1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.04.28. 08:01 HaFr

Mi az "optimalizált diktatúra"?

A FIDESZ NYELVE PR Herald

Krekó Péter szerint illiberális hibrid rezsimben élünk, de nincs diktatúra, mert "a rendszer nem teljesen autoriter, amiben a népakaratnak már ne lenne szerepe, a választások továbbra is nagyon fontos részét képezik a rendszernek. (...) Egyenetlen az autoriter logika, de kevés az olyan elem, ami teljesen fehér (demokratikus) vagy teljesen fekete (autokratikus) volna. A szürkezónában mozgunk."

Szerintem a rezsim diktatúra. A különbség Krekó felfogása és az enyém között az, hogy én a diktatúrának egyetlen megkülönböztető jegyét ismerem: hogy politikai (parlamentáris) eszközökkel nem váltható le, mert a politika minden számottevő eszközét magához vonja vagy semlegesíti, és ennek szolgálatába állítja az alkotmányos intézmények működését (vö. Carl Schmitt das Politische fogalmát). Eszerint diktatúra az orbánizmus is, mert ahonnan veszélyben érzi a kétharmad jövőjét, ott -- sokkal több információ birtokában, mint bárki más -- megelőző csapásokat végez; folyamatosan tágítva a mozgásterét a kétharmad fenntartására optimalizál, ami a személyi függés rendszerével kiegészítve praktikusan diktatúrát jelent. Nem lehet leváltani parlamenti választásokon, illetve ennek elkerülése érdekében bármikor kész további radikalizálódásra.

Ehhez még két dolog. Egy, Krekó és mások meghatározásával az a baj, hogy statikusak; a rezsim adott állapotát írják le (ezért van, hogy pl. Bozóki András az utóbbi hónapokban szigorította a korábbi meghatározását a hibrid rezsimről), aminek így nemcsak kisebb heurisztikus értéke van, de nem találja el a rendszer lényegét sem, mert a lényeg mélyebben fekszik, mint a tipikus politológiai-jogi jellemzők; konkrétan a hatalmi célokban. A rezsim lényegi politikai (hatalmi, voluntarista) természete maga után vonja a jogrendszer eszközzé degradálását stb. A rezsimet nem érdemes (és megtévesztő) rendszer-meghatározással leírni, mert alapvetően -- Schmitt szellemében -- a hatalmat célzó politikai gyakorlat a lényeg benne.

Kettő, érdekes ilyen szempontból a válság alatti felhatalmazási törvény, amely megint csak az én logikámba illeszkedik, a statikus rendszerleírásokba kevésbé. A felhatalmazási törvényt a rendszer bizonytalansági állapota indokolja: a nagyobb bizonytalanság nagyobb hatalmi koncentrációt igényel, de nem ettől van diktatúra, hanem ez csak a diktatúra adott állapotbeli megnyilvánulása (jogi és rendszerképlete).

A lényeg: az ellenzéknek nincs helye a parlamentben. (Ugyanezt nem tudnák levonni Krekó Péter definíciójából, pedig fontos lenne.) Az ellenzéknek már rég egy másik korszakban kellene élnie, konkrétan a parlamenten kívüli ellenzékiségben, mert a mostani állapotában az optimalizált diktatúra kelléke. (2013-ban javasoltam először -- látva a Mesterházy vezette szoci párt kétséges ellenzékiségét --, hogy a parlamentáris ellenzék vonuljon ki az országgyűlésből és adott esetben más szervezetekkel együtt alakítson szimbolikus jelentőségű állandó vitafórumot, alternatív nemzetgyűlést. A helyzet már szinte túlérett erre, kicsiny valószínűséggel tudnák már ezt értelmesen eljátszani.)

Végezetül vissza Krekó Péterhez: azt mondja, azért sem diktatúra, ami van, mert van benne szerepe a népakaratnak. Nos, minden diktatúra a - kritikus - tömeg legitimációján alapul. Nincs olyan rezsim, amely totálisan szembe mehetne a néppel, egy diktatúrát nem ez különböztet meg a demokráciától, hanem -- úgy gondolom -- az, amiről én írtam: hogy parlamentáris-politikai eszközökkel nem váltható le ( = ezen az úton nem állíthatók vissza a jogállami keretek). A diktatúránál van rosszabb, ez a totalitarizmus, amelyhez viszont kétségelenül még nem jutottunk el, de nem is fogunk.

_____

Ui.: Kicsit szakmaibban és általános érvénnyel szólva azt pedzegettem ebben az írásban, hogy a rendszermeghatározások mögött meghatározható-e egy rezsim (vagy a legtöbb) "DNS"-e, kvázi algoritmusa. Azt implikáltam, hogy a politikai rendszerek nem egyedül politikai kérdések, tehát nem elég pontos és nem elégséges így -- az alkotmányos-politikai-intézményi rendszerben dekódolható viselkedésük (fenomenológiájuk) alapján -- leírni őket; egy rezsimet pl. tipikusan nem egy adott rendszer konfigurációjának elérése hajt előre, hanem inkább a hatalom, a személyiségek konstellációja, a nehézségi gyorsulás, a politikai kultúra stb.; azaz -- úgy gondolom -- ez a "DNS" (ahol van és felfejthető) a rendszer lényege, a többi (a rendszerkategóriák, a politológiai témák) csak a fázisainak megmutatkozása.

70 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9715645300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.04.28. 09:12:53

Ennek vége van. A többi már a FIDESZ intelligenciáján múlik.

kocsisj 2020.04.28. 16:19:02

Az a hangnem a legborzalmasabb, ami jelenleg a közbeszédben folyik. Ennek, ugye egyenes előzménye 2006 és a TV székház szétverése, ahol "embereink" heccelték a tömeget. Mindez vonatkozik a Jobbikra is, de tudjuk kik álltak egyértelműen mögötte. Ez persze a Gyurcsányt sem menti és az általa elkövetett tömérdek baromságot, ami miatt, ha a feje tetejére áll, sem tud az emberek min. 50%-nál szalonképessé válni. De az igazi sz.rkeverőket azért tudjuk. Azt, hogy ez a gyűlölködő, vulgáris társalgás, ami sokszor itt az Indexen is folyik, szintén az ő saruk.

civisvarosi__ 2020.04.28. 16:39:53

@kocsisj:
a közbeszéd azért durvult el, mert a köznép az akadémikus értelmiséget utálja, mint a szart. csak régebben a média egyirányú volt. nem tudtak visszabeszélni. beült egy tévé stúdióba krekó péter és béndek péter. és megvitatták, hogy most autokrácia van vagy diktatúra. demokrácia nem volt. a nép nem szólhatott bele. most meg beleszólhat. ez a demokrácia.

Bánegressy 2020.04.28. 16:45:27

annyiban lényeges, amit a cívis ír, hogy tökéletesen bizonyítja az algoritmus mindent felülíró változtathatatlanságát.
kivonulhat az ellenzék, jöhetnek oroszok, németek, nato, eu . . .
a láncainkat akarjuk!
nekünk az a szent szabadság.
akinek nem, és ahelyett, hogy elmenne innen, a szabadságért - valami másfajta szabadságért szónokol, aminek belső megélésére pedig éppen itt van a legnagyobb lehetősége [l.:imre kertész(már amíg idehaza bírta. aztán mégiscsak hazajött gy.kezeltetni magát. átvenni a szt. istván érdemrendet és meghalni :D. nem, mégsem :D), az akarva akaratlanul csak megerősíti ezt.
a magyar szabadságszeretet irtózatos erő. :D

az optimalizált diktatúra(horthy(ku*.), kádár(ku*.), ov)=magyar szabadság

*ku: konszolidáció után

civisvarosi__ 2020.04.28. 17:05:07

@Bánegressy:
a fidesz a familiárisok pártja. van a válság. errefelé egy munkacsoport felméri, hogy melyik vállalkozónak milyen problémája van. forgalomkiesésből adódó pénzügyi nehézségek ellen mit is tehetnek. és lehet nekik küldeni egy e-mail-t. ki lehet tölteni egy kérdőívet és felhívják az illetőt telefonon. és ha tudna termelő munkahelyet teremteni, akkor kap támogatást.

mert ahhoz, hogy libát tenyésszek szükséges szakértelem. de hogy kisüssem a libát ahhoz nem kell. ha éttermet szeretnék nyitni a belvárosba ahhoz nem adnak akárkinek pénzügyi segítséget. ahhoz értenek a fideszben is. a fideszben bármelyik képviselő elvezetne egy autókereskedést. de egy autógyárat már nem. és az autógyárat fogják megtámogatni. az autókereskedést elveszik.

ez a politika lehet, hogy könnyen csődbe viheti az országot. de leginkább a fővárost. és ha a német gyáriparosokkal megegyeznek, akkor nem viszik csődbe az országot. és erre az ellenzék azt mondja, hogy ez diktatúra, vagy autokrácia, vagy akármi. kvázi egypártrendszer. azért, mert a reálgazdaság nagyrészt a fideszben van.

Bánegressy 2020.04.28. 17:18:39

@civisvarosi__:
ez, amit fent, ez inkább az (gazdasági)együttműködésünk lehetősége és határai az optimalizált diktatúrában(l.még kartonpack esete stb.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.28. 18:31:26

@civisvaros_: jáááázusom, ezt a sok agyalágyultságot

Bánegressy 2020.04.28. 18:35:45

@civisvaros_:
-hát igen.
de orbán rendszere az élősködésen alapul.
a termelő vidék támogatását köszöni, ami a politikát illeti, de neki a multikra és az oligarchákra van szüksége elsősorban anyagilag.
és ez kölcsönös.
azért működik olyan jól.
egyébként nem biztos, hogy jól hallgattam a híreket, de mintha megütötte volna a pfülemet, hogy már mintha a rút 3betüs irányába is megindult volna valamiféle tapogatódzó közeledés? :D
szal a pénz, ami itt nagyon kell.
tőkeszegénység van, ami meghatározó erőforrás szempontból és ezen vajmi keveset tudott változtatni a zelmúlt 10 év, a zseniális kuszaszem minden bravúrja ellenére is.
más erőforrás meg nincs is.
de hiába is a több erőforrás, ha nincs hajlandóság a gazdaságba beruházásra.

csak a bankok szállodák(ami jelenleg bukta)
a média meg hiába is hazudik mellette, ha ez így működik, kódolva a bukta.

a vezetők, tőkések nem kockáztatnak a gazdaságban, a vezetettek nem kockáztatnak a saját sorsuk megváltoztatásában. ez a "szerencsés" felállás.

ricardo 2020.04.28. 19:16:36

Épp az imént olvastam, hogy Vietnamban öt év börtönt kapott egy férfi, mert a facebookon bírálta a rendszert.

Reding Roli 2020.04.28. 23:43:52

@civisvaros_: ha gyengül a forint, akkor növekszik az export, csökken az import. kétségtelen, hogy többet fizet a fogyasztó. az a jó a termelőnek. a munkaadónak. úgy tud több bért fizetni a munkavállalónak. úgy többet értékesíteni belföldön és külföldön. úgy növekedhet a termelékenység, vagy úgy tud minőségi terméket előállítani."

Már megint ökörsègeket beszèlsz! Ha a forint- "olcsítással " próbálják meg a gazdaságot versenykèpesebbè tenni, az èppenhogy a termelèkenysèg növekedèse ellen hat, hiszen a termelèkenysèg meghatározó elemei az alkalmazott technológia, az alkalmazott technológia ismerete ès a menedzseri tudás ...A technológiat külföldről vesszük ès az alapanyagok jelentős rèszèt, is így szinte egy- kèt gazdasági ágazatot kivève inkább kárt okoz a forint gyengítès ...Csak a rosszul vezetett ès kevèssè termelèkeny vállalatok ès iparágak túlèlèsèt segíti , ideig - óráig , de nem kerülhetik a sorsukat...
Halgazdaság meg 500 Ft - is euró arfolyam? Eszednèl vagy ember? Így is Európa legszegényebb állami vagyunk , mèg tovább akarnád gyengíteni a forintot , hogy elszegènyedjenek alacsony keresetűek ès nyugdíjasok ? Szeretnèl egy elbaszott gazdasági szerkezetet az országnak?
A primer szektor , azaz a mezőgazdaság mindössze 3,6% ot jelent , a GDP- ben, ès a foglalkoztatásban is kb..A halászat ès társai okè Laoszban, de nem egy olyan országában , mely Ausztriához akár felzárkózni...
Èppen hogy az ellenkezőjère lenne szüksèg amit leírsz: stabil , euróhoz kötött pènzre , vagy euróra, hogy valóban lássuk hol tartunk ès a gazdaság további szerkezetátalakuláson menjen keresztül!

Reding Roli 2020.04.29. 00:14:58

@civisvaros_: állami összefonódással. ez nem a szocialista halért, de majdnem. vegyes gazdaság."

Ez a vegyes gazdasági üzemforma a világ legnagyobb átverèse, mert ezek a vállalatok csak az állam - valójában egy korrupt politikiai hatalom - segítsègèvel a piac működèsènek eltorzításával tudnak a legtöbb esetben működni, mások rovására..
Mostanában Kína alkalmazza ezt a vegyes gazdasági üzemformát ,amely kívülről normálisan működő magánvállalatnak kinèző üzemforma , de valójában a pártállam által irányított intèzmènyek , amelyek a pártállami elit cèljait hajtjak vègre , rejtett formában ..
A Huawei ès ZTE is kèt olyan kínai cèg , amely mögött a pártállami rendszer áll, a magát meritokráciának gondoló - valójában egy korrupt, tolvaj , bűnöző elit - cèlja a világuralom az 5G hálózatok kièpítèsèvel ès a Kínai Új Selyemút megèpítèsèvel...
Orbán elárulta Magyarországot , mert kínai hiteleket vesz fel, több milliard dollár èrtèkben , egy olyan beruházásra , amely èrtelmetlen , semmi haszna Magyarorszagnak..
Döbbenet , de a mi adónk arra megy el , hogy Orbán megalomán beruházásait finanszírozzuk èvek óta!

A legfőbb nemzeti sorskèrdès most, hogy megállítsuk a pártállami rendszert , crony - kapitalizmus kièpülèsèt , a vegyesvállalatokat", az 1000 milliárdos pazarlásokat, ès az ország lassú függèsbe kerülèsèt Kínától...

Ezeket a folyamatokat kellene megèrteni az embereknek ...
A jövőnket - amely eddig "csak" kockán forgott - most veszítjük el!
A vèlemènyem az, hogy elfogyott az idő, a türelem: Ide forradalom kell ès harc , ha máskèpp nem megy , mint a magyar törtènelem során sokszor ..

Boross Bence 2020.04.29. 01:45:14

Szerintem is diktatúra van. Nálam a törvény előtti egyenlőség megszűnése volt az a vörös vonal, aminek az átlépte után nem lehet tovább mentegetni Orbánt és rendszerét.

abdul hackeem 2020.04.29. 07:11:07

@civisvaros_: "az átlag magyar orbán viktort választotta és nem prix kapitányt."

Az átlag magyar Pirx kapitány nevét sem tudja leírni, ezért a könnyebbet választja.

abdul hackeem 2020.04.29. 08:07:39

@civisvaros_: "az állam valami 800 millió forintból felvásárolta a halat"

Honnan volt rá pénze?

"a vegyesgazdaság liberalizált változatban az lenne"

De nincs.

"és ebben azért van verseny"

De nincs.

Az _van_, hogy a haveri közétkeztető cég 4,8 milliárdos bevételt csinált.

civisvaros_ 2020.04.29. 09:34:09

@abdul hackeem:
a 800 millió forint úgy lesz, hogy leütik az entert. és megnövelik a költségvetési hiányt. megveszik maguknak a halgazdaságokat. beleöntik a pontyot az állami víztározóba. és aztán építési engedély mellé hiteleket adnak az ügyeskedő vállalkozóknak magán horgásztanyáknak. amihez az eu vissza nem térítendő támogatást nyújt. (nem brüsszel, mert az unió mi vagyunk, brüsszel meg ugye nem, hanem ők soros zsebébe vannak). és ezt elnevezik zöld, vagy akva akárminek. vidékfejlesztés. eddig is ez ment. eztán is ez lesz. csak még szijjártó tárgyalni fog a csehekkel, hogy vegyék már meg tőlünk a halat. aztán a babis azt mondja, hogy ő inkább nem venné meg. és a székely nemzettestvéreink a tiszai halászok pontyait sütögetik. cserébe jászságba székely kapukat emelnek. és rovás írással felvésik, hogy szép vagy gyönyörű vagy magyarország. és erről tudósítanak a köztévében. nagyjából ezek borítékolhatók.

és ha ezek után a magyar gazdaság nem omlik össze, mert a nyugat német elvtársak teljesítik a szerződésben foglaltakat és építenek egy baszott nagy autógyárat kicsmacson, akkor dr. papp polgármester lánya és a bmw alvezér kisfia járhatnak egy nemzetközi iskolába. és együtt mételyezik meg őket a gender tudósok. mert hogy nem a népi nacionalista értékvilágot közvetítik, hanem soros györgy ármányát. hogy ez így egy működő világ lesz-e. ez kérdőjeles. alternatíva?

Reding Roli 2020.04.29. 10:21:04

@civisvaros_: ez egy félállami rendszer. és ebbe az irányba halad a világ."
Dehogy halad ebbe az irányba a világ! Az elmúlt èvtizedek tapasztalata èppen az volt, hogy magas rèszaranyú állami tulajdonra alapozott gazdaság mindenhol versenykèptelen a szabadpiaci gazdasági rendszerrel szemben, ezèrt bukott el a nyugat- európai államkapitalista ès a Kelet- európai államszocialista rendszer is...A szabadpiacon ugyanis a vállalatok rá vannak kènyszerülve, hogy minèl jobban megfeleljenek a fogyasztók elvárásainak - verseny van közöttük- így egyre hatèkonyabban termelnek , több technológiát , tudást alkalmazva , jobb termèkeket állítanak elő, azaz hosszú távon versenykèpesebbek lesznek..
Az államkapitalizmusban mindig kontraszelekció van: az állam - nèhany döntèshozó- dönti el önkènyesen, hogy kit miért kell támogatni , ( a korrupció melegágya ) mit termeljünk , mit fogyasszunk...A szabadpiac- ha optimálishoz közeli állapotban tud működni - ehhez kell az államnak csak beavatkozni, ès ügyelni , pl versenyjog, trust - ellenes törvènyek- akkor az sokkal előnyösebb össztársadalmilag..
Az államnak ott lehet szerepe , ahol mondjuk egy rèszben szociális közszolgáltatást , pl vasút, fenn kell tartani..
Vagy pl ha lètezik egy nagy mennyisègű ásványvagyon, azt talán el tudja osztani ...( Szaudi- Arábia)

Egyetlen ellenpèlda van - Kína...Ahol többè- kevèsbè az ázsiai termelèsi rendben működik az államkapitalista gazdálkodási forma..
Ott a vegyesvállalati rendszer egy kènyszerű dolog volt a nyugati cègeknek, kaptak cserèbe egy 1,4 milliárdos piacot..

De , azt nem tudjuk , hogy mit èrt volna el Kína egy szabadpiaci rendszerben ...Illetve, de : ott van Taiwan pèldája : egy jól fejlődő demokrácia ès világ viszonylag gazdag országai között találhatjuk ...
Kína ahhoz kèpest egy lepratelep, minden szempontból!

Reding Roli 2020.04.29. 10:33:08

A társadalom előtt kèt út van, röviden:
1, Az államkapitalista rendszer , ahol az allam beleavatkozik szinte minden területen a gazdaság működèsèbe ès szèles körben tulajdonol - szokásos feladatain túl- vège mindig az , hogy hosszú távon lemaradunk a gazdasági versenyben , mert pènzt mindig csak azoktól lehet elvenni, akik jól működnek gazdaságilag - kielègítik a fogyasztók igènyeit - ezért romlik a gazdaság összteljesítmènye. A másik fontos dimenzió: ha pènzt teremt az állam ès mondjuk a nagyvállalatok kötvènyeit vásárolja ,az a legigazságtalanabb döntès, mert az egyoldalú pènzosztas árát mindig az embereknek együtt kell megfizetni az infláción ès adókon keresztül... Ha pènzt osztanak , akkor tegyèk egyenletesen - azaz: adjanak helikopter pènzt a lakosságnak ...
Mèg ekkor is èrvènyesül a Cantillion- elv és a többsèg elszenvedi az inflációt, nem nyer vele..

Reding Roli 2020.04.29. 10:51:45

2 , Az állam megmarad klasszikus szerepèben: a szabadpiac működèsen őrködik , az állami tulajdon korlátozott , főleg az infrastrukúra fenntartására korlátozódik vagy olyan ágazatokban fejt ki aktivitást , ahol az azonnali megtèrülès nem mindig lehetsèges , pl a kvaterner szektor: kutatás, fejlesztés ès innováció...Csak itt lehet èrteleme az állam megjelenèsènek a gazdaságban szerintem...De , ez még mindig nem egy nagy állam víziója...
A túl nagy állam ,mindig veszèlyeket rejt magában : elharapozódó korrupció, kontraszelekció vègül gazdasági lemaradás a piaci versenyben..
A túl kicsi állam is veszèlyes , mert nincs potenciálja , hogy egy válsághelyzetben elèg eszközzel reagáljon ...
Az optimumot kell megtalálni, ami nem is crony- kapitalizmus : amikor egy politikai elit leuralja saját magának az egèsz gazdaságot de nem is egy afrikai szintű vèdtelen ,eszköztelen állam ..

Az állam feladata elsősorban az lenne , - szerintem - hogy megteremtse a szociális biztonságot amely lehet alapjövedelem , feltèteles formában , ès ezzel párhuzasamosan - amely ki tudná szorítani az alapjövedelemet , idővel- új
tulajdononosi, gazdálkodó rètegek megteremtèse lenne...

A lènyeg : az újraelosztás legrosszabb ès legigazságtalanabb formája az, amikor a nagytőke kapja az állami közpènzek túlnyomó hányadát , ahogy az Orbán - rendszerben! Ez egy bűnös politika!

Bánegressy 2020.04.29. 11:57:01

@Reding Roli:
igen, csak ez az egész mikor működik? milyen környezet kell hozzá?
mert szvsz ez az egész itt minálunk azért állhatott be úgy, ahogy, mert ehhez kell itt a legkisebb erőfeszítés, mert nincsenek szereplők, akiknek motiváltsága lenne a versenyre. sőt!
és ebben viszont az egész politikai elit bűnös. mert a gazdaság háttér intézményei is úgy vannak fölépítve, mint a szocializmusban. gátolják a gazdaság, a vállalkozók szabad működését.
és a gazdasági elit és nem_elit pedig cinkos, mert hagyta, mert így kényelmesebb.

Sir Bates dö Hól 2020.04.29. 12:39:11

@civisvaros_: sz'tem te komolyan mixeled a merkantilizmust az önellátással a globális imperializmus korában, egy olyan entitásnak javasolva, mely két termékkel tud bekapcsolódni a jelenlegi világgazdasági folyamatokba, akár export, akár import vonatkozásában: a szép és olcsó magyar lányok, valamint a rabszolgánál is olcsóbb magyar munkaerő (hiszen a rabszolga fenntartása (munkaerejének újratermelése) csakis a tulajdonost terhelte, míg ma ehhez az össztársadalmi hozzájárulás elengedhetetlen)...

nem értem az "általános bolti cikk, amiből magyarország elvben nem nagyon szorul importra" fogalmát, ez pontosan mi lenne, mi az a termék - a funkcionális analfabétákon kívül -, amiből mo önellátó lehetne?...

civisvaros_ 2020.04.29. 12:50:50

@Sir Bates dö Hól:
a magyar gazdaság viszonylag olcsó magrárterménnyel tud bekapcsolódni a világgazdaságba és viszonylag olcsó szakképzett munkaerővel. és értem, hogy szellemi szabadfoglalkozásúak összefognak és magyarország szoftver fejlesztő nagyhatalommá válik globális szolgáltató központokkal, amire rámozdul a kockázati tőke. csak hol van ilyen magyarországon. mert mondjuk a prezi magyarországi lányvállalata a top 100 cég közé se kerülne be a hajdú megyében. ami az országban nem a legszegényebb, de majdnem. tehát lehet mondani, hogy a merkantilizmus és a fiziokatizmus meg van haladva. csakhogy ahhoz nettó tőkeexportőrré kellene válni. és az magyarországra nem áll. ez a nagy helyzet. és ezek után marad az áruexport, agrárterményben és munkaerő export (tőkeimporttal kombinálva a gyáriparban). összeszerelő üzemek. ez a realitás. aztán lehet mondani, hogy összeállnak a szellemóriások a világhírű közgazdászokkal. akiket liberálisnak kell nevezni. álljanak össze felőlem. és elseprik a rezsimet. seperjék el felőlem. de amíg ez nem megy addig kényszerű módon marad az illiberális demokrácia. és ez nem egy csodálatos elmélet, hanem a realitás.

civisvaros_ 2020.04.29. 12:59:25

@Reding Roli:
50% állami újraosztás - ami az európai standard - 50% állami befolyást, részarányt jelent. az, hogy ezt most ebből 10%-ot szétosztanak a nyugdíjasoknak egy dolog. de ahhoz el kell vonni a munkavállalóktól felosztó kirovó rendszerben. lehet mondani, hogy ezt kiváltja a manyup. csak éppen 10% feletti államháztartási hiánnyal. ha lenne még manyup, akkor most nem lehetne hová kiköltekezni hanem el kellene adni a közműveket, közüzemeket. ellenben időnként nem lehetne nyugdíjat fizetni. valaki akkor menne nyugdíjba, amikor éppen esnek a részvény árfolyamok. idősek tömegével veszti el a munkáját. tehát ezt így nem lehet fenntartani. újabban már amerikában is azt mondják, hogy ez nem frankó. és a liberális demoraták mondják, akik szocialisták. feltétlen alapjövedelem konkrétan kommunizmus. amerikában sorban állnak az autók a közraktárak előtt. és lehetne sorolni. szinten minden a vegyes gazdaság irányába mutat.

Sir Bates dö Hól 2020.04.29. 13:02:46

A poszthoz: teljesen mindegy, hogy miként definiálják a ner-t, ha az általa lefektetett szabályokat is önkényesen bármikor megváltoztatja, vagy csak egyes erőközpontok akaratától függ azok alkalmazása, amikor még a saját jogszabályait sem tartja be következetesen (még ner-en belül sem beszélhetünk a rule of laws-ról), akkor az számomra önkényhatalmat jelent... S így nem is tudom a blogger kritikáját adni, főleg carl schmitt említése után... de nem gondolom, hogy akár orbánnak, akár a ner közvetlen haszonélvezőinek, akár a kesma segítségével cippola módra megbűvölt szavazóinak bármilyen szüksége lenne teoretikusan alátámasztani a rendszert: igen, diktatúra, s vagy egy külső vismajor (a mostani járvány következményei pl.) vagy @Reding Roli: által jelzett belső radikalizmus bonthatja le a rendszert... ez az én véleményem...

civisvaros_ 2020.04.29. 13:15:54

@Sir Bates dö Hól:
így néz ki errefelé a buszgyár.
video2.dehir.hu/0409_itk_busz_mix.mp4
a mercedes eladja az alvázat és a főalkatrészeket. és kézihajtányosan összeépítenek buszokat. és ezeket eladják kecskemétre. viszik be a gyári munkást a kiskunságból. aztán lehet mondani, hogy höhöhö, ezek hülyék. ne ilyen legyen már. 21. század új űrkorszakba léptünk. elon musk marsutazást tervez. csodás. és hol van a százcsillió dolláros gyártósor a magyar járműiparosok tulajdonban. sehol. a németek azt mondják, hogy legyél beszállító. és gyártsál gumibiszbaszt. vagy szervizelj. kínából nem nagyon hozhatsz be gépeket, ruszkiktól se mert a brüsszeli politbüró (nato/eu) el kezdi verni a seggét, hogy sötét diktatúra van. és ezt kiszolgálják budapesten az úgynevezett liberálisok. és a nyugat európai cégek röhögnek a markukba. magyarország majdnem teljesen kiszolgáltatottá válik. orbán jól odamond nekik. aztán azt mondják, hogy semmi probléma. nyerje meg a választást és fizessen. és megnyeri a választást. és fizet. így ment eddig. csakhogy most a németek se feltétlen tudják teljesíteni munkahelyteremtésben a szerződésben foglaltakat. nincs uniós költségvetés se. a tagállamok kivárnak. mert nem tudják, hogy mekkora lesz a válság.

Sir Bates dö Hól 2020.04.29. 13:24:29

@civisvaros_: "a magyar gazdaság viszonylag olcsó magrárterménnyel tud bekapcsolódni a világgazdaságba és viszonylag olcsó szakképzett munkaerővel."

az agrártermény nem lehet viszonylag olcsó, ha moon sem a magyar, hanem a holland (marokkói) importált paradicsomot veszik, az összeszerelő üzemben dolgozók pedig betanított, nem szakképzett munkások...

a többire inkább nem írnék semmit, mert ad1/ vagy trollkodsz itt; ad2/ vagy komoly struktúrális gondok vannak a fejedben (nevezhetjük ezt meg_nem_értett/korát_megelőző_zseninek, vátesznek vagy komplett idiótának, aki fanatikusan hisz igazában; mindegy is, mert teljesen külön szótárt alkalmazol, mint a közmegegyezésen alapuló): bármelyik esetben időpocsékolásnak gondolom az eszmecserét/párbeszédet egy olyan partnerrel szemben, aki csupán deklarációt nyilvánít ki...

[és remélem ezt nem veszed inszinuációnak, egyáltalán nem annak szántam, csupán én így érzékelem azt, amit itt tőled/belőled látok... további sikeres kommentelést egyébként, maradok tisztelettel...]

civisvaros_ 2020.04.29. 13:29:25

@Reding Roli:
na de akkor most kis államra van szükség ha jól értem. a halászok nem tudják eladni a halat. ne avatkozzon be az állam. így jártak. csakhogy minden állam beavatkozik. annak marad meg a tulajdona, akiket az állam megment. annak marad meg a jövedelme akiket az állam közvetlen, vagy közvetve készpénzzel, államilag garantált hitellel, állami megrendelésekkel, visszatérítésekkel, adókedvezményekkel, szabályozással támogat. halászokat és a horgász egyesületeket megtámogatják 800 millióval. azt nézik, hogy mennyi embert érint. hány szavazat. nyilván egy halgazdaság se fog beállni a dk-ba, vagy a momentumba, eddig se volt ilyen, most mind a fidesz környékén lesz, mert mégis hol legyen. budapesten azt mondják a liberálisok, hogy ezek a megalkuvó magyarok, semmire se alkalmasak. és a fidesz feltéve, hogy ez a poitika nem eredményez államcsődöt megnyeri a 22-es választást. lényegében már megnyerte. még egyszer feltéve, hogy nem lesz csődközeli állapot az egészségügyben, az oktatásban, a pénzügyekben. nem lesz külpolitikai elszigeteltség. amire meg ugye az ellenzék játszhat.

civisvaros_ 2020.04.29. 14:20:05

@Sir Bates dö Hól:
ne viccelj már. ez nem valamiféle elmélet. hanem ahogyan a forintgazdaság működik a valóságban. egy ilyen helyzetben a fidesz azzal nyerhet, hogy úgy viszi csődbe a fővárost, hogy nem viszi csődbe az országot. a nem-fidesz ennek az ellenkezőjével. ez az a realitás. és ezek csapnak össze. amíg az egyik nem győz. vagy nem lesz valamilyen alternatíva. olyat senki sem tud mondani. annak a halvány körvonalai se látszanak.

Reding Roli 2020.04.29. 14:40:49

@civisvaros_: feltéve, hogy ez a poitika nem eredményez államcsődöt megnyeri a 22-es választást. lényegében már megnyerte. még egyszer feltéve, hogy nem lesz csődközeli állapot az egészségügyben, az oktatásban, a pénzügyekben

Mièrt, mèg nincs csődközeli állapot az egèszsègügyben oktatásban? Szerintem már csődben is vagyunk! Mi sem bizonyítja jobban , mint az implicit kórházi ágy leèpítès , most, az egèszsègügyi válság közepèn ...
Az, hogy mi lesz 2022- mèg nem megjósolható , de naív ember az, aki úgy gondolja , hogy most vagyunk a gazdasági válság csúcspontján, innen már csak jobb lehet ...Jóformán eddig mèg alig törtènt valami, egy- kèt èv gazdasági mèlyrepülès jön, aminek a komoly hatása lesz az Orban- rendszerre...Plusz : dolgoznak a demográfiai tènyezők is, a fidesz -elit csak öregebb lesz ès hiteltelenebb napról napra...Azt persze meg tudják tenni, hogy folyamatosan elnyomják minden eszközzel a demokratikus hatalomváltás lehetősègeit , pl most elvettèk a pártok állami támogatásának felèt ( minő demagógia..) vegzálhatjak az ellenzèki kèpviselőket , leuralhatják a sajtót, de a társadalomban zajló változásokat , demográfiai ès egyèb tèren , nem tudják befolyásolni..

A válság kezdetèn szinte minden országban megnövekszik a regnáló kormány nèpszerűsège, pl Új- Zealandon Jacinda Ardern munkásparti kormánya most 80%- is nèpszerűsègnek örvend ....Ott már győzelmet deklaráltak a járvány felett, jobban is kezeltèk mint a világ legtöbb országában..
Most mèg Orbánt is viszi a lendület , ès követői vakhite és a viszonylag magas nèpszerűsèg ( állítólag...)
A kèrdès az, hogy mi lesz 1-2 èv múlva, 10%- is munkanèlkülsèg ès megroppant gazdaság mellett , az ajtón dörömbölő szegènysèg ès változasèrt kiáltó fiatalabb korosztályok , választópolgarok mèg nagyobb számú megjelenèsekor...

Reding Roli 2020.04.29. 14:45:00

@civisvaros_: fidesz azzal nyerhet, hogy úgy viszi csődbe a fővárost, hogy nem viszi csődbe az országot"

Ha a főváros csődbe megy, akkor mehet az egèsz ország a levesbe , Debrecennel együtt..
Az látjuk ,hogy Orbán cèlja a diktatúra kiterjesztèse, azért von el újabb forrásokat az önkormányzatoktól ( vidèken is.)
Ezzel új szavazókat nem nyerhet, de veszíthet jó sokat!

civisvarosi__ 2020.04.29. 15:07:15

@Reding Roli:
eddig is ezt ment roli. antall, horn, medgyessy-gyurcsány kormány úgy vitték csődbe az országot, vagy vezették csőd közeli állapotba, hogy budapest nem ment csődbe. sőt még egy kicsit fejlődött is. ennek tett keresztbe a fidesz. az első orbán kormány. és a második. a harmadik egyébként osztott budapestnek. le is váltották tarlóst. és most van a negyedik.

félre értés ne essék nem azt gondolom, hogy ez a jó. lehet mondani alternatívát. ne avatkozzon be az állam. oké. nem avatkozik be. mit eredményez? csődöt. aprópénzért szanálnák budapestet. és örök időkre szednének kamatot a nem tudjuk kik. mert ők adnak 1000 milliárd eurót. leütik az entert. és ott a pénz. ezért senkinek sem kellene kamatot fizetni. különösen nem örök időkre.

Sir Bates dö Hól 2020.04.29. 15:12:05

@civisvaros_: főnök, nem kellek én ehhez, lejátssza ezt a két macska a fejedben... mindenki más csak bezavarna...

DrGehaeuse 2020.04.29. 15:16:06

"... adott esetben más szervezetekkel együtt alakítson szimbolikus jelentőségű állandó vitafórumot, alternatív nemzetgyűlést. A helyzet már szinte túlérett erre, kicsiny valószínűséggel tudnák már ezt értelmesen eljátszani. "

A kellékellenzék ne is játsszon ilyet. Az alternatív nemzetgyűlés alkotmánymegújítási céllal nem-párt alapon igenis időszerű már 1989-óta egyfolytában. Valójában az első (89) OGY-nek egy dolga szabadott volna legyen! Ideiglenes nemzeti (nagykoalíciós) kormány alakítása szakértőkkel aztán törvény alkotás az Alkotmányozó Nemzetgyűlés (ANGY) összehívásának módjáról és időkeretéről. Az ideiglenes kormány ügyvivő programjának megalkotása, áthidaló segély kérés nemzetközi pénzalapokból (EU), lusztráció és privatizáció (Cseh modell + Kisgazda javaslat ötvözése), ezután önfeloszlatás és ANGY. Az ANGY által megalkotott új alkotmány és választási törvény alapján új OGY váéasztás amint lehet.

DrGehaeuse 2020.04.29. 15:17:35

@DrGehaeuse: 2020-ben is kez kellene legyen a program.

ijontichy 2020.04.29. 15:36:03

@Reding Roli: Az optimista "wishful thinking" rohamok rövid szakaszait leszámítva, a leginkább valószínű forgatókönyvem továbbra is, hogy a magyar társadalom (amúgy kádári mintára) "kibekkeli" az orbán-korszakot. (persze néha lehet egyet sóhajtani: "Mr. Cholesterol, Oh where can you be? The nation needs you." :-D )

Az értelmesebb fideszesek gyomrában azért már tavaly óta ott a görcs, lévén kiderült, hogy Übü kerált Európában bottal sem szívesen piszkálják, a népek meg egyáltalán nem vevők az illiberális agymenéseire (Btw. úgy két éve azt kommenteltem az ÖV-n, hogy Sig. Salvini-re térjünk vissza 3-4 év múlva, merthogy olasz(ország). Hát nem kellett 3-4 évet várni ;-) Na, ez nem lesz Mo-on :-( ).
Szóval túl sok idő, és túl sok mocsokság után elég nehéz lenne kiállni, hogy "honfitársaim! bocsássátok meg, hogy pénzért-pozícióért fényesre nyaltam az alcsúti bolsigyerek ügyvédbojtár seggét".

A középszer gagyog, s ragyog, ám ez nem diadal, hanem a magyar társadalom szégyene. Kapaszkodnak mindenbe, temetik a globalizációt, libdem + kapitalizmus kombót, dicsőítik csájnát meg hasonlók. Nos, a libdem + kapitalizmus kombó mellett felfutott (felfutHAtott!!!) technikai társadalom fejlődése nélkül csájna (Ctrl+C , Ctrl+V), meg vlagyimir országa kábé ott tartana, mint mi a Skála áruházakkal anno: a Mao kabátból már lenne talán színesebb választék is (hölgyeknek!). A többi a hadiiparban maradna. Ennyit erről. Illetve még annyit, hogy az említett előzmények nélkül, a magyar társadalomban is kevesen lennének, akiknek ideje jutna (a napi zabálnivaló megszerzésére irányuló munka mellett), hogy az interneten vitázgassanak arról, hogy akkor most "ez a szint már megüti a diktatúrót, vagy sem?"

Átlagfideszes ostobább Grósz elvtársnál is. Annak idején, midőn átvette az ajándék bömöst, látszott a szemén: tisztában van vele, hogy mi ilyet nem tudunk. Ma sem tudunk, mert nem cívis alapított gyárat bajorlandban, hanem a bömös cívisföldön (nehheem leheeszüünk gyarmat!). Szóval csak szép szerényen (persze az sem 0 teljesítmény, hogy a bömös odament).

Ami a többit illeti: persze, "nyugalom van", elvégre - ahogy '56-ból - 2006 őszéből is tanult a társadalom. Az ország - köszönhetően a nem illiberális nyugati integrációnak - annyira nem élhetetlen, hogy ezért megérné "átlövetni az oldalát" bárkinek az orbánállatka bolsi csürhéjével. Az "ellenzéket" is meg tudom érteni. Egy kormányváltás, EZZEL! a fidesszel az ellenzékben, kábé annyira hiányozhat nekik, mint üveges tótnak a hanyatt esés. A magyarok önsorsrontása pedig nem fáj annyira a nyugatnak, hogy némi ejnyebejnyén túl is menjenek. Szóval, a legvalószínűbb forgatókönyv: egy középszar - de nem élhetetlen - ország, apránként növekvő hátránnyal. Fejben naaagy hátránnyal :-( Ezen a vírusválság nem fog változtatni.

civisvarosi__ 2020.04.29. 16:05:06

@ijontichy:
a bajor élüzem a fidesszel épít autógyárat kismacson. összeült az igazgatótanács. a világon bárhol építhetnének autógyárat. ez volt a legjobb választás őszerintük. persze lehet, hogy nem tudják megnyitni az autógyárat a szerződésben foglalktak szerint. a gyáriparosok a fideszt választották. és nem a dk-t. mert az miért is választották volna. de még csak nem is a momentumot. hanem a fideszt. ez a realitás. aztán lehet, hogy csődbe viszik az országot. és az is lehet, hogy nem.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.04.29. 16:15:02

Kár hogy orrbanisztánban még kritikus tömegről sem beszélhetünk, mivel csalásokkal megmanipulálta a szarfaszú, csaló tolvajbanda a választást úgy, hogy minimális támogatással, a magyar állampolgárok egyötödének támogatásával korlátlan hatalmat szerezzenek. És mindezt úgy alkották törvényellenesen, hogy közben illegálisan uralták a hatalmat, mivel a saját megválasztásukat legitimizáló alkotmányt eltörölték. Magyarul saját magukat törölték el egy tollvonással. Az ezt követő minden általuk megszavazott törvény illegitim. Hitler meg Mussolini ugyanezt csinálták megpuccsolva saját demokratikus rendszerüket, rendeleti kormányzásra térve át, amit aztán már soha nem töröltek ők maguk el, csak a saját népük lógatta őket fejjel lefelé egy villanypóznára ezért.

civisvarosi__ 2020.04.29. 16:21:16

@ijontichy:
nem azt állítom, hogy ez vagy az a jó. hanem ami a tény. hogy ez és ez ilyen. ez így működik. az ellenzék azt mondja, hogy ne avatkozzon be a magyar állam. de ugye a többi állam ettől függetlenül beavatkozna. ahol nincs állami védelem ott jövedelem és vagyonvesztés van előbb vagy utóbb. ha nincs a külföldi bankok segge kinyalva, akkor kivonulnak. de ez nem csak a bankokra vonatkozik, hanem akármelyik ágazatra. a fideszben azt mondják, hogy annak a a seggét nyalják ki, akik olyat tudnak, amit a fideszben nem. bankolni tudnak. ők is le tudják ütni az entert. és ott van a pénz. és majd ők értenek ahhoz is, hogy a semmiből teremtett temérdek pénzt szétosszák. komplex módon beáarázzák a kockázatot. ez pénzügyi és politikai kockázat. és ha csődbe viszik az országot, akkor megbuknak. ha nem, akkor nem.

civisvarosi__ 2020.04.29. 16:30:48

@DrGehaeuse:
és az alkotmányozó nemzetgyűlést ki hívja össze? ahhoz előzetesen választást kellene nyernie az ellenzéknek. ha nyernek, akkor nem tudom elképzelni azt, hogy gyurcsány ferenc azt mondja, hogy egy rövid alkotmányozó időszak után ő lemond a mandátumáról. de a fekete győr andrásról se nagyon tudom elképzelni. karácsony gergelyről se. mindegy minek, csak válasszák meg valaminek. ők az ellenzéki pártelnökök. ők hívhatnák össze az "angy"-ot.

volt ilyen. amikor a labancok nem akarták összehívni a magyar országgyűlést. a kurucok kitalálták, hogy legyen conventus generalis. az erdélyi fejedelemségből. csak az most éppen román köztársaág. az "angy" mit mondana erdélyről?

civisvarosi__ 2020.04.29. 16:52:29

@DrGehaeuse:
tehát amikor ilyesmi válság volt, akkor a labanc királlyal szemben ott állt a kuruc fejedelem. a rex ellenlábasa volt a dux. na most köztársasági változatban a kormányfő ellenlábasa ki lenne? még csak nem is a személye, hanem a titulusa. elvben az államfő. és a köztársasági elnököt ki választja? ugyanaz a parlament, amelyik a miniszterelnököt. mert így rendelte el o1g. dehogy így akarták a rendszerváltók. az összes főhivatalnokot egykamarás parlament nevezze ki úgy, hogy a kétharmad mindent visz. és kétharmadot kábé 50%-os társadalmi támogatottsággal lehet elérni feltéve, hogy a politikai ellenfél megosztott (1990 óta van ez így gyakorlatilag). és most a fidesz és a nem-fidesz relációjában ez a helyzet. úgy, hogy a ner csak az rv finomítása.

ijontichy 2020.04.29. 16:59:42

@civisvarosi__: "(persze az sem 0 teljesítmény, hogy a bömös odament)" Nem szaporítsd a szót, amit el kell ismerni, azt megkapod.
Ettől még, az összteljesítményt (mármint Mo. egészének érdekeit nézve, s nem a - jó esetben - felső decilisét) és a körülményeiket!!! (amit az bolsiállatka kikönyökölt, mert civilizált ember - magyar és külföldi egyaránt - undorodik a pöcegödörben iszapbirkózni) nézve a leggyengébben teljesítő kormányzat. Ez van.

"bankolni tudnak. ők is le tudják ütni az entert. és ott van a pénz. és majd ők értenek ahhoz is, hogy a semmiből teremtett temérdek pénzt szétosszák." Dehogy tudnak. Dehogy értenek. Ezért nézi a 40% a bányászbékát alulról, ezért ment el majd egymilla piacképes ember (és a csiripelő verebek szerint, a vírus után lesz még több is), és - ha elfelejtjük a várszínházból mikromenedzselt KSH-t - ezért tartotok éppen az Európa tökutolsója cím felé. Aki a fityiszmagyarországot dícséri, az vagy elnézett valamit, vagy hasznot remél belőletek (tudván mekkora nárcisztikus seggfej uralkodik).
Neked meg mondtam már, hogy nyugi. A fidesz után - Wermer pubi (RIP) bölcsessége alapján - majd elmész mosóport eladni ;-) A tehetségekre mindig szükség van :-D

civisvarosi__ 2020.04.29. 18:31:44

@ijontichy:
a fidesz familiárisokra épít. szóval ők nem mit tudom én mondjuk a "delojt" szakértőit kérték fel londonból. már csak azért se, mert ők aliha ajánlották volna, hogy egy autógyár helyszínéül kismacsot. pedig nincs is szebb annál, mint a kismacsi határ. talán csak nagymacs. hanem a fideszben gründoltak fiatal közgazdászt, akik lehetnének a "delojt" gyakornokai is. de inkább a fideszt választották. és meggyőzték a bmw vezetőit. az egy másik kérdés, hogy megépül-e a gyár. vagy ha megépül, akkor a lesz-e benne gyártósor. de mégis meggyőzték őket. és ez valami. gulyás gergely azt mondta, hogy azért választották ki a helyszínt, mert közel van a nemzetközi iskola. az parlagon van. orbán focisulija mellett. lehet, hogy ettől a fidesztől a gyáriparosok hánynak. de ezt ők választották. megbuktathatták volna orbánt. de miért is akarnák a dk-t és a momentumot a jobbbikkal?

civisvarosi__ 2020.04.29. 18:40:10

@ijontichy:
nekem nem kenyerem a fidesz. csak próbálom megérteni az ellenzéki értelmiséget. hogy mégis mi lenne a koncepció túl azon, hogy a piac mindent megold. szabad piac a valóságban nincsen. láthatatlan kéz. láthatatlan alkotmány. az egy mese. a londoni city a láthatalan kéz. franfurt. és ezek a tőkepiaci központok. de ezek kormányközeli érdekcsoportok. "liberálisok". orbán rájött, hogy ezeket utálják, mint a szart. és ezért "illiberális". és akkor azt mondják, hogy kérem szépen nincsen jogállam. mert ne akarja már a parlament felhatalmazni az orbánt. a szabad mandátum elvéből következően a képviselők arra hatalmazzák fel az orbánt, amire csak akarják. az alkotmányos kereteken belül. és hogy mi van belül azt az alkotmánybírák mondják meg. amit kétharmaddal választanak. és őszerintük ez jogállami. ők így olvassák a láthatatlan alkotmányt. szóval ezek mesevilágok. nyilván. de van aki szerint nem, mert ez így nem jogállam, mert nem jogállam. nácik. és az nem lehet jogállam. mert nácik. ilyen típusú érvelések vannak. az akadémián. ezerszáz oldalas tanulmányokban.

teleorman 2020.04.29. 19:49:51

Diktatúra... ha netán - persze szigorúan a hazaáruló ellenzék béklyózása, azaz a nemzet jövője érdekében - mondjuk 2022-ben egypárti választás lenne, amelyen a felheccelt közhangulat nyomása alatt a "rendes magyar emberek" önként nyíltan szavaznának, akkor is ugyanilyen diktatúra lenne?

Tehát azért óvatosan a túlzásokkal. Vezérelv, autoriter és populista vonások keveredése (a Vezér maga a nép/a nemzet, egyedül ő akar/képes segíteni rajta, aki a hatalmát ellenőrizni vagy korlátozni akarja, a nép/nemzet ellen dolgozik stb.), államilag terjesztett demagóg agymosás: igen.

De diktatúra? Ezt a patron akkor süssük el inkább, amikor már a technikai értelemben szabad és tiszta parlamenti választás is ment a levesbe. A legutóbbi Kövért hallgatva: nem lenne ellenére.

ijontichy 2020.04.29. 21:26:06

@HaFr: Azt ugyan ki nem vered átlagjani fejéből, hogy a diktatúra mindig együtt kell járjon sortüzekkel, kötelekkel, patakvérrel, politikaiakkal teli sittekkel, hajnali fekete autóval stb... :-(
Dehát a háborúkat sem karddal és hasonlókkal vívjuk ma már. Vannak sokkal kifinomultabb módszerek ("humánus" háborúzás muhaha). A cél, és az eredmény tekintetében tökmindegy, hogy a kígyót a fejétől a farkáig, avagy fordítva mérjük :-(

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.30. 08:01:38

@ijontichy: ez is a műveletlenség része... a diktatúra politikai fogalom és a lényege a hatalmi monopóliuk, nem az, hogy miként érik ezt el

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.30. 08:02:04

@ijontichy: ez is a műveletlenség része... a diktatúra politikai fogalom és a lényege a hatalmi monopólium, nem az, hogy miként érik ezt el

civisvarosi__ 2020.04.30. 09:45:10

@HaFr:
ne viccelj már. 1552-ben debrecen polgárai úgy döntöttek, hogy minden utca válasszon egy esküdtet. és azok válassszanak egy bírót szent györgy napjára. és az volt a bíró. neki volt monopoljoga bíráskodni a városban az esküdtekkel, akik ugye megválasztották. az volt a szokásjog két egymást követő évben senki se viselje a főhatalmat. de választottak főtisztviselőket, akik eseti vagy testületi döntéseket hoztak. és persze ettől elvált a városi tanács és az egyháztanács. de az egyháztanácsnak az egyház ügyeiben monopoljoga volt. akiket erre a feladatra kiválasztottak. de ez nem a diktatúra. hanem az államalkotás. ez városias keretek között történt. így lett debrecen városállam magyarország hármas határán. mert hogy akkoriban fel volt osztva a királyság. persze azt vallották, hogy az egy. és ebben a katolikusokkal is egyet értettek. akik megválasztották a kalocsai érseket akkor is ha az budai pasa fennthatóság alá tartozott. őt nem választották. azért volt a pasa kvázi diktátor. a bégeket se választotta senki. egy bégnek nagyjából annyi joga volt, mint a debreceni bírónak. bíráskodott egy szandzsákban.

civisvaros_ 2020.04.30. 10:23:27

@HaFr:
amit diktatúrának nevezel az államalkotás. a demokráciaban az elit választott (elected). tehát akit köznép (démosz) arra érdemesnek tart. aztán lehet, hogy nem feltételen a legalkalmasabb. a demokrácia már csak ilyen. régen ez volt a liberális. újabban viszont ez az autoriter rezsim. és a liberalizmus a demokratizálás. az, hogy egy soha senki által meg nem választott elit megmondja.

civisvaros_ 2020.04.30. 10:35:09

@HaFr:
ki legyen az akadémia elnöke? az, akit a köznép megválaszt? az úgy nem lesz jó. legyen úgy, akit az akadémia megválaszt. feltéve, hogy azt a magyar országgyűlés jóváhagyja. ez ugye a reformkori hagyomány. az akadémia a magyar parlamentarizmusnak van alárendelve. és lehet mondani, hogy az úgy nem jó. mert az akadémia elnökének politikai értelemben meg kell felelnie az országgyűlésnek. ez az államalkotás és az alkotmányos parlamentarizmus lényege. és a demokrácia lényege úgy egyébként. és attól liberális, hogy ha lovász lászló megalapíthatja a saját akadémiáját. és oda kivonulhatnak az ő körei. ahogyan orbán is alapíthat futball akadémiát felcsúton. puskás ferencről elnevezve. mert az özvegye erre felhatatlmazta. és lehet mondani, hogy puskásnak miért rendeztek nagy állami temetést. és azt is, hogy nyilván ez hatotta meg az özvegyét. és a közpénzre alapozva meríti orbán a hatalmát. lovász lászló a microsoft alkalmazottja is volt. wolf díja is van. ez rendben. orbánnak foci akadémiája. na de tao pénzből. lovász akadémia is kapjon tao pénzt. erről dönt a törvényhozás. értem, hogy ez így visszás. de ez egy ilyen rendszer. és lehet mondani, hogy ezek a magyarok. lehet választani másik államot ahol nem a kormányfő nem "futball okos".

civisvaros_ 2020.04.30. 10:49:37

@HaFr:
a polgári hagyomány a reformációból és a reformkorból következne. de ahhoz meg kellene tudni egyezni a vallásban. az, hogy az részben világias. ezt mondták a protestánsok szemben a filoszemitákkal. és hogy a választott nép nem a zsidóság, hanem errefelé a magyar nemesség. és egy zsidóból is lehet magyar nemes. margittai von neumann példának okéárt. aztán lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. lovász lászló csak ne akarjon valamiféle sir vagy lord lenni. és ne kelljen már a sajtóban főméltóságúnak nevezni. mert az milyen szörnyűséges lenne. ezt hívják úgy, hogy liberalizmus. nos, ez az underound. úgy lesz lófasz lászló, aki éket ver a nemettestbe. mert ugye amerikai. és tudjuk még ki amerikai. soros. na ugye. ebből lesz ez a baromság.

de lovász ha tényleg demokrata lenne, akkor azt mondaná, hogy ő bemegy a parlamentbe hallgassák meg egy illetékes bizottságban. tegyék az akamdia elnökét interpellálhatóvá. a tisztelt háznak a tudós társaság működéséről részletesen beszámol. és ha kell, akkor a bölcsleti kérdésekre is felel. mert valójában ezekről folyik a vita. és az jórészt vallásvita.

civisvaros_ 2020.04.30. 14:33:14

@HaFr:
elég határozott vélemény. úgy tűnik a fidesz mérsékelt irányzata is így tartja. gulyás gergely: „A magyarországi balliberális ellenzék a globalista, nemzetellenes hálózat része, a nyugat-európai véleményformálók az ő szándékosan téves információikra, rágalmaikra alapozzák a maguk propaganda-hadjáratát. Ez az ellenzék nem a magyar nemzet része, hanem ennek a világelitnek a komprádor alakulata.”

ijontichy 2020.04.30. 15:53:17

@civisvaros_: "A magyarországi balliberális ellenzék a globalista, nemzetellenes hálózat része, a nyugat-európai véleményformálók az ő szándékosan téves információikra, rágalmaikra alapozzák a maguk propaganda-hadjáratát. Ez az ellenzék nem a magyar nemzet része, hanem ennek a világelitnek a komprádor alakulata."
Kielemeztem a fenti szöveget. Az eredmény (a valóban értelmet is hordozó információk) alább, az idézőjelek között találhatók:

""

Szép, szopottgombócfejű geri közlése tehát pontosan Ennyi! Márpedig aki sugárhányásban lök mások arcába értelem nélkül egymás mögé rakott szavakat, az nem tiszteli embertársait. Az első számú parancsolat ugyanis így szól: Ne vedd el tőlem, azt amit nem adhatsz! Ne vedd el tőlem az időt! :-).

screpes 2020.05.01. 08:14:29

@civisvaros_: @ijontichy:
Ez a veretes szép összetartozás nem Kövérkéstől származik?
A szopottgombóc-fejű az a cáfolatát mondhatná, ha mondaná.
Az azt jelentené, hogy Orbán elhatárolódna Kövértől...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.05.01. 08:50:46

@civisvaros_: a fidsz mérsékelt irányzata? Az milyen délibáb?

civisvarosi__ 2020.05.01. 09:26:49

@HaFr:
errefelé csak az van. a helyi mozi járvány idején magyar filmeket mutat be online. és az alkotókat meghívják egy beszélgetésre. ezen a héten a fidesz kulturális alpolgármestere szász jánossal beszélgetett a premier előtt álló mozijáról. aki tomboló antiszemitizmus elől berlinbe menekült.

előtte hajdú szabolcsot hívták meg filmbemutatóra. új filmjében szereplel schilling árpád és sárosdi lilla. a deszka nevű színházi fesztivál a járványveszély miatt elmarad. hajdú szabolcs ennek lett volna a díszvendége (!).

és ez ugye a fidesz. úgy, hogy számottevő ellenzék. a konszolidált ner teszt üzeme.

Tamáspatrik 2020.05.01. 10:45:35

Van diktatúra és van diktatúrább. Amikor egyre ditatúrább, az mikroméretekben ugyanúgy látható, a társadalomnak is fraktál szerkezete van mint egy fenyőfának. (Valóban egy diktátor se épített ki úgy hatalmat, hogy a társadalom nagy része ne úgy gondolta volna, hogy "ez egy tökös gyerek, a mi kutyánk kölyke".)

Amikor ditatúrább, az olyanokból látszik mint amikor átküldesz egy jó ismerősödnek egy Puzsér videót, akkor mellbe vágó módon visszaválaszol, hogy "hagyj már békén az ilyenekkel", mintha valami nagyon durvát küldtél volna, holott csak egy intelligens és tájékozott ember mondta el a gondolatait kérdésekre, kulturált módon.

Viszont a vad, 5G ártalmairól szóló videók nyugodtan terjedhetnek a neten, és egy falusi értelmiségi ember (illetve többségük) rögeszméje, hogy a gonosz multik kizsákmányolják a dolgozót, míg a magyar cégek nem.

Khonsu 2020.05.04. 09:32:08

@civisvarosi__:

A NER nem konszolidálható, logikájából eredően. A "konszolidált ner" nem lenne NER. Véleményem szerint a NER fő funkciója a vagyon átcsoportosítása a benne lévőkhöz a külvilágból/kívülállóktól. NER = kis gömböc. A NER konszolidációja csak úgy lenne elképzelhető, hogy mindenki a NER részévé válik. Ekkor viszont "éhen halna". A NER ragadozó. Ha nincs honnan erőforrás elvonnia, akkor vége, önmagát kezdi felemészteni, illetve több, hasonló struktúrára esik szét, akik onnantól egymásra vadásznak.

2020.05.04. 11:03:53

@Khonsu:
egy rezsim konszolidációja az, hogy a népesség többsége részesévé válik.

egy példa. errefelé épül egy új strand. egy betonmonstrum 8.5 milliárd forintból terveztek megépíteni. de közben a költségek 9.5 milliárdra növekedtek. és a határidő is csúszott. csakhogy a fidesz ügyes hatalomtechnikusokból áll. és azt mondják, hogy az érettségizők egy napra kapják meg a strandot. nyissák meg ők. ingyen strandolhatnak. lubickoljanak a ner-ben. éjszakai fürdőzés élményével felülírnak egy 800-900 milliós túlköltést. amiről nem tudjuk, hogy lopás, vagy nem lopás. és talán 9.5 milliárd forintot okosabban is el lehetett volna költeni. de erről nem lehet értelmes közbeszéd. mert hogy az ellenzéki pártok, az ellenzéki értelmiség diktatúráról értekezik. amiről szó sincs. a fidesz van előnyben. de egy politikai versenyben nincsenek teljesen egyenlő feltételek. és a "liberálisok" a támogatottságukhoz mérten nincsenek hátrányban a médiában. a fidesz velük szemben a szükséges rossz. a társadalom egy illiberális átmenetet kénytelen bevállalni. nincs más lehetőség, mint a fideszre szavazni feltéve, hogy a nem-fideszt le akarja váltani. és ez persze oda-vissza érvényes.

ha nem viszik csődbe az országot, akkor alighanem a fidesz marad kormányon. aztán lehet, hogy csődbe viszik budapestet. mert ha a forintgazdaság valamennyival kisebb lesz és a jelenleginél lényegesen zártabb, akkor nem kell ekkora főváros. nagy-budapest nagy-magyarországra van méretezve. kis-magyar államisághoz elegendő a politikai osztály egyik fele. és most úgy tűnik, hogy rendszerváltás megy a levesbe. bevégzi a fidesz.

Khonsu 2020.05.04. 11:26:22

@civisvaros___:

"egy rezsim konszolidációja az, hogy a népesség többsége részesévé válik. "

Igen, de épp azt írtam le, hogy ez az állapot miért nem jöhet létre a NER esetében. Préda nélkül a NER már nem lenne NER, elveszítené a fő funkcióját. Ha tehát a fidesz másod vagy harmadvonala a NER konszolidációjában reménykedik, akkor vagy nem érti annak működését, vagy nem akarja érteni. A NER konszolidációja ugyanis funkcionális szempontból a NER önfelszámolását jelentené.

2020.05.04. 11:48:10

@Khonsu:
ha a fidesz választói támogatottsága tartósan 50% fölé emelkedik, akkor nincs értelme a kultúrharcnak leszámítva a fővárost és azt a néhány vidéki várost ahol a fidesszel szemben pártkatonákat indítottak. a fidesznek mondjuk egy jobbik-mszp koalícióval értelmetlen egyezkedni. de ahol valódi függetleneket választottak ott a helyi egyesületet akár meg is támogathatják. és az a konszolidáció. a fővárosban erre jelenleg nincs lehetőség. mert a kultúrharc erősödni fog. amíg ezek a kérdések egy irányba el nem dőlnek. és a nem-fidesz is nyerhet persze. de ha nem nyer, akkor az ellenzéket leválthatják a valódi függetlenek. az a konszolidáció.

2020.05.04. 12:06:08

@Khonsu:
orbánnak az a célja, hogy kb. 2030-ig kormányzó maradjon. és ezt elérheti feltéve, hogy addig nem viszi csődbe az országot. és aztán lehet mondani, hogy a nép miért fogadja el, hogy lölő a leggazdagabb. nyilván azért, mert ő kismiska a nyugati gazdasági elithez képest. akik kevés kivételtől eltekintve ugyanúgy kormányközeli szélhámosokból és semmirekellőkből állnak. és a magyar társadalom megkreálta lölőt. az ellenzéki értelmiség nem érti. a magyar tudományos akadémián a szociológusok azt úgy fejtik meg, hogy a többség behódolt egy kültelki gázszerelőnek. dehogy is. az orbánizmus nem cél, hanem eszköz. így lehet elzavarni a posztkomcsi elitet. tehát a ner a rendszerváltásban a megkésett forradalom. tehát az nem történt meg 90-ben. hanem 2010-ben lépett az új szakaszába.

mondjuk itt ez a vers az index vezető újságírója.

Magyarban tegnap tetőzött a Kór - ünnepeljük a tetőzést Adyval
Pontosabban egy Ady-átirattal, az először 1906 augusztusában megjelent, a legismertebb Ady-versek közé tartozó Párisban járt az Ősz egy sajátos, napjaink viszonyára szabott átiratával.

Magyarban járt a Kór
Magyarban tegnap tetőzött a Kór.
A rakparton hömpölygött nesztelen,
Hypóban mosta a tojásokat,
S nem találkozott velem.

Maradtam aznap is otthon,
Maszkban ültem Cili nénit várva,
S égtek lelkemben a jótanácsok,
Felkészültem a koronára.

Elért a Kór a partra, ott tetőzött,
Az operatív törzs beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig a parton
Magányosan a levelek.

Egy perc: meg sem hőköltünk belé
S Magyarból a Kór tetőzve szaladt.
Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán
Üres platók alatt.

A parafrázist arra az alkalomra készítettem, hogy május 3-án, vasárnap, ha minden igaz, megvolt a koronavírus-járvány tetőzése (legalábbis az első hullámé).

ezt valaki leírná magyar helyett cigánnyal, vagy zsidóval, akkor mi lenne. ugyanez az újságíró verné a seggét, hogy kitört a fasizmus. a világ vezető lapkiadóival. ez egy szemét újságírás. de ennek van egy értelmiségi rajongói tábora budapesten. és a ner azért van, hogy ők a magyar közintézményekben vezetői posztok közelébe se kerüljenek. csak ugye budapesten erre szavaz a többség. azért van szükség a kultúrharcra. amíg ez el nem dől egy irányba.

Khonsu 2020.05.04. 12:38:07

@civisvaros___:

Lehet, de szerintem a fidesz másod, harmadvonala délibábot kerget. Amiről azt hiszik, szeretnék hinni, hogy a NER célja az valójában csak eszköz, ami a fent ismertetett elsődleges célt szolgálja. Vagyis az első vonal csúnyán kihasználja őket (is).

2020.05.04. 13:11:50

@Khonsu:
a fidesz egy néppárt. itt van egy "karanténdal". lölő propaganda lapjából. egy a
www.youtube.com/watch?v=daghG7ppaWg
miről is van szó? andika néni a lelkes vidéki zenetanár csinált egy zeneiskolát. aminek ez egy vállalható produkciója. de azért a zeneakadémián senki nem kapja fel a fejét egyik művész játékának láttán. és erre mondják a "liberálisok", hogy "középszar". de az ellenzék "világhírű" művészek is ilyenek akkor ha nincs mögöttük a kereskedelmi média.

tehát ebben az országban nagyon sokan zenélgetnek. andika nénivel, vagy akárkivel. ilyen félamatőr kórusból errefelé van majd egy tucat. de ezeket budapesten a "liberálisok" porba alázzák. mondván, hogy ez nem jó. dehogy nem. ez a jó. andika néni lelkesedése. ilyenből van a tucat a városban és még közel ennyi vidéken, akkor már lehet kultúrát teremteni.

vagy itt ez a hölgy. tipikus vidéki lelkesedés. amatőr együttes.
www.youtube.com/watch?v=v3Ax5vmEtnU
jó ez? zeneakadémiáról elitista nézőpontból dehogy jó. populista nézőpontból dehogy nem. és erre mondják, hogy így magyarország "középszar" hellyé válik. mert fischer ivánt elüldözik. innen nem üldöznek el senkit se. a fidesz még éppen vállalható produkciókat el kezdett reklámozni. helyi egyesületeket. erre mondom azt, hogy a fidesz1 alternatívája a fidesz2. annak alternatívája a fidesz3.

és ebben tényleg van minden. a keresztény kórusoktól kezdve, a pop, rock, folk, zulu népdalokig. multikulturalitás. ez a kisvárosi amatőrizmus. és lehet mondani, hogy ebből nem lehet országot építeni. kultúrát. úgy, hogy pintér béla nem kap állami támogatást. vagy lehet, vagy nem lehet. szerintem lehet. pintér béla lesz az underground. beléphet a fidesz9-be. ő egy "világhírű" művész. oda nem áll be. tessenek altenatívát mutatni.

2020.05.04. 13:37:09

@Khonsu:
itt a ner tipikus vidéki sztárja balmazújvárosból. ez ilyen karanténdal a nagymamáknak.
www.youtube.com/watch?v=Sybevc86cfs
jó ez? elitista nézőpontból dehogy jó. bogi két nap alatt írta. még dolgozzon rajta. de mégis ez egy vállalható produkció. vagy ez. szintén debrecenben. az egyik önkormányzati képviselő fia és barátai.
www.youtube.com/watch?v=86IRjxwPGls&t=0m44s
jó ez? elitista nézőpontból dehogy jó. ezt aligha lehet eladni amerikába. populista nézőpontból dehogy nem jó. és ilyenből egy városmegyében van 20-30, akkor abból lehet helyi kultúrát teremteni. rocksuli. állami zeneiskolák. az állami színház. egyetemi színpad. alternatív színház kuckó művésztanya. ezek errefelé mind a fideszben vannak abban az értelemben, hogy nem üldözik őket.

ez a fickó pap rita és bodnár attila lemezét hangszerelte. nem a kuckó mackót, hanem a hápi kacsa, nyuszi muszi-t.
www.youtube.com/watch?v=ETyxfN7ydZI
jó ez így? elitista nézőpontból dehogy jó. de ha ilyen előadóból van 20-30, akkor abból lehet helyi kultúrát teremteni. ez a jó középszer. ami a "liberális" nézőpontból úgy bélyegeznek, hogy "középszar". csakhogy már a nem-fidesz "világhírű" művészei is ezt tudják. és ebből elitváltás adódik. illiberális átmenet.

2020.05.04. 14:08:08

@Khonsu:
és rendesen a bagázst a baloldalnak kellene pártolni. tudnék még példákat hozni a helyi karantén "slágerek" közül csak debrecenből, akiket a fideszes rezsimszolgák napi szinten propagálnak.

és erre zeneakadémián az elitisták azt mondják, hogy így zenélnek a 10 évesek. és ők úgy maradtak. csakhogy ez populista nézőpontból mégse rossz. ez a jó középszer. ami a hatalom támogatása nélkül nem tudna fenntmaradni a piacon. ilyen a félamatőrök/félprofik világa. erre jött rá a fidesz. hogy őket nem csatornázta be a "baloldal". a helyükbe léptek. és a papok ezeket a produkciókat vihetik be a templomba. mert hogy a zsoltárok is ilyenek. ez a nagy közösségi "óbégatás". a kereszténység. de minimális szociabilitással ez jó. mert hogy ezek az kórusok, ahol bárki énekelhet. és a fidesz ezt engedte meg. amit a "világhírű" a nem-fideszben eltapostak volna. mondván, hogy csak a szabad piac. miközben ők is várták, hogy az szdsz visszakerüljön a hatalomba. és a "független" színházak lenyúltak volna 100 millió forintot bemutatónként. andika néni szívhez szóló videóban elenékeli a jesztödéjt. és szeressük.

Khonsu 2020.05.04. 14:22:37

@civisvaros___:

A fidesz2, 3, stb. annyiban mindenképp jobb a fidesz1-nél, hogy legalább tényleg hisznek abban, amit mondanak, csinálnak. A naiv, de jó szándékú hitet mindenkor többre tartom az opportunista szemfényvesztésnél, amit a fidesz1 csinál, és amit én a NER lényegének gondolok.

2020.05.04. 15:03:45

@Khonsu:
na de ez a félamatőr/félprofi kultúra (fidesz 2, 3) az mszp-szdsz kormány idején sehol se volt. őket a fidesz kezdte el támogatni. mert rájöttek, hogy ezzel olcsón lehet szavazatokat gyűjteni. ezt skandináv világban a szociáldemokraták csatornázzák be. ennek helyébe léptek. népi kultúra szintén. rájöttek arra is, hogy nyugat-európa egyes részein a kulturális elit a kereszténységhez kötődik. templomi éneket megtámogatták. és a kereskedelmi média előadóinak egy részével megteremtették a posztmodern multikulturalitást. amit nyugat-európában a liberális és a konzervatív pártok a baloldallal patronáltak. az magyarországon a fideszben van. a nem-fidesz alföldi művész úr, a katona, a humor nagyágyúi, bödőcs tibi, stb.
süti beállítások módosítása