1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.08.25. 11:45 HaFr

Tarlós István csomagol és közben komcsi módra szitkozódik

Képtalálat a következőre: „tarlós istván”                                                           

Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje arra a kérdésre válaszolva, milyen kampányra számít, úgy fogalmazott: ami az ellenzék részéről folyik, az nem is hasonlít önkormányzati választási kampányhoz, inkább „revansista szemléletű, hevenyészett és változatosság nélküli destabilizálási kísérlet, aminek a főváros menedzselése szempontjából egyszerűen semmi értelme”.

Hozzátette, több telefonos jelzésből meg lehetett bizonyosodni arról, hogy a háttérben „régi SZDSZ-esek közreműködésével elégedetlenség felszítására igyekeznek alapozni, de tulajdonképpen nem kis mértékben erőforrások öncélú megszerzéséről is szó van”.

Hadd fűzzek ehhez néhány megjegyzést. Tarlós úr nagyon megijedhetett amiatt, hogy az ellenzéki egyezkedés viszonylag sikeresen folyik eddig -- ami e sorok írója számára is meglepetés -- és a végén még kijöhet belőle a Fidesz budapesti veresége. Ez az ijedség rendben van, bár objektíve nézve Tarlós bürgermesterkedését -- pl. lenézve az utakra, fel- a fákra a fák hűlt helyére, és rá- az épületekre, a tömegközlekedési objektumokra, az építkezésekre, a közparkokra usw. -- a veresége igencsak időszerű már. A blazírt szájalás és a szerencsétlenkedés egy olyan pozícióban, amelyben a legkevésbé sem a pozíció betöltője a döntéshozó, az flottul megy természetesen, de civilizált országokban ennek a hitele néhány év után kimerül. Tarlós nem gondolja, hogy Magyarországon is így kéne lennie.

Az viszont egyáltalán nincs rendben, ahogy a régi SZDSZ-káder, ma keresztényakármilyen "városvezető" teljes természetességel és magától értetődő reflex-szel nyúl vissza letűnt korok diktatórikus szóhasználatához -- talán beidegződésből, talán a szocializációjából, talán a történelmi érzékenységéből, talán a mai divatból következően --, miszerint a választásokon való részvétel (teljesen becsületes névtelen feljelentésekkel alátámasztott) "destabilizálási kísérlet" (=az államrend megdöntésére irányuló szervezkedés) lenne. Szomorú, Tarlós úr, igen szomorú fordulata ez a demokráciának, egy újabb a civilizációból való kihátrálás és a magyar történelem orrfacsaró szegmensébe való visszatérés felé.

Az már csak inkább vicces gazdája és politikai kebelbarátai utóbbi évekbeli ténykedésének -- aka. az ország erőforrásainak fosztogatása -- ismeretében, hogy a szerencsétlen ellenzéknek, amely már mégsem tűnik elég szerencsétlennek, "tulajdonképpen nem kis mértékben erőforrások öncélú megszerzésének" szándékát tulajdonítja. Tarlós úr pofátlanságának határa a Göncöl-szekér. Ez a virtigli orosz propagandafogás, hogy ti. a saját magunk által szisztematikusan űzött tevékenységgel megvádoljuk az ellenfelet és -- joggal -- bízunk abban, hogy a tözsválasztó hülyén bekajálja ezt is, a bizonytalanokat pedig tovább bizonytalanítja, Tarlós még nagyobb dicséretére válik és még nyilvánvalóbbá teszi eddigi szakmai és etikai méltatlanságát.

Remélem, Tarlós urat elviszi az ördög legkésőbb október végén. Megannyi ellenzéki szerencsétlenkedés, karácsonyi hajladozás és évtizedek óta kelő szoci pattanás sem okozhat akkora kárt Budapestnek, mint az ő álmából néha felriadó és önmagát fehúzó kisszerűsége a NER-ben neki rendelt szolgálati dobozban. Ő az a fajta, amelyiknek nem elég, ha a Fidesz középkáderei alázzák, szívesen megteszi önszorgalomból maga is és utána megsértődik, ha az ember sajnálkozik rajta. Tarlós nertárs specialitása a magyar politika Augiász-istállójában az önérzetes maga alázás.

Ha csomagol és megy a végén, ha nem, mindenkit minősít, hogy személyes válsághelyzeben milyen eszközöket enged meg magának.

117 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3915023626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2019.08.25. 12:04:39

Ez az alak úgy néz ki, mint egy állami válallati középvezető 1973-ból - és az is!:-)

Egyébként: a Fidesznek semmi jobban nem segítene, mint Budapest és egy csomó település "ellenzéki megnyerése". Ui. a nyilvánvalóan kialakítandó súlyos erőforrás- és hatáskör-hiny következtében az ellenzéki vezetésű településeken az egész cikluson át tartó leromlás következik - és erre hivatkozva lehet azt propagálnia a Fidesznek, hogy "Lám, ez van, ha az ellenzél van hatalmon!"

Szerintem egy az egyben bojkottálni kellene a választásokat - vagy legalább is azoknak a pártoknak (Momentum???9, amelyek egész imázsukat arra építették (kezdetben???), hogy minden, a rendszerváltás óta hatalmon lévő párttól elhatárolódnak. ...Erre most belemennek ebbe a választósdiba: mintha diktatúrában nem az lenne a választások egyedüli lehetséges szerepe, hogy legitimitást adjanak a rendszernek...

Jó-jó, tudom: itt az ideje az eddig jobbára ingeyn dolgozó "pártkádereiket" politikai jövedelmekhez juttatni, hogy ne kelljen mással foglalkozniuk és abból megélniük, hanem a politizálásra koncentrálhassanak. Gsakhogy ez egy rossz, végiggondolatlan ötlet. Mert egyfelől ott van a fentebb leírt "töketlen ellenzékké" válás esélye, másrészt az ekként önkormányzati stallumokhoz jutó pártkáderek jelentős része szemléletmódjában és motivációiban csak nagyítóval lesz megkülönböztethető a jelenlegi Fidesz- és MSZP-káderektől. (Erre komoly figyelmeztető jel az, ami a IX. kerületben ment és megy - és az sem túl bíztató, ahogy ehhez a Momentum országos vezérkara viszonyul...)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2019.08.25. 16:57:51

"az önérzetes maga alázás."

Eh, hát ezt magyarul nem így mondjuk.

Hogy csak két flottabb fordulatot ajánljak helyette:
"önérzetes önalázás" vagy
"önmaga önérzetes alázása".

Janossz 2019.08.25. 18:53:48

„régi SZDSZ-esek közreműködésével elégedetlenség felszítására igyekeznek alapozni, de tulajdonképpen nem kis mértékben erőforrások öncélú megszerzéséről is szó van”.

Ez akár igaz is lehet. Honnan is jött Tarlós Úr?

Az külön szép volt Tőle, hogy a zöldfelületek állapotáról annyi véleménye volt, hogy hány száz fát ültetett az ellenzék, mert ő nagyon sokat...

Mondja ezt úgy, hogy pénz, paripa, fegyver, kertészeti vállalat, mifene áll a rendelkezésére közel tíz év óta, a fák meg egyre inkább csak fogynak.

jatagán9 2019.08.25. 19:27:34

Attól persze, hogy az erőforrások megszerzésének szándéka a kormánypártokra igaz, más az ellenzéktől sem várható. Karácsonyban semmilyen politikusi vagy vezetői tehetséget nem látok, kisszerűséget annál inkább. Tarlóst tőlem elviheti az ördög, de hogy Karácsonytól mi lenne jobb azt el nem tudom képzelni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.08.25. 19:56:22

@Counter: jogos, kicsit archaizáltam, nem baj

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.08.25. 19:58:01

@jatagán9: feltehetően nem űzné iparszerűen főtevékenységként a lopást, csak mellékesben

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2019.08.25. 19:59:00

@jatagán9: Ez sajnos nagyon igaznak tűnik, Karácsonytól soha nem láttam, hogy ne a pillanatnyi közvetlen környezetének igyekezne alázatosan megfelelni. A worst case scenario az, hogy - hivatalba kerülve - onnan folytatja, ahol Demszky az utolsó 2 évében abbahagyta.

@HaFr: Lebuktam, idegennek éreztem archaikus helyett :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.08.25. 21:43:49

@Counter:

"Karácsonytól soha nem láttam, hogy ne a pillanatnyi közvetlen környezetének igyekezne alázatosan megfelelni"

És ez a stratégia hogy' működik Karácsonynak?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2019.08.25. 22:33:08

@neoteny: Attól függ, hogy mit akar vele elérni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.08.25. 22:43:08

@Counter:

Ez kérdéses? Nyilvánvalóan politikai hatalmat akar elérni. Mennyire sikeres ebben Karácsony ezzel az általad vázolt stratégiájával?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2019.08.25. 23:36:43

@neoteny: Igen, kérdéses; nem, nem nyilvánvaló (vagy tisztázni kell, mi számít annak).

Ha a választott tisztség elnyerését jelenti (amiben hatáskört is gyakorolhat), akkor a sikeressége rövid távon vitatható (Zuglóban bár tisztsége van, de elég ingatag a hatalma és szűk a cselekvési tere), középtávon kérdőjeles (nem újrázhat inkumbensként, kihívóként kellene nyernie).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.08.25. 23:46:58

@Counter:

"Ha a választott tisztség elnyerését jelenti (amiben hatáskört is gyakorolhat)"

Igen, azt jelenti: politikusok specializációja a politikai (befolyás esetében indirekt) hatalom megszerzése. Ebből élnek.

"akkor a sikeressége rövid távon vitatható (Zuglóban bár tisztsége van"

Akkor _valamennyi_ politikai hatalma van.

"nem újrázhat inkumbensként, kihívóként kellene nyernie"

Az mindenféleképpen egy hendikep, de nem abból származik, hogy Karácsony stratégiáját ("a pillanatnyi közvetlen környezetének igyek[szik] alázatosan megfelelni") alkalmazza.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2019.08.26. 06:53:52

@neoteny: Kérdés, hogy ez a valamennyi hogy viszonyul az adott tisztséggel tipikusan járóhoz; kérdés, hogy a középtávon jelentkezett szorult helyzete még a siker jele-e; kérdés, hogy főpolgármesterként mennyi hatalmat szerezne ténylegesen a stratégiájával (magának mint politikai aktornak tudná-e megtartani).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.08.26. 07:23:32

@Counter:

"ez a valamennyi hogy viszonyul az adott tisztséggel tipikusan járóhoz"

Akárhogyan is viszonyul, valamilyen mértékben létezik -- hacsak azt nem mondod, hogy Karácsonynak nincs semmi gyakorlati hatalma Zuglóban.

"a középtávon jelentkezett szorult helyzete még a siker jele-e"

Képes Karácsony a zuglói önkormányzati rendelethozó munkálatait érdemben befolyásolni vagy nem? Ha az előbbi, akkor még sikeres, akármennyire is szorult helyzetben van; ha azt utóbbi, akkor megszűnt sikeresnek lenni (legalább időlegesen).

"főpolgármesterként mennyi hatalmat szerezne ténylegesen a stratégiájával"

A jövőbeli sikerek értékelését halasszuk a jövendőre.

kazsiafigyelo 2019.08.26. 16:33:38

Tarlósból tényleg elég volt, de már többször szó volt róla itt az oldalon, hogy Karácsony is megéri a pénzét. Utóbbi a kollaboráns mszp kifizetőhelyévé fogja tenni a fővárost, míg egy mszp-s választási vereség szabad utat enged a dk-nak, hogy "vezesse" az ellenzéket. Jobbnál jobb lehetőségek....

Janossz 2019.08.26. 18:34:04

@Counter: Van olyan szempont, amit ritkán említenek, pedig fontos:
A Főpolgármester a város reprezentánsa is.
Közel harminc éve volt nálunk egy német egyetemen tanult, kb. negyven éves mérnök polgármesterünk.
Öröm volt nézni, ahogy II. Erzsébettel társalogtak, a fogadást és fogadtatást. Büszke voltam a városomra.

Szeben is büszke lehetett Johannisszra, és most se kell a románoknak szégyenkezni miatta.

Nem biztos, hogy a fene nagy szakértelem a fontos, ennél lényegesebb, hogy képes legyen valós szakértőkre bízni a területeket.

Tarlós Közlekedés-mélyépítés végzettségét meghazudtolva tevékenykedett, saját szakterületén sem nyújtott elfogadhatót.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.08.26. 19:12:09

@kazsiafigyelo: így így.. ez a demokrácia e lángoktól öleltben

neoteny · http://word.blog.hu 2019.08.26. 21:33:28

@Janossz:

"Nem biztos, hogy a fene nagy szakértelem a fontos, ennél lényegesebb, hogy képes legyen valós szakértőkre bízni a területeket."

Ami egy jó vezető egyik legfontosabb képessége (szakértelme): jól delegálni.

ijontichy 2019.08.27. 19:48:17

@neoteny: "Ami egy jó vezető egyik legfontosabb képessége" Ha már városvezető... azt hiszem neked nem kell bemutatnom Hazel McCalliont-t. ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.08.27. 20:01:41

@ijontichy:

Te hívtad fel a figyelmemet rá: és már 98 éves az öreglány! :)

Rodney2 2019.09.06. 17:04:56

@HaFr:

Valaki elmagyarázhatná hogy ez hogy a fenébe van:

www.economist.com/graphic-detail/2019/09/04/vienna-remains-the-worlds-most-liveable-city

Budapest látványosan veri az egész peer-group-ot és pl. magasabb pontszámot kapott mint London és még néhány nyugati főváros.
Miközben tombol a fasiszta diktatúra, lepusztult az egészségügy és oktatás, kiirtották az összes fát, stb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.07. 08:20:45

@Rodney2: tudod, hogy? úgy hogy a pontozó turisták nem veszik igénybe a magyar élet intézményeit (azokat, amelyek ott vannak az utolsó sorodban) -- de elég csak megnézned, hogy alakult a tényleg élhető Bécs lakosságszáma Budapestéhez képest aaz elmúlt 15 évben; remélem, segítettem

Rodney2 2019.09.07. 09:34:20

@HaFr:
Nem segítettél mert ezt nem pontozó túristák készítik és figyelmebe veszik az egészségügy, oktatás, kultúra, infrastruktúra, stb szinvonalát (Economist Intelligence Unit).
A "peer group"-ból a román és lengyel állami (és magán) egészségügyet ismerem annyira hogy össze tudjam hasonlitani a magyarral, a magyar még mindig jobb mind a kettőnél. A másik 2 országban gyakorlatilag magánegészségügy van azok számára akik meg tudják fizetni mert az állami annyira lehetetlen. És azért az NHS is egy nagy szar, próbáld ki. Van olyan hogy ha beteg a gyereked 2 vagy 4 hónap múlva kapsz időpontot a "körzeti orvosnál". Gyakorlatilag csődben van a rendszer de politikai okoból nem lehet hozzányúlni (fizetőssé kellene tenni valamit vagy vizitdíj, stb)

Te tipikus példája vagy azoknak akik szerint Magyarországon minden a legszarabb. Javaslom hogy költözz el és próbáld ki.
Volt az az elmebeteg kiemelt kutató aki elköltözik Liverpoolba és majd ott a tökéletes egészségügy és állami alapfokú oktatás... (Index interjú) Hetekig röhögtünk rajta a UK-ban élő barátaimmal. Majd olyan meredek learning-curve lesz neki hogy beledöglik :))) Persze ha majd keres legalább 200 ezer fontot évente, akkor valahogy megoldja, mert akkor járhatnak a gyerekei magániskolába, stb.

Bécs lakosságának egyharmada "migránshátterű" és ez elég látványos, mikor jártál arra utoljára??

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.09.07. 09:53:51

@Rodney2: Jaj, elég gyakran járok ott, Bécs nagyszerű hely, nem véletlenül első a listán, amelyre te Budapest nagyszerűsége kapcsán hivatkozol; az pedig -- a lényeg --, hogy ez egy bűnös, ártó kormány, nem ebből a ranglistából fog kiderülni azoknak, akik itt élnek

Rodney2 2019.09.07. 16:20:52

@HaFr:
Kedves, nem én hivatkozom rá hanem a The Economist Intelligence Unit gondolja így :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.07. 22:50:15

@Rodney2:

"The Economist Intelligence Unit gondolja így "

... a saját értékelési szempontjaik alapján. Amely _értékelési_ szempontok _mindig_ szubjektívek: ami a londoni elemzőnek élhető, az nekem nem feltétlenül élhető.

Amennyiben pedig objektív számokat közölnek, annyiban _nem értékelik_ az élhetőséget: azt _mindig_ a számok olvasójának kell megtennie. És pl. a sok autó negatív annak, aki preferenciája a tömegközlekedés, de az autó költségeinek mesterséges (adókkal történő) növelése meg azoknak negatív, akik bármilyen oknál fogva autót tartanak (vagy szeretnének tartani).

Rodney2 2019.09.08. 19:29:41

@neoteny:
Igen, mindíg van ebben valamennyi szubjektivitás, de ezt nem nevezném szubjektivitásnak hanem inkább értékelési tényező - bias-nak, mert az igazi szubjektivitás az az amit HaFr csinál: minden mindenhol jobb mint Magyarországon és pont, mer fasizmus van és kész. Nulla mérés bármilyen szempontrendszer alapján.

Mindenesetre ne felejtsük el hogy pont ugyanazon szempontrendszer alapján Bécs a legélhetőbb város ami alapjám Budapest a régió (peer-group) kiemelkedő éllovasa és "élhetőbb" mint London, Roma, New York, Los Angeles, etc.

Régebben mikor még International Herald Tribune-nak hívták, láttam ilyenféle felmérést a szempontrendszerrel együtt, de az a business traveller szemével nézte és pl fontos szempont volt a repülőtér és a belváros / üzleti negyed közti gyors közlekedés ami egy ottani lakos napi élhetősége szempontjából nem olyan fontos (ebben pl Bécs elég jó, de Varsó is szuper). Emlékszem ott és akkor pl München volt a legjobb (az egész világon).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.08. 19:48:15

@Rodney2:

"nem nevezném szubjektivitásnak"

Én annak nevezek mindenféle értékelést amit emberek végeznek: az szükségszerűen csak szubjektív értékelés lehet.

Ahogy mondtam volt: egy objektív adat jelenthet rossz hírt az egyik polgár számára, a másik számára meg jó hírt.

"pont ugyanazon szempontrendszer"

Én ezt értem, de felmerülnek methodologikai kérdések pl. arról, hogy hogyan lehet két egészségügyi rendszer hatásait összehasonlítani "élhetőségi szempontból".

Mindemellett elismerem azt, hogy _valamennyi_ összehasonlítási alapul szolgálnak az ilyen értékelések.

Viszont abban meg HaFr-nek van igaza, hogy ha véletlenül jól is áll Bp a rangsorban, az nem a regnáló rezsim érdeme.

A kompromisszumos javaslatom ez: elismerjük, hogy a rezsim nem pukkasztotta le annyira Bp-t hogy az lecsússzon ebben a rangsorban -- de ez a jó eredmény semmiképpen sem a rezsimnek a főváros iránti szeretve féltéséből származik.

2019.09.08. 20:34:11

@neoteny:
a magyar gazdaság "objektív" mérőszámok alapján sem teljesít rosszabbul 2010 óta, mint előtte. aztán lehet, hogy lesz egy nagy válság, vagy sok kicsi. amit a kormány jól vagy rosszul menedzsel. a jövőre vonatkozóan sok mindent el lehet képzeni. nehéz azt mondani, hogy az elmaradottság, vagy a leszakadás orbán. a helyzet az, hogy első, második, harmadik, negyedik orbán kormány is viszonylag jól teljesített (antall/boross, horn, medgyessy, gyurcsány/bajnai a viszonyítás).

2019.09.08. 20:35:22

@neoteny:
az elmaradottság, vagy a leszakadás [oka]

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.08. 20:41:50

@cívisvárosi:

"aztán lehet, hogy lesz egy nagy válság"

Biztosan lesz: ti ördögfajzatok megszervezitek. Ezért léteztek.

Rodney2 2019.09.08. 21:17:49

@neoteny:

Az utolsó bekezdésedet részben el tudom fogadni. Amit az orbán rezsimet ekézők elfelejtenek, az a fair összehasonlítás a peer grouppal és más egyéb kedvencekkel.
Én sokat mozgok a K-Európa régióban, több országban dolgoztam is (nem mosogatóként) és mindenhol azt látom hogy pont ugyanaz megy mint nálunk: EU Funds-ból van ko-finanszírozva minden projekt, minden országban ugyanúgy le vannak díszkövezve a főterek szép szökőkúttal(mert az EU erre ad pénzt), a csehek kivételével mindenhonnan nagyobb százalékban emigráltak az emberek és küldenek haza jó sok pénzt, stb. A "független" elemzések ezeket mindíg elfelejtik. Mint ahogy azt is hogy amíg a Gyurcsány korszakban külföldi forrásból ment az eladósodás (lakosság, vállalatok), addíg 2010 után loan-book leépítés volt és azok a pénzek visszakerültek az anyabankokhoz (hogy ne menjenek csődbe, meg tudjanak felelni a tőkekevetelményeknek). Szóval rengeteg olyan dolog van amit az Orban-bashing keretében nem vesznek figyelembe vagy tudatlanságból, vagy mert így kényelmes (kognitiv disszonancia).

Ebben a contextben ez hogy " Viszont abban meg HaFr-nek van igaza, hogy ha véletlenül jól is áll Bp a rangsorban, az nem a regnáló rezsim érdeme. " Azt az első reakciót váltotta ki belőlem hogy akkor ki a lóf@sz érdeme? Ja biztosan a Gyurcsány meg a kommunista rezsim érdeme. Ugye? Vagy ha nem akkor kié??
Bécs elsősége az "élhetőségben" meg nyilván az ottani baloldaliak érdeme akik telepakolták a várost muszlim bevándorlókkal akiktől a város most sokkal élhetőbb mint 20 éve volt ugye... Erről elfelejtettek megkérdezni nem a belvárosban lakó nőket, ők hogy is látják az élhetőséget...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.08. 23:30:30

@Rodney2:

"a K-Európa régióban [...] mindenhol azt látom hogy pont ugyanaz megy mint nálunk"

Akkor tényleg nagyobb a baj mint gondoltam.

"Azt az első reakciót váltotta ki belőlem hogy akkor ki a lóf@sz érdeme?"

A fogyasztók által keresett javak megtermelőinek érdeme?

2019.09.09. 11:58:57

@neoteny:
ezek orbán/tarlós építési vállalkozói. orbán/szijjártó járműiparosai. leegegyszerűsítve a termelői piac kormánypárti és a fogyasztói piac kormányellenes. amiből szükségképpen adódik valamiféle válság. aminek nagyjából két kifutása lehetséges leszámítva a még nagyobb válságot és a háborút. az egyik, hogy a fővárosban felfut a valós árutermelés és a klasszikus liberalizmus győzedelmeskedik. a másik, hogy a neoliberálisok győznek. és budapest pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szekorának újra alárendelődik a vidék.

jelenleg az éves gdp növekedés 4.9%, aminél csak írországé magasabb. amire lehet mondani, hogy mert budapest nem vált globális szolgáltatóközponttá. mert az orbáni politika nem engedi. orbán egy politikus. őt elsődlegesen az érdekli, hogy megnyerje a választást. és neki mindegy, hogy a kosárfonókkal vagy applikációk fejlesztőivel. ha kosárfonók vannak többen és a költségvetésből ők igényelnek kevesebbet, akkor ők élveznek elsőbbséget. ezért orbánnak a kistelepüléseken kényelmes többsége van és a nagy kérdés, hogy mi lesz a fővárossal.

2019.09.09. 12:35:40

@neoteny:
tegyük fel, hogy budapesten összeállna 10 ezer application developer, hogy ők egyenként átlagosan 1 millió forint megtakarításukat kockáztatva építenének egy adatparkot. ez ugye 10 milliárd forint, ami nagyjából 30-35 millió dollár. ennek a többszöröse kellene. nekik mészáros koma büdös, de az amerikai demokrata párti szenátor lányának udvarlója nem büdös. nem értik, hogy ez egy globalizált pénzügyi rendszer. és nem arról van szó, hogy ottan van a fényességes liberális demokrácia, ez itten a sötét dikatúra. az applikáció developer szakág nem jött rá a fővárosban.

ha a köznép orbánra szavaz, akkor a globális versenyképesség elsődlegesen abból adódik, hogy .hu domain nemzeti korporációvá alakul. és nem 10, hanem 100 ezer ember áll össze helyi egyesületekből. és azt mondják, hogy a multinacionális vállalatok versenytársaivá válnak. és a helyi piacról valószínűleg ki is szorítanák őket. a magyar szoftverfejlesztők helyi egyesületekkel is be tudnák indexelni a magyar tartalmat. csak ebben brutális módon ellenérdekelt a google és társaik. tehát ők nyilván ők orbán és haverjainak ellenségei. és egyébként budapest appliáció fejlesztői a multik oldalán állnak orbán ellenében. ez esetben mégis miért támogassa őket? ellenben a gáborjáni kosárfonókkal. közfoglalkoztatási kiállítás és vásár.
video2.dehir.hu/0907_Izek_feszt_kozfoglalkoztatas_mix.mp4
orbán számára mindegy, hogy az uborkaültetvények, vadászfácántelepek, vagy a big data centerek alkalmazottai támogatják. neki a lényeg az, hogy megnyerje a választást. na most ha ellenében akarnak összefogni, akkor azt is megtehetik, összefoghatnak karácsony gergellyel vagy dr. dobrev klárával.

diktatúra van? a francokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 08:38:56

@cívisvárosi:

"a magyar szoftverfejlesztők helyi egyesületekkel is be tudnák indexelni a magyar tartalmat. csak ebben brutális módon ellenérdekelt a google és társaik."

A language isolate, in the absolute sense, is a natural language with no demonstrable genealogical (or "genetic") relationship with other languages, one that has not been demonstrated to descend from an ancestor common with any other language.

en.wikipedia.org/wiki/Language_isolate

Aztán még ír a Wikipédia szócikk sok érdekeset.

Ha a finnugristák téziseit fogadjuk el, akkor a magyar nem számít izolált nyelvnek. Ha a népfőiskolásokra hallgatunk (ahogy azok nézetei általad itt kommunikálásra kerültek), akkor a magyar egy izolált nyelv: az ősiségben legenerálódtak a szógenerálási metaszabályok (hangutánzó-hangfestő &c.) és így a magyar egy önálló nyelv, ami csak liberálisan kölcsönzött minden más nyelvből amik beszélőivel összetalálkoztak a magyarul beszélők az idők során.

Lehet így is és lehet úgy is.

Viszont még ha a finnugristáknak is van igazuk, ennek nincs jelentősége abból a szempontból, hogy a magyar nyelv a honfoglalás óta _effektíven_ izolált nyelvként működik: nem élnek a Kárpát-medence környékén a magyar rokonnyelveit beszélőkből.

Vagyis a magyarok _elsősorban_ csak a saját kultúrageneráló képességükre támaszkodhatnak.

Egy szlovák el tudja olvasni egy cseh személy által annak anyanyelvén publikált gondolatait; így van a horvátokkal is meg a szerbekkel is meg a szlovénokkal (?) is meg talán még valamennyire az oroszokkal is (habár a latin-cirill betűkészlet mélyíti a megértésbeli árkot).

Az átlagmagyar, aki történelmileg nem tanult meg más nyelvet, nem (volt) képes a környező népek kulturális eszközeiből szabadon kölcsönözni-átvenni a nyilvánvaló nyelvi különbségek okán.

A politikai-gazdasági elittel más volt a helyzet annyiban, hogy _nekik_ volt egy lingua francájuk: a latin. Egyrészt azzal képesek voltak a nemzetközi szellemi folyamatokba belépni ill. azokból hasznot húzni, másrészt a latin hozzáférést biztosított a klasszikusok sokaságához. Aztán ennek vége lett 1844-ben.

Szóval az érdekes kérdés az, hogy milyen gondolattörténeti-kulturális-politikai következményei lettek annak, hogy a nemzet nyelve egy (praktikusan) izolált nyelv?

2019.09.12. 10:18:34

@neoteny:
a reformkori/népfőiskolai nyelvelmélet nem gondolkodott ezekben a nyelvcsaládokban. azt mondták, hogy a magyar nyelv ősi. ezt előfeltételezték. ez egy axiomatikus állítás volt volt az elméletben, ami egy hittétel valójában és ebből következően ez bölcselet.

és azt mondták, hogy a kör szó a krrr hangutánzásból ered. a kar is köröz. és a hát a válladnál szévilik. a köröm egy kör alakú karom. és úgy egyébként krrr az karmolást, karcolást is kifejezhet. és arra jutottak, hogy a magyar szókincs jelentős része erre logikára épül fel. a körhöz kapcsolták a keresztet. mert hogy ezekből az elemi alakzatokból alakult ki a műveltség.

és ezek után azt mondták: hoppácska. de a kör görögül is kirkos, latinul circulus. nyilván ez is krrr hangutánzásból ered. kereszt latinux crux. tehát a görög és a latin nem független a magyartól. ennélfogva a magyar nyelv nem izolált.

ősiség
--> latin
--> görög
--> germán
--> szláv
--> magyar
..
--> finn
--> török
és ezek (kölcsönösen) hatottak egymásra. az egyházi nyelvezet görög-latin. ahogyan egyébként az óangolba is bekerültek a latin kifejezések normann közvetítéssel. és ebből jött létre a középangol. az angolszászok a cross szó helyett azt mondták: rōd. és az jelentette a rudat (rod) és feszületet (rood). de ez magyarul is rúd. és a Rad németül a kerék. kereszt rúd és a kerék. tehát ez nem egy teljesen elszigetelt nyelvfejlődés. hanem mondhatni azt is, hogy ez nyugatos. csak a magyarnak van kapcsolata a törökökkel, és sajnovics azt mondta, hogy a lappokkal. a reformkori nyelvelmélet azt mondta, hogy a magyar nyelv török is, finn is. ez mind (oldalági) rokona. de egyik sem az őse.

na most erre a magyarok ellenzői azt mondták, hogy a magyar ugyanolyan kultúrnyelv lenne, mint a latin, a görög vagy a germán? nehogy már. ez egy ősi finn(ugor) nyelvjárás, ami az indoeurópaiaktól elszigetelten fejlődött, csak aztán a magyarok felültek a lóra és úgy az eurázsiai steppén eltörökösödött, a kárpát-medencében elszlávosodott, elgermánosodott.

a krónikás hagyomány az, hogy a honfoglaló magyarok egy eurázsiai törzsszövetség utolsó leszármazottai. a nyugat-indo (hindu) európaiak, az angolszászok, a kelták és germánok egy része is ebből a törszövetségből ered. ahogyan a hunok és a magyarok. csak amikor a honfoglaló magyarok az eurázsiai steppén kalandoztak és kapcsolatba kerültek az urali, kaukázusi altaji népekkel, akkor az angolok már egy keresztény királyságot építettek. de egyébként az anglik, a germánok a hunokkal együtt verték szét a római birodalmat. és a hun birodalom szétesése után csaba hívta be a kárpát-medencébe a megmaradt eurázsiai lovas nomádokat. és az a honfoglalás. azok kezdtek még kalandozni nyugat felé. és azzal szemben létrejött a német-római birodalom. és ezek után szent istván kiegyezett. és ez az államalapítás. de a magyar királyság a nyugati és a keleti keresztség egységét képviselte. róma és bizánc akart egyházszakadást. de ez nem a kereszténység felvétele. ahogyan a pápaság hazudja. mert a honfoglalóknak bizánci típusú ereklytartói voltak.
www.sulinet.hu/oroksegtar/data/muzeumok/Csongrad_megye/Muzeumi_kotetek/pages/studia_archaeologica/images/013_bizanci_clip_image002_0002.jpg
illetve nyugati típusú mellkeresztek.
www.magyarvagyok.hu/media/albumok/1/26/6411-1476/79599-38696-640x640.jpg
www.kozsditamas.hu/img/original/353/honfoglalaskori-mellkeresztek.jpg
a szent istván féle államalapítással a kereszténység intézményesült. és létrejött a magyar államegyház és a keresztény államnemzet. és erre mondják azt, hogy ilyen nem volt, vagy ha mégis, akkor láttuk, hogy hová vezetett. egy új világot kell építeni, amiben a szabad piac uralkodik. az a steppei lovas nomád horda hagyománya: az eurázsianizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 10:21:24

@cívisvárosi:

Milyen gondolattörténeti-kulturális-politikai következményei lettek annak, hogy a nemzet nyelve egy (praktikusan) izolált nyelv?

2019.09.12. 11:06:38

@neoteny:
a népfőiskola nem elszigetelődést hirdet. hanem akadémikus bölcselet terminológiájával "testvériséget" és "szabadságot" és "egyenlőséget". tehát azt mondja, hogy a környező szlávok a magyarok testvérnépei. de még az anglik is testvéreink. csak a londoni uralkodó osztály (ami nem az azonos a nemességgel, hanem a nemtelen gyarmatosító londoni korona klub) azt mondja, hogy ők kurvára nem akarnak a pórias magyarok testvérei lenni. hanem azok a sötét erők. és dark szó (óangolban deorc) nem a hangutánzó-hangfestő dörr-dörög rokona. (ti. úgy elsötétül az ég). a rekonstruált ősi szó: *dʰerg vagy dʰerw. és jelentése: dim. homályos. (menny)dörög, elsötétül és (ki)derül az ég. és az oxfordiak szerint ezzel rokon az óír derg. jelentése: red. vörös. vörös az ég alja, amikor jön a vihar. és jön (menny)dörgés, elsötétül, majd (ki)derül az ég.

de az angolok azt mondják, hogy az ő nyelvüknek nincs hangutánzó, hangfestő jellege. az akadémikus nyelvészet a hangutánzó szavakat eleve nem is vizsgálja. mondván, hogy nem ebből jön létre a szókincs jelentős része. hanem mégis miből? a sötét sátán a sátor körül settenkedik. így meséltek a gyereknek az ősi lovas nomád hordában. jer ide, gyere, gyere. mes-mes-mesélek az istenről és a sátánról. a jóóóról és a rooosszról. a gonosz szellemről. ugye ennek rokona ghost. a sötét a német schatten. árnyékot jelent. németalföldön schaduw. és az angoloknál: shadow, illetve ebből lesz a shade. de ez a magyar sötét rokona. d/t zöngés-zöngétlen pár. szabályos hangfejlődés, szabályos hangmegfelelés. hangutánzás, hangfestés és zöngésedés.

az mta azt mondja, hogy ez egy hülyeség. hanti nyelven cseti-mate azt jelenti: alkonyodik. a népfőiskola azt mondja, hogy na jó, az is rokon. az mta szerint nem, ez a bizonyíték, hogy egy ősi finn szó származéka. és a shadow? óangolban: sceadu ['ʃɑdu] az nem? az nem. csak a cseti-mate. a népfőisola azt mondja rokon ez is, az is. mert ezek mind rokon nyelvek, testvér népek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 11:16:49

@cívisvárosi:

"a népfőiskola nem elszigetelődést hirdet."

Persze, hogy nem: a magyarok Kárpát-medencebeli hegemóniáját hirdeti.

Milyen gondolattörténeti-kulturális-politikai következményei lettek annak, hogy a nemzet nyelve egy (praktikusan) izolált nyelv?

2019.09.12. 11:31:33

@neoteny:
ebből jön létre a nacionalizmus. amire az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy az a legjobb esetben is kultúrfasizmus. ebből jönnek létre az autokratikus rendszerek, az autoriter rezsimek. és ez az, ami katonai, félkatonai diktatúrával fenyeget. és ez az orbánizmus alapja. és ezzel szemben áll a nyílt társadalom, ami a fényességes liberális demokrácia.

az mta azt mondja, hogy a náci németország is így jött létre. a német nyelvészt bebizonyította, hogy a német nyelvnek rokona a szanszkrit. így lett a német nyelv indo (hindu) germán. azt mondták, hogy a német nyelv ősi. tehát a német nép is ősi. és láttuk, hogy ez hová vezetett. ebből lettek a haláltáborok, a gázkamrák. de ezek szerint eredetében egyetlen nép sem ősi. mégis hogy jöttek létre. afrikában megokosodott néhány majom. és onnan ered az emberiség. ezt mondják a biológusok. na jó, de utána hogy volt. létrejöttek kisebb nagyobb törzsi csoportok és ezek egymással részlegesen keveredve szaporodási közösségeket alkottak. és ezek kaptak valamilyen politikai identitást. ez is része az általános emberségnek, hogy megengedjük ezeknek a közösségeknek a létrejöttét. az akadémikus bölcselet azt mondja, hogy nem, csak az egyén üdvözülhet, a kereszténység nem fér össze az államnemzetekkel, mert azok egyet jelentenek a sötét elnyomatással. van akinek igen és van akinek nem. attól függően, hogy valaki államalkotó vagy sem.

akinek a magyar államiság egyet jelent a többségi magyarok sötét elnyomatásával az nyilván nem-magyar. hanem valamilyen attól eltérő identitású. nem feltétlen rossz, vagy gonosz. hanem csak nem-magyar. és erre azt mondják, hogy "csak emberek". nem "zsidók", mert azt mondják, hogy ők "nem-zsidók".

na most a "csak emberek" nem állnak az összes többi nép felett. ők azt mondják, hogy de. mert az egy szupranacionalista világkép. tehát nem nemzetközi, hanem nemzetek felett álló. vannak a gójok, vagy gyaurok. ezek a keresztény államnemzetek. és van a választott nép. ez a zsidó vallás. a kereszténység azt mondja, hogy az összes nép választott. nemcsak a zsidók (ők is), hanem az összes többi.

2019.09.12. 12:03:26

@neoteny:
a kisebbség hegemóniát, a többség szupremáciát hirdet. az akadémikus bölcselet hegemóniára törekszik. mert az akadémia jelenleg egy kisebbséget képviselnak. és ők hirdetnek hegemóniát. (nos úgy van, hogy nekünk van igazunk. mert mi vagyunk a filozofikus mesterrasz. és mégis kiknek lenne igazuk? a lábszagú parasztoknak, a pórias magyaroknak. a gyügyeieknek, akik a tyúkszaros mackónadrágjukban ülnek a lócán? azok hiszik ez a gügyögés ősi. de ezt a laikusok, dilettánsok, sarlatánok képzelik. a kripli, kretén, fasiszták, a nácik.) és ebből adóidik az elitizmus. amelyik szembe kerül a többséggel. és ezzel szemben a népi nacionalizmus szupremáciát hirdet. orbán azt mondja, hogy ő a magyar nép legtimim kormányzója. és az ő pártja a fidesz adja az alkotmányos többséget. úgy, hogy az európai vagy akár az amerikai szokásjog szerint neki jogában áll átalakítani a közintézményeket. maróth professzor elvezeti az eötvös loránd kutatási hálózatot (elkh).
hu.wikipedia.org/wiki/E%C3%B6tv%C3%B6s_Lor%C3%A1nd_Kutat%C3%A1si_H%C3%A1l%C3%B3zat
aminek mintája a max planck gesellschaft (mpg), aminek az elődjét vilmos császár alapította.
hu.wikipedia.org/wiki/Max_Planck_T%C3%A1rsas%C3%A1g
és az elkh éppen annyira "független", amennyire az mpg. az igazgatótanács felét a kormány adja. és az elnököt a tudósok egyetétértésel a politikusok nevezik ki. orbán viktor maróth akadémikust ajánlotta és azt lovász elnök úr elfogadta. nincsen ebben semmi kényszerítés. legfeljebb egy kis késztetés. nagyjából ahogyan vilmos császár idején. de németek is ebből polgárosodtak. a német burzsoázia is így jött létre, a nyugat oligopol vállalatai is. és a jelenkorban ők sem sokkal különbek, mint kelet oligarchiái.

ez egy tegnapi sajtóbejelentés. az amerikai-kínai chen úr befektet magyarországon.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/kaba.jpg
ők orbán haverjai. nem kockázati tőkések, hanem első-, másod-, harmad-vonalbeli gyáriparosok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 12:22:14

@cívisvárosi:

"ebből jön létre a nacionalizmus."

Helyesen: ebből jön létre a soviniszta nacionalizmus.

"a német nyelvészt bebizonyította, hogy a német nyelvnek rokona a szanszkrit."

Az hagyján, de az egyháztörténet szerint Szent András az Apostol a szkítáknál is hirdette a Jó Hírt.

Erről te mit gondolsz?

"afrikában megokosodott néhány majom. és onnan ered az emberiség."

Ez valamivel bonyolultabb: pl. az australopithecin őseink agytérfogata _kisebb_ volt, mint a mai csimpánzoké.

"és onnan ered az emberiség. ezt mondják a biológusok. na jó, de utána hogy volt. létrejöttek kisebb nagyobb törzsi csoportok és ezek egymással részlegesen keveredve szaporodási közösségeket alkottak. és ezek kaptak valamilyen politikai identitást."

Az identitást az elfoglalt területtől kapták. Az ember egy territoriális állatfaj: ez belátható pl. abból az empirikus szabályból, hogy egy támadó seregnek háromszor olyan 'erősnek' kell lennie mint a védelemnek ahhoz, hogy jó esélye legyen az ellenállás megtörésére.

"és van a választott nép. ez a zsidó vallás."

Három nép létezik mai napság amelyik meg van győződve a kiválasztottságáról:

- a zsidók
- az amerikaiak
- a magyarok

2019.09.12. 12:55:08

@neoteny:
hegemónia görögül: ηγεμονία. a németes átírásban van "h".
ηγεμόνας (igemónas) ― prince, ruler
η σπαρτιατική ηγεμονία (i spartiatikí igemonía) ― the Spartan hegemony
és ennek a latin megfelelője a supremacy.
a super latin összetétel: ex + upo. fentről jövő. upo az olyan, hopp, vagy ha fentről esik, akkor huppan. hangutánzás. mint a kopp, koppan. dob, dobban. drop, trump (d/t hangváltás). dobol. az igék eredendően hangutánzó szavak a népfőiskola szerint. és úgy képzelték, hogy az égi eredetűek. és ebből lett az ego. az én. az egy, az egyén. ami németesen icchhh-icchhh. németes melldöngetés. magyarul ééén. így formálódott a nyelv és hozta létre a diverzitást. a földkerekség egésze felett senki emberfia nem uralkodhat leszámítva a mi urunkat, ki a mennyben van. az uralkodik a földkerekség a golyóbis felett. magyarország mária országa. boldogasszony anyánk regina (régi nagy) pátrónánk hallgassa meg imánkat. a népvallásba (babba maria) beemelik a keresztény hitvilágot. illetve a népfőiskola azt mondja, hogy az valójában egyek. az általános emberségen alapulnak. istván az államalapítással a kereszténységet egységesíti, bajor gizella oldalán érkező német-római lovagokkal intézményesíti. és ez az, ami oligarchikus csatározásokhoz és polgárháborúkhoz vezet. istván halála után özvegy királynét száműzi a magyar nemesség. és a lázadó vászoly (vazul, vaszilij, basil, basileos, bizánci) fiát hívják vissza a magyar trónra. andrás alapítja a tihanyi apátsággal oldalán kijevi (rurik) anasztáziával és az öccsük béla. a rurik dinasztia legalábbis részben balti eredetű. harci baltások. az övben bal oldalon tartották a baltát. magyarul így van értelme annak, hogy balti. és a népfőiskola ezeket megmagyarázza. és ebből lesz egy népszerű mesevilág, amiben a magyarok a fasza gyerekek. ez a néphit, a népvallás. a keresztény elit mondja azt, hogy ezeket össze kell csiszolni szomszédsági, szövetségi keretek között a földkerekségen. a másik azt, hogy a népi nacionalizmus minden formáját fel kell számolni. a hitnek nincs közösségi jellege, a vallás magánjellegű. az egyháznak ebből következően nincs különösebb szerepe a modern közéletben. orbán meg azt mondja, hogy de.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 13:02:33

@cívisvárosi:

"a földkerekség egésze felett senki emberfia nem uralkodhat leszámítva a mi urunkat, ki a mennyben van. az uralkodik a földkerekség a golyóbis felett."

36 Felele Jézus: Az én országom nem e világból való. Ha e világból való volna az én országom, az én szolgáim vitézkednének, hogy át ne adassam a zsidóknak. Ámde az én országom nem innen való.

-- János 18

2019.09.12. 13:29:49

@neoteny:
az egyik azt mondja, hogy az összes nép választott. ez az, ami a világon mindenütt népszerű. a németek, a franciák, az angolok is azt gondolják, hogy ők fasza gyerekek a világban, esetenként azt, hogy "a" fasza gyerekek. mert megnyerik a foci vébét, vagy valamiért. ebből adódik a populizmus. az olyasmi, mint a foci egyház. orbán hóbortja. ez az egyik nézőpont.

a másik azt, hogy egyik nép se választott. mert csak az egyén számít. ebből adódik az elitizmus. a populisták azt mondják, hogy az elitet a nép választja. az elitisták azt, hogy az elitet az elit választja. csakhogy ez az álláspont nem demokratikus. a liberális demokrácia alapja a néppártiság. a populizmus. és ezzel szemben a köztársaságiak lehetnek elitisták. hogy majd a közép és nagypolgárok burzsoá közössége elvezeti a közintézményeket. tgm azt mondja, hogy ez ellen fellázad a proletariátus. és létrejön a kommün. szerintem a politika vegyes rendszerű. tehát a valóságban nem nagyon lehet azt mondani, hogy ez vagy az, hanem csak azt, hogy ez is, az is.

és fel lehet tenni a kérdést, hogy így jó és a rossz hogyan lesz megkülönböztetve? az a modernitásban is hitre van alapozva. a bölcseletben szereplő alapigazságok valójában vitatható hittételek. leszámtíva néhány dolgot, amiből az általános emberség, emberiesség adódik. de kizárólag ebből a " csak emberek" nem tudnak közösséget alkotni. mert ahhoz jelképek kellenek, egy közösségben személyek hatalommal lesznek felruházva, tisztségeket töltenek be, stb. és ebből konfliktusok adódnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 13:33:06

@cívisvárosi:

"egy közösségben személyek hatalommal lesznek felruházva"

Miért?

2019.09.12. 13:36:05

@neoteny:
úgy értve, hogy mindenható atyaúristen. mi atyánk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 13:57:58

@cívisvárosi:

"úgy értve, hogy mindenható atyaúristen. mi atyánk."

Igen, és? én -- jó katolikusként -- a niceai hitvallást vallom, amiben (részben) ez áll:

----

Hiszek az egy Úrban, Jézus Krisztusban, Isten egyszülött Fiában, aki az Atyától született az idő kezdete előtt.

Isten az Istentől, világosság a világosságtól,
valóságos Isten a valóságos Istentől.

Született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű és minden általa lett.

----

Itt ugye Jézus Krisztus kerül megnevezésként mint "az egy Úr". Továbbá "az Atyával egylényegű" kitétel is arra utal, hogy készpénznek vehetjük Jézus evangéliumokbeli állításait (és igéreteit).

Tisztában vagyok azzal, hogy a kálvinista hittételek sokban különböznek a katolikusoktól. De nekem nem áll szándékomban ellenreformációs tevékenységet kifejteni, legalább is nem _ebben_ a partikuláris kérdésben (de már az üdvözülés kérdésében igen).

Így hát elfogadom _ezt_

"a földkerekség egésze felett senki emberfia nem uralkodhat"

de elvetem ezt:

"leszámítva a mi urunkat, ki a mennyben van. az uralkodik a földkerekség a golyóbis felett."

Jézus országa nem evilági: Jézus soha nem uralkodott a földkerekség fölött és soha nem is fog. A Második Eljövetel egy globális interjúsorozat lesz élőknek _és_ holtaknak azt eldöntendő, hogy kik vétetnek fel a mennyeknek országába és kik nem.

2019.09.12. 14:11:16

@neoteny:
reformkori vita. Isten országa nem evilági. és erre alapozták a katolikusok, hogy a német-római császárt és a római pápát olyan nagyon nem érdekelte, hogy magyarországot szétveri az ottomán birodalom. és erre mondta a polgárság azt, hogy "keresztyén" respublikát építenek. mert ugye "keresztényt" ezek szerint nem lehetett. mert a katolikus hit nem evilági. és áttértek a világias protestáns hitre. amiben az egyház félig világias. a filoszemita bölcselet azt mondja, hogy a hit teljes egészében evilági. annak alapja a racionalitás. az ennélfogva tagadja a keresztény tanítást. a protestantizmus azt mondja, hogy a nem evilági hit, az általános emberség kiegészül a helyi szokásrenddel, népvallással. ebben állt a hitújítás. és abból adódik a "keresztyén" respublika. nem hittek tőlük független külső hatalmaknak a római pápának, a német-római császárnak.

2019.09.12. 14:13:28

@neoteny:
a mindenható atyánkat. (ami az atyaúristen. ebben az értelemben az úr. nem a fia. az a fiú.).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 14:19:28

@cívisvárosi:

"a protestantizmus azt mondja, hogy a nem evilági hit, az általános emberség kiegészül a helyi szokásrenddel, népvallással."

Biztos vagy abban, hogy ezt nem te, az ördögfajzat mondod?

2019.09.12. 14:47:21

@neoteny:
a kérdés, hogy létezik-e evilági (világias) hit? a katolikusok azt gondolják, hogy olyan nincs. ők nem evilági módon gondolják, hogy rómába kell egy istencsászár. hanem azért, mert péter apostol volt jézus legkedvesebb tanítványa. és ő rómában volt püspök. és ebből levezetik a pápaságot. a bizánciak azt mondják, hogy péter apostol nagy király volt. de pál apostol még nagyobb. és ő bizánc felé fordult a damaszkuszi úton, amikor saulusból paulussá változott.

az elbeszélés szerint mikepércs fele nem jártak ezek a szentek. és erre mondják, hogy igen úgy, hogy hódolj be rómának, mert ott nagyobb paloták épültek. ugyanezt mondja az akadémikus bölcselet. hódolj be new york 57. utcájának. magasabb felhőkarcolót építenek. ezt hirdeti a felvilágosodás, a modernitás feltétlen győzelmét.

errefelé úgy tartják, hogy épüljön világias irodaház.
www.youtube.com/watch?v=tKKS5r6WvRE
de az ne legyen magasabb, mint a templomtorony. és erre mondják azt, hogy remek. de úgy nem lesz globálisan versenyképes. és a debreceni iskola azt mondja, hogy ez esetben lokálisan kapitalizálódik egy védett piacon. amire budapest liberális népe azt mondja, hogy azt úgy nem lehet. mert ők "világvárost" építenek. építsenek világvárost. de errefelé összefogunk hajdúsámsonnal, akkor globális versenyképességtől messze van.
video2.dehir.hu/0907_Izek_fesztivalja_mix.mp4
de a hölgy által készített "pityókás mellek mámoros köntösben" ételkompozíció már piac. budapesten azt mondják, hogy összeállnak a "sztárséfek". de ők elég sokan vannak. mind azt mondja, hogy ő "sztárséf". ki kapja a várban az étteremet? orbán azt mondja, hogy kapja a zsiday roy. mert őt támogatja. és erre azt mondják, hogy korrupció. mert másképp hogy választod ki a főmesterszakácsot? a piacon, különösen a világpiacon nem emelkedik ki egy. dzsémi olivért a bbc emelte ki államhatalmi segédlettel. gordon remzit a "független" itv. őket az állam, az állammal összefonódó tőkepiac, a pénzhatalom emelte fel. magyarországon ugyanez borbás marcsi. borbás marcsi rezsimszolga, és dzsémi olivér nem rezsimszolga? nem, mert az piac. errefelé a köznép úgy gondolja, hogy az a városi vásár. ami azon túl van az már nagy valószínűséggel unfair. marcsi a "gasztroangyal". remzi a "konyha ördöge".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 14:59:39

@cívisvárosi:

"a katolikusok azt gondolják"

Biztos vagy abban, hogy ezt nem te, az ördögfajzat mondod?

2019.09.12. 15:11:17

@neoteny:
ez egy adventi gyertyagyújtás. a pásztorok hozzák a lángot.
haon.hu/wp-content/uploads/2018/12/gyertya1-1.jpg
és az ugye elég vidékies. amire a római katolikusok azt mondják, hogy ez a pogányság.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2017/advent.jpg
de a képen hattérben állnak a zsidó-keresztények. azt a hagyományt is beemelik a népvallásba. ahogyan a városiasságot is. ez ugye svájci sapkás, dzsekis család. és az is meg van engedve. a népviselet is.
haon.hu/wp-content/uploads/2018/12/gyertya1-1.jpg
és ebben megjelenik jeruzsálemi hagyomány.

ezzel rokon a brit protestantizmus.
anglia második himnusza.

Jerusalem

And did those feet in ancient time,
Walk upon Englands mountains green:
And was the holy Lamb of God,
On Englands pleasant pastures seen!

And did the Countenance Divine,
Shine forth upon our clouded hills?
And was Jerusalem builded here,
Among these dark Satanic Mills?

Bring me my Bow of burning gold:
Bring me my Arrows of desire:
Bring me my Spear: O clouds unfold:
Bring me my Chariot of fire!

I will not cease from Mental Fight,
Nor shall my Sword sleep in my hand:
Till we have built Jerusalem,
In Englands green & pleasant Land.

2019.09.12. 15:26:43

@neoteny:
ebben a felvilágosodás hitelvei sérülnek. nem a biblia hitelvei. ugye itt az országgyűlési képviselő, a polgármester, a papság és egy parasztbácsi és parasztgyerekek gyújtják a gyertyát. a háttérben "jeruzsálemi".
hirado.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2017/12/DEBRE20171203011.jpg
ez állam is, egyház is. és piac is. mert ezzel nyitják meg az adventi vásárt. de nem a templomban kufárkodnak.

ezeknek a felvilágosult hitelvek szerint élesen el kellene válni. legyen állami a városháza. egyházi a templom és piaci a pláza. ebben meg összekapcsolódnak. de ez így van bécsben is. ez budapest "liberális" népét csak magyarországon zavarja. ezen a protestáns hagyományon alapul az ökumené.

lenge öltözetű majorette lányok fölött magasodik egy kereszt. egy római katolikus világképbe aligha férne bele.
cdn.veddvelem.hu/public/files/images/124662/05.jpg
a protestáns hit félig világias. a majorett csoport ne menjen el teljesen a kurválkodás irányába. de nem feltélen kell mindenkinek apácaként élnie. de úgy is lehet. a biblia szerint még a kurvák is üdvözülhetnek.

2019.09.12. 15:45:58

@neoteny:
a katolikusok azt mondják, hogy a szentatya a szentszékben krisztus földi helytartója, a szentlélek kiválasztottja, aki hit és erkölcs dolgaiban isten kegyelménél fogva tévedhetetlen. ennek alapja nem evilági hit. ha valaki világiasan gondolkodik, akkor nem nagyon képzelheti azt, hogy rómába kell egy senki által meg nem választott istencsászár. miért kellene? erre világias magyarázat nincsen. a pápa nem evilági módon van kiválasztva. a szentlélek súgja meg a bíborosoknak a konklávén. több fordulóban. de ez nem elvilági válogatás a katolikus tanítás szerint.

a protestantizmus azt mondja, hogy ez az elitizmus. abból indulnak ki, hogy van egy uralkodó elit közösség. ez esetben a főpapság. és ők majd kiválasztják a pápát. aki kinevezi a papokat. és ezek uralkodnak. és elvben ugyanígy szerveződik a bíráskodás. vannak a főbírák. kiválasztják a legfőbb bírát. aki kinevezi az összes többi bírát. és ugyanígy főokosok az akadémikusok.

itt van egy előadás a youtube-on. zürichi magyaroknak tartja egy archeogenetikus.
www.youtube.com/watch?v=hT0i3kToKL8&t=18m07s
azt mondja, hogy basszus, ha leírjuk, hogy a magyar nem finnugor, akkor az olyan mintha azt állítaná, hogy a matematika nem tudomány, érthető ez? különben nyugaton nem tudom leközölni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 16:24:26

@cívisvárosi:

"aki hit és erkölcs dolgaiban isten kegyelménél fogva tévedhetetlen"

... amikor _ex cathedra_ nyilatkozik.

Ez csak egy eszköz a parttalan viták lezárására: olyan, mint a legfelsőbb bíróságok akik ítéletei ellen nem lehet fellebbezni. Finality of judgement & all that rot.

"a protestantizmus azt mondja, hogy ez az elitizmus"

A katolikus egyháznak az államvallássá válásából szükségszerűen bekövetkezett korrupcióját vetették el.

Kálvin János is elég elitista volt amikor teológiára került a sor.

Az egy kétségtelen tény, hogy a református egyházszervezés kevésbé strukturált mint a katolikus. _Ez_ szimpatikusabb számomra, mint a katolikus hierarchia. De amikor nyakasságról van szó, akkor a reformátusok is ott vannak a dobogón: nem kellenek formális dogmák ahhoz, hogy valaki dogmatikusan gondolkozzék -- vagy legalább is azt a látszatot keltse, hogy úgy tesz.

"a magyar nem finnugor"

Milyen gondolattörténeti-kulturális-politikai következményei lettek annak, hogy a nemzet nyelve egy (praktikusan) izolált nyelv?

"egy közösségben személyek hatalommal lesznek felruházva"

Miért?

2019.09.12. 16:34:48

@neoteny:
az első link helyett.
fonixinfo.hu/wp-content/uploads/2018/12/CIR_3501.jpg
ez az, ami ugye pogány, pagan. ami azt jelenti: "rural, rustic", later "civilian". not "(Judeo-)Christian". ugyanez a heathen. óangolban hæþen. de hiszen ez a (nép)hit, nem? nem, nem, nem. ez a pogányság. a heathen alakváltozata a görög ἔθνος (éthnos). és ennek latin megfelelője a gentilis. gens + ilis. és ennek héber megfelelője a goy. és az iszlám megfelelője a gyaur.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 16:47:49

@cívisvárosi:

"de hiszen ez a (nép)hit, nem? nem, nem, nem. ez a pogányság."

Én ilyen szeánszokon soha nem vettem részt: apám és én általában kettesben tüzeskedtünk.

Egyszer azt találta ki az öreg, hogy megtöltött egy literes műanyag palackot benzinnel, felkötötte dróttal egy faágra, gyűszűnyi benzinnel pici lángot gyújtott a földön és elkezdtünk a palackra lőni olyan tíz méterről a Slavia 618-as légpuskánkkal.

A gondolat az volt, hogy fölülről lefelé haladunk, de már az első lövéstől kifolyt annyi benzin, hogy fölszaladt a láng a palackig és az egész elkezdett égni. Nem zavartattuk magunkat sokat, lődöztünk a palackra felváltva amíg meg nem szűnt lángolni.

"a magyar nem finnugor"

Milyen gondolattörténeti-kulturális-politikai következményei lettek annak, hogy a nemzet nyelve egy (praktikusan) izolált nyelv?

"egy közösségben személyek hatalommal lesznek felruházva"

Miért?

2019.09.12. 16:51:41

@neoteny:
a népfőiskola nem azt mondja, hogy a magyar nyelv izolált. tehát azt, hogy az indoeurópai, az urali (finnugor), az altaji (török) vagy a kaukázusi nyelvektől elszigetelten fejlődött. hanem azt, hogy az eurázsiai steppén élt egy lovas nomád nép.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Eurasian_steppe_belt.jpg
ez az övezet ilyen.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Barabinsk_steppe.jpg
ez puszta. vagy erdőspuszta. és ennek a steppei övezetnek része a kárpát-medence. és ebben az övezetben formálódott a magyar nyelv. és ezzel rokon a finn is, a török is, és az indoeurópai nyelvek is. mert legalább részben azok is innen erednek.

tehát a magyarnak rokona a finn (ez az archeogenetikus a népfőiskola szerint hülyeséget beszél, amikor azt mondja, hogy nem rokona a finn, rokon, csak nem finnugor eredetű. tehát nem volt egy az indoeurópaitól elkülönült finnugor törzsi csoport, vagy ha volt, akkor ők aligha lehettek a honfoglaló lovas nomádok ősei. azért, mert túlságosan eltér a genetikai állomány. de rokonsági kapcsolat volt. kiterjedt oldalági néprokonság és nyelvrokonság. nem izoláltság.

2019.09.12. 17:09:47

@neoteny:
egy közösségben valamilyen feladatot lát el. a portás bácsi is fel van ruházva hatalommal. és a takarító néni is. és adott esetben azt mondja orbán viktornak, hogy menjen odébb, mert ő most felmosná a padlót. ha a takarítónéni nem lenne hatalommal felruházva, akkor nem moshatná fel egy közösségben. de ugyanígy van egy gazdasági társaságnál is. a takarítónéni a főnök adott esetben. hol vannak a papírok. az, ami össze vissza volt ledobálva az asztalra? az. kidobáltam. azt gondoltam szemét. még meg van a kukában. a takarító néni autoritás.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 17:19:17

@cívisvárosi:

"ebben az övezetben formálódott a magyar nyelv. és ezzel rokon a finn is, a török is, és az indoeurópai nyelvek is. mert legalább részben azok is innen erednek."

Minden nyelv részben abból az övezetből származik amiben formálódott a magyar nyelv? Kérlek fejtsd ki ezt a gondolatmenetet részletesebben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 17:24:06

@cívisvárosi:

"egy közösségben valamilyen feladatot lát el. a portás bácsi is fel van ruházva hatalommal. [...] a takarító néni autoritás."

Robert Michels’s iron law of oligarchy:

All complex organizations, regardless of how democratic they are when started, eventually develop into oligarchies.

According to Michels all organizations eventually come to be run by a “leadership class”, who often function as paid administrators, executives, spokespersons or political strategists for the organization. Far from being “servants of the masses”, Michels argues this “leadership class,” rather than the organization’s membership, will inevitably grow to dominate the organization’s power structures. By controlling who has access to information, those in power can centralize their power successfully, often with little accountability, due to the apathy, indifference and non-participation most rank and file members have in relation to their organization’s decision-making processes. Michels argues that democratic attempts to hold leadership positions accountable are prone to fail, since with power comes the ability to reward loyalty, the ability to control information about the organization, and the ability to control what procedures the organization follows when making decisions. All of these mechanisms can be used to strongly influence the outcome of any decisions made ‘democratically’ by members.

2019.09.12. 18:12:03

@neoteny:
az altaji (mongol-tatár-török) nyelvek elterjedtsége. upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Altaic_family2.svg
ez ugye az euázsiai steppe nagyrészt déli és kisebb részben északi szomszédságában van.
ezek az urali (finnugor) nyelvek elterjedsége.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Linguistic_map_of_the_Uralic_languages_%28en%29.png
ezek megint csak a steppei népek szomszédai. azok, akinek a nyelve legközelebb áll a magyarhoz. és a feket és a kaspi tenger között a kaukázus is értinti ezt a területet. az akadémikus nyelvelmélet szerint az indoeurópai nyelvek is legvalószínűbben az eurázsiai steppéről erednek. mert hogy annak van egy indiai és egy európai ága. és közte van ez a terület.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Indo-European_branches_map.svg
a honfoglalók nem letelepedett földművesek, hanem nomád állattartók. és ők mindkét irányba vándoroltak. a honfoglalás előtt is kalandoztak. de ezek a szabad csapatok a 9. század előtt is elérték a kárpát-medencét. a krónikás hagyomány szeritn a hun birodalom összeomlása után attila (vagy atilla) fia csaba ment el keletre, hogy megkeresse nagyapját bendegúzt. ahogyan a kölcsey himnuszában is:
"Õseinket felhozád Kárpát szent bércére
Általad nyert szép hazát Bendegúznak vére."
de a népfőiskola szerint a nyugati indoeurópaiak is innen erednek. az amerikai zászlóban is ott van az "árpád sáv". csak ők nem fogadják el. az angolok se. ők azt mondják, hogy nekik eurázsiához semmi közük. és a magyaroknak se, mert azok finnugorok.

2019.09.12. 18:28:23

@neoteny:
az "innen" az eurázsia. a biológusok a nyugat-európaiakat őseurázsianak mondják.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
ez a steppei törzsszövetség multietnikumú volt. egy kereskedelmi útvonal volt lényegében. és a honfoglalással egy katonanemzetség érdkezett a kárpát-medencébe ahol összekapcsolódtak a földművesekkel és a háziiparosokkal és erdéllyel. így jött létre a magyar fejedelmség. és az államalapítás a kereszténységet általánosan intézményesíti. az államvallássá válik a különféle törzsi tudatú nemzetségeket, nemzetiségeket összekapcsolja. és ezek a családok csatároznak. de a brit történelem is ilyen. vagy a német fejedelemségek. európa ilyen fragmentált. és ezekben a kis közöségekben lehet demokrácia, vagy ahhoz közeli állapot. tehát nem az európai egyesült államokban.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 20:01:08

@cívisvárosi:

"ebben az övezetben formálódott a magyar nyelv. és ezzel rokon a finn is, a török is, és az indoeurópai nyelvek is. mert legalább részben azok is innen erednek."

Minden nyelv részben abból az övezetből származik amiben formálódott a magyar nyelv? Kérlek fejtsd ki ezt a gondolatmenetet részletesebben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.12. 20:02:14

@cívisvárosi:

"az "innen" az eurázsia."

Azzal mindig harcban álltunk.

2019.09.13. 00:09:10

@neoteny:
london központtal óceánia (az atlanti transzatlanti világ) harcban áll a kontinenssel. eurázsiával és keletázsiával. ezek lényegében a szárazföldi és a tengeri hatalmak.

2019.09.13. 00:34:25

@neoteny:
nagyanyám és a szomszéd néma néni használtak egy jelnyelvet, ami a hátsó udvarból eredt. és erősen környezetfüggő volt. a városháza, a templom, a piac felé mutatnak. a néma néni (valójában nem volt teljesen néma) azt mondta: háp-háp-háp. nagyanyám mégis elbeszélgetett vele. néma néni volt a piacon. vett egy tyúkot. abból főzi a levest. jön a testvére. süt neki diós piskótát. és a néma néni összevissza mutogatott. és azt mondta: háp-háp-háp. és ugye ez is egy nyelv, amit ketten használtak nagyanyámmal.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.13. 01:04:27

@cívisvárosi:

"egy nyelv, amit ketten használtak nagyanyámmal"

Nah, amit itt leírtál az egy _jelrendszer_ volt, nem egy nyelv. Egy (természetes) nyelv szimbolikus _és_ kombinatorikus _és_ van egy nyelvtana. Ahhoz, hogy nyelvnek nevezhesd (apai) nagyanyád és szomszédnője által alkalmazott kommunikációs technológiát, meg kellene mutatnod azt, hogy hogyan elégítette ki az ezt a három követelményt.

De te egy ördögfajzat vagy, így ezek -- a tudás -- nem érdekelnek téged. Sőt rengeteg energiát fektetsz abba, hogy a tudást cinkeljed: hogy elhitesd a tudásról azt, hogy annak minősége megegyezik az általad árult kognitív gagyi minőségével.

2019.09.13. 01:38:15

@neoteny:
nem az összes de az urali, altaji, indoeurópai nyelvcsalád közvetlen földrajzi kapcsolatba hozható a honfoglalók őseivel, akikről a népfőiskola azt gondolja, hogy az eurázsiai steppén és annak környezetében kalandoztak.
cdn.britannica.com/45/4445-050-8317980D/Extent-Eurasian-steppes.jpg
és úgy találja, hogy a magyar nyelv kicsit olyan, mint a finn, a török, a szláv, a germán. de olyan nagyon egyikhez se hasonlít. és a népfőiskola azt mondja, hogy ez egy önálló nyelvcsalád, amelyiknek oldalági rokona a többi. a magyar nyelv ősi.

az mta azt mondja, hogy honfoglaló magyarok ősei a finnek közeli rokonaival éltek együtt. a magyar egy ősi finn nyelvjárás, ami eltörökösödött, elszlávosodott, elgermánosodott. és semmi köze a indoirániakhoz, turániakhoz.

csak az a probléma, hogy van egy egyenes férfiági eredet, ami az összes finnugor népre jellemző, abban nagyon erőteljesen jelen van, kivételt képez a magyar. ezért az évezredes finnugor együttélés valószínűtlen. és az árpád-házi királysírokban talált y-dns olyan, amire a régészek azt mondják, hogy az törzsi eredet szkíta. ami egy eurázsiai lovas nomád nép volt és egybehangzóan ez van a magyar és nem-magyar krónikákban. az mta azt mondta, hogy ezeket mind forráskritikával kell illetni. hiszen a nyelvészek "bebizonyították", hogy a magyar nép/nyelv finnugor eredetű. és ez a nemzetközi nyelvtudomány is állítja. most azt mondják, hogy a magyar nép nem finnugor eredetű. hanem csak a magyar nyelv. a makogó magyarok átvették a finnt. aztán a törököt, a szlávot, a germánt. de magyar nem egy keverék nyelv.

vegyük a farkas szót. az ugye far-k-as. így képződik. az ősindoiráni nyelven: *wŕ̥kas. óperzsa nyelven: varka. szanszkrit nyelven: vṛ́ka. ez nagyon úgy hanzik, mint a róka és a farkas. mi ennek az eredete: vrrr. hangutánzás. kelta nyelven a farkas: ku. kuuu. ez is hangutánzásnak tűnik. farkaskutya? és az: hound, dog also used to designate the wolf. olc, ulcos. *wĺ̥kʷos. öl, gyilkos? lupus. lompos? szlávul: волк. farkas falka?

és erre az mta azt mondja, hogy ez belemegyarázás. lehetséges. de az mta szerint ez finnugor örökség. miért is? mert kelet-manysi nyelven az alsó-kondai nyelvjárásban a madár farka: pons. és íme egy újabb "bizonyíték" a p/f hangváltásra. mert az ősuraliak úgy mondták: *pončes -> *porčes -> *porkes -> *forkes -> farkas. na ugye. *pončes --> pons. madár farka.

a népfőiskola azt mondja, hogy frr. az forgást kifejező hangutánzó szó. a farod a hátsó forgó. farkas farából nő ki farka. innen kapta nevét. az mta azt mondja, hogy délibábos nyelvészkedés. ez ősmanysi.

nem azt állítom, hogy nem lehet ősmanysi. csak azt nem nagyon hiszik el. és a különös az, hogy aki azt gondolja, hogy az akadémiának van igaza és ez valószínűleg manysi az betelepítené a "migránsokat", az akar globális kapitalizmust, stb. ők mondják, hogy magyarországon sötét diktatúra van, mert elüldözik a tudást, a civileket, stb.

kacsot szult 2019.09.13. 01:44:50

@neoteny: "Három nép létezik mai napság amelyik meg van győződve a kiválasztottságáról:

- a zsidók
- az amerikaiak
- a magyarok" .

Van, vagy volt, negyedik. en.wikipedia.org/wiki/Afrikaner_nationalism .

Engem jobbam emlekeztet a mienkre, mint az amerikai, vagy az izraeli.

2019.09.13. 01:49:06

@neoteny:
a nagyanyám és a néma néni megtárgyalták, hogy sül a diós piskóta. elmutogatták képi jelekkel. a néma néni hozott egy tál piskótát. aztán probálta elmutogatni, hogy micsoda. hogyan is készült. és utána az volt a piskóta jele. és volt a diónak jele. és kombinatorikusan ebből lehetett diós piskóta vagy diós palacsinta. a jelző rendre megelőzte a jelzett szót. nyelvtan. ez egy jelnyelv. képi jelekkel. csak nem a nemzetközi standard. mert azt nem ismerte se nagyanyám, se a néma néni. ez a nyelv a hátsó udvarból eredt.

2019.09.13. 02:12:23

@neoteny:
tehát mintha lenne két hitvilág, ami nem kompatibilis egymással. azt se állítom, hogy a finnugristák feltétlen rosszat akarnak. a magyarságkutató intézetben azt mondják: európa (ejstd: örópa) = őr + apa. ebben is ott van az, hogy mi védjük a keresztény európát.

az akadémikus nyelvészet szerint ez ógörög. εὐρύς (eurús) + ὄψ (óps), literally meaning "wide face" (as a description of the beauty of the mythical Europa) or "broad eye" (metaphorically meaning something like "as far as the eye can see"). a csodás európaiak nagy arcúak, szélés látókörrel ameddig a szem ellát. ez kijön az ógörögből. de a nyelvészet komoly tudomány. csak ahhoz ugye kell valami formálix axiomatikus kiindulás, hogy mi az amire azt mondjuk, hogy ezt értjük, ezt fogadjuk el igaznak. és ezeknek az elméleteknek (nyelvelmélet, vagy akár gazdaságelmélet) vagy nincs ilyen alapja, vagy ha van, akkor ezekben nincs egyezség.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.13. 02:47:42

@kacsot szult:

"Engem jobbam emlekeztet a mienkre"

Nagyon érdekes szempont: köszönöm azt, hogy felhívtad rá a figyelmemet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.13. 02:53:12

@cívisvárosi:

"a nyelvészet komoly tudomány"

1 Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél, és Isten vala az Íge.

2 Ez kezdetben az Istennél vala.

3 Minden õ általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett.

4 Õ benne vala az élet, és az élet vala az emberek világossága;

5 És a világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be azt.

-- János 1

2019.09.13. 09:22:52

@neoteny:
éppen ezt tanítják a népfőiskolán. a magyar igék nagyrészt mind hangutánzók, hangfestők. kezdve onnan, hogy izeg-mozog. hogyan jött ez létre? úgy, hogy az ember szólni akart a teremtőhöz. így függ össze az ég, az ige és az igen.

az mta szerint az ég finn, az ige török, az igen ismeretlen eredetű. az is, hogy ígér, ígéret. semmi köze az ígéhez. mondja az akadémikus bölcselet. a népfőiskola ugyanúgy használja a hangtani kategóriákat, mint az akadémikus nyelvészek. csak ők teologikus kiindulási pontokat találnak. és találhatnak. miért? mert a nyelvi jel önkényes.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.13. 10:12:25

@cívisvárosi:

"éppen ezt tanítják a népfőiskolán."

Ezt az ördögfajzatok tanítják.

abdul hackeem 2019.09.13. 10:26:33

@neoteny: Elnézve azt, ami országunkban folyik, itt inkább a sötétség fénylik.

2019.09.13. 10:35:54

@neoteny:
és úgy vezetik be, hogy "kezdetben vala az íge". és a fideszmagyarok azt mondják, hogy ez így nagyon menő. ősi magyar magyarságunk. őseink várták a napfelkeltét a vártán. így függ össze a vár főnévi és igei értelemben. az mta szerint ez csak véletlen egybeesés. homonímia. a vár főnévi értelemben iráni, igei értelemben finn. a menő-manó hogyan is szól a nézőgyerekekhez, amikor várakozik: vá-vá-vá-vá-vá. az ősmagyarok hívő menő-manók voltak. ííím. így szólítottak imára. hííí így hittek.

és azt mondják, hogy a latin imitare, imago szavakban is az ima, imádat jelenik meg. ezt a nyugat-európai nyelvészek nem fogadják el. azt mondják, hogy imago = *ima + ago. és ebből az első tag valami olyasmit jelenthetett: "másol". Isten képére való teremtést jelent. (nagy betűvel írom, hogy ne legyen félre értés).

az mta szerint az ima zürjén eredetű. zürjén nyelven von dzsalmi: szemmel ver. ebből lett az, hogy *vima. és abból: ima. ahogyan a vigmánd helynévből lett igmánd. a szó eleji "v" lekopott. von dzsalmi --> vima --> ima. na ugye. zürjén eredet. és "szabályos" hangfejlődés a szabályos hangmegfelelések elméletére alapozva. ez kérem szépen be van "bizonyítva". és a világ nyelvészei ezt elfogadják kaliforniától kamcsatkáig. az elmúlt 150 évben elég sok nemzetközi nyelvész kongresszus volt és ezt komoly nyelvész nem volta kétségbe. vannak néhányan, de azok kripli, kretén, fasiszták: nácik. és vannak még a dilettánsok, laikusok, a sarlatánok. és ugye "a" tudás. a tudomány.

népfőiskola azt mondja, hogy ez bölcselet. amiben van egy kis tudomány, de ennek alapja a hit. ha valaki nagyon szeretne abban hinni, hogy a magyar nyelv eredetében finnugor, akkor éppenséggel hihet benne. és ezt megmagyarázza neki nádasdy professzor. ahogyan azt is meg lehet magyarázni, hogy a szókincs nagyrészt ősi hangutánzáson, hangfestésen alapul. és ilyenformán a magyarok őriznek valamiféle ősműveltséget. ahogyan a latin. és lám, ott vannak a rokonszavak a latinban, a görögben, a szlávban, az angolszászban. a törökben és esetenként a finnben is. ezt is lehet mondani. az mta szerint nem lehet. ez délibábos nyelvészkedés. teljességgel tudománytalan.

kérdés, hogy melyik legyen a magyar iskola alapja. illetve nem kérdés. mert az akadémia azt mondja, hogy olyan, hogy magyar iskola nincsen. értem persze, hogy nincs magyar fizika abban az értelemben, hogy a gravitáció éppen úgy hat a magyarokra, mint a nem-magyarokra. a tömegvonzást nem érdekli. csakhogy ezt sem tudjuk. ez hit. sanyi megkérdezte tárkányinét, hogy amerikában ugyanez a fizika? mert másképp néz ki a konnektor, és nem ugyanannyi a feszültség. és tárkányiné azt mondta, hogy a fizikai törvények ugyanazok. és csókolom, ezt honnan tudjuk? nem tudjuk, nincs semmi ami ellentmondana. sanyi szerint jó, hogy. mert a konnektor nem tud visszabeszélni. tehát úgy van, hogy ezt a fizikusok csak kitalálták. na jó, amerikában ugyanúgy van. és egy távoli galaxisban? ott is úgy van, mint errefelé a kis-poroszlain? (poroszlay frigyes volt a polgármester 1848-ban) és az űrben nem találtak még a fizikának ellentmondó tényeket? dehogynem. egy kicsit az is hit.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.13. 10:39:35

@cívisvárosi:

"csakhogy ezt sem tudjuk."

Ti ördögfajzatok nem is tudhatjátok.

2019.09.13. 11:23:32

@neoteny:
a fizika egyetemessége egy hittétel. az, hogy nincs nyugati és keleti fizika. na most lehet a metafizika, vagy a filozófia egyetemességében is hinni. de úgy nincs nyugati és keleti filosz. tehát ha valaki ebben hisz, akkor ezeket a nagy felosztásokban, örök ellentmondásokban se nagyon hihet. hacsak úgy nem, hogy az egyik a jó, a másik a feltétlen rossz. hegyeshalomig élnek a jók, mert ők a nyugat. nyugaton az istenek laknak. és keleten a sátán uralkodik. a sátánt nem lehet megtéríteni, a sátánnal nem lehet közösséget vállalni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.13. 12:03:34

@cívisvárosi:

"a sátánt nem lehet megtéríteni, a sátánnal nem lehet közösséget vállalni."

Lehet, csak nagy az ár.

2019.09.13. 12:57:03

@neoteny:
kérdés, hogy az általános emberségen, emberiességen túl van-e valamit, amit el lehet várni, elő lehet írni a földkerekségen. vagy az van, amit erzsike néni magyarázott az iskolában. hogy ő szigorú, férfias poroszos-oroszos óraadó tanár. valakinek mindig őrt kellett állnia, hogy jön-e erzsike néni. mert ha a folyosó elején megjelent, akkor rendnek kellett lennie a végén, mire az osztályterembe ért. ani néni a napközis tanító játszotta el az engedékeny francia nevelőnő szerepét. erzsike néni ordított. ancsa. letépi a függönyt. mit számít az. és azt mondták, hogy ez az általános emberség. amire az uralkodó államrendben azt mondjuk: szovjet. és most azt mondják: magyar keresztény. erzsike néni azt mondja, hogy mert így van rend, fegyelem. ani néni azt, hogy: mit számít az. és tartok tőle, hogy ők értik a világot. és nem ők.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2804/28045/280458/28045803_899f4dba82b0d6555d0aab42dc2b6e57_wm.jpg
nota bene széchenyi azért ajánlotta fel az éves jövedelmének hozamát, hogy a reformkori nyelvelméletére alapozva a magyar nyelvet kiműveljék és arra alapozva a magyar közoktatást, a magyar iskolát megteremtsék. ezek szerint a tüntetők a sátán képét hordozzák.

abdul hackeem 2019.09.13. 17:12:11

Tényleg, mint anno a reszelőgyári műszakvezető a műszak után a kocsmában:
index.hu/video/2019/09/13/tarlos_istvan_legkemenyebb_5_perce/

2019.09.13. 18:34:27

@abdul hackeem:
felőlem budapest válassza meg az ellenzéki hülyegyereket. az mennyivel jobb lenne.

2019.09.13. 18:43:26

@abdul hackeem:
budapesten van két teljesen eltérő világképpel rendelkező csoportosulás. ezek háborúskodnak egymással. és amíg az egyik ez zajlik addig magyarország szükségképpen leszakad a civilizált világról. mert a fővárosban folyó modern kori vallásháború meghatározza a közéletet és a médián keresztül kihat az ország egészére. ezt a játszmát kell dűlőre vinni. vagy orbánnak, ádernek, kövérnek, tarlósnak és bandájának kell eltűnnie a közéletből, ez az egyik opció, a másik, hogy a jelenlegi ellenzéket kell a földbe taposni. másképp nem megy. vagy ez, vagy az.

2019.09.13. 18:57:54

politikai értelemben eltűnni és földbe taposni. nehogy valaki azt gondolja, hogy bárkit is fizikailag bántalmazni kellene. az egyik csoportosulásnak ki kell szorítani a másikat. másképp nem lesz normális közélet.

nem arról van szó, hogyan tarlós nem normális. hanem a helyzet nem normális. ami szerinted tarlós hibája, szerintem tarlósé is, de elsődlegesen az ellenzéki hülyegyereké. szerintem ebből a kettőből az ellenzéket kellene leváltani ahhoz, hogy normális közélet legyen. de ha a fővárosi többség azt mondja, hogy a kormánypártot, akkor váltsák le a kormánypártot. és lássuk, hogy mit produkálna az ellenzék úgy, hogy a fidesz sem lenne tétlen.

abdul hackeem 2019.09.13. 21:06:51

@cívisvárosi: Budapest és tarlós csak a jéghegy csúcsa. Az egész ország nem lehet ellenzékben.

abdul hackeem 2019.09.13. 21:20:27

@cívisvárosi: Hát lássuk mit ír a kormányoldal:
"Az eseményen vita alakult ki Tordai Bence országgyűlési képviselő, a Párbeszéd szóvivője és Tarlós István között. Az ellenzéki politikus egy ideig akadályozta, hogy a főpolgármester elkezdje a beszédét, azt tudakolva Tarlós Istvántól, hogy elvállalja-e a vitát Karácsony Gergellyel.

Tarlós Istvánt kérdezték újságírók is, hogy akar-e nyilvános főpolgármesteri-jelölti vitát Karácsony Gergellyel. Elmondta, hogy akkor elképzelhető vita, ha teljesülnek a már korábban általa megjelölt feltételek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a kétszereplősre tervezett vita kapcsán arra, hogy Karácsony Gergelyen kívül több főpolgármester-jelölt is van. Karácsony Gergely kiemeli magát közülük, nem áll szóba velük, és ”a demokratikusnak mondott ellenzék„ most azt akarja mondani, hogy ”senkinek tekinti ezeket az embereket„ – mondta.

A főpolgármestert kérdezték a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely által a kormány és a főváros közötti megállapodásról mondottakról is. Tarlós István kijelentette: az 1000 milliárdos fejlesztéseket a főváros megkapja. ”Nem a pénzről volt szó, hanem arról, hogy kiről feltételezik, hogy képes lemenedzselni ezeket a fejlesztéseket, és kiről nem„ – fogalmazott Tarlós István, hozzátéve: Gulyás Gergely nem azt mondta, hogy Budapest elveszíti ezeket a fejlesztéseket, csak arra utalt, hogy nem mindegy, ki bonyolítja le. Lebonyolíthatja éppen az állam is és a főváros is. Erre mondta Gulyás Gergely, hogy ez nekik nem mindegy"
888.hu

Röviden:
- az ellenzéki politikus egy ideig akadályozta
- ha teljesülnek a már korábban általa (tarlós) megjelölt feltételek
- több főpolgármester-jelölt is van
- kiről feltételezik, hogy képes lemenedzselni ezeket a fejlesztéseket

Hát tényleg le kell váltani az ellenzéket, mert nem bírják ezt a bolsevik tempót.

2019.09.13. 21:31:40

@abdul hackeem:
szerintem ebben a vitában elsődlegesen az ellenzéki hülyegyerek. a te értékítéleted szerint tarlós. és ezt hívod polgári konzervatívnak. álljanak össze a konzervatívok ezekkel. béndek péter is ordibálhat a hülyegyerekkkel. és úgy váltsák le tarlóst. felőlem.

abdul hackeem 2019.09.13. 21:43:39

@cívisvárosi: Azzal, hogy itt hülyegyerekezel, pont olyan vagy, mint tarlós. Ti azt nem értitek, hogy nem ordítozni kell, hanem vitázni.
Értelmesen.
Nem földbe taposni, hanem élni és élni hagyni.
Csak akkor az értelem győzhetne a bolsevikok felett.

2019.09.13. 22:13:45

@abdul hackeem:
az az ellenzéki nem egy hülye gyerek? polgári konzervatív? tényleg?

2019.09.13. 22:17:38

@abdul hackeem:
az az ellenzéki az ész kultuszát képviseli? tényleg?

abdul hackeem 2019.09.13. 22:17:51

@cívisvárosi: A tarlós nem egy hülye gyerek? polgári konzervatív? tényleg?

abdul hackeem 2019.09.13. 22:18:37

@cívisvárosi: Tarlós az ész kultuszát képviseli? tényleg?

2019.09.13. 22:28:46

@abdul hackeem:
azt se állítom. hanem csak azt, hogy normális közélet csak úgy lehet, hogy az egyik távozik. vagy tarlós, vagy az a másik. és ha budapest népe úgy dönt, hogy tarlós és menjen, akkor felőlem menjen. ha inkább bíznak a másikban, akkor majd bizonyíthatnak. ez ilyen egyszerű.

abdul hackeem 2019.09.13. 22:40:35

@cívisvárosi: Azt el sem tudjátok képzelni, hogy a normális közéletben vitáznak, érvelnek, érdekeket egyeztetnek, kompromisszumot kötnek, megállapodnak.
Tudod azért, hogy MINDENKINEK jobb legyen, ne csak a haverok lopjanak.

2019.09.13. 23:32:21

@abdul hackeem:
az értelmes közélet csak úgy lehetséges, hogy előzetesen az alapvető közösségi normábakban egyezség van. és most nincs egyezség. budapesten van egy ellenzéki csoportosulás. ők nem akarnak magyar keresztény államnemzetet. mert ők államellenesek, nemzetellenesek, nem-keresztények, nem-zsidók (mára a kocsma népe is elfogadta, hogy nem-zsidók, különösen nem "a" zsidók), hanem az identitás nélküliek. és azt mondják, hogy rajtuk kívül áll az náci, fasiszta. ez egy politikai csoportosulás. az alapállásuk, hogy ők "a" civelek. a rajtuk kívül állók nem civilizáltak. és ők képviselik az ész kultuszát állítólag. amit csak lehet tagadnak. az atyaúristent is. ez az egyik csoportosulás. a másik azt mondja, hogy mi vagyunk a magyarok. és az a másik nyíltan magyarellenes. nekik ez a narratívájuk. és tényleg. ezek összeütköznek.

és lehet, hogy budapest népe tényleg nem akar a magyar keresztény államnemzetet. mert szerintük az már elavult. nem fér össze a 21. századdal és a modernitással. hanem jön a "momentum generáció" vagy micsoda és ez az összefog a "demokratikus" "koalícióval". és ha ezt választják a budapestiek, akkor válasszák. de értelmes párbeszéd nem lesz, mert vallásvitában állnak a "fideszmagyarokkal". akiknek jelenleg alkotmányos többségük van. de majd őket leváltják. váltsák le felőlem. csak könyörgöm ez esetben az is legyen már legitim, hogy az ellenzéket kellene leváltani.

abdul hackeem 2019.09.13. 23:48:53

@cívisvárosi: Nem lehet.
"Elavult összehasonlítások, féligazságokon alapuló azonosítások nemcsak a tisztánlátásunkat, de reakcióinkat is elkerülhetetlenül torzítják, ami szubjektív zavarodottsághoz és a meg nem értett folyamatok, jelenségek hosszú távú konzerválódásához is vezethet."

24.hu/belfold/2018/07/31/filippov-gabor-a-hibrid-ellenforradalom-kora/

2019.09.14. 00:42:11

@abdul hackeem:
nem lehet leváltani tarlóst? miért ne lehetne. tessenek szavazni karácsony gergelyre. és tanácsadója lesz filopov gábor. és lehetőségük lesz megmutatni, hogy ők mit tudnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 01:01:50

@cívisvárosi:

"ők nem akarnak magyar keresztény államnemzetet."

Te sem akarsz: te egy autoritariánus kálvinista Babilon Szajháját akarsz.

abdul hackeem 2019.09.14. 06:48:37

@cívisvárosi: Na mi is volt a bolsi tempó 2018-ban:

"közös eredményként jelenek meg a budapesti fejlesztési projektek, és nem az lesz a lényeg, hogy mi állami és mi fővárosi eredmény, sokkal biztosabbá válnak a projektek finanszírozásának feltételei."
444.hu/2018/11/17/tarlos-kb-1000-milliard-forintot-jelent-budapestnek-az-orbannal-alairt-megallapodas

Na és a 2019-es:

"megállapodás, az egy politikai megállapodás. Az kettejük között érvényes."
444.hu/2019/09/12/gulyas-megerositette-ha-karacsony-nyer-ervenyet-veszti-a-budapest-es-a-kormany-kozti-1000-milliardos-megallapodas

Ahogyan a kádári időkben sem tudta leváltani a nép a bolsevik vezetőket, ugyanúgy nem fogja tudni most sem leváltani.

24.hu/poszt-itt/2018/08/14/balavany-gyorgy-mar-miert-ne-volna-fasiszta-az-orban-rezsim/

2019.09.14. 09:48:35

@neoteny:
a magyar nép egy jelentős része (nagyjából a fele) szentgotthárdtól kézdivásárhelyig azt mondja, hogy csak a fidesz.

a helyi néplapból idézek: "Bronzérmet szereztek a hajdúsági sírásók". nem viccelek. 80 cm széles 200 cm hosszú, 160 cm mély sírgödröt kellett ásniuk. és utána behantolni. mert ezt is meg kell becsülni. "Az a munka, amelyet nap mint nap végeznek a kegyeleti szolgáltatók, nemcsak fizikailag teszi próbára az embert, hanem hatalmas lelki terhet is jelent számukra." és ez is egy szolgáltatás. idézem a néplapot: "A megmérettetés arra is alkalmas, hogy országos szinten összehasonlítsák, milyen precizitással dolgoznak a kegyeleti szolgáltatók." a sírások kapnak egy "bronzérmet". és meg vannak becsülve.

mai hír. kézművesfesztiválon a nemezkészítők is felvonultak.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/09/190913kezmuvesfesztivalKA33-1015x677.jpg
Élet a nemezjurtában címmel tartanak előadást. a fiatalok a "7 Próbás" vetélkedőn bizonyíthatják ügyességüket.

szintén mai hír a néplap címoldaláról. "Minden korosztálynak" néptánctalálkozó. két napra 400 táncos vette birtokba a nagyerdei színpadot. és ők ropják.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p720x720/19553911_1521251104605518_1645070485802226193_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_oc=AQlPAsF4xnT1G-nOO6eFQy5xUcd5WZfrvAoWvm43w6XCROTMWCvue9oEv_IZ3g_7y8k&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=26ad6f1c9222b682def6d0545332be0c&oe=5E0EB343

szintén mai hír a néplap címoldaláról. "Echós szekérrel a troli vonalán". az Európai Mobilitási Hét" keretében rendezik. nem viccelek.

szintén mai hír még mindig a címoldalról. "Séfek csatáznak Böszörményben" "Pásztortarhonya, csülök és körömpörkölt, sőt rackapörkölt is főtt a Bezermeni Vigasságokon (sic)".

a fidesz felkarolta ezt az össznépi retye rutyát. amire az ellenzék azt mondja, hogy na ezt már nem. a fidesz azt, hogy dehogy nem. mert ezekkel lehet olcsón szavazatokat szerezni. és egyébként ők támogatják a modernizációt. ugyanúgy van startup hét.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/startuphet.jpg

na most mégis mit lehet várni egy néppárttól? azt, hogy így működik. ebben nincs egy határozott ideológiai arcél. hogy kizárólag népnemzeti, vagy agrárszocialista hanem ez is. az is. polgári konzervatív. szintén mai hír. 100 éves az egyetemi atlétikai klub. díszvacsora.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3661/190913deac100vacsora_ksz_(3).jpg
lehet mondani, hogy ezek összetartanak, urizálnak. de ez a polgári konzervatív platform.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 09:58:40

@cívisvárosi:

"a magyar nép egy jelentős része (nagyjából a fele) szentgotthárdtól kézdivásárhelyig azt mondja, hogy csak a fidesz."

Vannak, akik azért mondják ezt, mert 2017 őszén neki is jutott egy patányi az aranyborjúból.

"ebben nincs egy határozott ideológiai arcél. hogy kizárólag népnemzeti, vagy agrárszocialista hanem ez is. az is."

Lehet ez is meg lehet az is.

2019.09.14. 10:08:03

@neoteny:
és ugye ilyen a magyar társadalom. na most valaki azt mondja, hogy ez botrány. londonban ilyen nincs. mert belső london a leggazdagabb. mit állít elő? pénzt. pénzből pénzt. állahatalmi segédlettel. és abból fogyaszt. csak ha csak brit és nem európai egyesült államok segédlete, akkor kevesebb pénz jut, amiből a londoni magyarok is próbálnak részesülni. de ez is államhatalommal való összefonódás. csak nem olyan nyílt, mint orbán haverjai esetén.

belső londonba behordják a temérdek árut. és mit nyújtanak a nagyvilágnak. lényegében semmit. hanem ott taxizik józsi. és azt mondja, hogy ő piac. bezzeg bezerméni vigasságok. tartok tőle, hogy valójában inkább azok piaci jellegűek.

aztán lehet mondani, hogy ez így nem lesz jó. mert a kockázati tőkealapok pénze nélkül nem lesz globális versenyképesség. és amit matolcsy és haverjai kigenerálnak az lófasz esti fényben. abból a büdös életben nem lesz high tech ipar. csakhogy a magyar társadalom többsége azt mondja: szarunk bele. majd lesz néptánc, pásztortarhonya. echós szekérrel megyünk a troli vonalán. és egy kis startup is lesz. mert azért van aki a "sötét diktatúra", a "leválthatatlan rezsim" elől nem költözik londonba.

lehet egy ilyen társadalmat építeni? miért ne lehetne. ez feltétlen rossz, vagy gonosz? nem. csak nem ez lesz a leggazdagabb. aztán lehet mondani, hogy a lengyelek, a szlovákok, a románok is elhúznak mellettünk. ugyanezt csinálják.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 10:10:38

@cívisvárosi:

"és ugye ilyen a magyar társadalom."

Ez már elég erős projekció a részedről.

2019.09.14. 10:20:38

@neoteny:
nekem nem jutott egy fillér sem. mert nem is kértem belőle. felőlem váltsák le a fideszt. engem az sem érdekel. nem gondolom, hogy feltétlen jó, vagy rossz. ez így működik.

vegyük a finnugor vitát. el lehet azt dönteni racionálisan? hogy a fenébe ne lehetne. vesszük a szókészletet. a nyelvészek többé kevésbé egyetértenek abban, hogy mely szavak létezhettek az ősiségben. ezeknek meg van egy legrégibb változata. ezeket tudják összehasonlítani. legkevesebb hány lépéssel vihető át az egyik szó a másikba. és azt mondják, hogy bizonyos hangváltások, hangeltolódások és hangátvetések költsége legyen 0. ami ezen kívül esik az 1. és ebből adódnak a szavak közötti távolságok. az alapszókincs egészére nézve egy átlagos távolság a nyelvek között. egy távolság mátrix. és ezek után egy hierarchikus klaszter analízis ezt egy fába rajzolja. és azok a nyelvcsaládok. és ez egy közönséges leszámlás. amit nem kell lúdtollal és kalamárissal görnyedve elvégezni. mert van számítógép.

a magyar tudományos akadémia így érvel. egy lófaszt. ők a finnugor nyelvcsaládon belül végeznek számítógépes összehasonlítást. nem szabad felvetni, hogy esetleg a magyar nyelvet mégse oda kellene sorolni. hiába agglutináló a magyar úgy, mint a finn. a török is az. és a magyar ragok elenyésző számban egyeznek a finn ragozási táblával. és az archeogenetika se ebbe az irányba mutat. nem az uralba, hanem mellé a steppére. finnugor nép/nyelvrokonság van. nagyrészt oldalági. egyenes férfiági eredet kis számban van jelen. tudjuk. pontosan tudjuk. és az mta azt mondja, hogy "nácik". mit lehet csinálni egy ilyen akadémiai közösséggel?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 10:24:21

@cívisvárosi:

"nekem nem jutott egy fillér sem."

Minden ördögfajzat ezt mondja.

2019.09.14. 10:27:58

@neoteny:
ez esetben létre lehet hozni politikai pártokat, amelyek a társadalmat a fidesznél pontosabban reprezentálják. megfejhetik a főokosok az akadémián. a főszociológusok, főfilozófusok és lovász laci bácsi.

2019.09.14. 10:33:15

@neoteny:
felőlem számoltassák el az egyházakat, a fideszt. de számoltassák már az ellenzéki piti csalókat a józsefvárosban és a globális üzemméretben folyó tolvajlást.

2019.09.14. 10:42:44

@neoteny:
az adósságszolgálat közpénz? igen. eredendően hogyan jött létre. és hová kerül végső soron. azt kérem szépen nagyon bonyolult megmondani. ebbena rendszerben minden cent elektronikusan van nyilvántartva. az elszámoló központok számítógépe megmondhatná, hogy hová kerül a pénz végső soron. és akik ezt a pénz kapják azok mit adnak érte cserébe. azt mondják, hogy ez "piac". mire cseréli a nép az adósságot. a vagyont áthatadhatják nekik. és ehhez pikó andrás, akinek az állása nem biztos a klubrádiónál, mert az megvették slomóék. sorost diszreditálják, németh sanyi bácsi is átállnak, akkor mi lesz. ez a "vészkorszak". és azt mondják, hogy egyeseknek a felmenőik, a vidéki zsidóság megsemmilülése smafu ahhoz képest, amit nekik kell elszenvedni. és az ő támogatóik nagyrészt nem a prolik. hanem a csúcs elit. aha.
img1.hvg.hu/image.aspx?id=e80eff12-df1e-4e1a-932e-51802b4171ef&view=b2dea50f-cee1-4f6e-b810-034566fbfb2e

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 10:44:50

@cívisvárosi:

"ez esetben létre lehet hozni politikai pártokat, amelyek a társadalmat a fidesznél pontosabban reprezentálják."

Az általad kívánt autoritariánus kálvinista Babilon Szajhájáról volt szó.

"felőlem számoltassák el az egyházakat, a fideszt."

Kik?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 10:45:50

@cívisvárosi:

"az adósságszolgálat közpénz?"

A köznép verte magát államadósságba?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 10:49:07

@cívisvárosi:

"lovász laci bácsi"

Múltkor még Soros láncos kutyája volt aki kiárusította a magyar tudóscsemetéket a gaz nyugatnak a Microsofttól kapott dollármillióiért és azért, hogy a gyerekét egyetemre engedték járni ott.
süti beállítások módosítása