1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.08.31. 08:07 HaFr

Mi lehet a megoldás a klímaválságra?

Képtalálat a következőre: „climate crisis”

Nem kell elmélyült klímakutatónak lenni ahhoz -- igaz, a minimális összefüggések ismeretére azért szükség van --, hogy lehessen tudni: miért nem a klímakutatók javaslatai fogják megoldani azt a válságot, amely egyszerre állt össze objektív (leegyszerűsítve: az üvegházhatású gázok megnövekedett kibocsátásából adódó légkör-melegedés) és politikai-ideológiai (a progresszivista politikai napirend megtámogatását célzó) tényezőkből. A klímaválságnak nem a klíma az oka, hanem az, hogy az emberi tevékenység mára megbillenteni látszik a természetes folyamatokat a Föld ökoszisztémájában -- tehát nem is a klímakutatók dolga, hogy megoldják. A vétkes emberi tevékenység pedig az élet, konkrétan a jobb élet mindenkit éltető reménye, a jobb élet pedig az általános felfogás szerint minimálisan az éhezéstől való megszabadulás, maximálisan pedig bármi, amit valaki nem szégyell, ideértve adott erőforrások feletti, a személyi szükségleteket jóval meghaladó uralom maximalizálását. Röviden, az anyagi-egzisztenciális vágyak kielégítése a természeti erőforrások felhasználásával.

Ezeknek a vágyaknak a túlnyomó része nemcsak teljesen legitim vágy (vegyük ki most a sorból a hatalmi érdekeket), hanem aligha visszafogható, ezért se önként, se hatalmi szóval nem csillapítható. Legfeljebb az képzelhető el, hogy a helyükbe lép egy még erősebb egzisztenciális érdek, az önvédelemé (a halálfélelemé). De mire ez utóbbi a klímaváltozás kapcsán megtörténhet, addigra már késő lesz, köszönhetően a dolgok késleltetett logikájának. (Mire az emberiség kritikus tömege halálfélelmet érezne a klímaváltozás kapcsán és hajlandó lenne változtatni az életmódján, addigra már késő lesz.)

Még egyszer tehát: a klímaváltozás ügye nem a klíma ügye, hanem az ember alapvető antropológiai jellemzőié, amelyek nem engedik nemhogy a tudósok által elképzelt klímacélnak megfelelő tevékenységre való visszaállást (az azóta megnövekedett embertömeg mellett hol lenne ez -- talán a II. világháború előtti életszínvonalon, értsd: nemcsak a Nyugaton, hanem Kínában és Indiában is?!), de nem engedik a néhány százalékos GDP-esést sem egy adott régióban annak veszélye nélkül, hogy azonnal megborulna az ottani, néhol egyébként is kényes társadalmi béke. A klímaváltozás ügye nem a klíma ügye: a társadalommérnökösködés középpontjává, pláne kiárólagos tényezőjévé emelni hamarabb hozná el a világégést, mint a spekulatíve ennek kijelölt 2050.

A légkör felmelegedésének csökkentését, majd visszafordítását -- megengedve, hogy ez az emberiség viselkedésén múlik --, kizárólag az előremenekülés: a technológiai forradalom és apróbb lépésekben megtehető állami intézkedések hozhatják el. Nem ismerek -- és ami fontosabb: a világ sem ismer -- olyan klímavédelmi tervet és/vagy fogyasztásellenes bölcsességet, amely implementálható lenne és hosszú távú megoldást hozna a még gazdagodásra váró milliárdok alapvető vágyai és a nyugati embernek a saját életmódjához fűződő érdekei ellenében. Szerencsére globális kormányzás még nem lesz jó ideig, nincsen és "idejében" nem is jöhet létre nemzetközi szervezet, amely bármilyen íróasztali konstrukciót ki tudna kényszeríteni. Ezt a konstrukciót a veszélyérzet és a válsághangulat ezért önmagában nem, csak a technológia, a kutatás-fejlesztés, a piaci érdekek és az államok együtt tudják kialakítani és organikusan művelni. A társadalom (progresszív hangadóinak) panasza csak trigger lehet, amivel nincs baj, legyen -- de ne akarjon megoldássá válni az ebből következő progresszivista rajongás, fogyasztás- és kapitalizmusellenesség.

Védjük meg a józan észt a konstruktivista értelemből induló politikai-ideológiai támadástól!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1915033048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2019.08.31. 08:18:34

Mondd, Péter, hova rejtetted a kamerát?!

Ennyi év ismeretség után igazán kérdezhetnél is, nem kellene kémkedned...

"...Mit lehet tenni?

Kezdjük azzal, amire már utaltam is: a „tiltsuk meg/mondjunk le róla!”-szerű megoldások tömegesen megvalósíthatatlanok, mivel egyszerűen ellenkeznek az emberi alaptermészettel. Alaptermészet alatt itt az egyszerűség kedvéért azokat az evolúciós-genetikus késztetéseket értem, amelyek meghatározzák az ember egyéni és közösségbeli viselkedését. Ezek - nyilvánvalóan - sokkal „mélyebb és ősi” szinteken működnek az emberekben, mint a tudatos szint, éppen ezért a tudati ingerek csak nagyon kevéssé, viszonylagosan és rövid időre képesek ezek működését blokkolni. (Persze, vannak „szentek és aszkéták” - ám ezek egyedi kivételek, az egész emberiségre vonatkozó stratégia alapjai semmiképp sem lehetnek az ő motivációs és viselkedésmintáik!)

Ezért merő illúzió arra számítani, hogy az emberek majd belátják és megváltoznak. Nem fognak megváltozni, sőt, magával a belátással is nagyon nagy nehézségek lennének, mivel az arra való szellemi képesség korántsem minden embernél adott és ott van (az említett ősi alaptermészetből fakadó) „lelki önfelmentő erő” is, kognitív torzítás, információbuborékra való hajlam stb.

Mindebből az következik, hogy a globális felmelegedés azon faktorai, amelyek valóban emberi eredetűek (mert „az egész felmelegedés” nem az: főképpen a bolygó és a Nap sajátosságai és kölcsönhatásai felelősek ezért – ezt elég jól feltárták mára), működni fognak a továbbiakban is – ezért mindenképpen lesz „valamekkora” további felmelegedés. A felelős megoldás ezért technológiai jellegű: az egész globális gazdaságot, azon belül a felelős nemzetek gazdaságait fel kell készíteni és alkalmassá kel tenni a változások kivédésére és e változások pozitív hatásainak (mert olyanok is bőven lesznek) kiaknázására! Ugyanakkor fel kell készülnie a felelős nemzetek közösségének arra is, hogy (legalább a maga számára) kivédje a nem felelősen viselkedő nemzetek okozta károkat is. Ennek részeként pl. alkalmassá kell tenni a felelős nemzetek hadseregeit a nem felelősen viselkedő nemzetek „Mad Max-diktátorai” felől érkező esetleges agresszió, valamint a spontán menekülések elhárítására is.

Összefoglalva:
Amikor technológiai kihívásokat kell megoldani, akkor optimista vagyok – amikor viszont az emberi viselkedést kellene átformálni, akkor már inkább pesszimista. Erre intenek a tapasztalatok."
(Strasbourg, jövő péntek)

...Ugye, ezt loptad el tőlem?:-)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.08.31. 08:20:09

@Moin Moin: :) nem lopok, csak rendszeres szellemi korrelációt hozok létre veled

gono 2019.08.31. 09:19:21

pl egy lehetséges megoldás: Ha a nők azzal mennének el, akinek nagyonbb a .. napelemparkja, és már meg is volnánk.

sulyos,komoly tévedésnek tartom, hogy a GDP-t belekeverik a történetbe. a szükséges új technológiák használata is képes lendíteni a gazdaságon. pl ma már sokkal olcsóbb a megujuló energiatermelés mint szenet bányászni, és csak a status quo hoz való ragaszkodás tartja életben azt egyszerre okozva károkat a gazdaságnak és a bolygónak.

azt irod, hogy a kooperacio nem mukodik, szamomra pedig ebbol az kovetkezik, hogy haboru lesz. az pedig majd felgyorsítja dolgok menetét.

lecsós 2019.09.01. 10:45:02

Nincs ezzel semmi gond, csak az, hogy kollektíve elpusztítjuk önmagunkat, de képesek vagyunk arra, hogy ezt dokumentáljuk is, tehát nagyon ászok vagyunk.
Az emberrel semmi gond, nincs, a felfogásával igen. Voltak kultúrák a világtörténelemben, melyek fennmaradtak több ezer évig, és nem nyírták ki a környezetet, melyben éltek, sőt, úgy adták át a következő generációnak, - olyan gazdálkodást folytattak - amely javította a környezetük életminőségét. Ilyen volt a két nagy ősi kultúra az ókorban, a szkíta, és az egyiptomi. Már akkor megegyeztek, hogy a szkíta volt előbb. Na most merőben más volt a pénzrendszer Egyiptomban pl. mint manapság a világon.
Tehát van olyan létmód az emberiség történetében, amikor harmóniában tudott élni az ember a környezetével, tudott uralkodni önmagán, és képes volt teljes életet élni.
A kérdés az, hogy ennyire barom-e az emberiség, hogy ezt nem látja be?
Nagyjából az van, hogy dokumentáljuk a saját kipusztulásunkat, mert ebben is jó lóvé van manapság. Tehát nem az emberrel van gond, hanem az uralkodó hitrendszerrel, beleértve a gazdaságot is. Ennek a vége egy betonfal lesz, akkor jön egy megvilágosodás, de az már kurvakésőn lesz, a túlélők majd elmélkedhetnek rajta.
Addig meg lehet nézni a katasztrófa filmeket, paradicsompalánta ültetés helyett.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2019.09.01. 11:26:17

"A légkör felmelegedésének csökkentését, majd visszafordítását -- megengedve, hogy ez az emberiség viselkedésén múlik --, kizárólag az előremenekülés: a technológiai forradalom és apróbb lépésekben megtehető állami intézkedések hozhatják el."

Szerintem pedig pont a szabad piac minél szélesebb körű kiterjesztése és az állami beavatkozások csökkentése a megoldás útja, mégpedig a következők miatt.

- A tévhitekkel szemben egy szabad piacon működő cégnek elemi érdeke, hogy az erőforrásait minél hatékonyabban használja föl, hiszen akkor ugyanannyi nyersanyagból több profitot tud termelni. Ezzel szemben egy csomó cégnél azt látjuk, hogy ez nem szempont, ugyanis a különböző törvények és szabályozások kvázi vagy tényleges monopólhelyzetbe hoznak bizonyos cégeket, így nem lesz semmilyen ösztönzőjük a hatékonyságuk növelésére és a technológiájuk ez irányú fejlesztésére.
- Egy csomó környezetvédelmi probléma kezelhető lenne pusztán azzal, hogy a magántulajdon védelme feltétel nélküli és mindenkire vonatkozik. Ezzel szemben egy csomó cég törvényes védelmet kap különféle indokok miatt ("közhasznú", "nemzeti érdek" stb), így nyugodtan hozhatnak felelőtlen döntéseket (lásd vörösiszap katasztrófa).
- A szemétszállítás, szeméttárolás, hulladékgazdálkodás stb. ugyanolyan piaci tevékenységek, mint bármi más és ugyanúgy vonatkoznak rá a közgazdaságtan törvényei. ebből következik, hogy ha ezek állami irányítás alatt vannak, akkor a működésük drága és/vagy rossz minőségű lesz. Ezen szektor fokozatos privatizációja, valamint az ezen szektorban lévő állami szabályozások leépítése is jó lenne.

lecsós 2019.09.01. 17:48:57

@stoic79: Látom, nem láttál céget belülről még, nem baj. A hatékonyság pl. az USA-ban azt jelenti, hogy a meglévő rendszereik hatékonyságát maximalizálják, mindezt a "szabad piacon". Szóval az van, hogy a hatékonyságnövelés nem jár a kibocsátás csökkentésével, főleg így van ez a kajaiparban.
A kajaiparban egy-egy feldolgozó kapacitás koncentrációja már-már a saját létét veszélyezteti, főleg ha végtermék minőségét nézem. Tehát ez nagyon nem fasza történet.

2019.09.01. 20:37:30

márpedig jegyrendszer lesz!
mindenki a korához mért átlagos fogyasztó igényeinek megfelelő mennyiség jegyet kap mindenre, ami az átlag fogyasztói kosárban benne van és kész.
aki valamit sokall az adhat el jegyet, a vele való kereskedelem nem tiltott, de mindenki korosztályonként csak adott, egyenlő mennyiségű jegyet kaphat.
jó kis izgalmas világ-kubát kell csinálni és a probléma meg is oldódott.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.01. 21:29:48

@Bánegressy:

"a vele való kereskedelem nem tiltott"

Bármiféle kereskedelem a nyerészkedés célját szolgálja.

2019.09.01. 21:53:10

@neoteny: az rendben van, de csak annyival lehessen kereskedni, amennyi a zemberek fogyasztói kosárból számított szükséglete(egyelőre. ha majd megint lehűl egy kicsit, akkor újra lehet dőzsölni,meg pazarolni).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.01. 22:02:53

@Bánegressy:

"de csak annyival lehessen kereskedni, amennyi a zemberek fogyasztói kosárból számított szükséglete"

A kereskedelem -- gazdasági javak _szabad_ cseréje -- ugyan mindkét fél számára szubjektív hasznot hajt, de nem _egyforma_ mértékű hasznot hajt (ami lehetetlen szubjektív értékelések esetén). És ez az a különbségteremtő hatás ami megengedhetetlen azok számára, akik fogyasztói kosarak államhatalmi osztogatását vizionálják.

2019.09.02. 09:55:22

@neoteny:
márpedig, ha jól meggondolom ennek a különbségteremtő hatásnak minden bizonnyal döntő szerepe lehet az emberi civilizáció alakulására a fáról való lejövetel óta, tht? marad a vissza a fára, vagy ez fog véget vetni is neki.
igaza lehetett az egzisztencialistának, amelyik azt mondta, hogy az emberiség nagyobb lehetne civilizáció nélkül(hogy miben, mitől ez nekem is kérdés, de mindegy) a civilizáció végső soron lehet, hogy csak a természet ravasz biztosítéka arra az esetre, ha elmaradna a menetrendszerű meteorraj.
egy civilizált fajnak, éppen amiatt ami, mint látjuk a civilizáció jellemzője, úgy látszik nem adathat meg 150mill év arra, h uralkodjék a földön.

lehet, h az egzisztencialista(ne faggass, nem tudom melyik) azt gondolhatta, hogy magának a civilizációnak az evolúciója, terebélyesedése, az emberek együttműködése arra, h a természetből elvont erőforrásaikat a természettől elvonatkoztatott eljárásokkal(pl.:kereskedelem) osszák meg, és/viszont sajátos faji jellemvonásaik(csak egyeseké, ami az emberiségre vonatkoztatva mindannyiunké) miatt ezt az elvonást gyakorlatilag korlátlanul kell fokozniuk éppen a civilizáció fennmaradása, a faj együttműködőképességének fenntarthatósága miatt, szal mindez az oka annak, h a civilizáció végül maga hozza el, hogy a világ a számára élhetetlen lesz. szemben azzal, ha a faj szép csendben kivárná a menetrendszerű kihalást. és akkor még lehetne akár 100 millió éve, mint a dínóknak.
a dínók sem biztos, hogy értékelték a számukra adott 160 millió évet még az első 1000 után sem, amikor pedig még bőven volt nekik vissza.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.02. 10:21:04

@Bánegressy:

Ezek mind igen érdekes gondolatok és képesek még egy más csomó érdekes gondolatmenet kiindulópontjául.

De az egész azon a premisszán alapszik, hogy az emberiség kihalása közeleg. Amivel kapcsolatban nekem komoly kétségeim vannak.

Szóval nem tudom, mit csináljak. Folytathatunk egy kis történelmi spekulációt arról, hogy mennyi lehet az ok-okozati összefüggés a teóriádban bla bla bla, de én azt hiszem, hogy érdemes lenne érteni a populáció-genetikához ahhoz, hogy érdemben tudjunk spekulálni.

Vagy pedig köszönettel visszautasíthatom az invitációt ilyen szabadon szárnyaló spekulálásra.

2019.09.02. 13:17:29

@neoteny:
az egész azon a premisszán alapszik, hogy az emberiség kihalása közeleg.

lehet, hogy "csak" egy részleges kihalás. azaz az, ha a túlélők magukat tekintik emberiségnek a továbbiakban(nyilván), akkor nem kihalás.
egy nagymérvű kipusztulással járó kataklizma.
oszt lesz, ami lesz.

Szalay Miklós 2019.09.02. 15:22:46

Ha csak a technológiai forradalom jelent kiutat, akkor régen rossz, mert az vagy lesz, de inkább nem lesz meg időben. A technológia segíthet, de ez egy másodlagos tényező. Alapvetően szerényebbre kéne venni, az jelentené a megoldást. Részletesebben:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

ijontichy 2019.09.02. 16:04:01

@Bánegressy: Végső soron simán benne van a pakliban, hogy az evolúció kénytelen ad acta tenni a "homo sapiens" kísérletet. Pármillió év az ő szempontjából nem oszt, nem szoroz :-/
A technológia kulcsfontosságú, de önmagában kevés. A szociál-technológiai fejlettségi mutatónak kell igencsak magasabb szintre emelkednie, méghozzá globálisan.

Kicsit OFF, de azt hiszem erről regélt az azóta (megint) "elsüllyeszett" markecinges itt a szomszéd topikban?
index.hu/belfold/2019/09/02/debrecen_debreceni_nemzetkozi_iskola_megnyitas_milliardos_kozpenz_millios_tandij/
Hogy is szokták ez felénk mondani, blazírt pofával? "Még jó, hogy lehet kapni."

2019.09.02. 16:28:20

Bár nálunk is újra aktuális, a perc-emberkék kora globális jelenséggé lett...

Otthon bolondját járja a világ,
Majmos, zavaros, perces, hittelen,
Nagy, súlyos álmok kiterítve lenn,
Fenn zűrös, olcsó, kis komédiák.
epa.oszk.hu/00000/00022/00126/04093.htm

Ha a klímakérdéssel "foglalkozva" nem is ismerjük azokat, akik először és előre látták a folyamatot, felületes okoskodással nem sok reményünk lehet. Kezdetnek mondjuk íme John von Neumann: Can We Survive Technology?

geosci.uchicago.edu/~kite/doc/von_Neumann_1955.pdf

Amanitin3 2019.09.02. 16:45:58

az össz CO2 kibocsájtás majdnem fele áramtermelésből származik. Ezt egy az egyben ki lehetne lőni kb húsz év alatt atomerőművekkel és megújulókkal, és ehhez semmilyen technológiai csoda nem kell, 'mindössze' egy akkora masszív és szisztematikus beruházás amilyet még nem látott a világ.

A második és harmadik helyezettnek is (közlekedés és egyéb ipar) tekintélyes hányadát át lehet alakítani áramosra, csak sokkal lassabban. Ehhez sem kell technológiai forradalom, csak további atomerőművek, és irgalmatlan akkumulátor gyártó kapacitás.

Más kérdés, hogy ha most azonnal nullára csökken a CO2 kibocsájtás, akkor sem fogjuk már megúszni az ivóvíz és élelem ellátás katasztrófákat az olyan túlnépesedett, szegény és szervezetlen országokban mint India, Pakisztán, Banglades, Egyiptom. És amikor ezek állandósulnak, akkora migrációs válság lesz (ezúttal igazi, nem magyar belpolitikai), hogy a tatárjárás egy gyenge viccnek fog tűnni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.02. 17:12:13

@Amanitin3:

"akkor sem fogjuk már megúszni az ivóvíz és élelem ellátás katasztrófákat az olyan túlnépesedett, szegény és szervezetlen országokban mint India, Pakisztán, Banglades, Egyiptom."

Pedig eddig sikerült: en.wikipedia.org/wiki/Norman_Borlaug

lecsós 2019.09.02. 17:59:41

@neoteny: Nem ez lesz a kaja szent grálja. Hanem az, hogy lokálisan nyomjuk majd az olyan "kaja fúziós reaktorokat" amelyek képesek ellátni a városrészt zabával 0-24-ben, relaive nulla lóvéért.
A nyugaton gyártott és az értékláncba bekerült kaja 84%-a nem kerül az asztalra, előtte kibasszák, mert van olyan, hogy BBD /Best before date/, meg árú, és anyagkezelési szabályzat a láncoknál.
Konklúzió: Most is lenne elég zaba az egész emberiségnek, és még legalább 3 milliárd embernek pluszban, de ez a kibaszott fránya elosztás, hogy ott van árubőség, ahol van vásárlóerő, közben a Nílus, meg a Gangesz haldoklik, meg jön föl pár gigatonna metán a permafrosztból Szibériában. Ha az az 50- 70 gigatonna metán rövid idő alatt szabadul ki a permafrosztból, akkor mosolyogva fog megfulladni az emberiség, egyszerű ez mint a faék.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.02. 18:06:02

@lecsós:

"Nem ez lesz a kaja szent grálja."

Borlaug Nobel-békedíjat is kapott; és in 2006, the Government of India conferred on him its second highest civilian award: the Padma Vibhushan.

A csókának nem csak a pofája volt nagy.

gurigapapa 2019.09.02. 18:20:11

Vannak ezek a fránya negatív externáliák, mint pl. mikor repülőn utazik valaki, a repülő súlyosan szennyezi a levegőt, vagy mikor a nagy tanker hozza az olajat, olyan üzemanyaggal megy, mely nagyon erősen szennyez. Vagy említhetném az autók kipufogógázait, a szeméttel fűtés igen káros hatásait, esetleg azt, hogy megisszuk az üdítőt, majd a műanyag valahogy belekerül az óceánba. Ezeket kellene forintosítani, és kifizettetni a szennyezővel. Pl nagy divat ma a fapados jegy, mely olcsó, ezért boldog-boldogtalan repül, de a jegyárban benne van a környezetszennyezés? Nincs. Ha benne lenne, persze nem lenne ilyen olcsó a repülőjegy, de pont ez oldaná meg a problémát, mert már nem akarna boldog-boldogtalan repülni. És hogy mennyi legyen ez az összeg - nevezzük környezetszennyezési díjnak -, illetve hová kerülne (pl. egy nagy alapba, melyből környezetvédelmi beruházásokat támogatnának, fákat ültetnének, mittudomén), az már egy másik kérdés. De pl. ki lehetne vetni komolyabb környezetvédelmi adót a műanyag üvegekre, melyből fedezni lehetne a begyűjtés vagy megsemmisítés-újrafelhasználás költségeit. Rosszabbul élnénk? Igen. Viszont rá lennénk kényszerülve a környezetet kevésbé szennyező megoldások kitalálására. Én valami ilyesmiben látom a megoldást. Egyszerűen forintosítani kell a szennyezést, és keményen megfizettetni azzal, aki szennyez.

myOpinion 2019.09.02. 18:35:05

Szuper írás! Egy hete egy barátommal beszélgettünk a témáról, és pontosan ugyanezekre a konklúziókra jutottunk. Szerintem is csak előre felé lehet menekülni, és a technológiai ugrás az egyedüli lehetőség. És elnézve az elmúlt 50 év fejlődését, egyáltalán nem biztos, hogy egy leküzdhetetlen akadályról van szó.

Illetve a politikai oldal a másik, de mint ahogy arról szintén szó van, a globális összefogás még egy távolabbi jövő jelenleg. Viszont egyre több a zöld párt, szabvány stb., ugrásszerűen kerül előtérbe a topic, ami katalizátorként húz magával mindent. Szóval azért pár év alatt jelentős előrelépések mennek végbe ezen a fronton is, az mindenesetre fontos, hogy előtérben tartsuk a témát.

lecsós 2019.09.02. 18:36:44

@neoteny:
Nem lesz elég a fajta nemesítés, és az sem lesz elég, ha a hozamokat megduplázzuk, mivel paradigma váltás kellene, ha nem, egyszerűen a városlakók nem fognak kajához jutni.

Nincs olaj, nincs kaja. Kubában tudják ezt. Lehet kísérletezni, máshol is. Nekik sikerült ott a 90-es évek közepén, nekik is kijárt volna a díj, íme:

en.wikipedia.org/wiki/Special_Period

Azaz, a csóka csinált valamit, nem is akármit, csak a tészta kicsit más lesz.
Nincs olaj, nincs áram, következménye: nincs fűtés, meg nincs kaja sem, meg semmi nincs. Hogyan éljen túl egy telet egy 2 - 15 milliós város. Kb ez a feladvány, amin gondolkozik a szakma, hogy mi a törp legyen. A globális kaja értéklánc eléggé sérülékeny mostanság.
Pl. sokszor van szalmonella a húspogácsában az amiknál.

lecsós 2019.09.02. 18:43:34

Ezek az országok meg majd megmondják, hogy mennyibe kerül majd egy zsebtelep a kis elektromos autóinkba:
Australia, Chile, China, Argentina, Zimbabwe, Portugal, Brazil, Namibia.

Meg valahogy áramot is kellene eleget előállítani tiszta forrásból, egyelőre ez sem megy.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.02. 18:46:17

@lecsós:

"a csóka csinált valamit, nem is akármit, csak a tészta kicsit más lesz"

Rendben van: ez lehet egy érdekes beszélgetés kiindulási alapja. Engem most ez a beszélgetés nem érdekel; de ez nem jelenti azt, hogy mást sem. Így hát én nem reagálok tovább a felvetéseidre, de más, a témában érdekelt vagy érdeklődő természetesen megteheti azt.

Amanitin3 2019.09.02. 18:50:40

"Ha az az 50- 70 gigatonna metán rövid idő alatt szabadul ki a permafrosztból, akkor mosolyogva fog megfulladni az emberiség, egyszerű ez mint a faék. "

- a metán kb fele olyan sűrű mint a levegő. 16 vs 29. Ahol kiszabadul, felszáll a francba. Igen nehéz feladat megfulladni tőle nyitott helyen.

- a Föld atmoszférája 5x10^15 tonna, ami annyi mint öt_millió_ gigatonna. Az arány 0.001%, kb 20 ppm. Tehát, ha 50 gigatonna gázzal meg akarod ölni a komplett emberiséget, akkor valami igen mérgező (és stabil!) cuccból kell 50 milliárd tonnát feltűnés nélkül legyártani és széteregetni. Pl hidrogéncianid.

a metánnal nem a megfulladás a baj, hanem hogy ötvenszer erősebb az üvegház hatása mint a CO2-nek.

lecsós 2019.09.02. 18:51:45

@neoteny:
Félrevitted a beszélgetést. Nem az a lényeg, hogy egy területen lehet-e termelni bármit is, vagy ha igen, lehet-e fokozni a termelést. A kérdés triviális: Nincs olaj, nincs kaja, nincs víz, nincs semmi olyan 10 nap után - lásd India manapság - de van egy 2-15 milliós város, amivel tenni kellene valamit.
Kuba megoldotta, ott a 90-es évek közepén. Egyelőre ez az egyetlen tapasztalata az emberiségnek ebben a témában, hogy mit lehet tenni ilyen esetben társadalmi szinten.
Gondolom érted már te is.

lecsós 2019.09.02. 18:54:53

@Amanitin3:
Tehát elpusztul az emberiség, csak a következménybe, pl. szépen elég, mert a hőség következtében mindenhol tűz fog tombolni.
Ez sem szebb.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.02. 18:58:23

@lecsós:

"Nem az a lényeg, hogy egy területen lehet-e termelni bármit is, vagy ha igen, lehet-e fokozni a termelést."

Ebben nem értünk egyet.

haXXor 2019.09.02. 19:01:31

Bírom amikor már azok is a klímáról meg egy bolygó légköri működéséről beszélnek, akik még annyit sem tudnak, hogy mitől van tél vagy nyár. Először is: nincs mit megoldani mert ha holnap te, én , mindenki megdöglik, megszűnik mindenféle üvegházhatást fokozó gáz kibocsájtása, akkor is melegedni fog a bolygó, 1., mert amúgy is természetes folyamat, 2., mert a légkörben levő, akár miattunk oda kerülő üvegházhatást fokozó gázok több tíz, de inkább 100-150 évig ott maradnak (vicces leírni ezt mert a Föld történetében az egyik 'legtisztább' légkör a mostani). Ellenben a pánikolásból, az okoskodásból új iparágak profitálnak, szóval ugyanott tartunk ahol tartottunk. Mert a probléma az emberrel nem a műanyag zacskók vagy az erdőirtás, hanem a második vh. óta, kötelezően elvárt növekedés. Gazdaságunk mozgatórugója ez az elvárás, így ameddig ilyen gazdasági berendezkedéssel rendelkezünk mint most, ez változni sem változhat. Kapzsi, önző, nekem kell világban élünk, szóval ha megfogadsz egy tanácsot: alkalmazkodj, mert egyszerűen nincs megoldás a klímaváltozás ellen.

lecsós 2019.09.02. 19:13:41

@haXXor:
Sokan azt mondják lenne, csak akkor a mostani világgazdasági rendszer olyan 15%-ára zsugorodna össze, és pl. ez kiváltaná az az irányú gondolkodást, hogy akkor mi is a pénz, és lehet-e egy olyan pénzrendszer, ami segíthetné a változást.
-Ezt meg nagyon nem tudom elképzelni egy szép kis háború nélkül-
Volt ilyen a történelemben, a szkíták is tudták ezt, hogyan kell harmóniában élni a természettel, és pl. az egyiptomiak is, és pl. minden természeti nép. A harmónia alatt azt értették, hogy te, mint ember az életed által többet adsz vissza a természetnek, mint amit elveszel belőle. Ez itthon is jellemző volt minden paraszti gazdaságra a 70-es évek közepéig.
Mondás mifelénk:
"Nagyon kellett, mint falura villany." Villany: Egy teljesen felesleges cucc, mint a TV.
Ez a tudás megvan, és sok olyan ember kezdi el, akinek tele lett a fasza az egész baromsággal, hogy meetingekre járok, meg minden.
Mert kap érte egy nagyon hosszú digitális számot a digitális számlájára.

ijontichy 2019.09.02. 20:08:39

@Amanitin3: "és irgalmatlan akkumulátor gyártó kapacitás." A jelen akkumulátor-technológia mellett nem megoldható. Ahhoz paradigmaváltás kell ezen a területen. Itt a németek - az LG Chem és mások közereműködésével - már csináltak nem egy város mellett akkutelepeket. Szép is, zöld is, de ez Li-ion technológiával nem lesz megoldás. Egyelőre tolják bele a zsetont zsákszámra, mert a "zöld" dumával jól eladható.
Továbbá a fissziós atomerőművek sem a tuti megoldás. OK, tegyük fel, hogy a hülyéket (a la Csernobil) kizárjuk, de Fukusimát nem tudjuk. Aztán ott a probléma, hogy életciklusuk végén mit is csinálunk velük, meg az addig termelt "hulladékkal".
Szóval ezzel - pl. városi elektromos közlekedés - csak relokáltuk az emissziót. Arról nem is beszélve, hogy a poszt remekül látja: tömegesen nem fogják az emberek feladni a kényelmüket. Én sem fogok elektromos tütüt venni (jó drágán), amíg nem képes hűtve/fűtve/vegyes útviszonyok közepette elmenni 1000-1200 km-t, és utána egy laza kávézás alatt 100%-ra "feltankolni". Itt Németországban leesett a dízelek eladása a VW-balhét követően, de nem azért, mert - az egyébként "zöldségre" hajlamos - Fritzék hirtelen még zöldebbek lettek, hanem mert tartottak tőle - és okkal - hogy valami bizottságosdi nyomán új tilalomfák lesznek letűzdelve. Azóta persze már kiderült, hogy ha itt húzom, ott fáj, ha ott, akkor meg itt fáj (ti. akkor most nitrogénoxidok, vagy széndioxid?).

Amanitin3 2019.09.02. 20:25:36

A természettel harmóniában élni nagyon szép gondolat, csak a természetben nincs a sarkon gyógyszertár antibiotikummal meg rubeolaoltással, nincs vezetékes ivóvíz meg csatornázás, és a várható élettartam 30 év.

a szkíták nomádok voltak, az egyiptomiak pedig modern földművelők gátakkal meg csatornarendszerrel. Egyik sem volt 'természeti nép' abban az értelemben, hogy egyensúlyban éltek volna a körülöttük lévő természettel. A szkíták letarolták aztán továbbálltak, az egyiptomiak pedig letarolták és elültették a saját cuccaikat monokultúrában. Miféle harmóniáról van itt szó?

myOpinion 2019.09.02. 20:37:37

@Amanitin3:
Arrol nem is beszélve, hogy globalizáció, infrastruktúra híján az általános tudásszint is más volt, cserébe egymást ölték halomra a törzsek. A polpuláció, akit el kellett tartani pedig töredéke sem volt a mainak, még 200 éve sem, náluk még az is belefért volna, h mindent szénnel működtetnek. Arra szintre mi maximum egy globális katasztrófa árán kerülhetnénk vissza, tudatos lépésként kizárt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.02. 20:59:49

@ijontichy:

"akkor most nitrogénoxidok, vagy széndioxid?"

CO2 az élet anyaga a fotoszintetizáló növények számára.

De azt is írja a Wikipedia, hogy

Diesel engines have a very good exhaust-emission behaviour. The exhaust contains minimal amounts of carbon monoxide and hydrocarbons. Direct injected diesel engines emit approximately as much nitrogen oxide as Otto cycle engines. Swirl chamber and precombustion chamber injected engines, however, emit approximately 50% less nitrogen oxide than Otto cycle engines when running under full load. Compared with Otto cycle engines, diesel engines emit 10 times less pollutants and 3 times less carbon dioxide.

Erről eddig nem tudtam.

Amanitin3 2019.09.02. 21:10:10

@ijontichy:

mi nem megoldható?
Nem ismerem ezeket a német példákat, de közmű célra értelmetlen Li polimer akkumulátort használni. Illetve akkor van értelme, amikor van felesleges gyártó kapacitás, pl Tesla esetében. De a Li polimernél vannak olcsóbb és robusztusabb megoldások, ha méret és súly nem nagyon számít.

Az atomenergia fukusimával és csernobillal együtt is utcahosszal a legbiztonságosabb energiaforrás. A két esetben összesen néhány tucat halálesetről van szó.

Ezt vessük össze mondjuk azzal az adattal, hogy csak Kínában egy átlagos évben több száz, egy kiugró évben több ezer(!) szénbányász hal meg balesetekben.

Az alacsony szintű radioaktív hulladékból üveget csinálunk és elássuk, természetesen. Jó mélyre, egy geológiailag stabil helyen. A földből jött, visszatesszük a földbe. Mi ezzel a probléma? Kit fog ott zavarni?

Igen ez így van, aki gyakran megy 1000 km-t egy nap, annak nem jó az elektromos autó. A maradék 98%-nak pedig jó lehet, amennyiben van hol tölteni, pl otthon.
Az 'emisszió relokálás' önmagában sem megvetendő dolog egyébként, mert a sok ember a városban lakik és vesz levegőt, nem erőművek mellett.
Éstovábbá egy nagy hőerőmű sokkal hatékonyabb is egy mozgatásra optimalizált kis belső égésű motornál.

Janossz 2019.09.02. 21:27:05

Abban nem vagyok teljesen biztos, hogy az emberi tevékenység okozta a klímaváltozást, abban viszont egészen, hogy az emberiség nem fogja megfékezni/változtatni azt.

Szeptember 2. Balaton : 26 C. (Vízhőmérséklet)
Ilyen sose volt. Milyen két fokokról beszélünk itt?
Annál nagyobb a baj, sokkal.

Amanitin3 2019.09.02. 21:31:08

@neoteny:

ebben a szakaszban minden valószínűség szerint véletlenül elsiklanak a _korom_ kibocsájtás felett.

ugyanis ez a nonszensz:
"diesel engines emit [...] 3 times less carbon dioxide."

csak úgy lenne lehetséges, ha
- a benzin és dízel üzemanyagokban többszörös eltérés van a C és H tartalom arányában (nem igaz sőt, a dízelben valamivel magasabb a C arány)
- a dízel motor termikusan háromszor olyan hatékony (szintén nem igaz)

vagy, ami az igazság, hogy a dízel motor a közvetlen befecskendezés miatt egy csomó kormot pufog ki, és _emiatt is_ alacsonyabb jóval a CO2 kibocsájtása.
Persze amikor az eltömődött DPF-et regenerálja a rendszer többlet üzemanyag befecskendezéssel, az már nem kerül bele a CO2 kibocsájtás reklámadatba.

0.5 bit 2019.09.02. 21:38:26

@Janossz: "Szeptember 2. Balaton : 26 C. (Vízhőmérséklet)
Ilyen sose volt. Milyen két fokokról beszélünk itt?"

2000 évvel korábban a mainál melegebb és szárazabb időjárás volt (akkor még ipari forradalom CO2 kibocsátással sem volt):

"A Kárpát-medence területén az i.sz. 1. század végén a korábbinál melegebb és szárazabb, nagyjából a mai észak-olaszországiéval megegyező időjárás köszöntött be.
...
A lakóházak építésénél Pannónia-szerte alkalmazott nyitott belső udvar is csak e klíma-optimummal magyarázható.
...
Grynaeus András dendrokronológiai vizsgálatai alapján Pannóniában ezekben az évszázadokban enyhe, helyenként szubmediterrán jellegű klímát feltételezünk.
...
A korai időszak villáiban nem volt általános fűtési rendszer, ugyanakkor a kései római korra általánossá vált a padlófűtés alkalmazása."
Forrás: digolanum.gportal.hu/gindex.php?pg=35109890&postid=1037436

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.02. 21:47:23

@Amanitin3:

"ebben a szakaszban minden valószínűség szerint véletlenül elsiklanak a _korom_ kibocsájtás felett"

Teljesen lehetséges: én innét vettem

en.wikipedia.org/wiki/Diesel_engine#Major_advantages

Ott van két hivatkozás is, ti. a [141] és a [142] amiket én kitöröltem idemásoláskor.

Amanitin3 2019.09.02. 21:57:55

@Janossz:

pedig sajnos lehetsz benne teljesen biztos. A légkör átlag hőmérséklete változott a Föld történet folyamán, de soha semmikor megközelítőleg sem változott olyan sebességgel, mint ahogy az ipari forradalomkor elindult, és azóta megy fölfelé.

A két fokok _globális_ _éves_ _átlaghőmérséklet_ emelkedésről szólnak. Azt senki nem tudja megmondani, hogy ez bárhol, helyi szinten, hogyan fog megnyílvánulni. De nekem eddig azt sugallja az összkép, hogy Magyarország viszonylag olcsón meg fogja úszni. Szemben pl Amerika déli és keleti partvidékével, ami egyre több és egyre durvább hurrikánokat kap.

HaCS 2019.09.02. 22:03:22

Bontsuk ketté a dolgokat!

A poszt elején ez meg is történik, csak a későbbiekben az objektív, és a politikai-ideológiai célok, fejlemények, történések, ok-okozatok keverednek.

Ami az objektív tényezőket illeti:
Elindult egy változás, melyet a múltban(!) elkövetett emberi tevékenység okoz valamilyen arányban. Erre időgép híján már nem igazán vagyunk ráhatással. Kijavításához (bármit is jelentsen) viszont nincs meg a potenciálunk semmilyen tekintetben. Ezt a Föld bolygó fogja megoldani, számára egyszerű módon. Beáll idővel egy új egyensúly, és az idő halad tovább. Mivel azt sem tudjuk hol, mennyi idő alatt, milyen változások várhatóak, így röhejes azt gondolni, hogy erre behatásunk lehet, aktívan legfeljebb tovább tudjuk rontani a helyzetet.
Konstruktívan építeni nagyságrendekkel több tudást, erőforrást igényel, mint rombolni.

Ami a társadalmi oldalát illeti:
Véleményem szerint igenis szükség lenne valamilyen világszintű intézmény megalakítására megfelelő erőforrásokkal. Nem azért, hogy világkormány módjára uralkodjon, hanem szigorúan konstruktív segítő szerepben, hogy a környezetben bekövetkező változások társadalomra, emberi civilizációra gyakorolt hatásait csökkentsék. Hogy másképp fogalmazzak, azért, hogy minél kevésbé gyilkoljuk egymást halomra.
Hogy adott esetben célirányos kutatásokat finanszírozzon, a szélsőségesen sújtott területek problémáiban segítséget nyújtson.
Önmagától a piac fejlesztései soha nem mennek ebbe az irányba. A nehézségek sújtotta területeket a tőke általában elhagyja (és ez még a jobbik eset). A nehéz helyzetekre kínált piaci megoldás jelenleg a sajnálkozás. És ez sajnos legtöbbször nem technológiai kérdés. Ezért kellene egy szervezet, aki piaci alapon megrendelőként, fizetőképes keresletként lép fel.

Enélkül hiába várjuk a technológiától a megoldásokat. Hiszen nem ebbe az irányba mennek a fejlesztési, gyártási erőforrások.

A legújabb fejlesztés ebben az irányban (a nehezen élhető területek problémáinak enyhítése) jelenleg egy úszó atomerőmű, és korántsem piaci alapon született.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.02. 22:18:18

@0.5 bit:

"A korai időszak villáiban nem volt általános fűtési rendszer, ugyanakkor a kései római korra általánossá vált a padlófűtés alkalmazása."

Ahhoz, hogy ez érvényes érvelés legyen, meg kell mutatni azt, hogy a korai időszakban már létezett a padlófűtés technológiája (valahol máshol már volt padlófűtés a korai időszakban).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.02. 22:22:12

@Amanitin3:

"A légkör átlag hőmérséklete változott a Föld történet folyamán, de soha semmikor megközelítőleg sem változott olyan sebességgel, mint ahogy az ipari forradalomkor elindult, és azóta megy fölfelé."

Itt sok adat van:

wattsupwiththat.com/paleoclimate/

abdul hackeem 2019.09.02. 22:22:28

@Amanitin3: "Az atomenergia fukusimával és csernobillal együtt is utcahosszal a legbiztonságosabb energiaforrás. A két esetben összesen néhány tucat halálesetről van szó.

Ezt vessük össze mondjuk azzal az adattal, hogy csak Kínában egy átlagos évben több száz, egy kiugró évben több ezer(!) szénbányász hal meg balesetekben."

Azért az urán kitermelésének is vannak mellékhatásai:
www.ccnr.org/uranium_deadliest.html

myOpinion 2019.09.02. 23:21:05

A cikk címére még egy szubjektív választ adva, szerintem a megoldást a klímaváltozásra a légkör manuipulációja adhatja meg. Talán sci-fi, de a Holdra szállás is az volt egykoron, és sok az évrő évre történő előrelépés a témában. Túl nagyra nőttünk, hogy nagy legyen a lábnyomunk, most az a feladat, hogy uraljuk is ezt. A széndioxid koncentrációja a következmények ellenére is nagyon kicsi, magyarul kell hogy találjunk megoldást erre. Másrészt viszont túl is kell tudni élni. Mert ha kitör egy óriás vulkán, mint pl. 6. században, legalább ekkora krízissel néznénk szembe, emberi tevékenységtől függetlenül is. Tehát igen, kellenek az úszó mesterséges szigetek is.

ijontichy 2019.09.02. 23:33:43

@Amanitin3: Tisztázzunk valamit mindjárt az elején: "A földből jött, visszatesszük a földbe." Nem, nem a Földből jött. A Földből uránium jött. Itt nem kémiai átalakulásról beszélünk, mint a fosszilis energiahordozók esetében. Ott minden végtermék, még ha "szennyező" is, kémiai értelemben is valóban a Földből jött.
"Az atomenergia fukusimával és csernobillal együtt is utcahosszal a legbiztonságosabb energiaforrás." A fissziós atomenergia nem az. És pont Fukusima a jó példa, miért nem az.

A Li-ion technológia egy közel csúcsra járatott technológia. Szvsz. nincs benne sokkal több. Magyarán már csak a bolha farkán a pörsenést retusálgatják. Villanyautóban nem, de E-bagóban lassan tíz éve érdekelt vagyok. Ezalatt az LG egy 18650-es ipari cellát 2500mAh-ról fel tudott tornázni 3000mAh-ra úgy, hogy továbbra is csak 20A-t tud continous-ban leadni, és még ennek is ára volt, a fizikai behatásokra nagyobb érzékenység képében. Nem fog menni. Paradigmaváltás nélkül nem. Én nagyon örülnék, ha valamelyik laborban már alakulna a buli, de egyelőre ezek csak hírek, és én nem tudom megítélni, melyik kacsa, és melyikben van komoly potenciál.

Ami a tütüket illeti, jelen árakon sokkal ésszerűbb fenntartanunk (négy főre) a három alsó-közép kategóriás kocsit (2 diesel, 1 benzines), mint elektrongyosból egyet, vagy kettőt. A kényelmi és költség szempontokat figyelembe véve, egyedül a hibridek jelentenek valós alternatívát.

@neoteny: "A diesel háromszoros hatékonyságú" ez nem igaz. Kábé 10+néhány százalékponttal jobb hatékonyságú. A Mazda állítólag célegyenesben van valami forradalmian új benzinessel (ami hatékonyságban versenytársa a dieselnek), de majd meglátjuk. Ha szerencsénk van, ez nem egy Wankel-motor lesz. Viszont az igaz, hogy a modern dieselek emissziója korántsem olyan csúfos, mint ahogy a hiszti terjeszti. Ebben a buliban vastagon benne a van a "köz pénzéből támogassuk a villanyautókat gyártókat, meg vásárlókat, mer' az milyen jólesz már" bizniszben érdekeltek lobbihatása.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.02. 23:50:31

@ijontichy:

"A diesel háromszoros hatékonyságú" ez nem igaz."

Ahogy írtam volt, ott vannak a referenciák.

"a modern dieselek emissziója korántsem olyan csúfos, mint ahogy a hiszti terjeszti. Ebben a buliban vastagon benne a van a "köz pénzéből támogassuk a villanyautókat gyártókat, meg vásárlókat, mer' az milyen jólesz már" bizniszben érdekeltek lobbihatása."

Így van. Emberek járnak körbe és komoly arccal hirdetik, hogy a megújulók már olcsóbbak a szénnél is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 00:08:55

@ijontichy:

"pont Fukusima a jó példa"

Miért lenne az? Hány MWh áram került megtermelésre Japán összes kommerciális atomreaktorában valaha is mielőtt Fukusimában kiborult a bili?

Viszonyításként: 2016-ban 3,904 japán halt meg autóbalesetben (és ez a legalacsonyabb szám volt amit valaha is rögzítettek).

Amanitin3 2019.09.03. 00:28:44

@ijontichy:
minden upstream és downstream procedúrát figyelembe véve az atomenergia a legbiztonságosabb megtermelt emberhalál per kWh mértékegységben. Ha csernobilt mint kiugró statisztikai anomáliát kiszedjük, akkor bő nagyságrenddel. De azzal együtt is kényelmesen. Nem muszáj ezt szeretni, ez van. Fukushima mire jó példa? Kapott egy 9-es földrengést, aztán egy 13 m magas árhullámot, és nem halt meg senki.

www.forbes.com/sites/jamesconca/2012/06/10/energys-deathprint-a-price-always-paid/

Jó igazad van, nem a földből jött ki, mert a fissziós bomlás más útvonalon megy mint a spontán. De a lényeg, hogy a hulladékot el lehet ásni és kész. Vagy mondok jobbat: szaporító reaktorokban el lehet 'égetni' olyan szinten, hogy nem marad radioaktív szemét szinte egyáltalán.

az továbbra sem derült ki, hogy a Li polimer technológia mire alkalmatlan szerinted és miért.
Fel tudnak gyorsítani egy két tonnás autót 100-ra 2.5 másodperc alatt, például.
Közmű jellegű felhasználásra nem a legideálisabb, de ha van belőle sok a raktárban, akkor miért ne?
Ugyanezt gondolta Elon Musk is, és tessék, ledobott 130 MWh-t az ausztrál sivatagba
electrek.co/2018/01/23/tesla-giant-battery-australia-1-million/

Dyra-Papa 2019.09.03. 07:50:01

Nem értem mi a baj a kapitalizmus ellenséggel. Láthatólag nem fenntartható rendszer. Akkor miért is nem lehet rajta változtatni? Ilyenkor divik egyből komcsizni. Igen valószínűleg igazságosabb társadalmi elosztására lenne szükség a megtermelt javakban. És a fényűző családok életszínvonala is drasztikusan esne. Na de ez az esztelen pazarlás és a föld kizsigerelese rendben van? Sokmindent lehetne tenni és kellene is persze ez a folyamat már beindult de jelentősen lehetne lassítani. Globális politikai akarat kellene. Az új generaciokat pedig már nem arra kellene nevelni hogy az esztelen fogyasztás és birtoklás a boldog élet kulcsa. Szóval lenne irány amerre indulhatna a világ csak az egymással versengő nemzetállamok ezt nem fogják megtenni. Mi lesz ennek a vege? A kapitalizmus vége. Brutális haborukkal. Nem kell hozzá nagy ész.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 08:52:29

@JTU:

Thank you for pointing this out.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 09:34:31

@Dyra-Papa:

"Globális politikai akarat kellene."

Nem kispályás terveid vannak.

B.Log · glossza.blog.hu 2019.09.03. 10:09:45

Persze javuló hatékonyság mellett több embernek jut a javakból, de szembe kéne végre nézni azzal, hogy a legszuperebb hatékonyságnövelés sem eredményes nulla fogyasztású és kibocsátású embert, ergo az emberiség létszáma sem növelhető a végtelenségig. Az emberiség túlélése szempontjából nyilván az lett volna az ideális, ha a világ összes többi országa 1980-ban Kínával együtt bevezeti az egykepolitikát - mindenkinek egy gyereke lehet, kivéve az egykéket, akinek kettő, de elég lett volna a háromunoka-politika is, azaz mindenkinek max. 3 unokáj alehet, a testvérek meg osszák be maguknak a kvótát.
A hatékonyságjavítás és környezetkímélés viszont bizonyos rétegekben a fogyasztás növelésével jár. Az ui. szintén nem fenntartható, hogy a legszegényebb rétegek pl. nem fogyasztanak fogamzásgátlót és szemétégetéssel fűtenek - azért az autógumi tüze mellett melegedő delhi hajléktanannak sem épp nulla az ökológiai lábnyoma.

moonlight777 2019.09.03. 10:16:52

az emberek igényeiből kellene jócskán leadni, mert nettó pazarlás és nem is érdemlik meg

2019.09.03. 10:26:27

Aki logikusan belegondol, csak egyetlen megnyugtató és valódi megoldást találhat, mégpedig a népesség visszavágását, mondjuk olyan egy-másfél milliárdra. Ez egyből orvosolna mindent, és nem kellene semmilyen alapvető változás, minden mehetne úgy, ahogy most, csak a szennyezés esne vissza a töredékére. ma még lehet, hogy röhögünk az ilyesmin, de 50-100 év múlva már nem. Amikor majd felüti a fejét egy rejtélyes, gyorsan terjedő, halálos járvány, aminek a kellő ponton előkerül az ellenszere, majd jusson ez eszébe mindenkinek...

Dyra-Papa 2019.09.03. 10:31:55

@neoteny: másképp hogy? Nem terv ez.

2019.09.03. 10:34:59

@Moin Moin: @Dyra-Papa:

Valahogy így... a gondolkodás ott kezdődik, hogy nem "akarjuk" tönkretenni a bolygót, de "mégis így sikerül". A probléma rendszer szinten van, viszont egyetlen ember gondolkodásáért vagyok felelős, csak azt tudom megváltoztatni: a sajátomat. De ehhez az kell, hogy utánanézzek, mi az, ami eddig történt, és miért - mert ha ezt nem sikerül felfogni, akkor a jószándékom hiábavaló.

Persze vannak egyszerű dolgok, például...
- A megoldás módszere nyilván egy nagyságrendbe kell essen a problémával, ezért például a háztáji termelés, nulla hulladék meg utcai vonulgatások teljesen értelmetlenek egy globálisan szervezett irányítási rendszerrel szemben.
- Azonos okból a módszer ugyanolyan veszélyes és "rossz kezekbe kerülve" tovább rontja a helyzetet. Viszont a fentiek alapján szinte nulla az esély a "jó kezekbe kerülésnek", hiszen milyen alapon állítanám, hogy nálam jó helyen lenne?
- Ha a technológiában reménykedünk, de amíg ott két kereskedő/marketinges "vitatja meg a tutit", és nem röhög senki, hogy ezek meg milyen alapon értenének hozzá, addig sok esély nincs (nem is nézem meg, mert beteg leszek tőle) www.youtube.com/watch?v=IJlPVlqM8sw
- Minden egyes molekulányi műanyagot MI állítottunk elő hatalmas gyárakban, óriási energiabefektetéssel. Ezért az a neve, hogy MŰ ANYAG. NEM az a kérdés, hogyan gyűjtsük össze, hanem az, hogy miért csináltuk meg, és hogyan lehetne a létrehozásuk nélkül jól vagy még jobban élni.
- A "személygépjármű" FOGALOM értelmetlen, mindegy, hogy mi hajtja...
- ...

Vannak továbbá toposzok, például...
- színészek kapnak fel témákat, tesznek "köztudottá", és válnak "az arccá" eltakarva mindenkit, aki ÉRTENE HOZZÁJUK és pont ezért "nem közérthető" amit mondanak,
- a Vasember bedugja a kipufogókat és a faj kozmikus túléléséért harcol pár szakkönyv elolvasása után, a Tündéri Gréta az új generáció nevében haragszik,
- egy ilyen blogon emberek egymásnak esnek és végtelen mennyiségű témában szakértenek és foglalnak állást a vonatkozó tudományos háttér egyetemi szintű ismerete nélkül (mert bocs, az megvan azoknak, akik most "rosszul csinálják", tehát annál TÖBB kell egy szóra érdemes kritikához, jó reggelt!)
- stb.

Ezek olyan közérthetőek és lelkesítőek. Amíg valaki nem tudja, hogy ismétlés, pl 1992-ben Grétát Severn Suzukinak hívták, íme: youtu.be/oJJGuIZVfLM , ki emlékszik már a "save the children", rainforest, ... kampányokra. Ugyanilyen értelmetlen, de legalább szórakoztató összefoglaló atom témában John Olivertől (türelmetleneknek a következtetés: az atomipar olyan mint egy ház, amiből kifelejtették a WC-t) youtu.be/ZwY2E0hjGuU

Van egy hiányzó toposz.
A gyerek, aki feltette az életét a "miért" kérdésre, eltöltött egy kulcs szakmában huszonöt évet, és megértette, de már nem akar beszélni róla, mert a válasz tartalmazza azt is, hogy miért nem értik. Például a "mit kéne csinálni" kérdésre tíz éve raktam össze egy olyan választ, amihez ma sincs mit hozzátennem. Akkor láttam értelmét a kapcsolatkeresésnek, de mindenhol jó esetben levegőnek néztek, de inkább kiátkoztak. Persze ez is ismétlés, lásd Karinthy: Gyémánt novellája
mek.oszk.hu/06800/06821/06821.htm#27

Az eltelt tíz év borzasztó károkat okozott és ma már túlzott optimizmusnak tűnik masszív veszteségek nélküli megoldásban reménykedni. Értsd: "csoda" nélkül MINDENKINEK, neked is aki ezt most olvasod, lesz olyan közeli rokonod, aki a következmények miatt nyomorodik vagy hal meg - ha nem te magad leszel az. A kérdés: van-e értelme beszélni egyáltalán? Én öreg és kiábrándult vagyok, az áru rosszabb, a közönség pedig felületesebb és zavartabb mint valaha. Szóval nem az a kérdés, hogy van-e megoldás, hanem hogy mit lehet kezdeni vele? :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 10:56:47

@Dyra-Papa:

"másképp hogy?"

Globális politikai akarat _nélkül_?

"Nem terv ez."

A kérdésed azt implikálta, hogy _csak_ ez lehet a terv.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 11:00:58

@G.R.Reventlov:

"a vonatkozó tudományos háttér egyetemi szintű ismerete nélkül (mert bocs, az megvan azoknak, akik most "rosszul csinálják", tehát annál TÖBB kell egy szóra érdemes kritikához"

Nah, egy értelmes 8. osztályos gyerek is tudja azt, hogy örökmozgók feltalálóit meghallgatni mihaszna.

2019.09.03. 11:48:58

@neoteny: "Nah, egy értelmes 8. osztályos gyerek is tudja azt, hogy örökmozgók feltalálóit meghallgatni mihaszna."

Igen. Ahogy a Wikipédiára hivatkozókat is ki lehet hagyni bármilyen téma nem-kocsmai szintű megvitatásából. Az "értelmes nyolcadikost" várja a gimi, aztán az egyetem, aztán az évtizednyi munkatapasztalat; a rá hivatkozót meg valami önreflexió fontosságát számára is érthetővé tévő tanfolyam.
Ajánlott háttér: miből élt az általános relativitás elmélet kitalálója? Minek tekintették az atomenergia felszabadítását "lehetetlenségből" technikai problémává tévő láncreakció elvét?
A kis mihasznák, ugye, "értelmes hozzászóló"? :-(

Ismétlem: "megoldhatatlan" kérdésekben a vonatkozó aktuális akadémiai szintű tudás ellenőrzött ismerete alap elvárás, mivel ezzel rendelkeznek a mostani "elrontók" is (pontosabban ők fizetik és sajnos irányítják a kutatókat). Ennek a tetejére kell olyan források érdemi ismerete, amelyek a "state of the art"-on túl vezetnek, és belőlük épített olyan struktúrák, amelyek nem csak egy értelmes nyolcadikos, hanem akár elismert egyetemi professzor vagy közismert szakértő számára is "örökmozgónak" tűnnek.

Ez a BELÉPŐ akkor, ha a kérdés így szól: "Mi lehet a megoldás a klímaválságra?" minden már csak felesleges zajkeltés. De semmi gond, én csak üldögélek az erdőszélen és hülyeségeket beszélek...
kecskefeszek.net/vicc/allat-viccek/a-nyuszika-es-a-hulyeseg.html

Barneby 2019.09.03. 11:57:55

Emberiség-szinten kellene önzővé válnunk az egyéni-szintűönzőség helyett és megoldanánk a problémát, csak amellett, hogy az önzőséget még mindig negatívumkunt aposztrofáljuk, a saját önzésünkről os nehezen mondunk le.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 12:06:16

@G.R.Reventlov:

"Az "értelmes nyolcadikost" várja a gimi, aztán az egyetem, aztán az évtizednyi munkatapasztalat"

Ilyen trivialitások irkálása helyett áruld el: te mennyi idődet szánnád egy örökmozgó feltalálójának meghallgatására?

"Ismétlem: "megoldhatatlan" kérdésekben a vonatkozó aktuális akadémiai szintű tudás ellenőrzött ismerete alap elvárás, mivel ezzel rendelkeznek a mostani "elrontók" is (pontosabban ők fizetik és sajnos irányítják a kutatókat)."

Nesze: wattsupwiththat.com

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 12:08:28

@Barneby:

"az önzőséget még mindig negatívumkunt aposztrofáljuk, a saját önzésünkről os nehezen mondunk le"

Mert az önzés és az önérdek következetes követése két különböző koncepció.

Barneby 2019.09.03. 12:35:08

@neoteny: szerintem nagyon közel áll egymáshoz a két dolog, az önző emberek is lehetnek következetesek és következetlenül is lehetsz előzékeny.
Az önzés egyfajta öntisztelet, ennek kifejezésmódka viszont lehet agresszív/szubmisszív, ahogy következetes/következetlen is.
Van neki egy erős negatív marketingje ami véleményem szerint káros.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 12:46:53

@Barneby:

"szerintem nagyon közel áll egymáshoz a két dolog"

Anna a határ magyar oldalán él, Béla meg a szlovákon. Egymásra találnak, és Anna elkezd tejet importálni Béla tehenészetéből. Egy-egy tétel nagyjából tízmilliós, és Annának van egy (1) millió haszna egy tétel megforgatásán (Bélától megvásárlásán és a magyar fogyasztóknak, pl. tejüzemeknek eladásán).

Megy is az üzlet egy darabig, de Anna megszorul: jól jönne neki néhány milla amivel gatyába tudná rázni a személyes anyagi helyzetét. Így hát elkezd morfondírozni azon, hogy mi lenne ha visszatartaná a közvetkező tétel teljes árát Bélától _miután_ Béla elindította a speditőrt a tejjel. Vagyis lenyúlná Bélát 10 millára -- és ezzel elveszítené a Bélával való _további jövőbeli_ együttműködésből származó tételenkénti millás hasznot.

Ha Anna csak önző, akkor lenyúlja Bélát és utána az özönvíz.

Ha Anna következetesen követi az önérdekét, akkor megoldja az időleges pénzhiányát mondjuk hitel felvételével, aztán bizniszel Bélával még többet, hogy a tételenkénti millás hasznokból ki tudja fizetni a hitelt minél gyorsabban.

Nagyjából ez a különbség.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 13:12:14

@G.R.Reventlov:

"Amennyit kell"

Ez az, amit mindenki magának dönt el.

"2: jobban ismeri a hátteret, nekem nincs rá kapacitásom az elvárt szint eléréséhez, ezért nem fogalmazok meg róla véleményt."

Neked nincs véleményed az anyag- és energiamegmaradás törvényéről?

"Röviden: Al Gore nem értékelhető, mert nem ért hozzá és saját érdekei mentén forgat manipulatív eszközökkel egy témát."

Ez egy hazugság.

"tőled egy percet se kérek, mert abban, amit én kommunikációnak tekintek, nulla értéket mutatsz"

Az rendben van; de lehet, hogy más(ok) ezt másként gondolják.

"Béke veled."

És veled is az utadon.

2019.09.03. 13:13:18

@neoteny:
az előbbi nem önzés, hanem önkény.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 13:14:35

@G.R.Reventlov:

A Neil Postman-os linked kiváló; köszönet érte.

Cserébe én ezt a linket adom:

mises.org/sites/default/files/lessons_for_the_young_economist_murphy_0.pdf

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 13:16:41

@cívisvárosi:

Önző érdek érvényesítésére végrehajtott önkényes cselekedet.

0.5 bit 2019.09.03. 13:58:47

@neoteny: "Ha Anna csak önző, akkor lenyúlja Bélát és utána az özönvíz."

Ez a probléma inkább hasonlít egy társasházra, ahol nincs egyedi mérés és a fűtésszámla közös:

A távfűtés díja évről évre nő, ha nem fizet a társasház akkor kilakoltatják az egész házat. Összehívják a közgyűlést és megkérnek mindenkit, hogy vegye mindenki lejjebb a termosztátokat, a jól keresők jobban a munkanélküliek meg csak kicsit.

Milyen eredmény várható, illetve ki jár jobban, aki letekeri a fűtést vagy aki nem foglalkozik vele?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 14:02:30

@0.5 bit:

"Ez a probléma inkább hasonlít egy társasházra"

Az a lényeg, hogy a payoff matrix aszimmetrikus.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 14:08:55

@G.R.Reventlov:

"öreg vagyok és nem "economist""

Ez elég baj, ti. hogy megöregedtél anélkül, hogy esélyed lett volna megismerni a gazdaságtani világszemléletet.

Anélkül képtelen megérteni az ember még a saját gazdasági döntéseit is. Semmiképpen nem alkalmas arra, hogy eldöntse _mások helyett_, hogy az ő tulajdonukkal ők hogyan rendelkezzenek.

2019.09.03. 14:20:34

@neoteny:
ezért a problémára adott legegyszerűbb válasz a földművelés, a háziiparosság, a vásárvárosi lét klasszikus liberális elvek mentén szerveződő polgárság.

ha a problémát a végletekig leegyszerüsítjük, akkor a co2 kibocsátója a bányaipar. (a tökéletes égés képlete: c + o2 = co2.) és ezt természetes módon a növény nyeli el azzal, hogy fotoszintetizál. gazdaság oldaláról az iparból és a mezőgazdaságból származó jövedelmeket kellene egyensúlyba hozni. ami magyarországon egyáltalán nem tűnik lehetetlennek mivel a népesség nagyjából fele mezővárosban vagy kisebb településen, községekben, falvakban él.

errefelé azt ünneplik hajdúszoboszlón, hogy bocskai istván 413 éve adott szabadágot (nemesi kiváltságot) 700 lovas katonának.
www.naplo.hu/2019/09/az-osok-hagyomanyait-orizvefoto-tibai-ir-500x748.jpg
és a nyíradonyi vállalkozók építik újra az erdei vasutat.
www.naplo.hu/2019/09/file71unccso3wmpl9imdho.jpg
budapest azt mondják, hogy ne akarjál már ilyesmit. mi lesz a bolygóval? ahhoz az ősök hagyományait is kell őrizni, és esetenként kisvasúttal kellene járni. ahogyan hajdúszobszló vagy nyíradony, meg úgy általában a magyar köznép diktálja. gáborjánban közmunkásokból kézművessé válnak. valami 2 millió forintból fejlesztenek. szőnyeg szövés, kosárfonás, száraz tészta készítés. ebből akarnak megélni a földművelés mellett. gáborján egy 25 km2 termőföldterülettel rendelkezik és kevesebb, mint 1 ezer lakója van. tehát ha a kézzel szőt szőnyegnek kultusza van és a városi háziasszony a fonott kosárban viszi haza az áfész boltból a házi tésztát, akkor működik úgy, hogy annak férje traktort szerel a mezőgazdasági gépgyárban. a gyerek drónt röptet, vagy meterológiai célú műholdat épít. félfeudális-félkapitalista világkép a vidékies magyarok többségétől olyan nagyon nem idegen. budapest belső kerületei kérdésesek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 14:25:34

@cívisvárosi:

Egyre rövidül a ciklusidőd törlés és újraregisztrálás között. Hajt az urad?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.09.03. 14:48:38

@Amanitin3: "az össz CO2 kibocsájtás majdnem fele áramtermelésből származik. Ezt egy az egyben ki lehetne lőni kb húsz év alatt atomerőművekkel és megújulókka" - A megújulót vitatom. index.hu/gazdasag/2019/09/03/szivatnak_minket_a_szomszedaink_ezert_lett_a_magyar_aram_ara_haromszorosa_a_nemetnek/

2019.09.03. 14:48:45

@Amanitin3:
a paraszti nagyszüleim 90 év körüli életkort éltek. a nagyanyám a halálos ágyán evett először "bolti" tésztát. a kórházban, amikor a nővérek belekalanázták. egy paraszti háztartásban sem volt szemetes kosár. a paraszti nagyszüleim azt mondták, hogy ezeket a reklámtáskákat vigyétek haza. és ez nem volt olyan nagyon régen. gyerekként azt tapasztaltam meg, hogy egyetlen dologhoz kellett hűtőszekrény. az a túró rudi. amit megvettem a boltból. és elolvadt a zsebemben. mert elég nagy forróság volt, mire a vegyesboltból a köves úton hazaértem. a falusiak gyalogosan a kertek alatt jártak. ez nem egy új probléma. és erre van egy nagyon egyszerű válasz: a földművelés. csak elég sok jobbágyparaszt kell hozzá. az magyarországon adottság leszámítva budapestet, mert a jobbágyfelkeléseket leverték és a népi nacionalistákkal szemben is a kommunisták győztek. és belőlük lett kapitalisták váltottak rendszert. és ezt az elitet veri szét orbán.

és ha budapesten nyer a jelenlegi kormánypárt, akkor nincs miről tárgyalni. mert onnantól kezdve a fidesz alternatívája a fidesz. ha a kormányellenesek nyernek, akkor megmutathatják hogyan működik az a szupertechnológia, amivel a környezeti károkat elhárítják. nem állítom, hogy nincs olyan. hanem azt, hogy van egy elég egyszerű megoldás. földet kellene művelni. kis-magyarországon 10 millió emberből 5 milliónak vagy akár 8 milliónak is lehetne saját kertje, hétvégi háza. amit sanyi a kútfúró haverom mond. nincs jobb, mint a kertet kapálni. persze úgy, hogy a kert végében, a patakban be van hűtve a sör. komám, annál csak egy jobb dolog van. amikor azt mondom editnek, hogy a következő sort ő kapálja amíg ő issza a sört. és erre mondják, hogy ilyenek ez a magyarok. az egyszerű megoldás ez a városias-vidékies magyar népnemzeti kultúra. és amíg nincs szupertechnológia addig ez irányadó.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.09.03. 14:52:33

@cívisvárosi: "gazdaság oldaláról az iparból és a mezőgazdaságból származó jövedelmeket kellene egyensúlyba hozni. ami magyarországon egyáltalán nem tűnik lehetetlennek mivel a népesség nagyjából fele mezővárosban vagy kisebb településen, községekben, falvakban él."

Nem vagy tisztában a számokkal, a mezőgazdaság a magyar GDP-nek csupán 3,3 százaléka. A cikket olvasd nem a linket! Totál tájékozatlan vagy.

agroforum.hu/agrarhirek/agrarkozelet/mezogazdasag-gdp-termelesehez-33-szazalekkal-jarult-hozza-2017-ben/

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.09.03. 14:59:15

@Amanitin3: "Ugyanezt gondolta Elon Musk is, és tessék, ledobott 130 MWh-t az ausztrál sivatagba" - Amit Paks teljes 4 perc alatt állít elő. :-))

2019.09.03. 15:17:07

@neoteny:
felőlem bukjon meg orbán. csak azt állítom, hogy orbán politikája alapvetően helyes már amennyiben elfogadjuk, hogy a köznép gondolkodása helyes. elvben ez a demokrácia alapja. orbán kevés pénzből megveszi a gáborjániakat. az ep választásokon 76% szavazott a fideszre.

mennyi a co2 kibocsátás?
ők a szőnyeg szövők.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/08/DSC9429-1.jpg
ők a kosárfonók.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/08/DSC9527-1.jpg
ők a seprűkészítők.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/08/DSC9534-1.jpg
nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó, vagy rossz. hanem azt, hogy erre a fejlettségi szintre való részleges visszalépés az egyik megoldás félfeudális-félkapitalista világképpel. a másik, hogy lesz valamilyen szupertechnológia. de amíg nincs addig marad az "orbánizmus".

de értem, hogy erre a kormányellenesek azt mondják, hogy magyarország a harmadik világ szintjére süllyed. de ezt a gáborjániak emelkedésnek élik meg. felteszem ezért szavaznak elsősorban a fideszre. és másodsorban a jobbikra. és harmadsorban a dk-ra. aztán lehet, hogy ez megváltozik. mert ugyanezek szavaztak már a szocikra is. szóval gyurcsánynak és gyurcsánynének is van kevés esélye. de hogyan jön létre a globális kapitalista és a liberális demokrácia párosán alapuló világrend gáborjánban?

ezt a hírt a mai néplapból vettem.
2019. szept. 3. kedd
Megyei körkép.
www.naplo.hu/2019/09/partpage_03092019NAPLO5.jpg
nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó, vagy rossz. hanem azt, hogy magyarországon ez a helyzet. és ez válasz arra a problémára, amire ti azt mondjátok, hogy ti hisztek valamilyen szupercellában, vagy nem tudom miben, amiben ami elnyeli a co2-t. az elemi közelítéssel a növényi sejt.
biologydictionary.net/wp-content/uploads/2017/04/Plant-cell-diagram.jpg

2019.09.03. 15:56:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
a gdp elsődlegesen nem a valós árutermelést méri, hanem a fogyasztást, a beruházást és a kereskedelmet (export-import különbözetét) méri. nem gdp-t kellene "termelni", hanem valós árut. mégpedig úgy, hogy a mezőgazdaság (vidékies) és a bányaipar (városias) és kibocsátása egyensúlyba kerüljön. ezt magyarországon meg lehet tenni. mert olyan a településszerkezet. leszámítva a budapestet. ott csak az egyik tábor maradhat. a másik elvándorol, vagy elvándorolt. tartok tőle, hogy nem lesz sokkal jobb megoldás.

esetleg ne azt mondd, hogy a másik hülye. hanem azt, hogy ha nem fogadod el a majdnem nyilvánvalót, akkor állj elő egy másik megoldással. felőlem lehet szupercellákról beszélni. de hol van. meg hogy a nasa majd a marson fog céklát termelni. mert mars járó hozott onnan homokot. és a nasa mérnökei kikísérletezték az űrcéklát. és azt árulják majd a fény utcai piacon? ebben hisztek?

2019.09.03. 16:54:16

@neoteny:
ugyanerről az oldalról a lecsófesztivált is hozhattam volna példának. a hozzávalókat nagy részét a helyi közmunkások termelték. és ezek után adományoztak a városi klinika koraszülött osztályának az esztáriak. ők képviselik most a hagyományos polgári mintákat. és nem azok, akik azt mondják, hogy a hitler és sztálin együttvéve se mérhető ahhoz a szörnyűséghez, amit orbán viktor művel. ami ugye annyit tesz, hogy valaki nem lehet minisztériumi főosztályvezető, vagy államtitkár helyettes. mert oda gulyás gergely, szijjártó péter az ismerőseit és azok rokonságát ülteti be. azzal, hogy orbán viktor egy ügyes hatalomtechnikus. kimeszelte az esztári templomot. és azt mondta, hogy csináljatok valami falusi programot. és ebből lett a lecsófesztivál. és ezzel megnyerte a választást. legutóbb legalábbis esztár népe 71%-ban a fideszre szavazott. de a dk-momentum koalíciója is kapott 16%-ot. és lehet, hogy fodítanak 22-ben. de ahhoz "gyurcsányista", vagy "momentum generációs" falunap kell. az átlag magyar vidéki számára ez a mezővárosias kispolgári lét elérhető. és ezt nyújtja a fidesz. és ennek alternatívája a jobbikos etnobiznisz. csak vona gábor elárulta a nemzeti radikalizmust. és még lehetne alternatíva a vörös csillag mgtsz. csak a baloldali értelmiség feladta a kistérségi agrárszocialista szövetkezeti világot. helyette tgm "képviseli" a munkások és paraszok megbonthatatlan szövetségét amelyik egy világforradalommal létrehozza a kommünt a földkerekségen. feltéve persze, hogy előzetesen a zöldek megmentik a bolygót. ez ugye a "balos" "alternatíva".

2019.09.03. 17:23:13

@G.R.Reventlov:
a valutalap, világbank működése elég egyszerű. a szocik eladósítják az államot. a liberálisok eladják. és ők azt mondják, hogy ezzel pareto hatékonyság javítást hajtanak végre. mert az állam rossz gazda. nagyjából ez a szociálliberális politika. és az ehhez kötődő pártokat a halál faszára küldték már szinte mindenhol. leszámítva budapestet. az a "demokraták" egyik utolsó mentsvára.

2019.09.03. 18:32:40

@G.R.Reventlov:
a finom az eredetileg nem azt jelentette, hogy fincsi, hanem azt, hogy valaminek vége. a finish. és az általában valami jó dolog. de azért mégis csak fizeti kell. ebből lesz a finance. ez a fine kétféle értelme. és ezt egy angol talán még érti. csak most már fine dining az uralkodó. és abban amiért fizetni kell az: fincsi.

ez az angolszász dine úgy tűnik, mintha a magyar dínom-dánom rokona nem lenne. mint a dinner. ezt sem szabad gondolni, mert úgy a magyar nem finn. és annak kell lennie.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 18:52:51

@G.R.Reventlov:

"tudom miről beszélsz"

Bullshit: te írtad azt, hogy "öreg vagyok és nem "economist"".

2019.09.03. 21:06:01

@neoteny:
@neoteny:
magyarországon nem nagyon szeretik a nyugati típusú gyarmatosítókat. az anacho-kapitalistákat lényegében. csak egy részük mégis beszavaz dk-momentum koalícióra. mert azt gondolják, hogy jólét és szabadság mégis csak létezik. de ők nagyrészt anarcho-kommunisták. feltétel nélkül osztunk alapjövedelmet. és úgy mindenkinek lesz pénze, amit elkölthet.

orbán meg azt mondja, hogy ez így nem lesz jó. és igaza van. és ezért gáborjánban el kezdenek szőnyeget szőni, kosarat fonni, seprűt kötni. termesztenek hozzá cirokot is. és azt kiviszik a vásárra. ez már kezd a klasszikus liberális elvek szerint a valós árupiacra hasonlít. de ez egy félfeudális-félkapitalista világ a legjobb esetben.

a city of london évszázadokkal ezelőtt azt mondja, hogy ez mind nem kell. hanem el kell kezdeni nyomtatni angol fontot. és termelik az árut a szolganépek. a city pedig a gyarmatbirodalmat menedzseli. de ez nem az állam, a királyi udvar, annak a hatalma névlegessé válik, hanem a régi államot, a királyságot felváltó tőkepiac. nem választott képviselők uralkodnak, hanem az ügyes üzletemberekből álló nem-kormányzati szerveződések. ez az anarcho-kapitalizmus. amit magyarországon a fidesz kampánystratégiái elneveztek úgy, hogy "soros terv". mintha ez az egész soros györgy találmánya lenne. de az igaz, hogy az államkapitalista világelit nagyrészt a semmiből való pénzteremtés lehetőségét használja ki. és ez az, amit magyarországon szinte sohasem támogatott azért, mert nincs külső gyarmatbirodalom.

1849-ben debrecen volt főváros. január 7-én érkezett meg kossuth lajos. hozták a koronát. a britekkel összhangban magyarországon a korona uralkodik parlamentáris keretek között. január 8-án volt egy zárt kormány. január 9-én nyilvános képviselőházi ülés. a kincstári utalványok forgalomba hozataláról döntöttek. az állami pénzjegynyomda január 13-án lépett működésbe. erre a január 14-én a céhek követelték a limitációk eltörlését. mészárosok azt, hogy a húst tegyék szabadárassá. mert tisztában voltak vele, hogy a magyar elit, ahogyan az összes többi elit, a semmiből teremti a pénzt. január 15-én összeült az egyenlőségi társaság. január 18-án hirdetnek próbamozgósítást. 7-8 ezer ember gyűlt össze. de már előtte is népgyűlést tartottak.

mi a probléma? nyomják a pénzt, mint a london, vagy a bécs, de nincs külső gyarmatbirodalom, amit kifoszthatnának. illetve az éppen magyarország. de ezzel debrecen polgársága 1849 januárjában tisztában van ha másért nem, akkor azért, mert mindez ott zajlik a szemük előtt. van egy gyarmatosító kapitalista világrend. és ez új világ. ez váltja fel a feudalizmust. illetve nagyjából mohács óta ez váltotta fel. és a magyar elit, beleértve a liberálisokat azt mondják, hogy ők nem akarnak egy ilyen rendszert. klasszikus piacgazdaságokat akarnak. csak arra nincs mód. ha london vagy bécs a pénzt a semmiből teremti, akkor a tisztességes versenyről szóló értekezéseket zárójelbe lehet tenni. és erre jön az, hogy a liberalizált devizapiac és a legkülönfélébb származékos ügyletek megoldják. de nem. ugye elég sok tapasztalatunk van abból, hogy ez a nyilvánvaló csalás válságok sorozatát generálja.

2019.09.03. 21:16:45

@neoteny:
vagy mondjuk mit jelent a cenzúra eltörlése? nem azt, hogy a sajtó szabaddá vált. az idegenek szerkesztette sajtót törölték el március 19-én. A könynyomda élére kinevezték Lugossy József kollégiumi professzort.

március 20. A városi tanács kijelölte a sajtó fölött őrködő választmány tagjait: Kondor László kereskedő, Bognár Mihály szabó, Kiss Lajos ügyvéd, Nagy József kereskedő, Révész Bálint közoktató, Könyves Tóth Mihály lelkész, Török József orvostanár, Zalay Alajos udvari tanácsos, Kmety Pál orvostanár, Telegdi Kovács László ügyvéd, Szűcs István közoktató, Kaffka Károly polgár, Tamássy Károly gyógyszerész, Schóvel József órásmester, Kovács János szántóvető.

tehát egy szó nem volt arról, hogy a sajtó teljesen szabaddá válik. arról volt szó, hogy a polgárság, azaz a hites választott közönség őrködik felette.

Exploiter 2019.09.03. 21:26:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Talán egyszer majd megérti mindenki, hogy az áram egy modern országban fontosabb erőforrás, mint a víz. (Főleg, hogy ha ez nincs, az sincs)
Az, hogy veszünk majd a szomszédból olcsón, nemzetstrategiának kicsit sovány.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 22:02:06

@cívisvárosi:

"tehát egy szó nem volt arról, hogy a sajtó teljesen szabaddá válik. arról volt szó, hogy a polgárság, azaz a hites választott közönség őrködik felette."

Igen, ez az ördögfajzatok interpretációja.

2019.09.03. 22:40:48

@neoteny:
hogyan kellene interpretálni azt, hogy a könyvnyomda élére kinevezték lugossy nyelvész professzort. és megválasztották a sajtó felett őrködő választmány tagjait. létrejött egy 180 főből álló képviselőtestület és 37 főből álló honvéd tisztikar. a város lakossága az összeírás szerint 48,566 fő. ebből választásra jogosult: 1,912 fő.

A választó minden ház és telektulajdonos, ha a ház és telek értéke 1,000 forintnál magasabb, minden kézműves, kereskedő és gyáros, ha saját műhelye van
és legalább egy segéddel dolgozik, mindenki más, akinek legalább évi 600 forint biztos jövedelme van; és ha a fenti feltételeknek nem felel ugyan meg, de eddig városi polgárjoggal rendelkezett.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 22:44:23

@cívisvárosi:

"hogyan kellene interpretálni azt, hogy [...] megválasztották a sajtó felett őrködő választmány tagjait."

Úgy, hogy megválasztották a sajtó _szabadsága_ felett őrködő választmány tagjait.

2019.09.03. 22:50:52

@neoteny:
a külváros lakói nagyrészt városi bérlők voltak.

"Minthogy a belvárosban is senki ingyen telket nem kapott, hanem pénzen kellett szereznie, tartozzanak a külvárosiak is telkeiket, melyeknek eddig tsak használói, de nem tulajdonosai voltak, megváltani oly formán, hogy telkükért 2 pengő forint négyszögöléért, mint utolsó osztályú városi telekért a városi pénztárba befizettessék."

ezt mondták a polgári konzervatívok. legalábbis errefelé.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 22:59:32

@cívisvárosi:

""Minthogy a belvárosban is senki ingyen telket nem kapott, hanem pénzen kellett szereznie, tartozzanak a külvárosiak is telkeiket, melyeknek eddig tsak használói, de nem tulajdonosai voltak, megváltani oly formán, hogy telkükért 2 pengő forint négyszögöléért, mint utolsó osztályú városi telekért a városi pénztárba befizettessék."

ezt mondták a polgári konzervatívok."

Ezt mondták a polgári konzervatívok _másoknak_.

Mindamellett, hogy ez is ördögfajzatok okoskodása: ha _mindenki_ fizetett a belvárosi telkéért _valakinek_, akkor kinek fizetett a telekért az _első_ lakó(k) azon a területen, amelyből Debrecen belvárosa nőtt ki?

Az egész hazugságra alapul: a városatyák egyszerűen le akarták nyúlni a külkerületek lakóit, és előjöttek ezzel a bullshit 'igazolással', lényegileg kivetettek a külkerületek lakóira egy egyszeri ingatlanadót.

Az ördög műveiről mindig kiviláglik, hogy kitől származik.

2019.09.03. 23:13:03

@neoteny:
nem azt állítom, hogy a magyar polgárság nem volt liberális. hanem azt, hogy ez sohasem volt az a fajta ortodox liberalizmus, amit mondjuk a soros alapítvány képvisel.

ők mit is mondanak? azt, hogy a magyarországi sajtó félig szabad. ez mit is jelent? azt, hogy fele részben írnak nekik tetsző dolgokat. az a szabad sajtó és nekik nem tetsző az nem szabad. és ezt úgy mondják, hogy őket a magyar társadalom az ellenőrző szerepre nem választotta meg. ők egy soha senki által meg nem választott cenzúra, ami a globális pénzuralomra van alapozva. amilyen akkoriban volt a bécsi udvar. tehát még csak nem is azt mondják, hogy bárki bármit írhat. hanem amit ők elfogadnak. és mindezt világméretekben úgy, hogy világ népei nem kérték fel őket erre a feladatra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 23:15:08

@cívisvárosi:

"nem azt állítom, hogy a magyar polgárság nem volt liberális."

De azt állítottad; most meg ördögfajzat módjára tagadod.

csutak_tolsz 2019.09.03. 23:28:17

@cívisvárosi: Lassan Ságvári Endre nyomába érsz. (Tudom, az csak egy monda...)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 23:30:25

@csutak_tolsz:

Lássuk csak:

1) unionista
2) 444
3) az a hekkelős nick
4) talált, süllyedt
5) cívisvárosi

legalább is ezek az egyértelműen azonosíthatóak. További javaslatok a listához?

s_tuzok_csalt 2019.09.03. 23:35:35

@neoteny: 6. zwingli
7. kantonpárti
8. takács_bálint
9. [nick]
10.[nev]

11. per pillanat nem mondom meg, mert majdnem teljesen
egyezik a személy igazi nevével.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 23:41:24

@csutak_tolsz: @s_tuzok_csalt:

És neked vannak még más anagrammás nickjeid?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 23:46:47

@s_tuzok_csalt:

Akkor én hagylak benneteket megvívni a Virtuális Skizofrének Csatáját.

2019.09.03. 23:48:18

@neoteny:
a nemesek a királytól kapták a kiváltságot és az azzal járó birtokot. és a kincstárnak fizettek. az első magyar királyok pedig árpád vezér egyenes ági leszármazottai voltak. így jöttek létre a nemesi házak.

a reformáció mondta azt, hogy ezek után minden polgári háznak legyen szavazati joga (az adót fizető család a cselédeivel). és a város egésze vált nemessé. de aki cseléd volt annak nem volt szavazati joga. hanem szabadon választott egy polgári családot, ahol szolgált. és vagy figyelembe vették azt, amit a világról gondolt, vagy nem. de bárki tanulhatott. a legszegényebb is kapott ösztöndíjat. külföldre is mehetett a legszegényebb diák. igaz, hogy dolgoznia kellett kollégiumban. hordták a fát a szegényebb diákok. vagy ha valaki nem volt elég erős, akkor énekelhetett a kórusban. és ezért pénzt kapott. vagy lehetett házitanító. de polgárjoga nem volt egészen addig nem rendelkezett saját háztartással és adót fizető vállalkozással vagy nem vált a város választott polgári főtisztviselőjévé.

és 19. században mondták azt az egyenlőség pártiak, hogy kapjon mindenki polgárjogot. és erre mondták azt a belvárosiak, hogy váltsák meg a várostól bérelt telket. mert ők is megvásárolták annak idején a debreceni családtól, vagy beházasodtak és úgy szereztek tulajdonjogot. volt a dózsa, aki nádor volt. annak a fia volt jakab. annak volt egy fia istván. és annak volt egy lánya ilka. és ilkát elvette domoszlói demeter nevű polgár. és az örökségből kapott valamennyit.

amikor a debreceni család férfiágon kihalt, akkor a szokásjog szerint a város a király birtokává vált. és azt mondta, hogy ő eladná többek között debrecent, hogy megvegye belgrádot. és a polgárság azt mondta, hogy inkább legyen ilka és demeter. a zsófi és a csaholyi jancsi. katalin és a telegdi gróf. illetve ezek is csak úgy, hogy a város tehetősebb polgárságát beválasztják a tanácsba. és választanak bírót. de a városnak volt ilyen joga, amit lajos királytól kaptak.

1848-ban az egyenlőség pártiak azt mondták, hogy szűnjön meg minden korábbi kiváltság. legyen általános választójog. de ezt errefelé a polgárság nem támogatta. hanem azt mondta, hogy ezért fizessenek a városnak. mivel a belvárosi telkeket ő felmenői is megvásárolták. úgy szereztek polgárjogot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 23:54:32

@cívisvárosi:

"a nemesek a királytól kapták a kiváltságot és az azzal járó birtokot."

És a király kitől kapta a földek feletti rendelkezés jogát?

A debreceni városatyák ördögfajzatok érvelésével 'igazolták' a külterületek lakóinak egyszeri törvényes megrablását, ti. egyszeri ingatlanadó kivetését.

2019.09.03. 23:57:17

@neoteny:
a magyar polgárság nem volt ortodox liberális. az, amit most a libsik képviselnek. a magyar polgárság nem mondta azt, hogy nem kellenek szabályok. olyan sem volt, hogy a sajtó legyen teljesen.

amit budapest "liberális" népe a világról gondol az a magyar polgári fejlődéstől nagyrészt idegen. éppen az ellen folytak a szabadságharcok. az mind a bécsi udvar elképzelése. majd ők megmondják, hogy mi a szabad sajtó, és mi nem az. és őket nem kell megválasztani. csak ők azt mondták, hogy ők a habsburg ház. ugyanezt mondták a kommunisták. őket nem kell megválasztani. és ez most politikai értelemben egy brancs. ők a szociálliberálisok. a dk és a momentum. a dk mondja azt, amit a komcsik. és a momentum azt, amit bécs. nincs szabad sajtó, mert nem nekik tetsző dolgokat írnak. de a momentum nincs konszenzussal megválasztva. kondor lászló kereskedőt, zalay alajos udvari tanácsost, és többieket közfelkiáltással megválasztották. és úgy törölték el a cenzúrát. teccikérteni?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.03. 23:58:57

@cívisvárosi:

Innét kezdve ez vallás: ördögimádat.

2019.09.04. 00:02:47

@neoteny:
tehát az egyik hitvilágban van egy végső hivatkozás az istenre. a natio hungarica tagja az isten választott
népe ahogyan az összes többi náció is az. és a natio hungarica tagjai kezdetben a nemesek voltak, utána a polgárok is annak tagjaivá váltak és később minden egyes ember. de ez az isten előtti egyenlőségből következik. a jog egy istennek tetszelegni akaró szokásrend.

sólyom lászló azt mondja, hogy van a láthatatlan alkotmány, amit ő lát. és mivel ő látja, a többi nem látja ezért nyilván ő mondja meg, hogy mi alkotmányos és mi nem. és az a láthatatlan alkotmányban van leírva, amit a pórnép nem lát. hanem csak ő látja. és azt mondják, hogy ez kérem szépen így van. ez a "liberális" "demokrácia".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 00:07:36

@cívisvárosi:

"tehát az egyik hitvilágban van egy végső hivatkozás az istenre."

Nem: az ördögimádók hivatkoznak _az istenre_, nem pedig Istenre, ahogy azt pl. Frédéric Batiat is tette.

2019.09.04. 00:12:01

@neoteny:
persze, hogy vallás. arról folyik egy értelmetlen vita.

mi a klímaváltozás elsődleges oka? a légkörben túlzott mértékű a vízgőz és a széndioxiod, amit az ipar 5.0 bocsát ki. süt a nap. és ezek a gőzök, gázok az infravörös tartományba eső fényt elnyelik és szétsugározzák. ettől a légkör melegszik.

mi az, ami elnyeli a fényt, a vízgőzt és a széndioxidot? a növények ettől növekednek. tehát mire van szükség? növénytermesztésre, földművelésre? nem. majd jön ellon musk és feltalálja a nem tudom mit. és ebben hisznek. hogy a marson fognak termelni űrcéklát. onnan fogja ellon musk elhozni a fény utcai piacra. ebben hisznek. lehet, hogy ez így lesz. hogy a fenébe ne lehetne. de jelenleg az a földi céklát kellene termelni, ami elnyeli az üvegházhatású gázt. az űrcékla árát valószínűleg csak mészáros lőrinc tudná megfizetni. és azt mondják, hogy ez a piac. ebben hisznek. és a magyar vidék meg ne akarjon már földi céklát, mert az nem elég modern. ez is egy hitvilág.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 00:18:08

@cívisvárosi:

"persze, hogy vallás. arról folyik egy értelmetlen vita."

Igen, ez az ördögfattyak vallása.

2019.09.04. 00:21:57

@neoteny:
de ez bastiat vagy ki egy istenség volt?

2019.09.04. 00:34:01

@neoteny:
mi állítja meg a klímaváltozást? mi az, ami képes ellensúlyozni. erre van egy válasz. a növény, fotoszintézis. mindenki tudja, aki az általános iskolában eljutott a felső tagozatra. és ezen túl még van valamilyen szupercellánk, ami tudja ugyanazt, amit a növényi sejt? minden egyes növénynek minden egyes sejtje? van ilyen technológiánk? nincsen.

tehát a legjobb tudásunk szerint mire kellene a klímaváltozás elleni küzdelmet alapozni? földművelésre, kézműves termékekre, háziiparosságra, vásárvárosiasságra. és effélékre.

és mit mondanak a "liberálisok" azt, hogy ők ebben nem hisznek. hanem ők ellon musk szupertalálmányában hisznek, ami jelenleg nem létezik. mi az érvelésük? nincs isten, tehát nekik van igazuk. mindenre ez a válaszuk. aki az istenre hivatkozik az sátán. miből következik az egyenlőség ha nem a hitből, akkor mégis miből? marx ezt mondta? az a tekintélyelvű érvelés. karcsi bácsi azt mondta, hogy úgy van. és mi mind hiszünk karcsi bácsiban. ők a marxisták.

2019.09.04. 00:37:32

@neoteny:
ez a tekintély elvű érvelés. bastian azt mondta, tehát az úgy van. mert ő valamilyen istenség volt. nem. te tekintélyelvű módon érvelsz. autoriter módon. szerinted a profit alapja az arbitrázs. a piaci önkény. te arra azt mondod, hogy szabadság. ami arbitrary, azaz önkényes, önhatalmú, korlátlan.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 00:38:42

@cívisvárosi:

"ez bastiat vagy ki egy istenség volt?"

Egy ördögfióka kérdése.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 00:39:50

@cívisvárosi:

"ez a tekintély elvű érvelés."

Igen, ez az ördögfattyak metódusa: Isten műveit az ördögnek tulajdonítani.

2019.09.04. 00:41:09

@neoteny:
bastian istenség volt?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 00:42:25

@cívisvárosi:

"bastian istenség volt?"

Te egy ördögfióka vagy?

2019.09.04. 00:47:29

@neoteny:
nem tulajdonítom a művét ördöginek. mivel nem olvastam. de a bölcselet legyen az akármi végső soron a hiten alapul. lehet valaki "felvilágosult", "nagyon európai". végső soron az istenre kellene hivatkoznia, vagy valamilyen természetjogra, ami az ő személyes szent meggyőződése.

ehelyett az van, hogy bastiat ezt mondta. vagy marx. vagy akárki. ez a tekintély elvű érvelés. ha bastiat azt mondta, akkor nem lehet máshogy. mert ő a bastiat a micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 00:51:13

@cívisvárosi:

"nem tulajdonítom a művét ördöginek. mivel nem olvastam."

Hazugság: olvastad.

Az Élet Istentől Kapott Ajándék

Istentől kaptuk az ajándékot, amely minden mást tartalmaz. Ez az ajándék az élet—testi, intellektuális és erkölcsi élet.

De az élet nem tudja önmagát fenntartani. Az élet Teremtője ránk bízta azt a kötelességet, hogy azt megőrizzük, kifejlesszük és tökéletesítsük. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk végezni, csodálatos képességek tárházával látott el bennünket. És sokféle természetes forrás közé helyezett minket. A képességeink alkalmazása által ezeket a természetes forrásokat termékekké változtatjuk, és használjuk őket. Ez a folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy az élet a kijelölt útján haladjon.

Élet, képességek, termelés — más szóval egyéniség, szabadság, tulajdon — ez az ember. A ravasz politikai vezetők fortélyai ellenére ez a három ajándék Istentől származik megelőzve az emberi törvénykezést, és magasabbrendű afelett.

Élet, szabadság és vagyon nem azért léteznek, mert az ember törvényeket hozott. Ellenkezőleg, a tény az, hogy élet, szabadság és tulajdon már az előtt létezett, és az embert arra késztette, hogy törvényeket hozzon.

-- Frédéric Bastiat "A Jog"

2019.09.04. 01:03:40

@neoteny:
van a klímaváltozás. és a legtöbb kommentelő egy nem létező dologról ír. valamilyen szupertalálmányról, amivel lehet, hogy a nasa mérnökei előállnak. vagy az emberiség végső pusztulásáról értekezik meg arról, hogy az emberiség létszámát 7.5 milliárdról vigyük le 1.5 milliárdra. azaz 6 milliárd embert valamilyen módon öljünk meg. tehát valamilyen nem létező, vagy képtelen, vagy brutális embertelen dologról értekezik.

hozhatna a kútról vizet kannában, mint nagyapám. azt mondja, hogy az nem kényelmes. de ugyanezek elmennek súlyokat emelni fitness terembe. az kényelmes? és azt mondják, hogy az a piac. a fitness terem a piac? a piac a vásárcsarnok, vagy bármi ahol valós árut értékesítenek. az a piac.

a fitness terem marketing. azt mondják, hogy ne a vizes kannát emelgesd, mert az kényelmetlen. bezzeg a mi súlyainkat emelgetni kibaszott kényelmes. és ebben hisznek. és azt mondják, hogy ez a piac.

egy modern országban az elektromos áram fontosabb erőforrás, mint a víz mondja egy nick. próbáljon ki egy hetet elektromos áram nélkül és víz nélkül.

ijontichy 2019.09.04. 01:04:11

@cívisvárosi: Nade most tényleg... kéccász rongyos dolcsiért eteted a magyar vidéket azzal, hogy de igenis bele lehet lépni kétszer is ugyanabba a folyóba? Delirálsz itt bukolikus lírai hangulatban arról, ami volt, és már biztosan nem lesz?
Az, hogy Mo-on még midig található ember aki kéccáz rongyos dolcsiért erre hajlandó, azt mutatja, hogy párttitkárivadék kiskondás és haverjai egyvalamihez biztosan nem értenek: országot kormányozni.

@Amanitin3: Ha ez (ti. fissziós hulladékkezelés) ennyire egyszerű lenne, akkor nem foglalkoznának annyit a hulladékkezelés és az életciklus lejárt atomerőművi blokkok "utógondozásának" költségeivel a megtérülési számításokban. Szóval úgy tűnik ez max az időmilliomos evolúció szempontjából azonos egy hullával, ti "elföldeljük, azt a többiről a majd a természet gondoskodik"

@neoteny: Én nem hullák számában gondolkodom. Csernobil és Fukusima esetében némi mázlifaktor is játszott, hogy nem félkontinensnyi terület vált évszázadokra lakhatatlanná (feltéve, hogy évszázadok alatt a technológiai fejlődés nem talál valami szuper megoldást, pölö Asimov: Libamájpástétom mintára (mert az zseniális lenne ;-) ). Szóval Fukusima szvsz. azért jó példa, mert ott nem hülyegyerekek játszadoztak gyufával. Tetszik, vagy sem, a fissziós atomenergia-balesetek következményeinek felszámolása - a jelen színvonalunkon - egy hangyányival bajosabb, mint egy Bhopal, vagy Seveso.
Azért remélem, hogy az erős kölcsönhatások adta lehetőségek közül a tisztábbikat is sikerül igába hajtani hamarosan. Btw. milyen érdekes, hogy a leggyengébb kölcsönhatásból dögivel el vagyunk látva, csak nem tudjuk igazán hasznosítani ( a Tajgetoszról való lehajigálásokat nem számítva ;-) )

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 01:06:29

@ijontichy:

"Én nem hullák számában gondolkodom."

_Valamilyen_ metrikában gondolkodsz: mi az?

ijontichy 2019.09.04. 01:17:11

@Amanitin3: Btw Li-ion. Engem egy fikarcnyit sem érdekel, hogy 2.5 vagy 5 sec alatt képes elérni a 100-at. Az már igen, hogy a lobbisták útján kisajtolt közpénzekkel megtámogatva sem képes versenyképes áron olyat előállítani, ami megy 1000-1200km-t, hűtve/fűtve/változatos domborzati viszonyokon, és utána egy laza kávézás alatt fel lehet 100%-ra tankolni. Ha Elon Musk-nak (akit egyébként más okból eléggé tisztelek, nem úgy, mint @cívisvárosi aka @444) megpattan az összes ina az erőlködéstől, akkor sem fog pénzügyi varázslások nélkül ilyet előállítani. Ennek a technológiának megvannak a korlátai és nagyjából el is érték azt - értve ez alatt az egységnyi térfogatban még biztonságosan tárolható energiasűrűséget.

ijontichy 2019.09.04. 01:20:12

@neoteny: Földrajzi területméretekben és időben, amennyire ezekről lemondhatunk (ha valami mégis nagyon rosszul sülne el).

2019.09.04. 01:22:12

@ijontichy:
nem tudom, hogy milyen 200 dollár. csak szórakozom azon, hogy olvasom a hülyeséget. és írom a hülyeséget.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 01:29:57

@ijontichy:

"Földrajzi területméretekben és időben"

Eddig is termeltünk nukleáris hulladékokat; eddig is megoldottuk azok továbbfeldolgozását-tárolását.

Ha metrika, akkor mérni kell, nem szabadon fantáziálgatni arról, hogy miből lehet oltári nagy balhé. Ill. arról is fantáziálgatni kell akkor, amikor az erőmű biztonsági rendszerét tervezik.

2019.09.04. 01:52:19

@ijontichy:
lehet mondani, hogy ukránok hülyék. bezzeg a japánok, akik nem gondoltak arra, hogy arra mellett lesz egy nagy földrengés, szökőár. és azt mondták, erre nem gondoltunk. japánban? igen, ők nem gondolták, hogy lehet elég nagy földrengés. tényleg? és tényleg. úgy tűnik, hogy a japánok is hülyék.

2019.09.04. 02:10:18

@neoteny:
felőlem fogjon összes a momentum és dr. dobrev klára és váltsák le orbánt. és söpörjék el az autoriter rezsimet. próbálom megérteni a kormányelleneseket. hogy mi várható akkor ha esetleg ők győznek. de nincs elképzelés. egymással se értenek egyet. mert szélsőkommunista, szélsőkapitalista, vagy szélsőmodernista. vízre se lesz szükség, mert egy modern társadalomban mégis csak fontosabb az elektromosság. brute force fasiszta. öljünk meg 6 milliárd embert. vagy valami fatalista. kipusztul az emberiség, stb. azt tapasztalom, hogy a kormányellenesek valamilyen szélsőséges ideológiában hisznek. illetve a kormányellenes politikusok ugyanazokat a hatalomtechnikai eszközöket használják, amit orbán kampánytanácsadói.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 02:20:43

@cívisvárosi:

"azt tapasztalom, hogy a kormányellenesek valamilyen szélsőséges ideológiában hisznek."

Igen, ez az ördögfattyak vallása: hamis vádakkal elveszejteni azokat, akik a Logoszban hisznek.

2019.09.04. 02:43:48

@neoteny:
itt van mondjuk ez a nemzetközi iskola. ami nagy port vert fel. ugye mit is mond az ellenzék? több pénzt az oktatásba. magyarországon van nagyjából 3,500 általános iskola. 700-750 ezer általános iskolás. és 75-80 ezer pedagógus. és ezeknek ugye ennek mindnek lehetne egy kicsivel több pénzt adni. de ugye így aligha lesz sokkal jobb. tehát akkor olyan mintaintézményeket, amit a közoktatással össze lehet kapcsolni. és ebből következik az önkormányzati tulajdonban levő magániskola.

ez iskola a tervek szerint évi 1 milliárd forintot költ pedagógus bérekre. és ez ugye alternatívát jelent a klik, az egyházi és az egyetemi intézményekhez képest is. van egy piachoz közel álló intézmény. miért olyan nagy probléma ez?

azért, mert mindez 3.8 milliárd forintba került. igen ám, de az építőipari vállalatok a felét visszafizették adóban. és az üzemeltető alapítvány is adózik, fizet helyi adót, bérleti díjat. úgy, hogy tulajdonjoga nincs. hanem az önkormányzat megbízta őket, hogy üzemeltessék az iskolát úgy, hogy egy minimális saját tőkét ők maguk is kockáztatják. és akik ezt csinálják azok ugyanebben a rendszerben dolgoztak angliában, svájcban, norvégiában, katarban. programigazgatóként, vizsgabiztosként, tanácsadóként. másképp nem is kaphattak volna nemzetközi minősítést.

tehát lényegében arról van szó, hogy ennek az ellenzői nem hisznek abban, hogy működhet. mert hogy ezek után azt mondják a klik tankerületi igazgatójának, hogy tessen már megnézni. és ő nem mondja azt, hogy ugyan már. soros ügynökei. hiszen az is a fidesz intézménye. tehát esetleg van abban ráció, hogy egy adott politikai környezetben, amit a kormány, az ellenzék és a magyar társadalom együttesen teremt valahogy így kell ezt csinálni. de felőlem lehet mondani, hogy ez egy hülyeség.

2019.09.04. 02:50:06

@neoteny:
éppen arról van szó, hogy a felvilágosultak nem hisznek isten szavában, bölcsességében és azon túl semmiféle természetjogban.

hanem azt mondják, hogy legyen atomerőmű. és ha az felrobban, akkor a környeztükben levők így jártak. időnként a szénbányászok is meghalnak. és kínában több szénbányász halt meg, mint atomtudós. ez isten szava? tényleg? vagy az, hogy 6 milliárd ember ki kell pusztítani. ez isten szava? vagy hogy nem kell víz. vagy hogy ennek vagy annak a gyártónak a motorja jobb hatékonyságú lesz? ez isten szava? tényleg?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 02:52:23

@cívisvárosi:

"éppen arról van szó, hogy a felvilágosultak nem hisznek isten szavában, bölcsességében és azon túl semmiféle természetjogban."

Igen, ez az ördögfattyak vallása: hamisan tanúskodni a Logoszban hívő felebarátaik ellen.

2019.09.04. 08:34:49

@neoteny:
semmilyen lényegi érvelés nincsen túl azon, hogy mivel ez az iskola nem tisztán piaci alapú ezért nem működhet. vagy mivel a magyar sajtó nem tisztán piaci alapú ezért nem szaabad. csakhogy 1848-ban se gondolták, hogy az majd teljesen szabaddá válik. hanem a klasszikus liberális elveket hirdették meg. azt, hogy a sajtót a választott népképviselők felügyelik. érthető ez? azt, hogy közhatalomnak is jogában áll felügyeli a sajót és megfordítva. ezt jelentette a szabad sajtó. eltörölték a bécsi cenzúrát azért mert azt se a magyar nemesség, se a magyar polgárság, se a magyar jobbágysán nem választotta. a nemzeti liberalizmus abban állt, hogy a köztisztviselőket a magyar nép választja. a belvárosi polgárság azt mondta, hogy ők a tulajdonjogukat a piacon szerezték. a külvárosiak bérlők. fizessenek négyszögölönként 2 pengőt a város kasszájába és teljes jogú polgárokká válna. azért ennyi, mert akkoriban ez volt a lehető legolcsóbb telekár.

a magyar polgárság nem azt mondta, hogy magyarországon nincsenek polgári hagyományok. hanem azt, hogy vannak, de a szavazati joga a házaknak legyen. a gazdagabb családoknak a szegényebb cselédeivel együtt. ne az egyén döntsön, hanem a legkisebb piaci elveken működő egységek. és ezek voltak a "házak". és ahhoz tartozott céhes (azaz ágazatokba tömörülő kereskedő) céges iparosság. úgy, hogy a beltelekhez tartozhatik külbirtok. azért, hogy az alapanyagok egy részét megtermeljék. vagy cserealapot biztosítsanak ahhoz a hiányzó nyersanyagot, energiahordozót megvásárolják és úgy félkész termékeket előállítsanak, hogy azt megint csak lehet cserélni. és végül a késztermék előáll a termelői piacon. itt van a nagy különbség. hogy nem fogyasztói társadalomban gondolkodtak. fedezet nélküli pénznyomtatásban és feltétlen alapjövedelemben. hanem azt mondták, hogy legyen keresztény szociális mini birtok. ami mindenkinek alanyi jogon jár, hogy éhen ne haljon. és egyébként a szegények gyerekének járt nemzetközi tanulmányi ösztöndíj. mehetett genf, heidelberg, wittenberg, utrecht egyetemére a 16. századtól. mohács után létrehozták a városi ispotályt. köböl, a véka árából egy-egy dénárt fizetni kellett. ez volt a társadalombiztosítás. a köböl és a véka felügyelői. lemérték a bejövő és a kimenő árut. nótárius feljegyezte. tudták, hogy mennyi áru forog a piacon. és megfizették a dénárt. abból fizették az ispotály mestert. azt felügyelte egy egyházfi. és még az ispotály lakói is választhattak egy képviselőt. mert orsolya asszony azt mondta, hogy nekik is legyen választójoguk a szegényházban. abban a mikrokörnyezetben, aminek a fenntartásához hozzájárulnak, amiben élnek. 1529-ben járunk.

magyarországon már tatárjárás részben szétverte a feudális rendet. illetve az szigorúan véve sohasem létezett. hanem sokkal inkább egymással versengő oligarchák voltak, akik hűbéreseket igyekeztek szerezni maguknak. ahogyan a fidesz is működik. az a magyar közgondolkodásra, a magyar tradícióra van alapozva. aztán felőlem lehet mondani, hogy az nem jó. értem, hogy ennek van visszássága. de hogy ez teljességgel rossz azt nem értem. mert te úgy érvelsz, hogy ez ördögi. mert csak a totális szabadság fogadtható el. de hol van olyan? egy seholsincs világot kérnétek számon a magyar társadalmon egy vég nélküli vitában. egy ellenkultúra a keresztény államnemzetekkel szemben mondván, hogy van az filozofikus mesterrassz, amelyik az összes többi nép felett áll. ez meg azt mondta, hogy ha a szomszédos várad nem így akarja, akkor csinálják máshogy. és lehet, hogy úgy lesz jó. globális nézőpontból minden rendszernek meg van a maga kis hibája. és akik azt akarják érvényesíteni azok mindenben a csak a hibát fogják keresni. és a velük való vita hiábavaló. az nem keresztény hit, hanem keresztényellenes. ellenségnek tekinti a befogadó népet. ahogyan pesten a "liberálisok" ellenségként tekintenek a többségi magyarokra. azt mondják, hogy rosszabb, mint a hitleri németország, a sztálini szovjetoroszország együttvéve. ezért van illiberális demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 08:56:16

@cívisvárosi:

"a klasszikus liberális elveket hirdették meg. azt, hogy a sajtót a választott népképviselők felügyelik. érthető ez? azt, hogy közhatalomnak is jogában áll felügyeli a sajót"

Igen, ez is az ördögfattyak vallása: az ördög műveit Istennek tulajdonítani.

2019.09.04. 09:25:58

@neoteny:
lehet mondani, hogy majd ez vagy a gyártó előállítja a klímát kímélő autót. (csak nehogy valami rokonságot keress az ógöröggel). de nem az van, hogy a mérési adatokat a piac összes vezető szereplője meghamisította. mindegy, hogy mennyi volt az előírás. mind teljesítette. a közlekedési hatóság sanyi barkas teherautójáról is megállapította, hogy az környezetbarát. és lehet mondani, hogy ezek a magyarok bizánciak. a német-rómaiak is kissé bizánciak. a japánok is. erre jönnek az amerikaiak. minek kell ide verseny. az amerikaiak gyártják a legjobb autókat. ez tudott. a németek szerint a németek. a franciák szerint a franciak. az olaszok szerint az olaszok. a svédek szerint a svédek. csak ők eladták a volvót ügyes üzletembereknek, mert a svéd elit feladta a népvallást és iszlamizálódnak. tűrhetetlen, hogy malmöben nincs elég szociálisan rászorult szegény kisarab anélkül nincs demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 09:44:47

@cívisvárosi:

"erre jönnek az amerikaiak. minek kell ide verseny."

Igen, ez az ördögfattyak vallása: hamisan tanúskodni a Logoszban hívő felebarátaik ellen.

2019.09.04. 11:21:03

@neoteny:
a többes szám ("amerikaiak") a pluraitás. az relatív többséget jelent. ezt mondja trump. és őt választotta amerika. és ők azt mondják, hogy megvédik a piacaikat. a folyó fizetési mérleg elég nagy hiányt mutat.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/united-states-current-account.png?s=uscabal&v=201906201259V20190821&d1=19190101&d2=20191231
1980 óta vajon mivel kereskednek ilyen szabadon a derék amerikaik? trump vagy trump mögött álló érdekkörök azt mondják, hogy ez így nem mehet tovább. ebben valószínűleg igazuk van. csak nem ők akarnak vesztessé válni, hanem azt mondják, hogy bukjanak inkább a "liberális" "demokraták". ezt mondják orbán haverjai. ezért akarnak "illiberális" "demokráciát". de ezeknek a pártpolitikai címkéknek túl sok értelmük nincsen.

2019.09.04. 11:36:50

@neoteny:
például egy mai hír, hogy kossuth és prima primissima díjas festő képeiből nyílik kiállítás a belvárosi galériában. ilyen nagyon szép képekből.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/foldi2.jpg
és úgy tűnik, hogy a nemzeti keresztény értékrendbe ez is belefér.
A megjelenteket és a 70 éves művészt Komolay Szabolcs alpolgármester köszönti, művésztársát, barátját pedig Buka László festő-rajztanár üdvözli. A kiállítást Szabó Antónia Holló László-díjas fotó- és képzőművész nyitja meg. Közreműködik Juhász Erika népdalénekes és Toldi Éva ütőhangszeres művész.
ez a hölgy az ellenzék legfőbb "festőművésze". a széchenyi művészeti akadémia elnöke. londonban is kiállították a műveit. a színes vonalakat.
media.fidelio.hu/2017/11/10/18751649_8b8da8820cbd1d9c351cade4643100bb_o.jpg
gyuri a festő gyakorol. gyuri a festő piaci szereplő. ez néni nem piaci szereplő. se az alpolgármester barátai. ennek a néninek nem lesz kiállítása, csak londodnban. jaj, most mi lesz. az már a vészkorszak? nem.

vannak a londoni magyarok. és mind sír rí, hogy ők a city of london mosogatóiként szegény kis elnyomottak. nyomják a pénzt a semmiből. és abból élnek a belső londoniak. úgy, hogy a vállalkozásaikat felértékelik. hordják be az árut, amit elfogyasztanak. és ők nagyon ügyesen fogyasztják el. semmit se szolgáltatnak a világnak a londoni magyarok. hanem ők elfogyasztják azt az árut, amit a világ népei behordanak. és ennyi. és azt mondják, hogy ők üldözöttek. meg hogy ők a piac. ők a fogyasztói piac.

a valódi termelői piac az esztári közmunkás, aki megtermeli a paprikát, a paradicsomot. főznek belőle lecsót. és adakoznak a gyerekklinikának. ők képviselik a polgári világot. és nem belső londoniak, akik állítólag egyenlők a külső londoniakkal. nem mondják, hogy négyzetméterenként két pengőért vegyék meg a telküket. az a legolcsóbb telekár. azt fizessék be a városkasszába. és a jogaikban legyenek tényleg egyenlőek. ezt nem mondják a belső londoniak.

hanem jön borisz és azt mondja, hogy ők majd beborítják ezt az egészet. és ahogyan orbán is visszavette a pest-buda belső kerületeit úgy, majd ők is visszaveszik kerül, amibe kerül. és őket támogatja a vidékies anglia. ahogyan trump támogatója a kisvárosi amerika. orbán támogatója a magyar falu. úgy tűnik, hogy van egy globális szuburbanizációs projekt, amivel szemben az áll, hogy ellon musk "szupertalálmánya" megmenti az emberiséget.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 11:53:44

@cívisvárosi:

"vannak a londoni magyarok. és mind sír rí, hogy ők a city of london mosogatóiként szegény kis elnyomottak."

Ördögfattyak hamis vádaskodásai.

2019.09.04. 12:10:20

@neoteny:
és ugye matolcsy és barátai azt mondják, hogy majd ők állítják elő a pénzt a semmiből. majd azt odaadják hitelbe az ő barátaiknak. pont ugyanabban a globalizált pénzügyi rendszerben működnek, mint a soros alapítvány.

errefelé 1849. január 13-án állították üzembe a pénzjegynyomdát. és január 14-én a mészárosok céhe követelte, hogy a limitációkat töröljék el. mert ha nyomják a pénzt, akkor ők a sózott szalonna árát megemelnék. és ők a valódi piac. a termelők. nem akik a pénzt nyomják és a fogyasztásból gazdagodnak. a londoni magyarok. akik nem matolcsy mester pénznyomdájával vannak összefonódva, hanem drábik elmondja, hogy az európai és az amerikai bankárcsaládok összefonódását. hidden history. a kristályéjszaka igaz történetét meséli el a nézőgyerekeknek.
www.youtube.com/watch?v=WB18litbOGQ
és lehet mondani, hogy ezek marginális csoportok. csakhogy valójában erre van felépítve az orbánizmus. és a nép azt mondja, hogy ha nem is pontosan úgy volt, ahogyan drábik úr mondja, de az akadémikus történetírást nem hiszik. ahogyan a nyelvelméletet se hiszik. a magyar nyelv ősi. a fascia vesszőcskét, csomagocskát jelent. mint a magyar fasz. igei értelemben gyömöszölést. Proto-Celtic *baski. ez is magyar baszki. a fürdőben basztak azért bathroom. így fejti meg a népfőiskola. az mta azt mondja, hogy a baszni szó csuvas török. "A ma durvának számító szó eredetileg eufémisztikus okokból került a magyarba valamelyik ótörök nyelvből egy ema már nem ismert, nyilván finnugor eredetű ige helyettesítésére. a magyarok ősei finnugorul basztak. csak aztán ótörökül, ami az oxfordiak szerint őskelta. és csomagocskát, nyalábocskát, tömködést jelent mint a bundle. ami egy bonyolult hantani fejlődéssel jött létre. és az ős a kelte: *baski. és sanyi azt mondja, hogy komám, ezek mi vagyunk. így függ össze a baszás, a fasz és a fasizmus. ő az elején megmondta, hogy a nácik hülye faszok voltak. mert akik nőket, gyerekeket esztelen módon ölnek azok faszok. sanyi az elején megmondta, hogy ez ebből ered. azt is, hogy a kapitalizmus alapja, hogy semmiből nyomtatják a pénzt. és úgy értékelik fel az értékpapírokat. intézményesített csalás. ezt a kocsma népe a kezdetektől fogva átlátta.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 12:18:10

@cívisvárosi:

"és ugye matolcsy és barátai azt mondják, hogy majd ők állítják elő a pénzt a semmiből."

Igen, ezek az ördög művei.

2019.09.04. 12:25:08

@neoteny:
többségében azt mondják, hogy ők politikai okokból mentek el magyarországról. szegény kis elnyomottak. és londonban is elnyomottak. mert van a brexit. felteszem a briteknek jogukban áll eldönteni, hogy az egyesült királyság része legyen az uniónak, vagy ne legyen része. szerintem is hülyeség a brexit. de ha boris és haverjai visszavennék a londoni city irányítását, akkor felőlem vegyék vissza. ahogyan orbán és haverjai is visszavennék. karácsony a gitáros visszavenné "budapestieknek" szabó kimmel tamással. a dalt rettegő rock zenészek írták.
ocdn.eu/pulscms-transforms/1/gQOktkpTURBXy82NWIwMWM0OGZmZmM5MjI3ZTJmMzkwYzcyOWUzZTZkZC5qcGeSlQMAzNnNEEnNCSmTBc0DIM0Bwg
de ugye szabó kimmel tamás a 2017-es pappa pia című remekmű címszereplője, amit nemzeti filmalap készített 1-1.5 millárd forintból vajna tímeával és a többiekkel. ugyanaz a szabó kimmel tamás azt mondja, hogy ezek foglyul ejtették az államot és nem leszünk felcsút alsó. 2017-ben, amikor andy azt mondta, hogy thomas, te leszel a főszereplő. itt van tímea. ő is nagyon tehetséges művész. bjutiful. és a national sztjúdió, a non profit organizésön mellett működnek a kaszinó koncessziók. és nem mondta, hogy endi bácsi, mi a momentum generáció tagjai nem leszünk felcsút alsó. de összefognak nagy blankával és visszakerül a city csak nem a keresztényekhez, hanem a "demokraták" kaparintják meg. és lehetséges. főváros "liberális" népe őket támogatja. csak tgm azt mondja, hogy a proletaritus veszi át a hatalmat. kikiáltják a kommünt. azt, hogy győzött a kommunizmus világméretekben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 12:29:36

@cívisvárosi:

"szerintem is hülyeség a brexit."

Ördögfajzatok vallása: Isten munkáit az ördögnek tulajdonítani.

2019.09.04. 12:30:26

@neoteny:
ha az egyik pénzjegynyomda az ördög műve. akkor a másik is. a dollár, a font, az euro nyomda is. ez esetben a gyarmatosítás is az ördög műve. ha az egyik foglyul ejti az államot, akkor a másik is. ez a létező kapitalizmus alapja. nem a klasszikus liberális árupiac, hanem a szabad tőkepiac.

2019.09.04. 12:37:56

@neoteny:
az ördög örjöng. euuööö.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 12:54:32

@cívisvárosi:

"ha az egyik pénzjegynyomda az ördög műve. akkor a másik is. a dollár, a font, az euro nyomda is."

Igen, ezek mind az ördög művei.

"ez esetben a gyarmatosítás is az ördög műve."

Ördögfajzatok vallása: Isten műveit az ördögnek tulajdonítani.

"ez a létező kapitalizmus alapja."

Ördögfajzatok vallása: Isten műveit az ördögnek tulajdonítani.

"az ördög örjöng. euuööö."

Meg 7.2 tonnás színaranyborjúkat ad, hogy azért leborulva imádják.

2019.09.04. 13:50:00

@neoteny:
a kérdés az, hogy a 7.2 tonna aranynak megfelelő közpénz mennyiben válik közszolgálattá. és mennyiben szolgálja a közérdeket. ha a nemzetközi iskolában csak a bmw vezér gyerekeinek mesél a kanadai tanítónéni, akkor az közszolgálat szempontjából olyasmi, mint mondjuk ez.
britannicaschool.hu/
ez az intézmény teljesen el van választva a közoktatástól és a magyar államtól. és a londoni city pénzjegynyomdájához kapcsolódó helytartó elit gyermekeinek épült. és budapest "liberális" népe azt mondta, hogy a magyar közoktatáshoz kapcsolódóan ilyen mintaintézmények nem kellenek. debrecen polgárai azt mondták, hogy ilyen mintaadó intézmények kellenek. és budapest polgárai is ébredjenek már fel. vagy szavazzanak a demokratikus koalícióra és a momentum generációra. vagy esetleg budapest is építsen egy ilyen sulit. és a klik tanárai körbejárhatják. beengedik őket. mert a britannicaschool egy magánintézmény. oda nem járhatnak továbbképzésre a magyar közalkalmazottak. ott nincsenek ösztöndíjprogramok a a magyar közoktatásban tanulóknak.

debrecenben azt mondják, hogy a nemzetközi iskola amint helyi adót fizet elindulnak az ösztöndíj programok. jövő évtől. megindul az első középiskolai osztály. és így futtatják fel az intézményt. a fidesz azt mondja, hogy a klerikális kurzus is kapcsolódjon a genfi központú világias international baccalaureate programhoz.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3644/a3.jpg
tehát nem törlik el a keresztény hagyományt. hanem svájci mintára összekapcsolják a világias közgondolkodással. iskolát építenek a felvidéken léván. azért, hogy egy magyar tankerületet nyissanak. államit nem nyihatnak. magyar a magyarnak. mert nem engedi budapest "liberális" népe. de egyházit, egyházállamit mégis csak.

nem azt állítom, hogy ez feltétlen működik. hanem azt, hogy működhet. magyarországon 10 évnyi ner kellett ahhoz, hogy a máv a saját szerelvényeire kiírhassa azt, hogy "brassov (brassó)".
denagy.hu/wp-content/uploads/2019/09/magyar-feliratok-vonatokon-768x512.jpg
a képen loppert dániel a máv kommunikációs igazgatója. aki azzal híresült el, hogy hazaárulónak nevezte a művészetek völgyébe ellátogató medgyessy pétert. amire a libsi média azt mondta, hogy loppert egy náci. a tapolcai szocialista rendőrkapitány személyesen jelentette fel. első fokon el is ítélték, másodfokon mentették csak fel. ez a fényességes "liberális" kormányzás időszakában történt, amikor a magyarország a "nyugat" éltanulója volt. na ez a loppert dániel most az máv kommunikációs igazgatója. és az átévés tvrtko is rájött, hogy ő is igaz magyarrá válik. és ő is a ner részévé válik, ahogyan németh sanyi bácsi. de errefelé már réges régen építettek műfüves focipályát a hitgyülinek.
www.hitgyulekezete.hu/files/cikk-galeriakepek/dsc_5447.jpg
az e-on is támogatja. adja a világítást. magyar zászlócskákkal.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/5711/1200x800/mufuves-palya-huszar-gal-iskola-mj_7.jpg
az ellenzék azt mondja, hogy ezek itten össze vannak fonódva. orbán, az mlsz, ehhez kapcsolódik a hitgyülekezete is. de amikor az mszp-szdsz kapcsolt részeként működött, akkor nem volt problémás ugyebár. amikor loppert dánielt a szoci rendőrfőnök személyesen jelentette fel, mert medgyessy pétert bírálni merészelte, akkor nem észak-koreázott a new york times.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 13:55:35

@cívisvárosi:

"a kérdés az, hogy a 7.2 tonna aranynak megfelelő közpénz mennyiben válik közszolgálattá. és mennyiben szolgálja a közérdeket."

Ördögfajzatok vallása: az ördög műveit Istennek tulajdonítani.

ijontichy 2019.09.04. 14:32:12

@cívisvárosi: Az a kéccáz dolcsi, amitől ennyire megjött a kedved az önalázáshoz. Nem vagy te hülyegyerek, minek dógoznál ingyé? Leszóltak a píárközpontból, hogy választás lesz, s ebből az alkalomból a domnule lökött egy kis pénzt, lehet megint zsetonért kavarni :-).
A helyzet egyértelmű: egy balliba se ment Bp-ről, a városodból parancsszóval okádékot csinálni. Nyugodtan építgethettétek a bukolikus lírátokat, Kósza Lalával az élen (akinek mintha mostanában elmentek volna otthonról, csakúgy, mint fatlacusnak; ajaj, lesz még "kádár-beszéd" valamelyik fityiszkongresszuson). Ellenben mucsai ízlésű bolsigyerek, meg a gumicsizmás helytartója sorra erőszakolja ki a csicsa, költséges, funkciótlan "tisztaszobákat", mint ez itt ni: welovebudapest.com/2019/08/27/ilyen-lett-a-felujitott-jozsef-nador-ter/
Bosszúért liheg a súlyosan sérült személyiségű kisbolsi, mert sose uralta igazán Budapestet :-/.

@neoteny: Ami elromolhat, el is romlik. Befogsz egy puskát a belövőpadba, és ha eleget pufogtatsz, előbb-utóbb lesz egy szúnyog is az "áldozatok" között. A kérdés, mikor? A következmények, és azok felszámolására rendelkezésre álló tudás/technológia színvonala alapján ezért ez nem_a_legbiztonságosabb módszer (működését tekintve környezetkímélő lehet, de az nem ugyanaz). Tegyük fel, hogy összejön a fúziós technológia és elszáll egy ilyen erőmű. Lehet halottakat temetni, romokat eltakarítani, aztán az élet megy tovább. Ez a fissziós baleseteknél jelenleg nem igaz.

2019.09.04. 14:38:51

@neoteny:
tehát lényegében mindkét szekértábor és ahhoz kapcsolódó értelmiségi holdudvar egységállami keretek között kvázi egypártrendszert képzelt el. azt, hogy ellenérdekelt felet kiszorítják a főhatalomból és végeznek velük. a kormánypárt ugyanúgy, mint a kormányellenesek.

a legfőbb kulturális különbség az, hogy a fidesz a posztmodern városiasság mellett a premodern vidékiességet is kultiválja. bevonta a határon túli magyarok és a történelmi egyházakat. a nem-fidesz azt mondja, hogy a 21. században ezt a bőgatyás, lábszagú félfeudális világot el kellene felejteni. a vallás magánügy. ebből következően nincs szükség templomokra. a határon túli magyarok így jártak. ellenben a "liberális" értelmsiég uralja az akadémikus bölcseletet, ők rendelkeznek globális pénzügyi kapcsolatrendszerrel. és ez a nyugati típusú polgári fejlődés, a modernitás záloga. az, amit a fidesz kínál nemzetközi elszigeteledést jelenti, a fővárosi szuperelit elvándorlását, amivel magyarország a harmadik világ szintjére süllyed. ezt mondja az mta istandwithceu tagozata.

maróth professzor azt, hogy a csehek másfélszer annyit publikálnak, mint a magyarok. de az mta több ecr grantot nyer. ugye a probléma, hogy az mta kutatóintézeteinek tudományos közleményeinek eredményessége nem számít be az egyetemi rangsorba. debrecen előrébb lépne akkor, ha az atomki a debreceni egyetem intézménye lenne. és az mta nyugalmazott akadémikusokkal felügyelné. erre találták ki a debreceni akadémiai bizottságot. és ugyanígy szeged is lépne előre az egyetemi rangsorban. valamint budapesten egyetemek összevonására lenne szükség. 20+ önálló egyetemen nem nagyon lehet minőségi hallgatói, oktatói bázis. ezt a ceu miatt tartották fent. azért, hogy az legyen a legmagasabban rangsorolva. és oda kerüljön át a posztgraduális képzés. az mta istandwithceu tagozata a soros alapítvány érdekeit szolgálta ki, szolgálja ki a mai napig. de felőlem lehet mondani, akármilyen racionális érvet, ami nem ez. ezt gondolja szinte mindenki, hogy a libsik szánt szándékkal verték szét a magyar közoktatást. mai napig azt mondják, hogy eleve olyan nem lehet. mi az, hogy magyar iskola? és erre válasz az mta "államosítása". ami ugye azért vicces, mert az mta állami intézmény. és az ellentáborral majdnem lehetetlenség értelmes párbeszédet folytatni. ahogyan túl a majdnem nyilvánvalón itt se hangzik el egy értelmes gondolat se. mert ezek ugye a majdnem nyilvánvaló kategóriájába esnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 14:41:52

@ijontichy:

"A kérdés, mikor?"

Ezzel már van az emberiségnek vannak vagy hét évtizedre visszanyúló tapasztalatai valami 450 energiatermelő atomreaktor működtetésével.

Már feltettem a kérdést: hány MWh energiát termelt mindez a kb. 450 atomerőmű eddig _milyen költségeken_, beleértve hulladéktárolási költségeket és a kármentések költségeit?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.04. 14:44:27

@cívisvárosi:

"tehát lényegében mindkét szekértábor és ahhoz kapcsolódó értelmiségi holdudvar egységállami keretek között kvázi egypártrendszert képzelt el."

Mert mindnyájan ördögfajzatok: uruk akaratát teljesíti mind.

2019.09.04. 15:08:26

@ijontichy:
felőlem váltsák le a fideszt. csak azt ne mondják már, hogy legitim gyalázni orbánt, de nem legitim szidni szegény kis karácsony gergelyt. ő egy ugyanolyan szervilis alkat, amilyenek orbán köreiben is vannak. a rettegő rock zenészek írtak egy kampánydalt. adja elő szabó kimmel tamással. aki andy vajna féle filmalap vezető színésze volt. mert nyilván azt mondta, hogy ilyen vicces, fiatalos arcok kellenek a szórakoztató filmek címszerepére. csak az új filmalap pozsonyi csatás filmet akar készíteni. és ahhoz nem ilyenek kellenek. és erre azt mondja, hogy nem lesznek felcsút alsó. ne legyenek. nem értem azokat a hülyéket, akik elhiszik, hogy szabó kimmel tamásnak sötét elnyomatásban kell senyvednie úgy, mint a vészkorszak idején, vagy még úgyabbul. hogy nagyobb a szenvedés, mint holokauszt vagy gulag idején.

ez szabó kimmel tamás és a ner 2017.
media.port.hu/images/000/965/367.jpg
ez a gulag.
i.dailymail.co.uk/i/newpix/2018/09/13/00/50189FF600000578-0-image-a-3_1536793208081.jpg
ugyanaz, vagy hasonló? dehogy is. aztán felőlem lehet mondani, hogy ez egy autokratikus rezsim. ezt mondja a demokratikus koalíció. válasszák meg őket. vagy a momentum generációt. vagy akármit.

ijontichy 2019.09.04. 16:00:14

@cívisvárosi: Hadova. Ha nem tévedek, itt ezen a blogon is jelent már meg kritika (poszt formájában is), ami nem éppen kedvező az ellenzékre "kiskarácsonytól nagykarácsonyig". Kommentben meg bőven. Ez mit sem változtat azon, hogy a fideszessel egyet lehet tenni: lenézni. Ennél jobban már úgysem lehet fragmentálni a társadalmat, tehát tök fölösleges udvariaskodni. Az olyan balfékek mint pl. a kovboj, ma még mindig úgy kezdenek egy levelet, hogy "Tisztelt miniszter(elnök) úr". Még a nyílt leveleket firkáló értelmiségiek is. Holott a helyes megszólítás: "Miniszter(elnök)!" Ennyi és nem több. A "tisztelt" hazugság, és minek hazudozni? Aki kártékony szaralak, azt meg minek urazni? Te urazod a kanit ott felétek az ólban? Naugye. A bevett szabályok betartása tök fölösleges olyanokkal szemben, akik ezeket a szabályokat csak látszólag tartják be, illetve maximálisan kihasználják mások ellen. Ezért (is) tudott vitya és komcsy band eszkalálódni Mo-on, mert a lámpás fejek is elég ostobák voltak ennek felismerésére. Nem tudtak viselkedni, és rossz mintát szolgáltattak. Mindegy a kollaboráns stigma már sokukon ott van, és az én szememben a szakmai kiválóság nem enyhítő, hanem súlyosbítő körülmény. Persze nincs túl sok kétségem afelől, hogy mihelyst vitya feldobta a bocskort, megint túlkínálat lesz partizánból, és remek kéz-kezet-mos partikat is fognak az érdekeltek rendezni :-(.

Ami pedig a gyalázkodást illeti, nem fogok egy fideszpíárossal érdemi vitát kezdeni arról, hogyan is kezdődött a "tyúk meg a tojás" még '98 őszén. A fideszesek idióták és/vagy aljas gazemberek, akiket csak lenézni szabad. A vita fölösleges, a virtuális karantén a helyes. Valójában úgyis utálják egymás társaságát is, hát oda kell zárni őket, megfosztva bármely csekély vélt diadalmámor élményének kommunikációjától. Nekik lesz szar, ha nem tudnak saját köreiken kívül másnak dicsekedni a gazdi vélt győzelmeivel, mert a válasz csak egy lesújtó pillantás és a néma csend.

Amanitin3 2019.09.04. 17:12:29

@ijontichy:

senki nem mondta, hogy leszerelni egy atomerőművet egyszerű vagy olcsó.
A levegőbe kerülő többlet CO2-t és ennek globális következményeit leszerelni viszont még annál is sokkal sokkal többe fog kerülni. Pl háborúkba.
Erre léteznek számítások egyébként, világ- és éves szinten ezermilliárd dolláros nagyságrendről van szó már most.

Az pedig egy veretes ostobaság, hogy a felhasználási esetek 0.1%-a miatt rámondjuk az elektromos autókra hogy használhatatlanok. Az átlag autós mondjuk ötévente megy egy nap 1000 km-t egy kávézásnyi megállással.
De ha nagyot és azonnal akarunk ütni a villanyosítással, akkor a városi buszokkal kell kezdeni. Az pont ideális felhasználás egy villanymotornak, egy belső égésűnek pedig pont nem.

ijontichy 2019.09.04. 18:34:41

@Amanitin3: "Az átlag autós mondjuk ötévente megy egy nap 1000 km-t egy kávézásnyi megállással" - Mo-on.
Engem sem győztél meg, és az autósok zömét is csak kényszer, vagy a köz pénzéből kilobbizott olcsósítás tenné. Ez nem fog menni. Nagyon jók a kerékpárutak (én is használom tavasztól őszig a környéken, de azért napi 50-60km-t nem fogok letekerni), lehet a buszokat is zöldíteni, ettől még az emberek zöme nem adja fel azt a szabadságot, amit momentán a belsőégésű motorokkal szerelt járművek adnak. Én a fejlődésre szavazok, de az nem megy, hogy az egyik oldal csontra tagadja a klímaváltozást, a másik meg visszavinne a kőkorszakba, annyira zöld akar lenni. Persze mindezt a köz és jövő szent javának a jelszavával az ajkán, de a mások pénze árán kióccsósított, kiforratlan, vagy alkalmatlan technológiájával. Nagyon ügyeskedő emberek épp csilliárdokat próbálnak kicsalni a közösből a szent cél érdekében. Kis túlzással, ennyi lóvéból már egy benzinmotort is hegyilevegő kipufogására lehet továbbfejleszteni. És akkor még nem beszéltünk az üzemanyagcellás fejlesztésekről - ha már sok közpénzt akarunk elkölteni, én arra szavaznék. Nem, ez a Li-ion buli nekem nem jön be.
Összességében a poszt sokkal jobban látja Mr. Smith átlagpolgárt, mint amit te bizonygatni próbálsz, ti. hogy Mr. Smith naggyon környezettudatos polgár. Nem az.

Amanitin3 2019.09.04. 23:14:04

@ijontichy:
" - Mo-on.

Értem, máshol ezzel szemben mi a helyzet szerinted? Mutassál már egykét statisztikát az egyszavas beszólások mellé, légy szives.

De addig is tudlak ezzel szórakoztatni:

"For individual trips, 95% is below 30 miles and 99% is below 70 miles. When driven distance is aggregated over the whole day, it is found that ~95% is below 120 miles and 99% is below 250 miles."

Ez egy usa adat, mintaszám: 750 ezer. Független mintaforrás: 150 ezer. És az usában bár nem mindenki szeret autózni, pár nagyváros lakosságát leszámítva mindenki kénytelen.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 06:44:24

@Amanitin3:

"az usában bár nem mindenki szeret autózni, pár nagyváros lakosságát leszámítva mindenki kénytelen"

Csak akkor, ha közlekedni akar. A saját szükségletei 'kényszerítik' az autó használatára, nem más emberek.

2019.09.05. 08:19:32

@neoteny:
csakhogy az ember saját szükségletei nem kizárólag önzésből, hanem részben többi emberek igényeiből is adódnak. ezért téved az a nézőpont, hogy vagyok én. és a világ. semmi egyéb. ha engem nem zavar különösebben az atomerőmű, akkor másokat se zavarjon. ha én örülök neki, hogy így olcsóbb az áram, akkor más is örüljön. ez nem az önzés, hanem az önkény. és hatalom nélkül is önkény. hatalommal párosulva: önkényuralom.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 09:11:06

@cívisvárosi:

"csakhogy az ember saját szükségletei nem kizárólag önzésből, hanem részben többi emberek igényeiből is adódnak."

Ördögi hazugság.

2019.09.05. 09:26:47

@neoteny:
a magyar társadalom a rendszerváltás óta a többpártiságtól halad a kvázi egypártiság felé. de elsősorban nem azért, mert orbán viktor egy diktátor és ő ezt akarja. és a társadalom orbán pártkatonáitól rettegve kénytelen a népvezért követni. hanem mert a rendszerváltás el lett baszva. és orbán az, aki a rendszerváltó elitet a saját belső körein kívül politikai értelemben kinyírja. és ebből alakul ki egy új hatalmi struktúra. a nagy kérdés, hogy a többpártiság felszámolása budapesten is megtörténik, vagy sem.

a momentum szétveri a demokratikus koalíciót. vagy gyurcsány politikai ügyeskedéssel szétveri a momentumot. vagy fekete győr andrás és gyurcsányé sikeresen együttműködnek. vagy karácsony gergely győz. és sikeresen elvezeti a fővárost. ezek után ő lesz az ellenzék miniszterelnök jelölje. és a fideszen kívüli politikai erők egy választási pártba tömörülve megnyerik a választást. és ebből kialakul egy politikai váltógazdaság, amiből adódik a nyugatos fejlődés.

vagy orbán viktor tervei szerint 2030-ig marad a ner. és abban kvázi egypártrendszer épül ki úgy, hogy nem törlik el a szabad választásokat. tehát helyi egyesületek, kisebbségi önkormányzatok, függetlenek, az ingadozók valamint az underground valós politikai ellensúlyt képeznek. egy ilyen rendszer is lehet demokratikus. ebben is érvényesülhet a közakarat úgy, hogy a politikai küzdelmet a populisták és a pártatlanokból elitisták vívják. és ez az, amit a filoszemita értelmiség nem fogad el. mondván, hogy ez így diktatúra.

lovász lászló nem azt mondja, hogy hjó. be kell mutatni a magyar társadalomnak, hogy az akadémiai rendszert igen is ebben a formában kellene megtartani, mert ebben a formában a leghasznosabb a magyar társadalom számára. hanem azt mondja, hogy ők a akadémia. az akadémiai törvény biztosítja azt, hogy 300 ember döntsön évi 40 milliárdról, amiből 10 milliárd az intézethálózat közüzemi kiadása. évi 30 milliárd forintról dönt 300 akadémikus. azaz egyenként átlagosan 100 millió forintról. ebből választhatnak maguk mellé tudományos munkatársakat, segédmunkatársakat. és közülük választják ki az új akadémikusokat. és ez a 94-ben a tudományos közélet autonómiáján alapuló rendszer nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. ezt sem mondja. hanem csak azt, hogy ööö. nekünk ez jár. illetve nem. ööö.

és erre sanyi azt mondja, hogy ez a lovász olyan, mint aki beleszart a nadrágjába. nem mer megszólalni, se felállni. ez a vox populi. "politológia" "elemzése". a nép hangja. és a "liberális" "demokraták" azt mondják, hogy ezt így nem lehet. mert lovász a világ 10 legokosabb matematikusának egyike. sanyi elég pontosan írja le politikai helyzetet annak ellenére, hogy végig bukta az általánost. iskolázatlanul, politikailag inkorrekt módon fogalmaz. de neki demokráciában védeni kell magát. vagy államhatalmi eszközökkel alkotni kell egy törvényt, amiben az akadémia teljes körű autonómiája garantált. a központi állam sanyitól és edittől elveszi a pénzt. és ha ő nem is, de a gyermekük öcsike lehet akadémikus. vagy ha ő nem, akkor az unokájuk. sanyinak ezért egy láda sör áráról le kellene mondani. editnek egy nagy doboz legó áráról, amit megvenne a gyereknek. a kormánypárt azt mondja, hogy az akadémikusok többsége soros ügynökei. és többek között ezzel megnyeri a választást. legitim módon teszi. megváltoztatja az akadémiai tövényt a jogállamiság kereteink belül. illetve az mta alkotmánybírósághoz fordul. az még szembemehet orbánnal. csakhogy ő éppen ezért a filoszemita főbírói kasztot is igyekszik lecserélni.

ezekre független értelmiség oldaláról kétféle válasz van. az egyik, hogy ez diktatúra! a másik, hogy ez demokrácia minimima. az akadémikus bölcselet reformok szorul, mert a kormányellenesek világképe antidemokratikus. és ezt mondja csizmadia nevű politológus. antidemokratikus liberalizmus áll szemben az illiberális demokráciával.

2019.09.05. 09:32:59

@neoteny:
sanyinak nincs kedve megnézni a tüzijátékot. edit és öcsike tátott minden évben szájjal nézik. ő azt mondja, hogy ha tüzijátékot akarnak, akkor nézzék meg a tévében a budapestit. ő közben iszik egy sört. edit és öcsike azt mondják, hogy tévében nem érdekes. kénytelen velük menni. és erre valójában a felesége és a gyermeke igényei késztetik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 09:50:51

@cívisvárosi:

"erre valójában a felesége és a gyermeke igényei késztetik"

Nem: erre az a saját igénye készteti, hogy kielégítse a felesége és a gyermeke igényét.

Neked nincs semmiféle igényed arra, hogy kielégítsd Edit meg Öcsike tűzijáték-nézési igényeid. Neked nyíghatnak ők _erről_: te nem fogsz egy szalmaszálat sem keresztbe tenni azért, hogy Edit meg Öcsike kielégüljön tűzijáték-nézés-ügyileg. Te _beszélsz_ az ő igényeikről, de neked eszed ágában sincs azokat kielégíteni.

2019.09.05. 10:15:03

@neoteny:
ahhoz, hogy ne legyenek lényegesen eltérő szociális igények homogén és unisex társadalmakat kellene előfeltételezni. csakhogy ennek a helyi társadalmakban a globális keveredés, világméretekben a biodiverzitás jelensége mond ellent.

szent istván ünnepén a tüzijáték alatt szól a zene. a nigger csajok éneklik, hogy mi egy vérből valók vagyunk. és öcsike azt mondja, hogy igen, mert tanultuk az iskolában, hogy az emberiség afrikából ered. edit azt mondja, hogy sok hülyeséggel telebeszélik a gyerek fejét az iskolában. sanyi szerint miért ne eredhetnénk afrikában. stíröli a nigger csajokat. a szexizmusa felülírja az etnicizmust.

vagy ugye a fideszben is van valami japán, amelyik azt mondja, hogy magyarországnak is hazafiságra kellene törekedni, ahogyan japán. ő magyar és hazafi. japán és hazafi. és ezért támogatja orbánt.

a demokratikus koalícióban is van valami japán, aki azt mondja, hogy ne magyarkodjon, meg ne is japánkodjon. mert ezek felett eljárt az idő. és gyurcsány ferenc és dr. dobrev klára a mi vezérünk. egy ilyen pártba talán egy japán típusú klánt lát bele és a dk egyik képviselőjelöltje.
24.p3k.hu/app/uploads/2019/09/miyazaki-jun-bkk-e-berlet-e1567519603618-1024x576.jpg
és ezzel szemben áll song simon.
www.lokal.hu/wp-content/uploads/2019/04/20190406_123138_HDR-1280x960.jpg
aki azt mondja, hogy állítsuk meg a bevándorlást. az ő apukája már bevándorolt magyarországra. és a többiek olyan nagyon ne vándoroljanak be legalábbis azok, akik "a miénktől merőben eltérő civilizációból érkeznek".
cdn9.rtl.hu/ce/d6/song-simon-az-idegenek-ellen-onkormanyzati-kepviselo_image_1e7bb8c254bb374c831907696ad9_16-9
ezek szerint japán kultúra nem tér el merőben magyarországtól. és song simon azt mondja, hogy szerinte nem. erre ő az élő példa. magyar és japán hazafi egyben.

A DK közleménye szerint "nincs szükség olyan emberekre, akik magyarság-bizonyítványt akarnak osztogatni, önhatalmúlag eldöntve, hogy ki és mennyire magyar. Röhejes, hogy a fideszes Song ilyen szerepre vágyik, mintha ő maga a magyar nemzet szívcsakrájában fogant volna csodaszarvas és turulmadár kumisz áztatta nászában."

de ugye ez egy kirekesztő közlemény. ezek szerint a a sokak magyarországában nincs szükség olyan emberekre, akik bla, bla, bla.

a népfőiskola azt mondja, hogy a honfoglaló magyarok szkíták. és az egy eurázsiai lovas nomád horda, aminek leszármazottai szanaszét letelepedtek. az ujgur testvéreink, vagy legalábbis egy részük is szkíta. a hunok törzsövetségben a kárpát-medencéből szétverték a birodalmi rómát. majd attila halála után a széteső hun birodalom központjába árpád vezetésével a honfoglaló magyarok érkeztek. ennek a kiterjedt lovas nomád hordának a tagjai beépültek az európai és az ázsiai elitbe.

az mta azt mondja, hogy ez egy hülyeség. a magyarok finnugorok. a honfoglaló magyarok ősiei az ókorban még makogtak. a hantikkal és manysikkal folytattak gyűjtögető halász vadász életmódot a mocsárban. és ebből lett egy előkelelőkből álló katonanemzetség.

a népfőiskola azt mondja, hogy ebbe az eurázsiai kalandozó törzsszövetségbe nőágon természetes módon urali törzsi csoportok vezetői is beházasodhattak. az orosz nemesi elit egyenes férfiágon részben urali. a litván jagelló ház is finnugor. amelyik kapcsolódott magyar királyi elithez. és ebből alakult ki a multikulturalitás. aminek részei lehetnek a zsidók is. ez a zsidó-keresztény tradíció.

az mta istandwitceu tagozata mondja, hogy ez egy hülyeség. a legújabb kutatások szerint egységes eurázsiai-afrikai zóna létezett, amiben nem volt szerepe a keresztény és nem-keresztény vallásnak, hanem abban SZOLIDARITÁS uralkodott. a népfőiskola azt mondja, hogy az általános emberség a nőkben egyetemes. a férfiakban is egyetemes, de mellette nacionalista. és ez a humán öröklésmenetből adódik. ez eredendően nem filosz, hanem biosz. és ebből adódik a szexizmus, az etnicizmus, a familiaritás.

és itt van a nagy ellentmondás azzal, amit béndek péter képvisel. mert ő azt mondják, hogy a fentiek a gonosz erői. te is ezt mondod. a népfőiskola azt mondja, hogy mindez a természet része, ami lehet jó is, rossz is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 10:18:16

@cívisvárosi:

"ahhoz, hogy ne legyenek lényegesen eltérő szociális igények"

Ördögi igény.

2019.09.05. 10:24:42

@neoteny:
azaz sanyit mások igényei késztetik. és időnként kénytelen feladni az önazonosságát. sanyi szerint a világban farkastörvények uralkodnak és tüzijáték nem illeszkedik ebbe a világba. edit szerint a szeretet a legfontosabb. a rakétákkal az emberek ne egymást öljék. szerinte ezt jelképezi a tüzijáték. az összetartozást. sanyi szerint ez edit csak azért képzeli, mert "nőből van".

2019.09.05. 10:26:33

@neoteny:
ha az emberek szociális igényei lényegesen eltérnek egymástól, akkor egyik ember szükségképpen kényszeríti a másikat a társas viszonyokban. vagy sanyinak, vagy editnek esetenként engednie kell a másik javára. feltéve, hogy tartósan együtt akarnak élni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 10:26:38

@cívisvárosi:

"azaz sanyit mások igényei késztetik."

Ördögi hazugság.

Nem: erre az a saját igénye készteti, hogy kielégítse a felesége és a gyermeke igényét.

Neked nincs semmiféle igényed arra, hogy kielégítsd Edit meg Öcsike tűzijáték-nézési igényeit. Neked nyíghatnak ők _erről_: te nem fogsz egy szalmaszálat sem keresztbe tenni azért, hogy Edit meg Öcsike kielégüljön tűzijáték-nézés-ügyileg. Te _beszélsz_ az ő igényeikről, de neked eszed ágában sincs azokat kielégíteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 10:29:21

@cívisvárosi:

"ha az emberek szociális igényei lényegesen eltérnek egymástól"

Mert az ördög szavára hallgatnak.

2019.09.05. 11:04:11

@neoteny:
és ugye a modern szociológia azon alapul, hogy a különféle szempontból vett igényeket (diszkrét értékeléseket kérdőívekkel kikutatják) és aztán egy n-dimenzós teret levetítik mondjuk két dimenzióra. és ebből jön ki kedvenced political compass. van két fő szempont. amiben a politikai pártok elhelyezhetők. és azok támogatóinak különféle politikai preferenciái vannak. és a modern politológia ezeket a célcsoportokat kutatja. és ugyanez a marketing eszközrendszere. ebből adódik az akadémikus bölcselet.

orbán és haverjai azt mondják, hogy ezzel lényegében a tudományos szocializmust teremtik meg nyugaton és teremtik újra magyarországon. neki ennél sokkal jobb terve van. belemondja a mikrofonba, hogy "magyarok". erre el kezd háborogni az értemiség egy része. amire azt mondja, hogy ők "nem-magyarok". ez a tudományos elitet nagyjából fele-fele részben megosztja. az is lehet, hogy ebben a szűk választói körben kisebbségben van. de a társadalom egészét tekintve a relatív többsége van. és ez azt jelenti, hogy brüsszelből neki dobják oda a pénzes zsákot és nála van a kassza kulcsa. amíg nem száll el a költségvetési hiány. neki nem kellenek az akadémiáról a főokosok, mert ő mindenféle tudományos háttér nélkül is elég sok szavazatot vásárol olcsón. kádár is így gondolkodott. a politika törekedjen az egyszerűségre és a népiességre. a krumplileves legyen krumplileves.

a modern marketing azt mondja, hogy meghaladták azt elavult szemléletet, hogy cipőt a cipőboltból. hipermarketek vannak és az bonyolult árukapcsolással működik. tehát a cipők fajtákhoz nemcsak cipőkrémet, vagy zoknit társítanak, hanem borotvahabot, vagy akármit. mert a klaszter elemzés esetenként azt hozza ki. nyilvánvaló hülyeségeket. de ez a modern marketingeseket nem nagyon érdekli. mert azt mondják, hogy ezeket a piaci célcsoportokat egy életérzés fogja össze. ezekre alapozzák a relkámokat. mondjuk arra, hogy van egy "magenta generáció". aminek van valamilyen tarficsomagja, öltözködési stílusa, étkezési formái, zenei ízlése, stb. a telekom marketingesei a fiatalokat úgy nevezik el, hogy ez "a magenta generáció". és őket a hipermarketek komplex módon szolgálják ki a fesztiválokkal. és a kereskedelmi média a virtualizált igényeiket. és ebből adódik egy homogenizált világtársadalom. azért, mert a "vodafone generáció" is lényegében ugyanaz, mint a magenta. és a feltevés az, hogy magyarországon a marketing lényegesen nem különbözik a nyugattól, vagy akár dél-kelet ázsiától. ebből adódik egy világméretű fogyasztói társadalom. amit az egymással versengő tőkepiaci központok, illetve és kereskedelmi bankrendszer kapcsolja össze. és ez az, ami behálózza a földkerekséget. és létrehozza a kapitalizmust. ebből következik szekuláris világállam, szinkretikus világvallás és a szabad piac totalitása.

orbán politikai marketingesei azt mondják, hogy ez a "soros terv". aminek része a globális keveredés erőltetése. az, hogy betelepítik a migránsokat. és ha vélhetően nincs is egy ilyen nagy összehangolt terv, vagy ha van, akkor azt vélhetően nem soros györgy mozgatja. de létezik egy olyan politikai törekvés, amiről orbán beszél, vagy legalább is van egy ilyen látszat. amiben a választó: fogyasztó.

és erre orbán gazdasági marketingesei azt találták ki, hogy a termelői piacot kell megtámogatni. a vidékies őstermelők igényeit kell kiszolgálni. ez viszonylag kevés pénzbe kerül és viszonylag sok szavazatot hoz. a termelő gyáripart kell megtámogatni eseti adókedvezményekkel. ebből gazdasági növekedés és reálbéremelkedés következik. és a globális pénzügyi kereskedelmi szolgáltató szektor helyi érdekeltségeit nacionalizálják, azok helytartó elitjét szétverik. amire ők azt mondják, hogy ezek "nácik".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 11:23:06

@cívisvárosi:

"és ugye a modern szociológia azon alapul"

Nem a modern szociológia 'eredményeit' kell _először_ tanulmányozni, hanem a Bibliát. _Annak_ jó ismeretével felszerelkezve lehetséges más tanulmányokat végezni, mert akkor már az ember képes megoldani a _közbeeső_ problémákat is amíg megszerzi a szakismereteket. Továbbá ezeket a szakismereteket akkor képes a bibliai _keretbe_ helyezni: megérti azt, hogy a szakismeretek milyen problémákra képesek _effektív_ megoldásokkal szolgálni -- és melyekre nem. Hogy a hamis próféták felismerhetőek és elkerülhetőek legyenek.

2019.09.05. 11:31:37

@neoteny:
a saját igényei kényszerítik, ami mások késztetéséből adódik. öcsike azt mondja, hogy apa, menjünk ki a tüzijátékra. edit azt, hogy igen, menjünk, mert az olyan szép. ne akarjál a fotelban ülni és inni a sört. és erre sanyi azt mondja, hogy na jó. és szociális kényszererők hatására enged. ha a társadalom etnikai értelemben nem homogén vagy nem teljesen heterogén és ezek mellett nem unisex, akkor a társadalom nem kizárólag az egyénen, hanem azon túl a közélet kisebb-nagyobb közösségeken alapul.

a fidesz társadalompolitikájában nem az egyén, hanem a család, politikai értelemben a familiaritás kerül a középpontba. és ezzel szanaszét verik az szdsz-t úgy, hogy részben szdsz posztindusztriális, posztmodern kultúrpolitikáját hajtják végre. például ebből lesz a campus fesztivál orbán építette stadionban és környezetében. és az olyasmi, mint a multinacionális vállalatok rendezvénye.
hammerworld.hu/images/upload/558034503104_n.jpg
de ezt is a fideszhez kötődő marketing hozza létre. a fidesz kereskedelmi szolgáltató érdekkörei. otp junior kártyával. a fidesz egy országos rendezőiroda. és ehhez kapcsolódnak a falunapok. csak azokat nem csányi szponzorálja, hanem a helyi ételfutár, az ostorkészítő vagy a virágboltos. és ennek alapja az, hogy a piac legalábbis részben közösségi jellegű. a közmunkások termelte paprikából és paradicsomból főznek lecsót esztárban az erdődy kúriában.
www.programturizmus.hu/media/image/big/ajanlat/gasztronomia/gasztronomiai-fesztival/19/5047-esztari-lecsofesztival.jpg
de ez nem teljesen szabad piaci, mert felvonul a helyi polgármester, esetlegesen a papság is megáldja esztár népét és a lecsót, ellátogat a miniszter. és azt mondja: meg van elégedve. nagyon jó lecsót főznek az esztáriak. a közmunkások is kapnak egy havi bért. és ezzel behúzzák az önkormányzati választást.

és ez az, ami a fidesz szempontjából működik vidéken. de nem nagyon működik néhány nagyobb városban és nagyon nem működik a fővárosban vagy legalábbis egy részük ezt elutasítja. mert azt mondják, hogy kulturálisan a vidékeisség ül tort a városiasság felett és hogy ez az ördög műve.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 11:41:07

@cívisvárosi:

"a saját igényei kényszerítik, ami mások késztetéséből adódik."

Nem olvastad az Írást?

1 Jézus azért hat nappal a husvét előtt méne Bethániába, a * hol a megholt Lázár vala, a kit feltámasztott a halálból.

2 Vacsorát készítének azért ott néki, és Mártha szolgál vala fel; Lázár pedig egy vala azok közül, a kik együtt ülnek vala ő vele.

3 Mária azért elővévén egy font igazi, drága nárdusból való kenetet, megkené a Jézus lábait, és megtörlé annak lábait a saját hajával; a ház pedig megtelék a kenet illatával.

4 Monda azért egy az ő tanítványai közül, Iskáriótes Júdás, Simonnak fia, a ki őt elárulandó vala:

5 Miért nem adták el ezt a kenetet háromszáz dénáron, és miért nemadták a szegényeknek?

6 Ezt pedig nem azért mondá, mintha néki a szegényekre volna gondja, hanem mivelhogy tolvaj vala, és nála vala * az erszény, és amit abba tesznek vala, elcsené.

2019.09.05. 11:50:25

@neoteny:
ez a tradicionális zsidó-keresztény bölcselet. annak alapja a teológia. az azt mondja, hogy nem az a fő kérdés, hogy sanyi és edit mit gondolnak a világról. arról egy kérdőíves módszerrel valamilyen képet kapnak. és azt statisztikai módszerekkel összesítik. és abból valamilyen technikával kihozzák azt, hogy az emberek reality műsorokat akarnak nézni a tévében. mert szeretnek kukkolni. mások hibáin nevetgélni. és aztán küldenek egy emelt díjas sms-t, hogy megnyerje a hülye alekosz, vagy éppen azért, hogy ne nyerje meg. ez egy ördögi mesterkedés.

ugyanis abból kell kiindulni, hogy mit gondol, vagy mit gondolhat a teremtő a világról. erre a mindenséggel mérd magad. tanítja a népfőiskola. tehát fontos az egyén, a közösség, a nemzet, a nemzetközösség, a földkerekséggel és még ami azon is túl van. és azt mondják, hogy ebből következik a bölcselet egyetemessége. nem kizárólag abból, hogy van az egyén és a világ. és a világ nem kizárólag a bolygó. hanem része a nap, és még a szíriusz is. régen a néphiedelem az volt, hogy az emberiség azokból ered. az őslégkörből és a csillagokból. és az atomok szintjén egyébként egyébként tényleg.

és erre az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy ezek a hülyék azt gondolják, hogy a magyarok a szíriuszról erednek. ezek olyan mértékben ostobák, hogy nem érdemes vitába szállni velük. azt gondolják, hogy a honfoglaló magyarok ősei, vagy azok vezérei szittyák. azt gondolják, hogy magyar nyelv ősi és nem finnugor eredetű. és ebből lesznek a hitviták. mert nincs időgépünk. ha lenne, akkor tartok tőle kiderülne, hogy valójában egyik tábornak sincs igaza annak ellenére, hogy mindkettőnek van, vagy legalábbis lehet egy koherens álláspontja.

csak az egyik, a népfőiskola megpróbálja a népet lelkileg egy kicsit megemelni. azt mondani, hogy a magyarok a történelemben elég jók voltak és nemzeti öntudatra ébreszteni. a másik, az mta pedig azt mondja, hogy ez semmi jóra nem vezethet, ezért próbálnak bűntudatot kelteni. és van aki úgy képzeli, hogy ez utóbbi az, ami istennek tetsző.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 11:59:26

@cívisvárosi:

"ez a tradicionális zsidó-keresztény bölcselet."

Ami elég jól működik: Jézus nem csak leugatta Iskarióti Júsást, hanem János leírja az egész mutyit.

Iskarióti Júdás volt az apostolok pénztárnoka, de sikkasztott a csávó: lopott a közösből -- abból a közösből, amelynek a gondozása az ő feladata volt.

De ebben a sztoriban literálisan elszólta magát: amikor látta azt, hogy Mária drága olajjal kenegeti Jézus lábát, akkor be kellett nyögnie a nagy ötletét:

de ki gondol a szegényekre?!

mert ugye ő kisakkozta azt, hogy azért a font olajért háromszáz dénárt is lehetne kapni, ami mehetne a szegényeknek! persze az ő által kezelt pénzeszsákon keresztül, amelyre ő alkotmányos költségek fedezésére magának folyósított kifizetéseket.

2019.09.05. 12:31:40

@neoteny:
orbán egy ügyes hatalomtechnikus. azt gondolja, hogy ha elveszi az újlipótvárosiaktól az adót és abból kimeszelik a templomot panyolán, akkor az újlipótvárosiak ugyan nagyon fogják őt utálni. de panyolán őt mégis szeretni fogják, vagy ha nem is szeretni, de legalább tisztelni, vagy ha azt sem, akkor legalább érteni.

ezen túl orbán azt is mondja, hogy brüsszelből ide dobják a pénzes zsákot és ők csak annyit tesznek, hogy nem ugranak el előle. tehát ők brüsszel szempontjából lehetnek tolvajok. de brüsszel pénze a tolvajok pénze. és ők azt nyúlják le. nem a magyar népet károsítják meg, még csak nem is a franciákat, hanem a globális pénzhatalommal szállnak szembe és a köznép segédletével belőlük űznek csúfot mészáros lőrinc képével. és ez az, amit pontosan értenek a gyügyei parasztok a tyúkszaros mackónadrágjukban a lócán. és ez az, amit nem ért meg a "liberális" értelmiség. illetve pontosan értik ők is, csak ők az ellenoldalon állnak. és ezért van "illiberáli" demokrácia. így kell nevezni, mert ez az, ami politikailag korrekt.

és erre a kormányellenesek azt mondják, hogy ez szerecsenmosdatás. orbán és bandája primitív tolvajokból áll, akik csak a gyűlöletet szítják. külpolitikában is ugyanilyen kétes alakok támogatják, akik rettegésben tartják a népet és kifosztják a helyieket.

szerintem nem, vagy nem feltétlen. orbán egy ügyes hatalomtechnikus. vagy eddig legalábbis ügyesnek bizonyult azzal együtt, hogy esetenként mázlija is volt. amikor kis különbségek adódtak, akkor rendre az ő érdekei szerint alakultak a dolgok. és ha ez folytatódik 2030-ig (amíg a politikai pályafutását tervezi), akkor az "országlása" kvázi egypártrendszert eredményez. és a kormányellenesek azt mondják, hogy ebből nem lehet polgárosodás. szerintem meg lehet, csak az nem feltétlen nyugatos. de nem is feltétlen keleties.

erre példa a nemzetközi iskola, amit a betelepülő multik vezetőinek állami pénzből megépíttet. de ha az működőképes lesz abban az értelemben, hogy legfeljebb csak minimális veszteséget termel, amit a növedési többlet ellensúlyozni tud, akkor egy ilyen nemzetközi iskola létrehozhatja a fidesz egy újabb generációját. erre mondja az itteni dk-s, hogy ez egy "oligarcha-keltető" valójában. a fidesz azt mondja, hogy a helyi adóbevételt visszaforgatják és ha nem lesz elég jelentkező, akkor a hiányzó helyeket feltöltik. ami ugyan garantál egy minimális nyereséget az üzemeltetőknek, de ez egy "közkereseti" társaságban nem ördögtől való. tehát amíg egy projekt a közbizalmat élvezi addig garantált a minimális nyereség. egy nemzetközi felkészültséggel és elismertséggel rendelkező pedagógus kar munkáját megfizetik úgy, hogy ehhez szorgalmas és tehetséges diákok is bekapcsolódhatnak és egy ilyen iskola a szakmai továbbképzéseknek, a tanszünetben pedagógia konferenciáknak is otthont adhat. túl azon, hogy a multinacionális vállalatok vezetői és a helyi nagypolgárság igényeit is kielégíti. 1 ezer család mondta azt debrecenből, 1 ezer a megyéből és összesen még 4 ezer a távolabbi várostérségből, hogy valamilyen módon hajlandó lenne fizetni azért, hogy a gyermekeik részt vegyenek nemzetközi oktatási programokban. és ezt összekapcsolják a közoktatással és egy közbirtokkal.

és erre az ortodox liberálisok azt mondják, hogy minden ilyen állam-piac összekapcsolódás szükségképpen rossz. mert ha van ilyen igény a nemzetközi oktatásra mint szabad piaci szolgáltatásra, akkor készíteni kell egy üzleti tervet. a zsebbe kell nyúlni. ha hiányzik valamennyi pénz, akkor be kell menni a kereskedelmi bankba, akik a kockázatot beárazzák. és esetlegesen hitelt nyújtanak. ennek ez a menete. és nem az, hogy valaki ezzel a polgármesteri hivatalba megy be vagy az országgyűlési képviselő kegyeit keresi, akik az államkincstárból vesznek el pénzt a többi adófizető elől. ebből a pénzből a jelenleg működő 3575 általános iskola mellett épülhetett volna egy 3576.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 12:41:08

@cívisvárosi:

Te egy ördögfajzat vagy, olyan, mint Iskarióti Júdás: @neoteny:

2019.09.05. 13:10:47

@neoteny:
és ugye az ortodox liberálisok azt mondják, hogy ez 3575 iskolát is leginkább privatizálni kellene. egy privát szolgáltató központtá alakítani. és ezek versenyéből alakul ki egy oktatási rendszer globális kapitalista alapokon. tehát nem a nemzetközi iskolát kellene közösségivé tenni, hanem megfordítva az általános iskolákat legalább részben magánosítani. és ezzel szemben a kormány ezeket politikai eszközökkel megfélemlíteni és adminisztratív eszközökkel igyekszik ellehetetleníteni.

és erre azt mondják, hogy erről szó nincs. az óvárosban működik egy alapítványi magániskola. azt nem akarják bezárni. hanem még a rocksulit is támogatják. az underground zenekarokat. és erre a kormányellenesek azt mondják, hogy persze mert így akarják konszolidálni ezt az autoriter rezsimet. ez hasonlít ahhoz, amikor a kádár rendszer mondjuk a rock zenei elit a tűrtből a támogatott kategóriájába került. és ehhez kapcsolják a "horthyfasiszták" kulturális igényeit kiszolgáló állami néptáncegyüttest és fővárosi operaház, az operettszínház eredményezi ezt a magyarosch világot, ami egy kicsit olyan, mint bécs, de mégse olyan.

és ez egyik tábor azt mondja, hogy ez milyen jó. a másik azt, hogy ez milyen rossz. mert ez valójában egy giccsparádé. amit azt szolgálja, hogy leplezze a a többségének globális gazdaságra való alkalmatlanságát és politikai osztály félműveltségét. és ezzel szemben egy filozofikus "mesterrasz". az azonban lényegében semmiben sem ért egyet. mert egy részük azt mondja, hogy a globális kapitalizmus bukásával győz a kommün. a másik része, hogy nem győz, hülye kommunisták. egy harmad részük az iszlámmal kapcsolódna össze. ezek szélsőséges erőszakba hajló ideológiák, ahogyan az ortodox nacionalizmus és az abból következő totalitárius fasizmus. ők négyen az apokalipszis lovasai.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 13:18:58

@cívisvárosi:

Milyen gyorsan elejtetted Sanyi, Erzsi meg Öcsike esetét a tűzijátékkal. Meg a mások igényeinek kielégítését. Meg a Júdás-féle mutyi leírásának becímkézését "tradicionális zsidó-keresztény bölcselet"-ként.

Te egy ördögfajzat vagy, olyan, mint Iskarióti Júdás: @neoteny:

2019.09.05. 13:51:49

@cívisvárosi:
ezt értem, csakhogy orbán nem a szegény kismagyarok pénzét lopja el, hanem a gazdag ejrópaiakét. és azt mondja, hogy az a semmiből jött létre. és annak egy részét ő is begyűjti lőrinc komával, tiborc vejjel, csányival és a többiekkel. és ezt azért tehetik meg, mert a termelő piac vezető vállalatainak, a betelepülő gyáriparosoknak adókedvezményt adnak. egyedi döntéshozatal mellett. ezért a multik egy része is az orbán-kormány kegyeit keresi. velük szijjártó péter stratégiai megállapodást köt, az ellene fordulókkal pedig elbánik. matolcsy mester kipaterolja a valutaalapot és a világbankot. varga misi számolja, hogy mennyi pénz van az államkasszában. a választások előtt szociális támogatás utalvány osztogatnak, utána egy csendes kiigazítást hajtanak végre. nagyjából ez a fidesz gazdaságpolitikája.

tehát nem szimplán az, ami ceusescu féle romániában volt. az, hogy a nép senyved, és a vezetői pedig fényűző vadászkastályokban dorbézolnak. lázár dorbézol a vadászkastélyban. de utána tudja, hogy neki meg kell küzdenie valakivel a hatalomért ahhoz, hogy uralja a csanádi választókerületet. ehhez nem foszthatja ki a népet hanem kvázi jó királyként familiárosokat kell gyűjtenie. és ezért járja a vidékiet egy lada nivában.
radio7.hu/userfiles/image/aktu%C3%A1lis%2020190818/0813_lada.jpg
erre mondom azt, hogy ezek modern kori nemesek. és ennek elsődlegesen nem a soros alapítvány a civil kontrollja. hanem a helyi egyesületek. vidéken nagyjából az amivel a jobbik próbálkozott. csakhogy a magyar falu program nem igazán kompatibilis budapest européer világvárosi elitjének világképével. és köztes irányt mutató debrecen a reformált városállami hagyományaival is kissé kilóg a sorból. ezért egy ilyen alakulat nehézkesen szerveződhet országos párttá. ez akadémikus nézőpontból (amit te képviselsz) ugyanolyan ördögi, mint a fidesz. vagy még ördögibb. mert ők azt mondják, hogy mi vagyunk a világelit. és a többieknek kuss. értem. ez a "liberális" "demokrácia". és az mta egy része nem világelit. aki oda tartozik az vagy orbánt támogatja (pl. bollobás, hogy a tesvtére is akadémikus lehessen), vagy nem érti orbánt (amilyen lovász), vagy érti és elvben ugyan ellenzi, de a gyakorlatban nem (amilyen barabási). és vannak persze kormányellenesek is, de hiába vannak többségben, a közéleti gondolkodásukat a parttalan bosszúvágy és a gyűlölet vezérli. amilyen a vincentblog és közönsége.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 14:46:24

@cívisvárosi:

"ezt értem"

Ha értenéd, nem írtad volna azt, hogy "ez a tradicionális zsidó-keresztény bölcselet."

Nem, ez az Írás a hamis próféták felismeréséről.

Te egy ördögfajzat vagy, olyan, mint Iskarióti Júdás: @neoteny:

2019.09.05. 18:53:02

@neoteny:
orbán nagyrészt nem a magyar adóforintokat, hanem a brüsszeli forrásokat, az euro és dollár milliárdok egy részét nyúlja le. ami nettó módon a nyugat-európához kötődő kereskedelmi bankok és a kockázati tőkealapok adománya. sanyi szerint ha igazság lenne, akkor az is mi pénzük lenne, de nincs igazság: farkastörvények uralkodnak.

a kormány mérsékeltebb krtikusai azt mondják, hogy orbán egy klientúrát épített abból a pénzből, amiből modernizálni kellett volna. a befektetők érdeke, hogy magyarországot félperifián tartsák. és a fidesz ezt az igényt kiszolgálja. ezzel az oligopol termelő vállalatok mellé lépnek be az oligarchák a kereskedelmi szolgáltató szektorban. és ehhez kapcsolódnak a familiárisaik. ők a közbeszerzések és a multik beszállítói. kérdés, hogy ez a rendszer mennyire működőképes . nyilván lehetne jobbat mondani. de az ellenzék csak azt mondja, hogy ez egy sötét diktatúra, amit ők megdöntenek. a demokratikus koalíció és a momentum támogatásával karácsony gergely vezetésével menedzselik a fővárost. és a nagyobb vidéki városok egy részét. ha a köznép bizalmat szavaz nekik, akkor felőlem tegyék. de ha nem, akkor ugye legitimálják az újabb "elégtételt". illetve budapesti ellenzék egy részét megpróbálják kooptálni, ahogyan az mszp-vel, vagy a hitgyülekezetével egyezkednek. ezek hatalomtechnikai húzások. felőlem nevezheted ezt júdáspénznek eltulajdonításának. csak azt állítom, hogy majdnem mindegy, hogy ezt vagy több párt teszi.

2019.09.05. 19:09:02

@neoteny:
nem azt állítom, hogy ez vagy az helyes. hanem azt, hogy majdnem mindegy, hogy egy állampárt van, vagy több. dávid ibolya elmeséle szerint a rendszerváltó pártok között volt egy hallgatólagos megállapodás arról, hogy a mindenkori kormány nem vérezteti ki a politikai ellenfeleit. hanem az erőforrások 30%-át átengedi. és így a mindenkori ellenzéket a hatalomban tartja. és ebből kialakul egy kétpárti váltógazdaság. csodálatos. mennyivel jobb az, hogy ketten nyúlják le a pénzt. most ez a fidesz1 és a fidesz2. és nem a fidesz és a nem-fidesz. ez a dk, vagy a momentum szempontjából botrány, de most aggódni kellene azon, hogy jaj szegény gyurcsány és gyurcsányné. vagy szegény fekete győr andrás, macron a papáját beemeltve valami európai betétbiztosítási alapba. miért lenne jobb a momentum, mint a fidesz. ők nem nyúlnák le a pénzt, hanem?

tehát nem azt állítom, hogy mindez jó vagy nem jó. hanem azt, hogy majdnem mindegy hogy ez egy vagy több pártba szerveződik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 19:59:20

@cívisvárosi:

"nem azt állítom, hogy ez vagy az helyes"

Mert egy ördögfajzat vagy: @neoteny:

2019.09.05. 20:31:53

@neoteny:
add meg cézárnak/czárnak/császárnak, ami a cézáré/czáré/császáré. ha van egy központi államhatalom, akkor nem feltétlen kell hadakozni ellene. lehetséges, de nem muszáj. ha valaki liberális, akkor keresni annak az alternatíváját. a központi kormányzat alternatívája klasszikusan az önkormányzat. amire lehet mondani, hogy na hiszen. az ugyanaz kicsiben. fidesz1 és fidesz2. igen ám, de nagyobb szabadságot enged, mint az egységállam. és a fidesz2 helyi egyesületekkel kontrollálható. a fidesz1 pedig összeurópai keretek között.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 20:36:01

@cívisvárosi:

"add meg cézárnak/czárnak/császárnak, ami a cézáré/czáré/császáré. ha van egy központi államhatalom, akkor nem feltétlen kell hadakozni ellene."

Hadakozni nem -- de Babilon Szajhájával szövetkezni 7.2 tonnás aranyborjúkért nem is hadakozás _ellene_.

2019.09.05. 21:45:00

@neoteny:
senkitől egy fillért nem kapok. se a fidesztől, se református egyháztól, se senkitől.

orbán összefogott a történelmi egyházakkal. az ellenzék azt mondja, hogy a modernitiásban az állam teljesen elválik az egyháztól és a vallás magánjellegűvé válik. ebből következően a kereszténység elveszti államvallás jellegét. ez a felvilágosodás egyik alapvető tétele. legitim ez az álláspont? igen. de ez egy hittétel. orbán azt mondta, hogy őt ez nem érdekli. és mégis csak összefogna a papsággal. felőlem tegye azt. a másik érveljen a felvilágosodás elvei mellett.

az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy ezek régi viták, amelyeket lezártak úgy, hogy ők győztek. ahogyan budenz józsef (josef budenz) és vámbéri ármin (wamberger hermann) eldöntötték, hogy a magyar nyelv nem török, hanem finnugor eredetű úgy, a francia forradalom idején eldőlt, hogy a királyságot felváltja a köztársaság. az egyház tanításai helyébe a racionális elképzelések lépnek és a templomok legfeljebb az együgyüeknek lesznek fenntartva. orbán egy ügyes hatalomtechnikus. és azt mondja, hogy a hívő akár együgyü, akár nem: egy szavazat.

és ezek mellett a fidesz hangsúlyozza a technológiai fejlesztések fontosságát. az új tanévben bevezetik a "szakképzés 4.0"-t. és ezek a fiatalok már ebben rendszerben tanulnak. amiben megindul a "mérnök mentorálás".
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3649/190905fagschaeffler_ksz_(13).jpg
de láthatod, hogy ők nem az államszocializmusban divatos "suttyó" társaság, hanem jól fésült, öltönyös, nyakkendős szakközépiskolások.

Sarka Gergő tanuló: Itt eldönthetem, hogy a műszaki vagy a karbantartási rész érdekel-e jobban és könnyebben fogok választani, ha az egyetemre kerül a sor - hallhattuk a leendő szakembert. és ezek a fiatalok szerződést írnak alá.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3649/190905fagschaeffler_ksz_(6).jpg
ez egy polgári minta. na most persze lehet, hogy ezeket a gyerekeket átverik. de lehet, hogy nem. és a kormány a munkaerőpiaci támogatásokkal (adókedvezményekkel) egy viszonylagos jólétet biztosít számukra úgy, hogy munkaadóik is elégedettek. értem, hogy a fidesz mindezt kézivezérelt gazdaságpolitikával érte el. ami lehetőséget ad a politikai szempontok érvényesítésére és a hatalmi visszaélésekre. ezért mondom azt, hogy szükség van ellenőrző hatalomra. csakhogy ezt a szerepet a soros alapítvány nem nagyon töltheti be. részint azért, mert ehhez demokratikus legitimációval nem rendelkeznek. részint azért, mert ők a globális pénzügyi befektetők érdekeit szolgálják és a magyar népesség ezekben nem érdekelt. az átlag magyarnak nincs ilyen tőkepiaci portfoliója. és ezért a magyar társadalom nem áll szoros érdekközösségben az atlanti-transzatlanti világgal kivételt a betelepülő német gyáriparosok jelentik. magyarország a nagy-német protektorátus része. de orbán a külpolitikai támadások kereszttüzében áll. miért kellene ez ügyben feltétlen timmermans, weber vagy macron oldalára állni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 21:55:07

@cívisvárosi:

"senkitől egy fillért nem kapok. se a fidesztől, se református egyháztól, se senkitől."

De te is leborulva imádod a 7.2 tonnás színaranyborjút.

"azaz sanyit mások igényei késztetik."

Ördögi hazugság.

Nem: erre az a saját igénye készteti, hogy kielégítse a felesége és a gyermeke igényeit.

Neked nincs semmiféle igényed arra, hogy kielégítsd Edit meg Öcsike tűzijáték-nézési igényeit. Neked nyíghatnak ők _erről_: te nem fogsz egy szalmaszálat sem keresztbe tenni azért, hogy Edit meg Öcsike kielégüljön tűzijáték-nézés-ügyileg. Te _beszélsz_ az ő igényeikről, de neked eszed ágában sincs azokat kielégíteni.

2019.09.05. 22:09:49

@neoteny:
a vincentblogon azt mondják, hogy a brüsszeli ecr (ami egy ugyanolyan tudománypolitikai testület, mint a palkovics vezette magyar itm) egy pályázati rendszerben 408 kutatót választott ki úgy, hogy ebből 1 magyar. ez mit is jelent? azt, hogy a magyar tudományos közélet elveszti a nemzetközi kapcsolatait, a magyar tudományosság elszigetelődik a világban. elvándorolnak a legjobb kutatók mert semmiféle perspektívát nem látnak maguk előtt és magyarország a harmadik világ szintjére süllyed. ellenben lesz kéziszövés és seprűkészítés gáborjánban. ezt eredményezi az orbánizmus.

na most nekem egy kérdésem van. hogy orbán amúgy teljesen legtitim politikája miatt büntetik az országot vagy arról van szó, hogy 1 magyar tudományos munkatárs nyújtott be értékelhető pályázatot. és ezek nem zárják ki egymást. ez esetben az európai unió és abban a brüsszeli politbüró és/vagy a magyar tudományos akadémia reformra szorul.

2019.09.05. 22:27:42

@neoteny:
a kérdés az, hogy az államkincstár által év végén kiutalt egyháznál parkoltatott maradványösszegek végül is hol landolnak. ha én lennék az ellenzék helyében, akkor ezt számon kérném. de nem vagyok ellenzéki, mert az ellenzéki pártok politikájával nem tudok azonosulni. túl azon, hogy ők fasiztának, nácinak bélyegeznek mindenkit, aki orbán viktornak nem az esküdt ellensége. mindez nem jelenti, hogy mindenben egyetértenék a fidesszel. én néhány dolgot másképp csináltam volna, de azzal valószínűleg nem nyertem volna választást.

2019.09.05. 22:36:12

@neoteny:
miért van augusztus 20-án közpénzből tűzijáték? és az miért nem szabad piaci szolgáltatás? azért, mert a többség úgy gondolja, hogy arra szükség van. miért gondolja? mert az a szokás. szilveszterkor van állami tüzijáték? magyarországon nincsen. miért nincs? mert olyankor az a szokás, hogy az emberek a piacon vásárolt pirotechnikai eszközöket egyénileg használják.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 22:42:11

@cívisvárosi:

"a vincentblogon azt mondják"

... az ott gyülekező ördögfajzatok.

De te itt folytatod a hazugság atyjának munkáját.

"azaz sanyit mások igényei késztetik."

Ördögi hazugság.

Nem: erre az a saját igénye készteti, hogy kielégítse a felesége és a gyermeke igényeit.

Neked nincs semmiféle igényed arra, hogy kielégítsd Edit meg Öcsike tűzijáték-nézési igényeit. Neked nyíghatnak ők _erről_: te nem fogsz egy szalmaszálat sem keresztbe tenni azért, hogy Edit meg Öcsike kielégüljön tűzijáték-nézés-ügyileg. Te _beszélsz_ az ő igényeikről, de neked eszed ágában sincs azokat kielégíteni.

2019.09.05. 22:50:02

@neoteny:
sanyi önmagában nem akar tüzijátékot aug. 20-án. szerinte az "totál" felesleges. ő bekapcsolná a tévét és inna egy sört. a tüzijáték nézésére edit és öcsike igényei késztetik. és kénytelen velük menni. szabad akaratából nem így döntene. de sanyi társas lény. és befolyásolja a felesége és a gyereke igényei. és időnként ő enged nekik, és időnként neki engednek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.05. 22:53:33

@cívisvárosi:

"kénytelen velük menni. szabad akaratából nem így döntene. de sanyi társas lény. és befolyásolja a felesége és a gyereke igényei. és időnként ő enged nekik, és időnként neki engednek."

Ami így van rendjén. De _téged_ nem befolyásolnak Edit és Öcsike igényei: neked semmi közöd azokhoz, és nekik sincsenek semmi közük hozzád. Ti nem éltek semmiféle vagyonközösségben.

"azaz sanyit mások igényei késztetik."

Ördögi hazugság.

Nem: erre az a saját igénye készteti, hogy kielégítse a felesége és a gyermeke igényeit.

Neked nincs semmiféle igényed arra, hogy kielégítsd Edit meg Öcsike tűzijáték-nézési igényeit. Neked nyíghatnak ők _erről_: te nem fogsz egy szalmaszálat sem keresztbe tenni azért, hogy Edit meg Öcsike kielégüljön tűzijáték-nézés-ügyileg. Te _beszélsz_ az ő igényeikről, de neked eszed ágában sincs azokat kielégíteni.

2019.09.06. 08:23:43

@neoteny:
a felesége, gyermeke igényei késztetik. a saját igényei kényszerítik. a szabad akaratából nem menne el a tüzijátékra, hanem megnézné a tévében és inna egy sört. ez egy külső (kulturális) késztetés és egy belső (szociális) kényszer.

a fogyasztói társadalomban azt mondják, hogy ez is piaci mechanizmus része és a reklámok különféle "életérzéseket" közvetítenek és ezt összekapcsolják egy márkajelzéssel. a telekom marketingesei a fiatalosságra azt mondják: "magenta generáció". és ugyanezeket a technikákat alkalmazzák a politikai pártok. "momentum generáció". fekete győr andrás reklámozhatna egy tarifacsomagot, borotvát vagy hajsampont. cseh katalin és dr dobrev klára valamilyen köptetőszert vagy beszélgethetnének a hüvelygombáról. ők reklámarcai egy pártnak és a fogyasztói társadalomnak, a virtualizált fogyasztói piacnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 08:28:47

@cívisvárosi:

"a felesége, gyermeke igényei késztetik. a saját igényei kényszerítik."

Ördögi hazugság.

Nem: erre az a saját igénye készteti, hogy kielégítse a felesége és a gyermeke igényeit.

Neked nincs semmiféle igényed arra, hogy kielégítsd Edit meg Öcsike tűzijáték-nézési igényeit. Neked nyíghatnak ők _erről_: te nem fogsz egy szalmaszálat sem keresztbe tenni azért, hogy Edit meg Öcsike kielégüljön tűzijáték-nézés-ügyileg. Te _beszélsz_ az ő igényeikről, de neked eszed ágában sincs azokat kielégíteni.

Olyan ördögfajzat vagy mint Iskarióti Júdás: @neoteny:

2019.09.06. 09:14:19

@neoteny:
az ortodox liberálisok abból indulnak ki, hogy csak belső (szabad piaci) késztetések vannak és külső (államhatalmi) kényszerek. ezért az állam minden esetben korlátozza a piacot. az emberek belső késztetéseit külső kényerekkel akadályozza. ezért a szabadság csak egy államnélküli társadalomban lehetséges. minden egyéb sötét diktatúra. ezt ellensúlyozandó tényleges anarchiára van szükség. anarcho-kapitalizmus, vagy anarcho-kommunizmusb. ezek alapja a feudális anarchia. az, hogy nincs erőszakmonopólium. hanem különféle szabad csapatok harcolnak egymással. a valóságban brutális háborúkat, polgárháborúkat eredményez. ez legfeljebb a virtualitásban szabadságot. a fegyverkezést amerika a 80-as évektők kezdve próbálja kivetíti az űrbe. és ennek a szerepét venné át izrael a 20-as évektől szuperhatalmi státuszra törekedve és ennek keretében számolják fel a soros alapítványt. ez a kocsma népének megfigyelése. ez az új konteó.

ha ebből egy szó is igaz, akkor a környezetvédelmen túl a jövőben a katonai akadémiáknak lesz kulcs szerepük.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 09:30:15

@cívisvárosi:

"ezért a szabadság csak egy államnélküli társadalomban lehetséges."

A Logosz le fogja győzni Babilon Szajháját.

"a felesége, gyermeke igényei késztetik. a saját igényei kényszerítik."

Ördögi hazugság.

Nem: erre az a saját igénye készteti, hogy kielégítse a felesége és a gyermeke igényeit.

Neked nincs semmiféle igényed arra, hogy kielégítsd Edit meg Öcsike tűzijáték-nézési igényeit. Neked nyíghatnak ők _erről_: te nem fogsz egy szalmaszálat sem keresztbe tenni azért, hogy Edit meg Öcsike kielégüljön tűzijáték-nézés-ügyileg. Te _beszélsz_ az ő igényeikről, de neked eszed ágában sincs azokat kielégíteni.

Olyan ördögfajzat vagy mint Iskarióti Júdás: @neoteny:

2019.09.06. 09:39:31

@neoteny:
felőlem fogalmazhatsz így is. mintha ez kvázi piac lenne. csakhogy ahhoz kellene valamilyen (valós) áru, ami valamilyen (valós) áron, vagy árfolyamon cserél gazdát. ez nem a klasszikus piaci mechanizmus. ebben a közegben az egyéni érdekeken túl a (nagy) család, a (nemzet) közösség és effélék jelentik az alapvető értéket. és a modern szociológusok azt mondták, hogy ezek felbomlottak.

egy társaságban egy marketinges, kreatív iparos elmesélte, hogy kikutatta a felmenőit. és mondják már meg a többiek, hogy hívták a nagyszüleiket, vagy ha tudják, akkor esetleg dédszüleiket. és az egyik nagyszülőm neve az ő családneve. kérdezte, hogy ők honnan származtak. mondtam, hogy merről. az ő rokonai is arról valók. a baráti társaságokban gyakran előfordulnak a negyed, ötöd, hatodfokú unokatestvérek. és ezekből újjászerveződnek a nagycsaládok, familiáris csoportok. amire a liberális szociológia azt mondta, hogy az végérvényesen megszűnt. mert a modernitásban végbemegy egy atomizálódás és egyéni érdek letarolja a közösségi létet és ebből következően a közéletet. és ilyenformán győz a szabad piac.

2019.09.06. 09:42:45

@neoteny:
filozofikusan a népfőiskola és akadémikus bölcselet csapnak össze. az nem lehet, hogy a népvallás a logosz és az mta istandwithceu tagozata: babilon szajhái.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 09:48:45

@cívisvárosi:

"filozofikusan a népfőiskola és akadémikus bölcselet csapnak össze."

És ezzel mi lett?

"ez a tradicionális zsidó-keresztény bölcselet."

Látod, ilyen ördögfajzat vagy te: Isten műveiről hallgatsz, és az ördög saját műveinek harcára mutatva azt mondod: nincs isten. Pedig van: ott az Írás amelyik beszámol róla.

2019.09.06. 10:47:50

@neoteny:
a tradicionális zsidó-keresztény bölcselet és a népfőiskola kiindulási pontja egy és ugyanaz. ezek azt mondják, hogy elsődlegesen nem az számít, hogy az egyes emberek mit gondolnak a világról. hanem az, hogy isten mit gondol, vagy mit gondolhat. és az akadémikus bölcseletnek ezt kellene megfejtenie. az csak úgy válhat egyetemessé, hogy az összes népvallás egy istenben hisz és mind a mindenséggel méri magát.

és a népfőiskola azt mondja, hogy a jelenkori mta annak istandwithceu tagozata nem így gondolkodik. az akadémikus bölcseletet magyarroszágon a komcsik és a libsik uralják és ezek zsidó-keresztény hagyományokat feladták. nem abból indulnak ki, hogy egy az isten. hanem abból, hogy nincs isten, hanem van az egyén és van a világ.

screpes 2019.09.06. 11:03:38

@cívisvárosi:

Miként különbözteti meg a volt (pénz)tulajdonosokat az, aki a politika eszközeivel lophatott összegeket? Miből tudhatja, hogy az a forint, ami átmegy a kezén, épp kié volt? Hogyan láthatná, hogy nincsenek köztük a "kismagyarok"?!
A politikai tolvaj szerzeményét forintonként beazonosíthatja?

Nem az határoz, hogy kitől veszi el, hanem, hogy ki használhatta volna.
Képtelen gondolat, nettó szerecsenmosdatás ez részedről, mintha a gonosz bankoktól elvenni szabadna, sőt tiszta cselekedet volna, miközben a szerzett vagyonokkal is immár bankokat alapított az "államiság" ....
Miért gyülekezik ez a pántlikáit vesztett irdatlan pénz új szervezeteknél, offshore-számlákon?

Azzal is baj van, hogy a civil egyesüsletek helyiek legyenek (sic), ez lenne a kontrollja a a modern kori nemességnek, (tőled átvéve).Mi van akkor, ha nem helyi?
Mitől modernek, mitől nemesek, akiket átmenőben annak nevezel?? Avittak és nemtelenek. (akkor már inkább lehetnének arisztokraták, csakhogy annak még szembetűnőbb a képtelensége).

Lovász kapcsán pedig hogy a " közéleti gondolkodást (ellenzéki részről) parttalan bosszúvágy vezérli" , "amilyen a vincentblog és közönsége"..- ilyet állítani parttalan baromság. Lovászt vezérelné parttalan bosszúvágy, miközben akadémiáját védi?!
Nézzünk mögé (alá) ennek is: tiz-húsz éve a blogos Vincent felkelt reggel és gyűlölettel telve kezdte már a fogmosást is?
Ha gyűlöletenek nevezed (ez sem igazolható), az indulatos ellenzéki viszonyt, akkor akadjunk nyomára annak is , ami e kollektív érzület kialakulásához vezethetett.

Itt egy elsőszámú vezető EZT MEGELŐZŐEN egészpályás letámadásról beszélt, a kokárdámat lealkudta, és nacionalizmusa keretében felfércelte a hatalmi struktúra modelljére - sajámagára... A szijjártója pedig este azt mondhatta a televízóikban , hogy a baloldal szavazói rátámadtak a nemzetükre. Ki itt a barom?
Úgyhogy kisöreg fejtegesesd a gyűlüölet kialakulását, közbesszédbe emelését, a SAJÁT szokásrendszeredben keresve, mert ennek alapja nem eszmerendszer, hanem az értékek rangjába emelt tulajdonlás: Értékelvűség híján csak a tulajdonlás látszik. habony nem forradalmi zászlót bontani ment be a tv2-be, hanem részesedést venni (Vajna pénzén)
Ma pl ellenemben beszélhetett a legfőbb főpap, hogy jobban éljen akinek több gyereke van, Nekem, aki a sokgyereket magam felneveltem, rosszabbul élek, pedig egy se hagy európai autópályák mentén illegális pelenkát.
El akarja mondani, mit tekinthetek a sikeremnek, ahelyett, hogy megkérdezné.
-------

2019.09.06. 11:36:54

@screpes:
úgy, hogy az egyik euró, a másik adóforint.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 11:54:00

@cívisvárosi:

"a tradicionális zsidó-keresztény bölcselet és a népfőiskola kiindulási pontja egy és ugyanaz."

Ördögfajzatok vallása: az ördög műveit Isten műveiként beállítani.

Te egy ördögfajzat vagy, olyan, mint Iskarióti Júdás: @neoteny:

2019.09.06. 11:56:36

@screpes:
lovász lászlót nyilván nem a parttalan bosszúvágy vezérli. de vincentblog közönségét mégis csak. egyszerűen arról szó, hogy ők utálják orbánt. és aki nem utálja velük az nem lehet civilizált. ebben a körben aki a fidesz 93-as illiberális fordulata óta nem esküdt ellensége orbánnak az náci.

orbánt személyét én nem tudom megítélni, már csak azért sem, mert sohasem találkoztam vele. de a fidesz politikáját meg tudom ítélni. és abban van, amivel egyetértek és van, amivel nem. a fidesz teljesítményét a többi párt teljesítményéhez mérem. ők le akarják váltani a fideszt. el akarják seperni ezt az autoriter rezsimet. felőlem seperjék el. de a fordított irány is legitim. miért ne lehetne azt gondolni, hogy elsődlegesen az ellenzéket kellene leváltani.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 13:09:04

@cívisvárosi:

"lovász lászlót nyilván nem a parttalan bosszúvágy vezérli."

Babilon Szajháját igen.

2019.09.06. 15:29:52

@neoteny:
lovászt mindkét oldalról szidják. a kormánypártiak azért, mert nem mondta ki, hogy szükséges az akadémia reformja. és ezzel nem legitimálta az átalakítást. a kormányellenesek azért, mert nem állt az akadémia teljes körű autonómiája mellett.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 15:59:29

@cívisvárosi:

"lovászt mindkét oldalról szidják."

Igen, mindkét oldalon álló ördögfajzatok.

2019.09.06. 16:48:31

@neoteny:
csakhogy lovász is nyilvánvaló hülyeségeket beszél. mert kisfia karrierje a kockázati tőkések markában van, vagy valamiért.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 16:50:38

@cívisvárosi:

"csakhogy lovász is nyilvánvaló hülyeségeket beszél. mert kisfia karrierje a kockázati tőkések markában van, vagy valamiért."

Tökéletes ördögfajzat beszéd. Igen, ezt már a múltban is eregetted: és urad akarata volt, hogy kimondd ismét. Ilyen hatalma van feletted.

nagyonunalmas 2019.09.06. 17:04:56

@neoteny: Miért pont az "ördögfajzat" szót szereted ennyire? Engem persze nem zavar, de a gyakori alkalmazásának oka érdekel.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 17:10:34

@nagyonunalmas:

Ez a legsemlegesebb. Ördögfióka olyan kis bájolgó, ördögfatty meg még lenézőbb. Ördögfajzat tárgyilagos.

2019.09.06. 18:45:19

@neoteny:
túl sokba kerülne a nép-főiskolának egy a sátán belső köreihez közelebb álló ideológust küldeni ide.
tegnap viszont "igényes" körben herr orban már igen jól szerepelt. kellett hozzá 2-5 perc is mire az ember rájöhetett, hogy mit üzen a sátán.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 18:55:19

@Bánegressy:

"túl sokba kerülne a nép-főiskolának egy a sátán belső köreihez közelebb álló ideológust küldeni ide."

Nem is gondoltam semmi ilyesmire. unionista a népfőiskolát is csak úgy használja, mint a szegényeket: leszarja ő a népfőiskolásokat, de az ő faszukkal veri a finnugrista akadémikusok csalánját.

"tegnap viszont "igényes" körben herr orban már igen jól szerepelt"

Hol beszélt? Videó van róla?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 20:46:26

@Bánegressy:

Köszike. Belehallgattam kicsit annál a résznél ahol azt ecseteli, hogy a két világháború "a nyugat polgárháborúi voltak" -- ennyi elég is volt.

2019.09.06. 21:03:42

@neoteny:
a világháborúk európai hadszintere ha nem polgárháború volt, akkor mégis micsoda?

2019.09.06. 21:28:22

@neoteny:
van ugye a hidden history konteó.
esti egyetem dr. drábik jánossal.
www.youtube.com/watch?v=qzLPGafx9V8

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 21:34:37

@cívisvárosi:

"esti egyetem dr. drábik jánossal."

10 És akkor sokan megbotránkoznak, és elárulják egymást, és gyűlölik egymást.

11 És sok hamis próféta támad, a kik sokakat elhitetnek.

12 És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül.

13 De a ki mindvégig állhatatos marad, az idvezül.

-- Máté 24

2019.09.06. 21:36:35

@neoteny:
1.25x sebességen is érthető. 8:00 körül asszírokról, babiloniáról, perzsákról, makedónokról is is szó esik. onnan vezeti le az első világháborút.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 21:39:53

@cívisvárosi:

"onnan vezeti le az első világháborút."

Úgy érted az első nyugati polgárháborút. Mert ő annak nevezte őket. Tessék tudni urad mondókáját.

2019.09.06. 21:46:33

@neoteny:
kik azok akik megbotránkoznak, és elárulják egymást, és gyűlölik egymást?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.06. 22:03:00

@cívisvárosi:

Az ördögfajzatok, mint pl. te is.
süti beállítások módosítása