1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.05.01. 09:23 HaFr

Mingyá' itt a Mennyország!

A mennyország létezik – állítja egy „szemtanú”

Orbán ajánlata munkanélkülieknek a cégeknek adott mentőcsomag helyett: állami vállalatok, közmunka, hadsereg.

"Három hónap álláskeresési támogatás után jár három hónap jövedelempótló támogatás, amiből nem lehet megélni, ismerte el Orbán. Ezért kínálnak mást is mellé vagy ehelyett:

  • részt lehet venni fizetett képzésen, amit a kormány áll,
  • ott van a közmunkarendszer, ahova sok embert tudnak fogadni,
  • az állami cégek is föl vannak készülve arra, hogy megnöveljék az alkalmazott létszámot,
  • és a hadseregbe is toboroznak fiatalokat fél és egy éves képzésre."

Nem fogok én közgazdasági vagy bármilyen értelmes számokat ide tenni (arra vonatkozóan, hogy ez az egész elképzelés mennyibe kerülne és milyen veszteséget jelent az országnak nagyon hosszú távon, és kurz und gut miért szolgálja személyesen Orbán hatalmi és gazdasági érdekeit), minek. Aki nem látja ennek az egésznek a tragikusan abszurd voltát -- szemben a minden civilizált kormány által csaknem egységesen választott nyugat-európai úttal: a fiatalok tudásszerzésének hangsúlyozásával, amire a válság után még nagyobb szükség lesz, a cégek és a munkavállalók pénzbeli támogatásával, a túlélésük biztosításával, a civil társadalom támogatásával --, azon nem tudok segíteni.

És végül: Soros!

Ennek már kezd olyan észak-koreás bukéja lenni. Hahó, fideszesek! Mingyá itt a mennyország!

Végül itt a népszerű politológia alaptétele, hadd erősítsem meg újra: minden nép megérdemli a kormányát. Az én alaptételem emellett: de, diktatúra van. (Az optimalizált diktatúráról itt.) Ahol egy világosan közjóellenes, a tagjainak személyes vagyonszerzését szolgáló, cinikus, hazug, az elnyomottak tájékozatlanságából fegyvert kovácsoló, egyébként inkompetens kormányzat leváltásához (mi kellene még, hogy egy ilyet leváltson a nép?) már nem állnak rendelkezésre működő intézményes csatornák, azaz a leváltása a polititkai intézményrendszeren belül nem valósítható meg, ott diktatúra van. Azzal, ha nem érzékeli diktatúrának, hanem jól el van vele, sőt kívánja -- ugyan ez a diktatúra tényén nem változtat --, a nép mindössze igazolja a népszerű politológia alaptételét, lásd újra feljebb.

183 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6015652232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 09:42:17

"már nem állnak rendelkezésre intézményes csatornák, azaz a leváltása a polititkai intézményrendszeren belül nem valósítható meg, ott diktatúra van.". Ahogy próbálom óvatosan demonstrálni, a Biblia kiváló alapzata lehet egy demokratikus politikai győzelemnek. Sem a szabadság, sem az egyenlőség, sem a testvériség nem ütközik a Bibliába. Jézus mindig a világosságra hivatkozott. Isten a rend és igazság istene. DE NEM. Mer' nehogymá' a Biblia legyen az ellenzék fő fegyvere. Mer' nem esztet tanultuk otthon. Változtatni meg minek, főleg az ország érdekében?

kószák egyike 2020.05.01. 10:25:08

Mi az, hogy minggyáá? Már itt van! Migráncsok megállítva, Soros legyőzve, vírus kézben tartva. Ja nem. Mert ha így lenne oda lenne az eszköz a nép fosatására. Migráncs volt, van, lesz. Soros örökké él és ármánykodik. Mi pedig szeretjük a Nagy Testvért!
Jó reggelt polgártársak, ébresztő!

2020.05.01. 10:31:29

Erről a diktatúra szövegről az jut eszembe, mikor egy impotens férfi, azért mert nem kell a nőnek lekurvázza a nőt.
Pedig nem a nő kurva, hanem a férfi nulla.

Nincs diktatúra. A szavazófülkében mindenki oda teszi az x-et, ahová akarja.
Idióta, impotens ellenzék van. Ennyi.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.05.01. 10:51:51

@én itthon vagyok: képezned kell még magad, jobb, ha nem jut eszedbe addig semmi

2020.05.01. 11:00:06

@HaFr:

Erről beszélek.
A liberális értelmiség felsőbbrendűségi tudata. Mindenki egybites tanulatlan birka, aki nem követ benneteket vakon, aki nem osztja a lázálmaitokat.

Mi jön ezután? A szokásos kitiltás?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 11:03:55

@én itthon vagyok: Tagadod azt, hogy aki a Bibliát követi, az közelebb áll Istenhez, mint a pogányok? Vagy mit akarsz mondani,proletárharcos?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.05.01. 11:27:51

@én itthon vagyok: a kitiltásnak világos elvei vannak itt nyolcadik éve, ne hisztizz -- lázálmokat nem kell követni, de álmodozni sem, fel kéne ébredni, "nép" barátom

Célkereszt 2020.05.01. 11:32:59

@én itthon vagyok: A legmagabiztosabbak azok, akiknek a témáról fogalmuk sincs.

abdul hackeem 2020.05.01. 11:57:28

@én itthon vagyok: "Nincs diktatúra"

Akkor hogyan kell értelmezni azt, hogy:

"- az állami cégek is föl vannak készülve arra, hogy megnöveljék az alkalmazott létszámot,
- és a hadseregbe is toboroznak fiatalokat fél és egy éves képzésre."

Az állami cégekben bújtatott állások lesznek (vannak, mint kifizetőhely), rontva ezzel a hatásfokot, mindezt az adófizetők pénzén?

Ha a frissdiplomás gyermekem nem vonul be, akkor KMK lesz, mint az átkosban?

ijontichy 2020.05.01. 13:04:04

@abdul hackeem: Yeah... "szép" is volt, mikor a személyiben nem volt bejegyzett munkahely, és igazoltatott a hópihe :-(
A gyereked meg leginkább két dolgot tehet:
- csomagol és jön kifelé;
- keres egy méretes narancsszínű (aka vörös) nagykabátot (és edzi a gyomrát).
Minden más - ha nem is lehetetlen - eléggé nehézkes :-(.

2020.05.01. 13:09:56

@HaFr:

Tudom mik a kitiltás "feltételei", már tapasztaltam egy párszor.
Mikor elfogynak a gyenge lábakon álló érveid.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.05.01. 13:27:52

@én itthon vagyok: figyelj, ha ez megnyugtató a saját tudásodra nézve, tőlem...

2020.05.01. 13:33:25

@HaFr:

Le kell váltani Orbánt. Erre minden demokratikus lehetőség adott.
Szabad, demokratikus választások vannak. Azt kell megnyerni. Nem matekversenyt, nem szájkarate versenyt, nem hallucináló versenyt.
Akinek ez problémát jelent, aki nem tud a regnáló hatalommal szemben olyan alternatívát bemutatni, amely elnyeri a választók tetszését, az nem a választókban keresse a hibát.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 13:43:05

@én itthon vagyok: Nem Orbánt kell leváltani, hanem az erkölcstelen familista és nietzscheánus-soviniszta kultúrát.

Moin Moin 2020.05.01. 13:46:03

@én itthon vagyok: Mondd, te hülye vagy, vagy megfizetett?

...Tertium non datur!:)))

Moin Moin 2020.05.01. 13:47:20

@ijontichy: Nyugati állásokat fogok közvetíteni nem NER-kompatibilis magyar frissdiplomásoknak.

...Gazdagabb leszek, mint Soros!!!

Moin Moin 2020.05.01. 14:01:36

@én itthon vagyok: Te, öreg, neked nincs szerencséd, mint kurvának a jámborsághoz: épp ma jött ki az Európa Tanács sajtószabadság-jelentése. Eszerint "a 2019-es választások során a lengyel és magyar kormányok olyan módon avatkoztak bele a médiaszektor - főként a közmédia - működésébe, hogy azzal a kormánypártok komoly szavazati előnyre tettek szert."

Az egészet itt olvashatod el: rm.coe.int/annual-report-en-final-23-april-2020/16809e39dd - ez meg a magyar kivonata: index.hu/kulfold/eurologus/2020/05/01/mediaszabadsag_europa_tanacs_2020_jelentes/

Ideális olvasmány a magadfajta elkötelezett hülyéknek!:)))

(...Ja, tudom: "Soros!")

abdul hackeem 2020.05.01. 14:16:24

@én itthon vagyok: Annyira még nem vagyok öreg, de éltem az átkosban, tudom mit mivel hasonlítok össze.
Egyébként kösz az érdemi hsz-t, ne fáraszd magad többet.

Slepy 2020.05.01. 14:33:06

Az utolsó bekezdés bizonyítéka annak hogy nincs diktatúra, mert ezt megúszod minden következmény nélkül. Ugyanezt írd le egy észak-koreai honlapon is.

Carmichael 2020.05.01. 14:51:12

@Slepy:
1. Mivel EU tagállamok vagyunk (még, mert a nélkül éhen halna a magyarok 95%a), a diktatúra is csak demokrácia mintázatú köpenyben járhat.
2. A diktatúrának is vannak fokozatai. Csak lapozz vissza 2 cikket, és megtalálod benne azt is, amiről beszélsz: "A diktatúránál van rosszabb, ez a totalitarizmus, amelyhez viszont kétségelenül még nem jutottunk el, de nem is fogunk."

Szívesen.

Larrikin 2020.05.01. 14:58:50

@Moin Moin: Sajnos ez így nem túl acélos. Igaz, nincs könnyű dolga egy nemzetközi szervezetnek, ha a magyar közmédiát kell elemeznie. A megszokott klisék a pártosságról és a pártszócső jellegről semmit nem adnak vissza a helyzet durvaságáról, sőt, ezek a megjegyzések akár 2006-ban is ültek volna. Arra viszont még nincs megfelelő szókincs sem, mivel lehetne visszaadni azt a jelenséget, hogy a közmédia műsorvezetői faarcal mondják a kamerába az alufóliasisakért kiáltó fideszes paneleket.

Erre a hírre viszont még egy sorosozást sem kell elsütnie a propaganda gépezetnek, a célközönségről úgyis lepereg.

civisvarosi__ 2020.05.01. 16:26:39

@Moin Moin:
a fidesz kb. úgy szorítja ki a nem-fideszt a közmédiából ahogyan az afd-t a nem-afd.

Larrikin 2020.05.01. 16:36:22

@civisvarosi__: ne is foglalkozzunk azzal, hogy a nem fidesz legutóbb 50%-ot kapott, az afd meg meg...

civisvarosi__ 2020.05.01. 16:51:41

@Larrikin:
azért írtam, hogy kb. de ugye az mdf-szdsz kevesebb, mint 50%-ot kapott. és ők uralták a közmédiát. az egy másik kérdés: hogyan. egymás nyakába haraptak. így nyert választást az mszp. és az mszp-szdsz uralta a médiát. leginkább az szdsz. és nemcsak az államit, hanem a kereskedelmi médiumokat is. úgy, hogy szocikkal is kb. 50% támogatottságuk volt. csakhogy elődeikhez hasonlóan ők is csődbe vitték az országot. így nyert választást a fidesz. és az majdnem totális média ellenszélben megbukott. azért csak majdnem, mert lala a székházeladásból, közbeszerzésekből "fogott" pénzből gründolt magának egy jobber lakájmédiát. de ez kevés volt a brutális médiafölényben levő komcsi-libsi bagázshoz képest. és egyre inkább ebbe kezdték belehergelni magukat. és medgyessy péter teszetoszáskodó "nemzeti közép" kormánya után gyurcsány ferenc gyerünk barátaim abba, hogy a demokraták magyarországon a nácikkal állnak szembe. (bácsfi diana esetén is ez ment. tkp. csak az ensz biztonsági tanácsát nem hívták össze a magyarországon dúló náciveszély miatt.) és a napkelte demokratikusságához kétség nem férhetett. lakat t károly kb. úgy vallott szerelmet a lendvai ildikónak, ahogyan most a fideszes rezsimszolgák. egon a média lakáj, kálmán olga és a többiek. de ők saját pénzből. nem. reklámpénzből. és az mindenkié. tehát amikor a fideszesek fizették a reklámpénz felét, akkor nem számított, hogy ez nem érvényesült a kereskedelmi médiában 1997-2010 között. mert így döntöttek az igazgatótancsok. a piacon többségi elv van. a többinek meg coki. na ugyanígy megy ez az állami keretek között. azzal, hogy kétharmad mindent visz. 1990 óta.

Emmett Brown 2020.05.01. 17:15:38

Ez megint maximum parasztvakitásra jó, ezzel szépen lehet kozmetikázni a munkanélküliségi adatokat, de ugyanúgy ki fog lógni a seggünk a gatyánkból, ugyanis ha 100k-300k ember elveszíti a tényleges munkáját, akkor egyfelől hiányozni fog a járuléktömeg amit utánuk eddig fizettek, nyilván az szja is, illetve kiesik a keresetük a fogyasztásból (ami részben megint a költségvetést gazdagítja áfa/jövedéki adó/fityfiritty egyéb adók és díjak).

Szóval ehelyett a masszív bevétel helyett kell fizetni majd a közmunkások juttatását, és nyilván sokkal kevesebb adó meg fityfiritty fog visszaforogni.

De majd olcsó lesz a munkaerő a balatoni kikötők felújítása során. Hülyének is megéri.

civisvarosi__ 2020.05.01. 17:23:10

@Larrikin:
az szdsz maradékát szorítják ki úgy egyébként. és annak tized annyi a támogatottsága, mint az afd-nek. az mszp-nek nincs médiája, vagy a dk-nak. azt gyurcsány maga teremti meg a fészbukon. kezdetben fizetett egy ezrest, hogy szelfizzenek vele a fiatalok. a dk is brutális média ellenszélben van.

a momentum nem. mert leginkább ők az szdsz örökösei. illetve az lmp-ből kivált párbeszéd. a valós támogatottságukhoz képett brutális médiafölényben. így lett főpolgármester karácsony gergely. így lehet potenciális miniszterelnök jelölt szél detti. de ezeknek az emberek a média nélkül nem lehetnének a politika színpadán. mert összesen annyi a közéleti mondanivalójuk, amit simicska lajos egy mondatba belesűrített. és utána a comedy central logóját átrajzolták. villám géza elindította a heti dörgést, vagy micsodát.
www.youtube.com/watch?v=anpEuw6PYpU
ezt a komedi szentrál pénzelte. a cbs vagyona 50 milliárd dollár. aminek nagyjából 1/4 része saját tőke. és 3/4 része hitel. csak villám géza heti dörgése o1g ellenében kevésnek bizonyult. és ugye megannyi próbálkozás. az index is pénzoligarchák tulajdonában volt. a wallis, spéder, simicska és most majd vaszilij nyikoláj rendet vág vagy nem. de amit liberális médiának neveznek az valójában a pénzekkel kitömött underground. ami addig működött amíg a média egyirányú volt. és beült a tévébe egy "baloldali" neolib és egy "jobboldal" neokon hírmagyarázó. és azt mondta. a kapitalizmus és a nyugat hegemóniájához kétség nem férhet. mert keleten nem vették a fáradságot, hogy eljátszák, hogy plurális a kultúra és hogy prudens a gazdálkodás. amerikában meg de. nyugat-európában is. és erre jött kövér laca. hogy picsába már ezekkel. menjenek a francba ezek a nem-magyarok. és most ez áll nyerésre.

Emmett Brown 2020.05.01. 17:56:59

@pomócsibácsi: érdemi hozzáfűznivaló esetleg?

ricardo 2020.05.01. 17:58:36

Vannak politikai elítéltek? Kivégzettek? Vannak munkatáborok? Politikai rendőrség? Le van zárva az országhátár? Nincsenek választások? Nem lehet bírálni a hatalmat? Kart kell lendíteni a földhivatalban? Akik diktatúráról beszélnek, nem tudják, mi a diktatúra, és gúnyt űznek azokból, akik diktatúrában éltek vagy élnek.

Khonsu 2020.05.01. 18:20:15

@Emmett Brown:

Ha a kórházkiürítésről már a fideszesek is kezdik belátni, hogy népszerűtlen intézkedés volt, majd nézzék meg mit szól hozzá az a 100k-300k ember (és családjuk, barátaik), amikor segítség címén elküldik minimálbér alatt fizetett közmunkára. (melyről mellesleg épp az utóbbi években látta be a kormányzat értelmesebb része is, hogy nem hozta a kívánt eredményt)

Reding Roli 2020.05.01. 19:39:50

@ricardo:
Vannak politikai elítéltek? Kivégzettek? Vannak munkatáborok? Politikai rendőrség"

Egy "modern" , 21-ik századi diktatúrának már nem ezek az általános ismèrvei. Szerintem , attól számít diktatúrának egy rendszer , ha az az általános társadalmi percepció , hogy demokratikus eszközökkel nem váltható le a regnáló hatalom , azaz :
nem működik a pártok egyenlő versenyèn ès váltógazdálkdásán alapuló , plurális társadalmi rendszer...Ez nálunk szinte mindenki így gondolja, mèg a vèrfideszek is...Nálunk , a kvázi ( vagy nem) egypártrendszerben , az állam összefonódása az állampárttal elfogadott normalitássa vált , holott ez nem lehetsèges egy működő demokráciában..
Mikal Hem A "kezdő diktátorok kèzikönyvèben " nagyon szemlèletesen leírta azt, ami Magyarországra is teljes mèrtèkben igaz:
-Diktaúra lètrejöhet úgy is , hogy demokratikus választáson , szűk csoport , a propaganda- a nèpet fèlrevezető színjátèk segítsègèvel- megragadja a hatalmat ( ez most a populista uszítás ès demagógia) majd fokozatosan kièpíti az egyeduralhoz szüksèges allamberendezkedèst az alkotmány ès a törvènyek megváltoztatásával...Ha elég nagy a a többsèg, akkor szinte bármilyen törvènyt lehet hozni, sok esetben az alkotmányos alapok szètzúzásával..
- A nemzetközi kritikákat és hazai demokrácia követelèseket átgondolt propagandatervezettel ès a látványos politikus manőverekkel lehet kezelni
- A legfontosabb eszköz a pártállami , "leuralt " mèdia - lsd : Orbán hívei a vidèki , kevèsvè tanult lakosság közül kerülnek ki elsősorban - ez " többsèg " - könnyen manipulálható, mert nincs elèg ismerete a világról, csak amit kap a közmèdia által..
- A függősègi viszonyok kièpítèse szintén a diktatúrák egyik ismèrve, a nepotizmus a családi , rokoni alapon szerveződő korrupciós hálók...
Folyt..

Emmett Brown 2020.05.01. 19:54:03

@Khonsu: ó, hát ebben az esetben meg lehet tenni a gonosz kapitalistákat bűnbaknak.
Bár a nemzeti tőkésosztály is kirúg egy csomó embert, talán megdől az a duma, hogy az ő tápolásuk nemzeti érdek.

Bánegressy 2020.05.01. 20:15:57

ez még csak a purgatórium.
szegény fideszesek még nem biztosak benne, hogy kell-e nekik a saját papájuknak ennél is nagyobb szigora az hülye_gyerek_isiben.
úgyhogy szerintem nem lesz itt mennyország.
sem!
meg főni bácsi sem indul be ennél keményebb kimdzsongunba.
ill. hát azt majd meglátjuk, a választások előtt hogy állnak a fidesz dolgai, de az ellenzék ismeretében olyan nagyon komolyan nincs mitől tartania.
esetleg kinyomják a né- pártból, hát istenem.
csak lopni lehessen tovább. a többit ki nem szarja le.
szal marad a "magyar rendszer". az meg valamiféle puha(vagy puhány?) diktatúra
Nincsen osztály, nincs egyesség
Hogy szépszóval meg ne essék,(naja! szépszóval különösen)
A testvérek
Összeférnek,
Felebarát
Mind jó barát:
Semmiségért megpörölni,
Vagy megenni, vagy megölni
Egymást korántsem akarja.

kószák egyike 2020.05.01. 20:34:59

@én itthon vagyok: Köszönöm a vidám perceket! Amúgy hol élsz? A holdról nézed a magyar körülményeket?

Oké, vegyük úgy igaz a kijelentésed, hogy nincs diktatúra. Akkor minek nevezed azt ami van? Fair, korrekt az összes politikai résztvevő számára azonos feltételeket biztosító rendszernek?

ijontichy 2020.05.01. 20:37:30

@ricardo: "akik diktatúrában éltek"
Szívesen űzök gúnyt magamból. A személyiség fejlődésének ez is egy lépcsőfoka ;-)

Reding Roli 2020.05.01. 20:43:20

@kalapos dodó: Ezt nagyon szépen leírtad, csak kár volt az időt erre pazarolni"
Neked is kár volt az időt erre pazarolni , ha èrvekkel nem tudod megcáfolni !
Ez egy politikai fórum, innen nem tudja Orbánt leváltani senki, ahogy a Kádár - rendszert sem lehetett leváltani több mint 30 èvig- hiába volt egy maroknyi , elnyomott ellenzèk.. ..Az autoriter politikai rendszerek már csak így működnek...
Akik viszont szembeszállnak velük - tettlegesen vagy a mèdian keresztül - azokat legalább elmondhatják magukról , hogy nem járultak hozzá semmivel az orbáni önkèny fennmaradásához , a plurális demokrácia és a jogállamiság sárbatipráshoz, a mindent elborító nepotizmushoz, korrupcióhoz, az Orbán ès családja pèldátlan gazdagodásához, a magyar nèp kirablásához, és végső soron a magyar nèp elárulásához , a kínai ès orosz hatalom gusztustan európai nyomulásához , Magyarország kiszolgáltatásához
Nekem tiszta a lelkem , nektek pártállami alattvalóknak nem hinnèm ! Szolgák vagytok, egy önző, cinikus, kizárólag a saját érdekeit nèző elit kiszolgálói!
Inkább legyek akár örök vesztes, rendszerellenes lázadó, mint elvtelen seggnyaló!

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 20:48:47

@kalapos dodó: És nem örültök ennek az impotenciának? Mármint, amíg még örülhettek (már nem sok van hátra). Most képzelj el valamit: ezt a sok dühöt, tehetséget, tudást valaki egyberendezi, egy célpont felé állítja, egy megingathatatlan morális jót és rosszat kalibrál a számukra, elfelejteti velük a kételyt és végül beindítja az összezáró gépezetet. Mennyi esélyetek lesz akkor? Ki fog megmenteni titeket?

2020.05.01. 20:51:33

@ijontichy:

Az egysejtűeknek van személyiség fejlődése?
Most megleptél.

2020.05.01. 20:54:57

@Reding Roli:

A Kádár-rendszert senki nem akarta leváltani, kivéve a maroknyi liberális panoptikumot.

Van lelkiismereted? Te is megleptél.
Ha ugyan is lenne, akkor tiszteletben tartanád a választási eredményeket.

ijontichy 2020.05.01. 20:59:31

@civisvarosi__: Mi lenne, ha javasolnád a főnöködnek, hogy a gyakornokaitokat valami kevésbé megterhelő blogon trenírozzátok? Magas ez még nekik, mint nutriának a csembaló :-/ Remélem a kéccéz dolcsit/koponya nem osztod ki, mert ezt a siralmas költséghatékonyságot még egy fityiszes KSH sem tudja kikozmetikázni :-)

Reding Roli 2020.05.01. 21:01:03

Durva konklúziók:

A Fidesz szavazóinak 48% szerint az Orbán - kormány nem leváltható demokratikus úton:
hvg.hu/itthon/20200422_Mar_a_fideszesek_tobbsege_is_ugy_gondolja_Orban_nem_levalthato

Ezek valós társadalmi percepciókat tükrözhetnek...Cívis is lènyegèben arról beszèl, hogy nincs demokrácia ès el kell tiporni minden maskèpp gondolkodót...Mára ott tartunk , hogy szinte senki sem gondolja már ezt demokráciának ,ők maguk sem ..Ezért gyártanak kül. jelzős elnevezèseket : magyarázkodnak az urak...

2020.05.01. 21:04:14

@Reding Roli:

A Fidesz bármikor leváltható demokratikus úton.
Viszont a többség nem akarja leváltani.
Ennyi.

Reding Roli 2020.05.01. 21:06:34

@kalapos dodó: A Kádár-rendszert senki nem akarta leváltani, kivéve a maroknyi liberális panoptikumot."
Ja , èrtem...Ha neked a Kadár- rendszer - e vèrrel hatalomra került, illegitim rendszer hianyzik- akkor nem csoda , ha szimpatizálsz az Orbán - rendszerrel is...Sok a hasonlóság:" örökre "regnáló pártállami elit, szervilis kiszolgáló rendszer , a sajtószabadság és a demokrácia hiánya, központi agymosás , állami ideológia, kultúra , mèdia ..

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 21:08:26

@Reding Roli: A kormány valóban nem váltható le zsebre tett kézzel. De ezt már kielemeztük ezerszer. Nem kellene továbblépni? A zsebre tett kezű, halk szavú, jól nevelt, amatőr, egykalóriás, egyszintes ellenzék nem működik. Tehát? Mit kell tenni? Na? Senki sem mondja ki? Akkor kimondom én: anti-FIDESZ-t, anti-illiberalizmust és anti-NER-t kell építeni. De hasonló hatékonysággal, hasonló módszerekkel és hasonló erőbedobással.

Reding Roli 2020.05.01. 21:12:54

@kalapos dodó:
A Fidesz bármikor leváltható demokratikus úton."

Már règen nem vagyunk demokratikus úton, ezért demokratikusan sem váltható le...
A többsèg persze ott van, ahogy Hitler mögött vagy Sztálin mögött is ott volt ! Mégis nemzet- és vilagkatasztrófa lett azokból a rendszerekből! A" többsèg " , csak demokráciában èrtelmezhető , de ott SEM a TÖBBSÈG URALMA a kisebbsèg felett! Ez teljes fèlreèrtèse a demokrácia lènyegènek!

ijontichy 2020.05.01. 21:22:19

@Reding Roli: "Sok a hasonlóság" Mi ebben a meglepő? A Kádár-rezsim legalja szemetje mind a fideszbe ejtőernyőzött kábé '97-re. A @cívis által emlegetett fidesz-féle familiáris háló, az egykori pártállami rendszer hálózatára alapulva épült ki. Ezért szoktam volt mondani, hogy ezek tökhülyék, hisz semmit sem maguktól találtak ki. Még az, hogy a rezsimjük gazdasági alapjai biztosabbak, az is importtermék :-)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 21:22:36

@Reding Roli: Tényleg nem akarok veled vitatkozni, mert végső soron azt mondom, amit te, de szerintem a demokrácia az nem azt jelenti, hogy "könnyű hatalomszerzés". A demokrácia nem "kiszámítható váltogazdálkodás". A demokrácia az akkor szűnik meg, ha megpróbálsz egy versenytárs szuperpártot kialakítani és azt annak ellenére ellehetetlenítik, hogy a lakosság többsége egyöntetűen támogatja azt. Nincsen demokrácia, ha pl. nyernél a választáson, de lelövik a jelöltedet, feloszlatják a pártodat, elkobozzák a párt vagyonát stb.. Ha csak az a "bűnük", hogy nem tolják alád a miniszteri bársonyszéket, az nem diktatúra. Szerintem.

2020.05.01. 21:24:00

@Reding Roli:

A szokásos zindexes, 444-es. hvg-s, drágabolgáruras mantra.
Ami a lőtéri kutyát sem érdekli.

Le kell váltani a zOrbánt. Ennyi.

2020.05.01. 21:26:37

@Reding Roli:

Rég nem vagyunk "liberális demokratikus" úton.
Azért van most valódi, többségi demokrácia.
Hála a Jóistennek. Az van, amit a többség akar. és nem az amit a az aberrált kisebbség.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.05.01. 21:29:33

Én kommntelőimet szolgálom. Kalapos mnick addig marad itt, amíg szóval tartjátok.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 21:30:59

@kalapos dodó: Sajnos a gond az, hogy az van, amit az aberrált gnosztikus soviniszta választók akarnak. Tehát a többség sem stimmel, mert relatív többségről van szó. De ezek szerint az aberrált kisebbség azért ül. Sőt, az aberrált kisebbségi demokrácia is. ;)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 21:35:26

@HaFr: Thank you. Pár nap alatt többet tanultam itt a néplélekről, mint a megelőző egy évben összesen. Páratlan. Fascinating.

2020.05.01. 21:39:48

@HaFr:

Te a saját érdekeidet szolgálod.
Ami ugye elsősorban a kattintás. Az hozza a pénzt.

2020.05.01. 21:42:18

@Főnix Oszlár Gazdag:

Minő nagy kár, hogy eddigi életed csak naplopással töltötted. Pedig ha tanultál volna.....

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 21:43:16

@kalapos dodó: Kapjon pénzt. Magányos gyertyaláng a sötét éjszakában. Megérdemli.

ricardo 2020.05.01. 21:43:34

@Reding Roli: Tudjuk, a hím- és nőnemű személyes névmások használata is elnyomás. A diktatúra definíció kérdése. Én a diktatúrát illetően azt tartom szempontnak, hogy 1.) a kormány törvényes úton leváltható, 2.) létezik törvényes ellenzék (ami indul a választásokon), 3.) nincs terror. Ez nem a nüanszokról szól, elismerem, de világos választóvonalat jelent. Nincs diktatúra.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 21:44:40

@kalapos dodó: És ha tudnád, kikkel loptam a napot. ;)

2020.05.01. 21:46:28

@Főnix Oszlár Gazdag:

Bizony. A baj az, hogy ez a gyertyaláng a temetőben, a liberalizmus sírján pislákol......

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 21:48:25

@ricardo: Volt pszichológiai megfélemlítés, itt sajnos - szerintem - átlépte a FIDESZ a határt. Nem kellett volna. Ez hosszútávon vissza fog ütni és sajnos ennek ára lesz. Nincsen ingyen ebéd. De mi így tanulunk. Fájdalmasan.

2020.05.01. 21:51:49

@Főnix Oszlár Gazdag:

Gondolom késhegyig menő tudományos vitát folytattatok arról, ki az elmebeteg.
Ti, akik a kerítésen belül vagytok, vagy a többiek, akik kívül.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 21:55:42

@kalapos dodó: Jaja, ez a gyertya már kétezer éve ott pislákol: Galatáknak írt levél 5. fejezet III. ERKÖLCSI KÖTELESSÉGEK Isten gyermekeinek szabadsága. 5 1A szabadságot Krisztus szerezte meg nekünk. Álljatok tehát szilárdan, és ne hagyjátok, hogy újra a szolgaság igájába hajtsanak benneteket. *** Tudom, hogy utáljátok Krisztust, de legalább a Bibliát olvasnátok, hogy elkerüljétek ezeket a csapdákat. Mindegy, marad a Mein Kampf.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 21:57:15

@kalapos dodó: Nem, a Biblia alapján egyértelmű a kérdés. Szemköpöd Jézust. Nietzschét imádod. Kb. ennyi.

2020.05.01. 22:01:54

@Főnix Oszlár Gazdag:

Értem.
Tehát végül is arra jutottatok, hogy azok, akik a kerítésen belül vannak.
Ezzel nem lehet vitázni.

Moin Moin 2020.05.01. 22:02:13

@kalapos dodó: Nézd...

Öntsünk végre tiszta vizet a pohárba!

Igen: Péter pénzt kap a posztjai után és külön premizálják neki a kattintászsámot is. Egy Soroshoz köthető ún. "civilszervezet" [ötödik hadoszlop] utal neki, természetesen nem a magyarországi számlájára. (Megjegyzés: jó, ha tudsz-tudtok róla, hogy a hozzá hasonló libetalizmus-propagátorok számára az EU az EKB-nál külön, anonimizált számlákat biztosít - oda kapja Péter is a pénzét.)

Évente ezzel nagyjából 80.000 eurót keres, adózás és közterhek megfizetése után. (Soros nagyon ügyel arra, hogy az emberei "tiszták" és támadhatatlanok legyenek pénzügyi téren; láthattuk, hogy a - valójában persze sorosista - "Norvég Alap"-ot sem sikerült Lázárnak elkaszálnia!)

...Nem tudom, te mennyit keresel Fidesz-trollként (persze, nyilván, nálad ez valamiféle lelki kényszer és perverz örömforrás is, á la Demeter Szilárd) - esetleg majd annak idején, ha megbukik a Gazdád, én, személyesen fogom kiverni ezt belőled.

...Hidd el, értek hozzá!:-)))

2020.05.01. 22:03:44

@HaFr:

Akik olvasnak téged, azoknak már jó ideje egyértelmű, hogy elképesztő módon leépültél szellemileg.
Viszont abban a szerencsés helyzetben voltál, hogy ehhez nagyon rövid utat kellett bejárnod.

Reding Roli 2020.05.01. 22:04:45

@ricardo: Klasszikus èrtelemben valóban nincs diktatúra. Az szerintem azért kijelenthetjük, min. hogy ez egy nem funkcionáló "demokrácia", kvázi egypárti -állampárti rendszer , egyeduralom...Azt, hogy szabad választáson leváltható - e kormány nem tudjuk ...Azt tudjuk, hogy a peremfeltètelek a választáson indulóknak nem azonosak, meg azt , hogy ellenzèki pártok agonizálnak.. ...De , terror az valóban nincs ...Nincs is rá szüksèg a posztmodern korban arra , hogy a tömegtársadalmat leuraljon egy "elit" ...

2020.05.01. 22:05:21

@Moin Moin:

Ugye olvastad a diagnózist, amit kiállítottam rólad egy másik blogon?

Moin Moin 2020.05.01. 22:06:39

@kalapos dodó:

"kalapos dodó
0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Mindig mosolygok, valaháynszor azt hallom, a Fidezsnek miylen profi a propagandahadserege.:-)

...Nem szeretek amatőrök ellen dolgozni - eltunyít:)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 22:08:19

@kalapos dodó: Nem tudsz te senkivel sem vitázni. Bohóc vagy a porond közepén és táncikálsz. Sajnállak. Remélem egy nap megérted, milyen színdarabban játszottál és miről szólt a történet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 22:11:13

@kalapos dodó: Még egy liberális jótanács, tisztelettel: Jakab levele 4. fejezet 11 Ne rágalmazzátok egymást, testvérek. Aki testvérét megrágalmazza vagy ítélkezik testvére fölött, az a törvényt rágalmazza és a törvény fölött ítélkezik. Ha a törvény fölött ítélkezel, a törvénynek ahelyett, hogy megtartanád, a bírája vagy.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 22:12:30

@kalapos dodó: Gyurcsányt utálom, gnosztikus, mint ti.

Moin Moin 2020.05.01. 22:17:00

@kalapos dodó: Miért nem elég neked egyetlen khm. "munkanév"? Netán nem vagy büszke a munkádra?:)))

De van itt jobb, férfiasabb, tisztább - majdhogynem azt írtam "magyarhoz illőbb" - megoldás/lehetőség is: felhívsz engem Skype-on (címem: moin.progblog@gmail.com) és elmondod "pacekba"

Természetesen arccal, kamerával...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 22:17:46

@kalapos dodó: Tudom, hogy nem hisztek Istenben és gyűlölitek Jézust, de hogy már elmegyógyintézetbe kívánjátok zárni a kereszténységet...még a végén azt fogom hinni, tele vagytok MSZMP taggal és Kádár János ma is él (a szívetekben)...

Reding Roli 2020.05.01. 22:18:15

@Főnix Oszlár Gazdag: A plurális demokrácia lènyege a politikai pártok közötti ( egyenlő) verseny , azaz: új alternatívák felmutatása ès megjelenítèse a társadalomnak, és minèl szèlesebb társadalmi rètegek\ csoportok kèpviselete ès ezen èrdekek kèpviselete a hatalomban....A váltógazdálkodás , vagy a koalíciós kènyszer - amely könnyen lètrejön az aranyos választási rendszerben -masrèszt, azt szolgálja , hogy ne lehessen a hatalmat bebetonozni ès minèl szèlesebb körben ellenőriztèk egymást a politikai pártok..( legalább elviekben)
Egy normálisan működő demokráciában nem is jöhetett volna lètre egy orbáni , beteg rendszer....Máshol a legkisebb politikai hiba után venni kell a kalapot! Orbán szinte bármit megtehet , következmènyek nèlkül...

ijontichy 2020.05.01. 22:18:56

@HaFr: Nagyon derék szolgálat. Etetni kell az állatkákat. Ők is Isten teremtményei. :-) (bár magunk között szólva, ezt mintha egy kicsit túltolta volna)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.01. 22:25:11

@Reding Roli: A váltógazdálkodás minden nyomás ellenére működik, éppen 2019 októberében zajlott le a fővárosban. Nem vitatom, hogy ott akadályozzák a demokratikus működést, ahol lehet, de ennek ellenére nem lehet kimondani, hogy a váltógazdálkodás hiánya fennáll. Durván zaklatják és megfélemlítik több esetben az ellenzéket, de ezzel egyre nagyobb öngólokat lőnek. Márpedig ha az öngól bemegy (és bemegy), akkor van demokrácia. Abban igazad van, hogy stílus, morál, jóhiszeműség és tisztességes verseny nincsen, de nem lehetetlen a politikai váltás.

Reding Roli 2020.05.01. 23:09:56

@Főnix Oszlár Gazdag: Az csak egy önkormányzati választás volt...Orbánèk elaludtak, mivel a saját idióta propaganda gèpezetük, Századvèg ès társai elhitettèk velük, hogy nagy arányban vezetnek...Az orszaggyűlèsi választás az teljesen más kategória...De, persze legyen igazad ès Orbán legyőzhető egy "demokratikus" választáson ...Az is igaz, hogy az elkövetkezendő èvekben nagy nyomás alatt lesznek:
- Gazdasági válság jön , amely komolynak tűnik ès megtörheti a viszonylag magas támogatottságot ...Gyorsan nyugdíj- emelèst jelentettek be , elkezdtek fèlni...
- Újabb, fiatal generációk jönnek- Orbánèk gerontokráciává válhatnak, a másodvonalas fiataljaink gyengèk..
Ettől függetlenül órisasi előnyben van az állampárt , hiszen mögötte van állam , az ellenzèki pártok meg teljesen kivèreztetve: felère csökkentett állami támogatás , plusz ASZ büntetèsek...

Reding Roli 2020.05.01. 23:18:51

@Főnix Oszlár Gazdag: Egy majdnem tökèletes "magyarázat":

Ahol az állam erős, ott a társadalom gyenge, és ahol a társadalom gyenge, a demokrácia még nem eresztett mélyen gyökeret.”

– Alexis de Tocquevill

kószák egyike 2020.05.02. 00:26:27

@Főnix Oszlár Gazdag:
"még a végén azt fogom hinni, tele vagytok MSZMP taggal"

:D :D :D Á ilyet sose higgy, egy sincs köztük, sosem volt. Ahogy Soros egyetemre sem járt közülük egy sem, ahogy nem kaptam egy fillért sem soha Sorostól.

Kövér László – MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke (a másik alelnök Gyurcsány Ferenc volt)

Matolcsy György – MSZMP-tag

Martonyi János – MSZMP-tag

Pintér Sándor – MSZMP-titkár

Schmitt Pál – az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban

Hoffmann Rózsa – MSZMP-tag

Mikola István – MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke

Stumpf István – MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke

Fónagy János – MSZMP-tag

Vonza András – MSZMP-tag

Ligetvári Ferenc – MSZMP-tag

Boros Imre – MSZMP-titkár

Turi-Kovács Béla – MSZMP-tag

Harrach Péter – MSZMP-tag

Kerényi Imre – MSZMP alapszervezeti titkár

Boross Péter – MSZMP-tag

Balogh Gyula – MSZMP-tag

A Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tisztségviselői voltak:

Orbán Viktor – gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár

Varga Mihály – KISZ-titkár

Rogán Antal – KISZ-titkár

Deutsch Tamás – KISZ-titkár

ijontichy 2020.05.02. 01:19:38

@kószák egyike: Belülről bomlasztották a rendszert ;-)

Bánegressy 2020.05.02. 08:56:33

@ricardo:
kő'ér lacibácsi morgása és gulyás(akik csak megerősítették a bárányvakság tételét) rátromfolása óta én már nem is nevezem ezt diktatúrának tovább, mint 2hete(mondjuk)
ez a "magyar rendszer".
akinek a rendszer tetszik és a főnijét hajlandó ünnepelni, de mindenképpen védelmébe veszi a sorosista migráncs_simogatók támadásaitól az . . .

[pedig ugye magától nagy géniuszunktól tudjuk, hogy ő tulképp a támadásokat nemcsak állja, élvezi is! ú.h, sztem még mindig mi vagyunk a jók, mert a mi tevékenységünk örömszerző a számára. a nyalást már megszokta. természetesnek veszi. szerintem unhatja is. állni a támadások tüzében úgy, hogy érzi, látja, hogy a támadói valójában tehetetlenek(egyelőre! azért azt tegyük heza); na az zsír]

. . . magyar.

a többi nem.

és ez most már hivatalos.

meglátjuk tudnak-e újítani a nemzetidegen elemek kezelésében sok múltszázadi előzmény után.
ha lesz terror, akkor mégiscsak diktatúra(mégha az oldalukon állók tapsikolnak hozzá, vagy pláne be is segítenek a végső rendezésben), ha nem akkor mégsem diktatúra, csak ilyen . . . magyar izé . . . narancs.
aki itt él, vegye-egye.
katarzis, diadalmámor ebből úgysem lesz soha a büdös életbe.
még ha a vénégy_magyar_csaszija földobja a talpát, akkor sem.
az még sokára lesz. addig ő úgyis kikölti az utódát nehogy a sírjánál a nemzet süllyedjen el, ami mint tudjuk ő maga. a stockholmszindróma meg megteszi a hatását.
inkább zokogni fognak a ravatalánál, hogy most mi lesz velünk brü-hü-hű.
annyi a jó zsíros állami hivataloknak meg a nyugdíjnak oá-oá
ja és a közmunkának is.
pedig az de jó!

ricardo 2020.05.02. 10:57:49

@Bánegressy: Feltételezem, a különböző politikai rezsimek összehasonlító elemzésének gazdag szakirodalma létezik, ami meghatározott szempontok alapján tipizálja a különböző rezsimeket, és amely tipológiában a hitleri harmadik birodalom, az argentin és chilei katonai junták vagy épp az Orbán-rendszer elhelyezhetők. Gondolom, különböző tipológiák lehetségesek aszerint, hogy milyen szempontok alapján történik a rendszerezés. És el tudom képzelni, hogy e tipológiák valamelyikében az Orbán-rendszer „puha autokráciának” minősüljön (esetleg valamilyen mérőszámmal is), mert a kormány a „sajtószabadságot gazdasági eszközökkel” korlátozza vagy a „parlamenti ellenzékkel szemben adminisztratív repressziót alkalmaz” stb., mert ezek értékelési szempontok (a többi harminc másik szempont mellett). Bevallom, én ehhez nem értek különösebben. Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy létezne olyan tipológia, amely alapján az Orbán-rendszer diktatúrának minősülne. Nyilvánvalóan nincs diktatúra. Persze Mihancsik Zsófia ettől még hiperventillálhat, ha meghallja Orbán nevét, meg lehet dilettáns publicisztikai nagyotmondás, hiszen annál fontosabb a publicista, mennél vaskosabbat mond. De jobb lenne, ha az írástudók inkább a tisztánlátást segítenék. A blogger számomra meggyőzőbb lenne, ha pl. egy szakszerű tipológiában helyezné el az Orbán-rendszert.

Khonsu 2020.05.02. 11:51:21

@ricardo:

Az Orbán-rendszer leginkább a posztszovjet "irányított demokráciákhoz" hasonlít, ahol a demokratikus formaságok (választások, többpártrendszer, stb.) ugyan megvannak, de azért mégis úgy intézik a dolgokat, hogy a vezető a gyakorlatban ne legyen leváltható (elméletben Putyin is leváltható). Mindenki eldöntheti, hogy az ilyen demokrácia mennyire funkcionál demokráciaként.

Itt a kérdés, hogy hogyan biztosítják a rendszer stabilitását (hogy az elméleti leválthatóság ne válhasson gyakorlattá). A puha eszközök (propaganda, megfélemlítés, lejáratás, stb.) mellett tőlünk keletebbre nem riadnak vissza az erőszak alkalmazásától sem. Nálunk a szövetségi rendszereink miatt ebben szerencsére nincs akkora mozgástér. Ehelyett itt jön be a képbe az ellenzék töketlensége, mint a rendszer stabilitásának végső záloga.

lobaszopiatej 2020.05.02. 12:15:25

Azt nem értem, hogy az átlag család ahol 2 kereső átlag 500e nettót visz haza de kirugják, miféle munkát szán majd nekik?
Megváltás lesz-e nekik a közmunka? (csatornaásás, stb)

Bánegressy 2020.05.02. 12:24:22

@ricardo: @Khonsu:
a másik, hogy mi célt szolgál valójában - amit ugye a propaganda, meg a látszat demokratikus média- és látszatparlamenti viták sikeresen takarnak el - az efféle rendszerek stabilitása.
azt amit helyesen kleptokráciának, oligarcha rendszernek, state capture-nak neveznek.
amiből, ha tényleg stabilan működik, sikeres, mint nálunk, nem tudni merre van a kijárat. a valódi diktatúra irányába, vagy? létezik-e a (valódi)demokrácia irányába.
amúgy meg a tipológia érdekes lehet agy kívülállónak, de egy rezsimet megélő, a bőrén tapasztaló, nem hiszem, hogy boldogabb tőle, ha szakszerű tipológiával írja le amiben él.

abdul hackeem 2020.05.02. 12:29:31

@Khonsu: "nincs akkora mozgástér"

A tényleges mozgás a végrehajtó hatalomban, az igazságszolgáltatásban és a gazdaságban történt változásokon jól mérhető.

Khonsu 2020.05.02. 12:39:07

@abdul hackeem:

A (fizikai) erőszak alkalmazásában nincs akkora mozgástér.

abdul hackeem 2020.05.02. 12:44:12

@Khonsu: Igen, értettem, hogy az állításod kér mondatból áll és egyet is értek. Annyi ehhez, hogy a kopaszok alkalmazása nálam már sok.

Az egyéb mozgásterekre akartam felhívni a figyelmet, bocs pontatlanul fogalmaztam.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.02. 12:52:16

@Bekko: A magyar válság egy morális válság. A nacionalizmussal szemben meg csak a kereszténységnek vannak elfogadott és legitim eszközei. Ennélfogva csak egy modern kereszténységgel lehet a FIDESZ-t politikailag megverni. Csak a kereszténységnek vannak meg a morális eszközei ehhez. Az elmúlt 10 év legfőbb tanúsága ez.

kószák egyike 2020.05.02. 13:17:10

@ijontichy: Ezért szeretik Szitát, ő is azért jelentett, hogy bomlasszon. Rokonlelkek. Kádár népe megtalálta vezérét.

Emmett Brown 2020.05.02. 13:23:01

@Bekko: a "nemzet tőkései" már egy kicsit meredek, de ebben a témában még el tudok képzelni egy épkézláb vitát, azaz hogy valóban van-e szükség egy "nemzeti tőkés" rétegre.

Viszont ez ami most van, ez nem "nemzeti tőkés" réteg, ugyanis ezek az arcok pont olyan módon működnek, mint az igazi kapitalisták (Lölőék instant leépítési hulláma például), csak ők kockázat és tehetség nélkül jutottak irgalmatlan lóvéhoz.

kószák egyike 2020.05.02. 13:25:46

@Bekko: "Az átlagember, de mondjuk úgy a politikával nem napi szinten foglalkozó átlagember szintjén nincs diktatúra. Elgondolkodik mit is tanult az iskolában Hitlerről és Sztálinról és azt mondja magában, hogy ennyire nem durva azért a helyzet, tehát ez az egész "diktatúra-e" kérdéskör csak politikai maszlag, nagyotmondás az ellenzék részéről."

Amikor egy átlag polgár nem meri leírni a véleményét nyilvánosan, sőt már elmondani sem nagyon, mert azon mérlegel, hogy annak milyen következményei lesznek az ő kis életére akkor ott bizony bajok vannak. Az, hogy ez így van pedig tény. Csak ki kell nyitni a szemünket és látni.
Diktatúra és diktatúra között vannak nyilván fokozati különbségek. De ott ahol az van ami jelenleg itthon az olyan messze van a normálisan működő demokráciától mint felcsúti kisvasút a gazdaságos működéstől. Ezt csak az nem veszi észre aki 1, Kritika nélküli szekta hívő és neki a fidesz a vallás ov pedig annak a főpapja 2, Leszarja az egészet és "úgy sem lesz jobb minek görcsöljek" elvet vallja. 3, Megvették 2 esetleg 6382929 zsák krumpliért (értsd anyagi érdeke a rendszer működése)

Larrikin 2020.05.02. 13:33:25

@Főnix Oszlár Gazdag: "A nacionalizmussal szemben meg csak a kereszténységnek vannak elfogadott és legitim eszközei. "
Forrás?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.02. 13:40:22

@én itthon vagyok:

ADATOK
én itthon vagyok
0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2019.06.25. óta tag.

ijontichy 2020.05.02. 14:43:20

@Bánegressy: "addig ő úgyis kikölti az utódát"
Ez nem fog bekövetkezni. Vitya személyisége a garancia rá. '89-90 reloaded. Szvsz. addigra sokan lesznek, akiknek szépen megrakott nyárs lesz a kezeügyében, amit a tűzhöz közelebb férkőzve szeretnének sütögetni.

@Bekko: Gondolotaid "Kovács 23. János"-ról jól fedik a valóságot.

HaD 2020.05.02. 14:53:26

egy ország ahol egy ilyen CECZ Kft ügyben nem mond le minimum a miniszter(elnök) és ahova nagy hírveréssel behoznak kísérletezgetni kínai gyógyszereket(mi is lett vele szígyártó ???)ott nem is kell semmi másról szót ejteni:(

ricardo 2020.05.02. 14:54:00

@Bekko: Attól, hogy éjszaka nem jön a fekete autó a felfújható bitóval, még nem következik, hogy példás demokrácia van. És nem tetszik a nagyvonalúsága. Nem mellékes, hogy kisöprik-e a padlást, vagy sem. Ahogy az sem mellékes, hogy a padlás kisöprés mellé még a veséjét is leverik-e. Az, hogy „mennyire durva a helyzet”. Csak a sötéten fekete minden tehén egyformán.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.02. 15:19:40

@Larrikin: 2010-es választás, 2014-es választás, 2018-as választás, Brexit, Trump, a baloldal súlyos válsága, a marxizmus válsága stb. stb.. Izajás könyve 40. fejezet 17 A nemzetek mind semmik a színe előtt, mihaszna semmiségnek számítanak a szemében. Kolosszeieknek írt levél 3. fejezet
11Itt már nincs görög vagy zsidó, körülmetélt vagy körülmetéletlen, barbár vagy szittya, szolga vagy szabad, hanem Krisztus minden mindenben.

ricardo 2020.05.02. 15:37:37

@Khonsu: Én hajlamos vagyok -- Schumpeter és Popper szellemében -- a demokrácia „minimalista” kritériuma alapján értékelni. Eszerint akkor van demokrácia, ha a hatalmon lévők vérontás nélkül, civilizált processzus keretében leválthatók. Ennek okán két dolgot tartok kiemelten fontosnak: a választások tisztaságát és a szabad nyilvánosságot. Ezek alapvetően fennállnak. Attól még demokrácia van, hogy az emberek nem az ellenzékre szavaznak, vagy az ellenzék nem tudja használni a szabad nyilvánosságot. Illetve egy másik gyakori félreértés: a rossz kormányzás nem jelenti, hogy nincs demokrácia. Még kevésbé jelenti a demokrácia hiányát, hogy a kormány nem azt csinálja, amit az ellenzék csinálna, vagy amit az ellenzéki szavazók szeretnének.

kószák egyike 2020.05.02. 15:44:58

@Emmett Brown: www.youtube.com/watch?v=R0qMv_-PgWY

Magyar ütőérre magyar vámpírt!

Komolyan pedig:
www.youtube.com/watch?v=h5V-9y8SJSU
Azóta pedig eltelt négy év.

ijontichy 2020.05.02. 16:06:49

@ricardo: hungarianspectrum.files.wordpress.com/2014/09/mc3b3ra-veronika.jpg?w=620
Én meg hajlamos vagyok a rosszabbat feltételezni, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik. Márpedig a kormánypárt nem egyszer használt kormányzati hatalmi eszközöket a legkisebb potenciális ellenzéki "melegágy" lehetőségét hordozó szervezetek erőforrásainak elvonására.

Khonsu 2020.05.02. 16:08:22

@ricardo:

Persze, az ellenzék bénaságától még működhet a demokrácia. Én ott húzom meg a határt, amikor a verseny már nem egyenlő feltételek mellett zajlik. Egy ténylegesen funkcionáló demokrácia alapfeltétele ugyanis a társadalmi konszenzus a játékszabályokról. Ha ilyen nincs, ezért a pálya többé-kevésbé lejt valamerre, az már gyakorlati szempontból nem tekinthető demokráciának, annak ellenére, hogy külsőségeiben demokratikus jegyeket mutat.

Az ellenzék bénasága mindössze súlyosbítja a helyzetet. Mert ahogy a mondás tartja, ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.

Khonsu 2020.05.02. 16:19:48

@Halibuli:

Ez már nem csak lopakodó.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.02. 16:26:27

@Khonsu: @Halibuli: OK, de ha a polgári társadalomnak itt nincsen önvédelmi képessége, akkor ki fog védekezni a fasizmus ellen? Hol van az a szervezőerő, morális fegyelem, ideológiai tisztaság, amely lehetővé teszi a védekezést? Mert ha jól értem, a fasizmus alatt az emberiségnek ártó végső gonoszt értitek, nem?

bitbandita 2020.05.02. 16:32:50

Parlament, 2020-ban Magyarországon a "szabad országgyűlés" 30. születésnapja. És így néz ki: 4cdn.hu/kraken/image/upload/s--BqhUpwqX--/7RsAlzREyFueX2M3s.jpeg
Slusszpoén: az oldalán Orbán az összefogás fontosságáról szóló okosságával foglalja keretbe a képet.

Reding Roli 2020.05.02. 16:35:02

A demokrácia kèrdèsèt , " lètèt " meg lehet más szempontból is közelíteni, minthogy leváltható- e a kormány szabad választáson èrvènyesül- e egyenlő feltètelekkel , a pártok közötti verseny...

Nagyon lènyeges kèrdès , hogy èrvènyesül- e a demokráciában megszokott eljárási normák betartása ...Az a politikai hatalom amelyik a procedurális kötöttsègeket leveti magáról ès a saját eljárási gyakorlatát nem rendeli a jogrend - mèg a saját maga által hozott jogrend- hatálya alá ,( lsd : Orbán mindet megtehet a joggal szemben is..) az a rendszer nem tekinthető demokráciának.
Lètezik egyfajta procedurális minimum ( Dahl - szerint) , amely a plurális demokráciákban èrvènyesül :
-Az egyik legfontosabb , hogy a választott tisztsègviselők ( alkotmánybírák , bírák, ügyèszek, számvevő) az alkotmány által biztosított joggal ellenőrzèst gyakoroljanak a kormány döntèsei felett..
Az nem lehetsèges egy demokráciában, hogy elkötelezett pártemberekkel töltik fel a közjogi mèltóságok pozícióit ( Polpot Pèter ès társai..)
- A másik fontos proceduralis minimum , a közmédia kiegyensúlyozott , pártfüggetlen , objektív működtetèse lenne, nem pedig silány parthíradóvá züllesztèse..
A Mèdiatanács is egy demokrácia - abszurdnak tekinthető...kizárólag fideszes tagokkal , ès a KESMA alapítvány mint a kormány mèdia- erőszakszervezete, közpènzből...

A fenti szempontokat mèrlegelve sem demokrácia Magyarorszag...

abdul hackeem 2020.05.02. 16:35:36

@Khonsu: Ha megengeded én hozzátenném még azt a kis apróságot, hogy az elmúttízév alatt hány népszavazást is tartottunk és miről. A népszavazás szólhatna a közjóról és annak megítéléséről oldaltól függetlenül.
Ehelyett (is) van parancsuralom, azaz diktatúra.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.02. 16:39:18

@Reding Roli: Az alapkérdés az az, hogy a demokrácia öncél-e és ha az, akkor miért az? A demokrácia egy transzcendens, metafizikai érték? Vagy pedig a demokrácia az emberi boldogság elérésének az eszköze? És ha az, akkor hogyan tette boldoggá az embereket 1990-2010 között?

kószák egyike 2020.05.02. 16:45:02

@Főnix Oszlár Gazdag: Alapvetően polgári társadalom nincs, tehát önvédelmi képessége sem lehet. A NER elárulva saját egykori vízióját rájött arra, hogy nem is kell neki ilyen. Prolik kellenek akiket lehet manipulálni és így hatalmon maradni.

Ha lenne akkor már régen el lett volna zavarva az egész banda. Az egészen mindenkit értek aki részt vett a bohózatban 1989-óta. Sőt tovább megyek ha lenne akkor számon lett volna kérve a 1989 előtti összes bűn. Már régen utcára vonultak volna a polgárok, ha lennének, számon kérve az ügynök törvény hiányát. Amit húsz alkalommal szavazott le a T.Ház. Amit ezek művelnek azt nincs nép Európában amelyik eltűrné.

Magam részéről, nem dobálóznék a fasizmus jelzővel. A fasizmus egy államforma. Ajánlom annak aki szereti ezt a címkét aggatni a NER-re a forrást és onnan tájékozódni:
moly.hu/konyvek/benito-mussolini-a-fasizmus-doktrinaja
Egy ismerősöm fasisztának vallotta magát. Elolvastattam vele. Utána már nem volt az.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.02. 16:59:18

@kószák egyike: De azért látod, hogy az ellenállási hajlandóság nevetségesen nyilvánvaló hiánya erősen aláássa a "diktatúra", "fasizmus" stb. jelszavakat? Mert abban a pillanatban, hogy valaki azt mondja, hogy gyerünk, tegyünk ellene valamit, mindenki azt válaszolja, hogy ó, bocsi, most éppen megy a kedvenc sorozatom, utána meg olvasok egy izgalmas könyvet. Sőt, néha még azt is hozzáteszik, hogy a "fasizmussal" szembeni ellenállás is "fasizmus". Azaz néha úgy tűnik, mintha a "cselekvés", a "diktatúra" és a "fasizmus" szó szinonima lenne...és maga az aktivitás lenne az ellenség. Na most egy ilyen pótcselekvés-kultúra hogyan védekezne bármi ellen?

Emmett Brown 2020.05.02. 17:05:46

@Bekko: persze, hogy arról.

Viszont ez innentől ezzel már nem lehet racionalizálni. Mondjuk ez alapján én egy tényleges "nemzeti kistőkés" vagyok, "nemzeti CSR-ral", ugyanis a cégtől nem rúgtam ki senkit, pedig a vendéglátásban utazom.

@kószák egyike: magyar ember hátán szántani lehet, ha az eke nemzetiszínű.

Reding Roli 2020.05.02. 17:07:30

@Főnix Oszlár Gazdag: Vagy pedig a demokrácia az emberi boldogság elérésének az eszköze? És ha az, akkor hogyan tette boldoggá az embereket 1990-2010 között"

A demokrácia közvetve járul hozzá az általános emberi boldogsághoz, hiszen legalább az illúzióját adja , hogy bele tudunk szólni a közössèg , nemzet èletèt be

Reding Roli 2020.05.02. 17:20:24

....a nemzet èletèt befolyasoló döntèsekbe...Túlzottan nagy boldogság itt soha nem volt, 2010 előtt sem, de legalább a hit èlt , hogy egyszer lesz egy olyan kormány , amely fokozatosan elvezeti az országot a polgárosodás útján ès lassan utolèrjük a nyugatot , a kormány pedig a közjót fogja szolgálni..Mindemellett a fennálló hatalom önmèrsèketet mutat ès a társadalmi igazságosságra törekszik...
Emlèkszünk mèg a szlogenre!? "Plebejus demokrácia" voltak akik azt hittèk, hogy 2010 után a plebsznek is lesz valami beleszólása...De, pont az ellenkezője törtènt:
egy szűk pártelit fokról- fokra abszolút hatalmat èpített ki...

A jelen helyzet kilátástalanságat ès az emberek általános boldogtalanságát kèt fő okra vezetnèm vissza:
- Az emberek realizáltak , hogy nem fognak soha nyugati szinten èlni - már a többsèg- miközben egy szűk elit elkèpsztő vagyont èpített
- Nincs lehetősèg leváltani ezt az elitet ,elkobozni a vagyonukat , kirúgni az pártállami állashalmozókat- hogy újabb tízezrek jussanak vagyonhoz , álláshoz...

Khonsu 2020.05.02. 17:31:00

@Főnix Oszlár Gazdag:

Hogy végső-e, azt nem tudom, de gonosznak gonosz, ártani árt...

HaD 2020.05.02. 17:32:01

@Reding Roli: már csak azért is mert a szavazatokat is a pintér cége számolja össze:):)...szerver kontroll???

Reding Roli 2020.05.02. 17:50:01

@HaD: Èn úgy látom, ebben az országban a hatalmat birtoklóknak szinte mindent meg lehet csinálni...A demokrácia kèrdèse - lássuk be - nagyon jelentős rètegeket nem is èrdekel...A Kádár -rendszer is nagyon stabil kèpződmèny volt, amíg a gazdasági összeomlás el nem sodorta...Most Orbanèknak jóval könnyebb dolga van, èrkezett èves szinten 3-4 milliárd euro, ami azért nagy mozgástèr ...ès itt , közel Bajorországhoz , Európa egyik centrumához, nagyon nehèz a jelenlegi közèpszar pozíciónkból lerontani...A 350 ft- os eurón mindig jók leszünk egy olcsó bèrű összeszerő- üzemcsarnok országnak..
A válság - amely most úgy tűnik megèrkezik - hozhat nagyobb politika változásokat és a demográfiai viszonyok megváltozása...

Dr. Hengerfej Tömítés 2020.05.02. 17:51:41

ricardo 2020.05.01. 17:58:36
ne aggódj.. sajnos nemsokára lesznek ezek is..

Nzoltan 2020.05.02. 18:21:02

@abdul hackeem: 10*jobb, mint a segély, amit a sok lumpen követel.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.02. 18:21:03

@Dr. Hengerfej Tömítés: Áááá. Az ijesztegetés segíti az elit gazdagodását, a konkrét nemzetközi botrány már nem. A kutya ugat, ijesztget, bértollnokokat tart ijesztgetés céljából, de a saját zsebéből már nem veszi ki a pénzt.

Nzoltan 2020.05.02. 18:27:27

@kalapos dodó: Persze, hogy nem. Pl. a pesti polgárság felét deportálták a nácik. A másikfelét a komcsik. De azok már a vidéket is kipucolták. Maradt a kétkezi munkás. De csak, ha valami iparos szakmája van és nem paraszt.

Szóval Pesten nem sok maradt azokból, akik a régi Budapestet felépítették. De nagyon sok proli köpködi a józan paraszti ésszel megáldott csodálkozó vidékit, aki most is azon röhög, hogy a kovigeri biciklisávot fest a vírus ellen.

2020.05.02. 18:37:53

@ricardo:

"a választások tisztaságát és a szabad nyilvánosságot. Ezek alapvetően fennállnak."

Hát hogyne! :D
Neked ugye az a szabad nyilvánosság, hogy pl. Donald Tusknak a magyar "kormány" médiából kell megtudnia, hogy a nagyapja nem is az volt, akit annak gondolt, hanem egy német SS katona. Öregem gyakorlatilag az egész kormánymédián átment ez a hazugság.

Vagy mondjuk mily érdekes, hogy az a hatóság akinek a dolga lenne szépen elkezdi visszatartani a munkanélküliségi adatokat ezekben a kellemetlen időkben. Vajon mi lehet ennek az oka szerinted? Már ha gondolkodó embernek tartod magadat.

Vagy mondjuk milyen vezetése van annak az országnak, ahol az ország kb. harmadik méltósága kiáll az ország elé és közli, hogy bizony ő mondja meg, ki az aki magyar!!? Mert tudod épen ezt tett a Kövér László nevű politikus. Ez is tán a szabad nyilvánosság.

Vagy mondjuk ki akar olyan országban élni, ahol egy hazudozó pojáca közli, hogy én vagyok azon az 56-os híres fotón (miközben mindenki tudja, hogy ez hazugság) de politikai okokból vagy szórakozásból beáll mögé a fél kormányzópárt és az ügy bíróságig!!? jut, amitől Benny Hill szakadtra röhögi magát a sírjában. De hát ez is a szabad nyilvánosság.

No de aztán az végképp, hogy Magyarország Miniszterelnöke kiáll ország világ elé és közli, hogy név szerint! tudjuk, hogy van 2000 olyan magyar, akik gyakorlatilag elárulják a hazájukat és meg akarják buktatni a kormányt.
Mindezt arra alapozta, hogy egy hölgy annyit mondott egy ügynöknek,mint később kiderült megrendelésre gyártott beszélgetésen, hogy Soros György szervezetiben 2000-en dolgoznak az egész világon!
Na most ennél nagyobb szabad nyilvánosság nincs az egész univerzumban, mikor a ME vagy az OE össze vissza beszélhet és hazudozhat csak azért, hogy a választókat félrevezesse és politikai tőkét kovácsoljon magának.
Minap ugye mit is adott elő a mi kis Orbánunk?
Második Soros terv = soha nem visszafizetendő kötvény.
Ami nem más mint......voálá egy másodikos gimnáziumi matek feladat (végtelen kb. mértani sor). És nem adósrabszolgaság, ahogy azt Orbán szépen hazudja.
Mert megteheti, hiszen hogy is mondtad? Szabd nyilvánosság van.
Ha véletlenül nem lennél egy másodikosos gimis szintjén matekból, elmagyarázom.

ricardo 2020.05.02. 20:07:53

@Amenadiel: Mindenféle vélemény megjelenhet a nyilvánosságban. A laposföld-hívők is megmondhatják a frankót, a fényevők is, Kövér László is megmondhatja a tutit, meg Kornai János is. Aztán mindenki eldönti, hogy melyik véleményre ad.

2020.05.02. 20:08:39

@ricardo:

De vehetjük rövidebbre is.

Őseink:
Kivánjuk a sajtó szabadságát, censura eltörlését.

Ha most megkérdeznék, hogyan állunk?
Hát végül is van egy MTVA-nk és annak egy vezérigazgatója.
Mivel érdemelte ezt ki?
Hát ő az egyetlen olyan ember Magyarországon, akinek bírósági papírja van róla, hogy újságíróként hírhamisítónak lehet nevezni.

Magyarországi demokrácia a rendszerváltás után kerek 30 évvel.
Gratulálunk, közeleg a Mennyország.

2020.05.02. 20:14:09

@ricardo:

Figyu!
Orbánt meg Kövért éppen a lapos föld hívőkkel hozod egy szintre! Gratula! :D

Egyébként meg érdemi reakciód nincs

"Mindenféle vélemény megjelenhet a nyilvánosságban."

Ez csúsztatás illetve hazugság!
Konkrétan a magyar televízióban fekete listán van gyakorlatilag minden ellenzéki vélemény!
De ugye ezt te is tudod! Vagy nem?

2020.05.02. 20:18:32

@ricardo:

"Aztán mindenki eldönti, hogy melyik véleményre ad. "

Mióta vélemény az, hogy Orbán Viktor ME azt állítja, hogy 2000 hazaáruló dolgozik Sorosnak Magyarországon?
Neked gondod van a fogalmakkal?

Mióta vélemény az, hogy a A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nem közli megfelelően a munkanélküliségi adatokat?

2020.05.02. 20:27:54

@ricardo:

Neked elég furcsa értékrended lehet, ha a szemenszedett hazugságokat a vélemény kategóriájába sorolod.
A Miniszterelnök kiáll az ország elé, a szemünkbe hazudik és ezzel szerinted elmondta a véleményét.

kószák egyike 2020.05.02. 20:28:00

@Főnix Oszlár Gazdag: Pótcselekvéses, nihilbe hajló és néha sajnos gyáva. Hát igen ez a nagy kérdés.

@Amenadiel: "a választások tisztaságát és a szabad nyilvánosságot. Ezek alapvetően fennállnak."

Köszi az érveket és még hosszan lehetne sorolni. Én nem tudtam rá írni semmit, annyira röhögtem nem tudtam egyetlen betűt sem leütni. De igazából sírni kellene hogyan lehetnek ilyenek egyesek. Lásd nem régen írt 1, 2, 3, pontjaim miért nem látják, akarják látni ami kiszúrja a szemüket.

2020.05.02. 20:34:31

@kószák egyike:

Hadakozunk itt a troll hadsereggel.
Totál felesleges.

2020.05.02. 21:01:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ez is csak az egyik nickje valamelyik fityiszes trollnak. Ahány hozzáböffenés, annyi júdáspénz.

És még mielőtt:

0 bejegyzést írt és 1602 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2015.12.19. óta tag.

ricardo 2020.05.02. 21:06:12

@Amenadiel: Lehet, hogy Önnek szentírás, amit a kormányfő mond, de nekem csak vélemény.

2020.05.02. 21:14:58

@ricardo:

Most elkezdtél mellébeszélni? :D
Ember éppen belesüllyedsz a saját logikátlan mocsaradba, mert most azt állítottad, hogy
BÁRMI AMIT A KORMÁNYFŐ MOND, AZ BÁRMIKOR NEM TÖBB MINT VÉLEMÉNY. :D
Komoly ember a Miniszterelnökünk, nem? :D

Ne erőltessük ezt!
Buta troll vagy semmi több.

ricardo 2020.05.02. 21:18:28

@Amenadiel: Örülök, hogy így kiismert. Szép napokat!

Világít a torony 2020.05.02. 21:46:13

@én itthon vagyok: " Mindenki egybites tanulatlan birka, aki nem követ benneteket vakon, aki nem osztja a lázálmaitokat."
Nem mindenki, de a jelek szerint te az vagy. Nem szégyelled kicsit sem magad emiatt?

ijontichy 2020.05.02. 22:30:48

"Das Schweigen der Uschi" :-), avagy közszolgálat (még ha a német tőke érdeke nem is erről szól). Sokat kell még az ifjúfidesznyikeknek tanulni a "nemdiktatúráról" :-(

youtu.be/mGAbrGT6mmw
(úgy az 5. perc felé, aztán jöhet a Hörr-hörr, röf-röf, cöf-cöf :-D)

Larrikin 2020.05.03. 06:17:22

@Főnix Oszlár Gazdag: szóval, úgy véled, egy közel 3 ezer éve, látomás alapján papíruszra vetett ókori bölcselet volna a megoldás a szekuláris, liberális demokrácia helyreállítására? Muszáj ezt?

Larrikin 2020.05.03. 09:46:49

@Amenadiel: Ezt igazán jól megoldottad, míg élhetetlen politológusok igyekeznek hosszas államelméleti, jogi, szociológiai tanulmányokban megfogni a különbséget a szabályzókban, intézményrendszerben, stb. egy működő plurális demokrácia és a magyar modell között. Aztán kiderül, hogy olyankor nincs demokrácia, ha a miniszterelnök hülyeségeket beszél, a közmédia a kormány szekerét tolja és a közintézmények rugalmasan kezelik az adatközlési szabályokat. 2006? A fidesz megbízásából írsz?

abdul hackeem 2020.05.03. 10:00:48

@Larrikin: "olyankor nincs demokrácia, ha a miniszterelnök hülyeségeket beszél, a közmédia a kormány szekerét tolja és a közintézmények rugalmasan kezelik az adatközlési szabályokat."

Pontosabban: olyankor nincs demokrácia, ha a miniszterelnök hülyeségeket beszél, a közmédia a kormány szekerét tolja és a közintézmények rugalmasan kezelik az adatközlési szabályokat és ezeknek semmilyen következménye nincs. (hogy visszaálljon az intézmények eredeti funkciója)

Larrikin 2020.05.03. 10:02:08

@Khonsu: "Az ellenzék bénasága mindössze súlyosbítja a helyzetet. "
Az ellenzék bénasága 3 tényezőből fakad. 1. A jobbik a baloldal nemeziseként jött létre, most jobbik-bal összefogásból jönne az eredmény. Az, hogy erre 2019-ben szórványosan sor került, igazából eredmény. 2. A baloldal morális megsemmisülése Gyurcsánynak köszönhető, de ő a mai napig ott ül elefántként az ellenzéki nappaliban, pénzt, energiát nem kímélve építgetve saját bázisát. Amíg ő ott ül, a visszamutogatás joggal működik. 3. A fideszes választási törvény durván bünteti az összehangolt fellépést, márpedig sok, nagyon eltérő hátterű politikai közösségnek kellene szimbiózisba kerülnie a hatékonyabb ellenzéki politizáláshoz.

Larrikin 2020.05.03. 10:08:30

@abdul hackeem: "és ezeknek semmilyen következménye nincs"
2006-ban sem volt. Se jogi, se politikai.

abdul hackeem 2020.05.03. 10:16:19

@Larrikin: Igen. És milyen javítások történtek azóta?

Larrikin 2020.05.03. 12:13:29

@Amenadiel: "mintha valaki azt mondaná, hogy Norvégia meg Szomália közt nincs különbség, mert korrupció van mindkét országban"
Az megvan, hogy az összehasonlítási kritériumokat te hoztad...?

Sajnos az emlékezeted kissé rövid, nem ér el 2006-ig, és a nemzetközi példák is mintha elkerülnék a figyelmed.

Larrikin 2020.05.03. 13:46:28

@Amenadiel: A problémafelvetést sem fogtad fel, segítséggel sem jutottál hozzá közelebb.

abdul hackeem 2020.05.03. 15:47:00

@Larrikin: Szerintem a probléma gyökere az, hogy _nem lett jobb_, de inkább rosszabb lett.
Nincs szabályzás, azaz nincs visszacsatolás, ami a szabályzás alapfeltétele. Minden intézményben pártkatonák és keretlegények diktálnak, ez pedig vezérlés.
És a rendeleti kormányzással még rosszabb lesz.

Lásd még a fentebbi példámban a népszavazást.

Larrikin 2020.05.03. 16:00:22

@abdul hackeem: "Minden intézményben pártkatonák és keretlegények diktálnak, ez pedig vezérlés."
Ez jogos felvetés, a kérdés az, hogy ez ok vagy tünet. Másként fogalmazva, vajon azért ülhetnek mindenhol pártkatonák, mert szabályok szintjén sem demokratikus a rendszer, vagy mert egyszerre áll fenn, hogy a fidesz túlnyerte magát ÉS visszaél a helyzettel.

abdul hackeem 2020.05.03. 16:23:28

@Larrikin: Szerintem az elszámoltathatóság megszüntetése, a jogállamiság korlátozása, a nyilvánosság kizárása, a piacgazdaság torzítása és a civil társadalom szabadságának korlátozása lett a cél.
A hiba a rendszerben van, merthogy a módosítások ennek a célnak lettek alárendelve és végrehajtva.
A másik oldalon viszont ott van az, hogy kinek áll ez érdekében.

Larrikin 2020.05.04. 07:11:38

@abdul hackeem: ez mind oké, de néhány kirívó esettől eltekintve jogszabályi szinten alig érhető tetten. Általában a kimondottan a fidesz napi politikai céljait támogató szabályok is úgy születnek, hogy előtte körbenéznek az uniós 'jogi piacon', és onnan másolnak valamit. Ezért talál nehezen fogást az EU is a magyar demokrácián.

abdul hackeem 2020.05.04. 19:00:36

@Larrikin: "jogszabályi szinten alig érhető tetten"

A trafikmutyitól a magánnyugdíjpénztári cirkuszon keresztül a bírósági- civil- CEU-törvényen, nagy volumenű közbeszerzések titkosításán, lölő (plusz a családtagok, haverok, párttagok) gazdagodásán igenis tetten érhető. Nem véletlen a hetes cikkely elindítása sem.

"a kimondottan a fidesz napi politikai céljait támogató szabályok" A kormánynak nem lehet célja, feladata olyan szabálymódosítás, amely a kormányzó pártnak csinál hátszelet. Ez is csorbítja a demokráciát.

Larrikin 2020.05.05. 07:21:39

@abdul hackeem: Nos, ez így nem igaz. A trafikmutyi sima visszaélés, nem a jogszabály kötelezi a végrehajtót a mutyizásra. Az látható volt, hogy nem csak szabadkezet, de bátorítást is kaptak hozzá, de ez simán captured state, nem a demokratikus szabályok elbontásának az eszköze.

A nyugdíjpénztárak beolvasztása önmagában akár gazdasági okokkal is magyarázható, a nyugdíjmegvonással fenyegetőzés persze nem volt a demokrácia csúcsa, de nem látom, hogy ezen múlna a magyar demokrácia sorsa.

A CEU kicsinálására is egy olyan szabályt hoztak, amelyik nem magyar kuriózum. Alantas, de nem feltétlen ütközik az uniós jogba.

A civilek vegzálása már más eset, ott megszaladt a toll a kezükben, nem csak a cél volt alantas, ha valahol, akkor itt egyértelmű a deficit.

A bíróságok felett is láthatóan szeretnének nagyobb befolyást, de ott különösen ügyelnek arra, hogy a szabályzók szintjén nehéz legyen fogást találni.

Az természetesen egyértelmű, hogy a fidesz továbbra is a teljes államapparátus és a társadalom 100%-os leuralásán dolgozik, az viszont nem egyértelmű, hogy pusztán a szabályok szintjén nagyban sérülne a demokrácia.

DrGehaeuse 2020.05.05. 09:00:11

@Larrikin: Hát persze, vannak még szabályok amik egy bizonyos szögből nézve a demokrácia szabályrendszerének egyes elemeivel egyezőnek tűnnek. Viszont mindenikhez meg van a megfelelő technika amivel a knek huszárok ezeket egytől-egyig ki tudják kerülni. A Honecker/Stasi rezsim is demokratikus köztársaságnak hívta magát.

DrGehaeuse 2020.05.05. 09:03:55

@Larrikin: A renszerben egy a lényeg: a hatalom -> pénz -> hatalom körforgás "körön belül" tartása. Ebbe simán beleférhet még egy gyurcsányi jellegű intermezzo is.

abdul hackeem 2020.05.05. 09:30:59

@Larrikin: "A demokratikus legitimáció követelménye azt mondja ki, hogy egy demokratikus, a népszuverenitás eszméjére épülő politikai és jogrendszerben nem születhet olyan közhatalmi döntés, mely közvetlenül vagy közvetve nem az állampolgárok közösségétől ered, vagyis amelynek végső forrása nem a nép. Ennek értelmében minden közhatalmi (akár egyedi, akár általános, azaz normatív) döntésnek visszavezethetőnek kell lennie a választópolgárok eredeti döntésére, egy vagy több lépcsőben abból kell származnia." T.J.Z.

Azaz a (állampolgárokból álló) nép.
Nem a nemzet. Nem a fidesz. Nem orbán.

Larrikin 2020.05.05. 14:10:35

@DrGehaeuse: "Ebbe simán beleférhet még egy gyurcsányi jellegű intermezzo is."
Egy 2/3-os vereség, ami a jelen szabályok mellett benne van a pakliban minimális megcsúszás esetén is (feltéve, ha az ellenzéknek sikerül jól összehangolni a lépéseit), mindent boríthat. Ha véletlenül vészhelyzet alakulna ki, akár a neres cégeket is ki tudja üresíteni az új hatalom egy hét alatt. Túl sok bejáratott módja van az érdekérvényesítésnek.

Larrikin 2020.05.05. 14:13:16

@abdul hackeem: ez egyfelől szép megfogalmazása a népfelség vagy a társadalmi szerződés elvének, másfelől, ha szó szerint vesszük, de minden döntésre, akkor a demokráciát még nem találták fel.

abdul hackeem 2020.05.05. 14:42:01

@Larrikin: Kishazánkban nem.
Sosem tapasztaltuk meg a történelmünk folyamán milyen is a fejlett liberális demokrácia. Nem volt rá elegendő idő, hogy kifejlődjön.
Egy jól működő, modern demokrácia közösséget formál. Az állam intézményrendszere nem csak a parlamenti többséget kell hogy képviselje. Lehetővé teszi, hogy a kisebbségbe kerülők elismerjék a többség jogát a kormányzásra. Ugyanakkor tudják, hogy az állam az övéké is. Az állam ugyanúgy tiszteli és szolgálja őket, mint többségben lévő állampolgárokat.

Larrikin 2020.05.06. 14:52:13

@abdul hackeem: értelmezésem szerint nem az ideális demokrácia ismérveiről lett volna szó, hanem a szabályozók vs aktorok demokratikus voltáról. Az Egyesült Királyság például vitán felül demokratikus jogállam, de érzésem szerint az angol jogrend átvétele semmivel nem kötné jobban egy fideszes hatalom kezét, és nem adna több lehetőséget az ellenzéknek az érvenyesülésre. Az aktorok szándékának a hiánya önmagában ássa alá a rendszer demokratikus működését. Amikor tehát arról beszélünk, hogy még demokrácia van-e Magyarországon, és a FH szerint ugyebár már nincs, akkor jogos a kérdés, hogy a deficit a jogszabályok hibája, a joggal való visszaélés esete, esetleg jogszerűtlen, de a passzív felügyeleti szervek mellett elkövethető cselekedetek eredménye. Netán mind. Az unió valószínűleg csak a jogszabályok felülvizsgálatát tudja kezdeményezni, és egy esetleges kormányváltás után az új hatalomnak sincs a jogalkotáson kívül más eszköze, hogy kísérletet tegyen a demokrácia tartós helyreállítására.

abdul hackeem 2020.05.06. 23:39:32

@Larrikin: "A 2010 óta hatalmon lévő elit évtizedes uralmának eredményeként Magyarországon a kormányt ellenőrizni hivatott állami intézmények többsége tetszhalott állapotban van, az intézmények többségét a hatalmi elit foglyul ejtette. Ez egyebek mellett az igazságszolgáltatás működésében érhető tetten: az egyszemélyi vezetés alatt álló, hierarchikus felépítésű és szigorúan központosított ügyészi szervezet könnyedén bele tud simulni a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, miközben a ma még független bíróságok folyamatos nyomás alatt állnak." Transparency International

Erre ma a Parlamentben a (2010 december óta) főügyész:
444.hu/2020/05/06/polt-peter-sikerult-attorest-elerni-a-korrupcioellenes-harcban

A miniszterelnöknek nincs szüksége az ellenzékre a koronavírus elleni harcban...
Az Országgyűlés elnöke szerint az ellenzék nem része a nemzetnek...
A köztársaság elnöke... áh.

Ameddig az ilyen és a hasonló ügyek nem viszik az embereket az utcára, pl. népszavazás (direkt demokrácia) hiánya miatt, addig _egyáltalán nem lesz_ itt demokrácia.
Értem, amit mondasz, de az állampolgárok nélkül nem fog működni a demokrácia.

2020.05.07. 08:05:03

@abdul hackeem:
a főbírót és a főügyészt 2010 előtt is parlament választotta 2/3-os többséggel. csak most ez ügyben nem az mdf-szdsz vagy az mszp-szdsz egyezett ki, amiből ugye a fidesz-kdnp-fkgp kimaradt. hanem ezeket egyesítő új állampárt szerzett tartósan többséget. orbán zsinórban háromszor nyert választást nagy fölénnyel. és nyerhetnek ötször is. persze meg is bukhatnak.

a ner közjogi értelemben nem egy új rendszer. a rendszerváltás része, annak bevégzése. mert hogy orbán a fidesz belső körein kívül a komplett rendszerváltó elitet kiszorította a politikából beleértve az őt korábban támogató "felelős értelmiséget" is.

2020.05.07. 09:27:42

orbán a modern kori vallásháborút megnyerte. ellenvallást hirdetett globalizált multinacionális pénzkapitalizmus képviselőivel szemben. soros alapítványt szétverte. a nagy kérdés az, hogy ezek után mi lesz.

mi lesz a fővárossal. ugye azt karácsony gergely fél éve vezeti gyé németh zsókával. kerpel frónius nem tudom kicsodával. tüttő katával. dorosz dáviddal és kis ambrussal. ők a főpolgármester helyettesek. budapest "liberális" népe őket választotta a városgazda tarlós helyére, aki ráadásul kiegyezést ajánlott a kultúrában. 4.5 évig karigeri fogja vezetni budapestet zsókával, katával, és a többiekkel. tehát nem egy globalizált technokrata elit került a főváros élére és azzal összefonódó a magyar kultúra (egyébként erősen nyugatos) klasszikusat visszahozó humán irodalmi elit. hanem a kultúrharcos szadesz, a mazsihiszből a legrosszabb vicsorgó ávósok és liblingjeik. hagyni kellett volna nyerni tarlóst. és night mayor lehetett volna puzsér. azért, hogy képviselve legyen az underground. nem. ennek a szadeszos társaságnak az kellett, hogy horváth csabi és a kispesti "szocialisták" kellettek. akikkel szemben németh sziszit is megválasztják. csepelen lehet, hogy győz bangóné. de egy vidéki kocsmában azt mondják, hogy ezek a hülye picsák takarodjanak. és őket szólítja meg kövér laca. és lehet, hogy elvesztik a választást. mert nagy kérdés a forintgazdaság működőképessége. multinacionális gyáripar után a belföldi kereskedelmi szolgáltató szektort erőíthetik meg. a fidesz újabb familiárisokat gyűjthet és ezzel megnyerhetik a 22-es választást.

ez ellenzéki pártok, az ellenzéki értelmiség mit kínál? "feltétlen" alapjövedelmet. ami nem feltétlen, mert ha dolgozik, akkor a középosztály progresszív adót kap a nyakába. növekvő családi pótlékot. még több szegény gyereket. hja, csak a vidék további elcigányosítását a cigányok se nagyon akarják. és "szabad" piacot. totális versenyt. na ezt nem akarja senki. ez egy seholsincs világ. és ha ezt tudja az ellenzék beleértve az értelmiséget, akkor ebből elitváltás következik. amiből következően persze összeomolhat a forintgazdaság, az egészségügyi ellátórendszer, gondok lehetnek az oktatásban. lehet mondani, hogy nincs független igazgazságszolgáltatás. (eddig se volt.) meg hogy propagdasztikus a kormány sajtó (eddig is az volt. az ellenzéki sajtó volt az ellenpropaganda.) de ebből nem lesz valódi alternatíva. mert ez így csak dekonstrukció és tagadás. ami szemben áll a magyar királyi tradícióval, a reformációval és a reformkorral. mindaz, amiből a magyar polgárosodás következne.

abdul hackeem 2020.05.07. 16:19:16

@civisvaros___: Percig ne legyen kétséged, hogy ez a kis gömböc lesz a fidesz és az ország veszte.

abdul hackeem 2020.05.07. 16:22:29

@civisvaros___: "kerpel frónius nem tudom kicsodával"

Hát, a jelenben nem nagyon vagy otthon.

"a magyar királyi tradícióval, a reformációval és a reformkorral. mindaz, amiből a magyar polgárosodás következne"

Hát, a múltbéli történésekkel is hadilábon állsz.

A jövőképed siralmas.

2020.05.07. 16:55:37

@abdul hackeem:
nem is ezt fogják most megválasztani. hanem nagy valószínűséggel orbánt vagy gyurcsányt. mindkettő kinyírja a "liberális" elitet.

abdul hackeem 2020.05.07. 21:18:17

@civisvaros___: Vagy egy harmadikat.
Mint ahogyan a főváros is működik (nem is rosszul) csak a f@szkalapok tesznek be, ahol csak lehet.
Csak így tovább, a totális bukásig.

2020.05.07. 22:01:50

@abdul hackeem:
nevezz meg egy harmadikat. karigeri a "jól" működő főváros. az elmúlt fél év sikertörténet. és még következik 4.5.

abdul hackeem 2020.05.07. 22:21:27

@civisvaros___: "nevezz meg egy harmadikat"
Elnézve az elmúttízévet, talán az anyósom. A kis józan paraszti eszével Ő is jobban csinálná.

"karigeri a "jól" működő főváros"
A Józsefvárostól központilag elvont pénz (1,1mrd) meg megy a fociba. Ezekbe fog belebukni a vezér.
süti beállítások módosítása