1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.03.07. 15:30 HaFr

Érvek a konzervatív gyereknevelés mellett

Képtalálatok a következőre: happy christian school classical nature

Most, hogy beütött a NAT-mizéria és nyilvánvaló elmebetegek kezébe került a magyar oktatás és vele a gyerekeink jövőjének formálása, elgondolkodtam, vajon mi is lenne a valóban konzervatív gyereknevelés (nem pedig az ezen a címen folyó népbutítás). Három összetartozó névszóval jellemezném ezt (személyes tapasztalatból is): röviden, a szabadság, az erkölcs és a könyörületesség képességeinek elültetésére törekszünk a gyerekekben, de ezeket nem ideologikus alapon, hanem egyszerűen a civilizációnk legjobb gyakorlatát követve.

Nem véletlenül hiányzik a felsoroltak közül Isten, haza és család, mert ezek nem konzervatív, hanem kereszténynemzeti-keresztényszociális tájékozódási pontok, amelyek Magyarországon a Horthy-rendszert és pártjait (a kisgazdákat és a keresztény pártokat) idézik, jóllehet a maguk idejében már ezek se követték Róma, különösen XI. Pius kései, a nácizmust feltartóztatni hivatott politikai állásfoglalásait (gondolok itt már a Mit brennender Sorge-ra, vö. „Aki a fajt, a népet, vagy az államot, vagy az államformát, az államhatalom hordozóit vagy az emberi közösség egyéb alapértékeit – amelyek a földi élet keretein belül lényeges és tiszteletreméltó helyet foglalnak el – kiemeli földi értéksorrendjükből s mindennek, még a vallási értékeknek is legfőbb zsinórmértékévé teszi, s bálványimádóan isteníti, az felforgatja, és meghamisítja a dolgoknak Istentől alkotott és megszabott rendjét.” )

A Takaró nevű kormányember kijelentése, hogy az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát, nem konzervatív, hanem nemzeti radikális álláspont (és akkor még jótékonyan hallgatok a mögötte megbúvó valódi érdekekről). A konzervatív álláspont a hellén-római-keresztény civilizáció, erkölcsi rend és embereszmény tanulságai alapján formálja a gyerekeket, nem a nemzet érdekeinek szempontjából. Meglehet, eközben nem ugyanennyire bensőséges a kapcsolata civilizációnk zsidó és liberális komponenseivel, de ebbe a problémába beleáll, részint ez definiálja külsőleg. A másik tényező, ami így definiálja, a nemzethez fűződő ambivalens kapcsolata, amennyiben a nemzeti érdek talákozását a demokráciával és a populizmussal viszolygással szemléli.

A gyerekek szempontjából ez úgy értendő, hogy a konzervatizmusnak megvan a saját szabadság-felfogása, amely nem az önmegvalósítással, hanem a mások (a közösségeinek tagjai iránti) felelősséggel egészül ki; az erkölcsről alkotott képe univerzális, individualista (de nem egoista) és szoros összefüggésben áll a szabadságképével; a könyörületesség pedig a kereszténység és/vagy a humanitás lecsapódása a mindennapi példamutatásban -- ha a nevelők oldaláról nézzük.

A konzervatív nevelési eszmény elitista abban az értelemben, hogy mindenkiből a legjobbat akarja kihozni és a legjobb iránytűjének a magas műveltséget, az értékteremtést és -- mindent összevetve ezen a földrészen -- a nyugati civilizáció legjobb hagyományait tartja. Nem hiszi, hogy a gyerekben ott rejlik a boldogság lehetősége, amit csak szabadjára kell engedni, mert megtalálja a maga útját; sokkal inkább az a felfogása, hogy az iskolának nevelnie és formálnia is kell, egyetértésben a szülőkkel, hogy a gyereknek majd esélye nyíljon boldogan élni.

A szabadság, az erkölcs és a könyörület képessége nem adott senkiben, hanem gondoskodás révén teszünk szert rá és egyszersmind ezzel (a neveléssel) biztosítjuk, hogy a képességből a felnőttkorra meghatározó gyakorlat is váljon.

A konzervatív nevelés (és ennek részeként az oktatás) tehát végső soron a jellemre irányul, nem a technére ("boldogulásra", knowhow-ra, módszerre, kompetenciára). És amikor a modern kor azzal tüntet, hogy kompetencia- és nem szöveg-/tudásközpontú oktatásra van szükség, pont elfeledkezik saját korunk mindennapos tanulságairól: hogy a kompetencia helyettesíthető hordozókat hoz létre magával az emberrel szemben, és ezt annál könnyebben teszi, minél inkább fluidan, rögzített tudás és normák nélkül értelmezzük az embert, mert nem lesz, ami az eszményeinkben túlmutasson a technén, ideálisan egy gazdag antropológiai álláspont felé.

A konzervatív tehát nem a modern ellentéte. A konzervatív a modernségben él -- ám a saját és gyerekei eszközléte ellen harcolva.

290 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9215509294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.03.07. 18:49:20

@civisvarosi: semmilyen probléma nincs ezzel: vannak "nemzetek", amelyek képesek létrehozni civilizációkat, vannak, amelyek nem. A hellén a zelőbbibe, a magyar az utóbbihoz tartozik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.03.07. 18:52:59

@civisvarosi: sajnos nem értem, mit beszélsz

Moin Moin 2020.03.07. 20:58:38

1.) "A szabadság, az erkölcs és a könyörület képessége nem adott senkiben, hanem gondoskodás révén teszünk szert rá" - nem: mindezek a társadalmi jelenségek kifejezetten és egyértelműen az ember evolúciós örökségét jelentő és genetikusan kódolt jellemzők. Mindháromnak nagyon jól leírt viselkedéstani alapjai vannak - már az embersztabásúaknál is. (Pl. a szabadság, az arra való törekvés és a "szabad szerveződés" a falkán belül egészen érdekes - és "filozófiai szempontból" igen tanulságos - viselkedésmintákban nyilvánul meg az emberszabású főemlősök körében.

A gondolkodás - abban az értelemben, ahogy itt a posztban használatos - újabb keletű jelenség az evolúcióban, mint a szabadság az erkölcs és az altruizmus-empátia [könyörületesség]; tehát kizárt, hogy e három jelenség "a gondolkodás révén" alakul(hat)na ki az egyénben.

2.) Mindazok az oktatási rendszerek és módszerek, amelyeket ma általános tapasztalat szerint a legsikeresebbeklek találunk (abból a szempontból IS, hogy a legélhetőbb társadalmakat és a társadalmak tagjainak a legnagyobb boldogságot, sikerességet) hozzák létre, kifejezetten kompetencia- és kreativitásfejlesztő szempontúak, integrálva a technológai-természettudományos tudást (benne a természettudományos alapú önismereti tudással is). ismétlem: azt, hoyg ez a mai tudsunk szerinti legeredményesebb és a társadalmi hatásait tekintve "legjobb" oktatás, objektív és mérhető adatok igazolják!

...Ezzel szemben a "konzervatív oktatás" (értve ez alatt a posztban definiált konzervativizmust) - talán - kellemes 19. eleji brit úriembereket lenne képes nevelni, akik ("jellemük révén") higgadtan fogadják, ha levisi a lábukat az ágyúgolyó a waterlooi csatában és elegánsan hanyatlanak le a lovukról szárnysegédeik könyörületes karjaiba. Milyen kár, hogy ezzel nem lehet érvényesülni a 21. századi világpiacon és nem lehet csajozni sem... Na, jó, abbahagyom az ironizálást: tudom, ez nem számíthat jó fogadtatásra a "magasértelmiség" közegében. De annyit meg kell jegyeznem, hogy a környék legeslegjobb, konzervatív szellemű és a honlapja főmenüjét is a "Kopf - Herz - Charakter" szentháromságával kezdő Collegium Augistinianum Gaesdonck elitgimiben is azért az oktatás valódi központját olyan kompetenciák kifejlesztése jelenti, amelyekkel a diákok majdan vérszívó frankfurti bankárok, "a bőre alatt is pénz van"- jellegű elitorvosok, vagy épp kurvajól megfizetett autódizájnerek lehetnek... Szóval: már senki sem hisz "a konzervatív nevelésben" - "und es ist so gut!"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.03.07. 21:08:03

@Moin Moin: gondoskodás, nem gondolkodás; a többire nem reagálok, mert - ne haragudj -- a rád jellemzően fellengzősen definitív, de mondhatnám csúnyábban is. Mindenesetre itt egy rövid cikk az erkölcsi érzékkel kapcsolaos legújabb fejleményekről. www.psychologytoday.com/us/blog/moral-landscapes/201701/is-humanitys-moral-sense-inherited-or-nurtured

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.07. 23:26:04

@Moin Moin:

"Változtatni kell a módszereinken!"

Akik _hisznek_ ebben, fognak; akik nem, nem.

2020.03.08. 01:00:11

@neoteny:
sanyi szerint a gondolkodás férfi minőség. a gondoskodás női. népfőiskolán tanítják. gender propaganda.

2020.03.08. 01:13:05

@neoteny:
az alexandros meghódította perzsiát. kelet felé kiterjesztve a hellén életteret, akkor az mire volt alapozva. a könyörülötessségre és a nyugatosságra? 10 ezer makedón katona elrabolt 10 ezer perzsa lányt. és ezzel létrejött a cilizáció. de a magyarok nem ilyenek. nem lehet érteni, hogy ez vicc, vagy micsoda.

Rodney2 2020.03.08. 02:05:02

@Moin Moin: A 2) pontodra írhatnál valami linket ahol ezt a "jó oktatást" elemzik. Amit én látok felületesen és távolról, az az hogy olyan országokban ahol a 40-50 évvel ezelött oktatásban részesültek jólétet és polgári társadalmat teremtettek, MOST idétlenkednek a mai gyerekek oktatásával hogy nem kell osztályozni, a gyerek nyugodtam fetrengjen egy babzsákon matekórán, hátha úgy is megérti hogy mi az a faktoriális. (finnek, dánok, hollandok?? mittudomén hol még). Érted-e? Ennek a hatékonyságát majd 20-30 év múlva lehet lemérni hogy híg fos szilárdságú kizárólag "safe-space"-ben létezni tudó hópihéket sikerült nevelni, vagy lesznek olyanok tömegével akik legalább a lét- és fajfenntartás alapfunkcióiban jeleskedni tudnak. (2 huszonkevés éves elég jól sikerült gyerek apukájaként írom ezt, akik megjártak magyar és nyugati oktatási intézményeket és kb azért életképesek fejenként 3 felsőfokú nyelvvizsgával, mert az anyjuk abszolút fasisztán nevelte őket. A fiam a hó végén költözik Münchenbe, már megvan a lakása és a német nyelven szerzett IT diplomája, de ezt nem babzsákon fetrengés vagy személyiségét kiteljesítő hisztérikus rohangászás közben szerezte)

Persze lehet hogy te egészen másra gondoltál, pl a frankurti bankárokat képző elitintézményekre...

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.08. 02:27:42

@civisvarosi:

>gender propaganda.

23 Ugyanazon a napon menének hozzá a sadduczeusok, a kik a feltámadást tagadják, és megkérdezék őt,

24 Mondván: Mester, Mózes azt mondotta: Ha valaki magzatok nélkül hal meg, annak testvére vegye el annak feleségét, és támaszszon magot testvérének.

25 Vala pedig minálunk hét testvér: és az első feleséget vevén, meghala; és mivelhogy nem vala magzata, feleségét a testvérére hagyá;

26 Hasonlóképen a második is, a harmadik is, mind hetediglen.

27 Legutoljára pedig az asszony is meghala.

28 A feltámadáskor mármost a hét közül kié lesz az asszony? Hiszen mindegyiké volt.”

29 Jézus pedig felelvén, monda nékik: Tévelyegtek, mivelhogy nem ismeritek sem az írásokat, sem az Istennek hatalmát.

30 Mert a feltámadáskor sem nem házasodnak, sem férjhez nem mennek, hanem olyanok lesznek, mint az Isten angyalai a mennyben.

31 A halottak feltámadása felől pedig nem olvastátok-é, a mit az Isten mondott néktek, így szólván:

32 Én vagyok az Ábrahám Istene, és az Izsák Istene, és a Jákób Istene; az Isten nem holtaknak, hanem élőknek Istene.

33 És a sokaság ezt hallván, csodálkozék az ő tudományán.

-- Máté 22

2020.03.08. 11:07:14

@neoteny:
általános emberség négyes felosztásban:
- felnőttes (autoriter) ~ nemes
- nőies (feminin) ~ szép
- férfias (maszkulin) ~ igaz
- gyermeki (libertárius) ~ jó
ez teremt nemzeti egységet: nemzetközösséget. keresztségben a jó szomszédokkal. ez a nemesi nemzet. ebből következik a keresztény libertáriusság. a két nem: férfiak és nők. csakúgy, mint a népi nacionalista hagyomány. a tradicionalizmus. az ugye felnőttes és férfias. az atya hitvilága. a patriarchátus. patriotizmus. a keresztényszocialista nőies és gyermeki. szűzanya kultusza. mária országa. a matriarchátus. az is része a magyar hagyománynak. a katolikus néphimnuszban boldogasszony anyánk regina (egyesek szerint régi nagy) pátrónánk. a királynőnk.

az akadémikus bölcselet a gyermeki (libertárius) jósággal a felnőttek feltétlen (autoriter) gonoszságát állítja. greta thunberg és a "zöldek". a filoszemiták eltörlnék a választott nemességet. mondván, hogy a feudális államalkotás feltétlen rossz dolog. vallástalanságot hirdetnek. és ebből adódóan nem lesznek keresztény államnemzetek. ezt hirdetik a komcsik, a libsik. az lmbtq közösség nemtelen, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.08. 11:09:18

@civisvarosi:

"általános [...] felosztásban"

Ezért vagy te egy istentelen sátánfajzat.

2020.03.08. 11:11:14

@neoteny:
kitörölted a sorból az emberséget.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.08. 11:18:32

@civisvarosi:

"kitörölted a sorból az emberséget"

Mert nem arról szólt a kommented, hanem az általános felosztásáról.

Az emberségről pedig nekünk még elszámolnivalónk van Kondorné adakozása kapcsán.

2020.03.08. 11:22:40

@neoteny:
ennek a szocialista (feminin), a nacionalista (maszkulin), a konzervatív (autoriter, felnőttes) és a liberális (libertárius, gyerekes) is megfeleltethető. ez a politikafilozófiai felosztás. a gender ideológia szerint a konzervatívok és nacionalisták (autoriter maszkulinitás) feltétlen rosszak, gonoszak. és ebből következően a szociálliberálisok az igazak, a jók és a szépek. nincsenek nemesek, hanem csak nemtelenség van. az lmbtq.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.08. 11:24:13

@civisvarosi:

"ennek a szocialista (feminin), a nacionalista (maszkulin), a konzervatív (autoriter, felnőttes) és a liberális (libertárius, gyerekes) is megfeleltethető."

Nem.

"autoriter maszkulinitás) feltétlen rosszak, gonoszak"

Igen.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.08. 11:26:35

@neoteny:

"a szocialista (feminin)"

California's Government Has Turned Homelessness Into Big Business

reason.com/2020/03/06/californias-government-has-turned-homelessness-into-big-business/

2020.03.08. 11:30:13

@neoteny:
ez egy hagyományos értelmezési keret, ami eltér az akadémikus bölcselettől. mert abban az autark nemesség helyébe a gonoszság kerül. és abból adódik az anarcho kapitalizmus. a "zöld" mozgalom. a "szivárványos" lmbtq. és abból lesz a "barna" "eső". amivel szemben az anarcho kommunisták "jóléti" "rendszerváltása" áll. a totális "szabadság" "felvilágosult" igérete.

2020.03.08. 11:35:49

@neoteny:
ha nincs autoriter maszkulinitás (ami a férfiak igazsága), akkor a hajléktalanságra, a szegény kis hajléktalanokra alapozzák az üzletet. de ha csak az van, akkor az kizárja a nőiséget és a gyermeki jóságot.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.08. 11:45:32

@civisvarosi:

"ha nincs autoriter maszkulinitás (ami a férfiak igazsága)"

Kondorné szocializmusával szemben?

Reding Roli 2020.03.08. 12:26:20

@civisvarosi: a filoszemitak eltörölnék a választott nemessèget"
Kikre gondolsz mint" választott nemssègre " -te elmebeteg?
Csak nem Orbánèkra vagy a Mèszros- családra? Kik kèpviselik most a nemesi erènyeket, úgymint: igazságosság , mèrtèkletessèg, bölcsessèg, bátorság?
A trágyáscsizmás felcsúti milyen konzervatív, " nemesi erènyeket " mutat a társadalomnak?

2020.03.08. 16:14:40

@Reding Roli:
a gulágra a hurcoltakra.

2020.03.08. 16:30:26

@Reding Roli:
a fidesz nem cél, hanem eszköz. olyan bonyolult ezt megérteni? a cél az, hogy magyarország újra a magyarok országa legyen. és budapest elsődlegesen magyarország fővárosává váljon. és aki ezt nem tartja jogos igénynek, hanem ezt szörnyűséges fasizmusnak tartja azzal nehéz lesz mit kezdeni. de mivel én (nemzeti) liberális vagyok ezért megértem őket is. kínáljanak alternatívát. és ha az nem megy, akkor jogukban áll ez ellen fellázadni. és megállíthatják a fideszt. elsöpörhetik. de a fidesz is elsöpörheti őket. ha az akadémikus elit nem kínál alternatív megoldásokat, akkor abból ütközés adódik. tudnék mondani, de azért van a kurva sok főokos a "független" intézményekben, hogy megtegye helyettem. azt mondják, hogy a köznép ne szóljon bele. mivel
a köznép tagja vagyok ezérte nem szólok bele. és ebből lesz az, hogy takarodjanak a francba. ők fasizmust kiáltanak. szaladnak brüsszelbe, strasbourgba, stb.

Khonsu 2020.03.08. 16:46:51

Az mindenképp fontos lenne, hogy a felnövekvő generációk megértsék az őket körülvevő világ működésének logikáját, lehetőleg példák által megerősítve. Ez a megértés adna nekik egy olyan tudati ellenállóképességet, mely a posztmodern "vallások" számára legalább annyira megdrágítaná a befolyásolásukat, hogy mindenféle gagyival ne lehessen őket átverni. Ez a védelem az emberi természetből adódóan nyilván nem lehet teljes, de ahhoz elég lenne, hogy a figyelmükért, hitükért versengő "vallások" közül a magasabb minőség emelkedjen ki.

Ezen ismeretek, belátás mellett, illetve ezekkel összefüggésben fontos lenne, hogy a tanulók megtanuljanak gondolkodni. Ez nem csak azért fontos, hogy legalább átmenetileg versenyképesek maradhassunk a gépekkel szemben, hanem talán ennél is fontosabb lehet az azután következő jövőre nézve. Valószínűleg annál jobb lehet nekünk, minél emberibbé válnak a gépek. Ők viszont ezt csak tőlünk tudják eltanulni. Ha belőlünk kivész az emberség, akkor hogyan adhatnánk azt át a gépeknek, és hogyan várhatnánk majd akkor tőlük könyörületet? "képére és hasonlatosságára"

fgzb 2020.03.08. 17:49:16

@civisvarosi:

Ha akarsz élhetsz feudális államban,akár már itt is, itthon ez épül ezerrel.
Nekem viszont hánynom kell tőle.

miért 2020.03.08. 19:27:20

@civisvarosi: jó lenne megszabadulnia a szemellenzőtöl, és gondolkozni egy kicsit! Az elmúlt 10 évben nem csökkent, viszont nőtt a multik részesedése a nemzeti össztermelésben. Ahogy a mezőgazdaság ereje is csökkent, ahogy az innovatív kisvállalkozásoké is, pedig minden gazdaság jövőjét ok jelentik.
Csak a baltásvezér családja és barátai jártak jól eddig!

2020.03.08. 19:51:28

@miért:
a fidesz a termelő gyáripart támogatta adókedvezményekkel. infrastruktúravál. ezzel nyertek választást 18-ban. keresletélénkítő politika, beruházásösztönzás, munkahelyteremtés, reálbérnövekedés. ennek hátulütője a forintgyengülés és az infláció. a szakközépiskolákat erősítették meg. általában véve a társadalomban a középréteget. ez az, ami vékony budapesten. a főváros vonzza az alkulképett, iskolázatlan réteget egyfelől. szakközépiskolás kevesebb van az országos átlagnál. diplomásból több. és ebből adódik a szociálliberális politika. és ezzel megy szembe a kormány.

az innovatív induló kisvállalkozások száma nem csökkent, nem is nőtt énszerinem. olyanból kevés volt és kevés van. nagyon kevés. a mezőgazdaság se hiszem, hogy háttérbe szorult volna. a vidék kulturálisan erősödött. a népiesség a visszakerült a média főáramába. a köztévében ódákat zengenek a magyar tájak gyönyörűségéről. nagyon helyesen. ilyen korábban nem nagyon volt. gazdasági értelemben a magyar vidék elmaradottsága valamelyest talán növekedett. de a mélyszegénység csökkent.

2020.03.08. 19:55:32

@fgzb:
a magyar feudalizmus alapja a trianoni államhatárokon átnyúló királyi vármegyerendszer. az nem állt helyre.

2020.03.08. 20:10:54

@fgzb:
feudalizmus lenne, akkor a budai várban, a magyar udvarban a sándor palotában áder jános fogadná kiska andrás uramat. tört magyarsággal nyilatkozna a kurír újságírójának. nagyjából ez a tradíció modern kori köntösben. mini nemzetközösség.

ezt számolták fel a filoszemiták, a kommunisták és a "liberálisok" és az "európai" "értelemben" vett "konzervatívok" a "felelős" "értelmiség". mondván, hogy minden feudális restaurációs kísérlet szükségképpen fasisztoid. mert hogy abban a filoszemita hegemónia kísérlettel szemben a többség szupremáciát hirdetne. és valóban. és ezért azt mondják, hogy a fejlődésben nincsenek visszalépések. és ebből lesz a progresszív antifasiszta koalíció. a párbeszéd valamint a dk és a momentum egyvelege. az identitását vesztett.

fgzb 2020.03.08. 20:48:03

@civisvarosi:

hogy minden feudális restaurációs kísérlet szükségképpen fasisztoid

Van úgy, hogy az ember kinövi a dolgokat.
Ami régen jó volt, és kellemes, hogy gyerekkorunkban a homokozóban játszottunk és a bokorban pisiltünk, az mára már nem teljesen elfogadott ebben az életkorban.
Persze lehet, hogy nem mindenkinek.

2020.03.08. 21:21:50

@fgzb:
igen. igen ezt mondják, hogy pesten a libsik, hogy az ilyen pisis dolog volt. ezzel szemben az, hogy jaj, jönnek a nácikok nem az. a progresszió. vagy pintér béla.

fgzb 2020.03.08. 21:46:26

@civisvarosi:

Azt gondolom, hogy felesleges vitát folytatunk.
Mindegyik értékrendnek megvan a helye a társadalomban. Ugyanakkor az összes ilyen "-izmusnak", vannak értékei és vakfoltjai is.
Bármelyikből meritumból lehet túl sok , és túl kevés is, attól függően éppen melyik kormányt ,vagy divatot preferálják a választók.

Az egyetlen kiút: pesten a libsiknek targetálni szükséges a kvázi-projekt-szerű belső progressziót, és ezzel az egységsugarú konvergenciákkal támogatni a stratégiai céloknak megfelelõ intermodalitást , de a konzeválóknak is menedzselni kell a korrigálható kontrollingot.

2020.03.09. 08:12:57

@fgzb:
ezzel próbálkozott a rendszerváltás után 25 éven át az ország. és ez vezett el a migráns krízishez. a millennium is egy ilyen próbálkozás volt. hogy majd épül egy nemzeti keresztény államnemzet. és a nemzeti liberálisok (aka. reformáltak) és a keresztény libertáriusság (aka. zsidókeresztények, megkeresztelkedett zsidók) ezt nyilván elfogadják. és majd lesz vilégnézetileg semlegeses felvilágosult zsidó értelmiség. és az majd megengedi a népi tradíciót. el sem kell fogadnia. csak megengednie a liberalizmusból következően. csakhogy sajnos nem ezek az irányzatok váltak a filoszemita bölcseletben uralkodóval. hanem a komcsik és a libsik. akik persze ténylegesen nem baloldaliak és valójában nem is szabadelvűek. és nem is zsidók. még csak nem is anarchisták. hanem egy identitását vesztett csoportosulás, amelyik önnön magát a világ felett álló szuperelitként definiálja. és erre adott válasz volt az, hogy a németek állnak a világ felett. legalább is részben ebből adódott a nácizmus. a filoszemiták kulturfasizmusából. ma is abból adódik. van egy keresztényellenes baloldal, egy nemzetellenes extrém liberális csoportosulás. és őket az underground világába kell szorítani. amit ők erőszakmentes fasizmusként élnek meg. és ha melléjük akarnak állni úgymond az európai értelemben vett konzervatívok, akkor tegyék meg. szimplán magyarellenesek. abból indulnak ki, hogy nincs magyar polgári hagyomány. tehát valamilyen világias zsidó importra van szükség. összeállnak a náci múltjuk identitásukat vesztett németekkel. akik a magyar hagyomány nélküli modenritást hirdetik. steril falansztert a magyarellenességgel egybekötve. ezek csak álljanak össze az lmbtq közösséggel és a jobbik érdekfasisztáival. és ezt a csoportosulást ki kell szavazni az országgyűlésből. ahogyan kiszavazták őket debrecenből, a magyar faluközösségekből és erdélyből. ehhez nem elegendő a radikális kultúrharcos fidesz1. ahhoz kell egy mérsékelt fidesz2. és az sem elég. ehhez kellenek helyi egyesületek. és valódi függetlenek. a párton kívülieknek kell összeállni. azoknak, akik nem fideszesek és a dk-párbeszéd-momentum egyvelegen is kívül esnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.09. 09:54:29

@civisvarosi:

"ezzel próbálkozott a rendszerváltás után 25 éven át az ország."

Gyenge próbálkozások voltak.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.09. 09:55:29

@civisvarosi:

"a jobbik érdekfasisztái"

Mert elárulták a nemzeti radikalizmus ügyét.

chrisred 2020.03.09. 10:27:56

Ez a szabatos megfogalmazás akár általánosan az egész hatalmi berendezkedésre is értelmezhető, például: az illiberalizmus nem a polgárok igényeit kielégítő intézményes rendszer.

chrisred 2020.03.09. 10:30:24

@civisvarosi: A magyar feudalizmus a három részre szakadt ország területén is működött, tehát nem volt feltétele a kormányzati egység.

2020.03.09. 11:26:33

@chrisred:
a magyar feudalizmus budapest nélkül is elműködik.

2020.03.09. 11:56:32

@neoteny:
a jobbik az mszp és az fkgp szavazóiból verbuválódott. azok, akik a baloldalban csalódtak. akik azok, akik bokros csomag voltak gyerekek. akkor voltam házitanító. és egy gyerek kistestvére azt mondta, hogy mindegy milyen pontot hoz az iskolából. hiába hozta a "piros csillagot" (ami a legjobb osztályzat volt az üzenő füzetben) nem kapott kinder tojást. mert azt mondták a szülei, hogy nincs rá pénz. a nagyobb gyereket a bukástól kellett "megmenteni". és amikor több ilyet láttam azt gondoltam, hogy van egy leszakadó nemzedék, egy elveszett generáció. és ez egy széljobbos formációnál fog kikötni. csurka és torgyán örökébe léphet egy építőtáboros, mhsz-szerű formáció. és ez lett vona gábor vezette jobbik és a magyar gárda. de ezeknek a gyerekeknek a szülei előzetesen horn gyulára, utána a medgyessy péter féle "nemzeti" közép kormányára, a "jóléti" "rendszerváltásra", sőt még gyurcsányra is szavaztak. a fidesz ellen. vagy torgyánra. az fkgp szétverésével szintén a fidesz ellen. és aztán a fidesz a jobbikot is szétverte. van egy közéleti értelemben a szélsőbal és a széljobb között kóvályogó réteg. és lehet, hogy az a gyerek, aki az üzenő füzetben hozta a szüleinek a piros csillagot, jól tanult, várta a szüleitől a kinder tojást csak nem kapta meg. ő kiköthet a momentumnál. és aki a bokros csomag idején az anyja csecsén lógott most együtt szelfizik gyurcsánnyal. van egy generáció, amit a fidesz kevéssé tud megszólítani. csak szerintem az nem egy nagyvárosi kapitalizmus iránt vágyakozó réteg. amit az mta szociológusai elképzelték. nyilván azért állnak az ellenzék oldalára a választásokon, kváz az orbán ellenes "népszavazásokon". szerintem nem. és ez akkor mutatkozott meg, amikor az mta és akadémiai dolgozók tünetettek. vagy a színészek. nem álltak oda a nézőgyerekek. nekik utoljára csukás istván, bodrogi gyula gyárott népszerű bábjátékot. a késő kor gyermekjóléti állama volt az utolsó konszolidált időszak. és tartok tőle, hogy attól sokkal jobbat momentán nem lehet építeni. és akinek az kevés az szabadon kivándolhat. illetve kínálhat alternatívát.

chrisred 2020.03.09. 12:15:49

@civisvarosi: Inkább a polgári körökből, akiket a Fidesz hatalomra kerülve az út szélén hagyott, mint az eb a szaharát.

lecsós 2020.03.09. 13:07:14

@civisvarosi: Ez a generáció, akiről beszélsz, most a maximum 35- 45 éves korosztály, ezek voltak olyan 10- 14 évesek a módszerváltáskor. Ez a generáció vagy vérkomcsi, vagy vér jobber, attól függ, hogy a család milyen beállítottságú volt. Ezek szopták be a legjobban a harcifaszt. Mivel 1998-ban ezek majdnek pont elvégezték a gimnáziumot, és írhatták a színes szagos ámerikai önéletrajzot a volt komcsi mancinéninek a multi hr osztályára. Nem kerültek be, mivel a kis józsit vették fel, aki akinek az apukája együtt dolgozott a mancinénivel a pártbizottságon. Ilyen világ volt ez. Ezt unták meg sokan, és léptek le a 90-es évek végén, amikor már látszott, hogy itt biza szopás lesz. Aki maradt, az meg akkor rakta autóba az asszonyt, meg a gyereket, amikor az első lakáshitellel bedőlt.
Na most ez adja a kivándoroltak gerincét, ennek a leosztásnak a vége a mostani neres csókák, meg feleségeik. Nincs új a nap alatt, a komcsik is ezt tolták a 90-es években. A gyereket már 10 éves kortól, vagy korábban elkezdték felkészíteni a nagy útra, később a gyerek meg azt mondta papának, hogy nekem kő ez-meg az. Oszt meglett, mivel anyu, meg apu szépen megfutatta a gyereket a kapcsolatrendszerén, ahogy köll, közben gyerek azt csinálta amit kell, jó iskolákba járt, élte a tinik, és egyetemisták bulizós, kefélős, vizsgázós életét. Ez az elit, a mostani, és ezek leszármazottai, a hazai kkv rendszer meg követte ugyanezt, csak kicsiben, persze a győzteshez húztak mindig, de azok sem adták évi 100 milla alatt - ezt most nyögte bele a valóságba egy ellenzéki önkormányzati képviselő -
Ez most kezd kifulladni. Nagyon komolyan nyitott lett minden, kellenének azok a tudások, amivel mondjuk szerepelni lehet egy regionális piacon. Ez meg a szereplők 90%-nál nincs meg, szopnak a multik is, meg a kkv-k is.
A multik azért, mert 2 óra alatt ott vagy Londonban, "Münkhenben",meg "Svájcében" és szabad a vállalkozás, ez a balfasz 40-es migráncs, aki a 90-es évek végén húzott el, most meg gazdag annyira, hogy kinyissa a száját, de még beszél magyarul. Nincs melós, mert a gyereket is ís neveli, hogy van Európa. Olyan szinten, hogy pl. az ország nyugati felén, Sárvár vonaláig kb. a lezüllő Burgerlandba járnak a gyerekek általános suliba, akkor is, ha reggel- este 3 órát kell az élményért utazni. Ezt meg látja a szakgimnáziumba járó, aki úgy kalkulál, hogy olyan meló kell neki, ahol tud utazgatni, és jól megfizetik. Ez meg nem kis hazánk. Erre kellene gombot varrni, mivel az ország nyugati felében ez a a napi gyakorlat ez az élet.

fgzb 2020.03.09. 13:54:30

@civisvarosi:

Azért továbbra is bízzak a Soros-tervben.
Ezt mondták a nekem a Pártban.

2020.03.09. 14:02:16

@chrisred:
gazdasági értelemben igen, ugyanez fordítva is érvényes. csak közjogi értelemben van egy bökkenő. magyarország fővárosa budapest. és kérdés, hogy a vidéknek van fővárosa, vagy a fővárosnak van országa.

2020.03.09. 14:05:54

@fgzb:
van egyfajta ideológia, amit eklatáns módon a soros alapítvány képvisel. és az ehhez kapcsolódó társadalmi átalakulást a fideszben elnevezték úgy, hogy soros terv.

2020.03.09. 14:11:26

@chrisred:
a jobbik a polgári körökből szerveződőtt? ne viccelj már. vona gábor rájött, hogy vidéken elementáris igény van a nemzeti radikalizmusra. és kilépett orbán mellől. erre alapozták a jobbikot. csak aztán valamiért úgy gondolta, hogy behúznak középre. a fideszben meg úgy, hogy jobbra tolódnak és ez a számítás vált be.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.09. 14:44:24

@civisvarosi:

"a jobbik a polgári körökből szerveződőtt?"

Kondorné támogatottjainak köréből.

chrisred 2020.03.09. 19:32:23

@civisvarosi: "és kérdés, hogy a vidéknek van fővárosa, vagy a fővárosnak van országa."

Ez egy manipulált kérdés. tisztességes változatok:

1. "és kérdés, hogy a vidéknek van fővárosa, vagy a fővárosnak van vidéke."

2. "és kérdés, hogy az országnak van fővárosa, vagy a fővárosnak van országa."

chrisred 2020.03.09. 20:09:54

@civisvarosi: Feltehetem, de de mindenképpen értelmetlen szembeállítás. Azt is megkérdezhetem, hogy a szülőnek van gyereke, vagy a gyereknek szülője. A kettő egymás nélkül nem létezik.

2020.03.09. 20:31:12

@chrisred:
éppen az a probléma, hogy nincs szoros rokoni kapcsolat a főváros "liberálisai" és a magyar vidék, vagy az ország nagy része között.

chrisred 2020.03.09. 20:40:02

@civisvarosi: Vannak családok, ahol mindenki a saját feje után megy, és olyan is, ahol a családtagok összetartanak.

2020.03.09. 20:59:24

@chrisred:
és a leginkább fidesz tűnik egy összetartó familiáris közösségnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.09. 22:07:33

@civisvarosi:

"éppen az a probléma, hogy nincs szoros rokoni kapcsolat a főváros "liberálisai" és a magyar vidék, vagy az ország nagy része között."

Nincs szoros rokoni kapcsolat senki között. És ha van is, mit számít az?

A te apád is elhagyta a jobbágyfalu nehéz, de értékes életét és beköltözött a buzi-buli negyedes bűnös városba. Te mégis egy Finkelstein-féle istentelen sátánfajzat lettél.

chrisred 2020.03.10. 00:08:46

@civisvarosi: Meg nyilvánvalóan a Camorra is. Az érdekközösségen alapuló hierarchikus szervezetek között vannak, amik családként hivatkoznak magukra, de valójában elég messze állnak tőle. Aki nem hajt hasznot a családfőnek, attól könyörtelenül megválnak, akár egy multicégnél.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.10. 00:30:18

@chrisred:

"Aki nem hajt hasznot a családfőnek, attól könyörtelenül megválnak, akár egy multicégnél."

Így van.

2020.03.10. 08:44:16

@chrisred:
így működnek az állampártok. a dk is így működik. gyurcsány ferenc a feleségével kötött "demokratikus" "koalíciót". a momentum generáció tagjai azért talpalnak, hogy fekete győr andrás apucinak legyen főhivatali posztja macron elnök oldalán. és a rokonszelekcióra alapozva összeáll egy hitler judend, ami megdönti, elsöpri a fennálló rezsimet. de ők is csak a fidesz helyébe lépnének. a jobbik is így működik. az összes párt. azért, mert egy listán kell előre lépkedni, aminek van egy vezetője. és hiába egyesül több lista abból is egy hiearchia adódik. több versengő állampárt nem tűnik jobbnak, mint az egy.

2020.03.10. 08:50:58

@chrisred:
plurális többpártendszer vs. egypártrendszer és szabad választások. de a második elvekben sem rosszabb. sőt az ad nagyobb szabadságot a valódi függetleneknek. amerikában kétpártrendszer van és a párton kívüli jelöltek esélytelenek. mert a médiában szinte csak a demokraták és a republikánusok emberei ülnek. a magyarországi média is hasonlóan működik. szinte csak fidesz propaganda és fidesz ellenes propaganda van.

chrisred 2020.03.10. 10:10:13

@civisvarosi: Bizony. És a rendszerváltás idején az emberek egyértelműen azt mondták, hogy nem akarnak többé olyan pártot, mint az MSZMP. (A népnyelv úgy válaszolt arra kérdésre, hogy akarnak-e többpártrendszert, hogy nekik még az az egy is sok volt.) Vagyis versengő, plurális pártrendszert akartak. Erre a kerekasztalosok azzal válaszoltak, hogy abból káosz lenne, állandó kormányváltás, mint az olaszoknál, nekünk stabil kormányzás kell, konstruktív bizalmatlansági indítvány és társai. Tehát az egyszeri polgár soha nem juthat el a kormányzás szintjére, csak a kiváltságosok.

Cserébe a kerekasztalosok többszintű demokráciát ígértek, még az utolsó borsodi zsákfaluban is önkormányzat, alkotmányban garantált jogokkal, a feladatokkal arányos normatív támogatással, sajmt adóbevétellel. Oké, mondta jónép, nekünk marad a helyhatóság:

youtu.be/DzHA9hEpQZM

Ez ment is így két évtizedig, amíg végül egy párt alkotmányozó többségbe került. Rögtön azt mondta, mi ez a hülyeség ezekkel az önkormányzatokkal? Milyen jogkörök, milyen támogatások, milyen saját bevétel? Hát az bármilyen jöttment kezébe kerülhet! Töröljük ki csak ezt szépen! Így kerültünk vissza oda, ahonnan indultunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.10. 10:14:19

@chrisred:

"Így kerültünk vissza oda, ahonnan indultunk."

Kiváló analízis: köszönöm -- én csak 2000-2010 között éltem Mo-n. A te perspektívád szélesebb.

fgzb 2020.03.10. 16:46:00

@civisvarosi:

Így nem tudom rendesen bomlasztani a Pártot, ha mindent komolyan veszel...

(Innét írogatok a földalatti munkásőr bázisról. Már csak kevesen maradtunk, mert szinte az összes régi etás átlépett a fideszbe. A zászlót magukkal vitték, ami a sok ( -agy ) mosástól vörösből narancsszínűvé fakult. )

2020.03.12. 08:34:51

@fgzb:
nincs olyan, hogy a párt. kettős hatalmi szerveződések vannak. a politikusok rendre párban állanak. kádár is nagy imrével párban érthető meg. az mszmp se volt teljesen egységes. nagyon nem. a politikai bizottság az szdsz oldalára állt. a hazafias népfront az mdf oldalára. pozsgay ott volt lakitelken. és az egyesen fél nyolcas híradót kiszolgáltatta a jobboldal számára. úgy nyert antall józsef. az mdf politikája az szdsz értelmiségi holdudvarával szemben értelmezhető. és csurka is. és a többiek.

a fidesz sem egységes párt. hanem egy kettős hatalmi szerveződés. van a kultúrharcos militáns fidesz1. és van a fidesz2, amelyik kifejezetten néppárti és már-már polgári. csak azt leváltották budapesten. 14-ben le lehetett volna váltani fideszt, mert 10-14 között a főváros valóban ki volt véreztetve, de 14 után már nem. kívülről úgy tűnt, hogy tarlós városgondnok mellé érdemes lenne beemelni puzsért. legyen egy night mayor. aki utálja a libsiket, de érti az underground világát. az igénytelen népszórakoztatásban keresi az igényességet. kívülről úgy tűnt, hogy az a nyerő páros.

budapest liberális népe őket zavarta el. dk és a momentum és karácsony gergelyben bízva. ami majd egyesül a jobbikkal. errefelé nincs dk (egy agilis képviselőjük volt az gréczy helyébe került gyurcsány mellé, nem maradt dk), errefelé nincs momentum (a városi és a megyei elnök is budapesti), nincs jobbik (a városi elnök kilépett mert a tagság 10 fő alá csökkent, a vidéki elnököt pedig próbálják kizárni, a dunai cipőbe köpködőst, csak előbb elszedték tőle a mozgósításhoz szükséges adatbázist, a jobbikos támogatói listát). az ellenzéki pártok is csak hatalomtechnikusok. a momentum is egy identitás nélküli pártnak tűnik. nyilvánvalónak tűnik, hogy az ellenzéket kellene elsősorban leváltani. csakhogy a székes fővárosban és 20-30 városban nem ezt gondolják. és legitim nem ezt gondolni.

a kultúrharc az akadémikus értelmesiégből magyarellenességéből következik. amit időlegesen elsodor a virus. csak persze az ellenzék most is arra játszik, identitás nélkül nem is játszhat másra, hogy jöjjenek a hullahegyek és az államcsőd. orbán viktort vigye el a vírus dögöljön meg máma még. egész egyszerűen azért, mert nincs más. az mta most ugye kiállhatna, hogy őszerintük mit is kellene tenni. a fiatal akadémiai libling denevérkutató arról értekezett az indexen, hogy a négy szabadság elvét az eddigiek szerint követve. úgy nem megy. aztán hogy hogy megy az a jövő zenéje.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.12. 09:50:54

@civisvarosi:

"a politikusok rendre párban állanak. kádár is nagy imrével párban érthető meg."

Igen, igen, de Kádár akasztatta fel Nagyot, nem fordítva.

2020.03.12. 10:56:38

@neoteny:
így van. de nagy imre szelleme végig kísértette a kádár korszakot. kádár attól rettegett, hogy egy forradalom a rendszert elsöpri. és őt is felakasztják. 68 után az oroszok azt mondták, hogy nem fognak beavatkozni. hanem a szovjet rendszer kelet-európai helytartóinak kell maguktól rendet teremteni. és ezek után durvult be ceausescu. és ebből lett a lengyeleknél jaruzelski. és a kádár rendszer konszolidálódott. nem volt jó, de olyan nagyon rossz se volt. persze sokban függött a helyi párttitkártól. a megyei, a járási elvtársaktól. és ezek mellett kádár gyermekjóléti államot teremtett. szerintem ezt nem lehet eltagadni. a késő kádár kori magyarország kulturálisan a csúcson volt. kádár halálával, nagy imre újratemetésével a román forradalom idején egy megteremtődött a nemzeti összetartozás érzése is. és egy rövid ideig valódi szabadság volt. amikor a régi állampárt már nem volt hatalma és az újaknak még nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.12. 11:41:32

@civisvarosi:

"így van."

Köszönöm: vagyis nincs semmiféle szimmetricitás az általad vázolt "párban állásban". Ez volt az, amit tisztázni kívántam.

A többi sátánfajzat locsogásod nem érdekel.

2020.03.12. 11:54:15

@neoteny:
a pár az párosságot, pártosságot jelent. aki a kádár korban azt gondolta, hogy létezik "a" párt az hülye volt. kommunistaként is antikommunistaként is. azok az orbánisták is hülyék, akik abban hisznek, hogy van "a" párt. de azok is, akik antiorbánisták ilyenformán.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.12. 17:14:42

@civisvarosi:

"a pár az párosságot, pártosságot jelent."

Nem.

A többi sátánfajzat locsogásod nem érdekel.

2020.03.12. 18:21:21

@neoteny:
a part, a párt egy tőről fakadnak. két párhuzamos part/rész van. a parlamentáris hagyomáyban kettős hatalmi szerveződések vannak. maga a parlament is nagyon gyakran kétkamarás. vannak egységállamok, egykamarás parlamentek, egypártrendszerek vagy kvázi egypártrendszerek is.

abban az állampárt egy kettős hatalmi szerveződés. a fidesz is úgy tudja stabilizálni a hatalmát, hogy azt megosztja. ebből következően nem létezik olyan, hogy "a" párt. úgy a fidesz nem lenne stabil. nem tudna kormányozni.

megint egy nagyon egyszerű dolog.

2020.03.12. 18:29:39

@neoteny:
amikor az állampárt támaszkodik az egyházra (államegyházat szervez), akkor az hatalommegosztást jelent. egyházfelekezetek vannak. vagy az egyetem és az egyház között létrejön egy feladatmegosztás. tudomány és a hiten bölcselet szétválasztása. ez az, ami nem történt meg az akadémián. a filoszemita bölcselet ezeket tagadja. magának az egyháznak a jelenlétét a közéletben. de az egy másik hitvilág.

a hatalommegosztásnak különféle hagyományai alakultak ki. errefelé népszószóló állt a polgármester mellett. a róma köztársaság és a protestantizmus államszervezetét keresztezték. keresztyén respublika. kálvinista róma. az filoszemita bölcselet negligálja a magyar polgári hagyományt. mondván, hogy olyan nincs.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.12. 18:30:54

@civisvarosi:

"a part, a párt egy tőről fakadnak."

A luxori Szfinx meg műkőből van öntve.

"megint egy nagyon egyszerű dolog."

A gagyik általában azok.

2020.03.12. 19:38:56

@neoteny:
depart: elindul (a parttól).
partnerség. pártosság. párválasztás.
tripartitum. három párti (részből álló) törvénykönyv.
particula. kis rész. részecske. pártocska.
parse: elemez (párosít).

2020.03.12. 19:55:32

apartman: partmenti házak.
parent. szülők. párban.
parádé. (párt) felvonulás. párban vonulnak. pride.
jeopardy. francia jeu. játék. mint a joke. párválasztós játék. csók az csak egy vicc. csókot lopni. kockázatvállalás. mert a fiút a lány kikosarazhatja.
paradise. az édenkertben párban vannan.

Khonsu 2020.03.12. 20:18:50

@civisvarosi:

Nem kérünk az uniformizált hitedből és hatalmadból.

www.plantgrower.org/pomegranate.html

Khonsu 2020.03.12. 20:31:41

@civisvarosi:

És máséból sem, jöjjön bármely oldalról is.

2020.03.12. 20:35:42

és ugye a parti is a párválasztást célozza. vagy az apartment. a partmenti házak, házrészek. vagy jeopardy. csókparti.

joque (csók): a jest, something done to excite laughter.
jest (ijeszt): to joke, say or do something meant to amuse.

excite = ex + ciere. kikér. mert a fiú kérő felizgatta a lányt.
excuse = ex + cause. érdekes módon a cause. okoz.
laugh a régi angolban hliehhan, hlihhan. liheg. lih-lih. hangfestés. és abból lesz a szerelmeskedés a love. light a könnyű, légies. ezek ősi hangfestő szavak származékai. ebből következően a magyar a környező nyelvekkel rokonítható. ez a reformkori nyelvelmélet. erre adta széchenyi a pénzt. a pence-t.

2020.03.12. 20:38:36

@Khonsu:
részben uniformizált.

Khonsu 2020.03.12. 20:45:38

@civisvarosi:

Mekkora részben és ez miért jó? Mi indokolja?

2020.03.12. 21:00:19

@Khonsu:
a közös ősség. a közösség. a keresztség. a kereszténység. a vallás.

Khonsu 2020.03.12. 21:26:15

@civisvarosi:

A közös vallás, mint szervezőerő hatékony, de ha uniformizált, akkor önmagát gyengíti. Miért vállalna be ilyen kockázatot? Egy homogén közösség nagyon sérülékeny.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.12. 21:37:16

@civisvarosi:

"a kereszténység"

És te mit tudsz arról, zsidó?

2020.03.12. 22:02:57

@Khonsu:
mindent totálisan értelmezel. vagy totális uniformizáltság. vagy mindenki különbözik. miféle származású, vallású vagy?

2020.03.12. 22:16:27

@Khonsu:
ha ez ego, az ich, az I, az egy-én mindenek felett áll, akkor az valójában az önkény uralma. egyéni önkény. liberálisnak mondott kultúrfasizmus. egy szemét csoportosulás.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.12. 22:20:45

@civisvarosi:

"mindent totálisan értelmezel."

Az a jó. Attól az istentelen sátánfajzatok füleiből füst tör elő.

Khonsu 2020.03.12. 22:21:05

@civisvarosi:

Kettőnk közül nem én vagyok az aki mindent totálisan értelmez. Épp arra vagyok kíváncsi, hogy mi előny származik a pluralizmus beáldozásából? Mert a népvallás/fideszvallás kizárólagosságának hirdetésével egyenes úton elérkezünk ehhez a kérdéshez.

Khonsu 2020.03.12. 22:31:00

@civisvarosi:

Keresztényi szempontból kérdezem. (erre utaltam a gránátalmával)

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.12. 22:38:45

@civisvarosi:

"mindent totálisan értelmezel."

Kisfaludy György is:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_Univerzum_Egyháza

Khonsu 2020.03.12. 22:40:16

@neoteny:

Egy kicsit megmérem a "vallását", ha már olyan magabiztos. :)

Khonsu 2020.03.12. 22:45:05

@neoteny:

Erről eddig nem is tudtam.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.12. 22:46:28

@Khonsu:

Én sem: most került a látóterembe. De milyen hasznos is.

2020.03.12. 22:50:01

@Khonsu:
de miből gondolod, hogy a kvázi egypártrendszer feltétlen pluralizmus beáldozása? éppen arról szól, hogy nem olyan nem nagy probléma, hogy van egy nagy állampárt, uralkodó néppárt feltéve, hogy szabad választások vannak. azért, mert mellette megjelenhet a valódi sokféleség. a párton kívüliek, a pártatlanok körében. ők kvázi a túlpartiak. a másik oldal. de kell legyőzni az egyiket. miért kellene? de persze lehet harcolni is. semmi probléma. seperje el az az ellenzék az állampártot. vagy az állampárt az ellenzéket. ha ezt akarják, akkor ezt döntsük el. és ez még egy nagyjából évtizedes kultúrharc. mert most a vírus vagy elsöpri orbánt, vagy nem söpri el. olvastam már olyat is, hogy ha a magyarok 50%-a megfertőződik és 3% a halálozási ráta, akkor 150 ezer magyar halottat jelent. az már csak elsöpri a "gecit". és ezeket nem iskolázatlanok gondolják. ez a szörnyűség. nagyjából lehet tudni, hogy mifélék.

a polgárosodáshoz az ideális a nulla pártrendszer lenne. de az egypártrendszer sem feltétlen rossz feltéve, hogy szabad választások vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.12. 22:53:11

@civisvarosi:

"de miből gondolod"

A lelkéből.

Khonsu 2020.03.12. 22:55:41

@civisvarosi:

Miért kellene bármelyiket is "elsöpörni"? Nem lenne hasznosabb, ha ezek párhuzamosan léteznének és versenyeznének?

2020.03.12. 23:02:20

@Khonsu:
az ellenzék célja, hogy elsöpörje a kormányt. mondván, hogy az egypárti és ellenben az ellenzék többpárt. elsöprik a fideszt és létrejön a plurális pártrendszer. a dk, a párbeszéd, a momentum, az mszp, az lmp, a jobbik, a kétfarkú kutya párt. ezek a demokratikus pártok. és ami még szabadon alakul. és a fidesz meg nem lesz. és úgy lesz nyugati típusú többpárti demokrácia. a demokratikus pártokkal. és lehetne így is. de úgy is lehet, hogy a fidesz szorítja vissza az ellenzéket.

Khonsu 2020.03.12. 23:07:22

@civisvarosi:

A kormánypárti kultúrharc célja nem az elsöprés? A népvallásnak nem az elsöprés a célja?

2020.03.12. 23:22:19

@Khonsu:
a fidesz célja, hogy a totális ellenzékiséget megtörje. onnentól kezdve a fidesz-ellenes pártoknak nincs identitása.

2020.03.12. 23:29:16

@neoteny:
a lélek szól (soul). a szellem (ghost) gondolkozik. az lehet gonosz is. ez finnül van, úgy egyébként.

Khonsu 2020.03.12. 23:29:49

@civisvarosi:

Ezzel tulajdonképpen nem mondtál semmit. Kissé szakadjunk el a pártoktól. Miért lenne az jó az itt élő embereknek, hogy "csak a Fidesz" világképe maradjon az egyetlen opció? Milyen kézzelfogható előny származna egy ilyen államvallásból?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.12. 23:30:55

@civisvarosi:

"a szellem (ghost) gondolkozik. az lehet gonosz is."

Hogyne: az Újszövetség jórészt erről szól.

2020.03.12. 23:49:47

@Khonsu:
a dk keresztényellenes, a momentum nemzetellenes, a párbeszéd és a felelős értelmiség is államellenes. ez szemben áll a magyar hagyománnyal. amiről ugye azt tartják, hogy az nem civilizált. miért kellene egy ilyen csoportosulásra szavazni. ráadásul úgy, hogy ezek a pártok rendre csődbe, vagy csődközöli helyzetbe vitték az országot.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.12. 23:56:45

@civisvarosi:

"a dk keresztényellenes"

Meg te is. Ezért kell tisztázni a származásokat & vallásokat, zsidó.

2020.03.12. 23:58:06

@neoteny:
az új testámentum jórészt a lelkiségről szól. az ótestámentum a szellemről.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 00:02:02

@civisvarosi:

"az új testámentum jórészt a lelkiségről szól."

Helyesen: a _gonosz_ lelkiségről.

15 őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, a kik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok.

16 Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét?

17 Ekképen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem.

18 Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt;

19 Minden fa, a mely nem terem jó gyümölcsöt,

20 Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket.

-- Máté 7

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 00:03:09

@neoteny:

19 Minden fa, a mely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 00:04:52

@neoteny:

18 Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt.

2020.03.13. 00:20:47

@neoteny:
a lelkiségről szól. őrizkedjetek tőlük. ha nincs lélek, akkor azt mondaná: öljétek meg a hamis prófétákat.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 00:52:28

@civisvarosi:

"a lelkiségről szól."

Helyesen: a _gonosz_ lelkiségről.

15 őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, a kik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok.

16 Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét?

17 Ekképen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem.

18 Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt.

19 Minden fa, a mely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik.

20 Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket.

-- Máté 7

Khonsu 2020.03.13. 00:52:49

@civisvarosi:

Nem ezt kérdeztem. Arra lennék kíváncsi, hogy ha a népvallás/fideszvallás azt hirdeti, hogy az ő kizárólagossága hozza el az üdvösséget, akkor milyen módszernek, tudásnak van a birtokában, mely gyorsabb fejlődést és növekedést tesz lehetővé egy egymással versengő entitásokat tartalmazó rendszerhez képest?

2020.03.13. 07:27:57

@Khonsu:
vannak, akik magyar iskolát szeretnének. ahol a magyar vallást hirdetik. és vannak, akik nem szeretnének. utóbbiak vélhetően nem magyarok. csináljanak ők is iskolarendszert. finnt, vagy nem tudom micsodát. ahol a finnugrizmust hirdetik.

jelzem a népfőikolsa nyelvelmélete megengedőbb. magában foglalja a finnugrizmust is. mert ha valaki abban hisz, hogy a magyar ősi finn, akkor a finnugrizmust tanítja. az akadémia kizár minden egyebet mondván, hogy az teljességgel tudománytalan. ők nem vallják a magyar vallást. eleve nem fogadják el, hogy a nyelvészet bölcselet. és az legalább is részben a hiten alapul.

ha a nyelvi jel önkényes (ez a modern nyelv/jel elmélet alapja), akkor a jelrendszer is legalább részben önkényes. és úgy bármelyi nyelv átszámítható a másikba. hangváltásokkal és jelentésátmenetekkel. ezt magyar-finn relációban is meg lehet tenni. de magyar és a világangol relációjában is megtehető. nagyjából ugyanannyira tudományos vagy tudománytalan. művészi. az angol joke rokona a magyar csók? ez valami vicc ugye. nem teljesen.

joque: a jest, something done to excite laughter.

megtréfálni, izgatottá tenni, megmosolyogtatni. csókot lopni. joke és a love. a jeopardy a csókpartiban rejlő kockázat. a népfőiskola jelelmélete így kidumálja, hogy tulajdonképpen az angolszász vagy a latin francia is magyar. csak nem tudunk róla. nem tudhatunk, mert az akadémia azt mondja, hogy ez hülyeség. és valóban ezt mondja. de ez vagy hülyeség, vagy nem hülyeség. ez ugyanis bölcselet. a magyar vallásnak hittétele, hogy a magyar nyelv ősi. és ha ősi, akkor a magyar nyilván rokonítható az angolszásszal, vagy akár a latinnal és a franciával. ha nem, akkor nem.

a népfőiskola tűnik megengedőbbnek. de ez a hit. mert neked a jelenlegi akadémiai tanítás tűnik liberálisnak. és a világ nagy részének is úgy tűnik. vagy legalább is azt fogadják el inkább. de azt a magyarok többsége nem fogadja el. jogukban áll nekik létrehozni a magyar iskolát. magyar bölcselettel, magyar vallással. állami keretek között. a filoszemiták meg filoszemtia iskolát. alapítványi keretek között. az is meg van engedve.

2020.03.13. 07:30:10

@neoteny:
van akinek a lelkiségről szól. és van akinek a gonosz szellemről. kinek kinek az ő hite szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 07:38:47

@civisvarosi:

"és van akinek a gonosz szellemről."

Mint pl. Jézusnak (Názáreti), aki addig űzte őket (ki), hogy végül jól a fához szögelték.

2020.03.13. 08:02:46

@neoteny:
a gyermeki jóságról és persze a gonosz szellemiségről szól. jézust (yoshuát) megölik, keresztre feszítik. de feltámad. ez a felnőtté válás lelkisége, a kereszténység. ami a férfiaknak az atyafiság, a fiúság és a szent lélek egységét. a nőknek a szűzanyaságot. a gyerekeknek a jóságot. azt, hogy jól kell viselkedni. de azt a felnőttek megfogják ölni. az azonban a lelkiségben mégis csak feltámad.

légy jó mindhalálig. debrecen. debris. törmelékből újjáépül a város. főnixmadárként feltámad poraiból. a család alapításhoz esetenként csalárd módon zajlik. cseléddé válnak egyesek. de felnőttek, vagy a felnőtté válás látszólagos gonoszsága mögött ott rejlik a jóság. nyilas misi ebben hisz. vagy mondjuk erről szól az abigél. árkod. a debreceni lánynevelőről lett mintázva. árkádia. az együgyü parasztok megtartják a hagyományaikat. lúdas matyi. a parasztok megleckeztétik a döbrög város gonosz uraságát. háromszor veri vissza. a gyermeki jóság győzedelmeskedik a lelkiségben.

2020.03.13. 08:45:40

@neoteny:
egyesek számára soros és a ceu aktivisták tűnnek gonosznak. akik a globális keveredésre alapozva megteremtenék az új emberi fajt. ehhez vezetne el nyílt társadalom totalitása. felszámolnák keresztény államnemzeteket. ezt a fasismustól megszabadulásként hirdetik meg ahogyan a kommunisták. kulturálisan marxisták, gazdasági értelemben antimarxisták. és vannak, akik ezt jónak ítélik meg, és van, akik gonosznak. mert aki nem akar ilyet az nyilván úgy érzi, hogy az ő hitvilágát támadják. és a többség ilyen. de az ngo-k úgy érezhetik fasizmusnak, hogy őket támadják. mondván, hogy ők uralják a független intézményeket a nemzetközi elismertségük okán. és ezeket felszámolnák. és azt nem lehet. nem jogállami.

és erre válasz az, hogy na jó, de ha ők nem akarnak keresztény államnemzetet, magyar vallást, akkor aligha lehetnek magyarok legfeljebb csak születésüknél fogva. és konzervatívok se nagyon lehetnek legfeljebb a magyarságot kizáró bölcseletben, mert nem fogadják el a magyar hagyományt. így az mta intézményi léte erősen megkérdőjeleződik az ngo-k hitelvei szerint is. ennek megfelelően átírják az akadémiai törvényt. amire válaszul az mta-t támogató brüsszeli erc látványosan kevesebb pénzt osztott a magyaroknak. mondván, hogy agyarországot nemzetközileg elszigetelik. erre válaszul a kormány szabadságot ajánlott sorostól függetlenek amerikai egyetemeknek. dr. papp, palkovics akadémikus azt támogatja, hogy hozzanak létre magániskolákat, magánegyetemeket. és ezek mellett városi tőkealapokat. mondhatnám, hogy überkapitalisták. csak ebből soroshoz kötődő pénzalapot kizárnák. soros alexet kifizetnék és a bertelsmann magyarországi érdekeltségeit lölő pénzéből megvásárolnák. és van aki szerint ez gonoszság. mert mindenki pénzét veszik el. és a liberalizált devizakereskedők a pénzt nem mindenki javaival kereskedve hozzák létre? kereskedelmi bankok a semmit adják "kölcsön". a semmit váltják át semmire a nagy semmiben. és van aki szerint ez rendben van. kinek kinek az ő hite szerint. illetve értékrendje, az érdekei szerint.

2020.03.13. 09:29:59

@neoteny:
ha a reformkori nyelvészeti iskola érvényesülne a közoktatásban, akkor a magyarok vélhetően könnyebben megtanulnának alapfokon angolul. de a világangolnak egy magyaros nyelvjárását beszélnék. amiben a dark nem úgy sötét, hogy nem világos. hanem úgy, hogy dörög az ég. elsötétül. sötét van. az a dark. gonosz erői. csillagok háború galaktikus császára. és a light jelentése légies, könnyű. levitálás. és a sötét ellentéte. fényes. és valóban. ki lehet így dumálni az angolt összekapcsolva a magyarral. és így aki nem beszél angolul az könnyebben tanítható. alapfokon.

de ez nem a british english. hungarian english. na jó, a magyar iskola magyar angolt tanít. és a british council tanítsa a brit angolt. az amerikai kuckó az amerikai angolt. a magyar iskola a magyar angolt. az mta azt mondja, hogy bakker, olyan, hogy magyar angol nincsen. a népfőiskoa hitelve szerint lehetséges. ami összefüggésbe hozható a magyarokkal és az újkorból igaz, a középkorban jó és az ókorban szép és a jelenkorban nemes, vagy legalább nem nemtelen, akkor az a magyar iskola része. a magyarok csodálatos mesevilága az általános emberséget hirdeti. és így a bölcselet a népvallásra van alapozva.

na most az akadémikus filozófia nem ilyen. nagyon nem. a népfőiskola a magyar népmeséket csillagmítoszi foglalatban elemzi. a kommunista népbiztosok "óvodája" nem ilyen. ezt akarják eltörölni. gonosz módon. a gyermeki jóságot. mondja az egyik tábor. a másik, hogy azok a "nácik".

ha a népfőiskola hite érvényesül, akkor a természetfilozófia kerülhet a bölcselet helyébe. természettudományos elméletek filozofikus interpretációja. és egyébként az is lehet gonosz. nem is kevéssé. azért kell megerősíteni a lelkiséget. az akadémikus bölcselet jelen állapotában dekonstruált. és abból identitás nélküliség. lélektelenség és szellemtelenség következik. a nemiség nem kizárólag testiség, hanem lelkiség és szellemiség. magyar vallásban legalább is. szexizmus csak testiség. de a magyarban a nemiség egyben nemesség. a magyarok csodálatosak. csak a család alapítása esetenként csalárd. a munkaadó a munkavállalókat lényegében a cselédsorba küldi. és ilyenekre van alapozva a gazdaság. ebből ered a gazdagság. a nemesek túl azon, hogy esetenként önkényesek, önként adományoznak, stb. tehát ebből felépíthető egy sajátosan értelmezett valóság, ami az általános emberséget hirdeti. és ennek alapja a magyar nyelv, a magyar történelem, a magyar irodalom. a magyar néphagyomány, a néprajz. és ebből adódóan a népvallás.

az akadémikus bölcselet nem ilyen. azt mondja, hogy a magyar nyelv nem ősi. a magyar irodalom az lényegében a nyugat. és az meghaladta a történelmi magyarországot. a feudalizmust megölték. de nagyon helyesen. mert a kapitalista jelen és a kommunitárius jövő az mégis csak magasabb rendű. valami ilyesmi a filoszemita hitvilág. budapest liberálisainak nagyvárosi világképe. és hihetnek ebben. csak ez nem a magyar vallás. így aligha válhatnak magyarrá. és erre azt mondják, hogy nekik eszük ágában nincs magyarrá válni, nagyrészt nem is magyar származásúak. ez esetben mi a kérdés. ők nem magyarok. és erre azt mondják, hogy ez kirekesztés. mi van?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 09:31:47

@civisvarosi:

"és persze a gonosz szellemiségről szól"

Köszönöm: akkor te is tudod azt, hogy mire megy ki a játék.

2020.03.13. 10:15:56

@neoteny:
az állam zéró összegű játékokat játszik. minden ilyesmi kétszemélyes játék neumann jános szerint. vagy a fidesz, vagy a nem-fidesz nyer/veszít. melyik a gonosz? van aki szerint inkább a fidesz, és van aki szerint nem-fidesz. és lehet mondani, hogy mindkettő, és azt is, hogy egyik se. valamelyik mégis csak nyer és a másik veszíŧ.

szerintem a fidesz egy kettős hatalmi struktúra. a fidesz1 és a nem-fidesz vitája eldönthetetlen. a fidesz2 mellett (és nem ellenében) létrejöhet egy polgári platform. az ellenzéki értelmiség azt mondja, hogy dk populizmusa mellett a momentum elitizmusából adódhatna egy nagyvárosias polgárosodás leginkább. valóban. csak az nem passzol a magyar hagyománnyal. az nem magyar. és erre jön az, hogy náci, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 10:37:54

@civisvarosi:

"az állam zéró összegű játékokat játszik."

Bizony -- mert Babilon Szajhája másra sem képes, csak meglopni a szeretőit.

Khonsu 2020.03.13. 10:53:52

@civisvarosi:

Régebbről úgy emlékszem azt mondtad, hogy aki a nemzeti-keresztény népvallás hittételeiben nem hisz, az nem is magyar. Most pedig azt, hogy bármiben és annak ellenkezőjében is hihet valaki, nem probléma. A valós helyzet úgy sejtem valahol a kettő között lehet.

Tegyük fel, hogy megnyeritek a vallásháborút és mindenkit megtérítetek vagy elűztök, aki most nem vallja a ti államvallásotokat. Arra lennék kíváncsi, hogy ekkor mit látnánk, hogyan működne "békeidőben" a népvallás? Milyen világ lenne az? Hogyan valósulnának meg benne olyan funkciók, melyek az eddigi történelmi és természettudományos tapasztalatok alapján sikeres fejlődési stratégiákat jelentenek?

Hogyan oldanátok meg például, hogy a rendszer ne szakadjon el az objektív valóságtól? Ha ugyanis vallásotok objektív alapokat nélkülöző, tisztán szubjektív hittételekre épül az felveti ennek veszélyét.

Nem igazán látom, hogy amennyiben ez a vallás meg is engedné a párhuzamosságot, hogyan tudná azt kezelni, ha önmaga hittételei, melyeknek stabil viszonyítási pontként kellene szolgálniuk (amihez azt a koordinátarendszerünket rögzíthetjük, melyben aztán mindent elhelyezhetünk) maguk is légbőlkapottak?

Mert a párhuzamosság kezeléséhez erre szükség van, különben vagy káoszba omlik az egész projekt, vagy olyan szinten centralizálttá válik, hogy az drasztikusan visszaveti a rendszer fejlődési képességét. Befagy egy állapotba, aztán a világ elmegy mellette.

2020.03.13. 11:07:37

@neoteny:
na de az állam túl azon, hogy adót szed közszolgáltatásokat nyújt. és ugyanezt teszi elvben az egyház. olyan nagyon sokban nem különbözik az államhatalomtól. a felekezetek a hagyományosan pártok szerepét töltik be. a katolikusok a konzervatívabbak, a protestánsok a liberálisabbak. a skandináv, balti evengalizáció keresztényszocialista. a görög, bizánci rítus kissé nacionalista. ez a fickó eléggé fasisztának néz ki. fülöp atya a görög katolikus püspök, érsek-metropolita egyben. vatikánban biciklizik.
cdn.blog.hu/sz/szemlelek/image/fulop_bicaj.jpg
bizánci jelképekkel.
hd.gorogkatolikus.hu/kepek/hir/1843/IMG_7449.jpg
a fidesz az ő iskoláikat támogatja. és őket a ceu támadja. mondván, hogy ilyen már nem kell. mert az ngo-k ezeken felül állnak. és azt írja a ceu bizanci főszakértője, "Rafael Chodos kaliforniai ügyvéd, Yehuda Elkana rektor és Evangelos Chrysos, a Hellén Nemzeti Kutatóközpont Bizánci Kutató Intézetének akkori igazgatója segítségével" létrehoztak egy intézetet és őszerintük "Eurázsia és Afrika több, mint két és fél évezrede egy nagy gazdasági és kulturális egységet képez". és "két nagy összegű European Research Council (Európai Kutatási Tanács) projekt nyertesei". ők ezt kutatnák ki. a kaliforniai ügyvéd, a zsidó rektor, a zsidó-keresztény professzor, hogy tulajdonképpen kis-ázsiai bizánc tkp. egy euroafrikai kalifátus. amire drábik azt mondja, hogy "eurábia terv". erről ő olvasott a kongresszusi könyvtárban, amikor a szabad európa tudósítója volt. ezt valósítaná meg a globális pénzhatalom. ez az egyvilágrend tervezete. legfőbb hatalom a pénz. és ez az ordas pénzuralmi világrend felelős trianonért is. a szabadkőművesek kiszorították a népi nacionalistákat. meg ugye mohács is már részben ezért volt. összekacsintott iszlám a zsidó bankárokkal. beköltöztek budára, csak aztán a habsburgok megölték őket is. az ő zsidóikkal. mert hogy a cionistáknak semmi se szent. és drábikot támogatja izrael. egy időben a magyar-izraeli baráti társaság tagja beszélgetett vele a tévében. mert nekik annyira nem rossz, hogy a demokrata pártikat ütik. a soros alapítványhoz hasonlóan akárkivel elbánnak. ezek hatalmi játszmák.

és persze aki a soros alapítványban van azt mondja, hogy ő nem tud semmiféle eurábia tervről. az egy konteó. vagy azt, hogy persze, de azzal létrejön az új emberi faj. mert összekeverednek a világ népe. és felszámolják a keresztény államnemzeteket. és létrejön egy szekuláris viláhvallás és egy szinkretikus világegyeház. ez a cél a felvilágosodásban. és hát lehet, hogy közben volt néhány gonoszság. ehhez likvidálni kellett a nemességet, deportálni a parasztság egy részét málenkij robotra. ezért ők nem kérnek elnézést. egy fél mondattal se. ez része a projektnek. van aki szerint akár az is, hogy 150 ezer magyar meghaljon. mert az biztos elsöpörné a "gecit". és annyit az megér. annak aki ezt képzeli.

a másik oldalról az van, hogy 150 világpolgár kénytelen bécsbe költözni. és akkor mi van. az már a fasizmus. vagy 150 akadémikust vagy egyetemi tanárt a bölcseletben nyugdíjaznak. úgy lehet magyar iskola. őket meggyőzni aligha lehet. vallási értelemben állnak szemben a magyarokkal. azaz a magyar vallás híveivel. a filoszemiták szerint olyan nincs, mert nem is lehet. finn iskola lehet. magyar iskola nem. béndek péter is előadja, hogy a görögök civilizáltak, a magyarok nem. és hogy a hellénizmus alapja, az, hogy nagy sándor a katonáinak dárius kincsét ígérve lerohanta perzsiát utána minden makedón katona egy lányt megerőszakolhatott, mindez a nyugatos könyörületesség volt valójában. ő úgy értékeli. és lehet úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 11:12:26

@civisvarosi:

"na de az állam túl azon, hogy adót szed közszolgáltatásokat nyújt."

Babilon Szajhája megosztja az egyik szeretőjétől ellopott jószágokat más szeretőivel?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 11:16:09

@civisvarosi:

"a keresztény"

Amiről te láthatóan végzetesen alulinformált vagy, zsidó.

2020.03.13. 11:20:47

@Khonsu:
aki a magyar vallásban nem hisz az nem vallhatja magát magyarnak. mert nem vallja a magyar vallást. ez ugye egy tautológia. lehet magyar, de csak születésénél fogva. magyar állampolgár. a magyar társadalom tagja. de nem tagja a magyar keresztény államnemzetnek. amit egyébként a baller pártok nyíltan tagadnak. a dk (korábban az mszp) nem keresztény szocialista, a momentum (korábban az szdsz) nem nemzeti liberális és a felelős értelmsiég (korábban az mdf mérsékeltjei) államellenes. és ők alkotják az antifasiszta koalíciót. ezen alapul a párbeszéd (korábban az együtt) összefogás és különféle mozgalmak. közös ország, mindenki magyarországa, stb. párbeszéd gyurcsánnyal és gyurcsánynéval. mert a demokratikus koalíció szociális demagógiájukra alapozott populizmusa mellett, az ő szavazataikkal, létrejön egy nagyvárosi liberális kapitalista elit, amelyik végrehajtja a modernizációs fordulatot. aki kb. az, amit bokros lajos is meghirdetett a modern magyarország mozgalom keretében. csak annak ugye szavazója nincs túl sok. ezért kell fletó. ő megtéveszti a nyugdíjasokat, szelfizik a fiatalokkal és a momentum mozgalommal az európai értékek mellett teszik a voksukat akárcsak a modernista konzervatívok. a nagyon európaiak.

ez a kör a népfőiskola nézőpontjából fasiszta. mert úgy urbánus, várospárti, hogy közben a népiesség ellen van. a magyar hagyományban a vármegye város és vidék egyben. várvidék, városmegye. és határőrvidék. mezsgye. nem zárja ki a keveredést a jó szomszédokkal. az akadémikus bölcselet ezt eltörölné. és még lehetne sorolni. az kulturális marixsta. a múltat végképp eltörölni. és helyébe lép a nyugatosság. a népfőiskola azt mondja, hogy a magyar irodalom valóban inkább nyugatos, de a történetírás keleties. az intézményrendszeben ezekre kettősségekre alapoz. magát az embert többrétegűként legalább hármasként fogja fel. az akadémikus bölcselet csak a szellem uralkodik. abban lelkiség szinte alig van.

2020.03.13. 11:27:08

@neoteny:
bárki leadhatja az állampolgárságát és az összes állampolgárságától megfoszthatja magát. egy hamis igazolvánnyal élhet az underground világában úgy, hogy nem fizet adót és nem veszi igénybe közszolgáltatásokat. és neki az az élete.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 11:30:58

@civisvarosi:

"egy hamis igazolvánnyal élhet az underground világában úgy, hogy nem fizet adót és nem veszi igénybe közszolgáltatásokat."

Annál sokkal egyszerűbb ha remetévé válik. Kiköltözhet az odúba, vagy lehet városi remete ha talál magának egy mecénás-finanszírozót.

De te attól Babilon Szajhájának istentelen sátánfajzata marasz, zsidó.

2020.03.13. 11:40:47

@neoteny:
ez ugye az anarchisták hitvilága. de ez ugye hit.

szent jános hungarorum gens című apostoli konstitúciójában így udvarol a magyaroknak:
Veletek együtt, Szeretett Testvéreim, Szűz Máriára, a Magyarok Nagyasszonyára bízom mindezek sikeres megvalósulását; Ő, aki Pünkösd ünnepén együtt imádkozott az apostolokkal, esdje ki a Szentlélek bőkezű ajándékait e Nemzetben élő Egyház számára.

és ezzel a pápisták jól járnak. csak a belpesti piaristák síránkoznak, hogy heti 24 órát tanítani embertelen egy keresztény tanítórendben. és hogy kevés a pénz. a kempinski seggéből nézve lehet, hogy úgy tűnik. és "koldulnak" a szomszédban a "szegény" ferencesek. és őszerintük tombol a fasizmus. ez az ő hitük. illetve a tiltakozóknak. persze ez így túláltalánosítás nem minden belpesti piarista gondolja így, hanem a tanárok többsége vagy egy jelentős része. bayer szerint a bohóc pápa ne ugráljon. szerintem ugráljon. az ökumenének része, hogy a pápisták verik a seggüket, hogy milyen szegények szegény kis belpestiek. oda a szegény gyerekek járnak, aki a gerbaud-ban "nyomorognak". sírnak, rínak, szegények, jaj, jaj. ez a nyavalygás piarista rend. ezt jobban csinálják a cigányasszonyok. csak ők tényleg szegények. akiért aggódnak a piaristák a ferencesekkel. a francokat. ferenc pápa egy bohócnak tűnik. de ez gonoszkodás. ezt nehogy komolyan vegye valaki. társadalomkritika. azt hirdetik a piarista pöcsök, hogy nekik az a legfontosabb. tessék. gonzó újságírás. gonoszkodás. ez a gyalázkodás nem vezet sehová. azt demonstrálom. hogy ez démoni.

Khonsu 2020.03.13. 11:44:06

@civisvarosi:

Nem a kérdésre válaszoltál. Arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan működne a népvallásra felhúzott rendszer akkor, ha "ez a kör" nem létezne. Hogyan nyerné meg a békét miután a háborút megnyerte. Vagyis van-e egyáltalán értelme harcolni azért, amit a győzelem hozna? Vagy úgy járnánk, mint korábban számos ideológia harcosai, akik a győzelem után döbbentek rá, hogy ők nem is azt akarták, ami lett. A nemzeti-keresztény államvallásra felhúzott rendszer működőképességére és stabilitására lennék kíváncsi. Arra, hogy milyen funkciókat és hogyan valósítana meg.

2020.03.13. 11:54:36

@neoteny:
van ez a pandémia. az állami kórházban a tünetmentes embereket nem tesztelik. érthető módon. mindenki jelentkezne már a járvány elején. így elfogyna az erőforrás mire a járvány tetőzik. és úgy nem lehet közszolgáltast nyújtani. ez az állami egy minimumszolgáltatást nyújt.

ezen túl vannak magánlaborok. azok 25 ezer forintért tesztet végeznek. a who kettőt javasolt. az plusz 25 ezer. és a kiszállás 15 ezer. az állami intézkedéssel jól jár a piac? egy része igen. és egy része nem. az utazási irodák rosszul járnak. na de majd őket is kárpótolják. gulyás gergely szerint ez a: lex rhodia.

és lehet így. lehet. így van. lehetne úgy is, hogy csak magánlaborok vannak. az is, hogy csak állami. egy vegyes rendszer is működhet. az a legaláltalánosabb.

2020.03.13. 11:55:27

@Khonsu:
mármint melyik "kör" nem létezne?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 12:02:46

@civisvarosi:

"ez ugye az anarchisták hitvilága."

Az lehet; de mit lehet tenni, ha Jézus (Názáreti) ilyen anarchista (polgári engedetlenségi) tanokat hirdetett? Így jártak a keresztények. Habár a kereszténység (római) államvallássá vált, de az is megíratott, hogy

Máté 16:18 De én is mondom néked, hogy te Péter vagy, és ezen a kősziklán építem fel az én anyaszentegyházamat, és a pokol kapui sem vesznek rajta diadalmat.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 12:04:12

@civisvarosi:

"ez az állami egy minimumszolgáltatást nyújt."

Igen, _adagolja_ az eü-szolgáltatásokat.

Ilyen ez a szocializmus-dolog.

2020.03.13. 12:09:42

@Khonsu:
a népfőiskola nemzeti alaptantervet szeretne. mert hogy népi nacionalista. és a magyar népiskolában nemzeti alaptanterv tartalmazza a kötelező tananyagot. a magyar irodalmi kánont. a kanonizált magyar irodalmat. amit választott néptanítók, a keresztény hitvilágban a kanonok állítanak össze, akik a káptalan (capitolium) tagjai. a fejem nem káptalan. azt jelenti, hogy én sem tudhatok mindent megjegyezni. de mi az, amit mégis meg kell jegyezni az iskolában. azt kiokoskodják a választott irodalmárok, történészek, néprajzosok, táncosok, énekesek, néptanítók. népszerű irodalom, történelem, népzene, vagy népies műzene, néptánc adódik. ami elég sokaknak tetszik. ezt kiművelik. az a nemzeti alaptanterv.

de van egy csoportosulás, amelyik azt mondja, hogy ilyet ne akarjál. és bármiféle hagyományra azt mondj, hogy az náci. ők nem magyarok abban az értelemben, hogy magukat nem vallják magyarnak. a magyar vallást nem vallják maguknak.

nekik is jogukban áll létezni. csináljanak magániskolát, vagy alapítványi iskolát. és ha az nem lesz magyar, akkor nem lesz az.

budapesten van egy rakás seggfejek, zsidó kommunisták, az ávós prolik, a világias zsidó értelmiség követelte magának, hogy őket liberálisoknak kell nevezni, a lófaszt liberálisok valójában, a lófaszt baloldaliak, de így kell őket nevezni. az európai értelemben vett konzervatívok a lófaszt konzezervatívok, zsidó keresztények és liblinjeik és ők valójában a magyar hagyományból nem őriznének meg szinte semmit se. csak ez politikailag nem korrekt. meg enticizmus nem szerencsés. így a fideszben azt mondják, hogy ők illiberális demokráciát építenek. és valóban úgy tűnik, hogy szükséges egy illiberális átmenet, hogy a nemzeti alaptantvervet ki lehessen művelni. nem veletek történik. nélküled. ti abban ne vegyetek részt. hanem a tomboló fasizmustól retteghettek. ami micsoda? a köznép nem ezt a sok akadémikus lófaszt válaszja a bölcseletben.

2020.03.13. 12:22:02

@neoteny:
így tud a lehető legszélesebb körben szolgáltatni. a magyar királyságban a megyében kiállna a tiszti orvos és a vicispán és elrendelnék, hogy a megyében bezárják az iskolákat, vagy akár azt, hogy a gyerekek gyártsanak maszkokat maguknak. gyakorolják technika órán. és a 64 vármegye és a törvényhatósági jogú városok és a főváros viszonylagos önállósággal rendelkezne. az ispánok az királyi udvarban tanácskoznának országos ügyekről. megyés nemes nemzetes urak és úrhölgyek, modern kori lordok és lady-k, akiket erre kiválasztottak.

de egyébként elrendelhetné a székes főváros, hogy bezárják az iskoláit. vagy akár csak pest-budai tankerületek. a beregi járás dönthetne úgy, hogy szigorúbb határellenőrzést vezetnek be. és ezeket koordinálja a központi állam. a minisztérium ajánlásokat fogalmaz meg a magisztrátusok számára. a kormányhivatalok ellenőrzik az önkormányzatokat. akik rendeleteket alkotnak. az országgyűlés hozza a törvényeket.

és ebben hol vannak a pártok? sehol. ebből hogy lenne demokratikus koalíció? sehogy. momentum mozgalom? sehogy. ez olyasmi, amit a fidesz másod, vagy a jobbik harmadvonalában akarnak. 64 vármegye mozgalom. azért meneteltek a radikálisok. azt adta fel a jobbik. debrecenben fel is oszlottak. a királyi magyarországra a fidesz hasonlít valamelyest. és azt idealizálja a népfőiskola. mondván, hogy az a hagyomány. és valóban. nem a béndek féle.

2020.03.13. 12:39:13

@neoteny:
a népfőiskola valójában egy sokkal szabadabb világot kínál. nagyjából 77 magisztrátusnak polgáraként lehetsz magyar a kárpát-medencében és környezetében. és közel egyenrangúak. és ezek alkotnak egységet. csak persze lehet, hogy léván a szlovákok, vagy a lendván (alsó léván) a szlovénok nem csatlakoznának. ne csatlakozzanak. úgy ők hirdethetik, hogy meghaladták a királyi magyarországot. ami budapest "liberálisai" nézőpontjából a gonosz elnyomó hatalom. ők se csatlakozzanak. csak engedjék meg azt, hogy ezt 64 vármegye többségi és a kisebbségi magyarok ezt létrehozzák. és erre mondják debrecenben ideiglenesen leszünk ennek fővárosa. ebben konszenzus van errefelé.

de ugyanúgy játssza a posztmodern don quijote-t a csokonai színház.
www.youtube.com/watch?v=4SdrBkGKQI4
csak érdekes módon őket nem üldözik, mint a katonában a világhírű művészeket. de ez a klasszikus. a népszerű. a premodern.
www.youtube.com/watch?v=yEnDOXmyU-o
csak a színházi elit azt mondja, hogy ők ezt már meghaladták. john malkovich erről pofázott debrecenben is. hogy a kritikusok lelketlen módon megaláznak mindent, ami él és mozog. ami egyébként rendben is van. mert van amit szeretünk és van, amit nem. és őneki marcello mastroianni és dustin hoffmann a kedvence. klasszikus, neoklasszikus színjátszást, a népszínműveket szereti a közönség. ez az, ami vásári. ez pescade és matifou világa verne gyula meséjében. amerikából is az veszett el. john malkovich azon kesereg.

2020.03.13. 12:53:28

@neoteny:
ez a két amerikai jómadár a debreceni amerikai focicsapat tagjai. mert hogy ősztől debreceni egyetemre felvételt nyerve tanulnak.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/gladiatorscikk.jpg
valószínűleg valamilyen semeleges bölcsész diplomát kapnak. aligha lesznek atomfizikusok, vagy sebészorvosok, vagy hídépítő mérnökök, hanem valamilyen üzleti menedzser iskolát kijárnak és mellette pénzt fizetnek nekik. és cserébe ők amerikai fociznak. azt azért támogatják szponzorok. ha több a nemzetközi hallgató, akkor előrelépés a "tudományos" rangsorban. az amerikai egyetemek kulturális mintáit is követik. debrecen is integrálja a szegény kis afroamerikaiakat.

2020.03.13. 14:08:18

@neoteny:
a vírusjárvánnyal a távoktató szoftverek fejlesztői jól járnak. például itt egy debreceni fejlesztésű applikáció orvosi egyetemeknek.
pages.insimu.com/insimu-for-universities/
az ingyenes változatot reklámozzák. fizess elő a prémiumra. ez valós termék. ennek a cégnek a marketingese debrecen az ún. "nyugati" ipari park építtetőjének rokona. ezek mind a fideszhez kötődnek.

de ez mégis csak egy klinikai távoktatási platform. ami valami. ha az a momentumhoz kötődne, akkor az index és a hvg áradozna, hogy itt egy "világhírű" fejlesztés. és azt mondják, hogy na ilyenek a fideszben nincsenek. dehogy nincsenek. többek ezeknek gründolnak pénzalapokat matolcsy és társai. és igyekeznek meggyőzik a nyugati befektetőket, hogy ezt ők is tudják. és valójában a fidesz biztosítja a stabil, kiszámítható befektetői környezetet. és az ellenzéki értelmiség azt mondja, hogy tomboló fasizmus. elüldözik a tudást. ez gazdasági érdekekről szól. és ehhez a kereszténység is leginkább csak álca. ez a politikai csatározások egyik rétege. a központi kormányzatért és az önkormányzatokért folyik. azért, hogy közintézményi "autonómiát" ki vagy mi teremtse meg. az mennyire legyen centralizált. de a legnagyobb központosítást budapest "liberálisai" akarják. ők úgy akarnak kis-magyar egységállamot, hogy annak semmilyen jogosítványa nincs, mert azokat átadja a föderalizált európának.

a fideszen belül megindult egy félfeudális egyezkedés. errefelé nyíregyházi egyetem is önállósodni igyekszik. szerintem nem volt érdekük leválni debrecenről. de ők le akartak válni. a szolnoki egyetem kecskeméthez csatlakozott (ahol matolcsy pénzalapja) és utána debrecenhez. de a fidesz körbe a határ mentén az egyetemi hálózaton keresztül igyenszik forrásokat juttatni. pénzt és emberei erőforrást egyaránt. illetve a református egyházon és részben a görög katolikus egyházon keresztül is. ez az, ami budapest nem-nemzeti "liberálisai" elutasítanak. ők kisebbségi magyarokkal nem szoldiárisak. hanem csak a kisebbségi nem magyarokkal. és így a fidesz 95%-ban begyűjti a szavazatokat ebből a körből. mert mégis kire szavazzon egy magyar igazolvánnyal rendelkező rimaszombaton, beregszászon vagy nagyszalontán. vagy a fideszre szavaz, vagy senkire se.

ilyen szempontból még a dk korrektnek mondható. mert ők azt mondják, hogy ez a kis magyar állami szociális ellátórendszertől vesz el. és ugye miért is kellene vállalni a határontúliak finanszírozását. a nemzeti összetartozás egy szociális tehertétel. de ennek hosszú távon előnye is lehet feltéve, hogy a többségi és a kisebbségi magyar területek, települések integrációja sikeres. a kereszténység közös államvallás. és ebből az egyház intézményesen profitál. budapest "liberális" "baloldala" azt mondja, hogy az egyház az adófizetők pénzéből ne profitáljon. a politikai pártok konkurensei a világias felekezete.

államegyházi és közösségi piaci rétegben folyik a politikai küzdelem. és ahogy nézem 2020-30 között is ez lesz. mert a "liberális" sajtó elhitette, hogy a fidesz egy teljesen elzárt magyarországot akar. és a "liberális" értelmiség komolyan hisz abban, hogy magyar tradíció nem civilizált így azt kívülről kell importálni. a soros féle ngo-k nélkül nem lehet világvárost építeni. itt nincsenek ngo-k, nincs prájd se. mégis idejött a mit. őket nem különösebben érdekli a gender, az lmbtq közösséget nem preferálja senki, diszpreferencia sincs természetesen. se "szivárványos" családok, se barna eső. debrecen teszt város. a fidesz debrecenben teszteli az állami intézményi átalakítást, az egyházreformot és a piacosítást.

ijontichy 2020.03.13. 14:24:48

@civisvarosi: "a vírusjárvánnyal a távoktató szoftverek fejlesztői jól járnak." Nomeg a komcsy haverjaid. Hallom már a vérrel is csencselnek...
Btw. tegnap fizunap volt? Igen nagyot mentél, de vigyázz a vöröskeresztes üveg tartalma nem véd a vírus ellen :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 15:45:47

@civisvarosi:

"így tud a lehető legszélesebb körben szolgáltatni."

Meg a legsekélyesebben.

2020.03.13. 16:28:27

@ijontichy:
ez nagyjából tényszerű leírása a fidesz működésének underground közegben. a napi hírek alapján. ez nem propaganda, nem is ellenpropaganda. a fideszben is vannak ügyes üzletemberek, ügyeskedő marketingesek, amíg nem viszik csődbe az országot, addig aligha van értelme a kormányváltásnak tekintettel arra, hogy nem-fidesz kormányok ezt tették. valódi függetlenek kellenek, reálértelmiség amint a komcsizó, nácizó közönség kisebbségbe kerül. ez semmivel se jobb, mint a zsidózás, cigányozás, buzizás.

2020.03.13. 16:29:18

@neoteny:
különösen egy szegény országban igen, valóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 16:31:06

@civisvarosi:

"egy szegény országban"

És az melyik ország?

2020.03.13. 16:55:45

@neoteny:
elhúzódó járványra számítanak. és ezért nincs elegendő teszt, egyszer használatos maszk az eü. intézményekben. mert azt vészhelyzetre tartalékolják. a nagyobb védelmet nyújtó eszközöket a németek jogellenesen visszatartották. nem német gyártmányt, hanem egy megrendelést német kikötőben lefoglalták. ilyenkor megint csak a kormány jár el. hogy az mégis csak tovább engedjék. elég abszrud lenne ha ebben a helyzetben a magyar állam feladná a diplomáciát, vagy a belügyi rendeletalkotást.

nagyobb önkormányzatiságra lenne szükség. az egyik megye szigorúbb vesztegzárat rendel el, mint a másik. és lehet látni, hogy ennek van értelme, vagy nincsen. milyen gazdasági károkat okoz, vagy mennyiben nyújt nagyobb védelmet a szigorúbb óvintézkedés. és ezt a politikusok vagy bevállalják, vagy nem vállalják be. a királyi magyarország föderatív-konföderatív államszervezete hatékonyabb lenne, mint az egységállam. budapesten be kellene zárni iskolákat, de mondjuk mezőtúron nem feltétlen. a környéken sincs egyetlen gyanús eset sem. elzárhatják a járást a közbirtokaikon. de ugye ez a feudális uradalmi rendszer. ez valószínűleg hatékonyabb lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 16:58:02

@civisvarosi:

"egy szegény országban"

És az melyik ország?

2020.03.13. 17:08:05

@neoteny:
magyaországon az egy főre jutó gdp ppp a világátlag közel kétszerese. és a legfejlettebb katar a magyar átlag ötszöröse, a világátlag tízszerese. magyarország közepesen fejlett. ennek megfelelően a magyar állam széles körben közepesen fejlett ellátást nyújthat az állampolgárainak.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 17:26:23

@civisvarosi:

"magyarország közepesen fejlett."

Vagyis nem szegény.

"ennek megfelelően a magyar állam széles körben közepesen fejlett ellátást nyújthat"

De nem azt nyújt:

"ez az állami egy minimumszolgáltatást nyújt."

ijontichy 2020.03.13. 17:29:37

@civisvarosi: "amíg nem viszik csődbe az országot, addig aligha van értelme a kormányváltásnak"
Hárosmésfél (de lehet talán négyésfél is) államcsődből hamarabb fel lehet állni, mint a fidesz agyzsugorítása utáni Mo-ból versenyképes társadalmat faragni. A kormányváltásnak azért nincs értelme, mert a magyar társadalom nincs rá felkészülve (és a bolsik a 4-500ezer 1 bites rajongójukkal nagy szart kavarnának). Egyébként lenne értelme, mert amíg a bolsik el nem tűnnek, addig a magyar társadalom agyilag nem fog érdemben fejlődni. Más kérdés, hogy a vitya-klikk vezette fidesz '98 óta potenciális nemzetbiztonsági kockázat, de ez már legyen a magyar választók baja. '90 előttel ellentétben senki nem nyomott davajgitárt a gerincükbe, hogy ezt a szemetet újra pozícióba juttassák. Langyos a sör, ha nektek úgy is jó!

2020.03.13. 17:31:17

@neoteny:
ha az újraosztás feles, akkor az állam a szabad piaci átlagos szolgáltatások felét tudja széles körben nyújtani. ezt a kormánypárti politikusoknak úgy adják elő, hogy mindez csodálatos. az ellenzék úgy, hogy ez szörnyűséges. és ez eredményez egy politikai váltógazdálkodást. csakhogy mindez egy olyan világban működött, ahol a tömegmédia egyirányú volt. beült A és B párt szakértője egy stúdióba. és kedélyesen elbeszélgettek úgy, hogy a műsorvezető A vagy B pártján állt inkább. és ha jött valami botrány, akkor a politikusok lemondtak, vagy lemondatták őket. ez többé kevésbé működött.

ez a rendszer az internet korában megbicsaklott. és vallásháborúsdiba ment át. a fidesznek és a nem-fidesznek is van egy masszív szavatábora. az ellenzéknek nincs identitása. a fidesznek is annyi, amit csurka istván a miép zászlajára tűzött. sem nem jobb, sem nem bal: keresztény és magyar. és mondjuk még van a népfőiskolának valamilyen világképe. ez a népi nacionalista tradicionalizmus. és az akadémikus bölcselet. a többpártrendszer és a "független" intézmények. és ez utóbbi nem működik magyarországon. illetve budapesten ez a helyzet. debrecenben kvázi egypártrendszer van. debrecen a viszonylag jól működik. budapest meglehetősen rosszul.

debrecenben is egy szűk kör a döntéshozó és egy szűk körben vannak a legnagyobb haszonélvezők. a többi párt semmi.

ijontichy 2020.03.13. 17:35:12

@neoteny: "De nem azt nyújt" Ex-kollégám "otthonról" épp múlt héten panaszkodott, hogy a célzott véradása 48+ óra alatt nem jutott el a célig (rokonig). Kíváncsi lennék @cívis a kórházi ágyon dögledezve is ilyen megbocsátó posztokat firkálna-e, ha ő várna a neki címzett "ajándékcsomagra"? :-/

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 17:36:34

@civisvarosi:

"ha az újraosztás feles"

... attól még Babilon Szajhája az egyik szeretőjétől ellopott javakból partizik a másik szeretőjével a buzi-buli negyedben.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 17:38:50

@ijontichy:

"a célzott véradása 48+ óra alatt nem jutott el a célig (rokonig)"

Mert nem _általánosságban_ volt szolidáris a magyarok _teljes_ közösségével: mindent megérdemelt. Egyáltalán örülhet, hogy engedélyezték neki a 'célzott' (önző) véradást.

2020.03.13. 18:05:04

@neoteny:
a debreceni nemzetközi iskolában az alaptandíj évi 9-11 ezer. számoljunk 10 ezerrel. egy évben 100 ezer gyermek születik kis magyarországon. 1 milliárd euró a képzési költség. ha ezt 18 éves korig nyújtja az állam, akkor 18 milliárd euróba kerülne. 6 ezer milliárd forint. a központi költségvetés erre a célra ennek az összegnek nagyjából felét tudja allokálni. annyi a népiskolának. nagyjából fele annyi, mint dr. papp kislányának. és ehhez jönnek még a határon túliak. nekik a fideszben nem kevés pénzt és humán erőforrást biztosítanak azért, mert az a réteg 95%-ban fidesz szavazó. és ha a baloldal liberálisok a kisebbségi magyarokat támadja, akkor azzal identitásukat vesztik, mert ugye elvben a szegény kismagyarokat ugyanúgy kellene támogatniuk, mint a szegény kiscigányokat. és a migráns ellenes kampány nekik szólt. a cigányság nem akar "fekete" konkurenciát. a baloldal a vidéki cigányságot vesztette el, akiknek a nagyvárosi lájfsztájl idegen volt. de kapták a családi pótlékot. amit orbán megduplázott közmunkáért cserébe. és ötször, vagy akár tízszer ennyit fizet határvadászoknak, ahonnan mehetnek békefenntartóknak. és az sokkal sokkal jobban fizet, mint a börtön. és koszovó se sokkal keményebb, koszosabb nato parancsnokságban az amerikaiak oldalán. afganisztán már igen, de az nagyon sokat fizet. persze ott kilőhetnek egy páncélozott járművet is a tálibok. a militáns cigányoknak az orbán rezsim kínált egy lehetséges életpályát. bentlakásos sportiskolával. felszerelést kapnak, ellátmányt, versenyeztetési, utazási lehetőséget. identitást. az nagyon fontos. szegény elnyomott kis cigány. ez egy cigánytelepen egy vívóklub.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p180x540/41547327_716347592053607_1450143222994042880_o.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=8024bb&_nc_oc=AQmepUYh3P5GDC0fUUe12yghyUU4oUtrFBTTIkCOsHzvPvs3ISFC-ZxwrXBGfUJrt2k&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&_nc_tp=6&oh=9e86fab6e21fdee5a42b1d4ebdd2799d&oe=5E912835
ott van egy lány, mellette egy kövér cigány gyerek. mennyire jó vívó? semennyire. vagy előtte egy cigány kislány. mennyire jó vívó? semennyire. de kapnak oklevelet. szerepelnek az újságban. és ezzel.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p180x540/39294982_697890803899286_8305166212891934720_o.jpg?_nc_cat=107&_nc_sid=dd9801&_nc_oc=AQl42fX0DhC4ZlV1efhuJjwVST40_KA2oAdfxa23jAdtBqyX_imQuuqdFP1iKsmqGb8&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&_nc_tp=6&oh=e2ebacfd17c2ea2598d0d103e1e135f8&oe=5E91CBAF
keresztény lovagiasságra tanítják a fiúkat, lányokat. néhány műanyag vagy fakarddal. és ezzel a bezsebelik a szavazatok 60-80%-át. ügyes hatalomtechnikusok. ha valaki sokkal jobbat tud nyújtani, akkor irány hajdúhadház. a piarista pöcsök szegényeken akarnak segíteni, akkor ne a kempinski seggében keresgéljék őket hanem encsencsen és piricsén.

2020.03.13. 18:07:24

@neoteny:
Máté 22,
15. Ekkor a farizeusok elmenvén, tanácsot tartának, hogy szóval ejtsék őt tőrbe.
16. És elküldék hozzá tanítványaikat a Heródes pártiakkal, a kik ezt mondják vala: Mester, tudjuk, hogy igaz vagy és az Isten útját igazán tanítod, és nem törődöl senkivel, mert embereknek személyére nem nézel.
17. Mondd meg azért nékünk, mit gondolsz: Szabad-é a császárnak adót fizetnünk, vagy nem?
18. Jézus pedig ismervén az ő álnokságukat, monda: Mit kisértgettek engem, képmutatók?
19. Mutassátok nékem az adópénzt. Azok pedig oda vivének néki egy dénárt.
20. És monda nékik: Kié ez a kép, és a felírás?
21. Mondának néki: A császáré. Akkor monda nékik: Adjátok meg azért a mi a császáré a császárnak; és a mi az Istené, az Istennek.
22. És ezt hallván, elcsodálkozának; és ott hagyván őt, elmenének.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 18:20:56

@civisvarosi:

"15 Ekkor a farizeusok [...] elküldék hozzá tanítványaikat a Heródes pártiakkal"

Mi a jelentősége ennek a két versnek, ill. ennek a _tényszerű_ állításnak? Miért fontos az, hogy farizeus-fajzatok _és_ Heródes pártiak _együtt_ mentek tolni a kvízt Jézusnak?

2020.03.13. 18:27:49

@neoteny:
akárki akármilyen újraosztási szinten kikalkulálhat egy adott ellátási szintet. az a nép elé tárhatja. mondván, hogy széles körben ennyit lehet nyújtani. és ha valaki ennél sokkal többet akar, akkor az állami rendszeren kívül kellene a megoldást keresnie.

malmöben 538 ezer svéd korona jut egy főre. ez napi árfolyamon 17 millió forint. hajdú-bihar megyében ugyanez 3 millió forint. a svédek lehetőségeinek ötöde-hatoda áll rendelkezésre.

2020.03.13. 18:47:38

@neoteny:
heródest a pártusok elűzték palesztinából. aztán cézár (császár) római katonákat adott neki, hogy azt visszafoglalja. és úgy lett judea helytartója. a heródes-pártiak heródest tekintették a messiásnak. mert hogy abban a korban kellett eljönnie valamilyen ószövetségi prófécia szerint. a biblikus tanításban ők és a rabbinikus zsidó elit, a farizeusok tették próbára jézust.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 19:19:07

@civisvarosi:

"akárki akármilyen újraosztási szinten kikalkulálhat"

De Babilon Szajhája nem ezt teszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 19:20:27

@civisvarosi:

Sok sátánfajzat-agyaskodás.

"15 Ekkor a farizeusok [...] elküldék hozzá tanítványaikat a Heródes pártiakkal"

Mi a jelentősége ennek a két versnek, ill. ennek a _tényszerű_ állításnak? Miért fontos az, hogy farizeus-fajzatok _és_ Heródes pártiak _együtt_ mentek tolni a kvízt Jézusnak?

2020.03.13. 19:54:10

@neoteny:
a heródes pártiak heródest tartották messiásnak. a rabbinikus zsidó elit azt tartotta, hogy kizárólag ők a választott nép. ebből következően a messiás közülük valónak kell lennie. ezt tartják a mai napig.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 19:55:55

@civisvarosi:

"a heródes pártiak heródest tartották messiásnak."

Sátánfajzat-agyaskodás.

A Heródes pártiak voltak a _nacionalista zsidók_ abban a korban.

2020.03.13. 20:05:00

@neoteny:
és ezért kérdőre vonták kérdőre jézust. hogy lehet ő a messiás, hiszen heródesnek világias módon hatalma van felette. meg is öletheti. hogy lenne már ő a megváltó. a farizeusok azt mondták, hogy mivel jézus nem közülük való ezért nem lehet megváltó. hiszen ők a választott nép.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 20:26:23

@civisvarosi:

"és ezért kérdőre vonták kérdőre jézust. hogy lehet ő a messiás"

Te agyvérzést szenvedtél?

16. És elküldék hozzá tanítványaikat a Heródes pártiakkal, a kik ezt mondják vala: Mester, tudjuk, hogy igaz vagy és az Isten útját igazán tanítod, és nem törődöl senkivel, mert embereknek személyére nem nézel.

17. Mondd meg azért nékünk, mit gondolsz: Szabad-é a császárnak adót fizetnünk, vagy nem?

2020.03.13. 20:36:45

@neoteny:
megint egy nagyon egyszerű dolgot nem értesz. heródes róma kinevezett helytartója volt. aki visszafoglalta judeát és felvirágoztatta. és mivel akkoriban várták a zsidók a megváltót voltak, akik úgy gondolták, hogy heródes lesz az. és kétségbe vonták azt, hogy jézus a messiás. mert heródes világias módon uralkodik felette. a farizeusok azért vonták kétségbe jézus megváltó voltát, mert ő nem közülük való volt.

2020.03.13. 20:40:43

@neoteny:
nem érthető ez, hogy valójában nem azt gondolták, hogy ő a megváltó. hanem így próbálták lépre csalni a farizeusokkal, hogy mester mond meg nekünk.

2020.03.13. 20:57:22

@neoteny:
15. Ekkor a farizeusok elmenvén, tanácsot tartának, hogy szóval ejtsék őt [Jézust] tőrbe.
16. És elküldék hozzá tanítváyaikat a Heródes pártiakkal [...]
ha jézus azt mondja a farizeusoknak, hogy nem kell adót fizetni, akkor a heródes pártiakkal rajta kapták volna.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 21:08:32

@civisvarosi:

Tudsz te ha akarsz: megpróbálták egy _double bind_-ba rakni, ami az ördög kedvenc játéka:

i.pinimg.com/originals/ac/a2/0b/aca20b9f3e81c0fb441744d7b9fdb625.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 21:11:48

@civisvarosi:

Helyesen: ha azt mondja Jézus, hogy törvényes adót fizetni a római császárnak, akkor Heródes párti nacionalista zsidók kövezik meg; ha azt mondja, hogy nem törvényes adót fizetni a római császárnak, akkor meg _államellenes izgatás_ vádjával nyomják föl őt a farizeusok Pilátusnál. Mert ugye Poncius Pilátus volt a római helytartó Judeában vagy hol történtek ezek a dolgok.

2020.03.13. 22:21:06

@neoteny:
tessék itten van a katolikus értelmezés arról, hogy kik voltak a heródes pártiak. a válasz: nem tudjuk.
lexikon.katolikus.hu/H/Her%C3%B3des-p%C3%A1rtiak.html

2020.03.13. 22:34:48

@neoteny:
noha orbán viktor dolgozószobájában látványosan nincs számítógép. magyarország bevezeti a digitális tanrendet. ha valakinek nincs otthoni számítógépe, akkor kölcsön adja az iskola. jön majd, hogy huhuhu ezt nem lehet. nem áll le a tanév, mint nyugaton. mert a magyar gyerekek modernek.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 22:38:46

@civisvarosi:

"tessék itten van a katolikus értelmezés"

Az én értelmezésem jobb.

Mondtam, hogy a _double bind_ az ördög egyik kedvenc eszköze.

ijontichy 2020.03.13. 23:18:44

@neoteny: "az ördög egyik kedvenc eszköze" Már csak az a kérdés @cívisen van-e sapka? ;-)

@cívis: nesze neked egy kis hazai lokális kultúra:
www.youtube.com/watch?v=BJceRTvD9Fo

2020.03.13. 23:25:39

@ijontichy:
majd egyszer leírom, hogy ebből a sok hülyeségből mit gondolok komolyan.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 23:26:56

@ijontichy:

Ez kiváló lokális kultúra volt, köszike.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.13. 23:33:21

@civisvarosi:

"ebből a sok hülyeségből"

Úgy érted ebből a sok sátánfajzat-dumából? Amiket évek óta tolsz ezen a blogon, egyre inkább regresszálódva?

De ahogy már mondtam, kiváló _foil_-ként szolgáltál számomra, szóval te is megtetted a nem elhanyagolható mértékű hozzájárulásodat.

2020.03.14. 07:03:12

@neoteny:
(p)fúj, foil. ez is magyarul van.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 07:05:08

@civisvarosi:

"ez is magyarul van."

Meg a Károli-féle Bibliafordítás is, a mit én roppant ízesnek találok vala.

2020.03.14. 07:20:50

@neoteny:
ezek a kommentek félig logikusak, félig tényszerűek és esetenként kapitális hibák is vannak benne. a kocsmafilozófia. ez az, ami az akadémikus bölcseletet szétveri, vagy nem veri szét.

abdul hackeem 2020.03.14. 07:40:49

@civisvarosi: Anyátok picsáját. Akadémikus bölcseletként.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 07:53:25

@civisvarosi:

"a kocsmafilozófia."

Helyesen: a sátánfajzat-duma amivel te kábítod a Fácán törzsközönségét.

Neked itt már történelmed van, Bélám.

2020.03.14. 09:08:14

@abdul hackeem:
a magyar tudományos akadémia legyen magyar, tudományos és akadémia. ebben a sorrendben. ilyesmi a kocsmafilozófia. sok esetben ennyire tautologikus. és most fordítva van. az mta bölcseleti intézetei tekintélyelvűek elsősorban, a természettudományos ismeretterjesztés is megjelenik, de az a bölcselethez mérten háttérbe került és a magyarság minimum harmadlagos. az mta most egy "akadémia tudományos magyar" legjobb esetben. és azt a közönség nem kéri, vagy legalább is nem áll ki az akadémiai dolgozók mellett.

van most ez a járvány. mi az mta javaslata? semmi. pedig ugye lehetne. amikor a vírus kínában megjelent, akkor is nyilvánvaló volt, hogy a négy szabadság elvét korlátozni kellene. és nem állt ki egy akadémikus se. de átlalában véve, amikor a társadalomról van szó, különösen szegényekről, idősekről, akkor nem az akadémikus bölcselet vagy nem mond semmit se, vagy társadalomellenes. nem baloldali és nem is liberális. az index belvárosi firkászai most azt mondják, hogy azonnal zárjanak le mindent. akik három hete azt mondták, hogy semmit se.

abdul hackeem 2020.03.14. 10:23:04

@civisvarosi: Agyhalott, milyen firkászokról hadoválsz?

Úgy kell nevelnünk a gyerekeinket, hogy ne csicskák legyenek, hanem magabiztosan alkalmazzák a tudásukat - bármilyen politikai nyomás alatt is.

qubit.hu/2020/03/11/del-koreatol-es-tajvantol-van-mit-tanulnia-a-vilagnak-virusugyben

Tajvanban január 20-án (nem márciusban!) felállította a járványügyi hatóság (nem a miniszterelnök!) az operatív központot.

Az a baj, hogy a vírus nem ismeri fel a politikust, a politikus pedig a vírust.

2020.03.14. 10:34:45

@abdul hackeem:
azért zavarják szét az mta bölcseleti intézeteit, mert a köznép nem akar néhány belpesti csicskásává válni. ezért van megválasztva orbán és a fidesz. ezért jött létre a jobbik. és még gyurcsányra is ezért szavaznak vidéken. mert tudják, hogy ellehetetleníti az úgymond liberálisokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 10:42:56

@civisvarosi:

"mert a köznép nem akar"

2000 és 2010 között akart.

2020.03.14. 10:48:03

@abdul hackeem:
az mta milyen közleményt adott ki január 20-án?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 10:55:31

@civisvarosi:

"az mta milyen közleményt adott ki"

Bármit is, az nem sátánfajzatokról szólt. Az az én közleményem.

2020.03.14. 11:00:42

@neoteny:
addig se akart. az szdsz-t kezdettől fogva nagyon utálták. lényegében az összes miniszterelnököt az szdsz-szel szemben választották meg. kezdve antall józseffel. de horn gyulát, medgyessy "az szdsz tele van korrupciós ügyletekkel" pétert is és még gyurcsány ferencet is azért választották meg, mert a politikája ellehetetleníti a "liberálisok" visszatérését. orbánt nyilván ezért választották meg és ezért választották újra háromszor. "illiberális" demokráciát hirdetett. orbán erre érzett rá a 90-es évek elején. hogy a komcsikat is utálták, de a libsiket talán még annál is jobban.

abdul hackeem 2020.03.14. 11:03:43

@civisvarosi: Semmilyet. Már szétvertétek. Az értelmeseket már elüldöztétek, vagy a be vannak fenyítve.

A kormányod márc. 12-re virradóra ilyet:

hvg.hu/itthon/20200312_Rendelet_iskola_polgarmester

Ha esetleg a csicskák közül valaki értelmes intézkedést hozna.

Lakájértelmiség vagytok.

2020.03.14. 11:11:59

@neoteny:
és ugye az összes miniszterelnök (beleértve az első orbán kormányt) abba bukott bele, hogy az szdsz liberalizmusát valamilyen módon a kormány politikájába beemelte. és úgy antall mérsékelt konzervativizmus se működött. horn és medgyessy szociális demagógiája se. gyurcsány új baloldali irányzata se. és az első orbán kormány centrista politikája se. és ezt a leckét tanulták meg. és ebből lett aztán a soros elleni hecckampány. nem volt már szdsz. maradt a soros alapítvány. de ugyanígy orbán ellen is folyik egy hecckampány. a fidesz 93 tavaszi fordulata óta. lassacskán 27 éve.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 11:20:50

@civisvarosi:

"addig se akart."

De akkor akart, én láttam.

"és ugye az összes miniszterelnök (beleértve az első orbán kormányt) abba bukott bele"

... hogy sátánfajzatok voltak.

2020.03.14. 11:55:18

@abdul hackeem:
azt azért nem mondták, hogy sohasem fognak iskolát bezárni. márc. 11-12-i esetszám alapján ezt nem tartották indokoltnak. még már 13-án sem. a munkaidő végére érkezethettek be a megerősített labor eredmények. arról, hogy van 6 új fertőzött. addig ugye napi 1-2-3 volt. és ezek után döntöttek. persze eléggé nehézkes akárcsak kis-magyarország egészére optimalizálni. mert most mezőtúron is bezárják az összes iskolát. ahol egyetlen fertőzött sincs. a környéken se. és a mezőtúriak többsége nem utazik ki a járásból. döntő többsége nem hagyja el a megyét. a népvárdolást és az áruszállítást kell korlátozni. az árut rakják le a járás, vagy a megye határán. ott kifizetik. csak ez az idegen kereskedőket kizárja, vagy legalább is nagyon erősen korlátozza. csak koncessziós díjat fizetve települhet be egy vagy néhány. ezt ellentétes a szabad piaci elvekkel. és lehetett tudni, hogy azt majd addig lehet tartani, amíg a holokauszt kártyát kijátszhatják az érintettek. utána nem. aztán persze az ortodox liberalizmus helyett az ortodox nacionalizmus lép ugyanezektől. az se lesz jobb. azt is tudja mindenki. ezért vagyunk keresztények.

2020.03.14. 12:09:36

@neoteny:
1990-ben 1 millió szavazó választotta az szdsz-t. és 1994-ben is. majd ezek után kormányra kerültek. és 1998-ban, 2002-ben és 2006-ben már csak 300-350 ezren. a 2008 után után sehányan. el se indultak, illetve az mdf-fel közös listára még szavaztak 100-150 ezren.

egy nemzeti liberális pártra volna szükség, illetve keresztény libertáriusságra. mert hogy az vált be errefelé. az a magyar parlamentáris tradíció. és abból következik a magyar polgárosodás. a reformáció és a reformkor is ezt hirdette. csak ezt az szdsz nem fogadja el. az mta bölcseleti intézetei se fogadják el, a ceu aktivisták se. de ez vallási kérdés. az szdsz nemzetellenes és keresztényellenes formában hirdette a liberalizmust. vagy soros alapítványi hálózata.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 12:14:35

@civisvarosi:

"egy nemzeti liberális pártra volna szükség"

Már megint a világ összes országának minden dicsőségét mutogatod, sátánfajzat.

2020.03.14. 12:42:03

@neoteny:
az a nemzeti liberalizmusból miként következik.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 12:45:31

@civisvarosi:

Te egy ilyen kis buzi lehetsz, mint a (f)Artúró Finkelstein rabbid (tanítómestered) is volt.

2020.03.14. 13:21:56

@neoteny:
eleinte tőle kaptam 200 dolcsit. aztán putyintól. és most orbán küldi.

ijontichy 2020.03.14. 13:28:48

@civisvarosi: "a kocsmafilozófia. " Igen, fizunapon túlszívod magad liofilizált vitya-exkrementummal, unikum+sör kombóval locsolgatva, aztán szabad asszociációs eszemfuttatásként akarod eladni a delíriumos utazásaidat. Vitya in the sky with diamonds. A NER dagonyája, pfejjj... ;-) persze van aki nem hortobágyi gulyás szinten tolja :-)
i1.wp.com/orientalista.hu/wp-content/uploads/2015/12/habony-620x350.jpg

Faluvégi kurta korcsma, budapesti bulinegyed, Ibiza Bar www.youtube.com/watch?v=KiXwUS9FFgc édesmindegy. A végeredmény ugyanúgy az égett macskaszőrre emlékeztető szájízzel vegyes, fejfájós ébredés, a kismagyar valóságra :-D

abdul hackeem 2020.03.14. 15:04:42

@civisvarosi: Járványügyi vészhelyzetben szabadpiac mi?
Azt te csak szeretnéd okoska...
Ennek a fos NER-nek még egy jó kis nemzethy vírusra sem tellett.
Szar ügy, a vírus nem nacionalista.

ijontichy 2020.03.14. 15:41:40

@abdul hackeem: "Szar ügy, a vírus nem nacionalista." És szerencsére nem az agyat támadja. NERisztánban amúgy is túl magas azon egyedek koncentrációja, akiknek a fejében éhenhalna ;-). (Bár lehet, hogy vitya erre alapozza a védelmet, ti. fideszes rezisztancia?)

2020.03.14. 16:09:27

@abdul hackeem:
a szabad piac totalitásának van vége. az, hogy vagy egyén és a világpiac. és azon túl nincs semmi. ez a liberálisnak mondott szekta bukott el. azok az indexes firkászok kezdtek el sipákolni, hogy zárjanak le mindent, akik három hete még azt követelték, hogy nem lehet korlátozni senkit és semmit se.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 16:13:09

@civisvarosi:

"a szabad piac totalitásának van vége. az, hogy vagy egyén és a világpiac. és azon túl nincs semmi. ez a liberálisnak mondott szekta bukott el."

Ne galoppírozd el magad, te kis buzi Finkelstein-partizán.

2020.03.14. 16:18:50

@abdul hackeem:
a vírus a nyílt társadalmakra jelent elsősorban veszélyt. minél nyitottabb, minél kevertebb egy-egy csoportosulás annál inkább ki van téve a veszélynek.

2020.03.14. 16:26:03

@neoteny:
a liberálisoknak nehezebb lesz megggyőzni a szocialista szavazókat a nyílt társadalmak előnyeiről. keresztényszocialista és nemzeti liberális világkép tűnik tarthatónak. a dk nem-keresztény szoci, a momentum nem-nemzeti libsi.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 16:29:57

@civisvarosi:

"a liberálisoknak nehezebb lesz megggyőzn"

Nem baj, majd te mutogatod nekik a világ összes országának minden dicsőségét.

2020.03.14. 16:33:41

@neoteny:
azok, akik azt képzelik, hogy van az egyén és a világ. és semmi egyéb.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 16:42:07

@civisvarosi:

"azok, akik azt képzelik, hogy van az egyén és a világ."

Igen, nekik árulod a világ összes országának minden dicsőségét:

"egy nemzeti liberális pártra volna szükség"

2020.03.14. 16:45:50

@neoteny:
ott van az, hogy nem. és egyesen nem tudod tagadni.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 16:52:54

@civisvarosi:

"ott van az, hogy nem."

Biológiai vagy társadalmi?

2020.03.14. 16:55:44

@neoteny:
a nemzeti liberalizmus és a libertárius keresztségből mégis hogy következik az, hogy mindenki boruljon le az egyén színe elé, mert csak és kizárólag az egyéné a világ minden országának minden dicsősége. sohasem közösségeké, vagy az Istené. az egyén mindenek felett állása a problémás. és akik a négy szabadság elvének korlátozhatatlanságáról értekeztek azok most azt mondják, hogy zárjanak le mindent. nincs ebben semmi farizeusság ugyebár.

ijontichy 2020.03.14. 17:01:16

@civisvarosi: "a vírus a nyílt társadalmakra jelent elsősorban veszélyt." Nem. Az olyan társadalmakra legalább annyi (ha nem több) veszélyt jelent, amelyek "nem teregetik a szennyest". Például a bolsikra, mert ami előnyt a parancsuralom adna, azt bőven elbukják az ostoba pártkatona-rendszerrel (márciusi hóesés! :-DDD). Mielőtt az első párost benyögtétek, már egy hete karantén volt, nem is oly messze tőled (pech, de a net korában a szakemberek beszélgetnek). Más kérdés, hogy amíg a párt azt mondja nincs, addig nincs. A Szovjetúnióban se volt Csikatilo polgártárs ;-).

Ja, ami a "nembokázást" illeti:
tenyek.hu/politika/325294_szakerto-kart-okoz-az-iskolabeza.html
avagy a mélynövésű, nagyon szuterén bolsi (bal)esete a mikromenedzseléssel :-/

2020.03.14. 17:13:50

@neoteny:
társadalom biológiai értelemben a társulás. biológiai nemek mellett hagyományosan társadalmi szerepek vannak. úr és úrnő példának okáért.

2020.03.14. 17:19:29

@ijontichy:
és nem okoznak gazdasági kárt az iskolabezárások? az, hogy a szülők tömegével kikérik magukat a munkahelyekről. dehogy nem. vagy kulturális kárt. azt, hogy így vagy úgy, de mégis megszakad a tanév. tegnap reggel még úgy ítélték meg a kormányhivatalok, hogy iskolabezárásokra egyelőre nincs szükség. este úgy, hogy mégis csak.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 17:29:44

@civisvarosi:

"a nemzeti liberalizmus"

Te már elmagyaráztad, hogy a kvázi egypártrendszer a legjobb a magyarnak, mert szabad választások vannak.

Akkor minek mutogatod a világ összes országának minden dicsőségét?

"társadalom biológiai értelemben a társulás."

Úgy-úgy: apád is inkább a buzi-buli negyedes bűnös város népeivel társult, mint a jobbágyfalu nehéz, de értékes életét élő magyarokkal, akik szívébe az ősiségből rájuk maradt eredezetlen magyar nyelv írta az igazságot. Még ha luxori öntött műkőbe is rovásírták le ezeket.

2020.03.14. 17:44:15

@ijontichy:
lehetne értelmesen is bírálni a kormányt. azt mondani, hogy ezt esetleg eldönthették volna pénteken kora délután. munkaidőben. azért, hogy meg lehessen beszélni, hogy hétfőn hány munkavállalóra számíthatnak egy üzemben, vagy üzletben a munkaadók. de ugye nem tudjuk, hogy mikor futottak be a megerősített laboreredmények. vélhetően csak késő délután. és ezek után ültek össze kora este. meg lehet ezt érteni.

kiállhatott volna valaki aki azt mondja: a következő héten sajnos várható annyi megbetegedés, hogy az iskola bezárást amúgy is el kell rendelni. ezt ne hét közben tegyék. hanem pénteken hirdessék ki lehetőleg még munkaidőben. mondják azt, hogy előre hozzák a tavaszi szünetet. és úgy a digitális átállásra van egy kis felkészülési idő.

péntek este jelentették be és most ugye senki se tudja, hogy hétfő reggel mi történik. kicsit döcögős lesz a bevezetés. mondta orbán. na jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 18:01:14

@civisvarosi:

"lehetne értelmesen is bírálni a kormányt."

Már megint árulod a világ összes országának minden dicsőségét, sátánfajzat.

abdul hackeem 2020.03.14. 18:02:38

@civisvarosi: Taipeiből befutottak az eredmények január 20-án. Majdnem 2 hónapja...
A nemzethy bolsi vezetőid meg azt hitték, hogy elég a tízparancsolat, a határzár, meg a mise.
Most meg mosdathatjátok a szerecsent.

2020.03.14. 18:05:40

@neoteny:
jelen állás szerint az lenne a legjobb, hogy a választók unortodox módon nem a kormányt, hanem az ellenzéket váltják le. de én egy választó vagyok, nem a választók. és nem szavazok senkire, de senki ellen se. szerintem az ellenzék helyébe kellene lépni a reálértelmiségnek. vallásháborúsdit be kellene fejezni. azt ugye vagy úgy lehet, hogy a pártok kiegyeznek. vagy úgy, hogy egy párt kiszorítja az összes többit.

mindennek persze feltétele, hogy a fidesz továbbra sem viszi csődbe az országot (ahogyan a nem-fidesz ezt rendre megtette, az országot csőd közeli állapotba juttatták). és a vírus is elsöpörheti a kormányt, de a szociálliberális szavazótábort is nehezebb lesz ideologikusan összetartani. hacsak nem a szokásos módon botránypolitizálással. flinkensteini vagy ron werberi módon. a szoci kampány tanácsadói kismiskák voltak. "fartúró" volt a "nagymester". de a soros alapítvány a császár. ez a libsi "értelmiségi" szekta,a hitgyülekezete "szakértői", az ceu aktivisták, a gender "tudósok" és társaik.

2020.03.14. 18:06:42

@abdul hackeem:
oké, és mit mondott a magyar tudományos akadémia? vagy a felelős értelmiség?

2020.03.14. 18:16:52

@neoteny:
mert hogy kik is mondják, hogy bezzeg az egész világon milyen jól csinálnak mindent? kik is érvelnek ilyenformán?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 18:23:34

@civisvarosi:

"jelen állás szerint az lenne a legjobb"

Te már elmagyaráztad, hogy a kvázi egypártrendszer a legjobb a magyarnak, mert szabad választások vannak.

Akkor minek mutogatod a világ összes országának minden dicsőségét, sátánfajzat?

2020.03.14. 18:45:17

@neoteny:
az egypártrendszerben nincsenek szabad választások. van egy párt. és annak egy jelöltjére lehet szavazni.

kvázi egypártrendszerben van egy pártjelölt. és mellette egy pártatlan. és úgy lehet választani, hogy ki kerüljön vezető (kormányzati/önkormányzati) és ki ellenőrző (ellenzéki) szerepbe. ez a kvázi egypártrendszer. van egy uralkodó állampárt. nyilván több ideologikus platformmal. mert a párton belül is folyik a verseny. ennek van bölcsészkaros jellege. és van egy párton kívüli reálértelmiség. ők városi egyesületekbe, vidékies egyletekbe szerveződnek. és egy választási szövetséggé alakulnak át.

az országgyűlésban a néppártiak ülnek az egyik oldalon és a párton kívüliek a másikon. ez a kvázi egypártrendszer. egy uralkodó állampárt és szabad választások.

ijontichy 2020.03.14. 19:02:23

@civisvarosi: "lehetne értelmesen is bírálni a kormányt." Ez a vonat már régen elment (és még csak meg se próbáld bebizonyítani, hogy nem a fideszállatkák miatt). Orbánéknak csak a hülye tesz akár egy grammnyi szívességet. Szívesség úriemberek között lehetséges, de a jelen fidesz a Kádár-kor legszemetebb rétegéből eredeztetett, szóval úriember ott mára már mutatóba se nagyon akad (ami elég rossz hír olyan szegény magyar konzerveknek, mint bloggazdánk ;-)).
Nem az ellenzéket kell leváltani (illetve ennek az ellenzéknek ugyanúgy süllyesztőben a helye, de ez automatikusan megvalósul, ha a normális verseny visszakerül a jogaiba). A fidesz 200%-ban alkalmatlan az ország vezetésére. A magyar társadalommal rosszabb nem is történehetett volna, mint a vityaklikk uralta fidesz, szóval a vitya vezetésű fidesznek kell mennie a süllyesztőbe, mert a fő probléma _nem_gazdasági_ . Amíg ez be nem következik, Mo. egy középszar (de nem élhetetlen) ország lesz, egyre több lemaradással.

Évek óta írod a történelmi leckéidet ide. Tele vannak nevekkel. Ez önmagában biznyíték arra, hogy az adott kor rendszerei életképtelenek voltak, és a jövőben is azok lennének. A működőképes rendszerek ugyanis struktúrájuk és szabályrendszerük alapján lesznek (többé-kevésbé) működőképesek, nem egyes személyek rátermettsége alapján. "Minden jó volt, amíg tekintetes-naccságos lófaszjóska uram vót a fö-al-járásbíró(távgyalogló)". Brrrr... Nomina sunt odiosa. Merthát "mindig akad egy gazember" :-(.
Amikor "fékekről és ellensúlyokról" beszélünk, amögött sokkal, de sokkal több van, mint amit egy elzsírosodott agyú vén bolsi (nomeg az egyszeri fideszes) képes szűk értelmével felfogni.

2020.03.14. 19:08:34

@neoteny:
kvázi egypártrendszer, pszeudo többpártrendszer. azért pszeudo többpárti, mert az ideologikus platformok egyetlen állampártba (humán politikai platformba) szerveződnek össze. és azzal a párton kívüli reálértelmiség verseng.

humán értelmiségiek a politikusok/politológusok, teológusok (papok), jogászok, a kulturális tanácsosok (tanárok, néptanítók) és a diplomaták. reálértelmiségiek az orvosok, a mérnökök, a közgazdászok (a matematikára alapozva) a programozók és a katonák. és vannak a függetlenek. akik mindenféle faszságot vizionálnak. a sátánfajzatok.

2020.03.14. 19:18:47

@ijontichy:
felőlem lehet totátlis ellenzékiséget is hirdetni. és ez bejöhet 22-ben, mert belebukhat a fidesz és a nem-fidesz is. egy ilyen felállásban tartósan csak az egyik lehet mainstream. a másiknak marad az underground.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 19:35:51

@civisvarosi:

"kvázi egypártrendszerben"

És te arról bugyogsz folyamatosan, hogy a kvázi egypártrendszer a legjobb a magyarnak, mert szabad választások vannak.

Akkor minek mutogatod a világ összes országának minden dicsőségét, sátánfajzat?

2020.03.14. 19:45:22

@neoteny:
nem érted azt, hogy "kvázi". majdhogynem. 0-1 pártrendszer valójában. "pszeudo" többpártrendszer. ha elsőre nem érted, akkor nem érted vagy csak értetlenkedsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.14. 19:48:04

@civisvarosi:

"nem érted"

32 És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket.

-- János 8

abdul hackeem 2020.03.14. 23:19:16

@civisvarosi: WTF? ez lenne a magyarutas megoldás?
Sose működött, csak parasztvakítás.

abdul hackeem 2020.03.14. 23:26:34

@civisvarosi: Hát az MTA az nem mondott semmit, amiatt, amit fentebb írtam.
Ha engem szólítottál meg, mint felelős értelmiség, (semmiért nem vagyok felelős) akkor azt mondtam, hogy miért nem csinálnak már valamit. (lásd a kommentjeimet, de ez irreleváns)
A többit a felelősöktől kellene megkérdezned szerintem.

abdul hackeem 2020.03.14. 23:36:03

@civisvarosi: "humán értelmiségiek a politikusok/politológusok, teológusok (papok), jogászok, a kulturális tanácsosok (tanárok, néptanítók) és a diplomaták."

Nem minden esetben.

"és vannak a függetlenek. akik mindenféle faszságot vizionálnak. a sátánfajzatok."

Nem minden független ilyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 00:35:04

@abdul hackeem:

"Nem minden független ilyen."

civisvárosi barátunk a kategorizálásaival kategorizálja saját magát.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 01:15:05

Kaptam egy üzit a freemail.hu-n a _Siófoki buli_ feladótól "Foglalj szállást a Húsvéti Nyuladalomra Siófokon!" tárggyal.

Igen, igen, de Európában a koronavírus dúl: jó lesz az nekem ha foglalok szállást a Húsvéti Nyuladalomba Siófokon, aztán rámtüsszent egy nyuszi kényeztetés közben?

2020.03.15. 07:41:51

@abdul hackeem:
mit javasol a nagyvárosi fiatalos momentum? felelős politikai szerepben vannak. csakhogy abból a lájfsztájlból amit képviselnek nem következik a jelenlegi működési mód. legfeljebb csak az, hogy be kell a templomokat. de az már nem, hogy bezárnak a hivatalok, az oktatási intézmények, a pénzintézetek, a nyilvános rendezvények elmaradnak és elrendelik az időleges vesztegzárat. és az különösen nem, hogy a hipermarketek legalább részben közraktárra alakulnak.

de ezt bemondhatta volna az mta is január 20-án, vagy akármelyik "független" intézmény, "felelős" "értelmiség". ehhez nem kell érettségi.

2020.03.15. 07:52:00

@abdul hackeem:
egy ifjú "liberális". nem lehet lezárni budapestet. mert hordják be az árut. és a budapestiek a városhatártól se tudnák tovább vinni. esetleg ahhoz is kell egy "külföldi", hogy valaki az ételt a blogger szájába rakja.
lemil.blog.hu/2020/03/13/nehany_szo_a_budapesti_karantenrol
és már borítékolni lehet. ha elrendelik a vesztegzárat az a baj. ha nem, az a baj.

2020.03.15. 08:31:54

@abdul hackeem:
ne viccelj már. magyar parlamentarizmus történetében sohasem volt többpárti demokrácia. a reformkori parlamentben még nem léteztek intézményes politikai pártok, pártintézetek, hanem a nemesség liberális, konzervatív körökbe tartozott és voltak "ingadozók".

az első népképviseleti országgyűlés 1848-ban jött létre. a forradalmat és a szabadságharcot a habsburgok leverték. amire ma emlékezünk ugyebár. és utána a megtorlás, a bach korszakban átalakították az akadémiát. egy ideig nem volt parlament, hanem csak protestáns részországgyűlés. és a kiegyezés után jött létre a nyugathoz hasonló modern pártrendszer. de magyarországon a monarchia idején, a dualizmus korában is volt egy uralkodó állampárt. a deák párt illetve a szabadelvű párt. és századfordulón kialakult egy politikai patthelyzet. ezek után a "szövetkezett ellenzék" közel 90%-ot szerzett. majd ezek után jött a tisza féle nemzeti munkapárt. a horthy korszak. a német megszállás. a szovjet megszállás. domináns pártrendszer volt végig. ebben a rendszerváltás hozott volna újat. de ugyanúgy a kiszorítósdi indult el. a "baloldal" pszeudo többpártrendszert (mi vagyunk az egyetlen "civilizáltak"), a jobboldal kvázi egypártrendszert
hirdet.

nyugati típusú többpártrendszer errefelé sose volt. errefelé stabil vagy 0 pártrendszer, vagy a kvázi 1 pártrendszer.

abdul hackeem 2020.03.15. 09:29:24

@civisvarosi: És nem mondta be, mert az MTA nem tud beszélni. Csak az odaültetett csicskák. Ez nem miniszterelnöki vagy pártpolitikai kérdés, erre lennének a szakemberek. Azok viszont azt mondhatják, amit a politikusok engednek nekik.
Game over.

2020.03.15. 10:08:58

@abdul hackeem:
hja, persze az mta nem tud egy közleményt kiadni. az akadémikusok általában véve különleges jogkört követelnek maguknak. különleges helyzetekben szólaljanak meg. függetlenül a kormánytól. tudsz mutatni ilyet. vagy mondjuk a ceu aktivisták. vagy mondjuk a nagyvárosi momentum generáció.

abdul hackeem 2020.03.15. 10:20:29

@civisvarosi: "különleges helyzetekben szólaljanak meg. függetlenül a kormánytól."
Úgy tűnik itt csak te viccelhetsz.

2020.03.15. 11:04:21

@abdul hackeem:
egy éve arról folyik a vita, hogy az mta független intézményt, különleges státuszt követel magának. különleges helyzet van. és akadémikusok megszólalhatnak a kormánytól függetlenül.

2020.03.15. 11:15:35

@abdul hackeem:
egyáltalán nem úgy tűnik, hogy az mta (a jelenlegi akadémikus kör) a magyar társadalom iránt felelősséggel viseltetne.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 11:19:17

@civisvarosi:

"egy éve arról folyik a vita"

Hol?

"az mta független intézményt, különleges státuszt követel magának"

Sátánfajzat-szöveg.

"a magyar társadalom iránt felelősséggel viseltetne"

Bezzeg Kondorné.

abdul hackeem 2020.03.15. 11:44:28

@civisvarosi: A miniszterek és a parlament "felelősséggel viseltet", sőt a miniszterelnök személyesen.

Egyébként meg:
"elnöke többször is állította, hogy Palkovics miniszter tulajdonképpen zsarolással próbálta rábírni őket, hogy lemondjanak vagyonuk nagyrészéről, és szakmai függetlenségükről."

azonnali.hu/cikk/20190702_elvegeztetettt-megszavazta-a-parlament-az-mta-atszervezeset

2020.03.15. 14:47:31

@abdul hackeem:
az a magyar állam vagyona.

ijontichy 2020.03.15. 15:14:11

@civisvarosi: "nyugati típusú többpártrendszer errefelé sose volt." Ezért is áll a magyar társadalom olyan szarul. Se gerinc, se önbecsülés, csak az üres nemzethy hőzöngés.
A momentumnál idősebb (de)generáció zöme, a Kádár-korból magával hozott "lebukunk-kibekkeljük-túlélünk" mentalitást követi. A momentumosok meg - nagyon helyesen - azt mondják, hogy "Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?" Lehet, hogy nem kormányoznának zseniálisan, de annyi kárt háromésfél gazdasági (állam)csőd sem okoz, mint a fideszbolsi banda uralkodása.

@abdul hackeem: A magyar társadalom már akkor elbukott, amikor vitya koszos jobbcsülke szemtől szembe zsarolt meg ~3 millió magyart, és ezt nem követte Mohamed... izé Little Orange Pig menekülése soványdisznó-vágtában, egészen az otthonos biztonságot nyújtó alcsúti vályogólig ;-).
"O tempora, o mores! Senatus haec intellegit, Consul videt; hic tamen vivit. vivit? immo vero etiam in Senatum venit, fit publici consili particeps, notat et designat oculis ad caedem unum quemque nostrum!"
Az ilyen nemzet pont azt kapja, amit megérdemel.

2020.03.15. 16:09:00

@ijontichy:
svédországban sincs nyugati típusú többpártendszer. szociáldemokrácia van. 100 éve csak a szociáldemokraták nyernek. bajoroszágban sincs nyugati típusú többpártrendszer. kereszténydemokrácia van. amióta szabad választás van a csu vagy elődje a bajor néppárt nyeri választást. mindig ők nyernek. nem kérdés. aki bajoroszágban a főhatalomba akar kerülni az lépjen be a csu-ba. bajoroszágban is kvázi egypártrendszer van. ez sem a nyugatos fejlődési minta. nagyon nem.

ijontichy 2020.03.15. 16:16:02

@civisvarosi: De van polgárosodott társadalom. Egyik helyen sem uralkodtak a bolsik (a legrosszabb fajtából; ilyen hulladék társaságot ott nem találsz), viszont van párszáz év kapitalista polgári fejlődésük.
Mo-on jelenleg a bolsik uralkodnak, rosszabb fajtából, mint a konszolidált Kádár-rendszer idején uralmon lévők. Miután eltűnnek a süllyesztőben, majd kialakul valami, remélhetőleg kecsegtetőbb.

2020.03.15. 16:20:59

@ijontichy:
az is egy opció, hogy adva van egy uralkodó néppárt. és aki a hatalomhoz akar jutni az lépjen be abba. és vívja meg az ideologikus csatározást. a párton kívülieknek is van képviseletük. reálpolitika ügyvivőkkel.

most a budapest underground mondja azt, hogy magyarországon el kellene törölni a népi nacionalizmust. a magyar történelemben az összes jelentős államférfi népi nacionalista volt. de még a kevésbé jelentősek is mind. jön a momentum generáció, hogy ők ezt eltörlik. ez az undergound. csak ezeknek olyan brutális médiatúlsúlyuk, az rtl klub híradója momentum propaganda. a bertlesmann saját tőkéje 10 milliárd euró. mellette van 15 milliárd euró semmiből teremtett hitelük. és így a vagyonuk nem -5 milliárd, hanem 25 milliárd euró. na most lölő cégei, a kesma is így szerveződik. csak az a nyugati média konglomerátumokhoz képest kismiska. az index firkászai is az undergound. csak a multik ezerrel támogatják őket. azért, hogy verjék szét a népi nacionalistákat. a multik egy része. és egy másik része kiegyezett a fidesszel.

2020.03.15. 16:37:00

@ijontichy:
dr. papp egy vidékies jogász. lehet mondani, hogy "ügyeskedő". a legtöbb jogász "ügyeskedő". attól jogász. ahogyan a legtöbb közgazdász is ügyeskedő. attól közgazdász. megválasztják polgármesternek. ez a nemzetközi gazasági/jogi csapata.
www.edc.debrecen.hu/team
ez olyasmi, mint a momentum. és amíg ők képesek működő tőkét bevonni, amíg nem viszik csődbe a város intézményeit addig ezek a hölgyek, urak lesznek dr. papp tanácsadói. aki akar jelentkezhet közéjük.

na most mi ennek az alternatívája? a helyi egyesület. akik párton kívüliek, függetlenek. és ők nem akarnak benyalni a fidesznek. de a fidesz ellen se kell lenni. miért kellene? ha csődbe viszik a várost, akkor majd elsöpri őket a népharag. amíg nem, addig elegendő kontrollálni. és a párton kívüliek képviseletét megoldani. de ehhez nem kell összefogni a dk-val. miért kellene? egy nyugdíjas egyesületre van szükség.

és ez így demokrácia. igen. többpártrendszer. nem. egy uralkodó állampárt van. a párton kívüliek helyi egyesületekbe szerveződnek. a reálértelmiség szakmai szervezetekbe. és úgy a nyilvánosságban megjelennek a valódi függetlenek.

de ha az állampárt csődbe viszi az országot, akkor megbuknak. elsöpörheti őket a virus. de az ellenzéki pártokat is, mert az szociálliberális ideológián alapul és azt aligha lehet fenntartani.

ijontichy 2020.03.15. 16:39:44

@civisvarosi: A rendszerváltást túlvészelt, majd a fideszbe vírusként beférkőzött bolsiknak el kell tűnniük végleg. Nincs más opció. Csak egy stabilan polgárosodott társadalomban van remény arra, hogy nem alakulhat ki a bolsik olyatén eszkalálódása, ami jelenleg a magyar társadalmat rombolja.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 16:46:59

@civisvarosi:

"ehet mondani, hogy "ügyeskedő"."

Dr. Papp egy ügyeskedő -- mint minden politikus.

abdul hackeem 2020.03.15. 16:54:06

@civisvarosi: Akkor miért küzdött a miniszter úr?

2020.03.15. 17:01:37

@ijontichy:
budapesten 18-ban az országgyűlési választásokon a fideszre szavazott. 19-ben az önkormányzatin a fidesz ellen. brutális módon ellenérdekeltek politikusokat emeltek a főhatalomba.

ha most tarlós lenne a főpolgármester és puzsér a night mayor (budapest "liberálisai" ellenzékváltásra szavaznak), akkor most a szükéges járványügyi korlátozásokat el lehetne rendelni. puzsér és csapata képviselhetné a kereskedelmi szolgáltatókat, hogy az ezzel járó veszteségeket minimalizálják. de ez nem többpártrendszer. mert puzsér és puzsérhoz hasonlók nem párt, hanem valódi függetlenek, és mellettük felsorakoznak a helyi egyesületek, szakmai szervezetek. és a picsába gyurcsánnyal. a hitgyülekezete szakértőivel, és többiekkel. az mta főfilozófusai, a ceu aktivisták, a rinyáló belpesti piaristák, hogy egy 400 éves keresztény tanítórendben heti 24 órás munkaidő elfogadhatatlan, mert ilyen embertelenséget nem rendelt el még senki a világtörténelemben. hitler, sztálin és észak korea egyben. és mindez a legnagyobb jólétben a duna parton, államilag finanszírozva, egyházügyileg megtámogatva. belpesti piaristáknak ez is szörnyűséges elnyomatás, mert ők nem foglalkozhatnak a szegényekkel. dehogy nem. első körben költözzenek közéjük. nincsen vírus encsencsen. nincs haller gardens se.

nem kell ez a sok rinyáló ellenzéki. ha három hete valaki azt mondta, hogy a hipermarketek egy részét közraktárrá kellene alakítani, akkor lefasisztázták. most ezt követelik. csak úgy hogy lesz a fővárosnak kiterjedt magángazdasága? ez a probléma.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 17:49:13

@civisvarosi:

"budapesten 18-ban az országgyűlési választásokon a fideszre szavazott."

Kb. fél évvel azután, hogy a kormánypárt egy 85 milliárdos egyszeri vissza nem térítendő 'támogatást' nyújtott a Magyarországi Református Egyháznak.

Csak a kronológia megóvásáért.

2020.03.15. 18:07:47

@neoteny:
a legtöbb jogász, közgazdász "ügyeskedő" és a jelenkorban belőlük lesz a legtöbb politikus. "ügyeskedő" hatalomtechnikusok. szijjártó a külügyben, gulyás gergely a miniszterelnökségen. pintér sándor is azt mondja majd, hogy a francot akar ő 71 évesen marokkóba utazni. lázár típusú fickók választódnak ki a belügyben, varga mihály a pénzügyben, novák katalin szociális ügyekben. a fideszben is van egy yuppie réteg. nem feltétlen jobb, mint a momentum, vagy a párbeszéd. nem is rosszabb.

nyugat-európában és észak-amerikában ebből többpártrendszer adódott úgy, hogy több egymással ellenérdekelt politikai közösség osztja meg a hatalmat egymással. és lehet így is.

csakhogy magyarországon ebből egy értelmetlen politikai csatározás alakult ki. és elvben lehet úgy is, hogy van egy domináns állampárt és azt ellensúlyozzák gyenge ellenzéki pártok. ez a pszeduo többpártrendszer. vagy párton kívüliek. ez a kvázi egypártrendszer. és elvben lehet úgy is, hogy egyetlen párt sincsen.

a fővárosban van egy kiterjedt szabad bölcsész réteg, amelyiknek természetes közege a többpártrendszer. de ugyanez egy faluban? a magyar kistelepülések többségén a polgármester vagy fideszes vagy független (nem fideszes, de nem is feltétlen fidesz ellenes). és ez a "gyügyei" modell is általánossá válhat csak ebben az mta filozófusai, a ceu aktivisták ellenérdekeltek.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 18:11:04

@civisvarosi:

"a legtöbb jogász, közgazdász "ügyeskedő" és a jelenkorban belőlük lesz a legtöbb politikus. "ügyeskedő" hatalomtechnikusok."

Igen, sátánfajzatok mind. Babilon Szajhái.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 18:17:08

@civisvarosi:

Jogos, ráadásul akkor a RómKatok kapták meg a 85 milliárd "fejlesztési támogatást" (és a reformaták akkor csak 26 milliárdot kaptak).

OK, nem csak a Magyarországi Református Egyház a parazita. De ettől még az.

2020.03.15. 18:21:22

@neoteny:
vagy mondjuk 19 végén a budaörs a 29 ezres budaörs kapott 400 millió forintot templomra.
www.budaorsiinfo.hu/blog/2019/12/30/negyszazmillios-allami-tamogatas-az-uj-budaorsi-reformatus-templom-epitesere/
ez a kis magyar népességre kivetíve 140 milliárd forintot jelent. a nagy-magyarra közel 200 milliárd forintot. budaörs "kurvapecér" polgármestere egy ügyes hatalomtechnikus. az egyházügyi államtitkárral beszédet mondott. és ugyanez az szdsz utolsó bástyája, a 444 "szálláscsinálója".

2020.03.15. 18:36:52

@neoteny:
klasszikus "lobbi" tevékenység. amit lehet mondani intézményesített lopásnak. ez a tevékenység nyugat-európában és észak-amerikában sem ismeretlen. és a multik körében sem. ezt úgy állítják be, hogy ez a fideszre jellemző. a francokat. az összes pártra jellemző. a ceu aktivisták is lobbisták, csak ők kijjebb szorultak. 2010 előtt a történelmi egyházakat szorították kijjebb mondván, hogy a vallás magánügy. ennyi erővel a filozófia is magánügy. nem kell ennyi államilag elismert intézet. mert van a vallásfelekezet és az ökumentikus teológia. közpénzből legyen annyi elég. és azon túl magánintézetekben lehet filozofálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 18:38:46

@civisvarosi:

"vagy mondjuk 19 végén a budaörs a 29 ezres budaörs kapott 400 millió forintot templomra."

De Budaörsre ki is vetettek valamiféle extra "szolidaritási" adót.

Ezek mind sátánfajzat-kalkulációk: Babilon Szajhája számolgatja, hogy mennyire tudja meglopni az egyik szeretőjét ahhoz, hogy az ne hagyja el de a legtöbbet tudjon Babilon Szajhája partizni a másik szeretőjével.

Meg van írva.

2020.03.15. 18:48:16

@neoteny:
a legkevesebb támogatást a "népfőiskola" kapja. nem lezsák féle. hanem vannak országjáró néptanítók. és azok eladják a könyveiket. és őket nem támogatta a fidesz sem, mert attól féltek, hogy ez a jobbik malmára hajtja a vizet. csak aztán vona gábor elárulta a nemzeti radikalizmust. és néppártosodva nem az elvhű polgári radikális schiffer andrással álltak össze. hanem beálltak simicskával (amiért az ász megbirságolta őket mondván, hogy csalárd módon jutottak olcsó plakátokhoz, ez a simcska lajos simlis dolgokban utazott és ezt a "g-nap" után felismerte az ász, előtte kovács árpád minden pártnál szinte mindent rendben talált és rendre újraválasztották), majd a jobbik belépett a dk és a momentum alkotta koalícióba. amivel nyertek néhány polgármesteri helyet. de ahol nem ott tömegével lépnek ki a "gárdisták". ők eddig a komcsik és a libsik ellen vonultak úgy, hogy akár még fegyvert is ragadnának. és most azokkal állnak össze.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 18:51:13

@civisvarosi:

"a legkevesebb támogatást a "népfőiskola" kapja."

Mert nincs elég befolyásuk a sátánfajzatoknál; ők nem Babilon Szajhájának azon szeretői, akikkel partizni szeret a szajha.

2020.03.15. 19:01:56

@neoteny:
a pénzteremtéssel az erkölcstelenség relativizálódott. mert ugye nem arról van szó, hogy elvettek 1 mázsa aranyat valakitől is. vagy effektíve elvették az árut a pandúrok. mondván, hogy adjátok meg cézárnak, ami cézáré. vagy az ispánnak, ami az ispáné. és abból épül a vármegye. úgy, hogy az ellenlábas vicispán lelőné az általa gyűlölt városi főbírót. mint mikszáth kálmán regényében le is lövi. és lőcse ifjú szenátora beleszeret a szepesi alispán lányába, aki a lánynevelő intézetben nevelkedik. a polgárok, a nemesek, vitézek, a cselédek, az ügyeskedő borkereskedő fogadós bélai quendel gáspár de pászta et alsókend próbálja az ellentétet elegyengetni. ez az, ami népszerű. ezt a világot szeretné a köznép kulturálisan újrateremteni. és ezt értik a néptanítók. és egy nagyon kicsit ezt érti orbán és a fidesz. a többi párt meg azt mondja, hogy "náci". és ennyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 19:03:32

@civisvarosi:

"a pénzteremtéssel az erkölcstelenség relativizálódott."

Úgy-úgy, a világ összes országának minden dicsőségével.

abdul hackeem 2020.03.15. 19:26:58

@civisvarosi: Teljesen hülyének néztek mindenkit.

Az egyik csicska szerint a szakértői vélemény politikai akció.
"a MOK által tett javaslatokat már átvizsgálta az operatív törzs. Politikai akciónak tekintette a Magyar Orvosi Kamara sajtón keresztüli üzengetését."

Miközben csapágyasra hajtjátok a bolsi szopórollert:

444.hu/2020/03/15/kovacs-zoltan-szerint-nem-kell-tudni-milyen-protokoll-szerint-erdemel-azonnal-koronatesztet-a-belugyminiszter-es-miert-nem-kaptak-ilyet-rogton-a-virusos-beteget-ellato-egeszsegugyi-dolgozok

2020.03.15. 19:40:28

@abdul hackeem:
van egy orvosi protokoll, ami szerint a pintér sanyi bácsit elhajtották volna a rendelőből azzal, hogy ő találkozott egy marokkóival, akiről úgy tudja, hogy vírusfertőzött. de ez nem biztos. és ezért az állami intézet végezzen el egy olyan vizsgálatot, amit jelenleg nem tudnak mindenkin elvégezni. mert nincs elegendő teszt. és rosszabb időkre tartogatják.

igen ám, de pintér sándor belügyminisztert mégis csak megvizsgálták. milyen protokoll alapján? mert ha vírusos, akkor a kormánytagokat megfertőzheti. és komplett operatív törzs elvben neki is jelentést tesz. persze, hogy megvizsgálták.

ezen megint az index firkászai, 444 blog írói és olvasói akadnak fent, hogy még ilyet. és hogy ez is csak magyarországon fordulhat elő. mert a magyarok. ezt a fajta ellenzékiséget kellene leváltani a reálértelmiségnek. azoknak, akik nem fideszesek, de nem is fidesz ellenesek.

abdul hackeem 2020.03.15. 19:56:02

@civisvarosi: "van egy orvosi protokoll"
Köszönöm. Ennyi. A többi csak bolsevik porhintés.

ijontichy 2020.03.15. 20:46:09

@civisvarosi: Sok a duma. Először is: a sok rinyálónak semmi hatalma. Másodszor: ki nem sz@rja le őket? Rinyáljanak. A kávéházi ingyenélők... izé életművészek... izé bölcsészek két szem mogyorót se számítanak.
Áber: a főnöködnek, annak a büdös bolsinak (hogy rogyna rá a budiajtó) van hatalma. Szóval fölösleges gigabájtokat írkálni az ellenzékről, mert tíz éve az van, amit a főnököd agyfingik, és az bizony környezetszennyező, agysejtromboló, és nem hoz hasznot az ország zömének. Tíz év után öles léptekkel haladtok az EU-tökutolsó dicső pozíciója felé, és ez mindent elmond Hunnia bolsijainak képességéről. Nomeg a magyar társadalomról :-(

Egyébként: hogy lehetne Mo-on pszeudo/kvázi egy-két pártrendszer, ha axiómának tekinthető, hogy "két magyar az három párt"? He?

2020.03.15. 20:46:29

@abdul hackeem:
egy seholsincs világot kértek számon a magyar társadalmon. a 444 és az összes többi lisbi újság.

szerinted melyik állam az, ahol a belügyminisztert ne vizsgálnák abban az esetben, hogy külföldi útján érintkezett (kezet fogott) egy igazoltan fertőzött politikussal. lehet mondani, hogy miért utazott el marokkóba. azt is, hogy miért fogott kezet, stb. a belügyminiszternek, akinek az operatív törzs vezetői is referálnak, nem mellékesen a kormány egésze megfertőződhet. mondj már egy olyan államot ahol az állami járványügyi kórházban szerinted a 444 bloggereinek elképzelése szerint jártak volna el. mondj egy ilyen államot.

2020.03.15. 20:48:27

@ijontichy:
hja, a bertelsmann 25 milliárd euró felett diszponál. nincs hatalma? dehogy nincs. senki se választotta őket. és úgy van hatalmuk. amit keveselnek. vagy a ceu aktivistáknak. stb.

2020.03.15. 21:00:19

@ijontichy:
a ceu aktivisták ellenőrző hatalmat szeretnék birtokolni. a szocik eladósítják az államot, a libsik eladják és a konzervatív liblingjeik asszisztálnak. ennek érdekében jött létre az "antifasiszta" koalíció. és ez többek között államellenes. a vírus az államellenességnek vet véget. mert most éppen azt követelik, hogy a szabad piaci szolgáltató szektort korlátozzák és a hipermarketek helyébe lépjenek a közraktárak. a nagyvárosok vezessék be a hadikommunizmust. sztálingrádot is így óvták meg a náciktól. így ki lehet ezt dumálni antifasiszta retorikával.

abdul hackeem 2020.03.15. 21:26:44

@civisvarosi: Te szerencsétlen, nem az a lényeg, hanem az, hogy akinek kellett volna a vizsgálat (védőfelszerelés nélküli ápolók) azon nem végezték el.

Egyébként a kérdésedre a válasz: Dél-Korea és Japán.

Te jössz: melyik országban neveznék politikai akciónak az orvosi kamara javaslatait?

neoteny · http://word.blog.hu 2020.03.15. 21:41:37

@civisvarosi:

"így ki lehet ezt dumálni"

Hogyne: meg azt is, hogy dr. Papp ivadéka genderelméletet tanul majd a bajor gyarmatosítók lokális helytartóinak csemetéivel abban az isiben amit a gyügyei paraszt kisunokájának szájától elvont falatokat felzabáló nagydarab szőrös buzi építőmunkás épített.

Bármit ki lehet dumálni: az teszi a kidumálót sátánfajzattá, farizeussá.

2020.03.15. 21:48:15

@abdul hackeem:
van egy rendelkezésre álló teszt mennyiség és van egy járványügyi szakértő stáb amelyik ezzel gazdálkodva figyelemmel a kialakult helyzetre kidolgozza az alkalmazandó orvosi protokollt. ugyanígy gazdálkodnak a maszkokkal. és lehet, hogy ezt rosszul csinálták. nem tudom. az is lehet, hogy ezt a 444 firkásza jobban csinálná. lehet mondani, hogy japában vagy koreában máshogy van. oda kell menni.

abdul hackeem 2020.03.15. 21:55:01

@civisvarosi: Aha. Ez a reakció amikor már szétvertétek az akadémiát is. Gratulálok.

2020.03.15. 22:00:24

@abdul hackeem:
nyilván szükség lenne egy országos járványügyi központra. ahol a szakorvosok, szakdolgozók egy ilyen helyzetre alaposan felkészültek. ilyen nincs. mert az ellenzék azt mondja, hogy központi államra, állami csúcsintézményekre nincsen szükség. mert abban a politikusok privlégiumokat élveznének. és annak hasznát csak extrém helyzetekben, rendkívüli állapotokban látná az átlag ember. olyan meg nem fordul elő. úgy tűnik, hogy szükség van központi államra, kiemelt országos csúcs intézményekre, ezeket nem lehet teljesen függetleníteni a politikától. ez az állam normál működésének része. ez hiányzik. a járványügyi ellátás fejetlen szerte európában.

az extrém liberalizmus okoz intézményes problémákat. illetve lehetne úgy is, hogy az állam felelősségvállalása jóval kisebb. hol vannak a magánbiztosítók, akik erre biztosítást kötöttek. hol vannak a magánszolgáltatók, akik helyébe lépnek. sehol.

abdul hackeem 2020.03.15. 22:09:43

@civisvarosi: De vannak stadionok, csillió pénz propagandára, meg a lölőnek sok dollárja.
Basszátok meg.

ijontichy 2020.03.15. 22:28:17

@civisvarosi: "hja, a bertelsmann 25 milliárd euró felett diszponál. nincs hatalma?" Mi ez, Csubakka védelem? Hogy jön ide a Bertelsmann? Az nem okozott Mo-on tömeges agysorvadást ;-).

"a szocik eladósítják az államot, a libsik eladják és a konzervatív liblingjeik asszisztálnak"
a bolsik meg olyan sikeresen kormányoznak, hogy 10 év után az Eu-tökutolsó pozíció immár érintésre van. A magyar nemzetnek nincs nagyobb ellensége, mint vitya és a bolsi bandája. A nemzet már elvesztette közel egymillió tagját a bolsik miatt. Ehhez képest egy kis adósság smafu. Egyébként is aggódjanak a hitelezők ;-)

"a libsik eladják" A bolsi barátaid meg már a magyar emberek vérét adják el. Ma szkájpoltam megint a haverral. Nyolc dózist adtak a rokonyok névre szólóan, apukának kettő kellett volna, egyet kapott meg. Nem, a magyar nemzetnek nincs nagyobb ellensége, mint vitya és a bolsi bandája. A bolsik immár szó szerint szívják a magyarok vérét :-(
Zöld-sárga, zöld-sárga
bolsik szájába'
ereim végei
csak ebbe ne haljak meg.
:-)

2020.03.15. 22:43:31

@abdul hackeem:
az mta is megszólalhatott volna. hogy emberek ez a járvány így és így képes terjedni.

meg kellett volna kérdezni, hogy a magyar társadalom statisztikusan mennyi megbetegedéssel kíván számolni? és mit vállal be? tolerancia intervallumok vannak. a katantén hagyományosan 40 nap. innen van a neve. ennyi a böjt ideje. hamvazószeredán mindenki kezdje meg. és akkor a húsvéti locsolódás nem marad el feltéve, hogy a vírust megöli a tavasz. ha nem öli meg, akkor be kellene vállalni még ötven napot. pünkösdig. és az össesen egy negyedéves kiesés. kiárad a szentlélek. az a vírust megöli. ha nem öli meg, akkor baj van. szent istván napig is eltarthat a válság. és az gazdaságilag már fél év kiesés. ha az se öli meg a vírust, akkor mindenszentekig térde imára.

nagyjából ez a gyügyei paraszti észjárás. arra azt mondják, hogy ezt így nem lehet. a vírus nem válogat. de borítékolom, hogy gyügyén nem lesz olyan nagyon nagy a járvány.

abdul hackeem 2020.03.15. 22:58:53

@civisvarosi: "kiárad a szentlélek. az a vírust megöli. ha nem öli meg, akkor baj van."

Bámulatos, hol tart már a tudomány. Mondd csak el még egyszer, hogy lehet birkavesével földrengést megelőzni?

2020.03.15. 22:59:45

@abdul hackeem:
debrecenben a hírek szerint február 20-án kezdtek el a szokásosnál több maszkot gyártani a börtönben. ezzel a "high tech" berendezéssel napi 20 ezres kapacitással.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/vedomaszkdebrecen1.jpg
budapest és a megyei jogú városok fele ellenzéki vezetésű. felteszem azok január 20-án kezdték meg felkészülést, ahogyan tajvanban.

ijontichy 2020.03.15. 23:04:33

@civisvarosi: "az mta is megszólalhatott volna." Az MTA-nak - meg úgy általában mindenkinek, aki ért is valamihez talán - épp nemrég "magyarázták el" a bolsik, "mi merre hány lépés". :-/
Ha "lediplomáskommunistáznak" és bolondkáslerek, meg kispalkók pengetik a lantot, én is megsértődnék ;-)

abdul hackeem 2020.03.15. 23:06:41

@civisvarosi: "február 20-án kezdtek el a szokásosnál több maszkot gyártani"

Pont egy hónappal később, mint kellett volna.

ijontichy 2020.03.15. 23:08:59

@civisvarosi: Már miért kezdték volna meg januárban. Nem arra idomítanak mindenkit immár 10+ éve, hogy várja meg amíg LOP nyalat... izé nyilatkozik?
Lám a minap is mi lett a túlbuzgóságból:
tenyek.hu/politika/325294_szakerto-kart-okoz-az-iskolabeza.html
:-)

2020.03.15. 23:09:36

@abdul hackeem:
a kunok ősi szokása szerint a birkát egészben pörkölik. fejét se vágják le, a körmét se, a belsőségeket se, aztán jó sok paprikát tesznek bele. úgy főzik. egy nagy tányér savanyú ugroka. egy pofa sör és egy kis pálinka. nincs ennél jobb. németh sziszi szerint.
hirtv.hu/data/cikkek/2463/24637/cikk-2463711/szilard_fit_1200x10000.jpg
a birka fejétől lesznek ilyen okos birkózók.

ijontichy 2020.03.15. 23:18:23

@civisvarosi: Hmmm... apám sose pörkölte egészben a birkát :-D

abdul hackeem 2020.03.15. 23:18:36

@civisvarosi: Ez övön aluli volt, bár ez még kisovis kép.

Itt az igazi, de nem fogsz tudni aludni, úgy begerjedsz:

zsurpubi.hu/shared/hirek/belpol/Camillus/2020_febru%C3%A1r/n%C3%A9methszhord%C3%B3.jpg

ijontichy 2020.03.15. 23:21:49

@civisvarosi: A fene ebbe a vírusba, egész elszomorodtam:
index.hu/mindekozben/poszt/2020/03/15/debrecen_vidampark_koronavirus/
:-(
Btw. Te terjeszted azt, hogy a koronavírus belenézett vitya szemébe, és megismerte a halálfélelmet (mármint a vírus) ? :-)

ijontichy 2020.03.15. 23:47:31

@civisvarosi: "bőven elég lenne egy néppárt."
Nade ha a néppárt vezetését einstrandolják a bolsik, akkor abból mindig az lesz, mint Gyed Iván hűtőjéből: tank... izé diktatúra. Hja kérem, mindig akad egy gazember :-( Szóval mi védi meg a néppártot az einstandtól? Sajnos csak a fejlett és számosságában is jelentős polgárság. Olyan meg Mo-on nem lesz, amíg a bolsik pengetik a lantot. Húsz éve irtják tűzzel-vassal kaszával-kapával a legapróbb hajtását is. Tíz éve pedig már nagyipari módszerekre is jut pénzük :-D
süti beállítások módosítása