1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.04.08. 13:26 HaFr

A társadalom szegényebb felének teljes SZJA-elengedést!

Nagyon helyesen elkezdődni látszanak a világban a viták a vírus után várható változásokról. Itt lenne ezért (is) az ideje annak az eszmecserének, hogy Orbánnak a már világosan az övéi szűkebb és tágabb körét pártoló "gazdaságvédelmi" (már a szó is borzasztó) intézkedéseivel szemben milyen valódi, a versenyképességet a szociális ésszerűséggel ötvöző kiutat találhatnánk a társadalmi, gazdasági és erkölcsi irracionalitásnak abból a mocsarából, amelybe 10 év alatt hajtott minket az uralkodó rezsim.

A konzervatív nemzetpolitika a nemzet értelmét a tagjainak egymás iránti szolidaritásában, egymás iránti erkölcsi méltányosságában és produktív (versengő és kooperatív) egymás mellett élésében látja -- nem pedig egyik oldalon a libertárius redukcionizmusban, a másikon a perverz újraelosztásban és az ezt megzsírozó gátlástalan hazudozásban. A konzervatív nemzetpolitika abból indul ki, hogy a fizikai erőforrásaink végesek, az ember a legfontosabb erőforrás, ezért az ő szellemi és erkölcsi tökéletesítése a megfelelő intézményi közegben megkerülhetetlen, ha sikeres társadalomban akarunk élni. Nem szabad lemondani senkiről, aki a maga erejéből is boldogulni és ezért tenni akar. Az esélyegyenlőség egyik kritériuma, hogy -- bár a gyerekek fejlődéséért a családoknak van messze a legnagyobb felelősségük -- nem szabad hagyni, hogy aránytalan kár érje azokat a gyerekeket, akiknek a szülei versenyképtelenek a piacon. A megfelelő, mindenki számára elérhető, magas színvonalú közoktatás és a biztonságos egészségügyi ellátás mellett ez a családok méltánytalan anyagi terheinek mérséklésével érhető el.

Az orbánizmus minden bizonnyal tehetséges gyerekek tízezreit hagyja bezárulva lehetetlen szociális viszonyok közé, miközben -- nem beszélve most a nyílt korrupcióról és az eszetlen beruházásokról -- olyan családokhoz irányítja a közpénzek jelentős részét, amelyeknek ez elhanyagolható segítséget jelent (= messze nem okoz akkora hasznot az életükben, mint amekkora kárt a hiányuk a diszpreferált rétegek életében, egyszerre az életkilátásaiban és a társadalmi hasznuk szempontjából, illetve a megvonásuk a hazai jövedelmi és árviszonyok* között nem okoz akkora veszteséget, mint amekkora a diszpreferált rétegek -- és velük a nemzet -- nyeresége volna).

Röviden: a nemzeti politika (amilyennek az Orbáné beállítja magát) a kollektív haszon maximumát (illetve a hasznok tökéletes egyensúlyi állapotát) keresné; nemzet és kollektívum itt szinoním fogalmak, nem választhatók el egymástól az így nevezett politika teljes koherenciavesztése nélkül. Ha nemzeti valami, akkor a kollektív hasznot kell maximalizálnia. De én még csak ezt sem szorgalmazom (nem véletlenül, mert nem vagyok nacionalista). Éppen mert a konzervatizmus nem szorosan vett nemzeti ideológia (gyakorlat), hanem a szabadság, a személyes kiválóság és erkölcs, az örökkévalóság és a hagyományok, az intézmények és a nemzeti érdek sajátos ötvözete, nem is várom el, hogy a legnagyobb társadalmi haszon elvét igyekezzünk érvényesíteni az adórendszerben, de azt igen, hogy az adórendszer ne konvergáljon a túl sok ember vesztesége felé (adószlengben: ne váljon el nagyon egymástól az átlagos és a medián jövedelem). Ha mégis így tesz, akkor -- a polgári esélyegyenlőség látványos tagadásával, tehát az állampolgári egyenlőség aláásásával -- az ember univerzális (ha tetszik, keresztény) eszméjét is megtagadja. (Innen egyszerre lemérhető mennyire nemzeti és keresztény az Orbán-rezsim. Semennyire.)

Ugyanebben a szellemben a -- hivatalosan közölt -- jövedelmi decilisek alapján bemutatott adóátrendezéssel (konkrétan az szja 0%-os kulcs bevezetésével az 1. és az 5. decilis között, értelemszerűen fejenként értve, ahogy a táblázatban**) nem is a társadalmi jövedelmek emelését (azaz a segélyezést), hanem az szja csökkentését (lenullázását) szorgalmazom a társadalom szegényebbik (de a piacon mozgó, értékteremtő) felében, emellett javaslom a társadalmi jövedelmek felére csökkentését a 10. decilisben, kétharmadra csökkentését a 9. decilisben. Ez a változás tolerálható, a 2018-as táblában 76,5 milliárdos bevételkiesést jelentene a költségvetésnek (amit nem hasonlítok itt össze "demagóg módon" az állam magára költött bevételeivel, a stadionokkal meg a beérkező és nem hasznosuló EU-pénzek nagyságával).   

A 2018. évi tábla adataival számolva (a fenti 2017-es oszlopdiagram csak szemléltetés):

Költségvetés kiesése 537 343 222 158
Összes maradék SZJA bevétel 1 385 933 053 193
Költségvetési kiadás csökkentése 460 853 133 842
Átrendezés költsége 76 490 088 317

 

Kieső ÁFA-bevételekkel és kieső beruházásokkal (meg nem valósuló működő tőke-képződéssel) nem számolok (az intuícióm szerint nem lenne ilyen, de ha mégis, elenyésző jelentőséggel).

Összefoglalva, az átrendezés melletti érvek: 1. az azonnali és a generációkra szóló társadalmi hasznosság növekedése, 2. a "nemzeti" politika értelmének visszaszerzése, 3. a konzervatív emberkép és a humánum értékének erősítése a közerkölcsben. Az átrendezés vesztese -- a Fidesz-demagógián kívül -- értelemszerűen a "polgári" (valójában állami járadékos) réteg lenne, de mivel ismert az ő finanszírozásuknak a célja (a hatalmi rendszer erősítése), a "veszteséggel" szöges ellentétben a politikai közösségen belüli igazságosság növekedését is látnám a változásban.

_____

*A libertáriusok tipikusan elfeledkeznek arról, hogy a szabadpiac intézményes és kulturális változók mellett értelmezhető csak. Az egyik ilyen változó az árszínvonal (kereslet és kínálat adott közösségi viszonyok között alakítja ki az árakat), amelynek relatíve alacsony hazai voltában (PPP) a szegénységnek komoly szerepe van; azaz a szegények jelentős mértékben járulnak hozzá a gazdagabbak magasabb életszínvonalához, amit önmagában is helyes kompenzálni, mert érintetlenül hagyva hozzájárul a perverz újraelosztáshoz.

** Nyilván felvethető ezzel szemben, hogy a mai (2018-as) hatodik decilisben adott esetben a mai (2018-as) ötödik decilisé alá esne a jövedelmi átlag, ha ott már érvényesül a 15%-os mai adókulcs (mivel az elgondolás szerint a 0%-os kulcs nem eleve meghatározott összegszerű jövedelemhez igazodna, hanem a mediánhoz). Ez igaz, ezzel kezdeni kell valamit (mármint kezdeni kéne, ha a javaslat valamilyen formában megvalósulna).

74 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1015598652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2020.04.08. 14:11:57

Jó!
Ezt gyurcsányék loni fogják!

2020.04.08. 14:15:57

Ez így nem konzervatív, hanem kommunista. Lehetne alsó kulcs létminimumig a mostani 15% alatt, felette 15% felett, az is csak egy adórendszer lenne. A 10. decilis jövedelmének felére csökkentése viszont az amúgy is alig létező középosztály kivégzését jelentené.

Persze mostanára már megszoktam, aki konzervatívnak vallja ebben az országban magát, mindegy hogy Fideszes vagy nem Fideszes, annak az állítólagos konzervatív értékrendje a Kádár rendszeren alapszik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.08. 14:30:59

@Zabalint: olvasd el még egyszer, nem értetted -- a kommunizmust sem érted, de ettől eltekintve értékes hozzászólás volt

kószák egyike 2020.04.08. 15:21:27

Köszönöm, jó poszt, érdekes felvetésekkel.
Mint Te is írod azorbán kormány se nem keresztény, de nem nemzeti. Konzervatív is csak annyiban, hogy bármit képes bevetni a saját hatalmának konzerválása érdekében.

Pont ezek miatt semmiféle ilyen jellegű intézkedést ami a posztban szerepel kár várni tőlük. A kormányzó úr döntései egyedül annak tükrében értelmezhetőek és várhatóak amelyik a hatalmon maradását segítik. Ha holnap a Marsról jött idegenlényeknek kellene templomot építeni és a híveket a pomogácsok ellen hangolni mert az hozna szavazatot és segítené a hatalmon maradást akkor azt tenné.
Egészen addig amíg a magyar jobboldali értelmiség nem ismeri ezt fel és nem lép ki mögüle, értsd nem lép MZP útjára, addig az ilyen javaslatok bármennyire is életképesek lennének megmaradnak a blogok szintjén.

Moin Moin 2020.04.08. 16:08:45

Mivel ez egy kivételes helyzet, támogatom a javaslatot.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.08. 16:14:04

@Moin Moin: ennek örülök -- habár ez a kivételes helyzet (=Magyarország) még ötven évig velünk lesz, ha nem tovább. A népesség legalább fele abszolút versenyképtelen és önerőből (a másik 50%-kal egyenlő elbírással) soha nem fog kijönni a zsákutcából

dare 2020.04.08. 16:35:14

A Fidesszel nincs eszmecsere.
Az van csak, amit ők akarnak.
Azért sem értem őket, mert ha hitelesen képviselnék a konzervatív nemzetpolitikát, akkor ők vitában is legyőzhetnék akár a liberálisokat, akár a szocialistákat, akik csak demagóg kijelentésekkel tudnák bombázni csak őket.
Most nem ez a helyzet, és ahogy elnézem lesz még patron az ellenzéknek.
Annyira hiteltelen, annyira visszatetsző az, amit ők bemutatnak nemzetpolitika címszó alatt, hogy nem csoda, ha rengeteg támadási felületet generálnak vele.
Pedig megtanulhatták, volt benne tapasztalatuk milyen az, amikor valaki leural mindent a politikában, és azon kívül is.
Na ők ugyanezt teszik, csak ellentétes előjellel.
Nekem a kényszeres egyenlősítés nem pálya erős állammal, a minél kisebb állam szintén nem (a mostani jó példa a miértre). Az egyén a közösség elé helyezése nem pálya, a közösség az egyén elé helyezése szintén nem.
Mindig is kultúrát féltő, hagyománytisztelő, az alapokra építkező, és azt nem atomjaira szétverő anarchista gondolkodásom volt. Elfogadom a hierarchiát, ha az egyén jól érzi benne magát, és nem akar nagyobb felelősséggel járó terheket cipelni a hátán.
Viszont az alternatíva nélküli hierarchiát nem fogom elfogadni akkor se, ha ágyú elé kötöznek.
Ezért mondom magam liberálisnak, mert az egyén szabadsága számomra fontos (de csak addig, amíg az egy közösség életére nincs negatív hatással), ahogy a közösség is fontos számomra mind globális, mind lokális szinten.
Rám minden izmus mérsékelt formája hatással van.
Minden izmus radikálisabb formáját elvetem.
Jelen esetben amit a Fidesz képvisel az radikális forma.
Ha mérsékelt lenne támogatnám, mert ez áll hozzám a legközelebb.
Sajnos a Fidesz képviseli ezt, és sajnos így.
Nem lehet így támogatni, én elhiszem azt, hogy sokan a kisebbik rossz alapján rakják a neve mellé az x-et a szavazáskor, de csak azt fogják ezzel elérni, hogy lejáratják a sárga földig azt, amiben ők hisznek, vagy amit a legjobbnak tartanak.

A Fidesznek össze kell kapnia magát, mert eddig a vírusnak köszönhető élet leállása és újraindítására hozott lépései, hogy is mondjam, focinyelven szólva is qrva gyenge.
Ez nem méltó, egy nemzeti politikát a zászlójára tűző konzervatív párttól.

ijontichy 2020.04.08. 17:40:00

@poszt: Hé... elirigyelted a populisták sikereit ;-) Szvsz. a 0% SZJA (hosszú távon semmiképp) nem neveli az agyakat.

@dare: "A Fidesszel nincs eszmecsere." Nincs bizony. Mi több, bármiféle gesztus a fidesz felé, merőben fölösleges "pénzkidobás". A fidesz akkor egyezkedik, ha szarban van, s ha kimászott, rögtön leoszt két sallert annak, aki gyengének látta (nehogy elbízza magát). De ezt még egyesek nem tudják, vagy (egyéb érdekeik miatt) nem akarják tudomásul venni.

chrisred 2020.04.08. 19:06:10

"Nyilván felvethető ezzel szemben, hogy a mai (2018-as) hatodik decilisben adott esetben a mai (2018-as) ötödik decilisé alá esne a jövedelmi átlag, ha ott már érvényesül a 15%-os mai adókulcs (mivel az elgondolás szerint a 0%-os kulcs nem eleve meghatározott összegszerű jövedelemhez igazodna, hanem a mediánhoz). Ez igaz, ezzel kezdeni kell valamit (mármint kezdeni kéne, ha a javaslat valamilyen formában megvalósulna)."

Ezt a problémát a progresszív adórendszerek úgy oldják meg, hogy a magasabb jövedelműeknek csak az adott szint feletti jövedelme adózik a magasabb adókulccsal. Ezt jelenti az adózásban a teherviselőképességnek megfelelő egyenlő szintű adózás elve. Ugyanakkora jövedelem után mindenkinek ugyanannyi adót kell fizetnie, függetlenül attól, hogy az a teljes jövedelme, vagy annak csak egy része.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.08. 19:23:52

@chrisred: igen, ez persze igaz, de nem egyszerű kombinálni a dinamikus (medián logikájú) adórendszert és az összegszerű küszöböket meghatározó adórendszert (ez utóbbiban persze nagyon egyszerű, amít írsz), ezért nem akartam itt ezzel foglalkozni

kószák egyike 2020.04.08. 20:03:25

@dare: "A Fidesszel nincs eszmecsere."

Kérdés, hogy fideszes szavazókkal, már amelyikkel lehet, van e eszmecsere? A kérdésem szándékosan provokatív mindenkihez.

"A Fidesznek össze kell kapnia magát, mert eddig a vírusnak köszönhető élet leállása és újraindítására hozott lépései, hogy is mondjam, focinyelven szólva is qrva gyenge."

Ez nem kérdés, az viszont az, hogy hol van a fidesz szavazónál az a pont amikor ezt észre is veszi. Most nem a full szektahívő elvakult kritikát nem gyakorló szavazókról beszélek. Náluk nyilván a végtelenben és tovább van az a pont...

"Ez nem méltó, egy nemzeti politikát a zászlójára tűző konzervatív párttól."

Amit művelnek az nagyon-nagyon hosszú ideje nem méltó. Azt azért állapítsuk meg fektessük le legalább itt: a fidesz nem egy konzervatív nemzeti párt.

Célkereszt 2020.04.08. 20:21:51

@Zabalint: Szóval a kommunizmus azt jelenti, hogy ami a népnek jó.

dare 2020.04.08. 21:51:45

@kószák egyike: Ameyikkel lehet, azokkal van, persze.
Mondjuk a blogtérben manapság ritka ez.

A Fidesz hiteltelen, de mivel ő kapja a támogatásokat, ezért ő "képviseli" ezt a politikát hazánkban.

Nekünk marad a nemzeti rock, ezzel kell beérjük, míg ők pózolgatnak ebben a szerepben(de rég hallgattam már zenét): youtu.be/_tjrcGV7uRI

civisvaros_ 2020.04.09. 12:06:00

hogy képet kapjatok. így néz ki mészáros lölő "propaganda" lapjának (mai) címoldala.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/04/HBN20200409.jpg
a tanyavilágban élő nagycsaládok támogatást kapnak. az egyház is osztja a felajánlásokat. margit néni visszaemlékezik arra, hogy a szülei a háborúban hogy élték meg a húsvétot. mert hogy az index egy "független" "liberális" "országos" napilap. de arról nem nagyon lehet olvasni, hogy keresztények is szenvedtek kárt a háborúban. nincs olyan, hogy megszólaltatják kati nénit a matematikatanárt püspökladányból vagy karancslapújtőről. hanem egy van egy vezető tanárokból álló szűk kör, akik az (mszp-) szdsz oktatási reformjait támogatták. ők egyfajta elit. nekik van egy sajátos világképük. de abba a körbe nem kerülhet be senki püspökladányból. a független liberális újságírás addig már nem ér el. így ezek az emberek az "illiberális" "propaganda" lapok címoldalára kerülnek. és ebből létrejön egy politikai szembenállás. margit néni a kisnyugdíjas, kati néni a vidéki matematika tanár, a papok, a sportolók, gitta a gyermekvédelmis. ők mind fideszesek, vagy legalább is nem fidesz ellenesek. értem, hogy lölő hentes haverjai szállítják az adományt a nagycsaládoknak és ezek után majd kapnak ingyen hitelt, adókedvezményt a részmunkaidős foglalkoztatásért és kapják a megrendelést a népkonyhára. de bármelyik hentes odaállhat. és tessék már megmondani, hogy hány disznót tartanak az ellenzékiek? abból hány sonkát lehet kiosztani? mennyi jutna bence, zsuzsi, laci, kevin és noel húsvéti asztalára?

egy ilyen "illiberális" propaganda lapszám cca. 100 közembert szólaltat meg. nap mint nap. és holnap újabb és újabb emberek mondják el, hogy milyen klassz dolog történt velük. az ég kékjét tükrözte vissza a pusztában az időszakos kis tó. és azt megörökítette péter. ez egy vidékies megyei bulvár. ami állítólag valamilyen fasiszta propaganda. és ezzel szemben áll az index. amelyik országos napilap állítólag. és nem propaganda újság? dehogy nem. csak az ellenpropaganda. abban azok a tanárok szólalnak meg, akik szerint szörnyűséges a nat. akik szerint egy évtizede minden szörnyűséges ebben az országban.

2010 előtt nem hullott le a kórházban a csempe? dehogy nem. ki ragasztja vissza, vagy ki gyártson helyébe új csempét. hányan vannak az ellenzéki kerámia lapokat gyártanak? és hány ellenzéki burkoló van? a magyar építőipari kartellben mindenki fideszes vagy nem fidesz ellenes. ki az az építési vállalkozó, aki mondjuk a momentumot támogatja? nem nagyon van ilyen különösen vidéken. és persze lehet mondani, hogy ez a közbeszerzésekre szakosodott maffiaállam. de ez a forintgazdaság valójában. és az egyház adóforintokért cserébe legitimálja az állampártot.

és lehet mondani, hogy ennek alternatívája majd egy külföldről irányított multinacionális vállalatok globális hálózata. de részben az is a fideszes, vagy legalább is nem fidesz ellenes. ez a realitás. és most orbán is belefutott egy válságba. de ha kormánya nem viszi csődbe az országot, akkor alighanem újra választást nyernek. azzal, hogy ők elsősorban magyarokról írják az újságot magyaroknak. ami nem azt jelenti, hogy nem esik szó a külföldről. lölő propaganda lapjából tudom, hogy lemondott az európai kutatási tanács olasz elnöke. mondván, hogy az európai unió ebben formában működésképtelen. és valóban a tagállamok, a tagállamon belül a régiók, magyarországon még a megyék is nagyobb önállóságot, félszuverenitást próbálnak elérni. ennek ellenlábasai azok a nem-nemzeti "liberálisok," akik ezt minden módon próbálják ellehetetleníteni. és a fidesz azt értette meg, hogy magyarországon a vidék pártjára állva nyerhetnek választást. a nem-fidesz erre nem képes. mert nincsenek ott a családok. vagy ha ott vannak, akkor sincsenek közösségekbe szerveződve. a polgári körök mozgalmával és a magyar falu programmal hirdet a fideszt szupremáciát. és erre az a válasz, hogy ehhez nem lesz csúcs értelmiség. tehát nem lesz kutatóorvos, vagy matematikus és effélék. mert hogy őket mind elűzik az országból. meg hogy nemzetközi elszigeteltség adódik. valószínűleg van aki menekül és még lesz is, és valószínűleg lesz nemzetközi ellenállás, de ha nem omlik össze az ország, akkor már az is a fideszt igazolja vissza egy 2-2.5 milliós jobber választói közegben legalábbis.

civisvaros_ 2020.04.09. 12:10:31

@dare:
és majd jönnek a kitiltások. na ezért nem lesz párbeszéd. hanem vagy ti tapossátok el a fideszt. vagy a fidesz tapos el benneteket. innentől kezdve ez a két lehetőség adódik.

ijontichy 2020.04.09. 12:56:43

@civisvaros_: "akkor már az is a fideszt igazolja" Na, a mai győzelmi jelentés is megvót cívisfődről. Legyen tiétek az ország. Végül is, ha langyos a sör és nektek úgy is jó... márpedig a fideszmagyarországon "langyos a sör" :-) . Más szóval az egy középszar ország, ahol nem lehetetlen élni, de nem is annyira jó (ld. Kádár-rendszer v2.0).
Ezzel együtt, én azt hiszem, hogy Übü kerá' talpfeldoobása után lesz nektek meglepi. Sőt! Főleg ott vidéken (a fidesz2-s (ez másodosztályút jelent, ugye?) álmaid helyszínén) lesz csak igazán. Mert az "MTA-s" nénik-bácsik (az a gyűlölt "budapesti" értelmisegg) majd "kedélyes" hangulatú apróbb hirigekkel letudják, de vidéken ez nem így lesz. Ott inkább a simlicska-féle hangos kurv'anyázás dívik. Őszinte, kőkemény rock, ala Tanksapka. Ám azért titeket se féltelek. Tele lesz partizánnal (megint) az ország. Fel lehetne venni hungarikumnak :-D

dare 2020.04.09. 14:08:01

@civisvaros_: Azért nincs párbeszéd, mert te is izomból tolod (mint a Fidesz).
Kicsit kevesebb "kocsma népe" szöveg, és akkor nem leszel egy bloggazdánál se nemkívánatos személy.
Most is ilyeneket írsz, hogy ki tapos el kit.
Aki így gondolkodik, azzal hogy lehet párbeszéd?
Csak a saját elképzelt narratívádat nyomod, és nem vagy kíváncsi a másikéra egy pillanatra se.
Ezért kapod a tiltást is, és mégse akarsz tanulni belőle.
Nem lehet veled párbeszédet folytatni, pedig amiket írsz, azok alapján lehetne is.
De nem lehet, tényleg nem.
Nem is próbálom meg, olvastam sok előzményt ahhoz, hogy ne keveredjek szélmalomharcba veled.

Egyébként ez a kocsma népe szöveg nekem bejön.
Zajos, de hát ilyen a kocsma is.
A kevesebb néha több lenne, de így tényleg nagyon összefüggéstelen lesz sokszor.
Ha ezen változtatnál, az nem lenne rossz ötlet. ;D

civisvaros_ 2020.04.09. 14:27:58

@ijontichy:
az ellenzéki értelmiség egy évtizede azt kommunikálja, hogy magyarország nélkülük összeomlik. mert hogy van egy elképesztően inkompetens kormány, dilettánsokból álló köztisztviselői stábok, kontraszelektált intézményvezetők. és mindez nem a dk (mszp) és momentum (szdsz) vagy a párbeszédet (együtt) jellemzője, hanem a fidesz az párt, amelyik állami adminisztrációt képtelen irányítani. és egy válsághelyzetben ez még inkább megmutatkozik. lehetséges. de ha az ország mégse omlik össze, akkor az ellenzékben van a hiba.

civisvaros_ 2020.04.09. 14:30:56

@dare:
és az nem tűnt fel, hogy béndek péter azonnal törölte az olyan kommenteket, amelyik nem orbánozós. ezért nincs párbeszéd. te az ellenzéki értelmiség propagandáját szopod be. hajrá.

civisvaros_ 2020.04.09. 14:44:06

@dare:
leírom azt, ahogyan működik a fidesz. (ebből a fidesz1 sodródik jobbra. és fidesz2 cselekvési programja balra. errefelé soha annyi segélycsomagot nem osztottak ki, mint most húsvétkor. ideologikusan széttartanak. de a "liberálisokkal" szemben összezárnak. és van egy széljobbos kommunikáció. a kocsma népe. nem értek azzal egyet, de ettől még ez létezik. és ha kétirányú média, akkor azt nem lehet negligálni. ezért veszi át részben ezt a fidesz1. és ezzel szemben áll egy hiperszenzitív ellenzéki értelmiség. és ebben a kommunikációs felállásban nyer a fidesz. és nincs másik felállás.

dare 2020.04.09. 14:56:17

@civisvaros_: Az ellenzéki értelmiség távolabb van tőlem, mint ahogy azt gondolod.

Ne is írd le hogyan működik a Fidesz.
Látom.

ijontichy 2020.04.09. 15:01:47

@civisvaros_: És ki a fenét érdekel az "ellenzéki értelmiség"? Mondtam én, hogy nincs semmi önbecsülésetek! Se fantáziátok (incl. "ellenzéki értelmiség"). Ezért aztán Mo-on a középszer diadalmasan uralkodik. Fidesz 1-től x-ig.
Továbbá azt is írtam, hogy Mo. az EU (s ezáltal a nyugati világrend) része, s ebből kifolyólag szinte lehetetlen olyan szarul kormányozni (még egy félművelt alcsútinak is), hogy annyira falhoz szorítsa a(z) - egyébként eléggé bircus hungaricus-sá satnyult - magyar társadalom jelentős részét, hogy az egy "előrehozott választáson" ;-) a LMPVS-ra szavazzon :-).
De nem akarásnak nyögés a vége. Übü kerá' megpandelésével az lesz, amit írtam. Legfeljebb a felhangok változnak a dallamban :-).

ijontichy 2020.04.09. 15:06:09

@civisvaros_: "errefelé soha annyi segélycsomagot nem osztottak ki" Ja! "Segílyke ország" rulez (vagy ahogy nagyanyám (RIP) mondaná, "Hát ez se hazudtolja meg a fajtáját"). Mi lenne, ha esetleg megpróbálnátok egy kicsinyég sikeresek lenni? He, Cődlinger úr? ;-) Mondjuk én kapásból kirúgnám a "hal fejét", mert bolsiból még sose jött ki semmi jó.

civisvaros_ 2020.04.09. 15:25:44

@dare:
hajdúszoboszlón (ahol a többség turizmusból él és most valóban elmaradnak a bevételeik) 4 ezer háztartás kap egy-egy sonkát a polgármestertől. az egyik kiskereskedő felajánlásából.
privatelelmiszer.hu/kapcsolat
a fidesz1 kereskedelmi részlege nem a cba. hanem van az aldi. amelyik hirdet a köztévében. a lidl konyha promócióját olvasom a helyi napilapban. youtube csatornáján a háziasszonyoknak milyen jó kis recepteket kínálnak. és konkurens kiskereskedelmi hálózatok.
privatelelmiszer.hu/uzletkereso
és ezeknek ellenfelei a tesco, az interspar és az auchan. akik elsősorba na balliberális kormányoktól kaptak támogatást. tőlük várják. ebből lesz egy kereskedelmi háború. ebből adódik egy hatalmi játszma.

civisvaros_ 2020.04.09. 15:44:38

@dare:
például ez az alapítvány most 2 ezer segélycsomagot oszt ki a felajánlásokból. elsősorban a környékbeli erdőspusztai tanyavilágba. a polgárság felajánlásaiból.
www.dorkasz.hu/
a társadalmi célú közhasznú szervezetek többsége a városi karitász részévé váltak. összekapcsolódtak a vallásfelekezetekkel. és a keresztényszocialista államiságot hirdetik. amit elfogadnak a kádári kispolgári családok, mert szoci. és a "horthyfasisztának" mondott nagypolgárok, mert libertárius keresztény. az együttműködésnek a zsidó hitközség is része. és ebből polgári konzervativizmus adódik. ez a fidesz2.

civisvaros_ 2020.04.09. 15:59:17

@dare:
a tesco, az interspar, az auchan méretű multik vezetői úgy képzelik, hogy a csr kampányaikat függetlenítik a kormányoktól és az önkormányzatoktól. és a jóléti állam helyébe lépnek. mert náluk van a szétosztható árualap. a kereskedelmi bankoknál van a szétosztható pénzalap. és a kereskedelmi média uralja a kommunikációs csatornát. és innentől kedve 300 multicég irányítja már nem az országot, hanem a világot. ami hatékonyabb, mint az ensz 200 tagállama.

csak az ebesi jobbágykereskedő összebeszél a fidesz polgármesterrel. felajánlja a sonkát. felveszik a kesztyűt. és nem hülyék, mert megegyeznek néhány német kiskereskedővel. és ezek után a balliberálisokat támogató jelenlegi piacvezetőket vagy kiütik, vagy őket ütik ki. kiskereskedelmi háború.

ijontichy 2020.04.09. 16:36:37

@civisvaros_: "összebeszél a fidesz polgármesterrel. felajánlja a sonkát. felveszik a kesztyűt. és nem hülyék, mert megegyeznek néhány német kiskereskedővel"
Lebukik-kibekkel-túlél-MEGOLDJA OKOSBA!!! Ezt akartad mondani, nem? Kádár v2.0.
Sokadszorra és lassan (hogy azok is megértsék, akiket hülyítesz a propagandáddal): A fidesz elsősorban NEM gazdasági probléma, hanem társadalmi. Az agyakat sorvasztja, ezért aztán mindaddig, míg Übü kerá' (&al) békében sírjában nem pihen (és meg nem szobortátok, krokikönnyeket hullajtva), a magyar társadalom sosem lesz annyira versenyképes és sikeres, mint úniós szomszédai. Akinek jó a langyos, bolsi sör is... :-)
"Nézz szembe magaddal,
és lásd meg, ha hamis:
ha szemed lesütöd,
hazudsz magadnak is!
Lehet, nem is tudod,
a szíved másban hisz,
a tükröd mást mutat,
hazudsz magadnak is!"

civisvaros_ 2020.04.09. 17:14:06

@ijontichy:
a fidesz a különadókkal valószínűleg újra megpróbálja átrendezni kiskeskedelmi piacot. a tesco korábban is eladta volna magyarországi érdekeltségeit sajtóhírek szerint legalább is.

egy decathlon-os ismerősöm azt mondta, hogy őket úgy tájékoztatták, hogy az auchan-nal egy tulajdonosi körbe kerültek. korábban még ellenségek voltak. az auchan busza nem állt meg a decathlon üzlete előtt. két francia cég nem tudott megállapodni. állítólag összeolvadtak. a decathlon az üzleteit bezárta. és vagy kinyitja, vagy nem nyitja. attól függően, hogy milyen különadóval terhelik őket. a hatvani raktárból szolgálják ki a vásárlókat. debrecenből is járnak oda alkalmazottak. 180 km autópályán.

válság átrendezi a piacot. és ilyenkor általában azok nyernek, akik kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek. és persze lehet, hogy 22-ben fidesz ellenzéke nyeri a választást. akik ágazatonként 2-3 globális multi alkotta oligopol fogyasztói piacot favorizálták. ilyen mértékű versenyt a fidesz1 és a fidesz2 is képes teremteni.

ijontichy 2020.04.09. 18:26:07

@civisvaros_: A fidesz elsősorban NEM gazdasági probléma, hanem társadalmi (de már húsz éve is elsősorban az volt). Az agyakat sorvasztja. A társadalom provinciális gondolkodású, fragmentált. Az elnyomott feszültségek mértéke jelentős (majd meglátod, hogy mennyire az). A vitya & al vezette fidesz, kormányzásra a legalkalmatlanabb alakulat - feltéve, ha a magyar társadalom felzárkóztatása a cél. Ezt jól mutatja az elmúlt 10 év "eredménye".
Amiről regélsz, mind arról tanúskodik, hogy a társadalom fejlődése kábé stagnál. Ugyanúgy bokáztok, mint anno, ha a Jászai Mari tér csettintett. Egyébként megy a "megoldjuk okosba" (aka mutyi). A lényegen nem változtat, hogy a csettintés most a várszínházból hallatszik, illetve a szívecskés budi helyett, már mindenütt van vizes reterát :-(.

civisvaros_ 2020.04.09. 19:12:42

@ijontichy:
na de ez nem fidesz propaganda. hanem azt mutatja, ahogyan működik a fidesz. a húsvéti sonka adományok kapcsán. ami nem azt jelenti, hogy nincsenek globális piacra szánt termékek. például érintőképernyőkhöz nanotechnológiás törlőkendők gyártásába kezdtek errefelé. a kijelzők karcolataiból is eltünteti a vírust. nem tudom, hogy mennyi ebben a parasztvakítás. példák arra, hogyan is használják a járványveszélyt.

ijontichy 2020.04.09. 19:55:06

@civisvaros_: "nanotechnológiás törlőkendők" Csak nem? Amit már vagy tíz éve szoktam venni (évente 1-2-t) szemüvegtörléshez? Tényleg nagyon jó.
Még mindig nem érted, hogy a sűrűfésűvel összegereblyézett sikerpropagandás napijelentéseid (kábé level '73 Népszabó ;-)) a "vastyúk is talál szeget" kategória? Megkaptad a feladatot, hogy a "fidesz=siker! SIKER!!!". A helyzet ezzel szemben, hogy a fidesz=kudarc! KUDARC!!!
Olvasom, hogy kuszaszem 2-3% bővülést ígér (még mindig). Ha sikerülne, te feltekered az erősítőt, és azt ordítozod : FIDESZ SIKER! Szvsz. viszont ha sikerül neki, akkor sok halott lesz. Nem tekerem fel az erősítőt, de ez nekem bizony KUDARC!
Mo. sikerpályára lépéséről (úgy enbloc) mindaddig nem lehet beszélni, amíg nem hallom a hangrobbanást, amint a bolsibanda átlépi a hangsebességet, a társadalom általi farba rúgásukat követően. Na az már biztató jel lenne a társadalom fejlődésének tekintetében. De addig is gereblyézd szorgalmasan a napi győzelmi jelentésekhez szükséges morzsákat.

civisvaros_ 2020.04.09. 20:01:49

@ijontichy:
ilyet kezdtek el gyártani errefelé. ez talán meg van engedve. csak remélni lehet, hogy a svéd egészségügy nem engedte el a gyeplőt. mert hogy volt ilyen beszámoló. abból ilyesmi származhatna.
i.ibb.co/BnLp26L/covid-19-se-1.png
és a járványgörbének rendesen így kellene lefutnia.
i.ibb.co/s2gMrrY/covid-19-se-2.png
ahogy nézem a svéd közvéleménykutatásokat a legtöbb jelenleg is jelentős szocdem előnyt mér és elvétve mérnek széljobbos előretörést. a legfrissebb demoskop 7% szocdem előnyt jelez. és ugyanezen időszakban sentio 3% sd előnyt mér. svédországban valaki nagyot hazudik.

civisvaros_ 2020.04.09. 20:43:36

@ijontichy:
magyarország célja, hogy elkerülje a csődöt. a fidesz célja, hogy elkerülje az államcsődöt. a nem-fidesz célja, hogy elkerülje a főváros csődjét.

mezővárosokban, községekben, falvakban a korai termésű gyümölcsösök több helyen lefagytak. április elején a pusztában mínusz 6-8-10 fokokat is mértek. a fagyvédő gyertyákból nem volt elég. nem lesz túl sok barack. erre a liberálisok azt mondják. így jártak. ilyen a természet. egyszer hopp, másszor kopp. ez ügyben sincsenek normák sajnálatos módon.

Khonsu 2020.04.09. 21:42:04

@civisvaros_:

A fidesz szerintem se nem a járványba, se nem a gazdasági válságba bukik bele, és még csak nem is az ellenzék győzi le (tartósan). Az ellenzék a jelenlegi teljesítményükből kiindulva legfeljebb arra lehet képes, hogy lefoglalja az erőforrásait és elterelje a figyelmét.

Ami megszabadítja az országot a fidesztől és az ellenzékünktől is annak még neve sincs, amennyi látszik belőle az egy üres niche, ami alapján sok tulajdonsága kikövetkeztethető.

Amint ez betöltődik, indul a tánc.

Nem tudom eldönteni, hogy ez igazából a posztmodern utódjának vagy inkább következő fejlődési szintjének tekinthető inkább, a lényeg az, hogy szerintem a fideszes és jelen ellenzéki vonalat egyaránt viszi, amikor eljön.

Szóval ennek a vallásháborúnak rohadtul nincs jelentősége hosszabb távon, mivel egyik fél sem lesz a nyertese.

Ezért inkább arra lennék kíváncsi, hogy hogyan törhetnénk meg a láncot, hogy kilépjünk belőle és ne pazaroljunk erre több erőforrást?

Reding Roli 2020.04.10. 00:24:05

@ijontichy: Olvasom, hogy kuszaszem 2-3% - os bővülèst ígèr ( mèg mindig)
Jó lesz az -10%- nak is, már azt is aláírnám, mert könnyen lehet akár 20-25% - is...

Ami eddig volt, az színtiszta nèpátverès ! Jaksity György mondja:

Jó lenne, ha azt mondhatnánk, hogy legalább ez a padlógázas nyargalás oda vezetett, hogy a magyar növekedés kiugró volt, ahogy azt az óriásplakátokon is szoktuk látni. Sajnos az a rossz hírem van, hogy ez nem igaz. A dollárban számított magyar GDP még 2018-ban sem ért el a 2008-as szintre, nominálértéken. Inflációval kiigazítva pedig még sokkal gyengébb volt.”

Most látszik meg , hogy pár hete van csak válság ès máris megcsúsztak az emberek, elfogyott a pènz...A társadalom 40-50%- nak semmilyen tartalèka sincsen, mert nem keresett eleget , nem gazdagodott az elmúlt èvekben , csak vegetált az orbáni rendszerben...Pár hónap , de maximum egy èv ès eljön az igazság órája ( sajnos ) ami fájdalmas lesz a többsègnek..
A jelenlegi , a GDP pár százalèkat kitevő gazdaságèlènkítő csomag nem lesz elèg, de mivel èvekig vertèk cipóra a forintot, ezermilliardokat osztották el rosszul, már nagyon nincs tere a pènzteremtèsnek...A prociklikus gazdaságpolitika a világ !egnagyobb hülyesège volt..
Az extrèm gyenge deviza árfolyam miatt szètcsúszik az ország, most èppen az orvosi eszköz importőrök lázadnak, mert nem elèg az állami keret a finanszírozásra...
De "tudjuk kik " , majd megmondja a gyügyei parasztnak jobb lesz...Ja, főleg hogy a gyügyei paraszt nem is lètezik...Vannak az agrárbárok ès a tömegesen elszegènyedő, külföldre menekülő vagy közmunkát , idènymunkat vállaló vidèkei szegènyek..
Keserű èbredès lesz haramosan az orbáni álomból...Az orbáni ópium hamarosan nem fog hatni a kistelepülèseken sem...Egy darabig elviszi mèg a lendület , a válságot egyedül kezelni kèpes akcióhős szerepèben , de egy èv múlva már a társadalom 80%- nak elfogy minden taratalèka ...Onnantól jönnek majd az igazi probkèmák, feltève , hogy megússzuk a járványt, mert az is nehèz ügy lesz a romba döntött egèszsègüggyel...

abdul hackeem 2020.04.10. 00:26:41

@civisvaros_: "na de ez nem fidesz propaganda. hanem azt mutatja, ahogyan működik a fidesz. a húsvéti sonka adományok kapcsán."

Ez nem fidesz propaganda, hanem a haveri cég évi 4,7 milliárdos bevétele az élelmiszer-segélyezések kapcsán.

civisvaros_ 2020.04.10. 07:52:24

@abdul hackeem:
ha egy haveri cég adományozna és azzal az letarolná a piacot, akkor még éppen igazad is lehetne. hajdú-bihar az legszegényebb vidéke az országnak. a egy főre jutó megyei gdp rangsorban 14/19. de 10 milliárdos éves árbevétellel rendelkező húsos cégből van majdnem egy tucat. és legkülönfélébb agrárcégekből. tejipar, malomipar, zöldség, gyümölcs. ezek igyekeznek pozícionálni magukat. illetve az őstermelők. ezeknek kellene egyszerűen összeállni egy agrárkamarába. és aztán a megyei közgyűlésben elfogadtatni az agrárrendtartást. de abban jókora fideszes többség van. ott még a megyei dk-s is "fideszes" valójában. tegnap a nagyvásárcsarnokban a nyugdíjasok nem tudtak őstermelői tojást vásárolni. mert az reggel 9 órára elfogyott. a tyúkok annyit tojnak, amennyit. és a kereskedők az előre feliratkozóknak eladták illetve kiszállították. húsvétra ebből adódott a probléma. de nyugdíjasok összeállhatnak helyi egyesületbe és képviselhetik az érdekeiket. a helyi nyugdíjas egyesület nem párt. nem dk, mszp, stb. az a nyugdíjasok valós érdekeit képviselje és ne azt, hogy gyurcsány klánt és/vagy a "balliberálisokat" (akik valójában nem baloldaliak és nem liberálisok) valahogy visszaemeljék a főhatalomba. népszavával, 168 órával, a klubrádióval, az átévével. ezekkel a szarokkal. hanem ezeket csak pozicionálja át a fidesz. a magyar népet nem kell félteni. ha kell, akkor kivonul az utcára. de ha nem kell, akkor nem vonul ki. a többség az ellenzéki pártokat kívánja leváltani. beleértve az ellenzéki értelmiséget és az ellenzéki médiát. ezért szavaznak a fideszre.

civisvaros_ 2020.04.10. 08:05:37

@abdul hackeem:
magyarországon a nyugati típusú többpártrendszer nem létezik. mióta modern parlamentarizmus van azóta ilyen nincsen. a reformkorban volt utoljára plurális közélet. liberálisok, ingadozók, konzervatívok alkottak háromosztatú parlamentet. csakhogy ők mindannyian a nemesi, népnemzeti elit tagjai voltak. és akkoriban még intézményesültek a pártok. és velük szemben léptek fel a kommunisták, a nem-nemzeti liberálisok annak következtében indult el a fasizálódás és úgy a konzervatívok csak asszisztálnak. a komcsi és a libsi tábort kellene demokratikus úton kilőni. egy évtizede olyan brutális média, pénzügyi és kereskedelmi árufölényben voltak, hogy racionálisnak tűnt az egyezkedés. csakhogy kiderült, hogy az majdnem lehetetlen. egy ilyen helyzetben az a kérdés, hogy melyik tábor szorítja ki a másikat. de ez nem 2010-ben kezdődött, hanem 1990-ben. sőt már korábban. krassó györgy magyar október pártja kétségtelenül szélső nézeteket vallott. ne induljon. mert az ellenzéki kerekasztal a reformkommunistákkal egyezkedett. aztán sorra radikalizálódtak a pártok. és orbán vezetésével a fidesz a jobber radikalizálódás élére állt. és ugyanez van baller változatban. ebből lehet most választani.

a jobberek állnak nyerésre. és ha nyernének, akkor sem lenne vége a demokráciának. hanem unortodox módon az ellenzéki pártokat váltanák le. az egy illiberális átmenetet jelent és nem diktatúrát.

civisvaros_ 2020.04.10. 08:25:02

@Khonsu:
a fidesz egy pragmatikus állampárt/tömegpárt/néppárt. egy familiáris közeg. lehet mondani, hogy ilyen ne legyen. az nulla pártrendszert jelent. és azt is, hogy több ilyen versengjen egymással. az többpártrendszer. és lehet köztes megoldás is. az, hogy van egy domináns politikai párt. és annak a párja nem pártpolitikai alapon szerveződik, hanem a párton kívülieket annál lazábban tömöríti. helyi egyesületekbe. és most ez utóbbi tűnik a reális opciónak.

abból aligha lesz polgárosodás, hogy most hogy függ össze gyurcsány és nem-gyurcsány. karácsony gergely nagymamák kedvence volt. csakhogy őt támadni fogják az idősotthonban történt járvánnyal. megint csak marad gyurcsány. aki megvédi a nyugdíjasokat. ezzel szemben jelentették be a 13. havi (első évben 53. heti) illetményt az időseknek. bőven elég egy párt, amelyik ezeket meghirdeti. és ha az a fidesz, akkor a fidesz. de ha az ellenzéki pártok képesek elsöpörni a rezsimet, akkor söpörjék el. normális közélet alapja az, hogy a jelenlegi jobber és baller közegből egyik lesz a mainstream, a másik az underground. és amire azt mondják, hogy liberális az valójában az underground. ami másról se szól mint arról, hogy mindenféle faszságot írnak a firkászok, a kommentelők, a fészbukosok, egymás megalázása történik nap mint nap. ezt próbálom demonstrálni. hiába írom oda minden tizedik kommenthez, hogy ez egy faszság. mindenki jön, hogy így kell elsöpörni, úgy. aztán ha azt mondom, hogy el is kell taposni, sőt az agyagba döngölni nyom nélkül, akkor esetenként tiltakoznak. tehát a kommunikációban el kell menni az orbitális faszságokig. és persze erre van egy jobber világmagyarázat. és egy baller.

civisvaros_ 2020.04.10. 08:27:37

@Reding Roli:
a magyar gazdaságpolitika exportvezérelt. mondván, hogy ebből adóik felzárkózási pálya. mert hogy amelyik cég többet importál, mint amennyit exportál az lényegében eladósítja az országot.

civisvaros_ 2020.04.10. 08:46:55

@Reding Roli:
a válság után kisebb fővárost lehet fenntartani. mert hogy a globális keveredésből a kereskedelmi háborúk, a tőkepiaci válságok, éghajlatváltozás, népvándorlás, világjárványok adódnak. ezeket mindenki tudta, aki kicsit is értelmes. és mivel a globális keveredésre alapozott nyílt társadalom van elnevezve, hogy "baloldali" és "liberális". proletár nemzetköziségben a világ burzsoáziája amerikanizált metropoliszokban képes volt egyesülni a nyugati és a keleti parton. a kisvárosi amerikában nem. ebből adódott trump. és dél amerikában is borítékolhatóan lesznek szélsőbalos felszabadító népmozgalmak. latin amerikában a hétköznapi csalódások megteremtik commandante che guevara-t.
www.youtube.com/watch?v=2a695Y2LNdQ
ennek jobber párja. skinhead zenekar.
www.youtube.com/watch?v=qdl2us21RV8
és könnyen lehet, hogy erre az össznépi betyárkodásra van szükség, hogy oda kell suhintani a libsi értelmiségnek. virtualizáltan. hogy a hajuk szála se görbüljön. ez teremti meg az alternatívát, és ebből lehet orbán konszolidáció, vagy persze választhatják azt is, hogy valódi diktatúrát vezetnek be.

Reding Roli 2020.04.10. 09:03:00

@civisvaros_: Nem adódik semmi, sajnos, nehogy felzárkózási pálya ....Orbán egy inkompetens ember , de majdnem megtèvesztett engem is , a válsagkezelèsi programjával ès egy közepest meg akartam neki ajánlani , de ma már inkább - az elmúlt pár nap intèzkedèsei tükrèben - inkább elègtelent adnèk ...
Legutóbb nyilatkozata: "Az egèszsègügyi dolgozók 20%- a fog megfertőződni"...Fasza perspektíva...Meg sem próbálják az új- zèlandi, taiwani , dèl- koreai, hong-kongi, szingapúri utat járni... a járványt megállítani...
Most kellene bevezetni a valódi kijárási kijárási tilalmat , vagy inkább már hetekkel ezelőtt, hogy Budapestről ne hordják szèt a vírust ès közelezővő tenni a maszkhordást , tömegesíteni a tesztelèst, ès brutálisan keresni a kontaktokat! Ami itt törtènik járványügyi vèdekezès címen , az egy nagy nulla!
Orbán olyan háborúra kèszül, amit másoknak ,a hadiállapotra kötelezett egèszsègügyiseknek kell majd megvívni, az èletük veszèlyeztetèsèvel ! 44 napra elvihetnek mindenkit a " frontra "
Orbánnak meg kell fizetni azèrt, mert nem állította le időben a külföldi beutazásokat , a reptereket nem zárta le, látványintèzkedèseket hozott ( reptèri hőmèrőzès...)
Nem születtek meg időben a megfelelő
Járványügyi intèzkedèsek , de helyette bevezette a rendkívüli jogrendet , amit most felhasználhatna a vesztegzár bevezetèsre, de mègsem teszi meg...

Reding Roli 2020.04.10. 09:14:10

@civisvaros_: Tèvedèsben vagy! A libsi èrtelmisègnek - hogy szavaiddal èljek- semmi köze a globális elkeveredèshez!
A globális elkeveredès egy olyan globális nagyfolyamat, amit feltehetően senki sem fog tudni megállítani ( picit hasonló, mint a vírus terjedèse...)
Habermas vagy Adorno tanítványainak ehhez semmi köze...
De , a nèpessègrobbanásnak, a globális egyenlőtlensègeknek, új hatalmak felemelkedèsènek ( Kína), èghajlatváltozásnak - ahhoz van köze...

civisvaros_ 2020.04.10. 09:20:03

@Reding Roli:
hogy érthető legyen. mert kulturálisan folyton elkanyarodok. az ellenzéki pártok lényegében úgy kerülhetnek a hatalomba, hogy a kormány/jegybank csődbe viszi az országot. ez esetben újraalakulhat az mszp-szdsz kormány a dk-momentum képében. és együtt helyett párbeszéd vezeti a "baloldali"-"liberális" koalíciót. és nem is nagyon van más lehetőségük. az erőforrásaik vidéken hiányosak. és ez ellen a fidesz egyetlen dolgot tehet. csődbe viheti fővárost. vagy legalábbis csődközeli helyzetet teremthet budapesten. mert hogy annak gazdagsága most államtól függetlenedni kívánó pénzügyi szektorra van alapozva. csakhogy nincs euro. és azt úgy lehet bevezetni, hogy a forintgazdaság összeomlik. ez a "balliberálisok" esélye. és ebből adódik egy gazdaságpolitikai küzdelem. na most persze az is kérdés ezt, hogy ezt mégis hogyan lehet elkerülni. de erre nincs válasz.

Reding Roli 2020.04.10. 09:21:54

Azt, hogy mi legyen a jövőben, milyen globalis cselekvèsi tervre , a közös èrdekek figyelembevètele alapján lètrejött konszenzusra van szüksèg, mèg senki sem tudja, mert olyan nagy az èrdekellentèt ( legalább látszólag..) ...De, az biztos , a világ a règi mederben nem mehet tovább , mivel az általános földi kataklizma jelei egyre erősödnek: èghajlatváltozas, termèszeti katasztrófák , erdőtüzek, tömeges fajpusztulas környezetszennyezès ès ennek következtèben gyorsuló migrációs mozgások , lokális háborúk , amelyek gloablissá válhatnak, az erőforrásokèrt vívott harcban...

abdul hackeem 2020.04.10. 09:36:17

@civisvaros_: "ha egy haveri cég adományozna és azzal az letarolná a piacot"

_Más_ (nem haveri cég) nem jelenhet meg az "adományozási" közbeszerzéseken és ezzel letarolta az adományozási piacot.

Haveri cég adományozott és ezzel az adófizetők pénzén juttatja jogtalan előnyhöz A PÁRT-ot.
Akik megkapják az "adományt" azok:
- azt hiszik, hogy ha nem ez a párt kormányozna, akkor nem is lehetne másként
- nem tudják, hogy milyen forrásból kapják az adományt
- úgy látják, hogy a párt helyi hatalma ekkora pozitívum számukra (az önkorival történő összemosás miatt)

És ezzel letarolta a propaganda piacot is a médiában és egyéb helyeken történő megjelenésével.

Most országosan ugyanezt csinálják Húsvét alkalmából.

abdul hackeem 2020.04.10. 09:44:47

@civisvaros_: "a jobberek állnak nyerésre"

A putyinista bolsevista rendeleti kormányzással.

civisvaros_ 2020.04.10. 09:44:55

@Reding Roli:
a liberálisok hirdetik a nyitott társadalmakat. és az arra van alapozva, hogy a globális keveredéssel megszűnnek a tradicionális (európában a keresztény) államnemzetek. és helyébe lép egy nemzetközi szternderdeket követő világvárosi szuperelit. és ebből létrejön egy szinkretikus világvallás és egy szekuláris világállam. világkormány. 300 multi hatékonyabban képes megszervezni a gazdaságot, mint az ensz 200 tagállama. nagyjából ez az elképzelés. most hagyjuk a gender kurzust. és azt hogy ezt az egészet a kocsma népe kikhez kapcsolja. a történészek majd eldöntik, hogy a konteók mennyiben érvényesek. a szabadkőművességnél is ott tartunk, hogy az lényegében úgy történt, ahogyan az idióta, kripli, kretén, sarlatánok leírták. na de ezt most tegyük félre.

a globális keveredés a földkerekség természetéből adódik. de ennek is van gátja. például a pandémia. de gátja a klímavészhelyzet is. vagy ugyanúgy gátja orbán munkaállama. ami a termelő közösségeket hozná helyzetbe szemben a fogyasztó társadalommal. általában a virtualizált közösségi jelleg megy szembe a globális keveredéssel. miért is menjen el valaki londonba ha megnézheti a british museum kiállításait. a nemzetközi sportesemények is egyre költségesebbek és egyre kevésbé vonzók perpillanat. mert az óriás kivetítőkön nézik az emberek. és az ultrák facebook csoportot alkotnak és a meccsekről a twitteren kommunikálnak. miközben valós időben fogadhatnak a végeredményre, vagy szinte akármire. és ez a globális keveredés ellen hat. a meccseken a tribün fele újságírókat szolgálja ki. illetve a vip vendégeket. ezzel egyidőben növekszik a terror veszély. a rendezés költségei egekben. grandiózus látványosságokkal próbálják kiszolgálni a publikumot. akik döntő többségében tévé előtt ülnek. a keveredés lokalizálttá válik. és most ez a tendencia erősödik egy ideig legalább is.

civisvaros_ 2020.04.10. 09:46:52

@abdul hackeem:
a rendszerváltók körében közmegegyezés volt abban, hogy teljes egyetértés szinte semmiben sem nem lesz. legyen úgy, hogy a kétharmad mindent visz. és ezzel él a fidesz illetve orbán. lehet mondani, hogy visszaél. de ez esetben ugyanez vonatkozik az mdf-szdsz és az mszp-szdsz paktumokra.

civisvaros_ 2020.04.10. 09:48:50

@abdul hackeem:
ne viccelj már. a fidesz nem azt akarja, hogy legyen egy fidesz hentes és az tarolja le a piacot. több hentes ne is legyen. hanem azt, hogy az összes hentes fideszes legyen, vagy legalábbis nem fidesz ellenes.

Reding Roli 2020.04.10. 10:14:59

@civisvaros_: hogy ezt az egészet a kocsma népe kikhez kapcsolja."... Igen tudjuk....A zsidókhoz ès a liberálisokhoz....De, valaki szólhatna nekik, hogy már nem a liberális , zsidók jelentik a legnagyobb veszèlyt a világra, hanem a " sárga veszedelem " azaz a kínai , totalitárius, imperialista pártállam ès annak globális nyomulása , sunyi pusztítása...
A kocsma nèpe nem tudja megállapítani kik azok, akik valóban veszèlyesek az országra, mert a kocsma nèpèt a felfokozott èrzelmei ès saját butaság irányítja , amely a központi propagandára alapozott ( ...vagy amit a Cion- bölcseiben-, a Mein Kampfban-, vagy a Nemzetközi Zsidóban olvasott...)
Orbán közben eladja az országot, a rossz szándèkú, hódító keleti hatalomnak , Kínának ès az oroszoknak, de a kocsma nèpe ( Te) mèg mindig a belpesti , lipsi humánèrtelmisègiben látjátok a fő veszèlyt ....Nonszensz , hogy egy az emberisèg törtènelme során mindig lètező folyamatot a migrációt ( az állatvilágban is lètező jelensèg) egy marginális társadalmi illúzió- " a nyílt társadalom eszmènye" ès nèhany elvi követője számlájára akartok írni ....

civisvaros_ 2020.04.10. 10:17:01

@abdul hackeem:
a tőkepiacnak érdeke, hogy ne legyen verseny. és 2-3 szereplős maradjon a piac. ők is nemzetközi szereplők. a fidesz 2-3 nagyvállalkozót akar ágazatonként országos méretekben. csányi és mészáros disznászatai. és ebbe szól bele a fidesz2. annak érdeke, hogy ágazatonként legyen 2-3 középvállalkozó minden megyében. és létezik még a fidesz3 különösen vidéken. amelyik a régi szocialista körzetekben kisvállalkozókat tömöríti. a kispolgári hentesek. ők is a fideszben vannak függetlenek. a reálgazdaság majdnem teljes egészében. néhány kivétel van. és most a kormányzati mentőcsomagokkal ez a familiáris tábor erősödik. és akik ezen kívül vannak azok elemi közelítéssel két dolgot tehetnek. vagy kiegyeznek a fidesszel, vagy ha nem, akkor a fidesz összeomlására játszhatnak, amivel leginkább államcsőd esetén következne be. vagy az, hogy a kormány és a familiáriasiai csődközeli állapotot teremtenek. akadozik a közellátás. járványok időszaka erre alkalmas. tömeges munkanélküliséget teremt. a kérdés az, hogy végbemegy-e a normalizálódás. ha nem, akkor idegen megszállás és polgárháborúk következnek. de ez az elmélet ősrégi. kínai. a ruszkik is ezzel akarták szétverni a kapitalizmust.
Psychological Warfare Subversion & Control of Western Society
www.youtube.com/watch?v=KmWP7ONVEAI
és a soros alapítvány, az ngo-k is ezt használják kézikönyvszerűen.

screpes 2020.04.10. 10:19:34

@civisvaros_:
Mit akarhat a fideszes hentes?

screpes 2020.04.10. 10:20:44

@screpes:
(Látom, közben épp kifejtetted...)

Reding Roli 2020.04.10. 10:20:58

@civisvaros_: ami a termelő közösségeket hozná helyzetbe szemben a fogyasztó társadalommal. "

Ez így önellentmondás! Minden termelő fogyasztó is egyben ès majd minden fogyasztó termelő is egyben...A gyügyei paraszt is..
Nincs èrekellentèt!

abdul hackeem 2020.04.10. 10:38:37

@civisvaros_: "a ruszkik is ezzel akarták szétverni a kapitalizmust"
Nem is sikerült nekik.

"és a soros alapítvány, az ngo-k is"
Önmagad karikatúrája lettél.

civisvaros_ 2020.04.10. 10:40:32

@Reding Roli:
minden termelő fogyasztó egyben. de nem minden fogyasztó termelő.

civisvaros_ 2020.04.10. 10:49:23

@abdul hackeem:
soros alapítvány kulturális értelemben marxista. azért fonódott össze az állampárt utódjával. a fővárosi "baloldali" "liberális" értelmiség a kulturális marxizmus elemit tovább vinnék (ami tkp. a kultúrharc) csak nem az amerikai patriotizmussal szemben, mint a kgb és a ruszkik tették, hanem kelet-közép európai nacionalizmussal szemben. illetve amerikában továbbra is a republikánusokkal szemben. vagy a brit konzervatívokkal szemben. és ebből lett trump, a brexit, ez emelte fel nemzetközi szintérre orbánt is úgy egyébként.

civisvaros_ 2020.04.10. 10:59:49

@Reding Roli:
sokakkal ellentétben nem gondolom, hogy békeidőben ember embernek aligha lehet feltétlen farkasa. ami nem azt jelenti, hogy ne alakulhatnának brutális érdekellentétek. ha orbán valójában egy szalmabábúval harcol és nem létezik ez a komcsi-libsi elit, mert ez egy konteó csupán, akkor mégis mi a probléma. végezze ki a soros alapítványt politikai értelemben. a bertelsmann-t és társait. az rtl politikai műsorai amióta magyarországra beléptek másról se szólnak, mint arról, hogy o1g. eleve a mszp és a fidesz (horn és orbán) megállapodásával lépett be az rtl. mert nem akarták, hogy a tv3 nyerjen. ami egy az egyben az szdsz értelmiségi holdudvara volt. akiket horn gyula nagyon utált. a horn kormány lőtte ki a tv3-at. ezt támogatta a fidesz. így lett övék a magyar nemzet. így lépett be a rtl. csak aztán az szdsz bekerült a tőkeerős bertelsmann szárnyai alá. és a konszolidáció az lenne, hogy a tv2 mellett egy mérsékeltebb sat1 csoport.

civisvaros_ 2020.04.10. 11:08:47

@Reding Roli:
na, szóval hogy érthető legyen. nem gondolom, hogy békeidőben ember embernek feltétlen farkasa. de kialakulnak ezek a társadalmi érdekellentétek. a tőkepiac szereplői nyilván azt szeretnék, hogy ők osszanak el százcsillió dollárt. mert válsághelyzetben beárazzák a kockázatot. és ha ezek a pénzalapok csődbe mennek, akkor megmenti az állam. eleve állami segédlettel teremtik a pénzt a semmiből. ez a létező kapitalizmus. az államkapitalizmus. és orbán ezt a rendszert nacionalizálni igyekszik.

abdul hackeem 2020.04.10. 12:17:35

@civisvaros_: "patriotizmussal szemben"
"nacionalizmussal szemben"
"republikánusokkal szemben"
"konzervatívokkal szemben"

Ez a ti (és orbán) életteretek.
Amit ti védetek valamivel szemben, azt már semmi sem védi meg.

civisvaros_ 2020.04.10. 13:06:27

@abdul hackeem:
a népfőiskola képviseli a néphagyományt és a népvallást. és ez az, amit szétverni igyekeztek a kommunisták, az úgynevezett liberálisok és az úgymond konzervatív liblingjeik. politikai értelemeben őket végzik ki a fidesz. azért vannak megválasztva. politikai értemben egy (identitás nélküli) kisebbség (globális) hegemónia kísérletével szemben hirdet (államalkotó népi nacionalista) többség szupremáciát. filozofikusan is értelmezhető. akadémikusan ez a fasiszták és antifasiszták küzdelme. a népfőiskola szerint egy keresztényellenes szocialisták, nemzetellenes liberálisok és államellenes konzervatívok állnak szembe az (zsidó) keresztény államnemzetekkel, a magyar királyi tradícióival és az európaisággal.

kószák egyike 2020.04.10. 15:05:57

@dare: "Ameyikkel lehet, azokkal van, persze.
Mondjuk a blogtérben manapság ritka ez."

Nem kétséges, hogy nehéz. Sajnos vannak közöttük elvakult fanatikus, kritikát nem gyakorló szekta hívők. Ugyanakkor kell, hogy legyen olyanok, akarom hinni, hogy vannak, akik képesek meglátni mi is a rendszer valójában. Éppen ezért akik nyitottak az értelmes érveken alapuló párbeszédre, akár vitára azokkal beszélne kell mert nélkülük nem fog menni. A legjobb példa Gulyás Marci anyukája:
www.youtube.com/watch?v=kiC_CJQ5oKc Így van remény! :)

"A Fidesz hiteltelen, de mivel ő kapja a támogatásokat, ezért ő "képviseli" ezt a politikát hazánkban."

Igen és a legnagyobb probléma, hogy sokan hiszik, hogy a jobboldaliság maga a fidesz. Jobboldali csak fideszes lehet, a jobboldali konzervativizmust azonosítják velük. Ahogy anno a liberalizmust az szdsz-el. Ez nagyon káros jelenség.

abdul hackeem 2020.04.10. 15:17:02

@civisvaros_: "patriotizmussal szemben"
"nacionalizmussal szemben"
"republikánusokkal szemben"
"konzervatívokkal szemben"

"keresztényellenes"
"nemzetellenes"
"államellenes"

Virág elvtárs se mondhatta volna szebben.

Reding Roli 2020.04.10. 16:59:23

Jelentős magyar közgazdászok közös nyilatkozata:" A kormány nem èrti vagy nem vallja be a válság súlyosságát"
index.hu/gazdasag/2020/04/10/magyar_kozgazdaszok_a_kormany_nem_erti_vagy_nem_vallja_be_a_valsag_sulyossagat/

Nzoltan 2020.04.10. 22:30:39

@Reding Roli: Hűűű b+ ebbe aztán minden elkúró ott van.

Nzoltan 2020.04.10. 22:46:49

A terv az volt, hogy egy számjegyű legyen az szja 22-re. Ha ez így lesz, akkor igazából kurvára le kell szarni az társadalom alacsony jövedelmű részét. Őket se fogja a földhöz vágni 5 doboz cigi ára. Ne térjünk már vissza a 2010 előtti időkhöz, amikor az szja felét 180 ezer ember fizette be, a másik felét a következő 1 millió, a maradék meg semmit.
Nem tudom ki hogy van vele, de én nem kérek mégegyszer a 70 százalékos elvonásból. És ehhez nem kellett kurvára gazdagnak lenni, csak a minimálbér kétszeresét keresni. Az osztán a kőgazdagság.
Mellé volt a 25 százalék áfa. Ezt csak azért írom, mert itt minden töketlen a 27 százalékon nyekereg. Hű odabasz a különbség....

Mit is mondott bajnai a válságkezeléskor? Mindenkinek fájni fog. Miután nem fizette ki a hitelezőit. De a plebsz az fizessen. Az összes balos politikus meg megmondóember egy ritka nagy gerinctelen vérszívó.

abdul hackeem 2020.04.11. 00:37:54

@Nzoltan: "egy számjegyű legyen az szja"
És? Mellé befizette a cég utánad a 27%-os SZOCHO-t. Ami után te semmit nem kapsz. És hát ezt a pénzt is te termelted meg b+.
De mindegy is, hogy minek nevezed az adónemet, mert _strukturálisan_ nem változott semmi, vagyis nagy elvonás, nagy lenyúlás, kis visszaosztás.

"igazából kurvára le kell szarni az társadalom alacsony jövedelmű részét"
Ez történik.

"Az összes balos politikus meg megmondóember egy ritka nagy gerinctelen vérszívó."

Helyesen: az összes politikus meg megmondóember egy ritka nagy gerinctelen vérszívó.

ijontichy 2020.04.11. 01:04:07

@abdul hackeem: "Ami után te semmit nem kapsz" Nemhogy nem kapsz, de követelésed sem lehet, hiszen ez "ADÓ"! Nem (nyugdíj)járulék, és nem is (egészség)biztosítás. Köszönik szépen, illetve meg sem köszönik. Lehet kussolni. Ja persze, "visszakapod közjavak formájában" - komolyan, nem tudtam, hogy Mo-on ennyi királyfi él :-DDD

Btw. szegény Chikán most Soros ügynök, liberális elhajló (ezt az "elhajló" szót annyira imádtam Jani bá' idején :-) ), vagy netán már kommunista is?
süti beállítások módosítása