1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.06.11. 09:14 HaFr

A magyar kaszárnyagazdaság egyre veszélyesebb állapotban

Az OECD szerint az idei 8-10%-os visszaesést követően 2021/22 fordulójára áll csak vissza az idei év eleji GDP-növekedési ütem Magyarországon. Ennek foglalkoztatási és jóléti következményeivel nem foglalkozom, ezt már több százezer család érzi a bőrén (ahogy a kormányzati segítség hiányát is) és csak jobban fogja érezni az elkövetkező másfél évben. A kérdés, milyen állapotban van a magyar gazdaság, hogy a 2008/9-es válságnál is jobban sújthatja a COVID-keltette recesszió és jobban, mint a felvevő gazdaságait. Ehhez csak néhány ábrát hozok, átlagosan értő szemlélők számára. Az adatok egy alacsony hatékonyságú, duális szerkezetű, ezen belül rossz termelési szerkezetű, forráshiányos, a nemzeti tőkét nem fejlesztő, kevéssé innovatív, romló pályán lévő kaszárnyagazdaság képét mutatják -- szemben a kormányzati hazudozással.

No photo description available.

Grafika: Privátbankár

Grafika: Privátbankár

2016

No photo description available.

 

Image may contain: text

 

 Grafika: Privátbankár

 

(GDP Hungary, current USD, B)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7515803658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lecsós 2020.06.11. 09:58:01

A hazai gazdaság, mint olyan nem duális szerkezetű, ma már nem az, inkább a terciális szerkezet az, ami illene a mostani állapotokra. Duális szerkezetről a 90-es évek végéig beszélhetünk.
Amit látok, az az, hogy ezt a terciális szerkezetet senki nem kutatja, pedig itt lenne az ideje, hogy tudjunk valamit arról, hogy hogyan épül fel ez a rendszer az egyes gazdasági ágazatokban. Ha ezt a gondolatkört sikerülne rendbe tenni, akkor talán lehetne olyan regionális, meg helyi gazdaságpolitikát csinálni, ami mondjuk helyi szinten képes lenne hozni az eredményeket. Ilyen szintű kutatásról nagyon nincs szó. Semmit nem lehet tudni arról, hogy egy lokális- regionális gazdaság hogyan, és miként vesz részt - az onnan globálisnak tekintett- gazdasági folyamatokban. A vezető gazdasági potentátok részéról meg 40 éve lejárt tudásokat lehet hallani úton, útfélen. Szarban vagyunk, ha ez így marad.

lecsós 2020.06.11. 10:26:13

@HaFr: Ez kb. 10 éves megközelítés az üzemgazdaságtanban, csak nincs jelen a közbeszédben. Mostanra kb. a következő felosztásról mesélgetnek az üzemgazdászok:

1. Primer:
Ide teleült multik, és lokális, regionális beszállítói köre.

2. Szekunder:
Regionális -csak Magyarország - szervezettségi szinten lévő középvállalati szint, output általában belpiacra, kisebb részben export. Jelen lehet mint primer alapanyag termelő, vagy lehet neki saját polci végtermék rendszere is - az utóbbi ritkább -

3. Tercier:
Lokális szintet lát el, - outputja lehet időszakos is - minimális hozzáadott érték szint, kompresszív üzleti modellek jellemzik

Sokan még hozzátesznek egy negyedik szintet is, és "quadripartitus- ról beszélnek:

4. Quadripartius: Lokális szinten egzisztál, regionális inputokra, és lokális outputra épít, jellemzően szolgáltatást nyújt, jellemzően azonnal kivonja a profitot a lokalitásból.

Ezzel elég szépen belőhető üzemgazdasági oldalról egy lokalitás, vagy egy regionalitás játéktere. Hazánkban nincs olyan, hogy üzemgazdaságtan, ilyen egyszerű ez, és nem is tanítják.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.11. 11:11:30

@lecsós: ja, szerintem nem baj a 2. és a 3. összevonása, de persze lehet terciálisról, meg mindenféle tuple-lárisól is beszélni, a lényegen nem változtat, mert a 2. és a 3. ugyanattól szenved: forráshiány, exportképtelenség, helyi szinten korlátozott versenyképesség

lecsós 2020.06.11. 11:40:49

@HaFr:
Szerintem meg óriási baj, hogy a 2. és a 3. szint összevonásra került - a te megközelítésedben - mivel csak ezt a mondatot képes ismételgetni a politikus, meg a gazdasági szakember, hogy "duális szerkezet, meg nem versenyképes" mivel ez volt a vezérelv, ezért el lett adva minden, és jött a féltudású menedzserkaszt.
Olyan szinten sikerült ezt kimaxolni, hogy a hazai EU támogatások 70%-a a hazánkban jelen lévő német cégekhez vándorolt. Ezért nem szólt semmit merkel mama pl. viktorra, hogy mit csinál. ugyanez volt gyurcsány alatt, neki sem szóltak, mert ment a lóvé.
1994 után egyik kormány sem merte felvállalni azt, hogy teremt egy magyar gazdaságot, mivel ehhez nem volt elég tök.
A mostani kormány meg eléggé liberális gazdaságpolitikát követ.
Hafr, semmit nem tudnak arról fent a gyerekek, hogy hogyan néznek ki az ellátási láncok kis hazánkban, ami szánalmas. Itt tartunk, nem baj, ha nem tud róla a nép, addig jó. Lehet lóvét kilapátolni a nemtudásból.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.11. 11:43:56

@lecsós: nem tudom, mi az összefüggés a 2. és a 3. összevonása és az EU-támogatások vándorlása között

lecsós 2020.06.11. 11:49:11

@HaFr: A 2. 3. 4. csak duma szinten van támogatva kis hazánkban, semmit nem tudni erről a gazdasági szintről, komplex banki termékek is csak az utóbbi pár évben vannak.

screpes 2020.06.11. 12:47:06

@lecsós:

mi az alapja ennek a felosztásnak?
A tulajdon, a kibocsátás üteme vagy nagyságrendje, disztribúciója, a termék természete, vagy a kooperációk (ha vannak)?
Mindamellett, úgy látom, hogy ezek a modellek (amikről írsz) a mezőgazdaságra értelmezhetők csak, pedig a gazdaságban más fontos ágazatok is vannak, az összgazdasági modellnek átvihetőnek kéne lennie..
Ez azzal a hibával fenyeget, hogy általános következtetéseket vonnál le (vagy hiányolsz) amelyek azután eleve nem lesznek érvényesek vagy használhatók más ágazatok esetében, akármi a tartalmuk..
Nagyon nem igaz, hogy nem oktatnak üzemgazdaságtant.
Az persze vitatható hogy korszerű ismeretek hangzanak e ott el. Valszeg nem eléggé.. felvetődik az is, hogy mely országban lesz relevanciájuk. A másik problémaforrás, hogy kicsapott vagy félig felkészült diákok lesznek hangadóvá. Mert a szakmaiság is ki van szolgáltatva a "médiának" vagyis azoknak a csatornáknak, amelyeken át álszakmai vélemények elhangozhatnak.
Nagy a különbség aközött, hogy a katedráról elhangzik valami, vagy a netes blogszférában létező szájtépés. De az egyetemi anyag, és a írásos terjedő szakirodalom SEM azonos.

rólad mindig az jut eszembe, hogy kimaradhattál valamelyik hazai egyetemről, és gazdaságfilozófiád alapvetően egy sérelmi poliitika... attól persze még lehetnek igazságaid, sérelem pedig van dögivel..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.11. 12:50:26

@lecsós: akkor végül csak egyetértünk a lényeget illetően

lecsós 2020.06.11. 14:09:28

@screpes: Ha megnézel egy input - output rendszerű üzemgazdasági teret, akkor azzal eléggé hatékonyan modellezhető egy-egy gazdasági tér, legyen az virtuális, avagy valós földrajzi egység. A felosztás amit megadtam az semmi másra nem koncentrál, csak arra, hogy egyfajta kibocsátást hogyan, milyen szervezettség mellett hoznak létre a gazdasági szereplők. Ha megnézed azt a felosztást, amit írtam, szó nincs benne mezőgazdaságról. Bárhol felfedezhető ilyen szereplő, és szépen berakható az egyik kategóriába. Innentől kezdve meg vizsgálható a kibocsátása az adott szereplőnek.A te hozzászólásaidban is észrevenni azt, hogy nagyon magasak a gondolatok, melyek leírják az adott problémát, túl akadémiai a magyarnak. :) :) /Talán ezért tudja nyírni a rendszert a viktor /
Te azt mondod, hogy a mikroökonómiai szint kapcsolódik a makroökonómiához. Ez nincs így, kb. csak valamilyen részben igaz. Gondolok itt arra pl. hogy a GDP leképezi egy földrajzi terület - pl. egy ország- gazdasági teljesítményét. Sorolhatnánk tovább,pl. nem mindegy, hogy a Bernoulli törvényt adoptálod a közgazdaságtanra, vagy a termodinamika I. főtételét - természetesen a II. főtétel figyelembevétele nélkül - Más kiindulópontok, más igazságok.
A makroökonómiát próbálták összehozni a mikroökonómiával, ez csak részben sikerült, ha sikerült volna, egy modell lenne mindenek felett, és ha így lenne, akkor a közgazdaságtan, mint tudomány bevégezte volna küldetését, nem lenne mit kutatni benne, mert meg lenne a mindent leíró egyenlet. A XVIII. században nyert teret a közgazdaságtanban a matematika - mondhatni hibás feltevés miatt - mára jutottunk el oda, hogy pl. kialakulóban van a viselkedésgazdaságtan, ami abból indul ki, hogy a fogyasztó rohadtul nem racionális.

www.youtube.com/watch?v=8wNqNO3jqkk

Reding Roli 2020.06.11. 19:03:26

A fő kèrdès csak az , hogy ekkora mennyisègű exogèn tőkèvel ès szubvencióval ( FDI, ès EU támogatasok) amely az elmúlt èvtizedekben èrkezett , miért maradtunk mèg mindig relatíve olcsó bèrű, összeszerelő - üzemcsarnok ország ...
A K+F+ I alacsony szinten van, nem lettünk egy Èsztorszag , pedig mèg a regionális gazdasági helyzetünk is kiváló: centrális helyzetben Kelet- Közèp Európában , Bajorországhoz közel...
Az elmúlt 10 èvben vagy 60-80 milliárd tőke ès szubvenció èrkezett , mègis döcög a felzárkózás , konvergencia ...
Most , a válság kapcsán át kellene alakítani a gazdasági szerkezetet, ès lètrehozni valóban nemzetközileg versenykèpes hazai vállalatokat , pl a gyógyszeripar, orvosi eszközök gyártása , IT vállalatokat , amelyeknek van\volt hazai hagyománya..
Orbánèk most kezdik megèrteni , hogy eddig járt út a kiszolgáltatottság útja volt, de mègis folytatják ...

Reding Roli 2020.06.11. 19:08:26

A Budapest - Belgarad vasút ès Paks 2 a megèpítèse külföldi hitelből, teljes gazdasági tèvút...Mind a magyar emberektől , a produktív gazdaságtól fogja elvenni a forrásokat , de a megtèrülèsük erősen kèrdèses...
Kínát eleve kipurgálnám Magyarországról ès Európából ...Durván kizsákmányoló világhatalom , extrèm negatív a kereskedelmi mèrlegünk velük ...

Budapest a kutyaszar városa 2020.06.12. 20:35:19

Egy filmet forgat Übü király és számos vazallusa: illatos út a semmibe.....

Vén motoros 2020.06.12. 20:56:12

@Reding Roli: "nem lettünk egy Èsztorszag ": Nem szeretem az ilyen hányaveti összehasonlításokat. Észtország lakosságszáma Budapest 3/4-e. Még jó, hogy nem Monacócal hasonlítasz össze...

Bagóné 2020.06.13. 03:14:48

Tul bonyolult. Eleg lett volna csak azt leirni, mikor bukik a zorban.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.06.13. 06:29:37

A dupla költséggel megépített üres wellnessfürdők, kongó stadionok, süllyedő térkövek és semmitmondó beruházások(lórekreáció, 1 méter magas kilátó és buszmegálló, az év 80 %-ában kongó balatonparti és wellnessfalusi üdülők és luxusszállodák országa lettünk. Ezekre ment az eus támogatások java része, aminek a többségét fideszseggnyalók ellopták. Hogy mi lesz a jövőben? Leszarják. Még örülnek is neki, hogy az utánuk jövő politikai pártok egy virtuális, profitot nem termelő, látszatgazdaságot kapnak.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.06.13. 06:40:18

@Reding Roli: Írj egy olyan Orbán beruházást, aminek van nemzetgazdasági megtérülése. Amíg jön az ingyenpénz nyugatról(kint dolgozók, támogatások) addig lesz növekedés, utána pedig a nagy nulla. A csuti köpcös maffiaführer is azt makogta nemrég, hogy ő 2030-ig akar hatalmon maradni, amíg ezek lesznek. Utána, amikor a virtuális látszatgazdaságának már önállóan kellene hozzájárulnia az ittlakók jólétéhez, akkor majd önszántából eltakarodik. No, akkor kell majd felelősségre vonni az egész semmirekellő tolvaj pereputtyával együtt. Addig meg had legyen abban a tudatban, hogy milyen sikeres.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.06.13. 06:40:19

@Reding Roli: Írj egy olyan Orbán beruházást, aminek van nemzetgazdasági megtérülése. Amíg jön az ingyenpénz nyugatról(kint dolgozók, támogatások) addig lesz növekedés, utána pedig a nagy nulla. A csuti köpcös maffiaführer is azt makogta nemrég, hogy ő 2030-ig akar hatalmon maradni, amíg ezek lesznek. Utána, amikor a virtuális látszatgazdaságának már önállóan kellene hozzájárulnia az ittlakók jólétéhez, akkor majd önszántából eltakarodik. No, akkor kell majd felelősségre vonni az egész semmirekellő tolvaj pereputtyával együtt. Addig meg had legyen abban a tudatban, hogy milyen sikeres.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.06.13. 06:43:41

@Bagóné: Mivel a te világképed az otthoni Orbán szentélyedre épül, persze hogy neked bonyolult.
A helyesírásod pedig mindent elárul rólad, elképesztően primitív vagy.

"Egy nórmális országban bőven elégnek kéne lennie az O1G-nek. Az a baly hogy magyarországon túl sok a patkány."

fantázia dús nick 2020.06.13. 07:00:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Igen, amikor egy barom a nyilvánvaló j helyett ly-t ír, abból látszik hogy próbál helyesen írni, de fingja nincs róla. Továbbá kevéssé olvasott ember. A bajt ly-al írni, azért az nagyon nagy sötétségre utal.

Galerida 2020.06.13. 07:41:51

Az OECD, az IMF, P.M.Zita és a többi nagytudású már évek óta temeti a magyar gazdaságot a rájuk jellemző tudományos rizsával...
Kikben akarják ébren tartani a reményt?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.13. 07:48:48

@Galerida: Miért foglalkozol te az IMF_fel, ha nem világos a grafikonokról az eset? El akarod terelni a szót különböző orbbánista káromkodásokkal? A magyar gazdaság egyre mélyülően forráshiányos, rosszabbul teljesít minden régiós gazdaságnál -- vajon mi az ördöggel tudsz még érvelni a szándékos manipuláción túl?

Galerida 2020.06.13. 08:22:19

@HaFr: Emlékszem a 2010-es kormányváltás utáni cáfolhatatlan levezetésekre az Orbán kormány azonnal bekövetkezendő bukásáról...
Ti bármilyen saját agyatokból és egy baráti közegben megjelent adatból képesek vagytok az elkerülhetetlen tragédiát megjósolni! Talán ettől van csak libidótok.
Nem létezik, hogy ezt csak úgy ingyen, merő hazaszeretetből.....

sync 2020.06.13. 08:29:28

@Galerida: Minél később bukik, annál nagyobb lesz a koppanás.
Láthatod a grafikonokból, hogy az narrativa is megdől, hogy a rendszer gazdaságlag eredményes. Ezek az "eredmények" a világgazdaság általános fellendülésének következménye. Legfeljebb azt mondhatjuk, hogy nagyon nem kurták el.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.06.13. 08:47:59

@Galerida: Kádár 40 évig éltette a népét a sikeres gazdaságával. A Kádárt hűen utánzó csuti csalónak reméljük kevesebb idő elég lesz a bukáshoz. Ha nem, akkor a magyar nemzet így járt, balsors akit régen tép szindróma folytatódik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.13. 08:48:47

@Galerida: nevetséges vagy, ne haragudj; teljesen irrelevánsak az emlékeid, ezek számok, amelyekből nem holnap lesz bukás, hanem a magyar nép már évek óta bukik rajta, de mivel domesztikált típus, eltart még egy ideig, míg rájön... A késlekedéshez a magad apró húzásaival meg te is hozzáteszel

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.06.13. 09:00:39

@Galerida: A zsebrebaszott kezű, szotyit milliárdos stadionok csillogó vip páholyában szerteszéjjel okádó csuti parasztvajda annak köszönheti sikerét, hogy az őt pénzzel tömő liberális, megértő nyugat még nem lépett a heréjére. Túl demokraták, és azt hiszik, hogy egy ganéjdombon felnőtt jogászparaszt, meg tud változni. Pedig nem tud. Ő már ilyen hazudozó, csaló tolvajként fog meghalni egy koszos börtön sötét cellájában. Ebben különbözik kádártól, mert az legalább nem lopott.

nu pagagyí 2020.06.13. 09:03:30

Van még tartalék az uszításban, amivel elfedhetők a gazdasági nehézségek és a jóléti rendszerből is ki lehet vonni még jelentős összegeket. Az igazi önkényuralmak már semmit nem költenek a mindenkit szolgáló intézményekre, társadalombiztosításra, oktatásra, csak a hatalmi elit igényeire. Akiktől mindent elvesznek, azok majd örülni fognak annak a néhány morzsának, amit kegyesen juttatnak nekik. A rezsimnek sikerült az előre várható krach előtt szétverni a társadalmat. Eddig is a semmit árulták, most majd repetát kap belőle a nép.

Itt már nem a 300 forintos vizitdíj miatt kéne hőzöngeni, hanem azért mert már csak látszategészségügy van, meg látszat oktatás, meg látszat nyugdíj, meg látszat forint, mindez látszat kultúrával megfejelve. Patyomkin ország. Az a csúnya Soros, meg a migránsok!

Galerida 2020.06.13. 09:34:39

Hát ha ez szórakoztat benneteket, akkor vuduzzatok tovább proletár őszinteséggel, amely kérlelhetetlen!
A lelki békétek megőrzése érdekében ellenjavallt a korábbi jóslásaitok megtekintése, mert talán lesz köztetek, aki elszégyenli magát, bár ennek esélye csekély...

teleorman 2020.06.13. 09:36:59

@lecsós: ha már latin sorszámokkal próbálunk a magyar gazdaságról valami fontosat mondani, én más megközelítést javaslok. Ez a jövőbeli fejlődési pályát illetően relevánsabb megközelítés.

Ebben a primér gazdaság - és mind a mai napig ez domináns - a multik és a hozzájuk szervesen kapcsolódó hazai beszállítói kör,

a szekunder a hazai tulajdonú, nemzetközileg is versenyképes, értékelhető kompetenciákkal rendelkező vállalatokból áll (ezekből van sajnos sokkal kevesebb a kelleténél).

a tercier a lényegében a hazai piacra beszorult, kompetencia-hiányos, gyakran kényszervállakozó mikrovállalkozások világa,

az X-gazdaság pedig a formális és informális állami tulajdon, ideértve a Mészáros-galaxis és a hasonlók pszeudomagánvállalatait. Ezek jellemzően a piaci versenynek nem kitetten, korlátlan állami támogatási és közbeszerzési lehetőségeket élvezve, puha finanszirozási korlátok mellett működnek. Olykor az állam saját magától megveszi ezeket a cégeket saját magának, persze kemény alku után... Az X-gazdaság ma a legdinamikusabban növekvő szegmens, puszta léte naponta mérgezi a versenygazdaság életképességét és "morális szövetét."

(Mint tudjuk, az X-gazdaság pszeudoprivát része a Mozgalom gazdasági hátterét volt hivatott megteremteni. Ám sajnos az Első Számú Vezetőben nem volt meg az az önkontroll, ami a folyamatot egy még védhető ponton moderálta volna. Igy ma már "a határ a csillagos ég").

A magyar gazdaság növekedési kilátásait illetően ezek aránya és belső dinamikája talán a legfontosabb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.13. 09:42:05

@Galerida: :D :D vicces gyerek vagy, de örülök a belátásodnak, talán egyre több magyar polgárból fogynak ki hasonlóan az érvek.. Csak hát meg az idő közben

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.13. 09:44:04

@teleorman: igen, ezért hiányolom a valódi célzott versenyképességfejlesztést az ún. "nmezeti" kormánytól, amelyik persze csak mocskos tolvaj banda

Galerida 2020.06.13. 10:00:19

@HaFr: Te meg optimista....persze nem az országgal kapcsolatban...
Nem könnyű nektek....

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.13. 10:13:35

@Amenadiel: sajnos ez várható volt, az etnicista narratíva annyira telibe találta magyar pszichét, hogy csak az utóbbi csak teljes rombolás után fogja tudni elereszteni

lobaszopiatej 2020.06.13. 11:26:25

Ezt valószínűleg Orbánnak is tudtára hozták, ezért engedi fel feltűnően hirtelenjében a karantént (és nem azért, mert legyőztük volna a vírus), győzelmet kommunikálva.

A probléma csak a gazdaság kitettsége: hiába oldja fel, ha a megrendelők nagyrészt a külföld, belpiac az gyak. vendéglátás (döglött) + mezőgazdaság (kis hozzáadott érték).

A 13. nyugdíjat nem értem válság kellős közepén hogy került ez ide, szopatni akarják azt a kevés megmaradt középkasztbeli munkavállalót? (= aki fizeti a bulit, és még épp nem rúgták ki)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.13. 11:34:50

@lobaszopiatej: ez egy sokkal régebbi trend (mármint ami a grafikonokon látszik), de a visszaesésnek nyilván köze van -- ahogy egyébként a legtöbb országban -- a lazításhoz; de sajnos ettől még az alapvető hanyatlás nem változik

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.06.13. 12:30:58

@Galerida: Te meg nyalj tovább szaporán Orbánnak, miközben nem veszed észre hogy rohad szét az ország!

morph on deer 2020.06.13. 12:41:38

@nu pagagyí:
“ Akiktől mindent elvesznek, azok majd örülni fognak annak a néhány morzsának, amit kegyesen juttatnak nekik. ”

Nem majd, ez már most így van!
Mit gondolsz, miért van az úgy, hogy “Az Eu-ban a magyarok fogadják el a leginkább a korrupciót”?
Mert ha már degeszre harácsolta magát az imádott vezér vazallusainak némelyike, talán könnyebben esik le az a néhány morzsa, esetleg könnyebben gurul el az a pár kopejka kapzsiságtól remegő, dagadt ujjaik közül...
Igen, itt tartunk.
És az istenadta nép csendesen beletörődött a cselédsorsba, hogy szolgaságba lökik a saját módfelett tahó vezetői a saját hazájában. És mindeközben imádattal néz fel(?) rájuk!

Szemünk fénye, viktorka, épp tegnap jelentette ki, - vagy be? - miszerint:
„Szlávok, germánok mindig lesznek, meg angolszászok és latinok is. Arabok is. De hogy magyar lesz-e, amely nem indoeurópai, amelynek nincs kulturális rokonsága, legfeljebb valahol Közép-Ázsiában”

Naugye. Szóval most megtudtuk, hogy nem vagyunk indoeurópaiak, ami annyira azért nem sokkolt, mert afroázsiaiak sem vagyunk, például, hogy az eszperantóságunkat ne is említsem. Az viszont igen, hogy Felcsut fénylő csillaga milyen könnyedén keveri a népet a nyelvvel, és a szeme sem rebben közben.
Hiába na, a gyakorlat teszi a mestert...

deneskata 2020.06.13. 13:31:21

Semmit nem értek a közgazdaságtanhoz. De nagyon tetszett a fenti beszélgetés hangneme. XD A többség okos szakmai vitát folytatott a magyar gazdaság állapotáról, érvekkel fűszerezve, nem csak vagdalkozva. Azután volt itt egy kakukktojás (Galerida) akinek nem voltak érvei, de annál nagyobb arca. Személyeskedett és propaganda-közhelyekkel próbálta felvenni a versenyt.
Nagyon tetszett, ahogy kezeltétek. Gratulálok! XD

gázóra ellenőr 2020.06.13. 13:44:40

@Bagóné: Én is láttam a "múltadat". :-D

"Az a baly" - Nagy nálad a baj.

Etniez 2020.06.13. 14:00:55

@deneskata: +1

Fidesztálibok mindig elvéreznek a számoknál.

Fidesz bérszámfejtés 2020.06.13. 14:35:31

Ne panaszkodjatok! Hétvégére nem kapunk jobb munkaerőt.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.06.13. 15:57:57

@lobaszopiatej: Én értem. Ezzel akarja a birkáinak megmutatni, hogy nincs itt kérem semmilyen válság, növekedünk, hasít a pannon puma. Habár 13. nyugdíj valamikor egy fél évtized múlva lesz valamelyik választás előtt, addig meg adja ugyanazt csak nem prémiumnak hívja, hanem másnak. Mindig ezt csinálta, böffentett egy nagyot a sok bírkája meg kezet csókolt a naccságos földesurának. Amikor adót csökkentett, akkor is előtte növelt. Amikor 30%-al rezsit csökkentett, akkor a világpiacon 100%-ot zuhant a gáz ára. Amikor fizetést emelt 10%-al akkor meg a forint romlott 20%-ot. Vagyis mindig ad a szarnak egy pofont, egyik zsebből a másikba dugdossa a pénzeket, vagy sokkal kevesebbet ad, mint lehetne, de a propagandája úgy állítja be, hogy milyen sokat adott. A birkái meg isszák szavait.

Etniez 2020.06.13. 17:03:52

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: Én nem értek a számokhoz és a közgazdaságtanhoz, de figyelek.

8,5 éve költöztem külföldre. A kiköltözés előtti- és utáni anyagi helyzetem össze sem hasonlítható. Példa: otthoni bérből egyszer tudtam Görögországban nyaralni. A külföldiből kétszer voltam a Maldív-szigeteken.
Nem lettem sztárjogász, se semmi. Otthon is alsó középosztályhoz tartoztam, itt is.

Az otthoni barátaim, iskolatársaim, ismerőseim élete nem lett sokkal másabb. Mindenki ugyanazon az anyagi szinten mozog, mint régen. Az informatikus, ügyvéd, jogász, stb barátaim ma is jól élnek és jól éltek 8 éve is.
Az eladó, irodista, pék, stb ismerőseim meg nem nagyon jól. Nagyon kicsit jobban. Nüansznyi a különbség az elmúlt 8.5 év alatt. Jobban élnek, mert csorog oda is a pénz, de olyan minimális különbséggel, hogy innen nézve nem is látszik. Néha az az érzésem, hogy kidobják az éveket az életükből.

Olyan, mint ha éber kómában élne a lakosság.

lecsós 2020.06.17. 11:20:07

@teleorman: Van igazság abban is amit írsz, ezt a felosztást tolják 30 éve, és ebből lett az, hogy simán lehetett ott a módszerváltásnál egy sima irodistából bankvezér, nincs ezzel semmi baj, ilyen világot építettünk magunknak. A bajom a felosztásoddal az, hogy nem tud elmondani a valóságról semmit, mivel nincs fix viszonyítási alap. Számomra nem létezik ilyen, hogy magyar gazdaság, mivel ez a hazai gazdasági modell nyomokban tartalmaz csak magyar gazdaságot, ez csak magyarországi gazdaság. A kettő között óriási különbség van. Trianon után 1920- 1944 között létezett magyar gazdaság, és 1949- 1985 között is létezett magyar gazdaság, de 1985 után már csak magyarországi gazdaság létezik. Ebben a keretben kellene kutakodni, és nézegetni a valóságot, meg megfejteni azt, hogy akkor mit is tekintünk versenyképességnek. Az általad X gazdaságnak nevezett gazdasági szegmens, leképez - nemzetközi szinten mérve - egyfajta lokális hatékonyságot, de nem többet. Szállítja a casht a tulajoknak, relatíve sokat. Az egész magyarországi gazdaságról elmondható, hogy nincs verseny, mivel azt senki nem akarja 40 éve, ilyen egyszerű ez. Ha itt lett volna verseny - csak egy minimális szinten is- akkor nem ezt az utat jártuk volna be, és nem rohadnának a rendszerek belülről minden szinten. Mára eljutottunk oda, hogy a lóvé nem minden, abból van elég, komplex kompetencia hiányok vannak, és még mindig az XVIII. századi tudással akarnak megoldani XXI. századi problémákat. Nagyban e miatt lesz US-ben polgárháború, mert a gazdagok akkora balfaszok, nem látják át 1975 óta, hogy a kapitalizmus egy egyensúlyi állapotra épül, és a cél az, hogy mindenki jól járjon, ettől függetlenül lehet hipergazdagnak lenni, nincs ezzel semmi gond. A kérdés az, lesz-e magyarországi gazdaság helyett magyar, és ha már beszélünk ilyenről, akkor az hogyan is néz ki gazdasági paradigma szinten?
Itthon van valami kibaszott nagy katyvasz gazdaság terén, nulla innovációval. Három banki termék megy, az ingatlan fedezetű hitel, a személyi kölcsön, és termék hitel. Lófasz kereskedelmi alapú hitelezés nincs, mivel a bankok nulla kockázatot vállalnak 30 éve. Ezért menekül innen mindenki. Az a csóka, aki nyugaton melózik, és megtapasztalta azt, hogy a bank, meg a kapitalizmus nem akarja kinyírni, nem fog hazajönni, mert nem tudsz neki mondani, meg mutatni semmit, ami számára jobb lenne itthon, mint kint. Megél a fizujából - 8 általánossal - eltartja nyugati szinten a családját és évente egyszer elmegy anyával, és a kölkökkel a bahamákra. Itthon bemegyek egy bankba, kérdezek kettőt, és lefordulnak a székről, hogy mi a faszt akarok, ez itt magyarország. A Balkánon, vagy Romániában előrébb tartanak mint itthon.
Csökkenteni kellene az egyenlőtlenséget, csak kurvára nem tudják, hogy hogyan. Az amcsi buli eltart még 10-15 évig, de a szele már itt van.
Az elmúlt 30 évben kiment az országból valutában az ország 10 éves GDP-je minimum cashben. Ilyen balfaszok vagyunk, ezen csak nevetni lehet. A másik. Az országba beáramló EU-s támogatások 70%-a a németeknél, vagy az amiknál landolt. Kb. 5 % az, ami mondhatni a magyarnak hazudott gazdaságban valamilyen szinten hasznosult, de nem mondhatnám, hogy növelte volna a "versenyképességet"..
Ezért va hányingere egy 17 évesnek, és veszi a kalapját, és húz a picsába. Ilyen világot teremtettek a nagypapiék. Nagyon képen vannak a fiatalok, érdemes velük beszélni.

teleorman 2020.06.17. 11:54:21

@lecsós: Nagyjából én is így látom. Különösen igaz, amit a hazai bankrendszerről írsz, annál sok tekintetben még Délkelet-Európában is fogyasztóbarátabbak és hatékonyabbak a bankok.(Lehet, hogy ez az OTP kvázi-monopóliuma által már a kezdetektől fogva megizélt verseny miatt van így, de ez csak sejtés.) Ám azért van szekunder, azaz magyar gazdaság is (hazai illetőségű magánszemélyek tulajdona, hazai innovációs teljesítménnyel és kompetenciákkal), amelyik versenyképes. Csak mondjuk a mérete a tizede, huszada annak, aminek lennie kellene. (A terciert most hagyjuk, az nagyjából átmeneti jelenség). Ám ez a szekunder gazdaság az X-galaktika növekedési perspektíváival messze nem rendelkezik, fojtogatott, fenyegetett, bizonytalanságban tartott vállalkozásokról és tulajdonosokról van szó. Bezzeg az alapvetően parazitikus X-galaktikának "a határ a csillagos ég". Többek között ezért van elvándorlás és ezért marad(t)unk le még a környező országokhoz képest is.
Válasz erre

lecsós 2020.06.17. 17:48:25

@teleorman: Mikor volt más a történet kis hazánkban a módszerváltás után? A történet a 70-es évek végén eldőlt már. Ezt el kellene magyarázni az unokáknak, hogy a mostani valóságot a komcsi nagypapi döntései hozták létre, annak a következményei. ki kellene mondani, hogy 2020-ra kifulladt a mostani 50-es éveiben járó kiszes generáció tudása. A mostani 40-es és alatta belátta, hogy nagypapi és a többi átbaszta, és ki is ment innen, olyan egymillióan. Nem is jönnek vissza, minek? Aki haza akar jönni, annak nagyon komoly terve van vele, hogy miért teszi ezt, mert hazaköltözni az egy nagyon nagy kaland.
A fideszes csókák egy egy 30 éves ámokfutás következményei, ne más. Lehet itt szidni őket, de amikor a legnagyobb befektető a hazai élemiszergazdaságban egy bankár, akkor azt lehet erre mondani, hogy valami nagyon el lett itt baszva kérem.
Mivel ez a tény, + hozzátéve azt, hogy ez egy kis ország azt fogja generálni, hogy lesz pár horizontálisan, és vertikálisan szervezett rendszer ebben az iparágban, nagyobb koncentrációs potenciál mellett, mint az átkosban volt. Ebből meg csak balhé lehet, mivel a túltolt koncentrációt mindig drága üzemeltetni, és ahhoz spéci tudás kell, ami meg már nincs. Mivel kis hazánk nem ámerika, és nem lehet pl. katükben tolni a tenyésztést, mert egyszerűen nem támogatja az éghajlat, meg a valóság.
Az átkosban sokkal jobb volt a gazdasági szerkezet, mint ami ma van. Szóval minden szinten, minden iparágban arrafelé hat a valóság, hogy lesz egy -három domináns szereplő, és lesz a futottak még kategória, mivel ez a trend.
Na most ezt nem akarják nyugaton, és védik a kicsit, mivel a pógárnak hinnie kell abban, hogy gazdag lehet, mivel ez a hit az alapja annak, hogy az elit a helyén tud maradni. US-ben félrement a történet, ott polgáháború lesz 10-15 évig.
Tehát ha engem kérdeznél, hogy x gazdaság, meg határ a csillagos ég, akkor azt mondom, hogy vannak korlátai a történetnek, persze nem pénzügyi korlátai vannak, hanem egyéb erőforrás korlátok, pl. tudás, megfelelő ember a megfelelő helyen, stb. Pl. a havert megkereste az egyik cég, hogy menjen el melózni. Bemondta hogy mit, és hogyan akar, azt mondták neki, hogy ez itt Magyarország, e nem így megy. Azt mondta erre, hogy lehet hogy ez itt Magyarország, de Ő tökéletesen tisztában van azzal, mennyit ér a tudása a nemzetközi porondon, oszt ennyi. Lehet látni, hogy komoly humánerőforrás gondok vannak, aki valamiben jó, az már nincs itthon. A képzésünk a béka segge alatt, aki ott is jó, az is offolt már.
Tehát vagy innovál, vagy le fog maradni. Nincs lokális munkaerőpiac pl. globális van, oszt kész.

2020.06.17. 18:28:59

@Bagóné:

Tíz éve minden nap.

lecsós 2020.06.17. 18:49:52

@száll a kakukk fészkére......: Mikor jártál lengyóban? Ott a gazdaság fényévekkel van kis hazánk előtt, ha fasza vagy, napi 6 órás melóval megkeresed a nettó 4500 EUR-t havonta. Ettől kurvára messze vagyunk. Lengyóban a minta a nyugat legfejlettebb régiói, London, vagy épp a szilikon völgy. na most azért ha haza akar menni egy lengyel, akkor azt a kormány minden eszközzel támogatja, nem csak dumával. Innen kiment egymillió ember, - vagyunk kb. 9 700 000-en. lengyóból kiment 3 000 000 ember, és vannak 38 600 000 -en. Kicsit mások az arányok, nem? Nálunk egy nagyobb város 37 000 fő, hagyjuk már ezt a baromságot.

lecsós 2020.06.17. 21:37:17

@száll a kakukk fészkére......: :) :) Gondolom most kaptad txt-ben, hogy mit kell tolni a blogon a lecsósnak :), vagy mi ez a duma? Nem értem, mert amit írsz, köze nincs a valósághoz, ezt csak közölni akartam. :) Amúgy nagyon komoly az a duma amit tolsz., Most, jelenleg Balatonfüreden egy takarítónő eléri a minimum 3500 HUF-ot óránként, nettóban, már ha nem ment el nyugatra, Bécsbe, mivel onnan nem egészen három óra alatt ott van. Szóval bassza meg az a helyzet, hogy olyan kibaszottul versenyképesek vagyunk, hogy a takinő beül a zsír- új toyotába, és tolja melót Bécsben, a hanzi takarító vállalkozásánál faszán, ötszörös lóvéért, ahogy kell. Mert innen ezt látom, hogy aki él, és mozog az vagy kint van innen 300 km-re nyugatra, oszt szevasz. Ha meg is kapná itthon ugyanazt a lóvét, akkor is visszamegy, mivel ott építette fel az életét, ilyen ez a világ. Tedd hozzá, hogy a friccek 3 héttel előbb nyitottak, és mindenki tolja vissza a belét nyitásra. Ennyi ez. Mindenhol azt a dumát hallom, hogy nem csak tőlünk ment el ember, hanem minden volt szoci országból is. Le kellene szokni erről a dumáról. Egy jól képzett melóst nem tudsz meggyőzni arról, hogy itthon a legjobb, mivel kurva közel van Ausztria, de Lengyelország is. Erről beszélgetnek most errefelé a nagy tó mellett, hogy ennyi lóvéért nincs olyan melós, aki képzett..
A lengyelek fényévekre vannak előttünk, a nagy áhítattal kezelt Ausztriát utolérni ezzel a tempóval 200 év. A nyugati határszélen, - Veszprémig bezárólag - a fiatalok úgy döntenek olyan - 10 éves korban - , hogy ők márpedig inkább Burgerlandban akarják elvégezni az iskolát. Így megy ez errefelé. Anya visz, meg hozza, és hidd el, megéri vazzeg. Mert a szülő így gondolkozik.
Az ország három részre szakadt. Gazdasági növekedés? Miről beszélsz? Hagyjuk már, a városokon kívül a vidék rohad, ez a tény. A magyar ugaron nem az ÖBB szolgáltat a vasútvonalakon, hanem a MÁV... Az emberek passzívak, nem innoválnak, mivel semmilyen szinten nem támogatja a valóság azt, hogy aktív legyen a csóka. Ausztria regionális pénzügyi központ, és ahogy én tudom, van nálunk egy-két osztrák bank, megy egyéb befektetés. Fordítva kurvára nincs ez így :) :) Mondd, milyen alapon akarjuk túltolni Ausztriát gazdaságilag? Meséled ezt el nekem, kérlek.

lecsós 2020.06.18. 06:52:53

@száll a kakukk fészkére......: Jól van, megy ez szépen, csak így tovább! Ne hagyd abba! :) :)
süti beállítások módosítása