1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.02.15. 05:58 HaFr

Ami legyőzte a kereszténységet: a Fidesz-hit

Képtalálat a következőre: „orbán krisztus”

A baloldal visszatérő kudarca a szavazótáborának szervezésében és mobilizálásában aligha magyarázható már észérvekkel. Pontosabban az észszerű magyarázattal nem a Fidesz teljesítményének észszerű mérlegelése áll szemben, hanem az észszerű mérlegeléssel látványosan szembemenő, azt háttérbe szorító hit. Amikor a baloldali politikusok észérveket igyekeznek a nyilvánosságba vinni legalább a bizonytalanokat meggyőzendő - amellett, hogy ezek az észérvek visszatérően gyengék, rosszul vannak előadva és csak a választók tört részéhez jutnak el --, eltévesztik azt a regisztert, amely a magyar politikában valamennyire is hatásosnak tekinthető.

Az elitista közelmúltja és a technokrata-fölvilágosító nyelvezete mára a baloldali politika komoly ballasztjává vált. A politikai ma szerte a világon, de kivált Magyarországon az identitások és a hitek körül forog, és a baloldal képtelen identitást és hitet adni a választóinak. A "megszervezés" ezt jelentené, de leszámítva a parlamenti képviselők TV-székházbeli performanszát és a tüntetések egyes felszólalóinak/résztvevőinek szenvedélyes kirohanásait a baloldal nem tud akárcsak érzelmeket és indulatokat se kelteni, ami - az észérvek helyett - elindíthatná a táborát a közösséggé szerveződés útján. És akkor még mindig messze lennének attól, hogy a tábor képes legyen tartósan zárójelbe tenni az értelmét politikai ügyekben, sőt cselekedjen is a hite nevében. (A baloldal egyetlen összetartó ereje jó ideje az anti-orbánizmus, a másik oldal hitének tagadása, ami messze nem elég a győzelemhez.)

Az észérvek mindig egyénekre és az egyének kognitív képességeire hatnak, ami egyúttal el is választják őket egymástól. A legjobb esetben is vitákat keltenek az "egység" helyett. Ezek a viták aztán jobbára terméketlenek is, tehát az égvilágon semmilyen politikai hozadékuk nincs, csak az értelmiség öntetszelgését szolgálják. Értelmiségi igénnyel politikát csinálni a kudarc biztos útja. És ehhez a baloldal nagyon ért.

A Fidesz politikája ellenben nomen est omen a hité. A hit alapú szervezés jóval pontosabban számol a szavazók átlagos képességeivel és igényeivel, plusz a szavazói tömeg nyelvével. A baloldal képtelen lemondani a tömegember neveléséről, és ahelyett, hogy kiszolgálná, meggyőzni akarja. Amikor azt látják, hogy a Fidesz tábora vagy a bizonytalanok irracionális, hazug, álságos szólamokat, de a legjobb esetben is csak féligazságokat kapnak a rezsicsökkentéstől Sorosig és vissza, akkor az első, második és harmadik reflexük, hogy felvilágosítsák a megtévesztett tömegembert. (A tömegember kifejezést az indokolja a mai magyar politikában, hogy a megszervezett választó már a magányában is a tömeg részeként gondolkodik.) Ezt a visszatérően rossz reflexet - a politikában teljesen irracionálisan - képtelenek a politikusai kijavítani és minden szépen halad tovább a kudarc útján.

Nem akarok általános pszichológiai, szociológiai stb. kérdésekbe, se a genetikus-etnicista karakterébe, se a baloldali korrupcióba és kontraszelekcióba belemenni akkor, amikor a Fidesz-hit működését vizsgálom a magyar politikában. A lényege, hogy felülírja nemcsak az értelmet, hanem a tapasztalatot is. Orbán hittérítő, már-már próféta (a világban való kétségtelen erősödése is ezt az ívet támasztja alá), a baloldali szereplők a legjobb esetben is csak politikusok, de valójában csak gyenge értelmiségiek, akik mikrofont kaptak. Orbán olyannyira sikeres hittérítő, hogy a "hegyi beszédeinek" kliséi átjárják a baloldalt is; gúnyolják, de nem ereszt. A fideszes "Hiszekegy" Orbánnal kezdődik, de tágasabb nála, mert sok mindent elbír, amire a személye csak inspiráció vagy sugallat, ezért a fides valóban inkább a Fidesz-univerzumban értelmezendő, amelyben a hívek közötti összeköttetés a Mesteren keresztül létre jön. Egyesíti a kisemmizetteket a megjutalmazottakkal és a szavai tetszés szerint interpretálhatók -- amíg ez a klisék (a dogma) univerzumán belül marad. Orbán hősi tettei csodatételei a az IMF "elűzésétől" és GDP-emelkedéstől a migránsok egyszemélyi távoltartásán át Brüsszel "legyőzéséig" a megváltás transzcendens élményét közelítik a Sátántól belakott Balország ellenében.

A Fidesz-hit kétségtelenül erősebb hit lett mára idehaza, mint a kereszténység, és hozzá hasonlatos funkciót tölt be. Pogány vallásként, amely valamiféle "visszajudaizált" (etnicista) politikai kereszténységre hajaz (nem csoda, hogy kokettál Izrael állam és a zsidó vallás dinamikájával), integrálja a gyengülő kereszténység motívumait (lásd az iménti felsorolást) és legitimáltatja magát vele. De mivel erősebb közösségi, igazi karizmatikus élményt jelent - noha a karizma a korábban gyakoribb utcai jelenetek helyett már inkább csak a második (telekommunikációs) és a harmadik (a közösségi háló jelentette) nyilvánosságban mutatkozik meg - sikeresebb is a nagyobb lelki gyakorlatot kívánó, individualistább kereszténységnél. A Fidesz a politikai Felház, Hitgyüli, az "elit" számára a permanens imareggeli. Nem csoda, hogy a szeretetet és a keresztény humanizmust felváltotta a szimulákrumok iránti hódolat, a pápa vagy az evangélikusok ellenség lehetnek és a magyar püspökök nagy része is leplezetlenül ennek a pogány vallásnak hódol. Amilyen blaszfémikus a párhuzamom, olyan erős a realitása is. Kár lenne nem tudomást venni róla, illetve - ha valakit ez érdekel - nem elgondolkodni a kereszténység rabul esésének okán.

Ezért bár nem akarom túlértelmezni ezt az analógiát, nem is becsülném alá a politikai erejét. Ahelyett azonban, hogy tovább mennék benne (hisz' hol vagyunk még a Húsvéttól). kissé szárazabban visszautalnék inkább a baloldali logocentrizmussal való összevetésére és sokkal nagyobb hatékonyságára. Természetesen, mint minden hitet, ezt is elérheti és eléri majd a hanyatlás. De addig még sokat fogunk szenvedni - hittel vagy hit nélkül - a hamis prófétával szembeni gyengeségünk miatt.

251 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9514628144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2019.02.15. 07:19:08

Te összedolgozol az Indexszel?
index.hu/nagykep/2019/02/14/amerika_szelsojobb_feher_nok_trump_nagykep/

Ez az embertípus minden olyan társadalomban megjelenik, éspedig tömegesen, ahol egzisztenciális (és részben abból is, de másból is következő) identitásproblémák vannak. Ez egy öntudatlan reakció "az általuk megszokott életforma, a meghitt, ismerős és otthonos világ elvesztésére" (ahogy a cikk írja).

inquisitor amentiae 2019.02.15. 09:22:53

Ez tényleg menő téma. Vona Gábor is a Fidesz vallás-szerű oldaláról merengett.
www.youtube.com/watch?v=hB9dIxJXhyY

Célkereszt 2019.02.15. 11:11:22

Szerintem nem kellene a baloldalnak feladni a felvilágosító, értelemre ható politikáját. Egyrészt a fideszesre hasonlító politikához valamilyen népiesch figurára lenne szükség, ami teljesen idegen egy gondolkodó polgárhoz, másrészt a Fideszt ezen a porondon megverni nem lehet. Ki kell vonulni a parlamentből, jelezve, hogy ez a politika elfogadhatatlan. A rendszer előbb-utóbb csak megkopik.

Célkereszt 2019.02.15. 11:39:11

@444: Mik ezek a nyelvészeti tótágasok?

Célkereszt 2019.02.15. 11:54:47

@444: Mondjál, nekem szórakoztató.

Khonsu 2019.02.15. 13:10:18

Nagyon veszélyes ami történik. A kereszténység nem annyira halott, mint amilyennek tűnhet, csak épp abba a szakaszába lépett, amikor beérleli gyümölcsét. Már elszáradt a levelek széle, megtépázták a nyár viharai, az idő otthagyta a nyomait, már nem úgy néz ki a fa mint amikor tavasszal virágba borult, de a szüret közeleg.

Az "utolsó napokhoz" közeledve megszaporodnak a hamis próféták, kik féregként rágják a fát. Közeleg a végső csata, hamarosan eljönnek a "fény és sötétség angyalai".

Félő hogy a hamis próféták sokakat rántanak majd a halálba...

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2019.02.15. 13:15:32

A fidesz vallás lényegében a kollektivizmus speciális esete. A legfőbb baj vele nem maga a hit, hanem hogy ez a hit még legjobb esetben is téves feltételezésekre, rosszabb esetben már bizonyított tévedésekre épül.

liberatorium.blog.hu/2016/09/22/kollektivizmus_a_modern_idok_vallasa

ricardo 2019.02.15. 14:05:31

@stoic79: Szerintem a FiDeSz szimplán a söntéspultok politikai képzeletvilágához igazítja a narratívát, a kocsmai megmondóemberek archaikus toposzaihoz. Pl. „valakik el akarják venni tőlünk”. Ezt mindenki érti. Mostanság pl. annyi mindent szeretnének elvenni tőlünk a hatalmasok: el akarják tőlünk venni a piacainkat, el akarják tőlünk venni az önrendelkezésünket, el akarják tőlünk venni a kultúránkat, el akarják tőlünk venni a hazánkat, múltunkat, jövőnket stb. De nem hagyjuk! Eb ura fakó! Soros nekünk nem királyunk! Kimondjuk Brüsszel trónfosztását. A tatárok is jönnek, de Ludas Matyi háromszor is elveri őket. Belövik kb. erre a szintre a politikai kommunikációt, és lám, működik.

ricardo 2019.02.15. 14:18:51

@444: Semmi ilyen nincs. Kicsi a bors, de erős. Móresre tanítjuk az egész világot, mert nekünk magyaroknak helyén van a szívünk, mint a legkisebb fiúnak a mesében.

ricardo 2019.02.15. 14:36:07

@444: A magyar emberek politikai képzeletvilágában ilyesmik nem léteznek. Épp ahogy nem létezik ombudsman sem. El tudja képzelni, ahogy a kocsmapultnál alkotmánybírósági határozatokról vagy jegybanki politikáról vitáznak? "Ezek lopnak". Na ez pl. "politikai téma". Ehhez kell igazítani a kommunikációt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.15. 15:19:21

@ricardo:

" "Ezek lopnak". Na ez pl. "politikai téma". Ehhez kell igazítani a kommunikációt."

A Jobbik megpróbálta; de összességében veszített rajta.

Khonsu 2019.02.15. 15:36:14

@ricardo:

Rövidtávon a legnagyobb csapást egy "egyházszakadás" mérhetné rájuk. Ha a hívek egy jelentős része elbizonytalanodik a hitében (aminek vannak jelei) megszerveződve új "egyházat" alapíthatnak, kiválva a mostaniból. Ezek már elfogadható "hitvilágot" kínálhatnak sok ellenzéki szavazónak is, akikkel együtt relatív többségbe kerülhetnek.

Ha egy évtizeden belül bukik a Fidesz, akkor a bukás okozója a Fideszen belülről fogy jönni. Ha túlél egy évtizedet, abban az esetben a bukását külső, ráadásul országon kívüli tényezők okozhatják, és ez a vég valószínűleg nagyon véres lesz. Ez első opcióval jobban járna, aki esetleg itt tervezi kivárni, a másodikat ne várja meg senki, aki jót akar.

ricardo 2019.02.15. 15:47:51

@neoteny: A megfelelő üzenetet kell megtalálni. De olyat, ami illeszkedik azokba a „politikai eszmékbe”, amelyben a politikai gondolatok a söntéspultnál „konstituálódnak”. Az „ezek lopnak” a kollektív politikai képzeletvilág egy ilyen „eszméje”.

erikgross (törölt) 2019.02.15. 15:57:44

a szardesz:

-nem a posztkomcsi maszop és a vele összeálló sz..dsz
-elutasítja a politikai liberalizmus és baloldaliság számos elemét
-a magyar középosztályt támogatja, nem pedig az alsó rétegeket
-nacionalista, nemzeti büszkeséget hirdető retorikát nyom

na azt kell megérteni, hogy ez elég sok "középosztálybelinek" már tökéletesen elegendő, több nem kell

és amíg nem mennek át náciba ill. kemény diktatúrába, addig rájuk szavaz
pláne az ellenzék láttán

leegyszerűsítve ennyi a nagy titok

erikgross (törölt) 2019.02.15. 15:59:46

@ricardo:

gyurcsánnyal és híveivel, kovácslászló-féle volt kommerekkel, belvárosiliberális-típusú fiatalemberekkel ez nem igazán fog menni...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.15. 16:47:10

@ricardo:

Ezt nem értem: a Jobbik egy egész plakátkampányt alapozott az "ők lopnak" üzenetre; amely "eszme" kellőképpen illeszkedik a kocsmapult körül forgók közé; és így megfelelő üzenet volt. Csak épp' a Jobbik nem volt képes profitálni ebből a szavazóurnáknák, viszont magára vonta az ellen nehéztüzérségi tüzét (ÁSz vizsgálódás és súlyos bünti). Mi hát a magyarázat arra, hogy a Jobbik a megfelelő üzenet birtokában sem volt képes azt választási előnyére fordítani?

Carmichael 2019.02.15. 17:45:07

Nem mintha a megállapításaiddal nem értenék egyet, de azt javaslod a baloldalnak, hogy a Fidesz-hitet egy másik mézesmadzag-hittel próbálja legyőzni? Értem én, hogy ez tűnik egy alacsony tudatossági szinten élő társadalom esetében az egyszerű hatalomszerzési útnak, de hová vezet ez?
Nem elég egy alternatív valóság, legyen egy másik is? Akkor tényleg mindegy lesz melyik felkent vezér ül épp a trónon, a józan ész, mint olyan végleg felejthetővé válik.

Tudom, hogy nehezebb (sokkal) a hit ál-biztonsága helyett az egyén önálló gondolkodási és felelősségvállalási igényét, az akolmeleg helyére magas önértékelést, önbizalmat, a félelem és széthúzás helyére a bizalmat és összetartozás érzését "eladni", de van más olyan út, ami nem újabb hazugságokba - és a következő lefelé spirálba - vezet?

A tudatos úton viszont tényleg nem lehet kényelmes, gyors tömegmanipulációs módszerekkel célt elérni, ez bizony őszinte és valós odafigyelést és szándékot (meg ugye hiteles embert) kíván meg, és - sajnos - sok időt. Ezért nem vállalja senki, nincs dicsfény és glória és gyors meggazdagodás sem.
Azt persze én sem állítom, hogy a mai baloldal figurái közül egy is alkalmas lenne erre, nem is onnan jön, ha jön majd a megoldás. De plíz, ne akarjunk még egy politikai egyházat létrehozni, mert már ezt az egyet is vagy 100 év lesz pszichésen kiheverni...

Janossz 2019.02.15. 18:03:51

Állítólag Valóság Nagybácsi már itt jár a kertek alatt, ha benéz majd, ezek a hitek hamar szertefoszlanak.
Meglehetősen materialista alapon születtek, a szűk esztendőket nem élik túl.

élveteg 2019.02.15. 18:18:03

"A baloldal képtelen lemondani a tömegember neveléséről......."

Aha Szóval így tekint a baloldal az emberre? Nem mint önálló lényre hanem nevelni való tömegre

Ja... az anyátok picsáját neveljétek

eloi 2019.02.15. 18:51:08

HaFr le kellene már szállni a magas lóról! Mert mások számára már kiderült, hogy valójában döglött.
Még hogy a baloldal az értelemre akar hatni... Meg a másik oldalon persze csak valami hit van...
Meg, hogy van "Orbán-hit"...
Meg, hogy a kereszténység helyét már át is vette...

Remélem csak pénzért ír ilyen méretes ostobaságokat és valójában nem ezeket hiszi?!
Mert, ha igen, akkor sajnos fogalma nincsen az Ön körüli való világról. Az emberek motivációiról pláne semmi. Ha pedig rossz a diagnózis, rossz a gyógymód is!

Pl. a keresztények azért szavaznak a Fidesz-KDNP-re mert az a jó nekik! Nem valamiféle - nem létező! - hit miatt! A ballib ideológia meg ellenség, mindig is ellenséges volt a keresztényekkel, ezért nem szavazanak rájuk. Értem?

Mond az valamit pl., hogy KDNP? KERESZTÉNYDEMOKRATA Néppárt. Akik azért vannak, hogy a keresztények POLITIKAI képviseletét ellássák. Jól, rosszul, de ez ennek a pártnak az értelme. Hát mégis kire szavazzon a keresztény? Azokra akik NEM LÁTJÁK EL az ő képviseletüket, nem is akarják, nem járnak el az ő érdekükben, sőt, kifejezetten ellene vannak...? Ez nem lenne túl logikus. Ugye? Ha meg még egy egész pártszövetség képviseli az ő érdekeiket, akkor mégis miért szavaznának másokra???

A ker., konzi szavazók nagyon is ésszerűen, jól átgondolva szavaznak!!! A legkevésbé sem hit alapján. Hanem a jól felfogott érdek alapján.
Ezt Önök a ballib oldalon vagy képtelenek felfogni, vagy direkt nem akarják érteni.
És ezért gyártanak újabb és újabb, DE HAMIS magyarázatokat arra, hogy miért veszítenek most már sorozatban.
Ezek csak önvigasztalások! ÖnÁMÍTÁSOK!

A ballib oldal NEM KÍNÁL SEMMIT a jobb-konzi-ker. embereknek!!!
Vagy amit igen, azok éppen azok a dolgok, amik szembemennek mindennel, ami jobb-konzi-keresztény!

Semmiféle "Orbán-hit" nem kell ahhoz, hogy arra szavazzunk, aki minket képvisel vagy legalább nem ellenünk politizál.
Önök ezt az "Orbán-hitet" a saját Orbán fóbiájukból vezetik le. Valójában ÖNÖK HISZNEK BENNE! Hogy van ilyen. Pedig nincsen. De ez Önöknek jó hit és magyarázat arra, miért sikertelenek a választásokon. Van mire fogni. Addig sem kell szembenézni a valósággal, a valódi okokkal, amitől a népnek - és mesze nem csak a keresztényeknek! - NEM KELL A BALLIB politika, semmi amit kínálni tud jelen időszakban.

Ezért sajnos továbbra is másokban keresik a hibát. Másokat néznek le és hülyéznek, mint a fenti írásban is. Így, hogy másokat hülyének látnak, láttatnak, magukat okosnak, ésszerűnek, "oktatónak", képzelhetik.
Súlyos tévedések.

2019.02.15. 18:55:45

@ricardo: És nem ez történik végülis? Azok,akik Orbánnal összeakasztották a bajszukat,buktak.A bevándorláspárti EU-s politika pedig májusban fog..

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.15. 18:57:41

@GyMasa:

"nem a témaválasztás miatt veszített rajta"

Vagyis a témaválasztás önmagában nem biztosítja a sikert; jelen esetben még a Jobbik (feltételezetten) helyes témaválasztása sem volt elégséges az egyéb hendikepjeik ledolgozására.

2019.02.15. 18:58:26

@GyMasa: Önmaguk legnagyobb ellenségei.Ez egy óriási adomány a kormányoldal számára..

AngeI 2019.02.15. 19:05:59

Nem kell ezt ennyire túlbonyolítani..Az egyszerű melós mit lát?Ez is lop,az is lop.Ez nem engedi be a migráncsot,amaz beengedné.Emez nem emeli állandóan a rezsit,amaz minden évben ezzel kezdte.Hát akkor inkább erre szavazok,és nem arra..

eloi 2019.02.15. 19:07:24

@élveteg: Így van! Baromira magas lovon ülnek. Hülyézik a népet most már folyamatosan, és csodálkoznak, hogy a nép nem kér belőlük!

De nem értik miért van ez, ezért találnak ki hülye magyarázatokat, mint pl. valami "Orbán-hit", ami szerintük van. Van, az ő korlátolt fejükben.
Ez azért kell nekik, mert saját magukat nézik a nép elitjének, ők tudják az igazságot, ők a becsületesek, ők az ÉRTELMISÉG (!), tehát valójában nekik kéne vezetni az országot, mert csakis akkor lenne jól vezetve (!!!), számukra érthetetlen rendszerhiba, ha másokra bízzák a vezetést (a hülye, "hívő" nép, ugye), és azt gondolják, hogy aki gondolkodik az csakis rájuk szavazna, ha tehát mégsem, akkor nyilván nem gondolkodnak (hanem hisznek valamiben, ami természetesen irracionális, vagyis hülyék...). Csak így lehet. Mert ha mégsem, akkor nem igaz a tézis! (És hamis az önképük.)

eloi 2019.02.15. 19:09:19

@csentecsa1: Hát persze! Az emberek az érdekiek szerint szavazanak. És nem hülyék, mint ahogyan a ballib oldal látja, nézi le őket.

Khonsu 2019.02.15. 19:19:10

@eloi:

Csak a "politikai keresztények" szavaznak a pártszövetségedre. Hívő keresztényből még eggyel sem találkoztam aki fideszes lenne. KDNP? Ne nevettess... Ha külön indulnának, be sem jutnának. Ők csak a "fügefalevél", azért tartják őket.

Barkalot 2019.02.15. 19:20:28

A Fidesz többé-kevésbé (inkább többé) egy fasiszta párt.

hu.wikipedia.org/wiki/Fasizmus

Khonsu 2019.02.15. 19:36:35

@eloi:

Ez egy fejlődési folyamat. Kezdetben sokan abból indultak ki, hogy az emberek nem hülyék. Aztán rájöttek, hogy de igen, sajnos hülyék (könnyen befolyásolhatók). Utána gondolták, hogy akkor majd felvilágosítják az embereket, hogy ne legyenek hülyék. Nem jött be, az emberek nem kértek a felvilágosításból, ami nem meglepő, hiszen ki látná be, hogy szüksége van rá? Főleg a 10 millió szakértő országában (de amúgy máshol se).

Így mostanra el kell(ene) jutni odáig a Fidesz ellenfeleinek, hogy belátják, a választó nem fog megváltozni, erre számítani zsákutca. Ha azonban nem változik meg, akkor ki kell ismerni a gondolkodásmódját és pofátlanul felhasználni ezt a tudást, ahogy azt a kormánypártok is teszik. Persze a dologhoz erős gyomor kell.

Fülig José 2019.02.15. 19:38:40

@eloi: ti vagytok a nép?! medve anyám... nem inkább egy ostoba, iskolázatlan, fanatizàlható hisztis csürhe...? neeem? akko mért viselkedtek úgy? te mi az anyádp.csáját keresel itt, ha nem a balhét? azzal a másik @élveteg f.szfejjel? na gyíkok, most, hogy jól lepippantottátok egymást meg a csúti ramszesz cigànykirályotokat, meg anyáztatok egy jót huzzatok a véres f.szba. a zorigó & co. 90 csilliárdból/ év a ti agyatok mosására épült: használjátok ki! puszika.

Barkalot 2019.02.15. 19:43:44

@Khonsu:

ALAPBÓL szerintem senki nem születik hülyének vagy okosnak. Ahol minőségi oktatás van, ott nem hülyék és befolyásolhatóak az emberek. Nem véletlen veri szét minden autoriter rezsim az oktatást.

Az oktatás az ostobaság ellenszere.

abdul hackeem 2019.02.15. 19:48:31

@GyMasa: Te most észrevetted azt, hogy a fityisz média túlsúlyának és mérhetetlen anyagi előnyének helyeseltél?
Mert - többek között - ezek miatt (is) indult az összes többi párt hendikeppel.

Barkalot 2019.02.15. 19:50:34

Kognitív disszonancia

"Az elmélet alapgondolata, hogy amikor valamilyen új információ vagy tapasztalat ellentmond a korábbi elképzeléseknek vagy ismereteknek, akkor disszonanciát, belső feszültséget élünk át. Ez a disszonancia szorongáskeltő állapot, melyet csökkenteni igyekszünk."

Gyönyörű példa erre, amikor 1 hónapja kiderült, hogy az egész sorosozás csak egy nagy kamu volt.

Fülig José 2019.02.15. 19:51:16

@Khonsu: idefigyelj: ehhez nem gyomor kell, hanem néhány ezer milliárd, hogy tévét, rádiót, videót meg origót vegyél magadnak, aztán csak tolni kell 24/7 ben, hogy vagy rám szavazol vagy elvisz a sorosbácsi. az ötlet amúgy kb ezer éves, csak akkor az volt a rizsa, hogy ha nem keredztelkedsz/ adakozol/ gyónsz/fizetsz a csuhásnak hát a pokolra jutsz. ma már vicces lenne ezzel riogatni, ennyire a fitymaszavazó se hülye ( csak majdnem) úgyhogy a rézfaszú bagoly ( tudod: amelyik elviszi a gyerekeket ha nem alszanak) mintájára megalkották a zördög soroooost. aki elvisz mindenkit, aki nem a zsebnapoleonra szavaz. és tessék. a szomorú az egészben, hogy a mélymagyar pont olyan tök sötét, mint az átlag 1000 éve. azé ez nem semmi teljesítmény...

eloi 2019.02.15. 19:53:58

@Barkalot: Tévedsz! Az "autoriter" rezsimek, diktatúrák, nem szétverik, hanem ÁTVESZIK az oktatást!
Oké, lehet, hogy a régi struktúrákat (embereket) szétverik (menesztik), de az oktatásra (ifjúságra) szükségük van.
A kommunisták is ezt tették, meg az őket követők is a saját képükre formálták az oktatást.
Az MTA-nak sem lesz baja, csak részben másképp fog működni, és talán részben másokkal!

Barkalot 2019.02.15. 19:54:17

Egy ország lakosságának szellemi szintje és az oktatás színvonala egyenesen arányos. Ahol szar az oktatás ott "hit" van meg primitívséggel párosuló bunkóság.

Barkalot 2019.02.15. 19:55:54

@eloi:

átveszik - lezüllesztik - szétverik

Ahol normális oktatásban részesülnek a polgárok, ott a fidesznek esélye sem lenne végtelen pénz mellett sem, többször nem akarom leírni.

eloi 2019.02.15. 19:56:38

@Fülig José: Te rendkívül egyszerű gondolkodású ember vagy, ha ennyit értesz a világból. Miközben persze másokat gondolsz annak.

abdul hackeem 2019.02.15. 19:56:58

@GyMasa: "Az a baj, hoyg az ellenzéknek esze ágában sincs "vitatkozni, csak "kiniylatkoztatnak" önmaguk által igaznak/követni ítélendőnek tartott dolgokat, és nem tűrnek semmiféle ellentmondást ebben a témában."

Melyik témában?

Gránitszilárdságú alaptörvény, választási rendszer, trafiktörvény, manyup, Paks2, vagy a legújabb a családtámogatás további átalakítása?
Milyen társadalmi konszenzusos megállapodás történt ezekben a témákban?

Khonsu 2019.02.15. 20:01:43

@Barkalot:

Az oktatás valamennyit segíthet, de önmagában nem oldja meg a problémát. Itt a tudatosság szintjéről van szó/minőségéről van szó. Senki sem születik hülyének, vagy okosnak, de attól tartok a többség befolyásolhatónak születik. Egyszerűen evolúciós okokból. Egy mindenkori embercsoportban több követőre volt szükség, mint vezetőre, és ez valószínűleg nyomot hagyott a génjeinkben, ennek köszönhetően ma is sokkal több a követő, mint az igazi egyéniség.

Ezen pedig az oktatás nem sokat tud segíteni. A képzettebbeknek ugyan általában valamennyivel magasabb a tudatossági szintje, de attól tartok, aki követőnek születik, az az is marad. Legfeljebb abban tud az oktatás segíteni neki, hogy körültekintőbben válassza ki követésének tárgyát.

A legtöbb ember rabnak születik, láncok nélkül, saját elméje rabjának.

Ezt használják ki a próféták, igazak és hamisak egyaránt, csak eltérő szándékkal.

eloi 2019.02.15. 20:02:57

@Barkalot: Dehogynem.
Tudom, nem érted, meg nem fér össze a világképeddel, de akik a Fideszre szavaznak, azok is jól meggondolják és az érdekeik szerint szavaznak.
És számukra a helyes döntés (a kisebb rossz?) a ballibek ellen szavazni. Ennyi. Nincs ebben semmi varázslat. A baloldal nem kínál olyat, amiért rájuk szavaznánk.
Ezen kellene a mások lenézése helyett elgondolkodnia a ballib oldalnak. Hogy miért a "tolvaj", urizáló, korrupt kormányzat a kisebbik rossz (ajánlat)!!!???
Mert amíg ezt meg nem értik, reménytelen a helyzetük!

Barkalot 2019.02.15. 20:05:04

@Khonsu:

Jaj, ez nagyon determináltnak hangzik.

Barkalot 2019.02.15. 20:06:52

@eloi:

Vannak ugyan akik a rendszer nyertesei, de a fideszesek többsége sötét tahó sajnos.

www.youtube.com/watch?v=EWHDA0MfwNE

eloi 2019.02.15. 20:17:12

@Barkalot: Hogy derült ki, hogy kamu volt? Soros talán nem tette közzé a sokat idézett írásait? Vagy nem tett nyilvánosan is számos lépést az európai vezetők befolyásolására? Vagy nem írt pár napja újabb cikket a saját társadalmmérnöki elképzelései védelmében, és a vele egyet nem értők ellen?...
Miről beszélsz?

Ja, arról, hogy kampányguruk jól ismerték fel, hogy egy ilyen emberre lehet kampányt építeni? Naná.
Kovács kettő József ózdi nyugdíjasra nemigen tudtak volna, pedig ő is fehér férfi, és egyidős Sorossal... :-)
Ahhoz, hogy a Soros kampány működjön kellett mindaz, amit ő VALÓBAN csinált, és az ő VALÓBAN létező szándékai! Amelyekkel a kormány és úgy tűnik a szavazóik is (meg sokan szeret Európában), nem értenek egyet!

Khonsu 2019.02.15. 20:19:17

@Fülig José:

Mivel a "fidesz vallás" ellenében győzni csak egy másik politikai vallás segítségével lehetne, az legyen akármilyen jó szándékú is, ugyancsak a választó manipulálására épülne. Ehhez pedig kell gyomor, még akkor is, ha amúgy a cél szentesíti az eszközt.

A média megvan hozzá. Épp mostanában szokott a főnök azon keseregni, hogy hiába vásárolták fel a hazai médiák túlnyomó részét, a keménymagon kívül (akiket már egyébként sem kell meggyőzni) senki sem fogyasztja azokat.

Ugyanazon okból kudarcos a fityisz kultúrharca, amiért az ellenzék felvilágosító kampányai is. Az emberek nem szeretik a "népnevelést". Nem hitoktatást keresnek, hanem vallást, ami passzol a hitükhöz, ami már adott.

eloi 2019.02.15. 20:21:41

@Barkalot: Mindaddig, amíg csak odáig jutsz (úgy, kb. a ballibek többségével együtt), hogy tahózod azokat, akik nem értenek egyet veled, veletek, nem jutsz messzire.

Barkalot 2019.02.15. 20:22:03

@eloi:

Mindenesetre nem kevés idiotizmus kell ahhoz, hogy azt is elhiggyétek, hogy a tüntető embereket Soros pénzeli :))

Fülig José 2019.02.15. 20:22:05

@eloi: tudom: én vagyok a buta. én járok a zorigóra hányni meg észt osztani....bosszantani magam nap mint nap... ja, nem is! az te vagy. na akko kiahüje?!

Khonsu 2019.02.15. 20:24:59

@Barkalot:

A természeti törvények nem megkerülhetők, behatárolják a lehetőségeket. Ami nem feltétlenül baj, mert ezek azok a kősziklák, melyekre stabilan építkezhetünk.

eloi 2019.02.15. 20:24:59

@Khonsu: A "hazudtunk éjjel-nappal..., miközben tudtuk, hogy amit mondunk AZ NEM IGAZ...!" (a népnek, az EU-nak...) az vajon nem a választók manipulálása volt?...

Csak úgy gondolkodom.

Barkalot 2019.02.15. 20:25:14

@eloi:

Aki tahó az tahó, pártállástól függetlenül. A DK-ban, meg a Jobbikban is sok a tahó. A fideszben viszont elsöprő többségben vannak a tahók.

Nekem meg nincs pártom.

Fülig José 2019.02.15. 20:25:47

@Khonsu: ezeknek csak ellenség kell akit gyűlölhetnek. lecsúszott, tróger, kilátástalan, ostoba alakok akik identitás-és kissebbrendűségi zavarukat így élik ki: mindig más a hibás. török, labanc, román, szlovák, sorooos, brüsszel. európa motorja mi ?! muhahahahaha...

abdul hackeem 2019.02.15. 20:26:20

@eloi: "Ahhoz, hogy a Soros kampány működjön kellett mindaz, amit ő VALÓBAN csinált, és az ő VALÓBAN létező szándékai! Amelyekkel a kormány és úgy tűnik a szavazóik is (meg sokan szeret Európában), nem értenek egyet!"
Csaxólok, hogyhát ezt még a kis bajszos is mondhatta volna anno. Nem vagytok már messze az elveitől.
Hogy miről is szól a fidesz hit.

Khonsu 2019.02.15. 20:27:13

@eloi:

Dehogynem, csak nagyon bénán kivitelezve. A Fidesz sokkal profibb manipulátor, erről van szó.

Barkalot 2019.02.15. 20:27:33

@eloi:

Pont ezért kellett volna Gyurcsánynak már akkor eltűnnie.
Mondjuk én sose szavaztam rá, tehát nekem nem is kell magyarázkodnom. O1G-re se szavaztam sohasem hálistennek,magamnak :)

eloi 2019.02.15. 20:28:30

@Fülig José: Sosem olvasok Origót. Viszont nem gondolom azt sem, hogy ti testületileg hülyék vagytok, mert nem azokra szavaztok akikre én. Csak azt, hogy más világot akartok, mint én, azért másra szavaztok, mert nektek meg az az érdeketek.

Barkalot 2019.02.15. 20:29:49

@Khonsu:

A lakosság hülye. A fidesz legjobb esetben nem esne ki a Bundestagból egy választáson arra fele ezzel a "politikával".

eloi 2019.02.15. 20:31:02

@abdul hackeem: Ez nagyon erőltetett nácizás volt. Kapd össze magad!

eloi 2019.02.15. 20:32:20

@Barkalot: Komolyan elképesztő, hogy nem tudtok túllépni végre mások hülyézésén. :-(

eloi 2019.02.15. 20:34:01

@Barkalot: De még lehet pártod, tele tahókkal! :-)

Khonsu 2019.02.15. 20:35:12

@Barkalot:

Pontosan ezzel valószínűleg, de a populisták azért egész jól elvannak a fejlett nyugaton is, amíg figyelembe veszik, hogy az eltérő társadalmi fejlődés miatt egy kicsit mindenütt más a recept.

Barkalot 2019.02.15. 20:37:41

@eloi:

Látod, ezért n(s)em megyek politikusnak, mert ha azt mondanám, hogy hát az emberek okosak, tájékozottak, érdeklődőek ITTHON, akkor hazudnék, ha meg nyíltan kimondanám, hogy az ország nagy többsége igénytelen sötét tuskó, akkor alig kapnék szavazatot :))

Tehát mindenképp hazug gecinek kell lennem, és a massza legsötétebb énjét felszínre kéne hoznom, hogy győzedelmeskedjek mint O1G és "barátai".

Nem változott itt semmi, az emberek ugyanolyan hülyék mint Horthy, Rákosi, Kádár alatt, csak van technikai fejlődés meg facebook.

Barkalot 2019.02.15. 20:39:39

@eloi:

Kikérem magamnak, kösz.

seol 2019.02.15. 20:42:09

@eloi:

Tökéletes szektás kiskáté.

seol 2019.02.15. 20:44:44

@neoteny:

Rosszul hitték, hogy a hívőket zavarja az, hogy a kedves vezető lop -- tudják ők, de igazából büszkék is rá.

Khonsu 2019.02.15. 20:45:01

@eloi:

Ez a "hülyézés" nem a tudás/képességek szintjére vonatkozik, hanem a megvezethetőségre. Amúgy nagyon okos emberek is lehetnek könnyen befolyásolhatók, egyes szekták például valóságos iparágat alapoztak a kifosztásukra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.15. 20:47:03

@eloi:

"más világot akartok, mint én"

Azért annyira nem más az a világ, amit akartok: te is, ők is egy olyan világot akarsz/nak, ahol az államhatalom az erőszakmonopóliumának alkalmazásával egyesektől elveszi a javaik egy részét és azt odaadja másoknak (miközben lefölözi azt). Az érdekkülönbségetek abból adódik, hogy mindnyájan azt preferáljátok ha a másiktól veszik el és nektek adják.

seol 2019.02.15. 20:49:28

@eloi:

Az az apróság, hogy a fideszes "Soros-tervben" sokszor épp az ellentéte van annak, amit Soros valójában mondott/írt, nem számít, a lényeg, hogy van Soros-terv, hiszen Sorosnak vannak tervei, tádámm!

Kitalálom, nem is vagy félanalfabéta idióta szektás, csak félanalfabéta és idióta és szektás.

ricardo 2019.02.15. 20:52:07

@neoteny: Nem tudom az üzenetet. A posztra reagáltam. Nem vagyok politikai marketinges, de úgy vélem, a FiDeSz sikeres politikai kommunikációjának titka, hogy "kocsma-kompatibilis" narratívát kínál a világról. Az emberek politikai képzeletvilága sémákra jár, mint pl. a "külföldi cégek kiviszik a profitot", "az ellenzéki politikusok is csak lopnának, ha hatalomra kerülnének" stb. Ismerjük ezeket. E közhelyes sémáknak kész taxonómiája van, és az emberek túlnyomó többsége számára e topica orum jelenti azokat az "eszméket", amelyekben a politikai gondolatait "konstruálja". A FiDeSz ezekre sémákra építve alakítja a politikai narratíváját, ezért működik. Meglehet, az ellenzéknek hasonló módon kellene politikai narratívát alakítania, vagyis a politikai kommunikációjának nem ÉS-kompatibilisnek kellene lennie, hanem szintén kocsma-kompatibilisnek.

abdul hackeem 2019.02.15. 21:01:40

@GyMasa: Az, hogy kétfelé vágtad a mondandómat még nem oldja meg és nem teszi meg nem történtté azt, ami történt.
444.hu/2018/06/02/mikozben-a-kormany-milliardokat-koltott-propagandara-a-fidesznek-870-milliobol-kijott-az-egesz-kampany

Khonsu 2019.02.15. 21:02:45

@Fülig José:

Az ellenségkeresés a NER alapvető szerkezeti tulajdonságaiból és működési elvéből adódik. Egy pénzszivattyú, melynek elsődleges funkciója a javak átcsoportosítása a benne lévőkhöz a kívül lévőktől. Eközben pedig az állandó harc stabilizálja.

Egy hódító/zsákmányszerző képződmény, mint egykor a Római birodalom. Ha elfogynak a meghódítható/kifosztható ellenségek, és kitör a béke, akkor összeomlik. A túlterjeszkedés, a béke, vagy egy erősebb hódító végezhet vele.

Most úgy látom, a harmadik lesz a befutó, a 20-as évek vége-harmincas évek eleje folyamán. (de az mondjuk mindent letarol majd, nem csak a NER-t)

abdul hackeem 2019.02.15. 21:05:01

@GyMasa: "Olyannal vádolsz, amit a te ideológiai oldalad is pontosan ugyanúgy elkövetett...)"
Kiscsávó, ez eléggé gyatra volt, próbálkozz máshol.

abdul hackeem 2019.02.15. 21:08:37

@GyMasa: "Nem jössz semmiféle ténnyel, vagy gondolattal, amin lehetne vitázni, csak kijelented, hogy rossz, és pont."
Hályogkovács, ne tulajdoníts nekem olyat, amit nem írtam, nem írtam, hogy rossz.
Itt van:
index.hu/gazdasag/2019/02/14/demografia_csaladtamogatas_szikra_dorottya_orban_viktor_het_pont/

abdul hackeem 2019.02.15. 21:15:18

@GyMasa: Emúttnyócév.
De a szeretett pártod sem tette meg többszöri 2/3-dal sem.

abdul hackeem 2019.02.15. 21:17:15

@GyMasa: "Melyik része volt "gyatra"?"
Az kiscsávó, hogy az bizonyosan nem az én ideológiai oldalam.
Próbálkozz máshol.

abdul hackeem 2019.02.15. 21:30:02

@GyMasa: "Amúgy, melyik ellenzéki párt programjában van MOST benne, hogy rendbe akarja tenni a pártfinanszírozást?"
Ha válaszolsz, legalább nézz bele a belinkelt oldalba. A cikk a KAMPÁNY finanszírozásáról szól.
444.hu/2018/06/02/mikozben-a-kormany-milliardokat-koltott-propagandara-a-fidesznek-870-milliobol-kijott-az-egesz-kampany

abdul hackeem 2019.02.15. 21:34:48

@GyMasa: Két linket is küldtem, te meg csak fosod itt a szót, semmi link, semmi nincs alátámasztva.
Miről akarsz te vitázni?
Ócska troll vagy.

Indriq 2019.02.15. 21:34:48

index.hu/belfold/2019/02/15/dunaharaszti_fajtalankodas_malac_diszno/

"Saját malacával fajtalankodott a dunaharaszti idős férfi"

nesztek, ez az átlag fütyeszes :)

Ranó Matyi 2019.02.15. 21:39:53

@neoteny: az a magyarázat hogy a kampány felénél leszedették a plakátokat

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.15. 21:50:53

@GyMasa:

"ha elfogynak az érvek, és felerősödik a kognitív disszonancia"

Te az ilyen helyzetekben betolsz valami orbitális blődséget, mint pl. "így működik a világ". Aminek az információtartalma pontosan nulla bit: egy tautologikus, teljesen mihaszna állítás. Nem ad választ semmilyen kérdésre, sem magyarázatot valamilyen jelenségre: az egyetlen célja az, hogy véget vessen a vitának anélkül, hogy az éppen tárgyalt kérdés kielemezésre kerülne.

abdul hackeem 2019.02.15. 21:53:52

@GyMasa: Innen indultunk, ezt írtad:

"Az a baj, hoyg az ellenzéknek esze ágában sincs "vitatkozni, csak "kiniylatkoztatnak" önmaguk által igaznak/követni ítélendőnek tartott dolgokat, és nem tűrnek semmiféle ellentmondást ebben a témában."

Ide értünk:

"Az egyik link egy vélemény a családtámogatási rendszer tervéről.
MÁS véleménye. Nem a tiéd.
A másik link pedig egy írás a fidesz költéseiről.
Azzal mit lehet "vitatkozni"?

És ezután a te konklúziód:

"(vitázni) veled semmiről, mivel teljességgel alkalmatlan vagy az kultúrált vitára."

Ócska, személyeskedő troll vagy.
Na pá.

abdul hackeem 2019.02.15. 22:30:32

@GyMasa: "De, alapvetően értem, amit írsz, és a jövőben megpróbálom hanyagolni az ilyen kijelentéseket."

Na, ígérd meg szépen még a bácsinak, hogy trollkodni sem fogsz többet!!!

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.15. 22:56:29

@GyMasa:

"De igen, az "így működik a világ" magyarázatot ad arra, hogy miért történnek a dolgok úgy, ahogy éppen történtek."

Egy magyarázatnak (legalább részleges) választ kell adnia arra, hogy _miért_ működik úgy a világ (egy szelete), ahogy. Az "így működik a világ" kijelentés nem világít rá semmilyen ok-okozati kapcsolatra; lehetetlen, hogy magyarázatként szolgáljon bármire is. Ez egyszerűen egy conversation stopper: tagadni egy tautológia igazságát céltalan, de annak sincs értelme, hogy elismerje az ember ezt a szükségszerű igazságot: ugyanis aki ezt az állítást teszi, semmivel nem járul hozzá a vita előrehaladásához, sőt annak megakadályozására alkalmazza ezt az eszközt. Egy tautologikus igazság kijelentőjének nem lesz semmiben igaza attól, hogy egy megcáfolhatatlan állítást tett: senki nem állította azt, hogy a világ ne úgy működne, ahogy.

"De, alapvetően értem, amit írsz, és a jövőben megpróbálom hanyagolni az ilyen kijelentéseket."

OK, sok sikert.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.02.15. 23:01:28

Sajnos ez megint egy olyan értelmiségi cikk, ami pár tucat entellektüelen kívül érdemben nem érint, nem mozgat meg senkit. Igaz, amit ír, de a birkanép mozgósításában pont annyira hatásos, mint a szukcesszív approximáció... :)

BiG74 Bodri 2019.02.15. 23:16:17

Kiváncsi vagyok, hogyan értékelné taktika és stratégia szintjén az fentieket az ellenzéki pártok prominens személyei, mert eddig igen szarok. Pedig sokáig már nem ugrálhatnak, mert szépen lassan szorul a hurok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.02.16. 06:27:19

@Frady Endre: @BiG74 Bodri: hát, kétlem, hogy egy blog bármilyen nyelvezettel mozgósítani tudna, lásd a leírtakat. De köszönöm az elismerést

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.02.16. 08:20:48

:0 Orbán nem fog ma megint gyáván lemondani?
Tegnap megírta az igazmondo index, hogy megint megbukott.

2019.02.16. 09:12:00

Regi toposz ez a vallasos ahitatra valo hivatkozas a Fidesszel kapcsolatban, de ez csak nagyon kis reszben valos es oka barminek is. Feri hivei ugyanilyen vallasos revultek, es amig voltak ertrkelheto szoci vezetok, azokat is ahitattal csodaltak a rajongok, meg a hulyefeju Mesterhazyt is. A valosag, hogy a Fideszt tabort elsosorban a komplett ballib tabor irant erzett utalat tartja ossze, az emberek tobbsege nem hulye, de ugy vannak vele, hogy sokkal inkabb egy korrupt es huyesegeket beszelo/csinalo, de szamos intezkedeseben megiscsak az atlagembert tamogato Fidesz, mintsem a totalisan elvtelen, kisebbseg seggnyalo es kulfoldrol vezerelt Dk/Mszp/akarmi.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.02.16. 10:30:47

Orbán beszédeit, a seggnyalói nyilatkozatait nem szabad hallgatni, egyáltalán azt sem értem értelmes ember miért foglalkozik hazudós tolvajokkal. Nem kell őket kérdezni, interjúvoltatni, és úgy általában nagy ívben le kéne szarni a fejüket. Ettől biztos megsértődnének, mert szeretnek a középpontban lenni, dirigálni, más embereket elnyomni. Viszont aki szóba sem áll velük, meg sem hallgatja őket, azzal nem tudnának mit kezdeni. Én például ilyen orbáni éves makogásokat, nyüszítéseket még egyáltalán nem is hallgattam. Pont ezzel teszik naggyá, hogy odafigyelnek rá, és meghallgatják. Kicsit meglepődne a csuti faszfej, ha nem vele kezdődnnek a híradások amikor böfögött valamit.

gigabursch 2019.02.16. 11:05:52

@444:
Nekem ez nem ismeretlen.
Mikor anno angolból nyelvvizsgára készültem és egyszerüen elakadtak az angol tanulás ábrán, kezembe akadt egy könyv, ami a magyar és az angol nyelv különös egyezőségeiről adott bőségesen példákat.
Nem vagyok nyelvêsz, nem is kívántam belemélyedni, de az biztos, hogy engem átsegített a tanulási holtponton.

És mindemellé még szórakoztató is volt.

Kedvencem a fog mint fog a két magyar jelentésével, még az angol fog, S köd, ami megfog.

gigabursch 2019.02.16. 11:16:38

@gigabursch: szóval: elakadtam az angol tanulás során...
Okostelefon...

felucca02 2019.02.16. 11:29:18

@eloi: Nekem teljesen újat mondtál azzal, hogy a kereszténydemokratáknak bármi közük is van a kereszténységhez. Ez kifejtenéd?
Én csak egy gyülekezetet látok, akit Jézus seperc alatt verni ki a templomból, mint a kufárokat. A gyülekezet gátlástalanul dörgölőzik a hatalomhoz.
Hogy kinek és mijét képviseli?

VadMacs 2019.02.16. 11:55:31

>Az ellenzék meg úgy gondolja, hogy a progresszív adózással, ahogy a mercedes gyárban összeszerelő melósok a "gazdagok", akiknek a legmagasabb kulccsal kell adózniuk, és azoknak, akik minimálbérre vannak bejelentve, de feketén keresik a pénzt, azoknak kedvezni kell.

1.: 2/3 -al a kézben lehetne ilyet okosan is csinálni. De ez kb olyan, mint a 13. havi nyugdíj: arról pofáznak, hogy a szocik elvették (mondjuk ők is adták), mi adunk 14. havit is, aztán hatalomra kerülve semmi. Azaz maradt a pofázás, hogy mert a szocik elvették...
2.: anno az egykulcsoskor minden f*sz fideszes arról pofázott itt, hogy miként kereshetne a minimálbéres szarabbul, ha egyszer alacsonyabb az adókulcs. A konkrét firkálmányod is átsiklik afelett, hogy anno azért volt egy olyan tétel is, hogy a minimálbérre mennyi is volt az adó? Nekem itt a délnyugati részen egészen jó fizetésem volt melós mércével, aztán az egykulcsos bevezetésekor mégis kompenzációt kellett adni, hogy ne keressek rosszabbul, mint előtte a kétkulcsossal. Érted, csak mert jobban jártam az egykulcsossal...

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2019.02.16. 12:02:51

A magyarok szinte 100%-ban világrekorder lusták, ostobák, meg nem mozdulnának a saját érdekeikért sem, hanem rendre csak arra várnak hogy majd más elintézi helyettük. Hörögni meg asztalt csapkodni azt persze tudnak, persze csak otthon a négy fal között. Mert azon kívül aztán kussba vágják magukat és teljesítik a vezér minden akaratát.

Orbán meg ugyanezt a semmirekellö embertípust adja nekik, így a sok lúzer magát látja a vezérben.
Ezért marad a felcsúti egész addig hatalmon, amíg a gazdaság meg az életszínvonal meg nem indul a lejtön. Addig a segghülye fideszprolija felöl ezek annyit lopnak, meg azt csinálnak amit akarnak.

Janossz 2019.02.16. 12:08:25

@GyMasa: " Az én mércém szerint eddig sem trollkodtam ..."
Pedig azt teszed, elég régóta. Álruhában, egyfajta "emberarcú trollként", csak hát mindig kiesel a szerepedből.
Még ripacsnak is gyenge vagy.

kgaba82 2019.02.16. 12:19:12

A posztoló túlmisztifikálja Orbánt, csakúgy mint a baloldal java.
A baloldal belebukott a kényszerű megszorításokba, amelyek a túlköltekezésük és a gazdasági válság következményei vontak maguk után.
Ellenben a fideszt hatalmon tartja a világgazdasági konjunktúra. A baloldal önmarcangolása, és hogy rendszeresen lábon lövik magukat. De az sem segít, hogy egyáltalán nem kisebb, hanem nagyobb, költekezőbb és drágább államot akarnak. A progresszív adózás, családi pótlék növelés emlegetése újra és újra bizonyítja, hogy úgymond a segélyesek támogatásával akarnak hatalomra kerülni.
Nincs egy valamirevaló normális párt, amely olcsó államot és a nemzeti faszságok beszántását vallaná.
Mivel olyan kis rasszista világról sokat nem tudó népség vagyunk, mint a többi (átlagnál némilebb befordultabb), ezért lehet a migráció úgy fő téma, hogy
1. nem is mi vagyunk a célország
2. Alig van nem EU-s szomszédunk.
A Szerbiából esetleg hozzánk érkezők már egyszer beléptek az EU-ba.
3. Nem a falunk, hanem az EU és Törökország közötti megállapodás a tizedére, huszadára csökkentette a migrációt.
4. Minden egyes százezer vendégmunkás 300-400 milliárd plusz adóbevételt hozhatna a betelepülésük után néhány éven belül.
Ezzel szemben a népszaporító projekttel majd 30 év múlva és megannyi egyéb ráfordítás után érjük ugyanazt el.
Arról nem is beszélve, hogy az adókedvezménnyel, CSOK-kal csak visszaadja az állam, amit elvett, vagy elvenni készül.

Mindkét oldal, kormány és ellenzék alapvetően ostoba, tömegek számára kitalált gyűlöletre épített hívószavakkal operál.

kgaba82 2019.02.16. 12:34:11

Amikor az állam nemet mond a migrációra teljesen, akkor pénzt vesz ki a zsebünkből. Amikor adókedvezményt ad valamilyen célra, akkor csak abból ad vissza amit korábban elvett tőlünk. Vagy direktbe egyik csoporttól a másikhoz csoportosít át.
Egy rakás normális helyről lehetne bevándoroltatni, de a fidesz nem érdekelt benne. Mert az idegengyűlölet meg nagymagyarkodása túltolása segít abban, hogy az emberek javarésze védett legyen a racionális, kritikus gondolkodástól.
Aki azt hiszi, hogy a balodaliak nagyságrendekkel jobbak, arra annyit mondok, hogy ismerek egy rakásat, amely romániai magyarokat csak lerománozza. Nem azok. De ha azok lennének is, mi változna?

Törzsies, ostoba gondolkodás, az van nálunk.
A pénztárcánk és az életünk minősége szenvedi ezt meg.

Janossz 2019.02.16. 12:52:55

@GyMasa: Igen. Meg. Talán tőled kellett volna engedélyt kérnem a hozzászóláshoz?

De, hozzátettem a témához: Nekem olyan ne mosakodjon a trollság bélyegétől, aki

- képes kettős macskakörmök közt (ami szó szerinti idézetet jelöl) beleszerkeszteni (hamisítani) egy másik hozzászólás mondandójába.

- aki épp ezen a blogon tart ismertetőt, hogyan is lehet külföldi kamucímről kommentelni némi trükközés, meg pár euro árán.
Bűnözőkön, terroristákon, trollokon kívül kit érdekel ez a tudás?
Te melyik csoportba tartozol fentiekből, nyavalyás?

Janossz 2019.02.16. 14:21:42

@GyMasa: Tudod te, miről beszéltem, arról a senkiháziról aki az Atomcsapdán BELEÍRT egy idézetbe.
Nem a felét tette be, hanem megváltoztatta a tartalmát!
Érted, troll?

Ahol a fedett címről való levelezést, meg a hamis identitások kialakításokat egyetemi szinten oktatják, és vizsgázni KELL belőle nem civil intézmények.
Olyan szolgálatok, vagy mik, Leningrádban van egy híres ilyen.

ricardo 2019.02.16. 15:03:29

@neoteny: Ezt a könyvet nem ismerem. Három mondatban?

meszena 2019.02.16. 15:12:19

Lehet forgatni a tényt, hogy a fidesz eredményesebben politizál, mint az ellenzék, de attól az még tény marad. Ahogyan a baloldal számára vége a demokráciának, amikor más kerül hatalomra, úgy az eredményesebb kommunikációi is csak valami "tisztességtelen" módszer miatt történhet.
Abban pedig a végtelen önhittség és naivság keveredik, hogy a balliberális pártok valamiféle racionalitás talaján politizálnának, s amely emiatt a sikertelenség valamiféle oka lenne. A vélt intellektuális fölény jelenik meg abban is, amikor a másokra szavazókat nyíltan lenézik.
A valóság fájóbb, de sokkal egyszerűbb: Orbánék sokkal jobban csinálnak mindent.

Janossz 2019.02.16. 15:37:12

@GyMasa: " Az én mércém szerint eddig sem trollkodtam, attól pedig, hogy te valakivel nem értesz egyet, az illető nem feltétlenül egy troll.
Ezt eddig csak tőled kaptam meg folyamatosan a hozzá társuló csúfolódással."

Ezt írtad Abdul Effendinek. Én meg szóltam, hogy mások is osztják a véleményét.
Nem fogok én itt veled polemizálni a mércéd szerinti troll-létedről, nem érdekel. Szerintem az vagy, az utóbbi pár kommenteddel a napnál ékesebben bizonyítottad. Kész.
Ja, mások szerint meg fidióta atombuzi vagy, olvasom. Abban is lehet valami...
Na Csá!

Janossz 2019.02.16. 15:48:42

@meszena: " A valóság fájóbb, de sokkal egyszerűbb: Orbánék sokkal jobban csinálnak mindent. "
Ezt nagyon szépen megfogalmaztad. Ha akarod elhisszük.
De miért nem látjuk???

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.16. 16:02:02

@ricardo:

Hát ha három mondatban nem is, de ld. en.wikipedia.org/wiki/Rational_irrationality#Theory az ott lévő két definíció a kétféle racionalitásról már önmagában megéri a kattintást.

kgaba82 2019.02.16. 16:23:49

@444: ha jól emlékszem a nick neved anno egy balliberális kommentelőhöz tartozott. Szóval nem vágom, honnan jön ez a fajkeveredéses baromság tőled. Eleve csak egy faj van. Fogalmam sincs mint gondolnak a pesti liberális közegekben azon kívül, hogy szánakoznak a szegényeken és olyanokat mondanak, mint az egyik kommentelő, aki lustának nevezi az egész népet, meg a Nyugatot kánaánnak festik le.
Nem az, de nem áll az összeomlás szélén sem.
Én azt látom, hogy minden honnan érzelmi alapú, identitás politika megy.
Az pedig arra jó, hogy csírájában fojtson el bármilyen értelmes párbeszédet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.16. 16:25:04

@GyMasa:

"turret szindrómás"

Tourette-szindrómás.

Brix 2019.02.16. 16:35:24

Kár, hogy a "hitek és identitások körül forgó politikáról" nem nagyon folyik érdemi polémia, mert " @GyMasa:" - troll "úr" -széttrollkodja a témát...A legjobb, az ilyen tézisek és érvek nélküli ember véleményét teljesen figyelmen kívül hagyni, nem pedig folyamatosan válaszolgatni neki...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.02.16. 17:21:26

Ez meg nem legyőzi, hanem röhögve GYÓGYÍTJA ! :-)

Szórakoztató Valláskritika
mémKépek

A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri. Aki meg nem elég bölcs hozzá, azt remélem bosszantjuk. Az ateizmust egy ellenvallásnak tekintjük, így azt is cikizzük. A vallások bírálata, kritizálhatósága, vagy a velük szembeni emberbarát szkepticizmus, ugyanolyan alapvető emberi jog, mint a gyakorlásuk.

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9239635

stim 2019.02.16. 18:27:56

Ami a hit és észérv különbségét és kapcsolatát illeti. A baloldalon se hit se észérv míg a jobboldalon mindkettő.

Itt akár be is fejezhetném. De példaként hosszan sorolhatnám az észérv ide vonatkozó empírikus tényeit mint a gazdasági növekedés, több ember többet dolgozik, keres és adózik ezért az ország a mostani vezetésnek köszönhetően pozitív spirálba került már lassan 10 éve. Ennek az eredményeit hajlandó volt elHINNI a Standard & Poors is. Bár ha ésszerűbbek lettek volna elhitték volna korábban csak vagy nem merték vagy nem akarták.

Baloldalon kutyakomédia, olcsó színjáték, önbecsapás, a politikában lefelé konvergáló emberi minőségek míg a jobboldalon hit, erő, akarat, összefogás, fegyelmezettség, rendezettség, eredmények. Ezek a tények, ez a racionalitás. Csatlakozzatok a konzervatív erőkhöz és építsünk együtt egy fasza kis országot amiben rend van és jó benne élni. Mindenkinek.

Az autómatikus ellenkezésnek utoljára akkor volt értelme amikor még nem voltak szabad választások mert két piros köcsög közül mindegy volt melyiket választottad.

Ne azon siránkozzatok, jajj-jajj, milyen a közélet hangulata miközben TI vagytok a notórius ön- és közhangulat rontók. A közhangulat olyan amilyenné teszitek és amilyennek érzékelitek. What goes around it comes around. Aki szelet vet vihart arat. Magatokat kapjátok vissza amikor Magyarországon a magyarokat mocskoljátok és a szavazókat. Mégis mit vártok? Majd elszégyellik magukat és megváltoztatják a véleményüket? Tényleg ezt hiszitek? Mit cserélnénk le mire?

Hangolódjatok kicsit magasabb frekvenciára mert a siránkozás, eredménytelenség, tehetetlenség, dilettantizmus és az ebből fakadó egyre erőszakosabb frusztráció unalmas és senkit nem érdekel amikor van helyette jobb.

Ideje elgondolkozni, hogy meddig kívánjátok még az eredménytelenség keserű könnyeit hullajtani ahelyett, hogy megpróbálnátok úgy csinálni, hogy sokaknak tessék. Vagy aki nem sikeres a politikában miért nem tanul egy tisztességes szakmát? Nem szégyen ám pályáét módosítani. A világ változik, tessék tanulni, fejlődni. Kedves eredménytelen, frusztrált, dühös, csalódott ellenzéki politikusok. Tanuljatok egy másik szakmát. Ez nem megy Nektek. Mindenki látja. Mindenkinek rossz. Nézni is, csinálni is. Sok sikert kívánok egy másik szakmában ami jobban testhez áll. Ami nem megy nem kell erőltetni.

A karrier azt jelenti életút. Mivel szeretné eltölteni az ember az életét? Létre szeretne hoztni valamit? Vagy erőszakosan, dühösen próbálja igazolni, hogy ami nem megy neki annak valójában van értelme? Annyi jó szakma van a világban? Minek szopatja magát az ember azzal amihez nem ért és nem elég jó benne? A pénz nem minden. Kívánom, hogy találják meg azt a szakmát ami sok mindenkinek örömet okoz.

Hosszú és hasznos életet.

abdul hackeem 2019.02.16. 18:37:17

@Brix: Nézd, GyMasa szorosan kapcsolódik a blogbejegyzés egy részletéhez:
"akkor, amikor a Fidesz-hit működését vizsgálom a magyar politikában. A lényege, hogy felülírja nemcsak az értelmet, hanem a tapasztalatot is." Én viszont nem piszkáltam jobban a hitét. Állítólag gyerekei vannak és megélhetéséhez külföldre ment, de a mostani kormány legtöbb intézkedése bejön neki. Nagyon utálja az "orvbán-fóbiásokat" és a baloldali liberálisokat, mostani kedvence a viccpárt.
Türelmetlen vagyok vele, na.

Janossz 2019.02.16. 18:42:32

@HaFr: Remek OKJ-s tanfolyamok vannak.
Aztán már nem kell a színes köcsögök közül választani.
Lesz egy Nemzeti Köcsög. Sőt, már van is!
Gondold meg! :-)

stim 2019.02.16. 18:51:07

@HaFr: Kedves HaFr, nekem is megvannak a problémáim mint mindenkinek. Sokaknál több, sokaknál kevesebb.

De személyemtől függetlenül, objektíven, ész érvek alapján össze tudom hasonlítani több kormány munkáját és ki tudom választani melyik az eredményesebb. Még ellenszélben is. Aki pedig hosszabb ideje eredményes abban bízom és hiszem, hogy jobb lesz holnap mert a számok IS ezt mutatják. A tények makacs dolgok. Aki pedig hosszabb ideig jót tesz a hazámnak és benne nekem azokat becsülöm, tisztelem és a magam módján kiállok értük ahogy ők is a mi hazánkért és benne értem és a többiekért. És ha emiatt páran szemét módon bánnak velem leszarom. Majd megoldom mint mindig.

Janossz 2019.02.16. 18:59:59

@abdul hackeem: " Állítólag ..." Höhö.
Ki állítja? Ő?
Mi okod rá, hogy egy szavát is elhidd?
Már reinkarnálódott is, a jelek szerint.

kgaba82 2019.02.16. 19:28:08

@444:
Ha ebben hinnének, akkor keresztbe-kasul házasodnának külföldiekkel.
Szerintem te vagy tartasz attól a kevés vegyes házasságtól is ami van, vagy direktbe terjesztesz baromságokat, fake newst. Olyan szinten hülyeség és marginális amit mondasz, minthogy zsidók keresnek új életteret Közép-Európában. És hogy szinte észrevétlenül tudják Sziléziát felvásárolni.
Ha valaki hisz valamilyen orbitális baromságban és tömegek követik, akkor csak a számok törvénye miatt láthatóvá és nevetségessé válik pillanatok alatt. Idővel akár maguk hirdetik majd a hülyeségeiket, mert annyira meg akarják osztani mindenkivel.
Ez igaz a nemlétező fajnemesítéses liberális csoportodra.

kgaba82 2019.02.16. 21:06:30

@stim:
Nem tudom, de én úgy látom, hogy a rendszerváltás utáni kormányok teljesítménye között nincs érdemi különbség. Kettőt tartunk kiemelkedőnek az alapján, hogy valamilyen szinten konjunktúrát alapoztak meg. De pl. a Horn-kormány rendbe rakta az államháztartást és csökkentette az adósságot megszorítások és az állami vagyon eladásával.
Addig a 2010 utáni Orbán-kormányok a magánnyugdíj-pénztárak felélésével élénkítették meg addig a gazdaságot, míg a német ipar megtáltosodott és elkezdte a magyart is magával húzni.

Medgyessy és Gyurcsány bukása annak volt köszönhető, hogy egyik sem tudta rátenni a kezét egy komolyabb vagyonra, amiből az osztogatásokat hosszabb távra tudták volna fedezni.
Az utolsó érdemi reform a magánnyugdíj-pénztárak bevezetése volt. Persze az is ostoba módon kivitelezve. Magyar részvényekbe fektetés helyett hagyták hogy magyar állampapírba fektessenek és hogy erre kezelési költséget számoljanak fel.

A fidesz már lassan tíz éve ígéri a közigazgatás reformját, olcsóbbá tételét, az egyszerűbb és olcsóbb államot. Ezalatt a saját pereputtyukkal töltötték fel azt, gyakorlatilag kinyírva az esélyét is bármilyen átfogó reformnak. Saját magukat nem fogják lemészárolni. A szocik sem tették.
A bürokráciával és az intézményesített korrupcióval való összenövés a nagy pártoknál a rugalmasság és akcióképesség elvesztését vonja magával.
Magyarul nincs remény.

kgaba82 2019.02.16. 21:26:01

@stim:
Azt is elgondolkodtatónak találom, hogy ahhoz képest, hogy a bérek mennek fel már jó pár éve, adókedvezmények röpködnek, ennek ellenére ilyen szintű gyűlölet és félelemkampánnyal kell operálni, hogy ne bukjon a kormány.
A lakosság semmivel nem lett kevésbé csodaváróbb az eltelt pár évtizedben. Tisztán látszik az, hogy a java részük érdektelen vagy ellenséges a reformokkal szemben, gondoskodóbb és nem olcsóbb államot akarnak. Nem a saját, hanem a más lábán akarnak állni.
Ami meg a fideszt illeti, őket is csak annyira érdekli a nyerés, mint a baloldalt. Egyikük se volt soha hajlandó önszántából áldozatot hozni a közös jóért. Csak akkor, amikor pisztolyt tartottak a fejükhöz. Mint 95-ben Hornéknak, vagy 2009-ben Gyurcsány/ Bajnaiéknak.
Nincs erkölcsi fölény. A demokráciájukat ugyanúgy feladnák, ha győzelem azt követelné meg és lenne egy ösvény ami a demokrácia sárbatiprásán keresztül vezet. Ma nincs ilyen nekik. Az az egyébként házsártos értelmiség visszatartja őket. De, ha elég demagóg és liberál maszlaggal tálalnák nekik, akkor ők is fokozatosan bekajálnák a dolgot. Amikorra ráébredne nagy részük, már rég késő lenne. Úgy járnának mint a ma már nem nagyon látszó mérsékelt jobboldali értelmiség.

kgaba82 2019.02.16. 21:47:46

@444: ha valaki magát baloldaliként felsőbbrendűnek tartja magát, akkor azzal a baloldaliságát, liberalizmusát teszi zárójelbe.
Én inkább arra gondolok, hogy az illető vagy ritka hülye, vagy troll, vagy fizetett lejárató. Baloldali értelmiségiek sem írnak ilyeneket, hogy bármilyen hagyományos módon (nem génmanipulációval) valaki felsőbbrendűvé képes tenyészteni magát, vagy hogy ez bármilyen módon elfogadható lenne.
Az is hihetetlen (de igaz), hogy a fidesz arra szorul rá, hogy az önsorsrontó, balfasz baloldal ellen tovább nyomja a negatív kampányt. Ez sokat elmond rólunk, de a fidesz teljesítményéről is.
A nemszavazás miért nem egy elviselhetetlen opció, hogy a "büdös életben nem szavazok a baloldalra" véleménytől az ember ismét eljusson oda, hogy a semmirekellőkre szavazzon megint, akik ugyanúgy nem képesek előjönni semmi újjal. Egyedül az Európai Ügyészséghez való csatlakozás. Azzal egyetértek.
Egyébiránt a rendszer szerintem leválthatatlan. Az ellenzék max 4 évet kapna azt is a fideszes intézményrendszer kontrollja alatt.

stim 2019.02.16. 22:01:54

@kgaba82: Az eredmények, a számok mutatják ki a jobb. Az, hogy közel 800.000-rel több embernek van munkája, fizetése, önbecsülése segély helyett az egy lehengerlő tény. Ez a 800.000 ember nem viszi a pénzt segély formájában hanem dolgozik, fogyaszt, növeli a GDP-t, az exportot, adózik. Hozzájárul az intézményrendszer fenntartásához. Hozzájárul ahhoz, hogy az ország városai,úzjaimegújulhassanak. Most nem sorolom, hogy mi mindenre költik az adót. Az olimpiát korábban amilliárdok miatt elutasítottam; ezen a téren a véleményem megváltozott. A Fina rendezvény jóhírét vitte Magyarországnak, a sok futórendezvény és más sportesemények a sportturizmus térképére feltette Budapestet. Megújulnak a város terei, házai. Múzeumok fogadják be a Néprajzos anyagot,megújult a Szépművészeti, hosszan sorolhatnám.

Akinek van szeme és akarja látni az látja a különbséget.

És a leglényegesebb különbség. A költségvetés stabil, több, mint 2000 milliárdos többlettel zártunk és hitelfelvétel nélkül, alacsony infláció mellett lehet érdemben növelni a béreket és a nyugdíjakat. Mivel alacsony az infláció a megtakarítások, a nyugdíjak és a fizetések nem veszítenek az értékükből. Nincs Bokros-csomag miközben elprivatizálnak mindent és még hitelt is vesznek fel. Egyszerűen csak munkára fogták azokat akikkorábban segélyt kaptak.Na jó, ez így könnyűnek hangzik de ugye értjük, hogy amunkával megszerzett pénz mennyivel értékesebb gazdaságilag mint segélyen tengődni ami mellett el lehet menni lopni,ügyeskedni? Így függ össze a közbiztonság meg a munka. A komány csökkenti az államadósságot,nem növeli míg a korábbiak növelték mert hitelekkel leplezték inkompetens kormányzásukat. Trükkök százaival amikről nektek nem kell tudnotok.

Ez egy jó időszak, becsüljük meg. Nem törvényszerű, hogy ezek mind-mind adottak és mindenki így akarná vagy tudná csinálni. A politika is egy szakma. A szerencselovagok ideje lejárt. A Fidesz magasra tette a mércét és innentől a magyaroknak itt itt van a mérce.

A családtámogatáspedig szintén egy olyan intézkedés ami mélyen baloldali. De itt volt 30 év a rendszerváltásután és egyik sem csinálta viszont mindig volt hitelfelvétel, megszorítás, privatizáció ésmagas jegybanki alapkamat. Nagyon komoly különbség van a munkájuk között.

Ez akkor látszana igazán ha a nemzeti vagyonról lenne egy több évtizedre visszamenőleges kimutatás. Ott egyből látszana a matek, hogy kinél mi mennyi volt és kinél csökkent, kinél nőtt... Luxus, hogy megengedjük magunknak ennek a hiányát.

Államadósság. 2010-ben 82%-on volt, most 75%-on. Ha növekszik a GDP, több ember több munkát végez akkor lehet kinőni az államadósságot. Ebbe az irányba haladunk.

kgaba82 2019.02.16. 22:26:01

@stim: A negyedik negyedéves adatok még nem jöttek ki teljesen, de az előzetesben az államadósságot 71.5-72%-ra becsülték az OTP elemzői a várt 73% helyett.
Szóval 81-ről 72-re vitték le.
DE, és ez egy nagy DE, mert ha figyelembe vesszük a magánnyugdíj -pénztárak beszántását és vagyonuk felélését, akkor nincs itt semmilyen eredmény.
Mert a pénztárak által felhalmozott vagyon a GDP 13%-át jelentette 2011-ben. És az azóta eltelt 7 évben elmaradtak a befizetések, amelyek évenként a GDP 1%-át tették ki. Az már 20% lenne. Plusz ehhez jönnének a hozamok, ami annak köszönhetően, hogy a végére már nagyobb arányban fektettek részvényekbe újabb 5-10%-ot jelentenének.Szóval 25-30%-ot kapnánk.
Na ezt a 25 %-ot kivonjuk abból a 82%-os államadósság szintböl ahol 2010-ben voltak, akkor most 57%-on kellene lennünk.
A magánnyugdíj pénztárak beszámítása azért jogos, mert az állam jövőbeli nyugdíj kötelezettségeit csökkentette. Hiszen a nyugdíjjárulékok 1/4ének ilyen módú előzetes átcsoportosítása, az állam későbbi kötelezettségeit csökkentette 25%-kal.

A munkahelyet meg cégek teremtenek. Akik meg azért voltak képesek rá, mert a nyugati kereslet húzta magával a magyar export szektort, az pedig a gazdaságunk többi részét.

abdul hackeem 2019.02.16. 22:34:52

@444: Miközben a saját bevallásod szerint te egy szófosó félhülye troll vagy.

kgaba82 2019.02.16. 22:46:18

@stim:
"A magánnyugdíj pénztárak beszámítása azért jogos, mert az állam jövőbeli nyugdíj kötelezettségeit csökkentette"
Tudod ezen volt a vita 2010-ben az Európai Bizottsággal. A kormány élénkíteni akart egy keveset és a hiánycélt megemelni. A kormány azt kérte, hogy legalább átmenetileg vegyék azt figyelembe, hogy a pénztárakba való befizetések miatt az államháztartásunk hosszabb távon megalapozottabb, mint a többi államé.
A bizottság nem fogadta ezt el, erre a kormány a következő évben leállítatta a befizetéseket és kinyírta a pénztárakat.
A vagyonuk javát felélte 2 év alatt. Az pont elég időt adott arra, hogy kidolgozzák és bevezessék a különadókat, amelyeknek becsléseim szerint kb. a harmadát áttételesen mi fizettük, de a 2/3-át a multik (kb. GDP 1.5%-a így is itthon maradt legalább). Szóval annyira nem volt ellenemre.
Ez, plusz a MNB-s refinanszírozási hitelek és bátrabb monetáris politika.
Az MNB-s pozitív mérleget azonban rontja, hogy profitjukból (forintgyengülésből, olcsóbban vett külföldi deviza értékesítéséből fakadt), ami közpénznek számított, ők alapítványokon keresztül kilapátolták.

Összegezve; a kép vegyes, egyáltalán nem olyan sikeres, csak azért rózsás mert a világ nagy jegybankjai ritka olcsóvá és könnyűvé tették a hitelezést az elmúlt 7-10 évben.
A brutális hitelalapú kínai fejlődés és a mindent ostoba módon exportra tevő németek hozzáállása mindezt még jobban megdobta a számunkra.

kgaba82 2019.02.16. 22:59:31

@stim:
Azzal egyetértek, hogy meg kell becsülni ezt az időszakot, mert könnyen lehet hogy egy generációnyi ideig nem lesz még egy ilyen.
A nyugdíjrendszerünk egyértelműen fenntarthatatlanabbá vált a pénztárak kinyírásával. A legjobb lett volna, ha megtartják őket, de megtiltják nekik nagyobb állampapír mennyiség tartós birtoklását.
Azt is el kell ismerni, hogy a korkedvezmények és a leszázalékolások felülvizsgálásával viszont javítottak. Szóval a nyugdíjrendszer fenntarthatósága kevésbé sérült. Sacc kb. nem 25-35%-kal (utóbbi a kamatok miatt, amennyiben a pénztárak a GDP-nél és a béreknél jobban teljesítettek), hanem 10-15%-kal.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.16. 23:27:38

@stim:

"A költségvetés stabil, több, mint 2000 milliárdos többlettel zártunk"

Ez melyik évben volt? Én nem emlékszem olyan évre, amikor a magyar költségvetés ne lett volna _tervezetten_ deficites. Úgy hívják, hogy hiánycél, és teljesítik is becsülettel.

"A komány csökkenti az államadósságot"

Helyesen: a kormány csökkenti a GDP arányában mért államadósságot; mert az államadósság abszolút mennyisége még mindig növekszik.

kgaba82 2019.02.16. 23:54:08

@stim:
A "trükkök százait" illetően azt kell mondanom, hogy trükközés mindig is volt. A mostani kormány is ugyanúgy trükközött pl. a magánnyugdíj péntárak vagyonának felhasználásával, a központi készpénz állomány nagy időszakos változtatásával. Az mszp nagy trükközései is az állampapír tranzakciók év végi záráshoz való igazításában merült ki többnyire (kedvezőbb időszakos hiány adat), az állami cégek szándékos eladósításában (szolgáltatásaikat azért nem fizették rendesen, mert azon cégek mesterségesen nagyobb hiányával az államháztartás hiányát és az eladósodottságot csökkentették), önkormányzatok kiéheztetésével.
A fidesz ezeket folytatta volna, de a svájci frankos kölcsönöket rendezni kellett.
Ja, ha úgy vesszük akkor az önkormányzatoknál egy 2%-os, míg az állami cégeknél egy 1.5%-os GDP arányos javulást értek el adósságcsökkentésben.
Szóval a 82 minusz 25-tel szemben 71.5 minusz 3.5% áll. Vagyis a maszop 57%-kával szembem a fidesz 68%-ka áll a korrigált államadósság mutatón.
Tény, hogy ott volt még az FHB, majd valamelyik más állami bank túltolt hitelezése, ami szintén központi költségvetés hányát csökkentette. Azt is a Maszoptól tanulták.

A legnagyobb hatású "trükk", amit a maszop véghez vitt, az a reptér üzemeltetési jogának 2005-ös értékesítése volt. Ha jól tudom anélkül a 480? milliárd nélkül abban az évben lehúzhatták volna a rolót. Nem lett volna 2006-os választási győzelem, mert már 2005-ben durván meg kellett volna szorítaniuk.

Amúgy Gyurcsányt a "mezei parasztok" tették királlyá az mszp -ben, hogy aztán a párt megyei bárói heréljék ki. Az öszödi beszéde is az egyszeri mszps szájízére lett alakítva olyan csípős, a nagyoknak beszólós. Gyakorlatilag azt követelte, hogy a választási sikerért legyenek olyan hálásak és sorakozzanak fel Gyurcsány és reformjai mögé. Ezutóbbiról már sejtették, vagy tudták a megyei önkormányzati, vagy állami céges emberek, hogy saját és haverjaik húsába fog vágni. Mindezt úgy, hogy még a 2010-es siker és saját posztjuk sem garantált, hiszen olyan mértékű kiigazításra volt szükség. Ezért nem akarták feladni az akkori kedvező helyzetűket egy rosszabb és kevésbé biztosért. Inkább kiélvezték a maradék 4 évet.
Ha az öszödi beszédet így hallgatod, akkor egy hadüzenetnek, vagy minimum arcátlan sértésnek tűnik az mszp erős emberei számára. Ettől nem volt Gyurcsány egy szent. Márcsak azért sem, mert az erős emberek meg nem kérték és nem adtak közvetlenül felhatalmazást Gyurcsánynak arra, hogy olyan áron nyerjen, ahogy nyert, az mszp politikai tőkéjét kockára téve.
A beszéd kiszivárogtatása csupán felgyorsította az mszp erodálódását, amely így már a 2006-os önkormányzati választásokkor is komoly csapást szenvedett. Mondhatni idő előtt.

FrVili 2019.02.16. 23:56:11

@444: Itt vannak ezek a zongoristák. Adva van a magyar zongorista zeneakadémiás elit. Az valahogy létrejött. Nem számít hogyan. Ezt valami hárfás vezeti, és ők majd kiválasztják, hogy ki a kisebb és nagyobb zongorista. Ők majd ezeket eldöntik, hiszen ők a zenészek. Igy működnek az elit intézmények. A zenei általános iskolások, a konzisok, a haknisok, a bárzenészek, a popzenészek ebbe ne szólhassanak bele közvetve sem. Tessenek grantokat gyűjteni különféle elitista intézményekben, mert így szerveződik a művészet. Tessék tudomásul venni. GlennGould vagy Cziffra György azt mondja, hogy egy nagy lófaszt. Mert akármilyen értékelés szubjektív idealizmusra van alapozva. és nem mindegy, hogy ki kinek a kicsodája. Gould azt mondja, hogy telibe kell szarni az összes kiadót, meg közönséget be kéne tiltani a tapsot. Ha valakinek művészi eredménye van, akkor lépjen fel közönsége előtt. Oszt jó napot, és ennyi. Nem kell semmiféle bizottság, amelyik érméket oszt. Vagy egy millió dollárt. Valaki tud bazseválni, meghallgatják, akkor meg van oldva. De hogy az egy boci-boci tarka , vagy Goldberg -variációk ezt csak szubjektív módon lehet megítélni. Palkovics közönségpárti, ő azt mondja, hogy ha a közönség tapsol, akkor azt támogassa az zeneakadémia, és azt mondja, hogy a közpénzekről valami egyezkedés lehet, de úgy, hogy elsődlegesen a közönség képviselői diktáljanak. Félreértés ne essék, nyilván nagyon kiváló zeneszerző Kurtág, de ha ő nem érti, hogy ez a rendszer nem jó, akkor az van, hogy Kurtág azt mondja, hogy adjatok 45 milliót és hátha lesz belőle valami. Ami a baráti kör méretén, vagy a pénztárca súlyán múlik, és összességében ez egy szűk elit. Semmi esetre az elit. Na én erre azt mondom, hogy budapesten egy komolyzenésznek, európai értelemben vett klasszikus zenésznek mondott társaság, amely egy muzikális zenészrassznak képzeli magát. Nincs ilyen a nemzetek felett álló zene. Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, azt hiszik magukról, hogy ők valami nemzetek fölött álló elit. Nem, poroszok, semmi több.

kgaba82 2019.02.17. 00:52:32

@444: Nekem ez abszolút nonszensznek, agyrémnek hangzik. Nem értem neked miért nem.
Miért nem elég az, hogy a baloldal szimplán sült hülye, önsorsrontó, szegény és adósság szaporító, demagóg.
Miért kell ez a migránsos, sorosozós baromság? Azt értem, hogy a kormánynak kell a negatív kampányhoz. De neked miért kell ezt bekajálni.
A világ komplexebb. Nem maszatolni akarok, amikor azt mondom, hogy nem kellene mindent fehérben vagy feketében látni. Ha ezt tudod és csak azért vagy itt, mert fizetnek, akkor tőlem további jó munkát. Ha nem, akkor se mondom, hogy ne szavazz a fideszre.
Egyszerűen nem értem, hogy lehet a migráció nálad még mindig fő téma, ha a 2015ös szintnek a mostani csak kb 7%-a (70 ezer egy évben). Még az évi 1 millió betelepülővel és magasabb szaporodással is vagy 150 év mire többségbe kerülnének. Németország maga nem tudta elviselni a kezdeti nagy árdatot. Egyszerűen az államok képtelenek ilyen tömegű bevándorlást hatékonyan kezelni. Ez pedig alapból halálra ítéli az efféle liberális ajtónyitogatós, open societies kezdeményezéseket, amennyiben azok tömeges méreteket öltenek.
Nem kell itt semmilyen nagy nemzetvédés. A puszta matek, a pénzügyi és szociológiai törvényszerűségek elvégzik az érdemi munkát.
Németország sem Orbán miatt visszakozott, hanem a fenti törvényszerűségek, a logisztikai, bürokratikus nehézségek miatt.
A politikusok olyan harcot szeretnek harcolni, amelyek leginkább a fejükben létezik, ők hirdetik meg és ők döntik el, mikor van vége, függetlenül a tényleges körülményektől. Azért teszik így, mert így mindig azt állithatják be, hogy nekik van igazuk, és hogy aki nem látja a harcot az az ellenséggel van.
Most komolyan. Mit számít az a pár NGO, ha itt is táboroztatnának pár gyereket. Vagy néhány ezer fő.
Árpádházi királyainknak semmi problémájuk nem volt 1-2% nyi izmaelita betelepítésével, egyenest üdvözölték azt. A mérték és kötelezettségek volt a lényeg. Minden vallás tele van szésőséges ostobaságokkal, de az iszlám esetében nagyon keményen monitorozni és szankciónálni kell a vallási vezetőket, megnyílvánulásaikat és előírni kötelező szekuláris kurzusokat.
Mindez úgyis lényegtelen mert úgyse ide akarnak jönni. Ha már bevándorlók, akkor azok jöjjenek vietnámból, tájföldről, dél-amerikából. Ott nincs szélsőséges vallásosság, viszont vannak egzotikus szépségek.

kgaba82 2019.02.17. 01:07:10

@neoteny:
"A költségvetés stabil, több, mint 2000 milliárdos többlettel zártunk"
Ez igaz. A költségvetés e az elmúlt 7-8?évben többlettel zárt. Sőt kb. Minden olyan évben, amikor az államháztartási hiány nem haladta meg a 4%-ot. Ugyanis a költségvetés csak egy része, igaz a legnagyobb az államháztartásnak (ktgvetés, önkormányzatok.,tb és egyéb alapok). És hogy ez az adósságszolgálat fizetése előtti mérleg. Azért többletes. A mostani 2000 milliárdra én nem vennék mérget. Egy, mert nem találom a hír forrását, kettő mert még csak az előzetes adatok jöttek ki.

kgaba82 2019.02.17. 01:16:14

@neoteny: Nem ez a lényeg. Hanem az, hogy élvezik a jó időt és azt próbálják bemesélni, hogy közvetlenül és elsősorban nekik köszönhetjük. Géniusznak állítják be magukat, miközben a régóta igért államigazgatási reformok, bürokrácia lenyesését most is elmulasztották. Mivel már rég tele rakták a pereputtyukkal ezért aztán nem is fog soha megtörténni, ahogy az mszp alatt sem történhetett. Összenőttek a bürokráciával és az intézményesített korrupcióval.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 01:18:53

@kgaba82:

"Sőt kb. Minden olyan évben, amikor az államháztartási hiány nem haladta meg a 4%-ot. Ugyanis a költségvetés csak egy része, igaz a legnagyobb az államháztartásnak (ktgvetés, önkormányzatok.,tb és egyéb alapok). És hogy ez az adósságszolgálat fizetése előtti mérleg"

Ezzel szemben:

(1) Az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének (a továbbiakban:
központi alrendszer) 2018. évi
a) bevételi főösszegét 18 740 712,9 millió forintban,
b) kiadási főösszegét 20 101 363,1 millió forintban,
c) hiányát 1 360 650,2 millió forintban
állapítja meg.

www.parlament.hu/irom40/15381/15381.pdf

kgaba82 2019.02.17. 01:26:55

@neoteny:
Az a költségvetési tervezet, amit belinkeltél.
Viszont egyszerűen elsiklottál afelett, amikor azt írtam, hogy a kötségvetés tervezett, vagy elsődleges többlete alatt mindig az adósságszolgálat fizetése előtti mérleget értik. Egy komoly adóssággal rendelkező állam költségvetésének ajánlott, hogy legalább ne generáljon új adósságot, azonkívül, hogy a fennálló adósság újrafinanszírozására költ.

kgaba82 2019.02.17. 01:29:56

@neoteny:
Az adósság kamatterheinek javarészt új hitelekből való finanszírozása miatt nőhet tovább abszolút értékben az államadósság, mégha a GDP-hez viszonyítva csökken.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 01:34:54

@kgaba82:

"Az a költségvetési tervezet, amit belinkeltél."

És? A költségvetést először megtervezik, aztán elfogadják a törvényt és utána végrehajtják. Ha csak azt nem állítod, hogy az elfogadásig találtak 1,360 milliárdot vagy pedig annyit kihúztak a költségoldalból.

"amikor azt írtam, hogy a kötségvetés tervezett, vagy elsődleges többlete alatt mindig az adósságszolgálat fizetése előtti mérleget értik."

Érthetnek amit akarnak: amikor leülepszik a por, ott a combos deficit. És ahogy a példám mutatja, már a tervezési fázisban tisztában vannak azzal, hogy többet költenek mint a bevételük.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 01:36:00

@kgaba82:

"Az adósság kamatterheinek javarészt új hitelekből való finanszírozása miatt nőhet tovább abszolút értékben az államadósság"

Meg a deficites költségvetések miatt. :)

kgaba82 2019.02.17. 01:37:29

@stim:
"Akinek van szeme és akarja látni az látja a különbséget. "
Ahogy akkor azt is, hogy az első teljes uniós költségvetési ciklus (2007-2014-es?) Orbánékra esett. Előtte csak egy félciklusok voltak és kezdeti struktúra a pénzlehíváshoz, pályázati elbíráláshoz.
Szóval az uniós pénzek tömeges beáramlása nem a kormány eredménye. Ahogy a kínai, európai, amerikai gazdaságélénkítés döntő hatása exportvezérelt országokra, így hazánkra is.

kgaba82 2019.02.17. 01:49:28

@neoteny: bakker én csak megmagyaráztam mit ért a többletes költségvetés alatt.
Ha abszolút többletes államháztartási mérleget akarsz, az a gazdasági növekedést veti vissza. Mint amikor Románia a 80-as években visszafizette az adósságát és se áram, se meleg víz nem volt időnként, basztak a felújításokra. A gazdaságukat maguk küldték a víz alá.
Ettől függetlenül, ha pár év alatt egy nettó 1%-os többlethez eljutott volna a kormány, az üdvözítő lenne. Főleg mivel nem pro, hanem anticiklikus gazdaság politikát kellene folytatni. Elsősorban azért, hogy a válságos években segítsen be a kormányzat, nem akkor amikor amúgy is jól megy.
Mindegy, most már úgyis késő, politikailag amúgy sem látszott kivitelezhetőnek.
Képzelheted mi lesz itt majd a "télen", vagy akár "ősszel", ha már nyáron eltüzelték azt ami volt.

kgaba82 2019.02.17. 01:53:33

@neoteny: az amit te küldtél, abban a hiány már az adósság kifizetése utáni hiányt jelenti.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 02:10:51

@kgaba82:

"abban a hiány már az adósság kifizetése utáni hiányt jelenti."

És mivel az adósságot (annak aktuálissá váló kamatát) vissza kell fizetni, az egyetlen érdekes szám az, ami azt az állapotot tükrözi amikor kifizetésre kerülnek ezek is. Büszkélkedhetek én azzal, hogy 25-én még mindig van pénz a számlámon ha az összes csekket csak azután fizetem be és akkor már mínuszban vagyok.

És ahogy említettem volt, már a tervezés időszakában tisztában voltak azzal, hogy a végeredmény negatív lesz: ez nem véletlenül történik hanem így tervezik.

kgaba82 2019.02.17. 02:11:22

@neoteny:
233. oldalon lévő táblázatbana GDP +0.2% van elsődleges ESA egyenlegként feltüntetve. Az a kb 80 milliárd forint rohadt messze van a 2000 milliárdtól. A többi alrendszer meg nem ront, hanem inkább javít. Ahogy nézem egy feltételezett elsődleges pénzforgalmi egyenleg meg -0.5% lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 02:21:20

@kgaba82:

"Ha abszolút többletes államháztartási mérleget akarsz, az a gazdasági növekedést veti vissza."

Ezt a deficites költségvetéseket készítő politikusok mondják, de teljesen valószínűtlen, hogy ez lenne a helyzet: pl. az USA a legdinamikusabb gazdasági növekedésén a 19. század utolsó harmadában ment keresztül, amikor az amerikai szövetségi kormányzat gazdasági szerepvállalása (és adóztatási szintje) minimális volt. Az vitathatatlan, hogy ma magasabb életszínvonalon élnek, mint 120 évvel ezelőtt tették: de ezt a (szövetségi) állam ténykedése _ellenére_ érik el, nem amiatt. Az igaz, hogy a szövetségi kormány naponta (!) $10 milliárdot (!) költ, de még azzal sem ők fújják a passzátszelet: ha az amerikaiaknál maradt volna az a pénz, ők biztosan jobban tudták volna azt, hogy ők mit akarnak venni a pénzükért.

kgaba82 2019.02.17. 02:32:14

@neoteny: Nézd már vagy 22 éve olvasok gazdaságról. Szóval nekem a költségvetés elsődleges, vagy adósságfizetés előtti többlete az történelem. Evidencia.Általában azon vannak a kormányok, hogy ezt a minimumot hozzák. Választási években nem szokott menni.
Most egy jó évben is csak 0.2%-ot terveztek. Ez csak amolyan tessék-lássék. Azt hittem jobb, kb. 1-2% körüli. A 2000 milliárdról mondtam, hogy nem tartom valószínűleg. De elméletben lehetséges lenne így is. De nem hiszem, hogy úgy lesz majd elszámolva, mert valószínűleg az egész pusztán egy anomália eredménye. Egyszerűen az uniós pénzek transzfer annyit módosít a képen, hogy csak a zárszámadással derül ki, hogy mit (projekteket) melyik évre számláznak. Úgy, hogy a 0.2% közeli számot várhatunk. Max 1%-ot, ha tényleg váratlanul jól ment a végén.

A költségvetés egyre szélsőségesebben alakul év közben a különböző nagy transzferek miatt. Azt nem tudom, hogy működik e még a pár éve beindított állami "pénzmosoda" amikor Luxemburgot játszva engedtük multiknak hogy nálunk adózzanak le kedvezményesen, hozva párszáz milliárdot a konyhára.
Gondolhatod az is, hogy megborít mindenféle elszámolást, hogy lekönyvel vagy 1000 milliárd bevételt Magyarországra néhány cég, lófaszt se csinálva itt.
Tök jó, hozzák a cash, csak az elszámolás borul, plusz az hogy mivel tömegével játszák ezt az államok ezért átlagban buknak rendesen.

kgaba82 2019.02.17. 02:45:58

@neoteny:
Az nem a második ipari forradalom volt. Ott nem is volt szükség az állam beavatkozására. Kivéve Angliától keletre. Gondolj nálunk a nagy, részben állami bányatársaságokra, ércművekre, de leginkább a vasúti projektek részleges állami finanszírozására, majd államosítására. Az állam aktív szereplőként lépett fel a tőkeszegényes gazdaságokban. Az oroszok franciáktól felvett hatalmas kölcsöne is javarészt infrastruktúrális és ipari beruházások állami támogatására, hitelezésére, vagy valamilyen formájú támogatására ment.

Ahhoz képest a legutóbbi ipari forrdalom már egyértelműen az amerikai állam nagy projektjeiből nőtte ki magukat. Gondolj az atomenergiára, számítógépre, GPS-re, internet, telekommunikációra.

Pont erről írtak már 1-2 éve hogy az innováció haldoklik, mert nincs elég állami program és eléggé nagyvonalú, kreativitásnak lendületet adó pénzköltés. Így aztán minden látszólagos újdonság, mint egy újabb iphone csak feljavítás, de nem érdemi ugrás. Nem új technológia.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 02:47:37

@neoteny:

Mindamellett, hogy az amerikai szövetségi törvényhozók (képviselők és szenátorok) nem aprózzák el: ők olyan 30%-os deficittel csinálnak költségvetést (már amikor veszik a fáradságot arra, hogy költségvetést csináljanak). De vígan vannak, mert a kínaiak megveszik az amerikai államkötvényeket; és minél többet vesznek, annál inkább érdekükben áll az, hogy a lehetőségekhez képest minél inkább megmaradjon az USD vásárlóértéke. Vagyis igen kicsi annak a valószínűsége, hogy a kínaiak feláldoznák az 1,150,000 _millió_ dollárt kitevő hiteleiket csak azért, hogy megrugdossák az amerikaiat.

Persze nem csak az USA és Kína létezik: beüthet a krach más irányból is. De a lényeg az, hogy 100 politikusból 98 a deficites költségvetések mellett tör lándzsát: mert tisztában vannak azzal, hogy költeni ők fogják a pénzt (ezzel learatva mindazok háláját, akik nettó adófogyasztók), de a visszafizetés már nem az ő problémájuk lesz.

kgaba82 2019.02.17. 02:54:17

@neoteny: utat biztos nem vettek volna. Az alap infrastruktúránál ott az állam, mint fenntartó. Csakúgy az otatásnál és alap egészségügynél. A jogrendszer sem lett egyszerűbb, vagy olcsóbb, hiszen az élet bonyolultabb lett az eltelt 120 évben. Se a rendészet, bűnüldözés, hadsereg, mégha ezutóbbi szerepe vitatott. De egykor ők alapozták meg az amerikai vállalatoknak a terepet.

Egyszerűen nem működhetne fejlett állam olyan színtű adózáson mint a 19. századi USA.

kgaba82 2019.02.17. 03:02:37

@kgaba82: még kevésbé mint a 18. századi gyarmati kolóniák mai mércével nevetségesen alacsony és kevés illetékekkel. Ahogy szövetkeztek az angolok ellen és elkezdtek államként funkcionálni, a közös projektek száma folyamatosan növekedett. Mind valami új, nélkülözhetetlen, vagy fontosnak vélt cél érdekében. A 19. századi USÁ-hoz nem egy másik állam más gazdaságpolitikával áll a legközelebb, hanem a mai USA. Sokkal több közös projekttel, de még mindig elég olcsó, viszonylag alacsony újraelosztással operáló struktúrával.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 03:07:30

@kgaba82:

"nekem a költségvetés elsődleges, vagy adósságfizetés előtti többlete az történelem. Evidencia."

Számomra ebből az az evidencia, hogy szereted becsapni magadat.

"Tök jó, hozzák a cash, csak az elszámolás borul"

Ez mit jelent? ti. hogy az elszámolás borul?

Hát ha már adózni kell, akkor inkább a GE adózzon le kedvezményesen Mo-n mint hogy a magyarokról nyúzzanak le még több bőrt. Viszont valószínűleg az történt, hogy a nemzeti kormányzat jól elköltötte a GE-től származó pénzt _is_ meg a magyarokról lehúzott változatlan mértékű adópénzeket is. Vagyis a GE (és részvényesei) is jól jártak meg a magyar politikusok is jók jártak csak ebbők semmi (vagy legalább is semmi érdemleges) nem szivárgott le a mosdatlan tömegekhez. Lehet, hogy egy-két Erzsébet-utalványküldési akciót ebből finanszírozott meg a Fidesz (kormány), de nem büszkélkedtek olyasvalamivel, amivel büszkélkedhettek volna: hogy enyhítették a magyar polgárok adóterheit.

Vagy pontosan azért nem büszkélkedtek ezzel, mert nem csökkentették a magyar polgárok adóterheit annak ellenére, hogy rájuk ejtettek egy 500 milliárdos pénzcsomagot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 03:44:25

@kgaba82:

"utat biztos nem vettek volna."

Miért ne vettek volna? minden mást megvettek amiről úgy gondolták, hogy a segítségükkel meg tudják oldani valamilyen problémájukat. Ha nem vettek meg valamilyen utat, akkor az annak a demonstrálása volt, hogy nekik nem kellett az a partikuláris út azon a partikuláris áron.

"Egyszerűen nem működhetne fejlett állam olyan színtű adózáson mint a 19. századi USA."

Az ilyen sommás kijelentések mihasznák: konklúziót vonnak le anélkül, hogy érvvel vagy adattal támogatnák azt.

"Az alap infrastruktúránál ott az állam, mint fenntartó."

Csak azért tud fenntartóként működni az állam, mert adókból finanszírozza ezt a fenntartói tevékenységét: neki nem kell kielégítenie semmilyen fogyasztói vágyakat, óhajokat vagy sóhajokat, a polgár nem tud elmenni egy másik csapathoz, hogy azoktól vásároljon infrastruktúrát. Az pedig, hogy az ilyen monopolhelyzetüket képesek fenntartani, nem nagy durranás; hiszen erőszakmonopóliumuk is van: téged megverhet a rendőr de te nem verheted meg a rendőrt (büntetlenül).

FrVili 2019.02.17. 07:57:17

@444: Jól mondod, alantas, alpári, ugyanis ez a te szöveged, csak az alanyt cseréltem ki pár mondatban. Te "szaporodási közösség" szakértő.

kgaba82 2019.02.17. 09:19:26

@Hafr:
" A baloldal képtelen lemondani a tömegember neveléséről, és ahelyett, hogy kiszolgálná, meggyőzni akarja."
Tegyük fel, hogy van baloldali szellemi fölény (egyértelmű hiszen mára a mérsékelt jobboldali értelmiség elvonult a politikától). Akkor sem kellene ilyeneket leírni. Komolyan? Milyen értelmiségi szintet vélsz meglátni a fizessenek a gazdagok hirdetésében? Ugyanaz az osztályharcos gépszíj, amely az amerikai demokratákat készül bekapni. Közben az egyes demokrata államok meg adókedvezmények limitálása ellen küzdenek, nehogy máshova menjenek a gazdagok.
A szupergazdag egyszázalék javarésze ott adózik, ahol akar. A könyvelés és a kiskapuk fejlődésének, az adóparadicsomok számának köszönhetően.
Magyar viszonylatban ez általában a középosztály megsarcolásához vezet.

Janossz 2019.02.17. 10:06:58

@444: A Nemzeti Díszpintyek meg náci fajelméletet terjesztenek a világhálón.
Így megy ez.

Janossz 2019.02.17. 10:44:29

@444: Ezeket beszéld meg a szaporodási közösségeddel!
Érezzétek jól egymást!

Janossz 2019.02.17. 11:25:10

@444: Szórakozz anyáddal, az genetikailag vélhetően elég közel áll hozzád, engem meg felejts el, mocsadék!

ijontichy 2019.02.17. 12:16:39

@444: Vili. Aki nem akar vityaszluga lenni, az nem magyar. Hát egy lófaszt! :-) 10-20 év (de lehet annyi se), oszt a mirror házában majd nyitnak egy újabb kiállítást. Elvégre a lelki terror is terror :-)

Amúgy egy valódi magyarnak (mint mi, oly sokan) nincs szüksége trikolórt akasztani az ágyával szemközt, hogy reggel emlékeztesse, ő magyar. Nem is kell állandóan bugyognia, hogy "magyar vagyok, fasza csávó, de a világ állandóan ki akar pusztítani..." stb. Ez az örökös akolmelegre vágyakozás (még ha görcsösen "nemzetközösség"-nek próbálod is nevezni) kialakulatlan személyiségből fakad.
Nem tudom elmagyarázni, milyen igazi magyarnak lenni, mert sajnos egy hozzád hasonló elmeállapot képtelen teljes valóságában felfogni. Színvaknak a naplementét... áhhh :-(

Janossz 2019.02.17. 13:00:37

@444: Na még egyszer, te majomparádé!
Tegnap troll-kollégád előadta itt, hogy az ő mércéje szerint nem gondolja trollnak magát. (ettől persze az marad)

Na most a helyzet az, hogy szarok bele, hogy egy troll saját mércéje szerint ki a troll, miképp abba is vastagon, hogy egy szarházi debreceni náci mit gondol az identitásomról.

Foglalkozz az árnyékommal, az hosszabb, és türelmesebb!

kgaba82 2019.02.17. 15:29:21

@444:
A magyar nép nem egy politikai identitással rendelkező szaporodási közösség. Ma talán inkább az, de régen semmiképpen nem az volt. Csak nézd meg a családneveket, és rá kell hogy ébredj kevés a magyar köztük. És azok is csak a családnevüket őrízték meg, miközben 3 -5-10 generációval korábbi őseik között a nemmagyar nevűek (Tóth,Oláh, Horváth, Németh, Orosz, Rác, Lengyel, Balogh, Lakatos, Orsós :),
és egy rakás furcsa nem egyből eldönthető nép, pl Jeremcsuk ami ukrán)/ származásuak voltak többségben.
Magyarnak mindig is, de főleg 2-300 éve (amióta tudatosan ezt vallottuk)a kultúrához tartozást jelenti, nem vérmagyarságot. Ezt vallotta a szlovák felmenőkkel rendelkező Kossuth és Petőfi is, megannyi tudós, értelmiségi, művész, politikus. Melyikőjüket akarod kitagadni a magyarok közül.
Mindig is keverék, de szabadságszerető nép voltunk. Ebben áll az etoszunk. És azok befogadásban, akik dolgozni jönnek. Ezt a szép hagyományt adja fel a fidesz. Inkább elüldözi másként gondolkodókat, nemtörődve azzal mit veszít az állam és a nép hosszú távon. Csak a vezetés iránti feltétlen hűség számít.
Ez az általad nyomott populációgenetika emberekre való kiterjesztése inkább a kasztrendszeres Indiára igaz, meg pár izoláltabb helyre, közösségre.
Ha valamilyen populációba be akarsz bennünket sorolni, akkor az közép-európai.
Én magam részéről elsősorban közép-európainak, másodsorban magyarnak tartom magam. Még a kultúránk is hasonló. Az identitásunk bővül és nem csökken. Te hány ősöd tagadnád meg román, szerb, szlovák, stb. ellenességet hirdetve.
Attól, hogy keveredünk se felsőbb, se alacsonyabb rendűvé nem válunk. A kultúránk viszont bővül. Avagy nem tartod a miénket a számarányunkhoz képest gazdagabbnak a környező népekhez képest.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 15:38:59

@444:

"magyar gazdaságnak szüksége van arra, hogy betelepüljön egy general motors és egy general electric jellegű konszern. mert nincs elég induló tőkéje a high tech iparhoz és nincs elég nyersanyaga, energiahordozója a fejlett járműiparhoz. ezekben az ágazatokban tőkét kell bevonnia. ennek gazdaságtörténeti, gazdaságföldrajzi okai vannak."

Ha pedig megtörténik, akkor gyarmatosítanak, meg pumpálják ki a pénzt az országból.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 15:42:12

@444:

"aki nem fogadja el a többségi magyar társadalmat, aki nem fogadja el a magyar kulturális örökséget, ezt a magyar nemzetközösséget az nem magyar."

Ezt nem olyasvalaki fogja elmagyarázni akinek a hitsorsosai 7.2 tonna színarany áráért árulták el nemzettestvéreiket.

FrVili 2019.02.17. 16:44:37

@444: “ami egy politikai identitással rendelkező szaporodási közösség”
Várjál már, most politikai identitással is kell rendelkeznie szerencsétlen pintynek azon felül, hogy szükségszerűen biológiai közösség tagja? Ha a szaporodási közösséghez tartozás már biológiai alapon eldőlt, akkor a pinty egyednek minek még egy pinty identitást megerősítő pintyhit tanúságtétel a biológia fölötti pintylelkület konfirmációjaként? Minek ezzel az identitás fogalommal megteremteni a kétségbevonhatóságát a biológia mindenhatóságának? Akkor ez nem csupán magábanvaló biológia, hanem teológia is. A pintyek nagy filoszok. Ismered a pinty paradoxonokat?
1.pintyparadoxon:
A meghatározó nyelv - vér - föld hármassághoz nem tartoznak a pintyek, hanem rájuk kényszerített adottságként (repülési határok) vagy velük született tulajdonságként (pintyvér, pintykultúra) rendelkeznek vele. A pintyizmushoz azonban hozzátartozik a negyedik elem: a pintynemzethez való tartozás tudata. Ha ez a pintytudat szabad reflexióként (hogyan másként) jön létre, akkor ehhez a 4. elemhez már nem lehet hozzátartozni. Ez ki kell alakuljon. Ki a szentségit. Szegény szabad modern pintytudat gúzsba van kötve. Pedig a pinty reflexiója felszabadítja a pintyet, választhatja a közösséghez tartozás lehetőségét, vagyis az első három elemet, amelyek természeti adottságok, vagy választhatja a kitaszítottságot. Szabad kitaszítottság.
2. pintyparadoxon: a pintylét önigenlése tagadó (ellentétben az önmegtagadó ponty erkölccsel, lásd miért nem szeretik a nacionalisták a katolicizmust posztot), nem affirmatív. Elhatárolódik a nem pintyektől, a külsőtől. Ez az elhatárolódó tagadás az önazonosuló, önigenlő pinty feltétele. Tagadó önigenlés.
3. pintyparadoxon: a pinty önigenlése mindig különbséget állít, ezért van szüksége a pinty határokra, ezzel felnagyítva a különbségtételt. Azonban ez a különbségtevés előre elrendezett (mint az elvárt önreflexió lásd első pintyparadoxon). Ezt az elrendezettséget a természet (származás) írja elő, mert a pintyizmus számára csak a természet van. A faji-nemzeti különbségek, előíró jelleggel működő természeti különbségek, ahol a p(in)ty-group a előírja a pinty életutakat, pinty magatartásformát. Ez a pinty előírás nem lehet természetes, mert a p(in)tygroup pinty természete módosítani akarja az p(out)tygroup másik természetét, és ezt csak erőszakkal tudja megtenni. Ha ez a preskripció valóban természeti lenne, akkor kiegyenlítő természetként működne, de a pintyeknél a természet működik preskripcióként. A pinty nem hagyja működni a természetet, mert folyamatosan előírja.
4. pintyparadoxon: a 3. paradoxonból következik, hogy a nem pinty, nem rossz tulajdonságokkal rendelkezik (mert akkor a rossz tulajdonsága hátrányos helyzetbe hozná a pintyekkel szemben, és ez a rossz tulajdonság természetes módon átalakulna), hanem az idegen nem pinty maga a rossz. Igy lesz az idegen pinty mítosz. Az idegen rejtözködő sötét, láthatatlan, így nem is lehet jelen. Jelenléte a pinty ész botránya és paranoiája. Hogyan lehet valaki jelen, ha nem rendelkezik a pinty jelenlét kritériumaival? Az idegen egyetlen valódi pintyes tulajdonsága, hogy ő is képes pintyizmusra. Ez a pintyizmus igazi csereértéke, mint a pintynemzetek közötti megértés egyetlen lehetősége. Csört ki csört. Az idegen megteremtésével létrehozza saját maga ellenértékét, így későbbi megsemmisülésénék lehetőséget, ahogy a biológiai közösséghez tartozás (test) mellé létrehozta a (lelki) pinty identitás sine qua non -ját is az első pintyparadoxonban.
Mintha a pintyek természetellenesen maguk ellenségei lennének. Ha ennek csak természeti okai lehetnének, akkor azt mondanám a pintyek természetüknél fogva ostobák és kihalnak.

FrVili 2019.02.17. 17:27:38

@444: szerintem te tagadod a középiskolát és az egyetemi oktatást, mert ha rajtad múlna a nemzetedet általános iskolai szinten tartanád, hogy engedelmes háremeddé tegyed. De ezt persze nem neked írom, hanem a intertextuális troll szerepednek, amihez neked böcsületes magyar ember lévén semmi közöd nem lehet.

ijontichy 2019.02.17. 19:05:00

@444: Én nem fogadom el, hogy a többségi magyar társadalom olyan hülye, hogy a pénzemet ingyenélő bolsikra költse. Ennek semmi köze nincs a magyarságomhoz, ez szimpla üzleti kérdés. Nincs vis maior, nem állnak tankok a határon, és ha valaki kiejti a száján, azt hogy Soros, akkor szimplán hülyének nézem. Hülye magyarnak.
Továbbá olyanokat sem akarok eltartani, akik abból akarnak megélni, amiért semmit sem kellett tenniük, mert azt a szülők hozták össze nekik (ti. a magyarságukat).
Az sok híg lé, amit te ideöntesz az pontosan egy nagy lófaszjóskáskodás, semmi köze a magyarsághoz. Viszont minden jogotok megvan ahhoz, hogy eltartsatok olyanokat, akik az összes számos gyereküket a köz pénzén nevelték fel és tartották/tartják el. Viszont mégegyszer: az összes magyarkodásotok ettől még fügefalevél, amivel a hülyeségeteket takargatjátok. Sorry, de én nagyon nagy magyar vagyok. A kulturális ismereteim alapján is az vagyok, nameg az ország számára 2014-ig befizetett hozzájárulásaim alapján többet tettem hozzá Mo-hoz, mint a szentvityátok és a magyarkodó fidesznyik pofatépők, akik csak elvesznek. Ez van.

stim 2019.02.17. 19:16:34

nem tudom ki honna vette ezt a szaporodási közösség szöveget de mesterkéltnek és degradálónak tartom emberekre használni. Van nekünk egy szép magyar kifejezésünk arra mikor egyesek beházasodnak mások családjába és gyerekeik lesznek. Úgy hívják, hogy rokonság. Embereknél ez így működik. Rokonságba és egy családba kerülnek egymással. Embereknél nem szaporodási közösségről beszélünk. Csak ha szándékos dehumanizáló retorikáról van szó. Az pedig minősíti a használóját.

Például amikor Mikszáth ír a tót és magyar együttélésről akkor Jó palócokról és tót atyafiakról beszél. Az atyafi az az atyám fia tehát testvér. Tehát emberek esetében illendőbb volna ezeket a kifejezéseket használni véleményem szerint. Rokon, család, szülő, apa, anya, testvér, házasság, gyerekek.

Milyen érdekes! Pont ezeket a kifejezéseket akarják megkerülni és végképp eltörölni egyes politikai erők. Ez dehumanizálás. Az ember természetes állapota a család. A kaláka. A barátságok, a közösség. A nemzés útján létrejövő nemzettség, nemzet. Ezek a szeretet körei.

Aki ezeket rombolni akarja az az emberek szeretetigényét teszi tönkre. Az ember nem fogyasztó- és munkaerőállat akitől el lehet venni a szeretere, családra szánt időt. A szeretet az életcél és minőség is egyben. Ez az élet egyik célja. Szeretve lenni. Erre időt kell szánni. Az a közgazdasági modell emberhez méltó amelyik emberi igényekkel számol. Hagy időt a családra, a szeretetre. A családdal, a szeretteimmel, a barátaimmal való kapcsolattartásra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 19:30:12

@444:

"Ez utóbbi esetben tehát azért beszélünk két, vagy több populációról, mert gyakoribb a szaporodás egy csoporton (mendeli populáción) belül, a csoportot alkotó egyedek között"

Ez a populáció-definíció körkörös: mely egyedek tartoznak egy populációba? amelyek gyakrabban szaporodnak egy csoporton belül. Mi dönti el azt, hogy melyik csoportba tartozik egy egyed? Hogy melyik más egyedekkel szaporodik gyakrabban.

"régebben ez általános iskolai tananyag volt."

Régebben mezítláb jártunk az általános iskolába, télvíz idején, hegynek fölfelé -- mindkét irányba.

FrVili 2019.02.17. 19:32:05

@stim: Igy mennyivel jobban hangzik. Minőségi különbség. Emberhez méltóbb nyelvhasználat és mondandó, amivel egyet tudok érteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 19:38:25

@444:

"tegnap mutattam, hogy abból a pénzből építenek léván egy kollégiumot."

Mi köze van a generikus magyar (nettó) adófizetőnek a lévai kollégiumhoz? Mi a bajuk a lévaiaknak, hogy nem képesek kollégiumot építeni maguknak a saját javaik felhasználásával?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 19:53:05

@stim:

"Az a közgazdasági modell emberhez méltó amelyik emberi igényekkel számol. Hagy időt a családra, a szeretetre."

A jó gazdaságtani modellek leíróak, nem előíróak; nem hagynak időt semmire, mert időt hagyni bármire is csak emberek képesek, nem modellek. A jó gazdaságtani modell arra (is) keresi a választ, hogy milyen törvényszerűségek érvényesülnek olyan emberek között, akik az idejük egy részét a családra, szeretetre hagyják, míg az idejük más részében termelő tevékenységet folytatnak és az így előállított javakat egymással elcserélik.

Ami előír, az már gazdaság_politika_, ami egy partikuláris gazdasági modellt próbál a polgárokra kényszeríteni.

ijontichy 2019.02.17. 20:25:10

@neoteny: Ne vedd el tőlem azt, amit nem adhatsz. Ne vedd el tőlem az időt.
( "Dió" után szabadon: alkotmány 0.§ ;-) )

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.17. 21:41:11

@ijontichy:

A gyógyszertár, ahová járok, úgy működik, hogy odaadod a receptet, beleütögetik a számítógépbe, és azt mondják, hogy egy fél óra (vagy háromnegyed óra vagy egy óra) múlva lesz kész. (Soha nincs azonnal kész: ha nyitás után az elsők között vagy, akkor is legalább egy fél óra. Ehhez tudni kell, hogy itt a vényes gyógyszerek nem gyári csomagolásban kerülnek kiadásra, hanem mindig ömlesztetten beszerzett gyógyszerek kerülnek kiporciózásra gyerekbiztos műanyag "üvegekbe" amin rajta van a neved: mivel viszonylag sok gyógyszer birtoklása esik törvényi szabályozás alá, előfordulhat az, hogy bizonyítanod kell tudnod hogy a kérdéses gyógyszert neked írták fel). Amikor visszamész, a kiadói pultnál bemondod a nevedet és a születési dátumodat, és annak alapján kapod meg a gyógyszert fizetés után (a gyógyszertár $10-t számol fel minden kiadott "üvegért" a gyógyszerek árán felül).

Az elmúlt néhány hónapban vagy ötször mentem oda vényes gyógyszerekért. Mindig legalább annyi idő után, amennyit mondtak a recepción, egyszer még később is vagy egy negyedórával. Egyetlen egy alkalommal sem kaptam meg a gyógyszert, amikor elsőre odamentem a kiadói pulthoz: minden egyes alkalommal azt mondták, hogy még nincs kész, üljek le és várjam meg, amíg szólítanak. Ami általában 10-15 perc múlva történik.

Akárhogyan is törtem a fejemet azon, hogy ez miért van így, nem tudtam más magyarázatot találni, mint azt: mert megtehetik. Nekem ebbe a gyógyszertárba menni a legkényelmesebb (az orvosi rendelő mellett van); máshol is ez a rendszer működik (ti. hogy leadod a receptet és később kapod meg a gyógyszert, és amennyire tudom, az adagonkénti $10 és a vényes gyógyszerek ára is egységes a tartományon belül); ahhoz pedig, hogy megnézzem, másutt is lepattintanának-e az első próbálkozásra a kiadó pultnál, nincs kedvem. Ezt sejtheti a gyógyszertár menedzsmentje is, mert láthatóan nem kívánnak változtatni ezen a szokásukon: nem esnek el üzlettől azért, mert bármiféle nyilvánvaló ok nélkül -- vagy legalább is olyan ok nélkül amit hajlandóak lennének közölni velem -- megvárakoztatják a náluk vényes gyógyszert vásárlókat (habár azt nem tudom, hogy mindegyik vényes gyógyszert vásárlót megvárakoztatják-e hasonló módon). Mindenesetre nincs elég nagy verseny a gyógyszertárak között ahhoz, hogy egy ilyen -- engem nagyon idegesítő, mert -- időrabló gyakorlat megszűnjön.

ijontichy 2019.02.17. 23:19:29

@neoteny: Érdekes gyakorlat. :-/

@444: Úgy tűnik, ez neked nem világos: Pénzt tud (vissza)adni az állam, időt nem. (Diogenész eredetije ugye a napsütésre vonatkozott a királynál).
Btw. arról nem szólt a fáma, mennyit takaríthat meg a gyógyszerkassza a módszerrel? Mert ugye olyat csak a fideszről tételez fel az ember, már persze utólagosan, a tapasztalat birtokában, hogy a közpénz megtakarítás egy_az_egyben nem koppan.
Dobozdíj volt korábban is. Kedves ismerősöm (elég magas polcról, elég konzervatív úriember), gondosan megtanulmányozta a slejfnit, majd rákérdezett az inkriminált összegre, hogy az mi. "Hát a doboz díja" - volt a válasz. Kiszedte az üvegcsét a dobozból, azt visszadta, hogy köszöni, de azt nem kéri, viszont kéri a pénzt. És a küllem + fellépés alapján (nomeg gondolom elkerülendő a botrányt) a gyógyszerész visszadta.
Egyébként magidíj címszóval mehet a dolog. Magidíj eddig is volt, gondolom most is van. Engem a pénz kérés valamilyen ténylegesen elvégzett munkáért nem háborít fel. Ja hogy a magyar piac eléggé árérzékeny? Azon sajnos a bolsik nem fognak tudni segíteni. Nekik csak rezsócsökkentésre futja - éljen és virágozzék az etatizmus.
Amúgy most gondolom a falvak nagyon elégedettek. Minden tök jó, színvonal az egeket veri (legalábbis Afganisztán csúcsait), két hónap egy hasi ultrahang (vagy 10-15 rugó privátban, három napra)... esetleg buszjeggyel a legközelebbi városig... éljen viktor! Egykori kollégám épp tavaly szívott jóízűt, némi műtéttel és következményeivel. Hiába autós, a lába volt a munka tárgya, szóval taxi a kezelésekkor is (Karácsonykor mesélte, még a behajtási díjat is kicsengettették vele). Tudod itt hogy müxik? Biztosító szerződött a taxisokkal, szükség esetén taxi időre érkezik, visz kezelésre, majd időre megint érkezik egy (persze lehet, hogy másik), és visz haza (a drága mentőt csak akkor, ha indokolt). Nem telefonálgatsz, nem fizetsz, az óra nem ketyeg, a dolog ezen része nem rád tartozik, te gyógyulj. Ja én nem felejtenek ott, mint 2012-ben egy kissé demens nénit a Honvédban a folyosón. Szegényke már egészen kiszáradt este hatra (reggel hozta a mentő kezelésre az otthonból), és mi kerítettünk elő végül egy "fehérköpenyest" nagy nehezen... de nénit biztosan kárpótolta a magyarosch tudat :-/.

Az élet szép, de magyarsággal nem lehet jóllakni. Hogy stílszerűen a "nagyokat" idézzem: magyar vagyok, nem balek. :-)
Talán egyszer a honfitársak is megértik, hogy mit is jelent ez. Nem az amerikai cseppfolyós gázt ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 00:02:55

@444:

"adja a pénzt az egyház. annak adja a pénzt az állam. és ezt legitimálja a nép. mondván, hogy a többségi és a kisebbségi magyar területek hálózatba kapcsolódnak. és ez majd jól megéri."

Bullshit: nem volt népszavazás arról, hogy a reformátusok kapjanak-e 7.2 tonnányi színarany árát kitevő 'támogatást'.

De még mindig nem árultad el azt, hogy mi a bajuk a lévaiaknak, hogy nem képesek kollégiumot építeni maguknak a saját javaik felhasználásával?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 00:15:39

@444:

"és azt mondja o1g, hogy na jó. van ott egy magyar református iskola. azt majd jól megtámogatja a magyar református egyház. ha ő direktben adja a pénzt, akkor a visegrádi kollégájával összevész. és ezért trükköznek."

Így már érthető, hogy miért akarta azt Orbán, hogy ő oszthassa el a Norvég Alap Mo-ra küldött pénzeit: mert ha az államhatalom kihagyásával kerül pénz külföldről a polgárokhoz, az csak valamilyen államellenes trükközés céljából történhet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 10:10:46

@444:

"te is ezt mondod, hogy a magyar cégek nem tartják be a szerződéseket."

Explicite odaírtam, hogy anekdotát mondok: _én_ nem állítom azt, hogy a magyar nép nevében beszélek. Az olvasóimra bízom, hogy személyes tapasztalataikra támaszkodva eldöntsék, mennyire életszerű ez a sztori.

"ilyenek sajnálatos módon mindennaposak."

Igen, ebben egyetértünk: abban is, hogy mindennaposak, meg abban is, hogy ez nagyon sajnálatos.

ijontichy is ezt írta:

"Hogy stílszerűen a "nagyokat" idézzem: magyar vagyok, nem balek. :-)
Talán egyszer a honfitársak is megértik, hogy mit is jelent ez."

Ezzel nagyon magvasan megfogalmazta azt, amire én sok szót vesztegettem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 12:30:49

@444:

"ezt az ütközést oldják fel az egyházak"

Oldják fel a hívek adományaiból: adják ők össze a 7.2 tonna színarany árát. Ne a más kontójára gavalléroskodjanak.

"fogalmatok sincs, hogy mi történik magyarországon."

Bázmeg, pont' most tolsz itt egy nigériai herceg levelet a lévai reformátusokról meg a templomukról, és azt mondod, hogy fogalmunk sincs arról, hogy mi történik Mo-n? Ha véletlenül elfelejtettük volna, te az itteni performanszoddal emlékeztetsz minket rá.

ijontichy 2019.02.18. 13:46:54

@neoteny: Azért ez a patika tényleg érdekes. Ugyanakkor azt veszem ki a szövegedből (javíts ki, ha tévedek), hogy ez nem állami ukáz alapján működik így. Elvileg tehát - valós kereslet mellett - egy másik vállalkozó felléphetne konkurenciaként. Persze ehhez kezdetben nyilván sok lé, nomeg sok idő is kéne - és ki tudja megtérül-e, vagy nincs-e nagyobb hozammal/kevesebb macerával kecsegtető befektetési lehetőség. De mindegy is, én azt utálom nagyon, amikor az állami bürokrácia lopja az időmet úgy, hogy képtelenség kikerülni. Ezért írtam, hogy alkotmány 0. §, azaz az állam feladata, hogy úgy "szervezze meg magát", hogy minél kevesebb időt vegyen el - kötelező jelleggel - a polgára életéből. Azt ugyanis nem tud adni neki.

@444: "fogalmatok sincs, hogy mi történik magyarországon." Pontosan tudjuk. Te ideologizálod/politizálod túl az egészet. Vonyítasz itt, mint a fába szorult méreg (sic!) hogy a "szegín magyarokat mindenki csak báncsa", de a helyzet az, hogy - mondjuk indiaiakkal, meg egyéb harmadik világbeliekkel ellentében - Mo. leginkább a saját hülyeségének köszönhet mindent. '98 óta pedig végképp. Majd ha megtanultad a saját szemedben felfedezni a gerendát, többre jutsz.
A 2k években elég sok bulira elkísértem az Omegát a környező országokba. Elég sok barátom van ebből a korszakból szlovák, erdélyi területekről. Az általad vázolt nyelvi/etnikai problémák ott fordultak elő, ahol egy hozzád hasonló turbómagyar összefut egy turbószlovákkal (vagy románnal). A szlovákiai magyaroknak Schengen megadta, ami leginkább hiányzott. Ennyi. Szóval ezt hagyjuk, és felejts el a történeteiddel, amiben egyházi, vagy politikai szervezetek, illetve "living in the past" meszesagyúak szerepelnek, mert két szem mogyorót érnek. Ami a "Lajtán túl"-t illeti, a "fideszmagyarra" igen jellemző, hogy idejöttök és két mondat után kurvára hangosan elkezditek a "MI! MAGYAROK! (sic!) ezt úgy szoktuk..." c. műsort. Drága barátom, azért mert a népeken errefelé egy kicsit régebb óta nő a civilizációs máz, még mind azt gondolják: "Ki a f@szt érdekel, hogy ti magyarok ezt hogy szoktátok csinálni? Te jöttél ide, majd ha érdekel, kérdezünk." Még egy HVG-s (tehát elvileg nemfideszes) firkász is cikket ír a Marx emlékév ellen (bár Trier Fekete kapuját valszeg nem látta élőben soha), de ő cikket ír. OK írjon. Nem érted mi? De Te mondod, hogy mi nem értjük Magyarországot. :-(((
Egyébként is, mit is tud Mo. felmutatni? Az életszínvonal alacsony, állandóan egymással is civakodó nép, a "sajátos magyar gondolkodás" a másik kihasználása (mert ugye a "megoldjuk okosba" sokszor ezt takarja), és amikor '90-ben végre eltűnnek a fizikai kényszer tankjai, nyolc év után visszaültetjük a fejünkre a narancsra fakult bolsikat. És persze "Kuss! Mi így szállunk le a bicikliről". És persze a köcsög tőkés, meg a multi. B+ legalább a Lenint olvastátok volna végig (van benne bár megfontolandó), de azt se, mert "mi fújjuk a passzászelet, szíriuszgenetikailag" :-(
Negyven év létező cucilizmus után még negyven évre (minimum) szopóágra tettétek magatokat (ezúttal tényleg önként és dalolva), de ha egy magyar ennek nem ujjong, akkor az nem érti, vagy hazaáruló, sőt nem is magyar! Hát öreg, csak a hülyéknek nincsenek kétségeik.

Az olyan emberek, mint én, akik tudnak viselkedni, majd mindenütt welcome, ha az elején némi óvatosság tán érezhető is. És a megfelelő (elvárható) tiszteletet is megkapjuk. Te anyád-apád "erőfeszítése" ;-) nyomán várod el ugyanezt. Erről ennyit. Én magyar vagyok és patrióta, ti meg nacionalisták. Nagy különbség.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 14:07:34

@444:

"hogyan lehet ezt az egészet viszonylag tisztességessé tenni?"

Meg kell szüntetni az állam pénznyomtatási képességét: be kell szántani az összes központi (jegy)bankot. Szabad pénzkibocsátás: lehet bocskai koronát vagy mit is kiadni. Aztán a piacon eldől, hogy melyek jók és melyek férgesek.

Ha jól tudom, a magyarok még mindig világbajnokok a hiperinflációban; a pengő 1946-os lepukkanását senkinek sem sikerült beelőznie, sem Mugabe-nek, és még Maduro pajtásnak sem.

Minden gyötrelem a központi bankoktól származik. Ők nyomtatják a valóban semmiből keletkező pénzt az államnak; és manipulálják a részleges tartalékolású bankrendszeren, a kereskedelmi bankokon keresztül azt a semmiből keletkező pénzt amit viszont vissza kell fizetni (nem úgy, mint az állam: annak nem kell visszafizetnie azoknak az államkötvényeknek a tőkeösszegét amelyek a futamidejük végén a központi bank tulajdonában vannak). Az alap-kamatlábak rángatásával meg a magánbefektetések szintjét ill. struktúráját masszázsolják. Ez megy kb. egy évtizedig, aztán ledobja a rendszer az ékszíjat és beüt a krach. És akkor azok, akik elbaszták az egészet (mert csak elbaszni lehet a belepiszkálással) 'megmentetik' magukat az akkori kormányzattal azok valós javaiból (hogy egy neked kedves szófordulattal éljek), akik kimaradtak az egészből -- de nekik ki kellett maradniuk: rájuk volt kiosztva a birka(nyáj) szerepe, azoknak a sorsa meg az, hogy rendszeresen megnyírják őket. Gondolom a frissen nyírt birkák is berzengenek egy kicsit a hidegtől, de ahogy nő vissza a gyapjuk, úgy felejtenek és mennek előre bele a következő kanyarba.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 14:55:37

@ijontichy:

"hogy ez nem állami ukáz alapján működik így"

Nem tudom. Az az igazság, hogy nem elég nagy a mintám: csak ezen az egy helyen jártam többször is mostanában. (Nem is emlékszem arra, hogy elmentem volna orvoshoz 2010 és tavaly ősz között.) De az is igaz, hogy most az NDP (tartományi szárnya) van hatalmon itt; ők pedig szocialisták (gondolom ők szociáldemokratának hívják magukat). A vicc az, hogy eggyel arrébb, Albertában is egy NDP kormány van hatalmon; és a két szocialista testvérkormány halálos ölelésbe került az olaj miatt. Az albertaiak akartak építeni egy olajvezetéket -- egy már meglévő mellett -- BC-n keresztül. Az engedélyezési folyamat viszont odáig fajult, hogy végül az (amerikai) magánbefektetők feladták: azt mondták, hogy akkor ők inkább nem építenek oda vezetéket. Mire a szövetségi kormány jól megvásárolta az ennek a projektnek a lebonyolítására a magánbefektetők által létrehozott céget. Ez nekem -- anélkül, hogy ismerném a számokat vagy gondosan követtem volna a híreket -- olybá tűnik, hogy egy kármentéses kivásárlás történt: a kanadai adófizetők vettek maguknak egy vállalatot amelyik lehet hogy soha nem fog működni, ti. hogy nem építi meg az olajvezetéket (és akkor definíció szerint nem hajthat hasznot). Viszont az amerikai magánbefektetők nem kékre-zöldre törve magukat kerültek ki a menetből; fognak még ők is, más amerikaiak is befektetni kanadai vállalatokba (az USA népessége majdnem 10-szerese a kanadainak; már egy kis jóindulat vásárlása is megtérülhet bőségesen).

"De mindegy is, én azt utálom nagyon, amikor az állami bürokrácia lopja az időmet úgy, hogy képtelenség kikerülni."

Ezt meg is értem és egyet is értek vele: az államnak mindig "tisztességtelen előnye" lesz a polgárai szivatásában a magánkézben lévő vállalatokhoz képest (habár az utóbbiak nagy tempóban zárkóznak fel a politikusokhoz, ld. pl. FaceBook).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 15:02:38

@444:

"most csak annyi korlát, hogy forintban is ki kell írni az árakat és kötelesek a forintot beváltani"

... és az általuk fizetett, de főként _beszedett_ adót is csak forintban fizethetik be.

Ez így együtt már nem a "most csak annyi" kategória.

Persze, szabad bankolás esetén az Auchan csinálhatna bankot is, pénzt is magának -- de nem lenne monopolhelyzetben, nem úgy mint ahogy az állam abban van.

ijontichy 2019.02.18. 16:49:29

@444: " és azt mondják, hogy ha ők is kimennek külföldre, akkor magyarországnak vége van" Előszeretettel adsz te dolgokat emberek szájába, amiben az az igazán szép, hogy emellett az egek meghasadnak a sikoltozásodtól, ahogy a lényegi, igaz magyarság (amit mi ugye nem érthetünk meg :-) ) végét vizionálod, ha jön a "soros" :-). Tiszta Bartus László vagy, csak pepitában :-D.
Miért lenne Mo-nak vége? Fekete luk lesz ezen emberek helyén, oszt magába szippantja? Fenéket! A legvalószínűbb forgatókönyvem szerint, Mo. most még egy-két évtizedig egy középszar hely lesz (persze nem mindenkinek), zongorázható különbséggel az átlagpolgár számára elérhető életminőségben, a "Lajtán túliak"-hoz viszonyítva. Lehet, hogy neked ideális, hiszen ha elég sok lóvét tudsz összehozni ebből a "politikai markecingből", akkor Mo. nem egy harmadik világ.
Összességében azonban lassú fejlődés, esetleg - csökkenő külső pénzek esetén - stagnálás, agyilag pedig továbbra is egészségtelen gondolkodású társadalom. De ez nem baj, így is lehet élni. A bolsiszavazók zöme valószínűleg nem is fogja tudni, hogy másképp is lehet, nomeg én nem vagyok ők. A psziho-lógósok szerint egyeseket az alávetettség tesz boldoggá ;-). Nomeg a hülyemagyarkodás.

@neoteny: Szerencsére egyszer sem jártam orvosnál, sem patikában (Mississauga, Ont.), és lekopogom, itt némethonban sem kellett Aszpirinnél, meg Rowacholnál (a nejemnek) többet vennem, de! ezzel együtt, úgy gondolom, hogy egy nyugodt, összességében jól működő társadalomban ezek a "macerák" is kevésbé bosszantók.

ijontichy 2019.02.18. 16:57:28

@444: Btw. "alávetettség". Azt írja az újság, hogy az "iszlamizálódó" (by @444 :-) ) svédeknél legjobb nőnek lenni. Biztos az alávetettség miatt...
ééés Kanada, Finn, Dán, Holland... csupa-csupa migránsbarát. Kíváncsian várom Novák Kata & al. felháborodott megnyalatkozását a nyilvánvaló tényhamisítás tárgyában :-D

divany.hu/vilagom/2019/02/18/hol-a-legjobb-nokent-elni/

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 17:02:56

@ijontichy:

"úgy gondolom, hogy egy nyugodt, összességében jól működő társadalomban ezek a "macerák" is kevésbé bosszantók"

A helyzet itt jobb (legalább is az én szubjektív megítélésem szerint). Itt sem fenékig tejföl az élet, de ez nem meglepő: ha az lenne, mindenki itt akarna élni.

A kanadaiak átlagosan valami 4.3 évvel tovább élnek a magyaroknál.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 17:04:34

@neoteny:

"A kanadaiak átlagosan valami 4.3 évvel tovább élnek a magyaroknál."

Helyesen: A kanadaiak átlagosan valami 6.3 évvel tovább élnek a magyaroknál.

ijontichy 2019.02.18. 18:23:15

@neoteny: Én valamivel kevesebb, mint 2 évet voltam kint (mai fejjel nem jönnék haza), és csak egyvalamiért nem voltam túlságosan oda: az őszt leszámítva, az időjárásért :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.18. 18:39:29

@ijontichy:

Én Ottawában éltem csaknem 7 évig; én ismerem azt, hogy milyen brutális ott a kontinentális klíma. Személyesen megéltem -38 fokot (vagy 3 percet kellett benne sétálni a buszmegállótól a bérházig, ahol akkor laktunk, de a combjaim "eleje" már kezdett elfagyni), és a nyári 34 fokok a magas páratartalommal a másik oldalról mészárolták az embert. Tavasszal és ősszel volt 2-2 hét amikor kellemes volt az időjárás és slussz.

De aztán kikerültem a nyugati partra és már csak itt vagyok hajlandó élni Kanadán belül.

Janossz 2019.02.18. 18:45:06

@ijontichy: " Azért ez a patika tényleg érdekes. "
Valószínűleg az áll a háttérben, mint itthon is.
A háziorvosi rendelő, ahová járok, a szomszédjában működő patika beruházásából jött létre.
Amit "ingyen" adott át a városnak üzemeltetésre, talán még a rezsit is állja, ebben nem vagyok biztos.

Cserében a receptek a szomszéd patikában landolnak, ha tartósan szedett gyógyszerről van szó, így megspórolva a várótermezést, telefonon odaszólás után.
Persze ott fogod kiváltani, ugyan miért vinnéd másik patikába, árelőny nélkül?

Ilyesmi lehet Kanadában is.

ijontichy 2019.02.18. 21:51:00

@444: Má'meg mit zagyválsz itt holmi "csontjai is elporladtak svéd királyról"? Mi ez, Csubakka védelem, vagy Macskaösszezavaró kft? Hé, kapj már a fejedhez, nem a Népfőiskola katedráján ácsorogsz, és adsz elő szabad-asszociációs történelmi leckét. Abból akarsz élni, hogy másokat erre a stupid "living in the past"-ra rávegyél?
Ez itt a 21. század, mikor is a svédek, de különösen a svéd nők jól élnek, a magyarok meg vakkomondor! Előbb-utóbb rá fogtok erre baltázni, aztán futhattok a vakkomondorok elől, ha a nők (is) rázizzennek, hogy a fidesz-hit mögött nem egy Jézus, csak egy stöpszli áll :-)
Egyébként meg "Magyarország szabad ország, ahol szólás- és véleményszabadság van, tehát mindenki azt mond..." AMIT SZABAD. Ez volt a komcsik alatt, a bolsik meg nem tudtak újítani :-/

ijontichy 2019.02.19. 00:50:54

@444: Dehogynem voltak. Lényegében kábé olyanok, mint most. Most ugyan kicsit nagyobb a por, de hát valami látszatot kell nyújtani a pénzért. Nem elég most is csak egy Hazafias Népfront. Kell legalább még egy Hazaffyas is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 00:55:04

@444:

"a komcsik alatt nem voltak választások."

Biztos, hogy voltak választások a komcsik alatt, mert én pl. szavaztam valamilyen választáson amikor először törvényes lehetőségem volt rá, ti. a 18. szülinapom után valamikor.

Sőt régebben te magad is említetted, hogy a végefelé eljött a kettős jelölés, ti. hogy az országgyűlési választási körzetekben két jelöltet kellett állítani (azt hiszem a Hazafias Népfrontnak volt jelöltállítási joga, de ez közel sem biztos, csak rémlik).

ijontichy 2019.02.19. 02:39:01

@neoteny: Így igaz. Elsőválasztóként épp a "dolgozgató népet szolgálgattam" (by Hofi), és szakirányom okán hiába volt körbeérő állandóm, azon a hétvégén mindenki a laktanyában rohadt, merthogy kötelezően szavazni kellett (mondjuk arról fogalmunk se volt kikre).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 14:17:50

@444:

"nem voltak valódi, szabad választások."

Nem, te konkrétan ezt írtad:

"a komcsik alatt nem voltak választások."

A jó árja édesanyáddal szórakozz, faszfej.

ijontichy 2019.02.19. 16:07:33

@444: Én nem viccelek. Hogy a píárközpont ukáza alapján te mit terjesztesz, az egy másik dolog.
Bolseviktor és haverjai '98 óta erre játszanak. Az, hogy ez sikerült is nekik, nem válik a magyarok dicsőségére. A magyar társadalom '89-ben épp csak elkezdődött fejlődése (úgy egyénként, mint összességében), gyakorlatilag '98 ősze óta lelassult, stagnál, helyenként visszafejlődött. A nemzeti hablatyotok arra jó, hogy ezt a sehova se vezető status quo-t fent lehessen tartani.
Mivel vitya olyan, mint az olajpálma (nem tud nőni körülötte semmi), miután megdöglött, a ner össze fog dőlni. A jónép (az új nemzedék tuti) meg előbb-utóbb rázizzen, hogy sokkal többet ér egy tartalmas élet, amit a nyugati típusú kapitalista libdem tud nyújtani, holmi talmi "magyarkodásnál", főképp, hogy valójában a magyar kulturális önazonosságot a kutya se akarja elvenni senkitől. A károkozás más mostanra is óriási, és nincs még vége.
Mindenesetre, úgy száz év múlva, ha a magyar töriórákon épp vitya kora a téma, fertőtlenítővel fogják utána a szájukat kiöblögetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 17:19:13

@ijontichy:

"valójában a magyar kulturális önazonosságot a kutya se akarja elvenni senkitől"

Így van.

Az, hogy én személy szerint nem akarok bő gatyában ostort pattogtatni a délibábos pusztaságban, csak az én személyes preferenciám; semmivel sem érvényesebb vagy igazabb vagy bármi, mint azé, aki meg akar bő gatyában ostort pattogtatni a délibábos pusztaságban. _De gustibus non est disputandum_: egyikünk preferenciája sem igazolható objektív módon.

Így hát a délibábos pusztaságban bő gatyában ostort pattintgatókat fikázni ostobaság: ugyanis az ilyet tevő ezzel jogalapot szolgáltat arra, hogy az ő választását/preferenciáját (a nem-ostorpattintgatásról) támadják; ha ő érvényesen kritizálhatja mások személyes preferenciáit, akkor ők szintúgy érvényesen kritizálhatják az ő személyes preferenciáit. De az ilyen 'vitának' semmi értelme sincs: személyes preferenciákban nincs helyes vagy helytelen, igaz vagy hamis.

Viszont amikor a délibábos pusztaságban bő gatyában ostort pattintgatók azt mondják, hogy csak ők a magyarok, az őket kigúnyolók pedig nem, akkor ezzel megpróbálják a személyes preferenciájukat politikai elvvé emelni, és az államhatalmi erőszak (amire az államnak monopóliuma van) alkalmazásával 'bizonyítani' azt, hogy az ő személyes preferenciájuk az egyedül helyes; és mindenki, aki nem osztja ezt a (és más) személyes preferenciájukat nemzetellenes. _Ez_ viszont már csalás, ámítás és gonoszság: senkinek sincs joga arra, hogy a személyes preferenciáit államhatalmi erőszakkal kényszerítse másokra, vagy arra, hogy a személyes preferenciáit nem osztókat jogfosztásnak vesse alá.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 17:50:32

@444:

"ki [...] a magyar? már ebben sincs közmegegyezés."

Nincs is szükség közmegegyezésre: az, hogy ki a magyar _állampolgár_ (viszonylag) jól definiálva van. És az államot (a mindenkori kormányzatot) csak az érdekelheti, hogy kik a polgárai: semmilyen más magyarságértelmezéshez semmi köze sincs az államhatalomnak (a mindenkori kormányzatnak).

Érthető ez a nagyon egyszerű dolog?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 18:14:36

@444:

"az akadémikus bölcselet azt mondja, az a magyar, aki magyarnak VALLJA magát. tehát ez VALLÁSI kérdés alapvetően."

Ez pedig a magyar nyelv (tőled már megszokott) helytelen használata: pl. egy büntetőeljárás során sokan (nem csak a gyanusítottak) (be)VALLANAK valamit anélkül, hogy bármilyen VALLÁSI kérdés felmerülne. Aki VALL, az nem szükségszerűen a transzcencens dolgokra vonatkozó hitéről tesz tanúbizonyságot: nem minden VALLOMÁS szól a VALLÁSRÓL.

Így hát még ez az érvelésed is hibás; de ahogy írtam volt, ennek nincs jelentősége abból a szempontból, hogy az államhatalom számára ki a magyar (kit kell magyarnak tekintenie).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 18:24:50

@444:

"induljunk ki abból, hogy az a magyar, aki magyar állampolgár."

Ne induljunk ki ebből: ebből kiindulva az következik, hogy pl. nincs senki, aki kurd lenne, hiszen (nemzetközileg elismert, szuverén) kurd állam nem létezik, így kurd állampolgárok sem léteznek.

BiG74 Bodri 2019.02.19. 18:30:04

@neoteny:
Kurd állampolgár tényleg nincs. Kurd nemzetiségű ilyen-olyan állampolgár az igen.

ijontichy 2019.02.19. 18:35:33

@444: @neoteny: Amúgy is kedvenc szóhasználata lett ez a mai bulvársajtónak: a CELEB vallott valamiről. Egyébként én tök hülye gyakorlatnak tartom az ilyen címeket, mert egy CELEB legfeljebb elmesélt valamit az életéből.

Más: Timmermans mondta, hogy "a magyar kormány úgy beszél az Európai Unióról, mint valamilyen külső hatalomról, mintha ők maguk nem lennének a tagja."
Igaza van. Mi több, ha tényleg prioritása lenne az ún. "európai alapértékeknek", akkor a mai Mo-nak semmi keresnivalója nincs az EU-ban (!!! függetlenül attól, hogy másoknak van-e !!!).
Ez utóbbit zárójelben csak azért jegyzem meg, mert szvsz. a kedves és kib...ottul büszke honfitársaknak kellett volna már szájon verni a saját kis stöpszlijüket. Ha én anno azzal álltam (volna) apám elé, hogy "dehát a szomszéd Peti is...", akkora neveló célzatú atyait kaptam volna, hogy csak úgy csattan. Szóval a kedves fidesznyik honfitársakat csak lenézni lehet. Van miért. Engem egy se oktasson se magyarságtudatból, se - magyar - becsületből, mert hozzám képest oly kevesek, mint árvaházban a szülői értekezlet. Tisztességes magyar ember, 40 év kényszer után, nem szavaz meg önként és dalolva egy "de facto" bolsi kompániát. Többször meg biztos nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 19:25:37

@ijontichy:

"Amúgy is kedvenc szóhasználata lett ez a mai bulvársajtónak: a CELEB vallott valamiről. Egyébként én tök hülye gyakorlatnak tartom az ilyen címeket, mert egy CELEB legfeljebb elmesélt valamit az életéből."

Az amerikai progresszív sajtó (mint pl. a Yahoo News) egyik kedves szóhasználata hasonló esetekben a 'reveal', a 'felfed' ill. 'kinyilatkoztat'. De a 'reveal'-nak csak a 3. jelentése az, hogy "láthatóvá tesz": az első két jelentésében benne van az is, ami a magyar 'felfed'-ben ill. 'kinyilatkoztat'-ban, hogy valami titkos vagy nem bárki számára elérhető tudást közöl:

Definition of reveal (Entry 1 of 3)
transitive verb

1 : to make known through divine inspiration

2 : to make (something secret or hidden) publicly or generally known
(reveal a secret)

3 : to open up to view : DISPLAY
(the uncurtained window revealed a cluttered room)

www.merriam-webster.com/dictionary/reveal

Így hát amikor azt írják, hogy egy CELEB "revealed her body in a swimsuit" egy hónappal azután, hogy gyereket szült, akkor technikailag korrekt a szóhasználat (megmutatta a testét a világnak fürdőruhában a szülés után röviddel), de ehhez szükségtelen a 'revealed' szót használni ('shown' vagy 'displayed' vagy más, semleges szó is megtenné): nem történt semmiféle titok vagy ihletett isteni tanítás felfedése, amely konnotációkat a 'revealed' szükségszerűen magában hordozza (az első két jelentése okán).

"egy se oktasson se magyarságtudatból, se - magyar - becsületből"

Hát ha nagyon el akarják mondani a véleményeiket, éppen elmondhatják -- mások pedig leszarhatják ezeket a véleményeiket. De amikor az efölött érzett sértettségük enyhítésére azt találják ki, hogy államhatalmi erőszakkal vesznek elégtételt, akkor már csak gennyládákként viselkednek és az ilyenfajta támadás visszaverése mindenkinek (természeti) joga.

BiG74 Bodri 2019.02.19. 19:31:11

@444:
Ha állambá bizonyos írott legitim szabály szerint megfoszt téged a magyar állampolgárságodtól, akkor te vallhatod magad magyarnak, tény, de magyar állampolgár nem leszel.
Az pedig egy konkrét rögzített tény, hogy állampolgár vagy. Míg a magyarságodat tíz másodperc alatt százszor képesek megkérdőjelezni, elutasítani polgártársaid. Most akkor honnantól hit, és honnantól konkrétum?
Szerintem te a hit szó jelentésével egy kicsit félrecsúsztál, mint a vallással is. A vall jelentése, hogy a vallása tartalmát elfogadja. Az állampolgársági konszenzusos feltételeket az egyén elfogadva vallhatja magát a közösség tagjának, amit a közösség a címmel legalizál.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 20:14:16

@444:

"a magyar bíróságon a vád és a védelem tárgyi bizonyítékokon túl vallomásokra van alapozva. ezért a bíráskodás részben a hiten alapul."

Ahol is a kulcsszó a "részben": ugyanis a 'tudás' jelentése "helyes, igazolt hit".

Én tanúskodtam magyar bíróságon polgári peres ügyben: egy autóbaleset egyik részese voltam, amely baleset okozásáért a felelősséget elismertem a helyszínen, de a biztosítóm nem akarta kifizetni a másik (totál)kárát, így ő perre vitte a dolgot. A bírónő (aki egy a harmincas évei második felében járó igencsak kellemes jelenség volt) felszólított, hogy mondjam el, hogyan történt a baleset. Én meg szépen elmondtam, hogy _én hogyan láttam_ a baleset lezajlását. Senki sem szakított félbe; amikor befejeztem, a bírónő megkérdezte a másik fél ügyvédjét, hogy van-e kérdése: az egy öreg róka volt, feltett egy kérdést amire az 'igen' válasz (amit végül is adtam) azt jelentette, hogy gondatlanul vezettem. A biztosítóm ügyvéd(nő)je azt kérdezte tőlem, hogy az elhangzottak után is fenntartom-e azt, hogy én voltam felelős a balesetért. Mire mondtam, hogy fenntartom olyan mértékben, hogy én hajtottam bele a buszsávba (amivel nyilvánvaló közlekedési vétséget követtem el): ha ezt nem teszem, akkor a baleset nem következik be (attól függetlenül, hogy a másik autós balra kanyarodott, tehát neki elsőbbséget kellett volna adnia mindenkinek, még nekem is, aki "jogtalanul" haladtam a buszsávban).

A bírónő visszaolvasta a tanúvallomásomat, és megkérdezte, hogy ez-e a tanúvallomásom egésze. Mondtam, hogy igen. Mire a bírónő megköszönte nekem a minden lényeges részletre kiterjedő őszinte vallomásomat, amely lehetővé teszi a bíróság számára azt, hogy a helyes ítéletet hozza meg. Ezt így a szemembe mondta.

A bírónőt nem az érdekelte, hogy én mit _hiszek_, hanem azt, hogy én mit _tudok_ a baleset bekövetkeztéről. De mivel a tudás helyes, igazolt hit, (filozófia)technikailag mondható az, hogy a hitemről számoltam be -- de ennek a technikailag igaz állításnak _nincs semmi jelentősége_, ugyanis a hitem _helyes, igazolt hit_: tudás volt.

Így hát ez:

"és mondhatod, hogy ez a "vall" és az a "vall" nem ugyanaz. dehogy nem."

bullshit; a tudásban implikált hit nem ugyanaz, mint a vallásos (és ezért objektíven nem igazolható) hit.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 20:54:57

@444:

"a világias igazságszolgáltatás részben a hiten alapul."

Ahol is a kulcsszó a "részben": ugyanis a 'tudás' jelentése "helyes, igazolt hit".

"az igazságszolgáltatás legalábbis részben a hiten alapul."

Ahol is a kulcsszó a "részben": ugyanis a 'tudás' jelentése "helyes, igazolt hit".

"és amíg nincs meg az oka annak, hogy az kinek a hibájából tűnt el, akkor addig valakinek ülnie kell."

Kell? Szó sincs olyanról, hogy ilyesmi kellene. Ez csak Sanyi agymenése: ő lenne a legjobban felháborodva, ha őt ülve tartanák addig, amíg el nem árulja, hogy ki lopta ki a benzint a spanyol közterület-fenntartó cég fűnyírójából.

Janossz 2019.02.19. 20:56:03

@neoteny: Falra hányt borsó.
Még tízszer elmagyarázhatod neki, majd jön valami tovuhabohu, meg a Sanyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 21:06:44

@444:

"valaki azt mondja, hogy hazafi, de ő nem szolgálja a hazáját. akkor nem szolgálja a hazáját."

És ki szolgálja a hazáját? Csak azt ne mondd, hogy Orbán Viktor a haza szolgálatában hirdette meg az elégtételvételt. Vagy hogy a haza szolgálatában fizetett 7.2 tonnányi színarany árát a magyar reformátusoknak. Vagy hogy a magyar reformátusok a haza szolgálatában fogadták el a nettó adófizetőktől származó 85 milliárd forintot, miközben tagadják ezen nettó adófizetők egy részének magyarságát.

ijontichy 2019.02.19. 21:10:18

@444: Ja, ja ,ja... szaporíthatod még pár megabájttal az életművedet, az mit sem változtat azon, hogy Mo-ot ma álszent bolsik vezetik. Halljuk, mit tudsz vallani ;-) azon kábé húszezer "magyar állampolgár" magyarságtudatáról, akiket a főnökeid jó kis zsetonokért (tudod ugye? "kemény: jöhet, puha: nem jöhet" (by Hofi)"magyarnak" nyilvánítottak? Húszezer az szép nagy szám, nem kéne magas cé-n sikoltozva féltened tőlük a szent magyar nemzett-et? Namost ugyi, ha ez mind rendben van, akkor én továbbra is akkora magyar vagyok, mint a Gellérthegy, te, meg a kollégáid viszont továbbra is csak ócska kis politikai markecingesek. Ez van. Félreértés ne essék, a munka nem szégyen, és Jézus koporsóját se őrizték ingyé, de azért rögzíteni kell a tényt a kibertérben, hogy ti politikai markecingesek vagytok, én meg magyar :-D.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 21:11:20

@444:

"szerinted ha a pénz eltűnik, akkor nem kell szigorú büntetést alkalmazni. ez a te hitvilágod."

Helyesen: a te hitvilágod az, hogy szerintem ha a pénz eltűnik, akkor nem kell szigorú büntetést alkalmazni.

BiG74 Bodri 2019.02.19. 21:27:31

@444:
Nincs magyar vallás ( már kezdem azt hinni, hogy szerinted van). A vallom magam valaminek az egy kifejezés, jelen esetben nincs köze a kimondottan a valláshoz. Én magam bárminek vallhatom, de ennek a megítélése már egy csoport tagjai között kialakult konszenzus alapján történik. Ezért adott helyzet megítélése is más a világ más-más részein.
Gondolatiságod sok helyen bicsaklik. Ha tudok angolul angol vagyok? Nyilván nem!
Pedig lehet, csak a nyelvtudás alapján nem lehet kimondani, mert nem szükséges és elégséges feltétel.
Aztán nem érted az ellenzékiséget sem, mint ahogy nem teszel különbséget ellenkezés és kritika között. Mindent ellenezni, vagy mindent kritizálni, nem mindegy.
A múltat sötéten beállítani? Talán az ad jövőképet, hogy kiszínezzük múltunkat, vagy hogy hagyjuk a rendelkezésünkre álló információk alapján a legkülönfélébb szemszögekből értékelni, értelmezni azt? Bizony sokszor negatív dolgokra lelve?
Ha valaki hazafi, de nem szolgálja a hazáját, megint ködös egy állítás. Mi a szolgálat, mivel lehet szolgálni, mi a haza?
Görgey hazaáruló, vagy jó hazafi? Dózsa, hazafi vagy felforgató hazaáruló? Zrínyi magyar? hazafi, hol volt a hazája?
Előbbről, a horvátokkal annyira jóba voltunk, hogy az önállóságukat a magyar királyság vette el, utolsó királyukat a magyar csapatok ölték meg, Jelasics pedig segíteni jött 48-ban. Erőszakkal ültünk a nyakukra, amit megpróbálunk rózsaszín tüllbe burkolni.
Pont nem kellene ezt a vallás dolgot feszegetni, mert a templomban hihetsz érdekes dolgokban, de a bíróságon hihetsz dolgokat, legfeljebb ha a rendelkezésre állnak, akkor szembesítenek az általad vallott dolgok hiteltelenségéről, és ráfaragsz.

abdul hackeem 2019.02.19. 21:28:35

@444: "ők a héten debrecenbe érkezett migránsok.
...
akiket vacsorával fogadtak.
...
Hagyományos keretek között, Welcome Week nevű programsorozatával üdvözölte a külföldi hallgatókat a Nemzetközi Iroda, az ESN Debrecen, valamint a Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottsága."

Ez is a Sanyi agymenése, ugye, mert te a mások véleményét mondod?
Vagy mocsok féreg módon inkább pont te migránsozod az ide érkező diákokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 21:32:44

@444:

"vannak, akik szinte mindenben ellentmondanak. a magyar nyelv alapvető szóképeit, szókincsét se fogadják el."

Te vagy az, aki rendszeresen megerőszakolod a magyar nyelvet: ld. pl. az 'ősiség' szót, amit folyamatosan olyan értelemben használsz, amit nem jelent (mert van egy pontos jelentése, de te nem abban az értelemben használod).

Meg az egyéb kis nyelvi trükkjeid, például a homonímákkal.

Te nem követelheted senkitől semmi elfogadását: nem is értem azt, hogy honnét veszed ezt az ötletet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 21:39:32

@444:

"ha sanyi hitvilága érvényesülne, akkor meg lehetne kérdezni, hogy az odaítélt 85 milliárd forint hol van, vagy hová lett."

Meg lehetne kérdezni? Azt hittem, hogy Sanyi börtönbe küldené a Magyarországi Református Egyház vezetőit (de legalább is egyet) mindaddig, amíg ki nem köhögik a 85 milliárdot vagy meg nem mondják azt, hogy kinek fizették ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 22:34:43

@444:

"a magyar bíróságon a vád és a védelem tárgyi bizonyítékokon túl vallomásokra van alapozva. ezért a bíráskodás részben a hiten alapul."

A Tizenkét Tábla volt az első, amikor az ókori rómaiak írásba foglalták a törvényeiket. Az egész nem maradt fenn, csak részletei meg hivatkozások rá. De van benne egy nagyon elgondolkodtató szabály:

23. ... Whoever is convicted of speaking false witness shall be flung from the Tarpeian Rock.

Vagyis a hamisan tanúskodót perbe fogták, és ha bűnösnek találták akkor kivégezték (halálbüntetéssel sújtották). Ők ezt a megoldást alkalmazták arra, hogy minimalizálják a _téves_ hiten alapuló bíráskodást. (És igen, azokat a bírákat is kivégezték, akiket bűnösnek találtak abban, hogy pénzt fogadtak el azért, hogy egy partikuláris ítélet hozzanak.)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 22:39:36

@444:

"ha nincs meg a pénz, ha nem tudják, hogy hol van, vagy hová veszett."

Igen, és Sanyi azért küldené börtönbe őket (vagy egyet), hogy javuljon a memóriája.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 22:49:40

@444:

Az majdnem mindegy, hogy mi az esküszöveg ha az eskü megszegésre kerül.

Az ókori rómaiak nem cicáztak: hazavágták azokat, akiket bűnösnek találtak a hamis tanúzásban. Te mondhatod azt, hogy ők csak hitték azt, hogy a tanú hamisan tanúskodott, mert hát minden hit kérdése, és ha a tanú hite szerint úgy történtek a dolgok ahogy ő azt előadta akkor az igazat mondta, de láthatólag az ókori rómaiak nem voltak vevők az ilyen nihilista-posztmodern megfejtésre.

ijontichy 2019.02.19. 23:02:44

@neoteny: Azóta vastagodott rajtunk a civilizációs máz, már nem kötjük fel (lökjük le Tarpeia sziklájáról) őket.
A rómaiak valószínűleg úgy gondolták, hogy a delikvens beszélje meg az isten(ekkel) a problémáját ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 23:03:25

@444:

"nem gondolom, hogy minden hit kérdése. csak azt, hogy részben."

Amely állítás teljesen mihaszna mindaddig, amíg nem vagy hajlandó elárulni azt, hogy milyen módszerrel lehet eldönteni azt, hogy mi hit kérdése és mi nem. Mert az, hogy az hit kérdése amiről te úgy gondolod: nem módszer.

ijontichy 2019.02.19. 23:07:20

@444: "nem gondolom, hogy minden hit kérdése" mégis mindenről Móricka jut az eszedbe... vagy izé, hogy is ;-) ... valahogy sosem a nagyerdei piknikek :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 23:11:10

@444:

"nagyjából a harmadrészük kormány stipendium hungaricum programjának ösztöndíjasa."

Idegenek -- kétségkívül nem-magyarok -- oktatására költi a nemzeti kormány a nemzet által befizetett adókat? Magyar gyerekek helyét idegenek foglalják el, és ráadásul még ezeknek az egyetemi hely nélkül maradt magyar gyerekeknek a szülei finanszírozzák az egészet? Ez a haza szolgálata?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 23:28:53

@444:

Breivik norvégokat gyilkolt: az a norvégok problémája, hogy hogyan bánnak vele. Az igaz, hogy kétszobás lakrésze van, videójátékkal; de ott egyedül kell élnie, csak a börtönőreivel találkozik. Vagyis solitary confinement-ben tartják, ami a legsúlyosabb büntetés bebörtönzöttek számára: Breivik esetében annyi az "enyhítés", hogy nem a megszokott embertelen körülmények (puszta cella, semmi személyes tárgy) között tartják egyedül, hanem olyanban mint a többi norvég elítéltet.

És habár a max. börtönbüntetés 21 év Norvégiában, valószínűtlen, hogy Breivik bárhová is menne amikor leülte a 21 évét: a norvégok majd kitalálnak valamilyen szabályt ami alapján benn tartják.

Ami pedig a jogsérülést illeti, Breivik perelt valamiért (már nem emlékszem, hogy miért: internet elérésért vagy azért hogy a többi elítélt közé rakják vagy ilyesmi), de az illetékes norvég bíróság lepattintotta: megállapította, hogy nem történt jogsértés.

Az pedig, hogy egy a börtönbüntetését töltő rab is perelhet ha úgy gondolja, hogy megsértették valamilyen jogát: jó.

ijontichy 2019.02.19. 23:33:41

@444: "azt állítom, hogy a jelenkori magyar közéletet hitviták uralják." Pontosabb te (avagy a fidesz píárközpont) mindent meg is tesz azért, hogy a közéletet - lehetőleg eléggé hangsúlyosan - hit és lényegtelen, ám annál indulatosabb egyéb viták uralják.

Én magyar vagyok (továbbá egy az Isten és az is én vagyok ;-) ), elég ezt nekem tudnom. Dehogynem akarok "dicső magyar történelmet". Viszont a múltat sajnos nem lehet a tények átírásával dicsőbbé tenni, a jövőt viszont lehet dicstelenebbé az ilyen történelemhamisítási kísérletekkel. Dicsőbbé viszont lehet tenni a jövőt, ha a magyarok észhez térvén, mielőbb kipenderítik - ezúttal végleg - a bolsikat és különféle tolvajnépeket a Parlament épületéből.

Én nem utálom a "fidesz-magyarokat", csak lenézem. Mert "akit le lehet nézni, azt le is kell" ;-), valamint mert zömük a tőle elvárható gondosság mellett tudhatja, hogy a fidesz súlyos károkat okoz az országnak, a magyarságnak, úgy pénzben, mint a fejekben, mégis lelkesen nyal... izé szavaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 23:35:44

@444:

"azt állítom, hogy a jelenkori magyar közéletet hitviták uralják."

És?

De most teljesen komolyan: és? Még ha így is van, akkor sem következik semmi ebből a megállapításodból.

Te azt próbálod eladni, hogy ebből az következik, hogy az ellenzéknek el kell tűnnie, meg kell szűnnie, "mert csak akkor lesz értelmes párbeszéd". De te _ezt_ a propozíciódat nem (sem) vagy hajlandó vitára bocsátani: azt akarod, hogy mások tegyék ezt hittételükké, legyen a (nemzeti) vallásuk része. Vagyis hittéríteni próbálsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.19. 23:49:57

@444:

"külkapcsolatokat építenek."

A nemzet által befizetett adók idegeneknek adásával "építik a külkapcsolatokat"? Magyar gyerekek nem jutnak be magyar egyetemekre mert a szüleik magyar adójából idegenek gyerekei pöffeszkednek a magyar padokban? Ez a haza szolgálata?

"az egyik gimnázium LabelFrancÉducation díjat kap"

Azért, hogy kiszolgálják az idegen érdekeket.

"francia nagykövet a híradások szerint megbeszélést folytat majd a tankerület és az intézmény vezetőivel, a francia munkaközösség tagjaival"

Ahol közli velük az idegen elvárásokat; hogy hogyan kell kiszolgáltatniuk a rájuk bízott magyar gyereklelkeket a franciáknak. Akik már megvették a konzervgyárat is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.20. 01:17:28

@444:

"ott lesz a megbeszélésen a tankerület illetékese.
ő óvja a magyar gyermeklelkeket."

Az álnok franciák megveszik kilóra. Majd adnak Papp úrnak egy fal konzultációs szerződést és úgy ki lesz fizetve Kati néni.

Így folyik a Fideszes hazaárulás.

abdul hackeem 2019.02.21. 19:03:18

@444: Szerintem te a Sanyi haveroddal a fekete macskámra is rágerjednétek.

abdul hackeem 2019.02.22. 18:36:21

@444: Az a demokratikus, hogy dr. DK unja már a férjét és egy kis változatosságra vágyik.

abdul hackeem 2019.02.22. 18:39:02

@444: Hakuna matata!
Semmi migráns?
Semmi ne a Soros döntse el?
Le vagy ülve, mint az iszap!

Janossz 2019.02.22. 19:35:05

@444: Ja. Imígyen:

A MAGYAR UGARON

Elvadult tájon gázolok:
Ős, buja földön dudva, muhar.
Ezt a vad mezőt ismerem,
Ez a magyar Ugar.

Lehajlok a szent humuszig:
E szűzi földön valami rág.
Hej, égig-nyúló giz-gazok,
Hát nincsen itt virág?

Vad indák gyűrűznek körül,
Míg a föld alvó lelkét lesem,
Régmult virágok illata
Bódít szerelmesen.

Csönd van. A dudva, a muhar,
A gaz lehúz, altat, befed
S egy kacagó szél suhan el
A nagy Ugar felett.

(Ady)

Janossz 2019.02.22. 19:57:33

@444: Tetszik-nem tetszik, érvényes.
Ma is.

Janossz 2019.02.23. 07:28:04

@444: A Nemzetiszocialista Akadémia kipenderíti majd Adyt a magyar kultúrából?
Szabolcska Mihályt teszik a helyére?

Janossz 2019.02.23. 10:53:57

@444: " miért penderítené ki? "
Ezért: " ez egy szimpla magyar gyűlölet. amihez társul keresztényellenesség, államellenesség, nemzetellenesség. "
Ura vagy te a szavaknak, soroknak, amit idefosol?
Vagy csak úgy épp ami eszedbe jut, nyomod?
Te írtad ezt, nincs egy napja Ady verséről.

Egyébként jobb ha tőlem tudod, egy ember/rendszer sem lett még szebb a történelemben attól, ha összetörte a tükröt.

Janossz 2019.02.23. 11:29:59

@444: Ne viccelj, te vagy az Ady-gyűlölő, hiszen szerinted " ez egy szimpla magyar gyűlölet. amihez társul keresztényellenesség, államellenesség, nemzetellenesség. "

Most már terelheted itt a szót migránsokra, meg finnugorokra.

Janossz 2019.02.23. 12:39:50

@444: Már miért vonatkozna rám?
Ezt írtad a versről:
" ez egy szimpla magyar gyűlölet. amihez társul keresztényellenesség, államellenesség, nemzetellenesség. "

A költő nem én vagyok.

Janossz 2019.02.23. 13:28:49

@444: " ez egy köpködős ady vers. ami számodra lehet különösen kedves. "
Így is meg lehet fogalmazni. Szerintem meg társadalomkritika.
Szabolcska Mihály nyilván neked tetszőbb módon írta le a vidék állapotát.

Egyébként meg te egy köpködős alávaló senkiházy magyarellenes troll vagy, aki számomra egyáltalán nem kedves, így most véget vetünk a társalgásnak.

abdul hackeem 2019.02.23. 20:22:43

@444: Mivel veri szét, mangalica fesztivállal?
Te teljesen megkészültél.

FrVili 2019.02.23. 21:00:52

Egyszerűség

Nem hivalgó, cifra páva
Nem modern az én szivem.
Egyszerűség lakik benne
Mosolyogva szeliden.

Egyszerű, de tiszta nóták
Amiket én dalolok -
Mert a szívem súgja őket,
Nem is olyan nagy dolog.

Úgy csicsereg az én szívem
Egyszerűen, szabadon,
Mint a pintyőke madárka
Fönt a lombos ágakon.

Ami a szívemen fekszik
Azt dalolom, semmi mást:
Legelő, kicsiny birkáktól
Tanultam a versirást.

Egyszerű és tiszta nóta,
Gólyafészek, háztető -
Nincsen benne semmi, ámde
Az legalább érthető.

A jó Isten egyszerűnek
Alkotta az eszemet,
Nincsen abban nagy modernség
Csak szelídség, szeretet.

Kicsi kunyhó, szerető szív,
Messze égbolt, tiszta, kék -
Fulladjon meg Ady Endre
Lehetőleg máma még.

FrVili 2019.02.23. 21:04:29

Azonosítottam magam, ha csak a lélek egy kis reflexmozdulatának erejéig is, a pusztaiakkal? Még messze voltam attól. Aki a cselédházak közül indul embernek, az kezdetben oly törvényszerűen lelöki magáról és elfeledi pusztai mivoltát, akár ebihal alakját a béka. Ez a fejlődés útja és nincs más út. Szívet és tüdőt kell cserélnie annak, aki puszták levegőjét elhagyja, különben elpusztul az új környezetben. S szinte a világot kell megkerülnie, ha újravissza akar jutni.Magam is átmentem e kínos metamorfózis szakaszain s csak a hatodik-hetedik forduló utánváltam annyira emberré, hogy vállalni mertem a pusztát, újra lélekzeni próbáltam benne,eldobtam a nemesi pecsétgyűrűt, amelyet a család felső rétege a metamorfózis egyik állomásánegy kicsit ünnepélyesen és homályos magyarázatok keretében ujjamra húzott. A természetben csak ugrások vannak s így természetesen a visszahasonulás sem ment túlzások nélkül. Abordeauxi néger kikötőmunkások gyülekezőhelyéig kellett vetődnöm, pontosan az Atlanti-óceán partjára, lángoló szónoknak, amíg végre eszembe jutott: mi is indított útra. Amíg a kénytelen-kelletlen hazatérések után, amelyek alatt nemcsak az istállók, cselédviskókkörnyékét, hanem a pusztán még a naplementét is sivárnak éreztem, üresebbnek, mint másutt,végre lelkemet is visszavihettem. Amíg, mentesen a parasztrajongástól, sőt a nagy megtérők otthonrajongásától is, széttekintettem a tájon. Tárgyilagosan vettem szemügyre. Hasonlóan az idegenként megszólított öreg béresekhez, akik bizalmasan hunyorgatva hallgatják a beszédet s egyszerre gyerekkori Pali bácsikká és Mihály bácsikká lepleződnek le, a völgyek és dombokjobban ismertek engem, mint én azokat. Gyanakvóvá tesz, ha valaki túlsokat beszél a„gyökereiről”, főleg mielőtt gyümölcseit mutatná. A tavasszal megtérő gólyák, amelyek világrészeket nyílegyenesen repülnek át, órákig keringenek régi fészkük fölött, amíg végreleszállnak. Mitől tartanak? Minden ágat megvizsgálnak benne. Így közeledtem én is, így vizsgáltam gyermekkorom ágyát, - magától kell kiderülnie, hogy mivégre. - Puszták népe

FrVili 2019.02.23. 21:06:15

GYANAKVÓVÁ TESZ, HA VALAKI TÚL SOKAT BESZÉL A GYÖKEREIRŐL, FŐLEG MIELŐTT GYÜMÖLCSEIT MUTATNÁ!!!

FrVili 2019.02.23. 21:45:59

@444: és ez a 6 perc
www.youtube.com/watch?v=1DrpfWGcvyQ
megtanította egy generációnak azt, amit a magyar oktatásnak 12 év alatt nem sikerült:)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.23. 21:54:00

@FrVili:

Köszi a linket, ez szórakoztató volt.

screpes 2019.02.24. 11:23:56

@FrVili: nem ártana ideírnod, hogy ez PARÓDIA.

-----

Janossz 2019.02.24. 17:55:17

@444: Én nem tudom mit fantáziálsz ebbe bele.

A mondat teljesen kerek, olyan magyarsággal, amilyet te még a nagy szófosásodban soha meg sem közelítettél.

FrVili 2019.02.24. 22:08:21

@screpes: Ja ja, Karinthy F. paródiája az
Igy írtok ti-ben Költőcske Mihályról.
süti beállítások módosítása