1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.03.10. 09:28 HaFr

A magyar tehetség tévképzete

Képtalálat a következőre: „poverty and talent”

A középkorúak még emlékezhetnek rá, hogy nézett ki egy magyar gyár környezete - ha a belsejét nem is látták - közvetlenül a rendszerváltás után. Úgy. Amikor bejöttek a multik és elkezdték rendbe rakni a környezetüket a körforgalmaktól a pázsitokon át gyárkerítésekig (nem beszélve most a zöld mezős beruházásokról, mert azok eleve olyan különbséget hoztak, mint ami egy átlagos Interspar és egy átlagos Coop üzlet között ma is fennáll), a kontrasztot nem kellett magyarázni. "A tőke" civilizálni kezdett. A magyar ipart, kereskedelmet és a szolgáltató szektor egy részét így húzta fel már idáig is a túlnyomórészt nyugati tőke, miközben a nemzeti érzelem sérelmi üzemmódban kiabálja egyfelől, hogy ez jár nekünk, másfelől hogy még így is "többet visznek" el.

Hát nem. Se nem jár, se nem visznek el "többet". A morbus hungaricus, a magyar hazudozás, ami átfogja a hozzáállásunkat a sikereinkhez és a (sokkal jellemzőbb) sikertelenségünkhöz, tart a múltunk megítélésétől a jövőnk elképzeléséig, természetesen nem enged reálisan szembenézni azzal, hogy mit köszönhetünk - mit köszönhettünk mindig is - a nyugati mintáknak. Az a minimum, hogy a nacionalista agy szerint a sok száz éves nyugati civilizációs folyamat, amelynek mi sok száz éve a félperifériáján mozgunk - és nem ők a miénken - két-három egységugrással (Orbán, meg talán még Rogán Antal és id. Kósáné iránymutatásával és/vagy példaadásával) behozható. Sajnos nem. Nagyon nem. Ahogy - ha már a gyárakkal kezdtem - a gépek és a munkafolyamatok a legjobb esetben nagyobb részt másolhatók és/vagy megvehetők, a gyárat irányító, adott esetben sok tíz vagy éppenséggel száz éve fejlődő vállalati kultúra és rendszer, amelyek az előbbieket üzemeltetik, nem. Ugyanígy egy több száz éve a polgári fejlődés keretében mozgó társadalom és kultúra -- amely folyamatosan optimalizálta az emberek egymás közötti kapcsolatait, beszédmódját, viselkedését, értékrendjét, képességeit -- szintén nem másolható, legföljebb kitartással közelíthető. Minél zavartalanabbul megy ez, annál jobb egy adott népnek. Ahol Magyarország ma tart a felzárkózásban, az jórészt a nyugati kultúra 1990 óta folyamatosan erősödő hatásának tudható be. Ennek bizonyítékaival Dunát lehet rekeszteni attól kezdve, hogy az exportképes cégeink, nem beszélve az export volumenéről, túlnyomórészt nyugati eredetűek és irányultságúak és az arány nem csökken, odáig hogy a csokoládénk svájci és belga, az utazási célpontjaink 90%-a nyugati(as), a gyerekeink Angliába és Ausztriába mennek egyetemre. Pont. A valóságot mindig a gyakorlat mutatja, nem a politikai hazudozás. Magyarország egyik tragédiája az, hogy megtűri a kettőt egymás mellett.

A magyar tehetség kollektivista képzete a magyar önhazugság alfája és ómegája. Nem, a magyar nem tehetséges nép.  Van egy csomó tehetséges ember, aki magyarnak született és adott esetben máig annak vallja magát (de már nem biztos, hogy itt is boldogul), megkockáztatom -- persze nincs ilyen statisztika --, hogy több magyar tehetség jut a világban ezer emberre, mint bolgár vagy tádzsik, de amiről én beszélek, az más: az a kollektív képesség arra, hogy Magyarországon jól éljünk a szó nagyon tág értelmében. Ez az organikus, közösségi tapasztalatokból eredő, döntően az együttműködés képessége által meghatározott, a gyerekkori kondicionálástól az oktatási rendszeren át a versenyképes munkahelyekig, közben funkcionális családokban fejlődő, a túlnyomó többségnek viszonylag stresszmentes életet biztosító tehetség éppenséggel hiányzik az országból. Ennek pótlásában - ami a reálisan legalkalmasabb terepe a boldogságnak - segítene a nyugati minták produktív injektálása abba, ami eredendően magyar (vagy még pontosabban annak tekintjük, hiszen az eredendőség maga is elég problematikus). A nyugati életmód fölénye nem az egyéni tehetségek nagyobb koncentrációjából fakad -- noha ez is igaz, hiszen a tehetségek nagy része még mindig oda özönlik a világból --, hanem a tágabb együttműködési képesség optimálisan fejlődő intézményrendszeréből, amelyben persze törvényszerűen vannak megingások, de aki azt hiszi, hogy van ennél jobb minta a világban, az nagyon nem érti, valójában mi ez.

De nem, mi kézzel-lábbal tiltakozunk a boldogság ellen. Ehelyett öntudatosan adózunk tolvaj urainknak és romboljuk a kibontakozás -- történelmünkben oly ritkán adódó -- útját.

405 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6814679950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carmichael 2019.03.10. 09:53:22

Ezt mintha csak én írtam volna, csak én nem tudnám így megírni...

Janossz 2019.03.10. 10:29:26

Hogy ne menjünk túl messzire a magyar tehetség feltárásában, itt van példának az idegen nyelv nemtudás világcsúcsa.
Bár a kiváló népfőiskola az összes európai nyelvet képes a magyarból eredeztetni, de hát azért mégis csak egy nyelvi szigetecske vagyunk itt a kontinens közepén.

Temesvári huszonéves eladólány, szabadkai pincérnő zavarba ejtő, nem várt angolsággal lep meg, itt meg ifjak (tíz?)ezrei siratják a diplomájuk, mert hiányzik a nyelvtudás hozzá.
(Az más kérdés, hogyan állítanak olyan követelményt a felsőoktatásban végzők elé, amit nem oktatnak.)

Mindezzel csak az a bajság, hogy egyrészt a tömegkommunikációnak csak magyar szelete (ami khm. olyan, amilyen) jut első kézből a jónéphez, másfelől az idegen nyelvek tudása nem csak azok értését-beszélését jelentik.
Ha megtanul a delikvens németül, bizonyos mértékig németül fog gondolkodni is. A nyelvek szépen tükrözik a használók gondolkodásmódját-habitusát.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.03.10. 10:31:42

@Janossz: de hát azt mi nem akarhatjuk, nemde?

Moin Moin 2019.03.10. 10:49:13

"...Nagyjából két évszázada áll úgy a helyzet Magyarországon, hogy a társadalom politikailag aktív, a közügyekbe beleszóló tagjai két csoportra oszlottak. Az egyik csoport szerint modernizálni kell az országot – ez a kisebbik csoport. A másik szerint viszont kézzel-lábbal küzd „a létezés (mindenkori) magyar minőségének” megtartásáért. „Hivatalosan” ez a megosztottság akkor deklarálódott, amikor Széchenyi 1830-ban megjelenttette a Hitelt – azt a művet, amely megkerülhetetlenül szembesítette a magyarságot a saját modernitásképteleségével.

Ha objektív kívülállóként, csak a tényekre támaszkodva formálunk véleményt a magyarságról e kérdésben, akkor a „széchenyistákkal” kell egyetértenünk: a szokások, a gondolkodásmód és a társadalom valódi, akár a hivatalos intézményeket is felülíró szerveződése egyszerűen alkalmatlan arra, hogy modern, hatékony, világszinten is versenyképes élet folyjon az országban. Ám az ezt igazló tényekről az ország lakóinak döntő többsége vagy nem tud, vagy eltagadja (önmaga előtt is), vagy ha találkozik is ezekkel az információkkal, akkor azokkel egyszerűen nem tud mit kezdeni: sem a benne élő világképbe, sem a saját életébe nem lehet ezeket a tényeket beilleszteni, még kevésbé napi döntéseket és cselekvéseket vezérvő rendszerré alakítani.

Ott tartunk, hogy a magyarság zöme még csak felismerni és értelmezni sem képes azokat a problémákat, amelyek a permanens személyes és össztársadalmi kudarcosságért felelnek.

Az ország lakóinak jelentős többsége elhiszi, elhiteti magával – vagy: hatalombirtokoként/hatalomaspiránsként elhiteti a többiekkel -, hogy a sikertelenség, a kudarcok okait „másokban” kell keresni. és hiába emlékezet arra a poszt elején említett véleménykisebbség immár kétszáz éve, hogy ez nem így van, a mai napig nem sikerült ezt elfogadtatnia ezt a társadalom többségével.

A másik párt, a többségiek, könnyű helyzetben vannak: bármikor bizton számíthatnak azokra a kudarcos emberekre és társadalmakra jellemző önfelmentő-önvédő lelki mechanizmusokra, amelyek „lezárják” a valóság útját az agyakba.

Elrémülök, valahányszor olyasmit hallok, hogy „a magyarságnak a saját útját kell járnia”, mert – úgymond – „ez a magyar siker záloga”..."

Célkereszt 2019.03.10. 10:54:44

Ezért szeretjük a nacionalizmust. Mert szépnek, különbnek mutat minket.

lecsós 2019.03.10. 11:20:35

@HaFr: A mostani fidesz azt használja ki, hogy a "rendszerváltó" elit úgy,, ahogy van, elárulta a saját népét, mivel a demokrácia jegyében földönfutóvá tette az egész országot. Egy mostani 40-esnek, aki akkor volt fiatal, a demokrácia jegyében egyszerűen elvették a felemelkedési lehetőségét, vagy ha volt neki valamilyen esélye erre- pl. vállalkozó volt- kb. hatszor olyan lassan fejlődött, mint nyugati társai. Ne feledjük el, hogy a baki alapkamat olyan 6-12 % körüli volt a 90-es években. - Egy hazai KKV-nak esélye nem volt kinőni. Találkoztam hazai "privatizátorokkal" akik úgy gondolják ma is, hogy értenek valamihez, pedig nagyon nincs ez így. Olyan 93-ra alakult ki a hazai gazdaság duális, terciális szerkezete. Aki beállt a multik köré, az elérhette a nyugati életszínvonal 50 %-át, és nem többet. A hazai vállalkozói réteg leszakadt, közben kialakult a milliárdos privatizátor réteg, akik az átkosból a politikai hatalmukat gazdasági hatalomra váltották. Ilyen volt az exportképes vállalti rendszer gerince olyan 2005-ig. Na most ha strukturálisan nézem, a történetet, a komplex hazai vállalkozói rendszer egyik fele - duális rendszer általában hazai tulajdonosi szerkezet - nagyon komoly válságtüneteket mutat, a multi rendszer egész szépen prosperál, mivel a módszerváltás után ingyen működik nálunk, mondhatni állami cégek. - Azt kellene észrevenni, hogy a hazai bankrendszer nem támogatta soha a hazai vállalkozásokat - kivéve a vadprivatizációt, amikor nem kellett a csókosoknak az e-hiteleket visszafizetni, és ingyé jutottak hozzá az elvtársak kulcsiparágakhoz - sem belföldön, se külföldön. A hazai bankrendszer pár terméken nagyon komoly profitot realizál, ez pedig a jelzálog hitelezés, a vállalati hiteleket hanyagolják általában. Egy egyszerű KKV Angliában, vagy Németországban azonnali segítséget, és lóvét kap ahhoz, hogy Magyarországon fektessen be, - és ez a segítség rendszerszintű, általánosan hozzáférhető, mivel nem a seggnyalás kultúrájából táplálkozik -fordítva ez nem így van.
Hazánkban nem létezik nyugati értelemben vett vállalkozói réteg, főleg nem létezik kapitalista réteg, amely értené azt, hogy mit jelent a nemzetközi jelenlét, vagy hogyan működik a a nemzetközi gazdaság a XXI. században.
Budapesten lehet szakérteni a multiknak, egy általában a befektetési érték 2-5%-ig. Ebből él Budapest, meg környéke. A vidék a kelti végeken, csőd. Kibocsátás középen, és nyugaton van valamilyen szinten, máshol nagyon nem. Tehát gazdasági értelemben a népet kizsigerelik, ez az alap. Pl. most fellázadt egy autógyár melósai, hogy nyugati értelemben vett szarért hugyért melóznak kis hazánkban a termelésben. - Pedig az anyacég oldaláról a helyi lányt nyugati üzleti tervhez viszonyítva nézegetik, hogy akkor most hatékony-e vagy nem. Minél kevesebb lóvét kell kifizetni nekik, annál faszább. -
Az anyavállalatot meg nem saját lóvéból finanszírozzák, ezért vannak a bankok - Tehát értéklánc oldaláról nézve a történetet nem lenne gond nyugati béreket fizetni a lokalitásban - mivel a helyi termelő egységnek értékláncban betöltött pillanatnyi szerepe nem függ a lokalitástól -
Ás azt mondod, hogy a magyar nem tehetséges nép. Hát már hogy ne lenne az! Vannak még vállalkozások tisztán hazai tulajdonban! Ez siker, nem is kicsi! A magyar sikeresebb nyugaton, az ottani rendszerek mellett, mivel az értelmesebbje olyan 3-5 éven belül éri el a hitelmentes tulajdonokkal rendelkező középosztálybéli státuszt, olyan 50,000 - 75,000 EUR/ GBP / év kereset mellett.
Át lett ez a nép baszva a palánkon, és most kint van 500 000 magyar, aki látja azt is, hogy mennyire. Ezét jött a fidesz, hogy ezen változtasson.
Deutschlandban tisztelik a helyi értéket, és termékeket. A BMW az Bajorországban bajor cég, és mindenki büszke arra, hogy egy ilyen sikernek részese lehet. NRW-ben a Tyssenkrupp, meg a kruppiánus hagyomány kiirthatatlan. Nálunk meg a nagy büdös lófasz volt az elmúlt 30 évben, mivel - merjünk barmok, és kicsik lenni, és különben is, be lehet fogni a pofát, csak bedolgozóknak vagyunk jók - - Na ezen kell változtatni, mivel külföldön még él a XIX. századi hagyomány, ami teljesen mást tud a magyarokról.
Más. Persze, nyugatra ment egyetemre, meg gyakorlatra, ez évszázados hagyomány nálunk.De haza is jött, és nem kellett neki bizonygatni, hogy miért legyen a helyi társadalom elismert tagja. A világ innovatív tudását konvertálta le helyi szintre, és ez által hozzájárult a polgárosodáshoz. Tehát nem NY volt a minta, hanem Bécs, vagy München, vagy Köln, vagy Düsseldorf. Azért bukott meg a módszerváltó elit, mert 3 év alatt a módszerváltás után a demokrácia jegyében megvalósított a teljes privatizációt, úgy, hogy az államadósság tovább nőtt, és anyagi szinten kicsinált 5 generációt. Nyugaton bottal verné agyon a nép, aki ilyent követ el, ne legyenek illúzióink. Ezért bukott meg a "liberális közgazdaságtan" kis hazánkban, és ezért nem hiteles egyik milliárdos sem.

Janossz 2019.03.10. 11:24:26

@lecsós: " Át lett ez a nép baszva a palánkon, és most kint van 500 000 magyar, aki látja azt is, hogy mennyire. Ezét jött a fidesz, hogy ezen változtasson. "

Kis időzavarba kerültél.
Helyesen: Jött a Fidesz, ment 500E.

Moin Moin 2019.03.10. 11:29:07

@lecsós: Nyugtass meg: ugye jobbikos vagy?:-))))

Íme, a magyar történet alulnézetből!

(Egyébként: ami itt, NRW-ben a "kruppiánus hagyomány" kiirthatatlanságát illeti - amiről mellesleg nem biztos, hogy jól értem, hogy mi is lenne az -, szóval, az utolsó szénbányát pár hónapja zárták be, a klasszikus nehézipar húsz-harminc éve erősen visszaszorulóban van. A "bajor" BMW pedig egy tőrőlmetszett globális multi, kezdve a menedzsmentjétől egészen a gyártásáig és piacaiig. Annyi benne a "bajor", hogy Quandték birtokolják a részvények kb. felét - de hát a Quandt-család meg éppenséggel holland eredetű...)

lecsós 2019.03.10. 11:37:58

@Moin Moin:
Megkérdezel egy bajort, aztat fogja mondani, hogy a BMW - Bayerische Motoren Werke AG - az biza egy ízig végig bajor cég. Ha megkérdezed a mostani bajor 80-as korosztályt, a füledbe fogja súgni - csak nagyon halkan - hogy fasza repcsi motorokat is gyártott a cég ott a 30-as, és 40-es években, mivel az lett parancsolva neki az állam által.
A kruppiánus hagyomány NRW-ben, és főleg Essen környékén a gazdasági élet szervező ereje és pont. Leszarós, hogy mi van a nehéziparral, a deutsche mittelstand NRW-ben baromi jól érzi magát, és a bölcsőben szívta magába a kruppiánus értékeket.
sem jobbik, sem balkik nem vagyok, csak realista, és a személyes tapasztalat mondatja ezt velem :) :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.03.10. 11:40:16

@lecsós: sorry, nem értetted a posztot (mondom jóhiszeműen)

lecsós 2019.03.10. 11:46:52

@Janossz: Nem, jött a maszop, és elindultak az emberek. Oszt jött a fidesz, oszt nem változott semmi, és még többen mentek el.

@Moin Moin:
Nem alulnézet ez, hanem a többség így gondolja, főleg vidéken. Ezért van betonkemény 3/3-a a fidesznek vidéken.
Ez a körúton kívülről nézve triviális. Olyan világ van nyugaton, hogy nem kell lemenni kutyába a biztos megélhetésért, ez sokaknak akkor esett le, amikor elkerültek nyugatra. - Nem kell bikinis castingon részt venni egy szaros személyi asszisztensi állásért a multihoz, érted-e ugye? -
A magyar multis középvezetői réteg tudása, és hozzáállása a melóhoz hát hogy mondjam, sok esetben eléggé problémás.
Most meg szívás van, hogy összeomlik a munkaerőpiac, hát nem fog, csak regionális szintre lép, ennyi ez.

2019.03.10. 11:58:34

@Moin Moin:
a bmw többségében német és kisebb részben globalizált. ilyen egyszerű.

Moin Moin 2019.03.10. 12:53:39

@lecsós: "Nem alulnézet" - írod, majd a mondatod további részében azt sorolod fel, hogy de: éppen hogy az alul (egy bizonyos kompetenciaszint és informáltságszint alatt) élők képzete ez, amit az első kommentedben leírsz...

Erről ennyit!

Nyugaton azért "nem kell lemennyi kutyába" a megélhetésért, mert éppen az működik, ami a magyar társadalomban nem - erről szól Péter posztja. Ezzel a hiánnyal kell ahhoz szembenézni, a hiányt tényként elfogadni, aztán pedig ezt a hiányt pótolni (a gondolkodásmód és a társadalmi normák szintjén), hogy Magyarorszgon is európai értelemben vett emberi élet folyhasson aztán.

BMW-szori: "fasza repcsi motorokat is gyártott a cég ott a 30-as, és 40-es években, mivel az lett parancsolva neki az állam által." - Jaj, nem! A BMW 1ö13-ban (BMW néven pedig 1917-től) kifejezetten motor- azon belül leginkább repülőgépmotor-gyárként indult, ami uygebár évtizedekkel a náci rezsim "parancsa" előtt volt. hadd szabadjon emlékeztetnem téged arra, hogy a BMW-logo is egy forgó repülőgép-légcsavart szimbolizál, a bajor nemzeti színekkel. Motorkerékpárokkat (cégátalakulások után) 1924-től, autókat pedig 1928-tól kezdtek gyártani.

Essen-környéki hagyományok: ebbe jobb, ha bele sem kezdesz! ha van vidéke Németországnak (a nyugati tartományokon belül), ahol az élet, a trsadalom és a népesség-összetétel (azon belül a középosztály is - amelynek számos tagja immár török eredetű, kezdve a feleségem osztályvezető főorvosán, folytatva a biztosítóm irodavezetőjén át egészen a kisfiam iskolai énektanárnőjéig) nagyon átalakult, az éppen Észak-Rajna-Vesztfália, azon belü is a Ruhr-vidék.:-) Egyvalami azonban -sajnos - tényleg nem váltotik itt: az a kibaszott Platt tájszólás! Hogy lehet emberi életet élni ott, ahol azt mondják, hogy "nöö", meg hogy "Zöma", a normális, emberi, bairisch "ned" és "Stuberl" helyett?! ...Istenem, a világ végén vagyok, emberevők - vagy hollandok? - között!

lecsós 2019.03.10. 13:44:20

@Moin Moin: Meg kell állni egy polgári védelmi pillanatra. A módszerváltáskor - kamaszként láttam aztat, hogy miképpen gondolkoznak deutsch oldalról a hazai privatizációról - Szóval a komcsik akkor egy szaros üveg borért képesek voltak eladni az anyjukat is kis hazánkban. Persze, az a barom nyugati, meg tudta, hogy mit vesz. Döbbenetes dolgokat mondtak. Ehhez meg asszisztált a mostani 50-es 60-as korosztály, - mert seggnyaló volt az is - Tehát az van, hogy felszínen ment a demokratikus duma, közben mindenki valamilyen segget nyalt - A nyugati ezen röhögött, hogy a szaros elit szarért eladja az országot. Magyarul, az elit abban követett el árulást akkor, hogy abban a történelmi helyzeten nem készítette fel a népet arra, hogy bukja az elkövetkezendő 40 évet. - Mivel a nyugat teljesen természetes módon jött a nyugati megoldásokkal a privatizáció folyamán, csőre töltött komplexen támogatott üzleti rendszerekkel - erre a félkegyelmű, hazaáruló komcsi réteg nem készítette fel a népet. A fidesz erre nyer mostanában 3/3-al. A középosztályt mindenhol kinyírják, nincs ezzel semmi gond. Arról ,mesélek, hogy NRW-ben a deutsche mittelstand baromira jól érzi magát, és egyre jobban fogja. Hát igen, aki Elmpt, és Roermond környékén úzi az ipart, annak tolnia kell a plattot, de mi ebben a furcsa? Hogy a tökömbe volt a régi szólás? Rómában légy római. Azon a részen meg tolni kell a platott. Beveszel az arcodba két szilvás gombócot, - nem nyeled le - és elkezded tolni a hoch deutschot - ennyi ez :) :) :) - Ha így teszel, lassacskán érteni fogod ezt is: Roken is dodelijk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.10. 14:01:59

@lecsós:

"A középosztályt mindenhol kinyírják, nincs ezzel semmi gond."

???

2019.03.10. 14:27:20

@neoteny:
ez a szocialista ipar.
www.youtube.com/watch?v=H70493Onxk8
hol vannak ilyen bonyolultságú gyártósorok szakmunkások kezében? a rendszerváltással a termelő eszközöket elvették a helyiektól. mondván, hogy ez a privatizáció. és ez milyen jó lesz majd. és erre válasz volt a nemzeti radikalizmus: csurka, torgyán, vona és végül ezeket egyesítette orbán úgy, hogy félig behódolt a nyugatnak és cserébe azt várja, hogy a nyugat félig behódolt neki és a többi populistának.

Nalanda 2019.03.10. 14:34:18

Az, hogy a nyugatnak mérhetetlen nagy tőke áll a rendelkezésére, amiből mindenre futja, az nem jelenti azt, hogy felsőbbrendűek. Ebből következik, hogy a blogger elképzeléseivel ellentétben a magyarok nem alsóbbrendűek. Bár az ellen nem tudok mit tenni, ha a blogger a saját képzeletében egy alsóbbrendű magyar, akinek csodálnia kell a nyugatot és pocskondiáznia a magyarokat. Azt is megértem, hogy egy ilyen eszmefuttatásnak mindenképpen főoldalon kell lennie, hiszen az index.hu sem lehet meg a magyarokat gúnyoló, lehúzó irományok nélkül egy napra sem, mióta csak működik.

chrisred 2019.03.10. 14:49:59

@lecsós: Nem érthető ez az összevetés. A Fidesz a kezdetektől a rendszerváltó elit tagja, most pedig az egyetlen megmaradt képvselője, az utolsó mohikán.

Janossz 2019.03.10. 14:57:53

@Nalanda: Más alkalommal esetleg a cikket is elolvashatnád, mielőtt kommentálod.

Tibor Magyar 2019.03.10. 14:59:40

Kertész Ákos, a világhírű Makra szerzője, akit elüldöztek a népnemzeti szargombócok: "A MAGYAR GENETIKUSAN ALATTVALÓ NÉP." Ez ilyen egyszerű. (Kertész ma Kanadában él, a befogadó ország megbecsült polgáraként; Pesten még a díszpolgári címét is elvették a "genetikusan alattvalók".)

lecsós 2019.03.10. 15:03:11

@Tibor Magyar: Erre mondja a kocsma népe, hogy bekaphassa az ilyen embör, oszt megissza làgy habos sörèt, oszt jòvan.

lecsós 2019.03.10. 15:05:07

@Tibor Magyar: Etű van 3/3-ad. Roppant egyszerű dolgokat kellene nagyon komolyan megèrteni. Ez meg csak a fidesznek megy, ùgy nèz ki, ès 3/3-ot èr.

Carmichael 2019.03.10. 15:05:26

@HaFr: Köszönöm az önbizalom erősítést. :)

chrisred 2019.03.10. 15:07:00

@Tibor Magyar: II. Erzsébet nem genetikusan alattvalójának az nem okozott gondot, amikor a magyar nép Gyurcsánynak volt az alattvalója. Naná, hiszen akkor Kossuth-díjat kapott. :)

Nalanda 2019.03.10. 15:08:37

@Janossz: A poszt tárgyi tévedését írtam le. Lehet máshogyan értelmezzük. Én megtartom magamnak a jogot a saját értelmezésre.

323 2019.03.10. 15:19:08

@Nalanda: látom, átment a cikk.

the real fogash 2019.03.10. 15:20:06

Meg vannak bloggerek, akik oda szarnak, ahol esznek...

Moin Moin 2019.03.10. 15:35:35

@the real fogash: Az, hogy bloggerek ezt teszik, még hagyján...

De amikor Dr. Orbán Viktor úgynevezett "magyar miniszterelnök" teszi ezt az EU-ban, ahonnan az a mérhetetlen, általa ellopott pénze származik, na, az már valóban gusztustalan!:-)))

morph on deer 2019.03.10. 16:10:42

@lecsós:
“Nem, jött a maszop, és elindultak az emberek.”

Nem, szivi: jött az EU, és elindultak, mert elindulhattak.

dr. mesterséges színezék 2019.03.10. 16:20:27

Ha előbb nem, akkor ki szokott rólam derülni, hogy magyargyűlölő sorosista zsidó, de minimum zsidóbérenc vagyok, amikor megpendítem, hogy amikor az angol, francia, német arisztokrácia nem tudott mit kezdeni az idejével, megalkotta azt a matematikát, fizikát, kémiát, ami a modern civilizációt megalapozta.
Amikor a magyar arisztokrácia unta magát halálra, elkártyázta a vagyonát - aztán fürdős kurvaként elrítta magát, hogy a reálértelmiség "a zsidók kezében van".

okleveles naiv 2019.03.10. 16:27:56

Mán csak asztatat nem értem, h ha Jocó bá' kimegy dajcsba ugyanannak a cégnek az ugyanolyan gépein dolgozni, mégis hó' lesz nekijje instant munkagutturája, ha itthon nem vót, he?
Hó' lehet asz, h Jocó bát itthon csak meló előtt-után a kocsmába' ismerték el, ott kint pedig fél év alatt élmunkás lett és sorvezető és műszagvezető és anyeginileg és vállveretésileg is elismerik?
Akkó' a mogyorók mégis tudnak vlmit az önsajnálaton, a hazudozáson, und a szomszéd tehenének leölésén kívül is, nem?
És ha tényleg tudnak vlmit, akkor itthon mi húzza őket vissza? Bölcs és szeretett vezetőik? Vagy a többi, csak a korcsmában elismert józsibácsikok? Netán ez a busóbusabusongó ország en bloc?

lecsós 2019.03.10. 16:35:40

@morph on deer:
Drágaság, - ha már a szivid vagyok, aztat nem tudom, hogy miért, de legyen na :) :) :) - Szóval a maszop uralkodott a böszmével amikor az Eu-s csatlakozás volt, olyan 2006-ig. akkor mondta a csávó, hogy hazudtunk éjjel, meg nappal. Na az van, hogy addigra már azoknak, akik akkor indultak el, már a nővérük, vagy a bátyjuk németben, vagy Londonban tolta az ipart. Vagy a nagynénihez ment ki, aki a 80-as évek közepén dobbantott ugyanoda, vagy osztrákba. Érted ugye? A többi csak jött, amikor a boszme azt mondta, hogy "el lehet innen menni".
Amúgy nekem nagyon mindegy, én már gyerekkoromban is makiért toltam az ipart, voltunk így páran az országban jó néhány helyen ott a 80-as évek elején, közepén. :) :)

A mai 50-esig bezáruló generáció a lelkét eladta az elmúlt 30 évben, ennek a korosztálynak az elitje, meg a nagy büdös semmit alkotta meg, de elérte azt, hogy a demokrácia, meg a liberalizmus szitokszó lett.
Amúgy tényleg elmehet a "liberális elit" a búsba, élhetetlen volt az ország a 90-es években egy fiatal számára, aki nem nyalt a meleg szarig egyik oldalra sem. Sokan léptek le a 90-es években is.
Szarért hugyért eladtak mindent, most meg megy a fosás, hogy 2% alatt vannak, és barom a nép, mert nem rájuk szavaz.
A baj az, hogy minél jobban nyomják a süket dumát, annál jobban hiteltelenednek el, ezért van káosz a baloldalon, nem csak nálunk.

chrisred 2019.03.10. 16:36:44

@okleveles naiv: Úgy, hogy nem Jocó bá megy ki, hanem a kezdő Józsika, akit Jocó bá ugráltat és cigizve nézi, ahogy feleannyi pénzért kapkod, mint a félkarú szobafestő.

dr. mesterséges színezék 2019.03.10. 16:40:42

@okleveles naiv: Az, hogy valaki el tud végezni egy munkafolyamatot, amit más előír neki; hogy karban tud tartani valamit, amit más megtervezett, legyártott és eladott: nem kevés, de a mellveregetés alapjául szolgáló mertmindentamagyaroktaláltakfel mítoszt nem alapozza meg.

Egyébként az angolok nemzeti betegsége is a mindentazangoloktaláltakfelitisz, de ha összevetjük, hogy mennyi használati cikk mögött húzódik meg magyar és mennyi mögött angol eredetű alaptudomány vagy mérnöki kunszt, picit több okot látunk az ő tévképzetükre, mint a miénkre.

Moin Moin 2019.03.10. 16:41:59

@Nalanda: Már önmagában az bizonyítéka a "felsőbbrendű" [helyesen: sikeresebb] nyugati társadalmi stratégiának, hogy sikerült összegyűjteni azt a "mérhetetlen nagy tőkét"... Péter - a poszt szerzője - nem azt írta, hogy a magyar nép (mi is az? definiálnád pontosan?) képességek terén (genetikusan definiáltan?) "alábbvaló" lenne. Ő azt állítja, komoly bizonyítékokat felsprolva állítása mellett, hogy a magyra társadalom által használt társadalmi stratégia alkalmatlanná teszi a magyarokat arra, hogy sikeres, európai értelemben jól élhető társadalmat teremtsenek maguknak.

Ezt csak ti iygekeztek a magatok száméra úgy lefordítani, hogy "alsóbbrendűnek lettetek titulálva". Tesziktek ezt azért, hogy ezzel felmentsétek magatokat.

Még valamit erről a "mérhetetlen nagy" nyugati tőkéről: szokás azzal jönni, hogy a nyugatiak ezt a gyarmataik kirablásával szerezték. (Ennek mai változata: a keleteurópaiak kizsákmányolásával szerzik.) csakhogy itt van egy hatalams logikai és sorrendiségi hiba: ugyanis ahhoz, hogy (az állítás szerint) "kirabolhassák" azokat a gyarmatiakat, előbb
- oda kellett jutni, éspedig nagylétszámú hadseregekkel,
- le kellett győzni őket (ezek óriási létszámfölényben lévő, sok esetben erős birodalmak voltak!),
- mindezt előfinanszírozni kellett.

Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a nevezett nyugati társadalmak már a gyarmatosítést megelőzően renddelkeztek ehhez tőkével (hadd emlékeztesselek az angol, vagy a holland középkor gazdaság- és társadalomtörténetére). Ezzel párhuzamosan pedig már előzetesen is rendelkezniük kellett azokkal a társadalmi tapasztalatokkal, tudással és intézményekkel, amelyek birtokában rendszerbe tudták szervezni a meghódított területeket...

...És akkor még nem tetem említést azokról a nyugati társadalmakról, amelyen "mérhetetlen nagy tőkével" rendelkeznek, pedig nem is voltak gyarmattartók: Svédország, Finnország (amely egyébként 1918-ig maga is "gyarmat" volt, Oroszországé...), vagy Dánia - de Németország gyarmatai is elhanyagolhatóak voltak.

Ugyanakkor voltak hatalmas gyarmatbirodalmakat évszázadokig birtokló hatalmak, amelyek mégis szegéynek és tőkehiánysoak maradtak, mint Spanyolország és Portugália - ezek éppen a nem megfelelő, mert nem szabadság- és innovációalapú, nem meritokrata társadalmi stratégiájuk miatt tékozolták el az erőforrásaikat. Kísérteties - és figyelmeztető - analógia áll fenn ezen országok és a mai Magyarország között: mindegyiknél az történt, hogy egy a társadalom erőforrásait erővel magához ragadó, azokat pedig nem megfelelő kompetenciákkal kezelő uralkodó réteg "abszolút hatalommal" kormányzott, polgári kontroll nélkül. Emiatt a spanyolok és portugálok a gyarmatokról érkező jövedelmeket voltak képtelenek igazi tőkeként felhazsnélni, a mai magyarok pedig az eu-s támogatásokat pazarolják el és lopják el... Egy az egyben a 16-17-századi "ibériai modell"...:-)))

Összefoglalva: egy társadalom akkor sikers és akkor élhet jólétben, ha megfelelő (meritokrata) mentalitás hatja át. A magyar társadalomnál ez hiányzi.

AngeI 2019.03.10. 16:42:41

@lecsós: Sőt már előtte.A "spontán magánosítás" 1988 körül kezdődött..

inteligencs elenzeki 2019.03.10. 16:42:43

"Amikor bejöttek a multik és elkezdték rendbe rakni a környezetüket a körforgalmaktól a pázsitokon át gyárkerítésekig (nem beszélve most a zöld mezős beruházásokról, mert azok eleve olyan különbséget hoztak, mint ami egy átlagos Interspar és egy átlagos Coop üzlet között ma is fennáll), a kontrasztot nem kellett magyarázni."

Az, hogy a rendszerváltáskor a szocializmus által diktált normák miatt, (amit alapvetően a keleteurópai orosz minták határoztak meg) úgy néztek ki a cégeink, ahogy, annak semmi köze a magyar mentalitáshoz. Sem a tehetséghez.
A nyugati, multi cégek pedig hozták a marketing kultúrájukat is, melynek nyilván része volt a cég környezete, dizájnja. Ennyi, és nem több.
A japán kultúra része pl. a kertészet, hagyományosan. Ez persze a nagy Japán ipari fellendülés idején a 60-as 70-es években egyáltalán nem zavarta a nagyobb cégeket sem, hogy teleb.sszák higannyal a tengert, tönkre vágva a közvetlen környezetüket. Ahogy a Kínai sárga folyó sem sárga már néhány helyen.
Ez van. Alapvetően az induló tőke, a profit, és a piaci környezet határozza meg, hogy egy cég ügyel e a dizájnra.
Egy 19. századi angol textilüzem se volt gondolom ligettel parkkal, körforgalommal ellátva. Másak voltak a marketing szempontok.
Hogy a magyar tehetséges nemzet ? Jó, akkor fogalmazzunk másképpen. Több a Nobel díjasunk, (Ha az osztrákokat nem számítjuk persze)
Mint a szomszéd országoké összesen. Szerintem van abban valami amit Teller mondott, hogy a nyelvünknek is szerepe lehet ebben.
Lehet itt fogalmazásbeli, vagy éppen értelmezésbeli problémákon rugózni, de ez a helyzet.

xabo2 2019.03.10. 16:43:49

Leginkább reális képet kellene magunkban magunkról és a világban elfoglalt helyünkről kialakítani. Nem hiszek a különlegesen tehetséges magyarságban, de azt sem gondolom, hogy tehetségtelenek lennénk. Az feltűnő, hogy a politikai elitünk az elmúlt harminc évben nem volt képes hosszútávú tervek mentén egységesen dolgozni, és azt elfogadtatni a szavazókkal. Itt leginkább csak abban lehetünk biztosak, hogy jövőre megint megváltozik az utcák neve, korábbi hősökből gazemberek lesznek és viszont, és hogy szobrok vándorolnak egyik helyről a másikra. A permenans, sokszor beteges változtatások mellett pedig semmmiféle társadalmi elköteleződést nem lehet kialakítani. Szóval abban, hogy a saját elitünket megválasszuk és kordában tartuk, abban valóban meglehetősen tehetségtelenek vagyunk - szerintem.

AngeI 2019.03.10. 16:47:31

Csak hogy borzoljam egyesek kedélyét:a protestáns munkaetika,mely a kapitalizmus alapja,nincs kereszténység nélkül..:)

AngeI 2019.03.10. 16:50:23

@Janossz: Ez is egy kedvelt mítosz,hogy a világon a magyaroknál mindenki jobban beszél valamilyen idegennyelven.(Nem.)

AngeI 2019.03.10. 16:53:27

„Merjünk kicsik lenni!”-ahogy Kovács bácsi javasolta.Hát az mszp-nél már sikerült elérni..:)))

inteligencs elenzeki 2019.03.10. 16:53:59

@Moin Moin:

"Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a nevezett nyugati társadalmak már a gyarmatosítést megelőzően renddelkeztek ehhez tőkével (hadd emlékeztesselek az angol, vagy a holland középkor gazdaság- és társadalomtörténetére). "

Aztán alább magad hozod fel, a Spanyol, és portugál példát. Ők honnan finanszírozták a hódításokat?

Végül visszakanyarodhatunk Angliához. Már messze nem az, ami a 19. sz. végén volt. Kultúra ide, tehetség oda.
Nyugat európában, egyedül Németország az, amely még tartja magát.
A fejlődést nem a piedesztálra emelt kultúra generálja, hanem a tőke vándorlása. Ahogy a súlypont európából először áthelyeződött az atlanti óceán túlsó oldalára, hogy mára már a Csendes óceán nyugati felén pörögjön a csúcson.

blaiser 2019.03.10. 16:54:29

IMHO nem sikerült megragadni a lényeget, amely véleményem szerint a keleti(es) tekintélyelvűség és a nyugati(as) teljesítmény orientáltság közötti különbségben keresendő. Itthon az Úr akkor is Úr marad, ha az úrsága nem több születési előjognál, kornál vagy pl. seggnyalók számánál. A nyugati Úr pedig akkor válik azzá, amikor úrságában kiteljesedik, pl. penge szakmájában, vagy jól menedzsel, horribile dicut ezek kombinációja. Itthon az idősebb kollégát kérdezni sem szabad, nemhogy kijavítani, mert örihari van egy életre és eláshatod magad, meg kell várnod míg nyugdíja vonul. A főnök sem áll majd az oldaladra, mert őt sem a hatékonysága/produktivitása tette főnökké. Mindennek nyugaton az ellenkezője zajlik, amelyet kár is lenne szívet szorító módon részletezni.

Tekintélyelvűség és ebből fakadó kontraszelekció. Ezért megy el az értelmesebbje.

lecsós 2019.03.10. 16:55:30

@csentecsa1: Láttam olyant ramadánkor, hogy a helyi mekiben a fél csapat elment imádkozni szigorúan 3 óránként, ahogy aztat kell. Ugye akkor a háromnegyed csapat levonult, és tette vallási kötelességét. Az indiai, és a nepáli, meg tolta az ipart triplán, négyszeresen. Sokszor szokott gond lenni, na most általában az indiaiak, és a nepáliak ezen időszak olyan 5., vagy inkább 6. napján álltak fel, és mentek arrább egy üzlettel. Ilyen ez a történet. :) :)

Muad\\\'Dib 2019.03.10. 17:00:57

"...mert azok eleve olyan különbséget hoztak, mint ami egy átlagos Interspar és egy átlagos Coop üzlet között ma is fennáll...".
Ez egy teljesen értelmetlen mondat (mi köze a kettőnek egymáshoz?). És nem ez az egyetlen a cikkben. Ennél sokkal jobb írások szoktak itt lenni.

Muhammad Balfas 2019.03.10. 17:04:58

@csentecsa1: @Nalanda:

Jaja, amikor a jó brit protestáns atyafiak hajót béreltek, leutaztak nyugat-Afrikába rabszolgákat véve ott, majd át Jamaicába, ott eladták a rabszolgákat és végül teával barna cukorral, és rizzsel megrakodva tétek haza Angliába. A jó kis aranyháromszög. Na ez alapozta meg a kapitalizmust. Vér veríték és könnyek..

ati27 2019.03.10. 17:09:03

@Moin Moin:
A hozzászólásod még a topicnál is ezerszer jobban vetít rá a dolgokra... Ennyike..

2019.03.10. 17:09:03

@blaiser:
láttál már nyugati üzletembert közelről? mondjuk németet. vagy akár angolt. náluk tekintélyelvűbbet nehéz találni. talán az amerikai. nagyon el vagy tévedve.

Nalanda 2019.03.10. 17:11:59

@Moin Moin: Jobb lett volna a magyar történelmet felhozni! És akkor az is előjött volna, hogy amikor sikerült megfelelően függetlennek lennünk, akkor jöttek az eredmények, a Magyar Királyság első 500 éve alatt egy gazdag és a kort tekintve jól működő ország volt. Arról nem mi tehetünk, hogy egyrészt éppen csak volt kijáratunk a Földközi tengerre, másrészt a nagy felfedezések idején már rég harcban álltunk a nálunk már akkor is legalább készeres erőfölényben levő törökökkel. És innentől kezdve 1800-ig a saját memgradásunkért kellett harcolni nálunk erősebb törökök, osztrákok ellen. Ezt a sok évszázados elmaradást próbálták behozni a reformkorban, aminek meg lettek a gazdasági és társadalmi eredményei. A '48-as szabadságharcban már nem csak a függetlenségért, hanem a polgárosodás lehetőségéért harcoltunk és a kiegyezéssel sikerült is elérni. Trianon után ellenséges országok gyűrűjében sok lehetőségünk megint nem volt, igaz azt is elszúrták, de hát az ország szétverése alaposan megzavarta az embereket. A Szovjet megszállás alatt kétszer építették fel az ipart, de szovjet mintára. Ott megint lett egy nagy lemaradás. A rendszerváltáskor meg ami működött az is bagóért lett odadobva gyanús módon a külföldi tőkének. Utána itt álltunk tőke nélkül, saját gazdaság nélkül, eladósodva. Még a szocialista időkhöz képest is tetemes volt a visszaesés, amit az orosz piac beomlása csak tetézett később. A munkahelyeket kisszervezték Ázsiába, abból is kimaradtunk. A nyugati cégek bagóért dolgoztatnak minket, már Kínában többet keresnek és ha rajtuk ál, soha nem is adnának többet. Sőt nem egy esetben a nyugati veszteségeket a keleti leányvállalatok eredményéből kompenzálják. Az emberek részéről a bizalom minden irányban megszűnt. Az a nyugat, melytől lenézést és kizsákmányolás a részünk, nem lesz példakép. Az viszont igen, hogy tőkét kell szerezni mindenáron! Csak akkor fogunk jobban élni, ha a pénz dolgozik helyettünk. Ehelyett balról csak azt hallani, a magyaroknak azért nincs pénzük mert nem hatékonyak, képzettek, elavultak stb. csakhogy ez nem igaz. Azért nincs pénzünk, mert nincs tőkénk, ami pénzt termelne. Ha tőke van, akkor lehet miből fejleszteni, innoválni stb. és az majd hoz termelékenységet, saját ipart, kereskedelmet. Lehet nézni mit csinálnak jobban nyugaton, de mi is meg tudnánk tenni ugyanazt, ha lenne rá pénzünk. Ha békén hagynak minket és függetlenek lehetünk a saját utunkon, akkor ugyanolyan jó eredméyneket fogunk hozni, mint más országok. Azért nem értek egyet a poszttal, mert a magyarokra ver rá mindent, amikor külső okokból nem volt lehetőségünk a fejlődésre. Elég megnézni a régiót, hogy olyan hatalmas különbségek nincsenek. Lehet mondani, hogy elöttünk vannak, de a nyugathoz képest csak alig.

eloi 2019.03.10. 17:19:06

@lecsós: Ezt nagyon jól leírtad!

Behaton 2019.03.10. 17:22:24

@Muad\\\'Dib:

"Ennél sokkal jobb írások szoktak itt lenni."

Nem, nem szoktak. Pedig ide "tehetséges" magyarok írnak posztokat, hozzászólásokat. A "tehetséges" magyarok baja az, hogy arra még nem jöttek rá, hogy tehetségüket miként használják úgy, hogy az ország "tehetségtelen többsége" a "tehetséges kisebbség" által elképzelt helyes irányba fordítható legyen.
Gondolom a végén itt is majd a megszokott megoldás születik, miszerint a feladatra külföldről kell tehetséges embereket szerezni.

"- Mi az, amit itt még tenni lehet, Bornemissza Gergely?
- Segítségért megyünk, Felséges Asszonyom. Elmegyünk a császárhoz!
- Jobb orvosságot nem tudtok, ti magyarok? Valakihez mindig el kell menni?

Izabella özvegy királyné szavai Várkonyi Zoltán Egri csillagok c. filmjéből - 1968"

Janossz 2019.03.10. 17:24:45

@444: " nagyon el vagy tévedve. "
Te tévedtél el. A kiérdemelt tekintélyt tisztelik mindenfelé a világon.
Csak te ezt kevered a tekintélyelvűséggel, ami egészen másról szól.

eloi 2019.03.10. 17:28:47

@HaFr: A poszt arról szól, hogy a Nyugat találta ki a világegyetem legjobb és legfejlettebb kultúráját és civilizációját, tehát minden más kultúra a földön nagyjából szart ér. A magyar is, a kelet-európaiaké is, az ázsiai népeké is, ... mindenki másé. Mindenkinek Nyugattá kell válnia, különben mucsai marad... Stb. Lógjunk ki a Nyugat seggéből, mert az a jó...
Igaz, hogy teljesen más feltételek mellett lett a Nugat olyan amilyen (Pl. ők szívták fel a világ erőforrásait, kaszálták körbe az egész bolygót, és máig ezt teszik, vagy pl. most éppen mi gyártjuk nekik a Mercit/Audit... kb. féláron, negyed bérekért, pedig semmi sem akadályozná meg őket, hogy rendesen fizessék a keleti munkaerőt is, csak annyira fejlettek, hogy hülyék lennének lemondani az így realizálható extra profitról...), de hát a NYUGAT a CSÚCS...

2019.03.10. 17:29:47

@dr. mesterséges színezék:
soros alapítványnak elsődlegesen az amerikai demokrata párthoz van köze. nézd már meg, hogy kik végzik ki sorost. az amerikanizmust hirdette meg egy csoportosulás, annak mintájára európai egyesült államokat. ebbe bevonnák volna a kijevi ruszt. azt kivágta a biztosítékot moszkvában. túl azon, hogy kirobbantottak egy testvérháborút. és ugye még irakban és szíriában is kirobbant egy háború. iskolázatlan arabok sétáltak a sivatagba. találtak egy rakás fegyvert. felfegyverezték magukat és neki mentek a térség egyetlen orosz barát rezsimjének. na most túl sok embert öltek meg ahhoz, hogy ezért senki se feleljen. történeti szempontból. mert nyilván nem hága és strasbourg fogja ezt elítélni. hanem valakit a történelem szemét dombjára kell küldeni emiatt. mert hogy ez egy népirtás. túl a lelkiismereten ezzel el kell számolni. és most abban van kis, közép és nagyhatalmi egyezség, hogy legyenek ezek az amerikai demokrata pártiak hunyók. legyens soros. megválasztják az év emberének. és te gondolhatod, hogy nem azért, hogy a történelem szemét dombjára küldjék. dehogy nem.

ha juncker szeretne mellé állni, akkor álljon mellé. vagy itt van ez a manfred weber. ennél hülyébb nincsen. őt a bertelsmann híradójából tájékozódik? összesen nagyjából 1 millió embert megöltek. és 10 millió embert tettek földönfutóvá azért, hogy bevezessék a "nyugati" "liberális" "demokráciát".

blaiser 2019.03.10. 17:31:43

@444: személyeskedéssel indítani, így ismeretlenül hatalmas ziccer nekem, nem gondolod? De lépjünk túl ezen. A német üzletember tekintélye a teljesítményéből fakad. Nálunk sokszor az ellenkezője igaz, először pozícióba kerül, utána teljesít(het), ha akar és tud egyáltalán. Szvsz ez nyomja a padló alá a társadalom hatékonyságát.

Laci A Lakli 2019.03.10. 17:31:46

Én csak azt nem értem, hogyha a magyar nép nem tehetséges, akkor miért lehetséges az, hogy Trianon után a magyar társadalom gyakorlatilag mindig fejlettebb és gazdagabb volt egy-két év kivételével, mint a román...
Pedig a románok megkapták a nyersanyagkészleteink 80%-át azt mégsem tudtak sehová sem haladni hozzánk képest.

Janossz 2019.03.10. 17:32:21

@Nalanda: " Lehet mondani, hogy elöttünk vannak, de a nyugathoz képest csak alig. "
Lehet mondani.
Azt is lehet mondani, hogy három évtizede mögöttünk, a kanyarban voltak.Most meg valahogy elporzottak... Ki érti ezt?

2019.03.10. 17:33:55

@Janossz:
hja, hogy az "kiérdemelt" tekintély.

eloi 2019.03.10. 17:41:17

@dr. mesterséges színezék: Talán le kellett volna nekünk is igázni a fél világot és kirabolni, akkor nem itt tartanánk! Lett volna lóvé kutatásokra, fejlődésre...

eloi 2019.03.10. 17:46:02

@Moin Moin: Ebben is van igazság! Sajnos.

ymel 2019.03.10. 17:50:17

Igy van, ahogy a poszt irja! Es a zsidok sem 'a kivalasztott nep'. Nem is gecnya rafkosak az uzletben, nem uraljak New Yorkot (tobbek kozott) es pl a Dohany-Sip-Kertesz utca bermuda-haromszogben nem is ballibber az osszes.
A ket hulyeseg kozt van az igazsag. Nem tehetseges es nem is tehetsegtelen. A kornyezet sokat nyom.a latba

Laci A Lakli 2019.03.10. 17:52:04

@Janossz:
Mondjuk a szlovákok, csehek és lengyelek pont akkor előztek be minket amikor az állítólag "kevésbé korrupt" baloldal volt hatalmon és minden nagy giga projektet csak nyugati cégekkel építettek meg a magyar vállalkozóknak gyakorlatilag nem volt esélyük.
Most lehet szidni Mészárost -engem is baromira idegesít az oligarcha rendszer ami körülötte van-, de a pénz nagyobbik része marad és forog magyar gazdaságban, mint előtte annak ellenére, hogy tudjuk nem 10-20 milliárd forintot visz ki ő is offshore-ba.
A NER gazdaságpolitikája ilyen tekintetben szörnyű és tényleg visszalépés a feudalizmusba. Azonban ez a feudalizmus való visszalépésből még mindig sokkal könnyebben elérhető a várt polgárosodás, mint a gyarmati sorban lévő státuszból, ahol minden itthon megtermelt Eurót gyakorlatilag egy az egyben vitték vissza nyugatra. Ennyivel jobb csak a NER a ballib kormányzásnál és már ennyi is elég volt, hogy ne adósódjunk tovább...

2019.03.10. 17:52:19

@blaiser:
és mégis milyen teljesítményből? mennyi állami megrendelést, visszatérítést, támogatást tudnak összegyűjteni: ne viccelj már. a német üzletemberek tekintély elvűek, maguk alá gyűrték a mérnökséget. és megindult a járadékvadászat. így működik a német gazdasági klub, német üzleti fórum, stb. lassan 30 éve, hogy nincs különálló nyugati és keleti tömb. jó reggelt kívánok.

humorpalanta 2019.03.10. 17:55:06

@Laci A Lakli: Ad 1: Nem a tehetségről szól a poszt. A cím után is kellene olvasni...
Ad 2: A románok eleve mélyebbről indultak, mint mi. (Gazdasági értelemben, ha már erről írtál.)
Ad 3: Azért volt Magyarország fejlettebb, mivel hitelből éltünk és ma is hitelből élünk, egy átlagos magyar ember képtelen bánni a pénzével és inkább megvesz mindent hitelből, mint azt mondja, hogy nem, erre nincs pénzem. Ehhez képest a Csau a románokkal visszafizettette az adósságot. Kurva sokba került nekik, de legyűrték. Persze azóta ismét nőtt, de még mindig nincsenek a közelünkben, miközben gazdaságilag lassan fej-fej mellett leszünk.

humorpalanta 2019.03.10. 17:57:13

@Laci A Lakli: Az ugye meg van, hogy az általad remélt polgárosodás éppen a fityisz politikája alatt dőlt be és esett darabjaira? :D
Ugyanis ahhoz nem oligarchákra van szükség, hanem biztos keresetű emberekre, akik meg tudnak élni és félre tudnak tenni. Na, az ma nagyon nincs a körúton kívül.

humorpalanta 2019.03.10. 17:59:33

@Laci A Lakli: Jahh, azt elfelejtettem, hogy hogyan "kezelte" a csodálatos NER a magyar államadósságot. :D Először bedöntötte a forintot, majd lenyúlt 3000 milliárdot a nyugdíjalapoktól, s még így is folyamatosan nő a nominális adósság.

Janossz 2019.03.10. 18:01:30

@444: " hja, hogy az "kiérdemelt" tekintély. "
Nem az én hibám, ha nem ismerd a fogalmat.
A Fácán vendéglőben valószínűleg ritkán emlegetik.

Azt se hallottad még, hogy "tekintélyre méltó"?

marczy 2019.03.10. 18:05:02

"a gyárat irányító, adott esetben sok tíz vagy éppenséggel száz éve fejlődő vállalati kultúra és rendszer, amelyek az előbbieket üzemeltetik, nem. Ugyanígy egy több száz éve a polgári fejlődés keretében mozgó társadalom és kultúra -- amely folyamatosan optimalizálta az emberek egymás közötti kapcsolatait, beszédmódját, viselkedését, értékrendjét, képességeit -- szintén nem másolható, legföljebb kitartással közelíthető."
És mi a helyzet Svédországgal, Norvégiával, Izlanddal vagy pláne Finnországgal?
Ezek, vagyis a skandináv államok _későn_ iparosodott országok. Jó, Norvégia tele van olajjal, de Finnország a háborúkat nagyon megszenvedte. Mégis sokkal előrébb tartanak, mint mi!
Ezeknek az országoknak nem volt sok száz évük arra, hogy optimalizálják az emberek egymás közötti kapcsolatait, nem volt sok száz éve fejlődő vállalati kultúrájuk!
Miért vannak mégis _sokkal_ előrébb, mint mi?
Erre kérnék egy átfogó választ a kedves cikkírótól.

Janossz 2019.03.10. 18:05:54

@Laci A Lakli: Te tényleg azt hiszed, hogy egy ország gazdaságának az állapotát, fejlődését az határozza meg, hogy pár tucat kilométer autópályát a STRABAG, vagy valami haver nímand cége építi meg?

blaiser 2019.03.10. 18:09:34

@444: a német üzlezembert te hoztad fel példának nem én, ellenben a mondanivalómhoz ėrdemben nem szóltál hozzá. Már ne is haragudj, de pont erről beszélek. Ahelyett hogy arra figyelnél mit mondok, a részleteken lovagolsz, ahelyett hogy tanulnál, hasznosítanál valamit. Pedig fogalmad sincs milyen élettapasztalatra épül a véleményem. Ezt a lehetőséget most Te hagytad ki, nem én. Neked is jó reggelt és további hasznos véleményosztást. Nekem erre nincs időm, a hatékonyság jegyében... :-)

Laci A Lakli 2019.03.10. 18:15:59

@humorpalanta:
1.Elolvastam a cikket :D.
2. Na de Erdélyt is sikerült tönkre vágniuk. Moldávia is sokkal fejlettebb volt Olteniánál, és Munteniánl a nagy egyesülésük előtt, most jelenleg a legfejletlenebb vidék :D.
3. Az, hogy a magyar embernek nincs megfelelő pénzügyi alapismerete azzal teljesen egyetértek.

Laci A Lakli 2019.03.10. 18:27:40

@humorpalanta:
Az adósság forintban nő, a külföldi devitakitettség 50%-ról 10% körülire csökkent. Ez teljesen másfajta államadósság. GDP arányban viszont csökkent bőven 10%-ot. Az nem rossz eredmény és csökkenő pályán van. Gazdagabb ember jobban tud kezelni nagyobb hitelt is, mint egy szegény ember...

Laci A Lakli 2019.03.10. 18:30:41

@Janossz:
Igen ez a tény. Kína is most gyaarmatosítja le Afrikát gyakorlatilag, hogy hitelen csak kínai cégek építenek...
Igen az a gyarmatosítás egyik formája, ha a nagyobb beruházásokat csak a külföldi cégek végzik.
Gyarmati státusz rosszabb, mint a feudális státusz.

Fülig José 2019.03.10. 18:32:10

@Nalanda: azon kívül, hogy fogalmad_sincs a magyar történelemről egy màsik fontos, jómagyar jellemvonásról tettél bizonysàgot. ez a "mindig mindenért más a hibás" vonás. mi, szegény szerencsétlen magyarok csak elszenvedői vagyunk a velünk történt sajnálatos eseményeknek....

Nalanda 2019.03.10. 18:37:15

@Fülig José: Meggyőzőbb lett volna, ha elmagyarázod, hogy a török háborúk alatt hogyan kellett volna a magyaroknak polgáriasodniuk, vagy a szocializmus alatt! Biztos neked szuper fogalmaid vannak a magyar történelemről, csak éppen figyelmen kívül hagyod.

Moin Moin 2019.03.10. 18:37:58

@Nalanda: Amit leírtál, azzal tökéletesen igazoltad a posztot.:-)

(Meg mellesleg mindent, amit a kognitív torzításról tudunk...)

Muhammad Balfas 2019.03.10. 18:38:01

@Nalanda: Olvasd el talán a magyar zsidóság siralmas énekeit.

Muhammad Balfas 2019.03.10. 18:39:33

@Nalanda: Plusz kizsákmányolható gyarmatok sem álltak rendelkezésünkre..

Nalanda 2019.03.10. 18:40:19

@Moin Moin: A poszt fals felvetéseit nem lehetséges igazolni, így nekem sem sikerülhetett.

Moin Moin 2019.03.10. 18:47:00

@Comte de Gippaud: A spanyolokat rossz példaként hoztam fel.

Tőkéjük egyébként - mondhatni - onnan volt, hogy egy igen szerencsés pillanatban egy igen tehetséges uralkodónő támogatta az elős felfedezőuta(ka)t (a későbbi) Amerika felé. Ez egy egyszeri, kivételes történelmi véletlen volt: Kolumbusz és Izabella, valamint az utat finanszírozó (kikeresztelkedett zsidó) bankárok hármas együttállása. És további (a spanyolok szempontjából szerencsés) véletlenek sora következett a felfedezés után fél évszázadban: meggyengült, egymással ellenségeskedő közép- és dél-amerikai hatalmak, járványok.

Szerencséje lehet akárkinek - azt viszint már atársadalmi stratégiák hatérozzák meg, hogy mit kezd azzal és hogyan aknázza ki, vagy puskázza el...

Moin Moin 2019.03.10. 18:49:42

@Nalanda: Ha érdemes lenne - mert akarnál/képes lennél észérvek hatására megváltoztatni a véleményedet -, akkor a poszt minden mondatát igazolni tudnám neked. De mivel te "másban vagy érdekelt", ezért ne haragudj, de nem fordítok erre órákat.

(Egyébként: ha élne benned igény arra, hogy megismerd a valóságot a magyar társadalommal kapcsolatban, akkor már magad is "összerakhattad volna a képet". Hogy ezt nem tetted, az azt igazolja, hogy nem akarod.)

Janossz 2019.03.10. 18:50:03

@Nalanda: Te úgy gondolod, hogy vitázol.
Pedig nem. Ellenkezel.
" A poszt fals felvetéseit nem lehetséges igazolni,..."

Melyek azok csúnya fals felvetések? Te milyen ellenvéleményt fogalmazol meg velük szemben?

Az vita lenne. Ez meg csak rapli. Mint az óvodában.

Amator 2019.03.10. 18:55:19

Mert mi nem teljesítményelvű, hanem okoskodó nép vagyunk. Ez igaz a munkaszervezésünkre is. Ezt azért írtam, mert nem kellene a céges kultúrákat misztifikálni. Előttem már többen leírták, Magyarországon a vezetőket kiválasztják, és nem érdemei alapján lesz valaki az. 99 százalékban a vezető határozza meg ( vagy várja el ) a munkahelyi kultúrát. Mivel ilyenek a vezetőink, ezért ilyen a vállalati kultúránk. Egy pillanat alatt lehetne ezen változtatni, csak normális vezetői gárdát kellene keríteni valahonnan.

Janossz 2019.03.10. 19:02:02

@Laci A Lakli:
"Gyarmati státusz rosszabb, mint a feudális státusz."

Mondta a maharadzsa, és azóta is faekével művelik a rizsföldeket Radzsasztánban.

Nos, nem így alakult. Kiderült, hogy a rómaiak nem csak bort, vízvezetéket, utat, meg békét hoztak, hanem civilizációt is. Nem túl elegánsan, finoman, de hát a végkifejlet mégis csak pozitív.

És ha már abban látod a lemaradás okát, hogy a nemzeti senkik kapják a zsíros megrendeléseket, igazán rámutathatnál, hogy az effélék közvetlen környezetén kívül hogyan is lendítenek az ország állapotán.

Janossz 2019.03.10. 19:06:03

@Janossz: Helyesn: ...hogy a nemzeti senkik helyett multik honi leányvállalatai kapták....

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.03.10. 19:15:57

@marczy: de, volt sok száz évük -- éppen a kollaboratív, autonómiákon alapuló paraszti társadalom/kultúra adja a mai skandináv és finn sikersztori alapját

vigyorex 2019.03.10. 19:18:55

"Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben. Csak én erre azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy így viszont nem érdemes élni. Tehát, hogyha így gondoljuk, akor menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet, meg egy viszonyleg erős gerendát és szöget, és kössük fel magunkat! Csak én azt szeretném kérni azoktól, akik ezt próbálják önökkel elhitetni, évek óta ezt próbálják súlykolni az önök fejébe, hogy legalább járjanak elő jó példával. És ha ők már mind végeztek, akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennénk."

2019.03.10. 19:19:02

@blaiser:
szerinted van nyugatos teljesítményelv és keleties tekintélyelv. csakhogy egy pénzügyi rendszer van. és ugyanabban a rendszerben gazdagodnak az ügyes üzletemberek az arab kalifátusokban, mint az amerikai kaliforniában. ellon musk 24 éves korában szerzett egy fizikus bsc diplomát. nagyjából annyit érthet a marsutazásból, mint mészáros lőrinc érthet a mátra erőmű építéséből. te elhiszed, hogy ellon musk a szuperzseni. ezt írja a new york times. és te abban hiszel. ellon musk személyisége inspirálja a tudósokat. nem egy szalmabáb, hanem egy személyiség. ezt írja a washington post és a demokrata párt. olvassál magyarországon demokratát. és esetleg vesd fel, hogy nyugaton se feltétlen az igazat mondják a nézőgyerekeknek. tudom, amerikai médiában csak a valóságot mutatják be. arról híresek.

Laci A Lakli 2019.03.10. 19:20:47

@Janossz:
Gyakorlatilag az USA, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland kivételével egyik volt gyarmatban sem játszódott le normálisan eddig a polgárosodás. De ezeknek országoknak esete sokkal speciálisabb, mert ott gyakorlatilag a gyarmattartók kultúrkörből indult meg a fejlődés.
Szeretném, ha észrevennéd, hogy gyakorlatilag az összes -kultúrától függetlenül -volt gyarmatban ma a világban rosszabb helyzetben van a polgárosodási folyamat, mint itthon.
Néz körül Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában. Nem nagyon virágzik a polgárosodás szerinted ez véletlen? Ellenben a polgárosodás Európában a feudalizmusból nőtt ki. Én is sajnálom, hogy a NER visszahúz minket az oligarchiák időszakába, de másik oldalról nézve kevésbé káros és olyan, mintha egy lépéssel közelebb léptünk volna.
Persze az ideális az lenne, amire itthon is lenne kulturális igény, hogy hanyagoljuk ezt az időszakot azonban a tőkefelhalmozás hiánya miatt ez csak utópia.

2019.03.10. 19:23:25

@Moin Moin:
féltek, hogy leesnek a föld széléről, de nem estek le. mázlijuk volt.

Fülig José 2019.03.10. 19:29:37

@444: ellenben Musk a Paypal eladásából gazdagodott meg, a cigánykirály meg - jaj, pardon: mertszaros- a mi pénzünkből. simàn lehet, hogy neked ez mindegy; hozzásólásaid alaján agytérfogat tekintetében vetekszel a fűzfával- de engem kib.szottul zavar.

2019.03.10. 19:30:12

@Amator:
abban a többség vélhetően egyetért, hogy a magyar üzleti kultúra nem nevezhető túl jónak finoman szólva. de ha igaz az, hogy nyugati céges kultúra felette áll a kelet-európainak, akkor mutass már egy üzletembereket. mert nekem úgy tűnik, hogy a német cégvezetők egytől egyig mondjuk így fidesz kompatibilisek. nem látom a nagy különbséget. német üzleti fórum, német gazdasági klub. mind ügyeskedő, hogy milyen állami megrendelés, visszatérítés, támogatás, kedvezmény. és jönnek a gazdasági minisztereikkel. a szövetségi állammal szorosan összefonódott a kamara. nem azt állítom, hogy ez feltétlen rossz. hanem csak azt, hogy éppen ezt honosítja meg a fidesz. éppen a nyugatos rendszert veszi át. már ha ez nyugatosnak nevezhető egyáltalán.

Fülig José 2019.03.10. 19:36:21

@teéjesenmindegy: ...és még így is összehasonlíthatatlanul okosabb nálad. na erre varj gombot!
ui: zorigón új poszt van (migràncssoroooosbrüsszel) mindenki ott van, már csak téged várnak. hess.

2019.03.10. 19:37:18

@Fülig José:
mészáros lőrinc abban a rendszerben gründolt 1 milliárd dollárt, amiben soros 20 milliárdot. ellon musk még többet. a pénzt maga a tőkepiac generálja. tehát nem arról van szó, hogy mészáros cégei bárkitől is elvettek egy forintot. jó ajánlatokat adtak a közbeszerzéseken. és bárki ajánlhat náluk jobbat. és vették a papírjaikat a tőzsdén. ott aztán már tényleg nincs állami beavatkozás. az már aztán tényleg nem tévedhet. hogy mondják, csak az első 1 millió dollárról ne kérdezz.

ilyen egy parti felcsúton.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--gU65M2Ke--/6vdyQh2uaEY6KeDls.jpeg
ez pedig new yorkban.
media.borsonline.hu/cikk/17/163276/big-lead/650x360/1628220_rex-features.jpg
értem, hogy te egy nagy erkölcsi szakadékot látsz valamelyik bármelyik javára. de nem lehet, hogy ez ugyanaz a rendszer?

Fülig José 2019.03.10. 19:40:06

@444: "jó ajánlatokat adtak a közbeszerzéseken. és bárki ajánlhat náluk jobbat"
nézd, itt sok a féleszű, de te kilógsz közülük. lefele. ami még kilóg, a nyelved. tudtad, hogy tövig szaros?

Janossz 2019.03.10. 19:48:12

@teéjesenmindegy: Persze, a te utcádban a trafikos is három nyelven beszél.
Nem láttál még turistát bénázni boltban-vendéglőben a fogalmatlan személyzettel?
A mondat második fele nem ragadta meg kontrázhatnékod?
Arra nincs észrevételed?

2019.03.10. 19:48:20

@HaFr:
a termelő ágazatokban bárki odakerülhet. na jó, o1g pólóban ne menjen az illető, de ha valakinek a cége exportképes, akkor majdnem biztosan támogatják. amire lehet mondani, hogy ez így piac-konform. de így működnek a nyugati vállalatok. a kormányzatok, akiknek az adót fizetik védik a piacaikat.

a különbség az, hogy magyarországon egy egypárti keretek között megy végbe. mert az ellenzéki értelmiség azt mondja, hogy ők ezt az összefonódást semmilyen módon nem támogatják. azt mondják, hogy mindenféle védőháló nélkül tessék teljesíteni. versenyezni dél kelet ázsiai félkatonai üzemekkel, évszázadok óta kapitalizálódó amerikai óriásvállalatokkal. tessék őket kenterbe verni mondjuk mezőtúrról. a fidesz nem ezt mondja. hanem majd valahogy megoldjuk a közbeszerzésekben, munkahelyteremtésben, stb. de nyugat-európában is ez a rendszer.

Amator 2019.03.10. 19:48:41

@444: Szerintem az arányokkal van a baj. Minden országban van egy réteg, amelyik rástartol az állami beruházásokra, de egy normális országban azért a tudásod alapján jutsz előre, és nem a politikai kapcsolataid révén. Egy normális országban kb. 10% a haszon, tehát nem tudsz 2-3 év alatt milliárdossá válni. Én most a normál üzleti életről beszélek, nem internetes hókusz-pókusz üzletekről. Ha nem az olcsóbb ajánlat győz ugyanolyan tartalom mellett, akkor megette a fene az egészet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.10. 19:51:47

@444:

"a valakinek a cége exportképes, akkor majdnem biztosan támogatják"

Az 'exportképes' cégeket miért kellene támogatni?

Nalanda 2019.03.10. 19:57:18

@Janossz: Ha akarod olvasd el amit eddig írtam, mert nem jött rá releváns válasz!

Wéső 2019.03.10. 20:00:09

Racionális gondolkodás kell az élethez nem "boldogság".
Ez a boldogság-hajkurászás is egy new-wave libsi ideológia.
Az ilyenek a legboldogtalanabbak, legfrusztráltabbak.
Elég ránézni a baloldalra.

Nalanda 2019.03.10. 20:05:43

@Moin Moin: Tipikus baloldali hozzáállás a nem kell párbeszéd, mert... (itt jön egy 'jó' indok)! Ebből tudod mi lesz, negyedik kétharmad. Pedig milyen remek posztokat írtok. Mindent megtettetek. Ezt a vak hozzáállást annyit láttam már, hogy nem is sajnálom az áldozatait, mert mindent megtesznek, hogy azzá váljanak.

Janossz 2019.03.10. 20:07:10

@Nalanda: Volt szerencsém olvasni a soraid. (Nem volt:-))
Maszlag.
Olyat, hogy a poszt bármely állításával vitába szálltál volna, cáfolni próbálva azt, nem találtam benne.
Alsóbbrendű, felsőbbrendű, török, idegen, volt abban minden, mint a búcsúban, csak a témához nem nagyon sikerült szólnod.

Mickey Pearce 2019.03.10. 20:11:41

@HaFr:
Jó és akkor most mit csináljunk?
Mi lenne egy megavlósítható action plan ami közelebb visz minket a sok best practice-hez?

dr. mesterséges színezék 2019.03.10. 20:35:38

@eloi: "Lett volna lóvé kutatásokra, fejlődésre..."

Most daráljuk le a kutatásokat, amikor volnának.
De még egyszer: a magyar nemesség szart érdemben fejlődéssel foglalkozni.
Széchenyi nem az általános volt, hanem a rendkívüli.
Most meg éppen egy Széchenyi sincs.
Aki pedig fel tud mutatni valamit, menekül, amint tud. Valahogy nem akar a sok büszkével egy trágyalében ácsorogni.

Nekoashi2005 2019.03.10. 20:40:44

@444:
Azért megnézném, ha mondjuk Németországban Merkel gyerekkori barátja tarolna a közbeszerzéseken, meddig maradhatott volna szabadlábon.....

2019.03.10. 20:52:00

@neoteny:
nem volna muszáj. de megtámogatják. az ellenzékből mellár tamás azt mondja, hogy az itt a baj kérem szépen, hogy a magyar cégek nem exportképesek. szerinte úgy bukik meg a ner, hogy jön egy válság. a multik a kiszámíthatatlan gazdasági környezetben legalább is részben kivonulnak. és a hazai kis és középvállalatok elvesztik a beszállítói pozícióikat, és nem tudnak árut, tőkét exportálni. illetve a munka erőpiaci kereslet csökken. és ehhez még jönnek a kedvezményes lakástámogatási hitelek. kedvezőtlen kamatkörnyezetben az állam terhei mértani haladvány szerint növekednek. ugye most olyan célok vannak, hogy havi 50 ezer forintnál ne legyen több a törlesztőrészlet. és még járjon egy kedvezményesen egy kisbusz. ha egy válság kedvezőtlen ütemben éri el a forintgazdaságot, akkor mint egy zollstock: összecsuklik. ezt gondolja az ellenzéki mellár. de a kormánypártiak is ezt gondolják. varga mihály is. és matolcsy györgy is. ezért mondják azt, hogy majd akkor megállapodnak kínával, hogy itt lesz egy nagykereskedelmi lerakat. vagy az oroszokkal kötnek egy nagy üzletet. hiszen ezért választotta meg őket a nép, hogy ezt kiokoskodják. mellár azt mondja, hogy ilyen nem kell. mert ez általában inkább károkat okoz, mint hasznot. na de az exportot azt támogatni kell.

aztán persze lehet mondani, hogy egy jól működő viszonylag tisztességes tőkepiac kellene európai jogegységben. ennyit kellene csak elérni. ezt mondja mondjuk bajnai, oszkó és társaik. csakhogy erre jön az, hogy ez a soros terv része. mert hogy a tőkepiaci szereplők a semmiből teremtik a pénzt és féktelen módon gazdagodnak. tehát ők felvásárolnák a földjeinket, az üzemeinket, az üzleteinket, amiért őseink a vérüket adták és amelyeket verítékkel építettünk. és ne engedjük, hogy ez a spekulánsok kezére kerüljön. ne engedjük, hogy soros györgy nevessen a végén.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.10. 20:57:22

@444:

"nem volna muszáj [támogatni az exportképes cégeket]. de megtámogatják. [...] na de az exportot azt támogatni kell."

Logikus.

fideSSbolsi az igazsag csak neked faj 2019.03.10. 20:59:09

@neoteny:

"Az 'exportképes' cégeket miért kellene támogatni? "

Talán mert orbányisztánban bevett szokás az, hogy a milliárdos bukott bohóc bokszoló 30 millát kap állami támogatásként, hogy éttermet nyisson belőle?

szepipiktor 2019.03.10. 21:05:49

A történek akkor igaz, ha multioldalról közelítjük meg.
Ma ugyanis a hazai válalkozói szféra, és ezáltal az ipar és a fejlesztések is büntetve vannak, gyakorlatilag vegetálnak.
A fejlesztés létfontosságú egy ország ipara számára, de ez viszont tőkeigényes, több éves befektetések, ehhez tisztességes bankrendszerre lenne szükség. Egy vállalkozás sehol a viláűgon nem a tőkéjéből fejleszt és nem évekig takarékoskodik, hogy fejleszthessen. Mind a két torz út erőforrás lekötést jelent, ami a vállalkozás napi menetét gátolja.
A hazai "tehetséggondozás" erre még rátesz egy lapáttal, mivel itthon a torz statupos baromságokra koncentrálnak a tehetségek vállalkozásoknál történő képzése, oktatása helyett. Ezerszer előbbre jutnánk, ha a más alkalmazási kvótákhoz hasonlóan támogatásokhoz jutnának azok a vállalkozások, ahol fiatal tehetségeket vesznek fel és ésszerűen 3-5 év alatt megtanítják hogyan kell egy munkahelyen élni, dolgozni, viselkedni.
Ma astartupból kiöregedők a valós életben döbbennek rá, hogy munkaidő, határidő, viselkedési kódex stb. van és nem babzsákfotel, dartstábla és napi 4 órás ötletelés.
A harmadig alapprobléma hazánkban, hogy ma a multik óhaját lessük, az egyeteme is nekikképzik az embereket, nem a jövőt oktatják, hanem a múltat, hiszen azt termeli éppen a multi! Nem az az informatikus, a fejlesztő, aki számukra szkripteke ír, vagy ostoba mobilappokat készít.
Ma úgy hivatkozunk a tehetségekre, hogy a valódiak a régiek, akik egy más módszer szerint lettek zsnik, tehetségesek, és a mai bérmunkásokat tartjuk sikeresnek, akik idegeneknek dolgoznak, nem kell kreatívnak lenniük, elég a szabvány fogaskerék funkció, ezért jól megfizetik őket, tehát tehetségesek...
Vajon hol van ma olyan saját fejlesztés, ami eladható, hasznos, bevételt generál? Az említett régi gyárakban volt! Rengeteg volt, csak akkor a létrehozó nem lehetett zseni ebből... De az iparvállalataink sorra hozták elő az új dolgokat, köszönhetően a COCOM listának, a valutahiánynak.
Ma letöltöm a nemzetközi egységes szabálykönyvet,aszerint megcsinálom azt, ami kell és sikeres vagyok.
Szóval nem kell a hallaluja, egy valódi fejlesztés 3-5 év majd utána még minimum 2 év a piac és a bevétel... Ezeket nem a startupok gyerekei és nem a web meg scriptprogramozók készítik.
Más meg nincs, az idősebbeket kitiltották a munkaerőpiacról vagy egyszerűen kihalnak.
Az ország viszont jövő nélkül marad, gyakorlatilag ma már nem nagyn fordítható vissza az elmúlt 20-25 év kártevése amit a politikusok és a mai Y generációsok tettek nemzetünk ellen.

2019.03.10. 21:06:10

@Nekoashi2005:
a különbség legfeljebb az, hogy a trambulinról pisálnak a medencébe. amikor a német cégek elnyerik a közbeszerzést, akkor nem kormányközelben nyerik el? dehogy nem. és lehet mondani, hogy mert ők már bizonyítottak.

siemens ag élén áll kaeser úr. nem egy werner von siemens. mi a lófaszt bizonyított? ő vezet egy brutális méretű konglomerátumot, ami szerinted nem korrupt. kaeser úr mellette a daimler felügyelőbizottságának is tagja. de kaeser úr az allianz felügyelő bizottságában is tag. ő egy biztosítási szuperász is egyben. tehát ezek az óriásvállalatok vezetői nem egymást védik szerinted, hanem kaeser úr egy szellemi óriás. kormányzati kapcsolata, ha kell, akkor az összes párttal? ugyan már? ezek nyugatiak. ott nincs összefonódás. németországban különösen. poroszországban werner von siemens. az lehet. de ezek már nem.

sztd 2019.03.10. 21:14:19

Először leírtam, hogy szerintem ki miben tehetséges, de töröltem, mert nem számít.
Ha nem lenne több pénzük a nyugatiaknak, senkit nem érdekelnének az ilyen posztok, és senki nem foglalkozna azzal, hogy tehetségesebb-e valaki a másiknál. Ha néhány generáción át nem rabolnak ki minket, akkor nagyjából el is érjük ezt a szintet.
Most irigykedünk az osztrákokra, az osztrákok a bajorokra, a bajorok pedig a svájciakra, csak az osztrákoknál nem jellemző, hogy ilyen posztokat megengednének maguknak, tök mindegy, hogy állnak.

szepipiktor 2019.03.10. 21:16:40

@neoteny: Egy picit képben kellen lenn...
Az exportot minden állam támogatja! Lásd Trump elleni kampány a neoliberális szektáktól, mert a belső gyártókat hozza helyzetbe a multikkal szemben!
Mert a belső piac nem csak biznisz, hanem társadalompolitikai is, munkahelyek, bevételek és belső folyasztás.
Nálunk is példa, hogy a multi behozza a melót, a magyar megcsinálja, de a nyereség megy ki, itt csak a fizetés marad. Ha ezt magyar vállalkozás produkálná, akkor a nyereséget itthon fektetné be (mert az be kell fektetni!)
A francia, az olasz, spanyol állam gond nélkül védi a saját termelését, mezőgazdaságát, mi eláruljuk azt és a külföldinek kedvezünk.
Nem orbán! Az összes kormányunk ezt tett, és talán Hornnak volt erre kényszere, a többi zsebpénzért árulta ki a magyar ipart, piacot.
Az exporttámogatás kell, mert ezzel segítjük a hazai termelőt a külföldivel szemben, aki eleve előnyben van. Csak ma nem ez történik, hanem exporttámogatás cimke mögé rejtett közpénzlopás, pénzszivattyú zajlik, a saját vállakozások kapnak szinte kizárólagosan támogatásokat, de úgy egy sem exportál... Láttad hogy mészérosésmészáros Európát, az USÁt tarolja a magyar termékekkel? Egy nagy fszt! Itthon sem, csak az van neki is, ami szintén közpénnzes protekcionista alapú megrendelés.
Döbebnetes, hogy ma az ellenzéki oldalon a klasszikus közgazdasághoz, az iparhoz, a fejlesztéskehez, a vállakozásokhoz nem konyítók gyakorlatilag politikai propagandával - segítik a fidesz!
Ha a bloggerek a valós térben élnének, fel sem merülnének ezek a kérdések, mert nem erről van szó, nem ez a baj, nem emiatt zuhanunk a szakadékba.
(De a hívők ezt értik meg: rohadt orbán, tolvaj orbán...)

szepipiktor 2019.03.10. 21:22:30

@sztd: Mondjuk 90-ben azt hittük, hogy 25-30 év múlva elérhetjük Ausztria 90-es szintjét...
Tehát ma kellkene a 90-es évek osztrák szinten lennünk.
De köszönhetően az eddigi kormányainknak, ma kb 30 évvel vagyunk lemaradva és a rés növekszik.
Kb. olyan ez, mint a focink, verjük a mellünket, hogy 5%-ot fejlődtünk! csakhogy akkikkel versenyzünk,a zonk meg 10% fejlődtek, így valójában mi -5%-os vesztésre örömködünk.
A gazdaságban is megy a taps a ilyen meg olyan statisztikai számok miatt, csak ugye nincs már saját iparunk, nincs semmi fejlesztés, miközben a világon meg dübörög az új fejlesztési vonal, robog az innováció.
Mi meg 10-es tüntetésre vagyunk büszkék, hogy a közalkalmazottaknak ne kelljen már dolgozniuk, miközben beruházni, fejleszteni kellene abban a szektorban is, hiszen anélkül a társadalom marad le.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.03.10. 21:29:50

@sztd: de már ebből is látszik, hogy nem értetted a posztot, és ha egy cseppet is ismernéd az általad említett kultúrákat, nem írnál olyanokat, hogy mit nem engednének meg maguknak (így kollektíve), mert bizony, ott szabadság van és sok mindent "megengednek maguknak" egyenként. Az irigykedési szekvenciád egyszerűen blőd, az meg hogy generációkon át kiraboltak minket... hát nem minősítem. Szomorú magyar sérelmi politika.

Moin Moin 2019.03.10. 21:31:06

@Nalanda: 1.) Nem vagyok "baloldali" - aki ismer és hallott-olvasott már engem, az csak röhögne rajtad...:-)

2.) A poszt írója sem baloldali, nagyon nem az. Annyira nem, hogy engem folyvást baloldalisággal vádol...:-)

3.) Áldozat a magyar nép lesz, beleértve téged is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.03.10. 21:31:52

@Muad\\\'Dib: tökéletesen értelmes mondat... a többi is. Ha értelmes ellenvéleményt akarnál megfogalmazni, azt viszont szívesen veszem

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.10. 21:34:20

@szepipiktor:

"Egy vállalkozás sehol a viláűgon nem a tőkéjéből fejleszt és nem évekig takarékoskodik, hogy fejleszthessen."

Egy vállalkozás fejlesztéshez szükséges tőkéje három forrásból származhat:

- a vállalkozó(k) saját tőkéjéből, ti. megtakarításaiból (beleértve a vállalkozás nettó jövedelmének újrabefektetését, ami szintén megtakarítás -- azt nem veszik ki a vállalkozás tulajdonosai osztalékként)

- mások megtakarításaiból, amivel azok tulajdonrészt (equity) vásárolnak a vállalkozásban

- hitelből (a hitelező nem szerez tulajdonrészt a vállalkozásban, hanem a kamatért adja a hitelt)

Elméletileg a harmadik típus is megtakarításokon alapszik: a megtakarítások kerülnek kihitelezésre. De a részleges tartalékolású bankrendszerekben (vagyis az összesben, egy-két ország -- Észak-Korea, Kuba és hasonlók kivételével) nem megtakarításokból származnak a hitelek, ill. a megtakarításokkal gyengén korrelálnak a kibocsátott hitelek.

Egyesek szerint épp' ebből származik a gazdaságok ciklikussága: az "olcsó pénz" (a központi bankok által alacsonyan tartott alapkamatok következménye) olyan beruházásokra ösztönzi a vállalkozókat, amelyek csak addig kifizetődőek (hasznot hajtóak), amíg az "olcsó pénz" tart: amikor a központi bankok szükségszerűen emelik a kamatlábakat (mert az infláció kezd megjelenni árinflációként is), akkor ezekről a befektetésekről kiderül, hogy nem is kifizetődőek (hasznot hajtóak), és így orra bukik egy csomó vállalkozás, ami az "olcsó pénz" idején látszólag helyesen fektetett be.

Így hát amennyiben igaz az idézett állításod, annyiban a gazdasági problémák elsődleges forrása is.

Moin Moin 2019.03.10. 21:36:17

@szepipiktor: Elárulok valamit neked - ha már Péter fenti posztjából nem értetted meg önállóan: nem "a politikusaitok" felelősek azért, hogy messze le van maradva Magyarország Ausztria mögött és az innováció elmaradásása sem elsősorban rajtuk múlik.

Mindezekért a feleősek ti magatok,magyarok vagytok, a bennetek működő mentalitás. Ti választottatok magatok fölé kormányokat az elmúlt 30 évben és ti nem innováltatok (hanem ahelyett vagy az állam kegyét kerestétek, vagy ügyeskedtetek, vagy csak meglapultatok és igyekeztetek túlélni). Amíg ti nem változtattok, addig marad a lemaradás. Az, hogy te most is, itt is a kormányt hibáztatod, azt bizonyítja, hogy egyelőre nem változok...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.10. 21:42:39

@szepipiktor:

"Az exportot minden állam támogatja!"

Vagyis egy 'fegyverkezési verseny' folyik az exporttámogatások területén. A fegyverkezési versenyekről pedig tudott az, amit Lewis Carrol a Red Queen szájába adott a "Through the Looking-Glass" c. művében:

Now, _here_, you see, it takes all the running you can do, to keep in the same place.

Vagyis a fegyverkezési versennyel csak a relatív pozíciók kerülnek megtartásra: semmiféle haszon nem származik belőlük _összességében_ (minden versenyzőt figyelembe véve).

HaCS 2019.03.10. 21:53:11

"Ahol Magyarország ma tart a felzárkózásban, az jórészt a nyugati kultúra 1990 óta folyamatosan erősödő hatásának tudható be."

Kétségbevonhatatlan az összefüggés!

A kérdés, csak az, hogy hol is tartunk?

"... az exportképes cégeink, nem beszélve az export volumenéről, túlnyomórészt nyugati eredetűek és irányultságúak ..."

Azok a cégek melyekre te itt szerintem gondolsz nem a mi cégeink!!! Nem is magyar tulajdonosi szerkezetű vállalatok. A haszon, profit, osztalék nem Magyarországon marad, és a befektetési döntéseket sem itt hozzák. Azok semmilyen összhangban sincsenek az ország kitűzött céljaival, ellenben az országnak mégis szükséges, és kényszerű az ő termékeiket előnyben részesíteni. Így működik a nyugati minta, de ez a deal minimum egyenlő.
És még valami fontos. A nyugati vállalatok hozták magukkal a vállalati kultúrát, de csak ott, és csak addig működik, ahol/amíg mőgé teszik a tőkét is. Ha kivonják belőle a tőkét, borul a vállalatirányítás, kultúra is. Erőforráshiányos helyen nem fogsz nyugati modell szerinti minőségbiztosítást működtetni. Ezt garantálom. Nincs is rá nyugati modell...

De nézzük, hol is tartunk mi? Magyarok, magyar cégek, magyar kultúra, magyar életszínvonal?

Úgy bizony nagyon fényes eredmények jönnek ki, ha csak azt a néhány közvetlen beszállítót nézzük, akik közvetlen befolyása alatt állnak a nyugati vállalati kultúrának, de csak az előbbi megkötésekkel. Míg van tőke, van megrendelés, van kultúra, ha megszűnik, jön az összeomlás. (lsd. Szarvasi)

De vajon nem volt szerepe ugyanennek a nyugati kultúrának a vadprivatizációban? Az akkori gátlástalan piacszerzésben?

"Amikor bejöttek a multik és elkezdték rendbe rakni a környezetüket a körforgalmaktól a pázsitokon át gyárkerítésekig..."

Nem! Te egy másik bolygón éltél!
Sorolom, honnan hiányzik most a körforgalom!

Jászberényi hűtőgyár
Ózdi kohászati művek
Csepel
Ikarus
Ganz
Videoton
...

Gondolom érthető mire gondolok. A nyugati modell felvásárolta az országot, azért, hogy bezárja(!), és piacot szerezzen. Persze mindenféle nem teljesült, megtagadott kötelességvállalással. Igen volt köztük pázsit is...

A nyugati bankszektor módszereinek betörése szintén kétségbevonhatatlan hatással van arra hol is tartunk!

Kulturálisan meg legyen elég annyi, hogy NKA, KLIK, CEU... Itt tartunk. Felkészül az MTA.

És 1990 óta jutottunk idáig. Mindennel együtt. Persze kényelmes alkalmazni azt a kommunikációs fogást, hogy a nyugat csak a sikerekért felelős, a kudarcokért vessünk magunkra! De az az igazság, hogy példás tanulók voltunk sokáig! 2004-ben felvettek az EU-ba. Ezt így kellett csinálni! A nyugati modellek szerint példamutatóan ment tönkre a fél ország addig. Mondom vadprivatizáció, elinflálás, csúcskamatok, Bokros... Működött a nyugati terv. Azóta is nyögjük. Meg hát valahol a 2008-as eseményeknek is van köze ahhoz, hogy itt tartunk. Morálisan. Erkölcsileg.

A nyugati mintában a modellek arról szólnak, hogy hogyan érvényesítsd egy tőkeerős komoly erőforrásokkal, és rendszerrel rendelkező ország / vállalat érdekeit! Hogyan működtess társadalmakat, melyek rendszerei megfelelő erőforrásokkal, és ehhez tartozó rendszerrel rendelkeznek.

Egy szó nem esik arról, hogyan működj erőforráshiánnyal, vagy versenyhátrányban. Ilyen helyzetben a nyugati kultúra nem volt.
Mint ahogy a felzárkózásról sincsenek kidolgozott elméletek ugyanez miatt.

Ezek az elméletek itt egyelőre nem működnek. Nem vagyunk abban az állapotban, hogy működjenek. A nyugati játékszabályok erőltetése, mint a posztban is szerepel, konzerválja a lemaradásunkat "2-3 egységugrás"-on túlra, de a modell szerint egyre inkább úgy tűnik örökké. Hátrányban vagyunk, és a modell szabályai szerint a hátrányunknak a tőke-/kultúra-/erőforrás-koncentráció miatt nőnie kell.

Nem kell elvetni a nyugati tapasztalatokat, de ki kell válogatni, mi az ami itt működőképes, és mi nem! Fölösleges vállalhatatlan tervekkel erősíteni az ellenszenvet!
Nem követni kell ezt a modellt, hanem innoválni! Új módszereket kifejleszteni a meglévőekből! Mondjuk azt ésszel.

Amator 2019.03.10. 21:59:12

@Moin Moin: És nem is fog változni még sokáig. Ha feltételezzük ( miért ne ), hogy az itt kommentelők tudása átlag feletti, mégis kb. 3-4 ember említette a magyar mentalizást, ami az egészért felelős. Jelenleg a közszférában, az állami beruházások terén a 80-as évekbe süllyedtünk vissza munkamorálban, minőségben. És egyesek ehhez tapsikolnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.10. 22:00:26

@HaCS:

"A nyugati modell felvásárolta az országot, azért, hogy bezárja(!), és piacot szerezzen."

Mi értelme lenne 'bezárni' egy országot? az piacként semmit sem ér: ha nem termelnek semmit, akkor nincs mivel fizetniük a nyugatról származó (import)javakért.

humorpalanta 2019.03.10. 22:05:36

@Laci A Lakli: 1: Kösz, kitűnő érvek,
2: Nahát, a mag régió jobban fejlődik, mint a távoli? Azannya, elképesztő. Erdélyt meg a háború vágta tönkre, nem a románok.
3 –
4: Nahát, a gazdasági világválság után nő az emberek megtakarítása? Ez valami csoda közgazdaságtan! Ilyenre nem is gondoltam volna!
Arról meg ne is beszéljünk ugye, hogy milyen állapotok uralkodnak és milyen környezetben élnek az emberek. Arról sem, hogy külföldön úgy tesznek félre az emberek, hogy modern és felújított házban laknak, megengedhetik a több, külföldi nyaralást, s még ezek mellett félre tudnak tenni, miközben itthon azt láthatod, hogy az ilyesmikre kuporgatják az emberek a pénzüket. Menj, nézz körül, az emberek lelakott, éppen szét nem eső házakban laknak, mint Románia a nagy szegénységben, vagy Szerbia a háború után. Ez egyáltalán nem a polgárosodásra vall, de látom, hogy ez téged nem zavar.
Az, hogy az adósság forintban van, szuper. Egy szuper trükk, hogy a hozzád hasonló hozzá nem értőket behülyítsék. Ez ugyanis arra jó, hogy el lehet inflálni, magyarán szólva a saját befektetőiddel, azaz a magyar emberekkel kibaszni és lófaszt adni nekik kamat helyett. Persze ehhez kellett az is, hogy az MNB és a kormány minden lehető eszközzel ebbe kényszerítse bele az embereket. De hát mit számít az, ha épp lopják a pénzed?
Nagyon nehéz volt GDP arányban csökkenteni a válság utáni állapothoz képest :D Csak az a baj, hogy nem százalékban kell visszafizetni, hanem nominálisan, s lehetsz akármennyire gazdag, ha az adósságod óriási. Egy apró bucka a világgazdaságban vagy a német iparban, s úgy elszáll a magyar államadósság, hogy nem fogjuk látni. Csak tudod előbb-utóbb vissza kellene fizetni… És a vicces az egészben az, hogy most van a legpozitívabb gazdasági környezet az elmúlt talán 30-40 évben és így is folyamatosan nő az adósságunk, akkor mi lesz majd, ha az amcsik leállítják a pénznyomtatást? Mi lesz, ha a kamatok elindulnak felfelé? Hihetetlen, hogy ennyire be lehet hülyíteni a magyar embereket néhány hangoztatható marhasággal és képtelenek továbbgondolni…
Öööö, én is körül nézhetek az ex-gyarmatokon? Csak mert a dél-afrikai köztársaságban, Szingapúrban, Hongkongban (de úgy alle zusammen Kínában), Dél-Koreában, Japánban, csak így fejből, kitűnően zajlik/zajlott a polgárosodás, a hazugságaid igyekezetének ellenére.

kgaba82 2019.03.10. 22:17:49

Tipikusan olyan poszt, amire oda -vissza lehet drámázni. A szerző maga hívja ki a "hőbörgőket", miközben ő a progresszió bajnoka szerepében tetszeleg. Így kár párbeszédet várni.

A szerző szerint talán a hatékonyság, minőség, versenyszellem előbb volt a nyugaton, mint a méretbeli (vállalatok, intézmények , piacok, népesség)
és történelmi-földrajzi különbségek (felfedezések, gyarmatosítás, eredeti tőkefelhalmozás, globális érdekeltségű vállalkozások) kialakulása.

Laci A Lakli 2019.03.10. 23:22:47

@humorpalanta:
1. Annak akartál beállítani aki nem olvasta el a cikket! Erre jeleztem, hogy elolvastam. Ez szerintem tökéletes cáfolat.
2. Baromság a háborúra fogni, mert Magyarországot is megviselte a két világháború a 0-ról indult el ez az ország kétszer is és mindig nagyobb lett a fejlettsége pár éven belül, mint románia. Sőt mi még borzasztó nagy hadisarcokat is fizettünk! Sokkal, de sokkal hátrányosabb helyzetből indult ez az ország, mint a szomszédunk. Erdélyt azért teszik tönkre, mert a románok nem invesztálnak bele. Ezt már az erdélyi románok is unják! Amúgy meg azért is lemaradtak, mert gyakorlatilag elüldözték a szász bányászokat...
3. Arról van szó nem, hogy a polgárosodás előfeltétele az anyagi megtakarítás. Te azt írtad," hanem biztos keresetű emberekre, akik meg tudnak élni és félre tudnak tenni, Na, az ma nagyon nincs a körúton kívül." Erre írtam, hogy tessék ez az állításod alapból nem igaz és ráadásul egy baloldalinak mondható forrást adtam meg! Hadakozz a saját állításoddal... Megjegyzem vidéken is annyi a felújítás, hogy gyakorlatilag nekem minden kivitelzőm előre jelzi, hogy 2-3 hónapra tudja vállalni a felújítást... Van is tervezgetés az idővel.
5. A devizakitettség a nemzeti adósságban az egyik legfontosabb dolog. Emiatt kaphatta meg gyakorlatilag az ország a felminősítést a hitelintézetektől. Ja és a forintos lakossági állampapírok infláció+pár százalékos hozamúak, tehát az állam nehezen tudná "elinflálni"... A másik a hiteleknél valahogy nem veszed figyelemben a kamat szerepét, mert nemcsak a pénzt kell visszafizetni, hanem a kamatot is az viszont az alacsonyabb kamatok miatt kevesebb, így a finanszírozási igény is jelentősen csökkent a 2012-ban a GDP 4,3%-ról lement ez az érték 2,3%-ra.
www.portfolio.hu/gazdasag/kiszamoltak-mennyit-sporolt-a-magyar-allam-a-kamatokon.313679.html
És amint írtam a gazdag ember hitelképesebb, mint a szegény. Például Hollandia államadóssága 409 milliárd Euró, a GDP 56%-ka, a görögöké meg 358 milliárd ami a GDP 178%-ka. Valahogy mégsem arról hallasz, hogy a hollandok csődbe mennének. :D.

Billy Hill 2019.03.10. 23:24:08

A múltkor olvastam valahol, hogy nincs olyan, hogy "magyar", mert itt mindenkinek az ereiben, mint a többvitaminos gyümölcslében ott kavarog az eredeti magyar, kun, jász, török, német, szerb, zsidó, cseh, horvát, bunyevác, lengyel stb. vér. Vajon mely komponens felel ezért a szörnyűséges mentalitásért? Ennyire erős a 10-20-30% ősmagyar összetevő? Ami ráadásul mi: finnugor, ázsiai, mindkettő, egyik sem? Jaj, finnugor nem lehet, mert a finnek hasítanak. :-)

Arcade Macho 2019.03.10. 23:27:42

morbus hungaricus egy gyomor betegseg volt...

Hjjjk1635 2019.03.10. 23:30:34

@Hjjjk1635: ész kimaradt... de nem csak a mondatból

Arcade Macho 2019.03.10. 23:34:31

@eloi: "A poszt arról szól, hogy a Nyugat találta ki a világegyetem legjobb és legfejlettebb kultúráját és civilizációját, tehát minden más kultúra a földön nagyjából szart ér."

ha mar kultura akkor mi is a nyugati kulturahoz tartozunk :)

darlacko 2019.03.11. 01:22:05

@dr. mesterséges színezék: A nyugati arisztokrácia átnyergelt a gyarmatosítás nevű bizniszre és mivel találtak a gyarmatokon elég kizsákmányolható nyomorultat, a hazai parasztságról lekerült a nyomás. A nyugati arisztokratáknál a gyarmati biznisz lett az elsőrendű elfoglaltság. A magyar nemesség meg idegen uralom alatt élt, Magyarország kvázi gyarmat volt.
A cseheknél egyszerűen kiirtották a hazai nemességet a németek, helyükre német nemességet tettek. A magyar nemességet meghagyták, mert a török elleni háborúkban kivérzett országban nem volt annyira jó biznisz lecserélni a helyi kisfőnököket, de az ország függetlensége elveszett.
A történelemben (a legutöbbi évtizedekig) nem a matematika meg fizika eredményezte a gazdagságot, hanem a gátlástalan gyarmatosítás, a mások kizsákmányolása, a mocskos biznisz. A tudományok jóval később kaptak szerepet és a tudományos életbe pár évtized alatt ve tud kapcsolódni egy társadalom. Lásd ázsiai kistigris államok. Az egykori gyarmatosítók azonban olyan előnyre tettek szert, amit az országok többsége sose fog behozni. Anglia, Hollandia, Belgium, Franciaország.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 03:59:23

@darlacko:

"a mocskos biznisz"

Aki az _összes_ bizniszt mocskosnak gondolja, az (legalább is relatív) szegénységre ítéli saját magát.

"Az egykori gyarmatosítók azonban olyan előnyre tettek szert, amit az országok többsége sose fog behozni."

Ebből az következik, hogy vannak olyan országok (valamekkora kisebbség), amelyek behozták vagy be fogják hozni a hátrányukat (az egykori gyarmatosítók előnyét). Érdekes lenne tudni azt, hogy milyen körülmények/feltételek fennállása tette/teszi ezt lehetővé számukra.

chrisred 2019.03.11. 05:25:55

@darlacko: Tévedés. A történelemben a sikeres civilizációknál a terjeszkedés nem a sikerek alapja volt, hanem a következménye. A pusztán rablásra, hódításra épülő birodalmak sem tartósak nem voltak, sem anyagi jólétet nem teremtettek, lásd mongolok.

abdul hackeem 2019.03.11. 06:19:09

@444: Bezzeg nálunk az uborkafán felkapaszkodott, szaros gumicsizmában bokacsattogtató senkik a vezetők, akik fél sertést nyomnak le a _SAJÁT_ embereik torkán.
Minek elégedetlenkedne valaki?
index.hu/video/2019/03/08/meszaros_lorinc_fel_diszno_sertes_matrai_eromu_ajandek/
Vannak akiknek leader kell, és vannak akiknek fél disznó.

So No 2019.03.11. 06:53:07

@lecsós: Melyik orszagban mentek harom orankent imadkozni ramadan alatt? En ugyanis ot eve Malajziaban elek, van egy csomo pakisztani, egyiptomi, malaj, indiai muszlim kollegam de ok nem mennek. Csak penteken van egy ora extra imaszunetuk, de az egesz evben. Olyankor a ferfiak 1-re templomba mennek.

inebhedj - szerintem 2019.03.11. 07:25:29

@Janossz: Ez az idegennyelv
nem tudás legenda épp olyan, mint a nép tehetsége. Valójában semmi különös, a magyarok átlag gyakorisággal beszélnek idegen nyelvet, a habitus más kérdés, amíg teszem azt egy india beszél angolul majd lesz valami alapon, addig nálunk létezik egy minimum New York Times vezércikk szint elvárás, amit mindenki szóvá is tesz, így aztán inkább nem szívesen szólalnak meg a magyarok idegen nyelven, nehogy beégjenek egy másik magyar előtt.

Nzoltan 2019.03.11. 07:45:59

Még egy merjünk kicsik lenni poszt.

Pedig már azok vagytok....

Szűtté mamá? Szűjjé! 2019.03.11. 08:19:22

Én csak annyit mondok, hogy sorosgyörgy. Az válasz mindenre úgy láttam a híradóban. :-)

ami szabad 2019.03.11. 08:38:58

Minden napra kellene egy -egy ilyen cikkecske, hátha gyúlna némi fény az agyakban! Már csak azért is nagyon hasznos lenne, mert a politikai "elit" jelenleg szisztematikusan ki is nyírja azokat, akik kicsit okosabbak/ tehetségesebbek/ szorgalmasabbak és ekként BOLDOGULNÁNAK, cégeiket elorozzák, ha fiatal le is lép, ha idősebb itthon átkozódik tehetetlenül, és vagy lelép, vagy nem.. Szóval túl kevesen vannak, akik itthon tudnak boldogulni még tehetségesként is, és túl sokan, akinek ehhez le kell lépni. Persze van nekünk egy lőric- képződményünk, aki tehetségével lenyűgözi immáron a félvilágot, orbán vagyon pajzsként magasodik immáron a világ leggazdagabbjai között- a mi pénzünkből. Ez is tehetség persze, a seggnyalás, a mindent beszopni tudás képessége, a mindig félre tudunk nézni képessége, meg a gyűlölet, csak nem olyan, amire büszkék lehetnénk... :(

Nalanda 2019.03.11. 09:32:38

@HaCS: Nem is akarják megérteni amit írsz. Ez is csak egy a sok globalista szekértoló blog közül. Látszik milyen beképzelten, lekezelően kommunikálnak. Aki rámutat a hibás gondolatmenetre, az szerintük nem olvasta el, meg nem értette meg. Alapból utasítják el a párbeszédet.

Nalanda 2019.03.11. 09:36:14

@Moin Moin: Akkor talán a globalista, vagy az internacionalista kifejezés jobban megfelel neked, mert hogy jobboldali nem jellemző rád az biztos.

Muad\\\'Dib 2019.03.11. 09:58:29

@HaFr:
A coop vs interspar összehasonlítás értelmetlen. A coop vs. spar már lehet értelmes. Akkor viszont ajánlanám pl. az 1-es villamos végállomása melletti spart a Fehérvári úton. Echte ugyanazt a szintet hozza mint a coop, csak kicsivel több négyzetméteren. Az interspar NEM versenytársa a coopnak. Esetleg a cba primának.
Szóval akkor miért ne lenne köztük óriási különbség? Ahogy a garázs autószerelő és a gyári Mercedes szervíz között is van különbség. Csak éppen a relevanciáját nem értem, lévén még csak nem is akarnak egy pályán játszani.

törppicur 2019.03.11. 10:13:50

Kicsit off - de hátha nem
Most olvasom a Zindexen, hogy állitolag a gyerek háziorvosok nem akarnak sumákolni a diákok fals betegigazolásával
Megkérdezték a Zindex olvasoit, hány napot igazolhasson a szülő, elsőprő többséget kapott a 15 nap és az akármennyi a 3 nappal és semennyivel szemben
Még hogy nem tehetseges a magyar?
Az összes szünetek meg betegszabi mellett a ballibbant olvasotábor 3 hétre plusszban felmento a siákságot a ta nulás alól minimum
Mindezt akkor, amikor sok éves munkával és elvonásokkal talán sikerül legalább iskolalátogatásra rávenni a kerülőket
Akkor, mikor a legkönnyebb a más területen kiemelkedőket egyéni tanrend szerint tanittatni (azért az 1% kiemelkedő gyerek töredékének dolgait kezelni képtelen tehetségtelen szülő és pedagógusokat mentsük fel?)
At orvos igenis legyen orvos - azért kapja a fizetését, a liberális vagy nem gyereknevelésbe ne avatkozzon bele
Mi szülők meg fogadjuk el az orvos, a tanár, az igazgató döntését - annyira mégsem vagyunk tehetségesek, hogy őket negligáljuk
Ha meg mégis mindenki az okos szülő és kiemelkedő magzatja ellen van (ami az iskolák közötti verseny miatt nem annyira valoszinű ) van másik iskola
Egy ilyen tehetséges nép a jelek szerint azt is megengedheti magának, hogy szellemi túlerőben lévő ellenzék az iskolalátogatás, gyermekorvos és a lázitásra váró tanerővel menjen szembe ,éhány alkalmatlan szülő apropoján

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.03.11. 10:18:55

@Muad\\\'Dib: átlagról beszéltem és nem a bolttípuson van a hangsúly please, a cikk kontextusában teljesen jó az összehasonlítás

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.03.11. 10:20:11

@HaCS: nincs ilyen módszer, álom van -- erről szól a poszt

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.03.11. 10:20:58

@Nzoltan: hát a banda zsebe - ha más nem is - tényleg nagy

sztd 2019.03.11. 10:28:23

@HaFr: Szerintem viszont nagyon is értem a posztot, ha gonosz akarok lenni, akkor még nálad (az írójánál) is jobban. Öngyarmatosító hozzáállásnak neveznéd másoknál.

Tisztában vagyok vele, hogy szabadság van, azért írtam kollektíve, mert egyénekre lebontva mindig van rengeteg kivétel, csak hát a kivétel az nem a főáram. Amikor kollektíve írok, akkor az általánosan jellemző (és általam közvetlenül látott) hozzáállást jegyzem le, lényegtelen, hogy blőd-e.

Az igazság az, hogy akinak van élő siker-emléke, és tudása (és tudásra alapozott hite) arra, hogy újra lehet sikeres, az ebből a szempontból nyugodtabb, nem akarja biznygatni, hogy ő mennyire tehetséges (mint a hivatkozottak), sem azt, hogy mennyire nyomorult (mint ez a poszt). Márpedig ez az állapot simán előállhat 1-2 generáció alatt.

ami szabad 2019.03.11. 10:54:00

@törppicur: Nem volt túl alapos a cikk átolvasása során, és vagy nem ismeri a valós adatokat. ( orvosi igazolásokra gondolok) Először is, nem, nem járnak jobban/ többet iskolába azok, akik miatt az a jogszabály született, hogy elveszik a családi támogatást, ah nem megy suliba a gyerek. Sajnos, mindössze annyit értünk el, hogy évente vagy 20.000 gyerek idő előtt kiesik a rendszerből, és az újratermelődő szegénységet fokozza majd, analfabétán, és szakma nélkül. Ezt immáron még a kormány is belátta, és újabb reformra készül, tankötelezettség megemelésével, és némi tanszabadság megadásával, mert látják, hogy ez fostalicska. Hozhatnék neked ezer érvet, de kár is lenne, mert te aztán hűséges fideszesként, beszoptad az utolsó szóig, hogy minden sokkal jobb lett, gyereked meg nyilván nincs, aki felhomályosíthatna a rögvalóságról, ha meg mégis, a tanár neked nem mer panaszkodni, mert rég látja rajtad hogy fidesz- fan vagy, nem kockáztat, egyszerűen nem bízik benned.. Az orvosi igazolást pedig gondold át: a gyereket hazaküldik az utolsó egy- két óráról, mert mondjuk, fáj a feje/hasa/ stb. Ekkor vagy elviszed a dokihoz vagy leigazol a szülő egy egész napot! Pedig a suli küldte haza, pontosan tudják, hogy baja van. Elviszel a gyereket egy fejfájás miatt? Nem valószínű.. Hopp, már ugrott is egy nap az egész éves háromból! Jön az infuenza szezon. Mivel egymásnak pattintgatják a betegséget, néha kétszer - háromszor is visszaesnek, de passz, hogy éppen baci, vagy vírus támadta-e meg. Van vagy 37,2, taknyos, köhög, stb. Ezért el kell vinni orvoshoz egy gyereket? Mi a szarnak? Kap teát, orrcseppet, köptetőt, stb, meg fekszik pár napot, oszt jó napot! Ha beviszed a dokihoz? Lehet, hogy ő bakteriális fertőzéssel jött, meg még 20-an, van viszont 10 másik aki vírussal.. Mire hazamegyünk, mind a kettő benne van, és minimum dupla a gyógyulási idő a felülfertőzés miatt. Ha hányóssal viszed, (2-3 nap otthon normál esetben, ha tud inni...) akkor is jó eséllyel szedsz hozzá más betegséget is, mert még le is gyengült az immunrendszer, szóval, viszel hozzá még egy- két betegséget, csakhogy legyen egy igazolás, mert kötelező. Azok miatt, akik hagyják, hogy lógjon a gyerekük. Vagyis 1% -nyi olyan szülő miatt, aki szarik a gyerekére, szopjon a 99%. + a gyerekek, akik újabb betegségeket szednek össze a rendelőkben. + a gyerekorvosok, akiknek ez teszi ki a meló X %-át, ahelyett, hogy azoknak a gyerekeknek a gyógyítására fordítanák, akinek TÉNYLEG el kell mennie az orvoshoz, ahol is egy profi gyerekorvos a jó diagnosztikával, komolyabb betegségeket ki tud szűrni, és így tovább, szóval mire jó ez azon kívül, hogy csak mert ez a szabály? Ha jogkövető magatartás várnak el az állampolgároktól, akkor olyan szabályokat kell hozni, aminek értelme van, és akkor az nem kérdőjeleződik meg. Ha ez a kormány jó törvényeket hoz, akkor majd nem lesz ugatás. Addig meg azzal kéne foglalkoznia a helyett, hogy a jogszabályok jelentős része a saját hatalommegtartását szolgálja ki, és messze nem az állampolgárok érdekeit védi! Ilyen egyszerű ez.

kgaba82 2019.03.11. 11:22:23

@HaFr: szóval a történelmi, társadalmi folyamatok másodlagosak.
Ahogy egy mentális betegnek is elég annyit mondani, hogy csak akarnia kell meggyógyulni és akkor rendbe jön. Ha beteg és orvos nem veszik együtt végig, miért és hogyan jutott el oda, és nincs rásegítő terápia, akkor abból nem lesz tartós gyógyulás.
Ahogy neked sincs semmi esélyed itt, ha így állsz az ország javarészét adó, valamilyen tévképzetben (vallásos, nemzeti, faji) elmerülteknek.
Olyan mintha idiótákhoz beszélnél, és mégis felidegesít a reakciójuk.
Még akkor sem érnél el sokat, ha máshogy állná hozzá. Ha nem tudod tömegesíteni a dolgot, akkor reménytelen az egész. Érdemben az ember csak néhány ember véleményére van hatással.
Orbán meg nem meggyőz valakit valami másról, hanem a nép kretén képzeteit emeli fel nemzeti ideológiává
ilyen hülyeségek, kettőséégek:
- oroszok - utálat és seggnyalás keveréke (a hú de jó volt az orosz piac emléke)
- nyugat - gazdagság kell, de demolrávécia nem.
a férfi maradjon úr otthon, a jó vezető meg az aki magasabb tesztoszteron szintet mutat és mindent fekete-fehérbe tálal.
A realitás az, hogy itt nincs vitakultúra. Az emberek primitívek, türelmetlenek, intoleránsak, rendkívül alacsony EQ-val.
És van pár ember aki pont az ellentettjük. Velük lehet kommunikálni, vitázni, közös nevezőt és kompromisszumot keresni.
Ezek a kevesek azonban nem vevők az ilyen egyoldalú megszólalásokra.
Ugyanis a fenti dolgok nem sajátosan magyar tulajdonságok. Közép-kelet Európára jellemzőbb. De a Brexit, Trump, és az új nyugati populizmus korában azt nem látni, hogy az átlagember mindenütt rendkívül primitív, tájékozatlan és önző, az azért mégiscsak abszurd.

lezlidzsi84 2019.03.11. 11:40:41

@Amator: Nagyrészt egyetértek. Jó vezető alatt a legtöbb magyar munkahelyen kifejezetten jól dolgoznak. Csak ezek a vezetők többnyire nem magyarok. Az én munkahelyemen konkrétan most kezdik elengedni a külföldi menedzserek a magyarok kezét, és sajnos meglehetősen vegyes az eredmény. Ez egyébként szerintem nem csak a kiválasztási rendszeren múlik, hanem a magunkkal hozott szociális mintákon, tudáskészleten is. A mi esetünkben a magyar menedzserek most kezdik megtanulni meglehetősen keserves kínok között, mit NE csináljanak nemzetközi versenyhelyzetben. Mi lehet ott, ahol nincs ilyen versenyhelyzet?

lezlidzsi84 2019.03.11. 11:42:53

@Muad\\\'Dib: Igen, a Fehérvári úti SPAR hírhedt, onnan menekült el a személyzet számolni tudó része a TESCO-ba. Mondjuk a vásárlóközönség is megér egy misét...De nagyon nem tipikus a SPAR franchise-ra az, ami ott megy.

törppicur 2019.03.11. 11:58:43

@ami szabad: nagyon sok mindent teljesen másként látunk
Oka részben az, hogy erősen cigánysujtotta területen látom az iskolaztatási kényszer pozitiv oldalát, másrészt én is jártam,iskolába és örülok, hogy a gyerekeim még a hungarovalentini liberális tekintély és követelmény csökkentési láz előtt elkezdtek tanulni
Én szerintem a szülő ne döntse el, hogy 1 napos vagy többnapos beteg a gyerek - a többi gyerek miatt sem
Ha beteg, kimarad, ha nem beteg menjen iskolába - nem baj ha megszokja, hogy nem linkeskedünk, és baj, ha ehhe. szülöi segitséget is kap
A tehetseges gyerekre ugyanez érvényes - a kiemelkedően tehetségeset meg minden iskola kiemelten kezeli - de ne a szülő dontsebel, hogy az ő kicsikéje kiemelkedő vagy sem

kgaba82 2019.03.11. 12:22:55

@HaFr:
Idealizálni a nyugatot ugyanúgy ostobaság, mint idealizálni a nemzet.

/Az utóbbi konkrétan egy tévképzet, akárcsak a vallások. Mesék nem létező dolgokról, vagy hősiességről, vérségi kapcsolatokról olyanoknak, akiket valójában csupán a szél fújt össze. Akik alapszinten nem képesek együttműködni, néha kijönni se egymással. Lakóközösségként se funkcionálnak, mégis olyan nagy szavakat használnak, mint NEMZET, HAZA, ÖSSZETARTOZÁS, KÖZÖS ÉRTÉKEK (mintha ebben bármilyen egyezség lenne). Folyamatosan az ellentétet és nem a közös pontot keresik.
Egy bloggerrel szemben én simán, finomítás nélkül leírhatom ezt. De soha nem állítok olyan valótlanságot, hogy ezek a dolgok csak ránk jellemzőek.

élhetetlen 2019.03.11. 12:24:13

@okleveles naiv: „mégis hó' lesz nekijje instant munkagutturája, ha itthon nem vót, he?„. Ez nagyon egyszerű. Ha valaki belép egy munkahelyre, és azt látja, hogy a cél csak a nap eltöltése, és kiröhögik, ha komolyan dolgozik, akkor felveszi a stílusukat, ha maradni akar. Ha olyan helyre kerül, ahol mindenki komolyan dolgozik, akkor ő is azt fogja csinálni, ha maradni akar.

MEDVE1978 2019.03.11. 13:17:10

Nagyon érdekes, de nem értek egyet vele.
Sokan írtak fontos dolgokat, de szerintem ez kiemelendő HCS-től:

"A nyugati mintában a modellek arról szólnak, hogy hogyan érvényesítsd egy tőkeerős komoly erőforrásokkal, és rendszerrel rendelkező ország / vállalat érdekeit! Hogyan működtess társadalmakat, melyek rendszerei megfelelő erőforrásokkal, és ehhez tartozó rendszerrel rendelkeznek."

Ahogy az is igaz, hogy piacot vett és vesz nagyon sok nyugati cég, amikor Magyarországra jött / jön. Édesapám még a kilencvenes években dolgozott egy Magyar Cukor Rt. nevezetű cégnél. A cég a kilencvenes években jött létre, amikor a magyar cukorgyárak megpróbáltak ellenállni valamennyire annak a folyamatnak, hogy megfojtsák őket kívülről. Nem sikerült. Az rt-t felvásárolta az Agrana (osztrák cég). A mai magyar cukorgyártás árnyéka önmagának, minimális. Az Agrana bizony piacot vásárolt és jól is járt vele, nagyon jól. Mialatt megszűnt egy rakat munkahely. Ezt persze el lehet úgy is adni, hogy bejött a külföldi tőke és új módszereket hozott, a valóság mégis az, hogy ezt talán egy gyárnál megcsinálta, az összes többit bezárta és hozta be az osztrák terméket.

Érdemes egyet talán hátrébb lépni a Fukuyamai történelem végétől. Ha valakinek évezredek vagy évszázadok a látóköre, már rögtön nem fogja olyan egyedinek és szupernek látni a nyugati kapitalizmust. Egyáltalán mi alapján lássuk jónak? Ez még nekem egy könnyebb kérdés: létrehozta azt a jóléti kapitalizmust, amit a széles, jól élő középosztály és viszonylag nagy egyéni szabadság jellemez. Ez valóban igaz és szerintem is tekinthető pozitívnak humanista szempontból. És mitől sikeres? Attól sikeres, hogy jól élnek a benne lévők? Akkor az Egyesült Arab Emirátusok rendszere, meg a szaúdi vahabitáké is az, mert nagy gazdagságban élnek. Attól, hogy viszonylag demokratikusan, nagy egyéni szabadság mellett élnek? Akkor viszont ott vannak mondjuk az indiaiak, akik papíron nagyon szabadok, az angolszász demokratikus hagyományok mellett, mégis a gatyából kilóg a seggük.
Esetleg az emberiség fejlettebb lett a találmányaikkal? Ebben az esetben a hitleri Németország vagy a Szovjetúnió is nagyon sokat adott nekünk.

A siker definíciója nagyon eltérő lehet és nem tudhatjuk, hogy történelmileg a nyugati modell egy önmagába forduló és önmagát felszámoló zsákutca lesz-e. Jelenleg akár úgy is tűnhet, hogy az lesz, mert nem képes kezelni a válságjelenségeket (migráció, növekvő vagyoni különbségek társadalmakon belül és országok között).

MEDVE1978 2019.03.11. 13:26:56

Még valamit a tehetségességről vagy hívjuk inkább intelligenciának, rátermettségnek.

Úgy gondolom, hogy sok esetben a magyar ember tehetségesebb, ha úgy tetszik intelligensebb, mint mondjuk egy nyugati / keleti. Ez pedig pontosan a kelet-nyugat határvonalon fekvés, kulturális minták miatt van és hogy a magyar intelligenciát több kihívás éri.

Rokonom hajózást oktatott régebben. Elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben viszonylag nagy volt az igény a magyar hajós tisztekre nemzetközileg. Egyszerűen azért, mert őket még kiképezték olyan dolgokra, hogy hogyan néz ki a motor, hogyan kell szétszedni egy régebbi hajónál és hogyan kell szükségmegoldásokat alkalmazni. A nyugati matrózt arra tanították, hogy vidd szervizbe. Természetesen ez a számítógépes irányítás térnyerésével háttérbe szorul.

Emellett ott van a generációs magyar szocializáció az állammal szembeni ellenállást illetően. A magyar már több száz éve tanulja, hogy hogyan kell az állam elől eldugni a pénzt, információt, informális úton hogyan kell előre jutni. Ez a sajátja a félperifériás rendszereknek. Ahogy hátránya van (Mészáros Lőrincek), előnye is.

Jól látható, hogy a magyarok szinte a legjobbak a jogszabályok értelmezésében, ha úgy tetszik kiforgatásában az EU-ban. Minden EU-s liberális azon verte a fütyijét, hogy Orbánsátánt két-harmaddal leszavazták az Európai Parlamentben, míg a magyarok már tudták a választ, hogy a szavazás volt illegitim. (Annak ellenére, hogy nem vagyok Orbán pártján, az is volt, ami oda van írva angolul is a magyar értelmezés felé megy).
Ez bizony egy képesség, ami a magyarokat döntően ügyesebbé, felkészültebbé teszi (tette).

élhetetlen 2019.03.11. 13:31:35

@Muad\\\'Dib: „A coop vs interspar összehasonlítás értelmetlen”. Csak belekotyogok. Lehet, hogy értelmetlen, nem tudok semmit a Coopról. CBA, Spar. A lényeges különbség, hogy a Spar a forgalmából akar megélni, ezért fejleszt, csinosít, friss árut tart, a CBA tulajdonosa meg a franchise díjakból, és fütyül arra, hogy mi van a „boltjaiban”. A tőke. A Spar befektet, mert hasznot akar. A CBA tulajdonosa a láncba nem tesz semmit, gazdálkodja ki a partner, ami általában nem túl jól megy.(telezsúfolt kisbolt, minden kenyér naponta legalább egyszer a földön landol, fonnyadt zöldség, mert egy héten csak egyszer szállíttat, stb.). Bocs, tudom, ez más, mint amiről beszéltetek. Csak azt látom, hogy a multi a haszonból akar megélni, tehát befektet, mert jövőre is kell a haszon, a magyar meg legfeljebb eladja a láncot, és majd az új tulaj is eladja, míg olyan kézbe nem kerül, aki állami támogatást kap, mert a sajátjából csak nem költ rá. Addig semmi nem történik.

ijontichy 2019.03.11. 13:47:44

@poszt: ""A tőke" civilizálni kezdett." de csak bizonyos szempontból. Annak idején csak néztem ki a fejemből, amikor több, egy igen nagy autógyártól ;-) tudást, állást, és Mo-on versenyképest jövedelmet kapó ismerős lelkesen elment békaügetni a "nem leszünk gyarmat" nevében :-(. Az agyakat súlyosan fertőzi '98 ót aaz újbolsi bagázs.

@élhetetlen: Ma is úgy gondolom, hogy a '90-es években a retail kereskedelmet túlságoan is hagytuk a nyugat kezére jutni - persze akkor a világban a tőkeigényes plázakorszak dívott. Ezzel együtt, talán nem is lehetett másképp.

De az "aldilidli" - a "műfajban" - másfél évtized laufot adott a "cbacoop"-féle bagázsnak, majd kábé öt perc alatt gyalázta le őket. 15 év nagy idő, ez nem csak tőkehiányról szólt :-(.

Robur 2019.03.11. 14:04:35

@444: Nem, nem ugyanaz a rendszer. Mert az egyik állami pénzből megy, a másik magánból teljesítményalapon.

élhetetlen 2019.03.11. 14:04:45

@törppicur: A lényeg nem ment át. Legyen tíz nap. Ez arra elég, hogy a család, elő-, vagy utószezonban el tudjon menni síelni, vagy a tengerre olcsóbban, mint tanítási szünetben, mert akkor drágább, mert mindenki csak akkor tud menni. Ha ezért a plusz hét napért nem a körzetinél kell kuncsorogni, az kinek árt? Ez nem jelenti azt, hogy a gyereknek azt az anyagot nem kell megtanulni, esetleg utólag megírni egy dolgozatot. „At orvos igenis legyen orvos„. Erről van szó, ne őt terheljük a családi problémák (mulasztás) megoldásával.
„Akkor, mikor a legkönnyebb a más területen kiemelkedőket egyéni tanrend szerint tanittatni„. Ezt hogy érted? Bármelyik családnak könnyű kiköhögni másfél millát egy félévre egy tehetséggondozó magániskolára?

GyMasa 2019.03.11. 14:26:49

@élhetetlen:
"Ez arra elég, hogy a család, elő-, vagy utószezonban el tudjon menni síelni, vagy a tengerre olcsóbban, mint tanítási szünetben, mert akkor drágább, mert mindenki csak akkor tud menni."
Hat, szerintem ez pont nem az, amire a szuloi igazolas valo.
Az az 1-2 napos, konnyen gyogyulo betegsegekre lenne idealis.
Amirol te beszelsz, az a tipikus magyar, ugyeskedos meggyalazasa a rendszernek.
Itt, Nemetorszagban a 3 napos szabaly van ervenyben, de akit elkapnak azon, hogy csal vele, azt csunyan megbuntetik...

élhetetlen 2019.03.11. 14:29:40

@ijontichy: Még csak nem is érdekelt a plázakorszak. Inkább az ilyenek. Tíz évet vársz egy vonalas telefonra. Jöttek a németek, madzagoltak kicsit, és hopp, kéred, két napon belül bekötik. Mert a forgalomból majd megélnek. A Posta teljes vezérkara megkapta a szuper fizetést, ha volt telefon, ha nem. Nem érdekelte őket. A hozzáállás más.

élhetetlen 2019.03.11. 14:48:07

@GyMasa: „Az az 1-2 napos, konnyen gyogyulo betegsegekre lenne idealis.”. Arra IS. És, ha le kell menni a vidéki nagyihoz, mert beteg, és nincs kire hagyni a gyereket, arra IS jó volna, stb. Ha legális lenne a plusz 7 nap, mondjuk, és egy család elmenne utószezonban valahová, ahol a főszezont nem tudja megfizetni, ez miért is lenne „a tipikus magyar, ugyeskedos meggyalazasa a rendszernek”? Nem vagy kicsit fafejű? Csak kérdezem.

törppicur 2019.03.11. 15:23:59

@élhetetlen: összevisszazavarod magad
Én az ellen tüntiztem érvekkel, hogy 15 vagy bármennyi napot igazolhasson a szülő - megjegyzem ez nagyjabol annyi, amennyi igazolatlanért kirugnak egy normális iskolából es megvonnak minden allami tamogstast
Erre te jöttél a szülők által orvos nélkül igazolhato betegnepokkal - erre irtam, bizzuk szakemberre
Most jöttél nagyival, meg sieléssel nyaralással - viccelsz, ha mormálisan tanul a gyerek elengedik, ha meg nem, ne is engedjék, és ami fontos ez kérelem előre, nem utolagos sumakolás. Ha nem tanul kit érdekel az előszezon?
Nagyihoz nem le kell menni vidékre, hanem el, még ha alacsonyan van is
Nektek a nagyfaluban már csak könnyebb a kiemelkedő képességű gyereket taníttatni, nem a simán jó tanulóról beszélek - azok tanuljanak jól és könnyebb dolguk lesz
Ha csak 2-3 iskola van, azok is versenyeunek a kiemelkedőkért - mást láttál?

2019.03.11. 15:31:06

@Robur:
basszus, még mindig van aki nem érti, hogy a kapitalizmusban a pénzt, mint adósságot az állam és a tőkepiac együttesen teremti. mindegy, hogy állami vagy magánbank hitelez. és a nagy összegű közbeszerzéseknél gyakorlatilag mindegy, hogy az állami vagy piaci. az tud teljesíteni, aki nagy összegű hitelekhez jut. ha ezt mészáros úrnak hívják, akkor ő. ha metzger úrnak hívják, akkor ő. aki a kormány közelébe kerül. nyugaton is így megy. nem a legjobb serfőző mester lesz a heineken elnöke, hanem ügyes üzletemberek.

2019.03.11. 15:41:52

@kgaba82:
ezzel az a probléma, hogy az árpád házi királysírok csontjaiból mintát vettek. és megnézték, hogy egyenes férfi ágon miféle eredetű. az egy absztrakt betűsorral írható le. és az archeogenetikusok sok ilyen csontot néznek. és egyes törzsi csoportokra azt mondják: szkíta. és az jött ki, hogy árpád ház is szkíta. és mi van krónikában? ugyanez. úgy tűnik van olyan mese, amelyik igaz. persze ebben egy kicsit mindig benne van az, hogy mi tűnjön annak.

törppicur 2019.03.11. 15:53:54

@élhetetlen: bocsi, de legalább az alapértékeket egyformán értjük?
Az iskola nem az a hely, ahova akkor megy a gyerek, ha kedve van nem beteg es nincs családi program - oda rendszeresen, tanulni megy és ez alól orvos menthet fel, vagy tanerő előzetes kérelemre felmentHET

Robur 2019.03.11. 15:54:38

@444: Totális baromságot beszélsz. Van aki a piacon saját erejéből éri el azt amit, meg vannak a mészárosok. Ennyi. A többi mellébeszélés.

GyMasa 2019.03.11. 15:56:03

@élhetetlen:
"Ha legális lenne a plusz 7 nap, mondjuk, és egy család elmenne utószezonban valahová, ahol a főszezont nem tudja megfizetni, ez miért is lenne „a tipikus magyar, ugyeskedos meggyalazasa a rendszernek”?"
Azert, mert a betegseg miatti hianyzas igazolasa nem egyenlo a plusz szabadagra menessel.
Ha te a munkahelyeden beteget jelentesz, es megis elmesz nyaralni, akkor te mire szamitasz?
Ha el akarom vinni a gyereket plusz idore nyaralni, akkor beszelni kell az iskola igazgatojaval, es elkerni e gyereket a nyaralasra.
Az igazgatonak joga van elereszteni a gyereket ilyen esetekben.

élhetetlen 2019.03.11. 16:00:57

@törppicur: „Az összes szünetek meg betegszabi mellett a ballibbant olvasotábor 3 hétre plusszban felmento a siákságot a ta nulás alól minimum”. Az volt a tüncis érved amellett, hogy a szülő igazolhasson valahány (háromnál) több napot? És én vagyok összezavarodva? „Erre te jöttél a szülők által orvos nélkül igazolhato betegnepokkal”. Nem én jöttem vele. Nézd meg, utána pampogj. Ha legális a plusz x nap, akkor is szólhat a szülő előre, akár utólag is, hol van egy legális lehetőségben az „utolagos sumakolás”, főleg, hol a sumákolás?
Más. Küzdhetsz a rögzült szóhasználatok ellen, de ne várj túl sokat. Az „el” mindenre jó, az igaz, de létezik, és nem tudod kiírtani a „lemegyek Baranyába”, vagy lemegyek Horvátországba (mert délebbre van), és nem találsz a Délalföldön egyetlen embert sem, aki azt mondja, hogy lemegyek Pestre. Tetszik, nem tetszik, ez van. De csak így tovább, fő az önbizalom.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 16:04:50

@444:

"mindegy, hogy állami vagy magánbank hitelez."

Még ha így is lenne -- és nem így van --, akkor sem mindegy az, hogy mit kezd a vállalkozás a hitellel. Mert ugye nem egy kategória az, amikor az Apple olyasmiket gyárt a hitelből, amit visznek és vesznek a népek, mint a cukrot, vagy pedig Mészáros úr valamelyik cége palackozott vizet ad el a MÁVnak, hogy az osztogassa azt a melegben az utasoknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 16:08:18

@MEDVE1978:

"Az Agrana bizony piacot vásárolt és jól is járt vele, nagyon jól."

_Hogyan_ járt vele nagyon jól? _Mivel_ fizetnek a magyarok az Agrana által Mo-ra bevitt cukorért?

élhetetlen 2019.03.11. 16:27:17

@törppicur: Csak azt nem értem, hogy miért nem érted, hogy esetleges plusz 7 nap, nem borítaná fel az oktatási rendszert. A körzeteti orvosnak könnyebbség lenne, a szülőknek is, akár betegség, akár egy utószezoni nyaralásnál is. Ne kell egészséges gyerekkel sorban ülni betegek közöztt, vagy várni, míg az igazgató fogad, és a szülőnek megy el egy napja, vagy várni a válaszlevelet arra, amit a diri még el sem olvasott.

2019.03.11. 16:42:01

@neoteny:
majdnem mindegy. talán így pontosabb.

mészáros lőrinc ásványvizes cége elnyert egy közbeszerzést. azon elvben elindulhatott volna a világ összes ásványvíz gyártója vagy forgalmazója. de nem indultak, mert nekik általában meg vannak a saját kormányközeli üzleteik. csányi megvett valami horvát ásványvízgyártót. és lehet mondani, hogy ő már nem annyira kormányközeli. mert nem a miniszterelnök szomszédja. de ez egy rendszer.

nem nagyon hiszek abban, hogy egy monolitikus globális árupiac akárcsak közelítőleg is lehet tisztességes. talán egy tükörsima bolygón homogén népesség mellett. és abban értelmezhető az a vita, hogy totális kommunizmus vagy totális kapitalizmus legyen.

teleorman 2019.03.11. 16:43:32

@Fülig José

"tehát nem arról van szó,hogy mészáros cégei bárkitől is elvettek egy forintot. jó ajánlatokat adtak a közbeszerzéseken. és bárki ajánlhat náluk jobbat."

Ezügyben azért voltak kételyeim. Kevés nem banánköztársaságban lesz valaki 5 év alatt az ország legvagyonosabb vállalkozója. Ám aztán az Első Számú Vezető nyilatkozott, hogy senkinek a meggazdagodásával vagy elszegényedésével nem foglalkozik. Ez megnyugtatott, ha Ő mondja, biztosan rendben van a dolog, csak a látszat csal.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 16:49:18

@444:

"majdnem mindegy."

Ha a kezedbe szarsz és megszorítod, akkor majdnem mindegy az, hogy honnét harapsz: a hülvelykujjad felé eső oldalról, vagy a kisujjad felé eső oldalról. Az majdnem mindegy.

"de ez egy rendszer."

Igen, a közbeszerzések egy rendszer. De nem az összes vállalkozás (beleértve az állam által 'támogatott' 'vállalkozásokat') "egy rendszer".

"nem nagyon hiszek abban, hogy egy monolitikus globális árupiac akárcsak közelítőleg is lehet tisztességes."

Whatevs.

élhetetlen 2019.03.11. 16:54:10

@GyMasa: A három nap szülői igazolás nem a betegségről szól, mert ugye a szülő nem tudja megállapítani, hogy beteg-e a gyerek, mert nem orvos. Egyszerűen szülői igazolás. Ha ez nem három nap lenne, hanem tíz, akkor mi történne? Megdőlne az oktatási rendszer? A körzeti orvosnak könnyebbség lenne, a szülőknek is, akár betegség, akár egy utószezoni nyaralásnál is. Nem kell egészséges gyerekkel sorban ülni betegek között, és pitizni, vagy várni, míg az igazgató fogad, és a szülőnek megy el egy napja, vagy várni a válaszlevelet arra, amit a diri még el sem olvasott. Igazi katasztrófa lenne, nem?

2019.03.11. 17:01:42

@teleorman:
és a többi nagyvállalat mégis hogy működik? a siemens, vagy a strabag és a többi.

törppicur 2019.03.11. 17:29:33

@élhetetlen: már megint megzavarod magad.
Az alapprobléma, amivel kiléptem ennek a posztnak a témájából az az, hogy a gyermekorvosok nem szívesen sumákolnak a nem beteg gyerekek kiírásával. Erre megkérdeztek Zindexolvasókat, szerintük jó-e, ha 3 napot vagy inkább többet igazolhatnak kisebb betegség esetén a szülők. A többség a 15 nap és az akármennyi mellett tette le a voksát.
Erre írtam, hogy ez ballibbant szabadosság.
A teljes oktatási rendszert borítaná fel a 15 vagy több nap szülői kérésre mulaszthatóvá tétele.
Te meg magyarázod a kis láz, fejfájás, orvosi rendelő betegekkel (könyörgöm, kik menjenek orvoshoz?), majd amikor ez nem jó, nyaralás, sielés miegymás.
NEM - Tanév van, tessék tanulni.
Gondold el, tanterv, őszi+téli+tavaszi szünet, + 3 hét szülői igazolt, esetleg 2-3 hét betegség. A többire meg a tanerő hozza össze a folyamatos felzárkóztatást. Szerinted melyik diák nem élne a 3 hét extrával? Az értelmesebbje, a többi meg ezerrel dolgozna a saját leszakításán az átlagtól.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 17:44:28

@444:

"hogy működik? a siemens"

Pl. így: en.wikipedia.org/wiki/Siemens#2005_and_continuing:_worldwide_bribery_scandal

De ezek a megvesztegetések _mind_ közbeszerzések kapcsán történtek. Mert a politikusok/bürokraták _nem_ a saját pénzüket költik, de a megvesztegetések összegei a saját zsebükbe kerülnek.

GyMasa 2019.03.11. 17:47:39

@élhetetlen:
"A három nap szülői igazolás nem a betegségről szól,
A hivatkozott indexes cikk azt allitja, hogy erre a 3 napra nincs kozponti torveny, vagy szabalyozas, es az iskola hazirendjeben minden iskola azt allapit meg, amit akar.
Tehat az iskola igazgatoja jogosult elengedni a gyereket, ha az 3 napnal tovabb tart.
Ha a gyerek beteg, akkor tessek orvoshoz menni, ha pedig nyaralni akarsz vele, akkor az igazgatohoz.
Ha hamisitott orvosi igazolassal viszed el a gyereket nyaralni, akkor az szabalytalan.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 17:49:35

@törppicur:

"A többség a 15 nap és az akármennyi mellett tette le a voksát.
Erre írtam, hogy ez ballibbant szabadosság.
[...]
NEM - Tanév van, tessék tanulni."

A lovat le lehet vinni a patakhoz, de nem lehet arra kényszeríteni, hogy igyon.

"Szerinted melyik diák nem élne a 3 hét extrával? Az értelmesebbje, a többi meg ezerrel dolgozna a saját leszakításán az átlagtól."

No de hát most magyarázod, hogy az _átlag_ élne a 3 hét extrával. Vagyis nem az átlagtól szakítanák le magukat, hanem az átlaggal maradnának, és az "értelmesebbje" lenne (feltételezetten) átlagon felüli.

törppicur 2019.03.11. 17:54:57

@neoteny: lovam még nem volt csak gyerekem, ott nem tudom hogy működik.

nem az átlagot írtam, hanem a többit, amiben az átlag meg az alja is benne van

azon nem tetszettél volna fennakadni, hogy miért jó az, ha a gyereket sumákolásra buzdítjuk, ahhoz segítjük? Nem elég, hogy kezdetben még megmérni, minősíteni sem szabad a tudását, de neveljünk kiskapuzót belőle.

élhetetlen 2019.03.11. 18:00:42

@törppicur: Még szerencse, hogy neked nem kell összezavarnod magad, mert eleve zavaros vagy. Én plusz hét napról írtam, te beszélsz tizenöt vagy több napról. Nem beszéltem sem kis lázról, sem fejfájásról, csak arról, hogy plusz hét nap segítene a körzeti orvosokon, és a családokon is. Próbáld meg érteni is, amit írnak neked, vagy válogasd szét, hogy ki mit írt, és arra válaszolj.
Egyébként a plusz hét nap szülői igazolás, vagy hét iskolanapi betegség között mi a különbség a felzárkóztatás szintjén? A könyv adott, valamelyik sulitárs meg megmondja, hogy meddig jutottak. Vagy a tanerő hozza össze a folyamatos felzárkóztatást? Ha beteg a gyerek, akkor esténként kimegy és leadja neki az anyagot, ha viszont a gyerek elutazott, akkor ezt nem tudja megtenni? Miről zagyválsz? „Szerinted melyik diák nem élne a 3 hét extrával?” Ne zavarjon meg jobban, hogy a három nap extrával sem a diák élt, hanem a szülő. Nem mondom, hogy gondold át, mert azt hiszem, nem menne.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 18:03:16

@törppicur:

"lovam még nem volt csak gyerekem, ott nem tudom hogy működik."

Úgy működik, hogy az iskolapadba kényszerített gyerek nem tanul _csak azért_, mert az iskolapadba kényszerítik.

"nem az átlagot írtam, hanem a többit, amiben az átlag meg az alja is benne van"

Attól nem az átlag, hogy _nem csak_ az átlag van benne?

"azon nem tetszettél volna fennakadni, hogy miért jó az, ha a gyereket sumákolásra buzdítjuk, ahhoz segítjük?"

???

Épp' arról szól az egész sztori, hogy ne történjen sumákolás: hogy a szülő is igazolhassa a távolmaradást, vagyis azt, hogy a gyerek nem iskolakerülést csinált, hanem a szülővel/szülőkkel volt valamiféle programja (azokon a betegségeken túlmenően, amik igazolását a gyerekorvosok [egy része] is a szülőkre hagyna).

élhetetlen 2019.03.11. 18:10:06

@GyMasa: Mi lenne, ha elolvasnád amit írtam, esetleg értelmeznéd, és csak azután löknéd az okosságot? „Ha hamisitott orvosi igazolassal viszed el a gyereket nyaralni, akkor az szabalytalan.”. Ha a legális plusz hét napban vinnéd, mert lenne, akkor hol látsz hamisított orvosi igazolást? Miről beszélsz?
________________________________________

GyMasa 2019.03.11. 18:15:03

@élhetetlen:
OK, feladom!
Ha nem erted, akkor az a te problemad.

ijontichy 2019.03.11. 18:16:37

@törppicur: "NEM - Tanév van, tessék tanulni." Attól, hogy bejár, még nem biztos, hogy tanul ;-)
Amúgy, ahol nem tekintélyelvű faszkalap a tanerő, ott úgyis meg lehet oldani ezeket. Még az én időmben is meg lehetett, pedig a gimis ofőm egyben párttitkár volt. Igaz, engem egészen az egyetemig, 99%-ban a szó legszorosabb értelmében vett "pedagógusokkal" hozott össze a jósors :-). Az meg biztosan ritkább ma már :-(.

élhetetlen 2019.03.11. 18:20:13

@GyMasa: Azt hiszem, elég világosan fogalmaztam. És, ha te nem érted, az is az én problémám. Gratulálok. Na, pá…
________________________________________

törppicur 2019.03.11. 18:37:26

@ijontichy: az igaz, amit írsz
De mi van ha be sem jár ;-)

kgaba82 2019.03.11. 18:54:52

@444:
"ezzel az a probléma, hogy az árpád házi királysírok csontjaiból mintát vettek"
bla, bla "....szkíták

Tényleg az a probléma?
Nem a túltolt, hősiesség, hősieskedés, felnagyított sikerek, elkent kudarcok és folyamatos önfényezés?
Vagy, hogy olyanokra akarják, hogy legyünk büszkék, hogy ezer évvel ezelőtt az őseink a kor rappereiként a kilós fuxért és nőkért nyomtak le 100 kilométer egy nap alatt.
Rendkívül szánalmasak voltak mai szemmel. A kapcsolat minden téren közel 0 az úgynevezett őseinkkel. És ez a genetika kivételével igaz a legtöbb népre.
A 907-es csata, az a valami, az egész korszakból.

A másik oldalról meg nem a naív, szánalmas, kritikátlan "nyugat-imádat", ami fárasztó?

A blogger hozza a szokásos urbánus ideológot, míg te a nagy népnemzeti, vidékit.
A vitátok társadalmi hátterű, arról szól, honnan származtok, hova kötődtök, s ezért milyen értékeket vallottok. A hozott, megörökölt, a környezetből jövő elvek, eszmék megkérdőjelezése, eredeti vélemény alkotása az nem nagyon van.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 19:18:08

@teéjesenmindegy:

"havonta kéne alsó hangon 15 nap"

Úgy biza: ezért kapta a második legtöbb szavazatot (az éves 15 nap után) az akárhány nap szülők általi igazolhatósága.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 19:29:19

@teéjesenmindegy:

"Kívánok neked olyan orvost, aki mondjuk műtét helyett elmegy golfozgatni, mert ahhoz van kedve."

Ha nem fizetik az orvost arra az időre, amikor elmegy golfozgatni, akkor semmi gond sincs: azt az orvos dönti el, hogy műteni akar-e -- és azzal pénzt keresni --, vagy pedig golfozgatni (és azzal még ráadásul pénzt is költeni). Lesz másik orvos, amelyik pénzt akar keresni és azért műtétet végez, akár rajtam is. Ha pedig egyetlen orvos sem akad, aki elvégezné a műtétet, az azt jelenti, hogy nem vagyok hajlandó megfizetni egyik orvost sem, hogy megműtsön engem: többet ér számomra a műtétért kért pénz, mint az életem.

"Te meg dögölj meg."

Vergődj csak. :)

élhetetlen 2019.03.11. 19:31:03

@teéjesenmindegy: Nem kívánok veled foglalkozni. A plusz hét nap csak egy ötlet. De mit mondjak annak, a kinek a 7+3 tanítási nap csak egy hét, nem kettő? És, ha nem fogod fel, hogy nem a suli helyett bulizásról van szó, arról nem tehetek. Menj a fenébe, és felejts el!

Janossz 2019.03.11. 19:42:20

Voltak, akik meg csak sakkozgattak:-)Jó sok órát kihagytak.
Polgár Juditról még nem hallottak ezek a jóemberek?

"A szülők magántanulóként oktatták őket, de a sakkot nem minden más kizárásával oktatták: mindegyikük több diplomával rendelkezik, és négy-nyolc idegen nyelven beszélnek. A legjobb sakkjátékosok között tartják őket számon."

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 19:55:27

@teéjesenmindegy:

"Nem kell kötelesség, nem kell odafigyelés, hadd csinálja azt ami neki jól esik."

Ha meg tud élni belőle, akkor bizony hadd csinálja azt, ami neki jól esik. Ha nem tud megélni belőle, akkor majd rájön arra, hogy mik azok a dolgok, amiket meg kell tennie attól függetlenül, hogy jól esik-e neki.

Mindenesetre nem a hozzád hasonló frusztrált kiképző őrmesterek döntik el azt, hogy kinek mi a kötelessége vagy mire és mennyit kell odafigyelni.

Janossz 2019.03.11. 19:57:27

@teéjesenmindegy: Te, figyu!
Ez a HaFr blog, oda van írva: polgári konzervatív.
Nem sokáig fogod itt rontani a levegőt ezzel a stílussal, attól tartok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 20:03:12

@teéjesenmindegy:

"Tehát szerinted a világ annyi, hogy pénzt keres vagy költ mindenki?"

Hát aki meg tud élni úgy, hogy nem keres -- és így nem is költ -- pénzt, annak nem.

"Szerinted az orvos azért ül bent a rendelőben, mert épp nincs pénze vacsorára?"

Igen. Meg nincs pénze golfklub-tagságra. Meg nincs pénze mindazokra a jószágokra, amiket meg szeretne szerezni.

"Vagy ha elmegy golfozni ahelyett, hogy megműtene annak az egyetlen ellenszere, hogy sok pénzt adsz neki?"

Igen; annyi pénzt, ami ő hasznosabbnak ítél a saját maga számára, mint azt a hasznot, ami a golfozásból származik a számára.

"Istenem, de egy kibaszott sivár, szánalmas fos életed van neked."

Vergődj csak. :)

felucca02 2019.03.11. 20:53:46

@törppicur: Te azon szülők közé tartozol, akik nem tudnak, nem mernek dönteni, akik örökösen arra várnak, hogy valami felkent tekintély megmondja nekik, hogy mit csináljanak azzal a gyerekkel.

Nem. ha a gyerek beteg, azért beteg, mert nem akar iskolába menni, mert az iskolában neki szar. Ekkor én, mint empatikus szülő igazolom neki az akárhány napot.

ha ezt megtehetem, az iskola már legalább ennyivel jobb lesz, tehát a gyerek majd valamivel szívesebben megy arra az egyébként nagyon szar helyre, tehát a probléma megoldja önmagát.

Jó hely az ilyen iskolából sohasem lesz egyébként, ezt a hétvégi demokratikus iskolákról szóló konferencia után még megalapozottabban mondhatom. A magyar iskolarendszer egy kád fos, és abban úsztatjuk a gyerekeinket. Halott tudás, de legalább poroszosan számonkérve, bravó!

2019.03.11. 20:54:12

valójában az utolsó nagy(vagy az utoló előtti) bekezdésben látom a probléma lényegét, ti. lehetsz te itt tehetséges, de isten ments túl sok energiát és főleg időt belefeccölni abba, hogy itt és magyarként a tehetségedet megpróbáljad bizonyítani.
vagyis a kitartás az, ami eleve nincs bekódolva bármilyen irányú tehetség kibontakoztatásába(tiszt. a kivétel). max ilyen celeb szinten, esetleg kevésbé kurrens művészeti ágakban, ahol a külföldi versenypályán amúgy is könnyebb eltűnni, mint feltűnni.
ha az ember tudja magáról , hogy tehetséges, de azt érzi, nem érdemes kitartónak lenni, vagy elmegy, vagy lemorzsolódik("pityu szépen hegedűlt, de ma már csak büdös" besenyő pista bácsi) és valami teljesen mással próbálkozik.
az üzleti jellegű vállalkozásnál pedig különösen fontos az időtényező.
nem lehet csak gerillabizniszben gondolkodni, ha olyan üzleti környezetett akarunk, ami tényező a nemzetgazdaság szempontjából.
az a baj, hogy a környezet egyáltalán nem támogató, az adminisztratív környezet meg egyenesen gátló.
ha valaki sikeres tud lenni, persze csak rövid távon, akkor is előbb utóbb nem versenytársakkal, szakmai kihívókkal találja magát szembe, hanem intrikával, adminisztratív akadályokkal, érvényesülést gátló intézményrendszerrrel.
de mit várunk. főni is állandóan azt mondogatja, hogy jöhet bármi, még az sem biztos, h lesz márc.20.-a, szal hajrá magyarország, hajrá magyarok, de amúgy nem biztos, hogy lesz holnap. (legalábbis, ha rajtam , meg akormányon, vagyis)ha brüsszelen, meg soroson múlik, akkor nem.
m.o.-n nem éri meg tehetségesnek lenni. legalábbis nem túlságosan.

felucca02 2019.03.11. 20:56:14

@teéjesenmindegy: Felhívom a figyelmedet arra, hogy éppen így nem lehet kötelességtudatra, meg szabálykövetésre nevelni a gyereket. Amikor azt látja, hogy hogyan kell a szabályt kijátszani.

felucca02 2019.03.11. 21:00:14

@teéjesenmindegy: Felnőtt, felnőtt, valóban. Aztán jóminőségű emberként nőtt fel, vagy csak ilyen szabálykövető robotnak jó?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 21:01:39

@teéjesenmindegy:

"Sötét egy idióta vagy te. Szánalmas."

Vergődj csak. :)

De ha már itt tartunk: mi az a szolgáltatás, amit _te_ nyújtasz _bárkinek_ "kötelességtudatból", "felelősségtudatból", "empátiából", "segítőkészségből", sőt "hivatástudatból"? Ne olyat mondj, amit megteszel a hozzád valamilyen oknál fogva közel állóknak (rokonoknak, barátoknak, szerelmeknek), hanem amit _bárkinek_ nyújtasz.

Figyelmesen hallgatlak: _erre_ kiváncsi vagyok.

felucca02 2019.03.11. 21:03:55

@teéjesenmindegy: Pontosan, jól látod. Azért fog elmenni nagyobb eséllyel, mert nem annyira muszáj, az ő döntése is benne van.

"Minek erőlködnöd iskolával megy ilyen marhaságokkal?"

Nem tudom, én nem erőlködnék. Semmire sem jó az iskola, legfeljebb arra, hogy elvesszen benne és tele legyen komplexusokkal. Szarrábukdácsoltam magam az iskolában, amit kaptam, nem onnan kaptam, amit csinálok, nem ott tanultam, amit szeretek nem ott szerettem meg, az ismerőseim nem onnan vannak. A gyerekem dettó, vérzik érte a szívem, hogy mindennap ki kell rugdosnom, hogy elmenjen egy szar helyre.

felucca02 2019.03.11. 21:05:23

@teéjesenmindegy: A hülye szabályok arra valók, hogy kijátsszák őket. Te nem, mert te rendőrállamban szocializálódtál, de mindenki más igen:)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 21:56:21

@teéjesenmindegy:

"Mondjuk nem megyek el műtét helyett golfozni"

Vagyis képtelen voltál a kérdésemet érdemben megválaszolni: olyan viselkedést követelsz másoktól, amit te magad sem teszel. Vizet prédikálsz és bort iszol.

Ez várható volt.

törppicur 2019.03.11. 21:57:53

@felucca02: Másként látom.
Legyen rend, tanulás
Majd ha lesz tudás lesz döntés
Fordítva nem müxik

felucca02 2019.03.11. 22:01:21

@teéjesenmindegy: Van egy rossz hírem: szeretnek a nők, mindegyik gyereket akar tőlem:)
Te viszont hihetetlenül alpári prosztó módon próbàlod osztani a nemlétező észt.
Tudod, ha csak a nyomát látnám annak, hogy ébrednek benned kérdések az itt-ott felszedett panelek visszabüfögésén túl, érdekesnek találnákak és folytatnám veled a vitát.
Így viszont nem vagy érdekes, mert nincsenek kérdéseid. Úgyhogy részemről ennyit tudtam rádszánni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 22:08:46

@teéjesenmindegy:

"Mondom nem megyek el műtét helyett golfozni."

Ez nem válasz a kérdésemre: mi az a szolgáltatás, amit _te_ nyújtasz _bárkinek_ "kötelességtudatból", "felelősségtudatból", "empátiából", "segítőkészségből", sőt "hivatástudatból"? Ne olyat mondj, amit megteszel a hozzád valamilyen oknál fogva közel állóknak (rokonoknak, barátoknak, szerelmeknek), hanem amit _bárkinek_ nyújtasz.

felucca02 2019.03.11. 22:08:52

@törppicur: Nem, ne rend legyen és tanulás, mert ez egy meddő, légbőlkapott kívánság.
Legyen inkább kreativitás, szabadság. Ekkor lesz igény a tudásra is. Nem a tölcsérrel a fejbe töltöttre, hanem az igazira, a használhatóra!
Aki majd megkívánja ezt a tudást, az magától tanulni fog. Azért nem fogok tanulni, mert egy kádéenpés csontváznak ez a mániája hetven éve.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 22:33:26

@teéjesenmindegy:

"nem az a kötelességtudat, hogy nem leszarom a munkát, és megyek golfozni, hanem foglalkozom vele, bármennyire is éppen máshoz lenne kedvem?"

De ez csak egy feltételezés, egy fantáziaroham a részedről.

_Mit teszel_ nap mint nap? mi az a szolgáltatás, amit _te_ nyújtasz _bárkinek_ "kötelességtudatból", "felelősségtudatból", "empátiából", "segítőkészségből", sőt "hivatástudatból"? Ne olyat mondj, amit megteszel a hozzád valamilyen oknál fogva közel állóknak (rokonoknak, barátoknak, szerelmeknek), hanem amit _bárkinek_ nyújtasz.

_Tényeket_ mondj, megtörtént és folyamatosan megtörténő cselekedeteidet, ne arról fantáziálgass, hogy mit _tennél_, ha a nénikédnek vaskerekei és áramszedője lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.11. 22:50:55

@teéjesenmindegy:

"Nap mint nap fogom, bemegyek a munkahelyemre, ha van kedvem, ha nincs, és ellátom a beteget."

Mi az, hogy bemész a munkahelyedre?! Hogy' jössz te ahhoz, hogy egyáltalán elmenj a munkahelyedről?! Nincs talán beteg 24/7-ben, akinek szüksége lenne az általad történő ellátásra? Ha nem a munkahelyeden, akkor egy másik munkahelyen? Mi történt a kötelességtudatoddal, felelősségtudatoddal, empátiáddal, segítőkészségeddel, hivatástudatoddal? Amíg te otthon szunyálsz vagy döngeted az asszonyt, emberek szenvednek, élnek át fájdalmakat, halnak meg. Emberek, akik szenvedését, fájdalmát az általad történő ellátás csillapítaná; emberek, akiknek ha meg kell halniuk, akkor is megkönnyítenéd a halálukat ha az ágyuk mellett ülve fognád a kezüket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.12. 00:31:53

@teéjesenmindegy:

"Kötelességtudat: Vannak kötelezettségeim, amiket elvállaltam. Ezért nyilván pénzt kapok. Mondjuk, hogy 7-15 ig ott vagyok valahol és ellátom a feladatom. Nem szent vagyok meg nem is mártír, hogy a minden percemben ott legyek, nekem is van életem, meg szükségem van pihenésre."

Hát ebben nem látok semmiféle külön kötelességtudatot, felelősségtudatot, empátiát, segítőkészséget, hivatástudatot: ez csak a szerződéses kötelezettségeidnek a betartása, ami mindenkire érvényes.

"Az életed meg továbbra is szánnivaló."

Te már ugathatsz; rólad már kiderült az, hogy csak a pofád nagy, de semmivel sem vagy kötelességtudóbb, felelősségtudóbb, empatikusabb, segítőkészebb vagy hivatástudóbb mint a sokévi átlag.

ijontichy 2019.03.12. 03:16:11

@teéjesenmindegy:
"A Keresők mégsem tehetik, amit akarnak,
mert nem tudják, mit akarnak, s keresésük
sötétben tapogatózik.
Fura vicceket moondanak egymásnak,
s felváltva vállalnak cinkosságot az Őrökkel,
akik ott állnak a sötétség határán,
s elfehéredett szájjal mormolják:
Társadalom, Kötelesség."

Csaxólok, ugye tudod, hogy @neoteny épp jót szórakozott rajtad ;-). Mert jó hosszan és részletesen "elmagyaráztad egy tősgyökeres pestinek, högy zöld a villamos" :-)
Tanulmányozd Lao Cse intelmeit, mielőtt hülyét csinálsz magadból:

"Az igaz szavak nem szépek; a szép szavak
Nem igazak. A jó szavak nem rábeszélőek;
A rábeszélő szavak nem jók. Annak, aki tud,
Nincs széles műveltsége; akinek széles
A műveltsége, az nem tud."

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.12. 04:10:23

@teéjesenmindegy:

"Ebből azt fogja megtanulni a gyerek, hogy ha esik, ha fúj valamit meg kell csinálni? Hogy vannak kötelezettségei?"

Itt Jordan Peterson egy hosszú és bonyolult kérdésre válaszol az IQ és rasszok kapcsán (meg aztán szóba kerül "a zsidó kérdés" is).

www.youtube.com/watch?v=m91vhePuzdo

A mi eszmecserénk szempontjából érdekes dolog kb. 07:08-nál hangzik el, amikor Peterson arról beszél, hogy mindenféle teljesítmények legjobb prediktora 1) general cognitive ability (ha komplex problémák megoldása a munka), és 2) a személyiségük LELKIISMERETESSÉGI összetevője (trait conscientiousness). (Aztán még beszél másról is.) Ezzel kapcsolatban pedig ezt írja a az egyik tudományos-ismeretterjesztő cikk:

A study of the Big Five personality traits amongst monozygotic and dizygotic twins in Vancouver, Canada found that conscientiousness may be, to some degree, inherited through the genes of our parents (Jang et al, 1996).

www.psychologistworld.com/influence-personality/conscientiousness-personality-trait

Vagyis kérdéses az (is), hogy a lelkiismeretesség mennyire tanult, vagy mennyire öröklött tulajdonság. Ha nagyobb a gének szerepe, akkor lehetséges az, hogy a lelkiismeretesség nem, vagy csak gyengén tanítható. És akkor az is lehetséges, hogy a lelkiismeretességre nevelés csak azoknál 'működik', akik genetikai okoknál fogva egyébként is nagyobb mértékű lelkiismeretességgel rendelkeznek, mint a többiek.

Tehát ez egy igencsak bonyolult problémakör; pusztán a szabályok szigorú betartatása valószínűtlen, hogy _minden_ gyerek esetében működne. Tehát előfordulhat az, hogy egy zseniális sebész nem túl lelkiismeretes olyan szempontból, hogy pl. minél több műtétet próbál elvégezni, hanem megelégszik azzal, hogy hetente (vagy havonta) elvégez egy nagyon nehéz műtétet, amit csak ő képes végrehajtani, de nem érzi égető szükségét annak, hogy mindenkit megoperáljon akit csak képes lenne. És hogy ezért mennyire ő a felelős (vagy a szülei, vagy a tanárai), kérdéses. Természetesen nem kérdéses olyan szempontból, hogy ha elvállalja a munkát úgy, hogy pl. heti két műtétet kell (szerződésesen) végrehajtania, és nem teljesíti a szerződésesen vállalt kötelezettségeit, akkor ne lenne felelős ezért; de ha pl. ő már a szerződéskötéskor kiköti azt, hogy nem fog heti egy műtétnél (vagy kéthetente egy műtétnél) többet végezni, akkor nincs értelme rákiabálni, hogy ő nem eléggé kötelességtudó. Valóban: és ő ezzel tisztában van, és nem is akar vállalni olyasmit, amiről tudja, hogy nem lesz képes teljesíteni. Épp' ezért nem is kérhet annyit, mint egy kevésbé zseniális, de lelkiismeretesebb sebész aki hajlandó hetente kétszer is emberhúst vagdosni.

2019.03.12. 09:47:06

@Bánegressy:
ja! és még+1. a lehetőségeknek ez a fajta felfogása kifejezetten azokat a hivatali törtetőket támogatja, akik nem akarnak mást, mint íróasztalt ahonnan rálátásuk van az esetleges igazi tehetségek felbukkanására, akiket aztán minden erejükkel gáncsolnak. cserébe viszont a szolgalelkek egész hadseregének biztosítanak lehetőséget, hogy az ő intrikus bomlasztásukat támogassák jó megélhetésért.
néha előfordul, hogy egy valódi tehetség egzisztenciális kényszerből eladja a tudását és beáll az ő rendjükbe. itt aztán véget is ér a pályafutása.
ezt örököltük és ezt ápolja a ner minden "tehetségével".

screpes 2019.03.12. 13:37:52

@Arcade Macho:
Mi a tévedésed forrása?

Moin Moin 2019.03.12. 17:40:58

@Nalanda: A jobboldali nem egyenlő sem a nacionalistával, sem a hatökörrel...

Ha neked ez nem elég jobboldali, akkor mi az?
progressziv.blog.hu/2015/04/10/alapjovedelem_tevedes_tudatlansag_es_felelotlenseg - Ezt én írtam, évekkel ezelőtt.

lecsós 2019.03.12. 18:07:52

@Moin Moin: Tévedtél. Mondok példát. Nincs helyi ipar, nincs helyi iparra felépíthető innovatív platform. De sokan elvégezték az egyetemet a 2000-es évek közepén, - jó diplomával, 2-4 nyelvvizsgával, 2 nyelv professzionális ismeretével-. Ezek az emberek dobbantottak, és mondták azt, hogy a módszerváltó politikai elit elmehet a búsba a nagy progresszivitásával, mivel közel 30 év alatt olyan ügyes rendszert sikerült létrehozni a gazdaságban, hogy egy magyar melós fizetése az éhen dögléshez volt elég. Hagyjuk már, hogy kompetencia hiány, Az inkompetens politikai kaszt, aki eladta az országot, magyaráz inkompetens munkavállalóról. Érdekes, ez a munkavállaló kimegy a fejlett nyugatra, és azonnal kompetens lesz, úgy, hogy a havi fizetéséből félre tud tenni 1500 EUR-t, vagy 1500 GBP-t.
Innentől kezdve a felütése a cikknek teljesen baromság. 30 év alatt el kellett volna jutni arra a szintre, hogy regionális szinten a fejlettség mindenhol hasonló kellene hogy legyen. A politika ezt nem tette meg, mivel ebből nem lehetett lóvét kivenni. Ezért van most 3/3 -ad.
A nem létező kapitalistáknak be kellene fektetni a vidékbe, hogy nyugati béreket tudjanak fizetni a helyieknek. Ezen köllene izzadni. Értem én, hogy egyszerűbb olcsón venni, és drágábban eladni, meg elkölteni a maria hilferen a lóvét, meg nyugati egyetemre járatni a kölköt, de valamit kellene tenni ez ügyben is, úgy mint az ahogy Amerikában, Németországban, és más normális helyeken szokás. Mivel ezért kapitalista az ember, nem?

Janossz 2019.03.12. 18:53:49

@kárárámaispj: Te, figyu!
Ez a HaFr blog, oda van írva: polgári konzervatív.
Nem sokáig fogod itt rontani a levegőt ezzel a stílussal, attól tartok.
Én szóltam.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.12. 18:55:53

@kárárámaispj:

"állítottam én, hogy mennyivel jobb vagyok mint az átlag?"

No ha nem vagy jobb, akkor mire vered a nyáladat?

"Felhívom a figyelmedet a "to some degree" szövegre. Te abból a mondatból, hogy LEHET, hogy BIZONYOS MÉRTÉKIG öröklött csináltál egy "kérdéses, hogy tanítható" dumát."

Mert ez attól függ, hogy mekkora az a BIZONYOS MÉRTÉK.

"Tehát ha valami -szerinted- valószínűtlen, hogy minden gyerek esetében működne akkor azt hagyni is kell."

Mindenesetre nincs értelme egyformán erőltetni.

"Ha csak a 90% nál működik, akkor az egy rossz módszer, ugye?"

Ezt a 90%-ot a seggedből húztad ki, ugye?

"Tessék, tiltsátok le ezt a nevet is, hajrá."

Én nem tiltok le senkit, különösen nem ezen a blogon, amelyik nem az enyém; sőt törölték már nem egy hozzászólásomat innét. Igaz, nem tiltottak le; de az vszínűleg azért van, mert nem próbálok meg leugatni (csaknem) mindenkit, ahogy te tetted az előző manifesztációdban.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.12. 19:13:47

@lecsós:

"Érdekes, ez a munkavállaló kimegy a fejlett nyugatra, és azonnal kompetens lesz"

Nem mindegyik lesz "azonnal" kompetens, és főleg nem mindegyik munkavállaló megy ki a "fejlett nyugatra".

"A nem létező kapitalistáknak be kellene fektetni a vidékbe, hogy nyugati béreket tudjanak fizetni a helyieknek. Ezen köllene izzadni."

Ez nem kapitalizmus: ez szocializmus.

Már megírtam: a munkaadó _csak azért_ fizet több bért, mert a munkavállaló el tud menni máshová több bérért, és akkor az egyik munkaadónak is megéri megfizetni a több bért, mert habár úgy csökken a haszna (profitja), de _nála_ termel hasznot a munkavállaló, nem másnál. Természetesen ha a munkavállaló nem tud elmenni máshová több bérért (mert _összességében_ neki a legmegfelelőbb az a hely, ahol van, pl. nem kell elköltöznie), akkor nem is fog növekedni a bére: de akkor a bér és egyéb körülmények kombója nyújta a számára a legtöbb értéket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.12. 19:26:10

@kárárámaispj:

"Igen, én természetesnek érzem azt, hogy egy ájult gyerekkel meg a sokkos anyjával (nem ismerős) berohanjak a kórházba, közben az összes közlekedési szabályt megszegve."

Én meg a Keleti mellett (a jobb oldalon, a Duna felé nézve) mentem egyszer, amikor egy nyilvánvalóan ittas férfi elesett; esküszöm, láttam azt, amikor a feje (hátsó része) visszapattant az aszfaltról. No én nem továbbsétáltam, hanem odamentem hozzá, felsegítettem, és mondtam, hogy nézzen a szemembe. Mivel ezt nem tette meg, rászóltam parancshangon (using my command voice), hogy nézzen a szemembe. Úgy meglepődött, hogy meg is tette: így képes voltam felmérni azt, hogy nagyon nagy baj nem lehet, mert képes volt fókuszálni a tekintetét rám, ill. a szemeimre. Én ennyiben hagytam a dolgot. Lehet, hogy más többet is tett volna (kihívja a mentőket vagy akármi), de én úgy ítéltem meg, hogy megtettem a tőlem telhetőt a körülmények között. És ebből semmiféle hasznom nem származott: igaz, költségem se volt túlságosan nagy (az egész lezajlott max. 1 perc alatt).

lecsós 2019.03.12. 19:28:21

@neoteny: Javaslom neked, hogy tanulmányozd a nagy szocialista állam Anglia regionális befektetési politikáját. Örömmel fogod tapasztalni, hogy olyan emberek, mint a Sir Branson, és a többi, előszeretettel fektet be a vidéki szocialista Angol városokba, és falvakba. Biztos, mert annyira szocialista a csávó. Ügyesen érvelsz, csak baromság, amit írsz. Neo, kell egy kis terepgyakorlat, ajánlom neked. Az osztrák iskola, tényleg? Az indiai Padmannek meg olyan iskolája van, hogy csak ő fér hozzá ahhoz, hogy egy betétet eladjon az indiai nőknek darabonként 2 rúpiáért. Üdv a lokális gazdaságtan bugyraiban, meg abban, hogy India azt is mondja, hogy létezik olyan, hogy civilizációs gazdaság, meg ezt mondja Kína is, meg egyre többen. A nagy usa is eztet tolja.
Az az igazság, hogy szarfaszú kapitalista az nyugaton, aki nem fektet be annak az országnak a vidéki régióiba, ahol meggazdagodott. Úgy van ez Kanadában, az usaban, de főleg Angliában. Nem engedik be úri társaságba az ilyent, csak az előszobába. Így van ez Bécsben is Neo. csak így tovább, jól tolod. Örülök, hogy kialakult egy kis vita. :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.12. 19:36:24

@lecsós:

"olyan emberek, mint a Sir Branson, és a többi, előszeretettel fektet be a vidéki szocialista Angol városokba, és falvakba."

Nem azért fektetnek be, mert azt akarják, hogy a vidékiek bármilyen partikuláris béreket kapjanak.

"Az indiai Padmannek meg olyan iskolája van, hogy csak ő fér hozzá ahhoz, hogy egy betétet eladjon az indiai nőknek darabonként 2 rúpiáért."

So what? Milyen, az Osztrák Iskola gazdaságtani tézisének mond ellent ezzel a viselkedésével?

"szarfaszú kapitalista az nyugaton, aki nem fektet be annak az országnak a vidéki régióiba, ahol meggazdagodott"

Ez csak a te álmodozásod: a kapitalista ott fektet be, ahol a megítélése (és reményei) szerint hasznot hajtó tevékenységet finanszíroz. Ha _adományoz_, az egy másik dolog; az adományozás/ajándékozás _nem_ piaci tevékenység.

lecsós 2019.03.12. 19:42:55

@neoteny: Mondom nem megy ez neked. A nagy szocialista ország Anglia olyan regionális politikát teremtett, hogy a kapitalistáiról ne lehessen elmondani azt, hogy szarfaszú. Ennyi ez. A gondolkodásod beszűkült neo, azt mondod, hogy egy állam annyira barom, hogy ne fogja fel azt, hogy milyen feltételek megléte esetén jön oda a kapitalista, mint maci a mézre. A szerinted nagy szocialista ország Anglia is álmodozik, nem csak én. Ezen a dumádon nevetnem kell :) :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.12. 19:45:43

@lecsós:

"A nagy szocialista ország Anglia olyan regionális politikát teremtett, hogy a kapitalistáiról ne lehessen elmondani azt, hogy szarfaszú."

Ennek az állításnak semmi értelme sincs.

"azt mondod, hogy egy állam annyira barom, hogy ne fogja fel azt, hogy milyen feltételek megléte esetén jön oda a kapitalista, mint maci a mézre"

Ezt mondom én? hol? már megint álmodozol.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.12. 20:29:29

@kárárámaispj:

"te vagy az, aki szerint a pénz az egyetlen ami érdekel mindenkit. Mert sivár szar életed van, ilyen emberekkel vagy körülvéve."

Moral Zealotry and the Seductive Nature of Evil
written by Spencer Case

quillette.com/2019/03/10/moral-zealotry-and-the-seductive-nature-of-evil/

2019.03.12. 20:30:41

@neoteny:
a kht. a szocializmus, a kkt. reformszocializmus, a zrt. a szociális piacgazdaság csúcs intézménye. egy zrt. akkor tartható fent ha a kkt. adózás előtti nyeresége nagyobb, mint a kht. vesztesége. ezt éppenséggel fel lehet tartani. miért ne lehetne?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.12. 20:34:24

@kárárámaispj:

"te vagy az, aki szerint a pénz az egyetlen ami érdekel mindenkit."

Attraction Inequality and the Dating Economy
written by Bradford Tuckfield

[...]

The economist Robin Hanson has written some fascinating articles that use the cold and inhuman logic economists are famous for to compare inequality of income to inequality of access to sex. If we follow a few steps of his reasoning, we can imagine the world of dating as something like an economy, in which people possess different amounts of attractiveness (the dating economy’s version of dollars) and those with more attractiveness can access more and better romantic experiences (the dating economy’s version of consumer goods). If we think of dating in this way, we can use the analytical tools of economics to reason about romance in the same way we reason about economies.

[...]

quillette.com/2019/03/12/attraction-inequality-and-the-dating-economy/

Látod, még ott is alkalmazható a gazdaságtan "hideg és embertelen" logikája, ahol a pénz csak közvetetten jelenik meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.12. 20:40:15

@444:

"miért ne lehetne?"

Nem másnak kell megmondania azt, hogy miért ne lehetne, hanem neked kell érvelned amellett, hogy miért lehetne.

Bepróbálkozhatsz akárszor a bizonyítási kényszer másikra hárításával, de nem lesz sikered vele.

A továbbiakban nem fogok sem neked, sem lecsósnak sem válaszolni ez alatt a poszt alatt; ott van a másik poszt, az alatt mindhárman hozzászóltunk eleget, ott lehet a mondókámat kritizálni. Te leszarod azt, ha kitörlik az olcsó propagandanyögeteidet; számomra viszont értékesek a hozzászólásaim (többsége), nem akarom azt, hogy kitörlésre kerüljenek a tieiddel együtt.

2019.03.12. 21:10:06

@neoteny:
ez a három társasági forma (kht, kkt, zrt) közösségi tulajdonon alapul. a te fogalmad szerint ezek "szocializmusok". ebből a kht veszteséget minimalizál, a kkt nyereséget maximalizál (abból adózik) és a zrt. pedig null szaldóra törekszik (a megmaradt nyereségből adakozik). ezt fent lehet tartani? miért ne lehetne. logikailag aligha lehet levezetni, hogy ez nem működhet. feltéve, hogy a munkáltatók és a munkavállalók szociabilisek: munkaérték elmélet alapján kívánnak részesedni a javakból. a munkaegységnek lesz valamilyen értéke. ezt fenn tarthatják valamilyen pénznemben. és a zrt-k vagy csődbe mennek vagy nem mennek csődbe. a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.03.13. 10:09:19

@kárárámaispj: el vagy tévedve, nem vagyok liberális, bár ha az lennék, akkor is lenne okom kivágni téged

Moin Moin 2019.03.13. 14:54:51

@lecsós: Mindaz, amit leírtál igazolja, hogy Péternek a poszt írójának mennyire igaza van – és persze nekem is, amikor az első kommentemben ezt írtam: „a magyarság zöme még csak felismerni és értelmezni sem képes azokat a problémákat, amelyek a permanens személyes és össztársadalmi kudarcosságért felelnek.”

Te itt folytonosan a politikusok, a politikai elit felelősségét emlegeted, azonban azt elfelejted, hogy 1990 és 2010 között működött Magyarországon a plurális liberális demokrácia, annak összes intézményével és lehetőségével egyetemben. Ez azt jelenti, hogy:
• a parlamenti többségeket és az azokból felálló kormányokat a nép választotta,
• ha valaki nem talált az elképzeléseihez illő politikai pártot, akkor a hozzá hasonló elképzeléseket vallókkal egyesülve bármikor alapíthatott egyet.

Mármost, ha valóban meglennének a magyar nép általánosan vett polgári kompetenciái, azaz, ha a társadalmi stratégia polgári demokrata (meritokrata-kooperatív-bizalomalapú) lenne, akkor nyilván ma nem azokat a pártokat látnánk a parlamentben és a kormányzati hatalomban, amelyeket látunk. ha meglennének ezek a polgári demokrata kompetenciák a magyar nép jelentős többségénél és ezek szerint élne, tervezne, szervezne, akkor aligha lehetne kormányon gyakorlatilag abszolút hatalommal immár a harmadik ciklus óta egy szélsőséges etatista-familiáris, populista, korrupt miniszterelnök és „pártja” – mint ahogy nem lehetett volna „jóléti rendszerváltást” sem eladni 2002-ben. ha meglennének a polgári demokrata rutinok, akkor, látva, hogy merre viszik az országot előbb a szocialista, majd a fideszes kormányok, akkor egykettőre létrejött volna egy erős állampolgári mozgalom, amely jó eséllyel vette volna át a kormányzást és fordította volna más, jobb irányba az országot. Erre számos példát láthattunk a környező volt szocialista országokban, ahol sehol sem tudott létrejönni egy Orbán-féle rezsim.

Mindennek oka a magyar népre jellemző értékorientációban rejlik, nem „a politikai elitben”: ők csak termékei és kihasználói ennek a nem polgári és nem demokrata, nem meritokrata, nem kooperatív és nem bizalomalapú magyar mentalitásnak.

Most a diplomásokról: először is, Ma Magyarországon lehet valaki úgy egyetemet végzett ember, végezhez kvalifikált(?) munkát, sőt, még tudományos fokozatot is elérhet anélkül, hogy akár csak egy napot is eltöltött volna egy nyugati országban hallgatóként, kutatóként, munkavállalóként. Lehet úgy diplomás ember valakiből Magyarországon, az Európia Unió egyik tagállamában, hogy személyes tapasztalatai és adekvát ismeretei lennének Európa „mibenlétéről”: azokról a társadalmi, mentalitásbeli tényezőkről, amelyek sikerességet, jólétet szereztek és biztosítanak ma is a kontinens „boldogabbik felének”. Ma egy átlagos magyar diplomás embernek fogalma sincs ezekről - így semmi meglepő nincs abban, hogy simán áldozatául esik az ezen országokról szóló álhíreknek. De abban sincs semmi meglepő, hogy értelmiségiként nem képes irányt adni másoknak: képtelen betölteni ez az értelmiség azt a feladatot, amely egy polgári demokrata-liberális kormányzás, államhatalom és társadalom felépítéséhez szükséges lenne. Hogyan is lehetne erre képes – hiszen a saját, a szocializációja során magába szívott társadalmi minták sem polgáriak-demokraták-liberálisok. Polgári demokrata az ember nem néhány egyetemi év-kurzus alatt lesz, hanem a szocializációja révén. (Emlékszem, még 1989-ben Orbán Viktor egy tv-riportban arra a kérdésre, hogy ő „antikommunista-e”, azt felelte” nem, én polgári demokrata vagyok” – és rögtön tudtam, hogy hazudik!:-) Honnan lehetne/lehetett volna ő polgári demokrata?)

A nyugatra került magyar értelmiségi és munkás pedig azért tud kompetens munkavállaó lenni, mert az ottani társadalom polgári demokrata-meritokrata elvek és gyakorlat szerint épült fel és így működik a gazdaság, azon belül a vállalatok, munkahelyek is. Az emberi természet adaptív. Azonban ugyanezek a nyugatra került magyarok társadalmi téren már egyáltalán nem annyira kompetensek ott sem, mint az ottani „átlag”: bennük tovább élnek azok az értékorientációbeli rutinok, amelyek a magyar társadalomra jellemzők. Sokan épp emiatt érzik magukat hosszú távon is „idegennek” a nyugati közegben – de ez most nem témánk…

„Nyugati béreket” pedig majd akkor lehet elvárni a magyarországi cégektől, ha az ország általános termelékenysége is „nyugati szintű” lesz – erről itt olvashatsz: www.portfolio.hu/gazdasag/de-tenyleg-miert-keres-tobbet-egy-osztrak-mint-egy-magyar.209918.html

2019.03.13. 15:52:39

@Moin Moin:
orbán a saján belső körei kívül álló rendszerváltó elitet váltja le. néppárti német segédlettel. akik állítólagosan meritokraták. ők orbán első számú külpolitikai támogatói.

lecsós 2019.03.13. 16:06:39

@Moin Moin: Amit írsz, hogy kis hazánkban nem alakult az a fajta attitűd, ami egy normális demokratikus államberendezkedéshez szükséges, azzal csak egyet tudok érteni. Én gyerek voltam, amikor nagyon nagyon sok időt töltöttem Németországban, ezt valahogy akkor a 90-es években nem tudta lenyelni az az iskola, amibe jártam. Nem voltam a hazai iskolarendszerrel kompatibilis, mivel arrafelé Németországban azt tanították, - elnézést, a tanár feladata az, hogy felismerje a gyerek tehetségét, és terelje azon az úton, hogy ebből a felismerésből kihozza a maximumot - mivel ezért lett tanár - hogy állj ki magadért, "dolgozz meg az eredményeidért" tanulj, és élvezd ki a tudásod, pl. egy versenyen. Ha másról is van véleményed, és netán az eltérő, az nem baj, ettől szép az élet.
Szóval, a 90-es években egy átlag feletti magyar középiskolában színtiszta kommunisták oktattak, valahogy nem mentek nyugdíjba, annak idején. Ez a "fogd be a szád" "ülj hátul, nyugodtan", "ne pofázz, ne akarj semmit, ne legyen elvárásod se magaddal szemben semmi" c. kultúrát képviselték. Nagyon kellett néznem, hogy értsem, hogy ez mire volt jó. Innen visszanézve, semmire, csak megnyomorítottak pár generációt, megölték az álmaikat, azok meg elhitték, hogy jó...
Tehát a tanári kar abban az időben a kommunista elveket követte, tisztelet a kivételnek, mivel ők még abban a rendszerben szocializálódtak, ezt mondjuk tényszerűen ki lehet jelenteni.
Az egyetemen ugyanez, ott is voltak még olyan figurák, akiket a 70-es években a párt tett oda.
Felnősz egy nagyon komoly, liberális, de mégis konzervatív felfogással, és nem érted azt, hogy csak a felszínen van jelen az egész országban az a liberális alap, amire egy prosperáló liberális gazdaságot lehetne építeni.
Nekem természetes volt, hogy deutschlandban az osztályban voltak leszbikusok, melegek, és olyanok, akik még nem döntötték el, hogy milyen nem alatt kívánják leélni életüket - de agyban pengék voltak, és baszott jól csinálták azt, amit csináltak, boldogok voltak, ez volt a természetes alapállapot. Toltuk a projekteket, mint az atom.
Erről meséltem az egyetemen, majdnem le akartak hányni. Én meg nézek ki a fejemből, hogy akkor most mi is a helyzet. Nincs semmi gond azzal, hogy büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk, ez természetes, de el kellene ismerni azt, hogy bárki, ismétlem bárki képes nagyon komoly teljesítményekre. Ennyi ez. Na most ezt csak az tudja felfogni, hogy mit jelent, aki eltölt pár évet, vagy évtizedet külföldön, és megmártózik a mély vízben. Nekem volt részem benne, és számomra olyan dolgok teljesen természetesek, amelyek itthon lehet hogy már százszor kivernék a biztosítékot. Ezzel mindenki így van aki lehúzott pár évet pl. Angliában, vagy Deutschlandban.
Moin, itt nem volt rendszerváltás, ha az lett volna, akkor nem tartanánk most itt, ahol tartunk, és nem arról beszélnék, hogy akkor most mi is az érték, és hogyan is kellene értéket teremteni. Azok, akik az elmúlt 30 évben gazdagodtak meg, kevés kivételtől eltekintve, kommunista csöcsöket szoptak, vagy a másik oldalon tették ugyanezt. Nagyon kevés az olyan milliárdos egzisztencia, ami teljesen saját innováció alapján, professzionálisan felépítve magyar földből tört volna a világpiacra pl. a hagyományos, tradicionális iparágakban.
Mivel ez így van, nem is alakult ki ennek az attitűdnek a gazdaságtana, és mivel ez az attitűd nem alakult ki - vagy nem került előtérbe ha meg is volt valahol - nem is lehetett megtenni azt, hogy a politika, és a gazdasági irányítás ezt a felfogást támogassa pl. törvénykezéssel.
Nem értek egyet a portfolio cikkével, azért, mert a közgazdászok, akik ezt írták, nem igazán láttak belülről a XIX. században pl. egy komplex erőforrásokkal gazdálkodó nemzetközi mutit, hogy hogyan is termeli a GDP-t. Nevetnem kell azon, amikor lehozta a portfolio azt, hogy hát nem lehet megállapítani azt, hogy mennyiért is pörög le a futószalagról a termék, ami megy exportra. Néztem csak ki a fejemből, és döbbentem le. Ennyi a tudásunk? Hiányoztunk az egyetemen, amikor tolték ezt a tudást? Vagy mi van? Aztán leesett. Olyan helyre - ország - mely komplex világgazdasági szerepét nem határozza meg, az nem nem is tanítja semmilyen szinten az ehhez szükséges tudást. Ennyi ez. És mindenki néz ki a fejéből, hogy a bankok szarrá keresik magukat - ez máshol is így van, de a bankokat szeretik a vállalkozások, mert hiteleznek nekik - a nép meg hülye annyira, hogy fingja nincs arról, hogy hogyan értelmezze pillanatnyi pozícióját a regnáló gazdasági térben.
Moin, a demokrata liberális zászló mögött menetelő kormányok kifosztották az országot, ezen nevettek a németek, hogy persze, hozzuk a makit, de vidéken ezeket az arcokat félistenekként tisztelték, és mivel az isteneknek minden jár, meg is kapták. Szaros kommunista attitűd. Pedig lehet normális gyümölcsöző businesst is kötni, csak nem így tettünk. Nézz rá az exportra.. tele most is kommunisztikus felfogással ez a történet is. Kár. Kis önbizalom, és nem fosni mindentől.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.03.13. 16:36:23

@lecsós: hát nem tudom, a feléig olvastam, addig konkrétan talán az volt igaz belőle, hogy Németországban jártál iskolába, én viszont 21-24 éves korom között (1989-1992) a Toldy gimnáziumban tanítottam, már akkor is az egyik elit iskola volt, ma 3-4. az országban, én biztos nem voltam kommunista, a velem együtt tanító tucatnyi huszonéves sem volt, sőt az idősebbek közül is kevesen. Az a baj, hogy ilyen legendákat terjesztve ágyaztak meg a NER-nek, holott már a magyar kommunizmus is inkább magyar volt a hetvenes évektől, mint kommunista, ami abból is látszik, hogy a posztkommer országok már csaknem mind lehagytak minket a fejlődésben

lecsós 2019.03.13. 16:49:18

@HaFr: Az lehet, hogy nem voltak konkrétan kommunisták, de egy biztos. A tanításhoz való hozzáállás, és az értékátadás, az megrekedt valahol a 60-as években. Ha nem így lett volna, akkor kicsit jobban sikerült volna az elmúlt 30 év, de nem sikerült, ez van. Érdemes lenne egy kicsit jobban boncolgatni ezt a témát, mindegy, ez már történelem, nem hiszem hogy ez ágyazna meg a ner-nek. Szerinted a szomszédok c. filmsorozat mire tanította az embereket? A legrosszabb sztálinista beidegződést tolta át a képernyőn. - Ne akarj nagyot, lehetsz házmester, a vállalkozó barom, stb. - Szerinted ez normális? Ez is megágyazott a ner-nek nem?

2019.03.13. 17:50:29

@HaFr:
mondj már egy magyar nemesi, vagy magyar jobbágyparaszti származású vezető politikust 1948 utáni időkből?

Janossz 2019.03.13. 18:08:58

@444: Csányi Sándor.
Ne mondd, hogy nem politikus! Nagyon is!

2019.03.13. 18:23:02

@Janossz:
csányi nem politikus. de nagyjából akkor lenne magyar politikai osztály ha csányi a hatvani választókerület országgyűlési képviselője lenne és tiszti szolgáival valamilyen parlamenti főképviselői státuszra törekedne.

Janossz 2019.03.13. 19:53:42

@444: Te nagyon hülye, ha odaírom, hogy ne mondd, hát mondod??
CsS többet alakított 90 óta az ország állapotán, mint 100 parlamenti képviselő, vagy 1000 kisbíró.
De nincs papírja róla, hogy politikus.
A hülye meg én vagyok ismét, kell nekem ilyen majmokhoz szólni!
Bocsánat, békén hagylak, beszélgess a lecsóssal, vele értetitek egymást!

lecsós 2019.03.13. 20:42:05

@Janossz: Halió Janossz, az van, hogy Csányi egy bankár, egész jó bankár. Volt egy szállóige a 2000-es évek elején, amikor valaki azt mondta, hogy a hazai élelmiszergazdaságnak az a rákfenéje, hogy egy bankár az egyik legnagyobb szereplő ebben a játékban. Ennyi ez, és ebben van valami igazság. Ma már nem divat az élelmmiszergazdaságban üzemméretről papolni, - néha a kevesebb sokkal több - de hazai nagyok a világ konkurenciával kerülnek szembe, és ebből adódik egy-két probléma, amit lokális - regionális szintről - kellene menedzselni. Ez hol sikerül, hol nem. A rendszert komplexen kellene stabilizálni, mint komplex értéklánc. Ez kb. a 2015-ös évek után látszik, hogy elindultak ezen az úton, megvannak a kezdeti lépések, oszt jóvan. Amúgy jó cucc. Mondhatni regionális kapitalista, de nem félisten :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.13. 20:47:48

@Janossz:

"Te nagyon hülye, ha odaírom, hogy ne mondd, hát mondod??"

Ez az egyik 'taktikája': ha valaki tesz egy (érvekkel, esetleg adatokkal támogatott) pozitív állítást, akkor (előbb-utóbb) ő betolja annak a szöges ellentétét, bármiféle támogató érv vagy adat nélkül.

Ld. pl. ezt: "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak". Ami egy teljes faszság: inflációt _csak_ a pénz kibocsátója tud okozni. Semmiféle gazdálkodás nem okoz inflációt, kivéve az, amikor a (jelen helyzetben) központi (jegy)bank pénzt hoz forgalomba.

De ugyanez történt akkor, amikor az volt a téma, hogy a háborús anyagi veszteségek 'gazdaságélénkítő' hatásúak-e. Nyilvánvalóan nem: a javak _pótlása_ nem teszi gazdagabbá az embereket ahhoz az állapothoz képest, amikor még léteztek azok a javaik, amik elpusztításra kerülnek/kerültek egy háborúban. De ő azért betolta még egyszer azt a 'gondolatot', hogy a háborús újjáépítés 'gazdaságélénkítő'. Csak akkor kussolt el ezzel kapcsolatban, amikor ironikusan azt mondtam, hogy ezért tapsikáltak a debreceni gettóban a zsidók amikor az amerikai bombázók jöttek: mert örültek a rombolás 'gazdaságélénkítő' hatásának. Erre persze már nem tudott mit döfni a kis agitprop titkár.

2019.03.13. 22:10:30

@Janossz:
csányi nincs közvetlen megválasztva, tehát nincs közvetlen kontrollálva. nincs magyar parlamentarizmus, hanem ellenkormányzás van legalább egy évszázada.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.13. 23:29:02

@444:

Palkovics László sincs közvetlen megválasztva, tehát ő sincs közvetlen kontrollálva.

screpes 2019.03.14. 07:17:09

@neoteny:
Inkább úgy fogalmaznék, hogy kinevezője tekinthető olyan személynek, aki ezzel megválasztotta őt... Onnan van tehát kontrollálva. És valóban.
----------

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 08:30:06

@screpes:

Igen. Palkovics László egy _echte_ politikus (miniszteri fizetést húz az államkincstárból vagy ahonnét a fizetéseiket utalják), míg Csányi Sándor nem politikus _ebből a szempontból_, ti. a jövedelme nem az államtól származik (legalább is nem tudok ilyenről). De attól még Csányi Sándor birtokolhat _politikai befolyást_; és ha ez a politikai befolyás eléggé nagy mértékű(nek vélt), akkor az ilyeneket a köznyelv hajlamos 'politikusként' aposztrofálni, nem teljesen indokolatlanul.

Arra akartam utalni, hogy a "közvetlen megválasztottság" és így a "közvetlen kontrolláltság" nem a legjobb ismérv a politikus/nem politikus megkülönböztetésre (legalább is szerintem).

2019.03.14. 09:28:03

@screpes:
a jelenlegi közjogi rendszerben de jure az egyéni képviselők, de facto a pártelnökök illetve a listavezetők vannak közvetlen megválasztva. a fidesz-kdnp esetében orbán viktor, az mszp-p esetében karácsony gergely, a jobbik esetében vona gábor, a dk esetében gyurcsány ferenc, az lmp esetében szél bernadett illetve hadházy ákos társelnökök. és ennyi. ők vannak közvetlen megválasztva. és közülük a parlamenti mandátumáról lemondott karácsony és vona. az lmp-sek pedig kiléptek a frakcióból. az ellenzéki vezetők gyurcsány ferencet leszámítva feladták a hatalmat ebben az ideologikus küzdelemben. gyurcsány a politikus. a többi nem az. karácsony gergely taktikázik. elvállalná a főpolgármesterséget. hogy ez bejön, vagy nem az majd elválik.

2019.03.14. 10:32:31

@neoteny:
palkovics vezető közszolga. miniszter. ami ugye ezt jelenti: kísérő. az a minor (kis, kicsi) származéka. kis-magyar. és van a major és a magiszter. az a nagy-magyar. From Proto-Indo-European *maǵ-yes- (“greater”). így fejtik meg oxfordban.

a filoszemita bölcselet az, hogy van egy filoszemita mesterrassz. és ők a keresztény államnemzetek közszolgái felett állnak. mondjuk tgm ennek ez elitnek tagja. vagy lovász lászló is ennek tagja. 300 akadémikus kiválaszt egy elnököt és ők választanak nagyjából 5000 szolgát. és őket illeti meg a kutatás joga. források, eszközök, célok meghatározása. és ebbe a köznép ne szóljon bele. ez az mszp-szdsz és részben az mdf mérsékelt szárnyának elképzelése (pálinkás mdnp alapító tag volt). a kormány elképzelése az, hogy ilyet a nép nem akar. úgy, hogy ezt a népszerű lenne szétverni. és egyébként tényleg. hogy mi épül helyette azt nem tudják. orbán katonai akadémiát akar. a tudósok is felsorakoznak katonás rendben. amiben most palkovics parancsnokból lett vezérőrnagy. és az mta pedig egy nyugdíjasokból álló köztestület. de így elvben létrejöhetne egy kutatóegyetemekből és több kisebb fejlesztő központból álló hálózat, aminek része szabadkai műszaki főiskola.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Tehni%C4%8Dka_%C5%A0kola_-_Subotica.jpg
ez még a magyar közszolgálati egyetemi hálózat része. szabadka is újra magyar címert vesz. persze úgy, hogy kiegyeznek belgrádi kormánnyal. és ez a szerb közszolgálati egyetem része is egyben. orbán ilyen formán alapított délvidéki magyar-szerb, vagy szerb-magyar futball "akadémiát". vagy eszéken. és ezt elfogadták a délszlávok. a déli katonai határőrvidéken. mert ez a hagyomány. amikor ez a működés volt az általánosan elfogadott, akkor volt magyarországon a nyugathoz hasonló fejlettség.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 12:58:10

@444:

"és ennyi. ők vannak közvetlen megválasztva."

Ahhoz, hogy "és ennyi" legyen, először (kellő számú) vevőt kell találnod a magyarázataidra.

2019.03.14. 13:15:55

@neoteny:
ki az, akit még de facto közvetlen megválasztottak? aki egy pártlistán nem valakinek a valakinek a szolgálója. németh sziszi vagy bangóné? vagy a megválasztott "korszakváltó" szabó szabolcs? ő csepel népének jelöltje, vagy a csepeli "ellenállás" jelöltje, akit csak azért választottak meg, hogy leváltsa orbánt. mert az országgyűlési választásokon úgy döntött a csepeliek relatív többsége, hogy nem kell orbán. 42% választotta meg szabót. az ugye legitim. 49% válaszotta meg orbánt. az ugye nem legitim legalább is szabó képviselő szerint. hogy van ez?

2019.03.14. 13:36:26

@neoteny:
errefelé járt handó tünde elnök asszony. átadott egy közigazgatási bírósági épületet, amelyik 300 millió forintból lett felújítva. azért, hogy az ott dolgozók méltó körülmények között végezhessék a munkájukat. és lehet mondani, hogy a megválasztása nem legitim. mert handó tünde "fideszes". és az nem legitim, de ha "dékás" lenne, akkor legitim lenne, mert úgy "demokrata"? handó tündét az legitimálja, hogy valakinek a valakije, aki de facto közvetlen meg van választva. és ez orbán viktor. de ha dr. dobrev klára barátnőjét választanák, akkor legitim lenne, mert az "európai értékeket" képviseli?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 13:50:42

@444:

"ki az, akit még de facto közvetlen megválasztottak?"

Igen, erre a "de facto közvetlen megválasztottak"-ra kell (kellő számú) vevőt találnod.

2019.03.14. 14:00:02

@neoteny:
ezek a hölgyek, urak őrködnek a közigazgatás pártatlan működése felett.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3303/190313-debreceni-torvenyszek-atado-pl-mj_25.jpg
és mondhatod, hogy de hiszen őket a kormánypárt választotta ki erre a feladatra. és valószínűleg egyikük sem vonja kétségbe, hogy az épületre elköltött 300 millió forint túl sok lett volna azért, hogy korszerűsítsék a fűtést, vagy kicseréljék az ablakokat. de ha esetleg nem a fidesz nyerné a választást, akkor azt mondanák, hogy ők rezsimszolgák. és majd sokkal jobban ért hozzá dr. dobrev klára barátnőjének ismerőse. mert a politikai pártok arról híresek, hogy nem a saját embereiket, hanem pártatlanokat neveznek ki a kulcs pozíciókba. csak gerendai karesz mondta egyszer, hogy nem a nagykovácsi zöldséges fiát kell megválasztani a kulcs pozíciókba és mindjárt nem lesz olyan hangos a fesztivál. és lehet mondani, hogy ne a ráchel barátnőjének legyen divatcége? de kinek legyen? a rendszer úgy működik, hogy a köznép 4 évente pártvezetőkre szavaz. és azoknak az embereik ülnek be mindenhová, akik többségbe kerültek. parlamenti 2/3-os többséggel rendelkezők mindent visznek.

palkovics barátai azt is beleírhatják az akadémiai törvénybe, hogy akinek vezetékneve és keresztneve is l betűvel kezdődik az nem lehessen elnök. ezt okoskodta ki sanyi. miért nem így váltják le? és amikor azt mondom neki, hogy elvek. akkor visszakérdez? komám, milyen elvek, bármelyik oldalon is? és sajnos azt kell mondani, hogy sanyinak van valamennyi igazsága.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 14:08:58

@444:

"és amikor azt mondom neki, hogy elvek. akkor visszakérdez? komám, milyen elvek, bármelyik oldalon is? és sajnos azt kell mondani, hogy sanyinak van valamennyi igazsága."

No akkor Sanyi örülhet a valamennyi igazságának mint majom a farkának.

2019.03.14. 14:37:29

@neoteny:
a forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján díszdoktorrá avatták matolcsy györgyöt. aki megtartotta a magyarország 2010, 2020, 2030, 2040, 2050 a fenntartható felzárkózás ösvényén című előadását.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3306/190314-unnepseg-egyetem-pl-mj_85.jpg
eredményezhet ez polgárosodást? igen. és lehet, hogy a magyar gazdaság a következő válságban összeomlik? igen. a többség most racionálisan áll matolcsy mellé, vagy foglalnak állást feltétlen ellenében? szerintem nem. matolcsy felajzol egy történeti görbét és abból sehogy se látszik se a felzárkózás, se a leszakadás és a teljes összeomlás. de van, aki szerint ha jobban megnézzük, akkor igen. és van aki szerint ez már a harmadik világba vezető út. és ez már biztos. az mta akadémikusai vezette eötvös csoport szerint is.

ők a helyi kurucz utcai óvoda aranytulipán csoportjának tagjai.
www.naplo.hu/2019/03/marciusi-ifjak-a-debreceni-kurucz-utcai-.jpg
ők is a forradalom és szabadságharc 171. évfordulóját ünneplik. erre járt az amerikai magyar kereskedelmi kamara igazgatója. dél-kelet ázsia konferenciát tartottak. ők vagy kötnek kölcsönösen előnyös üzletet, vagy nem kötnek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3302/190313-fokuszban-delkelet-azsia-pl-mj_30.jpg
de az nem igaz, hogy a fidesz ne lenne a világra nyitott állampárt. vagy ne lenne polgári konzervatív tagozata. errefelé felvetették, hogy állítsák helyre a debreceni polgári kaszinót. mert hogy valami történész hölgy bemutatta vörösmarty "képviselő" és petőfi "kapitány" kézjegyét. és még a feljegyzésekből azt is tudni lehet, hogy szolnokig jöttek vonattal, onnan szekérrel.

a 19. században errefelé volt egy úri kaszinó. annak 150 tagja volt. és abban 12 forint volt a tagdíj. és létrejött a polgári kaszinó abba csak 2 forint. annak indulásakor közel 500 tagja volt. az urak azt mondták, hogy azok a "gubások". de mindkét az államvallás nem volt kérdéses. mindkét tábor (a populisták és az elitisták is) keresztény államnemzetet akartak. és ez most leginkább a fidesz1 és a fidesz2.

screpes 2019.03.14. 15:18:20

@444:

Nem volt Dobrev barátnéja a Kúria elnöke..
és a Bajnai NEM ültette az MSZP embereit minden pozícióba,
Errefelé például Gyurcsány alatt is FIDESZ többségű városvezetés volt: már a helyhat. választásokon is 67 % fideszes többség volt, országosan, és ez 2010-ig tovább gyarapodott.
Ha érvelni akarsz, hogy minden rendszer saját embereit "ülteti oda", akkor ezezket a tényeket is kezelned kéne valahogy.
Így csak annyi, hogy NEM AZ VOLT, amit írsz...
Nem az a baj, hogy fikcióval érvelsz (dehogynem), hanem hogy eközben egyszerű kérdésekben is szembekerülsz a tényeiddel.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 15:22:55

@444:

No de hát te egy hazug anyabaszó vagy, aki olyanokat irkál össze, mint pl. "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak".

screpes 2019.03.14. 15:23:07

@444:
Vagy itt van a másik csapásirányod: érvelés a tudatlan büntetett előéletű kocsmázó Sanyival...
A másik csapásirány, hogy keresed igazságát egy elvtelennek..
És az a zárszó, hogy "van valamennyi igazsága".
Persze, pont annyi, amennyire szar alakok vagytok.

2019.03.14. 16:03:54

@screpes:
az msz(m)p tényleg nem arról volt híres, hogy mindenhová a saját embereit ültette. tényleg? ennél már csak az szdsz volt "nyitottabb". ők aztán tényleg nem szűk családi-baráti körből válogattak. tényleg? csak a fidesz. tényleg?

abdul hackeem 2019.03.14. 16:30:59

@444: Az állandó történelmi párhuzamok és visszatekintések arra valóak, hogy ne vegyük észre, hogy éppen most mit lopnak el?
Aztán amikor megszedték magukat akkor a meg majd a pénz beszél - merthát ez mindig is így volt.
Ennyi a tehetségetek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 16:37:57

@444:

"a többség most racionálisan áll matolcsy mellé, vagy foglalnak állást feltétlen ellenében? szerintem nem."

Ez ugyanaz a Matolcsy, aki (által vezetett MNB) az utolsó évben röptette ezeket az ötleteket:

- eladósítani a vállalkozásokat mindenféle 'gazdaságélénkítő' bfektetési hitelekkel

- eladósítani a lakosságot mindenféle 'gazdaságélénkítő' fogyasztási hitelekkel

- eladósítani az államot úgy, hogy a népek ne a párnacihában (bankszámlákon) tartsák a mittudomén hány ezer milliárd készpénzüket, hanem vegyenek államkötvényeket

És amikor az utóbbi bejön, akkor majd te téped a szád arról, hogy "kinek megy a sok adósságszolgálat, beleértve a kamatokat?" No kinek? Azoknak a magyaroknak, akiket beterel Matolcsy (által vezetett MNB) az államkötvények vásárlásába. De akkor meg az lesz a dumád, hogy ez néhány család, akik mindig is a magyarok ellen fordultak. Mert te egy ilyen tetű vagy: te nem hiszel a konteókban, csak van nekik valamennyi igazságuk.

Pedig abban, hogy pl. "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak" _semmi_ igazság sincs. Egy atomnyi sem.

screpes 2019.03.14. 16:45:14

@444:
nem ismétlem meg, amit írtam: de annyit kénytelen vagyok: abban a néhány évben a helyi szinteken már erős fideszes többség volt.
Szóval Gyurcsány (és aztán Bajnai) nem azt csinálta, amit most orbán...
Bajnai helyettesei például ( a Wallis Rt-nél ) két fideszes voltak.
De rögzítsük álláspontodat: azt állítod, hogy az a "rendszer" ugyanúgy szerveződött, és szervezte hatalmát a közfunkciókban.
Aztán hiretelen elvesztette, mert hazug és ehetségtelen volt. Leváltottuk őket (emiattt). Akkor most mi a teendő?
Azt várjuk, hogy másként legyen, vagy azt, hogy ugyanúgy?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 16:55:11

@screpes:

"De rögzítsük álláspontodat"

Az lehetetlen; ő folyamatosan a vár-és-város játékot játssza: tesz egy védhetetlen állítást, aztán amikor azt kritizálják, akkor tesz egy jóval inkább védhető _más_ állítást, és azt a benyomást kelti, hogy őt méltatlanul cseszegetik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 17:05:09

@444:

"az msz(m)p tényleg nem arról volt híres, hogy mindenhová a saját embereit ültette. tényleg?"

Tényleg azt csinálta az MSzMP? Ez volt a nagy "reformkommunizmus"? Endre bátyád melyik párttitkárnak ajándékozott vésett műves vadászpuskát azért, hogy engedélyezzék neki azt, hogy mezőgazdasági repülőgépet vegyen?

ijontichy 2019.03.14. 17:08:08

@444: "az msz(m)p tényleg nem arról volt híres, hogy mindenhová a saját embereit ültette. tényleg?"
Nem. Az ótvar bolsipárt talponmaradása a bizonyíték rá. Pont.

ijontichy 2019.03.14. 17:14:12

@ijontichy: Ja, amúgy minden magyar patriótának - legyen bárhol a világon - éghet a pofáján a bőr, hova sikerült a naribolsevik állatoknak lezülleszteniük a társadalmat:
index.hu/belfold/2019/03/14/petofi_sandor_nemzeti_kozszolgalati_egyetem_versmondas_unnepseg_utolso_versszak_magyar_vagyok/
Ez betegebb, mint Kádár valaha volt.

2019.03.14. 17:21:35

@neoteny:
matolcsy és a fidesz klasszikus beruházás ösztönző politikát folytatnak. a különféle vállalkozás ösztönző támogatásokkal az állami adminisztrációt bevonják a hitelek elosztásába. és így a vállalkozók többsége kénytelen a kormány illetve az önkormányzatok közelébe kerülni. mert másként versenyhátrányt szenvednek el a piacon. azok, akik sikeresen a képviselők közelébe jutnak így versenyelőnyökhöz jutnak.

soha egy fillér támogatásra sem pályáztam. ezt kívülről szemlélem. úgy tűnik, hogy ennek rendszerben többen érzik magukat nyertesnek, mint a vesztesnek. mert hogy kiterjedt kis, közép és nagyvállalkozói kör kötődik a fideszhez. de azt is hozzá kell tenni, hogy egy kedvező kamatkörnyezetben osztogatnak. és erre mondom azt, hogy egy válsághelyzetben jön ennek a próbája. és lehet, hogy akkor a magyar gazdaság megzuhan. és ez esetben a matolcsy féle társaságot elzavarják. de sokakkal ellentétben ennek bekövetkeztéről nem vagyok meggyőződve, ahogyan az ellenkezőjéről sem.

a fidesz a házasságot, a ház vásárlást, felújítást és ahhoz kapcsolódó gyermekvállalást beruházásnak tekintik. a politikusok olyanokat mondanak, hogy járjon fejeként 10 millió forint és havi 50 ezer forint fölé ne menjen a törlesztő részlet. ezt mondja sanyi. ez jó lenne öcsikének és a barátnőjének. a fidesz ezeket az igényeket elég jól beméri.

persze értem, hogy a klasszikus liberalizmus az lenne, hogy mindenféle eseti ösztönzők helyett olyan gazdasági környezetet teremtenek, amiben az átlagos képességűek minimális önszorgalommal képesek családot alapítani és szolidan megélni. tisztességes munkáért tisztességes bért. ezt mondják. a nép azt várja, hogy ennek feltételeit megteremtsék. de az mszp-szdsz kormányok nem erre törekedtek. aztán lehet mondani, hogy annyit nem loptak.

a fidesz azt mondja: miféle korrupció. errefelé tavaly 60 milliárd forint közbeszerzésről döntöttek. mondja az alpolgármester. és a közbeszerzési hatóság, az állami számvevőszék nem talált problémát. sanyi szerint mégse 500 millió forintból kellene körforgalmat építeni. de nem telepítenék be a migránsokat. csak a "nagy seggű nigger" csajokat. megint egy irracionális érv. a fidesz ebben tűnik jobbnak, mint az ellenzék.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 17:26:09

@444:

"matolcsy és a fidesz klasszikus beruházás ösztönző politikát folytatnak."

Még ha ezt tennék, akkor is hibás lenne; de te kimondod a valódit:

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 17:43:14

@444:

"matolcsy és a fidesz klasszikus beruházás ösztönző politikát folytatnak."

Még ha ezt tennék, akkor is hibás lenne; de te kimondod a valódit:

"a különféle vállalkozás ösztönző támogatásokkal az állami adminisztrációt bevonják a hitelek elosztásába. és így a vállalkozók többsége kénytelen a kormány illetve az önkormányzatok közelébe kerülni. mert másként versenyhátrányt szenvednek el a piacon. azok, akik sikeresen a képviselők közelébe jutnak így versenyelőnyökhöz jutnak."

_Ez_ nem 'gazdaságösztönzés', hanem a politikai befolyással rendelkező 'polgárok' számára történő igazolhatatlan előnyök biztosítása államhatalmi eszközökkel.

"soha egy fillér támogatásra sem pályáztam."

Ehhez csak az kell, hogy ne támogatásként fogd fel az államhatalomtól kapott megrendeléseidet. Hogy azt hidd, hogy te megdolgozol becsületesen a pénzért, amit az önkormányzatok fizetnek neked.

"de sokakkal ellentétben ennek bekövetkeztéről nem vagyok meggyőződve, ahogyan az ellenkezőjéről sem."

De arról meg vagy győződve, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak". És aki _erről_ meg van győződve, annak a gazdaságpolitikai ítélete semmit sem ér.

"a klasszikus liberalizmus az lenne, hogy mindenféle eseti ösztönzők helyett olyan gazdasági környezetet teremtenek, amiben az átlagos képességűek minimális önszorgalommal képesek családot alapítani és szolidan megélni."

Szó sincs ilyesmiről: ez a "minimális önszorgalommal" a Fácán törzsközönségének álma, amikor az "okosok" megszervezik számukra, hogy kevés munkával is dőljön a lé. Ilyet a klasszikus liberálisok soha nem ígértek.

"tisztességes munkáért tisztességes bért."

A "minimális önszorgalommal" _nem_ "tisztességes munka".

"a nép azt várja, hogy ennek feltételeit megteremtsék."

Ami a világon a legegyszerűbb dolog: jó pénz és alacsony adók (ha már adókat kell szedni). Ebből lett a nyugatnémet _Wirtschaftswunder_ a II. vh. után.

2019.03.14. 18:10:07

@ijontichy:
antall probálta elvinni az mdf-et egy konzervatív szélsőség irányába. mintha még létezne az, amit kádár úgy nevezett: a bitang úri rend. de nem létezett. ezek után horn gyula, majd később medgyessy és gyurcsány az mszp-t elvitték egy szélsőséges szoci irányba. mintha még létezne a kgst. nem létezett. eközben az szdsz próbálta a társadalmat elvinni egy szélsőséges liberális irányba. de arra a többség nem volt vevő. és jelen állás szerint ebből került ki győztesen orbán. úgy, hogy ő a fideszt egy szélsőséges nacionalista irányba próbálja elvinni. de a civilizált közélet aligha állhat abból, hogy az uralkodó kormánypárt a politikai ellenfeleivel leszámol. orbán elsősorban erre koncentrál. és a bevándorlás ellenességet és az ellenkormányzást próbálják a külpolitikában sikerre vinni. kiegyezésre késztetni a nyugatot. amire weber azt mondja, hogy ő hidat épít kelet felé. ez a fidesz1 politikája. és májusban majd kiderül, hogy ez mennyire lesz sikeres.

és van a fidesz2. amelyik a helyhatóságokban építkezik. és ennek a teljesítménye is meg lesz mérve. a jobbik és az lmp lényegében azt jelentették be, hogy önkormányzati választásokra összeolvadnak. az mszp és a dk a politikai csatározások ellenére eddig is koordináltak. álljanak össze. és lássuk mire mennek. szerintem a helyi szinteken inkább függetlenek lehetnek sikeresek függetlenek. de nyilván nem lehet a jelenlegi ellenzéki pártoktól a jogot, hogy ők legyenek a kormány első számú kihívói. de ha a választásokat elvesztik, akkor az még nem feltétlen a diktatúra. a bertelsmann nem elég nagy médiatámogató. vagy a cbs. aztán az egy másik kérdés, hogy heti hetes még kormányt buktatott. a heti dörgés villám gézával nem annyira sikeres. de az sem független. a függetlenek a politikai osztály egészét ekézik. egy független azt mondja, hogy orbán kivégezheti soros alapítványt, de ezek után a kormánynak is szükség van konstruktív ellenzékiségre egész egyszerűen azért, mert a közfeladatok olyan kiterjedtek, hogy majdnem lehetetlen az egyszemélyi felelős vezetés.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 18:36:03

@444:

"egy független azt mondja, hogy orbán kivégezheti soros alapítványt, de ezek után a kormánynak is szükség van konstruktív ellenzékiségre egész egyszerűen azért, mert a közfeladatok olyan kiterjedtek, hogy majdnem lehetetlen az egyszemélyi felelős vezetés."

Hogyan számíthat 'függetlennek' az, aki hisz abban, hogy "a közfeladatok olyan kiterjedtek"? Az ilyen nem független, hanem etatista-kollektivista. És ez így van akkor is, ha az egész egy hitvita: "a közfeladatok [...] kiterjedtek" akkor is egy partikuláris hittétel.

Ehelyett a gagyi 'analízis' helyett inkább reagáltál volna @screpes: igencsak releváns kérdésére:

azt állítod, hogy az a "rendszer" ugyanúgy szerveződött, és szervezte hatalmát a közfunkciókban.
Aztán hiretelen elvesztette, mert hazug és [t]ehetségtelen volt. Leváltottuk őket (emiatt[]). Akkor most mi a teendő?
Azt várjuk, hogy másként legyen, vagy azt, hogy ugyanúgy?

2019.03.14. 18:57:52

@neoteny:
ez így szokás eufemizálni, hogy munkahelyteremtés, beruházásösztönzés. a fidesz ennek a kézi vezérelt változatát alkalmazza. és az kérdéses hogy ez kedvezőtlen kamatkörnyezetben, egy válsághelyzetben hogyan teljesít. ezt nem tudjuk. a meghirdetett programok nem tarthatók, a költségvetés kiadásai megugranak, magas hiány, csúszóleértékelés, infláció felpörgése. belefuthat ebbe matolcsy. lehet belőle bokros csomag. az mszp-szdsz tudatosan erre játszott. ők azt mondják, hogy ez a felzárkózás egyetlen lehetséges útja. nem alacsony adókat hirdetnek, progresszív adókat és mellette jóléti rendszerváltást. mert hogy ez van svédországban. de az aligha járható. a magyar ipar jelenleg nem áll ott fejlettségben, mint a német a háborús vereség után.

egy magyar szakképzési központ le tudna gyártani egy ilyen bonyolultságú?
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Junkers_Ju_87Ds_in_flight_Oct_1943.jpg
mondjuk a mta vezetői összeállnak. vagy akár a bme oktatói. na jó, nem kellenek fegyverek. agárcéllal meg tudja építeni a szakképzési centrum békéscsabán. na jó, ne építsenek repülőt. egy 100 éves fejlettségű konzervgyárat, egy könnyűipari kombinátot fel tud építeni a békéscsabai szakképző centrumból kikerülő diákok? de 2010 előtt képesek voltak, csak jött o1g és elvett tőlük minden lehetőséget, vagy 2010 előtt is hasonló volt a helyzet.

2019.03.14. 19:27:28

@neoteny:
papp polgármester büszke arra, hogy a sikerült a költségvetést megduplázni. sanyi szerint inkább az adókat kellett volna megfelezni. a nép úgy jár jobban. de papp polgármester szerencséje, hogy nem sanyi a kihívója. hanem összefog gyurcsány és sneider képviselő. és megállapodnak, hogy melyik közös ismerősük léphetne a fidesz vezetőinek helyébe. és ez budapesten esetleg működhet. mert majd megbízzák karácsony gergelyt vagy puzsér róbertet. akit budapest "liberális" népe esetleg megválaszt. de nem értem, hogy ez mitől lenne feltétlen jobb, mint tarlós. hacsak azért nem, mert így karácsony gergely barátait neveznék ki "szakmai" alapon, vagy puzsér róbert nevezni ki kocsmai barátait a "víziójához". és azt mondják, hogy ők majd jobban értenek hozzá, mint tarlós.

szerintem valóban független csoportok kontrollálhatnák a fideszt. de ehhez előzetesen a szimbolikus kérdéseket rendezni kellene. azt, hogy a magyar egy keresztény államnemzet. ez az általános emberségbe, emberiességbe vetett hit. nevezhetnénk úgy is. ami az egyiknek világias üdvtörténet, az a másiknak társadalomfejlődési modell. a reformáció azt mondta vagy ötszáz éve, hogy ez a kettő egy és ugyanaz. az egyház ebből következően legyen félig világias.

amikor a fejedelem elrendelte, hogy tógát kell viselni, akkor visszaüzentek neki, hogy akik papi pályára lépnek azok legyenek lojálisak. de aki nem azoknak ne legyen kötelező legfeljebb csak az ünnepnapokon. és a fejedelem azt mondta, hogy na jól van. humán értelmiség a mindenkori uralkodónak van alárendelve, a reálértelmiség viszont nincsen. egyiknek se. orbán viktor korlátozza a tudományosságot? ugyan már. orbán viktor korlátozza lovász lászló barátait, de ők nem "a" tudományosság. hanem ők egy részei annak. egyik azt mondja, hogy elmehet münchenbe. menjen el münchenbe. ott szabadon költheti a bajorok pénzét. nem szólnak bele az alapkutatásba. szerintem meg beleszólnak csak legfeljebb nem éri el azt a vezetői szintet, amibe a politikusok belebeszélnek. lótifutinak mehet el münchenbe. de ebben ne nekem legyen igazam. az mta vezető tudósai már éppen elérnék a nagy felfedezést csak palkovics nem ad nekik 10 millió forintot, akkor valakitől kérjék el azt a pénzt. a világban brutális mértékű pénzforrás van. orbán akkor se tudná a világ tudományosságát korlátozni, ha akarná. az mta-t megregulázhatja, elégtételt vehet, kirúghat neki nem tetsző bölcsészeket, vagy természettudósokat. de ez pont így van svédországban is. ha ott valaki szembemegy a 100 éve kormányzó szociáldemokratákkal, akkor lefasisztázzák. ahogyan a svéd családügyi miniszter szerint magyarországon a nők olyan helyzetben vannak, hogy az a vészkorszakot idézi. miközben azt mondják, hogy 10 millió forint kamatmentes hitelt kapjon minden 40 év alatti lány, asszony. erre mondja azt a svéd miniszter, hogy elnyomják a nőket. mondhatná azt, hogy ez így nem lesz jó, mert a férfiaknak kell a kamatkülönbözetet kitermelni. de hogy orbán egy nőellenes náci. ez egy hülyeség. és ilyenek a fidesz politikai ellenfelei.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 19:28:09

@444:

"az mszp-szdsz tudatosan erre játszott."

Az "elmútnyócév" már több, mint 8 éve véget ért.

"egy magyar szakképzési központ le tudna gyártani egy ilyen bonyolultságú?"

1942-ben képes volt a magyar ipar: https://hu.wikipedia.org/wiki/MÁVAG_Héja

"vagy 2010 előtt is hasonló volt a helyzet"

Miért nem válaszolod meg @screpes: igencsak releváns kérdését?

azt állítod, hogy az a "rendszer" ugyanúgy szerveződött, és szervezte hatalmát a közfunkciókban.
Aztán hiretelen elvesztette, mert hazug és [t]ehetségtelen volt. Leváltottuk őket (emiatt[]). Akkor most mi a teendő?
Azt várjuk, hogy másként legyen, vagy azt, hogy ugyanúgy?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 19:41:13

@444:

"orbán [...] az mta-t megregulázhatja, elégtételt vehet, kirúghat neki nem tetsző bölcsészeket, vagy természettudósokat. de ez pont így van svédországban is."

Nah, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bevételeinek csak a ~12%-a származik a svéd államtól; a svéd kormánynak nincs olyan fogantyúja a Svéd Királyi Tudományos Akadémia tagjain, mint Orbánnak van az MTA-tagokon.

Így tehát _nincs_ pontosan úgy Svédországban, mint Mo-n: ismét bebuktál egy állításoddal, ami tovább rongálja a szavahihetőségedet.

Miért nem válaszolod meg @screpes: igencsak releváns kérdését?

azt állítod, hogy az a "rendszer" ugyanúgy szerveződött, és szervezte hatalmát a közfunkciókban.
Aztán hiretelen elvesztette, mert hazug és [t]ehetségtelen volt. Leváltottuk őket (emiatt[]). Akkor most mi a teendő?
Azt várjuk, hogy másként legyen, vagy azt, hogy ugyanúgy?

2019.03.14. 19:47:08

@neoteny:
például egy mai hír, hogy fizika tanári ankétot tartottak. mit csinál a fidesz? kioszt egy díjat. éva néninek, hogy ő a nemzet pedagógusa.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2288813
de ehhez neki nem kell beállnia a soros elleni kampányba. de ha éva néni beáll az orbán elleni kampányba, akkor orbán nem tünteti ki. de ez pont így van svédországban. aligha kaphat állami elismerést, aki azt mondja, hogy a svéd állampárt vezetői alávalók. éva néni fizikát tanít. nem ellenzi a fideszt. és kitüntetik. na most ha valaki azt mondja, hogy ő jobban tanítaná a fizikát, akár még éva néninél is az odamehet a fizika tanár konferenciára. de csinálhat akár magániskolát is. normatív támogatást kap hozzá és adókedvezményeket. alapítványi keretek között elérheti azt, hogy null szaldóval üzemel. svédországban sikeres magániskoláknak is vannak kormányzati kapcsolatai. amerikában is. mindegy milyen párt kormányoz ahhoz kapcsolódnak a magániskolák is.

magyarországon van egy politikai csoportosulás, amelyik azt mondja, hogy ők nem fogadják el a keresztény államnemzetet (bármit is jelentsen). mert szerintük az a fasizmus. és amúgy nincsenek többségi magyarok, vagy ha vannak, akkor semmire se alkalmas, alávalók. és egy filozofikus mesterrassz feljebb való. és ezzel nyernének választást. és elég sok támogatójuk van. mert a nyugat gyarmatosító politikájában bevett, hogy egy ilyen helytartó elitet neveznek ki.

ha most a magyar ipar maga alá gyűrné albániát, akkor nyilván olyan kormány kellene tiranába, hogy az albánok ne albánkodjanak. majd jönnek a magyar tanácsadók és ők hozzák a munkakultúrát, a munkagépeket, a tőkét, miegyebet. és az albánok meg rendelődjenek ennek alá. de azt egy nyugati is érti, hogy nem feltétlen ez a legjobb az albánoknak. az albániát elfoglalóknak ez a legjobb. de ezzel szemben létrejön egy nacionalista populista ellenelit. akik azt mondják, hogy ősi albán albánságunk. ez ilyen. és ők győznek. a hazaárulók a történelem szemétdombjára kerülnek. és ez aligha változik meg a 21. században.

2019.03.14. 19:51:11

@neoteny:
mi akadályozza meg abban lovász lászlót, hogy az államtól független forrásokat biztosítson legalább egyes kutatócsoportoknak. és azt mondja palkovicsnak, hogy köszike, bocsika, nem kell egy fillér se. ha nincs, akkor nincs. de ha felfedeznek valamit, akkor majd azt mondják, hogy palkovics egyébként nem támogatta. és erre azt mondja, hogy arra is adnak valamennyi pénzt. csak a járműiparra több jusson. mert most ennyi a cél. orbán kiszolgálná a betelepülő gyáriparosokat. politikai okokból. aligha akarja a tudományos fejlődést megakasztani akárcsak magyarországon. miért akarná?

2019.03.14. 20:01:10

@neoteny:
lovász egy centralizált döntéshozatalt akar. mert szerinte csak így lehet megőrizni a kutatóhálózat "integritását". van az elnök, a főtitkár és még néhányan, akik akadémikusok. egyszer beválasztották őket és életük végéig ülnek az akadémián. és ők majd tudják, értenek hozzá, kívülről ne szóljon bele senki, mert ők a tudomány "belső logikáját" követik. és ők kiválasztanak 5,000 embert, akik többségének ez a rendszer jó.

akár 100 ezer embert is be lehetne vonni egy tudományos alapprogramba úgy, hogy valamilyen megoldatlan problémán gondolkodik. úgy, hogy szabad piaci munkahelye is van. lovász lászló azt mondja, hogy ők kialakítottak egy 5 ezer fős baráti kört. és nekik jár évi 40 milliárd. és azon megy a vita, hogy lehet-e máshogy. jó, hogy.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 20:06:18

@444:

"de ez pont így van svédországban."

Bzzzt, vár-város trükk ismét. Te ezt az állítást tetted:

"orbán [...] az mta-t megregulázhatja, elégtételt vehet, kirúghat neki nem tetsző bölcsészeket, vagy természettudósokat. de ez pont így van svédországban is."

Erről az állításodról -- ez volt a 'város' -- megmutattam, hogy hamis. Erre te visszavonulsz a várba, és elkezdesz fantáziálgatni: "aligha kaphat állami elismerést, aki azt mondja, hogy a svéd állampárt vezetői alávalók". Ki nem szarja le azt, hogy te mit fantáziálgatsz össze a svédekről, különös tekintettel az "állampárt"-jukra?

"ha most a magyar ipar maga alá gyűrné albániát, akkor nyilván olyan kormány kellene tiranába, hogy az albánok ne albánkodjanak. majd jönnek a magyar tanácsadók és ők hozzák a munkakultúrát, a munkagépeket, a tőkét, miegyebet. és az albánok meg rendelődjenek ennek alá. [...] a hazaárulók a történelem szemétdombjára kerülnek."

Tekintettel arra, hogy a "nemzeti kormányzat" is betolja a 10 milla/kopf-ot az "idegenek" beruházásaiba, a "nemzeti kormányzat" ugyanúgy hazaáruló, mint a korábbi kormányzatok voltak -- amennyiben ez a hazaárulás ismérve.

Miért nem válaszolod meg @screpes: igencsak releváns kérdését?

azt állítod, hogy az a "rendszer" ugyanúgy szerveződött, és szervezte hatalmát a közfunkciókban.
Aztán hiretelen elvesztette, mert hazug és [t]ehetségtelen volt. Leváltottuk őket (emiatt[]). Akkor most mi a teendő?
Azt várjuk, hogy másként legyen, vagy azt, hogy ugyanúgy?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 20:12:03

@444:

"mi akadályozza meg abban lovász lászlót, hogy az államtól független forrásokat biztosítson legalább egyes kutatócsoportoknak."

Az, hogy Lovász László annak az MTA-nak a vezetésére esküdött fel amelyik közfinanszírozását a Fidesz által írt Alaptörvény is, és az 1994-es MTA-törvény is biztosítja.

Ha pedig Lovász László pl. a Microsoft-tól szerezne kutatási finanszírozást, akkor te azonnal elkezdenél hazaárulásról bugyogni. Így feldughatod magadnak az ilyen kérdéseidet: Lovász Lászlót _nem_ az MTA finanszírozásának újraszervezésére választották meg akadémikus társai.

Miért nem válaszolod meg @screpes: igencsak releváns kérdését?

azt állítod, hogy az a "rendszer" ugyanúgy szerveződött, és szervezte hatalmát a közfunkciókban.
Aztán hiretelen elvesztette, mert hazug és [t]ehetségtelen volt. Leváltottuk őket (emiatt[]). Akkor most mi a teendő?
Azt várjuk, hogy másként legyen, vagy azt, hogy ugyanúgy?

2019.03.14. 20:12:47

@neoteny:
errefelé azt mondják, hogy legyenek kutatóegyetemek. a debreceni atomki az mta intézete az tartozzon a debreceni egyetemhez. és egyébként ennek a működést éppenséggel felügyelheti az mta. de ez egy vidéki kutató bázis, ehhez kapcsolódhatnak fejlesztőközpontok. nyilván szakosodnak valamire. debrecen elsősorban medikus és agrár diszciplínákban tartozik nemzetközi összevetésben a világ első harmadába. ez a prioritás. de ettől még a műszaki főiskolát és a szakképzési centrumot fel lehet szerelni. kiszolgálja a járműipart. de ez nem úgy van, hogy szedjék el a pénzt a bmw-től és laci bácsi majd elkölti a barátaival. ilyen a világban sehol nincsen. ezt az mta vezetésével megértetni szinte lehetetlen. néznek ki a fejükből, hogy ez korlátozás. igen. ez a világ alapműködése és ők vannak privilegizált helyzetben, amit az mszp-szdsz biztosított. a fidesz nem biztosítan. és mondhatja valaki, hogy akkor ő megy svédországba. menjen svédországba. de mondjuk a tandíjat, ami nem csengetett be az államkasszába esetleg visszafizethetné.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 20:20:22

@444:

"lovász lászló azt mondja, hogy ők kialakítottak egy 5 ezer fős baráti kört. és nekik jár évi 40 milliárd."

Akkor már nem hazaáruló Lovász László, akit a fia amerikai egyetemi helyével zsarolnak? (amiről az is kiderült, hogy a fia már nem is egyetemi hallgató, legalább is nem undergraduate?)

Az egyetlen dolog amire képes vagy az Lovász László köpködése. Ebben merül ki az összes tehetséged. A legolcsóbb agitpropot folytatod, és közben próbálsz a 'függetlenek' szerepében tetszelegni. De bebuksz rendszeresen, mint följebb is tetted a svédekkel.

Miért nem válaszolod meg @screpes: igencsak releváns kérdését?

azt állítod, hogy az a "rendszer" ugyanúgy szerveződött, és szervezte hatalmát a közfunkciókban.
Aztán hiretelen elvesztette, mert hazug és [t]ehetségtelen volt. Leváltottuk őket (emiatt[]). Akkor most mi a teendő?
Azt várjuk, hogy másként legyen, vagy azt, hogy ugyanúgy?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 20:22:24

@444:

"errefelé azt mondják, hogy legyenek kutatóegyetemek. a debreceni atomki az mta intézete az tartozzon a debreceni egyetemhez."

Kaptak is 7.2 tonna színarany árának megfelelő júdáspénzt, hogy ezt mondják.

Miért nem válaszolod meg @screpes: igencsak releváns kérdését?

azt állítod, hogy az a "rendszer" ugyanúgy szerveződött, és szervezte hatalmát a közfunkciókban.
Aztán hiretelen elvesztette, mert hazug és [t]ehetségtelen volt. Leváltottuk őket (emiatt[]). Akkor most mi a teendő?
Azt várjuk, hogy másként legyen, vagy azt, hogy ugyanúgy?

2019.03.14. 20:24:38

@neoteny:
lovász 2014-es választások után májusban lett az mta elnöke. és akkor azt gondoltam, hogy lovász lehet az mta 2.0 első elnöke. ugyanis ha azt mondja neki a kormány, hogy egyezkedjenek, akkor azt mondja: hogyne. építsük fel csillagvárost 2030-ra. és ha orbán addig marad kormányzó, akkor majd ő adja át. ha nem, akkor nem. miért lenne az mta feladata az, hogy kormányt buktasson? évtizedes időtávokban kell tudományos alapprogramokat meghirdetni nemzetközösségi keretek között. tehát találni kell egy szövetségest, akivel szorosabb a kapcsolat. és ezek hagyományosan a németek. de ha még ebbe tennének pénzt amerikai magánemberek azért, hogy az oroszok biztosan kiszoruljanak, akkor tegyenek bele még pénzt. de ekkor kezdődött el az ukrán válság is.

lovász lászló az mta élén politikai tisztséget tölt be. neki ezekre is figyelemmel kellene lennie. elvben neki van a legjobb orosz szakértője. aki azt is tudja, hogy mit mondott molotovnak zinovjev a hátsó szobában, amikor telefonon beszélt ribbentroppal. az mta egy vagy néhány munkatársának nagyon kell értenie, hogy mi zajlik a kreml világában feltéve, hogy ők a hagyományos orosz diplomáciát képviselik és abból mi lenne a legjobb magyarországnak, európának. lovászt megválasztották májusban, ezzel tisztában kell lennie, mert a kijevi konfliktus kirobbant februárban.

lovász néz ki a fejéből, hogy micsoda? a politikának mi köze van egy állami akadémia működéséhez? mint a hülyék gyülekezete lenne. nem lehet érteni, hogy közéleti idióták, vagy micsoda.

2019.03.14. 20:36:19

@neoteny:
elvben lovász lászló rendelkezik a legjobb szociológusokkal, szociálpszichológusokkal magyarországon. csak kellene értenie, hogy mit akar a magyar társadalom. azt mondják, hogy orbán erre ráérez. lovász lászló barátai nem éreznek rá? nem lehet, hogy a szociológusok előíró jelleggel képzelnek el valamit. mint a kommunisták. és erre adott válasz a népi nacionalizmus? az nem lehet? jaj szegény kiscigányok. ez a szociológiai iskola. de ezt még a cigányok többsége is elutasítja. mert ők inkább gereblyéznének egy kicsit. annyi mozgás kell. utána kártyáznának a napközi otthonban. csak legyen cipő a szociális boltban.

és erre sanyi a kútfúró válasza az, hogy cipőipari ktsz kellene. és abból lehet tisza cipő, csak sanyi szerint a régi nszk licenszeket kellene megvenni. úgy lehetne "predátoros". nem lehet, hogy sanyi közelítése racionális, sanyi szemléli reálisan világot szemben az mta szociológusaival. szerintük sanyi egy sötét fasiszta. a rasszizmusát felülírta a szexizmus. stíröli a nagyseggű nigger csajokat. de ha ezt úgy fejtik meg, hogy sanyi "náci". és kell valami átnevelő program. amihez majd ők értenek. mert hiszen ők az akadémia.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 20:38:51

@444:

"de ez nem úgy van, hogy szedjék el a pénzt a bmw-től és laci bácsi majd elkölti a barátaival. ilyen a világban sehol nincsen. ezt az mta vezetésével megértetni szinte lehetetlen. néznek ki a fejükből, hogy ez korlátozás. igen. ez a világ alapműködése és ők vannak privilegizált helyzetben, amit az mszp-szdsz biztosított. a fidesz nem biztosítan."

És a sok képviselő (egyéni és listás egyaránt) épp' azért került megválasztásra és csípi fel a havi millát minimum, hogy erről egy parlamenti vitát rendezzen, majd szavazzon a törvényjavaslatokról amik módosítják az Alaptörvényt és az 1994-es MTA törvényt. _Ez_ a jogállami módszer. Persze ez sem tetszene sokaknak, de ha így történnének (történtek volna) az események, akkor még legalább arra hivatkozhatna a kormánypárt (koalíció), hogy a formákat betartották. De Orbánnak fontosabb volt az emberkedés, az elégtételvétel. Hát akkor szopja a jogi faszt.

2019.03.14. 20:43:00

@neoteny:
lovász rendelkezik elvben legjobb közgazdászokkal. kanyarítsanak már egy alternatív gazdasági programot reálgazdasági számításokkal. lovász rendelkezik a legjobb jogtudósokkal. készítsenek A, B, C jogrendet amelyik liberálisabb a jelenleginél. a nép válassza ki a neki tetszőt. az akadémikus csak úgy kapnak havi tiszteletdíjat életük végéig. esetleg ebből. jaj, jön az orbán és ellehetetleníti a tudományosságot. igen, tényleg?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 20:53:07

@444:

"lovász lászló az mta élén politikai tisztséget tölt be."

Lovász László tud törvényt, vagy törvényerejű rendeletet hozni? Mert ha nem, akkor _nem_ politikai tisztséget tölt be az MTA élén.

De egyébként is: bárhogyan is kerül definiálásra a jogállam, a minimum az, hogy "a rule of law, not of people". Vagyis a törvény kerül érvényesítésre, nem a (bármelyik) politikusok személyes preferenciái. Márpedig az eddig követett államhatalmi ténykedés törvénysértő: ezt megelőlegezte Orbán Viktor, amikor az egyik legnagyobb nemzeti ünnepen mondott beszédében megfenyegette a szerinte nem eléggé deferens magyarokat az elégtételvétellel.

2019.03.14. 20:55:21

@neoteny:
az mta tagok ugyanígy kapnak pénzt az életük végéig. palkovicsról megírták, hogy akadémia tagjaként havi 800 ezer forintot vesz fel a miniszteri fizetése mellett. szegény elnyomott akadémikusok. melyik filozófus kapjon havi félmilliót, higy megírja az és-ben, hogy sötét diktatúra van. ahonnan még kap egy másik félmilliót. az nem lehet, hogy ilyen is van? és ők mondják, hogy magyarországon a tudományosságnak vége szakad. és ezzel az ország harmadik világ szintjére süllyed. és ezt szopják be egyesek. ürge vorsatz diána, aki rájött, hogy itt a kormány pénzeket oszt, ami egyeseknek jó, másoknak nem annyira. és erre rádöbbent, amikor nem neki és a barátainak osztottak. mert addig ez természetes volt. van egy budapesti értelmiség kör, akik számára természetes, hogy a gyerekből államtitkár lesz. és most németh sziszi, hogy ő hozza a birkózó haverjait csepelről.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 20:56:42

@444:

"lovász rendelkezik elvben legjobb közgazdászokkal. kanyarítsanak már egy alternatív gazdasági programot reálgazdasági számításokkal. lovász rendelkezik a legjobb jogtudósokkal. készítsenek A, B, C jogrendet amelyik liberálisabb a jelenleginél. a nép válassza ki a neki tetszőt."

_Ekkor_ lenne Lovász László politikus: ha ezt tenné. Ami előíró, az nem lehet tudomány; ami tudomány, az nem lehet előíró.

Te viszont nem tudsz érdemben válaszolni screpes kérdésére; ez megmutatja a rendszer-apológiád ürességét.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 21:04:27

@444:

"melyik filozófus kapjon havi félmilliót, higy megírja az és-ben, hogy sötét diktatúra van. ahonnan még kap egy másik félmilliót. az nem lehet, hogy ilyen is van?"

És ha ilyen van, akkor mi van? A Fidesz milyen csatornákon keresztül finanszírozza a saját janicsárjait?

Még mindig nem érted: az soha nem elég jó indok semmire, hogy valami bassza Orbán Viktor csőrét -- vagy a te csőrödet, vagy a népfőiskolások csőrét vagy a Fácán törzsközönségének csőrét. Tessék ezt megfelelő parlamentáris módon lesakkozzni. _Ez a minimum_. _Ez_ nem opcionális.

Te viszont nem tudsz érdemben válaszolni screpes kérdésére; ez megmutatja a rendszer-apológiád ürességét.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 21:07:01

@444:

"most németh sziszi, hogy ő hozza a birkózó haverjait csepelről"

Ez a Németh Sziszi birkózott valaha is versenyszerűen? Melyik egyesület színeiben? Mikor? Milyen eredményeket ért el a szőnyegen?

2019.03.14. 21:13:20

@neoteny:
van a valóság. mondhatnám azt is, hogy a világ alapműködése. alapvető emberség, emberiesség, ami nem az angyalok fényességes, de nem is a haláltáborok sötét világa. amilyen úgy általában a világ.

egyik reggel az úton bementem egy kisebb hipermarketbe. ahol korábban még nem jártam. és hülyének néztek, mert betévedtem valami pultba, amiről azt gondoltam, hogy önkiszolgáló. de mint kiderült nem. csak nem volt eladó. hívni kellett mancikát a raktárból, hogy jöjjön már és mérjen nekem ezt azt. de én voltam a hülye. mancika mosolygott, hogy nagyon korán van az úrnak. tudhatnám, hogy bár kinyitottak, de ilyenkor még reggeliznek. mondtam, hogy én is. azért jöttem be vásárolni. csak ők ezzel nem számoltak.

így működik a magyar valóság. kis világok, amiben van egy sajátos szokásrend. és neked adott esetben tudnod kell, hogy ha te vevőként reggelizni akarsz, akkor számolnod kell azzal, hogy az eladók is reggeliznek. és ezt megértően tudomásul vettem. nem állítom azt, hogy az életemre törtek. azt se, hogy ilyen sehol a világban nincs, csak magyarországon, stb.

2019.03.14. 21:28:43

@neoteny:
de ez esetben az kellene mondani lovásznak, hogy ő nem tárgyal az itm-mel. mert hogy a munkaköri leírása az akadémiáról szóló az 1994. évi lx. törvény, ami hatályban van. tehát ha palkovics akadémikus szeretne vele barátilag beszélgetni, akkor kollegiálisan meghívja egy kávéra, de azon túl esze ágában nincs tárgyalni, mert hogy nincs miről. van egy hatályos törvény és az alaptörvény, amit az első orbán kormány idején fogadtak el. és ennyi. ezeket lehet módosítani. és ha az új rendszer nem fogadható el, akkor a törvényi zárószavazás pillanatában felajánlja a lemondását. és az akadémia politikai okokból kénytelen lesz új elnököt választani. és palkovics vállalja ennek az ódiumát.

ez korrekt. az is korrekt, hogy tárgyalni akar. de lovász arról tárgyalna, hogy másik fogadja el, hogy minden marad a régiben. azaz arról, hogy majd palkovics meghátrál. és ez így ugyanaz a revolver politika, amit a kormány is képvisel. erre mondom azt, hogy az ilyen esetben az egyik maradhat. egymást is lelőhetik, olyan a tarantino filmekben van.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 21:28:54

@444:

"így működik a magyar valóság."

Gond egy szál se; de akkor ne tessék ríni, hanem tessék mosolyogva elfogadni azt, hogy így működik a magyar valóság. _Ebben_ a magyar valóságban semmi sem indokolja azt, hogy a magyaroknak nyugati béreket fizessen akárki is. _Ebben_ a magyar valóságban semmi sem indokolja azt, hogy a magyarok hozzáférjenek a nyugati javakhoz. _Ebben_ a magyar valóságban semmi sem indokolja azt, hogy az átlagos magyar megéljen tisztességesen minimális önszorgalommal.

Abban a pillanatban bekussolok, amikor a magyarok megszűnnek nyígni. De amíg ők nyígnak, addig én is elmondom nekik azt, hogy milyen következményei vannak a magyar valóság megértő tudomásulvételének.

2019.03.14. 21:43:57

@neoteny:
de lehet, hogy sanyi elképzelése az áfész bolthálózattal nem akkora nagy hülyeség. ahol ugye minden bolt önállóan gazdálkodik, csak épp közösségi beszerzés van és az áfát természetben fizetik meg, tehát leszállítják az árut. pont így működött a szocializmus. csak nem jutott mazsolás krémtúró a napköziben. amit sanyi és társaik még gyerekként reklamáltak. és amivel megbíztak, hogy intézzem el. mert hogy volt valami diákparlamentarizmus. és a reformszocialista megyei párttitkár elmagyarázta miért nincs mazsola a napközis krémtúróban. és elmagyarázta a szocialista kibontakozás sajátosan magyar útját. aminek az volt a lényege, hogy kapitalizmust kell építeni, de csak úgy ímmel-ámmal. mintha az lenne, de valójában feudális alapok kellenek. amiben azért megmutatkozik az egyén. szóval ezt a sajátosan magyar utat kellene megtalálni. ez a többségi magyarok hite. hogy ilyen létezik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 21:49:15

@444:

"de lehet, hogy sanyi elképzelése az áfész bolthálózattal nem akkora nagy hülyeség."

A magyar valóságban az; Sanyi vegye csak megértően tudomásul a magyar valóságot.

ijontichy 2019.03.14. 21:51:31

@444: "így működik a magyar valóság."
Így bizony!
"Meek and obedient you follow the leader
Down well trodden corridors into the valley of steel"

444.hu/2019/03/14/hiaba-van-tanitasi-szunet-penteken-kormenden-kotelezoen-kirendeltek-az-iskolasokat-hogy-meghallgassak-a-fideszes-polgarmestert-majd-visszavontak-a-dolgot

:-DDD

Valamikor a '70-es évek végén próbált a gimi buzgó gizgaz igazgatója egy április 4-e alkalmából ilyet elkövetni. Azt is visszavonták, nem csekély mértékben a párttitkár ofőm erőteljes tiltakozásának hatására (nem rejtette véka alá, meg is beszéltük órán, mert akkor voltak még ilyen pedagógusok).
Az alcsúti büdösbolsi teljesen hazavágta a magyar társadalmat(haza, az akolmeleg, létező cucilizmusba) :-(. Mára a magyarok nem otthon vannak otthon. Mi több úgy tűnik - az orbáni exkrementum (aka. agyfingás) hatására - egyre többeknél elmentek otthonról.

2019.03.14. 21:56:05

@neoteny:
tehát ha van egy rosszul működő multi (ez egy út menti kis spar üzlet volt, szemben volt egy tesco, de a kisebb üzletbe mentem be, hogy veszek valami reggelit.) lehet, hogy a kisboltok országos hálózatának kellene versenyeznie. és nem az amerikanizált hipermarketeké feltétlen a jövő. amit ugye nyugaton meghirdettek. sok versengő kisebb háziiparos népbolt kellene, ez inkább illeszkedik a magyar településhálózathoz. a földrajzhoz, a hagyományokhoz, stb.

2019.03.14. 22:28:52

@ijontichy:
nézd, én kisz tag sem voltam. nem akartam az lenni. engem azonban nem zavart, hogy valaki mozgalmárrá akart válni. és az sem, hogy valaki be akart állni a pártba. mert hogy az egy ilyen világ volt. valakinek be kellett állnia. és nem gondoltam, hogy ez a rendszerváltással megváltozik. a több pártrendszer ugyanis a több pártot követelne. nem gondoltam azt, hogy ha 800 ezer párttag sokfelé eloszlik, akkor attól sokkal jobb lesz. hanem azt gondoltam, hogy egy politikai csoportosulás épít majd egy új állampártot. és erre volt esélye az úgynevezett baloldalnak. de most az úgynevezett jobboldal uralhatja a politikát. engem nem zavar. nulla pártrendszer jobb lenne, de ahhoz közvetlen kiválasztás kellene. egyén jogai elemi közelítéssel leginkább akkor érvényesül, ha az egyéni jelöltekre szavazunk. na most azt mondják, hogy az ne legyen. mert akkor gulyás márton a közös ország nem jutna be a parlamentbe. mert nekik nincs számottevő tagságuk a körúton kívül. gulyás mártont elküldik a halál faszára. és helyébe lép gulyás gergely. nem látom be, hogy az ő csapata miért lenne feltétlen rosszabb. azt sem, hogy miért lenne feltétlen jobb. nem fogok belépni, de ha valaki be akar lépni, akkor lépjen be. és felőlem váltsák le a fideszt. de ugyanígy az ellenzéket is le lehet váltani. és ha nem kerül a parlamentbe szél detti, akkor vége van a demokráciának?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 22:55:43

@444:

"tehát ha van egy rosszul működő multi"

No de hát nincs; a rosszul működő multi megszűnne, mint ahogy a Palóc Nagykereskedelmi Kft. is megszűnt a magyar valóságban.

2019.03.14. 22:55:52

@ijontichy:
errefelé az elmúlt két héten járt a francia és a spanyol nagykövet. mindkettő találkozott középiskolásokkal. és nem merült fel az, hogy ne mehessen oda. a spanyol nagykövetnek azt mondták, hogy ebben a városban éppen most 200 középiskolás diák tanul felsőfokon spanyolul. két tannyelvű osztályokban anyanyelvi lektorokkal. ó nagyszerű. találkozhat velük? igen. de egy magyar állami vezető ne léphessen be egy magyar állami iskolába?

2019.03.14. 22:59:42

@neoteny:
de az áfész bolt az nem kft. hanem áfész. az a társasági forma.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 23:02:11

@444:

Attól még darabokra töredezik a magyar valóság szikláján.

ijontichy 2019.03.14. 23:24:00

@444: Én sem voltam KISZ tag (bizony, akkor, és csak annyit mondtam, hogy nem érdekel).
De hiába beszélsz mellé: büdösbolsi szokás biodíszletnek kivezényelni diákokat.
"de egy magyar állami vezető ne léphessen be egy magyar állami iskolába"
Ne bizony! Semmi keresnivalója ott. Menjen dolgozni! Ne terjessze a kognitív funkciókat súlyosan károsító agyfertőzését (nem beszélve puszta látványának hatásáról, az ifjúság erkölcseire) :-).

A fidesz az mszmp valódi utódpártja, igazi "jellembajnokok" gyűjteménye. Mondd csak, a 9 éve "de facto" kétharmados pártocskád miért nem rendezte még mindig el az ügynök-aktákat? 2010-ig úgy harsogott e tárgyban a röfögés, hogy majd ledűltek a parlament falai.
Alaptörvénykedni persze volt idejük, meg eszük:
civilhetes.net/amikor-a-komcsik-komcsiznak
Szóval, amíg ez az "átvilágítás" nem történik meg, jobb ha egy "magyar állami vezető" nem lép be egy iskolába. Ki tudja, milyen róka bújik a narancsra fakított bundában? Aki ismeri a komcsikat, tudja, hogy az ember nem lehet elég óvatos :-)

2019.03.14. 23:50:32

@ijontichy:
de ez esetben a spanyol állam képviselője se léphessen a spanyol iskolába, a magyarba meg végképp ne. ez alapján.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 23:59:02

@444:

"de ez esetben a spanyol állam képviselője se léphessen a spanyol iskolába"

Spanyolországban a spanyol valóságot kell megértően tudomásul venni.

"a magyarba meg végképp ne"

A spanyol állam képviselője nem lép magyar iskolába magyar állami képviselő kisérete nélkül. Így ha magyar állami képviselő nem lép magyar iskolába, akkor a magyar valóságból fakadóan spanyol állami képviselő sem lép magyar iskolába: gond egy szál se'.

2019.03.15. 00:02:05

@ijontichy:
egy hír a mai néplapból (amelyik mészáros lőrinc "propaganda lapja"). karrier orintációs pályaválasztást tartott a szakképzési központban 360 amerikai vállalatot tömörítő amerikai kamara. és ez a hölgy arról beszélt egy magyar állami iskolában, hogy az amerikai cégek mennyire jók. és ők majd tanácsokkal látják el a fiatalokat.
cdn1.haon.hu/2019/03/1L2A3448.jpg
és az amcham ügyvivője után felszólalt a polgármester, hogy igen, igen és mennyi új munkahelyet teremtettek. ez ugye állam-piac összefonódás. de ennek részesei az amerikaiak, németek, a francia, spanyol nagykövet is azért jönnek, hogy a saját érdekeiket figyelembe véve kampányoljanak.

az egy érdekes elképzelés, hogy a magyar állami intézményekből éppen a magyar politikusokat tiltsák ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 00:09:46

@444:

"és az amcham ügyvivője után felszólalt a polgármester, hogy igen, igen és mennyi új munkahelyet teremtettek. ez ugye állam-piac összefonódás."

Mert ilyenné teszi a magyar valóságot a polgármester.

"az egy érdekes elképzelés, hogy a magyar állami intézményekből éppen a magyar politikusokat tiltsák ki"

Aki MSzMP tag volt, az nem lehet _magyar_ politikus. Ez a magyar valóság.

tudomvagynem 2019.03.15. 00:26:31

@444: Mondod, hogy nem voltál KISZ-tag. Rendben van, de ennek a mondatnak akkor van tartalma, ha tudjuk, kb. mikor. A KISZ 1989-ben feloszlott. Ha valaki akkoriban, vagy 87-88 körül kezdte a gimnaziumot, akkor nem volt nagy cucc nem KISZ-tagnak lenni. Persze ha korábban, akkor igen.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 00:27:53

@ijontichy:

Ezt láttad az Indexen? nem piskóta:

index.hu/gazdasag/2019/03/14/vegleg_kilotte_az_mnb_matolcsy_unokatestverenek_bankjat/

Ugyan az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, azonban a banknál vezetett számlát Matolcsy Ádámnak, a jegybankelnök fiának több céges érdekeltsége is. Azonban az ifjabb Matolcsy számára nem jelent veszélyt az NHB haldoklása, ugyanis két héttel az előtt, hogy az MNB intézkedett a bankkal szemben, a Gránit Banknál nyitottak új számlákat.

A Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. azonban már nem volt ennyire szerencsés, az mfor.hu értesülései szerint több milliárdjuk van az NHB számláin. A biztonsági cég szárnyalásba kezdett Orbán alatt [...]

----

Saját csemetét kimenti Matolcsy, de arra már nem futja, hogy a kormányzat magánhadseregét is riassza? Jáj, nehogy összeverjenek MNBs arcokat a pesti éjszakában (német autógyári menedzser helyett).

2019.03.15. 00:43:27

@neoteny:
heti hír.
Toborzóirodát nyitott a belvárosban a Krones
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3301/190312-krones-toborzo-iroda-pl-mj_2.jpg
ez egy támogatott német cégvezető és a polgármester. és "toborzóirodát" nyitnak ezekkel a lufikkal. és lehet mondani, hogy ez a támogatási rendszer ilyen buborékokhoz vezet. mert most hirtelen túl sok szakközépiskolás kellene. őket el kezdik képezni. de utána már nem kell majd annyi. és erre azt mondom, hogy iez egy reális veszély. de matolcsy a nemzet esze azt mondja, hogy ebből lehet ugyan válság, de majd csatlakozunk a selyemúthoz és a magyar gazdaság majd pont jól jön ki a válságból. mert ezt kiszámolták. és a jegybanknak eddig sem mázlija volt, hanem jól kialakított monetáris stratégia mentén haladnak és kezükben tartják a pénzügyi folyamatokat. és amíg a költségvetési hiány alacsony és a folyó fizetési mérleg többletet mutat addig a gazdaság stabil. és majd a falusi csok lehet, hogy sokba kerül, de lendít a vidéken. és majd úgy penderül, hogy jó lesz a magyaroknak. mert ezt is kiszámolták. vagy legalábbis bíznak a jó szerencsében. aztán lehet mondani, hogy de csődbe ment a növekedési hitelbank. magyarországon a bankcsőd nem a jobboldali kormányok sajátossága. a nép erre csak legyint. mindenki ezt csinálta. beültek a haverok. néhány bank csődbe ment. most ezek csinálják. mit kellene tenni? szavazzon a nép gyurcsányra? éppenséggel szavazhat a fideszre, mert matolcsy mesteren ugyan lehet mosolyogni, de jelenleg ez a rendszer kisebb döccenőkkel ugyan, de működik. később hogy lesz az majd később kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 00:55:46

@444:

"mit kellene tenni?"

A magyar valóság megértő elfogadása a helyes cselekedet. Abból származik a legtöbb lelki béke is.

2019.03.15. 01:09:16

@tudomvagynem:
amikor 8. osztályos voltam, akkor még olyan idők voltak, hogy az általános iskolai párttitkár az ország összes középiskolájából ki akart rúgatni. annak ellenére, hogy az iskolában elég jó tanuló voltam. mondhatnám azt is, hogy majdnem a legjobb.

a rendszer úgy működött, hogy a felvételi mellé csatolni kellett egy jellemzést. és ha abban szerepelt, hogy középiskolai tanulmányokra nem javasolt, akkor az illetőt nem vették el sehová, legfeljebb csak a dolgozók esti iskolájába. azonban volt nulladik jelentkezési lehetőség, néhány elit iskolába lehetett ilyenformán bekerülni, oda nem kellett jellemzést küldeni. azok működésébe ilyenformán nem szólt bele a párt. így működött a rendszer. felvettek. nem tiltottak ki sehonnan. értelemszerűen nem léptem be a kisz-be. amúgy se léptem volna be. nem gondoltam, hogy ezzel egy hős vagyok. azt sem, hogy aki kisz tag feltétlen rosszat akar.

2019.03.15. 01:20:08

@neoteny:
a fidesz azokban a városokban teljesít viszonylag jól ahol van termelő ipar. győr, székesfehérvár és debrecen. szeged és részben pécs is az ipari termelést feladták. miskolc ugyan nem adta volna fel, de ott a nehézipar összeomlott. őket is bevonnák a keresletélénkítésbe. és ennek látványosan ellenáll budapest mondván, hogy termelő ágazatok nélkül globális pénzügyi kereskedelmi szolgáltató központtá válnak. ehhez jelentős készpénz tartalék és/vagy külső gyarmatbirodalom kellene. és azt mondják, hogy orbán a szellemi szabad foglalkozásokra szakosodott kockázati tőkéseket elijeszti.

tudomvagynem 2019.03.15. 03:35:21

@444: "amikor 8. osztályos voltam, akkor még olyan idők voltak, hogy az általános iskolai párttitkár az ország összes középiskolájából ki akart rúgatni. annak ellenére, hogy az iskolában elég jó tanuló voltam. mondhatnám azt is, hogy majdnem a legjobb." Mi volt a baja veled?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 04:18:11

@444:

"a fidesz azokban a városokban teljesít viszonylag jól ahol van termelő ipar."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

Janossz 2019.03.15. 08:55:59

@tudomvagynem: " akkor még olyan idők voltak, "

Mivel a KLIK még nem volt feltalálva, érdekes mód könnyen lehetett az egyik iskolában olyan idő, a másik intézményben (vagy városban) meg egészen másmilyen.

Nálunk a KISZ egyfajta vitakör volt, ahol két negyedikes, valami dunamenti sváb faluból jött, nyugati propagandától erősen fertőzött egyén egész érdekessé tette a diskurzusokat. A felvételi kilátások miatt kellett a tagságuk, de tapsolni azért nem akartak. A hajuk szála sem görbült, bár szerintem az iskola ideológia vezetéséért felelősek nem nagyon bánták volna, ha kevesebbet szerepelnek. :-)

2019.03.15. 09:40:55

@Janossz:
a sváb osztálytársamék ebédre hívták a környékbeli szegényebbeket. és a sváb nagymamának hazafias verseket kellett szavalni. és sírt, hogy oda lett nagy magyarország.

kölcsey huszt című verse kapcsán megkérdezte az irodalom tanárnő, hogy és ki tudja, hogy hol van huszt? mire a kis sváb jelentkezett, hogy ő tudja. nemrég jártak ott. a román határától nem messze van a szovjetunióban. mire az irodalomtanár felkapta a nagy favonalzót és azzal majdnem leütötte a fejét. tanuld meg fiam, hogy a partium és erdély nekünk nem románia és kárpátalja nekünk nem a szovjetunió. a kis sváb mondta, hogy nagymamája is így tanította, de ez van az autóstérképen.

2019.03.15. 10:18:20

@neoteny:
mondj olyan magyarországi városokat, ahol jelentős ipari termelés és jelentősek a "baloldali" pártok.

ahol összeomlott az ipar ott jobbik erős. ahol megmaradt ott szinte csak a fidesz van. az egy dolog, hogy tgm meghirdeti a világforradalmat. de a gyári munkások nem nagyon szavaznak az úgymond baloldali liberális pártokra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 10:35:50

@444:

"ahol összeomlott az ipar ott jobbik erős. ahol megmaradt ott szinte csak a fidesz van."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

2019.03.15. 10:58:09

@neoteny:
mondj valós cáfolatot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 11:03:08

@444:

Te egy kongenitális hazudozó vagy: ez már vagy egy tucatszor bizonyításra került. Csak azért nem többször, mert lehetetlen az összes hazugságodat bizonyítani: az egy teljes munkaidős elfoglaltság lenne. És téged nem zavar az, amikor rád bizonyítják egy hazugságodat.

Janossz 2019.03.15. 11:04:56

@444: A Fidesz ott erős igazán, ahol ipari termelés, mint olyan nem létezik.

2019.03.15. 11:43:56

@Janossz:
a városokról volt szó. a fidesz a falvakban, faluközösségekben még erősebb. ahol a gazdagság elsődlegesen a termelésre van alapozva.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 12:02:58

@444:

"a falvakban, faluközösségekben [...] a gazdagság elsődlegesen a termelésre van alapozva."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

Csak azért termelnek az emberek, hogy fogyasszanak. Semmi más értelme sincs a termelésnek. Illetve van: a merkantilisták számára a termelés maga (volt) a cél, hogy az állam (a szuverén) hatalomra tegyen szert a nemesfém-pénzek felhalmozásával. De amikor mindenütt fiat (beválthatatlan) pénz létezik csak (amennyire tudom, a svájci frank volt az utolsó pénz ami aranyalappal rendelkezett, de az is megszűnt 2000-ben), a pénzfelhalmozás sem igazi cél: mindegyik pénzt kibocsátó központi (jegy)banknak inflációs céljai vannak, pontosan a megtakarítások megakadályozására, hogy a népek költsék a pénzüket, hogy a pénz "forogjon", mert hogy attól 'élénkül' a gazdaság.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 12:15:50

@444:

Továbbá a te apád is otthagyta a jobbágyfalu nehéz, de értékes életét és a városba költözött. Ha igaz lenne az érvelésed, akkor a családotok összes gazdagsága csak abból származott volna, hogy fogyasztottatok. De te magad állítottad, hogy mindkét szülőd az exportra _termeléssel_ volt valamiféle kapcsolatban: tehát még a saját mesédet sem alkalmazod konzisztensen. Az igaz, hogy te azt állítottad saját magadról, hogy te többet fogyasztasz, mint termelsz: de még ha így is lenne a te esetedben, ez nem jelenti azt, hogy az ilyen minden városlakóra igaz lenne. A szüleidre biztosan nem volt igaz.

2019.03.15. 13:16:10

@neoteny:
valamit félre értesz. nem állítom azt, hogy egyetlen város sem termel valós árut. a főváros nem termel. és budapest liberális népének elképzelése az, hogy kizárólag a fogyasztásra alapozzák a gazdagságot. ami nem lehetetlen feltéve, hogy szellemi javakat állítanak elő. és erre azt mondják, hogy o1g a szellemi szabad foglalkozásúakat korlátozza. mert hogy korlátozza a kutatás szabadságát, elüldözi a tudást, a civileket és efféléket mondanak ugyebár. de valójában az állami intézményekben korlátoz. amire fel van hatalmazva. illetve nem állapodik meg az egyesült államokkal a kettős diploma kiadásáról. tehát a ceu nem élvez előnyöket.

de mégis mi akadályozza meg az amerikai vállalatokat, hogy a budapesti ceu-n szerzett diplomát elismerjék? van egy amerikai cég bosztonban. és a hr-es azt látja, hogy a jelentkező budapesten végzett. na jó erről nem állapodott meg az egyesült államok és magyarország. és? ennek az állami intézményekben, a diplomáciában van jelentősége. és a ceu elsősorban erre a célra képez kádereket.

2019.03.15. 13:31:06

@neoteny:
ezek szerint a németek hülyék, mert hogy növekvő fizetési mérleg többletük van.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/germany-current-account-to-gdp.png?s=deuca2gdp&v=201810021230a1&d1=19190101&d2=20191231
persze ez önmagában nem jelent semmit. mert ausztriában közel sincs ekkora többlet mégis gazdagabbak.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/austria-current-account-to-gdp.png?s=autca2gdp&v=201901171752a1&d1=19190101&d2=20191231
az amerikai gazdaságban hiány van. és ennek ellenére az amerikai gazdaság technológiai értelemben jóval fejlettebb, mint a német. az amerikai gazdaság jóval erősebb, mint az exportnak kitett német. de a németek ezzel együtt merkatilisták a mai napig.

2019.03.15. 13:41:30

@neoteny:
még csak azt sem gondolom, hogy feltétlen növelni kell az exportot, miért kellene. hanem azt, hogy a magyar gazdasági iskola hagyományosan export vezérelt növekedést céloz. az ellenzéki közgazdászok is azt mondják, hogy azt kell növelni. mert hogy az adja a stabilitást. úgy lesz költségvetési egyensúly és növekedés. aztán egy másik kérdés, hogy nem csinálnak nullás költségvetést, mert a tőkepiac megbaszná őket azonnal. a rendszer arra van alapozva, hogy az államháztartás folyamatosan hiányt produkáljon.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 15:17:41

@444:

"nem állítom azt, hogy egyetlen város sem termel valós árut. a főváros nem termel."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

A 'főváros' annyiban nem termel, amennyiben ott kerülnek elfogyasztásra a köyponti kormányzat által beszedett adók. De erről te ugathatsz a legkevésbé: a te hitsorososaid csippentettek fel 7.2 tonnányi színaranynak megfelelő júdáspénzt. No annak a pénznek a túlnyomó része adókból származik; és mindazok a reformátusok, akik személy szerint kaptak ezekből az államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból valóban fogyasztottak, de nem termeltek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 15:20:53

@444:

"azt [...] gondolom, hogy [...] hogy a magyar gazdasági iskola hagyományosan export vezérelt növekedést céloz. [...] mert hogy az adja a stabilitást. úgy lesz költségvetési egyensúly és növekedés."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

Ez nem bármiféle "magyar iskola", hanem merkantilizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 15:45:10

@444:

"a németek ezzel együtt merka[n]tilisták a mai napig."

Rájuk is kiabálod, hogy gyarmatosítók.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 16:21:49

@444:

"aztán egy másik kérdés, hogy nem csinálnak nullás költségvetést, mert a tőkepiac megbaszná őket azonnal."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

Itt van az országok listája a GDP-jük arányában vett költségvetési többletük vagy hiányuk szerint sorbarendezve. A 0.0-nál magasabb (tehát költségvetési többletű) országokat _nem_ bassza meg a tőkepiac azonnal.

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2222rank.html

2019.03.15. 17:17:19

@neoteny:
prágából kibaszták a ceu-t és fasizmust kiáltottak a világlapok? ugye nem. van egy szar, szemét magyargyűlölő társaság budapesten ők próbálnak diktálni, velük szemben van megválasztva orbán. azért megy a balhé, hogy tiltakozzanak és ne engedjék őket a magyar közintézmények közelébe se. a gyerekeiket se. és megy, hogy ez észak-korea, stb. ez a balhé megy 25 éve, vagy inkább 125 éve. erről szól a magyar közélet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 17:23:02

@444:

"prágából kibaszták a ceu-t"

Ettől te még egy ótvar gennyláda hazudozó vagy, ahogy demonstráltad itt is:

"aztán egy másik kérdés, hogy nem csinálnak nullás költségvetést, mert a tőkepiac megbaszná őket azonnal."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

Itt van az országok listája a GDP-jük arányában vett költségvetési többletük vagy hiányuk szerint sorbarendezve. A 0.0-nál magasabb (tehát költségvetési többletű) országokat _nem_ bassza meg a tőkepiac azonnal.

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2222rank.html

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 17:34:05

@444:

Hány Fideszes-KDNPs csicska utazott ki New York államba a "közvagyonból" azért, hogy 'ellenőrizze' azt, hogy a CEU megfelelt-e a törvénymódosításnak?

Ehhez ért a tetű fajtátok: "megoldani okosba'" dolgokat. Utazni egy kellemeset az adófizetők pénzén a Nagy Sátán USA-ba, aztán _nem_ mondani se bűt, se bát arra, hogy a CEU teljesítette-e a törvényes elvárásokat. _Ez_ a hazaárulás.

2019.03.15. 17:53:08

@neoteny:
az államközi megállapodás léte, vagy nem léte elsődlegesen a külügyben számít.

2019.03.15. 18:18:08

@neoteny:
a magyar kormány, maga a kormányfő több ízben is, a migráns krízis után nyilvánvalóvá tette, hogy a ceu hallgatóit és részben az oktatóit is ügynököknek tekinti. a magyar-amerikai kapcsolatokból őket kizárja. ezen megy a balhé. mert hogy ez egy elég szokatlan diplomáciai üzenet. és ez lett úgy beállítva, hogy a sérül az oktatás szabadsága, a civilek, a tudományosság. a francokat. az atlanti-transzatlanti világ érdekei sérültek valamelyest. ez van úgy lefordítva, hogy "nyugat", "brüsszel", "soros". újabban úgy: a "birodalom".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 18:22:57

@444:

"az államközi megállapodás léte, vagy nem léte elsődlegesen a külügyben számít."

És a Külügy az valamiféle állam-az-államban? Hogyan számítana bármi is 'elsődlegesen' az egyik minisztériumnak?

Ez csak egy balfasz terelgetési próbálkozás tőled: pedig már többször megállapítottam, hogy nem vagy te nyájajuhász. Még csak OKJ-s papírod sincs róla, hát még készséged hozzá.

Keménynek tűnik a klasszikus jogelv _falsus in uno, falsus in omnibus_; de a te esetedben még csak nem is 'uno'-ról van szó, hanem eleventy-ről.

Téged már kiismertek itt. És még csak azt sem állítom, hogy egyedül én ismertelek volna ki, vagy hogy az én tevékenységem eredményeként kerültél kiismerésre: te kényszeresen baszod át mások fejét, te pusztán abban örömedet leled, hogy valakit átversz. Még közvetlen hasznodnak sem kell származnia belőle: te nem tekinted a másik embert konspecifikusnak, veled egy faj(tá)ba tartozónak. Az az ő hibájuk, ha ők hiszékenyek és így átverhetőek: a te feladatod épp' az, hogy megtanítsd nekik a valóságot úgy, hogy megrövidíted őket pénzzel vagy érzelmekkel vagy más módon és utána még bele is dörgölöd az orrukat a saját okádékukba, ami kibuggyan belőlük amikor rájönnek, hogy _megint_ levetted őket.

Amikor tavaly ősszel mindketten leálltunk az itteni aktivitásunkkal, akkor is te bizonyultál a gyengének: te jöttél ide vissza először, hogy kényszeresen folytasd a dezinformációs agitprop tevékenységedet.

Ezelőtt még kb. egy évvel is az volt a nézetem, hogy hasznos az itteni tevékenységed: hogy olyan perspektívákat is felvetsz, amik itt (esetleg) nem kerülnek képviseletre mások által. De már megváltozott ez az álláspontom: már nem jössz elő semmi újjal, csak a bugyuta mantráidat ismételgeted, meg "nemzeti liberálisként" pózolgatsz néha. By now, it's all fakery all the time.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 18:35:46

@444:

"a magyar kormány, maga a kormányfő több ízben is, a migráns krízis után nyilvánvalóvá tette, hogy a ceu hallgatóit és részben az oktatóit is ügynököknek tekinti. [...]

mert hogy ez egy elég szokatlan diplomáciai üzenet."

You can say that again.

Mert ugye a nemzetközi jogban _erre_ is van egy bevett metódus: az ilyeneket _persona non grata_-nak kell nyilvánítani, és kitoloncolni az országból. De az ugye jogkövető magatartás lenne (lett volna) a magyar kormány és feje részéről: az nem esik egybe a gógyis, cselvetést kedvelő országimázzsal.

Tudod, mi az egyik szólás* a magyarokról Amerikában? A magyar az, aki mögötted megy be a forgóajtón és előtted jön ki. Van olyan magyar aki ennek hallatán elszörnyed, és van olyan magyar aki ezt hízelgőnek találja.

(* ezt a 90-es években hallottam: azóta már valószínűleg senki sem meri ezt idegen jelenlétében hangoztatni, mert ugye ez egy nemzeti hovatartozáson alapuló diszkriminatív állítás, ami törvényellenes lehet egy csomó esetben)

2019.03.15. 18:37:19

@neoteny:
state department. az a külügy.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 18:47:25

@444:

Hány Fideszes-KDNPs csicska utazott ki New York államba a "közvagyonból" azért, hogy 'ellenőrizze' azt, hogy a CEU megfelelt-e a törvénymódosításnak?

Ehhez ért a tetű fajtátok: "megoldani okosba'" dolgokat. Utazni egy kellemeset az adófizetők pénzén a Nagy Sátán USA-ba, aztán _nem_ mondani se bűt, se bát arra, hogy a CEU teljesítette-e a törvényes elvárásokat. _Ez_ a hazaárulás.

2019.03.15. 18:49:21

@neoteny:
megint értetlenkedsz. senkit sem toloncoltak ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 18:52:09

@444:

"megint értetlenkedsz."

Szereted a másikat vádolni az általad elkövetett hibákkal.

"senkit sem toloncoltak ki."

Pontosan: holott azt kellett volna tenniük, ha "a magyar kormány, maga a kormányfő [...] a ceu hallgatóit és részben az oktatóit is ügynököknek tekinti."

2019.03.15. 19:00:05

@neoteny:
nem feltétlen toloncolják ki őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 19:05:36

@444:

"nem feltétlen toloncolják ki őket."

Holott azt kellett volna tenniük, ha "a magyar kormány, maga a kormányfő [...] a ceu hallgatóit és részben az oktatóit is ügynököknek tekinti."

ijontichy 2019.03.15. 19:17:02

@neoteny: "Ezt láttad az Indexen?"
Aha. "Némi" bennfenntesség, ez a mai Mo-on már szóra sem érdemes :-(
Úgy tűnik ez a Varga inkább "klasszikus" vállalkozóféle. Ismertem párat. Még az ezredforduló táján mondta egyszer az egyik, hogy sok barátja van, és ápolja is a viszonyt, de a széljárástól függően hol a narancsot szereti jobban, hol a vérnarancsot. Na ez az, ami ma már veszélyes :-)
Mindenesetre, ha a secunak elkezd rosszabbul menni a közeljövőben, akkor tudni fogjuk, hogy ez nem szimpla feledékenység volt ;-)

2019.03.15. 19:30:57

@ijontichy:
ez 1990-ben kezdődött. a hírszerzés az szdsz-hez, a kémelhárítás az mszp-hez, a belső elhárítás az mdf-hez tartozott. ezen kívül volt katonai elhárítás és az operatív technikai főcsoport. a városi legenda az, hogy ezek el kezdtek egymással harcolni. és ha másból nem, akkor ebből is az következik: egy politikai párt, egy hatalmi érdekcsoport maradhat a rendszerváltó elitből.

ijontichy 2019.03.15. 19:44:23

@444: Sajnos hülyeséget beszélsz. Ezzel a témával jobb, ha a Népfőiskolán próbálkozol (ott esetleg találhatsz pár tátott szájú sudribunkót, akinek minden vicc új), és nem egy tősgyökeres pestinek akarod elmagyarázni, hogy zöld a villamos :-).
(tudod, hogy az UD minek a rövidítése? ;-) )

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 20:04:26

@ijontichy:

"Mindenesetre, ha a secunak elkezd rosszabbul menni a közeljövőben, akkor tudni fogjuk, hogy ez nem szimpla feledékenység volt"

No látod, ez is lehetséges. Aki cápákkal úszkál ne lepődjön meg ha a halakkal alszik (ld. Keresztapa I).

2019.03.15. 22:06:54

@ijontichy:
új defend. az összes pártnak volt valamilyen iii-as főcsoport kapcsolata. és ezek harcoltak egymással a rendszerváltás után. mindezt a törvényesség határán mozogva, esetenként az is átlépve alvilági módszerekkel. ilyen volt a rendszerváltás. és a kérdés csak az volt, illetve a mai napig az, hogy ezek közül ki hozza létre az új állampártot. mert ezek közül legfeljebb csak egy maradhat állva. ennek a háborúskodásnak ugyanis ez a logikája.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 23:03:44

@444:

"az összes pártnak volt valamilyen iii-as főcsoport kapcsolata. és ezek harcoltak egymással a rendszerváltás után. mindezt a törvényesség határán mozogva, esetenként az is átlépve alvilági módszerekkel. ilyen volt a rendszerváltás."

Mindezt Széky János részletesebben és érdekesebben megírta. Mai napig nem hagyja ki azt, hogy utaljon a titkosszolgálati szálakra, ld. pl. itt: parameter.sk/ki-lebutit-butasag-altal-kerul-csavaba

ijontichy 2019.03.16. 00:07:44

@444: Rosszul tudod. Nézzünk egy könnyebbet: melyik alkotmánybírónak volt első munkahelye a iii/iii?

2019.03.16. 08:21:53

@ijontichy:
ez ügyben nem az egyes személyek az érdekesek.

Janossz 2019.03.16. 11:17:01

@444: Az egyes személyek alávalósága híján sosem épülnének alávaló rendszerek.
De nálunk ilyesmiben sosem volt hiány.
Hiába, a tehetség teszi!

2019.03.16. 12:00:08

@Janossz:
a iii-as ügyosztály kapcsolatai a múltba vesznek. az egyes személyek meghalnak. és onnantól kezdve a jelenség válik érdekessé. és ez is abba az irányba mutat, hogy a rendszerváltó pártok, pártszövetségek közül tartósan egy maradhat a kormányzati hatalomban. és annak önkormányzati másodvonalából jöhet létre a polgári platform. illetve esetlegesen függetlenekből lehet egy új centrum.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.16. 12:43:10

@444:

"ez ügyben nem az egyes személyek az érdekesek."

Ez volt Pető Iván álláspontja is 1991-ben:

www.youtube.com/watch?v=b6ahMtD7sbo&t=224

ijontichy 2019.03.16. 13:03:21

@444: Egyes személyek valóban nem érdekesek. De arra elég, hogy visszamenj a Népfőiskolára és válts egy UV- (nem UD ;-) ) jegyet :-D
Neked is csak egy bajod van igazán: hogy se a Heineken, se más nem hívott meg egy zsíros igazgatótanácsi pozícióba :-). Roppant szórakoztató látvány ám, ahogy a "legkisujj-eltartóbb" konzervekből kiütközik a liberális, amint felismerik a zsebük (vagy a farkuk) érdekét :-D
De mivel nem hívtak, így hát kénytelen vagy továbbra is lökni a bő lére eresztett Hegylakó-sagát.

ijontichy 2019.03.16. 13:17:40

@neoteny: Ez volt az egyik, bennem rossz érzést keltő mutatvány a rendszerváltást követően. A legelsőre pontosan emlékszem: október 23-án a Rádiónál, a megemlékező túlélők (?) letakarták a Rádió védelmében elesett katonák (tudod, a vezényeltekét) emléktábláját. Nos, szvsz. ha egy túlélőben annyi emelkedettség nincs, hogy halott ellen nem harcolok (főképp nem ilyen "hősiesen", hisz legfeljebb a túlélő hozzátartozókba "rúghattak"), ott komoly morális deficit volt már akkor, ami előrevetítette azt a züllést, amit a fideszbolsik uralma alatt a társadalom végül produkált :-(.

2019.03.16. 13:20:47

@neoteny:
kis túlzással a "körúton belüli értelmiség" és a bm főcsoport főnökségei váltottak rendszert. pozsgay vezette mszp a fél nyolcas híradót részben átengedte az mdf-nek. az szdsz és az akkor még vélük szövetséges fidesz megkapta a kettes csatornát. és azon futó kora reggeli és késő esti politikai műsorokat. az mdf nyert úgy, hogy a többség antall józsefről azt sem tudta, hogy kicsoda. ahol a kettest nem lehetett fogni ott az szdsz jelentősen alulmaradt. a politikusok rájöttek, hogy a tömegmédia dönti el választásokat. megindult a médiaháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.16. 13:25:40

@444:

Te meg 28 év késéssel eregeted Pető Iván dumáját.

2019.03.16. 17:39:55

@neoteny:
egy emberöltőnyi időtávból a személyek helyett a jelenség válik elsődlegessé.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.16. 18:17:31

@444:

"a személyek helyett a jelenség válik elsődlegessé"

Ez volt Pető Iván álláspontja már 1991-ben is.

2019.03.16. 18:38:09

@neoteny:
megint értetlenkedsz. felteszem 2050-ben még kevéssé lesz érdekes, hogy kik voltak ügynökök. a politika prioritásai térben és időben változóak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.16. 20:16:03

@444:

Csak épp' nem te döntöd el azt, hogy hogyan változnak a politika prioritásai térben és időben.

Te csak arra az álláspontra helyezkedsz most, amit Pető Iván már 1991-ben elfoglalt. _Ez_ tény, akármennyire is előnytelen ez számodra.

abdul hackeem 2019.03.16. 20:16:59

@444: Ugyanúgy, ahogyan a te kommentjeidnek prioritásai térben és időben változóak.

2019.03.16. 20:45:47

@neoteny:
úgy látszik, hogy ez nem érthető. a saját álláspontomat a saját blogomban írom meg. a komment csatornában arról írok a környezetemben mondanak. ma már kevéssé számít, hogy ki volt ügynök.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.16. 20:54:20

@444:

"a komment csatornában arról írok [amit] a környezetemben mondanak."

Ezt csak tőled tudjuk; a te szavahihetőségedet pedig erősen kétségbe vonja a múltbeli teljesítményed.

"ma már kevéssé számít, hogy ki volt ügynök."

Különösen azok számára, akik ügynökök voltak és azóta is politikai karriert csinálnak.

2019.03.16. 21:16:51

@neoteny:
schiffer andrás rendszeresen kampányolt azzal, hogy az ügynök akták kérdését vegyék politikai napirendre. ami nem mozgatta meg különösebben a közvéleményt. persze ebbe belejátszik az is, hogy a pártok sem akartak effélét. nyilván azért, mert valamelyest mindannyian érintettek. hogy pontosan milyen mértékben azt ugye nem tudjuk. de egyik párt elnöksége se mondta, hogy ezt firtassák. a rendszerváltás idején ez is el lett mismásolva. felőlem ezt is számon kérheted rajtam. de én nem voltam rendszerváltó.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.16. 21:44:43

@444:

"az ügynök akták kérdését vegyék politikai napirendre. ami nem mozgatta meg különösebben a közvéleményt."

Ez utóbbit csak tőled tudjuk; a te szavahihetőségedet pedig erősen kétségbe vonja a múltbeli teljesítményed.

"persze ebbe belejátszik az is, hogy a pártok sem akartak effélét."

'Belejátszik', mi? Csak épp' a törvényhozók (a parlamenti képviselők) a pártok színeiben kerültek (és kerülnek) megválasztásra: így a pártok akarata _nem_'belejátszik', hanem döntő az olyan kérdésekben, amik rendezéséhez törvényhozatal szükséges.

"a rendszerváltás idején ez is el lett mismásolva. felőlem ezt is számon kérheted rajtam."

Nem a rendszerváltáskor történt mismásolást kérem számon rajtad, hanem azt, hogy az egyik mismásoló álláspontjára helyezkedel 28 évvel később.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.17. 07:08:28

@444:

"a pártok sem akartak effélét. nyilván azért, mert valamelyest mindannyian érintettek. hogy pontosan milyen mértékben azt ugye nem tudjuk. de egyik párt elnöksége se mondta, hogy ezt firtassák."

Ez korrekt: de ebből az következik, hogy a mindenkori magyar kormányok egyaránt felhasználták a titkosszolgálatok feletti _legális_ hatalmukat pártpolitikai célokra (az államhatalom megtartására). Most pedig már több, mint 8 éve Orbánék vannak ebben a pozícióban. És itt válik ismét égetően relevánssá screpes kérdése:

azt állítod, hogy az a "rendszer" ugyanúgy szerveződött, és szervezte hatalmát a közfunkciókban.
Aztán hiretelen elvesztette, mert hazug és [t]ehetségtelen volt. Leváltottuk őket (emiatt[]). Akkor most mi a teendő?
Azt várjuk, hogy másként legyen, vagy azt, hogy ugyanúgy?

2019.03.17. 13:13:32

@neoteny:
ha most királyi magyarország lenne, akkor csapody zsuzsanna asszonyom lenne a felvidéki országnagy. pozsonyi (kisebbségi) magyar országgyűlés beiktatná. felesküdne a szent koronára. és a hétszemélyes tábla teljes jogú tagjaként eljárhatna korrupció ellenes ügyekben nagy-magyarországon.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.17. 15:39:55

@444:

"ha most királyi magyarország lenne"

Ha a nénikémnek vaskerekei és áramszedője lenne, akkor ő lenne a 4-6-os villamos.

Még mindig nincs érdemi válaszod screpes kérdésére:

azt állítod, hogy az a "rendszer" ugyanúgy szerveződött, és szervezte hatalmát a közfunkciókban.
Aztán hiretelen elvesztette, mert hazug és [t]ehetségtelen volt. Leváltottuk őket (emiatt[]). Akkor most mi a teendő?
Azt várjuk, hogy másként legyen, vagy azt, hogy ugyanúgy?

2019.03.17. 18:29:37

@neoteny:
akik felszámolták a királyi magyarországot azokkal most leszámol o1g. ezért van megválasztva.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.17. 18:37:05

@444:

"ezért van megválasztva."

A népfőiskolások gondolhatják így: de ez egy extraordinary claim which requires extraordinary proof.

2019.03.17. 19:20:41

@neoteny:
a helyi hírlap címoldalán ők szerepelnek.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/img_20190227_134640.jpg
A 150 éve született Sesztina Jenő a város és hazánk legismertebb emberei közé tartozott, a Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara egyik legelismertebb elnöke volt. Közéleti tevékenysége igen szerteágazó volt: többek között a szegényeket, a kultúrát és a tudományt is segítette.

ez a polgári konzervativizmus. a királyi magyarország szellemisége.

idézek a hírlapból.

A Rickl család tagjai közül a Rickl fűszer- és drogéria áru kereskedő cég mindenkori tulajdonosai és vezetői is emblematikus alakjai voltak a városnak, akárcsak a Simonffyak, a Várady Szabók, a Csanakok, a Kardosok, a Magosok, a Kaszanyitzkyak, a Münnichek (!!!444!!!), és ebbe a sorba illik bele Szabó Magda is, aki Debrecen történelmének fontos és érdekes pillanatait megörökítette. „Magda anyai ágon Rickl, apai ágon Szabó rokon” – tette hozzá Nagybákay Krisztina.

2019.03.17. 19:30:58

@neoteny:
a helyi hírlap sportrovata ezzel a képpel köszönti március idusát.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/deackosar_5.jpg
ez mészáros lőrinc propaganda lapja vagy a bevándorlás ellenes erők ármánya?

ijontichy 2019.03.17. 20:25:05

@444: Netene... a Henry Ford-nak is volt szellemisége, oszt hol van már attól Larry Ellison & al?
OK. neked továbbra is egy fix segg kell, legyen az király, főbíró, vagy távgyalogló (lehetőleg jókora költségvetéssel (aka "udvartartással"), mert abból lehet csemegézni), de miért gondolod, hogy a világ a kedvedért meg fog állni? Nem fog. A rossz hír (számodra), hogy mostanság Elon Musk szellemisége a nyerő egy ideig, és utána is lesz valami más, amiről egy dolgot tudok neked biztosan: nem a kerál, a főispán, vagy az országnagy. A jó hír, hogy kocsma mindig lesz, ahol annak népe egy unicum-sör mellett megoldja a világ gondjait :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.17. 20:28:12

@444:

"ez mészáros lőrinc propaganda lapja vagy a bevándorlás ellenes erők ármánya?"

Igen.

2019.03.17. 21:34:27

@ijontichy:
orbán azt használja ki, hogy nincsenek országnagyok, akik akik a budai udvart kívülről kontrollálhatnák. tehát a felvidéken megválaszthatják csapody zsuzsannát. de neki nincs jog eljárni kis-magyarországon. orbán éppen azt használja ki, hogy nincs királyság. nincs meg az a hagyományos kontroll, amit a nemesség kialakított az udvarral szemben. hanem egy külső birodalom van. ez brüsszel. orbán erre alapozva nyer választást. és azért választja meg a többség, hogy elvégezze a piszkos munkát. és szétverje azt a kommunistából kapitalistává vált értelmiségi csoportot, akik királyi magyarországgal szembe fordultak. ennek etnikai jellegét most hadd ne magyarázzam el.

ijontichy 2019.03.17. 22:54:58

@444: Vitya azt használja ki, hogy a magyarok ostobák, vagy álszentek, vagy gyávák. Tetszés szerinti mixben. Továbbá akadt olyan "marha", aki - némi szünet után - újra fizeti a langyosvízszámlát. Az ilyen dolgok sosem bonyolultak. Nem kell kapkodni se etnikumhoz, se műholdhoz a megértésükhöz.
De ez mind nem lényeges, hiszen vitya megmurdelésével úgyis vége, lévén az ilyen alkat mellett nem nőhet fű. Na és persze utána nem fognak visszajönni a kerálok, ispánok, távgyaloglók sem.

ijontichy 2019.03.18. 03:10:50

@444: sanyi a kútfúró, miután néhány unicum-sör (és a barátai) segítségével megoldotta világ nagy problémáit, kihörpinti az utsó kortyot, hazamegy, kialussza magát, majd a másnapi (másnapos?) kútfúrás után újból megoldja úgy a régi, mint az esetleg a tegnapi szunyabeverés óta felmerült problémákat. És így van ez jól, mert így semmi sem zavarja, hogy "boldog békeidőkről" álmodjon, amikor még becsületes főbírák, alispánok... etc. intézték a világ (világ=falu, max város) dolgait. Ahogy ő sem Izraelt az Amerikai Szamár kiszorításában, valamint a Szamarat a kiszorítottság állapotának elérésében. Amúgy Amerikát - rossznyelvek szerint persze ;-) - eddig is a zsidók irányították, szóval ezt a fixált Hegylakó-stikkedet (betilt-kivégez-kiszorít-CSAKEGYMARADHATTT!!!) kezeltetni kéne. Csaxóltam.
süti beállítások módosítása