1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.09.24. 07:37 HaFr

A "keresztény szabadság" butasága az Orbán-rendszer lendületvesztését jelzi

Képtalálat a következőre: „christian liberty”

Sokan elmondták már, miért nem egyszerűen "farizeus", hanem a fogalom félreéértelmezése is az, ahogy Orbán közénk dobta a "keresztény szabadságot". Még fontosabbnak tartom azonban, hogy ez elég jól bizonyítja, amit eddig is tudtunk, hogy ha a liberális demokrácia hívei bajban vannak, akkor a NER még inkább, mert az előbbieknek -- ideértve e poszt íróját -- van oyan hagyományuk, konkrétan a nyugati civilizáció hagyománya, amelyhez mindig vissza lehet térni új inspirációkért, a NER etnicista-rasszista előképei ellenben a legrosszabbak, amit politika e tájon kihozott a népekből. (Más kérdés, hogy miért nem lehet a magyar nacionalizmusból produktív politikai kultúrát csinálni, de ebbe itt nem tudok belemenni, korábbi posztokban megtettem. A kérdés -- másképp -- ez: miért nem épülhet a kulturális identitásunkon produktív társadalmi együttműködés.)

A "keresztény szabadság" izzadságos igyekezet egy olyan fogalmat megtenni a rezsim habarcsává, amelyik csak épp az alapjaiban vérzik: a világ szekularizált, a hívők száma a Nyugaton és nálunk egyaránt napról napra fogyatkozik és még kevesebben vannak azok, akik azt hiszik, a politikai beszédnek és rendszereknek a kereszténység értelmezésére kell épülnie. Ebben a kérdésben aligha lehet drámai fordulatot elérni, ez nem olyan, amit Semjén egy rénszarvas elejtése és egy Orbán-beszéd lelkesült végighallgatása között el tudna intézni. Sőt, olyan sem, amit a NER püspök-légiója el tudna intézni. Magyarul, a hazudozás folytatódna -- egy picit emelkedettebb tónusban, de ugyanolyan férges belsővel. A "keresztény szabadságnak" ettől kezdve csak az etnicizmus segédfogalmaként, a rasszizmus felé vezető úton van jelentése, persze maga alá híva és megtévesztve azt a kevés embert, akinek a keresztény hit még mond valamit (értem, a valláson és az egyháziasságon túl).

A "keresztény szabadság" kiválasztása a rezsim tehetetlenségét tükrözi abban, hogy a negativitásra (tolvajlása, félelemkeltésre, bezárkózásra, relativizálásra és gátlástalan hazudozásra épülő) politikájának fenntartható fordulatot adjon -- és nem is fog. Az Orbán-rezsim valójában máról-holnapra él, ami a hívei aktivizálását illeti és ha egyszer összeroppan -- mert a negativitás hitelét veszti --, akkor nagyon össze fog roppanni. Ezt kellene tudnia elhárítani, amíg lehet. Ezért habár a "keresztény szabadság" kétségbeesett, de buta választás is, viszont érthető. Pozitív, hitelvű felfogásának alternatívája: a nyílt fasizmus (a "fehér ember szabadságának" rasszista bukéjával). Reális felfogása (tényleges keresztényeknek majdnem híján): a szemérmes fasizmus (a "fehér ember szabadságának" rasszista bukéjával).

Azon az úton ugyanis, amelyen Orbán jár folyamatos válság-üzemmódban, a konszolidáció erőforrásai és lehetőségei nélkül, a "keresztény szabadság" (reálisan: a szemérmes fasizmus) híján csak a nyílt fasizmus felé lehet továbblépni, aminek a stabilizációs ereje persze ugyanúgy csekély, de mellette a legitimációs ereje is az. Bár ez az ország elnézte a zsidók összeszedését annak idején, de nem gondolnám, hogy fasiszta lenne. Ez az ország csak hagyományosan képességhiányos és fél. Ezeket Orbán mára nagyjából kimerítette, nincs bennük sokkal nagyobb politikai tartalék. Nem lehet migránsokkal és 400 forintos euróval rendet tartani ott, ahol a rendnek nincs más alapja.

De a "keresztény szabadság" a félelem közepette is már inkább értetlenséget szülhet az Orbán-fanok körében, akiknek többsége köszöni szépen, nem kér a kereszténységből. Ezen a pontos előbb-utóbb szétteszik a kezüket és felteszik a kérdést (először csak magukban): kell nekünk ez a Viktor gyerek? Aztán elkezdik áthidalni a kognitív dissszonanciát magukban: végül is sose kellett.

347 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3515161970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2019.09.24. 07:57:08

lefordítom nekedf a "keresztéyn szabadságot": szabad, azaz már nyíltan lehet valaki fehér-/magyar felsőbbrendűség-tudatú, antiszemita, cigánygyűlölő.

...A Fidesz-hívek pontosan megértették ezt az üzenetet . elérkeztek oda a Fidesszel, ahol mindig is szerettek volna lenni: a "magyar fehérember vagyok, tehát nincs további teljesítenivalóm!"-állapotba.

Ez a feeling nekik mindent megér - ha enneg az ára a 400 -as euró, akkor azt is, ezért leválthatatlan Orbán!

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.24. 09:05:38

A modernitás meghaladása az, amire ráeszmélt Orbán. Ennek kell PC-nevet adni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.24. 09:35:08

@maxval bircaman (cenzúrázott): a modernittás meghaladása, ez jó -- azt hittem, ezt már rég meghaladta a Kandindsky és a Derrida

Célkereszt 2019.09.24. 09:53:08

@maxval bircaman (cenzúrázott):Milyen modernitás meghaladása? A fasizmus éppen hogy modern eszme volt.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:41:18

@Célkereszt:

A klasszikus fasizmus azért erősen antimodern volt. Más kérdés, hogy lassan közeledett aztán a nácizmushoz, s ez megfertőzte.

Brix 2019.09.24. 10:59:30

@maxval bircaman (cenzúrázott): A fasizmus ideológiája a modernitás ideológiája, de mivel a posztmodern korban vagyunk kb. 50 ève, ezèrt - szerencsère - a fasizmus elavult , meghaladott nèzettè vált világszerte ..Más kèrdès , hogy Európa "visszamaradott" tèrfelen sok híve van a szèlsőjobb , etnicista- tribalizmussal kevert populizmusnak...Az időt nem lehet visszafordítani: a progresszió utat tör magának a posztmodern korban ès legyőz minden más felelesleges , az individuális emberi szabadságot gátló ideológiát ....Lyotard szerint a posztmodern nem más ,mint az èsz ès a szabadság progressziója...Tanulj meg Te is szabadnak lenni! Hidd el , jó èrzès amikor megpróbálod egyszer szabadon , önállóan gondolkodva áttekinteni a világfolyamatokat, mint ideológiáktól agymosottan, folyton nemzetközi összeesküvèsról -, nyugati "elnyomásról " vizionálni , vagy tudományt tagadni..

Brix 2019.09.24. 11:13:28

@maxval bircaman (cenzúrázott): Törtènemi èrdekessèg, hogy Ludwig von Mises osztrák közgazdász a vilaghírű osztrák közgazdasági iskola alapítója , a szabadpiaci kapitalizmus elkötelezett szószólója , libertarian gondolkodó volt a gazdasági tanácsadója Engelbert Dolfuss osztrák ausztro- fasiszta kancellárnak...Dolfuss ,ugyanakkor a náciknak nagy ellensège volt...

ricardo 2019.09.24. 11:24:59

@Brix: (Az osztrák közgazdasági iskola alapítója Carl Menger.)

Brix 2019.09.24. 11:39:35

@ricardo: Akkor, az osztrák közgazdasági iskola egyik központi alakja...Így jobb ?

ricardo 2019.09.24. 14:02:43

@cívisvárosi: Utoljára a fiziokraták gondoltak ilyesmiket a 18. században.

DrGehaeuse 2019.09.24. 16:10:08

@Moin Moin: Ülj le fiam egyes!

Az általad plasztikusan megfogalmazott jellemrajz a kner-ben nem haszonélvező, de egzisztenciálisan függő kishivatalnoki garnitúra csekély töredékére lehet igaz.
A többség legalább annyira rühelli a rongyrázó, mindenkit lenéző , mindenkin átgázoló, képmutató felfuvalkodott és álszent kner establishmentet mint akármelyik ellenzéki kommentelő.

Az akinek bármilyen örömet , netán elégtételt jelent hogy "már nyíltan lehet fehér-/magyar felsőbbrendűség-tudatú, antiszemita, cigánygyűlölő." esetleg ezt még fel is vállalja, az klinikai eset.

Ha viszont azt gondolod, hogy ez a "magyar vidéki kisvárosi entellektüelek" általános jellemzése, akkor hungarofób rasszista és deviáns is vagy!

Ezt azért mégse kéne kdves Moin Moin!
A "nyíltan fehér-/magyar felsőbbrendűség-tudatú, antiszemita, cigánygyűlölő." tipus ugyanolyan "társadalmi konstrukció" mint a "zsidó" vagy "cigány" vagy "magyar" à la Magdalena Marsovszky.

Tamáspatrik 2019.09.24. 22:20:38

Nem mindegy, hogy ki mondja ki azt a szót, hogy kereszténység és milyen kontextusban. A szavaknak múltjuk van és rárakódott történeteik. A kereszténység sem ártatlan szó, nagyon is terhelt, és nem lesz tisztább, ha politikai célokra használják fel minden hájjal megkent politikusok, mint Orbán.
A keresztény szabadság úgy is értelmezhető, hogy a keresztény embert nem korlátozhatja senki és semmi, csak a saját államvallásának feljebbvalói.
Ha nem egy 350 évvel ezelőtti időkre jellemző harcos hangsúlyokkal használná, akkor talán még lehetne némileg hiteles, így azonban legfeljebb annyira mint egy keresztes vitézé, akinek a hitetlenek nem férnek bele (a világképébe) semmilyen formában.
Potenciálisan konszolidációs eszköz lehetne a kereszténység, de egy alacsony szellemi színvonalon levő, saját színvonalát fel nem ismerő (alázathiányos) ember szájában ez is csak fegyver, sajnálatos módon.

2019.09.24. 23:20:08

@Tamáspatrik:
libertárius kereszténység a népvallás: cum de pro patria et libertate. a kuruckodás, amit annyira gyűlölsz.

2019.09.25. 16:57:02

Ez az ország csak hagyományosan képességhiányos és fél.

asszem ez a kulcsmondat, mert ebben benne van egyúttal a lehetséges alternatívák, illetve azok közéleti megjelenítői, közhatalomba esetleg bekerülő képviselői iránti bizalmatlanság, amit - a hatalomba bekerülve, a gyengeségükkel kapcsolatos rossz tapasztalatok táplálnak.
tkp- az, hogy a honi rossz hagyományokkal szembe menő nézetek mind nyugatról erednek és a magyar társadalomban - többnyire történelmi okokból, eddig nem sikerült teret nyerniük.
akik tehettek ellene, mindig szerencsétlen történelmi konstellációkban próbálkoztak, elszigetelten és repressziótól is fenyegetve, amikor meg nem, egyszerűen meg sem próbálkoztak komoly társadalmi beágyazottságot szerezni. becsücsültek a hatalomba és azt hitték, ettől kezdve piripócson is a liberális világrend az úr.
kb 1-1½ évig a fideszesek is azt hitték.
"szerencséjükre", vagy inkább a miénkére(á dehogy), nekik van egy orrbányuk.

@cívisvárosi: a kuruckodásnak már anno károlyi sándor véget vetett.
azóta is vígan tart.
van amit sosem lehet megunni.
gyenge lapokkal, kis pénzzel is lehet ultit nyerni.
mit ultit?! terített piros ulti zajos durchmarsot.
vagy nem.
lehet bukni is
pláne, ha zsidó van a lapokban
vesztes játszmákban mindig ez szokott a baj lenni:D

2019.09.25. 17:13:37

@Bánegressy:
te ugye német vagy, és te felmenőid nácik voltak, ugye?

2019.09.25. 17:33:58

@Bánegressy:
a kereszténység és az államnemzet nem férnek össze, a kereszténység és a libertáriusság nem férnek össze. ebből adódik a nácinémetország, ebből adódik az olasz fasizmus. ez teremti meg. amit akadémikus bölcseletnek neveznek.

Budai Nagy Antal 2019.09.25. 17:52:52

Adok néhány támpontot.

Keresztény érték= nem judaista.

Keresztény érték =Isten Tízparancsolatát sorvezetőnek tiszteli.

Keresztény érték= Isten, Haza, Család háromságot tekinti legfontosabbnak , ellentétben azokkal akik ezt bármi áron rombolnák.

Budai Nagy Antal 2019.09.25. 17:56:33

@Bánegressy: "gyenge lapokkal, kis pénzzel is lehet ultit nyerni.
mit ultit?! terített piros ulti zajos durchmarsot.
vagy nem.
lehet bukni is
pláne, ha zsidó van a lapokban
vesztes játszmákban mindig ez szokott a baj lenni:D "

Olyat egyszerűen nem tudsz mondani hogy ne legyen zsidó a lapokban.
Mai címlap példám: az Egyesült Királyság kétkamarás parlamentjének az egyik kamarája, az alsóház elnöke
John Bercow.

inteligencs elenzeki 2019.09.25. 18:52:49

Ezt ismerjük. Az Orbán rendszer már 2010 óta folyamatosan lendületet veszt.

Pelso.. 2019.09.25. 19:00:35

Egy újabb politikai termék, eszköz. Anno a polgárosodás ígérgetésével sokakat meg tudtak téveszteni, ezzel már kevésbé.

2019.09.25. 19:16:11

@cívisvárosi: először arról az országról mesélj, amelyik jó keresztényként mindvégig hűséges szövetségese volt az általad soroltaknak és aztán se okvetetlenkedj, hogy ki volt náci, ki zsidó(úgy látom neked ebben az országban ez a két fajta létezik még a magyaron kívül.
legalábbis mint politikai identitás: kereszt/yén/y magyar, zsidó zsidó, liberális zsidó és német náci. :D eccerű fíreg vagyol, de van sok szöveccségesed a hatalomba, tht igazad lehet).
ugyan ma is csak szimpatizánsa ezeknek, égre emelt tekintettel kiállva a keresztény értékek mellett a végsőkig, de erősen bízva az ideológiájuk, államaik{a birodalom. :D birodalom legyen minimum illiberális. liberális(bruxeles) nem lehet} és ezáltal a régi szövetség feltámadásában, mert a mostani gyenge. szemmel láthatóan nem kielégítő a hatalomra jutott nemzeti birtokos elit számára. nem érzi magát kellő biztonságban. kell az az erő, a dinamika, ami ezekben volt.
ezért aztán hamar kiderülhet, hogy a végsők nagyon itt vannak a közelben.
(remélem orbán ott lesz franco áttemetésén is. illene!)

2019.09.25. 19:19:34

@Bánegressy:
először tisztázzuk már, hogy te német vagy ugye, és a felmenőid nácik voltak, ugye? még mielőtt el kezdenéd szidni a keresztényeket és a magyarokat.

inteligencs elenzeki 2019.09.25. 19:31:19

"ha a liberális demokrácia hívei bajban vannak, akkor a NER még inkább, mert az előbbieknek -- ideértve e poszt íróját -- van oyan hagyományuk, konkrétan a nyugati civilizáció hagyománya"

A gond az, hogy a nyugati civilizációnak nincs hagyománya. Egyáltalán ilyen kategória sem létezik, annak abszolut értelmében.
Volt egy Francia forradalom, volt egy amerikai alkotmány, egy brit államrend, de ezek az országok 60-80 éve még halomra lőtték a "niggereket" a gyarmatokon, vagy éppen atombombát dobtak polgári célpontokra.
Nyugaton, ahogy máshol is, csak a pénznek van hagyománya. Valahol a gyarmatok feladása is erről szólt, majd a nagy rasszizmus ellenesség. Rájöttek, hogy a piac az tud úgy is piac lenni, hogy legalábbis deklaráltan nincs gyarmatosítva. Sőt a piaci térhódítást kifejezetten segíti, a "te éppen olyan ember vagy bőrszíned ellenére, mint a fehérek" . Le a rasszizmussal !!!.
Nyilván, egy afroamerikai nem vesz meg olyan terméket, akinek a gyártójáról, tulajdonosi köréről tudja, hogy rasszista. Így változtak át szépen az ún. nyugati kultúrák liberális antirasszistává. A közélet, és a médiák már ezt az újkori bibliát tolják.

Janossz 2019.09.25. 19:39:59

@cívisvárosi: Először azt kéne tisztázni, te valami igazoló-bizottság vagy, vagy mifene?
Apám kommunista vállalat-igazgató volt, az ő apja meg csendőrtiszt a viharsarokban...
Ebből fejtsd meg, ki vagyok én!

Janossz 2019.09.25. 19:42:55

@Comte de Gippaud: " A gond az, hogy a nyugati civilizációnak nincs hagyománya. Egyáltalán ilyen kategória sem létezik, annak abszolut értelmében. "

Istenem, menj oda, nézd meg!!

2019.09.25. 19:52:17

@Pelso..:
a fidesznek vagy másod, harmadvonala. és az polgári, és keresztény mintákat mutat. a többi párt ilyen szempontból semmi.

errefelé a fidesz kampányigérete, hogy minden általános és középiskolás iskolás 2 évente egy napon át klinikai központban egészségügyi vizsgálaton essen át. és ez lesz az egészségcentrum.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3689/dsc_0215.jpg
ez egy mai kampányesemény errefelé. és azt mondják, hogy minden óvodás válasszon egy sportágat. ehhez kapcslódik egy sportágválasztó.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3662/dsc_2287.jpg
ez egy polgári minta. és libertárius keresztény.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3662/dsc_1968.jpg
a városi bálban összegyűlt adományokat szétosztják 20 rászorult tehetséges gyermek között. ez szintén egy mai kampányesemény.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3686/190924tehetseg_(593).jpg
ezek polgári minták.

2019.09.25. 19:59:06

@Janossz:
ha valaki el kezdi szidni a keresztényeket és a magyarokat, akkor tisztázza már a származását és a vallását. egy hitvitában az a minimum. valaki azt mondja, hogy nem lehet magyar protestáns és libertárius keresztény. miért ne lehetne?

ijontichy 2019.09.25. 20:02:59

@cívisvárosi: Off Mi van, már megint baj van a nemzethy önazonosságoddal? Rég volt szeánsz az alcsuthy mágussal? Esetleg nem küldött még egy kis zsetont, és ez szíven ütött?
Tudod vannak a magyarok, ezek között vannak fideszes magyarok. Utóbbiakat lenézzük.
Nem bonyolult. Azt szidjuk, aki megérdemli, azt nézzük le, akit van miért :-). Szó nincs itt kollektív magyar/keresztényüldözésről. Ezt csak a szűkölő félelmében hazudozó fideszpíár szövegeli. Érthető: ez az év eddig elég tré a fénylő csillagocskának. Tavasszal elmaradt Európa elrablá... ööö meghá... izé meghódítása, és a kopaszodó őszi fák ágai közt is elkezdett dudorászni a következő krach előszele. Tetejébe megfenyegették, hogy a guruló dollá...izé eurók csapját is takarékosabbra zárják. Ha jön a cárevics számonkérni, mit mondtok majd őneki? Vajh elég lesz, ha a Kossuth teret (persze Debrecenben) átkeresztelitek "Krasznaja Plosagy"-ra, és felújított lokális minioratóriummal üdvözlitek a díszdoktor elvtársat, hogyaszongya:
"Megjött, megjött a császár, kongatják a harangokat.
Egyik kezével halált oszt, a másikkal aranyat ad.
Egyetlen dühös szavától országok sűlyednek el,
egyetlen mozdulatától a holt ország életre kel." (ha már Debrecen). Elnézi-é néktek, hogy gurulás helyett a béemvés "nácik" sejhaját nyaljátok? ;-) On

2019.09.25. 20:23:13

@cívisvárosi:
de te nem ezt mondod. te ravasz fíreg módján bújsz a magyar protestáns és libertárius keresztény identitás mögé, miközben a nézeteid nagy átfedésben vannak a nácikokéval. és - hüp, hüp, hüp barba trükk- ha valaki szembesít a nézeteid eme jellegével, tulajdonságával, betámadod, hogy az illető biztos német náci.
vagy zsidó.
de biztos, h nem magyar. az semmi esetre sem.
ezek után, bár elismerem, hogy szép keresztleveled van, meg biztos derekasan kiveszed a részed a felekezeti munkából, szidni nem foglak, de lesz*rom az ilyen magyar protestáns és libertárius keresztényt.
kamu az identitása.
és létezhet kamu identitás kollektívan is.

inteligencs elenzeki 2019.09.25. 20:23:46

@Janossz:

"A gond az, hogy a nyugati civilizációnak nincs hagyománya. Egyáltalán ilyen kategória sem létezik, annak abszolut értelmében.

Istenem, menj oda, nézd meg!!"

Voltam, és megnéztem.
Nézd el nekem, hogy nem borultam sírva az aszfaltra, hogy "Istenem !!! Hát itt vagyok !!!"

2019.09.25. 20:33:44

@ijontichy:
ez két mai fideszes kampányesemény. az egyik az egészségüggyel, a másik az oktatással, tehetséggondozással kapcsolatos. ezek polgári minták. de ha ugyanezt, vagy hasonlót a momentum vagy a dk mutatna fel, akkor azt mondanám, hogy tessék.

és felőlem lehet mondani, hogy na persze. a felújítás nyilván túlárazott lesz. és ellopják a pénzt. mert az építési vállalkozó a fidesz familiárisa. és a szociális szervezetet összevonták egy karitatív testületbe. élére kinevezték a szociális alpolgármestert ezzel a baloldali pártok aktivistáinak egy része a fidesz ernyőszervezetébe került. összekapcsolták a történelmi egyházak szociális szervezetivel. és el lehet mondani, hogy azokat a kormány költségvetési maradványösszegekkel megtámogatta. és lehet mondani, hogy valakinek ezek a hatalomtechnikai húzások nem fogadhatók el. ezt lehet mondani. de milyen polgári mintákat mutat fel a dk vagy akár a momentum? mégis mit?

2019.09.25. 20:39:37

@Bánegressy:
milyen hagyománya van a libertáriusságnak, a kereszténységnek és a nemzeti érzület (a nacionalizmus) összekapcsolásának? magyar királyi hagyománya, erdélyi fejedelmi hagyománya. bocskai, rákóczi. parlamentáris hagyománya. kományzati hagyománya. kossuth. a reformkor. vallási hagyománya. a reformáció. ha valaki ezeket mind eltagadja, akkor nem nagyon lehet magyar.

Pelso.. 2019.09.25. 20:42:01

@cívisvárosi: Nem, ezek a polgári mitosz kreálásának mintái.

Másik hsz.-ből: "felőlem lehet mondani, hogy na persze. a felújítás nyilván túlárazott lesz. és ellopják a pénzt...." Ez is polgári minta.....?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.09.25. 20:45:01

Marha jó. birca beböfög valami marhaságot, ti meg nekiálltok történelmi vitát folytatni vele. :-))

2019.09.25. 20:53:54

@Pelso..:
a mítosz a görög μῡ (mū) szó származéka. ószláv megfelelője мꙑсль (myslĭ). ez a magyar mű szóval vagy a mesél szóval rokon. a magyar úgy tűnik: görög is, szláv is. még ez sem mítoszteremtés. tényszerűen igaz.

Janossz 2019.09.25. 21:07:28

@cívisvárosi:
Nyilván, ha te mondod. Csak a müzlit felejtetted ki a sorból, azt is a nyelvünkből lopták a nyavalyás germánok....

2019.09.25. 21:33:05

@Janossz:
az mta szerint a mű tundrai nyenyec eredetű. ugyanis a ми (ḿi) azt jelenti csinálni. az akadémikus nyelvészet szerint az ősindoeurópai *mew azt jelenti: mozgat, vezet (move, drive). ebből ered a latin movere. és mű, művel? az mta szerint ez tundrai nyenyec. van aki inkább latinkeresztényt érzi rokonának, van aki a tundrai nyenyecet.

morph on deer 2019.09.25. 21:36:48

@Janossz:
“ Istenem, menj oda, nézd meg!!”

Pssssszt! Még felriadna álmából..!

Egyébiránt ez az újabb orbáni agymenés az “illiberális” jelzőt hivatott kiváltani, mivel az az istennek sem akarja azt jelenteni, amit drága viktorunk kitalált jelentéseként.
Így aztán, mivel szerint “külföldön állandóan félreértik,” egy jobb meghatározást próbál találni, és ez lett most a “keresztény szabadság” mert olyan még nem volt, ki tudja, meddig.

Szóval ez ugyanaz a katyvasz, mint eddig, csak próbál valami - feltételezhetően - népszerűbben hangzó nevet adni kedvenc rögeszméjének, ennyi az egész.

Ezt mind ő maga mesélte, igaz nem ezekkel a szavakkal, a legutóbbi tusványosi haknija alkalmával, onnan tudom. (Felvételről, mielőtt még valaki orbánhitű szerencsétlennek nézne!)

2019.09.25. 21:45:35

@cívisvárosi:
akkor viszont az sem magyar, aki kamuból ezekre hivatkozva csinál valami egész mást.
autokrata, etnicista, korporativista, oligarchista stb-ista, műkeresztény szemétláda . . . ja! a legfontosabb: kleptokrata, kormányzást. és aki meg ezt beszopja, mint mind annak a hagyománya, amiket itt emlegetsz, az a szopógép.

ezek után pedig a nemzeti érzülete nem több mint holmi züllött futballszurkolóé a b-középben. kb. annyit ér.
persze erre mondják a pragmatikus rezsimgórék és szolgáik, hogy az is valami! legalább nem zsé
erre meg mondom én, hogy akármit állítanak magukról, akármekkora féltéglával döngetik a mellüket, hogy ők így, meg úgy, meg milyen értékek mentén . . .; ezek a nácik igaz barátai.
nem maguk a nácik! csak a barátaik.
epedve vágyják, hogy a kapcsolatuk végre megújulhasson és eljussanak végre a legmagasabb szintre: túl a barátságon :D[nem látensek, ezek az igazi kanbuzik]

2019.09.25. 21:47:14

@morph on deer:
miután orbán "illiberális" haverjai a kormányzati pozícióból sorra kikerültek azt mondja, hogy libertárius keresztény elveket követ. és az ellenzéki értelmiség azt mondja, hogy olyan nincsen. és hogy az nem fér össze a nacionalizmussal. a magyar történelem kis túlzással másról se szól.

ijontichy 2019.09.25. 21:54:23

@cívisvárosi: A (relatíve) szabad versenyt. Ugyanis jelenleg ott ül a félmagyar félművelt a várszínházban, és a "Magyarország" c. tragikomédiát rendezi, realtime mikromenedzseléssel, attól (is) befolyásolva, hogy aznap reggel tudott-e egy egészségeset szellenteni.
Mikor zizzensz rá, hogy nekem fölöslegesen vetítesz nagyító alá tolt fideszes eseményeket (ld: "Vak tyúk is talál szemet"), amikor a félművelt félmagyar (és a komcsy band) rongálja agyilag a társadalmat. A középszer diadala, kádári mintákkal. Leszól a félművelt a várszínházból Debrecenbe (aka a Pártközpontból, a "Fehér Házból" a Jászain), és akkor bokáztok, mint anno a Ludovikás jelölt a Kormányzó Úr Őfőméltósága képe előtt. Utána a sértett önbecsülésetek kínjától hajtva leveritek a vakkomondort. Gratula.
Alapjaiban van a rendszer elcseszve, hisz kilenc év! alatt a legjobb úton van Mo. az Európai sereghajtó pozíciója felé (csak nem a török sereg hajtó pozíciója). Dőlt az Eu-s lé, senki sem zavarta semmiben, és mit tud felmutatni? Versenyképesség rosszabb, mint valaha, 40% alulról lesi a bányászbreki életszínvonalát (tíz év alatt elértétek a válság előtti (reál)jövedelmi színvonalat?), egymilla felé tart az elvándorolt, versenykörnyezetben is piacképes emberanyag (lassan sikerül összehozni a '29 utáni kitántorgást), a píár okádva próbál hazudni annak, aki látott már a Lajtán túl is Eü-t, a közoktatást pedig arra akarják kényszeríteni, hogy versenyképtelen, de cserébe nemzethy félhülyéket neveljen. Szóval nincs az a nagyító, ami megváltoztatná a "nyomokban polgári mintákat tartalmaz" státust. Az már kínos lenne, ha ennyire sem futná, Eu-tagállamként, a XXI. századi Európa közepén.
Az ironikus dolog, hogy egyik píáros zseni sem veszi észre, minél többet ír a Netre a NER védelmében, annál több bizonyítékot szolgáltat a jövő történészeinek, mennyire beteg volt a magyar társadalom a vitya korában. Mert a Net nem felejt.

2019.09.25. 21:54:57

@Bánegressy:
szavazz az dk és a momentum jelöltjére. akik azt ígérik, hogy elsöprik a fideszt. felőlem söpörjék el. valamelyik söpörje el a másikat.

2019.09.25. 22:02:01

@ijontichy:
a többi párt esetén ennyire se futja.

2019.09.25. 22:06:41

@ijontichy:
ez két fideszes kampányesemény a mai napi hírekből. mutass már az ellenzék megmozdulásokból bármit, ami ami polgári mintákat mutat. nem egy városból, hanem az egész országból válogathatsz, ebből az évtizedből. nos?

2019.09.25. 22:14:58

@cívisvárosi:
egy szóval nem mondja, hogy libertárius keresztény elveket követ. és nem is teszi.
azt mondja, hogy az illiberális állam helyett kéne valami meghatározás, ami kiveszi a fosztóképzőt a liberális elől, hogy az érzékeny fülű és szívű liberálisoknak jobban megvilágítsa az ő(!) rendszerének a természetét.
de a keresztény szabadság,meg az illiberális(ez már ki lett mutatva, nem térnék vissza rá) szemben állnak egymással.
azt is megerősítette, hogy a rendszer semmiképpen nem lehet liberális. ugyanakkor segédje kifejezte, hogy az állam mindenek előtt(az állam pedig maga a főni, egyben az ország népe előtt és nemzetközi szinten ő reprezentálja a magyar nemzetet. ezt már én teszem hozzá, de nem egy fellépéséből, beszédéből és a cselekedeteiből is ez következik), tht olyan nagyon libertárius már eleve nem lehet. ez egyszerűen egy autokrata(willing be dictator).
tht bővebb magyarázat kéne, vagy nem kéne egyáltalán magyarázni.

2019.09.25. 22:22:39

@ijontichy:
a fidesz vidéken ezekkel nyer. egy hír a mai néplapból.

Népzenei találkozóra gyűltek össze Csökmőn a környékbeli népdalkörök, citeraegyüttesek és népzenei szólisták.

Csökmőre érkezett erre az alkalomra Vésztőről a Kankalin Citeraegyüttes, a Bartók Béla Népdalkör, valamint a Vésztői Fonó. Püspökladányból a Sárréti Népi Együttes, Biharkeresztesről a Fehér Mályva népdalkör, és a romániai Nagyiratosról a Forrai Népdalkör, illetve Füzesgyarmatról a város népdalköre. Szólistaként szerepelt Tóthné Szabó Mariann és Tóth Gyula Vésztőről, Kovács Imréné pedig Csökmőről. A napot tombolasorsolás, közös vacsora és mulatozás zárta.

Csökmőn a parlamenti pártok választási eredményei:
Fidesz 59%
DK 14%
Jobbik 8%
MSZP 6%
melyik párt hozhatja el csökmőn a polgárosodást? ezek közül melyik? vagy ha nem ez, akkor majd a momentum? és mégis mivel?

2019.09.25. 22:25:25

@cívisvárosi:
hiába sorolod a polgári eseményeket. még a legvadabb(nembolsi) diktatúrák is tele voltak polgári eseményekkel a kedvezményezetteik számára.
ez semmit nem jelent.
azt jelentheti, hogy mi vagyunk a polgárok, mi vagyunk a különbek, mienk a vár tietek a lekvár.
lehet csodálni a jómódú és decens polgárokat, akik ugyanakkor nem átalják kimutatni a nácibarát foguk fehérjét, ha a jó polgári politikai környezet azt igényli. vagy csak úri kedvükben ezzel szeretnének trollkodni más libertáriusok, vagy kimondani is szörnyű libbantak blogjaiban

2019.09.25. 22:45:17

@Bánegressy:
a fidesz egy kettős hatalmi szerveződés. van a fidesz1 és az kultúrharcos, illiberális. és van a fidesz2, amelyik polgári mintákat mutat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.25. 22:46:01

@cívisvárosi: tisztázni kéne a fogalmakat. Magyar. Ki számít annak?
Keresztény. Ki mondhatja el magáról?
Te, attól félek, leszűkíted a kört: keresztény magyar az, aki fideszes...

2019.09.25. 22:47:27

@Bánegressy:
az ellenzéki pártoktól is lehet mutatni ezeket.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.25. 22:47:35

@cívisvárosi: tehát az éves tüdőszűrés, az iskolaorvosi rendelés mind polgári minta?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.25. 22:48:45

@cívisvárosi: például el tudom képzelni, hogy te, származásod alapján kun, román, szerb vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.25. 22:55:38

@cívisvárosi: a fidesz nem mutat polgári mintákat. A fidesz az általa mutatott mintát polgárinak nevezi.

2019.09.25. 23:01:52

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a fidesz alapállása, hogy a magyar egy keresztény államnemzet. és európát is hagyományosan keresztény államnemzetek alkotják. az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy ilyen a modernitásban nincsen.

béndek péter szerint a "keresztény szabadság" egy butaság. "a világ szekularizált, a hívők száma a Nyugaton és nálunk egyaránt napról napra fogyatkozik és még kevesebben vannak azok, akik azt hiszik, a politikai beszédnek és rendszereknek a kereszténység értelmezésére kell épülnie." ez az akadémikus bölcselet.

és ezzel szemben áll a "népfőiskola". a néptanítók, a néphagyományba beemelik a kereszténységet. magyar az, aki magyar vallja magát. ebből következően ők valamiféle magyar népvallást teremtenek.

Folytatódik a Debreceni Közösségi Ház művelődéstörténeti sorozata.

Október 2. Üdvtörténet magyarul. Pap Gábor művészettörténész előadása
Október 9. A magyar nyelv halmain át az élő Istenhez. Nyelvünk eredetéről. Véghelyi Péter előadása
Október 16. A magyarok kaukázusi élete a megtalált rováskrónika szerint. Mandics György író, művelődéstörténész előadása
Október 30. Mitikus magyar történelem Nimródtól napjainkig. Hunyadi Mátyás kora. Mátyás király igazságának örök fénye. Szántai Lajos műveltségkutató előadása
November 6. Jász őstörténet – magyar őstörténet. Tisztelet Horvát Istvánnak. Bognár Ferenc előadása
November 13. Mitikus magyar történelem Nimródtól napjainkig. Mohács. Két pogány közt – a megpróbáltatások kora. Szántai Lajos műveltségkutató előadása
November 20. A teremtő kelme. Nemezre hímzett varázs. Vetró Mihály nemezműves, a Népművészet Ifjú Mestere előadása
November 27. Páratlan lehetőség – szemelvények a magyarságkutató intézet régészeti kutatóközpontjának munkájából. Makoldi Miklós régész, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontja igazgatójának előadása

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.25. 23:05:08

@cívisvárosi: értem. Tehát a debreceni arab az magyar, ha annak vallja magát.
Az orosz, az ukrán és a román is.
Egyetlen keresztény állam van, a Vatikán.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.25. 23:07:37

@cívisvárosi: a fidesz nem keresztény.
Államnemzet értelmezhetetlen fogalom.

2019.09.25. 23:14:25

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a mai hírlapból a fidesz két kampányeseménye.
hafr.blog.hu/2019/09/24/a_kereszteny_szabadsag_butasaga_az_orban-rendszer_lenduletveszteset_jelzi/full_commentlist/1#c37669902
ezek nyilván polgári minták. de ezeket hosszasan lehetne sorolni. errefelé aligha szavaznak azért a fideszre, mert nem telepíti be a migránsokat. nagyjából 5 ezer migránst telepítettek be.
www.youtube.com/watch?v=UvIPu2PpaoU
az ellenzék éppen azon balhézik, hogy a magyar állam közpénzen csak ne építsen nemzetközi iskolákat. a magyar államnak nemzetközi kapcsolatai nem lehetnek?

2019.09.25. 23:31:34

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha valaki szerint mátyás nem magyar király volt, akkor valószínűleg az illető nem magyar. vagy szerinted nincs magyar államnemzet. akkor annak aligha lehetsz a tagja. a te hiteddel az nem fér össze.

magyar az, aki magyar érzelmű és a magyar vallást legalább is részben magának vallja. azt, hogy a jász őstörténet magyar őstörnénet is egyben. vagy mátyás örök igazságát. vagy a magyar üdvtörténetet. vagy a népmeséinket csillagmítoszti foglalatban. vagy a rováskrónikáinkat. vagy magyar nyelv ősi kozmikus eredetét. vagy akármit ebből elfogad. vagy a régi magyar mondákat, balladákat, regéket, tormay cecile bujdosó könyvét vagy akármit.

ha valaki azt mondja, hogy ez mind "náci" az nem nagyon lehet magyar érzelmű. az nem nagyon vallhatja magát magyarnak. mitől az?

2019.09.25. 23:38:44

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha valaki japánnak vallja magam, akkor attól még nem lesz japán. és az is kevés, hogy megtanul japánul. ahhoz az kell, hogy a japánok döntő többsége elfogadja japánnak. aki elfogadja, hogy létezik japán államnemzet. nippon szakrális jellegét. vagy akármilyen tradíciót. azt, hogy a felkelő nap országa. ha valaki erre azt mondja, hogy ne japánkodjanak, akkor nem nagyon lehet japán. és ha valakinek ezt el kell magyarázni, akkor nem érti az általános emberség, emberiesség alapjával sem nagyon lehet tisztában.

Belzebubo 2019.09.25. 23:49:01

@cívisvárosi: a keresztény szabadság, aminek a legfelsôbb letéteményese, az igazság hirdetôje, a láng ôrzôje I. Szent Viktorunk, (Allah fényeskedjék neki) akinek minden szaván csüngg a hîvôk hada, ha az ellenkezôjét mondja, akkor is... (lásd Brian élete...)

Brix 2019.09.25. 23:49:45

@cívisvárosi: Tènyleg...Mi a fene az az " államnemzet" jó lenne már definiálni...Van egy " vezèr " etnikum, amely kultúrfölènyt gyakorol ( Ti mondjátok..) amelybe joga ès lehetősège van beolvadni minden kisebbsègnek... A másik kèrdès: ki tartozik a nemzetbe? A nemzetnek vagy a règi èrtelmezèse is: a nemzetbe - a nemes , nemzetes osztályba- csak a nemesek tartozhattak...Az Orbán- családnak , vajon van- e nemesi címe, kutyabőr otthon , vagy csak egyszerű , a szocializmusban kivakarózott parasztok , mert ha nincs ,akkor nem vezethet egy 1100 èves országot .Erre csak egy született echte magyar nemes alkalmas, így Lázár ( ovics) szerb főnemesi család sarja nem válthatja le....A fő gond ott van, hogy a főnemeseink nagyrèsze nem volt színmagyar... Guth- Keledèk- ott fèltek -, nèmet földről jöttek ...Valódi " fajmagyarokat " max a kisnemesek között találunk......A parasztság jelentős rèsze is csak hozott anyag a Kárpat- medencèben, vannak tóth, olah , szerb , horvát , nèmet betelepítèsek\ betelepülèsek..A budapesti polgárok meg zsidók, nèmetek, csehek, tótok leszármazottja...
A lènyeg- ahogy Orbán mondta- hogy nem akarunk kevert etnikumot Magyarországon , mert itt van egy fajtiszta ,homogèn, keresztèny ,kultúrnemzet ès ezt meg kell őrizni az utókornak...Most ez az embereknek feltalált explicit államcèl...

ijontichy 2019.09.26. 00:26:51

@cívisvárosi: Miért is dicsekszel idegen tollakkal? Mások munkájával ugyan be nem bizonyítod, hogy de jure a szolgád, de facto az urad ül a várszínházban, és ha csettint, ugrasz, majd kis egódon esett sérülést magyar honfitársaid alázásával próbálod kenegetni. Miért is kellene nem lenézni a fideszest? Már akkor pofán kellett volna vernie a saját urát, amikor a kétkokárdával szórakozott, mondván "el a kezekkel szakrális nemzeti jelképeinktől te kis bolsi". Ehelyett vadul tapsolt neki, és alázta a saját honfitársát, ahol érte. "Mi vagyunk az élcsapat, én oda tartozom!"... bolsi mentalitás, házmesterország... pfejjj! Mert ugye ez a NER. Siker papíron, szájkarate és honfitárs alávetése egy senkiházi politikusnak. Milyen nyomorult lelkivilág az ilyen? És még csak nem is műveltség kérdése. A nemzetközileg elismert tákolmányjogásztól a matematikuson át az atomfizikusig (és még sokan mások), mindnek exkrementumtól bűzlik a szája.
Mohács, Trianon, most meg a húsz (+?) év kiskondás... van (lenne) mivel szembenézni, ha az a nyomorult ország végre ki akar mászni a gödörből.
Ti meg itt kéccáz piti dolcsiért véditek a védhetetlent? Harminc ojró a nyuggereknek, elég szavazatvásárláshoz? Harminc???? Ízlelgesd a szót: harminc szaros ojró! Micsoda "jobban teljesítés" már ez? Nulla. Nyimnulla! Ha nyomokban polgári attitűdöt, sikert látsz, plíííz ne gyalázd meg az érintett honfitársaid teljesítményét, hogy a kis bolsit, meg a komcsy band-et próbálod vele védeni. Közük nincs a sikerhez.
"Mi védtük Európát a töröktől." Muhaha... közünk nincs hozzá, se neked, se nekem. Azok védték, akik félezer éve itt éltek, s ki tudja hány náció. Idegen toll rulez. Ma meg Erdogenny a hawer. Tudathasadás rulez. A magyar honfitársad németnek merészeled titulálni, csak mert irigyled tőle, hogy legalább lelkében nem szolga? Szánalom :-(.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.09.26. 04:51:53

@cívisvárosi: "mutass már az ellenzék megmozdulásokból bármit, ami ami polgári mintákat mutat." - milyen az a polgári megmozdulás?

nu pagagyí 2019.09.26. 05:43:39

@cívisvárosi: Pénzért bárki elmegy kornyikálni bárhova, de ezt nem nevezném polgárosodásnak. Utóbbinak azt nevezném, hogy a polgármester közpénzes bulija helyett a polgárok maguk kezdeményeznek sok mindent és bármit, saját szórakoztatásukra, akár saját részvételükkel, saját finanszírozással és nem kérnek rá engedélyt senkitől, mert elég a mindenkire érvényes szabályokat betartani.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.26. 07:12:24

@cívisvárosi: önmagadnak mondasz ellent.
Zagyvaság az egész, pláne a mesterséges származástan. Isten kalapján bokréta magyar. Pont annyira hiteles, mint a keresztény polgári.

Orbán nem keresztény, és nem polgári.
Az általad citált fogalmakat nem tudtad definiálni.

Japán az, aki annak vallja magát. Feltéve, ha a többi japán ezt elfogadja...

Namost üsd fel a telefonkönyvet, és gondolkozz el, hány igazán magyar származású családnév van.

nu pagagyí 2019.09.26. 07:21:10

@cívisvárosi: A dáko-román elmélet magyarországi adaptálása a múlt meghamisítása révén, központi finanszírozással, a tudomány bedarálásával.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.26. 07:24:02

@cívisvárosi: ja, Mátyás...apja még román, vagy kun.
Tehát semmivel nem magyarabb, mint az, aki német származású pesti.
Ráadásul nem magyar, hanem talján kultúrát hozott be az országba.

nu pagagyí 2019.09.26. 07:26:55

Egy polgárnak nem a kegyúrtól függ az egzisztenciája, hanem önmagától. A Fidesz polgárok tulajdonképpen hűbéresek, vagyonuk Orbán hűbérúré, addig húzhatnak járadékot belőle, amíg jól viselkednek. Lásd Simicska.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.26. 07:29:11

@cívisvárosi: igazad van, sok dologgal nem vagyok tisztában. Fejtsd ki nekem, mi az államnemzet?
Olyan, mint a nemzetállam?
Ha azt mondom, hogy nem a Szíriuszról származunk, akkor már nem vagyok magyar, mert te úgy döntesz?
Deutsh Tamás magyar?
Keresztény? Nemzeti????

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.09.26. 08:11:06

Duma, duma, duma. A tények. Euró 335 forint, államadósság 29,5 ezer milliárd forint, az export többlet eltűnt.

felucca02 2019.09.26. 08:31:57

@cívisvárosi: Mifélét hordasz itt össze?

Magyar? Polgári?

Valami ideológiai gúnyát rá kellett húzni arra, hogy miénk az összes zsé, ha szólsz, beverjük a pofádat, kussolj! Mert ez így ugye - bár az országlakók nagy többségének tetszene - még sem adható el akadálytalanul. Na, erre jött valami ideológia, hogy mi, azt minden évben megtudhatod a magyar területek nyomorultabbik végén megtartott pártdzsemborin.

Most éppen az az ideológia, hogy bsdccisfbhskjh, erről folytatunk vitát veled, ha nem tűnne fel. Te azt mondod, hogy a bsdccisfbhskjh keresztény, magyar, és polgári, mások meg összenéznek a fejed felett, hogy megőrült ez a faszi, hiszen valaki csak annyit mondott, hogy bsdccisfbhskjh, közben pedig zsebretette a zsét.

Nem tudom, hogy magyar vagyok-e, vagy sem, ez egy funkcionális kérdés, ahogy a németség, dánság és portugálság is funkcionális kérdés, ennek a nyelvnek értem meg a mélyrétegeit legjobban, valamiért itt dugtak a szüleim (egy frászt, jugóban dugtak, az Adria-parton), itt építettem ki a szociális hálómat, mi a tökömet kellene még ezen többet rugózni. Nyilván Koppenhágában is kiépítettem volna, és akkor nem lennék ilyen hülyékkel összezárva, de sajnos így alakult és már nem tudok rajta változtatni. Most akkor nem vagyok magyar, te seggfej?

2019.09.26. 09:04:04

@felucca02:
elsődlegesen magyarországról van szó. a politikai pártok közül a fidesz valamelyest polgári mintákat mutat errefelé legalábbis. de ha mutatsz polgári mintákat az ellenzéki pártoktól, akkor azt is elfogadom. milyen polgári mintát mutatnak karácsony gergely kampályrendezvényei, kampányígéretei. 20 ezer forint rezsiutalvány 9 ezer forint helyett és nem csak választási évben? az mszp-p mellett a dk vagy akár a momentum milyen polgári mintákat mutat? a momentum generáció miben polgári?

2019.09.26. 09:20:52

@felucca02:
ezt értem. te azt mondod, hogy nem szeretnél ennyi "hülyével" összezárva élni. csak annyi köt ide, hogy a nagyszüleid itt "dugtak", mert apád és anyád "jugóban". rendben. ha mindegy, akkor miért nem mész oda, ahol sokkal több pénz áll rendelkezésre, mert az ottani jegybankelnök és kormánykörök több pénzt generáltak ki a semmiből. és ők vásároltak fel ágazatokat. a nyugati oligopolóiumok élén sem a legkiválóbb szakértők állnak, hanem ügyes üzletemberek. magyarországon fityiszt mutatott a társadalom. és azt mondta a többség, hogy így egy kültelki gázszerelő is lehet dollár vagy eurómilliárdos, aki történetesen a miniszterelnök kertszomszédja. de így megy ez nyugaton is, csak ott már ezek a bankárkörök választják ki a potenciális politikusokat és aki nem tartozik közéjük azt nácinak, fasisztának bélyegzik. és ez az, amit az a kormányellenes értelmiség istenít. ugyanazt, amit a kormánykörök nyíltan kihasználnak. ez egy globális pénzügyi rendszer. és aztán lehet mondani, hogy magyarországot majd csődbe juttatják. lehetséges. de nem értem, hogy ez miért lenne jó, vagy hogy miért is lenne jobb a jelenlegi ellenzék. de ha valaki őket tekinti a kisebbik rossznak, akkor felőlem szavazzon rájuk. és ezek után ha többséget kapnak és a karácsony gergely, kálmán olga és kerper frónius nem tudom kicsoda a fidesz ellenében jobban vezetik a fővárost, akkor legyenek ők a kihívói gyurcsánnyal és gyurcsánynéval.

2019.09.26. 09:36:12

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a nemzet egy politikai identitással humán populáció. szaporodási közösség, ami elsődlegesen nemzéssel jön létre, és nemzeti összetartással, összetartozással. tehát egy félvér magyar-kínai is magára húzhatja a nemzeti színű mezt.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9c/Liu_Shaolin_S%C3%A1ndor.jpg/1268px-Liu_Shaolin_S%C3%A1ndor.jpg
őt vélhetően világias módon keresztelték meg a sándor névre. elfogadja a magyarok többségét. és őt is elfogadja az államalkotó többség. és ebből létrejön egy többségi-kisebbségi társulás. és magyar nemzeti zászlóval ünnepel az az európa bajnokságon, amit a közönségből a németbánya nevű községből érkezőktől kapott. ez a libertárius keresztény államnemzet.
i.ytimg.com/vi/iHC_oX2Bn8M/maxresdefault.jpg
de felőlem mondhatod, hogy orbán csak számításból fotózkodik ezekkel a félvér-magyar kínaikkal. orbán nem "náci", nem "fasiszta". az ellenzéki értelmiség "elképzelése" ebből áll. ők az "összefogás" és az "összeomlás". csak azt állítom, hogy ezek nem polgári minták. nyomaiban sem.

citrix 2019.09.26. 09:52:01

Orbán hirdesse a "keresztény szabadságot" azon kedves híveinek akik csillagos/4karikás/propelleres közlekedőedényeiben a tükörre függesztve fityeg a rózsafüzéren a kereszt. Nagy keresztény társaság.

felucca02 2019.09.26. 09:56:52

@cívisvárosi: Nem mutat polgári mintákat a fidesz, mert egy polgár sincsen a fidesz kötelékén belül (a minden hájjal megkent, katonai fegyelemben tartott maffiatagok ugye nem polgárok), akiknek pedig az üzenetei szólnak, szintén nem polgárok, hanem alattvalók, elvakított hívők, esetleg megfélemlítettek.

Az más kérdés, hogy valahányszor a fidesz tesz valamit, akármit, rögtön rámondja, hogy ez polgári, pedig csak ihqacjhab.

Nem hiszem, hogy egy pártnak bármiféle polgárit kellene kommunikálnia, nekem bőven elég, ha szakmai, és nem politikai vonalon cselekszenek a tagjai, átlátható a költésük, és emberi nyelven kommunikálnak, lehetőleg olyat, amiben van szellemi tartalom. Aztán, ha ez polgári, akkor jó, ha meg nem, akkor leszarom.

felucca02 2019.09.26. 10:02:42

@cívisvárosi: Nagyon egyszerű, hogy miért lenne jobb a jelenlegi ellenzék: mert mögöttük (még) nincsen kiépítve az a maffiahálózat, ami feneketlen zsákként nyeli el a közpénzt, valamint mindegyikük arcán nagyságrendekkel vékonyabb a bőr, mint a fideszesekén, tehát mondjuk a fejenkénti ellopott pénz/időegység nagyságrendekkel lesz kevesebb, mint most.

Azonkívül nem fogják tolni a iDjidJNKJADN-nevű ideológiát 24 órában naponta, ami már maga egy hatalmas fellélegzés. Az összes többi bónusz.

2019.09.26. 10:16:41

@felucca02:
az államadósság szolgálat is közpénz. hogy jött létre és az hová kerül. kinek a zsebében landol. ezt vajon miért nem ellenőrzi a k-monitor? a világ pénzügyi urai (akinek a fidesz propagandában az ikonja soros) az államoknak mit adtak kölcsön? véletlen nem a nagy semmit? ez véletlen nem egy maffiahálózat, amelyik foglyul akarja ejteni az államot? szocik az államot eladósítják, a libek eladják. és azt mondják, hogy ez teremti meg a szabadságot, elsősorban a szegényeknek, mert ők baloldaliak. aha. ez nem egy szemét társaság, amelyik az lmbtq ideológiát tolja, a szegény kis cigányokért való aggódást, de ha hunvald nem az mszp-szdsz színeiben osztja a krumplit erzsébetvárosban, akkor kitört a "fasizmus". mi ebben a polgári?

felucca02 2019.09.26. 10:22:54

@cívisvárosi: Nem tudom, miről beszélsz, nem ismerem a szegény kis cigányokért való aggódást, sem a kinyilatkoztatást, hogy a "libek eladják az államot".
Valószínűleg van a fejedben néhány isten tudja, honnan származó előítélet (valaki itt tolja az lmbtq-ideológiát? ki?), és most azokról akarsz velem társalogni. Én erről nem tudok társalogni, mert ez a te fejedben van. Én arról tudok, ami a valóság, és amit megközelítőleg mindketten ismerünk.
Nem tudom, miben mi a polgári, valamiért lovagolsz ezen a "polgárin", ez engem nem érdekel, pusztán csak nem akarom a hazudozást, a lopást és az aljas manipulációt.

2019.09.26. 10:39:04

@felucca02:
a szociálliberálisok hirdette pozitív diszkrimináció a többség hátrányos megkülönböztetését szolgálta. csak amíg hunvald az mszp-szdsz-t szolgálta krumpliosztással addig az "demokrata" volt, most pedig "fasiszta". hja, az ellenzéki pártok nem tolják az lmbtq ideológiát. a keresztényellenesség is egy ideológia. "rózsafüzérezni" lehet. próbálja valaki sárga vízbázisú festékkel leönteni a ceu-t. "fasizmust" kiáltanak. melyik ellenzéki párt mutat polgári mintákat?

a fidesz ugyanúgy "importálja" a külföldi fiatalokat, ahogyan a soros alapítvány.
www.youtube.com/watch?v=wY6-dW6OcEc
az ellenzéki pártok őket "importálták".
www.youtube.com/watch?v=DHl87TFke8E
és mondhatod, hogy nem, ilyen nincs. de. és ha az ellenéki pártok nem akarnak tömeges, illegális bevándorlást, akkor mondják azt, hogy orbánnak ebben igaza van.

2019.09.26. 11:05:28

@felucca02:
vegyük az oktatást. országos hír volt, hogy a polgármester nemzetközi iskolába iratta a gyerekét. kérdezzék meg tőle, hogy vajon miért. nagyon helyes. de az index azt írja, hogy nem lesznek ösztöndíjprogramok. basszus, lesznek. a helyi adóból finanszírozzák, amit a nemzetközi iskola fizető diákjai illetve a szüleik adnak össze. és lehet mondani, hogy az állam ilyet ne építsen. miért ne építsen. miért ne szervezhetne nemzetközi kapcsolatokat. és lehet mondani, hogy ebbe ne keverjük bele a piacot. ez legyen elválasztva. csak úgy debrecenben és a megyékben már nem lehet nemzetközi iskola. ha ez állami tulajdonban van, akkor összekapcsolhatják a közoktatással. és budapesten az amerikai nemzetközi iskolát is az usa hozta létre a külszolgálatnak ahelyett, hogy a szegény kis amerikaiakat támogatnák. engem az sem zavar ha valaki azt az elvi álláspontot felveszi, hogy az állam, az egyház és a piac intézményei váljanak el egymástól. de akkor tiltakozzon az amerikai követség ellen is. ne mondja azt, hogy nem indítanak ösztöndíjprogamot és esetleg lehessen már azt mondani, hogy az ortodox liberalizmushoz amerikanizált nagyvárosok kellenek, az magyarországon különösen vidéken nem működik a gyakorlatban. és ezt csak a fidesz mondja. túl azon, hogy vannak visszaélések. az összes pártból tudnék mondani nem egyet, nem kettőt.

a fidesz az egyetlen párt, amelyiket az is érdekli, hogy mi lesz sárrétudvariban. tehát elsődlegesen nem arról van szó, hogy meg van félemlítve a vidék, hanem arról, hogy fővárosi ellenzék leszarta a vidéket. azon vitáznak, hogyan kellene a kerületi polgármesteri helyeket elosztani.

félre értés ne essék, nem azt állítom, hogy a fidesz mindent jól csinál. nem nagyon kellene szalmomellás fertőzött gyereket kórházba szállítani. de az index miért nem írja meg, hogy a hitgyülekezete iskolájában történt. ha klik iskola lenne, akkor ugye jönne az, hogy megmérgezik a gyerekeket a nácik. így a kuruc infón megy, hogy a "zsidók".

azt is elfogadom, hogy ha budapest "liberális" népe visszaszavazza az ellenzéket, vezessék el a fővárost a fidesszel szemben. értem, hogy a pénzpiacok majd bedöntik a forintot. mert matolcsy miért nem emel kamatot. de azt kinek kellene fizetni és mit adnak cserébe? a tőkepiacnak ha már van ilyen, akkor nagyrészt nem kellene közhasznúnak lennie?

felucca02 2019.09.26. 11:09:43

@cívisvárosi: Előítéletek, feltételezések kész tényként kezelése, ahogy megszoktuk. Kiket importáltak az ellenzéki pártok? Miért is?
Szerinted van egyetlenegy ember ebben az országban, aki tömeges illegális bevándorlást akar?
?
Miért kellene leönteni a ceut?
És miért megint ez a polgári mintázás?

csakegyvalaszto 2019.09.26. 11:11:23

@cívisvárosi: Elérkezett az az idő, amikor már az emberek a politikai irányultságtól függően nem értik meg a másikat, így már vitatkozni se lehet. Olyan messzire távolodott a valóság érzékelése a két tábor között. Valóságból egyébként csak 1 van, de mindenki a saját igazát (vagy annak az igazát amiben hisz) ismételgeti, amik már köszönőviszonyban sincsenek olyan messzire kerültek egymástól az ideológiai nézetek. Szó szerint soha ennyire szétszakított nem volt a magyar társadalom, amióta az eszemet tudom.

felucca02 2019.09.26. 11:12:47

@cívisvárosi: Egyetlen pártot sem érdekel, hogy mi lesz sárrétudvariban, a fideszt főképpen nem. Lehet onnan lopni? Nem? Na, akkor nézzünk másfelé.

Programja alapján leginkább a momentumot érdekli, ő foglalkozik leszakadt kistérségekkel.

FrVili 2019.09.26. 11:40:54

@cívisvárosi:
“a fidesz az egyetlen párt, amelyiket az is érdekli, hogy mi lesz sárrétudvariban.”
Hehehehe.
Tudod nincs semmi baj a fidesszel csak az, hogy hitvány emberekből áll.
Ami nem baj, mert sok hitvány ember van. Minden pártban van. Mindenhol van.
Most mesélik a barátaim, hogy Angliában is vannak hitvány emberek, nehogy azt higgyük, hogy ott nincsenek, pont ugyanúgy vannak. Szóval, félre ne értsd, ezzel semmi bajom nincs.
Lennének nem hitvány fideszesek nyilvánvalóan, de mivel közösséget vállalnak hitvány emberekkel, és hallgatnak, ha hitványság történik, ezért ők is cinkossá, vagyis hitvánnyá válnak.
Amivel semmi gond, nem lehet minden és mindenki tökéletes. A hitványság áldozatainak, meg tudomásul kell venniük, hogy nem lehet mindenkinek jó. Máshol sokkal rosszabb, nehogy azt higgyük, hogy nem. Most különösen olyan világot élünk, amikor sok hitványság történik.
Miért máshol nem pont ezt csinálják? Ugyan már! Miért amazok különbek lennének? Mondj egy példát, ami nem hitványság volt a részükről? Na látod. Tehát várjuk ki a végét hova vezet ez a sok hitványság, csak legyen elég hit és ványság- Igy beszél egy nem fideszes hitványság.

2019.09.26. 12:39:25

@FrVili:
egy mai hír, hogy 145 éves a sárrétudvari parasztkórus. ezt ünnepelték. jeles eseményen részt vett a polgármester, aki maga is tagja a dalkörnek, és tagságot külön köszöntötte bodó sándor államtitkár, aki kiemelte, hogy messze földön híres háborúkat, válságokat, rendszerváltást is túlélte, töretlenül megszakítás nélkül működik. az eseményen fellépett a szentmihályi vegyes dalkör, a hajdúsági bárdos lajos pedagógus énekkar, a püspökladányi áfész énekkar (nem viccelek), az id. csenki imre vegyeskar, a helyi nótakör és dalos klub egyesület. az eseményen a részt vevők népdalfeldolgozásokat és egyházi énekeket és verseket adtak elő. a vacsora kötetlen beszélgetéssel zárult. ez nem egy elszigetelt jelenség, mert ilyen esemény a megyében átlagosan 6-8 van szinte minden hétvégén. például hajdúdorogon hétvégén fellépnek a mohácsi busójárók, az egri fertálymesterek, majd az "x-faktoros" oláh gergő és a neonhal (nem viccelek) együttes. templomtúra és íjászat gazdagítja az eseményt.

na most ez politika-filozófiai nézőpontból micsoda? agrárszocializmus és parasztpolgári konzervativizmus. és ehhez a keresztény államnemzet biztosítja a kereteket. tehát ez nem nácinémetország, sztálini oroszország plusz észak korea. ez nem a fasizmus, hanem arról van szó, hogy erre alapozva a fidesz országos méretekben megnyeri a választást. és a többi párt azt mondja, hogy ők modern magyarországot teremtenek, amiben sárrétudvariban vagy hajdúdorogon nem lesz semmi eféle. hanem egy űrkikötő lesz, vagy micsoda? és az hogy lesz? ez a kérdés.

persze értem azt is, hogy a céhes ipar miféle gazdagságot teremt a 21. században. errefelé 1487-es az első megmaradt céhes irat a mészárosoktól. de tímárok céhe a feljegyzések szerint korábbi. 1912-ban feloszlott. és 1915-ben errefelé az asztalosok, 1932-ben a kerékgyártók céhe is megszűnt. a kötélverők céhe 1891-ben. és lehet mondani, hogy a hagyományt felszámolta a modernitás. ezt mondja a ellenzéki értelmiség. a kormánypárt meg azt, hogy ők egy félfeudális restaurációt hirdetnek. és úgy tűnik, hogy erre tömeges igény van legalábbis vidéken.

ha valaki tényleg liberális, akkor az ugye ott kezdődik, hogy erre azt mondja. hjó. engedjük meg. ebből közösségi piac, vásár szerveződne, akkor annak a klasszikus liberális elvek szerint a lehető legnagyobb szabadságot kellene biztosítani azzal, hogy a a szaros gatyákat tekenőben mosni kényelmetlenebb, mint a "hatodik érzékkel" felszerelt gépben a mosókapszulákkal. co2 kibocsátást így lehet megállítani. a vidékiesség, a szuburbanizáció újra menővé válik.

felucca02 2019.09.26. 12:56:08

@cívisvárosi: Lesz fideszpropaganda a sárrétudvari parasztkórus fellépése után, vagy nem? Esetleg ez maga a propaganda, vagy nem?

Kifárasztásra játszol, ez világos.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.26. 12:59:49

@cívisvárosi: hagyd már ezt a polgári mintát! A pártokat egyetlen dolog érdekli. A szavazat. Ha annak idején a fidesz nem zuhan össze, ma a legliberálisabb párt lenne. Még emlékszem a papok leszólására, Putyin szidalmazására. Ruszkik haza! Térdre csuhások!
Álkeresztény, áldemokrata, álnemzeti.
Eleve, aki két részre osztja a társadalmat, mi és azok, az nem keresztény, nem demokrata.

2019.09.26. 12:59:57

@FrVili:
aztán az ellen sem vagyok, hogy valakik hirdessék meg a hipermodernitást. azt, hogy fúziós erőművek lesznek 2030-ban vagy 2050-ben. ez esetben az a kérdés, hogy ezek európában miféle érdeknek legyenek alárendelve. és ebben az mta többségét adó istandwithceu tagozat nincs összhangban a kormánypárti tudós kisebbséggel legalábbis a fővárosban. és a fidesz az európai bizottságban is kisebbségben van. az european research council azt mondja, hogy nem osztana grantokat egy olyan tagállam intézményeinek, ahonnan üldözik "a" civileket. csak ugye a sárrétudvari népdalkör és a hajdúdorogi templomosok is polgárok. a faluközösségek és a mezővárosok népe is. és körúton belülieknek úgy van többségük a magyar tudományos akadémián, hogy ők uralják az akadémikus bölcseletet. ha "magyarságkutatók" a filozófiai, történeti, nyelvészeti, irodalmi intézeteket szétverik, akkor egy hegemón kisebbség kiszorul. mégcsak azt sem állítom, hogy ennek a csoportosulásnak, vagy ehhez kötődő értelmiség egy részének ne lehetne valami kis igazsága, hanem azt, hogy ez nagyrészt hitvita és egy hatalmi játszma része.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.26. 13:03:32

@cívisvárosi: agrárszocializmus és parasztpolgári konzervativizmus. és ehhez a keresztény államnemzet biztosítja a kereteket"

Én még emlékszem, ennek nagy hagyománya volt Kádár alatt. Biztos jobboldali-polgári társadalom volt...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.26. 13:05:34

@cívisvárosi: sem állítom, hogy ennek a csoportosulásnak, vagy ehhez kötődő értelmiség egy részének ne lehetne valami kis igazsága, hanem azt, hogy ez nagyrészt hitvita és egy hatalmi játszma része"
Upsz, kimondtad: a fideszhatalmi játszmát játszik.

2019.09.26. 13:23:31

@Igazamvanvagyigazamvan?:
az ellenzékiek is két részre osztják a társadalmat. van a fidesz, és a nem-fidesz. utóbbinak nincs politikai identitása. ezért nem választódnak ki a vezetőik. a momentum generáció is egy "politikai termék". aminek a reklámarca fekete győr andrás. és eladhatna a "magenta generációs" tarifacsomagot. dr dobrev klára és cseh katalin beszélgethetne a hüvelygombáról. ezt az ideológiát kapod a reklámügynökségek plakátjairól azzal, hogy ez a nagyvárosi világ és a globális kapitalizmus győzött világméretekben. és ebben hisztizik gréta, hogy a fogyasztói társadalom lerombolja a környezetet. igen, csakhogy a "zöld" aktivisták is a nem-fidesz érdekkörbe tartoznak. és azt mondják, hogy tűrhetetlen, hogy a svéd kisvárosokban nincs muszlim negyed. és hogy egyes államokban a transzneműek mellékhelyiség használati joga még mindig nincs kiterjesztve. és mára döntően ezekről szól a "liberalizmus". és ezzel szemben hirdetett a fidesz "illiberális" demokráciát. persze, hogy ezzel választást akarnak nyerni. persze, hogy ezek után a saját embereiket ültetik be mindenhová. felőlem váltsák le őket.

a jelenlegi ellenzék a fidesszel szemben kormányzásásra képtelen. a fidesz nyílt túlkapásait azonban kontrollálni kellene. csakhogy erre a jelenlegi pártok országos méretekben képtelenek. de felőlem álljon össze a dk és a momentum koalíciója. válasszák meg az mszp-p főpolgármester/miniszterelnök jelöltjét. felőlem váltsák le a jelenlegi budapesti városvezetést. csak azt kérdem, hogy az mennyivel lesz jobb? errefelé a momentum nem állt össze a "liberális" "baloldallal". mert nincsenek kerületi polgármesteri székek, amiért megérte volna összeállni. de felőlem tegyék meg ezt és ha többséget kapnak, akkor újra ezek a családok adhatják új államtitkárokat, a minisztériumi főosztályvezetőket. de addig nem. és ez nem a fasizmus, hanem a demokrácia minimima. esetleg a fidesz választókat kellene meggyőzni, hogy az ellenzék valamit jobban, vagy sokkal jobban tud. valamit, ami közhasznú.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.26. 13:31:37

@cívisvárosi: most a fideszről beszélgetünk. Ez a párt van abban a pozícióban, hogy egy egészséges , egységes nemzetet alkosson. Az ő felelősségük a megosztottság. Ne gyere a keresztény viselkedéssel, amíg hivetnek, üldöznek keresztényt, ha az nem áll be a sorba. A tudomány dogmáit pedig észérvekkel illik megdönteni, bizonyítékokkal, nem hatalmi szóval.

2019.09.26. 14:11:07

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a polgári társadalom magyarországon legalábbis nem feltétlen jobboldali. parasztpolgárság inkább balos. errefelé a fidesz és a jobbik is megünnepelte a tanácsköztársaság (!) 100 éves évfordulóját, de nem a fővárosi kommunista népbiztosokat, hanem a helyi parasztszövetséget. azt is, hogy nőt választottak jegyzőnek. és megünnepelték, hogy nem tudom milyen nét választottak a faluban a vezető köztisztviselőnek. ezt az agrárszocialista világot. de ez nem új. errefelé 1553. április 26-án döntött így a tanács.

Minden egyes méréskor vegyenek az adás-vétel alkalmából egy-egy köböltől 1—1 dénárt, egy vékától 1 dénárt, a bevétel a szegényeké legyen.
A piacon (in theatro) levő ispotály mesterei:
Tasi (Thassy) Demeter és Mizsér (Miser) Péter
A köböl és véka felügyelői és gondviselői (provisor et procurator):
Kincses (Kenches) István és Csorba (Chorba) Bálint

a reformáció idején hoztak szociális intézkedéseket. tehát ezt nem a szocialista vagy a kommunista pártok hozták el az emberiségnek. korábban is létezett. ahogyan nemzeti érzületre alapozott politika is létezett a 18. század előtt. bocskai felkelése is nacionalista volt. vagy mondjuk ez idő tájt 1552-ben istván király napját (aug. 20) szt. andrás nap előestéjéig (nov. 27) nem ülésezett a tanács. török jános uram vezetésével eger védelmére igyekeztek. aki akkoriban debrecennek is földesura volt. és miután a török porta az apját internálta a hét toronyba hunyad megyei birtokára kénytelen volt visszavonulni. úgy, hogy a testvére dunántúl főkapitánya volt. debrecen így maradt földesúr nélkül. és a polgárság választott képviselői azt mondta, hogy a piacon mindenféle árut mérjenek fel. ezeket jegyezze fel a nótárius. és a mérésnek vannak költségei. a köböl a véka árából egy dénár járjon a szegényeknek. ez is egy agrárszocialista és polgári minta 16. századból. nemzeti és keresztény elemekkel megtűzdelve. a magyar történelem tele van ilyenekkel. szinte csak ilyenekből áll a magyar történelem, vagy akár a helytörténet.

az mta istandwithceu tagozata azt mondja, hogy mindezt meghaladta a francia forradalom, a jakubinus diktatúra, az ész kultuszának meghirdetése, a kommunista tanácskormány, a gulág, a nemesség kiirtása. ebből közvetkezik a polgárosodás. egy nagy lófaszt. akkor sem, ha a wermacht nem egy kirándulásra vitte szerencsétleneket, ahogyan a széljobb hirdeti. ez a gyermek grunberger olivér. árbahám és márta fia. és elvitték a nyomorult fasiszták.
pbs.twimg.com/media/D-aNgGXW4AIqbW6?format=jpg
azért, mert egyesek akkor is feladták a keresztény hitelveket, ahogyan ma is feladják. a kommunisták, lukács györgy népbiztos tanítványai és szellemi örökösei ugyanúgy, mint a nácik. errefelé a nagy-zsinangógát az amerikai liberátor gépei bombázták le, mert nemcsak a vasútállomást lőtték szét, hanem a japán elleni légitámadást is a magyar pusztában gyakorolták. böszörményben a tehén csordát lelőtték a vásárra igyekvőkkel együtt. a zsidók tapsoltak a gettóban. azt hitték, hogy őket szabadítják fel. a magyar vidék miért nem lázadt fel a német megszállók ellen. az amerikai bombázások után. úgy, hogy a férfiak egy jelentés orosz fronton esett el. hogy tudták a vidéki zsidóságot deportálni. így. csak ez ugye nem a kommunisták narratívája. ezt így elmesélni "antiszemitizmus".

2019.09.26. 14:31:51

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ez egy mai hír. pápai nuncis látogatása.
video2.dehir.hu/0926_Papai_nuncius_mix.mp4
béndek péter politikus, politikafilozófus azt mondja, hogy "a világ szekularizált, a hívők száma a Nyugaton és nálunk egyaránt napról napra fogyatkozik és még kevesebben vannak azok, akik azt hiszik, a politikai beszédnek és rendszereknek a kereszténység értelmezésére kell épülnie."
ezek szerint orbán viktor rossz lóra tett. és béndek péter alapította pkp nyeri a következő választást, szövetségben a bokros lajos vezette momával és a momentummal. karácsony gergely párbeszédet hirdet gyurcsánnyal. összeállnak egy demokrata koalícióba vagy nem tudom mibe és megnyerik a választást. rendben. nyerjék meg és kormányozzanak a fidesszel szemben. béndek péter azt mondja, hogy meghirdetik a modernizációt. rendben. hirdessék meg. de ha sárrétudvariban a nemzeti keresztségben a parasztkantátát énekelnék bach sebestyéntől, akkor velük mi legyen? a történelmi egyházak és a fidesz éppen ezzel szerveződött össze és hirdetnek libertárius kereszténységet. lehet, hogy ez egy "butaság". ezt is lehet mondani, az is, hogy ennek nevében a fidesz potentátok lopnak, csalnak, hazudnak. azt is, hogy ezek "nácik". csak ez nem alternatíva. illetve lehet, hogy fővárosban vagy a környékén ezt elfogadja a többség, ennyi elég, de vidéken aligha. persze ez majd október 13-án kiderül. tegyük fel, hogy ha nyer az ellenzék, akkor vajon hogyan tovább? mert ugye most két brancs akar az országos közintézmények felett uralkodni úgy, hogy az "a" betűben nincs egyezség.

2019.09.26. 14:53:37

@cívisvárosi:
a történelmi egyházak és a fidesz éppen ezzel szerveződött össze és hirdetnek libertárius kereszténységet

nem libertárius! ezt musz zájn hangsúlyozni.
a fidesz egy etatista, autokrata, vezérelvű politikai tömörülés, nem(igazi) koalíció, tht eleve nem lehet libertárius. igy természetesen a kormánya, a rezsim, a kurzus sem.
a híveinek megengedi(valójában megköveteli, noha a sajátosságaik miatt erre nincs szükség), hogy beálljanak a mesterkélt manírjaikat utánozni. majmoljanak valamiféle polgári kulturális és vallásos értékeket. noná! lássa a sok kicsinyhitű, migráncssimogató, sorosista, hogy mennyivel magasabbrendű a belmagyar élet, mint a globalice europaer, de ez mind csak manír. ezt az utolsó 10 évben bátorkodtak ráerőltetni azokra, akiknek kicsiny az ellenálló képessége az ilyen manipulációkkal szemben.
aztán lehet, hogy kinövi a társadalom többi része is az ellenállósdit - sztem egész biztosan ezt gondolják ezért erőlködnek ezen a vonalon, és majd mindenki rájön, hogy magyarországon mégiscsak jobb magyar magyarnak lenni. különben az embernek a nehéz munkával összerakott gyerekét kicsúfolják az oviban, hogy gyüttment pogány zsidó, őt magát meg nem veszik fel dolgozónak semmilyen közhivatalba, ha nincs meg a keresztlevél és nem járja szépen a csárdást a szőnyeg szélén a hr-esnél felvételkor.

2019.09.26. 15:26:19

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ezt a hatalmi játszmát részben a hit és részben a piac dönti el. a "világhírű" közgazdászok azt mondják, hogy a kormány keresletélénkítő politikája csődöt mond. mert csak felpörgetik a munkaerő piacot. amiből adódik egy felívelő szakasz. reálbérnövekedés. de aztán kénytelenek lesznek korrigálni a forintgyengüléssel. a kereskedelmi mérleg többlet elapad, a folyó fizetési mérleg hiányt mutat, az infláció felpörög. és egy világgazdasági válságban ez az egész kártyavárként omlik össze. ezt mondja az ellenzék.

a kormány pedig azt, hogy kisebb nagyobb korrekciókkal ugyan, de ez a politika tartható. ezt mondja varga mihály pénzügyminiszter. matolcsy györgy ennél is optimistább. a keresletélénkítő politikáben ez még csak kezdet. csatlakozunk az új selyemúthoz. és legfeljebb csak a magyarországra támadó nyugati befektetők lesznek válságban.

a valóság majd eldönti, hogy kinek lesz igaza.

de az nem igaz, hogy a fidesz elzárkózna a világgazdaságtól. mindenfelől érkeznek a legkülönfélébb üzletemberek. a kínaiak középiskolától küldenek fiatalokat. itt az egyik magánbefektetői csoport nem tudta a tanév elején megnyitni az új szállóját. nem volt, aki az épületet befejezze. effektíve nem volt, aki elvégezze a munkát. vagy mondjuk errefelé van egy salakmotor pálya. azt el kezdték felújítani, mivel a nemzetközi motorsport szövetség nem fogad el akármilyen rossz pályát. elvette a licenszet. minimális felújítást sem tudták időben elvégezni. mert nem volt aki a fizikai munkát elvégezze. emiatt egy hónapot csúszott a város nagydíja. egy ilyen pályát nem tudtak 40 millió forintból felújítani.
www.youtube.com/watch?v=RWKL9I56_Ec
tavaly még meg tudták volna csinálni, az idén már sokkal többe került. és eközben nőnek ki a földből az újabb üzemcsarnokok. amire az ellenzék azt mondja, hogy ez a politika tankönyvszerűen vezet el a gazdasági összeomláshoz és az államcsődhöz. lehetséges? igen. de a kormány, a multik azt mondják, hogy kisebb korrekciókkal, de ez mégis csak tartható lesz. komoly gazdasági szereplők mondják. azt, hogy németországban nem lesznek tarthatók a munkahelyeik. hacsak nem nyúl zsebébe a kormány. de nem az ő zsebükbe, hanem a tőkepiaci szereplőket adóztassa meg. a kereskedőket és a fogyasztói piacot. és a gyáripar kapjon adókedvezményeket. másképp nem tudják a gazdaságot tartani. a "liberálisok" azt mondják, hogy fordítva kellene. a kockázati tőkealapoknak kellene nagyobb szabadságot adni, ők megfizetik a szellemi szabadfoglalkozásúakat. ebből lesz az innováció, a kereskedelmi média támogatásával kitermeli a fiatalos, lendületes elitet, amilyen a momentum generáció, a kereskedelmi bankok segítségével olcsó tömegtermékeket nyújtanak a hitelmarketek. ahogyan mentek a dolgok 2010 előtt. csak kevesebb co2 kibocsátással. nem lesz műanyag szívószál. és erre felhívja a figyelmet gréta. áder azt mondja, hogy magyarország a zöld politikában is élen jár majd. és a naperőművek számát megtízszerezzük 2030-ra. de az összes politikus ilyeneket mond. a momentum is legfeljebb csak ilyeneket mond, vagy ilyet se.

2019.09.26. 15:39:44

@Bánegressy:
egy ismerősöm tanít egy iskolában, amit átvett az egyház. a cigány gyerekek megkérdezték a püspöktől, hogy egyet áruljon el. hogy a piros vagy fehér ruhás a "nagyfőnök". mert ők azt hajlandók lennének szolgálni, de a többit nem. melyik a nagyfőnök. (ez a bíboros és a pápa.) a püspök elrendelte a tanári kar egy részének továbbképzését a pázmányon. és most járnak pestre. de a 6-8 éves kor után gyerekek döntő többségének majdnem mindegy, hogy mit mondanak. viszont valamit mondani kell, mert valamiféle hitre, összetartásra elementáris igény van. és ez nem abból adódik, hogy van a fejlett nyugat, globális kapitalizmus és a liberális demokrácia. illetve aki abban hisz az elmegy nyugatra. a nyugat nyugaton van.

2019.09.26. 16:03:32

@cívisvárosi:
hát vagy még mielőtt elmenne, a csacsi bepróbálkozik a "jogállamisággal", azaz (ha van pénze, ügyvédje útján)kérdőre vonja az illetékes hivatalt, iskolát stb. a bíróság előtt, h lehet-e származást, felekezeti hovatartozást, politikai meggyőződést stb feltételként szabni, felvételhez, alkalmazáshoz(állami-, közintézménybe).
a majdan létrejövő közigazgatási bíróságok a biztosíték rá, hogy nem.
ezután viszont senki nem fogja azt gondolni, hogy m.o. jogállam lenne és csókolom; valóban lehet tiplizni nyugatra.

2019.09.26. 16:42:29

@Bánegressy:
ne viccelj már. politikai vitákról van szó. és arról, hogy szerintetek nincseenek keresztény magyarok, vagy ha vannak, akkor az egy idejétmúlt dolog. a modernitásban olyan már nem lesz. csökken a hívek száma. a libertárius kereszténység és az államnemzet egy butaság. ilyenre nincs igény. ez ugye az egyik álláspont. és egy politikai vélemény. ami ugye szabad. ezt harsogja a legnagyobb, vagy a leggazdagabb bertelsmann kereskedelmi csatornája az rtl, ezt írják a piacvezető hírportál index firkászai és bloggerei, erről cikkez a startlap, 24.hu, a 444.hu, a legyobb hetilap a hvg, a klubrádió. különösen vicces, amikor a hitgyülekezete tulajdonában levő átévén beszélnek a szakértők beszélnek az állampárti politika és az egyház szétválasztásáról. egy egyházi csatorna direkt politikai műsoraiban. ez az ellenzéki lakájmédia, az ellenzéki rezsimszolgák. és értem, hogy ugyanezeknek meg van a kormánypárti megfelelője. a facebook cenzúra is elég érdekesen alakul.

elég régóta mondom, hogy a modern kori közélet egy vallásháborúba torkollik. és ezt nem feltétlen nyeri meg az akadémikus elit. mert kétirányúvá vált a média. és a kocsma népe is hallatja majd a hangját. és arra válaszolni kell. a népfőiskola néptanítói esetenként műveltebbek és főleg emberségesebbek, mint a velük szemben álló filozófuskör. azzal együtt, hogy a fidesz valójában még nem nyerte meg a fővárost, és valószínűleg ők is belefuthatnak egy válságba.

2019.09.26. 16:52:48

@Bánegressy:
vegyük ezt a rendszerszintű korrupciózást. az uniós előcsatlakozáskor lehetett látni, hogy a pályázati rendszer nevezzük így "hiányossait". magyarországnak 24 európai parlamenti helyet ajánlottak. akkor azt mondtam, hogy legyen 19 megyei és 5 fővárosi képviselő. tehát legyen 1 személy, választott megyésispán, aki az elosztásért személyesen felel. ez 19 elektori körzet vidéken. és a maradék 5 kerüljön ki a fővárosból. ahová eleve kevesebb pénz kerül. ha nincs egyszemélyi felelős, akkor mindenki azt mondja, hogy d-209, a kommunisták, a fasiszták, vagy akármi. és erre a demokraták azt mondták, hogy ez így nem lehet. nehogy már visszajöjjön a vármegye rendszer. az a fasizmus. tényleg? egységállam kell és abban pártok megvívják a csatát. vívják meg. ezt nyeri meg a fidesz. jelen állás szerint. de álljanak össze a "jogállam" hívei.

Brix 2019.09.26. 17:05:38

@cívisvárosi: A keresletèlènkítő politika már nem tartható sokáig: lásd.: Külkereskedelmi-, áruforgalomi- ès tőkemèrleg drasztikus romlása..Hozzá lehetne tenni, az eddigi külker.mèrleg plusz is a nagy nemzetközi multik belső elszámolásban megvalósult kereskedelmèben törtènt meg. Nem a magyar cègek termeltèk meg...Nèzzünk szembe a tènyekkel: mi a nyugati befektetők zöldmezős beruházásainak ès az EU pènzügyi lèlegeztetőgèpènek köszönhetjük, hogy az elmúlt pár èvben működgettünk valahogy ...Az ország belső gazdasági szerkezete: az egyoldalú autóipar függősèg alig ( semmit sem) változott A belgazdaság tőketermelő kèpessège a nullához konvergál...A kis- ès a közèpvállakozói szektor - tisztelet a kivètelnek- az állam csecsèn függő , exportkèptelen kèpződmènyek.....Egy óriási szerencsènk van , hogy ilyen közel esünk Európa egyik gazdasági motorjához, Bajororszaghoz , így a földrajzi közelsèg a rendkívül olcsó munkaerővel kombinálva , - eddig- megmentett minket...
De, nem kerülhetjük el, hogy ne az EU szegènyháza legyünk , ha továbbra is folyik a szemfènyvesztő, forint - inflátor , hazug statisztikai számokon alapuló politika...Nagyon figyelemremèltó, hogy az elmúlt èvben már a világ egyik legszarabb , legbóvlibb pènze is jelentős erősödèst mutatott a forinthoz kèpest. ..( meg a kuna, a cseh korona, orosz rubel , albán lek, Mac dínar, szerb dinár, zlotyi...) Orbánèknak nincs tervük semmi, hogy megállítsák az ország lecsúszását, mert az nem lesz elèg , hogy több tízmilliárdos állami támogatással idehoznak egy pár multit, akik üveggöngyökből kifizetik a dolgozókat...
Az elmúlt 1-1,5 èv -már a papíron szèp számok ellenère - az ország relatív bèrhelyzetènek romlását hozta nemzetközi kitekintèsben...A forint pedig napról- napra gyengül..Szèpen elúsznak a kis bèremèsek hozadèkai...A maginfació, a hivatalos ,3,7%...a valósat nem tudjuk...

csakegyvalaszto 2019.09.26. 17:31:00

@cívisvárosi: "de felőlem álljon össze a dk és a momentum koalíciója. válasszák meg az mszp-p főpolgármester/miniszterelnök jelöltjét. felőlem váltsák le a jelenlegi budapesti városvezetést. csak azt kérdem, hogy az mennyivel lesz jobb? "

Jobb akkor lesz, ha az éppen kormányon lévő pártnak nincs gyakorlatilag teljhatalma, amikor az egyszemélyes parancsuralmi rendszer helyett rá van kényszerítve a törvényhozás a párbeszédre és a konszenzusra. Értem azt, hogy nemcsak a fidesz kormányzása ami igazán káros, hanem az, hogy 2/3-al gyakorlatilag teljhatalommal rendelkeznek és így szétverték a fékek és ellensúlyok rendszerét.
Háborúban szokott ennyire centralizált hatalom kialakulni, ugyanis ott nélkülözhetetlen a parancsuralmi rendszer.
Békében viszont kompromisszukon alapuló demokráciának kellene lennie, nem pedig központi kinyilatkoztatások által vezérelve az országot a kormány mondja meg ki magyar és ki nem, ki keresztény is ki nem, ki hazaáruló és ki nem, stb...
Az pedig értelmezhetetlen, hogy Gulyás milyen jogon zsarolja meg az adófizető választókat, hogy az általuk befizetett adót nem költik a településükre, ha nem a fideszre szavaznak. Még értelmezhetetlen, hogy ezek után az emberek nyugodtan elmennek lefeküdni, telibesz.rva, hogy éppen a kemény munkából kifizetett adóforintjukat lesz kegyes rákölteni a kormány a településükre, ha jó (rossz) helyre ixelnek.
Szerinted ha valaki hangosabban mondja a maga verzióját az attól igazsággá válik? Sajnos ritka amikor a kritikus gondolkozásmód becsületességgel párosul, belőlük lehetne korrekt vezető, de ezeknek az embereknek az eszük ágában sincs politikusnak állni. Legalább is ritka a kivétel.

2019.09.26. 17:44:22

@Brix:
errefelé a bmw gyáron kívül még három beruházás van folyamatban. és problémát elsődlegesen az jelenti, hogy a gyártósorok mellé nincs elég ember. ha ezeket be tudják indítani, akkor ebből megint adódik export többlet. gyenge forint mellett a külkereskedelmi hiány ezekkel felteszem megszűnik. így számolnak. nem vagyok gazdaságkutató intézet. azt sem állítom, hogy a kormány számításai feltétlen helyesek, de a kormányelleneseknek se hiszek. a financial times mondta azt, hogy 2018/19-ben az európai kisvárosok közül a debreceni fidesz a leginkább befektetőbarát. és cannes-ban adtak át valami díjat.
www.czechcompete.cz/Vendor/kcfinder/upload/images/fdi.png
ha valaki feltétlen nyugatos, a financial times szakértelmében hisz, arra alapoz, akkor ezt is vegye figyelembe. de értem, hogy a forintgyengülés, az infláció növekedése elviszi a reálbér növekedeés egy részét. de az árutermelőknek és a nettó exportőröknek mindez többlet bevételt is jelent.

2019.09.26. 18:03:18

@csakegyvalaszto:
magyarország a rendszerváltók akaratából egységállam. van az egykamarás parlament. az a törvényhozás. és az összes főhivatal élére vagy a parlament, vagy a kormány nevezi ki a saját embereit. az a párt, vagy pártszövetség, amelyik (alkotmányos) többséggel rendelkezik. ezt nem orbán találta így ki, hanem en bloc a rendszerváltók.

és 50% körüli eredménnyel is alkotmányos többséghez lehet jutni. tehát meg kell osztani a társadalmat és a politikai ellenfeleket. és országos mértekben majd azok választódnak ki, akik ezt a maguk szempontjából sikeresen megcsinálják. azon lehet vitázni, hogy ez a választási törvényből adódik, vagy inkább a magyar társadalom ilyen és ebből adódik ez a rendszer. szerintem a nagyvilág ilyen. a nagyvállalatok ilyenek. az igazgatótanácsait sem érdekli, hogy mit gondolnak a kisrészvényeseik. a nagyvállalatok is autokratikusak, ebben a körben is az autoriter felsővezetés a sikeres. átgázolni ha kell, akkor mindenen, tehát ennek elsődleges oka szerintem nem orbán, vagy a magyarok, hanem a korszellem. ilyen a globalizált világ.

Tamáspatrik 2019.09.26. 19:01:18

@cívisvárosi: Nem gyűlölöm a kurucokat, a labancokkal együtt szükség volt rájuk az ország érdekében. Rákóczit például nagyon is tisztelem.
A kuruckodókat nem szeretem viszont, eléggé szánalmasak. Pótcselekvés és nem hiteles, amit tesznek.
Viszont arra jók voltak, hogy egy olyan pártot juttassanak 2/3-hoz, amelynek legfeljebb szerény többsége lett volna, így erősítve a diktatórikus tendenciákat.

Tamáspatrik 2019.09.26. 19:04:37

@Comte de Gippaud: Tipikus kelet európai, sőt ázsiai beütésű logika. Török és tatár szemlélet. Mindenhol az ármányt, a cselt keresi. Nem is jutott el soha sehova a saját erejéből, hiszen gyűlölködéssel nem is lehet.

Tamáspatrik 2019.09.26. 19:10:42

@cívisvárosi: "Folytatódik a Debreceni Közösségi Ház művelődéstörténeti sorozata."

Ennek az előadássorozatnak a kereszténységhez mi köze, amiről a blogbejegyzés szólt. Szerintem nagyjából semmi.

Nincs itt kis fogalomzavar: el kell dönteni, hogy ős pogányok vagy keresztények. A kettő nem jön össze. Hacsak nem valamilyen csűr-csavart gondolatmenet alapján.

Tamáspatrik 2019.09.26. 19:14:33

@Brix: A nemzet definiálhatatlan fogalom, mert érzelmi alapú közösséget jelöl. Az érzelmek és a velük kapcsolatos dolgok nem igazán jól definiálhatók. (Ezt komoly kutató is mondta már, amit én, hasonló szavakkal.)
Szép dolog a nemzet, a nemzeti érzés, a maga helyén például történelmi megemlékezéseken. Kevésbé jól mutat akkor, amikor politikai célokra és manipulációra használják.

2019.09.26. 19:23:34

@Brix:
tehát nemcsak a forintgazdaság futja be ezt a kétes pályát, hanem az euroövezet is, a britek és az angol font, az amerikai gazdaság az ahhoz kapcsolódó dollárdiplomácia, vagy akár kína. a világ nagyvállalati vezetői autokraták, a világgazdaság éllovasai autoriter rezsimek. és ezekkel szemben egy senki által meg nem választott kislányt vonultatnak fel, aki a világ vezetőivel hisztizik.

magyarországon a medián településméret 17.5 ezer. ezen él házasságban egy medián életkorú 40 éves férfi és 42 éves nő. és van valamilyen szakképesítésük. talán érettségiük. idegen nyelvet alapfokon beszélnek.

és mezőtúron élnek valamelyik kertségben, vagy egy kis lakótelepen. hogyan válhatnak ők globálisan versenyképes vállalkozóvá? vagy akár a gyerekük. földvári úton jár a szakközépiskolába. átlagos képességű, jó magaviseletű, viszonylag szorgalmas tanuló. hogyan képzelitek el, hogy az átlagos magyar településen egy átlagos magyar akár átlagos fiatal kormányzati, önkormányzati kapcsolatok nélkül tömegével globális versenyképes vállalkozásokat indítanak. úgy, hogy a világban dollár és euromilliárdok vannak a semmiből kigenerálva. a pénz egy fiktív valami. és másodperc töredéke alatt létrejöhet egy milliárd dollár, mert valamiből ha vesznek egy részvényt, akkor az összes többi felértékelődik. mintha veszek egy szem búzát és azzal egy zsák felértékelődik, vagy leértékelődik. ha éppen úgy alakul, akkor dollármilliárdok tűnnek el egy szemvillanás alatt. mindez globális üzemméretekben. ez az, ami nem létezett az ókorban. ez a világkapitalizmus leglényege, aminél jobbat állítólag nem talált még ki az emberiség.

2019.09.26. 19:28:08

@Tamáspatrik:
ez az előadássorozat.
Október 2. Üdvtörténet magyarul. Pap Gábor művészettörténész előadása
Október 9. A magyar nyelv halmain át az élő Istenhez. Nyelvünk eredetéről. Véghelyi Péter előadása
Október 16. A magyarok kaukázusi élete a megtalált rováskrónika szerint. Mandics György író, művelődéstörténész előadása
Október 30. Mitikus magyar történelem Nimródtól napjainkig. Hunyadi Mátyás kora. Mátyás király igazságának örök fénye. Szántai Lajos műveltségkutató előadása
November 6. Jász őstörténet – magyar őstörténet. Tisztelet Horvát Istvánnak. Bognár Ferenc előadása
November 13. Mitikus magyar történelem Nimródtól napjainkig. Mohács. Két pogány közt – a megpróbáltatások kora. Szántai Lajos műveltségkutató előadása
November 20. A teremtő kelme. Nemezre hímzett varázs. Vetró Mihály nemezműves, a Népművészet Ifjú Mestere előadása
November 27. Páratlan lehetőség – szemelvények a magyarságkutató intézet régészeti kutatóközpontjának munkájából. Makoldi Miklós régész, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontja igazgatójának előadása

és erre azt mondod, hogy ez "őspogányság". mi az, ami nem az?

2019.09.26. 19:48:29

@Tamáspatrik:
a nemzet egy politikai identitással rendelkező humán populáció. szaporodási közösség eredendően, amelyik nem teljesen elzárt a többi populációtól. a többségi nemzetségek mellett vannak kisebbségi nemzetiségek, nemzeti kisebbségek. és ebből létrejövő társulás az államnemzet, amelyik hagyományosan keresztény felekezetkben, gyülekezetekben gyakorolja a népvallást. ez a keresztény államnemzet. a magyar és az európai hagyomány. erre azt mondod, hogy ez pogányság? de mi az, ami nem az?

vagy mondhatod, azt, hogy ezt meghaladta a modernitás. mert abban az emberek többsége vallástalan. de a libertáriusságban ennek része a világias hit. a foci "egyház":
www.youtube.com/watch?v=L3PZMPAFsEk
libertáriusság a keresztségben.
www.youtube.com/watch?v=lVl2f_6VQ1Q
amire azt mondod, hogy ezt ne mondja az orbán. mondja a többi párt is, hogy ők is libertáriusok és keresztények. vagy amit a világról gondolnak túl azon, hogy ezeket így nem szabad összekapcsolni. miért is?

ijontichy 2019.09.26. 19:59:12

@cívisvárosi: Látom már megint megabájtokat bugyogtál (alcsúti akcentussal), hogy elrejtsd a semmit. Arról mikor mesélsz, milyen szinten áll az a társadalom, ahol a nyugdíjas nem vágja a stöpszli arcába a 30 eurós alamizsnát, hanem kezet csókol érte? 9 év "fejlődése" :-/
Azt most hagyjuk, hogy a béemvét se ti találtátok fel... de még az egyéb tollak is az "ősök tolla".
Még a tihanyi visszhangnak is hiába kajabálod, hogy "Siker! Siker!", a válasza "Kudarc... Kudarc...". Ami sikerült, az egy társadalom saját, valós teljesítményen alapuló önbecsülésének porig rombolása. Morális-erkölcsi pusztulat, gazdasági stagnálás (na jó, politikai válság nincs - legalábbis papíron - de az É-Koreában sincs). Hja kérem, szoponc + nyalonc = gubanc.
Döglött a dakota ló. Le kéne szállni róla. :-)

2019.09.26. 20:03:22

@cívisvárosi:
azért mert az u.n. keresztény magyar államnemzet lényegében szakított a világnézeti semlegesség elvével, aminek nyilvánvaló közjogi következményei lesznek.
ezáltal megnézheti magát az összes civil, kisebbség, felekezet, más világnézetű, politikai beállítottságú. ha érdek ellentétekbe keveredik az állammal(de akár egy vállalkozás is). sőt, még az egymással szembeni jogi vitáikat is ez alapján ítélhetik meg.
ezentúl a jog, az igazságszolgáltatás nem jelenthet garanciát.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.26. 20:14:02

@cívisvárosi: olyan szinten beszélsz félre, hogy az már orvosi eset.
Mitől nemzet az, ahol a pártállás alapján vagy megkülönböztetve?
Mitől keresztény az, amely ideológia szembeköpi a krisztusi tanításokat?
Miféle vezetés az, amely a szövetségeseivel szembemegy, miközben másnak szabad bejárást enged?
Hogy vagy képes összehorsani ennyi egymástól független baromságot?
Nem, a polgári társadalom nem azt jelenti, hogy évente egyszer a szegényeknek dobunk két krajcárt.
Nem, Rákóczi nem volt nacionalista.
Sem hazafi.
Bocskai sem. Mátyás sem.
Istvánról meg ne is beszéljünk...

Brix 2019.09.26. 20:27:45

@cívisvárosi: "és mezőtúron élnek valamelyik kertségben, vagy egy kis lakótelepen. hogyan válhatnak ők globálisan versenyképes vállalkozóvá..."
Tanulni kell.. Nem árt némi külföldi tapasztalatszerzés, munka- hogy kialakuljon a megfelelő, nyitott vállalkozói szemlélet és legyen valami kezdő alaptőke...
Itt lépne be az állam, hogy forrásokkal segítse a kezdő kisvállalkozások megalapítását, különösen az innovatív induló vállalkozásokat. ilyen nem nagyon van...Nyilván a nagytőkét, a politika-közelit azt támogatják, rendesen...
A magyar út, a magyar gazdasági modell: az olcsó bérű, összeszerelő-üzemcsarnok ország , mint gazdasági modell csak nagyon lassan vezet ki a szegénységből, ha kivezet egyáltalán...
Debrecen helyezte kivételes Kelet-Magyarországon, mert olyan sok adottság- amit helyi és helyzeti energiának mond a gazdasági földrajz- volt együtt:
-hatalmas egyetemi komplexum, kutatóintézetekkel
- jelentős számú , olcsó, képzett, szabad munkaerő
- a reptér jelenléte + wizzair fő tulaj debreceni, és a Xanga- csoport ambíciózus iparipark fejlesztése...
De, ami a legfontosabb: a kormány tudatos terve, hogy egy regionális erőcentrumot képezzen Budapest ellen-alternatívájaként, egy várost, ahová bármikor vissza lehet vonulni , még egy lehetséges választási kudarc esetén is...
Debrecen valóban a korlátlan lehetőségek városa lett..
Itt bármit lehet csinálni, szó szerint, törvényt nem kell figyelni...Az ellenzék nem szól , bármi történjen , mert mindenki megkapja a magáét, mondjuk a vagyonkezelő felügyelőbizottságában, vagy építési telek formájában...
Debrecenben élnek az ország talán legkorruptabb, az országos hatalommal legjobban összefonódott nagyvállalkozói..
A "kocsma népe"- hogy szavaiddal éljek- a Fidesz-Loki-Tankcsapda koordinátarendszerben mozog... Debrecenben a legjobb kormánypártinak lenni, hiszen a legvaskalaposabb, legkonzervatívabb, leggyepesebb gondolkodású polgárai is itt élnek... Nézd , unionista , Te, hogy úgy fogalmazzak: gondolkodásban kivonata (epitome) vagy a debreceni parasztpolgároknak , vagy polgár parasztoknak...A "népfőiskola" helyett, inkább az akadémiai tudást ajánlanám tanulmányozásra, a továbbiakban neked is...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.26. 20:31:58

@cívisvárosi: te tényleg nem érted. A 2010-2017 közötti időszakban a sikerpártod 4.1%-át kapta a gdp-nek segélyként az eu-tól.
Vond le. Nincs növekedés....szar ügy.
A befolyt pénz egy része nem termelést segítô beruházás. Sem a stadion, sem a salakpálya, sem a játszótér, sem a sísánc az Alföldön.
Egyszer pörgette a gazdaságot, soha többet nem emeli a gdp-t.
Hitelből élünk.
Polgári, keresztény eszmeiségű isteneid piacra dobták az extramagas kamatozású állampapírt. Wunderbaum...
A sok hülye be is vásárolt belőle. A megtakarított pénzét nem devizás ügyletekbe fekteti, hanem hitelezi a magyar államot. A fidesz (Matolcsy) aztán szépen rontja a forintot, ami inflációhoz vezet. A keresztény erkölcsiségű állam pedig kevesebb pénzt ad vissza reálértéken a polgárainak, mint amennyit felvett...
Mert erkòlcsös, polgári, gondol a lakosaira...
Te vagy nagyon naiv vagy, vagy fizetnek érte, esetleg Habony féle bot.

2019.09.26. 20:32:10

@Tamáspatrik:
debrecen történetének lényeges eseményei 17-18. század fordulóján.

polgári minták:
1694. január 14. Lényeges változások mentek végbe a város igazgatási szervezetében. Átalakult a nagytanács szerkezete, élére a népszóló került.
1695. január 20-29. Megtörtént Debrecennek a kiváltságos szabad királyi városok sorába való tényleges besorolása.
Megalakult Debrecenben a Nemes Kalmár Társaság. Az els ő gazdák : Sárándy Dániel és Komáromy János.
1699. A Piacz és a Nagyúj utca sarkán lévő Bika-házat a város vendégfogadóvá alakíttatta.
A városi tanács felépítette az első pusztai csárdát a Hortobágyon.
1702. június 14. Lord Paget az angol udvar követe a török Portáról hazájába visszatérve útjába ejtette Debrecent . A diplomata több napot töltött a városban.
1705. Dobozi István főbíró kezdeményezésére megalapították a kollégium negyedik tanszékét, amelyre meghívták Kecskeméthy Györgyöt.
Az év során felépült az Ispotály templom.
1708. április 24. Megalakult Debrecenben a Tanítói Társaság, amelynek működését 21 pontból álló szabályzat rögzítette.
1714. november 13. XII. Károly svéd király Benderből hazafelé utazva néhány napot vendégként Diószegi Sámuel főbíró Német utcai házában töltött
1715. április 11 . Az országgyűlés megerősítette Debrecen szabad királyi városi rangját, Debrecen követei részt vettek a tárgyaláson.

a város (a kommunitás) építi a vendégfogadót, a csárdát. közösségi tereket emelnek. nemes kalmár társaságot hoznak létre. tanítói társaságot hoznak létre. templomot építenek. az országgyűlésben is megerősítést nyer a város szabadsága. angolszász, svéd diplomatákkal tárgyalnak.

csakhogy közben a habsburgok, ausztria és a német-római birodalom nem fogadja el magyarország önállóságát katonai fenyegetés és fosztogatás után kitört a függetlenségi háború.

1702. július 27. Dobozi István főbíró Debrecen szabad királyi város nevében hűséget esküdött a Hajdúsámsonban táborozó II. Rákóczi Ferencnek.
1705. szeptember 28. Hadi edictum" címen megjelent Debrecenben a kuruc hadsereg katonai törvénykönyve.
1705. október 19. A német hadak közeledésének hírére gr. Eszterházi Antal és gr. Károlyi Sándor kuruc tábornokok parancsba adták: a lakosság meneküljön. A város népe futásban keresett menedéket.
1706. augusztus 2. A császári hadak közeledésének hírére a lakosság másodízben is felkerekedett és a nyíri ligetek, Tokaj és Bodrogköz felé menekült.
1706. november 28. Rabutin de Bussy tábornok csapatai megszállták a lakosságtól harmadjára is elhagyott várost.
1707. szeptember. A város népe labanc és rác csapatok közeledtének hamis hírére ismét elhagyta a várost.
1711. március 14. Gróf Károlyi Sándor tábornagy Debrecenben háromnapos tárgyalás után általánosságban megegyezett Pálffyval a császári csapatok főparancsnokával a fegyverletételről és hűséget esküdött I. József királyra.

elárulod, hogy ez idő tájt miben voltak a labancok polgáriak? nem bécsben, hanem magyarországon és erdélyben. és mennyiben voltak a felkelők "őspogányok"? nem a germán istenek ellen lázadtak, hanem a habsburg birodalom ellen. és nem pállfynak van szobra.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/Statue_of_Francis_II_R%C3%A1k%C3%B3czi_in_Lip%C3%B3tv%C3%A1ros%2C_Budapest%2C_Hungary_-_panoramio.jpg
egyelőre így írjuk a történelmet. aztán értem, hogy jönnek a ceu szakértői, akik megállapítják, hogy nem voltak polgári minták, hanem a magyarok az "őspogányok". te hogy lehetsz magyar? vagy aki nem, "őspogány".

2019.09.26. 20:37:21

@Igazamvanvagyigazamvan?:
rendben van. de 2010 előtt is érkezett eu támogatás. abból is vond le. és ezért cserébe egy rakás engedményt ad magyarország. és ez nem szabadon felhasználható pénz. ebből statikus infrastruktúra építhető. utak, játszóterek, kondipark. ma is átadtak egyet. ez a kép van most mészáros lőrincs propaganda lapjának címoldalán.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/libakert_3.jpg
magyarország egy rakás bevételről lemond, átenged infrastruktúrát. vondd le korábbi időszakban is a támogatásokat. számold össze az eladósodást, reálbérnövekedést vagy csökkenést. az ellenzék nem az ufókból áll, hanem nagyrészt ugyanazokból, akiknek tevékenysége nyomán létrejött a ner.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.26. 20:37:48

@cívisvárosi: amikor olvaslak, komolyan felmerül bennem, hogy egy bot vagy. Random dolgokat lapátolsz össze, hogy félrevidd a beszélgetést. A felvetésekre nem válaszolsz, gyártasz inkább valamit, amibe beleköthetsz, noha vitapartnered sose említette. Szalmabáb.
Szóval, vagy szellemi devianciád van, vagy random generátor vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.26. 20:42:33

@cívisvárosi: beszoptad, levontam. Azért vettem a 2010-17 közti időszakot, hogy össze lehessen vetni az eu támogatások kezdetétől kapott összeggel a fidesz segélyét.
Nos, négyszer annyi!
De látod, már megint rusnyán terelsz.
Az, hogy a fidesz alatt a gdp kevésbé nőtt, mint az eu segély összege, önmagáért beszél!.
Semmi kòze az elmútthétévhez!
Szóval, az a népfőiskola kevésnek bizonyult...

2019.09.26. 20:44:11

@Igazamvanvagyigazamvan?:
az egyik állítás, hogy itten extraprofithoz jutnak a gazdagok a magas kamatozású forint államkötvénnyel. a másik, hogy átverte vette őket a jegybank. mert közben gyengül a forint. kockázatot vállaltak. és végül nem feltétlen járnak rosszul. lehet, de ezt egyelőre nem tudjuk. van aki azt mondja, hogy nem lehet egy ilyen kettős kamatrendszert tartani. van aki szerint elszáll a fizetési mérleg, felpörög az infláció, államcsőd következik. lehetséges? igen. biztos? nem.

az euroövezet hogy áll gazdaságilag? vagy a britek és a font? vagy az amerikai dollár a nato hadsereg nélkül mennyit érne? vagy kínai gazdaság mennyire stabil? és lehet mondani, hogy ezért ne üzleteljen velük orbán. kivel üzleteljen? kik jelentik a stabil kiindulási pontot?

Brix 2019.09.26. 20:48:47

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Nem, Rákóczi nem volt nacionalista.
Sem hazafi.
Bocskai sem. Mátyás sem.
Istvánról meg ne is beszéljünk."

Igy van! Civisvárosi nem érti meg, hogy a nacionalizmus a 19-ik század találmánya..

Egy érdekes példa:
Báthory István erdélyi fejedelem, a német " Guthkeled" nemzetségből- származott...Lengyel-magyar király és litván fejedelem volt, lengyel feleséggel ... A nemesekkel,a hűbéreseivel latinul beszélgetett, a ... seregében szolgáltak: magyarok, románok, németek, csehek, lengyelek...
Abban az időben szó nem volt még a nemzetek "öntudatra " ébredéséről és a nacionalizmusról...
A másik dolog: az elmúlt 200-300 éven a Kárpát-medence népei rendkívüli módon keveredtek egymással ...
A német-szlovák-zsidó-román-szerb-horvát felmenők nagyon gyakoriak a mai magyar polgár felmenői között...

2019.09.26. 20:50:18

@Igazamvanvagyigazamvan?:
amíg orbán kihívói nagyrészt a 2010 előtti időszak pártelitje, ugyanazok a pártok, legfeljebb néhány politikus helyébe a felesége, vagy gyereke került és rögtön a főhatalomba törekedve azzal, hogy magyarországon tombol a "fasizmus". bakker.

2019.09.26. 21:00:08

@Igazamvanvagyigazamvan?:
nem volt olyan műszó, hogy nacionalista. de ettől még nemzeti érzelmű (nacionalista) politika akkorisban is létezett. kismarjai bocskai istván (stephano bochkay de kismaria), bihar megye főispánja, erdély és magyarország fejedelme a magyar nemzet (natio hungarica) tagja volt.

2019.09.26. 21:07:56

@Brix:
bem születésénél fogva lengyel volt. mégis magyar hazafinak tartják. még verne gyulát is magyarnak tartják, mert írt egy fikciós regényt sándor mátyás grófról, aki a magyar szabadságért harcol báthori gróffal. akiknek lehet, hogy az ősei gótok voltak, de magyarrá váltak, és lengyellé. az nem ortodox nacionalizmus.

és erre mondja a kocsma népe, hogy vajon göteborg az vajon nem olyasmi, mint a guti bereg? malmö nem malmairól híres. kalmár, falun? örebro az egy öreg város, broder. stockholm nem istók, hanem tuskó halom. azt jelenti. ezeknek a svédeknek közük az ősiségben a magyarokhoz? és erre azt mondják, hogy a svédeknek nem. hanem csak a lappoknak és finneknek. az tuti. de svéd tuti nem rokon.

Tamáspatrik 2019.09.26. 21:12:41

@cívisvárosi: "politikai identitással rendelkező humán populáció" az egyenlő horda. Bármelyik hordára mondhatod ezt. A nemzet elvben sokkal felemelőbb, nem ilyen prosztó dolog. A politika pedig maradjunk abban, hogy sok mindennek nevezhető, de szépnek nem.

Tamáspatrik 2019.09.26. 21:15:15

@cívisvárosi: Nem tudom, hogy mi az a libertárius, és sokan vannak így ezzel. Nem nagyon érdekel.
Valszeg. belterjes szóhasználat mint a "keresztyén". Amely szintén keresztény, annak egyik ága.

2019.09.26. 21:15:31

@Brix:
a kereszténységben keveredtek. attól keresztény államnemzet. a keresztények keveredtek és léptrehoztak valamilyen közösségi idenitást. és ez errefelé a magyar. így jött létre a magyar keresztény államnemzet. aki ezt nem érti, vagy ezt nem fogadja el az per definitionem nem-magyar. mindegy, hogy milyen rangot ad neki az akadémia. a magyar történelmet próbáljátok eltagadni. mondván, hogy olyan nem is létezett. mert a keresztségben keveredtek. attól keresztény.

Tamáspatrik 2019.09.26. 21:20:15

@cívisvárosi: Te magad árulod el magad, hogyha egyszer a Habsburgok gonosz önkényurak, akkor hogy lehetséges az, hogy "1715. április 11 . Az országgyűlés megerősítette Debrecen szabad királyi városi rangját, Debrecen követei részt vettek a tárgyaláson."

A szatmári béke, ez nem közismert, de politikai kiegyezés volt. Nem követte megtorlás, a magyar rendek sokkal nagyobb jogokat kaptak mint mondjuk a csehek. Persze ezekért a jogokért később is mindig küzdeni kellett, de még egy jó házasságban is van küzdelem. A "házasságunk" az osztrákokkal nem volt kifejezetten jó, de rossznak se mondható.

A lokálpatriotizmus tiszteletre méltó dolog és nyilván kicsit elfogult a saját oldala iránt. Debrecenből más a perspektíva mint mondjuk Budapestről vagy Győrből, ez nyilvánvaló. Annyira nagy gondom nincs ezzel.
Máshol is megvan ez, München egészen más szellemiségű mint Berlin vagy Frankfurt.

2019.09.26. 21:28:21

ügyes szarkavaró ez a unionista, ahogy történelmet, meg nyelvészkedést, helytörténetet, meg valódi polgári értékeket(amiből benne annyi lehet mint macisajtban a brummogás) zagyvál össze aktuálpolitikai szándékkal. de sajna a szarkavarás az csak a szar kavarása.
ezeknek az általa felsorolt dolgoknak egy szál vonatkozása nincs a jelenvalóra.

ami pedig az eliteket illeti, hát igen; a maszop, dk különösen érintett, de a fideszesek voltak ott és végezték az utasításaikat az apparátusokban, a hivatalokban, a tsz lopodákban . . . ismerik a dörgést na! karrieristák voltak ezek az átkosban is, csak a
rencerváltás egy új, sokkal ragyogóbb karrierlehetőséget kínált fel nekik. alaposan túljártak az egykori gazdáik eszén. azok meg maradtak ahogy voltak. ők meg is érdemlik. mi, én nem érdemeljük meg! az unionista meg lubickol(hogy fulladna meg :D :D :D)
sejtettem én, hogy ez lesz már nem sokkal a rencerváltás után, de 2008-ban már biztos voltam benne. még mielőtt leváltották volna a gyufát, már tudtam.

2019.09.26. 21:41:56

@Tamáspatrik:
a libertárius olyan szabadelvű, aki nem kizárólag az egyén, hanem a közösség szabadságát is fontosnak tartja. egy város (állam) vagy egy (állam) nemzet szabadságát. szabad államot, szabad egyházat hirdet és nem kizárólagosan szabad piacot. hanem ezek egységét. és belátja, hogy totális szabadsága egyiknek sincsen. se az egyénnek, se a közösségnek. ettől libertárius.

a római katolikusok azt mondták, hogy a protestánsok "őspogány" eretnekek, az "keresztény" nem lehet. úgy lett debrecen "keresztyén" respublika a választott hites közönséggel. amire a pápisták mondták, hogy ez egy hülyeség. papságot nem lehet választani. és az egyház nem lehet libertárius. félig világias. a libertáriusság a zsidókkal kapcsolatban is megengedő volt. a református kollégiumban a latin, a görög mellett el kezdték tanítani a hébert. a zsidókat sem vetjük meg a libertárius keresztségben. a városi reformátusság kifejezetten zsidóbarát. a magyar szabadkőművesek 80%-a volt zsidó (megmaradtak a páholyiratok onnan lehet tudni), a maradék 20% nagy része református volt. a római katolikus túlhatalommal szemben szerveződtek össze. és amíg ennek eredetileg nemzeti jellege volt. kossuth liberális nacionalizmusa, vagy nemzeti libertáriussága. aztán ebből lett nemzetellenes neoliberalizmus, keresztényellenes baloldal. amit a kommunisták hirdettek. a kapitalisták államellenes új konzervativizmusát harsogjátok. az ellenreformációt.

2019.09.26. 21:46:26

@Tamáspatrik:
be ne vedd ezt a libertárius dumát.
a libertarizmusnak semmi köze az autoriter etatista, túlcentralizált, egy központú mindent ellenőrizni, irányítani akaró és a hatalom dolgaiba betekintést nem engedő, azt átláthatatlanul irányító bürokráciára.
kulturális és vallási téren meg aztán pláne nem libertárius. ja és főleg etnicista.
de itt egy kiváló dolgozat tgm-től arról, hogy mi a ner és a fidesz. tgm-ről tudjuk, hogy mit képvisel, viszont ettől még penge elemzései vannak. az csak az ilyen unionistáknál divat, tgm, ceu, akadémikusok, mind hülye! álljanak ki a kocsma népével, meglátjuk kinek lesz igaza, neeem? :D(faszfej)
hvg.hu/velemeny/20130329_TGM_Udvozlet_a_gyozonek

nem kell mindjárt neki esni. szép türelmesen.
aztán a végén . . .: mi ebből a tanulság? :D

2019.09.26. 21:55:07

@Tamáspatrik:
a szatmári békesség (pacifikáció) történt kiegyezés. ha kell, akkor kikeresem, hogy pontosan mennyit aranyat kellett fizetni a bécsi udvarnak. vissza engedték a katolikusokat. mária terézia elrendelte, hogy a helytartó tanács felét a császári udvar nevezi ki. és ez vezetett el a következő habsburg ellenes felkelésig és a trónfosztásig.

2019.09.26. 22:08:12

@Tamáspatrik:
ne viccelj már. házasság? magyarország a habsburgokkal függetlenségi háborúkat vívott. mivel ausztria és német-római birodalom katonai erővel fosztogatta a magyarországot, a városokat, a vidéket. a németség egy része magyarrá vált, egy része mai napig labancok pártját fogja. és a németség kulturálisan sose fog beilleszkedni. képtelen rá. amelyik nem fogadja el a kisebbségi létet az vajon mit keres errefelé?

2019.09.26. 22:17:46

@Tamáspatrik:
a nemzetet a nemzés hozza létre. humán szaporodási közösség eredendően. és ez a férfiaskodásból ered. és államiság jelenti a társulást, a társadalmat. a befogadást. a nőiséget. és a kereszténység (általános emberség) kapcsolja össze. kereszténység nélkül: nemzeti-szocializmus.

festegettek a cigányok. és a borostyán sárgára rá volt írva: "amber". és az egyik azt mondta, hogy ez jó szín, mert "ember" színű. "amber" színű parasztok. kissé cigányosak, de magyarok.
nlc.p3k.hu/uploads/2018/05/l-ritok-nora-09.jpg
tudom, hogy ez is "rosszizmus". meg ez nem a "nyugat". ez nem.

2019.09.26. 22:40:05

@Tamáspatrik:
ritók nénémet a soros alapítvány pénzeli. ezt is a népfőiskola, a népvallás részének tekintem. azt is, amikor a cigány megkérdi a püspököt, hogy most a piros vagy a fehér ruhás a "nagyfőnök"? aztán mit feleljen. az, hogy a odafent van. ott fent? mit keresnek idelent. ez is a népvallás része, amikor a keresztény hagyományokkal találkozik. ahogyan mátyás igazságának örök fénye. és a többi. szóval amelyik megpróbál egy kicsit emelni azt el tudom fogadni. és szerintem a fideszben is van ilyen. és a jobbikban is volt még a "náci" korszakukban is. és valami azért van az ellenzéki pártok környékén is. csak kevesebb. persze az összes párt környékén nagyon kevés. ezért gondolom, hogy ezekből egy is elég. egy nagy gyűjtőpárt elegendő. amelyiket a választók inkább elfogadják. és ennek hatalmi helyi egyesületekkel kontrollálható. a népszövetségi, nemzetközösségi kereteken túl.

2019.09.26. 22:51:52

@Brix:
ez egy másod-harmadvonalbeli amerikai cég, az iroda építés költségének csaknem felét kifizették. gyakorlatilag nulla adóval, járulékkal építkeznek és részben adómentesen működnek.
video2.dehir.hu/0926_NI_epuletbejaras_mix.mp4
felőlem lehet mondani, hogy ez korrupció. egy fillért nem kaptam se így, se máshogy. csak vegyétek már észre, hogy ez nem orbán, hanem orbán és a nyugat. azok a nyugat-európaiak, észak-amerikaiak akik azt mondták, hogy megéri befektetni. és egyedi elbírálással különféle kedvezményeket kaptak. de ugye 2010 előtt is volt ilyen gyakorlat az mszp-szdsz idején. az gyakorlatilag államcsőddel zárult. lehet, hogy a fidesz politikája is ide vezet. ezt nem tudom. de a jelenlegi ellenzéki pártokat ettől függetlenül el kellene zavarni. miért olyan fontos gyurcsány vagy a momentum? nem értem.

2019.09.26. 22:56:10

@Brix:
vagy tedd hozzá a zsidókat. a helyt tévéből egy mai tudósítás
video2.dehir.hu/0926_Rabbiszoba_Zsido_turizmus_mix.mp4
ez esetben ugye ez is "korrupció". tessék kiállni a mainstream médiában és előadni. németek, amerikaiak, zsidók. valamiért csak a többségi magyarokat szidjátok.

Brix 2019.09.26. 23:00:17

@cívisvárosi: A kèrdès az , hogy mi törtènik itt:
index.hu/belfold/2019/09/26/lekoptek_egy_ferfit_a_bazilikanal/?fbclid=IwAR2-u3u35TPFqxCv4qbifEGk6sI6yLTWaLLjIzrrZvvA3ygsuvMUAcN0eQk

A posztmodern , etnicista, fasisztoid rendszer agymosó politikájának következtèben lètrejött új\ règifajta, általános szociális attitűd, vagy csak egy őrült által elkövetett egyedi cselekmèny...Gyanítom, hogy Orbánnak sikerült elvetni a gyűlölet magvait a társadalomban, így ma már minden alantas jellemű ember èrzi, hogy nálunk szabadon lehet gyűlölni, sőt lehet cselekedni.....Ezek az szubhumán lènyek vettek rèszt a 2vh. nèpírtó programjaiban is...Orban kiengedte a szellemet a palackból...

Brix 2019.09.26. 23:12:15

Nèpirtó pogromokat szerettem volna írni.. csak a gèp átírta....A nyugatnak, az EU- nak nagy a felelőssège, hogy Orbán fasisztoid rendszerét, a jogállam eltiprását pénzügyileg támogatja, ès nem hoz semmilyen komoly szankciót ellenük...Igen, a nèmetek felelőtlennek, ebben egyetèrtünk...Talán beèrnek ott is a politikai változások- ahogy hallani lehet jól meg akarják vágni a renitens ( ès a nem renitensekèt is..) államok EU- támogatását a 2021- és költsègvetèsi ciklusról kezdve...Ez még önmagában nem lesz elég a rendszer- bontashoz persze...

2019.09.27. 00:09:56

@Brix:
a gyűlölet a fidesz és a nem-fidesz összecsapásából fakad. errefelé pártként gyakorlatilag csak a fidesz létezik. és ezért nem nagyon van gyűlölködés. idegenellenesség se nagyon. annak ellenére, hogy elég sok a külföldi. és egypárti uralom van. aki akar az belép a fideszbe. aki nem: az nem. nyilván előnyt jelent, de nem kötelező. a baloldali szavazók a porondon tartják gyurcsányt és gyurcsánynét. ők így szolgálják a ner-t. a momentum-lmp-jobbik összefogott, de nem álltak össze az mszp-p-dk formációval. ezen kívül van egy civil fórum nevű egyesület, ami mérsékelt jobbos, olyasmi, mint az mdf/mdnp. az mdf az ezzel szűnt meg. menekült tábor létesítése 1991.
www.youtube.com/watch?v=QZUmbxAApOc
szóval errefelé egy párt van. mégsincs nagyobb diktatúra, mint a "liberális" "demokrácia" idején. azzal együtt, hogy a fidesz is a szokásos beton monstrumokat emeli. mondván, hogy ez az olcsó. a négyes főút egy részét beásták volna a föld alá. mondván, hogy van pénz, van markoló. tehát elég sok hülyeség is van, de a politikai pártok közül a fidesz az, ami mutat valamit a polgári mintákból. amire azt mondom, hogy na jó. az egyik önkormányzati körzetben, külső városrészben a kampányigéret az, hogy lesz közvilágítás (!) és csatornahálózat. 2019-ben a "harmadik" legnagyobb magyar városában (mert london a második, mint tudjuk) azzal kampányolnak, hogy általánossá válik a közvilágítás. de nem azért, mert az orbán. elég jelentős a szuburbanizáció. elég sokan kiköltöznek hétvégi telkekre. felépítenek egy kis házat, tudnak valami kertet művelni, de nincs infrastruktúra. de úgy, hogy ivóvíz nincs. tavaly ivóvizet vezettek. és ebben a közegben könnyedén nyerhetne egy valódi baloldali párt, agrárszocialista-keresztényszocialista platformokkal. de nincs ilyen. mert budapesten a "baloldal" egyenlő a keresztényellenességgel és a egyenlő a vidékellenességgel. többek között ezért nyer a fidesz. mégis melyik párt jöhet még szóba?

2019.09.27. 00:26:13

@Brix:
a fidesz rendszer bontás azért nehézkes, mert nincs rendszer. hanem van 3 millió fidesz szavazó, aki jelen állás szerint sohasem fog az ellenzéki pártokra szavazni. legfeljebb csak államcsőd esetén. a fideszben meg nyilván azt tervezik, hogy ezt elkerülik. és ha lesz eu költségvetés, akkor szétverik a balliberális pártokat. ha győznek, akkor azért. ha nem, akkor azért. ahogyan a balliberálisok is azt mondják, hogy szétverik ezt a "fasiszta" rezsimet. errefelé ezt nem lehet értelmezni.

a fidesz nem jelentett nagyobb diktatúrát, mint akármelyik párt. amikor a parlamenti képviselőséget és a polgármesteri tisztséget szétválasztották, akkor orbán azt mondta, hogy legyen a fidesz irodavezetője a polgármester jelölt. hiszen eddig is ő kapta a pártutasításokat. eztán is ő kapná. és erre azt mondták neki, hogy itt vannak polgári hagyományok. úgy, hogy majd a polgári egyesületek megmondják, hogy ki legyen a jelölt és a fidesz irodavezetője vezesse a kormányhivatalt. és orbán azt mondta, hogy oké. orbán nem "diktátor", hanem politikus, akit az érdekel, hogy újraválasszák. és nyilván vannak visszaélések. mészáros lőrinc ugyanabban a rendszerben gazdagodik, mint a többi. lehet, hogy nyugaton nem a miniszterelnök veje szereli az energitakarékos lámpákat. de nem is a helyi villanyszerelők. hanem a tartományi kormányzó anyósának a kertszomszédja. illetve nyugaton az ügyes üzletemberek választják ki a politikusokat. a német gyáriparosok túlnyomó többsége ner-kompatiblilis. az egy kérdés, hogy ez a nagy-német protektorátus milyen gazdasági teljesítményt produkál.

2019.09.27. 00:50:52

@Brix:
vegyük a médiát. azt szokás mondani, hogy vidéki tévében nem alákérdezés van, hanem felszopás. de azért van két ellenzéki online lap. az egyik ingyenes, a másik fizetős tartalommal. az arány 80:20. de így is lehet tudni visszaélésekről, ellenzéki lapok nélkül is lehetne. és országos kormányellenes lapok folyamatosan csúsztatnak, hazudnak. 50:50 jelenti a gyűlölködést. nem feltétlen rosszabb az sem, hogy ez egy irányba eltolódik.

Brix 2019.09.27. 09:22:07

@cívisvárosi: " a fidesz rendszer bontás azért nehézkes, mert nincs rendszer. hanem van 3 millió fidesz szavazó, aki jelen állás szerint sohasem fog az ellenzéki pártokra szavazni."
Annyi azért nincsen, csak 2,8 millió...( nem kevés, persze..) Ami úgy tűnik, valahol a népszerűségi "plafon" is lehet a Fidesznek... Emlékezz csak vissza, az MSZP-SZDSZ koalíciónak kb 2,7 millió szavazója volt népszerűségének csúcsán, 2006-ban...
A magyar választók egy része egyszerű trendkövető ember, nincs erős politikai elkötelezettsége...Ha Orbán egy öszödi-beszéd szerű hibát elkövet, és/vagy ha beköszönt a gazdaságilag renyhe időszak,- aminek már vannak jelei- akkor több százezer ember könnyen elpártolhat tőlük..
Ha baj lesz , akkor a Fideszt simán otthagyják a másod- , harmadvonalas politikusai és a szavazói is..
Pl , az LMP tagságának kb 20 %-a volt Fideszesekből verbuválódott, a Jobbikban is jócskán vannak...
Más kérdés, hogy a jelenlegi ellenzék eléggé szétzúzott állapotban van, a lassan évtizedes állampárti rendszer regnálása és belső problémáik miatt..
Másrészt, pontosan a legelégedetlenebb rétegekből van 600-800 ezer külföldön, azok akik -a megfelelő időben- egy "nagy rohammal" el tudnák hajtani Orbánt a hatalomból...Tudom, ez nem alkotmányos, de Orbán is felrúgta az alkotmányos demokrácia kereteit, így sokan úgy érzik, bármilyen fellépés jogos lenne...A gyűlölködést Orbán és elvtársai gerjesztették a jelenlegi szintre, mert Orbán a 2/3 birtokában nem konszolidálódni akart, hanem konfrontálódni , szinte mindenkivel..
Az erőszakra erőszak (lesz) a válasz, a természet törvényi szerint...A gyűlölet hasonló nagyságú gyűlöletet szül... Orbán nem tud társadalmi békét hozni az országnak , ezért mennie kell(ene)...
Az alkotmányos, plurális demokráciát kell újra felépíteni a demokratikus rendszert. Új politikai formációk, új megoldások, válaszok kellenek, az ország problémáinak a megoldására... Tudom , jelenlegi elcseszett rendszer nem ennek a kialakulását segíti, így lehet hogy ez csak whisful thinking marad... de mégis...
Az ország érdeke az, hogy valamilyen eszközzel el kell távolítani Orbánt , hogy egy új, nemzeti egységkormány alakuljon ( nem a "balliberálisokat " újra hatalomba ültetni..)
Új alkotmány kell, és új törvények, amelyek újraalkotják a plurális alkotmányos demokrácia keretrendszerét, és megakadályozzák az Orbánhoz hasonló türannoszok hatalomra kerülését...
Nézzünk szembe a tényekkel: Magyarország ma nem demokratikus jogállam, az állampárt akarata, vagy inkább öntörvénye érvényesül a társadalom minden szegmensében, a legalsóbb szintekig bezárólag...
A karhatalom még kevés embert vegzál, persze volt már rá példa..
Ez egy 21-ik századi posztmodern, autoriter, egypárti rendszer, amely fasisztoid vonásokat mutat itt-ott...

A demokrácia sehol sem érvényesül, minden önkormányzást az állampárti akarat ír felül...
Lásd: ott felétek , az egyetem rektorát megválasztotta az egyetem szenátusa- önrendelkezés- majd a kormány hozott egy törvényt , felülírta , majd a saját kegyencét nevezte ki helyette...Gondolom erre a te magyarázatod az , hogy az egyetem szenátusa zsidókból , filoszemitákból, volt kommunistákból állt, ezért kellett a pártnak beavatkozni a "nép nevében"..

Brix 2019.09.27. 09:41:32

@cívisvárosi: és országos kormányellenes lapok folyamatosan csúsztatnak, hazudnak. 50:50 jelenti a gyűlölködést. "

Szerintem, pont fordítva igaz! Nézd csak meg hány pert vesztett el mostanában a kormányközeli média, amelyet ellenzéki politikusok indítottak becsületsértési rágalmazási ügyben...A bíróság kimondta, hogy hazudott a kormányközeli média..
Csak Hadházy Ákos egymaga vagy 3 személyiségjogi pert nyert meg ...
A Köztévé, 888, a TV2, a Locál, a Kurir- nem valódi médiák, hanem primitív propaganda-szócsövei a kormánypártnak...
Egyszerűen hiányolnom a korrekt és tárgyszerű kormány kritikát- sajtónak ez lenne a mindenkori dolga- a kormányközeli sajtó részéről- a közmédiánál meg a kiegyensúlyozott tájékoztatást...Ráadásul , a közmédia nem köpködhetne folyamatosan ellenzéki politikusokat, hiszen az adófizetők "ellenzéki fele" is hozzájárul a közintézmény fenntartásához...Legalább meg kellene próbálni kiegyensúlyozottan viselkedni..Nyilván , ha egy agymosott komoszár vezeti, akkor ez nem fog sikerülni...
By the way: a Médiatanács-ra mi szükség van ? Erre tudsz választ adni? Egy demokratikus? állam miért akarja kontroll alatt tartani a médiát?

2019.09.27. 10:13:35

@Brix:
a sajtónak nem az a dolga, hogy kritizálja a kormányt. az nem a szabad sajtó, hanem az ellenzéki lakájmédia. ellenpropaganda. és ezzel szemben áll a kormánypropaganda. 50:50 arányban osztoznak. és ebből lesz a gyűlölködés.

hermánszegen megosztott a falu. 9 polgármester jelölt van. azt mondják, hogy két tábor van alapvetően. az egyik azt mondja, hogy "jobban kellene csinálni". a másik azt, hogy "jól van ez így". tehát nem az, hogy minden rossz. és ezért meg kell dönteni a rezsimet. hanem hogyan lehetne jobb. és a másik tábor azt mondja, hogy "jól van ez így".

Brix 2019.09.27. 10:33:02

@cívisvárosi: Amit leírtál, az pont a szánalmas magyar mèdiaviszonyok leírása...A közmèdianak kiegyensúlyozottan kellene tájèkoztani, a " köz" azaz : mindenki èrdekeit szolgálni - nem kizárólag a kormányèt - akkor lenne hiteles közmèdia...Ebbe nem fèr bele pl. az ellenzèki politikusok degradáló bemutatására , ez már attól kezdve nem köztève....Ha a 888-on megy ez, nincs semmi kifogás ellene , de a köztève legyen semleges ès tartson tiszteletben mindenkit..A fő gondotok ott van, hogy a köztv- n, ès a TV2- n kívül nincs vèlemènyformaló mèdiatok...Mondjuk, az èppen elèg is, választást nyerni, mert a vidèki kisember vèlemènyèt az határozza meg...Viszont , a városi , műveltebb , különösen a budapesti emberek világát megèrinteni is alig tudja a kormánymèdia...Az Index, a HVG, Portfólió számít mit ír , egy tudati szinten felül a kormanymèdia egybites kommunikációja nem hat meg senkit..A 888- ra csak a gőzt kiengedni járnak az emberek , a hírt meg az Indexen olvassák...( Ha jól tudom, az is Lőrinc èrdekeltsege , pedig..)

Brix 2019.09.27. 10:44:54

@cívisvárosi: index.hu/gazdasag/2019/09/27/forint_tortenelmi_melypont/
Újabb ès újabb mèlyontokat üt a forint, pont karácsonyra már nem nagyon lesznek meg règi áron bekerült kereskedelmi raktarkèszketek tartalèkai.. Januárra beüthet egy komoly inflációs spirál...
A pènzpiacok most vèlemenyt mondanak Orbán szemfènyvesztő pènz- ès gazdaságpoitikájáról...A nyugdíjasokat a kiskeresetű -eket kifilèzi az infláció!

Brix 2019.09.27. 11:05:48

@cívisvárosi: " az egyik azt mondja, hogy "jobban kellene csinálni". a másik azt, hogy "jól van ez így". tehát nem az, hogy minden rossz. és ezért meg kell dönteni a rezsimet."

Karácsony Gergely fej-fej mellett álla Tarlós Istvánnal...Nagy pofáraesés lesz Orbánnak és az egész rendszernek, ha a lesajnált "Karigeri" elveri az állampártot , Budapesten...A rendszert dönteni akaróknak meg óriási szimbólikus győzelem... Ez akár "fordulópont" is lehet, az Orbán-rendszerben...

2019.09.27. 11:18:01

@Brix:
debrecenben az egyetemi integráció előtt a következő felsőoktatási intézmények illetve kutatóintézetek voltak.
- klte (kossuth lajos tudományegyetem) (btk/ttk)
- dote (debrecen orvostudományi egyetem)
- date (debreceni agrártudományi egyetem)
- mta atomki (atommagkutató intézet)
- dab (akadémiai bizottság)
- református kollégium ("refi")

a klte, a dote és a date egyesülésével létrejött a debreceni egyetem. és a vita abban áll, hogy az mta atomki a debreceni egyetem részévé váljon, vagy sem. az mta istandwithceu tagozatának koncepció az, hogy magyarországon ne legyenek kutatóegyetemek. és ezek ne egy elosztott közszolgálati hálózatba kapcsolódjanak. hanem van az mta. elsődleges partnere a ceu. mert annak van a legtöbb pénze és nemzetközileg az a legmagasabbra rangsorolt. ehhez budapesten az egyetemi integrációt megakasztották és létrejött 20+ állami/egyházi egyetem. és ennek a rendszernek az eredményeit elismeri az európai bizottság illetve az erc annak kutatási tanácsa. a magyar egyetemek kutatásra nem valók. alkalmatlanná tette a mindenkori mta felsővezetése. lovász lászló és elődei. ez volt az elemi érdekük. de az igaz, hogy jelenlegi világrendben így juthat a tudomány a legtöbb pénzügyi forráshoz, európai közösségi forráshoz és amerikából magántőkéhez. az alapműködéshez szükséges pénzeszközöket pedig biztosítsák a magyar adófizetők és a magyar kormány. ez úgy egyébként törvényi és alkotmányos kötelezettsége. ez jelenti a kutatás szabadságát és az autonómiát. és az mta pedig beszámol az eredményekról. és hogy vidéken mi van azt le se szarják. hanem a szokásos: csak ne ugráljanak lábszagú parasztok.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 11:20:37

@cívisvárosi: hát, nagyon félreérted a Világot...nacionalizmus nem volt Bocskai, Rákóczi esetében. Sőt, egyébként sem lehet ráfogni bármilyen eseményre.
Mindegyik a saját hatalma, földbirtoka kiterjesztésében volt érdekelt, és kurvára nem érdekelte, hogy magyar!

1848-49-ben , a szabadságharc hősei sem a magyarság miatt harcoltak. Az aradi vértanúk között négy magyar volt...
Gondolod, hogy egy német várgróf, egy angol arisztokrata, sőt, egy szerb(!) a magyar nemzetért harcolt?
Ha fennköltek akarunk lenni, akkor ez a liberális internacionalizmus szellemisége....

2019.09.27. 11:36:20

@Brix:
én (nemzeti) liberális vagyok. népi nacionalista, de mellette elég erősen liberális. és megértem azt is, hogy ha budapest világváros akar lenni, már pedig ugye az akar lenni, akkor ehhez tarlós nem a legjobb jelölt. tarlós budapest székes fővárost képes eligazgatni úgy, hogy tárgyal a központi kormányzattal és a különféle kormányközeli érdekcsoportokkal. és ennek van egy ellenzéke, amelyik azt mondja, hogy a fidesz foglyul ejtette az államot. és helyette ők ejtenék foglyul. a "liberálisok" azt mondják, hogy így lehet végre kiegyensúlyozott viszony az atlanti/transzatlanti világgal. az amerikai demokrata párttal és az európai bizottsággal. a sorosozás, a brüsszelezés, a migránsozás nettó gyűlölködés. és helyébe lép az, hogy a magyarok nem alkalmasak semmire se, úgy hogy csak ne magyarkodjanak. különben is miféle magyarok. mindenki német, zsidó, szerb és román. szegény kiscigányokat elnyomják a nácik. ez a koncepció az, hogy kellene egy drogos buli buzi negyed az ávós prolikkal és egy űrkikötő. ez a világváros.

és karácsony gergely meg majd megfizeti a tanárokat, az orvosokat, ingyen lesz a tömegközlekedés, úgy, hogy nem kell a bankok nyereségét elvenni, lesz 20 ezer forintos rezsiutalvány, ingyenes lesz minden. mert ez a szabadság.

liberális vagyok és azt mondom, hogy ha ez kap többséget, akkor felőlem legyen. és ha ez jól működik, akkor nyilván a vidék is csatlakozni akar ehhez a szuper elképzeléshez. csak ugye éppen azért választották meg orbánt, éppen azért jött létre a ner és ezért jött létre a jobbik, hogy az mszp-szdsz a közintézmények környezetébe se kerüljön. de értem persze, hogy ennek alapja valamilyen retrográd vidékiesség. és a "liberálisok" azt mondják, hogy ezzel szemben megteremtik a modernitást, magyaroszágot bevezetik az új űrkorszakba. és a főváros majd húzza magával az országot. a kis falvakat is. ehhez le kell váltani a rezsimet.

ez is egy koncepció. és lehet érvelni mellette, ellene. csak azt állítom, hogy ezek a számok nélküli világok vallásviták eredendően.

2019.09.27. 11:47:31

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ne viccelj már. bocskai reformációt hirdette meg. és a reformáció magyarországon abban állt, hogy a német-római birodalom túlhatalmát megtörjék. és azt mondták, hogy magyar vallást teremtenek. és ezt egyes magyarországi németek is támogatták mondván, hogy ők ehhez csatlakoznak és magyarrá válnak. és egyes magyarországi főurak a császárság oldalán álltak. és ők a történetírásban a hazaáruló nem-magyarok származástól függetlenül. ebben a történelemszemléletban az unortodox népi nacionalizmus a leitkultur. legalábis a férfiak körében. és a női politikusok kultuszának alapja a keresztényszocializmus. és ezek alapja az ősi patriarchátus és a matriarchátus. atyáskodás és anyáskodás. és ez az, ami a magyar történelmen végigvonul. az akadémikus történetírás ezt nem fogadja el.

2019.09.27. 12:01:56

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ne viccelj már. az aradi vértanúk mindegyike magyar volt. mind magyarrá vált. még verne gyulát is magyarnak tartják, mert a magyar szabadság oldalán állt. és aki ellene harcolt az származásától függetlenül hazaáruló nem-magyar. és a magyar tudományos akadémia mondhat akármit. ez a népvallás.

szerinted az úgy volt, hogy báró ruszkai dobó istván azt mondta a várvédőknek, hogy mi vagyunk a csak emberek. és vannak ott azok a szegény kis törökök, szép színes ruháik vannak, elég jól főznek. ne rekesszük ki őket. mert ők csak gazdagítják a kultúrát. ezt mondja vágó istván. és ezt mondta hegedűs az áruló, akit felakasztottak. aztán lehet mondani, hogy a barbár őspogányok. akik tribális etnicizmusából nem a nacionalizmus következett. hanem? mert az csak a francia forradalom idején terjedt el és korábban nem volt nemzeti érzület, vagy az nem volt állami rangra emelve. dehogy nem.

csak ez nem a zsidók ortodox nacionalizmusa. hanem (zsidó) keresztény államnemzet. mert ezt néhány zsidó is támogatta. és támogatja a mai napig. tehát ez nem antiszemitizmus, ahogyan a zsidó kommunisták és az amerikai demokrata liberális zsidók mondják. utóbbiak világképébe a magyar történelem szinte egyáltalán nem illeszkedik. csak ez messze nem az összes zsidó. és nem zsidók is támogatják a komcsi-libsi társaságot. ebből következően a szigorú etnikai különbségtételek tévútra vezetnek. de az underground világában, mint ez a komment, ezeket sem árt demonstrálni.

2019.09.27. 12:16:18

@Igazamvanvagyigazamvan?:
1552-ben debrecen földesura török jános volt. az egri csillagokból ismert jancsi. az apját internálták isztambulba. és ezek után a magyar főurak a birtokait el akarták venni. de mind egyesíteni akarta magyarországot. a zrínyiek is ugyanúgy hazafiak voltak, mint a török jancsi. nemzeti érzületre alapozva próbáltak familiárisokat gyűjteni. azért, hogy a nemesi címet adományozva a natio hungarica tagjai váljanak. debrecen reformált polgársága azt mondta, hogy a város egésze válik nemessé. és a polgári házak (a családok a cselédeikkel) a nemesi házakkal (a földesurak a jobbágyokkal) azonos jogokat gyakoroljanak. szó nem volt a nemesség kiirtásáról. részleges jogegyenlőségről volt szó. 1848-ban mondták azt, hogy mindenki váljon a natio hungarica tagjává. de az előtte is létezett. és azt megelőző függetlenségi háborúkat is a nemzeti érzülettől vezérelve vívták.

2019.09.27. 13:32:53

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ők a bocskai család tagjai.
genealogy.euweb.cz/hung/bocskai.html
mennyiben volt ez "internacionalista"? nem arról van szó, hogy ne lettek volna nemzetközösségi keretek. és abban köttettek volna házasságok. de túl azon, hogy nem ez volt az általános azzal az idegenek is a natio hungarica tagja váltak. az persze lehet, hogy egyeseknek ez nem jelentett semmit. mint ahogyan ma sem jelent. velük szemben háborúztak. ezért választják meg orbánt, ezért jött létre a jobbik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 15:01:04

@cívisvárosi: lóf.szt. Az aradi vértanúk habsburg tisztek voltak, túlnyomóan.
Olvasd el a leveleiket, olvasd el a vallomásaikat.
De nem bánom, bizonyítsd, hogyan akart magyar lenni Poeltenberg, Leiningen-Westerburg, vagy az elmenekült Bem???

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 15:12:51

@cívisvárosi: bizony, még a szlovákok is adtak 40 ezer katonát a magyar seregbe...
Pont a habsburg ügynökök szították a nacionalizmust, nagy sikerrel.
Sokan, például Bem, kimondottan a francia forradalom hatása miatt csatlakozott.
Gondolod, a szlovák azért csatlakozott, mert magyar akart lenni???
Arányában több szlovák harcolt nálunk, mint magyar!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 15:19:43

@cívisvárosi: a natio hungarica , vagy inkább nevezzük Duna-menti köztársaságnak, pont a magyar nacionalizmuson bukott meg.
Kossuth nem tudta megszavaztatni az országgyűléssel a csatlakozó nációk önállóságát, míg azok NEM akartak magyarok lenni. Sem a szerb, sem a horvát, sem a román.
Te egy alternatív Világban élsz, nemeseink függetlenségi harcai saját érdekeiket szolgálták, nem a magyar nemzet szentségét.

2019.09.27. 16:35:44

@Igazamvanvagyigazamvan?:
kossuth elképzelése a szlovákok, a románok és a szerbek ortodox nacionalizmusán bukott meg. ők a továbbiakban nem akartak nemzeti közösséget a magyarokkal.

2019.09.27. 16:43:49

@Igazamvanvagyigazamvan?:
azok a habsburg tisztek a magyar szabadság oldalára álltak. és úgy váltak magyarrá. és aki azzal szemben a császárság oldalán harcolt ők voltak a nem-magyarok. ugyanúgy a nácik, akik értelmetlenül öldököltek szerencsétlen nőkkel, idősekkel kisgyerekkel háborúztak azok, kiírták magukat a magyar történelemből. ez a népvallás. aztán te mondhatod, hogy egy alternatív világkép. a magyar tudományos akadémiához képest valóban az. ebből alakul ki a modern kori vallásháború.

2019.09.27. 16:55:40

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a köznép verne gyulát is magyarrá fogadta. szeles mónika nevű teniszező újvidéken született magyar szerb, aki később amerikaivá vált. de nem tagadta meg a magyarságát. és amikor megjelent andé agassi, akkor azt mondták neki. ugye ön magyar? ágassi andrás. azt mondta, hogy ez ő azt se tudja, hogy hol van magyarország. ő nem magyar. oké. és peter falk esetén azt mondták, hogy esetleg falk miksának leszármazottja. és úgy lehet amerikai-zsidó-magyar. peter falk azt mondta, hogy ő köszöni szépen, de nem magyar. egy amerikai úszót úgy hívtak, hogy rebecca soni. és azt mondták neki: szőnyi rebeka. és azt mondta, igen, igen. az őseinek egy része magyar. nem mondja azt, hogy ezek semmire kellő népcsoport. aki abban hisz az nem-magyar. a hite dönti el. vállalja-e a keresztséget a magyarokkal?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 18:10:14

@cívisvárosi: persze, és May Károlyt is. Barack Obamát is.
Összekevered a dolgokat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 18:13:31

@cívisvárosi: namost akiket ide idéztem, sose vallották magukat magyarnak. Bem kimondottan a függetlenségért harcolt, itt is, Itáliában is.
Mellesleg saját magad cáfolod. Onnan indultunk, hogy egy vitapartnered lesváboztad.

Brix 2019.09.27. 18:14:17

@cívisvárosi: Mièrt akartak volna a nemzetisègek államközössèget a magyarokkal? A 19-ik század a nacionalizmusról , a nemzetek önállóságra èbredèsèről szólt. Senki sem akart azután már a Monarchia keretei között maradni, egyetlen nemzetisèg sem...Trianon bekövetkezte törvènyszerű volt, mert a nemzetisègek alig várták , hogy az önálló allamiság útjára lèpjemek ès kiszakítsanak egy szeletet a Magyar Királyságból (amely már nem is lètezett) A törtènelem is azt igazolja, hogy a mèrgező nacionalizmus az ,ami tönkretette Közèp- Európát...Az akkori nacionalisták mai szellem utódai az enticista , populista, posztmodern fasiszták...De, az idő kerekét már nem lehet visszafordítani: a nemzetisèg kèrdèse egyre kevèsbè fontos a mai globalizált világban...Az etnicista pózőrkedès az 50- én felüli korosztályra jellemző inkább, meg arra a pár " foci szurkoló" - ra akik tribális agressziójukat járnak levezetni a meccsekre....A nemzetisèg kèrdèse a többsègnek már nem jelent èrtèk- evidenciát, nem annyira fontos.. ..Az számít, hogy az egyèn, önálló individumkènt mit tesz le az asztalra , milyen ember - a nemzetisèg kérdése nem számít, a magánügyed...Az USA pont ezèrt lett sikeres - ha nem a legsikeresebb állam- mert ott csak az egyèni teljesítmèny számított....Oroszország hasonló adottságokkal rendelkezett: hatalmas ország, sok fogyasztó, erős hadsereg, gyarmatok, rengeteg ásványi nyersanyag , mèg a kutatás is erős volt -mègsem jött össze semmi, mert mindig az abszolút hatalom , a nacionalista gyanakvás ès a bezártság fogságában èltek...A demokrácia milyensège- vagy inkább örökös hiánya ès az állam szerkezet felèpítèse nem tette lehetővè, hogy a tőkefelhalmozás ès az általános gazdagodás , polgárosodás útjára lèpjenek..

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 18:15:39

@cívisvárosi: a kalandozó magyarok papokat, nőket, gyerekeket öltek. Kiírták magukat a magyarságból?
István németeket hozott a nyakunkra, Mátyás taljánokat. Egyik se magyar.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 18:17:07

@Brix: 1848-ban még lett volna hajlandóság rá. Kossuth nem tudta elfogadtatni a magyar urakkal.

2019.09.27. 18:40:14

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a honfoglalás korában a keleti frank királyság összeütközött magyar fejedelemséggel. a pozsonyi csata után a magyar határ az enns folyónál volt.
www.euratlas.net/geography/europe/rivers/enns.jpg
és az ausburgi csata után létrejött a német-római császárság és a magyar királyság. istván és koppány is magyar volt. mátyás is. egyik sem akart kívülről vezéreltséget. esztelen öldöklést minden korban elítélendő. de az is, hogy valaki folyamatosan saját népét szidja. ha szerinted mátyás román volt, akkor aligha lehetsz magyar.

2019.09.27. 18:49:34

@Brix:
például azért, mert a kárpát-medence gazdasági-kulturális egységét fontosnak tartják fenntartani. és a magyar királyság fennmaradt nagyjából ezer éven át. a szlovák ortodox nacionalisták azt mondják, hogy az egy sötét elnyomatás volt és köszönik szépen nem kérik. rendben van. de ez esetben a szlovákok történelme az, hogy volt egy néhány évtizeden át fennálló morva birodalom. utána sötét elnyomatásban éltek évszazadokon át. majd létrejött egy fasiszta bábállam. majd csehszlovák kommunista párt uralkodott. és utána meciar teremtette meg a szabadságot. pozsony gazdagabb, mint bécs papíron legalább is. és nincs kultúrája. ez következik a szlovák ortodox nacionalizmusból. és az ortodox liberálisok azt mondják, hogy semmi probléma. mert nem lesz olyan, hogy szlovák nép, és nem lesznek csehek, morvák, magyarok, ruszinok arrafelé, hanem fogyasztók lesznek. és ugyanolyan plázákkal, mint akárhol a nagyvilágban.

Brix 2019.09.27. 18:51:28

@cívisvárosi: Igen, a Nèmet- Római császárság ès annak utódaival

Brix 2019.09.27. 18:59:02

nagyon ambivalens a törtènelmi viszonyunk...Hol háborúztunk velük, hol bèkèben èltünk , de az elmúlt 1100 èvünkre mègiscsak ez a nyugati , nèmet hatás volt a legerősebb, nem a bizánci vagy a török ...Ahol vagyunk a kultúra terèn, ès amilyen pompás èpítèszeti központ Budapest , azt mind a Habsburgoknak ès a nèmet gyökerű polgársagnak köszönhetjük...Az èn őseimet is Mária Terèzia hívta be Frankföldről, hogy polgarosítsák az akkor elmaradott, demográfiai válsággal küzdő országot...

2019.09.27. 19:00:32

@Brix:
és erre a szlovákok egy része azt mondják, hogy ők slovensko állampolgárai és ősei uhorsko lakói voltak. rendben. ezt mi úgy mondjuk, hogy ők a felvidéki nemzettestvéreink. és ha valaki azt mondja, hogy ő nem akar magyar lenni, akkor ne legyen az. és budapest "liberális" népe azt mondja, hogy ezt így nem lehet. mert volt a francia forradalom. a királyságot felváltotta a köztársaság. az elnyomó nemességet megölték. és ennek mintájára létrejött a csehszlovák népköztársaság, majd a szlovák köztársaság. és a magyar (nép) köztársaság. és ezek ne akarjanak már bármiféle kiegyezést. bilaterális kapcsolatokat. mert az a nyugatnak nem érdek. nyilván a németeknek sem túl jó. mert úgy esetleg cseh-szlovák-magyar járműipar kiszorítja őket. a komcsiknak és a libsiknek se jó. hiszen azoknak a családoknak az életművük: trianon. a mai napig azt éltetik, hogy szétverték a magyar királyságot. de ha mondjuk valaki meritokrata német, akkor mondhatja, hogy ez szuper lenne. mert a cseh-magyar járműiparral versenyez a német vagy német-magyar. és elvben a piacpárti magyar zsidóknak is ezt kellene támogatniuk. ez az elemi érdekük. ami a magyaroké. feltéve, hogy magyarok. ők azt mondják, hogy ezt így nem lehet, mert a nyugat nem ezt diktálja. akik kívülről vezéreltséget képzelnek el azok nem-magyarok. nem is németek, a német gyáriparosok se tárgyalnak velük. nekik sokkal jobb feltételeket kínál orbán.

ijontichy 2019.09.27. 19:07:23

@cívisvárosi: "nem lesz olyan, hogy szlovák nép, és nem lesznek csehek, morvák, magyarok, ruszinok"
Már megint hülyeségeket beszélsz. Még olyan is lesz sokáig, hogy cseh, szlovák, magyar stb. állam. A kulturális sokszínűség komoly erőforrás. A nemzetállam egyre kevésbé az. A kettő között pedig nincs egyenlőségjel, hiába hazudozod.
Mondjuk a vityafélék seggnyaloncainak sűrűsége is le fog lecsökkeni, ami nem baj, mert a nyelvcsapás frekije miatt lassan Pannon habtenger kezd alakulni.
Btw. vigyázz magadra, ne kerülj mostanság traumatológiára. Életem jobbik felének azt csiripelték az otthoni ex-kol verebek (és nem a fideszes vérebek), hogy megint zavar várható az erőben, oszt szar az, ha a vitya együttérzésével kell beérned. Tudod: a jól teljesítés elég relatív. Az én elvárt színvonalamon elég satnyának tűnik az a dübörgés, ha kéccáz dolcsiért markecingest lehet kapni ilyen alja melóra. A 30 ojrós nyuggerszavazat vásárlásról nem is beszélve... na jah, a nemzeti büszkeséggel nem lehet jóllakni :-(.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 19:07:38

@cívisvárosi: lehet, magyarabb vagyok, mint te. A tények: Mátyás apja, a behívott taljánok, a nyugati kultúra, amit megvalósított. Hadakozott nyugatra, a keleti végeket nem erősìtette meg az újabb török betörés ellen.
Sztálin Jóska magyar? Tolsztoj Leó? Ferenc Jóska???

2019.09.27. 19:09:18

@Brix:
rendben van. de a magyarok többsége egyáltalán nem gondolja azt, hogy a németek fingták a passzát szelet. hanem azt, hogy nagyjából annyit kaptunk tőlünk pro, amennyit elvettek kontra. mert az szép, hogy mennyit építettek. és mennyit romboltak, hogy kiirtsák azokat a zsidókat, akik ők telepítettek be kényszerrel és ők telepítették ki őket kényszerrel. szuper jó fejek ezek a németek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 19:10:00

@cívisvárosi: húha, Csehszlovákia az antant terméke, a francia forradalomnak semmi köze hozzá.

Brix 2019.09.27. 19:10:53

Èn nem vagyok nagy híve a kuruc nosztalgiának, mivel azt nehéz megmondani mi lett volna , ha a Habsburgok nem űzik ki a törököt 1686- ban , önerőből nekünk mikorra sikerült volna... mondjuk a 19- század vègère ,mint Szerbia, amely azóta is a török iga hatásait szenvedi...Magyarország , pedig a kezdeti Habsburg elnyomó politika után hatalmas gazdasági felfutását produkált , Monarchia keretein belül, a 19-ik század vègère...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 19:12:19

@cívisvárosi: te, a zsidók hamarabb itt voltak, mint a németek, kényszer nélkül.
Hogy mást ne mondjak, a honfoglaláskor. De Károly Róbert kincstárnoka is....

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 19:14:39

@cívisvárosi: nincs olyan, hogy magyarok. Vannak magyar állampolgárok, van magyar kultúra, benne hagyománnyal, ami szintén vegyes. Gulyás, matyó hímzés, tegez....soroljam? Egy se magyar...

2019.09.27. 19:17:36

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha szerinted mátyás nem volt magyar, akkor te se nagyon lehetsz magyar. és nem nagyon lehetsz keresztény. mert nem-keresztény típusú nacionalizmust hirdetsz. ha egy kolozsvári mátyást románnak akarja tartani, akkor tartsa románnak. mátyás magyar és cseh király volt. román királyság akkoriban nem létezett. de ettől még egy kolozsvári román tarthatja mátyást románnak. a román himnuszba is beleírták.

Priviți, mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine. Româna națiune, ai voștri strănepoți. / Nézzétek, ti dicső árnyak: Mihály, István, Mátyás király. Román nemzet, a ti dédunokáitok.

aki szerint mátyás román volt az román. aki szerint cseh az cseh. aki szerint magyar az magyar. aki szerint csak-ember az csak-ember. de esetben nem-cseh, nem-magyar, nem román hanem csak-ember.

screpes 2019.09.27. 19:20:34

@Igazamvanvagyigazamvan?:

volt az ismeretségben egy ifjonc miépes.
egy alkalommal vezérszónokkká vált a családban, hogy ő sütné a palacsintát, mert az hungarikum. A kérdésre, hogy mi kell hozzá szakszerűen válaszolt: liszt, víz, és egy forró platni.

Brix 2019.09.27. 19:23:40

@ijontichy: A rendszernek van egy implicit cèlja:" hadd hulljon a fèrgese" beteg ès öreg emberre nincs szüksèg, mert csak a nyugdíjat kell nekik fizetni, meg a TB- T...Cívisvárosi szerint a nemzet egy" szaporodási közössèg", Orbán is így vèli...Az átlagember feladata hogy èpítse a nagy nemzeti( szocialista) munkaállamot ès szaporodjon mint a nyúl, mert fogynak a rabszolgák. Az oktatás lezüllesztve , az egèszsègügy lezüllesztve..A Fidesz- elit meg állami pènzből felèpített magániskolába járatja a gyerekeit vagy kezelhetik magukat a magán korhazban.
Debrecen polgármestere a Pallagi maganiskolába adta gyermeket , 3 millió az èves tandíj....Álszent, aljas társadalmi rendszer , ès mègis túl sokan tapsikolnak hozza...( ahogy csőlátó barátunk is..)

2019.09.27. 19:28:35

@Igazamvanvagyigazamvan?:
egy zsóri dániel nevű focista rúgott egy gólt, amiért puskás díjat kapott. a fifa elismerése, ami a labdarúgó világszövetség. ezzel zsóri dani világpolgárrá vált. itten van ezen a képen világpolgárnak öltözve.
hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2019/09/K_EPA20190923239.jpg
igaz, hogy a borítékot felbontó fekete azt mondta: "daniel zori". na jó, nem tudja kimondani a zsé betűt. és zsóri dani nem tudott angolul köszönetet mondani. a labdarúgó szövetség meghívottjai mosolyogva néztek ki a fejükből, vagy vajon miről beszél. mert fordítás nem volt. mindenesetre megtapsolták.

na most ez a fiatalember világpolgár. de nem tagadta meg a magyarságát. annak ellenére, hogy ő románai nagyváradon született. ott is nőtt fel. leigazolta a debreceni. úgy rúgta a gólt. tehát debreceni. de közben leigazolta a fehérvár fc. annak játékosaként kapta a puskás díjat. tehát ő nagyváradi-debreceni-fehérvári világpolgár. jelenleg ez az életútja. és ha megkérdezik tőle, hogy ő román? azt mondja, hogy nem ő magyar.

2019.09.27. 19:29:47

@Brix:
a nemzet egy politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség. humán közösség, nem nyulak.

2019.09.27. 19:48:13

@Brix:
ha orbán viktor kihívója kossuth vagy széchenyi lenne, akkor ő és pártja valószínűleg nem kapott volna háromszor egymás után alkotmányos többséget. csakhogy kossuth-szerű politikus nem lehet a kihívója. mert a világlapok azonnal azt mondanák, hogy "náci" a holokauszt miatt. és széchenyi-szerű politikus sem lehet. a gulág miatt. mert a magyar nemességet kiirtották. hanem azt mondják, hogy orbán hitler és sztálin egyben, és a fidesz olyasmi diktatúrát épít, mint ami észak-koreában van.

debrecenben nagyjából 10 hírportál van. és ebből 8 áll fidesz közvetlen, vagy közvetett irányítása alatt. 2 ellenzéki vagy független. és erre mondom azt, hogy még ezt sem feltétlen rossz. ugyan azt eredményezi, hogy 60% támogatja a fideszt, 20% nem ellenzi és mindössze 20% az ellenzéki. de ez képes a normalitás irányába hatni. szerinted ez már "diktatúra". a te szubjektív idealizmusod szerint.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 19:56:40

@cívisvárosi: van gond az agyadban. Te eldöntöd, hogy én nem lehetek magyar, mert te nem tartasz kereszténynek, és nem ismered el a magyarságom, mert nemúgy gondolkodok, mint te.
Ha valaki kijelenti, hogy magyar, akkor az szerinted az. Kivéve, akit te nem ismersz el annak. Az, hogy ez a kirekesztésed keresztényietlen, eszedbe sem jut.

2019.09.27. 19:58:34

@Brix:
debrecenben 10 önkormányzatot választanak. 1 magyar népnemzetit és 9 nemzetiségit. ha valaki nem akar magyar lenni, akkor nem kötelező annak lenni. úgy is debreceninek kell lennie. el kell fogadnia a debreceniséget. és ha azt mondja, hogy ő azt nem kéri, akkor lehet nem-debreceni.

Debrecen, május 14. 1847.
Voltál-e már Debrecenben, barátom? láttad-e a pusztai várost, vagyis e városi pusztaságot? ha porba vagy sárba akarsz fúladni, csak ide jőj, itt legkönnyebben célt érhetsz; de az orrodat jól befogd, mert különben, mielőtt megfúlnál, a guta üt meg a szalonnaszagnak miatta. Mennyi szalonna, menyi hízott disznó van itt! a szellem mégis oly sovány, hogy csak úgy csörög a bordája, éppen mint az idevaló híres talyigás lovaknak. Itt, ha vesznek is könyvet, tán csak azért veszik, hogy bele szalonnát takarjanak. Az 1843–44-iki telet e kövér városban húztam ki éhezve, fázva, betegen egy szegény, de jó öreg asszonynál, az isten áldja meg. Ha ő gondomat nem viselte volna, most e levelet a más világról írnám hozzád. Olyan elhagyott kis vándorszínész fiú voltam, akire se isten, se ember nem nézett, nem ügyelt. Harmadfél évvel utóbb ugyanazon színházban, hol akkor senkitől figyelembe nem véve játszottam kis szerepemet, harmadfél évvel utóbb, mondom, a mint beléptem a nézők közé, minden szem rajtam függött, s a lelkesedés az égiháború hangján kiáltá: éljen Petőfi Sándor!... Talán, ha harmadszor lépek e színházba évek múlva, ismét nem vesznek észre, mint nem vettek először, talán nem lesz, a ki tudná, hogy itt engem egykor megéljenezett a közönség. Ilyen a hír; jön és megy. Ilyen a világ; csak azért emeli az embert hírre, hogy legyen kit felednie. S a magyar különösen szeret felejteni ... azért nem fog az ő emléke sem fönnmaradni.

és erre azt mondják, értjük persze ezt a petőfit. és egy szobrot mégis csak emeltük neki.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 19:58:35

@cívisvárosi: mi kòze Kossuthnak a holokauszthoz?
Zsidók is harcoltak a honvédseregben.
Puff neki!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 20:01:17

@cívisvárosi: a nemzet kulturális közösség, nem politikai.
Annyira fájóan buta vagy, hogy azt gondolom, valami bullshit generátor hord össze ennyi szemetet.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 20:02:15

@cívisvárosi: politikai identitás a ner.
Az nem a nemzet.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 20:04:01

@cívisvárosi: " az azonban minden kétségen felül áll, hogy túl számarányukon vettek részt a zsidók a honvédség dicsőséges küzdelmében. Csupa töredékes források alapján is ki tudunk még ma is névleg mutatni : 8 őrnagyot, 30 századost, 29 főhadnagyot, 76 hadnagyot, 3 törzsorvost, 32 fő- és 21 alorvost, 108 őrmestert, 116 tizedest és 1400 közhonvédet, akik mint zsidók vettek részt a szabadságharc­ban, majd később büntetésből besoroztattak az osztrák hadseregbe."

2019.09.27. 20:06:34

@Igazamvanvagyigazamvan?:
az, hogy ha egy politikus kossuth vagy akár széchenyi zsidókról írt szövegeit mondaná, akkor azt mondanák, hogy ők új hitler és goebbels. nemzeti liberalizmus tetszhalott állapotban van. és ennek oka a holokauszt. ez egy purgatóriumi időszak, amiben a túlélőknek nem lehetett ellentmondani. de a következő generáció már nem nagyon játszhatja ki a holokauszt kártyát.

a debreceni zsidó hitközség így emlékezik meg 1848-ról.

Az országszerte megalakult nemzetőrségek zászlói alatt nagy számban vettek részt zsidó ifjak is, mint közhonvédek.

A 12. számú nemzetőr századba besorozott debreceni zsidó ifjak közül többen is kitűntek vitézségükkel. Klapka György tábornok vörössapkás ezredében önkéntes orvosként vett részt Popper Alajos és Liebermann Ábrahám. Hősiesen küzdötték végig Budavár ostromát és harcolták végig a jászberényi és isaszegi csatát. A komáromi vár feladása után, mint hősiesen harcoló tisztek térhettek haza valamennyien Debrecenbe. Rajtuk kívül Hollaender Gyula, Klein Gábor, Heimann Károly, Popper Mór és Ellenbogen József nevét őrízte meg az emlékezet. Családtagjaikkal együtt ők voltak azok, akik a kisszámú debreceni zsidóság képviseletében áldozatos részt vállaltak a magyar szabadságharc győzelméért.

2019.09.27. 20:11:23

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Anyagi, erkölcsi és a harctéren elesett hőseik áldozatainak elismeréseképpen a bukása előtti forradalmi nemzetgyűlés szavazta meg 1849 tavaszán a zsidók teljes politikai emancipációját, mely késői születése miatt szimbolikusnak volt mondható.

A magyar függetlenség eltörlése utáni szomorú korszakban, amikor Ausztria eltörölte az ország függetlenségét, a zsidók továbbra is ápolták az 1848-as tradíciókat. Debrecenben is megalakították a „Honvéd Egyletet”, melynek elnökéül Popper Mórt választották. Az évtizedeken keresztül működő társaság nem csupán a szabadságharc dicső évei emlékének ápolását tűzte ki célul, hanem elsősorban jótékonysági akcióival támogatta a megtorlás éveiben börtönbe került magyar hazafiak elárvult családját. Hadözvegyek és árvák is gyakran részesedtek a debreceni zsidó „Honvéd Egyet” anyagi és erkölcsi támogatásából.

2019.09.27. 20:22:44

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a "ner" egy politikai termék. nincs új rendszer. lényegében ugyanaz a közjogi rendszer, amit a rendszerváltók létrehoztak. abban fidesz közel 10 éve alkotmányos többséget szerezve sorra nyeri a választást. és lehet, hogy ez a sorozat megszakad. feltéve, hogy az ellenzék többségbe kerül a fővárosi közgyűlésben vagy ők adja a főpolgármestert. ez ugye két külön szavazás. akár még patthelyzet is adódhat. de nincs új rendszer, amit le lehet bontani. személyzeti politikában vannak "kimaxolva" azok a keretek, amit a rendszerváltók teremtettek.

2019.09.27. 20:37:49

@screpes:
a "platt" vagy szlávosan "platni(j)" azért honosodott meg a magyarban, mert az hangutánzó, hangfestő jellegű. és a platniban pattog a zsír (mint a könnycseppek, a leölt süldő (z)sírja) és sül a palancsinta.

2019.09.27. 20:38:53

@screpes:
ezek hangutánzó, hangfestő szavak. az mta szerint ez nagyrészt finn. finn?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 20:43:16

@cívisvárosi: ja, a bogrács pedig azért, mert bogos rács. A palacsinta pedig azért, mert lapos, mint a pala, és sütéskor csintalan.
A kolbász pedig....a kukorica pedig a csücsör Ica .
Mellesleg a keresztapám és az unokabátyám azt mondta, szép, hogy megkapták a lehetőséget, de nem fognak szavazni lelkiismereti okokból.
Nem itt élnek, nem ide adóznak. Hogy jönnének ahhoz, hogy más emberek sorsáról döntsenek?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 20:45:21

@cívisvárosi: a platniban NEM pattog a zsír.
"tűzhelylap, főzőlap, (konyhai) tűzhely vas fedőlapja, elektromos v. gáztűzhely melegítő lapja, ill. a gázrózsa fölötti rész, ném Platte 'lemez' < középkori lat platta 'fémlemez, fémlap' < köznyelvi lat *plattus 'lapos, lapított, sík, sima' < (ó)gör πλατύς (platüsz) 'lapos, sík, sima, széles, tág, bő' < proto-indoeurópai *pl̥thus, *plethos, *plat- 'lapos, sík, sima, (ki)terjeszt, szétterjeszt'< *pele-, *pelh- 'kiterjeszt, szétterjeszt, elterjed, szétterít, széttár, széles, lapos, sík, "

2019.09.27. 20:45:27

@screpes:
amikor feldobják a palancsintát (vagy bármi egyebet) és visszesik, akkor az angol így utánozza. drop. az olyasmi, mint a hopp. sutyy. leessett. ez közönséges hangutánzás, hangfestés. a magyar nyelv igék szinte mind ilyenek. izeg-mozog. a palacsinta csurran-cseppen, puffog. sül. ssshüül. hűűű. hüül. ősi hangutánzás. a magyar egy gügyögős, gyermeki nyelv. de akinek ezt magyarázni kell az nem-magyar.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 20:46:59

@cívisvárosi: tehát a szélesen elterülő, lapos jelentésű szó kurvára nem hangutánzó, márcsak azért sem, mert nem zsírozták össze!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 20:49:56

@cívisvárosi: a Balaton német neve megvan? Plattensee. Biztos azért, mert hangutánzó...jujj.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 20:52:38

@cívisvárosi: csakhogy a hopp és a sutty más jelentéssel bír. Aki ezt nem tudja, az nem magyar.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 20:54:22

@cívisvárosi: a proto-indoeurópai platosz milyen hangutánzó? Az te vagy. Mint bullshit generátor.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 20:57:31

@cívisvárosi: az angol nem droppnak hívja a palacsintát. Az angol drop cake egy nehéz piskóta.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 20:59:05

@cívisvárosi: te ugyanaz a bullshit generátor vagy, mint bircaman.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 21:02:15

@cívisvárosi: Mátyás birodalmat épített. Magyart, mert magyar trónra került.
Semmi nacionalizmus nem volt benne. Ennyire magyar volt Károly Róbert, vagy Lajos királyunk is.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 21:07:31

@cívisvárosi: te, a ner politikai termék, de a tagjai nem. Azok politikai identitású egyének. Függetlenül attól , hogy keresztények, vagy sem.
Tehát ismét butaságot beszélsz.
Nem veszed észre, hogy állításaid nem állják meg a helyüket?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 21:09:14

@cívisvárosi: Fröcsögő tenger...tetszik!
A zsír pedig nem pattog, hanem serceg.
Ami pattog, az az égő fa.

2019.09.27. 21:34:45

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a pata az, ami pattog, a köveken a patak, a tenger teng-leng, a zsír serceg, sistereg a platton. közönséges hangutánzás, hangfestés.

2019.09.27. 21:58:58

@Igazamvanvagyigazamvan?:
és az akadémia azt mondja, hogy német, szláv, török, finn. a népfőiskola azt, hogy ezek hangutánzó szógyökök, hangfestő szóképek, hangkitörések, valamiféle ősiség. és ebből adódik a magyar alapnyelv. az államnyelv. van egy latin-görög kifejezésekből álló egyházi nyelvezet. és piaci nyelv, amit a magyarok a környező szlávokkal, németekkel, cigányokkal, zsidókkal alakítottak ki. ezek vegyes szóképek. és ezek egy része hazaárulóvá vált. ők az mta istandwithceu tagozata. a "liberálisok". nem tényszerűen cáfolnak, hanem azt mondják, hogy ehhez sincs, ahhoz sincs jogod. ők nem-magyarok, nem-németek, nem-zsidók.

2019.09.27. 22:02:32

@Igazamvanvagyigazamvan?:
mátyás mégis csak magyar és cseh király volt. és nem csak-ember. a magyar és részben a cseh nacionalizmusra alapozva épített nemzetközösséget. taljánokkal. ilyen a magyar nacionalizmus. unortodox.
www.youtube.com/watch?v=laO_2pEutzw

ijontichy 2019.09.27. 22:50:15

@Brix: Nem is annyira implicit az! Elköpte már rég a lézer. "Akinek semmilye sincs, az annyit is ér". Ezek is olvastak Sántát :-( . Harminc Eurós fügefalevél rulez!
A morális süllyesztőbe került markecingesek egy részének feladata (mint a mellékelt példány mutatja) pont az, hogy az "OK, hogy szar ami van, meg ezek lopnak, de még ez a legkisebb rossz, és legalább "keresztény", "úri" és "magyar?" segget nyalhatunk, és néha van sör-virsli... izé tőtöttkolbi-palesz is a pispekfalat mellé" c. litánia ismételgetése különböző hangfekvésekben (és jó bőven bugyogva), mert a putyinszoponc alcsúti állatka szerint (és Mo-on ez sajnos igaz is), ha valamit sokszor mondanak, azt hajlamosak a népek elhinni.
Kínban az a markecinges lesz, aki - ha nem tudott eleget nyúlni a 200 dolcsikból - bekerül a közkóterbe, oszt felírnak majd neki 3 Miatyánkot, meg 2 Üdvözlégyet, és a jól viselkedő "ketteskék" között kisorsolnak majd 5 Alaptörvényt, meg egy Bibliát (keményfedelest) :-).

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 22:54:01

@cívisvárosi: tehát egyszerre volt magyar és cseh. Internacionalista?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 22:57:23

@cívisvárosi: te sem tényszerűen cáfolsz. A platni a németből ered. Valószínű, ugyanúgy, mint a sparhelt.
Lehet, nem korábbi eredetű.
De kurvára nem hangutánzó.
Egyrészt, mert a zsír sose került rá, másrészt, mert azt jelenti, lapos.
Plattensee. Nem, nem azért, mert placcs!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 23:00:38

@cívisvárosi: de tudjuk, minden a magyarból ered. Nekünk hamarabb volt hazánk, mint a germánoknak, keltáknak.
Hisz ház-haza.
House-land. Haus-Vaterland.
Sőt, már a sumérek is tőlünk tanultak házat építeni. Hisz így lettek a városaik, amiket magyarul neveztek el. Ur, Uruk, Kis.
Kell ennél több?

2019.09.27. 23:12:06

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha platt eredetében nem ősi hangutánzás, mint a placcs, akkor micsoda?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 23:20:35

@cívisvárosi: azt jelenti, lapos. A lapos hangutânzó?
Hegy, folyó, mező, rét , zsámbék hangutánzó?
Te tényleg ennyire?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.27. 23:21:23

@cívisvárosi: a placcs nem laposat jelent. Beszéled a magyart?

2019.09.27. 23:26:56

@Igazamvanvagyigazamvan?:
van egy nyilvánvaló dolog. lényegében egy tautológia. az, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. ha a magyar (vagy akármelyik) nyelv nem valamiféle ősiségből ered, akkor mégis miből? az akadémikus bölcselet telis teli van hülyékkel. kérem szépen a 19. század előtt nemzeti érzület nem is létezett. tényleg? így ült a gyügyei paraszt a lócán. és akkor valaki mondta, hogy a jakobinusok bevezették a diktatúrát. és ez a liberális demokrácia alapja.ebből a gyügyei paraszt arra következetett, hogy eztán ő magyar lesz. de előtte nem tudott róla. hanem a francia forradalomból következetett. hogy ő magyar? a francokat. előtte is tudta, hogy magyar. létezett natio hungarica. nem volt ilyen szó, hogy nacionalizmus. olyan szó se létezett, hogy szexualitás. de attól még nemzettek. és abból jön létre a nemzet, nemzetségek, nemzetiségek, nemzetköziség, nemzetközösség. ezeknek alapja a nacionalizmus. a nemzeti érzület. ha nincs nemzet, akkor nincs nemzetköziség. és nincs nemzetközösség se. előzetesen szükségesek a nemzetek. közösséghez közös ősiség szükségeltetik.

aki ezeket vitatja az idióta. mindegy, hogy az akadémia beválasztja az idóta bölcsészeket összehozzák egy intézménybe. kinevezik egymást ilyen vagy amolyan intézmények élére. a nép nem szóljon bele. azért, mert egy rakás hülye túl azon, hogy magyarellenesek. és persze nyilván tisztelet a kivételnek.

2019.09.27. 23:29:00

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a placcs azt jelenti, hogy valami lelapul. placcs. a platt, amire lelapul. az a lapos tányér. a plató. plateau. a fennsík. mint a flat. és az alföld. az a land. ennek rokona a fent és a lent. lehet, hogy véletlen hasonlóság, lehet mondani, hogy belemagyarázás. de ha ez mondjuk enyecül lenne, akkor ez lenne a "bizonyíték".

2019.09.27. 23:35:05

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a német platt honnan ered? hogyan keletkezett ez a szó. ültek az ősgermánok a tűz körül. és hogy pattant ki a fejükből ez a szó, hogy platt. nem a hangutánzással függ össze. olyasmivel, mint a placcs? hanem?

2019.09.27. 23:52:53

@Igazamvanvagyigazamvan?:
English patch
Middle english: placche.
Old english: plæċ, plecc.
placcs. mint a plecsni. és ebből a hangutánzásból alakult ki az angol folt. nyilván az is valami lapos dolog, mint a plate. és ezzel rokon a flat. de ennek rokona a magyar folt.

tehát a magyar beilleszthető ebbe az angolszász nyelvi közegbe, és persze vannak szláv rokonszavak, latin-görög kifejezések. és van ami hasonlít a finnhez. a magyar rokona az angolszász, a latin, görög, a szláv is, a török nép is, a nyelv is. és valamelyest a finn is. egyik se eredet. mert az eredet ezeknél mind ősibb. hanem ezek testvérnépek, rokonnyelvek. ebben állt a magyar nacionalizmus a reformkorban. de már a reformáció idején is. és azt megelőzően is. csak ez szemlélet ütközik ez az akadémikus bölcselettel. most mit csináljunk?

screpes 2019.09.28. 07:45:57

@cívisvárosi:

az ősi, a legnagyobb közös többszörös, az a nyelvfejlődési törvényszerűség.
Ez maga az, ami úgymond KÖZÖS.
(miért is, hogyan is lehetne különböző?).Ennek része a hangutánzás, amely minden ősi nyelvi közösségnél dominálhatott.
(ami laposra esve kiterjedt az mindenkinek lehetett "placcs"...
ezekután hiba azt hinni, hogy az angol placcs a magyar placcsból alakult, mert a síkon találkozott a maroknyi germán harcossal.
Hasonlóan közös de gyökeresen más alapeset a a szókincs-átvétel esete, ahol élővilág és a termelvények-eljárások neve dominált a fogadó (és nem feltétlenül a többségi részéről. Tenegeri halfajták neveit nem vehették át tőlünk a finnek, a gazdálkodásra utaló nyelvi jeleket pedig a szlávok oszthatták meg.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.28. 07:59:39

@cívisvárosi: szépen ragozod a hülyeséget. Patch jelentése: folt. A placcs angolul splash.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.28. 08:02:37

@cívisvárosi: a kérdés pedig az volt, helyesen állítod-e, hogy a plattni hangutánzó, pattog a zsír?

Nem, a plattnin nem fröcsögött a zsír, jelentése lapos, tehát nem hangutánzó.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.28. 08:15:50

@cívisvárosi: @screpes:
Pedig mindenki tudja, hogy a magyar ősi nyelv, ebből ered az összes többi. Nekünk hamarabb volt hazánk, mint a keltáknak, germánoknak.
Jöttek a germánok: ez mi?
Ház.-mondták a magyarok.
Amerre a magyarok házai állnak, az a haza!
Ó-mondták a germánok, nekünk ilyen nincs.-és bánatukban elvándoroltak Európába.
Haust építettek, de hazátlanok voltak. Vaterlandnak nevezték területüket.(Deutchland)

Jöttek a kelták:ez mi?
Ház. Amerre a magyarok házai állnak, az a haza.
Ó!-mondták a kelták-nekünk olyan nincs, és bánatukban meghódították Európát. Ahol letelepedtek, ott house-t építettek, de hazájuk sose lett, mert land-nak nevezték.(Ireland,Scotland)

Mert mindennek a magyarok az alfái, omegái.
Ja! Ez is magyar!
Alfa, tehát al fa, a fának a gyökere, minden alapja.
Omega, ami onnan ered, hogy ó, meg a... ! azaz magyarul : ez mindennek a teteje!

2019.09.28. 14:25:20

@Igazamvanvagyigazamvan?:
platty, placcs. a népfőiskola szerint a platt vagy a patch ebből ered. közönsénges hangutánzás. mint a pattog, vagy a plecsni. vagy a potty, a pötty. és ezzel rokon a point, vagy a paint. az alapszókincs hangutánzó-hangfestő.

óangol/ószász ház: hūs [huːs]. a házat a lovas nomádok húzták. húúúz. hangutánzás. ezzel rokon hoz ige. vagy a -hoz, -hez rag. ezzel függ össze a ház. a német Hause (ház) és a Hose (nadrág). mindkettőt felhúzták. angol hoise húz, ránt. huzzah: originally a sailor's shout of exaltation, encouragement, or applause.

2019.09.28. 14:46:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a görög alfa, a főníciai alef: egy állat fej. azt jelképezi az a betű. állat áldozatot. az ómega pedig felkiáltás: ó mega. ó magasságos! ezt jelenti. mega vagy megas, hindu európaiban: maha. máhas. az nagy, magas, magasságos. mi köze ennek a magyarhoz?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.28. 16:55:49

@cívisvárosi: Nem vagy te aspergeres?
A palacsinta volt a kiindulás, ami nem hangutánzó.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.28. 16:59:09

@cívisvárosi: a hose nem nadrág, hanem harisnya. Nomeg cső.
A harisnya cső szerű, tehát nem, nem a harisnyáról nevezték el a csövet.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.28. 17:07:11

@cívisvárosi: a jurta volt az elfogadott elnevezés, nem hívták háznak. Sátor a mai neve. Nem, nem húzták, az a szekér volt. Szétszedték. A félig földbe süllyesztett, kő, vagy patics falú építmények voltak a házak. Ezeket pedig nem lehet húzni.

2019.09.28. 18:40:27

@Igazamvanvagyigazamvan?:
németül nadrág. angolul harisnyanadrág. na most hogy függ össze a házzal? úgy, hogy mindkettőt felhúzták.

az mta szerint a magyar ház az ősfinn kota szóból ered. ennek is van angolszász rokona. a cot, a cottage házat, házikót vagy kunyhót jelent. és egyébként az angol clot magyarul: összeáll, megköt. és ugye ezzel függ össze a kötött áru, ruha: cloth. mintha még ez is rokona lenne a magyarnak.

2019.09.28. 18:48:05

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a német platt, szlávosan platni eredete hangutánzó: platty. a palacsinta latin megfelelője: placenta. ennek eredete: placcs. közönséges hangutánzás.

ijontichy 2019.09.28. 20:16:31

Off (???)

index.hu/techtud/2019/09/28/magyar_kormanyzati_trollok_az_oxfordi_dezinformacios_jelentesben/

Hahó Öcsi... izé kéccáz dolcsisok, hát hogy vagytok??? :-DDD

On !!!

2019.09.28. 21:18:44

@ijontichy:
a fidesz választási eredményei az elmúlt 20 évben.
2002: 2.5M
2006: 2.3M
2010: 2.7M
2014: 2.3M
2018: 2.8M
ha ennek a közösségnek 1%-a aktív, akkor az 20-30 ezer trollt jelent. samantha bradshow oxfordban rájött, hogy a kormányok befolyásolják (!) a médiát (!). a 21. századnak ilyen kiváló gondolkodók kellenek, mint samantha oxfordból. a kormánypártiak sértegetnek. az ellenzékiek nem. mindenki mindenkit sérteget basszus. ebből jön létre egy nagyrészt értelmetlen közbeszéd. modern kori vallásháború.

honnan ered a peace. pssz! hangutánzás. és utána pikk-pakk megkötötték a paktumot. dedó. ezzel szemben áll az akadémikus nyelvészet. mesterséges intelligencia elemzése. a "put" még így ismeretlen erendű. putty! abból ered.

azt hiszed, hogy orbán ezért 200 dollárt fizet. szórakozás. na jó, lelepleztél. most jött meg a pénz. pence. holnap el is pengetem.

2019.09.29. 09:02:45

@ijontichy:
kutatók éjszakája. és abban megjelenik a posztmodern progresszió.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3698/190927kutatokejszakaja_ksz_(46).jpg
errefelé a finnegánok is ner támogatott részei. moi! puhutko suomea? szia! beszélsz finnül? ebben állítólag a magyar ősiség kizárólagosan visszaköszön.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3698/190927kutatokejszakaja_ksz_(62).jpg
amint látod ezt is támogatja a fidesz. a propaganda részei "félvér" gyerekek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3698/190927kutatokejszakaja_ksz_(52).jpg
A 150 éves periódusos rendszerről, de Nikola Tesláról is hallgattak előadásokat a komplexumban, sőt zenélő Tesla-tekerccsel is találkozhattak a résztvevők. Az égbolt titkai a WorldWide Telescope segítéségével, a Microsoft és a NASA együttműködésének köszönhetően tárultak fel.

a fidesz integrálta ezeket legalábbis errefelé. a fővárosban folyik egy modern kori vallásháború. mert ott a kormánypárt nem szerzett tartós többséget.

screpes 2019.09.29. 09:49:46

@cívisvárosi:

" ... mert ott a kormánypárt nem szerzett...."

Ezt is műásképp kellene fogalmazni:
mi az oka a tényleges kisebbségének?

Ellenpróbaként persze ott van, hogy miért szerzhet többséget "vidékies" környezetben mégis?

Ellenzéki nézőpontból a kulcsszavink: tájékozottság, megfélemlíthetőség, szervezettség, függések rendszere. Ezek erőteljes érvek városi környezetben.
De vidékies nézőpontból prioritás a háborítatlan magyarságuk, amihez nem ér fel a "világvárosok globalizé világa......
Ennél a védtelen-védendő magyarosságnál viszont kérdéses, hogy ez mennyire hamis (manipulált), és egyetlen IGAZI nak felmagasztalva adódik egy magyarságkép, ami avitt, és sértő, belőle kibontakozik egy skanzen: rezevátum. múltbólvett (örökölt) jövőkép.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.29. 10:20:06

@cívisvárosi: nem, a plattni, az nem a palacsinta megfelelője. Lapos a jelentése. Mindenbe belemagyarázol valamit, roppant szórakoztató.
Csak az a baj, hogy ez a rögeszméddé vált.
Neked a hill is hegy.
Nem, egy síkság, egy sima vaslap nem azért platt , mert a sík felület így esik le.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.29. 10:27:39

@cívisvárosi: látod, neked a pénz is peng. Holott a pence -shilling-pound volt a rendszer.
Amikor a peng szó kialakult, még nem létezett pence.
A pfennig rokona, a 14, század előtt nem is használták!

Brix 2019.09.29. 10:56:42

@cívisvárosi: " a fővárosban folyik egy modern kori vallásháború" Dehogy folyik semmifèle vallásháború...Magyarország 70 ève szekularizált állam, a többsèg vallástalan vagy a lelke mèlyèn keresztèny esetleg, de háborúzni - főleg kèpzelt ellensèggel- nem akar...Orbánnak a keresztènydemokracia ès a keresztèny szabadság csak jól hangzó szlogen ...Èrtelme ès hatása a posztmodernben kor (fiatal) emberère nincs , mert a világ abba az irányba halad, hogy a vallás, a hagyományos családmodell, ès a hierarchizált társadalom mindenhol visszaszorul...A globális trendekkel nem tud szembemenni Orbán sem, meg egyèbkènt sem veszèlyezteti semmi a keresztèny szabadságot, ha más nem mint a globális evidenciak ès a társadalmi tudat változasa..Ez csak arnyèkboksz, propaganda, indok, hogy mièrt kellett kellett a szabad társadalom argumentumait felszámolni....Ha jól emlèkszem , Orbán mondta anno, hogy: " Csuhások! Tèrdre , Imahoz!" Orbánnak a keresztènysèg vèdelme " nem más , mint politikai eszköz: erkölcsi igazolás az elnyomó politikához ès a társadalom legbefolyasolhatóbb rètegeinek- idős, vidèki , kevèsbè tanult - ideológiai láncra fűzèse...

Brix 2019.09.29. 11:13:09

@cívisvárosi: De, ha Karigeri akit "loser"- nek , inkompetensnek kiállították ki a kormányzati oldalon- megveri Tarlós Pistat- akkor az jó jelzès lesz Orbánnak , hogy hiába a jól kifundált hatalmi szisztèma , a látszólag olajozottan működő gèpezet, a nagyvárosi de főleg inkább a fővárosi èrtelmisèg a munkások lelkèt nem tarthatja magáènak ....Különösen igaz ez a fiatalokra....A hiába a közel 100% határontúli támogatottság , hiába a magyar kistelepülèsi egyeduralom, a" forradalmat " mindig a nagyvarosi , fiatal èrtelmisèg\munkássag csinálja ...Ott még soha nem fognak teret nyerni, mert azok az emberek nem hülyèk, jobban megèrtik a rendszer működèsèt...A fővárosban èlő emberek napi szinten láthatják a NER - elit luxus- èletmódjat, a pofátlan dőzsölèst , a sumákságokat, ami szinèn gátja ott a kormánypártnak, sőt van egy rèteg amely kifejezetten gyűlöli őket, DE - nem azèrt mert keresztènynek hazudják magukat, hanem mert átlátják ezt a gusztustalan maffia- hálót...

2019.09.29. 11:18:55

@Brix:
a békamenet ahelyett, hogy nem leszünk gyarmat, nyugodtan felírhatná a molinójára, hogy a láncainkat akarjuk.
mint a panyol paractok, amikor nappóleon jóska(a bonaparte öcsikéje és panyolországi helytartója) ellen tüntettek madrid utcáin, amikor az kihirdette a jobbágyfelszabadítást.

Brix 2019.09.29. 11:28:32

A konklúzióm az, hogy " keresztèny állam, keresztènydemokracia , keresztèny szabadság " - az nincs Magyarországon , ennek nem is adottak a társadalmi feltètelei , relatív "vallástalanság" van , posztmodern 21- ik század, ès nem a múltszázad 30- as èvei...A társadalmat leuraló politika csoportosulás azonban jól használja a keresztènysèget , mint ideológiai eszközt , hatalmi pozíciójának megtartásához...Szerintem, ezzel viszont Orbán mellèfogott, hiszen a" globális tudatban " új trendek íródnak , nem lehet a több száz évvel ezelőtti kollektív tudatnak megfelő trendet írni...Ha a helyükben lettem volna , akkor valamilyen nemzeti\ zöld populista trendet próbáltam volna meg teremteni ...Úgy mint: minden kultúrának joga van a" saját területèn " èlni, az a adja a globális humán diverzitast...De, szellemi keresztesháborút hirdetni , az nagy mellèfogas...Hogy akarja ezzel megfogni Grèta magyarorszagi kortársait...A lelkekèrt folyó harcban vesztèsre állnak, mert a való világ realitasaitól erugaszkodott trendet akarnak a társadalomra erőltetni..

Brix 2019.09.29. 11:45:20

@Bánegressy: Szerintem , pont azért jutott a liberális demokrácia válságba Magarországon, mert túl sokan akarták a" láncokat" vissza...Az emberek jelentős rèsze túlzottan tiszteli az abszolút hatalmat, mert az erő ès a kompetencia egyik bizonyítèkanak tartják...Ide, kell a hierarchia , kell az erős vezető, aki megmondja hogy mi a helyes, hogyan èljèk az èletüket ès eligazodjanak a vilagban..Nálunk az erőnek kultusza van...Érdekes volt olvasni a kormánypárti vèlemènyeket , amikor az ellenzèki parlamenti kèpviselők a TV - szèkhazban voltak ès a nyakukra tèrdeltek a biztonságiak , a többsègüket öröm töltötte el...Nem az nèztèk , hogy bántalmaznak egy embert, -hogy megalázzák az alkotmányos demokráciát , a jogállamot, azt a több 10 ezer, vagy 100 ezer embert akiket azok kèpviselnek- hanem örvendeztek az embertársukat èrt fizikai erőszaknak..Ha ebből a perspektívából nèzzünk, az Orbán- rendszer egyenes következmènye az általános társadalmi tudatnak...

2019.09.29. 12:39:34

@Brix:
a fogyasztói társadalomba vetett hit a vallása. az, hogy a posztindusztriális társadalmakban a piacon már nem a termelés az elsődlegesen, hanem a szabad kereskedelmé és a virtualizált szolgáltatásoké a jövő. valós árut termeljenek a szolganépek. csak a forintot ne gyengítsék. azt vezessék ki és helyébe teremtsenek világpénzt. eurót. a dollárdiplomácia és az európai egyesült államok feloszthatatlanul és elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz és biztosítják. és biztosítják az atlanti és a transzatlanti világ hegemóniáját. ez egy hitvilág. a globális trendekkel nem lehet szembemenni. és hogy mindig a világpolgárság hirdeti meg a forradalmat.

vidéken meg azt mondják, hogy amíg a főváros valós árut nem termel, valós árupiaca nincsen (nemcsak materiális jószágok, de szellemi termékeket sem állít elő kevés kivételtől eltekintve) ezért a kérdés csak az, hogy az ország kinek biztosítsa a pofátlan dőzsölést, luxus életmódot. ahogy egyébként debrecen belvárosában is csak ez a kérdés. és általános emberségen túl nincs semmiféle ideológia, ami ezt képes lenne meghaladni. és ezt leginkább helyi egyesületek képviselhetik a függetlenekkel. gyakorlatilag az összes párt felszámolta magát.

budapesten a "liberális" "demokraták" azt mondják, hogy dehogy is. van ilyen ideológia. ez a globális kapitalizmus. ez az, aminek ugyan vannak kisebb hibái. de ennél jobbat még nem talált fel az emberiség. és párbeszéd az mszp-vel és a dk-val, valamint a momentum generáció összefognak. elsöprik az autoriter rezsimet, amelyik nemzetközileg elszigetelődik és a ner kártyavárként összeomlik.

2019.09.29. 13:22:13

@Brix:
akikre az mta székházban rúgták az ajtót azok még több embert képviselnek. és azt mondták, hogy ők meg vannak tévesztve, vagy meg vannak félemlítve, éppen az mta téveszti meg őket és a biztonságiak félemlítik meg őket. és velük harcoltak. de ez egy alapjaiban hamis állítás. mert a fidesz szerzett kétharmadot és beleszart abba, hogy az egyharmadot el nem érő pártok mit akarnak.

az mdf-szdsz paktum megkötése után hankiss elemér is beleszart abba, hogy mit akar az fkgp, a kdnp és a miép (őket nyilván valamilyen elmaradott gondolkodóknak tartotta, nem "európai értelemben vett konzervatívok", akik nem kompatibilisek a "felvilágodás" elveivel és tényleg nem) és az egykori állampárt kulturális vezetőit leváltották, a reformszocialisták pedig a liberálisok környékén sorakoztak. és ugyan az mdf-szdsz paktum a választók felét képviselte. hankiss elemér azt mondta, hogy ezek vannak. legyen az 1-es a kormánypárté, és az 2-es csatorna az ellenzéké. ez konzervatív-liberális felállás húzhat egy kicsit balra, duna tévé pedig határon túlra sugározva egy kicsit jobbra. és ebben a felosztásban már szinte mindenki megtalálhatja a számítását leszámítva a nemzeti radikálisokat és a rendszerváltás nyilvávaló veszteseit. szóval egy tisztességes elképzelés volt, csak éppen hankiss elemér se tudott mit kezdeni a nemzeti radikalizmussal túl azon, hogy az szdsz nem fogadta, hogy övék legyen a 2-es. és az mdf nem tudta kiszorítani a miépeseket. és ebből alakult ki a médiaháború. létrejött a tv2. és tv3 helyébe lépett az rtl klub. azért, hogy ne legyen mindkét csatorna "libsi". aztán az szdsz az rtl klubot is könnyedén elfoglalta. az m1 politikai műsorainak egy részét is privatizálták a naptévébe. és ez brutális médiaegyensúlytalanságot eredményezett. és ezzel szemben szerveződött meg a fidesz. és ebből lett a ner.

2019.09.29. 13:44:53

@Brix:
magyarul az mdf-szdsz, az mszp-szdsz(-mdf) és a fidesz(-kdnp(-fkgp)) paktumok esetén a pártok beleszartak abba, hogy mit gondolnak az ellenoldal képviselői. azt mondták, hogy azoknak nincs a parlamentben egyharmaduk. és ezek a pártok úgy egyeztek meg, hogy ilyen esetben nem kell törődni az ellenoldallal.

a 90-ben az szdsz 21%-ot kapott, a fidesz 9%-ot. ehhez képest milyen pozíciókhoz jutott az előbbi és az utóbbi. brutális médiafölényben volt az szdsz. a mai napig brutális médiafölényben vannak a támogatottságukhoz képest. lényegében nem volt olyan párt (beleértve a horn, medgyessy és gyurcsány vezette mszp-t), amelyik ne az szdsz szétverésére játszott volna.
www.youtube.com/watch?v=58Zyfx3D99A
és ezt a fidesz hajtotta végre, leszámítva a fővárost, mert ott egyelőre nincs többségük. már gyurcsányt is az szdsz ellenébe választották újra. a "gyurcsányizmus" szélbalról valahogy szétveri a libsi társaságot. és az őszödi beszéd után vált nyilvánvalóvá, hogy orbánizmus veri szét széljobbról. és ez a közakarat.

csak ennek ára az, hogy az szdsz-hez köthető értelmiség mindent megtesz azért, hogy szétverjék magyarországot. de anélkül is mindent megtesznek. ebben áll a vallásháború.

ijontichy 2019.09.29. 16:14:28

@cívisvárosi: A team vezetők nyalván... izé nyilván többet is összeszedhetnek.
Rossz a szemlélet. A fityesz szavazók (ld. még "idióták és/vagy aljas gazemberek") száma nyilván adott lesz
a) vitya megmurdeléséig (Mo. már csak ilyen, rendszerváltás se lett volna, ha az istenadta népen múlik);
b) valami nagyon durva krach bekövetkeztéig, ahol az egyensúlyozó művész megbotlik, és a kasza-kapa, jobbnak tűnik, mint a szakadék (ld. '56);
Én Mo. ismeretében az a) verziónak adok nagyobb esélyt (XXI. század, Európa közepe*). Önsorsrontás magyar hagyomány, 40 év szocializmus után kell még az a 40 év orbánizmus. Az első vis maior volt, a második hülyeség.
A fityesz szavazói közt van ~ 3-400k teljesen egybites hívő, ~ 1 milla napi egzisztenciájában teljesen narancsbáró-függő, ez utóbbi mass, meg a többinek a java része azonnal otthagyná a süllyedő hajót, ha kapna biztos ajánlatot. De nem kap. Ezért aztán az Ostobák Országában a félmagyar a király. Sebaj, így is lehet élni (*), az utódok szentségelése nem hallatszik a föld alá. Egyébként sem az a helyes nézőpont, hány idióta és/vagy aljas gazember van, hanem az, hogy mennyi, versenykörülmények között is piacképes ember hagyta ott az országot. Az sokat mutat. Ahogy az is, hogy senkitől sem zavartatva, 9 év alatt csak negatív fejlődést lehet látni (kivéve a majd nulla piaci értékű magyarkodást). A magyar kultúr- és stadiondömping, meg Tízparancsolat nem fogja pótolni se a sebészt, se a mérnököt (se a strónmanná, vagy osztrák/német/angollá avanzsált gázszerelőt). Ám a fideszbolsik húsz évnyi társadalomhülyítésének ereménye az ehhez hasonló hírekből világlik igazán ki:
index.hu/belfold/2019/09/29/elengedtek_fejbe_rugott_not_korut_auto/
"Az a bajom, hogy valami bajom van" mondja az egyszeri magyar alattvaló. Egy b) verziót ezért nagyon nem tartanék szerencsésnek. Az éccakai vietnami papucsos futás veszélyes sportág, sokan megsérülhetnek :-(.

Azért tré lehet ilyen lelkivilággal élni, hogy örökösen ez a magyarság-kérdés... nekem a magyarságom olyan, mint a levegővétel. Nem kell vele állandóan foglalkoznom, és ez így a jó. Aki a magyarságából akar megélni, annak nem jut ideje a pénzcsinálásra, úgy meg nem tud jól élni. Hát mijafenének kéne nekem holmi magyarságtudattal foglalkozni? Az ilyesmi mindig személyiségproblémát takar, vagy ingyenélési szándékot. Az újmagyar közoktatás pedig épp ilyen személyiségproblémás egyedek tömeggyártására rendezkedett be :-(.

Brix 2019.09.29. 17:23:10

@cívisvárosi: Javaslom az Orban- beszèd meghallgatását, vègül is, azokat mondta , ismerte be, amelyeket mi állítottunk veled szemben:
- Egyre kevèsbè az ellenfèl támadásai ès egyre inkább a bajtársiasság tartja össze a közössèget" azaz: szó sincs az általad említett "vallásháborúról" , valójában komoly ellenzèki ellenállasról sem, mostanában..
Orbán szerint kettő rendszerváltás volt, " az első liberális, a második a nemzeti" azaz: Orbán beismerte hogy rendszert váltott , holott nem erre kapott felhatalmazást....
Orbán ma már olyan hatalom birtokában èrzi magát, hogy nem játszik a szavakkal, hanem beismeri , eltörtèk az alkotmányos liberális demokráciát...Éppen csak odáig nem jutott el, hogy kimondja, hogy a" nèp nevèben" kvázi egypárti -állampárti rendszert èpített ki , ès esze ágában sincs soha lemondani a hatalomról, mert "a haza nem lehet ellenzèkben..."Attól tartok , Orbán országlása egyszer vères polgárháborúhoz fog vezetni, mert annyira megszállottan hisz a saját profètaságaban, ès annyira görcsösen görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz...Az, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzèk gyenge, nem jelent semmi...Sőt, sokkal kiszámíthatatlanabb így a jövő....Azzal nem számolt, hogy az rendszer- gyűlölők indulatai ( ès számuk) is egyre növekszik ès ez, ha eljön a megfelelő idő, egy irányba mozdulat...Azt kell hogy mondjam, már a szellemi teljesítmènye csúcsán is túl van, Orbán mert nem vetette èszre, hogy egy kis nagyvonalúsag ,államfèrfiúi viselkedès , egy kis konszolidáció jót tenne neki...Ha kèpviselőket veretnek, nem csodálkoztam rajta, ha majd egyszer rajtuk is visszaverik\visszaveretik az" adósságot" ! Az erőszak mindig bosszúért kiállt, ès erőszakot fog szülni...Nincs nemzeti konszenzus, nincs bèke ès nincs nyugodt világ sem, mert az Orbán- rendszer erőszakkal eltakarította az útjában álló szerveződèseket, de az emberek lelkèt nem tudja uralni...Pont a fővárosi èrtelmisèg, a fiatalság, ès a munkásság a legellensègesebb vele, ami nem jó jel a jövőre nèzve...

Brix 2019.09.29. 18:12:08

@cívisvárosi: Egy pillanatra azért meg visszatekintenèk a mèdia kèrdèsèhez...Minden valódi demokracia egyik alapvető követelmènye a közmèdia semlegessège , hiszen azèrt " köz" mert mindenkit kèpvisel , mindenki pènzèből tud működni...A feladata lenne az ideológiamentes, hiteles tájèkoztatás...Nálunk ugye a Mèdiatanacs - az állampárt önkènyes "erőszakhivatala " ((kinevezte Papp Dánielt, a Jobbik egyik alapító tagját , a hírhamisító, ideológiailag egyoldalú riportert 1978- as születèsű a pali..)) A szemèlyi alkalmatlanság következmènye az lett , hogy kèpviselőket vertek az MTVA - szèkházban. A bíróság már ki is mondta, hogy jogszerűtlen volt a biztonsági őrök erőszakos fellèpèse...Az első követelmèny a Mèdiatanacs megszüntetèse lenne, ha Orbánèk lassan demokratizálni \konszolidálni akarnák a rendszert...
Szerintem , a kötelező logikus lèpès az lenne számodra, hogy beismerd: az Orbán-"rendszer nem alkotmányos, szabad, valódi demokrácia - hanem kvázi egypártrendszer, autoriter hatalomgyakorlási módszerekkel...Ezèrt kellenek a jelzők ès a fosztókèpzők..
A másik pedig az lenne, ha beismernèd magadnak, hogy nem vagy demokrata, hanem inkább hanem a tribális jellegű, egyeduralmat, a hatalmat tiszeled , az emberek közötti mestersèges hierarchiát. ...Ebből következik az etnicizmus ès az irracinalis , illogikus gondolkodás --- "Nèpfőiskola" -a kutya nem ismeri el, ami ott elhangzik, csak a hívőknek szól.....Nincs ebből semmi problèma , csak vigyázz, nehogy "elnáculj" - mert látom jeleit...Nem megbántani akartalak, hiszen az, ha valaki ápolja a magyar hagyományt ès tiszteli a múltat , vèdi ( feltètelezem rólad..) az nagyon elismerèsre mèltó dolog, de amikor etnikai alapon különbsèget teszel a magyarok között, az már bizony az első lèpès a" náculás " felè... Ahogy èn a blog tartalmát -írásait, hozzászólását - elnèztem, mindenki magyarnak tartja magát ,( az ellenkezője eddig nem derült ki, így feltètelezem..) csak maskèpp èlik meg magyarságukat , ès mást tartanak fontosnak...

2019.09.29. 18:54:03

@Brix:
a fidesz egy kettős hatalmi képződmény. van a fidesz1, amelyik rombol. amelyik nagyjából abban hisz, amit orbán hirdet. le kell rombolni a nyugati típusú liberalalizmust, ami tulajdonképpen az amerikanizmus, az européer konzervativizmust. szakítani kell az altanti, a transzatlanti világ dogmáival. mindazzal, amit az szdsz és az az mdf mérsékelt irányzata képviseltek. előbbit a fidesz '89, és utóbbit fidesz '98 (az első orbán kormány) még képviselte. de ezekkel a fidesz '10 szakított és azóta a kormányba vetett bizalom töretlen (második, harmadik, negyedik orbán kormány után jöhet egy ötödik és egy hatodik). és ez egy modern kori vallásháború. de a baloldal ugyanezt mondja, hogy ez egy vallásháború. csak épp ezt a felvilágosultak vívják a sötét diktatúrával szemben. és ebben a játszmában a szocik, a párbeszéd talán felelőtlen módon ígérget, a dk talán megtéveszti a választóit, de ők a kisebbik rossz, mert orbán nacionalista, mit nacionalista: fasiszta. mit fasiszta: náci. mit náci: hitler és sztálin egyben. plusz észak korea. és ennek nem a fidesz1 mond ellent, hanem a fidesz2.

létezik egy kifejezetten konszolidált irányzat. errefelé egészen biztosan. egy mai hír, hogy a modern ifjúsági egyesület távol-kelet napján ázsiai rajzfilmhősöknek öltöztek be.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3699/190929minicon_msz_(24).jpg
és erre mondja azt a kormánysajtó, hogy "azonnali fejlövést" kellene ezeknek. ezért. mert hogy a gyerekeket ebbe az álomvilágba rángatják bele.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3699/190929minicon_msz_(16).jpg
abba, hogy sohasem kell felnőni. de ez egy fidesz támogatotta rendezvény. erről a helyi önkormányzati lap beszámol. tehát a fidesz legalábbis errefelé olyan, hogy abban az szdsz is megjelent. csak persze nem az a kulturális főáram, hanem az underground. és fidesz2 pragmatikus. tesco gazdaságos módon szinte bármit megtámogatnak. light". azt mondják, hogy van egy generáció, amelyik ezeken az ázsiai rajzfilmeken nőtt fel. és szervezzenek nekik ilyen napokat is. majd alternatívaként csinálnak magyar népmeséset. szintén egy mai rendezvény. családi nap. klasszikus zene kicsiknek.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/806_2544_01.mp4_snapshot_00.jpg
a fidesz1 militáns. a fidesz2 civilizált módon igyekeznek normalitást teremteni. és a fidesz igazán ott sikeres, ahol ez utóbbi is létezik.

2019.09.29. 19:05:15

@Brix:
rendben van. de hankiss elemér és gombár csaba azt mondták, hogy az miép, az fkgp, a kdnp nem a mérsékelt européer konzervativizmust képviselik. és mivel nincs egyharmaduk a parlamentben ezért őket a közmédiából kiszoríthatják. miközben ezeknak a pártoknak nagyobb támogatottságuk volt, mint az szdsz-nek. és a fidesznek hiába volt akármilyen magas a támogatottsága, közvetlen politikai befolyást a médiában csak az szdsz szerezhetett. és ebből jött létre a rendszerváltás utáni médiaháború első felvonása. ezzel került a fidesz a nemzeti radikálisokkal egy platformra. az mdf-szdsz paktum eredményeként.

tehát amikor az szdsz szorította ki az összes többi pártot, akkor az nem volt mélyen antidemokratikus csak az, amikor a fidesz teszi ugyanezt?

2019.09.29. 19:32:42

@Brix:
0, 1 és többpárti keretek között is létezik demokrácia. működhet a demokrácia úgy is, hogy létezik egy uralkodó állampárt. csak ez nem a nyugatos modell. és nem is feltétlen a keleties feltéve, hogy ezek alternatívái a helyi egyesületek. és működnek az európai népszövetségi, nemzetközösségi keretek. csak ez nem amerikanizmus.

2019.09.29. 19:42:41

@Brix:
ezek a fiatalok "japánnak" tartják magukat.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3699/190929minicon_msz_(24).jpg
de nem azok. mert őket a japánok nem fogadják el, akkor sem ha a rajzfilmeket eredetiben nézik és abból megtanulnak japánul. azért, mert nem gyakorolják a japán népvallást.

Brix 2019.09.29. 19:56:52

@cívisvárosi: "0, 1 és többpárti keretek között is létezik demokrácia. működhet a demokrácia úgy is, hogy létezik egy uralkodó állampárt. csak ez nem a nyugatos modell."

Nem, nem működhet, mivel a modern demokrácia alapfeltétele a többpártrendszer, a pártok egyenlő versenyén és váltógazdálkodásán alapuló plurális politikai rendszer. A többi feltétel a hatalmi ágak szétválasztása - már bebizonyítottam fentebb 10x sem valósul meg ( pártemberek az összes államhatalmi funkció élén) Médiatanács- a média kontrollja.. A társadalom teljes leuralása, a legkisebb állami hatalmi funkciót is a pártemberek töltenek be...Nem ,nem ember, ez NEM demokrácia! Ennek a rendszernek szinte egyetlen argumentuma sem felel meg a valódi demokrácia követelményeinek !!
Ajánlom, olvasd el az Athéni demokrácia történetét, hogy miről szóltak Kleiszthenész reformjai: éppen szöges ellentétben álltak azzal amit te gondolsz a demokráciáról ( vagy inkább a zsarnokságról...)
A lényeg: Kleiszthenész reformjai arra irányultak , hogy minden eszközzel megakadályozzák hogy egy Türannisz - egy zsarnok átvegye a társadalom felett az irányítást! Ezért volt kötelező rotáció a végrehajtóhatalomban, és általános részvétel a demokráciában...
Tehát: rotáció és kötelező delegáció - érted??? Nem pedig egy türannosz, mondjuk egy sztratégosz és szűk körének egyeduralma, színjáték- propaganda által megalapozva a külső ellenségre hivatkozva...

2019.09.29. 20:01:30

@Brix:
ezek szintén egy hétvégi program. egyiptomi kiállítás. ezek családok az egyiptomi kultúrából megismernek valamit. megfejtik a játékos rejtvényeket, amiket a múzeológusok kitaláltak. és lehet, hogy egyikük egyipológus lesz.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/MG7946.jpg
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/MG7960.jpg
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/MG7971.jpg
csakhogy nem váltnak egyiptomivá. mert nem gyakorolják az egyiptomi népvallást. és a (neo) "liberalizmus" azt hirdeti, hogy mindezeket a modernitás eltörli. tehát ebből is egy installáció lesz a plázában, egy kollekció a kifutón, és abban az "egyiptomiság" elvész. mert azt a ráció, az ész kultusza, a hipermodernitás, a globális keveredés, a nyílt társadalom, stb. legyőzte.

2019.09.29. 20:12:49

@Brix:
az athéni demokrácia hánypárti volt? nulla. a politika alapja a polisz ügyeinek intézése volt. ez helyi egyesületeket és függetleneket jelent. amit a modernitás felszámolt mondván, hogy ezek egy mediatizált világban országos méretekben nem elég hatékonyak. és különféle vallási irányzatok helyébe léptek a különféle politikai ideológiák. és filozófuskörök vették át a papok hatalmát. a politológia lett a modern kori teológia. és az akadémikus bölcselet azt hirdeti, hogy ezeket a földkerekségen egy hálózatba összekapcsolja. csak ennek ára az, hogy a világ népi jellege, nemzeti karaktere elvész.

Brix 2019.09.29. 20:14:23

@cívisvárosi: A modern demokrácia lényege az, hogy a kormányzat minél jobban megértse a társadalomban együtt jelenlévő különböző rétegek gyakran különböző érdekeit és ezt minél jobban összehangolja a törvényekben, figyelembe vegye a kormányzati politikában. Európában nem árt a (nagy)koalíciós kormányzás sem , jobb a kormányzati kontroll lsd: Ausztria, Németország.... Európai modell... Ehhez tisztán arányos választás dukál ..
A modern demokrácia célja nem lehet az egész társadalom erőszakos leuralása , ebből következik, hogy nem is többség uralmát jelenti a demokrácia , az orbánista felfogással szemben...
A többség egyébként sincs meg nekik, csak a 70%- 49%-a , ami persze nem kevés, sőt.. DE , messze nem lehet kijelenteni , hogy ők, vagy Ti a többség vagytok...
Egyébként is, szerintem a ilyen "hatalmas felhatalmazások" , mindig valamilyen súlyos demokrácia defektus következményei... Lásd: Hitler is addig folytatta az ellenzékellenes harcát( szó szerint) , amíg el nem érte a 46-47%-os választási eredményt...
Egy normálisan működő társadalom alapvetően plurális,megosztott gondolkodású és nem pedig egyesült valamely ideológiai (vagy vallás) alapján!!

Brix 2019.09.29. 20:27:34

@cívisvárosi: (neo) "liberalizmus" azt hirdeti, hogy mindezeket a modernitás eltörli" Szerintem , semmi ilyesmit nem hirdet a liberalizmus, a neoliberalizmus sem - mivel az egy gazdasági elmélet- különösen nem ...
Az, hogy mi lesz az egyiptomi vagy magyar kultúrával- nem ideológiafüggő- csak az egyiptomi emberektől függ...A " liberalizmusnak" nem célja a kultúrák homogenizálása.

2019.09.29. 20:52:56

@Brix:
ne viccelj már. a "neo" egy nemzetellenes liberalizmus, egy keresztényellenes szocializmus, államellenes konzervativizmus. ebből áll össze az antifasiszta koalíció. és aki ezzel szemben áll az posztfasiszta, neonáci. ez az ideológia. ez odáig tart, hogy a hipermodernitás eltörli a törzsi tribalizmust a globális keveredés megteremi az új emberi fajt, ami a ráció, az ész kultuszán alapul.

2019.09.29. 20:53:27

@cívisvárosi:
ha valaki magyar/európai létére japán akar lenni az őrült. megszállott. ha a népvallást is gyakorolja akkor az először önfeladás, másodszor új identitáskeresés, annak minden hátulütőjével, azonosulás/megfelelés kényszer vsz. mindenáron.
legyen inkább amcsi. az bárki lehet.
itt van kerekes matyi.
szípen zenél.
nem egészen az én műfajom és gondolom sokan vannak ezzel így odaát is, de viheti valamire.
erős handsome white csávó.
nem lesz gondja.

japán akar lenni :D
miért nem pápua?
vagy maori
az sokkal egzotikusabb és ráadásul tetkóban verhetetlenek.

Brix 2019.09.29. 20:55:47

@cívisvárosi: az athéni demokrácia hánypárti volt? nulla. a politika alapja a polisz ügyeinek intézése volt. "

Az athéni demokrácia közvetlen demokrácia volt, mindenki egyenlően és közvetlenül gyakorolta a politikai jogait a népgyűlésen keresztül... Egy 10 milliós ország minden állampolgára nem gyakorolhatja a közvetlenül, csak kivételes esetben , pl a népszavazás intézményén keresztül, Orbánék a népszavazás intézményét is " kiherélték" lsd: Alaptörvény..
A modern demokrácia- közvetett hatalomgyakorlás- nem létezhet politikai pártok nélkül.
A lényeg viszont az athéni időkben és ma is az, hogy minél szélesebb társadalmi alapra, nagyobb valós!! legitimitásra épüljön a kormányzás, és legyen hatalmi ROTÁCIÓ - ne jöhessen létre egy ember vagy párt hosszan tartó zsarnoksága , egyeduralma- semmilyen indokra hivatkozásul...
Az egypártrendszert egyszer már kipróbáltuk , súlyos társadalmi gazdasági torzulások lettek belőle, és az ország óriási, évtizedes lemaradása ... Kösz, de ebből nem kérünk..Ha Orbán tovább erőlteti az egyeduralmi, egypárti rendszer kiépítését, akkor majd az emberek, akik nem értenek vele egyet, olyan módon fognak közbelépni , amit nem fog megköszönni...Törékeny ez az egyeduralom , mert komoly diktatúrát nem tud csinálni , mint Putyin vagy Erdogán, így nem is nagyon félnek tőle ellenségei...Másrészt, azt is tudja , hogy a társadalom másik fele valójában erősen ellenséges politikájával...Arra azért ügyel, hogy sok "olajat ne öntsön a tűzre" - ha már konszolidálódni nem tud..

2019.09.29. 21:02:53

@Brix:
a fidesz határon túli támogatottsága 95% feletti. a kistelepülésen 60% körüli. a nagyobb vidéki városokban 50% körüli. a fővárosban 40% körüli. a fidesz az abszolút/relatív többség. az ellenzék azt mondják, hogy összeállnak egy választási párttá. és elsöprik ezt a rezsimet. álljanak össze és söpörjék el a fideszt. de ez a politika legitimálja azt, hogy őket söprik el. ez egy vallásháború. mi legyen a jogrend alapja? velencei bizottság ajánlása vagy mátyás király igazságának örök fénye? erre mondhatod, hogy a második nem lehet civilizált. miért ne lehetne? mert mátyás nem is magyar volt. aki azt gondolja, hogy mátyás nem volt magyar (király) az nem nagyon lehet magyar, mert nem-magyar érzelmű. ez egy hitvita.

2019.09.29. 21:06:18

@cívisvárosi:
posztfasiszta, neonáci.

ez így túl sommásan hangzik.
uralomra tör, ami kizár minden rivalizálást a hatalomért a nemzetre való hivatkozással a választásokon szerzett legitimációra hivatkozva, de azzal visszaélve. ti. ez a legitimáció nem arra szól hogy eltöröljék az alkotmányos demokratikus kereteket és felülírják egy kizárólag az uralmon lévők által manipulálhatóval.

de annyiban találó, hogy a törzsi népiségben, a sörözők és kocsma népében, az egyházak szervilis híveinek többségében megvan ezeknek minden ismereti, kulturális eleme. része a népvallásnak és szépen föllehet gombolyítani egy totális rezsim ideológiájává.
brv.

Brix 2019.09.29. 21:08:28

@cívisvárosi:
Itt van a neoliberalizmus definíciója, a wikipedia szerint:
2A neoliberalizmus a gazdasági liberalizmus egyes doktrínáinak a címkéje, követői nem is feltétlenül liberálisak például az egyéni jogok tekintetében"

Pont ellentétes a lényege azzal, amit te állítasz:
"a "neo" egy nemzetellenes liberalizmus, egy
keresztényellenes szocializmus"

Tehát: köze nincs a politikai liberalizmushoz ,de a szocializmushoz meg főleg...
Pinochet konkrétan irtotta a szocialistákat, Thatcher meg a világ egyik leginkább jóléti állam-ellenes vezető volt...

Te a balliberális- nevezzük inkább liberális progresszív politikai gondolkodást kevered, a neoliberalizmus , mint gazdasági teóriával, amit az ultrakonzervatív gondolkodású vezetők alkalmaztak...

2019.09.29. 21:09:09

@Brix:
azaz a modernitás eltörölte a klasszikus demokráciát. és nyugat-európában létrejött egy többpárti politikai váltógazdálkodás. de magyarországon ezt eltörölte a ner. azért, mert így döntött a választók relatív/abszolút többsége. de ezt nem fogadod el. mondván, hogy csak a nyugatos fejlődés a fejlődés. aki ezt gondolja az nyugodtan menjen nyugatra. az ugyanis nem idevalósi. az őseid is úgy lettek betelepítve. csak a többség nem kéri az ideológiai alapvetéseidet. amire mondhatod, hogy anélkül nincs szabadság. egy német elnyomó kisebbség feltétlen kell hozzá. nem kell.

2019.09.29. 21:22:33

@Brix:
a közgondolkodás alapja nem a wikipédia. van egy liberálisnak mondott politikai irányzat, amelyik el akarja törölni a népnemzeteket. ez az szdsz, együtt, a momentum is azt mondja. azt mondják, hogy a világban a multik uralkodnak. a globális kapitalizmus. mert ez emberiség csúcsterméke. ez evolúció végső állapota. csak vannak kisebb hibái. ezért szükséges a baloldal.

azok keresztényellenes szocialista pártokból. ezek azt mondják, hogy a történelmi egyházaknak nincs helyük a közéletben, mert a modernitásban vallás magánjellegűvé vált. ezek az mszp, dk.

és van egy államellenes neokonzervativizmus. mdf mérsékeltjei, mdnp, centrum párt, köztársaság párt, vállalkozók pártja. ezeknek volt parlamenti képviseletük. ők azt mondják, hogy mindezt fontolva haladva lehet csak bevezetni. ezért ellent kell állni a progresszív kísértésnek. ezt képviseli béndek péter és a "felelős értelmiség" nevű formáció.

és még vannak még a zöldek. akik azt mondják, hogy klímakatasztrófa felé halad a világ. feudális anarchiát hirdetnek.

és ők a fidesz politikai ellenfelei. csak nem nagyon tudnak összeállni egy választási pártba. illetve lehet, hogy karácsony gergelynek sikerül ezeket egyesíteni. és úgy legyőzhetik tarlóst.

Brix 2019.09.29. 22:30:51

@cívisvárosi: "azaz a modernitás eltörölte a klasszikus demokráciát. és nyugat-európában létrejött egy többpárti politikai váltógazdálkodás. de magyarországon ezt eltörölte a ner. azért, mert így döntött a választók relatív/abszolút többsége. De, te ezt nem fogadod el..."
Persze, hogy nem fogadom el! Először is: a választók nem a politikai váltógazdálkodás eltörlèsèről döntöttek. Egyrèszt, ez mèg az orbáni alaptörvörvèny- ellenes is lenne, másrèszt a társadalom másik fele a plurális demokrácia, a többpártrendszer mellett tette le a voksát, mivel nem Orbánèkra szavaztak... De, látom már megint ezzel származási bullshit- el jössz elő...Te nem csak implicit fasiszta lehetsz, már látom, hanem echte fasiszta...Mit számít az, ha valakinek mondjuk 2 a negyediken szintű felmenői között nèmetek ( is) voltak?

Brix 2019.09.29. 22:46:02

@cívisvárosi: " aki ezt gondolja az nyugodtan menjen nyugatra. az ugyanis nem idevalósi. az őseid is úgy lettek betelepítve. "
Ezt mondják a román nacionalisták is, csak nem nyugatra, hanem keletre küldik, vissza Ázsiába , a magyarokat...Szerintük ők, románok , már 3000 ève vannak itt, mi magyarok csak bevándorlók, hódítók, elnyomók, vagyunk a Kárpát- medencèben...Persze , az elvakult, szűklátókörű etnicizmus mindenhol hasonlóan működik...

2019.09.30. 08:02:05

@Brix:
az, hogy a nyugat-indoeurópaiaik felsőbbrendűek, a nyugati árják: etnicizmus. ez a magyarországi "németek" (akik a német kultúrából valójában semmit sem képviselnek, ez egy hagyományoktól mentes kiüresedett identitás) egy részének etnicizmusa egész konkrétan. érthető ez? az, hogy az akadémikus bölcselet képviselői filozófikus mesterrasszt alkotnak, mert ők filoszemiták: etnicizmus. ez a sémiták felsőbbrendűség tudata. a világias "zsidóké" (akik a zsidó kultúrából valójában semmit sem képviselnek, ez is egy kiüresedett identitás). ez az etnicizmus. valójában ezek számolja a fel a multikulturalitást. a semmire alapozva képzeled azt, hogy te megtéríted az alsóbbrendű magyarokat, mert az őseidet mária terézia ezért küldte ide. köszi, de nem kérjük.

ezzel szemben a "magyarkodás" a multikulturalitás. amit a széljobb hirdet. nagy családunkban hunok, magyarok, kunok és jászok, csángók, stb. az, hogy van egy kárpát-medencei kultúra, ami legalább ezerszáz éves. és errefelé cél a magyarrá válás. és van akiknek ez nem megy mondván, hogy ők nem fogadják el mátyás király igazságának örök fényét (ami tkp. az általános emberség). ezt a románok többsége éppen elfogadják. ők azt mondják, hogy ők a déli-keleti kárpátok környékén alkotnának államot. alkossanak. esetleg engedjék megy, hogy a magyarok a kárpát-medencében tegyék ugyanezt. az északi és nyugati kárpátok környékén alkotnának államot a szlovákok. a kárpátalján a ruszinok. alkossanak. alpokalján a németek. alkossanak. de engedjék meg, hogy a kárpát-medencében a magyarság többsége is államot alkosson. és ezek után váljanak magyarrá amennyiben akarnak. ha nem, akkor nem. de ha valakinek mátyás román, akkor ő román. ha valakinek jézus magyar, akkor magyar keresztény. ha valakinek zsidó, akkor zsidó-keresztény. isten fia magyar is, zsidó is. cseh is, lengyel is.

2019.09.30. 09:20:54

@Brix:
a magyarországi németeknek parlamenti képviselőjük van. és egy részük veri a seggét, hogy micsoda sötét elnyomatásban kell élniük. mert a fideszmagyarok. és ők majd felszabadítják a fővárost. és visszaállítják a többpárti demokráciát a momentum generációval és a demokratikus koalícióval és elsöprik a rezsimet, annak rezsimszolgáival együtt. felőlem söpörjék ki az összes fideszest az összes közintézmény vezető tisztségéből, de ha ez legitim, akkor az is, hogy az összes nem-fideszes kisöprése is legitim. erre mondom azt, hogy ez egy modern kori vallásháború.

ha az mdf-szdsz, az mszp-szdsz és az mszp-szdsz-mdf paktumok jelentik a "liberális" demokrácia időszakát (valójában 50% körüli támogatással az szdsz közeli értelmiség vezetésével kormányoztak a "sorosisták") és ez legitim, akkor a fidesz féle "illiberális" demokrácia is legitim. aztán lehet mondani, hogy egy egypárti, mert a kdnp és az fkgp nem önálló párt. az szdsz korifeusai mellett az mszp sem volt önálló, és az mdf sem. gyurcsány környezetében senki sem volt önálló, legfeljebb gyurcsányné. és velük fogna össze a momentum generáció. fogjanak össze. de miért kellene őket visszaemelni a hatalomba? miért ne lehetne azt mondani, hogy ezt az orbán-gyurcsány váltógazdaságot nem kérjük. akkor sem, ha így esetleg lesz ötödik és hatodik orbán kormány is. és ha a fidesz államcsődöt eredményez, akkor majd lehet mondani, hogy a történelem szemétdombjára valók mind, de addig nem. szavazz akármelyik pártra, szavazz azokra, akiknek a politikája államcsődöt eredményezett. vannak, akik szerint az államcsőd jó dolog. mert az állam felszámolása feltétlen jó dolog. csak azt állítom, hogy mindez hit. ez egy modern kori vallásháború. nekem eszembe nem jut az, hogy az mta istandwithceu tagozatának minden egyes tagja feltétlen rosszat akar. de amikor előadják, hogy nincs magyar polgári minta, sőt az általános emberséget is importálni kell az őspogányokkal szemben, akkor azok nem-magyarok.

a magyar tudományos akadémián egy közgazdász nem a magyar közgazdasági iskolát akarja megteremteni, akkor nem magyar. ha abban hisz, hogy a nemzetközi iskolától nem különbözi, akkor higgyen abban. és úgy hirdesse azt, hogy a magyar iskola egyetemes. ahogyan a brit, vagy osztrák gazdasági iskola is egyetemes. finn oktatási rendszer is egyetemes. ezeket meg lehetett hirdetni. a magyart miért nem lehet? és az nyilván nem lehet független a hagyományoktól, a kultúrától. azt legalább részben abból kellene levezetni. és akinek ez nem megy az nem magyar.

2019.09.30. 10:20:47

@Brix:
egy példa.
Publicationes Mathematicae Debrecen (1959)
snap.stanford.edu/class/cs224w-readings/erdos59random.pdf
erdős és rényi két kiváló magyar zsidó matematikus azt a kérdést tették fel, hogy ha leszórunk pontokat valahová és véletlen összekötjük őket, akkor az így kapott rajzolat (gráf) milyen feltételek mellett lesz összefüggő. ezzel egy szórvány populáció működését modellezték. és ők ugye szórvány zsidók tagjai voltak. többek között ez ezért is zsidó matek. de ha a magyar a mag népe, ahogyan a népfőiskola hirdeti, akkor ez egyben magyar matek is. mert a növényi magokat is leszórja a magvető. és az élővilág véletlen kapcsolatokat teremt az evolúció elmélete szerint. tehát ez már csak ezért is magyar matek. és debreceni matek, mert a tudományos eredményeit ennek a lapnak 1959-es számában közölték, jelezve, hogy ők budapestiek. és a szintén alapító varga ottónak ajánlották.
publi.math.unideb.hu/images/cover_big_shadow.jpg
tehát ez budapesti-debreceni-magyar-zsidó matek. és lehet mondani, hogy hagyjuk a jelzőket. és mondjuk azt, hogy azt, hogy csak matek. mi köze ennek a zsidósághoz. az, hogy zsidó szórványt modellezi. mi köze a magyarsághoz. az, hogy a mag népét modellezi. akik a magok urai. és lehet mondani, hogy persze mert ez a legáltalánosabb gráfelméleti modell. de nem, vagy nem feltétlen. mert földkerekségben a véletlen összekötögetés nem működik a gyakorlatban. és egy barabássy albert lászló nevű erdélyi székely magyar matematikus a gráfok "kis-világ" tulajdonságáról értekezett.

na most lehet mondani, hogy ne legyen magyar iskola, se semmi, de úgy európai sincs. úgy nyugati sincs, a filozófusok örök kettébontásai valójában illúziók. és ezt hirdeti a magyar népvallás. az nyugat is, kelet is. és a magyar tudományos akadémia istandwithceu tagozata azt mondja, hogy az nem lehet. mert a magyarok alávaló őspogányok és szent istván a nyugathoz csatlakozott? a nyugathoz? egy félig latin-félig görög koronával? a nagy egyházszakadás előtt? a francokat. a kereszténység egységét hirdette. és amelyik német ezt nem fogadja el az nem-magyar.

2019.09.30. 10:29:25

@cívisvárosi:
amikor előadják, hogy nincs magyar polgári minta, sőt az általános emberséget is importálni kell az őspogányokkal szemben, akkor azok nem-magyarok.

ok. de hát ennek meg kell jelennie a jogban. nem lehet azt mondani, hogy itt nem magyarok magyarországon belül gátolják a magyar polgári fejlődést, úgy hogy annak ne legyen valamilyen következménye. az ilyeneket jogilag is el kell szeparálni az "egészséges" nemzettesttől és el kell üldözni őket, különben elkeseredett ellenállást fognak kifejteni.
titkosszolgálati módszerek és akár egyénre, akár csoportokra szabott hatósági jogkörrel felruházott szervezetek, cégek és központi-, helyi pártpropaganda zaklatásai ellenére.
ez megy egy darabig, de ha lenének áldozatok az erősítené az ellenállást, ha nem lesznek, akkor hosszútávon erős kétségeket vet föl a hívő magban a politika hitelességével szemben.

tht tessék elkezdeni minket adminisztratív eszközökkel is üldözni, mert megkeressük a módját, hogy kiüresedett népi és vallási hagyományokkal egy 21.sz.-i horthy rendszer remake-jévé váló rezsimet hogyan segíthetnénk minél hatékonyabban a saját maga tönkretételében.
áldozatok biztos lesznek, de hát ez vállalni kell egy "vallásháborúban".
annál rosszabb a rezsimnek.
ez a rezsim amúgy a multik rabja és a vezetői pedig ezek szolgái(ebből a szempontból tht nem értem mi a baj) és cseppet sem szuverén.
soha nem lesz képes kiszabadulni a fogságukból, de paktumot kötöttek tht jól elvannak. egyelőre.

2019.09.30. 10:41:09

@cívisvárosi:
van magyar iskola és ennek erdős és rényi oszlopos tagjai.
az őspogányok, az az etnicista széljobb politikai oldalra és az ehhez csatlakozott fidesz egy jelentős részére igaz. azt, hogy alávalók, azt legfeljebb én(magánszemély) tehetném hozzá. nem hinném, hogy a(z istand)ceu ilyet állított volna, de a tetteik majd úgyis minősítik őket.
tessék keményen föllépni a magyargyűlölő-gyalázó idegenszívű államtagadókkal szemben. már csak arra várunk :D
(és ne felejtsen a kezelésre ma is elmenni a mentálhigiénére!)

2019.09.30. 11:16:31

@Bánegressy:
a matematikusok abban hisznek, hogy a matematika egyetemes. tehát ha a földön megjelennének értelmes ámde idegen lények az egyszerűség kedvéért nevezzük őket úgy, hogy "ufók", akkor ők a természetes leszámlásban a peano axiómákat követnék és tudnák, hogy mondjuk mi a cauchy–schwarz-bunyakovszkij egyenlőtlenség legfeljebb nem így neveznék. de lényegében ugyanazt a matekot használnák, vagy annak egy kiterjesztést mert ők el tudtak ide valahogy utazni. de a matematika egyetemes. nem csak a földkerekségen, hanem a világegyetem akármelyik szegletében a matek valami ilyesmi. ez a matematikusok hite. a fizikusok hite az, hogy ha ők mérnek valamit errefelé a kis poroszlay utcában és nem találnak semmi ellentmondást, akkor az úgy van a szíruszon is. holott nem jártak a szíriusznak a közelében sem. az atomok, amik az emberiséget alkotják esetleg már jártak arrefelé, de emberek nem. persze el tudunk oda látni valamilyen módon, tudunk észlelni valamit. de az, hogy a kis-poroszlay utcában kimért jelenség a szíriusz környezetében is igaz valójában hit. a fizika is hittételeken alapul.

és jöttek a "felvilágosultak". és ők azt mondták, hogy nekik nincs szükségük a hitre, hanem ők majd tudják, hogy mi az egyetemes jogrend. ezt majd megmondja a velencei bizottság. és őket nem is kell megválasztani a köznépnek közvetve sem, hanem majd ők megmondják, hogy mi a "liberális" "demokrácia" és a "jogállam". mindezt az ész kultuszára alapozva. tehát az addig rendben van, hogy egy jogász vagy egy közgazdász azt gondolja, ahogy vannak a természeti törvények és azok egyetemesek úgy az adótörvények is egyetemesek, vagy nagyon hasonlóak lesznek az adónemek. és az "ufók" is követelnék az alkotmánybíróságot, vagy azt, hogy az ingatlan adásvételi szerződést egy közjegyző jutalékért cserébe ellenjegyezze. mert ez így van egy távoli galaxisban is. ez egy univerzális jogrend. az, amit a nemzetközi üzleti iskolában tanítanak. és egyébként az ufók első kérdése az lenne, hogy és önöknél az állam és az egyház szét van választva ugye. és a hatalmi ágakról kérdezősködnének még mielőtt ideköltöznek. mert ha nem, akkor állnának tovább. ha ez lenne a velencei bizottság hite, akkor azt mondanám, hogy ez éppen annyira képtelenség, mint a fizikusok hite. de a jogászok, közgazdászok és általában véve a felvilágosult bölcsészek nem ezt mondják. hanem azt, hogy a matematikusok csak ne szóljanak bele a jogrendbe. vagy a közgazdaságtanba. vagy akármibe. de még a jogászok se görbeházáról, mert van a velencei bizottság és majd ők megmondják. van a senki által meg nem választott helsinki bizottság és ők majd eldönti, hogy érvényesülnek az emberi jogok vagy sem. és ez nagyjából attól függ, hogy hány szdsz-es ül a kormányban.

és ezzel szemben hirdeti meg a népfőiskola mondjuk mátyás király igazságának örök fényét. mondván, hogy ez hit. és az általános emberségbe vetett hiten alapul. és erre az mta istandwithceu tagozata azt mondja, hogy mit akarnak ezek a lábszagú parasztok. különben is mátyás nem is volt magyar. ha valakinek mátyás nem volt magyar, akkor ő aligha lehet magyar. lehet-e magyar jogrend. ez egy hitvita. van aki szerint nem lehet, mert a velencei bizottság az egyetlen civilizált, vagy helsinki bizottság, vagy transparency international, amnesty international, vagy társaság a szabadságjogokért, vagy akármi és ez mind a soros alapítványhoz, a ceu-hoz, az mta istandwithceu tagozatához kötődik. és hogy ennek van-e fajta jellege azt nem tudom. azt azonban igen, hogy ha ők tagadják a magyar vallást bármi is legyen, akkor nem vallhatják magukat magyarnak. mert annak előfeltétele a magyar vallás léte. ha ők azt mondják, hogy nincs magyar iskola, akkor hogyan lehet finn?

2019.09.30. 11:29:07

@Bánegressy:
ne viccelj már. az mta istandwithceu tagozata lényegében azt mondják, hogy ők egy filozofikus mesterrassz. ha ütköznek a népfőiskola állításaival, akkor nekik van igazuk.

és erre hozom példának a nyelvelméletet. tehát nem azt mondják, hogy ilyen vagy olyan modellben számoljuk le a jeleket. és abból kijön, hogy a magyar nyelv eredetében finnugor. hanem azt mondják, hogy ez így van és kész. nincs leszámlálás. így van és kész. és ez tudomány. a népfőiskola azt mondja, hogy ők úgy hiszik, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. ez ugye tautológia. a fizikusok azt mondják, hogy a világegyetem ősrobbanásból ered. az ember az ősembertől ered. ilyenformán a nyelvek is az ősiségből erednek. és mivel a magyar nyelv egy nyelv: az is. tehát aki azt mondja, hogy a népfőiskola alapállítása hülyeség az hülye. csak ők a jelenleg érvényben levő akadémikus bölcselettől eltérő kiindulási pontot hirdetnek és nincsenek racionális érvek se pro, se kontra. hanem lényegében egy vallásháború zajlik. de az mta részéről ugyanúgy, mint a népfőiskola oldaláról.

le lehet a magyar jogrendet a magyar korona szentségéből vezetni. nagyjából úgy, ahogyan a "láthatatlan alkotmányból". melyikből vezessük le? és a velencei bizottság utóbbit hirdeti, mert úgy ők mondják meg, hogy mi a "jogállam". és ők azt mondják, hogy magyar jogrend nincsen. bármit is jelentsen olyan nincsen, hiszen azt ők mondják meg, hogy mi a jogállami. a helsinki bizottság és a többiek. amire a fidesz azt mondja: "soros".

2019.09.30. 11:43:17

@Bánegressy:
a "plattni" és a "palacsinta" példája. ezek ugye a népfőiskola szerint magyar szavak. és az elnevezések az ősiségből erednek. abból, hogy platty és placcs. és úgy egyébként a plattni és a palacsinta túl azon, hogy magyar, német is és szláv is. és erre az mta azt mondja, hogy nem ez csak német és csak szláv. ez nem magyar. ez az okos egyszerűségre alapozott háziiparossság a magyar iskola alapja. és lehet abban hinni, hogy a modernitásban nem lesz ilyen. mert az új űrkorszakban nem lesz ilyesmi. de ez egy hit. és ez nem a magyar kultúrába vetett hit.

2019.09.30. 12:07:14

@Bánegressy:
itten vannak az ellenzéki pártok képviselői.
index.hu/belfold/2019/09/30/az_ellenzek_megprobal_bejutni_az_mtva_szekhazaba/
akik ugye joggal mondhatják, hogy ők nem jelennek meg a közmédiában. tehát nem arról van szó, hogy 70 százalékban kormánypárti és 30 százalékben ellenzéki. a korábbi megállapodás szerint nem így osztják el az erőforrásokat, hanem meghívott vendégek 100%-ban kormánypárt és 0%-ban ellenzékiek leszámítva a kampányidőszakot, ahol a törvény értelmében biztosítani kell a megszólalást az ellenzéki jelöltek számára is. úgy egyébként nem kell. és a szerkesztők úgy döntenek, hogy ők mindig a kormányhoz közel álló szakértőt szólaltatnak meg. és időnként azt mondják neki, hogy ez így nem jó. legyen már benne az, hogy. az ellenzék nem azt mondja, hogy ha ők nyernek 51%-kal, akkor majd 49% jut a "hírhamisítóknak". hanem azt mondják, hogy akkor majd nekik jut a 100% és a másiknak 0%. és erre mondom, hogy ez egy modern kori vallásháború.

én egy olyan helyi egyesületre szavaznék az önkormányzati választáson amelyik azt mondja, hogy ha elérnek 51%-ot és a fidesz csak 49%-ot, akkor is lesz 49% fideszes a városi tévében. a jelenlegi 100% helyett. ez az arányos képviselet. és ezt leginkább egy helyi egyesület hirdetheti meg. országos párt aligha. ellenzékben azt mondják, hogy ők elsöprik. söröpörjék el. vagy ők a fideszt, vagy a fidesz őket.

2019.09.30. 12:08:55

@cívisvárosi:
ügyesnek is mondhatnám azt a taktikát, ahogy kihegyezed és szembefordítod egymással a csak általad kimondott és az egyik félnek tulajdonított kijelentéseket, ti. azt te csak képzeled, hogy az istandceu, az akadémia, vagy az általad mesterrasszhoz tartozóknak véltek ilyen kijelentéseket tennének.
te és a kocsmabeli haverjaid vagytok annyira hitványak, hogy az ily módon a képzelt és képzett ellenfeleiteknek tulajdonított kijelentéseken fölháborodva esküsztök nemzeti-keresztény dzsihadot ezek ellen, hátha attól ti lesztek az okosabbak. de, hogy egy előttem szóló pontos észrevételt idézzek: Te nem csak implicit fasiszta lehetsz, már látom, hanem echte fasiszta...
annyi módosítással, hogy a lehetsz feltételes mód az indokolatlan óvatoskodás.
a ti hitetek nem az általános emberségbe vetett hit, hanem az alávalóság megátalkodottságában.
abban, h aki szorgalmával, tudásával vitte valamire és nem a szolgalelkűségével a ti választott vezetőtök iránt és szolganépe iránt, akkor azt el kell üldözni, vagy meg is lehet ölni.

2019.09.30. 12:30:11

@Bánegressy:
te csak fasisztázol úgy, hogy egy echte nácinémet családból származol ugye?

2019.09.30. 13:20:39

@Bánegressy:
tehát ha egy párt az arányos képviseletet hirdeti meg, akkor ne mondják azt, hogy ők esetlegesen 51%-kal elsöprik azokat, akik 2010-ben 52.7%-kal elsöpörték őket.

értem, hogy a fidesz azt mondta, hogy ezek után a médiatanácsban a helyek 100:0 arányban osztották el. mert ezt hozta ki a parlamenti matek. de az mdf-szdsz paktum és az mszp-szdsz koalíció idején sem volt arányos képviselet. mikor volt teszem azt a jobbiknak 20%-a? azt mondták, hogy ők "nácik". aztán a nácikat ki kell szorítani a mainstream médiából. ez is a kultúrharc része volt. ahogyan a kommunistázás. az is, hogy a kapitalista igazgatótanácsoknak járjon a három földfelszíni csatornánából kettő. és ezeket a kábelszolgáltatóknak kötelező legyen betenni a "szociális" csomagba. ezt is előírták ugye. és azt mondták, hogy ez "tisztességes" "verseny"? és lehetne sorolni. hiába adta a fidesz vásárlói a reklámpiac felét, a kereskedelmi tévék fidesz ellenes politikai műsorokat gyártottak. és amikor az egyik tévét megvették, akkor azt mondta a konkurens bertelsmann, hogy kitört a "diktatúra"? a "diktatúra"? csak azért, mert nem bertelsmann diktál? az a diktatúra. és ugye mindez egy echte náci média vállalkozás. csak most összekapcsolódik a soros alapítvánnyal. és így lesz "demokrata". ami azt jelenti, hogy győz a "demokratikus" "koalíció". mert ez az, ami nagyon európai.

mikor volt az rtl klub arányosan fidesz párti és fidesz ellenes a politikai műsoraikban az elmúlt 21 évben? és arra azt mondják, hogy az arányosság elve rájuk nem vonatkozik. mert ők a reklámpénzzel azt csinálnak, amit akarnak. nekik van többségük az igazgatótanácsban. pont ezt mondja orbán is. az adópénzek elosztásában nekik van többségük. és így osztják el.

rendben van. de esetben a játszma addig tart, ameddig az egyik ki nem üti a másikat. csak ezt állítom. az rtl klub se jobb egy fikarcnyival sem. és ezek a balfaszok se jobbak a politikai ellenfeleiknél.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2973/29734/297345/29734543_7cd2461dbdb9a08e4a3d764728838fa2_wm.jpg
de ha őket választják, akkor majd ők fogják osztani az észt és kálmán olgával a többi rezsimszolgával, egonnal és a többi médialakájjal.

szerintem úgy se lesz jobb. de ha fővárosban a többség így szavaz, akkor kapjanak egy esélyt. és ha bizonyítják a rátermettségüket, azt, hogy a fidesz ellenében képesek lesznek kormányozni, akkor felőlem nyerjenek 22-ben. de ha nem, akkor nem.

2019.09.30. 13:54:36

@cívisvárosi:
nem a származás dönt.
gyalázatos dolog, de ma már pl. sok fasiszta zsidó is akad, pedig azok a nácik zsákmányállatai voltak. mégis, talán abbeli reménységből, hogy ha "jól kijönnek" orbánnal, eu szinten az itt-ott melléjük szegődő muszlimellenes széljobbal, akik a muszlimok zsidógyűlöletével vélik a saját antiszemitizmusukat felülírni, majd védettséget kaphatnak)voltak ilyenek a a kezdeti náci korban is) és a kiváltságaik is megmaradhatnak.
pedig könnyen kiderülhet(ha az orbánizmus az eu-ban nyerne), hogy tévednek.
ahhoz, hogy valaki faszista legyen, ahhoz elég egyszerűen "csak" fasisztának lenni.
olyan személyiség kell hozzá.
a magát parancsolásra, uralkodásra születettnek képzelő genetikusan alattvaló szolga a jó faszista.
pont, mint te.
jelzem - akármilyen paradox - sok komcsi is tkp. fasiszta volt. azért található most annyi belőlük a fideszben.

2019.09.30. 14:07:07

@cívisvárosi:
ez, ha jól értem a magyar politikai elit minőségéről szól általánosságban és erről valóban bőven lehetne beszélgetni, de így, ismerve unionista.,444.,cívisvárosi. nézeteit maradok inkább a puzsérral folytatott - részben vitáknál, sokban egyetértéseknél.
szerintem a pujernak is megvannak a maga személyiségproblémái, de mégis gondolatébresztőbb és a műveltségét(minőségét) tekintve sokkal tartalmasabb, mint ez a troll.

2019.09.30. 14:23:20

@Bánegressy:
puzsér róbert azt mondja, hogy ő majd elzavarja mindkét tábort. felőlem zavarja el. puzsér is túl sok hatalmat akar magának. mert ha valaki összefüggő sétálóövezet a fővárosban, akkor max. a kertészeti vállalatot akarja vezetni. de puzsér nem főkert vezérigazgatója akar lenni, mert úgy érteni kellene a kerészethez, hanem mindjárt a főpolgármester lenne. puzsér is túlhatalmat akar magának, és persze karácsony is nyilván és tarlós is nyilván. ezekből lehet választani. elsődlegesen a hitre alapozva. csak ezt állítom. puzsi, puzsi, te leszel a szupi, szupi. mert így lesz belélegezhető a levegő.

2019.09.30. 14:36:02

@Bánegressy:
puzsi, puzsi, te leszel a szupi, szupi. mert így lesz belélegezhető a levegő. és nem tarlós a betonember, és karácsony, aki a parkolási maffia embere, és berki, akit rogán indított, hogy elvegye azt az élményt, hogy van egy független jelölt. puzsér kurvára nem független. az lmp, a momentum és a jobbik támogatásával indult. csak aztán ezek a pártok inkább kerpel fronius nem tudom kicsodát indították, akinek a javára puzsér bármikor hajlandó lenne visszalépni. tehát ők az lmp-momentum-jobbik győzelmét szeretnék elérni. jelentem debrecenben "megképződött a centrum". ők azok.
static.civishir.hu/ci/2019/06/tn4-sajtaj_190626.jpg
csak a jobbik megyei elnökét zárták ki, mert beleköpött a dunai cipők emlékművébe, amit megbánt, ifjúkori botlásának tartva. a momentumos helyi elnök azt mondta, hogy ki ne zárják már. neki vannak haverjai, ő tudja mozgósítani a jobbikosokat. fogadják már el, hogy megbánta tettét. a fővárosi elnök azt, hogy de úgy mégis hogy működjenek a "demokratikus" "koalícióval". de errefelé megvalósult puzsér "álma". csak a fidesz képezte meg a "centrumot". nekik teljesen jó az, hogy ők és az mszp-p-dk külön jelölteket állítanak.

2019.09.30. 14:52:58

@cívisvárosi:
jó! ez az utolsó, megint csak az "elit" minőségéről szól.
pujer szerintem nagyon is osztható kritikai álláspontjának csakis erre vonatkozó része osztható, nem pedig a politikai szándékaival kapcsolatban.
ti.pujernak csak a kritikája az ami érdekes és ami gondolatokat ébreszthet.
azt, hogy nem valódi politikus bizonyítja, hogy sem a stratégiája, sem az ehhez választott kommunikációja nem teszi alkalmassá erre.
a jelenlegi teljes politikai elit, úgy ahogy van kizárja a lehetőségét - részben a szándékok(fidesz), részben a víziók hiánya és alkalmasság hiánya okán, hogy széles néprétegeket bevonjanak a politizálásba, azaz a tényleges demokráciába. ennyiben foglalható össze röviden. de ezt több helyen a bloggazda is megerősíti.

ijontichy 2019.09.30. 15:06:46

@Bánegressy: "széles néprétegeket bevonjanak a politizálásba,"
Az Igazságügyi Minisztérium a nyilvánosság nyomásától félti az alkotmányrevíziót, avagy
"Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan, a döntés megalapozását szolgáló dokumentum, amelynek nyilvánosságra hozatalához kiemelkedő társadalmi érdek fűződne."
Hát nem aranyos? Majd nemzethy konzultációs kérdőív lesz, ha kell, s hogy mikor kell, azt a Párt tudja elvtársak, és a Párt nem téved elvtársak. Nem tehetek róla, ezekről a konzultációkról mindig megboldogult katonakorom "irányított szabadidő" c. fogalma jut eszembe. Hiába, a bolsi örök :-/

2019.09.30. 15:44:03

@Bánegressy:
ez esetben kérdés, hogy ki vagy mi a mainstream pártelit alternatívája? az őket bíráló underground? vagy a "felelős értelmiség"? aligha.

2019.09.30. 15:47:12

@ijontichy:
no de itt asziszik, hogy a bolsi az a komcsi, holott a bolsi az egy politikai, vagy inkább hatalmi attitűd, függetlenül az ideológiától.
a demokráciát azt valahogy a démosznak kellene kiizzadni magából, de mindig csak bolsikat sikerül.

2019.09.30. 15:49:21

@ijontichy:
ők számolják a kérdőíveket.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1909/20190909ellenzeki-csalas-eross-gabor2.jpg
ezért kértek ki több tízszeresét a szükséges aláírásnak. nyilván ők is adatbázist építenek. csak ők nemzetietlen mensevikek. és mennyivel jobb?

2019.09.30. 15:59:29

@Bánegressy:
a finn elnök eljárása nem a bolsevik tempó? ő szociáldemokrata. de ő az unió soros (sic) elnökeként megmondja, hogy ki a demokrata és ki nem az.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Antti_Rinne.jpg
ő nem egy tipikus fehérorosz bolsi pártelnök pofa, aki amint hatalmat kapott minszkből a fél világnak megmondta a tutit? a finn munkásosztályt képviseli. tényleg?

2019.09.30. 16:08:53

@Bánegressy:
a jelenlegi mainstream pártelitnek nincs az aktuális politikai mezőben alternatívája.
vagy legalábbis én nem hiszem.

itt van mindjárt pl. ezért sem és ez csak egy a sok közül:
hvg.hu/itthon/20190929_hont_karacsony_tota_szerelem_ellenzek_fopolgarmester_elas

hát persze a másik szélsőség az a 11.parancsolat és minden vele kapcsolatban

az alternatíva az most cseperedik( hvg.hu/elet/20190927_klima_sztrajk_globalis ) és persze az sem biztos, hogy mindenben(bármiben?) tetszene(ha még olyan sokáig élnék)

2019.09.30. 16:20:23

@cívisvárosi:
pofákra nem illik reflektálni.
kő*-*ér lacinak is bolsi pofája van, ha tetszik, ha nem és ő még a szavaival, viselkedésével is ráerősít erre.
mindenesetre ami a bolsikkal kapcsolatban biztosan és soha nem igaz - meglátjuk, hogy a finn és a magyar meccsében ez mire vezet?: 'bolsi bolsinak nem vájja ki a szemit'

2019.09.30. 16:44:03

@Bánegressy:
ez a rinne egykori szakszervezeti vezető, aki amint egy kevés hatalomhoz jut azonnal neki lát "intézkedni".

2019.09.30. 16:54:04

@Bánegressy:
a 2019-es ep választásokon rinne pártja 267 ezer, a fidesz 1,824 ezer szavazatot kapott. rinne úr a soros elnök mennyiben képviseli az arányosság elvét?

2019.09.30. 17:05:57

@cívisvárosi:

hát az biztos, hogy a magyarok látszólag tök másképp működnek. nem is csodálnám, ha a jogállamiságot érintő ádáz vitákról megpróbálnák valami kölcsönös érdekre terelni a szót. már csak anyagi értelemben is.
ez működik minden nemzetközi viszonyban. még a határon túli magyarok viszonylatában is minden látszat ellenére ennek van szerepe.
mondom, a főni a korrupció intézményesítése mellett a korrupció elleni(látszólagos?) szembenállás letörésének a nagy maestrója.

ijontichy 2019.09.30. 17:35:20

@cívisvárosi: Sokkal jobb. Europaban kb. mindenki teljes joggal oktat(hat)ja ki a csuti rofit demokraciabol. Eddig nem igazan tettek, mert gyerekkorukban nem a tehen nezett be az ablakukon (nomeg a sok hulyemagyar fizeti a felmuvelt felmagyar elkurasainak szamlajat). Csak ~2.5 milla idiota es/vagy aljas gazember tapsol a produkcionak, ahogy a Gorog Ibolyat (mit nekem etikett!!!) kirugo taploka kimegy Brusszelbe, und vitezul odaszarik az asztalra es nem vagjak ki erte, mint a macskat szarni. Huuuuu... mekkora hos! Igazi Ferfi!!! :-) A sok megabytnyi hig tragyale nem alkalmas a tatongo magyar katyuk kitomesere.
A LENYEG tovabbra is: 9 ev senkitol (ertsd: egy budos bolsi vezette ellenzektol) sem zavartatott kormanyzas utan 40% alulrol nezi a banyaszbreki eletszinvonalat, ~1 milla piackepes ember elvandorolt, a makromutatokat - trukkok ezreivel - a komplett tarsadalom karara tudjak fenntartani. A korhazban biztos megnyugtatja a labat lancfuresszel kezelt beteget, hogy minden nagyon szep, es nagyon jo, valamint Afganisztanban tobb, mint 6 honap varakozas egy hasi ultrahang. A szulot pedig, hogy gyermeke igazi hazaffyas nevelest kap az oktatastol. Piackeptelent ugyan, de hazaffyast. Azzal jol lehet lakni. Es a rengeteg nemzethy kulturalis esemeny!!! Have more guts! Dagad tole a has, a penztarcarol nem is beszelve. Hat beszaras komolyan! :-)))

Szinvonal, hogy 200 dolcsiert (ja bocs, mar nem er 200 dolcsit se) olyan alja munkara lehet markecingest kapni, amire jobb orszagokban tan 200 ezerert se, es harminc ojro egy nyuggerszavazat :-/. Kilenc ev negativ fejlodes, de ontsd tovabb a tragyalevet (abbol boven van), hogy ez meg mindig a kisebbik rossz, es az Ur majd megjutalmazza a birkakat az mennyek orszagaban. (He, nem a klerus alazatos szolgaja vagy? Azoknak tanult szakmaja a sok hig le.)

2019.09.30. 17:39:14

@Bánegressy:
a fidesznek jogában állt kinevezni a médiatanács tagjait úgy, hogy mivel nekik van kétharmaduk ezért minden tag legyen fideszes, és mivel az ellenzék nincs egyharmaduk ezért ők nem neveznek egyik tagot sem. jogukban állt ezt megtenni? igen. aztán erre az ellenzék modhatja, hogy legyen arányos képviselet. 2010 előtt az volt? nem. hanem mi volt az akkor hatályos törvény? lényegében ugyanez. tehát? akkor fényességes demokrácia volt, és most sötét diktatúra? a francokat. lehet mondani, hogy a fidesz visszaélt a hatalmával, de az összes párt visszaélt a rendszerváltás óta és előtte is. a a hatalomgyakorlásban a többpártrendszer nem hozott különösebb újdonságot.

2019.09.30. 17:55:50

@ijontichy:
rendben van. de az elsődleges cél az, hogy létrejöjjön valamiféle államegység és a közéleti normalitás. ehhez a liberális értelmiségnek kiegyezést kellett volna ajánlania a nacionalisták irányába, vagy ha ez nem megy, akkor az egyiknek politikai értelemben ki kell nyírnia a másikat. te azt mondod, hogy az ellenzéki pártok nyírják ki orbánt és haverjait. rendben. de ha ez legitim politika, akkor fordítva is az. egyik nyírja ki a másikat. ez esetben ez a megoldás.

2019.09.30. 18:02:53

@cívisvárosi:
"hatalomgyakorlásban a többpártrendszer nem hozott különösebb újdonságot"

dehogynem! visszahozta a pártállamot.
ja? hogy ez nem újdonság?
nekünk/nekem talán nem.
igaz- az újszülöttek meg beleszületnek.
tehát nem. :D

2019.09.30. 18:06:39

@Bánegressy:
és ezzel szemben a horn, medgyessy és gyurcsány kormány idején nem érződött a pártállamiság. tényleg?

2019.09.30. 18:22:35

@Bánegressy:
itt van ez.
index.hu/kultur/media/2019/09/30/hadhazy_akos_politikai_nyomas_mtva_hirhamisitas/
hadházy szerint politikai nyomásgyakorlás kell, de nem a műsorszerkeztésben, hanem az mtva vezető megválasztásában. hadházy is az ellenzéki pártok számára kedves vezetőt nevezné ki. pikó andrás is úgy volt független a klubrádióban, hogy a demokratikus ellenzék képviselőjelöltje. és ugye úgy volt, hogy többpárti szabad választások lesznek. és amelyik nyer az nevezheti ki a saját embereit. illetve aki kétharmadot szerez az mindent visz. lehet mondani, hogy ez egy rossz szabály. legyen arányos képviselet. de olyan 2010 előtt se volt. ilyet hankiss elemér akart, de abból jött létre a médiaháború. tehát ebből a két bagázsból legfeljebb az egyik lehet mainstream. és felőlem legyen hadházy, varjú laci a komlói szoci, aki nemzetgazdasági fejlesztési államtitkár volt a gyurcsány és a bajnai kormányokban (szuper gazdaságfejlesztési elképzelésekkel), majdnem kiesett a parlamentből, csak aztán a molnár csaba helyére beült, aki ep képviselő lett. és ha ők összefognak a bangónéval és vadai ágival, akkor milyen kurva jó lesz. és van, aki ebben bízik. jogában áll ezt gondolnia. hogy ez még mindig jobb, mint a "hírhamisítók".

mert hadházy azt mondja, hogy politikai nyomásgyakorlás kell vezetői kinevezésben. az magyarul azt jelenti, hogy ők se hülyék és a saját embereiket ültetnék be, ahogyan a fidesz is.

2019.09.30. 18:37:51

@Bánegressy:
tehát ez ugyanaz az ellenzék. aki kilépett az bajnai gordonnal, a haza és haladás alapítvány. és a "cukisodó" jobbik vona gáborral. és még schiffer andrás lépett ki. ha orbán ellenében ezek fogtak volna össze úgy, hogy kibasszák gyurcsányt, vadai ágit, a földön fetrengő hadházy ákit és a többieket, akkor azt mondanám, hogy esetleg lenne esély, hogy ők valamiféle normalitást hoznak a közéletbe. de hogy karigeri összefog a horváth csabival, és a tordai nekimegy a tarlósnak, kunhalmi ági nekiszalad az ajtónak, kálmán olga lesz az alpolgármester. budapest "liberális" népe ezekben bízik. és az újak blanka, a mocskos szájú kislány és kerpel frónius valaki, aki mindjárt főpolgármester lenne. mert fekete győr andrás táskahordójaként. figyu. kerpi te leszel a főpolgi? és majd értek a városvezetéshez? van ebben valami gyakorlatom? nincs, de nekünk sincs. összefogunk gyurcsánynéval, mert így esetleg több kerületi polgármesterünk lesz. és ez a demokrácia. érted ezt kerpi? vállalod? és azt mondta: igen. tehát mi akarasz lenni? budapest világváros főpolgármestere. mindjárt indulásként.

2019.09.30. 18:41:35

@Bánegressy:
és ha ezek a géniuszokat a nép nem választja meg, akkor az ultima ratio: nincsen jogállam, kitört a fasizmus.

2019.09.30. 18:42:23

@cívisvárosi:
legalább a tőled vett idézetet tudd már értelmezni! azt se érted, amit leírsz?
.
.
ez van. ez fog megváltozni, ha majd új generációk veszik át a mostaniak helyét.
vagy nem.

illúziók ahhoz kellenek, hogy elviselhessük a fennállót, abban a reményben, hogy a jövő talán fényesebb lesz.

2019.09.30. 19:02:20

@Bánegressy:
a fideszben ott van a következő generáció. gulyás gergely, szijjártó, varga mihály, novák katalin, brüsszelben várhelyi olivér. és ezek azért csapatokat jelentenek. a fideszben ott vannak ezek a feltörekvő juppiek. és orbán azt mondja, hogy ezek ne árulják el egymást. ez a politika legfőbb parancsolata. és erre mi az ellenzéki értelmiségi reakció? az, hogy ők a waffen ss. tényleg?

ijontichy 2019.09.30. 19:53:37

@cívisvárosi: Ez az orokos kinyirasi mania... agyadra ment az exkrementum szippantas. Pontosan ez mutatja meg, mi a baj a vityaizmussal. Senki nem akarja kinyirni oket, legfeljebb a jol megerdemelt sittre kuldeni azokat, akik bizonyithatoan torvenyt sertettek (meg a sajat maguk altal hozottat is).
Vityaizmusnak vege lesz (legkesobb a termeszet rendje szerint).
Addig is:
ezalenyeg.hu/kozugy/5-dolog-amit-soha-nem-bocsatunk-meg-orbannak-421
Mert nem kell a rizsa, a "legkisebb rossz" propagandaja. A vitya vezette bolsi band-nel nincs alkalmatlanabb alakulat a palyan Mo. vezetesere. Miert? Mert a tarsadalmat tettek es teszik tonkre agyilag. A tobbi lenyegtelen es hazugsag. Senki a vilagon nem akarja kinyirni a magyar kulturalis onazonossagot, mert az eroforras. A nemzetallamoknak pedig igy is, ugy is reszeltek. A magyar ember, magyar kultura siman letezhet full szuteren (ami amugy is lehetetlenseg) magyar nemzetallam nelkul.

"a következő generáció" Hijjj... tenyleg! az a szep szopottgomboc feju gerigyerek? Ha korabban szuletik nagy karriert futhatott volna be kopaszmatyi koraban. Ilyen fiatalon ekkora feregge valni, nem piskota teljesitmeny. A tobbirol nem is beszelve. Szaz ev mulva a toritanarok, amikor a vityakorsag idoszaka kerul sorra, fertotlenitovel fogjak kioblogetni a szajukat ora utan :-).

2019.09.30. 20:36:31

@ijontichy:
mit mondanak az ellenzéki pártok? azt, hogy ha esetleg 51%-ot szereznek, akkor mi is történik majd? leváltják a "hírhamisítókat". politikai presszióval el kell érni, hogy a megfelelő vezető kerüljön a mtva élére. és ezek után a szerkesztésbe ők már nem szólnak bele. magyarul a nem-fidesz leváltaná a fideszt. hiszen ők a "waffen ss" szellemiségét képviselik. tehát nem azt mondják, hogy ha történetesen az ellenzék nyerne 51%-kal, akkor is marad még 49% a kormányoldalnak. hanem azt, hogy ez esetben a "hírhamisítóknak" annyi. ez nem arányos képviselet, hanem "elégtétel". ugyanazt mondják lényegében.

2019.09.30. 20:46:48

@ijontichy:
de ez arról szól, hogy az "ezalényeg" blog hirdeti meg ugyanazt, amit orbán is meghirdetett. senki se akarja kinyírni a magyar hagyományt? tényleg? csak az ellenzék azt mondja, hogy a történelmi egyházaknak ne legyen beleszólása a közéletbe.

a 2011-es népszámlálás adatai szerint a magyar népesség 54%-a mondta magát kereszténynek, 18%-a vallástalannak és 27%-a nem adott választ. tehát az egy politikai kérdés, hogy egyházaknak legyen befolyásuk, vagy ne legyen. és lehet mondani, hogy a fidesz ezt vagy azt mennyivel támogatta. de a másik, a másik oldalról a kisegyházakat támogatta. azt szabad támogatni? a hitgyülekete és az atv politikai műsorai esetén miért nem merül fel az állampárti politika és az egyház összefonódása?

és ezeket lehetne sorolni.

Brix 2019.09.30. 22:30:45

@cívisvárosi: Már megint hazudsz orbán- troll! Hadházy arról beszèlt, hogy konszenzusos jelölt kell a köztèvè èlère , valamint , törvènnyel kellene tiltani a kormányzati propagandát ès ehhez kell a politikai nyomásgyakorlás , nem pedig amit a köztv állított: hogy a műsorszerkesztőkre kell politikai nyomást gyakorolni..
444.hu/2019/09/30/meghamisitotta-hadhazy-sajtotajekoztatojat-a-kozmedia
A mèrce.hu- n vissza lehet nèzni hogy mit mondott Hadházi ès mit szerkesztett össze a kormánytelevízó...

Brix 2019.09.30. 22:30:45

@cívisvárosi: Már megint hazudsz orbán- troll! Hadházy arról beszèlt, hogy konszenzusos jelölt kell a köztèvè èlère , valamint , törvènnyel kellene tiltani a kormányzati propagandát ès ehhez kell a politikai nyomásgyakorlás , nem pedig amit a köztv állított: hogy a műsorszerkesztőkre kell politikai nyomást gyakorolni..
444.hu/2019/09/30/meghamisitotta-hadhazy-sajtotajekoztatojat-a-kozmedia
A mèrce.hu- n vissza lehet nèzni hogy mit mondott Hadházi ès mit szerkesztett össze a kormánytelevízó...

2019.09.30. 22:50:46

@Brix:
na de a konszenzusos jelölt azt jelenti, hogy az "összefogás" jelöltje. felteszem a "hírhamisítókkal" nem állnak össze. ha a fidesz olyan, mint a waffen ss, fasisztoid, náci, akkor a leváltása a nürnbergi perekhez hasonló elszámoltatással képzelhető el. nyilván nem akarnak akasztásokat, de politikai értelemben kivégeznék a kormánypártot. lehet, hogy én értem félre őket. nem hadházy, hanem ő és a dk, és a többiek.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2974/29743/297438/29743853_1ce3a7ef13620034c242ca746c5ced84_wm.jpg
ők hogyan fognak konszenzusra jutni a fideszesekkel?

2019.09.30. 23:01:19

@Brix:
de ha ők konszenzust akarnak, akkor hogyan kell értelmezni azt, hogy elsöprik a rezsimet.

mert ugye az korrekt lenne, hogy töröljük el "a kétharmad mindent visz" elvét. de jelenleg orbán ezt legitim módon alkalmazza abban az értelemben, hogy ebben 1990 óta konszenzus van. csak volt egy hallgatólagos egyezség abban, hogy az ellenzék is kap 30%-ot. tehát valójában közel arányosan osztották le az erőforrásokat leszámítva a kereskedelmi médiát, mert abban szinte mindent a balliberálisok uraltak. és a fideszben azt mondták, hogy ezt kompenzálandó bevezetik a 100:0 leosztást. mert a komcsik, libsik, soros bérencek, stb. ez jár a "hazaárulóknak". és ugye ez egy legitim politika. mint ahogyan az is, hogy azok "nácik". mindkét tábor elsődlegesen a másik politikai megsemmisítésére törekszik. van egy végletekig polarizált a közélet. mi az, amiben képesek megegyezni?

Brix 2019.09.30. 23:03:31

@cívisvárosi: Egy darabig, amíg Unionista , 444 nickname- n írtad a hozzászólasaidat mèg valamennyire komolyan is vettem, vagy inkább szórakoztatott, de mostanra rá kellett jönnöm, te egy az egyben az aktuális kormánypropaganda hazugságait böfögöd vissza...
Lsd: a nèmetellenes kirohanásaid a most zajlott Fidesz - kongresszuson elhangzott , burkolt kisebbsègellenes, Semjèn - beszèdben köszönnek vissza : " Szinte látom a cègtáblát Schneider-Bauer"- utalva a magyarországi ellenzèk etnikai származására...Azt kell gondoljam, hogy egy fizetett orbánista vagy -nem pedig egy önállóan gondolkodó , normális ember-, annyira próbálod a tèmat az èppen aktuális politikai közbeszèd, vagy inkább az aktuális kormánypropaganda felè terelni... Kilóg a lóláb! Az èszèrvek leperegnek rólad, lsd: Neoteny kb 100 X bebizonyította logikai bukfenceidet, hülyesègeidet...Vagy mások, az erkölcsi alapokat nèlkülöző, fasisztoid vilagnèzeteddel szembesítették....Ha nem vagy Orbán- troll, akkor szerintem kezeltesd magad , mert súlyos szemèlyisèg -torzulasaid lehetnek ...Persze, ha Orbán ezèrt fizet, akkor szerencsèd van, mert ritka illogikus , inkoherens katyvasz amiket ide leírsz...Nem vagy jó reklámja a rendszernek, az kètsègtelen... Inkább a legbuzgóbb, legszűklatókörűbb, agymosott rendszerhívők mintapèldánya vagy....

Brix 2019.09.30. 23:08:59

@cívisvárosi: Ne játszd a hülyèt!" Millió" jó konszenzusos jelölt lenne , olyanok akik mèg nem involválódtak a politikában eddig...Ha lenne rá politikai szandèk, az állampárt rèszèről, akkor lehetne találni egy mindenkinek elfogadható jelöltet...De, a szándèk sincs meg! Mert uralni akarják a vidèki, elmaradott , tajèkozatlan emberek lelkèt, hazug állampárti propagandával...

2019.09.30. 23:14:27

@Brix:
nem szabad azt mondani, hogy bauer és sneider kötöttek koalíciót? ez már a "fasizmus"? a németek egy részével semmi probléma nincs. a zsidók egy részével sem. nincs konfliktus, amelyik a részükről úgy kezdődne, hogy "A MAGYAROK!!!". de van egy részük, amelyik így indít. az nem-magyar.

2019.09.30. 23:36:56

@Brix:
se a kormány, se az ellenzék részéről részéről nincs ilyen szándék. hadházy ákos azt is mondhatná. a fidesz 2010-ben, 2014-ben, 2018-ban is alkotmányos többséget szerzett. ez részben az ellenzék hibája. orbán ezt kihasználta és a saját embereit ültette be a médiába. de mindezt a szokásjog szerint megtehette. mert 2010 előtt sem voltak ellenzéki riporterek mondjuk a naptévében, csak meghívták az ellenzékieket. és rájuk valódi össztűz nehezedett. míg a kormánypártiaknak szerelmett vallott lakat té károly. és egyébként mindezt egy gyilkossággal megvádolt személy magánvállalkozásában tették, ahová kiszervezték a köztévé politikai műsorainak egy jelentős részét. szóval még csak a látszatát is el kell kerülni annak, hogy a 2010 előtti rendszerhez kellene visszatérni. mert abból következett a ner. de azon is változatni kellene. 2020-ban húzzunk egy vonalat. és csináljuk tisztességesen. ilyesmi lenne a konszenzus.

mutass már egy politikust, vagy akár politológust, vagy akár értelmiséget a mainstream médiából, aki közelítőleg ezt mondja. van ilyen? tudtommal nincsen. mi a megoldás?

ijontichy 2019.10.01. 02:58:35

@cívisvárosi: "csak az ellenzék azt mondja, hogy a történelmi egyházaknak ne legyen beleszólása a közéletbe." Ne hazudozz (ld típarancsolat), és ne adj kompletten az ellenzék szájába olyasmit, amit max egy-két idióta mond. A tény az, hogy a putyinszoponc 9 éves, senkitől sem zavartatott regnálásának eredményeképpen Mo. lecsúszott, mint nyáron a Balcsin a lányokról a bugyi. Elment ~ 1 milla piacképes ember, a magyar Eü-ben lassan már nem gyógyítanak lábat, csak láncfűrésszel, a közoktatás piacképtelen nemzethy idiótákat nevel (a minta É-Korea). És a piti trükkök ezrei...
Egyáltalán nem érdekel, mit mond az ellenzék, a piaci versenyt vissza kéne hozni a politikába, mert azt megölte a bolsigyerek és a haverjai. Ne kezdj hazudni a választókról, meg az akaratukról; 1998 óta a minibolsi tudatosan, előre megfontolt, aljas szándékkal, tűzzel-vassal irtja az amúgy is fejletlen magyar társdalomban a polgárosodás minden csíráját (amúgy sehol a világon még nem volt sikeres a bolsi uralom.) A fidesz az MSZMP de facto utódpártja (tökmindegy mit írt az a kis seggnyalonc geri a törvénybe; amúgy becsületes fiatal ilyen munkát el sem vállalt volna, mondván: "föncsi jogvégzett ember vagy, én meg kissrác voltam akkor, szóval írd meg magad, ha ilyet akarsz"), ráadásul a legrosszabb emberanyagból.
A politikában is kell "trösztellenesség". A magyar társadalom fejletlenségét mutatja, hogy kecskére... izé bolsira bízta a káposztát. A vezetésre legalkalmatlanabb alakulatra. Hiába ontod itt a kulturális rendezvények híreit, ha egy tűzoltóautót sem tudtok megtervezni. Mert nem tudtok, mert a mérnökök java már otthagyta az országot. A ház ugyan leég, de kit érdekel, ha maga takaroggy mitya jön előadni a magyar nyelv szíriuszig vezető szálairól, hát nem csupa örömésbódottá?
Napi szinten orrba-szájba dőlnek a hírek középszer "diadaláról". Bármennyit bugyogsz is, a szellő is azt suttogja: kudarc... kudarc :-). Mi lesz, ha már kevés lesz a zseton eltüntetni a hozzá nem értés okozta "kátyúkat"? Pannónia "zseniális politikusa" muhaha... inkább hasznos hülyéje. Használja is mindenki, Merkeltől Putyinig :-).
Jah, imént olvastam a pocakos hadfi harczias hazaüzengetését:
"abba nem megy bele, hogy az EP válogasson a magyar nép által megválasztott emberek közül." Nem kell belemenned kisfiú, nem az a dolgod. Az EP válogat (neki az a dolga), te meg jelölgetsz (mert az meg a te dolgod). Belemenésről szó sem volt, ez nem foci.
Ja meg:
"Szerinte a jogállam a magyaroknak nem jogi, hanem becsületbeli kérdés." Nos ha így van, akkor fiúk-lányok (Trunkossal szólva) "becsület dolgában elég szarul álltok" :-D

2019.10.01. 08:00:51

@ijontichy:
mit mond az akadémikus bölcselet, a felelős értelmiség, felvilágosultak? azt, hogy a modernitásban a vallás magánjellegű. és az egyházat teljes mértékben el kell választani az államtól. ez azt jelenten, hogy a történelmi egyházaknak, a keresztény felekezeteknek és gyülekezeteknek nincs kollektivizáltan nincs helyük a közéletben. legfeljebb csak a híveknek egyesével. ez esetben a templomokat vagy privatizálni kellene, vagy hagyni leromlani, vagy egyenesen lerombolni. ez következik ebből az elképzelésből. és ez megvalósult a francia forradalom idején. majd napóleon idején. a notre dame az ész templomává vált. és így avatták császárrá bonaparte napóleont.

szerinted semmi ilyesmit nem akarnak a neoliberálisok. dehogy nem. a klasszikus liberálisok ilyet nem akartak. akik errefelé nagyrészt szabadelvű nacionalisták. a klasszikus magyar liberalizmus a nemzeti függetlenség megteremtését célozza. a reformáció és bocskai felkelés. rákóczi szabadságharc. a 48-as forradalom, kossuth és a függetlenségi háború. és ezek kulturális alapja a népi nacionalizmus és a keresztény államnemzet. amire az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy ezek nem férnek össze.

ijontichy 2019.10.01. 16:26:08

@cívisvárosi: Ki nem szarja le (már megbocsáss) az akadémikus bölcseletet?
És már megint csúsztatsz "az egyházat teljes mértékben el kell választani az államtól". Ezt a "teljes mértékben"-t csak a félművelt félmagyarhoz hasonlók gondolták/ják (vö: térdre imához). Ez ugyanis lehetetlen, és te (illetve a főnököd) már megint csak fekete-fehérben tudsz gondolkodni. Mondtam már, hogy a világ nem a Hegylakó-sorozat (ti. Csak egy maradhat!). A kilenc év (a már ismert alkalmatlanság mellett) azt is bizonyítja, hogy aki nem tud másokkal épeszű kompromisszumok mellett együttélni, az bizony a kisbüdös bolsi, meg a komcsy band. Te pedig azért kapod - többek közt - a kéccáz dolcsit, hogy ezt a tényt elhazudd :-/
Áber... mondd, neked tényleg nem kínos, ahogy a páterek a szószékről!!! az Úr igéje helyett egy szaros kis bolsiivadék igéjét hirdetik, pár zacsi ezüstér' ? Hadd kérdőjelezzem már meg a hitüket! Én megtehetem, mert nem vagyok vallásos. Kit szolgál, kinek fütyül a kisrigó, he? Jézusnak, az ő földi helytartójának, vagy a pártfőtitkár elvtinek?
Politizáljon az egyszeri páter, nincs azzal gond, elvégre ő is a társadalomban él, tagja annak, de a szószékről ne az orbánbűzt hordja a lehellete szanaszét. Szánalmas az ilyen, meg az a gyülekezet is, amelyik még nem billentette vissza helyes irányba a megszédült lelkipásztorát. Elvégre a pap is csak ember, és a felelősség biza' oda-vissza létezik, ti. a gyülekezet is felelős a lelkipásztoráért. Az elvtelen tekintélytisztelet az egyik oka annak, hogy a mai magyar társadalom, morális-erkölcsi szempontból még az egykori Kádár-rezsim korát is alulmúlja :-(.

Jah, és - jobbára - szakrális történelmi nagyjaink/emlékeink felemlegetését nyugodtan békén hagyhatnád. Amúgy is összecsiganyálazott már túl sokat a bolsigyerek és bandája, hogy az alkalmatlanságukat mások fénye mögé próbálja rejteni :-/.

2019.10.01. 17:25:22

@ijontichy:
a politikai kultúra az akadémikus bölcseletre van alapozva. mondhatod, hogy nem számít.

ijontichy 2019.10.01. 18:33:41

@cívisvárosi: Az európai politikai kultúra a nyögvenyelős kiérlelésű konszenzusokra, kompromisszumokra van alapozva. A magyar bolsipárt politikai kultúrája pedig a hruscsovi asztalverős (ld. még "faluvégi korcsma") "bölcseletre". Beleértve ezt is:
index.hu/kulfold/eurologus/2019/10/01/varhelyi_biztosjelolt_orban_brusszel_lecke_trocsanyi_biztos_ep/
A félművelt félázsiai revansvágyát nyögi Mo. A stöpszli annyira beteglelkű személyiség, hogy valamikor a '2010-es évek elején, egy szimpla röfögés során elejtettekből következtetni lehet, hogy Budapestre kerülésekor mennyire súlyosbodott a kisebbrendűségi érzése. Ez a torzulás sajnos egyre rosszabb, főképp, amióta a nemzetközi porondon kapja az újabb "pofonokat". Hruscsov pulpitusverését néhány (száz, ezer) atombomba nyomatékosíthatta, Vityának ilyen nincs (hál'stennek). Elég szar lehet hát neki, hogy a brüsszeli "kimegyek, megmondom a tuttit" módszerére... hoppá, nincs ájult elismerés, sem szolgai végrehajtás, ahogy azt nyaloncban túltermelő országában megszokta.
Én tkp. Brexit és Huxit párti vagyok. Bár a különbségek nagyok, mégis - a lényeget tekintve, ti. ne erőltessünk rájuk semmit - 30-40 év múlva mindkét társadalom (+ az Eu is) bölcsebben nézhetne szembe az európai gondolattal. Akár még sikeresek is lehetnek a saját "szuterénségükben". Ami biztos, hogy az alternatíva nélküli "vityát" (& komcsy band) kitermelő, és azt az Eu. torkán lenyomni szándékozó Mo. nélkül jobb lenne a többinek. Roppant fárasztó egy túlmozgásos, akarnok hülyegyerekre ennyi energiát (és pénzt) pazarolni.

2019.10.01. 20:27:11

@ijontichy:
a svéd államegyház 2000-ben szűnt meg. azóta sikerült eladni a volvót kínaiaknak. betelepítették a migránsokat. kiválasztottak egy 14 éves autista kislányt, aki szalmabábúként osztja az észt a világnak. a svédek végetet vetnek az élhetetlen a világnak, amit addig létrehoztak. és azóta működnek majd kiválóan. "nyilvánvaló". lehet mondani, hogy orbán lop, csal, hazudik. csak tartok tőle, hogy a svédek is rájönnek majd, hogy alapvető kérdésekben igaza van, vagy legalábbis komoly igazsága.

ijontichy 2019.10.01. 23:39:59

@cívisvárosi: Csubakka védelmet hagyd az egybiteseknek. A Volvo tündöklése és bukása, vagy a Nokiáé (a finneknél), vagy az Ericsson, az üzlet amihez se te, se a főnököd nem ért. Ha értenél, nem itt írogatnál, ha ő értene, akkor nem csak olyankor gazdagodna nagyon, amikor a jogalkotói és a végrehajtó hatalomnak is de facto egyszemélyi ura.
Szóval semmi köze a svéd államegyházhoz. Nem Svédország veszített el ~ egymilla piacképes echte svéd polgárt, hanem Mo. És Mo. is főképp az alcsúti bonviván 2010-es színrelépése után.

Van valami igen pikáns abban, ahogyan az Európa minden sarkát teleordítozó lőporzacskó (ti. ne szóljanak bele a magyar emberek belügyébe), mindenki konyháján leemeli a fedőt, hogy belekukkantson. Miért is nem szerveztél még békamenetet, hogy lépjen már ki Mo. az Eu-ból? Miért? OK. van olyan ember (Mo-on ~ 2.5 milla), akinek nem elég az Isten, a vallás, kell még egy ennél kézzel... izé nyelvvel foghatóbb fix segg is, amit nyalhat. Enélkül nem érzi jól magát. Az egész, évek óta tartó itteni szereplésed csak egyet bizonyít: hogy ti akarjátok azt, hogy mindenki ezen a sártekén osztozzon veletek ebben a szolgasorban. Hát egy véreres méterest! Lépjetek ki, az legalább tökös dolog. De hát mióta lenne tökös egy félázsiai?

Svédország (meg a finnek, meg az EU...), tkp. nem a nyalási belügyeitekbe szól bele, hanem hogy tartsátok be a szerződésben vállalt kötelezettségeiteket. 1394 menekülttől sikítoztatok, de mondd csak szépen, megnézted már Csányisunyi bácsi üzemeit, amint azt ajánlottam, hogy hány bevándorló dolgozik ott? Szép látvány, ahogy a művezető piktogramokkal kommunikál. Szóval húzz el, nézd meg, aztán számolj be itt a plénum előtt, mielőtt a svéd államegyházról, meg menekültbefogadásról rinyálsz, vagy viktorkaka igazát bizonygatod, és tkp. svéd belügyekbe avatkozol. Vityának semmiben sem lehet igaza, mert alapvető kérdésekben nem európai és szerződésszegő. Ha már annyira oda vagy a múltért: régen a becsületes ember, ha nem tartotta, nem tudta tartani az adott szavát, keresett egy kötelet (pisztolyt stb.) a pincében. Nos, szép idők voltak, kár értük. Persze egy félázsiai nem ismeri a kötelezettséget. Pedig lenne neki, eredetileg úgy tízmilla magyar polgárral szemben. Ehhez képest, 9 év után 40% a bányászbreki életszínvonalát alulról bámulja... a többit tudod.
Szóval ne az igazát bizonygasd (döglött dakota ló), hanem a kötelezettségeit kérd talán számon tőle először. Mert elsősorban Mo-on susogja a szél a lombok között: kudarc... kudarc! A svédeknél ez nem igaz, államegyház nélkül sem.

2019.10.02. 00:54:53

@ijontichy:
szerinted a 2000 előtti evangalizált svédország volt a rossz, és ez új svédország a rossz. ez egy hit. ebben hiszel. ebben hisz béndek péter és a többiek. akik nem értik, hogy mi a francért szavaznak orbánra.

2019.10.02. 00:55:42

@ijontichy:
szerinted a 2000 előtti evangalizált svédország volt a rossz, és ez új svédország a *jó.

ijontichy 2019.10.02. 14:36:06

@cívisvárosi: Én nem fekete-fehérben látom a világot. Nem zavar, ha valakinek erre van szüksége, hogy létezni tudjon, mindaddig, amíg nem írja elő nekem a műtétet, hogy megszabadítson a jó kis színcsapjaimtól. (ja és ez a "hit" a te mániád, ami eléggé behatárolja a gondolkodásodat; ez a nagy különbség: én tiszteletben tartom a hitedet, és képes vagyok felfogni, mennyiben korlátoz téged, ezért nem is várom el, hogy átlépd a korlátaidat. te viszont nem tartod tiszteletben az én (és mások) "nemhitét", és örökösen ezzel jössz, elvárva, hogy én is korlátozzam magam a te hited szerint. én viszont csak a "világi" korlátokat tartom magamra nézve kötelezőnek, és igen, annyiból egyetértek állam és vallás elválasztásának gondolatával, hogy a hozzád hasonló vallásosok nehogy már megerőszakolhassák a én hitbéli és egyéb szabadságomat. sorry, de a világ nem lesz se egy nagy kalifátus, se egy nagy keresztény templom. ezzel meg kell tanulnotok együttélni)

Egyébként mit számít, hogy én mit gondolok erről, meg arról a Svédországról. Az számít, hogy az ott élők mit gondolnak. No meg az, hogy nem Svédországot hagyta ott ~ 1 milla echte svéd, hanem Mo-ot ~ 1 milla versenyképes magyar. Miután alcsút "zsenije" uralkodásának elkezdtek megmutatkozni a "konstruktív" (muhaha) vonásai. Tudod... 9 év... kudarc... kudarc.

Ja és persze pontosan értem, miért tud vitya ~ 2.5 milla szavazatot gyűjteni (ezt nem művészet tudni egy velem kb egykorúnak), de ebből elég a konklúzió: Mo-on van ~ 2.5 milla idióta és/vagy aljas gazember. Ez a 2.5 milla érdektelen, de a másik fele nem. Akinek - ha csak nem fejlesztett ki kellő immunitást - elég szar lehet, hogy még a kereskedelmi rádiókból is (mint májusban hallottam) alcsúti akcentusú disznóröfögés hallatszik a hírek helyett. És - ellentétben a "termékmegjelenítéssel" - nincs figyelmeztetés, hogy "a következő műsorszámunk undor előidézésre alkalmas hanghatásokat tartalmaz".

ijontichy 2019.10.02. 15:39:18

@ijontichy: Off
Btw. íme egy kis adalék a középszerű képességű akarnok, a pillantnyi politikai haszonleső, mikromenedzselő, szavazatszámláló morzsacsenő tevékenységéhez:
index.hu/gazdasag/2019/10/02/bajban_van_az_ivoviz-ellatasunk/
De éljen a rezsócsökkentés. Épül, szépül és jobban teljesít :-/

OK, "bérrettegők, Soros-ágensek..." juj, hol és mikor is hallottam ilyeneket? Ja tudom már, a komenisták idején... de hát most is a komenisták ideje van, természetazonos színezékként egy kis feudalizmus, egy kis Horthy és sok XXI. századra "hangszerelt" zsugásvili-kopaszmatyi kombó.
On

screpes 2019.10.03. 09:09:21

@cívisvárosi:
nem mondhatja ugyanazt az rtl mint orbán, mert az egyiknek nincs közhatalmi legitimációja. Az rtl nem intézhet hivatalból közügyeket, olyanokat, ami mindenkit egyformán érint.
Akármennyit barkácsolhatna a közhatalmi legitimációján, a többségeket nem szublimálhatja hatalommá. És ezen nem változtat, hogy sok tekintetben vitatottak az orbáni többségek is, illetve lokalizálhatóak és relativak is

------
Nem jó mellédramatizálni a dolgokat...A NER n e m kártyavárként omlik össze. Sehogy sem omlik össze, hanem keményen ellenáll majd. Ehhez hazugsággyáras médiatámogatottsága van, de fegyveres túlereje is, amit eddig egyáltalán nem kellett bevetnie. Azt is kommunikálásra használja: amikor a 3. kerületben ezerötszáz ember vonult a fagybban z MTVA székház felé, akkor legalább annyi rendőrautó ment ellenkező irányban a szomszéd utcában. Ezer ember ellen sokszáz rendőrautó.

-------
@Brix:

Én szokás szerint veled értek egyet, de nem látom tisztán, hogy kiket nevezel "munkásság"- nak. A régi szakszervezeti mozgalommal megterhelt, kapitalizmust mutató iparosodás idején, a tömegtermelés pandantjaként ott voltak a szervezhető, azonos státuszú (nálunk jórészt vidékről jött) embercsoportok, de manapság ehelyett (ezt idézőjelbe kéne!) kik vannak? Kiket látsz munkásságnak? Valójában épp fele részben a prekariátust.. Munkássáságot, akinek nincs megfelelő munkája- ill munkahelye...
------------------
A másik fogalom, amiről szót kell váltanunk, a vallásosság, ahogy CÍVISVÁROSI használgatja. Nekem is volt vele vitám bőven, osztom az álláspontod, de szeretném kiszolgálni az ő nyelvhasználatát is, vagyis azt, hogy miért használhajtja ő mégis ezt a nyelvi megoldást. Kik az ő kétféle hívői valójában? A lényeg számomra az, hogy amennyiben van egy hívő, akkor a rendszer hitéleti természetűvé válik, mert a másik sem fogadtatik el tudásként, bizonyosságként. Minden hitélet kérdése lesz, ha hagyod, hogy egyetlen egynek hit kérdése legyen.
Csakhogy az egyik hittel NEM egy másik hit áll szemben, hanem az a nézet, hogy egy adott kérdést-ügyet nem fogadhatunk el hitek (hit) kérdéseként.

Ahhoz az 1. hiteshez ugyanis nem fér mások másik hite, sajátos felfogása,.
Ez az első "hívő" kezdettől hirdeti, hogy neki ez "megvan", szüksége van arra, hogy higgyen, hogy akár téveszméje lehessen. (nincs is olyan ambíciója, hogy igazolja).
Innentől vitatni kezdi ellentételként azt a félfogást, amivel szembetalálkozik, mondván, hogy az is csak egy (másik) hit.
Valójában azonban nem egy másik hittel kéne szemebenéznie, hanem azzal, hogy amazok nem akarhatják világképüket, sőt politikájukat hitre alapozni, hanem megismerésre, vagy érdekre, FÜGGETLENÜL ATTÓL hogy az mennyire volt, vagy lenne sikeres.
-----------

screpes 2019.10.03. 09:10:32

@cívisvárosi: a nyelvi ősállapotok polémiájához).

következik, (a nyelvfejlődés KÖZÖS logikájából), hogy hamis, eldönthetetlen az a kérdés is, hogy ki kitől "vette át" a "nyelvet". Sorrendiség eleve csak az írásbeliség általánossá válásával mérlegelhető.
Viszont a magyar, mint elsőbbség bizonygatása (mint érdek) időtlen.
Szerbiában én pontosan ugyanazt hallottam, amit tőled, de ők nem bajlódnak cáfolással.....

---

Ha a híreket, a hivatalos tájékoztatást nézed, a médiaarányokat kétfelé osztva, akkor mégiscsak az a kérdés, hogy mi történik, és nem az, hogy mit "montak".
(ismered a bonmotot?
"honnan tudod, hogy hétfő van?"
" -Monták..." ) (ehhez persze kell tudni németül: Montag - németül hétfő...)

A történések is a hiteles források egyike... . Mindig az a kérdés. Az igazi "média" arányokhoz kell egy hitelsségi szorzó (vagy osztó) is: jelentős társadalmi rétegek heves indulatokkal szemlélhetik az egyik "forrást", de menyire tartják igaznak és ezáltal fontosnak is?
Például,
Olyan jó hogy itt vagy... Mert az irományokból meg lehet okosodni: nevezetesen abból, amit Brix és Ijontichy neked válaszol.
Nagyjából egy kerékre jár az agyuk, és magamat is szerénytelenül ide sorolnám.

Ezútal nem ők, hanem Banegressy vette fel imént a fonaladat, értelmezi az össztársadalom vegyes képletét. (...) Te sokadszor élére állítod ezt az állítólagos kétféleséget, (ami sokkal többféle), de madártávlatból kétségbe vonni nem lehet: Hollandiában is más egy amszterdami tinédzser, mint egy falusi templomjáró - nagyon más, de ott nincs országvezető, aki tudatosan habosra nyargalhatja a dolgot, és látszatra a tudatlanság oldalára áll, amely tekintetben aztán hiteles is. Ugyanazt nem tudja, mit mások sem.

Sokadszor elemezzük ki ezt a kétféleséget: honnan ered, miben áll valójában?
De a legfontosabb azután, hogy MI LEGYEN VELE!?
Melyik a hiteles, vagy esetlleg mindkettő az?
Mindegyik hiteleles, és veled ellentétben, az a véleményem, hogy ezt erőszakosan nem szabad és nem is lehet úgymond eldönteni. A vidéki vidékies marad, a városi lét pedig győzedelmes úthenger módra trendi.
Az úthenger sebeket oszt, és sebeket kap...tetemeket az útra, és .olajfoltokat a betonhengerére.

Szerintem a vidékinek nevezett szavazóbázis is hiteles, mindenképpen mértékadó. Akkor is amikor tájékozatlan, és nem képes kezelni a másiakakat, nem is látja azta problematikát, az állíólag városiast, a globalizáltat. Nem fogékony arrra hogy mi történik "pesten" csak esetleg látatlanban megugatja.
Fordítva nem ugyanez a felismerési- cselekvési arány: egyrészt a városi lét tömeges közkatonái ismerik a vidési létet, mert onnan jönnek, sőt onnan erednek és még nosztalgiájuk is van.
mellettük áll a trendinek becézett trend, a globalizációs hátszél, a nagyobb léptékű közösségi lét . Van ilyen hajalandóság, lesz is. Hiába éri naponta jogos kritika is, hogy ami sűrűnlakott, az fenttarthatatlan és környnezetszennyező, a mai tinédzser nem fog vissszaamenni a - mondjuk ki - középkorias, agrárikus miliőbe, akkor sem, ha vágyik másodlagosan oda. Nem mellékesen félmillió a lába helyett a repülőjegyével szavazott: kint keres megélhetést és amennyiben visszajönne (ha megteszi), akkor sem kezd földet túrni csaknem lakatlan vidékeken.
Kézműves magánvállalkozói modell csak rezervátummal együtt képzelhető el: ha oda tömegével jönnének túristák is, akik megveszik a cserepeeket, vagy faragott lábú széket, bicskát. A lovasoktató egyetemi szakról jönnek öten. akik tanyát sem bérelhetnek, mert arra már felvette a támogatást valamely fideszes ügyvédje, a lovas vállalkozást pedig Megintcsak egy miniMészáros pénzeli - a Várnegyedből.

Országvezetésre az alkalmasabb, amely látni képes és kezelni a Másikat is: azokat, aki nem olyanok mint "ő".
A hagyományt megőrzi, de abból építeni képes. Én téged nem látlak ilyenennek, te ezredszer is el szeretnéd dönteni azt, ami láthatóan nem akar eldőlni: ehhez az erőszak formái kellenek, és miközben tagadod, de élnél az alkalommal, hogy jelenleg a rezsim pontosan ezt teszi, ezt az utat választotta: miközben mondogatod, hogy legyen akárhogy, odaálltál a OV rendszer hatalmi technikájához, ezt a státuszt a vesztes kritikai ellenzékkel együtt fogadod el, és a vátozást nem szükségletként. Vállvonogatásba csomagolva.

2019.10.03. 10:45:45

@screpes:
vegyük a paprika szót, ami létezik az angolban. a művelt angol előveszi a szótárt. és ezt találja.

PAPRIKA
Definition: a usually mild red condiment consisting of the dried finely ground pods of various sweet peppers
Example: tomato sauce made with garlic, paprika, and pepper
Origin:Hungarian, from Serbian & Croatian, from papar ground pepper, ultimately from Latin piper — more at PEPPER.

és azt mondja, hogy ez magyar szó, ami a szerb-horvátok nyelvéből és végső soron a latinból ered.

a népfőiskola azt mondja, hogy a francokat. ez hangutánzó-hangfestő eredetű. PÉP-PÉP-PÉP így verték péppé a paprikát. és amikor csípett, akkor valaki azt mondta: CSÍÍÍ-PP. és kiKKHHÖÖPP-te. hasonló a chilli. ami egy azték szó. spanyol közvetítéssel érkezett európába. ennek hasonló az eredete. hinnye de csíííp. ez az alapszókincs eredete. amire a művelt angol azt mondja, hogy pepper: "ultimately from latin". mert ők abban hisznek.

screpes 2019.10.03. 11:57:46

@cívisvárosi:
Ki testesíti meg a népfőiskolai álláspontot?
Hol jelenik meg ilyen részletekbe menően?

Szerintem csak egy ráérős hülye. (angol).

2019.10.03. 13:04:31

@screpes:
majd azok testesítik meg, akik ezt sikeresen áttörik. orbán magyarságkutató intézetének nyelvtörténeti szekcióját is finnugrista vezeti. és ugyanebben az intézetben dolgozó vezető archeogenetikus zürich-i magyaroknak tartotta előadása.
www.youtube.com/watch?v=hT0i3kToKL8&t=18m30s
azt mondja, hogy ők nem mennek neki a finnugor nyelvelméletnek, mert úgy a nyugat-európai publikáció esélytelen. és ugye nekik arra szükségük van és mellette még elég sok pénzt is kell szerezni. de ez úgy egyébként a reformkori nyelvelmélet. és ezen alapult a nyelvújítás. pép, németül "pappe" ez hangutánzás. dey-dey-dey. ez az óangol diary eredete. és tejáru. így töltötték a fincsi tejcsit. tejbe-papi. úgy, hogy ezek a nyelvek folyamatos kölcsönhatásban álltak egymással. és szlávosan hat a pepecsel. bíbelődik, szöszmötöl, vacakol. nagyányám képzelte azt, hogy az olló abból lett, hogy oll-oll-oll-oll, így vág-vág a naaagy olló. és ebből megértettem, hogy így lettek a szavak. anyám szavaiból, a nagyanyám bölcs magyarázataiból. ezekre vannak ezek alapozva. ilyesmiből fakad a magyarság. és akiben ez nincs meg az kultúrfasiszta. és ordítja, hogy "náci". nézzen körbe a családjában. és gondolkozzon el, hogy a holokoauszt, gulág hulla halmai honnan erednek.

2019.10.03. 13:20:43

@screpes:
de ez hit. és ennek nyilván neurolingvisztikai alapjai is vannak. és aki odafér az be is bizonyíthatja. és most egy zsidó férhet oda, vagy egy német. most a tökfej pléh professzornak kell benyalni a meleg szarig. konkrétan. és be lehet bizonyítani a majdnem nyilvánvalót. így szerveződik a tudomány. tehát nem arról van szó, hogy bárki bármit felfedezhet. esetenként a nyilvánvalót se lehet kimondani. mert jön egy tökfej és azt mondja, hogy kérem szépen ez nem úgy van. és ezek az ész kultuszát hirdető főpapok az akadémikusok.

lovász apuci védi a kisfiát. lacika nagyon szorgalmas, és tehetséges, amerikai magánegyetemen tanul. bollobás akadémikus szerint a "fehér faj" ellen folyik a háború. és cserébe a húgát kinevezték az mta rendes tagjának. palkovics beválasztja a barátnőjét tudományos munkatársnak. és meg lehet őket is érteni. maróth professzor azt mondja, hogy az iszlám reformokra szorulna még mielőtt európába beengedjük. és milyen igaza van. dr. perczel szerint, aki egy nemzetközileg elismert (aka. ceu-n tanít) bizantinológus bizáncban a szolidaritás (!) uralkodott. ez a bizánci birodalom jelképe.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Palaeologoi_eagle_XV_c.png
kétfelé néz (egyesek szerint kétfejű) a sas vagy turul, a korona a magyarhoz hasonló. na ez a szolidaritás jelképe a ceu-n tanító főokos szerint. és mind azt mondja, hogy ez kérem szépen nem politika. de.

2019.10.03. 14:24:56

@screpes:
perczel doktor értekezése.
index.hu/velemeny/olvir/2019/08/14/valasz_maroth_miklosnak/
akik a kaliforniai ügyvéddel, yehuda elkana (rip) professzorral és rájöttek, hogy itten kérem szépen az eurázsia és afrika egy egységet képez, amiben a szolidaritás uralkodik. soros alapítvány szponzorálásában. de ez tudomány. és vannak "civilizacionisták", akik üldözik a "civileket". ez politika. nem. maróth professzor eladta magát orbánnak. a perczel doktor sorosnak. és választani kell. és a köznépnek jogában áll választani. és ez nem antiszemitizmus, pláne nem a fasizmus, hanem ez a demokrácia.

nagyonunalmas 2019.10.03. 16:20:23

@cívisvárosi: Lovasz Laszlo Miklos 2017-ben megkapta a doktorijat, azota az MIT-n van, mint posztdok. (Most neztem meg a honlapjat.) Tehat fizetest kap, nem diplomat. Az hogy o ott "tanul", az csak abban az ertelemben igaz, hogy a jo pap holtig tanul. Minden mas ertelemben az pontosabb, hogy o ott dolgozik.

2019.10.03. 17:37:19

@nagyonunalmas:
több, mint egy tucat nobel díjas tiltakozott a ceu elüldözése ellen. és a döntő többségük olyan volt, akinek fogalma nincs arról, hogy hol van magyarország. nem ismerik a magyar nyelvet, a magyar történelmet, a jelenkori magyar közéletről fogalmuk nincs. semmi. és mégis tiltakoztak. nyilván azért, mert valakik azt mondták, hogy tiltakozniuk kellene. na most ennek az érdekkörnek csak eszébe jutott az, hogy a magyar tudományos akadémia amúgy tiszteletre méltó elnöke magyar-amerikai állampolgár és az, hogy amúgy tehetséges, szorgalmas fia amerikában tanul. és ebből következően függnek ettől az érdekkörtől. hiszen ők pénzelik lacikát, aki laci bácsinak felteszem a legfontosabb. nem a tisztességüket vonom kétségbe. ne tegyünk már úgy, hogy ez érdektelen. és egy szabad országban legalább az underground világában ennek meg kellene jelennie. mert ezek a személyes tiltakozások szinte mind személyes kapcsolatokon alapulnak. úgy, hogy fingja nincs senkinek, hogy mi ellen tiltakozik. nekem sincs fingom arról, hogy lovász lászlót mi motiválja. amit akadémiai elnökként csinál az a magyar vidék számára kurvára nem jó. de még azt is felmérem ésszel, hogy főváros számára az lenne a legjobb, hogy benyalnak a sorosnak. hogy az ókorban volt egységes eurázsia-afrikai zóná egy nagy egységet képez, amiben lényegében csak a szolidaritás uralkodott. az bazdmeg. erre jött rá bizantinológus. arra, hogy nem létezett bizánc. miféle seggarcok ezek? a kommunista pártiskolák történeti tudata kutyafasza ahhoz az internacionalizmushoz képest, amit ezek képviselnek. azért, hogy aztán az alelnök jelölt fia beüljön az olajtársaságba. aztán felhívja az ellenérdekelt elnök az ügyészt. és nem azt mondja a tisztességes átlagember, hogy egyik kutya másik eb. hanem, hogy szegény kis demokraták. és ugye ukrajnában tízezrek haltak meg egy testvérháborúban. és az alelnök pontosan tudta, hogy a ruszkik is lőni fognak. és majd meghalnak néhány tíz ezren, esetleg százezrek, vagy milliók. de a háború nagy üzlet. és a kisfia beül az olajtársaságba. és ennek kellene tapiskolni. mert hogy ez a ceu, az mta istandwithceu tagozata lovász lászló és a többi.

ha valaki kicsit is tisztességes, akkor nem áll sehol.

2019.10.03. 18:09:32

@nagyonunalmas:
ignatyev azt mondja, hogy egy gazdasági válság elsorhatja a fideszt.
index.hu/belfold/2019/10/03/a_ceu-rektor_szerint_ha_nehezebb_gazdasagi_idoszak_jon_elsodorhatja_a_fideszt_is/
ez egy legitim politikai álláspont. én is azt gondolom egyébként, hogy egy válság a fideszt elsodorhatja. de az miért nem legitim, hogy esetleg a fidesz sodorja el a ceu-t. ignatyev az usa "demokratizáló" törekvéséről beszél. arról, hogy amit ők elképzelnek az a demokrácia. és lényegében mindegy, hogy a nép mit gondol. ahogyan a "szovjet" pártitkárok gondolkodtak. ugyanaz meg van kapitalista változatban. kulturálisan ugyanaz, mint a régi kommunisták. és ezzel szemben hirdet a magyar kormány keresztény liberáriusságot.

screpes 2019.10.03. 19:05:55

@cívisvárosi:
szerinted hogyan képződik a hazai kormányzati álláspont?

2019.10.03. 19:49:02

@screpes:
a kormányzati álláspont felteszem úgy képződik, hogy a miniszterelnök úr a kormányülésen formálisan, vagy kormánykörökben informálisan előadja álláspontját adott kérdésről. és a többiek azt mondják: igen, igen. esetleg van valaki, aki azt mondja: igen, de. és aztán rájön, hogy mégse. és orbán viktor akarata érvényesül.

csak nem nagyon hiszem azt, hogy volt bárki, aki horn gyulával szemben verte az asztalt. mert a szociknál az volt a szokás, hogy egymást hátba döfték. gyurcsány sportminiszterként 2004 augusztusában nem utazott el az athéni olimpiára, hanem 2004 szeptemberében az szdsz támogatásával leváltotta medgyessy pétert és megválasztották miniszterelnöknek.

és erre mondja azt orbán, hogy a fideszben a 11. parancsolat legyen a betyárbecsület. nyilván azért, mert a fidesz elég hosszú ideje kormányoz és ebből következően vannak belső ellentétek.

csak veled ellentétben nem találom feltétlen problémásnak azt, hogy van egy uralkodó néppárt. sőt elég régóta azt mondom, hogy ez lenne a kívánatos. és engem őszintén az sem zavart volna, hogy ez balról szerveződik. és jobbközép helyi egyesületek kontrollálják. szóval nem vagyok fideszes, se fidesz ellenes. lehetne így is. csak most úgy tűnik, hogy jobbról jött létre ez a néppárt leszámítva a fővárost. és ha az ellenzékből gyurcsány, karácsony estek volna ki és maradt volna a balközép schiffer, néppártosodó vona, és bajnai technokrata csapata, akkor megérteném a budapest polgárságát, hogy azt mondják. egy próbát megér egy ilyen koalíció. de nem ők maradtak. hanem bauer, sneider és a dikh tv. na jó, ez a fidesz narratívája. de van abban valami, hogy ez egy horror koalíció. azzal együtt, hogy én azt mondom, hogy ha egy város azt mondja, hogy ez lenne a jobb, vagy a kisebbik rossz, akkor hol vagyok egy 2 milliós világpolgár többségi akaratához képest. sehol. szerintem az ellenzéki pártoknak ebben a formában menniük kell. de ha a választók többsége egy településen azt mondja, hogy visszaemelnék őket az önkormányzati hatalomba, akkor felőlem legyen úgy.

2019.10.03. 20:02:02

@screpes:
például itt van egy ügy, hogy az egykori főépítész, a városi ingatlankezelő vállalat élére került. és egy üresen álló telket megbecsültettek és elárvereztek. majd valaki azt tovább adta egy befektetőnek, aki azon társasházat épít. és az ellenzék azt mondja, hogy ez az ügylet simlis. de ők maguk mondják azt, hogy nem tudják bizonyítani. hanem azt követelik, hogy egy vizsgálóbizottság tárja fel, hogy ezek kik és módon gazdagodtak meg. honnan volt pénzük, milyen haszonnal adták tovább az ingatlant. van-e összefonódásuk a vagyonkezelővel. tehát az államhoz kötődő ügyletek a privát oldalról se képezzenek üzleti titkot. ezt ugye nem követeli az átlátszó, a k-monitor és transparency international.
ezaminimum.hu/
ők csak a közpénzzel való elszámolást követelik. az átláthatóság ennél sokkal több. minden állammal folyó magánügylet elszámolása lenne kívánatos. de aligha nem lesz olyan párt, amelyik ezt elérné. mert ezt már nem támogatja a soros alapítvány, a bertelsmann és a többi. hiszen ők a dollár és euromilliárdjaikat az állammal üzletelve, de nem a nyilvánosságot kizárva akarják elkölteni. és ezért válasszanak meg olyan nem korrupt politikusokat, mint karácsony. és brüsszel cégeken keresztül megbíz olyan nem korrupt tanácsadókat, mint gyurcsány és gyurcsányné. ezt az ellenzéket nem kellene visszahozni. nagyon nem. szerintem.

2019.10.03. 20:30:27

de nem a nyilvánosság [előtt, azt] kizárva
süti beállítások módosítása