1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.12.15. 14:22 HaFr

A magyarok továbbra is kómában, míg bülbülszavú kormányfőjük kirabolja őket

„Mi, magyarok ki akarunk törni abból, hogy Európa másodvonalába tartozzunk, mi azok közé az európai ország közé akarunk tartozni, ahol a legjobb élni, alkotni és lakni. Magyarország a világgazdaság legkorszerűbb technológiájával akar termelni. A legjobb és legtisztább természeti környezetet akarja élvezni. (...) Olyan Közép-Európát, ami nem csak beszállítója a nyugati gazdaságoknak, hanem a világ egyik legsikeresebb és legversenyképesebb térsége is. (...) Ahol mindenkinek van munkája, ahová visszatérnek a munkásaink, ahol az okoz majd fejtörést, hogy mit kezdjünk a Nyugat-Európából jelentkező munkavállalókkal."

No photo description available.

Ehhez a delíriumhoz képest a valóság:

Íme a kumulált GDP országonként (2002-es bázison) és az USD-ben mért GDP országonként. Nem tudom, hogy lesz ebből Európa egyik legversenyképesebb gazdasága, amelyik idevonzza a nyugati munkavállalókat -- garantáltan Orbán se. Ehhez -- akárcsak a többi régiós ország esetében -- több hatékonysági egységugrásra volna szükség, de a legfontosabb erőforrás -- a gondolkodó, magas hozzáadott értékű együttműködésre képes emberek társadalmának -- szétverésével O. ennek éppen az ellenkezőjét valósítja meg.

Image may contain: text

Az ábra az államok kb. együttmozgását mutatja egy olyan trendben, ami azt bizonyítja -- kis különbségek most nem érdekesek --, hogy nagyon nehéz, csaknem lehetetlen kitörni a közepes fejlettség ismert csapdájából. Ehhez képest, O. már garantálta a legfontosabb hosszútávú versenyképességi mutatókban (eü, oktatás, K+F, jog- és intézményi rendszer, társadalmi bizalom) tetten érhető rombolással, hogy a következő 20-25 évben nem is fogunk. Orbán azt hiszi, a technológia majd megváltja az országot a nyomortól. Mi sem áll távolabb az igazságtól.

A technológiát legalább üzemeltetni kell tudni -- méghozzá hatékonyan, akkor is ha robot az istenadta --, de ha a Mindent Látó Szem csak az üzemeltetést tűzi ki célul (márpedig a hanyatló társadalmi tudás nem fog többet engedni), ezzel lemondunk arról, hogy magunk hozzuk létre és adott esetben exportáljuk az ilyesmit, vagyis semmi esélyünk a versenytársainkhoz mért hatékonysági ugrásra. Tegnapelőtt minden hülye bányát működtetett, tegnap bútorgyárat, ma minden hülye autógyárat üzemeltet, holnap pedig minden hülye x-et vagy z-t fog üzemelteti. De a hülye mindig hülye maradt, mert nem maga csinálja a hatékonysági-versenyképességi ugrást lehetővé tevő kutatást, innovációt és szervezeti fejlesztést, ugyanis a miniszterelnöke ezeket kiadta gebinbe vagy a helyét beszórta sóval, aztán elment Temesvárra delirálni.

Egy kijózanító adat, ha ennyi nem volt elég: a GCI szerint  Magyarország olyan távol áll versenyképességben az európai éllovas Hollandia mögött (amelyik "csak" a negyedik a világon), mint Elefántcsontpart és Gabon előtt. (Tudom, tudom... ezek is klassz helyek és az indexet is eleve a magyar nemzet szivatására hozták létre, alighanem Soros vezényletével.)

Marad a régi szlogen: álmodó magyarok, de mondjunk inkább kómát (egyedül a gazemberek vannak ébren).

(Nem mellesleg emlékezzünk meg a kitűnő Gyurcsány F-ről is egy-két keresetlen gondolattal.)

138 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7015353390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.15. 23:51:17

@civisvarosi:

"és ezzel nem túl boldog, de többé kevésbe meg van elégedve és énekelget."

"van munkája, de nincs vagy alig van megtakarítása."

Ezért proli és nem polgár.

2019.12.15. 23:57:37

@Brix:
debrecen és hajdú-bihar megye több, mint félmillió embert számlál. egyéniben és listán bejutott parlamenti képviselők száma 7/199 fő. és ennyi a közjogi kapcsolat. ez a 7 (fidesz) képviselő vesz részt a központi újraosztásban. (az ellenzéki képviselők száma 0. országos kompenzációs listán sem jelöltek hajdú biharit, szinte csak budapestieket), ez a közjogi rendszer. de ezt o1g találta ki, hanem a rendszerváltók.

2019.12.16. 00:04:05

@neoteny:
ezt lehet mondani. de a politikai osztálynak ehhez kellene igazodni. és ebből lesz orbán vezette fidesz, gyurcsány vezette dk, a budapesten momentum és vidéken a jobbik. és kiterjedt ingyenes állami oktatás van. ami után 20-30 évesen fel lehet ülni a repülőre. és ebből kellene működő kis/nagy-magyarországot építeni.

2019.12.16. 00:06:26

@neoteny:
ezt lehet mondani. de a politikai osztály ehhez igazodik. ...

Brix 2019.12.16. 00:16:13

@civisvarosi: A rendszerváltók azt hittèk, hogy jól megalapozzák hosszú időre az alkotmányos demokrácia kereteit. Azzal nem számoltak, ( vagy nem elèggè) hogy egyszer jön egy párt , amelyik rèszben szívós harccal, rèszben fondorlattal, ès nèmi szerencsèvel ( világválság ) abszolút hatalmat èpít ki...Ami most van , az egy kvázi egypárti rendszer : az állampárt a fidesz hatalmas állami- ès magánforrásokkal , ès az ellenzèket korlátozó hatalommal rendelkezik- ez nem egyenlő verseny..
Mondjátok hogy Kari Geri...Igen azt benèztèk...A Századvèg elaltatta őket, hogy Tarlós a befutó, de mègsem...
Az OV - választáson ilyen hibát nem követnek szerintem el: már azon dolgoznak , a hogyan lehet törvènyileg ellehetetleníteni az ellenzèket..
A fidesz ellen harcolni kell , ideológiától -hitvallastól függetlenül, mert kizárólagos - önkènyes hatalombirtoklásra tör ...Ennyi.
A legfőbb nemzeti ügy most kiszabadulni az orbáni autokraciából, ès nem elcsábulni, amikor más pènzèből osztogatást ígèr!

2019.12.16. 00:19:57

@Brix:
540 ezer fős megyei népességből a központi államhatalomnak 7 fő része. és erre azt mondják, hogy autokratikus rendszer épül. ebből mégis milyen épüljön?

Brix 2019.12.16. 00:26:44

@civisvarosi: Ha Orbánèk restaurálni akarnák a plurális demokráciát megtehetnèk, de nem akarják , hiszen èlvezik a hatalmat , azt termèszetes állapotnak gondoolják, ezért egy kimenetel van szerintem: az utcai harc, valamikor a jövőben- de nem legyen igazam...Az ilyen megszállottak kèptelenek az önreflexióra , így konszolidálódni sem kèpesek..
Annyira elvakultak, hogy már a formaiságokra sem adnak..Pl egy ellenzèkit beengedhettek volna Mèditanácsba , akkor sincs semmi , ők döntenek mindenről..De , nem ...Ilyen a termèszetük : megveszekedett őrültek.. Így most ez ügy is a Bizottság elé kerül..Kibeszèlni nem lehet, nyilvánvaló tènyeket! Ez egy autokrácia az EU- ban, amit minèl hamarabb szèt kellene zúzni valahogy!

2019.12.16. 00:27:56

@Brix:
a szavazatok nagyjából felével lehet kétharmados (alkotmányos) többséghez jutni. tehát ha egy politikai párt megosztja a társadalmat és a politikai ellenfeleit, akkor teljhatalomhoz jut a belpolitikában legalább is. 1990 óta ilyen a választási rendszer.

Brix 2019.12.16. 00:34:37

@civisvarosi: " és erre azt mondják, hogy autokratikus rendszer épül. ebből mégis milyen épüljön?" Nyugati típusú, plurális, alkotmányos demokracia- a pártok egyenlő működèsèn ès váltógazdálkodásan alapuló rendszer, a közössègi pènzek sokkal nagyobb társadalmi kontrollja , transzparencia..----több egymást ellenőrző erős politikai párt vagy tömb..
Az állam vonuljon ki az emberek maganèletèből: a vallás , ideológia magánügy - így lehet társadalmi bèkèt teremteni..
Ez volt kb. 89-ben is az emberek vágya , ehhez kellene visszatèrni, nem az egypártrendszer ócska, elavult korrupt ,uram- bátyám világába..

2019.12.16. 00:42:40

@Brix:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.16. 01:54:42

@civisvarosi:

"ezt lehet mondani."

Te voltál az, aki osztotta az észt a megtakarításokról.

2019.12.16. 07:23:30

@neoteny:
az átlagos magyar 40-45 éves férfi/nő vidéken, mezővárosi környezetben lakik, van egy tanult szakmája, de nincs érettségi vizsgája, idegen nyelvet szinte egyáltalán nem beszél. van munkája, de nincs megtakarítása.

és erre a válaszod, hogy az átlag magyar egy "proli". lehet mondani. "prolikkal" kellene egy globális versenyképes gazdaságot építeni. és erre budapest "liberális" népe racionálisan azt mondja, hogy nem velük kell. mert velük aligha lehet. nekik feltétlen alapjövedelmet kell biztosítani. ezzel ugyan az alsó középosztály a szegény kiscigányok szintjére süllyed le, mert még kevesebb munkahely lesz, de egy a fővárosban kockázati tőkebevonással létrejön egy kutató-fejlesztő szuperelit hipermodern laborokkal amerikai mintára. van egy amerikanizált metropolisz. budapest olyasmi lenne, mint boszton. abban van egy magángazdaságot építő burzsoá szuperelit. magánpénzrendszer előnyeit élvező bankárokból és brókerekből álló szuperfamiliák. és ehhez kapcsolódik egy magasan iskolázott jól szituált felső középpolgári réteg. a citoyen. és a kisvárosi amerika mintára létrejön egy kisvárosi magyarország a prolikkal. nagyjából ez a "liberális" világkép. és ezt támogatja a "baloldal".

2019.12.16. 07:59:07

@neoteny:
és erre mondom azt, hogy ez a "liberális" "demokrata" világkép valójában amerikanizmus. és ebből adódik az európai egyesült államok. és ezzel szemben álló illiberális demokrácia pedig ázsianizmus. független államok közössége egy posztszovjet rendszerben. és ezek csapnak össze, amelyik a neten egy már-már orwelli világot teremt. a ballib ingsoc "gondolatrendőrség" és óceánia ellensége eurázsia. libsik-libsik vs. nácik-nácik. és erre mondom azt, hogy ez legjobb esetben is egy vallásháború.

és erre mondjátok, hogy te idióta, nem látod, itt van o1g és az ellenoldalon karácsony testvér, a gyönyűséges donáth annácska, stb. de ugye ők ugyanazok, akik okozták a ner-t, illetve az egykori képviselők, főhivatalok gyerekei. ahogy bródy jános mondja: ezek ugyanazok. na most ezekből a pártokból, pártszövetségekből bőven elég egy. és csak úgy lehet értelmes közélet. mert ez a két tábor aligha teremti meg. na de ezt már számtalanszor megbeszéltük.

2019.12.16. 08:54:56

@neoteny:
nagyjából ez a helyzet.
i.ibb.co/M2Krmcp/chart-5.png
van egy a ner-ban összességében átlagos teljesítő magyarország. és egy a ner-ben alulteljesítő budapest. és a hiszterizált közélet ebből adódik. budapest "liberális" népe azt mondja, hogy elvonják az erőforrásokat az állam aránytalanul osztja el. de még így is budapest kap aránytalanul többet. sokkal-sokkal többet. ott van messze a legtöbb állami intézmény. nyilván, mert az a főváros. és ezek nagyrészt országos hatáskörűek. és azokba most beleszól az ország. a "prolik".

és a gyügyei paraszt azt mondja, hogy a nyúl attól nyúl, mert futás közben megnyúlik, ahogyan a karod is, amikor nyúlsz. ettől nyúl. ezt mindenki tudja. a falu bolondja is. a magyar tudományos akadémia azt mondja, hogy kérem tundrai enyec. a gyügyei paraszt azt mondja, hogy erre nem gondoltunk. szerintünk ez magyar. de legyen tundrai enyec is. mert a magyar ősnyelv és úgy rokona a tundrai enyec is. fasiszta idióta, kripli, kretén, náci. a gyügyei paraszt azt mondja, hogy mi úgy hisszük. így használjuk a nyelvet. ettől nyúl. nya-nya-nya. nyálas, nyúlós a nyelved, ami támogadja a nyelést. ahogyan a levél is elnyeli a táplálékot. sarlatán, kókler ez áltudomány. mert finnül van. finnül? ez be van "bizonyítva". a szabályos hangmegfelelések elméletéről még nem hallottál? rendben, de azt alkalmazzuk a magyar és bármilyen relációjában. csak ne alkalmazzad. és ebből lesz egy vallásvita. amiben az egyik tábor azt mondja, hogy van egy sajátos hitvilága. ez a népfőiskola. a másik azt, hogy neki biztos tudása. ez az akadémikus bölcselet. ami nem természetfilozófia. tehát nem természettudományos tárgyakból a bevezető lecke. hanem a "felvilágosodás", az "ész kultusza".

DrGehaeuse 2019.12.16. 09:17:06

@fgzb: gyurcsi mindenki mást megelőzően felelős orv-bán 2010-es 2/3 -áért és a magyar nép kómába eséséért. Szerintem ezért van helye a posztban.

2019.12.16. 09:49:53

@DrGehaeuse:
ugyan már. gyurcsányt legalább is vidéken azért választották meg, hogy szorítsa szét az szdsz-t szélbalról. nem tette meg. de már horn gyulára is ezért szavaztak. bokros csomagot kaptak helyette. ezért szavaztak medgyessy péterre és a jóléti rendszerváltásra. gyurcsányt kapták helyette. és amikor a többségi társadalomban a szocialista pártok iránti bizalom megszűnt megválasztották az időközben radikalizálódó népi nacionalista orbánt. ugyanezért. hogy verje szét az szdsz-t széljobbról. és a második orbán kormányból a mérsékelt jobbközép középutas konzik kiszorultak. amilyen béndek péter is akarna lenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.16. 10:09:29

@civisvarosi:

"nagyjából ez a helyzet."

Ennek semmi köze a magyarok megtakarításaihoz.

Brix 2019.12.16. 10:19:32

@civisvarosi: A NER- ben azért teljesített rosszul egy ideig Budapest , mert elvonták tőle a forrásokat ès odaadták pl. a határontúli , felesleges ès idióta projektekre, amire nekünk anyaországiaknak nincs az szüksègünk, csak Orvbánnak a hagymázas álmaihoz...Pl fociklub támogatásra Topolyán, ahol nincs is állítólag magyar focista az újoncok között..
Felfogod egyáltalán , hogy milyen fa..sagokra költi el a pènzünket Orbán??? Ha nem vagy államilag kitartott, akkor megèrted ezeket a dolgokat...
De, Budapestet Orbán sem tudja elnyomni, mert fejlődèse 2017- ben új lendületet vett...(...) (megtört az Orbanèk által előidèzett ) hosszú ideje tartó negatív trend
www.portfolio.hu/gazdasag/20190224/mintha-nem-is-ugyanabban-az-orszagban-elnenk-szetszakadt-a-magyar-gazdasag-315137
A fő kèrdès most az, hogy az adóbevètel oda kerüljön visszaforgatásra, ahol megtermeltèk: " világváros èpül" - vagy adják oda a mestersèges lèlegeztetèsen lèvő , elmaradott ruralis tèrsègeknek, vagy mèg rosszabb: adják a határon túlra, teljesen èrtelmetlen , improduktív beruházásokra, stadionokra..
A diktátor a saját álmát èpíti: új foci világhatalmat akar , amit az eddigi eredmènyek már igazolnak.. ès kárpat- medencei , balkáni kishatalmat èpíteni...

ijontichy 2019.12.16. 10:44:37

Kicsit OFF
Olvasom, hogy a GVH jól megbüntette a Vodefone-t (meg tán a faszbúkot is; mi van bolsik, kell a pénz???), hogyaszongya: "fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat" mián.
Erről az jut eszembe, mennyi sittre váltható az a pénz, amivel a fidesz egyes vezetőit kellene majdan megbüntetni, például csupán a "világszínvonalú magyar egészségügy" kitétel (a Tízparancsolat-ról már nem is beszélve) elröfögése miatt? ;-)
ON

DrGehaeuse 2019.12.16. 10:51:25

@civisvarosi: Csak szólok: az szdsz 2010-ben önmagát számolta fel - gyakorlatilag már a választások előtt - azzal, hogy az MDF-el közös listát állított és mind a 10 egyéni jelöltjük MDF-el közös jelölt volt, ez olyan mint az a Sci-Fi amiben a fidesz 2026-ban (vagy 2030-ban) a DK listáján indul és 5 közös fidesz-DK egyéni jelölt van országosan.

fgzb 2019.12.16. 11:32:46

@HaFr:
Azért mert rendszeresen belekötsz a liberális eszmékbe, szinte havonta van egy ilyen írásod. Te meg Gyurcsány, az Univerzum két szembe lévő sarka. De ettől még egyik meggyőződés sem jobb ,vagy rosszabb mint a másik. Egyszer már írtam, hogy a Teremtő, vagy a Legmagasabb Intelligencia mindezek felett áll.

( Az egyik a só, a másik a cukor a konyhában. Azt a szakácsot , aki csak az egyikkel kezd el főzni, hamar kiebrudalják. )

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.16. 11:34:47

@ijontichy:

"mi van bolsik, kell a pénz???"

Van a neten egy zsidó ügyvéd, aki a blogján szokta emlegetni a nagyapja szólását: akár gazdag, akár szegény, jó dolog az, ha az embernek van pénze.

ijontichy 2019.12.16. 11:48:24

@neoteny: Felénk úgy járta a szólás, hogy "A pénz ugyan nem boldogít, de ha nincs, az bizony nagyon szar tud lenni" ;-)

Irbisz 2019.12.16. 13:23:15

vicc ez az orbáni álmodozás, vagy talán szürreális ömlengés, igazából posztot se érne annyira minden valószerűséget nélkülöző elmeroggyant képzelgés, csak sajna sok buta híve ezt elhiszi, ezért nem árt róla beszélni.

persze azok a bunkerpszichózis, kognitiv disszonancia és persze a hitük miatt meggyőzhetetlenek a valóságról, igy mégis kár volt a posztra fordított időért.

egyébként ha orbán nem propagandaszlogenként tekintene ilyen víziókra, hanem szeretne tenni is valamit ennek érdekében, akkor nem lerohasztaná az oktatást és nem egenbirkává képzett jó és engedelmes egyenbirkákat képző iskolarendszer felé terelné az oktatást, hanem próbálná modernizálni, versenyképessé és rugalmassá tenni.
ehelyett rákosista központosítás, semmi eltérés a központi ukáztól, megfélemlítés, kinevezett komisszárok (pardon igazgatók), meg amiről épp lehet olvasni.

persze tudják hogy ez egyre szarabb képzést ad, ezért a fideszes pontentátok nem véletlenül méregdrága fizetős magán és nemzetközi iskolákba járatják csemetéiket.

ursus artos 2019.12.16. 14:42:17

"Orbán azt hiszi, a technológia majd megváltja az országot a nyomortól. Mi sem áll távolabb az igazságtól."
Akkor mégis mi az a valami, ami a nyomorból képes kiemelni egy országot?

2019.12.16. 15:12:49

@DrGehaeuse:
az szdsz értelmiségi holdudvarával, alapítványi, szabad piaci intézményeivel együtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.16. 16:13:28

@civisvarosi:

"az szdsz [...] szabad piaci intézményeivel együtt."

Hát azokból nem sok akadt. Mondhatni semmi.

Kánikula 2019.12.16. 16:40:00

@ijontichy: "A pénz nem boldogít, de nyugtatja az idegeket."
állítólag cigány közmondás.

БУММЕР 2019.12.16. 17:24:44

@Khonsu:
Ekkora baromsàgot is ritkàn olvasok...

БУММЕР 2019.12.16. 17:38:58

@Brix:

Te érted is amit mondasz vagy csak röfögsz valamit màsoktol?

Màr ott hatalmas a zavar, hogy nem volt soha rendszervàltàs!
Itt böfög mindenki, hogy a fidesz mekkora cigàny sz@r...kedveskéim, miért tudott évekig még regnàlni az MSZP, SZDSZ és hasonlo bünszervezet?

Legalàbb, ha nem nagyobb felelössége van minden volt és bukott politikusnak abban ami ma van!

Akkor azt a sok bunkot szavazta meg a por nép, most a fideszt...minden alkalommal halljuk, h éppen ki az aktuàlis hazaàrulo, orszàg és jövögyilkos...ki a f@sz tett Mo.-n 90 ota bàrmit az oktatàsért, eü-ért vagy ugy bàrmiért...

A magyar birka nem csak azért mekeg, mert irànyba van àllitva, hanem mert mindent az àllamtol vàr!
Ha holnap bevezetnék a nyugati tipusu egészségügyet és öngondoskodàst, a tàrsadalom java megpusztulna!

Probàljunk màr magunkkal és a sajàt boldogulàsunkkal foglalkozni, nem népnemzeti nyomorogni àllandoan...

A bunkok mindig is azok maradnak...szükségesek...kellenek...

Jelzem, svàjcban az àtlag mezövàrosi "proli" a schwiiizdütch-ön kivül nem beszél sokszor màs nyelvet, még hochd-t sem...

Gyurikutya 2019.12.16. 18:39:21

@Moin Moin: ez olvasható úgy is, hogy Gyurcsány született gazember volt...!

Khonsu 2019.12.16. 18:47:58

@БУММЕР:

Köszönöm az elismerést. Baromság terén manapság már nehéz kiemelkedőt alkotni, de megteszem amit tudok. :)

Khonsu 2019.12.16. 19:14:18

@БУММЕР:

Amúgy az okok abban keresendők, hogy ahol az előfeltételei adottak, ott hamarosan olyan fundamentumok is meg fognak változni (továbbá kiegészülnek), melyek az egész történelem során változatlanok voltak, így példátlan ami jön. Eddig bizonyos változatlan alapok miatt mindig jött második vagy sokadik esély idővel, de aki erről most lemarad, az örökre beszorulhat a relatív pozíciójába.

2019.12.16. 19:51:00

@Gyurikutya:
csak svájcba olyan árut lehet bevinni, ami bio suisse minősítést kapott. és olyan árut lehet a piacra kivinni. nincs szabad piac.

Khonsu 2019.12.16. 19:51:46

@ursus artos:

A technológia képes lenne, csak ahhoz érteni kell, azt meg kell csinálni, azt alkalmazni kell széles körben, stb. Az, hogy néhány autógyár csúcstechnológiát használ még kevés a megváltáshoz.

Brix 2019.12.16. 19:59:56

@БУММЕР: Konkrètan mi a problèmád, azzal amit leírtam, mert úgy látom semmi...Jössz itt a huszadik álneveden okoskodni , de könnyű beazonosítani a stílusból ès a szánalmas erőlködèsből, hogy felfigyeljen rád valaki...

Brix 2019.12.16. 20:36:07

@БУММЕР: Legalàbb, ha nem nagyobb felelössége van minden volt és bukott politikusnak abban ami ma van.."
Ja , persze...Relativizáljuk az Orbán- kormány bűneit, hiszen " loptak Gyurcsanyèk is" Orbánèk csak ott folytatják ahol azok abbahagyták ...
Az elmúlt 10 èv már Orbánèk teljes felelőssège - nem lehet az elmúlt tíz èv előtti 8 èvre mutogatni... A 2\3 birtokában minden felelős társadalmi reformot vègigvihettek volna- ha lett volna rá valós politikai szandèk- de csak arra ügyeltek , hogy mèg tovább erősítsèk a társadalomban jelenlèvő rossz beidegződèseket: a korrupciót, a törzsi viszonyokat, a tekintèlyelvű társadalmat, az uram- bátyám rendszert...
Helyette viszont csak kihasználták a magyar társadalom gyengesègeit , hogy tökèlyre vigyèk a "state capture"- t
Nem volt rendszerváltás ? Orbánèkat mi tartotta vissza? Vagy mègis volt?? 2010 - ben arról beszèltek hogy az " fülkeforradalom" ès majdnem rendszerváltás ...(valami olyasmi azért törtènt, mèg ha nem is az, amit sokan vártak tőlük..)
Emlèkszünk mèg a " plebejus demokráciára " - Orbán gyakran hangoztatta...Mi lett belőle? Ami most van, az se nem" plebejus" se nem demokrácia...

Gyurikutya 2019.12.16. 21:29:24

Már bocs civicvarosi, nem értem. @Moin Moin hsz-ére reagáltam, ami "olvasható úgy is, hogy Gyurcsány született gazember volt...!".

Tamáspatrik 2019.12.16. 23:13:23

Én nem hiszem, hogy Orbán gonosz lenne. Nem, ő történelmet akar csinálni, erős Magyarországot akar tényleg, csak az ahhoz vezető utat nem ismeri. Erőből tud politizálni, ha máshogy nem akkor úgy, hogy az erőseket kijátssza egymás ellen.
Erőből viszont egy csomó minden nem megoldható.A kreativitás nem erőből működik.
Pénzt be tud söpörni az országba, de a pénz okos befektetéséhez már nem ért.
Egyébként nem tudom, hogy a valós politikai nézetei milyenek, azt választja, ami legjobban használható és működik. Célhoz választ mindig eszközt, a cél a hatalom, az eszköz minden ami bevált a gyakorlatban.

Tamáspatrik 2019.12.16. 23:20:32

@Brix: A skanzenország kimaradt még a listából mint országimázs. :) Skanzen házak, skanzen felfogású emberekkel...
Borbás Marcsi műsora (ami azért nem annyira rossz, csak nincs ellenpólusa úgymond). "Meg kell keresni a legöregebb embert, aki még azt a foglalkozást űzte és úgy csinálni, ahogy ő." Ezt egy fiatal mondta a faluban, Marcsi filmjének reklámsnittjében.
Ez a magyar innováció. Ilyen. Ennyit tudunk. :(((

ijontichy 2019.12.17. 08:18:27

@Tamáspatrik: "Én nem hiszem, hogy Orbán gonosz lenne."
Aha. Azért figyeld csak a primkó szemétkedéseit (Földrajzinév-bizottságtól a Lézer Jankó száműzetéséig bezárólag, nomeg ami most jön majd a "lázadó" településeknek). Ezek nem a "nagy államférfi", hanem a faluvégi korcsma bikájának fő jellemzői, sőt! egy picit rosszabb. Mert ez nem a "gyere ki a hóra egy szóra!" (hiába "ájemasztrítfájterbézikli"), ez szimplán aljasság, bicska a hátba. A maffiafőnök horizontális trikolórral, meg némi magyarosch pálinkásch-gulyásch-fokosch, erőspista színezékkel.
Van esze, de szó nincs Pannon géniuszról. A (helyes) személyiségfejlődés csúcsa, mondhatni "záróvizsgája" a magasszintű, kifinomult humorérzék kialakulása. Esetében erről szó nincs, bár e hiányosságával talán tisztában is van (ld. dakota viccekkel próbálkozás; ez - tanulmányait figyelembe véve - esetében kábé a szénbányászhumor szintje, akik műszakkezdetkor szart raktak a kolléga csizmájába, majd - a kárvallottal együtt; naná, mit tehetett volna? - végigröhögték a műszakot)
De legyen neked egy. Akkor azt mondom "felelőtlen". És ebben a pozícióban ez egyben "alkalmatlan"-t is jelent. Ha karigerit "alkalmatlansággal" ekézte a slepp (amiben azért van valami ;-)), akkor vitya sokszorosan alkalmatlan. Elég bejárni pár Nem_Patyomkin_létesítményt (kórházat, iskolát stb.), hogy lássuk: ezek ehhez (ti. erős Mo.) hülyébbek, mint a ballibák bármikor.
A fejlődés garanciája a társadalom minősége. Mekkora összegekben fogadnál az olajon úszó arab államokra, amikor majd elfogy alóluk a nedű (és akkor Venezueláról nem is beszéltünk)? Nézzünk egy példát. A mai Mo-on az Internetelérés átlagosan jobb, mint itt Németországban. Miért? Később kezdődött, így - a szektorra jellemző rapid fejlődés miatt - javarészt már újabb technológiákkal startolt a buli (Németország még mindig tele van rézdróttal, s eltart még egy ideig a váltás). Nem a NER érdeme, meg egyáltalán: érzed te az életszínvonaladon ezt??? Lófaszt! Az észtek, azok érzik.
Mo. a környezet miatt nem dől össze. Nagy valószínűséggel nem is fog. Ettől még a többség számára, az életszínvonal lényegesen alacsonyabb lesz a nyugatinál. Ezt a különbséget nem lehet a pódiumról pofázva, verbálisan áthidalni.

Btw: ha már
index.hu/belfold/2019/12/16/stumpf_istvan_interju_alkotmanybiro_orban/
Na Stumpf az, akibe nem kevés ész szorult. Kora ifjúságában a III/x-ben kezdte (egy magasrangú tiszttől hallottam, hogy briliáns elemzői készségekkel rendelkezik). Sajnos nem frontember, és egy vitya-féle alak mellett nem is futhatta ki magát. Kár, mert Mo. többet nyert volna vele, mint egy - pár különvéleményt megfogalmazó - alkománybírót :-(.

Brix 2019.12.17. 09:50:58

@ijontichy: Ha valaki jól ismeri a Fideszt, akkor az Stumpf István, hiszen ő vezette a ELTE Jogi Kar, Bibó István szakkollègiumát. Tulajdonkèppen, az ottani szellemi műhelyben született meg a mostani" állampárti" elit: Orbán, Áder, Kövèr - mind szakkollègistak voltak , ès mèg számos nagy politikai karriert befutó ember...Èrdekes , hogy egy kollègiumi- baráti szövetsèg hogy le tudta uralni az országot, ès mekkora hatalmas birodalmat èpített ki..Az is èrdekes, hogy a Bibó szakkollègium akkori költsègvetèse 800-900 ezer forint lehetett - amiből kb 500 ezret Soros György fizetett...
Az valóban kár, hogy a Stumpf, Navracsics , Pálinkás eltűntek az országos politikából..Akik helyettük vannak , èrtèkelheteken teljesítményt nyújtanak, csak politikai biztoskènt állják meg a helyüket...

ijontichy 2019.12.17. 10:37:59

@Brix: "ő vezette a ELTE Jogi Kar, Bibó István szakkollègiumát" Hát persze. És mit gondolsz, eredetileg honnan és kik "küldték" oda, és miért? :-))) Csakhát jöttek az új szelek, és a rendszerváltás :-DDD
A magyar konzervértelmiség sajnos nagyon "nem látta a fától az erdőt". Ti. utálták a "hatalomátmentő" szocikat (OK. volt miért), de emiatt el is vesztették a tisztánlátásukat (ld. profok ökörköre, Chikán, Martonyi, Sólyom... hosszú a sor).
'90-re az MSZP egy kicsi párttá olvadt, rengeteg patkány ugrott le a süllyedő hajóról (főleg vidéken). Ennek a Kádár-kori hulladéknak a zöme már a fideszben volt '98-ra. Sajnos a legkiválóbbb fizikust, vegyészt, matematikust, alkotmányjogászt, vagy agykutatót is simán át tudja verni egy "itt a piros, hol a piros" játékos. Aztán meg futnak a büszkeségük látszata után. Elég szánalmas látvány, de a magyar társadalom zöme ezt úgysem veszi észre, aki meg igen, az sajnos sokszor maga is érdekelt a "kéz kezet mos" rituálé sikerében :-(.
Ezért legvalószínűbb kimenetele a történetnek, hogy vitya dísztemetése (meg pár szobor megszobrása) után kezd majd leépülni a ner. Addig Mo. egy középszar ország lesz, ami nem élhetetlen, de nem is jó (sokaknak), és nagyon jó (keveseknek).
A kor sztoriját - a maga valójában és dicstelenségében - majd megírja száz év múlva a következő, kellőképp exhibicionista borász-történész ;-).

ursus artos 2019.12.17. 19:25:32

@Khonsu: éppen most hirdették ki a majd egy milliárdos innovációs pályázatok nyerteseit... Cégek egyetemek meg ilyenek...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.17. 19:53:00

@ijontichy:

"Addig Mo. egy középszar ország lesz, ami nem élhetetlen, de nem is jó (sokaknak), és nagyon jó (keveseknek)."

Jól mondod: egy nyugatbalkáni Belarusz.

De mint ahogy a halnak sincs belátása a víz természetébe, az ország határain belül élő és a magyar nyelvi zárványba zárt polgárnak sincs viszonyítási alapja: azt hiszi, amivel indoktrinálják a politikusai (az összes). Hogyan is hihetne mást?

Khonsu 2019.12.17. 20:40:05

@ursus artos:

Túl kevés túl későn, és az alapok is gyengék. Az innovációhoz innovátorok kellenének, mégpedig sok, hogyha erre akarjuk alapozni az ország fellendítését. Azok kitermeléséhez, a szükséges tudás és szemlélet kialakításához magas színvonalú, korszerű oktatás kellene a széles tömegeknek, nem csak a kiválasztott keveseknek.

Kellene egy vállalkozóbarát _bizalmi_ légkör is, hogy egyáltalán tudjon és merjen itthon innoválni a szerencsétlen. Anyagi biztonság sem ártana, hogy a napi megélhetési gondokon túlmutató dolgokon is járhasson azon milliók agya is, akiknek ez ma nem adatik meg. Továbbá hozzáférhessenek, meg tudják vásárolni azon technológiákat melyek használata, ismerete az innováció feltétele.

Magas színvonalú egészségügyre is szükség lenne. Nem csak ma még nyilvánvaló okok miatt, hanem azért is, mert amikor a közeli jövőben eljutunk oda, hogy magát az embert, annak képességeit is tovább tudjuk fejleszteni (akik aztán megnövelt képességeikkel tovább gyorsítják a fejlődést), ahhoz ezen beavatkozások elvégzésére alkalmas, jól fel szerelt egészségügyi intézmények és nagy létszámú, kiváló egészségügyi személyzet kell. De ne menjünk ennyire messzire. Az MI alkalmazása már sebesen terjed. Egy olyan társadalomban, ahol az emberek egymással sem képesek vagy hajlandók együttműködni, majd pont az MI-vel tudnak? Merthogy ez elengedhetetlen lesz. Stb., stb.

Egy halom dolognak már meg kellene lennie a kitöréshez, de mivel az ország átaludta az elmúlt 1-2 évtizedet, így az alapok hiányoznak. Innen pedig mire ki tudnának épülni, addigra már rég használnunk kellene azokat. Ahol ugyanis megvannak, ott épp olyan visszacsatolás alakul ki, úgy elhúznak előttünk (csillió innováció, szuper-MI, szuperemberek), hogy soha nem fogjuk utolérni őket. Legjobb esetben is csak kulloghatunk utánuk. De az sem lesz egyszerű, mert akik közülünk önhibájukon kívül kerültek ebbe a bajba, azok ha van egy kis eszük, elhúznak a fejlődés magországaiba, míg akkorává nem válnak a különbségek, hogy ők is kizáródnak. A többi meg töprenghet azon, hogy hol rontotta el.

Tamáspatrik 2019.12.17. 22:15:02

@ijontichy: Nem gonosznak tartom Orbánt, inkább kissé primitív személyiségnek, kellő ravaszsággal és szakmai érzékkel felvértezve. Mondott olyat, hogy "a bosszú hidegen a legjobb", az EU-Parlament valamely döntésére, egy ilyen mondat jellemző rá. Államférfi szintjétől mindenesetre messze áll.
Ezt írtam tegnap, ami rá is igaz:
ideo-logic.blog.hu/2019/12/16/mert_inkabb_a_nagyszaju_bunkokat_valasztjuk_meg_a_kulturaltak_helyett

Stumpf-fal az a problémám, hogy arra nem jött rá, hogy itt már nem csak a liberális, hanem gyakorlatilag semmilyen értelmiségnek nem osztanak lapot, mert nem elég jelentős szavazóbázis és mint "társadalmi influencerek" sem elég jelentősek, elég őket semlegesíteni.
Van pár tucat jobboldali véleményformáló, katonás rendszerben ez elég, hogy megmondják, merre kell menetelni és merre van az ellenség.
A katonásan szervezett társadalmak persze nyilván nem organikusan épülnek fel és hirtelen szét tudnak esni.

2019.12.18. 00:18:02

@neoteny:
a magyar elsősorban államnép, másodsorban egyháznép és csak harmadsorban piacnép. de még a piacnak is nagyon erősen közösségi jellege van.

szerintem egyébként ez az általános. az amerikai nép is ilyen. csak ott a politikusok elhitetik, hogy ők elsődlegesen mégis piacnép és nincs kollektivizáltság. pedig van. a demokrata és a republikánus párt is elhiteti, hogy az valójában nincs. ahogyan mondjuk budapest liberális népével is elhitetik a politikusok, hogy amit művelnek az elsődlegesen piac.

az örkény színház művészei is elhiszik, hogy amit ők csinálnak az piac. igaz, hogy ehhez igényelnének egy rakás pénzt, de nekik ez jár. mert hiszen ők a szakma. és a szakmaiság ezt megköveteli. shakespeare vilmos írt egy jó színdarabot. a rómeó és júliát. azt lefordította arany jános, aki elég jó magyar író volt. és átírta závada péter. a nagy závada péter, aki a nagy-nagy závada pál kisfia. és abból lett a kertész utcai shaxpere mosó.
www.youtube.com/watch?v=h_u3zzs-j_s
és ez egy nagy rakás szar. nem csak maga a forgatóköny szar, a színpadi játék is szar. vagy az mondjuk legyen fos. aki azt mondja, hogy ez valójában jó az degenerált. és aki azt mondja, hogy ezért másoktól vegyenek el az aberrált. de ezek a művészek elhiszik, hogy ők szakmát művelnek. kurválkodnak. nem amikor a rómeó és júliát játsszák, hanem amikor a kertész utcai shaxpere mosót. az kurválkodás. semmi egyéb. de a politikusok elhitetik velük, hogy ez piac kérem szépen. mert megveszik a jegyeket. a politikusok kis színes papírokat nyomtatnak. és utána a művészek is kis színes papírokat nyomtatnak. és elcserélik. és ez piac. de nem. mert nincs valós árut, amit valójában értékesítenek. hanem van egy hitvilág azzal kapcsolatban, hogy ez piac. de el kell venni egy rakás nyersanyagot a földből, egy részét energiává kell alakítani, egy rakás félkész terméket és készárut el kell venni. a közéletben erről kell tárgyalni, hogy ez kérem szépen egy nagy rakás szar, amit örkény színháznak neveznek. úgy rossz, ahogyan van. ha bezárnák holnap, akkor azzal a magyar kultúra nyerne és nem vesztene.

de ez ugye ez is egy másik hitvilág. az "illiberális". régen ez volt a liberális. most erre azt kell mondani, hogy "illiberális".

2019.12.18. 00:53:38

@neoteny:
és ezeket a hitvitákat úgy lehet elkerülni, hogy elfogadjuk, hogy a magyar eredendően államnép. és aki nem fogadja el az nem-magyar. lehet amerikai és az piacnép. vagy német és ők kommercializálják a kultúrát berlinben. ott is ezt kurválkodást mondják piacianak. tehessék meg. de magyarországon nem. mert a magyar elsődlegesen államnép. és ez ugye hittétel. és ebből következően ez vallás. magyar az, aki magyarnak vallja magát. vállalja a keresztséget a többi magyarral.

így meg lehet tenni, hogy megkérdezzük. a kertész utcai shaxpere mosó bemutatója megér a közösségnek 100 millió forintot. és ha nem, akkor nem. nincs az, hogy de kérem szépen mi vagyunk a szakma. hanem az van, hogy ez nem ér meg annyit a magyar államnak. az államnép erre nem oszt pénzt. az egyháznépet meg lehet kérdezni felekezeti jelleggel. és ha a zsidó hitközség vagy a keresztény gyülekezetek sokasága azt mondja, hogy ez nekik ez a bemutató megér 100 milliót, akkor fizessen az hitközség. ha nekik se ér meg ennyit, akkor esetleg még mindig vannak, akiknek ez megér ennyit. és akkor ők összedobják a pénzt. és úgy piac. ami részben kollektivizált. mert közösségileg dobják össze. az örkény közönsége irracionális módon képzeli azt, hogy igen, most valami nagy dolog történt a színpadon, mert ez társasalomkritika kérem szépen.

de ha nem fogadjuk el ezt a sorrendet állam, egyház, közösség/piac, túl az általános emberségen, ami a nulladik lépés, akkor a közélet vég nélküli vitába torkollik. és akik ezt nem fogadják el azok a világias zsidók, vagy a megzsidóulni vágyók a közvélekedés szerint. és lehet, hogy ők az igaz hitűek. az akadémikus bölcselet mellettük áll. ők a szakma, a tudás, a civilek, a piac, sőt ők a piacok, akik mindent beáraznak. de ez egy szekta. ami abban hisz, hogy a bölcseletben az általános emberségen túl létezik bármi, ami egyetemes. a zsidók kitalálják, hogy legyél kommunista, kapitalista, zöld, zsidó-keresztény, vagy németh sanyi bácsi azt, hogy zsidó-keresztyén legyél. és ugye nem lehet kimondani, hogy ezek kibaszott hülyék, különösen nem azt, hogy mind világias zsidók, vagy megzsidóulni vágyó németek, hazaáruló szlávok. nem lehet ezt mondani, nem szabad ezt gondolni, mert a nácinémetek elbaszták. ezért azt kell mondani, hogy "liberálisok". és elhatárolódni a szörnyűséges antiszemitizmustól. nagyon helyesen egyébként. mert egyesek a "zsidózást" félreértik. a biblia farizeust mond. az akadémikus bölcselet filoszemitát mond. felvilágosultat, szemben a "sötét" keresztényekkel. a politika "liberálist" mond. a kocsma népe azt, hogy "zsidó". de az összes megnevezés téves. mert nyilván nem "a" zsidók. a zsidók is államnép elsődlegesen. egyháznép másodlagosan. és csak azon túl piacnép. és ráadásul egy részük közösségi módon szervezi a piacot. nem is kevéssé. és egy részük inkább egyénileg szerveződne. izrael népe is olyan, mint a magyar. az izraeliták is felebarátaink. ahogyan az izmaeliták egy része is. ez következik az általános emberségből.

vagy nem, mert ez ördögi, ami elnyomja az egyént. ugye ezt is lehet mondani.

2019.12.18. 01:03:51

@Tamáspatrik:
van cca. 10 millió felnőtt magyar választópolgár a határon túliakkal. és ebből a fidesznek és a jobbiknak van cca. 3 millió támogatója. abben nem lenne értelmiségi? van cca. 7 millió választó, aki ebben a vitában nem áll sehol. elemi közelítéssel a közönség így áll össze. és van legfeljebb százezres baller értelmiség, amelyik azt mondja, hogy ne ők mind értelmsiég. mert ők kommunisták, liberálisok, antifasiszták, zöldek. és nem nacionalisták. hanem ők a keresztény államnemzetek felett állnak. ebből adódik egy vallásvita. hogy kérem szépen mi vagyunk a tudományos akadémia. amire az ellentábor azt mondja, hogy az lehet. de nem vagytok magyarok. kérem szépen mi vagyunk a színházi szakma. az lehet, de nem vagytok magyarok. mi vagyunk a tudás. a civilek. a zöldek. az lehet, de nem vagytok magyarok. így folyik a diskurzus. és az ellentábor azt mondja, hogy mert a magyarok csak lábszagú parasztok. és abban nincs értelmiség. az lehet. de az ellentábor nem-magyar.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 02:38:01

@civisvarosi:

"és ezeket a hitvitákat úgy lehet elkerülni, hogy elfogadjuk, hogy a magyar eredendően államnép."

Vagy pedig elfogadjuk, hogy te egy sátánfajzat vagy.

2019.12.18. 08:14:09

@neoteny:
így van. az egyik álláspont, hogy nincs szükség területi, különösen nem vidékies tájegységi szerveződésekre. ami ugye a jobbágyparaszti kultúra alapja. ezekkel egyenrangúak a városok. ezt elfogadják a cigányok a kereszténység intézményrendszere is hagyományosan ebből adódik. ebből a félig hierarchikus félfeudális szerveződéből nagyfokú önkormányzatiság adódik. de erre nincs szükség.

nincs szükség országgyűlésre. különösen nincs szükség szakminisztériumokra és szakállamtitkárokra. a kormányfő és az államfő intézményére. de ha ezek nincsenek, akkor az a többség számára egységállami létet jelent. amit egy népvezér testesít meg.

ez a fasizmus. ezért szükség van egy antifasiszta koalícióra szükség a többségi választókkal szemben, akik ugye szinte kivétel nélkül mind "nácik". és ezek a kisebbségekből szerveződnek. és ezek nagyrészt világias zsidók. kommunisták, vagy liberálisok. egykori nácinémetek, akik leszármazottai meg akarnak zsidóulni ilyenformán levetve a náci billogot. hazaáruló szlávok. lmbtq közösség. és ezzel szemben áll egy familiáris csoportosulás. az uralkodó kormánypárt és azzal szemben állnak a kormányellenesek. ez ugye polgárháborúval fenyeget. amelyben vannak ugye a fasiszta, vagy legalább is félfasiszta erők és velük szemben álló szerveződések, az ngo-k, a civilek, a szakma, a tudás és a "demokratikus" erők, akik ugyanezt az egységállamot akarják foglyul ejteni, vagy valamilyen világállamot létrehozni. de nem a népszövetség utódjának szakosított szervezeteivel és nem az egyesült nemzetek biztonsági tanácsával, hanem ami ezeket is meghaladja majd valami. egy filozofikus mesterrassz, amelyik a globális keveredéssel megteremti az új emberi fajt.

ebből lesz ez a modern kori vallásháború a legjobb esetben. rosszabb esetben ebből polgárháborúk, hidegháború, vagy egy újabb világháború adódik. amiben mindkét fél az orwelli világ megteremtésén munkálkodik. óceánia vs. eurázsia.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 08:38:07

@civisvarosi:

"az egyik álláspont, hogy nincs szükség területi, különösen nem vidékies tájegységi szerveződésekre."

Hát az a szerveződések jellegétől függ.

2019.12.18. 09:27:34

@neoteny:
az állami indoeurópai felfogásban területalapú. nyugati változatában városias, keleti változatában vidékies. illetve ez lehet duális államrend. protoeurópai felfogásban nyelvi alapú. ez lehet északias, nőies, befogadó (feminin, matriarchális) állami és délies, férfias, kirekesztő (maszkulin, patriarchális) népnemzeti. ők a fehérek törzsi tudata. vannak a hám fiai, a feketék, akik vezérelvűek. pillanatnyi érdekekre alapozva. és a sémiták, akik valamilyen ideologikus elvet, értékrendet követnek. a sémita iskolából hagyományosan a kereszténység adja az államvallást. azért, mert az nem evilági. és ebből következően a legkevésbé korlátoz. a zsidó kereszténység teologikus hit persze már nagyon szigorú szabályokat ír elő. és ezt összekapcsolják népvallással, ami rendszerint liberalizál. és ebből adódik a libertárius keresztség. ami már ugye egy ideológia. az izreaeliták és az izmaeliták mellett van a világias zsidók és a megzsidóulni vágyók hite. ebből adódik a filoszemita bölcselet, ami ugye szintén ideologikus. és beilleszthető a fenti libertáriusságba. és ebből adódik a zsidó-keresztény kultúra. ami a történelem folyamán valamelyest összecsiszolódott a protestantizmussal. és ugye ehhez kellene kapcsolni az iszlámot és a többi világvallást. azzal, hogy egy az Isten. és ugye a népfőiskola tanítása az, hogy a mindenséggel mérd magad. ne a globalizációval, hanem ami azon is túl van. a mindenséggel. de ez ugye hit. és így kapcsolódik a természettudomány. abból az első lecke interpretációja filozófia. formális axiomatikus elmélet. és nincsenek benne bonyolult, de még egyszerű számítások se. a bölcsészek egy számok nélküli világban hisznek. a jó és a rossz küzdelmében. és ehhez hasonlókban. amiből aztán lesznek a vallásháborúk. az ész kultuszát hirdetőknek eszük ágában nincs elemi számításokat végezni. filozofikus elvekből vezetik le az univerzumot. ahogyan szerintük annak működni kell, vagy kellene. és az a vallás. de ugye már ez is eddig vallás.

mert hogy ez valamiféle prédikáció arról, hogy nagyjából ezekből a törzsi tudatokból szerveződik az állam túl az általános emberségen. legalábbis magyarországon, és talán szerte európában is. tehát egy városias, vagy vidékies, befogadó, vagy kirekesztő csoportosulás, amelyik korlátozottan vezérelvű, részben egyéni és részben közösségi jellegű. és ugye egy alapvető hittétel az is, hogy a világias állam élvez elsődlegességet az egyházzal és a piaccal szemben. és a keresztény papok elfogadják, hogy vannak államnemzetek. és azokat térítik. ez ugye az őskeresztény hitvilág. de a sémiták egy része a mai napig nem fogadja el az államot abban az értelemben, hogy abban szerveződik a piac. és részben abból adódik piac. túl azon, hogy a világban szerveződik. ugyenez a földkerekségből is adódik.

de persze lehet mondani, hogy ezek üres lózungok. valójában tényleg azok. és valami mondhatja, hogy a központi kérdés az oktatás. csinálhat alapítványi jelleggel egy iskolát. ehhez állami normatívát is kaphat. nincsen megtiltva. de ha nem egyezünk meg abban, hogy a közéletben az állam az első, akkor az lesz, hogy ne akarjál már központosítani. a klik fasiszta. kérem szépen nem köteles valaki klik iskolába járni. az egyházi intézményeken túl egy alapítvány is lehet intézmény fenntartó. de az állam elüldözi a ceu-t. elüldözi a tudást. ha az univerzális tudás, akkor annak bécsben is kell működnie. és akkor tessenek bécsbe menni. és úgy a magyarok felébrednek a kómából és a bülbülszarvú kormányfőjük nem rabolhatja ki őket. a ner és orbán autokratikus, autoriter rendszerének oka az, hogy létezik egy államellenes, nemzetellenes, keresztényellenes csoportosulás, ami a nemzetek felett állónak képzeli magát, és ebből következően nem-magyar.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 09:35:18

@civisvarosi:

"nyugati változatában városias"

Ez azért van, mert nyugaton az istenek laknak.

2019.12.18. 10:16:39

@neoteny:
a magyar hagyományban a város nem feltétlen áll a vidék felett. hanem azok egyenrangúak. van a járás és a járási jogú város. a megye a megyei jogú város. és a főváros párja micsoda? és ez a térségi, tartományi gondolkodás nincs jelen. ebből adódik az egységállamiság.

és a "liberálisok" azt mondják, hogy budapestnek legyen magyarországa. mert mégis csak a libsik ebben az országban a szakma. ők majd értenek hozzá és megmondják, hogy melyik színházi előadás mennyi állami támogatást kapjon. a köznép ebbe csak ne szóljon bele. a népképviselet. a politikusok. mert ezt a szakma szakmai alapon eldönti. és a fideszben meg kitanulták, hogy be kell dobni azt, hogy "zaklatószínházak". kb. mint amikor a kis gyereknek a nagyobbak azt mondják csúfolódva, hogy "normális-normális". és szaladni fog kiabálva, hogy "ő nem normális". nagy ervin szalad a bertelsmann csoporthoz, hogy a katona nem egy "zaklatószínház". és akkor ez zakatol az emberek fejében. ez ugye a flinensteini elképzelés. de a gonzó újságírás is ugyanez. a göbbelsi propraganda. és ez az ellenérzésekre van alapozva. nagy ervin azt mondja, hogy ilyen kocsis máté szerű "képződmények" csak ne mondják meg egy olyan művésznek, mint nagy ervin, aki elmondja, hog ő fidesztől kapott jászai díjat. tényleg? és a fidesz akkoriban nem ugyanezekből a kocsis máté féle "képződményekből" állt? amikor a jászai díjat kapta a minisztertől (a minisztertől!!!), akkor nem volt probléma, hogy abba a miniszter(!!!) beleszólt. amikor kossuht szerepében szerepelt a hídemberben eperjes szamócával, aki széchenyit játszta, akkor nem tűnt fel nekik az, hogy van ez az autoriter rezsim. amikor andy vajna féle nemzeti filmalaptól elfogadta a főszerepet, akkor nem tűntek fel neki a fideszben a kocsis máté szerű "képződmények"? és most együtt lép fel karácsony gergellyel a "független" színházak állami támogatásáért.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 10:40:48

@civisvarosi:

"a magyar hagyományban a város nem feltétlen áll a vidék felett."

Azért a gyügyei paraszt kisunokájának szájától elvont falat-milliókból építettek elitiskolát dr. Papp csemetéjének Debrecenben, nem pedig a dr. Papp csemetéje szájától elvont falat-milliókból építettek a gyügyei paraszt kisunokájának elitiskolát Gyügyén.

Mielőtt nagyon belelendülnél ennek a gagyidnak a villogtatásába.

2019.12.18. 11:04:20

@neoteny:
tehát mi orbán színészi álma? az, hogy legyen egy nemzeti színház, amiben hazafias darabokat mutatnak be, díszelőadásra meghívják a miniszterelnök urat és kíséretét a díszpáholyba. aki megtekinti az előadást. és egy ilyen színház katonás rendben működik. néphadsereg színháza lenne. a főrendező kikéri a kormányzó véleményét. nos, milyennek találtad a bemutatót? szerintem a huszároknak nem balról kellett volna bejönni, hanem jobbról. és miért játszattjátok ezt, vagy miért nem játszatjátok azt. megbeszélik a díszvacsorán. ahol esznek, isznak, nótáznak. nagyjából ez ugye az autokratikus színházasdi. ebből jött létre a monarchia színjátszó körei. így vált bécs és budapest közép európa kulturális fővárosává. mert hogy egy autoriter vezetés is képes jó színházat létrehozni. és rossz darabokat is persze. leginkább a tündöklő középszert. amiben nincs társadalomkritika. de lehet ilyen színház? miért ne lehetne.

magyarországon van arra igény, hogy a nemzeti színháznak legyen havonta egy-egy klasszikus bemutatója. a nemzeti filmalapnak évente egy-egy egész estés mozija. amire azt mondja az az emberi erőforrás miniszter, a kultuszminiszter és a miniszterelnök, hogy ez nemzeti csúcstermék. aztán vagy az, vagy nem az. ha rossz színházat csinálnak, akkor leváltják őket. vagy a miniszterelnök az illetékes minisztert, vagy a köznép az egész bagázst. és ez többek között a kultúrpolitikától függ. attól a népnemzeti propagandától, amit az ő színházi közszolgáik produkálnak. lehet ilyen színház? miért ne lehetne?

csak ez ne legyen "a" színház. ahogyan az underground sem "a" színház. értem, hogy annak rosszabb, mert nem kap közvetlen állami támogatást. nem megy oda a miniszter az öltözőbe egy hatalmas virágcsokorral, hogy drága jucika ma este különösen nagyon édibédi volt, ahogyan persze mindig. mert jucika azt mondja, hogy ne szóljon bele a miniszter. mert ő "független". legyen az. de engedjék meg az államalkotóknak, hogy máshogy is lehessen.

mert ugye mondjuk ez a bolshoj. (hazafias) bolsevik módszerekkel fenntartott színház. de azt nem lehet mondani, hogy ez rossz színház. az orosz kultúra csúcs teljesítményét igyekszik befogadni. ezt a kreml propagandisztikusan a világ elé tárja.
www.bolshoi.ru/en/
liberális elvek szerint ez valami nagyon rossz. és ez a jó. mert erre megveszik a jegyet.
www.youtube.com/watch?v=6gbGgZ61cPk
csak még évi 100 millió is kellene hozzá. pintér béla szerint úgy egyébként nem, mert ők kis költségvetésből működnek. csak ugye pintér bélára csak akkor mondják azt, hogy jó ha a "szakmával". "szolidáris". mert ha nem lenne "szolidáris", akkor csak egy szakmunkás buli buzi lenne így viszont még a new york times publicistája is milyen jót írt róla. mert béla is része az államellenes, nemzetellenes, keresztényellenes vircsaftnak. amit new york-ban egyesek kultiválnak. amire jobbról azt mondják: "soros".

2019.12.18. 11:07:20

@neoteny:
a gyügyei paraszt cserébe közszolgáltatásokat kap. és ha azok minőségével, vagy elosztási módjával nem elégedett, akkor leválthatja az állami vezetőket.

2019.12.18. 11:16:23

@neoteny:
a "zaklatószínházak" állami támogatásának megvonásával 10 év alatt minden megyében lehetne nemzetközi iskolát létesíteni. a szatmári síknak is lehet nemzetközi iskolája. mivel az újrosztás feles, így akár fele részben ösztöndíjprogramokkal.

egy a debrecenihez hasonló létesítmény 500 fizető diák esetén rentábilis. szatmár-sathmar-satu mare megyét 500 ezren lakják. 1 évben 5 ezer fő születik. ebből ha 50 fizet (1%), akkor 10 évfolyamon van 500 fizető diákjuk. és az 50% újraosztással mellé lehet tenni még 500 ösztöndíjast. és így az iskola rentábilisan fenntartható. ehhez mindössze a "zaklatószínházak" állami támogatását kellene megszüntetni.

2019.12.18. 11:42:23

@neoteny:
és ezek után a nemzetközi standardoknak megfelelő tananyagot be lehet emelni a közoktásba. mivel ezek félállami iskolák ezért a kötelező tananyag egy része közreadható. így egy gyerek nemzetközi érettségit tehet "levelező" tagozaton. a megyeházán átveszi a a főispán pecsétes díszoklevelét, hogy a nemzetközi felsőoktatási intézménybe léphet.

ez az, ami kulturálisan feudális (vidékies), de gazdasági értelemben kapitalista (városias). és ez a debreceniség. és ez az, ami magyaros. jelen állás szerint ezt nem fogadja el budapest "baloldali" "liberális" népe. a "szolidáris" "szakma".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 12:12:23

@civisvarosi:

Igen, igen, de ez az ajánlat brutálisan alárendeli a vidéki polgárt a városi dr. Papp-féléknek.

2019.12.18. 12:23:15

@neoteny:
egy mai hír, hogy megjelent egy könyv kardos ernőről, aki errefelé irodalmárként a világias zsidó reálgimnázium alapítója és első igazgatója volt.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/20191216_140316.jpg
köztiszteletben állt, a német megszállás után deportálták. kitűnő zsidó embereket tömegével. és az ő haláluknak lesz a 75. évfordulója. a mazsihisz hány könyvet jelentet meg ezen zsidó kiválóságok munkássága emlékére? nemzetközi vers- és prózamondó versenyt rendeznek a tiszteletére. mindenkinek az emlékét igyekeznek megbecsüléssel ápolni, akik intézményeket alapítottak, intézeteket vezettek, mert megválasztották őket. a magyar államiság részévé váltak, és a magyarokkal való keresztséget nem utasították el.

a nyugatosok körében arról folyik a vita, hogy állítsanak-e szobrot egy zsidó kommunista népbiztosoknak és szellemi örököseinek. akik fegyveres puccsal hirdették meg a tanácsköztársaságot, brutális erőszakot alkalmazva szervezték a gulágot.

errefelé nincs kultúrharc, mert kvázi egypártrendszer van. azért, mert másképp nincs értelmes közbeszéd. csak ugye kvázi egypárti keretek között az uralkodó állampártot nehézkes kontrollálni. de ez még mindig jobb, mint az a többpárti őrület, ami a fővárosban zajlik. nyilván ott is van egy közéleti normalitásra törekvő, közös normákat kereső réteg. szerintem egyébként még a libsik egy része is ilyen. nem feltétlen akarnak ők rosszat. de lehet, hogy az intézményeik állami támogatását kellene részben megszüntetni ahhoz, hogy a politikában értelmes párbeszéd legyen. vagy úgy, hogy az ellenzéki pártok szétesnek. vagy úgy, hogy a kormánypárt. vagy mindkettő. de az, hogy abból, hogy szemben állnak csak értelmetlenség adódik. csapjanak össze. nagy ervin színész azt mondja, hogy ő a kreatív energiáit kocsis máté félék ellen fordítja, akkor lesz ne mulass. fordítsa. de ugye nagy ervin a ner kegyeltje. a ner adta neki a filmfőszerepeket, a ner adta neki az állami díjat. csak most esetleg a ner nem ad elegendő pénzt a "független" színházaknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 12:27:04

@civisvarosi:

"egy mai hír, hogy"

... a városi dr. Papp-félék brutálisan maguk alá rendelik a vidéki gyügyei polgárokat.

2019.12.18. 12:37:37

@neoteny:
miért is? a debreceni nemzetközi iskola a városházától 10.9 km távolságra van a google szerint. tehát ha dr. papp a városháza környékén lakik, akkor ennyit kell autókázni a gyermekével. egy hajdúhadházon élő szegény kis cigánynak ennél kevesebbet. a várostérségben átellenben élő berettyóújfaluinak 53.7 km-t. nagyrészt autópályán. de neki nemzetközi repülőtér esik viszonylag közel. és egyébként választhat a hasonló távolságre levő nagyváradot tartományi keretek között.

és ezek olyan távolságok, ami a motorizáció jelenlegi fokán szinte mindenki számára megfizethető. és ha valaki vidékies életmódot választja, akkor megteheti. és nem akar mindenki debrecenbe költözni. hajdúhadházról vagy berettyóújfaluból sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 12:45:12

@civisvarosi:

"miért is? a debreceni nemzetközi iskola"

... a vidéki gyügyei paraszt kisunokájának szájától elvont falat-milliókból épült a városi dr. Papp ivadéka számára. Ilyen nyílt brutalitással rendelik alá a buzi-buli negyedes városok dr. Papp-féléi a vidék gyügyei parasztjait.

2019.12.18. 12:48:15

@neoteny:
de ez esetben miért nem váltják le a fideszt a kistelepülésen élők. hogyan kapott a fidesz 68%-ot.
a megyében 20 kisváros, vagy nagyközség van. ebből 12 fideszes, 7 független és 1 dk-s polgármestert választott. miért nem választják a "felelős értelmiséget"?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 12:51:48

@civisvarosi:

"de ez esetben miért nem váltják le a fideszt a kistelepülésen élők"

Mert a buzi-buli negyedes városok dr. Papp-féléi brutálisan maguk alá rendelik a kistelepülésen élőket.

2019.12.18. 13:14:52

@neoteny:
debrecenben duális önkormányzati rendszer van. például a városon átmenő főútjak (ami összességében a nagykörút) megyei közútkezelő tulajdonában vannak. vagy ugye a megyeháza is. tehát a vidéknek van tulajdonrésze a városban. így lehetnek kereskedő jobbágyok. és a városnak is lehet tulajdona vidéken. és válhat a városi munkás ipari szolgáltatóvá. és mindkettőt támogatja a várostérségben szerveződő értelmiség. debrecen megyei jogú város és hajdú városmegye közjogi értelemben is egyenrangú.

brit kolumbia területében 10x akkora, mint kis-magyarország. és népességében 1/2 akkora. és abban van greater vancouver 2.5 milliós. nagyjából mint a greater budapest. de ebban is csak 0.5 milliós városmag ami kifejezetten globalizált. azon túl vancouver is kisvárosi jellegű.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 13:25:17

@civisvarosi:

"debrecenben duális önkormányzati rendszer van."

Meg buzi-buli negyed. És városi csibészek, mint dr. Papp is, akik brutálisan alárendelik a vidéki parasztot Gyügyén: a kisunokája szájától elvont mangalica-sült falatjaival etette az építőmunkásokat, amíg azok építették az elitiskolát az ivadéknak.

Így rendeli alá a városi Fidesz2 a vidéki népeket -- akik szívébe az igazság van írva -- buzi-buli negyedhez méltó brutalitással.

2019.12.18. 13:28:16

@neoteny:
de ennek mi a ténybeli alapja?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 13:32:02

@civisvarosi:

A Debrecenben álló elitiskola, ahová dr. Papp csemetéje jár, nem a gyügyei paraszt kisunokája, pedig a nemzeti kommunitás finanszírozta azt a csicsa kis iskolát?

2019.12.18. 13:42:22

@neoteny:
vidékies környezetben debrecen város határán áll. és a megyében a top100 vállalkozás nagyjából fele vidéki székhelyű. a multik többsége preferálja a várost. ezt használja ki dr. papp.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 13:52:00

@civisvarosi:

"vidékies környezetben debrecen város határán áll."

A nemzeti kommunitás pénze áll benne, meg dr. Papp csemetéje.

2019.12.18. 14:00:25

@neoteny:
egy mai hír, hogy a nemzetközi iskolának legó játékokat adomományoztak.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/MG7093-1.jpg
miért adományoz nekik? nyilván érdekből. annak fiúnak az apukája is megvehetné a robotlegót, de egy cégnek úgy tűnik, hogy megéri kiválasztani a jó eszű és gazdag gyerekeket. de az ugyanúgy bekerülhet hajdúszoboszlóról, vagy nádudvarról. azért, mert errefelé a gazdaság diverz. lassan évi 5 milliárd forgalmat bonyolítani kell ahhoz, hogy valaki a megyében a top 100 vállalkozás körébe bekerüljön.

annak a felsőközép vezetője is beirathatja a gyermekét dr papp csemetéje mellé. értem persze, hogy az ez iskola ilyenformán elitista. ha én politikus lennék, akkor azt mondanám, hogy ad 1) nemzetközi iskola oktatási programját fordítsuk le magyarra, ad 2) ha az újraosztás feles, akkor a diákok fele legyen ösztöndíjas. és sanyi szerint ad 3) ezen túl bárki tehessen nemzetközi érettségit "estin" vagy "levelező" szakon. sanyinak igaza van. és ez már populista. bármelyik gyerek hétvégén, vagy este még átnézheti a nemzetközi standardok szerinti tananyagot. amivel globalizált felkészítést kaphat. ami néhány ponton eltér a magyar iskola "poroszos" hagyományaitól. na és?

dr. papp ellenfelei azt mondják, hogy "náci".

2019.12.18. 14:02:09

@neoteny:
amit a kommunitás nettó befizető elitje ad össze. és akik igénybe vehetik az iskola szolgáltatásait. tehát ez elitista nézőpont. túl azon, hogy azt bővíteni kellene. lásd fent. az meg ugye populizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 14:06:25

@civisvarosi:

"amit a kommunitás nettó befizető elitje ad össze."

Helyesen: amit a városi csibészek, mint dr. Papp, által brutálisan alárendelt vidékiek adnak össze. A kisunokáik szájaitól elvont falat-milliókból. Ami valós termékeket az építőmunkások elfogyasztottak, amíg építették az isit dr. Papp csemetéjének. Aki csak fogyaszt, de nem termel semmit. A vidék brutális alárendelése a városnak. Csak azért, mert 17,500-nál kevesebben vannak a gyügyeiek. Meg a túrricseiek is.

2019.12.18. 14:12:58

@neoteny:
a gyügyeiek és túrricseiek problémája, hogy nekik a trianoni határon túl van a megyeháza. ahol képesek lennének érdeket érvényesíteni. úgy, hogy ott jelenleg már román többség van.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 14:17:41

@civisvarosi:

"a gyügyeiek és túrricseiek problémája"

... mondja brutálisan alárendelő hanghordozással a városi csibész a vidéki polgároknak, akik jobbágyparaszti szívébe még az ősiség igazsága van írva.

2019.12.18. 14:30:53

@neoteny:
ez a "periférfia perifériájának" nevezett térség.
www.inco.hu/inco6/valos/images/images1.jpg
a határ túloldalán a románok lezárták az utakat, felszedték a síneket. és nem kevés roma ebben a környezetbe szorult. de ők is a fideszre szavaznak. a túrricsei közmunkások is. a botrány után vagy a fideszre szavaztak vagy függetlenre.

vidéken ahogyan debrecenben is ellenzékváltásra szavaztak. budapesten és 20-30 városban pedig arra, hogy vissza a 2010 előtti rendszerre. illetve arra, hogy összefogás elsöpri a rezsimet még pedig ezzel az ellenzékkel. kari geri vezette párbeszédre és gyurcsány összefog fekete győr andrással vagy a jobbikkal. de az is legitim. kérdés, hogy egy szétszavazás után hogyan tovább.

2019.12.18. 14:38:02

@neoteny:
az a kérdés, hogy az ellenzéki pártok képesek lesznek-e valós alternatívát mutatni. nyilván budapest lesz ennek a vezető politikai ereje. nincsen megtiltva az, hogy a szakma meggyőzze a szélesebb nagyközönséget, az adófizetőket, hogy miért is kellene őket adóforintokkal támogatani. és úgy elsöpörhetik a rezsimet. az ilyen kocsis máté féle képződményeket. szerintem kocsis máténak is van valami igazsága, ahogyan nagy ervinnek is. ezt meg kellene értelmesen beszélniük. de ha ez nem megy, akkor kocsis máté mondja azt, hogy katona józsef színház állami támogatás: 0 azaz nulla forint. és ha csak 1-2-3-5 ezren tiltakoznak, akkor ezt a játszmát valószínűbb, hogy elvesztik. nagy ervin se egyezséget akar, hanem háborút.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.18. 14:40:55

@civisvarosi:

"az a kérdés, hogy"

... te miért hazudozol a vidékiek brutális alárendeléséről, amit a dr. Papphoz hasonló városi csibészek követnek el azok ellen, akik szívébe a jobbágyfalu igazsága van írva az ősiségből.

ijontichy 2019.12.18. 14:41:55

@civisvarosi: "a gyügyeiek és túrricseiek problémája, hogy nekik a trianoni határon túl van a megyeháza.ahol képesek lennének érdeket érvényesíteni."
És hol érvényesítették érdekeiket szegény gyügyeiek és túrricseiek, amikor még nem volt olyan, hogy megyeháza? Se bhatáron inne, se határon túl (arra már nem is merek gondolni, hogy még megye sem volt) Kész csoda, hogy máig túléltek (érdekérvényesítés nélkül). Halleluja evolúció!

2019.12.18. 15:01:51

@ijontichy:
amióta van magyar államiság mindig volt megyeháza. és be vannak osztva egy járásba. szent istván óta.
www.terport.hu/webfm_send/125

2019.12.18. 15:08:26

@ijontichy:
debrecen is be volt osztva a váradi püspökségbe és bihar megyébe. csak aztán debreceni jakab azt mondta, hogy a földesúri kúria emel egy templomot. és a pápának megüzente, hogy ő is fizet annyit, amennyit a püspök. mert annyit megér, hogy a városnak saját felekezete legyen.

ijontichy 2019.12.18. 15:21:21

@civisvarosi: És előtte? Hogy tudtak élni? Jézusom, Etelköz csak mese volt? A vén kaporszakáll úgy helyből ideteremtette a magyarokat? Egyenesen a Szíriuszról? Se Verecke, se semmi? Az mind csak a lipsik hamis meséje?

ijontichy 2019.12.18. 15:28:49

@civisvarosi: De most komolyan! Regéld már el, hogyan éltek a magyarok, amíg nem volt magyar államiság? Vagy akkor nem is voltak magyarok, csak valami horda?
:-)

ijontichy 2019.12.18. 16:59:04

@civisvarosi: És nem voltak magyarok? Aztán amikor a St. Steve (aki akkor még nem volt St.) fejére rakták a koronát, egyik törtmásodpercről a másikra magyarul kezdtek beszélni, és onnantól lettek magyarok? És ugyanazon pillanatban, hipp és hopp máris ott volt a a megye, meg a székhely, hogy a gyügyei - immáron - magyarok érdeket tudjanak érvényesíteni? És a járásbíró tényleg körbe tudta járni a járást együltő... izé egyjártányi helyében?

Veszélyes mértékben sokat szippantottál te ma a vitya-exkrementumból. Jobb lenne, ha vigyáznál az egészségedre (a függőség veszélyes), mert ha nyakára hágsz a dolcsiknak, a végén még a gyerkőc iskoláztatása veszélybe kerül. Kínos lenne, ha az lenne a kedvenc nótája, hogy "Gondolj apádra, ha rákerülsz a lapátra..." :-)

ijontichy 2019.12.18. 20:52:43

@civisvarosi: Netene... azért én elég jól ismerem ám szülőhazám történelmét (jobban mint a trikolórba csomagoltak 99%-a; ezért aztán nem is kell trikolórba csomagolnom magamat a magyarságtudatom megtámogatásához; mi több taníthatnám is, anyanyelvemmel egyetemben, nem Magyar Gárda-i szinten (ahogy azt az a libAAAAAAAA előadta) ;-) ). De még mindig nem mondtad meg - pedig megöl a kíváncsiság - hogy akkor most a honfoglalók egész addig nem voltak magyarok, amíg
a) Steve fejére nem került korona;
b) nem épült megyeháza, ahol érdekeiket érvényesíthették.
Na viccet félretéve, mi a fenéről hablatyolsz? Mivel kéne azonosulni? A mucsai bolsiparaszt seggének nyalásával? Hogy nevezett(ek) minden hozzám hasonló becsületes magyar számára szakrális dolgot összenyálaztak és megbecstelenítettek, fényét dögletes leheletükkel elhomályosították, azért, hogy a munkánk gyümölcséből lophassanak? Lófaszt kisapám. Ez nem a magyarságtudat, vagy a hazaszeretet kérdése. Ez a józan ész kérdése, hogy abból amiért én keményen megdolgoztam, ingyenélő bolsi ne részesüljön. Te kevered a szezont a fazonnal, mert azt a feladatot kaptad, hogy a magyart össze kell ugrasztani a magyarral (sajnos alkalmasak vagyunk rá), nehogy a sitten rohadjon meg a minibolsi és a sleppje, ha véletlenül megmurdelésük előtt jönne meg a többség esze. Tisztességes magyar ember viszont azt mondja: eb ura bolsi! De ennek se a magyarságtudathoz, se a magyar kultúrához az égadta egy világon semmi köze.

ijontichy 2019.12.18. 22:18:11

@civisvarosi: Nekem nem kell semmivel azonosulnom magamon kívül (nincs ilyen késztetésem), de ezt hogy érthetné meg egy olyan, akinek a személyiségfejlődése eléggé befejezetlen. Nektek van komoly problémátok a magyarságtudatotokkal, és ezt azzal (is) próbáljátok kompenzálni, hogy mások magyarságával foglalkoztok. Nomeg szükségetek van egy "élő magyar istenre" (bár szvsz. elég satnyát sikerült találnotok, de ez legyen a ti problémátok).

Természetesen ez nem vonatkozik arra, aki csak a bolsinak végez píármunkát, a munka ugyanis nem szégyen. Más kérdés, hogy ilyet én nem tudnék vállalni. Ahhoz túlságosan is jó magyar vagyok, hogy tudatosan kárt okozzak a szülőhazámnak. Márpedig aki bolsit szolgál, az - a történelem tanulsága szerint - nem tesz jót Mo-nak.

ijontichy 2019.12.18. 22:23:32

@HaFr: Bocsánat a sok hülye szószaporításért.

megunom 2019.12.19. 19:42:59

@ijontichy: Erről olvastam egy tanulmányt. Amikor keveset keresel, és kapsz egy fizetésemelést, nagyon örülsz. Amikor már többet keresel, akkor is örülsz ennek, de messze nem annyira. A tanulmány 2-3 évvel ezelőtt készült, és akkor az USA-ban 75 eyer dollárra tette a kritikus szintet, ami felett már nem a fizetésed a fő gondod.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.20. 00:14:28

@megunom:

"Amikor keveset keresel, és kapsz egy fizetésemelést, nagyon örülsz. Amikor már többet keresel, akkor is örülsz ennek, de messze nem annyira."

A csökkenő határhaszon a pénzre is érvényes.

"akkor az USA-ban 75 eyer dollárra tette a kritikus szintet"

New York City-ben, vagy Nashua, New Hampshire-ben?

"ami felett már nem a fizetésed a fő gondod"

Hanem mi a fő gondod?

megunom 2019.12.20. 04:55:50

@neoteny: "New York City-ben, vagy Nashua, New Hampshire-ben?" Nem emlekszem, ha tippelnem kellene, azt gondolnam, hogy orszagos atlagrol van szo, de ez tenyleg csak egy tipp, lehet hogy kisebb volt a szoras.

"Hanem mi a fő gondod?" Nyilvan ember es helyzet valogatja. Ebben viszont nem lehet atlagot szamolni.

megunom 2019.12.20. 04:56:24

@megunom: "szoras" >> felmeres foldrajzi kiterjedese.

ijontichy 2019.12.20. 11:09:41

@civisvarosi:
A civis is egy macska,
csak egy kicsit nagyobbacska.
És tuti több, mint kilenc élete van ;-).
Ps: A Sanyi meg lebukott. Rinyál, hogy nem megy a túróüzeme, oszt stikában dől a lé a keleti nyitásba kitelepített biznicéből:
www.aliexpress.com/item/32843578849.html?spm=a2g01.12597576.p99adbb.59.7b9b6501msAPUg&gps-id=7317190&scm=1007.19881.118560.0&scm_id=1007.19881.118560.0&scm-url=1007.19881.118560.0&pvid=ef61b800-46f1-424b-a59b-6c137bd5db1e

Tamáspatrik 2019.12.20. 11:46:46

@: Civisvárosi egyik bejegyzésére lenne ez a válasz, hogy a "lábszagú parasztok", de a másik oldal "nem magyarok".
Már Németh László is tett ilyen megjegyzést valamikor a 30-as évek körül, hogy kétféle magyar van: sznobok és parasztok. :)
Ez asszem telitalálat, egyik se túl dicsőséges.... Valahogy jó lenne közelíteni a kettőt.
süti beállítások módosítása