1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.04.16. 15:42 HaFr

Orbán hatalmi stratégiája COVID idején

Versailles Review: Smoke and Mirrors (Season 3 Episode 1) | Tell ...

Még a NER mércéjével is irdatlan mértékű közpénzlopás valósult meg Húsvét égisze alatt a Mathias Corvinus Collegiumnak juttatott MOL- és Richter pakettal, plusz a mellékesen átadott ingatlanportfólióval, mai áron számolva olyan 400 Mrd+ összegben.  Ezt már összevetni sem érdemes a "gazdaságvédelem" címén adott, nagy garral beharangozott, elbürokratizált húsz-harmincmilliárdos bérgaranciával és a teljesen hasznavehetetlen "gazdaságvédelmi" álintézkedésekkel, amelyek -- amint mára már a vállalatvezetőknek is leesett -- se a cégeket, se a dolgozóikat nem védik az ellehetetlenüléstől. De hát éppen az a céljuk, hogy ne mentsék meg őket. Mi folyik itt?

Semmi, amit korábban ne láttunk volna, éppen csak egy évszázadonként egyszer előforduló világválság közepette némileg szokatlan, hogy egy kormány ezzel foglalkozzék. Szemben azzal, ahogyan a nyugati demokráciák és saját vérszegény európai pártcsaládjának figyelmeztetését fogadta, hogy ti. vészterhes hónapjainkban van idejük a demokráciával foglalkozni (ha! a demokráciával! még jó, hogy nem a Mátyás-templom tornyának dőlésszögével!), ez a rezsim az, amelyik a saját korábbi aljasságát is felülmúlva gyorsítja fel a nemzet kifosztását. A felhatalmazási törvénnyel megvalósult jogi hatalomkoncentráció csak egy szelete az átfogó támadásnak, amellyel Orbán és környezete a válság ürügyén bebiztosítja, hogy a vírus okozta gazdasági, szociális és politikai kiszámíthatatlanságban elég hatalma legyen bármilyen ellenállás letöréséhez és a válságból még erősebben jöjjön ki, mint ahogy bement. A koronavírus semmi másról nem szól Orbán számára, mint egy új hatalmi helyzetről, amelyből tovább erősödve kell kijönni.

A COVID nem változtat a rezsim algoritmusán, csak gyorsítja a lefutását, mert a körülmények kiszámíthatatlanságának közepette Orbán részben bizonytalanabbul látja a környezetét, részben új lehetőségeket talált magának. Innen: több lopás, még több hazudozás, gyorsabban romló kormányzati teljesítmény, radikalizálódó diktatúra. A lényeg az algoritmus és hogy az ország pusztulásába visz: a válság sem elég ok "visszafordulni" vagy lazítani rajta, stabilizálódni pedig a természetes ragadozó volta miatt nem tud.

A magyar társadalom gyenge. Mindig is az volt, mióta az európai Nyugat (ahova nem tartozunk) fejlődése elvált a kontinens többi részétől minimum ötszáz, de inkább hétszáz éve. A gyengeség alapvetően az emberek közötti komplex együttműködést megalapozó struktúrák gyengeségét jelenti és maga után vonja a piacgazdaság, a technológia társadalmi hasznosulásának, az erkölcsi rendnek és a politikai rendszernek a gyengeségét. Orbán Viktor rezsimje ebből a felismerésből táplálkozik amellett, hogy 2002 után egyre erőteljesebben használja fel a társadalom ellen az etnonacionalizmus -- az egyetlen domináns kollektív cselekvési kódunk -- rombolóerejét. A magyar nemzet önsorsrontó algoritmusa ebben a kódban tenyészik mint -- divatosan szólva, megkockáztatva a metafora túlírtságát -- vírus, amely időről-időre elszabadul és pillanatok alatt lerombolja a megelőző évtizedek lassú építkezését (lásd Monarchia vs. etnicizmus, lásd Bethlen-féle konszolidáció vs. etnicizmus, lásd rendszerváltás vs. etnicizmus).

2010-ig a társadalmi gyengeség és az etnonacionalista kód együtt érzékeny egyensúlyban volt a Nyugat szívó hatásával, napjainkban azonban -- ahogy a COVID-pánikban a centrifugális erő radikálisan megcsappan -- nyilvánvalóvá válik, hogy az előbbiek újra felülkerekednek. Magyarország gyorsuló süllyedése és maradék fejlődőképességének szétesése előtt nincs immár semmilyen gát.

Az Orbán-rezsim semmi másról nem szól, mint a hatalomról és a hatalomnak a kormányzó kaszt személyes (főleg anyagi) érdekei szerinti felhasználásáról. A legutóbbi -- ép értelemmel, erkölccsel és humánummal eltervezhetetlen -- intézkedése a harmincnéhányezer ágy kiürítésére például semmi mást nem szolgál, mint az egészségügy költségvetési terhének csökkentését (ennyi COVID-os betegre ugyanis aligha lehet számítani, de ha mégis -- pl. mert a hetekben könnyíteni akarna a karanténon, lévén a gazdaság romokban --, az sem indokolná, hogy ennyivel előre, egyszerre ürítsék ki az intézmények fele kapacitását). És mivel (nemde?) sokkal egészségesebb az Orbán-(stróman-)família wellness központjaiban üdülni, mint a kórházi ágyat nyomni, az operatív törzs gyorsan be is jelenti, hogy nagyon komoly forrásokat raknak (három héten belül másodszor) a turizmusba. Pont látszik, kiket kell megmenteni, ugye? Nem állhat messze a valóságtól az sem, hogy a felszabaduló eü. forrásokkal egyenlő értékben vásárolnak majd fel halódó magyar cégeket, amiket gondosan nem mentettek meg. A fel nem használt és az EU által visszaküldött pénzekről meg nem nagyon beszélnek közben, de könnyen lehet, hogy egy részüket elköltik még 25 millió kínai maszkra négyszeres áron, és/vagy befoltozzák a költségvetésben nyíló lyukat -- ha kell, újabb forintrontással --, elkerülendő, hogy visszakerüljünk az IMF csecseire.

És közben nem számítanak rosszul, hogy bezsebelhetik hű népüktől az 5% népszerűségnövekedést, mert megérdemelik. Ahogy nép a kormányát.

A Fidesz-szavazók nagyon szeretik az Orbán-családot, adott esetben jobban, mint a saját gyerekeiket, rokonaikat, ismerőseiket, akiknek semmi sem jut a "gazdaságvédelemből" és kipaterolják őket a kórházakból a "megértésünket" kérve. Erről a kommunista embertípus jut eszembe, ez volt az utolsó fajta, amelyiket nem értettem és az antropológia-könyvekben sem volt benne. Most pedig itt a fideszes embertípus.

Az ellenzékről meg nem beszélek, mert olyan -- talán a lelkesebbik "demokraták" számára is világos már -- nincs. Csak foglalják a helyet.

295 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1215617018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2020.04.16. 20:58:21

Szerintem azért kell 36 ezer ágyat felszabadítani, mert májusban feloldják a korlátozásokat, legalábbis ez jár most a fejükben. Emiatt megugrik a betegek száma. Lényegében áttérünk a svéd modellre. Orbán nem hajlandó tovább kockáztatni egy esetleges gazdasági csődöt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.16. 21:03:53

@Célkereszt: lehet... 1. miért most? 2. miért nem beszél róla?

Célkereszt 2020.04.16. 21:10:45

@HaFr: 1. Nem hajlandó tovább finanszírozni válságot. Életeket bevált most pénzre.
2. Talán lassan beadagolja majd. Miért csak egy hetet hosszabbított?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.16. 21:20:30

@Célkereszt: lehet, az ágyfelszabadítás ilyen mértékben annyi ember halálát okozva (nagy valószínűséggel) akkor is igazolhatatlan

Célkereszt 2020.04.16. 21:40:18

@HaFr: Én nem végzek közvéleménykutatásokat, csak találgatok. Talán az emberek jobban elfogadják néhány ezer idős halálát, mint a munkájuk elvesztését. A gazdaság összeomlásába 100%, hogy belebukik.
Egyébként te sem érted igazán, hogy miért most szabadítják fel az ágyakat, főleg ez a katonás szigor, amivel végrehajtják, érthetetlen.

Reding Roli 2020.04.16. 22:03:16

Orbán hatalmi stratègiaja most - miután itthon bevezette a rendkívüli jogrendet , feloszlatta a parlamentet ès korlátozta a szólásszabadágot- a hatalmának külső megerősítèse, mivel az teljesen nyilvánvalóvá vált nemzetközi szinten , hogy egy diktatúra èpült ki Közèp- Európában , ami veszèlyes az EU- ra nèzve, így a válság után komoly szankciók jöhetnek ...
Orbán , èrezvèn a szűkülő nemzetközi politikai teret, offenzívába ment át: Kínával egyre szorosabbra fűzi a kapcsolatokat ( ez persze más balkáni despotakra is igaz: a szerb elnök csókolgatta kínai zászlót..)
Orbán is hűsègeskütt tett , az egyre erősebb sötèt oldal vezetőinek , akik boldogan konstatálják, hogy a nyugati világ tèrdrerogyott , itt az európai peremvidèken meg egyre inkább alárendelt helyzetű államok alakulnak, akik Kína vazallusává váltak..
Közben persze a Türk Tanács is aktív a maszk- küldèsben...Működik a "maszkdiplomácia"
Már van annyi maszkunk - hogy minden magyar embernek elèg lehetne , de nem , azoknak nem adnak ...Mi a fas.nak? Ez egèszsèges embernek nincs rá szüksège Cecièk szerint , ennèl hasznosabb, ha olyan országoknak küldünk maszkot, akik "megvèdenek minket a migrációtól" - mondja a Szargyártó Peti..ès hatalmas tèteleket küld a szomszèdos balkáni országoknak...
Döbbenet...Itthon még nincs elèg maszk, ő meg èpíti a baráti, balkáni geopolitikai erőteret , a maszkdiplomácián keresztül...
Azon csodálkozom , hogy a többsèg mèg mindig nem látja mi folyik itt..
Fertőzöttet nagyon keveset tartanak nyilván , de itt a legmagasabb az áldozatok száma a világon , azon országnak között , ahol még "ilyen kevès a beteg" Nem a látenciáról beszèlek most, hanem arról , hogy botrányosan nem tesztelnek eleget , mèg az egèszsègügyi dolgozókat sem...
Eddig azt gondoltam, hogy az Orbán - kormány mèg ciklusokon át kormányozni fog, most viszont azt mondom : ez a válság úgy átszabja Magyarországot , amely vèget fog vetni ennek az abszurd társadalmi- gazdasági rendszernek...

Khonsu 2020.04.16. 22:35:42

Amivel a rezsim (meg úgy általában a politika) nem kalkulál, hogy az ő algoritmusa mellett fut egy másik is, ami erősebb nála. Amikor a kettő összeütközik, akkor az etnonacionalista, önsorsrontó algoritmus (épp emiatt az önsorsrontás) mindig veszít (a világban tenyésző többi önsorsrontó algoritmushoz hasonlóan, melyek úgy általában az ideológiákban testesülnek meg). Ebben keresendő a magyarság ahhoz való kiváló érzéke, hogy rendszeresen a vesztes oldalra sikerül kerülnünk.

A "természeti" algoritmus (mondjuk nevezzük "életnek") úgy forgatja az idő kerekét, hogy a történelem lassan, de kigyomlálja ezeket (akár ismétlődő jelleggel, ha újra és újra felüti a fejét valamelyik). Olyannyira, hogy erről még a "népiesség" is megemlékezik "Isten malmai" képében.

Mert itt az igazi harc az élet és a halál között zajlik. Ami az előbbi algoritmusa ellen dolgozik, az az utóbbit szolgálja.

Bánegressy 2020.04.17. 10:40:12

@poszt_:
ez már nem puszta hatalmi stratégia itt a kelet-európai országocskák, egykori rab népek között.
ez birodalomépítő stratégia.
balszerencsét egyedül csak az jelenthet, hogy azok az országok, amelyekben föllelhetők hasonló algoritmusok és valamilyen okból szintén elfordulhatnak a nyugati típusú demokráciák meghonosításától, mind hasonló útra léphetnek és az ilyesmi még az ideig óráig tartó vazallusi viszonyok kiépülése(balkán balkáni lényegű országainak az eu-ba való fölvétele melletti kiállás) ellenére is ritkán szokott békés virágzó birodalmi életet biztosítani hosszútávon.
legalábbis ilyen (régi-)új minibirodalmacskák számára.
ha meg a balkániak is inkább a valódi* demokratikus fejlődést választják, akkor lesz itt egy bedugult közlekedő helység, egy eldugaszolt folyosó európa közepén(máris van).
hosszútávon még kínának sem biztos hogy az érdekeit szolgálja.
türkéket nem tudom.
de nekik elég szeszélyesen tudnak az érdekeik változni.
pl attól függően, h mi az oroszok, vagy kína érdeke.
vagy akár a zusáé
mindettől függetlenül egy ilyen omertán, szigorú konspiráción és cinkosságon alapuló bűnözőszindikátus, mint orbáné, még jó darab ideig elműködhet.
az ország az övé ill a szindikátusa martaléka.
ezt viszonylag jól elárulta, amikor előadta, hogy a soros befolyása alatt álló eu.-nak, ill magának sorosnak(és ez nemcsak a véleménye. ez szerinte biztos)mik a szándékai az országgal.
az ország az enyim és csak az enyim lehet! :D
ez azt jelenti

*én már nem használom a demokráciát kbző előtagokkal.
egy demokrácia vagy valódi vagy nem az.
m.o.-n pillanatnyilag(és a covid-19-től függetlenül) nem létezik demokrácia, tht az eu-nak(de talán még a nato-nak is) ezzel még kezdenie kellene valamit.

@civisvaros_: orbán egy ügyes hatalomtechnikus

" az országgyűlés működik. semjén benyújtott egy javaslatot a kulturális közalkalmazott státusokról. azt a képviselők fogadják el".

jó de hát akik elfogadják azok hősök. a 137 bátor magyar.
ők a létezés magyar minőségéért nyomogatják a gombot(mindig úgy, ahogy azt nekik megmondják).
az ellenzék meg valami tök mást gondol a létezésről, meg a minőségről(a képviselői illetményt leszámítva :D(illetve nem:D)), a szerencsétlen eu meg ezt aztán végképp nem értheti tht itt nehezen föloldhatóak lesznek az ellentétek.

jó de az ilyen ügyes hatalomtechnikusokért előbb utóbb mindig eljön a történelem(amit ő régebben sokat reklamált)
nem az ellenzék fog végezni vele az biztos.

Bánegressy 2020.04.17. 10:57:08

nekem egyébként már olyan végletekig radikális gondolataim támadtak az itteni demokráciától és az azt megtestesítőktől, h ha ennek egyszer itt vége lesz(orbán), akkor én lebontanám a parlamentet és a köveiből szép, a környék stílusának megfelelő házakat építenék a helyén.
az egyik falán az állna egy emléktáblára írva, hogy "valaha itt állt a magyar parlament. működése alatt nem volt képes megfelelően szavatolni a nép képviseletét és ellátni a demokratikus fejlődéséhez szükséges törvények meghozatalát".

Bánegressy 2020.04.17. 11:21:42

@civisvaros_:
te meg azt nem érted, h orbánnak mindenre meg van az ellenlépése. ő úgy felelős vezetője az országnak, h őt semmiért ne lehessen felelősségre vonni.
egyáltalában ő és a felelősség egy lapon ne lehessen említhető sem.
ha ő ezt a szót magával kapcsolatban megemlíti, akkor mindig mást kell érteni alatta.
(mellesleg jegyzem meg, ami szintén ismert, h még nemzetbiztonságilag sincsen átvilágítva. ebben is van a jelenlegi ellenzéknek, egykori kormányoldalnak felelőssége)
tht nem valószínű, h egy ilyen ellenzéki javaslatot elfogad(tat)ott volna.
ezzel együtt, abban igazat adok, h az ellenzéknek semmilyen taktikai elképzelése sincs vele szemben(és egyáltalán), tht tök alkalmatlan ellenzéki és bármilyen szerepre.
de hát ez itt már többször ki lett tárgyalva.
nem mi vagyunk az ellenzék tanácsadói.
jobb is.

screpes 2020.04.17. 13:02:35

@HaFr:
@Célkereszt:

nem értünk semmit, mert valamely értelmes mechanizmust szeretnénk (próbálunk) az események mögé tenni...
De olyan nincs ott.
próbálj tenni egy próbát:
Hogyan, pontosan hogyan történhetett ezeknek az elhatározásoknak a megvalósulása?
Mi történik, ha Orbán igen szűk körben mond valamit, saját hatalomtudatától meghajtva. És nincs senki aki ellentmondana. Később sem, aki visszatérne rá (..." nade Viktor...")
Ha van sarkantyúd, akkor mást jelent a puszta rugdalózás....

Innentől az a félmondat hatályba lép és a katonai szisztéma szerint ellentmondás, kritikus momentum nélkül végbemegy. Akár azonnal.
Mi meg próbálunk hozzákonstruálni valamely ésszerűséget.

Bánegressy 2020.04.17. 13:33:34

@ cívisvaros

ezek, amiket írsz, mind figyelmen kívül hagyják a 4.bekezdéstől kezdődően leírtakat.
van igazság bennük, de mindennek az az oka, hogy a magyar társadalom gyenge.
mindahhoz gyenge, amiket te itt leírsz, hogy mit kéne csinálnia, miért a politikán kívüli szervezetek, újságírók(nem kéne, de helyettük a pártok nem képesek) akarják a be nem tartott nemzetközi egyezményeket, stb törvénysértéseket számon kérni.
az ellenzék buktatásra irányuló "totális"(?ezt azért kicsit erős) ellenzékisége, buktatásra irányuló magatartása is ebből fakad. a tehetetlenségből és abból, hogy nem az erő áll mögöttük, hanem ellenkezőleg. gyengeség, kiszolgáltatottság.
ti. nyilvánvaló, h ellenkező esetben, megfelelő társadalmi háttérrel normálisabb közélet és mindaz, ami annak következménye volna lehetséges.
ha viszont az ellenzék ebben a mostani helyzetben azt a magatartást venné föl amit te javasolsz, az nagyon kedvező lenne ugyan orbánnak, de ez óhatatlanul a ner-be való még lágyabb belesimulást hozná.
csak az osztozkodásban lehetne vitájuk.
az eliten kívül nem látna és nem fogalmazna meg érdekeket senki, csak ha nagyon nagy baj van, de a rendszer eszköze ilyen esetben is minden bizonnyal a represszió lenne.
nyilván ettől nem lennének kevesebben a megalázottak és megszomorítottak.
ellenzéke viszont olyanoknak nem lehet, akik a nemzet kebelén belül vannak, mert a nemzet nem lehet ellenzékben.
viszont mindig vannak, akikből hiányzik igyekezet, ami csak arra irányulhat, hogy helyet találjanak maguknak benne(ti. a kebelben).
illetve több alázat, szerénység és bizalom istenben és az egyházban segíthetne, hogy könnyebben tűrjék kifosztásukat és rabszolgává tételüket és tiltakozás nélkül is elviselhetőbbé tenné számukra a nyomort.
vagyis éljen megboldogult horthy kormányzó emléke és rezsimjének büszke örököse ov

Bánegressy 2020.04.17. 15:34:09

@civisvaros_:
nem néztem meg a videókat, de tévúton jársz.
abban talán nem, hogy ha az ellenzék lenne hatalmon az ugyanennek a hatalmi berendezkedésnek volna valamilyen verziója, de persze fönnmaradna az ádáz küzdelem az etnonacionalista illiberális és az álliberális elit között.
de abban mindenképpen, hogy orbán illiberalizmusának a célja hagyományos értelemben valamilyen polgári értékrend alapján működő rendszer kialakítása lenne. és abban is tévedsz, hogy akik mellette állnak ebben és nem kiváltságok szerzésében érdekeltek.
vagy ha az ellenzék is mellé állna, az a polgári értékrendet szolgálná.
orbán egy kiváltság elvű rendszert épít.
ő maga mondta.
erre azért illene figyelni.
az ő elitje már a kiváltságosok világa.
nem győzi őket erre figyelmeztetni, akkor, amikor békülékenyebb hangot engednének meg maguknak az ellenzékkel.
amelyik szintén kiváltságos, csakhogy az ő ellenzékben tartásuk és kulturális karanténba zárásuk(ez is a kultúrharc) a megengedhető kiváltságaik megtartása mellett(az ellenzékre "" indokolt) egy stratégiai játszma része.
már csak ezért sem létezhet olyasfajta alku velük, mint mondjuk az egyesületekkel, akik politikailag indifferensek és ez így is jó. az egyesületeknek lehet osztani egy kis jutalékot. más a helyük az osztozkodási rangsorban és kifejezetten hasznosak a hatalom megtartása szempontjából.
miként az egyházak is.

ezért mondom(ja nem is én. de én is).
gyenge a társadalom.
nem jelennek meg benne a polgári társadalomra jellemző erővel és intenzitással differenciált érdekek, csak az, hogy a jelenlegi elithez és az államhoz való húzáson keresztül el lehessen vegetálni.
de a jelenlegi elit éppen ezért a kiváltságok építésén és megerősítésén munkálkodik és ehhez épít ki egy rendszert.
rezsimet, ha úgy tetszik.
semmi máson. nem a polgári értékrenden.
viszont . . . talán még egyszer olvasd el figyelmesen.
nem akarok szó mágiázni, nem akarok teljes posztokat idézni, de mást, pontosabbat, ami a lényeget tartalmazná én sem tudok mondani: hafr.blog.hu/2020/04/06/az_orban-rezsim_gyenge_pontja#comment-form

Reding Roli 2020.04.17. 16:36:22

@civisvaros_: Az etnonacionalizmus unortodox változata evolucionalista " - NEM ! Az "etnonacionalizmus " egy romboló eszme , amely a kölcsönös , globális èrdekek figyelembe vètele ès nemzetek közössègènek konszenzusa helyett a rombolása, a destrukcióra a nemzeti önzèsre törekszik. Az etnicizmus ideje a 19-ik században volt, nem 21- ik -ben, amikor szinte semmilyen komoly problèmat nem lehet nemzeti szinten kezelni , illetve , minden problèma globalizálódik ,nemzetközivè válik rövid idő alatt ...Ezèrt kellene a globális konszenzus!
Ezt mondja Ban Ki- Moon volt ENSZ főtitkár is:
" Leaders must urgently put aside narow nationalism and short- term selfish consideration.."
time.com/collection/finding-hope-coronavirus-pandemic/5820650/ban-ki-moon-global-relations-coronavirus/

Nèzzünk szembe a tènyekkel! Azèrt kell most a világnak egy óriási pandèmia miatt szenvedni , mert az ostoba , gonosz , önző nemzeti szűklátókörűsèg , kapzsiság -nevezzük nèven őket: Kína ès az USA csendes háborút indítottak a világ gazdasági újrafelosztásáèrt !! ( Az USA vèdekezik inkább..)
A legfőbb bűnös termèszetesen Kína , amely fő cèlja egy új keletről induló gyarmatosítás , ennek látjuk a lèpèseit az elmúlt èvtizedben , a új Kínai Selyem út kièpítèse , a kínai infrastruktúra kièpítèse, a gyengèbb orszagok adósrabszolgaságba döntèse kapcsán, ès most - miután már a világ mobilkommunikációs piacán 50%- ot szereztek, azt akarták elèrni hogy az 5g hálózatot - azaz: totális ellenőrzès a világ felett a jövőben ők èpítsèk ki, monopolisztikus módon..
Ezt az USA nem hagyhatta- joggal - ezért a kínaiak kiengedtek a világra egy mindent elpusztító pandèmiat..Az , hogy laborból szabadult ki, vagy a piacról nem is számít, a lènyeg az , hogy hónapokig titkolták a betegsèg súlyosságát ès kiengedtek több millió kínait , a nyugati világba , hogy rèszesüljön mindenki egyformán vírus pusztító hatásaitól, majd Kína megjelenjen mint a világ megmentője ès a káoszból mint vezető világhatalom emelkedjen ki....

Reding Roli 2020.04.17. 16:57:53

Bolygónk legsúlyosabb globális problèmáit azért nem lehet megoldani , mert a nagyhatalmakat vagy gonosz, szűklátókörű diktátorok - mint Hszi Csin Pin, Putyin - vagy vègtelenül ostoba populista vezetők - mint Trump vagy Bolsonaro irányítják - akik szèp lassan kinyírják a nyugati civilizáció alapvető èrtèkeit , miközben pokollá változtatják a földi ökoszisztèmat (lègszennyezès , erdőirtások, stb ) sőt , tudományt is tagadnak ès elmebeteg összeesküvès- elmèletekben hisznek...
Ebben az abszurd , kaotikus világban , tulajdonkèppen Orbán cselekedetei racionálisnak tűnnek: kihasználja a hatalmi centrumok erőegyensúlyának változását ès Kína feltètlen kiszolgálójakènt akár még profitálhat is hosszú távon..
Masrèszt , a meggyengült EU- n belül , sokkal könnyebb kièpíteni egy már nem kvázi , hanem teljesen nyílt, fasisztoid diktatúrát Ezt mondja a Tusk is:
index.hu/kulfold/2020/04/17/tusk_orban_carl_schmitt_nacizas_neppart/?fbclid=IwAR2EKnuujQ4m3SzHvBnxtpwwCyL76_W5YCVXWrZb6EGY05FZTeRely6c6YY&token=42d4f2746921211a5251b24502e1f1cf

civisvaros_ 2020.04.17. 18:20:05

@Reding Roli:
az indexen azt írták, hogy a bölcsikét is zárják be. az egyetemeket kellett azonnal bezárni. mert ott van nagy nemzetközi mozgás. és ezt lépték meg. orbán ezzel nyerte meg a választást feltéve, hogy a fidesz nem viszi csődbe az országot.

a debreceni egyetem orvosi karain 6812 diák tanul. több, mint 100 országból érkeztek haza a téli szünetből. ez nem tartható fent világjárvány idején. mert ez a 6812 diák a gyakorlati orvosképzésben meg fogja fertőzni az egészségügyi dolgozókat és a betegeket akikkel közvetlen érintkeznek. illetve azokat az orvos professzorokat, tanársegédeket is, akikkel az elméleti képzéseken találkoznak. lappangó vírus ellen a lázkapu nem sokat ér. és azt mondták orbánnak: be kell zárni az egyetemet. most.

és ha momentumos lett volna az oktatási miniszter vagy államtitkár, akkor nem tették volna meg. ezt jól csinálták. ami nem azt jelenti, hogy mindent mindig jól csinálnak. de van, amit igen.

civisvaros_ 2020.04.17. 18:22:55

@Reding Roli:
tehát megint egy nyilvánvaló dologról vitázunk. arról, hogy orbán feltéve, hogy nem viszi csődbe az országot megnyerte 22-es választást. most 20-ban. mint ahogyan 15-ben is megnyerte a 18-ast. feltéve, hogy nem viszi csődbe az országot.

civisvaros_ 2020.04.17. 18:25:46

és felteszem hasonló a helyzet a sote-n.

miért 2020.04.17. 18:28:19

@Bánegressy: országgyűlés működik? Sajnos! Szerintem a mai helyzetben az ellenzék egyetlen lehetősége, az országgyűlés bojkotja volna. De talán féltucat "tökös" ellenzéki politikust leszámítva, a többi adja a díszletet a baltásvezérnek!

Reding Roli 2020.04.17. 18:31:37

@civisvaros_: Ezeket az információkat mind ismerem èn is olvastam, mèg az egyiptomi lány törtènetèt is...( civishír.hu)
A liberális demokrácia az nem azt jelenti, hogy mindenki azt csinál amit akar- az anarchia lenne, hanem azt, hogy a megfelelő időben - mivel a közössèg akaratát ès èrdekeit tiszteletben tartják - meghozzák a szüksèges intèzkedèseket: vagyis időben meg kellett volna hozni a megfelelő karantèn - intèzkedèseket : lezárni Kínát hermetikusan - ez a karantèn - nincs fèlig megoldás , ahogy fèlig szűz nő sincs...Ha már közös erővel ezt elszúrták Európában , nem vèdekeztek időben, akkor az európai országokat kellett volna időben elzárni egymástól...
De, leginkább Kínát kellett volna időben világkarantènba tenni, hogy ne legyen " csak" regionális járvány...
A "nyitott társadalomnak" csak egy országon egy közössègen belül van èrtelme," befelè nyitott "-ahol mindenki elfogadja a közös alapèrtèkeket , de globális szinten ( mèg) nem...Először a globális konszenzusnak kellene lètrejönni, csak utána lehetne "nyitni" tovább , az emberek mozgási szabadsága felè...
Az nem működik, hogy a különböző alapèrtèket valló etnikumok , kultúrák tömeges mèrtèkben elkeverednek egymással , mert nem egyforma sem a vilagszemlèlet , sem a hozzáállás , sem az alapèrtèkek, ráadásul , a társadalmak különböző fejlettsègi szinteken ès demográfiai szakaszokban vannak...
Ezért kellene , hogy lètrejöjjön egy globalis kompromisszum , hogy rögzítve legyenek a mindenki által elfogadott játèkszabalyok ès ha az lètrejön , van mihez tartani magát a globális közössègnek...A "vètkeseket " - akik "nagyon szaporodnak"- migrálnak , vagy gazdaságilag ki akarják zsigerelni a többi államot , pedig még kell büntetni!
Kína lehetne az első, amely globalis büntetèst ( bojkott..) kapna: sokan is vannak, szaporodnak, óriási a bolygóra gyakorolt környezeti pusztításuk, erőszakos - kizsákmányoló gazdaságpolitikát folytatnak , ráadásul elnyomó társadalmi rendszerben èlnek...

Reding Roli 2020.04.17. 18:47:40

@civisvaros_: tehát megint egy nyilvánvaló dologról vitázunk. arról, hogy orbán feltéve, hogy nem viszi csődbe az országot megnyerte 22-es választást."
Ne lègy ebben ennyire biztos! A neheze - ma még csak a legelejèn vagyunk a válságnak - csak ezutan jön!! Eddig Orbán semmit nem oldott meg: a járvány terjed, a gazdaság pedig súlyos összeomlás szèlèn áll ( vagy már ott..) Idővel, Orbán - ellen fordulnak a viszonylag pragmatikus szavazók is, csak az időtáv a kèrdèses,hogy ez nèhany hónap vagy 1- 2 èv lesz...Olyan szkennárió nincs, hogy ebből ebből a válságból Magyarország jól jöjjön ki, talán valami isteni csoda segítsègèvel...

2020.04.17. 19:09:14

Orbán politikája azon a faék egyszerűségű célron alapszik, hogy ha csak ők gazdagok, akkor minden rendben van. Gyakorlatilag már a kezdetektől a tömegek elszegényítése és a középosztály megszüntetése a céljuk, hol piros-fehér-zöldben, hol polgárokkal, hol sorossal álcázva. A fidesz gyakorlatilag egy euórpai tálib társaság.

2020.04.17. 19:13:58

"A Fidesz-szavazók nagyon szeretik az Orbán-családot, adott esetben jobban, mint a saját gyerekeiket, rokonaikat, ismerőseiket, "

És ezt honnan veszed ?

Talán ki kéne mozdulni, a kis odúitokból, aztán beszélni néhány jobbos szavazóval.

Nem, nem Orbánra szavazunk, ha jobboldalra szavazunk.
Hanem arra, hogy a ballibsi rémkormányzás ne ismétlődhessen meg. Arra, hogyha pl. járvány van, akkor ne buszjárat ritkítás jusson eszébe a kormánypártnak.
Ha szavazunk, akkor a pragmatizmusra szavazunk, a koherenciát ideákkal helyettesítő gondolattalanság helyett.

Tegnap hallgattam a klubrádióban néhány kormányellenes hozzászólót. Kristálytiszta emóció 0 észérv. Mert hogy ezek lopnak, meg hú meg zoktatás zegészségügy.
Na, akkor nézzük csak a különbségeket.
A ballibsik ugyanúgy loptak mutyiztak, ez persze a fröcsögő nyálú emócióbombáknak akkor nem tűnt fel. A sajtó (a közmédia is) 99 %-ban a ballibsik kezében volt. (Diktatúra?)(Tellett rá, a rendszerváltáskor megszerzett ballibsi mutyivagyonokból, komplett lenyúlt nemzeti vagyonból).
Ez persze a forró agyú kis libsikének akkor nem tűnt fel.
Zorbán Zorbán Zorbán ... szinte magam előtt látom, ahogy kidülled a szeme szerencsétlennek.

Szóval az emocionális fröcsögőnyálú eszetlen szavazókat ne a mi oldalunkon keresd. (Na jó, nyilván van nálunk is ilyen, de tapasztalataim szerint ritka minta fehér holló. Pedig hidd el, járom az országot sok emberrel találkozok beszélek.)
A jobboldali szavazó pragmatizmusból szavaz a jelenlegi vezetésre egy lényeges szempont miatt. Ez a kormányzat eddig 10 év kormányzás alatt, egyszer sem vitte csődközeli helyzetbe az országot. 3% alá szorította a költségvetési hiányt. Gondolom meglepődtél, mert még nem hallottál erről.
Megdöbbentő nem ?

HaD 2020.04.17. 19:21:37

orbán féle népi kollégista(akarom mondani bibós)nem túl bonyolult stratéga. Kivárásra játszik amíg lehet,és az idő őt fogja igazolni...a járvány lecseng és ő hős lesz...az hogy hogyan lehetett volna meg mi lett volna ha stb....az már senkit nem fog érdekelni. Visszaáll a "rend" és az eju nyomja majd nekik a milliárdokat hogy tegyék a dolguk...szállítsák a magyar olcsó munkaerőt lehetőleg ezüst tálcán,ez meglesz, legyen a magyar hozzáadott érték alulértékelve,ez meglesz a hasító gazdaság melletti ft árfolyammal,illetve hozza a 10 millió fogyasztót akik jó árasítva veszik a nyugat cuccait...és mindenki boldog lesz:)...csak bele kell gondolni pl. egy győri Horváth Edébe vagy egy bábolnai Burgertbe. A maguk idejében hősök voltak a nép szemében,de az hogy mi lett volna ha...na azt senki nem kérdezi. Kapták az erőforrásokat meg némi nyugati licenszet(MAN motor Arbor csirke)és hasítottak vele. Az hogy ez mennyibe került az országnak kit érdekelt...a siker érdekli az embereket...az elvesztegetett évekre meg ki gondol? Eltűntek a nemzedékükkel együtt a gulyás kommunizmussal együtt...semmi nem maradt utánuk. Ez az ország egy limes...az volt és az lesz mindig is. És ehhez ilyen mocskok pont jó lesznek...

2020.04.17. 19:25:52

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:

"Orbán politikája azon a faék egyszerűségű célron alapszik, hogy ha csak ők gazdagok, akkor minden rendben van."

Na, és szerinted kitől lesték el ?

Elmondom, nem a Putyintól, nem is Erdogantól, nem.

Képzeld, a ballibsiktől. Bizony ám. A ballibsik már a rendszerváltáskor megalapozták a jövőjüket, gyakorlatilag a nemzeti vagyon nagy részét lenyúlták. Privatizáció hugyér szarér, kárpótlásjegyekkel trükközések stb. Így aztán tele zsebbel nem volt nehéz uralni a sajtó 99 %-át. A közmédia is erősen arra lejtett.
Orbánék csak eltanulták a trükköket semmi több. Legalábbis ami működött a rendszerből azt átvették. Nyilván ehhez is pénz kellett, amit valahogy össze kellett szedni. Ha nem így tesznek, úgy járhattak volna, mint 2002-ben.
Hál istennek azért ezt a mutyi dolgot jól átvették. Szomorú, de ebben az országban ez tényleg csak így megy. Szükséges rossz.

HaD 2020.04.17. 19:27:11

a magyar néplélek -amivel oly sokat foglakozik ez a banda és sikerrel apellál rá-az a túlélésre van kiélezve...és erre játszanak rá. Olyan ez a kórházi ágy átcsoportosítás ügy mint mikor az oroszlánok eszik a zebra gyereket a többi csíkos egy darabig nézi aztán legel tovább. Ők túlélték...ennyike:)

Reding Roli 2020.04.17. 19:38:52

@HaD: Ez most nem az a fajta válság lesz , ami könnyen lecseng, így nem is lehet onnan folytatni, ahol abbahagyták...
A gazdasági visszaesès nagysága minden eddigit meghaladó lehet ,mèg a 2009- est világválságot is meghaladhatja...A nemzetközi fogyasztópiacok összeestek, nincs kereslet , ès a nemzetközi beszállítói láncok is akadoznak ...A feldolgozóiparnak annyi...Az USA - ban 22 millió munkanèlküli lett nèhany hèt alatt..Egyelőre ,szinte mèg sehol nem gyűrtèk le a járványt , így csak spekulálnak lehet a jövőről..A jelen is bizonytalan..
Összeeső GDP, foglalkoztatottság, elszaladó államháztartási hiány , romló forint ès stagflació vár ránk..
Ráadásul a devizatartalèkunk is kevès , így a jegybank mozgástere kevès , ha mèg fokozódik forint-válság..
A prociklikus gazdaságpolitika most üt vissza: a válságban nincs igazán mozgastèr az èlènkítèsre...
Ha az EU segít - úgy tűnik igen- akkor talán "megmenekülünk " de hosszú ès fájdalmas folyamat lesz, sok százezer vagy millió kilátástalanná váló egzisztenciával...

Emmett Brown 2020.04.17. 19:42:05

@civisvaros_: mikor lettek az iráni srácok pozitívra teszteltek? És mikor lett megtiltva a beutazás Iránból?

@poszt

Ez egy kiváló lehetőség a NER csápjait még mélyebbre fúrni. Erre kiváló átvilágítási lehetőséget fog nyújtani a hitelprogram. Hajszálpontosan ugyanazt fogják csinálni, ami miatt az IMFet mumusnak tartják...

Reding Roli 2020.04.17. 19:48:33

@inteligens elenzéki: Hál istennek azért ezt a mutyi dolgot jól átvették"
Akkor ugyanolyan bűnösök, mint a többi rendszerváltáskori mugyizó!
A bűnt nem szabad relativizálni ! A bűn az bűn, nem számít bal- vagy jobboldali követi el!

Az MDF- Fidesz szèkhaz eladásból befolyt pènzekből ,azèrt sikerült a Orbanèknak is jól megalapozni magát !!

Az is igaz, hogy a legmagasabb szintre azèrt Orbábèk emeltèk a mutyit!
Orbán összes családtagja ( apa, tesó, lánya, veje) folyamatos állami megbízasokból tesz szert milliárdokra - közpènzekből gazdagodnak fèk nèlkül....Hol van az összefèrhetetkensèg?
A falutárs , haver gázszerelő - dollármilliardos vagyonra tett szert állami szubvenciókból.
Mi ez , ha nem a crony- kapitalizmus mesterfoka?

HaD 2020.04.17. 19:48:46

@inteligens elenzéki: Tévedés. orbánékat tudatosan készítették fel a rendszer váltásra ....a bibóban stumpf vezetésével mint anno a népi kollégistákat.(kis kitérővel Oxfordban a sorosgyuri pénzén)...annak a stumpfnak a vezetésével aki az akkor mszmp kb tag és mellesleg belügyminiszter veje volt. Könnyű volt így a hőst eljátszani:(...mihozzánk az egyetemre anno elhárítósokat küldtek "konzultációra" mikor a szoci világrend kérdéseit feszegettük:)...csak megjegyzem pl. matolcsit már 84-től a privatizációs technikákra készítették fel és gyurcsány karöltve kövérrel még javában a párt színeiben foglakozott "néplélektannal". matolcsi pl simán privatizációs kormánybiztosként vitte végig a fosztogatást...Az hogy mondjuk 20 magyar állami gazdaságot anno pont fifti-fifti alapon osztották fel egymás közt az mindent elmond a "stratégiáról"...

2020.04.17. 20:16:19

@Reding Roli:

"A bűnt nem szabad relativizálni ! A bűn az bűn, nem számít bal- vagy jobboldali követi el!"

Ez igaz. De mi marad szegény szavazónak ?
egyéb szempontok szerint dönteni, pl. ki hozta rendbe a költségvetési hiányt ? Versus ki b.szta azt el előtte ?
Ilyen egyszerű szempontok szerint kell dönteni. És ha azon múlik, hogy elmegy e szavazni, bizony elmegy, és a kevésbé sz.rabb verzióra teszi a voksát.

2020.04.17. 20:28:53

@Reding Roli:

"Ez most nem az a fajta válság lesz , ami könnyen lecseng, így nem is lehet onnan folytatni, ahol abbahagyták..."

Amúgy igen, én is ettől tartok. Rettenetes dilemma előtt a politikusok világszerte.
Azt nagyon kevesen merik felvállalni, hogy esetleg megszaladjon a járvány, és az északolasz forgatókönyv szerint alakuljanak a dolgok.
Így viszont a válság fogja legjobban hazavágni, az egyébként roppant finanszírozási igénnyel bíró egészségügyet.
Ördögi dilemma.
A legkevésbé káros modell az lenne szerintem is, ha a karantén, csak az idősekre, és a krónikus betegekre vonatkozna, persze komoly társadalmi és szociális támogatás mellett.

civisvaros_ 2020.04.17. 20:29:40

@Emmett Brown:
ezek az irániak végül is nem betegedtek meg. errefelé legalábbis. de akkoriban ezt még nem tudhatták. és azért záratták be az egyetemet, mert túl sokan voltak. ráadásul az orvosi egyetemen. félő volt, hogy végig fertőzik a klinikákat. mert hogy több százan voltak.

debrecenben jan. 28-án alakult meg a koronavírus elleni munkacsoport. márc. 5-én rendelték el a hallgatói karantént. márc. 10-én rendeltek el általános látogatási tilalmat az egészségügyi intézményekben. márc. 14-én rendelték el országosan az egyetemek bezárását. márc. 19-én döntöttek a műtétek tömeges elhalasztásáról. márc. 27-én hoztak létre egy elkülönített járványkórházat. azt az ágyszámcsökkentést, amit most országosan elrendelnek azt majdnem egy hónapja próbálták ki debrecenben. és egyébként az akkori vészhelyzetnek megfelelő számokkal dolgoznak úgy tűnik. illetve van egy olyan cél is, hogy létrehozzanak tartalékos katonai járványkórházakat.

debrecenben két kórház van jelenleg. ezeket összevonják. és az egyikben folyna a normál civil ellátás. a másik rendesen járóbeteg ellátó intézmény, amit szükség esetén át tudnak alakítani katonai kórházzá. tömeges vírusfertőzés, tömeges ételmérgezés, tömegbaleset, a debreceni békefenntartó dandárt támadás éri (régebben afganisztánban kilőttek két katonát a tálibok). honvédkórház. létrejön egy tartalékos katonákból álló honvéd orvosi zászlóalj. tábori püspökséggel. haderő reform. és egészségügyi reform. a habilitált kórházakat intézményesen szétválasztják a rehabilitációs intézetektől. és szociális reform. a szociális otthonban lakókat is igyekeznek széttelepíteni. ezzel egy értékes nagyerdei ingatlant nyernének. és kitelepítenék az idősotthonokat a külső kertségekbe. ahol a legalacsonyabbak az ingatlan árak.

civisvaros_ 2020.04.17. 20:46:36

@Reding Roli:
a járvány vidéken néhány kivételtől eltekintve szerencsére alig terjed. márc. 31-én 8 fertőzött volt errefelé. és ápr. 17-én 19. 18 nap alatt az esetszám 11-gyel növekedett. nyilván nagyon fontos a védekezés. annak minden formája. de 525 ezer főre vetítve 19 fertőzött. ezt azért nevezném tomboló járványnak. budapest nehezebb helyzetben van. mivel sűrűbben lakott. ugyanezen időszakban 215-ről lett 883-ra nőtt az esetszám. vidéken alacsonyabb bázisról is duplázódó esetszám a tipikus. fejér megyében 10x növekedés. lakosságarányosan fertőzöttebb, mint pest megye.

necces lesz az érettségi. debrecenben 4 ezer diák nagyjából fele vidékről jár be. helyközi különbuszokat, elővárosi vonatokat indítanék. és arra a délelőtti időszakra leállítanám a helyi tömegközlekedést. de ezt majd eldönti, akinek dolga eldönteni. és ha az érettségit nem tolták el a tanév végére, akkor megengedném azt is, hogy aki akar az szóbelizhessen. annak ugye már nem feltétlen kell egy időben zajlania. és a diákok többsége elfogadadná az írásbeli eredményt. de lenne javítási lehetőség.

sóhegy049 2020.04.17. 21:06:25

@civisvaros_:
Debrecenben csodálkozom a számokon, mivel ott is van nemzetköri reptér. Tehát a behurcolás ezek szerint nem légi úton történt?! Maga a város, építészetileg, hogy így fogalmazzak részben hasonlít Budapest több területére. Nekem az a szerény meglátásom innen a fővárosból, hogy ezt a "kocsmaturizmussal" hurcolták be magába a városba, az agglomerációba pedig az ott élő síelgetni járó "felkapaszkodottak".

Reding Roli 2020.04.17. 21:06:59

@inteligens elenzéki: A legkevésbé káros modell az lenne szerintem is, ha a karantén, csak az idősekre, és a krónikus betegekre vonatkozna, persze komoly társadalmi és szociális támogatás mellett"
Ezt nem lehet kivitelezni , mert a fiatalabbakra is komolyan veszèlyes a betegsèg, a kórházban fekvők jelentős rèszèt a viszonylag fiatalabb korosztályok teszik ki ( 30-44) a külföldi tapasztatok alapján , mèg ha őket kevèsbè fenyegeti a komolyabb szövődmènyek rème, de összeomlaszthatják az egèszsègügyet, ha egyszerre sokan kerülnek be...
Ez egyetlen jó megoldás a járvány visszaszorítása, ami pl Taiwannak sikerült, de jó számokat hoz Hong- Kong is , vagy már Dèl- Korea is vagy Ausztrália...
Ázsiában ma már szinte mindenki maszkban èl, így ès tudatos magatartással lehetett visszaszorítani a járványt ès elindítani a termelèst...Ez Európában nehezen működik, ráadásul a jarvanykezelèsen tapasztaltabb Ázsia...
A gazdasági visszaesèst úgysem lehet addig megállítani , amíg tombol a járvány - autó nem kell a járvány miatt, kèsőbb meg a globalis elszegènyedès miatt..
Pènzt most következő dolgokból lehet csinálni :
- vèdőeszközök ès gyógyszerek gyártása
- èlelmiszertermèlès-lètszüksègleti cikk kereskedelem.
- online kereskedelem
- logisztika
Szinte minden más iparág ès szolgáltatás vegetál.. Az állam átvesz vállalatokat, hogy az alapvető működès biztosítva legyen ( most az implicit cèlokat nem tárgyalnám..)

Reding Roli 2020.04.17. 21:17:50

@sóhegy049: Nagyjából kikövetkeztethető kik hurcolhattak be a vírust..
Azok , akik bármilyen migrációs tevèkenysèget folytatták az elmúlt 3 hónapban:
- Úgy jöttek haza a külföldi munkából, hogy nem vonultak Karatènba, illetve, nem kèrtek tőlük hatóságilag kötelező karantènt..Hiba volt!
- Külföldi diákok
- A felelőtlenül , már a járvány kitörèse után felelőtlenül utazgató gazdagok..

-A járvány a gócpontokból terjed koncentrikusan : a sűrün lakott Budapest felől először az agglomeráció felè - Pest ès Fejér megye a legfertőzöttebb..
- Szabolcsba ès Borsodba , a fiatal Svájcban dolgozó hölgyek vittèk a vírust - ezt szálat sem vizsgálták hivatalosan - így ezek fertőzöttebb megyèk lettek..

sóhegy049 2020.04.17. 21:19:34

@Reding Roli:
Szingapúr nem tudom, hogy az utóbbi időben mit rontott el, mert egy jó ideig Taiwannal együtt a legjobb mutatói voltak, továbbá totálisan átlátható a kontaktkutatás!
A vidéki, elkülönülő üzemeket csak-csak kellene járatni és a mezőgazdaság, állattenyésztés és az erre épülő élelmíszer ipart lenne mindenképp életben tartani. Márcsak azért, mert elég sok termék import és ne legyen igazam, de előbb-utóbb minden államnak a saját polgárait kell "etetni", így az import ki fog esni.

Reding Roli 2020.04.17. 21:23:21

@civisvaros_: a járvány vidéken néhány kivételtől eltekintve szerencsére alig terjed" Remèljük így lesz a továbbiakban is, ès nem csak a tesztelèsek hiánya miatt vannak szèp számok!
Most kellene kialakítani az ország geográfiai - járási vesztegzár - rendszerèt, hogy a gócpontokból nem vigyèk tovább a járványt!
Kell a területi izolació is!

Reding Roli 2020.04.17. 21:27:42

@sóhegy049: Ezèrt kellene a vidèket jarványügyileg elszigetelni , ès ott lehetne folytatni legalább a mezőgazdasági munkát , hogy èlelmiszer legyen...az èlelmiszer lesz a legnagyobb kincs a posztjárvány szakaszban..

sóhegy049 2020.04.17. 21:27:55

@Reding Roli:
A mai napig az öt ország van tiltólistán, ami vicc, bár külföldi nem utazhat be, hacsak nem házas, stb... Az is egy vicc volt, mikor az olaszoknál, spanyoloknál és a németeknél , stb már rohamosan növekedett a fertőzött esetek száma, a repülés még jó pár napi zavartalan volt! Hazafele, csak az öt országból hazatérőket rakták karanténba, bárki más átsétált a reptéren. DE, akkor Debrecenben miért nincs arányosan több eset, ha a légi úton történő behurcolás az ok? Az itteni agglomeráció nyaki van újgazdaggal, ahol lakosságarányosan jóval több eset van, mint itt a kerületben! (nem reprezentatív, természetesen, de a forrás biztosnak tekinthető)

morph on deer 2020.04.17. 21:30:43

@Célkereszt:
“ Lényegében áttérünk a svéd modellre.”

Szorozva 15-20-szal.
A hivatalos adatok szerint jelenleg a svéd fertőzöttek száma 13 216, ebből kórházban van 2 221, amiből intenzíven 523 fő. Ott ehhez 1 400 halott járt...
A kórházakban nagyjából 20% körüli (vész)tartalék fekvőhelyet tartanak fenn, minden eshetőségre. És pár napja már csökken a halálozások száma, ami amúgy elég brutális.
Na ez a svéd modell ma.

Ha ezt összeveted akár csak a 36 000 szabad kórházi ággyal, az nagyjából 240 000 esetnél lesz szükséges! De ha jól tudom, még ezt a számot is növelni akarják, biztos ami biztos.

Ez kinél néz ki reális elképzelésnek, az eddigi ismeretek alapján? Csak mert nálam ez messze túl van minden ésszerű mértéken!

Hacsak nem akarja derék vezetőnk nálunk kezeltetni a baráti országok kellően nemzetthy érzelmű, mondjuk kipcsak betegeit is, merő rokoni szeretettől vezérelve..!

A svéd adatok forrása:
www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3rdeA/coronaviruset-har-ar-de-senaste-siffrorna

civisvaros_ 2020.04.17. 21:31:39

@Emmett Brown:
tehát elvben az a modell, hogy adva van egy kórház vagy klinika. ami ugye fekvőbetegeket lát el alapvetően. és a járóbetegellátó intézmények közül egy vészhelyzetben átalakítható honvédkórházzá, katonai intézménnyé. és annak van egy tartalékos katonaviselt orvosokból álló személyzete. amelyik ezekre a rendkívüli helyzetekre ki van képezve. tömeges ételfertőzés egy iskolában, vagy egy napközis táborban. egy buszbaleset, vagy vasúti szerencsétlenség. és ilyen esetben egy járóbeteg ellátó intézmény áll át a tartalékágyakkal és tartalékos katonai orvoslással fekvőbeteg ellátásra.

felső légúti panaszokkal egy járványkórházba irányítanak errefelé mindenkit. ez egy honvéd járványkórház gyakorlatilag. katonai beléptető sátorral.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2417684
és ettől függetlenül működik az egyetemi klinikai központ. de ehhez össze kellene vonni két intézményt. két osztályvezető főorvosból ki kell választani az egyiket. vagy műszakokban váltani egymást. két hierarchikus szerveződést egybe vonni nehézkes. és hosszú évek, sőt évtizedek óta folyik egy belharc arról, hogy ez mégis hogyan történjen. az orvosok sem tudnak megegyezni. és nekem úgy tűnik, de lehet, hogy rosszul látom, hogy ezzel az ágyszám felszabadítással akarnak erről dönteni. és aki ellene lép fel azt kirúgják. na de betegek vannak. és most erről az intézményi összevonásokról kellene megegyezni. és rehabilitációs intézmények részleges elkülönítéséről. és a szociális otthonok átalakításáról. és mindezt a pandémia kellős közepén. bármilyen furcsa azért, mert a közélet most a legkevésbé hiszterizált. tehát politikai értelemben ez a legalkalmasabb időszak. ez kétségtelenül terheket ró egyes intézményi vezetőkre

sóhegy049 2020.04.17. 21:31:41

@Reding Roli: Én budapestikén erre akartam felhívni a figyelmet, hogy én bevállalnám, hogy "bezárjanak", hogy messzebb ne szálljon el, ha eddig nem szállt el. De ez most per. pill. szerintem a kormány dolga lenne, nem a polgármesterekre rátolni ezt a részt, ez járványügy, ott a Honvédség, tessék megoldani.

civisvaros_ 2020.04.17. 21:33:14

@morph on deer:
magyarországon 1 ezer főre 7 kórházi ágy jut. budapesten 10.5. svédországban 2.2.

sóhegy049 2020.04.17. 21:33:28

@morph on deer:
"Hacsak nem akarja derék vezetőnk nálunk kezeltetni a baráti országok kellően nemzetthy érzelmű, mondjuk kipcsak betegeit is, merő rokoni szeretettől vezérelve..!"
-
Ott a pont!!!

Reding Roli 2020.04.17. 21:34:10

@sóhegy049: Az új gazdasági korban egyfajta rèszleges autarkia jön ,mert az kiderült, ha egy hasonló nagyságú válság lèp fel, a piac törvènyei felborulnak ès az alapvető termèkekből nem tudjuk kielègíteni az igènyeket..
Úgy jöhetünk ki jól válságból ha újjáèpítjük a korábban nagy hagyományú èlelmiszeripart , mezőgazdaságot ès a gyógyászati segèdeszközet -, gyógyszergyartó ipart..
Egy ideig kevesebb autóra lesz szüksèg az embereknek , arra már nem lehet tovább alapozni az egèsz gazdaságot..

morph on deer 2020.04.17. 21:37:12

@Reding Roli:
“ - A felelőtlenül , már a járvány kitörèse után felelőtlenül utazgató gazdagok..”

Gyakorlatilag már a karácsony és újév körüli utazásokkal elkezdődött Európában is, csak sok helyen még nem esett le, hogy ebből mi lehet. Többnyire egyedi balszerencseként kezelték eleinte, mivel senki nem igazán merte elhinni, hogy ez így képes elszabadulni.

sóhegy049 2020.04.17. 21:38:25

@Reding Roli:
"Most kellene kialakítani az ország geográfiai - járási vesztegzár - rendszerèt"
-
Erre archívumokban még forgatókönyv és utólagos hatástanulmányok is lehetnek, mert alkalmazták, működött.
A MEZŐGAZDASÁGBAN! :-)
-
A száj és körömfájás járványok idején...
Tehát nem lehetetlen!

civisvaros_ 2020.04.17. 21:41:58

@sóhegy049:
és mi az, hogy budapest. a belső városmag, a településhatár, az agglomeráció, vagy micsoda. a népsűrűség erzsébetvárosban 25 ezer fő/km2. a külső kerületekben ennek a tizede. soroksáron 500 fő/km2. lehet mondani, hogy a közigazgatási határ. az utakra odáll egy katona. és azt mondja, hogy kérem szépen itten most se ki, se be. ezt nem fogja elrendelni orbán. mert hogy ezek után a ellenzék azt mondaná, hogy ez budapest gettó. és hogy ennek is csak egy célja van, hogy a liberálisokat belelőjék a dunába. mert másról sincs szó. ezt ha a főpolgármester kéri, akkor elrendelhetik. de a politika logikájából ez a lépés a kormány oldaláról aligha következik. ezt kívülállóként gondolom. nem vagyok se fideszes, se fidesz ellenes. budapesti se vagyok, budapest ellenes se.

sóhegy049 2020.04.17. 21:42:02

@Reding Roli:
Jelen pillanatban a Földön nincs szükség új autóra és Ájfon112-re sem! Egy picit visszább kell venni az igényekből ugyan, de majdnem, hogy el tudná látni magát az ország, Kádár alatt is ellátta, - élelmíszerrel...

Reding Roli 2020.04.17. 21:43:07

@sóhegy049: Az biztos, hogy vicc volt az egèsz járványügyi intèzkedès , főleg az elejèn amikor a reptèren hőmèrőztek..
Közben özönlöttek a spanyol-, francia vagy èppen nagy- britanniai , nèmet területről a külföldön dolgozók..
De az is nonszesz ,hogy voltak akik még márciusban is utazgattak , mindenfèle szankciók ès kötelező karantén nèlkül..
Elszúrtak a vèdekezèst , főleg az elejèn , most meg már a tömeges járványra kèszülhetünk..

sóhegy049 2020.04.17. 21:49:26

@civisvaros_:
A mag a belváros, igen, erre értettem, mert azért kesze-kusza népsűrűségileg ez az összetett város, a peremkerületek, egy-két lakóteleppel tarkítva inkább már kertvárosnak írnám le. Az agglomerációt én külön kezelem.
Jelen helyzetben én sem politizálnék, értelmetlen, meg maga a blog és kommentek sem mentek még annyira félre, DE(!) akkor most minek ide az Operatív Törzs, a NNI és más szervek, ha egy 23 polgármesterből és egy főpolgármesterből álló én nem szakmai csapatnak kell a legkényesebb döntést meghozni? Persze értem, csak ez így elég hülyén jön ki.

Reding Roli 2020.04.17. 21:52:16

@sóhegy049: Mivel geográfus vagyok engem elsősorban a járványok elterjedèsènek területi összefüggèsei èrdekelnek: hogyan , milyen törènyszerűsègek alapján lehet modellezni a folyamatot ès milyen területi barrieket lehet felállítani , az elterjedès megállítására...Annyira egyszerű, hogy " csak " az emberek migrációs mozgásait kellene megtiltani ilyenkor , akkor rendkívüli módon lelassulna , majd a lezárt gócpontokban felszámolódna a járvány..

sóhegy049 2020.04.17. 21:55:48

@Reding Roli:
Többen arra hivatkoznak, hogy azért volt így, hogy haza tudjanak jönni, akik haza akarnak. OK! De ki már nem engedtem volna senkit, és nem érdekel most sem, hogy a Wizz így-úgy. Mert most meg ők hozzák a cuccot A321-es utasszállítóval Kínából, ami tényleg vicc.

morph on deer 2020.04.17. 21:56:57

@civisvaros_:
“ magyarországon 1 ezer főre 7 kórházi ágy jut”

És ez változtat min is?
Ott nem azért nincsenek többen kórházban, mert nincs hely, hanem részben azért is, mert ugyanilyen hülye (volt) a teszteléshez való hozzáállás, mint nálunk, részben pedig azért, mer sokan otthon fekszik ki, vészelik át, stb.

Nagy nehezen úgy döntöttek, hogy a közfeladatokat ellátó személyeket mégiscsak tesztelni fogják a jövő héttől, mivel elég sok egészségügyi dolgozó is megfertőződött, ráadásul rengeteg idősotthonban fertőződtek- és haltak meg az ottaniak. (Gondolom a Karácsony miatt...)

De ott ami tud, az megy, üzemel, nyitva van, úgy-ahogy ketyeg.

sóhegy049 2020.04.17. 21:58:43

@Reding Roli:
Kína is ezt tette. Itt még az is gond a fővárosban, hogy 1(!) hétig csodás fegyelem volt. 2 hete meg már majdhogynem olyan mozgás van, mint a járvány előtt, mert kezdenek belesz..ni az emberek.

Reding Roli 2020.04.17. 21:58:58

Most kellene - illetve már 2 hónappal ezelőtt- Orbánnak proaktív döntèseket hozni ès nem utánkövetni az esemènyeket.
Ha jól èrtelmezem , akkor már nem bíznak abban a hogy vissza tudják szorítani a járványt..A tömeges megbetegedèsek időszakára kèszülnek..Pedig , meg a vidék jelentős rèszèt meg lehetne menteni földrajzi izolációval ès maszk hordásának kötelezővè tètelèvel ès a lehető legszèlesebb körű tesztelèssel , contact traceing- el..

morph on deer 2020.04.17. 22:02:49

@sóhegy049:
“ Mert most meg ők hozzák a cuccot A321-es utasszállítóval Kínából, ami tényleg vicc.”

Nehogy kopjon az a néhány “honvédségi szállító” repülőgép, amiket végre sikerült beszerezni...

Reding Roli 2020.04.17. 22:03:09

@sóhegy049: Csak nehogy fèlremenjen a járványellenes vèdekezès...Nagyon nem szeretnèm hogy a olasz , spanyol útra tèrjünk!
Orbán úgy legyen "diktátor" ahogy kell , ès nem úgy , ahogy nem kell!

Sir Bates dö Hól 2020.04.17. 22:04:41

@inteligens elenzéki: ezzel nincs is semmi baj, csak akkor nem kell háborogni önérzetesen, ha valaki azt jelzi, hogy az illető nem polgár...

Reding Roli 2020.04.17. 22:04:56

@morph on deer: A Wizz Air megmentèse valahol èrthető: a Malév helyett most ők a nemzeti lègitarság...szüksèg van rájuk

sóhegy049 2020.04.17. 22:05:50

@morph on deer:
A Benelux államok és Svájc is hagyta eszkalálódni rendesen a dolgot. Svájc, konkrétan a gazdaságot helyezte előtérbe, elszaladt rendes a vírus és mégsem másznak még kifele belőle. Tehát ez a nyájimmunitás is kételyeket ébreszt.

sóhegy049 2020.04.17. 22:07:48

@Reding Roli:
Nem mennék bele, voltak ők ellenség is, de fordul a világ(nézet), ma dobnám a politikát! ;-)

sóhegy049 2020.04.17. 22:10:57

@morph on deer:
A 319-es semmit nem bír el, de azok az AirBerlin leharcolt lomjai voltak. Nameg azzal legalább 2X kellene leszállni tankolni! :-) Az AN-124 is móka volt, nem több, az nem (csak) ide jött akkor, de a sajtóban jól jött le, én meg csináltam vagy 50 fotót rőla.

civisvaros_ 2020.04.17. 22:22:45

@sóhegy049:
azt nem tudom hogy oszlanak el budapesten a fertőzöttek. errefelé ami a nyilvánosan tudható az elég vegyes. ide egy milánóból érkező idősebb brit hozta be vírust február 29-én hajnalban a nemzetközi kisrepülőtéren landolva. megfertőzödött a magyar felesége és az anyósa. ezen kívül van egy ismert fertőzési helyszín a megyében. ez a román határ. ahol a nyugat-európában romániába hazatérők közül fertőzött meg valaki egy magyar állampolgárt ábránypusztában. és a hajdúszoboszlón egy fiatalokból álló csoport bérelt ki egy apartmant bulizás céljára. egyikük megbetegedett.

repülőtér, határátkelőhely, üdülőtelep. egyik se a belváros. persze ettől még budapesten lehet, hogy leginkább a sűrűn lakott városmag fertőzött. ezt nem tudjuk. vagy legalábbis én nem tudom. az operatív törzs tudja, a főpolgármester is tudhatja. mert a kerületi kormányhivatalokat értesítik. illetve azok felelősek. ez felel meg vidéken a járási hivataloknak. a magyar és a német hagyománynak megfelelő közigazgatás eltér. ebből adódik egy állandó kavarodás.

sóhegy049 2020.04.17. 22:28:28

@civisvaros_:
Itt a nyilvánossággal is bajok vannak ám, de az okát nem értem. Most egy "versenyt játszik" az ország, hogy itt milyen kevés? Az elhunytak meg ehhez vetítve elég sötét számok. Szingapúrban van korrekt átláthatóság, bár ahhoz a szinthez meg mi még nem nőttünk fel. :-)

white999 2020.04.17. 22:32:01

@inteligens elenzéki: Ez a kormányzat eddig 10 év kormányzás alatt, egyszer sem vitte csődközeli helyzetbe az országot. 3% alá szorította a költségvetési hiányt. Gondolom meglepődtél, mert még nem hallottál erről.
Megdöbbentő nem ?

Egy gazdasági aranykorban manyup felszámolásával és az eu ból évi gdp 4-5%nak megfelelő pénz beérkezésével. Amivel sikerült 1-5% közötti emelkedést elérni évente. Micsoda bravúr.

Mert még nem hallottál erről.
Megdöbbentő nem ?

civisvaros_ 2020.04.17. 22:42:46

@sóhegy049:
ez nem verseny. debrecenben hiába alacsony az esetszám a város gazdasági értelemben ugyanúgy meg van lőve, mintha magasabb lenne.

seol 2020.04.17. 22:48:39

@inteligens elenzéki:

Igen, az ilyen fél- és funkcionális analfabéta szösszenetek az értelmetlen, de ügyesen bemagolt baromságok elszavalásával mindig meggyőzőek.
:-D

sóhegy049 2020.04.17. 22:52:31

@civisvaros_:
Félreértettél! Országosan értettem a számokat, én csúsztatásnak érzem az eseteket, csak körül kell nézni a hasonló állapotú államokban.
A fenti: Reding Roli 2020.04.17. 21:52:16 álláspontjával értek egyet, megfontolandó lenne.

civisvaros_ 2020.04.17. 22:53:02

@sóhegy049:
egységállami keretek között próbálják menedzselni az országot. együtt sírunk együtt nevetünk alapon. a gyügyei paraszt ül a lócán a tyúkszaros mackónadrágjában. de az ő járványügyi kockázata azért mégis csak kisebb, mintha egy nagyváros kellős közepén élne. a falusi vegyesboltban a forgalom kisebb, mint egy bevásárló központban. azt mondja orbán is, hogy a jövő héttől kezdve az intézkedéseket differenciálják. ha a járvány tetőzik, akkor onnantól kezdve a gazdasági károkat próbálják enyhíteni. racionálisan lépkednek nagyrészt. vannak különös számok. 15 ezer lélegeztő gép. és 60% ágyszám leépítés túlzottnak tűnuk.

colonel Tigh 2020.04.17. 22:56:26

@Bánegressy: amikor Orbán "ügyességéről" beszélnek mindig Shakespeare ugrik be, Falstaffról: "De miben ügyes, ha nem ravaszságban? Miben ravasz, ha nem gazemberségben? Miben gaz, ha nem mindenben?...."

civisvaros_ 2020.04.17. 22:58:56

@sóhegy049:
ehhez az kellene, hogy ellássa magát áruval. bduapest abból él, hogy a világ hordja be az árut. és budapest népe ügyesen elfogyasztja. sok pénzt keres a semmin. csak befelé megy az áru. kifelé szinte semmi. a hulladék szenny, és a kultúrszemét a médiából. a színházakból és a többi. meg kellene indokolnod, hogy mi a francért kellene ezt ellátni és fenntartani. ez az alapkérdés.

colonel Tigh 2020.04.17. 23:01:44

@sóhegy049: ráadásul azóta egyre több olyan esetet regisztrálnak, ahol az alany már egyszer átesett a betegségen. Pl D-Koreában már kb 150-en a második kört nyomják. Ez azért elég ijesztő.

civisvaros_ 2020.04.17. 23:02:26

@sóhegy049:
a fidesz célja nyilván az, hogy csődbe vigye budapestet úgy, hogy ne vigye csődbe az országot. ahogyan a nem-fidesz célja is ennek az ellenkezője volt mindig is. az, hogy csődbe vinni az országot leszámítva budapestet. lehet mondani, hogy ne politizáljuk. de ettől még politikusok fognak dönteni és ez a felállás.

civisvaros_ 2020.04.17. 23:05:32

@sóhegy049:
budapestnek nincs tisztességes magángazdasága. ki költözzön a várba. a fidesz, vagy nem-fidesz. és ezek után el kezdik mondani, hogy zsidók, meg az orbán geci, komcsik, libsik, nácik és a többi hülyeséget.

sóhegy049 2020.04.17. 23:07:21

@civisvaros_:
...mint a világ összes nagyvárosa, fővárosa, ez nem fog változni. Gondoltam Te is úgy érzed, hogy egy állam polgárai vagyunk. Nem tudom, hogy mikor én innen az életemben soha és senkit nem ítéltem meg a földrajzi elhelyezkedése végett, mert miért tenném. Az, hogy én ide születtem, itt élek, mert minden ideköt, így most mi a francot tehetek erről?
Amikor a GDP-t elosszák, akkor jó ez a város, ugye, hogy visszavágjak?

Reding Roli 2020.04.17. 23:10:19

@civisvaros_: racionálisan lépkednek nagyrészt." Inkább ad hoc jellegű intèzkedèsek vannak , mintsem tervszerű , racionális döntèsek...Nincs " B" terv a tömeges megbetegedèskre , úgy tűnik, nincs proaktív szemlèlet ... Hiba lesz 7000-8000 ezer lèlegeztetőgèp , nincs hozzá szakszemèlyzet, egyèbkènt meg règen rossz, ha már odakerül valaki ...Most kellene megfogni a járványt minenkèppen, mert kèsőbb egyre nehezebb lesz....Már így is túl sok az áldozat ...

Reding Roli 2020.04.17. 23:15:08

@civisvaros_: a fidesz célja nyilván az, hogy csődbe vigye budapestet úgy, hogy ne vigye csődbe az országot. ahogyan a nem-fidesz célja is ennek az ellenkezője volt mindig is. az, hogy csődbe vinni az országot leszámítva budapestet"
A Fidesz cèlja a hatalom megtartása mindenáron , a főváros gazdaságilag nem elválasztható a vidèktől...Azt persze lehet, hogy Orbán megszívatja az önkormányzatokat, köztük Budapestet, de ennek kontraprodiktív hatása lesz a jövőre nèzve..

tonypek 2020.04.17. 23:15:26

Százalékok, csődbe viszik a balibek az országot. Na nem mond már.
Olyan országban ahol a miniszterelnök háza mellé épül stadion és ebbe nem bukik bele azonnal!? Csau Romániájában élünk 2020 -ban. Elvakult és sajnos nagyrészt tudatlanok (oka nem mindig az emberben keresendő) szavaznak javarészt a fideszre. Ha ezek továbbra is többségben lesznek akkor OV még csődbe is viheti az országot majd ráfogja Sorosra vagy EUra. Netadó volt az utolsó mozzanat amikor küszöbön volt a bukásuk. Egyelőre nem látszik ilyen szitu.

sóhegy049 2020.04.17. 23:16:20

@Reding Roli:
Azonos szinten álló Szlovákiában van eddig 9, tehát ha az egyik valamit túl jól csinál, akkor a másik valamit csak nem?

civisvaros_ 2020.04.17. 23:16:33

@sóhegy049:
tehát érthető ugye ha te gazdasági kárt akarsz enyhíteni, akkor meg kellene indokolnod, hogy miért is hordják be neked az árut. gyügyén lenne a jegybank és ott generálnák a pénzt a szomszédos zsarolyánban. építenének belőle egy várat bulinegyedet. és táncolnának. és a sályi cigányok is azt mondanák, hogy hordják be ide az árut a szamos kanyarulatba. zsarolyánban nyomják a pénzt. abból jut sályiba is. élnek, mint marci hevesen. meg kell indokolni, hogy egy ilyen világot milyen okból tartson fenn a magyar társadalom. és azt is, hogy ez nagyjából mekkora része élhetnek ebben a privilegizált helyzetben. és hogy azok mifélék. ezeknek a kedvezményezett családoknak hol élnek a rokonaik. milyen nemzetiségűek, vallásúak, stb.

Reding Roli 2020.04.17. 23:19:59

Azt kellene átgondolni Orbánnak, hogy a jelenlegi válságstratègia elhibázott. Az egèszsègügyi dolgozókat tesztelni kellene , mert nem vèletlenül van annyi fertőzött , az idősotthonokban...
Ha az egèszsègügy elbukik , mert nem tesztelik a dolgozókat , akkor vègünk lesz rövid úton...

sóhegy049 2020.04.17. 23:20:16

@Reding Roli:
Amennyiben a zsíros pénzeket itthagyó (nem most) turistákat vissza akarja csábítani és maj jönnek, az meg jól jött mé minden kormánynak.
Én vélhetően össze lettem "Civisvaros"-nál keverve a belvárosival, pedig onnan 15km-re élek a város peremén...

sóhegy049 2020.04.17. 23:22:41

@civisvaros_:
Mi van?????????????
Most fogtad magad és belémálltál??? ))) LOL (((
Te is városban laksz, nem falun, baszdki. :-)

Reding Roli 2020.04.17. 23:22:56

@sóhegy049: A szlovákok hamarabb elkezdtèk a vèdekezèst,a közintèzmènyekben kötelező a maszk viselèse ès a lakosság is tudatosabban viselkedik..
Ha jól tudom, területi korlátozások is vannak...

sóhegy049 2020.04.17. 23:27:29

@Reding Roli:
Azért írtam, amit írtam...
Itt minden megcsúszott két hetet és ennyi is volt, de még mindig jobban állunk, mint Svájc, anyagilag már biztosan nem.

civisvaros_ 2020.04.17. 23:28:00

@sóhegy049:
a világ nagyvárosaival szemben lázadt fel a vidék. ezért van brexit. a vidékies anglia ellenállt a belső londoni elitnek. trump és a kisvárosi amerika. orbán is a vidékies hátországával nyert választást. budapest "liberálisai" ellenében. akik a nagyvárosi lájfsztálj propagálói. és a nép azt mondja, hogy inkább lölő. sanyi a kútfúró haverom a kocsmában azt mondja: ide figyeljél komám, inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy. és lehet mondani, hogy konteó. de valami ilyesmi a közvélekedés. és ebből lesz egy ostoba zsidózás, cigányozás, buzizás. és ezt felülírta a vírus. és akkor ebből lesz az, hogy ez a kínaiak ármánya. lehetséges. ki tudja. és a nyugat segítőkész. vagy kínai barátaink, kipcsák véreink, türk testvéreink. a közélet szexista, etnicista és familiáris konfliktusokkal terhelt. apró dobrev klán és a többi.

a főváros etnikai összetétele nem klappol az ország egészével. vagy a nemi irányultságban nagyon el akar térni és nincsenek családi kapcsolataik vidéken, akkor az problémás. ebből adódik a brexit, trump és orbán.

Reding Roli 2020.04.17. 23:29:59

@sóhegy049: Másrèszt , a fejlettebb országokban nem ritkán 10- 20 ezer -vagy akár 100 ezer teszt \ 1 millió fő vègeznek, nálunk meg kb 4000 ezer teszt jut 1 millióra lakosra ...
A látencia óriási lehet, az áldozatok száma erről árulkodik...

Hauptrichter2 2020.04.17. 23:34:43

@HaFr: "...A gyengeség alapvetően az emberek közötti komplex együttműködést megalapozó struktúrák gyengeségét jelenti ..." - igaz, tapasztaltam, konkrétan a szerző is érintett a gyengeségben,
"...Az ellenzékről meg nem beszélek, mert olyan -- talán a lelkesebbik "demokraták" számára is világos már -- nincs. Csak foglalják a helyet...."
Ez is igaz. De kedves HaFr: lenne erre önálló, reálisan megvalósítható, levezetett javaslatod? Tényleg érdekelne, TE hogyan látod a megoldást (ami egyébként létezik). Vagy szokásosan - a jó és lényeglátó poszton belül - csak a sírás-rívás marad? :-)

sóhegy049 2020.04.17. 23:38:04

@civisvaros_:
...és elmeséled nekem, hogy ehhez egyszemélyben nekem mi közöm van??? ))) LOL (((
Megsúgom, itt neked, hogy Heves-megyében és Nógrád-megyében él minden rokonom!
-
@Reding Roli:
Izland sem tesztelte szét magát, mert csak-csak egy izolált hely, ott közel azonos esetszám mellett van szintén 9 halott?
Ismét Szingapúr, ahol valami félrecsúszott, mert elindultak felfelé, nem gyengén és széttesztelték magukat, minden eset teljesen transzparens és a mai 5050 valós esetszám mellett van 11 elhunyt?

civisvaros_ 2020.04.17. 23:39:06

@sóhegy049:
ez a kérdés nincs megválaszolva. mi indokolja azt, hogy az ország ezt a belpesti elitet eltartsa. oké, hogy senkit se lőjenek a dunába. a haja szála se görbüljön egynek se. az a kérdés, hogy ezt a liberálisnak mondott csoportosulást felemelni a népnek kötelezően a pajzsára, hogy ők a vezéreink. azért van megválasztva orbán, hogy ezeknek a gazdasági, és média érdekeltségeiket elvegye. és a liberálisok közintézményi hátterét szétverje. ami lényegében azt jelenti, hogy csődbe viszi a fővárost úgy, hogy nem viszi csődbe az országot. felteszem ha nem a holdon élsz, akkor ezzel tisztában vagy. ezen spekulálnak a politikusok nyíltan, vagy burkoltan. az értelmiség tudatosan, vagy félig tudatosan. ebbe az irányba hergelik a pártok a választóikat a tudat alattijukat ingerelve. ez megy. és erre valamilyen választ kellene adni.

Reding Roli 2020.04.17. 23:40:25

@civisvaros_: világ nagyvárosaival szemben lázadt fel a vidék. ezért van brexit. a vidékies anglia ellenállt a belső londoni elitnek. trump és a kisvárosi amerika. orbán is a vidékies hátországával nyert választást. budapest "liberálisai" ellenében. akik a nagyvárosi lájfsztálj propagálói. és a nép azt mondja, hogy inkább lölő"

Az is lehet , hogy jól átvertèk a nèpet ès nemhogy nem lesz jobb az èletük a populista vezetők trónra emelèsèvel, hanem meg- rosszabb helyzetbe kerülnek , mint amilyen helyzetük előtte volt...A populisták leginkább csak ígèrgetni , hamis illúziókat kelteni tudnak, de amikor itt van válság szerencsètlenkednek, , tehetetlenkednek ès rossz döntèseket hoznak....

Reding Roli 2020.04.17. 23:45:00

@sóhegy049: Izlandon ha lehet ennek a statisztikának hinni:
www.worldometers.info/coronavirus/
Több koronavírus tesztet csináltak mint nálunk....

civisvaros_ 2020.04.17. 23:46:19

@sóhegy049:
engem nem az érdekel, hogy hol élnek a rokonaid. hanem az, hogy mi a válaszod a magyar politika alapkérdésére. ha lezárod a fővárost, akkor kizárod azt, hogy az bemenő áruért közszolgáltatásokkal fizessen. mert kifelé nem szolgáltat legfeljebb virtualizáltan. illetve úgy sem. mert az közintézmények is leállnak. a világhírű művészek home office-ban csinálnak ilyen klippeket. ha nem rakják alájuk a tévéstúdiót, akkor az ilyen.
www.youtube.com/watch?v=rF1cXPyG0GU
meg kellene mondani, hogy ezt az az ország milyen indokkal tartsa fent. és mondhatod, hogy menj a francba. mert erre polgári neveltetéssel válasz nincsen. vagy mondani kell egy másik narratívát, ami a köznépet ebből a fixált világképéből kimozdítja. illetve az ellentábort. amelyik azt mondja, hogy nácikok.

sóhegy049 2020.04.17. 23:51:22

@Reding Roli:
Én a "total test"-et nézem mindig és az is közel azonos.
Az 1 millióra vetítettet nem tartom mérvadónak, mert relatív szám.

sóhegy049 2020.04.17. 23:56:37

@civisvaros_:
Van ezen túl is élet, kiragadtad a perifériát? Szerinted engem érdekel a mocsok-fertő? Debrecenben nincsennek melegek, leszbik, drogosok, punk-ok, vagy mittudomén... :-)
Tőlem lehet az is a főváros.
Ameddig egy állam, egy államigazgatás, addig marad így minden. De ezt kérdezd a kormánytól. Mit szeretnél, polgárháborút?

Barkalot 2020.04.18. 00:00:37

@Célkereszt:

Tévedsz. Pont, hogy ki akarja fingatni a gazdaságot. Szegény, nincstelen ember szavazatát a legkönnyebb megvenni. Ez a cél.

Exploiter 2020.04.18. 00:01:39

@sóhegy049:

Semmit se rontott el.
Ezt nem lehet, csak úgy megfogni, hogy minden fertőzöttnél mindenkit karanténba zárni, akihez az elmúlt két hétben két méternél közelebb került.
Ezt még ők se tudják megtenni. Kínában is indul újra a buli, fogadok, hogy a második körre már nem fogják beáldozni az egész régiót, most előre jól beadták otthon, hogy külföldről jött vissza a járvány, úgyhogy most nem kell félredobni a gazdasági szempontokat. Tök mindegy, hogy hány nagyságrendnyivel több hullát kell letagadni.
Mindenhol, ahol kinyitnak az EU-ban, ott is indul újra nemsokára.
Nincs ország, ami ezt képes finanszírozni addig, amíg kéne.
Ebből a szempontból game over, de azért egy pár ezrelékes halálozási arányú nyavalyába illene nem belepusztulni kollektíven.

civisvaros_ 2020.04.18. 00:01:44

@Reding Roli:
orbán ígért olyat, hogy a magyar falu lényegesen gazdagabb lesz? semmi ilyesmit. széjjelveri a soros alapítványt. megállítja brüsszelt. a migráns hordát. ezekkel nyert. és most azzal, hogy ellaposítja a görbét. megállítja a vírust. és győrfi pál mindenki apukája azt mondja a nézőgyerekeknek, hogy maradj otthon. és mossál kezet. mert így laposítjuk el a görbét össztársadalmilag. csak ugye így rövid úton csődbe mehet a főváros. mert a szociális célok felülírják a gazdaságit. nem lehet azt mondani, hogy majd megfertőződik mindenki. a 70 felett nem éli túl csak a népesség fele. és erre az a válasz, hogy az időseket különítsék el. és hová vigyék őket. a holdra? vagy hogy budapestet vonják vesztegzár alá. és hordják be az árut. mondván, hogy nem "termeli" a "dzsídípít". az fogyasztás.

Barkalot 2020.04.18. 00:06:45

@civisvaros_:

Kurvára sokkal több fertőzött van mint ami a hivatalos. Ausztriában sok ezret már felderítettek, pedig kevesebben élnek ott mint itt!

Barkalot 2020.04.18. 00:08:51

@civisvaros_:

Baromság. Semmilyen görbét nem laposítanak. Nem is tesztelnek szinte senkit sem (politikus, sportoló kivétel). Az emberek is leszarják nagyrészt a korlátozásokat.

civisvaros_ 2020.04.18. 00:11:50

@sóhegy049:
mondd azt, hogy erre nincs jó válaszod. nekem sincs. ezért kérdezem.

sóhegy049 2020.04.18. 00:20:10

@civisvaros_:
Erre nincs jó válasz, továbbá logisztikailag is lehetetlen lezárni, mert van vagy 200 utca, ami ki/be vezet, egy rakat utca olyan, hogy egyik fele ide tartozik, a másik fele már más településhez. Most ez a beszállítás... Tehát, ha a főváros nem, akkor mondjuk egy vegyi katasztrófánál meg Tiszaújvárost hagyjuk magára? Ezt így nem lehet felfogni.
De lehet ezt sorolni...

civisvaros_ 2020.04.18. 00:25:15

@Barkalot:
a magyar járványügy a szoros kontaktuskutatás koncepcióján alapul. azt mondják, hogy nem végeznek tesztet bemondásra különösen a járvány kitörésének kezdetén. mert úgy a nagy semmit tesztelnék. és sorban állnának az emberek, hogy őket is vizsgálják meg. hanem aki megbetegedik annak a kapcsolatait keresik. ki kit fertőzött vagy fertőzhetett meg. és ezt csinálják addig amíg tudják. és mindezt egységállami keretek között teszik addig amíg a járvány nem tetőzik. és ezek után feloldják a korlátozást ott ahol csak egyedi esetei megbetegedések vannak. és ahol szükséges ott még szigoríthatnak. ilyesmire utalt orbán a rádió interjújában. ez összességében egy racionális lépéssor. ezt kiegészítendő a magánegészségügyben kellene tesztelni, tesztelni, tesztelni.

Reding Roli 2020.04.18. 00:28:23

@civisvaros_:
meg kellene mondani, hogy ezt az az ország milyen indokkal tartsa fent."
Ez nem Indok, hanem társadalmi - gazdasági- törtènelmi törvènyszerűsèg , mutualizmus ( +, + ) kölcsönösen gyümölcsöző együttműködès , ami emberek között önkèntesen jön lètre...
Vannak akik azt mondják ,hogy ez a viszony parazitizmus, vagy min. antibiózis de könnyen belátható, hogy ez nem egyèb mint demagógia...
A fővárosban vannak a magasabb hozzáadott èrtèket kèpviselő, jövedelmezőbb információs, banki, jogi szolgáltatások - vidèken meg a mezőgazdaság ès a feldolgozóipar , már ahol van...
A vidèk rá van utalva a főváros pènzère , főváros meg a vidèk munkaerejère, durván...árut be lehet hozni mindenhonnan , így inkább a vidèk van ráutalva az üzleti ès információs döntèsi központra , a fővárosra....De , alapvetően akkor működik jól egy ország , ha nem merülnek fel regionális ellentètek, mivel a főváros termèszetes előnyei miatt tett szert a vidèkkel szemben, ezt politikával nem lehet kiegyenlíteni , csak rontani.. ..
Így van ez Franciaországban vagy Nagy - Britanniában is ,ès a legtöbb európai országban...

Világít a torony 2020.04.18. 00:35:34

" Az ellenzékről meg nem beszélek, mert olyan -- talán a lelkesebbik "demokraták" számára is világos már -- nincs. Csak foglalják a helyet."
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit kellene az ellenéknek tennie, hogy elnyerjék a tetszését egy magadfajta megmondó embernek? Jó magad mivel járulsz hozzá. hogy javuljon a demokrácia helyzete kies hazánkban?

civisvaros_ 2020.04.18. 00:59:21

@sóhegy049:
először is nehéz megmondani, hogy a görbe hogyan fog lefutni. ha szimmetrikusan, akkor az aktív esetszám valami ilyesmi módon alakul.
i.ibb.co/tb9xr3p/covid-19.png
ez a görbe elég egyszerűen adódik. az aktív esetszám mozgóátlagának logaritmusa négyzetesen közelítve. harmadfokú közelítéssel ugyanez ilyen.
i.ibb.co/vZ0VZzG/covid-19-1.png
na egy kicsit tovább tart. csakhogy az ha folytatódik, akkor ilyen görbe is lehet. egy második hullám a szeptemberi iskolakezdésre berobban.
i.ibb.co/JsDjJ6Z/covid-19-2.png
és tudja valaki? nem. sajnos nem. utólag mindenki persze. de előre nem.

civisvaros_ 2020.04.18. 01:05:21

@Reding Roli:
belső london és a vidéki anglia együttélése innen nézve kölcsönsen előnyösnek tűnik. de a vidéki angolok úgy gondolták, hogy inkább legyen brexit. a kisvárosi amerikaiak azt, hogy trump. és a vidéki magyarország és a határon kívül rekedt magyarok azt, hogy inkább orbán. és inkább lölő, mint a "libás".

civisvaros_ 2020.04.18. 01:25:55

@sóhegy049:
kormány irracionálisnak tűnő félelmeit is alá lehet támasztani. rendesen nem csinál ilyet egy vírus. de ki tudja, hogy mit csinál. és sokféle közelítés van. ki tudja, hogy melyik a valós. ha abból indulunk ki, hogy a járványgörbe a felfutáshoz hasonlóan szimmetrikusan cseng le, mert a természetben haranggörbék szoktak előfordulni. pünkösd után vége újraindulhat a gazdaság. ez esetben olyan nagyon nem kell variálni. legfeljebb csak szigorítani a kijáráson, hogy a járvány ne robbanjon be. tehát ami nagy gáz az lenne, hogy hirtelen jön egy második hullám. az észak-olasznál is durvább felfutással. ilyen azonban nem nagyon van a természetben. tehát ettől olyan nagyon parázni elvben nem kell. mégis ilyen extrém számokat is mondanak. van ilyen görbe is.

civisvaros_ 2020.04.18. 01:33:15

@Reding Roli:
a fővárosnak nincs saját pénze. az ország pénze, amit nem budapest népe állít elő, hanem a jegybank. és lehetőséget ad a kereskedelmi bankoknak, hogy azt a pénzt megsokszorozzák. adósság halmokat dolgoz le a vidék. és rendesen fővárosi elit diszponál a pénzek felett. csakhogy a vidékies kormányelit teszi ugyanezt. és a köznép azt mondja, hogy ez így van jól. a fidesz a nagy összegű nyílt visszaélések ellenére egymás után háromszor kapott alkotmányos többséget. ezt a liberálisnak mondott fővárosi elitet le kívánja váltani. finoman szólva.

ebella 2020.04.18. 03:06:07

@civisvaros_: A belpesti elit nagyobb hasznot termel, mint a falusi szántóvető. Ha nem így lenne, nem Budapestiek adóiból befolyt összeget osztanák a falvaknak egyéb bevétel híján, hanem fordítva, a falvakban befolyt adóból kapna Pest.

ebella 2020.04.18. 03:13:28

@civisvaros_: Dehogy nincs budapesti saját pénz. Te kevés tudással jó nagyokat mondasz. Nem csoda, hogy a hozzád hasonlók újra, meg újra megszavazzák a tolvajokat.

Elhitetik veletek, hogy a tanulatlan szántóvető viszi előre a világot, nem a tanult emberek sokasága. Pedig az soha nem volt úgy. Amióta világ a világ a szellemi elit viszi előbbre a világ dolgait, csak ez valamikor pár ember volt, ma meg több százezer lehet.

Az, hogy vannak akik szerint a legjobb az lenne, ha még mindig faekével szántanának és a földesúrnak leadnák a termés egy részét, az bizony a magyar vidék szellemi nyomorát mutatja. Tisztelet a kivételnek!

civisvaros_ 2020.04.18. 07:29:14

@ebella:
mi a saját pénz? a bankokban ilyenek vannak.
94f6e89a0964049cf1f2bd9e8e0dd0d8
ezért a hasítókódért adjon a paraszt hasított bőrt. rendesen adnak. rendkívüli helyzetben nem. ne viccelj már. tanult emberek sokaságra a kalapjára tűzheti a tudását akkor ha nem képes valós árut termelni (ami a piaci működés alapja klasszikus liberális elvek szerint) és/vagy közszolgáltatásokat nyújtani.

civisvaros_ 2020.04.18. 07:30:22

@ebella:
a belpesti elit kinek termel nagyobb hasznot? és kinek okoz nagyobb kárt? ezért azért megoszlanak a vélemények. ezért van megválasztva o1g és karigeri.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.18. 07:40:51

@civisvaros_: Budapest termeli a GDP 40 százalékát. A mezőgazdaság speciel az 5 százalékát. Az autóipar pedig a 20 százalékát. Hiába próbálsz lyukat kommentelni a hasunkba!

civisvaros_ 2020.04.18. 07:51:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
a gdp-t nem termelik. itt kezdődik a kurva nagy hazugsága az összes belpesti közgazdásznak, bankárnak, mindenféle szélhámosnak. a gdp a fogyasztás, beruházás és kereskedelem.

sóhegy049 2020.04.18. 07:52:48

@civisvaros_:
A "külpesti és külbudai" lakosok sem annyira szavaztak a fideszre. A 23 kerületből 6-ban van fideszes polgármester. A megyei jogú városoknál is csak 9-ben van fideszes. Légyszíves ezt vedd tudomásul, ez lett az eredmény tavaly és ennyi. Úsztak el sok helyen, ez a megmérettetés és ezért van most "bosszú"? Mert ennyire hülyék, ennyi. Azt meg ne a fővároson kérd számon, hogy az Észak-Keleti régió olyan, amilyen, ahol alig van bármi értékteremtés, erről nem Budapest és nem az ottani települések tehetnek, ezt kellene felfognod. De én ezt az országon belüli fasiszta-megosztó témát dobnám, mert más szemléletet és értékrendet képviselünk.

sóhegy049 2020.04.18. 07:54:55

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Számára az az érték, ami materiális! Ezen túl nincs világ.

civisvaros_ 2020.04.18. 08:32:28

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
és a beruházásokat nagyrészt a magyar építőipari kartell végzi. amit úgy is hívnak, hogy fidesz. és a multik is nagyrészt a fidesszel építtetnek. mert magyarországon olyan nagyon nincs más, és a nyugati cégek se igazán olcsóbbak. tehát a beruházás nagyrészt a fideszben van. és azt akarják, hogy a kereskedelem legalább fele is a fideszben legyen. és a pénzteremtés is. ami a kulcsa. és úgy ők "termelik a dzsídípít". lölő is annyi gdp-t termel, hogy csak na. így.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--LCJRyqjF--/7CcZQ3NYToPB1HkrAs.jpeg
na most princz dani is így akarja csinálni és az összes többi. csak ő elvégezte hozzá a harvard biznisz szkúlt. könyvelni egy gázszerelő is tud, vagy ha nem, akkor a barátai. aki a választást nyeri annál lesz a pénzjegynyomda és a kassza kulcsa.

civisvaros_ 2020.04.18. 08:37:30

@sóhegy049:
ne viccelj már. az érték elemi közelítéssel a 0 vagy 1. semmi és a valami. a semmi és érték. csak az semmit se ér. a plank állandó is egy érték. és ehhez a valóságban tartozik valamilyen dimenzió. ha magyarul mondjuk, akkor mérték. mértékegység. és amihez tartozik ilyesmi. és ami ilyen a valós érték. a valóst úgy is mondják, hogy véges. arkhimédesz óta. aki azt mondta, hogy az a valós, aminél van nagyobb természetes.

civisvaros_ 2020.04.18. 08:44:41

@sóhegy049:
na most le lehet írni a valóságot és le lehet írni valamilyen elképzelést. ami vagy valós, vagy nem valós. megvalósítható-e, vagy megvalósul-e. azt nem tudjuk. előzetesen elképzeljük. nézzünk bizakodva a jövőbe. és ez esetben a járványgörbe valami ilyesmi. de ez csak egy képzet. ez is érték. értékek sokasága. de hogy mi a valós érték azt nem nagyon tudjuk.
i.ibb.co/P4JrkK0/covid-19-3.png
a piros valós méréseken alapul. mintavételezésen. van aki azt mondja, hogy az se valós. nincsen ellaposítva a görbe, van aki ezt mondja. az a kék pontok egy mesevilág. de azok is értékek.

civisvaros_ 2020.04.18. 08:50:58

@sóhegy049:
a politika is érték. mert az is egy mesevilágot teremt. jön a gonosz vírus. és jön mindenki apukája győrfi pál. maradj otthon. és mindenki anyukája müller cecília azt mondja: mossál kezet. az operatív törzs összeül az egykori karmelita kolostorban és ellaposítja a görbét. ez is mind érték.

és ezt a választók jelentős része primitív módon interpretálják. ezek az örök értékek. az igaz hit, a szeretet, az összefogás. ó, drága jó miniszterelnök úr. ez is érték. ez is egy értékelés. és az is, hogy ez hamis. nincsen itt ellaposítva semmi. vagy nem lófaszt termeled te a dzsídípít.

Reding Roli 2020.04.18. 08:55:45

@civisvaros_: pénzteremtés is. ami a kulcsa. és úgy ők "termelik a dzsídípít". lölő is annyi gdp-t termel, hogy csak na. "

A kèrdès csak annyi , hogy jól járunk- e össztársadalmi szinten, ha extrèm módon túlárazott, vagy sokszor felesleges , haszontalan beruházásokkal pumpálják a GDP-t felfelè, ( stadionok..) vagy inkább adnák oda azt a pènzt közvetlenül az embereknek , vagy fejlesztenèk az egèszsègügyet vagy a közèpszerűvè vált oktatást , kutatást?
A haszontalan beruházásoknak rendkívüli károkat okoznak a közössègnek , ilyen pèldául a Budapest- Belgrád vasút, amit nem fognak megèpíteni, mert olyat kapnak ,ha tovább folytatják a Kína - barát politikájukat , hogy elmegy az eszük! Megváltozott a világ - most Kína - ellenes idők következnek...Ha kell, magam szervezek egy Kína- ès Orbán - ellenes társadalmi mozgalmat, hogy megállítsuk Orbánt ès a világvesztő , sárga veszedelem szövetsègèt!
Betelt a pohár! Elèg volt a kínai ès ruszki seggnyalásból, a Huawei- el való haverkodásból, az ország kiárusításából, Orbán takarodjon a francba! Az egèsz politikája a hatalom görcsös megtartádása irányul, nincs egy őszinte víziója , mert miközben az" illegális migráció ellen harcol " a kínai haveroknak utat enged ! Ennek a politikának nincs köze nincs a patriotizmushuz vagy az èpítő nacionalizmushoz , csak a nemzetrontó , demagóg populizmushoz- az új hatalmi eszközhöz...
A legjobban nem az zavar most, hogy Orbán felszámolja a demokráciát ( az is zavar persze ) hanem az, hogy elárult minket ès kiszolgáltatja az országot a rossz szándèkú , keleti nagyhatalmaknak !

civisvaros_ 2020.04.18. 08:58:34

@sóhegy049:
a paraszt betolja az agrárterményt. a munkás az iparcikket. a kereskedő behordja belpestre. és ezért valójában mit kap? közszolgáltatást. azt, hogy a munkás, paraszt gyereke járhat az eltére. és a magyar tudományos akadémián különösen annak bölcseleti intézetében összeülnek a szellemóriások. és ezzel szemben áll a népfőiskola. soul a lelkünkből szól. a lelkiismeret. igazít el. az kötelmeink. az öt sóla. és az eltén azt mondják, hogy függne már ez így össze. say az nem azt jelenti, hogy szól. seem nem azt jelenti, hogy szemlélődik, látszik. mert ez kérem szépen ősi finn. a magyarok éltek az ősugorokkal a mocsárban. csak aztán felültek a lóra. és mentek mendegéltek. és aztán máshogy beszéltek. ez be van bizonyítva. nem, dehogy is. ez a hiten alapul. mint megannyi más elképzelés. és ezek a hitvilágok csapnak össze a közéletben.

civisvaros_ 2020.04.18. 08:59:51

@Reding Roli:
négy évente megkérdezik a nézőgyerekeket, hogy ki termelje a dzsídípít. lölő vagy a libás? és 2010 óta azt mondják, hogy inkább a lölő.

ebella 2020.04.18. 09:07:05

@civisvaros_: Aki azt hiszi, hogy a XXI. században csak a materiálisan megfogató eredményt hozó tevékenység a munka, az nem kicsit ostoba. A XV. században ragadtatok. A vezíretek meg megvezet benneteket, mert lehet, és rájött, hogy vannak aki kódisként is hisznek neki egyfajta vallásos szent hittel, ha jó nagy kamukat, hangzatos, de üres dumákat kapnak cserébe, és szar életszínvonalat, akkor is. Nem véletlen, hogy nem szereti az értelmesebbeket, a tanultabbakat és nem is akarja, hogy azok szaporodjanak. aki nem tanul, többnyire nem is gondolkodik. Végrehajt némán, és csüng a kamu szövegeken.

Reding Roli 2020.04.18. 09:07:15

@civisvaros_: A Lölő által megteremetett szolgáltatások vagy termèkek sehol a világon nem cserèlhetők el a szabadpiacon , csak nálunk egy speciális a pártállam által uralt gazdasági milliőben...De, mèg egy partállami èpítőipari vállalat is olcsóbban megèpíteni a beruházásokat , mint Lölő- aki nem valós piaci szereplő , csak az állampárt strómanja, akik feladata a pènz tisztára mosása ..Lopni mègsem lehet a pènzt, valami címen lehet csak elvinni..

Emmett Brown 2020.04.18. 09:07:27

@morph on deer: a tesztelésnek semmi köze a kórházhoz. aki már olyan állapotba kerül, hogy kórházi kezelésre szorul, az le van tesztelve.

civisvaros_ 2020.04.18. 09:09:21

@Reding Roli:
a dk-s kisnyugdíjasok azt mondják, hogy inkább gyurcsány termelje a gdp-t. mert ő kiosztaná a 14. havi nyugdíjat is. az is "termeli" a gdp-t. megnöveli a fogyasztást. és "termeli" a gdp-t. ezt hívják úgy, hogy modern közgazdaságtan. na de jön o1g. és azt mondja. mi akik a nyugdíjasokkal szövetségben állunk, már csak azért is, mert a háború után a két kezükkel kaparták ki az országot az új nemzedéknek köszönet érdemelnek. és valóban. az orbán visszaadja azt, amit gyurcsány elvett. nem is adja vissza. mert most elcsalják az inflációt 2%-kal. a nyugdíjas kosárral trükköznek. mennyibe kerül az alma. a zöldséges szétválogatja. a kisebb 250 forint. a nagyobb 500 forint kilója. melyik almával számoljunk. módszertan. ebből lesz a statisztika. és ebből lesz a nyugdíj. a nyugdíjasok termelik a gdp 10%-át. kétszer annyit, mint a parasztok. mert azok csak 5%-ot termelnek. és matolcsy mester leüti az entert. és ő előállította a gdp 20%-át. kétszer annyi gdp-t termelt egy mozdulattal, mint egész évben a nyugdíjasok. és négyszer annyit, mint a szántóvető parasztok. és ezt hívják úgy, hogy modern közgazdaságtan.

ebella 2020.04.18. 09:11:43

@civisvaros_: Nem, lölö nem termeli,a megtermeltet ő magáévá teszi, agy lesz a közpénzből, Orbán vagyon. A sok ostoba paraszt meg örül neki, hogy jól ki van baszva a Pestiekkel. A paraszttal is, de elviseli, mindig is jobbágy volt minden felmenője, azoknak se volt jobb. De most a Pestiekkel (általában a városiakkal) baszik ki valaki és annak örül. Hogy akkor is sokszor jobban él az értelmes városi, azt nem tudja, mert mást mond neki az istene. azt mondja a parasztság a Párt vezető ereje. Hidd áhítattal!

Ennyit erről!

civisvaros_ 2020.04.18. 09:18:24

@ebella:
a főváros a valós áruval szemben elsődlegesen közszolgáltatásokat tud felvonultatni a vidéknek. az ipari szolgáltatóknak és a kereskedő jobbágyoknak. "jóságos és igazságos" kádár jános úgy mondta, hogy ez a munkások és parasztok megbonthatatlan szövetsége. és ezzel szemben áll a bitang úri rend. a "horthyfasiszták". utóbbit a "liberálisok" mondják. a "szocialisták" azt, hogy előbbire nem lesz szükség. ezt hívják úgy, hogy "baloldal".

civisvaros_ 2020.04.18. 09:35:54

@ebella:
a gdp fogyasztás, beruházás és kereskedelem. lölő fogyaszt, beruház kereskedik. elég nagy volumenben. termeli a gdp-t. és matolcsy mester teremti hozzá a pénzt. a valóságban persze nem lölő termeli az árut. de az 21. században nem is számít ugyebár.

Célkereszt 2020.04.18. 09:45:25

@morph on deer: Talán a korlátozásokat fokozatosan akarják feloldani. Ezért nem igazán svéd modell, amit akarnak. Egyébként a korlátozások tudtommal csak a lakosság 30-40%-át érinti. Ennyien vannak önkéntes karanténban: távmunkások, nyugdíjasok, gyerekek. Tömegek mennek dolgozni naponta.

civisvaros_ 2020.04.18. 09:47:51

@Reding Roli:
aki teremti a pénzt az "termeli" a gdp-t. az nem valós értékteremtés, hanem pénzköltés. most majd orbán és a familiárisai termelik a gdp-t feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. és ha megnyerik a választást, akkor elsődlegesen megint csak ők termelik a gdp-t. mert náluk lesz a pénzjegynyomda és a kassza kulcsa. és még az európai unió is dob egy pénzes zsákot. mentőövet. abba is pénz lesz. amit úgy állítanak elő, hogy leütik az entert. és az szabadpiaci. nem. az sem. a nyugat se szabadpiaci. az mint a füles mackó egy mese. láthatatlan kéz. és a láthatatlan alkotmány, amit sólyom laci bácsi lát. és majd ő megmondja, hogy mi az alkotmányos. mert ő ért hozzá. orbán azt mondja, hogy inkább a kislomnit kérdezzük meg a cöf-ben, mert ő még jobban ért hozzá. és ne a a brüsszeliták mondják meg, mert azok soros ügynökei. amire az a válasz, hogy putyin pincsi. csüngő hasú csúti patkány. gyurcsótány. de ez mind fidesz propaganda.

Reding Roli 2020.04.18. 09:55:21

@civisvaros_: orbán visszaadja azt, amit gyurcsány elvett." Nem Gyurcsány vette el, hanem Bajnai a vg. válság miatt. A 13. havi nyugdíjat az Mszp- SZDSZ kormány vezette be 2002- Ben, amely már a 80 ezer forintot is elèrte átlagosan , hol van ehhez Orbán nyugdíjprèmiumja nominál èrtèken , reálèrtèken meg sehol.
10 ève csak ígèrgetnek Ornánèk, de mèg nem törtènt jelentős emelès ! Szlovákiaban 500 euró a minimálnyugdíj, durván 175 ezer forint ! A 13-ik havi nyugdíjuk is 500 euró lesz..A lengyelek is sokkal bőkezűbbek...
Orbánèk elmehetnek a picsába azzal, amit a nyugdíjasokèrt tettek:
- Inflációkövető" emelès - egyenlő fokozatos lecsúszás , svájci indexálas helyett- a reálbèrek a távolból integetnek a nyugdíjaknak!
- A valorizació elmaradása
- Elcsalt infláció, hamis nyugdíjas kosár

Orbán most rájött, hogy elkú...ta , ezèrt kènytelen megtenni ezt a szociális lèpèst, mert a törzsszavazói is a nyugdíjas rètegből kerülnek ki!

civisvaros_ 2020.04.18. 10:02:05

@Reding Roli:
orbán kisebb hiánnyal több szavazatot vásárol, mint gyurcsány vagy bajnai. ez azt jelenti, hogy ő az ügyesebb. aztán lehet mondani, hogy átbassza a népet. és gyurcsány vagy bajnai nem bassza át. mert bajnai egy világhírű közgazdász. egy szakértő. csak ő lefeküdt az ájemefnek és csődbe vitték az országot a szemkilövető gyurcsánnyal. és tényleg. orbán egyelőre nem. és tényleg nem. elemi közelítéssel ez a különbség. közgazdasági értelemben.

civisvaros_ 2020.04.18. 10:10:35

@Reding Roli:
orbán eddig kétszer vitte csődbe a fővárost. vagy legalábbis csőd közeli állapotot teremtett. az első orbán kormány. ezért le is váltották. mert a kampányra totális médiaellenszélbe került. és medgyessy péter kenterbe verte azzal, hogy ööö. útelágazódás. csakhogy utána a szocik csődbe vitték az országot. és megválasztották a fideszt és tarlós pistát. és orbán lenyomta budapestet. 2010-14 között. csakhogy tarlóst nem váltották le. és úgy döntöttek, hogy 2014-18 között nem nyomják le a fővárost. hanem konszolidálnak. és ezek a pestiek leváltották tarlóst. ők nem akarnak konszolidációt. okés. és most harmadjára csődbe vihetik budapestet. és tartok tőle, hogy negyedjére is.

Reding Roli 2020.04.18. 10:11:06

@civisvaros_: Csak az a kèrdès, hová jutunk az orbáni politikával: felzárkózás, vagy inkább szemfènyvesztès- lemaradás , vagy egy közèpszar hely maradunk , rosszabb helyzetben mint szomszèdaink...
A pènznyomtatast csak ott lehet inkább csinálni , ahol hiteles jegybank ès valós gazdaság van mögötte, mèg ott is veszedelmes dolog..
Most üt vissza az elhibázott prociklikus gazdaságpolitika: már nincs tèr lazításra , különben exrèm módon elszalad a forint ès az államadósság...Ha megment minket az EU - talán - az más tèszta ..
Ha most eurónk lenne , kevèsbè kellene aggódni..
Tegnap a 3,2 millió megtakarítas mèg 10 ezer eurót èrt, mára már csak valamivel többet mint 9000 euro..." Holnap " meg csak 8000 ezret fog èrni , mivel a szart - a magyar forintot hiba nyomtatják , hígítják- abból csak fos lesz: inflació , leèrtèkelődès..
2 kiló krumpli 1100 Ft volt a magyar diszkontban a reálban...Kutyavilág jön , de nemcsak a vilagválság, hanem a kormány elkú...sa miatt is!

Reding Roli 2020.04.18. 10:19:36

@civisvaros_: Bajnai nem vitte csődbe az országot, ő csak megpróbálta kezelni a világválság következmènyeit.
Az ballib kormányok bevezettèk a 40%- os átlagos közalkalmazotti bèremelèst , ami kèsőbb a felhalmozódó hitelek ès megnövekdett kamatok miatt juttatta csődközeli helyzetbe az országot
Akkor az IMF ès az EU segített, most is ők segíthetnek Orbánnak ...
Az utca vègèn már ott várja Orbant Georgieva Kristalina ..:) Úgyis jóban vannak..
A szerbek már megtettèk a lèpèst..

civisvaros_ 2020.04.18. 10:35:21

@Reding Roli:
csakhogy a reálgazdaság nagyrészt a fidesz mögött áll. az ellenzéki pártok mögött nincsenek munkáskezek és technológiai fölényben sincsenek. a nem-fidesz egy nagy lufi. a fidesz ki tudja. kanyarban lehet ugyan előzni, de kicsúszni is lehet. tehát van egy nagy nulla. ez ellenzék. és van egy kérdőjel. ez a kormánypárt.

aztán lehet mondani, hogy az mta ellenzéki. szellemi fölényben vannak. aha. lovász lászló elnök úr miért nem szólalt meg? kiválogatták főokosokat. kisajátították a kutatóbázisokat. mondván, hogy értenek hozzá.
és most mit mondanak? az akadémikusok örök időkre felhatalmazták magukat. a parlamenti beavatkozás nélkül. ezt hívják úgy, hogy független intézmény. ami ugye egyben a fasizmus szintén az mta szerint. ennyi főokost egy rakáson még nem látott a világ.

civisvaros_ 2020.04.18. 10:38:46

@Reding Roli:
a szocik eladósítják az országot. a libsik eladják. a konzik asszisztálnak. ebből áll a baller gazdaságpolitika. a kultúrpolitika az, hogy jönnek a nácik. és így bármilyen faszságot el lehet adni kultúraként.

Reding Roli 2020.04.18. 10:41:11

@civisvaros_: A tudomány autonómiáját meg kellett volna őrizni ès a politikának nem beleavatkozni abba , amihez nem èrt! Ezt mondják Pálinkasèk is , a tudományt leginkább meghatározó szemèlyisègekkel, kutatókkal együtt! Eddig ezt egy kormány sem merte megtenni , kivève Orbanèket!
A tudomány és a kultúra állam általi megerőszakolása fasiszta\ bolsevik tempó!

civisvaros_ 2020.04.18. 10:51:15

@Reding Roli:
egy 10 milliós tőkeszegény országban aligha lehet fenntartani egy 1.7 milliós fővárost. úgy, hogy az semmiféle valós értéket nem termel. se valós árut, ahhoz kapcsolódóan gyártástechnológiát se, prototípust se, se szabadalmat, se semmit. értem, hogy vannak, akik elméletben okosok. de az elméleti okosság se világlik az akadémia ablakából mostanság. a bölcseleti intézetekből különösen nem. a "liberális" közgazdaságtan különösen komikus. minél nagyobb állami beavatkozást követel.

Reding Roli 2020.04.18. 10:51:28

@civisvaros_: bármilyen faszságot el lehet adni kultúraként"
A lènyeg az, hogy ne egy központi hatalom határozza meg , ideológiai alapon, hogy mi a (modern) kultúra ...
Ha megátogatod a Tate modern művèszetek múzeumát , ott a művek 80% - át nem is èrted meg, mègis támogatja az állam , mert művèszetnek ezt az ágat is hasznosnak gondolják , pedig sokan nem èrtik..De , ez èppen olyan választás mint: mire menjen a közpènz : stadionra , szotyit köpködni - "nèpi kultúra "
Vagy adjuk oda Pintér Bèlanak , alternatív színházra, "elit kultúra"
Ha jut stadionra , akkor annak az 1\1000 rèsze elég lesz Pintèr Bèlának is...

civisvaros_ 2020.04.18. 10:53:44

@Reding Roli:
az mta bölcseleti intézeteiben azt mondják, hogy ha egy testület (pl. a kormány) a parlamenttől függetlenül akar működni örök időkre, akkor azt úgy hívják, hogy fasizmus. a kormányfő náci. ezek szerint az mta fasiszta. és lovász elnök úr náci. a független intézmények mind fasiszták. azok vezetői mind nácikok.

Reding Roli 2020.04.18. 10:56:44

@civisvaros_: Budapest semmifèle valós èrtèket nem termel"
A tènyek ennek ellentmondanak:
tervlap.hu/cikk-nezet/vilaghiru-kutatofejleszto-cegek-hightech-fellegvarai-budapesten
Valójában Budapesten vannak a legjövedelmezőbb, negyedik szektor beruházások !
Nem vèletlenül van jóval magasabb fizetès , mint vidèken , általában ..

civisvaros_ 2020.04.18. 10:58:39

@Reding Roli:
ha valaki azt akarja, hogy az életéről ne a központi állam döntsön az ne költözzön a központi állam székhelyére. a fővárosba. bazdmeg ti ennyire hülyék vagytok?

civisvaros_ 2020.04.18. 11:01:12

@Reding Roli:
és ezek a fellegvárak milyen technológiát szolgáltatnak az országnak? semmit, vagy szinte alig valamit. magyarul kiszolgáltatják az országot.

Reding Roli 2020.04.18. 11:09:34

@civisvaros_: és ezek a fellegvárak milyen technológiát szolgáltatnak az országnak?"
Barmilyet amire szüksèg van, ès azt el is tudják cserèlni a nemzetközi piacon (jó) pènzre..
A vidèk nagyobbik felèben viszont nincs világszintű szolgáltatas, a feldolgozóipar szigetszerű, a mezőgazdaság pedig csak nèhany család privilègiuma, azaz: a főváros tartja el a vidèk jelentős rèszèt ...

civisvaros_ 2020.04.18. 11:16:48

@Reding Roli:
tartok tőle, hogy a válság vagy válságok után ezek közül a cégek közül egy maradhat. az, amelyiket a kormánypárt kiválaszt. és megtippelem, hogy melyiket választja. ezek közül a legrosszabbat. rózsaszíneset. magenta generációsat. momentum generáció abból lett lilásítva. csak az párt nem tarifacsomag. de ha a többi szétzavarják, akkor kiderül, hogy azok a srácok a multi seggéből kibújva is elég rátermettek. vagy elmenekülhetnek svédországba, hogy jönnek a nácikok. a buzik a hisztis picsákkal. ezt az illiberális átmenetet úgy tűnik, hogy le kell játszani. ezek után lehet magyar polgárosodás.

ez az egyik forgatókönyv. a másik, hogy a buzik kivonulnak a hisztis picsákkal a multik seggébe bújva és elsöprik a rezsimet. söpörjék el felőlem. csak tartok tőle, hogy a realitás az első szcenárió. és az optimista forgatókönyv. a pesszimista, hogy tényleg jön a barna eső.

civisvaros_ 2020.04.18. 11:23:59

@Reding Roli:
pénz akármennyi van. leüti az entert "kusza szem". és ott a gdp 20%-ának megfelelő mennyiségű pénzt teremt. mert így egyeztek meg az orbán "gecivel" és a varga misivel. és erre azt mondják a "piacok", hogy de a forint nem ér annyit. ne érjen annyit. aki exportál annak az a jó.

civisvaros_ 2020.04.18. 11:31:37

@Reding Roli:
kik teremtettek jó sok pénzt az elmúlt 5 évben.
data.oecd.org/money/narrow-money-m1.htm
hungary, turkey, china, poland. és ezek többet, mint az oecd eu. ezek az autoriter rezsimek. a nácikok. rosszzabbak, mint észak korea. és civil jogok. apátok faszát roli.

Larrikin 2020.04.18. 11:43:47

@civisvaros_: "egy 10 milliós tőkeszegény országban aligha lehet fenntartani egy 1.7 milliós fővárost."
Következik ebből, hogy nem az ország tartja fenn a fővárost.

Reding Roli 2020.04.18. 11:44:04

@civisvaros_: De, vajon az autoriter rezsimek jobb èletet teremtettek az állampolgáraiknak? Dehogyis teremtettek!
Törökországban csak rosszabb lett az elmúlt èvekben, a líra majd leharmadolta magát, a dollárhoz kèpest ...
Magyarország egy közèpszar ország , az EU strukturális pènzeiből èlünk ...
Kínában jobb lett , de azon az áron , hogy kizsakmanyolják már a fèl világot, de vidèken meg mindig extrèm szar az èletszínvonal
Hol vannak ezek az államok mondjuk Finnorszaghoz vagy akár Èsztorszaghoz kèpest?
A nyugati típusú demokrácia odaver mindnek , nincsenek egy dimenzióban sem egymással!

Reding Roli 2020.04.18. 11:48:05

@civisvaros_: . a forint ne érjen annyit. aki exportál annak az a jó."
Nem jó, de ezt már 1000x tisztázztuk...Az, hogy a gyenge forint" jó az országnak " egy totális tèveszme , vulgar- közgazdaságtan!

civisvaros_ 2020.04.18. 11:49:25

@Reding Roli:
amikor az imf teremti a pénzt a semmiből, akkor előadjátok, hogy ők "a" "piacok". lófaszt roli. hazudtok. nem érted még ezt se? az eju. ők is "a" "piacok". csak a zorbán nem. az nem a piacok. mert a zorbán meg van választva. az imf nincsen. és az eu komiszárjai sincsenek a nép által legitimálva. és döntsék el ők. ezt hívjátok úgy, hogy demokrácia. liberális. budapesten ennek van többsége. azért van megválasztva o1g és a fidesz, hogy ennek véget vessen, ezt felszámolja. nem azért, hogy utólérjük szlovákiát. hanem hogy előbb a szar szemét hazaárulókat elűzzék az országból. és majd utána meccselünk a tótokkal, vagy együttműködünk valamely szövetséges oldalán, vagy konkurens ellenében.

Reding Roli 2020.04.18. 11:50:17

@civisvaros_: Látom, ideges vagy! Elfogytak az èrvek ès elkezdtèl szemèlyeskedni...

Larrikin 2020.04.18. 11:50:20

@civisvaros_: a narrow money nem gazdasági indikátor. A kapcsolódó logisztikai költségek és a feketegazdaságban játszott szerepe miatt a fejlett gazdadágokban rohamosan veszít a jelentőségéből.

Larrikin 2020.04.18. 11:53:06

@civisvaros_: ^amikor az imf teremti a pénzt a semmiből, akkor előadjátok, hogy ők "a" "piacok".^
1. Az IMF nem teremt pénzt. 2. Azért van, hogy a piaci alapon nehezen finanszírozható de egyébként fizetőképes államokat kisegítse.

Reding Roli 2020.04.18. 11:57:47

@civisvaros_: hogy ennek véget vessen, ezt felszámolja. nem azért, hogy utólérjük szlovákiát. hanem hogy előbb a szar szemét hazaárulókat elűzzék az országból. és majd utána meccselünk a tótokkal.."

Ja èrtem, azért nem meccselhetünk a tótokkal , mert itt mèg nem űztük el a szar szemèt "hazaárulókat" , pl a Momentumot azzal a nèhany száz fiatal tagjával , akik megakadályozzák az orbáni, idilli egysègállam lètrejöttèt ès a polgárosodást...
Ezt a narratívat milyen iskolai vègzettsèggel raktad össze?

Larrikin 2020.04.18. 11:58:25

@civisvaros_: "pénz akármennyi van."
Csúnyán félreérted, a jegybank a jelenlegi szabályok között nem tud olyan módon pénzt teremteni, hogy az tágan értelmezett államkasszában landoljon. Ráadásul az inflációs cél is köti.

civisvaros_ 2020.04.18. 11:58:50

@Larrikin:
értem persze, hogy majd a külföld fenntartja a fővárost. külföldiek. a részeges angolok, alkoholista brit nagykövethelyettes és a british telecom. és a civilizált világból érkező nyugatiak. és ehhez nem kellenek a gyügyei perasztok. a gubicsos, tipikes, fuszikos szabolcsi almával és szatmári nemtudomszilvával, ami nem olyan rossz egyébként, csak egy kicsit fosatós. a gyügyei parasztok nem kellenek ahhoz, hogy fenntartsák a fővárost. egy probléma van. hogy a jogrend legalább részben a gyügyei parasztokon múlik. és amíg budapest magyarország fővárosa addig magyarország diktálja a jogrendet a fővárosban. és nem az idevezényelt alkoholista faszkalapok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.18. 11:59:28

@civisvaros_: "amikor az imf teremti a pénzt a semmiből," - mindig kiderül hogy az alapfogalmakkal nem vagy tisztában. Pénzt a jegybankok teremtenek, az IMF meg nem az.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.18. 12:02:15

@civisvaros_: Hülyegyerek! A mezőgazdaság lófasz a GDP-ben. Az adatokkal nem vagy tisztában.

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mezo/mezoszerepe18.pdf

A KSH elég hiteles forrás lesz?

Larrikin 2020.04.18. 12:02:48

@civisvaros_: "aki teremti a pénzt az "termeli" a gdp-t."
A gdp nem egy szabadon értelmezhető fogalom. Az összes mondatod, amelyben leírtad, hogy gdp, nettó hülyeség. Égeted magad.

civisvaros_ 2020.04.18. 12:07:06

@Larrikin:
nem a költségvetésbe akarják közvetlen tenni. hanem első körben a familiárisok zsebébe. és majd onnan fizetnek vissza a költségvetésbe. és ezzel megállították a vírust, mert ellaposították a görbét. válság idején nem volt megszorítás a haveroknak legalábbis. ellentétben a szemkilövetővel és a libással. visszaadják a tizenharmadikhavit, amit ezek elvettek. és a migránsok se jönnek. nagyjából ez lesz a kormánykommunikáció. ez jobb, mint a börtönbiznisz, zaklatószínházak, gyöngyöspataiaknak ne fizessünk egy fillért se. amiben ugyan 95% egyetért orbán viktorral. az se rossz. lehet, hogy ezt még bevetik. valami ilyesmi lesz. és ez ellen mit tehet az ellenzék?

leginkább azt, hogy el kezd értelmesen beszélni. de nem úgy, hogy vannak a nyugatiak. akik adják a sok pénzt. mentőcsomagot. meg az ájemef. mert ők a piacok. király júlia ezt előadhatta 2010 előtt. simor andrás, surányi és a többi. ebből lett a ner. ezért lett matolcsy a jegybankelnök. és nem ebből a liberálisnak mondott szemét társaságból valamelyik.

Larrikin 2020.04.18. 12:07:15

@civisvaros_: wow, tehát ugyan elbuktad a totál értelmetlen fővárosellenes kirohanásaid etikai alapját, de anélkül is szívesen ártanál, ha rajtad múlna. Ez legalább őszinte. Alávaló, de őszinte.

civisvaros_ 2020.04.18. 12:11:49

@Larrikin:
mi növeli a gdp-t? a fogyasztás, a beruházás és a külkereskedelem. ez a három. ezt nyúlja le a főváros. úgy, hogy beáll az ellátási lánc végére és azt mondják, hogy ezeket majd megtervezik neked egymással konkuráló hipermarketek, beruházási bankok, óriás külker vállalatok. kereskedelmi média szolgáltatja a kultúrát propagálja ezt a globális kapitalista világot. azt, hogy "budapest termeli a dzsídípít". a valóságban kurvára nem termel szinte semmit se. szemetet, kultúrszemetet. dzsídípí melléktermékét termeli valójában. és erre mondják azt, hogy a 21. században az már nem számít. vagy számít, vagy nem számít. tartok tőle, hogy számít.

Larrikin 2020.04.18. 12:14:06

@civisvaros_: "nem a költségvetésbe akarják közvetlen tenni. hanem első körben a familiárisok zsebébe. és majd onnan fizetnek vissza a költségvetésbe. és ezzel megállították a vírust, mert ellaposították a görbét."
1. Semmit nem értesz a pénzügy és a közgazdaságtan alapjaiból.
2. Rendkívül gyenge szövegértési és logikai készségekre utal az eszmefuttatásod, a beszámíthathatóság határán talán még épp innen.
3. Valójában én vagyok a hülye, hogy reagáltam, nincs mentségem.

civisvaros_ 2020.04.18. 12:18:27

@Larrikin:
tehát mintha az egész gdp számítás úgy lenne kitalálva, hogy a fővárosban élőknek kedvezzen. és a valós gazdasági tevékenység kurvára nem számítson. mintha így lenne kitalálva a modern közgazdaságtan. egy kisebbség hegemóniára törjön. csak azzal szemben a többség szupremáciát szokott hirdetni. az a fasizmus. az a modernitás egyenes következménye.

Larrikin 2020.04.18. 12:22:38

@civisvaros_: nézd, te tényleg nem sokat értesz a világból. Most épp egy blogposztot kommentelsz, ami mögött az infrastruktúra egy budapesti médiavállalkozás jóvóltából létezik. Ehhez internetet és távközlési kapcsolatot használsz, amit néhány budapesti vállalat nyújt számodra. Valójában nagy eséllyel ez a blog sem ósdi on-prem hardvereken fut már, hanem a felhőben, alighanem olyanon, amelyiknek van budapesti szolgáltatóközpontja. Szerinted?

sóhegy049 2020.04.18. 12:24:28

OFF:
Magyar logisztika!
Wiwwarir, A321, mint "cargo bép"? ))) LOL (((
Kiszedték az üléseket? Ma 20 tonna(!) cuccot hoz 3 gép, (flightradar) ami elfér a raktérben is, DE leszáll 2X tankolni, persze oda és vissza is, mert ezek a gépek nem erre a távra vannak.
Hihetetlen...

sóhegy049 2020.04.18. 12:26:41

@Larrikin: Mivel neki is Bivalybasznádra, a BIX-en keresztül megy a net... ))) LOL ((( A répaföldön nem lehet a BIX, de ezt nem fogja megérteni.

Larrikin 2020.04.18. 12:27:20

@civisvaros_: öreg, ha érdekel a gdp számítás módszertana, nézz utána, annyira nem bonyolult. Ha sikerült leleplezned a világméretű összeesküvést, ami a magyar vidéket hátrányos helyzetbe hozza, feltétlen szólj.

civisvaros_ 2020.04.18. 12:37:59

@sóhegy049:
o1g a "répaföldiek" szavazatával fogja a fidesz ellen fordulókat eltaposni. vagy persze lehet, hogy a nem-fidesz eltapossa o1g-t. ez kétesélyes. de jó esélye van a "gecinek".

civisvaros_ 2020.04.18. 12:41:34

@Larrikin:
gdp = fogyasztás + beruházás + külkereskedelem
külkereskedelem = export - import.
tehát akik ezeket a gazdasági tevékenységeket végzik azok "termelik" a gdp-t. ez egy olyan számítás, ami nem veszi figyelembe, hogy a valós értéket ki teremti. valós árutermelés nélkül is lehet gdp-t termelni. sőt úgy lehet igazán. ez nem túl bonyolult.

sóhegy049 2020.04.18. 12:42:49

@civisvaros_:
Most komolyan egy napja tolod a mantrát, felvértezve magad, hogy Budapestet szapuld? Pestiesen, a fasz kiváncsi már erre? Egy államban élsz velem együtt, mindketten városban lakunk, higgadj már le. Nem olvasom a falusiaktól, hogy elégedetlenek lennének és nem olvasom a fővárosiaktól, hogy tele van a faszuk. A többi fasiszta konteo meg már orvosi eset. Megpróbáltam szépen, nem megy így hagyjál ki. Leköteleznél.

civisvaros_ 2020.04.18. 12:55:09

@sóhegy049:
budapesten a különféle megszállók leszármazottai élnek jelentős részben. és a fidesz azért szerveződött, hogy összeállnak, hogy ezektől a hatalmat részben elvegye. egy identitását vesztett kisebbség hegemóniáját megtörje. többségi alapon szupremáciát hirdessen. és ehhez kell egy népvezér. ez o1g.

na most erre te azt mondod, hogy ez egy fasiszta konteó. az, hogy o1g a náci összebeszélt a kövérrel meg a dajcsfürjjel, aki megértette, hogy persze a libsiket fogják utálni mint a szart. vagy ha nem értette, akkor is ment a többi haverral. mert szdsz-ben nem lett volna alelnök. mert főokosok nem választották volna be a helsinki bizotsságba. ez a náci konteó, vagy mi?

civisvaros_ 2020.04.18. 13:10:25

@sóhegy049:
van egy identitását vesztett politikai közösség. adva van egy egy náci család. és azért nem lesz német, mert a múltat is vállalni kellene. azt nem lehet. identitását vesztett lesz. és összeáll új péterrel. aki azért nem hogyishívják, mert úgy a komcsikat is vállalni kellene. és megindul a répaföldizés. meg hogy ezek a magyarok. hazaáruló szláv belvárosi lakást akar bérelni és index firkász lesz, ávós prolik. drogos buli buzik. ez rendesen valami underground. pintér béla. erre mondják, hogy liberális. ez az egyik brancs.

és ennek megteremtik az ellenpárját. bajerzsoca, prostisráciok és a többiek. a kispatkány és a gülüszemű. így hívják a komcsában g fodort és magyar nemzetest, vagy hírlapost, vagy melyiket. gajdics. tehát tőlük nem a polgárosodást várják, amit béndek péter képzel. még csak nem is azt, hogy az egy főre jutó magyar gdp megelőzze a tótot. a felvidék általában gazdagabb volt, mint az alföld. erdély is általában gazdagabb volt, mint a kunság. ahol végig vonultak az oszmántörökök. mohács után szétszéledt a nemesség arrafelé. aztán elfoglalták budát az aranyalmát. kis magyarország a legszegényebb része volt a kárpát-medencének. nagyon nagy gazdagságra nem vágynak a "répaföldiek". azért szavaznak orbánra, hogy a liberálisokat poltitikai értelemben végezzék ki. mindegy hogy milyen úton módon. ha kell, akkor ellaposítják a görbét. müller ceciliával és győrfi pállal. és nem igazán értem, hogy ezt miért kell egyeseknek hosszasan magyarázni. ti a holdon laktok?

civisvaros_ 2020.04.18. 13:17:27

@sóhegy049:
magyarul ha a fidesz nem viszi csődbe az országot, akkor megnyeri a választást. és nyilván az lesz a célja, hogy a "liberálisok" gazdasági érdekeltségeit felszámolja. a nem-fideszt szanálja. mint ahogyan az ellentábor ugyanezt fordítva képzeli. és erre polgári neveltetéssel lehet azt mondani, hogy ez így nem lesz jó. mert ha ezek élesen összecsapnak, akkor könnyen lehet, hogy mindenki arról koldul. tehát mondani kellene valami alternatívát. tessék.

civisvaros_ 2020.04.18. 13:26:48

@sóhegy049:
te se érted, hogy ez nem a személyes véleményem. hanem hogy ezek mennek. úton útfélen. és van alternatíva?

Larrikin 2020.04.18. 13:48:05

@civisvaros_: tévedtem, van, akinek ez is bonyolult. A gdp bruttó típusú mutató. Az általad citált nemzeti számlákból számított érték fogyasztási oldalról közelíti az előállított értéket. Fogyasztási oldalról azért lehet gdp-t számítani, mert az előállított érték vagy készletre, vagy fogyasztásra kerül, és mindkettőről van forintosítható adat. Ebben a képletben a fogyasztást mindannyian végezzük, te is. A külkereskedelmi egyenleg pusztán azért szerepel, hogy a belföldön fogyasztott, de külföldön előállított értéket ne számítsuk bele, viszont a külföld által fogyasztott, belföldön előállított értéket igen. A budapesti gdp számítása persze nem ennyire egyszerű. 'Atomi' szinten két tonna répa előállítása az eladó székhelye szerint számít a gdp-be, de lássuk be, amíg a répa Mari néni lakóelepi hűtőszekrényébe kerül, még elég sok műveletre lesz szükség, ami természetesen mind értékelőállítást jelent, és megjelenik a gdp-ben.

Larrikin 2020.04.18. 14:07:33

@civisvaros_: "ez nem a személyes véleményem"
Akkor valaki más személyes véleménye lehet? Vagy inkább egy gittegylet testületi véleménye. Egyenként a laposföld hívők sem elég intelligensek ahhoz, hogy a baszkinemhiszemel érvnél többet kinyögjenek, de csapatmunkában hosszú áltudományos könyvekben magyarázzák az 'igazukat'. Láthatótan így vagy ezzel te is.

sóhegy049 2020.04.18. 14:19:38

@civisvaros_: Milyen alternatíva? Mint a hülye Jobbik dumája, talán az RTL felé? :-)
Ti meg ledózeroljátok Budapestet és azt hintitek be sóval, minket meg a Dunába lőttök, vagy mi a bánatos f@szom? :-)))
A B terv, hogy megtérítetek mindenkit, hogy Orbán és kész?
Aztaqrva...

civisvaros_ 2020.04.18. 14:27:31

@Larrikin:
az, hogy budapest termeli a gdp 40%-át azt jelenti, hogy fogyasztás, beruházások és a külkereskedelem átlagosan 40%-át budapest bonyolítja. és ez nem igazán azt méri, hogy ki mennyi értéket teremt valójában.

az orbán kormány kinyalja a bmw seggét is. mert lölő és haverjai nem tudnak autót gyártani. de egy bmw márkakereskedést kósa lajos is elvezetne. a nagymamája is bmw motorokat lízingel. tehát egy ilyen vállalatot akárki elvezetne a fideszben.
www.bmw-wallis.hu/
mert kereskedni nem olyan nagy kunszt. de azokat a járműveket tömegével előállítani az, ami nem egyszerű. biztonságos is legyen és viszonylag olcsó. az, hogy akármelyik suttyó vehessen azért egy bmw-t. de szinte akármelyik suttyó bmw-s el tudna vezetni egy kereskedést. ehhez meg kell vásárolni egy ingatlant. ehhez kap hitelt. ehhez kereskedelmi banki kapcsolatok kellenek. ezeket akarja lenyúlni a fidesz. a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort. a high tech ipart nem tudja. azt megtámogatja.

Larrikin 2020.04.18. 14:39:32

@civisvaros_: "az, hogy budapest termeli a gdp 40%-át azt jelenti, hogy fogyasztás, beruházások és a külkereskedelem átlagosan 40%-át budapest bonyolítja."
Nem, nem azt jelenti. Részletesen elmagyaráztam neked, de sajnos egy fej káposztának is nagyobb sikerrel magyaráz az ember.

civisvaros_ 2020.04.18. 14:52:48

@sóhegy049:
errefelé nincsen jobbik. a városi elnök a párt alapszervezetét az alapszabály szerint feloszlatta. mert a tagság 10 fő alá csökkent.

jöttek a migránsok. és amikor ilyesmik történtek.
www.youtube.com/watch?v=DHl87TFke8E
a debreceni fidesz azt mondta orbánnak. két lehetőség van. vagy bezárja a menekülttábort. most. és a fidesz megnyeri a választást. vagy elég sokat átlépnek a jobbikba. és akkor a fidesz nem nyer választást. ez ennyire egyszerű. és az orbán azt mondta, hogy oké. be kell zárni. és csináltak ilyet. és tisza és klebelsberg szobra alatt kerti parti.
www.youtube.com/watch?v=DH-ObwazZYA

Etniez 2020.04.18. 15:08:42

@Célkereszt: Jah, itt Londonban 3+3 hét lett, egy napja fut a második adag.

civisvaros_ 2020.04.18. 15:13:03

@Larrikin:
de ez ezen alapul. és ez a mutató valódi értékteremtést jelent, hanem pénzköltést. tehát ha lölő költi el a pénzt, mert ő éttermében fogyasztanak, ő ruház be, az ő raktárát töltik fel áruval ő kereskedik, akkor ő teremti a gdp-t. aztán van egy mese, hogy az a szellemóriások magas hozzáadott értékű teljesítményét méri. lófaszkarikát.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.18. 15:18:24

@civisvaros_: A fogyasztás és a külkereskedelem mint GDP termelő. Na jól, van. Egyszerűen te nem ütöd meg azt a szintet amire érdemes karaktereket pazarolni. Az íráskényszered a tudatlanságodból adódó kisebbségi érzésedből táplálkozik.

civisvaros_ 2020.04.18. 15:18:54

@Larrikin:
ha nem a holdon élsz, akkor feltűnt, hogy ilyen a közbeszéd, ilyesmi a közvélekedés.

civisvaros_ 2020.04.18. 15:29:32

@Larrikin:
egyébként a földkerkeség értintősíkkal közelítve lapos. és ha kimész a pusztába akkor ezt látni is lehet. ezen a kisfilmen.
www.youtube.com/watch?v=RRbAuBMWCrA

civisvaros_ 2020.04.18. 15:34:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
gdp = fogyasztás + beruházás + külkereskedelem
a külkereskedelem az export import különbözete. vannak, akik kiemelik benne a kormányzati költést.

GDP (Y) is the sum of consumption (C), investment (I), government spending (G) and net exports (X – M).
Y = C + I + G + (X − M)
ezt írja a wikipédia, ami mostanság az orákulum.
aki fogyaszt, beruház, költi a kormányzat pénzét és kereskedik az teremti a gdp-t. aki költi a pénzt.

Larrikin 2020.04.18. 15:38:37

@civisvaros_: azért építőmérnöknek ne menj, nem mintha attól félnék, hogy véletlenül diplomát is szerzel.

Larrikin 2020.04.18. 15:47:38

@civisvaros_: még mindig nem világos, hogy ez a képlet a nemzeti számlák szintjén miért és hogyan működik? Pedig leírtam. Ezek aggregátumok, a gdp ráadásul bruttó típusú mutató. Jesszus. Tudsz különbséget tenni a matematikai és a gazdasági műveletek között?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.18. 15:51:10

@civisvaros_: Mint látható, a külkereskedelemmel keményen mellélőttél. A fogyasztás pedig az előállított javak fogyasztása, amiben benne vannak a szolgáltatások. És bizony Budapest az egyik legnagyobb szolgáltató. Az almában nem az a GDP érték hogy megtermelik kilónként 20 forintért az almát, hanem az hogy 200 forintért eladják.

Bkkzol 2020.04.18. 16:02:06

Sajnálatos módon nincs a világon olyan vírus/válság ami változtatna a magyar politikai életen.
A kormány ugyan olyan arrogánsan kormányoz és megmagyarázhatatlan költekezéseket folytat mikozben saját érdekcsoportjait támogatja illetve elmebaj határát súroló csoportokat ( szállodák, dísznövényesek, háziserfőzdék...).
Az ellenzék cserébe továbbra is a "csak azért is" lendülettel fúr mindent és mindenkit és a "csak azért is az ellenkezőjét kellett volna csinálni" stratégiát folytatja. A demoralizáló "mindenkinek feltétel nélküli alapjövedelmet" erölteti, segélyt mindenkinek.... csináljunk 30 millió tesztet...
A "civil" kezdeményezés is tragikomikus amikor 500 biciklit adnak használatba nagy beharangozással a agészségügyi dolgozóknak. "a leg biztonságosabb közlekedés" tükrében. Szóljon már valaki nekik, hogy 8-10-12 órás műszak után ( sokszor fertőzöttek között) tekerjen haza a balbudai csitri a szomszéd útcába...

Etniez 2020.04.18. 16:18:37

@civisvaros_: "és ha momentumos lett volna az oktatási miniszter vagy államtitkár, akkor nem tették volna meg. ezt jól csinálták. ami nem azt jelenti, hogy mindent mindig jól csinálnak. de van, amit igen."

Ez akkora érvelési hiba... már megint elbasztam az időmet, hogy elolvastam az egyik agymenésed, hiba volt.

Etniez 2020.04.18. 17:11:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Én tényleg nem értem, minek reagáltok már rá.

Teljesen egyértelmű, hogy félművelt és értelmileg korlátozott.

Ha nem öregkori szenilitás, akkor enyhe értelmi fogyatékos van a nick mögött.

Semmihez nem ért, minden magyarázta inkoherens, akármit írtok neki válasz nélkül folytatja a következő inkoherens agymenését.

Ti tényleg nem látjátok, hogy hülyére vesz titeket?

civisvaros_ 2020.04.18. 17:53:22

@Larrikin:
a földkerekség az egy gömbfelület. az érintősíkkal közelítve lapos. ez ugye a nyilvánvaló. a föld bizonyos nézőpontból lapos. és ez nem áll ellentmondásban azzal a glóbusz gömbölyű. a lokalitás sík vagy síkbarajzolható. az univerzumról alkotott emberi tudás sajnálatos módon ilyen. aki ebben a nagy filozófiai ellentmondást keresi az nem érti az elemi matematikát. általános iskola 5. osztály. de csak vonjad ezt is kétségbe.

civisvaros_ 2020.04.18. 18:07:07

@Etniez:
ezek a két szekértábor világmagyarázatai. a fideSS a laposföldhívő. a nem-fideSS egyesíti a szellemóriásokat. a demokratikus koalíció? a momentum? nolimpia? igen. a karácsony gergely és a gyé német zsóka. tanácsokat ad neki kálmán olga. olyan okos. hogy csak na. mert ő független. kiket küldjenek ezekkel szemben? németh sziszi jó lesz. így gondolták a jobberek. és nem nyertek választást. leváltották tarlóst. a fidesz szerencséje a vírus. ellaposítják a görbét. csődbe viszik a fővárost. de ha viszonylag alacsonyan tartják a hiányt, akkor nem megy csődbe az ország. ezt gondolják. és erre mit lép az ellenzék? ezek nácikok. hülyék. a leghülyébb fidesz képviselő okosabb nálad. tudnék mit lépni. de nem érdekes, mert nem állok egyik oldalon se. úgy vagyok vele, hogy a répaföldön a káposztafej.

civisvaros_ 2020.04.18. 18:53:17

marad az a változtat, hogy ha a fidesz az országot csődbe viszi (ez lehet gazdasági csőd, de az is, hogy egészségügyi ellátórendszer becsődöl, összeomlik. mert nem értik, hogy mit is jelent ez az elrendelt ágyházleépítés. segítek: gyakorlatilag intézmény összevonást. nem feltétlen kell minden egyes kórházban leépíteni az ágyak felét ápr. 19-ig. lehet úgy is. de a racionális lépés az, hogy a rosszabbul felszerelt intézményt beáldozzák és stábokat társigazgatókkal összevonják. nem lehetetlenség. errefelé megcsinálták márc. 28-ra. felállt egy katonai járványkórház.) na most a járási kormányhivataloknak kellene intézkedni a betegszállításról és az otthoni szakápolásról. és ehhez szükséges személyzet kijelöléséről. amit 20-30 év alatt nem sikerült megoldani arra most van 2-3 hét. és ahol úgy állnak hozzá, hogy ezt nem lehet, ott betegek fognak értelmetlenül meghalni. mert meg lehet csinálni. azért, mert műtéteket tömegével elhalasztották. és a járóbeteg ellátás is nagyrészt leállt. közlekedési balesetek is lecsökkentek. tehát az átalakítás nem lehetetlen. csak érteni kellene, hogy mit is akar a kormány. és ezt azért laikus módon is lehet követni. persze ez a lépéssor brutális kockázatokat rejt magában. politikai kockázatot is. orbán megint mintha egy lapra tett volna fel mindent. mert ha ezt az intézkedéssorral az eü. reformot keresztül viszi úgy, hogy nem omlik össze az ellátórendszer, akkor az is lehet, hogy nem lesz kihívója 30-ig. ha összeomlik a rendszer, akkor viszont könnyen leválthatják. és visszajutunk a ner előtti időkbe.

csakenekedregeltem 2020.04.18. 19:43:42

szep elemzes. eltekintve az ellenzek kotelezo ostorozasatol, es a szinten kotelezo jotekony feledekenysegtol azt illetoen hogy TE is pont ilyen ellenzek vagy.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.18. 19:46:46

@csakenekedregeltem: csak amennyire TE is :), merthpgy egyikünk se párt és nem kapunk közpénzt az ellenzéki munkánkért

morph on deer 2020.04.18. 19:54:02

@civisvaros_:
” egy gömbfelület. az érintősíkkal közelítve lapos. ez ugye a nyilvánvaló”

Ahogy az is, hogy a “lapos” nem sík, és soha nem is lesz az.
Azaz egy körívnek akármilyen kicsi szegmense sem sík.
Bár lapos az valóban lehet. Relatíve. :)

civisvaros_ 2020.04.18. 20:24:40

@morph on deer:
amikor terveznek egy családi házat akkor a mérnök abból indul ki, hogy a föld lapos. nem egy gömbfelületre tervezi a házat. hanem egy érintősíkkal közelíti a telket. vagy egy síkba rajzolható felületre alapoz. elemi matematikai és klasszikus fizikai modelleket alkalmaz. ez egy racionális közelítés annak ellenére, hogy a földkerekség egésze nem teríthető ki síkba torzításmentesen. persze mégis kiterítik általában hengervetülettel mercator nyomán. vagy poláris projekcióval az ensz zászlaján. az éjszaki sarkból van vetítve.
1000logos.net/wp-content/uploads/2018/01/United-Nations-logo.jpg

civisvaros_ 2020.04.18. 20:33:24

@morph on deer:
ez egyesült nemzetek zászlaján a földkerekség körkörös és lapos. érdekes módon a lap a világangolban azt jelenti, hogy betakar. de ez megint csak véletlen hasonlóság. mert mégis mi köze lehet a magyarnak a hinduerópai nyelvekhez. semmi se lehet. miért? mert az akadémikus bölcselet ezt mondja. a föld nem lapos. de. nézd meg az egyesült nemzetek zászlaját. elég lapos.

Reding Roli 2020.04.18. 20:35:02

@civisvaros_: csak érteni kellene, hogy mit is akar a kormány."
Èrtjük, látjuk mit akar mizantróp főnököd...
Az egèszsègügyi ellátásra fordított GDP- aranyos kiadások a 90- és èvek szintjén vannak , kb. 6,6 % ( 2018) ez persze nominál èrtèken több mint anno, de az inflációt már jó ideje nem is számoljak Orbanèk, miközben egyre fejlettebb ès drágább eszközök\gyógyszerek vannak , amit az orostudomany használ(na) ...A fejlett egèszsègügyi ellátáshoz való hozzájutás lenne az egyik legnagyobb èletszínvonal- növelő eszköz, de ez egyre nehezebb, mert Orbán inkább a strómanjai zsebèt tömi , felesleges infrastrukturális beruházásokra költi a közpènzeket, az egèszsègügy fejlsztèse helyett....Nem vèletlenül kezd a koronvírus járvány is egyre rondább kèpet mutatni: egyre több az áldozat ...
Leèpítenè az aktív kórházi ágyakat? Milyen szakmai elven? Már több leèpítès is volt eddig , alig maradt szakember ès ágy is..
A debreceni klínikán eddig több ezer műtèt maradt el!! Mikor akarják ezt bepótolni? Hamar eljöhet a kèső , ezeknek az embereknek!
Orbanèk trükkje visszafelè fog elsülni, csak az baj hogy előtte órási katasztrófába fogja sodorni az országot , felelőtlen politikájával!

civisvaros_ 2020.04.18. 20:39:53

a laposföldhívő fideSS ellaposítja a görbét és azzal csődbe viszi a fővárost. ahelyett, hogy a 65 év felettieket kilőnék a holdra. és úgy nem fertőződnek meg. vagy ahelyett, hogy 1 nap alatt letesztelnének mindenkit. azt is meg lehet csinálni. mert megírta a qubit. és a kormány nem teszteli le a népességet 1 nap alatt. mert orbán egy "geci". tesztelje le karácsony gergely. aki megöli az időseket a pesti úton. zorbán meg mindenkit megölne. mert náci. de félre értés ne essék. ez nem az én személyes véleményem. hanem csak demonstrálom, hogy milyen a közélet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.18. 20:46:32

@Etniez: Hülyére csak akkor tudna venni, ha lenne esze. De az nincs. A kisebbségi komplexusát a sok felesleges írogatással kompenzálja. Én már csak a legritkább esetben olvasok bele abba amit ír.

morph on deer 2020.04.18. 20:48:44

@civisvaros_:
“ és ahol úgy állnak hozzá, hogy ezt nem lehet, ott betegek fognak értelmetlenül meghalni. mert meg lehet csinálni”

És minek?
Alapvető és átfogó strukturális reform nélkül ez arculütése az anyagcsere végtermékének!

Ez ideig-óráig majdnem úgy néz ki, mintha történne valami, de ez legjobb esetben is csak a megmaradó helyek némileg jobb személyzeti ellátását jelenti, semmi többet.
Mindez lényegében azért szükséges, hogy ne kelljen többet fizetni az egészségügyi alkalmazottaknak, és mégis legyen személyzet mindenhol, mivel kevesebb lesz a hely, ahova kellenek.

Szóval a fizetésük rendezését már megint el lehet odázni, merthogy lesznek elegen a karcsúsított egészségügyi ellátáshoz úgy is, per pillanat.
És ezt remélhetőleg el lehet húzni ‘22-ig is, akkor meg ez már úgysem fog érdekelni senkit.

Tehát most már megint zajlik egy szép nagy porhintés, a naív állampolgár meg csak álmélkodik, hogy “nahát, ez a viktor..!”
Hát az.

white999 2020.04.18. 20:50:54

@civisvaros_: Nem olvastam végig az egészet ezért lehet már szóba került de gdp-vel kapcsolatban azért lenne pár megjegyzésem. Közgondolkodásban minden földi jó szinonimájaként csapódik le, pedig a gdp semmi más mint az adott országban összes megtermelt előállított javadalmak összessége. Kis túlzással semmit nem mond el egy ország gazdaságáról a gdp növekedés vagy csökkenés. Pedig nagyon nem mindegy hogy a gdp növekedés milyen összetételben áll elő. Pár példa és érthető lesz. A kurvák által előállított jövedelem is elvileg növeli a gdp-t. Úgy gondolom ha lenne 1 millió kurva és mindenki idejárna, mint thaiföldre nem biztos, hogy az a nemzeti büszkeséget táplálná. Lölövel is az a gond, hogy Ő semmit nem állít elő. Az eu pénzeket mindenfajta címszóval a számára átfolyatva egyfajta pénzmosás történik. A eu-tól bejövő pénzből lesz a gdp növekedés egy része (egésze?) de nagyon nagy növekményt nem tudtak felmutatni sőt legtöbbször ez inkább csökkenés volt. Amiért Lölöt jobban szeretik, hogy a libás idejében sokkal kevesebb volt az eu-tól erre a célra konvergálható pénz de amíg fletóék hitelből tudták fenntartani a látszatot addig minden világ legjobbika volt a fleto ország. Igazából növekedést mo-on nyersanyag hiányában szellemi termékek előállításával (oktatás ugye ezt hagyhatjuk) illetve a mezőgazdasággal lehetne növelni (minden állam által agyontámogatott nem nagy biznisz) vagy marad a jó öreg összeszerelés, aminek nyersanyag hiányában ugye megint csak nagy az import hányada tehát nem olyan nagy buli. A lölö imádatnak az eus pénzek fogytával amúgy is vége lett volna, ezen csak a korona vírus időben hozott egy kb 1-2 évet. Legoptimistább szcenárió (alá Csaba László volt Orbán tanácsadó, jelenleg ceu-val Bécsbe üldözött prof) szerint egy Argentin típusú diktatúra jöhetett volna ki amiben a gazdagok szögesdrótos kastélyokban élnek a pórnép meg 0-1% közötti növekedés mellett nem hal éhen, ezért talán nem lázad fel. Őszintén kíváncsi vagyok, hogy lesz e a storynak egy békés befejezése, vagy egy esetleg minden megy tovább, vagy legrosszabb esetben éhséglázadás és/vagy egy polgárháború vet véget a dalnak. Reméljük a legjobbakat. Az Önkorik kivégzése nem egy békés megoldás felé viszi a történetet.

morph on deer 2020.04.18. 20:56:49

@civisvaros_:
“ lap a világangolban azt jelenti, hogy betakar”

Mit nem mondasz!
Mert az az angol, ami hozzám eljutott a “lap” szót a magyar “öl” főnév (v.ö. ölembe ül) megfelelőjeként használja.
Feltételezem, hogy te az “overlap” félreértelmezésével küszködsz, pedig az már megint nem betakar, hanem átfed.
Azaz az egymásra eső felületek által határolt teret jelöli.

Mondom: szerintem.

Törpvadász 2020.04.18. 20:58:48

A Kartonpack sztori és a Mathias Corvinus is megmutatta mi volt a különleges felhatalmazás lényege. Az ágyszám leépítés pedig szimplán rohadékság.

white999 2020.04.18. 21:02:36

@civisvaros_: 18: 53 ra. Most arról az Orbánról beszélünk, aki népszavazást kezdeményezett a vizitdíj ellen és akinek 2010 óta nincs különálló Eü minisztere és a mostani EMMIS is egy félkegyelmű, valamint a legmértékadóbb őt ismerő hozzászólók szerint az eü dolgot nem szereti nem is érdekli ezért nem is foglalkozott vele? Most ez megtalálja 2-3 hét alatt a bölcsek kövét? Mert Ő mindenhez ért.

civisvaros_ 2020.04.19. 06:48:56

@morph on deer:
a lap mint ige azt jelenti, hogy beborít, betakar. a foot mint ige azt jelenti, hogy gyalogol. fut. a wet mint ige azt jelenti, hogy földet nedvesít, öntöz. vet. és így tovább. a sail a vitorla, a vitorlázásás összefügg azzal, hogy fúj a szél. a follow összefügg azzal, hogy követték a folyót. és ha az ég elsötétül, akkor dörög. és összefügg azzal, hogy dark. és mennydörög. a tűnékeny tünemény az égen a villám. a vihar. thunder. és a daughter olyasmint mint a tündér. a sister úgy hangzik, mint a szűz. ilyen asszociatív kapcsolatból lehet mondani néhány ezret. az axe összefügg azzal, hogy ács. aztán lehet mondani, hogy ez hülyeség. de a régi angolban az acholt azt jelentette: fából készült. vagy mondjuk forest és fűrész. a régi angolban azt, hogy erdő úgy mondták: fyrˠxθ. ez fűrész. levágtak vele egy fürtöt. a vadonban. wood. a vadak. wild. vagy ha már sík, akkor flat eléggé úgy hangzik, mint a fent. fennsík. plató. p/f hangváltás. grimm törvény. a land meg úgy hangzik, mint a lent. az alföld. d/t zöngés-zöngétlen pár. az earth úgy hangzik, mint az ország-világ. vagy mondjuk a field úgy hangzik, mint a mező-föld. a high meg úgy hangzik, mint a hegy. ebből van több ezer.

na most lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. vagy hülyeség, vagy nem hülyeség. lehet mondani, hogy ez egy baromság. és lehet. az is lehet, hogy nem baromság. ki tudja.

civisvaros_ 2020.04.19. 07:27:08

@white999:
dr. káslert nem nevezném félkegyelműnek. szakpolitikai értemben kockázatosakat lép. egy világjárvány kellős közepén egészségügyi reformot megindítani elég meredek. amiről 20-30 éve vitáznak azt most 2-3 hét alatt próbálják lerendezni. és van ahol megy, van ahol nem megy.

errefelé 850 műtétet halasztottak el. ugye ennek két oka lehet. az egyik a világjárvány. a másik, hogy egy intézmény összevonást végrehajtanak. és könnyen lehet, hogy mindkettőt megteszik. mert errefelé két kórházból az egyik márc. 28 óta járványkórház. tehát meglépték azt, amit ápr. 19-re írnak elő. az egyik kórházat kiürítik. és megmarad az ambuláns járóbeteg ellátás. ami szükség esetén átalakítható tábori honvéd kórházzá. járványkórházzá. és a személyzet egy része átveszi a klinikai központ. magyarul az történik, amit a balliberálisok is akartak. az "ágyszámcsökkentés" lényegében (részleges) "kórházbezárás". az is lehet, hogy kiürítenek tömböt a kórházból. mert arra valójában nincs szükség. csak vészhelyzetben áll rendelkezésre tartalékként. ezek (részben) racionális lépések.

civisvaros_ 2020.04.19. 08:02:24

@white999:
az 1 ezer lakosra jutó kórházi ágyszám az európai unióban 4.9. magyarországon 7 budapest 10.5. tehát nyilván szükséges ágyszámcsökkentés. ez (részleges) kórházberzárás, intézmény összevonás. van egy tartalék szárny, amit rendesen nem használnak. de ha jön egy nagy hőhullám, tartós kánikula (és a klímaváltozással ilyenekkel is számolni kell), akkor nagyon sok idős krónikus betegséggel küzdő ember szenved. és egy klimatizált helyiségbe befektetik őket. ellátják. élelmezik. a hőhullám végeztével szerencsésen hazamehetnek. és amelyik kórházigazgató nem hülye az érti ezeket. hogy ezt már réges régen meg kellett volna lépni. illetve társintézményeknek kellene most koordinálni. hol lesznek nagyobb rehab részlegek. az idős otthonokkal kellene konzultálni. a nagy önkormányzati létesítményeket szét kell szedni. a kisebb egyházi intézményekkel kellene tárgyalni. akik esetleg befogadnának lakókat. ahol van betegszoba. el tudják különíteni. nehogy bevigyenek fertőzötteket. akik nem hülyék, azok értik, hogy ezeket réges régen meg kellett volna lépni.

Bánegressy 2020.04.19. 08:54:08

@civisvaros_:
" sok idős krónikus betegséggel küzdő ember szenved. és egy klimatizált helyiségbe befektetik őket. ellátják. élelmezik"
ezt a baromságot honnan vetted?
éppen hogy roppant praktikusan egy népegészségügy is egy népességügyi reform(ha úgy tetszik) zajlik párhuzamosan.
javul a népesség korfa.
kevesebben leszünk, de a fiatal-idős népesség aránya sokat javulhat, ha a terv beválik.
lófaszt fogják az idősebb krónikus betegeket kórházba fektetni.
legfeljebb majd téged megkérnek, ismerve fidesz-hű írói, trolli munkásságodat, hogy a végit járó beteget megkérdezd a származását, vallását illetően, mielőtt eldöntik, hogy kicsit, vagy nagyon hűtött helyiség. klíma, vagy hullakamra(bár tömegsír is megteszi).

civisvaros_ 2020.04.19. 09:11:20

@Bánegressy:
ha a honvéd kórházban van egy elkülönített tartalék részleg, akkor ezt kánikula vagy hőhullám idején megtehetik. van egy tömeges ételfertőzés. vagy egy tömegbaleset. és lehetne sorolni. a népegészségügyben adódnak olyan helyzetek, amikor tömegesen kell valamilyen többlet szakápolást nyújtani. és egyébként a békefenntartó haderőt is érheti támadás. ezekre fel kell készülni. még arra is, hogy civileket érheti támadás.

az ellenzék arról beszél, hogy magyarországon észak koreához mérhető katonai diktatúra van. amerika az ilyet katonai erővel szokta megdönteni. és amerikában ezt egyesek esetleg elhiszik. a nemzetközi sajtóban a vezető napilapokban megjelent a hír, hogy magyarországon blokkolták a parlamentet. határozatlan időre felfüggesztették az országgyűlés működését. dehogy is. és az újságot olvasó politikusok egy része is elhiszik azt, hogy magyarországon diktatúra van. a francokat.

a fidesz politikai értelemben üldözi a nem-fideszt. ezt lehet mondani. de ennek ellenkezője is legalább ennyire igaz. ilyen a közélet. van két brancs. és ezek 20-30 éve az "a" betűben nem tudnak megegyezni. nemcsak a politikusok és a politológusok, hanem a pártokat támogató értelmiségi körök is kígyót, békát kiabálnak egymásra.

ha a fidesz csődbe viszi az országot. az egészségügyi ellátórendszer az előírt ágyszámcsökkentéssel nem tud működni (és lehet, hogy nem tud), akkor a fidesz megbukik. de ha nem, akkor nem.

civisvaros_ 2020.04.19. 10:09:04

@Bánegressy:
elemi közelítéssel budapesti járványügyi görbéje.
i.ibb.co/JRkD5jC/chart.png
nyilván ez csak egy becslés. ami azt mutatja, hogy a járvány a fővárosban május 1-je körül tetőzik. és következő héten megkezdik az érettségit. és abból adódhat egy kisebb elszállás. ha feloldanák a korlátokat, akkor akár ilyen is adódhatna. jún. 7-re aki közösségbe megy az megfertőződne.
i.ibb.co/WsX1RGW/chart-2.png
meg lehet tartani az érettségit budapesten de annak az idejére két héten át kijárási tilalmat kellene elrendelni amíg az érettségizők közlekednek. feltéve, hogy ez a becslés valódi közelítés és nem fals. de ezt ugye nem tudjuk.

nyilván lehet ennél jobbat is adni, több adatból, és lehet mondani, hogy majd a mesterséges intelligencia megmondja. de nem mondja meg vagy legalább is nem biztosan, mert hogy mindez függ az emberektől. és sokféle módon lehet becsülni. ez elemi közelítés. általános iskolás matek.

white999 2020.04.19. 10:28:39

@civisvaros_:" az 1 ezer lakosra jutó kórházi ágyszám az európai unióban 4.9. magyarországon 7 budapest 10.5. tehát nyilván szükséges ágyszámcsökkentés. "
1,Eddig az volt a mantra, hogy a fejlett nyugattól is több az ágyszámunk és Ők azért vannak bajban mi meg nem.
2, Nyilván nem szükséges az ágyszám csökkentés hiszen gyakorlatilag az eü leállt. Életmentő műtéteken kívül nem csinálnak semmit.
3, Nyilván nem szükséges az ágyszám csökkentés, hiszen a kiadott utasítással ellentétben, hogy teljesüljön a feltétel olyan embereket küldenek haza akik kórházi ellátásra szorulnának. (Tehát nem sok az ágy és ebben a formában pedig végképp nem.
4 Személyes tapasztalatom, (2 évvel régebbről) hogy édesanyámat szívleállás, újraélesztés után úgy küldték haza, hogy nem tudott járni, nekem kellett ápoló személyzetet szereznem, pelenkázni és én adtam be a vérhígító injekciót, meg jártam a járókerettel vele hátha talpra áll. Nem nem vagyok ápoló és orvos sem. És ez a békeidő volt. Szorozd be, hogy most mi lehet.
5, Környékbeli öregotthonokban (50 km sugarú kör)sehol nem volt hely ahol tudtak volna rá figyelni. A legolcsóbb a nyugdíjának a kétszeres összege volt. Gondolom az ára miatt nem volt kapós.
6. Covid vagy velünk lesz örök életre de az optimális becslések szerint is a vakcina használatáig. Addig mi lesz a műtétre váró betegekkel. Várják, hogy mehetnek a megszüntetett ágyakra? Vagy már akkor ugye szerinted nem is lesz, kell ágy kapacitás. Ezek szerint akkor megint várhatnak 2 évet a műtétre. Ha megélik.
7, A szűk keresztmetszet az nem az ágyszám hanem a dolgozók száma.
8, Értem a gazdasági gazdasági racionalitást a döntés mögött, a hazaküldött betegekre nem kell költeni. Fizetni az ellátás költségeit. Ezt rá lehet tolni a betegek hozzátartozóira. Pont annyira hatásos mint a gazdaságvédelmi akcióterv, ami semmit nem oldott meg de el lehetett mondani hogy csapataink harcban állnak. Éppen most fossa össze a bokáját a kormány, hogy ebből már tényleg baj lesz. Ja ez a gonosz multi ellen harcoló kisvállalkozó barát nemzeti magyar kormány, aki majd most kezdi megmenteni a multikat. A kicsik nem fájtak neki.
10, A fent leírtak alapján Káslert had nevezzem félkegyelműnek, ha nem az, akkor pedig csak egy szimpla karrierista akit orvos létére pont leszarja az embereket csak a főninek legyen kedves. Nem tudom melyik a vállalhatóbb emberi tulajdonság de az legyen az Ő problémája.

civisvaros_ 2020.04.19. 10:56:32

@white999:
adva van egy kórház. és most az a dolga a kórházigazgatónak, hogy az intézménye egy részét elkülönítse egy vészforgatókönyvnek megfelelve. mert előfordulhat, hogy a járvány berobban. és megteheti azt is, hogy konzultál társintézményekkel. az önkormányzati vezetők megteheti azt is, hogy konzultálnak egyházi vagy magánintézetekkel. akik a csr keretből a rehabilitációt támogatják.

errefelé nyíradony mellett tamásipusztán van egy med-hotel nevű magánintézmény. eu támogatásból épült.
r-cf.bstatic.com/images/hotel/max1024x768/993/99334974.jpg
997 millió forint eu támogatással épült. ahogyan az alapkőletételnél a tábla mutatja.
www.borostyanmedhotel.hu/images/alapko.jpg
49 hotelszoba mellett 9 beteg 89 rehabilitációs és 3 intenzív ágy van. azért a közel 1 milliárd forint készpénzért cserébe a tulajdonos mondhatja azt, hogy beszáll a vírus elleni védelembe. felhívhatja a nyíradonyi polgármester tasó béla, az országgyűlési képviselő tasó lászló (a bácsikája), a megyei közgyűlés elnöke, vagy a kórházigazgató. és egy ilyen privát med-hotel nyilván nem zárkózna el. mert hogy ez neki reklám. felteszem ilyenből is elég sok van. és egyházi intézmények is vannak. azok is besegíthetnek. és úgy végre lehet hajtani ezt az ágyszámcsökkentést.

és mondhatja azt a kórházigazgató, hogy ez a kásler egy futóbolond. ő ezt nem hajtja végre. és ez esetben leváltják. és lehet, hogy ezek után az ellátórendszer összeomlik. és ez esetben bukik a fidesz. a sote igazgatója érti, hogy ez most olyan, mint egy hadgyakorlat. és lehet mondani, hogy de nincs háború. lehet ellene beszélni. de ezek nem teljesen irracionális lépések. a kórházak jelenleg félgőzzel működnek. mert szinte csak életmentő műtéteket végeznek.

a mamádat nem azért küldték haza, mert nem volt ágy. hanem mert nem volt ápoló személyzet. és az ellátórendszerből hiányoznak a tartalékos honvéd kórházak, szakápolói hálózat és a rehabilitációs intézetek. 20-30 év alatt nem tudtak ezekről megegyezni. ezt kellene megoldani 2-3 hét alatt. és lehet mondani, hogy nem lehet. vagy lehet, vagy nem lehet.

civisvaros_ 2020.04.19. 11:23:27

@white999:
budapesten lakosságarányosan több, mint 2x annyi az ágyszám, mint az európai unióban. és ezek csak az állami intézmények. budapest és környéke tele van magánintézetekkel. a járóbeteg ellátásban lehetőség lenne nemcsak pénzért tesztelni, hanem a csr keretből szűrővizsgálatokat elvégezni, vagy a magánkórházak most vállalhatnak rehabilitációs betegeket. persze, hogy ez veszteség. de nem kell hitelt törleszteniük. és mondhatják azt, hogy ezek után ha nem is nyújtják be a számlát, de számítanak arra, hogy a kormányzat együttműködik velük. cserébe ők támogatják ezt a hadgyakorlatosdit. ez is egy lehetőség a konszolidációra.

nekem úgy tűnik, hogy az ellenzéki értelmiség nem is akar kiegyezni a fidesszel. hanem arra játszik, hogy omoljon csak össze ez az egész. és lehet, hogy ez lesz. ez esetben megbukik a fidesz. ha nem, akkor nem.

white999 2020.04.19. 11:53:15

@civisvaros_:
7, A szűk keresztmetszet az nem az ágyszám hanem a dolgozók száma.
Asszem ezt írtam.

20-30 év alatt nem tudtak ezekről megegyezni. ezt kellene megoldani 2-3 hét alatt.
Volt rá a fidesznek ebből 14 éve. Nem 2-3 hét alatt kellene megoldani amikor ég a ház.

"nekem úgy tűnik, hogy az ellenzéki értelmiség nem is akar kiegyezni a fidesszel. hanem arra játszik, hogy omoljon csak össze ez az egész. és lehet, hogy ez lesz. ez esetben megbukik a fidesz. ha nem, akkor nem.+

A fidesz sokszor bizonyította, hogy vele akkor sem lehet kiegyezni ha a másik akar. A fidesz ellenzékben mindig akkor jó ha szarra játszott. Most nagyon nem lenne meglepő ha visszakapná. A demokratikus keretek szűkítésével nincs is nagyon más esélye az ellenzéknek. A fidesz mondjuk teljes mértékben magára borította szart a politikájával. Nehezen fog tudni kijönni belőle de addig még azért rengeteg kárt tud okozni.

Törpvadász 2020.04.19. 12:13:27

@white999: sajnos így van, pacemakeres barátunk kontrolát bizonytalan időre elhalasztották, rákos beteg műtétje halasztódik... meddig..???, sérves műtétek elmaradnak, van akinek a héten lett volna, lemondták. Meddig mehet ez? És miért fontosabb a koronvírusos beteg, mint bármelyik másik adófizető beteg élete? Nincs semmi egyensúly, én csak kapkodást érzékelek. Istennek hála nincs most rokonom kórházban

civisvaros_ 2020.04.19. 13:59:41

@white999:
van két értelmiségi kör. a baller és a jobber. (összességében persze három van. egy, amelyik ez ügyben sehol sem áll.) engem nem különösebben érdekel, hogy előbbi kettőből melyik marad a közintézményekben vezető szerepben. a "liberális" vagy az "illiberális". de csak az egyik maradhat.

Larrikin 2020.04.19. 15:59:11

@civisvaros_: "nyilván ez csak egy becslés. ami azt mutatja, hogy a járvány a fővárosban május 1-je körül tetőzik."
Wtf? Fogja magát, és önként tetőzik? Ha a jelenlegi social distancing működik, akkor ennyi idő alatt tetőznie kellett volna. Ha nem működik, akkor szépen haladunk bele a káoszba. Esetleg el lehetne kezdeni a tömeges, célzott tesztelést, akkor talán idővel nálunk is tetőzne.

civisvaros_ 2020.04.19. 16:15:05

@Larrikin:
ez ugye pusztán csak egy elemi matematikai modellszámítás. vegyük a nyilvánosságban hivatalosan közölt aktív esetszámokat. annak a háromnapos mozgóátlagát logaritmikus skálán négyzetesen közelítve adódik egy járványgörbe. és annak a tényleges lefutása a valóságban vagy ilyen, vagy nem ilyen. ennél többet mondani nem lehet. bonyolultabb számításokkal se nagyon. azért, mert hogy az aktorok emberek. te mintha nem szeretnéd azt, hogy a járvány budapesten május 1-je körül tetőzzön. mintha azt akarnád, hogy jöjjön egy tömeges berobbanás, mert akkor az nyilván elsöpörné ezt a kormányt. és lehet, hogy ez megtörténik. ugye jönnek az érettségizők. megnövekedhet az esetszám. és közben elrendeltek egy tömeges ágyszámleépítést, ami egyes kórházakat megbéníthat. túl azon, hogy embertelen helyzeteket teremthet orvosoknak és betegeknek. családtagjaiknak. és egy ilyen helyzetben könnyen eluralkodhat a káosz. és ha nem még akkor is megerősödhetnek a polgári radikális underground mozgalmak. orbánt sokan fogják még jobban utálni. és ezt a rendszert vagy rezsimet elsöpörheti a népharag. lehetséges. csak nem nagyon értem, hogy ki vagy mi lépne a helyébe. mert nekem úgy tűnik, hogy nem-fidesz egy lufi.

Larrikin 2020.04.19. 17:19:51

@civisvaros_: egy adatsorra végtelen mennyiségű függvényt generálhatunk extrapolációs céllal. Hogy ebből modell legyen, kellene egy hipotézis, ami miatt úgy gondoljuk, hogy a mi függvényünk nem egy találomra kiválasztott függvény, hanem a független változók valóban magyarázzák a függő változót.
Technikailag egy járvány akkor kerül leszálló ágba, ha egy fertőzött átlagosan kevesebb mint 1 másik embert fertőz meg. A percepció mint pl. az igazolt fertőzések száma, halálesetek száma ezt némi késéssel követi. Szóval, mi fog tetőzni egyáltalán május elején és miért? Honnan ez a tréfás haranggörbe?

civisvaros_ 2020.04.19. 18:14:26

@Larrikin:
a fővárosra és megyékre aktív esetszámot nem közölnek, csak a fertőzöttek számát. a felfutás időszakában tegyük fel, hogy annyi az az aktív esetszám. lehetne még ezt az országos arányokkal korrigálni. vannak gyógyultak és sajnos elhunytak is. ezek az aktív esetszámot csökkentik. és amikor kilépők egy ponton többen vannak, mint az új belépők, akkor a járványgörbe leszálló ágba kerül. amikor a fertőzöttek tömegével meggyógyulnak, egyesek sajnálatos módon elhaláloznak. ők nem hordozzák tovább a vírust. és egy idő után így nincs számottevő aktív beteg.

persze lehet egy tomboló időszak. ebben az esetben mindenki aki közösségbe kerül átesik a fertőződésen. a korlátozások feloldásával jöhet egy újabb hullám. az is lehet, hogy a vírus lappangva valahol újra megjelenik. egy új változatban. az újrafertőződés is elképzelhető. és az is, hogy lesz hatékony oltóanyag, vagy ellenszer.

civisvaros_ 2020.04.19. 18:34:27

@Larrikin:
országos összesítésben az aktív esetszám logaritmikus skálán az idő függvényében.
i.ibb.co/Xb9rPYs/chart-3.png
az elemi optimista becslés az, hogy országosan közvetlen a tetőzés időszaka előtt tartunk. persze ez függ attól is, hogy a tisztiorvosok mennyire merik a fertőzésen átesettekre azt mondani, hogy gyógyult. két egymást követő tesztje negatív, tünetmentes. egy ideig még ne menjen közösségbe. átesett a fertőzésen. gyógyult. amikor ezek tömegével megjelennek, akkor tetőzik a járvány. részben a tiszti orvos kreálja a statisztikát. tehát ez egészségpolitikai, gazdasági és társadalomlélektani kérdés.

Larrikin 2020.04.19. 18:47:37

@civisvaros_: nem válaszoltál a kérdésre. Természetéből fakadóan a járvány terjedése exponenciális függvényért kiált. Mi értelme a logaritmikus számolósdinak? (A helyes válasz: semmi.)

civisvaros_ 2020.04.19. 19:05:57

@Larrikin:
a járvány exponenciálisan terjed egyik oldalról. egyszerűség kedvéért ha a fertőzési ráta kettő, akkor 1 ember megfertőz 2-t. 2 ember 4-et és így tovább. de ez csak az egyik folyamat. a másik, hogy ezek a fertőzöttek meggyógyulnak vagy sajnálatos módon elhunynak. és ők nem fertőznek tovább. és ez megakasztja az exponenciális terjedést. logaritmikus skálán a járványgörbe nem egyenes vonalú hanem az valamilyen polinomiális pályán halad. legegyszerűbben egy parabola ívhez hasonlóan. és lineáris skálázáshoz visszatérve ebből adódik egy közelítő haranggörbe. ez az elemi optimista becslés. persze ez a görbe el is szállhat. egy harmadfokú pályán. vagy nagyon gyorsan le is csenghet. egy negyedfokún. attól függően, hogy milyen döntéseket hoznak a kormányok. és lehetnek különféle váratlan események. időjárás is befolyásoló tényező. az is, hogy mennyi a rendelkezésre álló maszk. számtalan dolog. ezek a valósághoz képest primitív leegyszerűsítések. ez az elemi optimista becslés.

white999 2020.04.19. 19:59:17

@civisvaros_: Halálozási ráta 1-2% körül lehet. Az elhalálozás "áldásos hatása" hogy az illető nem fertőz tovább a járvány terjedésének egy igen kései részén következik be, ahogy a gyógyultság is. Ha senki nem tudna semmiről és úgy viselkedne ahogy normál hétköznapokon valamint kijárást befolyásoló körülmények sem lennének akkor valóban május 3 ra tetőzhetne a járvány de az pár 100.000 halott lett volna. Az emberi viselkedéssel és szankciókkal ez bizony 1-2 évig eltart amíg a vakcina meglesz. Panda maci megint nagyot mondott de abban a pillanatban hogy lazítanak a szabályokon megfog ugrani, addig meg egy eddigiekhez hasonló lassú felcsorgás lesz. Már próbál szerintem megágyazni a nyitásnak mert a gazdaság nem bírja el ők meg láthatóan egy kanyi vasat nem akarnak tenni a rendszerbe. Amúgy panda maci mondott más örökbecsűt is. RTL-en nyilatkozó ápolónő mondta, hogy kevesen vannak dolgozók (60 ember van lélegeztető gépen országosan) és az oxigén palackot felváltva vitte egy éjszaka jobbról balra, mert nem volt több. Panda maci meg 5000 lélegeztető gépet vizionál a tetőzésre. Kérdem minek ha nem lesz hozzá személyzet oxigén stb. A másik meg az ha 5000 gép kell a tetőzésre május 3 ra, akkor az olasz helyzet egy fairy tales a minénkhez képest és az apokalipszis az kutyafasza lesz. De megint sikerült valami bombasztikusat mondani és ezt is megoldja.

civisvaros_ 2020.04.19. 21:13:05

@white999:
ez a forgatókönyv is lehetséges. hajdú-bihar megyében az elmúlt 1 hétben hivatalosan 1 új fertőzöttet regisztráltak. persze lehet, hogy csak azért mert nem tesztelnek eleget, vagy ha mégis, akkor az eredményt eltagadják. az is lehet.

white999 2020.04.19. 21:43:20

@civisvaros_: Miután a sokszor teljesen nyilvánvalónak tűnő koronás eseteket sem tesztelik így ez adat Magyarországon semmiféle információval nem szolgál. Max annyival, hogy vagy teszt nincs, vagy kapacitás tesztre, vagy pénz a tesztre. Halálozási ráta már lehet kiindulópont miután a világon 2 millió fertőzött van a közvéleménykutatást pedig már 1000 embernél is elfogadják kellően nagy mintának. Lehet mi leszünk a világon az első ország ahol tetőzik a járvány de a jelenlegi 10%-os ráta felkúszik majd 20-30%-ra ha így megy tovább. Ami nonszensz és nem is valós. Különösen ennyi tesztelést illetve nem tesztelést figyelembe véve érdekes a május 03. dátum. Kutatókat ezek szerint nem zavarja a tény, hogy minimális nem valós adatból kell dolgozniuk. Ez inkább jóslásnak tűnik.

Larrikin 2020.04.20. 03:51:25

@civisvaros_: szóval a logaritmikus skála használatának az ábrázolásban lehetne helye, a modellezésben jelen esetben nincs.

"a fertőzöttek meggyógyulnak vagy sajnálatos módon elhunynak. és ők nem fertőznek tovább. és ez megakasztja az exponenciális terjedést"
Sajnos nem igaz. Amíg aktív vírushordozó korukban 1+ embernek adják át a kórt, az aktív esetszám is nő. A felgyógyuló/meghaló emberek azon az egy módon csökkentik a járvány terjedését, hogy nem kapják el mégegyszer, így ha elég sokan lesznek, a transmission rate idővel 1 alá csökken. De 1% alatti átfertőzöttség mellett ennek a közelében sem járunk. A 'modelledben' azért tetőzik a járvány, mert nagyon szeretnéd.

Larrikin 2020.04.20. 05:40:08

@white999:"Kutatókat ezek szerint nem zavarja a tény, hogy minimális nem valós adatból kell dolgozniuk."
A május 3 Orbántól származik, nem a kutatóktól. Valami modell-jóslás biztos van a háttérben, de nem lehet véletlen, hogy nem 'a kutatók' álltak elő vele:)

Az államigazgatásban remélhetőleg olyan adatok is rendelkezésre állnak, amelyek nem kerülnek a sajtóban rendszeres publikálásra, pl. az igazolt fertőzöttek között a szimptomatikus vírushordozók aránya, kórházi felvételben részesülők napi száma, stb. Ha ezek alapján a becsült transmission rate kicsivel 1 fölött van, tán abban bíznak, hogy a meleg idő 1 alá nyomja. Mondjuk ez is csak jóslás lenne, de legalább van benne logika:)

civisvaros_ 2020.04.20. 07:24:11

@Larrikin:
aki meggyógyul az a fertőzést nagy valószínűséggel nem adja tovább. különben minden beteget örök időkre karantén alá kellene vonni. és aki sajnálatos módon meghal az sem fertőz tovább. és ha többen esnek át a fertőzésen (szerencsés vagy szerencsétlen kimenetellel) több a kilépő, mint az új belépő (az új fertőzött), akkor a járványgörbe tetőzik. ezen alapul az optimista becslések.

és lehet mondani, hogy a gyógyult újrafertőz. lehet. a korlátozásokkal újra növekedhet a fertőzés veszély. igen. a vírus lappang valahol. ahol nem is mérik. lehet. akár állatállományban is. elvben minden élőlényt kellene tesztelni, hogy nem-e koronavírusos. és közben megjelenhet egy új típusú vírus. vagy akárhonnan a világból egy újabb fertőzéshullám. ez is mind lehetséges. de a járványgörbe sohasem fut fel exponenciálisan. legalább is amit általában mérni tudunk és a nyilvánosságban közölnek az általában normális eloszláshoz közelít. és ami nem, az nem fogják közölni. mert az biológiai fegyver.

civisvaros_ 2020.04.20. 07:38:22

@Larrikin:
meg ugye aki fertőzött azt elkülönítik. a szoros kontaktus kutatás ahol tart még, ott a potenciális betegeket felderítik. a magyar járványügy ezt csinálta példásan. és a potenciális fertőződést az közintézményi működés részleges felfüggesztésével, a kijárási korlátozással, határzárral csökkentik. illetve a különféle tájékoztató kampányokkal. ezek mind-mind az exponenciális növekedés ellen hatnak. és az aktív esetszám egy idő után csökkenni fog. lehet, hogy nem egy 1 hét múlva, hanem 1 hónap múlva, az is lehet, hogy 1 év múlva. erre különféle becsléseket lehet adni. és a budapesti és az országos adat is eltérhet.

Larrikin 2020.04.20. 07:42:11

@civisvaros_: "ha többen esnek át a fertőzésen (szerencsés vagy szerencsétlen kimenetellel) több a kilépő, mint az új belépő (az új fertőzött), akkor a járványgörbe tetőzik. "
Hahó, ebben hol a becslés? A modellnek egy hipotézisre kellene támaszkodnia, ami magyarázza, hogy miért következhet be a fenti esemény. Sajnos ezzel továbbra is adós vagy.

Larrikin 2020.04.20. 08:14:16

@civisvaros_: "a magyar járványügy ezt csinálta példásan"
Nem igazán, ahol ezt példásan csinálták, ott már tetőzött a járvány.

"ezek mind-mind az exponenciális növekedés ellen hatnak."
Ezt félreérted, a járvány természete mindenképp exponenciális. A transmission rate a kérdés, amíg ez >1, a növekedés exponenciális. A csökkenés is exponenciális lenne, ha lenne.

"és az aktív esetszám egy idő után csökkenni fog. lehet, hogy nem egy 1 hét múlva, hanem 1 hónap múlva, az is lehet, hogy 1 év múlva."
Magától miért is tenné? Közelítünk tán a nyájimmunitáshoz?
Ha az alkalmazott policy kellően hatékony, a járvány gyakorlatilag az intézkedések bevezetésének első napján tetőzik. Az indikátoraink (napi eseteszám, halálesetek, stb.) ezt jelentős késéssel követik, de a betegség lefolyásából következik, hogy 3-4 hét után ezekben is csökkenést kellene látnunk. Ahogy számos ország esetében látunk is. Nem túl bíztató, hogy nálunk ez még nem történt meg, persze igazából kellő tesztelés nélkül csak találgatni lehet, hogy megtörtént-e.

civisvaros_ 2020.04.20. 08:23:05

@Larrikin:
az elemi optimista becslés előfeltevése az, hogy járványgörbe NEM exponenciális. azért nem, mert vírus terjedését különféle természeti tényezők erősen korlátozzák. maga az ember, az időjárás. a szent lélek kiárad és megöli a vírust. van aki ebben hisz. és ezért imádkozik. a két kezét összecsukja. nem fertőz. social distancing ez is. és az optimista becslés másik feltevése, hogy az aktív esetszám nulla közelébe csökken. ez az, ami problémás. mert amíg nincs oltás, vagy ellenszer addig valószínűleg legalább enyhe korlátozásokat fent kell tartani. azért, hogy ne jöjjön egy újabb még nagyobb fertőzési hullám. legfeljebb néhány kisebb. ezek az elemi optimista becslések előfeltevései.

ezért kapásból veszik az aktív esetszám logaritmusát. és az a kérdés, hogy ezt a járványgörbét a felfutási időszakban hogyan lehet "ellaposítani" és elemi optimista becsléssel azt várják, hogy ez a logaritmikus skálán mért járványgörbe egy parabola pályán lecseng.

ha valaki abból indul ki, hogy járványgörbe exponenciális, akkor lényegében azt feltételezi, hogy vírus előbb utóbb mindenkit megfertőz. és egyébként lehetséges. de amíg nincs ellenszer ezt el kellene kerülni. azért mert a nyájimmunitás azt jelentené, hogy a nyugdíjas korosztályt megtizedeli. és erre egy lehetséges válasz az, hogy a veszélyeztetett népességet különítsék el. zárják gettóba. mert csak így lehet elkerülni, hogy csődbe menjen a főváros vagy legalább is csőd közeli állapotba jusson. a kormánypártban nyilván azt gondolják, hogy ez nem olyan nagy probléma feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. azért, mert a főpolgármester ellenzéki. tehát ez ilyen szempontból egy szerencsétlen politikai felállás. és a járvány tovább polarizálja a közéletet a központi államhatalomért vívott küzdelemben.

civisvaros_ 2020.04.20. 08:35:20

@Larrikin:
egységállami keretek között nincs igazán hatékony policy. még budapest közigazgatási határain belül sem. erzsébetváros népsűrűsége 25 ezer fő/km2. soroksáré 500. a magyar átlag 100. a gyügyei paraszt ül a lócán a tyúkszaros mackónadrájában. és átkiált a szomszédhoz, hogy hé, nálatok van ez a vírus. a franc se tudja. ezt mondja a győrfi pál. téged is hívott? és így kurjongatnak egymásnak a jobbágytelkeken évszázadok óta, vagy talán évezrede is. azt se tudják mi az, hogy social distancing.

civisvaros_ 2020.04.20. 08:43:08

@Larrikin:
annyi változott, hogy régen volt a gróf, vagy a báró. és most van győrfi pál és (már azt is hallottam, hogy a felesége) cecilia asszony nem levelet írnak, hanem a tévében tájékoztatnak. és a magyar vidék egy jelentős része ezt elfogadja. betartják az utasításokat. és nincsen járvány. ezzel a fidesz a vidékies hátországát összetartja. és azt mondják, hogy szigorítson a főpolgármester. erre húsvét óta van lehetőség.

white999 2020.04.20. 08:46:22

@Larrikin: Hello! itt van minden amiről tegnap tegnapelőtt beszéltem, meg az is amit egy hónapja mondok.
Sajnos én nem hiszek a meleg levegőben mert akkor nem lenne Afrikában fertőzés. Ez nem influenza és nem is a nátha korona vírusa a jelek szerint, mers-t sem érdekli a meleg sőt. Ez tényleg egy jó cikk és elég dermesztő is egyben és ha ezek után még valaki kijelenti, hogy Viktor minden válságkezelők legjobbika akkor vágok magamon vagy aki mondja azon. Kérdés, hogy ebben a tanácsadók milyen szerepet játszanak vagy csak nem mernek ellent mondani a vezérnek aki mint tudjuk mindenhez ért. Pont mint Trump.

www.portfolio.hu/gazdasag/20200420/koronavirus-magyarorszagon-ezert-keszul-a-kormany-a-legrosszabbra-427056?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

civisvaros_ 2020.04.20. 09:07:10

@Larrikin:
a járványgörbe (logaritmikus skálán) elemi közelítéssel ilyen lehet. attól függően, hogy az intézkedések szigorúak (az a biztonság: secure), lazák, vagy feloldják őket.
i.ibb.co/NFtHxWg/2-3-4pol.png
és budapesten talán szigorítani kellene. ez momentán karigeri és gyé németh zsóka és kerpel-fronius nem tudom kicsoda feladata.

civisvaros_ 2020.04.20. 09:34:52

@Larrikin:
az aktív esetszámot, a járványgörbét (logaritmikus skálán) ellaposították. lehet látni a részleges közintézményi bezárások, a kijárási korlátozások hatását. illetve ezekhez szükséges volt még a határzár és a házi karantén intézménye is. ezeket meglépte a kormány nagyon helyesen. és most budapest ellenzéki önkormányzatának vezetése van döntési helyzetben. csakhogy az nem nagyon lép semmit se. nyilván ez esetben megint a miniszterelnök vagy annak hivatala rendelné el korlátozást. azt, ami elsődlegesen a főpolgármester feladata lenne. ennyit a nyilvános adatokból és egy matek érettségivel tudni lehet. persze lehet mondani, hogy tesztelni, tesztelni, tesztelni. de az nem állítja meg a vírust. hanem az a fertőzöttek életesélyeit növelik amennyiben azt a tényleges megbetegedés kezdete előtt ki lehet mutatni. csak az időseknél nem nagyon lehet. mert éppen az a probléma, hogy nem termelnek elegendő ellenanyagot. és amíg nincs nagy számban jelen a vírus addig azt nem nagyon tudják kimutatni. ugye ezt mondja a tiszti főorvos asszony. valószínűleg neki is igaza van. és nyilván azoknak is van igazsága, akik szerint még több tesztre volna szükség a fővárosban. de ez a szigorítások nélkül túl sokat nem ér. a vírus terjedését elsődlegesen nem a teszt állítja meg.

civisvaros_ 2020.04.20. 09:53:11

a járványgörbét elvben így is le lehet csengetni.
i.ibb.co/TKj50b8/6-7pol.png
ugye ehhez az kellene, hogy kijárási tilalmat rendelnének el és leállnának az üzemek és bezárnának az üzletek. de ez nem azt jelenti, hogy a négy szabadság elve utána érvényesülhet, mert a fertőzést szinte azonnal bevihetnék. tehát amíg nincs ellenszer addig valamilyen enyhe korlátozást szükségképpen érvényben kellene tartani. és a fővárosban arányos szigorítást elrendelni. azért, hogy járványgörbét le lehessen csengetni. és ez fontosabb, mint az, hogy tesztelni, tesztelni, tesztelni. az is lényeges persze. de elsődlegesen nem a teszt állítja meg a járvány terjedését. hanem azt, hogy az emberek megöli a vírust. (vagy sajnálatos módon a vírus az embert) a vírus olyan környezetbe kerül ahol az ember az úr vagy nincs élet. és ezért nem tud tovább élni.

civisvaros_ 2020.04.20. 10:07:30

@white999:
valamennyit az időjárás is segít. afrikában 20-25 ezer regisztrált fertőzött van. európában több, mint 1 millió. afrika ugyan népesebb, de kevesebbet tesztelnek. a vírus terjedésének leginkább a hűvös, nyirkos idő kedvez. illetve a változékony időjárás. a ciklon. száraz, napos idő, amit nyáron rendre az anticiklon hoz gátolja valamelyest a terjedését. felteszem. de ez megint csak általános iskolai környezetismeret. tehát mintha lenne egy az mta/ceu környékén egy tudományos kutatói csoportosulás, amelyik azt mondaná, hogy a járványgörbe szükségképpen exponenciális. dehogy is. csak az igaz, hogy amíg nem ismert a kémia válasz (reakció) a vírus ellenében addig fizikai korlátokat (erő) alkalmaznak. amire egyes "liberálisok" azt mondják, hogy az se szabadna. mert az korlátozza az egyént. és innentől kezdve nincs értelmes párbeszéd. innentől kezdve az van, hogy magyarországon vagy a liberálisok vagy az illiberálisok alávaló politikai csoportosulások. és az egyiket meg kell állítani. és ezek a csoportok szinte vallási jelleggel csapnak össze. nemcsak a vírus kapcsán, hanem általában véve szinte bármivel kapcsolatban.

Larrikin 2020.04.20. 10:52:57

@white999: Valóban jó összefoglaló. És a melegtől én sem várnám, hogy megállítja a járványt. De ha van egy pici fékező hatása, az pont elég lehet 1.1-ről 0.9-re tolni a rátát, vagyis növekedésről csökkenésre.
Az is egyértelmű, hogy a tesztelés+elkülönítés a legolcsóbb védekezési alternatíva, fölösleges a jóidő esetleges kedvező hatására várni.

Larrikin 2020.04.20. 11:08:04

@civisvaros_: továbbra sem érted, hogy a függvények nem meghatározzák egy járvány lefolyását, legfeljebb jó közelítéssel leírják. Már amennyiben nem csak találomra illesztett függvényekről van szó. Amíg nincs magyarázatod arra, hogy milyen tényezőknek köszönhetően tetőzik a járvány, addig nem modelled van, csak játék a görbékkel.

civisvaros_ 2020.04.20. 11:59:22

@Larrikin:
azok a járványgörbét elvekben modellező függvények sorvezetőként szolgálnak. az aktív esetszám logaritmikus skálán az idő múlásával hogyan változik. a napok számával egyenesen, négyzetesen, köbösen arányosan növekszik vagy csökken.

az közintézményei működés korlátozása (a templomok, iskolák, művelődési házak bezártak, korlátozottan működnek a hivatalok, a bankok, zárva vannak szórakozóhelyek, nincsenek nagy szabad téri nagy rendezvények), elrendelték a kijárási korlátozást, a határzárat. folyik egy tájékoztató kampány. maradj otthon. fizikailag igyekeznek szétválasztani az embereket. akik védekeznek maszkokkal, kesztyűvel. folyóvizes kézmosással. a népegészségügy szűri a betegeket és elkülönítik a fertőzötteket.

és erre mondja azt ellenzék, hogy miért nem szűrik az egészségeseket is. folyamatosan mindenkit. nyilván azért, mert nehézkes lenne napi 10 millió mintát venni. ehhez az kellene, hogy a tiszti orovosok szkafanderben minden egyes háztartásba folyamatosan bekopogtatnak. ezt most csak a szociális otthonokban teszik meg.

white999 2020.04.20. 13:41:30

@Larrikin: Meleg hatása egy két hónap múlva kiderül. Bár a klimás eset megmutatta, hogy lehet éppen zártérben pont rosszabb lesz. Ha az emberek nem mehetnek szabadba akkor meg a d vitamin akkumlálása a napfényből a szervezetbe sem fog működni, bár nyugdíjas egyéb problémás betegen az sem segítene, valamint a kisszámú tök egészséges krízises embernél amúgy is rejtély,hogy miért úgy folyik le náluk a betegség. Vékony jégen lehet táncolni minden helyzetben. Ezért is érthetetlen a tetőzés, mert a nyájimmunitás még messze a többit meg csak a távolságtartás tartja kordában ami bármikor változhat, robbanhat. Cecília asszonynak azért sem tudok hinni a május 03-al kapcsolatban, mert aki tisztifőorvos lététre kijelenti hogy a teszt nem akadályozza a vírus terjedését. (lásd Német Dél-korea stb.), annak azt se tudom elhinni ha kérdez valamit. Sajnos itt tartunk és a mai napig nem láttam, hogy ezen az állásponton változtatott volna.

white999 2020.04.20. 13:53:59

@civisvaros_: Mers nek (ami koronavírus) melyik környezet kedvez, Hüvös vagy a meleg? Dromedár nem északi sarkon honos. Sajnos még semmit nem tudnak biztosan a covid 19 ről még azt sem hogy egyáltalán lehet e nyájimmunitás vagy többször elkapható mint a nátha. Ezen az alapon egyébként még a vakcina is csak egy remény de nem biztos hogy 100%-os megoldás. Minden csak találgatás, hogy hogyan szoktak működni az általunk ismert vírusok. Ami biztos könnyen fertőz és világon már mindenhol jelen van és alapvetően 1% hal bele ha mindenki megkapja a kórházi ellátást. A többi még csak találgatás.

civisvaros_ 2020.04.20. 13:56:50

@white999:
a legtöbb tesztet végző 10 európai állam (ezer főre vetíve) és a halálozás (egy millió főre vetítve).
észtország: 31 / 30
norvégia: 26 / 30
svájc: 26 / 162
litvánia: 24 / 14
portugália: 23 / 72
olaszország: 22 / 391
németország: 21 / 55
ausztria: 20 / 52
szlovénia: 20 / 37
...
magyarország: 5 / 21

civisvaros_ 2020.04.20. 14:23:14

@white999:
az afrikai halálesetek száma (1 millió főre vetítve):
algéria 9
marokkó 4
tunézia 3
egyiptom 2
kamerun 2
dzsibuti 2
burkina faso 2
libéria 2
kongó 1
a többi országban 1 alatti.

maduro elnök diktatúrájáról most kevés szó esik a sajtóban. a 28 milliós venezuelában 9 halott van. a 325 milliós usában 40 ezer.

Larrikin 2020.04.20. 14:31:54

@civisvaros_: de azt még mindig nem érted, hogy azért van haranggörbéd, mert azt szeretnéd, és nem azért, mert a fizikai valóságban bármi indokolná. Láttad a rengeteg illusztrációt a görbe ellaposításáról, épp csak nem értetted meg. Mentségedre szóljon, hogy azok sem, akik rajzolták, meg akik közzétették. Naív szemlélőként lehet ez a megfigyelésünk egy 'átlagos' járványról, de ez egyáltalán nem szükségszerű, pl. ha egy farmon minden állatot kinyír egy kór, értelemszerűen nincs haranggörbe. Az emberi beavatkozás sem feltétlen vezet egy laposabb haranggörbéhez: lehet egy hosszú plató relatíve csekély fel-le ingadozással, a végén beszakadással (oltás), vagy épp visszatéréssel a természetes lefutáshoz (feladás vagy hatékony gyógyszer), de lehet lassú visszaereszkedés a nullához is (eradikáció). Vagy valami más. Nincs érdemi válaszod arra, miért lenne prediktív egy haranggörbe a járvány alakulására.

civisvaros_ 2020.04.20. 14:34:29

@white999:
a 10 milliós kairóban most 29 fokot mérnek. ők amerikából hazatérő egyiptomiak, akik éppen elhagyják a karantént.
twitter.com/SalahAlhayat/status/1251968949274783745
nem úgy tűnik, mintha az apokalipszist várnák. persze ettől még lehet, hogy az vár rájuk.

civisvaros_ 2020.04.20. 14:45:29

@Larrikin:
ezek becslések a járvány lehetséges kimenetelére vonatkozóan.
i.ibb.co/NFtHxWg/2-3-4pol.png
és erre a politikus nyilván azt mondja, hogy az elsőt szeretné elérni. és ehhez a tiszti orvosok azt mondják, hogy rendben. ez esetben rendelj el még szigorítást a fővárosban és egy ideig még ne engedj lazítást vidéken. és így megpróbálják a járványt a politika által előírt mederben terelve kezelni. és ez aztán vagy sikerül, vagy nem sikerül. de van egy előzetes elképzelés a fertőződés kimeneteléről. és az intézkedéseket ahhoz a pályához igazítják.

civisvaros_ 2020.04.20. 14:59:21

@Larrikin:
a járványgörbét ilyenformán is le lehetne csergetni.
i.ibb.co/TKj50b8/6-7pol.png
csak ehhez szigorú kijárási tilalmat kellene elrendelni. azt kellene mondani, hogy azt aki megsérti az utcán járőröző katonákat lelövik. amire maduro típusú elnök azt mondja: oké. és ezért venezuelában nincs járvány. fellép a hadsereg.

errefelé azt csinálták, hogy márc. 15 után kiállt két katona az országzászló elé géppuskával. jelezve a népességnek, hogy ezt most komolyan kell venni.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/03/+otf/922w/katona2-scaled.jpg
debrecenbe az első között került be a vírus. febr. 29-én hajnalban egy brit állampolgár milánóból fertőzötten érkezett. megfertőzte a magyar feleségét és az anyósát. és ennyi.

civisvaros_ 2020.04.20. 15:11:57

@Larrikin:
debrecen egy újpesthez hasonló beépítettségű város. működödnek a mikroelektronikai, biotechnológiai üzemek. a gyórgyszergyár, a nyomdaipar. az élelmiszeripar. a csomagolóüzemek. a gépipari alkatrészek gyártása, a járműipar. korlátozottan működik a belváros. a nemzetközi forgalmat bonyolító kis repülőtér forgalma lényegében leállt. és az egyetem (7 ezer külföldi hallgatóval a világ több mint 100 országából) távoktatásban működik. de működik kishatár forgalom erdély irányába. és alig van fertőzött. ahogyan vidéken a legtöbb településen. ahol a "suttyók" élnek.

white999 2020.04.20. 16:50:55

@civisvaros_: a 10 milliós kairóban most 29 fokot mérnek. ők amerikából hazatérő egyiptomiak, akik éppen elhagyják a karantént.
nem úgy tűnik, mintha az apokalipszist várnák. persze ettől még lehet, hogy az vár rájuk

A vizsgálatsorán tulajdonképpen megfőzték a vírust. 56 fokon melegítették fél óráig, hatvan fokon egy órán keresztül, és 92 fokon, azaz a víz forráspontjához közeli hőmérsékleten melegítették 15 percig.

A megfigyeléseik szerint a magas hőmérséklet jelentősen csökkentette ugyan a koronavírus hatékonyságát, de még mindig képes volt replikálódni, azaz képes fertőzni.

Egyedül a 92 fokos, 15 perces melegítéssel inaktiválták teljesen a vírust.

A vírus inaktiválására a leggyakoribb protokoll a 60 fokon, egy órán át tartó melegítés. Ezt javasolja az amerikai járványügyi központ is az olyan magas halálozási rátájú vírusok esetében, mint például az ebola.

civisvaros_ 2020.04.20. 17:54:21

@white999:
most ugye egyre hosszabb időszakokra, egyre magasabb állásból süt a nap. a hőmérséklet emelkedésével a vírus kevésbé szapora. és a nap ibolyántúli sugarai is elölik. a napsütés is segíti a védekezést. ami nem azt jelenti, hogy önmagában felszámolná a járványt. hanem csak azt, hogy ez is fékezi.

civisvaros_ 2020.04.20. 18:57:23

@white999:
budapesten szigorítani kellene. mert az aktív esetszám a következő napokban könnyen elszállhat. például így.
i.ibb.co/6tVcG7R/bp3.png
debrecenben és hajdú biharban máj. 1 után a helyiek számára enyhe lazítás is megengedett feltéve, hogy a járványgörbe ezt az irányt követi.
i.ibb.co/xLsDgdz/deb3.png
persze nem tudni, hogy milyen irányba mozdul el.

white999 2020.04.20. 19:32:48

@civisvaros_: Május 3-án Magyarország képes lesz arra, hogy - több ország tapasztalatát is figyelembe véve - legyen egy kilábalási, visszatérési terve - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Ekkor derülhet ki az is, hogy a kormány szerint milyen lépések nyomán lehet visszatérni a hétköznapi életbe.

Tehát akkor ezek szerint nem a járvány fog tetőzni ahogy mondtam, hanem a terveik szerint akkor állnak úgy, hogy el lehet szabadítani a járványt a lazítással, egyébként csomó cégnél a nyilatkozat után már mondták, hogy akkor következő héten lehet beballagni a munkahelyre. Ez volt a hívó szó. Ha meg rosszul számoltak akkor istenem legfeljebb meghal pár 10 ezer ember de hát Ők mindig jól számolnak.

civisvaros_ 2020.04.20. 19:51:10

@white999:
a téridő egy adott pontján lehet valamit kijelenti. tehát május 3-án a járvány tetőzik. hol? budapesten? magyarországon? ez nem ugyanaz. hajdú-biharban 1 hete nincs új regisztált fertőzött.

civisvaros_ 2020.04.20. 20:04:45

@white999:
budapesten az elmúlt egy hétben 299 új fertőzöttet regisztráltak, budapesthez hasonló számosságú népességben kelet-magyarországon egy tucatot. szszb: 5 / hb: 0 / jnsz: 5 / b: 2 megyék. amíg a járvány országosan nem tetőzik addig maradjanak egységes szabályok. utána ahol szükséges szigorítsanak, ahol lehet lazíthatnak valamelyest.

civisvaros_ 2020.04.20. 20:44:59

@white999:
A városnak előbb-utóbb a mostani beszűkült állapotához képest több szabadságfokkal kell működnie, mert egyszerűen az élet nem állhat meg, és ha túl vagyunk már valóban a csúcson, van kórházi kapacitás és van tesztelés, akkor szép fokozatosan ki lehet engedni a mostani korlátokból a társadalmat.
mondja karigeri.

white999 2020.04.20. 21:10:56

@civisvaros_: Világos, csak jó lenne ha néha kb egy hétig egy lenne az irány. A járvány tetőzik és a járvány tetőzik de egy plató lesz ki tudja meddig de bármikor be is robbanhat, vagy akkor érjük el a készültségünk fokát az három tök különböző fogalom. Ez még attól is rosszabb mint ha nem mondanak semmit.
Mintha ekg után kérdeznéd az orvost. Dokikám infarktusom van?
- Ja
- De az is lehet hogy nem.

civisvaros_ 2020.04.21. 06:48:58

@white999:
a kormánynak országos felelőssége van. tehát ők egységes szabályokat írnak elő. a belvárosban is ugyanaz a kormányrendelet érvényes, mint egy tanyán, akikhez nem 1.5 km-re lakik a szomszédos család. és rendkívüli állapotban ezeken az intézkedéseken szigoríthatnak a polgármesterek. csak épp karácsony gergely nem szigorítana. hanem azt mondja, hogy ha elég sokat tesztelnek, akkor lazítani lehet a szabályokon. erre mondja azt müller cecília, hogy nincs az a teszt, ami megállítaná a járványt. mert hogy elsődlegesen nem az gátolja a vírus terjedését, hogy utólagosan kimutatják, hanem a megelőzés.

civisvaros_ 2020.04.21. 08:48:57

@white999:
új fertőzött 80/114 budapesten, 16 fejérben. és 7 pest megyében. és az ország többi részén összesen 11.

vas megyében április 11-én regisztráltak új fertőzöttet. azóta van 14. lakosságarányosan annyi, mintha 140 fertőzött lenne az agglomerációban. és kis túlzossal naponta annyi új. budapesten kellene szigorúbb szabályokat hozni. feltéve, hogy az a cél, hogy a járvány országosan lecsengjen. mert vidéken nagyrészt lecsengett.

csak karácsony gergely se szigorítana valójában, mert ő lazítást szeretne azzal, hogy a népegészségügy maszkokat osszon és teszteljenek úton útfélen. de az egységes szabályok szerint működik az országban. és attól való eltérést az önkormányzatoknak kellene meglépni. ami szigorítás lehet. és azon túl úton útfélen oszthatnak tesztelhetnek és oszthatnak a magánszolgáltatók. csak azt nem tennék ingyen. ezért osszanak pénzt. feltétel nélküli alapjövedelmet. ez lenne a szociálliberális eszme. de ezt a jelenkori magyarországon így aligha lehet bevezetni.

civisvaros_ 2020.04.22. 08:08:20

@white999:
egy ilyesmi becslésből adódik a máj. 3.
i.ibb.co/qBkhZkB/chart.png
de ebből egy elhúzódó válság több hullámban való fertőzés is adódhat.

white999 2020.04.22. 18:51:01

@civisvaros_: Hát ilyet én is tudok rajzolni. Amúgy még ha így lenne is a számítás, abban a pillanatban, hogy lazítanak a szigoron meg fog ugrani a szám. Közvéleménykutatás alapján kormányoz a fityisz. Most, hogy a fideszesek fele is túlzónak találta a közvéleménykutatás alapján az ágy felszabadítást, kiderült, hogy Ők nem is küldtek haza senkit. Csak 2% volt az egész és azok sem a súlyos betegek, így az egészet a kórházak cseszték el már megint. Szar van a palacsintában mert már a korlátlan felhatalmazásra is az jött ki hogy jobban a örülne a többség (a fideszes szavazó is) egy időben behatárolt megoldásnak. Lassan nem tudnak olyat mondani ami tetszene legalább a saját választóinak. Május 3-al reményt akartak adni de az sem fog bejönni.

civisvarosi__ 2020.04.22. 20:45:50

@white999:
a kórházak 60-70%-os ágykihasználtsággal működtek. így márc. 16 óta csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek. így az ágykihasználtság 35-40-45% körüli.

civisvaros_ 2020.04.23. 08:16:03

@white999:
65,8 ezer kórházi ágyról az index szakértője szerint 15 ezer beteget kell elküldeni. az emmi szerint ennek legfeljebb az 1/10 részét. ez esetben ugye valaki nagyon nagyot téved, vagy hazudik. errefelé 3434 kórházi ágy van a megyében. abból 2060-at kellett felszabadítani. az ágyak nagyjából harmada általában kihasználatlan. teljesítmény volumen korlátok miatt. nincs annyi orvos és nincs annyi pénz. ebből adódik cc. 1100 körüli üres ágyszám. és csak debrecenben 840 műtétet halasztottak el. azok a betegek megint csak nem fekszenek kórházban. és márc. 16 óta csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek. ami probléma persze. de ugye szó nincs 15 ezer beteg elbocsátásáról, amiről az index szakértője beszél. ez ellenzék (nem csak az ellenzéki pártok, hanem az ellenzéki média, az ellenzéki értelmiség) sem érti a magyar valóságot. még annyira sem, mint egy laikus vagy egy civil. és innentől kezdve valós elképzelése se nagyon lehet. és ebből adódik, hogy ezek közül a pártok közül még mindig a fideszt választják legtöbben. rezsiszilárddal, mészáros lölővel és a többiekkel. inkább ők. ez a népítélet.

white999 2020.04.23. 13:48:30

@civisvaros_: Ok. Akkor ezek szerint hazugság azon kijelentés, hogy ágyszámokkal jól állunk, mert az máshol a gyógyító helyek számát jelent, nálunk az pusztán bútordarabok meghatározására szolgál, hiszen magad említed, hogy kapacitás és volumenkorlát miatt ezek nem használhatóak.
Akkor a pontos megfogalmazás az lett volna, hogy 2% kell csökkenteni a gyógyító helyek számát, mert nincs rá sem humán kapacitásunk sem volumenünk (pénzünk) hogy több embert ellássunk. Ez ugye akkor 6000 hely felszabadítását jelenti.
Valszeg az értelmesebb ellenzéki ezért szavaznak tök mindegy, hogy kire, mert neki fontosabb ez mint a foci, vagy felcsúton a kisvasút, vagy a zsidók olimpiája vagy a a vadász kiállítás és itt a sort kb 3 óráig lehetne sorolni. A fidesz szavazó meg nem azért szavazó, mert neki ez annyira tetszik, hanem a 10 éve tartó konjukturában jobban élt mint előtte. Na ennek lesz most vége vélhetőleg. Sokaknak már vége van a többségnek pár hónap és lölöt récsölt kivéve szinte mindenkinek az év végére.

civisvaros_ 2020.04.23. 16:13:27

@white999:
ki költözzön a budai várba, ki vegye meg a fél balatont, stb. összeáll két tábor. és azok egymásnak kiabálnak. komcsik, nácik, libsik, fasiszták, elkúrta gyurcsótány, csüngő hasú csúti patkány, o1g stb. a fidesznek van kiterjedtebb familiáris körei, így nekik van nagyobb esélyük nyerni feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. és övék lesz a vár és a fél balaton. ezt hívják úgy, hogy kapitalizmus meg hogy "piacgazdaság". nincs már király, meg gróf, hogy azé legyen.

civisvaros_ 2020.04.23. 16:41:32

@white999:
hja és van az, hogy nyugaton ez nem így van. mert ott a polgárság uralkodik. amerikában a szupergazdagok arra érdemesek. hiszen ezért választották meg trump-ot elnöknek. a briteknél nem tudom hány éve nyírják a gyepet. ezért van brexit. a franciáknál macron barátai: valódi polgárok. a német gyáriparosok, akik nagyrészt orbán haverjai. néhány spd-s ellenséggel. így siemens helyébe lép a samsung. és ezeket a csebolokat nem a koreai klánok gründolták félkatonai alapokon hanem a polgárok. mert korea is nyugatos és polgári. az egész világ liberális, csak ezek a magyarok nem azok.

civisvaros_ 2020.04.23. 17:27:26

@white999:
akadémikusan nagy filozofikus ellentétek vannak. népiek és urbánusok. nos, errefelé a város és a vidék egyek. mai hír, hogy debrecen 135 földútját (!) felújítják.

civisvaros_ 2020.04.23. 18:36:34

@white999:
folynak a reformok. például oktatásban. errefelé 5 ezer kurzus indult online 50 ezer órányi tananyagot és közel 500 ezer teszt kérdést rögzítenek digitálisan az egyetemen. ez oktatási reform. vagy mondjuk szintén egy mai hír a megyében az óvónők társasjátékokat és a játékos feladatokat tartalmazó csomagokat küldtek szét a gyerekeknek. a konyhán gyurmát kevertek lisztből, vízből, olajból, citromléből és ételfestékből. az óvónénik személyre szabott üzenetekkel szólítják meg a gyerekeket. ez oktatási reform. az egészségügyben mondjuk errefelé minden egyes védőnő kapott okostelefont azért, hogy videócseteljen a kismamákkal. és hosszasan sorolni lehetne ezeket. de ezt mind a fidesz csinálja a függetlenekkel. a többi párt szinte semmi legalábbis errefelé.

civisvaros_ 2020.04.23. 18:54:26

@white999:
a fidesz reform lépések sorozatát hajtja végre. mivel orbán hóbortja a foci ezért ugye minden óvodában épült egy új sportpálya. ezek után azt errefelé mondták, hogy minden óvodás válasszon sportágat. és általános iskolások kétévente (ennyire van pénz) egy napra bevonulnak egy klinikai központba és felmérik az egészségügyi állapotukat. 10 ezres mintán felmérték a népesség egészségügyi állapotát (csak a cigányság esetén finanszírozza a "nyugat", persze nem a nyugat irányítja brüsszelt hanem egy szemét társaság, félre értés nem "a" "zsidók", vagy efféle, hanem egy szemét társaság). de el kezdték felmérni azt, hogy mely népbetegségek adódnak életmódbeli problémákból (túlságosan nyitott a populáció) és melyeknek van genetikai oka (az, hogy túlságosan zárt a populáció). és lehetne sorolni. a fidesz nagyon sok reform lépést próbál ki errefelé. budapesten nem lehet ezeket bevezetni. mert ugyanolyan a szar szemét társaság uralja, mint brüsszelt.

white999 2020.04.23. 21:02:36

ezt hívják úgy, hogy kapitalizmus meg hogy "piacgazdaság". nincs már király, meg gróf, hogy azé legyen.

Nem ezt az elemzők is feudalizmusnak írják le ami itt van.

folynak a reformok. például oktatásban

Ez igaz de ha semmit nem csináltak volna még az is jobb lenne.

ez oktatási reform. az egészségügyben mondjuk errefelé minden egyes védőnő kapott okostelefont azért, hogy videócseteljen a kismamákkal. és hosszasan sorolni lehetne ezeket. de ezt mind a fidesz csinálja a függetlenekkel. a többi párt szinte semmi legalábbis errefelé.

A bezzeg város Debrecenről beszélsz aki a fidesz kitöm pénzzel a többi meg dögöljön meg?

white999 2020.04.23. 21:03:26

@civisvaros_: ezt hívják úgy, hogy kapitalizmus meg hogy "piacgazdaság". nincs már király, meg gróf, hogy azé legyen.

Nem ezt az elemzők is feudalizmusnak írják le ami itt van.

folynak a reformok. például oktatásban

Ez igaz de ha semmit nem csináltak volna még az is jobb lenne.

ez oktatási reform. az egészségügyben mondjuk errefelé minden egyes védőnő kapott okostelefont azért, hogy videócseteljen a kismamákkal. és hosszasan sorolni lehetne ezeket. de ezt mind a fidesz csinálja a függetlenekkel. a többi párt szinte semmi legalábbis errefelé.

A bezzeg város Debrecenről beszélsz aki a fidesz kitöm pénzzel a többi meg dögöljön meg?

civisvaros_ 2020.04.23. 21:35:08

@white999:
ha debrecen ki lenne tömve pénzzel, akkor nem lenne hajdú bihar az egyik legszegényebb magyar megye. és nem lenne az észak-alföld a legszegényebb magyar régió. és nem lenne 135 földút.

white999 2020.04.24. 07:17:21

@civisvaros_: ha debrecen ki lenne tömve pénzzel, akkor nem lenne hajdú bihar az egyik legszegényebb magyar megye. és nem lenne az észak-alföld a legszegényebb magyar régió. és nem lenne 135 földút.

Attól hogy Hajdú Bihar szegény megye lenne, nem következik, hogy Debrecen ne lenne kitömve pénzzel. Egyébként nem az egyik legszegényebb még keleti viszonylatban sem. A régió már igaz, ebből emelkedik ki Debrecen.

Itt egy példa a hülye politikusra. Főleg jelen körülmények között.

index.hu/belfold/2020/04/24/vadaszati_vilagkiallitas_budapest_penz_atcsoportositas_kormany/

Itt pedig egy józan paraszti ésszel megáldott emberre. Ez kb szerintem még nyolc általánossal is megugorható lenne azok számára, akik olvasnak történéseket a világban.

index.hu/gazdasag/2020/04/23/zsiday_viktor_koronavirus-jarvany_joslat/

Ebből nem következik, hogy fényességes csillagunk hülyébb lenne mint a többi csak az hogy pontosan annyira barom mint a többiek. Politikus. Valószínűleg az ellenzék is pont ilyen lenne. Régen mondom, hogy politikust nem volna szabad engedni kormányozni vagy bármit csinálni, mert csak az elbexáshoz értenek.

civisvaros_ 2020.04.24. 08:04:02

@white999:
debrecen sincs kitömve pénzzel. hanem a fidesz debrecenben teszteli a reform elképzéseinek egy jelentős részét. amit budapest "liberális" népe általában véve elutasít. errefelé azt mondják, hogy ha nem árt, akkor inkább legyen valami, mint semmi. tehát inkább legyen stadion, mint ne legyen. és inkább ilyen legyen az aug. 20, mint ne legyen. (a videóban győrfi pál is feltűnik)
www.youtube.com/watch?v=Iw2T8nNrOgs
és egy ilyen rendezvényre 20 ezren megvesznek 5 ezer forintos jegyet. mert hogy egy kulturális "katyvaszból" (mondhatnám úgy is, hogy posztmodern multikulturalitásból) mindenkinek van valami, ami kedves. és van néhány nagy rendezvény, amivel a stadion üzemeltetése null szaldós. és ezt errefelé megoldják. illetve megoldották eddig. mert most a nagy rendezvények valszeg elmaradnak. például a campus fesztivál. amit a fidesz hök rendez. a fideszes sziget. tehát nem magyar sziget, mint a jobbik. hogy majd a multik ellen lázadnak. a francokat. a fidesz kiszolgálja a gyáriparosokat. és ugyanolyan fiatalos fesztiválokat rendez, amit az szdsz akart. legfeljebb nincs annyi szivárványos sátor és a tarsolylemezre a szervezők nem ordítják, hogy "náci". ez a fidesz amúgy alacsony költségvetésű karácsonyi rendezvénye.
www.youtube.com/watch?v=Zta8xf5r7mg
ha megnézed, akkor ez is kulturálisan egy "katyvasz". multikulti. a pogány napkultuszt a népvallást meghirdetik, aztán jönnek a pásztorok, a jeruzsálemi keresztényekkel tesco gazdaságos fáklyákkal és a papokkal. lappföldi mikulás krampuszokkal. alpesi hütte. a sorosista mobil fények fehér lepelben egyházi énekkel. fekete godspel kórus. óriáskerék. termékelhelyezéssel. vitesco technologies. mézes kalács. székely kalács. nem kerül nagyon sokba. és a polgárok azt mondják, hogy inkább legyen, mint ne legyen.

budapesten az van, hogy ezt így nem jó. ez egy giccsparádé. az. lehet mondani. ez a tündöklő középszer. az. lehet mondani. hagyományosan ilyen a magyar kultúra. igen. de ne ilyen legyen? mégis milyen? posztmodern és nyugatos. na ez az. népies változatban alacsony költségvetéssel.

civisvarosi__ 2020.04.24. 10:17:33

@white999:
orbán egy ügyes hatalomtechnikus, aki rájött, hogy az egyház alkalmas az olcsó szavazatvásárlásra. ez mondjuk egy zarándoklat.
www.youtube.com/watch?v=Wpzbbg-QBf4
megtámogatja az állam. de nem kerül túl sokba. vagy mondjuk ez.
www.youtube.com/watch?v=Pp62Nqjx1zM
tipikusan annyi, hogy a fidesz kimeszeltette a templomot. ezek tipiksan alacsony költségvetésű fesztiválok vidéken. városban megjelennek a "piaci" támogatói. az otp. és a helyi vállalkozók. de ez is posztmodern. multikulti. szent lászló napok és casino twist.
www.youtube.com/watch?v=Z8pgEGxqm9U
és ez is alacsony költségvetésű.

és persze ezek mellett van kissé túlárazott infrastruktúra fejlesztés. de lölő barátai leginkább azt a nyereséget teszik zsebre, amit a strabag is zsebre vágna. vagy amennyit macron barátai is elraknak. és a multik is a fidesszel építkeznek. a fidesz nagyon leegyszerűsítve egy építőipari kartell és egy programiroda.
süti beállítások módosítása