1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.09.24. 07:37 HaFr

A "keresztény szabadság" butasága az Orbán-rendszer lendületvesztését jelzi

Képtalálat a következőre: „christian liberty”

Sokan elmondták már, miért nem egyszerűen "farizeus", hanem a fogalom félreéértelmezése is az, ahogy Orbán közénk dobta a "keresztény szabadságot". Még fontosabbnak tartom azonban, hogy ez elég jól bizonyítja, amit eddig is tudtunk, hogy ha a liberális demokrácia hívei bajban vannak, akkor a NER még inkább, mert az előbbieknek -- ideértve e poszt íróját -- van oyan hagyományuk, konkrétan a nyugati civilizáció hagyománya, amelyhez mindig vissza lehet térni új inspirációkért, a NER etnicista-rasszista előképei ellenben a legrosszabbak, amit politika e tájon kihozott a népekből. (Más kérdés, hogy miért nem lehet a magyar nacionalizmusból produktív politikai kultúrát csinálni, de ebbe itt nem tudok belemenni, korábbi posztokban megtettem. A kérdés -- másképp -- ez: miért nem épülhet a kulturális identitásunkon produktív társadalmi együttműködés.)

A "keresztény szabadság" izzadságos igyekezet egy olyan fogalmat megtenni a rezsim habarcsává, amelyik csak épp az alapjaiban vérzik: a világ szekularizált, a hívők száma a Nyugaton és nálunk egyaránt napról napra fogyatkozik és még kevesebben vannak azok, akik azt hiszik, a politikai beszédnek és rendszereknek a kereszténység értelmezésére kell épülnie. Ebben a kérdésben aligha lehet drámai fordulatot elérni, ez nem olyan, amit Semjén egy rénszarvas elejtése és egy Orbán-beszéd lelkesült végighallgatása között el tudna intézni. Sőt, olyan sem, amit a NER püspök-légiója el tudna intézni. Magyarul, a hazudozás folytatódna -- egy picit emelkedettebb tónusban, de ugyanolyan férges belsővel. A "keresztény szabadságnak" ettől kezdve csak az etnicizmus segédfogalmaként, a rasszizmus felé vezető úton van jelentése, persze maga alá híva és megtévesztve azt a kevés embert, akinek a keresztény hit még mond valamit (értem, a valláson és az egyháziasságon túl).

A "keresztény szabadság" kiválasztása a rezsim tehetetlenségét tükrözi abban, hogy a negativitásra (tolvajlása, félelemkeltésre, bezárkózásra, relativizálásra és gátlástalan hazudozásra épülő) politikájának fenntartható fordulatot adjon -- és nem is fog. Az Orbán-rezsim valójában máról-holnapra él, ami a hívei aktivizálását illeti és ha egyszer összeroppan -- mert a negativitás hitelét veszti --, akkor nagyon össze fog roppanni. Ezt kellene tudnia elhárítani, amíg lehet. Ezért habár a "keresztény szabadság" kétségbeesett, de buta választás is, viszont érthető. Pozitív, hitelvű felfogásának alternatívája: a nyílt fasizmus (a "fehér ember szabadságának" rasszista bukéjával). Reális felfogása (tényleges keresztényeknek majdnem híján): a szemérmes fasizmus (a "fehér ember szabadságának" rasszista bukéjával).

Azon az úton ugyanis, amelyen Orbán jár folyamatos válság-üzemmódban, a konszolidáció erőforrásai és lehetőségei nélkül, a "keresztény szabadság" (reálisan: a szemérmes fasizmus) híján csak a nyílt fasizmus felé lehet továbblépni, aminek a stabilizációs ereje persze ugyanúgy csekély, de mellette a legitimációs ereje is az. Bár ez az ország elnézte a zsidók összeszedését annak idején, de nem gondolnám, hogy fasiszta lenne. Ez az ország csak hagyományosan képességhiányos és fél. Ezeket Orbán mára nagyjából kimerítette, nincs bennük sokkal nagyobb politikai tartalék. Nem lehet migránsokkal és 400 forintos euróval rendet tartani ott, ahol a rendnek nincs más alapja.

De a "keresztény szabadság" a félelem közepette is már inkább értetlenséget szülhet az Orbán-fanok körében, akiknek többsége köszöni szépen, nem kér a kereszténységből. Ezen a pontos előbb-utóbb szétteszik a kezüket és felteszik a kérdést (először csak magukban): kell nekünk ez a Viktor gyerek? Aztán elkezdik áthidalni a kognitív dissszonanciát magukban: végül is sose kellett.

347 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1415161970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2019.09.29. 11:45:20

@Bánegressy: Szerintem , pont azért jutott a liberális demokrácia válságba Magarországon, mert túl sokan akarták a" láncokat" vissza...Az emberek jelentős rèsze túlzottan tiszteli az abszolút hatalmat, mert az erő ès a kompetencia egyik bizonyítèkanak tartják...Ide, kell a hierarchia , kell az erős vezető, aki megmondja hogy mi a helyes, hogyan èljèk az èletüket ès eligazodjanak a vilagban..Nálunk az erőnek kultusza van...Érdekes volt olvasni a kormánypárti vèlemènyeket , amikor az ellenzèki parlamenti kèpviselők a TV - szèkhazban voltak ès a nyakukra tèrdeltek a biztonságiak , a többsègüket öröm töltötte el...Nem az nèztèk , hogy bántalmaznak egy embert, -hogy megalázzák az alkotmányos demokráciát , a jogállamot, azt a több 10 ezer, vagy 100 ezer embert akiket azok kèpviselnek- hanem örvendeztek az embertársukat èrt fizikai erőszaknak..Ha ebből a perspektívából nèzzünk, az Orbán- rendszer egyenes következmènye az általános társadalmi tudatnak...

2019.09.29. 12:39:34

@Brix:
a fogyasztói társadalomba vetett hit a vallása. az, hogy a posztindusztriális társadalmakban a piacon már nem a termelés az elsődlegesen, hanem a szabad kereskedelmé és a virtualizált szolgáltatásoké a jövő. valós árut termeljenek a szolganépek. csak a forintot ne gyengítsék. azt vezessék ki és helyébe teremtsenek világpénzt. eurót. a dollárdiplomácia és az európai egyesült államok feloszthatatlanul és elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz és biztosítják. és biztosítják az atlanti és a transzatlanti világ hegemóniáját. ez egy hitvilág. a globális trendekkel nem lehet szembemenni. és hogy mindig a világpolgárság hirdeti meg a forradalmat.

vidéken meg azt mondják, hogy amíg a főváros valós árut nem termel, valós árupiaca nincsen (nemcsak materiális jószágok, de szellemi termékeket sem állít elő kevés kivételtől eltekintve) ezért a kérdés csak az, hogy az ország kinek biztosítsa a pofátlan dőzsölést, luxus életmódot. ahogy egyébként debrecen belvárosában is csak ez a kérdés. és általános emberségen túl nincs semmiféle ideológia, ami ezt képes lenne meghaladni. és ezt leginkább helyi egyesületek képviselhetik a függetlenekkel. gyakorlatilag az összes párt felszámolta magát.

budapesten a "liberális" "demokraták" azt mondják, hogy dehogy is. van ilyen ideológia. ez a globális kapitalizmus. ez az, aminek ugyan vannak kisebb hibái. de ennél jobbat még nem talált fel az emberiség. és párbeszéd az mszp-vel és a dk-val, valamint a momentum generáció összefognak. elsöprik az autoriter rezsimet, amelyik nemzetközileg elszigetelődik és a ner kártyavárként összeomlik.

2019.09.29. 13:22:13

@Brix:
akikre az mta székházban rúgták az ajtót azok még több embert képviselnek. és azt mondták, hogy ők meg vannak tévesztve, vagy meg vannak félemlítve, éppen az mta téveszti meg őket és a biztonságiak félemlítik meg őket. és velük harcoltak. de ez egy alapjaiban hamis állítás. mert a fidesz szerzett kétharmadot és beleszart abba, hogy az egyharmadot el nem érő pártok mit akarnak.

az mdf-szdsz paktum megkötése után hankiss elemér is beleszart abba, hogy mit akar az fkgp, a kdnp és a miép (őket nyilván valamilyen elmaradott gondolkodóknak tartotta, nem "európai értelemben vett konzervatívok", akik nem kompatibilisek a "felvilágodás" elveivel és tényleg nem) és az egykori állampárt kulturális vezetőit leváltották, a reformszocialisták pedig a liberálisok környékén sorakoztak. és ugyan az mdf-szdsz paktum a választók felét képviselte. hankiss elemér azt mondta, hogy ezek vannak. legyen az 1-es a kormánypárté, és az 2-es csatorna az ellenzéké. ez konzervatív-liberális felállás húzhat egy kicsit balra, duna tévé pedig határon túlra sugározva egy kicsit jobbra. és ebben a felosztásban már szinte mindenki megtalálhatja a számítását leszámítva a nemzeti radikálisokat és a rendszerváltás nyilvávaló veszteseit. szóval egy tisztességes elképzelés volt, csak éppen hankiss elemér se tudott mit kezdeni a nemzeti radikalizmussal túl azon, hogy az szdsz nem fogadta, hogy övék legyen a 2-es. és az mdf nem tudta kiszorítani a miépeseket. és ebből alakult ki a médiaháború. létrejött a tv2. és tv3 helyébe lépett az rtl klub. azért, hogy ne legyen mindkét csatorna "libsi". aztán az szdsz az rtl klubot is könnyedén elfoglalta. az m1 politikai műsorainak egy részét is privatizálták a naptévébe. és ez brutális médiaegyensúlytalanságot eredményezett. és ezzel szemben szerveződött meg a fidesz. és ebből lett a ner.

2019.09.29. 13:44:53

@Brix:
magyarul az mdf-szdsz, az mszp-szdsz(-mdf) és a fidesz(-kdnp(-fkgp)) paktumok esetén a pártok beleszartak abba, hogy mit gondolnak az ellenoldal képviselői. azt mondták, hogy azoknak nincs a parlamentben egyharmaduk. és ezek a pártok úgy egyeztek meg, hogy ilyen esetben nem kell törődni az ellenoldallal.

a 90-ben az szdsz 21%-ot kapott, a fidesz 9%-ot. ehhez képest milyen pozíciókhoz jutott az előbbi és az utóbbi. brutális médiafölényben volt az szdsz. a mai napig brutális médiafölényben vannak a támogatottságukhoz képest. lényegében nem volt olyan párt (beleértve a horn, medgyessy és gyurcsány vezette mszp-t), amelyik ne az szdsz szétverésére játszott volna.
www.youtube.com/watch?v=58Zyfx3D99A
és ezt a fidesz hajtotta végre, leszámítva a fővárost, mert ott egyelőre nincs többségük. már gyurcsányt is az szdsz ellenébe választották újra. a "gyurcsányizmus" szélbalról valahogy szétveri a libsi társaságot. és az őszödi beszéd után vált nyilvánvalóvá, hogy orbánizmus veri szét széljobbról. és ez a közakarat.

csak ennek ára az, hogy az szdsz-hez köthető értelmiség mindent megtesz azért, hogy szétverjék magyarországot. de anélkül is mindent megtesznek. ebben áll a vallásháború.

ijontichy 2019.09.29. 16:14:28

@cívisvárosi: A team vezetők nyalván... izé nyilván többet is összeszedhetnek.
Rossz a szemlélet. A fityesz szavazók (ld. még "idióták és/vagy aljas gazemberek") száma nyilván adott lesz
a) vitya megmurdeléséig (Mo. már csak ilyen, rendszerváltás se lett volna, ha az istenadta népen múlik);
b) valami nagyon durva krach bekövetkeztéig, ahol az egyensúlyozó művész megbotlik, és a kasza-kapa, jobbnak tűnik, mint a szakadék (ld. '56);
Én Mo. ismeretében az a) verziónak adok nagyobb esélyt (XXI. század, Európa közepe*). Önsorsrontás magyar hagyomány, 40 év szocializmus után kell még az a 40 év orbánizmus. Az első vis maior volt, a második hülyeség.
A fityesz szavazói közt van ~ 3-400k teljesen egybites hívő, ~ 1 milla napi egzisztenciájában teljesen narancsbáró-függő, ez utóbbi mass, meg a többinek a java része azonnal otthagyná a süllyedő hajót, ha kapna biztos ajánlatot. De nem kap. Ezért aztán az Ostobák Országában a félmagyar a király. Sebaj, így is lehet élni (*), az utódok szentségelése nem hallatszik a föld alá. Egyébként sem az a helyes nézőpont, hány idióta és/vagy aljas gazember van, hanem az, hogy mennyi, versenykörülmények között is piacképes ember hagyta ott az országot. Az sokat mutat. Ahogy az is, hogy senkitől sem zavartatva, 9 év alatt csak negatív fejlődést lehet látni (kivéve a majd nulla piaci értékű magyarkodást). A magyar kultúr- és stadiondömping, meg Tízparancsolat nem fogja pótolni se a sebészt, se a mérnököt (se a strónmanná, vagy osztrák/német/angollá avanzsált gázszerelőt). Ám a fideszbolsik húsz évnyi társadalomhülyítésének ereménye az ehhez hasonló hírekből világlik igazán ki:
index.hu/belfold/2019/09/29/elengedtek_fejbe_rugott_not_korut_auto/
"Az a bajom, hogy valami bajom van" mondja az egyszeri magyar alattvaló. Egy b) verziót ezért nagyon nem tartanék szerencsésnek. Az éccakai vietnami papucsos futás veszélyes sportág, sokan megsérülhetnek :-(.

Azért tré lehet ilyen lelkivilággal élni, hogy örökösen ez a magyarság-kérdés... nekem a magyarságom olyan, mint a levegővétel. Nem kell vele állandóan foglalkoznom, és ez így a jó. Aki a magyarságából akar megélni, annak nem jut ideje a pénzcsinálásra, úgy meg nem tud jól élni. Hát mijafenének kéne nekem holmi magyarságtudattal foglalkozni? Az ilyesmi mindig személyiségproblémát takar, vagy ingyenélési szándékot. Az újmagyar közoktatás pedig épp ilyen személyiségproblémás egyedek tömeggyártására rendezkedett be :-(.

Brix 2019.09.29. 17:23:10

@cívisvárosi: Javaslom az Orban- beszèd meghallgatását, vègül is, azokat mondta , ismerte be, amelyeket mi állítottunk veled szemben:
- Egyre kevèsbè az ellenfèl támadásai ès egyre inkább a bajtársiasság tartja össze a közössèget" azaz: szó sincs az általad említett "vallásháborúról" , valójában komoly ellenzèki ellenállasról sem, mostanában..
Orbán szerint kettő rendszerváltás volt, " az első liberális, a második a nemzeti" azaz: Orbán beismerte hogy rendszert váltott , holott nem erre kapott felhatalmazást....
Orbán ma már olyan hatalom birtokában èrzi magát, hogy nem játszik a szavakkal, hanem beismeri , eltörtèk az alkotmányos liberális demokráciát...Éppen csak odáig nem jutott el, hogy kimondja, hogy a" nèp nevèben" kvázi egypárti -állampárti rendszert èpített ki , ès esze ágában sincs soha lemondani a hatalomról, mert "a haza nem lehet ellenzèkben..."Attól tartok , Orbán országlása egyszer vères polgárháborúhoz fog vezetni, mert annyira megszállottan hisz a saját profètaságaban, ès annyira görcsösen görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz...Az, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzèk gyenge, nem jelent semmi...Sőt, sokkal kiszámíthatatlanabb így a jövő....Azzal nem számolt, hogy az rendszer- gyűlölők indulatai ( ès számuk) is egyre növekszik ès ez, ha eljön a megfelelő idő, egy irányba mozdulat...Azt kell hogy mondjam, már a szellemi teljesítmènye csúcsán is túl van, Orbán mert nem vetette èszre, hogy egy kis nagyvonalúsag ,államfèrfiúi viselkedès , egy kis konszolidáció jót tenne neki...Ha kèpviselőket veretnek, nem csodálkoztam rajta, ha majd egyszer rajtuk is visszaverik\visszaveretik az" adósságot" ! Az erőszak mindig bosszúért kiállt, ès erőszakot fog szülni...Nincs nemzeti konszenzus, nincs bèke ès nincs nyugodt világ sem, mert az Orbán- rendszer erőszakkal eltakarította az útjában álló szerveződèseket, de az emberek lelkèt nem tudja uralni...Pont a fővárosi èrtelmisèg, a fiatalság, ès a munkásság a legellensègesebb vele, ami nem jó jel a jövőre nèzve...

Brix 2019.09.29. 18:12:08

@cívisvárosi: Egy pillanatra azért meg visszatekintenèk a mèdia kèrdèsèhez...Minden valódi demokracia egyik alapvető követelmènye a közmèdia semlegessège , hiszen azèrt " köz" mert mindenkit kèpvisel , mindenki pènzèből tud működni...A feladata lenne az ideológiamentes, hiteles tájèkoztatás...Nálunk ugye a Mèdiatanacs - az állampárt önkènyes "erőszakhivatala " ((kinevezte Papp Dánielt, a Jobbik egyik alapító tagját , a hírhamisító, ideológiailag egyoldalú riportert 1978- as születèsű a pali..)) A szemèlyi alkalmatlanság következmènye az lett , hogy kèpviselőket vertek az MTVA - szèkházban. A bíróság már ki is mondta, hogy jogszerűtlen volt a biztonsági őrök erőszakos fellèpèse...Az első követelmèny a Mèdiatanacs megszüntetèse lenne, ha Orbánèk lassan demokratizálni \konszolidálni akarnák a rendszert...
Szerintem , a kötelező logikus lèpès az lenne számodra, hogy beismerd: az Orbán-"rendszer nem alkotmányos, szabad, valódi demokrácia - hanem kvázi egypártrendszer, autoriter hatalomgyakorlási módszerekkel...Ezèrt kellenek a jelzők ès a fosztókèpzők..
A másik pedig az lenne, ha beismernèd magadnak, hogy nem vagy demokrata, hanem inkább hanem a tribális jellegű, egyeduralmat, a hatalmat tiszeled , az emberek közötti mestersèges hierarchiát. ...Ebből következik az etnicizmus ès az irracinalis , illogikus gondolkodás --- "Nèpfőiskola" -a kutya nem ismeri el, ami ott elhangzik, csak a hívőknek szól.....Nincs ebből semmi problèma , csak vigyázz, nehogy "elnáculj" - mert látom jeleit...Nem megbántani akartalak, hiszen az, ha valaki ápolja a magyar hagyományt ès tiszteli a múltat , vèdi ( feltètelezem rólad..) az nagyon elismerèsre mèltó dolog, de amikor etnikai alapon különbsèget teszel a magyarok között, az már bizony az első lèpès a" náculás " felè... Ahogy èn a blog tartalmát -írásait, hozzászólását - elnèztem, mindenki magyarnak tartja magát ,( az ellenkezője eddig nem derült ki, így feltètelezem..) csak maskèpp èlik meg magyarságukat , ès mást tartanak fontosnak...

2019.09.29. 18:54:03

@Brix:
a fidesz egy kettős hatalmi képződmény. van a fidesz1, amelyik rombol. amelyik nagyjából abban hisz, amit orbán hirdet. le kell rombolni a nyugati típusú liberalalizmust, ami tulajdonképpen az amerikanizmus, az européer konzervativizmust. szakítani kell az altanti, a transzatlanti világ dogmáival. mindazzal, amit az szdsz és az az mdf mérsékelt irányzata képviseltek. előbbit a fidesz '89, és utóbbit fidesz '98 (az első orbán kormány) még képviselte. de ezekkel a fidesz '10 szakított és azóta a kormányba vetett bizalom töretlen (második, harmadik, negyedik orbán kormány után jöhet egy ötödik és egy hatodik). és ez egy modern kori vallásháború. de a baloldal ugyanezt mondja, hogy ez egy vallásháború. csak épp ezt a felvilágosultak vívják a sötét diktatúrával szemben. és ebben a játszmában a szocik, a párbeszéd talán felelőtlen módon ígérget, a dk talán megtéveszti a választóit, de ők a kisebbik rossz, mert orbán nacionalista, mit nacionalista: fasiszta. mit fasiszta: náci. mit náci: hitler és sztálin egyben. plusz észak korea. és ennek nem a fidesz1 mond ellent, hanem a fidesz2.

létezik egy kifejezetten konszolidált irányzat. errefelé egészen biztosan. egy mai hír, hogy a modern ifjúsági egyesület távol-kelet napján ázsiai rajzfilmhősöknek öltöztek be.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3699/190929minicon_msz_(24).jpg
és erre mondja azt a kormánysajtó, hogy "azonnali fejlövést" kellene ezeknek. ezért. mert hogy a gyerekeket ebbe az álomvilágba rángatják bele.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3699/190929minicon_msz_(16).jpg
abba, hogy sohasem kell felnőni. de ez egy fidesz támogatotta rendezvény. erről a helyi önkormányzati lap beszámol. tehát a fidesz legalábbis errefelé olyan, hogy abban az szdsz is megjelent. csak persze nem az a kulturális főáram, hanem az underground. és fidesz2 pragmatikus. tesco gazdaságos módon szinte bármit megtámogatnak. light". azt mondják, hogy van egy generáció, amelyik ezeken az ázsiai rajzfilmeken nőtt fel. és szervezzenek nekik ilyen napokat is. majd alternatívaként csinálnak magyar népmeséset. szintén egy mai rendezvény. családi nap. klasszikus zene kicsiknek.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/806_2544_01.mp4_snapshot_00.jpg
a fidesz1 militáns. a fidesz2 civilizált módon igyekeznek normalitást teremteni. és a fidesz igazán ott sikeres, ahol ez utóbbi is létezik.

2019.09.29. 19:05:15

@Brix:
rendben van. de hankiss elemér és gombár csaba azt mondták, hogy az miép, az fkgp, a kdnp nem a mérsékelt européer konzervativizmust képviselik. és mivel nincs egyharmaduk a parlamentben ezért őket a közmédiából kiszoríthatják. miközben ezeknak a pártoknak nagyobb támogatottságuk volt, mint az szdsz-nek. és a fidesznek hiába volt akármilyen magas a támogatottsága, közvetlen politikai befolyást a médiában csak az szdsz szerezhetett. és ebből jött létre a rendszerváltás utáni médiaháború első felvonása. ezzel került a fidesz a nemzeti radikálisokkal egy platformra. az mdf-szdsz paktum eredményeként.

tehát amikor az szdsz szorította ki az összes többi pártot, akkor az nem volt mélyen antidemokratikus csak az, amikor a fidesz teszi ugyanezt?

2019.09.29. 19:32:42

@Brix:
0, 1 és többpárti keretek között is létezik demokrácia. működhet a demokrácia úgy is, hogy létezik egy uralkodó állampárt. csak ez nem a nyugatos modell. és nem is feltétlen a keleties feltéve, hogy ezek alternatívái a helyi egyesületek. és működnek az európai népszövetségi, nemzetközösségi keretek. csak ez nem amerikanizmus.

2019.09.29. 19:42:41

@Brix:
ezek a fiatalok "japánnak" tartják magukat.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3699/190929minicon_msz_(24).jpg
de nem azok. mert őket a japánok nem fogadják el, akkor sem ha a rajzfilmeket eredetiben nézik és abból megtanulnak japánul. azért, mert nem gyakorolják a japán népvallást.

Brix 2019.09.29. 19:56:52

@cívisvárosi: "0, 1 és többpárti keretek között is létezik demokrácia. működhet a demokrácia úgy is, hogy létezik egy uralkodó állampárt. csak ez nem a nyugatos modell."

Nem, nem működhet, mivel a modern demokrácia alapfeltétele a többpártrendszer, a pártok egyenlő versenyén és váltógazdálkodásán alapuló plurális politikai rendszer. A többi feltétel a hatalmi ágak szétválasztása - már bebizonyítottam fentebb 10x sem valósul meg ( pártemberek az összes államhatalmi funkció élén) Médiatanács- a média kontrollja.. A társadalom teljes leuralása, a legkisebb állami hatalmi funkciót is a pártemberek töltenek be...Nem ,nem ember, ez NEM demokrácia! Ennek a rendszernek szinte egyetlen argumentuma sem felel meg a valódi demokrácia követelményeinek !!
Ajánlom, olvasd el az Athéni demokrácia történetét, hogy miről szóltak Kleiszthenész reformjai: éppen szöges ellentétben álltak azzal amit te gondolsz a demokráciáról ( vagy inkább a zsarnokságról...)
A lényeg: Kleiszthenész reformjai arra irányultak , hogy minden eszközzel megakadályozzák hogy egy Türannisz - egy zsarnok átvegye a társadalom felett az irányítást! Ezért volt kötelező rotáció a végrehajtóhatalomban, és általános részvétel a demokráciában...
Tehát: rotáció és kötelező delegáció - érted??? Nem pedig egy türannosz, mondjuk egy sztratégosz és szűk körének egyeduralma, színjáték- propaganda által megalapozva a külső ellenségre hivatkozva...

2019.09.29. 20:01:30

@Brix:
ezek szintén egy hétvégi program. egyiptomi kiállítás. ezek családok az egyiptomi kultúrából megismernek valamit. megfejtik a játékos rejtvényeket, amiket a múzeológusok kitaláltak. és lehet, hogy egyikük egyipológus lesz.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/MG7946.jpg
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/MG7960.jpg
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/MG7971.jpg
csakhogy nem váltnak egyiptomivá. mert nem gyakorolják az egyiptomi népvallást. és a (neo) "liberalizmus" azt hirdeti, hogy mindezeket a modernitás eltörli. tehát ebből is egy installáció lesz a plázában, egy kollekció a kifutón, és abban az "egyiptomiság" elvész. mert azt a ráció, az ész kultusza, a hipermodernitás, a globális keveredés, a nyílt társadalom, stb. legyőzte.

2019.09.29. 20:12:49

@Brix:
az athéni demokrácia hánypárti volt? nulla. a politika alapja a polisz ügyeinek intézése volt. ez helyi egyesületeket és függetleneket jelent. amit a modernitás felszámolt mondván, hogy ezek egy mediatizált világban országos méretekben nem elég hatékonyak. és különféle vallási irányzatok helyébe léptek a különféle politikai ideológiák. és filozófuskörök vették át a papok hatalmát. a politológia lett a modern kori teológia. és az akadémikus bölcselet azt hirdeti, hogy ezeket a földkerekségen egy hálózatba összekapcsolja. csak ennek ára az, hogy a világ népi jellege, nemzeti karaktere elvész.

Brix 2019.09.29. 20:14:23

@cívisvárosi: A modern demokrácia lényege az, hogy a kormányzat minél jobban megértse a társadalomban együtt jelenlévő különböző rétegek gyakran különböző érdekeit és ezt minél jobban összehangolja a törvényekben, figyelembe vegye a kormányzati politikában. Európában nem árt a (nagy)koalíciós kormányzás sem , jobb a kormányzati kontroll lsd: Ausztria, Németország.... Európai modell... Ehhez tisztán arányos választás dukál ..
A modern demokrácia célja nem lehet az egész társadalom erőszakos leuralása , ebből következik, hogy nem is többség uralmát jelenti a demokrácia , az orbánista felfogással szemben...
A többség egyébként sincs meg nekik, csak a 70%- 49%-a , ami persze nem kevés, sőt.. DE , messze nem lehet kijelenteni , hogy ők, vagy Ti a többség vagytok...
Egyébként is, szerintem a ilyen "hatalmas felhatalmazások" , mindig valamilyen súlyos demokrácia defektus következményei... Lásd: Hitler is addig folytatta az ellenzékellenes harcát( szó szerint) , amíg el nem érte a 46-47%-os választási eredményt...
Egy normálisan működő társadalom alapvetően plurális,megosztott gondolkodású és nem pedig egyesült valamely ideológiai (vagy vallás) alapján!!

Brix 2019.09.29. 20:27:34

@cívisvárosi: (neo) "liberalizmus" azt hirdeti, hogy mindezeket a modernitás eltörli" Szerintem , semmi ilyesmit nem hirdet a liberalizmus, a neoliberalizmus sem - mivel az egy gazdasági elmélet- különösen nem ...
Az, hogy mi lesz az egyiptomi vagy magyar kultúrával- nem ideológiafüggő- csak az egyiptomi emberektől függ...A " liberalizmusnak" nem célja a kultúrák homogenizálása.

2019.09.29. 20:52:56

@Brix:
ne viccelj már. a "neo" egy nemzetellenes liberalizmus, egy keresztényellenes szocializmus, államellenes konzervativizmus. ebből áll össze az antifasiszta koalíció. és aki ezzel szemben áll az posztfasiszta, neonáci. ez az ideológia. ez odáig tart, hogy a hipermodernitás eltörli a törzsi tribalizmust a globális keveredés megteremi az új emberi fajt, ami a ráció, az ész kultuszán alapul.

2019.09.29. 20:53:27

@cívisvárosi:
ha valaki magyar/európai létére japán akar lenni az őrült. megszállott. ha a népvallást is gyakorolja akkor az először önfeladás, másodszor új identitáskeresés, annak minden hátulütőjével, azonosulás/megfelelés kényszer vsz. mindenáron.
legyen inkább amcsi. az bárki lehet.
itt van kerekes matyi.
szípen zenél.
nem egészen az én műfajom és gondolom sokan vannak ezzel így odaát is, de viheti valamire.
erős handsome white csávó.
nem lesz gondja.

japán akar lenni :D
miért nem pápua?
vagy maori
az sokkal egzotikusabb és ráadásul tetkóban verhetetlenek.

Brix 2019.09.29. 20:55:47

@cívisvárosi: az athéni demokrácia hánypárti volt? nulla. a politika alapja a polisz ügyeinek intézése volt. "

Az athéni demokrácia közvetlen demokrácia volt, mindenki egyenlően és közvetlenül gyakorolta a politikai jogait a népgyűlésen keresztül... Egy 10 milliós ország minden állampolgára nem gyakorolhatja a közvetlenül, csak kivételes esetben , pl a népszavazás intézményén keresztül, Orbánék a népszavazás intézményét is " kiherélték" lsd: Alaptörvény..
A modern demokrácia- közvetett hatalomgyakorlás- nem létezhet politikai pártok nélkül.
A lényeg viszont az athéni időkben és ma is az, hogy minél szélesebb társadalmi alapra, nagyobb valós!! legitimitásra épüljön a kormányzás, és legyen hatalmi ROTÁCIÓ - ne jöhessen létre egy ember vagy párt hosszan tartó zsarnoksága , egyeduralma- semmilyen indokra hivatkozásul...
Az egypártrendszert egyszer már kipróbáltuk , súlyos társadalmi gazdasági torzulások lettek belőle, és az ország óriási, évtizedes lemaradása ... Kösz, de ebből nem kérünk..Ha Orbán tovább erőlteti az egyeduralmi, egypárti rendszer kiépítését, akkor majd az emberek, akik nem értenek vele egyet, olyan módon fognak közbelépni , amit nem fog megköszönni...Törékeny ez az egyeduralom , mert komoly diktatúrát nem tud csinálni , mint Putyin vagy Erdogán, így nem is nagyon félnek tőle ellenségei...Másrészt, azt is tudja , hogy a társadalom másik fele valójában erősen ellenséges politikájával...Arra azért ügyel, hogy sok "olajat ne öntsön a tűzre" - ha már konszolidálódni nem tud..

2019.09.29. 21:02:53

@Brix:
a fidesz határon túli támogatottsága 95% feletti. a kistelepülésen 60% körüli. a nagyobb vidéki városokban 50% körüli. a fővárosban 40% körüli. a fidesz az abszolút/relatív többség. az ellenzék azt mondják, hogy összeállnak egy választási párttá. és elsöprik ezt a rezsimet. álljanak össze és söpörjék el a fideszt. de ez a politika legitimálja azt, hogy őket söprik el. ez egy vallásháború. mi legyen a jogrend alapja? velencei bizottság ajánlása vagy mátyás király igazságának örök fénye? erre mondhatod, hogy a második nem lehet civilizált. miért ne lehetne? mert mátyás nem is magyar volt. aki azt gondolja, hogy mátyás nem volt magyar (király) az nem nagyon lehet magyar, mert nem-magyar érzelmű. ez egy hitvita.

2019.09.29. 21:06:18

@cívisvárosi:
posztfasiszta, neonáci.

ez így túl sommásan hangzik.
uralomra tör, ami kizár minden rivalizálást a hatalomért a nemzetre való hivatkozással a választásokon szerzett legitimációra hivatkozva, de azzal visszaélve. ti. ez a legitimáció nem arra szól hogy eltöröljék az alkotmányos demokratikus kereteket és felülírják egy kizárólag az uralmon lévők által manipulálhatóval.

de annyiban találó, hogy a törzsi népiségben, a sörözők és kocsma népében, az egyházak szervilis híveinek többségében megvan ezeknek minden ismereti, kulturális eleme. része a népvallásnak és szépen föllehet gombolyítani egy totális rezsim ideológiájává.
brv.

Brix 2019.09.29. 21:08:28

@cívisvárosi:
Itt van a neoliberalizmus definíciója, a wikipedia szerint:
2A neoliberalizmus a gazdasági liberalizmus egyes doktrínáinak a címkéje, követői nem is feltétlenül liberálisak például az egyéni jogok tekintetében"

Pont ellentétes a lényege azzal, amit te állítasz:
"a "neo" egy nemzetellenes liberalizmus, egy
keresztényellenes szocializmus"

Tehát: köze nincs a politikai liberalizmushoz ,de a szocializmushoz meg főleg...
Pinochet konkrétan irtotta a szocialistákat, Thatcher meg a világ egyik leginkább jóléti állam-ellenes vezető volt...

Te a balliberális- nevezzük inkább liberális progresszív politikai gondolkodást kevered, a neoliberalizmus , mint gazdasági teóriával, amit az ultrakonzervatív gondolkodású vezetők alkalmaztak...

2019.09.29. 21:09:09

@Brix:
azaz a modernitás eltörölte a klasszikus demokráciát. és nyugat-európában létrejött egy többpárti politikai váltógazdálkodás. de magyarországon ezt eltörölte a ner. azért, mert így döntött a választók relatív/abszolút többsége. de ezt nem fogadod el. mondván, hogy csak a nyugatos fejlődés a fejlődés. aki ezt gondolja az nyugodtan menjen nyugatra. az ugyanis nem idevalósi. az őseid is úgy lettek betelepítve. csak a többség nem kéri az ideológiai alapvetéseidet. amire mondhatod, hogy anélkül nincs szabadság. egy német elnyomó kisebbség feltétlen kell hozzá. nem kell.

2019.09.29. 21:22:33

@Brix:
a közgondolkodás alapja nem a wikipédia. van egy liberálisnak mondott politikai irányzat, amelyik el akarja törölni a népnemzeteket. ez az szdsz, együtt, a momentum is azt mondja. azt mondják, hogy a világban a multik uralkodnak. a globális kapitalizmus. mert ez emberiség csúcsterméke. ez evolúció végső állapota. csak vannak kisebb hibái. ezért szükséges a baloldal.

azok keresztényellenes szocialista pártokból. ezek azt mondják, hogy a történelmi egyházaknak nincs helyük a közéletben, mert a modernitásban vallás magánjellegűvé vált. ezek az mszp, dk.

és van egy államellenes neokonzervativizmus. mdf mérsékeltjei, mdnp, centrum párt, köztársaság párt, vállalkozók pártja. ezeknek volt parlamenti képviseletük. ők azt mondják, hogy mindezt fontolva haladva lehet csak bevezetni. ezért ellent kell állni a progresszív kísértésnek. ezt képviseli béndek péter és a "felelős értelmiség" nevű formáció.

és még vannak még a zöldek. akik azt mondják, hogy klímakatasztrófa felé halad a világ. feudális anarchiát hirdetnek.

és ők a fidesz politikai ellenfelei. csak nem nagyon tudnak összeállni egy választási pártba. illetve lehet, hogy karácsony gergelynek sikerül ezeket egyesíteni. és úgy legyőzhetik tarlóst.

Brix 2019.09.29. 22:30:51

@cívisvárosi: "azaz a modernitás eltörölte a klasszikus demokráciát. és nyugat-európában létrejött egy többpárti politikai váltógazdálkodás. de magyarországon ezt eltörölte a ner. azért, mert így döntött a választók relatív/abszolút többsége. De, te ezt nem fogadod el..."
Persze, hogy nem fogadom el! Először is: a választók nem a politikai váltógazdálkodás eltörlèsèről döntöttek. Egyrèszt, ez mèg az orbáni alaptörvörvèny- ellenes is lenne, másrèszt a társadalom másik fele a plurális demokrácia, a többpártrendszer mellett tette le a voksát, mivel nem Orbánèkra szavaztak... De, látom már megint ezzel származási bullshit- el jössz elő...Te nem csak implicit fasiszta lehetsz, már látom, hanem echte fasiszta...Mit számít az, ha valakinek mondjuk 2 a negyediken szintű felmenői között nèmetek ( is) voltak?

Brix 2019.09.29. 22:46:02

@cívisvárosi: " aki ezt gondolja az nyugodtan menjen nyugatra. az ugyanis nem idevalósi. az őseid is úgy lettek betelepítve. "
Ezt mondják a román nacionalisták is, csak nem nyugatra, hanem keletre küldik, vissza Ázsiába , a magyarokat...Szerintük ők, románok , már 3000 ève vannak itt, mi magyarok csak bevándorlók, hódítók, elnyomók, vagyunk a Kárpát- medencèben...Persze , az elvakult, szűklátókörű etnicizmus mindenhol hasonlóan működik...

2019.09.30. 08:02:05

@Brix:
az, hogy a nyugat-indoeurópaiaik felsőbbrendűek, a nyugati árják: etnicizmus. ez a magyarországi "németek" (akik a német kultúrából valójában semmit sem képviselnek, ez egy hagyományoktól mentes kiüresedett identitás) egy részének etnicizmusa egész konkrétan. érthető ez? az, hogy az akadémikus bölcselet képviselői filozófikus mesterrasszt alkotnak, mert ők filoszemiták: etnicizmus. ez a sémiták felsőbbrendűség tudata. a világias "zsidóké" (akik a zsidó kultúrából valójában semmit sem képviselnek, ez is egy kiüresedett identitás). ez az etnicizmus. valójában ezek számolja a fel a multikulturalitást. a semmire alapozva képzeled azt, hogy te megtéríted az alsóbbrendű magyarokat, mert az őseidet mária terézia ezért küldte ide. köszi, de nem kérjük.

ezzel szemben a "magyarkodás" a multikulturalitás. amit a széljobb hirdet. nagy családunkban hunok, magyarok, kunok és jászok, csángók, stb. az, hogy van egy kárpát-medencei kultúra, ami legalább ezerszáz éves. és errefelé cél a magyarrá válás. és van akiknek ez nem megy mondván, hogy ők nem fogadják el mátyás király igazságának örök fényét (ami tkp. az általános emberség). ezt a románok többsége éppen elfogadják. ők azt mondják, hogy ők a déli-keleti kárpátok környékén alkotnának államot. alkossanak. esetleg engedjék megy, hogy a magyarok a kárpát-medencében tegyék ugyanezt. az északi és nyugati kárpátok környékén alkotnának államot a szlovákok. a kárpátalján a ruszinok. alkossanak. alpokalján a németek. alkossanak. de engedjék meg, hogy a kárpát-medencében a magyarság többsége is államot alkosson. és ezek után váljanak magyarrá amennyiben akarnak. ha nem, akkor nem. de ha valakinek mátyás román, akkor ő román. ha valakinek jézus magyar, akkor magyar keresztény. ha valakinek zsidó, akkor zsidó-keresztény. isten fia magyar is, zsidó is. cseh is, lengyel is.

2019.09.30. 09:20:54

@Brix:
a magyarországi németeknek parlamenti képviselőjük van. és egy részük veri a seggét, hogy micsoda sötét elnyomatásban kell élniük. mert a fideszmagyarok. és ők majd felszabadítják a fővárost. és visszaállítják a többpárti demokráciát a momentum generációval és a demokratikus koalícióval és elsöprik a rezsimet, annak rezsimszolgáival együtt. felőlem söpörjék ki az összes fideszest az összes közintézmény vezető tisztségéből, de ha ez legitim, akkor az is, hogy az összes nem-fideszes kisöprése is legitim. erre mondom azt, hogy ez egy modern kori vallásháború.

ha az mdf-szdsz, az mszp-szdsz és az mszp-szdsz-mdf paktumok jelentik a "liberális" demokrácia időszakát (valójában 50% körüli támogatással az szdsz közeli értelmiség vezetésével kormányoztak a "sorosisták") és ez legitim, akkor a fidesz féle "illiberális" demokrácia is legitim. aztán lehet mondani, hogy egy egypárti, mert a kdnp és az fkgp nem önálló párt. az szdsz korifeusai mellett az mszp sem volt önálló, és az mdf sem. gyurcsány környezetében senki sem volt önálló, legfeljebb gyurcsányné. és velük fogna össze a momentum generáció. fogjanak össze. de miért kellene őket visszaemelni a hatalomba? miért ne lehetne azt mondani, hogy ezt az orbán-gyurcsány váltógazdaságot nem kérjük. akkor sem, ha így esetleg lesz ötödik és hatodik orbán kormány is. és ha a fidesz államcsődöt eredményez, akkor majd lehet mondani, hogy a történelem szemétdombjára valók mind, de addig nem. szavazz akármelyik pártra, szavazz azokra, akiknek a politikája államcsődöt eredményezett. vannak, akik szerint az államcsőd jó dolog. mert az állam felszámolása feltétlen jó dolog. csak azt állítom, hogy mindez hit. ez egy modern kori vallásháború. nekem eszembe nem jut az, hogy az mta istandwithceu tagozatának minden egyes tagja feltétlen rosszat akar. de amikor előadják, hogy nincs magyar polgári minta, sőt az általános emberséget is importálni kell az őspogányokkal szemben, akkor azok nem-magyarok.

a magyar tudományos akadémián egy közgazdász nem a magyar közgazdasági iskolát akarja megteremteni, akkor nem magyar. ha abban hisz, hogy a nemzetközi iskolától nem különbözi, akkor higgyen abban. és úgy hirdesse azt, hogy a magyar iskola egyetemes. ahogyan a brit, vagy osztrák gazdasági iskola is egyetemes. finn oktatási rendszer is egyetemes. ezeket meg lehetett hirdetni. a magyart miért nem lehet? és az nyilván nem lehet független a hagyományoktól, a kultúrától. azt legalább részben abból kellene levezetni. és akinek ez nem megy az nem magyar.

2019.09.30. 10:20:47

@Brix:
egy példa.
Publicationes Mathematicae Debrecen (1959)
snap.stanford.edu/class/cs224w-readings/erdos59random.pdf
erdős és rényi két kiváló magyar zsidó matematikus azt a kérdést tették fel, hogy ha leszórunk pontokat valahová és véletlen összekötjük őket, akkor az így kapott rajzolat (gráf) milyen feltételek mellett lesz összefüggő. ezzel egy szórvány populáció működését modellezték. és ők ugye szórvány zsidók tagjai voltak. többek között ez ezért is zsidó matek. de ha a magyar a mag népe, ahogyan a népfőiskola hirdeti, akkor ez egyben magyar matek is. mert a növényi magokat is leszórja a magvető. és az élővilág véletlen kapcsolatokat teremt az evolúció elmélete szerint. tehát ez már csak ezért is magyar matek. és debreceni matek, mert a tudományos eredményeit ennek a lapnak 1959-es számában közölték, jelezve, hogy ők budapestiek. és a szintén alapító varga ottónak ajánlották.
publi.math.unideb.hu/images/cover_big_shadow.jpg
tehát ez budapesti-debreceni-magyar-zsidó matek. és lehet mondani, hogy hagyjuk a jelzőket. és mondjuk azt, hogy azt, hogy csak matek. mi köze ennek a zsidósághoz. az, hogy zsidó szórványt modellezi. mi köze a magyarsághoz. az, hogy a mag népét modellezi. akik a magok urai. és lehet mondani, hogy persze mert ez a legáltalánosabb gráfelméleti modell. de nem, vagy nem feltétlen. mert földkerekségben a véletlen összekötögetés nem működik a gyakorlatban. és egy barabássy albert lászló nevű erdélyi székely magyar matematikus a gráfok "kis-világ" tulajdonságáról értekezett.

na most lehet mondani, hogy ne legyen magyar iskola, se semmi, de úgy európai sincs. úgy nyugati sincs, a filozófusok örök kettébontásai valójában illúziók. és ezt hirdeti a magyar népvallás. az nyugat is, kelet is. és a magyar tudományos akadémia istandwithceu tagozata azt mondja, hogy az nem lehet. mert a magyarok alávaló őspogányok és szent istván a nyugathoz csatlakozott? a nyugathoz? egy félig latin-félig görög koronával? a nagy egyházszakadás előtt? a francokat. a kereszténység egységét hirdette. és amelyik német ezt nem fogadja el az nem-magyar.

2019.09.30. 10:29:25

@cívisvárosi:
amikor előadják, hogy nincs magyar polgári minta, sőt az általános emberséget is importálni kell az őspogányokkal szemben, akkor azok nem-magyarok.

ok. de hát ennek meg kell jelennie a jogban. nem lehet azt mondani, hogy itt nem magyarok magyarországon belül gátolják a magyar polgári fejlődést, úgy hogy annak ne legyen valamilyen következménye. az ilyeneket jogilag is el kell szeparálni az "egészséges" nemzettesttől és el kell üldözni őket, különben elkeseredett ellenállást fognak kifejteni.
titkosszolgálati módszerek és akár egyénre, akár csoportokra szabott hatósági jogkörrel felruházott szervezetek, cégek és központi-, helyi pártpropaganda zaklatásai ellenére.
ez megy egy darabig, de ha lenének áldozatok az erősítené az ellenállást, ha nem lesznek, akkor hosszútávon erős kétségeket vet föl a hívő magban a politika hitelességével szemben.

tht tessék elkezdeni minket adminisztratív eszközökkel is üldözni, mert megkeressük a módját, hogy kiüresedett népi és vallási hagyományokkal egy 21.sz.-i horthy rendszer remake-jévé váló rezsimet hogyan segíthetnénk minél hatékonyabban a saját maga tönkretételében.
áldozatok biztos lesznek, de hát ez vállalni kell egy "vallásháborúban".
annál rosszabb a rezsimnek.
ez a rezsim amúgy a multik rabja és a vezetői pedig ezek szolgái(ebből a szempontból tht nem értem mi a baj) és cseppet sem szuverén.
soha nem lesz képes kiszabadulni a fogságukból, de paktumot kötöttek tht jól elvannak. egyelőre.

2019.09.30. 10:41:09

@cívisvárosi:
van magyar iskola és ennek erdős és rényi oszlopos tagjai.
az őspogányok, az az etnicista széljobb politikai oldalra és az ehhez csatlakozott fidesz egy jelentős részére igaz. azt, hogy alávalók, azt legfeljebb én(magánszemély) tehetném hozzá. nem hinném, hogy a(z istand)ceu ilyet állított volna, de a tetteik majd úgyis minősítik őket.
tessék keményen föllépni a magyargyűlölő-gyalázó idegenszívű államtagadókkal szemben. már csak arra várunk :D
(és ne felejtsen a kezelésre ma is elmenni a mentálhigiénére!)

2019.09.30. 11:16:31

@Bánegressy:
a matematikusok abban hisznek, hogy a matematika egyetemes. tehát ha a földön megjelennének értelmes ámde idegen lények az egyszerűség kedvéért nevezzük őket úgy, hogy "ufók", akkor ők a természetes leszámlásban a peano axiómákat követnék és tudnák, hogy mondjuk mi a cauchy–schwarz-bunyakovszkij egyenlőtlenség legfeljebb nem így neveznék. de lényegében ugyanazt a matekot használnák, vagy annak egy kiterjesztést mert ők el tudtak ide valahogy utazni. de a matematika egyetemes. nem csak a földkerekségen, hanem a világegyetem akármelyik szegletében a matek valami ilyesmi. ez a matematikusok hite. a fizikusok hite az, hogy ha ők mérnek valamit errefelé a kis poroszlay utcában és nem találnak semmi ellentmondást, akkor az úgy van a szíruszon is. holott nem jártak a szíriusznak a közelében sem. az atomok, amik az emberiséget alkotják esetleg már jártak arrefelé, de emberek nem. persze el tudunk oda látni valamilyen módon, tudunk észlelni valamit. de az, hogy a kis-poroszlay utcában kimért jelenség a szíriusz környezetében is igaz valójában hit. a fizika is hittételeken alapul.

és jöttek a "felvilágosultak". és ők azt mondták, hogy nekik nincs szükségük a hitre, hanem ők majd tudják, hogy mi az egyetemes jogrend. ezt majd megmondja a velencei bizottság. és őket nem is kell megválasztani a köznépnek közvetve sem, hanem majd ők megmondják, hogy mi a "liberális" "demokrácia" és a "jogállam". mindezt az ész kultuszára alapozva. tehát az addig rendben van, hogy egy jogász vagy egy közgazdász azt gondolja, ahogy vannak a természeti törvények és azok egyetemesek úgy az adótörvények is egyetemesek, vagy nagyon hasonlóak lesznek az adónemek. és az "ufók" is követelnék az alkotmánybíróságot, vagy azt, hogy az ingatlan adásvételi szerződést egy közjegyző jutalékért cserébe ellenjegyezze. mert ez így van egy távoli galaxisban is. ez egy univerzális jogrend. az, amit a nemzetközi üzleti iskolában tanítanak. és egyébként az ufók első kérdése az lenne, hogy és önöknél az állam és az egyház szét van választva ugye. és a hatalmi ágakról kérdezősködnének még mielőtt ideköltöznek. mert ha nem, akkor állnának tovább. ha ez lenne a velencei bizottság hite, akkor azt mondanám, hogy ez éppen annyira képtelenség, mint a fizikusok hite. de a jogászok, közgazdászok és általában véve a felvilágosult bölcsészek nem ezt mondják. hanem azt, hogy a matematikusok csak ne szóljanak bele a jogrendbe. vagy a közgazdaságtanba. vagy akármibe. de még a jogászok se görbeházáról, mert van a velencei bizottság és majd ők megmondják. van a senki által meg nem választott helsinki bizottság és ők majd eldönti, hogy érvényesülnek az emberi jogok vagy sem. és ez nagyjából attól függ, hogy hány szdsz-es ül a kormányban.

és ezzel szemben hirdeti meg a népfőiskola mondjuk mátyás király igazságának örök fényét. mondván, hogy ez hit. és az általános emberségbe vetett hiten alapul. és erre az mta istandwithceu tagozata azt mondja, hogy mit akarnak ezek a lábszagú parasztok. különben is mátyás nem is volt magyar. ha valakinek mátyás nem volt magyar, akkor ő aligha lehet magyar. lehet-e magyar jogrend. ez egy hitvita. van aki szerint nem lehet, mert a velencei bizottság az egyetlen civilizált, vagy helsinki bizottság, vagy transparency international, amnesty international, vagy társaság a szabadságjogokért, vagy akármi és ez mind a soros alapítványhoz, a ceu-hoz, az mta istandwithceu tagozatához kötődik. és hogy ennek van-e fajta jellege azt nem tudom. azt azonban igen, hogy ha ők tagadják a magyar vallást bármi is legyen, akkor nem vallhatják magukat magyarnak. mert annak előfeltétele a magyar vallás léte. ha ők azt mondják, hogy nincs magyar iskola, akkor hogyan lehet finn?

2019.09.30. 11:29:07

@Bánegressy:
ne viccelj már. az mta istandwithceu tagozata lényegében azt mondják, hogy ők egy filozofikus mesterrassz. ha ütköznek a népfőiskola állításaival, akkor nekik van igazuk.

és erre hozom példának a nyelvelméletet. tehát nem azt mondják, hogy ilyen vagy olyan modellben számoljuk le a jeleket. és abból kijön, hogy a magyar nyelv eredetében finnugor. hanem azt mondják, hogy ez így van és kész. nincs leszámlálás. így van és kész. és ez tudomány. a népfőiskola azt mondja, hogy ők úgy hiszik, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. ez ugye tautológia. a fizikusok azt mondják, hogy a világegyetem ősrobbanásból ered. az ember az ősembertől ered. ilyenformán a nyelvek is az ősiségből erednek. és mivel a magyar nyelv egy nyelv: az is. tehát aki azt mondja, hogy a népfőiskola alapállítása hülyeség az hülye. csak ők a jelenleg érvényben levő akadémikus bölcselettől eltérő kiindulási pontot hirdetnek és nincsenek racionális érvek se pro, se kontra. hanem lényegében egy vallásháború zajlik. de az mta részéről ugyanúgy, mint a népfőiskola oldaláról.

le lehet a magyar jogrendet a magyar korona szentségéből vezetni. nagyjából úgy, ahogyan a "láthatatlan alkotmányból". melyikből vezessük le? és a velencei bizottság utóbbit hirdeti, mert úgy ők mondják meg, hogy mi a "jogállam". és ők azt mondják, hogy magyar jogrend nincsen. bármit is jelentsen olyan nincsen, hiszen azt ők mondják meg, hogy mi a jogállami. a helsinki bizottság és a többiek. amire a fidesz azt mondja: "soros".

2019.09.30. 11:43:17

@Bánegressy:
a "plattni" és a "palacsinta" példája. ezek ugye a népfőiskola szerint magyar szavak. és az elnevezések az ősiségből erednek. abból, hogy platty és placcs. és úgy egyébként a plattni és a palacsinta túl azon, hogy magyar, német is és szláv is. és erre az mta azt mondja, hogy nem ez csak német és csak szláv. ez nem magyar. ez az okos egyszerűségre alapozott háziiparossság a magyar iskola alapja. és lehet abban hinni, hogy a modernitásban nem lesz ilyen. mert az új űrkorszakban nem lesz ilyesmi. de ez egy hit. és ez nem a magyar kultúrába vetett hit.

2019.09.30. 12:07:14

@Bánegressy:
itten vannak az ellenzéki pártok képviselői.
index.hu/belfold/2019/09/30/az_ellenzek_megprobal_bejutni_az_mtva_szekhazaba/
akik ugye joggal mondhatják, hogy ők nem jelennek meg a közmédiában. tehát nem arról van szó, hogy 70 százalékban kormánypárti és 30 százalékben ellenzéki. a korábbi megállapodás szerint nem így osztják el az erőforrásokat, hanem meghívott vendégek 100%-ban kormánypárt és 0%-ban ellenzékiek leszámítva a kampányidőszakot, ahol a törvény értelmében biztosítani kell a megszólalást az ellenzéki jelöltek számára is. úgy egyébként nem kell. és a szerkesztők úgy döntenek, hogy ők mindig a kormányhoz közel álló szakértőt szólaltatnak meg. és időnként azt mondják neki, hogy ez így nem jó. legyen már benne az, hogy. az ellenzék nem azt mondja, hogy ha ők nyernek 51%-kal, akkor majd 49% jut a "hírhamisítóknak". hanem azt mondják, hogy akkor majd nekik jut a 100% és a másiknak 0%. és erre mondom, hogy ez egy modern kori vallásháború.

én egy olyan helyi egyesületre szavaznék az önkormányzati választáson amelyik azt mondja, hogy ha elérnek 51%-ot és a fidesz csak 49%-ot, akkor is lesz 49% fideszes a városi tévében. a jelenlegi 100% helyett. ez az arányos képviselet. és ezt leginkább egy helyi egyesület hirdetheti meg. országos párt aligha. ellenzékben azt mondják, hogy ők elsöprik. söröpörjék el. vagy ők a fideszt, vagy a fidesz őket.

2019.09.30. 12:08:55

@cívisvárosi:
ügyesnek is mondhatnám azt a taktikát, ahogy kihegyezed és szembefordítod egymással a csak általad kimondott és az egyik félnek tulajdonított kijelentéseket, ti. azt te csak képzeled, hogy az istandceu, az akadémia, vagy az általad mesterrasszhoz tartozóknak véltek ilyen kijelentéseket tennének.
te és a kocsmabeli haverjaid vagytok annyira hitványak, hogy az ily módon a képzelt és képzett ellenfeleiteknek tulajdonított kijelentéseken fölháborodva esküsztök nemzeti-keresztény dzsihadot ezek ellen, hátha attól ti lesztek az okosabbak. de, hogy egy előttem szóló pontos észrevételt idézzek: Te nem csak implicit fasiszta lehetsz, már látom, hanem echte fasiszta...
annyi módosítással, hogy a lehetsz feltételes mód az indokolatlan óvatoskodás.
a ti hitetek nem az általános emberségbe vetett hit, hanem az alávalóság megátalkodottságában.
abban, h aki szorgalmával, tudásával vitte valamire és nem a szolgalelkűségével a ti választott vezetőtök iránt és szolganépe iránt, akkor azt el kell üldözni, vagy meg is lehet ölni.

2019.09.30. 12:30:11

@Bánegressy:
te csak fasisztázol úgy, hogy egy echte nácinémet családból származol ugye?

2019.09.30. 13:20:39

@Bánegressy:
tehát ha egy párt az arányos képviseletet hirdeti meg, akkor ne mondják azt, hogy ők esetlegesen 51%-kal elsöprik azokat, akik 2010-ben 52.7%-kal elsöpörték őket.

értem, hogy a fidesz azt mondta, hogy ezek után a médiatanácsban a helyek 100:0 arányban osztották el. mert ezt hozta ki a parlamenti matek. de az mdf-szdsz paktum és az mszp-szdsz koalíció idején sem volt arányos képviselet. mikor volt teszem azt a jobbiknak 20%-a? azt mondták, hogy ők "nácik". aztán a nácikat ki kell szorítani a mainstream médiából. ez is a kultúrharc része volt. ahogyan a kommunistázás. az is, hogy a kapitalista igazgatótanácsoknak járjon a három földfelszíni csatornánából kettő. és ezeket a kábelszolgáltatóknak kötelező legyen betenni a "szociális" csomagba. ezt is előírták ugye. és azt mondták, hogy ez "tisztességes" "verseny"? és lehetne sorolni. hiába adta a fidesz vásárlói a reklámpiac felét, a kereskedelmi tévék fidesz ellenes politikai műsorokat gyártottak. és amikor az egyik tévét megvették, akkor azt mondta a konkurens bertelsmann, hogy kitört a "diktatúra"? a "diktatúra"? csak azért, mert nem bertelsmann diktál? az a diktatúra. és ugye mindez egy echte náci média vállalkozás. csak most összekapcsolódik a soros alapítvánnyal. és így lesz "demokrata". ami azt jelenti, hogy győz a "demokratikus" "koalíció". mert ez az, ami nagyon európai.

mikor volt az rtl klub arányosan fidesz párti és fidesz ellenes a politikai műsoraikban az elmúlt 21 évben? és arra azt mondják, hogy az arányosság elve rájuk nem vonatkozik. mert ők a reklámpénzzel azt csinálnak, amit akarnak. nekik van többségük az igazgatótanácsban. pont ezt mondja orbán is. az adópénzek elosztásában nekik van többségük. és így osztják el.

rendben van. de esetben a játszma addig tart, ameddig az egyik ki nem üti a másikat. csak ezt állítom. az rtl klub se jobb egy fikarcnyival sem. és ezek a balfaszok se jobbak a politikai ellenfeleiknél.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2973/29734/297345/29734543_7cd2461dbdb9a08e4a3d764728838fa2_wm.jpg
de ha őket választják, akkor majd ők fogják osztani az észt és kálmán olgával a többi rezsimszolgával, egonnal és a többi médialakájjal.

szerintem úgy se lesz jobb. de ha fővárosban a többség így szavaz, akkor kapjanak egy esélyt. és ha bizonyítják a rátermettségüket, azt, hogy a fidesz ellenében képesek lesznek kormányozni, akkor felőlem nyerjenek 22-ben. de ha nem, akkor nem.

2019.09.30. 13:54:36

@cívisvárosi:
nem a származás dönt.
gyalázatos dolog, de ma már pl. sok fasiszta zsidó is akad, pedig azok a nácik zsákmányállatai voltak. mégis, talán abbeli reménységből, hogy ha "jól kijönnek" orbánnal, eu szinten az itt-ott melléjük szegődő muszlimellenes széljobbal, akik a muszlimok zsidógyűlöletével vélik a saját antiszemitizmusukat felülírni, majd védettséget kaphatnak)voltak ilyenek a a kezdeti náci korban is) és a kiváltságaik is megmaradhatnak.
pedig könnyen kiderülhet(ha az orbánizmus az eu-ban nyerne), hogy tévednek.
ahhoz, hogy valaki faszista legyen, ahhoz elég egyszerűen "csak" fasisztának lenni.
olyan személyiség kell hozzá.
a magát parancsolásra, uralkodásra születettnek képzelő genetikusan alattvaló szolga a jó faszista.
pont, mint te.
jelzem - akármilyen paradox - sok komcsi is tkp. fasiszta volt. azért található most annyi belőlük a fideszben.

2019.09.30. 14:07:07

@cívisvárosi:
ez, ha jól értem a magyar politikai elit minőségéről szól általánosságban és erről valóban bőven lehetne beszélgetni, de így, ismerve unionista.,444.,cívisvárosi. nézeteit maradok inkább a puzsérral folytatott - részben vitáknál, sokban egyetértéseknél.
szerintem a pujernak is megvannak a maga személyiségproblémái, de mégis gondolatébresztőbb és a műveltségét(minőségét) tekintve sokkal tartalmasabb, mint ez a troll.

2019.09.30. 14:23:20

@Bánegressy:
puzsér róbert azt mondja, hogy ő majd elzavarja mindkét tábort. felőlem zavarja el. puzsér is túl sok hatalmat akar magának. mert ha valaki összefüggő sétálóövezet a fővárosban, akkor max. a kertészeti vállalatot akarja vezetni. de puzsér nem főkert vezérigazgatója akar lenni, mert úgy érteni kellene a kerészethez, hanem mindjárt a főpolgármester lenne. puzsér is túlhatalmat akar magának, és persze karácsony is nyilván és tarlós is nyilván. ezekből lehet választani. elsődlegesen a hitre alapozva. csak ezt állítom. puzsi, puzsi, te leszel a szupi, szupi. mert így lesz belélegezhető a levegő.

2019.09.30. 14:36:02

@Bánegressy:
puzsi, puzsi, te leszel a szupi, szupi. mert így lesz belélegezhető a levegő. és nem tarlós a betonember, és karácsony, aki a parkolási maffia embere, és berki, akit rogán indított, hogy elvegye azt az élményt, hogy van egy független jelölt. puzsér kurvára nem független. az lmp, a momentum és a jobbik támogatásával indult. csak aztán ezek a pártok inkább kerpel fronius nem tudom kicsodát indították, akinek a javára puzsér bármikor hajlandó lenne visszalépni. tehát ők az lmp-momentum-jobbik győzelmét szeretnék elérni. jelentem debrecenben "megképződött a centrum". ők azok.
static.civishir.hu/ci/2019/06/tn4-sajtaj_190626.jpg
csak a jobbik megyei elnökét zárták ki, mert beleköpött a dunai cipők emlékművébe, amit megbánt, ifjúkori botlásának tartva. a momentumos helyi elnök azt mondta, hogy ki ne zárják már. neki vannak haverjai, ő tudja mozgósítani a jobbikosokat. fogadják már el, hogy megbánta tettét. a fővárosi elnök azt, hogy de úgy mégis hogy működjenek a "demokratikus" "koalícióval". de errefelé megvalósult puzsér "álma". csak a fidesz képezte meg a "centrumot". nekik teljesen jó az, hogy ők és az mszp-p-dk külön jelölteket állítanak.

2019.09.30. 14:52:58

@cívisvárosi:
jó! ez az utolsó, megint csak az "elit" minőségéről szól.
pujer szerintem nagyon is osztható kritikai álláspontjának csakis erre vonatkozó része osztható, nem pedig a politikai szándékaival kapcsolatban.
ti.pujernak csak a kritikája az ami érdekes és ami gondolatokat ébreszthet.
azt, hogy nem valódi politikus bizonyítja, hogy sem a stratégiája, sem az ehhez választott kommunikációja nem teszi alkalmassá erre.
a jelenlegi teljes politikai elit, úgy ahogy van kizárja a lehetőségét - részben a szándékok(fidesz), részben a víziók hiánya és alkalmasság hiánya okán, hogy széles néprétegeket bevonjanak a politizálásba, azaz a tényleges demokráciába. ennyiben foglalható össze röviden. de ezt több helyen a bloggazda is megerősíti.

ijontichy 2019.09.30. 15:06:46

@Bánegressy: "széles néprétegeket bevonjanak a politizálásba,"
Az Igazságügyi Minisztérium a nyilvánosság nyomásától félti az alkotmányrevíziót, avagy
"Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan, a döntés megalapozását szolgáló dokumentum, amelynek nyilvánosságra hozatalához kiemelkedő társadalmi érdek fűződne."
Hát nem aranyos? Majd nemzethy konzultációs kérdőív lesz, ha kell, s hogy mikor kell, azt a Párt tudja elvtársak, és a Párt nem téved elvtársak. Nem tehetek róla, ezekről a konzultációkról mindig megboldogult katonakorom "irányított szabadidő" c. fogalma jut eszembe. Hiába, a bolsi örök :-/

2019.09.30. 15:44:03

@Bánegressy:
ez esetben kérdés, hogy ki vagy mi a mainstream pártelit alternatívája? az őket bíráló underground? vagy a "felelős értelmiség"? aligha.

2019.09.30. 15:47:12

@ijontichy:
no de itt asziszik, hogy a bolsi az a komcsi, holott a bolsi az egy politikai, vagy inkább hatalmi attitűd, függetlenül az ideológiától.
a demokráciát azt valahogy a démosznak kellene kiizzadni magából, de mindig csak bolsikat sikerül.

2019.09.30. 15:49:21

@ijontichy:
ők számolják a kérdőíveket.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1909/20190909ellenzeki-csalas-eross-gabor2.jpg
ezért kértek ki több tízszeresét a szükséges aláírásnak. nyilván ők is adatbázist építenek. csak ők nemzetietlen mensevikek. és mennyivel jobb?

2019.09.30. 15:59:29

@Bánegressy:
a finn elnök eljárása nem a bolsevik tempó? ő szociáldemokrata. de ő az unió soros (sic) elnökeként megmondja, hogy ki a demokrata és ki nem az.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Antti_Rinne.jpg
ő nem egy tipikus fehérorosz bolsi pártelnök pofa, aki amint hatalmat kapott minszkből a fél világnak megmondta a tutit? a finn munkásosztályt képviseli. tényleg?

2019.09.30. 16:08:53

@Bánegressy:
a jelenlegi mainstream pártelitnek nincs az aktuális politikai mezőben alternatívája.
vagy legalábbis én nem hiszem.

itt van mindjárt pl. ezért sem és ez csak egy a sok közül:
hvg.hu/itthon/20190929_hont_karacsony_tota_szerelem_ellenzek_fopolgarmester_elas

hát persze a másik szélsőség az a 11.parancsolat és minden vele kapcsolatban

az alternatíva az most cseperedik( hvg.hu/elet/20190927_klima_sztrajk_globalis ) és persze az sem biztos, hogy mindenben(bármiben?) tetszene(ha még olyan sokáig élnék)

2019.09.30. 16:20:23

@cívisvárosi:
pofákra nem illik reflektálni.
kő*-*ér lacinak is bolsi pofája van, ha tetszik, ha nem és ő még a szavaival, viselkedésével is ráerősít erre.
mindenesetre ami a bolsikkal kapcsolatban biztosan és soha nem igaz - meglátjuk, hogy a finn és a magyar meccsében ez mire vezet?: 'bolsi bolsinak nem vájja ki a szemit'

2019.09.30. 16:44:03

@Bánegressy:
ez a rinne egykori szakszervezeti vezető, aki amint egy kevés hatalomhoz jut azonnal neki lát "intézkedni".

2019.09.30. 16:54:04

@Bánegressy:
a 2019-es ep választásokon rinne pártja 267 ezer, a fidesz 1,824 ezer szavazatot kapott. rinne úr a soros elnök mennyiben képviseli az arányosság elvét?

2019.09.30. 17:05:57

@cívisvárosi:

hát az biztos, hogy a magyarok látszólag tök másképp működnek. nem is csodálnám, ha a jogállamiságot érintő ádáz vitákról megpróbálnák valami kölcsönös érdekre terelni a szót. már csak anyagi értelemben is.
ez működik minden nemzetközi viszonyban. még a határon túli magyarok viszonylatában is minden látszat ellenére ennek van szerepe.
mondom, a főni a korrupció intézményesítése mellett a korrupció elleni(látszólagos?) szembenállás letörésének a nagy maestrója.

ijontichy 2019.09.30. 17:35:20

@cívisvárosi: Sokkal jobb. Europaban kb. mindenki teljes joggal oktat(hat)ja ki a csuti rofit demokraciabol. Eddig nem igazan tettek, mert gyerekkorukban nem a tehen nezett be az ablakukon (nomeg a sok hulyemagyar fizeti a felmuvelt felmagyar elkurasainak szamlajat). Csak ~2.5 milla idiota es/vagy aljas gazember tapsol a produkcionak, ahogy a Gorog Ibolyat (mit nekem etikett!!!) kirugo taploka kimegy Brusszelbe, und vitezul odaszarik az asztalra es nem vagjak ki erte, mint a macskat szarni. Huuuuu... mekkora hos! Igazi Ferfi!!! :-) A sok megabytnyi hig tragyale nem alkalmas a tatongo magyar katyuk kitomesere.
A LENYEG tovabbra is: 9 ev senkitol (ertsd: egy budos bolsi vezette ellenzektol) sem zavartatott kormanyzas utan 40% alulrol nezi a banyaszbreki eletszinvonalat, ~1 milla piackepes ember elvandorolt, a makromutatokat - trukkok ezreivel - a komplett tarsadalom karara tudjak fenntartani. A korhazban biztos megnyugtatja a labat lancfuresszel kezelt beteget, hogy minden nagyon szep, es nagyon jo, valamint Afganisztanban tobb, mint 6 honap varakozas egy hasi ultrahang. A szulot pedig, hogy gyermeke igazi hazaffyas nevelest kap az oktatastol. Piackeptelent ugyan, de hazaffyast. Azzal jol lehet lakni. Es a rengeteg nemzethy kulturalis esemeny!!! Have more guts! Dagad tole a has, a penztarcarol nem is beszelve. Hat beszaras komolyan! :-)))

Szinvonal, hogy 200 dolcsiert (ja bocs, mar nem er 200 dolcsit se) olyan alja munkara lehet markecingest kapni, amire jobb orszagokban tan 200 ezerert se, es harminc ojro egy nyuggerszavazat :-/. Kilenc ev negativ fejlodes, de ontsd tovabb a tragyalevet (abbol boven van), hogy ez meg mindig a kisebbik rossz, es az Ur majd megjutalmazza a birkakat az mennyek orszagaban. (He, nem a klerus alazatos szolgaja vagy? Azoknak tanult szakmaja a sok hig le.)

2019.09.30. 17:39:14

@Bánegressy:
a fidesznek jogában állt kinevezni a médiatanács tagjait úgy, hogy mivel nekik van kétharmaduk ezért minden tag legyen fideszes, és mivel az ellenzék nincs egyharmaduk ezért ők nem neveznek egyik tagot sem. jogukban állt ezt megtenni? igen. aztán erre az ellenzék modhatja, hogy legyen arányos képviselet. 2010 előtt az volt? nem. hanem mi volt az akkor hatályos törvény? lényegében ugyanez. tehát? akkor fényességes demokrácia volt, és most sötét diktatúra? a francokat. lehet mondani, hogy a fidesz visszaélt a hatalmával, de az összes párt visszaélt a rendszerváltás óta és előtte is. a a hatalomgyakorlásban a többpártrendszer nem hozott különösebb újdonságot.

2019.09.30. 17:55:50

@ijontichy:
rendben van. de az elsődleges cél az, hogy létrejöjjön valamiféle államegység és a közéleti normalitás. ehhez a liberális értelmiségnek kiegyezést kellett volna ajánlania a nacionalisták irányába, vagy ha ez nem megy, akkor az egyiknek politikai értelemben ki kell nyírnia a másikat. te azt mondod, hogy az ellenzéki pártok nyírják ki orbánt és haverjait. rendben. de ha ez legitim politika, akkor fordítva is az. egyik nyírja ki a másikat. ez esetben ez a megoldás.

2019.09.30. 18:02:53

@cívisvárosi:
"hatalomgyakorlásban a többpártrendszer nem hozott különösebb újdonságot"

dehogynem! visszahozta a pártállamot.
ja? hogy ez nem újdonság?
nekünk/nekem talán nem.
igaz- az újszülöttek meg beleszületnek.
tehát nem. :D

2019.09.30. 18:06:39

@Bánegressy:
és ezzel szemben a horn, medgyessy és gyurcsány kormány idején nem érződött a pártállamiság. tényleg?

2019.09.30. 18:22:35

@Bánegressy:
itt van ez.
index.hu/kultur/media/2019/09/30/hadhazy_akos_politikai_nyomas_mtva_hirhamisitas/
hadházy szerint politikai nyomásgyakorlás kell, de nem a műsorszerkeztésben, hanem az mtva vezető megválasztásában. hadházy is az ellenzéki pártok számára kedves vezetőt nevezné ki. pikó andrás is úgy volt független a klubrádióban, hogy a demokratikus ellenzék képviselőjelöltje. és ugye úgy volt, hogy többpárti szabad választások lesznek. és amelyik nyer az nevezheti ki a saját embereit. illetve aki kétharmadot szerez az mindent visz. lehet mondani, hogy ez egy rossz szabály. legyen arányos képviselet. de olyan 2010 előtt se volt. ilyet hankiss elemér akart, de abból jött létre a médiaháború. tehát ebből a két bagázsból legfeljebb az egyik lehet mainstream. és felőlem legyen hadházy, varjú laci a komlói szoci, aki nemzetgazdasági fejlesztési államtitkár volt a gyurcsány és a bajnai kormányokban (szuper gazdaságfejlesztési elképzelésekkel), majdnem kiesett a parlamentből, csak aztán a molnár csaba helyére beült, aki ep képviselő lett. és ha ők összefognak a bangónéval és vadai ágival, akkor milyen kurva jó lesz. és van, aki ebben bízik. jogában áll ezt gondolnia. hogy ez még mindig jobb, mint a "hírhamisítók".

mert hadházy azt mondja, hogy politikai nyomásgyakorlás kell vezetői kinevezésben. az magyarul azt jelenti, hogy ők se hülyék és a saját embereiket ültetnék be, ahogyan a fidesz is.

2019.09.30. 18:37:51

@Bánegressy:
tehát ez ugyanaz az ellenzék. aki kilépett az bajnai gordonnal, a haza és haladás alapítvány. és a "cukisodó" jobbik vona gáborral. és még schiffer andrás lépett ki. ha orbán ellenében ezek fogtak volna össze úgy, hogy kibasszák gyurcsányt, vadai ágit, a földön fetrengő hadházy ákit és a többieket, akkor azt mondanám, hogy esetleg lenne esély, hogy ők valamiféle normalitást hoznak a közéletbe. de hogy karigeri összefog a horváth csabival, és a tordai nekimegy a tarlósnak, kunhalmi ági nekiszalad az ajtónak, kálmán olga lesz az alpolgármester. budapest "liberális" népe ezekben bízik. és az újak blanka, a mocskos szájú kislány és kerpel frónius valaki, aki mindjárt főpolgármester lenne. mert fekete győr andrás táskahordójaként. figyu. kerpi te leszel a főpolgi? és majd értek a városvezetéshez? van ebben valami gyakorlatom? nincs, de nekünk sincs. összefogunk gyurcsánynéval, mert így esetleg több kerületi polgármesterünk lesz. és ez a demokrácia. érted ezt kerpi? vállalod? és azt mondta: igen. tehát mi akarasz lenni? budapest világváros főpolgármestere. mindjárt indulásként.

2019.09.30. 18:41:35

@Bánegressy:
és ha ezek a géniuszokat a nép nem választja meg, akkor az ultima ratio: nincsen jogállam, kitört a fasizmus.

2019.09.30. 18:42:23

@cívisvárosi:
legalább a tőled vett idézetet tudd már értelmezni! azt se érted, amit leírsz?
.
.
ez van. ez fog megváltozni, ha majd új generációk veszik át a mostaniak helyét.
vagy nem.

illúziók ahhoz kellenek, hogy elviselhessük a fennállót, abban a reményben, hogy a jövő talán fényesebb lesz.

2019.09.30. 19:02:20

@Bánegressy:
a fideszben ott van a következő generáció. gulyás gergely, szijjártó, varga mihály, novák katalin, brüsszelben várhelyi olivér. és ezek azért csapatokat jelentenek. a fideszben ott vannak ezek a feltörekvő juppiek. és orbán azt mondja, hogy ezek ne árulják el egymást. ez a politika legfőbb parancsolata. és erre mi az ellenzéki értelmiségi reakció? az, hogy ők a waffen ss. tényleg?

ijontichy 2019.09.30. 19:53:37

@cívisvárosi: Ez az orokos kinyirasi mania... agyadra ment az exkrementum szippantas. Pontosan ez mutatja meg, mi a baj a vityaizmussal. Senki nem akarja kinyirni oket, legfeljebb a jol megerdemelt sittre kuldeni azokat, akik bizonyithatoan torvenyt sertettek (meg a sajat maguk altal hozottat is).
Vityaizmusnak vege lesz (legkesobb a termeszet rendje szerint).
Addig is:
ezalenyeg.hu/kozugy/5-dolog-amit-soha-nem-bocsatunk-meg-orbannak-421
Mert nem kell a rizsa, a "legkisebb rossz" propagandaja. A vitya vezette bolsi band-nel nincs alkalmatlanabb alakulat a palyan Mo. vezetesere. Miert? Mert a tarsadalmat tettek es teszik tonkre agyilag. A tobbi lenyegtelen es hazugsag. Senki a vilagon nem akarja kinyirni a magyar kulturalis onazonossagot, mert az eroforras. A nemzetallamoknak pedig igy is, ugy is reszeltek. A magyar ember, magyar kultura siman letezhet full szuteren (ami amugy is lehetetlenseg) magyar nemzetallam nelkul.

"a következő generáció" Hijjj... tenyleg! az a szep szopottgomboc feju gerigyerek? Ha korabban szuletik nagy karriert futhatott volna be kopaszmatyi koraban. Ilyen fiatalon ekkora feregge valni, nem piskota teljesitmeny. A tobbirol nem is beszelve. Szaz ev mulva a toritanarok, amikor a vityakorsag idoszaka kerul sorra, fertotlenitovel fogjak kioblogetni a szajukat ora utan :-).

2019.09.30. 20:36:31

@ijontichy:
mit mondanak az ellenzéki pártok? azt, hogy ha esetleg 51%-ot szereznek, akkor mi is történik majd? leváltják a "hírhamisítókat". politikai presszióval el kell érni, hogy a megfelelő vezető kerüljön a mtva élére. és ezek után a szerkesztésbe ők már nem szólnak bele. magyarul a nem-fidesz leváltaná a fideszt. hiszen ők a "waffen ss" szellemiségét képviselik. tehát nem azt mondják, hogy ha történetesen az ellenzék nyerne 51%-kal, akkor is marad még 49% a kormányoldalnak. hanem azt, hogy ez esetben a "hírhamisítóknak" annyi. ez nem arányos képviselet, hanem "elégtétel". ugyanazt mondják lényegében.

2019.09.30. 20:46:48

@ijontichy:
de ez arról szól, hogy az "ezalényeg" blog hirdeti meg ugyanazt, amit orbán is meghirdetett. senki se akarja kinyírni a magyar hagyományt? tényleg? csak az ellenzék azt mondja, hogy a történelmi egyházaknak ne legyen beleszólása a közéletbe.

a 2011-es népszámlálás adatai szerint a magyar népesség 54%-a mondta magát kereszténynek, 18%-a vallástalannak és 27%-a nem adott választ. tehát az egy politikai kérdés, hogy egyházaknak legyen befolyásuk, vagy ne legyen. és lehet mondani, hogy a fidesz ezt vagy azt mennyivel támogatta. de a másik, a másik oldalról a kisegyházakat támogatta. azt szabad támogatni? a hitgyülekete és az atv politikai műsorai esetén miért nem merül fel az állampárti politika és az egyház összefonódása?

és ezeket lehetne sorolni.

Brix 2019.09.30. 22:30:45

@cívisvárosi: Már megint hazudsz orbán- troll! Hadházy arról beszèlt, hogy konszenzusos jelölt kell a köztèvè èlère , valamint , törvènnyel kellene tiltani a kormányzati propagandát ès ehhez kell a politikai nyomásgyakorlás , nem pedig amit a köztv állított: hogy a műsorszerkesztőkre kell politikai nyomást gyakorolni..
444.hu/2019/09/30/meghamisitotta-hadhazy-sajtotajekoztatojat-a-kozmedia
A mèrce.hu- n vissza lehet nèzni hogy mit mondott Hadházi ès mit szerkesztett össze a kormánytelevízó...

Brix 2019.09.30. 22:30:45

@cívisvárosi: Már megint hazudsz orbán- troll! Hadházy arról beszèlt, hogy konszenzusos jelölt kell a köztèvè èlère , valamint , törvènnyel kellene tiltani a kormányzati propagandát ès ehhez kell a politikai nyomásgyakorlás , nem pedig amit a köztv állított: hogy a műsorszerkesztőkre kell politikai nyomást gyakorolni..
444.hu/2019/09/30/meghamisitotta-hadhazy-sajtotajekoztatojat-a-kozmedia
A mèrce.hu- n vissza lehet nèzni hogy mit mondott Hadházi ès mit szerkesztett össze a kormánytelevízó...

2019.09.30. 22:50:46

@Brix:
na de a konszenzusos jelölt azt jelenti, hogy az "összefogás" jelöltje. felteszem a "hírhamisítókkal" nem állnak össze. ha a fidesz olyan, mint a waffen ss, fasisztoid, náci, akkor a leváltása a nürnbergi perekhez hasonló elszámoltatással képzelhető el. nyilván nem akarnak akasztásokat, de politikai értelemben kivégeznék a kormánypártot. lehet, hogy én értem félre őket. nem hadházy, hanem ő és a dk, és a többiek.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2974/29743/297438/29743853_1ce3a7ef13620034c242ca746c5ced84_wm.jpg
ők hogyan fognak konszenzusra jutni a fideszesekkel?

2019.09.30. 23:01:19

@Brix:
de ha ők konszenzust akarnak, akkor hogyan kell értelmezni azt, hogy elsöprik a rezsimet.

mert ugye az korrekt lenne, hogy töröljük el "a kétharmad mindent visz" elvét. de jelenleg orbán ezt legitim módon alkalmazza abban az értelemben, hogy ebben 1990 óta konszenzus van. csak volt egy hallgatólagos egyezség abban, hogy az ellenzék is kap 30%-ot. tehát valójában közel arányosan osztották le az erőforrásokat leszámítva a kereskedelmi médiát, mert abban szinte mindent a balliberálisok uraltak. és a fideszben azt mondták, hogy ezt kompenzálandó bevezetik a 100:0 leosztást. mert a komcsik, libsik, soros bérencek, stb. ez jár a "hazaárulóknak". és ugye ez egy legitim politika. mint ahogyan az is, hogy azok "nácik". mindkét tábor elsődlegesen a másik politikai megsemmisítésére törekszik. van egy végletekig polarizált a közélet. mi az, amiben képesek megegyezni?

Brix 2019.09.30. 23:03:31

@cívisvárosi: Egy darabig, amíg Unionista , 444 nickname- n írtad a hozzászólasaidat mèg valamennyire komolyan is vettem, vagy inkább szórakoztatott, de mostanra rá kellett jönnöm, te egy az egyben az aktuális kormánypropaganda hazugságait böfögöd vissza...
Lsd: a nèmetellenes kirohanásaid a most zajlott Fidesz - kongresszuson elhangzott , burkolt kisebbsègellenes, Semjèn - beszèdben köszönnek vissza : " Szinte látom a cègtáblát Schneider-Bauer"- utalva a magyarországi ellenzèk etnikai származására...Azt kell gondoljam, hogy egy fizetett orbánista vagy -nem pedig egy önállóan gondolkodó , normális ember-, annyira próbálod a tèmat az èppen aktuális politikai közbeszèd, vagy inkább az aktuális kormánypropaganda felè terelni... Kilóg a lóláb! Az èszèrvek leperegnek rólad, lsd: Neoteny kb 100 X bebizonyította logikai bukfenceidet, hülyesègeidet...Vagy mások, az erkölcsi alapokat nèlkülöző, fasisztoid vilagnèzeteddel szembesítették....Ha nem vagy Orbán- troll, akkor szerintem kezeltesd magad , mert súlyos szemèlyisèg -torzulasaid lehetnek ...Persze, ha Orbán ezèrt fizet, akkor szerencsèd van, mert ritka illogikus , inkoherens katyvasz amiket ide leírsz...Nem vagy jó reklámja a rendszernek, az kètsègtelen... Inkább a legbuzgóbb, legszűklatókörűbb, agymosott rendszerhívők mintapèldánya vagy....

Brix 2019.09.30. 23:08:59

@cívisvárosi: Ne játszd a hülyèt!" Millió" jó konszenzusos jelölt lenne , olyanok akik mèg nem involválódtak a politikában eddig...Ha lenne rá politikai szandèk, az állampárt rèszèről, akkor lehetne találni egy mindenkinek elfogadható jelöltet...De, a szándèk sincs meg! Mert uralni akarják a vidèki, elmaradott , tajèkozatlan emberek lelkèt, hazug állampárti propagandával...

2019.09.30. 23:14:27

@Brix:
nem szabad azt mondani, hogy bauer és sneider kötöttek koalíciót? ez már a "fasizmus"? a németek egy részével semmi probléma nincs. a zsidók egy részével sem. nincs konfliktus, amelyik a részükről úgy kezdődne, hogy "A MAGYAROK!!!". de van egy részük, amelyik így indít. az nem-magyar.

2019.09.30. 23:36:56

@Brix:
se a kormány, se az ellenzék részéről részéről nincs ilyen szándék. hadházy ákos azt is mondhatná. a fidesz 2010-ben, 2014-ben, 2018-ban is alkotmányos többséget szerzett. ez részben az ellenzék hibája. orbán ezt kihasználta és a saját embereit ültette be a médiába. de mindezt a szokásjog szerint megtehette. mert 2010 előtt sem voltak ellenzéki riporterek mondjuk a naptévében, csak meghívták az ellenzékieket. és rájuk valódi össztűz nehezedett. míg a kormánypártiaknak szerelmett vallott lakat té károly. és egyébként mindezt egy gyilkossággal megvádolt személy magánvállalkozásában tették, ahová kiszervezték a köztévé politikai műsorainak egy jelentős részét. szóval még csak a látszatát is el kell kerülni annak, hogy a 2010 előtti rendszerhez kellene visszatérni. mert abból következett a ner. de azon is változatni kellene. 2020-ban húzzunk egy vonalat. és csináljuk tisztességesen. ilyesmi lenne a konszenzus.

mutass már egy politikust, vagy akár politológust, vagy akár értelmiséget a mainstream médiából, aki közelítőleg ezt mondja. van ilyen? tudtommal nincsen. mi a megoldás?

ijontichy 2019.10.01. 02:58:35

@cívisvárosi: "csak az ellenzék azt mondja, hogy a történelmi egyházaknak ne legyen beleszólása a közéletbe." Ne hazudozz (ld típarancsolat), és ne adj kompletten az ellenzék szájába olyasmit, amit max egy-két idióta mond. A tény az, hogy a putyinszoponc 9 éves, senkitől sem zavartatott regnálásának eredményeképpen Mo. lecsúszott, mint nyáron a Balcsin a lányokról a bugyi. Elment ~ 1 milla piacképes ember, a magyar Eü-ben lassan már nem gyógyítanak lábat, csak láncfűrésszel, a közoktatás piacképtelen nemzethy idiótákat nevel (a minta É-Korea). És a piti trükkök ezrei...
Egyáltalán nem érdekel, mit mond az ellenzék, a piaci versenyt vissza kéne hozni a politikába, mert azt megölte a bolsigyerek és a haverjai. Ne kezdj hazudni a választókról, meg az akaratukról; 1998 óta a minibolsi tudatosan, előre megfontolt, aljas szándékkal, tűzzel-vassal irtja az amúgy is fejletlen magyar társdalomban a polgárosodás minden csíráját (amúgy sehol a világon még nem volt sikeres a bolsi uralom.) A fidesz az MSZMP de facto utódpártja (tökmindegy mit írt az a kis seggnyalonc geri a törvénybe; amúgy becsületes fiatal ilyen munkát el sem vállalt volna, mondván: "föncsi jogvégzett ember vagy, én meg kissrác voltam akkor, szóval írd meg magad, ha ilyet akarsz"), ráadásul a legrosszabb emberanyagból.
A politikában is kell "trösztellenesség". A magyar társadalom fejletlenségét mutatja, hogy kecskére... izé bolsira bízta a káposztát. A vezetésre legalkalmatlanabb alakulatra. Hiába ontod itt a kulturális rendezvények híreit, ha egy tűzoltóautót sem tudtok megtervezni. Mert nem tudtok, mert a mérnökök java már otthagyta az országot. A ház ugyan leég, de kit érdekel, ha maga takaroggy mitya jön előadni a magyar nyelv szíriuszig vezető szálairól, hát nem csupa örömésbódottá?
Napi szinten orrba-szájba dőlnek a hírek középszer "diadaláról". Bármennyit bugyogsz is, a szellő is azt suttogja: kudarc... kudarc :-). Mi lesz, ha már kevés lesz a zseton eltüntetni a hozzá nem értés okozta "kátyúkat"? Pannónia "zseniális politikusa" muhaha... inkább hasznos hülyéje. Használja is mindenki, Merkeltől Putyinig :-).
Jah, imént olvastam a pocakos hadfi harczias hazaüzengetését:
"abba nem megy bele, hogy az EP válogasson a magyar nép által megválasztott emberek közül." Nem kell belemenned kisfiú, nem az a dolgod. Az EP válogat (neki az a dolga), te meg jelölgetsz (mert az meg a te dolgod). Belemenésről szó sem volt, ez nem foci.
Ja meg:
"Szerinte a jogállam a magyaroknak nem jogi, hanem becsületbeli kérdés." Nos ha így van, akkor fiúk-lányok (Trunkossal szólva) "becsület dolgában elég szarul álltok" :-D

2019.10.01. 08:00:51

@ijontichy:
mit mond az akadémikus bölcselet, a felelős értelmiség, felvilágosultak? azt, hogy a modernitásban a vallás magánjellegű. és az egyházat teljes mértékben el kell választani az államtól. ez azt jelenten, hogy a történelmi egyházaknak, a keresztény felekezeteknek és gyülekezeteknek nincs kollektivizáltan nincs helyük a közéletben. legfeljebb csak a híveknek egyesével. ez esetben a templomokat vagy privatizálni kellene, vagy hagyni leromlani, vagy egyenesen lerombolni. ez következik ebből az elképzelésből. és ez megvalósult a francia forradalom idején. majd napóleon idején. a notre dame az ész templomává vált. és így avatták császárrá bonaparte napóleont.

szerinted semmi ilyesmit nem akarnak a neoliberálisok. dehogy nem. a klasszikus liberálisok ilyet nem akartak. akik errefelé nagyrészt szabadelvű nacionalisták. a klasszikus magyar liberalizmus a nemzeti függetlenség megteremtését célozza. a reformáció és bocskai felkelés. rákóczi szabadságharc. a 48-as forradalom, kossuth és a függetlenségi háború. és ezek kulturális alapja a népi nacionalizmus és a keresztény államnemzet. amire az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy ezek nem férnek össze.

ijontichy 2019.10.01. 16:26:08

@cívisvárosi: Ki nem szarja le (már megbocsáss) az akadémikus bölcseletet?
És már megint csúsztatsz "az egyházat teljes mértékben el kell választani az államtól". Ezt a "teljes mértékben"-t csak a félművelt félmagyarhoz hasonlók gondolták/ják (vö: térdre imához). Ez ugyanis lehetetlen, és te (illetve a főnököd) már megint csak fekete-fehérben tudsz gondolkodni. Mondtam már, hogy a világ nem a Hegylakó-sorozat (ti. Csak egy maradhat!). A kilenc év (a már ismert alkalmatlanság mellett) azt is bizonyítja, hogy aki nem tud másokkal épeszű kompromisszumok mellett együttélni, az bizony a kisbüdös bolsi, meg a komcsy band. Te pedig azért kapod - többek közt - a kéccáz dolcsit, hogy ezt a tényt elhazudd :-/
Áber... mondd, neked tényleg nem kínos, ahogy a páterek a szószékről!!! az Úr igéje helyett egy szaros kis bolsiivadék igéjét hirdetik, pár zacsi ezüstér' ? Hadd kérdőjelezzem már meg a hitüket! Én megtehetem, mert nem vagyok vallásos. Kit szolgál, kinek fütyül a kisrigó, he? Jézusnak, az ő földi helytartójának, vagy a pártfőtitkár elvtinek?
Politizáljon az egyszeri páter, nincs azzal gond, elvégre ő is a társadalomban él, tagja annak, de a szószékről ne az orbánbűzt hordja a lehellete szanaszét. Szánalmas az ilyen, meg az a gyülekezet is, amelyik még nem billentette vissza helyes irányba a megszédült lelkipásztorát. Elvégre a pap is csak ember, és a felelősség biza' oda-vissza létezik, ti. a gyülekezet is felelős a lelkipásztoráért. Az elvtelen tekintélytisztelet az egyik oka annak, hogy a mai magyar társadalom, morális-erkölcsi szempontból még az egykori Kádár-rezsim korát is alulmúlja :-(.

Jah, és - jobbára - szakrális történelmi nagyjaink/emlékeink felemlegetését nyugodtan békén hagyhatnád. Amúgy is összecsiganyálazott már túl sokat a bolsigyerek és bandája, hogy az alkalmatlanságukat mások fénye mögé próbálja rejteni :-/.

2019.10.01. 17:25:22

@ijontichy:
a politikai kultúra az akadémikus bölcseletre van alapozva. mondhatod, hogy nem számít.

ijontichy 2019.10.01. 18:33:41

@cívisvárosi: Az európai politikai kultúra a nyögvenyelős kiérlelésű konszenzusokra, kompromisszumokra van alapozva. A magyar bolsipárt politikai kultúrája pedig a hruscsovi asztalverős (ld. még "faluvégi korcsma") "bölcseletre". Beleértve ezt is:
index.hu/kulfold/eurologus/2019/10/01/varhelyi_biztosjelolt_orban_brusszel_lecke_trocsanyi_biztos_ep/
A félművelt félázsiai revansvágyát nyögi Mo. A stöpszli annyira beteglelkű személyiség, hogy valamikor a '2010-es évek elején, egy szimpla röfögés során elejtettekből következtetni lehet, hogy Budapestre kerülésekor mennyire súlyosbodott a kisebbrendűségi érzése. Ez a torzulás sajnos egyre rosszabb, főképp, amióta a nemzetközi porondon kapja az újabb "pofonokat". Hruscsov pulpitusverését néhány (száz, ezer) atombomba nyomatékosíthatta, Vityának ilyen nincs (hál'stennek). Elég szar lehet hát neki, hogy a brüsszeli "kimegyek, megmondom a tuttit" módszerére... hoppá, nincs ájult elismerés, sem szolgai végrehajtás, ahogy azt nyaloncban túltermelő országában megszokta.
Én tkp. Brexit és Huxit párti vagyok. Bár a különbségek nagyok, mégis - a lényeget tekintve, ti. ne erőltessünk rájuk semmit - 30-40 év múlva mindkét társadalom (+ az Eu is) bölcsebben nézhetne szembe az európai gondolattal. Akár még sikeresek is lehetnek a saját "szuterénségükben". Ami biztos, hogy az alternatíva nélküli "vityát" (& komcsy band) kitermelő, és azt az Eu. torkán lenyomni szándékozó Mo. nélkül jobb lenne a többinek. Roppant fárasztó egy túlmozgásos, akarnok hülyegyerekre ennyi energiát (és pénzt) pazarolni.

2019.10.01. 20:27:11

@ijontichy:
a svéd államegyház 2000-ben szűnt meg. azóta sikerült eladni a volvót kínaiaknak. betelepítették a migránsokat. kiválasztottak egy 14 éves autista kislányt, aki szalmabábúként osztja az észt a világnak. a svédek végetet vetnek az élhetetlen a világnak, amit addig létrehoztak. és azóta működnek majd kiválóan. "nyilvánvaló". lehet mondani, hogy orbán lop, csal, hazudik. csak tartok tőle, hogy a svédek is rájönnek majd, hogy alapvető kérdésekben igaza van, vagy legalábbis komoly igazsága.

ijontichy 2019.10.01. 23:39:59

@cívisvárosi: Csubakka védelmet hagyd az egybiteseknek. A Volvo tündöklése és bukása, vagy a Nokiáé (a finneknél), vagy az Ericsson, az üzlet amihez se te, se a főnököd nem ért. Ha értenél, nem itt írogatnál, ha ő értene, akkor nem csak olyankor gazdagodna nagyon, amikor a jogalkotói és a végrehajtó hatalomnak is de facto egyszemélyi ura.
Szóval semmi köze a svéd államegyházhoz. Nem Svédország veszített el ~ egymilla piacképes echte svéd polgárt, hanem Mo. És Mo. is főképp az alcsúti bonviván 2010-es színrelépése után.

Van valami igen pikáns abban, ahogyan az Európa minden sarkát teleordítozó lőporzacskó (ti. ne szóljanak bele a magyar emberek belügyébe), mindenki konyháján leemeli a fedőt, hogy belekukkantson. Miért is nem szerveztél még békamenetet, hogy lépjen már ki Mo. az Eu-ból? Miért? OK. van olyan ember (Mo-on ~ 2.5 milla), akinek nem elég az Isten, a vallás, kell még egy ennél kézzel... izé nyelvvel foghatóbb fix segg is, amit nyalhat. Enélkül nem érzi jól magát. Az egész, évek óta tartó itteni szereplésed csak egyet bizonyít: hogy ti akarjátok azt, hogy mindenki ezen a sártekén osztozzon veletek ebben a szolgasorban. Hát egy véreres méterest! Lépjetek ki, az legalább tökös dolog. De hát mióta lenne tökös egy félázsiai?

Svédország (meg a finnek, meg az EU...), tkp. nem a nyalási belügyeitekbe szól bele, hanem hogy tartsátok be a szerződésben vállalt kötelezettségeiteket. 1394 menekülttől sikítoztatok, de mondd csak szépen, megnézted már Csányisunyi bácsi üzemeit, amint azt ajánlottam, hogy hány bevándorló dolgozik ott? Szép látvány, ahogy a művezető piktogramokkal kommunikál. Szóval húzz el, nézd meg, aztán számolj be itt a plénum előtt, mielőtt a svéd államegyházról, meg menekültbefogadásról rinyálsz, vagy viktorkaka igazát bizonygatod, és tkp. svéd belügyekbe avatkozol. Vityának semmiben sem lehet igaza, mert alapvető kérdésekben nem európai és szerződésszegő. Ha már annyira oda vagy a múltért: régen a becsületes ember, ha nem tartotta, nem tudta tartani az adott szavát, keresett egy kötelet (pisztolyt stb.) a pincében. Nos, szép idők voltak, kár értük. Persze egy félázsiai nem ismeri a kötelezettséget. Pedig lenne neki, eredetileg úgy tízmilla magyar polgárral szemben. Ehhez képest, 9 év után 40% a bányászbreki életszínvonalát alulról bámulja... a többit tudod.
Szóval ne az igazát bizonygasd (döglött dakota ló), hanem a kötelezettségeit kérd talán számon tőle először. Mert elsősorban Mo-on susogja a szél a lombok között: kudarc... kudarc! A svédeknél ez nem igaz, államegyház nélkül sem.

2019.10.02. 00:54:53

@ijontichy:
szerinted a 2000 előtti evangalizált svédország volt a rossz, és ez új svédország a rossz. ez egy hit. ebben hiszel. ebben hisz béndek péter és a többiek. akik nem értik, hogy mi a francért szavaznak orbánra.

2019.10.02. 00:55:42

@ijontichy:
szerinted a 2000 előtti evangalizált svédország volt a rossz, és ez új svédország a *jó.

ijontichy 2019.10.02. 14:36:06

@cívisvárosi: Én nem fekete-fehérben látom a világot. Nem zavar, ha valakinek erre van szüksége, hogy létezni tudjon, mindaddig, amíg nem írja elő nekem a műtétet, hogy megszabadítson a jó kis színcsapjaimtól. (ja és ez a "hit" a te mániád, ami eléggé behatárolja a gondolkodásodat; ez a nagy különbség: én tiszteletben tartom a hitedet, és képes vagyok felfogni, mennyiben korlátoz téged, ezért nem is várom el, hogy átlépd a korlátaidat. te viszont nem tartod tiszteletben az én (és mások) "nemhitét", és örökösen ezzel jössz, elvárva, hogy én is korlátozzam magam a te hited szerint. én viszont csak a "világi" korlátokat tartom magamra nézve kötelezőnek, és igen, annyiból egyetértek állam és vallás elválasztásának gondolatával, hogy a hozzád hasonló vallásosok nehogy már megerőszakolhassák a én hitbéli és egyéb szabadságomat. sorry, de a világ nem lesz se egy nagy kalifátus, se egy nagy keresztény templom. ezzel meg kell tanulnotok együttélni)

Egyébként mit számít, hogy én mit gondolok erről, meg arról a Svédországról. Az számít, hogy az ott élők mit gondolnak. No meg az, hogy nem Svédországot hagyta ott ~ 1 milla echte svéd, hanem Mo-ot ~ 1 milla versenyképes magyar. Miután alcsút "zsenije" uralkodásának elkezdtek megmutatkozni a "konstruktív" (muhaha) vonásai. Tudod... 9 év... kudarc... kudarc.

Ja és persze pontosan értem, miért tud vitya ~ 2.5 milla szavazatot gyűjteni (ezt nem művészet tudni egy velem kb egykorúnak), de ebből elég a konklúzió: Mo-on van ~ 2.5 milla idióta és/vagy aljas gazember. Ez a 2.5 milla érdektelen, de a másik fele nem. Akinek - ha csak nem fejlesztett ki kellő immunitást - elég szar lehet, hogy még a kereskedelmi rádiókból is (mint májusban hallottam) alcsúti akcentusú disznóröfögés hallatszik a hírek helyett. És - ellentétben a "termékmegjelenítéssel" - nincs figyelmeztetés, hogy "a következő műsorszámunk undor előidézésre alkalmas hanghatásokat tartalmaz".

ijontichy 2019.10.02. 15:39:18

@ijontichy: Off
Btw. íme egy kis adalék a középszerű képességű akarnok, a pillantnyi politikai haszonleső, mikromenedzselő, szavazatszámláló morzsacsenő tevékenységéhez:
index.hu/gazdasag/2019/10/02/bajban_van_az_ivoviz-ellatasunk/
De éljen a rezsócsökkentés. Épül, szépül és jobban teljesít :-/

OK, "bérrettegők, Soros-ágensek..." juj, hol és mikor is hallottam ilyeneket? Ja tudom már, a komenisták idején... de hát most is a komenisták ideje van, természetazonos színezékként egy kis feudalizmus, egy kis Horthy és sok XXI. századra "hangszerelt" zsugásvili-kopaszmatyi kombó.
On

screpes 2019.10.03. 09:09:21

@cívisvárosi:
nem mondhatja ugyanazt az rtl mint orbán, mert az egyiknek nincs közhatalmi legitimációja. Az rtl nem intézhet hivatalból közügyeket, olyanokat, ami mindenkit egyformán érint.
Akármennyit barkácsolhatna a közhatalmi legitimációján, a többségeket nem szublimálhatja hatalommá. És ezen nem változtat, hogy sok tekintetben vitatottak az orbáni többségek is, illetve lokalizálhatóak és relativak is

------
Nem jó mellédramatizálni a dolgokat...A NER n e m kártyavárként omlik össze. Sehogy sem omlik össze, hanem keményen ellenáll majd. Ehhez hazugsággyáras médiatámogatottsága van, de fegyveres túlereje is, amit eddig egyáltalán nem kellett bevetnie. Azt is kommunikálásra használja: amikor a 3. kerületben ezerötszáz ember vonult a fagybban z MTVA székház felé, akkor legalább annyi rendőrautó ment ellenkező irányban a szomszéd utcában. Ezer ember ellen sokszáz rendőrautó.

-------
@Brix:

Én szokás szerint veled értek egyet, de nem látom tisztán, hogy kiket nevezel "munkásság"- nak. A régi szakszervezeti mozgalommal megterhelt, kapitalizmust mutató iparosodás idején, a tömegtermelés pandantjaként ott voltak a szervezhető, azonos státuszú (nálunk jórészt vidékről jött) embercsoportok, de manapság ehelyett (ezt idézőjelbe kéne!) kik vannak? Kiket látsz munkásságnak? Valójában épp fele részben a prekariátust.. Munkássáságot, akinek nincs megfelelő munkája- ill munkahelye...
------------------
A másik fogalom, amiről szót kell váltanunk, a vallásosság, ahogy CÍVISVÁROSI használgatja. Nekem is volt vele vitám bőven, osztom az álláspontod, de szeretném kiszolgálni az ő nyelvhasználatát is, vagyis azt, hogy miért használhajtja ő mégis ezt a nyelvi megoldást. Kik az ő kétféle hívői valójában? A lényeg számomra az, hogy amennyiben van egy hívő, akkor a rendszer hitéleti természetűvé válik, mert a másik sem fogadtatik el tudásként, bizonyosságként. Minden hitélet kérdése lesz, ha hagyod, hogy egyetlen egynek hit kérdése legyen.
Csakhogy az egyik hittel NEM egy másik hit áll szemben, hanem az a nézet, hogy egy adott kérdést-ügyet nem fogadhatunk el hitek (hit) kérdéseként.

Ahhoz az 1. hiteshez ugyanis nem fér mások másik hite, sajátos felfogása,.
Ez az első "hívő" kezdettől hirdeti, hogy neki ez "megvan", szüksége van arra, hogy higgyen, hogy akár téveszméje lehessen. (nincs is olyan ambíciója, hogy igazolja).
Innentől vitatni kezdi ellentételként azt a félfogást, amivel szembetalálkozik, mondván, hogy az is csak egy (másik) hit.
Valójában azonban nem egy másik hittel kéne szemebenéznie, hanem azzal, hogy amazok nem akarhatják világképüket, sőt politikájukat hitre alapozni, hanem megismerésre, vagy érdekre, FÜGGETLENÜL ATTÓL hogy az mennyire volt, vagy lenne sikeres.
-----------

screpes 2019.10.03. 09:10:32

@cívisvárosi: a nyelvi ősállapotok polémiájához).

következik, (a nyelvfejlődés KÖZÖS logikájából), hogy hamis, eldönthetetlen az a kérdés is, hogy ki kitől "vette át" a "nyelvet". Sorrendiség eleve csak az írásbeliség általánossá válásával mérlegelhető.
Viszont a magyar, mint elsőbbség bizonygatása (mint érdek) időtlen.
Szerbiában én pontosan ugyanazt hallottam, amit tőled, de ők nem bajlódnak cáfolással.....

---

Ha a híreket, a hivatalos tájékoztatást nézed, a médiaarányokat kétfelé osztva, akkor mégiscsak az a kérdés, hogy mi történik, és nem az, hogy mit "montak".
(ismered a bonmotot?
"honnan tudod, hogy hétfő van?"
" -Monták..." ) (ehhez persze kell tudni németül: Montag - németül hétfő...)

A történések is a hiteles források egyike... . Mindig az a kérdés. Az igazi "média" arányokhoz kell egy hitelsségi szorzó (vagy osztó) is: jelentős társadalmi rétegek heves indulatokkal szemlélhetik az egyik "forrást", de menyire tartják igaznak és ezáltal fontosnak is?
Például,
Olyan jó hogy itt vagy... Mert az irományokból meg lehet okosodni: nevezetesen abból, amit Brix és Ijontichy neked válaszol.
Nagyjából egy kerékre jár az agyuk, és magamat is szerénytelenül ide sorolnám.

Ezútal nem ők, hanem Banegressy vette fel imént a fonaladat, értelmezi az össztársadalom vegyes képletét. (...) Te sokadszor élére állítod ezt az állítólagos kétféleséget, (ami sokkal többféle), de madártávlatból kétségbe vonni nem lehet: Hollandiában is más egy amszterdami tinédzser, mint egy falusi templomjáró - nagyon más, de ott nincs országvezető, aki tudatosan habosra nyargalhatja a dolgot, és látszatra a tudatlanság oldalára áll, amely tekintetben aztán hiteles is. Ugyanazt nem tudja, mit mások sem.

Sokadszor elemezzük ki ezt a kétféleséget: honnan ered, miben áll valójában?
De a legfontosabb azután, hogy MI LEGYEN VELE!?
Melyik a hiteles, vagy esetlleg mindkettő az?
Mindegyik hiteleles, és veled ellentétben, az a véleményem, hogy ezt erőszakosan nem szabad és nem is lehet úgymond eldönteni. A vidéki vidékies marad, a városi lét pedig győzedelmes úthenger módra trendi.
Az úthenger sebeket oszt, és sebeket kap...tetemeket az útra, és .olajfoltokat a betonhengerére.

Szerintem a vidékinek nevezett szavazóbázis is hiteles, mindenképpen mértékadó. Akkor is amikor tájékozatlan, és nem képes kezelni a másiakakat, nem is látja azta problematikát, az állíólag városiast, a globalizáltat. Nem fogékony arrra hogy mi történik "pesten" csak esetleg látatlanban megugatja.
Fordítva nem ugyanez a felismerési- cselekvési arány: egyrészt a városi lét tömeges közkatonái ismerik a vidési létet, mert onnan jönnek, sőt onnan erednek és még nosztalgiájuk is van.
mellettük áll a trendinek becézett trend, a globalizációs hátszél, a nagyobb léptékű közösségi lét . Van ilyen hajalandóság, lesz is. Hiába éri naponta jogos kritika is, hogy ami sűrűnlakott, az fenttarthatatlan és környnezetszennyező, a mai tinédzser nem fog vissszaamenni a - mondjuk ki - középkorias, agrárikus miliőbe, akkor sem, ha vágyik másodlagosan oda. Nem mellékesen félmillió a lába helyett a repülőjegyével szavazott: kint keres megélhetést és amennyiben visszajönne (ha megteszi), akkor sem kezd földet túrni csaknem lakatlan vidékeken.
Kézműves magánvállalkozói modell csak rezervátummal együtt képzelhető el: ha oda tömegével jönnének túristák is, akik megveszik a cserepeeket, vagy faragott lábú széket, bicskát. A lovasoktató egyetemi szakról jönnek öten. akik tanyát sem bérelhetnek, mert arra már felvette a támogatást valamely fideszes ügyvédje, a lovas vállalkozást pedig Megintcsak egy miniMészáros pénzeli - a Várnegyedből.

Országvezetésre az alkalmasabb, amely látni képes és kezelni a Másikat is: azokat, aki nem olyanok mint "ő".
A hagyományt megőrzi, de abból építeni képes. Én téged nem látlak ilyenennek, te ezredszer is el szeretnéd dönteni azt, ami láthatóan nem akar eldőlni: ehhez az erőszak formái kellenek, és miközben tagadod, de élnél az alkalommal, hogy jelenleg a rezsim pontosan ezt teszi, ezt az utat választotta: miközben mondogatod, hogy legyen akárhogy, odaálltál a OV rendszer hatalmi technikájához, ezt a státuszt a vesztes kritikai ellenzékkel együtt fogadod el, és a vátozást nem szükségletként. Vállvonogatásba csomagolva.

2019.10.03. 10:45:45

@screpes:
vegyük a paprika szót, ami létezik az angolban. a művelt angol előveszi a szótárt. és ezt találja.

PAPRIKA
Definition: a usually mild red condiment consisting of the dried finely ground pods of various sweet peppers
Example: tomato sauce made with garlic, paprika, and pepper
Origin:Hungarian, from Serbian & Croatian, from papar ground pepper, ultimately from Latin piper — more at PEPPER.

és azt mondja, hogy ez magyar szó, ami a szerb-horvátok nyelvéből és végső soron a latinból ered.

a népfőiskola azt mondja, hogy a francokat. ez hangutánzó-hangfestő eredetű. PÉP-PÉP-PÉP így verték péppé a paprikát. és amikor csípett, akkor valaki azt mondta: CSÍÍÍ-PP. és kiKKHHÖÖPP-te. hasonló a chilli. ami egy azték szó. spanyol közvetítéssel érkezett európába. ennek hasonló az eredete. hinnye de csíííp. ez az alapszókincs eredete. amire a művelt angol azt mondja, hogy pepper: "ultimately from latin". mert ők abban hisznek.

screpes 2019.10.03. 11:57:46

@cívisvárosi:
Ki testesíti meg a népfőiskolai álláspontot?
Hol jelenik meg ilyen részletekbe menően?

Szerintem csak egy ráérős hülye. (angol).

2019.10.03. 13:04:31

@screpes:
majd azok testesítik meg, akik ezt sikeresen áttörik. orbán magyarságkutató intézetének nyelvtörténeti szekcióját is finnugrista vezeti. és ugyanebben az intézetben dolgozó vezető archeogenetikus zürich-i magyaroknak tartotta előadása.
www.youtube.com/watch?v=hT0i3kToKL8&t=18m30s
azt mondja, hogy ők nem mennek neki a finnugor nyelvelméletnek, mert úgy a nyugat-európai publikáció esélytelen. és ugye nekik arra szükségük van és mellette még elég sok pénzt is kell szerezni. de ez úgy egyébként a reformkori nyelvelmélet. és ezen alapult a nyelvújítás. pép, németül "pappe" ez hangutánzás. dey-dey-dey. ez az óangol diary eredete. és tejáru. így töltötték a fincsi tejcsit. tejbe-papi. úgy, hogy ezek a nyelvek folyamatos kölcsönhatásban álltak egymással. és szlávosan hat a pepecsel. bíbelődik, szöszmötöl, vacakol. nagyányám képzelte azt, hogy az olló abból lett, hogy oll-oll-oll-oll, így vág-vág a naaagy olló. és ebből megértettem, hogy így lettek a szavak. anyám szavaiból, a nagyanyám bölcs magyarázataiból. ezekre vannak ezek alapozva. ilyesmiből fakad a magyarság. és akiben ez nincs meg az kultúrfasiszta. és ordítja, hogy "náci". nézzen körbe a családjában. és gondolkozzon el, hogy a holokoauszt, gulág hulla halmai honnan erednek.

2019.10.03. 13:20:43

@screpes:
de ez hit. és ennek nyilván neurolingvisztikai alapjai is vannak. és aki odafér az be is bizonyíthatja. és most egy zsidó férhet oda, vagy egy német. most a tökfej pléh professzornak kell benyalni a meleg szarig. konkrétan. és be lehet bizonyítani a majdnem nyilvánvalót. így szerveződik a tudomány. tehát nem arról van szó, hogy bárki bármit felfedezhet. esetenként a nyilvánvalót se lehet kimondani. mert jön egy tökfej és azt mondja, hogy kérem szépen ez nem úgy van. és ezek az ész kultuszát hirdető főpapok az akadémikusok.

lovász apuci védi a kisfiát. lacika nagyon szorgalmas, és tehetséges, amerikai magánegyetemen tanul. bollobás akadémikus szerint a "fehér faj" ellen folyik a háború. és cserébe a húgát kinevezték az mta rendes tagjának. palkovics beválasztja a barátnőjét tudományos munkatársnak. és meg lehet őket is érteni. maróth professzor azt mondja, hogy az iszlám reformokra szorulna még mielőtt európába beengedjük. és milyen igaza van. dr. perczel szerint, aki egy nemzetközileg elismert (aka. ceu-n tanít) bizantinológus bizáncban a szolidaritás (!) uralkodott. ez a bizánci birodalom jelképe.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Palaeologoi_eagle_XV_c.png
kétfelé néz (egyesek szerint kétfejű) a sas vagy turul, a korona a magyarhoz hasonló. na ez a szolidaritás jelképe a ceu-n tanító főokos szerint. és mind azt mondja, hogy ez kérem szépen nem politika. de.

2019.10.03. 14:24:56

@screpes:
perczel doktor értekezése.
index.hu/velemeny/olvir/2019/08/14/valasz_maroth_miklosnak/
akik a kaliforniai ügyvéddel, yehuda elkana (rip) professzorral és rájöttek, hogy itten kérem szépen az eurázsia és afrika egy egységet képez, amiben a szolidaritás uralkodik. soros alapítvány szponzorálásában. de ez tudomány. és vannak "civilizacionisták", akik üldözik a "civileket". ez politika. nem. maróth professzor eladta magát orbánnak. a perczel doktor sorosnak. és választani kell. és a köznépnek jogában áll választani. és ez nem antiszemitizmus, pláne nem a fasizmus, hanem ez a demokrácia.

nagyonunalmas 2019.10.03. 16:20:23

@cívisvárosi: Lovasz Laszlo Miklos 2017-ben megkapta a doktorijat, azota az MIT-n van, mint posztdok. (Most neztem meg a honlapjat.) Tehat fizetest kap, nem diplomat. Az hogy o ott "tanul", az csak abban az ertelemben igaz, hogy a jo pap holtig tanul. Minden mas ertelemben az pontosabb, hogy o ott dolgozik.

2019.10.03. 17:37:19

@nagyonunalmas:
több, mint egy tucat nobel díjas tiltakozott a ceu elüldözése ellen. és a döntő többségük olyan volt, akinek fogalma nincs arról, hogy hol van magyarország. nem ismerik a magyar nyelvet, a magyar történelmet, a jelenkori magyar közéletről fogalmuk nincs. semmi. és mégis tiltakoztak. nyilván azért, mert valakik azt mondták, hogy tiltakozniuk kellene. na most ennek az érdekkörnek csak eszébe jutott az, hogy a magyar tudományos akadémia amúgy tiszteletre méltó elnöke magyar-amerikai állampolgár és az, hogy amúgy tehetséges, szorgalmas fia amerikában tanul. és ebből következően függnek ettől az érdekkörtől. hiszen ők pénzelik lacikát, aki laci bácsinak felteszem a legfontosabb. nem a tisztességüket vonom kétségbe. ne tegyünk már úgy, hogy ez érdektelen. és egy szabad országban legalább az underground világában ennek meg kellene jelennie. mert ezek a személyes tiltakozások szinte mind személyes kapcsolatokon alapulnak. úgy, hogy fingja nincs senkinek, hogy mi ellen tiltakozik. nekem sincs fingom arról, hogy lovász lászlót mi motiválja. amit akadémiai elnökként csinál az a magyar vidék számára kurvára nem jó. de még azt is felmérem ésszel, hogy főváros számára az lenne a legjobb, hogy benyalnak a sorosnak. hogy az ókorban volt egységes eurázsia-afrikai zóná egy nagy egységet képez, amiben lényegében csak a szolidaritás uralkodott. az bazdmeg. erre jött rá bizantinológus. arra, hogy nem létezett bizánc. miféle seggarcok ezek? a kommunista pártiskolák történeti tudata kutyafasza ahhoz az internacionalizmushoz képest, amit ezek képviselnek. azért, hogy aztán az alelnök jelölt fia beüljön az olajtársaságba. aztán felhívja az ellenérdekelt elnök az ügyészt. és nem azt mondja a tisztességes átlagember, hogy egyik kutya másik eb. hanem, hogy szegény kis demokraták. és ugye ukrajnában tízezrek haltak meg egy testvérháborúban. és az alelnök pontosan tudta, hogy a ruszkik is lőni fognak. és majd meghalnak néhány tíz ezren, esetleg százezrek, vagy milliók. de a háború nagy üzlet. és a kisfia beül az olajtársaságba. és ennek kellene tapiskolni. mert hogy ez a ceu, az mta istandwithceu tagozata lovász lászló és a többi.

ha valaki kicsit is tisztességes, akkor nem áll sehol.

2019.10.03. 18:09:32

@nagyonunalmas:
ignatyev azt mondja, hogy egy gazdasági válság elsorhatja a fideszt.
index.hu/belfold/2019/10/03/a_ceu-rektor_szerint_ha_nehezebb_gazdasagi_idoszak_jon_elsodorhatja_a_fideszt_is/
ez egy legitim politikai álláspont. én is azt gondolom egyébként, hogy egy válság a fideszt elsodorhatja. de az miért nem legitim, hogy esetleg a fidesz sodorja el a ceu-t. ignatyev az usa "demokratizáló" törekvéséről beszél. arról, hogy amit ők elképzelnek az a demokrácia. és lényegében mindegy, hogy a nép mit gondol. ahogyan a "szovjet" pártitkárok gondolkodtak. ugyanaz meg van kapitalista változatban. kulturálisan ugyanaz, mint a régi kommunisták. és ezzel szemben hirdet a magyar kormány keresztény liberáriusságot.

screpes 2019.10.03. 19:05:55

@cívisvárosi:
szerinted hogyan képződik a hazai kormányzati álláspont?

2019.10.03. 19:49:02

@screpes:
a kormányzati álláspont felteszem úgy képződik, hogy a miniszterelnök úr a kormányülésen formálisan, vagy kormánykörökben informálisan előadja álláspontját adott kérdésről. és a többiek azt mondják: igen, igen. esetleg van valaki, aki azt mondja: igen, de. és aztán rájön, hogy mégse. és orbán viktor akarata érvényesül.

csak nem nagyon hiszem azt, hogy volt bárki, aki horn gyulával szemben verte az asztalt. mert a szociknál az volt a szokás, hogy egymást hátba döfték. gyurcsány sportminiszterként 2004 augusztusában nem utazott el az athéni olimpiára, hanem 2004 szeptemberében az szdsz támogatásával leváltotta medgyessy pétert és megválasztották miniszterelnöknek.

és erre mondja azt orbán, hogy a fideszben a 11. parancsolat legyen a betyárbecsület. nyilván azért, mert a fidesz elég hosszú ideje kormányoz és ebből következően vannak belső ellentétek.

csak veled ellentétben nem találom feltétlen problémásnak azt, hogy van egy uralkodó néppárt. sőt elég régóta azt mondom, hogy ez lenne a kívánatos. és engem őszintén az sem zavart volna, hogy ez balról szerveződik. és jobbközép helyi egyesületek kontrollálják. szóval nem vagyok fideszes, se fidesz ellenes. lehetne így is. csak most úgy tűnik, hogy jobbról jött létre ez a néppárt leszámítva a fővárost. és ha az ellenzékből gyurcsány, karácsony estek volna ki és maradt volna a balközép schiffer, néppártosodó vona, és bajnai technokrata csapata, akkor megérteném a budapest polgárságát, hogy azt mondják. egy próbát megér egy ilyen koalíció. de nem ők maradtak. hanem bauer, sneider és a dikh tv. na jó, ez a fidesz narratívája. de van abban valami, hogy ez egy horror koalíció. azzal együtt, hogy én azt mondom, hogy ha egy város azt mondja, hogy ez lenne a jobb, vagy a kisebbik rossz, akkor hol vagyok egy 2 milliós világpolgár többségi akaratához képest. sehol. szerintem az ellenzéki pártoknak ebben a formában menniük kell. de ha a választók többsége egy településen azt mondja, hogy visszaemelnék őket az önkormányzati hatalomba, akkor felőlem legyen úgy.

2019.10.03. 20:02:02

@screpes:
például itt van egy ügy, hogy az egykori főépítész, a városi ingatlankezelő vállalat élére került. és egy üresen álló telket megbecsültettek és elárvereztek. majd valaki azt tovább adta egy befektetőnek, aki azon társasházat épít. és az ellenzék azt mondja, hogy ez az ügylet simlis. de ők maguk mondják azt, hogy nem tudják bizonyítani. hanem azt követelik, hogy egy vizsgálóbizottság tárja fel, hogy ezek kik és módon gazdagodtak meg. honnan volt pénzük, milyen haszonnal adták tovább az ingatlant. van-e összefonódásuk a vagyonkezelővel. tehát az államhoz kötődő ügyletek a privát oldalról se képezzenek üzleti titkot. ezt ugye nem követeli az átlátszó, a k-monitor és transparency international.
ezaminimum.hu/
ők csak a közpénzzel való elszámolást követelik. az átláthatóság ennél sokkal több. minden állammal folyó magánügylet elszámolása lenne kívánatos. de aligha nem lesz olyan párt, amelyik ezt elérné. mert ezt már nem támogatja a soros alapítvány, a bertelsmann és a többi. hiszen ők a dollár és euromilliárdjaikat az állammal üzletelve, de nem a nyilvánosságot kizárva akarják elkölteni. és ezért válasszanak meg olyan nem korrupt politikusokat, mint karácsony. és brüsszel cégeken keresztül megbíz olyan nem korrupt tanácsadókat, mint gyurcsány és gyurcsányné. ezt az ellenzéket nem kellene visszahozni. nagyon nem. szerintem.

2019.10.03. 20:30:27

de nem a nyilvánosság [előtt, azt] kizárva
süti beállítások módosítása