1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.05.11. 08:29 HaFr

A rezsimmel együtt süllyed el az ország

Képtalálat a következőre: „becsődölt magyar cég”

Az ország jóléte a versenyképes gazdaság és a jól működő állam eredője, period, end of story, mondja az angol. Magyarországon -- a félreértések és a romlott propaganda elkerülése végett -- ma mindkettő fundamentálisan romokban.

Itt csak a gazdaságról fogok beszélni, mert ezt bonyolultabb -- ha nem is túl bonyolult -- átlátni, ellenben ha valaki nem látja maga az állam mélységes válságát ma, az minden bizonnyal hülye vagy erkölcstelen. Ami a gazdaságot illeti, kezdjük ott, hogy vállalati tanácsadóként én ismerek az utóbbi évekből kb. ötven magyar tulajdonú céget és kétszáz multi-leányt első kézből, további 30:200-at pedig a publikus adataik alapján. Eleve azért az eltolódás az ismereteimben a multik javára, mert ezek sokkal szívesebben foglalkoztatnak tanácsadókat annak ellenére, hogy eleve jobb állapotban vannak, ami egyszerre szemléleti és cash kérdés. A magyar vállalatok mindkét téren több évtizedes hátrányban vannak az ide betelepült multik anyavállalataival szemben, ami meglátszik a tényleges operációk külünbségein is nyereségességben, vállalati kultúrában, a dolgozókhoz való hozzáállásban, a házuk tája rendben tartásában.

Ahogy azt az egyszeri fideszes elme elképzeli, a magyarok képesek egységugrásokkal a Jupiterig jutni, előbb a Holdra, aztán még két-három ugrással mienk a Jupiter (sic itur ad astra in Hungarian). A nagy fenét. Egy több ezer embert foglalkoztató minőségi vállalat felépítése és bizonyított életképessége adott esetben több tízéves munka eredménye, ritkán vannak, akik hamarabb megcsinálják, de azok is támaszkodnak az anyaországaik oktatási, kulturális, technológiai hagyományaira, amelyek kis hazánkban -- ebből a szempontból -- szintén nem létező adottságok. A versenyképesség nagy hozzáadott érték mellett eszméletlen mennyiségű gürcölés, gondolkodás, lemondás, okosság és alázat eredménye, semmi köze a magyaros furfanghoz és az összes többi parlagi retorikai fordulathoz, amelyben a hazai ingyenélők részesítenek minket - nagy pofával, magabiztosan, az isten adta nép meg, amelynek fogalma sincs e téren se semmiről, két kanállal zabálja a királyi út kiméráját. Miközben a saját elszegényedését és reménytelenségét nem veszi észre. De nem, nem a "nép" a hibás (egy bizonyos alapszinten, talán a másiknak való szándékos károkozáson túl), hiszen miért ismernék a hozzá nem értők, hogy kell egy országot vezetni?! Hogy miből lesz -- éppen -- a versenyképesség?! Ki adjon neki képzelőerőt arra vonatkozóan, hogy miként lehetne másképp, ha eddig is be volt zárva a maga szűk életvilágába?

Miközben a hazai banki költségek az egekben, ahogy az OTP nyeresége is, az MLSZ-elnök (aki ismeretes módon az OTP-t is vezeti) csodálkozik, hogy irdatlan pénzek mennek pocsékba a fociban. Ugyan, hogy lehet ez? Hát talán úgy, hogy itt védi a pénzét, ott herdálja a másokét. Az átlagos magyar választónak fogalma sincs arról, hogy a közszolgáltatások drámai esése az utak karbantartásától a kórházi állapotokig hogyan függ össze az Orbán-család és környezetének gazdagodásával, a gátlástalan közéleti hazudozással, a nemzet rombolásával és az EU bomlasztásával. Fogalma sincs, hogy egy ma elvesztegetett év örökre elvész és minden év veszteségeinek bepótolásához három további kell majd a jövőben. Az, akinek minderről már fogalma lenne meg nagyrészt a rendszer kedvezményezettje. Nem mind, de nagyrészt. Ennek megfelelő az ország erkölcsi summája.

Visszatérve a vállalatokhoz, az, hogy a multi idejön és civilizál, idehozza az évtizedeken keresztül felhalmozott tudását, áldás lenne, ha használnánk; különösen mi, akiknek a nemzetképe az etnicista károkozásban érzi a leginkább otthon magát és a XX. századunk sosem begyógyuló katasztrófák sorozatának tűnik, amelyhez nem lehet visszanyúlni pozitív imspirációért és tudásért. Meg lehet nézni ennek megfelelően egy jobb magyar cég és egy átlagos multi-leány közötti különbségeket mindenféle szempontból külcsíntől a belbecsig. Pedig a jobb magyar cég is jellemzően multik beszállítója (olyan, hogy közvetlenül a végfelhasználókig jusson saját márkával a globális piacon, ritka, mint a fehér holló). A különbségek mégis ordítóak. Ahelyett, hogy tanulnánk és alázatosak lennénk, mert az okosság minden szempontból ezt diktálja, a politikai kretenizmus a nagyszájúságot, a hőzöngést és a hazudozást teszi normává. 

Minden évvel jobban megérdemeljük a sorsunkat. A nemzet Orbánékkal együtt óhajt elsüllyedni. Meglesz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9414819950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2019.05.11. 09:06:22

"...olyan, hogy közvetlenül a végfelhasználókig jusson saját márkával a globális piacon, ritka, mint a fehér holló" - írod, a poszt elején pedig sanda utalásokat teszel Cásnyi Sanyi bácsira.

Nos, ez aljas rágalmazás! Bizonyítékom: az itteni Kauflandban lehet kapni Pick kolbászt!

A kisfiam imádja - eddig nagyszülői szürkeimporttal kellett gyulait hozatnunk neki folyamatosan -, úgyhogy mióta ezt a múlt héten felfedeztem, Sanyi bácsinak minden meg van bocsátva!!! (Ezt egyébként tervezem megírni Király Júliának is...)

(((Amúgy meg: a poszt tökéletet látlelet...)))

Moin Moin 2019.05.11. 10:15:28

@HaFr: A jászok a bajorok egyik oldalága - csak ők a Weißwurstot hollóból csinálják. (Nem tévesztendő össze egy másik néphez a közvélkedésben kapcsolódó varjúlevessel!)

(Egyébként: a család anyai nagymamai ága a Jászságból származik... "Összenő, ami összetartozik!")

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.11. 10:17:36

@Moin Moin: jaj, miért nem ezzel kezdted... , akkor súghatnál egy kicsit Sanyi bá'-nak Vián Borisszal: el kéne kerülnie ezt a helyzetet

Magyaur 2019.05.11. 11:40:26

A Fidesz a multikból csak a menedzserfizetéseket látta...amit át is ültetett a saját elitjének a "menedzselésébe", mondván "a legjobb, legtehetségesebb magyar fiatalok dolgozzanak a közigazgatásban stb.". Pedig a lényeg nem az aránytalanul magas fizetés, hanem a "hozzáadott érték"...na ezzel maradt adósunk a Fidesz elit!:(

tele.phone 2019.05.11. 13:31:44

Ezt a posztot már húsz évvel ezelőtt is meg lehetett volna írni.

Amúgy mikor fogunk már kilépni ebből a romantikus végletességből, hogy "nemzethalál" vagy "a rendszer kedvezményezettje"? Ez a hozzáállás - szintén romantikusan fogalmazva - az elemzés halála.

A legfontosabb kérdés mindig ez: Mihez képest? Mit tett hozzá Orbán a posztban leírt duális gazdaság problematikához (vagy mennyiben enyhítette azt, esetleg), és mi lett volna nélküle?

Az én sejtésem az, hogy a humán tőkét amortizálja, illetve az ország külső megítélését rontja tragikusan. Ez a kettő pedig, különféle áttételek útján is, oda vezet, hogy a gazdaság nem-multi érintettségű részének nincs reális kitörési lehetősége.

Janossz 2019.05.11. 14:07:48

@HaFr: " hiszen miért ismernék a hozzá nem értők, hogy kell egy országot vezetni?! "

Hiszen miért ne ismerhetnék saját bőrükön tapasztaltak alapján, hogy az a vezetés megfelel-e nekik, jobb-e mint x évvel ezelőtt az életük, vagy rosszabbá vált?

Ha Valóság Nagybácsi szavánál mindig jobban hat rájuk az óriásplakát, meg a vezércikk, felelőssé válnak a döntéseikért.

fgzb 2019.05.11. 19:50:45

Ámen.
Minden szavával egyetértek.

Alternatíva 2019.05.11. 19:50:47

@Moin Moin:

Nem tudom Te mennyi idős vagy, de a "mai" Pick vagy Gyulai egy rakás szemét. A 70-es és a 80-as években sokkal "igazibb" termékei voltak mind a kettőnek. Amióta Csányié a Pick, azóta óriási a minőségromlás.

Sok éve Németországban élek és mindig beleesek a hibába, amikor sok idő elteltével Pick-et veszek és a végén a szemétben landol. Csányi maga a probléma.

Moin Moin 2019.05.11. 20:07:04

@HaFr: Az "el kell kerülni"-ről ez jut eszembe (Örkénytől - közvetetten pedig az általa a szovjet fogolytáborban meginterjúvolt Beamter Jenőtől):
„Sie nennen sich Mitglied der Deutschen Wehrmacht? Ein deutscher Soldat muss solchen Bar vermeiden…”

Na mármost: nem emlékszem, hogy Sanyibá valaha is szolgált volna a Wehrmachtban - így aztán nem is szükséges néki bármit is elkerülni!

Fidesz Casztro 2019.05.11. 20:08:44

@Alternatíva:
Nem tudom hogy tenyleg e a termekek valtoztak annyit vagy az izles. En neha rafanyalodom, nem azt mondom hogy rossz, amolyan kozepkategoria a szalamik kozt.

spiller1 2019.05.11. 20:18:12

Ez egy csicskaország, pont azt kapja amit megérdemel. Orosz barátainkkal egyetemben.

ijontichy 2019.05.11. 20:25:04

@tele.phone: "Az én sejtésem az, hogy a humán tőkét amortizálja" Bezony, immár bő húsz éve előre megfontolt aljas szándékkal, teljesen tudatosan ;-).

Minap írta ezt @ámbátor az ÖV-n vityáról (és szvsz. nagyon jól összefoglalta, így - utólagos engedélyével - idézném):
"...sikeresen ültette el nemzedékekre kihatóan a gyűlölködés szellemét és a kisstílű rosszindulat sikerességének gondolatát az országban, sőt a Kárpátmedence más magyarjaiban is. Évtizedekre tette lehetetlenné, hogy az öngondoskodás, az önálló, gondolkodó polgári életforma, a szolidaritás, vagy akár csak a tehetség, tudás, teljesítmény tisztelete megjelenhessen hazánkban. Nem is említve a nemzedékeken át kiható oktatási, egészségügyi, informatikai és demokráciadeficitet és a ránk hagyott adósságtömeget."

Budapest a kutyaszar városa 2019.05.11. 20:55:59

@Moin Moin: Mert a kisfiad még nem ismeri a minőségi olasz és spanyol hentesárut...... A gyulai kolbász ízre lehet, hogy jó, de iszonyú zsíros és gyakran mócsingos. Az itthon agyonsztárolt magyar termékek bizony igen csak a közepesek között szerepelnek egy német szupermarketben !

Moin Moin 2019.05.11. 20:58:43

@Budapest a kutyaszar városa: Hát, ez van: szegény és igénytelen család vagyunk...

swfla 2019.05.11. 21:04:55

@ijontichy: "Az én sejtésem az, hogy a humán tőkét amortizálja" Bezony, immár bő húsz éve előre megfontolt aljas szándékkal, teljesen tudatosan ;-)

Ez annyiban nem allja meg a helyet szerintem, hogy a hetkoznapi embert fene tudja miota probalta a mindenkori kormany sotetben tartani.
Eleg nyilvanvalo, hogy az intelligens utca embere nem jo se a mostani cigany csurhenek, se a korabbi kormanyoknak, Kadareknak se volt franko...

Egyaltalan nem is tudom, mikor volt olyan politikai berendezkedes Magyarorszagon (ha volt egyaltalan valaha) amelyik batoritotta volna a "kimuvelt emberfoket"

2019.05.11. 21:10:47

Részletesen is belemehetnénk a témába.
Például azzal, hogy a magyar munkatempója, intelligenciája, (tovább)képzési hajlandósága, mobilízhatósága, erkölcsi/morális hozzáállása, még a béka seggénél is lejjebb van.

Aztán ott van a színvonalas és szakmai oktatás hiánya.

Helyette van ugye az összeszerelő üzemek tömege, amihez nem kell olyan tudás, ami kitermelné a szigorúan magyar nagyvállalkozások tömegét.
És nem csak a szakmai tudás hiányzik, hanem a gazdasági/pénzügyi, valamint a XXI. századi innováció és az infrastruktúra is.

Helyette van ugye a csúti takony lassan teljesen kiépülő autokráciája és a népi zenekarához hű oligarchák/klientúrák közpénzen való kistafírozása.

És a konzekvencia adott.
Akinek megfelelő tudása van, képes és bátor hozzá, az elhúz(ott) a picsába.

És marad(t) a tízezer forintos Bözsi utalványok, a krumplizsákos és emelett rizsa csökkentettek tömege.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.11. 21:49:08

@Tarlós elvtárs patkányos városa: kitettem őket -- a félreértéek elkerülése végett nem azért, mert fidesznyikak, hanem mert rombolni és trollkodni jöttek ide

Moin Moin 2019.05.11. 21:56:18

@HaFr: Kát, hogy kitetted őket: rámfért volna a délutáni fejfájás után egy kis röhögés!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.11. 22:05:10

@Tarlós elvtárs patkányos városa: ez nem cenzúra, nem tekintem annak, mivel ők sem érvelni jönnek -- egyébként majd ha én szabadon helyezhetek el cikket az Origón, akkor jöjjenek a cenzúrával

Orbán veje 2019.05.11. 22:07:47

Remek írás, csak egyetérteni lehet vele. A XXI. század a tudás alapú társadalom évszázada, azé a tudásé, amelynek totális szétverésére orbánék éppen törekednek. A fideszes barbároknak persze minderről fogalmuk sincs, nekik az ország szétlopása az első és egyetlen feladat.

Egyébként megjegyzem: az meg külön jó, hogy a fidesz trollok hazugságai nem szennyezik a blogot.

Dankházi Zsolt 2019.05.11. 22:08:46

Csányi nem most lett milliárdos, nem úgy mint Mészáros vagy Tiborcz . A Pick lehetne nyugati kézben, úgy ahogy a Zwack is. Egyik sincs. A minőségrontás szándékos, a többi terméket is el kell adni. Amúgy mindkét gyár eredeti családnév, mint a Törley. Csak az utóbbi kettő igazából nem is magyar. Maximum magyar elvű.

Dankházi Zsolt 2019.05.11. 22:22:09

Van még pár név amire büszkék lehetnénk. Bock, Teleki, Varga, Juhász, Mészáros (nem a Lőrinc). Borban az igaz magyarság.

John Brennan 2019.05.11. 22:44:07

Túl általános a poszt, kijelent, nem bizonyít, nem érvel.
Példák: "a közszolgáltatások drámai esése az utak karbantartásától a kórházi állapotokig" "a multi idejön és civilizál, idehozza az évtizedeken keresztül felhalmozott tudását"
"Ahelyett, hogy tanulnánk és alázatosak lennénk, mert az okosság minden szempontból ezt diktálja, a politikai kretenizmus a nagyszájúságot, a hőzöngést és a hazudozást teszi normává."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.11. 22:47:10

@John Brennan: elég -- sőt sajnos túl sok -- bizonyíték van ezekre a nyilvánosságban, semmi szükség minden állítást alátámasztani... aki akarja, megtalálja ezeket, aki nem akarja, nem fogja

Mickey Pearce 2019.05.11. 23:26:26

@HaFr:
Milyen területeken tetszik tanácsokat adni a "tudást idehozó multik" leányainak?
Nem trollkodásból kérdezem hanem szakmai érdeklődés:
-voltam tanácsadó Big4-nál
-voltam tanácsadó legnagyobb USA multi európai szervezetében (mert ők nem költöttek külsős tanácsadókra)
-kaptam tanácsokat felsővezetőként McKinseytől kezdve IT/adatmanagement guruig

enrikokaruszo 2019.05.11. 23:28:43

jól bebizonyítod, mekkora hátránnyal indul egy kis ország, a multikhoz képest, és ebből mi a tanulság?
dobjuk hanyatt magunkat, és vigyék, amit akarnak, aha
ezt már ismerjük, kösz

Mickey Pearce 2019.05.11. 23:46:34

Ez az ország szétlopása téma egy nagyon érdekes dolog.
Pár napja beszélgettünk "szakemberekkel" arról, hogy az ÁFA behajtás hatékonyságát a 2010-es 60% körüliről mostanra 90% körülire sikerült felhozni (lásd jó kormányzás :))) )
A 2019-es budgetben az ÁFA soron 4290 milliárd Ft az előirányzat és ez nyilván meg is lesz. Ez a fentiek alapján azt jelenti, hogy ha az Orbán kormányok nem csináltak volna semmit, akkor ennek az összegnek csak a 2/3-a folyna be, az egyharmadát szétlopnák a főleg hazai vállakozók. Tehát ha a NER lovagok idén ellopnak 1430 milliárd - EZERNÉGYSZÁZHARMINC MILLIÁRD -
forintot kp (nem ennyi közbeszerzést nyernek, hanem ennyit lopnak el tisztán) akkor csak annyi történt hogy a korábban mások által széles körben ellopott adót átcsatornázták magukhoz :) És ez csak az ÁFA. Az EU pénzek lehívásának hatékonyságán is sokat javítottak (abszolút prioritás volt hogy legyen mit ellopni). Ezért van az, hogy bár elképesztő mennyiségű pénzt lopnak el, mégis marad elég pénz nagyon sok mindenre.

dare 2019.05.12. 01:09:17

Egy kicsit meg kell védenem a hazai vállalatok egy részét, mivel vannak köztük nagyon sokan olyanok is, akik mióta Eu tagok lettünk, azóta igenis képesek mentalitásban és hozzáállásban felvenni a versenyt a hiper-szuper multivállalatokkal is.
Lehet én látom rosszul, vagy ahogy mondani szokták burokban élek, és csak a jó dolgokat veszem észre (látom egyébként a rosszakat is), viszont én azt tapasztaltam, hogy mintha a gondolkodás ha lassan is, de elkezdte felvenni vagy magávéá tenni azt a mentalitást, amellyel a világ bármely pontján rendelkeznek a kapitalizmus élharcosai.
Persze a mostani kormány inkább rombolja ezt a mentalitást, mint építené ezzel a fura jutalmazási rendszerével(az előző szoci kormányról inkább egy szót se szólok, jobb a békesség), de mégis azt kell mondanom, hogy a gazdaság fehérítése érdekében hozott intézkedések hatására, vagy azért mert egyre jobb minőséget kell tartani a piacon a vállalkozásoknak, és akik csak alibiztek azok szép lassan kihullottak a versenyszférából, vagy a fene se tudja minek a hatására, de jól látszik az alkalmazkodás sokaknál, akik a piacon működnek.
Akár kisvállalkozásokról legyen szó (fodrász, autószerelő, vendéglátós..stb), akár nagyobb ipari vagy mezőgazdasági termelésről bizonyos cégeknél, de én azt látom vannak biztató jelek.
Ismerek olyan vállalkozásokat, akik igenis tanulnak, fejlődnek, mondják nekik ezt és ezt kell teljesíteni a kívánt norma eléréséhez, akkor ők azt rövid időn belül teljesítik is.
És azért teljesítik, mert ebből akarnak megélni, a piacon ezzel a termékkel vagy szolgáltatással akarnak versenyezni, és lehet még hiányosak ugyan az ismereteik, de tesznek azért lépéseket, hogy ezek a hiányosságok idővel kevesebb, és még kevesebbek legyenek.
Szóval csak annyi a lényeg, hogy nem fog elsüllyedni az ország, mivel valami elindult a gondolkozásban sokaknál, és nagyon úgy fest, hogy ha ez a kormány meg is fog bukni, ők azt szinte észre se fogják venni, mivel többet fognak akkor exportra termelni, mint a helyi piacokra, vagy olyan szolgáltatást fognak nyújtani, ami alapján bárki továbbra is igénybe fogja azt venni tőlük.
Vannak akik tanulnak és alázatosak jelen körülmények között is, amikor úgy dobálják a sertéstelepeket a hozzá nem értőkhöz, mintha az csak egy üveg bor ajándék lenne.
A kivételek persze erősítik a szabályt tartja a mondás, de azért jó ha megemlékezünk róluk pár rövid sorban néha, mert attól még hogy ritkán kerülnek szóba, attól még vannak.
És mivel vannak, és folyamatosan fejlődnek is, ezért az ország nem fog csak úgy egyik pillanatról a másikra lezülleni, ahhoz nagyon komoly változásnak kell bekövetkeznie sokak fejében, és mivel én épp javuló tendenciákat (is) látok, ennek az esélye szinte 0%.

ijontichy 2019.05.12. 01:31:51

@Mickey Pearce: Kb. valóban ez van. Miután mindenkinek RJ45-öt szereltek a seggébe, tkp. csak az tud (nagy hatékonysággal) lopni, aki a "körön belül van". De ezt meg is kellett lépniük, különben 27%, az nagyon csábító dolog. Egy probléma van ezzel (mint úgy általában az egésszel): a társadalom minősége nem javul (sőt romlik). Nem azért adózik,
- mert polgár, és tudja, hogy szükség van rá, és látja is, hogy a pénze hasznosul;
- mert megfelelő (elfogadható) az adórendszer, szerkezetében és mértékében is;
Kényszerből adózik, pedig tudja, de legalábbis sejti, hogy az adójából sokan érdemtelenül gazdagodnak.
A többség pedig azt sem tudja (nem is érdekli), hogy minden egyes ezres után, amit a "borítékban" megkap, mennyit szed még az állam.
Tkp. úsznak a pénzben, mint Dagobert bátyó, csak épp ez az országon nem igazán látszik meg (a stadionokat talán hagyjuk...).

ami szabad 2019.05.12. 06:27:59

Hát, ez az a cikk, amit majd megint kevesen olvasnak el, és még kevesebben értenek majd meg. Én még jó néhány példával alátámasztanám a kontraszelekció évtizedekre szóló kárait, az oktatás rémálomszerű hatásait, az újratermelődő szegénység okozta károkat a gazdaságban, de az már komolyabb kötetre rúgna blog helyett..

ob.szerver 2019.05.12. 07:43:41

@Mickey Pearce:

Mi az a nagyon sok minden? Mert az gondolom nem lehet vitatéma, hogy a három legnagyobb és legfontosabb alrendszer, a nyugdíj, az egészségügy és az oktatás, ma rosszabb helyzetben van mint 2010-ben, közvetlenül a nagy világválság után volt. A látszólagos fejlődés, az utóbbi kettőben történt infrastrukturális fejlesztések döntően EU forrásból valósultak meg. Mi az, amire jutott pénz?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.12. 07:50:44

@dare: vannak valóban, főleg a szolgáltatásban, IT-ben, de én az exportképes vállalalatokról beszéltem, ahol a felzárkózás jóval lassabb és főleg tévképzetek vannak politikusi és átlagszavazói körökben az aktuális állapotainkról

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.12. 07:52:28

@Mickey Pearce: centralizálták és (az EU-pénzekre is kiterjedően) koncentrálták a lopást... de közben valamiért mégis kevesebb jut közszolgáltatásokra

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.12. 08:58:51

@Pipas: nem értetted az egészet, öreg, csak hőzöngesz te is

Blogolo Blogi 2019.05.12. 09:00:25

@enrikokaruszo: "jól bebizonyítod, mekkora hátránnyal indul egy kis ország".
Egesz Europa kis es kozepes meretu orszagokbol all es van koztuk epp eleg sikeres a kisebbek kozul is. Igaz nekik nincs Viktoruk sem Gyurcsanyuk, van viszont magara ado tarsadalmuk, van nem minden paros evben reformra szorulo kozoktatasuk, nem ilyen mint a sajatunk. Balkan.

Janossz 2019.05.12. 09:00:40

@Pipas: " a multi idejön és civilizál, idehozza az évtizedeken keresztül felhalmozott tudását, áldás lenne, ha használnánk "

Erről szólt Kína utolsó negyven éve. Mára hová jutottak a strandpapucsgyártástól?

Alázatosnak a tudás és a munka irányában kell(ene) lenni, de hát ezt nem nagyon látják a Fidesz-galaxisban, inkább köpködnek kicsit a tudás birtokosaira és a munkák elvégzőire.

Blogolo Blogi 2019.05.12. 09:06:23

@Pipas: "Alázatosak az OTP ügyfelei külföldön?"
Juuuuuuuj. Lehet ujra felreertesz valamit Draga Baratom.
Egyaltalan nem az ugyfeleknek kell alazatosnak lenni. Azoknak mar inkabb, akik el akarnak lesni, hogy mi az amit jol csinal egy multi, epp azert, hogy legalabb olyan jot, vagy meg jobbat hozzon letre a sajat hazajaban.

Pillangószelep 2019.05.12. 09:07:17

Megint egy siránkozó, siralomvölgyet vizionáló írás.
A cikkíró széleskörű tapasztalta ellenére szűk látókörű.
Ezerszer is leírták már hasonló töltetű szerzők azt, amit a cikkíró is leírt. Valami újat, értékeset tessék írni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.12. 09:10:54

@Janossz: pontosan, ezért "okos" az alázat -- szemben azzal, amit a magyar társadalom egyébként nap mint nap produkál az uraival szemben, közben meg még rátarti is :D

lecsós 2019.05.12. 09:13:18

@HaFr:
Nem kellene összekaparni, amink van - ha már megvan a diagnózis - és tolni valami értelmeset a magyar ugaron?

Most néztem egy régi magyar filmet a 60-as évekből - Kárpáthy Zoltán - , amiben azt mondja egy szereplő, egy magyarnak, hogy az a nép, amelyet a leggazdagabbjai elhagynak, az mindig szegény marad.
Rá két jelentre, egy másik azt mondja, hogy hazaviszi a pénzt, és a tudást, amit külföldön megszerzett, és műhelyt fog nyitni, mert ez a természetes számára, mert magyar, és a gróftól kap egy névjegyet, hogyha kell valami, keresse meg.
Szóval a történet nem változott az elmúlt 50 évben kis hazánkban, az elit már nem elit, nem teszi a dolgát. Megyünk le a tópartra tegnap, jön a főúton az 50 millás lapos autó, benne egy 20 év körüli pár. Tolják, svájci rendszámmal, az ablakban a Kiskegyed. ott helyszínen szarrá röhögtük magunkat vazze.
Na most ezek már második generációsok, vagy már komcsi unokák, ebben ez a legnagyobb gond.
Vedd rá az ilyen barmokat, hogy fektessenek be, és ne Lausanneba talicskázzák ki a lóvét, hanem teremtsenek munkahelyet a mucsai magyar vidéken. Ja meg a lapos kocsihoz kellene egy kis agy is, ami általában nincs, továbbá nem tudják viselni a gazdagsággal járó felelősséget, tehát egyik sem egy Robert T. Kiyosaki.
Mert ide gőzhajó kell, ahogy a régi filmben is mondják.
Tehát nálad a tudás, látod a gazdaság duális szerkezetét, tudsz jó tanácsot is adni, amivel mások jó lóvét keresnek, ez egy fasza alap arra, hogy megcsináld a csodát vidéken. - nem megyeszékhelyen, hanem falun, vidéken, ott -
Nem, nem. Ebben a történetben van lóvé, hidd el, most kezdenek ezzel barátkozni az üvegpalotákban Uk-ban is, eléggé gyorsan, mivel nem akarják, hogy atomjaira hulljon a vidékgazdaság.

Ilyeneket köllene csontra kidolgozni, és menedzselni ezrével a magyar vidéken, mert a businesshez nem kell rakétamérnöknek lenni:

lecsos.blog.hu/2019/04/17/inspiracio_a_cambridge-rol_kisuzemi_kajagyarat_rakunk_egy_kontenerbe_befektetsz

Ez is egyszerű, mint a faék, legalább annyira, mint venni egy területet, felhúzni rá egy lakóparkot, és kaszálni vele, zéró saját pénzből. Tanítsátok már meg ezt a történetet, hogy hogyan kell nulla pénzügyi felelősség mellett legalább minimális siker kilátásba helyezésével vállalkozni. Ezért nincsenek középvállalataink.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.12. 09:21:51

@Pipas: két szinten se érted: textuáisan (lásd feljebb, dőlt betűvel, ahol először definiáltam az "alázatot": "A versenyképesség nagy hozzáadott érték mellett eszméletlen mennyiségű gürcölés, gondolkodás, lemondás, okosság és alázat eredménye") és kontextuálisan se (az érvényességi és értelmezési közegét se). Azért kösz.

lecsós 2019.05.12. 09:25:27

@Pipas: Nem, nem senkinek nem kell alázatosnak lenni, főleg nem ismeri a mai közgazdaságtan az alázatosság fogalmát, mint rendszerszervező erőt. Szerződsz egy szolgáltatásra, és fizetsz érte. Ha a szolgáltatás szar, odamész, és reklamálsz, vagy ha nagyon szívsz vele, azonnal átszerződsz a konkurenciához. Az ügyfelek szisztematikus szopatását egy egészséges demokráciában büntetik. Öntudatos ügyfél, és nem komcsi kisember. Na most ha ez a gondolkodás elindul, és mindenki öntudatossá válik, mivel öntudatos ügyfélnek képzeli magát, és elkezd kötelességszerűen így viselkedni, aki tisztában van jogaival is, akkor a cégek 70%-ának komolyan át kellene gondolnia azt, hogy akkor miért is létezik. A nagy cégek is errefelé kicsit mást gondolnak arról, hogy mi is az "ügyfél fogalma" errefelé, mint otthon.
Komoly változás van készülőben. :) :)

Janossz 2019.05.12. 09:28:04

@Pipas: A te szolgalelkű, ám kurucos hevületű értelmezésed az alázatról, nos: gyógyíthatatlan.

"Az alázatosság felesleges, az alázatosság kritikátlan elfogadást jelent, a tanulásban felesleges."

Aha. Szóval te a természeti, matematikai törvényeket is felülírod kritikáddal. Hogy sikerült érettségit szerezned?

Blogolo Blogi 2019.05.12. 09:28:15

@Pipas: Elnezest, felreertettem. Minden ugy van, ahogyan irtad.

Blogolo Blogi 2019.05.12. 09:29:59

@Janossz: "Hogy sikerült érettségit szerezned?"

Sehol nem irta, hogy sikerult neki.

Carmichael 2019.05.12. 09:32:10

@Pipas:

Alázatos nem azt jelenti, hogy megalázkodó...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.12. 09:33:10

@Pipas: a definiálás ebben az esetben a kontextualizáláson keresztül történt, higgadj le -- lehet itt tovább rontani a helyzetedet, de minek, látod megihletted @lecsós barátunkat is, az ő reakciója mutatja, hogy totál félreértetted, amit állítottam, és erre most folytatod a terméketlen hőzöngést

Carmichael 2019.05.12. 09:40:15

@Pipas:
Explicit valóban nem.

Az alázat egyfajta hozzáállás az élet dolgaihoz. Jellemzője, hogy nem gondolom azt, hogy mindent tudok, és mindenben igazam van, viszont nyitott vagyok, megfigyelek, és - amennyiben működik és hasznos, amit látok - szívesen tanulok újat. Figyelek a tapasztalataimra, és figyelembe veszem egy pontig másokét is (addig a pontig, amíg tisztában vagyk vele, hogy azok mások tapasztalatai, így nem biztos, hogy relevánsak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.12. 09:41:51

@Pipas: rendben, akkor maradjunk ebben

moloy 2019.05.12. 09:47:10

@HaFr: Biztos, ami biztos, kitörölted a hozzászólásukat is. Ebből tudhatja, most már mindenki, hogy fidesznyikek voltak. Szerintem meg, Te nem bírod a kritikát...

teleorman 2019.05.12. 09:48:00

@Dankházi Zsolt: a Teleki is Csányi... csak a futbalszakértő bankár a háború előtti tulajdonos nevét használja. És igaz: a kommunizmus által tönkrevágott magyar borászatot jónéhány lelkes és teljesítményelvű ember felemelte az elmúlt vagy húsz évben. Ha nem is a régi magasságba, de legalább a hazai piacon azért dominálnak a termékeikkel. Rosszabbul is alakulhatott volna. No és ezt a teljesítményelvet szeretik úgy az elmészároslőrincesedett NER-gazdaságban, mint ördög a szenteltvizet...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.12. 09:53:09

@moloy: de, sőt vágyom... egy bizonyos szint fölött, ami - mi tagadás - jóval a trollok "kritikája" fölött van

Dankházi Zsolt 2019.05.12. 09:58:51

@teleorman: Csányi már harminc éve milliárdos. Ilyen egy kapitalista üzletember. Minden politikai korszakban a lehetőséget keresi és ahoz igazodik. Mészáros és Tiborcz, ha a Fidesz egyszer elveszti a választásokat, el lesz számoltatva, ha mégsem, akkor az ellenzék ágálása pusztán üres fecsegés. Na akkor kell nagyon elgondolkodni a tényleges rendszerváltáson, és az összes párt kisöprésén az országból. Mint hazaárulókat, megbélyegezni, kitiltani az országból teljes vagyonelkobzás terhe mellett.

Janossz 2019.05.12. 10:23:29

@Dankházi Zsolt: " Ilyen egy kapitalista üzletember. "
Felénk. És mi azt gondoljuk, hogy másutt is ilyenek vannak. Pedig nem ám abból lesz a kapitalista üzletember, aki szocialista monopolcég éléről, mindenkori remek politikai kapcsolatok által hipp-hopp milliárdossá válik, egyszersmind megteremtve a hajléktalanság magyar szubkultúráját.

Maradjunk abban, hogy kapitalistává lett üzletember, akinek igazán sosem kellett versenyhelyzetben helytállnia.
Magyarosch kapitalista.

Janossz 2019.05.12. 10:30:55

@Pipas: " de az csak azért lehetett, mert nem tudod magad kifejezni. "

Az a lehetőség, hogy te nem érted a szöveg mondanivalóját, ki van zárva, ugye?

Mire fizettél? Öt perces, vagy félórás vitára?
Lejárt.:-(

www.youtube.com/watch?v=5dBWMHBiSho&t=111s

Dankházi Zsolt 2019.05.12. 10:42:17

@Janossz: nem csányit védem. Tőlünk rengeteg mindent elvettek. Szőlőket, ingatlanokat, pékségeket. Kaptunk cserébe kárpótlási jegyet. Meg szemethunytak, és lehetett Balatoni meg leányfalui nyaraló, hét másik lakás, ház mellett. Akiket mészáros meg Tiborcz miatt tettek tönkre, soha sem lesznek kárpótolva. Emlékszel a dohánymutyira? Trafikosokat tapostak el, és haveroknak adták a piacot.

kazsiafigyelo 2019.05.12. 10:47:46

Régebben én is bíztam benne, hogy a külföldi tőke megjelenése kedvező folyamatokat indíthat be az országban. A külföldi szektort érdemes két részre bontani: vannak az összeszerelő üzemek és call-centerek, melyek alapvetően munkát adnak, de a kormány is rengeteget fizet nekik, hogy itt legyenek, és adó-bevétel gyakorlatilag nem keletkezik utánuk (a mercedes nagyjából milliós társasági adót fizet, plusz lásd a trnaszferár trükközéseket).
A másik történet a külföldi tulajdonú cégek a szolgáltató szektorban - a bankok, kiskereskedelmi-láncok stb. Ezek a cégek gyakorlatilag talicskával viszik ki a profitot az országból. Van összehasonlítási alapom, egy skandináv országban élek. Itt bankköltség nulla. Bárhányszor lehet pénzt ki- betenni, utalni stb. És ez csak egy példa. Vagy telefonköltségek - Magyarországon a legmagasabbak az egész EU-ban. Itt 4000 ft és korlátlan adatforgalom és telefonhívás. A szolgálatószektor teljesen hazai kézben van, vagy egy másik skandináv országéban. Az egész koncepció arra épül, hogy minél több pénz maradjon az embereknél, és senki se akarja megsarcolni őket, minél több pénzt kiszivattyúzni. Az a probléma, hogy valamiért mi a félperiférián beleolvasunk egy közgazdaság tankönyvbe, és el is hisszük, ami le van írva. Miközben a helyzet Nyugat-Európában más. Eszméletlenül védik a saját piacaikat, lásd mondjuk, amikor betámadták a magyar kamionosokat. Kezdetben én is hittem a tőke szabad áramlásában, de az empirikus vizsgálat után kiderül, a gyakorlat más (lásd a kínai fölemelkedést például - a külföldi tuladjon 50%-ot a gyárakon kívül nem igazán haladhatja meg sehol).
Ez persze csak a probléma egyik fele. A másik rész helyesen lett diagnoszitzálva: az a nemzetáruló magyar elit, de leginkább orbán. A fentiek ellenére a nemzeti modernizációra közgazdaságilag lehetőség lenne - ugyanis a nyugat-európai cégek itteni ténykedését ellensúlyozza az eu-tól kapott pénz. Ez a pénz biztosítja, hogy az ország benn maradjon, e nélkül semmi értelme nincs. Csak van, ahol ez az elit megvásárlása (hazánk) de jobb helyeken a lakossághoz is kerül valami (románia, lengyelo, szlovákia). Egy nemzeti kormány a többi kelet-európai országgal együtt kiharcolná, hogy az eu-s pénzeket lehessen az orvosok, tanárok bérére is fordítani. De ha ez sincs meg, akkor is elkezdené a humán erőforrás fejlesztését, ami a nyugat utolérése szempontjából az első lenne, e nélkül a kevés hazai sikertörténet is spordaikus, nem tud lehatolni a társadalom szövetébe. A feladat persze nem egyszerű, és valójában a környező országok se állnak annyival jobban, és a fiatalok ottani elvándorlása szintén beszűkíti a modernizáció lehetőségeit.

Tamáspatrik 2019.05.12. 10:56:03

A posztolóval egyrészt egy hullámhosszon vagyunk, másrészt vannak a posztnak túlzásai. A portugál és görög út a miénk, az ő szintjükre tudunk felmenni. Katalónia a csehek vagy Észak-Olaszország szintje már más dimenzió. Ausztria pedig :)))) fényév távolság.
Abban bízhatunk, hogy mások lesüllyednek hozzánk, mondjuk Észak-Anglia a brexittel.

Tamáspatrik 2019.05.12. 10:58:09

A legnagyobb gond a tanulási képesség hiánya, a multiktól sokat lehet tanulni, de egy átlag magyar vállalatvezető olyan mint a kormányunk: "mi mindent jobban tudunk mint a Nyugat."

ijontichy 2019.05.12. 11:12:04

@HaFr: Huhú... látom index címlap megvolt :-(
Ismétlés a tudás anyukája... aha. Azt hiszem, hóvégén nagyot fogunk koppanni (megint), és megint egy kicsit kevesebb lesz az illúzióból, hogy Mo. nem csak földrajzilag Európa :-(

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.12. 11:16:02

@ijontichy: semmilyen illúzióm nincs, azt meg szép szavakba burkolom, mert hát mégse lehet folyamatosan gyalázodni és sírni, úgy kell tenni, mintha lenne értelme a szavaknak

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.12. 11:19:57

@kazsiafigyelo: nem mellesleg az otp-é talán a legmagasabb bankköltség magánszemélyeknek és KKV-knak is... "magyar" bank :D, nem az, hanem NER-mutyi, visszacsorgatás, keresztkompenzálás

DrGehaeuse 2019.05.12. 11:24:27

@Blogolo Blogi: A multik tőkeerős cégek, a magyarok meg nem. Ezt a problémát pusztán a multik “üzleti kultúrájának” alázattal való ellesése és alkalmazása útján nem lehet áthidalni. A magyar vállalkozók és az állam közös bűne a céges tőkeerő növelésre való törekvés helyett a rövidtávú magánvagyon növelését célzó jaradekvadaszat előtérbe kerülése.

inteligencs elenzeki 2019.05.12. 11:32:54

@Janossz:

"Erről szólt Kína utolsó negyven éve."

Legfeljebb a legutóbbi húsz éve.
Az első húsz év, a rabszolga munkáról szólt, amihez semmi köze nem volt egy multi munkakultúrájához.

Ami ma is érvényesül, az az állami kapitalizmus, egy valójában autokrata irányítású, de piacorientált kapitalista rendszer és nem valamiféle liberális multikultira építő modell.

Szóval rossz példát hoztál fel, ahogy rossz irányból közelít a posztíró is.
Éppen arról van szó, hogy az ipari fejlődés súlypontja globálisan éppen hogy egy olyan régióba tevődött át, kínával ahol egészen más "kultúra" érvényesül ami a munkaerő kezelését illeti pl.

Példálózunk itt gépipari, meg egyéb valós értéket előállító multikkal, aztán kiderül, hogy a termékeik fele, vagy akár 80%-a kínában készül.
Tudnék egy két nyugateurópai vagy amerikai céget is mondani, akik szinte már csak a nevüket adják egy termékhez.
Ez a "multik kultúrája" toposz lehetett igaz mondjuk 30-40 éve, de mostanra már árnyaltabb lett a kép.

Amiben hátrányunk van legfőképpen, hogy olyan cégünk nincs, akinek globálisan ismert neve lenne.
Mondjuk televízió gyárásban. Úgy könnyű lenne, mondjuk itthon üzemeltetni egy összeszerelő üzemet, amely a kínában legyártott alkatrészekből állítaná elő a terméket, amire rákerülne a plecsni, aztán mehetne.

enrikokaruszo 2019.05.12. 11:47:54

@Blogolo Blogi: és a maguk útját járták végig ők is...nekünk van fél évszázad csúszásunk, köszönhetően a kizárólag másolni képes tehetségtelen felkapaszkodottaknak...lassan megy, de megy

inteligencs elenzeki 2019.05.12. 11:48:27

@Tarlós elvtárs patkányos városa:

"Mellesleg a Nagyszeben (Sibiu, Hermannstadt) előtti nagy körforgalomban több benzinkút is van, ahol a románok mégis a magyar multi kútja előtt tolonganak. Alázatból, mi? Talán, de inkább a szolgáltatás minősége miatt. "

:))
Szóval akkor mégis van olyan multink, amely kint is működik?

lecsós 2019.05.12. 12:04:34

@teleorman: Nem tudom, de a magyar borászat Londonból nézve nem létezik, nulla. Ha a budafokról nézek rá, mint egy deutsche multi magyarországi alapanyagtermő pincészetének kihelyzett helytartója, akkor azt kell látnom, hogy az enyimé a maradék komplex potenciál 80%-a. Na most csányi, meg a többi elmehet ebben a történetben a bús picsába. Borászat felemelése? Ugyan már! Az van, hogy 89-ben volt 165 000 ha A kategóriás termőterület kis hazánkban a 22 borvidéken. Most van 38 000 ha, ugyanúgy 22 borvidéken. Ez lófasz, semmi nem indokolja, ennek meg 80%-át egy német multi uralja. Ha ezt tudják a magyarnak hazudott tőkések egy iparágban, 30 év alatt, akkor menjenek a bús picsába, ez a véleményem.
Az nem borászat, hogy 65 Ft-ért vesszük a szőlőt a nagy tó partján, mint helyi multi, ezt az összeget két részben fizetjük a barom gazdának a szüret után egy éven belül, és adjuk az üveg bort a pincétől 350 HUF- ért.
A barom gazda telepít, támogatással. De az "integrátor" ugyanúgy 65 Ft-ért fogja megvenni a szőlő kilóját, ha termőre fordul a telepítés.
Tehát a telepítési támogatásokat is a helyi integrátor kapja közvetve. Ez van, ha így megy tovább, a hazai borászatnak van kb. 10 éve mostantól. A Csopak- Balatonfüred Borvidéknek innentől kezdve kb. 5 éve van hátra, és megszűnik egységes borvidékként létezni. Tudod arrafelé 40 milla is lehet 1 ha külterület, és lehet rá építkezni. Az összes barom pesti gazdag azt hiszi, hogy ért a borászathoz, pedig lófaszt. Ugyanaz van arrafelé, mint a müódszerválátskor. Mindenki privatizált, 1 sor szőlő is kellett, mert az fasza.
Tehát csányi, meg a többi, ha nem veszi észre, hogy szakítani kell ezzel a faszsággal, hogy nem fizetik meg a termelőt, akkor egy idő után bahassák, mivel nem lesz alapanyag nekik az EU-s piacon. Ennyi ez. Tehát ez a duma, hogy pár elhivatott ember felemelte a hazai borászatot. Hát, ezt vidéken ne told a kocsmába, mert komoly egészségügyi károsodással is lehet abszolválni egy ilyen vizitet.
Az urak lófaszt nem csináltak, főleg nem tettek bele tudást, és pénzt. ha beltettek volna, akkor lenne 3-10 komplex márka, ami húzná fel a szakmát, de ilyen nincs, tehát elkúrták. Ennyi ez.
Ja, ha "Mózelben" 1 EUR alatt lenne egy kg szőlő felvásárlási ára, felgyújtanák a helyi hegyközségi irodát, a helyi hegyközségi potentátot elüldöznék a picsába.
Ami kis hazánkban 30 éve megy mezőgazdasági gazdaságtan címén, az szimpla átbaszás, nem több.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.05.12. 12:15:32

@Alternatíva:

A hazai nagynevű gyártók szemetét már itthon sem érdemes megvenni, amióta a fideSStálibok az összes egészségügyi és egyéb ellenőrző szervezetet a saját konkurenciájuk kinyírására csicskásított tetveké silányították.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.05.12. 12:22:52

@teleorman:

"de legalább a hazai piacon azért dominálnak a termékeikkel."

Vicces vagy. A hazai piacon a dominancia a fideSStálib léten és orbán seggének fényesre nyalásán múlik. Aki megteszi domináns a szeméttel is, aki ellenáll, az megnyekken a rendőrautó hátsó ülésén, infarktust vagy egy beöntést is alkalmazó APEH nagyvizitet, etc. kap, oszt jónapot.

teleorman 2019.05.12. 12:53:58

@lecsós: ebben sajnos sok igazság van, de az én izlésemnek azért kicsit amolyan "magasan felülről mondom meg a tutit" megközelítés.

Konkrétabban: a rendszer/módszer stb. váltás előtti 165 000 hektár nagyrészén emberi fogyasztásra alkalmatlan borok készültek, nagyobb részben a KGST-piacra, kisebb részben a Nyugat legigénytelenebb üzleteinek legalsó polcaira. A hazai fogyasztás korabeli igényszintjét inkább ne is firtassuk. Aki már akkor kóstolta akár a legolcsóbb olasz bort, joggal érezte úgy, hogy teljesen más italról van szó. (Akkor még nem lehetett ott általános a kémiai borkészítés.) Ma is túl sok még a rossz lőre, de azért nagyon világsznobnak kell lenni ahhoz, hogy valaki ne találjon kedvére való minőséget itthon. (Legyünk nagyvonalúak és ne firtassuk az ár/érték arányt, főleg a minőségi vörösboroknál. Ne gabalyodjunk bele a fajta- és birtokszerkezetbe meg a nemzetközi marketing ügyébe se.)

Talán nem is olyan szerény tapasztalatom szerint - végiskóstoltam sok-sok pincét vagy 4 kontinensen - ma már elég sok igyekvő, igényes, gyakran fiatal borász van itthon is. (Nem feltétlenül az egy-egy borvidéket "leuraló" bor-basagazda között.) Amit ők csinálnak, azért az nem csak duma, ellentétben sok más NER-függő területtel.

Azt is elhiszem, hogy a hivatalos, 60,000 ha körüli termőterület optimista szám, de biztosan nem 38,000 a helyes adat.

A magyar bor nemzetközi pozíciója csakugyan jócskán az itthoni habverés által sugallt alatt van. Ám körülnézve az agrárium más területein, értékelhető, hogy az "ágazat" még tartja magát. A tömeg és a minőségi borok területén sem döntő egyelőre a külföldi részesedés. Ha a tejgazdaságra vagy a gyümölcságazatra (alma!) gondolunk - a magasabban feldolgozott körben pedig az egész, mára szinte nem is létező édesiparra - ez azért nem az a lesújtó kép, ami hozzászólásodból kitűnik.

Janossz 2019.05.12. 12:58:03

@Comte de Gippaud: Tehát rossz példát hoztam.
Ezek szerint a nyavalyás kínaiak nem tanultak semmit, nem alázkodtak meg a nyugati termelési kultúra, innováció előtt, csak úgy konfuciánus egyszer csak elkezdték átvenni a vezető szerepet némely iparágban.
Már saját brandek alatt...

"Amiben hátrányunk van legfőképpen, hogy olyan cégünk nincs, akinek globálisan ismert neve lenne."
Tévedsz, van olyan. Ha nem is globálisan, de széles körben
Orion (néha még feltűnik a logó), Videoton, Ikarus.

Mennek a levesbe, még tíz év, és a kutya sem fog emlékezni rájuk. Az úgynevezett nemzeti tőkések meg nem érzik szükségét ezek feltámasztásának.
Biztos alázat kéne hozzá, az meg nincs nekijük...

teleorman 2019.05.12. 12:59:04

@csúti csüngőhasú tolvaj: hát ez így azért - főleg a bor esetében - túlzás, bár értem és más esetben osztom a jogos felháborodást. Én legalábbis eddig még nem hallottam arról, hogy mondjuk a Lidl-ben a polcról egy üveg olasz/spanyol/dél-afrikai stb. bort a kosarába pottyantó vevő a rendőrörsön vagy valamelyik TEK-kinzókamrában végezte volna. Ha te igen, l. sz. szóljál.

Janossz 2019.05.12. 13:03:32

@teleorman: " A magyar bor nemzetközi pozíciója csakugyan jócskán az itthoni habverés által sugallt alatt van. "
Nagyon. Moldáv és román borok eggyel magasabb polcon kelletik maguk, mint az itthon világhírű társaik.

Blogolo Blogi 2019.05.12. 13:13:47

@DrGehaeuse: "magyar vállalkozók és az állam közös bűne a céges tőkeerő növelésre való törekvés helyett"

Elsosorban know-how, aztan toke. Az elsohoz kell az a bizonyos alazat es sok turelem. Onmagaban a tokeero semmit nem jelent, lasd Meszaros. Ha megallna a helyet versenykorulmenyek kozott, akkor kulfoldon is barmit el tudna erni. Ahoz prsze tudni kene, mit es hogyan lehet jol csinalni.

lecsós 2019.05.12. 13:24:42

@teleorman:
Jó reggelt! Amit mondasz, az semmi más, csak vergődés. most volt a "borászatok borászatának borásza" választás pösten. Volt a Figula mellett még 3 aspiráns. na most egy gond van. A figula 34 ha gazdálkodik egyedül, és tolja az ipart, mögötte nincs senki.
Azt mondom, hogyha ezt tudjuk felmutatni, iparági szinten kibaszott nagy gondban vagyunk. Megválasztják,, mert miért ne. Na most el lehet kezdeni international brandet építeni ? Az ott kezdődik, hogy havonta kellene pl. szállítani figula brand alatt 2-4 terméket egy-egy kategória szegmensben, országonként. Nem sok, csak pár százezer palack havonta. Hogy ezt bekérdezzék, ahhoz meg köllene tudás, és miegymás. Pl. általános tudás a világ borászati termékrendszerérről, ehhez meg kőne tudni pl. külföldiül mindenkinek a szakmában, ami nem triviális.

A gond itt van, és madár mindegy, hogy te mit, hol miért kinél ittál. Gyere, igyál nálam, meghívlak :) :)
Nincs rendszerszintű megközelítése a szakmának, és ezt a szakágazati vezetés dilettáns módon elkúrta a 30 év alatt, lehet dumálni itt, hogy új generáció - pl a nagy tó partján - meg minden, de 50 000 palack borból nem lesz világ brand, de még helyi sem.
Kibaszott nagy gáz van, és barom módon állunk hozzá saját magunkhoz. A szakma polarizált, és a mai 60 +- os korosztály, meg az autókereskedőből, meg vasas szakmában milliárdossá vált "befetetőből" lett borász tudásából nem fogja kihúzni a szakma a szarból a saját hajánál fogva. Mondom, a csopaki borvidéknek, és mellette több másiknak olyan 5 éve van hátra, nem több. Ha van agyuk az északi parti borászoknak, akkor megkövetelik a helyi szolgáltatóknál a helyi bor értékesítését, -mindenhol - és nem adnak egy üveg átlag bort a pinceajtóból 750 Ft alatt, oszt szevasz.
Mivel a mostani lakóparkos gyerekek, meg a vitorlás emberek szépen meg tudják ezt fizetni, és ezzel eltartanak egy borvidéket, ez lenne a fasza, ha már hájpoljuk errefelé bódent :) :) Ott ez a szabály.

Csopakon van olyan hely a hegyen, ahova bemész, és 950 Ft-ért iszol egy dl bort a menühöz, mert megfizeted a kilátást, ennyi ez.

inteligencs elenzeki 2019.05.12. 13:42:41

@Janossz:

"Orion (néha még feltűnik a logó), Videoton, Ikarus."

Ezek nem "világmárkák" még akkor sem, ha amerikába is eladtak egy két buszt.

Kérdezz meg mondjuk 10 franciát, közülük hány ismeri az ikaruszt.
Aztán kérdezd meg, hány ismeri a Phillips márkanevet.

inteligencs elenzeki 2019.05.12. 13:48:39

@Janossz:

"Ezek szerint a nyavalyás kínaiak nem tanultak semmit, nem alázkodtak meg a nyugati termelési kultúra, innováció előtt, csak úgy konfuciánus egyszer csak elkezdték átvenni a vezető szerepet némely iparágban."

Nyilván, már nem teljesen így van, a kritikusabb technológiai pontokon, ott van már náluk a technológia, és a megfelelő ember.
Én arról beszélek, hogy nem azzal kezdődött a fejlődésük, hogy naponta nyírták a füvet a székházuk előtt, minden nap 2 órát meating-eztek, és öltönyben járt még a segédmunkás is, akit nagyon megbecsültek, és évente 2-szer továbbképeztek.
Kemény rabszolga munka volt, embertelen szalagmunkás körülményekkel, tömegmunkás-szállásokkal stb.

Bambano 2019.05.12. 13:52:58

ahol én dolgoztam a karrierem derekán, ott sokkal jobban csináltuk a technológiát, mint a multi. majd átálltak multi működésre, amitől minden rosszabb lett. én már nem voltam ott.

Janossz 2019.05.12. 15:05:48

@Comte de Gippaud: " Kemény rabszolga munka volt, embertelen szalagmunkás körülményekkel, tömegmunkás-szállásokkal stb. "

Ja. Itt járunk most, kb. Feljebb meg nem is igen akarunk lépni, holmi alázat/alázatosság árán.
Árpád büszke népe vagyunk.

teleorman 2019.05.12. 17:04:46

@Janossz: azért ez a k-európai országokra nem áll, ők még kevésbé jegyzettek. Főleg Tokaj miatt persze, de az egykori "béketábor" + Jugoszlávia országai közül még mindig mi állunk a legjobban a minőségi borok nyugati jelenlétét tekintve. Persze a hasonló méretű Ausztriával vagy Portugáliával összehasonlítva - Új-Zélandot vagy Chilét már nem is említve - sajnos teljesen más a helyzet.

screpes 2019.05.12. 17:13:47

@Bambano:
mi az akadálya, hogy leírd, melyik cégről van illetve volt szó?

Robur 2019.05.12. 17:28:20

@Pipas: Például lehetett volna tanulni a Tescotól, hogy ők, hogy csinálják.

Blogolo Blogi 2019.05.12. 18:05:31

Amugy a hazai NERben is van tanulasi vagy, legalabbis erre kovetkeztetek abbol, hogy 2 even belul bele fognak kezdeni a ferihegyi repterbe is. A lejarato cikkek, repterzar, parkolo ahit, mind csak azert, hogy valaki aztan urra lehessen a kaoszon. Ha valamit, ezt a modszert megtanultak, bar valoszinu ez hungarikum.

lecsós 2019.05.12. 18:56:01

@élhetetlen: Soha nem értettem ezt a fajta gondolkodásmódot, ami a te hozzászólásodból is süt. Nyugaton világpiac van, oszt jónapot. Na most van olyan, hogy oda ki köll menni, és tolni kell az ipart, ahogy azt a világpiacon szokás. Persze, van egy brand a Tokaj, de más csak-csak talán egy-egy ország piacán elérhető, és ott is mondjuk időszakosan.
Felteszem a kérdést 30 évvel a módszerváltás után, hogy ennyit tudunk?
Elfelejtettünk egy egyszerű tényt, hogy minden export piac valamilyen ország lokális piaca, ottan vannak szereplők, akik a piacot varázsolják, meg jelen vannak arrafelé néhány esetben több száz éve, vagy kevesebb ideje, de profi módon tolják a lokális piaci marketinget, mert tudják, és érzik, hogy merre szarik a légy arrafelé? Ez meg egy kibaszott drága, szöszölős, és tetves verejtékes meló.
Talán ezt a tudást kellene tolni a köztudatba, hogy az export egy szakma, meg a termékfejlesztés is.
Volt olyan cég, aki az átkosban is tolta a nyugati exportot, és ma is tolja. Csak a piacról nem tud semmit, mivel komplex fejlődést nem látni, ahogy a szakma állapota manapság leledzik. Nem baj, majd jönnek az új figurák, akik alapjában véve világpiacban gondolkoznak, és ebben a történetben keresik a zsírt. Csak közben figyelni kellene a többi keleti szereplőre, mert ha nem vagyunk résen, leinnoválnak. A többi duma, és habverés.

Janossz 2019.05.12. 19:04:28

@teleorman: Igen, a régi klubban már csak klimatikus okokból is mi voltunk a király...Elmúlt.
Törpebirtokok produktuma nem való a piacra, csak helyi fogyasztásra.
Emlékszem, mikor az orgoványi rokon pakolta a húszliteres műanyag kannákat a Zsiguli utánfutójára, amivel másnap meg se állt Badacsonyig, valami helyi őstermelő pincéjéig.

Évi nyolcmillió palackkal már meg lehet jelenni. Nem is akárhol.
vinoport.hu/eleterzes/egy-pinceszet-erdelybol/1559

Carmichael 2019.05.12. 19:53:44

@Pipas:
"Látod, nem. Nem így van. Attól, hogy "nem gondolom, hogy mindent tudok" vagy "mindenben igazam van" vagy "nyitott vagyok" még nem leszek alázatos. Fentebb beidéztem egy szótárból az alázatosság három definícióját, egyik sem passzol arra, amit te leírtál."

Értem, szóval neked lehet 3 definíciód is ugyanarra, de négy már nem fér bele. Mivel Hafr is egyetértett az általam leíartakkal, láthatóan ő is erre a definícióra gondolt. Esetleg fogadd el ezt is, és lendülj tovább, így értelmezve a szöveget. Tudod, nyitottság, új dolog tanulása.

"Amit leírtál az racionális, ésszerű, egészséges álláspont."

A fentiek értelmezésében a kettő már nem zárja ki egymást.

"Az alázat irracionális, nem ésszerű és nem egészséges hozzáállás."

Ez pont a megalázkodásról szól, amikor aláveted magad más akaratának, kritikátlanul elfogadod más felsőbbrendűségét.

Bambano 2019.05.12. 20:32:59

@screpes: az, hogy nem szeretném felfedni a civil énemet.

lecsós 2019.05.12. 20:45:26

@élhetetlen: A múltkor kocsival szeltem át fél európát, oszt hallgattam a deutsche rádiót, mert mit tenne mást az embör fia az autobahnon. Nos ott arról ment a szó, hogy az egy út, egy övezet kínai projekt mennyire fasza lesz deutschlandnak, mert a német kikötőkből fog a portéka átpakolódni, netán abban a körzetben fog legyártódni - ha részegységeket hoznának arrafelé - és hogy az NRW iparával karöltve tolják a csíziót Hamburgban, meg a többi logisztikai hubon bayernlandban. Vakartam én a fejemet, hogy akkor most mi is a pálya ezekkel a kínaiakkal, mert ezek pénz akarnak keresni sokat, mint Igor a búvárszivattyún a lengyelpikón nyáridőn. Tehát lesznek itt komoly deutsch érdekek itt a történetben. Pl az én micimackó gondolkozásom szerint alapvetően az, hogy a portéka deutsch területen állon meg átpakolódni elsőként nyugaton, ennyi ez. Ezt tolták a rádióban. Logikus, az NRW ipara, a Ruhr folyó mentén eléggé egyszerűen tudna erre ingyen lóvét szerezni Frankfurtból. Multi az kell ide, csak meglátásom szerint nem tudjuk maximalizálni a helyzetünket abból, hogy itt vannak, pedig a multik csecsén születhetne egy-két középvállalat. De barmok vagyunk ehhez is, többek között.
Leírtad szépen, hogy mit csinál a lámpás gyerek. Persze, ez nemzetközi szinten nem így működik.
Jobban tisztelik azt, aki kimegy almát árulni a sarokra, beszopja párszor, megtanulja a szakmát, és egyre jobb lesz, mivel ez működik arrafelé, ezt tiszteletet szül, mert ezt "híjják" arrafelé referenciának.
Tehát ezzel beszoptuk, nem lesz ebből exportképes komplex innováció, pindurkát másképp köll ezt "csinyáni." Ebből lesz még pár svájci rendszámos lapos kocsi, kiskegyeddel az ablakban a magyar utakon, de több nem.

Köne egy csapat, aki összetolja az okosságot, amivel rendelkezik, és nem csak pofázik róla, hogy mit köll csinálni, hanem csinálja is, akármilyen kicsibe, de csinálja. Mert az ilyenből lehet 10-20 év alatt valami, ami már nemzetközileg fasza cucc.

Azt írtad, hogy úgy tolom az okosságot, hogy "felülről megmondom a tutit" stílusban. Pedig nem. Ott vagyok a tűzvonalban. :)

enrikokaruszo 2019.05.12. 21:02:09

@élhetetlen: az itt forgó pénz jobb, mint a franciáknál forgó pénz, ezen nem változtat szimpátia vagy ellenszenv

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.05.12. 21:16:00

Szeretném mondatonként megcáfolni a cikkedet, vagy legalábbis vitatkozni velük.

" a versenyképes gazdaság és a jól működő állam ... ma mindkettő fundamentálisan romokban."

Ez egy értelmezhetetlen túlzás. Mi az, hogy mindkettő romokban?

GDP szerint 192 országból az 58.-ok vagyunk (hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_(nomin%C3%A1lis))
az egy főre jutó GDP szerint 51. a százból
(hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_egy_f%C5%91re_jut%C3%B3_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_(nomin%C3%A1lis))
és ugyanez olyan 45. helyre elég PPP alapon. Romokban pl. Szíria van, amit nem is szerepeltetnek ezen a listán. Mert romokban van. Tehát ez egyáltalán nem állja meg a helyét. Érzelmi túlfűtöttségből adódik.

"ellenben ha valaki nem látja maga az állam mélységes válságát ma, az minden bizonnyal hülye vagy erkölcstelen."

Na mármost, köszönöm a minősítést, én nem látom. Az látom, hogy az állam az utóbbi évtizedben nagyon jól működött. Az előtte lévő időszakra ez nem igaz, de az Orbán-kormánytól kezdve ez igaz. Százszor leírták már, de akkor még egyszer: államadósságnövekedés megállítása, államadósság folyamatos csökkentése, munkanélküliség történelmi mélyponton, államadósság devizaaránya erőteljesen csökken, a bűnözés, a halálos közl. baletesek csökkennek, az autópályák, vasutak épülnek, mindjárt jön az azonnali átutalás rendszere pl. Na ezt nem a méltóságos multik kényszerítették ki, hanem maga az MNB. Én nem látom az állam válságát.

"z isten adta nép meg, amelynek fogalma sincs e téren se semmiről, két kanállal zabálja a királyi út kiméráját. Miközben a saját elszegényedését és reménytelenségét nem veszi észre. "

Van-e józan ítélőképességed???? Amelyik országban ilyen ütemben nőnek a reálbérek, ott ismerethiány a teljes elszegényedésről papolni. Egyszerűen van egy ideológiai alapod, és arra próbálod a valóságot felültetni. Ha ellentmond az adatoknak, akkor is.

" Az átlagos magyar választónak fogalma sincs arról, hogy a közszolgáltatások drámai esése az utak karbantartásától a kórházi állapotokig"

Erre tudnál valamilyen adatot hozni? Mert én a kórházak folyamatos épülését látom. Vidéken szinte mindenhol felújították a kórházakat, a mentőautók folyamatosan cserélődnek. Ez megint olyan mondok valamit a levegőbe alap nélkül.

" Fogalma sincs, hogy egy ma elvesztegetett év örökre elvész és minden év veszteségeinek bepótolásához három további kell majd a jövőben"

Ez pontosan így van. Ha megnézzük, hogy mi mindig a szlovákok előtt voltunk GDP-ben, és 2007-8 között ők évi 10%-ot (!!!) növekedtek, mi meg 1-1-et, akkor láthatjuk, hogy 2 év alatt megelőztek minket. Na az lemaradás, országrombolás stb. volt. És azóta sem értük őket utol.

(data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.KD?end=2018&locations=HU-SK&start=1990&view=chart)

Látszik az ábrán, hogy egyszer lehagytak minket, azóta meg kb. úgy fejlődünk, mint ők, csak hát már előbbre vannak.

Pár gondolat akkor:

1. A lemaradásunk azért van, mert 40 évig itt voltak a szovjetek, nyugaton meg nem. Ez tény, de ha nem hiszed, akkor nézd meg. 90 óta közelítünk feléjük, csak hát nagyon mélyről indultunk.
2. Pár helyen láttam bele a multik működésébe. Egy szóval: borzasztó. Nem azért jók, mert jók, hanem azért, mert erősek. Nekik 40 év előnyük van, ezt ne feledjük!
3. Van egy régi szovjet vicc, mikor Aljosa a traktorgyárból már a 3. traktort lopja haza, és mikor összeszereli, mindig T-72-es lesz belőle. Ez a helyzet a tanácsadókkal is: rohadt okosak, minden tudás náluk van, rohadt sok pénzért elmennek egy vállalathoz, aztán a végén MINDIG ugyanaz lesz a vége. Tök mindegy, honnan indulsz ki, a végén valahogy mindig az SAP bevezetését javasolják. Kb. tudományos alapokon végzik a sznobizmust. Csak én ezért nem fizetnék egy petákot sem. A junior tanácsadókat (2000-es évekbeli példa) a cég munkatársai tanították meg Wordöt kezelni. Aztán a több hónapos százmilliós "tanulmánynak" az lett a vége, amit már az első nap is tudott mindenki: be kell vezetni a X rendszert.

lecsós 2019.05.12. 21:40:41

@élhetetlen: Itt a csávó, a Padman.
Szarrá innoválta a világot, mivel nem tudta azt, hogy "hogyan is szokták eztet csinálni a nagyvilágban, mert megvan rája a technika, csak meg köllött volna venni.
Pont beleszart az egész gépészeti bölcseletbe, és tette a dolgát. Megnyerte, meg az országa is.

Itten e:
lecsos.blog.hu/2019/04/10/elemezzuk_kicsit_a_padman_cimu_filmet_2_rupia_db_nem_tobb_2_rupia

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.13. 03:12:33

@fofilozofus: érdemes a trendeket nézni, kösz; a propagandára nem reagálok

Pipas 2019.05.13. 06:18:07

@Carmichael: "Értem, szóval neked lehet 3 definíciód is ugyanarra, de négy már nem fér bele."

Nem nekem van 3 definícióm, a szótárból másoltam ki.

"Mivel Hafr is egyetértett az általam leíartakkal, láthatóan ő is erre a definícióra gondolt. "

Nincs azzal semmi baj, ha valaki a szavakat nem olyan értelemben használja mint a nagy többség, mint ami a szótárakban megvan. Akkor viszont nem kell csodálkozni, hogy mások, akik a szavakat az elfogadott, eltejedt, szótári értelemben használják nem fognak egyetérteni.

Ha azt állítod, hogy a disznót szekér elé fogják, akkor mondhatod utólag, hogy te egészen máshogyan definiálod a disznó fogalmát, persze. Csak nevetségessé teszed magad.

Az meg, hogy az interneten valaki egyetért valaki mással, pláne az indexes blogokon, pont semmit sem ér. Lehetetlenség akkora butaságot kitalálni, amivel ne értenének páran egyet.

screpes 2019.05.13. 07:41:16

Egy indiai játékfilmből veszed a gazadasági sikeresség példázatát
Nem lenne baj, egy JÁTÉKfilm is része a valóság szövetének, és igaz lehet a sztorija, amit mellesleg felmutat.
Nézzük mindazt, amit te nem teszel: kilistázni azokat a körülményeket amik elvezettek a sikerhez.

1. hatalmas biztos piac ( a nők, akik nem tudják megvenni a "régi" módon gyártott-forgalamazott és beárazott betéteket.

2. szerencse is (véletlen, eseti elemek)

3.tőkeigény
innovációként egy gép, kívülről beszerezve, mert a "téma" és indiai piaci szokások része az elzártság. (ezt a szokásjogot kellett áttörnie a garázs-vállalkozónak.

4. (katalizáló kérdés) Hány ilyen lehetséges a gyakorlatban? mire van szüksége a fél milliárdnyi indiai nőnek havonta, és nagyon?

6. szerintem a szükségletek/kvázi innováció még bicegő háromszögében a harmadik elem, hogy az információcsere - a termékelőállításra vonatkozóan is és a közönségkapcsolatban is - ingyenes: az internettel kézközeli lett.

Igen, valóban egyéni érdem, ha ezt egyvalaki feltárja, használni kezdi, vagyois "kitapossa" az ösvényt, amit kitapostak, - a következő ezer rivális követni fgja, nem tudom meddig lehet és hogyan maradhat "piacvezető", mert erről nem szól a fáma....

Összegezve: egy kifejezetten egyedi modellt akarsz eladni - általánosként.
Nem lesz milliónyi hasonló indiában sem.
Hafr egyszerűen csak annyit válaszolt erre: a trendet kellene látni: a széleskörű általános lehetőséget, aminek EGY KIS RÉSZE megvan, másik abszolút nem.
Ennek a fiúnak nem kellett Európába jönnie megtanulni az intim higiénés normákat, és aztán hazamennni, előbb multik bedolgozójának lenni.
De ez EGYETLEEN embret jelentett a nem tudom hánymillióből, azok a járdán, a földön árulnak, árulják tovább esélyeiket.
---
@lecsós: ha nem vagyunk résen leinnoválnak!? (máshol meg ezt írtad)
de hiszen megtörtént és naponta megtörténik...
Miért kíméled te ennyire a jelenlegiket, akik idehaza regnálnak?
nem a vállalkozóékat, mert azokat generálszószként leöntöd az ostorozással), hanem a leszabályozókat. Joggal nevezi Hafr a kirohanásaidat propagandisztikusnak.
Nna ezzel (a te ostorozó mozdulataidal) végképp nem megyünk semmire, azaz, rossz helyre megyünk. Mert nem a nete -es "laptopból adódo" esélyeink a jellemzőek, hanem a kormányzati gátak és a járdákra költözött szokásjog - indiában. ...
Az nem kétséges, hogy egy ellenkezőt mutató sikerfilmhez ott is pénzt adott az állam - vagyis Bollywood, egy ottani vajna.

lecsós 2019.05.13. 08:50:51

@screpes: Nézd, én a 90-es évek elején voltam gimnazista. Akkoriban sokat voltam külföldön, olyanoknál, akik tolták a Mittelstandot nem kicsiben. Na most a hazai közeg akkoriban roppantul nem tolerálta azt, hogy te, diákként kinyitod a szádat, és egyáltalán kérdezel. Akkor még a dirije az iskolának a 60-as évek közepén kinevezett káder volt. A gazdaságról ne beszéljünk semmit, itt nem változott a mentalitás a 70-es évektől. madár mindegy, hogy milyen kormányzat van, legyen az baloldali, vagy jobboldali. 93- ban a német mentorom azt mondta, hogy persze, befektetek én is az országban, mert szépek a csajok, jó az idő, és olcsó a munkaerő, de nem kellene bnyalni a meleg szarig, mert mi kifizetnénk az érték pillanatnyi árát, mert szeretjük a hosszútávú fasza businesst. Tehát van egy meleg szarig benyalós attitűd, amit le kellene vetkőzni, ha nem, be fogjuk szopni hosszú távon.
ha lett volna egy kis tök az akkori gazdaság irányításban, és politikában, és elvált volna a szar a májtól, akkor most legalább lenne egy- két középvállalat megyénként. A 60-as évek közepi tudással akarunk tolni nemzetközi businesst, ami kurvára nem akar menni. A mostani 50 +-os nagy generáció, akik okosba tolták a privatizációt, védik a seggüket, és ezért nem lesz itt változást, nincs levegő, egy fiatal ezért húz a büdös picsába. Ez megy 30 éve, és te nézel ki a fejedből, hogy ennyire barmok nem lehetünk, hogy a gyerekeink akarjanak szarrá verni minket a kapanyéllel, mert elkúrtuk jódolgunkba, mert aztat tanították az óvodától az egyetemig, hogy hogyan nyaljál e a meleg szarig, legyél bármilyen szakember.
A Padman megcsinálta, itthon meg nem látok ilyen embert, aki megcsinálta volna, mert egyik sem hiteles, és itt ez a nagy gond. Minden ágazatban ezt látom.
ha lenne sikeresség, akkor az valamilyen szinten nemzetközi szinten is jelen van, legyen az bármilyen kicsi cég.
Mindig is rossz volt a kormányzati szándék, mivel ez nem a good government adoptációja, ott egyensúlyban vannak egyéni- állami felelősség. De nálunk nincs. Senkit nem kímélek, mert egyszerűen barmok vagyunk, olyan problémáim vannak, hogy a nagypaik generációja a komcsi lét miatt - a benyalunk meleg szarig attitűd miatt - szarért hugyért adták el a módszerváltásnál az unokáik jövőjét. A barmok el sem tudták képzelni, hogy a komcsik ezt meg merik tenni, így, ebben a formában. Van egy gazdasági lokális tér kis hazánkban 2019-ben, valamilyen szintű nemzetközi integrációs fokkal, és az ebből adódó profitmodellekkel. Elemezni nem tudjuk a saját pozícióinkat, nem hogy meghatározni benne egy lokális kkv szerepet. Hol vannak a tökeink? Leszáradtak vazzeg? Mindíg csak megy a virnyák, hogy mit nem lehet. Most már az érdekelne, hogy mit lehet, és hogyan. ha nem tuduk kitalálni szépen be fogjuk színi, ahogy kell.
Lesz sok sok lapos autó svájci rendszámmal, kiskegyeddel, bólogató kutyával a hátsó ablakban, kibaszott sok lakópark a nagy tó partján, de más nagyon nem.
Indiában működik valami. A kérdés az, mi működne itthon, és hogyan?

screpes 2019.05.13. 09:08:40

@lecsós:
mi működne itthon?
Írjál, mondjuk, a balatoni északi partról és környékéről. Azt érintgetted korábban.

Dan da Man 2019.05.13. 09:11:49

@HaFr: Isten áldjon meg érte! Bár máshol is így tennének, mert elmondhatatlanul zavar ez a néhány arc, akik konzekvensen megjelennek az Indexen kiemelt blogokon, és tényleg csak a trágyát szórják. És nem értem, hogy a legtöbb helyen miért ennyire liberálisak velük, miközben ők csak ostorozzák a liberálisokat...

Szóval köszönöm!

Carmichael 2019.05.13. 09:45:38

@Pipas:
"Nem nekem van 3 definícióm, a szótárból másoltam ki."

Értem, te elolvasod, amit mások írtak, és annyi. Mint látod, van élet a szótáron kívül is, az a 3 definíció is így keletkezett, a nyelv gazdagodik, változik.

"Nincs azzal semmi baj, ha valaki a szavakat nem olyan értelemben használja mint a nagy többség, mint ami a szótárakban megvan. Akkor viszont nem kell csodálkozni, hogy mások, akik a szavakat az elfogadott, eltejedt, szótári értelemben használják nem fognak egyetérteni."

Nem csodálkoztunk, pontosítottunk, hogy segítsünk neked értelmezni ezt a szöveget.

Ha azt állítod, hogy a disznót szekér elé fogják, akkor mondhatod utólag, hogy te egészen máshogyan definiálod a disznó fogalmát, persze. Csak nevetségessé teszed magad.

Nem feltétlenül. Minden szó vagy kifejezés megállapodás kérdése, nem megkerülhetetlen törvényszerűség. Ha másként használod, kockáztatod, hogy nem értenek meg, de mint látod ebben az esetben csak te akadtál fent ezen. Ettől nem vagy buta, de tanultál valami újat, ami tök jó.

"Az meg, hogy az interneten valaki egyetért valaki mással, pláne az indexes blogokon, pont semmit sem ér. Lehetetlenség akkora butaságot kitalálni, amivel ne értenének páran egyet."

Az értés nem egyetértés. Attól, hogy értem, milyen értelmezésben használta a kifejezést még nem kell egyetértenem Hafr-al, néha nem is teszem, ebben a kérdésben pont igen.

Carmichael 2019.05.13. 09:46:09

@VIII. Lenin:
Kösz, az ember dőre, álmodozik...

ekat 2019.05.13. 09:59:25

@Carmichael: És az alázat gyakorlásának megvan az a furcsa folyománya, hogy önbizalmat ad, míg a folytonos mindenttudós-bizonyítani akarós hozzááállás sosem.

Carmichael 2019.05.13. 10:52:14

@ekat:
Ez is igaz.
Mivel tanulásra ösztönöz, az új tudás pedig magabiztosabbá tesz, egészséges önbizalom a vége.

Pipas 2019.05.13. 14:02:45

@ekat: "És az alázat gyakorlásának megvan az a furcsa folyománya, hogy önbizalmat ad, míg a folytonos mindenttudós-bizonyítani akarós hozzááállás sosem."

1) Az alázat nem ad önbizalmat, hogyan is adna? Pont az a baja vele, hogy az önbizalmat, az önbecsülést rombolja.

2) Az "alázaton" és a "olytonos mindenttudós-bizonyítani akarós hozzááálláson" kívül van még más megoldás is, mint például az, ha az ember megpróbálja reálisan felmérni az értékeit és bizonyítani az igazát amíg úgy érzi, hogy igaza van. Aztán ha ráébred, hogy nem volt igaza, akkor elismeri, ha ráébred, hogy valamit nem tud, akkor azt mondja, hogy "nem tudom".

Pipas 2019.05.13. 14:03:37

@Carmichael: "Ez is igaz. Mivel tanulásra ösztönöz"

Nem, az alázat nem ösztönöz tanulásra. Az alázat arra ösztönöz, hogy feladd a tanulást.

Pipas 2019.05.13. 14:06:42

@Carmichael: "Értem, te elolvasod, amit mások írtak, és annyi."

Nem, nem érted. Ha valaki azt mondja, hogy "nem, ezt nem én találtam ki, ezt innen és innen vettem" az nem jelenti azt, hogy "csak elolvasom és annyi". Egyszerűen azt jelenti, hogy nem állítom, hogy valamit én találtam ki, ha egyszer nem tőlem származik.

"a nyelv gazdagodik, változik"
Tehát szerző a nyelvet kívánja bővíteni, az "alázat" szót új jelentéssel felruházni, amikor azt mondja, hogy alázatosnak kellene lennünk?

Akkor miért nem azt mondja?

lecsós 2019.05.13. 16:57:52

@screpes: Balaton? Itt ugyanaz van, mint BAZ megyében, csak nagyon nincs szó róla. A parttól ha húzol 5 km-re egy sávot, akkor azon felül lévő települések már BAZ megye szintjén vannak, pár kivételtől eltekintve. Egy őshonos bennszülöttnek, akinek nincs semmiféle eszközrendszere a megélhetésre, az húz a bús picsába innen, mivel 3 havi nyári melóból nem lehet megélni egész évben, ez már nem a 70-es évek.
Itt a magas szintű műveltség csapdája van, Az északi parton Tihany után már a madár sem jár, oda hotelt is felesleges építeni, a srácok is csak Füredig gyünnek. Déli part ugyanez, kicsit beljebb mész, akkor arrafelé már alig van valami. na jó, szépül minden, de melóhely az nagyon nuku. Az északi partról Csopak vonaláig mehetsz be gályázni Veszprémbe, a "kontihó, meg a valejóhó" de oda is már az ország távoli csücskéből hoznak melóst, mert az már itten nincs. Ez megy olyan 25 éve, nincs új a nap alatt, de 290 HUF a 4 dkg- os fagyi gombóc.
Most lesz egy komoly problem sok helyen. Gyünnek a lakóparkok a vízpartra. Akik meg ott nyaralnak, vagy laknak közük nem lesz a településhez. A lakóparknak az a dolga, hogy termelje a lóvét a tulajnak, még van hely, de gyorsan fogy :) :)
Vannak a 4 csillagos hotelek, meg a kikötők, de ezen helyeket látogatók nem költik a településen a lóvét. Szóval vannak itt gondok, de kb. ez megy 25 éve, és már megszokták az itteniek.
Ennyi tengeri vitorlást még nem láttam, mint az utóbbi 10 évben, nem baj, van még hely, néhány mólón árbóc erdőt látsz, semmi mást. :) :)
Ja minden fiatal külföldön van, de nem sanszos, hogy haza tud költözni saját kecóba, mert baszott drága, az északi parton drágább, mint Pesten, ami azért nem baj.
Az utóbbi 10 évben meg elindult az őrület a milliárdosok között, hogy borászkodni akarnak, most ez a hájp, ez is lefut egyszer, és a helyiek végig fogják nézni ezt is,
Jön a nyár, napsütés, és errefelé bikiniben járnak az emberek boltba, megy szépen az élet tovább, ahogy szokott. Nyár végén visszamásznak az emberek pöstre, mert tolni kell az irodába a GDP-t. Ezért Aug 25 körül már érdemes lemenni a partra meginni egy sört a havernál :) :) :)

ekat 2019.05.13. 18:50:00

@Pipas: Ha önbizalomhiányosként megtanulod, vagy kényszeríted magad valami / valaki fele alázatra, akkor az olyan erőt ad, amilyet az önbizalomhiányosságot leplezendő észjátszástól sosem kaptál. Egyszerűsítve. :)
És az alázat amúgy nem egyenlő megalázkodás.

Carmichael 2019.05.13. 19:39:46

@Pipas:
"Tehát szerző a nyelvet kívánja bővíteni, az "alázat" szót új jelentéssel felruházni, amikor azt mondja, hogy alázatosnak kellene lennünk?"

Nem kívánja, mint látod csak te vagy lemaradva, ez már megtörtént.

"Egyszerűen azt jelenti, hogy nem állítom, hogy valamit én találtam ki, ha egyszer nem tőlem származik."

Ez sem Hafr-tól származott, nem is tőlem, de már tudjuk, használjuk, mert tanulunk. Javaslom tégy te is így és lépj tovább, ennyit nem ér már a dolog.

John Brennan 2019.05.13. 21:36:56

Az alázattal kapcsolatban Pipasnak van igaza, kár ezt tovább ragozni.

tele.phone 2019.05.13. 23:01:04

@HaFr: Péter - köszönet érte, hogy az igényes posztoláson túl is figyelmet fordítasz a blogra, és időről-időre visszanyesed a trollokat is. Így nagyobb esély van az értelmes beszélgetésekre. Nem teljesen értettem a reakciódat Főfilozófus felvetéseire. Pedig valami fontos lappang itt szerintem. Megpróbálom más szavakkal.

Az empirikus elemzésekben a kontrollált kisérlet az alap. Pl., gyógyszertesztelés, sarkítottan fogalmazva: Hogyan változik azoknak a betegeknek az állapota, akik beveszik a gyógyszert, és ez a változás mennyiben más azokétól, akik, tudtukon kívül, kontrollcsoportként, csak placebót szednek be. Csak ha az előbbi, "első" változás erősebb, mint az utóbbi, "második" változás lehet a gyógyszert - jó vagy rossz értelemben - hatásosnak mondani.

Praktikus gazdaságpolitikai elemzésekben tipikus probléma, hogy nehéz kontrollcsoportot találni, ezért a "második" összehasonlítás trükkösebb. De az "első", előtte-utána összehasonlítás épp ezért nem hagyható ki.

A magyar gazdaság dualitása nem most kialakult probléma, nem lehet simán ráfogni az éppen aktuális kormányra. Ezért bármilyen elemzésnek onnan kellene kezdenie, hogy hogyan, milyen mértékben, milyen irányokban változott a dualitás mondjuk az elmúlt 25 évben. (Főfilozófus szerint bizonyos esetekben, körökben és valamilyen szinten akár még javult is a helyzet. Nyilván ezt is lehet vitatni.) Ez az "első" különbség. És ez még nem jelent gazdaságpolitikai hatást.

Ahhoz a "második" különbséget is be kellene hozni: Milyen intézkedéseket tett a kormány, amik befolyásolhatták a dualitást, és az ezek miatt változott, vagy egyébként is változás lett volna, illetve más kormány realisztikusan mit csinált és csinálhatott volna mást és máshogyan. A poszt se az első, se a második aspektust nem nézi, ezért akár egészen félrevezető is lehet. Nem a rosszindulatodból kifolyólag - azt nem feltételezem rólad -, hanem az alkalmazott módszertan miatt. Pedig neked valószínűleg megvan a kellő ismereted, hogy a megfelelő legókockákat összerakd.

De ezt csak elgondolkodva írtam - új posztra valószínűleg nincs időd, meg Főfilozófus sorsára se akarok jutni...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.14. 16:51:10

@tele.phone: miért jutnál... én tanácsadó vagyok, a nevezett nik utolsó belezdése a tanácsadókról a leglefőttebb vicc, ami mióta az ipar van, kering róla; nem a sértődés mondatja velem, hanem a valóság ismerete, hogy természetesen nemcsak unalmas, hanem ostoba is; mármost ami a lényeget illeti, én meg nem egy-két, hanem sok tucat multit ismerek, az egy-kettő tapasztalat nem érdekel; a konvergencia pedig ugyan tény, de nyugati tőkéből és knowhow-val valósul meg, erről szól a poszt, nem a konvergencia nem létéről; és ha már annyi linket kaptam, én is adok egyet www.portfolio.hu/unios-forrasok/gazdasagfejlesztes/hova-jutott-magyarorszag-15-ev-eu-tagsaggal-11-latvanyos-abra-kovetkezik.320901.html

Tény, a továbbiakban nem kívánom ismételni magam, szintén untatna

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.15. 08:54:06

@HaFr: Raskó György publikus FB_bejegyzése: Az EU elődjét, az EGK-et létrehozó országok (D, F, I, és Benelux államok) 2018-ban az EU28-ak Bruttó Hazai Termékének a 60%-át adták.
A később belépők közül a két nagy tagállam, az Egyesült Királyság és Spanyolország az EU GDP 20%-át állítja elő.
A "reszli" nyugati tagországok: Ausztria, Portugália, Dánia, Írország, Görögország, Ciprus, Málta ehhez hozzátesznek 13%pontot, így együtt a nyugatiak adják a GDP 93%-át.
A 11 volt szocialista kelet-európai tagállam 15 éves tagság után 6-ról 7%pontra "tornázta fel" részesedését.
A 11 kelet-európai tagállam az uniós támogatási pénzek mintegy 20%-át kapja, mindegyikük nettó kedvezményezett és az marad még évtizedek múlva is, ha egyáltalán megmarad az EU.
A kelet-európaiak egy főre jutó teljesítménye (értékteremtése) még mindig fényévnyire van a nyugatiakétól, átlagban mindössze 38% körül.

Ezek alapján erősen javaslom Orbán úrnak és kelet-európai barátainak, hogy tekerjék már erősebbre azokat a szélturbinákat, mert enélkül még a 7-ről 8%-ra felmenni is további évtizedekre lesz szükség (kicsit jobb lesz ez az arány Brexit esetén, de az nem a mi teljesítmény-javulásunk eredménye.)
A keleti tagországok gazdasági téren még egy évszázad múlva is marginális szereplők maradnak az EU-ban, hát még ha "sikerül" kiebrudaltatni magukat az unióból. Akkor leszünk igazán magára maradt senkik a globális világban. Kicsik, savanyúk, de büszkék...

ijontichy 2019.05.15. 17:24:22

@444: Jesszum pepi, már megint kiengedtek? Vót két percem empátia-gyakorlatra, és rádöbbentem: nagyon nehéz lehet nektek. A kényszer , hogy nap mint nap iszonyatos energiákat fektessetek a sérült magyarság-tudatotok karbantartásába, borzasztó fárasztó lehet. Nem csoda, ha egyéb, hasznos, zsetontermelő, életet igenlő és élvező tevékenységre kevesebb jut. De nem helyes, ha ránk, normálisan szocializálódott magyarokra haragszotok. A helyzet az, hogy esélytelenek vagytok ebben az általatok kitalált, beteges "ki a magyarabb a magyarnál verseny-ben". De nem azért, mert mi szemetek lennénk veletek. Á dehogy. A vereségetek is csak a fejetekben létezik, ezért aztán segíteni se nagyon tudunk, hiszen ez a "magyarság-probléma" számunkra - szerencsére - nem létezik. Magatokat kell legyőznötök, mert az "ellenség" is csak a fejetekben létezik.
Ha pedig bármely félmagyar beígéri nektek, hogy harminckét és fél seggnyalásért győzelemhez segít titeket, nyissátok ki a szemeteket. Sehova sem vezet, ha a magyar honfitársaitokat piszkáljátok, ahelyett, hogy egyszer, csak úgy, a hecc kedvéért megpróbálnátok szembenézni a valódi problémátokkal. Így ugyanis minden napotok csak verbális "győzelmekkel" végződik, és az igazi "győzelem" az mindig "majd holnap" lesz. Lassan húsz éve éltek ebben a "majd holnap" reményében. És persze mindig a "fogjuk meg és vigyétek". Holnap majd a vitya legyőzi a libsiket, holnap majd a fidesz kirúgja a körúton belüli filoszemitákat (mekkora baromság ez "filoszemita" is), holnap majd Trump így tesz, a Putyin meg úgy... izé, mikor csináltál valami hasznos zsetonteremtést, meg önfeledt szórakozást utoljára? Te magad, nem a vitya, nem a fidesz, nem a putyin, se nem a szentkorona szelleme.
Rólatok mindig az a vicc jut eszembe, hogy az izraeli suliban töriórán tanerő előad, megy a mese hogy "és akkor izráel gyermekei így tettek, meg izráel gyermekei úgy tettek...". A végén felteszi az obligát kérdést: van valakinek kérdése? Mire az egyik kissrác: Ez mind rendben van, csak azt szeretném tudni, mit csináltak mindeközben a felnőttek.
Ja, nyugaton nem istenek laknak, csak olyanok, akik szeretnek jól élni, és nem szeretik a mondvacsinált problémákat. Elhiszem, hogy belülről a liofilizált vityaexkrementum-szippantók jól érzik magukat, ám ez illúzió. A zárt rendszer, meg az anyag adta illúzió (ld: Keresztatyám: Kemokrácia)

tele.phone 2019.05.15. 21:21:42

@HaFr: Hm, ez sajnos nagyon ül.

Az a probléma az euroszkeptikus Orbán-szimpatizátorokkal, hogy nem veszik észre, hogy nemcsak ők csalódtak az EU-ban és a Nyugatban. A nyugatiak is csalódtak a keletiekben, és egyre erősebb azok tábora, akik szerint a keleti bővítés hiba volt.

Ez egy félreértések vígjátéka, ahol mindkét fél csak a rosszabbik oldalát látja a másiknak, és ez egyre inkább egy beragadt helyzet lesz. A kulturális különbség a meghatározó ebben a problémában. A nyugatiak legkésőbb a 60-as évektől egy erőteljes posztmodern fordulatot vettek, de ezt már sok évtizedes vagy akár évszázados demokratikus tapasztalat mellett. A keletiek meg fejben inkább modern (vagy akár pre-modern...) elképzelésekkel foglalkoznának, bár a gyakorlatban még a modernizációs kanyart se tudják teljesen bevenni.

Az EU-csatlakozás nagy lehetőség, de eddig még inkább kihasználatlan ebben a kulturális értelemben. Ezen a téren a nyugatiak nem teljesen készítették fel és segítették bele a folyamatokba a keletieket - részben mert nem számítottak erre a meghatározó attitűdbeli különbségre, részben meg annyira nem is akarták (szemben a korábbi bővítések esetével). A keletiek meg nem is értették, hogy mi az, amit nem értenek. De szerintem ez idővel megoldódhat, ha hagyják a megfelelő tanulási folyamatokat kifutni.

Ebbe csap bele az orbáni konfrontáció és szociopata kuruckodás. Ez csak berögzíti a másodrendű keleti pozíciót, aztán majd nézhetünk, amikor így vagy úgy, de kitesznek a klubból.

Tök jó lenne, ha euroszkeptikus barátaink két brüsszelezés közt elolvasnák ezt a két cikket itt lent. Persze úgyse fogják.

www.theguardian.com/commentisfree/2019/may/15/populism-biggest-threat-eu-east-wide-divide
www.politico.eu/article/eu-east-west-divide-didnt-have-to-be-enlargement-rule-of-law/

ijontichy 2019.05.16. 02:10:03

@444: Na csak előkerültél, már aggódtam, hogy kivágott a vendéglátó :-)
"van egy magát filozofikus mesterrassznak képzelő társaság, amelyik azt mondja, hogy a multinacionális vállalatok, a nyugat a világ felett áll" Na és? Én is sok mindent mondok. Sőt vitya is sok mindent mond, aztán mi fölött áll? Mondani mindent lehet.(Btw. taglista van? egyáltalán milyen ennek a mesterrassznak a bőrszíne? egy magyarnak ez nem lehet mindegy ;-))

" egy részük nem elsősorban a pénzért, hanem ezért az idealizált nyugatos életstílusért vándorolt ki" Az életstílus pénzbe kerül. Mo-on is lehet ilyen életstílust vinni, a rávaló zsetont megkeresni kevésbé. Pontosabban sokaknak kevésbé. Tehát elsősorban a pénzért.

"de magyarország nem ilyen" Dehogynem. Mari néninek is kell(ene) az intelligens LG mosógép, Sanyinak a falat beborító laposteve (4k legyen legalább, mer' azon az igazi a focimeccs), Katicának meg a legújabb ájfón. A Józsi is lecserélné a tizenéves Opelt valami dögös verdára.
Van egy mondás: Humbug, hogy a férfiak a karcsú nőket és a száraz fehérbort szeretik - valójában a Rubens-i nőkért és az édes vörösborért vannak oda. ;-)

Vitya nem ügyesen mozog, hanem épp aprítja az ezeréves porcelánt (nade mit is várnánk tőle, paraszt a lelkem, igaz annak elég ravasz), szétverni meg max. otthon a dühöngőt veri a basement-ben. Miről mesélsz? Mo-on a multik nélkül már a sajátjai tekergetnék lefelé a tökét, hogy a kezébe adják.

Amiben Mo "nem ilyen", az a társadalom elmaradottsága. A normális fejlődés '98-ban vitya és a bolsi hulladék kormányra kerülésével megszakadt. Az elmaradottság abban mutatkozik meg leginkább, hogy mikor vitya 2010-ben lényegében biankó csekket kapott, majd ezekután olyasmiről kezdett el hadoválni, hogy a "jóléti társadalmaknak vége", nem vágták visszakézből pofán, mondván: "ha szerinted vége, akkor mijakisf..mér akartál minielnök lenni, ha egyszer hülye vagy hozzá, hogy Mo-n jóléti társadalom építését vezesd? Mert mi biza azt akarunk LG mosógéppel, lapostevével, toronyórával és lánccal, nem pedig lapostetűvel és patkányokkal". (amúgy ha vége, akkor mostanra mi is van ezzel a "itt ojrópa utolérése és meghaladása lészen 10 év alatt?) Vitya ugyanúgy összevissza hadovál, mond mindent, mint a "mesterrassz" (meg te). Ez egy permanens előremenekülés, nem több. Amennyire jól lovagolta meg a migráncsbalhét, annyira elfuserálta ezt az EPP-foglalási kísérletet. Ami Amerikát illeti, ott jó időre elásta magát. Megkapta a vágyott ötpercét az amerikai médiában, csak épp kétlem, hogy ilyen lovat akart. A pali túl van a csúcson, a kérdés már csak az, lassú csúszás lesz, vagy gyors lesiklás? Addig viszont a csóró magyarok még sok jó zsetont el fognak vesztegetni semmire. (Btw. nem tudom vett-e valaki drágábban Fehér Házi belépőt, mert akkor nevezni kéne egy Guiness-rekordra Nárciszkát).

Ami a honi ellenzék jó részét illeti, érteni még értem őket (de a k. édes anyukájukat). Aki lehúzott kormányon nyócévet, vityával az ellenzékben, érthető, ha nem akarja újra naponta kiokádni a jóféle kaját. Fűtés-hűtés van a Parlamentben, nem probléma a tízdeka parizer, se a cipő a gyereknek... vitya meg majd megmurdel egyszer. Tkp. ők se mások (csak pepiták), mint Pokorny, Kósa, Illés Zozó, Borkai, Áder, Navracsics, mostmár a Lézer is, a fél MTA (na jó, most már lehet hogy csak negyed)... stb. Mo-on momentán dühöng a középszer uralma, de majd vége lesz. Oh yeah, vitya is csak egy középszer, csak kissé túlmozgásos, oszt tapasztalatlan szemnek úgy tűnik, hogy hűha! pedig nem. "Hasznos hülye", akit láthatóan elég sokan használnak :-/.

ijontichy 2019.05.16. 02:26:06

@444: "úgy, hogy meg kell állítani a bevándorlást" Milyen bevándorlást?
Még szerencse, hogy ezeréve nem volt itt egy vitya, lett volna nagy rápacsálás :-(. De lehet, hoyg ojrópa jobban járt volna (ki tudja? :-) ).
Amúgy van némi vicces abban, hogy azok rinyálnak leghangosabban, akiknek a legkevesebb jutott ki. A német nagyvárosok (Berlin, München) még most is elég sokat küszködnek, de ez valóban ne legyen a ti gondotok. Attól meg mentsen meg minket az Isten, hogy a vitya védjen meg bármitől is (Pannónia mélynövésű hőse ugye megtette a magáét migráncsilag, és ezt errefelé mindenki tudja, csak civilizáltabbak annál, hogy állandóan az orrotokra húzzák). Meg fogják ezt oldani, előbb, mint ti a beomló egészségügyeteket, meg oktatásotokat.

lecsós 2019.05.16. 10:24:43

@ijontichy: Szerintem későn mondta ki túlmozgásos, ott 2006-ban, hogy át lett baszva az egész nép ezzel a demokrácia, meg kapitalizmus játékkal. A komcsik, meg az utódok nem nagyon faszén vezették le a módszerváltás utáni 10 évet. Arra kellene büszkéknek lenniük az unokáknak a magánegyetemen, meg a baksisért kapott multi központok béli állásokba, hogy nagypapa mennyire tudott nyalni a meleg szarig, és hogy milyen szép volt, amikor folyékony lett a kis gerince.
A gazdasági- és politikai elit nem hitt semmiben a lóvén kívül, fosott mindentől, ezért lett a fülkeforradalom. Kurva egyszerű a képlet, fel lehet ezen háborodni, de a legnagyobb gond az, hogy nincs innováció, nincs ötlet, csak a kibaszott virányák megy 30 éve. 98-ra a magyart kicsinálták. Ennek a vagyonvesztésnek a 100-ad részéért felgyújtották volna a nyugati fővárosokat. Nálunk a birka meg tűrt, mivel azt sem tudta, hogyan és miért csinálják ki.
Az észtek, a lettek, a litvánok is kibasztak minden komcsit mindenhonnan, és a nulláról elindultak szépen a 30 éves úton.
Azt akarod mondani, hogy a módszerváltáskori elit, az akkori negyed tudásával, aki csencselt mindennel, amivel lehetett, olyan kurva faszán vezette le a történetet? Lófaszt. A baj az, hogy ez volt a másik számára a mérce, a példa, és nem az, erre építették rá az egész gépezetet, és nem az volt a példa, hogy hogy a tökömbe lehet valami faszát csinálni, ami működik is. Dilettáns faszok voltak mindenhol, - komcsi attitűddel - néhányan meg észrevették a lehetőséget, és elkezdték játszani a "kurvanaagy kapitalista vagyok, igaz 2 hete még a komicsi voltam - játékot. Most meg számon kéred azt, hogy vitya mit csinál.
Vitya egy következmény, azé mert az elit szar baksisért - pár ezer milliárdért - lement kutyába a módszerváltáskor, és eladta a népnek, hogy márpeig nincs más hátra, be fogjátok szopni 20 évig.
Szépen így megy ez errefelé, a régiek már nem hitelesek, ennyi ez . A kérdés, hogy hova fut ki ez a történet, hogyan konszolidálódik. A komcsik a multikkal akarták konszolidálni a rendszert, csak hülyék voltak hozzá,hogy létre hozzák az egyensúlyi helyzetet, mivel azt hitték, hogy a 70-es években megszerzett tudás, és attitűd működik a 2000-es évek derekén is. Oszt nem, ennyi ez.

ijontichy 2019.05.16. 14:04:21

@444: "az egyik nem tud szót érteni a többségi magyarokkal" Mindenki magyar és nincsenek "többségi magyarok".

"az egyiknek mennie kell. és lehet fenyegetőzni" Ahogy múltkor írtam, a paranoia csak a ti fejetekben játszik.

"hogy majd bedöntik az országot." ez a biztonsági intézkedés akar lenni? hogy "mi már akkor megmondtuk..."? (mármint tudjuk, hogy tökhülyék vagyunk ehhez, de akkor is iszunk még egy pohárral és majd ráfogjuk a nyuszira :-))

Május végén valóban lesz választás. Az sem kétséges, hogy a Wehrmacht szervezettségű idióták (aka fidesz szavazók) nagy számban fognak résztvenni. Esélyesen nőhet is a fidesz képviselőinek száma. Mindegy. Ami fontos, az az, hogy vitya talán végre túl messzire ment az itteni garnitúra sértegetésében. Annak a jobboldalnak (legalábbis zömének), ami esélyesen több teret nyer az EP-ben, vitya ugyanúgy büdös, ahogy mára már a többieknek is.

@lecsós:
"A gazdasági- és politikai elit nem hitt semmiben a lóvén kívül, fosott mindentől, ezért lett a fülkeforradalom"
Ez azért nem ennyire egyszerű. Alap az, hogy mindenki a saját vélt, vagy valós érdekei mentén egy geci - ezt tartsuk szem előtt ;-).
Az a bagázs, amelyik a módszerváltást elindította, volt annyira tehetséges, hogy rázizzenjen, annak a bulinak vége (félreértés ne essék, ezek nem a fideszes ifjútörökök voltak, őket csak az előbbiek engedték, sőt tolták előre. ahogy Lakiteleken se lett volna dzsembori, ha azt nem felülről tartják kívánatosnak).
Az a bagázs, ami '98-ra a fideszt feltöltötte, az volt a Kádár-kor pártállami szemetje, '89-'90 legnagyobb vesztese. Komoly különbség van a rossz/tehetségtelen kormányzás, meg a tudatosan kártékony között.

"98-ra a magyart kicsinálták." (ez a vitya-féle mindig más a hibás visszhagja akart lenni?) Ja én is voltam fiatal, és akkor még hittem abban, hogy az út pár stációját ki lehet kerülni, de legalábbis le lehet rövidíteni. Úgy tűnik nem lehet. De, mint írtam volt, van különbség a morálisan cseppet sem szép fakaskapitalizmus, meg a tutira kudarcra ítélt mesterséges társadalomépítés között (pláne, ha az utóbbi fő vezérelve a lojalitás).
Sokadszorra írom: (anyagi) csődből sokkal könnyebb felállni, mint egy rommá fragmentált, lebutított társadalommal valami versenyképes országot építeni. Tehát egy "bokros" sokkal inkább rulez, mint a devizahitel-probléma "megoldás" hősei, Orbán-Matolcsy tekintetes uraink, hogy áldassák a nevük :-DDD
Igen, vitya következmény, és a balliba komoly hibája, hogy nem voltak képesek semlegesíteni, de ettől még az a tény nem változik meg, hogy vitya és a komcsy band Mo. legelemibb érdekeit teljesen a saját hatalomban maradásuk feltételeinek biztosítása alá rendelik. Teljesen tudatosan - azaz a tőluk elvárható gondosság mellett tudják, hogy amit csinálnak az már középtávon is életképtelen, és - Mo. hosszútávú versenyképességét ássa alá.
Amit itt sokan elővezettek, abból én a pártállami oktatásból visszamaradt "tervgazdálkodás" nagyszerűségének tudatalatti visszhangját hallom ki ;-) (nem elsősorban, és nagyon nem kizárólagosan gazdasági értelemben véve).

ijontichy 2019.05.16. 14:16:58

@444: Ha már Szlovákiáról regélsz, ne Meciar-t, Fico-t emlegesd. Fontosabb volt az elődök munkája. Mondjuk Richard Sulik-é, Dzurinda-é. Na belőlük sem lett "hős", ahogy Bokrosból-Bajnaiból sem, de talán egy picit szerencsésebbek voltak, és Szlovákia is szerencsésebb volt, hogy nekik nem akadt egy vitya szintű-szaralakjuk.
Ami a "bezzegországot" illeti, nagyon rég lehetsz a fidesz píárban, mert ez a szöveg már régi, és arra volt kitalálva, hogy lehessen gyurcsányozni :-)

ijontichy 2019.05.16. 15:54:56

@444: Hé, engem egy percig sem érdekel a skatulyázási mániátok (jobboldali, liberális... P.L.SZ. ebből csak ti akartok megélni). Megtették, amit tudtak (amihez értettek), és amit kellett, továbbléptek, mint Bajnai. Aki hosszabb időre csak politikusnak alkalmas disznók közé keveredik, az előbb-utóbb maga is disznóvá válik. Ki a f...om akar közpénzen élősködő, eltartott senki lenni? Nyilván az, aki másra nem képes, vagy egy aljas gazember.
Szlovákia Eurót használ és előzi Mo-ot egy csomó szempontból. A hüjjemagyar meg tapsol, hogy egyeseknek van egy fészekalja kölke, mekkora farkú magyar csávó már az ilyen (vakkomondor irigyen ugat), miközben az egész fészekalját a köz pénzén nevelte fel, de vitézül odaszart a brüsszeli nagyszála közepére, más "hasznot" ugyan nem hajtott, ám kárt annál többet okozott.
Az a nyomorult ország komoly önértékelési problémákkal küzd, gerincproblémái vannak (avagy morális-erkölcsi szempontból igen szarul álla), a bolsy band meg - utánunk a vízözön jegyében - ezerrel dolgozik azon, hogy ez minél tovább így is maradjon.
Ez a lényeg, nem az hogy leírjuk azt, amit úgyis meg lehet találni az Interneten, majd jelentőségteljes képet vágni, mintha húdefontos tényt közöltél volna. Living_in_the_past, Forever! :-(

lecsós 2019.05.16. 16:33:28

@ijontichy: Értem, tehát a libsik arra játszottak, hogy 98-ra szétbasszák a teljes társadalmat, ellopnak mindent, - mivel a bank mindent visz - és mivel a teljes tuti a zsebükben van, elkezdik osztani az észt, és lenyugtatni a társadalmat, hogy mégse legyen robbanás. Én a 90-es években voltam gyerek, és végignéztem, hogy a barom hozzáállás miatt hogyan rohad szét az egész gazdaságnak nevezett cucc, brutálisan lecsúszott a vidék.
Akkor felesleges volt vidéken 4 millió ember, kb. ez volt a politika. - Ezért küldte el a libsiket a bús picsába a vidék mostanra -
Lehet nekem dumálni, hogy persze, ilyen boksz, mert ez a gazdaság farkastörvénye. Lófaszt mama - hogy egy klasszikust idézzek-
Ez duma, amit mondasz, véded a seggét az akkori elitnek. Ki kell mondani, hogy szarok voltak, nem tudtak építeni, csak rombolni. Gyerekként láttam azt, hogy a módszerváltáskor hogyan lesz a semmiből valami, ha megveszik a deutschok. Már azok mondták, hogy bazdmeg, ezt már kurvára nem kellene, ez már a meleg szarnál több kategóriája.
A multik - akik értettek már valamihez - itt voltak már a 70-es évektől ugrásra készen, nekik teríts-meríts volt a módszervlátás, szépen bevásároltak ingyé, hosszú távra.
A multi kurvára nem szereti, ha baszogtatva van, főleg azt nem komálja, ha barom periféria államai sarokba akarják szorítani a regionális bekötési pontot, ezt a libsik nem tudták, pénzes zsáknak köllöttek.
Ott baszták el a libsik, hogy ki akarták maxolni - lóvét a multitól, csak ezt a 70-es évek béli tudással kurvára nem lehetett, mér akkor sem, ezért szart-hugyért eladták a lelküket.
Most meg rátette vitya a szópórollerre őket. Amúgy nem értem, hogy miért megy a virnyák arról. Meleg van a parlamentbe, lóvé is van, meg minden, stabilan hozzák a 20%-ot, - nem lesznek soha magasabban - ennél jobb helyzetet el nem lehet képzelni a másik oldalról, ennyi ez.
A mostani 20 éves, és fiatalabb -akikek az életét telibe baszták ezzel a baromsággal - hogy minden rohad - elkezdi kérdezgetni nagypapit, hogy mi tett akkor 25 éve.
Bokros csomagkor beszopta az egész nép, teljesen feleslegesen, mivel ez a "benyalunk meleg szarig" mentalitás része volt, semmi szükség nem lett volna a a csomagra, ha a barom antall, meg a társai csak annyit mondanak egy pillanatra, hogy álljunk meg bazdmeg, gondoljuk át, hogy mi is az, hogy gazdaság.
El lett baszva. Mondd meg nekem, van olyan általános gazdasági modell, ami érvényes az országban a módszerváltás után? Ilyen nincs, ezért lehet kimondani, hogy van olyan, hogy a gazdaság "duális, vagy terciális szerkezete". Nem furcsa? Ezt meg legitimálta a mainstream közgazdaságtani guruk a TV-ben, meg mindenfelé. Hogyan van ez?
Minden multi tervgazdálkodik, - budget management - nem hallottál róla? Budget elfogadása után te mehetsz síró pofával a regionális központba, hogy lóvé kell, nem fogol kapni. hagyjuk már ezt a tervgazdálkodás dumát, mert feláll a szőr a hátamon.

Egy csókát most basztak ki egy hazai multi éléról, és árú feltöltő lett másnap. Oszt felkapta a média, és elmondta, hogy szép az élete, mert van ideje a szeretetre. Kapjon szívgörcsöt negyed lóvéért más. Tolja a történeteket a médiában, hogy mi a stájsz arrafelé. Hellóka, akkor most hogyan állunk? Aszongya burokban volt eddig, nem élt.
Nem látok mesterséges társadalomépítést, ezt a burokból lehet így látni. Ugyanazt csinálják, mint a libsik, csak magukban. A libsik nemzetközi hitelekből vettek ezt-azt. Itt meg országon belül megy a sztori, a forint gazdaságon belül. Ez ügyes történet szerintük, ezt látod középtávon versenyképtelennek? Ezt a biciklit lehet tekerni szépen, még pár évig.

Janossz 2019.05.16. 18:11:51

@444: Orbán politikája gyerekek százezreit nyomorítja meg, itt és most. Felnőnek, és dühösek lesznek.
Talán rá.

ijontichy 2019.05.16. 18:24:10

@444: Az elmúlt kilenc év kormányzása magyarok millióit nyomorította meg (40% nyomorúságos körülmények között él), százezreit üldözte külföldre (bő félmilla + az ingázók), évente tízerek halnak jóval korábban, mint az egy akár csak átlagos EU-s egészségügyben történne, és egy olyan nemzedék nő fel a soha nem látott silányságú szintre leépített közoktatásban, amelynek egyetlen célja a hóttsötét fidesz szavazó képzés. Sajnos semmit sem tudtok felmutatni, csak "verbálisan".
+ az elmúlt húsz év bolsy szemétkedései tökéletesen sikeresen állították meg az ország normális (nem azt mondom morálisan dicső, csak normális) polgári-kapitalista fejlődését (főképp a fejekben). De azért csak lökd a markecing-rizsát.

A Bokros-csomag "must be completed" módon helyrerántotta, ami a rendszerváltás folyományaként várható volt (+ a történészkormány elbénázott - de még az is várható volt). Putyin kedvenc farokdísze az első két évében elég sokat építhetett erre. Ugyanakkor elég sokat elmond a pocakos hadfi emberi nullitásáról, hogy már akkor teleokádta az országot bokros seggére szánt fekete festékkel. Nem is sikertelenül. Szegény, érzelmi alapon elhülyített magyarok ahelyett, hogy 2002-ben a Parlament környékéről is kirúgták volna a '98-ban jó helyzetből induló, ám tökéletesen alkalmatlanak bizonyult (ld. Mo. jelen helyzete) bolsy-alakulatot, erős versenyhelyzetben tartották. Most isszátok a levét. Nem mondom, hogy félig nem mosolygok. Én már '89-ben is szaralaknak tartottam a stöpszlit, és pont a Hősök-terén előadott performansza alapján. Bár évekig voltak kétségeim, mostanra csak egyre fokozódó hálával gondolhatok felmenőimre, meg azokra a tanerőkre (a szó legjobb értelmében vett pedagógusokra), akik mindazzal a tudással felruháztak, hogy a bolsykhoz hasonló, sehonnai bitang embereket két kilométerről, ellenszélben is felismerjem. :-)))

ijontichy 2019.05.16. 18:55:46

@444: " ballib elképzelése az, " A ballib idejének ~50%-ában azzal foglalkozott, hogy megtömje a zsebét, a másikban viszont valami nyugatos, sikeresebb irányba próbálta taszigálni az országot. Ez nem igazán ment, részben a ballib zsengesége, butasága, részben a Kádár-rezsim hulladékával feltöltött újbolsi fidesz tevékenységének köszönhetően. Ezzel együtt, ha egy klérus legalább ~50%-ban az országot akarja helyes irányba rugdosni (a helyes irány a nyugati típusú polgári-kapitalista demokrácia. PONT! ugyanis gazdaságilag sikeres, és nem akarja megtiltani, hogy hétvégén magyarosch kopjafákat faragj, vagy lovasíjászkodj, de legfőképp nem merészel holmi "ki a magyar? én mondom meg!" jogokat vindikálni magának), az ha nem is jó, de legalább valami.
Ezzel szemben a bolsy klérus tevékenysége 100%-ban arra irányul, hogy saját zsebét megtömje, valamint a feketén-fehéren bukovári csak akkor következhessen be, amikor szegény hüjjemagyarok már a gyengéd bírálatom tárgyainak díszsírhelyeit is kifizették és felállították. A 100% megoszlása ez esetben tkp. lényegtelen apróság. Namármost, ha valóban keresztények lennének (áhh... ez még viccnek is rossz), akkor legalább egy picit aggódnának, hogy a vén kaporszakáll mit fog tőlük kérdezni, ha életüknek eme koránt sem Krisztusi jószándékkal eltelt részéről kell vallaniuk (mert ez valóban vallás lenne, van mit). :-)

ijontichy 2019.05.16. 19:08:54

@444: "igen, ez egy beállítás, hogy a szocik eladósították az országot és ezek után a szükséges rossz, hogy a libsik eladják."
Igen ez egy fidesznyik propaganda, hogy a ballibek elég suta próbálkozásaival próbálják elfedni a fideszbolsyk nemzetrontó tevékenységét. Mert "de facto" ez nemzetrontó tevékenység, semmi más.
Sajnos a fideszbolsyk annyira alkalmatlanok, hogy 9 év, EU-s pénzesővel, és senkitől sem zavartatott 2/3-os kormányzással is CSAK annyit tudnak felmutatni, hogy Mo. már majdnem tökutolsó az egykori szekértáborból, félmilla piacképes polgár elhúzott, 40% a béka segge alatti színvonalon él (125e Ft, ami kábé 350-400 Eur, hogy az euróhoz szokottak is szörnyülködhessenek), az Eü a szakadék szélén, az indokolatlan halálozás magas, az oktatás pedig beteges magyar tudatú gyerekeket nevel, a morális-erkölcsi deficit nyomai mindenütt láthatók. :-(
Ja és az össztársadalom értelmi színvonala (nem csak a távozók miatt) egyre alacsonyabb. Jellemző, hogy még mindig akad annyira agyilag zokni (nem is kevés), aki nem küldi el a picsába a gulyásgerit, amikor az arról röfög, hogy a multik kiviszik az adózott eredményüket, de legalább megkérdezné, hogy "geri fiam, te kis hülyegyerek! te hazaviszed a fizetésedet? mert ezen kis büdös büfid után remélem, hogy te - jó példával elöljárva - benthagyod az államkasszában, mindannyiunk boldogulására" :-(
Btw. te mit csinálsz a fizuddal? :-)

Janossz 2019.05.16. 19:39:59

@444: Ja, neked könnyű, felétek minden falusi gyerek két felsőfokú nyelvvizsgával érettségizik.
Amelyik mégse,jó lesz túsznak.

Janossz 2019.05.16. 19:42:50

@ijontichy: " Btw. te mit csinálsz a fizuddal? :-) "

A refiknél is perselyeznek, mit gondolsz? Biztos oda tömi.

lecsós 2019.05.16. 20:02:09

@ijontichy:
Hallottam ezt a szar dumát az egyetemen, amikor ezek a libsi faszok - még nem baszták ki őket onnan - ezt tolták, hogy a multi az király, meg hogy a multi az adózik, meg mennyire fasza. Ilyen tagok tolták ezt, akik mér ott voltak a 70-es években is, és sokan közülük védenek egy olyan álláspontot, amit már a történelem szemétdombjára való. Mindegy, a mostani fiatalok már meg sem hallgatják az ilyeneket.

Ingyen hoztátok ide a multikat, - kis baksisért, egy üveg pálinkáért, egy tanulmányútért a gyereknek, vagy egy szaros középvezetői állásért - és pl. kurva sok pénzt kapnak azért, hogy építsenek egy szaros kereskedelmi hálózatot.
A head officeban üldögélve az a szabály, hogy csak akkor csinálunk bármit a periférián, hogyha az nekünk nem kerül semmibe, mivel azért megyünk oda, hogy lóvét keressünk, ingyen, és kurva sokat, pont addig, ameddig engedik.
Böfögsz itt arról, hogy a hülye magyarok ilyenek, meg olyanok, de most kapatják be a harcifaszt a multikkal, mert már nem akar melózni a paraszt éhbérért. Oszt a barom német, meg ami, meg angol nem érti, hogy hogy a bús tökömben van ez, mert eddig nem volt. Leköpik Joet pöstön az irodába, a mérnök viszi a fél gyárat ha lelép, tralla.
A joe, a barom, meg néz ki a fejéből, hogy mi van, mert nem érti a szentem. Semmi más nincs, csak az, ami otthon van nála, csak tudod, ez neki kicsit furcsa, nem ezt szokta meg a végeken.
Ez meg kibaszott furcsa a head officeban ülve, hogy eddig ment ez a játék bazdmeg, most meg nem megy, vagy jóval drágábban akar menni.
A mai árakon számolva a kis módszerváltó faszok a komcsikkal az élen szétvágták a teljes élelmiszergazdasági potenciált, 2 millió munkahelyet vidéken, mostani árakon olyan 70 000 - 100 000 milliárd értéket basztak szét olyan 3 év alatt. Erre mondja azt egy mai fiatal, hogy el lehet menni a büdös picsába.
Tolod itt a hülyeséget, de nem látod azt, onnan, hogy mi egy átlag magyar problémája.
Szoktam nézni a milliárdos emberkéket gyünnek tölteni a hétvégén az elektromos kocsit a parkolóban, oszt mennek ki a vízre a zárt kikötőből. Szerencsétleneken szoktunk röhögni, amikor süt róla, hogy semmi köze a való világhoz, lassan fényképezni kellene őket :) - Ahogy írtam, lapos autó, svájci a rendszám, és kiskegyed figyel az ablakban. - Az a baj, hogy 30 éve nekünk csak ilyen jutott, pöcsök, akiknek semmi köze a való világhoz. Ez meg felépítette a pénztárost, meg a többit. Csak senki nem beszél arról, hogy ez is a 30 év következménye, semmi több.

ijontichy 2019.05.16. 22:00:11

@lecsós: "a multi az király, meg hogy a multi az adózik, meg mennyire fasza"
te most @444 avatarja vagy, vagy überelni szeretnéd azzal hogy számba adsz szavakat?
Hát, ha valaki 40 év alatt még 6. Lenint sem olvasta el (ha már), csak rinyál, hogy a kommunista diktatúra, az ne csodálkozzon ha átbasszák a fejét.

"A head officeban üldögélve az a szabály, hogy csak akkor csinálunk bármit a periférián, hogyha az nekünk nem kerül semmibe, mivel azért megyünk oda, hogy lóvét keressünk, ingyen, és kurva sokat, pont addig, ameddig engedik." Problem? Ha a két utolsó szót nem írtad volna le, még hagyján. De leírtad.

Vedd tudomásul, hogy a lépcsőket nem lehet kihagyni ('90-ben még én is azt hittem, hogy lehet, de nem lehet), kettesével ugrálni sem, és úgy tűnik, muszáj rajtuk ácsorogni is egy kicsit. Na ez utóbbi rövidítése talán egy lehetőség, és az függ a társdalomtól.
Nem lehet megúszni a vadkapitalizmust, nem lehet kihagyni az eredeti tőkefelhalmozást (pláne nem valami nemzetilojális kontraszelekcióval), nem lehet kihagyni a társadalom polgárosodás közben felszedett tapasztalatait, és nem lehet kellő számosságú polgári középosztály (és a "közép" nem csak a buksza vastagságát jelenti) nélkül boldogulni. Talán itt-ott rövidebb ideig ácsorogni egy lépcsőn lehet, de ennyi ésszel... kizárt. Nem is jött össze.
Én lassan húsz éve ugyanazt írom (legfeljebb a színárnyalatok változnak), és amióta olvasom @HaFr is ugyanazt irja, ugyanúgy színárnyalatokkal próbálva meg érdekesebbé tenni a blogot. Zsákutcában jártok és kurva nagyképűen hajtotok el a picsába mindenkit, aki egy halk sóhajt mer ejteni. És mindig más a hibás, a ballib, a soros, meg a szíriusziak. Kishaver, én már egyszer '93-ben otthagytam azt az országot, mert egy tök jó, lényeges, előremutató projektet vágott haza botos, surján, meg az egész kretén újsütetű banda, amibe kibaszott sok melót fektettünk sokan, lelkesen, hogy rencerváltás meg apófasza... Ami nekem életemben eszembe nem jutott volna, akkor láttam először, hogy nyúlnak le ~700 millát (ma már ez ugye aprópénz) retkes politikusok (nem, nem a ballib, az épp akkor nemigen létezett). Nagyjából akkor számoltam le az illúzióval, hogy lehet lépcsőket átugrani, nomeg a kurva pragmatikus jenkik bőven segítettek is, hogy helyre kerüljön bennem a mi nagyszerű rencerváltásunk (kb. "well done and keep going"). Ugyan két év múlva hazamentem (én marha), de többé közelébe nem mentem góvernment biznicnek, kivéve a 2001-es icipici segítséget két hozzám közeli embernek. Aminek legalább volt annyi haszna, hogy azóta tisztán látom, hogy inkább 10 balfék ballib, meg 10 antalljóska, mint egy orbán & al. Meg kell mondjam, briliáns meglátás volt, és azóta e helyzet annyiban módosult, hogy inkább 100 ballib, vagy 100 antalljóska.

Onnan ismerszik meg, hogy az embernek benőtt a feje lágya, amikor kristálytisztán tudatában van már, hogy csak ez az egy rongyos élete van, és azt nem mindegy hogyan éli. Ha abban az országban majd csak az a 2.5 milla marad, vagy csináltok egy 99% részvétel melletti 99% Forza Fidesz választást, szerintem mindannyian befogjuk a pofánkat és elkönyveljük, hogy ha ez nektek így jó, éljetek így.
De addig van valami pikáns élvezet abban, hogy ne írhassátok le egy szó ellenvetés nélkül, hogy a ballib, a multi, a soros meg a szíriusziak a hibásak. Hogy miért? Mondhatnám, mert ekkora gecik vagyunk, de a helyzet úgy áll, hogy mi ekkora magyarok vagyunk, és fáj látni, ahogy a szülőhazánkat (meg magát) egyre több idióta és/vagy gazember hülyíti :-(.

lecsós 2019.05.17. 07:21:00

@ijontichy: Az a baj, hogy az ilyen arcok, mint te, elmennek a búsba, mert kontra szelektált pöcsök akarják megmondani a tuttert, ez a roppant nagy helyzet. Írod, hogy nem lehet kihagyni a társadalomfejlődés egyes stációit ebben a fene nagy kapitalizmusban. Hogy nem lehet kihagyni a vadkapitalizmust, ezzel nem is lenne semmi baj, azzal volt baj ott a 80-as évek végén, hogy a barom komcsik nem vázolták fel a kereteket, hogy akkor hogyan is nézzenek ki a keretek, ahol vadulni lehet. Mivel ez nem ámerika volt itt az 1700-as években, hanem kis hazánk, ahol dilettáns pöcsök voltak a vezetők, főleg ha a történet gazdasági oldalát nézem.
Te segíteni akartál, oszt hánytál attól, amit láttál, és elhúztál a pébe, oszt mert kint jobb, békésebb, kicsit letisztultabb formában tolják ezt kiaszott kapitalizmust. Egy gond. Ezzel a hozzáállással kitermeltétek a kontra szelektált gazdasági, és politikai elitet, nézzek rá bármelyik oldalra. És megy a virnyák, hogy itt van a vitya, és tolja az okosságot? A túlmozgásos meg táncolt a parlamentben, mert azt hitte, hogy az a fasza. Az van, hogy a háború, meg a komcsik kiirtották a hazai értelmiség nagy részét, minden társadalmi rétegben. Beültek a villákba a komcsik, a feleségeik meg Párizsba jártak ruháért az 50-es években. A mostani elit a baloldalon erről a gyökérről leledzik, a másik meg kialakult ellene. Az unokák - mindkét oldalon - azt hiszik, hogy kibaszott nagy business manek, de kurvára nem, mivel ha az lenne, akkor lenne valami nemzetközi siker is, de nincs.
Minden komcsi a helyén maradt, egymás seggének a védelme van, és azt mondod, hogy ez a nép problémája? Nem, ez az elit problémája - ott volt antall, meg a többi barom - akik agyatlan baromkért elhazudták a módszerváltást, mert helyben hagyták a networkot. Az eredeti töke felhalmozás kis hazánkban egy gigantikus nagy lopásban csúcsosodott ki, amit a barom antall kormány legitimált. Erre nem lehet sem demokráciát, sem kapitalizmust építeni, mivel azok, akik tolják az ipart a csúcson, félős, agresszív pöcsök sok esetben - látni ilyent nem egyszer, amikor külföldön tárgyalnak, és pl. hozza az utódot is magával a magyar CEO -
Tölgyessy erről mesélt, nem oly rég, a komcsik segget cseréltek, és seggüket az EU felé emelték.
Szánalmas karrierek vannak, így 30 év távlatából.
Vitya egy következmény, a nyalunk meleg szarig attitűd következménye.
A legnagyobb magyar cégek nulla közeli innovációs potenciált képviselnek, mivel nem arra tervezték őket. A vityának van mindig 2.5 millió szavazója. De mi a pöcs van az ellenzékkel? 30 éve ragaszkodnak a konchoz, és basznak arra, hogy csináljanak valamit. Ezt azért kérdezem, mivel van még kb. 8 millió ember, abból azért akad 4 millió szavazó, akit nem képvisel senki. De megy a virnyák. El lett kúrva, és az én korosztályom, meg a fiatalabbak küldik el a búsba mindkét oldalt, nem foglalkoznak a politikával, dugnak, táncolnak, és jól érzik magukat, azt akarják mint a nyugati, se többet, se kevesebbet.
2019-ben ott tartunk, hogyha egy nyugaton élet ember elkezd megszólalni, azt arrogáns pöcsnek tartják, ez a kurva nagy gond, pedig minimum félmillió arrogáns pöcs beszélget nagyival.
A ti generációtok elbaszta a módszerváltást, ezt ki kell jelenteni.
Nulla a társadalmi mobilizáció, ebben a komcsik is jobbak voltak, de az angolok is előrébb vannak kicsivel, mint mi.
Az embernek egy rongyos élete van, és nem mindegy, hogy hogyan éli. Ez a baj, elfolyt a gerinc a 30 év alatt, és kurvára nem látszik, hogy hol van a kiút ebből.

ijontichy 2019.05.17. 08:37:59

@lecsós: @444: Oh, látom "MaryLou" még mindig "szereti Orbán Viktort" :-D.

Elbasztuk? Mármint mi? Már megint "mások". Értem már. Aki nem hajlandó valami lózungdíjas "a nyuszi volt!" verzióval előállni, az jobb ha befogja. Hát, a helyzet az, hogy ugyan minek átlőni az oldalunkat? Hogy nézne már ki? :-)

No mindegy, jó hogy van Mo., mert ha nem lenne, a világ már rég éhenhalt volna. Nem lenne kit kizsákmányolni :-D. Ha nem gondolnék - néha - arra a 40%-ra, komolyan jobbak lennétek mint egy kabaré. Felhőtlen móka, kacagás.

ijontichy 2019.05.17. 10:43:01

@444: Nekem is van egy pár cipőm, az két csoportosulás, de azért még nem soha nem szavaztam gyakorló elmebetegekre.
Jelenleg van 2.5 milla idióta, meg pártízezer gazember. Az, hogy az ellentábor nem tud mit kezdeni a gyakorló elmebetegekkel (mert hát tankok csak a fejekben jönnek), na pont ez az, amiért én már nem vagyok hajlandó áldozni az életemből pár kommentnél több időt. Bő kilenc éve ültök a döglött lovon, és most már tényleg nagyon kínos a kudarc hátán kudarc. A kudarc borítékolható, és az is, hogy idővel csak kínosabb lesz. De ez legyen a ti bajotok. Tokkal-vonóval, meg az összes skatulyával. Ezek a skatulyák ugyanis max arra jók, hogy lehessen nyammogni, szőnyeg alá söpörve a tényt, hogy a '90-'98 időszakot leszámítva, Kádár-rezsim szemetje uralja az országot (és kommunistázik vadul :-)). Ha megnyertétek, vigyétek :-/.

tele.phone 2019.05.17. 11:26:15

@444: Meglátjuk. Szerintem így vagy úgy, de meglepetés lesz a választáson:) Az integrálás témát másképp látom. Az EU inkább egy tárgyalóasztal vagy platform a tagállami érdekérvényesítésre, kompromisszumra és koordinációra, mintsem autoriter, központi vezető. Pont ez adja a helyzet komplexitását, és részben az általad említett problematikákat. De az egész integráció inkább egy lehetőség, mintsem kötelezettség. A tagországokon múlik, mennyit és mit kapnak (nem csak a pénzre gondolok), mennyire integrálják magukat. Hasonlóan az élet más területeihez: Ha valami olyasmit vetítesz ki az intézményekre, ami valamilyen lényeges szempont szerint nem illik azokra, akkor csak árnyékbokszolni fogsz, míg mások hatékonyan érvényesítik az érdekeiket, és kihasználják a lehetőségeiket.

ijontichy 2019.05.17. 11:33:33

@444: Nem érteni kell. Működjön. De nem működik. "Nem vagyunk mi maffiaállam, fasiszta, közpénzzel kitömött oligarchia, diktatúra, hanem aki mondja." Ja. Bocs, tévedtem. Elfogadom a számokat. Akkor 5 milla idióta. Most jobb? Ettől azonban még mindig nem vagytok magyarabbak nálam-nálunk.
Kilenc év 2/3, bő 50Mrd EU ingyenpénz, félmilla kivándorolt, 40% havi 125e se, patkányos műtő, nemzethy közoktatás, éllovasból majdnem tökutolsó... és persze mindenki más hibás, csak a vitya a helikopter. Szerintem ez döglött ló, de, ha ez a nemzethy magyar jövőkép, akkor én inkább vagyok csak simán magyar. Nekünk van jövőnk :-). Persze Mo-nak is, csak az majd később kezdődik. Szokás szerint újabb tandíjjal.

ijontichy 2019.05.17. 11:42:16

@tele.phone: "Az EU inkább egy tárgyalóasztal vagy platform a tagállami érdekérvényesítésre, kompromisszumra és koordinációra" Pontosan. Pannónia hősét csak azért nem csapták még pofán, mert
- a cnémet tőke érdekeit mindig kiszolgálta;
- az EU-s politikusok (mármint nyugati) jelen nemzedéke a tárgyalóasztal (meg a lounge egy pohár koktéllal) mellett kiizzadt, kiszenvedett, kiügyeskedett konszenzus-kompromisszumok nemzedéke. Gordiuszi csomós megoldás nem rulez. Persze, hogy a stöpszli jobban érzi magát a Putyin-Erdogan... stb. dikt-aut- "okraták" ;-) társaságában. Férfias, katonás határozottság
@444: ja szerintem nem is adott a pali életében egy őrséget se, még az operett MN-ben sem. De az én gerincemmel van a baj, nem azokéval, akiknek annyi önbecsülésük nincs, hogy visszakérdezzenek: hé öreg, a centid nem volt túl hosszú az összes bent töltött idődre? :-)

ijontichy 2019.05.17. 13:32:41

@444: Már megint rizsázol. 9 év 2/3, és még a 2.5 milla idiótából is ~1 milla igazi szociális (a csúcsra járatott etatizmus miatt súlyosan függő) szavazó. Mélymagyar területek, ahol az "eszünk ma?" kérdésre adható válasz a lokális narancsbárótól függ. Ez mind amit 9 év alatt fel tudtok mutatni (a nagy pofán, meg az angolnázáson kívül). Nem azért szavaznak rátok, mert csináltatok egy sikeres (de legalábbis perspektívával rendelkező) országot, hanem mert trükkök millióival betereltétek őket a zsákutcátokba.

"mert a kedvenceid (bajnai és társaik) brutális magas jegybanki kamatokat szabtak azért" Nota bene: nem kedvenceim. Én arra emlékszem, hogy miután Pannónia hőse & al. törvényileg megalapozták a devizahitelezést, majd bukták a választást, a kedvenc MNB elnökötök, a Zsiga, milyen fasza kamatpolitikát folytatott, mondván, ha nem nyertünk, dögöljön meg mindenki. Arról nem is beszélve, hogy az összes fidesz uralta önkormányzat úgy eladósodott tökig, hogy a Lézer végső pánikjában egy nap alatt megírt törvénnyel fenyegegette meg az Erste-t. Aztán nagyon csúnyán és hangosan elkezdtetek ordítozni, hogy ti már évek óta megmondtátok... csak akkor hogy is lehettek ekkora barmok az önkormik? Egyben tuti mindenkinél jobbak vagytok: a gátlástalan hazudozásban. Szóval Cicuka, még mindig a nyuszira akarod fogni azt a pohár kakaót? Tanuljatok "A Törvények"-ből:
orulunkvincent.blog.hu/2019/02/26/vincent_torvenyei_masodik_kiadas

A kapitalizmusnak (meg úgy általában a többség számára "nem-rosszléti-államnak") nem a zavaros fejtegetéseid kedveznek, hanem az értelem, a gyarapodó, létszámában jelentős polgári középosztály. Aki nem úgy magyar, ahogy ti. Na ez az, amit egy "nemzethy" alapon magyar sose fog érteni.
Ja a rendszereteket - hogy ne kelljen itt fölöslegesen gittet rágni holmi náci/auto/dikta/tor-túrákon - hívhatjuk egyszerűen csődre ítélt modellnek. Nem kívánom nektek, de azért izgi lenne megnézni, mit is kezdenétek a német & al. nagytőke érdekmúlásával. Netán újra kalandozni kezdenétek? ;-)

tele.phone 2019.05.17. 14:06:19

@ijontichy: Szerintem az a paradox, hogy Orbán jól ismeri, és ki is használja az EU működését. De a hazai piacra mást kommunikál arról, mi az EU. Ebben van is némi ráció, mert szavazatokat hoz neki, de mostanra már túl nagy ellenállást vált ki külföldön. Ez erősen korlátozza a mozgásterét - és Magyarország érdekérvényesítő képességét. Lehet, hogy bejön a számítása, de szerintem túl nagy a kockázat. Ha még csak a saját bőrére hazardírozna, de egy egész országéra?

tele.phone 2019.05.17. 14:08:05

@444: Ez kissé csapongó lett. Nincsen neked véletlenül túl sok szabadidőd? ;)

ijontichy 2019.05.17. 14:26:43

@444: Tudod ugye, melyik statisztikának hiszek? ;-)
Persze az se rossz megoldás, ha pestről kipusztulnak a liberálisok. Helyből lesz minőségi Eü. (mondjuk privát és fizetős, de mi az egy libsik-szocik nélküli ner jövedelemnek), az oktatásban csak úgy nőnek ki a modern, versenyképes tudást átadni képes tanerők, pirospozsgás, lelkesen jövőbe tekintő arcok mindenütt... oh wait, hol is láttam már hasonlót? Ja, a létező cucilizmusok plakátjain. Ez van, a bolsy örök.

Csak egyre vigyázz, hogy mire a libsik mind kipusztulnak, elég magasra kerülj a ner-táplálékláncban, mert ha akkor sem jő a Kánaán, könnyen te lehetsz a következő kinevezett... bűnbak, de legalábbis az a collateral damage, aki lemorzsolódik a nagy "mamégnemtudomkikdemajdlesznek" elleni harcban - még azelőtt, hogy érdemeid elismerése mellett, ágyban, párnák közt dobhatnád fel a pacskert (valami ilyesmiben...
index.hu/kulfold/2019/05/15/elkeszult_becs_uj_high-tech_csucskorhaza/
pardon, ilyesmi az nem lesz). A %-nak persze oka van, de minek magyarázzam. Ez a modell csődreítélt státuszán nem változtat.

ijontichy 2019.05.17. 16:31:51

@tele.phone: "a hazai piacra mást kommunikál" Mindenki "üzenget/játszik hazai választóinak". Van ennek egy egészéges mértéke, formája, meg van, ami már a bunkóság kategória. Túltolta a biciklit. Pártot akart foglalni (pontosabban a saját érdekérvényesítő képességét jelentősen növelni az EPP-ben), az Mo-on '94 után jól bejött neki. Itt nem.

ijontichy 2019.05.17. 16:41:23

@444: Dehát mentem, sőt tovább is. Ettől függetlenül van egy csendes többségetek, amelyik a gángó, gusztustalan fideszestől már 2001-ben is undorodott és visszahúzódott. A 2.5 milla jó része azt sem tudja, mit kaphat(na). Kádár népe ül a biztos langyos vízben. Akit tudja, de mégis a fideszre szavaz, az meg gazember. Aki tudja, és még markecingeli is, az meg aljas gazember (és még lehet, hogy idióta is). Minek ezt ragozni:
orulunkvincent.blog.hu/2018/02/03/miert_szavazol_a_fideszre

A lényeg az, hogy a modell így is, úgy is csődre van ítélve. Néhány tízezer az, akit meg tudok érteni, csak mint valódi magyar, nem tudok elismerni.

Janossz 2019.05.17. 19:46:14

@444: " a kormánypárt összeáll és megbuktatja az ellenzéket. "

Ezt már annyiszor sikerült idetrottyantanod, most már igazán elmesélhetnéd, hogy is gondolod.

Ha valaki megnyer egy választást, akkor győzött, az ellenfele bukott a versenyben.
Ez neked szemlátomást nem elég.
Mit értesz te megbuktatáson? Gályarabnak viszik őket, kőbányába, megsemmisítőtáborba? Hogy gondolod?

tele.phone 2019.05.17. 20:50:17

@444: Az EU döntési struktúrája tényleg egy kisebb létszámra lett kalibrálva, és legkésőbb a keleti bővítéskor ezt valahogy meg kellett volna változtatni (pl. az ECB-ben már rotációs alapon megy a kormányzat belső és külső körébe való kerülés, hasonlóan a FED-hez), és a mai nehézségek egy nagy része pont ebből jön. De ez a döntési nehézkesség megintcsak annak a jele, hogy az EU nem egy központi diktatúra. Norvégia és Svájc nem hinném hogy integrációs kudarcok lennének, nagyon is integráltak és profitálnak ebből rendesen.

Összeségében nem látom ebből a beszélgetésből, hogy miért kéne bunkósbottal szétverni a meglévő szerkezetet, ahelyett, hogy fokozatos, szisztematikus reformokkal fontolva haladva változna a rendszer (erről jut eszembe, ez egy konzervatív blog...).

Mindig azt kell nézni, hogy mi a reális, elérhető alternatívája annak, amit kritizálunk. A radikálisok delúzióban szenvednek, mert fantázia világokhoz hasonlítják az egyébként tényleg tökéletlen jelent. A Brexit esete elég figyelmeztetés, a többség meg is értette.

tele.phone 2019.05.17. 21:11:39

@ijontichy:

Szerintem OV nem akart "pártot foglalni" az EU-ban, tisztában van az erőviszonyokkal. Inkább arra fogadott, hogy nagyobb arányban tolódik jobbra a spektrum, és nemcsak az új radkikális pártok miatt, hanem elsősorban a hagyományos jobbközép pártok mozgása miatt. De ennek pont az ellenkezője is bekövetkezhet. Németországban már régóta jobbközép-balközép koalíció van, és hiába gyengült meg az SPD, a koalíció összességében nem mozdult annyira jobbra, mivel az AfD kiharapott egy nagy darabot a CDU/CSU jobbjából. (Ezt próbálja most AKK valamennyire visszavágni - ezért is figyelnek sokan Németországban Kurzra -, de még nem látszik mire fog menni.)

Némiképp paradox, de a radkiális jobb megerősödése mintha balra és liberálisabb irányba tolta volna a mainstream erőket Európa szerte. És mivel eddig a legtöbben ki tudták zárni a radikálisokkal való kormányzás kényszerét, ezért maga a kormányzat is inkább bal és liberális irányba tekintget. Ez az európai választásokon is megismétlődhet, és ezért jobbról-balról mindekinek igaza van, aki azt mondja, hogy nagy a tétje a választásnak.

Ebből jön az a másik paradoxon, hogy az euroszekpticizmus felértékelte Európa és az EU jelentőségét. Mintha most válna az EU egy tényleges politikai közösséggé - részben azáltal, hogy nyíltan utáljuk más országok politikusait, így ismerkedve egymással:)

screpes 2019.05.18. 06:41:58

@444:

"orbán viktortól a többég nem azt várja, hogy elhozza pollgári magyarországot..."

De igen, azt VÁRTA.
Csakhogy most már nem várhatja.... Mert nemcsak hogy nem hozta el, hanme eleve hazudta, és képtelennek bizonyul rá. nem csupán ő, hanem "mi" is: sem a vágyunk, sem a kollektív alakotó képesség, nem elég határozott ebben az irányban.

De fontos, hogy emlékeztessek rá: Orbán igenis EZT ígérte, 2002-ben illetve azt megelőzően. Olyannyira igaz ez, hogy nyomai is vannaka, Wermer András főtanácsadó elnyilatkozta (utólag!) a HVG-ben) hogy Ő TALÁLTA KI (!), a polgárfogalmat (sic!) aztán sietett meghalni , a részletekkel elsietett a temetőbe.
Csak Gfodor G szólalt meg ezügyben, az érlelődő, sőt túlérett kritikák hallatán, hogy marketing fogalom volt a polgár, a polgárosodás.
Summa summárum, elhazudták a léynyeget.
Te folyamatpsan bűvészkedsz ezzel a többség- fogalommal, fent is azt állítod, hogy a többség nem ezt várta, ti a polgárodosodást.
Egy rész persze most sem tudja, hogy mi az, és azt sem, hogy mit jelentene: esetleg rá nézve hátrányosat jeletene, versenyhátrányokkal járna.

Most már a nemzetközi relációkban is (lásd tyúkszaros mackönadrág), siralamas beltartalommal, meg idehaza is: a polgárrá válni képes, a valóság harcaiban megújulást kényszernek látó eszmei közösségek esetében.Például itt, e blogon.

Ma már ezekre is igaz lett, hogy nem várják, a polgárosodűást, mert nincsenek is versenyhelyzetben. Egy részük akarta a másik nem iis óhjatotta. Annyit láthatnka max, hogy még mindig térdelnek a rajtvonalnál. aztán olyan is van, aki ott ténfereg.
De például az én rokonaim közül is sokan inkább elmentek nnyugatabbra, és ők határozottan érzik ezt, az ottani környezetben. Nem versenyezni mentek, mégis vállalaták, ami ezzel jár. Ott is esélytelenek, de nem úgy, és nem azért, mint itthon.
A te címsorod illedelmesen szólva "torzít" megint: a többsésg és lényeg nem az, hogy nem várjuk a polgárodűást, aztán az esélyét, hanem az, hogy emiatt a regnáló hatalomformáció miatt el kellett siratnunk, azt is, amennyi volt

screpes 2019.05.18. 06:45:43

@screpes:
az elütésekért elnézést kérek, rosszul látok és rest vagyok utólag sillabizálni

Janossz 2019.05.18. 10:49:31

@444: A Fidesz és a kultúra használata egy mondatba foglalva némileg disszonáns. Értelmezhetetlen.

tele.phone 2019.05.18. 13:44:54

@444: Szalmabábérvelés. Természetesen nem csak az Európai Egyesült Államok és a nemzetállamok konföderációja a lehetséges alternatívák. És még csak nem is ezek a realisztikusan szóba jöhető esetek. Ráadásul az integráció sem a jövedelmi különbségek eliminálását jelenti. Norvégia és Svájc meg még mindig erősen integráltak az európai projektbe, többek közt befizetők az európai büdzsébe, résztvevők a Schengeni övezetben és a négy szabadságot implikáló egyéges piacban - a Brexit pont arról szól, hogy a britek csak legfeljebb három szabadságot akarnak megadni, pont ezért egy igazi brexiteernek a norvég model nem elfogadható. (Vagy te is tudod ezeket, és csak játszod az agyad, vagy veszélyesen alulinformált vagy.)

Janossz 2019.05.18. 15:13:27

@444: Jó estét kívánok
Megjöttek a fehérvári huszárok
süti beállítások módosítása