1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.06.23. 09:11 HaFr

A nép fontosabb, mint a nemzet

Nemzet – Wikipédia

A nép -- némileg leegyszerűsítve -- az egy területen tartósan lakó emberek összessége. A fogalom semmit nem mond egy adott nép kultúrájáról vagy kultúráiról, a képződése történetéről, a tagjai cserélődéséről és összetartozásuk logikájáról stb. Általában egy népet egy országhoz rendelünk, ezen belül különböztetünk meg népcsoportokat. (Vö. a középkori Magyarország népe -- populus regni Hungariae -- vs. magyar etnikum.) A nemzet ezzel szemben ideologikus fogalom, ami idővel -- ha történeti mércével elég későn is -- átfedésbe került a néppel (kibővült és előbb-utóbb ugyanazok lettek a tagjai). A lényeges különbség az, hogy a nemzet mindig valamilyen, a nép részére vagy egységére vonatkozó közös jegy / ideológia mentén jön létre már létező népek körében, mindössze az ideológia változik az idők folyamán (Magyarországon a "nemzet" fogalma az első krónikáktól a mai napig folyamatosan alakult, de a középkorinak gyakorlatilag semmi köze a maihoz.) A nép (az emberek összessége) időben és logikailag megelőzi a nemzetet (az összesség összetartozásának területiségen túlnyúló ideológiáját). Nép lehetséges nemzet, nemzet nem lehetséges nép nélkül. A nemzet -- mondhatnánk inkább hegeliánus, mint arisztoteliánus ködösítéssel -- a nép végső formája, formát ad a népnek. A probléma az, hogy -- amint alább írom -- Magyarország esetében kártékony formát.

A nép (jelentős tragédiákat leszámítva) lassan cserélődik generációról generációra, ritkulás és sűrűsödés között hullámzik, bevándorlással gyarapodik, kivándorlással fogy, új területen (kisebbségi) népcsoportot hoz létre, változik a kultúrája -- döntően szociológiája van, míg a nemzetnek politikája és ideológiája. A nemzet modern fogalom (valójában az első olyan politikai fogalom, amely az egyenlőségre épül), minden XVIII. sz. vége előtti formája (pl. a latin natio, illetve ennek a középkori krónikákban [="ideológiai" traktátusokban] kidolgozott genezise) valamilyen privilegizált csoportra terjedt csak ki: Magyarországon a nemességre, amellyel szemben ott álltak a magyar és más etnikumok, amelyek azonban nem voltak a korai nemzet részei, ahogy az állam se nemzeti alapon jött létre és működött. A nép és a nemzet több szempontból egymást kizáró jelentést hordoztak és csak a XIX. század második harmadára egyesültek úgy-ahogy (de ekkor is a nemzetnek -- a népek eltérő jegyei miatt -- olyan nyelvi, kulturális és politikai többértelműségében, amivel a történeti Magyarország nem magyar ajkú népei sose tudtak megbarátkozni). Ismert tragédiánk, hogy a nemzet és az állam határai sose estek egybe: Trianon előtt az állam volt tágasabb, utána a nemzet. (Akit ezen túl is érdekel a premodern nemzetfogalom ága-boga, az itt meg itt fejleszheti magát.)

A modern nemzet a nép összetartozásának egy specifikus értelmezése általában eredet, nyelv, hagyományok, kulturális minták, vélt (etnikai) lényeg és/vagy politikai közösség mentén -- népe válogatja, hogyan. (Tehát nyugodtan lehetne más is, mint amilyen aktuálisan!) Olyan értelemben bizonyosan fiktív közösség, hogy a néppel szemben nem szociológiája, hanem ideológiája van. Magyarországra visszatérve: a nemzetet csinálták / csináljuk (a XVIII. sz. végétől nyelvi, kulturális, politikai, majd sajnos etnicista, xenofób és rasszista alapon), míg a nép a honfoglalás óta van. A nemzetnek értelmezése van (országról országra különbözően és egyes országok történeti koraiban is változatosan), a népet meg számlálják. A nemzet eszme, a nép tény. A nemzet politika, a nép élet.

A nemzeti ideológiák a népek azonosságtudatát és kollektív ösztöneit erősítendő jöttek létre programmatikusan, egy cél érdekében. Mivel a politikai helyzetek, programok és célok változnak, változhat -- ahogy változott az utóbbi két évszázadban Magyarországon többször is -- a nemzet értelmezése. Ma a nemzet értelmezése itt egyszerre ankronisztikusan tág (döntően a királyi Magyarországhoz kötődve területileg, a területen élő magyar etnikum egészéhez nyelvileg és kulturálisan, szélsőséges esetben xenofób és rasszista módon) és egyszerre szűk (kész kizárni magából -- protagonistái domináns hangján -- kurz und gut mindenkit, aki nem orbánista). A magyar nemzet mai értelmezése az utóbbi két évszázad viszontagságai között is kirívóan kaotikus és kártékony a népre.

Mindebből talán látszik, hogy a védendő érték egy országban és egy állam számára elsődlegesen a nép és autentikus-organikus kultúrája -- akár az ideologikus nemzetfogalmakkal (a nemzettel) szemben is. A nép az emberi életek összességét jelenti, a nemzet politikai programot. Nem kell hosszan taglalni, miért fontosabb az előbbi. Különösen nem kell, ha a nemzet (mint ma) látványosan a nép ellen fordul és a nép erőforrásait rombolja. A "nemzet" -- egészen kirívó módon a modern nemzetek között -- a magyarok élete ellen dolgozik és azért teheti meg, mert a magyaroknak (a népnek) nem áll rendelkezésére semmilyen alternatív önértelmezési és cselekvés logika, nem áll rendelkezésére a közös cselekvésnek semmilyen más eszköze, csak az, amit a nemzet és értelmezése ad neki. Ami lehetne még -- a polgári életformát, a piaci koordináció képességét, a kooperációhoz szükséges alapvető kompetenciákat, a termékeny hagyományokat, az önbizalmat és a reális önértékelésre való igényt --, azt nem sajátíthatta el nem kis részben a mindenkori értelmisége folytatódóan bűnös, önző, rövidlátó országvezetése miatt. Így maradt mára rabja nép a nemzetnek, amely rombolja tovább -- beláthatatlan ideig.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7315910482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.23. 09:25:27

Jó írás. A leggyorsabb módja a Fidesz ideológiai ópiumáról való leszokásnak az, hogy az adott ember rájön arra, hogy ő nem része a Fidesz által nemzetnek nevezett csoportnak. Nem része annak, mert bibliai elvek szerint él, mert a nemzet helyett Istenben hisz, mert budapesti, mert szegény, mert nem versenyképes, mert nő és független akar maradni, mert szexuális és nemi kisebbséghez tartozik, mert az ősei között nem magyarok is voltak stb. stb.. De attól még a nép része. Csak éppen kizárják a nemzetből. Amely "nemzet" voltaképpen egy 2.8 millió fős kisebbség. A nép azonban 8 millió fős.

chrisred 2020.06.23. 10:17:31

A nép a történelmileg kialakult, az összetartozás tudatával, valamint közös nyelvvel, kultúrával és hagyományokkal rendelkező közösség gyűjtőfogalma. Az egy területen élés nem szükséges feltétel. Az Amerikába kivándorolt népcsoportok tagjai közül sokan az amerikai nemzet tagjának, ugyanakkor az eredeti nép részénel érzik magukat (pl. az írek). Ugyanakkor a területi egység ellenére sem alakult ki a svájci nép, olaszokról, franciákról, németekről és rétorománokról beszélünk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.23. 10:37:05

@chrisred: Amerikában népcsoportok vannak az amerikai nemzeten belül, nem népek, népek csak az eredeti területen élhetnek, ahonnan a részleges kivándorlás megtörtént. Ellenben egy népen belül többféle kultúra is lehetséges (német nép), amelyek politikai és gazdasági közösségbe (nemzetbe) tömörültek, szóval nem egyszerű a dolog. A népnek szorosabb -- nemzeti -- egységet tulajdonítani Herder óta szokás, de ez már a nemzet és az etnikum összekeverése, amiből a végén etnicizmus és rasszizmus lett

chrisred 2020.06.23. 11:07:49

@HaFr: "Ellenben egy népen belül többféle kultúra is lehetséges (német nép), amelyek politikai és gazdasági közösségbe (nemzetbe) tömörültek, szóval nem egyszerű a dolog."

Szerintem nem is bonyolult, mert a népre jellemző közös kultúra nem okvetlenül mindenkire jellemző azonos kultúrát (hagyományt, szokásokat) jelent. Teszem azt, a kalocsai hímzás elismerten a magyar népi kultúra része, holott nem minden magyarra, csupán egy adott tájegységre jellemző.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.23. 11:12:39

@chrisred: de, elég bonyolult - időközben beillesztettem a szövegbe két forrást, de ezeken túlmenően nagyon vitatott a kérdéskör a középkorászoknál (szerencsére a kérdés periférikus az írásban)

chrisred 2020.06.23. 11:20:41

@HaFr: Oké, akkor bonyolult, a közbevetésem nekem se erre irányult, hanem a nép fogalmánál a területi elv központba helyezésére. Szerintem ez csak körülmény, és nem alapkövetelmény. Hogy csak egy klasszikus példából induljunk ki: zsidó nép.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.23. 12:41:17

@chrisred: a zsidó népnek otthona a Talmud, de az országát ószövetségi -- területi -- alapon és legitimációval szerezte vissza

Moin Moin 2020.06.23. 15:27:52

Hozzászólásom a nép-nemzet témaköréhez:
www.youtube.com/watch?v=Sm4P51gmFkM

boborján20 2020.06.23. 21:24:37

@Vagablonde: gondolom a guttmannarnold uszodánál ott voltál te is, és gyújtottál egy gyertyát!?

birkamenet 2020.06.24. 09:28:28

Várom a fidess trollokat, hogy magyarosan zokogva keblükre öleljék a ballibsiket hiszen ők is magyarok, Árpád vére csörög bennük és egy hazában élnek velük.

Nagy kibaszás lenne, ha a 2 millió fidess-es csak magát ismerné el magyarnak, mert akkor az azt jelentené, hogy ők csupán egy kisebbségi népcsoport Magyarországon.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.24. 09:40:04

@birkamenet: Na de ez egyben lehetőség is. Ha 5.2 millió ember "nem magyar" itt, akkor miért nem kapunk mi 5.2 millióan autonómiát? Hiszen ezek szerint - őszerintük - más etnikumhoz tartozunk. Ha Székelyföldnek jár, akkor miért nem lehet Labancföld is autonóm?

Ekrü 2020.06.24. 10:21:00

nép (főnév)
Fájl:Nép.jpg
"Sok együtt élő ember; egy nemzethez vagy nagyon nagy csoporthoz tartozó, zömmel közös származású emberek, akik többnyire egy területen élnek, és közös kultúrát, nyelvet használnak – tekintet nélkül korra, nemre, rangra és más szempontokra.
A magyar nép a magyar nyelvet használja, így a magyar kultúra és eszmék továbbvivője. A magyar nép tagjai a külföldre szakadt magyarok is."
"A nép a közös eredet, történelem, kultúra és nyelv által egymáshoz kapcsolódó emberek összessége.
A nép és nemzet fogalma szorosan összefüggő és egymástól nehezen megkülönböztethető kategória."

wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/N%C3%A9p
fogalmak.blogspot.com/2009/03/nep

Ekrü 2020.06.24. 10:26:17

@birkamenet: Én meg várom az ellenzéki trollokat,hogy zokogva keblükre öleljék a határon túli magyarokat és végre elismerjék,hogy ők is a magyar nép tagjai...

sas70 2020.06.24. 10:33:29

@birkamenet:
"Árpád vére csörög bennük" Árpád vére már szinte senkiben nincs, a legújabb genetikai kutatások szerint. Persze lehet, hogy max. pár tucat embert még lehetne esetleg találni, de elég kicsi az esély rá.
Genetikailag európaiak vagyunk.

Ezen túl minden más megkülönböztetés csak egy ócska, politikai lózung!
Az, hogy fideszes potentátok ilyen megkülönböztetést tesznek, a legaljasabb fasiszta időket idézi, amikor bizonyos csoportokat azért zártak ki a nemzetből, hogy gyakorlatilag megsemmisíthessék őket. Először politikailag, majd gazdaságilag és végül az életüket is elvehessék.
Remek kilátások!

sas70 2020.06.24. 10:38:18

@Ekrü: Mert aki nem a fideszes faszságokat nyomja, az nem is ismerheti el a határon túl élő magyarokat?

Lehet több barátom és ismerősöm, rokon van a határokon kívül, mint neked, vagy azoknak akik folyton ezt a szart nyomatják. De legalább amikor beszélgetek velük, mindig elmondom nekik a véleményem a fidesz politikájáról!

birkamenet 2020.06.24. 10:39:30

@Ekrü:

Cicus, nálam rossz címen vagy, ez itt se nem párkereső a Házasodna a troll műsorhoz, se nem terápiás kezelés a fidess-es birka rögeszméire.

Ekrü 2020.06.24. 10:40:31

@sas70:
"Mert aki nem a fideszes faszságokat nyomja, az nem is ismerheti el a határon túl élő magyarokat? "-Ellenzéki trollnak érzed magad? Mert ugye én azokról beszéltem...:))))

Ekrü 2020.06.24. 10:42:12

@birkamenet: Kétlem ,hogy rossz címen lennék...hisz az ellenzéki trollokhoz írtam és lám,te válaszoltál.:)))

birkamenet 2020.06.24. 10:46:23

@Ekrü:

De jó hogy saját magad szállítod a bizonyítékot, hogy ti fidess-esek komplett funkcionális analfabéták vagytok!

Cicus:
1. Azért válaszoltam, mert az én nickemre küldted a válaszodat
2. A válaszomban azt írtam, hogy rossz címen vagy

Nem nyertél te gyerekkorodban Diák olimpiát agyhalálból?

Ekrü 2020.06.24. 10:56:03

@birkamenet:
1.Az még nem ok ,hogy válaszolj,hacsak nem érzed úgy ,hogy az ellenzéki troll kifejezés rád is vonatkozik...
2.Kétlem.

birkamenet 2020.06.24. 11:02:16

@Ekrü:

Látom, a vészhelyzet után a pszichiátriai klinika még mindig nem nyitott ki.

Ekrü 2020.06.24. 11:06:14

@birkamenet: A személyeskedéseid nem érdekelnek.Úgy gondolom az téged minősít...

konrada 2020.06.24. 11:21:39

@sas70:
...azért orvos látott már?
Mert az efféle rettegés már több mint kóros...

birkamenet 2020.06.24. 11:28:50

@Ekrü:

Mióta személyeskedés egy tény megállapítás?

Gery87 2020.06.24. 16:56:28

"A "nemzet" -- egészen kirívó módon a modern nemzetek között -- a magyarok élete ellen dolgozik és azért teheti meg, mert a magyaroknak (a népnek) nem áll rendelkezésére semmilyen alternatív önértelmezési és cselekvés logika, nem áll rendelkezésére a közös cselekvésnek semmilyen más eszköze, csak az, amit a nemzet és értelmezése ad neki. "

Pontosan!
A baj hogy itt a nemzetet a nemesség csinálta meg a saját ízlése és céljai szerint! És azóta is az elit formálja.

mennyivel jobban jártunk volna ha a magyar nemzetet a magyar nép alulról csinálja meg....mint pl a szlovákok...akkor nem menne itt 100 éve a hiszti meg búsulás magyarok álltal alig lakott területek elvesztése felett...lenne egy egészséges etnikai alapú államképünk...leválva az "ezer éves állam"-ról...

Az egész "Kárpát-medencei magyar állam, mint a nemzet élettere, hazája" képet a mindenhol - nemzetiségi területen is - birtokokkal rendelkező nemesség alkotta meg!
Így nézve a cseh-szlovák, román, szerb, délszláv nacionalizmus/irredentizmus az ő problémájuk volt, nem a mienk! de belerángattak....

"Nem kell hosszan taglalni, miért fontosabb az előbbi. Különösen nem kell, ha a nemzet (mint ma) látványosan a nép ellen fordul és a nép erőforrásait rombolja. "

Rengetegszer "kivetette" a nemzetből az aktuális rezsim a nép egy részét!
Hol a (már egyébként erősen asszimilált) zsidók, hol a svábok, hol a kulákok, hol a libsik nem elég jók magyarnak....
Ilyen a nemzetképünk: politikai és kirekesztő....
Nem hinném hogy létezne mélyebb, tágabb, "valódi" kultúra alapú értelmezése, amit csak bemocskol a politika....max csak szeretnénk hogy legyen...utólag bánkódni meg úgy csinálni mintha ez csak a fejünk felett történt volna...pfffff.

Praefectus Gallorum 2020.06.25. 08:54:38

@Gery87: "mennyivel jobban jártunk volna ha a magyar nemzetet a magyar nép alulról csinálja meg....mint pl a szlovákok...akkor nem menne itt 100 éve a hiszti meg búsulás magyarok álltal alig lakott területek elvesztése felett..."

A magyar nemesség előtt a francia/angol államnemzeti modell volt adott példa. A francia királyi abszolutizmus által centralizált királyságot alakították át a francia forradalom képviselői nemzetállammá.

A magyaroknak a pechjük az volt, hogy az uralkodónak nem a Magyar Királyság volt a legtágabb keretrendszer, hanem a Habsburg Birodalom.

Ebben az alternatív világban a magyarországi uralkodó sikerrel véghez vitte volna az abszolutista reformokat (a nemesség befolyásának csökkentése által), ami ellen később fellázadt volna a már valamivel polgáribb Magyarország.

A '48-as forradalom nem külső ellenség ellen irányult volna, hanem a saját elitje ellen, ahogy a francia és az angol polgári forradalmaknál.

Nyilván a nemzetiségi kérdés így is maradt volna terítéken, de jóval kezelhetőbb lett volna.

Tibor Rajna 2021.05.04. 17:36:40

A nép az egy vérből való hús-vér emberek nagy családja.
A nemzet a nép szuverenitásának megtestesülése, az önálló földterület, a saját törvényalkotás, irányítás, igazságszolgáltatás és tömegtájékoztatás formájában.
A nép tehát biológiai, míg a nemzet politikai fogalom.
A nép a fontosabb, mert nép nélkül nem lehet nemzet***, nemzet nélkül viszont lehet nép. A kurd nép például nem szuverén, nincs önálló nemzete.

*** "Nép nélkül nem lehet nemzet" - ezt írtam. Igen, általában nem. De van egy kivétel, ami a magyar nép sajátos helyzete és hatalmas tragédiája lehet. Mert van egy kivétel, az pedig a magyar nép, amely ezt a kivételes és tragédiával fenyegető helyzetet az orbánizmusnak "köszönheti".
Magyarország ugyanis az álkeresztények, áldemokraták és álmagyarok országa. Az orbánizmus eredményeképp ma minden nemzeti, a nép és a nemzet fogalma összemosódott, a magyar nép a saját alkotmányából végleg kikerült, a zsidó nép pedig a 2011-es nemzetiségi törvény miatt csereszabatossá vált a magyarral, mivel egyik sincs megemlítve. Ez a jelenség lehetővé teszi azt az abszurd helyzetet, hogy a zsidó nép - kihasználva észlelhetetlenségét és bírálhatatlanságát akarva-akaratlanul kiszorítja a saját nemzetéből a magyart és álmagyarként viszi tovább a nemzetet.
Ennek a valószínűségét növeli, hogy jelenleg két olyan globális elgondolás van a világban, amelynek kivitelezését jelentősen elősegítené, ha Magyarország területét a zsidó nép birtokolhatná.
süti beállítások módosítása