1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.06.27. 10:18 HaFr

A Momentum egyre mélyebben a zsákutcában

Képtalálat a következőre: „fekete momentum”

Az ember jellemzően nem azért ír, hogy önmagát reciklikálja, ezért sok mindent nem írok le újra, amit az utóbbi hónap Momentummal foglalkozó posztjaiban tettem. A párt főpolgármesteri választáson szerzett 14-15%-a gyengébb, mint az EP-választáson Budapesten szerzett szavazataránya (17-18%); ami azt is figyelembe véve, hogy nem vethető össze közvetlenül a két eredmény, első lépésben azt jelzi, hogy a jelöltje nem volt alkalmas, azt pedig biztosan, hogy nem volt elsöprő, kirobbanó, magával ragadó. (Értsd: a politikai hatékonyságra semmiféle garanciát nem jelent a tisztesség. Ideálisan a kettőnek együtt kell mozognia. Kerpel-Fronius pedig egy végtelenül tisztességes ember, nem "több".)

De a Momentumot sújtják az általam rendszeresen ismételt hiányosságai is, hogy nincs narratívája (története az ország és a saját kapcsolatáról: miért kelljen éppen ő?) és nincs stratégiája (amely túlmutatna a mai politikai érték- és a mai pártrendszeren, kvázi új logikai térbe helyezné a magyar politikát).

A Momentumnak a választás után -- ha tartja magát az adott szavához -- fel kell sorakoznia egy kétes értékű, tartású és múltú politikus, Karácsony mögé, amely jelzőknek nem mond ellent, hogy a budapesti választók rajonganak a sok pártot megjárt, simlis emberért. Természetes, hogy a nép a megnyerő, ám rossz karakterekeért rajong (erre bizonyítékul ott van jószerivel az egész történelem), mert a rossz felismeréséhez olyan képességek kellenek, amelyek egy átlagválasztóban nincsenek meg. Az, hogy ez a karakter miként fog szerepelni a konkrét választási küzdelemben, teljesen kiszámíthatatlan és a Momentumra is árnyékot vet majd. Ami még rosszabb, hogy a Momentum ezzel -- és azzal, hogy a saját degenerált kifejezésével élve: a "Fidesz-árvák" az előválasztási eredmények tanúsága szerint a fülük botját sem mozdították a párt lelkesült hívására -- hivatalosan is a baloldali história részévé, ezzel Gyurcsány szatelitjévé vált. Félő, egy hibás stratégia -- hogy indult az előválasztáson -- mostantól egyre rosszabb lépésekre sarkallja majd és a végén mélyen benne lesz a gyurcsányi koalícióban. Ebben is lehet liberális pártként 5-8%-kal evickélni, de nagyon kényelmetlen lesz erkölcsileg, politikailag, ízlésben. A baloldalon nem lehet radikálisabb és populistább (és aljasabb és tehetségesebb) Gyurcsánynál, akkor viszont mi marad?

Egyszóval nincs miért gratulálni. A Momentum rossz harcot vívott, amelyben ráadásul elesett. Nem mondanék le arról, hogy még felállhat, de ehhez összehasonlíthatatlanul okosabban kell politzálni. Végezetül hadd jelezzzem, hogy ez a cikk a Momentumhoz fűzött remények kritikája, és aki azt hozná fel ellene, hogy a legfontosabb Orbán leváltása és a Momentum csak lépjen szépen tovább a balos koalíciózásban, annak egy óvatos igennel válaszolnék, de hozzátenném, hogy ennek csak akkor volna értelme, ha a körvonalazott baloldali koalíció pártvezetőinek érdeke valóban az volna, hogy ez egyben maradjon és ütőképes legyen -- de nem ez az érdekük. Itt pedig megemlékezhetünk a szocik szerepéről a NER-ben és Gyurcsány egoista agendájáról, amelyek egyenként és együtt is szinte kizárttá teszik, hogy Tarlóst legyőzzék. Én sokkal inkább azt várom, hogy rövidesen egymásnak esnek és elkezdik fúrni a saját győzelmi esélyeiket.

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3614914336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2019.06.27. 10:31:02

A Momentummal az a baj, ami a többi ellenzéki/magyar párttal is: születés epillanatától kódoltan kontraszelektált.

(A Karácsony meg azóta el van baszva, mióta a Legyőzhetetlen Nap ünnepéből valami kóbor zsidógyerek szülinapjává lett transzormálva...)

DrGehaeuse 2019.06.27. 10:32:42

Baromi jó poszt HaFr! Gratolálok!

Szinte minden szavával egyetértek.
Egy ponton kötekednék:
"A baloldalon nem lehet radikálisabb és populistább (és aljasabb és tehetségesebb) Gyurcsánynál"

Ehelyett én ezt írnám:
A baloldalon nem lehet radikálisabb és populistább (és aljasságban tehetségesebb) Gyurcsánynál

kazsiafigyelo 2019.06.27. 10:45:49

Karácsony az ellenzéki politikai élet talán második leggusztustalanabb figurája, gyurcsány után. Ha karácsony főpolgármester is lesz, amire mondjuk van egy 25-30% esély, akkor ugyanúgy folytatná az összejátszást a fidesszel, magyarán az ellenzék valójában semmit se nyerne, csak megerősödne a kollaboráns mszp. Következésképp karácsonyra az előválasztás után kötelező lenne ráindulni, különben a momentum meg fog szűnni tényező lenni. Most már azt mondom, a legjobb, ha az ellenzék úgy ahogy van elveszíti az egész választást, mert akkor legalább az mszp is összeomlik. Sajnos puzsérnak nincs igaza: el fog jönni az idő, amikor az emberek annyira gyűlölni fogják a fideszt, hogy az mszp-dk páros is nyerhet, ha ők vannak az ellenzéki oldalon. Éppen ezért a cél, hogy addigra ez a két párt megsemmisüljön (leginkább az mszp, ami egyértelműen fidesz-szatelit, gyurcsány legalább önálló). Ugyanis ez a két párt a ner része, velük nem lesz valódi elszámoltatás és rendszerváltás soha....

DrGehaeuse 2019.06.27. 10:54:39

@Moin Moin: A Karácson esete annak a stratégiának a korai képviselője amit a modern politika lépten-nyomon alkamaz:
Ha valamit nem tudsz megakadályozni, állj az élére!

en.wikipedia.org/wiki/Korochun

Azt azért nem értem, hogy a nyelvész Max Vasmer miért erölködött ószláv etimológia keresésével. Ismernie kellett az ótörököt, amiből szerintem könnyebb (és tisztább logikájú értelmezést adó módon lehet) levezetni:

Kara (török) = sötét / fekete
Csun ~ csúcs

Tehát Karacsun a legsötétebb nap. Ekkor születik újjá a fény (Napisten) mert innentől kezdve egyre hosszabbak lesznek a nappalok.

DrGehaeuse 2019.06.27. 11:21:58

@kazsiafigyelo: Puzsér még jó szolgálatot tehet ebben a tekintetben. Ha keményen beleáll a jelöltségbe és végigtolja a kampányt, akkor sokat tehet azért hogy a maszop összeomoljon, mert Tarlós nagyon megveri Karigerit.

A szocik immár egy lapra tettek fel mindent. Karigeri bukása esetén nekik is hamar végük lesz.

A déká és fletó már nehezebb eset. Nekik vannak tartalékaik, és folyamatosan kannibalizálni fogják a baloldalt amíg csak egy marad: DK!
Ha a MoMo nem kap észbe idejében, őket is megfolytja és bekebelezi ez a kígyó.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.27. 11:24:09

@Moin Moin:

"kóbor zsidógyerek"

Adjuk meg neki az őt megilletőt: zsidó vándorfilozófus.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.27. 11:52:59

@DrGehaeuse: a politikai tehetség sajnos amorális, minden tehetség az; csak ha a politikát egyfajta erkölcsi kotextusban definiáljuk, akkor lesz a politikai tehetség ehhez illeszkedő

kazsiafigyelo 2019.06.27. 12:09:33

@DrGehaeuse: Egyetértek. Puzsérra először úgy tekintettem, mint aki elbaltázza az ellenzék esélyét, de azóta karigeriről túl sok minden derült ki, és nem gondolom, hogy ezzel együtt is van értelme a megválasztásának. A legjobb az lenne, ha valaki ötvözné karigeri "jófiús" megjelenését puzsér szakmai programjával. Az, hogy ez nem történik meg, mint a siker biztos receptje, az ellenzék kollaboráns voltál erősíti.

Khonsu 2019.06.27. 12:55:52

@kazsiafigyelo:

Jó lesz "egyik sem" válasznak.

kazsiafigyelo 2019.06.27. 16:46:36

@Khonsu: Puzsérral is sok probléma van szerintem is, (de nem a stílusra gondolok elsősorban) szóval lehet ez lesz az első választás amiben nem veszek részt:)

Janossz 2019.06.27. 19:05:57

Az egész verseny arról szólt, hogy ki küszködhet megnyerve azt előbb a főpolgár címért, esetleg az akadályon túljutva egy ellenséges közegben a kormány kegyes finanszírozásáért...

Ehhez képest a Momo elindult, bevezetett egy új arcot (jót) különösebb kockázat nélkül, majd elegánsan vesztett. A semmiből előjött jelöltre a szavazati arány nagyon nagy egyébként.

Most meg támogatják a győztest, eredeti vállalásuk szerint.

Kit támogatnának, Tarlóst?
Vagy lennének belgák, az már az LMP-nek sem jött be...

Nyugi. Türelem.

DrGehaeuse 2019.06.27. 19:18:16

@HaFr: Sajnos megint neked van igazad! Az aljasság és a politikai tehetség kombinációja tette kétszer is miniszterelnökké.
Mint ahogy másodszorra már orv-bánt is.

DrGehaeuse 2019.06.27. 22:08:13

@Moin Moin: @neoteny:
Tisztázzuk egy kicsit ezt a zsidógyerek témát. Mármint hogy hogy kell ezt érteni?
1.
Jézus zsidósága a zsidóknak minimum kellemetlen. Pál apostol egyenesen a “botrány “ kifejezést használta (I.kor 1. ). A zsidók nem ismerik el Jézust messiasnak és felkentnek, hogy isten fia lenne az meg egyenesen istenkáromlás aminek a kimondását is bűnnek tartják.
2. A keresztények számára triviális, hogy Jézus zsidóként született emberré. Ennek hangoztatása nem sértő egy keresztény számára. Ugyanakkor egy keresztény számára Jézus legkevésbé lényegi sajátja az hogy zsidó volt. Ellenben egy keresztény ember alkalmasint szánalomra méltónak tarthatja azt aki folyton zsidózza Jézust.
3. Antiszemiták egyik kedvenc indoka zsidóellenességükhöz, hogy a zsidók adták halálra Jézust noha maga is zsidónak született.

DrGehaeuse 2019.06.27. 22:08:13

@Moin Moin: @neoteny:
Tisztázzuk egy kicsit ezt a zsidógyerek témát. Mármint hogy hogy kell ezt érteni?
1.
Jézus zsidósága a zsidóknak minimum kellemetlen. Pál apostol egyenesen a “botrány “ kifejezést használta (I.kor 1. ). A zsidók nem ismerik el Jézust messiasnak és felkentnek, hogy isten fia lenne az meg egyenesen istenkáromlás aminek a kimondását is bűnnek tartják.
2. A keresztények számára triviális, hogy Jézus zsidóként született emberré. Ennek hangoztatása nem sértő egy keresztény számára. Ugyanakkor egy keresztény számára Jézus legkevésbé lényegi sajátja az hogy zsidó volt. Ellenben egy keresztény ember alkalmasint szánalomra méltónak tarthatja azt aki folyton zsidózza Jézust.
3. Antiszemiták egyik kedvenc indoka zsidóellenességükhöz, hogy a zsidók adták halálra Jézust noha maga is zsidónak született.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.27. 22:11:01

@DrGehaeuse:

"Jézus legkevésbé lényegi sajátja az hogy zsidó volt"

A Kádár-kori brigádmozgalom lényegi sajátja az volt, hogy kollektivista volt.

DrGehaeuse 2019.06.28. 08:17:55

@neoteny: Ok!
Jézust zsidó vándorfilozófusnak nevezni kb annyi mint Einsteint zsidó migráns szabadalmi ügyintézőnek aposztrofálni.
Ez kb. egyformán lényeges a két illető kilétét tekintve.

DrGehaeuse 2019.06.28. 13:56:04

@neoteny: "egy keresztény számára Jézus legkevésbé lényegi sajátja az hogy zsidó volt"

Tehát egy nemkeresztény számára akár lehet lényegibb is...

2019.06.28. 18:23:08

@DrGehaeuse:
tht valahogy úgy kell tekinteni erre a dologra, hogy a keresztény vallásnak adu ásza van a zsidók adott kérdésben gyengécske adujára, vagyis a kereszténység joggal és ez esetben kötelezően üti a zsidóságot. :D zsidó Jézussal.
egyébként meg úgyis minden vallás hülyeség(maga Jézus mondta. az igaz, hogy a family guy c. rajzfilm sorozatban, de ma már mit számít az? :D :D
www.youtube.com/watch?v=XX5YGhukBr8

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.28. 18:39:42

@DrGehaeuse:

Roses are reddish,
Violets are bluish;
If it weren’t for Jesus
We’d all be Jewish.

Khonsu 2019.06.28. 20:45:17

@Bánegressy:

Az összes vallás része a "nagy játéknak".
süti beállítások módosítása