1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.03.07. 15:30 HaFr

Érvek a konzervatív gyereknevelés mellett

Képtalálatok a következőre: happy christian school classical nature

Most, hogy beütött a NAT-mizéria és nyilvánvaló elmebetegek kezébe került a magyar oktatás és vele a gyerekeink jövőjének formálása, elgondolkodtam, vajon mi is lenne a valóban konzervatív gyereknevelés (nem pedig az ezen a címen folyó népbutítás). Három összetartozó névszóval jellemezném ezt (személyes tapasztalatból is): röviden, a szabadság, az erkölcs és a könyörületesség képességeinek elültetésére törekszünk a gyerekekben, de ezeket nem ideologikus alapon, hanem egyszerűen a civilizációnk legjobb gyakorlatát követve.

Nem véletlenül hiányzik a felsoroltak közül Isten, haza és család, mert ezek nem konzervatív, hanem kereszténynemzeti-keresztényszociális tájékozódási pontok, amelyek Magyarországon a Horthy-rendszert és pártjait (a kisgazdákat és a keresztény pártokat) idézik, jóllehet a maguk idejében már ezek se követték Róma, különösen XI. Pius kései, a nácizmust feltartóztatni hivatott politikai állásfoglalásait (gondolok itt már a Mit brennender Sorge-ra, vö. „Aki a fajt, a népet, vagy az államot, vagy az államformát, az államhatalom hordozóit vagy az emberi közösség egyéb alapértékeit – amelyek a földi élet keretein belül lényeges és tiszteletreméltó helyet foglalnak el – kiemeli földi értéksorrendjükből s mindennek, még a vallási értékeknek is legfőbb zsinórmértékévé teszi, s bálványimádóan isteníti, az felforgatja, és meghamisítja a dolgoknak Istentől alkotott és megszabott rendjét.” )

A Takaró nevű kormányember kijelentése, hogy az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát, nem konzervatív, hanem nemzeti radikális álláspont (és akkor még jótékonyan hallgatok a mögötte megbúvó valódi érdekekről). A konzervatív álláspont a hellén-római-keresztény civilizáció, erkölcsi rend és embereszmény tanulságai alapján formálja a gyerekeket, nem a nemzet érdekeinek szempontjából. Meglehet, eközben nem ugyanennyire bensőséges a kapcsolata civilizációnk zsidó és liberális komponenseivel, de ebbe a problémába beleáll, részint ez definiálja külsőleg. A másik tényező, ami így definiálja, a nemzethez fűződő ambivalens kapcsolata, amennyiben a nemzeti érdek talákozását a demokráciával és a populizmussal viszolygással szemléli.

A gyerekek szempontjából ez úgy értendő, hogy a konzervatizmusnak megvan a saját szabadság-felfogása, amely nem az önmegvalósítással, hanem a mások (a közösségeinek tagjai iránti) felelősséggel egészül ki; az erkölcsről alkotott képe univerzális, individualista (de nem egoista) és szoros összefüggésben áll a szabadságképével; a könyörületesség pedig a kereszténység és/vagy a humanitás lecsapódása a mindennapi példamutatásban -- ha a nevelők oldaláról nézzük.

A konzervatív nevelési eszmény elitista abban az értelemben, hogy mindenkiből a legjobbat akarja kihozni és a legjobb iránytűjének a magas műveltséget, az értékteremtést és -- mindent összevetve ezen a földrészen -- a nyugati civilizáció legjobb hagyományait tartja. Nem hiszi, hogy a gyerekben ott rejlik a boldogság lehetősége, amit csak szabadjára kell engedni, mert megtalálja a maga útját; sokkal inkább az a felfogása, hogy az iskolának nevelnie és formálnia is kell, egyetértésben a szülőkkel, hogy a gyereknek majd esélye nyíljon boldogan élni.

A szabadság, az erkölcs és a könyörület képessége nem adott senkiben, hanem gondoskodás révén teszünk szert rá és egyszersmind ezzel (a neveléssel) biztosítjuk, hogy a képességből a felnőttkorra meghatározó gyakorlat is váljon.

A konzervatív nevelés (és ennek részeként az oktatás) tehát végső soron a jellemre irányul, nem a technére ("boldogulásra", knowhow-ra, módszerre, kompetenciára). És amikor a modern kor azzal tüntet, hogy kompetencia- és nem szöveg-/tudásközpontú oktatásra van szükség, pont elfeledkezik saját korunk mindennapos tanulságairól: hogy a kompetencia helyettesíthető hordozókat hoz létre magával az emberrel szemben, és ezt annál könnyebben teszi, minél inkább fluidan, rögzített tudás és normák nélkül értelmezzük az embert, mert nem lesz, ami az eszményeinkben túlmutasson a technén, ideálisan egy gazdag antropológiai álláspont felé.

A konzervatív tehát nem a modern ellentéte. A konzervatív a modernségben él -- ám a saját és gyerekei eszközléte ellen harcolva.

290 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5315509294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 11:20:50

@civisvarosi:

"addig se akart."

De akkor akart, én láttam.

"és ugye az összes miniszterelnök (beleértve az első orbán kormányt) abba bukott bele"

... hogy sátánfajzatok voltak.

2020.03.14. 11:55:18

@abdul hackeem:
azt azért nem mondták, hogy sohasem fognak iskolát bezárni. márc. 11-12-i esetszám alapján ezt nem tartották indokoltnak. még már 13-án sem. a munkaidő végére érkezethettek be a megerősített labor eredmények. arról, hogy van 6 új fertőzött. addig ugye napi 1-2-3 volt. és ezek után döntöttek. persze eléggé nehézkes akárcsak kis-magyarország egészére optimalizálni. mert most mezőtúron is bezárják az összes iskolát. ahol egyetlen fertőzött sincs. a környéken se. és a mezőtúriak többsége nem utazik ki a járásból. döntő többsége nem hagyja el a megyét. a népvárdolást és az áruszállítást kell korlátozni. az árut rakják le a járás, vagy a megye határán. ott kifizetik. csak ez az idegen kereskedőket kizárja, vagy legalább is nagyon erősen korlátozza. csak koncessziós díjat fizetve települhet be egy vagy néhány. ezt ellentétes a szabad piaci elvekkel. és lehetett tudni, hogy azt majd addig lehet tartani, amíg a holokauszt kártyát kijátszhatják az érintettek. utána nem. aztán persze az ortodox liberalizmus helyett az ortodox nacionalizmus lép ugyanezektől. az se lesz jobb. azt is tudja mindenki. ezért vagyunk keresztények.

2020.03.14. 12:09:36

@neoteny:
1990-ben 1 millió szavazó választotta az szdsz-t. és 1994-ben is. majd ezek után kormányra kerültek. és 1998-ban, 2002-ben és 2006-ben már csak 300-350 ezren. a 2008 után után sehányan. el se indultak, illetve az mdf-fel közös listára még szavaztak 100-150 ezren.

egy nemzeti liberális pártra volna szükség, illetve keresztény libertáriusságra. mert hogy az vált be errefelé. az a magyar parlamentáris tradíció. és abból következik a magyar polgárosodás. a reformáció és a reformkor is ezt hirdette. csak ezt az szdsz nem fogadja el. az mta bölcseleti intézetei se fogadják el, a ceu aktivisták se. de ez vallási kérdés. az szdsz nemzetellenes és keresztényellenes formában hirdette a liberalizmust. vagy soros alapítványi hálózata.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 12:14:35

@civisvarosi:

"egy nemzeti liberális pártra volna szükség"

Már megint a világ összes országának minden dicsőségét mutogatod, sátánfajzat.

2020.03.14. 12:42:03

@neoteny:
az a nemzeti liberalizmusból miként következik.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 12:45:31

@civisvarosi:

Te egy ilyen kis buzi lehetsz, mint a (f)Artúró Finkelstein rabbid (tanítómestered) is volt.

2020.03.14. 13:21:56

@neoteny:
eleinte tőle kaptam 200 dolcsit. aztán putyintól. és most orbán küldi.

ijontichy 2020.03.14. 13:28:48

@civisvarosi: "a kocsmafilozófia. " Igen, fizunapon túlszívod magad liofilizált vitya-exkrementummal, unikum+sör kombóval locsolgatva, aztán szabad asszociációs eszemfuttatásként akarod eladni a delíriumos utazásaidat. Vitya in the sky with diamonds. A NER dagonyája, pfejjj... ;-) persze van aki nem hortobágyi gulyás szinten tolja :-)
i1.wp.com/orientalista.hu/wp-content/uploads/2015/12/habony-620x350.jpg

Faluvégi kurta korcsma, budapesti bulinegyed, Ibiza Bar www.youtube.com/watch?v=KiXwUS9FFgc édesmindegy. A végeredmény ugyanúgy az égett macskaszőrre emlékeztető szájízzel vegyes, fejfájós ébredés, a kismagyar valóságra :-D

abdul hackeem 2020.03.14. 15:04:42

@civisvarosi: Járványügyi vészhelyzetben szabadpiac mi?
Azt te csak szeretnéd okoska...
Ennek a fos NER-nek még egy jó kis nemzethy vírusra sem tellett.
Szar ügy, a vírus nem nacionalista.

ijontichy 2020.03.14. 15:41:40

@abdul hackeem: "Szar ügy, a vírus nem nacionalista." És szerencsére nem az agyat támadja. NERisztánban amúgy is túl magas azon egyedek koncentrációja, akiknek a fejében éhenhalna ;-). (Bár lehet, hogy vitya erre alapozza a védelmet, ti. fideszes rezisztancia?)

2020.03.14. 16:09:27

@abdul hackeem:
a szabad piac totalitásának van vége. az, hogy vagy egyén és a világpiac. és azon túl nincs semmi. ez a liberálisnak mondott szekta bukott el. azok az indexes firkászok kezdtek el sipákolni, hogy zárjanak le mindent, akik három hete még azt követelték, hogy nem lehet korlátozni senkit és semmit se.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 16:13:09

@civisvarosi:

"a szabad piac totalitásának van vége. az, hogy vagy egyén és a világpiac. és azon túl nincs semmi. ez a liberálisnak mondott szekta bukott el."

Ne galoppírozd el magad, te kis buzi Finkelstein-partizán.

2020.03.14. 16:18:50

@abdul hackeem:
a vírus a nyílt társadalmakra jelent elsősorban veszélyt. minél nyitottabb, minél kevertebb egy-egy csoportosulás annál inkább ki van téve a veszélynek.

2020.03.14. 16:26:03

@neoteny:
a liberálisoknak nehezebb lesz megggyőzni a szocialista szavazókat a nyílt társadalmak előnyeiről. keresztényszocialista és nemzeti liberális világkép tűnik tarthatónak. a dk nem-keresztény szoci, a momentum nem-nemzeti libsi.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 16:29:57

@civisvarosi:

"a liberálisoknak nehezebb lesz megggyőzn"

Nem baj, majd te mutogatod nekik a világ összes országának minden dicsőségét.

2020.03.14. 16:33:41

@neoteny:
azok, akik azt képzelik, hogy van az egyén és a világ. és semmi egyéb.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 16:42:07

@civisvarosi:

"azok, akik azt képzelik, hogy van az egyén és a világ."

Igen, nekik árulod a világ összes országának minden dicsőségét:

"egy nemzeti liberális pártra volna szükség"

2020.03.14. 16:45:50

@neoteny:
ott van az, hogy nem. és egyesen nem tudod tagadni.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 16:52:54

@civisvarosi:

"ott van az, hogy nem."

Biológiai vagy társadalmi?

2020.03.14. 16:55:44

@neoteny:
a nemzeti liberalizmus és a libertárius keresztségből mégis hogy következik az, hogy mindenki boruljon le az egyén színe elé, mert csak és kizárólag az egyéné a világ minden országának minden dicsősége. sohasem közösségeké, vagy az Istené. az egyén mindenek felett állása a problémás. és akik a négy szabadság elvének korlátozhatatlanságáról értekeztek azok most azt mondják, hogy zárjanak le mindent. nincs ebben semmi farizeusság ugyebár.

ijontichy 2020.03.14. 17:01:16

@civisvarosi: "a vírus a nyílt társadalmakra jelent elsősorban veszélyt." Nem. Az olyan társadalmakra legalább annyi (ha nem több) veszélyt jelent, amelyek "nem teregetik a szennyest". Például a bolsikra, mert ami előnyt a parancsuralom adna, azt bőven elbukják az ostoba pártkatona-rendszerrel (márciusi hóesés! :-DDD). Mielőtt az első párost benyögtétek, már egy hete karantén volt, nem is oly messze tőled (pech, de a net korában a szakemberek beszélgetnek). Más kérdés, hogy amíg a párt azt mondja nincs, addig nincs. A Szovjetúnióban se volt Csikatilo polgártárs ;-).

Ja, ami a "nembokázást" illeti:
tenyek.hu/politika/325294_szakerto-kart-okoz-az-iskolabeza.html
avagy a mélynövésű, nagyon szuterén bolsi (bal)esete a mikromenedzseléssel :-/

2020.03.14. 17:13:50

@neoteny:
társadalom biológiai értelemben a társulás. biológiai nemek mellett hagyományosan társadalmi szerepek vannak. úr és úrnő példának okáért.

2020.03.14. 17:19:29

@ijontichy:
és nem okoznak gazdasági kárt az iskolabezárások? az, hogy a szülők tömegével kikérik magukat a munkahelyekről. dehogy nem. vagy kulturális kárt. azt, hogy így vagy úgy, de mégis megszakad a tanév. tegnap reggel még úgy ítélték meg a kormányhivatalok, hogy iskolabezárásokra egyelőre nincs szükség. este úgy, hogy mégis csak.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 17:29:44

@civisvarosi:

"a nemzeti liberalizmus"

Te már elmagyaráztad, hogy a kvázi egypártrendszer a legjobb a magyarnak, mert szabad választások vannak.

Akkor minek mutogatod a világ összes országának minden dicsőségét?

"társadalom biológiai értelemben a társulás."

Úgy-úgy: apád is inkább a buzi-buli negyedes bűnös város népeivel társult, mint a jobbágyfalu nehéz, de értékes életét élő magyarokkal, akik szívébe az ősiségből rájuk maradt eredezetlen magyar nyelv írta az igazságot. Még ha luxori öntött műkőbe is rovásírták le ezeket.

2020.03.14. 17:44:15

@ijontichy:
lehetne értelmesen is bírálni a kormányt. azt mondani, hogy ezt esetleg eldönthették volna pénteken kora délután. munkaidőben. azért, hogy meg lehessen beszélni, hogy hétfőn hány munkavállalóra számíthatnak egy üzemben, vagy üzletben a munkaadók. de ugye nem tudjuk, hogy mikor futottak be a megerősített laboreredmények. vélhetően csak késő délután. és ezek után ültek össze kora este. meg lehet ezt érteni.

kiállhatott volna valaki aki azt mondja: a következő héten sajnos várható annyi megbetegedés, hogy az iskola bezárást amúgy is el kell rendelni. ezt ne hét közben tegyék. hanem pénteken hirdessék ki lehetőleg még munkaidőben. mondják azt, hogy előre hozzák a tavaszi szünetet. és úgy a digitális átállásra van egy kis felkészülési idő.

péntek este jelentették be és most ugye senki se tudja, hogy hétfő reggel mi történik. kicsit döcögős lesz a bevezetés. mondta orbán. na jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 18:01:14

@civisvarosi:

"lehetne értelmesen is bírálni a kormányt."

Már megint árulod a világ összes országának minden dicsőségét, sátánfajzat.

abdul hackeem 2020.03.14. 18:02:38

@civisvarosi: Taipeiből befutottak az eredmények január 20-án. Majdnem 2 hónapja...
A nemzethy bolsi vezetőid meg azt hitték, hogy elég a tízparancsolat, a határzár, meg a mise.
Most meg mosdathatjátok a szerecsent.

2020.03.14. 18:05:40

@neoteny:
jelen állás szerint az lenne a legjobb, hogy a választók unortodox módon nem a kormányt, hanem az ellenzéket váltják le. de én egy választó vagyok, nem a választók. és nem szavazok senkire, de senki ellen se. szerintem az ellenzék helyébe kellene lépni a reálértelmiségnek. vallásháborúsdit be kellene fejezni. azt ugye vagy úgy lehet, hogy a pártok kiegyeznek. vagy úgy, hogy egy párt kiszorítja az összes többit.

mindennek persze feltétele, hogy a fidesz továbbra sem viszi csődbe az országot (ahogyan a nem-fidesz ezt rendre megtette, az országot csőd közeli állapotba juttatták). és a vírus is elsöpörheti a kormányt, de a szociálliberális szavazótábort is nehezebb lesz ideologikusan összetartani. hacsak nem a szokásos módon botránypolitizálással. flinkensteini vagy ron werberi módon. a szoci kampány tanácsadói kismiskák voltak. "fartúró" volt a "nagymester". de a soros alapítvány a császár. ez a libsi "értelmiségi" szekta,a hitgyülekezete "szakértői", az ceu aktivisták, a gender "tudósok" és társaik.

2020.03.14. 18:06:42

@abdul hackeem:
oké, és mit mondott a magyar tudományos akadémia? vagy a felelős értelmiség?

2020.03.14. 18:16:52

@neoteny:
mert hogy kik is mondják, hogy bezzeg az egész világon milyen jól csinálnak mindent? kik is érvelnek ilyenformán?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 18:23:34

@civisvarosi:

"jelen állás szerint az lenne a legjobb"

Te már elmagyaráztad, hogy a kvázi egypártrendszer a legjobb a magyarnak, mert szabad választások vannak.

Akkor minek mutogatod a világ összes országának minden dicsőségét, sátánfajzat?

2020.03.14. 18:45:17

@neoteny:
az egypártrendszerben nincsenek szabad választások. van egy párt. és annak egy jelöltjére lehet szavazni.

kvázi egypártrendszerben van egy pártjelölt. és mellette egy pártatlan. és úgy lehet választani, hogy ki kerüljön vezető (kormányzati/önkormányzati) és ki ellenőrző (ellenzéki) szerepbe. ez a kvázi egypártrendszer. van egy uralkodó állampárt. nyilván több ideologikus platformmal. mert a párton belül is folyik a verseny. ennek van bölcsészkaros jellege. és van egy párton kívüli reálértelmiség. ők városi egyesületekbe, vidékies egyletekbe szerveződnek. és egy választási szövetséggé alakulnak át.

az országgyűlésban a néppártiak ülnek az egyik oldalon és a párton kívüliek a másikon. ez a kvázi egypártrendszer. egy uralkodó állampárt és szabad választások.

ijontichy 2020.03.14. 19:02:23

@civisvarosi: "lehetne értelmesen is bírálni a kormányt." Ez a vonat már régen elment (és még csak meg se próbáld bebizonyítani, hogy nem a fideszállatkák miatt). Orbánéknak csak a hülye tesz akár egy grammnyi szívességet. Szívesség úriemberek között lehetséges, de a jelen fidesz a Kádár-kor legszemetebb rétegéből eredeztetett, szóval úriember ott mára már mutatóba se nagyon akad (ami elég rossz hír olyan szegény magyar konzerveknek, mint bloggazdánk ;-)).
Nem az ellenzéket kell leváltani (illetve ennek az ellenzéknek ugyanúgy süllyesztőben a helye, de ez automatikusan megvalósul, ha a normális verseny visszakerül a jogaiba). A fidesz 200%-ban alkalmatlan az ország vezetésére. A magyar társadalommal rosszabb nem is történehetett volna, mint a vityaklikk uralta fidesz, szóval a vitya vezetésű fidesznek kell mennie a süllyesztőbe, mert a fő probléma _nem_gazdasági_ . Amíg ez be nem következik, Mo. egy középszar (de nem élhetetlen) ország lesz, egyre több lemaradással.

Évek óta írod a történelmi leckéidet ide. Tele vannak nevekkel. Ez önmagában biznyíték arra, hogy az adott kor rendszerei életképtelenek voltak, és a jövőben is azok lennének. A működőképes rendszerek ugyanis struktúrájuk és szabályrendszerük alapján lesznek (többé-kevésbé) működőképesek, nem egyes személyek rátermettsége alapján. "Minden jó volt, amíg tekintetes-naccságos lófaszjóska uram vót a fö-al-járásbíró(távgyalogló)". Brrrr... Nomina sunt odiosa. Merthát "mindig akad egy gazember" :-(.
Amikor "fékekről és ellensúlyokról" beszélünk, amögött sokkal, de sokkal több van, mint amit egy elzsírosodott agyú vén bolsi (nomeg az egyszeri fideszes) képes szűk értelmével felfogni.

2020.03.14. 19:08:34

@neoteny:
kvázi egypártrendszer, pszeudo többpártrendszer. azért pszeudo többpárti, mert az ideologikus platformok egyetlen állampártba (humán politikai platformba) szerveződnek össze. és azzal a párton kívüli reálértelmiség verseng.

humán értelmiségiek a politikusok/politológusok, teológusok (papok), jogászok, a kulturális tanácsosok (tanárok, néptanítók) és a diplomaták. reálértelmiségiek az orvosok, a mérnökök, a közgazdászok (a matematikára alapozva) a programozók és a katonák. és vannak a függetlenek. akik mindenféle faszságot vizionálnak. a sátánfajzatok.

2020.03.14. 19:18:47

@ijontichy:
felőlem lehet totátlis ellenzékiséget is hirdetni. és ez bejöhet 22-ben, mert belebukhat a fidesz és a nem-fidesz is. egy ilyen felállásban tartósan csak az egyik lehet mainstream. a másiknak marad az underground.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 19:35:51

@civisvarosi:

"kvázi egypártrendszerben"

És te arról bugyogsz folyamatosan, hogy a kvázi egypártrendszer a legjobb a magyarnak, mert szabad választások vannak.

Akkor minek mutogatod a világ összes országának minden dicsőségét, sátánfajzat?

2020.03.14. 19:45:22

@neoteny:
nem érted azt, hogy "kvázi". majdhogynem. 0-1 pártrendszer valójában. "pszeudo" többpártrendszer. ha elsőre nem érted, akkor nem érted vagy csak értetlenkedsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 19:48:04

@civisvarosi:

"nem érted"

32 És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket.

-- János 8

abdul hackeem 2020.03.14. 23:19:16

@civisvarosi: WTF? ez lenne a magyarutas megoldás?
Sose működött, csak parasztvakítás.

abdul hackeem 2020.03.14. 23:26:34

@civisvarosi: Hát az MTA az nem mondott semmit, amiatt, amit fentebb írtam.
Ha engem szólítottál meg, mint felelős értelmiség, (semmiért nem vagyok felelős) akkor azt mondtam, hogy miért nem csinálnak már valamit. (lásd a kommentjeimet, de ez irreleváns)
A többit a felelősöktől kellene megkérdezned szerintem.

abdul hackeem 2020.03.14. 23:36:03

@civisvarosi: "humán értelmiségiek a politikusok/politológusok, teológusok (papok), jogászok, a kulturális tanácsosok (tanárok, néptanítók) és a diplomaták."

Nem minden esetben.

"és vannak a függetlenek. akik mindenféle faszságot vizionálnak. a sátánfajzatok."

Nem minden független ilyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 00:35:04

@abdul hackeem:

"Nem minden független ilyen."

civisvárosi barátunk a kategorizálásaival kategorizálja saját magát.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 01:15:05

Kaptam egy üzit a freemail.hu-n a _Siófoki buli_ feladótól "Foglalj szállást a Húsvéti Nyuladalomra Siófokon!" tárggyal.

Igen, igen, de Európában a koronavírus dúl: jó lesz az nekem ha foglalok szállást a Húsvéti Nyuladalomba Siófokon, aztán rámtüsszent egy nyuszi kényeztetés közben?

2020.03.15. 07:41:51

@abdul hackeem:
mit javasol a nagyvárosi fiatalos momentum? felelős politikai szerepben vannak. csakhogy abból a lájfsztájlból amit képviselnek nem következik a jelenlegi működési mód. legfeljebb csak az, hogy be kell a templomokat. de az már nem, hogy bezárnak a hivatalok, az oktatási intézmények, a pénzintézetek, a nyilvános rendezvények elmaradnak és elrendelik az időleges vesztegzárat. és az különösen nem, hogy a hipermarketek legalább részben közraktárra alakulnak.

de ezt bemondhatta volna az mta is január 20-án, vagy akármelyik "független" intézmény, "felelős" "értelmiség". ehhez nem kell érettségi.

2020.03.15. 07:52:00

@abdul hackeem:
egy ifjú "liberális". nem lehet lezárni budapestet. mert hordják be az árut. és a budapestiek a városhatártól se tudnák tovább vinni. esetleg ahhoz is kell egy "külföldi", hogy valaki az ételt a blogger szájába rakja.
lemil.blog.hu/2020/03/13/nehany_szo_a_budapesti_karantenrol
és már borítékolni lehet. ha elrendelik a vesztegzárat az a baj. ha nem, az a baj.

2020.03.15. 08:31:54

@abdul hackeem:
ne viccelj már. magyar parlamentarizmus történetében sohasem volt többpárti demokrácia. a reformkori parlamentben még nem léteztek intézményes politikai pártok, pártintézetek, hanem a nemesség liberális, konzervatív körökbe tartozott és voltak "ingadozók".

az első népképviseleti országgyűlés 1848-ban jött létre. a forradalmat és a szabadságharcot a habsburgok leverték. amire ma emlékezünk ugyebár. és utána a megtorlás, a bach korszakban átalakították az akadémiát. egy ideig nem volt parlament, hanem csak protestáns részországgyűlés. és a kiegyezés után jött létre a nyugathoz hasonló modern pártrendszer. de magyarországon a monarchia idején, a dualizmus korában is volt egy uralkodó állampárt. a deák párt illetve a szabadelvű párt. és századfordulón kialakult egy politikai patthelyzet. ezek után a "szövetkezett ellenzék" közel 90%-ot szerzett. majd ezek után jött a tisza féle nemzeti munkapárt. a horthy korszak. a német megszállás. a szovjet megszállás. domináns pártrendszer volt végig. ebben a rendszerváltás hozott volna újat. de ugyanúgy a kiszorítósdi indult el. a "baloldal" pszeudo többpártrendszert (mi vagyunk az egyetlen "civilizáltak"), a jobboldal kvázi egypártrendszert
hirdet.

nyugati típusú többpártrendszer errefelé sose volt. errefelé stabil vagy 0 pártrendszer, vagy a kvázi 1 pártrendszer.

abdul hackeem 2020.03.15. 09:29:24

@civisvarosi: És nem mondta be, mert az MTA nem tud beszélni. Csak az odaültetett csicskák. Ez nem miniszterelnöki vagy pártpolitikai kérdés, erre lennének a szakemberek. Azok viszont azt mondhatják, amit a politikusok engednek nekik.
Game over.

2020.03.15. 10:08:58

@abdul hackeem:
hja, persze az mta nem tud egy közleményt kiadni. az akadémikusok általában véve különleges jogkört követelnek maguknak. különleges helyzetekben szólaljanak meg. függetlenül a kormánytól. tudsz mutatni ilyet. vagy mondjuk a ceu aktivisták. vagy mondjuk a nagyvárosi momentum generáció.

abdul hackeem 2020.03.15. 10:20:29

@civisvarosi: "különleges helyzetekben szólaljanak meg. függetlenül a kormánytól."
Úgy tűnik itt csak te viccelhetsz.

2020.03.15. 11:04:21

@abdul hackeem:
egy éve arról folyik a vita, hogy az mta független intézményt, különleges státuszt követel magának. különleges helyzet van. és akadémikusok megszólalhatnak a kormánytól függetlenül.

2020.03.15. 11:15:35

@abdul hackeem:
egyáltalán nem úgy tűnik, hogy az mta (a jelenlegi akadémikus kör) a magyar társadalom iránt felelősséggel viseltetne.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 11:19:17

@civisvarosi:

"egy éve arról folyik a vita"

Hol?

"az mta független intézményt, különleges státuszt követel magának"

Sátánfajzat-szöveg.

"a magyar társadalom iránt felelősséggel viseltetne"

Bezzeg Kondorné.

abdul hackeem 2020.03.15. 11:44:28

@civisvarosi: A miniszterek és a parlament "felelősséggel viseltet", sőt a miniszterelnök személyesen.

Egyébként meg:
"elnöke többször is állította, hogy Palkovics miniszter tulajdonképpen zsarolással próbálta rábírni őket, hogy lemondjanak vagyonuk nagyrészéről, és szakmai függetlenségükről."

azonnali.hu/cikk/20190702_elvegeztetettt-megszavazta-a-parlament-az-mta-atszervezeset

2020.03.15. 14:47:31

@abdul hackeem:
az a magyar állam vagyona.

ijontichy 2020.03.15. 15:14:11

@civisvarosi: "nyugati típusú többpártrendszer errefelé sose volt." Ezért is áll a magyar társadalom olyan szarul. Se gerinc, se önbecsülés, csak az üres nemzethy hőzöngés.
A momentumnál idősebb (de)generáció zöme, a Kádár-korból magával hozott "lebukunk-kibekkeljük-túlélünk" mentalitást követi. A momentumosok meg - nagyon helyesen - azt mondják, hogy "Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?" Lehet, hogy nem kormányoznának zseniálisan, de annyi kárt háromésfél gazdasági (állam)csőd sem okoz, mint a fideszbolsi banda uralkodása.

@abdul hackeem: A magyar társadalom már akkor elbukott, amikor vitya koszos jobbcsülke szemtől szembe zsarolt meg ~3 millió magyart, és ezt nem követte Mohamed... izé Little Orange Pig menekülése soványdisznó-vágtában, egészen az otthonos biztonságot nyújtó alcsúti vályogólig ;-).
"O tempora, o mores! Senatus haec intellegit, Consul videt; hic tamen vivit. vivit? immo vero etiam in Senatum venit, fit publici consili particeps, notat et designat oculis ad caedem unum quemque nostrum!"
Az ilyen nemzet pont azt kapja, amit megérdemel.

2020.03.15. 16:09:00

@ijontichy:
svédországban sincs nyugati típusú többpártendszer. szociáldemokrácia van. 100 éve csak a szociáldemokraták nyernek. bajoroszágban sincs nyugati típusú többpártrendszer. kereszténydemokrácia van. amióta szabad választás van a csu vagy elődje a bajor néppárt nyeri választást. mindig ők nyernek. nem kérdés. aki bajoroszágban a főhatalomba akar kerülni az lépjen be a csu-ba. bajoroszágban is kvázi egypártrendszer van. ez sem a nyugatos fejlődési minta. nagyon nem.

ijontichy 2020.03.15. 16:16:02

@civisvarosi: De van polgárosodott társadalom. Egyik helyen sem uralkodtak a bolsik (a legrosszabb fajtából; ilyen hulladék társaságot ott nem találsz), viszont van párszáz év kapitalista polgári fejlődésük.
Mo-on jelenleg a bolsik uralkodnak, rosszabb fajtából, mint a konszolidált Kádár-rendszer idején uralmon lévők. Miután eltűnnek a süllyesztőben, majd kialakul valami, remélhetőleg kecsegtetőbb.

2020.03.15. 16:20:59

@ijontichy:
az is egy opció, hogy adva van egy uralkodó néppárt. és aki a hatalomhoz akar jutni az lépjen be abba. és vívja meg az ideologikus csatározást. a párton kívülieknek is van képviseletük. reálpolitika ügyvivőkkel.

most a budapest underground mondja azt, hogy magyarországon el kellene törölni a népi nacionalizmust. a magyar történelemben az összes jelentős államférfi népi nacionalista volt. de még a kevésbé jelentősek is mind. jön a momentum generáció, hogy ők ezt eltörlik. ez az undergound. csak ezeknek olyan brutális médiatúlsúlyuk, az rtl klub híradója momentum propaganda. a bertlesmann saját tőkéje 10 milliárd euró. mellette van 15 milliárd euró semmiből teremtett hitelük. és így a vagyonuk nem -5 milliárd, hanem 25 milliárd euró. na most lölő cégei, a kesma is így szerveződik. csak az a nyugati média konglomerátumokhoz képest kismiska. az index firkászai is az undergound. csak a multik ezerrel támogatják őket. azért, hogy verjék szét a népi nacionalistákat. a multik egy része. és egy másik része kiegyezett a fidesszel.

2020.03.15. 16:37:00

@ijontichy:
dr. papp egy vidékies jogász. lehet mondani, hogy "ügyeskedő". a legtöbb jogász "ügyeskedő". attól jogász. ahogyan a legtöbb közgazdász is ügyeskedő. attól közgazdász. megválasztják polgármesternek. ez a nemzetközi gazasági/jogi csapata.
www.edc.debrecen.hu/team
ez olyasmi, mint a momentum. és amíg ők képesek működő tőkét bevonni, amíg nem viszik csődbe a város intézményeit addig ezek a hölgyek, urak lesznek dr. papp tanácsadói. aki akar jelentkezhet közéjük.

na most mi ennek az alternatívája? a helyi egyesület. akik párton kívüliek, függetlenek. és ők nem akarnak benyalni a fidesznek. de a fidesz ellen se kell lenni. miért kellene? ha csődbe viszik a várost, akkor majd elsöpri őket a népharag. amíg nem, addig elegendő kontrollálni. és a párton kívüliek képviseletét megoldani. de ehhez nem kell összefogni a dk-val. miért kellene? egy nyugdíjas egyesületre van szükség.

és ez így demokrácia. igen. többpártrendszer. nem. egy uralkodó állampárt van. a párton kívüliek helyi egyesületekbe szerveződnek. a reálértelmiség szakmai szervezetekbe. és úgy a nyilvánosságban megjelennek a valódi függetlenek.

de ha az állampárt csődbe viszi az országot, akkor megbuknak. elsöpörheti őket a virus. de az ellenzéki pártokat is, mert az szociálliberális ideológián alapul és azt aligha lehet fenntartani.

ijontichy 2020.03.15. 16:39:44

@civisvarosi: A rendszerváltást túlvészelt, majd a fideszbe vírusként beférkőzött bolsiknak el kell tűnniük végleg. Nincs más opció. Csak egy stabilan polgárosodott társadalomban van remény arra, hogy nem alakulhat ki a bolsik olyatén eszkalálódása, ami jelenleg a magyar társadalmat rombolja.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 16:46:59

@civisvarosi:

"ehet mondani, hogy "ügyeskedő"."

Dr. Papp egy ügyeskedő -- mint minden politikus.

abdul hackeem 2020.03.15. 16:54:06

@civisvarosi: Akkor miért küzdött a miniszter úr?

2020.03.15. 17:01:37

@ijontichy:
budapesten 18-ban az országgyűlési választásokon a fideszre szavazott. 19-ben az önkormányzatin a fidesz ellen. brutális módon ellenérdekeltek politikusokat emeltek a főhatalomba.

ha most tarlós lenne a főpolgármester és puzsér a night mayor (budapest "liberálisai" ellenzékváltásra szavaznak), akkor most a szükéges járványügyi korlátozásokat el lehetne rendelni. puzsér és csapata képviselhetné a kereskedelmi szolgáltatókat, hogy az ezzel járó veszteségeket minimalizálják. de ez nem többpártrendszer. mert puzsér és puzsérhoz hasonlók nem párt, hanem valódi függetlenek, és mellettük felsorakoznak a helyi egyesületek, szakmai szervezetek. és a picsába gyurcsánnyal. a hitgyülekezete szakértőivel, és többiekkel. az mta főfilozófusai, a ceu aktivisták, a rinyáló belpesti piaristák, hogy egy 400 éves keresztény tanítórendben heti 24 órás munkaidő elfogadhatatlan, mert ilyen embertelenséget nem rendelt el még senki a világtörténelemben. hitler, sztálin és észak korea egyben. és mindez a legnagyobb jólétben a duna parton, államilag finanszírozva, egyházügyileg megtámogatva. belpesti piaristáknak ez is szörnyűséges elnyomatás, mert ők nem foglalkozhatnak a szegényekkel. dehogy nem. első körben költözzenek közéjük. nincsen vírus encsencsen. nincs haller gardens se.

nem kell ez a sok rinyáló ellenzéki. ha három hete valaki azt mondta, hogy a hipermarketek egy részét közraktárrá kellene alakítani, akkor lefasisztázták. most ezt követelik. csak úgy hogy lesz a fővárosnak kiterjedt magángazdasága? ez a probléma.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 17:49:13

@civisvarosi:

"budapesten 18-ban az országgyűlési választásokon a fideszre szavazott."

Kb. fél évvel azután, hogy a kormánypárt egy 85 milliárdos egyszeri vissza nem térítendő 'támogatást' nyújtott a Magyarországi Református Egyháznak.

Csak a kronológia megóvásáért.

2020.03.15. 18:07:47

@neoteny:
a legtöbb jogász, közgazdász "ügyeskedő" és a jelenkorban belőlük lesz a legtöbb politikus. "ügyeskedő" hatalomtechnikusok. szijjártó a külügyben, gulyás gergely a miniszterelnökségen. pintér sándor is azt mondja majd, hogy a francot akar ő 71 évesen marokkóba utazni. lázár típusú fickók választódnak ki a belügyben, varga mihály a pénzügyben, novák katalin szociális ügyekben. a fideszben is van egy yuppie réteg. nem feltétlen jobb, mint a momentum, vagy a párbeszéd. nem is rosszabb.

nyugat-európában és észak-amerikában ebből többpártrendszer adódott úgy, hogy több egymással ellenérdekelt politikai közösség osztja meg a hatalmat egymással. és lehet így is.

csakhogy magyarországon ebből egy értelmetlen politikai csatározás alakult ki. és elvben lehet úgy is, hogy van egy domináns állampárt és azt ellensúlyozzák gyenge ellenzéki pártok. ez a pszeduo többpártrendszer. vagy párton kívüliek. ez a kvázi egypártrendszer. és elvben lehet úgy is, hogy egyetlen párt sincsen.

a fővárosban van egy kiterjedt szabad bölcsész réteg, amelyiknek természetes közege a többpártrendszer. de ugyanez egy faluban? a magyar kistelepülések többségén a polgármester vagy fideszes vagy független (nem fideszes, de nem is feltétlen fidesz ellenes). és ez a "gyügyei" modell is általánossá válhat csak ebben az mta filozófusai, a ceu aktivisták ellenérdekeltek.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 18:11:04

@civisvarosi:

"a legtöbb jogász, közgazdász "ügyeskedő" és a jelenkorban belőlük lesz a legtöbb politikus. "ügyeskedő" hatalomtechnikusok."

Igen, sátánfajzatok mind. Babilon Szajhái.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 18:17:08

@civisvarosi:

Jogos, ráadásul akkor a RómKatok kapták meg a 85 milliárd "fejlesztési támogatást" (és a reformaták akkor csak 26 milliárdot kaptak).

OK, nem csak a Magyarországi Református Egyház a parazita. De ettől még az.

2020.03.15. 18:21:22

@neoteny:
vagy mondjuk 19 végén a budaörs a 29 ezres budaörs kapott 400 millió forintot templomra.
www.budaorsiinfo.hu/blog/2019/12/30/negyszazmillios-allami-tamogatas-az-uj-budaorsi-reformatus-templom-epitesere/
ez a kis magyar népességre kivetíve 140 milliárd forintot jelent. a nagy-magyarra közel 200 milliárd forintot. budaörs "kurvapecér" polgármestere egy ügyes hatalomtechnikus. az egyházügyi államtitkárral beszédet mondott. és ugyanez az szdsz utolsó bástyája, a 444 "szálláscsinálója".

2020.03.15. 18:36:52

@neoteny:
klasszikus "lobbi" tevékenység. amit lehet mondani intézményesített lopásnak. ez a tevékenység nyugat-európában és észak-amerikában sem ismeretlen. és a multik körében sem. ezt úgy állítják be, hogy ez a fideszre jellemző. a francokat. az összes pártra jellemző. a ceu aktivisták is lobbisták, csak ők kijjebb szorultak. 2010 előtt a történelmi egyházakat szorították kijjebb mondván, hogy a vallás magánügy. ennyi erővel a filozófia is magánügy. nem kell ennyi államilag elismert intézet. mert van a vallásfelekezet és az ökumentikus teológia. közpénzből legyen annyi elég. és azon túl magánintézetekben lehet filozofálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 18:38:46

@civisvarosi:

"vagy mondjuk 19 végén a budaörs a 29 ezres budaörs kapott 400 millió forintot templomra."

De Budaörsre ki is vetettek valamiféle extra "szolidaritási" adót.

Ezek mind sátánfajzat-kalkulációk: Babilon Szajhája számolgatja, hogy mennyire tudja meglopni az egyik szeretőjét ahhoz, hogy az ne hagyja el de a legtöbbet tudjon Babilon Szajhája partizni a másik szeretőjével.

Meg van írva.

2020.03.15. 18:48:16

@neoteny:
a legkevesebb támogatást a "népfőiskola" kapja. nem lezsák féle. hanem vannak országjáró néptanítók. és azok eladják a könyveiket. és őket nem támogatta a fidesz sem, mert attól féltek, hogy ez a jobbik malmára hajtja a vizet. csak aztán vona gábor elárulta a nemzeti radikalizmust. és néppártosodva nem az elvhű polgári radikális schiffer andrással álltak össze. hanem beálltak simicskával (amiért az ász megbirságolta őket mondván, hogy csalárd módon jutottak olcsó plakátokhoz, ez a simcska lajos simlis dolgokban utazott és ezt a "g-nap" után felismerte az ász, előtte kovács árpád minden pártnál szinte mindent rendben talált és rendre újraválasztották), majd a jobbik belépett a dk és a momentum alkotta koalícióba. amivel nyertek néhány polgármesteri helyet. de ahol nem ott tömegével lépnek ki a "gárdisták". ők eddig a komcsik és a libsik ellen vonultak úgy, hogy akár még fegyvert is ragadnának. és most azokkal állnak össze.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 18:51:13

@civisvarosi:

"a legkevesebb támogatást a "népfőiskola" kapja."

Mert nincs elég befolyásuk a sátánfajzatoknál; ők nem Babilon Szajhájának azon szeretői, akikkel partizni szeret a szajha.

2020.03.15. 19:01:56

@neoteny:
a pénzteremtéssel az erkölcstelenség relativizálódott. mert ugye nem arról van szó, hogy elvettek 1 mázsa aranyat valakitől is. vagy effektíve elvették az árut a pandúrok. mondván, hogy adjátok meg cézárnak, ami cézáré. vagy az ispánnak, ami az ispáné. és abból épül a vármegye. úgy, hogy az ellenlábas vicispán lelőné az általa gyűlölt városi főbírót. mint mikszáth kálmán regényében le is lövi. és lőcse ifjú szenátora beleszeret a szepesi alispán lányába, aki a lánynevelő intézetben nevelkedik. a polgárok, a nemesek, vitézek, a cselédek, az ügyeskedő borkereskedő fogadós bélai quendel gáspár de pászta et alsókend próbálja az ellentétet elegyengetni. ez az, ami népszerű. ezt a világot szeretné a köznép kulturálisan újrateremteni. és ezt értik a néptanítók. és egy nagyon kicsit ezt érti orbán és a fidesz. a többi párt meg azt mondja, hogy "náci". és ennyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 19:03:32

@civisvarosi:

"a pénzteremtéssel az erkölcstelenség relativizálódott."

Úgy-úgy, a világ összes országának minden dicsőségével.

abdul hackeem 2020.03.15. 19:26:58

@civisvarosi: Teljesen hülyének néztek mindenkit.

Az egyik csicska szerint a szakértői vélemény politikai akció.
"a MOK által tett javaslatokat már átvizsgálta az operatív törzs. Politikai akciónak tekintette a Magyar Orvosi Kamara sajtón keresztüli üzengetését."

Miközben csapágyasra hajtjátok a bolsi szopórollert:

444.hu/2020/03/15/kovacs-zoltan-szerint-nem-kell-tudni-milyen-protokoll-szerint-erdemel-azonnal-koronatesztet-a-belugyminiszter-es-miert-nem-kaptak-ilyet-rogton-a-virusos-beteget-ellato-egeszsegugyi-dolgozok

2020.03.15. 19:40:28

@abdul hackeem:
van egy orvosi protokoll, ami szerint a pintér sanyi bácsit elhajtották volna a rendelőből azzal, hogy ő találkozott egy marokkóival, akiről úgy tudja, hogy vírusfertőzött. de ez nem biztos. és ezért az állami intézet végezzen el egy olyan vizsgálatot, amit jelenleg nem tudnak mindenkin elvégezni. mert nincs elegendő teszt. és rosszabb időkre tartogatják.

igen ám, de pintér sándor belügyminisztert mégis csak megvizsgálták. milyen protokoll alapján? mert ha vírusos, akkor a kormánytagokat megfertőzheti. és komplett operatív törzs elvben neki is jelentést tesz. persze, hogy megvizsgálták.

ezen megint az index firkászai, 444 blog írói és olvasói akadnak fent, hogy még ilyet. és hogy ez is csak magyarországon fordulhat elő. mert a magyarok. ezt a fajta ellenzékiséget kellene leváltani a reálértelmiségnek. azoknak, akik nem fideszesek, de nem is fidesz ellenesek.

abdul hackeem 2020.03.15. 19:56:02

@civisvarosi: "van egy orvosi protokoll"
Köszönöm. Ennyi. A többi csak bolsevik porhintés.

ijontichy 2020.03.15. 20:46:09

@civisvarosi: Sok a duma. Először is: a sok rinyálónak semmi hatalma. Másodszor: ki nem sz@rja le őket? Rinyáljanak. A kávéházi ingyenélők... izé életművészek... izé bölcsészek két szem mogyorót se számítanak.
Áber: a főnöködnek, annak a büdös bolsinak (hogy rogyna rá a budiajtó) van hatalma. Szóval fölösleges gigabájtokat írkálni az ellenzékről, mert tíz éve az van, amit a főnököd agyfingik, és az bizony környezetszennyező, agysejtromboló, és nem hoz hasznot az ország zömének. Tíz év után öles léptekkel haladtok az EU-tökutolsó dicső pozíciója felé, és ez mindent elmond Hunnia bolsijainak képességéről. Nomeg a magyar társadalomról :-(

Egyébként: hogy lehetne Mo-on pszeudo/kvázi egy-két pártrendszer, ha axiómának tekinthető, hogy "két magyar az három párt"? He?

2020.03.15. 20:46:29

@abdul hackeem:
egy seholsincs világot kértek számon a magyar társadalmon. a 444 és az összes többi lisbi újság.

szerinted melyik állam az, ahol a belügyminisztert ne vizsgálnák abban az esetben, hogy külföldi útján érintkezett (kezet fogott) egy igazoltan fertőzött politikussal. lehet mondani, hogy miért utazott el marokkóba. azt is, hogy miért fogott kezet, stb. a belügyminiszternek, akinek az operatív törzs vezetői is referálnak, nem mellékesen a kormány egésze megfertőződhet. mondj már egy olyan államot ahol az állami járványügyi kórházban szerinted a 444 bloggereinek elképzelése szerint jártak volna el. mondj egy ilyen államot.

2020.03.15. 20:48:27

@ijontichy:
hja, a bertelsmann 25 milliárd euró felett diszponál. nincs hatalma? dehogy nincs. senki se választotta őket. és úgy van hatalmuk. amit keveselnek. vagy a ceu aktivistáknak. stb.

2020.03.15. 21:00:19

@ijontichy:
a ceu aktivisták ellenőrző hatalmat szeretnék birtokolni. a szocik eladósítják az államot, a libsik eladják és a konzervatív liblingjeik asszisztálnak. ennek érdekében jött létre az "antifasiszta" koalíció. és ez többek között államellenes. a vírus az államellenességnek vet véget. mert most éppen azt követelik, hogy a szabad piaci szolgáltató szektort korlátozzák és a hipermarketek helyébe lépjenek a közraktárak. a nagyvárosok vezessék be a hadikommunizmust. sztálingrádot is így óvták meg a náciktól. így ki lehet ezt dumálni antifasiszta retorikával.

abdul hackeem 2020.03.15. 21:26:44

@civisvarosi: Te szerencsétlen, nem az a lényeg, hanem az, hogy akinek kellett volna a vizsgálat (védőfelszerelés nélküli ápolók) azon nem végezték el.

Egyébként a kérdésedre a válasz: Dél-Korea és Japán.

Te jössz: melyik országban neveznék politikai akciónak az orvosi kamara javaslatait?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 21:41:37

@civisvarosi:

"így ki lehet ezt dumálni"

Hogyne: meg azt is, hogy dr. Papp ivadéka genderelméletet tanul majd a bajor gyarmatosítók lokális helytartóinak csemetéivel abban az isiben amit a gyügyei paraszt kisunokájának szájától elvont falatokat felzabáló nagydarab szőrös buzi építőmunkás épített.

Bármit ki lehet dumálni: az teszi a kidumálót sátánfajzattá, farizeussá.

2020.03.15. 21:48:15

@abdul hackeem:
van egy rendelkezésre álló teszt mennyiség és van egy járványügyi szakértő stáb amelyik ezzel gazdálkodva figyelemmel a kialakult helyzetre kidolgozza az alkalmazandó orvosi protokollt. ugyanígy gazdálkodnak a maszkokkal. és lehet, hogy ezt rosszul csinálták. nem tudom. az is lehet, hogy ezt a 444 firkásza jobban csinálná. lehet mondani, hogy japában vagy koreában máshogy van. oda kell menni.

abdul hackeem 2020.03.15. 21:55:01

@civisvarosi: Aha. Ez a reakció amikor már szétvertétek az akadémiát is. Gratulálok.

2020.03.15. 22:00:24

@abdul hackeem:
nyilván szükség lenne egy országos járványügyi központra. ahol a szakorvosok, szakdolgozók egy ilyen helyzetre alaposan felkészültek. ilyen nincs. mert az ellenzék azt mondja, hogy központi államra, állami csúcsintézményekre nincsen szükség. mert abban a politikusok privlégiumokat élveznének. és annak hasznát csak extrém helyzetekben, rendkívüli állapotokban látná az átlag ember. olyan meg nem fordul elő. úgy tűnik, hogy szükség van központi államra, kiemelt országos csúcs intézményekre, ezeket nem lehet teljesen függetleníteni a politikától. ez az állam normál működésének része. ez hiányzik. a járványügyi ellátás fejetlen szerte európában.

az extrém liberalizmus okoz intézményes problémákat. illetve lehetne úgy is, hogy az állam felelősségvállalása jóval kisebb. hol vannak a magánbiztosítók, akik erre biztosítást kötöttek. hol vannak a magánszolgáltatók, akik helyébe lépnek. sehol.

abdul hackeem 2020.03.15. 22:09:43

@civisvarosi: De vannak stadionok, csillió pénz propagandára, meg a lölőnek sok dollárja.
Basszátok meg.

ijontichy 2020.03.15. 22:28:17

@civisvarosi: "hja, a bertelsmann 25 milliárd euró felett diszponál. nincs hatalma?" Mi ez, Csubakka védelem? Hogy jön ide a Bertelsmann? Az nem okozott Mo-on tömeges agysorvadást ;-).

"a szocik eladósítják az államot, a libsik eladják és a konzervatív liblingjeik asszisztálnak"
a bolsik meg olyan sikeresen kormányoznak, hogy 10 év után az Eu-tökutolsó pozíció immár érintésre van. A magyar nemzetnek nincs nagyobb ellensége, mint vitya és a bolsi bandája. A nemzet már elvesztette közel egymillió tagját a bolsik miatt. Ehhez képest egy kis adósság smafu. Egyébként is aggódjanak a hitelezők ;-)

"a libsik eladják" A bolsi barátaid meg már a magyar emberek vérét adják el. Ma szkájpoltam megint a haverral. Nyolc dózist adtak a rokonyok névre szólóan, apukának kettő kellett volna, egyet kapott meg. Nem, a magyar nemzetnek nincs nagyobb ellensége, mint vitya és a bolsi bandája. A bolsik immár szó szerint szívják a magyarok vérét :-(
Zöld-sárga, zöld-sárga
bolsik szájába'
ereim végei
csak ebbe ne haljak meg.
:-)

2020.03.15. 22:43:31

@abdul hackeem:
az mta is megszólalhatott volna. hogy emberek ez a járvány így és így képes terjedni.

meg kellett volna kérdezni, hogy a magyar társadalom statisztikusan mennyi megbetegedéssel kíván számolni? és mit vállal be? tolerancia intervallumok vannak. a katantén hagyományosan 40 nap. innen van a neve. ennyi a böjt ideje. hamvazószeredán mindenki kezdje meg. és akkor a húsvéti locsolódás nem marad el feltéve, hogy a vírust megöli a tavasz. ha nem öli meg, akkor be kellene vállalni még ötven napot. pünkösdig. és az össesen egy negyedéves kiesés. kiárad a szentlélek. az a vírust megöli. ha nem öli meg, akkor baj van. szent istván napig is eltarthat a válság. és az gazdaságilag már fél év kiesés. ha az se öli meg a vírust, akkor mindenszentekig térde imára.

nagyjából ez a gyügyei paraszti észjárás. arra azt mondják, hogy ezt így nem lehet. a vírus nem válogat. de borítékolom, hogy gyügyén nem lesz olyan nagyon nagy a járvány.

abdul hackeem 2020.03.15. 22:58:53

@civisvarosi: "kiárad a szentlélek. az a vírust megöli. ha nem öli meg, akkor baj van."

Bámulatos, hol tart már a tudomány. Mondd csak el még egyszer, hogy lehet birkavesével földrengést megelőzni?

2020.03.15. 22:59:45

@abdul hackeem:
debrecenben a hírek szerint február 20-án kezdtek el a szokásosnál több maszkot gyártani a börtönben. ezzel a "high tech" berendezéssel napi 20 ezres kapacitással.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/vedomaszkdebrecen1.jpg
budapest és a megyei jogú városok fele ellenzéki vezetésű. felteszem azok január 20-án kezdték meg felkészülést, ahogyan tajvanban.

ijontichy 2020.03.15. 23:04:33

@civisvarosi: "az mta is megszólalhatott volna." Az MTA-nak - meg úgy általában mindenkinek, aki ért is valamihez talán - épp nemrég "magyarázták el" a bolsik, "mi merre hány lépés". :-/
Ha "lediplomáskommunistáznak" és bolondkáslerek, meg kispalkók pengetik a lantot, én is megsértődnék ;-)

abdul hackeem 2020.03.15. 23:06:41

@civisvarosi: "február 20-án kezdtek el a szokásosnál több maszkot gyártani"

Pont egy hónappal később, mint kellett volna.

ijontichy 2020.03.15. 23:08:59

@civisvarosi: Már miért kezdték volna meg januárban. Nem arra idomítanak mindenkit immár 10+ éve, hogy várja meg amíg LOP nyalat... izé nyilatkozik?
Lám a minap is mi lett a túlbuzgóságból:
tenyek.hu/politika/325294_szakerto-kart-okoz-az-iskolabeza.html
:-)

2020.03.15. 23:09:36

@abdul hackeem:
a kunok ősi szokása szerint a birkát egészben pörkölik. fejét se vágják le, a körmét se, a belsőségeket se, aztán jó sok paprikát tesznek bele. úgy főzik. egy nagy tányér savanyú ugroka. egy pofa sör és egy kis pálinka. nincs ennél jobb. németh sziszi szerint.
hirtv.hu/data/cikkek/2463/24637/cikk-2463711/szilard_fit_1200x10000.jpg
a birka fejétől lesznek ilyen okos birkózók.

ijontichy 2020.03.15. 23:18:23

@civisvarosi: Hmmm... apám sose pörkölte egészben a birkát :-D

abdul hackeem 2020.03.15. 23:18:36

@civisvarosi: Ez övön aluli volt, bár ez még kisovis kép.

Itt az igazi, de nem fogsz tudni aludni, úgy begerjedsz:

zsurpubi.hu/shared/hirek/belpol/Camillus/2020_febru%C3%A1r/n%C3%A9methszhord%C3%B3.jpg

ijontichy 2020.03.15. 23:21:49

@civisvarosi: A fene ebbe a vírusba, egész elszomorodtam:
index.hu/mindekozben/poszt/2020/03/15/debrecen_vidampark_koronavirus/
:-(
Btw. Te terjeszted azt, hogy a koronavírus belenézett vitya szemébe, és megismerte a halálfélelmet (mármint a vírus) ? :-)

ijontichy 2020.03.15. 23:47:31

@civisvarosi: "bőven elég lenne egy néppárt."
Nade ha a néppárt vezetését einstrandolják a bolsik, akkor abból mindig az lesz, mint Gyed Iván hűtőjéből: tank... izé diktatúra. Hja kérem, mindig akad egy gazember :-( Szóval mi védi meg a néppártot az einstandtól? Sajnos csak a fejlett és számosságában is jelentős polgárság. Olyan meg Mo-on nem lesz, amíg a bolsik pengetik a lantot. Húsz éve irtják tűzzel-vassal kaszával-kapával a legapróbb hajtását is. Tíz éve pedig már nagyipari módszerekre is jut pénzük :-D
süti beállítások módosítása