1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.02.01. 19:22 HaFr

Szélsőjobboldaliság-e a cigányozás? Hozzászólás Bauer Tamás cikkéhez

Képtalálat a következőre: „cigány magyar”

Bauer Tamás, nagyra becsült liberális közíró, egykori politikus azt írja az ÉS mai számában, hogy a Jobbikkal azért nem szabad összefognia a "demokratikus baloldalnak", mert szélsőjobboldali párt, hiszen Ander Balázs parlamenti képviselő "cigányozott". Ehhez idézi Ander felszólalását, amit nem másolok ide, de -- néhány szót kiragadva ebből -- "gettósodó területekről", az integráció nehézségéről, "önszegregáló antikultúráról", állami kényszerről beszélni szerintem nem cigányozás, a "Kolompár Dzsenifernek juttatott gender szakos diploma" pedig nagyon ízléstelen (bár egy kicsit azért humoros is), talán cigányozás is (bár ennek a szemantikája nyilván változik az ország kulturális hot spotjai szerint), de nem szélsőjobboldaliság. Nekem van szerencsém életvitelszerűen ismerni egyszerre Bauer (meg a budai jobboldal, meg az angliai gyárosok meg a svájci bankárok meg a globális tanácsadók usw.) közegét a győr-soproni, szabolcsi és hajdúsági gyári dolgozóéval stb. -- mondhatom, teljes életet élek --, és tanúsítom, hogy szegregáció, lenézés és diszkrimináció mindegyik közegben van. Olyan is van, nota bene, hogy a fehér embert oltják le. Kérem, engem is szegregálnak a BAE Systems board roomjában meg az East India Clubban. Van ilyen. Oszt mégse nevezném egyiket se par excellence szélsőjobbos közegnek. Az emberek minden körülmények között megkülönböztetik magukat idegenek (betolakodók, felforgatók, a mások) kárára, védendő a biztonságukat, megszerzett pozícióikat és/vagy a privilégiumaikat. Fogadni mernék, Bauer is ezt teszi a maga élethelyzeteiben: felhúzza a kerítéseit, megmagyarázza magának a privilégiumait. Nem csoda: a doktriner nyitottság adott esetben az öngyilkosság egy szubtilisabb fajtája lehet.

Bauer olyan képet közvetít a toleráns, liberális, progresszív, esélyegyenlő világról, ami a valóságban nincs, bár kétségtelenül sokan beszélnek róla (ti. program, ideológia): amelyben a bárány a farkassal hál, miután leütötte (=progresszivizmus). Nos, a világ nem így megyen. Tetszettek volna jobban fölvilágosítani, akkulturálni, integrálni eszdéeszként. Nem most elkésve "demokratikus-humanista normarendszerezni".

Biztosíthatom Bauer Tamást, hogyha cigányozni szélsőjobboldali, akkor az ország nagyobb része szélsőjobboldali. Nem azért, mert cigányokat irtana, hanem mert erős sztereotípiái vannak -- és nem csak a cigányokkal szemben, hanem általában az életben maradáshoz! Ez a szegények és a hátrányos helyzetűek keresztje: nem jutott el hozzájuk Kant meg Teilhard de Chardin két alapítványi támogatás között, hogy kedvet ébresszen a nyitottság iránt. Itt csak az élet van. És közben mindenkinek a saját intoleranciája: a populistáké a kocsmában, a haladóké a pezsgős fogadáson, mindkettő politikát csinál belőle, aztán egymás intoleranciájára fintorognak. Megint csak, lehetett volna ezzel eszdéeszként kezdeni valamit úgy oktatásilag, mint gazdaságilag. Akkor is itt volt, azóta se lett nagyobb probléma a cigányozás. (Amint látszik, elválasztom a szélsőjobboldaliságért valóban felelős etnicizmust a cigányozástól. Az utóbbi azelőtt is létezett, hogy az etnicizmust a Fidesz alaposan felmelegítette volna.)

A fentebb említett hátrányos helyzetem a legtöbb olvasó számára dekódolhatatlan helyeken persze nem vethető össze a cigány népességünk egzisztenciális, kulturális válságával és a modernségből való kirekesztettségével. Nyilván, nem vagyok amorális vagy hülye. De -- amiért e cikket írtam -- egy hipotetikus, a társadalom töredéke fejében élő normákkal diszkvalifikálni egy pártot a vele kongeniális magyar valóságból richtig az a fajta abortív ellenzékiség, ami Bauer egykori pártját annyira antipatikussá tette és nagyon helyesen sírba vitte. Bauer egész cikke egyszerűen irreleváns. Sőt, vicces. A világ sokkal képlékenyebb, megbocsátóbb, kegyetlenebb és érdekesebb, mint a baueri ideológia.

Nos, tegyük fel, a Jobbik túléli a NER által kirótt egymilliárdos büntetés hullámait -- amely büntetés, elnézést, világos jele annak, hogy melyik az ellenzéki párt Magyarországon --, a Jobbikkal Orbánt dönteni kisebb megalkuvás lesz nagyon sok szavazónak, mint a maszoppal, Gerivel vagy a Ferivel. Van ez így. Mások vagyunk. Tessék csak először azt a döntést elvégezni, utána majd le lehet szalámizni a nácikat! Nélkülük ugyanis ez nemhogy 2030-ban, de se Bauer életében, se az enyémben nem fog megtörténni. Szóval, joúúú lenne egy más logika, mint az évek óta unalmas, sehova se vezető libbant fecsegésé.

Ui. Bauer tudhatná, hogy a Jobbik kétségbeesetten igyekszik középre húzni már két-három éve. Ebben akadályozni nemcsak unalmas, hanem végtelenül rövidlátó is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr914602636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.02.06. 13:52:51

@neoteny:
a piacon a termelői és a fogyasztói érdekek eltérnek. a termelők általában védelmet akarnak. de annak az árát a fogyasztónak kell megfizetni. na most te mondhatod, hogy ez egy zéró összegű játék. tehát a piacvédelem elvben fölösleges. nincs szükség állami beavatkozásra. de ha a termelők kerülnek többségbe, akkor ők mégis csak bevezetik, mert ez az elemi érdekük.

a helyi néplap címlapján andré sándorral készítenek interjút, aki a gyékényfonás mestere. 2012-ben aranyszalma díjat is kapott. ő az.
www.naplo.hu/2019/02/elkeszult-a-butykos-500x389.jpg
"Van egy kertem, kis házzal, ott mindig van tennivaló. Kora reggel és estefelé kapálok, napközben a meleg elől behúzódoka házba és ott fonok, kötögetek." és tessék elkészíti a butykost. azt be kellene vinni az áfész üzletbe. és elcserélni edit mázas cserép edényére.

na most erre mondhatod, hogy ne őrüljünk már meg teljesen, a magyar gazdaságot gyékény butykosra alapozzuk? ha sanyi bácsi kapálgat és fonogat, kötöget és elég sokan vannak, akkor arra is. és ők orbán törzsszavazói, illetve a jobbik szavazói, illetve az mszp törzsszavazói is ilyenek. nekik van elsöprő többségük.

és nyilván joguk van kézműveseknek saját pénzt kibocsátani. megteremteni a saját tőkepiacukat függetlenül a dollártól, eurótól. erre mondom, hogy ezt az önkormányzati hatalom birtokában megtehetik. megye szintjén már elég sok háziipari termékek összejöhet, tartományi szinten már kereskedhetnek. szinte minden áruféléből elég gazdag a kínálat. csak ez egy erősen rurális viszonylag zárt, belkereskedelem. a liberalizmus ezt is megengedi. és még a high tech ipar egy része is ide fog menekülni, mert a világverseny unfair módon zajlik. végeláthatatlan dollár, euró, jüan, jen kibocsátással.

2019.02.06. 14:01:33

@neoteny:
a rendszerváltás idején azt gondoltam, hogy a "szocik", a "libsik", a "konzik" és a "nácik" jól egymásnak esnek, de a politikai váltógazdaságban különféle koalíciók jönnek létre. megosztják a hatalmat. és nagyjából 2017-re (1867 évfordulójára) deákosan kiegyeznek. és nem az lesz, hogy az egyik tábor a másikat kirúgja a közintézmények környékéről. ehhez képest a politika mégis csak erről szól. az ellenzék is azt hirdeti, hogy ők kirúgják a "rezsimszolgákat". csak kerüljenek hatalomba lesz ne mulass. szinte az összes szereplő ezt mondja.

2019.02.06. 14:08:12

@neoteny:
ezt írja vámos miklós.
"Uszítóikra (előretoltak, sorosozók, új kultúrát teremteni óhajtók) szórom a lehető legsúlyosabb átkokat. S üzenem: ez itt az én hazám is, takarodjanak el ők. S ha van képük, csak uszítsanak és zsidózzanak tovább, 2019-ben is. Aztán egyék meg, amit főztek. Erre nincs bocsánat."
gecizni lehet, de sorosozni ne lehessen. miért ne gondolhatná valaki, hogy legyen új kultúra. vagy régi új. a liberalizmus az lenne, hogy vámos miklós, aki pártállamot ezerrel talpnyalóként szolgálta, az mszp-szdsz kormányt kiszolgálta a KÖZTÉVÉN csak a saját barátaival beszélgetett az "énadómból" (jelzem engem azt se zavart különösebben, de az se, hogy népfőiskolán egyesek osszák meg az akadémikus bölcselettől eltérő nézeteiket). vámos miklós azt mondja, hogy takarodjanak ezek. ez esetben legitim azt mondani, hogy esetleg nekik kellene eltakarodniuk. és ha nem lesz kiegyezés, akkor valamelyik ezt a játszmát elveszti.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 14:09:01

@444:

"a piacon a termelői és a fogyasztói érdekek eltérnek."

Tévedés: a termelők és a fogyasztók érdekei megegyeznek. Mindkettő el kívánja cserélni a jószágját valami olyan más jószágra, amit szubjektíven többre értékel mint a sajátját; és mindkettő motiválva van arra, hogy a csere megessék, mert veszteséget jelent mindkettőjük számára az ha úgy mennek haza, hogy nem csináltak cserét.

A termelők között áll fenn érdekkülönbség: az azonos vagy nagyon hasonló árut termelők versenyben vannak egymással, hogy az ő terméküket vegyék meg (előbb) a fogyasztók.

Szintúgy a fogyasztók esetén: a hasonló árut vásárolni kívánók versenyeznek egymással a termelők javaiért.

"és nyilván joguk van kézműveseknek saját pénzt kibocsátani."

Múltkor még szörnyülködtél a magánpénzkibocsátás gondolatán.

"erre mondom, hogy ezt az önkormányzati hatalom birtokában megtehetik. megye szintjén már elég sok háziipari termékek összejöhet, tartományi szinten már kereskedhetnek. szinte minden áruféléből elég gazdag a kínálat. csak ez egy erősen rurális viszonylag zárt, belkereskedelem."

Helyesen: erre vetítgetem, hogy ezt az önkormányzati hatalom birtokában megtehetik. megye szintjén már elég sok háziipari termékek összejöhet, tartományi szinten már kereskedhetnek. szinte minden áruféléből elég gazdag a kínálat. csak ez egy erősen rurális viszonylag zárt, belkereskedelem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 14:12:16

@444:

"miért ne gondolhatná valaki, hogy legyen új kultúra."

Sem földön, sem égben nincs olyan hatalom amelyik képes lenne megakadályozni bárkit abban, hogy azt gondolja, hogy legyen új kultúra. Gondolja, no.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 14:19:25

@444:

"de ha a termelők kerülnek többségbe, akkor ők mégis csak bevezetik, mert ez az elemi érdekük."

Helyesen: de ha a termelők kerülnek többségbe, akkor ők mégis csak bevezetik, mert tévesen azt hiszik, hogy ez az elemi érdekük.

(Mi az, hogy a termelők vannak többségben? A fogyasztókhoz képest? Mint amikor egyszerre három gagyizó cigányasszony is letámad egy embert?)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 14:23:34

@444:

Bla-bla-bla.

Te egy népnemzetiszocialista patkány vagy, aki kirúgná a népnemzeti államszocializmusból nem kérő nemzettestvéreit az állami közintézményekből. Neked ez a kiegyezés.

2019.02.06. 14:24:58

@neoteny:
az azonos áruféleséget termelők között vagy van verseny, vagy nincs verseny. ez mondjuk egy debreceni kispiac.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2017/171206-fenyes-udvari-kirako.jpg
ha van két zöldséges, akkor vagy összebeszélnek, vagy nem beszélnek össze. lehet, hogy versenyt akarnak és az is lehet, hogy nem akarnak.

2019.02.06. 14:25:14

@neoteny:
az azonos áruféleséget termelők között vagy van verseny, vagy nincs verseny. ez mondjuk egy debreceni kispiac.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2017/171206-fenyes-udvari-kirako.jpg
ha van két zöldséges, akkor vagy összebeszélnek, vagy nem beszélnek össze. lehet, hogy versenyt akarnak és az is lehet, hogy nem akarnak.

2019.02.06. 14:37:13

@neoteny:
előfeltételezel valamit, ami az adott populációra vagy érvényes, vagy nem. eleve már ki a franc akar eltérő vallásút beengedi a közösségi piacra. akik nem fogadják el a közösségi normákat. erről folyik a vita. vámos miklós azt mondja, hogy a közintézmények környékéről is űzzék el, akik sorosoznak. de gecizni lehessen. vagy a sorosozósat, vagy a gecizősöket el kell zavarni. valamelyiket. és erről dönt az önkormányzati választás. ha azt is megnyerni o1g, akkor a fidesz nyert. ha nem, akkor folyt. köv.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 14:45:04

@444:

"ha van két zöldséges, akkor vagy összebeszélnek, vagy nem beszélnek össze. lehet, hogy versenyt akarnak és az is lehet, hogy nem akarnak."

Ha azzal a szándékkal mentek ki a piacra, hogy maximalizálják a hasznukat, ti. hogy eladják az összes portékájukat a lehető legtöbb pénzért, akkor nem akaratlagos döntésük az, hogy versenyeznek-e: az egyéni haszonmaximalizálásuk céljának követése szükségszerűen versenybe rakja őket.

Persze ettől még köthetnek egy kartell-egyezséget: és meg is fogják tenni mindaddig, amíg mindketten úgy ítélik meg, hogy a nap végére el fogják adni az összes _saját_ árujukat. De ha a (potenciális) vevők érkezési rátája lassul és kérdésessé válik az, hogy lesz-e még annyi (tényleges) vásárló aki megveszi az összes árut (mindkettőjükét), akkor felbomlik az egyezség: mindkettő elkezdi csökkenteni az árait azért, hogy az ő áruja keljen el (először) mind.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 14:47:25

@444:

"eleve már ki a franc akar eltérő vallásút beengedi a közösségi piacra."

Az, aki szeretné megvásárolni az eltérő vallású által árusított jószágokat?

2019.02.06. 15:18:56

@neoteny:
megveheti az eltérő vallású piacán. vámos miklós mondhatná azt, hogy ő egy világias zsidó. és mivel az író barátainak többsége is ebből a körből kerül ki ezért ők létrehoznának egy hitközséget. és építenének egy művelődési házat. amibe értelemszerűen nem-zsidókat is meghívnak. és ott az írók beszélgetnének. ezzel gazdagítanák a magyar kultúrát. de ha népiek összegyűlnének és innának a gyékényfonók készítette butykosból és azt mondanák, hogy csuhajja, akkor mondják. az a liberalizmus, hogy ez is meg van engedve. miféle kultúrharc. nem is értik ezt az egészet. de nem ezt mondják. hanem azt, hogy majd összefog gyurcsány sneider képviselővel. elmondják az öt pontot. és aláássák a ner-t. és elsöprik o1g-t. de ez esetben bayer zsoca is joggal írja meg ennek az ellenkezőjét.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 15:26:49

@444:

"megveheti az eltérő vallású piacán."

Ő a saját piacán akarja megvenni az eltérő vallású kereskedőtől.

2019.02.06. 15:29:37

@neoteny:
a kérdés, hogy a piactér, hogy tulajdonosai miben egyeznek meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 15:41:25

@444:

A piactér tulajdonosa is maximalizálni kívánja a bevételét: ha az eltérő vallású kereskedő hajlandó megfizetni az árusítóhely napi bérleti díját, be fogja engedni. Ő nem azért fektetett be a piactér tulajdonjogának megszerzésébe, hogy visszautasítson bevételt más kedvéért. Legfeljebb olyat csinálhatnak a helyi termelők, hogy a napi díjnál többet ajánlanak a piactér tulajdonosának -- de az még mindig kiegyezhet az eltérő vallásúval hogy beengedi ha ő még ennél is többet fizet.

Igen, a piacvédelem zéró összegű játszma, a szabadpiaci tranzakciók meg pozitív összegű, tehát piacvédők soha nem pihenhetnek: mindig nagy a csábítás a helyi lakosság között arra, hogy defektáljanak és valamilyen módon szabadpiaci viszonyok között vásárolhassanak -- olcsóbbat és/vagy jobbat.

2019.02.06. 15:43:21

@neoteny:
és ez vallási kérdés. ahogyan a nép és a nyelv eredet is részben vallási kérdés. aki azt mondja, hogy ez tisztán természettudományosan eldönthető az hülye.
index.hu/techtud/tortenelem/2019/02/06/magyar_ostortenet_finnugor_vagy_hun_tudat_szittya_sztyeppe_sudar_balazs_mta_akademia/
a tudományban formális axiomatikus modellek állíthatók fel. de azok kiindulási pontjaiban hinni kell.

tehát mondjuk a népfőiskola azt mondja, hogy az írásos nyelvemlékek alapján hangtani törvényekkel a szavakat hangutánzó, hangfestő gyökökre vezeti vissza. tehát mondjuk a seper szó török rokona a süpür. óangol rokona a swapan. és ez a népfőiskola elmélet azt mondja, hogy ezek ősi hangutánzó, hangfestő szavak. de ez egy hit. van aki annak érzi és van, aki nem. az mta-n 100 emberből 0 ember érzi annak. a népfőiskolán 100 emberből 100. és ez két vallási csoportosulás.

de ugyanezek az emberek akarnak soros féle migrációt és minden egyebet. szinte az összes közéleti kérdésben ugyanazok a csoportosulások állnak szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 15:47:35

@444:

"és ez vallási kérdés."

Nem: ez politikai kérdés. Rá tudják-e kényszeríteni a helyi termelők a helyi fogyasztókra a piacvédelmet, vagy képesek lesznek-e a helyi fogyasztók kiharcolni (vagy visszanyerni) a szabadságukat arra, hogy eldönthessék, kikkel kívánnak társulni -- vagy nem társulni.

erikgross (törölt) 2019.02.06. 15:55:30

@444: @neoteny:

azt csiripelték a verebek, hogy az "örülünk vincent" bloggerei nagyon szeretnék, ha oda is elmennétek és folytatnátok ilyen vitákat

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 16:01:44

@erikgross:

Nekem csak ez az egy blog.hu-s nickem van; és ez nincs letiltva a vincenten. Tehát nekem nem érdekem az, hogy ott folytassam ezeket a vitákat.

444 viszont periodikusan újragyártja ezt a nickjét, tehát ha letiltják egy blogon, akkor ő képes újra megjelenni ugyanezzel a nickjével (de más, új blog.hu azonosítóval) ugyanazon a blogon később.

Így hát kösz, de nem.

2019.02.06. 16:15:04

@neoteny:
a piactér többségi tulajdonosai termelők vagy helyi kereskedők, akkor nem érdekeltek, az idegen áru, vagy árus feltétlen befogadásában. mert úgy annak jövedelme csökkenti a piac tulajdonosainak nyereségét. nyilván van gazdasági alapja a kirekesztésnek. mondhatnám azt is, hogy a közgazdaság alapja valamiféle gazság: vagy a totális szabadság álságos meghirdetése az egyén és a fogyasztói érdek felsőbbrendűsége nevében, vagy valamilyen nyílt kirekesztés.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 16:24:45

@444:

"nyilván van gazdasági alapja a kirekesztésnek."

Ezt már többször megbeszéltük: egy államhatalmi erőszakkal kikényszerített vagyontranszfer a helyi fogyasztóktók a helyi termelőkhöz -- és azoknak is csak egy részéhez.

"a totális szabadság álságos meghirdetése az egyén és a fogyasztói érdek felsőbbrendűsége nevében"

Igen, így gondolkodnak a termelői felsőbbrendűséget hirdetők; így racionalizálják a nemzettestvéreik megrablását. De nemzetáruló patkányok egytől egyig.

2019.02.06. 16:29:35

@neoteny:
és már az is hittétel, hogy a piacon nyereséget kellene maximalizálni. mert a piacnak lehetnek veszteség minimalizálásra szakosodott elemei. mondjuk egy kht is piaci szereplő. és megint vallási kérdés, hogy miféle gazdasági tevékenységet tegyünk közhasznúvá. és erre lehet mondani, hogy semmit. az a kapitalizmus, hogy lényegében mindent piacosítani próbálnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 16:39:38

@444:

"és már az is hittétel, hogy a piacon nyereséget kellene maximalizálni."

De ez egy olyan hittétel, amit a helyi termelők is vallanak. :)

"mert a piacnak lehetnek veszteség minimalizálásra szakosodott elemei."

A "veszteségminimalizálásra szakosodott elemek"

- nem piaci "elemek"
- nem a saját pénzüket vesztegetik el

"mondjuk egy kht is piaci szereplő."

Nem.

"és megint vallási kérdés, hogy miféle gazdasági tevékenységet tegyünk közhasznúvá."

Nem; ez is politikai kérdés. Minden kérdés ami az államhatalommal -- különösen annak törvényhozó ágával -- függ össze, politikai.

"az a kapitalizmus, hogy lényegében mindent piacosítani próbálnak."

Helyesen: az a kapitalizmus, hogy lényegében mindent visszapiacosítani próbálnak.

2019.02.06. 16:45:48

@neoteny:
ha a piactérnek vannak tulajdonosai és azok többségében termelők, akkor a kirekesztése a tulajdon szentségéből és a nyereség maximalizálás, veszteség minimalizálás együttes igényéből következik. ehhez eredendően nem kell államiságnak léteznie. bár az kétségtelen, hogy az államiság ebből jön létre. városiasság egész pontosan. a városnak van piactere.

a falvakban a szocializmusig nem volt vegyesbolt. a paraszti nagyszüleim a fogyasztói kosarukba tartozó áru döntő többségét megtermelték és ami hiányzott azt házaló zsidóktól megvették. a faluban hagyományosan nincs piactér.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 16:59:12

@444:

"ha a piactérnek vannak tulajdonosai és azok többségében termelők, akkor a kirekesztése a tulajdon szentségéből és a nyereség maximalizálás, veszteség minimalizálás együttes igényéből következik."

Bla-bla-bla. Ez csak termelői ködösítés annak eltakarására hogy a piacvédelem a fogyasztók kizsákmányolása a termelők (egy része) által.

És a te esetben ez feloldhatatlan ellentmondáshoz vezet: a népnemzetiszocialista gazdaságban a piacvédett termelők a nemzettestvéreik vérének szívásán keresztül gyarapodnak.

2019.02.06. 17:08:25

@neoteny:
te azt mondod, hogy a piacon ne legyen kht. mert hogy minden tevékenység piacosítható. ha szülők nem fizetik meg a gyermekeik oktatását, akkor így jártak. a tanárok kínáljanak jobbat vagy olcsóbbat. de ha valaki valamit szándékoltan non profit vagy veszteséges módon kínál, akkor ez unfair, azokra nézve, akik abból nyereséget akarnak termelni. tehát erre alapozva lehet a kht-t mint társasági formát tiltani mondván, hogy az egy piacellenes magatartás. különadót nekik. és ugye fordítva szokás. állami támogatást nekik. a piaci szereplők különadójából.

2019.02.06. 17:13:42

@neoteny:
ezek szerint a piactérnek nem lehet tulajdonosa, vagy lehet, de az csak a termelőktől független gazdasági szereplőké lehet. tehát szükségképpen be kell ékelni egy kereskedőt. az őstermelők kereskedelmi jogait sérti adott esetben saját földterületükön. ami elég abszurd.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 17:23:43

@444:

"de ha valaki valamit szándékoltan non profit vagy veszteséges módon kínál, akkor ez unfair, azokra nézve, akik abból nyereséget akarnak termelni."

Igen, ezért is tiltják a WTO szabályai az ilyesmit.

De a libertariánus álláspont az, hogy a tulajdonosnak abszolút domíniuma van a tulajdona felett: ha ő azt költségen alul, ti. veszteséggel akarja árulni, és akad rá vevő, akkor ez a kettőjük ügye és az államhatalomnak semmi köze hozzá.

2019.02.06. 17:27:09

@neoteny:
tehát a te világképedben ev, kft, nyrt elfogadott. ez a három vállalkozási forma. egyéni vállalkozás, társas vállalkozás külső tőkebevonással, vagy anélkül. és a többit tiltani kellene. mert úgy a kapitalizmus nem győzhet véglegesen. mindenből meg kell találni a kapitalista kibontakozás útját. ugyanezt mondta kádár csak szocializmussal. és ugyanezt mondta mussolini csak fasizmussal. nyílt kirekesztésre alapozva is megteremthető a gazdagság. persze kizárólag arra alapozni elé genyó dolog. de a "szabad" piacnak is szükségképpen vannak fasisztoid elemei.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 17:33:21

@444:

"ezek szerint a piactérnek nem lehet tulajdonosa, vagy lehet, de az csak a termelőktől független gazdasági szereplőké lehet."

Ezek szerint? nem tudom miről beszélsz. Mik szerint?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 17:34:40

@444:

"de a "szabad" piacnak is szükségképpen vannak fasisztoid elemei."

A "szabad" piacnak lehetnek; a szabadpiacnak nincsenek.

2019.02.06. 17:36:27

@neoteny:
de ez esetben nincs marketing. ingyenes termékek. mondjuk valaki kosárfonó. és vesszőkosarat árul a hipermarket előtt. igen ám, de a hipermarket ingyen kínálja a fémvázas bevásárlókocsit és a pénztáros a kasszánál ad egy műanyag reklámszatyrot. és ezeket a termékeket, szolgáltatásokat külön nem árazza be. hanem ezeket marketing céllal kvázi ingyen kínálja. mert átalányba be van építve a termékek árába. és a szegény kis kosárfonók ez esetben joggal mondhatják, hogy ővelük kibabráltak. mehetnének a bíróhoz, hogy árazzák be a bevásárló kocsi használatát. és ne adjanak ingyen reklámszatyrot. utóbbit magyarországon elérték a környezetvédők.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 17:42:12

@444:

"nyílt kirekesztésre alapozva is megteremthető a gazdagság."

De nehezebben, mint anélkül. Tehát nem éri meg kifizetni a kirekesztés árát: csak negatívumot vásárol az ember.

2019.02.06. 17:46:09

@neoteny:
ha a piactérnek tulajdonosa van, akkor szabályozhatja a tulajdonának működését. mondhatja a cukrász, hogy ő egynemű párnak nem csinál esküvői tortát. ő két marcipán vőlegényt, vagy két menyasszonyt nem tesz fel a tortára. és most erre azt mondják, hogy márpedig köteles. de így vagy az egynemű pároknak lesz egy kicsit rosszabb, vagy a homofóbok érzik magukat kellemetlenebbül. és el kell dönteni, hogy miből meddig engedjünk. és a helyi társadalmak tudják eldönteni.

baján valami ellenzéki lángosozót üldöz a nemzeti front azzal, hogy homoszexuális. és lehet mondani, hogy ide vezet a gyűlöletkeltés. azt mondják, hogy ez a köcsög lángosozó csak ne veszélyeztesse a nemzeti együttműködést. de az sem jó ha az egyik politikai tábor totális szabadságot hirdet, mert úgy sincsenek közös normák. és ebből lesz az, hogy a nemzeti front majd rendet vág a lángosozók piacán. ellátja a baját a nemteleneknek. az alapprobléma az, hogy nincsenek közös normák. és ebben az extrém liberálisok felelőssége is felvethető.

2019.02.06. 18:06:57

@neoteny:
a vízmű nem ad vizet a konzervgyárnak. kirekesztik a szolgáltatásból. ezzel átmeneti veszteséget szenvednek el. de cserébe olcsón megszerezhetik a konzervgyárat. és abból lehet nyereségük. ilyen helyzeteket is produkál a piac.

2019.02.06. 18:20:57

@neoteny:
a vízmű egy közszolgáltató. nem teheti meg, hogy nem ad vizet a szállodának. pedig így az idegenforgalom piaca könnyedén megszerezhető. aztán mondhatod, hogy lenne még egy vízmű. de egy új hálózatot nem olyan egyszerű építeni. és mi van ha a másik vízmű mégis inkább szolgáltatna. szabad piacon is nagyon könnyű gecinek lenni. előzetesen meg kellene egyezni valamilyen szabályrendszerben. ehhez kell valamiféle egyház. és ezt közösségi módon ki kell kényszeríteni. ez igényel valamiféle államiságot. és eddig nem sikerül eljutni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 20:13:26

@444:

"a vízmű nem ad vizet a konzervgyárnak."

OK.

"kirekesztik a szolgáltatásból."

Kik rekesztenek ki kiket?

"ezzel átmeneti veszteséget szenvednek el."

Kik szenvednek el átmeneti veszteséget?

"de cserébe olcsón megszerezhetik a konzervgyárat."

Egyszer.

"és abból lehet nyereségük."

Egyszer.

"ilyen helyzeteket is produkál a piac."

Milyen helyzeteket (is) produkál a piac?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 20:23:26

@444:

"de egy új hálózatot nem olyan egyszerű építeni."

Ez nem a te gondod.

"és mi van ha a másik vízmű mégis inkább szolgáltatna."

No mi van?

"szabad piacon is nagyon könnyű gecinek lenni."

Miért lenne az?

"előzetesen meg kellene egyezni valamilyen szabályrendszerben."

Kiknek kellene megegyezniük?

"ehhez kell valamiféle egyház."

Miért kell valamilyen egyház a valamilyen szabályrendszerben megegyezéshez?

"és ezt közösségi módon ki kell kényszeríteni."

A megegyezést kell kikényszeríteni?

"ez igényel valamiféle államiságot."

A megegyezés kikényszerítése igényel valamiféle államiságot? Miért?

2019.02.07. 00:55:37

@neoteny:
a népfőiskola azt mondja, hogy a magyar nem finn, nem türk, hanem ősi eredetű.

a módszer hasonló ahhoz, amit akadémikus nyelvészet is alkalmaz. vannak az írásos nyelvemlékek. ezekből próbálják meg rekonstruálni a nyelvet. hangtani törvények segítségével. vannak szabályos hangmegfelelések, hangátvetések, magánhangzó változások. az alapszókincset hangutánzó, hangfestő szógyökökre vezetik vissza. és abból jönnek létre a szóképek.

a finnugristák a magyart a finnugornak mondott népek szókincséra akarják visszavezetni. a turkulógusok türk nyelvekre. a sumerológusok a sumérra, és így tovább. a népfőiskola azt mondja, hogy a magyart ilyenformán vissza lehetne vezetne akár az óangolra is. ezt játszotta el varga csaba. ilyenformán az alapszókincs egy jelenetős része angol is, magyar is.

például az, hogy seper törökül süpür. erre az mta azt mondja, hogy a magyar seper török eredetű. lehet, de éppenséggel még lehetne a török süpür is magyar eredetű. és mi a helyzet az óangol swapan kifejezéssel. a népfőiskola azt mondja, hogy vannak eredendően hangutánzó, hangfestő szavak. és abból képzett szóképek. sprr-sprr. seper-söpör-süpür. swap-swap. swapan. a rendhagyó angol igék három alakjának is hangutánzó, hangfestő jellege. sweep, swep, swept. seper, sepert, elsepert. ide tartozik a népiesnek ható sipirc, vagy a spuri. az mta is azt mondja, hogy ennek rokona az angolszász spurt, talán még a sport is. a rokonság alapja, hogy a jelölés/jelentés azonos/hasonló. de a jelentésátmenetekből létrejövő szófejtés egy esetleges szófejlődés, egy lehetséges eredet. ez lehet nyelven belüli fejlődés. és a nyelvek hatottak egymásra. az átadó és az átvevő szerepe, közvetítő szerep kérdőjeles. a magyar nyelv egy kicsit "kiátlagolós". szlávos is, németes (angolszászos) is, latinos is, de egy kicsit görögös. vélelmezett ősiséget őriz. de ezt jelenleg 0 akadémikus fogadja el. mert ők eleve nem így használják a nyelvet. az mta azt mondja, hogy a nép laikus, dilettáns. és erre a válasz, hogy az akadémikusok akadékoskodnak, mert nem-magyarok. és ebből lesz egy vallásvita.

2019.02.07. 01:15:24

@neoteny:
a néperedet az elsődlegesen genetika. és ugye férfi és nőági eredet. az y-dns apáról fiúra, az mt-dns anyáról gyermekre adódik át nemzedékről nemzedékre esetleges módosulással. sokféle y-dns létezik. de ezeket próbálják egy evolúciós sorrendbe rakni. és ebből az lesz, hogy a legrégebbi ismert indoeurópai csontlelet a mal'ta fiú. a bajkál tó mellett talált vélhetően gyermek csontváz. és ebből azt mondják, hogy az indoeurópaiak ősei a bajkál tó mellett bujkáltak, vagy valami ilyesmi. ott van egy lelet. ebből az archeológusok következtetnek. azon a környéken találnak egy ilyen rajzolatot.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Engraving_of_a_mammoth_on_a_slab_of_mammoth_ivory%2C_from_the_Upper_Paleolithic_Mal%27ta_deposits_at_Lake_Baikal%2C_Siberia.gif
ebből azt gondolják, hogy ezek biztos mamutra vadásztak. és egy a gyermek csontváz egy mamutvadász fia lehetett.
www.sciencedaily.com/images/2013/11/131120143631_1_900x600.jpg
az indoeurópaiak ősei szibériai mamutvadászok voltak. de egy kicsit politika. tegyük oda, hogy szibériai? ha valaki az oroszokkal jóba akar lenni, akkor azt mondják a kreml urainak, hogy ó az mi népeink őseink mind szibériai mamumtvadászok voltak, drága testvéreink. és ugye az indoeurópai is egy feltételezett evolúciós ág. annak is voltak ősei. mi mind emberek vagyunk. és a legjobb tudásunk szerint mind afrikából eredtünk. de ez is egy kicsit politika. legyünk szolidárisak a szegény kis afrikaiakkal. honnan eredjünk? meddig tekerjük vissza az időkereket. és mit értünk azon, hogy nép, és mi az, hogy eredet. ez egy kicsit mindig politika. esetenként nem is kicsit.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 01:24:54

@444:

"a népfőiskola azt mondja, hogy a magyar nem finn, nem türk, hanem ősi eredetű."

No ha a népfőiskola ezt mondja, akkor a népfőiskola nem mond szinte semmit.

A linkelt cikkből:

----

Rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat, jelen van az alternatív közeg számára. Mi motiválja, amikor ugyanazzal a konteóval kell sokadszorra vitatkozni?

Az alternatívok sokszor nagyon jól rá tudnak mutatni a nem kellően megalapozott állításokra, hogy a forrásokból nem következik az, amit a kutató mond. Ez nagyon jó, a gond az, hogy többnyire rögtön választ is akarnak adni a kérdésekre, amihez persze nincsen tudáshátterük. És van egy tíz százalék, aki hívő. Velük nem nagyon lehet beszélgetni, mert ők tudják, és kész. Mindig az a kérdés, hogy tudunk-e érveket cserélni, vagy sem. De a hibákat időnként nagyon jól detektálják. Az is jó, hogy ott nincs mese, a legbizarrabb kérdésre is érthető választ kell adni. Nagyon hasznos a tudományban, ha nem lehet lábjegyzetek mögé bújni.

----

Ez egy echte tudós hozzáállása: hogyan lehet egy helyzetből a legtöbb tudást (igazolt, helyes hit) kihozni.

2019.02.07. 01:28:23

@neoteny:
és ugye összekapcsolják a genetikát és a nyelvészet. a málta szigetén élők mondhatják azt, hogy az a bajkál tó melletti település talán nem véletlen egyezik meg az szigetük nevével. a máltaiak ősi mamutvadászok voltak, csak a földközi szigetre elkóboroltak. elég valószínűtlenül hangzik. de a tudomány azt mondja, hogy több milliárd ember ősei szibériai mamutvadászok voltak. de egyébként a máltaiak afrikából erednek. az egész emberiség. a máltaiak eredhetnek szicíliáról, vagy föníciából. az írások emlékek szerint a vandálok nevezték így, hogy málta. és nem lehet, hogy azok a vandálok is ősi mamutvadászok voltak? a máltaiak azt mondják, hogy legyünk inkább normann keresztények. normális? a normann az északi nép. de azok elkóboroltak délre. ők a máltaiak. és mindnek van valamilyen természettudományos vagy történeti alapja. de az egy kicsit politika, hogy ezekből mit választanak ki a máltaiak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 01:30:01

@444:

"a néperedet az elsődlegesen genetika. és ugye férfi és nőági eredet."

Férfi- és nőági eredete egyéneknek van, nem népeknek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 01:38:09

@444:

"a máltaiak ősi mamutvadászok voltak, csak a földközi szigetre elkóboroltak. elég valószínűtlenül hangzik."

Valószínűtlenül? Akkor mit mondjanak a szegény tűzföldi bennszülöttek? Róluk meg azt vetítgetik a tudósok, hogy az őseik Szibérián és a Bering-szoroson (amely száraz volt 14,000 évvel ezelőtt) keresztül érkeztek az Amerikákba és utána addig bóklásztak amikor már nem tudtak délebbre menni. Mekkora _ennek_ a valószínűsége?

2019.02.07. 01:38:47

@neoteny:
milyen eredetű a magyar nyelv? milyen lenne? ősi magyar. ezt mondja a nép. az akadémikusok azt, hogy laikusok, dilettánsok. a magyar nyelv finnugor eredetű. (előzetesen nem mondják meg, hogy mi az, hogy nyelv, és azt sem, hogy mi az, hogy eredet) de az mta sem. ez a fickó sem az akadémiáról. hanem azt mondja, hogy na jó, lehet, hogy nem is teljesen finnugor. hanem egy kicsit türk is. meg mindenféle. nincs itt semmiféle ellentmondás. és ez nem politika. nem a lófaszt. a nép azt mondja, hogy eddig azt hazudtátok, hogy finnugor baszki. és aki mást gondol az náci. ezt mondta az akadémia. és most azt mondják, hogy lehet ez is, lehet az is. ki tudja? ezt mondja a kocsma népe már a kezdetektől. a végén még kiderül, hogy gézának a kőművesnek van igaza, aki elment gízába és megállapította, hogy a piramis, a szfinx és luxor: műkő. és ő látja, hogy az öntve van. utólag van egy kicsit megfaragva. ő egy szakember. egy szaki. ő látja. és azt mondja, hogy aki nem látja az dilettáns, laikus. hiszen ő elég sok műkövet öntött már. ért hozzá. és lehet, hogy végül neki lesz igaza. de ez egy kicsit politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 01:48:45

@444:

"az mta azt mondja, hogy a nép laikus, dilettáns. és erre a válasz, hogy az akadémikusok akadékoskodnak, mert nem-magyarok."

Csak épp' ezt a választ a népnemzetiszocialista tetvek adják, azok, akik "közösségileg" kényszerítenék Irmuska nénit, hogy ne a Made in Russia LG mosógépet vegye meg, hanem a Hajdu terméket, drágábban. És ezzel nem csak Irmuska nénit rabolják meg: Irmuska néni a különbözetet arra költené, hogy a kisunokáját befizesse egy egynapos lovasíjász okításra. A népnemzetiszocialista seggarcok a lovasíjász-oktatót is megrövidítenék.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 01:50:34

@444:

"milyen eredetű a magyar nyelv? milyen lenne? ősi magyar. ezt mondja a nép."

Helyesen: ezt mondják a népnemzetiszocialista patkányok, akik a nemzettestvéreik megrablásából szeretnének megélni.

2019.02.07. 01:59:04

@neoteny:
na de tűzföldi benszülöttek is csak emberek. és az emberek mind afrikából származnak. persze eredhetnek a szomszédból is. a szíriuszról is. az sem feltétlen hülyeség. mert a föld őslégköre az univzerzumból ered. éppenséggel származhatunk a szíriuszról is. az elég fényes csillag. és az nem lehet, hogy a tűzföldiek a nap fiai? és nőágon a tűzről pattant menyecskék? az nem lehet, hogy finnugorok nőágon rokonok. az enyecek nyenyecek ősanyja magyar menyecske. és ott vannak a marik. sanyi azt mondja: komám, ezek a komik nem a komáink? az nem lehet, hogy a cseremiszek egy kicsit csenevészek voltak. de ők is magyar. ezt mondja az akadémia. az őseink évezredeken át együtt éltünk az őskorban. vagy mi mind együtt éltünk. mi az, hogy együtt. egy faluban, vagy egy tájegységben.

a lengyel csóka azt mondja, hogy az R1-Z280 jelű y-dns a kárpát-medencében jött létre. ez a legvalószínűbb. és mivel a magyar férfiak relatív többsége ezt az y-dns-t hordozza ezért mondhatjuk, hogy a magyarok a kárpát-medence ősnépe. de van aki szerint a nyugat-indoeurópaiak erdélyből eredtek. Erde németül ugyanaz, mint angolul az earth. érted ugye. erthe. és abból lesz "ersze" és "erde". és abból lesz erdély-ország és ország világ. és erre is lehet mondani, hogy persze. az eszed tokja. az mta azt mondja, hogy ezt a laikusok, a dilettánsok találják ki. ezeket legalább is részben a tekintély elv alapján döntik el. az mta szerint ez egy baromság. az erdő az eredő, eredet. ezt elfogadják. de az óangol eorþe, eorðe nem lehet erdélyország és országvilág rokona. miért? mert ez politika. csak. az akadémia ezt mondja. az akadémia is politizál. csak ők kiszorítanák a bölcseletből a nekik nem tetsző pártokat. a pártok meg a nekik nem tetsző akadémikusokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 02:03:37

@444:

"az akadémia is politizál. csak ők kiszorítanák a bölcseletből a nekik nem tetsző pártokat."

Helyesen: a népnemzetiszocialista tetveket, akik mindenféle "közösségi módon kényszerítésről" pofáznak, miközben nemzettestvéreik megrablására gyúrnak.

2019.02.07. 02:21:38

@neoteny:
tehát ugye világos ezt a szakállas fickót azért választják be az akadémiára, mert ő lovasíjász. de nem az, aki azt mondja, hogy a finnugrizmus eredetelméletként hülyeség. nem azt mondja, hogy ezek hazudtak. hanem azt mondja, hogy egy kicsit az is. meg türk is. de az akadémikusok amúgy jó fejek, a nem akadémikusok mind laikusok, dilettánsok. és kell egy ilyen fickó a tudománypolitikába. és csináljunk belőle főszakértőt. a kormánypárt létrehozza a magyarságkutató intézetet. az mta azt mondja, hogy ők nem értenek hozzá. miért? mert ők az akadémia. és nem értenek egyet a kormánypárt politikájával. akikkel nem értenek egyet az nem ért hozzá. ezt így döntik el. az akadémikusok is.

azt kellene mondani, hogy egy adott modellben ez és ez a nyelv. ez az eredet. ez a rokonság. ez a rokonsági fok. ez a nyelvi távolság. van egy logikailag ellentmondás mentes fogalomrendszer. és néhány azonosan igaznak elfogadott előfeltevés. és a rendelkezésre álló nyelvi emlékek alapján el kezdik számlálni a jeleket. és úgy következtetnek.

de ebben vannak asszociatív kapcsolatok. jelentésátmenetek. az indoeurópai nyelvészet azt mondja, hogy az angol dish (jelentése tál) és a német Tisch (jelentése asztal) szó rokonok. és erre bizonyság a disk és a desk hasonlósága. ófelnémetben az asztal tisc. de is ugye magyarul is tál és asztal: az tál. tálaló asztal. találó megfejtés ugye. az angolszászok is így fejtik meg. watkins professzor. és nem lehet, hogy a dísz? dísztál, dísztányér a falon. és az kerül a tiszta asztalra. az a tisch. a tiszta. a dish a dísztányér. és ezek nem nagyobb baromságok watkins professzor szófejtéseinél. mit fogad el ebből a nép a diszkóban? ez egy kicsit politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 02:29:08

@444:

"azt kellene mondani, hogy egy adott modellben ez és ez a nyelv. ez az eredet. ez a rokonság. ez a rokonsági fok. ez a nyelvi távolság. van egy logikailag ellentmondás mentes fogalomrendszer. és néhány azonosan igaznak elfogadott előfeltevés. és a rendelkezésre álló nyelvi emlékek alapján el kezdik számlálni a jeleket. és úgy következtetnek."

És miért nem mondod ezt? Miért nem végzed el ezt a munkát? Miért akarod más hímvesszejével verni az _Urtica dioica_-t?

"ez egy kicsit politika."

Nem is kicsit: a népnemzetiszocialista férgek "közösségi módon kényszerítenének", ami egy eufemizmus a politikára, az államhatalmi erőszak alkalmazására.

2019.02.07. 02:39:00

@neoteny:
ez a politka. hogy az mta azt mondja: ezek "nácik". nem azt, hogy ez és ez a modell. és az állítás ebben érvényes feltéve, elfogadod hogy ezt és ezt így nevezzük, ez a formalizmus. és ezek az axiómáink. feltéve, hogy ezeket elfogadod azonosan igaznak. abból lehet következetni ezekből a forrásokból, vagy azok egy részéből. ez a szakállas is azt mondja, hogy alkalmazzunk forráskritikát. ha valami le van írva, akkor az nem feltétlen igaz. meg kellene mondani, hogy ezen kódexeket, vagy ezen kódexnek ezen részét elfogadom. ezt nem fogadom el. mert van egy tárgyi emlék, ami esetleg annak ellentmondani látszik. ezt vagy azt a teóriát fogadom el inkább. de ez egy kicsit mindig politika. és egy kicsit vallás. ezt és ezt fogadom el igaznak, noha fogalmunk nincs, hogy mi az igazság. de ez és ez a hitünk. és mta azt mondja, hogy ez nem hit kérdése. dehogy nem. a tudomány részben világias hiten alapul. még a természettudomány egy része is. a fizikus is azt mondja, hogy ezt fogadjuk el alapigazságnak. a fizika fogalmai szerint nincs örökmozgó. nem is lehet. ha az idő egy irányba tart, akkor a valós idejű folyamatokban van valamiféle irányultság. és egy ilyen rendszerben nincs örök körforgás. ugyanoda jutnánk vissza ahonnan kiindultak. de a lineáris gondolkodás a tudományban is egy hitvilág. a liberális a bölcseletben pláne. és akkor azt mondják, hogy ciklikusan, spirálisan gondolkodunk, vagy fraktálszerűen, vagy kaotikusan. a big data centerek majd kiokoskodják. de mi alapján. mit fogadunk el igaznak eredendően?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 02:50:59

@444:

"mit fogadunk el igaznak eredendően?"

Ki mit. Vannak olyanok, akik a népnemzetiszocialista ártányok "közösségi módon kényszerítés" kettősbeszédét fogadják el eredendően igaznak. Ők azt hallják ki ebből, hogy "csend, rend, fegyelem"; míg a bennfentesek tudják, hogy ez a gyanútlan nemzettestvéreik lenyúlásáról szól.

2019.02.07. 03:19:21

@neoteny:
az mta jelenlegi elmélete azt állítja, hogy van egy indoeurópai és egy finnugor nyelvcsalád. volt egy proto-indoeurópai nyelv, de annak semmi köze a mai magyarhoz. mert hogy ez a két nyelvcsalád az ősiségben egymástól izoláltan fejlődött. miközben azt elfogadják, hogy a indoeurópaiak többsége is eurázsiából vándorolt nyugatra. de vannak proto-európaiak, akiknek az ősei sohasem jártak ázsiában. és nyilván vannak sémi-hámi népek, akiknek ősei közel keleten, kis ázsiában, észak-afrikában jártak. és ez elég sokféle eredet. és ezek férfiágak. sém, hám és jáfet fiainak útjai miként kereszteződtek. és ezeket részben felsorolja a biblia, leírják római, görög szerzők. de már az ókorban is ugye politika volt, hogy mit írjanak le. mit fogadjanak el. ne magyarázzák, hogy most ez nem politika. egy kicsit sem. dehogy nem. horthy nemzetmentő vagy tömeggyilkos? a politika polarizálja a közéletet. és ez nyilván megosztja a történészeket. és a történettudomány azt mondja, hogy na jó, próbáljunk kialakítani egy olyan álláspontot, amit a történészek többsége többé kevésbé elfogad. de azt a népnek is el kell fogadnia. és az nem független attól, hogy valakinek a dédapjával mi történt. miért halt hősi halált. annak értelemet adni. de ebből értelmetlen viták lesznek. a történetírás törekedhet a tényszerűségre, de sohasem lesz teljesen független a vallástól. van kommunista (államszocialista), van nacionalista (nemzeti keresztény) történetírás. utóbbi azt mondja, hogy a nemzetünket a lehető legjobbnak kellene feltüntetni, de ami embertelen attól el kell határolódni. a nacionalista történetírás azt mondja, hogy a holokauszt nem volt magyar. aki csak úgy embert ölt az nem volt magyar hazafi. de voltak és a mai napig vannak, akik a hazafiság minden formája ellen vannak. és inkább őket választja be az akadémia. ezt a tudománypolitikai irányzatot képviseli lovász lászló is. miért? mert csak. ezért áll ki a ceu mellett. matematikusként mondhatná azt, hogy neki mindegy. mert a matematikának végtére is mindegy. és ő matematikus. mondhatná azt, hogy ez egy kicsit politika. csak akkor nem választaná meg az mta elnökének azok, akik azt mondják, hogy nincsen ebben semmiféle politika. és most a fizikus, meg a biológus kutatási pénze attól függ, hogy lovász lászló és az általa vezetett intézmény ebből a politikai adok kapokból hogy jön ki. illetve hányan bojkottálják palkovics pályázatai rendszerét. de ebben benne van lehet az is, hogy a palkovics környezetében ki milyen ideológiában hisz, vagy esetleg ki milyen ingatlant, vagy ingóságot akar megszerezni akár tudományos vagy magáncéllal. ki kit szeret, vagy nem szeret. vagy ki kinek a szeretője. lovász lászló fia amerikában tanul. és esetleg felhívja amerikából valaki, hogy laszlo. itt van ez a pre/poszt fasiszta, neonáci diktátor. ezt írja a washington post és new york times. be akarja záratni egy magánegyetemet. te a független akadémia elnöke vagy. laszlo. határolódjál már el tőle. ilyen típusú nyomásgyakorlás amerika, vagy amerikanizált tudománypolitikai körökből elképzelhetetlen? lovász lászló fia azt mondja, hogy apa. álljál már a sarkadra. vagy a felesége azt mondja, hogy lacikám, ne legyél már ilyen pipogya. húzzad fel a mezt: o1g. de matematikusként mondhatja azt is, hogy ez legalább is részben világias alapvetéseken világos fogalommeghatározásokon, világias valláson múlik a múltunk. és ezt tárgyalják meg a bölcsészek egy külön körben. és vitatkozzanak össze. de egymás torkát azért ne harapják el. ezt is mondhatná lovász lászló. majd esetleg egy új akadémiai elnök.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 03:37:28

@444:

"de voltak és a mai napig vannak, akik a hazafiság minden formája ellen vannak. és inkább őket választja be az akadémia. ezt a tudománypolitikai irányzatot képviseli lovász lászló is."

És vannak a népnemzetiszocialista támadópatkányok, akik ilyen "elemzések" mémjeinek szétszórásával fertőzik nemzettestvéreik gondolkodását azért, hogy ők a főhatalomba kerüljenek -- ahová megérkezve monetizálják a hatalmukat: "közösségi módon kényszerítik" nemzettestvéreiket arra, hogy tőlük vásároljanak gagyi árut drágán. Nemzeti szintre skálázzák fel a túrricsei polgármester modelljét.

2019.02.07. 08:28:15

@FrVili:
a népfőiskola azt mondja, hogy nem úgy kellene szótagolni, ahogyan az akadémia mondja: *szar-vas. hanem szarv-as. esetenként szóelemző módon. mert hogy az nyilvánvalóan a szarvval rendelkező állat. a farkasnak farka van. a sertésnek sertéje. az akadémia szerint a kerék *ke-rék. de nem. az egy kiékelt kör, vagy karima. ker-ék nem *ke-ring hanem ker-ing. abban van valamilyen körmozgás és ingás.

a magyar tudományos akadémia éppen aktuálisan lovász lászlóval az élen szembe megy azzal, amit a magyarok gondolnak. mert aki azt mondja, hogy *szar-vas az nem-magyar. persze értem, hogy most az óvoda, vagy legfeljebb az általános iskola alsó tagozatának szintjén vitatkozunk. és ennek a vitának akármi is az eredménye nem kellene egy kiváló matematikust kicsinálni. de a magyar közgondolkodás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen az általános iskolai nyelvtanítás vagy az óvodai nevelés.

a falusi idegenforgalomban nem mindegy, hogy mariska néni azt mondja az angolszásznak, hogy a fallow (jelentése puszta) vélhetően a magyar ugarról kapta nevét. de az mta még ezt sem fogadja el. ószász nyelven ez falu. óangolban is meg van a fealu középangolban a falwen forma. a falu a fallal körülvett telep, település. és az angolszász wall magyarul fal. értem, hogy latinul is vallum. de magyar szókincset vajon miért nem lehet az angolszász és a latin kultúrkörhöz kapcsolni?

a finnugor eredet elmélet miatt. hanti nyelven a pol halfogó rekeszték. p/f hangváltással ebből lett a fal. legyen azzal is rokon. de valamiért nem lehet nyitni angolszász irányba. és tudjuk, hogy miért nem. és azt is, hogy tudjuk, hogy kik miatt nem lehet. nem a németek vagy a zsidók miatt, hanem egy magyar-ellenes társaság miatt. amelyik azt mondja: szar-vas. ezt kezdődik el az óvodában. az éppen most lovász lászló vezette mta nyomán.

2019.02.07. 08:58:39

@FrVili:
hosszasan lehetne sorolni a világias vallási ellentéteket történelem szemléletben. az mta történészei kárhoztatják a magyar nacionalizmust. a román nacionalisták olyan rendesek voltak. és bukarestben a liberálisok is nacionalisták. budapesten a liberálisok nemzetellenesek. a szocialisták keresztényellenesek. a konzervatívok államellenesek. a reformáció, a reformkor polgári hagyományait is eltagadják. mert az még kereszténységen alapult. és az mta úgy állítja be, hogy ennek a következménye a holokauszt. az antiszemitizmus alapja a mai napig meglévő magyarellenesség. az antiszemitizmus alapja a globális kapitalizmus ellenesség, trianon és a kommunistákkal való szemben állás. és erre az lett a politikai válasz, hogy mellé került a gulág. és azt mondják, hogy azokat zsidók követték el nem-zsidókkal szemben. és ebből lesz egy politikai adok-kapok. nyilván azt kellene mondani, hogy voltak embertelen mindkét oldalon, de az nem kötődik se a keresztény, se a zsidó kultúrához.

és most úgy tűnik, hogy annak az ismerősömnek lett igaza, aki rendszerváltás idején azt mondta, hogy trianon, a holokauszt és a gulág után aligha lehet békés együttélés. úgy van ez elbaszva, hogy nem lesz újabb kiegyezés. hanem majd mindkét tábor kígyót békát kiabál egymásra. és ezek után a legjobb forgatókönyv a válás. így lehet túllépni ezeken az értelmetlen vitákon. de vezesse elő lovász lászló az mta hazafias tudós tagozatát. a "baloldali" "liberálisok" leváltják azonnal.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 09:07:30

@444:

"de az sem jó ha az egyik politikai tábor totális szabadságot hirdet, mert úgy sincsenek közös normák
[...]
az alapprobléma az, hogy nincsenek közös normák."

A totális szabadság hirdetője megölhető, és nem panaszkodhat (a síron túlról), ugyanis a totális szabadságot hirdette, ami magába foglalja az összes fizikailag végrehajtható cselekedet elkövetésére való szabadságot, beleértve az ő halálának okozását. Így hát a totális szabadság koncepciója morálisan inkoherens, ezért senki sem hirdeti (komolyan).

Ebből az következik, hogy az embereknek létezik valamiféle testi integritáshoz fűződő érdekük, és ez a megfeleltetés egy az egyhez, ti. egy ember - egy emberi test. (Hogy mi a különbség egy ember és a teste között? Most nekünk elégséges ezt úgy definiálni, mint az a különbség ami egy ébren lévő ember és a [friss, just flatlined] holtteste között van.) Vagyis minden ember tulajdonolja/birtokolja a testét.

Lehetséges-e az, hogy egy ember más entitással is olyan viszonyba kerüljön, mint a saját testével, ti. lehetséges-e, hogy egy ember tulajdonoljon/birtokoljon mást is, mint a testét? Mivel az, amit megeszik a testévé válik, legalább azt tulajdonolnia/birtokolnia kell előbb-utóbb azt, amit megeszik. De mikor megy át ez az élelem a tulajdonába/birtokába? Csak akkor, amikor beleharap? De a beleharapás aktusa azt implikálja, hogy már a tulajdonában/birtokában volt az élelem, hiszen képes volt azt a szájához emelni (vagy a száját az élelemhez vinni). Vagyis egy ember képes tulajdonolni/birtokolni a saját magán (a testén) kívül eső entitásokat.

De ha az embernek érdekeltsége van az általa tulajdonolt/birtokolt testében, akkor ez az érdekeltsége kiterjed a többi általa tulajdonolt/birtokolt entitásra is.

Az ember a testi integritáshoz fűződő érdekét úgy (is) érvényesíti, hogy önvédelmet alkalmaz a testi integritását fenyegető entitásokkal szemben, beleértve más embereket. Viszont ha a testének védelmére joga van (morálisan nem elítélhető azért, hogy [arányos] erőszakot alkalmaz önvédelemből), akkor a többi tulajdonának védelmére is joga van (morálisan nem elítélhető azért, hogy [arányos] erőszakot alkalmaz arra, hogy megvédje őket károsodástól vagy eltulajdonítástól).

És ezzel megjelenik az első közös norma: minden embernek joga van megvédeni [arányos] erőszakkal mindazt, amit tulajdonol/birtokol, kezdve a testével, amit minden ember tulajdonol/birtokol.

De jaj! ez a közös norma valójában nem közös: emberek egy csoportja azt mondja, hogy nekik bizony joguk van erőszakkal elvenni más emberektől az általuk birtokolt javakat (vagy azoknak egy részét), hogy abból úgynevezett közellátást szervezzenek: kiosszák ezeket a javakat a (legalább is nominálisan) szegényebbek (kevesebb jószágot tulajdonlók/birtoklók) között -- és visszatartva ezen javak egy részét a maguk számára. Ők a szocialisták, a gyakorlati kollektivisták.

2019.02.07. 10:25:20

@neoteny:
mit vesznek el lovász lászlótól erőszakkal? legfeljebb a közpénzt, a közvagyont. palkovics azt mondja, hogy a nép őt választotta meg az igazgatótanácsba. pontosabban o1g-t. és ő pedig őt jelölte innovációs miniszternek. tehát neki inkább van joga a kutatásra szánt költségvetési pénzek diszponálni. és úgy lesz az akadémia innovatív. lovász azt mondja, hogy a tudósok őt választották. palkovicsot a nép. belföldön a populisták tűnnek erősebbek. külföldön az elitisták. és orbán azt mondja, hogy ő majd a bevándorló ellenes nagykoalícióval átrajzolja az európai politikai terepet. orbán politikai ellenfelei azt, hogy ők létrehozzák az ellenállást. és egy az egy ellen megingatják a fidesz hatalmát, és a főváros mellett még elég sok településen megnyerik az önkormányzati választást. ez a két elképzelés. semmiféle kiegyezési hajlandóság nincsen. a hatalmi játszmák természete, hogy ez esetben legfeljebb az egyik maradhat. döntsük el. és mondhatod, hogy elveszik a vagyonát. de kinek veszik el?

az állam adósság formájában pénzt bocsát ki és adók formájában pénzt szed be. és ennek a haszonélvezője hillary clinton ugyanúgy, mint trump vagy orbán és gyurcsány. mészáros lőrinc ugyanúgy, mint soros alex. azt állítom, hogy ez egy rendszer. mészáros lőrinc jövedelemszerzési is nagyrészt unfair, és soros alexé is. de hogy mi a tisztességes és tisztességtelen vallási kérdés alapvetően. a választások előtt a református egyháznak nyújtott milliárdokat is unfair módon osztották ki. és ha kell, akkor ezzel is számoljanak el. a pénzoligarcháknak adakozniuk kellene a nagypolgárrá váláshoz. de lehessen a miniszterelnök lányának szállodája, a vejének yacht klubja. csanád megye főképviselőjének vadászkastélya. és lázár kártyázhat, miután leterítették fácánokat. a köznép ihat a fácánban. és eldönthetik, hogy újraválasztják-e lázárt. a liberális megoldásnak vagyok a híve. annak, hogy a hatalmi szereplők jól felfogott érdekükből önként adakozzanak. gyurcsány is, puch lászló is. persze tudom, hogy ilyen valószínűleg nem lesz. és ez esetben csapjanak össze. és ha megveszik a puch lászlótól a népszavát, akkor megvették. vegye meg soros. de ő nyilván nem fizet puch lászlónak. ne fizessen. senkinek nem veszik el erőszakkal a vagyonát. az állam pénzt bocsát ki adósság formájában. és pénzt von el adók formájában. és a tőkepiaci központok szedik a kamatokat, illetve generálják a hozamokat. a fiskális politikában hiánycélokat tartanak, a monetaristák igyekeznek csökkenteni az inflációt. és a kormány időnként beavatkozik, kézi vezérléssel irányítja a gazdaságot aztán ebből lesz növekedés, akkor azt mondják, hogy ezt ők teremtették. ha visszaesés, akkor a külső környezet. soros-terv. így megy ez.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 10:59:20

@444:

"semmiféle kiegyezési hajlandóság nincsen."

Miféle kiegyezésről ugatsz, szarláda?

Itt fantáziálgatsz arról, hogy azok akik nem kérnek az államszocializmusból, kirúghatóak az állami közintézményekből. Ez szerinted a kiegyezés.

"de hogy mi a tisztességes és tisztességtelen vallási kérdés alapvetően."

Igen, ezt cincogják a népnemzetiszocialista patkányok, akik a "közösségi módon kényszerítés" sziréndalával terelgetik nemzettestvéreiket a védett piacok és a félállami vegyesgazdaság vágóhídjára.

2019.02.07. 11:44:53

@neoteny:
senkit se fogok sehonnan kirúgni. mindkét tábor azt mondja, hogy ők a politikai ellenfeleiket kirúgnák a francba. a libsik is ezt mondják. vámos miklós se úgy gyártott tévéműsort a köztévében, hogy azt mondta csurkának. drága pistám, mostan mi nyertük meg a választást, horn gyula egy ügyes hatalomtechnikus, és mi az ő oldalára álltunk, nekünk van kétharmadunk, úgy hogy mi adjuk a média kurátorokat. de nem kellene, hogy emiatt széjjel vessen az ideg, mert ettől még te is részese vagy a magyar irodalomnak. meghívunk a színpadra. mesélj nekünk lehetetlen történeteket. és akkor majd kapsz valami meglepetés ajándékot. egy új bocskai jól jönne. n ugye. és akkor majd azt felpróbálod. és megtapsol az urbánus közönség. előzetesen elmagyarázzuk, hogy ezt követeli meg az úri emberség. és így lehet vallásbéke. vámos miklós sem ezt mondta. kepes andrás se. hanem most azon problémáznak, hogy a köztévében borbás marcsi cseverészik marika nénivel, hogy ó ez a barack lekvár, nagyon fincsi. de azért a svábok is csinálnak jóízűt. de marika nénijé is nagyon finom, mert ez magyar. és ezzel megnyerik a választást. kepes andrás a dél-amerikai indiánokba volt szerelmes. vámos miklós az urbánus barátaiba. borbás marcsi a magyarokba. és a magyarkodás népszerűbb, mint a kepes andrás féle dél-amerikai indiánkodás. vagy a vámos miklós féle urbánusság. mindegyik ki akarta szorítani a politikai ellenfeleit, vagy annak legalább is a szélsőségeit. és ennek a problémának úgy tűnik, hogy nincs értelmes megoldása.

180 író tiltakozik. de ők kicsodák. hol laknak, miféle származásúak, vallásúak. mi az, ami miatt szörnyűségesnek látják a jelenkori magyarországot túl azon, hogy nem ők nyerték a választást. ők azt mondják, hogy 2010 előtt volt egy fényességes demokrácia és azóta sötét diktatúra.

a mai néplap címoldalán szerepel ez a bácsis ő régimódi, kicsit rövidre kötött nyakkendőjében. de mit számít az. ő helytörténeti írásokkal örvendezteti meg a kedves olvasókat a fiókkönyvtárban. és a néni a könyvtáros.
www.naplo.hu/2019/02/file73ys3l7thrkse4wsnnl.jpg
és ez a néni olvassa.
www.naplo.hu/2019/02/nyul-imre-a-debreceni-sestakert-c-konyve-3.jpg
ilyenekkel van tele a mészáros lőrinc "propaganda" lapja. ez a bácsi bejózik. és mellette a néni cowboy kalapban fülbevalóval énekelnek a közönség nagy örömére.
cdn1.haon.hu/2019/02/country1.jpg
az amerikai népzenét népszerűsítik.

ez itt erika, aki a ruhák szerelmesének vallja magát. szintén a néplap mai számában szerepel.
www.naplo.hu/2019/02/erika-a-ruhak-szerelmesenek-vallja-magat-1-500x667.jpg
erika néni a lakktáskájával a kezében a hordóra támaszkodik nagyon "stílusos".

az index szerint ez "náci" propaganda.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 12:27:27

@444:

"senkit se fogok sehonnan kirúgni."

Nem, csak gyártod az apologetikát azoknak, akik már most csinálják a kirúgásokat és azoknak, akik majd nagyobb volumenben fogják csinálni ha lehetőségük adódik rá.

Vagy ahogy Bryce Lynch mondta a "Max Headroom"-ban:

I only invent the bomb, I don't drop it.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 12:30:51

@444:

"medgyessy péter is kapott becsületrendet. orbán viktor is. de nem lévai anikó üzletelt az alstom-mal, hanem medgyessy péter felesége."

"de lehessen a miniszterelnök lányának szállodája, a vejének yacht klubja."

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 13:14:15

@444:

"180 író tiltakozik. de ők kicsodák. hol laknak, miféle származásúak, vallásúak."

Te kicsoda vagy? hol laksz? miféle származású vagy?

A vallásodat meg már tudjuk: az MTA több, mint két évi költségvetését egy slukkra felszippantó Magyarországi Református Egyház által hirdetett vallás.

Tudod te azt, hogy mekkora aranyborjút lehet csinálni 85 milliárd forintból? Nem akartam hinni a szememnek, többször is utánaszámoltam: napi árfolyamon 7,200 _kilónyi_ színaranyat lehet belőle venni. És annyi színarany kb. 375 liternyi térfogatú, ami (azt hiszem) kb. egy kombi autó csomagtartójának térfogata. Na annyi színaranyból már egy combos kis Mammon-szobrot lehet kiönteni.

2019.02.07. 14:03:05

@neoteny:
számoltassák el az egyházakat, az összes állami támogatásról az utolsó fillérig. az összes közintézményi számla legyen nyilvános. de a közéletben úgy sohasem lesz normalitás ha a származást, vallást előzetesen nem tisztázzák. 180 író szekta jelleggel gondolja azt, hogy sötét diktatúra van. és félre értés ne essék, ők nem "zsidók", pláne nem "a" zsidók, hanem egy szekta, ami minden ellen tiltakozik, ami nem ők. azért szoktak aláírást gyűjteni, hogy x-et, vagy y-t tiltsák ki a közéletből. váltsák le orbánt, mert ők utálják. indítsanak ellenjelölteket és ha ők nyernek, akkor nyertek. és hatalom birtokában bizonyíthatják a rátermettségüket az állami intézményekben. annak hiányában a szabad piacon.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 14:30:00

@444:

"számoltassák el az egyházakat, az összes állami támogatásról az utolsó fillérig."

Too little, too late: ezt '17 őszén kellett volna tolnod. Vagy méginkább azt, hogy

12. És beméne Jézus az Isten templomába, és kiűzé mindazokat, a kik árulnak és vásárolnak vala a templomban; és a pénzváltók asztalait és a galambárusok székeit felforgatá.

13. És monda nékik: Meg van írva: Az én házam imádság házának mondatik. Ti pedig azt latroknak barlangjává tettétek.

-- Máté 21

"de a közéletben úgy sohasem lesz normalitás ha a származást, vallást előzetesen nem tisztázzák."

Tudod te azt, hogy a címed kint van a neten? No nem a lakáscímed, hanem annak az irodának a címe ahová az egyéni vállalkozásod van bejelentve.

2019.02.07. 14:46:32

@neoteny:
a fővárostól keletre az összes állami fenntartású színház: salgótarján, eger, miskolc, kecskemét, szolnok, szeged, békéscsaba, nyíregyháza, debrecen. a fővárostól nyugatra az összes állami fenntartású színház: kaposvár, székesfehérvár, veszprém, dunaújváros, szekszárd, pécs, zalagerszeg, szombathely, sopron. ennyi.

a világias balos, de keresztényszocialista alapvetés is az, hogy a kulturális közintézményekre az államnak közel egyenlően kellene költenie, mert a leszakadást kulturálisan lehet meggátolni, és erre megéri költeni. ez a szocialista, liberális, de a keresztény konzervatív hitvilág is. vidéken nagyjából félmillió főre jut egy színház. ha így kalkulálunk, akkor budapesten lehet 3-4, az agglomerációval együtt 5. ennyi.

és ha ezen túl még van igény, akkor működhet piaci alapon. színházi fesztiválok, szabad téri játékok, stb. de ez esetben budapestre jutna öt azaz 5 állandó állami játszóhely. még egyszer a baloldal, kultúrbalolos liberális értékrend szerint is. ehhez képest ennek 50 játszóhely jut és az is sötét elnyomatást jelent.

2019.02.07. 14:53:10

@neoteny:
a kereszténységben a vallás nem lehet azonos a piaccal, különösen a pénzpiaccal. az egyházat nem lehet a kufárkodásra, a pénzváltásra alapozni. liberalizált devizakereskedelemre és effélékre. ezt hirdették meg a keresztények.

Márk evangéliuma 12. fejezet
Az adópénz
13 Elküldtek hozzá a farizeusok és a Heródes-pártiak közül néhányat, hogy szóval csalják tőrbe. 14 Odamentek tehát, és így szóltak hozzá: „Mester, tudjuk, hogy igaz vagy, és nem tartasz senkitől, mert nem veszed figyelembe az emberek tekintélyét, hanem az igazsághoz ragaszkodva tanítod az Isten útját. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessük-e, vagy ne fizessük?’ 15 Ő pedig ismerve képmutatásukat, ezt mondta nekik: „Mit kísértetek engem? Hozzatok nekem egy dénárt, hogy megnézzem.” 16 Hoztak egyet, és akkor Jézus megkérdezte: „Kié ez a kép és ez a felirat?” Ők pedig így feleltek: „A császáré.” 17 Ekkor Jézus ezt mondta nekik: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.” És igen elcsodálkoztak rajta.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 15:09:46

@444:

"az egyházat nem lehet a kufárkodásra, a pénzváltásra alapozni."

Nemes szavak. Csak épp' Márk 12:13-17 a világi hatalom iránti egyedüli kötelezettségként az adó megfizetését írta elő -- nem pedig azt, hogy a világi hatalom előtt térdre kell borulni, majd bő nyállal lecidázni őt azért, hogy a nemzettestvérek által megfizetett adódénárokból visszacsurgasson 7.2 tonnányi aranyat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 15:28:06

@444:

"a világias balos, de keresztényszocialista alapvetés is az, hogy a kulturális közintézményekre az államnak közel egyenlően kellene költenie"

És el fogjátok harapni egymás torkát azért, hogy melyikőtök kap többet vissza a tőletek elvett pénzekből. Ekkora balfasz balekok vagytok: azt hiszitek, hogy az az égiek által került elrendeltetésre, hogy nektek először le kell tejelni az államhatalomnak, majd az, miután lefölözte a tejszínt, nagy kegyesen visszaosztja a tőletek elvett pénzeket -- olyan arányokban ahogy ők jónak látják.

Lehet nektek akármilyen alapvetésetek, ti csak lófaszjóskák vagytok a Leviatánnal szemben; és mivel a kormányzat szopkodása (is) egy zéró összegű játszma, de ti versenyben vagytok egymással, előbb-utóbb mélytorkoznotok kell csak azért, hogy ugyanannyit kapjatok mint korábban.

2019.02.07. 15:31:55

@neoteny:
a keresztény vallás nem anarchista, hanem állampárti. így lett államvallás európában.

a reformáció azt mondta, hogy az egyház legyen félig világias. tehát a vallás az részben egyetemes emberségbe, emberiességbe vetett hiten alapul. azon, hogy jóságot, igazságot, szépséget, a szabadságot és az egységet kell hirdetni a földkerekségen, és még azon is túl. és vannak világias hittételek, amelyekből a közösségi normák következnek és azok partikulárisak. hitközségek válasszanak egy lelkészi és világi vezetőt. a katolikusok ezt nem fogadják el a mai napig. a szentatya a szentszékből kijelöli, hogy ki a püspök. és az a püspök. és nem lehet azt mondani, hogy legyen jóska, vagy pláne jolán. de ez a hagyomány. és a római katolikusok vannak a legtöbben. ők ezt elfogadják.

a rendszerváltás idején a pártok között konszenzus alakult ki abban, hogy lesznek állami, egyházi és piaci (alapítványi) intézmények. és ezek egységesen jutnak költségvetési normatívához. ez jut az adókból. és ezt adományokkal ki lehet egészítheti. tehát mindenhol lesz egy viszonylag jól felszerelt iskola, de ha mondjuk valahol van egy kiváló pedagógus, akkor majd csinál mondjuk egy napközis tábort. és oda járhatnak az ország egészéből gyerekek. és a normatív támogatáson túl ezt majd megfinanszírozzák a polgárok. megjutalmazzák azokat, akik az általános elvárásokon túlteljesítenek. és a világnézeti semlegesség abban áll, hogy az állam, az egyház és a piac ugyanolyan mértékű közintézményi normatívához jut. fillérre ugyanannyit kap. ebben a pártok megegyeztek. de egyik se tartotta be.

a "baloldali" "liberálisok" az állami intézményeken az alapítványi működést kérik számon a mai napig. az állam beavatkozik a tanrendbe. azért van az állam, oktatási minisztérium, hogy megszabja az állami intézményi tanrendet. személyzeti politikában érvényesítenek valamiféle politikai akaratot. aztán persze az vitatéma, hogy ez mennyire legyen centralizált érdekérvényesítés. de ha valakinek az nem tetszik, akkor ne akarjon állami intézményt vezetni. ha valaki ennél lényegesen szabadabb rendszert akar, akkor nekik az alapítványi működés való. de az állam által elismert bizonyítványhoz meg kell felelni az oktatási hivatal követelményeinek.

mondok egy példát. a kádár rendszerben magánúton tanultam angolt. mert az egyetem gyakorló általános iskolájának tanárai rájöttek, hogy semmilyen szabály nem tiltja azt, hogy bárki különbözeti vizsgát tegyen mondjuk angolból, vagy németből, vagy franciából. azt mondta a kati néni, hogy ő tanít angolra. órabérért. az államilag elismert szakosított tantervű tankönyvből. és különbözeti vizsgát lehet tenni. csak nem nála. hanem egy kollégájánál, és frankón osztályoztak. emlékszem, hogy guy fawkes day tételt húztam. ilyenek voltak az angol könyvben. gunpowder plot. és valami szöveget értelmezve el kellett magyarázni a lőporos összeesküvést. és százával voltak a gyerekek. a magán nyelvtanítás egy kiterjedt üzlet volt. a tit nyelvtanfolyamán a tanárok nem tanítottak csak egy verset. minden órán csak azt az egyetlen verset. így aztán voltak magántanulók. a párttitkárok gyerekei a gyakorló iskolában persze ingyen tanulhattak. úgy, hogy őket nem zavarta a magántanítás. de akik magánúton tanultak azok se tiltakoztak, mert ezt elismerte az állam. miért akarták volna ezt betiltani. a megyei pedagógiai intézet azt mondta, hogy ez nem sért a törvényt, de lehet, hogy nem etikus.

a szocializmusban kérdés volt, hogy az állam, az egyház és a piac milyen módon kapcsolódjon egymáshoz. és ez a problémakör sok esetben már akkor rendezetlen volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 16:06:08

@444:

"a keresztény vallás nem anarchista, hanem állampárti. így lett államvallás európában."

Jáj, ez még a kisegítősöknek is túl híg. A keresztény egyház életében akkor jött el a gyors növekedés szakasza amikor a kereszténység a _római_ államvallássá lett. Az állam és az egyház ilyetén összefonódásának következtében a keresztény papi pálya presztízse megnőtt: a papok a trón mögött állva adták tanácsaikat az uralkodónak. De túlélte a nyugati birodalom széthullását, és sikeresen elterjedt az a barbár utódnépek között. A honfoglaló magyarok egy évszázad (öt generáció) alatt felvették, legalább is a társadalmi hierarchia legtetején.

"a rendszerváltás idején a pártok között konszenzus alakult ki abban"

A pofám leszakad: te hivatkozol rendszerváltós konszenzusra, aki többször ecsetelte ezen az oldalon azt, hogy Orbán Viktor hogyan rugdosta fel a rendszerváltós konszenzusokat '93-tól, Debrecentől kezdődően?

Kimúlt a konszenzus? Tough titties, bitches.

"a szocializmusban kérdés volt, hogy az állam, az egyház és a piac milyen módon kapcsolódjon egymáshoz. és ez a problémakör sok esetben már akkor rendezetlen volt."

Lökheted az ilyen pszeudo-szociológiai vakert, de a rezsim konszolidációja az lesz, hogy be lesztek darálva a gecibe egyenletesen, Dunántúl, Duna-Tisza köze és Tiszántúl. Akármilyen dinamikusan szoptok vagy nyaltok.

2019.02.07. 16:06:59

@neoteny:
az, hogy a nulla adó a legjobb a farizeus közgondolkodás, legalábbis a keresztény hitvilág szerint. ezt nevezték el liberalizmusnak. hogy az biztosítja a legnagyobb szabadságot. de nem, vagy nem feltétlen. a jelenleginél decentralizáltabb elosztásnak vagyok a híve. de erről nincs értelme vitázni amíg az ellenzék egy része azt mondja, hogy a szabad tankönyvválasztás. állami iskolában a kötelező tanrend egységes. az állami közoktatásban meg van határozva, hogy a tanítási napok száma 180. az év nagyjából fele. és elő van írva, hogy a tanrend 24. hetében mi a kötelező tanmenet. ilyen a közoktatás. aztán lehet azt mondani, hogy legyenek választható tárgyak. a néplapban olvastam, hogy ez a fickó képregény rajzolást tanít. és a klik megengedte, hogy választható tárgy legyen az iskolai tanrendben.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/kertesz.jpg
és van olyan szabad piaci alapon működő kávézó, ahol a képregényesek gyűlnek össze. és a klik azt mondja, hogy rajzoljanak képregényt, mert hogy ez egy népszerű dolog. persze értem, hogy ez az azért függ attól, hogy az illetékes mennyire megengedő.

2019.02.07. 16:25:56

@neoteny:
az összes párt felrúgta többek között ezt a konszenzust is. azért, mert az mszp a régi pedagógus szakszervezetekre alapozva az állami iskolarendszert preferálta. az mdf az egyházit. az szdsz pedig az alapítványit. és mszp-szdsz kormányok idején az egyházat próbálták egy kicsit kiszorítani. a fidesz előbb az mdf helyére lépett be. és az egyházi intézményeket támogatta és utána az állami rendszert központosította (lásd klik), de az alapítványi működést is átveszik. ez az épülő nemzetközi iskola látványterve.
isd.debrecen.hu/?_module=resource_fetcher&type=image&id=2fd5c1e2b6221e987f03151a770a70ca26b963f4
így áll az építkezés.
isd.debrecen.hu/files/kepek/hirek/dronfoto_1.jpg
az éves tandíj 2.4-4.7 millió forint közötti évfolyamtól függően. de ez önkormányzati fenntartású alapítványi intézmény.

tehát az mszp az állami, az mdf az egyházi, az szdsz az alapítványi iskolákat preferálta. a fidesz azt mondta, hogy mindet. ide mindent.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 16:38:00

@444:

"az, hogy a nulla adó a legjobb a farizeus közgondolkodás, legalábbis a keresztény hitvilág szerint."

Márk 12:13-17 a világi hatalom iránti egyedüli kötelezettségként az adó megfizetését írta elő -- nem pedig azt, hogy a világi hatalom előtt térdre kell borulni, majd bő nyállal lecidázni őt azért, hogy a nemzettestvérek által megfizetett adódénárokból visszacsurgasson 7.2 tonnányi aranyat.

"a jelenleginél decentralizáltabb elosztásnak vagyok a híve."

Nem, te teljesen rendjénvalónak találod azt, hogy a Magyarországi Református Egyház 7.2 tonna színarannyi júdáspénzért árulta el nemzettestvéreit. Látod, ilyesmire gondolnak a Fácánban az ivócimbik: _ez_ az, amikor az "okosak" megszervezik azt, hogy kevés munkával dőljön a lé. De ezt maguknak (magatoknak) szervezik meg, nem a kocsmai és a kocsmába nem járó plebsnek.

"állami iskolában a kötelező tanrend egységes."

Úgy-úgy: a nebulóknak az államhatalom által jóváhagyott hitvilágba történő indoktrinációjának legjobb eszköze a porosz iskola. A gyereknek 16 éves koráig meg kell tanulnia olyan alapvetéseket, mint pl. "a keresztény vallás nem anarchista, hanem állampárti". Vagy hogy "az, hogy a nulla adó a legjobb a farizeus közgondolkodás, legalábbis a keresztény hitvilág szerint".

He gazed up at the enormous face. Forty years it had taken him to learn what kind of smile was hidden beneath the dark moustache. O cruel, needless misunderstanding! O stubborn, self-willed exile from the loving breast! Two ginscented tears trickled down the sides of his nose. But it was all right, everything was all right, the struggle was finished. He had won the victory over himself. He loved Big Brother.

2019.02.07. 18:00:19

@neoteny:
ha valaki nem fogadja el az állami és ez egyházi iskolákat, akkor lehetősége van alapítványi intézmények közül választani. ezeket a rendszerváltás óta létre lehet hozni.

debrecenben egy a fogyatékkal élőknek kialakított speciális intézmény mellett.két alapítványi általános iskoláról tudok. az egyik egy waldorf iskola, a másik pedig fiatal felnőtteknek nyújt segítséget. 16 év az tankötelezettség határa. és ha valaki kiesik az állami rendszerből, akkor alapítványi keretek között befejezheti az általános iskolát, ezek után szakmát tanulhat és érettségiig is eljuthat. vagy van kismama csoport. mert vannak akik gyermeknevelés mellett tanulnának. maguknak a tanárok között is többen gyesen vannak. és mellette tanítanak. és kismamák a kismamákat. ehhez az állam normatív támogatást nyújt az alapítványnak.

itt is ugye a "liberálisok" el szokták mondani, hogy a rendszer magára hagyja az iskolákat kimaradó gyerekeket. éppen arról van szó, hogy ha valaki összekülönbözik az állami iskola rendszerrel, akkor az alapítványi keretek között kap egy második esélyt.
debrecen.magiszteralapitvany.hu/wp-content/gallery/masodikesely-nyitaora/018.JPG
és lehetőség van arra, hogy valaki eleve alapítványi iskolát válasszon.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 18:28:36

@444:

"ha valaki nem fogadja el az állami és ez egyházi iskolákat, akkor lehetősége van alapítványi intézmények közül választani."

Most még.

De amikor majd a népnemzetiszocialistákon múlik a dolog, ők kibasszák a plutokraták fattyait az alapítványi iskolákból (hogy szétszóródjanak) és beolvasztják az alapítványi iskolát az állami iskolarendszerbe, ahogy azt a Jóisten elrendelte Ádáméknak az Édenkertből történt kiűzetés után rögtön. És akkor lesznek ismét szegény gyerekek akiknek lehet ingyenebédet adni amihez kell egy konyha amibe kellenek konyhalányok meg -nők akik pedig óramű pontossággal lopni fognak. De hát ilyen a magyar: pajkos. Van benne jó sok pajk.

2019.02.07. 18:45:02

@neoteny:
ez a debreceni waldorf iskola honlapja.
napraforgoiskola.hu/palyazatok-projektek/
2018-ban az iskola összesen 15.6 millió forint támogatást kapott pályázati forrásokból.

Határontúl – a Napraforgósokkal
Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek
Elnyert támogatás: 1 600 000 Ft

Táncházak a JÓ Ritmusban
Elnyert támogatás: 500 000 Ft

Matematika másKÉPp
a Napraforgó Waldorf Iskolában
Elnyert támogatás: 518 000 Ft

TERMÉSZETTUDOMÁNYOKKAL A TEHETSÉGEKÉRT
A DEBRECENI WALDORFBAN
Elnyert támogatás: 1 300 000 Ft

NAPKÖZI ERZSÉBET-TÁBOR
Elnyert támogatás: 540 000 Ft

MENŐ MENZA
A NAPRAFORGÓ WALDORF ISKOLÁBAN
Elnyert támogatás: 11 175 000 Ft

2019.02.07. 18:49:59

@neoteny:
az éves beszámolót olvasom. 73 millió forintot fordítottak pedagógusok bérezésére. erre a célra 66 millió forint normatívát kaptak az államtól. tehát nekik 10%-ot kellett hozzátenni. azt se mind a waldorf alapítvány tette hozzá, mert erre egy 3 millió forintos sort találtam. több pénzt kapnak az államtól, amennyit az alapítvány a normatívához ténylegesen hozzátesz. magyarul ez is egy biznisz. vekerdy professzor nyekerészik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 19:20:00

@444:

"magyarul ez is egy biznisz."

D'oh. Mit gondoltál, mit jelent az, hogy 'piacosítás'?

"73 millió forintot fordítottak pedagógusok bérezésére."

Kevesebb, mint egy ezredét annak, amennyit a Magyarországi Református Egyház benyelt egyszeri támogatás címén 2017-ben.

2019.02.07. 19:29:13

@neoteny:
"bizniszen" nem valódi piacosítást értek. ha összeszámoljuk, hogy ezek az intézmények mennyi adót fizetnek és mennyi állami támogatást kapnak, akkor az jön ki, hogy az államból élnek. több állami pályázati pénzhez jutnak, mint amennyi támogatást nyújt az alapítvány. a kiegészítő állami normatíva is több annál. és az összes állami kifizetés jóval több, mint amennyi a befizetési kötelezettség. magyarul ezek az intézmények közel sem piaciak, az állam hiányában csődbe mennének.

2019.02.07. 19:46:02

@neoteny:
ebben a cikkben valamennyivel kevesebbet írnak.
www.vg.hu/kozelet/reformatus-egyhaz-kapta-legtobb-penzt-2-730697/
de felőlem számoltassák el, hogy ezt a pénzt mire költötték.

de megint keveredik, hogy van (kis) magyarországi és (nagy) magyar református egyház. és utóbbinak része a romániai, a kárpátaljai, a szlovákiai, a szerbiai, a horvátországi és a szlovéniai református egyházak.

de a magyar református egyházhoz csatlakozott a Kanadai Magyar Református Egyházak Szövetsége
Szigeti Miklós titkár, lelkipásztor
Dr. Mészáros Margit presbiter
Kanadai Magyar Református Egyházak Szövetsége
Kelt Debrecenben, 2017. június 24-én

Janossz 2019.02.07. 19:46:12

@444: " az összes állami kifizetés jóval több, mint amennyi a befizetési kötelezettség. magyarul ezek az intézmények közel sem piaciak, az állam hiányában csődbe mennének. "...beleértve az egyházak jó részét is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 20:01:11

@444:

""bizniszen" nem valódi piacosítást értek. ha összeszámoljuk, hogy ezek az intézmények mennyi adót fizetnek és mennyi állami támogatást kapnak, akkor az jön ki, hogy az államból élnek. több állami pályázati pénzhez jutnak, mint amennyi támogatást nyújt az alapítvány. a kiegészítő állami normatíva is több annál. és az összes állami kifizetés jóval több, mint amennyi a befizetési kötelezettség."

És te azt gondolod, hogy én ezt el is hiszem neked?

"ezek az intézmények közel sem piaciak, az állam hiányában csődbe mennének."

Nem: ezek a piacon működő intézmények (hiszen képtelenek akár egyetlen diákjukat is a törvény erejével arra kényszeríteni, hogy hozzájuk iratkozzanak be) úgy alakítják ki az árstruktúrájukat, hogy beleszámolják azt, hogy mennyi pénzt fizet az állam a diákok után és a teljes költségüket úgy tervezik, hogy a különbözetet hajlandóak legyenek megfizetni a fogyasztók (a diákok szülei).

Ha csökkenne az állami rész, akkor vagy ennyivel növelniük kellene amit "önrészben" kérnek a szülőktől, vagy csökkenthetnék a költségeiket és remélhetnék hogy a már így csökkentett (de a korábbinál magasabb) önrészt a szülők már megfizetnék.

Pontosan ez a különbség egy állami tervező és egy vállalkozó (entrepreneur) között. Mivel az állami tervezőnél a költségoldali korlátok sokkal 'puhábbak', mint egy, a (valamilyen mértékben szabad)piacon működő iskoláé, az állami tervező drágább iskolát (beleértve annak az összes költséghelyét) fog tervezni, mint amennyit a "maszek" iskolát működtető tervezhet, hiszen ő nem emelheti az árait (a költségei fedezetének forrását) tetszőleges mértékben. A vállalkozónak osztania-szoroznia kell, vakargatnia a fejét, hogy a költségek milyen mixük esetén minimalizálódnak és hogy akkor el tud-e kérni akkora árat, hogy hasznot termeljen a vállalkozás (iskola).

Szóval egy a piacon működő iskola is kaphat vagy fogadhat el állami pénzeket: végső soron azok tekinthetőek úgy mint ha a diákok szülei kapták volna meg azokat a pénzeket az államtól és ők fizetnék be az iskolának. Az, hogy a szülők milyen mértékű állami pénzcsökkenés mellett döntenek úgy, hogy nem oda íratják be gyereküket pedig a szülők egyéni preferenciaskáláján múlik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 20:11:05

@444:

"ebben a cikkben valamennyivel kevesebbet írnak."

Nekem nem sikerült kiolvasnom ebből, hogy mennyit írnak. És mivel a hvg.hu amit linkeltem _anno_ 85 milliárdot írt, én megmaradok annál. Ami pedig azt illeti, hogy nem az összes pénz ment a Magyarországi Református Egyház vaspántos ládájába: így jártak; hivatkozhatnék a Magyar Református Egyházra, de ez nem sok különbséget jelentene az átlagolvasó számára. De ha ragaszkodsz hozzá, akkor hajlandó vagyok a 'Magyar'-t használni.

2019.02.07. 20:13:47

@Janossz:
az egyházi és az alapítványi intézmények is függnek az állami támogatásoktól. jelentős eseti finanszírozás és esetleges vagyonjuttatás van. de nem 2010 óta, hanem 1990 óta. illetve már előtte is így működött. a rendszerváltás előtt amikor először jártam a katolikus lánynevelő intézetben, akkor sok mindenen elcsodálkoztam. ebből ami publikus, hogy elég jól fel volt szerelve az állami intézményekhez képest.

2019.02.07. 20:21:18

@neoteny:
ebben benne van 26,7 milliárd erdélyi református egyházé. ha világgazdaság cikkéből az olvasható ki, hogy ezek fejlesztési pénzek, ingatlan beruházásokra költik. és ezek ugye magyarországon ezek esetenként túlárazottak. de ez megint az összes pártra jellemző nem csak a fideszre. a fidesz ebbe körbe bevonta az egyházakat is, és részben az alapítványokat is. a fidesz ugyanazt csinálja, mint az összes többi párt csak ügyesebben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 20:22:05

@444:

"a rendszerváltás előtt amikor először jártam a katolikus lánynevelő intézetben, akkor sok mindenen elcsodálkoztam [...] ebből ami publikus"

WTF??? James Bond 007-el mentél be a Svetitsbe?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 20:31:49

@444:

"ebben benne van 26,7 milliárd erdélyi református egyházé."

Harsh but cruel.

"a fidesz ugyanazt csinálja, mint az összes többi párt csak ügyesebben."

Azért 7.2 tonna színarany több, mint 30 ezüstpénz. Jóval több. És mind a magyar nemzettestvéreitektől származik; az, hogy nem csak a magyarországi reformátusok rabolták meg őket, hanem határon túliak is: secko jedno.

Testületileg leszoptátok Orbán Viktort pénzért. El kell ismerni, legalább 7.2 tonna színaranyért csináltátok: ha nem nemzettestvéreiteket raboltátok volna meg, járna nektek egy kisebb szobor a Hősök terének valamelyik eldugott zugában. De az már belekerült a történelemkönyvekbe hogy a Viktor szukái lettetek.

2019.02.07. 20:48:06

@neoteny:
na de ha ezek után az egyház mondjuk jó pénzért megveszi az állami ingatlant, akkor a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

Janossz 2019.02.07. 20:55:59

@444: " az egyház mondjuk jó pénzért megveszi az állami ingatlant, "
Ez unortodox református logika.
Ha az egyház az államtól kapott ( adófizetőktől rabolt )
pénzből vásárol állami ingatlant, az csak a kecske jóllakását jelenti. A káposzta ellopódott.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 20:56:01

@444:

A nemzettestvéreiteket már megraboltátok: azt már nem tudjátok visszacsinálni.

Majdnem azt írtam, hogy "olcsó kurvák vagytok", de aztán eszembe jutott a csaknem vállamig érő aranyborjú, szóval: a magyar nettó adófizető hívhat benneteket 'drágám'-nak mert minimum 17 rugójába kerültetek -- és ezért ő még csak egy levegőn át dobott puszit sem kapott.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 21:07:35

@Janossz:

Látom, te is odafigyelsz: nagyon helyes.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 21:48:52

@444:

"egy fillért nem kaptam az egyháztól, egy fillért nem kapok az államtól."

Még a legelején, amikor itt összeakadtunk, tettem egy állítást, miszerint egy férfi attól férfi a társadalom szemében, hogy többet termel, mint amennyit fogyaszt (és a különbözetet a családjára költi). Te persze a tőled megszokott contrarian stílusodban egyből belökted, hogy te többet fogyasztasz mint amennyit termelsz. Talán meg is jegyeztem, hogy az egy olyan állapot, hogy nem lehet sokáig fenntartani, mert folyamatosan deficites vagy ... akárhogyan is volt, ennyire határozottan emlékszem.

Szóval te (évek óta) deficitesen működsz és nincs semmi bevételed sem a refkós egyháztól, sem az államtól? Hiszi a piszi. És egyébként is, te vagy az akit az angol úgy hív, hogy "habitual liar", valaki aki úgy hazudik mint a vízfolyás. Azt sem hiszem el amit kérdezel.

Most mégegyszer ránéztem arra, amit idéztem tőled fent és megvilágosodtam: ez az állítás úgy van megfogalmazva, hogy nem tagadja (zárja ki) azt sem, hogy a múltban az államtól kaptál, és azt sem hogy a jelenben az egyháztól kapsz pénzeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 21:51:11

@444:

"nem értem ezt az őrült orbán és fidesz ellenességet."

85 milliárd okod van arra, hogy ne értsd.

FrVili 2019.02.07. 23:39:19

@444: Jaj te szegény (óh, a régi miépes nem ismernek engem meg…) nagyon sokat szenvedhettél, tisztességtelenül, akarom mondani tisztességesen elbánhattak veled azokban a 80-90-es években ott a keleti végeken, hogy ilyen nyúzott kis szenvtelen szófosó lettél. Biztos egy német filoszemita szembesített, hogy kevés vagy valamihez. Igy van, az összes tükör pusztuljon. Látom a logika és az egyenletek az erősségeid. Remélem, új elvtársaid mára mindenben kárpótolnak közpénzből a klubban. Ha azt hiszed most fönt van a csizmád az asztalon és hosszasan rágyújthatsz, ne szokj hozzá túlságosan kis pareto, mert hamarosan kirúgják a sámlit -amit asztalnak néztél- a lábad alól, és kikandikál a gombás lábkörmöd a csizmádbúl, épp ahogy az imént a szádbúl. Tudod így megy ez.

ijontichy 2019.02.08. 08:29:09

@444: "egy fillért nem kaptam az egyháztól, egy fillért nem kapok az államtól."
A Pártot (így nagy P-vel) kifelejtetted ;-)
"nem értem ezt az őrült orbán és fidesz ellenességet" Nem őrült, pragmatikus. Az Orbán vezette fidesznél - a körülmények figyelembevételével - még nem létezett kártékonyabb alakulat a magyar történelemben. Pont. Sajnálom szegény szülőhazámat. Én patrióta vagyok (még innen is), te meg nacionalista. Nagy különbség! Ennyi.
süti beállítások módosítása