1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.06.07. 09:06 HaFr

A Momentum elvéti az ellenfelét

Képtalálat a következőre: „stasi telephone bugging”

A Momentum új főpolgármester-jelölt-jelöltje beszállt egy versenybe, amelyet a posztkommer pártok rendeznek egymás között a vezető posztkommer párt funkciójáért. Ez eleve nem volt egy bölcs ötlet, ti. nem szabad versenyezni ott, ahol a szabályokat -- ideértve a verseny értelmezési keretét -- az ellenfelek szabják, ráadásul menet közben megváltoztathatják. (Remélem, azt végképp nem gondolták a Momentumnál, hogy az MSZP és a DK nem ellenfelek, hanem egy egyeztető fórum -- az ún. előválasztás -- gáláns résztvevői.) Lásd, mivel a verseny keretrendszerét a Momentum nem tudja uralni, nem tudott mit tenni legújabban azzal a változással szemben, amit egy Kálmán Olga nevű népszerű riporternő beszállása jelentett, minek utána a verseny azonmód az MSZP kinyírásáról szóló utódpárti vendettává vált.

Közben ez az előválasztás, majd az önkormányzati választás eleve nem volt más, mint a forrásokért és a hatalomért (és Moszkva támogatásáért) folyó belső harc része a kádári mélyállam továbbéltetői között, akik egyfelől a Fidesz, másfelől az MSZMP aktuális utódpártja. A NER a mélyállam eddigi legsikeresebb posztkommunista politikai szervezete, az ebben való egység sokkal fontosabb a magyar társadalom irányításában, mint a felszíni ellenzéki viszonyok. Amikor a Momentum "befogadó", integratív, centrista, "szövetségi", de egy új mérsékelt jobboldali tömörülés is a "szekértáborokon"  átívelő politikai pozíciót foglal el, úgy tesznek, mintha a posztkommer baloldal a szövetségesük lehetne a NER elleni küzdelemben, pedig -- ahogy idáig ecseteltem -- ez a baloldal ténylegesen a Fidesz szövetségese a NER üzemeltetésében. A Momentumnak akkor jöhetne be a számítása, ha elég szavazót tudna megszólítani ahhoz, hogy a kádári mélyállam pártjait (a Fideszt és az MSZP/DK-t) egyformán megrengesse és adott esetben belső erjedést indítson el bennük. Egyébként a Momentum stratégiája középtávon halálra van ítélve, mert a mélyállam össze fog zárni ellenében (ami már meg fog látszani az előválasztás eredményének kezelésében is, attól függően, hogy ez mi lesz -- de bármi lesz, az nem lesz jó a Momentumnak).

A Momentum vagy megmarad kis pártnak, vagy fel kell vennie a küzdelmet a mélyállammal (egyaránt a hivatalos jobb- és baloldali pártokkal) szemben. Ez társadalmi mozgalom nélkül nem megy. Erre vonatkozóan azonban nem látom se az értést, se a szándékot. Amit pedig én írok, arra éppen csak az utóbbi tíz év -- és benne az utóbbi két hét -- ellenzéki performansza a bizonyíték. Lehet rá mondani, hogy bogárlaci2.0 vagy bármi mást, végül is mindenkinek az a legfontosabb, hogy jól aludjon és ki vagyok én, hogy ezt akadályozzam. De ha lúd, legyen Kövér: tessék lefekvés előtt Bolgár urat hallgatni!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5414882806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2019.06.07. 10:07:04

Off
Mit értesz "kádári mélyállam" alatt? Ha arra a struktúrára gondolsz ami re én, azt az "aczéli mélyalom" kifejezéssel lehetne leírni. :D
On

" A NER a mélyállam eddigi legsikeresebb posztkommunista politikai szervezete, az ebben való egység sokkal fontosabb a magyar társadalom irányításában, mint a felszíni ellenzéki viszonyok. "

Erről pampogok már évek óta kommentjeimben. A NER (nálam kner) ugyanannak a struktúrának a színfalak elé (hamis reflektorfénybe) állított bábszínháza ami 1956 után kialakult (a kádári alku: mi úgy teszünk mintha nem lenne diktatúra, ti meg úgy tesztek mintha élveznétek a proletár-diktatúra "gyümölcseit"). Nem történik más csak nemzedékváltás a "módszerváltók" első- és másod-vonalaiban.

Hiú ábránd azt gondolni, hogy a MoMo nem ugyanannak a "mélyalom"-nak a fiókája.

Moin Moin 2019.06.07. 13:11:37

Meg- és feloldási javaslat:

1.) Várok még 20 évet (előbb úgyse bukik meg Orbán, ha kell, a többiek kiültetik halottan is a státor elé, mint Szulejmánt...)
2.) Megszerzi a fiam a kancellári posztot (A recept megvan...)
3.) ...és már csak a március 19-ét kell megvárnotok!

kazsiafigyelo 2019.06.07. 15:34:56

A mélyállam ideológiai vagy személyi szempontból értendő? Mert személyi szempontból sajnálatos módon a momentum nagyon is a mélyállam nyúlványa, lásd a vezetőik származását. Ahogy a fidesz és az szdsz a kommer gyerekek pártja volt, úgy a momentum a ner-szoci gyerekek és kommer unokák pártja...ezt a networkot politikai úton nem lehet szétverni, ha valaki outsider (lásd lmp jobbik, bár másképp) nem kap lehetőséget (persze ők is tehetnek a saját sikertelenségükről). Egy korábbi bejegyzésben volt szó a külföldi multik jelenlétéről: ők elvben létrehozhatnának egy piaci networköt, ami független ettől, de úgy látom, a magyar piac túl kicsi ehhez. Én a momentumnak ezt a felét tudom támogatni, akik az üzleti életből jönnek, és nem a szülők által kitartottak.

Brix 2019.06.07. 16:40:18

A Momentumnak most arra kellene odafigyelni, hogy nehogy beleszürküljenek a túlzottan liberális ès túlzottan progresszív kispártiságba. A fiatalságot már megnyerték, ahhoz hogy ez az érdeklődés fennmaradjon , folyamatosan kellenek a 21-ik századi , meglepő ès váratlan politikai megoldási javaslatok ès új tèmák társadalmi mozgalomra tűzèse( népszavazási kezdemènyezèsek, bár Orbánèk azt is kiherèltèk, nehogy èrvènyesüljön a közvetlen demokrácia..) . De , mèg ennèl is fontosabb lenne, felismerniük , hogy mèrsèkelt konzervatív tömegek várnak egy új közèputas váltópártra,( lehet hogy naív vagyok..) ami csak a Momentum lehet, jelen állás szerint..Hiába indul útjára Pálinkásèk új kezemènyezèse , nem lehet esèlyük, sajnos..( ahogy nincs a Márky- Zay - Hadházy duónak sem..). Ahhoz hogy elitet váltsunk , a fiatalság perzisztens küzdelme kell, a hatalom átvètelère irányuló valódi hit, akarat , amely pótolja a pènz ès a mèdia hiányát...Az újszerű ès innovatív , politikát tematizáló eszközökkel , mozgalom- èpítèssel fel lehet venni a harcot a rendszer ellen ès előbb - utóbb győzni fognak, ha elkerülik azokat a hibákat , amelyek pl.az LMP- t jellemeztèk...Nagy most a felelősség rajtuk ès remélem megèrzik, hogy egy nagy, erős, modern ,közèputas tömegpárt èpítèse szüksèges ès nem elveszni a progresszív rètegpártiságban...

2019.06.07. 16:57:40

miért nem tetszik vitarovatot indítani legalább a klubrádión bolgárúr ellenében? ők állítólag nem zárkóznak el a vitától :D

ja egyébként a momentum még csatlakozhatna puzsér robikához a vákumban - ahova, amint nagyon okosan meglátta, ő pottyant, miután szintén nagyon okosan megállapította: "Magyarországon a kurzusok közti teret katasztrófa sújtotta . . ."
ja! egyébként ez is helyes meglátása a momentummal kapcsolatban:

ZSPB.: A Momentum az egyik nagy nyertes, csak nem tudni, mit akarnak.
P.R.: Azt hiszem, még ők sem tudják. Ez a macroni recept: „nem tudom, mit akarok, alapvetően a Wall Streetet képviselem, a többit meg majd megmutatja a felmérés, de ami biztos, hogy nagyon-nagyon szexi vagyok”. Ez a mondás Franciaországban Élysée-palotát ért.

zsurpubi.hu/cikk/8046-orban-es-gyurcsany-addig-daraltak-az-ellenzeket-mig-megint-csak-ketten-maradtak---interju-puzser-roberttel/?fbclid=IwAR3Goj3iGLAfG9GjG8nYQFElPlPCJqF1Ppa239A-hCXYnvrlxv_NtBx5Asw
az egész ellenzék a klubrádióba, aki "igazi" bele a porszívóba.
ja! székynek sincs igaza!
még csak a saját könyvajánlóját olvastam el, de olyat szólni, hogy " az 1980-as évek végének erős, népes, magabiztos, összességében nyugatos, a diktatúrától szabadulni akaró magyar középosztálya és a középosztályba emelkedni akarók tömege" az minimum félszeműség(id.:screpes). ma már visszamenőleg, minimum erős kritikával illetendő.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.07. 17:07:44

@Brix: 5 éve az Együtt is igen jó eredményt ért el az EP választások. Azóta lehúzták magukat a klotyón..

WiIdhunt 2019.06.07. 17:17:56

A Momentum mint a brüsszelita, nyitotttársadalmista rohamosztagok homokifjúdrogos szekciója mindent megtesz a nagytőke uralmáért, így nem lehet ellensége az ugyanazért küzdő apáik szervezeteinek.

Brix 2019.06.07. 17:30:05

A " mèlyállam " feltörése - a fővárost ès néhány nagyvárost kivève- szinte lehetetlen. Ott a társadalmi szerepeket már leosztották: a helyi vèlemènyformálók , a vidèki elit , Orbán zsebèben van , hiszen hatalmas mèrtèkű államtól szerzett pènzek ès vagyonok felett diszponálnak, a legalsó nèposztályokkal szintèn ki tudtak alakítani valamilyen függősèg viszonyt, hiszen az 10 ezer ft- os alamizsnát ès a közmunkát is" Orbán adja " nekik, hitük szerint...Marad a közèprèteg alsó rèsze, akik tipikusan szintèn az államtól függnek, így nem fognak semmilyen nèpmozgalomban rèszt venni , mert azonnal elbocsájtják őket..(.Saját tapasztalatból tudom ,hogy közèpsikolai tanárnők nem mertek eljönni aláírást gyűjteni egy ellenzèki pártnak..). Maguk az ellenzèki pártok is rèszei már a" mèlyállamnak", ( tisztelet a kivètelnek..) hiszen mindenki megkapja a maga kis javadalmát , egy - egy pozíciót, pl a városi vagyonkezelő holdingban, így hallgatnak a kínosabb ügyekről...A Momentum feladata az lenne most, hogy megtámadja a magyar mèlyállam szervilis szereplőit, szembesítse őket jellemtelen megalkuvásaikkal , kistílű machinációikkal, lopásaikkal ès a nevetsèg tárgyává tegye őket...Egy szinten csak ráèbrednek egyszer az emberek, a többsèg, hogy ezt a korrupt , feudális, keleties, èrdekhálót szèt kellene verni, hogy megszülessen vègre egy modern Magyarország...

Brix 2019.06.07. 17:37:20

@Veszéjben a lyogállamiság !: Ne remènykedj! A Momentumnak sokkal több tartalèka van társadalmi tèren, mivel a fiatalok között egyre népszerűbbek. Az elitváltás a fiataloknak sikerülhet, mert valójában ők a jövő elitje...Orbánèk- generációs okokból - egyre nehezebben fogják megszólítani a fiatalokat( Orbán nagypapa korú...)

teleorman 2019.06.07. 17:37:41

A "mélyállam" kifejezés török import ("derin devlet"). Bár több más országban is elkezdték használni, pontosan csak a törökországi viszonyokat írja le. (Mára ott is átalakult, legalábbis nem eredeti, 1996-ban - susurluki autóbaleset - a köztudatba került formájában, hanem Erdogan saját rendszerére formált, másképpen konspiratív változatában él tovább.)

Ott - nagyon tömören - ez a titkosszolgálat, a rendőrség, a fegyveres erők, az igazságszolgáltatás egyes vezetőinek és az üzleti maffiának olyan konspiratív, folyamatos és rendszeres együttműködésére utalt, amely a demokratikusan megválasztott végrehajtó hatalom felett, alatt és mellett tevékenykedve korlátozta annak működését. E működés fókuszában keveredett az anyagi előnyök megszerzése és egyes, a kormányzat által a "mélyállam" szerint félvállról vett nemzetbiztonsági szempontok fokozott védelme. Ez ténylegesen létezett, naygszámú közreműködője volt és jelentős befolyással bírt.

Ez - már csak a hadseregnek a teljesen eltérő súlya és szerepe miatt is - aligha illik így a magyar viszonyokra.
Érdemes lenne egy specifikusan hazai definícióval leírni a magyar "mélyállam" fogalmát - bármit is értsünk alatta. Ennek hiányában kicsit üres frázisként puffog ez a fogalom magyarországi összefüggéseket elemezve.

élveteg 2019.06.07. 17:55:48

@Brix:

" Az elitváltás a fiataloknak sikerülhet, mert valójában ők a jövő elitje...Orbánèk- generációs okokból - egyre nehezebben fogják megszólítani a fiatalokat( Orbán nagypapa korú...)"

Az igaz Csak maga nem tudom mennyire találkozik fiatalokkal én kollégáim közt jocskán akad Na szóval elmondhatom hogy 5 év múlva egy akkori fiatalnak a Cseh Katalin a még éppen a basznivaló milf kategóriája lesz

WiIdhunt 2019.06.07. 18:47:04

@HaFr:

S ezt külön ki kell emelni szerinted?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.07. 18:52:03

@teleorman: oké, értjük így is a kicsit citromszerű hazai verzióját

Snedronningen 2019.06.07. 19:11:58

@kazsiafigyelo: légy erős, mindenki valakinek a gyereke vagy unokája,te is, én is, mindenki. Egy olyan ország szülöttei vagyunk, amelyet az utóbbi száz évben minden irányból megcibáltak. Referencia olvasmánynak ajánlom a Tövispuszta című könyvet, vagy a Napfény íze című filmet, vagy hasonló, generációkon keresztül átívelő történelmi sztorikat, mert ezek mutatják be a mai napig érvényes problémát: minden egyes magyar családot súlyos traumák értek az elmúlt kb száz évben, ebben az országban minden egyes ember érintett valamiben, mindenkire rá lehet húzni valami cimkét, amivel lejáratható. Ideje lenne zt végre kimondani és megérteni, és kezet fogni egymással, mert különben egyre mélyebbre merülünk a mocsárban. Húzni kéne egy vonalat, és azt nézni, hogy az adott ember mit tett az életében, jót-rosszat, és azok alapján alkalmas-e egy posztra vagy sem. A teljesítménye, a képességei, a tudása alapján alkalmas-e rá, ez kellene, hogy a lényeg legyen, nem az, hogy az apja-anyja-nagyapja-dédapja mit csinált. Ha ezt nem sikerül társadalmilag meglépni, akkor ennyi volt, nincs jövő, ülünk tovább a középkorban, a világ meg gazdaságilag, társadalmilag, jólétileg elhúz melletünk, és akkor lehet jó magyar szokás szerint nyafogni és siránkozni, hogy mert a külföld milyen gonosz, pedig végre egyszer magunkba kellene nézni és elismerni a hibákat és a problémákat, és jövőt építeni, nem a múltbeli traumákat és mítoszokat szítani.

2019.06.07. 19:15:23

A fidesz árvák pártot alapítanak, azaz jobbról is érkezik egy kihívó, akik felbátorodtak, miután ki lettek dobva a fidesz holdudvarból. Ettől függetlenül a Kétfarkú Kutya Párt az egyetlen, ami nem valamilyen maradék. Amíg ki nem derül róluk valami. Mondjuk, hogy mutyik árán jutottak azokhoz a festékekhez, amikkel a töredezett járdákat festik.

káposzta 2019.06.07. 19:22:18

@HaFr: És ürgebőrbe vannak kötve.

sinus67 2019.06.07. 20:38:16

@maxval birca man:

Ne használj ilyen hosszú mondatokat, mert a célközönség nincs hozzászokva!

Elég lett volna: A Momentum sorosista!
Esetleg: A Momentum bevándorláspárti!
A "hazaáruló" titulussal várjál még! Legalább addig, míg Brüsszelben - ahová itteni plakátokon kell üzenni - szavazni fognak.
;-)

Pop40 2019.06.07. 20:45:25

A "posztkommer" dk?
Ki? Dobrev?

Bár végül is igaz, hisz ugye már Lenin is az Európai Egyesült Államokkal kampányolt.

Janossz 2019.06.07. 20:59:59

Kádár Viktor népe csak egy nyelven ért.
Külföldiül felesleges próbálkozni nála.

ricardo 2019.06.07. 21:15:33

@maxval birca man: Kimaradt a judeo-bolsevik. Kezded félvállról venni.

zsoci 2019.06.07. 22:01:39

A cikk írója pont a Momentum lényegét feljtette el meglátni, hogy gyanis ez egy széles társadalmi összefogásra alapult moztgalom. Ezt hiányolja, ugyanakkor figyelmen kívül hagyja, hogy ez a párt pontosan az!

nyerafidesz 2019.06.08. 04:56:22

A Momentum egy kicsiny mozgalom, és az is marad.Magyarországon az a politikai erő tud valamit felmutatni, amelyiknek van egy kiemelkedő, karakteres vezetője, aki vagy kurvára tehetséges, vagy kurvára gátlástalan.
Előbbi az érdekekre épít, utóbbi az érzelmekre. Sajnos a negatív érzelmekre.

WiIdhunt 2019.06.08. 07:16:20

@ricardo:

Se nem judeo, se nem bolsevik, se nem judeo-bolsevik a Momentum. Színtiszta háttérhatalmista alakulat, Micron mintájára.

Gino 2019.06.08. 07:36:22

@HaFr: De lehet, mert a (fidesznyik) apak pénze onnan + mocskos EU-ból jött

Blogolo Blogi 2019.06.08. 07:59:38

@ricardo: "Kimaradt a judeo-bolsevik. Kezded félvállról venni."

Csak a bolsevikra feltekeny a kiscsicska.

kazsiafigyelo 2019.06.08. 08:59:19

@Snedronningen: Egyfelől néha én is így gondolom, hogy nem kell a múlttal foglalkozni, hiszen alapvetően (magyar viszonylatban) liberális vagyok. Másfelől viszont a valóság azt mutatja, hogy a szarháziság öröklődik: lásd toroczkait, a kommunista dédapával, vagy kövér lászlót a kommer szüleivel, sorolhatnám. Ezek a családok a megalkuvás, korrumpálódás példaképei, és ezt az értékrendet adják tovább. És van ellenpélda is: Antall József, akinek az apja zsidómentő és antikommunista volt, és ő maga se korrumpálódott. És az én családomak is sikerült tisztának maradnia a zsidóüldözésben , kommunizmusban, NER-ben egyaránt, és azért élek külföldön, hogy véletlenül se kelljen a NER-be betagozódnom.
A személyes eredmények olyan terület, ahol a momentum nem sok mindent tud fölmutatni, pl fekete-győr, aki 31 éves és sose dolgozott normálisan. Nagyon rosszul veszi ki magát, hogy e mellett ők a legnagyobb kapitalisták, gazdag gyerekekként, akiknek lövése nincs a nemhogy a magyar, semmilyen munkaerőpiac működéséről, maximum egy közgáz tankönyvből. Ezzel együtt támogatom a momentumot támogatom majd budapesten, hiszen a dk, mszp párosnál klaszsisokkal jobbak, de nagyon elővigyázatosnak kell lenni velük. A fidesz - momentum párhuzam nagyon is valós (most nem fejteném ki, így is kritizáltam eléggé őket), és jó lenne ezt másodjára elkerülni. És reménykedem, hogy egyszer még lesz, tiszta, valódi, nemzeti, polgári konzervatív, kereszténydemokrata kormány magyarországon, egy Márky-Zay Péter kaliberű vezetővel.

Dikusz 2019.06.08. 11:36:17

@HaFr: Hogyne lehetne, csak véletlenül kimaradt, mint az emúttnyócév...

invalid user name 2019.06.08. 12:32:39

ez egy előválasztás, a momo erőfelmérésre készül. de kemèny lesz a verseny, a kutyapárt is megnevezi a jelöltjét hamarosan.

Studiosus 2019.06.08. 12:51:08

te a fidesz fizetett ügynöke vagy, teljesen világos.

screpes 2019.06.08. 12:53:33

@Studiosus:
teljesen világos, de kicsoda?

is 2019.06.08. 14:19:37

@poszt: messzirol, csukott szemmel es fullel, nem is hallgatva, nezve, na onnan le lehet olyat irni, hogy MSZP/DK. aki csak 5 percet is eltolt a ket alakulat vizsgalataval, az mar nem kepes oket tobbe egy kalap ala venni. onnantol viszont az egesz megalatas alapjaiban reng meg, veluk es a Momentummal szemben is.

is 2019.06.08. 14:20:42

@maxval birca man: az jo, azt a hatterhatalmat szeretjuk, te fityma, vagy hogy is hivnak, elutes, bocs.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.08. 14:22:24

@is: nem látom be, miért kéne változtatnom a véleményemen, ebben a megjegyzésben semmi meggyőző nem volt, szenvedély persze igen

ricardo 2019.06.08. 14:45:56

@maxval birca man: Háttérhatalmista? Azt a szentségit, akkor ennek a fele sem tréfa!

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.06.08. 15:34:49

Az a baj, hogy már megint csak az ellenzék marakodását látni, ahogy egy kissé jobb eredménnyel szerepeltek egy totál jelentéktelen választáson, amire a szavazók 60%-a el sem ment, máris mindenki úgy gondolja, hogy ő akarja fingatni a passzátszelet, és hiába volt megegyezés, hogy Karácsony mögé beállnak (DK), illetve a Karácsony-Puzsér vetélkedő nyertese mögé (Momentum), most már mindegyik diktálni akar.

A Fidesz meg röhög a markába, mert pont ez a célja.
Sokkal jobb lett volna, ha az EP-választáson lebőg az ellenzék, és 0 vagy képviselőt küldhetett volna ki mindegyikük, mert akkor legalább az a most tapasztalható nagy pofa nem lenne, és talán nekiállnának egymást segíteni.

Így viszont megint Tarlós nyer. Aki egyébként a töketlenebbnél töketlenebb ellenzéki jelölteket (Karácsony, Kálmán, Kerpel-Fronius, úgy látszik, a K betűs név kötelező) tekintve még a legjobb a városnak.

Ezeket az ellenzéki pártokat meg ki kell baszni a szemétdombra a következő választáskor, mert tavaly sem és idén sem voltak képesek együttműködni az országot ellepő és megfojtó narancsos szar ellen.

A Momentum egyébként az új Fidesz. Totál az a hozzáállás, mint náluk 90 táján, de még a vezetőjük is úgy néz ki és úgy cselekszik, mint akkoriban Orbán.
Ja, a faterja meg egy főfideszes. Ahogy Orbán faterja meg komcsi párttitkár volt 1990-ig.
Kell ennél több párhuzam?

A Momentumot felejtsük el gyorsan.

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.06.08. 15:38:23

@maxval birca man:
A homokifjúdrogosnál említsük meg Orbán Gazsit, a cigánybáró O1G fiát, valamint a város tömeg- és közúti közlekedésének jelentős károkat okozó Vitézy (ERgyesek szerint Vibuzy) Dávidot, a cigánybáró O1G unokatestvérét.

Mintha egyik sem a Momentumban lenne.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.08. 17:50:59

@Pop40: A posztkommancsok nem kommancsok,ezért van előtte a poszt szócska.A kommancs rendeszerbéli kapcsolati hálójukat,információs tőkéjüket mentették át az új rendszerbe gazdasáhi maj politikai hatalmat szerezve.Viszont zorbány beleköpött ebbe a fincsi levesbe ezért utálják annyira..

morph on deer 2019.06.08. 18:25:28

@Veszéjben a lyogállamiság !:
“zorbány beleköpött ebbe a fincsi levesbe ezért utálják annyira..”

A helyzet az, hogy beleköpött mindenbe.
A választói arcától kezdve a szövetségesei tenyeréig. Amikor meg egyik sincs kéznél, akkor jön a szotyihéj.

Mert ő már csak ilyen, ő köpköd.
Héj rá, magyarok..

Nzoltan 2019.06.08. 18:30:47

A momentum az utóbbi időbe nem mondott semmit és nem tett le semmit. Még egy kicsit fut, mert újdonság és fiatalos, de elmúlik. Szentesi-Zöldi is megmondta, hogy egy anarchista párt. No..... blabla.
Amikor a donáth anna a bandzsa vén kommer faterral egy asztalnál ül az atv-ben, na, az a fiatalos, progresszív....

Hányadék mind.

Nzoltan 2019.06.08. 18:34:13

Csehkatka meg együtt bulizik fletóékkal.
LOL!

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.08. 20:38:10

@nyerafidesz: Vicces,hogy két erősen behatárolt növekedési potenciálú szektapárttal tervezik leváltani a zorbányi rezsimet..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.08. 20:52:15

@morph on deer: Ezen a sok hülyeségen mennyi ideig gondolkodtál?
A ballibsi balfaszok számára elég frusztráló lehet,hogy az az Orbán tette őket hidegre,akit politikai örökösüknek,a nemzetközi háttérhatalom következő generációs helytartójának szemeltek ki..

morph on deer 2019.06.08. 23:02:09

@Veszéjben a lyogállamiság !:
Hiszen a politikai örökösük is, miről beszélsz!
Rákosi pajtás forog a sírjában ha meghallja, hogy letagadod!

Ezen túl már csak a jellemét sikerült örölnie, - ugyanolyan paranoid megalomániás!
Már orbánnak is mindenki ellensége, meg ő is a lenagyobb stadiont akarja “ajándékozni” az ő kis népének, miközben ugyanúgy nyomorog a szerencsétlenje, mint akkor!

El vagy te tévedve, csakúgy mint szeretett viktorunk. Csak figyeld meg, hogy mi lesz a nagy birodalmi álmaival, amikor a konkurensei rájönnek, hogy fogatlan a “Hungarian tiger”..! Kezdve a v4-ekkel, hogy a legközelebbit mondjam.
Szóval ne idegeskedj, hidegre teszi orbán saját magát, szépen, ügyesen, ahogy illik.

Érzi ő is, hogy hűvösödik, - azért is próbálja felszítani a kedélyeket most megint a nacionalista fronton, mivel a Soros meg a migráns téma már itthon sem igazán érdekel senkit, újabb maszlagot kell bedobni a kétbites köznek.
És ez lesz a Trianon, meg a “nem, nem, nem, soha nem, nem, nem...(én nem keszek sohasem a játékszered..):)

Akarsz fogadni?

kazsiafigyelo 2019.06.09. 11:00:22

index.hu/belfold/2019/06/08/kerpel-fronius_gabor_facebook_bejegyzes_foci_vebe_elovalasztas/?fbclid=IwAR0Y0ZVQ5tN5Uh64w6_JDG8dZJdZqULvfLwDFDgEj-LWBG-oUppBsSuG0Vc - kerpel-florius:ma a momentum képviseli a polgári magyarországot. Remélem elindulnak jobbra, mert a fidesz csak egy valódi jobbközép párttal verhető. Az interjúban azonban ez is elhangzik:"Az állam és egyház elválasztásában például már akkor voltak olyan lépéseik, amelyekkel nem szimpatizáltam. Az sem tetszett, hogy a szent koronára egyfajta ki nem mondott alkotmányjogi státuszt próbáltak visszarakni azzal, hogy a Parlamentbe költöztették" Úgy látszik, a momentum nem érti, vagy érti, de nem hajlandó elfogadni, hogy a mai politikai élet a kulturális térben zajlik. A fidesz politikája nem nemzeti, se keresztény, de a szimbólumok szintjén erősen hajaz az ilyen jelképekre. A magyar társadalom jelentős része kulturálisan jobboldali, tetszik nem tetszik. Muszáj lesz feléjük is gesztusokat gyakorolni. Le kell vetkőzni ezt a liberális orrbefogást, ha valami nemzeti dologról van szó, és függetlenül a személyes véleménytől, hivatkozni kell a szent koronára, ezeréves magyar államiságra, stb, mert e nélkül a jobboldaliság a választók nagy részének nem ér semmit. pl betámadni a fidesszt, hogy jóban van a himnusztörvényes ficóval meg az úz-völgyi incidenst provokáló román kormánypárttal, és nemzetvesztő, meggyalázza trianon emlékét stb. Ha ezt a nyelvet nem használják, a jobboldaliságuk nem lesz hiteles a választók előtt (és nem, nem vagyok valami elvakult nacionalista, de a fidesz ellen ki kell használni ezt a nemzeti pátoszt).

eloi 2019.06.09. 11:27:16

@kazsiafigyelo: Ebben van igazság is. De lehetne úgy is csinálni a nemzeti politikát, hogy nem csak mímelik,taktikai okokból (hogy átverjék a nemzeti-patrióta, a hazával tényleg érzelmileg is azonosuló szavazókat), hanem mondjuk tényleg jelentene nekik is valamit az, hogy magyarok, meg Magyarország, és magyar múlt és magyar kultúra, és magyar hagyományok, és magyar jövőkép...

kazsiafigyelo 2019.06.09. 11:33:58

@eloi: persze, de ehhez kormányra kell kerülni. Amúgy ebben a tekintetben a momentum nem áll rosszul, bár lehetnének tökösebbek, és kérdés, egy baloldali koalíciós kormányban mennyit ér a szavuk az uszító gyurcsány mellett (de ez a jövő zenéje, meg egy ilyen kormány is jobb lenne már a mostaninál, mondom ezt jobboldaliként, de jobboldali ellenzékiség nélkül nehéz lesz).

eloi 2019.06.09. 12:02:02

@kazsiafigyelo: Nem, nem kell ahhoz kormányra kerülni, hogy egy párt már a politizálása gyakorlása közben - nem kormányon is - felvállalja és vigye a nemzeti (talán konzi, talán keresztény is) politikát!
Ugyanis előbb kel BIZONYÍTANI, utána lesz szavazat is!

Ha a Momentumosok most majd pl. Brüsszelben ugyanúgy fognak viselkedni és szavazni, mint eddig az MSZP-s, DK-s képviselők - mindenkor és mindenáron a Fidesz/ország ellen -, akkor nem kell ugye mondanom, hogy soha nem lesz belőlük olyan párt, amelyet a magyar konzi-ker.-nemzeti érzelmű és világnézetű szavazópolgárok valaha is támogatni fognak.
És akkor ugyanott lesznek, mint korábban a nagy ígéretet hordozó LMP, vagy akár a Jobbik, amelynek középre tolását sok jobboldali szívesen látta, mindaddig, amíg ők is szembe nem szálltak a kormányzó nemzeti-ker.-konzi. kormányerőkkel! Ráadásul úgy, hogy összeálltak a ballib oldallal!!!
Egy konzi-ker.-nemzeti szavazó szemében mindkettő olyan bűn, ami már hiba, ahogy mondani szokták.
Nemzeti-konzi-ker. erő NEM ÁRULHAT EL nemzeti-konzi-ker. erőt! Akkor sem, ha konkurensek a hatalomhoz vezető úton! És akkor sem, ha a nagyobb éppen üti vágja a kisebbet. ÁLLNI KELL az ütéseket, aztán FELÁLLNI!!! Nem ÁTÁLLNI, és nem ELFUTNI (Vona)!!!
A Jobbiknak nincsen visszaút onnan, ahová betársult!!!
(Mondom ezt úgy, hogy korábbi években nem egyszer szavaztam a jelöltjükre. Amíg még úgy nézett ki, hogy lehetnek egy alternatíva a jobb-konzi-nemzeti oldalon. De ez már elmúlt. És ők cseszték el. Meg persze az LMP is. Pedig sok jobboldali, nemzeti-ker... szavazó - velem együtt - reménykedett abban, hogy összejöhet egy stabil, NEMZETI koalíció majd ebből a többé kevésbé azonos világnézetű "pártcsaládból"! Mi is egy megosztott kormányzást látnánk szívesebben, de ideológiai "házon belül". Semmiképpen sem úgy, hogy be kelljen venni a ballib oldalt, pláne nem, hogy nekik átadni a kormányt. Akkor már inkább maradjon ez, a hátrányokkal együtt.)

A Momo jelen állás szerint nem nemzeti, nem konzi, nem keresztény párt. Tehát aligha esélyes arra, hogy alternatívát adjon a mostani jobb-konzi-ker.-nemzeti szavazóknak.
A most következő EU-s - és persze hazai - produkciójuk meghatározza majd a sorsukat is és azt is, hogy potenciálisan kik lesznek a szavazóik.
Pedig a változás kulcsa valóban az, hogy ki tudja megszólítani a jobb-konzi-ker.-nemzeti szavazói tábort?

kazsiafigyelo 2019.06.09. 12:58:17

@eloi: Azt meg tudom érteni, hogy nem szavazol az mszmp utódoktra (én mondjuk megtettem egyéniben, taktikai okokból) de én a fideszt csak a szavak szintjén tartom nemzeti konzervatívnak, a tartalom teljesen hiányzik. Pl ahogy elárulták a határon túliakat (lami el van hallgatva az úz-völgyi incidens kapcsán, hogy a román kormánypárttal ki volt adva az rmdsz-nek, hogy együtt kell működni) Akkor miben is különböznek gyurcsánytól, aki lerománozott másfél millió magyart? Innentől kezdve ma nincs nemzeti oldal a magyar politikában. Nézzük a gyakorlatot: az úz-völgyi incidens kapcsán a momentum kiadott egy korrekt anyagot, amiben nem tartja európainak szlovákiát és romániát. Kezdetnek nem rossz. Őszintén szólva nem lenne olyan nagy baj, ha olyan kormányunk lenne, ami jóban van a franciákkal (macron), és a franciák éppen a románokat nem szeretik...A fideszt pedig az eu-ban mindenki utálja - nyugat-európa a putyin barátság miatt, a környező országok pedig együttműködnek, de szeretni sose fognak minket. Kis ország vagyunk, és ha sikeresek akarunk lenni, szövetségesek kellenek: pl 1914 előtt az osztárkok nélkül nehéz lett volna nagy-magyarország összetartása. Sőt, 1/1-ben szeribát és romániát is sikerült elfoglalni. Nem csak a románok jártak budapesten, hanem 17/18-ban magyarok is bukaresten, sőt, békekötés is volt...

eloi 2019.06.09. 17:14:20

@kazsiafigyelo: Itt már több mindenben nem értek egyet. :-)
Pl. az "elárulták a határon túliakat" részt nem tudom értelmezni. Miután soha egyetlen kormányzat nem adott annyi támogatást nekik, mint ez. Soha másik nem adta meg nekik az állampolgárságot. A (korlátozott) szavazati jogot. Az állami védelmet (lásd úgy is, hogy mindenkivel szembeszállnak pl. az ukrán ügyekben!, az ottani magyarságot korlátozó törvényeik és hozzáállásuk miatt. A teljes NATO-USA-Nyugat-Európa blokk fúj emiatt, és mégis. És lehetne sorolni.
Hamis tehát azt mondani, hogy nem állnak ki értük, pláne, hogy elárulták őket. Ez olyan szélbalos duma.
Az, hogy a konfliktusokat enyhítendő azért barátkozni is próbálnak ezekkel a kormányokkal nem hogy nem hiba, hanem nagyon is szükségszerű.
A példádban is a legelső dolog az volt, hogy a külügy berendelte a román nagykövetet! Aki, mint tipikus bocskoros, nem tett ennek eleget. Ami semmit sem von le abból, hogy ez egy erős üzenet volt feléjük.
Igaz, hadat nem üzentünk...

Miben különböznek a nemzetpolitikájukkal Gyurcsánytól??? Ezt viccnek veszem!

Nemzeti attól lesz egy kormányzat, hogy tesz a nemzetért, és, hogy mit és mennyit tesz!
Szerintem ebben sincs senki, aki neve mellé annyi minden felsorolható, mint a mostani kormányé mellé.
Ezt lehet tagadni vagy relativizálni, de minek?! A tények tények.

Ugyanez vonatkozik a kormányzat "kereszténységére" is.
Hogy ki a "valódi" keresztény a személyében is, meg ki nem, azt egyedül a jó Isten tudja eldönteni. Rá kell bízni.
Azt viszont mi is meg tudjuk ítélni, hogy ki, mennyit tesz, tett a keresztényekért, az egyházainkért, a közösségeinkért. És hát ebben is verhetetlen ez a kormányzat! Mondjuk logikus is, ha azt vesszük, hogy MOST VANNAK KORMÁNYON a KERESZTÉNYDEMOKRATÁK is!
Mikor támogassa egy kormány a keresztényeket, ha nem akkor, amikor a keresztények által megszavazott kereszténydemokrata pártok vannak kormányon és kormányoznak?!!!
Egy nem keresztény kormányzattól ezt nyilván nem is várnánk el. Tőlük elég, ha nem ártanak nekünk.

Ezért igen álságos azt a kormány szemére vetni, hogy támogatja a keresztényeket, és vica-verza, hogy ezért a keresztények is támogatják a kormányt.
Ez a normális. Ha nem így lenne, az lenne a nem normális. Mert ki támogatna olyat, aki őt nem támogatja? Sőt! Aki ellene van? Aki teljesen eltérő ideológiák és hitek mentén harcol, teljesen más célokért???
Az ellenzék ezt várná el. De ugyan miért?
Hülyék azért nem vagyunk! De szeretnék, ha azok lennénk.
Arra való hivatkozással, hogy a kormányban sok a bűnös ember, meg a bűnös cselekedet, ami nem keresztényi.
Tehát e szerint várnunk kellene a tökéletes világra, és a tökéletes, bűn nélküli politikusokra. Aha...
Bírná az ellenzék ezt nagyon. Hogy ők sem támogatnak kormányon, de ezek se támogassanak, mert "bűnösök"... Hát persze.

Janossz 2019.06.09. 17:49:53

@eloi: " Mert ki támogatna olyat, aki őt nem támogatja?"

Ennél szebben, tömörebben nem lehet kifejezni a Fidesz politikáját.
Csak ezt nem írják ki az óriásplakátra. De művelik szorgosan.

eloi 2019.06.09. 21:09:31

@Janossz: A politikában ez az alap. Első osztályos tananyag!
Aki szavazókat akar, az kinéz magának egy nagyobbacska tömböt, amit támogat.
Természetesen lehet kis csoportokat is kinézni, mondjuk az LMBTQ+++ "közösséget", akik vannak x tízezren a szimpatizánsokkal együtt. De aztán nem kell csodálkozni, hogy x tízezer szavazatot kapnak!

A politikában nem bűn, sőt, erény megtalálni azokat, akiket támogatva, azok kellő számban vissza is támogatnak! Fel lehet ezt róni a Fidesznek, de nincs értelme.
Lásd az eredményeket sok választás óta!
(És ezt tökre hiába magyarázzuk választásról választásra az ellenzéki pártoknak. Hogy a néppel - többségi szavazótáborral - szemben nem politizál, aki nyerni akar!!! Hanem azt kínálja, amire van vevő is! Mégpedig elég vevő.)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.09. 21:28:32

@eloi:

"A politikában ez az alap. Első osztályos tananyag! [...]

A politikában nem bűn, sőt, erény megtalálni azokat, akiket támogatva, azok kellő számban vissza is támogatnak!"

Helyesen: mindezek alap a pszicho- és szociopatáknak. Az a kormányzat amelyik nem képviseli az ország _összes_ polgárának érdekeit nem méltó még csak arra sem, hogy kormányzat legyen, hát még arra, hogy nemzeti kormányzatként szerepeljen.

kazsiafigyelo 2019.06.09. 21:49:04

@eloi: orbán annyival jár előrébb gyurcsánynál ebben, hogy megadta a szavazati jogot és valóban támogatja őket. De hidd el, amint lenne egy választás, ahol nem a fideszre szavaznának, vége van. Éppen ezért nem nemzeti a fidesz, nem elvi, hanem pragmatikus okból tartja a kapcsolatot a határon túliakkal. Egy példa: most először nem lesz szlovákiak magyar képviselő az eu parlamentben...miért? mert orbán addig fúrta bugárt, aki nem az ő embere volt. Románia: a romániai magyar párt, az rmdsz a fidesz miatt támogatta a mostani kormányt, miattuk nem bukott meg, az a kormány, amelyik nyíltan magyarellenes. Nyílván bekérették a nagykövetet, de ez szart se ér. Addig nemzetiek, amíg semmit se kell tenni. Az előző válaszomban leírtam, ha nincsnenek jó külföldi kapcsolataink, kevés, ha igazunk van, kis népként támogatók is kellenek. Orbánt pedig mindenki utálja. Éppen ezért már csak ebből a szempontból is az az érdek, hogy leváltsák, és normális rpeutációnk legyen.

eloi 2019.06.09. 23:58:29

@neoteny: Látom, nem értesz a politikához. És nem érted, miért vannak KÜLÖNBÖZŐ pártok, KÜLÖNBÖZŐ programokkal, akik aztán KÜLÖNBÖZŐ célokat akarnak elérni és megvalósítani. Ebből következően egy választást megnyerve és kormányra kerülve IS KÜLÖNBÖZŐEN kormányoznak.
És nem, nem kell, hogy az ellenfeleik programjait is megvalósítsák, így válva mindenki kormányává! Sőt!
Ezzel együtt kell mindenkinek elfogadnia a demokratikus választások eredményeként létrejött kormányt, hogy most az a kormnány. Akkor is, ha nem a mi pártjaink alkotják, és nem a nekünk szimpatikus programjaikat valósítják meg!
Ezt a békát mindenki lenyeli, akinek a pártjai nem győznek, hanem x időre ellenzékbe kerülnek.
Mi is lenyeltük. És újra le fogjuk, ha más kormányzat lesz. És nyilván előbb-utóbb lesz más.

Egy kormány tehát közjogilag mindenki kormánya, mindenkit képvisel a külföld felé pl. a diplomáciában, a nemzetközi kapcsolatokban, stb., de nem mindenki kormánya érzelmileg, vagy ideológiailag és politikailag. Ez minden kormányra igaz, kelettől nyugatig! (Na jó, van ahol már alig vannak különbségek pl. "kereszténydemokrata kormányok/pártok és szoci-liberális-zöld... kormányok/pártok között, de a normális helyeken még valódi pluralizmus van, és vannak köztük felismerhető különbségek. Pl. nálunk.)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.10. 00:15:57

@eloi:

"Látom, nem értesz a politikához."

Értek eléggé ahhoz, hogy tisztában legyek azzal: a politika az erőszak 'jogos' alkalmazásának művészete.

"miért vannak KÜLÖNBÖZŐ pártok, KÜLÖNBÖZŐ programokkal, akik aztán KÜLÖNBÖZŐ célokat akarnak elérni és megvalósítani. Ebből következően egy választást megnyerve és kormányra kerülve IS KÜLÖNBÖZŐEN kormányoznak"

Ez egy nagyszerű leírása a _Realpolitik_-nak, a különböző érdekcsoportok hatalmi harcainak. Az egyetlen probléma az, hogy _ez_ nem igazolható a népszuverenitásra (demokrácia) hivatkozással: semekkora többség sem vetheti alá jogfosztásnak az akármilyen kisebbséget. Mert az a kormányzat amelyik ilyet tesz a bármilyen többség nevében szükségszerűen nem képviseli az ilyen módon (ti. jogfosztással) elnyomott kisebbség érdekeit.

"Ezzel együtt kell mindenkinek elfogadnia a demokratikus választások eredményeként létrejött kormányt, hogy most az a kormnány."

Szó sincs ilyesmiről: senki sem adja fel semmilyen polgárjogát azzal, hogy bármilyen kisebbségbe kerül. Egy olyan kormányzat amelyik engem (vagy téged, vagy a harmadikat) jogfosztással elnyomja nem legitim kormányzat felettem (vagy feletted vagy a harmadik felett).

"Egy kormány tehát közjogilag mindenki kormánya"

Amely közjogi státuszát bármelyik kormányzat elveszítheti amint jogfosztással elnyomja a polgárainak bármilyen kisebbségét.

eloi 2019.06.10. 00:16:04

@kazsiafigyelo: Az a gond, hogy a "normális reputáció" ára a megalkuvás és a szervilisség!
Orbánék is tudják, hogy mi a helyzet, és azt is, hogy eljátszhatnák a jófiút is, és akkor simogatnák a buksiját. Nem ezt választotta. És nem örömből nem ezt választotta, hanem elvből. Mert valódi és súlyos ellentmondásokba keveredtek a korábbi szövetségesek, amikből már komoly ideológiai eltérések jöttek létre. Így állt elő az, hogy nem a Fidesz tért el az EPP korábbi útjáról, hanem az EPP nagy pártjai, és kiderült, hogy azok a Fidesznél sokkal inkább pragmatikusabbak, mert simán megalkudnak bárkivel, legyen az szocialista, zöld, liberális is, ha ez kell a hatalomban maradáshoz. (Lásd: Weber megválaszttatásáért kikkel állnának össze?! Inkább, mint a hozzájuk ideológiailag elvileg sokkal közelebb álló más pártokkal...) Feladva az eredeti konzi-ker. értékeiket és elveiket is.
És ezt az elvhűséget sokan szeretjük, még akkor is, ha az érdekbarátainknak ez éppen nem tetszik, és ezért éppen nem szeretnek minket.
A politika nem a szeretetről szól, hanem az érdekről. És minél nagyobb egy ország, annál jobban tudja ezt átnyomni a többieken.
Ezért van abban igazad is, hogy egy kisebb országnak sajnos úgy kell elvi és ideológiai politizálást csinálnia, hogy azért a nagyokat nem haragítsa magára. Bármilyen gerinctelenek is, mégis csak nagyok. És mindig a nagyobb kutya ba..ik. Ez törvény.
Ezért nehéz szakma a politikusé. Mindig törékeny jégen járnak, főleg a kis országok politikusai.
Most éppen OV-ék alatt is recseg kicsit a jég. De majd lesz ez másképp is.

eloi 2019.06.10. 00:29:08

@neoteny: Csak hogy szó nincsen semmiféle jogfosztásról!!
Az nem jogfosztás, hogy nem a te szád íze szerinti politikai program valósul meg.
Mi sem voltunk jogfosztottak a szoci-liberál kormányok alatt, csak szívtunk, mert ők is a maguk politikáját erőltették akkor éppen ránk, és a maguk sleppjét, holdudvarát, ideológiai táborát, választói tömbjét... segítették. Ami normális is.
Ez ilyen. Mi is lenyeltük. És aztán próbáltunk úgy szavazni, hogy változás legyen. És lett! Demokratikusan!

Egy kormány akkor lenne kb. mindenki kormánya, ha valamilyen nagykoalícióban kormányoznának, úgy, hogy abban nagyjából minden párt (és társadalmi csoport) képviselve van, súlyának megfelelően. Ja, és ekkor nem lennének már választások sem, mert nem a nép döntene arról kik kormányozzanak, hanem a pártok osztanák el automatikusan a szerepeket, helyeket, és hoznának létre kormányokat...
Nem hiszem, hogy ez feltétlenül jobb lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.10. 00:38:41

@eloi:

"Az nem jogfosztás, hogy nem a te szád íze szerinti politikai program valósul meg."

Bullshit: amikor pl. a polgárok egy (jóval nagyobbik) része megfosztásra kerül attól a jogától, hogy egyébként legális termékek (dohányneműek) kereskedelméből éljen meg, akkor is egy "politikai program" valósul meg. Nincs is az efféle politikai programnak semmiféle legitimitása.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.10. 03:27:29

@eloi:

"a szoci-liberál kormányok [...] a maguk sleppjét, holdudvarát, ideológiai táborát, választói tömbjét... segítették. Ami normális is."

Nem, az sem volt 'normális' (ti. elfogadható): az akkor történtek nem igazolják a jelenlegi rezsim egyetlen törvényét sem, amely akár betűjében, akár szellemében megkülönbözteti a polgárokat. Az a kormányzat amelyik ilyet tesz, nem méltó arra, hogy kormányzatként működjön -- függetlenül az uralkodó párt partizánjai által magukra aggatott címkéktől.

Csak hogy ne legyek kettős mérce alkalmazásával vádolva.

kazsiafigyelo 2019.06.10. 09:29:27

@eloi: Kérdés, hogy miként tekintünk az eu-ra - szerintem érdemesebb inkább kifizetőhelyként tekinteni rá, mert a gazdasági szerepe sokkal nagyobb, mint a politikai. Mondhatnak bármilyen faszságot, csak az számít, hogy mennyit fizetnek nekünk. És minél közelebb vagyunk a tűzhöz, annál többet. Nekem nemzetiként ennyi az eu.
Egyébként a gondolatmeneteddel egyetértek, csak valamiért nem mondod ki a konklúziót: ha egy ország akkor sikeres, ha jól helyezkedik (több pénz, több támogatás határon túliaknak) akkor szerinted nemzetiként kire kell szavazni? Arra, akit mindenki utál, orbán, vagy a momentum, aminek jó kapcsolatai vannak a németekkel, franciákkal? Orbán jóban van putyinnal, de ez egy süllyedő hajó: az oroszok elvesztették a hidegháborút, azóta ez egy lefutott meccs. Az orosz gazdaság a német fele, eu-s egy tizenötötde.
Trianon erről szólt: nem kedveltek a nyugatiak. Száz évvel később nem kéne megint ebbe a hibába esni....
süti beállítások módosítása