1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.10.04. 17:45 HaFr

Miért nem vagyok demokrata?

Képtalálat a következőre: „throne altar liberty”

A felfogásom szerinti konzervatizmus a felvilágosodásra való reakcióból született, olyan értékeket véd, amelyeket a felvilágosodás támadott, és amelyeket a felvilágosodásban gyökerező progresszió és demokrácia egyenesen kirekeszteni akar a közösségi térből és a politikából. Ezek az értékek a hierarchia és a tekintély köré, a természetjog és az erkölcs változtathatatlan alapjaira épültek, a hagyomány elsőbbségét támogatják az életmódbeli újítással szemben stb. A konzervatizmus alapélménye, hogy az emberi együttélés problémái nem szüntethetők meg valamiféle "fejlődéssel", mert az emberi természet adott (semmilyen lényeges tekintetben nem vagyunk mások, mint római kori vagy óegyiptomi embertársaink, ami nem azt jelenti, hogy eredendően "rosszak" vagy "bűnösek" lennénk: olyanok vagyunk, amilyenek), ezért komolyan vesszük a természetjog, a hagyomány, a vallás és a politikai intézményrendszer közös alapfunkcióját: az irányítást és a koordináció biztosítását a máskülönben széttartó emberi közösségeken belül.

Ennek megfelelően se a technológiát, se a piacot, se a demokráciát, se a nemzetet, pláne az ennél magasabb politikai egységeket nem tartjuk alkalmas alternatíváknak a koordináció céljára. Az utóbbi száz-százötven év materiális fejlődése mellett bekövetkezett erkölcsi lerobbanását (a normák relativizálását és effektív felszámolását) elégséges bizonyítéknak tartjuk arra, hogy a modernség rendje -- és ennek részeként a demokrácia -- kudarcot vallott. A többségi elv hasznossága a közjó és a koordináció szempontjából erősen vitatható. Látszólagos "igazságosságán" és "magától értetődésén" (a legitimációs logikáján) túl nem látszik a működésében a lényeg: hogy a szubjektumai jobban járnak vele (ti. a politikai döntéshozatalban való részétellel), mint a megfelelő alkotmányosság, a szabadság és méltányos adórendszer mellett üzemeltetett piac kedvezményezettjeiként, de a (központi képviseleti szervet és funkciókat érintő) politikai döntéshozatalból kizárva.

Megfordítva viszont, ami a demokrácia kára lehet a tágan értett közjóra nézve (ideértve a szabadságot, a társadalmi hatékonyságot, a prosperitást, az emberi méltóságot stb.), azt a közhatalom demokratikus-plebejus érdekeltsége nagyobb eséllyel váltja be, mint a korlátozottabb elektori rendszer korlátozottabb mandátummal. Magyarán szilárdabb, értékelvű alkotmányok korlátozottabb demokráciával és korlátozottabb központi hatalmi mandátummal nagyobb közjót engednének (hoznának létre).

A demokrácia korlátozása -- a választójog feltételekhez rendelése -- mellett szól az általános információ-, tudás- és műveltséghiány, illetve a képviseleti rendszer szívében lévő pártrendszer maga, amely nemcsak az alapvetően oligarchikus volta miatt, hanem egyébként is kínálati piacra viszi a választókat, akik a programok, pláne a későbbi kormányzati döntések között nem tudnak kombinálni, nem tudnak optimalizálni, azaz nemcsak azt nem tudják, hogy az egyes hatalmi ágensek milyen hatással lesznek a közjóra, de azt sem, hogy milyen hatással lesz egy-egy voksuk a saját életükre. Ezért minden döntésük végeredményben szenvedély alapján leadott, irracionális szavazat. Abban hinni, hogy irracionális szavazatok nagy tömegben kiegyenlítik egymást és optimális eredményt hoznak, borzasztó rövidlátás, amely a kollektív cselekvés és a public choice logikájának nem ismeréséről tanúskodik. (Vö. a véletlen és a koszmosz közötti viszony plusz manipuláció.)

A demokráciát továbbá megerősíteni se lehet, mert az üzemeltetéséhez szükséges tudás mediánja koronként alig változik: az ignoráns tömeg aránya többé-kevésbé állandó (erősödő politikai komplexitásban), ezért a közjó szempontjából vett rossz döntések aránya és súlya is az. Semmilyen progresszivista optimizmus -- "nevelés" vagy tájékoztatás -- nem teszi a tömeget kompetensebbé. Ennek megfelelően romlik viszont a tömeg szavazataira ácsingozó pártok minősége, ami mindösszesen a közjó optimumától való folyamatos távolodást eredményezi.

Vagyis: a közjó biztosítását a demokráciától (a politikai döntéshozók számának kiteljesítésétől) remélni illogikus és a tapasztalat sem igazolja vissza. Az előbbi óhatatlanul áldozatává válik az utóbbinak. Mondhatnánk, hogy ezt megelőzendő találták ki elejeink a demokrácia (a többségi elv) korátozását a legkülönfélébb módszerekkel, de ezek a legritkább esetekben tudják elejét venni a választási alapon, képviseleti úton feltöltött központi (állami) pozíciók, illetve a velük kapcsolatos elvárások irracionális eltérítésének. Ellenben ahogy ezek (az alkotmányossági fékek és egyensúlyok, szubszidiaritás, archaikus formák stb.) működnek, az többnyire a tömegakarat kontrolljának jegyében történik többnyire konzervatív (antropológiai) belátások alapján. A probléma az, hogy a szélsőséges (ma főleg az etnicista és a progresszivista) ágendák, amelyek a tömegember manipulálásának mindenkori logikája szerint rendeznék be a politikát, folyamatosan támadják a közjó alkotmányos-arisztokratikus-tradicionalista védvonalát, amelynek létét nemhogy igazolni, de indokolni is nehéz a tömeg nyelvén.

Kiszélesítve az érvelést: az általunk, konzervatívok által védett értékek és formák helyettesítése a technológia, a piac és a (plebiszciter-abszolutista) demokrácia gyakorlatával véleményünk szerint az élet kiüresedését, racionalizálódását, mechanizálódását, sematizálódását és objektiválódását hozta, de ezzel párhuzamosan az erkölcs és a hagyományok helyére -- nem megszűnvén az igény a posztmateriális élményekre -- az identitások szubjektivitása, a szenvedély- és érzelmi alapú önigazolás, illetve az ezeket manipuláló amorális politika lép be, immár szabad kezet kapva maga is a közjó pusztítására. A kontroll ma is megvalósul, de a humanitás (eszménye) iránti csökkenő igénnyel. Ráadásul úgy valósul meg, hogy a demokráciának "hála" minden felelősség -- hiszen a saját döntésük valósul meg -- a választókat terheli.

A demokrácia -- lehetőséget adva a tömegtársadalom manipulációjára -- a pőre hatalmi gépezet járszíjává válik, miközben nem tudja összehangolni a közjót a többségi elvvel. A könnyen meghekkelhető proceduralitás győz a közjó felett. Nem állítok többet e poszt címének indoklásaként, minthogy se a demokrácia logikájában, se a gyakorlatában nincs semmiféle garancia arra, hogy a közösségi koordináció premodern korból visszamaradt reflexeinek helyébe az intézmények fentebb említett modern dirib-darabjai nagyobb rendet, jólétet, boldogságot vagy igazságosságot hoznának. Másképp: a demokrácia minősége nem oka a közjónak, illetve ahol -- pl. az északi államokban, Új-Zélandon stb. -- hatékonyan üzemeltetik a demokráciát és magas életminőséget érnek el, ott mindkettő mögött  az adott nép/társadalom kultúrája és kompetenciakészlete áll, azaz nem a demokráciából következik az életminőség, hanem mindkettő egy mögöttes képességből. Nem okozati kapcsolat van demokrácia és közjó között, hanem korreláció.

Nem vagyok demokrata tehát nemcsak amiatt, hogy a konzervatizmus eleve a demokrácia előtti korban született (bár lehet valaki konzervatív demokrataként is, ez ma így píszí, noha szerintem inkonzekvens), hanem mert a demokrácia mindössze azt éri el, hogy egy rosszul felfogott legitimációs keretrendszerben -- kihasználva a korszellemet -- tönkreteszi a legitimáció valaha tényleg működött alapvetését (vagy hozzájárul a pusztításához). És itt az ember -- ha én vagyok -- kénytelenül le is mond a modern politika komolyabb befolyásolásáról, legföljebb szomorúan konstatálja az egymást követő zavaros eseményeket és a közgondolkodás lefelé húzó spirálját.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4815192682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.10.12. 12:04:20

@ijontichy:
bokros lajos gazdasági liberalizmusa nem a többségi magyarok számára jelentette a szabadságot, hanem a külföld és az őket kiszolgáló kisebbség számára teremtette meg a szabad rablás lehetőségét. néhány tízmillió dollárból lehetett gyógyszergyárakat megvásárolni. eladták szinte az összeset mondván, hogy azt a magyarok úgyse tudják fenntartani. mifélék adták el? nyilván nem-magyarok. erre megvették a konzervgyárat. a breton igazgató mondta, hogy párizs is tele van szar szemetekkel, de pest. ők jól jártak, de csak néztek ki a fejükből, hogy ilyen alávaló hazaárulókkal nem találkoztak. és ők a "liberálisok". ez a politikailag korrekt megnevezésük.

2019.10.12. 15:23:45

@ijontichy:
és a jelenlegi közgondolkodás jelentős részben azért alakult így, mert a kereskedelmi tévék behozták a trash reality műsorokat. "maunika" show-t és társait. ebben élen járt az rtl klub. vagy az index az ún. gonzó újságírással. a címlapon: "KURVÁRA EGYENES BESZÉD". és feszít három nímand. és persze lehet szarozni, de ők (velem és remélem azért, hogy még sokkakkal ellentétben) komolyan gondolják, hogy ez valami. amit "liberális" gazdaságpolitikának mondanak az nagyjából pénzmosással egybekapcsolt gyarmatosítás. és amit "liberákis kultúrának mondanak az ez a "szarozás", ami legjobb esetben valami az underground. nagyrészt ezek a lófasz jóskák. "kurvára egyenes beszéd".
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2991/29910/299104/29910427_2296209_39af82363106313142633cc6a2d12ce8_wm.jpg
és ez piacvezető, korhatároktól mentes médiatermék címlapja. és felnőtt egy generáció, amelyik azt gondolja, hogy ez a normalitás. influenszerekről és társaikról már nem beszélve. oké, mindennek a legalja a kommentelő. annál lejjebb nehéz süllyedni. azért igyekszem.

2019.10.12. 20:03:09

@ijontichy:
az a nagy különbség, hogy a fideszben termelő gazdaságban gondolkodnak. persze az állammal összefonódva próbálnak hasznot húzni. de az összes párt ezt teszi. csak az ellenzéki pártoknak végképp semmi közük a piaci működéshez. ma bemutattak egy új iskolabuszt. lehet mondani, hogy "nem egy nagy vasziszdasz". mercedes alapokon összeszerelni egy kisbuszt.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3733/191012itkbusz_ksz_(5).jpg
egy ilyen szerelőcsarnokban.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3733/191012itkbusz_ksz_(35).jpg
de ez mégis csak közelebb áll a piaci jelleghez. mert van benne magyar szakmunka, mérnöki munka. és ezeket a kisbuszokat el lehet adni, illetve lehet szervizelni. ez valami. ezzel szemben a "felelős értelmiség" azt mondja: ne akarjál már összeszerelő üzemeket. csak a magas hozzáadott értékű fejlesztések elfogadhatók. de az micsoda? ha nem mondjuk egy buszgyár, akkor mégis mi? az űrrepülő? építsünk azt is. de az piaci működést jelent? egyelőre nem. persze értem, hogy elon musk a "szuperzseni" megkezdte a mars gyarmatosítását és úgy megindul a szabad kereskedelem az ufókkal. csak ugye ez az amerikai hadiipar parasztvakítása "balról" a cnn-nel, jobbról a fox-szal.

ijontichy 2019.10.13. 00:30:21

@cívisvárosi: Az a nagy különbség, hogy
a) elcseszett társdalommal lófaszt lehet elérni;
b) döglött modellt nyomnak;
Bárhogyan is alakul (és 10-20 év az nem trend, főképp nem 60-70 évnyi extrém gyors technikai fejlődés fényében nem; ti. azt fel kell tudni dolgozni "agyilag* , és ettől még a nyugat is messze van), a libdem + kapitalizmusból fog a további fejlődés kiindulni. Mondom fejlődés, nem visszafejlődés (és pár postmortem rángatózás* csak a te vágyvezérelt gondolkozásodnak táplálék), márpedig félfeudális viszonyok (félműveltek irányítása alatt) csak ott lehetségesek, ahol a társadalom "agyilag" visszamaradott. Ez Mo-on lehetséges :-(. Kár.
Ami ma nyugaton van az is tkp. "szabadrablással", avagy farkaskapitalizmussal indult, igaz volt rá párszáz évük. Ezt a Mo-on épp csak elkezdődött folyamatot a bolsik '98-as visszatérése megakasztotta. Lehet vergődni, de Mo-ot jelenleg egy középszerű bolsibagázs irányítja, és hogy mennyire alkalmatlanok, azt jól mutatja az elmúlt 9 év "eredménye" (ugye ne soroljam?). A megakasztott folyamat "must be completed", és természetesen újra utat talál majd legkésőbb vitya megmurdelésével, melynek nyomán ki fog alakulni egy kellően számos, az államtől egzisztenciálisan sokkal kevésbé függő középréteg (ld. mekkorát esett pofára Pannónia zsenije májusban). Addig azonban Mo. folyamatosan újabb hátrányokat fog felszedni. Tökmindegy, hogy a pártértekezleten téged mivel hülyítenek, Mo. nem teljesít jól, legfőképp a társadalmi tudat terén nem. Amúgy figyeld majd Kínát a "termelő gazdaságával". De hát egy félművelt-félmagyar, fullbolsi "ravasz paraszt" értelmi képességei pont addig terjednek, hogy egy Mohács-Trianon-Horthy-létező cucilizmussal terhelt társadalmat hülyére vegyen (és még jobban összeugrasszon, ami további nem kis probléma lesz majd azután, amikor a koleszterin végre elvégzi feladatát).
(hogy tudd, nekem semmi bajom nem lenne a stöpszlivel, ha tevékenysége nyomán úgy 70-80% jól jár. de nem jár jól. igazán csak pártízezer, a többié meg nem fenntartható)

Nyugodtan leszállhatsz Musk-ról. Ami benne érdekes, az nem a fizikus-mérnök-akármi, hanem az a permanens pénzügyi menekülési létrastratégia mutatvány, amit művel. Én - legfeljebb némi elismeréssel - csak távolról nézem. Meglehet, hogy elvéti egyszer a lépést, de a mutatvány több teret kap majd az annalesekben (és a temetéséről többen fognak pár dodóval gazdagabban távozni), mint a kicsi hadfi esetében. És - ha már Mars és egyebek - még valami: ő meghallotta Hawking megjegyzését. Márpedig Hawking (RIP) nem volt hülye.

2019.10.13. 08:23:50

@ijontichy:
a globális kapitalizmus azon alapul, hogy végeláthatlan mennyiségű világpénzt kigenerálnak. és aztán azt néhány tízezer ember költi. nem magyarországban, hanem a nagyvilágban. az olyanok, mint elon musk. aki egy szuperzseninek állítja be magát, aki szélhámos. a marketing mögött a marsutazáshoz szükséges valós tudással nem rendelkezik. hanem csak van végeláthatatlan pénz, ami üzleti titkok mögé rejtve került oda valahonnan. ahogyan zuckerberg is egy gyenge vezető. akire a fél világ rábízza a bizalmas adatait. kaliforniában ő a karácsony gergely. csak persze egész mögött azért több tudás, és sokkal több pénz áll, mint magyarországon.

de ha valaki erkölcsi alapokon érvel, akkor mindkettőt el kellene utasítania. és az amerikanizmustól mélyen elhatárolódnia. és hogy európai fejlődési pálya ne ez legyen szükséges egy illiberális átmenet. ehhez kell orbán és a haverjai.

2019.10.13. 08:50:52

@ijontichy:
budapest az agglomerációjával 2.5 milliós. és a diplomák felét budapest adja ki. hogyan lehetséges az hogy egy évtized alatt nem jött létre a fidesznek kicsit is értelmes ellensúlya? mi ennek az oka? az orbángyűlölet. amelyik elhitette az ellenzékiekkel, hogy van egy új autoriter rezsim, ami lényegesen különbözik az elődeitől. sőt sokkal rosszabb, mint gyurcsány ferenc kormányai, vagy medgyessy péter a 13. havi bérrel, nyugdíjjal, vagy horn gyula kormánya a bokros csomaggal. a brutális forintleértékeléssel és inflációval, és az abból következő szabad rablással. és hogy az orbán kormány teljesítménye ennél sokkal sokkal rosszabb. a francokat. mindössze arról van szó, hogy talán lehetne ezt jobban is csinálni. esetleg sokkal jobban.

ha a főváros többsége abban bízik, hogy a karigeri összeáll a horvátcsabival, nídermüllerrel és gyénémetzsókával és őket irányítja dr dobrev klára. és ebbe a koalícióba beáll a momentum, mert esetleg egy kerületi polgármesteri hellyel többet szerezhetnek. és ha a közgyűlésben többségbe kerülnek a dk-val, akkor ki tudják fizetni az aktivistáikat. nem tudom hogy lesz ebből budapest világváros. a demszky érában sem volt az.

ha győr abban bízik, hogy majd leváltják "kurvapecér" borkait és az audival mutyizó ügyvéd a haverjaival és helyébe ületetik az összefogás jelöltjét glázer tímeát, akkor tegyék azt. de mennyivel léptek előre. ezzel visszalépnek a baloldal-jobboldal ellentétbe. amiből lett az értelmetlen közbeszéd. ami rendre kap egy etnikai gellert. győrben miért nem a szakmai szervezetek, valódi helyi egyesületek állnak össze. és úgy lehet egy uralkodó néppárt. az elvben lehetne akár az mszp-dk-momentum-jobbik koalíció. csak ezek vajon tudnának kormányozni? de ha bennük bíznak a nagyvárosok, akkor álljon vissza a rendszerváltás után rendszer: sok párt sok hülye.

ijontichy 2019.10.13. 09:13:55

@cívisvárosi: Sajnos az általatok terjesztett pártpropaganda egyelőre sikeresen elfedi a tényt, hogy "kinemszarjaleelonmuskot", ha átlagpolgárjohnny(hansigünther) toronymagasan jobb színvonalon él (incl. jövedelem, lakhatás, egészségügy, oktatás, szórakozás, jövőkép :-DDD jövőkép picinyem!), mint átlagmagyar jani (a mélymagyar vidékről nem is beszélve). (OK. te majd előadod, mekkora nemzethy kulturális esemény is volt bivalyb-on és ettől minden igaz magyarnak fülig ér a szája és tele a hasa, főleg, hogy valami főelvtárs is megtisztelte jelenlétével az eseményt).

Jah, nemrég írt a zindex az ITER-ről - érdemes elolvasni. Elon Musk-nak nem kell rendelkezni a Mars-utazáshoz szükséges tudással (amúgy egyénileg senkinek sem - ez nem is lehetséges), nem az a dolga. Amiben Mo. elég szarul álla, az a szervezőképesség, államilag biztosan és a bolsik még rontottak is rajta. Na az aztán tisztára a "kicsi, sárga, savanyú, kurvadrágavolt, de a miénk!" elődei színvonalán áll. A globalizáció nem cukorgyerekről szól, de még csak nem is Musk-ról, hanem olyanokról, akikről az ITER-cikkben olvashatsz. Te és a hozzád hasonlók félnek. Irányításmániás vagy, mindent szeretnél kontrollálni (főleg a dolcsigenerátort :-)). Nem megy. A főnöködnek se. A paranoid személyiség késztette mikromenedzselés elég sok kárt okozott már eddig is. Egyébként pont erre utaltam, amikor arról írtam, hogy az elmúlt 60-70 év extrém gyors technikai fejlődése milyen problémákat vet fel. Nade erre jó a konzervativizmus (a világegyetem már csak ilyen. a "dinamikus egyensúly" állapotában létezik. minden ezen alapul, a gazdaság, de még a "fékek-ellensúlyok" rendszerét is innen kölcsönözték).

A félfeudális, félművelt, félmagyar, egészbolsi kezébe viszont nem adunk gyufát, csak azért mert azt hazudta, hogy ő bizony polgári konzervatív. Ennnyire nem lehet színvak egy egész ország :-(. Persze a billenés lokális, majd helyreáll idővel. Csak az egyén számára nem mindegy, mikor. Aki szarul elvegetálja az életét (vagy jó részét, egy wannabe kisbolsi miatt), annak nem mindegy. Aki megpusztul a magyar kóterban egy szimpla fertőzéstől, annak sem.

2019.10.13. 11:34:23

@ijontichy:
az iter egy állami projekt. az európai unió, az egyesült államok, kína, japán, korea és oroszország részvételével.

ijontichy 2019.10.13. 14:14:37

@cívisvárosi: Gratulálok, megnyerted a hangszórót. Tudod, van egy rendszerszervezői dipóm is, bár sosem dolgoztam csak rendszerszervezőként ( azért, mert kellő önkritikám van ;-) ). Ebből kifolyólag nagyra tudom értékelni a minőségi szervezői munkát. Ezen a téren pedig a globalizáció termelt olyan példákat, amiket tisztelő elismeréssel szemlélek (mert annyira azért értek hozzá, hogy ezt képes legyek felmérni).
Dehát Mogazdag, meg jobban teljesít, a magyar adófizetőknek jó egy vizesvb a dél-korai költség duflájáért (és nemcsak azért volt a duplája, mert a fideszék többet lopnak). "Kicsi, sárga, savanyú (ja és piszok sokba került), de a miénk! És egyébként is, mi így szállunk le a bicikliről!!! Értve vagyok?!?" :-/

2019.10.13. 14:38:42

@ijontichy:
és a fidesz mennyiben áll a természettudomány útjában. a kérdés az, hogy az iter egy közhasznú projekt marad, vagy senki által nem ismert magántársaságok szerzik meg az irányítását. és elon musk típusú seggarcokat neveznek ki a helyére azért, hogy inspirálja a tudósokat.

ijontichy 2019.10.13. 19:55:52

@cívisvárosi: Minden levegővételében ;-)

kiskutyauto 2019.10.16. 01:37:09

@Mickey Pearce: @ijontichy:
Na fiúkák... amiket összezagyváltatok totális megnemértést mutat...sem kiscsillag nem vagyok sem "ti" nem vagyok.. szavak hiába erőlködtök, max az agyatok pattan meg... Nem kell semminek utána néznem, mert én tudom és ÉRTEM mi az a demokrácia és a liberalizmus is, meg azt is hogy mi a liberális demokrácia, és azt is hogy nem létezik illiberális demokrácia... Ahogy elnézem habzó szájú fröcsögő hiszti amihez értetek, de szöveg értéshez már kevésbé... érvrendszeretek, hogy "ez baromság"... hát persze, mert te leírtad igaz barom..? Amúgy is beszoptátok TI vasárnap... én meg nem vagyok libsi, hanem anarchista (ráadásul jobbközép anarchista), szóval ezt is beszoptátok... jobb lenne kussolni és nem égetni magatokat, ezzel a sok szánalmas ostoba kéretlen okoskodással és személyeskedéssel... kicsi trollocskáim... inkább sírdogáljatok szarbánotok után aki elmenekült szittyáskodni AZ IGAZSÁG elől a keletre türközni kipcsakozni... tanulgatni, MEGÉRTENI, FELFOGNI, soha sem késő, jó pópa holtig szopat ugyebár... :D

kiskutyauto 2019.10.16. 01:38:19

@ijontichy: bocs előző nem neked, hanem neked: @cívisvárosi

2019.10.16. 08:21:07

@kiskutyauto:
a szociálliberális ideológia céljaiban anarcho-kapitalista: a szocik az államot eladósítják, a libsik pedig felszámolják, eladják. tgm is a soros alapítvány nagy barátja. mivel a szélbal az állam eladósításának pártján áll. az államokat szándékosan tönkre teszik, csődbe viszik mégpedig a szociális demagógiára alapozva.

a társadalmat atomizálják az egyén jogait a közösség felé emelik. és ehhez fel kell számolni a többséget. ehhez kell az lmbtq közösség és a gender "tudósok".

a zöldek feudális anarchisták. mindhárom célja az, hogy a földkerekségen megteremtse az anarchiát. a globális keveredéssel létrehozzák az új emberi fajt.

ezek mind a náci ideológia antitézisében hisznek. abban, hogy a keveredéssel az utódok magasabbrendűvé válnak. ami ugyanúgy hülyeség, mint az alacsonyabb rendűség. ha ez így lenne, akkor a mulattok magasabbak rendűek lennének, mint a feketék és a fehérek. nem azok. nem is alacsonyabbrendűek persze.

chrisred 2019.10.16. 09:18:43

@cívisvárosi: Nem. A liberálisok az állam szerepét korlátozzák, a szélsőbal (marxisták) pedig az állam elhalásának szükségességét vallják. De te ezt összekevered az egyéni és a közösségi értékek hangsúlyozásával, aminek az államhoz semmi köze. A liberálisok az egyéni érdeket a közösségi érdek fölé emelik, a baloldal pedig a közösségi érdekeket az egyéni érdekek fölé. A kommunisták szerint pedig csak közösségi érdekek léteznek.

A továbbiakban pedig nem létező ideológiákról ábrándozol. A közvetlen demokrácia pedig nem anarchia, hanem valójában annak pont az ellenkezője.

2019.10.16. 09:49:01

@chrisred:
a libsik nem klasszikus liberálisok. vagy inkább mondjuk így a libek. (mert a libsi ugye burkolt zsidózás, a biboló a zsidó cigányul, de hagyjuk az etnikai jelleget). a filoszt szintjén a szocik nem szociáldemokraták vagy keresztényszocialisták. a szocik kifejezetten a keresztény hagyományok ellenében politizálnak. a keresztény hagyományok 21. században túlhaladottá vált. ezt mondják a modernista konzervervatívok. amilyen bokros lajos, vagy béndek péter (bár ő néha vacillál, hogy ókonzervatív, őskereszténységhez és a népvalláshoz való visszatérés tradicionalizmus. ezt hirdeti a népfőiskola. erre mondja az akadémikus bölcselet, hogy azt a felvilágosodás meghaladta.) a gazdasági vonulat az, hogy a szocik eladósítják az államot, a libsik pedig eladják. a konzik is államellenesek és ehhez asszisztálnak. mondván, hogy piacosítják a közszolgáltatásokat és ezzel pareto hatékonyság javítást hajtanak végre. és az ellenfeleik a nacionalisták, akik nacionalizálnának. őket neonácinak bélyegzik. és ez az antifasiszta koalíció. ezt a politikai irányzatot követi a nyugat. és ezzel szemben áll lengyelország, csehország, magyarország.

chrisred 2019.10.16. 10:02:17

@cívisvárosi: A biboldó lehet, hogy cigány szó, de a liberális nem, a kettőt csak az olvasási nehézségekkel küszködők keverik. A keresztény vallás nem vált túlhaladottá, csak a társadalmi szerepe változott azzal, hogy a közösségi funkcióinak többségét átvette az állam.

Kezded lassan pedzegetni, hogy a brunei szultánon meg a dubai emíren, vagyis a klasszikus rabszolgatartó hatalmakon kívül mindenki eladósítja az államot, mert a polgárok érdeke, hogy a rájuk erőszakolt adók helyett inkább önként vállalt kincstárjegy vásárlással finanszírozzák az állam működését. Az utóbbi esetében ugyanis nem csak veszteség éri, hanem a kockázat fejében haszon is lehetséges.

2019.10.16. 10:30:25

@chrisred:
ha igazad lenne, akkor tamás gáspár miklós és bokros lajos nem állhatna egy politikai platformon. tgm adja a szoci ideológiát. ami az államot eladósítja. bokros lajos pedig eladja. erről szól az mszp-szdsz koalíció. és a konzik asszisztálnak. ahogy a klubrádióban mondják: az európai értelemben vett konzervatívok. a felelős értelmiség. és ők ugye egy politikai platformon állnak dr. dobrev klárával, aki még több európát ígér. mert van az orbán sátán. és őellene össze kell fogni ugyebár. és ez az összefogás nyert budapesten és a megyei jogú városok felében-harmadában. lényegében az, amit az atlanti-transzatlanti világ, az akadémikus bölcselet hirdet. és ez ellen szavazott a magyar vidék nagy része. és még ugye ide kell venni a határ menti és a határon túli magyarokat a kárpát-medencében. akik fideszre szavaznak vagy függetlenek. és a londoni magyarok többsége fideszellenes vagy független. ők egy amerikanizált metropoliszt képzelnek el. aminek alapja a nyílt társadalom és a multikulti. és ezzel szemben áll a brexit és a trump triumph. filozofikusan elég egyértelmű, hogy mit akarnak. a keveredésből adódó felsőbbrendűségben hisznek. nézz meg egy tehetségkutatót. ha valaki kevert, akkor libsi zsűritag azonnal elélvez. antirasszizmus és a pozitív diszkrimináció a többséget szorítaná háttérbe. és ennek tapsol a német egy része, aki már nem német, de magyarrá se vált. a sémiták egy része, akik magukat nem-zsidóknak mondják mondván, hogy azt is meghaladták. és az lmbtq közösség tagjai. az nem szexizmus, ők lehetnek közösség. a prájd ugyanolyan kulturfasiszta, mint az ezzel szemben vonuló nagyon helyesen betiltott hetero békemenet. a másik oldalon a prűdségből lesz a büszkeség. és aztán jönnek a gender tudósok. ezeknek az a célja, hogy a társadalmakat atomizálják és a közösségeket, kezdve a családoktól szétverjék. és ezek helyébe lépnek a szivárvány társaságok. ami hagyományosan az underground. a kereskedelmi médiából abból lett a mainstream. és ha valaki ezt a jelenséget le meri írni és mellette normalitást hirdet, akkor azt mondják: "náci". a totális agymosás eredménye, nem is érted, nem is fogod fel. mert mészáros lőrinc lopik. és a többi nem lopik? nem, mert az a nyugat.

2019.10.16. 10:35:30

@chrisred:
"libsi" = liberális bibsi = liberális biboldó. egyesek szerint "lipsi". úgy mint lipótvárosi. ez zsidózás, mert a biboldó cigányul azt jelenti: zsidó. mi az ami ebben nem érthető?

a szociálliberálisok akarják eladósítani és eladni az államot. ezt hirdetik. a szocik eladósítják, a libek eladják. erről szóltak az mszp-szdsz kormányok és az "európai értelemben vett konzervatívok" a konzik ehhez asszisztáltak. és aki ezzel szemben áll az "náci". ezt hirdetik. mi az ami ebben nem érthető?

chrisred 2019.10.16. 12:11:27

@cívisvárosi: Az, hogy mi értelme van két különböző nyelvből származó, különböző értelmű szó összekeverésének. 10 éves korig még jópofának tűnik, de utána?

Teljesen érthető volt, és erre írtam, hogy tulajdonképpen felsoroltad a polgári demokráciákban működő klasszikus politikai erőket: konzervatívok, liberálisok, szociáldemokraták. Tehát összességében igaz a polgári demokráciákra, hogy erősen kontrollálni igyekeznek, hogy az állam mennyit von el a polgárok magánvagyonából a saját céljaira, hogy még véletlenül se legyen több, mint amit az általa ellátott közfeladatokra racionálisan érdemes fordítani. Ezért vált általános megoldássá, hogy a polgárok hitelezik az államot, amit te eladósodásnak nevezel. Mi az, ami ebben nem érthető?

chrisred 2019.10.16. 12:14:17

@cívisvárosi: Ja igen, és az eladósodás azoknál az államoknál nem jellemző, ahol nem a polgároknak van állama, hanem az államnak vannak alattvalói. Vagyis lényegében minden az államé. Akár nácik, akár kommunisták, a totalitárius rendszerek így működtek.

2019.10.16. 12:36:46

@chrisred:
ezek szerint jelenleg az polgároknak van állama magyarországon. mert 2010 óta eladósodás gdp arányosan csökkent. ha meg abszolút számok érvényesek, akkor szinte sehol sincs a polgároknak állama.

chrisred 2019.10.17. 05:21:22

@cívisvárosi: Szerintem olvasd el még egyszer, amit írtam.

2019.10.17. 07:19:49

@chrisred:
az eladósodás csökken gdp arányosan legalább is. ezek szerint orbán polgárosodást szolgálja?

2019.10.18. 16:00:53

@chrisred:
annak a mondatnak nincs túl sok értelme. kezdjük ott, hogy az eladósodás az állam és a tőkepiac összefonódásából adódik. a kommunista pártok térnyerése és a fasizálódás ennek társadalmi következménye.

Attilajukkaja 2019.10.18. 17:27:11

Hú! Ez a poszt nekem sok sebből vérzik. Nagyon gáz.

screpes 2019.10.19. 06:11:31

@cívisvárosi:

Erre neked kéne válaszolni, hogy miért nem egy helyi egyesület az ellenzék. Te hiányolod, és te tartod lehetségesnek is...(?)
Te egyetlen válasszal szolgálsz, hamisan idézve a közvélekedést és a maradványértéken megszólaló pártokat: "mert az (szerintük) fasizmus lenne " kiáltanák kórusban.
Csakhogy nem szólalnak, meg, nem ezt mondják, és nem is lenne elegendő a "szavuk", a közhatalmat birizgáló, addig felérő szervezetek ágálása.

Amúgy úgy tisztességes, ha leírom: egyetértek az utolsó bekezdéseddel, ( 10.13-án, 08:50-kor), hozzátéve, hogy mindez most csak egy fenyegetés. Fenyegetés, a régi baloldal dominanciája. De Karigeri TISZTÁBAN VAN ezzel.
--------------
Ezek azért nincsenek, mert a fidesz1 és fidesz2 nem akarja ezt. Ha régibal-ék felütik a fejüket, akkor jön az, hogy amennyiben valami nem CÖF, akkor norvégok pénzelik, vagy persze soros...Az ellenzékies gyanúhoz egy amerikai milliomos nevével vágnak vissza, mellesleg a te, meg az én közpénzemen.
Tegnapelőtt rengeteg magyar zászló előtt azt mondi a magyar ME, hogy az önkormi választás témája a bevándorlás...
Mármár arra gondolok, hogy gonosz ellenzék kiragadta ezt a mondást a szövegkörnyezetéből, de a fidesz pártsajtó ugyannezt idézgette, ugyanígy..
kiragadva a szövegösszefüggésből, mert a szöveg a valósággal nem függ össze...

chrisred 2019.10.19. 06:42:04

@cívisvárosi: Inkább nem tudtad kihüvelyezni az értelmét, ezért kérdeztél rá, hogy az állam eladósodásának csökkenése a polgárosodást jelenti, holott pont az ellenkezőjét írtam. Az autoriter rendszerek képesek az állam adósságát az alattvalók kizsigerelésén keresztül törleszteni, lásd Ceausescu.

"kezdjük ott, hogy az eladósodás az állam és a tőkepiac összefonódásából adódik."

Kezdjük ott, az eladósodás abból adódik, hogy a XIX. századi éjjeliőr állam berendezkedéshez képest a modern állam rengeteg szolgáltatási funkciót ellát, amihez szükséges gazdálkodási tevékenységet folytatnia. A gazdálkodási tevékenység alapja a tőke, ezért az államnak forrásokhoz kell jutnia. Erre írtam, hogy az egyoldalú és kötelezettség nélküli vagyonelvonás (adóztatás) helyett a polgárok számára sokkal előnyösebb, ha az állam hitelt vesz fel tőlük, hogy forrásokhoz jusson. Ezzel az államot is a hatékony, költségkímélő gazdálkodás irányába kényszeríthetik.

2019.10.19. 08:18:03

@chrisred:
értem, hogy az ellenkezőjét írtad. csakhogy a polgári lét éppen nem az állami segédlettel a semmiből teremtett adósságokon alapul legalábbis a klasszikus liberális elvek szerint. hanem a kölcsönzésen.

errefelé a legrégibb fentmarad magisztrátusi jegyzőkönyv 1548-as. az így kezdődik. ez egy napi bejegyzés.

Érdemes Szűcs (Zwch) Ferenc birósága idején 1548-ban

1548. ápr. 24.
Deső (Dese) Péter letiltotta Erdélyi (Erdeli) Miklós házának házi eszközeit nyolc forint értékben mindenki mást megelőzve.
Kádas (Kádas) György tiltja Lökös (Lekes) Pálnak Horvát Orbánnál levő pénzét 10 dénár hiján 17 forintig mindenki más előtt.
Srangli János és Haraszti (Harazti) Márton özvegyének férje között a biróság ugy határozott, hogy az adóslevél Kalmár (Kalamar) János neve és pecsétje alatt lett kiadva, és őt tartozik perelni .
Szijjártó (Zyarto) Tamás felesége zár alá veszi Lökös (Lekes) Pálnak Horvát (Horvát) Orbánnál levő pénzét husz forintig.
Szűcs (Zwch) Benedek a jelen bzonyságlevéllel mindenkit eltilt attól a résztől, amely feleségét Szűcs Gáspár leányát öröklési jogon illetné, hogy azt senki idegen, tartozásáért el ne adhassa vagy meg ne becsültethesse.
Szent György napján Szűcs (Zwch) Márton megbecsültetett két hordó bort Kalmár (KalamarÖ Márton részére egy hiján harminc forintra, amelyhez Kalmár Márton még négy forintot tartozik adni és fizetni. Ugyanaz a Kalmár Márton Kozma Ferencnek megengedte, hogy felvegye.
Nagy György és Fekete (Fekethe) Márton letiltják Kádas (Kádas) Istvánnak Kalmár (Kalamar) Istvánnál levő javait, amig a számadást meg nem ejtik, a többi hitelezőt megelőzve.
Gyenge (Gyenghe) Máté özvegye vallotta, hogy tartozik Rózsa (Rwsa) László szegedi lakosnak 105 forinttal. Ennek felerészét a jövő május 10-re vagy augusztus 15-re igérte megfizetni, más részét a jövő október nem teljesítené, a határidő letelte után az Rózsa László örök tulajdonában maradjon.

ezek ugye kölcsönügyletek, esetenként jelzálog alapúak. feudálisak és polgáriak. nem igaz az, hogy abból nem lehet polgárosodni. dehogy nem lehet.

csak ekkortájt találták ki azt, hogy lehet bankokat alapítani, és a bankjegyeket fedezetlenül kibocsátani. és később ezt legitimálta az állam. és ugye eközben folyt egy vallásháború. a reformáció. a medici bankház búcsúcédulákat bocsátott ki, a fuggerek adósleveleket. de az nem valódi polgári létet jelent. hanem gyarmatosítást. értem persze, hogy németek egy része azt mondja, hogy a burzsoázia überfasza. az a polgári és nem a citoyen.

2019.10.19. 08:35:29

@chrisred:
éppen az a probléma, hogy 500 év államkapitalizmusa semmiből teremtett nagyon sok pénz. pontosan nem tudjuk, hogy mennyit. és az nagyrészt fedezetlen. tehát az egyik bankban is ott a nagy semmi valamilyen pénznemben. és a másikban is. és azzal is lehet ügyködni, hogy nagy semmit hogyan lehetne átváltani a nagy semmire a nagy semmiben. ez a liberalizált devizakereskedelem. ebből gründolt 20 milliárd dollárt soros. de ennél sokkal több pénzzel rendelkezők is vannak százával, ezrével a világban. és kérdés, hogy ezzel a rendszerrel mi legyen. mert ebben a tisztességet zárójelbe lehet tenni, ebben bármiféle polgári fejlődést elképzelhetetlen. permanens vallásháború folyik. soros a szegény amerikai nyugdíjas, aki szétosztaná a vagyonát a szegények között. csak nem engedi neki az orbán sátán. akinek a rokonsága ugyanebben a rendszerben gazdagodik. kinek a kicsodája vásárolja fel a budapestet vagy a fél balatont. és a magyarok többsége azt mondja, hogy inkább orbán spanjai, mert őket le lehet váltani. és a főváros polgársága azt mondja, hogy inkább a külföldnek adnának el mindent. vissza az mszp-szdsz koalícióhoz. csak ez már nem együtt. hanem párbeszéd a dk és a momentum között. bajnai gordon helyett karácsony gergely. baranyi krisztina felszámolja a parkolási maffiát a bakáts téren. és? ezek után diktáljon a morgan stanley, vagy mi legyen?

2019.10.19. 11:14:42

@screpes:
az ellenzéki polgármesterek egy részét helyi egyesületek jelölték.

egerben mirkóczki mondhatja, hogy ő kilép a jobbikből és az egerért egyesület pártoktól független marad. és nem érdekli, hogy váltja leváltja orbánt gyurcsány, karácsony vagy fekete győr andrás. hanem az elsődleges céljuk fenntartani egert és környékét. ennek érdekében helyhatóságot szerveznek. de nem akarják megdönteni a rezsimet. elfogadják, hogy eger egyik fele fideszes. az egy patritóta kormánypárt. ők pedig egy lokálpatrióta egyesület. ami ezt ellensúlyozza és rajtuk kívül még vannak függetlenek. akik még ezekbe se tartoznak. ez lehet egy hegyközségi szőlősgazda. vagy mondjuk egy számítógép programozó. és ez mind lehet világpolgár. az lehet fideszeses, helyi egyesület tagja, vagy szabadbölcsész vagy független reálértelmiségi. bárki lehet világpolgár. a többséghez is tartozhat. nem feltétlen kell a prájdon vonagló buzinak lennie. a következő ciklusban talán idáig kellene eljutni. ez az egyik irány.

a másik, hogy vannak a demokratikus pártok. ezek az mszp-p-dk-momentum-jobbik. ebből létrejön az összefogás. elszámoltatják a fideszt. kiderülnek a sötét visszaélések. amiben az ellenzékiek nem vagy alig érintettek. és magyarország rájön, hogy ezeknek a pártoknak kellene politikai váltógazdaságban működni a 2010 előtti kormányzati tanácsadói réteggel azaz a felelős értelmiséggel. ők mondják azt, hogy elsöprik a fideszt. mert hogy ők kulturálisan is sötétek, a gazdasághoz se értenek, a magyar társadalmat végképp nem értik hanem csak megfélemlítik. a vidéket rettegésben tartják. ez az ellenzéki narratíva. és ebből következik a másik opció.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.20. 07:11:00

@cívisvárosi:

"értem persze, hogy németek egy része azt mondja, hogy a burzsoázia überfasza. az a polgári és nem a citoyen."

Mert az ember annyira kényszerül _citoyen_-nek lenni amilyen mértékben erőszakkal akadályozzák a _bourgeoise_-vá válását.

2019.10.20. 15:57:50

@neoteny:
a magyarok többsége nem akar (pénz)kapitalizmust és burzsoáziát. a magyar közgondolkodás nem birodalmi, hanem parasztpolgári, uradalmi jellegű.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.20. 17:33:21

@cívisvárosi:

"a magyarok többsége nem akar (pénz)kapitalizmust és burzsoáziát."

Bullshit.

2019.10.20. 18:38:07

@neoteny:
lószart akarnak pénzkapitalizmust és burzsoáziát.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.20. 18:54:09

@cívisvárosi:

Ezt nehezedre esik majd eladni: mindenki pénzkapitalizmust meg burzsoáziát akar _magának_.

Az, hogy a _szomszédjaianak_ szocializmust kíván -- amiben ami az övék az az övé is, ami meg az övé ahhoz senkinek semmi köze -- csak praktikus gondolkodás.

2019.10.20. 20:35:47

@neoteny:
a magyar közgondolkodás alapjaiban feudális uradalmi jellegű. és erre mondják azt, hogy ezen túllépett a nyugat. az lehet, de magyarország nem "a" nyugat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.20. 22:01:49

@cívisvárosi:

"a magyar közgondolkodás alapjaiban feudális uradalmi jellegű."

Rákóczi kurucainak utódjaié? '48 szabadságharcos hőseinek leszármazottjaié?

2019.10.20. 23:46:00

@neoteny:
kurucz nóta.
Te vagy a legény, Tyukodi pajtás!
Nem olyan, mint más, mint Kuczug Balázs.
Teremjen hát országunkban jó bor, áldomás,
nem egy fillér, de két tallér kell ide, pajtás.
www.youtube.com/watch?v=D_Y-h0PVxuY
ez amolyan khm, kapitalista birodalmi vagy feudális uradalmi jellegű?

2019.10.20. 23:48:14

@neoteny:
további versek.

Szegénylegénynek olcsó a vére,
Két-három fillér egy napra bére.
Azt sem tudja elkölteni, mégis végtére
Két pogány közt egy hazáért omlik ki vére!

Bort kupámba, bort, embert a gátra,
Tyukodi pajtás, induljunk rája,
Verjük által a labancot a másvilágra,
Úgy ad Isten békességet édes hazánkra.

2019.10.20. 23:58:26

@neoteny:
ez a hétvégi civis cuháré.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3741/191019civiscuhare_ksz_(47).jpg
a nénike műanyag pet palackból issza a vizet. posztmodern.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3741/191019civiscuhare_ksz_(28).jpg
néptánc tollas kalapban, csizmában és tornacipőben.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3741/191019civiscuhare_ksz_(16).jpg
félfeudális-félkapitalista világ.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.21. 00:43:29

@cívisvárosi:

Hát a kurucz nóták nem lehetnek feudális uradalmi jellegűek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.21. 00:44:47

@cívisvárosi:

"néptánc tollas kalapban, csizmában és tornacipőben"

Ez akkor lenne érdekes ha ugyanaz a személy lenne csizmában _és_ tornacipőben.

2019.10.21. 10:47:25

@neoteny:
félfeudális-félkapitalista jellegűek valójában.

2019.10.21. 11:16:12

@neoteny:
félfeudális-félkapitalista uradalmi jelleg az németrómai és az oszmántörök birodalommal szemben. a népvallást, a nemzetbe vetett hitet összekapcsolják a szabadságvággyal. libertárius kereszténység, liberális nacionalizmus, klasszikus nemzeti liberalizmus. és ezzel szemben állnak a "libsik".

screpes 2019.10.21. 14:49:55

@cívisvárosi:

Mi az az uradalmi jelleg?
Gazdálkodási forma?

2019.10.21. 16:53:01

@screpes:
a feudális közgondolkodás, a vidékiesség, a családiasság (familaritás), a rendiség, az urizálás, tájegységi szemlélet, a néprajz (az "enticizmus"). minden, amit a "baloldal", a "liberálisok", az "európai" értelemben vett "konzervatívok" elvetnek, megvetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.22. 01:21:02

@cívisvárosi:

Öcsike akkor fog polgárosodni ha legalább _programozza_ ezeket, ha már nem is tervezi őket:

www.youtube.com/watch?v=jF4F8Zr2YO8

mert hogy gyártásminőségben nem tud versenyezni a reszelvénye az ilyesmikkel: az tuti.

screpes 2019.10.22. 08:26:47

@cívisvárosi:
mi az, hogy elvetik?! A néprajzon mi az elvetni való?
Van, vagy nincs feudális közgondolkodás?
a rendiségből mennyi maradt?

én nem vetném el a tájegységi gondolkodást, amennyiben helytálló. keretek közt marad, de nálad pl a kárpátmedenceibe betartozik az adriai kijáró...

2019.10.22. 13:04:29

@screpes:
a kárpát-medencéhez kereskedelmi útvonalak kapcsolódnak. szabad kikötők. és ha ezt nem fogadják el a pesti nem-zsidók, akkor ne fogadják el. vagy nagyon utáljátok a magyarokat, vagy úgy vagytok kereskedők, ahogy a cipőm sarka.

2019.10.22. 13:09:36

@screpes:
tehát ugye az a probléma, hogy te magyar-horvát kapcsolatot elutasítod. úgy, hogy nem vagy horvát. nem zágrábból tiltakoznak először, hanem budapesti mszp. budaörsi szdsz mondja, hogy az nem lehet. megírják uj péter firkászai a soros alapítvány támogatásával. azt átveszi az index. azt a bertelsmenn. így kerül az rtl klub híradóba. azt átveszi az atv. újabban csak ímmel-ámmal. megvitatják a szakértők. brutális magyarellenes csoportosulásra azt mondják, hogy patkányok vagytok, akkor jön az, hogy kitört a fasizmus. és amíg budapest erre szavaz, és most erre szavazott, akkor addig ez megy.

2019.10.22. 13:26:57

@screpes:
a ceu aktivistái nem fogadják el, hogy magyarország egy szuverén állam és van külpolitikája. ezt a szemét társaságot politikailag korrekt módon liberálisnak kell mondani, de ugye egyáltalán nem liberálisok. nem is anarchisták, mert azok nem akarnak maguknak hatalmat. a ceu aktivisták meg de. ha nem ők vannak megválasztva, akkor azt mondják kitört a fasizmus. közel egy évtizeden át ment, hogy a fidesz demokratikusan leválthatatlan. dde leváltották. ezt most már nem lehet mondani. jönnek a régi lemezek. mi a vallása ennek a ceu-s szektának? világpolgárok? nem. mert a világpolgárt ha támadják, akkor fogja a cókmókját és tovább áll egy olyan világvárosba ahol ugyanúgy érzi magát. a ceu aktivisták nem világpolgárok, hanem követelik maguknak az ellenőrző hatalmat. a szólás szabadságot brutálisan korlátoznák. a közélet maga a fasizmus gondolatbűne. és azt is mondják, hogy baloldaliak. egy ceu aktivista le se szarja a vidéki szegényeket. nekik ahhoz kellenek a hajléktalanok, hogy legyen iroda, iphone, macbook. és követelik, hogy hadd szarjanak már az utcára. mert ha nem, akkor az a fasizmus. ez egy politikai underground. akiket wass albert közéleti patkányoknak nevez. politikailag korrekt módon hogyan kellene nevezni?

screpes 2019.10.22. 15:49:42

@cívisvárosi:

az adriai kikötők "szabadok", bármely árut odavihetsz most is, és nem vámolják (nem horvát, hanem Szlovéniai reláció ez!)
Inkább nézz utána, milyen magyar áru indul onnan útjára a világba, illetve mi érkezik oda... Ami érkezik, az megy tovább, tólünk nyugatabbra. Persze jó lenne birtokon belül lenni, és vett is "valaki" ott kikötőnek is tekinthető területeket. Csakhogy ismereteim szerint a magyar nemzeti öntudat yachtkikötőt képzel oda.. Az nagyon hiányzik...

2019.10.22. 16:43:46

@screpes:
de nem attól szabadok. hanem attól, hogy a kereskedelmi árumérleget egyensúlyban tartják. és ebből következően nem adósítanak el. ha a magyar nemzeti öntudattal szórakozol, akkor nem vagy magyar. miféle származású, vallású vagy? áruld már el.

screpes 2019.10.22. 19:21:16

@cívisvárosi:
nem a magyar öntudattal szórakozom, hanem veled.
3000 hozzászólásom után nem látod, hogy ki vagyok?

2019.10.23. 07:41:16

@screpes:
értelmes vita alapja az, hogy a felek előzetesen a származásukat, vallásukat tisztázzák. ezzel szemben az van, hogy van a filozofikus mesterrassz (ceu és társai). és a kocsma népe azt mondja, hogy "zsidók". dehogy is zsidók. pláne nem "a" zsidók. ezek zsidók? kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3003/30037/300376/30037631_7aeb563054de7e46e3c2f6c4cb4933d8_wm.jpg
ezek hülyék basszus. és őket szar szemét csoportosulás pénzeli amerikából. akik ugyanabban a rendszerben gazdagodtak meg, mint mészáros lölö. csak ők nem kispályások, hanen globális játékosokká szeretnének válni. a földkerekséget uralni. csak most éppen orbán bratyizikik az amerikai nagykövettel, aki republikánus zsidó. úgy tűnik, valami befolyásuk mégis csak van. soros pedig egy amerikai nyugdíjas.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 08:20:41

@cívisvárosi:

"értelmes vita alapja az, hogy a felek előzetesen a származásukat, vallásukat tisztázzák."

Igen, tudjuk azt, hogy te egy nihilita, posztmodern ördögfajzat vagy.

2019.10.23. 09:15:09

@neoteny:
egy formális axiomatikus elméletben gondolkodik az, aki kicsit is értelmes legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint. a népfőiskolán már hallottam olyat, hogy ez a probléma, hogy matematizálni akarnak a tudjuk kik. szerintem nem a zsidó matek a problémás. sanyi szerint aki kitalálta, hogy egyből ki lehet vonni kettőt na komám azt kellett volna lelőni. úgy nem lett volna holocaust. nem ölték volna meg azt a kis olivért.
pbs.twimg.com/media/D-aNgGXW4AIqbW6?format=jpg
ez egy zsidó kisgyerek, a kocsma népét azzal érzékenyítették a hírekben legalább is errefelé. tessék őt megölték. miért is? sanyi szerint azért, mert egyből ki lehet vonni kettőt. minden probléma alfája és ómegája (alfa képírásban egy áldozati állatfej. omega egy kifejezés oh megas - ó magasságos, magyarul is érthető, illetve dehogy is ez finn. a tudjuk kik a magyar nyelvelméletet verték szét, de a matematikai iskolához hozzátettek, nem is keveset). miért ölték meg olivért? mert egyből ki lehet vonni kettőt. mert a nyelvelméletet és azon keresztül a kultúrát szétverték. egyesek elárulták a hazát. a kárpát-medencei feudális tájgazdálkodást a földműveléssel a bányaiparral, a kapcsolódó adriai tengermellékkel, a szabad kikötők kereskedelmi egyensúlya felborult, ez a közszolgáltatásokat korlátozta, a szellemi szabadfoglalkozású elitet erősen megosztotta. az akadémikus bölcselet nem ilyenekre vezeti vissza azt, hogy megölték olivért. hanem arra, hogy tisztázták a származását és vallását. és ezek után csak ezért megölték. éppen azért mert nem volt tisztázva a formalizmus, az axiómarendszer, a bölcseleti értelemben a vallás, amiben olivér szülei és szomszédai gondolkodtak. mert egyesek kitalálták, hogy ők a zsidóságukat meghaladják. az anarcho-kommunisták, az anarcho-kapitalisták a feudális anarchisták (zöldek). virtualizált környezetben lehet anarchia közeli állapotot teremteni. az underground világában. mint amilyen ez a komment. konfúz betűtenger. majdnem teljesen kaotikus.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 09:18:10

@cívisvárosi:

"aki kicsit is értelmes"

Te nem tartozol ebbe a kategóriába.

2019.10.23. 09:25:26

@neoteny:
a kommentelés hülyéskedés.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 09:26:54

@cívisvárosi:

... mondja a nihilista, posztmodern ördögfajzat.

2019.10.23. 09:54:10

@neoteny:
egy heti rendezvény errefelé.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/72814523_1660393970762674_8815978299881684992_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_oc=AQl-3AprzcnPBQXL0U6HuX5vD5M35vDtGEIlMqJ2GH6P-ObeISVbfhbU3bG3qjvVfEc&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=0169c4198cc4cbe6164ceae4befcc484&oe=5E2A0B3E
a ceu világképéből nem adódik szent dömötör napja, behajtási ünnep, darufesztivál, délibáb népdalkör, szeredás népi együttes, a vándormuzsikosok, langaléta garabonciások, vásári komédiások, jános vitéz, a dalárda, a betyárlegények, a csikósok, a pásztorok, a jószágok és a forgatagok. azt mondják, hogy ilyen nem lesz. de ez ugye része a világnak. kis világoknak legalább is. és azt mondják, hogy általában nem ilyen a nagyvilág. valóban. vancouver polgárai valószínűleg paprika jancsi csúzlizdája nélkül is megvannak. de a hortobágyon azt mondják, hogy legyen ilyen is. és miért ne legyen? ceu világképéből nem jön ki. különösen szent dömötör napjával összeegyeztetve.

és a köznép úgy érzi, hogy a ceu aktivistái valamit el akarnak venni. és tényleg. ők pénzt generálnának startup vállalatoknak. de a fidesz is ugyenezt tenné. a cöf aktivisták is azért vonulnak fel, hogy náluk maradjon a pénzjegynyomda és a kassza kulcsa. és karácsony gergely is azért akar polgármester lenni, hogy nála is legyen egy kisebb pénzes zsák. baranyi krisztina a parkolóórákból is kiszedi a pénzt. csak ő abból egy kiskosztümöt venne magának, rogán haverjai drágább öltönyöket választanak, habony ibizán kokózna. karigeri azt mondja, hogy betiltaná a lokált a köztereken. mert az fidesz propaganda. és helyébe lép a globál. eurázsiai ellenében győz óceánia és az ingsoc.
www.youtube.com/watch?v=F43DqnMoWi0

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 10:19:08

@cívisvárosi:

"és a köznép úgy érzi"

Whatevs: te a köznép önjelölt szószólója vagy, csakúgy, mint Greta Thunberg a világ környezettudatos ifjúságának önjelölt szószólója.

2019.10.23. 11:07:49

@neoteny:
hozzák kellett volna tennem, hogy legalább is errefelé. hajdú megyében arányos listás választáson (ami (népi) demokratikus) a 24 fős közgyűlésből a fidesz 16, a jobbik 3 mandátumot szerzett. ez közel 80%. na most ezen túl még 3 szoci: dk és mszp. és 2 momentum. a listavezetőjük képviselőjének facebook oldaláról az első bejegyzés, ami nem pártkongresszuson való ünneplésről szól ez.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s526x296/72970899_3040253112712935_8023591094723805184_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_oc=AQl9brTB0WKTMqnrJFLRQCu8IDJNxBk3BAIrgH39YgdFbTBoTik4WyKhzxuY6xxz9PA&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=0a990414ab006e8793a27e400a343f65&oe=5E5E1A19
cseh katalinnal lila csomagokat osztogatnak a cigánysoron. és ezzel majd ők teremtik meg a globális kapitalista világot. aha.

tehát akkor vannak a globális kapitalisták, csak el vannak nyomva, mert a kereskedelmi bankokban nincs elég pénzük, a kereskedelmi média nincs jelen. dehogy nincs. amíg az állam nettó tőkeexportőr addig a lokális kapitalizáció jelenti a polgári fejlődést. előbb a helyi piacon kell versenyképessé válni a többségnek. és ezt gátolja egy kisebbség. nem zsidók, különösen nem a zsidók, hanem a "nem-zsidók", akik azt hirdetik, hogy azt már meghaladták.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 11:20:38

@cívisvárosi:

"legalább is errefelé"

A helyi köznép általad látott része?

You can safely fuck off now.

2019.10.23. 11:23:04

@neoteny:
és ugye budapesten nem így szavaznak. ott a többség azt mondja, hogy az dk-momentum koalíciója a párbeszéd teremti meg a polgárosodoást. úgy válhat budapest szabaddá a világpolgárokkal.

az index szerint a "köztévé meg sem próbál elfogulatlannak tűnni"
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3005/30050/300501/30050103_2307021_9cd7b3df2133e5d41c76148d51a6c85c_wm.jpg
primitívnek nevezte hadházi képviselőt, aki a havi 2 milliós fizuból képviseli a szólás szabadságát. az index firkásza szerint nem primitív, nem bunkó. hanem? és ha majd ők többségbe kerülnek, akkor lesz globális versenyképesség itten.

2019.10.23. 11:24:09

@neoteny:
na de a választási eredmények is ezt tükrözik. hol vannak a globális kapitalista politikusok? bokros lajos pártja hogyan szerepelt? vagy béndek péteré?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 11:40:11

@cívisvárosi:

"na de a választási eredmények is ezt tükrözik."

Mit? Hogy hozzád hasonló ördögfajzatok sikeresen árulják a gonoszságukat?

"hol vannak a globális kapitalista politikusok?"

Olyanok nincsenek: az összes gyakorló politikus szükségszerűen szocialista. A globális kapitalisták is.

Egy kapitalista azzal van elfoglalva, hogy folyamatosan kitalálja azt, hogy mi kell a népeknek és előállítsa azt úgy, hogy tőle vegyék meg a népek a jószágot, ne mástól -- feltéve azt, hogy a kérdéses jószág haszonnal termelhető ill. eladható. Az ilyen vállalkozó típus (az eredeti Sanyi, mielőtt még szocialista mintamunkást varázsoltál belőle) legfeljebb azért lesz politikus, hogy saját magát megóvja az államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) végrehajtott rablástól. Vagy mert rákap a _politikai_ (tehát erőszakos) hatalomgyakorlás ízére.

2019.10.23. 19:23:42

@neoteny:
a létező kapitalizmus államkapitalizmus. a globális kapitalizmus nagyrészt pénzkapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 20:39:20

@cívisvárosi:

"a létező kapitalizmus államkapitalizmus."

A te rosszindulatú értelmezésedben.

2019.10.23. 21:31:42

@neoteny:
a kapitalizmust az állammal összefonódó ügyes üzletemberek uralják az összes kontinensen. és innen menekítik a pénzt offshore számlákra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 21:36:31

@cívisvárosi:

"a kapitalizmust az állammal összefonódó ügyes üzletemberek uralják az összes kontinensen."

Helyesen: az államhatalmi erőszakkal 'újraelosztó' politikusok minden kontinensen parazitaként rátelepszenek a javakat termelő polgárokra.

"és innen menekítik a pénzt offshore számlákra."

Azokat a pénzeket fogyasztók önként nekik adták: azokat a pénzeket menekítgethetik ahová akarják, abban semmi elítélendő sincs.

2019.10.23. 21:55:23

@neoteny:
a borkai ügyvéd haverja egy ügyes üzletember, önként adták el a földet a környékbeli parasztok, önként utalta át ezek ellenértékét az audi, akiktől önként vásárolnak autókat a nagyvilágban. az adriai prostituáltak önként vállalták szolgáltatásaikat. a yacht klubban a hajók bérletéért is fizettek. mi a probléma? ügyes üzletemberek összefonódtak az állammal. bennfentes információkhoz jutottak, adott esetben nagy összegű hitelekhez, alacsony kockázattal, majdnem biztos megtérüléssel, összefonódva az államhatalommal (mégcsak nem is a minisztériumokkal, hanem a helyhatósággal összejátszva a multikkal, akik összességében szintén nem jártak rosszul) és a beruházások következtében győr is szépen fejlődik. ez az államkapitalizmus. hol itt a probléma? laza erkölcs szerint sehol. szigorúan véve persze szinte minden elemében problémás. ilyen a világ. vagy legalább is ilyesmi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 22:04:53

@cívisvárosi:

"a borkai ügyvéd haverja egy ügyes üzletember, önként adták el a földet a környékbeli parasztok, önként utalta át ezek ellenértékét az audi, akiktől önként vásárolnak autókat a nagyvilágban. az adriai prostituáltak önként vállalták szolgáltatásaikat. a yacht klubban a hajók bérletéért is fizettek. mi a probléma?"

Mindezekkel semmilyen _politikai_ probléma sincs. Egyéni erkölcsi problémák akadnak benne bőven, de azokra nem szükséges erőszakos 'megoldásokat' adni: egyszerűen nem kell cselekedni olyasmit, amit az ember elítél és nem kell olyanokkal szociálisan érintkezni akik ilyetén viselkedését elítéli az ember.

Akik az Amish-okhoz hasonló mértékű társadalmi kontrollt kívánnak gyakorolni embertársaik fölött, azoknak készen kell állniuk arra is, hogy az egyetlen békés eszközt használják rosszallásuk kifejezésére: a shunning-ot, a másikkal való interakciók beszüntetését.

"ügyes üzletemberek összefonódtak az állammal. bennfentes információkhoz jutottak, adott esetben nagy összegű hitelekhez, alacsony kockázattal, majdnem biztos megtérüléssel, összefonódva az államhatalommal (mégcsak nem is a minisztériumokkal, hanem a helyhatósággal összejátszva a multikkal, akik összességében szintén nem jártak rosszul) és a beruházások következtében győr is szépen fejlődik. ez az államkapitalizmus. hol itt a probléma?"

A probléma ott van, hogy a politikusok és a velük összefonódó 'üzletemberek' _a magántulajdonok védelmének érdekében rájuk ruházott erőszakmonopóliumot_ alkalmazzák a magántulajdonok sértésére.

2019.10.24. 09:43:36

@neoteny:
ne viccelj. borkai és ügyvéd haverjai erőszakkal nem kényszerítettek senkit se. jött az audi, hogy megvennének egy földterületet győr környékén. de ilyenkor nem mennek oda a parasztokhoz, hogy jó napot kívánok. az audi megbízásából jöttünk. épülne itt egy autógyár. megvennénk önöktől a földet. mennyibe kerül? mert úgy a parasztok sokszoros áron adnák el. ezért az audi megkeresi a polgármestert. azzal, hogy valaki vegye meg a környékbeli parasztoktól és az persze nem kukoricát akart termelni, hanem autógyárat építene. és tovább adja az audi számára. és az audi is jobban jár, hogy egy helyi közvetítőt alkalmaz. ezek az államhatalommal összefonódó ügyes üzletemberek. ők a pénzkapitalisták. valós árut nem termelnek. hanem pénzből csinálnak még több pénzt kizárólag az adásvételre alapozva. nem valós árut értékesítenek, hanem pénzzel, pénzpiaci termékekkel üzletelnek bennfentes információkra alapozva. az államhatalommal össze vannak fonódva. de bárki összefonódhatott borkai polgármesterrel. bárki lehetett polgármester. olimpiai bajnok tornászt választottak. aki alkalmazott egy sztárügyvédet. csak ez az érdekkör történesen nem a "demokratikus pártok" érdekköre. akiket képvisel karácsony gergely. és ők kapva kaptak az alkalmon. a dolog abszurditása, hogy ezek után a budapestiek leváltották tarlóst és a győriek újraválasztották borkait.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.24. 10:06:56

@cívisvárosi:

"borkai és ügyvéd haverjai erőszakkal nem kényszerítettek senkit se."

Akkor nem is voltak összefonódva az államhatalommal.

You can safely fuck off, again.

2019.10.24. 10:30:44

@neoteny:
állam ≠ fizikai erőszak
tőke ≠ magántulajdon
illetve értem, hogy a te fogalmaid szerint igen. de ezek szerint a pattintott kőkorban is kapitalizmus volt. mert volt magán kézben balta. amivel ugye fejbe lehetett vágni a másikat. létezett fizikai erőszak. úgy döntötték el, hogy kié legyen a barland. ezek szerint az őskorban is léteztek pre-kapitalista államok amiről a posztmodern barlangrajzok tanuskodnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.24. 10:35:54

@cívisvárosi:

"állam ≠ fizikai erőszak"

Minden törvény betartását fizikai erőszakkal vagy annak hiteles fenyegetésével kényszeríti ki az államhatalom. Ha nem így lenne, akkor azok nem törvények lennének, hanem mindenki által elfogadott (teljesen konszenzusos) választások (as in 'choices').

2019.10.24. 13:59:15

@neoteny:
a farkas is alkalmaz fizikai erőszakot. de a farkas nem azonos az erőszakkal. az állam alkotta törvények sem feltétlen farkastörvények.

2019.10.24. 14:10:34

@neoteny:
teljes konszenzust számon kérni nem lehet.

karácsony gergely 51%-ot kapott a főpolgármester választáson. tarlós istván pedig csak 44%-ot. karácsony bejelentette, hogy budapest közterein nem lesz lokál. magánúton lehet terjeszteni, de köztereken nem. nem azt mondja, hogy 51%-ban nem lesz, hanem azt, hogy 100%-ban nem lesz. azt mondja, hogy szerinte dörner györgy nem lesz színházigazgató. pályázhat, de szerinte nem nyer. tehát nem azt mondja, hogy 51%-ban mi mondjuk meg. és csak 44% jut a fidesznek. és gulyás márton se veri a seggét, hogy az arányosság elve nem érvényesül. az átévében sem mondják a "civilek". az index, a hvg, a népszava se ír ezekről érdekes módon.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.24. 14:18:29

@cívisvárosi:

"a farkas is alkalmaz fizikai erőszakot. de a farkas nem azonos az erőszakkal."

Amikor erőszakot alkalmaz a farkas, akkor az számára, akin a farkas erőszakot tesz, a farkas azonos az erőszakkal.

"teljes konszenzust számon kérni nem lehet."

Annak hiánya viszont szükségszerűen erőszakalkalmazást jelent.

2019.10.24. 14:53:37

@neoteny:
de elég sok állam van. és lehet választani. a pesti liberálisoknak elvben a magyar kisebbséget kellene védeni, mert úgy szlovák államban is lehetne magyarnak lenni. bezzeg szlovákiában költözzenek pozsonyba. budapesten választást nyertek 51%-kal. és azt mondják, hogy az nem elég. hanem az egész országban annyit kapnának. és azzal elsöpörhetik a fideszt. tehát nem azt, hogy most 51%-ban miénk lesz a közterületen az újságok forgalma és színdarabok 51%-át mi rendezhetjük. hanem 100% sem elég. mert a többi meg van félemlítve, meg van tévesztve. a "demokraták" nem kerülhetnek kisebbségbe. vagy ha mégis, akkor az "diktatúra". ez nagyjából az, hogy "a haza nem lehet ellenzékben". csak mi győzhetünk.

sanyi szerint rossz a bajnokok ligája szabályrendszere fociban. mert a magyar bajnok a selejtezőben rendre kiesik. el kell törölni a selejtezőt. és úgy nem esnének ki. de van benne igazság, hogy ligaválogatottak játszanak. úgy nem lenne lelejtező. területi alapon mindenki bekerülhet. konföderációs elv. ahogyan szerveződik a legnagyobb bevételt hozó nfl, az nba vagy az nhl.

2019.10.24. 17:09:20

@neoteny:
tehát van példa arra, hogy az általad kárhoztatott konföderációs elv ha nem párosul a szolgasággal, akkor egyáltalán nem piacellenes. azért, mert ez hozza létre a valós önkormányzatiságot. szemben a föderalizáló egységállami törekvésekkel. utóbbi a globális befektetéseket védi. előbbi a lokalitást. és erre a kettősségre kellene az uniót alapozni európában. véleményem szerint. amerika erősen föderalizált, ázsia konföderatív jellegű. ebből mesterkélt botrányt csapnak. magyarországon megint csak lehet tudni, hogy kik gondolják azt, hogy a konföderáció az unió ellentéte. és az valami szörnyű rabszolgaságot jelent. nem, terület alapú önkormányzatiságot jelent. és a magyar történelemben is felmerült a habsburgok abszolutizmusával szemben. és hogy még ki mindenki akarja az európai unió tagállamainak önállóságát felszámolni. a "szociáldemokraták".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.24. 22:37:33

@cívisvárosi:

"az általad kárhoztatott konföderációs elv"

Helyesen: a te jó árja édesanyád kárhoztatja a konfederációs elvet, seggarc.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.24. 22:42:19

@cívisvárosi:

"teljes konszenzust számon kérni nem lehet"

Miért ne lehetne? Te is megpróbálsz számonkérni mindenféle faszságot: szokjad csak a számonkéréses gyűrődést.

2019.10.25. 09:34:25

@neoteny:
eddig azt állítottad, hogy bármiféle terület alapúság (tkp. feudalizmus) korlátozza a szabad piacot (ez igaz) és a gazdagságot (ez nem igaz). a konföderáció lokális kapitalizációt eredményez. mert ez széttagolja a gazdaságot. a föderalizmus újraegyesíti a globális versenyképesség elérése érdekében. mindkettőre szükség van.

2019.10.25. 09:51:02

@neoteny:
ez esetben a piacon is követeld ugyanezt az elvet. egy részvénnyel lehessen vétózni. úgy nem nagyon lesznek részvénytársaságok. hanem a szabad piacon is anarchia lesz. csak ez ellentmond az igazgatótanácsok elképzeléseinek. a létező kapitalizmus: államkapitalizmus.

itt van ez a sztori.
index.hu/gazdasag/2019/10/25/luxemburgi_tortenet_mindenki_mindenkit_perel_az_allam_hiaba_fut_a_milliardjai_utan/
az index címlap firkásza szerint kárt okoztak "habonyék". de ugye habony, a londoni nagykövet, az aegon (ami ugye az állami biztosítót privatizálta), annak élén heim péter, aki nemcsak a századvég, hanem a bajnai gordon féle haza és haladás tanácsadója is volt. az index tulajdonosa volt a wallis. csak ugye az szdsz nem tudott az mszp-vel megegyezni. tehát nem arról van szó, hogy a fidesz ügyködik ilyenformán, hanem az összes párt. és nemcsak magyarországon, hanem szinte az egész világban.

nem az úszómesterek és a vízszerelők építenek tengerparon csúszdaparkot. hanem ha nekik van egy kevés megtakarításuk, akkor azt ügyes üzletemberek megsokszorozzák. és épül az aquapark. az úszómesterek és a vízszerelők jövedelme is növekedik. de van egy szűk réteg, amelyik az állammal összefonódva végtelen gazdagságra tesz szert. ez ugye a burzsoázia. akikvel összefonódik a felső középosztály. mondván, hogy az alsó néprétegek igényei kielégíthetetlenek. a kommunisták ezzel szemben hirdetnek proletárdiktatúrát és világforradalmat. de mindig csak a helyi oligarchák ellen. őket támogatják az államkapitalisták. szegényeket kifosztanák. soros alapítványnak ugyanúgy támogatottja tamás gáspár miklós. ezért vol mszp-szdsz koalíció. és az együtt. és helyette van dk-momentum és a párbeszéd.

csak most nem az opportunista szervilis medgyessy péter buktatta meg népi nacionalista orbánt, hanem az opportunista szervilis karácsony gergely a népi nacionalista tarlóst.

screpes 2019.10.25. 10:10:09

@cívisvárosi:
Nem igaz, hogy aKÁRKI LEHET, (lehetett volna) Borkai partnere ebben a játszmákban.
Nem pénzből csináltak pénzt, hanem hatalomból pénzt. Ez így nem a tőke mechanizmusa, hanem a szívatásoké, rendszerré építve.
a politika eszközrendszerével elérték, hogy mások (csoportja) ne férjenek ezekkhez a lehetsőségekhez, és kritikusai se lehessenek.
---------

2019.10.25. 10:19:28

@screpes:
miféle származású, vallású vagy? véletlen nem ugyanazt a mechanizmust használták. felőlem követelheted, hogy jussanak a pokolra. csak mérce ne legyen kettős.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 11:24:29

@cívisvárosi:

"egy részvénnyel lehessen vétózni."

Lehet: el lehet adni a részvényt, de akár csak a proxy szavazatát is.

De egyébként is: miért kellene veled méltányosan viselkedni? Te sem teszed azt másokkal.

2019.10.25. 11:45:10

@neoteny:
egy mai hír, hogy a nemzetközi iskola ösztöndíjprogramjába való jelentkezési határidőt meghosszabbították. vélhetően nem jelentkezett elegendő jelentkező. nem ebben a formában kellene a pályázatot kiírni.

de ugye erről mi jelent meg a "szabad" sajtóban? vagy amit a soros alapítvány szabadnak ítél. az, hogy nincs ösztöndíj program és nem is terveznek. mert ezzel próbálta a dk a közvéleményt fidesz ellen hangolni. és ezt kiszolgálta az index. meg se próbáltak ehhez az intézményhez tárgyszerűen közelíteni. és az ellenérdekelt politikai felek véleményét ütköztetni. és ez a sztori csak a kampány része volt. és erre mondom azt, hogy ez legjobb esetben vallásvita.

ha az állam külpolitikai értelemben nem szuverén, akkor nincsenek külkapcsolatai ebből következően csak ne építsen nemzetközi iskolát. ha viszont lehet önálló külpolitikája, akkor miért ne építhetne. és akik az európai uniót amerikai mintára alakítanák át azok azt mondják, hogy ilyen közintézmény magyarországon ne legyen. és budapesten ennek van többsége. ezt hirdeti a dk, a momentum és a párbeszéd. ahogyan korábban az mszp-szdsz és az együtt. de ugye velük valamilyen módon kiegyezést kell találni egészen addig amíg nem akarnak háborút, polgárháborút. csakhogy ezek a politikai pártok meghirdették a kényszerbetelepítést. kívülről vezérelve. és ezek után az a minimum a soros alapítványt szétverik. negyedmillió ember kivándorolt. egy részük azzal, hogy szörnyű fasizmus dúl magyarországon és könnyen lehet, hogy még negyedmilliónak el kell vándorolnia azoknak, nem idevalósiak, nem magyar érzelműek valójában. nem keresztények, nem fogadja el a keresztséget a magyarokkal, elvekben sem. ez egy modern kori vallásháború. persze a "nagyon európaiak" is meggyőzhetik a többséget. ez egy hatalmi játszma. a győztest ennek a kimenetéltől függetlenül helyi egyesületeknek, szakmai szervezetknek kellene kontrollálni véleményem szerint. tehát nem a nyugati típusú többpártrendszer (lásd "óceánia") a megoldás, de nem is a keleties egypártrendszer (lásd "eurázsia"). hanem a kettő között. két pogány közt egy hazáért.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 11:55:46

@cívisvárosi:

"meg se próbáltak ehhez az intézményhez tárgyszerűen közelíteni."

A te fajtádnak a tárgyszerű megközelítés sem tetszene, így hát fölöslegesen nyígsz.

2019.10.25. 12:00:11

@neoteny:
ugyanúgy az állampolgárságot is fel lehet adni. az európai unióban 28 (illetve a brexit után 27) tagállam polgárává lehet válni viszonylag egyszerűen. lehet luxemburgba költözni a zugügyvédek közé. európa elég sokszínű. luxemburg ezekre a kétes ingatlanügyletekre szakosodott, azokat védő luxus mini állam. hatalmas (gdp arányosan 6307%-os) külső adóssággal (a fényűzéshez mérten is 63 évre előre vannak átlagosan eladósodva) de még nagyobb külső vagyonnal rendelkeznek az ott bejegyzett vállalatok. és ezeket a zugügyleteket kiszolgálják ügyvédek, könyvelők. svájc is hasonló csak ők a pénzügyi nyereség egy részét alapkutatásba fektetik. luxemburg luxus fényűzést hirdet. és lehet egy ilyen állam. de egy másik legitim képviselője mondhatja, hogy luxemburg megsérti az európai értékeket. és konföderációs elvek szerint az egyik tagállam a polgárai korlátozhatja a másikat. akár egy megyei törvényhatóság elvben is mondhatná, hogy luxemburgi bejegyzésű cégekből nem kér. és ha valakinek ez nem tetszik, akkor költözzön másik vidékre. vagy luxemburgba. ezek különféle vallásúak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 12:03:14

@cívisvárosi:

"ugyanúgy az állampolgárságot is fel lehet adni."

_Fel_adni nem 'ugyanúgy', mint _el_adni.

Próbálkozz újra.

2019.10.25. 12:09:34

@neoteny:
tényszerűen leírtam, hogy mi történt. mennyi kiadása volt ez ügyben a magyar államnak, illetve debrecen városának. mennyi bevétellel számolnak az üzleti tervek szerint. amelyek piackutatásokra vannak alapozva. legalábbis ilyenekre hivatkoztak. ezekből mennyi valósult meg. és így tovább. az index firkásza azt mondja, hogy ezt így nem lehet és kész. illetve akik tiltakoznak. erre mondom, hogy vallásvita.

a nyugdíjasokat a fogyasztói társadalomban természetes módon érdekeltek. de azon túl azok aktív korúak, akik magyarország kül- és belpolitikai szuverenitását fel akarják számolni azok kormányellenesek. ők azt mondják, hogy 2010 óta sohasem látott mértékű pusztítást végeztek ebben az országban. orbánhoz mérten hitler és sztálin kutyafüle se volt. a vészkorszak idején nem volt olyan mértékű a félelem, a rettegés. a balatoni villájából hirdeti a saját felmenőinek emlékét meggyalázva. akik valódi mártírok voltak. de ezek? akik azt mondják, hogy magyarország az európai unióban belpolitikailag szuverén, külpolitikában egy félszuverén ország azok kormánypártiak vagy látva a nyílt visszaéléseket, azt elutasítva függetlenek. nem kormánypártiak, de nem is feltétlen kormányellenesek.

2019.10.25. 12:12:57

@neoteny:
de ahhoz kapcsolódó ingatlanokat eladod. konföderációs elvek szerint a jog elsődlegesen a földbirtokhoz kötődik. csak egyesek ebből levezették a rabszolgaságot. félre téve az általános emberséget. a föderalisták szerint a fö'd nem számít. az a fed az feudum. a fö'd. nem értik, nem magyarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 12:16:26

@cívisvárosi:

"tényszerűen leírtam"

Te honnét tudnád azt, hogy olyasmit hogyan kell csinálni?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 12:20:53

@cívisvárosi:

"de ahhoz kapcsolódó ingatlanokat eladod."

Az ingatlanokat adod el, nem az állampolgárságodból származó bármiféle jogodat.

Ha az utóbbit el lehetne adni, akkor én pl. eladhattam volna a magyar állampolgárságomat valamilyen ukrán Dmitrónak vagy hasonlónak 2010-ben: az enyémet megszüntették volna, rá meg rászállott volna egy teljes értékű magyar állampolgárság.

Mivel ilyen nincs, csak kamuzol.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 12:22:28

@cívisvárosi:

"és a keresztségben egy a tulajdonos közösség tagjává válik"

A 7.2 tonnás színaranyborjú nem az összes magyar kereszténynek lett adományozva Babilon Szajhája által.
süti beállítások módosítása