikus rezsimek útja , amit senki sem szeretne választani ....
Az akadèmikus bölcselet " szètzavarása " pont az az út, amely garantálja az ország hosszú távú lemaradását a világtól...Először azt kellene elèrni , hogy azon 28-30 ország közzè kerüljünk, amelyek egyetemei a világ első 200 egyeteme között vannak ,valamely tudományterületen ...A magyar egyetemek inkább az 500-600. helyre sorolódnak a legjobb esetben, de inkább 800-1000.
Messze vagyunk a világ èlvonalától ès mèg messzebb fogni kerülni , hogy evettèk a tudomány autonómiáját : nem maradt eszköz a kiszámítható normatívák helyett mindenre pályázni kell , amit rèszben politikai alapon döntenek el , ezért a kutatók elkezdtek újra menekülni ebből az országból...
A mèdia èrtelmisèg leváltásának kèrdèse : bárhogy igyekszik a kormány , a közvèlemènyformaló èrtelmisèget nem tudja lecserèlni , mert hiába a KESMA a köz(lakaj)mèdia erőlködèse, az emberek mindig a szofisztikált stílusban megírt, egyèni vèlemènyekre, regnáló rendszerrel kritikus sajtóra lesznek kíváncsiak ...
Az Indexnek van több mint 1,7 milliós napi látogatottsága, mennyi van a kormányközeli , lakáj- mèdiának?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.02. 12:02:27

@cvsvrs: Jól mondod, 2.8 millió ember az nemzeti minimum, nem pedig maga a nemzet vagy pedig a nemzeti maximum.

cvsvrs 2020.07.02. 12:29:54

@Főnix Oszlár Gazdag:
van 199 képviselő az országgyűlésben. ebből a nemzeti minimumot a fidesz kétharmad képviseli. a többi párt sajnálatos módon nem. azt mondják, hogy a fidesz nem egyezik meg velük a nemzeti minimumban. de számukra a nemzeti minimum is a nagy semmi. ahogyan a szociális minimum is üresség.

egy mai hír. Az idősügyi és a Smart City stratégiát is elfogadta Debrecen közgyűlése. elvben az első szoci, a második technokrata libsi téma lenne. és mit szóltak ehhez a pártjaik. semmit. ők nem tárgyalnak ezekkel a "nácikkal". ezt üzenik a budapesti pártvezéreik. az ellénkzet kellene leváltani ahhoz, hogy kontrollálni lehessen a fideszt.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.02. 12:41:48

@cvsvrs: 8 millió szavazó van, ebből 2.8 millió FIDESZ-es. 5.2 millió meg nem az. És ugye az 5.2 millió nem a nemzet része? Érdekes matematika, érdekes morál, érdekes párt.

cvsvrs 2020.07.02. 13:06:11

@Reding Roli:
kádár azt mondta, hogy a helyzet "történelmileg úgy alakult", hogy egypártrendszer van. és az is marad. mert a magyar szocialista munkáspárt a nép vezető ereje. a munkások és a parasztok megbonthatatlan szövetségén alapul, amit az értelmiség java része is támogat. és aki nem azokat is majd meggyőzik a párt agitációs propagandistái. a környezetvédők is lépjenek be az mszmp-be. a duna kör aktivistái. alkossanak egy platformot. tűzzák a kérdést napirendre a pártkongresszuson. és úgy a kérdésről tárgyaljanak a csehszlovák elvtársakkal. a szocializmus és a reformok keretei között. és ezt a szocializmust már részben kapitalista módszerekkel épül. mert az emberi öntudatnak azon a fokán áll a társadalom, amikor nem vezethető be teljes egészében a szükséglet alapú fogyasztás, hanem szükség van teljesítményelvű elosztásra is. és ezért a jobban teljesítő egyének és a kollektívák is jobban részesüljenek a javakból. ez volt kb. az öreg kádár elképzelése. külpolitikában az, hogy a szovjet csapatok vonuljanak ki. 56 ügyében az, hogy a halottaknak meg kell adni a végtisztességet. az özvegyektől és az örökösöktől bocsánatot kell kérni, de az adott hatalmi viszonyok közepette valamiféle megtorlás szükségképpen következett. a történeti igazságtételben ezt is vegyék figyelembe. és egyébként kádár is szabad választásokat akart. hiszen már 85-ben nyílt ajánlásokkal ugyan, de mégis csak szabadon lehetett párton kívülieket jelölni. és ugye korábban is nagyjából 1/3 párton kívüli volt a parlamentben. úgy, hogy szabad választások nem voltak. 1 jelölt volt a szavazólapon. és az 2/3-ban volt mszmp-s és 1/3 részben egy népszerű párton kívüli. 85-től több jelölt is volt.

nekem van egy tippem, hogy a köznép döntő többsége a késő kádár kori konszolidációt elfogadta volna. ha a köznépen múlik, akkor nem lett volna rendszerváltás. 89-ben lehetett látni, hogy a rendszerváltó elit jelentős részben népellenes és történetileg bukásra van ítélve. ha máskor nem, akkor a taxisblokád idején ez nyilvánvaló volt. hogy nem működik a szűrös mátyás által kikiáltott köztársaság. mert ugye a rendszerváltó elit (amiren része volt az egykori állampárt a leváltott kádár és később leváltott grósz köreit leszámítva) azt mondta, hogy volt az (egypárti) magyar népköztársaság. és abból átlépett az ország egy új (többpárti) köztársasági államrendbe. egy párt rossz. több párt jó. ez a lényeg. szerintem majdnem mindegy, hogy hány párt van. a lényeg, hogy szabad választások legyenek.

na most ezen annyit csavart orbán és a fidesz, hogy ők azt mondták, hogy 2010 után létrejött egy új alkotmányos államrend. ami a nemzeti konzultációk rendszere. a központ kormányzat médiakommunikációs agritprop osztálya irányított kérdésekkel kvázi népszavazásokat hirdet. tehát most maruzsa államtitkár várja, hogy mit gondol a nép arról, hogy az állam biztosítson-e ingyenes internetet a diákoknak és a tanároknak világjárvány idején. akkor ha a közoktatás digitális átállásra kényszerül. és most vajon mit gondolnak erről az emberek. akarnak-e ingyen internetet a gyerekeknek. és borítékolni lehet, hogy a válaszadók döntő többsége akar. és ezek után maruzsa államtitkár beterjeszti a parlament elé a javaslatát. ezt akarja a nép. a jó kormány ezt képviseli. és a jó képviselők ezt elfogadják. ez jóságos és igazságos kádár jános népi demokráciája újratöltve. csakhogy nem gondolom azt, hogy ez minden elemében feltétlen rossz lenne. és nem gondolom, hogy feltétlen több parlamenti pártra van szükség. egy párt több platformmal is megteszi. és a párton kívüliek, a pártatlanok az ellensúly.

mi legyen a magyar államforma? ország. az nekem a királyi magyarország és abban debrecen respublika. de kinek micsoda. az ország egy szélsőbaloldalinak lehet tanácsköztársaság is. a fidesz is megünnepelte. a szegény parasztok önrendelkezését. és nem a komcsi hatalomátvételt. azt elítélték. terrornak minősítették. de ez politika.

például a fent idézett szűcsmester krónikájában a bocskai felkelésnek nincs olyan nagy történelmi jelentősége. egy rebellió a sok közül. a magyar és az egyetemes történetírás a reformáció részének tekinti és ezért kiemelt jelentőségű. mi a reformáció? az is egy hosszú folyamat, aminek bocskai a katonapolitikai alapját próbálta megteremteni. a protestáns városokban ezt meg is teremtette. az ország nagy része ellenreformált maradt. és ebből következett a többi függetlenségi háború.

cvsvrs 2020.07.02. 13:14:12

@Főnix Oszlár Gazdag:
az mszp-p, a dk, a momentum azt mondják, hogy ők nem-nemzeti liberálisok, nem-nemzeti szocialisták. ez esetben nem-nemzetiek. a vezetőik akik ezt hirdetik nyilván nem részei a nemzetnek. ők maguk deklarálják. de ettől még részei a társadalomnak, magyar állampolgárok. szélső jobboldali nézőpontból ők nem magyarok. mert nem nemzeti érzelműek. magyarországi nem-magyar állampolgárok. ahogyan mondjuk egy nem-magyar érzelmű szlovák vagy ukrán, vagy román. nem-magyar érzelmű budapestiek is vannak. arányaiban sokkal többen, mint debrecenben. errefelé is van olyan, aki nem nemzeti érzelmű. semmilyen módon nem tud azonosulni a magyar idealizmussal. az nyilván nem lehet magyar identitású. mert ahhoz valamilyen idealizmus szükségeltetik. és ha az nem-magyar, akkor az illető nem-magyar.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.02. 14:35:19

@cvsvrs: Senkit nem lehet születéssel keletkezett vagy jogszerűen szerzett magyar állampolgárságától megfosztani. Mivel a keresztény kultúra a magyar államrend alapja, pontosan az a jó magyar ember, aki NEM vesz részt a krisztustalan sovinizmusban. Másrészt ha csak a FIDESZ az, ami magyar, akkor köszi, de mi 5.2 milliónyian nem vagyunk magyarok. Bár ez nem annyira jó hír nektek: mert akkor lehet, hogy ez nem a ti országotok, hanem a miénk. Egyszerű matematika.

cvsvrs 2020.07.02. 14:52:35

@Főnix Oszlár Gazdag:
szó nincs arról, hogy az ellenzéki politikusok közül bárkit is megfosszanak a magyar állampolgárságától. arról van szó, hogy a széljobberek őket nem tartják magyarnak. a gyurcsány házaspárt. akik szerint orbán és bandája nem európai. vagy legalább is nem européer. az akadémikus bölcselet hívei szerint is. mert orbán kormány működése őszerintük nem jogállami. orbán nem civilizált. ezek legitim poliitkai álláspontok. az európai parlament azt mondja, hogy a magyar országgyűlés jelenlegi állapotában valószínűsíthetően nem tekinthető civilizáltnak. ezért indították el a hetes cikkely szerinti eljárást. és az európai néppárt is ezért függesztette fel a fidesz párttagságát. a három bölcs tanácskozik állítólag. az európai parlamenti képviselőknek jogukban áll azt mondani, hogy a magyar kormány nem európai. nem européer. miközben azt nem kérdőjelezik meg, hogy magyarország földreajzi értelemben európa. mégis van olyan közjogi eljárás, ami ezt egy politikai párt, legitim kormány vagy azon keresztül egy ország európaiságát megkérdőjelezi. ugyanígy megkérdőjelezhető egyesek magyarsága is politikai értelemben.

cvsvrs 2020.07.02. 15:03:06

@Főnix Oszlár Gazdag:
a belga verhofstadt az ep parlament liberális frakciójának vezetője. és ő orbánt nem tekinti európai, européer politikusnak. ez egy legitim politikai álláspont. miközben verhofstadt nem kérdőjelezi meg, hogy felcsút, székesfehérvár, vagy budapest, ahol orbán életvitelszerűen tartózkodik ne lenne európa. eszébe nem jut azt gondolni, hogy budapest ázsia. mégse tekinti a orbánt és a fideszt európainak. és ez az ep liberális frakciójának véleménye. döntő többségük ezt gondolja. és erre orbán azt mondja, hogy a magyar demokrácia jelen állapotában illiberális. amit a magyar választók többsége legitimál azzal, hogy persze liberális demokrácia lenne az ideális. csak most éppen az nem lehetséges. mert egy antidemokratikus extrém liberális irányzat uralkodik a kereskelmi médiában és budapesten. és ezzel szemben a választók relatív, vagy abszolút többsége egy illiberális átmenetet legitimál. egy antidemokratikus liberalizmussal szemben áll az illiberális demokrácia.

cvsvrs 2020.07.02. 15:16:44

@Főnix Oszlár Gazdag:
belgium egy értékközösség. flandria és vallónia egységén alapul. amit brüsszel egyesít. ha valaki azt mondja, hogy ez a két tartomány teljes egészében váljon ketté, akkor az nem belga. mert belgium alapját kérdőjelezi meg.

és ugyanígy a magyar polgári fejlődés alapja az anyaország unióját erdéllyel. aki azt nem fogadja el az nem magyar, ahogyan aki nem fogadja el flandria és vallónia egységét az nem belga. és erre az a válasz, hogy de az antlanti világ a trianoni békeparanccsal elrendelte a magyar királyság felosztását és azzal meghúzta a modern magyarország államhatárait. ez történelmi tény. de ez ellentétes a magyar polgári közgondolkodással, a népvallással.

ha a magyar diplomácia valamilyen revíziós kísérletet, akkor a magyar polgári gondolat európaivá válik. ez jelenleg egyáltalán nem elfogadott. nincs is magyar polgári fejlődés. mert a kívülről vezéreltség gyarmatosítás és nem valódi polgárosodás. a magyar polgárosodáshoz ez az illiberális átmenet kényszerű szükségszerűség. és lehet mondani, hogy nem, mert van egy a reformációval éa reformkori magyarországgal szemben álló új polgári éthosz. hogy mondjuk az ipar 4.0 felülírja ezeket a hitelveket. szerintem nem írja felül. egy vallásvita. és mindkét álláspont koherens, legitim.

cvsvrs 2020.07.02. 15:40:00

@Főnix Oszlár Gazdag:
egyszerű példa. debrecenben úgy tartják, hogy a város szőlőskertje az érmellék. egyszer még szüret idején a közigazgatás is szünetelt. mert a debreceni polgárság többsége az érmellékre vonult át. az érmellék jelenleg románia. nem lehet debreceni borvidék része. mert debrecen magyarország. de mégis a határ két oldalán élő magyarok azt szeretnék elérni, hogy a határ két oldalán álló kerület egy közös szövetségi államrendbe kerüljön. ez ellentétes a román alkotmánnyal. de nem ellentétes a diószegi, székelyhidi, vagy a debreceni polgárok döntő többségének elképzeléseivel. de ellenetétes budapesti többséggel. vagy errefelé kevés a civilizált ember, vagy arrafelé kevés a magyar. lehet, hogy errefelé nem élnek európaiak. ebben az esetben is megmaradna a többség magyarnak. ez esetben magyarország eurázsiábai rendszerbe kerül. színmagyar lakta területeket, egy ugyanazon tájegységet nem lehet közigazgatási értelemben egyesíteni. mert az nem európai. de ezt nem brüsszelből ellenzik elsősorban. mégcsak nem is bukarestből. hanem budapesti "liberáilis" médiaértelmiség és az akadémikus történetírás. aminek tanait béndek péter is ki szokta fejteni. nincs magyar polgári hagyomány, stb. ezek az ellenrefomáció tanai. illetve később a bach korszak, a kommunista időszak és a rendszerváltás utáni balliberális értelmiség tanai. amivel szemben az áll, hogy a revíziónak minden formája nettó fasizmus.

morph on deer 2020.07.02. 19:02:36

@Főnix Oszlár Gazdag:
“ mert akkor lehet, hogy ez nem a ti országotok, hanem a miénk. Egyszerű matematika.”

Lehet, hogy még a végén lesz egy fideszes autonóm terület, - orbanistán - mondjuk Debrecennel fővárosként?

A gond csak az, hogy sem Felcsút, sem a karmelita kolostor nem a környékén található, de sebaj, majd kialakul valahogy...

cvsvrs 2020.07.03. 09:07:34

@morph on deer:
debrecen nem orbánisztán. legutóbb 35 ezer szavazattal nyert önkormányzati választást a fidesz. ez az alacsony részvétel mellett 60% feletti eredmény. az összes választó 20%-a. nagyjából ennyien fideszesek. 20-30%. és 60%-70% nem áll sehol. ezeknek egy része "befogott orral" az ellenzéket támogatja, vagy a fideszt. debrecenben az összes ellenzéki párt kamupárt. nincs politikai aktivitásuk. semmi. zéró. nincs olyan nyilvános rendezvény ahol ellenzéki politikusok megjelennek, miközben a fidesz mindenütt ott van. és ebből következően a fidesz nyeri az összes elektori körzetet önkormányzati választásokon is. hasonló a helyzet a megye jelentős részén. nincs ellenzék. leszámítva az atv nyugdíjasait, illetve azt a néhány fiatalt, akit behülyít az index, a 444, hvg, a magyar narancs és a többi azzal, hogy tombol a fasizmus. errefelé nem tombol. orbánisztán sincs. egypártrendszer van szabad választásokkal.

cvsvrs 2020.07.03. 09:41:10

@morph on deer:
budapestet nem is lehet érteni. ti tényleg abban bíztok, hogy a gyurcsány házaspár összeállva a momentum generációval elsöpri a fideszt? persze értem, hogy ebbe az index, az rtlklub, az atv és a többi belehergelheti a közönséget. és ebben azért elég sok helyen bíznak. miskolcon, szegeden, pécsett, szombathelyen is ebben bíznak. hogy a dk. és melléjük áll a jobbik. ebben bíznak egerben és dunaújvárosban. és ugye budapesten.

az ország nagy része ennél józanabbul gondolkodik. országos hálózata a fidesznek van. és mivel szabad választások vannak ezért az alternatívát leginkább helyi egyesületek, valódi függetlenek jelenthetik. nem a momentum generáció. ami filozofikusan, vagy intellektuálisan egy értelmezhetetlen dolog. és nem is a dk. vagy az mszp-p. vagy a jobbik. vagy a kétfarkú kutyapárt. lmp. errefelé sose volt olyan, hogy lmp. egy átlagos magyar településen az lmp sohasem nem létezett. csak a médiában támogatták az lmp-t, amíg schiffer nem kezdte ez szidni az szdsz maradványát. onnantól kezdve nem volt médiatámogatottsága. az lmp mint párt vidéken gyakorlatilag soha nem létezett. az mszmp és abból szerveződve az mszp működött politikai pártként. csak azt felszámolta gyurcsány. és néhány várost leszámítva a dk is kamupárt. és az összes többi.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.03. 12:13:52

@cvsvrs: Nézd, nektek elég az, hogy egy 2.8 milliós kisebbség részei vagytok, amelyik a "többség", sőt a "magyarság". Mi jobbak vagyunk matekból. Másrészt megfordítom a kérdést: milyen lehet az a politikai irány, amelyhez képest már lassan Gyurcsány is jó fejnek tűnik? Talán nem kellett volna annyira erőlködni a 2.8 milliós szavazótábor összetartásán, hogy eközben 2.9 millió emberből szépen, lassan, kitartóan halálos ellenséget csinálunk. Olyan emberekből, akik kezdetben szívesen együttműködtek volna egy új, sikeres ország kiépítése során. De nem. Pécézzünk ki csoportokat és szemétkedjünk velük. Aztán, jééé, elcsodálkozunk nagyon, hogy most meg miért vannak ellenünk hirtelen? A pszichopátia sem mindig jó a politikához. Van amikor elijeszti a szavazókat. Mint most.

Reding Roli 2020.07.03. 12:33:22

@cvsvrs: debrecen nem orbánisztán. "
Debrecen az Orbán - rendszer kvintesszenciája , ha van települès amely Orbanisztán , akkor az Debrecen.. ...Nyílt titok , hogy a városban korrupciós hálók működtek mindig ...A Liget- lakópark volt az első nagy projekt: a Tócó- patak árterèből lakóövezetet alakítottak ki a politikaközeli ügyeskedők, ahol most 200-300 milliós ingatlanok vannak , de nem ritka az 500 milliós...Az orbáni elit folymatosan mutyizott a nagyberuházások èpítèse sorban , most a BMW - beruházás èppen a soros ...Mèszaros ès Garancsi már ott vannak és a helyi potentátok is...
Eddig 40 milliárd hitelt vettek fel a város nevèbèben a földmutyira ...A beruházás szinte naponta drágul..
A városi ellenzèk lètezett, egykor biztosan ...Mára a Fidesz szètverte ès\ vagy jelentèktelennè vált a tehetetlensègben.....Debrecenben úgy megy, hogy mindenkit az èrdekkörbe vonnak : az ellenzèki kèpviselő kap egy helyet a vagyonkezelőben ès utána elhallgat mindenki...A korrupciós ügyek szinte bebizonyíthatatlanok, ha az ügyèszsèg nem akar nyomozni , akkor nem törtènik semmi , de kaphat egy pert a nyakába , aki explicit bizonyítèkok nèlkül vádol..Magyarországon Hadházy Akoson kívül ilyet nem nagyon mer ilyet felvállalni senki...A Civisház volt vezetője a saját társasházat èpítette fel önkormányzati mutyi telken...
Az ellenzèki pártok nem működnek ? Nem , mert az Orbán - rendszer ellehetetlenítette őket: az emberek nem mernek csatlakozni , mert fèltik a munkahelyüket , a közalkalmazottak be vannak fenyítve a munkahelyük felől...Másrèszt, bármilyen hálózatèpítès pènzbe került , amire az ellenzèknek nincs pènze .....
Nem is csoda , ha eljön a választás , akkor Debrecen főutcája csak fideszes jelöltekkel van kiplakátolva , sőt az egèsz város...A választási bizottságokban szinte csak állampárti jelöltek vannak, az ellenzèk delegálni sem tud...A városi újságok pedig csak partsajtókènt funkcionálnak...
Van még egy olyan dimenzió is , hogy Debrecennek azt ígèrtèk Orbanèk, implicit második fővárost csinálnak belőle , egyfajta regionális ellenpólust...Az emberekben èl egy olyan percepció , hogy a Fidesz nagy pènzekkel támogatja Debrecent , ès zajlanak is nagy èpítkezèsek...Ráadásul a polgármester egy jó technokrata politikus , nagyon pragmatikusan gondolkodik...
Debrecen egyrèszt sikertörtènet , ami a megalomán fejlesztèseket illeti , másrèszt pedig azt a kórkèpet mutatja , hogy hová fajulhat az egypártrendszer ès a korrupt mutyivilág Magyarorszagon...

FrVili 2020.07.03. 13:13:24

htps:///http://www.facebook.com/notes/diétás-magyar-múzsa/65-milliárd-és-egy-kockás-füzetlap/894158427749547/
Lényeg:
"Na ezen a környéken, remélem most már sikerül elképzelni milyen, 65 milliárd elköltésére a legjobb ötlet egy motorverseny-pálya építése. Tessék, most így, a reggeli kávémat kortyolva (nem igaz, már megittam, de most kimegyek mert szerintem még maradt valamicske a kotyogóban) beosztom:

a Debrecen-Tiszalök vonal felújítása: fővonalból kibontott betonaljak és hosszúsínek alkalmazásával, alépítmény rendbetétele, korszerű, fényjelzős biztosítóberendezés kiépítése. Gördülőállomány korszerűsítése (légkondis vonat) 10 milliárd
A környék útjainak újraaszfaltozása: 10 milliárd
A környék iskoláinak komplex felújítása: épületek, korszerű kémia-fizika-biológia szertár és labor, számítógéppark. Szolgálati lakások fiatal tanároknak. 10 milliárd
A környék orvosi rendelőinek felszerelése és felújítása, kedvezményes vagy vissza nem térítendő támogatás orvoslakás építésére 5 milliárd
Komplex felzárkóztató-mentor-oktatási program a környékbeli cigány és nem cigány de nyomorküszöb közelében élő fiataloknak: családot látogató mentorok, külön képzés az ilyen gyereket oktató tanároknak. Ösztöndíj a folyamat végén érettségiző diáknak. Megerősített rendőri erő az egész biztosítására. Szolgálati autó, szolgálati lakás a mentoroknak, egyházak, civil szervezetek bevonása a programba (L. Ritók Nóra alapítványa innen vagy 50 km-re működik, de Hajdúböszörményben az ottani főiskolán, ahol például óvónőket is képeznek, aktívan foglalkoznak a cigánysággal kapcsolatos kérdésekkel, az Arany János program kollégiuma kb. 15 km Nyíregyháza szélén, a helyi tanároknak van néhány évtized tapasztalat analfabéta szülők gyerekeinek felzárkóztatásában, szóval módszertani problémák nem lesznek). 5 milliárd előre, 15 évre elosztva további 10 milliárd)
Vállalkozásfejlesztési program, turisztikai szolgáltatások fejlesztése, összekapcsolódás a tokaji borvidék és a Hortobágy turisztikájával: 5 milliárd
MotoGP versenypálya építése: 10 milliárd

(de ha mondjuk mindegyik pontból elcsípünk 10%-ot, akkor van egy 6,5 milliárdos vízügyi-természetvédelmi program is a dologban)"

FrVili 2020.07.03. 13:23:34

@FrVili: ehelyett a 65 milliárdos motorversenypályá épül, persze ez is egy értékrend.
Ahogy egy Széchenyi nem-magyar mondotta:
“A közrestség nem engedi, hogy a nagyobb rész oly tárgyak körül felvilágosítaná magát, amihez egy-két hónap, egy-két értekezés nem elég,
hanem esztendei szorgalmas elmunkálás kell; a nemtelen emberben mélyen fekvő hiúság pedig gátolja, hogy
az igazságtalanok sokadalma ott keresse a számtalan hibák gyökerét, ahol azok valódi fészke van, t. i. saját szánakozásraméltó
tudatlanságában s a legvilágosb okoknak sem enged gőgjében.''

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.03. 13:25:06

@FrVili: A nemzetiszocialista rendszer belső megszilárdulását elősegítette a világgazdasági válságot követő gazdasági élénkülés. Hitler a Roosevelt-féle New Deal-hez hasonlóan nagy állami csatorna-, gát- és autópálya-építési programot indított. 1936-ban sikeres olimpiát rendezett Berlinben, jóléti intézkedéseket (betegbiztosítási rendszer kiterjesztése, házassági kölcsön, állami üdültetési programok stb.) vezetett be. A munkanélküliek száma hamarosan 3, majd 2 millió alá csökkent, az évtized végére a fegyverkezési program következtében pedig gyakorlatilag megszűnt. hu.wikipedia.org/wiki/Harmadik_Birodalom *** Szavaznék a Harmadik Birodalomra, mert pöpec autópályákat épített? Nem. Hogy miért? Mert a tárgyak nem fontosabbak, mint az emberek. A propagandisztikus beruházási hullám nem az emberekről szól, hanem a tárgyakról és a hatalomról.

cvsvrs 2020.07.03. 15:10:06

@Reding Roli:
nem azt állítom, hogy nincsenek piszkos ügyletek. hanem azt, hogy ezeket debrecenben nem orbán irányítja. orbán kb. annyit tudhat debrecenről, hogy az nb1-ből kiesett a loki. debrecenben 98 óta amióta a fidesz került a hatalomba egypártrendszer van. a fidesz és az szdsz másodvonalának egy része szűk körben kiegyeztek. és azóta ez a kiegyezés viszonylag jól működik. viszonylag jól. mert hogy jobb választásnak tűnik, mint az ellenzéki összefogósdi. amiben a budapestiek többsége bízik. a momentum arcosodásában és gyurcsány nímadjaiban.

cvsvrs 2020.07.03. 15:21:05

@FrVili:
a magyar építőipari kartell egy dolgot tud, de azt nagyon. földmunka/betonozás/aszfaltozás. ezt már a szocialista állami építőipar is tudta.
www.youtube.com/watch?v=BS8LyjjDibY&t=2m55s
és ezekbe az épített monstrumokba hordja be a technológiát a nyugat. hungaroring brit-magyar vegyesvállalat. grósz károly elképzelése. pártközpont, erős állam. megyei és a járási párttitkárokkal valamint a fővárosi elvtársakkal. alternatíva?

cvsvrs 2020.07.03. 15:34:55

@FrVili:
tehát te csak azt nézed, hogy x milliárd forintból mit lehet megépíteni. a valóságban a kérdés az, hogy ebből a pénzből a magyar építőipari kartel mit építhetne meg. és ezek jönnek ki.

cvsvrs 2020.07.03. 20:23:20

@FrVili:
marad ez a kutyakomédia, amit nézőközönség tálal. a szemkilövető gyurcsótány, a csüngő hasú csúti patkány és a pesti úti gyilkos. olybá tűnik rejtő jenőn nőttek fel.

Alig Átor 2020.07.03. 20:24:42

Matolcsynak 2008-ban csak 10 pontja volt:
nol.hu/archivum/archiv-484721-285135
A tízből kettőt idézek is:
„2. Tűzzünk ki magyar jövőképet 2025-re. Mondjuk egymásnak azt, hogy a következő röpke 18 év alatt elérjük az akkori nyugat-európai fejlettség és életszínvonal mintegy kétharmadát, miközben meghaladjuk az akkori EU átlagos fejlettségi szintjét.”
„10. Kezdjük az egészet egy erkölcsi és szellemi megújulással. Fizessük be az új, alacsony adókat. Engedjük át a gyalogost a zebrán. Engedjük el azokat, akik felelősek a mai helyzetért.”

Mondjuk egymásnak!

cvsvrs 2020.07.03. 20:42:06

@Alig Átor:
ez ennél egyszerűbb megint csak. a fidesz általában "csak" budapestet viszi csődbe, de az országot nem. a nem-fidesz fordítva. a fővárost csődbe vinni nem nagy dicsőség. de az országot csődbe vinni még annál is rosszabb.

még 10-ben választások éjjelén egy ismerősöm azt mondta. mostantól kezdve nálunk lesz a pénzjegynyomda és a kassza kulcsa. és brüsszel ide dob egy zsák eurót is. és mi nem ugrunk el előle. de nem osztozunk veletek. és addig lesz fidesz, amíg van forint. a fidesz a forint.

lecsós 2020.07.04. 17:36:52

@cvsvrs: Ezzel a dilemmával UK is most szembesül, hogy nagyon szép irodaházak vannak London országban, ahol egy találkozóra tudsz bérelni egy gyönyörű termet, kávéval, svédasztallal, kivetítővel, 6 nyelven beszélő hoszteszekkel, ahol el tudod tolni a legújabb startup dalt a befektetőidnek. Szeressük az ilyen színjátékot, nincs ezzel gond. Olcsó, és fasza, hatékony történet ez. Kiállítod a számlát a szolgáltatásról, oszt szevasz. Faék egyszerű dolgok ezek. Tehát ott is az a gond, hogy roppant sok hely van, ahol inkubálnak cégeket, van hely, meg helyszín, csak kevés a csóka, aki képes, és akar vért hugyozva teremteni valamit a semmiből - ott még hisznek ebben, és lehet tolni, igaz nem ezt tanítják az MBA-n- meg nem 5 év alatt leszel milliomos, hanem mondjuk 7, ha nem vagy egy 22 éves csóka, aki tolja a cityben a részvényekkel kibocsátás előtt.
Szóval az van, épített környezet az van, csak kevés a csóka aki akar valamit dolgozni, pedig ott van olyan, hogy "accelerátor hatás", itthon meg mindenki le akarja húzni a másikat, mert ez a kibaszott tempó a megszokott ebben a kis hazában. Ezt tanulta a 60-ban született generáció a papitól, hogy így kell ezt csinálni.
Szóval az van, hogy betonba van öntve a fejlesztő központ, Matolcsy fia berendezi bútorokkal, rogán szomszédja megmédiázza, csak a csókák, akik nemzetközi szinten tolnák a versenyképes vállalkozásokat ezekben a központokban, kurvára nincsenek itthon, mert nyugaton gályáznak egy szaros hotelben, vagy fasz tudja hol. Ha meg ott felkerekedik, és bemegy az étterembe, ahol a fejesek tolják a sztéket Londonban, és eltolja 30 másodperben, hogy mit akar nyomni, másnap már kalifornia felé tart egy gépen, hogy ott okoskodjon a fejlesztőközpontban, vagy Londonban tolják alá a csíziót, hogy termelje a pénzt. Én azt látom, hogy a fidesz ezt a történetet nem aknázza ki, mivel nincs hazai ipari háttér, ami be tudjon fogadni, vagy meg tudna tartani egy komplex innovációt.
Lóvé is százada van, meg a kis csóka, aki tolja a témát, az csak keveset kap, nem úgy, mint nyugaton.
A deutschok meg eléggé nem akarják ezt a témát tolni kis hazánkban, mivel akkor mi lesz a hazai fejlesztő helyekkel? Ott Hanzinak kell a lóvé, meg a 140 000 EUR-os nettó éves fizetés a semmiért.
Mi lesz itt ezzel a témával? Ehhez a történethez meg balfasz a bankrendszer is. Szóval azt látom, hogy ezermilliárdok mennek el a levesbe, mivel a csókák az első balfasz válasz után a magyar valóságból húznak nyugatra, vagy a vad távol keletre, ahol tárt karokkal várják őket.

screpes 2020.07.04. 17:59:16

@cvsvrs:

El tudod azt képzelni, hogy Párizsról vagy Londonról bárki azt írja, hogy egyetlen személy csődbe viszi, csődbe vihetné?
Pedig van ilyen, azokat nemviheti miénket pedig viszi...
és ez a különbség tényleges: ott nem lehet, itt pedig lehetséges, ..
Milyen villágot éltetsz, amikor leírod ezt a tényt, lázadás nélkül, és ahelyett, hogy elevetnénk, gondolkodási rendszert építenél (építesz) alá.

te mire mondanád azt, hogy a vidék már csődben van?
A fidesz a vidéket nem viszi csődbe, hanem abban tartja. (Debrecebt és AUDIGYŐRT ne tekintsük vidéknek).
A különbség BUdapesttel szemben, hogy ez a vidék nem tudja megfogalmazni, elsírni a saját csődjét sem. Majd Katona József megírja a Bánk Bánban, és kétszáz év múlva nézegethetik a utódaink, laptopon rövidítve.

cvsvrs 2020.07.04. 18:29:18

@screpes:
londonban és párizsban is az a dilemma, hogy az angol illetve a francia vidék menjen csődbe, vagy a fővárost vigyék csődbe. és ebből adódóan konzervatív és a liberális értelmiségi csoportok széthúznak. ezért van brexit. ezért mondott le a brit, majd a francia kormány. szimbolikusan a windsor ház uralmának is alighanem vége szakad. egy új korszak kezdődik. nagy britanniában valószínűleg csendesebben, franciaországban forradalmi hevülettel. változóban van a nyugat is. az állam szerepét fogják csökkenteni és az egyetemi autonómiát fogják megnövelni. de magyarországon ez aligha lesz így. egy félállami rendszert lehet csinálni a legjobb esetben.

cvsvrs 2020.07.04. 18:45:25

@screpes:
debrecen is csőd közeli állapotban van. a palkovics által bejelentett 600 milliárd forintos fejlesztés egy mese. ennek része a már elkészült infrastrutktúra a tervezett bmw gyárhoz. ami vagy megépül, vagy nem épül meg. a másik része majd. és elvonták azt a pénzt, amiből színházat fejeztek volna be, illetve újítottak volna fel. a városháza mögötti tér szanaszét van verve. és áll az építkezés az a nyár kellős közepén. nincs pénz, nincs ember. a tömegközelekdés időnként kaotikussá válik, hosszasan lehetne sorolni. de ezekhez az emberek hozzá vannak szokva. és a másik, hogy csak a fidesz létezik. a pályán nincs másik csapat. erre mondom azt, hogy a fidesz1 és fidesz2 csinálja a politikát.

cvsvrs 2020.07.04. 19:13:06

@lecsós:
itt lassan 1 éve meg van építve egy ilyen irodaház.
forestoffices.hu/forest-office-90s-english.mp4
az önkormányzat eladta benne a tulajdonrészét. és egy alapkezelő fizeti a veszteségeket. mert hogy nincs megnyitva. nem éri meg. nincs elegendő bérlő.
iroda.hu/kiado-irodahaz/forest-offices-debrecen/259337
és a home office új világában ezek az irodaházak ott állnak üresen. megvette valaki a régi gördülőcsapággyár épületét. hogy majd az szocialista ipari létesítményt átalakítják kapitalista irodakomplexummá. nem nagyon van helyi gazdaság. nincs mihez kapcsolni a szolgáltató szektort. a multi budapesten tartja fent az irodáit. a szavazók többsége vidéken van. országos választást a vidékies hátországgal lehet nyerni. valaki a megyéből még éppen bekocsikázna debrecenbe, hogy szellemi munkát végezzen. ezek az irodákat éppenséggel meg lehetne tölteni. csak ahhoz kellene a helyi termelői kapacitás. amihez kapcsolódnak a kereskedelmi szolgáltatások. és ezekből a kis és középvállalatokból választódhatna ki az, ami globálisan is versenyképes. és úgy lehetne tőkét bevonni illetve magyar vezetéssel kivinni. a földműveléstől kellene elindulni.

a fidesz most azt csinálja, amit a 90-es években még éppen elfogadható lett volna. magyarországra vonz mindenkit, akit csak tud, akit csak lehet. ami teremt egy ipari káoszt. és majd lesz valahogy. de az ellenzéki pártok politikája meg még ez sem. hanem csak annyi, hogy majd lesz valahogy.

nem merik visszahozni az országos tervhivatalt. pedig az kellene, hogy járásonként eldönteni, hogy milyen iparágra szakosodnak. az a szocialista iparszervezés. hogy itt lesz egy csavargyár. ott meg egy konzervgyár. és 2. számú gyáregysége. és ezekben tulajdonossá válik a munkaadó, a munkavállaló. a magyar gazdaságot egy félállami rendszerben lehet működtne. kvázi egypártrendszerben független reálértelmiséggel. ez nem a nyugati típusú polgári fejlődés, de az 30 éve nem működik. és nyugaton se működik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.04. 19:29:53

@cvsvrs: Nézzed meg ezt az ábrát. https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_pcap_cd&idim=country:HUN:CZE:POL&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=country:HUN:CZE:POL:SVK:SVN:EST:LTU&ifdim=world&hl=hu&dl=hu&ind=false

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.04. 19:32:20

@cvsvrs: Látsz valahol kiugrást, csodát, minőségi fejlődést 2010 után? Nem? Én sem. Akkor mi az, ami 2010 óta változott? A naciodrog mennyisége. És ez igazi eredmény? Pszichésen biztosan az, ténylegesen meg nem annyira.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.04. 19:34:30

@cvsvrs: Ki kell jelölni a https címet és rá kell ugrani manuálisam, akkor bejön a grafikon.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.04. 19:41:55

@cvsvrs: Magyarán a tömegek kapják a naciodrogot, a GDP nem nő jobban, mint korábban és a forrásokat átirányítják a nagyrészt nemzetközi sikertermékek nélküli "nemzeti" (de facto párt) tőkésrétegek számára. Eközben jelentős részben az EU-ból származó forrásokból kerülnek finanszírozásra az építkezések, amely célja ugyancsak a "nemzeti tőkésréteg" felhizlalása. Nemzetközi sikertermékek nélkül. Mi ebben a jó? A naciodrog? A gyűlölet? A buta önzés kultusza?

cvsvrs 2020.07.04. 20:00:46

@Főnix Oszlár Gazdag:
nincs se csőd, se csoda. tehát az a sohasem látott magyar fejlődés sincs, amiről a kormánypárt beszél. és az 2010 óta tartó visszaesés se, amiről az ellenzék. 2010 óta a gpd növekedés. kiemelve a magyart. és szerepeltetve budapestet.
i.ibb.co/M2Krmcp/chart-5.png
budapest 2010-14 között le lett nyomva. ha 14-ben leváltják tarlóst, akkor azt meg lehet érteni. de 18-ban nem lehet. mert abban a ciklusban budapest haladt előre.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.04. 20:06:33

@cvsvrs: Na de ha nincsen értelme a nemzeti tőkésréteg felhizlalásának, akkor minek hizlaljuk őket? Hogy legyőzzük a nemzetközi tőkét? Tényleg? Oszt mivel? Na, szóval a nemzeti tőkésréteg az egy süket duma, a lényeg az elit jólét megteremtése, meg a kastélyok építése, a luxus stb.. Én meg azt mondom, alacsonyabb adó kell, meg magasabb bér a tömegeknek és jobb kórházi infrastruktúra meg jobb oktatásügy sem ártana.

cvsvrs 2020.07.04. 20:12:41

@Főnix Oszlár Gazdag:
kulturálisan az ország sokféle. mondjuk rendpárti magyar világzene. a vidékies változatban.
www.youtube.com/watch?v=yay8rfi3J7w
városiasan.
www.youtube.com/watch?v=WVTqldHDA0Y
ennek a kép és hanganyagát debrecenben és hajdúszoboszlói stúdiók gyártották. és ez népszínházban, várszínházban dalszínházban működik. és bábszínházban. a gyerekek a járókában ugrálnak, hogy tetszik nekik. filozofikusan ez etnicizmus. újpogányság.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.04. 20:24:29

@cvsvrs: Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden
szervének kötelessége (Alaptörvény). Ez akkor most mi? Újpogányság? Szent István? Koppány? Önáltatás? Immoralitás? Vagy senki semmit nem ért, de azt hiszi, hogy minden OK? Én erre tippelek.

cvsvrs 2020.07.04. 20:29:55

@Főnix Oszlár Gazdag:
azért, hogy lölő csődbe vigye a média nemzetellenes elemit. a népszababságot, a népszavát vagy az indexet. vaszilij miklós lölő pénzéből vállalkozik. azért kell lölő, hogy kivásárolják a bertelsmann-t. és helyébe barátibb sat1 csoport lépjen. azért kell lölő pénze, hogy kivásárolják a külföldi gazdasági érdekeltségek azon részét, amelyik kultúrharcot generálja. és bele akar szólni a magyar belpolitikába. orbán és a köznép érdeke az, hogy névleg a lehető legbutábbra bízzák az ehhez szükséges vagyontárgyakat. és van egy össznépi összekacsinás. nem mindegy, hogy ki lopja el. nyerjen lölő. az elbaszott rendszerváltást így lehet bevégezni. visszaállunk az egypártendszerre. azzal a vörös csillagot lecseréltjük a szent koronára. és újra neki lehet futni.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.04. 20:34:43

@cvsvrs: Ja, ez a naciodrog. Na de ilyenkor csap le a valóság általában. És fájni fog. Én inkább szintet lépnék.

cvsvrs 2020.07.04. 20:38:47

@Főnix Oszlár Gazdag:
a népvallás. tkp. a kultúra. de ez a része nyilván újpogány.

A felkelő nap nyomán tűzben ég el a lány
Önmaga hamvából éled újra
A Tűzmadár és az Árny kétszer egy nap során
Egymásba olvadva indul útra Szárnyal az Árnnyal
A nap, az éj is mindig így forog :II
Kétszer egy nap fényük fellobog

a keresztény mesékben a lány az árnnyal szárnyal, annak neve angyal. de nem a sárkány hál a szűzlánnyal. hanem a teremtő. ezt templomban nem lehet énekelni. várban, városban, vásárban lehet. libertárius kereszténység.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.04. 20:42:11

@cvsvrs: OK, de hazugságra, összevissza ideológiai zagyvaságokra, propagandára, csalásra, korrupcióra nem lehet sikert építeni. Az nem politikai program, hogy annyira szereted magad, hogy reggeltől estig azt mondod, hogy én, én, én, én, én, mi, mi, mi...ennek nem lesz eredménye. Nincs eredménye. Ez csak naciodrog.

cvsvrs 2020.07.04. 20:42:22

@Főnix Oszlár Gazdag:
és kérdés, hogy a kit fog elsöpörni. a kormánypártot, vagy az ellenzéket. te meg lépjél szintet. csak tartok tőle, hogy túl az ürességen nincs semmi.

cvsvrs 2020.07.04. 20:45:50

@Főnix Oszlár Gazdag:
a kultúra ideologógai katyvasz. ha azt teljesen széjjelszálazzák, logikus rendbe rakják, akkor nem marad belőle semmi.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.04. 20:47:45

@cvsvrs: Mindenki, aki minimális történelmi és politikai ismeretekkel rendelkezik, az tudja, hogy minden politikai párt és erő egyszer elbukik. Ez elkerülhetetlen tény. Demográfiai és pszichológiai szükségszerűség. És ez így van rendjén. Mert ez a sokszínűség, a multikulturalizmus, a demokrácia, a váltógazdálkodás és a szabadság lényege. Ezért bődületes nagy néphülyítés az illiberalizmus, azaz a posztbolsevik szavazók kulturális önistenítése.

Khonsu 2020.07.04. 21:19:07

@cvsvrs:

"és kérdés, hogy a kit fog elsöpörni. a kormánypártot, vagy az ellenzéket."

És ha mindkettőt?

screpes 2020.07.04. 21:22:20

@cvsvrs:

nna ez tőled új.
Debrecen csődjének tünetei, egy csokorban?!
Még az új iskoláról nem is beszéltél, akiknél nincs, azaz nem lesz elég fizetős hallgató, meg késnek a BMW-s vendégmenedzsment gyermekei is a beiratkozásssal, meg az igazgatónőnek (euróbából hozott) kifelé áll a rúdazata...
meg pampogunk a természettudományi múzeum (oda)költöztetéséről, majd megírhatjuk róla, hogy kevés (szinte nincs) látogatója.. Persze lesz, mert államilag ingyér odamegy majd az összes iskolás - arról fog riportozni a megyei lap, és idézgeted te az erről szóló képeket.
A reptér pedig most vírusos. Nyáron két új világvárosi diviziója is lesz, mehetünk le Budapestről vonattal, hogy aztán legyen csalatkozásunk onnan Dubaiba, meg Tenerifére...(?)

Elfogadtam tényként, hogy a te városodban fidesz1 és fidesz2 csinálja a politikát, de te meg megtanulhatnád, hogy másutt meg nem ez van.
Bdapest nem maradhat bűnös város azért, mert az orbáni bosszú-modellt képtelen kihordani lábon.
Mi magyarok, kapunk egy művileg leromlott várost, és a miniszterelnöki tézisek függvénye hárommilllió ember sorsa, éleminősége..
-------------
@morph on deer:

Budapest szerepe, ütközéses bevállalásai már megmutatják, miféle megosztottság, amiről szó van. Ez nem egyszerűen a "vidék" konfliktusa a fővárossal most sem (lásd még: urbánus vita) hanem két nézet, habitus, pol. orientáció, amelyek mögött megvan a városi álláspont többsége is, egy nevesíthető progressziv trend. Ugyanúgy, mint Adynál, már az ő korában is.
Itt azt írja a főhülye, hogy nincs, nem kellett volna felvilágosodás se, megugatják visszaamenőleg a történelmet...
Ez a vonat elment, de jófelé.
----------------

cvsvrs 2020.07.04. 22:28:07

@screpes:
hosszasan lehetne sorolni a kieső tételeket. a labda a kapufáról kifelé pattan. így a focicsapat is kiesett az nb1-ből. azt is meg kell menteni az önkormányzatnak. az is pénzbe fog kerülni. a repülőtér forgalma megzuhant. a debrecen-münchen járatot egyelőre nem indította újra a lufthansa. az időlegesen kivont repülőit azonban debrecen parkoltatja és szervizeli. így a válságból még akár hasznot húzhat a város. a külföldi egyetemisták számát is nehéz lesz idén növelni. kérdés, hogy a végzősök helyébe mennyien jönnek. mai diplomaosztó. a szociális távolságtartás miatt a stadionban.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4269/94.jpg

cvsvrs 2020.07.04. 22:43:48

@screpes:
magyarország jelenleg egységállam. a legtöbb országos közintézményből egy van. azon kellene osztozkodni. az szfe nem lehet egyszerre a fidesz és a nem-fidesz irányítása alatt. ezt el kell dönteni valahogy. és az ellenzék azt mondja, hogy döntsön a szakmaiság. 30 kossuth díjas iratkozott fel az ő listájukra. a kormányére meg csak 10. csahogy orbán a kultúrharchoz 3 millió hívőt tud mozgósítani. az orbán ellenesek 1 milliót. a szoci kisnyugdíjasokat nem különösebben érdeklik, hogy kikből lesz a színházi elit.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.05. 06:54:48

@cvsvrs: OK, akkor foglaljuk, össze, hogy miért kellene a FIDESZ-re szavaznom. 1.) a GDP növekedés olyan, mint korábban, nem jobb 2.) az EU-s pénzek segítségével a nagy építőipari cégeknek kvázi profitot ad az állam 3.) a társadalomtól elvont jövedelmek pár ezer emberhez vándorolnak át 4.) a többség fizetése és a fizetésének a reálértéke az EU legaljához tartozik 5.) nagyon sok, profitot nem terhelő építmény jelent meg, mint a Harmadik Birodalomban 6.) 2.8 millió naciodrogos jól érzi magát. *** Jól értem? Ez a FIDESZ eredménye? Ez a politikai öröksége?

Reding Roli 2020.07.05. 09:14:55

@Főnix Oszlár Gazdag: A magyar gazdasági modell csőd előtt áll, amelyre a világjárvány csak ráerősített ès felszínre hozta a súlyos gazdasági szerkezeti ès versenykèpssègi problèmákat. Eddig kèt fő pillèr volt , ami a növekedèst adta :
1. A kedvező földrajzi helyzetre ( Bajororszag közelsège ) és folyamatosan gyengített forintra , hazai olcsó bèrekre alapozott , főkènt autópipari összeszerelő- üzemcsarnok gazdaság , amely jövője egyre bizonytalanabb
2. A bizonyíthatóan felesleges, túlárazott infrastrukturális látvanyberuházások. Csak stadionokra 350-400 milliárd forint ment el, amely csak a folyamatos vesztesèget termelik az adófizetőknek,.....(Debrecenben minden vesztesèget termel , legyen szó Főnix csarnokról , Stadionról , Forest offices ...)
A jövőben pedig mègnagyobb nemzetrablások kèszülődnek : Budapest- Belgrád vasút, újabb titkos ès közgazdaságilag èrtelmezhetetlen beruházás , kb 1 milliárd dollár , Mèszarosèk a kedvezmènyezetek..
Paks 2 ...ha egyáltalán megèpül..újabb euro milliárdok ....Orosz beruházási bank , a magyar jogrendben kívül ...

Csoda, hogy eddig az emberek nem ismertèk fel- illetve , nem elegen - hogy ez nem egy nemzeti , hanem hazaáruló kormány ..
Az, hogy elárulták- kiárulták az orosznak ès a kínaiaknak az országot - nem megbocsátható... Az sem , hogy 1000 milliárdokat mutyiznak le , a politikaközeli vállalkozói rètegnek , saját maguknak ..
Nekik az jelenti az országmentèst, hogy nèhany kegyeltjük zsebèt kitömik adófizetők pènzből, ingyen milliárdokkal...
Miközben az emberek többsège alig kapott èrdemi segítsèget ...
Hatalmas bajok elè nèz az ország, úgy látom nincsenek terveik arra, hogyan lehetne az országot egy technológia- központú, fejlődő gazdaságú, polgárosodó országgá átalakítani...
Egy úton haladnak most is: minden eszközzel az impotens, államfüggő NER-burzsoáziat erősíteni ,mások , az EU ajándèk pènzeivel , vagy a kisemberektől összerabolt adódorintokkal...
A polgári kezdemènyezèseket kinyírják , az önkormányzatiságot ellehetetlenítik ( pènzügyileg ) , a tudományt eszköztelenítik, a kultúrát leèpítik...
A társadalom , a gazdaság ès lassan a magánèlet összes szegmensèt az autoriter rezsim akarja kontrollálni ....
Nagyon sötèt a jelen ès mèg sötètebb a jövő, amely Magyarországra vár !

cvsvrs 2020.07.05. 10:07:36

@Főnix Oszlár Gazdag:
magyarországon polgári fejlődés úgy lehet, hogy fidesz mellé (és nem feltétlen azzal szemben) felzárkózik egy politikai erő. feltéve, hogy orbán kormány nem viszi csődbe az államot. az államháztartási hiányt alacsonyan tartja. nem vezet be durva megszorító intézkedéseket. csendes kiigazításokkal képes menedzselni a válságot. állami bankok, félállami vállalatok nem dőlnek be dominószerűen. és ha a fidesz megnyeri a kultúrharcot. és az ellenzék liblingjeit az underground világába taszítja.

Khonsu 2020.07.05. 11:07:20

@cvsvrs:

Szerintem a Fidesz erősen túlértékeli az ellenzék "liblingjeinek" befolyását a tömegekre, így aztán a "kultúrharca" politikailag (is) értelmetlen. Úgy gondolom, a magyar ellenzéki szavazók ellenzékisége elsősorban nem kulturális alapokon áll (bizonyítja ezt, hogy "kulturális" kérdésekben nem mutat erős ellenállást, vagy gyakran inkább egyetért a kormánnyal), hanem a kormánypártiakhoz hasonlóan sérelmi/protest. Szóval az ellenzéki szavazók szerintem többségében nem kulturális okokból szavaznak a Fidesz ellen, hanem azért mert úgy érzik, hogy saját, családtagjuk, ismerősük életminősége nem úgy alakul/alakult, ahogy szeretnék. Vagyis rosszul érzik magukat a bőrükben a mai Magyarországon. Pont az nehezíti azt is, hogy egy egységes, markáns ellenzéki erő megszerveződjön a kormányzat ellen, hogy igazából pont az az általánosan elfogadott, szilárd kulturális kapocs hiányzik ellenzéki oldalon, ami a tábort ütőképes egységbe kovácsolhatná. A Fidesznél ilyen kulturális kapocsnak ott van az etnicizmus, de nem látom, hogy a kormánypártiak által vizionált balos/progresszivista/liberális eszmerendszer egy maroknyi kisebbséget leszámítva az ellenzéki tömegek gondolatvilágában gyökeret vert volna. Vagyis a Fidesz ismét olyan ellen harcol (és okoz járulékosan jóvátehetetlen károkat), ami nincs/abban a formában nincs, miközben az ellenzék baja is épp az, hogy ez nincs. Mert ha lenne ilyen egységes kulturális kapocs az ellenzékben, akkor már nem itt tartanának/tartanánk.

screpes 2020.07.05. 11:33:24

@cvsvrs:

Számodra azért jók a fociból vett példák analógiák, (a kapufáról kifelé pattan...), mert ebben a labdával vívott játékban sok a véletlen elem...
Azzal a csúsztatással lehet élni, hogy a városok sorsa (és vezetése) is egy egy ilyen kapufás helyzet: sikerül véletlenszerűnek láttatni, amit csinálnak a politikaivá silányitott relációkban.
Miközben látható, hogy Hova nyomták a több pénzt.
Felhoztak kiscsapatokat a mezőnybe, pofozóembernek, de azoknak vajon kedvezett e a játékvezetés? Melyik pálya lejt igazából? A közpolitikai, a sportvezetési, vagy a kluboké csak? A gyepmester pályagondnok kistraktorán leesett a lánc??
Debrecenről elhittem, hogy kivételezett volt, de vajon meddig terjed, és így marad e? Hhú de sok kapufáról pattanó eset kellett például ahhoz, hogy a hazai tabella így fessen:
1. fradi,
2. Fehérvár
3. felcsút...
4. mezőkövesd
Véletlen elemek látszhatnak az egyes bajnoki fordulókon, de vajon véletlen elemek vezettek e oda, hogy ez a három csapat, ebben a sorrendben jelentse a magyar élmezőnyt?

cvsvrs 2020.07.05. 12:32:57

@Khonsu:
az ellenzék azért nem tud egysége állni, mert nincs identitása. és ezzel szemben az is elég, hogy orbán azt mondja: "mi magyarok".

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.05. 13:19:07

@cvsvrs: Ne de már van identitás. Az ellenzék a többségben lévő nem-FIDESZ.

cvsvrs 2020.07.05. 13:21:58

@screpes:
a fidesz teremti meg, hogy a felvidéki magyarokat egyesítő pozsonyi inter is induljon a nemzeti bajnokságban. vagy a slovan bratislava is induljon a magyar királyi kupában. és ehhez csinálni kellett egy falusi focicsapatot. mert ez kell ahhoz, hogy valaki szétverje a fővárosi elitet.

aztán lehet mondani, hogy egy pozsonyi sose fog belemenni ebbe a kettős identitásba. hogy a slovan mellett működjön a félmagyar inter. magyar-szlovák kiegyezés sose lesz. lehet. de azzal, hogy orbán szétveri a korábbi akadémikus bölcseletet ennek ad lehetőséget. a héten a debreceni egyetem a budapesti néprajzi múzeummal állapodott meg arról, hogy a jövőben szorosabbra fűzik az együttműködést.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2425476
ezekre mondom, hogy ez már nem kultúrharc. hanem egy meginduló elitváltás, vagy legalább is arra tett kísérlet. nincs mta, ami ez ezt felügyelné. így a jelenlegi egyetemi másodvonal léphet az korábbi akadémikus elit helyébe. és ez nem minden esetben lesz önkéntes helycsere. a néprajz bekerüljön a közoktatásba. amit béndek péter úgy hív, hogy etnicizmus az etnográfia.

cvsvrs 2020.07.05. 13:25:15

@Főnix Oszlár Gazdag:
az nem identitás. hanem ellen-identitás. annak alapja nem ideológia, idealizmus hanem ez ellekultúra. és első vonalában már a fidesz is kontra (bayer zsoca és társaik). a nem-fidesz rekontra.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.05. 13:27:29

@cvsvrs: Na, de most már összeforrott egy erős csapattá. A filozófia meg az identitás is szépen érik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.05. 13:30:41

@cvsvrs: A FIDESZ saját maga határozza meg az ellenzék kultúráját. Amit a FIDESZ most kedvel, azt az ellenzék el fogja vetni. Miért? Mert a FIDESZ kedveli. Mit ér el a FIDESZ? Pont az ellenkezőjét annak, amit akarna.

Khonsu 2020.07.05. 14:46:56

@cvsvrs:

Ezt mondom én is. Amíg az ellenzék nem alakítja ki a saját identitását, addig a Fidesz állandó lépéselőnyben lesz. Ráültek a helyi sajátosságként jelen lévő etnicizmusra és ebből a pozícióból mindaddig tematizálni tudják a közbeszédet, amíg az ellenzék nem talál magának egy másik, legalább az etnicizmussal összemérhető erejű "algoritmust", ami mentén meg tud szerveződni.

A magam részéről pedig egyetlen ilyen algoritmust látok, a technológiai fejlődés törvényszerűségeit. Így szerintem az ellenzék legjobb lehetősége a Fidesz (tulajdonképpen az etnicizmus algoritmusának) legyőzésére egy "futurista" identitás kialakítása. Ahogy a Fidesz/NER rátelepült az etnicizmusra az ellenzéknek a technológiai fejlődésre kellene rátelepülnie, a narratívájának akörül kellene forognia. Oktatás, mert technológia, egészségügy, mert technológia, zöldülés, mert technológia, szociális érzékenység, mert technológia, vállalkozások mert technológia, stb.

Az ellenzékieket összefogni és NER-t legyőzni képes közös kultúra/identitás alapja a futurizmus (valamilyen formája, akár "archeo-futurizmus") lehetne, ahogy egy korábbi posztjában HaFr is írta. Szerintem az évtized során amúgy is ez, a technológiai fejlődéshez való viszony válik a meghatározóvá az emberek gondolkodásában, globálisan és lokálisan egyaránt, háttérbe szorítva minden egyebet.

Az más kérdés persze, hogy képes lehet-e a magyar ellenzéki értelmiség egy saját "futurista" identitás kialakítására, vagy majd importálni lesz kénytelen. Ennek kialakításához mindenképpen szükség lenne arra, hogy a természettudósok, mérnökök, informatikusok, "technológiapárti" filozófusok, stb. meghatározóvá váljanak az ellenzéki irányvonal kialakításában. (szerencsére vannak, tehát nem teljesen reménytelen a helyzet)

Ha ezt meg tudná lépni az ellenzék, akkor 2/3-al győzne, és a NER azonnal összeomlana. Ha nem, akkor a Fidesz addig marad, míg a világtrend ki nem kényszeríti a változást.

cvsvrs 2020.07.05. 15:38:52

@Khonsu:
elvben az ellenzékiség alapja az amerikanizmus. az amerikai politikai kultúra az, hogy van egy baloldalinak mondott globális kapitalista liberális demokrata párt. a nagyvárosi amerika képviseletében. és ezzel szemben állnak a konzervatív republikánusok. a lokalizált, rerográd kisvárosi amerikai nemzet. csakhogy ez a felosztás magyarországon nem eredményez egyensúlyt. mert budapesten kívül egyetlen vidéki város se lehet igazán globalizált. és erre a fővárosi elit azt mondja, hogy nem probléma. a budapest világváros projektnek elárendelődve a multinacionális nagytőke a nyugat-európai életszínvonal közelébe felhúzza a kis-magyar társadalmat. a rendszerváltás idején ebben hit a lakosság döntő többsége. az elmúlt 20-30 évben ez a világkép majdnem teljesen szertefoszlott.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.05. 16:01:07

@cvsvrs: Áááááá. Az ellenzékiség alapja az, hogy megállítsák azt az arrogáns bandát, akitől a többség retteg vagy akiktől legalábbis nagyon ideges. Ehhez a szándékhoz keresnek filozófiát és ideológiát meg szervezetrendszert a milliók. Pestiesen megfogalmazva a választási programot: "legyenek már azok végre kussban és tűnjenek el". Az USA-nak ehhez semmi köze sincsen.

cvsvrs 2020.07.05. 16:03:16

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez esetben 22-ben lesz majd egy fiatalos, összetartó csapat koherens elképzelésekkel. miközben orbán a válságkezeléssel és abban a mohó oligarcháival lesz elfoglalva. az ellenzék elsöpri a rezsimet.

kiáll 30 kossuth díjas, hogy az innovációs technológia minisztérium nem alakíthatja át a színműveszeti egyetemet. egy ipari miniszter, egy járműipari lobbista. ilyenfajta cinizmus a civilizált világban példátlan. és ezzel szemben áll a színházi szakma színe-java. egy ilyen játszmát nem nyerhet meg orbán a nyilvánosságban. úgy, hogy magyarország az európai unió tagja.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.05. 16:08:54

@cvsvrs: Én attól tartok (mint ahogy valaki már leírta itt korábban), hogy a következő 2-6 évben az egész rendszerváltó magyar elit és azok értelmiségi holdudvara is mehet a süllyesztőbe. Az ellenzéki szavazók tesznek a színházakra, az oligarchákra meg mindenre. Egyszerűen egyre dühösebbek.

cvsvrs 2020.07.05. 16:14:09

tasó országgyűlési képviselő, soltész államtitkár, papp polgármester.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4271/200705gorkatlatogatoikozpont_ksz_(8).jpg
és a zarándokok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4271/200705gorkatlatogatoikozpont_ksz_(23).jpg
csúszdáznak. de nem romkocsma. hanem görögkatolikus látogatóközpont. amit most adtak át. ez egy mai hír.

cvsvrs 2020.07.05. 16:42:00

@Főnix Oszlár Gazdag:
és vajon ki váltja le a rendszerváltó elitet beleértve a fideszt és az ellenzéket. a következő választások 1.5 év múlva lesznek. karigeri 24 őszéig van főpolgármestenek választva. ami azt jelenti, hogy 26 tavaszán is még valószínűleg a dk (mszp), a momentum (szdsz) és a felelős értelmiség (mdf, lmp) valamint a párbeszéd (együtt, összefogás) lesz a fidesz kihívója.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.05. 16:47:00

@cvsvrs: A nép lesz a Fidesz kihívója. A selejtpártok mennek a levesbe. A Fidesz meg utánuk. Ez lesz a nagy megbékélés. A sorssal.

Reding Roli 2020.07.05. 18:34:32

@Khonsu: Az ellenzèktől változást elvárni csak úgy lehet, ha közben a társadalom is változik , mert az ellenzèk is egy adott társadalmi bázison tud működni...A változás mindig egy lassú folyamat, az , amikor fiatal, nyitott ès technológia-èrett generációk jelennek meg , mint új szavazók vagy bekapcsolódnak aktívan a pártpolitikába... Eddig az volt az általános szemlèlet Magyarországon, hogy az állam legyen paternalista, azaz az emberek elvárták, hogy az állam avatkozzon be a gazdaság ès a társadalom minden területèn, ( államszoci rendszer múlt ) ès legyen egy nagyhatalmú, erőskezű vezető, mint amilyen Orbán Viktor...A nagy szabadság talán mèg riasztja is az idősebb korosztályt , akik nyelveket nem beszèlnek ès mèg egy sms- t sem kèpesek elküldeni , ráadásul soha nem èltek valódi szabadságban...Az emberek többsèget a látens fèlelmeik irányítják , így erre lehet ma is leginkább politikát èpíteni , nem egy racionális , jövőbe mutató programra ...
Az állampárt ezekre a kiszolgáltatott , nem 21-ik század- kompatibilis tömegre èpíti hatalmat , akiknek minden narratívat be tud adni a tömegmanipulációs sajtó...
Az ellenzèk ezzel szemben nehèt helyzetben van, mert a nagyvárosi, tanultabb, fiatalabb emberek mèg mindig kevesebben vannak ès rendkívül heterogèn halmazt alkotnak , ideológai ès egyèb szempontokból...
A jövőt èn is egyfajta politikailag semleges , ( közèputas) technológia- èrzèkeny , pragmatikus rendszerváltó èrtèkközössègben látom , amely lètrejöttènek feltètelei lassú , generációs változásokkal alakulnak ki...Egy O1G - közössèg önmagában kevès lesz Orbán legyőzèsèhez , mert most válság van , amikor az emberek fèlnek a bizonytalan jövőtől, hogy mit is hozhat szemèlyes èletükben egy kormányváltas ...Orbán egyfajta 20-ik századi , modern kori , règi vágású, konfliktusos , autoriter politikus vele szemben pedig az ellenzèk legjobban felèpített politikusa , Karácsony Gergely egy 21-ik századi, posztmodern, konfliktuskerülő bizonytalankodó ...Ez kèt totálisan más világ , mindkettő a maga korlátaival...
Orbán el fog bukni , de leginkább a lassú generációs változások okán , mintsem a jelenlegi ellenzèk kiváló politizálása miatt...
Azt el kell ismerni, hogy kiváló hatalomtechnikus ès kiváló èrzèkkel vezeti az országot ...A populista vezető társai , mint Trump , Johnson , Bolsonaro ès az autokraták: Erdogán vagy Putyin brutálisan elkezeltèk , elbagatellizáltak a válságot ès ezekben az országokban tömeges nèpirtas folyik ,kèsőbbi politikai kövekezmèmyekkel...
Orbán viszont nem vette be a szèlsőjobboldali , populista baromságokat ès viszonylag gyorsan ès sikeresen reagált a válsághelyzetre ( ha csak a járványügyi rèszèt nèzzük...) A gazdasági válságkezelès már más törtènet...
Ha elúszhat valamin az Orbán - rendszer , akkor az a következő időszak gazdasági válsagkezelèse ès a megnyitott felesleges belső frontok miatt: tudomány-, kultúra-, egèszsègügy szètverèse stb...A másik fontos tènyező pedig a gyökeresen máskènt- gondolkodó , fiatal generációk színrelèpèse lehet a politikában...

Khonsu 2020.07.05. 18:56:55

@cvsvrs:

Ez a modell már Amerikában is omladozik. Ellenben a technológia elmossa a határt lokalitás és globalitás között. Megkönnyíti az életet, miközben a globalitásba is bekapcsol, így csökkenti a jelentőségét annak, hogy valaki fizikailag hol él, egy nagyvárosban vagy egy faluban. Ami pedig politikailag potenciálisan nagyon ütős narratíva alapjává teszi, hogy miközben mindenkit közvetlenül érint (és ezért foglalkoztat), teljesen ideológiamentes.

Ha megnézzük, hogy milyen visszacsatolások hajtják a technológia fejlődését, és ebből kiindulva megcélozzuk azt az állapotot, melyben a technológia potenciálisan a leggyorsabban fejlődhet (legnagyobb az innovációs potenciál), akkor gyakorlatilag kapunk egy plurális, kapitalista, tudásalapú társadalmat élhető szociális minimummal (hogy az alkotó részvétel lehetőségétől ne essen el senki szociális korlátok miatt, illetve a stabil vásárlóerő biztosított legyen).

Mindezt úgy, hogy ez az igencsak csábítónak tűnő társadalmi/gazdasági program bármiféle ideológia nélkül, egyszerűen adódik a matekból.

cvsvrs 2020.07.05. 18:59:22

@Reding Roli:
ha elfogadjuk ezt a generációs marketing felosztást, akkor az x generáció még többpártrendszert akart. az y generáció egypártrendszerre váltott. (fidesz vagy egyik se). és a z generáció nulla pártrendszert akar (egyik se).

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.05. 19:17:10

@Reding Roli: "kiváló èrzèkkel vezeti az országot". Na, pont nem. Kiváló érzékkel tartja meg a hatalmat. Nem azonos a két dolog. És ez az egész probléma oka.

Khonsu 2020.07.05. 19:22:07

@Reding Roli:

Persze nem megy egyik napról a másikra, de egy ilyen iránynak mindenképp nagy lökést adhat, hogy a technológia lassan mindenhová beférkőzik és ahogy eluralja a közbeszédet még azok is egyre gyakrabban gondolkodnak el róla, akik amúgy egy sms-t sem képesek elküldeni. Nem kell érteni is valamihez ahhoz, hogy valakit foglalkoztasson. Ez jól látható a tízmillió virológus, atomfizikus, közgazdász és politikai szakértő országában. :)
Persze minden lehetőség csak akkor ér valamit, ha azt ki is használják. Az a probléma, hogy a technológia ma már jóval gyorsabban fejlődik (és gyorsul), mint ahogy a generációk váltják egymást. Ha erre várunk, akkor mire megtörténik, már reménytelen helyzetbe kerülhetünk (arról nem beszélve, hogy a ma élők ezt már vagy nem élik vagy nem várják meg az országban).
Kemény menet lesz, az biztos.

cvsvrs 2020.07.05. 19:35:42

@Reding Roli:
illetve van még persze momentum vagy senki fiatal, dk vagy senki nyugdíjas szavazó. tehát van egy párt, amit a választók döntő többsége még éppen elfogad. és a többit elutasítja. ebből kvázi egypártrendszer következik. megszűnik az x generációs koalíciós kormányzás. nincs rá társadalmi igény. annak van hatalma akinek relatív többsége van. és az vagy mindent visz, vagy megbukik. a politikai pluralizmust az y generáció felszámolta.

Reding Roli 2020.07.05. 19:56:18

@cvsvrs: Az X generáció ( 1960-83 - ig ) vezeti most a nagypolitikát , főleg a korai X - es - ek ès kèsői boomerek , ha ezt a generációs felosztást tekintjük... Az újabb generációk, pl Momentumèk már y generációsok, akik már kèpzettebbek technikailag a Z generációt (95- ) tekintik a digitális bennszülötteknek , akik már a digitális világban nőttek fel..A politikai harc a boomerek ès a korai X generáció - konzervatív, etnicista vonal , de sok közöttük a szocialista - , valamint a kèsői X ès az y generáció - liberális , centrista , zöld - között zajlik...A z generációsok mèg identitás- nèlkülinek tűnik , esetleg zöld, identitárus, vagy sodródó náci...

A generációs világszemlèltek alapján most egy centrista, zöld , mèrsèkelten liberális kormányzásnak kell következni Magyarországon..Ez igazodik a világtrendekhez ....Az szèlsőjobboldali populizmus , etnicizmus nagyon kifulladóban van: nem oldottak meg semmilyen nagy rendszer- problèmat , túl
öregek a vezető kèpviselőik, ráadásul ők is csak egy elit hatalmat kèpviselik , nem a sokat hivatkozott nèpet...
A jövő - szerintem - egy racionálisan progresszív, de a nemzeti hagyományokat is ötvöző , nagy társadalom - ès gazdaság - átalakító politika lehet ....A szèlsősègekre mindig csak a nagy válságok idején van igèny , de egy idő múlva mindig kijózanodik a társadalom , hogy pár èvtized múlva hasonló hibába essen...

Reding Roli 2020.07.05. 20:17:26

@Khonsu: Az információs társadalom egyre nagyobb tèrnyerèse esèly is egyben ès veszèly is az emberisègnek , hiszen elkezdődött a tudomány profanizálása : a net mindent megmagyaráz 2 perc alatt, felületesen ....Így születnek az önjelölt covid- tudósok, stb..
Az egèsz világot hálózatokon keresztül akarják manipulálni ...Ha letölt az ember egy programot a mobiljára, az kiküld szemèlyes infókat a világba , de ezt sem tudjuk kik gyűjtik rólunk az adatokat ...Fèlek, ebből egy orwelli világ jöhet....
A háború már a világ információs , azaz: a manipulációs hálózatok birtoklásáèrt folyik...Akiè az információ, azè lesz a hatalom...Közhely , de igaz...
Nekem a jelenlegi válság is egyfajta furcsa háborúnak tűnik: nem hiszem hogy ennyire tehetetlen lenne a világ ...Már èvszazadokkal ezelőtt tudták , hogy a határokon átengedett emberek hordozzák a járványt , Kína ezt biológiai fegyverkènt " dobta " a nyugati világra , a nyugati világ meg az " üzlet " èrdekèben tehetetlenül nèzte hogy kínaiak embermilliói hozzák be a betegsèget...
Mi ez , ha nem a totális posztmodern? Már a holnap sem kiszámítható, prognosztizálható , akkora a globális káosz...Hol van a tudomány , amelyben annyira hittünk , a globális konszenzus , az együttműködès ès társai ...
A magáncèlú fegyvereldások nőnek most világszerte , amely baljós előjel a jövőre nèzve...

cvsvrs 2020.07.05. 20:18:11

@Reding Roli:
az x generáció többpártrendszert akart. az y generáció (amihez igazodott orbán, és gyurcsány is) kvázi egypártrendszert. és a z generációt nem érdeklik a pártok.

cvsvrs 2020.07.05. 20:23:54

@Reding Roli:
a fidesz centrista is, zöld is, mérsékelten liberális, meg radikális illiberális egyben. a fidesznek nincs határozott ideológia arcéle. túl azon, hogy a magyar identitást akarja erősíteni. amit a többi párt érthetetlen módon nem vállal fel. ezért azt mondják, hogy az nem magyar. oszt jónapot. ezzel nyernek.

Khonsu 2020.07.05. 20:45:01

@Reding Roli:

A posztmodern üres és hazug, sötét köd, ami mindenre rátelepszik és elveszi a látásunkat. Csak akkor tudunk rajta áthaladni, legyőzni, ha valami olyan vezérfonalban sikerül megkapaszkodnunk, ami sziklaszilárd, ami nem csak az elménkben létezik. Talán ez az utolsó szűrő, a végső próba. Ha átjutunk a ködön, olyan világba érkezünk, ahol semmi sem lehetetlen. Ha eltévedünk, akkor a civilizáció elpusztul és jön a Mad Max world.

Reding Roli 2020.07.05. 20:53:36

@cvsvrs: A Fidesz nekem opportunista pártnak tűnik, a pillanatnyi előnyökèrt gyorsan tudnak elvtelenül politikailag igazodni : előbb az identitás vonalat vállalták fel , most pedig , a nemzetközi trendek változásával , gyorsan bezöldültek ..
Nekem semmi bajom az identitás- ès a migrációs politikájukkal ...Ami nem tetszik az az általuk ajánlott társadalmi- gazdasági jövő: a hierarchikusan felèpülő osztálytársadalom , a "munkaállam " ès nagytőke , a felsőbb osztályok ( saját maguk ) eltúlzott támogatása , mások rovására ...Nem tetszik mèg a plurális demokrácia leèpítèse , a kvázi egypárti államberendezkedès kialakítása ès a helyi szuverenitások , az önkormányzatok , a kultúra ès a tudomány gleichschaltolása sem....

cvsvrs 2020.07.05. 21:05:14

@Reding Roli:
ma családi drogprevenciós nap volt a városban. és hagyományőzrő aratóünnek vidéken.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/07/+otf/1336w/ExDAliP1DiiE7RzPmRI26U5PVF9WRVJZX1NFQ8h5n49Dij6Q35Y7lVejCgP35KFa0JCKe9PFYlTaKIlZ66CCee0A8WB2NzEUhSxnlQ==/P7049101-scaled.jpg
a rendszerváltás képlete szerint első szdsz, a második fkgp rendezvény. csakhogy ezek a pártok sose léptek volna koalícióra egymással. úgy lehet mindkettő, hogy a rendszerváltó pártok helyébe lépett a fidesz.

cvsvrs 2020.07.05. 21:17:38

@Reding Roli:
a magyar közjogi hagyományban, a feudális hagyományban sincs hiearchia. vannak a vármegyék. és vannak a szabad városok megyejoggal. amíg buda és pest nem volt egyesítve ez működött. a 18. századi debrecen akkora volt, mint buda, pest, vagy pozsony. az első népszámlálás szerint ezeknél népesebb volt. aztán megindult a fővárosiasodás (a kapitalizmus). azzal budapest el kezdett népesedni. és létrejött egy túlközpontosítás. ami a feudális magyarországon nem létezett. magyarországon a központi hatalom hagyományosan gyenge. mátyás király budát igazgatta. debrecen is mátyás királyé volt. de azt mátyás az anyjára bízta. illetve előtte hunyadi jános a feleségére. a reformáció is abból adódott, hogy a nagybirtokosok nem tudták a kiterjedt birtoktesteiket igazgatni. a jobbágyparasztok egyáltalán nem rendelődtek alá valamilyen külső hatalomnak. török jánost (az egri csillagokból ismert jancsit) a leírások szerint kedvelték a helyi polgárok. de nem tudta igazgatni az apjától török bálinttól megörökölt birtokait. a testvére se a dunántúlon. azokat el akarták szedni zrínyiek. de a magyarországi birtokaikat ők se tudták igazgatni. nem működött a szigorú területi hierarchia. magyarország közigazgatás lapos rács szerkezetű. vannak a megyék. abban szerveződnek kis világok. a belpolitika. és az országos ügyek leginkább a külpolitikára szorítkoznak. ez a közjogi hagyomány. nem hiearchia.

Reding Roli 2020.07.05. 21:21:27

@Khonsu: A " Mad Max World " az èn nagy fèlelmem , ha a " dog eats dog " kapitalizmus nem tud valahogy konszolidálódni , civilizálódni ès nem harmónizálnak jobban a különböző országok cèljai , - de mondhatnèk kultúrákat, nèpeket, osztályokat is - akkor a várt konszenzus helyett a globális kèrdèsekben , újabb háborúk ès polgárháborúk jöhetnek...
A nagy ugráshoz lehet hogy egy új technológiai forradalom kell , ami elősegítenè a globális nivellációt , az általános èletszínvonal- ugrást ...Először ennek a folyamatnak , az èletszínvonal- növekedèsnek kell megtörtènni talán , hogy lètrejöjjenek a globális, mindenki által elfogadott erkölcsi axiómák ès az ebből következő közös globális cselekvès ...
Jelenleg mèg a társadalmi státuszból-, vallási - etnikai ès kulturális különbözősègből adódó, feloldhatalannak látszó konfliktusok vezérlik a világot...

Reding Roli 2020.07.05. 21:34:11

@cvsvrs: II. József , aki " felvilágosult abszolutista ", " liberális " uralkodó volt , azt mondta , hogy szèt kell vetni a magyar vármegyei rendszert , ès át kell szervezni a közigazgatást , hogy modernizálódjon orszag...Mivel alulról , köznemessèg rèszèről nem volt meg az akarat , sőt teljesen ellene voltak pár jozefnistat kivève, mint Szèchenyi Ferenc ez a felülről jövő reform nem is sikerült...
A kèrdès most csak az , hogy Orbán" felvilágosult abszolutizmust " akar , nagy reformokat , erőszakkal jót a nèpnek , vagy csak szimplán autoriter politikus, aki csak a saját èrdekeit nèzi...

Khonsu 2020.07.05. 22:27:47

@Reding Roli:

Lehet, bár szerintem sokkal egyszerűbb a képlet. Nincs hozzá szükség sem technológiai forradalomra, sem pedig általános életszínvonal emelkedésre, ezek már épp a következményeiként állnának elő. Tehát az eseménylánc az én elképzelésemben épp fordított lenne. Kezdődne egy technológiai "vallással", ami annyival tudna többet a posztmodernnél, hogy világképét az erkölcsi axiómákig bezáróan le tudja vezetni objektív alapokból, mondjuk természeti törvényekből és a technológiai fejlődés logikájából (lásd: transzhumanizmus). Tehát a posztmodern vallásokkal ellentétben ő szilárd fogást talál a vezérfonálon, és ebből stabil pozícióból tud megküzdeni a többivel, melyeket hasonló kapaszkodó hiányában idővel pusztán az entrópia is szétszed.

Aztán az új technológiai forradalom és az általános életszínvonal-növekedés már egyenes következménye lesz egy technológiai vallás felemelkedésének.

cvsvrs 2020.07.06. 08:36:00

@Khonsu:
ii. józsef a tipikusan nem magyar király. ő felvilágosult abszolutizmust akar. egy kívülről vezérelt államot. tkp. magyarország gyarmatosítását. ezt akarja az ellenzék. nem bécsből, hanem brüsszelből vezérelve. ezt akadályozza meg a fidesz. mert o1g ennél egy fokkal jobb. egy fokkal szabadabb.