1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.03.10. 09:28 HaFr

A magyar tehetség tévképzete

Képtalálat a következőre: „poverty and talent”

A középkorúak még emlékezhetnek rá, hogy nézett ki egy magyar gyár környezete - ha a belsejét nem is látták - közvetlenül a rendszerváltás után. Úgy. Amikor bejöttek a multik és elkezdték rendbe rakni a környezetüket a körforgalmaktól a pázsitokon át gyárkerítésekig (nem beszélve most a zöld mezős beruházásokról, mert azok eleve olyan különbséget hoztak, mint ami egy átlagos Interspar és egy átlagos Coop üzlet között ma is fennáll), a kontrasztot nem kellett magyarázni. "A tőke" civilizálni kezdett. A magyar ipart, kereskedelmet és a szolgáltató szektor egy részét így húzta fel már idáig is a túlnyomórészt nyugati tőke, miközben a nemzeti érzelem sérelmi üzemmódban kiabálja egyfelől, hogy ez jár nekünk, másfelől hogy még így is "többet visznek" el.

Hát nem. Se nem jár, se nem visznek el "többet". A morbus hungaricus, a magyar hazudozás, ami átfogja a hozzáállásunkat a sikereinkhez és a (sokkal jellemzőbb) sikertelenségünkhöz, tart a múltunk megítélésétől a jövőnk elképzeléséig, természetesen nem enged reálisan szembenézni azzal, hogy mit köszönhetünk - mit köszönhettünk mindig is - a nyugati mintáknak. Az a minimum, hogy a nacionalista agy szerint a sok száz éves nyugati civilizációs folyamat, amelynek mi sok száz éve a félperifériáján mozgunk - és nem ők a miénken - két-három egységugrással (Orbán, meg talán még Rogán Antal és id. Kósáné iránymutatásával és/vagy példaadásával) behozható. Sajnos nem. Nagyon nem. Ahogy - ha már a gyárakkal kezdtem - a gépek és a munkafolyamatok a legjobb esetben nagyobb részt másolhatók és/vagy megvehetők, a gyárat irányító, adott esetben sok tíz vagy éppenséggel száz éve fejlődő vállalati kultúra és rendszer, amelyek az előbbieket üzemeltetik, nem. Ugyanígy egy több száz éve a polgári fejlődés keretében mozgó társadalom és kultúra -- amely folyamatosan optimalizálta az emberek egymás közötti kapcsolatait, beszédmódját, viselkedését, értékrendjét, képességeit -- szintén nem másolható, legföljebb kitartással közelíthető. Minél zavartalanabbul megy ez, annál jobb egy adott népnek. Ahol Magyarország ma tart a felzárkózásban, az jórészt a nyugati kultúra 1990 óta folyamatosan erősödő hatásának tudható be. Ennek bizonyítékaival Dunát lehet rekeszteni attól kezdve, hogy az exportképes cégeink, nem beszélve az export volumenéről, túlnyomórészt nyugati eredetűek és irányultságúak és az arány nem csökken, odáig hogy a csokoládénk svájci és belga, az utazási célpontjaink 90%-a nyugati(as), a gyerekeink Angliába és Ausztriába mennek egyetemre. Pont. A valóságot mindig a gyakorlat mutatja, nem a politikai hazudozás. Magyarország egyik tragédiája az, hogy megtűri a kettőt egymás mellett.

A magyar tehetség kollektivista képzete a magyar önhazugság alfája és ómegája. Nem, a magyar nem tehetséges nép.  Van egy csomó tehetséges ember, aki magyarnak született és adott esetben máig annak vallja magát (de már nem biztos, hogy itt is boldogul), megkockáztatom -- persze nincs ilyen statisztika --, hogy több magyar tehetség jut a világban ezer emberre, mint bolgár vagy tádzsik, de amiről én beszélek, az más: az a kollektív képesség arra, hogy Magyarországon jól éljünk a szó nagyon tág értelmében. Ez az organikus, közösségi tapasztalatokból eredő, döntően az együttműködés képessége által meghatározott, a gyerekkori kondicionálástól az oktatási rendszeren át a versenyképes munkahelyekig, közben funkcionális családokban fejlődő, a túlnyomó többségnek viszonylag stresszmentes életet biztosító tehetség éppenséggel hiányzik az országból. Ennek pótlásában - ami a reálisan legalkalmasabb terepe a boldogságnak - segítene a nyugati minták produktív injektálása abba, ami eredendően magyar (vagy még pontosabban annak tekintjük, hiszen az eredendőség maga is elég problematikus). A nyugati életmód fölénye nem az egyéni tehetségek nagyobb koncentrációjából fakad -- noha ez is igaz, hiszen a tehetségek nagy része még mindig oda özönlik a világból --, hanem a tágabb együttműködési képesség optimálisan fejlődő intézményrendszeréből, amelyben persze törvényszerűen vannak megingások, de aki azt hiszi, hogy van ennél jobb minta a világban, az nagyon nem érti, valójában mi ez.

De nem, mi kézzel-lábbal tiltakozunk a boldogság ellen. Ehelyett öntudatosan adózunk tolvaj urainknak és romboljuk a kibontakozás -- történelmünkben oly ritkán adódó -- útját.

405 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9814679950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 20:38:51

@444:

"de ez nem úgy van, hogy szedjék el a pénzt a bmw-től és laci bácsi majd elkölti a barátaival. ilyen a világban sehol nincsen. ezt az mta vezetésével megértetni szinte lehetetlen. néznek ki a fejükből, hogy ez korlátozás. igen. ez a világ alapműködése és ők vannak privilegizált helyzetben, amit az mszp-szdsz biztosított. a fidesz nem biztosítan."

És a sok képviselő (egyéni és listás egyaránt) épp' azért került megválasztásra és csípi fel a havi millát minimum, hogy erről egy parlamenti vitát rendezzen, majd szavazzon a törvényjavaslatokról amik módosítják az Alaptörvényt és az 1994-es MTA törvényt. _Ez_ a jogállami módszer. Persze ez sem tetszene sokaknak, de ha így történnének (történtek volna) az események, akkor még legalább arra hivatkozhatna a kormánypárt (koalíció), hogy a formákat betartották. De Orbánnak fontosabb volt az emberkedés, az elégtételvétel. Hát akkor szopja a jogi faszt.

2019.03.14. 20:43:00

@neoteny:
lovász rendelkezik elvben legjobb közgazdászokkal. kanyarítsanak már egy alternatív gazdasági programot reálgazdasági számításokkal. lovász rendelkezik a legjobb jogtudósokkal. készítsenek A, B, C jogrendet amelyik liberálisabb a jelenleginél. a nép válassza ki a neki tetszőt. az akadémikus csak úgy kapnak havi tiszteletdíjat életük végéig. esetleg ebből. jaj, jön az orbán és ellehetetleníti a tudományosságot. igen, tényleg?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 20:53:07

@444:

"lovász lászló az mta élén politikai tisztséget tölt be."

Lovász László tud törvényt, vagy törvényerejű rendeletet hozni? Mert ha nem, akkor _nem_ politikai tisztséget tölt be az MTA élén.

De egyébként is: bárhogyan is kerül definiálásra a jogállam, a minimum az, hogy "a rule of law, not of people". Vagyis a törvény kerül érvényesítésre, nem a (bármelyik) politikusok személyes preferenciái. Márpedig az eddig követett államhatalmi ténykedés törvénysértő: ezt megelőlegezte Orbán Viktor, amikor az egyik legnagyobb nemzeti ünnepen mondott beszédében megfenyegette a szerinte nem eléggé deferens magyarokat az elégtételvétellel.

2019.03.14. 20:55:21

@neoteny:
az mta tagok ugyanígy kapnak pénzt az életük végéig. palkovicsról megírták, hogy akadémia tagjaként havi 800 ezer forintot vesz fel a miniszteri fizetése mellett. szegény elnyomott akadémikusok. melyik filozófus kapjon havi félmilliót, higy megírja az és-ben, hogy sötét diktatúra van. ahonnan még kap egy másik félmilliót. az nem lehet, hogy ilyen is van? és ők mondják, hogy magyarországon a tudományosságnak vége szakad. és ezzel az ország harmadik világ szintjére süllyed. és ezt szopják be egyesek. ürge vorsatz diána, aki rájött, hogy itt a kormány pénzeket oszt, ami egyeseknek jó, másoknak nem annyira. és erre rádöbbent, amikor nem neki és a barátainak osztottak. mert addig ez természetes volt. van egy budapesti értelmiség kör, akik számára természetes, hogy a gyerekből államtitkár lesz. és most németh sziszi, hogy ő hozza a birkózó haverjait csepelről.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 20:56:42

@444:

"lovász rendelkezik elvben legjobb közgazdászokkal. kanyarítsanak már egy alternatív gazdasági programot reálgazdasági számításokkal. lovász rendelkezik a legjobb jogtudósokkal. készítsenek A, B, C jogrendet amelyik liberálisabb a jelenleginél. a nép válassza ki a neki tetszőt."

_Ekkor_ lenne Lovász László politikus: ha ezt tenné. Ami előíró, az nem lehet tudomány; ami tudomány, az nem lehet előíró.

Te viszont nem tudsz érdemben válaszolni screpes kérdésére; ez megmutatja a rendszer-apológiád ürességét.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 21:04:27

@444:

"melyik filozófus kapjon havi félmilliót, higy megírja az és-ben, hogy sötét diktatúra van. ahonnan még kap egy másik félmilliót. az nem lehet, hogy ilyen is van?"

És ha ilyen van, akkor mi van? A Fidesz milyen csatornákon keresztül finanszírozza a saját janicsárjait?

Még mindig nem érted: az soha nem elég jó indok semmire, hogy valami bassza Orbán Viktor csőrét -- vagy a te csőrödet, vagy a népfőiskolások csőrét vagy a Fácán törzsközönségének csőrét. Tessék ezt megfelelő parlamentáris módon lesakkozzni. _Ez a minimum_. _Ez_ nem opcionális.

Te viszont nem tudsz érdemben válaszolni screpes kérdésére; ez megmutatja a rendszer-apológiád ürességét.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 21:07:01

@444:

"most németh sziszi, hogy ő hozza a birkózó haverjait csepelről"

Ez a Németh Sziszi birkózott valaha is versenyszerűen? Melyik egyesület színeiben? Mikor? Milyen eredményeket ért el a szőnyegen?

2019.03.14. 21:13:20

@neoteny:
van a valóság. mondhatnám azt is, hogy a világ alapműködése. alapvető emberség, emberiesség, ami nem az angyalok fényességes, de nem is a haláltáborok sötét világa. amilyen úgy általában a világ.

egyik reggel az úton bementem egy kisebb hipermarketbe. ahol korábban még nem jártam. és hülyének néztek, mert betévedtem valami pultba, amiről azt gondoltam, hogy önkiszolgáló. de mint kiderült nem. csak nem volt eladó. hívni kellett mancikát a raktárból, hogy jöjjön már és mérjen nekem ezt azt. de én voltam a hülye. mancika mosolygott, hogy nagyon korán van az úrnak. tudhatnám, hogy bár kinyitottak, de ilyenkor még reggeliznek. mondtam, hogy én is. azért jöttem be vásárolni. csak ők ezzel nem számoltak.

így működik a magyar valóság. kis világok, amiben van egy sajátos szokásrend. és neked adott esetben tudnod kell, hogy ha te vevőként reggelizni akarsz, akkor számolnod kell azzal, hogy az eladók is reggeliznek. és ezt megértően tudomásul vettem. nem állítom azt, hogy az életemre törtek. azt se, hogy ilyen sehol a világban nincs, csak magyarországon, stb.

2019.03.14. 21:28:43

@neoteny:
de ez esetben az kellene mondani lovásznak, hogy ő nem tárgyal az itm-mel. mert hogy a munkaköri leírása az akadémiáról szóló az 1994. évi lx. törvény, ami hatályban van. tehát ha palkovics akadémikus szeretne vele barátilag beszélgetni, akkor kollegiálisan meghívja egy kávéra, de azon túl esze ágában nincs tárgyalni, mert hogy nincs miről. van egy hatályos törvény és az alaptörvény, amit az első orbán kormány idején fogadtak el. és ennyi. ezeket lehet módosítani. és ha az új rendszer nem fogadható el, akkor a törvényi zárószavazás pillanatában felajánlja a lemondását. és az akadémia politikai okokból kénytelen lesz új elnököt választani. és palkovics vállalja ennek az ódiumát.

ez korrekt. az is korrekt, hogy tárgyalni akar. de lovász arról tárgyalna, hogy másik fogadja el, hogy minden marad a régiben. azaz arról, hogy majd palkovics meghátrál. és ez így ugyanaz a revolver politika, amit a kormány is képvisel. erre mondom azt, hogy az ilyen esetben az egyik maradhat. egymást is lelőhetik, olyan a tarantino filmekben van.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 21:28:54

@444:

"így működik a magyar valóság."

Gond egy szál se; de akkor ne tessék ríni, hanem tessék mosolyogva elfogadni azt, hogy így működik a magyar valóság. _Ebben_ a magyar valóságban semmi sem indokolja azt, hogy a magyaroknak nyugati béreket fizessen akárki is. _Ebben_ a magyar valóságban semmi sem indokolja azt, hogy a magyarok hozzáférjenek a nyugati javakhoz. _Ebben_ a magyar valóságban semmi sem indokolja azt, hogy az átlagos magyar megéljen tisztességesen minimális önszorgalommal.

Abban a pillanatban bekussolok, amikor a magyarok megszűnnek nyígni. De amíg ők nyígnak, addig én is elmondom nekik azt, hogy milyen következményei vannak a magyar valóság megértő tudomásulvételének.

2019.03.14. 21:43:57

@neoteny:
de lehet, hogy sanyi elképzelése az áfész bolthálózattal nem akkora nagy hülyeség. ahol ugye minden bolt önállóan gazdálkodik, csak épp közösségi beszerzés van és az áfát természetben fizetik meg, tehát leszállítják az árut. pont így működött a szocializmus. csak nem jutott mazsolás krémtúró a napköziben. amit sanyi és társaik még gyerekként reklamáltak. és amivel megbíztak, hogy intézzem el. mert hogy volt valami diákparlamentarizmus. és a reformszocialista megyei párttitkár elmagyarázta miért nincs mazsola a napközis krémtúróban. és elmagyarázta a szocialista kibontakozás sajátosan magyar útját. aminek az volt a lényege, hogy kapitalizmust kell építeni, de csak úgy ímmel-ámmal. mintha az lenne, de valójában feudális alapok kellenek. amiben azért megmutatkozik az egyén. szóval ezt a sajátosan magyar utat kellene megtalálni. ez a többségi magyarok hite. hogy ilyen létezik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 21:49:15

@444:

"de lehet, hogy sanyi elképzelése az áfész bolthálózattal nem akkora nagy hülyeség."

A magyar valóságban az; Sanyi vegye csak megértően tudomásul a magyar valóságot.

ijontichy 2019.03.14. 21:51:31

@444: "így működik a magyar valóság."
Így bizony!
"Meek and obedient you follow the leader
Down well trodden corridors into the valley of steel"

444.hu/2019/03/14/hiaba-van-tanitasi-szunet-penteken-kormenden-kotelezoen-kirendeltek-az-iskolasokat-hogy-meghallgassak-a-fideszes-polgarmestert-majd-visszavontak-a-dolgot

:-DDD

Valamikor a '70-es évek végén próbált a gimi buzgó gizgaz igazgatója egy április 4-e alkalmából ilyet elkövetni. Azt is visszavonták, nem csekély mértékben a párttitkár ofőm erőteljes tiltakozásának hatására (nem rejtette véka alá, meg is beszéltük órán, mert akkor voltak még ilyen pedagógusok).
Az alcsúti büdösbolsi teljesen hazavágta a magyar társadalmat(haza, az akolmeleg, létező cucilizmusba) :-(. Mára a magyarok nem otthon vannak otthon. Mi több úgy tűnik - az orbáni exkrementum (aka. agyfingás) hatására - egyre többeknél elmentek otthonról.

2019.03.14. 21:56:05

@neoteny:
tehát ha van egy rosszul működő multi (ez egy út menti kis spar üzlet volt, szemben volt egy tesco, de a kisebb üzletbe mentem be, hogy veszek valami reggelit.) lehet, hogy a kisboltok országos hálózatának kellene versenyeznie. és nem az amerikanizált hipermarketeké feltétlen a jövő. amit ugye nyugaton meghirdettek. sok versengő kisebb háziiparos népbolt kellene, ez inkább illeszkedik a magyar településhálózathoz. a földrajzhoz, a hagyományokhoz, stb.

2019.03.14. 22:28:52

@ijontichy:
nézd, én kisz tag sem voltam. nem akartam az lenni. engem azonban nem zavart, hogy valaki mozgalmárrá akart válni. és az sem, hogy valaki be akart állni a pártba. mert hogy az egy ilyen világ volt. valakinek be kellett állnia. és nem gondoltam, hogy ez a rendszerváltással megváltozik. a több pártrendszer ugyanis a több pártot követelne. nem gondoltam azt, hogy ha 800 ezer párttag sokfelé eloszlik, akkor attól sokkal jobb lesz. hanem azt gondoltam, hogy egy politikai csoportosulás épít majd egy új állampártot. és erre volt esélye az úgynevezett baloldalnak. de most az úgynevezett jobboldal uralhatja a politikát. engem nem zavar. nulla pártrendszer jobb lenne, de ahhoz közvetlen kiválasztás kellene. egyén jogai elemi közelítéssel leginkább akkor érvényesül, ha az egyéni jelöltekre szavazunk. na most azt mondják, hogy az ne legyen. mert akkor gulyás márton a közös ország nem jutna be a parlamentbe. mert nekik nincs számottevő tagságuk a körúton kívül. gulyás mártont elküldik a halál faszára. és helyébe lép gulyás gergely. nem látom be, hogy az ő csapata miért lenne feltétlen rosszabb. azt sem, hogy miért lenne feltétlen jobb. nem fogok belépni, de ha valaki be akar lépni, akkor lépjen be. és felőlem váltsák le a fideszt. de ugyanígy az ellenzéket is le lehet váltani. és ha nem kerül a parlamentbe szél detti, akkor vége van a demokráciának?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 22:55:43

@444:

"tehát ha van egy rosszul működő multi"

No de hát nincs; a rosszul működő multi megszűnne, mint ahogy a Palóc Nagykereskedelmi Kft. is megszűnt a magyar valóságban.

2019.03.14. 22:55:52

@ijontichy:
errefelé az elmúlt két héten járt a francia és a spanyol nagykövet. mindkettő találkozott középiskolásokkal. és nem merült fel az, hogy ne mehessen oda. a spanyol nagykövetnek azt mondták, hogy ebben a városban éppen most 200 középiskolás diák tanul felsőfokon spanyolul. két tannyelvű osztályokban anyanyelvi lektorokkal. ó nagyszerű. találkozhat velük? igen. de egy magyar állami vezető ne léphessen be egy magyar állami iskolába?

2019.03.14. 22:59:42

@neoteny:
de az áfész bolt az nem kft. hanem áfész. az a társasági forma.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 23:02:11

@444:

Attól még darabokra töredezik a magyar valóság szikláján.

ijontichy 2019.03.14. 23:24:00

@444: Én sem voltam KISZ tag (bizony, akkor, és csak annyit mondtam, hogy nem érdekel).
De hiába beszélsz mellé: büdösbolsi szokás biodíszletnek kivezényelni diákokat.
"de egy magyar állami vezető ne léphessen be egy magyar állami iskolába"
Ne bizony! Semmi keresnivalója ott. Menjen dolgozni! Ne terjessze a kognitív funkciókat súlyosan károsító agyfertőzését (nem beszélve puszta látványának hatásáról, az ifjúság erkölcseire) :-).

A fidesz az mszmp valódi utódpártja, igazi "jellembajnokok" gyűjteménye. Mondd csak, a 9 éve "de facto" kétharmados pártocskád miért nem rendezte még mindig el az ügynök-aktákat? 2010-ig úgy harsogott e tárgyban a röfögés, hogy majd ledűltek a parlament falai.
Alaptörvénykedni persze volt idejük, meg eszük:
civilhetes.net/amikor-a-komcsik-komcsiznak
Szóval, amíg ez az "átvilágítás" nem történik meg, jobb ha egy "magyar állami vezető" nem lép be egy iskolába. Ki tudja, milyen róka bújik a narancsra fakított bundában? Aki ismeri a komcsikat, tudja, hogy az ember nem lehet elég óvatos :-)

2019.03.14. 23:50:32

@ijontichy:
de ez esetben a spanyol állam képviselője se léphessen a spanyol iskolába, a magyarba meg végképp ne. ez alapján.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.14. 23:59:02

@444:

"de ez esetben a spanyol állam képviselője se léphessen a spanyol iskolába"

Spanyolországban a spanyol valóságot kell megértően tudomásul venni.

"a magyarba meg végképp ne"

A spanyol állam képviselője nem lép magyar iskolába magyar állami képviselő kisérete nélkül. Így ha magyar állami képviselő nem lép magyar iskolába, akkor a magyar valóságból fakadóan spanyol állami képviselő sem lép magyar iskolába: gond egy szál se'.

2019.03.15. 00:02:05

@ijontichy:
egy hír a mai néplapból (amelyik mészáros lőrinc "propaganda lapja"). karrier orintációs pályaválasztást tartott a szakképzési központban 360 amerikai vállalatot tömörítő amerikai kamara. és ez a hölgy arról beszélt egy magyar állami iskolában, hogy az amerikai cégek mennyire jók. és ők majd tanácsokkal látják el a fiatalokat.
cdn1.haon.hu/2019/03/1L2A3448.jpg
és az amcham ügyvivője után felszólalt a polgármester, hogy igen, igen és mennyi új munkahelyet teremtettek. ez ugye állam-piac összefonódás. de ennek részesei az amerikaiak, németek, a francia, spanyol nagykövet is azért jönnek, hogy a saját érdekeiket figyelembe véve kampányoljanak.

az egy érdekes elképzelés, hogy a magyar állami intézményekből éppen a magyar politikusokat tiltsák ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 00:09:46

@444:

"és az amcham ügyvivője után felszólalt a polgármester, hogy igen, igen és mennyi új munkahelyet teremtettek. ez ugye állam-piac összefonódás."

Mert ilyenné teszi a magyar valóságot a polgármester.

"az egy érdekes elképzelés, hogy a magyar állami intézményekből éppen a magyar politikusokat tiltsák ki"

Aki MSzMP tag volt, az nem lehet _magyar_ politikus. Ez a magyar valóság.

tudomvagynem 2019.03.15. 00:26:31

@444: Mondod, hogy nem voltál KISZ-tag. Rendben van, de ennek a mondatnak akkor van tartalma, ha tudjuk, kb. mikor. A KISZ 1989-ben feloszlott. Ha valaki akkoriban, vagy 87-88 körül kezdte a gimnaziumot, akkor nem volt nagy cucc nem KISZ-tagnak lenni. Persze ha korábban, akkor igen.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 00:27:53

@ijontichy:

Ezt láttad az Indexen? nem piskóta:

index.hu/gazdasag/2019/03/14/vegleg_kilotte_az_mnb_matolcsy_unokatestverenek_bankjat/

Ugyan az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, azonban a banknál vezetett számlát Matolcsy Ádámnak, a jegybankelnök fiának több céges érdekeltsége is. Azonban az ifjabb Matolcsy számára nem jelent veszélyt az NHB haldoklása, ugyanis két héttel az előtt, hogy az MNB intézkedett a bankkal szemben, a Gránit Banknál nyitottak új számlákat.

A Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. azonban már nem volt ennyire szerencsés, az mfor.hu értesülései szerint több milliárdjuk van az NHB számláin. A biztonsági cég szárnyalásba kezdett Orbán alatt [...]

----

Saját csemetét kimenti Matolcsy, de arra már nem futja, hogy a kormányzat magánhadseregét is riassza? Jáj, nehogy összeverjenek MNBs arcokat a pesti éjszakában (német autógyári menedzser helyett).

2019.03.15. 00:43:27

@neoteny:
heti hír.
Toborzóirodát nyitott a belvárosban a Krones
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3301/190312-krones-toborzo-iroda-pl-mj_2.jpg
ez egy támogatott német cégvezető és a polgármester. és "toborzóirodát" nyitnak ezekkel a lufikkal. és lehet mondani, hogy ez a támogatási rendszer ilyen buborékokhoz vezet. mert most hirtelen túl sok szakközépiskolás kellene. őket el kezdik képezni. de utána már nem kell majd annyi. és erre azt mondom, hogy iez egy reális veszély. de matolcsy a nemzet esze azt mondja, hogy ebből lehet ugyan válság, de majd csatlakozunk a selyemúthoz és a magyar gazdaság majd pont jól jön ki a válságból. mert ezt kiszámolták. és a jegybanknak eddig sem mázlija volt, hanem jól kialakított monetáris stratégia mentén haladnak és kezükben tartják a pénzügyi folyamatokat. és amíg a költségvetési hiány alacsony és a folyó fizetési mérleg többletet mutat addig a gazdaság stabil. és majd a falusi csok lehet, hogy sokba kerül, de lendít a vidéken. és majd úgy penderül, hogy jó lesz a magyaroknak. mert ezt is kiszámolták. vagy legalábbis bíznak a jó szerencsében. aztán lehet mondani, hogy de csődbe ment a növekedési hitelbank. magyarországon a bankcsőd nem a jobboldali kormányok sajátossága. a nép erre csak legyint. mindenki ezt csinálta. beültek a haverok. néhány bank csődbe ment. most ezek csinálják. mit kellene tenni? szavazzon a nép gyurcsányra? éppenséggel szavazhat a fideszre, mert matolcsy mesteren ugyan lehet mosolyogni, de jelenleg ez a rendszer kisebb döccenőkkel ugyan, de működik. később hogy lesz az majd később kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 00:55:46

@444:

"mit kellene tenni?"

A magyar valóság megértő elfogadása a helyes cselekedet. Abból származik a legtöbb lelki béke is.

2019.03.15. 01:09:16

@tudomvagynem:
amikor 8. osztályos voltam, akkor még olyan idők voltak, hogy az általános iskolai párttitkár az ország összes középiskolájából ki akart rúgatni. annak ellenére, hogy az iskolában elég jó tanuló voltam. mondhatnám azt is, hogy majdnem a legjobb.

a rendszer úgy működött, hogy a felvételi mellé csatolni kellett egy jellemzést. és ha abban szerepelt, hogy középiskolai tanulmányokra nem javasolt, akkor az illetőt nem vették el sehová, legfeljebb csak a dolgozók esti iskolájába. azonban volt nulladik jelentkezési lehetőség, néhány elit iskolába lehetett ilyenformán bekerülni, oda nem kellett jellemzést küldeni. azok működésébe ilyenformán nem szólt bele a párt. így működött a rendszer. felvettek. nem tiltottak ki sehonnan. értelemszerűen nem léptem be a kisz-be. amúgy se léptem volna be. nem gondoltam, hogy ezzel egy hős vagyok. azt sem, hogy aki kisz tag feltétlen rosszat akar.

2019.03.15. 01:20:08

@neoteny:
a fidesz azokban a városokban teljesít viszonylag jól ahol van termelő ipar. győr, székesfehérvár és debrecen. szeged és részben pécs is az ipari termelést feladták. miskolc ugyan nem adta volna fel, de ott a nehézipar összeomlott. őket is bevonnák a keresletélénkítésbe. és ennek látványosan ellenáll budapest mondván, hogy termelő ágazatok nélkül globális pénzügyi kereskedelmi szolgáltató központtá válnak. ehhez jelentős készpénz tartalék és/vagy külső gyarmatbirodalom kellene. és azt mondják, hogy orbán a szellemi szabad foglalkozásokra szakosodott kockázati tőkéseket elijeszti.

tudomvagynem 2019.03.15. 03:35:21

@444: "amikor 8. osztályos voltam, akkor még olyan idők voltak, hogy az általános iskolai párttitkár az ország összes középiskolájából ki akart rúgatni. annak ellenére, hogy az iskolában elég jó tanuló voltam. mondhatnám azt is, hogy majdnem a legjobb." Mi volt a baja veled?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 04:18:11

@444:

"a fidesz azokban a városokban teljesít viszonylag jól ahol van termelő ipar."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

Janossz 2019.03.15. 08:55:59

@tudomvagynem: " akkor még olyan idők voltak, "

Mivel a KLIK még nem volt feltalálva, érdekes mód könnyen lehetett az egyik iskolában olyan idő, a másik intézményben (vagy városban) meg egészen másmilyen.

Nálunk a KISZ egyfajta vitakör volt, ahol két negyedikes, valami dunamenti sváb faluból jött, nyugati propagandától erősen fertőzött egyén egész érdekessé tette a diskurzusokat. A felvételi kilátások miatt kellett a tagságuk, de tapsolni azért nem akartak. A hajuk szála sem görbült, bár szerintem az iskola ideológia vezetéséért felelősek nem nagyon bánták volna, ha kevesebbet szerepelnek. :-)

2019.03.15. 09:40:55

@Janossz:
a sváb osztálytársamék ebédre hívták a környékbeli szegényebbeket. és a sváb nagymamának hazafias verseket kellett szavalni. és sírt, hogy oda lett nagy magyarország.

kölcsey huszt című verse kapcsán megkérdezte az irodalom tanárnő, hogy és ki tudja, hogy hol van huszt? mire a kis sváb jelentkezett, hogy ő tudja. nemrég jártak ott. a román határától nem messze van a szovjetunióban. mire az irodalomtanár felkapta a nagy favonalzót és azzal majdnem leütötte a fejét. tanuld meg fiam, hogy a partium és erdély nekünk nem románia és kárpátalja nekünk nem a szovjetunió. a kis sváb mondta, hogy nagymamája is így tanította, de ez van az autóstérképen.

2019.03.15. 10:18:20

@neoteny:
mondj olyan magyarországi városokat, ahol jelentős ipari termelés és jelentősek a "baloldali" pártok.

ahol összeomlott az ipar ott jobbik erős. ahol megmaradt ott szinte csak a fidesz van. az egy dolog, hogy tgm meghirdeti a világforradalmat. de a gyári munkások nem nagyon szavaznak az úgymond baloldali liberális pártokra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 10:35:50

@444:

"ahol összeomlott az ipar ott jobbik erős. ahol megmaradt ott szinte csak a fidesz van."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

2019.03.15. 10:58:09

@neoteny:
mondj valós cáfolatot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 11:03:08

@444:

Te egy kongenitális hazudozó vagy: ez már vagy egy tucatszor bizonyításra került. Csak azért nem többször, mert lehetetlen az összes hazugságodat bizonyítani: az egy teljes munkaidős elfoglaltság lenne. És téged nem zavar az, amikor rád bizonyítják egy hazugságodat.

Janossz 2019.03.15. 11:04:56

@444: A Fidesz ott erős igazán, ahol ipari termelés, mint olyan nem létezik.

2019.03.15. 11:43:56

@Janossz:
a városokról volt szó. a fidesz a falvakban, faluközösségekben még erősebb. ahol a gazdagság elsődlegesen a termelésre van alapozva.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 12:02:58

@444:

"a falvakban, faluközösségekben [...] a gazdagság elsődlegesen a termelésre van alapozva."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

Csak azért termelnek az emberek, hogy fogyasszanak. Semmi más értelme sincs a termelésnek. Illetve van: a merkantilisták számára a termelés maga (volt) a cél, hogy az állam (a szuverén) hatalomra tegyen szert a nemesfém-pénzek felhalmozásával. De amikor mindenütt fiat (beválthatatlan) pénz létezik csak (amennyire tudom, a svájci frank volt az utolsó pénz ami aranyalappal rendelkezett, de az is megszűnt 2000-ben), a pénzfelhalmozás sem igazi cél: mindegyik pénzt kibocsátó központi (jegy)banknak inflációs céljai vannak, pontosan a megtakarítások megakadályozására, hogy a népek költsék a pénzüket, hogy a pénz "forogjon", mert hogy attól 'élénkül' a gazdaság.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 12:15:50

@444:

Továbbá a te apád is otthagyta a jobbágyfalu nehéz, de értékes életét és a városba költözött. Ha igaz lenne az érvelésed, akkor a családotok összes gazdagsága csak abból származott volna, hogy fogyasztottatok. De te magad állítottad, hogy mindkét szülőd az exportra _termeléssel_ volt valamiféle kapcsolatban: tehát még a saját mesédet sem alkalmazod konzisztensen. Az igaz, hogy te azt állítottad saját magadról, hogy te többet fogyasztasz, mint termelsz: de még ha így is lenne a te esetedben, ez nem jelenti azt, hogy az ilyen minden városlakóra igaz lenne. A szüleidre biztosan nem volt igaz.

2019.03.15. 13:16:10

@neoteny:
valamit félre értesz. nem állítom azt, hogy egyetlen város sem termel valós árut. a főváros nem termel. és budapest liberális népének elképzelése az, hogy kizárólag a fogyasztásra alapozzák a gazdagságot. ami nem lehetetlen feltéve, hogy szellemi javakat állítanak elő. és erre azt mondják, hogy o1g a szellemi szabad foglalkozásúakat korlátozza. mert hogy korlátozza a kutatás szabadságát, elüldözi a tudást, a civileket és efféléket mondanak ugyebár. de valójában az állami intézményekben korlátoz. amire fel van hatalmazva. illetve nem állapodik meg az egyesült államokkal a kettős diploma kiadásáról. tehát a ceu nem élvez előnyöket.

de mégis mi akadályozza meg az amerikai vállalatokat, hogy a budapesti ceu-n szerzett diplomát elismerjék? van egy amerikai cég bosztonban. és a hr-es azt látja, hogy a jelentkező budapesten végzett. na jó erről nem állapodott meg az egyesült államok és magyarország. és? ennek az állami intézményekben, a diplomáciában van jelentősége. és a ceu elsősorban erre a célra képez kádereket.

2019.03.15. 13:31:06

@neoteny:
ezek szerint a németek hülyék, mert hogy növekvő fizetési mérleg többletük van.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/germany-current-account-to-gdp.png?s=deuca2gdp&v=201810021230a1&d1=19190101&d2=20191231
persze ez önmagában nem jelent semmit. mert ausztriában közel sincs ekkora többlet mégis gazdagabbak.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/austria-current-account-to-gdp.png?s=autca2gdp&v=201901171752a1&d1=19190101&d2=20191231
az amerikai gazdaságban hiány van. és ennek ellenére az amerikai gazdaság technológiai értelemben jóval fejlettebb, mint a német. az amerikai gazdaság jóval erősebb, mint az exportnak kitett német. de a németek ezzel együtt merkatilisták a mai napig.

2019.03.15. 13:41:30

@neoteny:
még csak azt sem gondolom, hogy feltétlen növelni kell az exportot, miért kellene. hanem azt, hogy a magyar gazdasági iskola hagyományosan export vezérelt növekedést céloz. az ellenzéki közgazdászok is azt mondják, hogy azt kell növelni. mert hogy az adja a stabilitást. úgy lesz költségvetési egyensúly és növekedés. aztán egy másik kérdés, hogy nem csinálnak nullás költségvetést, mert a tőkepiac megbaszná őket azonnal. a rendszer arra van alapozva, hogy az államháztartás folyamatosan hiányt produkáljon.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 15:17:41

@444:

"nem állítom azt, hogy egyetlen város sem termel valós árut. a főváros nem termel."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

A 'főváros' annyiban nem termel, amennyiben ott kerülnek elfogyasztásra a köyponti kormányzat által beszedett adók. De erről te ugathatsz a legkevésbé: a te hitsorososaid csippentettek fel 7.2 tonnányi színaranynak megfelelő júdáspénzt. No annak a pénznek a túlnyomó része adókból származik; és mindazok a reformátusok, akik személy szerint kaptak ezekből az államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból valóban fogyasztottak, de nem termeltek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 15:20:53

@444:

"azt [...] gondolom, hogy [...] hogy a magyar gazdasági iskola hagyományosan export vezérelt növekedést céloz. [...] mert hogy az adja a stabilitást. úgy lesz költségvetési egyensúly és növekedés."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

Ez nem bármiféle "magyar iskola", hanem merkantilizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 15:45:10

@444:

"a németek ezzel együtt merka[n]tilisták a mai napig."

Rájuk is kiabálod, hogy gyarmatosítók.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 16:21:49

@444:

"aztán egy másik kérdés, hogy nem csinálnak nullás költségvetést, mert a tőkepiac megbaszná őket azonnal."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

Itt van az országok listája a GDP-jük arányában vett költségvetési többletük vagy hiányuk szerint sorbarendezve. A 0.0-nál magasabb (tehát költségvetési többletű) országokat _nem_ bassza meg a tőkepiac azonnal.

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2222rank.html

2019.03.15. 17:17:19

@neoteny:
prágából kibaszták a ceu-t és fasizmust kiáltottak a világlapok? ugye nem. van egy szar, szemét magyargyűlölő társaság budapesten ők próbálnak diktálni, velük szemben van megválasztva orbán. azért megy a balhé, hogy tiltakozzanak és ne engedjék őket a magyar közintézmények közelébe se. a gyerekeiket se. és megy, hogy ez észak-korea, stb. ez a balhé megy 25 éve, vagy inkább 125 éve. erről szól a magyar közélet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 17:23:02

@444:

"prágából kibaszták a ceu-t"

Ettől te még egy ótvar gennyláda hazudozó vagy, ahogy demonstráltad itt is:

"aztán egy másik kérdés, hogy nem csinálnak nullás költségvetést, mert a tőkepiac megbaszná őket azonnal."

Hazugság ugyanúgy, mint az, hogy "de ez pont így van svédországban." Meg mint az, hogy "a tagok megtakarításai vagy elinflálódnak, vagy nem inflálódnak el attól függően hogyan gazdálkodnak."

Itt van az országok listája a GDP-jük arányában vett költségvetési többletük vagy hiányuk szerint sorbarendezve. A 0.0-nál magasabb (tehát költségvetési többletű) országokat _nem_ bassza meg a tőkepiac azonnal.

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2222rank.html

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 17:34:05

@444:

Hány Fideszes-KDNPs csicska utazott ki New York államba a "közvagyonból" azért, hogy 'ellenőrizze' azt, hogy a CEU megfelelt-e a törvénymódosításnak?

Ehhez ért a tetű fajtátok: "megoldani okosba'" dolgokat. Utazni egy kellemeset az adófizetők pénzén a Nagy Sátán USA-ba, aztán _nem_ mondani se bűt, se bát arra, hogy a CEU teljesítette-e a törvényes elvárásokat. _Ez_ a hazaárulás.

2019.03.15. 17:53:08

@neoteny:
az államközi megállapodás léte, vagy nem léte elsődlegesen a külügyben számít.

2019.03.15. 18:18:08

@neoteny:
a magyar kormány, maga a kormányfő több ízben is, a migráns krízis után nyilvánvalóvá tette, hogy a ceu hallgatóit és részben az oktatóit is ügynököknek tekinti. a magyar-amerikai kapcsolatokból őket kizárja. ezen megy a balhé. mert hogy ez egy elég szokatlan diplomáciai üzenet. és ez lett úgy beállítva, hogy a sérül az oktatás szabadsága, a civilek, a tudományosság. a francokat. az atlanti-transzatlanti világ érdekei sérültek valamelyest. ez van úgy lefordítva, hogy "nyugat", "brüsszel", "soros". újabban úgy: a "birodalom".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 18:22:57

@444:

"az államközi megállapodás léte, vagy nem léte elsődlegesen a külügyben számít."

És a Külügy az valamiféle állam-az-államban? Hogyan számítana bármi is 'elsődlegesen' az egyik minisztériumnak?

Ez csak egy balfasz terelgetési próbálkozás tőled: pedig már többször megállapítottam, hogy nem vagy te nyájajuhász. Még csak OKJ-s papírod sincs róla, hát még készséged hozzá.

Keménynek tűnik a klasszikus jogelv _falsus in uno, falsus in omnibus_; de a te esetedben még csak nem is 'uno'-ról van szó, hanem eleventy-ről.

Téged már kiismertek itt. És még csak azt sem állítom, hogy egyedül én ismertelek volna ki, vagy hogy az én tevékenységem eredményeként kerültél kiismerésre: te kényszeresen baszod át mások fejét, te pusztán abban örömedet leled, hogy valakit átversz. Még közvetlen hasznodnak sem kell származnia belőle: te nem tekinted a másik embert konspecifikusnak, veled egy faj(tá)ba tartozónak. Az az ő hibájuk, ha ők hiszékenyek és így átverhetőek: a te feladatod épp' az, hogy megtanítsd nekik a valóságot úgy, hogy megrövidíted őket pénzzel vagy érzelmekkel vagy más módon és utána még bele is dörgölöd az orrukat a saját okádékukba, ami kibuggyan belőlük amikor rájönnek, hogy _megint_ levetted őket.

Amikor tavaly ősszel mindketten leálltunk az itteni aktivitásunkkal, akkor is te bizonyultál a gyengének: te jöttél ide vissza először, hogy kényszeresen folytasd a dezinformációs agitprop tevékenységedet.

Ezelőtt még kb. egy évvel is az volt a nézetem, hogy hasznos az itteni tevékenységed: hogy olyan perspektívákat is felvetsz, amik itt (esetleg) nem kerülnek képviseletre mások által. De már megváltozott ez az álláspontom: már nem jössz elő semmi újjal, csak a bugyuta mantráidat ismételgeted, meg "nemzeti liberálisként" pózolgatsz néha. By now, it's all fakery all the time.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 18:35:46

@444:

"a magyar kormány, maga a kormányfő több ízben is, a migráns krízis után nyilvánvalóvá tette, hogy a ceu hallgatóit és részben az oktatóit is ügynököknek tekinti. [...]

mert hogy ez egy elég szokatlan diplomáciai üzenet."

You can say that again.

Mert ugye a nemzetközi jogban _erre_ is van egy bevett metódus: az ilyeneket _persona non grata_-nak kell nyilvánítani, és kitoloncolni az országból. De az ugye jogkövető magatartás lenne (lett volna) a magyar kormány és feje részéről: az nem esik egybe a gógyis, cselvetést kedvelő országimázzsal.

Tudod, mi az egyik szólás* a magyarokról Amerikában? A magyar az, aki mögötted megy be a forgóajtón és előtted jön ki. Van olyan magyar aki ennek hallatán elszörnyed, és van olyan magyar aki ezt hízelgőnek találja.

(* ezt a 90-es években hallottam: azóta már valószínűleg senki sem meri ezt idegen jelenlétében hangoztatni, mert ugye ez egy nemzeti hovatartozáson alapuló diszkriminatív állítás, ami törvényellenes lehet egy csomó esetben)

2019.03.15. 18:37:19

@neoteny:
state department. az a külügy.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 18:47:25

@444:

Hány Fideszes-KDNPs csicska utazott ki New York államba a "közvagyonból" azért, hogy 'ellenőrizze' azt, hogy a CEU megfelelt-e a törvénymódosításnak?

Ehhez ért a tetű fajtátok: "megoldani okosba'" dolgokat. Utazni egy kellemeset az adófizetők pénzén a Nagy Sátán USA-ba, aztán _nem_ mondani se bűt, se bát arra, hogy a CEU teljesítette-e a törvényes elvárásokat. _Ez_ a hazaárulás.

2019.03.15. 18:49:21

@neoteny:
megint értetlenkedsz. senkit sem toloncoltak ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 18:52:09

@444:

"megint értetlenkedsz."

Szereted a másikat vádolni az általad elkövetett hibákkal.

"senkit sem toloncoltak ki."

Pontosan: holott azt kellett volna tenniük, ha "a magyar kormány, maga a kormányfő [...] a ceu hallgatóit és részben az oktatóit is ügynököknek tekinti."

2019.03.15. 19:00:05

@neoteny:
nem feltétlen toloncolják ki őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 19:05:36

@444:

"nem feltétlen toloncolják ki őket."

Holott azt kellett volna tenniük, ha "a magyar kormány, maga a kormányfő [...] a ceu hallgatóit és részben az oktatóit is ügynököknek tekinti."

ijontichy 2019.03.15. 19:17:02

@neoteny: "Ezt láttad az Indexen?"
Aha. "Némi" bennfenntesség, ez a mai Mo-on már szóra sem érdemes :-(
Úgy tűnik ez a Varga inkább "klasszikus" vállalkozóféle. Ismertem párat. Még az ezredforduló táján mondta egyszer az egyik, hogy sok barátja van, és ápolja is a viszonyt, de a széljárástól függően hol a narancsot szereti jobban, hol a vérnarancsot. Na ez az, ami ma már veszélyes :-)
Mindenesetre, ha a secunak elkezd rosszabbul menni a közeljövőben, akkor tudni fogjuk, hogy ez nem szimpla feledékenység volt ;-)

2019.03.15. 19:30:57

@ijontichy:
ez 1990-ben kezdődött. a hírszerzés az szdsz-hez, a kémelhárítás az mszp-hez, a belső elhárítás az mdf-hez tartozott. ezen kívül volt katonai elhárítás és az operatív technikai főcsoport. a városi legenda az, hogy ezek el kezdtek egymással harcolni. és ha másból nem, akkor ebből is az következik: egy politikai párt, egy hatalmi érdekcsoport maradhat a rendszerváltó elitből.

ijontichy 2019.03.15. 19:44:23

@444: Sajnos hülyeséget beszélsz. Ezzel a témával jobb, ha a Népfőiskolán próbálkozol (ott esetleg találhatsz pár tátott szájú sudribunkót, akinek minden vicc új), és nem egy tősgyökeres pestinek akarod elmagyarázni, hogy zöld a villamos :-).
(tudod, hogy az UD minek a rövidítése? ;-) )

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 20:04:26

@ijontichy:

"Mindenesetre, ha a secunak elkezd rosszabbul menni a közeljövőben, akkor tudni fogjuk, hogy ez nem szimpla feledékenység volt"

No látod, ez is lehetséges. Aki cápákkal úszkál ne lepődjön meg ha a halakkal alszik (ld. Keresztapa I).

2019.03.15. 22:06:54

@ijontichy:
új defend. az összes pártnak volt valamilyen iii-as főcsoport kapcsolata. és ezek harcoltak egymással a rendszerváltás után. mindezt a törvényesség határán mozogva, esetenként az is átlépve alvilági módszerekkel. ilyen volt a rendszerváltás. és a kérdés csak az volt, illetve a mai napig az, hogy ezek közül ki hozza létre az új állampártot. mert ezek közül legfeljebb csak egy maradhat állva. ennek a háborúskodásnak ugyanis ez a logikája.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.15. 23:03:44

@444:

"az összes pártnak volt valamilyen iii-as főcsoport kapcsolata. és ezek harcoltak egymással a rendszerváltás után. mindezt a törvényesség határán mozogva, esetenként az is átlépve alvilági módszerekkel. ilyen volt a rendszerváltás."

Mindezt Széky János részletesebben és érdekesebben megírta. Mai napig nem hagyja ki azt, hogy utaljon a titkosszolgálati szálakra, ld. pl. itt: parameter.sk/ki-lebutit-butasag-altal-kerul-csavaba

ijontichy 2019.03.16. 00:07:44

@444: Rosszul tudod. Nézzünk egy könnyebbet: melyik alkotmánybírónak volt első munkahelye a iii/iii?

2019.03.16. 08:21:53

@ijontichy:
ez ügyben nem az egyes személyek az érdekesek.

Janossz 2019.03.16. 11:17:01

@444: Az egyes személyek alávalósága híján sosem épülnének alávaló rendszerek.
De nálunk ilyesmiben sosem volt hiány.
Hiába, a tehetség teszi!

2019.03.16. 12:00:08

@Janossz:
a iii-as ügyosztály kapcsolatai a múltba vesznek. az egyes személyek meghalnak. és onnantól kezdve a jelenség válik érdekessé. és ez is abba az irányba mutat, hogy a rendszerváltó pártok, pártszövetségek közül tartósan egy maradhat a kormányzati hatalomban. és annak önkormányzati másodvonalából jöhet létre a polgári platform. illetve esetlegesen függetlenekből lehet egy új centrum.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.16. 12:43:10

@444:

"ez ügyben nem az egyes személyek az érdekesek."

Ez volt Pető Iván álláspontja is 1991-ben:

www.youtube.com/watch?v=b6ahMtD7sbo&t=224

ijontichy 2019.03.16. 13:03:21

@444: Egyes személyek valóban nem érdekesek. De arra elég, hogy visszamenj a Népfőiskolára és válts egy UV- (nem UD ;-) ) jegyet :-D
Neked is csak egy bajod van igazán: hogy se a Heineken, se más nem hívott meg egy zsíros igazgatótanácsi pozícióba :-). Roppant szórakoztató látvány ám, ahogy a "legkisujj-eltartóbb" konzervekből kiütközik a liberális, amint felismerik a zsebük (vagy a farkuk) érdekét :-D
De mivel nem hívtak, így hát kénytelen vagy továbbra is lökni a bő lére eresztett Hegylakó-sagát.

ijontichy 2019.03.16. 13:17:40

@neoteny: Ez volt az egyik, bennem rossz érzést keltő mutatvány a rendszerváltást követően. A legelsőre pontosan emlékszem: október 23-án a Rádiónál, a megemlékező túlélők (?) letakarták a Rádió védelmében elesett katonák (tudod, a vezényeltekét) emléktábláját. Nos, szvsz. ha egy túlélőben annyi emelkedettség nincs, hogy halott ellen nem harcolok (főképp nem ilyen "hősiesen", hisz legfeljebb a túlélő hozzátartozókba "rúghattak"), ott komoly morális deficit volt már akkor, ami előrevetítette azt a züllést, amit a fideszbolsik uralma alatt a társadalom végül produkált :-(.

2019.03.16. 13:20:47

@neoteny:
kis túlzással a "körúton belüli értelmiség" és a bm főcsoport főnökségei váltottak rendszert. pozsgay vezette mszp a fél nyolcas híradót részben átengedte az mdf-nek. az szdsz és az akkor még vélük szövetséges fidesz megkapta a kettes csatornát. és azon futó kora reggeli és késő esti politikai műsorokat. az mdf nyert úgy, hogy a többség antall józsefről azt sem tudta, hogy kicsoda. ahol a kettest nem lehetett fogni ott az szdsz jelentősen alulmaradt. a politikusok rájöttek, hogy a tömegmédia dönti el választásokat. megindult a médiaháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.16. 13:25:40

@444:

Te meg 28 év késéssel eregeted Pető Iván dumáját.

2019.03.16. 17:39:55

@neoteny:
egy emberöltőnyi időtávból a személyek helyett a jelenség válik elsődlegessé.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.16. 18:17:31

@444:

"a személyek helyett a jelenség válik elsődlegessé"

Ez volt Pető Iván álláspontja már 1991-ben is.

2019.03.16. 18:38:09

@neoteny:
megint értetlenkedsz. felteszem 2050-ben még kevéssé lesz érdekes, hogy kik voltak ügynökök. a politika prioritásai térben és időben változóak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.16. 20:16:03

@444:

Csak épp' nem te döntöd el azt, hogy hogyan változnak a politika prioritásai térben és időben.

Te csak arra az álláspontra helyezkedsz most, amit Pető Iván már 1991-ben elfoglalt. _Ez_ tény, akármennyire is előnytelen ez számodra.

abdul hackeem 2019.03.16. 20:16:59

@444: Ugyanúgy, ahogyan a te kommentjeidnek prioritásai térben és időben változóak.

2019.03.16. 20:45:47

@neoteny:
úgy látszik, hogy ez nem érthető. a saját álláspontomat a saját blogomban írom meg. a komment csatornában arról írok a környezetemben mondanak. ma már kevéssé számít, hogy ki volt ügynök.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.16. 20:54:20

@444:

"a komment csatornában arról írok [amit] a környezetemben mondanak."

Ezt csak tőled tudjuk; a te szavahihetőségedet pedig erősen kétségbe vonja a múltbeli teljesítményed.

"ma már kevéssé számít, hogy ki volt ügynök."

Különösen azok számára, akik ügynökök voltak és azóta is politikai karriert csinálnak.

2019.03.16. 21:16:51

@neoteny:
schiffer andrás rendszeresen kampányolt azzal, hogy az ügynök akták kérdését vegyék politikai napirendre. ami nem mozgatta meg különösebben a közvéleményt. persze ebbe belejátszik az is, hogy a pártok sem akartak effélét. nyilván azért, mert valamelyest mindannyian érintettek. hogy pontosan milyen mértékben azt ugye nem tudjuk. de egyik párt elnöksége se mondta, hogy ezt firtassák. a rendszerváltás idején ez is el lett mismásolva. felőlem ezt is számon kérheted rajtam. de én nem voltam rendszerváltó.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.16. 21:44:43

@444:

"az ügynök akták kérdését vegyék politikai napirendre. ami nem mozgatta meg különösebben a közvéleményt."

Ez utóbbit csak tőled tudjuk; a te szavahihetőségedet pedig erősen kétségbe vonja a múltbeli teljesítményed.

"persze ebbe belejátszik az is, hogy a pártok sem akartak effélét."

'Belejátszik', mi? Csak épp' a törvényhozók (a parlamenti képviselők) a pártok színeiben kerültek (és kerülnek) megválasztásra: így a pártok akarata _nem_'belejátszik', hanem döntő az olyan kérdésekben, amik rendezéséhez törvényhozatal szükséges.

"a rendszerváltás idején ez is el lett mismásolva. felőlem ezt is számon kérheted rajtam."

Nem a rendszerváltáskor történt mismásolást kérem számon rajtad, hanem azt, hogy az egyik mismásoló álláspontjára helyezkedel 28 évvel később.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.17. 07:08:28

@444:

"a pártok sem akartak effélét. nyilván azért, mert valamelyest mindannyian érintettek. hogy pontosan milyen mértékben azt ugye nem tudjuk. de egyik párt elnöksége se mondta, hogy ezt firtassák."

Ez korrekt: de ebből az következik, hogy a mindenkori magyar kormányok egyaránt felhasználták a titkosszolgálatok feletti _legális_ hatalmukat pártpolitikai célokra (az államhatalom megtartására). Most pedig már több, mint 8 éve Orbánék vannak ebben a pozícióban. És itt válik ismét égetően relevánssá screpes kérdése:

azt állítod, hogy az a "rendszer" ugyanúgy szerveződött, és szervezte hatalmát a közfunkciókban.
Aztán hiretelen elvesztette, mert hazug és [t]ehetségtelen volt. Leváltottuk őket (emiatt[]). Akkor most mi a teendő?
Azt várjuk, hogy másként legyen, vagy azt, hogy ugyanúgy?

2019.03.17. 13:13:32

@neoteny:
ha most királyi magyarország lenne, akkor csapody zsuzsanna asszonyom lenne a felvidéki országnagy. pozsonyi (kisebbségi) magyar országgyűlés beiktatná. felesküdne a szent koronára. és a hétszemélyes tábla teljes jogú tagjaként eljárhatna korrupció ellenes ügyekben nagy-magyarországon.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.17. 15:39:55

@444:

"ha most királyi magyarország lenne"

Ha a nénikémnek vaskerekei és áramszedője lenne, akkor ő lenne a 4-6-os villamos.

Még mindig nincs érdemi válaszod screpes kérdésére:

azt állítod, hogy az a "rendszer" ugyanúgy szerveződött, és szervezte hatalmát a közfunkciókban.
Aztán hiretelen elvesztette, mert hazug és [t]ehetségtelen volt. Leváltottuk őket (emiatt[]). Akkor most mi a teendő?
Azt várjuk, hogy másként legyen, vagy azt, hogy ugyanúgy?

2019.03.17. 18:29:37

@neoteny:
akik felszámolták a királyi magyarországot azokkal most leszámol o1g. ezért van megválasztva.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.17. 18:37:05

@444:

"ezért van megválasztva."

A népfőiskolások gondolhatják így: de ez egy extraordinary claim which requires extraordinary proof.

2019.03.17. 19:20:41

@neoteny:
a helyi hírlap címoldalán ők szerepelnek.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/img_20190227_134640.jpg
A 150 éve született Sesztina Jenő a város és hazánk legismertebb emberei közé tartozott, a Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara egyik legelismertebb elnöke volt. Közéleti tevékenysége igen szerteágazó volt: többek között a szegényeket, a kultúrát és a tudományt is segítette.

ez a polgári konzervativizmus. a királyi magyarország szellemisége.

idézek a hírlapból.

A Rickl család tagjai közül a Rickl fűszer- és drogéria áru kereskedő cég mindenkori tulajdonosai és vezetői is emblematikus alakjai voltak a városnak, akárcsak a Simonffyak, a Várady Szabók, a Csanakok, a Kardosok, a Magosok, a Kaszanyitzkyak, a Münnichek (!!!444!!!), és ebbe a sorba illik bele Szabó Magda is, aki Debrecen történelmének fontos és érdekes pillanatait megörökítette. „Magda anyai ágon Rickl, apai ágon Szabó rokon” – tette hozzá Nagybákay Krisztina.

2019.03.17. 19:30:58

@neoteny:
a helyi hírlap sportrovata ezzel a képpel köszönti március idusát.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/deackosar_5.jpg
ez mészáros lőrinc propaganda lapja vagy a bevándorlás ellenes erők ármánya?

ijontichy 2019.03.17. 20:25:05

@444: Netene... a Henry Ford-nak is volt szellemisége, oszt hol van már attól Larry Ellison & al?
OK. neked továbbra is egy fix segg kell, legyen az király, főbíró, vagy távgyalogló (lehetőleg jókora költségvetéssel (aka "udvartartással"), mert abból lehet csemegézni), de miért gondolod, hogy a világ a kedvedért meg fog állni? Nem fog. A rossz hír (számodra), hogy mostanság Elon Musk szellemisége a nyerő egy ideig, és utána is lesz valami más, amiről egy dolgot tudok neked biztosan: nem a kerál, a főispán, vagy az országnagy. A jó hír, hogy kocsma mindig lesz, ahol annak népe egy unicum-sör mellett megoldja a világ gondjait :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.03.17. 20:28:12

@444:

"ez mészáros lőrinc propaganda lapja vagy a bevándorlás ellenes erők ármánya?"

Igen.

2019.03.17. 21:34:27

@ijontichy:
orbán azt használja ki, hogy nincsenek országnagyok, akik akik a budai udvart kívülről kontrollálhatnák. tehát a felvidéken megválaszthatják csapody zsuzsannát. de neki nincs jog eljárni kis-magyarországon. orbán éppen azt használja ki, hogy nincs királyság. nincs meg az a hagyományos kontroll, amit a nemesség kialakított az udvarral szemben. hanem egy külső birodalom van. ez brüsszel. orbán erre alapozva nyer választást. és azért választja meg a többség, hogy elvégezze a piszkos munkát. és szétverje azt a kommunistából kapitalistává vált értelmiségi csoportot, akik királyi magyarországgal szembe fordultak. ennek etnikai jellegét most hadd ne magyarázzam el.

ijontichy 2019.03.17. 22:54:58

@444: Vitya azt használja ki, hogy a magyarok ostobák, vagy álszentek, vagy gyávák. Tetszés szerinti mixben. Továbbá akadt olyan "marha", aki - némi szünet után - újra fizeti a langyosvízszámlát. Az ilyen dolgok sosem bonyolultak. Nem kell kapkodni se etnikumhoz, se műholdhoz a megértésükhöz.
De ez mind nem lényeges, hiszen vitya megmurdelésével úgyis vége, lévén az ilyen alkat mellett nem nőhet fű. Na és persze utána nem fognak visszajönni a kerálok, ispánok, távgyaloglók sem.

ijontichy 2019.03.18. 03:10:50

@444: sanyi a kútfúró, miután néhány unicum-sör (és a barátai) segítségével megoldotta világ nagy problémáit, kihörpinti az utsó kortyot, hazamegy, kialussza magát, majd a másnapi (másnapos?) kútfúrás után újból megoldja úgy a régi, mint az esetleg a tegnapi szunyabeverés óta felmerült problémákat. És így van ez jól, mert így semmi sem zavarja, hogy "boldog békeidőkről" álmodjon, amikor még becsületes főbírák, alispánok... etc. intézték a világ (világ=falu, max város) dolgait. Ahogy ő sem Izraelt az Amerikai Szamár kiszorításában, valamint a Szamarat a kiszorítottság állapotának elérésében. Amúgy Amerikát - rossznyelvek szerint persze ;-) - eddig is a zsidók irányították, szóval ezt a fixált Hegylakó-stikkedet (betilt-kivégez-kiszorít-CSAKEGYMARADHATTT!!!) kezeltetni kéne. Csaxóltam.
süti beállítások módosítása