1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.01.07. 03:43 HaFr

Miért nem képesek fenntartani a magyarok az országukat (és miért nem lesznek erre képesek a belátható időben)?

Képtalálat a következőre: „trianon gyász”

Nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni ismert tényekről, csak rámutatni arra a logikára, amelybe rendeződve értelmesen tudnánk értékelni őket (de épp a logika átható volta miatt nem fogjuk). 1848-'49: bukott szabadságharc. Bukásának legfontosabb belső oka a liberális-polgári nemzet megteremtésének jelszavával indult reformkor, majd a forradalom liberális és polgári jogegyenlősítésének, azaz a nemzet ilyen alapú létrehozásának elmaradása volt. 1848 végére az eredeti célokból alig vált termőre valami. A szabadságharcnak jórészt írott malaszttal és néhány részintézkedéssel akartunk tartós támogatást szerezni az országlakosok körében, noha a Habsburgoktól kivívandó, az eredeti programba nem tartozó függetlenség is a liberális-polgári nemzet érdekében került napirendre, névleg ez motiválta, ezzel a zászlóinkon harcoltunk érte. A modernizáció (perspektívájának) kárvallotja: a nemesi rétegen és a szűk városi polgárságon kívül csaknem mindenki. Így '49 közepére joggal érezhetett a magyar függetlenség eszméjével szemben -- ami aztán az ország védekezésének összeroppanásáig és Trianonig vezetett -- az ország lakosságának 80-90%-a.

Az egyetlen -- seregnyi megalkuvás mellett is -- sikeres korszakunk több mint ötszáz évre visszamenően, a dualizmus, azért hozhatott konszolidációt a magyarországi népek magyar (etnikai) állam iránti lojalitásában, mert tagjaivá váltunk egy sok nemzetiségű, liberális, modernizáló, alkotmányos monarchiának és a kisebbségeink joggal bíztak -- amit meg is kaptak -- Bécs magyarokkal szembeni egyensúlyozó taktikájában. Az átmeneti békességet és az ehhez fűződő domináns érdekeket azonban legyőzte először a magyar nemzeti felfogásnak a reformkori, eredetileg nyelvi-politikai formáját felülíró kulturális, majd etnicista fordulata, amely odavezetett, hogy minden akkor fellelhető értelmes birodalom-koncepció ellenére a magyar állam meglehetősen durva magyarosításba fogott, holott Horvátországot nem számolva a királyság népeinek mintegy fele nem volt etnikai magyar -- és tette ezt úgy, hogy közben egyéb téren nem kompenzálta (emelte fel) a kisebbségeket. Objektíve azonban ekkora tömeget magyar nyelvre és kultúrára és az éledező (élesztegetett) etnikai identitásának feledésére kényszeríteni még egy sokkal sikeresebb ország sem tudott volna. 1885 körül már végleg elveszett egy ilyen ajánlat kedvező fogadtatásának lehetősége és ettől kezdve csak idő kérdése volt, hogy mikor fordul a magyar állam ellen a szociálisan, kulturálisan, adott esetben vallásukban és öntudatukban hátrányt szenvedők túlnyomó része. 

Nem akarom bő lére ereszteni. A magyar etnikai nemzeteszme jelentős kudarcot szenvedett Trianonnal (az elsődleges, noha nem egyetlen oka volt az oszágvesztésnek, és az ország akár teljesen el is veszhetett volna: alig egy évvel korábban Magyarország csak az antant kegyelméből menekült meg attól, hogy a különösebb ellenállás nélkül Győrig hatoló románok, a dél-Dunántúlon grasszáló szerbek egy nyugati szláv korridor megnyitása mellett berendezkedjenek az ország megmaradt területén). Ám ahelyett, hogy felismertük volna a romboló nacionalizmus befolyását, engedtük tovább radikalizálódni és a megmaradt egyetlen nagyobb arányú, igen lojális, asszimiláns kisebbségünk, a zsidók ellen fordítani (az etnicizmus azóta is nagyon könnyen billen át xenofóbiába és rasszizmusba). A revizionizmus és etnicista forrásvidékének a hely és a kor érlelte közös gyümölcse lett a magyar zsidók holokausztja, de ide vezethetők vissza a háború alatti rossz döntések, indirekte az orosz megszállás és a magyarok egymás ellen fordulásának új fejezete a bolsevizmus végül fenntarthatatlannak  bizonyuló égisze alatt. Az egymásra halmozódó nemzeti traumák -- nem véletlenül -- rövidlátó politikai osztályt termeltek ki a magyar néptől és összezúzott erkölcsi karakterétől csaknem függetlenül zajló rendszerváltásban, és ez az utóbbi harminc évre -- a korábiakhoz hasonlóan -- tovább rontotta a helyzetünket a traumák és a hazugságok számító, nemzetellenes átpolitizálásával, a politikum vállalkozássá silányításával, a magyarok közötti árkok tovább mélyítésével, a szakmányban folyó cinikus hazudozással.

A magyarság kétszáz éve tartósnak mondható leépülése -- ha bonyolult történelmi körülmények között következett is be, de -- tagadhatatlan. A nemzeti eszme elburjánzása a Nyugatra jellemző liberális-polgári, majd a demokratikus logikák ellenőrző szerepének kiesésével ma is kulcsa a válságunknak. Az a tény, hogy a magyarok nem tanultak meg együttműködni -- jobbágyi sorban nem kellett, a polgárosodás idején nem szabadott (a nagy többségünk kiesett belőle; végig tudatosan fogalmazok ezzel a kollektivista éllel, hogy érződjék a kritikus tömeg jelentősége a történelmünk alakulásában), a kommunizmus idején előbb tiltott volt, majd a fusiban korrumpált formát talált magának -- mára olyan készséghiányt hozott létre, amely a belátható időre kizárja, hogy termékeny irányítóivá váljunk a saját sorsunknak. Gyorsan változó korunk, amelyben nem tud már autonóm versenyképességre szert tenni egy régi hiányosságokkal küzdő társadalom, egyre kevésbé is teszi ezt lehetővé. A mai tényszerűen -- persze nem kimondhatóan -- gyarmati státusunk ("exportvezérelt", valójában tőkeszegény nemzetgazdaság, importált élettechnológiák és eszmények, uniós finanszírozás, eladósodottság, identitásproblémák, önbizalom- és bizalomhiány stb.) egészen szokványos módon oda helyezi a magyar nemzeti érzést, ahova való: az érzések közé, amely az utóbbi négy-öt generáció életében a gyakorlattal szemben kompenzáló hazugságként működik. Nincs új a nap alatt Magyarországon.

A magyar nemzet az utóbbi ötszáz évben és kivált az utóbbi kétszázban a sikertelenségek kibogozhatatlan -- a ránk jellemző silány politikai ésszel és erkölccsel, vagyis a par excellence közösségi tudással meghaladhatatlan -- hálójába keveredett, amelyben a legjobban még a gyarmati státusával járna és minden "megtartónak" vélt nacionalizmusa csak tovább ront a helyzetén; csakhogy a domináns magyar önkép az utóbbit az előbbi ellen vezeti, tovább rombolva a kibontakozás esélyei. Haza és haladás hamis beállítások, mert a haza érdeke egyébként egybeesik az (organikus, saját kultúrájú) haladáséval, csakhogy ez utóbbira kétszáz éve, mióta modern nemzet van -- a maga jogán, produktív logikával -- képtelen ez a nép, mástól meg nem hajlandó elviselni. (A kétszáz évbe így beleértem a reformkort is a fentebb röviden ismertetett fundamentális tévedése miatt.)

Trianon kapcsán 99%-ban hazugságokkal, egyoldalú és felületes -- akár történészi -- nézőpontokkal lesz teli a nyilvánosság ebben az évben. Trianon azonban csak egy fejezet, egy szimptóma az általános inkompetenciánkban, amelyhez nagyon kevesen tudnak értően hozzászólni (a politikusok közül senki), ezért a lényegünkről nincs és nem is lesz közbeszéd. "Udvariatlan" is lenne a gyászévben. Természetesen a közbeszéd tétovasága, a lényeglátás és a politikai tehetség hiánya is az utóbbi kétszáz év folyománya, nem is lehet másképp. A magyarok nem képesek fenntartani az országukat: a háborúkban rendre rossz oldalra sodródnak, elveszítik szabadságharcaikat, kudarcosak a forradalmaik, a társadalmi modernizációban alig vannak önálló eredményeik, fő politikai értékeik (a nemzet és az állam) az emberi életek ellen dolgoznak; csonkulnak, szegényednek, fogynak és közben hazudoznak egymásnak és a még valamennyire érdeklődő külföldnek magukról; és jóllehet a valamennyire is termékeny mintáik nyugatiak, nyugati pénzen élnek és -- ha tehetik -- Nyugatra küldik a gyerekeiket tanulni, közben mégis folyamatosan újraválasztják az elképesztő primitívséggel Nyugat-ellenes, etnicista, korrupt politikai vezetőiket, akik legálisan pusztítják az országot.

Az ok tehát, amiért a magyarok nem képesek fenntartani az országukat (hanem az folyamatosan veszíti az erőforrásait) az, hogy közös cselekvésünket az etnicista logika irányítja, amely nem enged teret sokkal termékenyebb (a nemzeti szint alatti vagy akár alternatív nemzeti) logikáknak. Bármi mással versenyben az etnicista témák (a közös eredet és történelem, a fenyegetett kultúra, az ellenségek és a magányos sors) sikerrel aktiválják tagjaiban a magyar nemzet közös képzetét (következésképp a hasonló definícióját), amely etnikai. Minden, ami nem etnikai, ami más értékrend, kultúra vagy készség, ideértve a kooperatív polgári individualizmust vagy az autonóm közösségeket, az a magyar nemzetet létében fenyegeti. Ez a fenyegetés -- kellően ébrentartva és komplexebb készségek hiányában -- nem engedi elgondolni sem azt, hogy éppen a nemzet etnicista eszméje a legnagyobb rombolóerő és hozzá képest minden reális veszély eltörpül.

A magyar nemzetet az etnicizmus definiálja. Ezért ha van a releváns múltunknak logikai váza, az a magyarok élősködése a saját hazájukon és a nemzetük élősködése rajtuk: domináns politikai hagyományunk az országvesztés maga.

172 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8315396620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2020.01.07. 06:43:18

A magyarok mindenben mutatják egy bántalmazott gyerek szimptómáit és reakcióit. Nem véletlen, hogy egy zsneiális bántalmazott gyerek ismeri őket a legjobban (hisz olyanok, mint ő és úgy is működnek) és hogy ezt az ismeretét kihasználva volt képes a többi, nálánál butább bántalmazott gyerekből egy "legyek ura-bandát" szervezni.

Kellene valaki, aki maga nem bántalmazott, de tud erről a kollenkív traumatizáltságról és mint egy terapeuta (vagy: jó szülő) képes nyugalmat sugározni - és ugyanakkor (mivel ő maga nem traumatizált) nem az a célja, hogy a saját traumáit oldja a többiek feletti uralommal.

lecsós 2020.01.07. 07:15:51

@Moin Moin: Mondasz valamit. Mondok egy példát. A magyar munkavállalóba már az iskola beleneveli, hogy nem kérdezünk, nem pofázunk vissza, nem érdeklődünk, nem mosolygunk, ülünk a seggünkön, és benyalunk a meleg szarig, ha el akarjuk végezni pl. a középiskolát, vagy meg akarjuk tartani a szaros minimálbéres munkahelyet. Na most ez az általános mentalitás, a boomerek azt a seggnyalást adták át a fiaiknak, meg lányaiknak, - tisztelet a kivételnek - Na azok dobbantottak is a búsba, vagy szokás szerit deffenzivába vonultak.
Mondok egy penetráns példát a mostból: 4 csillagosnak hazudott hotelben vagyok vendégként. Leül a vajdának látszó időseb cigányember népes családjával a 12-es külön asztalhoz, amit lefoglaltak a vacsorához. Elmennek kajáért a svédasztalhoz, üres étterem mellett az 5 pincérből nem megy oda senki olyan 15 percig, hogy ki milyen italt kérne. Jón egy pincér csóka, odamegy a teremben lézengő pincérhez, hogy miért nem veszi fel a kedves vendétől az italrendelést. Mondja, hogy cigányokkal nem szívesen foglalkozik. - kb. az asztaluktól 3 méterre - a vajdának látszó öreg meg sem rebbent. A pincér csóka ezzel a lendülettel küldi el hangosan a büdös kurva anyukájába a kollégáját, hozzátéve, hogy te is fél cigány vagy bazdmeg, de ez a vendéglátás, meg 4 csillagos hotel, itt bárkit ki kell szolgálnod, nem válogathatsz, legyen az meleg, travi leszbi, gyűlölt ellenséged, stb.
Ezek után fővette a rendelést a pincér csóka, a népes család költött aznap este olyan 70 rongyot csak piára a vacsorához. A pincér gyerek meg kapott egy 20-ast a szolgálataiért, amikor odaadta a jattot a vajdának látszó öreg a pincér csókának, elmondta neki, hogy jó gyerek vagy öcsém, ugye holnap reggelinél is te szolgálsz ki minket?
Ennyit hallottam, többre nem figyeltem.
ha ez nyugaton előfordulna, pl London országban, a kollégát úgy basznák ki azonnal, hogy lába nem érné a földet, mert a vendég a király, aki fizet, mert az termeli a cash-flowt.
Szóval az van, hogy a polgárnak van gerince, - mert függetlenül eléggé gazdag ahhoz, hogy ki tudja nyitni a pofáját - és kiálljon a saját érdekeiért. A magyarak nem tanították meg, hogy mit is jelent az, hogy független, saját döntéseken alapuló életvezetés. Sokan képtelenek arra, hogy döntsenek, vagy ha döntöttek, akkor vállalják tetteiknek a következményeit. Sokan keresnek egy segget, amit nyalni lehet, mert ott puha meleg van, és nem kell kinézni oldalra.
Ez megy olyan 57-óta, kádár papa meg rátett erre egy lapáttal.
Amíg a nép segget nyal, addig ez lesz, ha majd rájön arra, hogy érdemes kinyitni a pofáját, - kicsiben elkezdeni nem-et, vagy "lófaszt így továbbot" mondani, ez ki fog vetülni nagyba is. Ha nem, akkor ez a puha, meleg seggnyalás marad, és nép krémje húz a picsába. Tehát abba kellene hagyni a seggek nyalását, minden szinten.
Javaslom tanulmányozni a minőség menedzsment szakirodalmát, mert az valahogy nem engedi azt, hogy bárki a minőségügyi szervezeten belül megéljen a seggek nyalásából.

Moin Moin 2020.01.07. 07:27:12

@lecsós: nem '57 óta megy ez, hanem kb. i. sz. 570 óta - legalább!:-)))))))

Aki pedig arról beszél (mint a minap is egy Facebook-vitában egy bizonyos Prinz Dániel - harvardista PhD-s -, aki a Momentum egyik programírója), hogy elég csak kihirdetni, hogy "Mámátúl liberálics demokrácija van, basszátok meg, magyarok, éjjetek vele okosan!", az ezzel be is bizoynította, hogy fogalma sincs a magyar valóságról.:-)

lecsós 2020.01.07. 07:51:38

@Moin Moin:
Olyan régen azért volt még gerinc, nem olyan forró ez a pite. Azt kellene tisztázni, hogy a magyar miben hisz, milyen társadalmi-gazdasági rendszerben hisz.
Ahol én élek, ott az emberek abban hisznek, hogy ők szabad polgárok, - kisnemesi faluközösség- ott még van olyan hagyomány, hogy van gerinc, ebből azért következik egy-két dolog, vannak íratlan szabályok, amiből azért kialakult egy hazánkban nagyon fejlett polgárosodás, mivel a minta a Bajor, vagy NRW, vagy a londoni polgári elit, mind a mai napig. ezért volt az, hogy komcsik is tudták hol a határ, meddig mehetnek el, mert jött a betonfal. Most az elmúlt 30 évben mámoros hatolom van. Olyanok, mint a kokainisták, felszívják a taknyot, és azt gondolják mindent lehet, és meg is teszik. Nade ez a fránya hagyomány majd megint belekiabál a valóságba. Ők ott, erre a hagyományra, hitre építenek egy sajátos gazdaságot. Máshol másképp megy ugyanaz. Ezt tudni kellene, mivel az országon belül gazdasági szempontból a lokalitások nagyon komoly eltéréseket mutatnak a működésmódban, olyan, mintha más országban járnál.

Dani nem élt emberek között, ez a nagy gond, amúgy nincs igaza. :)

Most fragmentáltabb a társadalmi-gazdasági hitrendszer az országban, mint bármikor előtte. A kérdés az, hogy mi lesz a domináns, függetlenül attól, hogy mi van lefektetve az alkotmányban. Egy valami látszik. Az új elit már nem mutat utat, mivel tudása nincs, csak pénze.
Ez új helyzet, ritkán volt ilyen a történelemben. A lokalitás felértékelődik, és nagyon komoly szerep jut a helyi gerincnek a közeljövőben.

Moin Moin 2020.01.07. 08:29:10

@lecsós: A magyar társadalmi stratégia alapjai nagyon régen alakultak ki. Ezek lényege a familiáris jelleg - ez a "törzsi közösségek" jellemzője. Itt ui. a születés és nem a teljesítőképesség a pozíció alapja.

Ami a "szabad polgári-kisnemesi faluközösséget" illeti: ez a szabadság alapvetően különbözik az északnyugat-európaitól, ezért nem is várható tőle, hogy liberális demokrata és piacpárti dominanciát hozzon.

lecsós 2020.01.07. 08:59:35

@Moin Moin: nem értek veled egyet. Ahogy írod, a "szabad polgári- kisnemesi faluközösség" pont gazdag annyira, hogy szabadon éljen. Az ilyen helyeken élők kezében vannak vannak prosperáló hazai KKV-k. A gond ezzel van, és ez a gond egyre komolyabb. A mosatni KKV tulajdonos a 70-es évek béli tudással vezet egy 80-as évek szervezettségi szintjén lévő vállalkozást, amely beszállít a lokális multiba. A piaci pozícióját a multi határozza meg, az alapanyag átvételi árakon keresztül. Nyelveket nem beszél a tulaj, a cég értéklánc pozíciója alapanyag termelés - ez kis hazánkban nem lehet másképp- csak a politikai gazdasági vezetők ehhez balfaszok, hogy átlássák, hogy ez mit jelent helyi szinten.
Na most emberünkben van egy ilyen cége, évente lehet venni 2-3 lakást, anyának új bundát, a gyerek járhat nyugatra egyetemre tanulni, mert van rája lóve.
Na most innen kezdődik a problem. A tulaj érzi, hogy nyugati szinten nem versenyképes, sem tudásban, sem technológiailag, sem a kibocsátott termék minőségében.
Tudás kellene, de nem tudja megfizetni, vagy nem akarja, mivel ki sem tudja számolni, hogy mit, és menyire kellene megfizetni. Az állam meg ezekbe a cégekbe tolja a pénzt. Innováció oldaláról nézve ez a történet félig halott hatékonyságba való befektetést jelent.
A gondok csak fokozódnak, mert ez a rendszer a XXI. századra lokálisan nagyon komolyan sebezhetővé vált.
Lehet itt pofázni a digitális kompetenciákról, meg minden, de a KKV-k többsége képtelen integrálni ezeket a történeteket a napi életbe. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ezek a cégvezetők vagy észreveszik, hogy át kell állniuk egy "északnyugat-európai" működésmódra, vagy olyan 2-3 éven belül elvesznek. Erre meg kurvakevés az esély, mert az szabad piacot jelentene, attól meg félnek, mint a tűztől, ezért nem is mennek oda, inkább felújítják a polgármesteri hivatalt, vagy liftet szerelnek a hivatalba a józsinak. Ennyi. Amely lokalitásban ezt észreveszik, az nyer, nem kicsit. Ezért szakadt legalább 5 részre az ország, és az egyes részekben kialakult egy sajátos gazdasági lokális integráció, ritka a régiók közötti kapcsolat a kkv-k oldaláról. A nyugatii országrész az nyugati orientációjú, és az is marad. Buda-Pest nyugati, lokál- globál. Innen kellene indulni. Ha nem ismerjük fel a KKV-k sajátos problémáját, akkor ez az ország elveszett, marad a multi expat kaszt, a kiszolgáló menedzser réteg, és a kibaszott sok önkéntes rabszolga, ennyi ez. Innovációs potenciál zéró.
Tehát amit látok az az, hogy van az ország fejletettebb részein egy nagyon komoly ébredési folyamat, a kérdés az, hova vezet ez.

DrGehaeuse 2020.01.07. 10:25:02

"Az a tény, hogy a magyarok nem tanultak meg együttműködni -- jobbágyi sorban nem kellett, a polgárosodás idején nem szabadott"

Ezt gondold át HaFr!
A falusi parasztok igenis tudtak együttműködni! A jobbágyok is jobban jártak ha a robotot közösen végezték az uraság földjein. Aratás, szüret, lakodalom, tépés-csinálás, házépítés elképzelhetetlen volt rokoni-baráti közösségi együttműködés nélkül (kaláka). Ezeket az együttműködési formákat faluhelyen csak a késő kádár korra kiteljesedő elnéptelenedés és individualizálódó városiasodás számolta fel a 80-as évek közepétől. Sok helyen (ahol ez a kultúra erősebb volt és volt népesség-megtartó képessége a falunak) még ma is vannak ilyen közösségek.
Az együttműködés hiánya a majorságok és uradalmak föld nélküli cselédjeire, szolgáikra és a zsellérekre, béresekre talán jellemzőbb lehetett ami az uraságok mentalitását is tükrözte.

A polgárosodás idején miért nem volt szabad együttműködni?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.01.07. 10:33:43

Ez nem együttműködés volt, hanem közös kényszermunka egy tőlük föggetlenül létező intézményrendszerben

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.01.07. 10:39:24

@DrGehaeuse: Németh László, Féja, Illyés? Szabó Zoltán? Hm? Utánuk, akik valóban ismerték a helyzetet, azért nehéz lenne mitizálni, mint ahogy te teszed. Pántlikás ládika, happiness...

DrGehaeuse 2020.01.07. 10:41:04

"Haza és haladás hamis beállítások, mert a haza érdeke egyébként egybeesik az (organikus, saját kultúrájú) haladáséval"

????

Ha a mondat első része ez lenne: "Haza vagy haladás hamis beállítások" akkor a második rész értelmesebb lenne.
Csak akkor viszont az egész lenne értelmetlen.
Nem tudok olyan közéleti szereplőről akit valaha komolyan vehető számú ember támogatott volna és nyíltan vállalta volna a "Haza vagy haladás" jelmondatot.

DrGehaeuse 2020.01.07. 11:13:30

@HaFr: Én csak azt tudom, hogy az én gyerekkoromban (1969-1974) amikor még kombájn csak egy volt a faluban az is csak a TSZ földjeit tudta learatni, minden aratáskor az útcánkban fölfelé és lefelé 2-3 házban élő családok gabonáját kalákában arattuk, vizet és kévekötő kötelet én is hordtam az aratóknak. A learatott gabonát a mi hátsó udvarunkban rakták fel asztagba. Olyan magas volt, hogy még a legnagyobb gyerekek se mertek felmászni a tetejére.
Amikor megvolt az aratás, elhozták a TSZ-ből a cséplőgépet és kezdetét vette a géplés. Minden gazda ott volt és mindenkinek meg volt a maga feladata. Egy (az apám, mert neki nem volt lériszonya) az asztag tetejéről dobálta le a kévéket a cséplőgép tetejére, egy mási elkapta, egy harmadik vágta le a kötelet a kévéről egy baromi élesre kifent kés-szerű (törött kaszából készült) vágóval. Az elkapó ember a kévéket sorban beleadagolta a gép garatába úgy hogy szépen szétzilálta, hogy egyenletesen (a gart teljes szélességében) menjenek be a kalászos szálak a gépbe. Volt egy ember aki az elevátor végénél állt és rakta kazalba a szálmát, egy ember a pelyvát rakta félre egy sűrűágú (szüretkor törkölyrakásra használt villával). Egy ember a gép magtartályának kifolyózsilipjénél rakta fel az üres zsákot, rászorított egy bilincsszerű készséget (a gép egyes részeinek saját neve volt amit sajnos már elfeledtem) majd -egy kar meghúzásával nyitva a zsillipet- töltötte a zsákot. Amikor megtelt a kifolyóról levette a zsákot, a segító asszony kötötte spárgával, egy erősebb fiatalember horda el a teli zsákokat a kamra előtt álló mázsához ahol egy "írástudó" útcabeli (Antibácsi) mérte és írta fel a gabona fajtáját, súlyát és a tulajdonos nevét szépen sorban. Minden gazda saját zsákokat hozott ami meg volt jelölve az ő jelével.
Két "idegen" volt jelen a géplésnél: egy traktorista és egy képkezelő. Ők is be-be segítettek a fizikai munkába is, amiért a géplés közben és a végén őket is jól megvendégelte nagyanyám és anyukám ebéddel és vacsorával, a nagyapám (amíg még bírta magát) pálinkával, borral.

Apai nagyszüleimmel egy háztartásban éltünk. Annak fejében, hogy az asztag és a cséplés nálunk volt a szomszédoktól megkaptuk a pelyvát és a szalmát, amiből tyúk alá, tapasztáshoz, malacoknak ők is át-át jártak és vittek ami kellett. A java lészét azért a mi teheneink és disznaink élték fel.

DrGehaeuse 2020.01.07. 11:21:35

@DrGehaeuse: Nálunk az asztag neve egyszerűen csak ennyi volt: Élet

DrGehaeuse 2020.01.07. 14:10:06

@HaFr: Masik példa az "együttműködés" gyakorlatára a szüret és a préselés. Nem volt minden gazdának szőlőprése. A szegényebb útcabelieknek olykor csak egy-egy kicsi darabka szőlője volt. A nagyapám nagy gazda volt a háború előtt, így neki volt egy 500 literes orsós prése. Amíg a szüret tartott, sorban préselték a termésüket az útcabeli szegényebb szőlősgazdák a mi csűrünkben. A préshasználat fejében egy-egy napot jöttek szüretkor szednőként vagy puttonyosként a mi szőlőinkbe "segíteni".
Ugyanez volt ősz elején a szilvalekvár főzés. Földbevájt tűzhelybe volt beépítve nagyanyám rézüstje. Több (rokon, koma, jóbarát) gazdasszony összegyűjtött egy üstre való szilvát, közösen a nagykonyhánkban nótaszóval magoztuk (kapcsiltuk) a szilvát, aztán az üstöt színültig telefőztük lekvárral. Mi gyerekek egymás kezéből kapkodtuk ki a keverő rúdját. A fözés közben kanállal kóstolgattuk a "polyót", a végén a főzőgödör (tűzhely) alján összegyült parázzsal vegyes hamuban krumpil sütöttünk és együtt ettük sóval. Kellett is a "bundásgombóc" hogy ne menjen a hasunk a sok "potyó" kostolástól.

DrGehaeuse 2020.01.07. 14:10:14

@HaFr: Masik példa az "együttműködés" gyakorlatára a szüret és a préselés. Nem volt minden gazdának szőlőprése. A szegényebb útcabelieknek olykor csak egy-egy kicsi darabka szőlője volt. A nagyapám nagy gazda volt a háború előtt, így neki volt egy 500 literes orsós prése. Amíg a szüret tartott, sorban préselték a termésüket az útcabeli szegényebb szőlősgazdák a mi csűrünkben. A préshasználat fejében egy-egy napot jöttek szüretkor szednőként vagy puttonyosként a mi szőlőinkbe "segíteni".
Ugyanez volt ősz elején a szilvalekvár főzés. Földbevájt tűzhelybe volt beépítve nagyanyám rézüstje. Több (rokon, koma, jóbarát) gazdasszony összegyűjtött egy üstre való szilvát, közösen a nagykonyhánkban nótaszóval magoztuk (kapcsiltuk) a szilvát, aztán az üstöt színültig telefőztük lekvárral. Mi gyerekek egymás kezéből kapkodtuk ki a keverő rúdját. A fözés közben kanállal kóstolgattuk a "polyót", a végén a főzőgödör (tűzhely) alján összegyült parázzsal vegyes hamuban krumpil sütöttünk és együtt ettük sóval. Kellett is a "bundásgombóc" hogy ne menjen a hasunk a sok "potyó" kostolástól.

DrGehaeuse 2020.01.07. 14:24:19

@DrGehaeuse: Pont ilyen volt a cséplőgép és a traktor is csak más színekre voltak festve:
www.orszagalbum.hu/kep.php?p=40944

DrGehaeuse 2020.01.07. 14:26:25

civisvárosi megint túlcsordult :)

DrGehaeuse 2020.01.07. 17:10:36

"a magyarok élősködése a saját hazájukon és a nemzetük élősködése rajtuk"

Ez nagyon durva. Ha így ez valaha tisztán érvényesült volna akkor ez azt jelentette volna, hogy Magyarországon a magyarok helyett mindig csak mások dolgoztak (a szlávok, románok, szerbek, zsidók ????). Mi magyarok csak a nem-magyarokon élősködtünk, a nemzetünk (nemesség ?, hatalmon lévők ?) meg mirajtunk.

Ez már csak azért sem lehet igaz mert ebben az esetben már II. Konrád elfoglalta volna az országot Szent Istvántól éspedig az állítólagos (nem magyar ?) dolgozó (földmíves) országlakosok lelkes támogatásával.

DrGehaeuse 2020.01.07. 17:49:31

@Moin Moin: Az egész valójában A.V.C. 714-ben (Julius Ca (i.e. 50) kezdődött amikor Burebista tönkreverte a Bojok és Tauriszkok koalíciós seregeit a Tiszánál. :)

Azóta Pannón-Dácsia népei folyton csak nyalják az aktuális hódítók ülepét.

FrVili 2020.01.07. 18:27:37

Kemény, de sajnos igaz szavak. Ezeregy hétköznapi példával alá lehet támasztani az írás csontig hatoló igazságát. Rossz nézni, ahogy az önáltatás hazug mechanizmusai öröklődnek generációról generációra, még amúgy tehetséges emberek esetében is. De hát minket mindig csak bántanak - ki érti ezt?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.01.07. 18:55:08

@DrGehaeuse: nagyon nem tudok mit kezdeni ezekkel a következtetésekkel -- nem adtam rájuk okot; dettó a korábbiak. Csak a legfontosabb: az együttműködés nem azt jelenti, hogy évszázadok óta kialakult lokális kultúrában, strutúrák, intézmények és szokások között az emberek munkamegosztásban vannak és beszélnek egymással, ha éppen nem gyilkolják egymást, ó nagyon nem. Éppenséggel azt jelenti, hogy idegenekkel is képes valaki (sőt a népesség legnagyobb része) produktív kapcsolatra lépni és megosztott kódrendszerek alapján közös tudást újonann létrehozni. ez a polgári társadalmak nagy újítása (szemben az archaikus, paraszti társadalmakkal) -- a magyar egy anómikus társadalom, erről könyvtárnyi irodalom van. és csak a beágyazom a szociológiai felfedezéseket a történeti (genetikus) "talajba" és onnan fejtem ki a logikáját. Csak annak durva, amit arok, akik nem tud a homokos, vizes síkon körülnézni (könnyedén)

2020.01.07. 19:42:25

@HaFr:
a magyar polgári társadalom nem állt szemben se a nemességgel, se a parasztsággal. nem állt szembe a királysággal se. legfeljebb csak az idegen habsburg uralkodóval.

DrGehaeuse 2020.01.07. 19:50:56

@HaFr: OK! Ezek szerint mást gondolunk "együttműködés" és "élősködés" címszavak alatt.
Ami azt ileti az általad adott definíciót miszerint:
"azt jelenti, hogy idegenekkel is képes valaki (sőt a népesség legnagyobb része) produktív kapcsolatra lépni és megosztott kódrendszerek alapján közös tudást újonann létrehozni."
nem kellene kétszáz vagy "több mint ötszáz" évre visszamenéleg számonkérni a "magyarok"-on.

Szerintem a német vagy francia parasztok sem nagyon vettek részt a definíciód szerinti interakciókban egészen a XIX. század végéig. Viszont a rurális munkamegosztás fejlettségét ott nem vetették vissza oly gyakran és olyan késői kokokig kataklizma szerü "dúlások" mint a magyar vidéken. Ez az elsődleges oka annak, hogy történelmi léptékben rövid idő alatt lettek modernek. A falu modernizációja nálunk is gyors és látványos volt a kádár kor eljétől a 80-as évek közepén kezdődő erjedésig. Az idegenekkel való produktív kapcsolatra-lépés számos példája bukkant fel vidéken TSZ-melléküzemági ipari tevékenység formájában (öntödék, dróthorganyzók, szereldék, sajtolóüzemek).

FrVili 2020.01.07. 19:57:11

@civisvarosi2: Na, megint a hazudozós reflex.
A magyar állam pár éve nem finanszírozza a reálbérek uniós átlaghoz viszonyított alakulásának részletes elemzését. Vajon miért? Ugyanis abból kiderülne, hogy miközben Magyarországon az 1998-as adatokhoz képest javultak az átlagjövedelmek, a dinamikus bérfelzárkózás 2008 után, a gazdasági válság éveiben a régió többi országához képest jobban visszaesett. A visszaesést azóta sem sikerült leküzdeni, a bérek reálértéke minden javulás ellenére sem érte el 2019-re a 2008-as szintet.Ráadásul hiába indult 2015 környékén újabb javulás, Magyarország egyértelműen a sereghajtók között kullog. Olyannyira, hogy a jövő évben várhatóan a béreket dinamikusabban felzárkóztató Románia is lehagyja, így a régi EU-tagállamokhoz viszonyítva a magyarnál már csak Bulgáriában lesznek alacsonyabbak a jövedelmek. Abban a Bulgáriában, ahol egyébként a bérfelzárkóztatás folyamata a gazdasági válság éveiben sem fordult a visszájára. A reálbérek a régióban Magyarországon és Horvátországon kívül 2019-re mindenhol meghaladták a 10 évvel korábbi, 2009-es szintet.Magyarországon a reálbérek növekedése öt százalékkal maradt el az utóbbi években a termelékenység növekedésétől. Magyarország az EU15-ök átlagához viszonyítva 37 százalékos termelékenységet, de csak 30 százalékos reálbért tudott felmutatni 2017-ben. Az egyfős háztartás számára ugyanis 90-ről közel 95 ezer forintra ugrott a minimális létfenntartáshoz szükséges összeg, két aktív korú felnőttnek és 2 eltartott gyermeknek pedig havonta 262 ezer helyett 275 ezer forintra lenne szüksége ahhoz, hogy a minimális szükségleteit fedezni tudja. Ennél még magasabb jövedelemre – egy főnek kicsivel több mint 121 ezer forintra, a már említett klasszikus családnak pedig 350 ezer forintra – lenne havonta szüksége az úgynevezett társadalmi minimum eléréséhez. Ma Magyarországon a létminimum alatt él a társadalom közel 28-30 százaléka. De ezek csak számok, nem érdekes. Lapozhatunk. Inkább ápoljuk az össznépi hazudozás kultúráját, ha már exportképes értékeket nem tudunk létrehozni. Mer' nem hagyja az EU vagy mittomén elvették a mittomén hegyeinket meg a mittomén egyetemeinket, de van retro rádió meg állampapír magas kamattal. Úgyhogy nekem jó a többit leszarom, magyar vagyok és ezt akarom.

DrGehaeuse 2020.01.07. 20:00:40

@HaFr: A magyar társadalomra jellemző anómia szerintem a túl gyors és oktrojált városiasítás és a hagyományok erőszakos megszakításának tudható be amit a "módszerváltás" okozta sokk hívott elő a 85-95 közötti időszakban. Nem sok köze van az "etnicista" gondolkodáshoz. Ez a politikai termék nagy mértékben csak a 2000-es évektől (orv-bán) mérgezi nagyobb arányban a magyar közéletet.

2020.01.07. 20:14:36

@FrVili:
ha magyarországon ilyen mértékű a nyomor felteszem vidéken kistelepüléseken, akkor miért szavaznak éppen ezeken a településeken szinte mind a kormánypártra vagy függetelenkre? 10 ezer főnél kisebb településen nincs is ellenzéki jelölt. megszüntek az ellenzéki pártok. és erre lehet mondani, hogy mert félnek. debrecenben sincsenek ellenzéki pártok. debrecenben is félnek?

DrGehaeuse 2020.01.07. 20:45:25

@FrVili: Igen! Itt van az eb elhantolva. A 37%-os termelékenység és a 30%-os reálbék közötti különbözetet megtestesítő "anyagi előnyöket" a kner "alkotmányos költség"-e jogcímén a gyarmattartóink és a helytartó ál-elitünk szépen elosztja egymás között.

FrVili 2020.01.07. 20:55:57

@civisvarosi2: mert úgyse fog semmi sem változni, akkor már jobb minden úgy, ahogy van, és ebben sajnos igazuk van.

FrVili 2020.01.07. 21:00:25

@DrGehaeuse: azt a 7% különbözetet másban fizetik ki:olyan nemzeti kriptovalutával, "amely az utóbbi négy-öt generáció életében a gyakorlattal szemben kompenzáló hazugságként" szolgál.

2020.01.07. 21:42:44

@FrVili:
magyarországon a medián település 17.5 ezer főt számlál. abban lakik egy átlagos magyar család. egy 40 éves férfi és egy 45 éves nő. nekik van valamilyen szakmájuk. nincs érettségijük. idegen nyelvet nem beszélnek. és van egy gyerekük. akinek nincs szakmája, de van érettségije. és alapfokon beszél egy idegen nyelvet. és ő is szeretne családot alapítani és európai módon élni. és neki vannak nagyszüleik, akiknek nyugdíjat kell fizetni.

hogyan boldoguljon ez az átlag magyar család ebben a mezővárosban? mit kínálnak az ellenzéki pártok?

DrGehaeuse 2020.01.07. 21:50:14

"A magyar nemzetet az etnicizmus definiálja."

Egyik társadalmi konstrukció hogyan definiálhatja a másikat?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.01.08. 07:31:21

@DrGehaeuse: ez egy teljesen értelmetlen kérdés... mi van veled mostanában?

lecsós 2020.01.08. 10:30:28

@civisvarosi2: Nagyon nem tud kínálni semmit, főleg az ország nyugati részén. Mennek ingázni a labancokhoz, aprópénzért időseket gondozni, ez egy trend. Van egy másik lehetőség. Felől a "con air" reggeli járatára, és megy be a gyárba a szalag mellé. Na most azzal gond van. Mivel helyi, nem kap szállás támogatást a gyár közelében, és általában nincs busz vissza a faluba, amikor vége a műszaknak.
A mezőgazdasághoz nem ért, nincs is neki affinitása, meg eszközparkja hozzá, hogy csináljon valamit. Ez így megy 30 éve.
Látom mi megy errefelé, a nagy tó mellett, mivel errefelé élek. Na most szívás van, egy helyi fiatal, aki érettségizett, az vagy már dobbantott, vagy irodista az önkormányzatnál, vagy max. alap szintű manager egy multinál. Akik a vendéglátásban dolgoztak valamilyen szinten, azok vagy dobbantottak, akik meg maradtak, azoknak a munkahelye tesz arról, hogy megkapják az Európában szokásos juttatási csomagot.
Ez európai élethez ennek a háztartásnak kellene legalább havi nettó 800 000 HUF, hogy normálisan éljenek, ezt meg lehetetlen megcsinálni ezzel a skillsettel. Itt tartunk.
A szavazás meg más tészta.
Roppantul nagy gond az országban az, hogy mindegyik barom politikus pofázik arról az elmúlt 30 évben, hogy demokráciát építünk, meg kapitalizmus van. Az emberek meg szegények, olyan szegények, hogy beszopták azt a maszlagot, hogy ennek így kell lennie. Ezért szavaznak a stabilitásra. Szegény tanít szegényt, - a tanárok szegények pl. ezért ebből nem lesz kitörés, vagy ha igen, jönnek a fiatalok, akik nem akarják beszopni azt, hogy pl. egy tanári diplomával, két nyelvvizsgával, csak nettó 120 000 HUF-ot lehet keresni. Az ingázó masszív seggtörléssel megkeresi a havi 2500 EUR-t.
Ezt látja példának, ez a nagy helyzet.

Roppant komoly gondok vannak, a baj az, hogy mindegyik kormány volt akkora balfasz az elmúlt 30 évben, hogy nem találták ki azt, hogy akkor most hogyan is legyen az, hogy magyar gazdaság.
Ez most vissza fog nyalni, nem kicsit. Pl. a labancok rájöttek arra, hogy a jó csálingert nem engedik el a téli szünetre, vagy a nyárira, hanem kifizetik a teljes bérét, meg mindenét a leállás hónapjaira is. Mivel ezzel többet nyer, mintha elengedné, ezért nincs ember a tó mellett se télen, se nyáron..

2020.01.08. 12:06:29

@lecsós:
45 éves nő és 40 éves férfi 18 éves gyereke kimegy beteget ápolni ausztriába. és ő majd hazaküld annyi pénzt, hogy a krónikus beteg nagyszülőjét gondozzák. és hogy lesz ebből globálisan versenyképes gazdaság. amit az ellenzéki pártok ígérnek. sehogy. tehát beszavaz a fideszre vagy egy helyi egyesületre, amelyik a fidesszel szemben áll. de állami összefonódás nélkül nem tudják fenntartani a kisvárosukat. nem nagyon tudnak mit tenni, mint kifosztani a fővárost. és ha így megy, akkor ausztriában is ez lesz.

DrGehaeuse 2020.01.08. 13:22:14

@civisvarosi2:
"ha így megy, akkor ausztriában is ez lesz"
LOL! :D)))

Ausztriában még Mad Max scenario esetén se lesz olyan szar mint itt.

DrGehaeuse 2020.01.08. 13:27:55

@lecsós: Pontos!

A későkádárista régi ál-elit utódai a gengszterburzsoá új ál-elit a kner (hivatalosan NER-nek hazudott) -ben egybesültek és nem értenek semmihez ami a produktívitást és a fejlődést (mindösszesen az ország felemelkedését) tudná szolgálni. Ha valamit csinálnak aminek van látszatja azt csak a saját potyahasznuk kedvéért teszik. El se tudják képzelni hogy értelmesen dolgozva is lehetne valamit csinálni az országgal.

2020.01.08. 13:46:35

@DrGehaeuse:
elég sokan gondolták így a monarchiában. ha szétverik, akkor bécsben csak jobb lesz. ausztria végtre is hitlert termelte ki. azt a náci gyerekklinikát, ahol soros alapítvány bérli a szuper irodáit, mert bécs környékén az a legolcsóbb. jó úton járnak. a szabad piac nem tévedhet.

DrGehaeuse 2020.01.08. 13:53:17

Mostanában az a gondolat ötlik fel bennem egyre gyakrabban, hogy orv-bán és a haveri cégbirodalmak azért építenek ennyi stadiont ország szerte, mert talán arra számítanak hogy egy amolyan "Éhezők viadala / Mad Max mash up" falanszter jellegű jövő lesz a kifutása a robotizáció miatt bekövetkező munkanélküliség miatt, és a globális rablóelit hatalmának fenntartását biztosítandó intézkedések következtében (rendcsinálás és népesség-reguláció fegyverekkel = népirtó háborúk) kialakuló új világrendnek.
Az maradék éhező tömegek (vesztesek) féken-tartása és az uralkodó osztályok és kiszolgálóik (nyertesek) szórakoztatását szolgáló viadalok megrendezéséhez kellenek az arénák. Pont mint a császár-kori Róma idején.

DrGehaeuse 2020.01.08. 14:12:52

@HaFr: Nem vagyok humoromnál...

2020.01.08. 15:34:56

@DrGehaeuse:
ezek szerint orv-bán a globális rablóelitet szolgálja és az ellenzéki pártok képviselik a szabadságot. hiszen ők a "liberálisok". vagy orv-bán a helyi rablóelitet épített és az egy fokkal jobb, mint globalizált változata, mert közvetlen le lehet váltani feltéve, hogy van kire vagy mire. csak jelenleg nincs. és egy ideig nem is lesz, mert senki sem tudja, hogy mit kellene csinálni. illetve a kocsmában mindenki tudja, csak azt nem lehet.

DrGehaeuse 2020.01.08. 15:47:03

@civisvarosi2:
Az lokális ál-elit csoportok mindenütt a világon - a centrumban (USA és az atlanti észak-nyugat) fél-periférián (délnyugat EU és K-Európa) és a periférián - versengenek a globális rablóhatalom kegyeiért.
Ez nálunk is így van. A hazai domináns ál-elit a kner-ben egybesült helyi rablók és a vezérürü orv-bán a maga illiberális projektjével pillanatnyilag nyerő helyileg. Ugyanis az erőforráselszívás (adósságbiznisz és gyarmat-ipari profitkivitel) békés ügymenetét jelenleg stabilabban garantálják mint a hazai (balliba) ellenfeleik valaha.

2020.01.08. 17:11:16

@DrGehaeuse:
a termelői piacon barátok. a fogyasztói piacon ellenségek. azért, mert általában véve termelni nehéz. fogyasztani könnyű. egy bmw-t sokkal-sokkal nehezebb előállítani, mint a készáruval kereskedni, vagy szolgáltati. sokkal-sokkal összettebb feladat azt előállítani a földből (az a modern feudalizmus), mint utána belülni és kocsikázni (az a kapitalizmus).

a globális kapitalisták a könnyebbik végét fogják meg a dolognak. ők szolgáltatnak. ami a szótárukban azt jelenti, hogy a szolgák dolgozzanak. ezt megoldja lölő is. vagy akárki. lölő is van olyan okos, mint prinz dani. daninak rendesen árvaházban kellett volna felnőni vagyontalanul. szegény kis cigányokat megismerte volna közelről. úgy nem lenne sehol. szerencséje, hogy "jogállamban" megszűnt az erkölcs. így kijárhatta a harvardot. csakhogy lölő a haverjaival tudja azt, amit prinzék. előállítják a pénzt a semmiből és szétosztják magunk között. ezek ellenértékét előállítja a szolganép. szolgáltatak.

ehhez nem kell globalizált elit. mert helyi közszolgáltatásokból is összeállnak a földkerekség hálózatai. ebben egy lépés az, hogy helyi rablóbandák kiszorítják a kereskedelmi-szolgáltató vállalatóriások döntő többségét. és eközben kiszolgálják a valós árutermelő mulitikat. az így létrejövő rendszert már helyi egyesületek is képesek kontrollálni országos nyilvánosságban. és úgy lehet a valós árunak valódi termelői piaca. a klasszikus liberalizmushoz való visszatéréshez szükséges egy illiberális átmenet.

a kérdés csak az, hogy mi legyen azzal a temérdek pénzzel, amit felhalmoztak. ez egy vallási kérdés. és erre a kézenfekvő válasz az, hogy azt tartsa meg a három nagy ábrahámi csoportosulás. az izraeliták, az izmaeliták és a zsidó-keresztények. az izraeliták szedjék el a keresztényellenes zsidók pénzét. erre játszanak. ezért nyírták meg a soros alapítványt. végezzék ki ezeket a liberálisnak és demokratának mondott csoportokat politikai értelemben. így izrael lenne az új szuperhatalom. legyen a keresztényeknek is pénze az óceán két partján a dollár és az euró. az arabok is teremtsenek közös pénzt. és a globális kapitalizmust a vallási vezetők végezzék ki együtt. enélkül világméretű háborúk lesznek. ezzel együtt is azok lennének. csak így ezt talán el lehet odázni.

ijontichy 2020.01.08. 18:16:30

@civisvarosi2: BÚÉK. Látom, ott folytatod, ahol abbahagytad :-(. Keresed a gomobostűfejnyi "siker"-eket, hogy aztán nagyító alá téve közzétedd: íme milyen sikeres a "csakafidesz!!!" :-)
Sajnos ez mind nem igaz. A XXI. században, Európa közepén, az EU tagállamaként a lehetetlennel egyenlő annyira hülyének lenni, hogy legalább valami sikerkét ne tudna egy ország felmutatni. Mármint gazdaságilag.
Mert társadalmilag egyre rosszabb. Az előrelépéshez először fejlett társadalmi párbeszéd lenne szükséges, és hát ugye ez az, ami a stöpszli & co halála lenne. Ezért is gyilkolja '98 ősze óta minden lehetséges eszközzel. Te (meg a haverjaid) annyira gyengusz magyarok vagytok, hogy még a költőt sem értitek:
"...Nem sokaság, hanem
Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat."
Helyette húzzátok az orrotokat az ötmillás finn rokonságra, amikor leckéztet.
Btw. (ha már költő) Bródy ezt még '90 előtt írta:
"...Én álmodom még akkor is, ha tudom, hogy nem lehet
türelemmel és akarattal visszaadni az életeket.
De megfordítható a világ.
Ó, a képzelet nyomán elég egy mozdulat,
és láncát tépi már a visszafojtott indulat..."
Szóval, miközben lelkesen nyaltok a - minden értelemben ;-) - sötét nagyúrnak, eszetekbe jutott-e, hogyan fog a magyar társadalom megszabadulni attól a temérdek szennytől, ami '98 óta felhalmozódott?
A bolsi szurkológárda helyében én nem vennék mérget rá, hogy a "kisebbség" (mármint fityiszék szerint kisebbség) megértő, toleráns és megbocsájtó lesz a több évtizednyi mocsokságotokkal szemben. Márpedig úgy nehéz lesz a társadalmi párbeszéd, legalábbis egy ideig.
Röviden összefoglalva: a fideszbolsik 2/3-os hatalma bibliai méretű csapással felérő szar, ami a magyar társadalmat érhette. Onthatod ide naponta a megabájtokat, a tény, hogy lassan tíz év - kérlelhetetlen belső ellenség folyamatos aljassága nélküli - kormányzással, Mo-ot az élcsapatból a sereghajtók (focinyelven, hogy te is értsd: a kieső zónába) közé juttatta a bolsibanda. A magyar társadalom még ahhoz is fejletlen, hogy megértse Szent István király cselekedeteinek igazi lényegét :-(

lecsós 2020.01.08. 18:40:16

@civisvarosi2: Mondom, hogy annyira balfasz volt a politikai-gazdasági elit az elmúlt 30 évben, hogy nem tudta megszervezni azt, hogy a cuculista ipar, és mezőgazdaság romjain összerakjon megyénként 4-6 középvállalatot minden helyen honos iparágban. Ezek lehettek volna az innováció motorjai. Elmehetnek a politikusok a büdös picsába, de tényleg. Nézd meg, itt volt pl. a mezőgazdaságban a leader program, sikerült szétlopni az egészet. Mindezt sikerült úgy megcsinálni, hogy ömlött befele a lóvé. A faszért kell mindent ellopni ebből az országból az elmúlt 30 évben? Van egy állami olajvállalat, megy magánbank, meg egy gyógyszergyár, ami lokálisan talán versenyképes? Menjünk már a búsba, ez nem teljesítmény. Itt van lölö, meg a többi. Ezek ha kilépnek a nemzetköz térre, -ahol faék egyszerű szabályok vannak - egyszerűen nem tudnak labdába rúgni.
Értem én, hogy meg kő teremteni "az új elitet" erre mondja a fideszes kocsma népe, hogy bassza meg, de mikor fog a helyi fideszes potentát cége annyit fizetni a melósnak, mint a nyugati minimálbér 70%-a? Erre a válasz hogy ööööö.. Tehát van egy lokális pénzszivattyú, ami hatékony, de ugyanúgy van szervezve, mint az elmúlt 30 évben errefelé szokás. Nincs új a nap alatt.
Ebből nem lesz virágzás, - mivel most sem vesszük észre, mert balfaszok vagyunk önmagunkhoz - lesz egy ugyanolyan csomagocska, mint ami 95 körül volt, mert mégis begyűrűzik vazzegg.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.01.08. 19:06:59

@civisvarosi2:

"a termelői piacon [...] a fogyasztói piacon [...]"

Ezek nem léteznek.

FrVili 2020.01.08. 20:03:23

@lecsós: tök pontos leírást adsz az országról... egyszerűen gyenge teljesítményt nyújtunk... konzerváljuk a szegénységet ... Magyarország osztályzata elégtelen... nincs olyan mérőszám amiben képes lett volna eredményt felmutatni...de a legrosszabb, hogy mindezekből a tényekből semmit nem képes beismerni, és legfőképpen tanulni és fejlődést felmutatni nem képes ... mindent tagad ...túlélésre rendezkedik be mindenki... ez az általanos életcél

2020.01.08. 20:43:00

@ijontichy:
ezen pártok közül a fidesz képvisel az országból valamit. a többi semmit.

2020.01.08. 20:55:08

@neoteny:
ez a térképen a placcs a bmw gyár. placc. termelői piac. feltéve, hogy az a terület termőre fordul.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/bmwgyar.jpg
és van a fogyasztói piac.
www.bmw-wallis.hu/
nekik könnyebb dolguk van, mint a gyártóknak. sokkal könnyebb. és ez az, amit lölő és bandája is tudnak. egy autó-motor márkakereskedést kósa lajos is elvezetne. az anyukája is lízingel. pénzügyi termékekkel üzletelni sokkal-sokkal könnyebb, mint előállítani a valódi terméket. annak része a szellemi tevékenység. a bmw autóit és motorjait meg kell tervezni. az megint nehéz dolog. a természeti törvényeket ismeretén alapul. egy autót, vagy egy autógyárat megtervezni sokkal-sokkal-sokkal bonyolultabb, mint egy autókereskedésben üzleti tervet készíteni. azt lölő és bandája is megoldja. ezek lehet megint vitázni, de ez majdnem nyilvánvaló.

ijontichy 2020.01.08. 21:16:25

@civisvarosi2: Mondd, felfogod egyáltalán, hogy ez: "ezen pártok közül a fidesz képvisel az országból valamit. a többi semmit." semmit nem jelent? Magyar szavak egymásután rakva, amik semmit nem jelentenek így együtt. Bullshit. Szófosás. Nem termék, csak lufi. Ahogy az egész fidesz rezsim. Pontosan egy míves nullával egyenértékű.

Sértegeted itt a keményen dolgozó magyar embereket, hogy egypár nagyhangú senki bolsipártjának tulajdonítod azt a kevés sikert is, ami van? Nem szégyelled magad? Milyen magyar vagy te??? És te akarsz értekezni arról, hogy ki a magyar? Pártok? Ki a faszt érdekelnek holmi pártok? Téged, meg a hasonlókat, akiknek domnule kell! Neked a pártod a hazád előtt áll a fontossági sorrendben. Kidől a kályhacső, te nem is sikeres polgárosodást akarsz, hanem pártosodást! Az a fasza, ott lehet a zavarosban halászni, különösen egy olyan nemzet esetében, mint a magyar. Tudod ugye? "Két magyar, az három párt!" És ezt erősíti a kis parasztbolsi, meg a pártja. Tehát: szinte mindenki más - gazdasági teljesítménytől függetlenül - hasznosabban kormányzott, mint a fidesz, és egy párt sem okozott annyi kárt (ráadásul előre megfontolt szándékkal, tudatosan!) a magyar nemzetnek, mint a fidesz! A fideszből csak egy haszon van (az is elég soványka): "Egy kísérlet sem teljes csőd. Elrettentő példának mindegyik elmegy". Feltéve, ha van aki képes tanulni belőle. :-/
Ja, és ha már itt tartunk, mi közel egymillióan, biztosan jobban képviselünk "az országból valamit", mint a fidesz. Szar ügy mi? Nesze neked még egy kis Bródy (a "liberális szemét", aki már akkor írta a szövegeit, amikor a kenyéradó gazdád még csak az alcsúti porba fingott):
"Van, aki számít, és van, aki kér
Van, aki mindent könnyen ígér
De Te, aki szótlan a lelked adod
Ne hagyj engem, ne hagyj engem
Van, aki bátor, és van aki fél
Van, aki mindig csak a múltból él
De Te, aki látod a holnapokat
Ne hagyj engem, ne hagyj engem el"

Te "kinek írod a dalt"? A Párttitkár elvtársnak? :-(

2020.01.08. 21:20:37

@FrVili:
ez a fejlődés.
video2.dehir.hu/0107_hajduhus_mix.mp4
1:05-től nyilatkozik a tulajdonos: "nagyon sok húsüzem gyártsa, de mi a régi olvasmányoknak megfelelően készítsük". ez a derék hentes bácsinak nem tudom, hogy melyik nyugat-európai nagybank adna hitelt. a nemzeti együttműködés rendszerében 2017-ben megnyílt 1100 m2-es üzem, amit tovább bővítenének. a duális képzésben 140 hentes tanuló vesz részt. na tessék.

2020.01.08. 21:37:42

@ijontichy:
errefelé nincs másik párt. itt nincs olyan párt, hogy párbeszéd. olyan sincs, hogy momentum. mert az elnöke budapesti. a dk főképviselője is budapesti. mert ott annyi párt van, hogy vidékre nem jut egy se. de mi a legnagyobb probléma? a centralizáció! és mi lép fel a túlzott centralizáció ellen puzsér róbert szerint. az állampolgárok a centrumban egyesület. ha ez egy médiahack, akkor rendben van. de komolyan gondolják. a néppárt lépjen fel a populisták ellen. a people's party lépjen fel a populizmus ellen? nem lehet érteni.

2020.01.08. 22:54:23

@ijontichy:
mészáros vesz aldi üzleteket. ha képes működtetni, akkor hol a hiba. összefonódik az állammal? a nagyvállalatok és a nagybankok döntő többsége össze van fonódva az állammal nyugat-európában és észak-amerikában is. a létező kapitalizmus államkapitalizmus. a világon szinte mindenhol.

2020.01.08. 23:16:11

@ijontichy:
felőlem váltsák le a fideszt. de mire? a rendszerváltást elkúró családok gyerekeire? mészáros lölő alternatívája vajon a kedves felesége vagy a lánya? gyurcsány politikai alternatívája gyurcsányné? a momentumben főképviselők, főtisztviselők gyerekei ülnek. ezek nem képviselnek semmilyen valós alternatívát. az ellenzéket kellene elsődlegesen leváltani. ebben igaza van puzsér róbertnek. pintér bélát emelné a magyar kultúra csúcsára. puzsér is felteszem viccel. ez az abszurditás a korszellem.

abszurd latin szó. a ab+surdus. az utótag jelentése deaf. az a süket. ez is magyarul van. szúr, döf. abból lesz a süket. a süketelés. az abszurd. na látod, ez is magyar.

ijontichy 2020.01.08. 23:34:28

@civisvarosi2: Két hiba is van. Az első, hogy lölö azért tud Aldi üzleteket venni, mert a főnöke lopta hozzávalót a közös pénzből. A másik, hogy eddig dagadt a kebled a magyar nagyszerűségtől. Az aldilidli nem '90-ben ment Mo-ra, és a magyar gógyi addig CoopCBA-t bírt összehozni. Még a kerekedelem (amit annyira irigyelsz) is ABM ("AudiBMWMercedes") knowhow.
Szóval vitya lop a magyarok háromnegyedétől, a zsetont odaadja lölönek, aki befekekti privátban... nagy ötlet, de tudod mi a szép? Hogy a háromnegyed ezt a mutatványt megtapsolja, és kér egy kis repetát. Te pedig kéccáz dolcsiért markecingeled a rendszert. Gratula.

ÉS NE TERELJ MÁR MEGINT! A lényeg, hogy fidesz elsősorban a magyar társadalmat teszi tönkre, úgy agyilag, nem gazdaságilag!!! Slussz. Fentebb írtam volt, hogy a XXI. században, Európa közepén, az EU tagállamaként, még egy alcsúti sudribunkó sem tud teljes (gazdasági) csőd lenni. Hányszor írjam még le, hogy egy jól működő társdalom háromésfél államcsődből hamarabb "gyógyulna" fel, mint a magyar, a NER által a fejekben okozott károkból.
Helló, lassan a magyar tökutolsó lesz versenyképességben az EU-ban, és ezt csak magának köszönheti. Semmiféle Soros-ármány, szovjet hadsereg nem volt a buliban, csak a saját ostobasága. Hazudozhatsz tonnaszámra, de tény, hogy Mo. súlya és tekintélye az elmúlt években igencsak megcsappant, köszönhetően a nyomuló főnöködnek. Körbeturnézta a világot, kinyalt minden segget, ahonnan pénzt remélt (mármint magának, meg a haveroknak, nem Mo-nak), belerúgott szinte mindenkibe, ahonnan ténylegesen pénz is folyt Mo-ra.... és? trarám... Salvini sehol, piszkosul nem együtt kormányozzák Európát, Putyin, a "ruszkik haza!" Putyin meg akkor megy Mo-ra szemlézni, amikor kedve szottyan. Mit is mondtál, mit képvisel a fityfasz??? Az ötmillás finnek meg beszólnak, mi? Magyarország stadionokat épít, a finnek meg ilyeneket:
index.hu/kultur/epiteszet/2019/11/27/a_vilag_legjobb_konyvtara_oodi_helsinki_finnorszag_konyvtar/
Hát nem röhejesek ezek a halszagú rokonok... oh wait, a foci VB kupáját a Parlamentben mutogatjátok? Mert egyszer már megnézném, ha arra járok :-).

ijontichy 2020.01.09. 00:02:22

@civisvarosi2: "a rendszerváltást elkúró családok gyerekeire?" A fidesz - többek közt - a fentiek szemetjével lett tele '98-ra. Ezt már többször leírtam.
De már megint ez a pártközpontú szemlélet, meg a "csak egy maradhat". A fityfasz leölte a politikai versenyt, plusz rátelepedett a gazdaságra. Mo-on a fő kiválasztási szempont a lojalitás. Következésképp ez a középszer uralma. Lassan már középszar se.
Crede mihi experto Roberto: abból, hogy neked főnök kell az élethez, nem következik, hogy mindenki másnak is. Nem, nem fogom megmondani a tuti megoldást, a kommunista ötéves tervek részletességével, bármennyire is ez a szíved vágya. Elsősorban azért nem, mert nem tudom. De ha tudnám előre, akkor abban mi lenne a kaland? Félmagyar elharsogja a pódiumról és te elhiszed? Mikor is volt az elrugaszkodás éve? Jah, hogy a valóságtól való elrugaszkodás... hát az más! De akkor miért nincs még mindig vityának több füle, mint foga? Szeretnéd hallani a tutit? Tessék: öt gyurcsány (+ fél puzsér, mert van kritikai érzékem :-) ) nem tudott volna annyi kárt okozni Mo-nak (közép- és hosszútávon), mint az egy fidesz. Ez a tuti, nem a lottóötös. Most már tudod :-).

A magyar társadalomnak meg kell szabadulnia (nem megszabadítani! neki kell megszabadulnia) ettől a posztbolsi, etatista (és bűnözőalkatú) bagázstól, aztán a középszer kurucos kivagyiságától, mint üdvözítő metódustól.
A tanulópénzt meg kell fizetni, de nem mindegy hányszor. Azzal, hogy a magyarok 2002-ben nem baszták ki a minibolsit pártjával együtt a Parlamentből is, egyet értek el: az a tanulópénz sokszorosan meg lesz fizetve. Még a most pelenkában totyogóknak is jut belőle :-(.

lecsós 2020.01.09. 08:46:51

@civisvarosi2:
Az van, hogy bármelyik, ezzel nem lenne gond, mivel miden államnak érdeke az, hogy adót fizessen a vállalat, mivel ott már a KKV-k is ingyen foglalkoztatnak, mivel olyan a kapitalizmus. A baj az, hogy ez a videó ebben a formában "adásba kerülhetett", ezzel van kis hazánkban kibaszott nagy gond, és ez az általános. A tulajnak olyan 10 éve kellett volna hogy legyen annyi esze, hogy megszervez egy profi csapatot a cég élére, hagyja hogy szépen menjen felfele a cég. A baj az, hogy a csóka egy tipikus boomer, 60 feletti, aki tudhassa aztat, hogy mifasza, és csak ő tudhassa, mert Ő a tualj. Még ez sem lenne gond. Ami süt a videóból az nem más, mint a 70-es évek termelési jelentése,"bővíccsük az üzemet", stb, a csóka semmit sem ért a XXI. századból.
Tipikus "one man show", és a baj az hogy az ilyen cégek adják a KKV rendszer gerincét.
A bajom az, hogy a cég nem tud komplex, nagyon komoly, XXI. századi tudásokat egy bizonyos szint felett integrálni, és mivel ez limitált, ezért a cég innovációs potenciálja nagyon komolyan korlátos. Ezért mondom azt, hogy ezt nem tudod megcsinálni ebben a formában az ország nyugati felén - oda kevés ez- pl. a győri ipari parkba. Egyszerűen azért, mert az ország nyugati felében prosperáló kkv vezetőjének ha nyilatkoznia kell a tv-ben, akkor gyün a haver pr-os a multitól, vagy vesz két óra tanácsadást 50 000 HUf-ért, hogy megtervezzék neki annak a maximum 2 perc hírnévnek a forgatókönyvét, ami "adásba mehet" a helyi TV-be, meg konzervként a hiradó végébe. Mert aztat láthassa a hanzi, meg liu, ha netán "főmegy a jútúbra".
Vagy egy mérnök aki mielőtt dobbantana, felhívná pistát, hogy lenne egy termékötlete.
Ezt meg egy itteni vezető zsigerből vágja.
2 perc hírnév ingyé?
Beleteszek mindent vazz, ha kell, 6 nyelven mondja el 10 bombanő, hogy az a kolbász, amit mit töltünk, a legjobban töltött kolbász a föld kerekén. Mert sasold meg a gépet, ez nem darál vazeg, hanem csak finoman aprít, mint ahogy a narancsgerezdet morzsolgatod a koktélodba péntek este a fitnesz edzésed után. :) :)

Ezért van az, hogy az ország gazdasági szempontból területi alapon legalább 5 részre szakadt.
Mondhatnád, hogy ez így van jól, mert ki lehetett tolni a lóvét üzemfejlesztésre, lehet szalagot átvágni, meg minden. A baj azzal van, hogy kollektíve elhisszük azt, hogy ez a siker, és ez a sikeresség, és a versenyképesség záloga. A lengyel meg teker egyet a SAP-én, hasonló ízvilággal nyomul a kibaszott világpiacon. Kicsi rálátás kellene erre az egész történetre, meg ágazati stratégia, ami ugye nincsen.
Ezért dobbantanak az élelmiszeripari szakemberek a búsba, ami nagyon nagy gond.

2020.01.09. 09:16:00

@lecsós:
valóban ez a hentes bácsi nem sok mindent ért a 21. századból. de ha kap elegendő pénzt, akkor fenntarthat egy húsüzemet. és elsődlegesen ezen múlik. és a ner-ben kap elegendő pénzt. ez egy fokkal jobb, mintha nem kapna.

2020.01.09. 09:26:19

@lecsós:
nem azt állítom, hogy ez így jól van. hanem azt, hogy ez jobb, mintha semmi nem lenne. amit az ellenzék kínál. és az egy mese, hogy ezt majd megoldja a szabad piac. és annak sikeres működödéséhez nem kell rendezett közigazgatás és közszolgálat. dehogy nem. az lehet, hogy a fidesz a 20. századot érti. lényegében azt csinálják, amit 1990-ben kellett volna csinálni. ami azt jelenti, hogy a magyar tulajdonú gazdaság kevés kivételtől eltekintve átlagosan 20-30 éves lemaradásba kerül a világhoz képest. amilyen ez a retrográd húsüzem. és meghirdetik a 200-300 éves lemaradást is. premodern falusi világképpel. de ez egy fokkal jobb, mintha ennyi se lenne.

a kormányellenesek abban hisznek, hogy összeállnak a szellemi szabadfoglalkozásúak budapesten. megszervezik az országot. vagy legalább is mintát adnak a fővárosban. tessék. meg van választva a momentum. párbeszédet hirdettek a demokratikus koalícióval. az mszp és a jobbik ad polgármestereket. álljanak össze. tessék. felőlem váltsák le a fideszt. nem látom azt, hogy az ellenzéki pártok bármiféle elképzeléssel rendelkeznének.

lecsós 2020.01.09. 09:29:20

@civisvarosi2:
Ezzel nincs semmi gond, kapjon. A baj az, hogy el is hiszi, hogy azért kapta, mert nemzetközileg versenyképes, tudásban, szolgáltatásban, és termékrendszerben.

A lengyóknál ugyanezt tolja Marcel meg Leila, legyenek 35 évesek. Most gyüttek haza UK-ból, előtte meg tolták deutschlandban, így beszélnek kb. 5 emberi nyelven, úgy mint professzionális szinten tolják az angolt, a németet, persze törik a lengyelt, meg gagyognak kicsit szlovákul, meg értegetik a gyűlölt oroszt is. Oszt beletolják a levegőbe, hogy érdemes tolni itthon, mert fasza hely ez, lehet szarrá keresni ezzel a történettel magunkat. Gyüjjetek, toljuk együtt. /Persze, blindre ezek sem gyüttek volna haza, de arrafelé ez az általános/
Kapjon lóvét, de feltételekkel, mert Mercel a szöszi felesége Leila, lenyomja a búsba.
E miatt a mentalitás miatt szoptuk be. A lengyel vidéki városokban, ahova egy SSC bedugta a seggét, a helyi középvezető megkeresi a minimum 4000 EUR nettót. Itthon hol látsz ilyent, pl. Mezőtúron, vagy Veszprémben?

lecsós 2020.01.09. 09:42:33

@civisvarosi2: A retrogád húsüzem az építés, átadás pillanatában nem képvisel XXI. századi értéket, és mint ilyen, a termelési értéke effektíve nulla. Magas szintű fejlettség csapdájába esik a fejlesztő is, meg a tulajdonos is, mert kb. 1962-es viszonyokat játszanak újra, és azt gondolják, így van ez jól, mennyire fasza menedzserek vagyunk pistám. De nem vazz. Felhívja valaki a céget nyugatiul, és sanyi van. Itt kezdődik a gond. A lengyók nem balfaszok ennyire. Ott vannak kamarai, meg privát SSC-k, meg virtuál office szolgáltatók, ahol ülnek a telefon mellett a több nyelven beszélő gyeses anyukák a home officeban, oszt mosogatás közben tolják 5 nyelven részmunkaidőben 3000 EUR-ért a cég ügyeit. Pista meg "ezé a szaré nem fog fizetni" oszt jóvan. Mert ez az általános.
Szarban vagyunk bazzeg, az van, a V4 fénysebességgel húz a picsába mellettünk ezen a téren.. Nagyon gyorsan észhez kellene térnünk.

2020.01.09. 10:02:15

@ijontichy:
szerinted a kiskereskedőknek honnan lesz hirtelen annyi pénze, hogy baszott nagy üzletláncokat nyissanak. a bankból. a bank a semmiből teremti a pénzt. nem a megtakarítást adja. hanem semmiből teremthet pénzt. aminek kevés nagy nyertese lesz és sok-sok kis vesztese. a sok-sok relatív veszteséget ellensúlyozzák az abszolút nyertesek. ebből adódik a politika.

a kormánypárt azt mondja, hogy szabadságharcot vívunk a globális pénzhatalommal. gonosz főerőivel. a kormányellenesek azt, hogy ez egy autoriter rezsim. ők a globális pénzhatalom helytartói lennének. és sokkal jobban csinálnák. mert hogy sokkal nagyobb a szakértelmük. de az nem valós szakértelem. és amíg nincs valós elképzelésük addig az semmi. hiába nyert karigeri választást. az atlétikai stadiont a fidesz fogja megépíteni. csak még lesz hozzá mászóka, amit kért a baranyikriszta. és lesz 20 ezres csarnok a ferencvárosi kézis csajoknak, mert megérdemlik. meg lesz rendelőintézeti felújítás. de azt is a fidesz haverok végzik. lesz csepeli nagyerdő, de a faiskolák is a fideszben vannak. a facsemetéket a fideszben nevelik. a gyerekeket a fideszben szülik.

és ezzel szemben egy médiaértelmiség áll. a soros alapítvány (444) és a bertelsmann (rtl klub) és a wallis (index), a hitgyülekezete (atv), és a b'nai b'rith (klubrádió). a fidesz az izraelitákat kiszolgálja. a soros alapítványt szétverte. az ezzel összefonódó bertelsmann kizárhatja a néppártból. és amíg ez a kérdés nem dől el addig az indexet nem tudják bedarálni. és ebből következően németh sanyi bácsi se tudja, hogy hová álljon. és addig a szövetségi fiai sem pozícionálnak át semmit. pikó andrás átmentette magát józsefvárosba. és megszüntette az "észak koreai" típusú médiát. és helyette "független" "kiegyensúlyozott" tájékoztatás. amit a mérce alapítvány felügyel. a haverjai. de nekik nincsenek útépítő munkásai. bármi, ami a közszolgáltatásokhoz a valóságban szükséges. nincs wc papír. ahhoz elsődlegesen nem pénz kell, hanem wc-papírgyár. és a fideszhez kötődik. a kormányellenesek világának alapja a semmiből történő pénzteremtés és egy hírmagyarázó médiaértelmiség. ők a "liberális" "demokraták".

na most amíg nem volt internet addig ez működött. mert a vox populi, a kocsmafilozófia el volt nyomva. de amíóta a tömegmédia kétirányúvá vált előre tört a populizmus. és ez egy illiberális átmenetet eredményez. tartok tőle, hogy a világon szinte mindenhol. azért, mert az internet a szabadosságot is előtérbe állítja. ami a régi underground kerül a kereskedelmi médiába. és ez új mainstream elrettenti a polgári közönséget. de lehetséges, hogy a fiatalokat nem. mert ők ebbe nőttek bele. a momentum generáció győzikén és maunikán felnőtt nemzedék. nem ők a felelősek, hanem akik ezt a kulturális fasizmust megengedték. és az kisebb részben a fidesz. nagyrészt a fidesz ellenesek. az a médiaértelmiség, amelyik a nyugatos szabad piacról papol.

és az a kérdés, hogy a fidesz megnyeri-e a fiatalok relatív többségét. ha nem tudja, akkor megbukik. és ez esetben jön a momentum gyurcsánnyal vagy gyurcsánynéval. az mit kínál? szerintem nem ez az alternatíva. hanem helyi egyesületek és a valódi függetlenek.

2020.01.09. 11:25:58

@lecsós:
volt az állami húsipari vállalat. jött a rendszerváltás. azzal az csődbe ment. nem azért, mert nem kellett a hús. az ideológia az volt, hogy csődbe kell vinni. a szociális piacgazdaság az lett volna, hogy az állam ebből valamit tartson meg. az állami gazdaságok és az élüzemet tangazdasággá alakítják. és azon túl privatizálnak. úgy, hogy elég sok induló családi vállalkozás jön létre baráti kapcsolatokkal. és abból létrejön kis, közép és nagyvállalkozói réteg. esetlegesen kiemelkedik néhány globálisan versenyeképes óriásvállalat. de nem ez a kapitalizmus. ez vegyes gazdaság. mert ennek az induló állapota: állami gazdaság, tangazdaságok feldolgozó üzemekkel, ahol a gépsort tanműhelyekben állítják elő. és ebből szerveződnek a gmk-k. és abból jönnek létre a magánvállalatok. és ezeket támogatják a szellemi szabadfoglalkozásúak. ez nem kapitalizmus. hanem vegyes gazdaság. amiben van állami gazdaság, egyházi birtok, termelő szövetkezet, nemzeti park és jobbágytelkek. ennek feudális alapja van. és a kommunitárius ideológia partikulárisan jelen van benne, mint a liberális kapitalizmus.

és ez utóbbi hipermodernizációt akar teremteni. és lehet úgy is. de ahhoz az kellene, hogy a magyarok egy 10 milliós metropoliszban éljenek. és onnan repítik a drónokat a rétközbe. és a sashegyen figyelik a monitorokat. tehát nem józsi bácsi a tyúkszaros mackónadrágjában sasol a rétközben. és mariska néni kiált neki, hogy kész a tyúkhúsleves. az megfőtt a sparhelten. és az megmossa a kezét a lavórban. és kiteszik a dísztányért a tiszta asztalra. és józsi bácsi arrébb rúgja a nyávogó macskát. és jönnek a gyerekek. sanyika és sárika. megkapják a tyúk combját és a melle húsát. nem ez van. mert ez a magyar falu. ami egy skanzenné alakul. és ezek helyébe globálisan versenyképes hipermodern metropoliszok lépnek szabad kereskedelemmel. a 21. század. ez az liberális kapitalista világkép. lehet, hogy ilyen lesz. de a magyar társadalom többsége ilyet nem akar vagy csak nagyon erős korlátokkal. amerikában is beintettek. és ebből lett trump. és most úgy tűnik, hogy ilyen ázsiában lesz. mert ott a százmilliós, vagy milliárdos népességet nem is tudják másként fentartani. metropoliszok és megarégiók kellenek. a nyugat aligha tudja gyarmatosítani afrikát. mert nincs elég gyarmatosító keresztény fiatal. és most úgy tűnik, hogy fellázadt a kisvárosi amerika. a fehérek ugyan elvesztik a többségüket. de a helyükbe lépő latinok se akarnak egyre növekvő nagyvárosokat, vagy megint csak korlátokkal. európában németország válhatna hipermodernné. de ahhoz magna germánia kellene. német birodalmi egységállam. az átmenethez egy új hitler. akit frankfurtból támogat az európai központi bank. a németek oldalán, vagy a németekkel szemben. egy kultúrfasiszta technokrata őrültség. budapesten a soros alapítvány, a ceu aktivisták, a bertelsmann, a momentum világképe ehhez hasonló. az index firkászoké.

európában vegyes gazdaságot lehet építeni véleményem szerint. és annak félfeudális alapjait a fidesz képes megteremteni. helyi kiskirályok és köreik. lázár és társaik. veszprémben navracsics. mert ő kilobbizott egy európai kulturális főváros projektet a bizottságban. és kiegyeznek simicska fiával, a balaton parton matolcsy feleségével és társaikkal. a tiborcz vejkó is oda vonulhat vissza. ez a fidesz2. és ezt kontrollálhatják helyi egyesületek és valódi függetlenek. nem a momentum generáció párttá szerveződve, hanem a .hu értelmiség pártokon kívül állva. és abból lehet modernizáció, de erős korlátokkal.

na most ezt budapest "liberális" népe nem fogja elfogadni. ők nyugatosabbak lennének a nyugatosoknál. egy olyan amerikanizmust akarnak, ami trump elnökségével amerikában is elbukni látszik. és ázsia valósítja meg. kína, a válságban a csúcstechnológiát hozó vegyesvállatatokat nacionalizálja és a nyugatot kipaterolja. cserébe elenged az amerikai államadósságból. és biztosítja a belső piacát európának. és ebben az egyesült nemzetek biztonsági tanácsában megegyeznek. a németek törökökkel, irakkal, iránnal egyezkednek. és ezt nem basszák el, szokás szerint. és ehhez többek között az kell, hogy a fidesz1 a pesten libsiket szétverje. és úgy egyezkednek izrael állammal. amiből újabb problémák adódnak. mert izrael vagy egy új szuperhatalom lesz, vagy nem lesz. és az egy újabb háborúval fenyeget.

de nincs másik forgatókönyv. ha valaki eladja a húsipart a lengyeleknek, mert jobban csinálják, akkor ott lesznek az ssc központok. debreceni húsipari vállalatot eladták a cseheknek. csak nem tudták működtetni. a globus részben szlovák brand. mert a debreceni konzervgyár a budapestit, nagykőrösit a maggi üzem nyereségéből megvette. és utána eladták az egészet bagóért egy breton téesznek. azt mondták, hogy a konzervgyártást szezonálisan tartanák fent. csak azért vásárolnak, hogy őket ne vegye meg a bouduelle. kényszergyarmatosítás. eladták a tejipart. de nem tudták működtetni a hollandok. és ezek után jött létre ez a ner tejüzem.
video2.dehir.hu/1003_Alfoldi_tej_mix.mp4

ijontichy 2020.01.09. 16:53:51

@civisvarosi2: "szerinted a kiskereskedőknek honnan lesz hirtelen annyi pénze," Már megint azzal foglalkozol, ami - legjobb tudomásom szerint - nem a te dolgod. Ahol kereslet van, ott lesz kínálat is; feltéve, hogy egy bolsi nem barmol bele a saját kis piszkos politikai ambícióival (ld még: devizahitel-válság barmolása).
Ettől függetlenül, az első CBA Prima (vagy miafene a nevük) azidőtájt jelentek meg, amikor már láttak AldiLidlit. És akkor a CBACoop jó másfél évtized előnnyel rendelkezett, ami alatt semmi mást nem tudott felmutatni, mint kevesek irreális gazdagodását (ld: 24.hu/belfold/2014/12/04/tobb-szaz-millios-kocsi-a-cba-vezetosegi-parkolojaban/ ). Miért is a pénzügyi szektor profitja fáj neked a legjobban? OK. Kezdd meg nagy egyéni harcodat! Ki kell lépni az únióból, felhúzni a műszaki zárat, felszámolni a tőzsdét, kell a francnak tőkepiac, haza lehet zavarni az ABM-et (a Tacskóról és társairól nem is beszélve), oszt meglátjuk mire jut a kurucos kivagyiság. Ha bejön, az elsők között fogok meakulpázni.

"a kormánypárt azt mondja, hogy szabadságharcot vívunk a globális pénzhatalommal." Ebből is látszik, hogy a kormánypárt tökhülye (annál csak a fideszes választó a hülyébb), illetve hazug disznó. Ismered ugye a viccet (az Orson Welles rádiójáték nyomán), hogy "- Minek szólítod a feléd közelítő háromméteres marslakót? - Hát Uramnak, ez világos.".
A tízmillás, nem túl acélos gazdasággal és még kevésbé acélos politikai jelentőséggel bíró ország minielnöke ( ki még egy őrséget se adott ), harcziasan háborús retorikát röfögve szabadságharcot hirdet, és ezt nem fogadja a választók részéről mindent elsöprő, elmét-lelket felszabadító harsány kacaj. Inkább leugatjuk a "halszagú" finn rokonságot - sőt! még fel is mondjuk ezt a rokonságot, ugye cíviském? (hány megabájt hülyeséget bölcselkedtél itt "a finn nem ugor, de a magyar ugrik" tárgyában?) Szvsz. ez kínos.
De - mint mondtam volt - ma már ezek a részletek nem is annyira lényegesek. A lényeg, hogy a vitya (& co) vezette fidesz már soha nem lesz képes a magyar nemzet egységének képviseletére. A hatalom konszolidációja most már gyakorlatilag elképzelhetetlen. A magyar társadalomban iszonyú mennyiségű indulat halmozódott fel a húszévnyi fidesz működés nyomán. Megérdemelne egy jókora kitüntetést (és persze sok zsetont), aki kitalája, hogyan lehet - ezt a mérhetetlen frusztrációt hasznosan becsatornázva - kivezetni az országot a NER-pokolból. 2019 fordulópont lehet. A király meztelen, a (dakota) ló döglött, és ezt most már a fideszen belül is többeknek kezdett érdeke lenni meglátni. Le kéne szállni arról a lóról, és a hülye szabadságharcolás (btw. Putyin elvtárs hogy van?) helyett valami kecsegtetőbb dologba fektetni.

kazsiafigyelo 2020.01.09. 16:55:17

szerintem sokan meglepődnének, hogy az etnicizmus mennyire gyakori a magyarnál sokkal fejlettebb népek körében is. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy jó dolog, csak ebből nem lehet levezetni a nemzeti kudarcokat. A világ még ma is aszerint osztható föl gazdagokra és szegényekre, hogy az adott ország melyik érdekszférába került a második világháború után. Lásd Japán. A két világháború közt még nem volt jelentős különbség magyarország és japán közt, a rendszerváltás után ég és föld, Japánra mint az USA technológiai kihívójára tekintettek. Japán sosem nézett szembe igazán a második világháborús múltjával, Kínától és Koreától mindössze pár éve kértek bocsánatot. Csupán az USA rájuk kényszerített egy haladó jellegű alkotmányt és elvették tőlük az önálló külpolitika és hadsereg lehetőségét, és a hidegháború alatt előnyben részesítette a japán importot, amiből kinőtt egy gazdasági csoda. Természetesen van helye az önkritikának, de egyszerűen történelmietlen az országok jólétét a nemzetek fölvilágosultságával összekötni.

kazsiafigyelo 2020.01.09. 17:05:35

Más: a cikk azt írja, a magyarok semmit nem adtak a kisebbségeknek a dualizmus alatt. Szerintem a felvidéki szlovák nagyon is jól járt, amikor budapestre járt az építkezésekre és iparba dolgozni. Hatos Pál történész szerint az ipari alkalmazottak körében volt a leginkább jelentős a spontán asszimiláció. Amikor a monarchia összeomlott, a helyette létrejövő kis országok gazdasági problémákkal találták szembe magukat, miután elveszett a hatalma közös piac. A dualizmus alatti magyar elit éppenhogy fölülemelkedett az etnicizmuson a kiegyezéssel, és az ország függetlenségét részint föladva vezették az országot a gazdasági növekedés útján. Idővel valóban visszatértek hozzá valamelyest, de Trianont elsődleges oka mégiscsak a nemzetiségek irracionális etnicizmusa volt, amivel saját jólétük ellen ártottak. Ami utána következik azzal nagyjából egyet tudok érteni, de a dualizmus hazai elitjét nem kéne egybemosni orábnnal, és csupán az osztrák "gyarmatosítás" számlájára írni a sikereket. Tisza István kifejezetten ki akart egyezni a románsággal, amit a függetlenségi ellenzéke miatt nem tudott megtenni (igen, azok miatt, akik ostoba módon a monarchiából való kilépést szorgalmazták - akkoriban az etnicizmus még ellenzékben volt).

2020.01.09. 17:46:14

@ijontichy:
van a kormányzati fidesz1 az belpolitikában rombol. a külpolitikát viszi. és van a fidesz2 az építkezik ahol önkormányzati választást nyertek. és van 20-30 város, ahol a fidesz ellenesek kerültek többségbe. és össze lehet mérni a teljesítményt. én nem vagyok se fideszes, se fidesz ellenes. az ellenzéki pártokat - az ellenzéki értelmiséget a nettó gyűlölködésen túl, amelyik mindkét oldalon jelen van - nem lehet értelmezni.

a liberális világkép annyi, hogy ne legyen állam és ne legyen egyház se. a szent piac mindent megold. az nyugatosabb akar lenni a nyugatiaknál, amerikaiabb az amerikaiaknál. egy sehol sincs világ. és ezt egy identitás nélküli populáció képviseli. identitás nélküli generáció. és lehet, hogy az offshore számlákon összegyűlt dollár milliárdokból létrejönnek ilyen közösségek. hipermodern szigetek, amit az emberiség többsége iránti gyűlölködés tart össze.

2020.01.09. 17:58:23

@kazsiafigyelo:
trianon elsődleges oka elsődleges az, hogy a magyar gazdaságot uraló kapitalista elit nem akart kárpát-medencei gazdasági-kulturális egyeséget. a mai napig nem gondolják, hogy budapest a kárpát-medence pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató központjává váljon. amire reális esély van. magyarul trianon oka, hogy budapesten kisebbségben vannak a magyar érzelműek. a "liberálisok" egy része kisebb magyarországot szeretne. egy olyan 10 milliós kapitalista egységállamot, amit helytartó elitként uralhat. a másik koncepció pedig az, hogy budapest globális szolgáltató központtá, amit a totális multikulturalitás ural.

és egyik se tűnik reális tervnek. de aki magyar érzelmű az nyilván a magyar királyság restaurációját támogatja.

2020.01.09. 17:59:16

@kazsiafigyelo:
ezen kívül nyilván számos külső oka volt trianonnak. de a belső ok, hogy budapesten kisebbségbe kerültek a magyarok, ahogyan ma is kisebbségben vannak.

2020.01.09. 18:54:23

@civisvarosi2:
mondjuk, hogy van benne igazság.
kérdés, hogy segít-e ez valamit a mára kvázi jim jones szektává alacsonyodott u.n. magyar érzelműeken, akiknek a megnyilvánulásaiban azért ez a gyűlölség sokkal inkább tetten érhető, úgy is mint közösségszervező összetartóerő, a számukra elfogadhatatlan fővárosi és nyugati identitás nélküliekkel szemben vagy jön a nagyszerű nemzethalál.
esetleg valamit még segíthet még a türk tanács, vagy a többi stratégiai szövetség.
és valójában mit?
egyelőre nem tudunk mit kezdeni egymással, de a dolognak valahogy dűlőre kell jutnia.
az erőszak kínálkozó megoldásnak látszik, bár sajna mindent megoldana a magyarok(akármelyik fajtájának) kárpát medencei jelenlétével kapcsolatban.

2020.01.09. 19:12:11

@Bánegressy:
ezt támogatják. neoton família fellép nagyváradon.
www.youtube.com/watch?v=S0xw9HslHc8
ez gyűlölködés?
www.youtube.com/watch?v=Wpzbbg-QBf4
a francokat. ez a fidesznek szállítja a szavazatokat. és esetenként ebben van nemes gesztus, nem kerül olyan nagyon sokba túl azon, hogy történelmi jelentősége is van. ezt ismerte fel orbán és a fidesz. az ellenzéki értelmiség ezt nem fogadja el mondván, hogy ez utóbbi ellentétes a felvilágosult hitelvekkel és a nyugat elképzeléseivel. valóban.

2020.01.09. 19:29:42

@civisvarosi2:
nem azt akarod mondani, hogy ez a fidesz és tábora nemzeti érzelmű reflexiója a rajta kívli világra, mert azonnal kiröhöglek.
minden autokrata természetű nacionalista etnicista uralom igyexik ehhez hasonló idillt teremteni a követőinek.
a követői pedig azok, akiknek a hatalom és körei sugallják a véleményüket(mindenben. tht. az ízlésüket is), minthogy önállóan nem is lennének képesek ettől eltérőt alkotni. nekik ez a biztos kapaszkodó.
tovább! :D

2020.01.09. 19:37:42

@Bánegressy:
ezt nem bukarestben ellenzik elsősorban, hanem budapesten. nem a budapesti románok mégcsak nem is a zsidók ahogyan a kocsmában megfejtik, hanem az identitás nélküliek. hitüket feladó kommunista nem-zsidók, a keresztséget nem vállaló egykori náci nem-németek, hazaáruló nem-szlávok és a szivárványos közösség alkotják gender tudomány kreálta nemtelenek. nekik nincs politikai identitásuk.

van mszp, de a szocialista elképzelések a fideszben vannak. van az lmp. és valójában a fidesz másodvonala a liberális. nem a dk és a momentum. így kell őket nevezni. egy államellenes politikai underground. nem anarchisták, mert hatalmat akarnak maguknak. és messze a legtöbb pénzt kérik a "liberális" tanácsadók. de ez egy identitás nélküli politikai csoportosulás. európai értelemben vett "konzervatívok" ugyanazok, mint a "liberálisok". de nincs semmiféle hagyomány őrzés, vagy hagyomány teremtés. és mivel a fidesz politikai ellenfelei nagyrészt ezekből állnak össze ezért nincs valós alternatíva. és még hosszú ideig nem is lesz annak ellenére, hogy 22-ben a demokratikus koalíció vagy összefogás, vagy nem tudom micsoda választást nyerhet.

2020.01.09. 20:04:09

@Bánegressy:
a fideszben gondolnak valamit a világról. nem azt állítom, hogy feltétlen jót, hanem azt, hogy valamit. a fidesz ellenes pártokban önállóan szinte semmit.

gerőcs tanár úr felmondja a középiskolát matematikát. de azon túl nem gondol semmit. attól "liberális", mert nem gondol semmit. ellenkultúrát hoz létre. gerőcs tanár urat támadják. jaj, szegény gerőcs tanár úr. támadják a nácik. a fasiszták. üldözik. szegény kis gerőcs tanár urat. alföldi róbertet. vagy pintér bélát. lovász lászlót, aki a világ tíz legokosabb emberének egyike. és üldözik a nácik. a nyomában vannak. el ne kapják szegény kis lovász lászlót. az a probléma, hogy lovász lászlónak nincs elképzelése az akadémia működéséről. vagy ha van, akkor ezért nem mert kiállni. ahogyan sanyi mondja. olyan, mint aki beleszart a nadrágba. nem mer felállni, se megszólalni.

na most azt gondolom, hogy borzalmas, hogy a politika ilyen helyzeteket teremt. de ez ebből adódik, hogy a semmi vitatkozik a valamivel.

a fideszben a nyilvánvalót mondták, hogy a magyar tudományos akadémiának mondjuk a magyar népegészségügyi programot kellene támogatni. és ha annak keretében valamilyen tudományos eredmény létrejön, akkor azt közzé lehet tenni és az majd a világ tudományosságát is gazdagítja. lovász lászló erre azt mondja, hogy a közpénz költésbe beleszól a politika. jaj, jaj, az a fasizmus. miközben elfogadta a kitüntetést a fidesztől. az ellenzék a vicc kategóriájába tartozik. pintér béla és társaik.

és ez a nagy semmi a zsidókeresztény egyház. mert abban a vallás nem evilági. ennek helyébe akarnak lépni a "liberálisok". a nagy semmivel. és azon túl szinte mindent korlátoznának. a szabad sajtó: gondolatrendőrség. nehogy a fasizmus bűnébe essél. mert bármi, amit gondolsz az NÁCI.

2020.01.09. 20:05:18

@civisvarosi2:
valóban nincs semmiféle hagyományőrzés, vagy hagyományteremtés.
agitprop az van.
(jó, mondjuk ez is egy hagyomány)

2020.01.09. 20:08:15

@civisvarosi2:
- hát igen!
mármint, amit te gondolsz :D

ijontichy 2020.01.09. 20:26:26

@civisvarosi2: "a liberális világkép annyi, hogy ne legyen állam és ne legyen egyház se" Ne hazudozz! Pár hibbant-libbant hagymázas fecsegésével megpróbálni elnyomni a narancsbolsik nemzetrontását súlyos tévedés, sőt bűn!
A "nemzethy magyar" szemlélet semmi jóra nem vezet. Az egészséges mértékű kozmopolitizmussal is bíró magyarságtudaté a jövő. A nemzethy hülye (meg a bolsi banda) nyüszög arról, hogy Szent István nagysága a kereszténység választásában áll. Lópikulát. Szent István valójában a jövőt választotta, ami akkortájt épp a keresztény Európához tartozásban testesült meg. Ma a jövő a kapitalista alapon álló globalizálódó világgazdaság és a liberális demokrácia. Aki mást állít, az a saját pecsenyéjét akarja a mások pénzén vett tüzelő fölött sütögetni (vagy ha komolyan gondolja, emigráljon Kínába ;-) ). Az elmúlt kilenc év zajos bolsikajabálása nem sok hasznot hajtott Mo-nak (leszámítva a pártízezer "inner circle"-t).
Senki nem állította, hogy a fennálló világrend ne lenne tele problémákkal. Az elmúlt ~70 év rapid ütemű fejlődése rengeteget termelt ki minden téren (a klasszikus vallások válságától, a környezetszennyezésen és a huszonéves Wall street-i "Excel-zsokék" seperc alatti gazdagodásán át, a migrációs válságig bezárólag), ugyanakkor tömegek számára teremtett korábban elképzelhetetlen életszínvonalat. Az, hogy a jövő felé nem ezen keresztül vezet tovább az út, hanem a "vissza a félfeudalizmusba" az üdvözítő megoldás, ótvar hazugság, vagy végzetes vakság. Egy olyan országban, amely negyven évig hallgatta szpícset a döglődő, rothadó pöfujjj!!! kapitalizmusról egyenesen érthetetlen.
A "nemzeti kulturális önazonosság" erőforrás, ami vegyítve egy egészéges mértékű kozmopolita színnel a siker alapvető feltétele (lásd Japán; érdemes elolvasni erről Akio Morita önéletrajzát, de szorosan kapcsolódik ide a skandináv (finn!) sikersztori is). Történelemhamisításra és talmi hazudozásra soha a büdös életben nem lehet magabiztos, egészséges nemzeti büszkeséget alapozni. Ha már a magyar nyelv is ismeri a mondást, miszerint "Ésszel él az ember", hát meg is kéne fogadni, a kurucos kivagyiság helyett. És ha már itt tartunk (mármint ész) @kazsiafigyelo: Trianon oka többek közt az volt, hogy a korszak magyar vezetése épp olyan "hülye" volt (a nyugati döntéshozók szemében is), mint a mai. Mert lehet ugyan - magunkat áltatva - szőröstalpúzni a "szomszédokat", de az igazság az, hogy a környékbeli nemzetiségek mind lekörözték a magyarokat a diplomácia "művészetének" - maguk részére hasznos - művelésében :-(.

ijontichy 2020.01.09. 20:32:04

@civisvarosi2: "a fideszben gondolnak valamit a világról" Nem igazán. A fideszben felmondják a vezér leckéjét (ld. még tekintélyelv, személyi kultusz), Aki pedig esetleg önálló gondolatokkal is rendelkezik, azt jól megtartja magának. Önsorsrontás nem rulez. Irigység viszont van, mert a középszer piszkosul irigy tud lenni, ha eljut odáig, hogy fájó tudatában legyen saját középszerűségének. :-/

2020.01.09. 21:54:39

@ijontichy:
egy biztosnak látszik és ez nem csak a cívis irkálmányaiból tűnik egyre biztosabbnak.
ez a középszer nem fogja tudni békés eszközökkel véglegesen dűlőre vinni a dominancia kérdését, mint ahogy az ellenzék is képtelen lenne (még)tiszta választásokon(is) megszerezni a hatalmat, úgy, hogy annak ne lenne már a hatalomváltást követően rögtön világos következménye, hogy valamiféle társadalmi konszenzust, konszolidációt - amire pedig nagy szükség volna a nyugodt közélethez, a demokráciához, hogy mást ne mondjak - sem lehet hatalmi helyzetből elérni ebben az országban.
tht.?
következtetésem, hogy itt előbb utóbb egy "tisztességes" rendőrállamra lesz szükség. ennek megvalósítására pedig minden esély adott

2020.01.09. 22:27:59

@Bánegressy:
nem 2010 óta van sötét diktatúra, majd még csak jön?

2020.01.09. 22:29:05

@ijontichy:
a liberálisnak mondott ellenzékiség ebből áll. többségi magyarellenesség és nettó gyűlölködés. semmi egyéb.

ijontichy 2020.01.10. 00:14:05

@civisvarosi2: A "nettó gyűlölöködés" '98 őszén kezdődött, és kizárólag a fideszbolsik sara. Ez az igazság, a színtiszta igazság, és ez pontosan így lesz benne száz év múlva a törikönyvekben (szar dolog az Internet). Addig persze még sok hazugság fog lefolyni a Dunán.

A "diktatúra" az diktatúra, tök fölöslegesek a jelzők. Ami változott - mert a világon is vastagodott némileg a civilizációs máz - hogy a diktatúra "attribútumai" között nem feltétlenül szerepel a patakvér, országszerte akasztottak talpa alatt fütyülő szél, és ellenzékiekkel (meg "néma volt netán, csak lelkesedni rest"-ekkel) teli börtönök. Ennyit erről, keresd tovább a felnagyítható "sikereket".

@Bánegressy: A NER-nek vityával együtt biztosan vége lesz (de addig még bőven befér egy "rendőrállam" is, ha úgy alakul :-( ). Korábban kevés az esélye, és leginkább ebben van már 6-8 éve konszenzus itt a neccen (akkora krachot, ami komolyan megrendítené a NER-t nem kívánok, mert azt már mi is erősen megéreznénk). Vitya "olajpálma" személyisége erre elegendő garancia. Az állampárt szétesik, a gazdasági stróman rendszer is, a tehetséges működtető közreműködők (szürke eminenciások) egy része sok zsetont fog keresni, pár peches megy a sittre ( valakinek ülni kell), mert a társadalom bő fele részéről (plusz még a hirtelen felszaporodott "partizánok") komoly elszámoltatási nyomás (na jó: színtiszta bosszúvágy; nerkobzos Ákoska dala időszerűvé válik :-( ) lesz, az évtizedekig eltűrt mocsokságokból kifolyólag.
Az már számomra beláthatatlan (mi több, szinte biztosan "megláthatatlan" lesz), hogy mikorra fog ebből kilábalni a "múlt feldolgozása" c. témakörben sohasem jeleskedő, individualista, opportunista, fragmentált és zömében provinciális gondolkodású magyar társadalom. Gyanítom, lesz az pár generáció - jó esetben :-(.

ijontichy 2020.01.10. 01:33:04

@civisvarosi2: Btw. most olvastam a z indexen:
"Orbán: Minden elvesztett városért felelősséget vállalok".
Tudod ez milyen? Mint a "nagyon átkosban" az "Elvtársak! Önkritikát gyakorolok." :-) Hiába, a bolsi örök.
Én már csak arra lennék kíváncsi, hogy a "nemdiktatúrában" mikor lesz valakinek bátorsága visszakérdezni, hogy "Akkor most lemondasz?" :-D
Nemhiába mondtam én mindig, hogy a politikai felelősség valami olyan, amiről minden röfög, de senki se látta még. Szvsz. a felelősség az vagy anyagi, vagy büntetjogi (amiben azért van némi közös metszet). Egyébként is mi az, hogy "elvesztett"? Ez mit jelent? Luk van a helyén a földben? A talált tárgyak osztályán kell keresni?
És senki, de senki nem szól be, hogy "vitya, a falb...szó dumádra tkp. már senki sem kíváncsi. 9 év kudarcát nem lehet verbálisan áthidalni". :-(((

2020.01.10. 08:32:51

@civisvarosi2:
sötét egyelőre még csak te vagy és ner-társaid többsége . . . na jó! mind.
a diktatúra intézményesítése itt kicsit hosszabb folyamat, mint egy latin-amerikai országban .
kell még néhány nemzeti konzultáció, hogy a be nem tagozódott bíróságok és néhány intézmény központi irányítás alá vonásához+ a kormány intézkedéseit bírálók büntetőjogi felelősségre vonásához megszerezzék a "többség", a "magyarok" legitimálását.
@ijontichy:
vitya mindaddig vállalja bármiért a felelősséget, ami az ő politikai propagandájába belefér, amíg senki nincs aki a valós felelősségét számon kérheti.
és hogy ez minél tovább így legyen azért ő maga vállal felelősséget.

2020.01.10. 09:01:13

@ijontichy:
ezek szerint orbán sztálin. és ha azt nem mondaná, hogy nem vállal felelősséget, akkor hitler lenne. mert orbán egy sztálinba gyúrt hitler.

ne viccelj már. orbán egy pártpolitikus. és az elmúlt 30 évben a vezetésével felépítettek egy pártot. orbán elég sokszor körbeutazta az országot. familiárisokat gyűjtött, akik hozzá hűségesek. pártoló és párttagokat, akik támogatják a pártelnökjségeket, aki a haverjaiból áll. mindezt megtette csángóföldtől hegyeshalomig. összekapcsolta a többségi és a kisebbségi magyarokat. az állam nem működhet a trianoni határon túl. de ez egyház mégis csak. ezért azon keresztül támogatja a határmenti magyarokat. és ebből létrejött a keresztény államnemzet. és ezen túl létrehozott egy gazdasági holdudvart. amelyik nacionalizálta a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektor jelentős részét. és ezen túl megtámogatta a gyáripart és egyetlen párt, amelyik támogatja a magyar falut.

az összes felvilágosult értelmiségi azt mondja, hogy ezt így nem lehet a magyar falu a 21. századi modernitással nem kompatiblis avítt képződmény. és nem alkalmas az életre. nem lehet támogatni a multinacionális gyáripart. a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektor részben sem lehet nacionalizálni. mert ezek ellentétesek az elveikkel. a fideszben meg azt mondja, hogy szarunk bele. ők így hoztak létre egy pártot. legitim módon tették. és a makroadatok szerint a fidesz kormányok idején rendre jobban teljesít az ország, mint a nem-fidesz esetén. antall, horn, medgyessy, gyurcsány kormányok idején a szocik, a libsik és a "felelős" értelmiség kormányzott. és jobb volt? nem. hanem rosszabb. van egy elmélet, ami a gyakorlatban nem működik legalábbis magyarországon.

és ebből két válasz adódik. az egyik, hogy az elmélet alapjaiban hibás. a másik, hogy alapjaiban a nép a hibás. a második következtetést is le lehet vonni. de aki erre az álláspontra helyezkedik akkor miért akar ezzel semmire se alkalmas alattvalókkal együtt élni. válasszon egy másik ensz tagállamot. és mondja azt, hogy magyarországon dúl a fasizmus, a sztálinizmus. plusz észak-korea.

2020.01.10. 09:28:18

@Bánegressy:
a legfelső bíróság elnökét és a legfőbb ügyészt is az egykamarás magyar parlament nevezi kétharmados többséggel. így vált a bíráskodás "függetlenné". így alkották meg a törvényt a rendszerváltók.

tehát nem a kormánypárt jelöli az egyiket. és az ellenzék a másikat. sólyom lászló a "láthatatlan alkotmányból" nem így vezette le. és ő egy megkérdőjelezhetetlen világhírű jogi szaktekintély, mint tudjuk. laci bácsi egy sámán, az egyetlen magyar, aki láthatatlan alkotmányt látja. na jó, még magyar györgy esetleg a hitgyülekezetéből. így találták ki, hogy egy párt, vagy pártszövetség jelöli a főbírót és a főügyészt egyszerre.

amikor a fidesz-kdnp jelöli, akkor ez sötét diktatúra. és amikor az mdf-szdsz, az mszp-szdsz jelölte, akkor nem ugyanez volt? az antall kormány idején a hajdú-bihari főügyész azt mondta, hogy az olajszőkítés botrányban, hogy nem olyan bonyolult feltárni, hogy merre mentek a vagonok és miből jöttek létre a vagyonok. egy kicsit nyomozni kell. leváltották azonnal. mert benne volt az összes párt. és 2010-ig minden ilyen piszkos ügyletben benne volt az összes párt, vagy ha nem, akkor engedtek a másiknak.

és a ner ezzel a gyakorlattal szakított. és a lopások, csalások, a hazugságok egy pártban összpontosulnak. egy pártnak van túlhatalma. hirtelen a többi párt nem ugyanolyan, mint a fidesz. dehogy nem.

lehetséges, hogy nem túlközpontosított politikai pártoknak kell ellensúlyozni a fideszt. hanem helyi egyesületekre van szükség, szakmai szervezetekre, akik valódi függetlenekből állnak. akik azt mondják, hogy a nem-fidesz kormányok idején ugyanígy ment. de felőlem lehet azt is játszani, hogy az ellenzéki pártok elseprik ezt az autoriter rezsimet. de 22-ben megint a fidesz nyer, akkor ezek az ellenzékiek menjenek a francba. ha nem, akkor seperjék el a rezsimet és kormányozzanak.

a hatalomban ülnek emberek, akik azt mondják, hogy ők szegény kis üldözöttek. karigeri a főpolgármesteri ciklusában 1,500 ezer milliárd forintról rendelkezhet. van valami terve, hogy ebből mit akar csinálni az elkövetkeő 5 évben, amiből eltelt fél év? lehetne 1 prioritás, amiben a fővárosi intézményrendszert európai szintre emeli. oktatás. tessék. nincs pénz. dehogy nincs. nincs hatáskör. van, valami amit a kormány elé tehet. az bármiféle ötlet, terv, elképzelés, amit az ellenzéki pártok vagy az ellenzéki értelmiség szellemi terméke. nincs ilyen. ők ugyanis azt mondják, hogy ezt piacosítani kellene. szabad piac mindent megold. oldja meg. van a prezinek is iskolája. miért nem íratja be oda mindenki a gyerekét? a szabad piac megoldja.

2020.01.10. 10:04:56

@civisvarosi2:
"de felőlem lehet azt is játszani, hogy az ellenzéki pártok elseprik ezt az autoriter rezsimet. de 22-ben megint a fidesz nyer, akkor ezek az ellenzékiek menjenek a francba. ha nem, akkor seperjék el a rezsimet és kormányozzanak".

egyetértek!!!

ez azonban szvsz már mit sem segít a magyarokon, mert a baj - visszatérve a bejegyzésben foglaltak lényegére már régen az, hogy "az ellenzék is képtelen lenne (még)tiszta választásokon(is) megszerezni a hatalmat, úgy, hogy annak ne lenne már a hatalomváltást követően rögtön világos következménye, hogy valamiféle társadalmi konszenzust, konszolidációt - amire pedig nagy szükség volna a nyugodt közélethez, a demokráciához, hogy mást ne mondjak - sem lehet hatalmi helyzetből elérni ebben az országban"(idézet magamtól :D).
az egyik vagy másik oldal elseprése mindig csak a lecke ismételt elbaszása, amíg végleg be nem bizonyosodik a címben foglalt állítás igazsága.
most éppen az egyik oldal(amit ráadásul ügyes politikai manőverezéssel, hatalomtechnikai eszközökkel sikerült összegereblyézni) agyagba döngölése folyik.
a kudarc 100%-ban biztosított, de a faszbácsi ezt már nem akarhatja megérni. neki az a fontos, hogy az ő életében csakis az ő akarata valósuljon meg(már csak anyagi értelemben is). a többit majd a sok hülye majd vagy megtanulja a történelemkönyvekből(melyeknek ő azt hiszi, fényes fejezete lesz) vagy nem.

karigerit megpróbálják szopópózba kényszeríteni.
nem tudja melyik ujjába harapjon, de előtte ott lengedez egy igencsak méretes másé, amelyik a végén úgyis kiveri a fogát.

2020.01.10. 11:02:41

@Bánegressy:
errefelé kvázi egypártrendszer van. egy pártnak van országgyűlési képviselője és egy pártnak van önkormányzati frakciója. a kompenzációs listáról bekerülő képviselők se tudtak frakciót alakítani, mert úgy fogtak össze. és a pártelnökök és a képviselőjelöltek egy része is budapesti. itt nincsenek ellenzéki pártok. legfeljebb egy dk-s tiltakozik minden ellen. korábban még volt egy jobbikos, aki verte az asztalt, akit kizártak. mert azt mondta, hogy akik a pozitív diszkriminációt támogatják azok hozzanak létre egy "rostás winnetou" alapítványt. megmondta a "frankót". és a "néppártosó" jobbikban azt mondták, hogy ez elfogadhatatlan. volt még a dunai cipőkbe köpködős. azzal fogott össze a dk és "megyei" momentum budapesti pártelnökkel. mert a momentum számára a legfontosabb a decentralizáció!

civilizált közélet egypárti keretek között is létrejöhet feltéve, hogy tényleg van egy párton kívüliekből álló decentralizált tömörülés és függetlenekből álló .hu nyilvánosság. ami sem nem kormánypárti, sem nem kormányellenes. és nyilván ez lenne előremutató. nem a nyugati típusú többpártrendszer. ha nem tudnak gyarmatosítani és nem tudják a pártok a külső tőkejövedelmet elosztani, akkor az rendszer nyugat európában se működik. észak-amerikában sem. hiába van két párt. aki nincs a new york-i, washingtoni elitben az nem nagyon rúghat labdába. ezt a "liberális" "demokrácia" alapja. ha valaki nem tagja valamelyik nagyvárosi tőkepiaci elitnek, akkor nem választható. mert nincs mögötte kereskedelmi média. kereskedelmi bankok igazgatótanácsai, reklámcégek nem támogatják. kisebbségi "jogvédők", gender "tudósok". ami az "akadémikus" "bölcselet" alapját adja.

és ezekkel szemben szerveződött meg a fidesz. és azért kaptak 3x alkotmányos többséget, hogy ezek intézményeit szétverjék. és a jobbikot is ezért szerveződött meg. csak persze ez elsősorban rombolás. de vagy a fidesz győz, vagy a fideszt győzik le. és utána kezdődhet építkezés. 20-30 év lemaradással. mert ezt a rendszerváltást követő évtizedben kellett volna lerendezni. 1998-ban kellett volna a ner-t bevezetni. csak akkor még orbán nem volt elég bátor, vagy vak. mert lehet, hogy a nyugati típusú ideologikus vitáké a jövő. ha valaki genderqeer fluid, akkor az ő mellékhelyiség használati jogait ki védi meg? ezt bele kell foglalni az alkotmányba. a monthy python repülő cirkuszát az akadémikus bölcsészek az alkotmányos szintre emelték. és ezt a sok hülyét szét kell zavarni valakinek. ahhoz kell egy népvezér és egy illiberális átmenet. és most úgy tűnik, hogy ez orbán viktor.

2020.01.10. 11:23:14

@Bánegressy:
elég sokáig multinacionális vállalatoknál edződtem. és tanácsadói ülésen részt vettem. annál szórakoztatóbb nincsen leszámítva a finnugor nyelvelméletet. az mindent visz. a tanácsadóknak vannak varázsszavaik. béndek péternek ilyen a modernizáció. bármit lehet modenrizálni. de sok ilyen szó van. például ilyen a diverzifikáció. bármit lehet diverzifikálni. mindenre lehet mondani. és ezeket kitalálják. mint a divatban trendek van. volt egy idősebb fickó. az mindig azt mondta, hogy rotációra van szükség. de a fiatalabb, képzettebb tanácsadók lehurrogták. a rotáció már elavult. és ezekből rendre egy értelmetlen vita kerekedett ki. mert hogy senkinek nem volt fogalma, hogy miről is van szó. és ezek után megszólalt a nagyfőnök. és bedobta a legfőbb varázsszót: prioritás.

kellene egy ilyen tanácsadó testület karigeri mellé. prájszvóterhauszkúpersz vagy valami hasonló. kpmg vagy ezek a szarok a ner előtti időkből. és azok nagyon-nagyon sok pénzért azt mondanák gerinek, hogy prioritás. döntse el, hogy a rendelkezésre álló 1,500 milliárd forintból mely ágazatot akarja európai szintre emelni. az összeset nem lehet. lesz aki azt mondja, hogy diverzifikációra van szükség. rotációs rendben. de ha kevés pénz áll rendelkezésre, akkor a legfőbb varázsszó a prioritás.

2020.01.10. 11:36:31

@civisvarosi2:
túlbecsüli a képességeit.
ennek az átmenetnek soha nem lehet a győztese. ez az átmenet nem is a szándékai szerint fog véget érni, hanem úgy, hogy előbb neki lesz vége.
és nem a genderbuzik ellenállásán fog megbukni a dolog.
a saját buziságán, vagy ahogy korábbi legjobb barátja mondta g*c*ségén.
ja! és az őt segítők kapzsiságán, valamint a hatalmát legitimáló plebsz korlátoltságán.
orbán hatalmon bukott ember(g*c*)

2020.01.10. 12:13:36

@Bánegressy:
ez egy zéró összegű játszma. feltéve, hogy nem lesz tényleges polgárháború. és ennek lesz győztese és vesztese. a közéleti pozíciójukból valakik folyamatosan vesztenek és valakik nyernek. ebből létrejönnek az oda-visszavágók. most éppen az ellenzék van nyerő szériában. mire tudja felhasználni? egyelőre úgy tűnik, hogy semmire se.

ijontichy 2020.01.10. 12:58:43

@civisvarosi2: "a makroadatok szerint a fidesz kormányok idején rendre jobban teljesít az ország"
Majd mondogasd szorgalmasan, amikor te (vagy hozzátartozód) a magyar EÜ vendége (nagykabát nélkül), vagy a 200 dolcsi nem elég a kölök sulijára. Tudod mit mondott állítólag Churchill a statisztikáról, ugye?
A fidesz jobban tud kommunikálni (kevésbé eufemisztikusan: hazudik, mint állat; a legsikeresebb magyar termék a fideszes teflonpofa lenne, ha sikerülne valahogy tenyészteni és nyírni, mint a birkagyapjút). Na mondd ki szépen, ne kertelj, hogy "kilenc év, senkitől sem zavartatott kormányzás után Mo. nem a sereghajtók közé csúszott Európában, hanem valójában ő a toplista vezetője versenyképességben", hadd röhögjünk már körbe! Aztán "igyál még egy pohárral, és fogd rá a nyuszira" :-)

Off
OK. a munka nem szégyen, de azért ennyi idő után hogy tudja valaki - aki azért érezhetően nem az alsó-középszer műveltségével bír - ennyire lelkesen markecingelni a középszert? Hmmm???
On

2020.01.10. 13:20:30

@ijontichy:
ez esetben váltsák le a fideszt. de a pártok között aligha találnak jobbat. jön a momentum. és mi lesz? progresszív jövedelemadó, hogy jobban járjanak a szegényeknek. a fideszben azt mondja, hogy toljunk ki a külfölddel. azokkal, akiknek a helyébe léphetnek belföldről. és akár lölő is tud monopol közszolgáltatást nyújtani. ehhez kurvára nem kell külföldi. közüzemi szolgáltatást államosítani nem lehet, mert az európai bizottság kitérne a hitéből. marad lölő.

2020.01.10. 13:22:53

@ijontichy:
egy olyan liberálisnak mondott szekta uralja a budapesti és a brüsszeli közéletet a médián keresztül, amire a legjobb válasz lölő. egy nyilvánvalóan alkalmatlan kültelki gázszerelő. tessék. ő is lehet ebben a rendszerben a leggazdagabb. szinte akárki lehet. elsődlegesen nem valós szakértelem kell hozzá, hanem politikai kapcsolatrendszer. és ez kevés kivétellel így működik észak-amerikában és nyugat-európában is.

ijontichy 2020.01.10. 13:35:44

@civisvarosi2: Elég nehéz leváltani a fideszt (nyugi, a legnagyobb valószínűséggel vitya állva marad neked a nyugdíjig ;-) ). A pasi - nemzetközi mércével - ugyan csak egy középszerű politikus (csak kurva hangosan ordibálja, hogy "Korrupt vagyok, tessék nyugodtan próbálkozni!" ), de a magyar vidéket jól ismeri. Vityának van vagy félmilla egybites hívője, és az kockakő politikában nagyon komoly mennyiség. Márpedig a XXI. században az élet szép (még Mo. sem élhetetlen), akkor meg "Minek átlövetni az oldalunkat? Hát hogy nézne már ki?" - mondja a csendes többség.
Szóval ez jó hír neked, de nem jó hír a jövő nemzedékeknek. Magas lesz a számla. Sajnos vitya, meg a fidesz a magyar társadalmat minősíti (ahogy Karácsony & al. is). És egyik sem felfelé :-(

ijontichy 2020.01.10. 13:43:03

@civisvarosi2: "ez kevés kivétellel így működik észak-amerikában és nyugat-európában is." előbb legyen Mo-on is közel hasonló életszínvonal (a jelentős többségnek), majd utána jöhetsz ezzel a fideszes píárkampány szöveggel. De ne most, mert ez a "máshol se jobb" momentán egy ordas nagy hazugság, és visszaél azzal, hogy a mélymagyar társadalomnak fingja sincs mennyivel jobban működnek a dolgok a Lajtán túl.
Mondd, egy picit sem pirul a képed, amikor ezt látod:
444.hu/2018/04/07/az-osszes-megyei-lap-ugyanazzal-a-kozponti-orban-interjuval-jelent-meg-a-valasztas-elotti-napon
és azt röfögi az alcsúti a kormányinfón, hogy a sajtó többsége ellenzéki?

2020.01.10. 13:50:06

@ijontichy:
ha "liberális" lapokban orbán gyalázás folyik a fidesz 93-as fordulata óta. akkor is, amikor történetesen nem volt miniszterelnök. a tárgyilagosságnak a nyomát sem látom a politikai napilapokban. nem a "liberálisok" vannak elnyomva. ők vannak még mindig brutális médiatúlsúlyban. a sehol se állóknak nincs terük a médiában. és országosan nem is lehet. vagy a libsik fingatják meg orbánt, vagy ő a libsiket. ez megy 1993 óta.

2020.01.10. 14:15:12

@ijontichy:
az index, a startlap/24.hu, a 444.hu, a hvg ellenzéki. ezzel szemben áll az origo, a 888, a pesti srácok, a mandiner. de ugye a libsi szavazók brutális kisebbségben vannak. a dk szavazói nem indexes, vagy a 444-es híreket olvassák, vagy a hvg-t. hanem az rtl klubot, vagy az átévét. amit ellensúlyoz a tv2 és a hírtv.

és lehet mondani, hogy a köztévé felborítja. van aki a startlapot olvassa. de hogy jó híreket is halljon bekapcsolja a köztévét. te elmentél magyarországról, gyűlölöd a többségi magyarok, nagyon helyes, hogy eltakarodtál, örülhetsz annak, hogy több szusit tolhatsz az arcodba. még el kell menni ugyanennyinek, hogy értelmes közélet legyen. és lehet, hogy ahhoz minden listán az utolsó helyre kell kerülni.

2020.01.10. 14:51:41

@civisvarosi2:
ennyire olcsón nem lehet az "értelmes" közéletet megkapni.
minimum, hogy tessék minket közjogi intézkedésekkel kiutasítani, deportálni, exportálni stb.
nem nem nem, nem nem nem, nem megyünk mi innen el, míg a házigazda minket furkósbottal(csak azt adja meg neki az isten :D) ki nem ver.
előbb veri ki a saját farkát!
rávarratja, hogy mocskos libsi, 'oszt jól kiveri.

no ezt hiányolom én.
a népiesedést a libsi közbeszédből sajtóból médiából.
ha népieknél lehet trollkodni, lehet revolvermédia, kell hogy jöjjön előbb utóbb a másik oldalon is "színvonalemelkedés"
te azt mondod; takarodjak innen, én aszondom szopjá' le. s'így tovább.
vagy lesz normális közélet, vagy ez már az is. és ennél normálisabb már nem lesz.
minek?
:D

kazsiafigyelo 2020.01.10. 14:52:11

@ijontichy: ha szerinted én itt szőröstalpúzok, akkor nagyon nem érted miről beszélek. De a dualizmus elitjét összemosni orbánnal pont annyira logikus - azaz azt mondani, hogy a magyarok mindig hülyék - minthogy a külföld a hibás mindenért. Levezettem, hogy a kiegyezéssel a magyarok megszakították az etnicista hagyományt, és a sehova nem vezető sérelmi politikai helyett képesek voltak együttműködni. A dualizmus alatt a függetlenségi - az önálló magyar állam ábrándját követő - csoport egy rövidebb periódust leszámítva végig ellenzékben volt. Azt is írtam, hogy Tisza hogy akart kiegeyezni a románokkal, amit pont hogy az ellenzék uszítása miatt nem tudott megtenni.

ijontichy 2020.01.10. 16:29:59

@civisvarosi2: "a fidesz 93-as fordulata óta" Hé, elvétetted a célszemélyt. Én nem a rendszerváltáskor születtem. Nekem vitya ugrik gyufáér' ;-)
Olvastam én még AczélBanditól is közel sem vityagyalázást a népszabóban, úgyhogy emléztetlek:
A hangnem padlószint alá süllyedése a fidesztől és kizárólag a fidesztől indul kb. '98 őszétől. Ez az igazság, a színtiszta igazság, és ez fog száz év múlva szerepelni a történelemkönyvekben. Addig persze még sok fideszes hazugság le fog folyni a Dunán, ballib médiafölényről és másról, de hát kutya ugat, disznó röfög, a fideszes pedig teljesen idióta és/vagy aljas gazember.

@Bánegressy: Hát ez az! A magyar "társadalmi párbeszéd": - Anyád! - A tiéd! :-( És igenis állítom, hogya legocsmányabb futballszurkolói magatartással én azután kezdtem találkozni, hogy az alcsúti félcivilizált elkezdte osztani az észt a minelnöki bársonyszékből.
Hé, Cívis! Megkérdezted már a főnököd, miért rúgta ki a Görög Ibót? Mert diplomáciai etikettből nehogy már bárki oktathassa az alcsúti faluvégi korcsma bonvivánját? Félreértés ne essék, nem azért süllyedtünk le a középszer alatti színvonal közléskészletére, mert ilyenek vagyunk, hanem azért, mert ezt talán értik.

@kazsiafigyelo: A "szőröstalpúzás" (és a kifejezéssel általánosítok, mert ez így szó szerint leginkább keletre mutat, de ezúttal nem csak ezt értem alatta) sajnos a közelmúltban, és a jelenben is él. Nem nagyon van mire. Hogy emlékeztesselek (csak úgy kapásból), nem is oly rég sértegette valamelyik narancsbarom a szlovákokat államiságuk fiatal voltával (a főfütyi lekezelő megnyilvánulásairól már nem is beszélve). Amit fentebb említettem, az a magyar diplomácia impotenciája (pl. Trianon tárgyában), továbbá a magyar nemzet hozzáállása a nemzetiségekhez (pl. 1848-49), és a fideszes hazudozással ellentétben, ezeket még a Kádár-kori történelem oktatás sem rejtette véka alá. Tudtad, hogy a dualizmus idején, felvidéki "részvényes társulatok" keményen megküzdöttek azért, hogy az alapító okiratuk ne csak németül és magyarul, hanem "tótul" is hivatalosan írásba legyen foglalva (tudom apróság)?
Engem nem igazán érdekel a dualizmus elitje, se Tisza (leszámítva a folyót ;-) , persze tudom ki volt Deák, vagy Baross Gábor (és persze Tisza :-) ) ... stb.), és a mához kicsit közelebbi, magyar jobboldali "elitről" Márai Naplójának 1944-es ominózus része épp eleget elmond
( naplo.org/index.php?p=hir&modul=irodalminaplo&hir=2927) . Nem élhet meg mindenki a múltból (a "Tízmillió történész országa" elég vicces).
Ami érdekel, hogy '90 óta nincsenek idegen tankok Mo-on, a magyar társadalom pedig ennek ellenére "csehül álla". Tkp. ha úgy veszem, csehebbül (vagy házmesterebbül? ha így jobban érthető), mint '90 előtt :-(.

2020.01.10. 17:33:32

@ijontichy:
a fidesz fokozatosan tolódott jobbra. a "liberálisoknak" nem volt elég jó csurka, torgyán, vona, megkapták orbánt.

2020.01.10. 17:45:26

@civisvarosi2:
na ja. ezt a választékot tekintve tényleg csoda, hogy még nem kezdték a libsiket deportálni. vagy internálni.
vagy nem is. csak kitalálna és legyártana vitya valamelyik nagy innovátora egy űrhajós sisakot, amit a delikvens fejére húzva alá lehetne küldeni a ziklon-b-t.
odahaza helyben házilag lehetne őket egyénileg(családostól) elintézni, nincs itt semmi szükség begyűjtésre. koncentrációra :D
persze ezek keresztények :D
ezektől várhatod xD

ijontichy 2020.01.10. 18:35:12

@civisvarosi2: Kezdesz kissé következetlen lenni ;-) Tudod volt nekem egy - az egyik megyeszékhelyen élő - országos cimbim, ki anno tagja volt már '90 előtt a fityfasznak. '94-ben már nem volt tagja, és ő mondta nekem, hogy a fityfasz kábé '92 után elkezdett MSZMP-sedni. Abban az értelemben, hogy a fővárosi pártközpont (vitya meg az országos cimbije, az azóta kegyvesztett simlilala hatására) amolyan központi "a párt tudja elvtársak, a párt nem téved elvtársak" stílusban kezdett el utasításokat osztogatni. Hiába, a bolsi örök!
De még mindig nem árultad el, miért rúgta ki a főnököd a Görög Ibót? Zavarja, ha a környezetében bárki emlékezteti, hogy mekkora egy tahó? A Martonyit meg csak a joviális parasztbácsi kinézete miatt tűrte meg? Mindenesetre a magyar diplomacy tekintélye a wckefével elérte eddigi mélypontját. De én nem aggódom. Mindig van lejjebb. Nade tényleg! Ha már az Ibóról hallgatsz (mert 2010 óta minden titkos és nem kell a zembereknek tudnia), legalább azt áruld el, szereti-e a vogon költészetet, és mennyi Sziporkákkal Ékesített Zsilipfúró Rák az éves importja? (azt tudom, hogy vasbunkóra nincs szüksége) ;-)

2020.01.10. 18:40:28

@ijontichy:
a fidesz egy állampárt. nagyjából úgy működik, mint az mszmp. de az összes többi párt is így működik. ebből elég egy. és helyi egyesületek kontrollálhatják a fideszt. vagy a nem-fideszt feltéve, hogy azok elseprik a rezsimet. ők lesznek az állampárt. de több párt nem kell. mi a francnak.

2020.01.10. 18:55:41

félreértés ne essék, a liberálisok politikai helyzetfelismerése és reakciói, itteni politikai agendájuk, amíg léteztek, mint párt, a tök hülyeség, tehetségtelenség, gyávaság(nem, nem is. beszariság) és elkényelmesedettség tanúbizonysága volt.
de hát nem is a libsiktől kell várni a harcos fellépést a társadalmi igazságtalanságok ellen.
csak nekik veszélyes a nyelvük.
vannak a nácik ugye. akik harcolnak a szólásszabadságért(már amit ők annak gondolnak), hogy ezzel kivívják a szabad erőszak, az agresszió jogát.
és vannak a libbantak, akik az autokráciákban nyelvelnek sikeresen, amikor azok már kezdenek besavanyodni.
emennek az autokrata harciassága a pH szabályozója, ami nem hagyja pusztán alattvalókra, a szolganépre a rendszer működtetését, mert akkor hamar gondjai támadnának.
olyan, mint a cápa. írtam már?
a legtöbb cápa, a többi haltól eltérően nem tudja a kopoltyúján keresztül szivattyúzni a vizet. folyamatosan úsznia kell ahhoz, hogy a szájába áramoljon a víz és a kopoltyúján keresztül távozzék.
emez szintúgy nem állhat le a ragadozó, zsákmányszerző természete miatt.
állandóan mozgásban kell lennie, mert a politikájával túl sok ellenlábast generál, a szövetségek, amiket meg meg tud szerezni nyilvánvaló láthatóan a korrupció kategóriája, ami részben mindig kíván új forrásokat és új kapcsolatokat, de tartós, ami hoz is valamit csak valamilyen teljesítés, szolgáltatás árán tud lenni.
virítania kell állandóan és védenie a hátát- ami megint csak mozgáskényszer, hiszen legjobb védekezés a támadás - az ellenlábasoktól, a megbízhatatlanoktól.

tele.phone 2020.01.10. 19:44:01

Jó és bátor poszt, Bibó talán túlfeszült lényeglátónak hívná... Viszont mintha túl sokmindent akarna a nacionalizmussal ("etnicizmussal") megmagyarázni. A szabadságharc bukása, a dualizmus nem teljes kihasználása és felborulása, Trianon stb. jórészt tényleg a nemzetiségekkel való elégtelen kiegyezés következménye. De pl. az együttműködési képesség gyengesége már általánosabb, kelet-európai tulajdonság, aminek a gyökere az elégtelen polgárosultság. A nacionalizmus csak tünet.

A posztból és némely kommentből áradó negativitás is része a magyar/k-európai karakternek. Panaszkultúra. Ez is lehet csoportképező tényező, de rontja a csoporthatékonyságot. Ha valakinek panaszkodok, azzal terhet rakok rá, nehezítem az életét. Ha valaki szisztematikusan negatív, az visszahúzza a másikat és a csoportot. Ezt egy nyugatibb társadalomban már kevésbé veszik be. De K-Európában pont fordítva, az szorul ki, aki nem panaszkodik. Egy objektíven hasonló helyzetből nyugat-európaiak vagy amerikaiak többet hoznak ki, mert jobban látják a lehetőségeket és nemcsak a korlátokat. A negativitásra alapuló csoportidentitás egy öntökönszúrás. És minél erősebb a nyugati típusú versenynek való kitettség, annál inkább.

2020.01.10. 20:19:08

@tele.phone:
basszus, ti panaszkodtok, hogy ezek magyarok. ezek szerint ti valami helytartó banda szeretnétek lenni. csak o1g kiszorított benneteket.

ijontichy 2020.01.10. 21:17:45

@civisvarosi2: "de több párt nem kell. mi a francnak."
Van egy rossz hírem: Lehet, hogy az evolúciót magát az öreg kaporszakáll találta ki, de akkor is az evolúció alapja a verseny. Tudom, hogy neked a tisztesség garanciájaként elég, ha valakinek a neve elé akasztják, hogy méltóságos, tekintetes, nagytiszteletű, excellenciás, netán párttitkár, a neve után meg azt, hogy uram, vagy elvtárs, de ez sokunknak nem elég. Az, hogy mennyire nem működik jól a verseny egypártrendszerben, azt pedig én magam garantálom neked (ha mégsem éltél volna eleget '90 előtt).
Igen, talán ez költségesebb verzió, de a liberális demokrácia már csak ilyen. Viszont a liberális demokráciák jellemzően elég gazdagok is ahhoz, hogy ezt megengedhessék maguknak. Mondhatod, hogy Mo. szegény ország, és nem engedheti meg magának a liberális demokrácia luxusát, ám akkor:
1. félre a kurucos kivagyisággal, hogy majd ti oktatjátok a libdem országokat, hogyan kell élni;
2. kevés az esélyetek, hogy utolérjétek a fejlett liberális demokráciák átlagos életminőségét (kivéve a pártízezer narancsszínű gyevibírót).
Namármost, ahhoz, hogy rálépjetek egy magasabb nívójú élethez vezető útra, a társadalomnak eléggé fejlettnek (ld. még "polgárosodás") kell lennie ahhoz, hogy politikai "GVH"-ként tudjon működni, és ne váljék a legrosszabb értelemben vett futballszurkolóvá, csak azért, mert a csapat kis kabalacocája olyan szívhezszólóan el tudja röfögni a szirének dalát. Elismerem ez nem egyszerű. De ez van.

2020.01.10. 22:17:19

@ijontichy:
a közélet nem egyenlő a pártélettel. egy patróta állampárt bőven elég. néppárt ha így jobban tetszik. és a párton kívüliek alkotnak a helyi egyesületeket. lokálpatrióták. és akik azon kívüliek a függetlenek. kozmopoliták.

debrecen ebbe az irányba mozdult. a városi közéletben nincsenek jelen ellenzéki pártok. nincs olyan nyilvános esemény, ahol ellenzéki politikusok szerepet vállalnának. és ez lehetőséget adna a helyi egyesületeknek a valódi civil szerepvállalásra. feltéve, hogy az ellenzéki pártok visszaszorulnak, mert ezeket mindig gyurcsányhoz, vagy a szövetségeseihez, a momentumhoz sorolják. a momentum egy szemét hazaáruló csoportosulás. macron fenekébe bújva, azért, hogy fekete győr apucinak állása legyen. nincs valós politikai programjuk. menjenek a francba. a fidesz egy létező párt. valós elképzelésekkel. azt kellene néhány ponton korrigálni. de nem kell semmilyen ideológia irányzat, mert az vallásháborúkhoz vezet.

illetve abból lesznek az etnikai konfliktusok. ostoba zsidózás, cigányozás, stb. az sem kell. azzal együtt, hogy megértem azokat is, akik így viszonyulnak a problémákhoz. sztereotipizálva lehet ezt művelni. nem lehet értelmesen vitázni ezekről. ideológiai kérdésekről sem. nincsenek értelmes filozófiai viták. mert az akadémikus bölcselet alapjaiban problémás. ha valaki kapitalista, akkor számára a kapitalizmus a jó. a kapitalizmus a verseny, a modernizáció, a magántulajdon, a fejlődés, nyilván a kapitalizmuson kívül is van verseny, modernizáció, fejlődés, stb. aki antikapitalista annak ez a gonosz. a kapitalizmus a szabad tőkepiac. annak van jó és rossz oldala is. és ugye kérdés, mi az, hogy szabad. mit szabad és mit nem szabad. minden ilyen ideológiai vita szinte azonnal vallási problémákba ütközik. ezeket egy párton belül meg lehet vitatni több politikai platformmal.

párton kívüliek nincsenek képviselve. akik nem ellenzékiek, nem kormányellenesek, hanem ezekben a vitákban sehol sem állnak. nem úgy gondolkodnak, hogy a csüngő hasú csúti törpe, gyurcsótány, stb.

ijontichy 2020.01.10. 23:03:09

@civisvarosi2:
Dehát akkor minek az az egy párt is? Miért nem mersz nagyot álmodni? (Mert akkor nincs, aki a kéccáz dolcsit fizesse? ;-) ) Az ambíciózus lokális polgár, ha itt az idő, gyűjt kopogtatót, a körzet meg választ közülük, hogy ki menjen a Parlamentbe. Nix többé lista, párt- és frakciófegyelem, csak a választók képviselete :-).

"és a párton kívüliek alkotnak a helyi egyesületeket" Igen, vettük észre mennyire NGO (polgár) barát a fityisz (és ne gyere nekem a majd 90 éves vénemberrel. legfőképp azért ne, mert a 90 éves vénember, ha azt akarta volna, hamarabb döntötte volna be Mo-ot, mint Jancsi Juliskát a szénabaglyába, s ültette volna a saját gázszerelőjét... izé minelnökét a topra azelőtt, hogy vitya kimondhatta volna: kviddics".

Ami pedig a fidesz "valós elképzeléseit" illeti, a 9 év leginkább arról tanúskodik:
1) fingjuk sincs (nekik se), mivel lehetne az országot jó irányba terelni;
2) valamivel több a társadalom összeugrasztásáról;
3) legtöbb elképzelésük viszont, a jogalkotói és végrehajtói hatalom birtokában lévő keveseknek, a többség kárára történő gazdagodásáról van.

Ja, és mindettől függetlenül, a jelen szcenárióban még mindig ott tartasz, hogy ha a pártközpont leszól, a saját jól felfogott érdeketekben, ti barátom ugyanúgy fogtok bokázni, mint ahogy megyei párttitkár elvti '90 előtt. Aztán legfeljebb írsz 82 és fél megabájt bullshit-et a szuverenitásról, hogy elrejtsd a valóságot (ha jól emléxem, volt nektek egy egészen ígéretes (de legalábbis épelméjűnek tűnő) kósza lalitok is valamikor :-( ).

Mickey Pearce 2020.01.11. 02:50:35

@HaFr: Jó lenne hogyha párhuzamként hoznál sikeres népeket, akik szerinted ügyesen fenn tudják tartani az országukat. Mert anélkül hiába van számos "valid point" az írásodban, összességében ez egy értelmezhetetlen bullshit és "magyar-bashing" (már bocsánat). Mi a KPI a "sikeres országfenntartáshoz" ??
Szerinted az angolok/ németek mint nép mennyire sikeresen tartják fenn az "országukat" évszázados távlatban? Vagy a lengyelek, románok? Az extrémen etnicista kinaiak? Na azok fenntartják big time :) Kik a sikeres népek szerinted?
Év vége felé publikálták a UK-ben tovább tartózkodást kérelmező EU állampolgárok számát, legtöbb a lengyel volt több mint 400 ezerrel, második a román 400 ezerrel (úgy hogy olaszoknál és spanyoloknál van országonként 1,5-2 millió román) és magyar 75 ezer. A horvátoknál tavaly valamiféle szükségállapotot hirdettek mert olyan mennyiségben távozott a lakosság egyetlen év alatt hogy lassan elfogynak. Az északnyugati országok "eredeti" lakossága meg egyszerűen kihal a következő 2-3 generáció során és lesz helyettük ott mindenféle más nép. Ez az ő sikerük?? Fenntartják az országukat??
A Sadiq Khan vagy a Sajid Javid szerinted az angolok sikere vagy a pakisztániaké?? A bristoli polgármester vagy a yorki érsek az angol nép sikeres országmegtartásának bizonyítéka? Vagy a Bank of England President (ha áthozzuk az Isarescut a Matolcsy helyére akkor sikeres a magyar nép mert együtt tud működni másokkal csak éppen egy sajátot nem tud kitermelni)??
Az hogy Berlinben a Checkpoint Charlie körüli választókörzetben a CDU és az SPD is full török nevű képviselőjelölteket indított a német nép sikere vagy a töröké? Vagy hogy vannak ezek a dolgok? Mit kellene lemásolnunk ahhoz hogy a magyar nép is olyan kurva sikeres legyen az országa megtartásában mint azok akik szerinted sikeresek??

2020.01.11. 09:04:31

@ijontichy:
a nulla pártrendszer híve vagyok. de egy országos párt létezik. a rendszerváltás után létrejött egy állampárt, amelyik ott van minden faluban, utcában, társasházban. és az ez orbán vezette fidesz. azt kellene néppártosítani. legyen keresztényszocialista, agrárszocialista platformja. kapcsolódjon hozzá szocialista ifjúsági szervezet vagy karitatív testület. errefelé is van ilyen. kósa kampányfőnöke elment szülni. és utána rájött, hogy ő népi nacionalista, hanem szociálisan érzékeny. a cigánytelep önkormányzati képviselője lett, akik majdnem imába foglalják a nevét. mert hogy valóban el kezdtek velük foglalkozni. az alapvető létszükségleteket megadni a gyerekeknek, és a felnőtteket beilleszteni a társadalomba.

az mszp és az szdsz szociológusai azt mondják, hogy jaj, micsoda szegénység a cigányok körében. mert a szegény kiscigágányokat elnyomják a sötét nagy magyarok elnyomják. és a magyar tudományos akadémia is eddig jutott. a debreceni egyetemen 2010 után merte valaki azt mondani, hogy fel kellene mérni a cigányság valódi helyzetét. de nem elméletben, hanem körbe járták az összes települést a helyi önkormányzati, kisebbségi önkormányzati képviselővel. tehát nem egy fiktív cigányságképet festettek le, mint a filoszemiták, akik nem zsidók, mint tudjuk. ők mondják magukat filoszemitának és nem zsidónak. és erre azt mondják, hogy ez náci beszéd. ők nevezik így magukat. de ez az etnikai megbélyegzés nem vezet sehová. csak valahogy le kellene írni, hogy miről van szó. és politikailag korrekt módon úgy lehet leírni, hogy a "liberális" szociológusok. a "baloldaliak". de nem, valójában kósa kampányfőnökének vezetésével támogatták meg a cigányokat. ők a baloldali kisebbségvédők. legalább is errefelé.

hajlandó vagyok elismerni azt a poltikai teljesítményt, amit a fidesz nyújtott. de szükség van valamilyen alternatívára, konstruktív ellenzékiségre a fidesz mellé. ezek helyi egyesületekbe szerveződhetnek. illetve azon kívül is lehetnek egyesek. azok valódi függetlenek. és persze lehetnek kormányellenesek is. akiknek semmi se jó. de az visz a fasizálódás irányába véleményem szerint. nem gyurcsány a nyugdíjas egyesületével, hanem a libsik. a liberálisnak mondott sajtó, az ngo-k, akik a "a" "civilek", a akadémia levitézlett politikafilozófusai és bölcsészei, akik azt mondják, hogy ők "a" "tudás". a színházművészet legalja. pintér béla, aki azt mondja, hogy kérem szépen ő és barátai a szakma. mert a new york times publicistája is azt mondta, hogy béla parasztoperája a művészet csúcsa. mert az társadalomkritika. és ez egon a médialakáj szerint olyan elismerés, hogy kimondhatjuk: pintér béla a szakma. akit támad az autoriter rezsim. és ez a vészkorszakot idézi. az állami támogatásért pályáznia kell. mert az nem jár csak úgy. de kaphat budapesttől támogatást. pedig karigeri és 51%-ot kapott. mert abban van egyezség, hogy többségi alapon döntenek. csak amikor ennek vesztese az szdsz, vagy utódjai, akkor kitör a botrány, hogy ez már a fasizmus. és már megint a magyarok. ezek a lábszagú parasztok. bach sebestyén parasztkantájában mi a társadalomkritika?

Üdv rád és házad népére,
Te jó szántóvető!
Te mindig szívesen fogadsz,
Miként a nyáridő.
Ím, eljöttünk szép lányodért,
Kit vár a vőlegény.
Szívében, mint száz rózsatő,
Virul a halk remény.

és attól sebestyén, hogy egy kicsit a magyar népnemzeti romantikázó parasztok is magukénak érzik. de nem ez a fasizmus. ezzel együtt én liberális vagyok. és azt gondolom, hogy pintér béla társadalomkritikája is létezhet. sőt talán arra is szükség van. az underground világában.

és erre azt mondod, hogy lölő ellopta a pénzt. fejér megyében mondják azt, hogy lölő, neked és kedves feleségednek és lányodnak lehet ez vagy az. de a vagyonod egy részéből csináljunk közvágóhidat. unortodox módszerekkel számoltatják el. mert úgy egyébként be lehet záratni szinte az összes milliárdost. nemcsak lölőt. ki számoltatja el lölőt? a momentum generáció oldalán gyurcsány és/vagy gyurcsányné? vagy a "független" magyar bíróság? elszámoltatta legutóbb tarsolyt és a questort? vagy ez ellenoldali buda cash-t? és a többit? majd elszámoltatja karigeri.

az oligarchákat helyben lehet elszámoltatni. ott ahol a vagyonuk valójában van. és pénzoligarchákat nemzetközösségi keretek között lehetne. luxemburgi ügyvédek, offshore számlák, titkos bankszámlák, vagy nyílt politikai befolyásolás, amilyen a soros és a berelsmann alapítvány.

2020.01.11. 12:08:52

@civisvarosi2:
ezzel az egésszel csak egyetlen baj van; nem a cigókra nézve veszélyes a ner, nem is az szdsz-re, vagy a belvárosi zsúrpubikra, hanem bárkire.
mindenkire, aki valamilyen módon az útjába kerül a fidesznek.
a vita nem a pintérbélán áll, meg az undorgrundon, és hogy legyenek-e pártok és a képviselők valóban képviseljenek-e(bár de! azon), hanem azon, hogy ebben a rencerben mi a jog? kinek az oldalán áll a jog, és mi van, ha én véletlenül én, a birtokom, az én érdekem olyan helyzetbe kerül, hogy a fidesz familiaritás erőfölénye egyszerűen el tud taposni.
jelenleg még nem teljesen ez a helyzet, de már alakul.
és a Øpártrendszernél szvsz azért jobb mindenképpen a működő(!) többpártrendszer(vagy tőpártrencer?), mert az több garanciát jelent a jogállamra.(vagy gyógyállamra).
én értem a problémád, hogy a romantikázó parasztok számára itt jelenleg nincsenek elfogadható alternatívák és őket talán a veszély sem fenyegeti, hogy helyzetbe kerüljenek, hiszen(többnyire) részei a familiáris világnak. ezért is gondolhatja a simpicissimus, hogy a helyi egyesületek képesek ellensúlyozni a fidesz túlhatalmát. de jó esetben is csak helyben és csak olyankor, amikor az illető egyesületnek alkuhelyzetet lehet kialakítani. de(csúnyát mondok) a társadalmi viszonyok ilyen leegyszerűsítése csúnya fejleményekhez vezet már viszonylag rövidtávon, még ha minden áldott nap cigány húzza a jó szántóvető fülibe a parasztkantátát, vagy a nótáját.

2020.01.11. 19:17:11

@Bánegressy:
ha az állam kvázi egypárti, akkor az állampárt túlhatalmával szemben az egyház az első védelmező. protestáns gyülekezetekben az egyháztanács, a zsinat választott. és unitáriusokat nem számolva van kétszer két felezeket. aki felezeten kívüli annak helyi egyesületek. túl azon, hogy van bíróság és országos nyilvánosság. ez egy olyan társadalmat előfeltételez, amiben az igen egyháznak jelentős befolyása van. és ezek nagyobb védelmet jelentenek, mint az ellenzék.

az ellenzéki pártok mennyiben védték meg bigét csányival szemben. semennyiben. ha bige támogatja a váci püspökséget és a szolnoki főesperességet, ahová tartozik, akkor cserébe az egyház világias módon védelmébe veszi. ezért a gazdagoknak fizetniük kell. lehet mondani, hogy ez olyan, mint a maffiavilág. ilyen a gazdagok világa. mondhatod, hogy de nyugat-európában elképzelhetetlen, hogy egy egyik nagyvállalkozó bezárassa a másik üzemét. magyarország nem nyugat-európa.

2020.01.11. 19:49:24

@Bánegressy:
debrecenben a városi és az egyháztanács mellett az egyetem hatalmi tényező. a kamara és a szakképző központ hatalmi tényező. 10 ezer első szavazót jelentenek a szakközépiskolások. az egy 10 ezres diákönkormányzat egy 200 ezres városhoz mérten tényező. vagy a békefenntartó dandár. vagy a sportiskola. tömegsport mellett sikeres egyesületek működnek, azok szurkolói tömegbázisa szavazóbázis. és abból adódónak a szurkolói csoportok hatalmi kisközpontok. több ezer embert tudnak megmozgatni. a debreceni egyetemnek is van 25 ezer hallgatója. és van egy alumni közössége. ami a végzősökből áll. ezek hatalmi tényezők. az egyetem karai. az orvosi karnak olyan nagyon parancsol senki. nem arról van szó, hogy az intézmények nem elég autonómok. a hortobágyi nemzeti parkban a csikósoknak ki parancsol? maguk a csikósok. ha valakinek nem tetszik, akkor mehet egy másik nemzeti parkba, vagy egy magángazdaságba.

magyarázd el, hogy nyugati típusú többpártrendszer védi meg őket.
www.youtube.com/watch?v=-CJFfgFf_dY
a lovak és az ökrök teremtik meg az autonómiát. a puszta. az, hogy abban nem olyan egyszerű megélni.

tehát nem az van, hogy hordják be ide az árut, teremtsék meg hozzá a pénzt. és azt elfogyasztjuk. és kifelé nem megy semmi. védjék meg a pártok. hanem nagyon sok egymással versengő és együttműködő autonóm közösséből áll össze egy város és a vidék. de az önállóságot nem a többpártrendszer adja. hanem vagy maguk az emberek megteremtik, vagy senki sem teremti meg nekik. a kizsákmányolás formáiról (feudalizmus, kapitalizmus, szocializmus, kommunizmus) lehet vitatkozni.

2020.01.11. 19:55:26

@civisvarosi2:
ki beszélt a gazdagok világáról?
én nem vagyok gazdag.
magyarország a gazdagok világa?
vagy a fideszesek mind gazdagok?
akkor ebből megint kimaradtam.
persze nem csoda.

"magyarország nem nyugat-európa"
készséggel aláírom.

2020.01.11. 20:00:25

@Bánegressy:
és mit vett el tőled a fidesz?

2020.01.11. 20:02:35

@civisvarosi2:
a felsoroltak egyike sem hatalmi tényező.
az autonómiát az teszi lehetővé, hogy ezeknek az embereknek nem sok dolga van a hatalommal, a politikával. számukra indifferens.
amíg így van, így marad, addig könnyű autonómnak lenni.
amint valamilyen formában rászorultság jelentkezik és nincsenek familiárisok egyből elillan a nagy autonómia.
csak egészség legyen! ugye

2020.01.11. 20:02:45

@civisvarosi2:
a felsoroltak egyike sem hatalmi tényező.
az autonómiát az teszi lehetővé, hogy ezeknek az embereknek nem sok dolga van a hatalommal, a politikával. számukra indifferens.
amíg így van, így marad, addig könnyű autonómnak lenni.
amint valamilyen formában rászorultság jelentkezik és nincsenek familiárisok egyből elillan a nagy autonómia.
csak egészség legyen! ugye

2020.01.11. 20:31:04

@Bánegressy:
a debreceni egyetemen 10 ezer első éves hallgató van. hogyne lenne hatalmi tényező. az 5 ezer külföldieknek hallgatói részönkormányzatuk van. hatalmi tényezők. ugyan az egyetemvároson kívül nincs választójoguk de azzal, hogy pénzt költenek befolyással rendelkeznek. a polgárság autonóm közösségekbe szerveződik. de elsődlegesen nem ideologikus jelleggel. a néppárt elsődlegesen ahhoz kell, hogy a külpolitikában képviselve legyen a magyar érdek és a belpolitikai egyeztetésekhez is persze. illetve túl az államalkotáson. de ha több párt van, akkor az egymás ellen fordítja a társadalmi csoportokat.

a párton belülieket kívülieket majd egyesítik ezek a közösségek. a párton belüliekeket pedig megosztják. de nemcsak debrecenben szavaztak erre, hanem szinte az összes kistelepülésen. van a fidesz és a párton kívüliek helyi egyesületekbe tömörülnek, illetve független képviselőket választanak. nem a dk, momentum és párbeszéd, vagy mszp. azzal, hogy a jobbik beállt ebbe a brancsba a kistelepüléseken elvesztette a képviselő jelöltjeit. egy községi vagy egy falusi nemzeti radikális miért álljon össze gyurcsánnyal vagy gyurcsánynével. különösen a fővárostól távol.

gyurcsány idejött. és azzal kezdte, hogy 4 órába telt az út a balatoni nyaralójától. pedig ő a 153.6 km/h-val jön. mert 130 km/h a sebességhatár. de ehhez 20-at rá lehet tenni. mert addig nem büntetnek. és 3.6 km/h a trafipax hibahatára. még azt is hozzá lehet adni. azt ki lehet dumálni. ilyen miniszterelnök kell az országnak.

2020.01.11. 21:46:04

@civisvarosi2:
sajnos ezekkel nem mondasz semmit.
a polgárság nem szerveződik autonóm közösségekbe. sőt egyáltalán nem szerveződik.
ezek a hallgatói, meg mindenféle önkormányzatok semmiféle hatalmi ellensúlyt nem jelentenek a pártállami nyomulással szemben.
a községi, meg falusi nemzeti radikálisok szimplán fundamentalisták(veled együtt)= netto nácik, minthogy a származás és(kevésbé) a vallás tisztázása bármilyen társadalmi berendezkedés alapjaként, a többi "nem jó helyre született" ember(csoport) megítélése a saját(készen kapott, öröklött) identitáshoz és az életformához való szélsőséges ragaszkodás alapján náczi alapvetés. benne van a nürnbergi törvényekben is, csak azok német nácik. aki a nácikat (csak)azért ítéli el, mert német nácik, az attól még nyugodtan lehet szimplán német-náci-gyűlölő náci.
elítéli, de ugyan az az érzés tölti el alapjában egy másik nemzeti fundamentalizmus talapzatán.
azt várjuk, hogy mit fog cselekedni.
mert a hatalom - bárhogy köntörfalaz és mutogat brüsszelre, a nyugatra, wall streetre, nato-ra stb, most az ő kezében van.

2020.01.11. 22:29:49

@Bánegressy:
nem kell képezni semmiféle ellensúlyt. az lenne az ellenzéki párt. éppen az a lényeg, hogy nem feltétlen kell arra törekedni. hanem a közösségi autonómiát kell megteremteni az egyházi intézményekkel, az egyetemek intézeteival, a helyi egyesületekkel, szakmai szervezetekkel, valódi függetlenekkel.

2020.01.11. 23:02:15

@civisvarosi2:
naiv ábrándnak tűnhet, önálltatásnak, de csak áltatás. a közösség tagjainak, a jó szánóvetőknek a vakítása ez a fajta közösségi autonómia sulykolása.
ahol helyi érdekeltségű radikálisok, fundamentalisták vannak, ott előbb utóbb át is veszik a közösség irányítását(már csak anyagi érdekeltségük okán is). ilyenképpen a hatalom ejtőernyősei.
szétverik az autonómiát, ha az egyáltalán létezett.
valódi független nem lehet fundamentalista.
valódi független mindig szembekerül az ideologikus hatalommal.
szvsz a jelenlegi hatalomnak tömörebb jelzője, ideológiája a fundamentalizmus.
valamivel bővebb kifejtése az etnicista nacionalizmus.
a helyi társadalmak megszokott életformájukat és adott identitásukat védő, melyet a hatalom most megerősített, azzal hogy kvázi abszolutizálja; törvénykövető, szabálykövető azaz a hatalomhoz igazodó magatartása kizárja, hogy ettől függetlenek legyenek. máshogy lássák a világot, mint a mit az óriásplakátok, a propaganda sulykol.
és ez így is van.
akkor is, ha libaláris médiafölény van.
de nincs.

2020.01.12. 13:40:17

@Bánegressy:
a hatalom függ a polgári körök, az autonóm közösségek szavazatától és ezeket ellenőrizhetik a valódi függetlenek.

amit most függetlennek mondanak az kormányellenes. államellenes, egyházellenes és részben piacellenes. a liberálisnak mondott médiumok és a pártok is a termelői piac egy jelentős részével szemben állnak. azok a kockázati tőkealapok, akik egy válságban az árfolyameséssel akarnak pénzt keresni és tulajdonost váltani. ha valaki a bmw bedőlésére játszik, akkor nyilván azt mondja, hogy azok beruházásaira nincs szükség, stb. őket kell liberálisnak nevezni. de nem liberálisok valójában, hanem elvben ez a politikai underground. csakhogy egyeben ez a mainstream média. ennek az intézményeit és egy illiberális átmenetben verik szét, illetve olvasztják be. és ebből lesz a kultúrharc.

2020.01.12. 18:08:33

@Bánegressy:
az állami vezetők időlegesen választott és ebből következően időnként leváltható helytartók. ez az államalkotás leglényege. ez egy fokkal jobb, mintha kívülről irányítanák az országot. new york 57. utcájából mondanák meg, hogy mi legyen a broadway mellett. de aki akar oda jegyet váltani az mehet a színházba. de a magyar állami színházak működését a magyar állam határozza meg. esetenként new york 57. utcájának elképzelésével szemben ahol az amerikai egyesült államok törvényei a kötelezően irányadók. ha valakinek ez nem tetszik, akkor alapítson egy másik államot.

2020.01.12. 18:13:33

@Bánegressy:
az ellenzéki pártok európai egyesült államokat akarnak. abban aztán végképp szinte alig lenne beleszólása az állampolgárnak.

ha valakinek nem tetszik juncker európai bizottsági ténykedése, akkor nem válthatta le. nem lehetett mellette se, és ellene se szavazni. merkel úgy gondolja, hogy legyen juncker. ezt elfogadták valahogy. és ezek után macron úgy gondolta, hogy legyen von leyden. ezt elfogadták valahogy.

szükség van unióra, de az európai egyesült államok mennyiben lenne demokratikus? szinte semennyire.

2020.01.12. 18:39:09

@Bánegressy:
ha ma valaki színész, akkor játszhat állami (városi) színházban. kormányzati (önkormányzati) támogatással. az egyházak is szerepet vállalnak a kultúrában. finanszírozhatnak kulturális projekteket az intézményeikben. ez a szabadságot növeli. és felekezetek, gyülekezetek közül lehet választani. lehet piaci alapon színházat csinálni. vannak egyetemi színpadok. és meg lehet győzni a köznépet, hogy a kulturában az adott színházi irányzatot támogassák. nagyjából ezek a lehetőségek magyarországon.

és ezen túl az online médiában lehet globális színházat csinálni. hirdetésekkel, termékelhelyezéssel, közösségi finanszírozással, előfizetési díjakkal, ajándék kereskedéssel. a világban nem értik a magyart. mert a honfoglalók egy kis halász vadász népcsoport, az ősobi ugor nyelvet vették át, mint tudjuk.

de ha ez valakinek nem tetszik, akkor mehet akárhová. mehet berlinbe, párizsba, londonba vagy ahová akar.

2020.01.12. 18:52:11

@Bánegressy:
ők a legközelebbi nyelvrokonaink.
i.pinimg.com/originals/40/cf/13/40cf13714af2d2d062d59625e05e8977.jpg
az ő nyelvüket vették át a honfoglalók.

2020.01.12. 18:55:55

@Bánegressy:
az európai tanácsban van vétójoga. az európa tanácsban nincs. judeai népfront és judea népe frontja. számos eu intézmény az európai közakarattól függetlenül működik.

ijontichy 2020.01.12. 19:10:12

@civisvarosi2: Miért, az USA mennyire demokratikus? Miért beszélsz hülyeségeket? A Fehér Házban sem foglalkoznak közvetlenül a Santa Barbara-i postamester nyűgjével, mégis mint szavazónak van ráhatása a választásokra. Egyébként se hazudozz, elvégre a debreceni postamester se válthatja le az orbánviktort, hát akkor milyen demokrácia már az??? Mondok mást: bő 2.5 millió másik magyar nem volt elég leváltani a kis bolsit, akkor milyen demokrácia már az? Ja persze, demokrácia, amikor éppen te akarod úgy :-/

Kédezted, mit vett el a fidesz. A szülőhazám nemzetközi megbecsülését, jó hírét! Ezt vette el. Meg se próbáld megcáfolni, mert nem tudod (a "jó hír"-t pedig ne keverd "az üzlet, az üzlet"-tel, mert nem ugyanaz). Honnan is tudnád? "Cívisvárosi lokálpatrióta vagyok, külföldre se nagyon járok, ott is csak házak vannak, meg emberek". Ha a világban mások is ezzel a mentalitással élnének, senki se menne Debrecenbe. Ifjúkoromban kétszer jártam ott, aztán még egyszer Virágkarneválon, majd még kétszer, amikor az Omega, illetve a Nightwish koncertezett a Főnixben. Na látod, ha nem húzzátok fel azt a csarnokot, valószínűleg nem megyek oda. Erről jut eszembe: a középszer diadalmaskodása ott (is) jelenik meg, hogy egyre több a ki nem kényszerített baki. 2006-ban az Arénában még hiba nélkül lement az "56 csepp vér" (nem piskóta vállalkozás volt). 2017-ben a vizesvb megnyitóján már gond volt a cuccal.

Mi viszont tudjuk, mennyit változott az európai átlagpolgár véleménye Mo-ról (ami elég jó volt '90 után) 2010 óta. Erre mondhatod, hogy mert a Sorosmédia megtéveszti, csak az a baj, hogy ez hazugság. Rossz lóra tettetek, és most rettegtek, hogy megaláznak? Hogy ország-világ előtt kiderül, hogy hülyére vett benneteket pár provinciális bolsigyerek? Már kiderült, csak errefelé a többség - a butykó fideszes vezetéssel szemben - elég udvarias ahhoz, hogy ne nyomja naponta az képetekbe. A szennyesét persze senki sem teregeti szívesen, de volt egy ország, amelyik különösen nem. Ugye tudod? Szovjetúniónak hívták.

Szar dolog (legalábbis neked), de Mo-ot Budapest tette fel a térképre. Nem mostanság persze, de akkor is. Ez nem valamiféle dicsőség, ettől persze még egy budapesti sem jobb, vagy rosszabb egy debreceninél (max egy szűk kisebbség ugat hülyeségeket), ezzel csak te próbálsz vádaskodni. Elment hozzátok a spanyol (meg a piréz) követ? Egyrészt ez a dolga, másrészt, ahhoz hogy ez megtörténjen, előbb Mo-ot "fel kellett tenni" a térképre. Nem szokatlan az ilyesmi a világban, csak te próbálod vele hülyíteni a honfitársaidat. Ha kisebbségi érzésed van, kezeltesd, ne másokat terhelj a nyomoroddal.
Nem tudsz büszke lenni arra, amire lehetne, csak gyomorgörcsöd van, hogy "jajistenem a fidesz, a FIDESZ!!!, Isten után a legfőbb jó a nyomorult életemben, nem... az nem lehet, hogy ott álljak meztelenül."
Nyugi, már régóta ott állsz :-/.

2020.01.12. 19:15:08

@Bánegressy:
jelenlegi formájában szinte sehol európában nem akarnak többlet jogokat adni a brüsszeli vagy a strassbourgi politbürónak. a magyarországi ellenzéki pártok. ezt nem az európai polgárok döntő többségének akarata lenne, hanem bizonyos köröké, amit a soros alapítványhoz kötnek.

2020.01.12. 19:48:37

@ijontichy:
errefelé nincs másik működő párt. csak a fidesz. az ellenzéki pártok a médiában vannak jelen.

az index írt egy cikket, hogy miért nincsenek visszaválható értelhordók magyarországon? írja meg nekünk.
index.hu/mindekozben/poszt/2020/01/07/visszavalthato_doboz_etelfutar_ebedrendeles/

erre a helyi (fidesz) médiában válaszoltak. van ilyen. például ez egy debreceni étterem ételhordója. kívül műanyag, belül fém.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/dsc_1533.jpg
a belső réteg lebomló környezetbarát anyagokból.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/dsc_1538.jpg
nyilván nem egy hasonló étterem van, hanem elég sok.
de ezt nem fogja megírni az index. hanem arról cikkeznek, hogy a magyarok nem környezetvédők, bezzeg a nyugat. és aki ebben hisz az menjen nyugatra.

tehát az indexben nem azt mondják, hogy ezek a követendő példák az ételhordóra, vagy bármi másra. vagy erről vitatkoznak fórumokon, hogy melyik megoldás milyen előnyökkel, hátrányokkal jár. hanem a szarozás megy. és azért szar, mert orbán a miniszterelnök.

de felőlem váltsák le a fideszt. errefelé nincs másik párt, ami működik. az "összefogás" pártjainak van egy-egy aktív tagja, aki egyben a vezetője. egy-egy személy és legfeljebb annak a barátai, ismerősei. és ezen túl ellenzéki média jelenlét van. az, hogy szar a fidesz. és ezzel próbálnak nyerni. az ellenzéki pártok nincsenek jelen. és hasonló a helyzet vidéken. a kistelepülések többségén jelöltjeik sem voltak. fideszes vagy függetlenek. ez volt a választás?

és könnyen lehet, hogy ez lesz a magyar polgárosodás iránya. hogy marad egy állampárt. és a párton kívüliek helyi egyesületekbe szerveződnek, és abból jön létre egy választási szövetség. és az indul el.

tehát nem a dk, az mszp-p, az lmp, a momentum, a jobbik. ezek helyébe lép egy tényeleges civil mozgalom, vagy összefogás. de már lassan az összes fogalmat lejáratták.

2020.01.12. 20:11:54

@ijontichy:
a józsefvárosi fideszesnek a rokonai, barátai, ismerősei ott vannak az országban szinte mindenhol. a fidesz egy országos párt, állampárt, néppárt. és az egyetlen ilyen formáció.

a józsefvárosi nem-fideszesnek nincsenek rokonai, barátai, ismerősei szerte az országban. hanem az egy helyi közösség.

és pikó elvtárs a klubrádión keresztül hívná harcba az autoriter rezsim ellen. felőlem váltsák le a fideszt. de engedjék már meg, hogy a fidesz váltsa le őket. józsefvárosi nem-fidesz állítson egy valóban függetlent. nem kell semmiféle pártelnökség, molnárzsóti, gyénémetzsóka, tüttőkata, stb. hogy osztják le a lapokat fegyőrrel, sopival és társaival. hanem ha van egy állampárt, akkor esetleg válasszon ki az előválasztáson a nép egy párton kívülit. és azok összeállnak a parlamentben egy frakcióba az állampárttal szemben adott esetben, vagy őket támogatva. mert vannak kérdések, amiben konszenzus közeli állapot van.

az ellenzéki választók többsége sem akar kényszerbetelepítést és a kormánypártiak többsége is azt gondolja, hogy lölő és társaik a vagyonukból adakozzanak. és az ellenzéki választók többsége is azt gondolja, hogy a jelenlegi független magyar vagy akár bírói gyakorlatban sohasem lesz elszámoltatás. ezért valamilyen helyi egyesülteben lehet kikényszeríteni az adakozást. ahogy a fidesz sem zárta börtönbe gyurcsányt, a gyakorlatban nem is nagyon záratthatta volna. úgy a nem-fidesz se zárattathatja börtönbe orbánt. kivéve azt az esetet, hogy magyarország csődbe megy. de ez esetben valószínűleg a széljobb kormányozna. alighanem a mi hazánktól jobbra levő formáció. abból egy polgárháborús rendteremtés adódna. abból adódna a horthy korszak visszatérése. tehát ezt nem orbán akarja valójában, hanem az ellenzéki értelmiség egy része. csak ők azt a polgárháborút megnyernék a többségi magyarokkal szemben. nem-magyarok.

ijontichy 2020.01.12. 20:38:34

@civisvarosi2: "errefelé nincs másik működő párt. csak a fidesz." Hát ez nem vet valami jó fényt rátok ;-). Persze ettől még jöhetnek az eredmények, de semmi sem bizonyítja, hogy nem lehetne jobb is.

Amúgy OFF, innen a "szomszéd" blogból (mert része a kilenc év "sikersorozatának"):
orulunkvincent.blog.hu/2020/01/11/a_lenyeges_javulas_kifejezes_fideszes_ertelmezeserol
Kibaszottul öreg vagyok, így emléxem, volt olyan, hogy a SOTE a 300-asok között volt. Amíg az alcsúti állatka (&al) pengeti a lantot (avagy a lojalitás (aka "jó elvtárs") a fő kiválasztó elv), Mo. marad az a középszer (szar?) hely, ami most. A felsőfokú képzésben lesznek persze kiemelkedő egyedek, de az ország szempontjából szart se ér az olyan, akinek kora ifjúságától az agyába maratták savval, hogy "te a társadalom elitéjének, az uralkodó osztálynak a tagja vagy, a többi meg le van szarvasbőrrel takarva" (az első alkalommal lábbal szavazóról nem is beszélve).
ON

ijontichy 2020.01.12. 21:01:28

@civisvarosi2: "de engedjék már meg, hogy a fidesz váltsa le őket" Máris? Hiszen még épp csak most lettek megválasztva. És honnan tudod te ezt onnan a Hortobágyról megítélni? És milyen alapon szólsz bele? Vagy a szuverenitás csak akkor fontos, ha a cívisvárosról van szó?

A fidesz 8 év, saját társadalma elleni kíméletlen harc (+ egy világválság) után, leváltott szinte mindenkit, majd visszaélve a biankó kártyával, ellehetlenítette a politika versenyt. Tényszerűen 9 év, 2/3-os, senkitől sem zavartatott kormányzása eredményeképpen Mo. elvesztette ~1 millió piacképes polgárát, és visszacsúszott Európában a sereghajtók közé. Ergo: a bolsik menjenek a fenébe. Miért? Mert - ahogy ők szeretik mondogatni - bizonyítottan alkalmatlanok.
2019 szomorú éve volt vityának. Európa nem vevő a faszságaira. Szvsz. a magyar ősök forognak a sírjukban eme kurva nagy posztszovjet barátkozás láttán. De legyen neked egy: ha vitya eljuthatott a "ruszkik haza"-tól a Putyin barátságig, milyen alapon pufajkásoztátok le mondjuk a Hornt? Változás kizárólag a bandán belül elfogadott? Németországban a Németh-Horn duónak még mindig elég jó respektje van (annak ellenére, hogy a volt NSZK-terület zöme sose volt odáig az újraegyesítéstől, csak fegyelmezetten tudomásul vette, hogy ennek meg kell lennie), és az emberek véleménye megvan arról a csipszarról, aki a sajátjai közül sem tiszteli azokat, akik valóban letettek valamit az asztalra.

2020.01.12. 21:51:26

@ijontichy:
bakker, ha egy párt azt mondja, hogy ők elsöpörnek egy másik pártot, akkor esetleg engedje már meg a nemzetközi közösség, hogy ezt a csoportot sörörjék el. és ha ennek a két formációnak van támogatottsága, akkor el kell dönteni, hogy melyik maradjon.

és debrecenben eldöntötték. nagy különbséggel. sokszor egymás után. ezek, amik vannak a fidesz egy fokkal jobb. és erre szavaz a polgárság egyik fele. a másik fele senkire se szavazhat. mert aki nem fideszes, de nem is libsi, azokat ugyanúgy gyűlölik a fidesz-ellenesek. és ezt a gyűlöletet a média gerjeszti. ez a polgárosodás gátja.

értem persze, hogy budapesten ellenirányban döntöttek. kis különbséggel. hol ide. hol oda. most éppen oda. és a fidesz ellenesek azt mondják, hogy a politikai ellenfeleikkel nem tárgyalni kell, hanem lemosni kell őket. mert sohasem látott mértékű a pusztítás. ez is legitim politikai törekvés. csak ebben nem látom a polgárosodás lehetőségét. túl azon, hogy ezek a pártok errefelé nincsenek jelen.

mert a dk debrecenben 1 ember. az mszp 1 ember. a jobbik legfeljebb 2-3 ember és a baráti körük. a többi párt nem létezik. a momentumnak tudtommal nincs irodája debrecenben. a második legnagyobb város. na jó, a harmadik, mert london a második. londonban lehet, hogy van irodájuk, debrecenben tudtommal nincsen. a megyei elnök is budapesti. az lmp errefelé sose létezett. mint szervezett politikai párt. lehet, hogy 1-1 ember és baráti köre. párbeszéd és társaik végképp.

ha valaki debreceni és nem fideszes, akkor egy olyan pártot választhat, aminek a közéleti aktivitást mutató képviselő jelöltjei sincsenek. senki. hanem csak egy médiajelenlét. budapest belvárosában így egyeztek meg valakik. és őt támogatja a bertelsmann, a soros alapítvány és az index firkászai. és ha nem őt választják, akkor az hitlerizmus, sztálinizmus plusz észak-korea. ne bassza már meg.

ijontichy 2020.01.12. 22:25:22

@civisvarosi2: "bakker, ha egy párt azt mondja, hogy ők elsöpörnek egy másik pártot," Már megint a főnököd járt élen "jó" példával. Még 2009-10 táján (amikor már látszott, a fidesz győzelem), az akkori USA nagykövetnek fogadkozott (A. Foley), hogy mindenkit kicsinál.
Nálam megint nagyon rossz húrokat pengetsz ezzel a "csak egy maradhat" dumával (próbálkozz az újszülötteknél). Ezt a fityfasz kezdte '98 őszén, ez az igazság, a színtiszta igazság, és ezért így is lesz benne 100 év múlva a törikönyvekben. De addig még sok fidesz hazugság lefolyik a Dunán.

ijontichy 2020.01.12. 22:44:12

@ijontichy: Na tessék, kellett nekem oktatásról firkálni:
www.tankonyvtar.hu/
503 Service Unavailable
No server is available to handle this request.

@civisvarosi2: Mondd, tudod te mi az az Orbán-átok?
Scruton a legújabb név a sorban.

2020.01.12. 23:34:21

@ijontichy:
ezt is nagyon tudja mindkét tábor. orbánpártiak és az orbánellenesek halála kapcsán.

ijontichy 2020.01.13. 13:23:01

Off
index.hu/gazdasag/2020/01/13/matolcsy_gyorgy_lakaspolitika/

"Matolcsy szerint kudarc a kormány lakáspolitikája"

Alakul ez. Hogy @Neoteny stílusát elorozva javítsam kuszaszem tévedését, Helyesen: Kudarc a kormány politikája.
On

2020.01.13. 13:39:57

@ijontichy:
matolcsy a kormánytól független jegybankár. ő szerinte nem elég a keresletet államilag élénkíteni, mert ez inflációhoz vezet. mert ezzel nem tart lépést a piac. ezért az államnak kell a kínálati élénkítésébe is besegíteni legalább részben. összehangolni a közlekedés fejlesztéssel, a szakképzéssel, környezetbarát technológiák bevezetésvel és figyelemmel társadalmi kihívásokra. van aki inkább lakást bérelne, stb. figyellemmel a sikeres nemzetközi példákra ezeket kellene nemzeti keretek között nagyvonalakban végigszámolni.

erre az ellenzék azt mondja, hogy matolcsy egy idióta. nem. matolcsy egy tipikus fantaszta. és az ortodox liberális elmélet szerint ezekről a feladatokról még csak nagyvonalakban sem lehet fogalma az államnak. mert ezt majd az ingatlanpiaci szereplők, az építők, az építettők, az ingatlan kereskedők, a kereskedelmi bankok megoldják. és ebben semmi, de semmi keresnivalója nincs az államnak. amiről matolcsy beszél az merő képzelgés. szinte mindent az állam menedzseljen a pénzpiacon, vagy szinte semmit sem. illetve lehet-e közösségi alapon számolni egy városban/vidéken, vagy nem lehet. ez hit kérdése.

2020.01.13. 13:41:43

@ijontichy:
az ellenzéki pártok, az ellenzéki értelmiség ehhez a diskurzushoz semmit nem tesz hozzá. van egy kritikus jegybankelnök, egy cselekvő kormány és az ellenzék azt várja, hogy ezek esetleg csődbe vigyék az országot.

ijontichy 2020.01.13. 14:38:29

@civisvarosi2: "matolcsy a kormánytól független jegybankár." :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Már megérte felkelnem. Köszi, bearanyoztad a napomat :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

2020.01.13. 14:47:40

@ijontichy:
csak demonstrálom, hogy hülye vagy, mint a seggem. matolcsy pont annyira független jegybankár, mint amennyire simor andrás független jegybankár volt. akit az mszp-szdsz nevezett ki. és a szóvivő simon andrás elolvadt, amikor medgyessy péter nyilatkozott az átévén. a független riportnek. a független medgyessy péter. matolcsy is ugyanígy független.

a kormánytól függetlenül formálhat véleményt. a parlament kinevezik. de nem lehet csak úgy leváltani, mint egy minisztert. mert szabad mandátum elve szerint.

így független polt péter. és ugyanígy voltak függetlenek az elődeik. az összes legfelső, alkotmánybíró, ombudsman. így jön létre a független igazságszolgáltatás. de ez sem rendszerhiba. hanem varga judit beleszól. ez a probléma. a lengyelek.

ijontichy 2020.01.13. 16:41:39

@civisvarosi2: "nem a saját véleményemet írom le" Tehát az nem a te véleményed, hogy a fidesz olyan, mint izráel gyermekei: mindent ő csinál ;-) ?

"szerinted matolcsy egy idióta" Egy fokkal jobb. Tanácsot képes elfogadni. Pölö magától sose jutott volna eszébe a kamatcsökkentő rally. Mondjuk volt benne némi rizikó, de vastyúk is talál szeget.

"orbán tűnik a legóvatosabbnak" Egen. Bűnözőalkatú. Roppantul vigyáz arra, hogy soha, semmilyen bizonyíték ne legyen ellene :-).

Az "ellenzék" (ebből a szempontból!) pont olyan, mint a fidesz volt ellenzékben (ergo volt honnan tanulni): felelőtlenül pofázik hülyeségeket (pontosabban egyes tagjai, és még azt sem tudni biztosan, ki van a fidesz zsoldjában).
Azért volt ott "államilag támogatott lakáshitel", nomeg a devizahitelezés megalapozása. Aminek a gyáva megyóék nem merték elejét venni, vagy legalábbis keményen megszorítani a feltételrendszert.
Ezzel együtt, egy "eladósodott állam + versenyképes társadalom" jobb kombó, mint egy "el nem adósodott állam + ízekre fragmentált, versenyképességében erősen leromlott társadalom" (ld. háromésfél államcsőd...). Ezért csúszott vissza Mo. és ezért a fidesz nem egy fokkal jobb, hanem a lehető legrosszabb, ami a Kádár-korból épp csak kikerült Mo-al történhetett. A tanulópénzt meg kell fizetni, és a stációkat végig kell járni ('90-ben még én sem hittem ezt). Ezért '98 óta minden idő elvesztegetett idő, mármint kivéve az "egy kísérlet sem teljes csőd. elrettentő példának mindegyik elmegy" c. megállapítást.

ijontichy 2020.01.13. 18:42:31

@civisvarosi2: "ezek konkrétan csődbevitték az országot." Nem tudok róla, hogy csődbe ment volna az ország. Arról tudok, hogy a manapság sátánnak kikiáltott "piac"-ról finanszíroztak vityáék is, az akkortájt épp sátánnak kikiáltott IMF helyett (tudjuk miért), a magyar adófizetők meg finanszírozták a különbséget.
Konkréten! Mo. ma az utolsók közé csúszott Európában, elvesztett ~1 milla picképes polgárt... stb. mindezt úgy, hogy a fidesz gyakorlatilag kontroll és ellenszél nélkül kormányzott (meg kell jegyezni, hogy a fidesz soha nem kényszerült kormányozni olyan, az ország érdekeit magasról lesz@ró ellenzékkel, mint saját maga) és az EU rekordösszegű zsetont nyomott az országba.
Nekem semmi bajom az adósággal (amúgy úgy tűnik neked se, kivéve, ha épp a fideszt kell fényezni). A magyar társadalom súlyos árat fizetett, fizet és fog fizetni a khm... makromutatókért. Ha megnézem a társadalom állapotát (ez a legfontosabb tényező), akkor továbbra is az a véleményem, hogy a siker "propaganda és papírszagú", és fidesz kormányok a legrosszabbak, ami Mo-al történhetett. Egy kétségtelen: ezt nem lehet másra kenni.

Khonsu 2020.01.14. 23:13:28

@DrGehaeuse:

Csak két dolgot szeretnék mondani. Az egyik, hogy HaFr szerintem jól látja a dolgokat, érdemes követni. A másik, hogy ami úgymond "írva vagyon", nagyon úgy tűnik, hogy igaz. Amit most nem fejtek ki, mert nem akarom senkinek sem befolyásolni a hitét. Annyit mondanék csupán, hogy a "törvény" az "ige" elsöpri a gonoszt a föld színéről.

FreeTibet 2020.01.15. 11:56:57

Szerintem ez a diagnózis már azért teljesen igaz, mert honi viszonyok között is egy rakat ember dolgozik multi cégeknél és tanul meg kooperálni más emberekkel a világban, tekintve hogy pl. a német autogyártó cégek nem csak a gyártást hozzák ide, hanem a jelenlévő vállalati kultúra mellett fejlesztést és felelősséget is.
És Budapest kb. van annyira fejeltt metropolisz, hogy külföldiek nem csak turistáskodni jönnek, hanem dolgozni is - és nem csak tőlünk szegényebb régiókból, hanem mondjuk Olaszországból nézve is simán lehet racionális választás, szóval egyáltalán nem vagyunk elnéptelenedési lejtőn, főleg ha tudjuk tartani a gazdasági tempót és nem omlunk össze 1-2 éven belül, mint ahogy a szakértők azt 2010 óta folyamatosan ígérik.
Illetve Orbán az évkezdő sajtótájékoztatón is inkább csitítani akarta a kedélyeket, feltéve hogy stratégiai okokból könnyebb így a klientúrájának a szomszéd államokakl bizniszelni és nagyobb sé egységesebb gazd-pol érdeket megjeleníteni az EU-ban a régióból, mint folyamantosan kardot csörtetni a szomszédokkal.
Igen, ettől föggetlenül az etnicista narratíva egy létező és erős identitás és szavazatvonzó erőő, dehát nem csak azt kell mindig nézni, amit mondanak, hanem ami közben történik és változik.

DrGehaeuse 2020.01.15. 14:40:57

@Khonsu: Ezt most nem értem...
Mit jelent ez?

Khonsu 2020.01.15. 19:00:55

@DrGehaeuse:

Úgy, hogy Jézus (és János) felismert és megértett egy olyan (teljesen racionális, evilági) törvényszerűséget a világ működésében, ami döntő módon befolyásolja a rendszer fejlődését és mint ilyen, nem sok jót tartogat azok számára akik szembe mennek vele. Ma pedig már egy olyan pontnál tartunk, ahol ez a hatás egyre intenzívebben dolgozik és úgy sejtem, a következő évtizedekben elementáris erővel rendezi majd át a dolgokat, az általa hajtott folyamatok és életre hívott képződmények viharként söpörnek majd végig a világunkon.

Tulajdonképpen ez a dolog, ez a törvényszerűség az a bizonyos felszabadító igazság. (a megváltás, ítélkezés "visszaadása" is abban nyer értelmet, hogy az is katalizálná enne a törvényszerűségnek működését, ahogy a "szeretetparancs" is)

Kifejteni ennél jobban pedig azért nem fogom, mert egy teljesen racionális, materiális dologról van szó, amitől úgymond leesne a transzcendencia a kereszténységről (ami mondjuk szintén egybevág Isten országának földi, tehát kézzelfogható, materiális eljövetelével). Ez pedig sokaknál komoly kognitív disszonanciához vezethetne, ami nem egészséges. Úgyhogy meg szeretnék hagyni mindenkit a saját hitében, hogy úgy higgyen a dolgokban, és abban, hogy mi van oda leírva, ahogy neki jólesik.

Így aztán ezt a törvényszerűséget nem fogom kifejteni (legfeljebb majd egyszer később privátban azoknak akik mindenképp tudni szeretnék), csak a hatásainak egy részét elemezgetem.

Khonsu 2020.01.15. 19:17:02

@DrGehaeuse:

Mármint úgy értem, hogy ennek hatásai jópáraknak okoz majd "kellemetlenségeket" az optimális úttól való eltéréssel arányos mértékben. Az egészen apró buktatóktól szélsőséges esetben akár a porrá válásig.

tele.phone 2020.01.16. 21:40:05

@Khonsu: Engem érdekelnének ezek a törvényszerűségek. Nem fejtenéd ki esetleg mégis? (Vagy tényleg csak privátban? Gondolom, annyira azért nem vagyunk jóban...)

Khonsu 2020.01.16. 23:47:43

@tele.phone:

Majd egyszer lehet, hogy kifejtem. Kicsit még megrágom, formába öntöm, átgondolom, hogy esetleg hogyan tudnám hasznosítani, meg ilyenek. Ha nem osztom meg nyilvánosan, majd elküldhetem neked is privátban, de az előbbiek arra is vonatkoznak, szóval még várnod kell. Olyan nagy dologra azért ne gondolj, az alapelv nagyon egyszerű, de a következményei messzire vezetnek. És persze hozzáteszem, hogy nem vagyok tévedhetetlen, szóval könnyen lehet, hogy hülyeség az egész...

neoteny · http://word.blog.hu 2020.01.17. 04:49:29

@tele.phone:

"Engem érdekelnének ezek a törvényszerűségek."

Szerencsés vagy: egy egész könyvet (vagy négyet) írtak róluk, amely könyvek ingyen és könnyen elérhetőek.

Khonsu 2020.01.17. 09:18:56

@neoteny:

Igazad van, ha valaki úgy olvassa el, hogy előtte félreteszi az előre gyártott, elterjedt teológiai magyarázatokat, és ténylegesen arra koncentrál ami oda le van írva, megérthető a logika. Ám az is igaz, hogy az az akkori kor nyelvezetén íródott. Ezért szerintem nagyban megkönnyítheti a megértést, ha a mai kor ugyanezen törvényszerűségeket leíró ismereteit mellé tesszük így kapva egy olyan "rosette-i" követ, ami áthidalja azt a kétezer évet, és mindenkinek világossá válik hitétől vagy nemhitétől függetlenül, hogy "mire gondolhatott a költő".

neoteny · http://word.blog.hu 2020.01.17. 13:49:14

@Khonsu:

"az akkori kor nyelvezetén íródott"

Attól még nem értették a korabeliek többsége sem.

Khonsu 2020.01.17. 19:28:37

@neoteny:

Sajnos nem. Ha értették volna, már sokkal előbbre járnánk minden téren.
süti beállítások módosítása