1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.09.15. 10:12 HaFr

Miért nem tud beszélni az ellenzéki politikus?

Képtalálat a következőre: „beavis and butthead”

Az ellenzéki szereplőket a pontatlanság, a követés és az elfogódottság jellemzi akkor is, ha beszélnek és akkor is, amikor cselekszenek. Míg ez utóbbi mostanában valamelyest oldódik, az előbbi nem. Ez itt a pontatlan, körülményes, tétova, a lényegre vak beszéd egyik szép példánya. A pontatlansága és a tétovasága (pleonazmus, verbózus körülírás, a jelzők nem megfelelő használata, a centrális gondolatok hiánya és a fókuszált fogalmazásra való képtelenség, unalom és sekélyesség) pedig a szisztematikus gondolkodás hiányából fakad.

Sok minden mellett különösen nem igaz abból, amit Orosz Anna állít a Mandinernek adott interjújában, hogy a Fidesz "felépített egy olyan rendszert, amelyben emberek csak azért, mert négyévente a szomszédjuk más párt logója mellé húzza az ikszet, le tudnák köpni egymást. Ebben a Fidesznek óriási felelőssége van."

Ez nem több, mint bornírt klisé. A Fidesz nem ezt csinálta, ez már 1990-ben és azt megelőzően másfélszáz éve is így volt, a Fidesz és a korábbi kormányerők hatása közötti különbség ellenben nem csupán kvantitatív. De eleve problémás az "építés" szót használni a Fidesszel kapcsolatban, sőt eleve problémás a Fidesz szót használni bármivel kapcsolatban, ami itt történik.

Ha javasolhatok egy jobb megközelítést: a rendszer, amelyet Orbán létrehozott, plusz-mínusz harminc évre tönkretette a szabadság és a demokrácia lehetőségét Magyarországon; alighanem példátlan erőforráskivonást hajtott végre az országban, ha nem tekintjük az idegen megszállások és a háborúk korszakait; mindösszesen több millió már meghalt, élő és most születő ember sorsán rontott a lehetőségeikhez képest akkor is, ha a többségük ezt sosem fogja tudni. Ez pl. megközelítőleg pontos, "tematizáló" erejű fogalmazás lenne.

"Any fool can know, the point is to understand" - mondta valaki. Ez utóbbi képesség messze elkerüli az ellenzéki politikát, az meg csak megrándítja a vállát, nem érzi magában az igényt rá. Pedig az ellenzék tudása ma éppen ott tart, mint egy átlagos politikai szemlélőé. Tudás, mint minden tudás, de se nem pontos, se nem mély, se nem önreflexív. Éppen azokra a klisékre képes, amire bármelyik átlagos ellenzéki szavazó képes lenne egy buszmegállóban adott gyorsinterjúban. Annak a megértése azonban, hogy miért tartunk itt, hogyan jutottunk ide és hogyan jutunk tovább annál, hogy Orbán majd valamikor elveszíti a hatalmát -- tehát kb. annak a megértése, hogy hogyan lesz ebből biztosan, tartósan sikeres ország, ideértve, hogy hogyan kell ennek érdekében politizálni és kommunikálni ma, nos, ez a megértés teljesen hiányzik az ellenzékből.

Az ellenzéki politikus azért nem tud beszélni, mert először is nem érti az országot. Aztán nincs is igénye rá, mert nem tudja, mit nem ért. Minden választás előtt reménykedik, aztán menetrendszerűen csalódik, de ha valamicske sikert el is ér, továbbmegyek: ha átvenné is a főhatalmat, akkor sem értené, mibe csöppent. Nem tudná, miért nyert, illetve ha nyert, mennyiben a saját érdeme ez és mennyiben a másik kudarcáé és kimerüléséé. És semmi esetre sem tudná, hogyan vegye elejét annak, hogy a másik visszakerüljön és ott folytassa, ahol abbahagyta. Ide tehát nem retorika tanfolyam kellene (bár arra is bőven volna tér), hanem szellem.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6515093268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2019.09.15. 10:34:43

“Ellenben a rendszer, amit Orbán létrehozott plusz-mínusz harminc évre tönkretette a szabadság és a demokrácia lehetőségét Magyarországon“
Ebbe több ponton is belekötnék:
1. A rendszer alapját, vázát és lényegét nem orv-bán, pláne nem a fidesz hozza létre. A soha le nem győzött és teljesen soha szét nem esett Kádár-rendszer a módszerváltás után “vezető” arc nélkül maradt, de ereje a hálózat által megszerzett gazdasági bázis és az oligarchák miatt 2002-2004- re elég nagy lett, hogy visszaállitsa régi hatalmát a felszíni (látni engedett) politikai színpadon is. Miután Medgyessy alkalmatlan lett mert “lebukott”, először fletóval próbálkoztak, aztán róla is kiderült hogy nem tud helytállni a válság közepette. 2004 és 2006 között lez2006-ban kezdődött a bukott orv-bán visszatérésének el

DrGehaeuse 2019.09.15. 10:35:52

@DrGehaeuse: az utolsó pont utáni rész storno!

DrGehaeuse 2019.09.15. 10:47:35

Folytatás az 1. Ponthoz:
2004 és 2006 között intenzív alkudozás és egyezkedés zajlott a háttérben orv-bán és csapata valamint az akkor még arc és név nélküli rendszer urai között a NER véglegesítésének és orv-bán visszatérésének alapvetéseiről, feltételeiről és áráról (anyagi erőforrások, pozíciók és földbirtokok elosztása). Közben persze zajlott a Gyurcsány projekt is, mert a “bal” oldalnak is járt még egy esély. 2006-ra kiderült, hogy

DrGehaeuse 2019.09.15. 10:55:00

a Gyurcsány projekt zsákutca, ezért az őszödi beszéddel és annak többszörös felhasználásával megkezdték orv-bán visszatérésének előkészítését amit a válság miatt halasztottak 2010-ig. Annál jobban sikerült az előkészítése! Lett is 2/3-ad, amit azóta 4 évenként újra le is gyártanak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2019.09.15. 11:10:16

A szellem jelentős részben épp úgy gyakorlás kérdése, mint a retorika.

Legföljebb a keservesebb fajtából.

@DrGehaeuse: A mágikus gondolkodás szimptómái nélkül hatásosabb az okfejtés, főleg azért, mert nem minden alap nélküli.

DrGehaeuse 2019.09.15. 11:12:50

2. A szabadság és a demokrácia lehetőséget már 1989 őszétől elkezdték felszámolni az SZDSZ vezetésével Konrád György ötlete alapján (négyigenes parasztvakitás). A kner és orv-bán csak befejezi a folyamatot és felteszi a koronát az újjászületett Horthysta Kádár-rendszer építményére.

3. Az egyetlen tényleges új elem a rendszerben kb. 2012-óta az a látványos és leplezetlen konfrontálódás a volt SZDSZ hálózatához tartozó szellemi háttérrel és a hálózat egyes részeinek kirekesztése a hatalomból. Ugyanakkor látványos és mintaszerű együttműködés bontakozik ki a holokauszt túlélők egy új feltörekvő, gyökereikhez visszanyúló részével (Köves Slomó nevével fémjelzett) egy újfajta konszenzus irányába.

DrGehaeuse 2019.09.15. 12:05:21

@Counter: Köszönöm a jóindulatú bírálatot. Azt persze illene konkretizálni, mit értsék “misztikus” gondolkodás alatt.
Az én “narratívám” olyasfajta diagnózis amit az orvosok a hasi lágy részek nyomkodására reagáló beteg érzetei alapján állítanak fel.
Az orvos tudásátol és tapasztaltságától függően a diagnózis eléggé pontos lehet anélkül hogy látta volna az érintett belső szerveket.

Moin Moin 2019.09.15. 12:06:34

Ezekre a Momentumkákra is igaz, hogy még azt se tudják, hogy mit nem tudnak - ezért roppant magabiztosak.:)

Ha műveltebb lennék, akkor ezt úgy írnám: működik náluk a Dunning-Krüger-hatás...

Moin Moin 2019.09.15. 12:11:23

@Moin Moin: ...De mivel bunkó vok, ezért a Krügerről csak a Krug jut eszembe.

OkoskaTo:rp 2019.09.15. 15:21:43

2019-ben az SZDSZ-re hivatkozni? *arcpálma*

Bár Antallt utáltam arroganciája és pénzügyi dilettantizmusa (privatizáció, kárpótlás stb.) miatt, nagy igazság volt abban, hogy "Tetszettek volna forradalmat csinálni!". Kb. a teljes keleti blokkból itt voltak leginkább érintetlenek az előző rendszer működtetői (szolgálatok, főhivatalnokok), és az állami vállalatok vezetői, akik saját tőkét kovácsolhattak a szocializmus építéséből (pl. Csányi). Ahelyett, hogy az első kört lesittelik, a második kört pedig kitakarítják az üzleti életből.

Brix 2019.09.15. 16:49:22

@Moin Moin: A magabiztosság - mèg ha nem is társul mellè megfelelő háttèrtudás ès tapasztalat- nagy erèny a politikában, ezèrt nem írnám le a Momentumot, ők legalább próbálkoznak...Előbb lesznek ők hatalomban, mint az akadèmiai tudás birtokában lèvő Pálinkás Józsefèk, Csaba Lászlóèk alapította " Felelős Èrtelmisèg" ( igaz, nem is cèljuk , egyelőre.....) Ahhoz, hogy megragadja valaki a hatalmat , szüksèges a fiatalos lendület , az erős magabiztosság, nyitás az új trendekre, vagy èppen az új trend írása a társadalomnak...Másrèszt , csak a fiatalok hajlandók , vasszorgalommal, pusztán hitből, jelen időben ingyen, egy jővőbeli politikai karrierèrt dolgozni...Amit felsoroltam, ezek a hatalom megszerzèsènek kulcsai, mivel az ellenzèk pènzügyi lehetősègei limitálták...
Tulajdonkèppen , az összes ellenzèki párt válságban szenved...Új , tehetsèges ellenzèki káderek nincsenek, mivel nincs jele , hogy valaki meg tudná szerezni a hatalmat ( elmennek a privát gazdaságba..) Mèdia nincs, pènz nincs , semmi sincs...Hálózatot èpíteni nem tudnak, anyagiak ès elkötelezett tagok nèlkül, ahogy ígèrni sem tudnak az elit azon rèszènek, amely nem elègett az orbáni világgal...Ha valahol van esèly erős ellenzèket èpíteni, akkor a fiatalos pártoknak a fiatalok között lehet , sehol máshol...Idővel , a generációváltás is növelni tudja a támogatók számát , főleg ha új politikai trendet tudnak írni...Jelen pillanatban, csak a Momentumnak van esèlye felnőni egy erős ellenzèki kihívónak, a párt szavazóinak demográfiai struktúrája miatt...Senki másnak nincs esèlye, a jelenlegi politikai palettán...
-

2019.09.15. 17:03:41

@Brix: A magyar társadalomban, főleg vidéken olyan mértékű megvetés övezi az SZDSZ-et, hogy egy olyan újabb klónja, mint a momentum soha nem fog kitörni a törpe rétegpárt kategóriából.
Ez a magyar ellenzék alkalmatlan arra, hogy leváltsa az Orbán-rezsimet, hiába gondolja úgy a társadalom többsége, hogy erre szükség lenne. Új formáció pedig nincs a láthatáron, vagyis marad a Fidesz.

Brix 2019.09.15. 17:13:25

A kritikusoknak azt kell megèrteni, hogy az ellenzèk - a jelen milliőben -egyszerűen nem kèpes többre. Hiányzik az a fiatal, lendületes , új társadalmi polèmiát indító ès trendet adó, senkitől nem fèlő csapat...A közèpkorú párttagok, kèpviselők, de már 35- től felfelè , belefásultak a hatalomváltás remènytelensègèbe, ès az állandó egzisztenciális kiszolgáltatottságba...A kormánymèdia minden szinten , övön aluli becsületsèrtő módon rágalmazza őket, ès családjukat, ha úgy adódik fideszes keretlegènyekkel , veretik meg őket...Hadházi Ákos, Szèl Bernadett, Donáth Anna ès mèg sokan mások, tiszteletet èrdemelnek , mert a saját èletüket kockáztatják ( szimbólikusan) amikor a kormány legkènyesebb ügyeit a felszínen tartják ...Ez pár politikus, kb. 10-20, akik valóban odaszúrnak a rendszernek, ès az oknyomozó újságírás...A többi ellenzèki kèpviselő csak túlèlni akar, bèkèben Orbánnal..A maradèk nèhány millió ember- akik el tudnák hozni a változást- otthon kushad ès a mókusörs nagyságú ellenzèket hibáztatja, hogy nincs erejük, tehetsègük leváltani Orbánt...

Brix 2019.09.15. 17:19:25

@pametno: Mièrt utálják az SZDSZ-t , mert " zsidók"? Ők legalább a rendszerváltás előtti ellenzèk tagjaiból állt össze - mint radikális rendszerváltó párt...Az MDF még tele volt nèpnemzetivè lett kommunistákkal...
A Momentum mèg nem tudjuk hogy megmarad- e rètegpártnak, ha okosok tanulnak a Fidesztől, hogy kell nèppártot csinálni ès nem szúrják úgy el , mint az LMP..Adok nekik szívesen tanácsot, mit ne csináljanak..:)

Brix 2019.09.15. 17:25:52

@pametno: A Momentum- tudomásom szerint jól halad a hálózatèpítèssel vidèken is...A fiatalokat már nem èrdekli apáik megosztó világa: a nèpnemzeti - urbánus , a konzervatív- liberális ellentèt...Új korszak van kibontakozóban: a globális ökológiai katasztrófa megállítása a legfontosabb ès a globális együttműködès megerősítèse...A bezárkózás , az etnicizmus, az eltúlzott konzervatívizmus( maradiság) nem cool...

2019.09.15. 17:30:02

@Brix: Nem, az emberek azért utálják az SZDSZ-t, mert mára egyértelművé vált számukra,hogy nekik "köszönhetik" az elcseszett rendszerváltást.

2019.09.15. 17:34:16

@Brix: A csapat hiányzik az ellenzék mögül, amely meghatározza a csapásirányt, az ideológiai közeget, háteret. Ez a Fidesznél már nagyon régóta adott, ez jelenti a sikerének egyik titkát. Amíg az ellenzéknek nincsenek ilyen csapatok a háttérbe, addig nem ellenfél.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.15. 18:11:54

@pametno: A Momemtum messze a legígéretesebb társaság, de éppen a stratégiai munkájuk gyengesége miatt eltékozolják az energiájukat és fölöslegesen adják az "életüket"

DrGehaeuse 2019.09.15. 18:31:27

@Counter: Ok! Mire írni kezdtem a mágikus misztikus lett a fejemben.
Szerintem egyik bűnt se követtem el. Senkit sem akarok elvarázsolni. Csak egy kísérletet teszek a történtek magyarázatára.

Brix 2019.09.15. 18:43:29

@pametno: "A csapat hiányzik az ellenzék mögül, amely meghatározza a csapásirányt, az ideológiai közeget, háteret.." Vagy éppen az ideológiamentes ország jövőképét kellene meghirdetni, a posztmodern kor kívánalmainak megfelelően...Az új, követendő trendet kellene kialakítani, és bemutatni az embereknek a lehetséges előnyit a jelenlegivel szemben... Most a "zöldség" a globális trend , ami szerintem ideológiamentes irányzat kell(ene) hogy legyen... Az "ideológia", már olyan sok ember életét tette tönkre a történelem során, irány inkább a "fenntartható fejlődés" , megértetni az emberekkel, hogy saját sorsukért csak maguk felelősek és minden változást- lokális vagy globális szinten is- az egyének akaratának eredője hoz létre...

Moin Moin 2019.09.15. 18:50:49

@pametno: Egyszerűen nem igaz így, hogy "a magyar társadalomban, főleg vidéken... megvetés övezi az SZDSZ-t" - a magyar társadalom, főleg a vidéki, gyakorlatrilag már nem is emlékszin az SZDSZ-re, sőt: főleg a vidéki "egyzserű emberek" körében sosem volt igazán nyilvántartott párt.

Akik utálták és utálják máig, az a vidéki-kisvárosi "entellektüelek" közege, amely mélyen etnicista és etatista. Két okból utálták az SZDSZ-t:
1.) Mert antiszemiták és "a zsidóba" már jó 100 éve a sikeresebb, tudásgazdagabb és tehetségesebb versenygyőztest látják bele. Ennek komoly irodalma van; nem részletezném.
2) Azért is utálták az SZDSZ-t, mert ez a párt volt az (főként kezdetben), amely a legkövetkezetesebben hirdetett piacpártiságot és államtalanítást - vagyis ennek a programja veszélyeztette ennek a vidéki értelmiségi kispolgárságnak a megszokott és kivételezett életformáját.

Továbbá: az sem igaz, hogy az elcseszett rendszerváltás (leginkább) az SZDSZ-nek lett volna ható: mert ahogy az egész rendszerváltás el lett tervezve és ki lett vitelezve, az javarészben a pártállami hatalomgyakorlók és nomenklatúra, részben pedig az etnicista-etatista magyar értelmiség összmunkája volt - amelyek éppen a rendszerváltás lényegét, azaz a kontraszelektált-államközpontú világ helyébe lépő meritokrata-piacalapú világ létrejöttét akarták elszabotálni.

Az, hogy lényegében a rendszerváltás óta az összes kormány (persze nem egyenlő eréllyel) éppen az SZDSZ-t állította a bűnbak posztjára a maga propagandájában, ebből, ill. a fenti két ponmtban leírtakból következik. Az SZDSZ lényegében két dologban hibázott - és ebből következett egy harmadik hibája:
1.) Olyan alkotmányt alkotott (Tölgyessy), amely nem számolt a nemdemokrata-nemmetitokrata magyar közmentalitással és értékrenddel és nem lehetetlenítette el a pártállami figurák és mélysztruktúrák továbbélését sem.
2.) Belement a koalícióba az MSZP-vel, amely "maga volt ez a mélyszruktúra és kontraszelektivitás". (Hogy miért ment bele - nem a hatalomért! -, az most mindegy...)
3.) Miután koalícióba ment, elkezdett működni az SZDSZ-ben is az a szinte minden politikai erőben önkéntelenül is megjelenő hozzáállás, hogy "erősítsük a hátországunkat!", hozzunk létre a politikai működésünket finanszírozni tudó "holdudvart". És itt jelentek meg a Kókához hasonló alakok... Ezzel lényegében a saját korábban hirdetett meritokrata elveit árulta el ez a párt.

...De mindezektől függetlenül is szükségszerű volt az SZDSZ gyors pozícióvesztése a rendszerváltás során, hiszen egyszerűen nem is létezett olyan nagyszámú választói csoport, amely éppen egy meritokrata-kapitalista változásban érezte volnam magát érdekeltnek. Bár sokan szimpatizáltak "a nyugatossággal", ám ennek lényegét nemigen ismerték, értékrendjét pedig még kevesebben érezték sajátjuknak.

Ami a Momentumot illeti: ez a párt semmiképpen nem tekinthető "az SZDSZ utódjának", még akkor sem, ha néhány vezetője "SZDSZ-közeli szülőktől" származik. Azonban a Momentum sokkal inkább "balos és nemzeti", ha pedig beleolvasgatunk a programjaiba, akkor gyakran kifejezetten etatista is (minden nyugatos szlogenje ellenére és ellenében is!). ...Amiben hasonlít az egykori-kezdeti SZDSZ-re, az csupán a kibaszott elméletisessége.:-)

Én amúgy korlátosan hiszen ebben a pártban - a vidéki "terjeszkedésében" pedig még korlátosabban: tudod, ahogy a drágajó Rákosi el'társ is megmondta: "Nehéz szocializmust építeni kilencmillió fasisztával!"; nehéz az államtól félő és függő vidéki kismagyarok támogatását megszerezni egy egyéni kezdeményezésre, és szabadságra alapuló, a versengő egyének dinamikus kooperációjának spontán képességét igánylő társadalmi-gazdasági formáció támogatására. Akkor már inkább vállalnám be a wahabiták körében a női egyenjogúság és materializmus terjesztését...:-)))

humorpalanta 2019.09.15. 18:55:53

Érti az ellenzék a világot és Magyarországot?
- Nagy része érti és tudja, hogy mi miért alakult ki. Érti és tudja, hogy miért lett Orbánnak ekkora hatalma.

Miért nem képes az ellenzék leváltani Orbánékat?
- Ez egy többdimenzionális, összetett kérdés. Első probléma: Orbánék addig csavarták a választási rendszert, ameddig lehetett és tökéletesen kiszolgálja az igényeiket. Második probléma: Orbánék elüldözték az értelmiség és a fiatalok nagyon nagy részét, akik már külföldön élnek, így nem is vesznek részt a hazai politikai életben. Harmadszor, a Fidesz tudatosan rájátszik az idősebb réteg tudatlanságára és függésére, ezért könnyen tud mozgósítani. Az ellenpontként lévő fiatalság pedig már elhúzott. A faluból a városba, a városból a fővárosba, a fővárosból pedig külföldre. Így a természetes, családon belüli beszélgetések, felvilágosítások sem történhetnek meg.

Tudna nyerni az ellenzék?
- Tudna, ha elővenné ugyanazt a populista és undorító politikát, amit a Fidesz csinál. A lényeg itt az, hogy ezt nem akarja. A Fidesz az, amelyik mindenáron hatalomra akart jutni és ott is maradni, ezért pedig bárkit és bármit a vonat elé lök. Az ellenzék így nem akar hatalomba jutni és így nehézkes, ezért tart hosszabb ideig. De előbb-utóbb mindennek vége van.

Brix 2019.09.15. 19:48:55

@humorpalanta: Egyfajta mocskos gerillamarketinggel el lehetne indítani Orbánt a diszkreditálódási lejtőn, de bizonyos erkölcsi határokat nem lèp át az ellenzèki politikusok többsège....A leggyorsabb társadalmi vèlemènyváltozast, valamilyen gyűlöletkeltő kampánnyal- amiben Orbán a mester- tudnának elèrni, hiszen Orbán kb . 2,7 millió szavazójából , minimum több százezer , ideológia-semleges, trendkövető ember van, ( èppen ők jelentik a difference- t Orbánnak, akiket a mèdia manipulálni tud ès olcsó pènzből megvehetők...Isztambulban pl. Imamoglu , kiállította azt a több száz darab luxusautót , a korábbi erdogáni önkormányzat emberei használták közpènből....A " kocsma nèpère" az irigysège felkeltèsèvel vagy a látens fèlelmek felkorbácsolásával lehet hatni...Orbán az utóbbit használja...A kocsma nèpe csak a "terrorista , gyilkos , bűnöző " migránsokat látja, számukra ez a legfontosabb társadalmi problèma...Ha ez a rèteg tudná, hogy a NER- elit mekkora mesès gazdagságra tett szert a közpènzekből, amit a magyar adófizető kisemberek dobtak össze, akkor átgondolná a rendszer további támogatását...Ez a rendszer - szerintem- rövidtávon legtámadhatóbb pontja...Ezt persze Orbanèk is èrzik , ezèrt született a plakáttötrvèny, hogy a kistelepülèsi emberek nehogy szembesüljenek , milyen luxus èletmódban èl a politikaközeki elit hozzájuk kèpest....A hithű vidèki kisnyugdíjas Orbánt a kockásinges, plebejus demokráciát èpítő ,nemzetmegmentőnek gondolja...A nem szektás vidèki kisember viszont, ha megváltozik a közhangulat, az uralkodó trend, a közbeszèd, akkor elpártolnak a kormanypárttól ( ez persze lehet hogy nem így van, de talán..) Azt csak nem hihetjük -az nagy pesszimizmus lenne- hogy a társadalom többsège irracionálisan, az èrzelmektől befolyásolva választ...( Valójában ,sajnos úgy lehet..)

2019.09.15. 19:56:56

@Brix: Kocsma népe? Na látod ezért nem fogjátok soha legyőzni Orbánt. Mert nem tudjátok tisztelni a választókat, a szavazóit. Ahhoz ugyan is, hogy a Fideszt le lehessen győzni, ahhoz a szavazóbázisát kell megszólítani. Ez a szavazóbázis azonban nem vevő erre az öntelt, lekezelő kirakatértelmiségi dumára.

Brix 2019.09.15. 20:05:53

@pametno: A " kocsma nèpe" - akkor így helyes , èn csak átvettem a kifejezèst a " Cívisvárosi" megveszekedetten kitartó ,nèpnemzeti blogtárstól, de ezzel megbántani nem akartam senkit..

Brix 2019.09.15. 20:44:20

@cívisvárosi: De, az SZDSZ már a múlt ködèbe veszett règen, te nem olvasol híreket a prominens tagjainak eltávozasáról? Klasszikus , polgári liberális pártok nincsenek Magyarországon...A Momentumot sem mondanám teljesen liberális pártnak , ott van a nèpnemzeti vonal , az etatizmus igènye, ès a makronizmus együtt...Az LMP soha nem volt igazán liberális , vègkèpp nem most , az utolsó idejèben..Az MSZP inkább nèpies baloldali etatista- a DK - egyfajta radikális , rendszerellenes balliberális párt...
A nèpnemzeti , konzervatív?( Inkább nem.) populisták - szerintem - Don Ouijotei felesleges harcot folytatnak a nem lètező liberalizmus ellen...Az egy baromság, hogy mindenkit, aki nem èrt veletek egyet, a liberálisokhoz soroltok...Klasszikus polgári liberális , a laissez faire kapitalizmusban, a minimál államban hívő ember alig van Magyarországon... Igazából , szemlèletben a bal - ès a jobboldalon alig van különbsèg Magyarországon , hiszen mindkèt oldal az erős , gondoskodó állam megteremtèsèt ajánlja az embereknek az öngondoskodó, az államtól független társadalom megerősítése helyett ( legalábbis elmèletben ezt ígèrik..), ès azt, azt hogy a központi hatalom megmond mindent az egyènnek, központi tervezèssel, társadalom mèrnökösködèssel...

László Hevesi 2019.09.15. 20:50:11

"Miért nem tud beszélni az ellenzéki politikus?"

Hangzatos cím.
Nos, a hatalom első embere tud?
Ja, nem.
Olvasni igen. Mondjuk jogász diplomával már illik is felolvasni a beszédírói szövegeit. :p

Brix 2019.09.15. 21:11:05

@cívisvárosi: A másik jelentős tèvedès, vagy inkább Orbán szándèkos uszító politikája, hogy a " liberálisok"- ez nagyjából mindenki aki nem ért velük egyet- be akarják engedni a migránsokat, akik meg akarják változtatni a kultúránkat...Szerintem ,èppen a konzervatív-liberalisok vannak sokan akik nem akarnak egy gyors globális nèpessèg-keveredèsi folyamatot ( átvettem az orbáni stilisztikát) bár ha jól belegondolunk, minden ország sorsa ez lesz a hosszabb távon, csak megjegyzem...Amikor megjelent az ENSZ globális migrációs paktumra, èppen Seres László, neokonzervatív -liberalis vèlemèmyformáló írt róla , hogy mièrt utasítandó el a paktum , szerinte erkölcsileg...Más kèrdès, hogy Nyugat- Európában olyan szinten áll a morál ès az altruizmus, amely egyfajta önsorsrontó mechanizmussá vált a liberális demokráciának...Az ottani szemlèlet, az emberi mèltósag az emberi èlet tiszteletère alapul...Nálunk meg az ősi állatvilágból örökölt ösztönök utralkodnak...Ez keletebbre meg inkább így van...Pedig , a globális " elkeveredès" megállíthatatlan...Mit gondolsz, a Debrecenben tanuló 6000 külföldi diákból hányan mennek haza Európából? Egy rèszük pár hèt után lelèp Nyugat- Európába.....A többsèg azért marad, de senki sem fog hazamenni Nigériaba, Iránba, Tadzsikisztánba, vagy Jemenbe, ahonnan jön a Stipendium Hungarium ösztöndíjasok többsèg..Debrecen egy multikulturális központ lesz , a jövőben.. Rèszben már az is...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.15. 21:40:18

@cívisvárosi: az persze ne zavarjon, hogy a debreceni képzések nemzetköziek.
Tehát Kósa, Orbán és a fidesz kimondottan örül, hogy azok a muszlimok itt fizetnek a képzésért. Aki marad, akár politikus is lehet a fideszben...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.15. 22:13:22

@cívisvárosi: nagyon rosszul látod. Szerencsére Orbán sem így gondolja.
Az állam kontra ngo pedig szimpla demagógia.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.15. 22:17:34

@cívisvárosi: mind gazdasági, mind egyetemi rangsor kérdésében lényeges a külföldiek aránya. A magyar, tehetséges fiatalok bejutását, képzését kell az államnak biztosítani.
Pont ellentétes a folyamat...
A riogatás pedig egy aljas húzás, akárhonnan nézem. Még tőled is az, pedig a te belinkelt üzeneted kevesekhez jut el.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.15. 22:20:09

@cívisvárosi: "nem az a kérdés, hogy legyen-e migráció, vagy ne legyen, hanem az, hogy ki kontrollálja. és erre a fidesz válasza az, hogy ezt elsődlegesen a kormány és az önkormányzatok kontrollálják. és ebből adódik ez"

Nem, a fidesz válasza az, hogy ezt jól fel lehet használni a szavazóbázis egybentartására.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.15. 22:23:09

@cívisvárosi: az árakat a kereslet-kínálat határozza meg. Ha alacsony lenne az ár, az romló gazdasági környezetet jelentene.
Mellesleg ez nem megoldhatatlan kérdés, nem kell feltalálni a kollégiumot.

Bambano 2019.09.15. 23:16:40

A véleménynek azzal a felével, hogy az ellenzék pocsékul beszél, egyet tudok érteni. Ha viszont ebből ki kellene olvasni azt a burkolt állítást is, hogy bezzeg a kormánypárt jól, azzal nem tudok egyetérteni.

Ott van például Tarlós, akitől az utóbbi 6-8 hónapban egyszer sem hallottam olyan beszédet, ahol ne alázta volna a másik személyét, csúcsosodva a megafonba való üvöltésen. Ne is jöjjön ki a pest táblán túlra, mert ezért a stílusért minden rendes helyen leverik, mint vak a poharat.

Ott van például ez a kedves karády hangú Donáth Anna. Ő lesz majd az ellenzék, és vágyai szerint a következő kormánypárt vezető politikusa, mikor azt sem képes felmérni, hogy amit mond, azzal Orbán alá adja a muníciót? Ott verte az asztalt az eu ülésen, hogyha a magyar kormány nem tesz meg bizonyos dolgokat, akkor majd kényszeríteni kell rá brüsszelből. tényleg? addig tart a liberális demokrácia, hogy amíg azt gondolod, amit a liberálisok, addig mondhatod, ha pedig nem, majd kényszerítünk rá, hogy átvedd a véleményünket? komolyan, ennyire hülyének tetszik lenni, hogy nem vesszük észre, hogy orbán pont erről beszél, amikor az ördögöt a falra festi?

nekem a momentum úgy lett nagy csalódás, hogy még szinte semmit nem is csináltak eddig, azt se jól.

Épüljön stadion a CEU helyére. 2019.09.16. 01:51:58

@humorpalanta: "Tudna nyerni az ellenzék?
- Tudna, ha elővenné ugyanazt a populista és undorító politikát, amit a Fidesz csinál."

Na ne vicceljel mar. Szerinted a foldon fetrengo, ajtonak rohano, korlatokon maszo, szanalmas ripacskent szineszkedo ellenzek, tudna meg ennel populistabb demagogabb lenni ?
KIZART. Abszolut kimaxoltak a demagog populizmust, csak nem mentek vele semmire. Az orszag olyan jo allapotban van, hogy pusztan, hazug demagogiaval, folyamatos hiszteria keltessel, meg kulfoldi segitseggel sem tudtak megbuktatni a kormanyt.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.16. 08:43:30

Egyszerűen Orbán politikai érzéke kiváló. Megérezte a liberális demokrácia bukását, s gyorsan váltott, nagyjából 2009 és 2012 között. Az ellenzék pedig ragaszkodik egy zuhanó modellhez.

Brix 2019.09.16. 08:50:42

@Épüljön stadion a CEU helyére.: A 10 èvvel ezelőtti állapothoz kèpest lehet hogy jobb állapotban van, de nem a közvetlen riválisainkhoz kèpest...A " külföldi segítsèg " èppen a kormányt segíti, hiszen a GNI 4-5% - kitevő EU fejkesztèsi forrás, az eddig jól futó európai konjunktúra ( csak mostanában kezdték a nèmetek lassulni..) Ehhez járult mèg a soha nem látott , alacsony nemzetközi kamatszint, ès a közvetlen külső tőkebefektetèsek....De, az EU egyik legszegènyebb országa maradtunk , ami az egy főre jutó fogyasztást illeti, ès egyetlen V4 országot sem sikerült utolèrni bèrekben...Sőt, ha továbbra is marad a jelenlegi extrèm gyenge forint , akkor a Kb 765 eurós magyar nettó átlagbèrt is sikerül lejjebb küzdeni...A " szèp " gazdasági mutatók , abból erednek elsősorban, hogy a gyenge forint , nagyobb inflációt indukál( a nagy multik mind euro elszámolasúak) a nagyobb infláció , nagyobb forintban mèrt GDP- t ès állami bevètelt eredmènnyez...Ehhez járulnak mèg a haveri kör által , extrèm túlárazott állami èpítőipari beruházások, ès magancèlú èpítkezèsek áremelkedèsei is...Az orbáni gazdaságpolitika lènyege az, amit leírtam...

Brix 2019.09.16. 08:59:35

@maxval bircaman (cenzúrázott): Pont fordítva igaz: az lliberalis demokráciák válságukat èlik...Erdogán elvesztette Isztanbult, az èletszínvonal brutálisan esik, a török líraval együtt...Putyin helyzete megrendült, a nèpszerűsège lecsökkent, alig tudták az elmúlt választást is abszolválni...A "nyugat" jól van ...A liberális demokráciák" fellegváraiban" Nèmetországban , Hollandiában, a Skandináv államokban, az egyszerű munkás elmehet nyáron Mallorca, a közèprèteg meg a Seychelles- szigetekre, tèlen... Ahogy nèzem , Oroszországban ès Törökországban èvek óta stagnál , vagy esik az èletszínvonal...

2019.09.16. 09:12:04

@Brix: Szerintem életed egyik legtisztább pillanata az lesz, amikor végre meg tudod érteni, hogy a választókat ezek a számmisztikák nem érdeklik. De, hogy te is értsd, leszarják.
A választókat a saját sorsuk, a saját jólétük érdekli. És ha az javul, márpedig javul, akkor Orbán marad. Akkor is ha ti ellenzékiek Las Vegasban léptek föl, mint számzsonglőrök.

2019.09.16. 09:13:38

@Brix: Álmodsz királylány? A "liberális demokrácia" halott. A kérdés az, mi lesz helyette.

2019.09.16. 09:21:14

@Brix: Még valamit. Attól nem fogtok okosabbnak tűnni, te sem, meg az elvbarátaid sem, hogy bemagoltok pár közgazdasági szakkifejezést, aztán elkezdetek dobálózni vele itt, vagy más blogokon. Hihetőbbek, meg hitelesebbek sem lesztek.
Legfeljebb nevetségesek.

Brix 2019.09.16. 09:26:48

@pametno: Mi lenne? Road to serfdom, út a szolgaságba! Az alkotmányos, liberális , plurális demokraciánál - eddig- nem találtak mèg ki jobbat, mert : ott èrvènyesül legjobban az egyèni szabadság, az egyèn saját választása. A maximális szabadság - gazdaságilag, ideológialag, vallásilag, kulturálisan...A lehető legteljesebb egyèni szabadság , a liberális demokrácia alapja.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.16. 09:29:11

@cívisvárosi:

2 fordulat is van a Fidesz történetében.

Az egyik az, amit mondasz. A másik meg 2009 körül lett, amikor a párt végleg szakított a liberális-konzrevatív narratívával a gyakorlatban (szóban máig nem szakított vele, erről szól a "kereszténydemokrácia" nevű kamuzás).

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.16. 09:31:30

@Brix:

Mondtam valahol, hogy a magállamokban nem magas az életszínvonal?

De ott is esik. S a modell fenntarthatatlan, valamint - és ez fotosabb számunkra - kiterjeszthetetlen.

Kicsit olyan ez, mint a rablóbanda, melynek tagjai jól élnek. De nyilván nem lehet mindenki rabló.

Brix 2019.09.16. 09:33:23

@pametno: Nincsenek "elvbarátaim!" Neked lehet hogy vannak, de èn nem vagyok senkinek sem a fogadott vagy fogadatlan prókátora.. Amit leírok, az tènyeken ès rengeteg tanuláson alapul, ha nem így van, akkor várom az èrvekkel alátámasztott cáfolatot! Mert vèlemènyt mindenki tud írni.. Én csak rendszerszinten tekintem a problèmákat, Orbánnak sem ellenzèke sem támogatója nem vagyok...

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.16. 09:33:58

@Brix:

A liberális demokrácia zsákutca. Egy törpe kisebbség hatalmát jelenti, mely ad morzsákat a csendes többségnek. Csakhát lassan fogyóban a zsákmámny, s egyre gyengébb ez a kisebbség, ami miatt egyre kevésbé képes új rablóhadjáratokra.

Brix 2019.09.16. 09:35:13

@maxval bircaman (cenzúrázott): Ha így gondolod , akkor vezesd le , hogy mèrt fenntarthatatlan a Nyugat- európai èletszínvonal, társadalmi modell...Hogy ne csak egy vèlemèny legyen...

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.16. 09:40:38

@Brix:

Putyin népszerűsége csökken. Ezzel semmi gond. Minden vezető népszerűsége csökken, aki nem képes folytatni korábbi életszínvonalnövelő politikáját. Az orosz életszínvonal Putyin első 10 évében drasztikusan nőtt, aztán kicsit visszaesett, azóta stagnál.

Csak nehogy azt hidd, hogy Oroszországban ebből a Putyin-csökkenésből liberális, nyugatpártierők fognak profitálni.

Jól ismerem az orosz helyzetet. Az ottani ellenzék 2 részre osztható:
- kommunisták: szerintük Putyin hibája, hogy szövetségre lépett az orosz nagytőkável, ahelyett hogy szétverte volna azt,
- nacionalisták: szerintük Putyin nem eléggé oroszpárti, túlságosan békülékeny a nem-orosz lakossággal, s a nemzetközi téren is túl sok kompromisszumot tesz.

A liberális, nyugatos ellenzék Oroszországban egy miniklub szerű képződmény. Fő bázisa Szentpéetrvár, de még ott se érik el a 20 %-ot, másodsorban meg Moszkva, ahol mindjuk 10 %-osak, mindenhol máshol 1 % körül vannak. S mind a putyinisták, mind a nacionalisták, mind a kommunisták jobban utálják a liberálisokat, mint egymást.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.16. 09:42:19

@Brix:

Más régiók kizsákmányolására épül a model, amiből a hasznot az elit kis részben megosztja a néppel.

Azaz ha nincs haszon, nincs mit megosztani.

S egyre nehezebb a kizsákmámyolás.

Brix 2019.09.16. 09:46:12

@pametno: Majd a jövőben eldől mi lesz Magyarországon! Előbb-utóbb minden autoriter rendszer megbukik! Te semmit sem tudsz rólam kretèn! Úgy bírálj , hogy èrvekkel támaszd alá a mondanivalót , mert enèlkül csak egy szubjektív vèlemèny marad!

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.16. 09:56:21

@Brix:

A liberális demokrácia autoriter rendszer, hiszen a hatalom nagy része eleve kívól van minden demokratikus kontrollon.

Brix 2019.09.16. 10:01:11

@maxval bircaman (cenzúrázott): A fő gond ott van- szerintem-hogy a kapitalizmust mint gazdasági rendszert, összemosod a liberális demokráciával! A társadalmi - gazdasági egyenlőtlensègeket nem a liberális demokracia , mint allamrendszer meglète okozza, hanem a tőkès gazdasági rendszer működèsèből adódó törvènyszerűsègek...Èppen hogy a nyugati , liberális demokrácia tudott egyfajta szociális egyensúlyt lètrehozni a társadalomban, ahol nem elèggè fejlett a ( szociális) piacgazdaság ,ahol a jogállam gyenge, ott általában nagyobbak a társadalmi különbsègek ...Az sem igaz, hogy Nyugat- Európában a jólètet, a kizsákmányolás teremtette meg...Finnország kit zsákmányolt ki, vagy Írország? Ott van pl Èszország , mint a liberális demokrácia egyik epitomja...Nèzd , mit èrtek el , nagy szabadsággal! Több mint 1100 euró a netto átlagbèr ! Nèzd meg mondjuk a Kalinyingrádi enklavèt - hasonló vagy jobb földrajzi helyzetben- hogy ott milyen színvonalon èlnek az oroszok, ès rögtön belátod ,a rendszerszintű különbsèget...

Brix 2019.09.16. 10:13:58

@maxval bircaman (cenzúrázott): A liberális demokrácia lènyege: az általános , egyenlő választójog, szabad , titkos, közvetlen kèpviselő választás...A különböző politikai nézetek , pártok kèpviselői , lehetőleg arányosan , a társadalmi támogatottságuknak megfelelő helyet foglalnak el a parlamentben...( Európai modell)A pártok egyenlő feltètelekkel versenyeznek, váltógazdálkodas" èrvènyesül, nem ritkán koalíciós kènyszer..Több rèteg" akarata " èrvènysül a kormányzati döntèshozatalban.A hatalmi ágak el vannak meglehetősen szigorúan választva- hatalmi ellenőrző funkció...A legfelsőbb bíró-, ügyèsz-, számvevő-, köztársasági elnök nem hithű partember, az alkotmányosságot őrzik ès a jogállamot..Az állam nem szól bele az emberek maganèletebe..Nem akar tarsadalom-mèrnökösködi, hogy " szaporodjanak" ...Nem szab központi ideológiát , vallást, stb...Tovább nem folytatom...

body_andras 2019.09.16. 10:21:25

@Brix: "Hiányzik az a fiatal, lendületes , új társadalmi polèmiát indító ès trendet adó, senkitől nem fèlő csapat..." Ez is egy tévhiten alapuló, irreális elvárás. Hogy a "fiatalok" alakítsanak új alternatívát az ellenzéki oldalon vagy szálljanak be az óbaloldalba hogy felfrissítsék azt.
Lapozzuk végig 2010-től mostanáig a választási statisztikákat, azt fogjuk látni hogy nem, nem kérnek a fiatalok a látszatdemokráciából.
Nem véletlenül mondogatják, hogy "a Momentum az új SZDSZ". Bár nem méltámnyos a néhai szadesszal összemosni őket, azt el kell ismerni, hogy 2018 után elkurvultak, céltalanul beálltak a bukottak klubjába akik váltópártot akarnak csinálni.
Nem értik már ők sem a jövő nemzedékét, mely nem érdekelt abban, hogy 4 évente a piros vagy a narancs csapat nyer a nemzeti vetélkedőn. Intelligens erőforrás-menedzsmentet várnak, meg olyan életkörülményeket, melyek az aktuális technológiai fejlettségünknek megfelelő szinten állnak. Nos, a politika és a lobbi nem ezt kínálja, így hát leshetik az "ellenzékiek", mikor lesz köztük és az Y-Z generációk között egyetértés.
@humorpalanta: Hát ahogy elnézem a jelenlegi bagázst, bárki képes lesz a vonat elé lökdösni. Gyurcsány, Karácsony, Fekete-Győr pont azok az arcok, akik még szalonnát is lógatnak a sínek fölé, hogy az áldozat biztosan odataláljon a vonat elé.
@cívisvárosi: A Fidesz 2 igazi fordulata, egyben OV fordulata 2002 és 2006 voltak. Két nagy trauma. Először egy viszonylag jó kormányzást (nézőpont kérdése, kinek mi a jó, de kétségtelenül egy következetes munkavégzés volt az előző két marhulás után) követően legyőzte őt az MSZP erősebbre sikeredett populizmusa. Aztán 4 év szar szoci kormányzás után megint elverték őket. Mindkét esetben evidensnek tűnt hogy egy tudatos választópolgári tömegnek a Fidesz kellett volna legyen a "kisebbik rossz". Szívvel-lélekkel küzdöttek azért a győzelemért és nem jött össze. Ezek a traumák lökték át Szeretett Vezérünket a sötét oldalra és elindult a társadalom bűnöző attitűdjére épülő rendszerépítés, aminek Balatonőszöd nyitotta jó tágasra a kaput. A népnek a suttyó, erőfitogtató, dilettáns házmestertempó kellett, amit jól megszoktak Kádár papa idején. A Korábbi pálfordulások ehhez képest jelentéktelenek; mai szemmel nézve kit érdekel, mikor melyik elavult ideológia zászlaját lengette a Fidesz?

Brix 2019.09.16. 10:28:53

@maxval bircaman (cenzúrázott): Olyan demokraciát, mint az athéni volt, persze ne várj! Egy polisz esetében megvalósítható , hogy mindenki közvetlenül gyakorolja a hatalmat, a Nèpgyűlèsen keresztül , ès volt egyfajta kötelező politikai rèszvètel, ami a phylèkbe kerülès, sorsolás útján volt lehetsèges, azaz :mindenki bejuthatott a döntèseket vègrehajtók testületèbe! Kleiszthehesz legfőbb cèlja az volt, hogy minden teljes jogú polgar maximálisan vegye ki a rèszèt a hatalomgyakorlásból..A másik fő cèl: a Thürannoszok hatalomra kerülèsènek megakadályozása volt...Keresd meg a jelenkori analógiat! Annyit segítek: a Thürannosz, mindig színjatèk keretèben (propaganda) hatalomra kerülő nèpvezèr, aki vèdelmet ígèr a nèpnek a külső- vagy belső ellensègekkel szemben..

Brix 2019.09.16. 11:07:42

@cívisvárosi: " liberálisnak mondott pártok a különféle kisebbségek jogait képviselik autoriter módon. az illiberálisnak mondott pártok pedig a többséget."
Tévedés! Hogy lehet a kisebbség jogait autoriter módon képviselni, amikor 10 éve hatalomban sincsenek? Ez oximoron! A többségre hivatkozással is nagyon vigyáznék, egy kvázi egypárti, autoriter, illiberális rezsim esetében...Hitler is elérte a nagy többséget , végül, sok trükkel, ez erkölcsileg legitimálta volna a kormányzását? Vagy a Kádár-rendszerben is nagy többség volt, az állampárt és a hazafias népfront versenyzett... Ez erkölcsileg legitimálja működésüket?
A demokrácia- értsd meg- NEM a sokszor nem is valós többség egyeduralma, hanem az, hogy a társadalomban együtt jelen lévő, különböző érdekeket hogyan lehet minél jobban megjeleníteni a politikai döntéshozatal során, azaz: a sok érdekcsoport érdekeit egyensúlyba kell hozni ,minél jobban, és nem leerőszakolni a vélt vagy valós többségre hivatkozva, sok esetben ideológiától túlfűtött politikát gyakorolva..
A liberális demokrácia egyik fontos eleme, hogy nincs központi ideológia, államvallás, mindenki azt gondol a világról amit akar, az állam nem szól bele, nem próbálja meg befolyásolni az embereket...

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.16. 11:16:56

@Brix:

A kapitalizmus elválaszthatatlan a liberális demokráciától. Akkor is, ha lehetslges kapitalizmus liberális demokrácia nélkül, de nem lehetséges liberális demokráia kapitalizmus nélkül.

Amikor a rendszerek harcolnak, kénytelenek kooptálni magukhoz új tagokat. Így lett pl. Finországgal. Azaz be lett véve a klubba.

Észtország kamu. Ugyanúgy ahogy Mo. is az volt, amikor 25 éve éltanulónak volt éppen kikiáltva. A dühöngő észt nacionalizmus annyira retteg az oroszoktól, hogy bármit lenyel.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.16. 11:18:54

@Brix:

A liberális demokrácia lényege: az állam hatalma egy jelentős részét átadja magánszemélyeknek, erről ezért aztán nincs semmilyen szavazás. Még büszke is erre a liberalizmus!

Hiába szavazhatod meg ki lesz a képviselőd, ha az nem dönthet aztán egy csomó kérdésről.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.16. 11:31:07

@Brix:

Az ógörög párhuzammal a mai liberális demokrácia nem demokrácia, hanem oligarchia.

Brix 2019.09.16. 11:31:45

@body_andras: Nos, a politika és a lobbi nem ezt kínálja, így hát leshetik az "ellenzékiek", mikor lesz köztük és az Y-Z generációk között egyetértés.
A Momentum azért elég szépen növeli népszerűségét a fiatalok, különösen a nagyvárosi fiatalok között...Hogy választási szövetségre léptek a régi ballal, az a választási rendszer miatt is van...Szinte minden párt összeállt már az állampárt ellen ( még a Jobbik is..) belátták, másképp - lehet így sem - nem sok esély van még részeredményekre sem...
Ha az egyéni körzetekben, egy ellenzéki jelölt van, országgyűlési választáson, a közösen jelölő pártok arányosan elvesztik állami támogatásukat... Nem nagyon járható út...Mivel eltörölték a második fordulót, nem érvényesülhet a másodlagos preferencia , az egyéni körzetekben, utólag sem lehet összefogni...( előre nem éri meg..)
Sok kis párt, soha az életben nem fogja leváltani az állampártot, esetleg ha egy nagy váltópárt alakulna, de erre nincs esély... A jelen választási rendszer a működő plurális- rendszert eltörölte, és egy kétpárti rendszer irányába nyomta , torzította a pártrendszert... Van ilyen is, működik, de ahhoz teljes más alkotmányos rendszer kellene, mint pl az USA-ban, ahol nagyon szigorúan el vannak választva a hatalmi ágak: kétkamarás parlament, totál független bíróság és limitált idejű végrehajtóhatalom- elnök...
MI - sajnos- csak a kvázi egypárti rendszerbe, az implicit egyeduralomba jutottunk, a "reformokkal a valós demokrácia helyett...

Brix 2019.09.16. 11:40:50

@maxval bircaman (cenzúrázott):
de nem lehetséges liberális demokráia kapitalizmus nélkül."
Igy van, a liberális demokrácia alapja, az állampolgárok magas szintű anyagi függetlensége, a polgári jómód, a kapitalista gazdálkodás... Ahol ez nem áll fenn, "irányított" kapitalimus van, és a szegény, vidéki , alacsonyan iskolázott tömegeknek , ott jön a türannoszok ajánlata... az illiberális "demokrácia"- nem demokrácia..
Persze, nem változik ott sem lényegileg semmi, csak a gazdagok még gazdagabbak lesznek, a szegények még szegényebbek..
DE, az etnicista tribalizmus működik, mint pótlék, a népnek..

Brix 2019.09.16. 11:54:35

@cívisvárosi:" ha mindenki azt gondol, amit akar az nem liberális demokrácia, hanem anarchia. virtualizált környezetben az anarchia közeli állapot megvalósulhat"

Az alkotmányos ( liberális) demokráciának nincs központi ideológiája, de törvények attól még vannak...Ez adja a keretet és a polgárok önkéntes , kölcsönös előnyökön alapuló együttműködése!
Az alkotmányos "liberális" demokrácia - nem egyenlő azzal , hogy balliberális vagy klasszikus liberális pártok kormányoznak mindig... A lehetőség adott bárkinek, a lényeg: hogy maradjon meg a békés és demokratikus hatalomváltás lehetősége..."Pártok egyenlő versenye és váltógazdálkodása.."
Az illiberálisok úgy ígérnek "szebb jövőt", hogy meg akarják mondani az embereknek, hogyan éljék életüket, milyen ideológia alapján, a többség érdekeire hivatkozva...Az államcél megvalósítása érdekében meg egyre több egyéni jogot vesznek el... Ez vezet az igazi szolgasághoz, egy szűk csoport egyeduralmához, és nem a várt illúziók beteljesüléshez..
A liberális demokráciában a trösztellenes törvényekkel, transzparanciával lehet harcolni az oligarchák ellen, az irányított nem demokráciában semmivel...Mészáros Lőrinc gazdagodásának, közpénzből, nincs korlátja..

Brix 2019.09.16. 11:54:42

@cívisvárosi:" ha mindenki azt gondol, amit akar az nem liberális demokrácia, hanem anarchia. virtualizált környezetben az anarchia közeli állapot megvalósulhat"

Az alkotmányos ( liberális) demokráciának nincs központi ideológiája, de törvények attól még vannak...Ez adja a keretet és a polgárok önkéntes , kölcsönös előnyökön alapuló együttműködése!
Az alkotmányos "liberális" demokrácia - nem egyenlő azzal , hogy balliberális vagy klasszikus liberális pártok kormányoznak mindig... A lehetőség adott bárkinek, a lényeg: hogy maradjon meg a békés és demokratikus hatalomváltás lehetősége..."Pártok egyenlő versenye és váltógazdálkodása.."
Az illiberálisok úgy ígérnek "szebb jövőt", hogy meg akarják mondani az embereknek, hogyan éljék életüket, milyen ideológia alapján, a többség érdekeire hivatkozva...Az államcél megvalósítása érdekében meg egyre több egyéni jogot vesznek el... Ez vezet az igazi szolgasághoz, egy szűk csoport egyeduralmához, és nem a várt illúziók beteljesüléshez..
A liberális demokráciában a trösztellenes törvényekkel, transzparenciával lehet harcolni az oligarchák ellen, az irányított nem demokráciában semmivel...Mészáros Lőrinc gazdagodásának, közpénzből, nincs korlátja..

Brix 2019.09.16. 12:04:02

@cívisvárosi: " van egy uralkodó néppárt és azt kontrollálják a helyi egyesületek"

EZT Komolyan gondolod?
Van Orbán , és a végrehajtó emberei, ők döntenek el ma mindent Magyarországon... Pl. Debrecenben az Egyetemtől a legutolsó általános iskola igazgatójáig, mindenhol politikailag megbízható emberek, vagy pártemberek ülnek..A szakmaiság semmit sem számít, ha nem felel meg a politikai nézet... Totális állampári rendszer van, totális! Éppen csak fekete volgába nem ültetik az embert, ha rosszat szól... DE, ha pl. egy középiskola tanára él alkotmányos jogával, és aláírást gyűjt egy ellenzéki pártnak,( közterületen, hatósági engedély birtokában..) kirúgják...Kádár-rendszer 2.0

Brix 2019.09.16. 12:12:07

@A libbantakat lelövik ugye?:
Szerintem, a szüleid buták voltak , mert nem tanítottak meg érvelni, nem írattak megfelelő iskolába, ahol pallérozott tudást tudtál volna összeszedni, hogy a magasabb értelmi színvonalat feltételező blogokon érdemben hozzá tudj szólni..Jobb lenne , ha visszamennél a 888-ra, ott vannak a hozzád hasonló szintű emberek, hozzászólások!

Womb Rаider 2019.09.16. 13:17:02

@Brix: ""Pártok egyenlő versenye és váltógazdálkodása..""

Azért én ezt a váltógazdálkodást nem annyira értem.. oké, hogy a húsos fazék gravitál, "Most mi jövünk!"
De az gazdálkodjon, akire ezt a feladatot a zállampolgárok megfelelő hányada rábízza. Ez nem Monopoly, ahol átlagosan körönként egy dobása mindenkinek van. Bírni kell a többség felhatalmazását..és azok az "összefogások" amik mostanság a hatalom érdekében felsejlettek, adnak némi aggodalomra okot. Amikor Pokoli Ági náni, (R.I.P.) azt mondja, hogy "A az ördöggel cimborálni nem kell félnetek jó lesz
ha mindenki belegyezik én nem ellenzem.." nos, ilyenkor elkerekedik az egyszerű talpas egyorrú pógár szeme.
Nem, nem , nincs szükség az ilyesféle koalíciók mentén hatalmat birtoklókra..akik egymás tökét vasmarokkal szorítva minden figyelmüket arra fordítják, nehogy a hátukba kerüljön egyik szövetségesük.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.16. 13:55:07

@cívisvárosi: bár látnám, hogy a kormány őrült összegeket öl az egyetemi kutatásba!
A kereslet-kínálat a piacon az ár által szabályozott.
Ha bele akar szólni az állam, megteheti, például línálat bővítéssel.
A kereslet csökkentése úgy, hogy nem engedjük itt tanulni a színeseket, öngól.
Mint írtam, lehetne építeni kollégiumot például.

Billy Hill 2019.09.16. 14:16:26

Kifejezetten nosztalgikus számomra a nyitó képecske! :-) Amúgy igazából a kormánypárt a genya, hogy nem segít létrehozni egy sikeres ellenzéket.Ezen is látszik, hogy őnzők...

Billy Hill 2019.09.16. 14:22:07

@Billy Hill: önzők + szóköz az "Ezen" elé...

2019.09.16. 14:24:31

@Billy Hill:
te sem zsákoltál egyszer se? :D
(bocs magaslabda)

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.16. 14:33:57

@cívisvárosi: ez mellékvágány. Nem erről beszélgetünk.

Billy Hill 2019.09.16. 14:38:47

@Bánegressy: Hát, amikor 11-12 évesen néztem éjjel az angol MTV-n, akkor még tényleg nem. :-)

Bambano 2019.09.16. 14:55:11

@Brix: azt a hibát követed el, hogy alapértelmezed: nyugaton liberális demokrácia van.

a liberalizmus normális értelmezését figyelembe véve nincs.

DrGehaeuse 2019.09.16. 15:02:40

@Moin Moin: "1.) Mert antiszemiták és "a zsidóba" már jó 100 éve a sikeresebb, tudásgazdagabb és tehetségesebb versenygyőztest látják bele. Ennek komoly irodalma van; nem részletezném."

Gratulálok! Ilyet leírni nettó rasszizmus és antimagyarizmus továbbá a vidéki kispolgárság gyalázása.

Miér?

1. Mert általánosan antiszemitának bélyegzed a "vidéki-kisvárosi entellektüel"-eket ami a magyar-keresztény-konzervatív kódolt neve. (Amikor valaki azt írja "kozmopolita urbánus értelmiségi" az nyilván kódolt zsidózás - ennek analógiájára írom ezt a pontot).

2. Implicite azt a sommás ítéletet fogalmazod meg hogy ez a vidéki náci bagázs egytől-egyig lúzer, maximum féltudású és feltétlenül tehetségtelen. Ez végképp rasszizmus. Olyan mint amikor azt írja egy vérnáci hogy a cigányok lopnak.

A "komoly irodalom" sem feltétlenül ír igazat.

Brix 2019.09.16. 15:23:34

@Womb Rаider: A " váltógazdálkodás " lènyeges eleme a demokráciának. Ezért van pl az USA- van kèt èvente kèpviselőválasztás ès ezèrt van a legfőbb vègrehajtóhatalom, az elnök terminje 2 ciklusban limitálva, nehogy a nèpre hivatkozva valaki èvtizedes abszolút hatalmat alakítson ki...Ha lejár a termin , akkor menni kell, nincs mese...Az athèni demokráciában is volt terminje , bizonyos hatalmi pozícióinak...Ezen kívül voltak egyèb , zsarnokság kialakulását meggátló törvènyek...Nálunk Orbán- elviekben- , örökre leuralhatja a társadalmat, elsorvaszthatja a plurális demokráciát, mert nincs megfelelő alkotmányos kontrollja a hatalomnak...A legfőbb ügyèsz pártember, az OBT elnöke pártember, az Ász elnöke pártember, a köztársasági elnök pártember, a jegybankelnök szinèn...A mèdiatanacsban nem lesz ellenzèki! Mondjuk ki az igazságot: ez semmilyen èrtelemben nem demokrácia , hanem egy ember ès pártja , abszolút hatalmi , egypárti, autoriter rendszere...

Brix 2019.09.16. 15:39:00

@cívisvárosi: Ti fidesz - tálibok azt csináljátok ,mint az államszocialista rendszer újságírói, önkèntes pártkatonái, seggnyalói: mindegy milyen intèzkedèst hozott az állampárt-, hogy nem volt demokrácia-, hogy milyen volt èletszínvonal, miközben egy szűk rèteg , a pártközeli elit dőzsölt, ti akkor is a Magyar Szocialista Munkáspárt seggèt nyaltátok...Most ugyanez van, mint 30 ève, egypárti rendszer, ál - vagy látszat demokrácia, miközben gazdáitok milliárdos vagyonra tett szert, a közpènzek elorozával...Ha választanom kell - pedig soha nem voltam balliberális , 4X szavaztam a Fideszre, 2010- ig- inkább az emberi jogokért fellèpő , naív , világmegváltó szandèkú civileket támogatom, mint ezt a velejèig korrupt, nagyúri, kèzcsókolgatós , feudális világot!

Brix 2019.09.16. 16:24:41

@cívisvárosi: Szerintem meg fenn kellene tartani a tudományos autonómiát...Ez a vèlemenye a barátaimnak is , akik nemzetközi hírű kutatók, a politikai csak annyira èrdekli őket , hogy az állam ne szóljon bele ( reáltudományokat művelnek..) kutatásba...A normatív finanszírozás elvètele eleve brutális èrvagas...Innentől vagy lesz pènz az intèzet működèsre, vagy nem....Aki nem nyal segget, azokat az intèzmènyeket bezárják , ahogy az eddigi pèldák mutatták...Klasszikus diktatúrában èlünk, nèmileg felújított, 21- ik századi , szofisztikált módszerekkel operálnak...

DrGehaeuse 2019.09.16. 17:45:49

@Moin Moin: "nehéz az államtól félő és függő vidéki kismagyarok támogatását megszerezni egy egyéni kezdeményezésre, és szabadságra alapuló, a versengő egyének dinamikus kooperációjának spontán képességét igánylő társadalmi-gazdasági formáció támogatására."

Na ja! Ebben van némi rossz tapasztalata a vidéki kismagyaroknak.

Ügye 89-90-ben is ezzel kezdődött:
Nem voltak szabadok, mert hiába lett többpártrendszer és ideiglenes félköztársaság, meg papíron jogállam. Attól még be kellett menni az olvasztárnak vasat csapolni a Lenin Kohászati Művekbe 1990 Április 8. után is. De a varrónők se tudtak egyből minden piaci tudással és finesszel felvértezve a versengő egyének szabad kooperációjába beszállni. (De hogyan is kooperálnak a versengő egyének? És milyen képességek is kellenek ehhez? Kik tudták ezt 89-90-ben? Volna itt kérdés dögivel.)

Bezzeg a DEMISZ titkárok meg az ejtőernyős pártfunkcik a még vagy 4-5 évig "Állami" vállalatoknál a teljesen kamu munkakörökben munkaidőben tudtak foglalkozni a jó kis maszek bizniszeik építésével és BT-k, Kft.-k alapításáaval a vállalati jogászok (szintén munkaidőben némi csúszópénzért végzett) segítségével csapolva a csőd felé robogó vállalatok büdzséjét mint "beszállítók".

DrGehaeuse 2019.09.16. 17:49:37

@HaFr: Nekem nem fáj! Csinálják csak! De ne hidd hogy nem lesznek ők ott a NER következő változatának politikai kommisszárjai között.

Momentum beelőzte a románokat magyargyűlőletben. 2019.09.16. 19:33:43

@Brix: "A liberális demokrácia egyik fontos eleme, hogy nincs központi ideológia, államvallás, mindenki azt gondol a világról amit akar, az állam nem szól bele, nem próbálja meg befolyásolni az embereket... "

A liberalis demokraciarol, elsosorban a szemkilovetes, emberek felholtra verese, szadista kegyetlenkedes jut eszebe az embereknek, ebbol nem kernek ujra.
Ha liberalisok valahogy hatalomra jutnanak, akkor megint brutalis szadista diktatura lenne.

Brix 2019.09.16. 20:12:16

@Momentum beelőzte a románokat magyargyűlőletben.: Ha a 2006- is esemènyekre gondolsz, ami egyedi eset volt a rendszerváltás utáni időszakban, elmondom mi törtènt...Egy barátom ott volt a kèszenlèti rendőrök között, az első sorokban...A rendőrök egyszerűen fèltettèk az èletüket, a rendőri vezetők nem adtak egyèrtelmű parancsokat, nem jött erősítès, a rendőrökre meg molotov- koktèlokat dobált a csőcselèk...A rendőrök megindultak, ès megvertek jópár embert, mert olyan szintig fajultak az esemènyek...Emlèkszem, az MTV közvetítette , hogy egy ember a rendőrsègi páncèlozott járműbe, a TV - szèkhaz, előtt egy molotov- koktèktèlt akart bedobni , egy másik tüntető társa fogta le, szerencsère. Egy csomó rendőr így megsèrült....A tüntető tömeg, szèlsőjobb nácikból ès börtönviselt szurkolóktól állt , legfőkèppen..( a többsèg hazament a naggyűlès után..).Hogy a radikálisok húzódtak rá a fidesz gyűlès tömegère , vagy rátolták őket, ez vita tárgya, de a rendőrök erős reagálása jogos volt...A legkemènyebb szèlsőjobb kopaszok álltak velük szemben, nem a Donáth Annák vagy G-Rus - ok ..A Fidesz sem forszírozza nagyon az akkori esemèmyek feldolgozását ès a Budahazy - fèle szèlsőjobb társaságot nem mentegetik....Rendőri túlkapas pedig bárhol előfordulhat Nèmetorszagaban vagy Spanyolországban , attól mèg alapjaiban megmarad szabadnak egy ország , hiszen többek, között szabad választásokon , le lehet váltani a kormanyt, ès nem pártemberek ülnek a legfőbb közjogi pozíciókban! A rendőri túlkapast meg a bíróságon lehet orvosolni egy jogállamban!

Brix 2019.09.16. 20:33:27

@Brix: Mèg annyit: a jogállamiság keretei közzè sem a szèkháznal elkövetett erőszak nem fèr bele, sem a rendőri túlkapások...Mèg 2007- ben az elmúlt rendszerben elítèltek 6 rendőrt...A liberális, civil jogvèdő szervezet, a TASZ amit most kiutáltak Orbánèk - több mint 30 ember jogi kèpviseletèt látta el...A jogállamiság működött! Lehet kritizálni Gyurcsányt , mert időben, az öszödi- beszèd után le kellett volna mondania, de legalább ő soha nem akart 30 èves kormányzati periódust , ès soha nem próbálta meg a jogállamiság intèzmènyeit kiherèlni, ahogy Orbán.. Rossz vezető volt, de nem egy megszállott, küldetèstudatos, autoriter vezető, ahogy Orbán...

Brix 2019.09.16. 20:45:51

@Momentum beelőzte a románokat magyargyűlőletben.: Ha te illiberális demokraciában akarsz èlni , akkor gratulálok ehhez a racionális döntèshez! Ha Orbán marad, akkor soha ne feledd el: az általad befizetett adó- ha van egyáltalán olyan- közvetve az Orbán- család milliárdos - jelentős rèszben közpènzekből felèpített vagyonát - ès a többi, pártközeli èlősködő gazdagságát fogja növelni...De, ne bánkódj, a nagyon kitartó rendszerhű seggnyalóknak mindig leszakad egy kis konc! Ha meg nem jön össze semmi, akkor elmehetsz egy feldolgozóüzembe munkásnak, ahol már az ukrán , mongol, török munkatársak várnak...A bèr ma- holnap egyre nő, mihelyst Matolcsy elvtárs elèri a 350 forintos eurót, neked is megemelik...Ha ez sem jön össze , vár a közmunka az orbáni szociális rendszer..

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.16. 22:45:24

@cívisvárosi: szerintem túl sokat gondolsz bele. Szedd a gyógyszereid rendesen.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.16. 22:50:25

@cívisvárosi: szerintem attól rosszabb nincs, ha a politikusok döntik el, mi legyen a kutatás-fejlesztés iránya és tárgya.
De legyen, támogassa a kormány a magyar egyetemeket...megteszi? Ja, nem. Elvon. Aki támogatja, az például az AUDI.
Szóval ne lihegj ezen a civil-állami vonalon, az bizony nem állami vonal, hanem fidesz-pártpolitikai.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.16. 22:52:45

@Momentum beelőzte a románokat magyargyűlőletben.: te nagyon buta vagy, ugye?
Mi köze a liberális demokráciának a maszophoz????
Jézus, és te szavazhatsz!

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2019.09.16. 22:58:23

@maxval bircaman (cenzúrázott): Szerinted Orbán mit csinál? Miből lett a vidéki háza mellett stadion, a Várban irodája, a családtagjaiból milliárdos? Rablóbanda a NER is. A kisembernek ebben a csodás rémálom skanzenben is kuss a neve. De ha neked ez a Kánaán... nem vagy normális.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2019.09.16. 23:02:44

@Momentum beelőzte a románokat magyargyűlőletben.: 2006-ban a jobboldal szervezte randalírozásra reagált az akkori kormány. Azóta a NER-nek sokkal több mocskos húzása volt. Egyébként szánalmas, ahogy a kormányod felől érkező egyértelmű agressziót átalakítja a kognitív disszonanciától sújtod agyad és kreál belőle egy vélt fenyegetést. Amikor Orbán és bűnbandája az igazi agresszor. Te is reménytelenül ostoba vagy.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.17. 04:33:32

@Gamma Leonis:

@Gamma Leonis:

A politikához pénz kell. Amint lassan elszakadt a Fidesz Sorostól, leálltak a milliárdok. Ezt valahogy kompenzélni kellett.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.17. 04:35:22

@Gamma Leonis:

2006 alapvetően Gyurcsány terve volt, csak elszámolta magát. A Fidesz pedig nyilván kihasználta a helyzetet. De éppen a Fidesz állította le akkor az utcai zavargésokat és a szélsőjobbos csoportokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 05:56:21

@Moin Moin:

"[Az SZDSZ] Belement a koalícióba az MSZP-vel [...](Hogy miért ment bele - nem a hatalomért!"

Pénzért?

DrGehaeuse 2019.09.17. 07:27:34

@neoteny: Moinx2 nem az a fajta aki ilyen provokatív kérdésekre egyenes választ adna.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 08:02:23

@DrGehaeuse:

"ilyen provokatív kérdés"

A kérdést Moin Moin állítása provokálta ki.

"egyenes válasz"

Hát ez az: már az állítás sem volt egyenes.

Ezt a sztorit már megírtam itt évekkel ezelőtt:

Az unokahugaim még kicsik voltak -- olyan 6 és 8 évesek lehettek -- amikor a kiskertben játszottak. Egyszer csak felkiáltott a kisebbik:

- oda nézz!

Mire a nővére:

- mi az?

Mire a kisebbik röhögve:

- nem mondom meg!

Womb Rаider 2019.09.17. 08:56:47

@Brix: "A " váltógazdálkodás " lènyeges eleme a demokráciának. Ezért van pl az USA- van kèt èvente kèpviselőválasztás ès ezèrt van a legfőbb vègrehajtóhatalom, az elnök terminje 2 ciklusban limitálva, nehogy a nèpre hivatkozva valaki èvtizedes abszolút hatalmat alakítson ki..."

Javíts ki, amennyiben tévedek..de ez nem jelenti azt, hogy 8 év (2ciklus) után a demokraták teccik, nem teccik, átadják a váltóbotot a republikánusoknak..
Amúgy meg csak a XXII. kiegészítés óta, a WW II. vége óta él ez a szabály, FDR pl. ~4 ciklust csinált végig..
És akkor ugorgyunk Európába, ahol Merkel Mutti , ha az ég is úgy akarja, lenyomja a 4 ciklust, nagy elődje, Kohl nyomdakain haladva.. aki 4.5 ciklust töltött ki :)
De náluk ez amúgy hagyomány, többen voltak sok-sok cikluson át hatalmon.. Adenauer 14 évig, Kohl 16 évig :)

"Ha lejár a termin , akkor menni kell, nincs mese..."
Erre bazíroztok??? Jó, legyen, menjen, Isten hírével! Osztán kinek is adja át a kormányt? De komolyan.. az ellenzék önmagát nem képes organizálni, a bődületes társsadalmi támogatást meg jelzi, hogy egy választás esetén egyszerűen képtelenek minden választókörbe delegálni egy írni-olvasni tudó és megbízható embert. Nem képesek többre, mint a fülükbe suttogott utasításokat végrehajtva őrizni a szervilisség hagyományát. Nekik mindig kell valaki, aki egyrészt erőt mutat a hátuk mögül és kell valaki, aki betájolja őket. Régen egyszerűbb volt, akkor Moszkva akciórádiuszán belül voltunk, egyértelmű volt, merről fújnak a fényes szellők.
Na, de ma? Csak kapkodják a fejüket, hogy éppen kinek az érdekeit próbálják képviselni.. mert hát ugye választójuk amúgy nem sok akad...és a dezorientált tántorgást tetézve konstans azon izzadnak, hogy a konkurenciát ellökdössék az etető mellől.
Nagyon-nagyon nagy szükség lenne a váltásra (kisebb, mint amekkora társadalmi igény valójában látható..) de a lovak közé a gyeplőt, mert letelt a két (három..)ciklus..na ez az ami rohadtul nem hiányzik ennek az országnak. Akkor váltsunk, ha kompetens, felelős és társadalmilag is elfogadott és támogatott politikai formáció veheti át a stafétát.. nem pedig holmi percemberkék..

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 09:24:02

@cívisvárosi: igen, hisz mind téved, kivéve az Orbán által kiválasztottakat. Mint tudjuk, az univerzum szívcsakrája vagyunk, a magyar ősi nyelv, az òsszes többi ebből vette a szókincsét. A Föld lapos, az origója a Bakony.
Aki nem így gondolja, az húzzon el.
A magyar gazdaság a legdinamikusabb, a nyugat belőlünk él. Soros pénze nem kell, majd a fidesz megmondja, merre az arra, mit kell kutatni. Noga pénzt azt nem ad hozzá.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 09:26:11

@cívisvárosi: senki nem mondja, hogy a kapitalizmus szeplőtelen. Mondj jobbat. A tévedhetetlen vezető szemlélet sem az, a diktatórikus vezetés történelmileg nem tartós.

Womb Rаider 2019.09.17. 09:30:41

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ne feszegessük annyira ezt a kiválasztottságot, oké?
Vagy ha igen, úgy akkor tegyük ojjektíven..de te annyira nem vagy tökös legény..

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 09:51:48

@cívisvárosi: na, ez tetszik, elteszem a memóriámba, ha megengeded.

Brix 2019.09.17. 09:59:09

@Womb Rаider: "az ellenzék önmagát nem képes organizálni, a bődületes társsadalmi támogatást meg jelzi, hogy egy választás esetén egyszerűen képtelenek minden választókörbe delegálni.."

Amit te leírsz, az valójában a plurális demokrácia válsága Magyarországon, ebből következik, hogy az ellenzék is válságban van. A legtöbben belátták, hatalomváltásra nincs esély, rövid-közép távon, ami a pártok szétesését eredményezte. Közben, újak is alakultak de , valójában eddig csak a Momentum tudott teret nyerni, az is csak generációs okokból
Az ellenzéki pártok megerősödését gátló fő okok:
- Totális pénztelenség, ami az alapvető működésüket is veszélyezteti. Az állampárt implicit trükkökkel 1000x-es forrással rendelkezik ( az állami normatíván túl..)
- Az ellenzéki pártok jelentős része csak néhány száz taggal bír, vagy még annyi sem. Társadalmi hálózatot ebből, és pénzhiányból adódóan nem tudnak építeni..
- Szinte mindenki fél, hogy az autoriter rezsim lecsap a családtagjaikra, kirúgják a munkahelyről vagy rájuk száll a NAV...A családos emberek különösen félnek...
- A "21-ik századi pártok"-ban, - Jobbik, LMP a fidesz beépített emberei vannak- a nagyon renitenseket kinyírják, pl a fegyelmi bizottság , etikai bizottság segítségével ( LMP)... Akkora a csóróság az összes pártban , hogy vannak , akik eladják magukat az állampártnak, vagy alapból is annak emberei voltak...( az MSZP is..)
- Az állampárt fő tevékenységét a "21-ik századi" pártokra fejti ki, hiszen tudja a régi baloldalnak , nincs esélye hatalomba kerülni, így kiváló kiszámítható ellenfél..
- Aki felveszi a harcot , pl Hadházy Ákos, Szél Bernadett, azt elképesztő lejártó kampány alá veszi a közmédia, Hadházy több személyiségjogi pert megnyert ( gyilkosozták..)
Most Donáth Anna lett a soros , akit homoszexuális zaklatónak állított be a kormánysajtó...
Brutális lejárató kampány zajlik azok ellen, akik valódi ellenzékként viselkedtek..
- A közmédia szerepe óriási: az egyszerű, kevésbé tanult , leginkább vidéken élő emberek politikai nézeteit még mindig az formálja... Mindenki hazaáruló, migránspárti, akik nem ért egyet Orbánnal...
Ha pl egy ellenzéki hálózatépítő, lemegy vidékre, akkor pár óra múlva simán ráfenyít a helyi fidesz -mob...
-" Az ellenzéknek nincs programja"- Ez megint egy kormányzat által terjesztett hazugság, urban legend..
Én elolvastam az LMP és a Jobbik 2014-es kormányprogramját , amelyek jól kimunkált, részletes dokumentumok voltak...Más kérdés,
mára mivé lett mindkét párt...
Amelyik pártnak nincs programja , az a Fidesz.. Pontosabban a 2010-es kormányprogram ,ami kiváló dokumentum volt, azt is olvastam.. DE, alapjában véve átverték az embereket!
Lám csak, mi lett a beígért "plebejus demokráciából", SE nem plebejus - olyan elitista , amennyire lehet- a "demokrácia" mára egy fosztóképzőkkel ellátott, színjáték
látszatdemokrácia lett..

Ahogy te látod a dolgokat, az a perspektíva - egy 21-ik századi, szofisztikált módszerekkel felépített , már elég hosszú ideje működő , kvázi egypárti - autoriter rezsim állampolgárának a perspektívája...
Ahhoz , hogy az ember reálisan felfogja miben él, nem árt egy pár évet külföldön eltölteni ( pl. én az USA-ban éltem..) hogy legyen összehasonlítási alapja..
Aki ide szocializálódott , nem mindig tud eléggé objektív lenni , mert az emberek többsége akaratlanul is átveszi egy idő után az agymosó propaganda állításait!

DrGehaeuse 2019.09.17. 10:03:14

@Womb Rаider: Akár igazad is lehetne, ha magyarországon lenne kormányzásnak nevezhető tevékenység és plitikának nevezhető közélet.

Ehelyett van a NER-nek hazudott k.n.e.r. avagy kner (korrupt nemzetnyomorítók együttmutyizási rendszere) amely horthysta szlogenekkel és 9 éve folyamatos "ellenzék ellenes" hisztériakampánnyal helyettesíti a politizálást, kormányzás helyett csak tűzoltó-karbantartó és rendfenntartó munkát végez és legfőbb feladata az immár törvényekkel garantált közpénz magánosítási mutyik fedezése. Erre pedig kitalálták az ál-ellenzéket és a kizárólag a migránspropagandával és az "ellenzék" elleni agitációval foglalkozó médiamunkás hiperkomplexumot. Ennek zaján keresztül még a legordítóbb és legaljasabb lenyúlások híre sem jut el a zemberekhez.

Womb Rаider 2019.09.17. 11:20:00

@DrGehaeuse: Sajnos ehhez nem tudok érdemben hozzászólni.. mert a 'hagyományos' média számomra fehér folt, nem hallgatom, nem nézem.. a digitális felületeken visont valahogy nem azt látom, amit te vízionálsz. És mivel ugye a jövőbe tartunk, zt kell mondjam, az ellenzék vastagon felülreprezentált,... a társadalmi támogatottságához képest mindenképpen.. az interneten.
Konstans hisztéria, pánikkeltés, huhogás..
Orbn a migránsokkal riogat..de legalább időről időre fel tud mutatni szép illusztrációkat..
Az ellenzék ezzel szemben? ~10 éve napról napra bukik Orbán, hetente mindjárt államcsőd, mindjárt kizárnak a ZEU-ból, namostaztán biztosan minket fog a Helszinkibizoccság leminősíteni..
Egy jól strukturált, többszintű hálózat gondoskodik arról, hogy a jövő választóiba megfelelő képet sulykoljanak.
"Ütik a forintot!, Beszakadt a forint!" "Vészjósló hírek jönnek a hitelmisnősítőktől!" "Készüljünk az összeomlásra!"

"Ennek zaján keresztül még a legordítóbb és legaljasabb lenyúlások híre sem jut el a zemberekhez. "
Ajj..dehogynem.. csak kissé szelektíve, kissé kiszínezve.. lásd: elios ügy.. sikerült frappáns tömörséggel belegyömöszölni a bamba választó bucijába, hogy ezek itten 13 milliárdot elloptak, meg "mészáros megint nyert egy 20 milliárdos megrendelést!" Értsd: ellopott 20 milliárdot..
Folytathatnám, de minek?
Ja..csak nem szabad megfeledkezni: barna eső, tomboló antiszemitizmus, rásszizmus.. csak a választó sem totál idióta.. felfedezi a valóság és a 'híradások' közti Grand Kanyont.. kontraproduktív játék ez, ami a 'kurvaerős vágóképekben' csúcsosodik ki és teszi közröhely tárgyává az ellenzéket.
Provokálnak, csúsztatnak, hazudnak.. (nem mintha a másik oldal minden szava szentírás lenne, korántsem.. de nem is szakadnak el teljesen az érzékelhető világtól)

Brix 2019.09.17. 12:16:47

@Womb Rаider: "Provokálnak, csúsztatnak, hazudnak.. (nem mintha a másik oldal minden szava szentírás lenne, korántsem.. de nem is szakadnak el teljesen az érzékelhető világtól) "

Eszednél vagy, ember? Ha valahol hazudnak, csúsztatnak az a kormányközeli sajtó: a 888. ,az MTVA meg a többi kispályás: a locál és társai..
Az MTVA - személyiségjogi perek sorozatát vesztette el: a Bíróság mondta ki, hogy nagyon sokszor valótlant állítottak, pl. Hadházy egymaga több személyiségjogi pert megnyert az MTV ellen ( azt állították a 1/2 8-as híradóban, hogy a halálba hajszolta szomszédját..)
Ennél magasabb szintre vitte az uszítást a GFG -féle 888 Javaslom olvasd néha, mert tanulságos! Az oldal nyílt színi, rasszista, gyűlöletkeltő propagandát folytat , alul, a komment- szekcióban simán megy a négerek tengerbe lökdösésére felszólítás, és simán hagynak minden hozzászólást...
Az irányadó, liberálisnak mondott hírcsatornákon ilyen nincs! Az Index, a Portfolio, alkalmas kiegyensúlyozott tájékozódásra, a jelenlegi politikai időszakban.
A 444 -alapvetően liberális szemléletű, de akár kritikus cikkek is jelenhetnek meg pl a migrációval kapcsolatban... Az emberek véleménye elég vegyes, a hozzászólások színvonala , viszonylag magas.. A gyalázkodók az "O1G-ig" mennek el, de emberek megölésére még nem olvastam felszólítást, mint a a 888-on , ami minden média legalja...

Brix 2019.09.17. 12:30:32

@Womb Rаider: " kontraproduktív játék ez, ami a 'kurvaerős vágóképekben' csúcsosodik ki és teszi közröhely tárgyává az ellenzéket."
Igen a politikai ellenfél lejáratása, az nem idegen a kormányzati propagandától, a fő cél: diszkreditálni az éppen politikailag aktív ellenfelet, így lett Hadházyból a szomszédját a halálba kergető ember -, Donáth Annából meg nőket zaklató leszbikus...
A közmédia, a TV2 és helyi , megyei média - amely azért legnagyobb véleményformáló- jut el a legtöbb emberhez, mind átpolitizáltak...
Az RTL- szinte semleges politikailag, nem politikai tv, mint a TV2...az Index normál szinten kormánykritikus , alapvetően semleges...
A lényeg: brutális a sajtófölénye az állampártnak, amely formálja a közvéleményt és tematizálja a politikát. Az ellenzéki politikus, ahol megvédheti magát, az leginkább alig ismert ellenzéki weboldalak , amelyeket még én sem nagyon olvasok, nemhogy a vidéki átlagember...Mehet a bíróságra, ha igazát akarja, de a bűnösség bélyege örökre rajta marad, amit Orbán propaganda -hadserege ragasztott rá...

Womb Rаider 2019.09.17. 12:35:01

@Brix: "Az oldal nyílt színi, rasszista, gyűlöletkeltő propagandát folytat , alul, a komment- szekcióban simán megy a négerek tengerbe lökdösésére felszólítás, és simán hagynak minden hozzászólást..."

Nagy cucc... ugyanez megy csak kisebb léptékben a B1 komment-akoljában, ahol a liberális, mások véleményét tisztelő olvtársak sóvárognak egy kis lámpavasas akasztás után, kétpofára cigányoznak, puccsról, polgárháborúról álmodoznak.

"A 444 -alapvetően liberális szemléletű, de akár kritikus cikkek is jelenhetnek meg pl a migrációval kapcsolatban... "
Ja..de azért a cenzúra nagy barátai :) szeretik leszűrni az ellenkező nézőpontokat, ezzel azt a hatást keltve, hogy micsoda nagy egyetértés uralkodik a propagandájukkal kapcsolatban.
A 444 háta mögött a transzatlanti neoliberális gittegyleteken keresztülszűrt pénz húzódik meg, nem is igazán elvárás, hogy a magyar választók többségének érdekeit helyezzék előtérbe.
Ugyanúgy, ahogyan ezen háttér/védőernyő nélkül egy sor 'civil' szervezet szócsöve is eldugulna, híján a társadalmi igénynek, beágyazottságnak.

"A gyalázkodók az "O1G-ig" mennek el, de emberek megölésére még nem olvastam felszólítást, mint a a 888-on , ami minden média legalja... "
Mondom.. olvass b1-et, amikor Taga20 vagy Csüngőhasú norvégbáró bemelegít :)
De nem vonom kétségbe a véleményed..sajnos se időm, se ingerem nincs az általad emlegetett és állítólag fidesz organizáció mentén működő oldalak figyelemmel követésére.
Nekem az is elég sokat elvesz az életemből, hogy az ellenzére fókuszálva próbáljak infót találni.. mert sajnos ezerszer bebizonyosodik, hogy nem többek, mint baloldali FOX News..

Womb Rаider 2019.09.17. 12:41:52

@Brix: Jó..ne cizelláljuk.. te most egyet teszel: ha nekik szabad, mi miért ne tehetnénk..Jó, tehetitek, tegyétek.. de aztán egy mukk ne legyen, ha a 'kurvaerős vágóképek' visszafelé sülnek el.
Ha csak annyi futja tőletek, hogy próbáltok nagyobb szardobálást csapni, mint a fidesz, úgy a saját pályáján ver laposra titeket.. ha nincs más a tarsolyban, csak hazugságra nagyobb hazugság..hát lássuk be, nincs értelme járt utat a járatlanért odahagyni.
Ezek legalább rájöttek: hogy lophassan, ahhoz kell egy valahogy prosperáló gazdaság is.. míg az ellenzék prominensei beérték azzal, hogy garázsvásár keretében kiárusítják a maradék vagyont, leoltják a villanyt és utánuk a vízözön..
Na, ennek emléke még élénken él a választók aktív csoportjaiban.
Szóval valami nagy irányváltás, vért izzadva is, de tényszerű kommunikáció, a tömegek számárta akceptálható és támogatható vízió szükségeltetne..
Nem, ennek jele sincs. Az ellenzék marginális csoportok érdekeit igyekszik a szélesebb társadalom ellenében, azok felett érvényesíteni..meg is van a hozadéka.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2019.09.17. 13:07:57

@maxval bircaman (cenzúrázott): Azért elég gyorsan ráéreztek a fiúk, hogy mennyi pénzt lehet szakítani a hatalommal. Más se érdekli őket, csak a pénz. Végül is, egyszerű lények. Rövid az élet. Élvezni kell, és ehhez kell a lóvé. XD Hagyjuk a magvas gondolatokat. Az erőforrások kisajátítása, egyéb hangok elfojtása semmi jóval nem kecsegtet. Te hiheted, hogy a narancsos rablóbanda a haza megmentője és megvéd a gonosz nyugati ármánytól, de tévedsz. Haramiákban bízol, akik nemzeti zászlóval takarják mocskos üzleteiket.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2019.09.17. 13:15:06

@Womb Rаider: Egyben igazad van, a politikai elitünk amolyan összefújta a szél a szemetet, feljött a szar és öltönybe bújt társaság. Vagyis átlagember szemével nézve egyik sem alkalmas a vezetésre. Ez már csak egy ilyen nép, ennyire futja. Azt hiszem, lehúzhatjuk a redőnyt. Jól elbasztuk magunkat. Hová hányjak??? Egyébként pedig évek óta teljesen mindegy, hogy mire gondol az átlagember, azok tették jól, akik kétlakiak lettek vagy végleg elhúztak innen a perifériáról. Ebből már nem lesz 21. század állam. Kár a beszédért, mert már ott a gebasz, hogy a szavak/fogalmak elvesztették pontos jelentésüket, mindenki mást ért rajtuk, a duplagondol és érzelmi vezérlés kontrollálja a tömegembert. Itt nincs semminek értelme, és ez tragikus. Egyszerre dühöngök és sírok. Tényleg el van baszva az egész. Az elit pedig lop. Mást se csinál. Ennyire képes. Cool.

Womb Rаider 2019.09.17. 13:22:21

@Gamma Leonis: "Ez már csak egy ilyen nép, ennyire futja. "

Jajj..van erre valami spec kifejezés, de most nem ugrik be..
A lényeg: miként nincsenek kiválasztott, felsőbbrendű népek..ugyanúgy nincsenek alja, genetikailag alattvalók sem..(Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben..)

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2019.09.17. 13:52:29

@Womb Rаider: Én nem mondtam, hogy alja a magyar, csak nagyon béna, és a történelmi traumák hatására mindent gyorsan és azonnal akar erkölcsi normákat hírből sem ismerve. Itt dívik a zsivány élet, sőt sokan felnéznek a rablókra. Pláne ha nemzeti zászlót lengetnek még tapsolnak is nekik miközben húzzák ki a jóember zsebéből az aprót is. XD Hogy én milyen sokáig hittem a felelős vezető mítoszában... te jó ég. Az első választáson, amin részt vehettem még könnyeztem is. Mostanra elértem a gyűlölet alját. Ezek rohadékok. Sose kelljen egy fedél alatt lennem velük.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 14:04:14

@cívisvárosi: a banán. Az görbe. Curve. A Föld az gömb. Globe.

Levezetésedből az derül ki, hogy aki egyetért veled, az magyar, maradhat, aki nem, az menjen.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 14:12:28

@Womb Rаider: el vagy te tévedve. Ezek az állítások a fidesz argumentumai. Brüsszel támadja az országot, államcsőd van, mocsok migráncsok asszonyainkat erőszakolják, spekulánsok ütik a forintot, aljas német befektetők kiviszik a saját pénzüket...
A katasztrófa propaganda a fidesszel kezdődött, amerikai tanácsadótól vásárolt ötlet alapján.

DrGehaeuse 2019.09.17. 14:21:34

@Womb Rаider: "Orbn a migránsokkal riogat..de legalább időről időre fel tud mutatni szép illusztrációkat.."

A felcsúti kisvasútra meg a szombathelyi stadionra esetleg a háromszor átadott, de azóta is folyamatosan javítgatott Várkert-bazárra gondolsz itten?

Amit az "ellenzéki" huhogásról írsz az jórészt "ül", viszont azt én ál-ellenzéki pótcselekvésnek tartom. Ettől még egy hangyapénisznyivel sem válik jobbá orv-bán-ék "teljesítménye". Az ország "helyzete"-ről valós információk nem jutnak el semmilyen csatornán sem a választókhoz. A kner (amit ezek NER nek hazudnak) nem igényel a választóktól semmiféle tudatos döntést. A szavazatokra csak mint hivatkozási alapra és "biankócsekk"-szerű felhatalmazás gyanánt van szükség
- kormány és "ellenzék" részéről egyaránt. A választásokon megszerzett "felhatalmazást" utólag bármilyen disznóságra (a következő választásig) újra-meg újra rugalmasan és tetszés szerint újraértelmezve használják pillanatnyi önös érdekeik szerint. Semmi más nem számít csakis a "család" (Orbán, Csányi, Mészáros, Nyerges, Felcsúti, Kasza, Futó, Garancsi, Veres stb. családok).

Brix 2019.09.17. 14:41:26

@Womb Rаider: " a transzatlanti neoliberális gittegyleteken keresztülszűrt pénz húzódik meg, nem is igazán elvárás, hogy a magyar választók többségének érdekeit helyezzék előtérbe..." Ez már megint csak a kormánypárti narratíva visszaharsogása! MI a magyar választók többségének érdeke? Az , hogy az vannak sajtótermékek, ahol helyet kapnak a más nézetek vallók gondolatai, amiből más, az események differenciált interpretációját is megismerhetik az emberek, és a tényfeltáró újságírás riportjai, Tiborc- , Mészáros, Garancsi- vagy helyi kispályások Simonka György és társasai ügyeit is megismerjék az emberek , vagy az , hogy a súlyosan egyoldalú, antidemokratikus, autoriter, egypárti rezsim propaganda hazugságai elnyomjanak minden más hangot..
Egy jól működő demokráciában van szabad sajtó, de a legfontosabb: független közmédia. A Médiatanács alapvetően egy abszurd intézmény, a diktatúra egy lehetséges eszköze...DE, ha már létrehozták, akkor tükrözni kellene azt is, hogy a társadalom egy jelentős része balos, vagy liberális vagy éppen zöld, vagy konzervatív, de nem kormánypárti, azaz:nem ért egyet a populista , illiberális Orbán-kormánnyal, és annak világmagyarázó narratívájával... A kiegyensúlyozottság nem létezik! Most jár le a 9 éves mandátumuk, és egyetlen ellenzékit sem engednének a tagok közzé... Szabotálják a folyamatot...Mi ez ha nem kommunikációs diktatúra?
Az, hogy Magyarország már nem teljesen jogállam, az egyértelmű. Az állampárt leuralta a társadalom minden szegletét, a "fékek ellensúlyok rendszere" kiüresedett, az Alkotmánybíróságot kiherélték, a legfőbb ügyész pártember, az OBT elnöke pártember, az ÁSZ-elnöke pártember, a jegybank elnöke pártember, a köztársasági elnök pártember...Egyetlen pozíció nincs , amit legalább egy látszatfüggetlen ember töltene be...

Nektek, populista, szélsőjobboldali idiótáknak mindenki liberális akik nem ért veletek egyet, pedig a világ sokkal színesebb: vannak klasszikus polgári liberálisok, a mérsékelt konzervatívok, a zöldek, a különböző balos, balliberális, progresszív pártok
A közös minden politikai irányzatban az, hogy szinte mindegyik elveti és megveti a nyugati típusú, liberális, alkotmányos demokrácia felszámolására törő populista pártokat.
Szerencsére , rosszul áll a szénátok! Erdogán elvesztette Isztanbult, Putyin népszerűsége erősen csökken, azzaz:a fő illiberális bástyák inognak...
Orbánnak annyi szerencséje volt eddig, hogy a GDP- 4%-nak megfelelő fejlesztési forrás érkezett és ebből tudott osztogatni és történt némi fejlődés... Persze, azért egy V4 országot sem sikerült utolérni...Ezen kívül, egy közel 10 éves szolid európai konjunktúra volt, és zéró euró kamatkörnyezet...
A világgazdaság lassulni látszik, a Németek- ahol romlottak a gazdasági kilátások- meg akarják vágni az EU büdzsét...A legtöbb befizető a jogállamisághoz kötné, a fejlesztési forrásokat...
Orbánéknak még csak ezután fog jönni a nehéz világ , és persze nekünk is...
Egy vagy két ciklusa lehet még hátra , és ezt a kivénhedt, korrupt Fidesz-elitet elhajtja az országa fenébe! Semmi sem tart, örökké, Orbán hatalma sem... A fiatalok felnőnek, új trendeket követnek majd, nem az állampárt ócska propagandáját!

Womb Rаider 2019.09.17. 14:42:08

@Gamma Leonis: Nem értesz...ugyanezen mutatványokat éppen így előadják más országok a jelenlegi progresszív narratíva szerint példamutató nyugati politikusok az ő kis eminens orzságuk választóival..
Brexit? Refugees Welcome by Merkel? ..Trump?

Az 'eccerű' emberek sokasága naív, hiszékeny, jóindulatú és igen, jellemzően ismeretek szűkében él..agresszíven sulykolt (politikától függetlenül) életviteli modellek mentén.

"Az első választáson, amin részt vehettem még könnyeztem is. "
Én (lehet, koromnál fogva..) inkább haszonelvű módon közelítettem a kérdéshez..illúziók nélkül.
Ha nem tehetem jobbá mindenki életét..úgy legalább mások vállára nem rakom a saját terheim és igyekszem a saját céljaimra koncentrálva elérni azokat.
..de nem is hupákolok azon, hogy a képviseleti demokráci egy aljas , tudományos alapokon, na, meg egy haranggörbén nyugvó diktatúra.
@DrGehaeuse: "A felcsúti kisvasútra meg a szombathelyi stadionra esetleg a háromszor átadott, de azóta is folyamatosan javítgatott Várkert-bazárra gondolsz itten?"
Nem, hanem arra, hogy milyen szépen lecsapkodja az ellenzék határvédelemmel kapcsolatos magas labdáit.

@Igazamvanvagyigazamvan?: "A Föld az gömb."

Valójában geoid..

" Ezek az állítások a fidesz argumentumai. "
Ezt azért talán gondold végig újra...

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.09.17. 14:47:00

@Gamma Leonis:

Ha így lenne, a is nyugatpárti liberálisok lennének, az fizet a legjobban.

Womb Rаider 2019.09.17. 14:53:32

@Brix: "MI a magyar választók többségének érdeke?"
Nem tudom..de ezek szerint te pontosan körül tudod írni..

Én abból indulok ki, hogy felnőtt emberek négyévente mérlegre teszik az elmúlt időszakot és döntenek. Én nem minősítem, nem írom felül, nem tudom jobban náluk..lehet, azért sem, mert én nem gondolom magam mindentudó übermensch liberálisnak ;)

"A világgazdaság lassulni látszik, a Németek- ahol romlottak a gazdasági kilátások- meg akarják vágni az EU büdzsét...A legtöbb befizető a jogállamisághoz kötné, a fejlesztési forrásokat...
Orbánéknak még csak ezután fog jönni a nehéz világ , és persze nekünk is..."
Ez van.. de bármiként legyen, egy biztos: nem várjuk bokáig tolt gatyával az eljövendőt, mint 2008.-ban, amikor már vagy két éve bokafogásban , piros fejjel vártuk, hogy most mi lesz.

A 'jogállamiság' meg egy új fejlesztésű kiskapu egy réges régen aláírt szerződésre applikálva, ami alól igyekszik kiseggelni az, aki már nem lát sok kitalicskázni valót ezen a vidéken.Akkor nem voltak fenntartásaik a jogállamiságon esett szeplők miatt, midőn az aktuális vezérek csak annyit kérdeztek: Hol írjam alá? Midőn az ország egészen kézenfekvő érdekeivel szembemenve a közvagyon kezelésével megbízott felelős(?) hatalomgyakorlók (CV-jükbe maguk vésték be: ROSSZ GAZDA! ) elkótyavetyélték az infrastruktúra szolgáltatók zömét.
Amíg a németeknél csapódik le a Mo-ra beáramló EU-s források döntő hányada, addig meg légy nyugodt, kellünk ahhoz, hogy Muttiék lélegeztessék a német gazdaságot, velünk, a lengyelekkel, csehekkel.. a keleti blokkal.

DrGehaeuse 2019.09.17. 15:20:52

@Womb Rаider: "Én abból indulok ki, hogy felnőtt emberek négyévente mérlegre teszik az elmúlt időszakot és döntenek. Én nem minősítem, nem írom felül, nem tudom jobban náluk..lehet, azért sem, mert én nem gondolom magam mindentudó übermensch liberálisnak ;)"

Lószart Mama!

Négyévente úgy felhúzzák a választók egy részét hogy inkább nem szavaz. Egy másik részét meg felingerlik hogy indulatból, zsigerből, érzelmi okokból, pillanatnyi felindulásból szavazzon. Egy törzsgárda szavazótábor (amely mindkét oldalon kb 1millió +/-200ezer) akkor is a kedvencére szvazna ha az személyesen becstelenítené meg az összes női hozzátartozóját egymás után egy órán belül.

A magyar politikai ál-elit (mivel eszük ágában sincs a nép érdekében politizálni) nem igényel semmilyen mérlegelést még csak döntést sem. Minimum 250ezer láncszavazónak meg egyszerüen a kezébe adják a kitöltött szavazólapot és csak akkor kapja meg a 2 től 5 ezer forintig terjedő "jutalmat" ha azt beteszi a borítékba és az urnába dobja, az üreset meg feltünés nélkül kihozza a szavazókörből és odaadja az "aktivistánk".

Brix 2019.09.17. 15:44:17

@Womb Rаider: A jogállamiságnak bizony vannak kritèriumai, nem csak egy szubjektív követmènyhalmaz....Egy párszor már leírtam fentebb, hogy milyen követelmènyeknek kellene megfelelni ( a hatalmi ágak világos szètválasztasa, stb) Vannak ideológiatól független argumentumok, hogy milyennek kell egy alkotmányos , plurális " liberális" demokráciának lenni...Ezenkívül , egy államrendszerrel szemben lehetnek bizonyos tèren más kifogások is: - Pl. mennyire felel meg a működèse, az egyetemesen elfogadott, európai eszmèknek, a "szabadság, testvèrisèg, egyenlősèg"- èrtèkhármasnak, mennyire tekinti más emberek mèltóságat fontosnak, ( akár az idegenekèt) mennyire segítő, altruista ...Nálunk ugye a gyűlöletkeltő , az emberek alantas öszöneire ható állampolitika miatt,pl. èheztetik a menedèkkèrőket a határon...Ez nem embersèges , ès nem illik bele az általános nyugati èrtèkrendbe...Hiába hoznak törvènyt, amely ellenkezik a magasabb, emberi erkölcsi ès termèszti törvènyekkel , a termèszetjoggal szemben, az nem lesz erkölcsileg èrvènyes...A " többsègre" sem lehet hivatkozni, minden esetben... Hitler is a relatív "többsèg "segítsègèvel került hatalomra ,ha jól emlèkszem, miután kinyírta az ellenzèkèt, olyan 46-47% körüli választási eredmènyt èrt el...Mègsem mondjuk soha, hogy a zsidótörvènyek legitimek, vagy erkölcsileg elfogadhatóak lettek volna, vagy èppen Hitler tevèkenysège..
Orbán nyilván nem Hitler, de nem is egy demokrata politikus, akik megbèkèlèst , társadalmi konszolidációt hirdetnek, mèg a 2\3 birtokában sem...Tolvaj, korrupt rendszert èpített: a családja milliárdos közpèntekből gazdagodik! Ez erkölcstelen! Nincs rá mentsèg! Hol van az összefèrhetetlensèg? Feltètelezem , hogy Te is csak egy kizsákmányolt ,vidèki kisember vágya akinek a központi propaganda átmosta az agyát, ezèrt , mindenkit libsizely ,aki nem èrt veletek egyet...Èn legalább láttam az állampárti belülról is, sőt kèzfogós ismerősöm nèmelyik vezető politikusa...Ha tudnád , milyen machinaciók mentek itt az elmúlt èvben, biztos nem lennèl ilyen hangos prókatora az állampártnak! Tanulni nem szègyen,mèg a te korodban sem! Amúgy soha nem voltam liberális, sem baloldali , 4x szavaztam a Fideszre, mire ráeszmèltem , hogy valójában a legtöbb vezetőjük , de főleg Orbán- pitiáner , saját zsebre dolgozó ,

Womb Rаider 2019.09.17. 15:46:22

@DrGehaeuse: Lószart Papa!

Ez úgy van ez, hogy a négyévente lebonyolított (és a legitimitás forrásának tekintendő ;) választások napján a választók egy része gondol valami (mondjuk azt, hogy jól van ez így, ahogy van, elégedett vagyok, inkább elmegyek Anyuval egy nagyot velnesszelni Harkányba!) és a gondolatot tett is követi, mégpedig él a tartózkodás jogával..a többiek meg elmennek és nézeteik, érzéseik, megérzéseik vezette tollal ikszelnek.. ide, oda, amoda..

A láncszavazós agymenés nem érdekel, mert szerintem nem 250k szavazó billenti a mérleget..max a kétharmad igényli.. és ugyi, amennyiben az ellenzék nem egy marginalizálódni látszó gittegylet lenne, mindez szépen ellenőrizhető lenne a szavazókörökbe delegált ellenőrökkel..

Másrészt, azon is el lehet gondolkodni, hogy a külföldet vagy kurvára nem érdekli, hogy itt ki a góré..és az az ellenzék számára setét jövőt vázol..vagy, a külföld azért odales..és mindent az elfogadható kereteken belül talál.
Én minden este azon imádkozom, nehogy arra ébredjek, hogy Tolnában jelentős szénhidrogén készletekre bukkantak..esetleg vastag koltán mező húzódik a Monor-Debrecen-Hódmezővásárhely aranyháromszög alatt..mert akkor nincs tovább.. az isten nem mossa le Orbánról, hogy diktátor

Womb Rаider 2019.09.17. 15:52:10

Na.. most mennem kell, mert a fodrászom holnap szabira megy :(

@Brix: " Feltètelezem , hogy Te is csak egy kizsákmányolt ,vidèki kisember vágya akinek a központi propaganda átmosta az agyát, ezèrt , mindenkit libsizely ,aki nem èrt veletek egyet...Èn legalább láttam az állampárti belülról is, sőt kèzfogós ismerősöm nèmelyik vezető politikusa..."

Az fennvaló tartson meg erős hitedben, a lészen te menedéked, midőn viharral sújtván bünteté az hatalmas gonoszokat!

Többet nem szabad elárulnom, mert utána meg kellene öljelek.. de nem visz rá a szívem ;)
És most megyek, a fodrászom átmossa a fejemet és kicsit megszedetem a végét, a nyár tüze kicsit megperzselte a sörényem..
Ha megbocsátasz!

Brix 2019.09.17. 16:10:30

Elnèzèst a hibákèrt, ez előző hozzászólásom befejezetlenül, átnèzetlenül elment...Tolvaj- ez lett volna az utolsó szó...Ez a szó az egèsz Orbán- rendszerre a legjobb jelző: a tolvajok rendszere...Orbán családja, a falutársa, a fideszközeli vállakozó rèteg , a mi vères verejtèkkel megkeresett adóforintjainkon hízlalja , state-capture birodalmat, miközben a többsèg ugyanúgy, hónapról - hónapra, fizetèstől- fizetèsig tengeti èletèt, ahogy 10-20-30 èvvel ezelőtt...A fidesz- elit pofátlan gazdagodása minden határon túlmegy: offshore cègek, külföldi bankszámlák, milliárdos állami megbízások , ès luxus- èlet jut nekik osztalyrèszül...A 90- és èvek elejèn , a lengyel egy főre jutó GNP 1900 dollar volt, nálunk 3000...Mara elènk kerültek minden tekintetben, jövőre 2600 zlotyi , 200 ezer forint, lesz a minimálbèr..Még a populizmust is lehet tisztessègesebben csinálni ,mint Orbanèk! A mi sorsunk az hogy az EU szegènyhazavá válunk , mert jel sincs rá, hogy felzárkózunk a V4 országokhoz...A forint napról - napra romlik, ( jobban mint a több deviza kuna, korona, zlotyi)amit leginkább a kisemberek fognak megèrezni, de ők semmit sem számítanak ( csak ez elinflált GDP- adatok..)

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 17:54:56

@Womb Rаider: jól van, okoska.
Azt is elolvastad, mire volt válasz? A felsorolást a fidesz érveiből, szintén? Ja, kiragadtad összefüggéseiből.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 17:57:25

@Womb Rаider: nem, te simán űbermencs vagy. Szerinted.

2019.09.17. 19:25:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a fidsze elit a kormánnyal az élen mindent megtesz, hogy igazolja a száműzött(v. száműzetésbe vonult?) Kertész Ákos inkriminált kijelentését(nem idézem. aki nem tudja utána lehet nézni).
persze ez a kijelentés érvényes a rangsorban magasabban állókra is, hiszen ők sincsenek már abban a helyzetben, hogy mérlegelhessenek, ha netán egzisztenciálisan szorongatják őket. mindenesetre ahhoz elég sokan vannak alattuk, hogy levezessék rajtuk a frusztrációjukat.
az ingyenélőknek is juthat némi frusztráció, hiszen valahol érzik, hogy a jó világ nem tarthat örökké.

de a lényeg, hogy az egész ner-világpt és :) a magyar társadalmat áthatja a szolgaszellem. persze a többség hozta magával az előző(nem is egy) konszolidációból, (mind a ner előképei)

hogy ez pont a hierarchia magasabb szintjein állók a kommunikációjából és gesztusaiból válik evidenssé, ezt sugározzák . . . ?! nem tudom, h nem-e magyar sajátosság.

2019.09.17. 19:39:45

@Bánegressy:
ez olyan, mint a magyar foci a korai '70-es években(én már nagyon öreg vagyok ám).
az nem volt annyira szar.(mint a mostani) nemzetközi összehasonlításban sem.
de azért ritkán tudott komoly eredményeket fölmutatni.
amikor volt ilyen, akkor nagyon oktattak a fiúk. fölényeskedtek. gyertek tanuljatok kis csírák(spanyolok, portugálok, angolok, akárkik)! mi vagyunk a királyok!
de ez általában csak nagyon rövid ideig 1-2, legfeljebb 3(3 asszem nem is volt. nem emlékszem, lusta vagyok utánanézni, de sztem nem) fordulóig tartott és aztán jött a méretes cumi(kivétel a vasas hexagonal tornája, ja és a kis vidi '85-ös kek ezüstérme, de ezek nagyon nem típusos történetek. kilógnak az egész rendszer-, az akkori honi labdarúgás rendszeréből is)

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 21:40:36

@cívisvárosi: csakhogy a Föld nem gömbfelület. Test.
A globe nem felületet jelöl.

Brix 2019.09.17. 21:42:58

@Womb Rаider: Idióta marha! Nem volt egy önálló gondolatod sem, csak a kormánypropaganda ócska, 1000x ismètelt, elcsèpelt hazugzágait böfögöd vissza, semmi egyebet...Engem meg ne fenyegess, mèg viccesen sem, mert könnyen megütheted a bokádat!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.17. 21:48:48

@cívisvárosi: a magyarban rengeteg latin, német, görög, szláv szó van. A mai magyar egy csinált nyelv , mint a mai angol. Ezeket összevetni badarság.

Hauptrichter2 2019.09.17. 22:16:11

@HaFr: Tökéletes cikk és levezetés. Ezért sincs (ennek) az ellenzéknek igazázán esélye a fidesszel szemben.
Teljesen jogos elvárás, hogy "tematizáló" erejű megfogalmazások legyenek, máshogy fogalmazva: "...nincsen egy szenvedélyes átélt üzenet, identitásképző üzenet, amire rá lehet csatlakozni...".
Tökéletes sok komment is, pl.:
"...Ez a magyar ellenzék alkalmatlan arra, hogy leváltsa az Orbán-rezsimet..."
"...A csapat hiányzik az ellenzék mögül, amely meghatározza a csapásirányt, az ideológiai közeget, háteret...."
"...az ideológiamentes ország jövőképét kellene meghirdetni..."
"...Nem véletlenül mondogatják, hogy "a Momentum az új SZDSZ"... Nem értik már ők sem a jövő nemzedékét, mely nem érdekelt abban, hogy 4 évente a piros vagy a narancs csapat nyer a nemzeti vetélkedőn..."
"...azt támogatom akármelyik pártból, amelyikben látok valamilyen értelmes elképzelést. egyébként próbálom értelmezni ezt az irracionális politikai küzdelmet, a modern kori vallásháborút..."
Mintha mindezeket a gondolatokat és ezeket figyelembe véve a KIVEZETŐ UTAT valahol már olvastam volna... kedves HaFr, segíts!

Womb Rаider 2019.09.18. 07:50:50

@Brix: "Engem meg ne fenyegess, mèg viccesen sem, mert könnyen megütheted a bokádat! "

Niná!!! Egy online érveléstechnikai mesterkurzus, amit előadsz :)
Ha neked nem tetsző más véleménye, először békésen előrántod a tekintély alapú meggyőzést: A 6-os villamoson előttem ült egyszer egy nő, aki az államigazgatásban dolgozott, mielőtt nyugdíjas lett.. és kezet fogtam kétszer is államigazgató elvtárssal!!!
Ha ez nem jön be, akkor jön a "Ki vagy te, nem is ismerlek!?" 'feltételezésekkel' élsz: te ezt nem tudhatod, vidéki vagy!
És amikor még erre is csak a képedbe nevet a vitapartner, akkor jön a habzó száj, a vérben forgó szemek:
Há' lecsaplak, min' a taxiórát! Velem ne lacafacázz!!

Én ezt a részt kedvelem a legjobban, ilyenkor világlik ki , milyen megbékélős-toleráns az ellenzék. A vélemény addig szabad, míg jóváhagyó, egyetértő, minden ellenkező esetben rövid úton lehámlik a mézes máz és kezdődik az offenzíva, be kell darálni a másikat.

Oké, kiccsákó! Legyen tiszta küzdelem! Én Simicskó Istvános bögréből iszom a lattét! Most te jössz!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.18. 08:08:29

@cívisvárosi: természetesen. Mivel a Földről volt szó, és nem a földről, így globe és nem field.

Brix 2019.09.18. 08:49:29

@Womb Rаider: Kretèn, a fenyegetőzèst Te kezdted! " Mert utána meg kellene öljelek" - erre megkaptad a választ! Ebben a vitában èrveid , sem önálló vèlemèmyed nem volt, csak az állami propaganda által terjesztett hazugságokat tudtad visszaböfögni, amit az MTV1- en hallottál...Èppen ezèrt , saját tèzist sem állítottál fel - az meghaladja a szellemi kapacitásaidat- csak az unalmas , már 1000x hallott, ostoba , profán, kormányzati -propaganda szöveget makogod vissza ! Ócska , negyedosztályú troll vagy! Takarodj vissza az elvbarátaidhoz a 888-ra!

Womb Rаider 2019.09.18. 09:34:11

@Brix: "Kretèn, a fenyegetőzèst Te kezdted! " Mert utána meg kellene öljelek" "

Jujj... te aspergeres vagy, vagy inkább szimplán fafej?

" amit az MTV1- en hallottál."
Na, hogy kettőnk közül ki mit büfizik, miként sztereotipizál, az megérne egy mesét..
NEM nézem a tévét, nem érdekel. Kis kivétellel ellenzéki internetes forrásokat követek figyelemmel.

"Ócska , negyedosztályú troll vagy! Takarodj vissza az elvbarátaidhoz a 888-ra! "
&
"Ebben a vitában èrveid , sem önálló vèlemèmyed nem volt,"

Bezzeg te, te megdönthetetlen Brix-sejtésekre alapozod a mondanivalód, egészen pontos ismereteid vannak 888 ügyben.. ja..meg pacsiztál már politikussal!!!
nehari.. túlértékeltelek, belátom, ez az én hibám.

Brix 2019.09.18. 09:48:27

@Womb Rаider: Az èrtèktartalommal bíró vita lènyege az, ha az ellenfèl által felállítot tèzisekre, vagy legalább állítások sorozatára , egy antitèzissel válaszolnak .Az mèg önmagában nem elegendő , a színvonalas vitához, ha minden tèzisre ráböfögsz valami általánosat, a kormánypropaganda hazugságaiból, fèligazságaiból! Az önálló , rèszletesen kifejtett gondolatokat, azt becsülöm -ha vannak-, a 888- szintű eszetlensègeket nem. Saját vèlemènyt leírni, megfogalmazni , egy új perspektívából láttatni a világot , mindig nehezebb , mint nèhány mondatot kiragadni, ès megpróbálni megcáfolni...

Brix 2019.09.18. 09:57:22

@Womb Rаider: " Kis kivètellel ellenzèki , internetes hírforrásokat követek" Mi annak az oka, hogy szinte csak ellenzèki hírforrásokat követsz? Ott úgyis csak a " liberális világpropaganda "hazugságait harsogják, nem? Szerintem, ne bosszantsd magad, ne lègy mazoista! A 888- on, úgyis megmagyaráznak mindent!

Womb Rаider 2019.09.18. 10:04:51

@Brix: "Az önálló , rèszletesen kifejtett gondolatokat, azt becsülöm"

Az fontos, egyetértünk!! Ha meg ilyen nem jut eszünkbe, akkor még mindig ott van ultima rítio gyanánt, hogy a vitapartner egy vidéki paraszt, aki a budin talált, 888-ból kitépett lapokra lapozza a véleményét :)

" mindig nehezebb , mint nèhány mondatot kiragadni, ès megpróbálni megcáfolni... "
Esetedben az ember csukott szemmel rábök valamire..és nagy eséllyel az érdemi mondanivalóba szőtt füllentést talál :)
Te vádolsz másokat azzal, hogy a kormánypropagandát visszhangozzák..miközben séróból tolog a vadliberális magyarellenes véleményfasiszta bullshitet.
Uralkodj magadon, attól majd lenyugszol.Dühös kis janicsár.A magas lóról meg leszállhatsz, mert láthatóan megszédültél.

Womb Rаider 2019.09.18. 10:10:39

@Brix: "Mi annak az oka, hogy szinte csak ellenzèki hírforrásokat követsz? "
Mert egy egyszerű logikai művelettel előállítható belőlük a valóság ;)

Ááá..amúgy nem, nem ezért. Csak szórakoztató játék időnként.. olvasni a hétszáztizenkettedik jóslatot, fogadást kötni rá, hogy bukó..és besörpörni a nyereményt :)
Az a baj veled Papa, hogy halálosan komolyan veszed magad, próbálod tényezőként pozícionálni magad és fáj, frusztrál, hogy átnéznek rajtad, nem te fújod a passztszelet. Oldalatokon akad még néhány ilyen ember..kis dulifulik (Brendel...) bele vagytok savanyodva az állandó polémiáitokba, hajlítjátok a valóságot..az meg kirúgja magát és orrba nyom benneteket.
Lazíts, ha tudsz. ha meg valóban ennyire a politika determinálja az életed..nos úgy fogadd őszinte, szívből jövő részvétnyilvánításom.

Brix 2019.09.18. 10:30:24

@Womb Rаider: "bele vagytok savanyodva az állandó polémiáitokba, hajlítjátok a valóságot..az meg kirúgja magát és orrba nyom benneteket." Nézd , "inkább hajlítgatom a valóságot " mint Te, aki meg sem próbálja, nem ír semmi összefüggő, értelmes gondolatsort, nemhogy tézist, helyette , inkább polírozod a bohócot, miközben mazoista módon , ellenzéki hírportálok bámulsz egész nap!

Brix 2019.09.18. 10:43:42

@Womb Rаider: Egy hozzád hasonló , "60 ezer forintos " kormánypárti csicskavezér véleménye nem számít semmit, majd ha egyben le tudsz írni, valami értelmes, koherens, 40 mondatos szöveget, akkor gyere vissza, addig csak beleugatás amit művelsz, Papa!

Womb Rаider 2019.09.18. 10:48:20

@Brix: Írjá', Papa, tézist, antitézist.. ami csak jólesik. Eccer tán felkerülsz egy listára, ha kifogytak a sómenekből, meglesz a 15 perced..
Szerinted van bármi súlya az itt lenyomott okoskodásnak? Szerinted egyszer majd jön valaki és azt mondja: némmá! itt ez a csiszolatlan gyémánt, ez a Brix! Há' a központba ilyen ideológusok kellenek nekünk! Emeljük ki!

"miközben mazoista módon "
Ááá..nem olyan megterhelő ez.. Tudod, mint az állatkertben, a majomháznál.. csak az orrod kell befogni és kellő távolságot tartani a rácsoktól. (Meg jó, ha van egy zacsi keksz is kéznél ;)
Közben meg igazán jókat lehet azon nevetni, ahogyan a nagy ellenzéki agytröszt, a kikristályosodott, esszenciális szürkeállomány lassan egy évtizede nem tud mit kezdeni a kognitív disszonanciájával :)
Neked láthatóan ez az életed..nekem meg szórakozás..:)
Hogyan honorálhatnám a kellemes perceket, amiket neked köszönhetek? Pilóta kekszet szereted?

Womb Rаider 2019.09.18. 10:49:30

@Brix: hideg, nagyon hideg.. de, ha már szóba kerültek mindenféle tarifák..te mennyit kóstálsz?

Brix 2019.09.18. 11:24:42

@Womb Rаider: Én legalább már a "listán" voltam, de te még csak várólistán vagy, a NER-rendszerében, az okoskodó, seggnyaló, fogalmatlanok között! Ott csücsülsz a viruális , szellemi kalodában, amit a kormányzati propagandagépezet húzott rád, és pancsolsz az ócska hazugságok szellemi tengerében, Egyetlen önállóan megfogalmazott értelmes gondolatod sincs, csak az ócska, régi lejárt lemezt fújod, miközben belelóg a kezed a szaros bilibe..
Szerintem, menj vissza a púpos gazdád, GFG újságjára, ne légy ennyire mazoista ,mert esetleg elferdülhet a szexuális orientációd idővel, és beteges perverzzé válhatsz, ( vagy már az is vagy..) Papa!

Womb Rаider 2019.09.18. 11:30:45

@Brix: Ez valamiféle önhipnózisra építő terápiás gyakorlat nálad?

"Én számítok! Én számítok! Tényező vagyok! Tényező vagyok!"

És használ amúgy? :)

DrGehaeuse 2019.09.18. 11:32:40

@Brix: 8-as, 888, nekik nyóc! :)

Brix 2019.09.18. 11:40:50

@Womb Rаider: Nèzd , èn azèrt vagyok itt ,mert a blog írójának a bejegyzèsei èrdekelnek, ès a hozzám hasonló nèzeteket valló emberekkel szeretem kicserèlni a vèlemènyem. Nincs gond , ha valaki mást gondol ès kulturált formában kifejti a vèlemèmyèt , vannak önálló gondolatai, tèzisei ès nem csak gyíkoskodni jön ide, meg profánkodni...Vannak olyan blogok is, de ez nem az...

Brix 2019.09.18. 11:45:55

@DrGehaeuse: Időnkènt megjelenik egy- egy hülye ,aki ki akarja erőszakolni , hogy a 888- as irányba menjen el a blog jellege ,a kommunikáció terèn...Persze, magam is hibás vagyok, hogy megválaszolok hasonló stílusban nekik, de valahogy nem szívlelem az olyan őrülteket, akik mások megölèsèvel viccelődnek...

DrGehaeuse 2019.09.18. 11:50:53

@DrGehaeuse: Adalék:

www.academia.edu/10958358/Alagsori_t%C3%B6rt%C3%A9netek._Besz%C3%A9lget%C3%A9sek_Konr%C3%A1d_Gy%C3%B6rggyel._K%C3%A1r_hogy_nincs_itt_a_Pista_?auto=download

"... Egyszer Nyugat-Németországban jártunk, annak is a
legnyugatibb részén, és valamilyen nosztalgiavonattal mentünk többen, talán 90-ben vagy
89-ben, ott volt Pozsgai, Jovánovics Gyuri, Szakcsi Lakatos Béla, meg én. A németek azt remélték, hogy valami jó heves összeütközés lesz a Pozsgaival. Akkor nekem már megvolt a magam kedvezőtlen véleménye Pozsgairól. A Levendel Laci orvos lakásában rendezett ilyen szalonokat, ahol ott volt Pozsgai, Nyers Rezső, Hankiss, Gombár Csaba, Csoóri, Csurka, Kiss
Jancsi, Haraszti, és én is néha, meg sonka, kolbász, sajtok, borok. Levendel Laci kedves, naiv,
mindig jót akaró ember volt. Ezeken a beszélgetéseken Pozsgai énelőttem leszerepelt, nagy
öblös bariton pátosszal mondta a véleményét, és kérdeztem tőle, hogy ezt a központi bizottságban miért nem szoktad mondani. Még nem jött el annak az ideje. És kérdeztem, ebben a
nagy hasban valami szelek mozognak, de nem tudnak kijönni, csak valami nem illatos formában, nincs bátorság, nincs vér a micsodájában. Úgyhogy annak se örültem volna, ha ő lett volna az elnök, és én voltam az egyik, aki kitalálta azt a négyigenes népszavazást. Visszatérve a
németországi útra, emiatt nem volt bennem túl nagy rokonszenv és bizalom, de ugyanakkor
mégis, talán ez egy ilyen vidéki dolog, hogy röstelltünk volna ezen ott huzakodni, úgyhogy
akkor nagyon nyájasak voltunk egymáshoz mindannyian, és nagyon élveztem Szakcsi zongorajátékát"

2019.09.18. 11:57:14

888.com a legjobb pókeros portál, csak sajna amikor a nav elkezdett keménykedni(pl. meghekkelte még a kliens közleményeket tartalmazó részeit is, hogy ezúton értesítse a nagyérdeműt a szájt blokkolásáról), berágtak és kivonultak a magyar "piacról".
sajnálom mert tényleg a legjobb, de maradt elég nélkülük is.
a másik 888-ba, a .hu-ba egyszer belenéztem. de lehet, h kétszer :D
nem sérültem le tőle, de kár az időt ilyenekre

Womb Rаider 2019.09.18. 12:06:49

@Brix: " Nincs gond , ha valaki mást gondol ès kulturált formában kifejti a vèlemèmyèt ,"

Ajj..dehogynem.. erre vagytok a legérzékenyebbek. Amikor a safe-space véleménygettó langymelegébe bepofátlankodik valaki.
Akivel nem lehet félszavakból értve smúzolni, akit muszáj földbe döngölni, mielőtt elharapózik..
Itt eltartott kisujjal megy ugyanaz, ami amott kocsmai alpárisággal.
Nem újdonság, de a poszthoz még aktuális is.. Hogy fejétől bűzlik a hal..vagy lábtól..én ezt nem tudom, de az, hogy a magát mindig sokra, többre tartó ellenzék teljes vertikumában a kommunikáció egy speciális szegmensében képes csak megnyilvánulni, ez pedig a kinyilatkoztatás.
Bár humorérzéknak ugye nincsenek híján..mert ilyen neveket képesek adni maguknak: Párbeszéd Magyarországért :))))

Brix 2019.09.18. 12:08:02

@DrGehaeuse: Pozsgai mièrt? Ő volt a politológia tanárom az egyetemen...Nagyon bírta mindenki...Az ötös szinte garantált volt..

Brix 2019.09.18. 12:17:14

@Womb Rаider: De , hisz magadnak mondasz ellent! Minket "kinyilatkoztatással " vádolsz, miközben nem tudtál egy 20-30-40 mondatos ,összefüggő vèlemènyhalamazt sem leírni, nemhogy egy sajátos, önálló , komplex tèzist előadni, amire van egyáltalán èrtelme reagálni...

Brix 2019.09.18. 12:27:36

@Womb Rаider: Valamiben egyetèrtünk: "a fejètől bűzlik a hal " hiszen az, hogy hová jutott Magyarország a társadalmi- gazdasági megosztottság terèn, az nagyrèszt a gazdádnak köszönhető ,aki a 2\3- os parlamenti többsèg birtokában , nem konszolidációt , megbèkèlèst hirdetett, hanem újabb harcokat pl. a Magyar Tudományos akadèmia-, a bírósagi rendszer -, vagy a neki nem tetsző civilek ellen! A vezèred egy hatalommániás megszállott, ès nem egy józan, bölcs , nagylelkű ember, akik tisztelnè azokat a magyar állampolgárokat is, akik nem èrtenek vele egyet!

Womb Rаider 2019.09.18. 12:29:01

@Brix: Haggyááá má a tézismániáddal.. ez nem az MTA.. ez egy kibaszott gittegylet, akik egymást szopják fel.

"Ej, de jól megaszontad, aranyapám!!!"
Nézd már meg a kommentjeidet..olyanok, mint a Kendács utcai lakópark házai.. panelek egymásra hányva, a közük purhabbal kifújva.
Triviákat harsogsz, közhelyes frázisokat. Originalitás nem sok van, mert az, hogy ezeket milyen sorrendben vezeted elő, nos az nem sokat változtat.
Ami azért gáz, mert mint azt 'elkotyogtad' neked ez félig-meddig szakmád is :)
Vagy azt gondolod 'eredeti, megvitatásra érdemes tézisnek', hogy be kellene itt is vezetni az ameriaki módit..annyi kiegészítéssel, hogy legalább nyolcévente kerülhessen hatalomra az ellenzék.
Ez , így utólag tényleg eredeti.. szerintem le is kellene védetned!

Amúgy meg, itt vannak az idoljaitok:
"Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője a kormányt "semmirekellőnek" nevezve arról beszélt: le kell váltani a jelenlegi kabinetet, mert alkalmatlan arra, hogy olyan globális kérdéseket kezeljen, mint a klímaügy vagy a menekültkérdés."
vagy:
"Szabó Tímea (Párbeszéd) úgy látta, a magyar emberek többsége is tudja, ha most nem cselekszünk a klímaváltozás ellen, akkor gyerekeink, unokáink az élhető lakóhelyért, az élelemért és a vízért fognak háborúzni. Szerinte amikor a kormánypártiak nem jelennek meg egy ilyen nagyon fontos ülésen, nyíltan kimondják: "magasról tesznek a magyar emberek egyik legégetőbb problémájára és a gyerekeink jövőjére".

ROTFL.. bullshit cunami
index.hu/belfold/2019/09/18/a_fidesz_bojkottalta_a_klimaugyi_rendkivuli_ulest/

Womb Rаider 2019.09.18. 12:30:25

@Brix: "z nagyrèszt a gazdádnak köszönhető "

Figyelek, jegyzetelek, professzor úr!!

Ez most tézis bevezetője vót? Vagy érv? Esetleg tény? Olyan konfúz vagyok :((((

Brix 2019.09.18. 12:49:55

@Womb Rаider: "ez nem az MTA.. ez egy kibaszott gittegylet, akik egymást szopják fel."
Anyádnak viszont nem kellett volna felszopni apádat, vagy ha már igen, az inkább a csalántra fröccsenthette volna, mint hogy ilyen idióta megszülessen!
Ádám Veronikától, Fésűs Lászlóig a magyar tudományos akadémia rendes tagjai azon dolgoznak évtizedek óta, hogy az magyar emberek jobb , egészségesebb hosszabb életet élhessenek, mocskossággal illeted őket! Hogy nyomorodnál meg! Nem véletlenül megy egyre több fiatal kutató el Magyarországról, mióta a normatív finanszírás megszüntetését és az intézményi hálózat szétverését belengették Orbánék!

Brix 2019.09.18. 12:56:21

@Womb Rаider: "Triviákat harsogsz, közhelyes frázisokat. Originalitás nem sok van, mert az, hogy ezeket milyen sorrendben vezeted elő, nos az nem sokat változtat."

Te viszont semmit nem "harsogsz" ( az én szófordulatomat használod) és még közhelyes gondolataid sincsenek!
Engem nem érdekel , mit mondott Gyurcsány vagy Szabó Tímea. a saját gondolataid kellett volna itt kiejteni, nem idézgetni , te kretén barom!

Womb Rаider 2019.09.18. 13:27:25

@Brix: "Ádám Veronikától, Fésűs Lászlóig a magyar tudományos akadémia rendes tagjai azon dolgoznak évtizedek óta, hogy az magyar emberek jobb , egészségesebb hosszabb életet élhessenek, mocskossággal illeted őket! "

Mondom én, hogy aspergeres vagy..:)))

Betűzzem??? Ez [a blog/blogszféra] nem az MTA.. [hanem]ez [a blog/blogszféra] egy gittegylet. Érted, wannabe tényező barátom?

Hol mondtam én egy rossz szót az MTA valódi tudósaira? Te szerencsétlen dühödt kis janicsár. Az izzadtság csorog a szemedbe, vagy funkcionális analfabéta lennél? Nem fogalmazok olyan bonyolult módon, hogy fenn kelljen akadnod.

Az viszont megint vicces, ahogyan a trigger működik :) Elég megpendítenem egy húrt, leírnom egy kulcsszót és már ugrasz is, elővezetve a teljes 'originális' panelprogramod: orbán elüldözi a tudást a zországbó!

Az intézményi hálózat 'szétverésével' kapcsolatban meg ott van a válasz fentebb, @cívisvárosi kolléga szépen kifejtette, mi van a háttérben, ahogyan néhány nemzetközileg is jegyzett tudósunk is megvilágította ugyanezt, jó nézőpontból..

Ne légy ennyire illúzióromboló.. amíg ki nem mutattad a fogad fehérjét, még érdeklődve olvastam pár kommented..de most már nem lesz ilyen egyszerű, mert látszik mögöttük az ember...és érezhető a motiváció :)

Womb Rаider 2019.09.18. 13:29:05

@Brix: "Te viszont semmit nem "harsogsz" ( az én szófordulatomat használod) "

Váááá... te totál meghibbantál..:)

DrGehaeuse 2019.09.18. 13:54:29

@Brix: Konrádnak nem tetszett és megfúrták a négyigenes trükkel a közvetlen KE választást, nehogy véletlenül Pozsgai legyen az Elnök...

Mellesleg én attól a bizonyos négyigenestől számítom a magyar nép valós szabadságának (néphatalom) felszámolási folyamatát. Ezt a folyamatot fejezi mostanában be a mindenórás (kedves vezető) vezényletével a kner ál-elitje a (kol-)laboráns jogászmaffia (díszpéldányok: Trócsányi és Bánáti) közreműködésével. Az új reformkorra még várni kell vagy 70 évet (89 től számított 100 év) mint ahogy a szatmári béke után is kellett a magyar oligarchiának 100 év császárhűségben eltöltött idő amit a jobbágyság békés kizsigerelése mellett vagyonuk maximalizálásával töltöttek, mire a Rákóczi utáni 3. generáció (Széchenyi/Batthyány) rájött hogy ez így nem tartható fenn a XIX. században. Csak hát addigra megint le leszünk maradva a nyugattól 100 a V4 többi tagjától meg 50 évvel.

DrGehaeuse 2019.09.18. 14:01:12

@Womb Rаider: Ha tényleg nő lennél és legalább fele olyan csinos mint az avatárod, szívesen taliznék! Bírom az ilyen kemény csajokat.
Bár tartok tőle hogy egy 50-es szőrös dagadék faszi vagy bazi nagy autód van (X6-os vagy Q7-es) és 4 kilós aranyfuxokkal a nyakadban jársz a termálba masszíroztatni.

Womb Rаider 2019.09.18. 14:15:03

@DrGehaeuse: Ejj..egy ilyen nagyszabású szabadgondolkodó nem élhet ennyire sztereotípiák mentén.
Nőként már csak Suzuki Ignis dukál és mágneses varázslepedő a Teleshoptól?
Ez picit rosszul esett.

Womb Rаider 2019.09.18. 14:20:21

@DrGehaeuse: "Mellesleg én attól a bizonyos négyigenestől számítom a magyar nép valós szabadságának (néphatalom) felszámolási folyamatát."

Ööö... ez annyiban sántít, hogy emlékeim szerint ilyen hatalom, hogy a nép birtokolja, na ilyen csak a mitológiában szerepelt.
(de történelemből soha nem voltam túlmotivált..)

DrGehaeuse 2019.09.18. 14:26:22

@Womb Rаider: Nem ezt írtam.

Ha tényleg nő lennél hófehér A5-ös vajszínű bőr belsővel dukálna. Gucci, Prada, és Givenchy esetleg Versace márkák, valami dögös de nem túl nagy smaragd ékszer a nyakba....

Brix 2019.09.18. 14:42:49

@Womb Rаider: Ha ez a blogszéra "gittegylet"- akkor minek jársz ide, Te szerencsétlen idióta! MIért nem mész a haverjaidhoz, a 888-ra? Vagy nem azért fizetnek? Mazoista vagy? Szívesen elküldelek többször is az anyádba , ha szeretnéd!
Tudod, inkább az izzadtság csorogjon az ember s, zemébe- hogy szavaiddal éljek- mint Orbán spermája, ahogy neked csorog a szemedbe.. Te nem egy önállóan gondolkodó ember , csak a rendszer ostoba, profán hazugságait, féligazságait , okádod vissza!
DE, jó hátul lehetsz még a NER-rangsorban, ezt ne feledd el soha, amikor a villamoson ülsz!
Tiborc Pista vagy Matolcsy fia már milliárdos vagyonnal rendelkezett huszonéves korában... Te meg még csak villamosozol, erre gondolj! DE, ne bánkódj , elmehetsz még valami feldolgozóüzembe, és ott együtt dolgozhatsz majd Orbán migránsaival: ukrán, szerb, török vendégmunkásokkal...
Végső esetben, ha az sem sikerül, akkor még mindig elmehetsz közmunkásnak, havi 53 ezer forintért! Hajrá , rendszer -seggnyalója!

2019.09.18. 14:46:15

@DrGehaeuse:
:D :D :D buták!!!!
nem veszitek észre(ez főleg a @Brixre vonatkozik aki mindig becsücsül a csávó körhintájába), pedig a nick neve is árulkodó.
a blog logójára repült rá, mint légy a szarra.
Ő maga beavis alteregója, aki soha nem zsákolt.
ő nem womb rider, csak arról álmodik.
ő a dick rider. a sajátjáé. :D :D xD
kifáradt a faszverésben, most a billentyűket veri.

Brix 2019.09.18. 14:52:28

@DrGehaeuse: Valóban igazad van. Ha most lenne egy erős, és parlamenttől jóval függetlenebb, nép által közvetlenül választott köztársasági elnök, az egyfajta alkotmányos kontrollt jelentene a parlament munkájának a törvényhozásnak. Az USA-ban pl. jól elválik a kongresszus-a törvényhozó hatalom és az elnöki- a végrehajtó hatalom egymástól.

DrGehaeuse 2019.09.18. 14:52:52

@Womb Rаider: Idézet a Magyar Köztársaság 2012 Január 1-től törvénytelenül hatálytalanított (tehát de facto nem hatályosulhat az államéletben, viszont de jure érvényesnek tekintendő szerintem):

1. § Magyarország: köztársaság.
2. § (1) A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam.
(2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján,
valamint közvetlenül gyakorolja.

2012 Január 1.-től az Alapförmedvény ezt tartalmazza:

A) cikk
HAZÁNK neve Magyarország.
B) cikk
(1) Magyarország független, demokratikus jogállam.
(2) Magyarország államformája köztársaság.
(3) A közhatalom forrása a nép.
(4) A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.

Tehát 1989. Október 23.-án. Az akkori politikai ál-elit elkövette azt a hibát, hogy szó szerint leírta: "minden hatalom a népé" mégpedig egy olyan papírra amit a Magyar Köztársaság (ideiglenes) alkotmányának nevezett el.

Mostanra a nép és a hatalom már jogi formalizmussal is hermetikusan el van választva egymástól. Nincs explicite kifejezett birtokviszony és nincs szó a "népszuverenitás" gyakorlásának módjáról.

Már 1989 Novembertől elkezdték ezt a "hibát" kiküszöbölni a népszuverenitás korlátozásával. Ugyanis a négyigenes parasztvakító népszavaztatás előtt még a népszuverenitás része volt a közvetlen Köztársasági Elnök választás is, amely a sima népszavazásnál erősebb legitimációt adhatna egy köztisztelettel felruházott személynek, aki így legalábbis erkölcsileg a néphatalom képviseletére lett volna kötelezve a pártpolitikai dzsungelharcosok iszapbírkózásán felülemelkedve.

Womb Rаider 2019.09.18. 14:59:33

@DrGehaeuse: Menj mááár... a koromból eredően a külsőségek nem bírnak különösebb jelentőséggel. Mondhattam volna, hogy neveltetésemből fakadóan..de nem vagyok én apáca...
De ettől még megtisztelő, ahogyan igyekszel a NER-cseléd skatulyába begyömösszölni :)

Brix 2019.09.18. 15:00:27

@Bánegressy: Teljesen igazad van , aki egy ilyen trollal leáll vitázni , az maga is hasonló szinte süllyed, ezt a hibát elkövettem...DE, valahogy nehéz diplomatikusnak maradni, amikor a megölésedre célozgatnak ...

Brix 2019.09.18. 15:07:12

@DrGehaeuse: Igen, az orbáni-alkotmány, egy jogszűkítő alkotmány , az azt megelőző alkotmányhoz képest, de írtak bele új állampolgári kötelességeket helyette..

2019.09.18. 15:10:47

Rendbe van, Pozsgai ugyan már meghalt, de miért gondoljátok, hogy az ő megválasztása a maga idejében és persze közvetlenül, illetve azt követően ez a funkció alkotmányos kontrollt jelentene?
'89 táján, de lehet, h még előbb pl. vészjósló cikket írt az értelmiség lumpeniizálódása címmel a magyar nemzetben kimondatlanul, de utalva nyilván Csurka akkor már növekvő ázsiójára bizonyos körökben.
aztán . . . tudom, tudom! nem kis szerepe volt ebben a 4igenesnek, de akkor is!

szal csak azt akarom, hogy a mostani fidesz országlásig volt idő, hogy ezt a funkciót emellett a választási metódus mellett is "méltósággal" töltsék meg a benne csücsülők, a rá aspirálók.
de nem.
az nekem nem lehet egy független személyiség, egy államférfi(jelölt), aki erre össze szellemi bútorozik azokkal akikre párévvel azelőtt még ilyen telibe találókat írt(valamilyen funkcióból, ráadásul).
talán még ivócimborák is lettek.

DrGehaeuse 2019.09.18. 15:12:31

@Bánegressy: Tanárúr kérem, ez nem volt ízléses megjegyzés, még akkor se ha valószínűleg igaz! :D

Womb Rаider 2019.09.18. 15:12:46

" A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján,
valamint közvetlenül gyakorolja. "

Ez szívbemarkolóan szép..de te is tudod, üres frázis csupán. Betűk, szavak..És legyünk őszinték..mégis addig jó, míg így is marad. Amíg az istenadta nép (én is a néphez sorolom magam) nem kezd el hatalmat gyakorolni...
Én genyó vagyok, még a szavazati jogot is megfontolnám, hogy valamiféle cenzushoz kössem..
De mindegy, mert a választás joga akkor ér valamit, ha a választási lehetőségekre is hatással bírsz.
A Köztársasági Elnök 'intézménye akkor lenne értelmezhető, mint független, a népet megtaestesítő , képviselő entitás, ha nem csak egy csáp lenne..mert az elmúlt 30 év alatt mindig az volt..

Félre ne érts, tetszik, meg minden.. de jó is lenne.. de sosem volt..és ennek kell legyen oka.
És ebből következően én nem reménykedem, hogy valaha ez bekövetkezhet. A hajó elment, nem csak nálunk, a legtöbb helyen. Lehet, hogy ez az optimális..vagy csak ez lehet a működés egyetlen stabil formája?

2019.09.18. 15:15:44

@Bánegressy:
a blogmotor önkényesen áttördelte a szöveget, de mindegy. nem zavaró. az utolsó szakasz("az nekem . . .") volt a 2.bek. előtt.

Womb Rаider 2019.09.18. 15:19:18

@Brix: "DE, valahogy nehéz diplomatikusnak maradni, amikor a megölésedre célozgatnak ... "

Figyi, papa.. én nem tudom, mi a nagyobb baj.. ha nem értetted az amúgy rémesen hétköznapi poént és nem tudtál a sorok között olvasni..vagy az, (szerintem inkább ez a valószínűsíthetőbb..) hogy remegtél a lehetőségért, hogy izmozhass egyet, hogy kiadhasd a felgyülemlett feszültséget.

..vagy..és akkor vedd úgy, hogy egy szót nem szóltam.. aspergeres vagy, képtelen vagy a mögöttes tartalommal, átvitt értelemmel, humorral bármit is kezdeni, csakis a leírt/kimondott szavak elsődleges jelentéstartalmát tudod befogadni.
Ez esetben megkövetlek. (Már persze nem úgy, hogy az utcán ballon kabát-kalap kombóban osonok utánad a novemberi szürkületben..)

Brix 2019.09.18. 15:25:41

@Womb Rаider: Figyi papa! Mások megölèsèvel nem poènkodunk! Nem vicces , semmilyen " áttèteles " formában sem! Ha izmozni akarsz , találkozzunk szemèlyesen ! Játsszuk le!

DrGehaeuse 2019.09.18. 15:31:17

@Bánegressy: Csak most vettem észre hogy Pozsgai valójában Pozsgay, de mindegy is.

Szóval a közvetlen választás lehetőségének elsikkasztása (a négyigenes trükk emellett még az első Alkotmány-hackelésnek is tekinthető) ami ellen csak az MDF egy - akkor még többségben lévő, de már a hangadók (Antall körei) között alul-reprezentált része lépett fel (és tett egy balul sikerült kísérletet Für Lajos jelöltségének belengetésével a Pozsgay-ellenesek leszerelésére), igenis egy jelentős mozzanat volt a demokrácia elitizálása és a népszuverenitás korlátozása irányába.

Nota bene Pozsgay akkor még (89-ősz) MSZP-tag és államminiszter volt.
Az hogy 2010-re lényegében orv-bán tanácsadója és az Alaptörvényesítés balekja is lett leginkább a Medgyesy-Gyurcsány-Bajnai bankárkormányzásnak és Pozsgay 89 óta tartó folyamatos sértegetésének volt köszönhető.

Kis adalék az Alaptörvényesítési folyamathoz:
www.youtube.com/watch?v=aKkMdviOcLQ

Brix 2019.09.18. 15:31:42

@Womb Rаider: A "feszültsèget "-szerintem - te úgy adod ki magadból, hogy liberális blogokra jársz f..t verni, te kis mazoista, orbánista ratyi!

Womb Rаider 2019.09.18. 15:32:20

@Brix: [facepalm]
Jól van, menj, játssz még egy kicsit Jenőkével, és ne piszkáld az orrodat!

Brix 2019.09.18. 15:39:12

@Womb Rаider: Te meg hajolj be Orbánnak, te kis szubmisszív ratyi! Fogalmatlan senkiházi !

DrGehaeuse 2019.09.18. 15:51:47

@Womb Rаider: Nem is tudtam hogy létezik olyan hogy "NER-cseléd skatulya"?! No mesélj még, mik ennek a skatulyának a kritériumai?

DrGehaeuse 2019.09.18. 15:55:17

@Brix: Ami csináltok itt ezzel a Womb Raider-rel az már kezd csúnyább lenni mint a Neoteny vs. Unionista (444/cívisvárosi) iszap-birkózásai.

2019.09.18. 16:38:51

@DrGehaeuse:
hát nem is tudom. ha ezzel arra célzol, hogy egészen az alapoktól baj van. új alkotmány, meg ilyesmi? de kicsoda kérem szépen? :D ki? vagy kik? új nép? vagy
"alkotmányos magyar jogtudata legyen az új jogászgenerációnak"?(hangsúly az alkotmányoson, vagy a magyaron, esetleg a kettő együtt is elképzelhető? :D )
kitől? mitől?
átjárnak a fiúk lányok a jogról a közszolgálati egyetemre egy kis (alkotmányos)MAGYAR(((jog)))tudatot magukba
szívni, mert ottan aztán biztosan még a klímából is ez fúj!

ki képviseli itt az igazságot?
1.bp.blogspot.com/-MSSRlD2mAXU/T9cYZaUu5SI/AAAAAAAAAOA/aS663Ul1SAg/s640/b%C3%A9kemenet01+2006+november.jpg
(hát ez már nagyon :D. bocsánatot kérek!)

(miért nem lehet formázni ezen az izén? olyan okos emberek járnak ide! lehet, h volna rá igény :D)

DrGehaeuse 2019.09.18. 18:07:37

@Bánegressy:
Bene Gábor hozzászólásából nekem a legfontosabb tanulság az, hogy a magyar alkotmány (1918 Októberig biztosan, de 1944-ig korlátozottan) is valami olyasmi volt mint a Briteké (Angoloké). Nem volt egy brossúrába beköthető paragrafusokba szedett (nem szeretem a kartális jelzőt) becikkelyezett dokumentum amire hivatkozni lehet (és zsinormértékül használni) minden más törvény megalkotásakor. Mégis voltak akár évszázadokon keresztül hatályos, rögzült és betartott elvek amiket minden "jurátus" álmából felkeltve is "séróból" fújt, és voltak ugyancsak korokon átívelő maradandó törvénycikkek amik alapvetésként biztosították a jogrend szerkezetét és szellemiségét. Ahogyan a Britek (Angolok) is ragaszkodnak a saját Corpus-Juris-ukhoz, úgy nekünk se tiltja senki hogy a maradandóakat megőrizve az elavultakat kigyomlálva legalább szellemiségében és szerkezetében helyreállítsuk a Történeti Alkotmány hagyományát. Ez már csak azért sem lenne ördögtől való, mert 1944-től Magyarországon ex-lex állapot van (szerintem ma is). 1989-ben a kádár rendszerrel való jogfolytonosságnak és az 1947-es párizsi békével ránk erőszakolt korlátozott szuverenitás kereteinek akartak megfelelni a kartális alkotmánnyal.
2010-től a 2/3-nak lett volna lehetősége ténylegesen szakítani a kádár rendszerrel és tullépni annak legitimitási keretein. Ez nem feltétlenül jelenti a Királyság visszaállítását (ami pl. a Briteknél is pusztán formalitás és csak szélsőségesen kiélezett helyzetekben van tényleges hatalmi szerepe - mint pl. most amikor felfüggesztette a királynő a parlament működését a Brexitig vagy annak egy újabb hosszabbításáig), de jelenthetné a jogpozitívizmussal való szakítást és visszatérést a "természetjog" elveihez.

Az orv-bán rendszer szemétsége éppen abban áll, hogy miközben hivatkozik az alaptörvény hitvallás részében a történeti alkotmány "vívmányai"-ra és a Szentkoronára, még a 89-es ideiglenes alkotmánynál is tovább megy a jogpozitivizmusban és lerázza az államról a szociális alapellátási kötelezettséget és pusztán törekvést deklarál. A jogalkotás és pláne a törvények alkalmazása és az állam működése területén egyenesen szembeköpi a történeti alkotmány elveit, de gyakarn az elemi tisztességet és polgári jóérzést is. Hogy a mértéktelen harácsolásról és közpénzszivattyúzásról már ne is beszéljünk.

A történeti alkotmány szellemisége szerint már a Horthy rendszer is egy imposztor rezsim volt, annak karikatúrájaként orv-bán rendszere működésében kádáribb de külsőségekben és pózaiban a Horthyra szeretne hasonlítani és a Medgyesy-Gyurcsány érát kivéve minden eddigi rezsimnél imposztorabb.

2019.09.18. 19:10:17

@DrGehaeuse:
szép-szép, pillanatnyilag elképzelhetetlen.
azokhoz a videokhoz, amiket linkeltél bárki hozzáfér.
szomorú, de azt kell mondani, nincs rá itt igény. Ugye-ugye Papp Dr már akkor megmondta. Hány választás volt azóta?
vissza kell lapozni egészen Mikszáth pl.? koráig. amikor még "rendes" alkotmány volt(ráadásul 1887-től élete végéig képviselő, tht politikus is volt).
ő írt valamit a svihákságról, ami persze már jelentősen átalakult(és ha már svihákság, miért is a javára alakult volna?), de aki tisztában van vele, hogy mi következik abból, ha a gazdasági és közjogi hatalom szép lassan svihákok kezébe kerül, az nem lepődhet meg.
az a fajta mobilitás, ami ennek a társadalomnak a szerkezetéből ered, valamiért egyoldalúan kedvez a mindenkori svihákság pozicionális fölényének.
nevezzük dzsentrinek.
fleto pl. nagyon szeret dzsentrizni. ő nem a származásából adódóan svihák.
aztán az sem ritka, hogy ezek a svihákok gazemberré fejlődnek.
jöhet bármi.
mondta 2014-ben tokványoson egy közismert svihák, aki már jelentős lépéseket tett a gazemberség felé.

DrGehaeuse 2019.09.19. 04:29:39

@Womb Rаider: Márpedig az Alkotmány mint a törvények tövénye rendkívüli eréllyel bíró jogszabály. Komoly államokban a polgárok, különösen az elit példamutató komolysággal viszonyulnak alkotmányukhoz. A legjobb példa erre az USA, ahol az alkotmány minden betűje szent és sérthetetlen. Nagyon ritkán és iszonyú procedúrák és jogviták során módosítják, s ha mégis akkor többnyire "alkotmány kiegészítés" lesz belőle (a törzsszöveg kb. 240 éve változatlan).
Az csak a magyar elit korrupt (úgy is mint romlott) mivoltának tudható be, hogy egyrészt fércműveket alkot alkotmány helyett, másrészt pillanatnyi érdekei szerint folyton bele-bele firkálgat, mintha csak egy sajtpapírra írt pogácsa recept lenne.

A Köztársasági Elnök intézménye mint a néphatalom (a.m. demokrácia) legfőbb erkölcsi képviselője azért erodálódik folyamatosan világszerte mert a népszuverenitásra akadályként tekintő hatalombitorló oligarchikus érdekek és a magukat nemzetek fölöttinek gondoló hatalompénz birtokosok érdekeinek nem felel meg a jogi eréllyel is támogatott erkölcsi tekintély. Nincs ebben semmi szükségszerűség.

Womb Rаider 2019.09.19. 08:26:00

@DrGehaeuse: Értem, amit írsz, azt is értem, hogy miért is lenne fontos, hogy az elméletben szépen működő, tökélyre fejlesztett elképzeléseket a valóság visszatükrözze..
Még azt is értem, hogy hol is bukik a vitathatatlanul nagyívű elképzelés..
Viszont szerintem messze érdekesebb az (most, hogy a problémát gyakorlatilag évtizedek óta ismerjük, kielemeztük, megcsócsáltuk minden irányból) hogy miként cibáljuk ki magunkat önnön üstökünkbe kapaszkodva a mocsárból, aminek amúgy még nem értük el a fenekét..

Értem, érzékelem és méltányolom a helyzetet hatalmas tudásukkal dokumentáló és feldolgozó 'szakemberek' minden erőfeszítését.. de könyörgöm.. már tenni kellene valamit, mert a nagy szakértés közepette minden odavész, az is, ami még menthető lenne.

Számomra az ellenzék 'tevékenysége' valahogy olybá tűnik, hogy lekorlátozódik a gondolati oldalra. Fogjuk meg..és vigyétek.
Mint amikor a gátat átszakító ár idején először összehívnánk egy tényfeltáró bizottságot, kutatókat, történészeket, filozófusokat, hogy megismerhessük a gátak létesítésének pontos kronológiáját, lehetőleg még az emberré válás kezdeti szakaszáig visszamenően.
Aztán összehívnánk egy nemzetközi szümpóziumot, ahol a tudós koponyák ütköztethetnék nézeteiket, az itt leszűrt lényegi meglátásokon alapulóan kiírnánk egy nemzetközi pályázatott az árvízkárok mentesítési lehetőségeihez, az elöntött területek rekultivációjához és újra lakhatóvá tételéhez kapcsolódva. Majd felállítanánk egy nemzetközileg is elismert, a témában elmélyült ismeretekkel bíró, de legfőképpen független filozófusokból, vallástörténészekből, civil szervezetek vezetőiből, újságírókból álló bíráló bizottságot, amelyik kiválasztaná az európai értékekkel szinkronban lévő, liberális-demokratikus gáthelyreállító módszert alkalmazó pályaművet.
Természetesen a döntést normakontroll követné és amennyiben a nemzetközi LMBTQ és zöld szervezetek sem fellebbeznek, úgy megkezdődhet a gáton tátongó lyuk betömésének munkája.

Lehet, nem tökéletes a párhuzam..ez annak is betudható, hogy már nagyon-nagyon tele a topánkám a gittrágással, a helyezkedéssel, a különféle, rejtett és nyilvánvaló érdekek mentén lavírozással.. Rohadtul bele kellene már fogni az érdemi munkába.
Nem érdekel, hogy napról napra bemutatják, miként működik az Orbán Zrt pénznyelője.. ki nem szarja le, de őszintén? Pontosan ismerjük, tudjuk , látjuk. Nem kell minden nap bebizonyítani: basszki, csütörtök van és ezek megint loptak!!
Azt kellene végre a tudós koponyáknak felvázolni, hogy ők miként képzelik az átalakítást..de azt is szem előtt tartva, hogy az elképzelés azért találkozzon már lehetőleg az emberek nagyobb hányadának elvárásaival. Fontossági sorrend kéne..és nem az amúgy marginális csoportokat foglalkoztató témákat kéne újra és újra csócsálni. Ha majd újra stabil a gát, ráérünk a kisebb horderejű dolgokra is koncentrálni..

screpes 2019.09.19. 09:07:27

@Womb Raider

te magad vagy a gittrágó szimpózium!
A változtatásokhoz (elkezdésükhöz) mi az első prioritás,
milyen jelentős eszköz van az ellenzék kezében?

" ... azt kellene felvázolniuk ..."

kit tekintesz ilyen tudós kopnyáknak?
------

Womb Rаider 2019.09.19. 09:28:43

@screpes: "milyen jelentős eszköz van az ellenzék kezében?
"

Semmilyen.. de elnézve jobb is, mert csak kárt tennének magukban azzal..

"A változtatásokhoz (elkezdésükhöz) mi az első prioritás,"

Társadalmi támogatottságot szerezni.. ennek provitaminja a vízió, amivel széles körben képesek azonosulni emberek :)
Persze, aki nem hajlandó a nép közé vegyülni, aki inkább nézi a köldökét a maga kis elefántcsont tornyában.. hát tegye. Reszelje a téziseit, a tökéletesség a minimum elvárás.. de tegye ezt párhuzamosan, az effektívebb cselekvésre képeseket nem akadályozva.

"kit tekintesz ilyen tudós kopnyáknak?"
Amerre csak pillantok, politológus terem.. némelyik egész meggyőzően tudja bizonygatni, hogy átlát ő a szövevények, okok és okozatok, összefüggések előtte nem maradnak rejtve.. talán némi koherencia segítene abban, hogy a szekér mozgásba jöjjön.
(de, ha azt mondod, ennek még nincs itt az ideje..én azt is megfontolom.. engem nem hajt a tatár, nem vágyom a hatalomba..de nem is függök tőle különösebben.. csak szemlélőként zavar a töketlen huzavona..ha szabad így fogalmaznom)

2019.09.19. 10:22:14

@Womb Rаider:
sajnos ez, ami már kezdetektől hiányzik.
ahogy kronológiailag sorra vesszük a történéseket 4igentől (de sztem., minthogy anno én is megégettem magam az ügyben, a szakszervezeti választások meghiúsításától), tkp az ellenzék(bal oldala) ahogy most van, de a bal-liberális tábor egésze és nagyon okos korifeusai azok akik problémákat láttak ott, ahol megoldások lehettek volna, ha lett volna vízió és gyakorlatias politikai cselekvőképesség.
ha ennek a társaságnak az "elitje" képes lett volna munkát fektetni a saját hitelességének a megteremtésébe(ahelyett, hogy a na ki az okosabb, meg a radikálisabb antikomcsi?versengést folytatták) és politikai tettekkel beágyazottságot szereztek volna abban a társadalomban, ahol ez eredendően nem volt meg, csak ők a nagy antibolsevista lelkesedésre, meg a taxis-sztrájkra stb. azt hitték képzelték, hogy nincs ezzel semmi komoly baj.
és ahogy folytatták az meghozta a választ.
ma már sehol sincsenek.
amennyire én látom a jogos elégedetlenséget is azért képtelenek meglovagolni, mert az emberek miattuk félnek a hatalomtól. mert bennük nem látnak kompetenciákat a hatalom megfelelő és a polgárok számára védelmet jelentő működtetésére, még ha ők(mármint a polgárok, szavazók) hozzá is segítenék őket

DrGehaeuse 2019.09.19. 10:57:50

@Womb Rаider:

Tenni nem lehet semmit. A rendszer minden eddiginél átfogóbb és megdönthetetlen. Csak egy katasztrófa mozdíthatja el.

Eredeti hozzászólásomban ami Pozsgay-ról szólt, a négyigenes trükközést annak a folyamatnak a kezdeteként azonosítottam amely elvezetett a jelenlegi oligarchikus magánállami modellhez, amely lényegében az egész ország működtetését és a közpénzek felhasználását egy meglehetősen szűk és összefonódott politikai-gazdasági érdekháló magánügyeként kívánja kezelni (ha nem is tudatosan és ennyire átgondoltan). Az alapförmedvénnyel (gránitszilárdságú LOL) és az új törvényekkel ennek az útjából lassan végleg elhárítanak minden akadályt és beépítenek minden szükséges jogi kiskaput és pontatlanságot amely korlátlan mozgásteret biztosít a rezsimnek és haszonélvezőinek és garantálja azt amire mindig is vágytak: személyes kvalitásoktól és valós teljesítménytől független garantált luxusjólétet a kner-kasztjaihoz tartozóknak.

Ezt pedig az 1989 és 2010 között működött száj-liberális progresszivisták balfaszkodása és a "nemzet" ügye iránti teljes közömbössége (olykor nemzetellenesség) segítette mindvégig azzal, hogy az egész "nemzeti" kérdést átengedte orv-bánnak és a szélsőjobbnak.
Annyit tennék még hozzá, hogy a NER-nek hazudott kner ugyanarra a vázra épül ami az 1956 utáni megtorlást követő konszolidáció során kialakult informális kapcsolatrendszerekből épült fel 1963-tól és már a 69-es reformkísérlettől kezdve egyre korruptabb és kontraszelektáltabb lett. 1980-tól jogi lehetőségeket nyitottak bizonyos magánvállalkozási formáknak, aminek folyományaként a későkádári időre (86-87) a hálózat kibővült a csókos "maszekokkal" és tovább korrumpálta a rendszert.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.19. 11:36:51

@cívisvárosi: a folde jelentése fold, bend a mai angolban. Semmi köze a földhöz(-:

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.19. 11:53:27

@cívisvárosi: a field field, a land land, lond. Earth eorde, grund.
Sajna benézted.

Womb Rаider 2019.09.19. 12:24:10

@DrGehaeuse: Én nem tudnám ezt ilyen koherensen megfogalmazni..de ~egyet értek a leírtakkal. nem az én szakmám..de a kérdésem adja magát..
Ha 'azok' anno képesek kvoltak kicsinyes hataloméhségükre visszavezethetően beáldozni a hosszú távú közösségi, többségi érdekeket, akkor én egyorrú-kétfülű mezei választópolgár miként előlegezzek meg bizalmat azoknak, akik nyíltan, vagy burkoltan, de azon nagy elődök szellemi-ideológiai örököseinek nevezik magukat?
Főleg, hogy ugyanezen attitűd újra felszínre bukott nem is olyan régen, midőn a liberális kommuna egyik fáklyavivője, Heller Ágnes (egészen nyilvánvalóan a hatalomra kerülés iránti olthatatlan vágytól hevítve) szemrebbenés nélkül kiadta az ukázt: össze kell fogni az addig (szintén a hatalom felé törtetésből fakadóan) minden eszközzel degradált szélsőjobbal!!! (És ugye a liberálisok voltak azok, akik természetes ideológiai ellenfelük hátán kapaszkodtak be a parlamentbe egykoron.. ) Tehát ne azt nézzük, mit mond ez a csoport, hanem azt, hogy élesben , rendre miként is cselekszik!
Most ez teljesen független attól, hogy a fidesz mit, hogyan intéz.. de ne kövessük már el újra és újra ugyanazon hibákat.

Én ebből az egészből (lehet, tévesen..) azt a eccerű paraszti következtetést vonom le, hogy jelenleg a látható politikai spetrum egyetlen eleme sem tudja hitelt érdemlően garantálni, hogy adott helyzetben , nyeregbe kerülve az őket oda emelők szélesebb rétegeinek érdekeit képviselnék. Nem tudok hinni egyiküknek sem, mert a metakommunikációjuk nem koherens.
Én azt szeretném, ha jobb , nem pedig csak máshogyan/másoknak szar rendszer/vezetés jönne létre.

DrGehaeuse 2019.09.19. 12:49:09

@Womb Rаider: Ezzel kb. én is így vagyok. A libbantak és a radikálprogresszorok nálam is leszerepeltek. Az egész emblematikus arca Gyurcsán, pártja a DK, sajnos éppen most lett a legerősebb ellenzéki párt. Ez a kner és a fidesz érdekeinek tökéletesen megfelel. Puzsérnak és még néhány gerillának teljesen igaza van. Bármiféle előrelépés elsődleges feltétele az ellenzékváltás lenne és egy ezős MDF 2.x jellegű valóban konzervatív centrumpárt felemelkedése. A nép többsége nem szívesen szavaz a szélsőségekre. A jobbik mostani formájában teljes természetességgel tud együttműködni a MoMo-tól a DK-ig mindenkivel. A szélsőjobb lefoglalására ott van a Mihasznánk. Most a centrumban meg van a politikai vákuum. Sajnos a nemzet sorsáért felelősséget érezni és vállalni is képes szellemi elit gyönge és a kner rabja. Nem látni komoly kezdeményezést. Hiába jöttek össze tavasszal páran (Pálinkástól Gyurgyákig) még semmi konkrétba bele nem fogtak. Mintha még volna idő bármire.

screpes 2019.09.20. 16:00:16

@Womb Rаider:

úgy látom, Bánegressy és DrGehaeuse is értékes háttérelemzést adott,.
De neked, amikor jobb vezetést hiányolsz, (?) szembe kéne nézned azzal, ami történik, nevet kéne adnod a jelenlegi vezetésnek (nincs akadálya, hiszen itt vannak, ismertek a szereplők).
Az ellenzék részéről hasonlóképp módunk van vezérszónokokat megnevezni. Először is nem fanyalognék, hogy pl Jakab (jobbik) és Karácsony együtt képes végre megszólalni, csak azért mert Heller Ágnes is javasolta..
Másrészt, hagyjuk már a gyurcsányfóbiát: nincs olyan fenyegetés, hogy újra első számú országvezető lehessen, más fenyegetésekkel időszerű szembenézni, és ha X számú nyugdíjas még képes "odaszavazni" (hová is?!) - hát istenem...
Mindent összevetve tehát be kéne látni, hogy mégis új helyzet állt elő, annak ellenére, hogy itt vannak a régi aktorok, és Orbánt, Habonyt, Kósát, Német Sziszit, Szijjártót meg a köztársasági elnököt kéne összevetni -Karácsonnyal, Jakabbal, és a maradvány MSZP-sekkel. Lendvai ildikó sem azonos régi szerepeivel. Orbánéknak mi volt 89-ben és 2010-ben a "koherens jövőképük"?
Arra várunk még mindig, csak egy orbitális csalódással gazdagabban.

Womb Rаider 2019.09.20. 16:22:03

@screpes: 'Először is nem fanyalognék, hogy pl Jakab (jobbik) és Karácsony együtt képes végre megszólalni, csak azért mert Heller Ágnes is javasolta..'

Ja.. a cél szentesít minden eszközt, csak a szépre emlééékezeem..

Nézd, nekem sajnos vannak fenntartásaim, mert azok, akik évtizedeken át kanál vízben folytogatták egymást, kígyót, békát kiabáltak egymásra..most hirtelen megvilágosodtak? A kényszer nagy úr? Vajon a saját, jól megfontolt érdekük okán lettek hirtelen ennyire elfogadók (vice versa..) vagy a Nemzethalál rémképe ébresztette rá őket, hogy a Patást elpusztítandó fel kell függesszék a viszályt? Aztán ha a munka elvégeztetett, melyik lesz a kakukk, melyik fogja kitaszigálni a másikat a langymeleg fészekből?
Vagy melyik fogja parazitálni a másikat?

"Karácsony"
Na.. az lenne csak a szép! Egy satnya kerületet sem képes menedzselni, de könyékig van a húsosfazékban.. csöbörből vödörbe? Kösziiii..
Fegyenc meg hidegen hagy, rombol, ahogyan csak tud.. de onnan felfelé már nem vezet út. Legalább árt, ha nem használhat.. könyörgöm.. függesszük fel..

A helyzet valóban új, de a nagy rotáció-fluktuáció a hatalom felé törekvők között..de nem látom, hogy a célok (és a módszerek) jenetősen változtak volna. Egyelőre nehéz azt hinnem, hogy az ellenzék hangosabb, aktívabb (éhesebb?) része inkább igyekszik megfelelni a választói elvárásoknak, igényeknek, mintsem a nemzetközi 'elvárásoknak' illetve iránymutatásnak.. ha azt nem képesek maguk sem eldönteni, hogy kinerk az érdekeit szeretnék előtérbe helyezni, az 'unióét' (Európai értékek..) vagy a magyar választópolgárokét..akkor én még várok, bármennyire is nagy a szükség.
Nincs nekem semmi bajom az unióval ..de pusztán attól, hogy elviekben közös érdekek mentén kellene szerveződnie, még nem feltétlen teljesül is ez a való életben. Eccerűen nehez elhinni, hogy egyenrangú félként tekintenek ránk, kelet-európaiakra.

screpes 2019.09.21. 09:34:11

@Womb Rаider:

Karácsony szomszédja is napi milliárdot fog felhalmozni?
Strómanként?
Miket írsz te egy ártatlannak is látszó emberről?
Minek alapján állítod, hogy zuglót "sem" tudja menedzselni? Miért, mi történt ott? Mik a kudarc paraméterei?
Továbbá: miféle húsosfazékban lenne ő könyékig?!

Ezer méterről érezni a fideszszagodat.

aztán, akiket fojtogattunk évtizedeken át, az Vona leheettt, és viszont.
De pártjában szakadás volt, ő meg néppárti lett, és visszavonult. Ez egy történelmi pillanat, valamiféle kiegyezésre, amit ő ki is mond, és utódai pedig levonták (a kétféle) konzekvenciát.
csak te fújod a régi nótákat.
Elfuserált kényszeres Anakreonként.

Womb Rаider 2019.09.23. 13:46:43

@screpes: "Miket írsz te egy ártatlannak is látszó emberről?"

Nem elég tisztességesnek látszani..annak is kell lenni :)

"Minek alapján állítod, hogy zuglót "sem" tudja menedzselni? Miért, mi történt ott? Mik a kudarc paraméterei?"
Parkolásos buli? Megvan? Te szatyorban laksz, a Népszigeten?

"Ezer méterről érezni a fideszszagodat."
lehet, hogy refluxod van? Vagy szuvasak a fogaid?

screpes 2019.09.23. 15:48:52

@Womb Rаider:
Hű de silány vagy!
Érdemben nem fogsz hozzászólni?
Írd már le a "parkolásos bulit", ha olyan egyértelmű, és nyilvánvaló!

Womb Rаider 2019.09.24. 08:17:52

@screpes: Nem vagyok a titkárnőd.. van kezed, meg guglid, tedd a dolgod.
Inspiráció gyanánt:
hvg.hu/itthon/20190327_Karacsony_Gergely_beismerte_ketparti_parkolasi_mutyi_megy_Zugloban

"Érdemben nem fogsz hozzászólni?"

Bagoly, bagoly...

screpes 2019.09.24. 08:42:21

@Womb Rаider:

Abban, hogy Karácsony tisztessséges lesz e, nem hagyatkoznék a googlera.
A HVG ből vett citátum megerősít ebben.
Külön is emlékeztetlek, hogy a határozatokat a képviselő testület hozza. Jogszerűségét a jegyző jegyzi.
--------

Womb Rаider 2019.09.24. 08:58:00

@screpes: Látom, nem érted..

Az én olvasatomban egy polgármester feladata a képviselt település/kerület lakónak érdekeit érvényesíteni. Nem érdekel, hogy valami jogszerű, vagy sem (utóbbi nyilván megengedhetetlen..) A jogszerű még lehet etikátlan. Ha tiszta a keze, akkor is egy balfasz, aki képtelen ellátni a feladatát. Ergo: semmi keresnivalója sem Zugló, sem Bp élén. nem egy reprezentáló bohóc kell egy 2 milliós város élére, hanem egy határozott célokkal bíró és azoknak érvényt szerezni képes ember. Minek igér a kampány során bármit is, ha még arra is képtelen, hogy egy parkolási maffiával szembeszálljon???
Akár így, akár úgy nézzük, lufi a srác.
Számodra láthatóan ismeretlen a személyes felelősség fogalma...

screpes 2019.09.24. 09:09:02

@Womb Rаider:

Lehet ide olyanokat írni, hogy te egy rendkívül hülye ember vagy? Nem lehet.
De kár....

Womb Rаider 2019.09.24. 11:30:41

@screpes: De, igenis lehet, de meg is kéne indokolni.. bemondásra nem adok :)

screpes 2019.09.25. 08:02:57

@Womb Rаider:

Arra mi a válaszod, amit tegnapelőtt mondott erről a parkolási mutyiról maga Karácsony az ATV-n?
A lufi? A srác?
Az ATV-n nyilatkozó érintett, az neked nem alkalmas forrás? Arra nem guglizol rá?

A hülyeséged argumentálására untig elég a szöveged, minden mondatod:
'Az olvasatodban egy polgármester feladata..."
"nem érdekel, hogy valami jogszerű"
"Ha tiszta a keze, akkor is egy balfasz"
-----------

Womb Rаider 2019.09.26. 10:27:34

@screpes: Papa... a börtönök is ártatlan emberekkel vannak tele :)

De, ha Karácsony azt mondja, hogy ő mossa kezeit..én képtelen vagyok kételkedni. Ő egy hiteles ember! Az ATV is bemondta!! (Kár, hogy ATV-t sem nézek :( )

Milyen volt a Vidám Vasárnap?

"A hülyeséged argumentálására untig elég a szöveged, minden mondatod:
'Az olvasatodban egy polgármester feladata..."
"nem érdekel, hogy valami jogszerű"
"Ha tiszta a keze, akkor is egy balfasz""
Ja..hogy elővetted az ultima ratio-t a sublótból: Szerintem te hülye vagy!!

Ez még mindig egyszerűbb, mint tételesen megcáfolni a szerinted hülye véleményemet ;)

444.hu/2019/03/26/karacsonyek-nevetseges-streberkedessel-probaljak-kimosni-magukat-a-parkolasi-balhebol
Karácsony fossa a szót, mentegetőzik, mellébeszél.. ezt a saját 'elvtársai' is látják..
Aki nem képes rendet tartani a rábízott portán, az szerintem adja vissza a megbízatását és ne akarjon feljebb bukni.

Womb Rаider 2019.09.26. 10:27:47

@screpes: Papa... a börtönök is ártatlan emberekkel vannak tele :)

De, ha Karácsony azt mondja, hogy ő mossa kezeit..én képtelen vagyok kételkedni. Ő egy hiteles ember! Az ATV is bemondta!! (Kár, hogy ATV-t sem nézek :( )

Milyen volt a Vidám Vasárnap?

"A hülyeséged argumentálására untig elég a szöveged, minden mondatod:
'Az olvasatodban egy polgármester feladata..."
"nem érdekel, hogy valami jogszerű"
"Ha tiszta a keze, akkor is egy balfasz""
Ja..hogy elővetted az ultima ratio-t a sublótból: Szerintem te hülye vagy!!

Ez még mindig egyszerűbb, mint tételesen megcáfolni a szerinted hülye véleményemet ;)

444.hu/2019/03/26/karacsonyek-nevetseges-streberkedessel-probaljak-kimosni-magukat-a-parkolasi-balhebol
Karácsony fossa a szót, mentegetőzik, mellébeszél.. ezt a saját 'elvtársai' is látják..
Aki nem képes rendet tartani a rábízott portán, az szerintem adja vissza a megbízatását és ne akarjon feljebb bukni.

screpes 2019.09.27. 16:54:27

@Womb Rаider:
Tarlós rendet képes tartani a saját portáján?

Womb Rаider 2019.09.30. 10:22:46

@screpes: Karácsonnyal összevetve jobb választás, bár őszintén szólva tőlem a Vas(alt) Tökű is lehet, igazából még őt sem érdemli meg Budapest ;)
süti beállítások módosítása