1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.10.04. 17:45 HaFr

Miért nem vagyok demokrata?

Képtalálat a következőre: „throne altar liberty”

A felfogásom szerinti konzervatizmus a felvilágosodásra való reakcióból született, olyan értékeket véd, amelyeket a felvilágosodás támadott, és amelyeket a felvilágosodásban gyökerező progresszió és demokrácia egyenesen kirekeszteni akar a közösségi térből és a politikából. Ezek az értékek a hierarchia és a tekintély köré, a természetjog és az erkölcs változtathatatlan alapjaira épültek, a hagyomány elsőbbségét támogatják az életmódbeli újítással szemben stb. A konzervatizmus alapélménye, hogy az emberi együttélés problémái nem szüntethetők meg valamiféle "fejlődéssel", mert az emberi természet adott (semmilyen lényeges tekintetben nem vagyunk mások, mint római kori vagy óegyiptomi embertársaink, ami nem azt jelenti, hogy eredendően "rosszak" vagy "bűnösek" lennénk: olyanok vagyunk, amilyenek), ezért komolyan vesszük a természetjog, a hagyomány, a vallás és a politikai intézményrendszer közös alapfunkcióját: az irányítást és a koordináció biztosítását a máskülönben széttartó emberi közösségeken belül.

Ennek megfelelően se a technológiát, se a piacot, se a demokráciát, se a nemzetet, pláne az ennél magasabb politikai egységeket nem tartjuk alkalmas alternatíváknak a koordináció céljára. Az utóbbi száz-százötven év materiális fejlődése mellett bekövetkezett erkölcsi lerobbanását (a normák relativizálását és effektív felszámolását) elégséges bizonyítéknak tartjuk arra, hogy a modernség rendje -- és ennek részeként a demokrácia -- kudarcot vallott. A többségi elv hasznossága a közjó és a koordináció szempontjából erősen vitatható. Látszólagos "igazságosságán" és "magától értetődésén" (a legitimációs logikáján) túl nem látszik a működésében a lényeg: hogy a szubjektumai jobban járnak vele (ti. a politikai döntéshozatalban való részétellel), mint a megfelelő alkotmányosság, a szabadság és méltányos adórendszer mellett üzemeltetett piac kedvezményezettjeiként, de a (központi képviseleti szervet és funkciókat érintő) politikai döntéshozatalból kizárva.

Megfordítva viszont, ami a demokrácia kára lehet a tágan értett közjóra nézve (ideértve a szabadságot, a társadalmi hatékonyságot, a prosperitást, az emberi méltóságot stb.), azt a közhatalom demokratikus-plebejus érdekeltsége nagyobb eséllyel váltja be, mint a korlátozottabb elektori rendszer korlátozottabb mandátummal. Magyarán szilárdabb, értékelvű alkotmányok korlátozottabb demokráciával és korlátozottabb központi hatalmi mandátummal nagyobb közjót engednének (hoznának létre).

A demokrácia korlátozása -- a választójog feltételekhez rendelése -- mellett szól az általános információ-, tudás- és műveltséghiány, illetve a képviseleti rendszer szívében lévő pártrendszer maga, amely nemcsak az alapvetően oligarchikus volta miatt, hanem egyébként is kínálati piacra viszi a választókat, akik a programok, pláne a későbbi kormányzati döntések között nem tudnak kombinálni, nem tudnak optimalizálni, azaz nemcsak azt nem tudják, hogy az egyes hatalmi ágensek milyen hatással lesznek a közjóra, de azt sem, hogy milyen hatással lesz egy-egy voksuk a saját életükre. Ezért minden döntésük végeredményben szenvedély alapján leadott, irracionális szavazat. Abban hinni, hogy irracionális szavazatok nagy tömegben kiegyenlítik egymást és optimális eredményt hoznak, borzasztó rövidlátás, amely a kollektív cselekvés és a public choice logikájának nem ismeréséről tanúskodik. (Vö. a véletlen és a koszmosz közötti viszony plusz manipuláció.)

A demokráciát továbbá megerősíteni se lehet, mert az üzemeltetéséhez szükséges tudás mediánja koronként alig változik: az ignoráns tömeg aránya többé-kevésbé állandó (erősödő politikai komplexitásban), ezért a közjó szempontjából vett rossz döntések aránya és súlya is az. Semmilyen progresszivista optimizmus -- "nevelés" vagy tájékoztatás -- nem teszi a tömeget kompetensebbé. Ennek megfelelően romlik viszont a tömeg szavazataira ácsingozó pártok minősége, ami mindösszesen a közjó optimumától való folyamatos távolodást eredményezi.

Vagyis: a közjó biztosítását a demokráciától (a politikai döntéshozók számának kiteljesítésétől) remélni illogikus és a tapasztalat sem igazolja vissza. Az előbbi óhatatlanul áldozatává válik az utóbbinak. Mondhatnánk, hogy ezt megelőzendő találták ki elejeink a demokrácia (a többségi elv) korátozását a legkülönfélébb módszerekkel, de ezek a legritkább esetekben tudják elejét venni a választási alapon, képviseleti úton feltöltött központi (állami) pozíciók, illetve a velük kapcsolatos elvárások irracionális eltérítésének. Ellenben ahogy ezek (az alkotmányossági fékek és egyensúlyok, szubszidiaritás, archaikus formák stb.) működnek, az többnyire a tömegakarat kontrolljának jegyében történik többnyire konzervatív (antropológiai) belátások alapján. A probléma az, hogy a szélsőséges (ma főleg az etnicista és a progresszivista) ágendák, amelyek a tömegember manipulálásának mindenkori logikája szerint rendeznék be a politikát, folyamatosan támadják a közjó alkotmányos-arisztokratikus-tradicionalista védvonalát, amelynek létét nemhogy igazolni, de indokolni is nehéz a tömeg nyelvén.

Kiszélesítve az érvelést: az általunk, konzervatívok által védett értékek és formák helyettesítése a technológia, a piac és a (plebiszciter-abszolutista) demokrácia gyakorlatával véleményünk szerint az élet kiüresedését, racionalizálódását, mechanizálódását, sematizálódását és objektiválódását hozta, de ezzel párhuzamosan az erkölcs és a hagyományok helyére -- nem megszűnvén az igény a posztmateriális élményekre -- az identitások szubjektivitása, a szenvedély- és érzelmi alapú önigazolás, illetve az ezeket manipuláló amorális politika lép be, immár szabad kezet kapva maga is a közjó pusztítására. A kontroll ma is megvalósul, de a humanitás (eszménye) iránti csökkenő igénnyel. Ráadásul úgy valósul meg, hogy a demokráciának "hála" minden felelősség -- hiszen a saját döntésük valósul meg -- a választókat terheli.

A demokrácia -- lehetőséget adva a tömegtársadalom manipulációjára -- a pőre hatalmi gépezet járszíjává válik, miközben nem tudja összehangolni a közjót a többségi elvvel. A könnyen meghekkelhető proceduralitás győz a közjó felett. Nem állítok többet e poszt címének indoklásaként, minthogy se a demokrácia logikájában, se a gyakorlatában nincs semmiféle garancia arra, hogy a közösségi koordináció premodern korból visszamaradt reflexeinek helyébe az intézmények fentebb említett modern dirib-darabjai nagyobb rendet, jólétet, boldogságot vagy igazságosságot hoznának. Másképp: a demokrácia minősége nem oka a közjónak, illetve ahol -- pl. az északi államokban, Új-Zélandon stb. -- hatékonyan üzemeltetik a demokráciát és magas életminőséget érnek el, ott mindkettő mögött  az adott nép/társadalom kultúrája és kompetenciakészlete áll, azaz nem a demokráciából következik az életminőség, hanem mindkettő egy mögöttes képességből. Nem okozati kapcsolat van demokrácia és közjó között, hanem korreláció.

Nem vagyok demokrata tehát nemcsak amiatt, hogy a konzervatizmus eleve a demokrácia előtti korban született (bár lehet valaki konzervatív demokrataként is, ez ma így píszí, noha szerintem inkonzekvens), hanem mert a demokrácia mindössze azt éri el, hogy egy rosszul felfogott legitimációs keretrendszerben -- kihasználva a korszellemet -- tönkreteszi a legitimáció valaha tényleg működött alapvetését (vagy hozzájárul a pusztításához). És itt az ember -- ha én vagyok -- kénytelenül le is mond a modern politika komolyabb befolyásolásáról, legföljebb szomorúan konstatálja az egymást követő zavaros eseményeket és a közgondolkodás lefelé húzó spirálját.

253 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2815192682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyaur 2019.10.04. 19:07:25

Most akkor a "konzervatizmus eleve a demokrácia előtti korban", vagy "konzervatizmus a felvilágosodásra való reakcióból született"?:)
De a lényeg a "tekintély" milyensége, tehát hogy hagyományra, "megszokásra" épít, vagy valami bizonyított kiválóságra? A demokrácia az a politikai konstrukció, amely az esélyt ad a "nem-kiérdemelt, nem-meritokratikus" hatalmasságok leszavazására! A görögök nem hiába használták a zsarnok-gyanús politikusok ellen!:)

gono 2019.10.04. 20:23:58

Tenyleg nem tudom mi bajod van hogy ilyeneket vagy képes leírni. Talán túl sok kosztümös filmet néztél, ahol a becsület és erény sugárzik minden pozitív szereplőből. Azért az remélem sejted legalább hogy a felvilágosodás előtti kor nem pont ilyen volt.

A konzervatívismus nem más mint a status quo imádata, a ragaszkodás megszerzett kiváltságokhoz, a meleg pocsolyában való önfeledt ücsörgés.
A konzervativizmus tagadása mindennek amiért érdemes élni és ami miatt hasznos életet élhetünk.
A konzervativizmus dögvész (de ezt már egyszer idekommenteltem - szoval bocsánat).

Javaslom, hogy gondoldd át hogy mindez a sok agyrém amit összehordasz, hogyan jön Jézus Krisztus tanításaihoz (mundjuk először csak ugy érintőlegesen).

A Demokrácia az egyetlen, ami megteremti a felelősséget az egyéni cselekvésben (lásd még bűn és szabadság viszonya a keresztény eszmerendszerben) és ezáltal együtműködésre készteti az alapvetően önző egyéneket.

A felvilágosodás igazából a reneszánsz humanizmus ujjáéledése (de persze azt is megértem, hogy ha a jakobinus diktatúrára gondolsz elsőször mert hiszen ez egy remek gondolati mankó konzervatívoknál).

A tömegtársadalom manipulációja nyilván szükségszerű egy demokratikus rendszerben, de ennek térnyerése nem vezethető vissza sem a demokrácia tulajdonságaira, sem pedig a felvilágosodás hozta változásokhoz.

Brix 2019.10.04. 21:02:04

Szerintem, azt kellene először tisztázni, hogy melyek azok a konzervatív alapèrtèkek, azok az axiómák amelyekhez egy konzervatívnak igazodni kellene...A termèszetjog nem lehet kiindulópont, mert az azt mondja ki: hogy istentől, a termèszeti törvènyekből, ès az emberi èszből leszűrhető általános jogelvek összessège...Ezek közül mindegyik változik a korral...Az emberi èsz- az tulajdonkèppen a civilizáció eddig felhalmozott tudásából az egyèn számára áteszűrt esszencia , amihez járul a folyamatos logikai feldolgozás\elemzès , az egyèni tapasztalat...Mindez egy szubjektív folyamat, mert a tötènelem során változnak az evidenciák...A demokrácia kèrdèse, pl nekem aki már gyermekkènt a Búvárt - az akkori zöld újságot olvasta ès a szamizdatot kèsőbb , nem kèrdès, hogy alapvető evidencia...Grètáèk hiper- progresszív nemzedèkènek már mèginkább az, mint nekem...Most a posztmodern korban vagyunk: ami Lyotard szerint ez az emberi èsz progressziójat jelenti ...Amikor Európába migránsok milliói èrkeznek, az európaiak altruista módon ellátják ès befogadják őket, pedig akár ellensègkènt vègezhetnènek is velük , ahogy az ókorban vagy a közèpkorban előfordulhatott volna...A társadalmi , kollektív tudat változik a korral , ahogy az emberi evolúció is folyik egyúttal...Nyilván a tömegdemokráciák szenvedik a plebs döntèseit, de mègis ott van a !egjobb teljesítmèny össztársadalmi szinten , Európában mindenkèppen.... A vallasból eredő erkölcsi evidenciák taglalásába nem mennèk most bele, mert èppen egy vallastalanadó korban èlünk, mèg akkor is ha globális szinten sokan hisznek Istenben, de más helyen mást jelent ez az embereknek...
A konzervatívimus - szerintem- új reneszánszat nem fogja èlni ,egyszerűen a törtènelem átlèpett rajta....A nèmet , osztrák újonnan szavazó fiatalok többsège már a zöld pártokat támogatja , nem a hagyományos keresztènydemokrata - szoci felosztást ..
A jövő új törèsvonala a "zöld progressziót " akaró fiatalok ès a hagyományos , hierarchikus renden alapuló államot akaró "öregek" harca lesz..Nyilvánvaló, ha" botra kell kapni "a demokrácia èrdekeben , akkor a fiatalok előnyben lesznek...

fgzb 2019.10.04. 21:11:55

Azért nem baj, hogy nem esek hasra a " konzerv izétől" ,meg az ilyen önajnározó posztoktól?!

fgzb 2019.10.04. 21:13:07

Már megint kétszer sült el..

2019.10.04. 21:18:56

@Brix:
mi a jog? klasszikusan az, ami apám, nagyapám, dédapám, ükapám idején is igaz volt. a jogrend állandó. és a kötelmek változnak. és neoliberálisok ezt fordítják meg. mondván, hogy az állam jogokat képes adni. holott az valójában csak kötelmeket tud róni.

Brix 2019.10.04. 21:28:01

Durván kèt csoportra lehet osztani az embereket: 1. Az egyik csoport felismeri hogy változtatni, javítani kell a világon, ha van valamilyen problèma ...Munkavègzèssel vagy bármivel , de keresi az együttműködèst az embertársaival ès proaktívan áll a világhoz ...Ők a progresszívek. Nem balliberális , az ne keverjük most ide, mivel , vèlemènyem szerint lehet valaki progersszív konzervatív is, azaz: a keresztényi parancsolatok alapján próbalja jobbá tenni a világot, de cselekedni akar..2. A másik csoport a konzervatívok. Ők tojnak a " világ "problèmaira : azt mondják, minden jó ahogy eddig volt: az úr- szolga viszony, ès a hierarchia az emberek között meglèvő termèszetes különbsègekből ered..Mindig hivatkoznak valamire , hogy mit miért nem lehet megcsinálni, milyen törvènyekbe vagy hagymányokba ütközik, miért nem kell együttműködni másokkal...A problèma csak ott van, hogy annyira görcsösen ragaszkodnak a már meglèvő privilègiumaikhoz, a fennálló társadalmi- gazdasági rendhez, hogy nem veszik èszre : a törvènyszerűen változó világban , törvènyszerű lenne a haladás is: a progresszió... A vége mindig az, hogy a pöffeszkedő, nagyurakat - akik mindig a hierarchia kedvezmènyezettjei- előbb- utóbb elkergetni a nèp. Ha kell fegyverrel....A hierarchia elfogadtatása , termèszetes normává tétele egyre nehezebben megy a posztmodern korban....A fiatalok ès munkából èlők tömegei kimennek az utcára ès megmutatják hogy mindig a " nèp az úr" ...

Brix 2019.10.04. 21:30:20

@cívisvárosi: Neked lehet hogy a dèdapaid törvènyei az irányadók, mások meg lehet hogy az anarchiában hisznek...Az evidenciák változnak a korral...

2019.10.04. 21:53:38

@Brix:
a törvény az, ami megtöri a természetes jogrendet. ami különféle kötelmeket ró az állampolgárokra. az ősi jog természetből adódik és az többé kevésbé változatlan. mutass már egy törvényt, ami valójában jogokat biztosít. az újabb és újabb kötelmeket jelent valójában. ha transzneműek mellékhelyiség használati jogát kiterjesztik, akkor az kötelmeket ró az illemhelyekeket üzemeltetőkre. a törvény nem jogokat ad, hanem kötelem ró az emberekre. ha nincsenek törvények, akkor az a természetjog érvényesül.

ijontichy 2019.10.04. 21:53:58

@poszt: Tekintély. Tekintélyelvűséggel fertőzött hierarchia. Hááát... szoktam volt mondogatni, hogy két dolgot utálok nagyon: a pitiáner embereket és a langyos sört. Rá kell döbbenjek, hogy hármat. Kimaradt a tekintélyelvűség. Ha a mai Mo-ra nézek, demokrácia inkább nyomokban, viszont tombol az "elvtelen tekintélyelvűség". Konzervativizmus? Ahogy elnéztem a derék, "konzervatív" úriember? Sólyom Luciust, amint kedélyes vasárnapi sétának próbálta álcázni a kondásgyerek ánusza utáni versenyfutásban való résszvételét, nomeg egyéb, szép, lámpás fejek közelmúltbeli viselt dolgait, hááát... számomra a látvány korántsem meggyőző.
Nem lett ez a poszt egy kissé - a fennálló állapotok felett érzett szomorúság iniciálta - vágyvezérelt gondolkodás, valamiféle "utópisztikus konzervativizmus" iránt? ;-)

2019.10.04. 22:12:37

@Brix:
"A fiatalok ès munkából èlők tömegei kimennek az utcára ès megmutatják hogy mindig a " nèp az úr" "
- hogy aztán idővel mindig szembesüljenek azzal(pont, mint mostanában), hogy " Se a demokrácia logikájában, se a gyakorlatában nincs semmiféle garancia arra, hogy a közösségi koordináció premodern korból visszamaradt reflexeinek helyébe az intézmények fentebb említett modern dirib-darabjai nagyobb rendet, boldogságot vagy igazságosságot hoznának".

vagyis a fiatalok és munkából állók tömegeiben(ha a demokráciáért mennek az utcára a hierarchia kedvezményezettei ellen) él, és mindig újraszületik az illúzió, hogy a demokrácia igenis megerősíthető.
ha nem így lenne, nem lennének illúzióik, akkor a világ nem valamiféle korlátozott konzervatív rendbe, hanem a szolgaságba süllyedne.
amúgy is, a felvilágosodásban gyökerező demokrácia létrejöttében is ez, a szolgaság elleni lázadás volt a döntő mozzanat, csak "szerencsétlen módon" egymásra találtak a progresszióval.
pl. anno a progresszivista morusz tamást még lefejeztette 8.henrik az utópiáért. zemberek elvoltak egy darabig a szolgasággal, így mindjárt nem találhattak rájuk a gondolatai

2019.10.04. 22:17:46

@ijontichy:
dikk, nézzél csak ide. ez a vezérelv, a diktatúra. honnan ered?

Brix 2019.10.04. 23:14:29

@Bánegressy: Az emberekre valóban csak nagyon lassan találtak rá a felvilágosodás gondolatai , de a felvilágosult abszolutista uralkodók, mint pl II. József , forradalmi lèpèseket tettek a társadalmi haladás ès a hierarchizált társadalom lebontása téren ...Azt persze nem nagyon tudjuk, honnan ered ez a szemèlyes indíttatás , de József már kínosan nehéznek èrezte az alatta lèvő elmaradott társadalmi struktúrát , a hierarchiat ès ezt akarta szètrobbantani minden eszközzel ès uralkodói rendeletek ezreit hozta , többek között a jobbágyfelszabadítast, vagy a türelmi rendeletet...A halálbüntetèst is eltörölte, egy valódi " progresszív liberális" volt, bevezette a "liberális diktatúrát"..."Elszegènyíteni ès megalázni a nagyokat" - ez a tervem, mondta...Nem hiába fordultak a hierarchia fenntartásában èrdekelt rendek egy az egyben ellene...Mègis , sok dolgot már nem tudtak" visszacsinálni " uralkodása után , azaz: sikeresnek tekinthetjük a felvilágosult , erőszakos modernizáló tevèkenysègèt, meg akkor is, ha csak rèzsben tudta átrendezni az alapvető evidenciákat...A progresszió nem egy lineáris folyamat a történelem során , de azért az alapvető irányok beazonosíthatók: megyünk a kölcsönös èrdekeken alapuló globális együttműködès , a nivellalódás , az egymás jogainak elismerèse felè...Ez lenne az utópia...ami persze soha nem èrhető el, de ehhez kell közelíteni az emberisègnek , nem pedig oda ahonnan elindultunk: a partikuláris érdek-különbsègek hajtotta erőszakos nemzetállami küzdelem, egymás nem megèrtèse , a globális önzès ès az egyenlőtlensègek növekedèse - a disztópia felè...

2019.10.05. 00:01:42

@Brix:
Az 1784-ben elkezdődött népszámlálás adatai szerint a legnépesebb magyar város Debrecen 29,718 lakosával.
1785. március 18. II. József császár rendelete alapján Debrecen önálló törvényhatósága megszűnt és a város Bihar megye fennhatósága alá került.
1786 II. József császár a németesítési törekvéseknek ellenálló Domokos Lajos főbírót hatalmi szóval elmozdította állásából.

ez a ii. józsef császár mennyire akarta a magyar városok önkormányzatiságát. vagy szimplán el akarta németesíteni magyarországot. felszámolni a magyar nemességet és a polgárságot.

Brix 2019.10.05. 00:16:46

@cívisvárosi: Amennyire tudom, az elavult vármegyei rendszert akarta felszámolni, a rendi ellenállás, a feudalizus fèszkèt. A nèmetesítès törvènyszerű volt, mert nagyon kevès magyar jobbágy maradt erre az időre a Kárpát - medencèben....A magyar nemesnek kellett a román munkaerő- a migráns- Erdèlyben. József meg több iparost ès polgárt akart , így behívta a németeket...Az èn svab\ frank őseim pl .Aschaffenburgból jöttek, de mindez nem számít , a magyar identitásban...

2019.10.05. 00:52:15

@Brix:
ii. józsef a német nemzet szent római birodalmának császára volt feudális uralkodó foglalkozására nézve. mária teréziától megörökölvte a magyar trónt, de magát nem tartotta magyar királynak. a magyar nemességet és a magyar polgárságot, magát magyarországot akarta felszámolni. a bécsi udvar román parasztokat egészen addig támogatta, amíg a magyarok ellen fordultak.

2019.10.05. 01:00:54

@Brix:
a magyar identitást a kis csokonai képviselte, aki ekkoriban járt a kollégiumba és fazekas, aki önkéntes közhuszárként lépett be a császári hadseregbe, hadnaggyá léptették elő. ők voltak a magyar refomkor és a polgárosodás előfutárai.

Moin Moin 2019.10.05. 09:26:22

@cívisvárosi: Elmondom neked, miét ad többletjogot az, ha a traviknak külün budi kell: mert több a travi, mint a budiüzemeltető!

2019.10.05. 10:53:33

@Moin Moin:
az egalitáriusok azt mondják, ha szám szerint több emberbek lesz valami előnyös, mint amennyinek hátrányos, akkor ezzel előrébb vitték a világot, mert a jogokat kiterjesztették. vagy ha nem, akkor teremteni kell annyi szegény kis üldözöttet, hogy többen legyenek. ezt csinálják a "neoliberálisok".

de ezek valójában kötelmeket rónak a társaságokra és a társadalomra a természetjog hívei szerint. ez a régi jog. az új szerint a jog valami juss (ius), ami mindenkit megillet. de ahhoz törvényt kell alkotni. meg kell törni a temészetjogot.

az lmbtq tagjaival hagyományosan úgy kell bánni, ahogyan régen is bántak. akkor sem feltétlen üldözték őket, ezért most sem kell feltétlen üldözni. de a felnőttek nemtelenségéhez aligha kapcsolódik többlet jog. az ellentmond az egalitáriusságnak. tehát vagy külön budi kell mindenkinek, vagy van két nem a természet törvényei szerint.

hajdanában danában volt valami európa kupa versenyen errefelé. az nszk motorversenyző hívei ellátogattak a pályára. és kérdezték egy rendezőt, hogy hol van a toilette? és az azt mondta: á, arra. a nyugat-németek kérdezték: wo? arra. wo steckt er denn? arra, azok a bozótok. az mind toilette. a természet lágy ölén. az nem ró terheket a társadalomra.

de ugye van népegészségügy. a törvények megtörik ezt a természetes rendet. feljogosítják a rendezőket, de ez valójában kötelmeket ró társadalomra. feljogosítják a társadalmat, de az kötelmeket ró a társaságokra. ami az egyiknek jó, jobb, jog, az a másiknak kötelem. azért jár a juss.

és a liberálisok azt mondják, hogy ez járjon piaci alapon a határhasznosság elve szerint. a klasszikus konzervatívok azt, hogy járjon a munkaérték elmélete, a közhasznúság elve szerint. a neokonzervatívok mindent piacosítának a neoliberálisokkal. és ezt támogatja az új baloldal. mondván, hogy így lesz mindenki egyenlő.

Moin Moin 2019.10.05. 11:34:14

@cívisvárosi: Te, mire ezt a hosszadalmas faszágot kigondoltad és lepötyögted, legalább három budit építhettél volna a traviknak...

2019.10.05. 12:24:32

@Moin Moin:
vagy mindenkinek legyen külön toitoi: toilette. vagy van a két nem. különálló angol wc. vagy a természet lágy ölén az összes bozót a budi. nagyjából ezek a közösségi opciók. te szeretnél egy negyediket mondván, hogy az a progresszió. nem a gender tudósok rájöttek, hogy valójában nem két nem van, hanem három, illetve társadalmi nemből huszonhárom, vagy amennyit akarnak. és lényegében mind követelhetné magának a különálló mellékhelyiséget. mondván, hogy a jogaik sérülnek. a hajléktalanok is hadd kakálhassanak, pisilhessenek az utcára, vagy a kapualjba. mert ez is egy jog.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2019.10.05. 14:38:09

Számomra a demokrácia elleni legjobb érv Ayn Randtól származik:

"Individual rights are not subject to public vote."

2019.10.05. 18:42:13

@stoic79:
a közélet alapja a közjog. és az kötelmeket ró az egyénekre. és a neoliberálisok azt mondják, hogy a közösségnek nem áll korlátozni az egyént. de úgy nincs se társaság, se társadalom. a neoliberálisok valójában idióták. a neoliberálisokkal vitatkozni idiótizmus. mint ez a komment.

2019.10.05. 18:47:47

@stoic79:
amúgy meg tekintély elvű vagy. ayn rand azt mondta. ő elvei szerint egy társaságot se lehet alapítani, mert abban a választott vezetők korlátozzák az egyént. már pedig az nem a szabadság. mindjárt itt kezdődnek a problémák ayn rand és a többi főokos filozófikus nézeteivel.

Szalay Miklós 2019.10.05. 20:41:25

Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

egyvilag.hu/temakep/076.shtml

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2019.10.05. 21:20:10

azok a régi szép idők, ahová a szerző visszamereng alighanem soha nem léteztek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.10.05. 22:24:07

A poszt nagyon jól sorolja fel a demokrácia nevű néphülyítés hiányosságait. Csakhogy ennek az elismerését, de legalább az elemzését hogyan tudnánk kikényszeríteni a demokráciát mindenek feletti jóként hirdető, bicskanyitogatóan álságos nyugati liberális hatalomtól? Errefelé sajnos ők vannak pályaelőnyben, és persze mindent meg is tesznek a hatalom megtartásáért. Sok összekapcsolódó tényező okozza, hogy itthon a tömeg leginkább még mindig az "illiberális" demokrácia (értsd: a szabadság ne vegye már el a józan eszünket) védelmét kitartóan ígérő Orbán mellett áll, talán a mi szabadságunkért olyannyira vehemensen aggódó nyugati tömb nyomulását érezve gyanúsnak, vagy természetellenesnek.

alöksz róz 2019.10.05. 22:24:16

@gono: "A konzervativizmus tagadása mindennek amiért érdemes élni és ami miatt hasznos életet élhetünk.
A konzervativizmus dögvész" - :DDDD

ez most ugye nem komoly, csak valami vicc vagy paródia

quodlibet 2019.10.05. 22:49:47

Halgasd meg/olvasd el Görgey Gábor: Komám asszony hol a stukker c. nűvét - abban a cáfolata a nézeteidnek.

kiskutyauto 2019.10.05. 23:03:42

A második kommentelő le is írta a lényegi igazságot. A konzervatívok azok a "gondolkodók" akik egyszerűen gyávák érteni a valóságot és igazságot és kapaszkodnak tíz véres körömmel a régi szarba... (bocs nem tudom másképp érzékletesen)
Először is a demokrácia volt előbb, ha nem tudnád, már az ókori hellén világan kialakult, mert már akkor is voltak értelmes, korrekt emberek (talán többen is mint most). A konzervativizmus meg sem fogalmazza hogy mihez akarja magát konzerválni. Nyilván a keresztény konzervatív a kereszténységhez, amelyik féle épp ínyére való (az nem baj, hogy egy sor dologban keresztény és keresztény pontosan ellentmond egymásnak), aztán nem is tudom milyen van még, nem sok... ergo lényegében a konzervatív lényegében a kereszténynek egy efuemizmusa, mégis jobban hangzik ugyebár... ne nézzenek szentfazéknak, akik esetleg arra hajlanának. Azt állítod, a kereszténydemokrácia nem konzisztens, ez lehet, de nem eredendően, mert miért ne lehetne keresztény vagy egyéb vallás és demokrácia együtt békében és harmóniában, ha nem piszkálják egymást és nem erőszakolnak semmit egymásra? Lehetne, ha tudnák alkalmazni és értenék... de sok arrogáns agyhalott szentfazék birka (jelen esetben ez nem a tömegember, hanem még rosszabb), nem tudja sem egyiket, sem másikat, hanem csak hörög.
Ha azt mondod, hogy ne legyen demokratikus, pláne ne liberális, hanem csak keresztény egy állam, azzal azt mondod, hogy legyen keresztény DIKTATÚRA, tehát sötét népirtó feudális elitista tekintélyelvű undorító aljas zsarnoki KÖZÉPKOR! Ez Orbánod álma...
Ezt az irományt amúgy nyilván Orbán diktálta neked... csoda hogy lehet itt kommentelni. A sok idegen szótól és tudományoskodástól nem válik igazzá ez a primitív, meg nem értéstől ordító zagyvaság. Általában a túlbonyolítás, túl elitkedés hatalmas lóláb... A legtöbb fogalmat, amivel operálsz, láthatóan nem érted, illetve félreérted, vagy félre AKAROD érteni. Tipikus konzervatív. Nem értek valamit akkor nincs is, vagy ne is legyen..! Semjén haverodnak is biztos tetszik ez a förtelem, amit ide oktalankodtál...
Semmit nem deklaráltál sem definiáltál, de záporoznak a fogalmak, és ezt az izét érvelésnek igyekszel beállítani, pláne még ki is képzeled szélesíteni. Bocs de ez az egész katyvasz sem nem érvelés, sem nem széles... hanem egy nulla. Mindigis a hatalommán zsarnokok, ilyen zagyvalékokkal operáltak, mert az egyszerű melós ugyebár egy kukkot sem ért belőle, a tudomány világában meg olyan vita lesz belőle, amit megintcsak nem ért. Ezért aztán valóban érzelemből választ, ebben az egyben igazad van, lényegében pofára, pacekra... sajnos... azonban és ez is konzervatív "érték", a tömeg tudatos szándékos butítása ide vezet. A konzervatív élősködőknek a fő célja a buta tömeg, aki nem érti az ilyen "magasröptű" eszmefuttatásokat, de hát ugye "nem is ez a dolga", csak dolgozzon szépen békésen NEKÜNK... szánalmas... leírtál egy fasiszta inkvizíciós gondolkodást... hányok tőle...
Az átlagembert tömegember-ezed, ami mindent elmond a pökhendi elitista látszat okos, amúgy vérostoba pszichopatológiádtól. De szerintem most Orbánnal "vitatkozom', aki ugyebár nem szokott vitatkozni...
Üzenem Viktorodnak, hogy nézzen körben a világban, a fejlett országokban MIND DEMOKRÁCIA VAN, demokrácia nélkül nincs fejlett társdalom, és most kapaszkodj, liberalizmus nélkül pedig nincs demokrácia... az idióta náci főnököd illiberális demokrácia nevű torz beteg agyréme, egy fából vaskarika, és körbe is röhögte, a nála kissé okosabb, atomfizikus végzettségű Merkel, aki ugyebár konzervatív liberális demokrata... ha tetszik ha nem, mellesleg egy pártban van a bősz antiliberális és antidemokratikus Viktoroddal... ami világ szégyene és röheje...

Brix 2019.10.06. 00:32:25

A lényeg szerintem az, hogy a liberális, a teljesen szabad demokráciák - mint politikai rendszer teljesítményét egyetlen más rendszer sem tudta eddig meghaladni...
Ha összehasonlítjuk az Economist demokrácia-indexén vagy a Freedom House listáján elöl szereplő szereplő országok listáját, akkor nagyon erős korreláció mutatható ki a demokrácia minősége/ teljessége és az államok - főleg az átlagember- életszínvonala között....
1. Norvégia - a legdemokratikusabb ország - 2. a Föld leggazdagabb országai között (www.focus-economics.com/blog/richest-countries-in-the-world)
2. Izland "demokráciában", 4. az egyfőre jutó GDP-ben..
3. Svédország
4. Új Zéland
5. Dánia
A fentebb említett országok közül, -Új -Zéladot kivéve- a Föld első 10-11 országai között vannak egy főre jutó GDP-ben
Vagy fordítsuk meg: a Föld leggazdagabb 23 országa között- 2 speciális helyzetű miniállamot: Szingapúrt és Katart kivéve- MIND csak liberális demokráciák vannak..
Annyira, hogy az első 5 -ben a liberális demokráciák " epitome"- jai foglalnak helyet...
A kiteljesedett liberális demokrácia az a rendszer, ami a legtöbbet tudja adni az individuális szabadság, az emberek közötti önkéntes és kölcsönös érdekek alapján létrejött interakciók -, a sors iránti egyéni felelősségvállalás -, a szabad üzleti kibontakozás- és a tudomány terén.
Ezért van az, hogy szinte az összes autoriter rezsim válságban van. Egyes országok , pl Venezuela óriásit buktak: szinte a világ legszegényebb országa lett egy korábban jómódú országból...
Erdogán Törökországa rogyadozik: a török lira felét éri mint 5 éve, a munkanélküliség nő, az életszínvonal csökken...Oroszország szintén bajban:az átlag vidéki 400 eurónak megfelelő pénzt keres, 30-40 nm -es azbesztes panelben lakik, messze az európai életszínvonaltól...
Nem véletlen , hogy a törökök és az oroszok is milliószám menekülnek a liberális demokráciában élő Nyugat-Európába..
Afrika vagy Ázsia autorier rezsimjeiről most szót sem ejtenék nagyon: Demokratikus Kongó, Kongó Csád, Egyiptom, Szudán, Szíria, Észak-Korea, Szíria, Tadzsikisztán, Türkmenisztán - a Föld legszegényebb és egyben legantidemokratikusabb országai is egyben....
Lehet itt tolni a bullshit dumát, de Kínán kívül - amely gazdaságilag kapitalista szisztémát vezetett be - szinte egyik hibrid - rezsim vagy autokrácia nem lett igazán sikeres...( Kivétel néhány olajgazdag ölböl-állam és speciális helyzetű városállamok, mint: Szingapúr, Hong-Kong ( Ahol most is folyik a harc a "liberális demokráciáért"..) Maga Kína is inkább önmagához mérten lett sikeres , mert csak valahol az 50-60-ik ország , az egy főre jutó GDP-ben..A lakosság jelentős része Kinából is menekül, az élhetetlen körülmények ( lakáshelyzet, szmog) miatt...

Amit tudunk a világban zajló folyamtokról , nyugodtan kijelenthetjük: egy országban minél teljesebb, fejlettebb a liberális demokrácia , annál sikeresebb a társadalmi- gazdasági rendszer és annál jobb - szabadabb életkörülmények között él az átlagember...
Jó példák: Észtország- szinte mindig orosz elnyomás alatt élő, fiatal, természeti kincsekben szegény ország volt.
Mára - a liberális demokrácia virágzó rendszere , a nagyfokú gazdasági szabadság ,e-kormányzás miatt- high tech nagyhatalommá vált... Észt tech világcégek vannak, Budapest utcáin is láthatjuk a "taxify" autókat...
Észországban- liberális demokrácia- 1200 euro a nettó átlagbér ( 2018)
Magyarországon - részleges demokrácia- 760 eur a netto átlagbér
Oroszország- autoriter rezsim- 480 euro a netto átlagbér...
Mindenki döntse el, hogy a "politika rendszerek harcában" melyik rendszer fog győztesen kikerülni...
Arra is lenne egy fogadásom, hogy 20 év múlva az olló csak tovább fog nyílni a fent említett országok között..
Említeni lehetne még Finnországot , mint volt orosz elnyomás alatt élő országot. Az 50 -es- 60-as években nagyon szegény ország volt, eljártak a svédekhez munkát vállalni, mára pedig a világ egyik leggazdagabb országvá vált , a szabad gondolkodású emberek által kialakított tudásalapú társadalom következményeként... Írország példája szintén a liberális demokrácia egyik sikertörténete...
Az említett példákat azért hoztam , hogy tisztázzuk az ok -okozati viszonyokat, azaz: a fejlett liberális demokrácia- mint államberendezés- oka a jólétnek- ha csak nem valamilyen egészen speciálisan szerencsés helyzetű országról van szó ( oil rich, kicsi stratégiai elhelyezkedésű) akkor az egyetlen kitörési pontot jelenti minden félperiféria vagy centrum-közeli országnak...

Ha egy ország túlzottan elmaradott társadalmilag -gazdaságilag és perifériás fekvésű - de legfőképpen az általános tudati állapot nem áll a megfelelő szinten- akkor jöhetnek a felülről szervezett reformok- a "reform -abszolutizmus"- ami a legtöbb országban azért nem fog működni, az eddigi tapasztalatok szerint...

Brix 2019.10.06. 01:08:55

@kiskutyauto: Igen, a fentebbi hozzászólásimban pont ezekről írtam: vagy elfogadjuk az alapvető evidenciákat, azaz: a nyugati típusú, liberális , plurális demokráciánál a többség számára - egyelőre-jobbat nem tudtak kitalálni, ahol jobban érvényesülnek az egyéni szabadságjogok- alapjogok, a polgárok közötti önkéntes és kölcsönös érdekeken létrejött interakciók- a vállalkozás szabadsága mozgatja a társadalmat, ahol érvényesül az ideológia - a felesleges kötelmek nélküli magánélet biztonsága , ahol sokkal inkább lehetőség van a választott vezetők leváltására és a társadalmi vélemény legarányosabban van megjelenítésére a politikai hatalomban...(--Arányos választási rendszer-plurális demokrácia)
A demokrácia okszerűségét, létjogosultságát - és mint a legnagyobb közjó elérésére legalkalmasabb társadalomszervezési rendszert -ma már az autoriter típusú vezetők sem merik megkérdőjelezni , ezért inkább saját rezsimjüket egyfajta jelzős demokráciaként jellemzik: "illiberális, keresztény, irányított, népi, stb" - demokrácia A lényeg viszont mindig ugyanaz: ki akarják üresíteni a demokrácia intézményit, a jogállamot korlátozni, és csökkenteni az egyéni szabadságjogokat valamilyen kollektív érdekre hivatkozva...A " Türannosz" a zsarnok- mindig a "nép nevében-érdekében "lép fel, amikor veszély fenyeget- kívülről/belülről....A legfontosabb eszköze a hatalomhoz jutásban a "színjáték"- a propaganda...
A végcél persze ugyanaz mint mindig a történelem során: az erőforrások- a vagyon feletti minél teljesebb körű kontroll megszerzése és minél hosszabb ideig megtartása... Aki a "többségről" akaratáról és a nép hatalmáról beszél, az mindig gyanús, hogy egyeduramra törő zsarnok válik belőle...

Mickey Pearce 2019.10.06. 01:15:27

@Brix: Te egy teljesen hülye Soros-ügynök vagy.
Halvány fogalmad nincsen arról hogy egy ország mitől gazdag és azt sem veszed észre hogy az überfasza liberális demokráciák már egy ideje lefele csúsznak és veszitik el a fontosságukat a világban. NY Európa totális társadalmi és gazdasági válságban van és remény nincs rá hogy kitaláljanak valami előremutatót mert mindíg csak az egyre nagyobb hülyeségek felé mozdulnak el (lásd pl UK). A PC elmebaj még a valós problémák felvetését is lehetetlenné teszi. A globális versenyben esélyük nincs.
Csak megjegyzem még hogy Norvégia kb egy olajsejkség alapján működik, nem a szorgalmas halászok munkájából gazdag és nem a liberális értékek csúcsrajáratása miatt.
Luxemburg és Svájc a világ pénzmosodái. Az ír csoda kizárólag annak volt köszönhető hogy kialakult egy többpárti konszenzus arról hogy a 3 milliós ország lefölözi a 60 milliós Brit sziegeteg hasznát és úgy állitották be az adórendszert hogy ha egy angol nyelvű befektető be akart jönni Európába akkor érdemesebb volt Írországba tenni a székhelyét mint a UK-ba. Ehhez jött még az Euro bevezetése. A finnek még 1990 előtt a Szovjetúnióval folytatott kereskedelemből gazdagodtak meg ahogy Hong Kong és Szingapúr a kinai kereskedelem hasznát fölözte le.
"tisztázzuk az ok -okozati viszonyokat" azokban az országokban, ahol jól meggazdagodtak, az emberek elhülyültek a jóléttől, csúcsrajáratták a liberális demokráciát (és liberálfasizmust) és éppen most rohadnak szét. Utazzál kicsit többet :)))

20-30 év múlva az agyhalott nyugati országokban a muszlimok az utcán fogják agyonverni a feministákat meg a teljes Pride-ot. Ezt már most látja mindenki aki nem teljesen idióta vagy nem bérhazudozó mint te. Figyeld a trendeket :)

chrisred 2019.10.06. 07:48:25

"A konzervatizmus alapélménye, hogy az emberi együttélés problémái nem szüntethetők meg valamiféle "fejlődéssel", mert az emberi természet adott (semmilyen lényeges tekintetben nem vagyunk mások, mint római kori vagy óegyiptomi embertársaink, ami nem azt jelenti, hogy eredendően "rosszak" vagy "bűnösek" lennénk: olyanok vagyunk, amilyenek)"

A felvilágosodás eszményei és az azokból kifejlődő polgári demokrácia nem is magát az emberi természetet akarja fejleszteni, hanem azt a lehetőséget kizárni, hogy az egyes emberek természetének negatív vonásai hatással legyenek az egész társadalomra. Ami a hierarchikus berendezkedésű társadalmakban kiküszöbölhetetlen.

chrisred 2019.10.06. 07:52:10

@Mickey Pearce: "Csak megjegyzem még hogy Norvégia kb egy olajsejkség alapján működik, nem a szorgalmas halászok munkájából gazdag és nem a liberális értékek csúcsrajáratása miatt."

A norvégok nem élik fel az olajkincsből származó bevételeket, mint az olajsejkségek.

"A finnek még 1990 előtt a Szovjetúnióval folytatott kereskedelemből gazdagodtak meg"

Lehetséges, de ez az elmélet nem ad választ arra, hogy miért a szegény és erőforrások nélküli finnek gazdagodtak meg, és miért az orosz világbirodalom ment csődbe.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.10.06. 08:32:11

@Brix: igen, csak hogy ez -- a felsorolt államok teljesítménye -- nem a demokráciából következik, hanem a demokrácia és a teljesítmény együtt a népek kultúrájából- a poszt állítása az, hogy a demokrácia, különösen pedig a tömegdemokrácia nem tesz egy országot sikeressé és nem növeli a közjót

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.10.06. 08:39:41

@quodlibet: "A természetes rabszolgák viszont nem értelmesek, azaz nem képesek gyakorlati működésre. Az ilyen ember ugyan képes belátni, hogy ha a csapdából elveszi a sajtot, akkor rácsapódik a kelepce, azonban ebből már képtelen azt a következtetést levonni, hogy ha nem akar meghalni, akkor nem kellene elvenni a sajtot."

qubit.hu/2019/10/06/igaza-volt-arisztotelesznek-abban-hogy-nem-minden-ember-alkalmas-allampolgarnak?fbclid=IwAR0KfucKZq1GDVWbKGOij7S_HD-w9YwJO-lbzqyTukDOGsGRdtG1t2Z6iLA

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.10.06. 08:51:53

@chrisred: hát, ez alapos félreértése a felvilágosodásnak és a progresszivizmusnak.. kezdjük pl rögtön Kantnál :)

2019.10.06. 10:03:14

@chrisred:
a felvilágosodás a tanácsköztársaságot, a vörös terrort és a gulágot legitimálja. lásd jakobinus diktatúra. és ebből következik a modern kori vallásháború. keresztény szabadság vs. keresztényellenesek.

Brix 2019.10.06. 10:29:57

@Mickey Pearce: Te egy teljesen hülye Orbán-ügynök vagy!

Nyugat-Európa totális társadalmi-gazdasági válságban van"- állítod- ahogy anno Rákosi elvtárs állította, vagy most Orbánék..

Ezzel szemben - a tények egészen mást mutatnak, hiszen a Föld 20 legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkező országából 15 nyugat-európai:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita

Másrészt, az emberek már a lábukkal szavaznak , amikor a nyugat-európai , liberális, jóléti , altruista demokráciákat választották/választják lakóhelyüknek...
A magyarok és a közép-európaiak már "leadták szavazatukat", hiszen milliók telepedtek Nyugat-Európába, a fejlődő országokból pedig ember, lassan ember-tízmilliók választották otthonuknak Nyugat-Európát, mivel Nyugat-Európa az a helye a világnak , ahol az átlagember, a kisember a legnagyobb fokú szabadságban élhet, a lehető legnagyobb fokú életszínvonal mellett...
A legfejlettebb szociális rendszer, a legnagyobb szociális biztonság, a legmagasabb minimálbér is Nyugat-Európában van ( több országban az 1500 euro körüli...)
Emellett, a nyugat-európai demokrácia a zsinórmérték, az etalon a világban.
Romlik a versenyképesség?
Ez megint nem igaz!
hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_rangsora_glob%C3%A1lis_versenyk%C3%A9pess%C3%A9gi_index%C3%BCk_alapj%C3%A1n

Svédország és Finnország- a liberális demokráciák " epitome- jai" a 3-4 helyen vannak a világrangsorban!

Ezzel szemben az illiberális demokráciák minden tekintetben a listák alján találhatók: Oroszország , Törökország válságban van...

Ha a GDP abszolút nagyságát tekintjük, akkor valóban történt felzárkózás a fejlődő országok oldaláról, de leginkább az ázsiai országok tekintetében...Amihez hozzájárult a brutális népességrobbanás is, lsd: India megtöbbszörözte a lakosságát 50 év alatt...

A konklúzió viszont az, hogy a nyugat-európai liberális demokrácia még mindig az a társadalmi rendszer, ahol: legfejlettebb a demokrácia, a legjobban érvényesülnek a szabadságjogok, legmagasabb az átlagember életszínvonala, legerősebb a szociális háló, legnagyobb a minimálbér...
A többi társadalmi rendszerek, a "hiányos" demokráciák a különböző illiberális-irányított demokráciák, vagy autoriter rendszerek még midig óriási elmaradásban vannak, bármely tekintetben...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.10.06. 10:35:43

@Brix: mint írtam, ez nem okvetenül a demokrácia voltukból következik

Én jártam Norvégiában 2019.10.06. 11:10:00

@Brix: "nagyon erős korreláció mutatható ki a demokrácia minősége/ teljessége és az államok - főleg az átlagember- életszínvonala között....
1. Norvégia - a legdemokratikusabb ország"

Norvégiában jóval európai átlagon feletti a családon belüli erőszak. Csak ezt a norvég emberek agyonhallgatják, és csak azok látnak bele, akik kifejezetten a gyerekekkel foglalkoznak.

Egyébként nagyon érdekes lenne, ha olvashatnánk valamit arról, hogy a demokráciát hogyan lehet ilyen pontossággal osztályozni.

Brix 2019.10.06. 11:13:36

@HaFr:
"a tömegdemokrácia nem tesz egy országot sikeressé és nem növeli a közjót"

A "tömegdemokrácia" számomra egy megfoghatatlan kategória-de talán a népi demokrácia volt ehhez hasonló képződmény, vagy mostanában Orbánék rendszere... A "tömegdemokrácia " az valamilyen pejoratív megfogalmazás, mögöttes jelentéssel, utalva hogy nem "valódi tartalommal" megtöltött demokrácia: az állampolgárok szabadságán és önkéntes együttműködésen alapuló, az embert tiszteletben tartó társadalmi rendszer...
Én azt állítom, hogy a nyugat-európai plurális, alkotmányos , liberális demokráciánál eddig jobbat nem találtak ki az emberiség történelme során...
A világ első 20 országa között HDI- index alapján - 13 nyugat-európai ország van...
A HDI-indexnek egy része pedig egészen objektív paraméterekkel meghatározható
-születéskor várható élettartam,
-az emberek műveltsége,
-az oktatás,
-az életszínvonal,
-az életminőség

Hol vannak az illiberális rendszerek, az irányított demokráciák vagy az autoriter -rendszerek?
Sehol-leginkább...

A konklúzióm az, hogy a nyugat-európai demokrácia tömegdemokráciának nem definiálható- mivel a demokráciát működtető "kultúrtömeg" olyan szellemi - és anyagi állapotban van, azaz: polgárosodott - amely lehetővé teszi azt az önálló , államtól független civil- állampolgári entitás létrejöttét...
A "tömegdemokrácia" -ezzel szemben- az mindig valamilyen elmaradott rendszer " vergődése " a modernitás felé vezető úton...

Brix 2019.10.06. 11:22:18

@Én jártam Norvégiában: " Egyébként nagyon érdekes lenne, ha olvashatnánk valamit arról, hogy a demokráciát hogyan lehet ilyen pontossággal osztályozni."

Nagyon egyszerűen! Szubjektív: elmész és kinyitod a szemed, és meglátod a különbségeket a jól- és a rosszul működő politikai rendszerek között: pl Észtország- ahol jól működik, vagy átmész a szomszédba Belorusziába, ahol nem...
DE, vannak objektív kritériumok is, pl:a törvények , az alkotmány mennyire garantálja az alapvető emberi jogokat, a jogorvoslat mennyire érvényesíthető, mennyire van lelkiismereti- és szólásszabadság, a civil -szféra helyzete, stb..

Én jártam Norvégiában 2019.10.06. 11:33:37

@Brix: Norvágiában este 6 után sehol sem fogyasztható alkohol. A 4,2%-nál nagyobb alkoholtartalmú italok pedig kizárólag a Vinmonopolet nevű állami üzletekben kaphatók, és ezek meglepően nagy távolságra vannak egymástól. Vannak borúlátók, akik arra tippelnek, hogy a norvégok annyira rászoktak, hogy a depressziójukat alkoholba fojtsák, hogy az ivást törvényileg kellett visszaszorítani. Ez a feltételezés minden bizonnyal téves, az ivást maguk a norvégok hagyták abba, mert már alkohol nélkül is túl jól érzik magukat.

Brix 2019.10.06. 11:40:04

@HaFr: A politikai rendszer- a demokrácia és a kormányzás minősége- és a táradalom fejlettsége között korreláció van.
A fejlettség nem pusztán anyagi paraméterekkel írható le, hanem , lsd. fentebb ( HDI) más tényezőkkel is...
Szaud-Arábia pl viszonylag gazdag ország, de az utcán lefejezhetnek bárkit, ha vét a saria-jog ellen...

Aki semminek , senkinek nem hisz, az menjen el és saját szemével győződjön meg a legfejlettebb liberális demokráciák teljesítményéről... Észtország az egyik legjobb példa a "good governance"-re, a liberális demokrácia sikerére: e-kormányzás, Hi-tech világcégek, nemek közötti egyenlőség...
Valódi sikertörténet...

Brix 2019.10.06. 11:44:27

@Én jártam Norvégiában: Azért , lenne vagy 6,9 milliárd ember, akik szívesen cserélnének életszínvonalat az átlag norvéggel, ebből 2 milliárd már holnap elindulna , ha lehetősége lenne, abban a télen sötét, depressziós országban letelepedni..:)

Én jártam Norvégiában 2019.10.06. 12:07:12

@Brix: Rosszul tudod, migrációs nyomás nem is létezik.

Azért nem lehet a demokráciát dicsőíteni, hogy a norvégok találtak a tengerben egy kurva nagy olaj- és gázmezőt. Egyébként érdekes látni az együgyűségüket, amellyel ezt a váratlanul – és nem a demokráciájuk diadalmas jutalmaként – nyakukba szakadt gazdagságot kezelik. Kicsit olyanok, mint Teri néni, aki sajnálta a sok pocsékba ment befőttet, amikor a lottó-főnyereményt a dunsztos üvegekbe dugdosta.

Lehet, hogy mindenki Norvégiába szeretne menni, mert a liberális propaganda valamiért kikiáltotta őket a világ legfaszább országává. Talán azért, mert az átlagos norvég gazda nem panaszkodik, hiszen a rénszarvasok szépen fialnak, a házi heringszörp is jól fogy a kisboltban, mindenkinek van egy hüttéje és körülötte egy kis kert, vagyis az élet szép. Ezért gyakorlatilag minden ház előtt van egy pózna, rá felhúzva a norvég zászló. Nemzetieskednek a kis rojalista csökevények.

Aztán amikor odamennek ezek az emberek, és letarolták az együgyű norvégok országát, felélték a szociális juttatásokat, akkor már szeretnének hazamenni.

Furcsa, de Norvégiában az utcán nemigen látsz mosolygó embereket, kis társaságokat. Ha megszólítod őket, mosolyogva beszélnek veled, de aztán elváltok, és ők csak mennek valahova, nem sietősen. Estére mindenki otthon van, a falusiak összeülnek a közösségi házban, énekelnek egy kicsit, majd mennek aludni.

A világ öt legjobb demokráciája között felsoroltál három királyságot. Rendben, akkor talán ez a titok, legyen királyság nálunk is. A poszt is azon a véleményen van, hogy nem az ostoba tömegnek kell kormányoznia.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.10.06. 12:14:34

@Brix: vö szöveg: "azaz nem a demokráciából következik az életminőség, hanem mindkettő egy mögöttes képességből. Nem okozati kapcsolat van demokrácia és közjó között, hanem korreláció."

Brix 2019.10.06. 12:17:14

Mi más tenne egy országot fejletté, mint a felelős- szabad állampolgárok akaratán létrejött minőségi demokrácia és az ebből következő "good governance"

Világbirodalmak "eporladtak", az Orosz Birodalom , a Szovjetunió a fél világot kontrollálta, mára az olasz GDP-t alig tudják meghaladni...
A Brit Birodalom még nagyobb világbirodalom volt, -béke poraira- mégis csak a 24-26-ik helyen van az egy főre eső GDP tekintetében...
A korábban elnyomott, szinte gyarmati sorban lévő országok: Írország, Finnország - nagymértékben köszönhetően a választott politikai-gazdasági rendszerük minőségének- mára felé nőttek, gazdagabbak lettek egykori uraiknál...

Brix 2019.10.06. 12:24:48

@Én jártam Norvégiában: "A világ öt legjobb demokráciája között felsoroltál három királyságot. Rendben, akkor talán ez a titok, legyen királyság nálunk is"

A királyság az csak egy államforma , javarészt egy hagyomány, szimbólikus csak a jelentősége leginkább.. de a (társadalmi) politikai rendszer az alkotmányos liberális, plurális demokrácia - ha megnézzük közelebbről a rendszer jogi alapjait, működését...(Szinte teljesen arányos választási rendszer pl Svédországban, stb..)

Brix 2019.10.06. 12:31:44

@HaFr: Nincs vita közöttünk. Én csak azt állítom, hogy a megfelelő társadalmi táptalaj- polgárosodottság- egy jól működő , nem "tömegdemokráciát"- hanem valódi , az állampolgári felelősségen és önkéntes együttműködésen alapuló, individuális , részvételi demokráciát hoz(hat) létre. Ebből következhet- a " good governance" -ami végső soron visszahat az általános közjóra...

screpes 2019.10.06. 14:02:17

"A demokrácia -- lehetőséget adva a tömegtársadalom manipulációjára -- a pőre hatalmi gépezet járszíjává válik, miközben semennyire nem tudja összehangolni közjót a többségi elvvel. A könnyen meghekkelhető proceduralitás győz a közjó felett. "
Számomra ez a kulcsmondat, de lehetne persze más is.

---------------------
@Mickey Pearce:
Norvégia Svájc HongKong, Anglia.... Senki nem kóser.

Akkor tehát mi az álláspontod? egy törekvést ( a hazai állítólagost) szegezed szembe a sikeres országokkal, mondván, hogy azok hanyatló trendje tűnik a szemedbe...
Hallgatólagosan, überokosként, a magyar orbáni jövőt helyezed amazokkal szembe. Mert az bezzeg illib. Anélkül, hogy a hazai trendet csak érintenéd: kivándorlást, bérviszonyokat, egészségügyi és morális közállapot, Azt hiszed rúgni kell a liberális demokráciákon, mindegyiken, és a törekvéseken is...Brix pedig csak egy sorosügynök..

Amit leírsz az egy erősen szelektált tünetegyüttes. Dehonesztáló a "jókra" nézve.
De mi van a rosszakkal? Hol van itt Magyarország? A trend számodra itt az, hogy milyen jó, mert Orbán van? A fidesz a jóság?

2019.10.06. 15:38:27

@Brix:
ez elég egyszerű dolog. a nyugat nyugaton van. és ott több a pénz. aki úgy képzeli, hogy ott több joga is van valójában az menjen de úgy, hogy vissza se jöjjön. és az egyik opció az, hogy a nem-fideszes helyébe egy fideszes költözik a fővárosban. és így lehet normális közélet. a másik, hogy meggyőzöd az átlag magyart, hogy a kedvenc pártod magasabb hdi indexet teremtene. vagy orbán ellenfelei bedöntik a forintot. és úgy a választás kimenetele kiszámíthatatlan.

2019.10.06. 15:45:31

@Brix:
itt a hétvégvén kirakodó vásár van. nagyjából 1000 árust jelent. kimentem körbe néztem. egy évtizede nagyjából 80% volt a kínai áru, most 50% körüli. sokkal több a kézműves termék és a vásár egyik vége full cigány. minden kabát háromezer. kétezerötszázért adom. és így néz ki.
static.civishir.hu/ci/2019/10/tn4-mihaly-napi.jpg
ezek az átlag választók. és elvben ők simán szavaznának egy balos pártra. de egy balos párt van. a fidesz. és egy jobbos. a fidesz. a többi marginális csoportérdekeket képvisel.

Brix 2019.10.06. 17:18:14

@cívisvárosi: " Tömegdemokrácia " van...Az emberekhez nem jutnak el a valós információk, az elit pofátlan dőzsölèsèről, álkeresztèny, álszent , erkölcstelen èletmódjaról ( lsd: Borkai videója....) Az agymosó mèdia szinte tudományos módszerekkel
manipulálja az embereket:
1. A legyegyszerűsítès elve: A társadalmat tömegemberek csoportjakènt kezelik, klissèket gyártanak, könnyen szuggerálható mondatokat...Azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha ők ugyanazt gondolnak a valóságról , mint a többsèg...
2. A torzítás elve: az ellensèget durván kigúnyoljak , ès olyanokkal vádolják , amit nem tették meg, főleg származásuk alapján gyártják az ellensègkepet- ahogy te ...nemetek, zsidók, stb..
3. Az egyöntetűsèg elve: azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha mindenki ugyanazt gondolná a társadalomban, mint ők..
4. A transzfúzió elve: a cèlközössèg èrdekei ès a kormányzat érdekei mindig megegyeznek -azt a látszatot igyekeznek kelteni..
5. A " hangszerelès " elve: különböző variációban , de mindig ugyanazt mondják ( a migránsok a , soros, libsik, a nyugat, brüssel stb...)
A tömegdemokrácia- vagy inkább autoriter jellegű rezsim így működik....Egy szinten ,amikor már elhalkul a pluralitás, akkor szinte már csak a kormányzati propaganda hallik...A debreceni vásárban kolbászt zabaló emberek meg szinte csak a progpaganda üzeneteit hallják: "Soha nem látott aranykor van ( vagy a nettó 760 euros atlagbèr mègsem az.!?) nyugaton meg ugye a migransválsag , elszegènyedès , lecsúszás , káosz ès anarchia....
Az ellenzèki pártokról meg szót sem èrdekes ejteni, a jelentős rèszük rendszerfüggő- egzisztencia...
Az átlag magyar csak annyit lát , hogy jobb mint 10 éve ...Azt nem , hogy a többi V4 vagy balti oszágban mekkora volt a fejlődès üteme...Azt sem , hogy az EU egyik legalacsonyabb atlegbèret a magyarok viszik haza, ès itt a legkisebb az egy főre jutó fogyasztás...
Mindez a " kánaán" csak addig tart, amíg a németek engedik, hiszen nekik nagyon megfelel a 760 eurós atlagbèr ami holnap lehet hogy csak 730 lesz..Eltolcsy elvtárs megcsinálja...

Brix 2019.10.06. 17:43:35

Orbánèk megèreztèk, hogy a plurális demokráciát nagyon egyszerű szètrombolni ès a hatalom èrdekèben meg is tettèk 8-10 èv szisztematikus munkájával ...A " tömegdemokrácia" -sèrülèkeny, manipulalható...Amikor lètrejön egy" tömegdemokrácia" vagy inkább autoriter rendszer, az mindig egy társadalom általános elmaradottságat mutatja , azt hogy a többsèg megelègszik a fennálló , elnyomó , hierarchikus renddel...(Csak kolbászra fusson nekik...)Putyin vagy Erdogán támogatói leginkább a vidèki, elmaradott lakosság soraiból kerülnek ki...Orbán legkisebb támogatottsága arányaiban Budapesten van, főleg a fiatalabb tanultabb rètegek- ès a dolgozók között...Arányaiban a legnagyobb támogatottsága kistelepülèseken, ès a határon túlon...

2019.10.06. 18:02:14

@Brix:
van a kormánypropaganda és az ellenzéki ellenpropaganda. és nincs olyan médium, amelyik törekedne az objektivitásra. a médiának nem az a dolga, hogy ellenzéki pártokat támogassa. hanem az, hogy a dolgokat bemutassa úgy, ahogyan vannak. manipulatív.

a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó átlagkereset kedvezmények nélkül havi 10 éve havi 124 ezer forint volt és most 239 ezer forint. közel megduplázódott. aztán lehet mondani, hogy csalnak, magas volt az infláció, gyengült a forint, románia is lekörözött bennünket, nem fenntartható, stb. ezeket mind lehet mondani. de hogy az elmúlt 10 évben magyarországon több embert foglalkoztatnak és a foglalkoztatottak átlagosan magasabb jövedelemhez jutnak. ezt aligha lehet kétségbe vonni.

ijontichy 2019.10.06. 18:30:09

@Brix: "a plurális demokráciát nagyon egyszerű szètrombolni" tegyük hozzá: masszív polgári középosztály híján lévő területeken (ld: az AfD is a keleti német területeken sikeres(ebb) ). Négy röpke év kormányon, és Mo. már 2002-re egy végzetesen megosztott ország volt.
Az, hogy a Kádár-rezsim szemetjéből előkerült alakulat mennyire alkalmatlan, arról napi szinten dőlnek a hírek.
Ma is csak ránéztem az indexre és:
index.hu/gazdasag/2019/10/06/vizikozmu_vizellatas_viz_vizszolgaltatas_gondok_rezsicsokkentes/
index.hu/sport/futball/2019/10/05/fehervar_fc_beazott_a_stadion/
...
és a "nagy bolhák hátán kis bolhák sora véghetetlen".
A magyar vidéken van ~1milla "nincs is választása" fidesz szavazó. Ők a csúcsra járatott etatizmus, a lokális narancsbárók (aka. párt-,téesz-,tanácselnök elvti) mellett napi egzisztenciájukban függenjk az alcsúti röfitől. Kiváló "teljesítmény" :-/

Én nem hiszek abban, hogy 20-30 évből masszív társadalmi trendekre lehetne következtetni. A plurális demokrácia + kapitalista gazdaság kombó eddg a legsikeresebb, és nem hiszem hogy 4-500 év távlatában majd valami félfeudális-autokratikus kombó lenne a fejlődés útja. Nem lesz nyugaton se kalifátus, se apostoli királyság. Vannak nyugtalanító momentumok, de hát a '60-a évek nemzedéke is csak felvette végül az "öltöny-nyakkendőt" és egész élhető társadalmak építése fűződik a nevükhöz.

Ps.: Amúgy Borkai - miután megszabadult a Szíjjártó nevű rossz szellemétől - nem lett rossz polgimájszter, mi több az Audi-val ápolt jóviszony miatt szálka is Orbanyekk-szarbanyekk szemében. Szóval nem mernék nagy összegekben fogadni arra, hogy ez a jól időzített botrány az - egyébként elég töketlen - ellenzék műve. Ez sokkal inkább az aljas gecire jellemző (ld. Pokorny, Lázár és Simlicska bukása stb.). A májusi páneurópai bukovári után nekem úgy tűnik, elkezdődött a potenciális (értsd: gazdasági erővel is bíró) belső ellenzék felszámolása. A kiadott jelszó (lojalitás!) pedig pont a sunyi féregre jellemző.

fgzb 2019.10.06. 18:34:00

@kiskutyauto:
Ment a nagy lájk a részedre.

"Az átlagembert tömegemberezed, ami mindent elmond a pökhendi elitista látszat okos, amúgy vérostoba pszichopatológiádtól."
A blogszerző jó úton van az elorbánosodás felé, elitista gőggel és lenézéssel (saját vélt szellemi felsőbbrendűségével ) megspékelve. Kár érte, jó ember volt.

ijontichy 2019.10.06. 18:38:23

@cívisvárosi: És mindeközben (vagy mindezek ellenére) a társadalom ízekre fragmentált, versenyképtelen, 40% alulról nézi a bányászbreki életszínvonalát, 27% gyerek él ("a nálunk a gyerek az első" hazug jelszó ellenére) abszurd alacsony körülmények között (az Uniós átlag 7-8%), elvesztett ~1 milla piacképes embert, az Eü színvonala Hurrá! "jobb, mint Afganisztáné" (ld. "Kicsi, sárga, savanyú, de a miénk", avagy a bolsi örök!) , az oktatás pedig nemzethy (és persze piacképtelen) idióták nevelésére szakosodott (Btw. beírattad már a kölköt a szupersuliba, összejött a kéccáz dolcsikból a tandíj?).
Ennyit erről. Kudarc... kudarc... :-D

2019.10.06. 19:05:13

@ijontichy:
az ellenpropaganda. minden szar. ez ömlik az úgymond liberális lapokból. a szarozás. ez egy hülyeség. és a közmédiában ugye szinte minden csodálatos. nyilván az sem igaz. van két politikai csoportosulás, amelyik végletesen próbálja megosztani a társadalmat. ki kellene választani az egyiket és a másik helyett mellé tenni a normalitást.

ijontichy 2019.10.06. 19:10:21

@cívisvárosi: Alapvető tévedés. Nincs egyik, vagy másik. Annak viszont buknia kell, aki kiadta a "csak egy maradhat" jelszavát. Ha pedig ehhez hosszáveszem, hogy melyik alakulat jött ki '90 után "jajjdekárhogyvégevan" a létező cucilizmusból, a kérdés nem is olyan nehéz. A válasz a mikéntre nehéz, elvégre a bolsi örök. "Ezeket" már 2002 tavaszán ki kellett volna vágni a parlamentből, ha a magyar polgári társdalom egy jól működő "politikai versenyhivatal" szintjén állt volna.

2019.10.06. 19:21:44

@ijontichy:
polgárosodás jelen állás szerint csak úgy lehet, hogy a jelenlegi kormánypárt és a kormányellenes csoportosulás közül az egyik a közéletben marginalizálódik és a másik helyébe lépnek azok, akik megteremtik a normalitást.

Mickey Pearce 2019.10.06. 20:56:56

@HaFr:
"Brix: mint írtam, ez nem okvetenül a demokrácia voltukból következik"
Nem érti ő ezeket mert a megértéshez szükségesnél egy fokozattal kevésbé bonyolult az agya. Így csak meredten nézi a "pillanatfelvétel" jellegű számhalmazokat a Soros propaganda kiadványokban (ezt direkt csinálom mert szerintem vicces) és meg van magával nagyon elégedve.
Trend analízis, Root-cause analízis mi a fenének??
Hagyjuk szegényt örvendezni :)

Brix 2019.10.06. 23:37:02

@Mickey Pearce: Az, hogy milyen összefüggès van a liberális demokrácia ,mint a legsikeresebb politikai rendszer ès a Föld legfejlettebb országainak teljesítmènyei között , már fentebb több helyen kifejtettem....Nyilván azt magad is belátod, hogy egyetlen sikeres nyugati ország sem fogja a liberális demokráciát illiberálisra-, irányítottra-, vezèrre -, vagy keresztèny- demokráciára cserèlni...De, most már vedd fel a 200 dollár fizetsèged GFG- től, vagy nem tudom kik fizetik a századik álnèven regisztrált fidesz- trollokat...

2019.10.07. 00:44:51

@Brix:
bakker, te nem érted, hogy a liberálisozás micsoda. amivel szemben áll a keresztény szabadság. a hogy is hívjákokat liberálisozzák le. a demokatákat. a kocsmában úgy mondják, hogy a zsidókat. de ők nem-zsidók. de ez így anti. polkorrekt talán az, hogy amerikai demokrata pártiság, az amerikanizmus. a demokrácia exportőrök. ignatyev, aki szerint demokratizálni kell magyarországot. amiért szépapádat internálták ashaffenburgból.

ijontichy 2019.10.07. 04:08:18

@cívisvárosi: A "[vallás_mint_jelző] szabadság" számomra (és sokunk számára) nem elfogadható. Pont.
Hogy világosabb legyen: a hibbant-libbantakat (meg a hibbant ateistákat) ugyanúgy ki kell röhögni, mint a "keresztény szabadságról" delirálókat (nem a vallásukat).
Hogy még világosabb legyen: ha valamely (kellőképpen számos hívet magának tudható) vallásnak, hajnali kettőtől háromig az én ablakom előtti téren kell kántálnia Uruk nagyobb dicsőségére, én messzemenőkig tudom akceptálni ezt, egy feltétellel: benyúlnak kis kacsójukkal a zsebecskéjükbe és kifizetik a házam piaci értékét (jó vastagon). Máris annyit kántálnak, amennyit akarnak (2-3-ig). Ha ez nekik nem éri meg, hadd kérdőjelezzem már meg a hitüket!

A történelem arra tanít, hogy az államot az egyháztól - egészséges mértékben - igenis el kell választani. Mert ha nem, akkor a hozzád hasonlók holnap leplagizálják Sprengler és Institor mesterek halhatatlan remekművét, és nemcsak a megvásárlását tennétek kötelezővé a magamfajta agnosztikus-ateistáknak (plusz a házam felajánlását, csak úgy), hanem az abban foglaltak szerint járnátok el velünk szemben. Hát ez van. Éljen a liberális demokrácia, az üzlet és a haszon. ¡No pasaran!

chrisred 2019.10.07. 05:16:30

@cívisvárosi: Nem, a felvilágosodás és a polgári demokrácia pont az olyan autoriter berendezkedéseket támadta, amilyen például a gulagot működtette. A jakobinus diktatúra, a francia kommün, a magyar tanácsköztársaság és a szovjet hadikommunizmus egy külső erők által megtámadott ország társadalmának védekező reflexe volt, semmi köze az általános ideológiai vonulatokhoz.

2019.10.07. 08:32:29

@chrisred:
ehhez képest a "fölvilágosultak" lépten nyomon elítélik a fasizmust nagyon helyesen. de arról nem hallani, hogy elítélnék a kommunizmus rémtetteit, a vörös terrort és a gulágot. és nemhogy nem ítélik el a román megszállást, trianont, hanem a progresszió részének tekintik a magyar királyság felszámolását. az összes kisebbség közül a határon kívül rekedt magyarság érdekeit képviselik a legkevésbé. és azt mondják, hogy a magyarok vegyék tudomásul, hogy erdély, a felvidék, kárpátalja örökre elveszett. ők a "fölvilágosultak".

2019.10.07. 08:42:29

@ijontichy:
erről, van szó, hogy a szabadság és a kereszténység és a nemzet számodra összeférhetetlenek. az államegyház létre sérti felvilágosult hitelveket. a keresztény államnemzet restaurációja egyáltalán nem tűnik progresszívnak, hanem sokkal inkább retrográdnak. és ez nagyon sokaknak nem tetszik leginkább a fővárosban.
ez az európai tradíció és teremthet vallásbékét magyarországon. vagy az, hogy még vagy negyedmillióan kivándorolnak, vagy az, hogy megbukik az orbán rezsim. és felőlem lehet mondani harmadikat.

DrGehaeuse 2019.10.07. 15:07:21

@gono: "A konzervatívismus nem más mint a status quo imádata, a ragaszkodás megszerzett kiváltságokhoz, a meleg pocsolyában való önfeledt ücsörgés.
A konzervativizmus tagadása mindennek amiért érdemes élni és ami miatt hasznos életet élhetünk.
A konzervativizmus dögvész"

Ülj le fiam! Egyes!

Ekkora épületes baromságot még a legelvetemültebb progresszívoktól sem vártam!

gono 2019.10.07. 15:16:21

@DrGehaeuse: hehehe
Nyilván szándékosan és provokatív módon túlzok.
De nézz magadba kicsit. Nem lennél felháborodva ha az igazság csírája nem volna benne ezekben.

2019.10.07. 16:19:44

@gono:
"liberálisként" próbálj megfogalmazni ilyen állításokat kisebbségekkel kapcsolatban. cigányokkal, zsidókkal, homoszexuálisokkal kapcsolatos sztereotip állításokat majd érvelj úgy, hogy nem lennél felháborodva akkor, ha az igazság csírája nem volna ezekben.

gono 2019.10.07. 16:31:48

@cívisvárosi:
sajnos nem nyert hangszórót.
állítólag a konzervativizmus egy eszme (szerintem egyébként nem az, hanem egyfajta életérzés - és ezt nem én találtam ki, hanem nálam sokkal okosabban gondolkodók). az általad említett dolgok elég kevéssé kapcsolhatók egy eszméhez, így a lehetséges minősítéseket hasonlítgatni sem érdemes.

2019.10.07. 17:28:16

@gono:
és zsidónak lenni nem egy eszme? cigánynak lenni nem egy eszme? az lmbtq közösséghez tartozni is egy eszme? és ha nem, akkor a zsidóság vagy a cigányság egy faj? ez esetben a magyar heteroszexuálisok is fajta jelleget alkotnak? hogy van ez?

2019.10.07. 17:44:24

@gono:
abból lett a neoliberális irányzatok, hogy a kisebbségekhez fennkölt eszmeiségeket kapcsoltak, a pozitív diszkrimináció a mindezt a többség rovására hirdették meg. a politikai korrektség csak a kisebbségeket védte. a többséghez nem kapcsolódik eszme. az lmbtq közösséghez tartozni egy eszme. a hagyományos családoknak nincs eszmeisége, mert az idejétmúlt. ez ugye a neoliberális elképzelés. de ez nem sértő? nem lehet sértő. a mindenkori többséggel szemben fellépni menő. sőt egyes körökben egyenesen kötelező.

gono 2019.10.07. 17:44:46

@cívisvárosi:
nos igen, ha azt mondtad volna hogy mém, akkor még tárgyalóképel lenne a dolog.

viszont ilyen távolról indítva nem fogok definíciós vitákba bocsátkozni.

gono 2019.10.07. 17:47:52

@cívisvárosi: ezt a másodikat most értenem kellene?

2019.10.07. 18:21:15

@gono:
a neoliberalizmus az uralkodó államalkotó többséget és a kisebbségeket nem azonos mércével méri. utóbbiak a szegény kis elnyomottak. egy náci számára a cigányok szinte csak bűnelkövetők lehetnek, ahogyen egy libsi szinte számára csak áldozatok lehetnek. jaj, szegény kis cigányok. mindkét elképzelés fasisztoid. és ha a média kétirányú, akkor egyikből következik a másik. amíg a tömegmédiában, a tévében, a rádióban nem lehetett visszabeszélni addig a politikai korrektség jól működött. de onnantól kezdve, hogy az internet általánossá vált elkezdődtek ezek az értelmetlen viták. amilyen ez is.

DrGehaeuse 2019.10.07. 18:23:53

@gono: Hehe!

Nézz magadba kicsit! Nem lehet hogy túl sok marxista és liberális demagógiának és propagandának voltál kitéve életed során?

Amit írtál az kb. olyan sommás mintha a Ludas Matyi olvasása után az emberfia ex catedra kijelentené:
"A XVIII században az összes földesúr elhízott despota, babonás fajankó és igazságtalan bíró volt Magyarországon, az intézőik meg műveletlen bugrisok. Ugyanakkor a pandúrok semmirekellő ügyetlen balfékek voltak."

gono 2019.10.07. 18:40:59

Hát nem tudom mire probálsz válaszolni, ami nagyobb baj, hogy egyáltalán nem lehet kihámozni semmit ezekből a sorokból.

A helyzet az, hogy Hafr írásait nagyon régóta követem és nagyon sokszor gondolom azt hogy egy csodálatos jellemfejlődést láthatunk, ahogy a megrögzött hiedelmekből a szerzőnk a ráció által kivetkezik. Aztán hirtelen jön valami ami miatt egyszercsak visszatérünk a kályhához. KB úgy mint az írógép feje/kocsija visszamegy a lap elejére és elkezd lépkedni újra. Nem tudom mi lehet ez a szörnyűség ami ezt teszi emberünkkel. Talán megrémül saját magától?

Namármost ez az írás tényleg a bazmeg kategória, és ezért írtam ilyen erős kommentet.

Persze te láthatsz bele Ludasmatyit, de ezzel kapcsolatban csak arra tudok gondolni hogy milyen erős cucc lehet amit tolsz (és ennyit a kommentekben történő viták értelméről).

2019.10.07. 19:10:45

@gono:
a neoliberalizmus egy politikai ellenkultúra. a szocializmus, a konzervativizmus és a nacionalizmus ellenében szerveződik. ezzel szemben a klasszikus magyar liberalizmus nemzeti és keresztény. kossuth liberális és nacionalista. széchenyi libertárius és keresztény. a magyar történelmi arcképcsarnok szinte minden tagját ezek jellemezték a honfoglalástól nagyjából a millennium időszakáig. az ezer éves magyar államiság a keresztény államnemzet tradícióin alapult.

és jön egy törés, hogy ezt fel számolni. ezt hirdeti meg az új baloldal. ami keresztényellenes és szocialista. a neoliberalizmus, ami nemzetellenes. és a neokonzervativizmus, ami államellenes.

béndek péter nem tudja eldönteni, hogy ő tradicionalista vagy neokon. (feltéve, hogy jól értelmezem.)

2019.10.07. 19:28:40

@gono:
vagy mondjuk az államalapítástól a millennium időszakáig. abba a vitába ne menjünk bele, hogy a honfoglalók mennyiben voltak keresztény hitűek. a millennium időszakáig fel sem merült, hogy magyarországnak szakítania kellene a libertárius keresztény hagyományaival. és ezek után jött az, hogy a "felvilágosult" hitelveket kellene alkalmazni. ebből lett trianon, a holokauszt és a gulág. az ortodox liberalizmusból következett az extrém nacionalizmus és a fasizmus. és abból következett az ortodox kommunizmus. abból 56 és 68 és a 89. a rendszerváltás extrém ortodox liberalizmusa. és abból a ner.

chrisred 2019.10.08. 05:35:46

@cívisvárosi: A nyugati polgári demokráciák tényleg nem elítélték a kommunizmusnak becézett autoriter rendszert és az orosz militarizmust, hanem legyőzték. Sajnos nem teljesen és nem örökre, mint a porosz militarizmust, ennek a levét isszuk most Putyin és az európai putyinisták személyében, de ez azért mégis több, mint az ökölrázás biztonságos távolból.

Sok polgári gondolkodó elítélte az első világháborút lezáró békéket, de az most már a történelem része. Éppenséggel a nyugati polgári demokráciák által kezdeményezett európai integráció és a regionális együttműködés lehetősége teheti múzeumba a szuverenitás régi, nacionalista felfogását, és ezzel együtt azt a tényt is naftalinba pakolhatja, hogy más államoknak több joga van a Kárpát-medence egyes területeire, mint a magyar államnak.

2019.10.08. 07:50:35

@chrisred:
te ugye német vagy. és felmenőid nácik voltak. pont úgy beszélsz, mint a leghülyébb fasiszták. csak nem a zsidókkal, hanem a magyarokkal kapcsolatban.

2019.10.08. 08:37:36

@chrisred:
az a világképetek, hogy valamiféle nyugatos demokratizálást kell végrehajtani a keleties nacionalizmussal szemben. ugyanezt mondják a "fölvilágosultak". és a francia forradalom felszámolta a királyságot, kikiáltotta a köztársaságot, kiirtotta a magyar nemességet. ha ez legitim, akkor a tanácsköztársaság kikiáltása, a vörös terror, magyar királyság felszámolása, trianon, a magyar nemesség kiirtása is legitim. a progresszió nézőpontjából ez történelmi szükségségszerűség. bajnai már így állt a haza és haladás pártján. na de kölcsey és társai nem. errefelé ők képviselték a felvilágosodást. vagy még korábban csokonai és fazekas. az ő pártjukon nem is áll senki. nem is állhat.

azért van "ner", hogy azzal a fidesz a rendszerváltást bevégezze. és azért van megválasztva orbán, hogy a saját belső körein túl a rendszerváltókat politikai értelemben kivégezze. és ha győz tarlós, akkor ezt meg is tehetik. és ha nem, akkor ez a játszma folytatódik a nyugati típusú fejlődésben, a politikai váltógazdaságban. ami magyarországon vallásháborút eredményez. a magyar irodalom nagyrészt nyugatos, de a történetírás keleties.

a múlt héten szabó magda születése napjára emlékeztek errefelé. és volt egy fesztivál, ami a nőkről szólt. olyan színdarabokat, filmeket mutattak be, ahol nők a szerzők, nők a rendezők, nők a főszereplők. a nőiség áll a középpontban. és megemlékeztek arról a német származásású magyar római katolikus családról, akik a gyermekeik elvesztése után a vagyonukból lánynevelő intézetet alapítottak. mindezt úgy, hogy errefelé a polgárság többsége reformált, ha úgy tetszik, akkor libertárius keresztény, görög katolikus a polgármester. errefelé az értelmiség vallásbékét próbál teremteni. azért, mert az többpárti váltógazdaságban majdnem lehetetlen. mert az vallásháborút eredményez, polgárháború közeli állapotot. ezért helyi egyesületek kontrollálhatják a fideszt.

persze az is lehet, hogy a nagyobb városokban felülről kinevezett vagy irányított ellenzéki pártkatonák győznek. de itt még a fideszben is azt mondták orbánnak, hogy olyan nem kell. ne a fidesz pártirodavezetőjét jelölje polgármesternek, hanem őt a kormányhivatal élére nevezze ki. úgy megmarad a helyi pártelit önállósága, és a kormány kap felügyeleti jogkört. és ezt kontrollálhatják egyesületek, illetve függetlenek. úgy, hogy van egy domináns állampárt. csak ez nem a nyugatos fejlődés. de nem is keleties. hanem polgári konzervatív és magyar.

2019.10.08. 10:19:07

@chrisred:
ki szerepel mészáros lőrinc "propaganda" lapjának mai címoldalán? bródy jános.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/10/Naplocimlap20191008.jpg
fellépett a kölcsey központ nagytermében. a "rezsimszolgák" kiszolgálták ahogyan a "lakájmédia" fogalmaz legendás zenészt. és veri seggét, hogy sötét diktatúra van. mert nem a nép nem az mszp-szdsz-t választják. felőlem válasszák meg. ez esetben nulla pártrendszerre kellene törekedni. arra, hogy az mszp-szdsz megbukjon feltéve, hogy előtte szétverik a fideszt. a többpártrendszer vallásháborút eredményez. jövőre trianon 100. van egy tábor, amelyik azt mondja, hogy vesszen trianon. az mta istandwithceutagozata azt mondja, hogy a magyarok vegyék tudomásul, hogy erdély örökre elveszett. így rendelkezett az antant. és az ugye felsőbbrendű. és ebből vallásháború lesz a legjobb esetben. rosszabb esetben polgárháború a fővárosban. mert ha a magyar országgyűlésnek nincs joga parlamentáris keretek között egy nemzeti közintézményről törvénnyel rendelkezni, akkor fel kellene gyújtani az abszolutisták intézményeit. mondván, hogy ez a "felvilágosodás". ezzel a politikával könnyen a hidegháború új fejezete nyílhat. bemennek kijevbe és beül az olajtársaság igazgatóanácsába beül alelnök jelölt kisfia. ezt hívják úgy, hogy "nyugatos" "demokratizálás". ebből akár harmadik világháború következhet. mert ha putyint esetleg leváltják, akkor lehet annál sokkal rosszabb.

az egypártrendszert kontrollálni kell. azt például a valós önkormányzatiság mellett lehet megtenni. minszk, kijev, moszkva vezetője az egységes párt tagja. szentpétervár szabad város. csak éppen ugyanazzal az egységállami törekvéssel vezetik mindegyiket. ezek a kormányzóságok egymással versengenek. ez ugye az nyugati modell ehhez hasonló, azzal a különbséggel, hogy az többpárti. de az egypártrendszer is lehet népi demokratikus. választhat, hogy melyik kikötőbe költözik. anhangelszkbe a fehér tenger mellé, pétervárra a balti tenger mellé, vagy odesszába a fekete tenger mellé, vagy a krími haditengerészeti támaszpontra. még ez is demokrácia. poroszos. mert ebben ugye nincsenek szevasztopoli ngo-k. az amerikai demokrata párt elképzelése, ami könnyen a harmadik világháborúhoz vezetne. és egyesek azt mondják, hogy ez a fejlődés szükségszerű következménye. a francokat. akár egypártrendszerben is lehet demokrácia. úgy a politikai küzdelmet a párton belül kell megvívni és nem a pártok között. a bolsevikok felszámolják a mensevik törekvéseket. ez a keleties pártlogika. van választás a szövetségi államrendben.

a német abban különbözik az orosztól, hogy az egyik szövetségi állam szocialista, szociáldemokrata, a másik zöld, a harmadik konzervatív kereszténydemokrata és ezek azt mondják, hogy kelet-németországban nehogy már az afd és a (nemzeti) liberális párt hatalomra jussanak. nyilván ők is hatalomra juthatnak. és ebbem a modellben a német egységet a szövetségi gyűlés és független intézmények teremtik meg.

és magyarországon igazán egyik sem működik. se a császári német, se a cári orosz modell politikai pártokra levetített modernizált változata. bajoroszágban is kvázi egypártrendszer van. amióta szabad választások vannak, mindig a csu vagy elődpártja bvp nyert. nem tíz, hanem száz éve mindig. és azt mondják, hogy mert az koalícióra kényszerült a baloldallal. a francokat. általában nem. a bajor kormány legfeljebb úgy volt koalíciós, hogy testvérpártja a cdu. erre a modellre van felépítve a fidesz-kdnp. és ez működik együtt a német gyáriparosokkal. bajorokkal elsősorban. erre mondta azt a szintén bajor weber, hogy ez sötét diktatúra. mert ő az európai egyesült államok első embere akart lenni. ehhez meg kellett volna győznie az olyan "szociáldemokratákat", amilyen timmermans. aki azt mondta, hogy jelöljék őt a néppártiak. csak azt megfúrta macron különös vonzódása az idős hölgyekhez és a v4 paktum. az, hogy egy közös jelölt mellett kiállnak. ez a német modell kivetítése európára. de ez nem igazán jó. mert ha franciák és a németek kiegyeznek, akkor a britek kívül rekednek. ennek következménye a brexit. nincs meg az európai parlamentáris modell, mert nem alkalmazható a német.

és ha az amerikai modell működne, akkor a demokratikus ellenzék 0 képviselőt delegálna brüsszelbe. ha az angolszász modell működne, akkor az ellenzéknek összesen 1 képviselője lenne vidéken és fővárosban az ellenzéknek lenne kétharmada. mert 18 ogy. választókerületből 6 kormánypárti és 12 kormányellenes. ez az angolszász modell azért nem működőképes, mert kiélezné a főváros és a vidék érdekellentétét. a briteknél ez nem volt probléma, mert a city of london szervezte a brit gyarmatbirodalmat. és az adózott az egyesült királyságnak. de magyarországnak ilyen külső gyarmatai nincsenek. és nagy-britanniának sem. ezért nem működik a régi rend. könnyen leszakadnak az írek.

screpes 2019.10.08. 10:26:05

@cívisvárosi:

( cívisvárosi 10:08, 8 óra 37-kor)
te már sokadszor írod körül, hogy miféle modell létezik, és mutatkozik életképesnek Debrecenben illetve környékén. Történtileg is, meg a jelenbe átvezetve.
Bolondság lenne ezt elvetni, magam is érzékelem, hogy valami ott másképp van, valóban másképp, "tifelétek" amiben nem tévedhetsz. Csak a különbözőségetek okkait nehéz lenne felfejteni, ami bizonyos, hogy ha Debrecenben ez valóban így van (és így van) akkor másutt meg másképp van.
Dícséretedre legyen mondva, a te világlátásodban ez is megjelenik: többnyire méltányolod, hogy a világ képes másfelé is haladni.
Innntől a kettő összehangolűása, együttlétezése a feladata.
Vagy a kényszeres egybehangolás. Az utolsó bekezdésed azonban - ha jól olvasom a vágyott jövőképedet - már a fideszhez van igazítva, ahhoz, hogy ő adja a kormányzót. El akarod úgymond dönteni, látva, hogy ez akkor annyiban maradna, ahogy alakul(t).
A független egyesületek .. nos az már marad a vágyálom.. lesznek, sőt vannak ilyenek, de épp arról szólnak a történetek, hogy már nem is tudhatják, mi is az, hogy "független":
Az, ami független, az egy ilyen környezetben ellenzéki.
Figyeld meg, ha Karácsony győz, akkor majd Debrecen lesz főváros.

2019.10.08. 10:44:27

@gono:
aligha lehet egységes jogrendet előírni. lehet mondani, hogy legyen arányos képviselet. magyarországon nagyjából ez a helyzet a országos sajtóban. arányosan vannak képviselve a pártok. a köztévé egyoldalúságávál a kormány van enyhe többségben. az index nem független, hanem kormányellenes. az origo kormánypárt. a 24.hu kormányellenes. és vidéken elég sokaknak a startlap "az" internet. és mivel az egyoldalú, azért nézik a köztévét is. mert nincs független médium. miközben a médiában arányos képviselet van. amíg az egyik ki nem szorítja a másikat. vagy a népi nacionalizmus lesz underground, ahogyan a ner előtt volt, vagy a fidesz leural szinte mindent és marad néhány libsi blogger. ki akar a hatalomban valójában arányosságot? de az németországban sem vált be. az volt a weimarer republik. abban jutottak hatalomra a nácik. és az ellenzéki értelmiség ezzel szemben hirdeti meg "antifasiszta" koalíciót. mondván, hogy a fővárosban 40%, vidéki vároosokban 45-55%, a falvakban esetenként ennél nagyobb fidesz többség, a határon túl 95% szavazata nem számít.

arányos képviselet mellett a politikai pártok ugyanazt játszanák, mint a sajtóban. legjobb esetben a politikusok helyébe lépnének a politológusok. török gábor menedzseli a magyar női focit. annál jobb poszt nincsen. de egy ilyen rendszerben lehetne egy ilyen típusú miniszterelnök, vona gáborral demilitarizálná a gárdát. csak tartok tőle, hogy ebből legjobb esetben politikai semmittevés következne, és nem szakértő kormányzás. merkel mutti, von den layen tánti. ez weimar. ami a pártlistákkal felszámolta a közvetlen demokráciát. politikai háttéralkuk emelnek fel politikusokat. és velük szemben megjelennek a népvezérek.

2019.10.08. 11:49:04

@screpes:
a polgári gondolkodásból országos méretekben a fidesz másodvonala képvisel valamit. konrád györgyről is megemlékeztek, mert mégis csak berettyóújfalui. annak ellenére, hogy ő utálta a többségi magyarokat, különösen a vidéket. de nagyjából értette mindenki, hogy miért utálta a parasztságot. őket nem védték meg. de hogy védték volna meg, amikor a honvédek don kanyarban elestek. nem azért, mert magyarországnak nagy kedve volt megtámadni a szovjetuniót. hanem mert csak a nácinémetország fogadta el a részleges magyar revíziót. ezt se az amerikaiak, se az angolok nem támogatták. churchill még támogatta is, hogy a wermacht szállja meg magyarországot, mert úgy a briteknek könnyebb a győzelem. miközben amerikaiak szétbombázták debrecent. kölcsey sándor polgármester azt mondta a gestapo tisztjének, hogy az elkobozott vagyontárgyakról részletes leltárt készítsenek, mert azt vissza kell szolgáltatni. a magyar nemesség legrosszabb esetben is gettókba zárta volna a zsidókat, amit vidéki városokban el is fogadtak volna, mivel a zsidók a keresztény közösségekben hagyományosan gettókban éltek. és nagyrészt ők akarták ezt az elkülönülést, mert így maradhatnak meg zsidóknak. és erre jött az, hogy nem lesznek se magyarok, se zsidók, hanem lesz egy nemzetek felett álló szuperelit, a kommunista élcsapat. és a rendszerváltás után ebből lett a kapitalista élcsapat. de ez nem a magyar polgári fejlődés. és a kettőből kommunista ideológia volt inkább polgári. csak a kádári kispolgári létforma nemzetietlenné vált. mert a hazafias népfrontot ki akarta szorítani a politikai bizottság. és persze megfordítva. ebből lett a rendszerváltás.

és az első perctől kezdve megkezdődött a kiszorítósdi. sőt már az ellenzéki kerekasztal is arról szólt. egy opportunista egyezkedésről. amit intellektuálisan tölgyessy péter vezetett. antall képviselte a régi vágású úri emberséget. és orbán a fiatalokat. de már a taxis blokád idején látszott, hogy ez nem működik. akkoriban középiskolás voltam és emlékszem, hogy az új rendszerben megválasztott igazgató bemondta az iskola rádióba, hogy mindenki a belvárost elkerülve menjen haza. az esetleges utcai tüntetésektől óvva a fiatalokat. miközben fel sem merült, hogy egy újabb '56 következne. az szdsz-es polgármester nem akart felfordulást. miért akart volna? úgy az mdf tüntette volna ellene. és francia diákok jöttek az iskolába. busszal érkeztek. és nem tudtak közlekedni. és mindenki pironkodott, hogy izé. ők azt mondták, hogy teljesen normális, hogy a kormány ellenesek esetleg néhány hétig blokád alatt tartják a városokat. azért váltottuk le a szélsőbaloldalt, hogy nem kell kommün. communitas létezett a reformáció idején is. az mérte a bort. és azt eredményezte, hogy előbb a rossz minőségű kerti bort kellett meginni. és utána lehetett csapra verni a hegyi bort. a kommunitás már akkor is azt hozta azt, hogy jó minőségű áruból viszonylag kevés állt rendelkezésre. ugyanez a református kollégiumban keresztényszociális jólétet eredményezett. és a brit királyi társaságból érkező angol utazó azt mondta, hogy debrecen úgy néz ki, mint london szegénynegyede. ez a felvilágosodás időszaka.
i.ibb.co/WVcwdcy/debrecen-1802.jpg
tartok tőle, hogy a magyar vidék ilyesmi világot képzel el a mai napig. ezt a mezővárosias, községies, falusias létformát, vásárvárosi jelleget. és ez ütközik össze budapesti "liberálisok" amerikanizált világvárosi törekvésével. de az errefelé nem a szabadságot jelenti, hanem a pénzpiaci elnyomatást. mert magyarországnak nincsenek külső gyarmatbirodalmai. ezért errefelé a a liberális demokrácia és a globális kapitalizmus aligha járhatnak kéz a kézben.

2019.10.08. 12:11:58

"ami nem azt jelenti, hogy eredendően "rosszak" vagy "bűnösek" lennénk" De.

2019.10.08. 12:33:14

@screpes:
okt. 13. után lehet ezt pontosabban megítélni. ha fővárosokban és a vidéki nagyvárosok felében az ellenzéki összefogás nyer, akkor azt lehet úgy interpretálni, hogy nincs két fidesz. hanem van a kultúrharcos fidesz1, amelyik azzal kampányol, hogy ne telepítsék be a migránsokat. ezzel megfélemlíti, vagy megtéveszti a köznépet. ezzel nyert 18-ban. de 19-ben a fővárosban és a modernizációs központok többségében elvesztette az önkormányzati választást. és ez esetben az ellenzéki összefogás meghidetheti azt, hogy elseprik az orbán rezsimet. mert politikai hatáskörhöz, valódi hatalomhoz jelen állás szerint csak úgy juthatnak, hogy 22-ben kis különbséggel választást nyernek és azzal alkotmányos többséget szereznek. amire a fidesz mondaná azt, hogy soros ügynökei ülnek a kormányban, stb. és bayer, bencsik, stefka és a többiek vezetnék a békemenetet a lengyel pis-sel. és budaházy dobálná a prájdot, az lmbtq békemenetet. és erre lehet mondani, hogy előbbit majd kiszorítják és mivel utóbbi erőszakos, majd börtönbe zárják. így lesz rend. ez a nyugatos fejlődés. demokratizálni kell a társadalmat. a magyart, a lengyelt. és még az olaszt is. csak ugye ebből adódott a ner. és ha salvinit leváltották, akkor leválthatják orbánt is. a korrupcióban nyakig benne lesznek a németek. nyugat-európai jólét különösen bevándorlók millióival csak magas adókkal tartható fent, de úgy a német gyáripar sem versenyképes. de ha ezt megszavazzák brüsszelben, akkor szavazzák meg. úgy vagy a németek fognak fellázadni. vagy a németek ellen mindenki. valakinek vesztenie kell. és ez lehet akár magyarország. mert lengyelország túl nagy. ha ebbe belemenne karácsony miniszterelnök, ahogyan károlyi gróf belement, akkor abból újra polgárháború közeli állapot következne.

tehát a probléma az, hogy az ellenzéki pártoknak nincs semmiféle polgári jövőképe. az sem, hogy belepítenek néhány multit és ez ellensúlyozza a német recessziót, ez ha európa nem omlik össze, akkor egy lassú felzárkózási pályát eredményez feltéve jogegységi törekvésben a pénzosztást szigorúbban ellenőrzik. a nagykoalíció beülteti az ász élére az új kovács árpádot, aki mindent rendben talál. és a ner oligharchák egy részéből olyan vállalkozó lenne, mint kóka. működhet ez? akár így is lehet. de ez semmivel sem tűnik jobb választásnak, mint a fidesz a kétharmad. lényegében ez eredményezte a fidesz kétharmadot. azt, hogy az ellenzéki pártok nem tartották a 11. parancsolatot.

2019.10.08. 12:38:58

@gono:
az előző komment nem neked ment. bocs.

2019.10.08. 13:36:40

@screpes:
például van a győri botrány. ezek után borkai nyilván nem lehet a város első embere. különösen egy magát kereszténynek és konzervatívnak mondó párt színeiben. abba nem fér bele az adriai kurválkodás. de talán megalázni sem kellene, mert liberális világképbe még éppen beleférhet. de ez ugye nem erről szól. hanem arról, hogy az országos politikában megbuktassák a fideszt. az ellenzék azt mondja, hogy ilyen álkeresztényekből állnak össze. ezt lehet mondani.

na jó, de az ellenzéki összefogás milyen polgári alternatívát kínál győrben? semmilyet. ez alapprobléma. a helyi jobbik azt mondja, hogy nem kell összefogás, az országos az, hogy kell. mert így lehet mirkóczki egerben polgármester.

egy helyi egyesület nem így gondolkodik. hanem azon hogyan lehetne jobb az oktatás. a középiskolás rangsorban nyíregyházi krúdy megelőzte a debreceni "kis kossuth"-ot. és hogyan lehetne visszaelőzni. de ez már ugye egy nemes versengés. a szomszédos vármegyék, szomédvárak között. ebbe a rangsorba kellene beemelni a nagyváradi magyar iskolákat is. és ezt már nem képviselik az ellenzéki pártok. a jobbik se. mert úgy mirkóczki polgármester. mert ezt ellenezné a dk. de gyurcsánynak is van igazsága. tudom, hogy furcsa ez. a keleti végeken az ukrán kamunyugdíjasok 6 ezer forintért árulják a 9 ezer forint névértékű rezsiutalványt. mert ők be vannak valahová jelentve, de villany- és gázszámlájuk nincsen. és ezt meg ugye csak a dk mondja. és ebben igaza van gyurcsánynak, a dk-nak. de ez megint csak egy olyan probléma, amit helyi egyesület is képes kontrollálni. a 9 ezer forintos lopást és a 9 millióst vagy akár a 9 milliárdost is. a helyi viszonyok között sokkal több nincs.

de ha a nép úgy szavaz egerben, hogy a mirkóczki összefog karácsonnyal, és lesz a jobbiktól a dk-ig tartó koalíció a párbeszéddel, akkor szavazzon erre. és majd ezek a fidesszel szemben képesek lesznek kormányzásra. ha ebben bíznak, akkor bízzanak ebben. és lehet mondani, hogy majd a helyi egyesületek képviselik a polgári középosztályt. mégis ki? egy polgári konzervatív párt, csak magyarországnak nincs polgári hagyománya, nincs polgársága. ezzel is lehet próbálkozni.

ijontichy 2019.10.08. 14:16:09

@cívisvárosi: "ezek után borkai nyilván nem lehet a város első embere. különösen egy magát kereszténynek és konzervatívnak mondó párt színeiben. abba nem fér bele az adriai kurválkodás."
Miért is? Miért pont az adriai kurválkodás nem fér bele? Miért nem az Audis ingatlan (föld) ügyletek?
Az alcsúti putyinszopó bő húsz évnyi disznóröfögése megfeküdte az agyakat (ld: ijontichy társadalomrongálásról sokszor írott sorai)! A kokó (pláne a szárított vitya-exkrementum) szippantás, na az kizáró ok, mert függőség, és (előbb-utóbb) munkaképességet károsan befolyásoló.
Hát igen, így lesz (lehet) az álszent erkölcs-csőszségből önsorsrontás (a közösség számára). Az alkalmasság bizonyítéka a kókadt farok? Szerintem a baby-boom ;-) konferencia "viagra-reklám" első sora sokkal inkább alkalmatlansági bizonyítvány. Sajnos sok ember képtelen méltósággal viselni az öregedést, és gonosszá, rosszindulatúvá válik. És ha ezt a tényt - holmi (vallásos) erkölcsök mögé rejtve - erényként tüntetheti fel, az rábaszás a közösség számára. Ahogy az is, ha az egyébként alkalmas vezető, a munkája minőségét - valószínűleg - pozitívan befolyásoló szórakozás ;-) "ólomfüggönyök" mögé rejtésére tök fölöslegesen pazarol erőforrást :-/, az álszent, hülye elvárások miatt.

2019.10.08. 14:19:13

@screpes:
vegyük a középiskolai rangsort. a klasszikus 4 osztályos gimnáziumokat, ami mindfelé van az országban. összesen 493 képzési helyen. a top 100-as listán megnéztem, hogy hány olyan intézmény van, ami nem fővárosi agglomeráció és nem megyeszékhely? és úgy tippeltem, hogy 20. ahogy számolom csak 16-17. de a top 50-ben összesen 3-4 darab. attól függően, hogy pannolhalmát hová számoljuk.

28 baja 45 keszthely 47 kőszeg 61/87 sopron, 63 tatabánya 66 nagykanizsa 73 jászberény 75 kisvárda 76 kalocsa 79 kőszeg 80 pápa 82 kiskunhalas 88 gyöngyös 94 balatonalmádi 97 bonyhád

és nekem ne mondja senki, hogy csak a fidesz akar központosítani. a fidesz is, de a fővárosi ellenzékiek még annál inkább. melyik párt mondja azt, hogy van 100 tankerület. mindnek legyen egy elit középiskolája. és akárki akármelyikbe születik legyen lehetősége arra, hogy legalább kis-magyar, nem európai, hanem kis-magyar viszonylatban a szülőföldjén maradhat és nem feltétlen kell elköltöznie a tankerületből. a főiskolát nem tudjuk minden tankerületbe odavinni. de az elit középiskolát oda lehet. és nincsenek ott, legfeljebb csak felében-harmadában kis-magyar viszonylatban.

és ugyenezen a listán van 36 fővárosi vagy budapest agglomerációs iskola. és ebben a felosztásban 2.5 milliós agglomerációban lehet 25 elit állami/egyházi iskolád. ennyit finanszíroz meg az állam. de nem ennyi van. hanem ennél is több. csak egyetemből van majdnem ennyi különálló intézmény. tehát nem egyenlő a hozzáférés közelítőleg sem. és a pártok közül a fidesz akarja ezt szétfelé teríteni. és legfeljebb még a jobbik. és ezeket zárnák ki budapestről. mert ennek relatív vesztese a főváros. a vidékiesség áll szemben azzal, hogy vannak a világvárosi szuperászok és azok majd demokratizálnak, mert a szegény kis cigányokat elnyomják a sötét nagy-magyarok.

2019.10.08. 14:37:21

@ijontichy:
felőlem vizsgálják ki az audis földügyleteket. de ez esetben az audi igazgatótanácsa is álljon az európai ügyészség elé. mindegyik. ne játsszuk már azt, hogy csak a fidesz. aki odakerült. mert kényszerpálya behívni a német autógyárakat. ne gondold már azt, hogy ebben a multinacionális körökben senki sem vevő ezekre az ügyletekre. vagy hogy majd dr. dobrev klára vezetésével elindítják az európai vizsgálóbizottságot. és vizsgálják azt is, amit gyurcsány kötött.

ezek a pártok egymást is felszámolnák ha másért nem, akkor azért, hogy ezeket az ügyleteket a nyugattal összhangban elsimítsák. és ha ebből nyer az egyik, akkor azt kontrollálhatja nem a másik, hanem egy új ellenzék. és még az a lehetőség, hogy ugyanezek a pártok kötnek egy 70-30-as nagykoalíciót, mint 2010 előtt. és úgy jöhet egy balliberális kormány, egyezkedve a fidesszel és rövid úton csődbe vihetik az országot, ahogyan tették kétszer. megcsinálják harmadjára is. a szocik eladósítanak, a libsik eladnak. a konzik asszisztálnak. és a média egésze "retteg", hogy jönnek a nácik. vagy tessenek mondani alternatívát, de ne azt, hogy majd mindenki jól viselkedik, mint a füles mackóban.

2019.10.08. 15:22:20

@ijontichy:
tehát nem borkai és haverjainak luxemburgi cégét kellene átvilágítani. az ugyanis lófasz esti fényben. hanem az összeset. luxemburgban az egy főre jutó külső adósság $6,968,000. ez 2.1 milliárd forint napi árfolyamon. nem luxemburgi polgároknak van ennyi adóssága, hanem az ott bejegyzett cégeknek. és ennyi adósságot úgy tudnak kigenerálni, hogy folyamatosan tolják be a megtakarításokat a koszos ügyletekből. magyarul luxemburg egy pénzmosodaként működik. és ezt ugye mindenki tudja.

nem azt állítom, hogy ebben nincs benne a fidesz. hanem azt, hogy az összes párt benne van. a cdu is, meg a "szociáldemokraták" is, és az összes többi. ezért lett megválasztva az európai bizottság élére egy alkoholista. és az egy fokkal jobb volt a portugál "balolali", aki brüsszelből a goldman sachs igazgatótanácsába ült át. és abból lett az euro válság. valakinek a veszteségeket be kellene nyelnie. és még jó, hogy nem tört ki egy világháború. ez egy rendszer. és ebben egy porszem a fidesz. a nyugat-európai "baloldal" se "munkásosztály" érdekeit védi, hanem a pénzoligarchák érdekeit. ők állnak szemben a gyáriparosokkal. ha jön egy válság, akkor jön egy tulajdonosváltás. ahogyan a volvót is eladták ismereteleneknek a svéd "szociáldemokraták". névleg egy bevery hillsi ügyvédnek, akinek valahogy odapotyogott több milliárd dollár és ügyes üzletemberek néhány tíz vagy százmilliót zsebre tettek. de ez megint olyan, hogy felteszem mindenki tudja. tapsikolnak, hogy ez a svéd "szociáldemokrácia" szemben a sötét magyarokkal. baszdmeg, itt legalább nem mondja a nép, hogy a svédek szaremberek. a magyar politikusok se mondják, ugyanolyanok. mert a svédek majd élére állnak ennek. álljanak. összefognak a dk-val? vagy a finn elnökség neki megy ennek. a finn halászbácsi azt mondja, hogy ők szeretik a magyarokat, mert hogy rettegnek, mert kitört a fasizmus? a fasizmus? a finn halászbácsik a tájékozatlan hülyék. a gyügyei paraszt is tudja, hogy mi folyik a nagyvilágban, amire a sanoma azt mondja: KONTEÓ.

2019.10.08. 15:38:22

@ijontichy:
és egyébként hová zárnád be luxemburgot. mert ugye ott szinte minden család olyan ügyvédekből, könyelőkből áll, mint borkai haverja. vagy hová zárnád be belső londont. akiknek a seggét nyalják a londoni magyarok. és sírnak, hogy ők és a munkaadóik a szegény kis üldözöttek. tényleg? szegény kis londoni magyarok, de szar hazaárulónak lenni. nem azt mondják, hogy ez egy rendszer. aminek a legnagyobb haszonélvezője london. mert ha ezt mondja egy is, akkor azt mondom, hogy nincs igazam. de amíg egy londoni magyar se mondja, hogy miféle szemét társaságot szolgál ki addig szimpla hazaárulók. ennek a rendszernek haszonélvezője budapest, jelzem ennek haszonélvezője debrecen is hajdúsámsonhoz képest. ez egy települési hiearchia. és a semmiből kigenerált végeláthatatlan pénzből a szabad piacon egy globalizált magánföldesúri rendszer adódna.

felőlem ezt döntsék be győrben, vagy akárhol. de úgy a német csuklik össze, mint egy zollstock. különben a svéd szociáldemokraták 100 év után nem adhatják a kormányfőt. de felőlem váltsák le a győri fideszt. basszák szét az audit. fogjanak össze a dk-val és a momentummal. ha úgy gondolják, akkor tegyék.

DrGehaeuse 2019.10.08. 16:08:25

@gono: Az jelen poszthoz írott első hozzászólásodat jellemeztem (merőben szubjektíven) nem azt amit az én reakciómra válaszoltál.

Ha ez "nem jött át" neked akkor állj le az anyaggal amit tolsz.

Abban igazad van, hogy a konzervativizmus nem igazán
eszme (értsd: ideológia - legkevésbé használható pártideológiaként) - hozzáteszem: a liberalizmus sem.
Szerintem tévedés pusztán életérzésnek nevezni.

Szerintem a konzervativizmus egyfajta hozzáállás a világ dolgaihoz, egyfajta világlátás.

Egyébként mindenkinek joga van ahhoz hogy saját definíciója legyen a konzervatív világlátás mibenlétére vonatkozóan. Nekem van ilyen.

Tőmondatokban:
- ami nem romlott el és jól végzi a dolgát azt ne próbáljuk "megjavítani" mert valószínűbb hogy elrontjuk ha hozzányúlunk.
- aki érdemei, erényei, eredményei és jó cselekedetei alapján szerez tekintélyt az alkalmas vezetőnek mert jó döntéseket hozhat nehéz helyzetekben is. Az ilyen vezető tekintélyét elfogadni nem szül alávetettséget.
- zsarnoki hatalom tekintélyt nem vívhat ki szabad embereknél.
- ne árts, ne bánst, istápolj, védd azokat akik számítanak rád.

2019.10.08. 16:10:01

@ijontichy:
ez egy mai alapkőletétel. a melósok összehordtak egy halom homokot. és körbe állják egy lapáttal.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3721/191008deufolalapko_ksz_(21).jpg
és épülhet a gyár. vajon közülük kik értenek a csomagolóanyag gyártáshoz? nem kell érteni hozzá. ők menedzselik az ügyleteket. ők húzzák a legtöbb hasznot igény szerint. semmiből kigenerált hitelekből korlátozott felelősségvállalással. nyilván van aki többet, van aki kevesebbet kér. talán van, aki egy fillért se. így működik a rendszer. de ez nem egy nagy leleplezés. így működik a kapitalizmus. nemcsak magyarországon, hanem a világon mindenhol. és a kis és középvállalati szint. a német mittelstand. a "meritokraták". magas adók mellett egyedi adókedvezmények nélkül európai vállalatok versenyképtelenek. és fideszben meglépik a klasszikus keresletélénkítő politikát. egy fokkal jobb, mint amit a balliberálisok akarnak. akik rövid úton csődbe vinnék a tagállamokat mondván, hogy ezzel pareto hatékonyság javítást hajtanak végre. mert az állam rossz gazda. és a közszolgáltatásokat kiszerveznék ismeretleneknek. és ezen túl hordhatják a pelenkát a szegény kis muszlimoknak. ha malmö polgársága erre szavaz, akkor szavazzon erre.

ijontichy 2019.10.08. 17:44:10

@cívisvárosi: Ideje legalább egy picit elmenned Luxemburgba (és ezalatt nem Luxembourg-ot értem), mielőtt hülyeségeket beszélsz "minden ottani család"-ról (érdemes tütüvel menni, és útbaejteni Mesenheim-ot, Idar-Oberstein-t, meg Trier-t. klassz túra, és jó kúra az orbánexkrementumtól elhülyült nemzethy agy kiszellőztetésére).

Mint jeleztem volt, Borkai adott botrányát nagyon is lehet, hogy az alcsúti röfi robbantotta ki. Ugyanis jellemzően az alcsúti röfi (meg te) nem képes elfelejteni a Hegyló c. sorozatot :-)
Hiába öntöd a híg levet az internaci összeesküvéséről kis hazaffym, az nem fedi el a tényt, hogy Mo. szempontjából a röfi vezette fidesz abszolút alkalmatlan az ország vezetésére (nincs nála alkalmatlanabb, mert a társadalmat teszi tönkre; egyébként már mondtam, hogy ne próbálkozz: három államcsődből hamarabb lehet kilábalni, mint a Kemokráciából). Majd ha kisöpörtétek a bolsi szemetet a saját udvarotokról, akkor kezdhetsz más portáján kutakodni. Addig Mo. csak az európai sereghajtó címre pályázó ország marad, amelyik elvesztett ~ 1 milla piacképes polgárt, a kórházaiba meghalni járnak az emberek, a közoktatása nemzethy idióta képző, a makroszámait pedig "trükkök ezrei" és 40%-nyi polgára nyomora árán fényezi.
(Ps. Malmö polgársága köszöni jól van)

2019.10.08. 18:37:04

@ijontichy:
szerinted luxemburgi fényűzés nagyrészt mi a lófaszból épült? ha nem pénzmosásból és üzleti titkok mögé rejtett piszkos ügyletelből, akkor mégis miből. ne gondold már azt, hogy borkai haverjának nincsen társa az audi oldaláról, mert azok hülyék és megveszik a túlárazott ingatlant. vagy hogy a luxemburgban bejegyezett cégben nincsenek luxemburgi ügyvédek, üzletemberek, stb. luxemburg ezen alapul. csak ott nem egy vadászkastély épült, ami kilóg a sorból, mint a hódmezővásárhelyi tanyavilágban. mert nem vagy néhány ügyvéd, üzletember van, hanem szinte az összes ilyen. nem most kezdték űzni ezt az "ipart". luxemburgi zsigmond 15. század elején üzletelt a magyar királyi birtokokkal.

2019.10.08. 18:51:08

@ijontichy:
ők a győri ellenzék. a képen balra festett hajú hölgy az ellenzéki polgármester jelölt asszony. molnár ep képviselő, aki gyurcsány kancellária minisztere volt, felteszem egy lelkes aktivista és dr. dobrev klára.
ellenszel.hu/wp-content/uploads/2019/09/glazerk%C3%A9p-678x381.jpg
ha győr polgársága úgy dönt, hogy inkább ezek, mint borkai, akkor felőlem döntsenek így. váltsák le a fideszt. és jöjjenek ezek. és ha budapest is úgy dönt és még elég sok vidéki nagyváros, akkor 22-ben az összefogás döntse meg a rezsimet. csak legyen már legitim leváltani az ellenzéket. győr egy egyetemváros. nem kevés polgári hagyománnyal. nem igaz, hogy olyan magyarországon nincsen. a francba el kell zavarni gyurcsánynét vagy orbánt (puzsér róbert gondolja azt, hogy ő majd elsöpri mindkettőt), reálisan legfeljebb az egyiket lehet leváltani. és el kellene dönteni, hogy melyiket. mégse a dk-s hölgy nyerne, akkor az már a vészkorszak? a francokat. de ha győr úgy dönt, hogy inkább ezek, akkor döntsenek így. okt. 13 után lehet tudni, hogy az index firkászai hazudnak. akik azt mondják, hogy győrben csak olyannal találkoztak, aki megdöbbent. ha ez így van, akkor nyilván leváltják borkait. ha nem, akkor az index hazudott. és az index publicistáit váltja le a fidesz.

ijontichy 2019.10.08. 20:14:30

@cívisvárosi: Munkából. Mondtam, hogy menj és nézd meg. A lényeg, hogy ők jó élnek (és jól is fognak), a vitya alattvalók meg nem (és nem is fognak). A kisbolsi banda a legalkalmatlanabb alakulat. Mert a társadalom versenyképességét nem tudják (valójában nem is akarják) növelni. Kudarc... kudarc... ;-)

Na mesélj! Tényleg büdösagy adta ki Borkaira a kilövési engedélyt? Mint mondtam volt, nem nézek ki ennyit az ellenzékből, te meg baromira motiváltnak tűnsz a tengernyi mellébeszéléssel. Prémcsi lett beígérve, hogy ködösíteni kell? :-)

2019.10.08. 22:07:40

@ijontichy:
luxemburgban az egy főre jutó külső adósság 6.98 millió dollár, napi árfolyamon 2.1 milliárd forint a világbank adatai szerint. átlagosan ekkora összeg esik a luxemburgi ügyvédekre, könyvelőkre, nyugdíjasokra, csecsemőkre is. meséld már el, hogy ezen az átlag magyar, vagy akár az átlag európai számára is horriblis összegek megmozgatása miféle tisztességes munkavégzésen alapul? esetleg nem ugyanolyan típusú ügyletekre, amivel borkai és haverja is állítólagosan meggazdagodtak? a nagyhercegség fővárosa nagyjából ugyanakkora, mint győr. csak ott nem egy vagy néhány ilyen ügyvéd, ügyes üzletember van, hanem több száz, vagy több ezer. és úgy egyébként mindkét oldalról jegyeznek be cégeket. eredendően az rtl is oda van bejegyezve. az ugye "l" ugye luxemburg. de ez nem zavarja a svéd szociáldemokratákat és általában a balliberálisokat. és jobbról elsősorban a fidesz a problémás. jogukban áll ezt gondolni. ezt harsogja az rtl, az index, a hvg, a 444, a 24.hu. te is ezt képzeled. a finn halászbácsi is úgy képzeli, hogy ez a probléma. magyarországon kitört a "fasizmus". ezt írja neki a sanoma. és elhiszi. és ha győrben is elhiszik, akkor majd megválasztják a dk jelöltjét. ha nem, akkor nem. majd kiderül.

ijontichy 2019.10.09. 00:06:02

@cívisvárosi: Érdektelen, amit mondsz. Luxemburgban (meg úgy általában a nyugati libdem bagázs országaiban) az emberek zöme jól él. Mo-on viszont az alcsúti putyinszoponc 9 éves, senkitől sem zavartatott (leszámítva saját alkalmatlanságát), nyilatkozataiban nagyhangú, eredményeiben negatív regnálása nyomán, 1 millához közelítő piacképes ember elhagyta az országot, az Eü. romokban, az oktatásban rohamléptekkel valósul meg a jórészt piacképtelen, nemzethy idióták tömeges képzése, a versenyképességet a jelenlévő multik húzzák fel, a társadalom rommá fragmentált, ~ 40% a bányászbreki segge alatti színvonalon él (és tkp. semmit sem tud kezdeni a választójogával). Ez a valóság és nem az, amit a kéccáz dolcsis kormánypropaganda harsog.

Kit érdekel az erkölcsi prédikációd, ha semmit, mondom semmit nem tud a kiskondás felmutatni? Még csak erkölcsi magaslatot sem (ld. a legújabb balhé, ami egyébként max a hozzád hasonlóknak kínos (nekem borkaizozo helyében max a család előtt lenne az), mert fals erkölcsi mércékről harsogtok húsz éve, miközben kudarc, kudarc hátán). A nagyvezír a nemzetközi politikában egy "hasznos hülye"-ként (ld. még "útszéli, filléres (politikai) futóprosti") van elkönyvelve (okkal).
Clintonnak nem véletlenül nézte el az álszent és prűd Amerika Lewinsky-t, ahogy - egyelőre, mert a gazdaság megy - Trumpnak is elnézi mekkora gusztustalan köcsög (bár ezzel a ténnyel még a repek zöme is tisztában van). Na de mit tud a bolsigyerek, meg komcsy band 9 (avagy 20) év alatt felmutatni (mármint azon a téren, ami hivatalosan a feladata lenne)? Pár tízezerre tehető azok száma, akiknek a NER tényleg vastagon megéri. A többi az lenézendő idióta és/vagy aljas gazember. Csak a fidesz... izé csak a kudarc... kudarc... A siker igazol (sok mindent, szóval nyugodtan felejtsd el a savanyú szőlődet, engem nem hatsz meg vele), de Mo. nem sikeres, hiába regnál 9 éve... lásd fent.

chrisred 2019.10.09. 05:25:27

@cívisvárosi: "az a világképetek, hogy valamiféle nyugatos demokratizálást kell végrehajtani a keleties nacionalizmussal szemben. ugyanezt mondják a "fölvilágosultak". és a francia forradalom felszámolta a királyságot, kikiáltotta a köztársaságot, kiirtotta a magyar nemességet."

Az a világképem, hogy ugyanúgy át kell venni másoktól a hatékony társadalmi modelleket, ahogy nálunk az Anjouk, Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idejében történt (akik a szemedben valószínűleg az akkori idegenszívű Soros vonulat lehetnek a magyarvérű királyok helyett) és akik megfékezték a balkáni despotákat (nevezheted a magyar nemesség kiirtásának is).

chrisred 2019.10.09. 05:27:38

@cívisvárosi: Abból gondolod, hogy történelmi pozitívumnak tartom a szovjet rendszer bukását? Ki kell, hogy ábrándítsalak, a gulagos barátaid megsemmisítését nem csak Hitler forszírozta.

2019.10.09. 07:55:48

@ijontichy: " Mo. nem sikeres, hiába regnál 9 éve . . ."

de Mo. Mo! mindörökké Mo!
és nem vette meg isráeli netányáhú, sem nem lett a láthatatlan pénzügyi világhatalom, soros, szabadköművesek, amerikai neolibaláris demokraták stb libsi-komcsi migránssimogató-tenyésztő-befogadók prédája,
a kiskondás és barétai jól elvannak; ők az urak és mindenki csak szereti őket(ha valaki nem nem az meg direkt jó, mert arról mingyár tuggyukki)
reszket tőle az eu összes lipsije! (:D)
nougye, hogy mégiscsak siker!

2019.10.09. 08:19:57

@chrisred:
luxemburgi zsigmond megfékezte a balkáni despotákat? talán inkább üzletelt velük azért, hogy megszerezze belgrádot (nándorfehérvárt).
1411. szeptember 24. Lazarevics István rác despotát a város és a debreceni uradalom birtokába beiktatják.

2019.10.09. 08:35:06

@chrisred:
te ugye német vagy? hatékony társadalomszervezés. ismerős ezt hirdették nemcsak a szovjetoroszok, hanem a nácinémetek is. úgy, hogy volt egy kényszerbetelepítés bécsből. és utána kényszerkitelepítések berlinből elrendelve. a holokauszt. és még egy kényszerkitelepítés pestről elrendelve többek között a magyar nemesség ellen. a gulág. felmenőid bűneid akarod kompenzálni soros alapítvány ideológiájával. a magyarok!!!

2019.10.09. 10:11:21

@cívisvárosi: a magyarok!!!
.
áldozatok!
ez most már teljesen egyértelmű.
elégtételt a magyaroknak!!!(főniék most veszik a bamba önsorsrontó, önfeladó eu-tól - hát persze szerény lehetőségeik(és képességeik) szerint, 'oszt majd egy szép napon úgyis elosszák a jó-(de csakis a jó) magyarok közt.
sakkor véget ér a náci - bolsi, jenki demokrata szabadkőműves libsi sanyargatás. mindenki rájön, hogy a magyar a legszentebb nép. máshogy senki nem akar majd beszélni, mint magyarul(az ősidőkben ez egyébként is ez volt a természetes)
a láthatatlan pénzügyi világhatalom láthatóvá válik és magyarrá lesz, mert csak nemzetállami keretekből lehet hatékonyan és igazságosan irányítani a világot és nemzetállam(igazi), amely átérzi és értelmezni képes a bűnös világ összes bűnös népének problémáit, csak egy létezik.
debrecen az új jeruzsálem(de az is lehet, hogy jeruzsálem az új debrecen)
mindenki jobban jár így.

2019.10.09. 12:29:38

@Bánegressy:
budenz józsef iskoláról majd leverik a táblát, ahogyan kun béláról.

2019.10.09. 12:41:30

@cívisvárosi:
mire várnak?!
nem értem.
ehhez is orbán viktor kell?
menjen oda, verje le ő, vagy csak adja ki az ukázt?

2019.10.09. 12:51:27

@Bánegressy:
orbán ahhoz kell, hogy szétverje az mta istandwithceu tagozatát. ahhoz törvényhozásban alkotmányos többség kell. és ebben a politikai mezőnyben orbán vállalta ezt. az előfeltétele a magyar polgárosodásnak. nem azért, mert azt mondom. logikai következménye annak, amit az mta istandwithceu tagozata hirdet. ők azt mondják, hogy olyan, hogy magyar polgárosodás nincs. német van, francia van, brit van, de magyar nincs. nem lehet. szükséges a nyugatos demokrácia import. amit többek között ignatyev rektor hirdet meg. na de ez esetben ők nem lehetnek magyarok. mert másképp nem hirdethetnék meg a polgárosodást. hiszen az nem lehet magyar. ezek szerint ők nem-magyarok.

2019.10.09. 12:55:57

@Bánegressy:
klebelsberg apja se volt magyar. német volt. elvett egy magyar lányt feleleségül. és a gyermeke magyarrá vált. magyar népiskolát hirdetett. ignatyev apja orosz volt. ő kanadában született. elvett egy magyar lányt felelségül. de ő nem vált magyarrá. a többség nem fogadta el. azt mondja, hogy importálni kell a demokráciát magyarországra. mindegy, hogy mit mond a magyar nép. az a demokrácia, amit ők mondanak. a "liberális" "demokraták".

2019.10.09. 14:32:28

@cívisvárosi:
orbán az mta istandwith ceu igazának diadaláért harcol indirekte.
győzelmében, különösen klebersberg gróf kultúrpolitikájának a kultúrfölény kivívását célzó politikáját példaként tekintő, annál jóval ambiciózusabb magyar-európai, erkölcsi(keresztényi), kultúr- és gazdasági fölény kivívását célul kitűző törekvései tanújaként, nem lehet kétségem.

2019.10.09. 15:23:01

@Bánegressy:
kinek áll jogában eldönteni, hogy milyen legyen a magyar közoktatás?

2019.10.09. 17:20:26

@cívisvárosi:
a csuti disznópásztornak.

ijontichy 2019.10.09. 19:15:17

@Bánegressy: Ja ;-)
www.napi.hu/magyar_gazdasag/wef-versenykepessegi-index-magyarorszag-vilag-eu.692974.html
De mint tudjuk, a negatív növekedés is növekedés... amíg valaki állja a cehhet.

Jut eszembe, bő húsz éve is van annak, hogy a Népligeti aluljáróban utamba került az ott lévő becsületvesztő, én meg piszkosul szomjas voltam. Na ott talált meg egy igen illuminált (na jó: épp a lábán még megállt), Fradi szurkoló, aki egyrészt mindenáron meg akart nekem tanítani, valami nótát, aminek az volt a lényege, hogy "MI AKKOR IS NYERÜNK, HA VESZÍTÜNK!", másrészt persze egy sörre szomjazott. Csengettem neki egyet, mert én egy ilyen rendes pacák vagyok. Szóval, azt hiszem, Mo. mérföldes lépésekkel tart a lepukkant szurkoló színvonala felé. Hajrá fidesz, hajrá magyarok :-/.

@cívisvárosi: egyszer volt, hol nem volt "volt egy" ország mely 40 év alatt sem tanulta meg, hogy bolsira (pláne, ha félművelt és félázsiai) nem bízunk országot (meg káposztát). Neked bejön a "living in the past", de a magyarok jelentős része osztrák életszínvonalat (meg sültgalambot és kivehető ajtajú délkoreai turmixgépet) szeretne némi giccsesen magyar felhanggal. Ez OK, de most mondjam, hogy szimplán csak idióta, aki egy bolsitól várja?

2019.10.09. 22:05:45

@ijontichy:
a negatív növekedés is növekedés
és ehhez jól jön még az erős valutánk is. erős állam, erős valuta.
a "living in the past" még nekem is bejön. mi az hogy! nagy kedvence(i)m (egyike) a jethro(ha arra gondoltál, mert "living in the past" van még motör head, meg riverside is, de azokat nem is ismerem annyira)

kiskutyauto 2019.10.10. 03:00:59

@Brix: Egyetértünk lényegében, csak kérlek ne használd azt a pszeudo fogalmat hogy liberális demokrácia. NINCS ILYEN!!! CSAK DEMOKRÁCIA, ilyen van... a demokrácia nem tud más lenni mint liberális, ezt kéne rögzíteni végre. Ami nem liberális államforma, az NEM DEMOKRATIKUS, tehát nem demokrácia... Az illiberális demokrácia, mint már írtam, egy pszichopata diktátor szélhámoskodása, hazug játéka a szavakkal, buta tömeg megvezetésére... keresztény szabadság sem létezik, mert most ugyebár átállt erre (a kettőt kötötte ugyebár a régivágású keresztény demokráciával). Nos s régivágású kereszténydemokrácia végülis létezik; A HORTHY FÉLE ANTISZEMITA, FEUDALISTA, REVÍZIÓS FASIZMUS AZ! Melyben sikerült a zsidókat diszkriminálni, majd becsicskulni Hitlernek és náciként beszállni a világháborúba, ami a Szálasi-féle nyilas népirtó rémuralomba torkollott... Értem hogy hazaáruló szarbán náci, de nyilván azt sem fogta fel, amikor ezt zagyválta... mint ahogy a keresztény szabadságot sem fogja fel, mivel ilyen nem létezik. Nézzünk végig a középkoron és értelmezzük a szabadság kontextusában és azt hiszem értelmes embernek nem kell magyarázni. A középkorban ugyebár keresztény terror volt... Tehát ezt szeretné szarbán, kombinálni az inkvizíciós keresztény terrort a nácizmussal... nagy történelmi mutatvány lenne az biztos, még Hitlernek sem sikerült, bár ő más vallások felé kacsingatott inkább beteg elméjével...

chrisred 2019.10.10. 05:28:05

@cívisvárosi: Hogy megszervezze a balkáni védővonalat a török előrenyomulás ellen, de ez más tészta, lásd Sárkány-rend. Én Csák Mátéra és társaira gondoltam, a magyar nemesség színe-virágára.

chrisred 2019.10.10. 05:30:25

@cívisvárosi: Szalmabábozás. Ezek mind illibsi rabszolgatartó módszerek, kimaradt a Ratkó-korszak vagy Kövértől az, hogy csak az a jó magyar, akinek 3-4 gyereke van és kismillió unokája. Mi köze a polgári demokráciához?

2019.10.10. 07:38:57

@chrisred:
nektek annyi a lényeg, hogy a fideszt leváltsák. ti vagytok a hülye németek.

2019.10.10. 09:16:58

@cívisvárosi:
a fidesz leváltása nem egyszerűen csak egy párt szemétdombra küldését jelentené.
messze túlmutathatna a határokon is.
a fidesz nem konzervatív értékek, eleven hagyományok, keresztény irgalmasság és a jövő mindezek alapján lehetséges kreatív megközelítésének a politikai bázisa, hanem ócska, pitiáner bűnözők, zsákmányra, hatalomra, törvényi korlátozhatatlanságra alapozó-, az emberek történelmi korokat is megelőző időkből eredő megrögzöttségei segítségével felépített, kifelé zárt, befelé maffia omerta törvényekkel működő bűnözőszindikátus(amelynek feje van :D)
a leváltása egész középeurópára(mely, ha nem is ilyen intenzitással, de küzd hasonló problémákkal) és annak európai integrációjára lenne nem kis hatással.
magyarok pedig mi vagyunk.

2019.10.10. 14:09:57

@Bánegressy:
ne viccelj már. borkai és társai összejátszottak az audi vezetőivel. akik azt mondták, hogy ez nem tisztességes, de a nyereségért cserébe belementek az ügyletekbe. amit a fideszben csinálnak az a nemzetközi üzleti világban kis túlzással a trend. aztán felőlem mondhatod, hogy pont úgy működik, mint az alvilág. esetleg vedd le a szemellenződet és lássál a fidesznél tovább. az lehet, hogy nyugat ejrópa városaiban nem a miniszterelnök veje szereli az energiatakarékos lámpákat, de nem is a helyi villanyszerelők. hanem ügyes üzletemberek. a vezető nyugat-európai ügyvédek éppen olyan piszkos ügyeket legitimálnak, amit borkai ügyvédje. mit gondolsz miért van kitalálva, hogy az üzleti titok szent és sérthetetlen. és ebben a kasztban is működik a 11. parancsolat, akármelyik kasztban. ha elmúltál 20 éves és ezeket nem érted, akkor basszus, nem sok mindent értettél meg a világból. ha úgy gondolod, hogy ez csak a fideszre jellemző, akkor szinte semmit sem értesz. nektek valamiért bekattant orbán, ahogyan van akinek bekattant soros. hogy na ő tehet mindenről.

ijontichy 2019.10.10. 17:18:33

@cívisvárosi: "amit a fideszben csinálnak az a nemzetközi üzleti világban kis túlzással a trend" Ez így van. KÉT LÉNYEGES KÜLÖNBSÉGGEL!
1. A (relatív) mérték (Két egyszerű példa az osztrák-svájci EB, meg a dél-koreai vizesvb). A fidesz - Kádár nyomán ;-) - egy dolgot mondhat el magáról: Lopni már nagyon tudunk, kormányozni még nem annyira.
2. A nyugati világban (ahova elvileg Mo. tartozik), nem jellemző a ~40% (and counting) béka segge alatti életszínvonala... és most nem sorolom a 9 év további "sikereit", mert úgyis tudod :-).

2019.10.10. 19:45:38

@cívisvárosi:
azért tudni kell, hogyan hágjuk át a törvényt, mert különben egyre többen vesznek példát és a végén csak az lehet biztonságban aki valamilyen erős klánhoz tartozik.
ezt(!) nem akarják a nyugati világban és ezért tartanak fönn egy olyan jogrendet, amiben lehetőség szerint nem csak látszat, hogy mindenkire vonatkozik.
nálunk a fideszre, és föleg a vezérekre és a gazdasági holdudvarra más törvények vonatkoznak, mint a nem_fideszre.
ennek a tudomásulvételét határozottan fenyegető hatalmi berendezkedéssel és a szolgahaduk gyakorlatilag szünetmentes riadókészültségben tartásával, esetenként működtetésével erőltetik azokra, akik eddig azt gondolták, hogy lehet materiális vagy szimbolikus ár megfizetése nélkül - fidesz "szellemiség" mentesen, biztonságban, nyugalomban élni.
orbánnal gothamba(nevezzük így a szoclib éra berendezkedését) nem batman jött el, hogy segítsen rendet teremteni, hanem joker egyszerűen átvette a hatalmat.
ez nem csak pestről néz ki így ám.
én járok zalába, sopronba, néha debrecenbe . . . sokan ezt mondják ott is.
és ez nem úgy van, hogy már annyira elszektásodott, klikkesedett az ország(kiv. fideszesek zöme. ja meg debrecen! ott még régen, még a nagyfürdőben is úgy foglaltak napozóhelyet a helyi paugárok, meg az erdőn is úgy ültek a padokra, ki melyik szektához tartozott), legalábbis az egyszerű emberek nem. szerintem még a sanyi, vagy az irmuska néni sem, csak a magyarember olyan, hogy nem mindegy ki áll szóba vele - kivel áll szóba, ki van jelen még éppen akkor ott. erről is a fidesz tehet. tht ez viszont egy szép komcsi örökség

2019.10.10. 20:05:02

@cívisvárosi:
ja! ami pedig az illúziókat illeti, már hogy úgyis mocskos az egész világ, mert azok ott úgy, ezek itt meg így, de ezek legalább a mieink, hát mi válasszuk és ragaszkodjunk a mi mocskunkhoz: invitationcardtemplate.me/wp-content/uploads/2018/10/inspirational-of-jerry-garcia-birthday-card-quotes-1-quote.jpg
de ez nem annyira csak az országgyűlési választásokra vonatkozik ám! ha az ember dönt valamit(és naponta megteszi), akkor lehetőleg ne csak rossz döntések közül kelljen megtennie.

2019.10.10. 20:25:57

@Bánegressy:
ha egyik kutya, másik eb, akkor miért is jobb a többpártrendszer? nem azt állítom, hogy nem kell szabad választás. hanem azt, hogy nem feltétlen kell több párt. győrben borkai köreinek féktelen gazdagodása valakinek csípte valakinek a szemét. de miért is kellene ezért megválasztani a dk jelöljét? miért nem lehetne egy helyi egyesület, ami nem a fidesz, de nem is a dk. hanem a helyi kamara, az audi, rába, a kereskedelmi dolgozók, az egézségügyiek, a tanárok, stb. egyesülete. nem ideologikusan szerveződnek pártokba, hogy mi vagyunk a konzervatív libertárius keresztények. hanem korporatív jelleggel szerveződnek kisalföldi vendéglátósok vagy győri autószerelők. szakmacsoportok szerint. akadémikusan az a fasizmus. hivatásrendek. és ez már mussolini. ez hitler és a lágerek világa. nem. ezt hívják úgy, hogy piac.

2019.10.10. 21:26:35

@cívisvárosi:
a helyi egyesület elképzelésed az pont az ami épebb demokráciákban legalábbis, a pluralizmus.
ehhez kéne a polgári fejlődés, amire te azt hiszed, hogy majd a fidesz levezényli.
hát nem! már hogy vezényelhetné(hogy a lófaszba)?
a fidesz pont, hogy rátelepszik az egész közéletre, elsősorban azokon a területeken, ahol számára, gazdasági holdudvara számára valami kardinális érdek merül fel.
ott lehetetlen kiszabadulni alóla, a lakosság létérdekei viszont háttérbe szorulnak.
fontosabb a holdudvar számára rövidtávon nagy haszonnal járó beruházás, mint egy . . . diliház, vagy egy gy.p.iskola hülye gyerekeknek.
persze helyi egyesületek - kellő korlátok közt, akár gazdasági tevékenységet is.
működjenek a kkv-k.
de ebben a felállásban ezek a legyek és erről gondoskodik a kamara is. és tudjuk, a sas nem kapkod utánuk, tht viruljanak(ha tudnak).
viszont nem sűrűn lesznek még kis sólymocskák, kis vércsécskék sem belőlük egyhamar, ha nem hajlandók a felsőbbséget ki/szolgálni valamilyen formában.
valóban nem a piac az első, hanem a "felsőbb" elvárások.
sajnos a világ erre fele tart, de ezt nem szabad helyeselni.
a ballib csak annyival jobb, hogy könnyebben kezelhető.
akár a szakszervezetek, akár a gyosz, de még kisebb szervezetek is könnyebben nyomás alá tudják helyezni.
csak azok nem tudnak kormányozni.
egy valóban konzervatív párt, valóban konzervatív - nem korporativista, etnicista meg mittudom én(bűnöző. pszt!), hanem értékelvű, könnyűszerrel elboldogulna ellenzékben, ballib kormányzás idején is és könnyűszerrel vissza is tudná szerezni a hatalmat, ha a választók(nemcsak konzervatívok!) úgy látnák jónak.
hol lesz itt ilyen valaha?
de a pluralizmus, a valódi, szvsz több, mint konzervatív vs. liberális, vagy demokrata, szocdem, akármi.

chrisred 2019.10.11. 05:19:28

@cívisvárosi: Már akinek. Nekem az rohadtul kevés, még kevesebb, mint amikor a ballibeket váltottuk le, mert azóta az állam még inkább olyan fegyverré vált a polgárokkal szemben, ami bármilyen kézbe kerül, csak kárt okozhat.

ijontichy 2019.10.11. 08:06:06

@cívisvárosi: "miért is jobb a többpártrendszer?"
Mert ahol valódi plurális libdem rendszer + kapitalizmus van, ott általában nem él a 40% (and counting) a bányászbreki valaga alatti színvonalon, nem lép le ~10% piacképes ember, a kórházakban nemcsak szakszerű ellátás, de még klópapír is van, az oktatás pedig piacképes generációkat nevel, nem elhülyített szolgákat. Ez ilyen egyszerű.

Persze ehhez vaskos méretű, az államtól kellő mértékben független, agyilag a magyarnál fejlettebb (ti. képes ellátni a politikai "antitrust committee" szerepét) polgárság kell, amely nem ad korlátlan hatalmat, holmi arra tökéletesen alkalmatlan, felelőtlen, putyinszoponc bolsik kezébe. Különben jön a kudarc... kudarc...

2019.10.11. 09:04:47

persze azért vigyázzunk!
itt megnézhető, hogy kik, milyen cégek mennyivel ruháztak be magyarországon 2017 óta:
www.portfolio.hu/gazdasag/20191010/magyarorszag-tortenetenek-egyik-legnagyobb-beruhazasat-jelentettek-be-hazank-lehet-a-regio-egyik-autoipari-fellegvara-403559

és itt van rá a válasz, hogy vajon miért ide jönnek és mi jöhet ki ebből távlatilag:
www.portfolio.hu/gazdasag/20191009/torok-gabor-a-technologiai-fejlodes-nem-a-demokraciakat-segiti-402939
(" Úgy érzem, hogy ha 20 év múlva felébredünk, több autoriter rendszert fogunk látni tartalmilag, miközben lehet, hogy ezt nem fogjuk érzékelni.")

2019.10.11. 11:38:05

@ijontichy:
1990-2010 előtt plurális libdem rendszer volt. és ha 1990-es nettó reálkereset 100 egységnek vesszük, akkor 2010-es adat ehhez képest 105 egység. tehát ez a rendszer 20 év alatt összesen 5% reálbérnövekedést produkált. és azóta ez az érték 137. ami 30% reálbérnövekedés. aztán mondhatod, hogy ez forintban van mérve. ami azóta gyengült. azt is, hogy ez nem fenntartható. de a számadatok nem támasztják alá, hogy az illiberális demokrácia kisebb jólétet teremt. mondhatod, hogy mert ezt az európai uniós támogatásokból épült játszóterek hozták. meg az autópályák a bmw gyárhoz. ennek a rendszernek a plurális libdem nyugati multik ugyanúgy haszonélvezői. ez egy rendszer. és a ner sem hozott lényeges újdonságot a rendszerváltáshoz képest. a kiszorítósdi lett csúcsra járatva. és ha az összefogósdi győz, akkor megindul az ellenkiszorítósdi. ha nem, akkor orbán bevégzi a rendszerváltást. és a fidesz belső köreit leszámíva a rendszerváltó elitet kompletten kinyírják. ezért választják meg őket. ezért szavaztak a jobbikra. ez az elbaszott rendszerváltással szembeni ellenkultúra. aztán, hogy ezt minek nevezik az egy másik kérdés. antisorosista, vagy nemzeti, vagy keresztény, vagy akármilyen kurzusnak. az ellenzéki pártok nézőpontjából ez maga a fasizmus.

ijontichy 2019.10.11. 17:10:38

@cívisvárosi: Megjöttek a friss adatok a pártközpontból? Nyugodtan felejtheted. A magyar libdem fejlődés tkp. 1998 ősze óta megakadt. Azóta dolgozik ezen az ex-bolsi bagázs.
Nem számolgatni kell (trükkök ezreivel), meg píárközpont-adatokat lobogtatni, el kell menni vidékre, hogy lásd: mekkora jólétet teremt az illiberális demokrácia. A valós fejlődés (mármint gazdasági, mert agyilag ugye negatív fejlődésről beszélhetünk), akkor is lenne ennyi, ha a vakkomondor vezeti az országot.
Az egységnyi idióta és/vagy aljas gazember (aka "fidesz szavazó") sajnos nem igazán tudta kidugni még a fejét sem a Kádár-korból. Maradt is ugyanolyan. De ez már legyen az ő baja. "Langyos a sör..."
Ne emlegesd már ezt a fasizmust, mert nem az. Ez egy újragombolt "létező szocializmus", valamivel stabilabb gazdasági háttérrel. Attól még - a tömegek számára - a Lajtán túliakhoz képest ugyanaz a középszar, bár nem élhetetlen (de a Kádár-éra sem volt élhetetlen) ország maradt. Ami pedig az átlag életszínvonalat illeti, a nyugati libdem országokhoz képest a lemaradás nőtt. És tény, ez nem klasszikus diktatúra: kanadaihirlap.com/2018/12/15/ez-nem-diktatura/

@Bánegressy: Na és vajon miért oda mennek? Nyilván arra számítanak, hogy a - jelentős és fizetőképes! felvevőpiacuknak számító - nyugati liberális demokráciáknak annyi (megaszonta az orbánviktor). Tiszta idióták, nem? :-) A "távol-keleti" multik meg egyébként is híresek az altruizmusukról, szóval tök jó lesz az egyszeri vitya-alattvalónak :-).

A májusi EP választás azt sugdossa, hogy kisbolsi verziójú autokrácia az errefelé nem lesz (valamennyi van már így is by multik, ha úgy tekintek rájuk). De ne tévesszen meg, Török "egyrészt-másrészt" Gábor nem a spanyolviaszt fedezi fel, hanem épp hűségnyilakozatot tesz. TG elég jól megtanulta (az általa amúgy igen tisztelt Sólyomtól), hogyan fut lógó nyelvvel a segg után egy decens konzervatív úriember úgy, hogy loholása az ecceri pógár számára a professzor úr kedélyes, vasárnap délutáni sétájának tűnjön :-). TG @cívisvárosi pepitában. A feladat: az ország "másik felében" fenntartani, sőt növelni a fásult beletörődést :-/.

2019.10.11. 18:00:50

@ijontichy:
így van. rettegjen kanadában az összes libsi seggfej.

2019.10.11. 18:11:55

@ijontichy:
1998-as reálbérindex a 1990-hez képest 86,9% volt. és még azt se mondhatod, hogy csaltak. mert a ksh élére éppen akkor nevezték ki mellár professzort a felelős értelmiségből az egyik főokost.

2019.10.11. 18:16:03

@ijontichy:
infláció alakulása a "libdem" időszakban.
1990 28.9%
1991 35.0%
1992 23.0%
1993 22.5%
1994 18.8%
1995 28.2%
1996 23.6%
1997 18.3%
1998 14.3%

ijontichy 2019.10.11. 19:48:48

@cívisvárosi: Sajnos, ezek semmit sem mutatnak a "jólétből". Ami mutat, az a 9 év senkitől sem zavartatott kormányzás valós következményei (mint tudjuk: ~ milla lelép, sok helyen 20-30 km a legközelebbi orvos... stb. jut eszembe, összejött már a tandíj a kölöknek a közpénzből gründolt szupersulira?). Ettől még a legnagyobb esélye annak van (na igen, papíron hős, egyébként szolgalélek nagy úr), hogy Mo. vitya megmurdeléséig, a többség számára az a középszar hely lesz, ami most is (ebben már úgy 6-7 éve nagyjából konszenzusra jutottunk az ÖV-n). Aki látta működésében a Kádár-rendszert, az sok újat nem lát. Legfeljebb egy picit csalódott, hogy - bár nincs a szovjet army formájában vis maior... oh wait!?! ... "a szovjet army klasszikus formájában", ez a helyes kifejezés! - ennyire lecsúszott a magyar. Ezért nem kell vitatkozni a fideszessel, csak lenézni. Jó magasról. És a sok idióta és/vagy aljas gazember még segít is abban, hogy egyre magasabbról tehessük.
Amúgy miért rettegne Kanadában bárki? A kisbolsi még ide 1000+pár km-re se ér el. Legfeljebb a bolsibűz, ha Strasbourgba jön, és rossz a széljárás.

Jah, egyre erősebb az alcsúti akcentusod (a pártpíár statisztika nyögdécselésénél mindig kijön). Nem vet jó fényt egy cívisvárosi lokálpatriótára :-/. Csaxóltam :-D

2019.10.11. 20:59:22

@ijontichy:
ez a "libdem" egy olyan 500%-os infláció kevesebb, mint egy évtized alatt. nagy szabadságot biztosított valóban. szabad rablást eredményezett. tudod miért választották meg az orbánt? azt a "gecit"? azért, hogy a hozzád hasonló seggarcokat elzavarják ebből az országból. azért.

2019.10.11. 21:28:55

@ijontichy:
komolyan gondolod, hogy az antall kormány privatizációja és horn kormány megszorító politikája jelenti magyarországon a valódi liberalizmust és a ténylegesen a demokráciát?

ijontichy 2019.10.11. 23:37:22

@cívisvárosi: Azért választották, mert idióták. De ez nem baj, így is lehet élni.
Amúgy teljesen komolyan gondolom, hogy az jelentette a kezdetét. Egyikük sem törekedett a "Hegylakó" megvalósítására. Az a bolsik jellemzője, nomeg a faluvégi kocsma vezérbikájáé, s e kettőt jól ötvözi a törpenapcsi személyisége (izé... hányszor is írtad már le, hogy az egyiknek pusztulnia kell? aki bolsinak látszik, az bolsi. aki meg demokrata, az a "virágozzék minden virág" elvét támogatja). De ahogy Antall mondotta volt, van akiknek kell egy fix segg... még ha az egy beteges, torzult személyiség segge is :-( Mo. egy olyen ország lett, ahol a közpénz elveszti közpénz jellegét, a sosemvolt polgár meg a józan eszét. Ahol nyíltan kimondják egy jelöltre, hogy alkalmatlan, mert még lopni sem tud, na az egy gengszerbanda. Ez a fidesz Mo-a. Nagy teljesítmény. Tudod hol hazudták papíron az eredményt? A komcsiknál. Te pedig megeheted 15. disznót.

Momentán van 4-500k teljesen egybites hívő, nomeg 1+1 milla idióta és/vagy aljas gazember. A második milla a napi egzisztenciális létében függő (mélyvidék), az első meg egy "vegyesválogatott" (néhány tízezer vaskos hasznot húzó, egy rész "lefizetett", meg egy rész "hagyd rájuk, hamarabb szabadulsz", avagy a Kádár-korból öröklött reflex az agresszív bolsi nyomulásra).
Te (meg a hozzád hasonlóak) pont az a nemtelen feladatot látjátok el, hogy a másik fél országot megtartsátok a közügyekből kiábrándult, elfásult, csak kibekkelni akaró állapotában. Ezért szórjátok tele a Net-et (amit jellegéből adódóan nem vagytok képesek uralni), "egyik kutya, másik eb", "a másik se lenne jobb", "ezek már legalább megszedték magukat", "jön soros, meg a migránsok" ... és a többi narratívákkal (ja, és hogy ki ne felejtsem: a bolsiparaszt műmájer magyarosch kultúrmaszlagjával).

Hinnye, most látom, a fidesz píárállatkák már keverik a gazdaságpolitikát (megszorítás) a demokráciával? Egyre rosszabb ez a kapálózás. Vagy tényleg elhiszed, hogy ha a megszorítást nem nevezik nevén, attól már nem lesz kutyaszar az űrhajó űrkutyájának űr-ürüléke? Szerinted Németországban megsérült a demokrácia, mert meghúzták a gatyaszíjat a válság után? Ja persze, megsérült (mármint az urad szerint), mert ezek a mocsok krautok (közszolgálatilag!!!) képesek voltak a nagyszerű, ám kissé bűnözőalkatú magyar főbolsiról leleplező filmet forgatni (gyorsan hazudd ide, hogy azt is egy majd 90 éves vénember intézte el). Mecsoda fertő. Nameg az usákok, ahol akár olyan is megtörténhet, hogy impeachment. Hát milyen demokráciák már az ilyenek? Szörnnnyyűűű... :-D

Mickey Pearce 2019.10.12. 04:02:32

@kiskutyauto: Figyelj Kiscsillag! Ez a demokrácia dolog amit írtál teljes baromság. Nézz utána a neten.

A liberális demokrácia a demokrácia egy korlátozott formája. Ez a "fékek és egyensúlyok" bullshit, ami arról szól hogy a kisebbségeket meg kell védeni a többségi akarattal szemben. Egy példa: mikor az idióta Hollande kitalálta hogy "fizessenek a gazdagok" (a baloldal annyira eredeti tud lenni) és az 1 millió euró éves jövedelem felett legyen 70% az adókulcs, akkor ez a programjának a legmarkánsabb pontja volt és Franciaország szerencsétlenségére a kommunista csőcselék (ezek a franciák már csak ilyenek :))) ) meg is választotta demokratikusan elnöknek. Annak rendje és módja szerint törvénybe is iktatták a kormányprogram legfontosabb elemét. Ez eddig a demokrácia. A "gazdagok" menekülni kezdtek az országból. Majd jött a LIBERÁLIS demokrácia fékek és egyensúlyok és az Alkotmánybíróság azt mondta hogy 70%-os SZJA kulcs már rablás kategória és MEGSEMMISÍTETTE ezt a törvényt vagyis a többségi népakaratot. Tetszik érteni??? Erre mondja Orbán hogy szerinte ez baromság, ha a (választani, szavazni elmenő) többség akar valamit, akkor azt meg kell valósítani mert ez az igazi demokrácia és ezt hívja ő illiberális demokráciának. Nahát...

Az meg egy másik dolog hogy kb a 20. század közepéig a demokráciákban a szavazásra jogosultak körét mindenféle módon korlátozták (pl vagyoni cenzus, vagy a nők mi a francnak szavazgassanak) Ugye a "demo krácia" egy ókori görög kifejezés amikor a lakosságnak csak egy nagyon kis százaléka játszott szavazósdit, rabszolgaság volt, stb.
Ennek a kurva nagy demokrácia fejlődésnek az eredménye hogy ma már mindenki szavazhat aki valahogy el tud botorkálni a szavazóurnáig és ebből jönnek a nyugdíjasok "megvásárlása", debil csőcselék hülyítése valamilyen jelszavakkal, stb és ennek köszönhetjük Trumpot, a Brexitet, Orbánt és majd annak idején a nem sokkal hasznosabb utódaikat...

2019.10.12. 11:32:05

@kiskutyauto:
ide figyelj. debrecen szőlős területi hagyományosan az érmelléken vannak. ami nagyrészt a határ túloldalára esik. trianon és román megszállás következtében. ezek összekapcsolása miatt kik tiltakoznak elsősorban? a bukaresti ortodox román nacionalisták? egy egy nagy lófaszt. budapest "liberálisai". velük, veletek, veled szemben van "illiberális" demokrácia. és lehet, hogy megnyeri az önkormányzati választást. és azt mondja, hogy elsöpri a fideszt. felőlem söpörjék el, csak basszus, ez esetben legyen már legitim titeket is elsöpörni. a többségi magyargyűlölő söpredéket.

2019.10.12. 11:53:53

@kiskutyauto:
most olyan a világ, hogy nem lehet liberális nacionalizmust, nemzeti liberalizmust hirdetni. mert ha jönne egy olyan politikus, mint kossuth, akkor a világlapok megírnák, hogy ő az új hitler. és a "baloldali" "liberális" csoportosulással kiegyezni sem lehet. nincs miről egyezkedni. egy antidemokratikus "liberalizmus" áll szemben a jobboldalal. és ebből lesz a kultúrharc.

2019.10.12. 12:04:20

@ijontichy:
bokros lajos gazdasági liberalizmusa nem a többségi magyarok számára jelentette a szabadságot, hanem a külföld és az őket kiszolgáló kisebbség számára teremtette meg a szabad rablás lehetőségét. néhány tízmillió dollárból lehetett gyógyszergyárakat megvásárolni. eladták szinte az összeset mondván, hogy azt a magyarok úgyse tudják fenntartani. mifélék adták el? nyilván nem-magyarok. erre megvették a konzervgyárat. a breton igazgató mondta, hogy párizs is tele van szar szemetekkel, de pest. ők jól jártak, de csak néztek ki a fejükből, hogy ilyen alávaló hazaárulókkal nem találkoztak. és ők a "liberálisok". ez a politikailag korrekt megnevezésük.

2019.10.12. 15:23:45

@ijontichy:
és a jelenlegi közgondolkodás jelentős részben azért alakult így, mert a kereskedelmi tévék behozták a trash reality műsorokat. "maunika" show-t és társait. ebben élen járt az rtl klub. vagy az index az ún. gonzó újságírással. a címlapon: "KURVÁRA EGYENES BESZÉD". és feszít három nímand. és persze lehet szarozni, de ők (velem és remélem azért, hogy még sokkakkal ellentétben) komolyan gondolják, hogy ez valami. amit "liberális" gazdaságpolitikának mondanak az nagyjából pénzmosással egybekapcsolt gyarmatosítás. és amit "liberákis kultúrának mondanak az ez a "szarozás", ami legjobb esetben valami az underground. nagyrészt ezek a lófasz jóskák. "kurvára egyenes beszéd".
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2991/29910/299104/29910427_2296209_39af82363106313142633cc6a2d12ce8_wm.jpg
és ez piacvezető, korhatároktól mentes médiatermék címlapja. és felnőtt egy generáció, amelyik azt gondolja, hogy ez a normalitás. influenszerekről és társaikról már nem beszélve. oké, mindennek a legalja a kommentelő. annál lejjebb nehéz süllyedni. azért igyekszem.

2019.10.12. 20:03:09

@ijontichy:
az a nagy különbség, hogy a fideszben termelő gazdaságban gondolkodnak. persze az állammal összefonódva próbálnak hasznot húzni. de az összes párt ezt teszi. csak az ellenzéki pártoknak végképp semmi közük a piaci működéshez. ma bemutattak egy új iskolabuszt. lehet mondani, hogy "nem egy nagy vasziszdasz". mercedes alapokon összeszerelni egy kisbuszt.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3733/191012itkbusz_ksz_(5).jpg
egy ilyen szerelőcsarnokban.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3733/191012itkbusz_ksz_(35).jpg
de ez mégis csak közelebb áll a piaci jelleghez. mert van benne magyar szakmunka, mérnöki munka. és ezeket a kisbuszokat el lehet adni, illetve lehet szervizelni. ez valami. ezzel szemben a "felelős értelmiség" azt mondja: ne akarjál már összeszerelő üzemeket. csak a magas hozzáadott értékű fejlesztések elfogadhatók. de az micsoda? ha nem mondjuk egy buszgyár, akkor mégis mi? az űrrepülő? építsünk azt is. de az piaci működést jelent? egyelőre nem. persze értem, hogy elon musk a "szuperzseni" megkezdte a mars gyarmatosítását és úgy megindul a szabad kereskedelem az ufókkal. csak ugye ez az amerikai hadiipar parasztvakítása "balról" a cnn-nel, jobbról a fox-szal.

ijontichy 2019.10.13. 00:30:21

@cívisvárosi: Az a nagy különbség, hogy
a) elcseszett társdalommal lófaszt lehet elérni;
b) döglött modellt nyomnak;
Bárhogyan is alakul (és 10-20 év az nem trend, főképp nem 60-70 évnyi extrém gyors technikai fejlődés fényében nem; ti. azt fel kell tudni dolgozni "agyilag* , és ettől még a nyugat is messze van), a libdem + kapitalizmusból fog a további fejlődés kiindulni. Mondom fejlődés, nem visszafejlődés (és pár postmortem rángatózás* csak a te vágyvezérelt gondolkozásodnak táplálék), márpedig félfeudális viszonyok (félműveltek irányítása alatt) csak ott lehetségesek, ahol a társadalom "agyilag" visszamaradott. Ez Mo-on lehetséges :-(. Kár.
Ami ma nyugaton van az is tkp. "szabadrablással", avagy farkaskapitalizmussal indult, igaz volt rá párszáz évük. Ezt a Mo-on épp csak elkezdődött folyamatot a bolsik '98-as visszatérése megakasztotta. Lehet vergődni, de Mo-ot jelenleg egy középszerű bolsibagázs irányítja, és hogy mennyire alkalmatlanok, azt jól mutatja az elmúlt 9 év "eredménye" (ugye ne soroljam?). A megakasztott folyamat "must be completed", és természetesen újra utat talál majd legkésőbb vitya megmurdelésével, melynek nyomán ki fog alakulni egy kellően számos, az államtől egzisztenciálisan sokkal kevésbé függő középréteg (ld. mekkorát esett pofára Pannónia zsenije májusban). Addig azonban Mo. folyamatosan újabb hátrányokat fog felszedni. Tökmindegy, hogy a pártértekezleten téged mivel hülyítenek, Mo. nem teljesít jól, legfőképp a társadalmi tudat terén nem. Amúgy figyeld majd Kínát a "termelő gazdaságával". De hát egy félművelt-félmagyar, fullbolsi "ravasz paraszt" értelmi képességei pont addig terjednek, hogy egy Mohács-Trianon-Horthy-létező cucilizmussal terhelt társadalmat hülyére vegyen (és még jobban összeugrasszon, ami további nem kis probléma lesz majd azután, amikor a koleszterin végre elvégzi feladatát).
(hogy tudd, nekem semmi bajom nem lenne a stöpszlivel, ha tevékenysége nyomán úgy 70-80% jól jár. de nem jár jól. igazán csak pártízezer, a többié meg nem fenntartható)

Nyugodtan leszállhatsz Musk-ról. Ami benne érdekes, az nem a fizikus-mérnök-akármi, hanem az a permanens pénzügyi menekülési létrastratégia mutatvány, amit művel. Én - legfeljebb némi elismeréssel - csak távolról nézem. Meglehet, hogy elvéti egyszer a lépést, de a mutatvány több teret kap majd az annalesekben (és a temetéséről többen fognak pár dodóval gazdagabban távozni), mint a kicsi hadfi esetében. És - ha már Mars és egyebek - még valami: ő meghallotta Hawking megjegyzését. Márpedig Hawking (RIP) nem volt hülye.

2019.10.13. 08:23:50

@ijontichy:
a globális kapitalizmus azon alapul, hogy végeláthatlan mennyiségű világpénzt kigenerálnak. és aztán azt néhány tízezer ember költi. nem magyarországban, hanem a nagyvilágban. az olyanok, mint elon musk. aki egy szuperzseninek állítja be magát, aki szélhámos. a marketing mögött a marsutazáshoz szükséges valós tudással nem rendelkezik. hanem csak van végeláthatatlan pénz, ami üzleti titkok mögé rejtve került oda valahonnan. ahogyan zuckerberg is egy gyenge vezető. akire a fél világ rábízza a bizalmas adatait. kaliforniában ő a karácsony gergely. csak persze egész mögött azért több tudás, és sokkal több pénz áll, mint magyarországon.

de ha valaki erkölcsi alapokon érvel, akkor mindkettőt el kellene utasítania. és az amerikanizmustól mélyen elhatárolódnia. és hogy európai fejlődési pálya ne ez legyen szükséges egy illiberális átmenet. ehhez kell orbán és a haverjai.

2019.10.13. 08:50:52

@ijontichy:
budapest az agglomerációjával 2.5 milliós. és a diplomák felét budapest adja ki. hogyan lehetséges az hogy egy évtized alatt nem jött létre a fidesznek kicsit is értelmes ellensúlya? mi ennek az oka? az orbángyűlölet. amelyik elhitette az ellenzékiekkel, hogy van egy új autoriter rezsim, ami lényegesen különbözik az elődeitől. sőt sokkal rosszabb, mint gyurcsány ferenc kormányai, vagy medgyessy péter a 13. havi bérrel, nyugdíjjal, vagy horn gyula kormánya a bokros csomaggal. a brutális forintleértékeléssel és inflációval, és az abból következő szabad rablással. és hogy az orbán kormány teljesítménye ennél sokkal sokkal rosszabb. a francokat. mindössze arról van szó, hogy talán lehetne ezt jobban is csinálni. esetleg sokkal jobban.

ha a főváros többsége abban bízik, hogy a karigeri összeáll a horvátcsabival, nídermüllerrel és gyénémetzsókával és őket irányítja dr dobrev klára. és ebbe a koalícióba beáll a momentum, mert esetleg egy kerületi polgármesteri hellyel többet szerezhetnek. és ha a közgyűlésben többségbe kerülnek a dk-val, akkor ki tudják fizetni az aktivistáikat. nem tudom hogy lesz ebből budapest világváros. a demszky érában sem volt az.

ha győr abban bízik, hogy majd leváltják "kurvapecér" borkait és az audival mutyizó ügyvéd a haverjaival és helyébe ületetik az összefogás jelöltjét glázer tímeát, akkor tegyék azt. de mennyivel léptek előre. ezzel visszalépnek a baloldal-jobboldal ellentétbe. amiből lett az értelmetlen közbeszéd. ami rendre kap egy etnikai gellert. győrben miért nem a szakmai szervezetek, valódi helyi egyesületek állnak össze. és úgy lehet egy uralkodó néppárt. az elvben lehetne akár az mszp-dk-momentum-jobbik koalíció. csak ezek vajon tudnának kormányozni? de ha bennük bíznak a nagyvárosok, akkor álljon vissza a rendszerváltás után rendszer: sok párt sok hülye.

ijontichy 2019.10.13. 09:13:55

@cívisvárosi: Sajnos az általatok terjesztett pártpropaganda egyelőre sikeresen elfedi a tényt, hogy "kinemszarjaleelonmuskot", ha átlagpolgárjohnny(hansigünther) toronymagasan jobb színvonalon él (incl. jövedelem, lakhatás, egészségügy, oktatás, szórakozás, jövőkép :-DDD jövőkép picinyem!), mint átlagmagyar jani (a mélymagyar vidékről nem is beszélve). (OK. te majd előadod, mekkora nemzethy kulturális esemény is volt bivalyb-on és ettől minden igaz magyarnak fülig ér a szája és tele a hasa, főleg, hogy valami főelvtárs is megtisztelte jelenlétével az eseményt).

Jah, nemrég írt a zindex az ITER-ről - érdemes elolvasni. Elon Musk-nak nem kell rendelkezni a Mars-utazáshoz szükséges tudással (amúgy egyénileg senkinek sem - ez nem is lehetséges), nem az a dolga. Amiben Mo. elég szarul álla, az a szervezőképesség, államilag biztosan és a bolsik még rontottak is rajta. Na az aztán tisztára a "kicsi, sárga, savanyú, kurvadrágavolt, de a miénk!" elődei színvonalán áll. A globalizáció nem cukorgyerekről szól, de még csak nem is Musk-ról, hanem olyanokról, akikről az ITER-cikkben olvashatsz. Te és a hozzád hasonlók félnek. Irányításmániás vagy, mindent szeretnél kontrollálni (főleg a dolcsigenerátort :-)). Nem megy. A főnöködnek se. A paranoid személyiség késztette mikromenedzselés elég sok kárt okozott már eddig is. Egyébként pont erre utaltam, amikor arról írtam, hogy az elmúlt 60-70 év extrém gyors technikai fejlődése milyen problémákat vet fel. Nade erre jó a konzervativizmus (a világegyetem már csak ilyen. a "dinamikus egyensúly" állapotában létezik. minden ezen alapul, a gazdaság, de még a "fékek-ellensúlyok" rendszerét is innen kölcsönözték).

A félfeudális, félművelt, félmagyar, egészbolsi kezébe viszont nem adunk gyufát, csak azért mert azt hazudta, hogy ő bizony polgári konzervatív. Ennnyire nem lehet színvak egy egész ország :-(. Persze a billenés lokális, majd helyreáll idővel. Csak az egyén számára nem mindegy, mikor. Aki szarul elvegetálja az életét (vagy jó részét, egy wannabe kisbolsi miatt), annak nem mindegy. Aki megpusztul a magyar kóterban egy szimpla fertőzéstől, annak sem.

2019.10.13. 11:34:23

@ijontichy:
az iter egy állami projekt. az európai unió, az egyesült államok, kína, japán, korea és oroszország részvételével.

ijontichy 2019.10.13. 14:14:37

@cívisvárosi: Gratulálok, megnyerted a hangszórót. Tudod, van egy rendszerszervezői dipóm is, bár sosem dolgoztam csak rendszerszervezőként ( azért, mert kellő önkritikám van ;-) ). Ebből kifolyólag nagyra tudom értékelni a minőségi szervezői munkát. Ezen a téren pedig a globalizáció termelt olyan példákat, amiket tisztelő elismeréssel szemlélek (mert annyira azért értek hozzá, hogy ezt képes legyek felmérni).
Dehát Mogazdag, meg jobban teljesít, a magyar adófizetőknek jó egy vizesvb a dél-korai költség duflájáért (és nemcsak azért volt a duplája, mert a fideszék többet lopnak). "Kicsi, sárga, savanyú (ja és piszok sokba került), de a miénk! És egyébként is, mi így szállunk le a bicikliről!!! Értve vagyok?!?" :-/

2019.10.13. 14:38:42

@ijontichy:
és a fidesz mennyiben áll a természettudomány útjában. a kérdés az, hogy az iter egy közhasznú projekt marad, vagy senki által nem ismert magántársaságok szerzik meg az irányítását. és elon musk típusú seggarcokat neveznek ki a helyére azért, hogy inspirálja a tudósokat.

ijontichy 2019.10.13. 19:55:52

@cívisvárosi: Minden levegővételében ;-)

kiskutyauto 2019.10.16. 01:37:09

@Mickey Pearce: @ijontichy:
Na fiúkák... amiket összezagyváltatok totális megnemértést mutat...sem kiscsillag nem vagyok sem "ti" nem vagyok.. szavak hiába erőlködtök, max az agyatok pattan meg... Nem kell semminek utána néznem, mert én tudom és ÉRTEM mi az a demokrácia és a liberalizmus is, meg azt is hogy mi a liberális demokrácia, és azt is hogy nem létezik illiberális demokrácia... Ahogy elnézem habzó szájú fröcsögő hiszti amihez értetek, de szöveg értéshez már kevésbé... érvrendszeretek, hogy "ez baromság"... hát persze, mert te leírtad igaz barom..? Amúgy is beszoptátok TI vasárnap... én meg nem vagyok libsi, hanem anarchista (ráadásul jobbközép anarchista), szóval ezt is beszoptátok... jobb lenne kussolni és nem égetni magatokat, ezzel a sok szánalmas ostoba kéretlen okoskodással és személyeskedéssel... kicsi trollocskáim... inkább sírdogáljatok szarbánotok után aki elmenekült szittyáskodni AZ IGAZSÁG elől a keletre türközni kipcsakozni... tanulgatni, MEGÉRTENI, FELFOGNI, soha sem késő, jó pópa holtig szopat ugyebár... :D

kiskutyauto 2019.10.16. 01:38:19

@ijontichy: bocs előző nem neked, hanem neked: @cívisvárosi

2019.10.16. 08:21:07

@kiskutyauto:
a szociálliberális ideológia céljaiban anarcho-kapitalista: a szocik az államot eladósítják, a libsik pedig felszámolják, eladják. tgm is a soros alapítvány nagy barátja. mivel a szélbal az állam eladósításának pártján áll. az államokat szándékosan tönkre teszik, csődbe viszik mégpedig a szociális demagógiára alapozva.

a társadalmat atomizálják az egyén jogait a közösség felé emelik. és ehhez fel kell számolni a többséget. ehhez kell az lmbtq közösség és a gender "tudósok".

a zöldek feudális anarchisták. mindhárom célja az, hogy a földkerekségen megteremtse az anarchiát. a globális keveredéssel létrehozzák az új emberi fajt.

ezek mind a náci ideológia antitézisében hisznek. abban, hogy a keveredéssel az utódok magasabbrendűvé válnak. ami ugyanúgy hülyeség, mint az alacsonyabb rendűség. ha ez így lenne, akkor a mulattok magasabbak rendűek lennének, mint a feketék és a fehérek. nem azok. nem is alacsonyabbrendűek persze.

chrisred 2019.10.16. 09:18:43

@cívisvárosi: Nem. A liberálisok az állam szerepét korlátozzák, a szélsőbal (marxisták) pedig az állam elhalásának szükségességét vallják. De te ezt összekevered az egyéni és a közösségi értékek hangsúlyozásával, aminek az államhoz semmi köze. A liberálisok az egyéni érdeket a közösségi érdek fölé emelik, a baloldal pedig a közösségi érdekeket az egyéni érdekek fölé. A kommunisták szerint pedig csak közösségi érdekek léteznek.

A továbbiakban pedig nem létező ideológiákról ábrándozol. A közvetlen demokrácia pedig nem anarchia, hanem valójában annak pont az ellenkezője.

2019.10.16. 09:49:01

@chrisred:
a libsik nem klasszikus liberálisok. vagy inkább mondjuk így a libek. (mert a libsi ugye burkolt zsidózás, a biboló a zsidó cigányul, de hagyjuk az etnikai jelleget). a filoszt szintjén a szocik nem szociáldemokraták vagy keresztényszocialisták. a szocik kifejezetten a keresztény hagyományok ellenében politizálnak. a keresztény hagyományok 21. században túlhaladottá vált. ezt mondják a modernista konzervervatívok. amilyen bokros lajos, vagy béndek péter (bár ő néha vacillál, hogy ókonzervatív, őskereszténységhez és a népvalláshoz való visszatérés tradicionalizmus. ezt hirdeti a népfőiskola. erre mondja az akadémikus bölcselet, hogy azt a felvilágosodás meghaladta.) a gazdasági vonulat az, hogy a szocik eladósítják az államot, a libsik pedig eladják. a konzik is államellenesek és ehhez asszisztálnak. mondván, hogy piacosítják a közszolgáltatásokat és ezzel pareto hatékonyság javítást hajtanak végre. és az ellenfeleik a nacionalisták, akik nacionalizálnának. őket neonácinak bélyegzik. és ez az antifasiszta koalíció. ezt a politikai irányzatot követi a nyugat. és ezzel szemben áll lengyelország, csehország, magyarország.

chrisred 2019.10.16. 10:02:17

@cívisvárosi: A biboldó lehet, hogy cigány szó, de a liberális nem, a kettőt csak az olvasási nehézségekkel küszködők keverik. A keresztény vallás nem vált túlhaladottá, csak a társadalmi szerepe változott azzal, hogy a közösségi funkcióinak többségét átvette az állam.

Kezded lassan pedzegetni, hogy a brunei szultánon meg a dubai emíren, vagyis a klasszikus rabszolgatartó hatalmakon kívül mindenki eladósítja az államot, mert a polgárok érdeke, hogy a rájuk erőszakolt adók helyett inkább önként vállalt kincstárjegy vásárlással finanszírozzák az állam működését. Az utóbbi esetében ugyanis nem csak veszteség éri, hanem a kockázat fejében haszon is lehetséges.

2019.10.16. 10:30:25

@chrisred:
ha igazad lenne, akkor tamás gáspár miklós és bokros lajos nem állhatna egy politikai platformon. tgm adja a szoci ideológiát. ami az államot eladósítja. bokros lajos pedig eladja. erről szól az mszp-szdsz koalíció. és a konzik asszisztálnak. ahogy a klubrádióban mondják: az európai értelemben vett konzervatívok. a felelős értelmiség. és ők ugye egy politikai platformon állnak dr. dobrev klárával, aki még több európát ígér. mert van az orbán sátán. és őellene össze kell fogni ugyebár. és ez az összefogás nyert budapesten és a megyei jogú városok felében-harmadában. lényegében az, amit az atlanti-transzatlanti világ, az akadémikus bölcselet hirdet. és ez ellen szavazott a magyar vidék nagy része. és még ugye ide kell venni a határ menti és a határon túli magyarokat a kárpát-medencében. akik fideszre szavaznak vagy függetlenek. és a londoni magyarok többsége fideszellenes vagy független. ők egy amerikanizált metropoliszt képzelnek el. aminek alapja a nyílt társadalom és a multikulti. és ezzel szemben áll a brexit és a trump triumph. filozofikusan elég egyértelmű, hogy mit akarnak. a keveredésből adódó felsőbbrendűségben hisznek. nézz meg egy tehetségkutatót. ha valaki kevert, akkor libsi zsűritag azonnal elélvez. antirasszizmus és a pozitív diszkrimináció a többséget szorítaná háttérbe. és ennek tapsol a német egy része, aki már nem német, de magyarrá se vált. a sémiták egy része, akik magukat nem-zsidóknak mondják mondván, hogy azt is meghaladták. és az lmbtq közösség tagjai. az nem szexizmus, ők lehetnek közösség. a prájd ugyanolyan kulturfasiszta, mint az ezzel szemben vonuló nagyon helyesen betiltott hetero békemenet. a másik oldalon a prűdségből lesz a büszkeség. és aztán jönnek a gender tudósok. ezeknek az a célja, hogy a társadalmakat atomizálják és a közösségeket, kezdve a családoktól szétverjék. és ezek helyébe lépnek a szivárvány társaságok. ami hagyományosan az underground. a kereskedelmi médiából abból lett a mainstream. és ha valaki ezt a jelenséget le meri írni és mellette normalitást hirdet, akkor azt mondják: "náci". a totális agymosás eredménye, nem is érted, nem is fogod fel. mert mészáros lőrinc lopik. és a többi nem lopik? nem, mert az a nyugat.

2019.10.16. 10:35:30

@chrisred:
"libsi" = liberális bibsi = liberális biboldó. egyesek szerint "lipsi". úgy mint lipótvárosi. ez zsidózás, mert a biboldó cigányul azt jelenti: zsidó. mi az ami ebben nem érthető?

a szociálliberálisok akarják eladósítani és eladni az államot. ezt hirdetik. a szocik eladósítják, a libek eladják. erről szóltak az mszp-szdsz kormányok és az "európai értelemben vett konzervatívok" a konzik ehhez asszisztáltak. és aki ezzel szemben áll az "náci". ezt hirdetik. mi az ami ebben nem érthető?

chrisred 2019.10.16. 12:11:27

@cívisvárosi: Az, hogy mi értelme van két különböző nyelvből származó, különböző értelmű szó összekeverésének. 10 éves korig még jópofának tűnik, de utána?

Teljesen érthető volt, és erre írtam, hogy tulajdonképpen felsoroltad a polgári demokráciákban működő klasszikus politikai erőket: konzervatívok, liberálisok, szociáldemokraták. Tehát összességében igaz a polgári demokráciákra, hogy erősen kontrollálni igyekeznek, hogy az állam mennyit von el a polgárok magánvagyonából a saját céljaira, hogy még véletlenül se legyen több, mint amit az általa ellátott közfeladatokra racionálisan érdemes fordítani. Ezért vált általános megoldássá, hogy a polgárok hitelezik az államot, amit te eladósodásnak nevezel. Mi az, ami ebben nem érthető?

chrisred 2019.10.16. 12:14:17

@cívisvárosi: Ja igen, és az eladósodás azoknál az államoknál nem jellemző, ahol nem a polgároknak van állama, hanem az államnak vannak alattvalói. Vagyis lényegében minden az államé. Akár nácik, akár kommunisták, a totalitárius rendszerek így működtek.

2019.10.16. 12:36:46

@chrisred:
ezek szerint jelenleg az polgároknak van állama magyarországon. mert 2010 óta eladósodás gdp arányosan csökkent. ha meg abszolút számok érvényesek, akkor szinte sehol sincs a polgároknak állama.

chrisred 2019.10.17. 05:21:22

@cívisvárosi: Szerintem olvasd el még egyszer, amit írtam.

2019.10.17. 07:19:49

@chrisred:
az eladósodás csökken gdp arányosan legalább is. ezek szerint orbán polgárosodást szolgálja?

2019.10.18. 16:00:53

@chrisred:
annak a mondatnak nincs túl sok értelme. kezdjük ott, hogy az eladósodás az állam és a tőkepiac összefonódásából adódik. a kommunista pártok térnyerése és a fasizálódás ennek társadalmi következménye.

Attilajukkaja 2019.10.18. 17:27:11

Hú! Ez a poszt nekem sok sebből vérzik. Nagyon gáz.

screpes 2019.10.19. 06:11:31

@cívisvárosi:

Erre neked kéne válaszolni, hogy miért nem egy helyi egyesület az ellenzék. Te hiányolod, és te tartod lehetségesnek is...(?)
Te egyetlen válasszal szolgálsz, hamisan idézve a közvélekedést és a maradványértéken megszólaló pártokat: "mert az (szerintük) fasizmus lenne " kiáltanák kórusban.
Csakhogy nem szólalnak, meg, nem ezt mondják, és nem is lenne elegendő a "szavuk", a közhatalmat birizgáló, addig felérő szervezetek ágálása.

Amúgy úgy tisztességes, ha leírom: egyetértek az utolsó bekezdéseddel, ( 10.13-án, 08:50-kor), hozzátéve, hogy mindez most csak egy fenyegetés. Fenyegetés, a régi baloldal dominanciája. De Karigeri TISZTÁBAN VAN ezzel.
--------------
Ezek azért nincsenek, mert a fidesz1 és fidesz2 nem akarja ezt. Ha régibal-ék felütik a fejüket, akkor jön az, hogy amennyiben valami nem CÖF, akkor norvégok pénzelik, vagy persze soros...Az ellenzékies gyanúhoz egy amerikai milliomos nevével vágnak vissza, mellesleg a te, meg az én közpénzemen.
Tegnapelőtt rengeteg magyar zászló előtt azt mondi a magyar ME, hogy az önkormi választás témája a bevándorlás...
Mármár arra gondolok, hogy gonosz ellenzék kiragadta ezt a mondást a szövegkörnyezetéből, de a fidesz pártsajtó ugyannezt idézgette, ugyanígy..
kiragadva a szövegösszefüggésből, mert a szöveg a valósággal nem függ össze...

chrisred 2019.10.19. 06:42:04

@cívisvárosi: Inkább nem tudtad kihüvelyezni az értelmét, ezért kérdeztél rá, hogy az állam eladósodásának csökkenése a polgárosodást jelenti, holott pont az ellenkezőjét írtam. Az autoriter rendszerek képesek az állam adósságát az alattvalók kizsigerelésén keresztül törleszteni, lásd Ceausescu.

"kezdjük ott, hogy az eladósodás az állam és a tőkepiac összefonódásából adódik."

Kezdjük ott, az eladósodás abból adódik, hogy a XIX. századi éjjeliőr állam berendezkedéshez képest a modern állam rengeteg szolgáltatási funkciót ellát, amihez szükséges gazdálkodási tevékenységet folytatnia. A gazdálkodási tevékenység alapja a tőke, ezért az államnak forrásokhoz kell jutnia. Erre írtam, hogy az egyoldalú és kötelezettség nélküli vagyonelvonás (adóztatás) helyett a polgárok számára sokkal előnyösebb, ha az állam hitelt vesz fel tőlük, hogy forrásokhoz jusson. Ezzel az államot is a hatékony, költségkímélő gazdálkodás irányába kényszeríthetik.

2019.10.19. 08:18:03

@chrisred:
értem, hogy az ellenkezőjét írtad. csakhogy a polgári lét éppen nem az állami segédlettel a semmiből teremtett adósságokon alapul legalábbis a klasszikus liberális elvek szerint. hanem a kölcsönzésen.

errefelé a legrégibb fentmarad magisztrátusi jegyzőkönyv 1548-as. az így kezdődik. ez egy napi bejegyzés.

Érdemes Szűcs (Zwch) Ferenc birósága idején 1548-ban

1548. ápr. 24.
Deső (Dese) Péter letiltotta Erdélyi (Erdeli) Miklós házának házi eszközeit nyolc forint értékben mindenki mást megelőzve.
Kádas (Kádas) György tiltja Lökös (Lekes) Pálnak Horvát Orbánnál levő pénzét 10 dénár hiján 17 forintig mindenki más előtt.
Srangli János és Haraszti (Harazti) Márton özvegyének férje között a biróság ugy határozott, hogy az adóslevél Kalmár (Kalamar) János neve és pecsétje alatt lett kiadva, és őt tartozik perelni .
Szijjártó (Zyarto) Tamás felesége zár alá veszi Lökös (Lekes) Pálnak Horvát (Horvát) Orbánnál levő pénzét husz forintig.
Szűcs (Zwch) Benedek a jelen bzonyságlevéllel mindenkit eltilt attól a résztől, amely feleségét Szűcs Gáspár leányát öröklési jogon illetné, hogy azt senki idegen, tartozásáért el ne adhassa vagy meg ne becsültethesse.
Szent György napján Szűcs (Zwch) Márton megbecsültetett két hordó bort Kalmár (KalamarÖ Márton részére egy hiján harminc forintra, amelyhez Kalmár Márton még négy forintot tartozik adni és fizetni. Ugyanaz a Kalmár Márton Kozma Ferencnek megengedte, hogy felvegye.
Nagy György és Fekete (Fekethe) Márton letiltják Kádas (Kádas) Istvánnak Kalmár (Kalamar) Istvánnál levő javait, amig a számadást meg nem ejtik, a többi hitelezőt megelőzve.
Gyenge (Gyenghe) Máté özvegye vallotta, hogy tartozik Rózsa (Rwsa) László szegedi lakosnak 105 forinttal. Ennek felerészét a jövő május 10-re vagy augusztus 15-re igérte megfizetni, más részét a jövő október nem teljesítené, a határidő letelte után az Rózsa László örök tulajdonában maradjon.

ezek ugye kölcsönügyletek, esetenként jelzálog alapúak. feudálisak és polgáriak. nem igaz az, hogy abból nem lehet polgárosodni. dehogy nem lehet.

csak ekkortájt találták ki azt, hogy lehet bankokat alapítani, és a bankjegyeket fedezetlenül kibocsátani. és később ezt legitimálta az állam. és ugye eközben folyt egy vallásháború. a reformáció. a medici bankház búcsúcédulákat bocsátott ki, a fuggerek adósleveleket. de az nem valódi polgári létet jelent. hanem gyarmatosítást. értem persze, hogy németek egy része azt mondja, hogy a burzsoázia überfasza. az a polgári és nem a citoyen.

2019.10.19. 08:35:29

@chrisred:
éppen az a probléma, hogy 500 év államkapitalizmusa semmiből teremtett nagyon sok pénz. pontosan nem tudjuk, hogy mennyit. és az nagyrészt fedezetlen. tehát az egyik bankban is ott a nagy semmi valamilyen pénznemben. és a másikban is. és azzal is lehet ügyködni, hogy nagy semmit hogyan lehetne átváltani a nagy semmire a nagy semmiben. ez a liberalizált devizakereskedelem. ebből gründolt 20 milliárd dollárt soros. de ennél sokkal több pénzzel rendelkezők is vannak százával, ezrével a világban. és kérdés, hogy ezzel a rendszerrel mi legyen. mert ebben a tisztességet zárójelbe lehet tenni, ebben bármiféle polgári fejlődést elképzelhetetlen. permanens vallásháború folyik. soros a szegény amerikai nyugdíjas, aki szétosztaná a vagyonát a szegények között. csak nem engedi neki az orbán sátán. akinek a rokonsága ugyanebben a rendszerben gazdagodik. kinek a kicsodája vásárolja fel a budapestet vagy a fél balatont. és a magyarok többsége azt mondja, hogy inkább orbán spanjai, mert őket le lehet váltani. és a főváros polgársága azt mondja, hogy inkább a külföldnek adnának el mindent. vissza az mszp-szdsz koalícióhoz. csak ez már nem együtt. hanem párbeszéd a dk és a momentum között. bajnai gordon helyett karácsony gergely. baranyi krisztina felszámolja a parkolási maffiát a bakáts téren. és? ezek után diktáljon a morgan stanley, vagy mi legyen?

2019.10.19. 11:14:42

@screpes:
az ellenzéki polgármesterek egy részét helyi egyesületek jelölték.

egerben mirkóczki mondhatja, hogy ő kilép a jobbikből és az egerért egyesület pártoktól független marad. és nem érdekli, hogy váltja leváltja orbánt gyurcsány, karácsony vagy fekete győr andrás. hanem az elsődleges céljuk fenntartani egert és környékét. ennek érdekében helyhatóságot szerveznek. de nem akarják megdönteni a rezsimet. elfogadják, hogy eger egyik fele fideszes. az egy patritóta kormánypárt. ők pedig egy lokálpatrióta egyesület. ami ezt ellensúlyozza és rajtuk kívül még vannak függetlenek. akik még ezekbe se tartoznak. ez lehet egy hegyközségi szőlősgazda. vagy mondjuk egy számítógép programozó. és ez mind lehet világpolgár. az lehet fideszeses, helyi egyesület tagja, vagy szabadbölcsész vagy független reálértelmiségi. bárki lehet világpolgár. a többséghez is tartozhat. nem feltétlen kell a prájdon vonagló buzinak lennie. a következő ciklusban talán idáig kellene eljutni. ez az egyik irány.

a másik, hogy vannak a demokratikus pártok. ezek az mszp-p-dk-momentum-jobbik. ebből létrejön az összefogás. elszámoltatják a fideszt. kiderülnek a sötét visszaélések. amiben az ellenzékiek nem vagy alig érintettek. és magyarország rájön, hogy ezeknek a pártoknak kellene politikai váltógazdaságban működni a 2010 előtti kormányzati tanácsadói réteggel azaz a felelős értelmiséggel. ők mondják azt, hogy elsöprik a fideszt. mert hogy ők kulturálisan is sötétek, a gazdasághoz se értenek, a magyar társadalmat végképp nem értik hanem csak megfélemlítik. a vidéket rettegésben tartják. ez az ellenzéki narratíva. és ebből következik a másik opció.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.20. 07:11:00

@cívisvárosi:

"értem persze, hogy németek egy része azt mondja, hogy a burzsoázia überfasza. az a polgári és nem a citoyen."

Mert az ember annyira kényszerül _citoyen_-nek lenni amilyen mértékben erőszakkal akadályozzák a _bourgeoise_-vá válását.

2019.10.20. 15:57:50

@neoteny:
a magyarok többsége nem akar (pénz)kapitalizmust és burzsoáziát. a magyar közgondolkodás nem birodalmi, hanem parasztpolgári, uradalmi jellegű.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.20. 17:33:21

@cívisvárosi:

"a magyarok többsége nem akar (pénz)kapitalizmust és burzsoáziát."

Bullshit.

2019.10.20. 18:38:07

@neoteny:
lószart akarnak pénzkapitalizmust és burzsoáziát.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.20. 18:54:09

@cívisvárosi:

Ezt nehezedre esik majd eladni: mindenki pénzkapitalizmust meg burzsoáziát akar _magának_.

Az, hogy a _szomszédjaianak_ szocializmust kíván -- amiben ami az övék az az övé is, ami meg az övé ahhoz senkinek semmi köze -- csak praktikus gondolkodás.

2019.10.20. 20:35:47

@neoteny:
a magyar közgondolkodás alapjaiban feudális uradalmi jellegű. és erre mondják azt, hogy ezen túllépett a nyugat. az lehet, de magyarország nem "a" nyugat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.20. 22:01:49

@cívisvárosi:

"a magyar közgondolkodás alapjaiban feudális uradalmi jellegű."

Rákóczi kurucainak utódjaié? '48 szabadságharcos hőseinek leszármazottjaié?

2019.10.20. 23:46:00

@neoteny:
kurucz nóta.
Te vagy a legény, Tyukodi pajtás!
Nem olyan, mint más, mint Kuczug Balázs.
Teremjen hát országunkban jó bor, áldomás,
nem egy fillér, de két tallér kell ide, pajtás.
www.youtube.com/watch?v=D_Y-h0PVxuY
ez amolyan khm, kapitalista birodalmi vagy feudális uradalmi jellegű?

2019.10.20. 23:48:14

@neoteny:
további versek.

Szegénylegénynek olcsó a vére,
Két-három fillér egy napra bére.
Azt sem tudja elkölteni, mégis végtére
Két pogány közt egy hazáért omlik ki vére!

Bort kupámba, bort, embert a gátra,
Tyukodi pajtás, induljunk rája,
Verjük által a labancot a másvilágra,
Úgy ad Isten békességet édes hazánkra.

2019.10.20. 23:58:26

@neoteny:
ez a hétvégi civis cuháré.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3741/191019civiscuhare_ksz_(47).jpg
a nénike műanyag pet palackból issza a vizet. posztmodern.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3741/191019civiscuhare_ksz_(28).jpg
néptánc tollas kalapban, csizmában és tornacipőben.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3741/191019civiscuhare_ksz_(16).jpg
félfeudális-félkapitalista világ.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.21. 00:43:29

@cívisvárosi:

Hát a kurucz nóták nem lehetnek feudális uradalmi jellegűek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.21. 00:44:47

@cívisvárosi:

"néptánc tollas kalapban, csizmában és tornacipőben"

Ez akkor lenne érdekes ha ugyanaz a személy lenne csizmában _és_ tornacipőben.

2019.10.21. 10:47:25

@neoteny:
félfeudális-félkapitalista jellegűek valójában.

2019.10.21. 11:16:12

@neoteny:
félfeudális-félkapitalista uradalmi jelleg az németrómai és az oszmántörök birodalommal szemben. a népvallást, a nemzetbe vetett hitet összekapcsolják a szabadságvággyal. libertárius kereszténység, liberális nacionalizmus, klasszikus nemzeti liberalizmus. és ezzel szemben állnak a "libsik".

screpes 2019.10.21. 14:49:55

@cívisvárosi:

Mi az az uradalmi jelleg?
Gazdálkodási forma?

2019.10.21. 16:53:01

@screpes:
a feudális közgondolkodás, a vidékiesség, a családiasság (familaritás), a rendiség, az urizálás, tájegységi szemlélet, a néprajz (az "enticizmus"). minden, amit a "baloldal", a "liberálisok", az "európai" értelemben vett "konzervatívok" elvetnek, megvetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.22. 01:21:02

@cívisvárosi:

Öcsike akkor fog polgárosodni ha legalább _programozza_ ezeket, ha már nem is tervezi őket:

www.youtube.com/watch?v=jF4F8Zr2YO8

mert hogy gyártásminőségben nem tud versenyezni a reszelvénye az ilyesmikkel: az tuti.

screpes 2019.10.22. 08:26:47

@cívisvárosi:
mi az, hogy elvetik?! A néprajzon mi az elvetni való?
Van, vagy nincs feudális közgondolkodás?
a rendiségből mennyi maradt?

én nem vetném el a tájegységi gondolkodást, amennyiben helytálló. keretek közt marad, de nálad pl a kárpátmedenceibe betartozik az adriai kijáró...

2019.10.22. 13:04:29

@screpes:
a kárpát-medencéhez kereskedelmi útvonalak kapcsolódnak. szabad kikötők. és ha ezt nem fogadják el a pesti nem-zsidók, akkor ne fogadják el. vagy nagyon utáljátok a magyarokat, vagy úgy vagytok kereskedők, ahogy a cipőm sarka.

2019.10.22. 13:09:36

@screpes:
tehát ugye az a probléma, hogy te magyar-horvát kapcsolatot elutasítod. úgy, hogy nem vagy horvát. nem zágrábból tiltakoznak először, hanem budapesti mszp. budaörsi szdsz mondja, hogy az nem lehet. megírják uj péter firkászai a soros alapítvány támogatásával. azt átveszi az index. azt a bertelsmenn. így kerül az rtl klub híradóba. azt átveszi az atv. újabban csak ímmel-ámmal. megvitatják a szakértők. brutális magyarellenes csoportosulásra azt mondják, hogy patkányok vagytok, akkor jön az, hogy kitört a fasizmus. és amíg budapest erre szavaz, és most erre szavazott, akkor addig ez megy.

2019.10.22. 13:26:57

@screpes:
a ceu aktivistái nem fogadják el, hogy magyarország egy szuverén állam és van külpolitikája. ezt a szemét társaságot politikailag korrekt módon liberálisnak kell mondani, de ugye egyáltalán nem liberálisok. nem is anarchisták, mert azok nem akarnak maguknak hatalmat. a ceu aktivisták meg de. ha nem ők vannak megválasztva, akkor azt mondják kitört a fasizmus. közel egy évtizeden át ment, hogy a fidesz demokratikusan leválthatatlan. dde leváltották. ezt most már nem lehet mondani. jönnek a régi lemezek. mi a vallása ennek a ceu-s szektának? világpolgárok? nem. mert a világpolgárt ha támadják, akkor fogja a cókmókját és tovább áll egy olyan világvárosba ahol ugyanúgy érzi magát. a ceu aktivisták nem világpolgárok, hanem követelik maguknak az ellenőrző hatalmat. a szólás szabadságot brutálisan korlátoznák. a közélet maga a fasizmus gondolatbűne. és azt is mondják, hogy baloldaliak. egy ceu aktivista le se szarja a vidéki szegényeket. nekik ahhoz kellenek a hajléktalanok, hogy legyen iroda, iphone, macbook. és követelik, hogy hadd szarjanak már az utcára. mert ha nem, akkor az a fasizmus. ez egy politikai underground. akiket wass albert közéleti patkányoknak nevez. politikailag korrekt módon hogyan kellene nevezni?

screpes 2019.10.22. 15:49:42

@cívisvárosi:

az adriai kikötők "szabadok", bármely árut odavihetsz most is, és nem vámolják (nem horvát, hanem Szlovéniai reláció ez!)
Inkább nézz utána, milyen magyar áru indul onnan útjára a világba, illetve mi érkezik oda... Ami érkezik, az megy tovább, tólünk nyugatabbra. Persze jó lenne birtokon belül lenni, és vett is "valaki" ott kikötőnek is tekinthető területeket. Csakhogy ismereteim szerint a magyar nemzeti öntudat yachtkikötőt képzel oda.. Az nagyon hiányzik...

2019.10.22. 16:43:46

@screpes:
de nem attól szabadok. hanem attól, hogy a kereskedelmi árumérleget egyensúlyban tartják. és ebből következően nem adósítanak el. ha a magyar nemzeti öntudattal szórakozol, akkor nem vagy magyar. miféle származású, vallású vagy? áruld már el.

screpes 2019.10.22. 19:21:16

@cívisvárosi:
nem a magyar öntudattal szórakozom, hanem veled.
3000 hozzászólásom után nem látod, hogy ki vagyok?

2019.10.23. 07:41:16

@screpes:
értelmes vita alapja az, hogy a felek előzetesen a származásukat, vallásukat tisztázzák. ezzel szemben az van, hogy van a filozofikus mesterrassz (ceu és társai). és a kocsma népe azt mondja, hogy "zsidók". dehogy is zsidók. pláne nem "a" zsidók. ezek zsidók? kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3003/30037/300376/30037631_7aeb563054de7e46e3c2f6c4cb4933d8_wm.jpg
ezek hülyék basszus. és őket szar szemét csoportosulás pénzeli amerikából. akik ugyanabban a rendszerben gazdagodtak meg, mint mészáros lölö. csak ők nem kispályások, hanen globális játékosokká szeretnének válni. a földkerekséget uralni. csak most éppen orbán bratyizikik az amerikai nagykövettel, aki republikánus zsidó. úgy tűnik, valami befolyásuk mégis csak van. soros pedig egy amerikai nyugdíjas.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 08:20:41

@cívisvárosi:

"értelmes vita alapja az, hogy a felek előzetesen a származásukat, vallásukat tisztázzák."

Igen, tudjuk azt, hogy te egy nihilita, posztmodern ördögfajzat vagy.

2019.10.23. 09:15:09

@neoteny:
egy formális axiomatikus elméletben gondolkodik az, aki kicsit is értelmes legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint. a népfőiskolán már hallottam olyat, hogy ez a probléma, hogy matematizálni akarnak a tudjuk kik. szerintem nem a zsidó matek a problémás. sanyi szerint aki kitalálta, hogy egyből ki lehet vonni kettőt na komám azt kellett volna lelőni. úgy nem lett volna holocaust. nem ölték volna meg azt a kis olivért.
pbs.twimg.com/media/D-aNgGXW4AIqbW6?format=jpg
ez egy zsidó kisgyerek, a kocsma népét azzal érzékenyítették a hírekben legalább is errefelé. tessék őt megölték. miért is? sanyi szerint azért, mert egyből ki lehet vonni kettőt. minden probléma alfája és ómegája (alfa képírásban egy áldozati állatfej. omega egy kifejezés oh megas - ó magasságos, magyarul is érthető, illetve dehogy is ez finn. a tudjuk kik a magyar nyelvelméletet verték szét, de a matematikai iskolához hozzátettek, nem is keveset). miért ölték meg olivért? mert egyből ki lehet vonni kettőt. mert a nyelvelméletet és azon keresztül a kultúrát szétverték. egyesek elárulták a hazát. a kárpát-medencei feudális tájgazdálkodást a földműveléssel a bányaiparral, a kapcsolódó adriai tengermellékkel, a szabad kikötők kereskedelmi egyensúlya felborult, ez a közszolgáltatásokat korlátozta, a szellemi szabadfoglalkozású elitet erősen megosztotta. az akadémikus bölcselet nem ilyenekre vezeti vissza azt, hogy megölték olivért. hanem arra, hogy tisztázták a származását és vallását. és ezek után csak ezért megölték. éppen azért mert nem volt tisztázva a formalizmus, az axiómarendszer, a bölcseleti értelemben a vallás, amiben olivér szülei és szomszédai gondolkodtak. mert egyesek kitalálták, hogy ők a zsidóságukat meghaladják. az anarcho-kommunisták, az anarcho-kapitalisták a feudális anarchisták (zöldek). virtualizált környezetben lehet anarchia közeli állapotot teremteni. az underground világában. mint amilyen ez a komment. konfúz betűtenger. majdnem teljesen kaotikus.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 09:18:10

@cívisvárosi:

"aki kicsit is értelmes"

Te nem tartozol ebbe a kategóriába.

2019.10.23. 09:25:26

@neoteny:
a kommentelés hülyéskedés.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 09:26:54

@cívisvárosi:

... mondja a nihilista, posztmodern ördögfajzat.

2019.10.23. 09:54:10

@neoteny:
egy heti rendezvény errefelé.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/72814523_1660393970762674_8815978299881684992_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_oc=AQl-3AprzcnPBQXL0U6HuX5vD5M35vDtGEIlMqJ2GH6P-ObeISVbfhbU3bG3qjvVfEc&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=0169c4198cc4cbe6164ceae4befcc484&oe=5E2A0B3E
a ceu világképéből nem adódik szent dömötör napja, behajtási ünnep, darufesztivál, délibáb népdalkör, szeredás népi együttes, a vándormuzsikosok, langaléta garabonciások, vásári komédiások, jános vitéz, a dalárda, a betyárlegények, a csikósok, a pásztorok, a jószágok és a forgatagok. azt mondják, hogy ilyen nem lesz. de ez ugye része a világnak. kis világoknak legalább is. és azt mondják, hogy általában nem ilyen a nagyvilág. valóban. vancouver polgárai valószínűleg paprika jancsi csúzlizdája nélkül is megvannak. de a hortobágyon azt mondják, hogy legyen ilyen is. és miért ne legyen? ceu világképéből nem jön ki. különösen szent dömötör napjával összeegyeztetve.

és a köznép úgy érzi, hogy a ceu aktivistái valamit el akarnak venni. és tényleg. ők pénzt generálnának startup vállalatoknak. de a fidesz is ugyenezt tenné. a cöf aktivisták is azért vonulnak fel, hogy náluk maradjon a pénzjegynyomda és a kassza kulcsa. és karácsony gergely is azért akar polgármester lenni, hogy nála is legyen egy kisebb pénzes zsák. baranyi krisztina a parkolóórákból is kiszedi a pénzt. csak ő abból egy kiskosztümöt venne magának, rogán haverjai drágább öltönyöket választanak, habony ibizán kokózna. karigeri azt mondja, hogy betiltaná a lokált a köztereken. mert az fidesz propaganda. és helyébe lép a globál. eurázsiai ellenében győz óceánia és az ingsoc.
www.youtube.com/watch?v=F43DqnMoWi0

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 10:19:08

@cívisvárosi:

"és a köznép úgy érzi"

Whatevs: te a köznép önjelölt szószólója vagy, csakúgy, mint Greta Thunberg a világ környezettudatos ifjúságának önjelölt szószólója.

2019.10.23. 11:07:49

@neoteny:
hozzák kellett volna tennem, hogy legalább is errefelé. hajdú megyében arányos listás választáson (ami (népi) demokratikus) a 24 fős közgyűlésből a fidesz 16, a jobbik 3 mandátumot szerzett. ez közel 80%. na most ezen túl még 3 szoci: dk és mszp. és 2 momentum. a listavezetőjük képviselőjének facebook oldaláról az első bejegyzés, ami nem pártkongresszuson való ünneplésről szól ez.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s526x296/72970899_3040253112712935_8023591094723805184_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_oc=AQl9brTB0WKTMqnrJFLRQCu8IDJNxBk3BAIrgH39YgdFbTBoTik4WyKhzxuY6xxz9PA&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=0a990414ab006e8793a27e400a343f65&oe=5E5E1A19
cseh katalinnal lila csomagokat osztogatnak a cigánysoron. és ezzel majd ők teremtik meg a globális kapitalista világot. aha.

tehát akkor vannak a globális kapitalisták, csak el vannak nyomva, mert a kereskedelmi bankokban nincs elég pénzük, a kereskedelmi média nincs jelen. dehogy nincs. amíg az állam nettó tőkeexportőr addig a lokális kapitalizáció jelenti a polgári fejlődést. előbb a helyi piacon kell versenyképessé válni a többségnek. és ezt gátolja egy kisebbség. nem zsidók, különösen nem a zsidók, hanem a "nem-zsidók", akik azt hirdetik, hogy azt már meghaladták.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 11:20:38

@cívisvárosi:

"legalább is errefelé"

A helyi köznép általad látott része?

You can safely fuck off now.

2019.10.23. 11:23:04

@neoteny:
és ugye budapesten nem így szavaznak. ott a többség azt mondja, hogy az dk-momentum koalíciója a párbeszéd teremti meg a polgárosodoást. úgy válhat budapest szabaddá a világpolgárokkal.

az index szerint a "köztévé meg sem próbál elfogulatlannak tűnni"
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3005/30050/300501/30050103_2307021_9cd7b3df2133e5d41c76148d51a6c85c_wm.jpg
primitívnek nevezte hadházi képviselőt, aki a havi 2 milliós fizuból képviseli a szólás szabadságát. az index firkásza szerint nem primitív, nem bunkó. hanem? és ha majd ők többségbe kerülnek, akkor lesz globális versenyképesség itten.

2019.10.23. 11:24:09

@neoteny:
na de a választási eredmények is ezt tükrözik. hol vannak a globális kapitalista politikusok? bokros lajos pártja hogyan szerepelt? vagy béndek péteré?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 11:40:11

@cívisvárosi:

"na de a választási eredmények is ezt tükrözik."

Mit? Hogy hozzád hasonló ördögfajzatok sikeresen árulják a gonoszságukat?

"hol vannak a globális kapitalista politikusok?"

Olyanok nincsenek: az összes gyakorló politikus szükségszerűen szocialista. A globális kapitalisták is.

Egy kapitalista azzal van elfoglalva, hogy folyamatosan kitalálja azt, hogy mi kell a népeknek és előállítsa azt úgy, hogy tőle vegyék meg a népek a jószágot, ne mástól -- feltéve azt, hogy a kérdéses jószág haszonnal termelhető ill. eladható. Az ilyen vállalkozó típus (az eredeti Sanyi, mielőtt még szocialista mintamunkást varázsoltál belőle) legfeljebb azért lesz politikus, hogy saját magát megóvja az államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) végrehajtott rablástól. Vagy mert rákap a _politikai_ (tehát erőszakos) hatalomgyakorlás ízére.

2019.10.23. 19:23:42

@neoteny:
a létező kapitalizmus államkapitalizmus. a globális kapitalizmus nagyrészt pénzkapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 20:39:20

@cívisvárosi:

"a létező kapitalizmus államkapitalizmus."

A te rosszindulatú értelmezésedben.

2019.10.23. 21:31:42

@neoteny:
a kapitalizmust az állammal összefonódó ügyes üzletemberek uralják az összes kontinensen. és innen menekítik a pénzt offshore számlákra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 21:36:31

@cívisvárosi:

"a kapitalizmust az állammal összefonódó ügyes üzletemberek uralják az összes kontinensen."

Helyesen: az államhatalmi erőszakkal 'újraelosztó' politikusok minden kontinensen parazitaként rátelepszenek a javakat termelő polgárokra.

"és innen menekítik a pénzt offshore számlákra."

Azokat a pénzeket fogyasztók önként nekik adták: azokat a pénzeket menekítgethetik ahová akarják, abban semmi elítélendő sincs.

2019.10.23. 21:55:23

@neoteny:
a borkai ügyvéd haverja egy ügyes üzletember, önként adták el a földet a környékbeli parasztok, önként utalta át ezek ellenértékét az audi, akiktől önként vásárolnak autókat a nagyvilágban. az adriai prostituáltak önként vállalták szolgáltatásaikat. a yacht klubban a hajók bérletéért is fizettek. mi a probléma? ügyes üzletemberek összefonódtak az állammal. bennfentes információkhoz jutottak, adott esetben nagy összegű hitelekhez, alacsony kockázattal, majdnem biztos megtérüléssel, összefonódva az államhatalommal (mégcsak nem is a minisztériumokkal, hanem a helyhatósággal összejátszva a multikkal, akik összességében szintén nem jártak rosszul) és a beruházások következtében győr is szépen fejlődik. ez az államkapitalizmus. hol itt a probléma? laza erkölcs szerint sehol. szigorúan véve persze szinte minden elemében problémás. ilyen a világ. vagy legalább is ilyesmi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.23. 22:04:53

@cívisvárosi:

"a borkai ügyvéd haverja egy ügyes üzletember, önként adták el a földet a környékbeli parasztok, önként utalta át ezek ellenértékét az audi, akiktől önként vásárolnak autókat a nagyvilágban. az adriai prostituáltak önként vállalták szolgáltatásaikat. a yacht klubban a hajók bérletéért is fizettek. mi a probléma?"

Mindezekkel semmilyen _politikai_ probléma sincs. Egyéni erkölcsi problémák akadnak benne bőven, de azokra nem szükséges erőszakos 'megoldásokat' adni: egyszerűen nem kell cselekedni olyasmit, amit az ember elítél és nem kell olyanokkal szociálisan érintkezni akik ilyetén viselkedését elítéli az ember.

Akik az Amish-okhoz hasonló mértékű társadalmi kontrollt kívánnak gyakorolni embertársaik fölött, azoknak készen kell állniuk arra is, hogy az egyetlen békés eszközt használják rosszallásuk kifejezésére: a shunning-ot, a másikkal való interakciók beszüntetését.

"ügyes üzletemberek összefonódtak az állammal. bennfentes információkhoz jutottak, adott esetben nagy összegű hitelekhez, alacsony kockázattal, majdnem biztos megtérüléssel, összefonódva az államhatalommal (mégcsak nem is a minisztériumokkal, hanem a helyhatósággal összejátszva a multikkal, akik összességében szintén nem jártak rosszul) és a beruházások következtében győr is szépen fejlődik. ez az államkapitalizmus. hol itt a probléma?"

A probléma ott van, hogy a politikusok és a velük összefonódó 'üzletemberek' _a magántulajdonok védelmének érdekében rájuk ruházott erőszakmonopóliumot_ alkalmazzák a magántulajdonok sértésére.

2019.10.24. 09:43:36

@neoteny:
ne viccelj. borkai és ügyvéd haverjai erőszakkal nem kényszerítettek senkit se. jött az audi, hogy megvennének egy földterületet győr környékén. de ilyenkor nem mennek oda a parasztokhoz, hogy jó napot kívánok. az audi megbízásából jöttünk. épülne itt egy autógyár. megvennénk önöktől a földet. mennyibe kerül? mert úgy a parasztok sokszoros áron adnák el. ezért az audi megkeresi a polgármestert. azzal, hogy valaki vegye meg a környékbeli parasztoktól és az persze nem kukoricát akart termelni, hanem autógyárat építene. és tovább adja az audi számára. és az audi is jobban jár, hogy egy helyi közvetítőt alkalmaz. ezek az államhatalommal összefonódó ügyes üzletemberek. ők a pénzkapitalisták. valós árut nem termelnek. hanem pénzből csinálnak még több pénzt kizárólag az adásvételre alapozva. nem valós árut értékesítenek, hanem pénzzel, pénzpiaci termékekkel üzletelnek bennfentes információkra alapozva. az államhatalommal össze vannak fonódva. de bárki összefonódhatott borkai polgármesterrel. bárki lehetett polgármester. olimpiai bajnok tornászt választottak. aki alkalmazott egy sztárügyvédet. csak ez az érdekkör történesen nem a "demokratikus pártok" érdekköre. akiket képvisel karácsony gergely. és ők kapva kaptak az alkalmon. a dolog abszurditása, hogy ezek után a budapestiek leváltották tarlóst és a győriek újraválasztották borkait.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.24. 10:06:56

@cívisvárosi:

"borkai és ügyvéd haverjai erőszakkal nem kényszerítettek senkit se."

Akkor nem is voltak összefonódva az államhatalommal.

You can safely fuck off, again.

2019.10.24. 10:30:44

@neoteny:
állam ≠ fizikai erőszak
tőke ≠ magántulajdon
illetve értem, hogy a te fogalmaid szerint igen. de ezek szerint a pattintott kőkorban is kapitalizmus volt. mert volt magán kézben balta. amivel ugye fejbe lehetett vágni a másikat. létezett fizikai erőszak. úgy döntötték el, hogy kié legyen a barland. ezek szerint az őskorban is léteztek pre-kapitalista államok amiről a posztmodern barlangrajzok tanuskodnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.24. 10:35:54

@cívisvárosi:

"állam ≠ fizikai erőszak"

Minden törvény betartását fizikai erőszakkal vagy annak hiteles fenyegetésével kényszeríti ki az államhatalom. Ha nem így lenne, akkor azok nem törvények lennének, hanem mindenki által elfogadott (teljesen konszenzusos) választások (as in 'choices').

2019.10.24. 13:59:15

@neoteny:
a farkas is alkalmaz fizikai erőszakot. de a farkas nem azonos az erőszakkal. az állam alkotta törvények sem feltétlen farkastörvények.

2019.10.24. 14:10:34

@neoteny:
teljes konszenzust számon kérni nem lehet.

karácsony gergely 51%-ot kapott a főpolgármester választáson. tarlós istván pedig csak 44%-ot. karácsony bejelentette, hogy budapest közterein nem lesz lokál. magánúton lehet terjeszteni, de köztereken nem. nem azt mondja, hogy 51%-ban nem lesz, hanem azt, hogy 100%-ban nem lesz. azt mondja, hogy szerinte dörner györgy nem lesz színházigazgató. pályázhat, de szerinte nem nyer. tehát nem azt mondja, hogy 51%-ban mi mondjuk meg. és csak 44% jut a fidesznek. és gulyás márton se veri a seggét, hogy az arányosság elve nem érvényesül. az átévében sem mondják a "civilek". az index, a hvg, a népszava se ír ezekről érdekes módon.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.24. 14:18:29

@cívisvárosi:

"a farkas is alkalmaz fizikai erőszakot. de a farkas nem azonos az erőszakkal."

Amikor erőszakot alkalmaz a farkas, akkor az számára, akin a farkas erőszakot tesz, a farkas azonos az erőszakkal.

"teljes konszenzust számon kérni nem lehet."

Annak hiánya viszont szükségszerűen erőszakalkalmazást jelent.

2019.10.24. 14:53:37

@neoteny:
de elég sok állam van. és lehet választani. a pesti liberálisoknak elvben a magyar kisebbséget kellene védeni, mert úgy szlovák államban is lehetne magyarnak lenni. bezzeg szlovákiában költözzenek pozsonyba. budapesten választást nyertek 51%-kal. és azt mondják, hogy az nem elég. hanem az egész országban annyit kapnának. és azzal elsöpörhetik a fideszt. tehát nem azt, hogy most 51%-ban miénk lesz a közterületen az újságok forgalma és színdarabok 51%-át mi rendezhetjük. hanem 100% sem elég. mert a többi meg van félemlítve, meg van tévesztve. a "demokraták" nem kerülhetnek kisebbségbe. vagy ha mégis, akkor az "diktatúra". ez nagyjából az, hogy "a haza nem lehet ellenzékben". csak mi győzhetünk.

sanyi szerint rossz a bajnokok ligája szabályrendszere fociban. mert a magyar bajnok a selejtezőben rendre kiesik. el kell törölni a selejtezőt. és úgy nem esnének ki. de van benne igazság, hogy ligaválogatottak játszanak. úgy nem lenne lelejtező. területi alapon mindenki bekerülhet. konföderációs elv. ahogyan szerveződik a legnagyobb bevételt hozó nfl, az nba vagy az nhl.

2019.10.24. 17:09:20

@neoteny:
tehát van példa arra, hogy az általad kárhoztatott konföderációs elv ha nem párosul a szolgasággal, akkor egyáltalán nem piacellenes. azért, mert ez hozza létre a valós önkormányzatiságot. szemben a föderalizáló egységállami törekvésekkel. utóbbi a globális befektetéseket védi. előbbi a lokalitást. és erre a kettősségre kellene az uniót alapozni európában. véleményem szerint. amerika erősen föderalizált, ázsia konföderatív jellegű. ebből mesterkélt botrányt csapnak. magyarországon megint csak lehet tudni, hogy kik gondolják azt, hogy a konföderáció az unió ellentéte. és az valami szörnyű rabszolgaságot jelent. nem, terület alapú önkormányzatiságot jelent. és a magyar történelemben is felmerült a habsburgok abszolutizmusával szemben. és hogy még ki mindenki akarja az európai unió tagállamainak önállóságát felszámolni. a "szociáldemokraták".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.24. 22:37:33

@cívisvárosi:

"az általad kárhoztatott konföderációs elv"

Helyesen: a te jó árja édesanyád kárhoztatja a konfederációs elvet, seggarc.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.24. 22:42:19

@cívisvárosi:

"teljes konszenzust számon kérni nem lehet"

Miért ne lehetne? Te is megpróbálsz számonkérni mindenféle faszságot: szokjad csak a számonkéréses gyűrődést.

2019.10.25. 09:34:25

@neoteny:
eddig azt állítottad, hogy bármiféle terület alapúság (tkp. feudalizmus) korlátozza a szabad piacot (ez igaz) és a gazdagságot (ez nem igaz). a konföderáció lokális kapitalizációt eredményez. mert ez széttagolja a gazdaságot. a föderalizmus újraegyesíti a globális versenyképesség elérése érdekében. mindkettőre szükség van.

2019.10.25. 09:51:02

@neoteny:
ez esetben a piacon is követeld ugyanezt az elvet. egy részvénnyel lehessen vétózni. úgy nem nagyon lesznek részvénytársaságok. hanem a szabad piacon is anarchia lesz. csak ez ellentmond az igazgatótanácsok elképzeléseinek. a létező kapitalizmus: államkapitalizmus.

itt van ez a sztori.
index.hu/gazdasag/2019/10/25/luxemburgi_tortenet_mindenki_mindenkit_perel_az_allam_hiaba_fut_a_milliardjai_utan/
az index címlap firkásza szerint kárt okoztak "habonyék". de ugye habony, a londoni nagykövet, az aegon (ami ugye az állami biztosítót privatizálta), annak élén heim péter, aki nemcsak a századvég, hanem a bajnai gordon féle haza és haladás tanácsadója is volt. az index tulajdonosa volt a wallis. csak ugye az szdsz nem tudott az mszp-vel megegyezni. tehát nem arról van szó, hogy a fidesz ügyködik ilyenformán, hanem az összes párt. és nemcsak magyarországon, hanem szinte az egész világban.

nem az úszómesterek és a vízszerelők építenek tengerparon csúszdaparkot. hanem ha nekik van egy kevés megtakarításuk, akkor azt ügyes üzletemberek megsokszorozzák. és épül az aquapark. az úszómesterek és a vízszerelők jövedelme is növekedik. de van egy szűk réteg, amelyik az állammal összefonódva végtelen gazdagságra tesz szert. ez ugye a burzsoázia. akikvel összefonódik a felső középosztály. mondván, hogy az alsó néprétegek igényei kielégíthetetlenek. a kommunisták ezzel szemben hirdetnek proletárdiktatúrát és világforradalmat. de mindig csak a helyi oligarchák ellen. őket támogatják az államkapitalisták. szegényeket kifosztanák. soros alapítványnak ugyanúgy támogatottja tamás gáspár miklós. ezért vol mszp-szdsz koalíció. és az együtt. és helyette van dk-momentum és a párbeszéd.

csak most nem az opportunista szervilis medgyessy péter buktatta meg népi nacionalista orbánt, hanem az opportunista szervilis karácsony gergely a népi nacionalista tarlóst.

screpes 2019.10.25. 10:10:09

@cívisvárosi:
Nem igaz, hogy aKÁRKI LEHET, (lehetett volna) Borkai partnere ebben a játszmákban.
Nem pénzből csináltak pénzt, hanem hatalomból pénzt. Ez így nem a tőke mechanizmusa, hanem a szívatásoké, rendszerré építve.
a politika eszközrendszerével elérték, hogy mások (csoportja) ne férjenek ezekkhez a lehetsőségekhez, és kritikusai se lehessenek.
---------

2019.10.25. 10:19:28

@screpes:
miféle származású, vallású vagy? véletlen nem ugyanazt a mechanizmust használták. felőlem követelheted, hogy jussanak a pokolra. csak mérce ne legyen kettős.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 11:24:29

@cívisvárosi:

"egy részvénnyel lehessen vétózni."

Lehet: el lehet adni a részvényt, de akár csak a proxy szavazatát is.

De egyébként is: miért kellene veled méltányosan viselkedni? Te sem teszed azt másokkal.

2019.10.25. 11:45:10

@neoteny:
egy mai hír, hogy a nemzetközi iskola ösztöndíjprogramjába való jelentkezési határidőt meghosszabbították. vélhetően nem jelentkezett elegendő jelentkező. nem ebben a formában kellene a pályázatot kiírni.

de ugye erről mi jelent meg a "szabad" sajtóban? vagy amit a soros alapítvány szabadnak ítél. az, hogy nincs ösztöndíj program és nem is terveznek. mert ezzel próbálta a dk a közvéleményt fidesz ellen hangolni. és ezt kiszolgálta az index. meg se próbáltak ehhez az intézményhez tárgyszerűen közelíteni. és az ellenérdekelt politikai felek véleményét ütköztetni. és ez a sztori csak a kampány része volt. és erre mondom azt, hogy ez legjobb esetben vallásvita.

ha az állam külpolitikai értelemben nem szuverén, akkor nincsenek külkapcsolatai ebből következően csak ne építsen nemzetközi iskolát. ha viszont lehet önálló külpolitikája, akkor miért ne építhetne. és akik az európai uniót amerikai mintára alakítanák át azok azt mondják, hogy ilyen közintézmény magyarországon ne legyen. és budapesten ennek van többsége. ezt hirdeti a dk, a momentum és a párbeszéd. ahogyan korábban az mszp-szdsz és az együtt. de ugye velük valamilyen módon kiegyezést kell találni egészen addig amíg nem akarnak háborút, polgárháborút. csakhogy ezek a politikai pártok meghirdették a kényszerbetelepítést. kívülről vezérelve. és ezek után az a minimum a soros alapítványt szétverik. negyedmillió ember kivándorolt. egy részük azzal, hogy szörnyű fasizmus dúl magyarországon és könnyen lehet, hogy még negyedmilliónak el kell vándorolnia azoknak, nem idevalósiak, nem magyar érzelműek valójában. nem keresztények, nem fogadja el a keresztséget a magyarokkal, elvekben sem. ez egy modern kori vallásháború. persze a "nagyon európaiak" is meggyőzhetik a többséget. ez egy hatalmi játszma. a győztest ennek a kimenetéltől függetlenül helyi egyesületeknek, szakmai szervezetknek kellene kontrollálni véleményem szerint. tehát nem a nyugati típusú többpártrendszer (lásd "óceánia") a megoldás, de nem is a keleties egypártrendszer (lásd "eurázsia"). hanem a kettő között. két pogány közt egy hazáért.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 11:55:46

@cívisvárosi:

"meg se próbáltak ehhez az intézményhez tárgyszerűen közelíteni."

A te fajtádnak a tárgyszerű megközelítés sem tetszene, így hát fölöslegesen nyígsz.

2019.10.25. 12:00:11

@neoteny:
ugyanúgy az állampolgárságot is fel lehet adni. az európai unióban 28 (illetve a brexit után 27) tagállam polgárává lehet válni viszonylag egyszerűen. lehet luxemburgba költözni a zugügyvédek közé. európa elég sokszínű. luxemburg ezekre a kétes ingatlanügyletekre szakosodott, azokat védő luxus mini állam. hatalmas (gdp arányosan 6307%-os) külső adóssággal (a fényűzéshez mérten is 63 évre előre vannak átlagosan eladósodva) de még nagyobb külső vagyonnal rendelkeznek az ott bejegyzett vállalatok. és ezeket a zugügyleteket kiszolgálják ügyvédek, könyvelők. svájc is hasonló csak ők a pénzügyi nyereség egy részét alapkutatásba fektetik. luxemburg luxus fényűzést hirdet. és lehet egy ilyen állam. de egy másik legitim képviselője mondhatja, hogy luxemburg megsérti az európai értékeket. és konföderációs elvek szerint az egyik tagállam a polgárai korlátozhatja a másikat. akár egy megyei törvényhatóság elvben is mondhatná, hogy luxemburgi bejegyzésű cégekből nem kér. és ha valakinek ez nem tetszik, akkor költözzön másik vidékre. vagy luxemburgba. ezek különféle vallásúak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 12:03:14

@cívisvárosi:

"ugyanúgy az állampolgárságot is fel lehet adni."

_Fel_adni nem 'ugyanúgy', mint _el_adni.

Próbálkozz újra.

2019.10.25. 12:09:34

@neoteny:
tényszerűen leírtam, hogy mi történt. mennyi kiadása volt ez ügyben a magyar államnak, illetve debrecen városának. mennyi bevétellel számolnak az üzleti tervek szerint. amelyek piackutatásokra vannak alapozva. legalábbis ilyenekre hivatkoztak. ezekből mennyi valósult meg. és így tovább. az index firkásza azt mondja, hogy ezt így nem lehet és kész. illetve akik tiltakoznak. erre mondom, hogy vallásvita.

a nyugdíjasokat a fogyasztói társadalomban természetes módon érdekeltek. de azon túl azok aktív korúak, akik magyarország kül- és belpolitikai szuverenitását fel akarják számolni azok kormányellenesek. ők azt mondják, hogy 2010 óta sohasem látott mértékű pusztítást végeztek ebben az országban. orbánhoz mérten hitler és sztálin kutyafüle se volt. a vészkorszak idején nem volt olyan mértékű a félelem, a rettegés. a balatoni villájából hirdeti a saját felmenőinek emlékét meggyalázva. akik valódi mártírok voltak. de ezek? akik azt mondják, hogy magyarország az európai unióban belpolitikailag szuverén, külpolitikában egy félszuverén ország azok kormánypártiak vagy látva a nyílt visszaéléseket, azt elutasítva függetlenek. nem kormánypártiak, de nem is feltétlen kormányellenesek.

2019.10.25. 12:12:57

@neoteny:
de ahhoz kapcsolódó ingatlanokat eladod. konföderációs elvek szerint a jog elsődlegesen a földbirtokhoz kötődik. csak egyesek ebből levezették a rabszolgaságot. félre téve az általános emberséget. a föderalisták szerint a fö'd nem számít. az a fed az feudum. a fö'd. nem értik, nem magyarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 12:16:26

@cívisvárosi:

"tényszerűen leírtam"

Te honnét tudnád azt, hogy olyasmit hogyan kell csinálni?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 12:20:53

@cívisvárosi:

"de ahhoz kapcsolódó ingatlanokat eladod."

Az ingatlanokat adod el, nem az állampolgárságodból származó bármiféle jogodat.

Ha az utóbbit el lehetne adni, akkor én pl. eladhattam volna a magyar állampolgárságomat valamilyen ukrán Dmitrónak vagy hasonlónak 2010-ben: az enyémet megszüntették volna, rá meg rászállott volna egy teljes értékű magyar állampolgárság.

Mivel ilyen nincs, csak kamuzol.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.25. 12:22:28

@cívisvárosi:

"és a keresztségben egy a tulajdonos közösség tagjává válik"

A 7.2 tonnás színaranyborjú nem az összes magyar kereszténynek lett adományozva Babilon Szajhája által.
süti beállítások módosítása