1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.06.20. 09:14 HaFr

A Turul a nemzeti deformitás és a beteg nemzettudat jelképe

D KOS20120509032

A XII. kerületi turulszoborról mondta a napokban egy történészi vizsgálóbizottság, hogy a rajta szereplő áldozati ("hősi") lista több tömeggyilkos nevét is tartalmazza (Pokorni nagyapjáén kívül is), így

  • Novák Andrásét, aki nyilas kivégzőosztagot vezető parancsnok volt;
  • Horváth Zoltán karmesterét, a XII. kerületi nyilaskeresztes szervezet egyik legfontosabb embere; és
  • Szédelyi Gábor vendéglősét, akinél a kifosztott zsidók vagyontárgyait a nyilasok rendszeresen leadták.

Az emlékművön szereplő áldozati lista ugyanakkor nagyon nem volt teljes: miközben a XII. kerületi tömeggyilkosságok több elkövetője, mint kiderült, szerepelt rajta, ezeknek a tömeggyilkosságok az áldozatai nagyrészt még most is hiányoznak.

Kivételesen helyes mederben folyik tehát egy "emlékezetpolitikai" ügy ebben az országban. Fontosnak tartom azonban a puszta névsorolvasáson túl kiemelni a történészek egy további megállapítását, miszerint maga a Turul mint jelkép problematikus (részletek a linkelt cikkben), ami persze szintén nem újdonság. Ennek kapcsán  egyetlen gondolatot szentelnék annak, hogy miként függ össze egy ország ereje (pontosabban gyengesége) a mítoszainak funkciójával.

Minél gyengébb egy nép, annál nagyobb hazugságokra van szüksége az önbecsülése fenntartásához. Magyarország több száz éve hanyatló, ma már gyenge ország, ami képtelen szembenézni a gyengeségével, ezért értelemszerűen harcias a kulcsmítoszaiban. Az, hogy a széljobbon a mítosz egyenesen egy fiktív totemállam előtti hódolatba hullik vissza, világos jele a szélsőjobbos eszmekör terméketlenségének, irracionalitásának, a nemzetet illető kártékonyságának. Minél szélesebbre tárul ugyanis a szakadék a környezet realitása és a nemzet önképe között, a nemzet annál kevésbé tud alkalmazkodni a világhoz (azt meg értelemszerűen hiba várni, hogy a környezet alkalmazkodik majd hozzá). Akik a nemzeti önképet a világ ellenében gyúrják, azok ráadásul rendszerint félművelt, legtöbbször korrupt, rossz arcú akarnokok (lásd a mai magyar kultúrpolitika reprezentánsait). Annak esélye, hogy bármit képesek létrehozni, ami a nemzet megközelítően helyes önismeretét, versenyképességét, boldogságát és reális megelégedettségét szolgálja, a nullához konvergál.

Nem állítom -- másokkal szemben --, hogy egy népet és egy nemzetet kizárólag racionális alapokon kellene vagy lehetne vezetni: ennél én sokkal kevesebbet gondolok az ún. népről és az ún. racionalitásról. A népnek -- különösen ha nemzetnek akarja érezni magát -- szüksége van a kollektív emlékezetre, ami a történelmi narratíván túl szimbólumokban, mitológiában, hősi eposzokban, némi önáltatásban és önmagának a világtól való megkülönböztetésében jut kifejezésre, ám ezekre lehetőleg nem nagyon összekeveredve, illetve világosan elválasztva a nép valós teljesítményétől. Míg az "egészséges" nemzeti önbecsülés a nemzet vágyait és önképét rendszeresen összeveti a világ állásával és nem engedi nagyon elszállni az előbbit, addig a zsákutcás, sikertelen nemzetek egyik legfőbb ismertetőjegye önképük zavartsága, növekvő konfliktusossága az objektív valósággal, a környezetükkel és az egészséges közösségi lelkület tankönyvi leírásával.

A Turul-szobrok a hozzájuk kapcsolódó világ- (benne a nemzet-) értelmezéssel /-érzékeléssel, különösen kvázi-politikai rangra emelve, egyértelműen beteg nemzettudatra utalnak. Fontos a történészek munkája, de a Turulról és a hátteréről való vita szerintem nem a történészekre tartozik, vagy csak a nemzeti deformitás tágabb kérdésének részeként. Ez főként civilizációs vita, csak utána szaktudományos (művelődéstörténeti, történelmi, szociálpszichológiai, politológiai). Minden oka megvan kétségbeesésre annak a népnek, amelynek egy turul a "szent állata" (és a szükségesnél messze komolyabban is veszi ezt), miközben "nemzeti oldala" etnicista (tehát az "igazi magyart" a kulturálisnál, az államinál és a nyelvinél jóval szűkebben felfogó, azaz teljesen  értelmetlen) mérce szerint politizál 2020-ban. (Vajon milyen racionális meghatározása lehet az ún. magyar etnikumnak, amely egyfelől a honfoglalás kora óta folyamatosan [!] érvényes lenne, másfelől adott esetben kizárható belőle a mai ellenzék és a rászavazók is? Nyilván semmilyen, pedig a -- kormányzati -- felfogás ezt a kettőt egyszerre akarja képviselni, amiből így nem lesz más, mint a nemzet megcsúfolása.... Pontosabban az lenne, ha nem tudnánk, hogy az egész tohuvabohu csak a gátlástalan politikai marketing terméke.)

158 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8015903994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fikalnyik Eugén 2020.06.22. 10:23:16

@Moin Moin:
" CsurkaPista bácsi már attól is beantiszemitásodott, amikor egy általa kinézett csaj (a '60-as években) nem akart vele kefélni... "

Bár Csurka méretes seggfej volt, a történet pont fordított előjellel igaz, más szereplőkkel.
Aczél György szerette volna Schubert Évát felpróbálni, és mivel ez nem jött össze, Évike másodvonalbeli lett a rendszerváltásig. És náczi.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.22. 10:26:24

@Galerida: Maradjunk abban, hogy ez még a wiki szócikk szintjén is sokkal több tudást igénylő vita, mint amiben bármelyikünk részt tudna venni értően -- hitelvek alapján persze bármiben

hu.wikipedia.org/wiki/Finnugor_nyelvrokons%C3%A1g

csakenekedregeltem 2020.06.22. 10:37:46

@HaFr: Nagyon sokan, nagyon sokfele ember kerte mar szamon, es mindegyire hasonlo volt a reakciod. Olyannira, hogy mas blogokon es mas temakkal kapcsolatban is elokerult a hozzaallasod, mar-mar szalloigekent.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.22. 10:42:55

@csakenekedregeltem: ennek örülök -- miféle reakciómról van szó?

Reszet Elek 2020.06.22. 10:45:07

A Turul az Árpád nemzetség totemállata és mitikus őse volt. Semmivel sem deformáltabb jelkép, mint a németek sasa vagy a franciák kakasa.
Azt sem teljesen értem, hogy a szerző miért vizionál egy évszázadok óta hanyatló Magyarországot.

Ami a nemzettudatot érinti. A magyarságé mindig is nyelvi és méginkább kulturális volt. Ez is a honfoglaló (befogadó) hagyomány része. Az emlegetett mai ellenzék (minek került ez a cikkbe?) tekintélyes részénél sem az etnikai hovatartozás a gond, hanem sokkal inkább az a kulturális másság, amelynek a legproblémásabb része az egyén és a közösség viszonyának egy romboló szemléletmódú megközelítése és annak hirdetése, erőltetése. Bizonyos szempontból ez a régi-régi népi-urbánus vita valamiféle modern köntösű megjelenése.

Persze nem kötelező ezen a deformált helyen élni, vannak akiknek a hazája a széles nagyvilág, nekik bizonnyal jobb lesz másutt. Az illető, javaslom vigye eszmetársait is magával.

Ekrü 2020.06.22. 10:59:46

A turult támadni az ellenzék részéről egyfajta pótcselekvés,amikor nem találnak fogást találni a kormányon előhúzzák a náci kártyát.Ráadásul jelen esetben erősen kilóg az a bizonyos lóláb.Ha ugyanis a turul a "nemzeti deformitás és a beteg nemzettudat" jelképe akkor jelen blog írója miért csak a XII.kerületet és Pokorni Zoltánt támadja,miért nem szólítja fel Tatabánya ellenzéki polgármesterét,hogy távolítsa el az 1907 óta ott álló szobrot.Sőt,ha ez valóban ennyire "náci" jelkép,akkor miért nem teszi meg ezt önként Tatabánya ellenzéki polgármestere?Mert így ez nem más mint puszta képmutatás,kettős mérce,a kákán is csomót keresés...

Reszet Elek 2020.06.22. 11:06:34

@HaFr: Látom csak ennyi telik.

birkamenet 2020.06.22. 11:20:24

@Galerida: "Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!”

Hát baszki, az a búvalbaszott nép amelyik rendre csak a múltjából akar megélni (miközben a múltjának a sikerlistája rendre egy nagy nulla volt!) az meg is érdemli, hogy a jelenben meg a jövöben is csak a történelem Lúzere legyen.

konrada 2020.06.22. 11:44:10

...szvsz. ritka hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki beazonosítson egy deformált szellemiségű eszmecsoportot azzal a jóval a megjelenésük elött létező jelképpel (jelentéssel), amelyet pont azért választottak azok a deformáltak, hogy kontinuitást adjanak a saját hülyeségükhöz.

Egy normális ember képes különbséget tenni a valódi jelentés és aközött, amit bele akarnak láttatni a szélsőségesek akár pró, akár kontra.

...és erre egy példa: néhány agyament barom azt hiszi, hogy a liberalizmus = türelmetlenség, szólásszabadság betiltása a PC nevében, a múlt megtagadása szobordöntögetéssel, a más véleményen lévők ellehetetlenítése...
Pedig nem! Ezt csak a szélsőséges barmok hiszik mindkét oldalon!

morph on deer 2020.06.22. 11:49:25

@Reszet Elek:
“ A Turul az Árpád nemzetség totemállata és mitikus őse volt.”

És ehhez milyen szép, mondhatni klasszikus sémi profilja van ennek a szegény madárnak, nézd csak meg alaposan a képet! :))
Lehet, hogy a kazárok mégiscsak belekavartak kicsit ebbe a fajtiszta nemzetthy vérvonalba?
Csak neeeem?
:D

birkamenet 2020.06.22. 12:02:48

@konrada:

és ezeknél már csak azok a még ritkább hülyék, akik nem veszik észre, hogy a fidess tábornak mennyire megfelel a deformált szellemiségű eszmecsoportok világnézete inkl. a Turul felhasználásával.

Meg azok is a ritkább hülyék, akik felszopnak az illiberalizmusnak, amikor meg Brüsszel szankciót helyez kilátásba az alapvető emberi, liberális jogok megsértése, ellehetetlenítése miatt, akkor az illiberáltak hótra meg vannak sértve, hogy márpedig Orbanisztánt ne basztassák, mert nagyobb liberalizmus van itt, mint bárhol Európában!

Na szóval ez a magyar genetika és történelem, a tudathasadt elme és a valóságnak a végtelenségig való tagadása. Ez tette ezt a népet mindig lúzerré, nem pedig az elcsatolt sóbányák.

Moin Moin 2020.06.22. 12:36:15

@Ekrü: 1.) Most éppen nem a gyramatosítók 19-20. sz-i tetteiről van szó, hanem egy adott társadalom belős értékorientációjáról, társadalmi stratégiájáról és az ebből következő önszervező-, célkijelölő- és erőforrás-teremtő képességéről. ...És mielőtt még megjegyeznéd, hogy a hollandok "a gyarmataik kirablásából" gazdagodtak meg, felhívom arra a figyelmedet, hogy
- a hollandok gazdagsága évszázadokkal a gyarmatosítés előtt kezdődött, akkor, amikor maguk is kvázi "gyarmati sorban" éltek, francia, majd Habsburg uralom alatt,
- a gyarmatszerzés is előzetes (oda befektethető) erőforrásokat igényelt, valamint belső kooperációt és szervezést.

2.) Ami a holland gyarmati múlttat való szembenézést illeti, erre csupán egy példa: a holland hadtörténeti múzeumban (amely Utrecht közelében Soestenbergben van) külön kiállítás foglalkozik ezzel, teljesen objektíve mutatva be annak sötét oldalát is - egészen a srebrenicai tömegmészárlásban való holland érintettségig.

Reszet Elek 2020.06.22. 12:38:20

@morph on deer: A Turult kinézetében hagyományosan a kerecsensólyoméhoz társítják. Sajnálatos hogy a szobor alkotói és az azt jóváhagyók ezzel nem voltak tisztában.

A fajtiszta nemzeti vérvonal pedig (a korábban leírtak tükrében is) nem létezik. Kár gúnyolódnod ilyesmivel. Ilyesmit senki sem állított.

Árpád nemzetségének származása érdekes történelmi kérdés. Gondolom a kazárokat azért említetted, mert az uralkodó rétege zsidó (vagy közel az) vallású volt. Ez vérvonalat tekintve nem bír jelentőséggel, hiszen tudott, zsidónak lenni legalább annyira vérség, mint vallás.

Persze a mai zsidóságnak vérségi kapcsolata az antikvitásbelivel kérdéses lehet. Ha a szefárd zsidóknál nem is, de az askenázi zsidóknál egyáltalán nem kizárt a kazár eredet (azaz nem Ábrahám gyermekei). Ha Koestlernek hinni lehet.

Ekrü 2020.06.22. 12:52:53

@Moin Moin:
1." Most éppen nem a gyramatosítók 19-20. sz-i tetteiről van szó, "-Igen tudjuk.Amikor kellemetlen tényekkel kell szembenézni akkor soha nem arról van szó....Ráadásul a dél-afrikai apartheid rendszer nem is olyan régen volt.
"hollandok gazdagsága évszázadokkal a gyarmatosítés előtt kezdődött, akkor, amikor maguk is kvázi "gyarmati sorban" éltek, francia, majd Habsburg uralom alatt,"-Az akkor nem a hollandok hanem a franciák vagy a Habsburgok gazdagsága volt.
2.Nálunk és még számos országban nem csak egy aprócska kiállítás ,hanem egy egész múzeum foglalkozik a számunkra és más országok számára rossz fényt vető történelmi eseményekkel.Ennek ellenére a baloldal a liberálisokkal karöltve rendszeresen megköveteli a bocsánatkérést és a bűnbánatot és ha nem tesszük - mert ugyan miért is kéne bocsánatot kérni egy olyan dolog miatt amit lassan száz vagy több száz éve követett el valamelyik ősünk és ami lehet abban a korban teljesen normális dolognak számított- akkor mi vagyunk a nácik meg a rasszisták.Akkor ha nem akartok kettős mércét alkalmazni bizony a hollandoktól is bűnbánatot kéne követelni...

kistót 2020.06.22. 12:58:07

@Galerida:
"Amikor a hagyomány szerint Napóleon feltette Francois Talleyrand-nak az azóta klasszikus idézetté vált kérdését arra vonatkozóan, hogy mit tegyen a magyarokkal, akkor Talleyrand állítólag csak ennyit válaszolt: “Felség! Régi szokásuk a magyaroknak, hogy felnéznek nagyjaikra és büszkék a múltjukra. Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!”

Talleyrand keresztneve nem Francois volt, hanem Charles-Maurice. (Ha Száraz blogjáról kopizol, mindig ellenzőrizd!)

Másrészt nem hiszem, hogy Talleyrand-nak ilyen seggnyalósan hízelgő véleménye lett volna rólunk. Éppen Napóleonnak írta egy levélben: "...a magyarok, akik a függetlenség és szabadság nevekkel illetik zavargásaikat és nyugtalankodásaikat ... túl gyengék független állam fenntartására, az oroszok mellé állhatnak, hiszen e két nép erkölcsei között sok a hasonlóság."

2020.06.22. 12:58:50

@Emmett Brown: mint ahogy a székely zászló is. Pont kaptam egyet a sógoromtól, mire kitettem volna a házra, a tudjukkik megtöltöttél vele az országot. No azokkal már nem akartam közösséget vállani.

2020.06.22. 13:00:15

@miért: volt még az a turul-holló-cinege vicc is a honvédelmünk kapcsán

2020.06.22. 13:06:32

@Moin Moin: Érdekes, és nemzetmentő honfitársink számára elgondolkodtató lehetne (már ha tudnának gondolkodni, ), hogy ugyanezt a műsort Romániában úgy adták elő, hogy meg kell védeni Erdélyt a magyaroktól. A recept ugyanaz, az összetevők mások.
Szóval, amikor egyesek ezerre zsidóznak, érdemes körülnézniük, hogy máshol ki az ügyeletes "zsidó".

2020.06.22. 13:13:02

@HaFr: Ez egy kicsit olyan,mitn amikor összeengednek egy ökölvívót és MMA harcost, mindegyik szigorúan a saját sportága szabályai szerint harcolhat, majd a közönség fikázza az ökölvívót, hogy veszít, de azonnal kiállítást kér, ha MMA szabály szerint próbál harcolni.

2020.06.22. 13:13:59

@HaFr: integratív személyiség :)

Moin Moin 2020.06.22. 14:24:44

@Ekrü: 1.) Nem a téma „kényelmetlensége” miatt írtam, hogy a poszt másról szól. Azért írtam, mert másról szól. Ha arról írunk, hogy mikor szokott egy nép „mitikus kompenzációt” alkalmazni és erre ill. hogy ennek során egyesek azt válaszolják erre, hogy „Mindig más a hibás!”, akkor igenis, szükséges megjegyezni, hogy a problémákra való „össztársadalmi reakciók” az adott társadalomra jellemző társadalmi stratégiából következnek. …Ehhez képest viszont a téma szempontjából inadekvát, hogy egy társadalom mit tett a gyarmatain. Erről is lehet beszélni, természetesen – hiszen egy „erős és egészséges” nép „kibírja” az önkritikát, az önnön (elődei) hibáival való szembenézést és tanulni is tud ebből.

2.) Éppen azért akarták birtokolni a történelmük során többen is a flamand területeket, mert ott erős, önálló gazdaság jött létre. Mind a franciák, mind a Habsburgok az ott elérhető adójövedelmekre „utaztak” (Habsburgok alatt értendők a korabeli spanyolok is) és a korabeli flamand gazdaságot nem ők, a megszállók köztük létre, szervezték meg és működtették. (Jól jellemzi a flamand területek gazdasági szerkezetét és kapcsolatait egy 14. sz-i flamand vezető, Jacob van Artevelde mondása: „Párizs felől csak az adószedők jönnek, semmi más.”

3.) Hollandiában is vannak múzeumok és folyik komoly történészi munka a gyarmatosítás koráról. Egyébként az említett soestenbergi kiállítás sem épp „aprócska”: több tematikus terem van erről, és ez csupán a holland hadsereg korabeli viselt dolgairól szól. Az általad említett magyar kiállítás – a Terror Háza – minden mérvadó történész szerint egy átpolitizált, eltorzított propagandatermék, tudományos értéke és társadalmi haszna minimális. A másik e célra szolgáló „kurzusmúzeum” a Sorsok Háza pedig meg sem nyílt, mert akkora tudományos botrány lett a koncepciójából… A Páva-utcai Holokauszt Emlékközpont az egyetlen olyan magyar állami projekt, amely valóban tudományos alapossággal mutatja be a történteket. De pl. nincs múzeum, amely a magyarság és a szomszédos, egykor a Magyar Királysághoz tartozó népek kapcsolatait, viszonyát együttesen mutatná be – reális képet adva arról, mi is vezetett Trianonhoz. Pedig ha valamikor, épp most lett volna aktualitása egy ilyen intézmény létrehozásának: ez ui. valódi lépés lehetett volna a magyarság által elkövetett történelmi hibákkal való konstruktív és nem elhazudó szembenézésre. De nem: ment ugyanaz a süket, hazug duma , mint HorthyMicu alatt, vagy épp korábban. (Horthynak a revíziós tervekben való szerepéről épp tegnap jelent meg Ungváry Krisztiántól egy érdekes tanulmány, amelyből itt olvashatsz: 24.hu/kultura/2020/06/14/ungvary-krisztian-horthy-revizio-trianon100-matine-konyvajanlo/

Moin Moin 2020.06.22. 14:29:15

@kistót: @Galerida: Talleyrand természetesen nem mondta a neki tulajdonítottakat; Napóleon és közte kifejezetten csak nagyhatalmi aspektusból kerültek szóba a magyarok (ahogy idézed is: az oroszokhoz való esetleges csatlakozás vonatkozásában, ill. hogy képesek-e csökenteni az osztrák hadipotenciált). Napóleon sokkal erősebb népek "nemzeti érdekeit" sem latolgatta: pl. a lengyelek sem kaptak tőle "ajándék-államot". Ez a fajta egymás ellen feszülő kisnacionalizmus teljesen idegen volt tőle és értelmetlennek, veszélyforrásnak tartotta. Igaza is lett!

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2020.06.22. 14:49:36

A nemzeti szimbólumot összekavarni A mostani Orbános pénzlehúzással, illetve bevenni Orbán jobboldaliságát belekeverve, összemosva a normális hazaszerető embereket, szégyenteljes szarkavarás. Ez a cikk egy méretes hányadék, elnézést....
Tényleg, aki a történelmünkből ilyen gyenge és ezt még ki is posztolja, miért teszi? Itt csak összeugratásról szól minden. Látva a hozzászólások magas röptét, pár hozzászóló wikipédiás tudatlanságát ragyogtatva írja ömlengéseit. Aki ennyire gyűlöli saját vélt származását tényleg elmehet. Ki a repérre és uzsgyi....

2020.06.22. 14:51:18

@Ekrü: azért nem volt kis teljesítmény ekkora országokat (némelyikük ma tízszer nagyobb Hollandiánál) gyarmatosítni. Szóval le a kalappal! De miért is nem lehet megbocsátani (ha már meg kell). Gazdád megbocsátott a töröknek, orosznak is, úgy nyalja a seggüket, mintha nem lenne holnap.

2020.06.22. 14:54:03

@Reszet Elek: neked legyen ennyi elég. Ez a te szinted.

morph on deer 2020.06.22. 14:54:08

@Reszet Elek:
“ Kár gúnyolódnod ilyesmivel. Ilyesmit senki sem állított.”

Eltekintve mondjuk orbán nemzetvezető testvértől, például azon a turul-avatáson, ahol a szerencsétlen madár éppen egy kopasznyakú keselyű formáját öltötte, a helyes kis tarajjal a fején... Ha jól emlékszem Ópusztaszeren merenghet szegény, hogyan lett “turul” belőle is.

Pedig sajnos nem tudom komolyan venni, ahogy még a nagy nemzetthy szimbólumunk személyazonossága is körülbelül annyira állandó, mint orbán “elvei”...
Előbb-utóbb azért csak visszatalál ő is az “igazi” madárhoz, efelől már semmi kétségem nincs, ez az út arra vezet.
Mármint erre:

images.e-flux-systems.com/2014_06_boszomenyi-partyWEB.jpg,2000

2020.06.22. 14:55:08

@Fikalnyik Eugén: én pedig ugyanezt hallottam Kövérről a nyolcvanas évek második felében.

2020.06.22. 14:58:54

@Ekrü: sikerült ellentomndnod maganadnak. Elégedetten csettinthetsz, páratlan szellemi teljesítmény volt, viszont pénztárhoz ma ne menj.

Ekrü 2020.06.22. 15:59:06

@pityókabort Vráncsábó ócsón:
"azért nem volt kis teljesítmény ekkora országokat (némelyikük ma tízszer nagyobb Hollandiánál) gyarmatosítni. "-Azzal a technikai fölénnyel amellyel az európai országok rendelkeztek nem hinném,hogy olyan nagy nehézséget okozott volna...
"sikerült ellentomndnod maganadnak. "-Kétlem.

Hohó60 2020.06.22. 16:03:05

... divatos napjainkban: régmúlt korok eseményeinek, személyiségeinek megítélése mai szemüvegen keresztül.
Ez pont olyan tudományos,mint Leonardo da Vinci máig keresett utolsó tanulmánya a Windows biztonsági réseiről.

Moin Moin 2020.06.22. 16:07:51

@Ekrü: Aha! És tessen mondani, kik is fejlesztették ki azt a bizoynos technikai (helyesen: technológiai - de ez most mindegy) fölényt?

Ja, azok az európaiak, akik KÉSŐBB, ENNEK BIRTOKÁBAN hódítottak meg más területeket. E fejlesztések pedig épp azért mehettek végbe, mert e társadalmak saját társadalmi stratégiáiban "benne voltak" az innovativitás és ennek következméyneképpen a sikeresség -előfeltételei. Ezek az előfeltételek, ez a társadalmi stratégia nem létezett és ma sem létezik a magyar társadalomban: emiatt lett és marad sikertelen...

Ez egy baromi egyszerű ok-okozati összefüggés - csak merni kell belátni!

Moin Moin 2020.06.22. 16:08:57

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: Azért én szívesen megnéznák egy vitát közted és a poszt szerzője között a magyar történelemről...

...Félek, szégyenletesen alulmaradnál - olvasva e kommentedet!:-)

Moin Moin 2020.06.22. 16:09:53

@pityókabort Vráncsábó ócsón: "Bástya elvtárs már megbocsátott...":)

Ekrü 2020.06.22. 16:11:14

@Moin Moin:
1."Nem a téma „kényelmetlensége” miatt írtam, hogy a poszt másról szól. Azért írtam, mert másról szól. "-Ehhez képest a hollandokkal te kezdtél el példálózni 13 : 01:06 idejű hozzászólásodban.Miután rávilágítottam,hogy ugye a hollandok sem voltak éppen szentek ,rögtön jöttél a "nem is erről szól a poszt" tereléssel.
2.Ezt ugye elmondhatná magáról Katalónia vagy Erdély is,mégis esetükben a spanyol ,illetve a román gazdaságról beszélünk...
3.A bocsánatkérés NEM egyenlő egy múzeumi kiállítással.Ha egyik országtól elvárod ,hogy kérjen bocsánatot az általa anno leigázott népektől akkor követeld meg a másiktól is ,különben "segget" csinálsz a szádból....

Ekrü 2020.06.22. 16:20:03

@Moin Moin:
"És tessen mondani, kik is fejlesztették ki azt a bizoynos technikai (helyesen: technológiai - de ez most mindegy) fölényt?"-Ez miben is mond ellent annak a ténynek,hogy ezen országok ezen eszközök birtokában könnyedén gyarmatosították a náluknál sokkal nagyobb de elmaradottabb országokat?
"Ja, azok az európaiak, akik KÉSŐBB, ENNEK BIRTOKÁBAN hódítottak meg más területeket."-Ugyan,ki akadályozta meg ezen elmaradott országokat,hogy még a gyarmatosításuk előtt ne fejlesszenek ki hasonló fegyvereket?A lehetőség előttük is ott volt....
" emiatt lett és marad sikertelen..."-Ez a te véleményed.Az enyém meg az ,hogy jelenleg nem sikertelen.Mondjuk nem is az ellenzék kormányoz,hogy az legyen...
Ui. "helyesen: technológiai "-Ebben igazad van.

Ekrü 2020.06.22. 16:24:07

@pityókabort Vráncsábó ócsón:Aztán ki akadályozta meg ezeket az elmaradott országokat még a gyarmatosításuk előtt,hogy ők is hasonló fegyvereket hozzanak létre?A lehetőség adott volt számukra is...

Ekrü 2020.06.22. 16:28:56

@pityókabort Vráncsábó ócsón: Én igen,de te láthatóan nagyon nem..

Moin Moin 2020.06.22. 16:29:08

@Ekrü: 1.) Hollandia azért került szóba - szervesen kapcsolódva a poszt témájához -, hogy igazoljam: a "szerencsétlen törtpnelem" és a "sok, erős ellenség" önmagában nem tesz tacscra egy népet - ha annak egyébkén t van saját, meritokrata, a fejlődés alapját képező társadalmi stratégiája. A holland stratégia ilyen volt - ezért lettek sikeresek. A magyar meg nem: ez az alapoka a sikertelenségnek, emiatt hazudoznak önmaguknak és pórbálnak hazudozni a külvilágnak is.

Erről szólt ui, a poszt!

Maga a bocsánatkérés önmagában semmit sem ér: ha egyfelől mi magunk nem értjük meg, érezzük át azt, amit hibáztunk és nem teszünk meg mindent önmagunk megváltoztatásáért. Ehhez kellenek azok az interaktív projektek, amelyekkel "tele ban Hollandia" (okatásban-tananyagban, múzeumokban, stb.), másfelől pedig önmagával a bocsánatkéréssel az áldozat-nemzetek sem érnek sokat: ott meg az kell, hogy mi, az egykori "elnyomók" aktív programokat működtessünk az érintett társadalmak "felhozatalára", oktatásban, eü-ben, infrastruktúrában, kultúrában. Ezt nagyban csináljék a hollandok: annyi "harmadik világbeli" holland ösztöndíjas van náluk az egyetemeken, hogy jelentps résztben miattuk készülhetnek az "idegenek által megszállt és saját kultúráját már feladott" Hollandiáról propagandafotók a széljobber-fideszista portálokra.:-)

Viszont egyetlen olyan magyar állami ösztöndíj-programról sem tudok, amely a szomszédos nem magyar népek ifjainak szólna - vagy esetleg éppen magyar cigány, vagy zsidó fiataloknak -, hogy ezáltal épüljenek nagyon értékes hidak és pozitív magyar nemzetkép a szomszédok és saját kisebbségeitek majdani elitjében. nem? ti ehelyett zsidóztok, cigányoztok, románoztok, trianonoztok; na, most ha ezt az érinettek szemszögéből nézed, akkor beláthatod, hogy ebből sem szimopátia nem lesz, sem jóindulat. Az EU felé dettó... Magatokra fogtok megint maradni, mint 100 éve is - és lehet újtra és újtra megsiratni magatokat!

Bazmeg: ha ősember-faj lennétek, tutira kihalnátok!:)))))))))

Hohó60 2020.06.22. 16:47:24

@Moin Moin:

Íme egy a rengeteg, a cigányok felemelkedését szolgáló programból:
palyazatok.org/roma-tehetseg-program-egyetemistaknak/

Borzasztó szűklátókörű vagy, csak a szélsőségesek magyarellenes mantráit tudod ismételgetni. De ennyire bután? Ma már csak egy click a neten, és már buktad is.

Ekrü 2020.06.22. 16:49:18

@Moin Moin:
"Maga a bocsánatkérés önmagában semmit sem ér: ha egyfelől mi magunk nem értjük meg, érezzük át azt, amit hibáztunk és nem teszünk meg mindent önmagunk megváltoztatásáért. "-Akkor végképp nem értem,hogy egyes országokat miért is szólítanak fel folyamatosan bocsánatkérésre meg elhatárolódásra miközben más népek hasonló bűnei miatt csak jótékonyan legyintenek.Mi ez ha nem kettős mérce?
"Viszont egyetlen olyan magyar állami ösztöndíj-programról sem tudok, amely a szomszédos nem magyar népek ifjainak szólna - vagy esetleg éppen magyar cigány, vagy zsidó fiataloknak "-Ahogy nincs a magyarországi szlovák,német stb. kisebbségnek sem.Ők ugyanis elsősorban magyarok és mint magyar állampolgárok a magyar ösztöndíjak éppúgy az övék is mint egy nem kisebbségi származású magyar állampolgárnak.Miért kéne megkülönböztetni a magyart a magyartól?
"nem? ti ehelyett zsidóztok, cigányoztok, románoztok, trianonoztok; na, most ha ezt az érinettek szemszögéből nézed, akkor beláthatod, hogy ebből sem szimopátia nem lesz, sem jóindulat."-Aranyos vagy ,hogy megpróbálod összemosni Trianont a zsidózással vagy a cigányozással.Miért baj az,ha valakinek fáj Trianon?Az én nagyszüleim Erdélyben születtek magyar állampolgárként,ahogy az ő szüleik, dédszüleik is.Mire egy-két évesek lettek megfosztották őket a magyar állampolgárságuktól Trianon miatt.A 2.világháború vége itt érte őket Budapesten,miközben a testvéreik,szüleik Erdélyben ragadtak.Így történt,hogy miközben ők magyar állampolgárok maradtak a szüleik,testvéreik román állampolgárként voltak kénytelen élni a szülőföldjükön.Hogyne fájna nekik,nekem...
Zsidózni meg cigányozni pedig kétlem,hogy valaha is láttál volna engem...

Ekrü 2020.06.22. 16:55:35

@Moin Moin:
"Ezt nagyban csináljék a hollandok: annyi "harmadik világbeli" holland ösztöndíjas van náluk az egyetemeken,"-Én úgy gondolom,hogy az egyetemekre elsősorban tudás alapján kéne bejutni és nem pedig származás alapján.Ugyanez vonatkozik az ösztöndíjakra is...

Hohó60 2020.06.22. 16:57:34

@Ekrü:

A normális többség honfitársnak tekinti a határon kívül rekedt magyarokat akkor is, ha nincs családi érintettsége. És fájlalja Trianon igazságtalanságát, hazug és áruló voltát.

Gery87 2020.06.22. 17:04:07

"Minél gyengébb egy nép, annál nagyobb hazugságokra van szüksége az önbecsülése fenntartásához. Magyarország több száz éve hanyatló, ma már gyenge ország,"

A román nemzeti emlékezet és eredetmítosz is egy hazugság, ennek ellenére egy 200 éve sikeres, termékeny, országgyarapító és a diplomáciában is jól lavírozó nép, nemezet, ország....
Szóval nincs összefüggés ill. nem ezen múlik!

Az sem igaz hogy "többszáz éve" hanyatlik.
Mihez képest? a "három tengermostához" képest? az lenne a mérce?
Az elmúlt 100 év, az igen...

"ami képtelen szembenézni a gyengeségével, ezért értelemszerűen harcias a kulcsmítoszaiban. "

Ki képes őszintén erre a népek közül? Szerintem igen kevesen...
Németek?
Most saját "nyitott és liberális" mítoszt gyártanak, sokszor hazugságokra? ez jobb?

Gery87 2020.06.22. 17:21:10

"Minden oka megvan kétségbeesésre annak a népnek, amelynek egy turul a "szent állata" (és a szükségesnél messze komolyabban is veszi ezt),"

jaj, ugyan már!!! Ki veszi komolyan? ez egy jelkép!
A honfoglalás, a nomád múlt jelképe! Ennyi basszameg!
Az hogy félhülye nácik IS használják már ok arra hogy remegve ledöntsük? hagyjuk már a hülyeséget!

Etniez 2020.06.22. 17:25:54

@Ekrü: Nem önmagával a turullal van a baj, lehetne egy magyar jelkép, a baj a feliratokkal van és szerintem picit hányingerkeltő Turullal emléket állítani azoknak, akiket a Turul alatt lőttek bele a Dunába.

A turult át kell alakítani másmilyen jelképpé, és valami értelmeset felépíteni a megölt zsidók emlékére.

Az a baj veletek szalonnácikkal, hogy mindig úgy megsértődtök, ha valaki megállapítja az igazságot rólatok.

A turullal jelenleg az a baj, mint a kokárdával: ki lett sajátítva a magát jobboldalinak gondoló társaság által, így nem fér bele az egész magyarság. Pedig nem lenne rossz.

Más, azt a debreceni kommentszennyezőt meg ne hiányoljátok, agyfrászt kaptam az értelmetlen, de rendkívül hosszú hozzászólásaitól, kénytelen voltam simán átugrani, mint Birkát.

Etniez 2020.06.22. 17:29:28

@Moin Moin: Van egy hajózási/tengerészeti múzeum is Amszterdamban, ott is szépen ábrázolták, hogyan szállították a rabszolgákat, stb.

Szembenéztek a múltjukkal tisztességesen. Mi nem. Nekünk Horthy még példakép, sokaknak meg Kádár... Érdekes lenne egy verseny, melyikük volt a nagyobb hazaáruló/sorsrontó.

Gery87 2020.06.22. 17:40:13

@Moin Moin:

Akkor erre két magyarázat lehetséges:)
-Az egyik hogy genetikailag selejtebbek vagyunk...
-A másik hogy vmi előnyösebb azért mégiscsak volt arrafelé ami itt nem pl tengeri kereskedelem és gyarmatosítás!

Ha kicserélnénk egyik napról a másikra a két népet....hát a magyar biztos pár év alatt lelakná Németalföldet, nem tudná úgy menedzselni:) De a hollandok se tudnának itt úgy élni mint ott a későbbiekben!

Gery87 2020.06.22. 17:47:22

@Moin Moin:

Tehát a hollandusok jobbak, rátermettebb népfaj:)
Ha nem, akkor szimplán jobb vezetőik voltak, akik jobb feltételeket teremtetttek....ennek oka meg nyilván az eltérő külső hatások, lehetőségek miatt volt.
Tehát mindig oda lyukadunk ki hogy vagy szociáldarwinista módon elfogadjuk hogy a magyar ugaron több a semmirekellő paraszt, vagy mégiscsak a török stb iga azért szarabb volt és szarabb lehetőségeket és vezetőket termelt ki mint a spanyol stb iga a hollandoknál!

Galerida 2020.06.22. 18:01:33

Ennek ellenére meglepően sok idegen keresett itt menedéket és illeszkedett be a magyarok közé. Nincs is semmi problémájuk a hozzánk csatlakozott kunoknak, vendeknek, sokácoknak, de még a románoknak sem. Két olyan népesség van csupán, akik örökké elégedetlenkednek és az elnyomatásukra hivatkozva ordítják tele a világot, a cigányok és a zsidók!
Ennek ellenére megdöbbentő mértékben ragaszkodnak új hazájukhoz és hiába csábítják őket más országok,itt maradnak! Ez megható és szép gesztus a részükről!

Ekrü 2020.06.22. 18:03:52

@Etniez:
"Nem önmagával a turullal van a baj, "-Jelen blog főcíme:"A turul a nemzeti deformitás és a beteg nemzettudat jelképe."
Ha ez így igaz,akkor kérdem én miért csak Pokorni Zoltánt támadjátok vele?Miért nem kéritek meg Tatabánya igen tisztelt ellenzéki polgármesterét,hogy távolítsa el a szobrot?Miért nem mutat ő példát és tünteti el kérés nélkül?(Azt majd megnézzük mit szólnak hozzá a Tatabányaiak.)Mert ez így nem más részetekről mint ócska lejárató kampány a XII.kerület polgármestere ellen...
"A turullal jelenleg az a baj, mint a kokárdával: ki lett sajátítva"-Ez egy baromság.Ahogy a kokárdát úgy a turult sem lehet kisajátítani.Mindenkinek szíve joga hordani,szeretni,emlékműre tenni.Az,hogy ti gyűlöltök minden nemzeti jelképet az nem a turul és nem is a kokárda hibája,hanem a ti ostobaságotok.
"Az a baj veletek szalonnácikkal, "-Itt lettél számomra hiteltelen.Nem akartok ti semmi mást ,csak miután nem találtok fogást a kormányom megint megpróbálkoztok a náci kártya kijátszásával.Nálam viszont rossz lóra tettél.Nem ijedek meg a lenácizástól,egyszerűen nem érdekel...

lecsós 2020.06.22. 18:15:19

@Adjon az Isten szebb jövőt!: Azért érdemes egy kicsit jobban vágni a történelmet. Pl. ez:

www.independent.co.uk/news/world/world-history/winston-churchill-genocide-dictator-shashi-tharoor-melbourne-writers-festival-a7936141.html

Van itt van ez:
www.theguardian.com/world/2000/aug/05/china.johngittings

Szóval ezzel a nyugaton nagyon nincsenek tisztában, hogy hogyan is volt ez a történelem. Nem úgy Indiában, meg Kínában, minden gyerek tudja, azt amit a témában tudna kell. Szóval ebből a nem tudásból lesznek még anomáliák.

Ha jól emlékszem, 1920-ban buktuk az ország 71%-át, akkor most miről is beszélsz? Mert tudás nincs a dumád mögött.

Gery87 2020.06.22. 18:20:52

@Moin Moin:

Nem hinném hogy a "felhozataluk" érdek lenne.
Bocsánatot kérni meg lehet, egy pontig érdemes is...de az őseink tetteiért nem felelünk.
Tanulni kell belőle maximum, amit lehet.

Ha ez nincs meg akkor a meleg szarig benyalhatnak szelestoll nagyfőnök seggébe.....semmi értelme nem lesz.
Amúgy is vigyázni kell az ilyesmivel, mert saját magunkat rúgjuk seggbe...
Oké hogy pl nem volt szép dolog az indiánok kiirtása....de a mai Amerika (USA) így jött létre, egy fehér telepes államként...és ez meghatározza ma is!
Kolumbusz szobrot döntögetni ezért pl idiotizmus és rasszizmus!

Ami meg a hidak építését jelenti, egyetértek.
De nem hinném hogy valamiféle kompenzációként puszira kéne 100 évvel ezelőtti dolgokért ma nekünk ösztöndíjat adni bárkinek "etnikai" alapon!
Sikeres, jó egyetemek, munkahelyek kellenek aztán jönnek maguktól...
A "hála és jóindulat" meg kb ismeretlen a történelemben és politikában, erre építeni nem kéne.
rengeteg zsarnok, diktátor tanult anno a gyarmattartó anyaországainak egyetemein, élt ott stb....ahogy ma Svájci menő magánsulikban nevelkedik sok elnyomó rezsim elitjeinek palántáim hogy aztán átvegye a stafétabotot...se demokrata, se nagylelkű nem lesz belőlük!
Az hogy egy szlovák jó egyetemi éveket töltött pl Pesten nem garancia semmire....
A lengyeleket meg látatlanba is szokás szeretni...

lecsós 2020.06.22. 18:47:54

@Adjon az Isten szebb jövőt!:
Nem vazzeg, ez kurvára nem gugli, hanem az, hogy valaki csak dumál, vagy figyelt a történelemórán a középiskolában. Van a történetre válaszod is, mert ahogy látom csak duma van tartalom nélkül :)

lecsós 2020.06.22. 18:55:34

@Gery87: Az ősök tetteiért nem felelünk, írod. A gond azzal van, hogy te gondolhatsz, amit akarsz, de a lényeg mindig az, hogy egy másik nép, mit gondol arról, hogy mit tettek az őseid, mivel hogy ez alakítja a világpolitikát, nem más. Mivel ebbúlé lesz olyan, hogy történelem.
Amerika nagyon nem akar szembenézni a múltjának ezzel a darabjával, sok ámerikai azt sem tudja, hogy mit ünnepel hálaadáskor, csak legyen pulyka, oszt jóvan. Komoly gondok vannak azzal, hogy a fiatalok nincsenek tisztában nyugaton azzal, hogy mi volt 200-300 éve. Ebből még lehet koppanás, nem kicsi. Ezen a téren errefelé itt a keleti végeken jobban állunk, kicsit jobban meghúzkodott minket a történelem.

Etniez 2020.06.22. 19:15:02

@Ekrü: És nekem lehet eltérő véleményem másokétól?

Etniez 2020.06.22. 19:18:25

@Ekrü: Én nekem semmi bajom nincs a turullal, minden rendes nemzetnek vagy egy ragadózó madaras jelképrendszere, nekünk is lehet.
A baj az, hogy a szalonnácik turul nélkül egy lépést sem tesznek, ezzel gyalázzák és kisajátítják a jelképet.

Gery87 2020.06.22. 19:25:47

@lecsós:

"de a lényeg mindig az, hogy egy másik nép, mit gondol arról, hogy mit tettek az őseid,"

Ez igaz, csak hát nem kell mindig figyelembe venni mindent:)

"sok ámerikai azt sem tudja, hogy mit ünnepel hálaadáskor, csak legyen pulyka, oszt jóvan. "

Aug. 20 = tűzijáték...:)

"Komoly gondok vannak azzal, hogy a fiatalok nincsenek tisztában nyugaton azzal, hogy mi volt 200-300 éve. "

Ezt egyrészt nem hiszem...másrészt meg nem kurvára mindegy már mi volt 200 éve?

"Ebből még lehet koppanás, nem kicsi."

Az a koppanás hogy 200 éves dolgokon lovagolnak pl a feketék még mindig...hát nem sikerült az integráció teljesen....még mindig ott tartunk hogy "Amerikában verik a négereket" mantra megy! Szánalmas.

Laci A Lakli 2020.06.22. 19:26:27

@Moin Moin:
Mondjuk a hollandok sikeressége pont az egyik leges legrosszabb ellenpélda.
A holland gazdagság XX-ik századi alapja az Északi-tengeren található baromi nagy földgáz és olajmezők.
Ebből nőtt ki egy olyan cég, mint például a Shell...
Erre aztán ráépíthettek egy sikeres bankrendszert, ami a hihetetlenül jó logisztikai adottságoknak köszönhetően, tengeri kapcsolat ugyebár Rotterdami kikötő stb...
Létrejöhetett egy nyitott sikeres mára már diverzifikált gazdaság.
Plussz ne felejtsük el, hogy azért a kommunizmus alatt sem szenvedtek, mint mi... Szóval baromi nagy előnyről indultak. Alapvetően nem a két nép közti kulturális különbség határozza meg a két ország közti fejlettségi különbséget, hanem az elmúlt 70 év gazdasági lehetőségei.

A Joda visszatér 2020.06.22. 19:40:48

@Laci A Lakli: És ugye gyarmattartó hatalom is voltak. Az Európába irányuló fűszer kereskedelem igen nagy hányadát bonyolítva.
A kis fűszer-szigetek lakosságával könyörtelenül bántak az alávetéstől a deportálásig és népirtásig. 100-200 évig a hollandoké volt a szerecsendió monopóliuma. Időnként felgyújtották a szerecsendió-termés egy részét, hogy az árakat magasan tartsák.

nincs1itt 2020.06.22. 19:42:28

na jól van! az összes kocanáci, ámátőrrégész/történész vérmagyar kitombolta magát... csak egy kérdésem lenne, ha akkora nagy nemzet a magyar, ahogyan azt állítjátok, hiszitek és hirdetitek, miért van az, hogy alapvetően a fasorban sincs, gyakorlatilag semmiben?
melldöngetés, acsarkodás, tuggyukkikezés, sorosmigráncslibsibolsi nem ér!

A Joda visszatér 2020.06.22. 19:45:24

@Moin Moin:

"Ja, azok az európaiak, akik KÉSŐBB, ENNEK BIRTOKÁBAN hódítottak meg más területeket"

No igen, és most épp emiatt inzultálnak fehéreket bandába szerveződött feketék az antirasszizmus jegyében az USA-ban:

888.hu/feher-ferfi/nezd-meg-jol-feher-mert-ez-lesz-a-jovod-video-4257036/

(Vigyázzatok srácok, minden akció reakciót szül...)

Laci A Lakli 2020.06.22. 20:13:20

@nincs1itt:
Alapvetően nem érzem magam megszólítva, mert nem vagyok kocanáci és stb...
Azonban a lemaradásunkért én legfőképp a kommunizmust okolom és azt, hogy utánna visszatérhetett kormányozni a volt kommunista párt. - Elmúlt 8 év ugyebár amikor sikeresen becsődöltünk majdnem, míg a szomszédaink elhúztak mellettünk.
A V4-es országok alapvetően ekkor húztak el a FIDESZ csak tartja a különbséget. Ami annyit jelent, hogy nem kormányoznak rosszabbul, mint a többi ország.
Az alapvető adottságaink voltak mások Jalta óta... De szép lassan zárkózunk fel. A rendszerváltáskor a nyugati és a magyar bérek közt sokkal jelentősebb szakadék volt, mint most. Sajnos a nyugati árak is jöttek így a vásárlóerőnk nem olyan acélos, de szép lassan pár évtized és talán elérjük az ők 80%-t. Ami nem kis teljesítmény. Én nem gondolom, hogy 4 év alatt kéne utolérnünk a Nyugatot szerintem ha olyan 30 év alatt elérjük az EU átlagot mától akkor az nagyjából fenntartható.

kistót 2020.06.22. 20:24:00

@Moin Moin: Köszönöm a reagálásodat a kommentemre, annál is inkább, mert akinek írtam, az nem válaszolt. Úgy látszik, itt ez a beismerés jele...

nincs1itt 2020.06.22. 20:35:44

@Laci A Lakli: bocsánat a fidesz-tálib kimaradt, így már megszólítva érezheted magad.
mo. leszakadása(soha fel nem zárkózása) nem 1948-tól kezdődött, évszázadokkal korábban. a jelenlegi, 10 éve hatalmon lévő "kormány", sem jobb mint az elődei, csak azok hibáinak következménye. v4-ek és a többi agitprop szöveget felejtsd el, mo. egy összeszerelő = jobbágy(helyesebb és pontosabb a rabszolga) országgá vált és ezt a fidesz tovább fokozta, csak árpáccsávós és nemzetthy, hazaffy mázzal öntötte nyakon, mert van olyan aki erre vevő. mint te is.

ijontichy 2020.06.22. 20:54:54

@Laci A Lakli: "utánna visszatérhetett kormányozni a volt kommunista párt" Az ugye megvan, hogy az MSZMP de facto utódpártja a fidesz. Az állampárt igazi szemetje hibátlanul landolt '98-ra fideszben. Azok, akik '89-ben eléggé szentségelhettek a game over miatt. Erre a - főképp vidéken súlyasan jelenlévő - hálózatra kezdett építkezni vitya meg a haweri kör.
A NER - társdalmilag - leginkább egy ráncfelvarott Kádár v2.0, csak gazdaságilag - a nyugati integráció miatt - stabilabb (ja és persze jóval penteránsabban bolsiszagú).
Jah, ha már különbségtartás... még ha igaz is lenne (nem igaz) ennyi bezúdult EU-s ingyenpénz mellett elég soványka eredmény.

JohnnyRebel 2020.06.22. 21:03:36

@HaFr: En meg ezt a vilagot langba borito, gyuloletkelto, feherellenes black lives matter szellemiseget latom, ahogy Nyugat-Europat kaoszba es pusztulasba dontik az elvtarsaitok, mindent megprobalnak megtorni, ami a nyugati feher nepek identitasat es gerincet jelenti. Nos elarulok egy nagy titkot, itt ez nem fog mukodni es addig jatszotok a tuzzel, amig egesz mas fog langba borulni. Ezt en es meg jo par ezer magyar garantaljuk. Ha nem tetszik a Turul, lehet csomagolni a borondbe, mondtam.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.06.22. 21:12:08

@JohnnyRebel: Jelenések könyve 13,15 Hatalmat kapott, hogy lelket leheljen a vadállat szobrába, hogy megszólaljon a vadállat szobra, meg hogy megölje azokat, akik nem borulnak le a vadállat szobra előtt. 13,4 Leborultak a sárkány előtt, hogy hatalmat adott a vadállatnak. Leborultak a vadállat előtt is, és így imádták: „Ki fogható a vadállathoz, ki tudja vele fölvenni a harcot?” 17,8 A vadállat, amelyet láttál, volt, de már nincs. Felbukkan a mélységből, de vesztébe rohan. A föld lakói, akiknek a neve nincs beírva a világ kezdetétől fogva az élet könyvébe, csodálkozni fognak a vadállat láttára, amely volt, többé nincs, de ismét megjelenik. 13,12 Az első vadállatnak minden hatalmát gyakorolta a jelenlétében. A földet és lakóit rávette, hogy boruljanak le az első vadállat előtt, amely kigyógyult halálos sebéből. 13,14 A föld lakóit megtévesztette a csodajelekkel, amelyeket a vadállat előtt véghezvihetett. Rávette a föld lakóit, hogy emeljenek szobrot a vadállatnak, amelyet a kard megsebzett, de felgyógyult. *** Tegyétek, amit tennetek kell. Mi is tesszük. Ki-ki kövesse a saját Urát.

Moin Moin 2020.06.22. 21:43:12

@Laci A Lakli: Mondjuk... Én az Északi-tengeri földgázmezők felfedezésének beindulás aelőtt még mintha emlegettem volna kb. 800 évnyi németalföldi gazdasgságot. És minhta Rotterdam sem csak a földgáz-kitermelés óta épült volna oda.

Ami meg azt illeti, hogy "alapvetően nem a két nép közti kulturális különbség határozza meg a két ország közti fejlettségi különbséget" - hát, nem is tudom! Lehet, meglehet! ...De, tudod, megnézek egy átlagos magyar falusi lakóházat, aztán megnézek egy átlagos hollandot, meg az ugyanabban a faluban az utóbbi 10 évben épült középületeket. Nos, az ezekben első pillantásra megmutatkozó ordító kulturális, szemléletmódbeli különbség nekem csak-csak azt sugallja, hogy bizoyn: minrennek az alapja a kultúra (szakszerűbben: a társadalmi stratégia és az értékpreferenciák) különbözősége!

...Én, ha a hiperrendezett Németországból átmegyek ide 9 km-re Hollandiába, baz'meg, elfog az irigység: még itt is feltűnik az, amit én (az egykori építész) csak "esztétikai rendeztettségnek" szoktam nevezni, és amelynek hihetetlenül mély szociokulturális alapjai vannak! Mondom: német-holland relációban!

Akkor mit mondhatnék magyar-holland relációban?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.22. 21:54:28

@JohnnyRebel: inkább tanulnátok szépen, aminek haszna is lenne

Moin Moin 2020.06.22. 21:55:41

Ma volt néhány oda-vissza kommetváltásom blogposzt alatt - és megnyugodtam!

Ugyanis: vitapartnereimről - akik egytől egyig tipikus +jobber-mélymagyarok" voltak - beigazolódott, hogy egyszerűen alapvető európai történelmi, gazdasági és kulturális ismereteik hiányoznak. Így hihetnek képtelenebbnél képtelenebb önfelmentő magyar legendákban, így képzelhetik azt, hogy semmiféle kulturális oka nincs annak, ha az egyik nép sikeres, a másik meg nem az.

...Persze, nem lep meg, hogy ez a helyzet, hogy rengeteg magyarnak "nincsenek meg ezek az ismeretei": már két éve tudom (és akkor nagyon meg is döbbentett!), hogy Magyarországon lehet valaki diplomás-PhD-zett "kvalifikált értelmiségi" anélkül, hogy valóban (nem csak papíron) beszélne egy idegen nyelvet, olvasna, tájékozódna azon a nyelven, és hogy életében akár egy napot is eltöltött volna egy nyugati országban dolgozva-tanulva...

Nem véletlen, hogy Orbán nem forszírozza a magasszintű nyelvtudást, nem véletlen, hogy a magyar fiatalokat állampénzen Hollandia helyett Erdélybe küldi. Mert tudja: addig támogatja az a nép őt, amíg a zöme tájékozatlan, viszont frusztrált tulok marad...

...Ehhez fogható nemzetárulást hirtelen nem tudnék mondani magyar politikai vezetőtől!

Laci A Lakli 2020.06.22. 22:12:51

@Moin Moin:
A holland az egy rendezett nép ez nem vitás. Azonban én azt látom, hogy vidéken is egyre több ház újjul meg faluban sem találsz már jó kőművest, vagy festőt. A kulcsín az nagyjából anyagi kérdés. Ja és ott nem volt például kommunista rendszer ahol ha falun építkeztél akkor például a kommunista rendszernek tetsző 3-4 alaprajzból választhattál. (Nem vicc apósom is csak így tud ott építkezni!) A kommunista műremekek ugyebár a kockaházak nem szépek szerintem... Ellenben nekem nagyon bejönnek a "hagyományos" tornácos parasztházak.
De ne hidd, hogy mindig gazdagabbak voltak, mint mi. Nekik is voltak aranykorai nekünk is. Most jól fut ott a szekér.
Egy nagyon egyszerű példa a világhírű holland tulipán. Nekem is van a kertemben Amszterdamból hoztam. Azonban míg ők az Oszmán birodalomtól ajándékba kaptak egy-egy tulipánt ezzel megalapozva a holland tulipán ipart (később a világgazdaság egyik nagy lufiját) a XVI-ik században, mi akkoriban egy Mohácsot kaptunk. Na és persze egy olyan történelmi korszakot amikor sok keresztény csak menekült és az ország középső része elnéptelenedett.
Szóval míg a hollandok éppen azzal voltak elfoglalva az angolokkal a franciákkal, spanyolokkal, hogy technológiai fölényüknek hála kisemmizzék a világ 80%-t, addig minket éppen gyilkolt a hasonló fejlettségű sőt akár a nyugatnál is fejlettebb Oszmán birodalom...
Nem igazán hiszem, hogy a hollandok meg tudták volna állítani az Oszmán birodalmat. Ahogy a magyarok vérén az osztrákok megtették. Valljuk be Mohács után Magyarország volt az ütköző zóna...
Azonban ha azt nézzük akkor például Amerika felfedezése előtt a Thurzó család Európa egyik legjelentősebb családja volt, ugyebár az aranybányászat miatt. Még az itáliai Agricola a DERE METALLICA LIBRI-ben is megemlíti őket, mert olyan jelentős volt az ásványi vagyonunk és bizony az ország viszonylag gazdag volt Európai viszonylagban is. De királyok jöttek/mentek néha fent, néha lent...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.22. 22:13:36

@Moin Moin: nem is volt ilyen nemzetárulás még a magyar történelemben, leszámítva talán a totális rendszerek (1944-45, 1949-56) elsőszámú vezetőiét

Laci A Lakli 2020.06.22. 22:19:24

@Moin Moin:
Mi ez az idegen nyelv fétis?
Ezt sosem értettem. Ez az egyik legnagyobb rákfenéje a magyar oktatási rendszernek. Teljesen ellene vagyok. Ma már ott tartunk Orbán alatt, hogy csak az felvételizhet felsőoktatási intézménybe akinek van egy középfokú nyelvvizsgája? Teljesen abszurd! Egy óvónőnek miért kell tudnia angolul, amikor az óvodában csak magyarul beszél a gyerekekkel. Egy bírónak miért kell tudnia angolul, ha csak hazai ügyekkel foglalkozik és a tárgyaláson ha idegen nyelvet kell használni akkor alapból kell egy hivatalos tolmács, vagy egy fordítóiroda.
Ettől rosszabbul tudja elvégezni a munkáját egy bíró egy óvónő? Szerintem ez egy baromság.
Én elég jól beszélem az angolt, mert olyan a szakmám, hogy rá voltam kényszerülve. De az, hogy a diploma megszerzését egy nyelvtudáshoz kötjük, aminek nincs köze alapvetően a szakmához teljesen abszurd...
Sokkal jobb lenne ha inkább a kézségekre menne rá az oktatási rendszer, mondjuk a logikaikézségek alapvető hiányát már tapasztaltam egy-két bírónál. Sokkal nagyobb probléma, mint a nyelvtudás hiánya.

Vagablonde 2020.06.22. 22:43:33

@Moin Moin: a holland ügyhöz: egy cseppet sem irígyelem, hogy Magyarország nem Hollandia, és a magyar nép (mentalitás) más, mint a holland. (Azt most hagyjuk, hogy a holland nyelv, identitás, mennyiben különbözik a némettől, és egyáltalán, mióta számítható külön népnek.)
A holland alapvetően egy kereskedő nép, és a jó földrajzi adottságokkal rendelkező kereskedő népek az ókor óta, elég nagy gazdagságra, ebből kifolyólag befolyásra, vagyis hatalomra tudnak szert tenni. A másik, nagyon erős "társadalomszervező erő" a tenger, illetve a tengerszint alattiság. Ha két hétig nem foglalkoznak a gátakkal, akkor víz alá kerülne az ország jelentős része. Mégsem alakult ki mondjuk egy skandináv típusú szociáldemokrácia.
Viszont, a hollandnál kevés képmutatóbb népséget láttam. Először is, 2 forintért még az anyját is eladná, illetve ha valakitől 25 centtel többet kap, akkor abban a pillanatban ejti a veled kötött megállapodást. Mindenféle divatmajmolást azonnal lekövet, legyen az tulipánhagyma vagy húdeliberalizmus, ugyanakkor az egyik legrasszistább ország Európában. Az említett "nagy szembenézések" kicsit nevetségesek, ha mondjuk a 2vh alatti ténykedésüket nézzük. Viszont ma már Anne Frank házába is órákig kell sorakozni a 20 E belépővel, hogy megnézz néhány réginek mondott bútort, szóval ebből is jól jöttek ki - igaz, nekik nem mantrázzák 70 éve az "utolsó csatlós állam" szöveget. Emellett faragtlanok, tahók, és a higiéniájuk is bőven hagy kivetni valót maguk után. Szóval szép templomokat építettek anno, de ma már ezek is csak üres vázak, esetleg kávézók. Gezellig.

ijontichy 2020.06.23. 06:43:46

@Moin Moin: "Nem véletlen..." Hogy is van ez? "Külföldre se nagyon járok, ott is csak házak vannak, meg emberek..." ;-)
A '90-es évek elején, Kanadában hetekig füstölögtem magamban, hogy "ezek itt a mi nagyszerű rencerváltásunkat egy Well done... keep goin' -al" elintézik. És milyen jól tették :-D

A kedvencem, amikor vérmagyarjaim leírják, hogy "mi védtük Európát a töröktől". Mi? Te? Mikor? Észnél vagy, B+ ? Mindig a más tollával ékeskedés. Még '56-ot is egy korábbi generáció csinálta, és sajnos meg kellett állapítanom, hogy eléggé megpuhult a tökük az évtizedek alatt. Ugyanis, amikor az első október 23-án, a jelen generáció üdvöskéi (vityafercsikataklára...) felmászott a pódiumra aktuálpolitikát nyomni, nekik kellet volna első helyen lerugdalni azt a bagázst onnan de ízibe! Ehelyett fátyolos szemmel nézték, ahogy ezek a férgek ellopják a becsületüket. Szánalmas látvány volt :-(.

ijontichy 2020.06.23. 07:00:12

@Vagablonde:
"Fázunk és éhezünk
S átlőve oldalunk
Részünk minden nyomor..."
és itt a vége. Mindez a tiétek. :-)
Bár gyanítom, a 2.5+ milla jelentős része sem teljes lelkesedéssel énekli uniszónóban a "Vörös Csepelt" :-)
A holland tudja, hogy az üzlet, az üzlet, mégis ti adtátok el a hőseiteket a bolsiknak. Mára szinte mindent, ami egy egészséges öntudatú magyarnak szakrális, a bolsi csiganyál borít, kokárdától Szent Istvánon át, Széchenyiig :-(.

Vagablonde 2020.06.23. 08:24:32

@ijontichy: kérlek, definiáld, mit értesz "ti" és az "eladtátok" alatt.

screpes 2020.06.23. 10:40:10

@ijontichy:

Ez a bolsi kifejezés nálad végzetesen beakadt....
Egész rendszered épül rá.
Akkor mondod, ha valami rendszertermészetű, rosszul működő, amihez jogos, és történelmi ellenszenvek is társulnak.
Fel lehet építeni a mindenkori "genny alakot" személyiségjegyei alapján, de akkor adósak maradunk az aktuális pol. hovatartozás levezetésével.
Jó lenne, ha egyszer tisztába tennéd, ha nem a fogalmat, akkor engem:
miként viszonyul ez a jelentés a többségiséghez? (bolsinsztvo).

Vita nem lesz, mert nem gondolom, hogy ebben változtatnál, és alapjában nem is kell.. a rossz, vagy hamisan hivatkozott többségek iránti utálatunk közös.
Csak egyetlen rugóra kéne átszerelni ezt a meggyőződést: (hangszerelés helyett eszmeivé, mivel hogy szerintem az a 2,4 millió NEM egynemű, és főleg nem is "többség", de miért lenne azzá az ellenzékük?!

és, ha már ott leszünk, akkor kérdéses az is, hogy mennyiben fogadható el a komcsisztán-bolsinsztvo fogalmi rendszer és az orbánisták makacs hivatkozása saját jobboldaliságukra? (ha annak IGAZI jegyei: polgárias, kersztényi (?) konzervatív...).
A fogalmak koherenciájához ezt a kettőt (áljobboldaliságot és többségi hovatartozást), egyszerre kéne a helyére tenni, helyén tudni.
Addig szükségmegoldás marad, hogy te érzed a "bolsibűzt".

A kérdés egyszerűen feltehető: hogyan működhet a bolsi kifejezés a orbánisták h a m i s többségi hivatkozása mellett?
Talán mondani sem kell: a tisztelet jele, hogy egyáltalán meg merem tőled kérdezni.

(ide becsatolható amit tegnap , azaz 22-én este írt Főnix Oszlár a NÉHÁNY OLCSÓ KIFOGÁS... blog alatt.)

nincs1itt 2020.06.23. 17:14:59

@Laci A Lakli: ezek szerint, nem érted miért fontos a nyelvtudás a diploma mellé, de érettségi mellé sem árt(-ana). de sebaj, amióta nem kell nyelvvizsga a diploma átvételéhez, 13 ezer "beragadt" diplomát vettek át...

Bela Voltam 2020.06.23. 21:32:47

Jaj, turul. A frusztralt, de tehetetlen balfaszok vedjegye.

kistót 2020.06.24. 00:31:15

@screpes:
Bocs, hogy beleszólok és megmagyarázom, hogy "mire gondolt a költő", de a bolsi szó használata Orbánra azért találó és ütős, mert csak kommunistát jelent. A bolsevik eredeti jelentése (többségi) mára elhalványult. A mai köznyelvben a bolsi a kommunista rövidített és pejoratív formája, ugyanúgy, mint a nemzetiszocialistáé a náci.
Ez a szó a gombostű, amivel az Orbán-lufi kiszúrható, mert ezzel senki előtt sem büszkélkedhet.

ijontichy 2020.06.24. 09:51:13

@screpes: @kistót: Izgi ;-). Szótár:
"Orbán, vitya, Vic Rotten, LOP (Little Orange Pig), bolsigyerek, bolsiivadék": Provinciális, bűnözőalkatú, ideológiamentes (ha úgy alakul, ma turulógus, holnap szcientológus ;-) ). A faluvégi kocsma (alt. "Hegylakó") szabályai szerint játszik, és hát ebben ugye benne van, hogy időnként le kell valakit gyakni, "csak úgy" (ld. még "példastatuálás"), hogy a többi féljen. Kártékony, rosszindulatú, bosszúálló, a sérelmeket sose felejti, (egyes önkormik szavazói épp most tanulják, hogy "egy a zászló"), a kötelességet annál inkább. Csak prompt üzletet köss vele, mert ingyen gesztust sose fog viszonozni. "Görény a csirkeólban" (ti: 120% hatékonyságra hajt, mármint Gabriele Turco ;-) tudománya szerint, mert úgy egyébként - Mo. egészének (de legalábbis jelentős többségének) érdekét nézve - tengersok zsetont, olyan szar hatékonysággal kormány még nem vert el, mint az övéi).

"Kommunista": Nálam nem negatív (@kistót), ezért aki figyel, tudhatja, hogy fideszes nem kap ilyen jelzőt (ha igen, az "momentary lapse of reason"). Az egyedtípus előfordulása mára fehér holló (de az is lehet, hogy kihalt :-) ). Az ideológia (utópia?) kialakulása, a kapitalizmus korai szakaszának sajátosságai miatt talán törvényszerű, marketingje anno lehetett vonzó, hogy aztán mit csináltak az égisze alatt, azt mára tudjuk. A kövek viszont eredetileg "jószándékból" voltak :-).

"Bolsi, komcsy": Na ez pejoratív, és igen! ez a fidesz úgy '97-98 óta (csak "technológiailag" ;-) fejlettebb!!!). (és @screpes: semmi köze a tankönyvi fogalmakhoz). A rendszerváltás emblematikus pártja (figyelem: legitimitás!), amit vicrotten (& al) einstandolt, és a pártállam egykori szemetjének* gyűjtőpártjává tett. Ez a '90 előtt bőven tenyésző egyedtípus* az, melynek egy előfordulásával ha épp összehozott a rossz sorod, akkor nagyon megutáltad a "Kádár-féle létező szocializmust". Vörösebb volt a rókánál (mesterséges színezék, avagy ideológiamentesség), együtt röhögött veled a kocsmában elsütött komcsy viccen, majd ment mószerolni a párttitkár elvtihez (ha párttitkár elvti hasonszőrű volt, lassabb észjárásúak sose zizzentek rá, miért maradnak ki rendre a fizuemelésből). Mára egészen "szép" ifjú példányok is felnőttek az alomból. Szervilis, lojális, amíg tutibb urat nem talál, de sose fordíts neki hátat (vitya nem véletlenül paranoiás). A "hollandussal" ellentétben ez tényleg kétfillérért adja el anyut. NER-ending után ebből lesz a legtöbb partizán.

fidesznyik: a legrosszabb értelemben vett "futballszurkolói mentalitást" magáévá tevő szavazópolgár. Mostanra az erkölcsi felelőssége már nem kérdés, hanem tény.

Ha a magyar társadalom elég fejlett lett volna, ezt a bolsibandát már 2002-ben kirúgja, még a parlamentből is, de ahogy bloggazda említette, ezen megbuktunk, még a nemzetközileg magasan jegyzett profjaink is. Utólag visszanézve, semmi meglepő nincs, elvégre bolsiból nem lesz becsületes (magyar) ember.
Talán az arcátlanságuk és a behódolás mértéke, nomeg a nemzetközi környezet bolsiszag-tűrő képessége. De csak egy picit, mert azért az üzlet üzlet, és "pecunia non olet". Viszont legalább nyitva a határ, és aki megízlelhette már, mennyire jó minőségű is lehet az élet ott, ahol az "élni és élni hagyni" szemlélet vezet, annak van más választása.

PS: amúgy nem akarok tudományos igényességel írkálni (az fárasztó, nomeg arra itt van a bloggazdánk :-) ). Egy hajszálnyi együttérzés, jobb sorsra érdemes szülőhazám jobb sorsa érdemes felének. No és persze az sem elhanyagolható szórakozás, ha a k̶u̶t̶y̶á̶k̶ fidesznyikbolsik ott a kerítésen belül tombolnak egy kicsit a dühtől, hogy a k̶e̶d̶v̶e̶s̶ ̶b̶e̶t̶e̶g̶ szeretett gazdi nem képes mindent és mindenkit uralni :-).

screpes 2020.06.24. 11:03:38

@ijontichy:

Köszi a választ, tudtam, hogy tőled érdemes kérdezni

screpes 2020.06.26. 08:41:33

-------------
@kistót:

Igen, mindezzel tisztában vagyok, s ezzel a pontatlanságot a spontán nyelvfejlődés terhére írhatjuk: a bolsi egy el se fuserált komcsi, aki egyenlő orbánékkal, vagyis ővele...
Látható, hogy Ijontichy máshogy használja e fogalamakat, mint akár te, vagy én. Ebben viszont nem lehet szó vitáról, mivel így éli meg, és kész...
Nincs értelme elmondani, hogy miért nem alkalmas az ő szókincse, és miért lenne alkalmas a tiéd...
De engem valóban érdekelt Ijontichy álláspontja, és a probléma inkább csak annyi, ha ő nem csupán Orbánra és orbánékra használja a (bolsi) kifejezést, hanem olykor ellenfeleikre is. Az nekem akkor összeakad.
Ezért fogalmaztam úgy, hogy "fel lehet építeni a genny alakok csoportttudatát, személyiségjegyeik alapján" csakhogy ebben az esetben hiányjeleket hurcolhatunk magunkkal: nem az a kérdés, hogy valaki miért is lett ilyen, hanem hogy mi történik a társadalmunkban.
(Ijontichy egyébként ebben következetes és színvonalas, kivéve, ha áldozatul esik (ő is) a minősítgetés kényszerének: meg kell bélyegeznie ellenfeleit, és abban az "egységben az erő" elvet alkalmazza.

Harangozót, vagy Kunlhalmit mégsem nevezhetem bolsiknak, EGYSZERRE Orbánnal. Ebben le kéne tenni a voksot, Mert félő, hogy mindig a szocik lesznek a kommunistábbak, ha rosszul csinálják, akkor pláne....
Szinte karcolja a monitorokat ez a dilemma.
Márpedig Ijontichy jószemű, jókezű publicista, akinek bírom stílusát, de főleg osztanám lényeglátását.
------------

kistót 2020.06.26. 12:06:25

@screpes:
Nem emlékszem, hogy Ijontichy valaha is lebolsizta volna Kunhalmit vagy Harangozót, pedig már vagy két éve én is elolvasom minden kommentjét. De ha megtette, ez a jelző akkor is inkább Orbánra dehonesztáló, hiszen ő hirdeti magát jobboldaliként. Amúgy Kunhalmiékat nem bolsiznám le, hiszen jogtisztelőek, Orbán meg nem az. Márpedig szerintem éppen ez a lényeg, ez hozza a bolsit a nácival közös nevezőre: a mások tulajdona - általában: jogai - iránti tisztelet teljes hiánya. Tudjuk, hogy Orbán lenácizása kontraproduktív, mert a jobberek villámgyorsan az áldozati pózuk részévé tették, hogy őket "rágalmazza" a baloldal, és most már ők hirdetik. Marad a másik furkósbot, a "bolsi", azt kell forgatni keményen. Barátunk pedig ezt igen szuggesztíven teszi.
Amúgy vitám persze vele is lenne, például hogy neki a kommunista szó nem negatív. Nos, nekem a kommunista szó súlyosan negatív, anno ezért nem léptem be a KISZ-be. De ez már részletkérdés, amin nem érdemes civakodni.
Hiányzik Cívis! Rajta olyan jól meg lehetne mutatni a szélsőjobb és a szélsőbal konvergenciáját.

ijontichy 2020.06.26. 21:11:14

@screpes: @kistót: Elnézéseteket kérem, tudom magamról, hogy időnként pongyola vagyok (de jólesik ;-) ).
@kistót: Gravesről járta a történet, hogy midőn a Claudius-könyveket írta, egészen "ókori" körülményeket teremtett maga körül (tógában járt, használati tárgyakat szerzett múzeumi raktárakból, nélkülözte a modernizációt stb. (arról nem szól a fáma, hogy a klotyópapírt is száműzte-é? :-)) ). Mindezt azért, hogy tudatilag kellőképpen beleélje magát, azonosulni tudjon a téma korának szellemiségével. Szóval én is igyekszem beleélni magam az adott kor emberének "fejébe" (ami elég nehéz szellemi gyakorlat, főképp, ha az adott korban még nem is léteztem). Tehát a "kommunista" számomra azért nem egyértelműen negatív, mert eredendően, az ideológia (inkább utópia, ugye?) kialakulásának korában, lehetett vonzó (tetszetős), a rommá szopatott tömegeknek (nyócóra munka, nyócóra pihenés :-) ), és el tudom képzelni, hogy anno akadtak számosan, akik hittek ebben az utópiában (na nem Sztálin elvti). A konszolidálódó Kádár-korban azért (is; meg mert rossz érzés szembenézni egy orosz davajgitárral, hajaj... de mennyire rossz :-( ) nem volt számottevő ellenzék, mert az egy (két) VH-t, plusz Horthy alatt a gazdasági válságot alacsony sorban átélők számára (elég sokan voltak) nem volt élhetetlen. Nem véletlenül létezik az idősebb korosztályban még ma is nosztalgia. Amúgy én sem voltam KISZ-tag, és nem azért, mert nem vettek (volna) fel. Ennyit a "kommunistáról" :-).

@screpes: Nem vagyok én bonyolult. "Szaralak vagyol-é?" Ez az első kérdés. Ha igen, második kérdésem már nincs. Márpedig aki 2010 után (ugye milyen megengedő vagyok?) akár egy óvatos félrenyalintást is tett a vitya seggéig érő NER-táplálékláncba történő betagozódás érdekében, az nálam szaralak. Nem számít, hogy a tudományos-szakmai tevékenysége mennyire fénylik, vagy az értékelhető publikációs listája kétszer körbeéri-e az egyenlítőt. Ez ez én "simplicity"-m ;-). Ez alapján talán nem meglepő, hogy elég rossz véleményem van a magyar társadalom tudományos-gazdasági-politikai elitjéről, mert "fejétől bűzlik a hal". Szvsz. bőven van mit a szemükre hányni azért, hogy a NER ennyire eszkalálódni tudott.

screpes 2020.06.27. 09:45:06

@ijontichy:

--------------
@kistót: egyetértek.
Ijontichy már akkor rendbe tette a lehetséges nézeteltéréseket, amikor megfogalmazta itt: "semmi köze a tankönyvi fogalmakhoz".
Ráadásul ezt már annnakelőtte , magam is így gondoltam.
Csak Cívisek "híján" valóban foglalkoznunk kell ezekkel az áthallásokkal, mert a fideszprop. szítja a félreértéseket, és Hafr amúgyis hajlamos elverni a port az ellenzéken- en bloc.
Valakinek néha fel kell emelnie a mutatóujját, aki már élt 1956-ban, sőt előtte is. Fontosak már úgysem leszünk.

kistót 2020.06.27. 22:08:27

@ijontichy:
Ha igaz a sztori, akkor Graves alaposan megnehezítette a saját dolgát ezzel a római témaválasztással. Hiszen ha mondjuk az írországi éhínségről ír könyvet, akkor elég lett volna három napig nem ennie semmit, és máris hitelesen átélte volna a hősei sorsát, tóga és egyebek nélkül. (A klotyópapír általad pedzegetett problémája pedig fel sem merül.) Amúgy erre a "beleélős" módszerre én is rászoktam, azóta minden történelmi könyvet azzal teszek le, hogy mekkora mázli, hogy ilyen unalmas korszakba születtünk, és nem a daliás időkbe. Igazad van, szívás volt a munkáslét a XIX. században, sőt még később is, de erre léteztek békésebb megoldások is a kommunizmusnál. Szóval felőlem közölhetnek képeket Marxról amint kutyákat simogat, vagy Mikulásként gyerekeket babusgat (ez különösen testre szabott neki), megkedvelni én őt már nem fogom. Szerintem igenis tehet a tömeggyilkosságokról, amiket rá hivatkozva követtek el, és nem úgy, mint mondjuk a kereszténység. A Bibliára hivatkozva is tenger vért ontottak, de ettől még az Evangéliumban nincs semmiféle felhívás az erőszakra vagy jogsértésre, Marxnál pedig van. Mondom ezt úgy, hogy még volt alkalmam személyesen ismerni igazi kommunistákat, akik verették magukat Horthy rendőrségével, aztán Rákosi alatt elkallódtak. Nem tartoztak az általad oly érzékletesen leírt törtető "bolsi" típusba, de ez nem mentség mindenre. Ők nem bűnösök, csak hibásak.
Amúgy a múltkori levélváltásunkban Screpessel jól kitárgyaltunk téged, a spanyol etikett szerint pedig modortalanság valakiről a füle hallatára beszélni, még ha pozitív dolgokat is. Ha ez zavar téged, akkor I'm sorry.

kistót 2020.06.27. 22:21:04

@screpes:
Ezek szerint nem csak engem zavar, hogy Hafr néha érthetetlenül ellenséges az ellenzéki pártokkal. Ráadásul ebben a kommentelők többsége is partner. Úgy tűnik, még a baloldalon is valamiféle általános töltelékszöveg lett az ellenzék szapulása. Ha nincs mit mondaniuk, hát ezt hajtogatják, meggyőződés nélkül. Régóta figyelem, milyen tanáros türelemmel moderálgatod ezt a szóáradatot. Tisztelet érte!

screpes 2020.06.28. 10:45:45

@kistót:

Minden szónak van jelentősége.
Első mondatodban: "néha érthetetlenül ellenséges az ellenzéki pártokkal"
hiába mondjuk, hogy "néha", én nem tenném hozzá, hogy "érthetetlenül... ellenséges". Azt írtam: " a fideszprop. szítja a félreértéseket, és Hafr amúgyis hajlamos elverni a port az ellenzéken- en bloc."
Vegyük hozzá, hogy itt is kerülném a baloldalság használatát önazonos dologként, itt mást kell jelentsen az ellenzéki PÁRT, mint az ellenzék. Kerülni kell ezt a kifejezést, hogy massza, de ha egyszer valóban úgy viselkedik, viszont nincs is összegyúrva.....
A Jobbik is ellenzék, például.

nagyonunalmas 2020.06.28. 16:27:46

"Hiányzik Cívis! Rajta olyan jól meg lehetne mutatni a szélsőjobb és a szélsőbal konvergenciáját."

Mindig visszajön. Nem tud e blog nélkül meglenni.

kistót 2020.07.01. 11:29:37

@screpes:

"Minden szónak van jelentősége."

Jogos. Látom, nem tűröd a pontatlanságot.

screpes 2020.07.05. 11:55:03

@kistót:
A magamét elég jól viselem.
süti beállítások módosítása