1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.02.01. 19:22 HaFr

Szélsőjobboldaliság-e a cigányozás? Hozzászólás Bauer Tamás cikkéhez

Képtalálat a következőre: „cigány magyar”

Bauer Tamás, nagyra becsült liberális közíró, egykori politikus azt írja az ÉS mai számában, hogy a Jobbikkal azért nem szabad összefognia a "demokratikus baloldalnak", mert szélsőjobboldali párt, hiszen Ander Balázs parlamenti képviselő "cigányozott". Ehhez idézi Ander felszólalását, amit nem másolok ide, de -- néhány szót kiragadva ebből -- "gettósodó területekről", az integráció nehézségéről, "önszegregáló antikultúráról", állami kényszerről beszélni szerintem nem cigányozás, a "Kolompár Dzsenifernek juttatott gender szakos diploma" pedig nagyon ízléstelen (bár egy kicsit azért humoros is), talán cigányozás is (bár ennek a szemantikája nyilván változik az ország kulturális hot spotjai szerint), de nem szélsőjobboldaliság. Nekem van szerencsém életvitelszerűen ismerni egyszerre Bauer (meg a budai jobboldal, meg az angliai gyárosok meg a svájci bankárok meg a globális tanácsadók usw.) közegét a győr-soproni, szabolcsi és hajdúsági gyári dolgozóéval stb. -- mondhatom, teljes életet élek --, és tanúsítom, hogy szegregáció, lenézés és diszkrimináció mindegyik közegben van. Olyan is van, nota bene, hogy a fehér embert oltják le. Kérem, engem is szegregálnak a BAE Systems board roomjában meg az East India Clubban. Van ilyen. Oszt mégse nevezném egyiket se par excellence szélsőjobbos közegnek. Az emberek minden körülmények között megkülönböztetik magukat idegenek (betolakodók, felforgatók, a mások) kárára, védendő a biztonságukat, megszerzett pozícióikat és/vagy a privilégiumaikat. Fogadni mernék, Bauer is ezt teszi a maga élethelyzeteiben: felhúzza a kerítéseit, megmagyarázza magának a privilégiumait. Nem csoda: a doktriner nyitottság adott esetben az öngyilkosság egy szubtilisabb fajtája lehet.

Bauer olyan képet közvetít a toleráns, liberális, progresszív, esélyegyenlő világról, ami a valóságban nincs, bár kétségtelenül sokan beszélnek róla (ti. program, ideológia): amelyben a bárány a farkassal hál, miután leütötte (=progresszivizmus). Nos, a világ nem így megyen. Tetszettek volna jobban fölvilágosítani, akkulturálni, integrálni eszdéeszként. Nem most elkésve "demokratikus-humanista normarendszerezni".

Biztosíthatom Bauer Tamást, hogyha cigányozni szélsőjobboldali, akkor az ország nagyobb része szélsőjobboldali. Nem azért, mert cigányokat irtana, hanem mert erős sztereotípiái vannak -- és nem csak a cigányokkal szemben, hanem általában az életben maradáshoz! Ez a szegények és a hátrányos helyzetűek keresztje: nem jutott el hozzájuk Kant meg Teilhard de Chardin két alapítványi támogatás között, hogy kedvet ébresszen a nyitottság iránt. Itt csak az élet van. És közben mindenkinek a saját intoleranciája: a populistáké a kocsmában, a haladóké a pezsgős fogadáson, mindkettő politikát csinál belőle, aztán egymás intoleranciájára fintorognak. Megint csak, lehetett volna ezzel eszdéeszként kezdeni valamit úgy oktatásilag, mint gazdaságilag. Akkor is itt volt, azóta se lett nagyobb probléma a cigányozás. (Amint látszik, elválasztom a szélsőjobboldaliságért valóban felelős etnicizmust a cigányozástól. Az utóbbi azelőtt is létezett, hogy az etnicizmust a Fidesz alaposan felmelegítette volna.)

A fentebb említett hátrányos helyzetem a legtöbb olvasó számára dekódolhatatlan helyeken persze nem vethető össze a cigány népességünk egzisztenciális, kulturális válságával és a modernségből való kirekesztettségével. Nyilván, nem vagyok amorális vagy hülye. De -- amiért e cikket írtam -- egy hipotetikus, a társadalom töredéke fejében élő normákkal diszkvalifikálni egy pártot a vele kongeniális magyar valóságból richtig az a fajta abortív ellenzékiség, ami Bauer egykori pártját annyira antipatikussá tette és nagyon helyesen sírba vitte. Bauer egész cikke egyszerűen irreleváns. Sőt, vicces. A világ sokkal képlékenyebb, megbocsátóbb, kegyetlenebb és érdekesebb, mint a baueri ideológia.

Nos, tegyük fel, a Jobbik túléli a NER által kirótt egymilliárdos büntetés hullámait -- amely büntetés, elnézést, világos jele annak, hogy melyik az ellenzéki párt Magyarországon --, a Jobbikkal Orbánt dönteni kisebb megalkuvás lesz nagyon sok szavazónak, mint a maszoppal, Gerivel vagy a Ferivel. Van ez így. Mások vagyunk. Tessék csak először azt a döntést elvégezni, utána majd le lehet szalámizni a nácikat! Nélkülük ugyanis ez nemhogy 2030-ban, de se Bauer életében, se az enyémben nem fog megtörténni. Szóval, joúúú lenne egy más logika, mint az évek óta unalmas, sehova se vezető libbant fecsegésé.

Ui. Bauer tudhatná, hogy a Jobbik kétségbeesetten igyekszik középre húzni már két-három éve. Ebben akadályozni nemcsak unalmas, hanem végtelenül rövidlátó is.

363 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3014602636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindbender2 2019.02.01. 20:04:07

Ez se lesz index címlapon.

Janossz 2019.02.01. 20:27:16

Okos emberek sem látszanak érteni, hogy a szabaduláshoz népfront kell.

2019.02.01. 22:22:54

azt azért nem hiszem, hogy a jobbikot csak Bauer akadályozná a középre húzásban. valamint még: a helyzetben van valami kétségbeesett(ejtő?), hogy ilyen közegben, egy szebb napokat megélt széljobb párt középre igyekszik(merthogy hol a közép mostanában? a jó meleg szobában? :D).
+még: "Ez a szegények és a hátrányos helyzetűek keresztje: nem jutott el hozzájuk Kant meg Teilhard de Chardin két alapítványi támogatás között. Itt csak az élet van."
:D ohohóriási

2019.02.01. 23:35:31

errefelé a jobbikból kizártak egy jobbikos képviselőt, aki az önkormányzati ülésen azt találta mondani, hogy egy debreceni fiatalt zárjanak ki az arany jános ösztöndíj programból mondván, hogy neki inkább a "rostás winnetou" tehetséggondozóba kellene jelentkeznie.

erre válaszul a polgármester - nagyon helyesen -elhatárolódott a város nevében. nyilvánvalóvá kell tenni, hogy mindenféle egyéni kirekesztés származás, vallás, nemi irányultság alapján elfogadhatatlan. kivételt képeznek a hatalmi játszmák. sanyi a kútfúró szerint ágoston "kapitány" egy "tirpák".

ugyanez az ágoston legutóbbi botrányt kavaró kijelentése egy trágár stúdióelőadás miatt: "aki a habitusomat ismeri, tudja, ha akkor lett volna nálam egy pisztoly, lehet, hogy bemegyek a színházba. még az a szerencse, hogy nem volt."

ha valaki mérsékelt konzervatív, akkor azt mondja, hogy ezek a beszólások a kocsmában lehet, hogy nagyon "menők", de a közéletben ettől intézményesen el kell határolódni. és ez nagyon fontos. de éppen dogmatikus ortodox liberálisoknak, mint ez a bauer kellene azt mondaniuk, hogy vélemény nyilvánítás szent mert valami kis igazsága talán ágoston kapitánynak is van. és éppenséggel egy konzervatív is mondhatja, hogy egy városi színházban nem kellene illetlen darabokat előadni a stúdiószínpadon sem.

és egyébként a "libsik" azok, akik ugyanúgy különálló roma tehetséggondozó programokat indítanak, amit ugye ágoston képviselő "rostás winnetou" néven emleget. a "gecizés" a kocsmában "cigányozás" for your information.

túl kellene ezeken lendülni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.02. 04:52:19

@444:

"túl kellene ezeken lendülni."

Mutass példát.

2019.02.02. 08:34:58

@neoteny:
ezekben a kommentekben folyamatosan keverem az értelmeset az értelmetlennel. nekem úgy tűnik, hogy orbán politikai ellenfelei totális ellenzékiséget hirdetnek. mindent elleneznek. nem csak a hülyeséget, hanem mindent. semmi se legyen, mert úgy nem lehet rendszert váltani, hogy közben építkezünk. és erre a kormánypárt részéről a válasz az, hogy az ellenzéket le kell váltani. visszatér a száz évvel ezelőtti történelem úgy, hogy senkinek a haja szála nem görbül. és még ez lesz 19-ben. ha az ellenzéki összefogás az önkormányzati választásokon is besül, akkor ez a rendszer marad. ezt kell normalizálni.

DrGehaeuse 2019.02.02. 09:53:57

Bauer szellemi közegében a cigányozás mint “Anticiganizmus” a cigányság mint a nácik fejében összeálló “társadalmi konstrukció” vélt tulajdonságaira való inadekvát reflexió minősül!
Attól viszont szemérmesen elvonatkoztatnak, hogy az ő ilyetén felfogásuk és (sok más mellett) erre (is) alapozott politikai ideológiájuk legalább annyira “társadalmi konstrukció”. Ráadásul sokkal belterjesebb és szűkebb körben elfogadott.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.02. 09:54:35

@444:

"ezekben a kommentekben folyamatosan keverem az értelmeset az értelmetlennel."

Szerinted nincs olyan, hogy értelmes és értelmetlen (állítás/álláspont): szerinted minden vallás(i hit).

"visszatér a száz évvel ezelőtti történelem úgy, hogy senkinek a haja szála nem görbül."

Annak sem görbül egy haja szála sem, aki a kést villantó rabló "pénzt vagy életet!" felszólítására átadja a pénzét. A fizikai erőszaktétellel történő hiteles fenyegetés is erőszaktétel: a fenyegetéssel élő épp' a megfenyegetett hajszálainak görbülését helyezi kilátásba arra az esetre ha a megfenyegetett nem követi a fenyegetéssel élő utasításait.

A mindenkori államhatalom pedig olyannyira hitelessé kívánja tenni a fenyegetéseit, hogy írásba adja őket: a Btk-ban (általában) feltüntetik a büntetési tételek tartományát is a bűncselekmények és szabálysértések tényállásainak leírása mellett.

Vagyis az államhatalom mindenkori birtoklói, a kormányzatok a kormányzottak hajaszálait görbítgetik minden olyan esetben, amikor törvényeket hoznak és azoknak érvényt szereznek.

Amikor a kormányzat létrehozta a Nemzeti Dohányboltok intézményét, akkor ennek a törvényi koncepciónak szerves része volt a dohányneműek árusítási jogának megvonása mindenki mástól (ha bárhol/bárkitől lehet venni bagót, akkor a Nemzeti Dohányboltoknak versenytársaik lehetnének, ami erősen nemkívánatos jelenség a koncessziók elosztását végző politikusok és az azokat megszerzők számára). Törvényt hoztak arról, hogy más (partikulárisan az addig trafikosként vállalkozók) nem forgalmazhat dohányneműeket: és _ezzel meggörbítették mindazok hajszálait_ akik törvényes tiltás hiányában dohányneműek forgalmazásával próbálnának jövedelemre szert tenni (és akik már úgy is tettek a törvényes tiltás bevezetése előtt).

2019.02.02. 16:34:29

@neoteny:
a dohánykereskedők eldöntik, hogy az országgyűlésben bauer tamás képviselje az érdekeiket, vagy ne ő képviselje.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.02. 18:02:40

@444:

"ezekben a kommentekben folyamatosan keverem az értelmeset az értelmetlennel."

Szerinted nincs olyan, hogy értelmes és értelmetlen (állítás/álláspont): szerinted minden vallás(i hit).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.02. 18:25:46

@444:

"a dohánykereskedők eldöntik, hogy az országgyűlésben bauer tamás képviselje az érdekeiket, vagy ne ő képviselje."

Miért akarnák a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetői azt, hogy Bauer Tamás képviselje az érdekeiket az országgyűlésben?

erikgross (törölt) 2019.02.02. 18:50:46

Bauer kimondja azt amit a liberális értelmiség gondol, miközben tudja, hogy úgy sem ő dönt arról, lesz-e összefogás a jobbikkal, vagy sem.
kérdés persze, vajon a polkorrektségnek csúfolt, kirekesztő progresszív liberális nyelvhasználatot is ellenzi-e bauer, vagy csak a szokásos, akár a fentebb említett liberális narratívába illeszkedő értelmiségi dumát nyomja, miszerint a jobboldal meg az emberek többsége rasszista, antiszemit, anticiganista stb.

Szalay Miklós 2019.02.02. 23:05:17

Egy elég alapos általános összefoglaló a sztereotípiákról és előítéletekről:

egyvilag.hu/temakep/067.shtml

VT Man 2019.02.03. 00:05:57

Csak az a baj, hogy a ballib kommentelõk szoktak itt folyamatosan "cigány törpézni" a blogokban, ezzel megdõl a "szélsõjobb a legnagyobb rasszista" narratíva.

berne 2019.02.03. 00:47:14

Akkor most minden happy,keblemre jobbik, el van felejtve minden. Csak mert olyan aranyosan tartogat középre?

dare 2019.02.03. 02:26:19

@berne: Kíváncsi lennék arra, ha az Mszp-Dk kormányozna ilyen bebetonozott keretek között, akkor vajon felmerülne-e mondjuk a Fidesz részéről az, hogy összefogjanak a Jobbikkal, vagy sem?
Nem mellesleg a Jobbik kb pont annyira akar közösködni a leszerepeltekkel, mint amennyire ők velük.
A feles többség vagy rosszabb esetben a 2/3 az garantált a Fidesznek egy ilyen rendszerben, de a híveik folyamatosan osszák az észt, hogy mit hogy kéne kinek, hova merre, ami már ennyi év után nem gyengén idegesítő.
A centrális erőtér zseniálisan működik.
Nemrég kezdett csak el döcögni, amikor is a Jobbik középre kezdett húzni, és hagyott maga után egy űrt, amit a Fidesz be is töltött ha már így alakult a helyzet, és ezzel be is tudta így húzni a választást.
Rengetegen mondták Vonának, hogy butaságot csinált a középre pozicionálással, mert így tálcán kínálta a Fidesznek a győzelmet, ami igaz is, hiszen ha a Jobbik azzal a radikalizmussal száll bele a migránskérdésbe, mint teszem azt tette volna azt 10 vagy 15 évvel ezelőtt, akkor lehet megnyerte volna a választást.
De én örülök annak,hogy nem élt ezzel a lehetőséggel.
Tehát Vonát nem buzizni kéne a Fidesz csahosainak, hanem a lába nyomát kéne csókolgatniuk, mivel középre húzó Jobbik nélkül nagyon rezgett volna a léc a Fidesznek a választáson.

Az meg a világ pofátlansága, hogy miután behúzta a Fidesz a választást a rasszista szólamokkal, most kéretik a Jobbiknak visszamenni a szélre, mert a Fidesznek kell a hely középen.
Úgy látszik voltak a Jobbikban páran, akiknek volt az a pénz, amiért korpás lett a haj, és előzékenyen ajtót nyitottak a Fidesznek vissza a centrumba, ahol is felvállalják helyette a szélsőséges szólamokat, és helyreáll majd az a rend, ahol a híveik tovább pörgethetik majd azt a lemezt, hogy büdös nácikkal akar a baloldal parádézni.
Jópofa ez, csak következetlen.
Mert vagy elpuhultak, vagy büdös nácik legyenek.
Ez a kettőség én elhiszem, hogy nem zavarja a Fideszes pártsajtót, de ez a akkor most minden el van felejtve már egyáltalán nem humoros.
Én elhiszem hogy kell egy kemény antiszemita párt, mert az erőtér fenntartásához kell a szélsőség.
Csak baromira unalmas már ez a retorika.
Tényleg nagyon unalmas.
Mármint az, hogy a Jobbik náci párt.
Mert nem az.
Volt idő, mikor olyan húrokat pengetett, amelyekből nehéz lett volna mást kihallani, de most nem olyan húrokat penget.
Aki persze mást akar kihallani belőle, mint pl Bauer, akkor az azt is fog hallani, amit ő szeretne.
Csak ez is baromira idegesítő, hogy pont azok róják fel a Jobbiknak a múltját, és azt hogy ők nem tudnak megváltozni, akik már voltak itt hatalmon, és elég siralmas teljesítményt nyújtottak.
És nekik kellene elhinni azt, hogy ők tanultak a hibáikból, mert ők tanultak és punktum.
A Jobbik pedig nem tanult, mert nem és kész.
A Jobbik meg ugyanígy vélekedik a levitézlett lovagokkal kapcsolatosan, hogy ezek kb annyira változtak meg az elmúlt évek alatt, mint mondjuk a Duna folyási iránya.
Kész, patthelyzet.
A Fidesz meg röhög a markába.

Hiába indul meg az ellenzéki oldalon bármilyen mocorgás a Fidesz leváltása érdekében, valahogy mindig előkerülnek olyan szereplők, akiknek "korpás lesz a haja".
Ennyi korpás fejbőr között viszont lehetetlenség leváltani a Fideszt.
Igen, valóban minden happy.

HaCS 2019.02.03. 03:18:12

"Biztosíthatom Bauer Tamást, hogyha cigányozni szélsőjobboldali, akkor az ország nagyobb része szélsőjobboldali."

Ez a kulcsmondat.

screpes 2019.02.03. 06:10:08

@444:

Nem te kevered, keveredik az magától..
Te talán tudod mindenkor, hogy melyik része az értelmetlen?

Az olvasóid hivatottak eldönteni hogy melyik hányad az "értelmes". Vagy úgy gondolod, hogy te minden esetben elhallgathatod a "végzést", megspórolva az érvényes ítéletet: Hová vezet ez az elprivatizált konszolidáció a jószándékkal kikövezett utacska?
Gy Masa is azt mondja, ki kell várni mi lesz Paksból, paks2-ből.

Az ellenzéki mindent hülyeségnek tart, amit orbánék intézkednek, pedig dicsőíthetnénk helyi jelleggel mindent, ami OV akarata, jelleme, kommunikációja ellenében zajlik. és a gyógyító időtáv is rendelkezésre áll: milylen jó lesz, ha gyorsan felszárad a járda amit télen aszfaltiznak és csak tavasszal fog "kitörni"... de az sokára lesz, nem számít.

Te is időről időre kellemes zanzás hírekkel akarod jellemezni a debrecenkörnyéki helyzetet, a rózsaszínben tartott hírek jellemzője, hogy
A tömeggyilkos a térdén lovagoltatja az unokáját, de a térde az alkalmatlam, vagy a lovaglás? vagy az unoka?
A rossz időben rossz helyen kitétel ostobaság, mert a rosssz idő csak úgy vizsgálható, ha tudjuk, mi számított rosssz helynek, avagy fordítva.Rossz az időpont, ha helytelenkednek.

jajdehülyevagyok 2019.02.03. 07:33:32

Bauer inkább kommunista, mint liberális, csak ügyesen álcázza. A budai nyugdíjas apparátcsikok klubjából könnyű osztani az észt. Terelgeti kisunokáit a jó nevű iskolába, ahol egyetlen cigánygyerek sincs. Elképzelése sincs a valóságról. Amúgy a jobbik vezetése van akkora pancser, hogy még a választás előtt szétessen.

Moin Moin 2019.02.03. 07:37:14

A kedvenc kocsmámban is szegregálnának téged: nem lenne rajtad bőrnadrág és nem tudnád, mi az a Hoibe...

...De én, a liberális, ott lennék veled és megvédenélek!:-)

juletræ 2019.02.03. 07:57:25

Van aki meg olvassa az ES-t?

Legutobb a De Standaard-ot ejtettem (ugy hogy szombatonkent nem veszem meg), csak azert mert az ES-nel ketszer izlesesebb modon, de az ES-sel egyezo iranyba probalt indoktrinalni.

2019.02.03. 08:16:56

@screpes:
ahhoz, hogy a közélet normalizálódjon magyarországon vagy a jelenlegi kormánypártot, vagy a jelenlegi ellenzéket le kellene váltani.

két narratíva van. az egyik, hogy a rendszerváltás után létrejött politikai váltógazdálkodásnak, többpárti koalíciós kormányzásnak, nyugati típusú atlantista, transzatlantista polgári mintáknak és a globális kapitalizmusnak nincs alternatívája. ezzel szemben kapálózni nagyjából úgy fölösleges, mint a gravitáció ellen. mert hogy ezek természeti törvényként következnek az emberiség fejlődéséből. ez egy hitvilág, amit a nézőgyerekek többsége nem fogad el.

és ezzel szemben áll egy másik. van egy sajátos fejlődési pálya, ami csurka istván megfogalmazásában "se nem jobb, se nem bal, keresztény és magyar". és ez is egy hitvilág. amit a nézőgyerekek egy kisebb része nem fogad el.

na most, hogy legyen?

Kelly és a szexi dög 2019.02.03. 08:33:49

Bauer Tamást az apja által gyakorolt módszerekkel kellene tesztelni - vajon meddig tartana ki a mostani álláspontja mellett?

2019.02.03. 08:35:10

Jaj, jaj cigányoznak ! De bauer mondja már meg, hogy mit is kellene tenni, ha egy kis borsodi faluban az idős egyedül élő nénit agyonverik ? Imádkozni kellene, vagy áldott Adventet kívánni ? Melyik hoz békét és melyik teszi helyre a közbiztonságot ?!
Ha vannak tótok, ha vannak sárgák, feketék és ázsiaiak, akkor miért is baj, ha a cigányokat nevükön nevezik ? Vagy legyenek svéd cserediákok, norvég hójárók, vagy dán buckalakók , finn jégkunyhókészitő kisiparosok ? Ne röhögtessen már az " úr " meg !

Ha egyes liberális politikusok, szeretnék meglátni azt hogy mi a valóság, javaslom--Nógrád, Szabolcs és Borsod megyében vegyenek eladó lakást. "Ócccó ", mégis egyre több van üresen, áll kifosztva feltörve és lerombolva---miközben Magyarországon javul a közbiztonság, és itt 1 hét alatt rend lesz ! Aztán rend nincs, képmutatás van, és akkor miért csodálkozunk, ha a vidék elnéptelenedik ? Pedig mireánk is vigyázhatna a tek, az orsz.gyűlés , vagy testőrök , netán a gyászhuszárjainak hada, --hiszen hasznosabbak vagyunk holmi tingli-tangli politikusnál--mert őket is mi tartjuk el !! Igaz, de csak ők lophatnak !!

De vajon az cigányozik-e,aki elkeseredésében ,félelmében kétségbeesésében szidja azokat akik netán , ellopták az idős emberek vagyonkáját, akinek szétszedték a házát, akinek szüleit ártatlanul meglincselték, vagy netán idős szüleit megkínozták, agyonverték ? Ez cigányozás volna ?

Nem inkább a valóság, amitől szemlesütve próbálunk--több tíz éve magyarázkodva másfelé terelni a probléma lényegét és magyarázni a megmagyarázhatatlant ?

lac1 2019.02.03. 08:35:38

Nem szoktam a blog irojaval mindig es mindenben egyet erteni, de most szinte igen.
Erzem, hogy eroszakkal probalja magat intellektualisan elvalasztani magat a tobbsegtol, de most kivetelesen jo ezt igy olvasni.

Pipas 2019.02.03. 08:54:54

A baloldal mindig is kissé rasszistább volt mint a jobboldal, ez természetes. Baloldalinak lenni annyi, mint a társadalmi különbségek csökkentését célozni, az pedig nyilván általában a közemberek célja. Akik amúgy általában rasszistábbak, többet találkoznak és többet foglalkoznak elmaradott kisebbségekkel.

A jobbik meg soha nem volt szélsőjobb, sőt jobb oldal sem. Baloldali pártként a kisebbségek problémáival, azok felemelésével, a társadalmi különbségek csökkentésén dolgozott. Szociálisan érzékeny, nemzeti politikát folytattak, nemzetiszocialista párt volt mindig is. Csakhogy ezt nagyon zsenáns kimondani, mert égés a nácik után nemzetiszociálisnak lenni, ezért azzal hülyítették a szavazóikat, hogy ez a jobboldaliság. Nem nem az.

És igen, Hitler és a nácik sem voltak jobboldaliak soha, erősen rasszista szocialista, azaz baloldali párt voltak. A kommunistáknak ez zsenáns volt és elterjesztették róluk, hogy jobboldaliak. Hazugság volt, a náci párt mindig is a társadalmi különbségek csökkentésén dolgozott, munkáspárt volt. Az egyetlen különbség a kommunistákhoz képest az volt, hogy nem vagyoni, hanem származási alapont akarták eldönteni, hogy kit rekesszenek ki a társadalomból, nemzeti és nem nemzetközi volt az álláspontjuk.

BiG74 Bodri 2019.02.03. 09:04:26

Szélsőjobbos-e cigányozni?
Kb. annyira, mint nácizni meg balos, liberális.
Kérdés, mivel tölti fel a user az amúgy egyszerű szót.

Pipas 2019.02.03. 09:06:24

"Szélsőjobboldaliság-e a cigányozás?"

Valójában európában a baloldal van többségben, jobboldalinak lenni zsenáns, ciki, már-már törvénybe ütközik.

Ennek köszönhetően aztán minden negatív tulajdonságot a jobboldalhoz sorolnak az emberek, a baloldalról pedig csupán emelkedett szellemben és dícsérőleg lehet megemlékezni.

Így lett a jobboldal rasszista, a baloldal meg a rasszizmus nagy ellensége. Annak ellenére, hogy soha senkinek sem sikerült hitelt érdemlően bemutatnia, hogy a baloldali szavazők kevésbé rasszisták volnának.

Elég az, hogy aki baloldali az buzgón mondogatja, hogy ő nem, de a jobboldal bizony kegyetlenül rasszista. Azaz tulajdonképpen bemondás alapján megy a dolog.

Így lettek a baloldaliak demokraták is: több generáción keresztül bizonygatták, hogy csak a proletárdiktatúra hozhatja el a kánaánt, most meg kiderült, hogy tulajdonképpen baloldalinak lenni annyi, mint demokratának lenni.

Így lettek liberálisok is, szépen ki is forgatták a liberalizmust, mint eszmét. A liberalizmus mára nem azt jelenti, hogy legyen szabad dolgokat tenni, hanem azt, hogy szélsőséges erővel üldözzünk mindent, ami a hivatalos kánonon kívül esik.

Annyira liberálisok és demokraták lettek, hogy mára kizárnák a társadalomból azokat, akik bizonyos szavakat használnak. Mindegy, hogy milyen értelemben, mondatban, jelentéssel, a lényeg, hogy ne is lehessen beszélni bizonyos dolgokról.

2019.02.03. 09:12:27

@screpes:
mondok egy nagyon egyszerű példát. errefelé létrehoztak egy tudományos élményparkot. olyasmit, mint a csodák palotája, csak valamivel kisebbet.

február 3.
1881-ben ezen a napon született Galamb József mérnök, a Ford T-modell egyik megalkotója.
1966-ban ezen a napon landolt a Luna-9, az első simán leszálló űreszköz a Holdon.

Vasárnapi tudomány: Okosautó
Planetáriumi program:
A Földtől a Világegyetemig
Visszatérés a Holdra

tehát ugye a nemzeti és nemzetközi múltból kiindulóan azt mondják, hogy galamb józsef bácsi épített egy jó kis autót. te is építhetsz. és egyébként kapcsolódhatsz a nemzetközi űrállomáshoz.
ez egy mai program.

jövő héten kifejezetten "gender" előadás lesz.

Tudjátok, hogy ki volt az első tudós, aki kétszer is Nobel-díjat kapott? Ki lehet, aki párjával együtt legelőször állított elő mesterséges radioaktív anyagot? Ki az, aki először készített röntgenfelvételt a B12-vitaminról, és ki térképezte fel elsőként a sejtek fehérjegyárainak működését?

nők a kémiában címmel tartanak előadás. a fiúk általában a fizika, a lányok inkább a kémia felől érdeklődőek természettudomány iránt.

ezt 50 millió forint befektetéssel évi 200 millió forintból működtetik. ebből is látszik, hogy az eszközparkot bővíteni kellene. és úgy nagyjából évi 1,000 forintból lehet reáltanodájuk. úgy, hogy ennek a mezővárosokban agrár jellege van. és ehhez aztán még hozzájárulhatnak a kapitalista nagyvállalatok. jelenleg is van basf kölyöklabor.

www.agoradebrecen.hu/wp-content/uploads/w3.jpg

tehát a korrekt az lenne, hogy mindenkitől elveszünk évi ezer forintot azért, hogy legyen vasárnapi tudomány. arról is szóljon a mese. de lehessen járni a misére is. csak úgy tűnik, hogy ilyen típusú ígéretekkel nem lehet választást nyerni. mert a pártok nem ilyeneket mondanak. ez esetben lehet, hogy nem kell ennyi párt. az is lehet, hogy elég lenne egy. amelyik megteremti a vallást. és ezek után a függetlenek megteremtik a modern magyarországot, vagy nem teremtik meg. ez egy lehetséges fejlődési pálya. a többpártrendszer ezt 30 éve nem hozta létre. lehet, hogy ebből vissza kellene lépni. de nyerhet választást az ellenzék. és magyarország visszatérhet a rendszerváltás és a nyugati típusú demokrácia alaptéziseihez.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 09:17:57

@444: nagyon szépen megfogalmaztad, hogy nem fidesznyalonc vagy, "csak" kollaboráns...még szarnak is puha.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 09:21:50

@Pipas: nem, Európa pont nem így néz ki. Az, hogy te Magyarországról így látod, kettős torzítás.

BiG74 Bodri 2019.02.03. 09:24:33

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Mijaza kollaboráns, és honnan kezdődik?

Pipas 2019.02.03. 09:26:59

@Igazamvanvagyigazamvan?: "nem, Európa pont nem így néz ki. Az, hogy te Magyarországról így látod, kettős torzítás."

Most komolyan, van valami értelme leírni, hogy "nem, nem jól látod, nem így van"? Egyetlen érv, egyetlen hivatkozás, magyarázat nélkül beírni, hogy "nem így van, kész"?

Nézd meg az EU parlament közvetítéseit, az összetételét. Baloldali? Az. Hány olyan hivatásos politikus van európában, akik a kommunista, a marxista, sőt maoista szellemi vonalat büszkén felvállalják? Vannak ilyenek. Hányan vannak, akik büszkén állítják, hogy hitler politikai nézetei segítették formálni a személyiségüket?

Honnan a francból veszed, hogy te látod európát, én meg vak vagyok? Mik az érveid?

2019.02.03. 09:31:01

@Pipas: "Akik amúgy általában rasszistábbak, többet találkoznak és többet foglalkoznak elmaradott kisebbségekkel."--irod.

Ezt komolyan gondolod ? Akkor én rasszista vagyok ?! Mert egy 3 H megyében lakom ? Ember, tudod te miről és mit írsz ?! Én ide születtem, itt nöttem fel, miként a fiaim is. Ők már elmentek--hála az égnek, én pedig majd megyek.
Mert ha nem ott élsz, nem érted, nem érzed és nem is tudod elképzelni azt ahelyzetet , amiben az ott élők vannak. Élnek és nincs kitörési pont .

Tudod ez olyan mint az idős bácsi, elmegy az állatkertbe és meglátja a zsiráfot. Ez mi--kérdezi. Ez egy zsiráf --mondják neki. De ilyen nincs mondá a bácsi.
Pedig itt van és láthatja létezik.
Azt látom, mondja a bácsika, de akkor is ilyen állat nem létezik !

Tehát könnyebb ráfogni arra amit nem látsz, hogy ez pedig nem létezik,ilyen nem lehet-- mint elfogadni és elhinni hogy a helyzet többszörösen rosszabb mint a régi időkben ,az "átkosban " volt. Könnyebb cimkézni--hogy rasszista, mint azt bevallani, hogy szarabbul élünk mint 1985-ben, és hogy nincs jövőkép, hogy nincs biztonság. Csak a problémák halmozódnak és a nagyot mondó politikusok gyülekeznek--mint a dögkeselyűk a préda fölött .

Pipas 2019.02.03. 09:34:29

@jános515: "Ezt komolyan gondolod ? Akkor én rasszista vagyok ?! "

Nem, hogy a fenébe olvasod ezt ki belőle? Az "akik általában" és a "minden egyes" közt fel bírod fogni a különbséget?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 09:34:55

@VT Man: Csak az a baj, hogy a ballib kommentelõk szoktak itt folyamatosan "cigány törpézni" a blogokban, ezzel megdõl a "szélsõjobb a legnagyobb rasszista" narratíva."

Miért is?
Tudod a legnagyobb mit jelent?
Avagy gondolkodtál már azon, a"cigány törpe" mennyiben rasszizmus?

BiG74 Bodri 2019.02.03. 09:37:36

@Pipas:
Ha van miért, inkább neked kellene tanulnod belőle, hogyan nem jó fogalmazni.

BiG74 Bodri 2019.02.03. 09:39:20

Tényleg, van különbség a cigány törpe, és törpecigány között?

Pipas 2019.02.03. 09:39:43

@jános515: "Tehát könnyebb ráfogni arra amit nem látsz, hogy ez pedig nem létezik,ilyen nem lehet-- mint elfogadni és elhinni hogy a helyzet többszörösen rosszabb mint a régi időkben"

Semmit nem mondtam arról, hogy a helyzet jobb vagy rosszabb lenne mint a régi időkben.

Az én helyzetem jobb, a tied meg szemmel láthatóan rosszabb. A régi rendszerben az iskolázatlan emberek kiröhögtek meg kigúnyoltak, most ötször annyit keresek mint ők. Változik a világ, én meg nem vagyok szociológus, hogy ezt elemezgessem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 09:39:49

@Pipas: Miért kellene érvelnem egy kinyilatkoztatásra? Neked hited van, az ellen észérvekkel nem megy ünk semmire.

Pipas 2019.02.03. 09:41:29

@BiG74 Bodri: "Ha van miért, inkább neked kellene tanulnod belőle, hogyan nem jó fogalmazni."

Nem lehet úgy fogalmazni, hogy mindenki megértse. Pláne, aki nem is akarja.

Pipas 2019.02.03. 09:42:59

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Miért kellene érvelnem egy kinyilatkoztatásra? Neked hited van, az ellen észérvekkel nem megy ünk semmire."

Én érveltem, te nyilatkoztatod ki a dolgokat. Amolyan óvodás "nem, is, mert neked nincs igazad, nekem van" módon.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 09:43:07

@Pipas: "
Semmit nem mondtam arról, hogy a helyzet jobb vagy rosszabb lenne mint a régi időkben.

Az én helyzetem jobb, a tied meg szemmel láthatóan rosszabb"

Tehát mit is mondtál?
Ja, semmit...

Pipas 2019.02.03. 09:45:12

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Avagy gondolkodtál már azon, a"cigány törpe" mennyiben rasszizmus?"

Annyira, ha nem egy eltárs mondaná a parlamentben már pár liberális elájult volna, jelentés is készült volns róla és három elvtársad már az ajtónak is rohant volna. Napirajon megörökítve.

BiG74 Bodri 2019.02.03. 09:49:35

@Pipas:
Szerintem csak félre ment egy kicsit, aztán máris úgy tűnik, mintha egy feloldhatatlan vitában lennétek, pedig még csak ellentmondás sincs köztetek. Mindössze egy olyan meghatározást használtál, melyet a kolléga negatív jellemzésnek értékel. Ami nagyon árulkodó vonás amúgy is.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.02.03. 09:50:48

Kitűnő írás. És mellesleg lelőtted az egyik készülő blogposztomat is. :-) Most várhatok vele, és fogalmazhatom át újra. Szégyelld magad.

Pipas 2019.02.03. 09:52:45

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Tehát mit is mondtál?"

Nem lehetsz ennyire egyszerű! Semmit nem mondtam, amit idéztél azt utána mondtam.

De még akkor sem mondtam semmit, hogy a "helyzet" jobb vagy rosszabb lenne. Az én helyzetem jobb, ezt tudom, a te helyzeted rosszabb, mert ezt bizonygatod. Ez azonban nem jelenti azt, hogy "a helyzet" jobb vagy rosszabb, csak azt, hogy az "én helyzetem" jobb, a tied meg rosszabb.

Látod, a szoci rendszerben az ilyen emberek, akik egy egyszerű gondolatmenetet nem tudtak vagy nem voltak hajlandóak követni folyamatosan engem gúnyoltak. Jobban kerestek mint én, sok lehetőségük volt ügyeskedni, nekik állt a pálya.

Munkás-paraszt kormány volt, a munkásoknak meg a parasztoknak állt a világ, na meg persze a belőlük lett álértelmiségnek, politikusoknak.

Ma meg három havi fizetésemből lehet venni egy gépet, ami egy nap alatt lapátol annyit, amennyit egy munkás két hét alatt, a piac meg beárazta ezt. Azt, hogy ez jó vagy rossz én kihagynám, de ezt történt.

Pipas 2019.02.03. 09:53:41

@BiG74 Bodri: "Mindössze egy olyan meghatározást használtál"

Hmmm... melyiket? A jobb és baloldal meghatázását?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 09:54:38

@Pipas:
Valójában európában a baloldal van többségben, jobboldalinak lenni zsenáns, ciki, már-már törvénybe ütközik"

Ez lenne az érv???

Ezzel szemben Olaszország, Hollandia, Dánia, de akár Franciaország és Németország példája áll, hamár kivesszük a képletből a U.K.-t.

Franciaországban a megmozdulások nevezhetők sok mindennek, de jobboldalinak egy balos kormánnyal szemben semmiképp.
A francia-német hegemónia sok minden lehet, de internacionalizmus semmikép, de kommunista, szocialista, baloldali sem. Nem, nem liberális.

Ja, hogy jobbról minden baloldalinak látszik? Az utóbbi években Habonytól keletre tudjuk, hogy a Jobbik egy libsi-bolsi, látensbuzi formáció. A fidesz szerint....attól még nem az. Na ugyanígy megvezetnek a nemzetközi politikában is.
Trump-Putyin....mindkettő barátsága kell, de ők nem nagyon barátkoznak mostanság. Ugyanazok a módszereik. Baloldaliak? Jobboldaliak?

BiG74 Bodri 2019.02.03. 09:57:17

@Pipas:
"Akik amúgy általában rasszistábbak, többet találkoznak és többet foglalkoznak elmaradott kisebbségekkel."

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 09:58:00

@Pipas: ?: "Avagy gondolkodtál már azon, a"cigány törpe" mennyiben rasszizmus?"

Annyira, ha nem egy eltárs mondaná a parlamentben már pár liberális elájult volna, jelentés is készült volns róla és három elvtársad már az ajtónak is rohant volna. Napirajon megörökítve."

Látod, ez sem érv.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 10:01:16

@Pipas: két eset lehetséges:
a helyzet értékelése nem történt meg, azért hozod fel jövedelmi helyzeted, hogy hencegj.
A helyzet értékelése megtörtént, a saját helyzeted javulásával támasztod alá. Nem érv...

Pipas 2019.02.03. 10:03:24

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Ez lenne az érv???

Ezzel szemben Olaszország, Hollandia, Dánia, de akár Franciaország és Németország példája áll, hamár kivesszük a képletből a U.K.-t."

Ezekben az országokban a politikai erők elsöprő többsége a társadalmi egyenlőség mellett tette le a voksát. Esélyegyenlőség, mindenkinek járó jogok, a törvény előtti egyenlőség, egyenlő pályák, egyenlő esélyek, általános és egyenlő szavazati jogok, a boldoguláshoz való általános jog.

Ezt a politikai attitűdöt nem lehet jobboldalinak nevezni, a jobboldali politika lényege a társadalmi különbségek elfogadása, sőt mélyítése. Nemesek és közemberek, gazdagok és szegények, hatalmasok és hatalommal nem rendelkezők.

Attól félek, hogy te is elfogadod a jobb és baloldali politika azon meghatározását, amit egyes politikusok próbálnak beléd sulykolni, hogy ti. a jobboldali rasszista, a baloldali nem az, a jobboldali tekintélyelvű, a baloldali nem az, a jobboldali maradi, a baloldali haladó, a jobboldali diktatúrikus, a baloldali demokrata.

Nem, ez nem így van.

"The left–right political spectrum is a system of classifying political positions, ideologies and parties, from equality on the left to social hierarchy on the right."

en.wikipedia.org/wiki/Left%E2%80%93right_political_spectrum

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 10:03:54

@Pipas: tehát szerinted az a rasszizmus, amitől "Annyira, ha nem egy eltárs mondaná a parlamentben már pár liberális elájult volna, jelentés is készült volns róla és három elvtársad már az ajtónak is rohant volna. Napirajon megörökítve."

Látod, aki így érvel, azt hogyan győzhetném meg észérvekkel?

Hisz nincs egyetlen érved sem!!!

Pipas 2019.02.03. 10:07:25

@Igazamvanvagyigazamvan?: "két eset lehetséges:
a helyzet értékelése nem történt meg, azért hozod fel jövedelmi helyzeted, hogy hencegj."

Anonim hencegés olyanoknak, akiket nem is ismerek? Elég fura lenne.

"A helyzet értékelése megtörtént, a saját helyzeted javulásával támasztod alá. Nem érv..."

Nem, nem támasztotam alá semmit a helyzetemmel. Az ország helyzete, a társadalom helyzete szempontjából az én helyzetem teljesen irreleváns.

Az én helyzetemet azért hoztam fel, mert a vitapartnerem felhozta az ő helyzetét és azt általánosította az egész régióra, amiben él. Én a magam példáját ellenpéldának hoztam és azt állítottam, hogy az egyén nem képes megismerni a rgi helyzetét, ha csupán a maga életét veszi alapul.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 10:08:05

@BiG74 Bodri: kollaboráns: együttműködő.
A fenti iromány szerzője például jobb meggyőződése ellenére mosdatja a jelenlegi rezsimet. Ezzel kvázi elismeri, támogatja azt.

2019.02.03. 10:09:33

@Pipas: Bocs, de én soha és sehol nem magamról irok. Bár nem vagyok szociológus--hála Istennek--de én itt élek és csak azt irom, próbálom megértetni, hogy nem a pesti fotelból kell osztani az észt, hanem tapasztalatból lehet és szabad véleményt nyilvánitani. Aki nem ezt teszi, az vagy hiteltelen vagy képmutató.

De ha már a fogalmazásnál tartunk,és az általam felvázolt dolgok, mondatok,szavak értelmezésénél magyarázkodunk, - akkor javaslom és kérem, tessék már az itt leírtakat annak jelentését, tényszerűségét értelmezni, mert van mit, amint látom.

Pipas 2019.02.03. 10:13:09

@Igazamvanvagyigazamvan?: "A fenti iromány szerzője például jobb meggyőződése ellenére mosdatja a jelenlegi rezsimet. Ezzel kvázi elismeri, támogatja azt."

Te öregem, egy politikai agitátor vagy, aki nem azt mondja, ami a kánon azt egyszerűen leszólod. Eleve az, hogy a "jelenlegi rezsim" az érdeklődésed tárgya, már sokat elárul.

Nem azzal foglalkozol, hogy egy kijelentés igaz -e vagy hamis, hanem azzal, hogy az milyen színben tünteti fel a "jelenlegi rezsimet". :D

Pipas 2019.02.03. 10:15:11

@jános515: "nem a pesti fotelból kell osztani az észt, hanem tapasztalatból lehet és szabad véleményt nyilvánitani. Aki nem ezt teszi, az vagy hiteltelen vagy képmutató.

De ha már a fogalmazásnál tartunk,és az általam felvázolt dolgok, mondatok,szavak értelmezésénél magyarázkodunk, - akkor javaslom és kérem, tessék már az itt leírtakat annak jelentését, tényszerűségét értelmezni, mert van mit, amint látom."

Oké. Tényszerűen nem fotelben ülök, nem is szoktam és nem pesten lakom, soha nem is laktam. Nem is budán.

Ez tény. Ha tehát azt akartad üzenni nekem, hogy nem pesti fotelből kellene osztani az észt, akkor mellément.

antiindex 2019.02.03. 10:18:59

A blogger érvelési hibák sorozatait követi el.

1) Arra akar rámutatni, hogy a mindennapi életben sokszor, sok helyen előfordul rasszizmus és xenofóbia. Ja, Igen. Cáfolja ez azt, hogy a cigányozás nem szélsőjobboldali dolog? Nem, nem cáfolja. Arra mutat rá, hogy ilyen szélsőjobboldali elemek sajnos a társadalomban sok helyen előfordulnak.

2) Azt állítja, hogy Bauer maga is bevállal ilyen dolgokat. Bizonyíték nélkül.

3) Az, hogy a cigányok között is előfordul előítélet a nem cigány emberekkel szemben, az megint nem mond semmit a cigányozásról. Logikailag két teljesen független, ellentétes dolog. Nyilván vannak szélsőjobboldoli cigányok is. De ez hol érv?

Úgyhogy de, a cigányozás, és az említett felszólalás is szélsőjobboldali. Hogy most ez a Jobbik esetében mennyire súlyos dolog, az vitatható, és az is, hogy ennek fényében mennyire érdemes velük összefogni. Szerintem sem kell velük nagyon összefogni, de Orbán buktatása érdekében, értelmes keretek között lehet tárgyalni velük. Bizonyos korlátok között.

A szerző egyébként ostoba, nem tudom, minek reklámozza az ostobaságát a blogján már évek óta. Az index meg rendszeresen kiemeli, de hát az index is egy szennylap. Ugyanazok az idióta blogok mennek már évek óta, színvonalas blogokat meg mellőznek.

BiG74 Bodri 2019.02.03. 10:21:15

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Az együttműködés teljesen normális a politikában is, de még nem kollaboráció. A jelenlegi kurmányról megvan a véleményem, viszont vannak tények melyek elismerése két ellentétes oldalon, nem kollaboráció. Azért kérdeztem, hogy honnan kollaboráció?
Nem ártana jobban átlátni a dolgokat, mert a konok, irracionális politizálás az ellenzéki oldalon, inkább kollaboráció a fityisszel, mint ez a cikk, mely szerintem, nagyon is jól sikerült.

antiindex 2019.02.03. 10:22:17

"Az emberek minden körülmények között megkülönböztetik magukat idegenek (betolakodók, felforgatók, a mások) kárára, védendő a biztonságukat, megszerzett pozícióikat és/vagy a privilégiumaikat. Fogadni mernék, Bauer is ezt teszi a maga élethelyzeteiben: felhúzza a kerítéseit, megmagyarázza magának a privilégiumait. Nem csoda: a doktriner nyitottság adott esetben az öngyilkosság egy szubtilisabb fajtája lehet."

Ez egy igen aljas, homályos szöveg. Tele van konkrétumok nélküli, általános vádaskodással, hangulatkeltéssel. Egy olyan állítást fogalmaz meg, amelyik homályos, tárgyalhatatlan, viszont gyűlöletkeltő. Azt elhiszem, hogy a szerzőben magában is van zsigeri rasszizmus és előítélet, ami itt bugyborékol kifele, de ez a szerzőről szóló ítélet.

2019.02.03. 10:27:28

@Pipas: Hol írtam én az én életkörülményemről , hol és mikor kérdeztem én a te helyzetedet a kommentekben ? Mit tudsz te rólam ? Látnok vagy? Vagy kártyából jósolsz ?

"Az én helyzetemet azért hoztam fel, mert a vitapartnerem felhozta az ő helyzetét és azt általánosította az egész régióra, amiben él. Én a magam példáját ellenpéldának hoztam és azt állítottam, hogy az egyén nem képes megismerni a rgi helyzetét, ha csupán a maga életét veszi alapul."--
Hol is írtam erről , ami rólam szól--általában, mint ahogyan a régióról is ?

De valóban értelmezni kellene megtanulni, és nem csak belegondolni dolgokat, olyanokat amit senki és sehol nem írt le. Bocs, de azt hiszem, tovább felesleges nyomni a süketelést, mert értelmetlen és felesleges is.

Pipas 2019.02.03. 10:27:52

@antiindex: "Arra akar rámutatni, hogy a mindennapi életben sokszor, sok helyen előfordul rasszizmus és xenofóbia. Ja, Igen. Cáfolja ez azt, hogy a cigányozás nem szélsőjobboldali dolog? Nem, nem cáfolja."

Nem érvelési hiba, egyszerűen nem értetted meg. A rasszizmus nem kizárólag a szélsőjobboldali beállítottságú emberekre jellemző, teljesen indokolatlan azt mondani, hogy "szélsőjobboldali dolog".

"A szerző egyébként ostoba"

Argumentum ad hominem érvelési hiba.

Pipas 2019.02.03. 10:32:58

@jános515: "Hol írtam én az én életkörülményemről ,"

Itt:

"Én ide születtem, itt nöttem fel, miként a fiaim is. Ők már elmentek--hála az égnek, én pedig majd megyek.
Mert ha nem ott élsz, nem érted, nem érzed és nem is tudod elképzelni azt ahelyzetet , amiben az ott élők vannak. Élnek és nincs kitörési pont ."

"hol és mikor kérdeztem én a te helyzetedet a kommentekben ?"

Nem kell arra várnom, hogy kérdezz, szabadon elmondhatom anélkül is. Ahogyan te elmondtad én is elmondhatom.

"Hol is írtam erről , ami rólam szól--általában, mint ahogyan a régióról is ?"

A helyzetről szóltál, amiben "az ott élők vannak". Ott, olvasd el mit írtál.

"De valóban értelmezni kellene megtanulni, és nem csak belegondolni dolgokat, olyanokat amit senki és sehol nem írt le."

Elég jól lehetett érteni mit írtál. Te hoztad fel az életkörülményeket, te hoztad fel, hogy azok rosszabbak mint voltak. Én ilyenről előtte nem írtam.

Pipas 2019.02.03. 10:34:48

@BiG74 Bodri: "Az együttműködés teljesen normális a politikában is, de még nem kollaboráció."

A kollaboráció azt jelenti, hogy "együttműködés". :D

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 10:57:38

@Pipas: kiragadtál egy részt az egészből.
Mondd, tudsz te egyáltalán érvelni?
Eddig az jött le, hogy nagyon tízéves szinten van az érvelésed. Mondok valamit, hozok rá egy példát és te a példát támadod!!!
Ezek szerint igazam van az állításomban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 10:59:12

@Pipas: "Kollaboráció (kollaborálás) latin eredetű szó, jelentése pedig az együttműködés."

Az nagyon tetszik, amikor valaki büszkén röhög a saját butaságán...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2019.02.03. 11:02:43

Nos, én is szoktam cigányozni. Én is jobban figyelek a tárcámra, ha cigány van a közelben. Ám ettől nem gondolom, hogy fasiszta, náci stb lennék. Ez inkább élettapasztalat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 11:04:26

@BiG74 Bodri: attól még a kollaboráció latin eredetű szó, jelentése együttműködés.
"Kollaboráció (kollaborálás) latin eredetű szó, jelentése pedig az együttműködés.

A szociológiában főleg: Bárminemű együttműködés az elnyomó hatalommal vagy az ellenséges megszállókkal. Az együttműködés módja lehet aktív vagy passzív. –"
"kollaboráció főnév -t, -ja (rendsz. csak egyes számban)
1. (ritka, választékos) Együttműködés. Kellemes vele a kollaboráció. Egy bizonyos kollaboráció alakult ki köztük.
2. (politika, rosszalló) <A második világháború alatt vmely leigázott nép egyes tagjai részéről> együttműködés a fasiszta megszállókkal. A francia, a norvég burzsoázia kollaborációja a német fasisztákkal"

kollaboráció | A magyar nyelv értelmező szótára | Kézikönyvtár - Arcanum
www.arcanum.hu › online-kiadva...

Populista Pista 2019.02.03. 11:04:52

Jeszenszky Gézának egy 25 évvel korábbi mondatáért kellett lemondani a norvégiai nagyköveti posztról. Az akkori egyetemi jegyzetében arról írt, hogy a romák hátrányos helyzetét nehezítik olyan szokások, mint a belterjes házasodás, az ebből eredő egészségkárosodás. Teljesen tárgyilagos hangvételben, tényszerűen.

Pesti liberális körök elővették a dosziét, feljeletették a norvég partnereiknél, ezt követően Jeszenszky gyakorlatilag ellehetetlenült. Bojkottálták a követség által rendezett bankettet, végül csak úgy lehetett megrendezni hogy Jeszenszky mint nagykövet távol maradt (!).

Ezek után télleg nem tudom, mit remél a Jobbik a libsiknek való benyalizástól? Róluk olyan vastag dosszié van, amit bármikor elő fognak venni ha az érdekük ezt kívánja. Éppúgy, mint a galamblelkű Jeszenszky, vagy a Medgyessy D 209-es dossziéját.

Janossz 2019.02.03. 11:06:02

@BiG74 Bodri: @Igazamvanvagyigazamvan?:
" jobb meggyőződése ellenére mosdatja a jelenlegi rezsimet. Ezzel kvázi elismeri, támogatja azt. "...saját és közvetlen környezete számára a rendszer által biztosított előnyök megtartása reményében.
Neki így pont jó. Miközben a nagy többségnek meg nem egészen.
Ennek tökéletes tudatában tolja a szekeret azért, társutasként az általa sem teljesen elfogadott (bármilyen) rendszerben.
Tipikus Kelet-Európai Humbl Úr.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 11:08:57

@BiG74 Bodri: "Szisztematikus folyamat, melynek során az emberek egymásra utalva együtt dolgoznak a szakma gyakorlatának elemzése és befolyásolása céljából, hogy jobb egyéni és kollektív eredményeket lehessen elérni. Az EFFeCT projekten belül a kollaboratív együttműködés a tanulás és a tanítás kritikus kérdéseire összpontosít."

Tehát van a kollaborációnak több értelmezése, ebből csak egy, ami rossz értelmű

"
Az iparban: Hagyományos technológiával és biotechnológiával működő gyógyszeripari cégek együttműködése.
A számítástechnikában: Az összetett struktúradiagram azt is mutatja, hogy az adott szerkezet milyen együttműködést tesz lehetővé"

2019.02.03. 11:33:26

@Pipas: Nos, azt hiszem valamit meg kellene tanulnod. Ha egy kommentben irogatsz, vannak általános dolgok--amelyek sok emberre vonatkoztathatóak, de csak abban az esetben vedd magadra --ha neked cimezték és a cimzettje te vagy--azaz Pipás !

Nos én valóban irtam--de az ott élők helyzetéről, az ott élők életkörülményeiről irtam, a kilátástalanságról és a sötét jövőképről ! De nem rólad, nem magamról és nem az életkörülményedről és nem az én vagy a családom életkörülményeiről. Az nálam tabu, és ezért soha nem kérdezek senkinek az anyagi helyzetéről. Remélem érthető voltam.

De Pipás ! Ha valami általános, az nem azt jelenti hogy az csak és kizárólag te lehetsz !? Ezt értsd már meg !!
Ha az ott élők anyagi nehézségeiről ir valaki az nem biztos hogy ő is abban a helyzetben van. Annál inkább, mert ha idős egyedülálló szegény és védtelen emberekről irok,az nem biztos hogy arra igaz aki olvassa.De attól még valós ,vagy megtörtént eset.

Azt sem irtam hogy te pesti vagy, és nem azt írtam hogy a fotelból--te Pipás--osztod az észt ! Ha igen, akkor írd le,másold be, de úgy hogy azt egyes szám első személyében írtam és neked cimeztem. Nincs ebből semmi gond, csak ha általánosságban irsz, de azt ne a válaszadó vagy kérdező személyre vetitve , belegondolt mondatokra váltsd át. Ugyanis az a te véleményed és nem az övé, nem az övék !
A két dolog pedig nem ugyanaz .

BiG74 Bodri 2019.02.03. 11:54:14

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Örülök, hogy kiveséztük a kollaboráció szót, remélem hasznosan. Most már csak azt kellene megfogalmazni, hogy jelenleg, honnantól hatalomtámogató kollaboráció bizonyos elvek, magatartások megfogalmazása.
Minden cigányozó rasszista? Minden rasszista ócska, buta ember( igen)! Akkor minden cigányozó ócska, buta? Szerintem nem. Csak jó esély van rá. Mivel azonban rengeteg honfitársunk él olyan helyzetben ahol a cigánykérdés nem rasszista ideológia, csak napi élethelyzet, máris sikeresen felküzdöttük magunkat a fotel filozófusok életképtelen tömegébe. Miközben az aktuális hatalom pont annyira nem kínál megoldást, mint a hosszú morfondírozás arról, hogy ki cigányozhat.

2019.02.03. 12:00:12

@Igazamvanvagyigazamvan?:
értem én. ebből a nézőpontból két választás van. vagy a "fasiszta" kormánypárttal való együttműködés. a kollaboráció. vagy az "ellenállás", az "antifasiszta" koalíció.

Populista Pista 2019.02.03. 12:17:10

@444:
Antifasiszta ellenállás a Jobbikkal karöltve ...

"Maguk már idáig jutottak?"

BiG74 Bodri 2019.02.03. 12:17:58

@444:
Ez a nézőpont egy nagy rakat szar!
Ez már előre beáraz minden reakciót, erre már építhet egy rafkós fityiszes, és már akkor ledarálta magát az ellenzéki, amikor még el se rúgta a labdát.

2019.02.03. 12:46:42

@BiG74 Bodri:
ez onnan indult, hogy valaki felvette, hogy lázár vezetésével a fidesz lenyúlta a trafikokat. és erre kérdeztem meg, hogy és vajon miért választják meg bauer-t és pártját, hogy képviselje az érdekeiket. és erre jött az, hogy "kollaboráns". úgy is jön a "nácizás", hogy bauer képviselő származásáról még szó sem esett. a családja ávós múltjáról. "komcsik", "libsik" az egyik oldalon, kollaboráns "nácik" a másikon.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 12:57:52

@444: ne állítsd be úgy a dolgot, mintha csak két pólus lehetne, nem mágnes!
A fidesz megosztotta a társadalmat, fideszesekre és a többire. Keresd ott a választ.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 13:03:56

@BiG74 Bodri: teljesen igazad van, nem hinném, hogy volna egy határozott vonal, amit átlépve kollaboráns valaki.
A hatalom tetteinek elfogadása mindenképp az, ha előtte más véleményt hangoztattál.

Elítélem a trafik mutyit!
Ó, ha megnézzük, van annak értelme is.
Az ellenzék is hasonlóan járt volna el.
Ez tulajdonképp gazdasági szükségszerűség volt.
Elfogadható, sőt, támogatható a fidesz trafikmutyija.

enrikokaruszo 2019.02.03. 13:13:00

...kár lenne pörlekedni, áskálódni azon, hogy ki ölt meg kit....lakodalomra jöttünk

szepipiktor 2019.02.03. 13:32:31

Ennek a baromságnak az alapja korunk elsőszámú problémája, a PC stílus!
Valójában ami nincs törvényben rögzítve, azt lehet mondani, lehet tenni, hiszen az kizárólag erkölcsi kérdés.
Az ilyen kinyilatkoztató korlátozási próbálkozás, amit a neoliberális szekták tesznek, valójában erősítik azt, ami ellen ifjúkommunista stílusban harcolnak.
És ezek a szektások rendre úgy lépnek a színre, hogy ők kinyilatkoztathatnak, de róluk nem lehet másoknak véleménye.
Ma ilyen ostoba világban élünk, ezt képviselik a feminista, a melegjogi, a különböző kamu érdekvédő mozgalmak.
?iközben a világ 7,5 milliárd emberének gyakorlatilag nem is mérhető halmazát teszik ki.
Ha valki náci, kommunista, keresztény, zsidó stb. az az ő dolga, nekem meg egy jogom van, saját vélemény kialakítani.
De egyik felsorolt se akarja az ő beteg gondolatait rám - a társadalomra - erőltetni.
Bauer Tamás elvei ismertek. Valójában a másik oldalon őt ugyanolyan károsnak tartják, mint ő a másik oldalt.
De ha nincs PC, el lehet mondani ezt és nem kell hazudozni.
Ja, akomcsik pontosan ugyanúgy cigányoztak, tehát bauer és csapat is egy ócska rasszista - persze az ő elvei alapján.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 13:35:01

@444:

"ez onnan indult, hogy valaki felvette, hogy lázár vezetésével a fidesz lenyúlta a trafikokat. és erre kérdeztem meg, hogy és vajon miért választják meg bauer-t és pártját, hogy képviselje az érdekeiket. és erre jött az, hogy "kollaboráns"."

Mivel idézőjelek közé tetted a 'kollaboráns' szót, nem fog nehezedre esni megmutatni azt, hogy hol "jött az, hogy "kollaboráns"".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 13:45:54

@szepipiktor:

"Ha valki náci, kommunista [...] egyik felsorolt se akarja az ő beteg gondolatait rám - a társadalomra - erőltetni."

A nemzetiszocialisták és a kommunisták beteg gondolatainak társadalomra erőltetése akkor történik, amikor hatalomra kerülnek: az előtt is szívesen erőltetnének, csak még nincs meg hozzá az erejük.

BiG74 Bodri 2019.02.03. 14:44:32

@neoteny:
Pontosan mitől beteg egy gondolat? Mert nem értesz egyet vele?
A baj, hogy képtelenek vagytok megfogalmazni, hogy pont olyanok vagytok pepitában mind azok akiktől írtóztok. Semmi különbség nincs az alapvető gondolkodásotokban. A legnagyobb bajotok is az volt, hogy éppen nem ti vagytok hatalomban. Most, hogy azt hiszitek tiétek minden, pont olyan szánalmas szarok vagytok, mint az ellenzéketek.
Amint fordul a világ, ismét bele lesztek taposva a szarba,és legnagyobb ideológusaitok fogna kígyót-békát kiabálni rátok új uraik mellől, és nem is fogjátok érteni mi történt.

2019.02.03. 15:11:16

@neoteny:
Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.03. 09:17:57
@444: nagyon szépen megfogalmaztad, hogy nem fidesznyalonc vagy, "csak" kollaboráns...még szarnak is puha.

2019.02.03. 16:28:03

Amikor a cigányok "parasztoznak", az szélsőjobboldaliság?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 17:19:41

@BiG74 Bodri:

"Pontosan mitől beteg egy gondolat?"

szepipiktornak miért nem teszed fel ezt a kérdést? Ő használta először "az ő beteg gondolatait" fordulatot, még bele is raktam az idézett szövegbe.

"képtelenek vagytok megfogalmazni [...] olyanok vagytok [...] irtóztok [...] gondolkodásotokban [...] legnagyobb bajotok [...] nem ti vagytok hatalmon [...] tiétek minden [...] szarok vagytok [...] bele lesztek taposva [...] ideológusaitok [...] rátok [...] nem is fogjátok érteni [...]"

Mivel egy tucatszor is többes szám második személyben ("ti") szóltál hozzám, ez nem tévedés volt a részedről: te biztos vagy abban, hogy én valamiféle csoportosulás tagja vagyok. Ne szégyenlősködj hát: nevezd meg ezt a csoportosulást, mondd meg, hogy kik azok a többiek akikhez énmellettem címezted kritikáidat?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 17:33:50

@444:

"erre kérdeztem meg, hogy és vajon miért választják meg bauer-t és pártját, hogy képviselje az érdekeiket."

Nem kérdeztél, hanem egy állítást tettél:

"a dohánykereskedők eldöntik, hogy az országgyűlésben bauer tamás képviselje az érdekeiket, vagy ne ő képviselje."

A kérdést én tettem fel:

Miért akarnák a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetői azt, hogy Bauer Tamás képviselje az érdekeiket az országgyűlésben?

amire te nem válaszoltál.

Protip: ne kezdd el átírni a történelmet amikor még ugyanazon az oldalon vannak az eredeti szövegek.

2019.02.03. 17:56:54

@neoteny:
elárulok egy titkot. a a politikai kijelentés, hogy nem bauert választották meg. implicit módon tartalmaz egy kérdést: és vajon miért nem?

2019.02.03. 18:12:15

@neoteny:
te kardoskodsz bauer képviselő jelöltsége mellett, neked kellene megindokolnod, miért őt válasszák. a fővárosi ellenzékiek 27.5 ezres többsége karácsony gergelyt választotta a horváth csabát támogató 6.5 ezres kisebbséggel szemben.

az index tudósítása:

Karácsony Gergely az eredményhirdetés után azt mondta: "Budapest történelmi győzelmet aratott a Fidesz megosztó politikáján", és hétfőtől folytatják a küzdelmet, hogy Budapest jövőjét építsék "a hatalom emberével, a Fidesz helytartójával, Tarlós Istvánnal szemben". Szerinte "nem az ellenzék főpolgármester-jelöltjét, hanem a budapestiek jelöltjét" keresik, és ennek megfelelően kell kialakítani a programot.

ez budapest győzelme a fidesz felett, vagy karácsony gergely győzelme horváth csaba felett. nyilván utóbbi. de egy karácsony azt mondja, hogy a budapestiek jól megmutatták. ezt is értelmezhetné úgy horváth csaba, hogy ő ezzel most ki lett rekesztve. és mondhatná azt, hogy jönnek a nácik. mint ahogyan azt is mondják majd karácsonnyal ha esetleg vesztenek tarlóssal szemben. akik ha veszítenek, akkor azt mondják, hogy jönnek a komcsik és a libsik. ez megy közel 30 éve.

inteligencs elenzeki 2019.02.03. 18:39:59

@dare:
"Volt idő, mikor olyan húrokat pengetett, amelyekből nehéz lett volna mást kihallani,"

A jobbik ott cseszte el anno, hogy valóban, antiszemita húrokat pengetett. Egy olyan országban, ahol a lakosság 10 %-a, vagy talán még nagyobb arányú része, érintett.
Ha simán csak cigóznak, arathattak volna simán.
Így utólag már hiába lavírozgatnak erre arra, csak egy szavazóbázist vesztett formáció maradnak.

BiG74 Bodri 2019.02.03. 18:41:33

@neoteny:
A te hsz-ed volt alul, és használtad a kifejezést ezért!
Gondoltam, megkérdem, milyenek azok a beteg gondolatok?
De tényleg inkább szepinek szól,bocsánat!

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 18:42:59

@444:

"a politikai kijelentés, hogy nem bauert választották meg. implicit módon tartalmaz egy kérdést: és vajon miért nem?"

Helyesen: vannak olyanok, akik szerint a kijelentés tartalmazza ezt az implicit kérdést és vannak olyanok, akik szerint nem.

Feltételezve (de nem megengedve) azt, hogy a kijelentés tartalmazza ezt az implicit kérdést: annak, hogy egy országgyűlési képviselői jelöltet nem választanak meg, millió és egy oka lehet. Az a kérdés viszont, hogy a dohánykereskedők miért nem választották meg Bauer Tamást, hogy képviselje az érdekeiket az országgyűlésben, viszonylag könnyen megválaszolható:

1) a jelenlegi magyar parlamentáris rendszerben az egyéni országgyűlési képviselők területi alapon kerülnek megválasztásra; a dohánykereskedők akkor sem tudnák Bauer Tamást megválasztani arra, hogy képviselje az érdekeiket az országgyűlésben ha akarnák: az összes magyar dohánykereskedő nem abban az egyéni választókörzetben él és szavaz amiben Bauer egyéni jelölt volt (már ha volt egyéni jelölt). Azt pedig, hogy Bauer hanyadik volt a pártja listáján, nem tudom: de az nem racionális elvárás szavazóktól, hogy azért szavazzanak egy pártra listájára, mert azt szeretnék, hogy _a listáról_ egy partikuláris (tehát egyéni) képviselőjelölt bejusson az országgyűlésbe.

2) még ha el is tekintünk az előző pontbeli technikai problémától, marad a(z eddig megválaszolatlan) kérdésem: miért akarnák a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetői azt, hogy Bauer Tamás képviselje az érdekeiket az országgyűlésben? Ugyanis azáltal, hogy a Fidesz-kormányzat lenyúlta a trafikokat, a dohány(kis)kereskedők halmaza azonossá vált a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetőinek halmazával: az ő érdekeiket pedig a Fidesz-kormányzat védi, semmi szükségük sincs arra, hogy Bauer Tamás védje azokat.

inteligencs elenzeki 2019.02.03. 18:44:50

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:

"Amikor a cigányok "parasztoznak", az szélsőjobboldaliság?"

Nem, a libsik szerint az csak folklór, egy izgalmas, és sajátos kultúra megnyilvánulása.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 18:51:00

@444:

"te kardoskodsz bauer képviselő jelöltsége mellett"

No ha ez így van, akkor nem fog nehezedre esni megmutatni azt, hogy hol és hogyan kardoskodtam Bauer képviselőjelöltsége mellett.

Ha viszont ezt nem tudod megmutatni, akkor ismét az az eset állt elő, hogy a színes-szélesvásznú vetítgetéseiddel meghaladtad a szürke valóságot.

2019.02.03. 18:51:20

@neoteny:
karácsony a fideszt egy külső hatalomnak, a tarlóst a fidesz helytartójának aposztrofálja. ezt is lehet úgy értelmezni, hogy kirekesztő. pláne, hogy ő a budapestiek jelöltje. mintha az ellenfeleit nem-budapestiek jelölnék.

2019.02.03. 18:54:15

@neoteny:
ez esetben nem kardoskodsz mellette. ezt legalább tisztáztuk.

Janossz 2019.02.03. 19:08:44

@neoteny: " ez esetben nem kardoskodsz mellette. ezt legalább tisztáztuk. "
Látod, milyen nagyvonalú a vitapartnered?
Igazi tőrőlmetszett hajdúsági úriember.
Megrágalmaz valami képtelen dologgal, majd a bizonyítás kényszerére válaszul: Nem tetted, tisztáztuk...

Irigylem végtelen türelmed.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 19:12:53

@444:

"ezt is lehet úgy értelmezni, hogy kirekesztő."

Világhír! Magyar politikus kígyót-békát kiabál politikai ellenfeleire! Megdöbbentő részletek az esti híradóban!

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 19:17:34

@Janossz:

"Látod, milyen nagyvonalú a vitapartnered?"

Én látom; és örömmel tölt el az, hogy másoknak is lehetőséget ad arra, hogy ők is lássák.

2019.02.03. 19:17:38

@neoteny:
a fidesz azt mondja, hogy ők a magyar emberek képviselői. erre mondják a baloldaliak, hogy ez kirekesztő. mert ők is magyarok. karácsony is azt mondja, hogy ő a budapestiek jelöltje. a fővárosi jobboldaliak is budapestiek. persze erre karácsony azt feleli, hogy őket is képviselné. minden budapestieket. a fidesz retorika is ugyanez. hogy ők minden magyarok képviselői. ugyanaz a logika. ha az egyik kirekesztő, akkor a másik is.

erikgross (törölt) 2019.02.03. 19:29:07

@444:

a fidesz egy álpopulista párt, melyet pragmatikus/populista, de nem elitista pártok válthatnának le, csak hát az vidéken nagyjából egy fideszjobbiklömpö-mix lenne, ezektől meg a liberálisok/elitista konzervatívok rosszul vannak.
ők szeretnék ha bauer, bokros gyurcsány stb, de hát nekik vidéken esélyük sincs.

2019.02.03. 19:32:18

@neoteny:
az ep választásokon nincsenek magyarországon elektori körzetek. nem tudom, hogy az miért lenne olyan rossz ha 21 képviselői helyre 21 várostérség választana egy többségi képviselőt úgy, hogy a szokásjog szerint a második és a harmadik helyezett lennének a helyettesei. buda, pest-buda és pest rendelkezne ep képviselővel. azt nem tudom, hogy ez miért is lenne antidemokratikus. ezeket a várostérségeket könnyebb lenne elszámoltatni az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban. de a "baloldali-liberálisok" ezt nem fogadják el. hanem ők arányos országos listás választást akarnak. éppen ilyen lesz májusban. azt kell nyerje meg az ellenzék. de ha megnyernék véletlen, akkor azt mondanák, hogy el kell seperni a fideszt. de miért kellene? és ha megnyernék a főpolgármester választást, amire esélyük van, akkor is azt mondják, hogy el kell seperni a fideszt és meg kell dönteni a ner-t. felőlem mondják, csak nem értem, hogy ez esetben miért probléma az hogy a fidesz ugyanezt mondja ő ellenükben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 20:01:11

@444:

"a fidesz retorika is ugyanez. hogy ők minden magyarok képviselői."

Igen ám, de ebből azt vezetik le, hogy ha valaki kétségbevonja ezt, akkor ezzel tanúbizonyságát adja, hogy ő nem magyar: a nem-magyarokkal szemben pedig bármilyen eszköz használta megengedett a minden magyarok érdekeit képviselő nemzeti kormányzat számára.

A képlet leegyszerűsödik; csak fel kell tenni néhány kérdést:

Ön támogatja a nemzeti kormányzat teljes politikai programját?

Ön egyetért azzal, hogy Brüsszelt meg kell állítani mielőtt Soros György nevet a végén?

Ön egyetért a Magyarországi Református Egyháznak adott egyszeri 85 milliárd forintos támogatással?

Önnek fáj Trianon?

Ha ön bármelyik kérdésre nemmel válaszolt, akkor ön nem magyar; a Magyarországon tartózkodó nem-magyarok polgári és politikai jogai pedig értelemszerűen korlátozottak, hiszen Magyarország a magyaroké.

2019.02.03. 20:38:57

@neoteny:
és a másik oldalról, ha bármely kérdésre igennel válaszol, akkor nem lehet civilizált.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 20:55:10

@444:

Magyarországon ma az "ő nem magyar" és az "ő nem civilizált" vádak súlyossága között van egy hangyafasznyi különbség.

2019.02.03. 21:14:57

@neoteny:
mert most a fidesz kormányoz. és ha valakit a kormánysajtóban "lemagyarelleneseznek" és állami intézményt vezet, akkor leváltják illetve a közintézmények egy részében nem kívánatossá válik. és erre lehet mondani, hogy ez egy bolsevik típusú hatalomgyakorlás és fasisztoid sajtótermékek. mert szerkesztőségekben a firkászok döntenek hatalmi célokkal. rendben van, de ugyanez érvényes az ellenzéki szerkesztőségére nem-fidesz kormányok idején. ha valaki 2010 előtt a mainstream médiában azt merészelte mondani, hogy "cigány" és nem áldozati szerepben, hogy szegény kis cigányok, akkor a "liberális" pártok és a "liberális" pártsajtó munkatársai nem azt mondták, hogy na jó persze nem így túláltalánosítva kellene felvetni a problémát, de a szólás szabadságába ez még éppen belefér. hanem azt, hogy az illető "náci" és nincs helye a közéletben. és egyébként az ellenzék azt mondja, hogy ha bárki bármiben egyet ért a kormánnyal, akkor kollaboráns, rezsimszolga.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 22:09:45

@444:

"mert most a fidesz kormányoz."

Igen, a Fidesz-kormányzat szívós (és drága) politikai propagandamunkájának eredményeként vált az "ő nem magyar" a divatos vérváddá. Mint ahogy te is elővezetted azt itt többször is, hogy Lovász László az amerikai globalizáló-gyarmatosító-plutokrata elit zsoldjába szegődve szolgáltatja ki az őzikeszemű fiatal magyar értelmiségieket a nyugati háttérhatalmaknak.

"és ha valakit a kormánysajtóban "lemagyarelleneseznek" és állami intézményt vezet, akkor leváltják illetve a közintézmények egy részében nem kívánatossá válik. és erre lehet mondani, hogy ez egy bolsevik típusú hatalomgyakorlás és fasisztoid sajtótermékek. mert szerkesztőségekben a firkászok döntenek hatalmi célokkal."

Tudsz te ha akarsz.

"rendben van, de ugyanez érvényes az ellenzéki szerkesztőségére nem-fidesz kormányok idején. [...] [ha valaki cigányozott] a "liberális" pártok és a "liberális" pártsajtó munkatársai [...] azt [mondták], hogy az illető "náci" és nincs helye a közéletben."

Ahhoz, hogy _ugyanez_ érvényes legyen, a két helyzetnek elég nagy mértékben hasonlítania kell egymásra. Én nem emlékszem arra, hogy magas állami polcról kitettek volna valakit cigányozásért 2002-2010 között. Ez nem jelenti azt, hogy ilyen nem történt; de ahhoz, hogy az _ugyanez_ érvényes legyen, kellene tudni mutatni olyat, hogy a szocik idején egy Pálinkás kaliberű kádert lepattintottak valamilyen országos intézmény éléről tisztán politikai (ind)okok miatt.

"az ellenzék azt mondja, hogy ha bárki bármiben egyet ért a kormánnyal, akkor kollaboráns, rezsimszolga"

Olyan állapotban is van az ellenzék.

2019.02.03. 22:52:14

@neoteny:
nekem nincs különösebb lovász lászlóval. de az a tudománypolitika, amit ő képvisel véleményem szerint nem a magyar tudományosság, hanem az amerikanizmus szolgálatában áll. és szerintem az egy jogos elvárás, hogy az mta a magyar tudományosságot szolgálja elsősorban.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 23:18:34

@444:

"de az a tudománypolitika, amit ő képvisel véleményem szerint nem a magyar tudományosság, hanem az amerikanizmus szolgálatában áll."

Igen, ilyen módon patkánykodsz: felosztod a tudományosságot nemzeti szeletekre, így ha valaki valaha is bármi pénzt kapott egy másik országból tudományos (vagy technikai) munkáért, akkor már készen is áll a személyre szabott kirakatper-vádirat, hogy ő annak az országnak a zsoldjában állva végez aknamunkát a magyar tudományosság ellen és markát dörzsölgetve szállítja a szűzies magyar tudóspalántákat a rothadó nyugatra, hogy ott rabláncra verve mosogassák a kémcsöveket meg a pipettákat.

2019.02.03. 23:29:17

@neoteny:
de ezt nem az alapján gondolom, mert kapott nemzetközi elismerést.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 23:34:29

@444:

Igen, ilyen módon patkánykodsz: felosztod a tudományosságot nemzeti szeletekre, így ha valaki valaha is bármi pénzt kapott egy másik országból tudományos (vagy technikai) munkáért, akkor már készen is áll a személyre szabott kirakatper-vádirat, hogy ő annak az országnak a zsoldjában állva végez aknamunkát a magyar tudományosság ellen és markát dörzsölgetve szállítja a szűzies magyar tudóspalántákat a rothadó nyugatra, hogy ott rabláncra verve mosogassák a kémcsöveket meg a pipettákat.

2019.02.03. 23:46:55

@neoteny:
lovász lászló és az mta istandwithceu tagozata azt mondják, hogy a magyar állam finanszíozzon meg tetszőleges számú alapdiplomát az állampolgáraik számára ezt tegye ingyenessé (ez a szocialista elem), majd ezek után az állam tegye lehetővé, hogy a posztgraduális képzést a világ pénzügyi elitje szabadon lenyúlhassa (ez a "liberális" elem). ezt támogatja az mta istandwithceu tagozata. orbán viktor azt mondta, hogy elégtételt vesz. mert ugyan ő is haszonélvezője volt ennek a rendszernek, így kerülhetett ki oxfordba. de aztán rájött, hogy így a nép ellen fordulnak egyesek és ezért fordult a fidesz 93-ban a baloldali-liberális elit ellen.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.03. 23:53:02

@444:

"az állam tegye lehetővé, hogy a posztgraduális képzést a világ pénzügyi elitje szabadon lenyúlhassa"

Shiny bullshit: olyan nincs, hogy a posztgraduális képzést a világ pénzügyi elitje szabadon lenyúlja. Ez csak patkánycincogás.

2019.02.04. 00:04:57

@neoteny:
lovász lászló és az mta istandwithceu tagozata úgy érvel, hogy a magántőke a posztgraduális képzésben teljes szabadon betelepülhessen. semmiféle korlátozást nem szabad engedni, mert az oktatás szabadságának korlátozása. több, mint egy tucat nobel díjas így érvelt. és lovász lászló is. de ő egy magyar nemzeti intézményt vezet. egy politikai tisztséget tölt be. és azt a kérdést kellene feltennie, hogy mi a magyar államiság érdeke.

ez nem zárja, hogy ha valaki nem mta elnök, akkor vezessen nemzetközi projekteket. és abban nemzetközi, nemzetközösségi érdekeket tartson elsődlegesnek.

2019.02.04. 00:32:37

@neoteny:
mondjuk a magyar állam, a magyar tudományosság önmagában képes megépíteni egy műholdat. de ezeket az európai űrügynökség segítségével tudják a világűrbe juttatni. és ez európai űrprogram kapcsolódik a nemzetközi űrállomáshoz.

nem mindegy, hogy a műhold milyen pályán halad. a parasztok azt mondják, hogy az magyarországot nézze. szolgáljon agrárcélokat. aztán persze ennek adait megosztják európával és a világgal. és ilyenformán ez a projekt szolgálja nemzeti érdekeket, elősegíti a vidék fejlődését, csatlakozik európai űrügynökséghez és a nemzetközi űrprogramhoz. ezen túl persze lehetnek katonai célú felderítő műholdak, hogy kémlelje az ellenséget.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.04. 00:32:52

@444:

"orbán viktor [...] aztán rájött, hogy így a nép ellen fordulnak egyesek"

Helyesen: Orbán Viktor aztán rájött, hogy a magyar politikai piacon van egy kiaknázatlan szegmens amlyiknek el tudja adni többek között azt a mémet, hogy a kozmopolitanizmusnak még csak egy foltját is mutatók a nép ellen fordultak. Ami a HaFr által többször is említett sérelmi politizálás szerves része.

Te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.04. 00:39:45

@444:

"lovász lászló és az mta istandwithceu tagozata úgy érvel, hogy a magántőke a posztgraduális képzésben teljes szabadon betelepülhessen."

Shiny bullshit: olyan nincs, hogy a magántőke a posztgraduális képzésben teljes szabadon betelepül. Ez csak patkánycincogás.

"azt a kérdést kellene feltennie, hogy mi a magyar államiság érdeke."

Mutasd meg az Alaptörvényben vagy a MTA-ról szóló törvényben azt a cikket, amelyik az MTA elnökének törvényes kötelességévé teszi a magyar államiság érdekének kutatását.

2019.02.04. 00:46:14

@neoteny:
medgyessy péter francia becsületrendet kapott és a felesége tanácsokat adott az alstom számára a metróépítéshez. mert ők nem értettek hozzá, és kellett tanács. és medgyessy péter feleségét megkérték az mszp-szdsz kormányok idején.

a minap novák katalin is francia becsületrendet kapott, mert kormánytag és beszél franciául. ha novák katalin férje ad egy francia cég számára tanácsot úgy, hogy annak ő nem szakértője (medgyessy péter felesége felteszem nem metróépítő mérnök), akkor ez ugyanúgy problémáss.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.04. 00:56:09

@444:

"mondjuk a magyar állam, a magyar tudományosság önmagában képes megépíteni egy műholdat."

Először számolja ki a magyar állam hogy hány tornacipőre lesz szükség jövőre.

Azért, hogy biztosan megértsd az üzenetemet:

"az állam tegye lehetővé, hogy a posztgraduális képzést a világ pénzügyi elitje szabadon lenyúlhassa"

Shiny bullshit: olyan nincs, hogy a posztgraduális képzést a világ pénzügyi elitje szabadon lenyúlja. Ez csak patkánycincogás.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.04. 00:57:34

@444:

Te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

2019.02.04. 01:00:52

@neoteny:
ehhez nem kell törvény. ez magától értetődik. az mta a nyelvpolitika miatt a köznép körében közutálat tárgya. és ugye van egy filozófus kör, amelyik szintén közutálatnak örvend. történészek, jogász, közgazdászok. ők az mta istandwithceu tagozatának tagja. és őket erősíti lovász lászló, akinek a fia amerikai egyetemen tanul. de nyilván nem azért.

2019.02.04. 01:02:22

@neoteny:
önmagában nem az a probléma, hogy becsületrendet kap.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.04. 01:14:13

@444:

Valóban: önmagában az a probléma, hogy te nagy dinamikával alkalmazod a paranoid-karaktergyilkos narratívádat Medgyessyre, de nem vagy hajlandó megmondani azt, hogy ugyanez a narratíva miért nem húzható Orbán Viktor nagyon hasonló esetére.

2019.02.04. 01:16:17

@neoteny:
orbán viktor kedves felesége lévai anikó nem adott az alstom számára tanácsot metróépítésben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.04. 01:22:10

@444:

Medgyessy Péter sem azért kapott Becsületrendet, mert a felesége tanácsot adott az Alstomnak. Vagy ha azért kapta, akkor kurva jó tanácsokat adhatott a felesége az Alstomnak, hogy nem csak megfizették a tanácsadásért, hanem még a férjének is Becsületrendet adtak.

Te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

2019.02.04. 01:22:41

@neoteny:
ezért hibás az analógia.

2019.02.04. 01:23:12

@neoteny:
oké. feladom. nyertél.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.04. 01:38:05

@444:

"ehhez nem kell törvény. ez magától értetődik."

Pontosan azért kell törvény, mert az olyan patkányok számára, mint te is vagy, óránként változik az, hogy mi magától értetődő. Ld. pl. fentebb, ahol 18:12-kor még magától értetődő volt számodra az, hogy én Bauer képviselőjelöltsége mellett kardoskodok, aztán 18:54-kor már az volt magától értetődő számodra, hogy nem kardoskodok Bauer mellett. De ha nem hívtam volna rá a 18:12-es blöffödre 18:51-kor, akkor nem világosultál volna meg 18:54-re.

"és őket erősíti lovász lászló, akinek a fia amerikai egyetemen tanul. de nyilván nem azért."

Ah, így már érthető, hogy miért hagytad ki ebből az állítmányt: "nekem nincs különösebb lovász lászlóval" -- már akkor tudtad, hogy vissza fogsz csúszni vele kapcsolatban is a paranoid-karaktergyilkos fertőbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.04. 01:47:14

@neoteny:

"hagytad ki ebből az állítmányt:"

Helyesen: hagytad ki ebből a tárgyat:

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.04. 01:58:17

@444:

Dehogy adod fel: holnap ugyanúgy tolni fogod az összes paranoid-karaktergyilkos narratívádat, más szájába szavakat adásodat, kettősbeszédedet, motte & bailey taktikádat, szofizmusaidat és paralogikádat mint ha semmi sem történt volna.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.04. 02:37:47

@444:

"az mta a nyelvpolitika miatt a köznép körében közutálat tárgya. és ugye van egy filozófus kör, amelyik szintén közutálatnak örvend."

Te már mondtad azt is, hogy a köznép azt akarja, hogy félállamilag szövetkezetesítsék a magyar gazdaságot -- hogy aztán kiderüljön az, hogy a magyar gazdák úgy vannak a szövetkezetesedéssel mint ördög a tömjénfüsttel.

Így hát már most azt mondom ezekre is és az összes jövőbeli állításodra a köznép, a nép, a népek és hasonlók preferenciáiról: bullshit. Az összes ilyen állításod amikhez nem linkelsz hivatkozásokat csak a te vetítgetéseid.

2019.02.04. 07:32:49

@neoteny:
sokszor leírtam, hogy különféle álláspontokat teszek egymás mellé. olyat is, amivel egyet értek és olyanokat is, amivel nem. az érdekel, hogy melyekkel azonosulnak, melyek a vitatottak és azokról hogyan vitatkoznak. a személyes véleményemet személyes blogban írom le.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.04. 08:21:36

@444:

"sokszor leírtam, hogy különféle álláspontokat teszek egymás mellé."

Igen, sokszor és sokat hazudoztál.

screpes 2019.02.05. 08:45:53

@444.

nem számolsz a kommunikáció mindenkori jellegzetsségével, az attribúcióval. (ok- illetve véleménytulajdonítás)

Az attribúció mindennaposnál is gyakoribb jelensége az emberek közti valamennyi kommunikciónak minden interakciónak.
A beszélgetőparnereinknek válaszolgatva (közleményt szánva) felkészítjük üzeneteinket arra, amilyen FOGADTATÁST VÁRUNK A MINDENKORI MÁSIKTÓL, ÉS már ennek tudatában fogalmazzuk a sajátot.

Mi történik akkor, ha valaki (esetünkben te magad) eleve MÁSOK vélemáynéyt idézed fel, azzal dolgozol, de nem úgy, mintha az csak hipotézis lenne.

Befogadóként úgy segítünk magunkpon, hogy egyikfajta álláspontodat tekintjük sajátodnak, nincs kétely bennünk, hogy kivel állunk szemben.
Gondunk azzal lehet, hogy nagyon hamis lesz, amit csomagban tőled kapunk, mert a te idézeteid nagyon tetszőlegesek..
Egyrészt a földrajzi , debrecenkörnyéki hivatkozásod hord mellé, mert számunkra nem ott történnek a dolgok. Aztán jön a kocsma hangja, amit a "nép" hangjaként akarsz eladni, miközben forrásvidéke jórészt az alkoholizmus: nem őszinteség miatt, hanem a hevenyészett ítélkezés miatt szeretnek így nyilatkozni.
... a szoci nyugdíjasod például (irmuska) a kocsma hangja híján veszélytelen, jósága szerencsétlen, árva hang. Egy másik példánál maradva, az akadémiát utáló (közútálat tárgya), többség max a nyelvi, finnugrászati kétellyekkel támasztható alá, a társadalomtudományi szekciók működésével együtt jár a kétely, a biokémikus MTA- akadémikusra nem vonatkozhat. és összességében nem vonatja kétsésgbe a tiszta tudományra való türekvést: te a tudoműány tudás rangját ingatnád meg.
Az akadémizmus harcol az ellenzékiség bélyegeivel
------------
Három faktorral mérjük az ellenzéket: egyik a virtuális létszáma, (amit hívek és kritikusaik is kevesellnek), másik a hevessség (utcáramenési hajlandósági faktor),
végül pedig abszolút mérce lett az olyannyira kívánatos egysége: elvárjuk, hogy ugyanazért, ugynúgy lépjen fel..
Nos, ezek nem lehetnek a működésük megítélsének faktorai, mérőszámai. Ellenkezőleg.
A létszám témafüggő, és virtuális: olyan emberekből kéne állnia, akik meg vannak győződve hogy ügyüket közvetlenül előreviszi az a tény, hogy mennyit és hány celsiusban töltenek a flaszterokon - ez ostobásítja, inadekváttá teszi óvodásítja fellépésüket, amivel ezek TISZTÁBAN VANNAK.
A hevességükről ugyanez mondható: nem az ellenzéki hangerő-dicibel a kormányzati lépéskényszer fokmérője.

Azért fejtem ki ezt ilyen dedósan, hogy érthetővé váljék harmadik személyek (olvasóinkk ) számára, milyen mezőben mozogsz, és mutatod magad életképesnek, jóllehet nem tulajdonítanánk neked arányos súllyal véleményt, hiába tetszelegsz a tárgyilagosság pózában.
--------

@444: Szükségképpen kétpólusú a poitizálás?
- ez egy teória (vagy igaz, vagy nem).
Csakhogy azonnal lenne másik ellenzék ( az úgymond, leváltott helyett).
Amiképpen a leváltott kormánypárt is irtózatos erőt mutatna , és hiába olvasnánk rá, hogy károkozó.
úgyhogy, pontosan az ellenkezőjét várom, mint amit te szükségesnek tartasz: meg kell egyezni megélhető módon a különböző nézeteknek, érdekeknek, megtanulni együtt élni.
A hitvilágot nem gyógyíthatod azzal, hogy majd ("végre") az egyik átható győzedelmeskedése elhozza a hamóniát..

Nem Csurka világmérlege lesz a szamárvezetőnk, keresztémyi vallását a városi lakosság 17 %-a gyakorolja csak, ezért aligha lehet kielégítő alapja a többségi közgondolkodásnak. Egy 3/3-as alkoholista szélsőséges drámairó marad főideológusnak, fároszként a jövőnek világít, ahol nem jön hajó.
Eddig is másképp történt, aztán is másképp fog zajlani.

Az output - azaz a megoldás - másképp fest: az egyik nézet kivándorol, és hazai maradványon uralkodűásra képes és hajllamos elittel maradnak "kettesben" a tömegek..Fogy a magyarság, de el lehet majd magyarázni, milyen jó, hogy egy része a világból támogat, meg hazajön.
Kontraszelektálja a maradvány elit a magyarokat, vigaszuk lesz, hogy ők az autentikusak. A globalizálódó "kül"világban pedig zajlik tovább valami "más". Lehet rá fütyülni, hadakozni ellene.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 18:04:55

@444:

"a személyes véleményemet személyes blogban írom le."

Hazug patkány vagy:

"nekem nincs különösebb [bajom] lovász lászlóval"

"nekem úgy tűnik, hogy orbán politikai ellenfelei totális ellenzékiséget hirdetnek."

"szerintem az egy jogos elvárás, hogy az mta a magyar tudományosságot szolgálja elsősorban."

Háromszor írtad le a személyes véleményedet csupán ez alatt a poszt alatt (eddig).

2019.02.05. 18:08:48

@screpes:
ezekben a kommentekben a valóságból indulok ki. abból, amit nap mint nap látok, hallok, tapasztalok. nem akarom ezt alapvetően megváltoztatni. hanem azt gondolom, hogy ebből kellene kihozni a legjobbat. csak értem persze, hogy ez nem kompatibilis egy politikai csoportosulás elképzeléseivel. mert hogy ez egy leginkább a balkán felé nyitott, félig bizáncias kultúra. na de ilyen a kelet-közép európaiság. a nyugat nyugaton van. azt arrafelé kellene keresni. szerintem egyébként nyugat-európa sem lesz alapvetően másmilyen, mint amilyen magyarország. a globális kapitalizmus leginkább észak-amerikában lesz tartható. ausztriában két vállalat viszi a reálgazdaságot. a strabag és az ömv. ezek nem sokban különböznek a mol és mészáros lőrinc cégeitől. a kormányzati összefonódások nyíltak. lázár jános azt mondja, hogy a miniszterelnökségben megkeresték a bécsi kormánykörök ingatlanüzleteket kötnének. ez a régi feudális bécs, a brutálisan korrupt elittel, a habsburgokkal, akikre a magyar elit is azt mondta, hogy köpünk ezekre. csak aztán bécs fegyverrel támadott. mert beházasodott a német római császárságba. és nehogy valaki azt gondolja, hogy ennél jobb párizs. vagy berlin. vagy münchen. idejönnek a németek és "korrupció" "korrupció" hátán. amire a hvg azt mondja, hogy "korrupció", tiltott állami szerepvállalás az a német gazdaság alapja. csak ők ebből egy világban is versenyképes cégeket építenek. de kormányzati, önkormányzati támogatással, kézi vezérelten. a német gazdaság is így működik. csak ott erre egy plurális többpárti látszat demokráciát húztak rá. a piacot ügyes üzletemberek uralják ausztriában szinte kizárólagosan, németországban úgy fele részben. a francia elit is ilyen. nincs elég tőkejövedelmük a gyarmatokról, amit szétoszthatnának. kollektivizáltan tudják fenntartani a vidéket. a rhone völgyét is hasonlóan lehet fenntartani, mint a magyar rónaságot. a mississippi-missouri völgyében is megválasztják trump-ot. de ők kapitalizmust akarnak, csak ők egy minimális vagyoni átrendezéssel több tőkejövedelmehez jutnának. a magyar közgondolkodás elsődlegesen kommunitárius-feudális. uradalmi jellegű. modern kori nemesekkel működhet a parlamentarizmus.
hirhatar.com/wp-content/uploads/szep_vagy.jpg

ijontichy 2019.02.05. 18:37:15

@444: "a valóságból indulok ki. abból, amit nap mint nap látok, hallok, tapasztalok." Véletlenül sem abból, ami a markecingközpont leiratában van? :-D

"ausztriában két vállalat viszi a reálgazdaságot. a strabag és az ömv. ezek nem sokban különböznek a mol és mészáros lőrinc cégeitől." Most vagy keveset jártál a Lajtán, meg Passau-n túl, vagy ez van a mai ukázban. :-) Nota bene: "Ezek" alapjaikban különböznek Mé'szaros cégeitől. "Azok" zöme vityával együtt megpusztul majd, ami meg a vityához köthető góvernment biznicen túl is életképes, azt seperc alatt szétkapkodják, mint floki a lábtörlőt.

2019.02.05. 18:39:59

@neoteny:
az, hogy nincs különösebb problémám lovász lászlóval. éppen azt jelenti, hogy nincs különösebb véleményem róla. nem gondolom, hogy feltétlen rosszat akar. de az, amit elképzel az a vidék számára nyilván nem jó. egy lehetséges elképzelés. ez azt mondja, hogy legyen budapest világváros egy világelittel. és ezek után majd valamennyi pénzt leosztanak a szegény kis miskolciaknak. és úgy fejlődik borsod. ez az elképzelés volt az uralkodó 2010-ig. az első fidesz kormány is ezt mondta. ez most a negyedik is részben ezt gondolja. a budapesti fidesz egy részének is az célja is az, hogy ezt a globális projektet ők vezessék. illetve ennek érdekében egyeznének ki az ellentáborral. és o1g mondja azt, hogy nem.

a cemp mintjárára létrejött a kesma. és annak fideszes vezetője azt mondja, hogy az "és" publicisztikái színvonalasabbak, mint a kormánypropaganda. és másnap leváltják. a fidesz nem egyensúlyt akar, hanem azt mondják, hogy aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. és az mta intézetei ha nem állnak be a sorba, akkor a villanyszámlát se tudják majd kifizetni.

lovász lászló nem érti, hogy a német modell is az, hogy a kormányközeli körök adja a kutatás-fejlesztési megbízások felét. pontosabban lehet, hogy érti. de azt mondja, hogy ne ezt a modellt vegyük át. hanem az akadémia működése a tudomány oldaláról legyen majdnem teljes egészében liberalizált. valamiféle beszámolási kötelezettségük persze legyen, de az állami számvevők a momentum könyvelésében ellenőrizhetik, hogy meg vannak-e a számlák a lila füstgyertyákról és lufikról. de egy állami hivatalnok mégis mit tud mondani mondjuk erről.

Hosszú Ádám elnyert 4 millió forintot a "A legkorszerűbb, noninvazív BOLD-MRI módszer bevezetése a vese hemodinamika és szöveti oxigenizáció vizsgálatára". ezt ő a berlini "Max Delbrück Center for Molecular Medicine" intézetben költi el. bízzunk meg ádámban, hogy ezt a pénzt nem lopja el. minimálisan ennyi kell ahhoz, hogy a legkorszerűbb műszerekhez egy rövid időre odaengedjék. lovász lászló koncepciója az, hogy ebbe ne szóljon bele a politika. palkovics koncepciója az, hogy rendben. de cserébe hosszú ádám ne mondja azt, hogy o1g. hanem ha megjön a politikai elöljárójuk, akkor a tudományos munkatársak sort álljanak. nem kötelező tapsolni, de azért illendő. mint egy céges rendezvényen. de ebbe kívülről nem vonnak be tőkét. erre mondom azt, hogy a palkovics koncepciója valamiféle zrt. de a lovász koncepciója se jobb. mert abban ugyanúgy egy szűk kör osztja a pénzt anélkül, hogy lenne alternatív döntéshozatal.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 18:55:34

@444:

"az, hogy nincs különösebb problémám lovász lászlóval. éppen azt jelenti, hogy nincs különösebb véleményem róla."

Ami azt jelenti, hogy csak szokványos véleményed van róla, amit itt megírtál -- és amivel meghazudtoltad a saját pózolásodat arról, hogy "a személyes véleményemet személyes blogban írom le".

De mivel itt vagy, ez azt jelenti, hogy nem adtad fel; és ha nem adtad fel, akkor nem is nyertem. De ha nem nyertem, akkor még nem ért véget a vitánk:

Te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

2019.02.05. 18:56:50

@ijontichy:
ezek a cégek a legnagyobbak. ezek a piacvezetők a reálgazdaságban. és ne gondold már azt, hogy a kis és középvállalkozások nem úgy működnek, mint a nagyvállalatok. csak azok a kisebb-nagyobb önkormányzatokhoz vannak bekapcsolva. a német gazdaság is így működik. ezek német üzletemberek, a képen balra a polgármester.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/15871/1200x800/180717-krones-alapkoletetel-pl-mj_85.jpg
ugyanígy beruháznak oberpfalz-ban. a német gazdaság úgy működik a fidesz2. az önkormányzati másodvonala. és ha az képes nyitni, akkor abból jöhet létre egy új elit. és az szoríthatja ki a fidesz1-et 2030-ban. nem megbuktatva a rezsimet, hanem konszolidálva. ez a fidesz felső vezetésének is ez az elképzelése. ők azt mondják a fiatal mérnököknek, hogy lehet buszgyárad. csak ehhez össze kell fonódnod a politikával. a legtisztább egypártrendszerben. ha bármiféle materiális jószágot akarsz előállítani, bármi ami hardver, akkor önkormányzati segédlet nélkül nem tudsz gyárat építeni. semmit. de szolgáltatásokban sem. egy éttermet sem tudsz üzemeltetni. mert majd a teraszon egy vendég arrébb tolja a széket, mint a megengedett. és a közterület felügyelő ha akar, akkor megbüntet. az összes szolgáltató beáll a sorba. és az összes gyáriparos. és a kormány uralja a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort. beleértve a médiát. ez a fidesz koncepciója. de a német társadalom is így működik csak többpárti keretek között. tehát ott ha a cdu kormányoz, akkor probléma, hogy valaki zöldpárti. ha az afd tagja, akkor igen. ott működik az antifasiszta koalíció. amit a fővárosi ellenzék akar a jobbikkal (!).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 19:06:27

@444:

"és ne gondold már azt, hogy a kis és középvállalkozások nem úgy működnek, mint a nagyvállalatok."

Ezt ott tanultad, ahol azt is hogy Magyarország mostanában tőkeimportőr?

2019.02.05. 19:11:19

@ijontichy:
svédországban több, mint száz éve a szociáldemokraták adják a miniszterelnököt. mindig. ha valaki svédországban miniszterelnök akar lenni, vagy a miniszterelnök közvetlen munkatársa, akkor be kell szopnia magát a svéd szociáldemokrata pártba. és esetenként a szó szoros értelmében. így működik a svéd társadalom. tényszerűen így működik. és erre mondhatod, hogy na jó, de olof palme nem üzletelt az alvilággal és ezért lőtték le. ezt nem tudjuk. vagy azért, mert üzletelt az alvilággal, vagy azért, mert nem üzletelt. ezt nem tudjuk. ha svédek importálják a migránsokat, akkor a svéd társadalmat szétverik 10-20-30 év múlva. és legjobb eset az lesz, hogy svéd jobboldal visszatér a nemzeti keresztséghez. és civilizáltak lesznek a deportálások. oda leginkább északi germán vándorolhat be, vagy nyugati árja. de hogy a sivatagi népek aligha fognak asszimilálódni uppsalá-ban. párhuzamos társadalmat hoznak létre és az ellenkultúraként szétveri államalkotókat. és mindenki aki veri a seggét, hogy o1g az menjen svédországba. ugyanaz lesz, csak ott egy senki lesz. egy senki. a nagyon toleráns svéd társadalomban. persze ez az egyik forgatókönyv. a másik, hogy az integráció az elején problémás lesz, de utána jól működik. ezt se zárom ki. ez a hiten alapul. nem tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 19:17:45

@444:

"és mindenki aki veri a seggét, hogy o1g az menjen svédországba."

Miért is? Egyszerűbb, ha Orbán Viktor húz el Minszkbe vagy Ankarába. Menjen az, aki 1G.

2019.02.05. 19:24:44

@neoteny:
az otp megvett valami moldáviai bankot. de az üzletrészeket nem egy moldovai adta el, hanem egy kivonuló francia. de ugye a moldáviai bank nyeresége függ attól, hogy kisjenő milyen kormányt választ. milyen nagyobb tőkekivitelről tudsz?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 19:25:25

@444:

"csak ott egy senki lesz. egy senki."

Te meg Debrecenben vagy egy senki. Huszonhetedik senki.

"ezt se zárom ki."

Te semmit sem zársz ki csak azt, hogy Orbán Viktor azért kapta meg a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét mert népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. De ha nem ezért kapta meg, akkor miért? Erre a kérdésre nincs válaszod.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 19:28:41

@444:

"milyen nagyobb tőkekivitelről tudsz?"

Miért kérded?

2019.02.05. 19:31:33

@neoteny:
ez a másik opció, hogy elűzik a "diktátort", mint macedóniában. és majd orbánt menekülhet minszkbe, vagy ankarába. ez is megvalósulhat, de jelen állás szerint nem tűnik túl valószínűnek. mert egy esetleges válsághelyzetben a reálgazdaság a kormányzati döntésektől még erősebben fog függni. persze megfordítva is igaz. a kormány a reálgazdaságra lesz utalva. és erre mondom azt, hogy ennek a legjobb kifutása az, hogy vegyesvállalatok lesznek. győrben a gyári munkások a magasabb bérért fellázadnak. a szakszervezet kollektivizáltan üzletrészt vásárol a gyárban úgy, hogy ezt támogatja győr városa. ebből egy félfeudális-félkapitalista világ következik a legliberálisabb esetben.

2019.02.05. 19:33:11

@neoteny:
azt állítod, hogy magyar gazdaság nem nettó tőkeimportőr. milyen nagy tőkeexportről tudsz?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 19:36:26

@444:

"de jelen állás szerint nem tűnik túl valószínűnek."

Csak épp' nem valószínűségekről volt szó, hanem arról, hogy te jó Orbán-támadóbérpatkány módjára meginvitáltad nemzettestvéreidet, hogy

"és mindenki aki veri a seggét, hogy o1g az menjen svédországba."

Miért is? Egyszerűbb, ha Orbán Viktor húz el Minszkbe vagy Ankarába. Menjen az, aki 1G.

2019.02.05. 19:39:35

@neoteny:
novák katalin nem azért kapott franciaországtól becsületrendet, mert ő bármit is kiszolgáltatna, hanem kiszolgáltathat. mivel kormánytag és tud franciául. medgyessy péter is kapott becsületrendet. orbán viktor is. de nem lévai anikó üzletelt az alstom-mal, hanem medgyessy péter felesége. aztán felőlem lehet mészáros lőrincezni. felőlem a nép megbuktathatja orbánt, de nem látom be, hogy medgyessy péter jobb lenne. sőt azt gondolom, hogy a gyurcsánytól sneiderig tartó koalíció rosszabb lenne. de felőlem ezt válasszák meg fővárosban és lássuk, hogy az mire megy orbánnal. ha ezt akarja a budapest népe, akkor próbálják ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 19:39:39

@444:

"azt állítod, hogy magyar gazdaság nem nettó tőkeimportőr."

Sőt azt állítom, hogy Mo tőkeexportőr minden olyan időszakban, amikor az exportja meghaladja az importját.

"milyen nagy tőkeexportről tudsz?"

Miért kérded?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 19:47:40

@444:

"de nem látom be, hogy medgyessy péter jobb lenne."

Ez nem lehet a te személyes véleményed, hiszen nem a személyes blogodban írtad le.

Mindemellett nem arról volt szó, hogy Medgyessy Péter jobb vagy rosszabb lenne, hanem te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

2019.02.05. 19:50:44

@neoteny:
vagy válasszon egy jelenleg valószínűtlen forgatókönyvet. nem zárom ki azt, hogy az orbán kormányba vetett bizalom egy válsághelyzetben meginog. mert ugye a propaganda visszafelé hat. a rendszerváltás is így ment végbe. és erre játszik az ellenzék. ahogyan kádárt leváltották a saját sameszai ugyanúgy orbánt is leváltják majd. és utána a "demokratikus ellenzék" megnyeri az első szabad választást a negyedik köztársaságban. ez egy lehetséges forgatókönyv. de jelen állás szerint nem valószínű. mert már most is szabad választások vannak abban az értelemben, hogy több párt indíthat jelölteket. a pártok nem egyenlő arányban férnek hozzá a médiához. de az rtl ellenzéki, az index ellenzéki. ezek a piacvezető tévés és internetes csatornák. a bertelsmann egy több, mint 10 milliárd dolláros tőkealap. közel 3 ezer milliárd forint. ehhez képest a kesma lófasz esti fényben. a bertelsmann ha akarná, akkor elsöpörhetné orbánt, csak egyáltalán nem biztos, hogy utána jobbat kapnának. azzal, hogy a tömegkommunikáció az interneten kétirányúvá vált ezek a média konglomerátumok egyre kevésbé tudják befolyásolni a közéletet. a saját táborukat tudják megszólítani. és azok kvázi vallási csoportként esnek egymásnak. modern kori vallásháborút eredményez. erről regélek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 20:06:12

@444:

"nem zárom ki azt, hogy az orbán kormányba vetett bizalom egy válsághelyzetben meginog."

Te csak azt zárod ki, hogy Orbán Viktor azért kapta meg a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét mert népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. De ha nem ezért kapta meg, akkor miért? Erre a kérdésre nincs válaszod.

És ahelyett, hogy erre keresnéd a választ, te jó Orbán-támadóbérpatkány módjára nemzettestvéreidet száműznéd Svédországba, mert hogy azt merik mondani, hogy O1G.

2019.02.05. 20:08:49

@neoteny:
a személyes vélemény ebben legfeljebb az, hogy orbán jobb, mint gyurcsánytól sneiderig tartó koalíció. de az általam ismert dékás szavazók is ezt mondják. és a jobbikosok is. ez nem egy különös vélemény, hanem nekem úgy tűnik, hogy ez a közvélekedés. de nem vagyok intézet, amelyik ezt felméri. tehát mondhatod, hogy nem ez a közvélekedés. nekem így tűnik. van egy ilyen látszat, ami elém tárul. és azt mutatom be. és azt mondhatod azt, hogy nem ez a valóság. hanem micsoda?

van két jelölt a honvédelmi államtitkári posztra. németh sziszi az egyik. és vadai ágnes a másik. melyik lenne a jobb? egy lehetőség az, hogy a fidesz1 jelöli sziszit csepelről. és a fidesz2 majd kitermeli az utódját. és ezt kontrollálhatja valami új harmadik utas párt, amihez nagy számban kellenek a politikában valódi függetlenek. értem, hogy ez nem jó az ellenzéknek. de ez esetben seperje el őket vadai ágnes és a bangóné. csak nem értem, hogy ez esetben miért ne lenne legitim azt mondani, hogy őket váltják le.

2019.02.05. 20:10:09

@neoteny:
azért, mert orbánról is azt gondolták, hogy majd úgy befolyásolja a közvéleményt, ahogyan macron elnök. csak ő a le pen oldalára állt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 20:20:06

@444:

"a személyes vélemény ebben legfeljebb az"

Igen, ezért vagy hazug patkány:

"a személyes véleményemet személyes blogban írom le."

2019.02.05. 20:24:18

@neoteny:
orbánról azt gondolták, hogy ő lehet belőle az antifasiszta koalíció új generációs vezére úgy, hogy az mszp-szdsz és az mdf mérsékeltjei összeállnak. és ebbe a társaságba tartozott a fidesz. de ők a kdnp mellé álltak és az fkgp radikálisaival fogtak össze. ez 93-ben egy nagyon merész politikai húzásnak tűnt. de és ez a számítás jött be. és ezzel orbán egy korszakos politikussá vált túl azon, hogy nem egyszer mázlija is volt. és most azt mondják, hogy az antifasiszta koalícióba beveszik a jobbikot is. gyurcsánytól sneiderig összeállnak. álljanak össze.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 20:24:27

@444:

Orbán Viktornak 2001-ben adták a franciák a plecsnit; az már az első országlásának (uruszágolásának) utolsó negyedében volt. Akkor már tudták a franciák azt, hogy Orbán Viktor hogyan befolyásolja a közvéleményt, tehát a "magyarázatod" hamis.

Te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 20:26:31

@444:

"orbánról azt gondolták"

A franciák 2001-ben, amikor kitüntették? Az már az első országlásának (uruszágolásának) utolsó negyedében volt. Akkor már tudták a franciák azt, hogy Orbán Viktor hogyan befolyásolja a közvéleményt, tehát a "magyarázatod" hamis.

Te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

2019.02.05. 20:26:44

@neoteny:
van személyes véleményem is, ami eltér attól amit általánosságban tapasztalok. de azt a személyes blogomban írom meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 20:30:15

@444:

"van személyes véleményem is [...] de azt a személyes blogomban írom meg."

Hazug patkány vagy:

"de nem látom be, hogy medgyessy péter jobb lenne."

"nekem nincs különösebb [bajom] lovász lászlóval"

"nekem úgy tűnik, hogy orbán politikai ellenfelei totális ellenzékiséget hirdetnek."

"szerintem az egy jogos elvárás, hogy az mta a magyar tudományosságot szolgálja elsősorban."

Négyszer írtad le a személyes véleményedet csupán ez alatt a poszt alatt (eddig).

2019.02.05. 20:31:41

@neoteny:
ez nem egy különös vélemény. ez a közvélekedés.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 20:41:47

@444:

Mit számít az, hogy különösek-e ezek a személyes véleményeid, amiket itt írtál le, nem a személyes blogodon? Minden alkalommal, amikor egyes szám első személyben szólva leírsz egy véleményt itt, nyilvánosan meghazudtolod magadat.

2019.02.05. 20:59:09

@neoteny:
személyes véleményen azt értem, hogy személy szerint ezt vagy azt gondolom. nem azt írom le, amit sanyiról gondolok, hanem amit sanyi gondol. persze sanyi is véleményhalmazt interpretál, amit a nemzeti radikálisok alakítanak. és ez nem független a "népfőiskola" hitvilágától. népfőiskolán drábikot és hozzá hasonló megmondó embereket értem, akik modern kori prédikátorként elmennek az utolsó faluba is. népszerű elképzelésekkel állnak elő. eladják a dedikált könyveiket. és megveszik több ezer forintért. kifizetik neki az utazási költséget, és ha kell, akkor nyújtanak nekik szállást. valaki felajánlja a házát. ezek klasszikus hittérítő munkát végeznek. orbán 93-ben úgy gondolta és szerintem a magas értelmiség körében egyedül volt ezzel, hogy ezen alapul majd a politika. ez ellenérzésekbe torkollik. és ez egy valódi rendszerváltáshoz kevés. ez arra jó, hogy a rendszer visszaváltson. visszaálljon a kvázi egypártrendszer. és kérdés a hogyan tovább. az ellenzék azt mondja, hogy sehogy. mert ez egy zsákutca. mert csak plurális pártrendszer eredményezhet polgári fejlődést. a fidesz is egy plurális párt. több politikai platformja van, ezek részben intézményesültek.

szerintem már most van egy kormányzati fidesz1 és egy önkormányzati fidesz2. ez a két politikai csoportosulásnak érdekei eltérnek. mert a fidesz1 érdekelt a kultúrharcban. a fidesz2 politikai háttéralkukban, kiegyezésben érdekelt.

itt van a művelődési ház igazgatónője.
nullahategy.pestisracok.hu/wp-content/uploads/sites/9/2018/07/Koroknai-Edit-SAM_4065.jpg
és lehet mondani, hogy egy tipikus "szadeszes" hülye "picsa". warhol kiállítást csinál nem kevés pénzből. full fideszes önkormányzatban (24 elektori körzetből 24-et nyer a fidesz és az ellenzék csak kompenzációs listán kerül be). és mit mond a fidesz2? azt, hogy legyen ilyen is.
www.naplo.hu/2018/10/papp-laszlo-polgarmester-es-koroknai-edi-500x445.jpg
de a fidesz1 azt mondja, hogy ilyen farmeres, tornacipős, rövid hajú, szemüveges lányok, asszonyok a lelkek megrontói. és velük szemben a fidesz2 érvényesül. csak a fidesz2 nem jelenik meg az ellenzéki médiában. az, hogy ilyen is van. ez is a fidesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 21:02:24

@444:

"ez a közvélekedés."

Te már mondtad azt is, hogy a köznép azt akarja, hogy félállamilag szövetkezetesítsék a magyar gazdaságot -- hogy aztán kiderüljön az, hogy a magyar gazdák úgy vannak a szövetkezetesedéssel mint ördög a tömjénfüsttel.

Így hát már most azt mondom ezekre is és az összes jövőbeli állításodra a köznép, a nép, a népek és hasonlók preferenciáiról: bullshit. Az összes ilyen állításod amikhez nem linkelsz hivatkozásokat csak a te vetítgetéseid.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 21:04:21

@444:

"személyes véleményen azt értem, hogy személy szerint ezt vagy azt gondolom."

Pontosan; ezért vagy egy hazug patkány:

"de nem látom be, hogy medgyessy péter jobb lenne."

"nekem nincs különösebb [bajom] lovász lászlóval"

"nekem úgy tűnik, hogy orbán politikai ellenfelei totális ellenzékiséget hirdetnek."

"szerintem az egy jogos elvárás, hogy az mta a magyar tudományosságot szolgálja elsősorban."

Négyszer írtad le a személyes véleményedet csupán ez alatt a poszt alatt (eddig).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 21:07:54

@444:

"szerintem már most van egy kormányzati fidesz1 és egy önkormányzati fidesz2."

Ez már az ötödik alkalom csak ezen poszt alatt amiben a személyes véleményedet (itt) írod le, nem a személyes blogodon, így téve magadat ismét hazug patkánnyá.

2019.02.05. 21:08:22

@neoteny:
a "személyes" szón valószínűleg nem ugyanazt értjük. az, hogy "mocskos fradi" nem egy személyes vélemény, hanem a közvélekedés az "újpest" táborban. közösségileg éreznek valamit, illetve ellenérzéseiket vetítik ki a "zöld majmokra" és megfordítva a lilákra. de ez nem személyes vélemény, hanem közérzület. ilyenekről irkálok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 21:14:36

@444:

"a "személyes" szón valószínűleg nem ugyanazt értjük."

Szar neked.

Hazug patkány vagy:

"de nem látom be, hogy medgyessy péter jobb lenne."

"nekem nincs különösebb [bajom] lovász lászlóval"

"nekem úgy tűnik, hogy orbán politikai ellenfelei totális ellenzékiséget hirdetnek."

"szerintem az egy jogos elvárás, hogy az mta a magyar tudományosságot szolgálja elsősorban."

"szerintem már most van egy kormányzati fidesz1 és egy önkormányzati fidesz2."

Ötször írtad le a személyes véleményedet csupán ez alatt a poszt alatt (eddig), holott tegnap bepózoltál romantikus hősként:

"a személyes véleményemet személyes blogban írom le."

2019.02.05. 21:21:03

@neoteny:
ez nem vélemény. ezt tényszerűen állítom. erre hozom példának ezt a hölgyet, aki művelődési házat vezeti.

például egy februárban induló középiskolások számára ingyenes kétheti program helyi alkotóművészekkel és vendégelőadókkal.

modem rec ► videolabor
Laboralkalmak:
február 07. Amatőr és absztrakt filmek
február 21. Felvétel indul!
március 07. Preprodukció
március 21. Narráció és storyboard
április 04. Karakter és casting
április 18. Montázselvek
május 02. Hang és zene
május 16. Mozgókép a kiállítótérben
május 30. Mozgókép on-line
június 13. Filmelmélet

ez a fidesz2 rendezvénye. és ilyenek tömegével vannak. ebből létrejöhet egy új elit. persze ha valaki o1g pólóban megy, akkor elzavarják a francba. a fidesznek van egy elitista irányzata. de ez nem személyes vélemény. ez tényszerűen mondható el. és az ellenzék mondhatja azt, hogy ez nincs. vagy hogy aki ebben részt vesz az kiszolgálja a rezsimet. lázadjanak fel. és alinda újra beüljön a köztévébe műsort vezetni. felőlem válasszák meg az ellenzéket. de ha nem, akkor a fidesz2 kitermelheti egy új elitet.

februárban induló tárlat.
Kiállító művészek: Ana Petrović (HR), Céline Struger (AT), Eva Petrič (SLO), Ilauszky Tamás (H), Makra Zoltán (H), Martin Piaček (SK), Palatinus Dóra (H), Roland Wegerer (AT), Silvia Amancei & Bogdan Armanu (RO), Szabó Eszter Ágnes (H), Tatjana Milutinović Vondraček (SRB)
www.modemart.hu/wp-content/uploads/2018/12/gostaystop_web-uj-01.jpg
ez egy tipikus "libsi" trafó tárlat. és ez full fideszes önkormányzatban. erre mondom azt, hogy ez nem fidesz1, hanem fidesz2. de ez nem egy vélemény. tényszerűen állítom.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 21:32:33

@444:

"ez nem vélemény. ezt tényszerűen állítom."

Nah, a tényszerű állítások azok lett volna, hogy

medgyessy péter nem jobb.

nincs különösebb baj lovász lászlóval

orbán politikai ellenfelei totális ellenzékiséget hirdetnek.

az egy jogos elvárás, hogy az mta a magyar tudományosságot szolgálja elsősorban.

már most van egy kormányzati fidesz1 és egy önkormányzati fidesz2.

De te nem ezeket írtad, hanem ezeket:

"de nem látom be, hogy medgyessy péter jobb lenne."

"nekem nincs különösebb [bajom] lovász lászlóval"

"nekem úgy tűnik, hogy orbán politikai ellenfelei totális ellenzékiséget hirdetnek."

"szerintem az egy jogos elvárás, hogy az mta a magyar tudományosságot szolgálja elsősorban."

"szerintem már most van egy kormányzati fidesz1 és egy önkormányzati fidesz2."

Ötször írtad le a személyes véleményedet csupán ez alatt a poszt alatt (eddig), amivel hazug patkánnyá tetted magadat:

"a személyes véleményemet személyes blogban írom le."

2019.02.05. 21:39:37

@neoteny:
a fidesz egy néppártként működik.
Mesélne a családjáról? workshopsorozat a MODEM-ben
www.modemart.hu/wp-content/uploads/2019/01/111962-1.jpg
elvben ezt kellene csinálnia egy szocdem pártnak. a fidesz2 mondja azt, hogy szocializmus kispolgári mintáiból is lehet építkezni. az még férfi nő és gyerek szociális hármasából állt. a fidesz1 azt, hogy ők majd elzavarják a nemzettel szemben álló ávós-prolik és a gender kurzust hirdető drogos-buli-buzik. de nekik is nyújtanak programokat.

BanZaj #35 – Acute Dose (CZE) / Evamuss (PER)

a buziból banzájt csinálnak, mint a bonanzás ákos. ezzel szólítják meg a kisebbségeket.

a program diákoknak 300 forintba kerül. kiemelik:

Nem toleráljuk a rasszizmust, homofóbiát, szexizmust és egyéb radikális nézeteket!

ez a fidesz2 "post-pop" ifjúsági rendezvénye. a fidesz1 meg tolja fullban a kretént.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 21:47:06

@444:

Az világos, hogy te Orbán Viktor támadóbérpatkányaként működsz itt, de amikor nem kell visszaverned a személyét kritizálókat, akkor ki van adva napi parancsban, hogy generikus Fidesz-propagandával vegyített kis helyi színeseket kell tolnod?

2019.02.05. 22:02:44

@neoteny:
ez nem személyes vélemény, hanem a közvélekedés legalábbis a környezetemben. beszélek a politikáról (nem blogokban, hanem személyesen) elég sok emberrel és nem ismerek olyat, aki ezeknek az ellenkezőjét gondolná. és mindegy, hogy milyen párti. ezekben a beszélgetésekben az összes párt mezét felveszem. úgy beszélgetek.

a fideszes ismerőseim is azt mondják, hogy a kedvenc pártjuk a médiában fullban tolja a kretént. jönnek a migránsok, jaj, már boszniában vannak és nagyon megbasznák a lányainkat, asszonyainkat. de mi nem engedjük. erre a fideszes ismerőseim is azt mondják, hogy ez hisztéria keltés, túl azon, hogy van ilyen veszély. de nem gondolják azt sem, amit a "libsik" mondanak. hogy a bevándorlás minden formája csak és kizárólag gazdagítja a kultúrát. arra semmiképp nem szavaznak.

2019.02.05. 22:18:24

@neoteny:
felőlem álljon össze az "antifasiszta" koalíció gyurcsánytól sneiderig. de nem értem, hogy miért ne lehetne őket leváltani. és ha valaki létrehozna egy újabb pártot, akkor hozza létre.

ebből a rendszerből az következik, hogy létrejön egy uralkodó néppárt. ez elemi matek. adva van egy egykamarás parlament, amiben kétharmados többséggel lényegében teljhatalmat lehet szerezni. az alkotmányos többséget a választók nagyjából felével meg lehet szerezni. tehát elegendő a saját táborban erőt felmutatva egységet teremteni, az ellenséget pedig végletesen megosztani, politikai értelemben szétverni. antall és tölgyessy paktumából következik o1g.

2019.02.05. 22:27:34

@neoteny:
például az index címlapon hozza:
ORBÁN IS NAGY POFONT KAPOTT ERDOGANTÓL
erdogan egy szóval se említi orbánt, hanem ő kiáll maduro mellett. de ezt az index publicistája szerint ezzel nagy pofont kapott o1g. a freedom house szerint a magyar sajtó már csak félig szabad. melyik fele?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 22:32:55

@444:

"milyen nagy tőkeexportről tudsz?"

Miért kérded?

Ha neked van egy bankszámlád amivel mehetsz mínuszba mondjuk a (kerekített) havi fizetésed erejéig, és a hónap vége felé szeretnéd tudni azt, hogy van-e még pénzed a számlán, vagy pedig már mínuszban vagy, akkor nem azt csinálod, hogy előszeded az összes blokkodat és elkezded összeadni őket és megnézed, hogy az összegük eléri-e a havi nettó fizetésed összegét -- hanem lekérdezed az egyenlegedet. És ha az mínuszban van, akkor tudod azt, hogy többet költöttél a bevételednél (a havi fizudnál) attól függetlenül, hogy megvannak-e még a blokkjaid vagy emlékszel-e hogy milyen nagyobb kifizetéseket tettél elsejétől.

Ugyanez a helyzet egy saját pénznemmel rendelkező ország külkereskedelmével:

(1) Current Account Deficit = Capital Account Surplus

(2) Current Account Surplus = Capital Account Deficit

Ez a két egyenlőség ugyanarról szól, csak az első esetben többet importál az ország mint exportál, a másik esteben fordítva. És látható, hogy Mo esete (mostanában) a második eset: több az export mint az import, vagyis amikor az összes export és import lezajlott egy időperiódusban, akkor magyar gazdasági szereplők kezében több külföldi valuta van, mint az időperiódus kezdetén volt.

Egyszerúsítés kedvéért tegyük fel, hogy Mo csak az eurozónával kereskedik, tehát ez a többletvaluta €-ban van ezeknek a magyar gazdasági szereplőknek a kezében. Ezzel az €-val €-ban denominált javakat tudnak csak venni (ha pl. az UK-ban akarnak vásárolni, akkor már váltaniuk kell az €-t, ami tárgyalása túlmutat ezen a leckén). Ezek a magyarok három dolgot tudnak csinálni az €-jukkal:

1) "tartják" az €-jukat (áll a számlájukon vagy a párnacihában)

2) az €-zónában termelt fogyasztói javakat vesznek velük

3) befektetéseket eszközölnek belőlük az €-zónában (a legtágabb értelemben vett termelőeszközöket vesznek €-t)

Az 1-es eset triviális, ugyanis az € tautologikusan €-ban denominált jószág, de úgyis elköltésre kerül majd.

A 2-es eset azért nem játszik, mert az €-ért vásárolt fogyasztói javak importnak számítanak, de azok a pénzek amikről most beszélünk már az export és az import különbségéből származnak, tehát abból már nem lehet importálni.

Így hát marad a 3-as eset: az összes ilyen pénz (előbb-utóbb) befektetésre kerül az €-zónában. De mivel "az összes ilyen pénz" egyenlő az export és az import különbségével, az egy adott időszakbeli tőkeexport Mo-ról az ugyanazon időszakban megtörtént export és import (pozitív) különbsége.

Látod, ez is matek: a legegyszerűbb aritmetika. De ha nem tanulod meg ezt az egyenlőséget, akkor azt hiszed, hogy tudnod kell valamiféle nagy tőkeexportokról ahhoz, hogy tudd, Mo tőkét importál vagy exportál (egy adott időperiódusban). Nem kell megszámolnod a Mo-ról kifelé történő befektetéseket: azok egyenlőek az export és az import különbségével, ami Mo esetében pozitív.

(Az USD esetében pont' fordítva van -- a hatalmas Current Account Deficit rengeteg dollárt jelent idegen kezekben, akik viszont USD-ben denominált javakat vesznek belőle: államkötvényeket, részvényeket, már működő vállalkozásokat vagy új vállalkozásokat indítanak.)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 22:35:54

@444:

"ez nem személyes vélemény, hanem a közvélekedés legalábbis a környezetemben."

Helyesen: ez egy olyan személyes véleményed, amit osztasz más személyekkel.

Hazug patkány vagy:

"de nem látom be, hogy medgyessy péter jobb lenne."

"nekem nincs különösebb [bajom] lovász lászlóval"

"nekem úgy tűnik, hogy orbán politikai ellenfelei totális ellenzékiséget hirdetnek."

"szerintem az egy jogos elvárás, hogy az mta a magyar tudományosságot szolgálja elsősorban."

"szerintem már most van egy kormányzati fidesz1 és egy önkormányzati fidesz2."

Ötször írtad le a személyes véleményedet csupán ez alatt a poszt alatt (eddig), pedig tegnap magadra öltötted a romantikus hős mezét:

"a személyes véleményemet személyes blogban írom le."

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 22:39:44

@444:

"beszélek a politikáról (nem blogokban, hanem személyesen) elég sok emberrel"

Civil referens? Fidesz2? Független hatalomellenőr?

"nem ismerek olyat, aki ezeknek az ellenkezőjét gondolná"

www.youtube.com/watch?v=QcE5aDTszrY

2019.02.05. 22:51:30

@neoteny:
vagy mondjuk.
Nemes gesztus a bajnokok életjáradéka, de egy bányász nem szorul rá?
ez nem szociális demagógia? nem a kormányzati propaganda áll az ellenzéki ellenpropagandával szemben?

vegyük ezt a példát. tóth krisztina azt mondja, hogy a pingpong oktatást az óvodában kellene kezdeni.
index.hu/sport/2019/02/05/toth_krisztina_bajororszag_interju/
és hogy a németek kis pingpong asztalokat állítottak be az ovikba. csak nem érti, hogy ez a német ipar harmadvonalának adott megrendelést. és ugye a "liberális" elképzelés az, hogy egy cég ne szállítson be az állami óvodába pingpongasztalt, mert az ugye a korrupció maga. ha o1g ovis pingpongasztalokat venne az adófizetők pénzéből, akkor az ugye maga lenne a korrupció. nyilván rogán antal kertszomszédjának anyósa szerezné be úgy egyébként. de ez gyurcsány kormány idején is így volt. kóka minisztersége idején.

és erre mondom azt, hogy két lehetőség van. mondjuk asztaliteniszben felszerelni az óvodákat nem feltétlen a legjobb eszközökkel. de mégis tudjanak a gyerekek játszani. aztán ha valaki tehetséges, akkor egy farostlemezzel is ügyesen játszik. és ő megveheti a legjobb ütőt. de ehhez a fenti cikkek szerzőit ki lehet baszni a wallis és simicska pénzelte irodákból. de felőlem basszák ki ők a kormánypártiakat. a népítélet, hogy a mindent fikázó "libsiket" verjék szét. ha "forradalom" lenne, akkor fel is húznák őket a lámpavasra. azért van megválasztva o1g, hogy felszámolja a totális ellenzéket. és ennek ára az, hogy mészáros kisvasutat épít.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 23:04:48

@444:

"vagy mondjuk."

Túlságosan előreszaladsz: nekünk még van el nem varrott szálunk.

Te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 23:07:29

@444:

"és erre mondom azt, hogy két lehetőség van."

Inkább ne mondd, mert az szintén a személyes véleményed leírása lesz _itt_, nem pedig a személyes blogodban, holott

"a személyes véleményemet személyes blogban írom le."

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 23:19:20

@neoteny:

"2) az €-zónában termelt fogyasztói javakat vesznek velük"

Helyesen: 2) az €-zónában termelt fogyasztói javakat vagy nyersanyagokat vagy termelőeszközöket (gépeket/berendezéseket) vesznek velük

és

"A 2-es eset azért nem játszik, mert az €-ért vásárolt fogyasztói javak importnak számítanak"

Helyesen: a 2-es eset azért nem játszik, mert az €-ért vásárolt fogyasztói javak, nyersanyagok és termelőeszközök (gépek/berendezések) importnak számítanak

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 23:25:27

@neoteny:

"nekünk még van el nem varrott szálunk."

Helyesen: nekünk még van elvarratlan szálunk.

2019.02.05. 23:32:12

@neoteny:
errefelé volt a szoci kormány idején létrehozott "Szülők a Gyermekekért, Egymásért" alapítvány. és azt alakították át úgy, hogy annak a jogutódja a "Civilek a Fiatalokért Egyesület". és ebből lett "Hajdú – Bihar Megyei Civil Információs Centrum".
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/51573051_1981984795252211_1590917446204653568_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=2a0f867a614a6713079e728f9bf429f1&oe=5CFFE37C
a fidesz2 kooptálta a szocikat. van az mszp és a dk elnöksége. és gyakorlatilag megszűnt a helyi alapszervezete. mert azoknak aktív korú tagsága nagyrészt beállt a fideszbe.

a képen a baloldalon a civil információs centrum vezető hölgy.
dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/civileknapja.jpg
szociális adományt oszt.
cdn1.haon.hu/2013/12/adomany3-650x435.jpg
csak ugye az ngo-k negligálták a nemzetközi vöröskeresztet. és ők beálltak a fideszbe. és most a hölgy felel Nemzeti Együttműködési Alap „Helyi és területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatása 2019.” program pénzosztásáért.

ez lefedi az államszocialista és a hazafias népfrontot. ezt lefordíthatod úgy is, hogy ez nsdap2. de ez a csoportosulás nem erőszakos. ez a néni nem akar embert ölni, csak azok a fiatalok létrehozták a kisz2-t.

őket függetlenek képesek kontrollálni. nem az mszp és a dk. nem az lmp, momentum szivárványos zászlókkal.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/tuntet3.jpg
és ez majd összefog a jobbikkal. nem ők. hanem valódi függetlenek. a dk úgy működik, hogy van pénz 10 kék dzsekire. és akik azt megkapják. ők a dk.
cdn1.haon.hu/2019/01/tuntetes1.jpg
azért a dzsekiért tüntetnek. és a modern kori vallásháborúnak ők is részesei. de ők nem tudják kontrollálni a fideszt.

aztán kérdezheted, hogy ezek a függetlenek hol vannak? sehol. mert mindenki kivár, hogy mi lesz pesten. mert ott ugye ez a játszma nem dőlt el. ha nyer az ellenzék, akkor a kultúrharc tovább folytatódik. amíg valamelyik nem viszi el az összes közintézményt. és utána lehet kezdeni építkezni. kvázi az egypártiságból. ez a rendszer logikája.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 23:45:02

@444:

"őket függetlenek képesek kontrollálni."

Azok, akik "tisztességes" béreket követelnek utcai tüntetéseken, már régen elveszítették a kontrollt: a saját gazdasági gondolkodásuk feletti racionális kontrollt is, meg a munkáltatókkal történő béralkufolyamat feletti kontrollt is.

2019.02.05. 23:47:01

@neoteny:
a folyó fizetési mérleg többletet mutat. de ebből nem következik, hogy a magyar gazdaság tőkét exportál. árut exportál a multikkal és ehhez tőkét importál.

2019.02.05. 23:50:36

@neoteny:
ők szociális demagógiára alapoznak. az lmp is, a momentum is. éppenséggel leválthatják a fideszt. de utána a szokásos szoci kormányzás következne.

2019.02.05. 23:53:52

@neoteny:
van olyan cég, amelyik önmaga képes árut exportálni. itt avatják az új gyáregységet orbánnal.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/tranzitorbanszabo.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.05. 23:58:53

@444:

"a folyó fizetési mérleg többletet mutat. de ebből nem következik, hogy a magyar gazdaság tőkét exportál."

Pontosan ez következik belőle: mi más történne a folyó fizetési mérleg többletével mint hogy az azt birtoklók befektetik külföldön?

Látod, ezért vagy te egy született vesztes: te azt hiszed, hogy ha nagyon nagyon nagyon erősen hiszel a gazdaságtani tévképzeteidben, akkor azok valósággá lesznek. Aztán amikor a fajtád megkaparintja a hatalmat, elkezd négyéves terveket csinálni, majd a terv nem teljesül, ezért odacsaptok a büdös prolik és még büdösebb parasztok közé, hiszen a ti terveitek nem lehetnek rosszak: itt szabotázsnak kell folynia. Csinálni kell egy-két kirakatpert amiben a bűnösök töredelmesen bevallják a nemzeti közösség ellen elkövetett büneiket és az majd belerakja az istenfélelmet a sok bugrisba.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 00:05:16

@444:

"ők szociális demagógiára alapoznak."

Az ő vitorlájukból is kifogta a szelet a geci Orbán azzal, hogy a KSHI meg az MTI lehozta a 12+%-os reálbérnövekedések híreit többször is. És mivel ezek ellenőrizhetelen hírek, ezek a szociális demagógiával aratni kívánó fiatalok csak lesegetnek kifelé a fejükből. Majd megtanulják hogy nekik coki, nem Fidesz2 meg ilyen hereverések.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 00:08:04

@444:

"van olyan cég, amelyik önmaga képes árut exportálni."

Igen, igen, de te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

2019.02.06. 00:12:58

@neoteny:
a multik valamennyi a kormánnyal informálisan kialkudott nyereségadót fizetnek. azt a pénzt átutalják egy offshore számlára. és a tőkét onnan exportálják. nem magyar cégek kapitalizálódnak. leszámítva néhányat. az otp, a mol, a richter és újabban az opus. ezek képesek tőkekivitelre. de ezek félállami vállalatok. így vagy úgy de a kormányzathoz kötődnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 00:20:14

@444:

Mindennek semmi köze sincs ahhoz, hogy mi történik a folyó fizetési mérleg többletével: márpedig az történik, hogy azoknak birtokosai befektetik azt külföldön.

Current Account Surplus = Capital Account Deficit

A magyar gazdaság tőkeegyenlege deficites, ami azt jelenti, hogy a folyó fizetési mérleg többletével megegyező mertékű _tőkeexport_ történik: több tőke áramlik ki az országból mint amennyi beérkezik.

2019.02.06. 00:26:33

@neoteny:
nyilvánvaló dolgokról van szó. a globális kapitalizmus akkor lehet sikeres ha egy állam lakói képesek tőkét kivinni. az szétszakítja a világot gyarmatosítókra és gyarmatosítottakra. szétszakítja a társadalmakat. de egy ilyen rendszer nem számolja fel az etatizmust, hanem azt korábban sohasem látott mértékűvé teszi. ahhoz, hogy fenntartsák alapjövedelmet kellene osztani. ezt így nem fogják tudni fenntartani. hanem most úgy tűnik, hogy a legtöbb oligopólium és oligarcha valamilyen szövetségi államrendben működhet.

szijjártó külgazdasági miniszter tárgyalóterme.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2631/26313/263137/26313754_e583d66e34fad2ae0d1e057f63939050_x.jpg
magyarország nyugatról tőkét importál. és keletre tőkét exportálhat. elsősorban a kisebbségi magyar területekre. és kialakíthat valamilyen közös jogrendet a környező országokkal szövetségi államrendben.

ezen túl persze bárki eladhat bármit a nagyvilágban. de az nehézkessé válik. mert a nemzetközi jog érvényesülését a haderő tudja kikényszeríteni. és nem csak erdogan mondja, hogy ők szarnak a nemzetközi jogra. trump is azt mondja. thereraa may is azt mondja. majd kötnek valami megállapodást, vagy nem. és azt vagy betartják, vagy nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 00:27:22

@444:

Volt idő amikor itt verted a nyáladat arról, hogy Medgyessy Becsületrendje bizonyítéka annak, hogy szembefordult a néppel és kiárusította az országot a francia gyarmatosítóknak. No ha ez a megfejtés működik Medgyessyvel, akkor működik Orbánnal is, hiába tombolsz itt, hogy uncsi.

Te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

Ne legyél szarfaszú patkány, dolgozz meg a 85 milliárd rád eső részéért: tessék tolni a rendszerapológiát. Ugorj, majom.

2019.02.06. 00:28:19

@neoteny:
a fizeti mérleg többletet mennyiben birtokolja a magyar populáció?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 00:33:15

@444:

"nyilvánvaló dolgokról van szó."

A balfaszképző hallgatóinak nyilvánvaló.

"a globális kapitalizmus akkor lehet sikeres ha egy állam lakói képesek tőkét kivinni."

Mi történt azokkal az államlakókkal, akik képesek voltak kivinni tőkét -- és azt Venezuelában fektették be?

"ezt így nem fogják tudni fenntartani."

Ezt ott tanultad ahol azt, hogy Mo tőkeimportőr mai napság?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 00:36:26

@444:

"a fizeti mérleg többletet mennyiben birtokolja a magyar populáció?"

Miért kérded?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 00:53:38

@444:

"nem csak erdogan mondja, hogy ők szarnak a nemzetközi jogra. trump is azt mondja."

Nem baj, Putyin bátyuska a nemzetközi jog nagy bajnoka, ő képes ellensúlyozni a rendetlenkedőket. Már csinálják is a különféle csodafegyvereket, amikkel majd sakkban tartják az Amerikai Birodalmat és csatlósait.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 01:03:16

@444:

"de ezek félállami vállalatok. így vagy úgy de a kormányzathoz kötődnek."

Biztos az, hogy ezek félállamiak? nem lehet, hogy csak negyedállamiak vagy nyolcadállamiak? Esetleg tizenhatodállamiak?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 02:16:19

@444:

"a globális kapitalizmus akkor lehet sikeres ha egy állam lakói képesek tőkét kivinni. az szétszakítja a világot gyarmatosítókra és gyarmatosítottakra. szétszakítja a társadalmakat."

Ez egy univerzális szabály?

2019.02.06. 07:51:26

@neoteny:
a gyarmatosítókra és gyarmatosítottakra szakadt társadalmak fellázadnak. de aligha teremtenek világkommunizmust, ahogyan marx elképzelte, vagy ahogyan tgm képzeli a mai napig. a globális kapitalizmust azonban részlegesen, de lebontják. ennek eszköze a nacionalizálás. de a nacionalisták nem buknak meg mind, mert egyesek unortodox módon szövetséget ajánlanak a gyarmatosítók egy részének. ezt csinálja "o1g". az ellenzék azt mondja, hogy ő egy maduro. dehogy is. az index újságírója szerint erdogan azzal, hogy kiállt maduro jól pofán csapta orbánt. dehogy is. orbán ez ügyben kiállt merkel és macron mellett. csak bevándorlás ügyben áll ki velük szemben. és ezzel stabilan maga mellé állította a választók felét úgy, hogy a politikai ellenfelei továbbra is megosztottak. ha ezt tartani tudja és megnyeri az ep, az ök és az mta választást, akkor a fidesz szinte mindent letarolhat. túl azon, hogy főügyészt választ kilenc évre. persze jöhet egy világgazdasági válság, ami megingathatja a kormányba vetett bizalmat. az ellenzékbe vetett bizalmat is, hiszen a liberális értelmiség a tőkepiac totalitásának oldalán áll. és az a földkerekség egészére van méretezve. ebből következően minimálisan kereskedelmi háborúk lesznek. és a tőkepiac kénytelen egyezkedni a helyi társadalmakkal. soros azt mondja, hogy ők "a" civilek. nekik nem kell egyezkedni a kormánnyal. mert ezek helyébe lépnek az ngo-k. orbán azt mondja, hogy a francokat lépnek. ezeket adminisztratív úton ellehetetleníti. amire a freedom house azt mondja, hogy oda a szabad sajtó. csak hogy a magyar választók értékítélete nem ez. hanem az egyik fele azt mondja, hogy nem kell a freedom house. helyébe lépjen a magyar szabadság háza: a haza. éljen a magyar szabadság, éljen a haza. függetlenségi nacionalizmus, nemzeti liberalizmus is szétveri a kapitalizmus totalitását. vegyes rendszert lehet építeni. véleményem szerint.

2019.02.06. 07:53:35

@neoteny:
ha csak negyedállamiak, akkor a kormányzat nem védi meg őket legalábbis magyarországon. mert errefelé az újraosztás feles.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 07:57:57

@444:

"a kormányzat nem védi meg őket"

Kiktől?

2019.02.06. 08:01:08

@neoteny:
amikor egymás után többször is kiraboltak egy drogériát és a tulajdonos ellátogatott errefelé a magánrepülőjével, mert a drogéria éppen a repülőtértől nem messze a város kivezető útjánál van, akkor azt mondták neki a helyi potentátok, hogy ha kapnak üzletrészt, akkor megvédik. és erre müller úr azt mondta, hogy így nem nyit több üzletet. ne nyisson. a polgárosodás abból lesz, hogy a helyi kalmárok helyébe lépnek. feltéve, hogy müller úr nem akar közös vállalatot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 08:03:08

@444:

"a gyarmatosítókra és gyarmatosítottakra szakadt társadalmak fellázadnak."

Ez egy univerzális szabály?

"a globális kapitalizmus akkor lehet sikeres ha egy állam lakói képesek tőkét kivinni."

Mi történt azokkal az államlakókkal, akik képesek voltak kivinni tőkét -- és azt Venezuelában fektették be?

"hiszen a liberális értelmiség a tőkepiac totalitásának oldalán áll."

Shiny bullshit: nincs olyan, hogy a tőkepiac totalitása. Ez csak patkánycincogás.

"vegyes rendszert lehet építeni. véleményem szerint."

Ezért vagy te egy hazug patkány: hatodszor írtad le a személyes véleményedet csupán ez alatt a poszt alatt (eddig), pedig tegnapelőtt magadra öltötted a romantikus hős mezét:

"a személyes véleményemet személyes blogban írom le."

2019.02.06. 08:10:00

@neoteny:
a parlamenttől. rogán antal törvényt javasol. és ha a képviselőtársaik elfogadják lex otp-t, akkor csányit a vezérigazgatói székből a tulajdonosok kiteszik. persze a fidesz is függ csányitól. ez egy kölcsönös függés. félállami befolyás. és ez a feles állami újraosztással függ össze. elemi közelítéssel így a választók felét lehet megvásárolni. ezzel viszont alkotmányos többséghez lehet jutni magyarországon legalábbis. ebből következik kvázi egypártrendszer. a magyar gazdaság állapotából és közjogból. és nem abból, hogy "o1g".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 08:11:47

@444:

"a polgárosodás abból lesz, hogy a helyi kalmárok helyébe lépnek."

Ha a helyi kalmárok jobbak lennének mint Müller úr, akkor már a helyébe léptek volna.

De a helyi kalmárok tökös magyar gyerekek: ők nem bohóckodnak termékek árusításával meg azzal, hogy a fogyasztók igényei kielégítésre kerüljenek, azt csinálja az ostoba Müller. Ők a tuti közbeszerzésekre mennek be: ott nincsenek meglepetések, ott nem fordul elő olyasmi hogy a sok bugris paraszt nem veszi meg pl. a helyi kalmárok által árult palackozott vizet. Majd megveszi a MÁV; a sok balfasz adófizető meg csak lapátolja a pénzt az állam zsebébe.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 08:16:24

@444:

"a parlamenttől."

Ummm, a parlament a kormányzat része: akkor hát önmaguktól.

"ebből következik kvázi egypártrendszer. a magyar gazdaság állapotából és közjogból. és nem abból, hogy "o1g"."

Mivel a magyar gazdaság állapotát a geci Orbán alakítja már több, mint 8 éve és a közjogot is vagy 6 éve, ismét kiderült hogy te mekkora egy ostoba balfasz vagy.

2019.02.06. 08:25:23

@neoteny:
mert tapasztalatom szerint a vegyes rendszer a közvélekedés. lényegében mindenki azt mondja, hogy az ő saját kis termelői piacát feudális módszerekkel, szocialista célokkal, kommunitárius eszközökkel védjék meg. és ezek után akar egy kis kapitalizmust. ahogy sanyi szokta mondani, csak úgy "ímmel-ámmal".

csányi is azt mondja, hogy védjék meg a piacait. a mol is, a richter is ezt mondja. kósa lajosnak magyarázzák, hogy ilyeneket állítanak elő. háttérben a polgármester és egy képviselő. takarásban a fejét vakargatja bogsch erik.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2650/180329-richter-gedeon-labor-atadas-pl-mj_68.jpg
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/richterfokep.jpg
a 20 főt foglalkoztató labor "a piaci versenyképesség növelése érdekében végzett innovatív gyógyszeripari kutatás-fejlesztések című, 5 milliárd forint értékű pályázati projekt részeként épült meg".

lovász lászló azt mondja, hogy ne szóljon bele az állam. bogsch erik azt mondja, hogy szóljon bele. és majd a kollégái elmagyarázzák a parlamenti főképviselőnek, hogy ezt gyártjuk. és majd kapnak állami megrendelést, visszatérítést, kedvezményeket. így működik a rendszer. kézi vezérléssel félállami befolyással.

és erre azt mondják, hogy mert ez magyar vezetésű cég. és a bmw nem ilyen. dehogy nem. feles újraosztás mellett a piaci feles állami befolyással képes viszonylag szabadon működni. lehetne a mértéken csökkenteni. de a közakarat inkább az ellenkezője. az összes párt még nagyobb állami befolyást szeretne. az ellenzék is. le a "rabszolgatörvénnyel".
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2533/25337/253376/25337605_bc618b634883a4fc2ef541cd890c2db2_wm.jpg

2019.02.06. 08:31:24

@neoteny:
a parlament a "független" törvényhozás, a kormány a "független" végrehajtás, a bíróság a "független" igazságszolgáltatás. és van a "független" jegybank. ez a jogállamiság alapja. és ez akkor kérdőjeleződik meg, amikor valamilyen partikuláris érdek sérül. például a globális kapitalisták érdeke. és azt mondják: jönnek a "nácik". és erre bayer zsoca azt mondja, hogy igen, igen, basszák ki a "cejut". egy illiberális játszmában csapnak össze. de a soros féle liberalizmus is antidemokratikus. ez legitimálja orbánt. soros is egy partikuláris érdekcsoport szabadságát szolgálja. az ngo-k úgy állítják be, hogy mindenkiét leszámítva a "rezsimszolgákat". csak azt felejtik el, hogy feles újraosztásnál a fél ország "rezsimszolga". és ez orbán viktornak éppen elég ahhoz, hogy alkotmányos többséget szerezzen. és így ő diktálja, hogy mi a jogállam.

2019.02.06. 08:59:25

@neoteny:
sargentini főképviselő azt mondja, hogy ő nem vitázik a magyar kormánnyal. nekik van kétharmaduk. ő ugyan még nem járt magyarországon, nem is tervezi, hogy magyarországra látogasson, mert fél, hogy attrocitások érnék. orbán azt mondja, hogy ő se vitázik. mert nekik van kétharmaduk. úgy, hogy nekik van igazuk. és ugye az borítékolható, hogy nem egyeznek ki. erre a németek azt mondják, hogy ha nincs jogállam, akkor nincs eu támogatás. de ez esetben nincs állami támogatás a német gyáriparnak. úgy, hogy meggondolják. német tankokat vesznek. és betelepül francia központtal az airbus. német-francia harci helikoptereket gyártanak szolnokon. és azt mondják, hogy a főiskolát kapcsolják debrecenhez. a multik is összefonódnak az állammal. van egy "liberális" elmélet, hogy az állam nem része a gazdaságnak. de része, magyarországon nagyjából fele részben. lehet mondani, hogy ez legyen kevesebb. lehet csinálni liberális kapitalista pártot, szavazatokat gyűjteni.

és van egy kultúrharc. ady endre nyomán is.

Harcos vezérünk Ady Endre,
Lobogj elénk, mint égi fárosz,
Hogy lángra gyújtott szent hitünktől
Megtérjen ez a büszke város.

s3.eu-central-1.amazonaws.com/kozterkep/photos/481d0a980d57545505c52c2eed10dc5a_1.jpg

hirdeti az emléktábla az egykori angol királynő szálloda falán.

ezek a gyerekek is ady verseket szavalnak. brooklyn pólóban.
www.haon.hu/2019/01/P1301366.jpg
ez a vegyes rendszer. és mondhatod, hogy amerika nem ilyen. lehet. de a kis-magyar társadalom ilyesmi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 09:16:56

@444:

"mert tapasztalatom szerint a vegyes rendszer a közvélekedés."

De te egy gazdaságtanilag tudatlan balfasz vagy: a te "tapasztalatodnak" része az is, hogy Mo tőkeimportőr mai napság.

Meg ott van a másik "tapasztalatod" arról, hogy a vidéki magyar szövetkezetesített gazdaságot akar. Aztán kiderül, hogy a vidéki gazda lófaszt akar, nem szövetkezetesedést: hogy te jó szokásod szerint ismét hazudoztál össze-vissza.

"lényegében mindenki azt mondja, hogy az ő saját kis termelői piacát feudális módszerekkel, szocialista célokkal, kommunitárius eszközökkel védjék meg. és ezek után akar egy kis kapitalizmust."

Ezt én már évekkel ezelőtt megírtam itt; lemaradtál mint a borravaló.

"így működik a rendszer. kézi vezérléssel félállami befolyással."

Így van: és ennek a rendszernek az az eredménye, hogy a magyar melós egy töredékét termeli és így keresi a nyugatinak.

"feles újraosztás mellett a piaci feles állami befolyással képes viszonylag szabadon működni."

Ez az, amit a kocsma és a népfőiskola balfasz népe soha nem fog megérteni (és ezért mindig szopni fogja a harci faszt, hogy aztán énekelhesse szilveszterkor, hogy "megbűnhődte már e nép a múltat és jövendőt"): hogy "a feles állami befolyás" az, ami tönkreteszi az ország gazdaságát. Az államhatalmi erőszakkal végrehajtott újraelosztás sem segít, de azt túl lehet élni, ha az egyébként versenyszférában működő vállalkozások a leghatékonyabban teremtik meg azokat a javakat amik újraosztásra kerülnek. Ez a Nordic Model. Ebben van verseny: polgárok vállalkoznak, aztán egyesek tönkremennek (ők elmennek/visszamennek alkalmazottnak), mások meg prosperálnak. Tehát a szabadversenyes/(viszonylag) szabadpiacos kapitalista rendszert használják a javak megteremtésére (mert az a leghatékonyabb), és amikor megtermelik a sok jószágot, akkor mennek át (részleges) szocialistába, és osztja újra az állam _a már megtermelt javak_ egy részét. Abból osztogatnak, amit már megtermeltek.

Míg a magyar állam már a termelést is elosztja: úgy "polgárosítja" a csókosait, hogy állami megrendeléseket ad az egyébként alacsony termelékenységű magyar "vállalkozónak", akinek a "termelékenysége" úgy válik magassá, hogy a közbeszerző sokat fizet kevés termékért. Vagyis az össztársadalmi relatív elszegényedés kódolva van a rendszerben: megtermelésre sem kerül egy csomó jószág (amiket újra lehetne osztani). És te ezt a rendszert javaslod nemzetednek, mert a kocsmában sír néhány vén alkoholista, hogy miért nem szervezik már meg az okosok azt, hogy nekik kevés munkával dőljön lé.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 09:17:49

@444:

"ebből következik kvázi egypártrendszer. a magyar gazdaság állapotából és közjogból. és nem abból, hogy "o1g"."

Mivel a magyar gazdaság állapotát a geci Orbán alakítja már több, mint 8 éve és a közjogot is vagy 6 éve, ismét kiderült hogy te mekkora egy ostoba balfasz vagy.

2019.02.06. 09:17:50

@neoteny:
az index újságírója szerint orbán rendszerének alapját kezdték el ők roncsolni.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2637/26376/263763/26376368_b521df154756b72fc51c990c11f8e314_wm.jpg
dull szabolcs nem érti, hogy velük szemben választották meg o1g-t. és az index-szel szemben. persze lehet, hogy ők elszavalják az ÖT PONTOT. és felveszik a FEHÉR KENDŐT, ami az összetartozást szimbolizálja.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2637/26375/263758/26375816_4f5e96dbbdf8828f1cae61a0f907b60f_wm.jpg
mert a szoci és a jobbikos képviselőnő is szeretne újra bekerülni a parlamentbe. rónai egonnal elmondják, hogy ők elseprik orbánt. felőlem seperjék el. csak azt nem értem, hogy miért lenne illegitim a másik térfélről azt mondani, hogy inkább őket seprernék el. és nyerjen valamelyik.

2019.02.06. 09:22:29

@neoteny:
a 2010-es állapotokból és 2010-es közjogból. de ezen "o1g" lényegében nem változtatott. egyes intézmények vezetőit jelentős részben lecserélte, egyes befektetőket, beszállítókat maga mellé állította. de a rendszer lényege nem változott a retorika ellenére. kétharmadon alapuló jogállamiság. antall-tölgyessy paktum. abból következik o1g. és a magyar gazdaság alapja továbbra is az áruexport és a tőkeimport.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 09:31:19

@444:

"van egy "liberális" elmélet, hogy az állam nem része a gazdaságnak."

Na ez jellemző rád: te meghallasz valamit, ennek egy része megmarad a töppedt kis agyadban, aztán később visszabugyogsz valamit amiről azt hiszed, hogy azt hallottad, pedig dehogy.

Azt az állítást én tettem itt (talán vagy két-három éve), hogy _az állam nem piaci szereplő_. Te ebből az igazságból (amit nem vagy képes cáfolni) gyártottad le azt a szörnyszülöttet, hogy "az állam nem a gazdaság része", mert hogy van egy ilyen "liberális" elmélet. Nincs ilyen "liberális" elmélet: ez az idiótaság 100%-osan a te ostobaságod terméke.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 09:43:02

@444:

"a 2010-es állapotokból és 2010-es közjogból. de ezen "o1g" lényegében nem változtatott."

Magyarország Alaptörvénye
(2011. április 25.)

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100425.ATV

Én értem azt, hogy te meg akarsz dolgozni a 85 milliárdnyi júdáspénz rád eső részéért, és a NER által rád osztott feladat az, hogy ezen a blogon Orbán támadóbérpatkányaként lépj fel, de kapd össze magad, mert ha így folytatod, akkor a saját elvtársaid fognak a süllyesztőbe rakni.

2019.02.06. 09:43:24

@neoteny:
kevenced a thyssenkrupp. most fejezte be az üzemcsarnok építését. már kezdi is az újat.
www.lokal.hu/2019-01-maris-bovit-a-thyssenkrupp/
áruexport, tőkeimport. ebből adódik debrecenben egy brutális fizetési mérleg többlet. a város sokkal több árut termel, mint amennyit fogyaszt. és innentől kezdve a politika válogathat, hogy melyik üzemet tartsa meg. mert ennyi nem kell. a német iparkamara azt mondja, hogy ők a legnagyobb munkaadók ezért őket tartsák meg. sanyi szerint az maradjon, aki a népet beveszi a "buliba". magyarul amelyik cég a tőkejövedelmeket hajlandó megosztani és az állami megrendelésekért, kedvezményekért cserébe hajlandó vegyesvállalattá alakulni. ez sanyi és a "népfőiskola" elképzelése. a német iparkamara persze nem így gondolja. szerintük ez nem lenne "jogállami". de ezt legalább részben sanyi mondja meg feltéve, hogy a demokrácia minimuma érvényesül.

2019.02.06. 09:44:42

@neoteny:
és ez az alaptörvény a szimbolikus kérdéseken túl lényegileg miben tér el 2010 előtti közjogtól?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 09:48:05

@444:

"és ez az alaptörvény a szimbolikus kérdéseken túl lényegileg miben tér el 2010 előtti közjogtól?"

Ha nem tér el lényegileg a 2010 előtti közjogtól, akkor miért érezte a már akkor is geci, csak akkor még nem közismerten geci Orbán égető szükségét annak, hogy megírják?

Erre nincs válaszod.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 10:04:37

@444:

"a politika válogathat, hogy melyik üzemet tartsa meg. mert ennyi nem kell."

Ne szopkodd saját magad: hülye vagy te ahhoz, hogy hány üzem kell Debrecenbe. Te olyan ostoba vagy, hogy azt hiszed, hogy Mo tőkét importál mai napság.

"ez sanyi és a "népfőiskola" elképzelése."

Ez a te elképzelésed: Sanyi egy gyakorló vállalkozó, ő el van foglalva azzal, hogy keresi azt, hogy kitől tud 100-ért olyasmiket venni amiket el tud adni 200-ért. A vetítgetéseket meghagyja neked.

"feltéve, hogy a demokrácia minimuma érvényesül"

Ez a demokráciaminimum valamiféle univerzális szabály?

2019.02.06. 10:10:39

@neoteny:
orbán kulturális, vagy inkább kultikus (tkp. vallási) értelemben szakított a rendszerváltókkal. azt mondták, hogy apostoli szent királyságot építünk. és erre a filoszemiták azt mondták, hogy olyat nem lehet. nem passzol az ő vallásukkal. és lázadást indított az elte bölcsészkar. csakhogy ezzel szemben állt a népfőiskola és annak a valós könyvpiaca. apostoli szóra keresve ebben az online boltban kapható könyvek.
www.magyarmenedek.com/?search=apostoli
ezek voltak a legutolsó (karácsony) akciós ajánlatok.
www.magyarmenedek.com/category/993/1/
ezeknek a szerzői és egy fillér állami támogatás nélkül, lényegében modern kori prédikátorként járták az országot. lényegében egy feudális anarchiában elmentek az utolsó faluba is. és maguk mellé állították a népet. a mag népét. a magyarokat. akik a mágusok nyelvét beszélik. és ő kulturális igényüket használja ki o1g. és átalakítja a pesti belvárosi színházakat. a gyügyei parasztokat olyan nagyon nem érdekli, hogy ki lesz a direktor. legyen népszínház. abban játszanak nemzeti romantikus darabokat is. és van olyan színházigazgató, amelyik azt mondja: végtére is állami támogatással működnek, legyen az is. ők a rezsimszolgák. és velük szemben a libsik meghirdetik az ellenállást.
168ora.hu/data/30167937_2147975538768925_1555142010023670718_o.jpg
őket is lehet választani. de ez egy kultúrharc valójában. egy modern kori vallásháború. amiben a dékás nyugdíjasok is egy szekta és az összes többi. a jobbik is, kulturálisan a fidesz is.

2019.02.06. 10:13:42

@neoteny:
sanyi szerint nem kellene vizet adni a francia tulajdonú konzervgyárnak. ezeket után meg lehet venni 1 forintért. annyit még ő is megspendírozna. ezt mondja a fejeseknek a vízműben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 10:18:35

@444:

"orbán kulturális, vagy inkább kultikus (tkp. vallási) értelemben szakított a rendszerváltókkal."

"a 2010-es állapotokból és 2010-es közjogból. de ezen "o1g" lényegében nem változtatott."

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 10:24:34

@444:

"sanyi szerint nem kellene vizet adni a francia tulajdonú konzervgyárnak. ezeket után meg lehet venni 1 forintért. annyit még ő is megspendírozna. ezt mondja a fejeseknek a vízműben."

Á, ezek a te vetítgetéseid: Sanyi nem a fejesekkel beszélget a vízműben, hanem az apróhirdetéseket olvagatja meg telefonálgat, hogy hova menjen munkaidő után 100-ért venni meg 200-ért eladni. Ő már előre röhög amikor lát téged jönni a Fácánba: tudja, hogy csak annyit kell mondania, hogy "vegyesgazdaság", és már be is indul a verklid.

2019.02.06. 10:37:40

@neoteny:
csakhogy ezek a könyvek lényegileg nem érintik a közjogot. a 1989-es alaptörvényt sólyom laci bácsi a "láthatatlan alkotmányból" vezette le. a ner "szent korona tanból". miért? mert úgy látták a fideszben, hogy az a népszerűbb. egy populista párt abból vezeti le a közjogot, amelyik a népszerűbb. ez majtényi lászló szerint elfogadhatatlan. ne fogadja el. és leváltják majtényit. és a többit. de nagyrészt szimbolikus kérdésekről van szó. orbán a kétharmaddal a jogokat gyakorolja. aztán mondhatod, hogy elveszi a trafik jogot, ennek vannak vesztesei, de valakik megkapják. annak vannak nyertesei. és neki elég a szavazatok nagyjából felét megszerezni a teljhatalomhoz. és ezt feles újraosztással meg tudja tenni. ez garantálja a kétharmadot. korlátlan úr a személyzeti politikában. de ez majtényi és társai által kitalált közjogi rendszeréből következik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 10:54:20

@444:

"sanyi szerint nem kellene vizet adni a francia tulajdonú konzervgyárnak. ezeket után meg lehet venni 1 forintért."

És?

Talán két éve volt az, hogy Venezuelában mindenféle gyárak meg üzemek elkezdtek bezárni: a gyártás folytatásához valutára volt szükségük (import alapanyagokból gyártottak), de bolivár rohamosan értéktelenedett el, és amikor megemelték az áraikat bolivárban, hogy ugyanannyi valutát be tudjanak szerezni, akkor Maduróék jól a nyakukba basztak mindenféle árszabályozást, mert hogy a sok gonosz kapitalista ne szívja már a szegény venezuelai vérét. Az árszabályozás működött is rögtön: a vállalkozók egyből bezárták a gyáraikat/üzemeiket, hiszen nem akarták felélni a maradék tőkéjüket (már ha maradt nekik) azáltal, hogy veszteségesen gyártanak. Ezzel annyira elszomorították Madurót, hogy ő jól felhergelte ezeknek a gyáraknak meg üzemeknek a munkásait, hogy törjenek be a bezárt helyekre és vegyék birtokukba a gyárakat/üzemeket. Meg is tették. És nem történt semmi: a gyárakba/üzemekbe ezek után már nem érkeztek import alapanyagok (mert azokat már nem tudta kisajátítani Maduro, lévén hogy azok az ország határain kívül voltak, a valutáját meg magára és a csókosaira költötte), a munkások a fingot reszelték egy darabig, aztán jól hazamentek (vagy emigráltak, mint a másik 2.5 millió venezuelai).

No te is ezen a kognitív szinten üzemelsz: látsz egy működő gyárat, és azt mondod, hogy ez a magyar nép nyúzásának eszköze, kapcsoljuk le a vízhálózatról, akkor majd eladják 1 forintért. Aztán amikor megkaparintod a gyárat és beülteted valamelyik Fidesz1-es kádert főnöknek, hogy nosza, termeljenek az ingyé gyárban, akkor kiderül, hogy egy gyár nem egy automata, amibe beletolsz bal oldalon százcsillió eurót, a jobb oldalon meg dől ki belőle a profit, hanem olyan termékeket kell előállítania olyan árakon, amit hajlandóak kifizetni az emberek értük. Persze az országon belül meg lehet azt szervezni, hogy ne legyen semmi import azokból a termékekből amit az einstandolt gyár gyárt, és így el tudják adni a teljes termelésüket (magasabb árakon), de már pl. ez nem igaz az exportra: Orbán Viktornak nincs akkora hadserege, hogy külhoni idegeneket rá tudjon kényszeríteni, hogy megvegyék a magyar termékeket olyan árakon, amiket a magyarok szeretnének kapni.

Vagyis az einstandolt gyár termelése csökken a korábbihoz képest: kevesebb jószág pedig nagyobb (relatív) szegénységet jelent. Jobb lett volna ha az eredeti tulajdonosok folytatják a gyár üzemeltetését: ők értettek hozzá.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 11:02:01

@444:

"csakhogy ezek a könyvek lényegileg nem érintik a közjogot."

De az alaptörvény átírása lényegileg érinti a közjogot.

"a 1989-es alaptörvényt sólyom laci bácsi a "láthatatlan alkotmányból" vezette le."

Mert éles szemével meglátta azt, mint ahogy te is meglátsz implicit kérdéseket egyszerű állításokban.

"aztán mondhatod, hogy elveszi a trafik jogot, ennek vannak vesztesei, de valakik megkapják. annak vannak nyertesei."

Pontosan: a nemzeti kormányzat földönfutóvá tett egy rahedli magyar embert azért, hogy a csókosai számára biztosítsa a tuti jövedelmet.

2019.02.06. 11:04:48

@neoteny:
az a kérdés, hogy az eistandolt gyár összes jövedelme (beleértve a tőkejövedelmekhez) hogyan viszonyul a munkabérekhez. mert most a francia kifizetik a magyar dolgozót. és utána befektet szocsiban. de ez a francia vidékies breton és az igazgató azt mondja, hogy ők ezt csak azért teszik, mert ha nem fektetnek be, akkor megveszik őket a párizsi kormánykörök. tehát a paribas célja, hogy hitelt generáljon a semmiből azt befektessék debrecenben, vagy szocsiban és így tovább. de ők is igazából bedöntenék ezt a rendszert. ők leginkább bretagne urai szeretnének lenni. és abból megélni. ők nem akarják orbán viktor vagy putin ladomér kormányát megdönteni. számukra a tervezett kivonulás lenne a legjobb. fizessék ki őket. és mennek haza.

2019.02.06. 11:07:18

@neoteny:
melyek voltak a világias értelemben vett közjogi változások?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 11:10:26

@444:

"az a kérdés, hogy az eistandolt gyár összes jövedelme (beleértve a tőkejövedelmekhez) hogyan viszonyul a munkabérekhez."

:))

Venezuelában egyenlővé váltak: az einstandolt gyárak jövedelme 0 lett és a munkások fizetése is 0 lett.

"számukra a tervezett kivonulás lenne a legjobb."

Hát próbáld meg eladni ezt nekik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 11:11:57

@444:

Miért írták át Orbánék az alaptörvényt 2011-ben (és a sok sarkalatos törvényt utána)?

Erre nincs válaszod.

2019.02.06. 11:26:11

@neoteny:
azért, hogy politikai ellenfeleiket kibasszák. az egy kulturális, kultikus értelemben vett váltás volt. beleírták az alaptörvénybe, hogy MAGYARORSZÁG. és erre jöttek a "liberálisok", hogy uram isten. ilyet nem lehet. ez sérti a köztársaság alkotmányosságának szentségét. és amelyik értelmiségi azt mondta azt kirúgták. mondván, hogy magyarország apostoli szent királyság. és a habsburgok elferdítették a keresztet. de az a föld forgástengelyének megfelelően görbült el. nem akárhogy. és ezen kezdtek el vitázni. és a "felvilágosultak" azt mondták, hogy ez egy hülyeség. de nem hülyeség, mert nagyjából tényleg úgy görbült. és a liberalizmus valójában az, hogy valaki ezt egy égi jelnek szeretné hinni, akkor higgyen benne. ez a liberalizmus. ez marketing is. hogy nem kell kiegyenesíteni a keresztet. mert így egy nemzeti keresztény szimbólum jelképezi a földkerekséget a világmindenségben. és a magyarok ezért nem kalapálják vissza. a mindenséggel mérik magukat. kivéve, amikor megvédik a torma piacát.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 11:36:58

@444:

"azért, hogy politikai ellenfeleiket kibasszák."

És ezért lényegileg megváltoztatták a közjogi viszonyokat is meg a gazdasági viszonyokat is.

"és a liberalizmus valójában az, hogy valaki ezt egy égi jelnek szeretné hinni, akkor higgyen benne. ez a liberalizmus."

Majdnem: és ha bárki más nem akar hinni benne, annak meg nem kell. _Ez_ a liberalizmus.

"és a magyarok ezért nem kalapálják vissza. a mindenséggel mérik magukat. kivéve, amikor megvédik a torma piacát."

Úgy-úgy: lehet a világmindenségbe révedezni, de amikor meg kell rabolni a nemzettestvéreket, akkor nincs pardon.

2019.02.06. 12:18:06

@neoteny:
a tormatermelők és a fogyasztók a helyi piacon kiegyeznek. és ennek intézményes kerete mondjuk az áfész. edit pingál fazekas edényeket és cserébe kap csülköt, babot és tormát. ami sanyinak kedvence. jogukban áll megszervezni. állami gazdaságot, jobbágytelkeket, gazdaköröket, termelő, feldolgozó és értékesítési szövetkezeteket. ehhez elvben joguk van. és akik úgy gondolják azok ebből kimaradhatnak. mondván, hogy nekik nem kell ez a népi retye rutya. de őket az állami közintézmények többségéből. akik nem fogadják el ezt a vegyes rendszert. és a valós árupiac közösségi jellegét.

2019.02.06. 12:22:58

de őket az állami közintézmények többségéből _kirúghatják_. azért, mert a libsik is kirúgnák az ellentábort. ha ez legitim az egyik oldalról, akkor legitim a másikról is. álljon össze a nagykoalíció gyurcsánytól sneiderig és hirdessék meg, hogy lapátra teszik a "lakájmédiát". és ha nyernek, akkor tegyék őket lapátra. de ha vesztenek, akkor a "rezsimszolgák" az ő helyükbe lépnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 12:24:34

@444:

"a tormatermelők és a fogyasztók a helyi piacon kiegyeznek."

Igen, szabadpiaci körülmények között. De azok a tormatermelők, akik államhatalmi erőszakkal védetik meg a piacukat megrabolják nemzettestvéreiket.

"jogukban áll megszervezni. [...] ehhez elvben joguk van."

Ezek a jogok valamiféle univerzális szabályok?

"de őket az állami közintézmények többségéből."

Mi?

2019.02.06. 12:25:57

@neoteny:
palkovics és az itm most szoros határidővel kiírt egy pályázati rendszert. és lesznek, akik pályáznak. és lesznek, akik bojkottot hirdetnek. mindkét tábor jelentős politikai kockázatot vállalat. ez át fogja rendezni az akadémiát. vagy úgy, hogy a filoszemiták még nagyobb hatalomhoz jutnak. vagy úgy, hogy elvesztik a többségüket. és ezek után a magyar tudományosság valamelyest átalakul. lehet rosszabb és jobb is. ezt nem tudjuk. ki miben hisz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 12:27:51

@444:

"de őket az állami közintézmények többségéből _kirúghatják_."

Azokat pedig, akik az állami intézmények többségéből kirúgják azon nemzettestvéreiket akik ki akarnak maradni az államszocializmusból, ezek a kirúgott nemzettestvérek lelőhetik, mint a kutyát.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 12:29:31

@444:

"palkovics és az itm most szoros határidővel kiírt egy pályázati rendszert."

Igen, igen, de te azt mondod, hogy Medgyessy francia Becsületrendet kapott, és ennek oka csak az lehetett, hogy a népe ellen fordulva kiszolgáltatta azt a francia gyarmatosítóknak. Ez egy izgi gondolat ... de hoppácska! Orbán Viktor 2001-ben megkapta a Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, ami a Becsületrend után következik a francia kitüntetések sorában. Akkor most alkalmazzuk a te Medgyessynél használt elemzési keretedet Orbán Viktorra is? Ha nem, miért nem?

2019.02.06. 12:43:20

@neoteny:
ezek az államvallásból következnek, vagy nem következnek. politikai vitákban dőlnek el. ahogyan a transzneműek mellékhelyiség használatának joga.

2019.02.06. 12:46:34

@neoteny:
mondhatják, de ez esetben polgárháborút jelent. ez volt száz éve. és ennek eredménye a holokauszt. és hogy a nyugati árják hová állnak az nem kérdés. de ha a "ceju" szeretne ausztriába menni, akkor csak tessék. ott aztán a titkosrendőrség nem épül be azonnal. bécs nem arról híres. az aranynak a legjobb helye van svájcba. vigyék oda. ott nem veszik el. arról híresek. álljanak össze a németekkel. a bőrfejű sneider képviselővel. mert az nem olyan. olvassák fel az öt pontot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 12:49:13

@444:

"a tormatermelők és a fogyasztók a helyi piacon kiegyeznek."

Igen, szabadpiaci körülmények között. De azok a tormatermelők, akik államhatalmi erőszakkal védetik meg a piacukat megrabolják nemzettestvéreiket.

"jogukban áll megszervezni. [...] ehhez elvben joguk van."

Ezek a jogok valamiféle univerzális szabályok?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 12:57:18

@444:

"mondhatják, de ez esetben polgárháborút jelent."

A polgárháborút az jelenti, hogy azokat a nemzettestvéreket, akik nem kérnek az államszocializmusból kirúgják az állami közintézményekből. Az önvédelem, hogy ők az ilyen kirugdosókat lelövik, mint a kutyát.

"és ennek eredménye a holokauszt."

A holokauszt annak az eredménye volt, hogy csak kevés helyen lőtték le a kirugdosókat mint a kutyát.

Minél hamarabb indul az önvédelem, annál nagyobb esélye van a sikerre.

2019.02.06. 13:07:52

@neoteny:
mutatok egy neked tetsző példát. ez egy tipikus kis-magyar tárhely szolgáltató. nem túl híres, de működik.
szerverem.hu/
ez például hajdúsámsoni. onnan felügyelik a szervereket a hajdúsámson külsőn a bartók béla úton. így néz ki egy arrafelé egy eladó ingatlan.
ingatlan.com/hajdusamson/elado+telek/lakoovezeti-telek/hajdu-bihar+megye+hajdusamson+bartok+bela+ut/27340491
bérelnek néhány polcot a szövetségi telekom szerverterméből. és van egy működő vállalkozásuk. ez a globális kapitalizmus vívmánya. hajdúsámson külsőről minimális befektetéssel szinte bárki bekapcsolódhat. ráadásul vehetnek magyar telekom részvényt a budapesti értéktőzsdét. és ez megteremti a jólétet. ezt hirdetik a neoliberálisok.

rendben van, de ha ez tetszik a népnek, akkor miért választják meg orbánt. aki meg ugye azt hirdeti, majd jól belecsap a lecsóba. nyilván azért, mert azt mondják, hogy valamit máshogy kellene csinálni.

2019.02.06. 13:13:38

@neoteny:
ebből lesz az, hogy az "ávós-prolik", "drogos-buli-buzik" menetelnek szembe a nácikkal. és nem füstgyertyákat dobálnak, vízbázisú festéket használnak. az akadémikus ismerősöm 1990-ben azt mondta, hogy a rendszerváltásnak ez lesz a kifutása 2020-ra. azt mondtam neki, hogy 2017-ben lesz a nagy kiegyezés. és nem lett.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 13:17:28

@444:

"de ha ez tetszik a népnek, akkor miért választják meg orbánt"

Azért, mert az emberek gazdasági és politikai viselkedése különbözik.

emilkirkegaard.dk/en/wp-content/uploads/Bryan_Caplan_The_Myth_of_the_Rational_Voter_WhyBookos.org_.pdf

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 13:36:19

@444:

"ebből lesz az, hogy az "ávós-prolik", "drogos-buli-buzik" menetelnek szembe a nácikkal."

Hát ha a nácik kirúgják az ávós-prolikat és drogos-buli-buzikat az állami közintézményekből mert az ávós-prolik és a drogos-buli-buzik nem kérnek az államszocializmusból, akkor az ávós-prolik és drogos-buli-buzik elemi érdeke, hogy elkezdjék minél korábban lelőni a nácikat mint a kutyát.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 13:44:34

@444:

"2017-ben lesz a nagy kiegyezés"

Miféle kiegyezésről ugatsz, szarláda?

Itt fantáziálgatsz arról, hogy azok akik nem kérnek az államszocializmusból, kirúghatóak az állami közintézményekből. Ez szerinted a kiegyezés.

2019.02.06. 13:52:51

@neoteny:
a piacon a termelői és a fogyasztói érdekek eltérnek. a termelők általában védelmet akarnak. de annak az árát a fogyasztónak kell megfizetni. na most te mondhatod, hogy ez egy zéró összegű játék. tehát a piacvédelem elvben fölösleges. nincs szükség állami beavatkozásra. de ha a termelők kerülnek többségbe, akkor ők mégis csak bevezetik, mert ez az elemi érdekük.

a helyi néplap címlapján andré sándorral készítenek interjút, aki a gyékényfonás mestere. 2012-ben aranyszalma díjat is kapott. ő az.
www.naplo.hu/2019/02/elkeszult-a-butykos-500x389.jpg
"Van egy kertem, kis házzal, ott mindig van tennivaló. Kora reggel és estefelé kapálok, napközben a meleg elől behúzódoka házba és ott fonok, kötögetek." és tessék elkészíti a butykost. azt be kellene vinni az áfész üzletbe. és elcserélni edit mázas cserép edényére.

na most erre mondhatod, hogy ne őrüljünk már meg teljesen, a magyar gazdaságot gyékény butykosra alapozzuk? ha sanyi bácsi kapálgat és fonogat, kötöget és elég sokan vannak, akkor arra is. és ők orbán törzsszavazói, illetve a jobbik szavazói, illetve az mszp törzsszavazói is ilyenek. nekik van elsöprő többségük.

és nyilván joguk van kézműveseknek saját pénzt kibocsátani. megteremteni a saját tőkepiacukat függetlenül a dollártól, eurótól. erre mondom, hogy ezt az önkormányzati hatalom birtokában megtehetik. megye szintjén már elég sok háziipari termékek összejöhet, tartományi szinten már kereskedhetnek. szinte minden áruféléből elég gazdag a kínálat. csak ez egy erősen rurális viszonylag zárt, belkereskedelem. a liberalizmus ezt is megengedi. és még a high tech ipar egy része is ide fog menekülni, mert a világverseny unfair módon zajlik. végeláthatatlan dollár, euró, jüan, jen kibocsátással.

2019.02.06. 14:01:33

@neoteny:
a rendszerváltás idején azt gondoltam, hogy a "szocik", a "libsik", a "konzik" és a "nácik" jól egymásnak esnek, de a politikai váltógazdaságban különféle koalíciók jönnek létre. megosztják a hatalmat. és nagyjából 2017-re (1867 évfordulójára) deákosan kiegyeznek. és nem az lesz, hogy az egyik tábor a másikat kirúgja a közintézmények környékéről. ehhez képest a politika mégis csak erről szól. az ellenzék is azt hirdeti, hogy ők kirúgják a "rezsimszolgákat". csak kerüljenek hatalomba lesz ne mulass. szinte az összes szereplő ezt mondja.

2019.02.06. 14:08:12

@neoteny:
ezt írja vámos miklós.
"Uszítóikra (előretoltak, sorosozók, új kultúrát teremteni óhajtók) szórom a lehető legsúlyosabb átkokat. S üzenem: ez itt az én hazám is, takarodjanak el ők. S ha van képük, csak uszítsanak és zsidózzanak tovább, 2019-ben is. Aztán egyék meg, amit főztek. Erre nincs bocsánat."
gecizni lehet, de sorosozni ne lehessen. miért ne gondolhatná valaki, hogy legyen új kultúra. vagy régi új. a liberalizmus az lenne, hogy vámos miklós, aki pártállamot ezerrel talpnyalóként szolgálta, az mszp-szdsz kormányt kiszolgálta a KÖZTÉVÉN csak a saját barátaival beszélgetett az "énadómból" (jelzem engem azt se zavart különösebben, de az se, hogy népfőiskolán egyesek osszák meg az akadémikus bölcselettől eltérő nézeteiket). vámos miklós azt mondja, hogy takarodjanak ezek. ez esetben legitim azt mondani, hogy esetleg nekik kellene eltakarodniuk. és ha nem lesz kiegyezés, akkor valamelyik ezt a játszmát elveszti.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 14:09:01

@444:

"a piacon a termelői és a fogyasztói érdekek eltérnek."

Tévedés: a termelők és a fogyasztók érdekei megegyeznek. Mindkettő el kívánja cserélni a jószágját valami olyan más jószágra, amit szubjektíven többre értékel mint a sajátját; és mindkettő motiválva van arra, hogy a csere megessék, mert veszteséget jelent mindkettőjük számára az ha úgy mennek haza, hogy nem csináltak cserét.

A termelők között áll fenn érdekkülönbség: az azonos vagy nagyon hasonló árut termelők versenyben vannak egymással, hogy az ő terméküket vegyék meg (előbb) a fogyasztók.

Szintúgy a fogyasztók esetén: a hasonló árut vásárolni kívánók versenyeznek egymással a termelők javaiért.

"és nyilván joguk van kézműveseknek saját pénzt kibocsátani."

Múltkor még szörnyülködtél a magánpénzkibocsátás gondolatán.

"erre mondom, hogy ezt az önkormányzati hatalom birtokában megtehetik. megye szintjén már elég sok háziipari termékek összejöhet, tartományi szinten már kereskedhetnek. szinte minden áruféléből elég gazdag a kínálat. csak ez egy erősen rurális viszonylag zárt, belkereskedelem."

Helyesen: erre vetítgetem, hogy ezt az önkormányzati hatalom birtokában megtehetik. megye szintjén már elég sok háziipari termékek összejöhet, tartományi szinten már kereskedhetnek. szinte minden áruféléből elég gazdag a kínálat. csak ez egy erősen rurális viszonylag zárt, belkereskedelem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 14:12:16

@444:

"miért ne gondolhatná valaki, hogy legyen új kultúra."

Sem földön, sem égben nincs olyan hatalom amelyik képes lenne megakadályozni bárkit abban, hogy azt gondolja, hogy legyen új kultúra. Gondolja, no.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 14:19:25

@444:

"de ha a termelők kerülnek többségbe, akkor ők mégis csak bevezetik, mert ez az elemi érdekük."

Helyesen: de ha a termelők kerülnek többségbe, akkor ők mégis csak bevezetik, mert tévesen azt hiszik, hogy ez az elemi érdekük.

(Mi az, hogy a termelők vannak többségben? A fogyasztókhoz képest? Mint amikor egyszerre három gagyizó cigányasszony is letámad egy embert?)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 14:23:34

@444:

Bla-bla-bla.

Te egy népnemzetiszocialista patkány vagy, aki kirúgná a népnemzeti államszocializmusból nem kérő nemzettestvéreit az állami közintézményekből. Neked ez a kiegyezés.

2019.02.06. 14:24:58

@neoteny:
az azonos áruféleséget termelők között vagy van verseny, vagy nincs verseny. ez mondjuk egy debreceni kispiac.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2017/171206-fenyes-udvari-kirako.jpg
ha van két zöldséges, akkor vagy összebeszélnek, vagy nem beszélnek össze. lehet, hogy versenyt akarnak és az is lehet, hogy nem akarnak.

2019.02.06. 14:25:14

@neoteny:
az azonos áruféleséget termelők között vagy van verseny, vagy nincs verseny. ez mondjuk egy debreceni kispiac.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2017/171206-fenyes-udvari-kirako.jpg
ha van két zöldséges, akkor vagy összebeszélnek, vagy nem beszélnek össze. lehet, hogy versenyt akarnak és az is lehet, hogy nem akarnak.

2019.02.06. 14:37:13

@neoteny:
előfeltételezel valamit, ami az adott populációra vagy érvényes, vagy nem. eleve már ki a franc akar eltérő vallásút beengedi a közösségi piacra. akik nem fogadják el a közösségi normákat. erről folyik a vita. vámos miklós azt mondja, hogy a közintézmények környékéről is űzzék el, akik sorosoznak. de gecizni lehessen. vagy a sorosozósat, vagy a gecizősöket el kell zavarni. valamelyiket. és erről dönt az önkormányzati választás. ha azt is megnyerni o1g, akkor a fidesz nyert. ha nem, akkor folyt. köv.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 14:45:04

@444:

"ha van két zöldséges, akkor vagy összebeszélnek, vagy nem beszélnek össze. lehet, hogy versenyt akarnak és az is lehet, hogy nem akarnak."

Ha azzal a szándékkal mentek ki a piacra, hogy maximalizálják a hasznukat, ti. hogy eladják az összes portékájukat a lehető legtöbb pénzért, akkor nem akaratlagos döntésük az, hogy versenyeznek-e: az egyéni haszonmaximalizálásuk céljának követése szükségszerűen versenybe rakja őket.

Persze ettől még köthetnek egy kartell-egyezséget: és meg is fogják tenni mindaddig, amíg mindketten úgy ítélik meg, hogy a nap végére el fogják adni az összes _saját_ árujukat. De ha a (potenciális) vevők érkezési rátája lassul és kérdésessé válik az, hogy lesz-e még annyi (tényleges) vásárló aki megveszi az összes árut (mindkettőjükét), akkor felbomlik az egyezség: mindkettő elkezdi csökkenteni az árait azért, hogy az ő áruja keljen el (először) mind.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 14:47:25

@444:

"eleve már ki a franc akar eltérő vallásút beengedi a közösségi piacra."

Az, aki szeretné megvásárolni az eltérő vallású által árusított jószágokat?

2019.02.06. 15:18:56

@neoteny:
megveheti az eltérő vallású piacán. vámos miklós mondhatná azt, hogy ő egy világias zsidó. és mivel az író barátainak többsége is ebből a körből kerül ki ezért ők létrehoznának egy hitközséget. és építenének egy művelődési házat. amibe értelemszerűen nem-zsidókat is meghívnak. és ott az írók beszélgetnének. ezzel gazdagítanák a magyar kultúrát. de ha népiek összegyűlnének és innának a gyékényfonók készítette butykosból és azt mondanák, hogy csuhajja, akkor mondják. az a liberalizmus, hogy ez is meg van engedve. miféle kultúrharc. nem is értik ezt az egészet. de nem ezt mondják. hanem azt, hogy majd összefog gyurcsány sneider képviselővel. elmondják az öt pontot. és aláássák a ner-t. és elsöprik o1g-t. de ez esetben bayer zsoca is joggal írja meg ennek az ellenkezőjét.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 15:26:49

@444:

"megveheti az eltérő vallású piacán."

Ő a saját piacán akarja megvenni az eltérő vallású kereskedőtől.

2019.02.06. 15:29:37

@neoteny:
a kérdés, hogy a piactér, hogy tulajdonosai miben egyeznek meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 15:41:25

@444:

A piactér tulajdonosa is maximalizálni kívánja a bevételét: ha az eltérő vallású kereskedő hajlandó megfizetni az árusítóhely napi bérleti díját, be fogja engedni. Ő nem azért fektetett be a piactér tulajdonjogának megszerzésébe, hogy visszautasítson bevételt más kedvéért. Legfeljebb olyat csinálhatnak a helyi termelők, hogy a napi díjnál többet ajánlanak a piactér tulajdonosának -- de az még mindig kiegyezhet az eltérő vallásúval hogy beengedi ha ő még ennél is többet fizet.

Igen, a piacvédelem zéró összegű játszma, a szabadpiaci tranzakciók meg pozitív összegű, tehát piacvédők soha nem pihenhetnek: mindig nagy a csábítás a helyi lakosság között arra, hogy defektáljanak és valamilyen módon szabadpiaci viszonyok között vásárolhassanak -- olcsóbbat és/vagy jobbat.

2019.02.06. 15:43:21

@neoteny:
és ez vallási kérdés. ahogyan a nép és a nyelv eredet is részben vallási kérdés. aki azt mondja, hogy ez tisztán természettudományosan eldönthető az hülye.
index.hu/techtud/tortenelem/2019/02/06/magyar_ostortenet_finnugor_vagy_hun_tudat_szittya_sztyeppe_sudar_balazs_mta_akademia/
a tudományban formális axiomatikus modellek állíthatók fel. de azok kiindulási pontjaiban hinni kell.

tehát mondjuk a népfőiskola azt mondja, hogy az írásos nyelvemlékek alapján hangtani törvényekkel a szavakat hangutánzó, hangfestő gyökökre vezeti vissza. tehát mondjuk a seper szó török rokona a süpür. óangol rokona a swapan. és ez a népfőiskola elmélet azt mondja, hogy ezek ősi hangutánzó, hangfestő szavak. de ez egy hit. van aki annak érzi és van, aki nem. az mta-n 100 emberből 0 ember érzi annak. a népfőiskolán 100 emberből 100. és ez két vallási csoportosulás.

de ugyanezek az emberek akarnak soros féle migrációt és minden egyebet. szinte az összes közéleti kérdésben ugyanazok a csoportosulások állnak szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 15:47:35

@444:

"és ez vallási kérdés."

Nem: ez politikai kérdés. Rá tudják-e kényszeríteni a helyi termelők a helyi fogyasztókra a piacvédelmet, vagy képesek lesznek-e a helyi fogyasztók kiharcolni (vagy visszanyerni) a szabadságukat arra, hogy eldönthessék, kikkel kívánnak társulni -- vagy nem társulni.

erikgross (törölt) 2019.02.06. 15:55:30

@444: @neoteny:

azt csiripelték a verebek, hogy az "örülünk vincent" bloggerei nagyon szeretnék, ha oda is elmennétek és folytatnátok ilyen vitákat

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 16:01:44

@erikgross:

Nekem csak ez az egy blog.hu-s nickem van; és ez nincs letiltva a vincenten. Tehát nekem nem érdekem az, hogy ott folytassam ezeket a vitákat.

444 viszont periodikusan újragyártja ezt a nickjét, tehát ha letiltják egy blogon, akkor ő képes újra megjelenni ugyanezzel a nickjével (de más, új blog.hu azonosítóval) ugyanazon a blogon később.

Így hát kösz, de nem.

2019.02.06. 16:15:04

@neoteny:
a piactér többségi tulajdonosai termelők vagy helyi kereskedők, akkor nem érdekeltek, az idegen áru, vagy árus feltétlen befogadásában. mert úgy annak jövedelme csökkenti a piac tulajdonosainak nyereségét. nyilván van gazdasági alapja a kirekesztésnek. mondhatnám azt is, hogy a közgazdaság alapja valamiféle gazság: vagy a totális szabadság álságos meghirdetése az egyén és a fogyasztói érdek felsőbbrendűsége nevében, vagy valamilyen nyílt kirekesztés.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 16:24:45

@444:

"nyilván van gazdasági alapja a kirekesztésnek."

Ezt már többször megbeszéltük: egy államhatalmi erőszakkal kikényszerített vagyontranszfer a helyi fogyasztóktók a helyi termelőkhöz -- és azoknak is csak egy részéhez.

"a totális szabadság álságos meghirdetése az egyén és a fogyasztói érdek felsőbbrendűsége nevében"

Igen, így gondolkodnak a termelői felsőbbrendűséget hirdetők; így racionalizálják a nemzettestvéreik megrablását. De nemzetáruló patkányok egytől egyig.

2019.02.06. 16:29:35

@neoteny:
és már az is hittétel, hogy a piacon nyereséget kellene maximalizálni. mert a piacnak lehetnek veszteség minimalizálásra szakosodott elemei. mondjuk egy kht is piaci szereplő. és megint vallási kérdés, hogy miféle gazdasági tevékenységet tegyünk közhasznúvá. és erre lehet mondani, hogy semmit. az a kapitalizmus, hogy lényegében mindent piacosítani próbálnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 16:39:38

@444:

"és már az is hittétel, hogy a piacon nyereséget kellene maximalizálni."

De ez egy olyan hittétel, amit a helyi termelők is vallanak. :)

"mert a piacnak lehetnek veszteség minimalizálásra szakosodott elemei."

A "veszteségminimalizálásra szakosodott elemek"

- nem piaci "elemek"
- nem a saját pénzüket vesztegetik el

"mondjuk egy kht is piaci szereplő."

Nem.

"és megint vallási kérdés, hogy miféle gazdasági tevékenységet tegyünk közhasznúvá."

Nem; ez is politikai kérdés. Minden kérdés ami az államhatalommal -- különösen annak törvényhozó ágával -- függ össze, politikai.

"az a kapitalizmus, hogy lényegében mindent piacosítani próbálnak."

Helyesen: az a kapitalizmus, hogy lényegében mindent visszapiacosítani próbálnak.

2019.02.06. 16:45:48

@neoteny:
ha a piactérnek vannak tulajdonosai és azok többségében termelők, akkor a kirekesztése a tulajdon szentségéből és a nyereség maximalizálás, veszteség minimalizálás együttes igényéből következik. ehhez eredendően nem kell államiságnak léteznie. bár az kétségtelen, hogy az államiság ebből jön létre. városiasság egész pontosan. a városnak van piactere.

a falvakban a szocializmusig nem volt vegyesbolt. a paraszti nagyszüleim a fogyasztói kosarukba tartozó áru döntő többségét megtermelték és ami hiányzott azt házaló zsidóktól megvették. a faluban hagyományosan nincs piactér.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 16:59:12

@444:

"ha a piactérnek vannak tulajdonosai és azok többségében termelők, akkor a kirekesztése a tulajdon szentségéből és a nyereség maximalizálás, veszteség minimalizálás együttes igényéből következik."

Bla-bla-bla. Ez csak termelői ködösítés annak eltakarására hogy a piacvédelem a fogyasztók kizsákmányolása a termelők (egy része) által.

És a te esetben ez feloldhatatlan ellentmondáshoz vezet: a népnemzetiszocialista gazdaságban a piacvédett termelők a nemzettestvéreik vérének szívásán keresztül gyarapodnak.

2019.02.06. 17:08:25

@neoteny:
te azt mondod, hogy a piacon ne legyen kht. mert hogy minden tevékenység piacosítható. ha szülők nem fizetik meg a gyermekeik oktatását, akkor így jártak. a tanárok kínáljanak jobbat vagy olcsóbbat. de ha valaki valamit szándékoltan non profit vagy veszteséges módon kínál, akkor ez unfair, azokra nézve, akik abból nyereséget akarnak termelni. tehát erre alapozva lehet a kht-t mint társasági formát tiltani mondván, hogy az egy piacellenes magatartás. különadót nekik. és ugye fordítva szokás. állami támogatást nekik. a piaci szereplők különadójából.

2019.02.06. 17:13:42

@neoteny:
ezek szerint a piactérnek nem lehet tulajdonosa, vagy lehet, de az csak a termelőktől független gazdasági szereplőké lehet. tehát szükségképpen be kell ékelni egy kereskedőt. az őstermelők kereskedelmi jogait sérti adott esetben saját földterületükön. ami elég abszurd.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 17:23:43

@444:

"de ha valaki valamit szándékoltan non profit vagy veszteséges módon kínál, akkor ez unfair, azokra nézve, akik abból nyereséget akarnak termelni."

Igen, ezért is tiltják a WTO szabályai az ilyesmit.

De a libertariánus álláspont az, hogy a tulajdonosnak abszolút domíniuma van a tulajdona felett: ha ő azt költségen alul, ti. veszteséggel akarja árulni, és akad rá vevő, akkor ez a kettőjük ügye és az államhatalomnak semmi köze hozzá.

2019.02.06. 17:27:09

@neoteny:
tehát a te világképedben ev, kft, nyrt elfogadott. ez a három vállalkozási forma. egyéni vállalkozás, társas vállalkozás külső tőkebevonással, vagy anélkül. és a többit tiltani kellene. mert úgy a kapitalizmus nem győzhet véglegesen. mindenből meg kell találni a kapitalista kibontakozás útját. ugyanezt mondta kádár csak szocializmussal. és ugyanezt mondta mussolini csak fasizmussal. nyílt kirekesztésre alapozva is megteremthető a gazdagság. persze kizárólag arra alapozni elé genyó dolog. de a "szabad" piacnak is szükségképpen vannak fasisztoid elemei.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 17:33:21

@444:

"ezek szerint a piactérnek nem lehet tulajdonosa, vagy lehet, de az csak a termelőktől független gazdasági szereplőké lehet."

Ezek szerint? nem tudom miről beszélsz. Mik szerint?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 17:34:40

@444:

"de a "szabad" piacnak is szükségképpen vannak fasisztoid elemei."

A "szabad" piacnak lehetnek; a szabadpiacnak nincsenek.

2019.02.06. 17:36:27

@neoteny:
de ez esetben nincs marketing. ingyenes termékek. mondjuk valaki kosárfonó. és vesszőkosarat árul a hipermarket előtt. igen ám, de a hipermarket ingyen kínálja a fémvázas bevásárlókocsit és a pénztáros a kasszánál ad egy műanyag reklámszatyrot. és ezeket a termékeket, szolgáltatásokat külön nem árazza be. hanem ezeket marketing céllal kvázi ingyen kínálja. mert átalányba be van építve a termékek árába. és a szegény kis kosárfonók ez esetben joggal mondhatják, hogy ővelük kibabráltak. mehetnének a bíróhoz, hogy árazzák be a bevásárló kocsi használatát. és ne adjanak ingyen reklámszatyrot. utóbbit magyarországon elérték a környezetvédők.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 17:42:12

@444:

"nyílt kirekesztésre alapozva is megteremthető a gazdagság."

De nehezebben, mint anélkül. Tehát nem éri meg kifizetni a kirekesztés árát: csak negatívumot vásárol az ember.

2019.02.06. 17:46:09

@neoteny:
ha a piactérnek tulajdonosa van, akkor szabályozhatja a tulajdonának működését. mondhatja a cukrász, hogy ő egynemű párnak nem csinál esküvői tortát. ő két marcipán vőlegényt, vagy két menyasszonyt nem tesz fel a tortára. és most erre azt mondják, hogy márpedig köteles. de így vagy az egynemű pároknak lesz egy kicsit rosszabb, vagy a homofóbok érzik magukat kellemetlenebbül. és el kell dönteni, hogy miből meddig engedjünk. és a helyi társadalmak tudják eldönteni.

baján valami ellenzéki lángosozót üldöz a nemzeti front azzal, hogy homoszexuális. és lehet mondani, hogy ide vezet a gyűlöletkeltés. azt mondják, hogy ez a köcsög lángosozó csak ne veszélyeztesse a nemzeti együttműködést. de az sem jó ha az egyik politikai tábor totális szabadságot hirdet, mert úgy sincsenek közös normák. és ebből lesz az, hogy a nemzeti front majd rendet vág a lángosozók piacán. ellátja a baját a nemteleneknek. az alapprobléma az, hogy nincsenek közös normák. és ebben az extrém liberálisok felelőssége is felvethető.

2019.02.06. 18:06:57

@neoteny:
a vízmű nem ad vizet a konzervgyárnak. kirekesztik a szolgáltatásból. ezzel átmeneti veszteséget szenvednek el. de cserébe olcsón megszerezhetik a konzervgyárat. és abból lehet nyereségük. ilyen helyzeteket is produkál a piac.

2019.02.06. 18:20:57

@neoteny:
a vízmű egy közszolgáltató. nem teheti meg, hogy nem ad vizet a szállodának. pedig így az idegenforgalom piaca könnyedén megszerezhető. aztán mondhatod, hogy lenne még egy vízmű. de egy új hálózatot nem olyan egyszerű építeni. és mi van ha a másik vízmű mégis inkább szolgáltatna. szabad piacon is nagyon könnyű gecinek lenni. előzetesen meg kellene egyezni valamilyen szabályrendszerben. ehhez kell valamiféle egyház. és ezt közösségi módon ki kell kényszeríteni. ez igényel valamiféle államiságot. és eddig nem sikerül eljutni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 20:13:26

@444:

"a vízmű nem ad vizet a konzervgyárnak."

OK.

"kirekesztik a szolgáltatásból."

Kik rekesztenek ki kiket?

"ezzel átmeneti veszteséget szenvednek el."

Kik szenvednek el átmeneti veszteséget?

"de cserébe olcsón megszerezhetik a konzervgyárat."

Egyszer.

"és abból lehet nyereségük."

Egyszer.

"ilyen helyzeteket is produkál a piac."

Milyen helyzeteket (is) produkál a piac?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.06. 20:23:26

@444:

"de egy új hálózatot nem olyan egyszerű építeni."

Ez nem a te gondod.

"és mi van ha a másik vízmű mégis inkább szolgáltatna."

No mi van?

"szabad piacon is nagyon könnyű gecinek lenni."

Miért lenne az?

"előzetesen meg kellene egyezni valamilyen szabályrendszerben."

Kiknek kellene megegyezniük?

"ehhez kell valamiféle egyház."

Miért kell valamilyen egyház a valamilyen szabályrendszerben megegyezéshez?

"és ezt közösségi módon ki kell kényszeríteni."

A megegyezést kell kikényszeríteni?

"ez igényel valamiféle államiságot."

A megegyezés kikényszerítése igényel valamiféle államiságot? Miért?

2019.02.07. 00:55:37

@neoteny:
a népfőiskola azt mondja, hogy a magyar nem finn, nem türk, hanem ősi eredetű.

a módszer hasonló ahhoz, amit akadémikus nyelvészet is alkalmaz. vannak az írásos nyelvemlékek. ezekből próbálják meg rekonstruálni a nyelvet. hangtani törvények segítségével. vannak szabályos hangmegfelelések, hangátvetések, magánhangzó változások. az alapszókincset hangutánzó, hangfestő szógyökökre vezetik vissza. és abból jönnek létre a szóképek.

a finnugristák a magyart a finnugornak mondott népek szókincséra akarják visszavezetni. a turkulógusok türk nyelvekre. a sumerológusok a sumérra, és így tovább. a népfőiskola azt mondja, hogy a magyart ilyenformán vissza lehetne vezetne akár az óangolra is. ezt játszotta el varga csaba. ilyenformán az alapszókincs egy jelenetős része angol is, magyar is.

például az, hogy seper törökül süpür. erre az mta azt mondja, hogy a magyar seper török eredetű. lehet, de éppenséggel még lehetne a török süpür is magyar eredetű. és mi a helyzet az óangol swapan kifejezéssel. a népfőiskola azt mondja, hogy vannak eredendően hangutánzó, hangfestő szavak. és abból képzett szóképek. sprr-sprr. seper-söpör-süpür. swap-swap. swapan. a rendhagyó angol igék három alakjának is hangutánzó, hangfestő jellege. sweep, swep, swept. seper, sepert, elsepert. ide tartozik a népiesnek ható sipirc, vagy a spuri. az mta is azt mondja, hogy ennek rokona az angolszász spurt, talán még a sport is. a rokonság alapja, hogy a jelölés/jelentés azonos/hasonló. de a jelentésátmenetekből létrejövő szófejtés egy esetleges szófejlődés, egy lehetséges eredet. ez lehet nyelven belüli fejlődés. és a nyelvek hatottak egymásra. az átadó és az átvevő szerepe, közvetítő szerep kérdőjeles. a magyar nyelv egy kicsit "kiátlagolós". szlávos is, németes (angolszászos) is, latinos is, de egy kicsit görögös. vélelmezett ősiséget őriz. de ezt jelenleg 0 akadémikus fogadja el. mert ők eleve nem így használják a nyelvet. az mta azt mondja, hogy a nép laikus, dilettáns. és erre a válasz, hogy az akadémikusok akadékoskodnak, mert nem-magyarok. és ebből lesz egy vallásvita.

2019.02.07. 01:15:24

@neoteny:
a néperedet az elsődlegesen genetika. és ugye férfi és nőági eredet. az y-dns apáról fiúra, az mt-dns anyáról gyermekre adódik át nemzedékről nemzedékre esetleges módosulással. sokféle y-dns létezik. de ezeket próbálják egy evolúciós sorrendbe rakni. és ebből az lesz, hogy a legrégebbi ismert indoeurópai csontlelet a mal'ta fiú. a bajkál tó mellett talált vélhetően gyermek csontváz. és ebből azt mondják, hogy az indoeurópaiak ősei a bajkál tó mellett bujkáltak, vagy valami ilyesmi. ott van egy lelet. ebből az archeológusok következtetnek. azon a környéken találnak egy ilyen rajzolatot.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Engraving_of_a_mammoth_on_a_slab_of_mammoth_ivory%2C_from_the_Upper_Paleolithic_Mal%27ta_deposits_at_Lake_Baikal%2C_Siberia.gif
ebből azt gondolják, hogy ezek biztos mamutra vadásztak. és egy a gyermek csontváz egy mamutvadász fia lehetett.
www.sciencedaily.com/images/2013/11/131120143631_1_900x600.jpg
az indoeurópaiak ősei szibériai mamutvadászok voltak. de egy kicsit politika. tegyük oda, hogy szibériai? ha valaki az oroszokkal jóba akar lenni, akkor azt mondják a kreml urainak, hogy ó az mi népeink őseink mind szibériai mamumtvadászok voltak, drága testvéreink. és ugye az indoeurópai is egy feltételezett evolúciós ág. annak is voltak ősei. mi mind emberek vagyunk. és a legjobb tudásunk szerint mind afrikából eredtünk. de ez is egy kicsit politika. legyünk szolidárisak a szegény kis afrikaiakkal. honnan eredjünk? meddig tekerjük vissza az időkereket. és mit értünk azon, hogy nép, és mi az, hogy eredet. ez egy kicsit mindig politika. esetenként nem is kicsit.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 01:24:54

@444:

"a népfőiskola azt mondja, hogy a magyar nem finn, nem türk, hanem ősi eredetű."

No ha a népfőiskola ezt mondja, akkor a népfőiskola nem mond szinte semmit.

A linkelt cikkből:

----

Rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat, jelen van az alternatív közeg számára. Mi motiválja, amikor ugyanazzal a konteóval kell sokadszorra vitatkozni?

Az alternatívok sokszor nagyon jól rá tudnak mutatni a nem kellően megalapozott állításokra, hogy a forrásokból nem következik az, amit a kutató mond. Ez nagyon jó, a gond az, hogy többnyire rögtön választ is akarnak adni a kérdésekre, amihez persze nincsen tudáshátterük. És van egy tíz százalék, aki hívő. Velük nem nagyon lehet beszélgetni, mert ők tudják, és kész. Mindig az a kérdés, hogy tudunk-e érveket cserélni, vagy sem. De a hibákat időnként nagyon jól detektálják. Az is jó, hogy ott nincs mese, a legbizarrabb kérdésre is érthető választ kell adni. Nagyon hasznos a tudományban, ha nem lehet lábjegyzetek mögé bújni.

----

Ez egy echte tudós hozzáállása: hogyan lehet egy helyzetből a legtöbb tudást (igazolt, helyes hit) kihozni.

2019.02.07. 01:28:23

@neoteny:
és ugye összekapcsolják a genetikát és a nyelvészet. a málta szigetén élők mondhatják azt, hogy az a bajkál tó melletti település talán nem véletlen egyezik meg az szigetük nevével. a máltaiak ősi mamutvadászok voltak, csak a földközi szigetre elkóboroltak. elég valószínűtlenül hangzik. de a tudomány azt mondja, hogy több milliárd ember ősei szibériai mamutvadászok voltak. de egyébként a máltaiak afrikából erednek. az egész emberiség. a máltaiak eredhetnek szicíliáról, vagy föníciából. az írások emlékek szerint a vandálok nevezték így, hogy málta. és nem lehet, hogy azok a vandálok is ősi mamutvadászok voltak? a máltaiak azt mondják, hogy legyünk inkább normann keresztények. normális? a normann az északi nép. de azok elkóboroltak délre. ők a máltaiak. és mindnek van valamilyen természettudományos vagy történeti alapja. de az egy kicsit politika, hogy ezekből mit választanak ki a máltaiak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 01:30:01

@444:

"a néperedet az elsődlegesen genetika. és ugye férfi és nőági eredet."

Férfi- és nőági eredete egyéneknek van, nem népeknek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 01:38:09

@444:

"a máltaiak ősi mamutvadászok voltak, csak a földközi szigetre elkóboroltak. elég valószínűtlenül hangzik."

Valószínűtlenül? Akkor mit mondjanak a szegény tűzföldi bennszülöttek? Róluk meg azt vetítgetik a tudósok, hogy az őseik Szibérián és a Bering-szoroson (amely száraz volt 14,000 évvel ezelőtt) keresztül érkeztek az Amerikákba és utána addig bóklásztak amikor már nem tudtak délebbre menni. Mekkora _ennek_ a valószínűsége?

2019.02.07. 01:38:47

@neoteny:
milyen eredetű a magyar nyelv? milyen lenne? ősi magyar. ezt mondja a nép. az akadémikusok azt, hogy laikusok, dilettánsok. a magyar nyelv finnugor eredetű. (előzetesen nem mondják meg, hogy mi az, hogy nyelv, és azt sem, hogy mi az, hogy eredet) de az mta sem. ez a fickó sem az akadémiáról. hanem azt mondja, hogy na jó, lehet, hogy nem is teljesen finnugor. hanem egy kicsit türk is. meg mindenféle. nincs itt semmiféle ellentmondás. és ez nem politika. nem a lófaszt. a nép azt mondja, hogy eddig azt hazudtátok, hogy finnugor baszki. és aki mást gondol az náci. ezt mondta az akadémia. és most azt mondják, hogy lehet ez is, lehet az is. ki tudja? ezt mondja a kocsma népe már a kezdetektől. a végén még kiderül, hogy gézának a kőművesnek van igaza, aki elment gízába és megállapította, hogy a piramis, a szfinx és luxor: műkő. és ő látja, hogy az öntve van. utólag van egy kicsit megfaragva. ő egy szakember. egy szaki. ő látja. és azt mondja, hogy aki nem látja az dilettáns, laikus. hiszen ő elég sok műkövet öntött már. ért hozzá. és lehet, hogy végül neki lesz igaza. de ez egy kicsit politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 01:48:45

@444:

"az mta azt mondja, hogy a nép laikus, dilettáns. és erre a válasz, hogy az akadémikusok akadékoskodnak, mert nem-magyarok."

Csak épp' ezt a választ a népnemzetiszocialista tetvek adják, azok, akik "közösségileg" kényszerítenék Irmuska nénit, hogy ne a Made in Russia LG mosógépet vegye meg, hanem a Hajdu terméket, drágábban. És ezzel nem csak Irmuska nénit rabolják meg: Irmuska néni a különbözetet arra költené, hogy a kisunokáját befizesse egy egynapos lovasíjász okításra. A népnemzetiszocialista seggarcok a lovasíjász-oktatót is megrövidítenék.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 01:50:34

@444:

"milyen eredetű a magyar nyelv? milyen lenne? ősi magyar. ezt mondja a nép."

Helyesen: ezt mondják a népnemzetiszocialista patkányok, akik a nemzettestvéreik megrablásából szeretnének megélni.

2019.02.07. 01:59:04

@neoteny:
na de tűzföldi benszülöttek is csak emberek. és az emberek mind afrikából származnak. persze eredhetnek a szomszédból is. a szíriuszról is. az sem feltétlen hülyeség. mert a föld őslégköre az univzerzumból ered. éppenséggel származhatunk a szíriuszról is. az elég fényes csillag. és az nem lehet, hogy a tűzföldiek a nap fiai? és nőágon a tűzről pattant menyecskék? az nem lehet, hogy finnugorok nőágon rokonok. az enyecek nyenyecek ősanyja magyar menyecske. és ott vannak a marik. sanyi azt mondja: komám, ezek a komik nem a komáink? az nem lehet, hogy a cseremiszek egy kicsit csenevészek voltak. de ők is magyar. ezt mondja az akadémia. az őseink évezredeken át együtt éltünk az őskorban. vagy mi mind együtt éltünk. mi az, hogy együtt. egy faluban, vagy egy tájegységben.

a lengyel csóka azt mondja, hogy az R1-Z280 jelű y-dns a kárpát-medencében jött létre. ez a legvalószínűbb. és mivel a magyar férfiak relatív többsége ezt az y-dns-t hordozza ezért mondhatjuk, hogy a magyarok a kárpát-medence ősnépe. de van aki szerint a nyugat-indoeurópaiak erdélyből eredtek. Erde németül ugyanaz, mint angolul az earth. érted ugye. erthe. és abból lesz "ersze" és "erde". és abból lesz erdély-ország és ország világ. és erre is lehet mondani, hogy persze. az eszed tokja. az mta azt mondja, hogy ezt a laikusok, a dilettánsok találják ki. ezeket legalább is részben a tekintély elv alapján döntik el. az mta szerint ez egy baromság. az erdő az eredő, eredet. ezt elfogadják. de az óangol eorþe, eorðe nem lehet erdélyország és országvilág rokona. miért? mert ez politika. csak. az akadémia ezt mondja. az akadémia is politizál. csak ők kiszorítanák a bölcseletből a nekik nem tetsző pártokat. a pártok meg a nekik nem tetsző akadémikusokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 02:03:37

@444:

"az akadémia is politizál. csak ők kiszorítanák a bölcseletből a nekik nem tetsző pártokat."

Helyesen: a népnemzetiszocialista tetveket, akik mindenféle "közösségi módon kényszerítésről" pofáznak, miközben nemzettestvéreik megrablására gyúrnak.

2019.02.07. 02:21:38

@neoteny:
tehát ugye világos ezt a szakállas fickót azért választják be az akadémiára, mert ő lovasíjász. de nem az, aki azt mondja, hogy a finnugrizmus eredetelméletként hülyeség. nem azt mondja, hogy ezek hazudtak. hanem azt mondja, hogy egy kicsit az is. meg türk is. de az akadémikusok amúgy jó fejek, a nem akadémikusok mind laikusok, dilettánsok. és kell egy ilyen fickó a tudománypolitikába. és csináljunk belőle főszakértőt. a kormánypárt létrehozza a magyarságkutató intézetet. az mta azt mondja, hogy ők nem értenek hozzá. miért? mert ők az akadémia. és nem értenek egyet a kormánypárt politikájával. akikkel nem értenek egyet az nem ért hozzá. ezt így döntik el. az akadémikusok is.

azt kellene mondani, hogy egy adott modellben ez és ez a nyelv. ez az eredet. ez a rokonság. ez a rokonsági fok. ez a nyelvi távolság. van egy logikailag ellentmondás mentes fogalomrendszer. és néhány azonosan igaznak elfogadott előfeltevés. és a rendelkezésre álló nyelvi emlékek alapján el kezdik számlálni a jeleket. és úgy következtetnek.

de ebben vannak asszociatív kapcsolatok. jelentésátmenetek. az indoeurópai nyelvészet azt mondja, hogy az angol dish (jelentése tál) és a német Tisch (jelentése asztal) szó rokonok. és erre bizonyság a disk és a desk hasonlósága. ófelnémetben az asztal tisc. de is ugye magyarul is tál és asztal: az tál. tálaló asztal. találó megfejtés ugye. az angolszászok is így fejtik meg. watkins professzor. és nem lehet, hogy a dísz? dísztál, dísztányér a falon. és az kerül a tiszta asztalra. az a tisch. a tiszta. a dish a dísztányér. és ezek nem nagyobb baromságok watkins professzor szófejtéseinél. mit fogad el ebből a nép a diszkóban? ez egy kicsit politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 02:29:08

@444:

"azt kellene mondani, hogy egy adott modellben ez és ez a nyelv. ez az eredet. ez a rokonság. ez a rokonsági fok. ez a nyelvi távolság. van egy logikailag ellentmondás mentes fogalomrendszer. és néhány azonosan igaznak elfogadott előfeltevés. és a rendelkezésre álló nyelvi emlékek alapján el kezdik számlálni a jeleket. és úgy következtetnek."

És miért nem mondod ezt? Miért nem végzed el ezt a munkát? Miért akarod más hímvesszejével verni az _Urtica dioica_-t?

"ez egy kicsit politika."

Nem is kicsit: a népnemzetiszocialista férgek "közösségi módon kényszerítenének", ami egy eufemizmus a politikára, az államhatalmi erőszak alkalmazására.

2019.02.07. 02:39:00

@neoteny:
ez a politka. hogy az mta azt mondja: ezek "nácik". nem azt, hogy ez és ez a modell. és az állítás ebben érvényes feltéve, elfogadod hogy ezt és ezt így nevezzük, ez a formalizmus. és ezek az axiómáink. feltéve, hogy ezeket elfogadod azonosan igaznak. abból lehet következetni ezekből a forrásokból, vagy azok egy részéből. ez a szakállas is azt mondja, hogy alkalmazzunk forráskritikát. ha valami le van írva, akkor az nem feltétlen igaz. meg kellene mondani, hogy ezen kódexeket, vagy ezen kódexnek ezen részét elfogadom. ezt nem fogadom el. mert van egy tárgyi emlék, ami esetleg annak ellentmondani látszik. ezt vagy azt a teóriát fogadom el inkább. de ez egy kicsit mindig politika. és egy kicsit vallás. ezt és ezt fogadom el igaznak, noha fogalmunk nincs, hogy mi az igazság. de ez és ez a hitünk. és mta azt mondja, hogy ez nem hit kérdése. dehogy nem. a tudomány részben világias hiten alapul. még a természettudomány egy része is. a fizikus is azt mondja, hogy ezt fogadjuk el alapigazságnak. a fizika fogalmai szerint nincs örökmozgó. nem is lehet. ha az idő egy irányba tart, akkor a valós idejű folyamatokban van valamiféle irányultság. és egy ilyen rendszerben nincs örök körforgás. ugyanoda jutnánk vissza ahonnan kiindultak. de a lineáris gondolkodás a tudományban is egy hitvilág. a liberális a bölcseletben pláne. és akkor azt mondják, hogy ciklikusan, spirálisan gondolkodunk, vagy fraktálszerűen, vagy kaotikusan. a big data centerek majd kiokoskodják. de mi alapján. mit fogadunk el igaznak eredendően?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 02:50:59

@444:

"mit fogadunk el igaznak eredendően?"

Ki mit. Vannak olyanok, akik a népnemzetiszocialista ártányok "közösségi módon kényszerítés" kettősbeszédét fogadják el eredendően igaznak. Ők azt hallják ki ebből, hogy "csend, rend, fegyelem"; míg a bennfentesek tudják, hogy ez a gyanútlan nemzettestvéreik lenyúlásáról szól.

2019.02.07. 03:19:21

@neoteny:
az mta jelenlegi elmélete azt állítja, hogy van egy indoeurópai és egy finnugor nyelvcsalád. volt egy proto-indoeurópai nyelv, de annak semmi köze a mai magyarhoz. mert hogy ez a két nyelvcsalád az ősiségben egymástól izoláltan fejlődött. miközben azt elfogadják, hogy a indoeurópaiak többsége is eurázsiából vándorolt nyugatra. de vannak proto-európaiak, akiknek az ősei sohasem jártak ázsiában. és nyilván vannak sémi-hámi népek, akiknek ősei közel keleten, kis ázsiában, észak-afrikában jártak. és ez elég sokféle eredet. és ezek férfiágak. sém, hám és jáfet fiainak útjai miként kereszteződtek. és ezeket részben felsorolja a biblia, leírják római, görög szerzők. de már az ókorban is ugye politika volt, hogy mit írjanak le. mit fogadjanak el. ne magyarázzák, hogy most ez nem politika. egy kicsit sem. dehogy nem. horthy nemzetmentő vagy tömeggyilkos? a politika polarizálja a közéletet. és ez nyilván megosztja a történészeket. és a történettudomány azt mondja, hogy na jó, próbáljunk kialakítani egy olyan álláspontot, amit a történészek többsége többé kevésbé elfogad. de azt a népnek is el kell fogadnia. és az nem független attól, hogy valakinek a dédapjával mi történt. miért halt hősi halált. annak értelemet adni. de ebből értelmetlen viták lesznek. a történetírás törekedhet a tényszerűségre, de sohasem lesz teljesen független a vallástól. van kommunista (államszocialista), van nacionalista (nemzeti keresztény) történetírás. utóbbi azt mondja, hogy a nemzetünket a lehető legjobbnak kellene feltüntetni, de ami embertelen attól el kell határolódni. a nacionalista történetírás azt mondja, hogy a holokauszt nem volt magyar. aki csak úgy embert ölt az nem volt magyar hazafi. de voltak és a mai napig vannak, akik a hazafiság minden formája ellen vannak. és inkább őket választja be az akadémia. ezt a tudománypolitikai irányzatot képviseli lovász lászló is. miért? mert csak. ezért áll ki a ceu mellett. matematikusként mondhatná azt, hogy neki mindegy. mert a matematikának végtére is mindegy. és ő matematikus. mondhatná azt, hogy ez egy kicsit politika. csak akkor nem választaná meg az mta elnökének azok, akik azt mondják, hogy nincsen ebben semmiféle politika. és most a fizikus, meg a biológus kutatási pénze attól függ, hogy lovász lászló és az általa vezetett intézmény ebből a politikai adok kapokból hogy jön ki. illetve hányan bojkottálják palkovics pályázatai rendszerét. de ebben benne van lehet az is, hogy a palkovics környezetében ki milyen ideológiában hisz, vagy esetleg ki milyen ingatlant, vagy ingóságot akar megszerezni akár tudományos vagy magáncéllal. ki kit szeret, vagy nem szeret. vagy ki kinek a szeretője. lovász lászló fia amerikában tanul. és esetleg felhívja amerikából valaki, hogy laszlo. itt van ez a pre/poszt fasiszta, neonáci diktátor. ezt írja a washington post és new york times. be akarja záratni egy magánegyetemet. te a független akadémia elnöke vagy. laszlo. határolódjál már el tőle. ilyen típusú nyomásgyakorlás amerika, vagy amerikanizált tudománypolitikai körökből elképzelhetetlen? lovász lászló fia azt mondja, hogy apa. álljál már a sarkadra. vagy a felesége azt mondja, hogy lacikám, ne legyél már ilyen pipogya. húzzad fel a mezt: o1g. de matematikusként mondhatja azt is, hogy ez legalább is részben világias alapvetéseken világos fogalommeghatározásokon, világias valláson múlik a múltunk. és ezt tárgyalják meg a bölcsészek egy külön körben. és vitatkozzanak össze. de egymás torkát azért ne harapják el. ezt is mondhatná lovász lászló. majd esetleg egy új akadémiai elnök.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 03:37:28

@444:

"de voltak és a mai napig vannak, akik a hazafiság minden formája ellen vannak. és inkább őket választja be az akadémia. ezt a tudománypolitikai irányzatot képviseli lovász lászló is."

És vannak a népnemzetiszocialista támadópatkányok, akik ilyen "elemzések" mémjeinek szétszórásával fertőzik nemzettestvéreik gondolkodását azért, hogy ők a főhatalomba kerüljenek -- ahová megérkezve monetizálják a hatalmukat: "közösségi módon kényszerítik" nemzettestvéreiket arra, hogy tőlük vásároljanak gagyi árut drágán. Nemzeti szintre skálázzák fel a túrricsei polgármester modelljét.

2019.02.07. 08:28:15

@FrVili:
a népfőiskola azt mondja, hogy nem úgy kellene szótagolni, ahogyan az akadémia mondja: *szar-vas. hanem szarv-as. esetenként szóelemző módon. mert hogy az nyilvánvalóan a szarvval rendelkező állat. a farkasnak farka van. a sertésnek sertéje. az akadémia szerint a kerék *ke-rék. de nem. az egy kiékelt kör, vagy karima. ker-ék nem *ke-ring hanem ker-ing. abban van valamilyen körmozgás és ingás.

a magyar tudományos akadémia éppen aktuálisan lovász lászlóval az élen szembe megy azzal, amit a magyarok gondolnak. mert aki azt mondja, hogy *szar-vas az nem-magyar. persze értem, hogy most az óvoda, vagy legfeljebb az általános iskola alsó tagozatának szintjén vitatkozunk. és ennek a vitának akármi is az eredménye nem kellene egy kiváló matematikust kicsinálni. de a magyar közgondolkodás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen az általános iskolai nyelvtanítás vagy az óvodai nevelés.

a falusi idegenforgalomban nem mindegy, hogy mariska néni azt mondja az angolszásznak, hogy a fallow (jelentése puszta) vélhetően a magyar ugarról kapta nevét. de az mta még ezt sem fogadja el. ószász nyelven ez falu. óangolban is meg van a fealu középangolban a falwen forma. a falu a fallal körülvett telep, település. és az angolszász wall magyarul fal. értem, hogy latinul is vallum. de magyar szókincset vajon miért nem lehet az angolszász és a latin kultúrkörhöz kapcsolni?

a finnugor eredet elmélet miatt. hanti nyelven a pol halfogó rekeszték. p/f hangváltással ebből lett a fal. legyen azzal is rokon. de valamiért nem lehet nyitni angolszász irányba. és tudjuk, hogy miért nem. és azt is, hogy tudjuk, hogy kik miatt nem lehet. nem a németek vagy a zsidók miatt, hanem egy magyar-ellenes társaság miatt. amelyik azt mondja: szar-vas. ezt kezdődik el az óvodában. az éppen most lovász lászló vezette mta nyomán.

2019.02.07. 08:58:39

@FrVili:
hosszasan lehetne sorolni a világias vallási ellentéteket történelem szemléletben. az mta történészei kárhoztatják a magyar nacionalizmust. a román nacionalisták olyan rendesek voltak. és bukarestben a liberálisok is nacionalisták. budapesten a liberálisok nemzetellenesek. a szocialisták keresztényellenesek. a konzervatívok államellenesek. a reformáció, a reformkor polgári hagyományait is eltagadják. mert az még kereszténységen alapult. és az mta úgy állítja be, hogy ennek a következménye a holokauszt. az antiszemitizmus alapja a mai napig meglévő magyarellenesség. az antiszemitizmus alapja a globális kapitalizmus ellenesség, trianon és a kommunistákkal való szemben állás. és erre az lett a politikai válasz, hogy mellé került a gulág. és azt mondják, hogy azokat zsidók követték el nem-zsidókkal szemben. és ebből lesz egy politikai adok-kapok. nyilván azt kellene mondani, hogy voltak embertelen mindkét oldalon, de az nem kötődik se a keresztény, se a zsidó kultúrához.

és most úgy tűnik, hogy annak az ismerősömnek lett igaza, aki rendszerváltás idején azt mondta, hogy trianon, a holokauszt és a gulág után aligha lehet békés együttélés. úgy van ez elbaszva, hogy nem lesz újabb kiegyezés. hanem majd mindkét tábor kígyót békát kiabál egymásra. és ezek után a legjobb forgatókönyv a válás. így lehet túllépni ezeken az értelmetlen vitákon. de vezesse elő lovász lászló az mta hazafias tudós tagozatát. a "baloldali" "liberálisok" leváltják azonnal.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 09:07:30

@444:

"de az sem jó ha az egyik politikai tábor totális szabadságot hirdet, mert úgy sincsenek közös normák
[...]
az alapprobléma az, hogy nincsenek közös normák."

A totális szabadság hirdetője megölhető, és nem panaszkodhat (a síron túlról), ugyanis a totális szabadságot hirdette, ami magába foglalja az összes fizikailag végrehajtható cselekedet elkövetésére való szabadságot, beleértve az ő halálának okozását. Így hát a totális szabadság koncepciója morálisan inkoherens, ezért senki sem hirdeti (komolyan).

Ebből az következik, hogy az embereknek létezik valamiféle testi integritáshoz fűződő érdekük, és ez a megfeleltetés egy az egyhez, ti. egy ember - egy emberi test. (Hogy mi a különbség egy ember és a teste között? Most nekünk elégséges ezt úgy definiálni, mint az a különbség ami egy ébren lévő ember és a [friss, just flatlined] holtteste között van.) Vagyis minden ember tulajdonolja/birtokolja a testét.

Lehetséges-e az, hogy egy ember más entitással is olyan viszonyba kerüljön, mint a saját testével, ti. lehetséges-e, hogy egy ember tulajdonoljon/birtokoljon mást is, mint a testét? Mivel az, amit megeszik a testévé válik, legalább azt tulajdonolnia/birtokolnia kell előbb-utóbb azt, amit megeszik. De mikor megy át ez az élelem a tulajdonába/birtokába? Csak akkor, amikor beleharap? De a beleharapás aktusa azt implikálja, hogy már a tulajdonában/birtokában volt az élelem, hiszen képes volt azt a szájához emelni (vagy a száját az élelemhez vinni). Vagyis egy ember képes tulajdonolni/birtokolni a saját magán (a testén) kívül eső entitásokat.

De ha az embernek érdekeltsége van az általa tulajdonolt/birtokolt testében, akkor ez az érdekeltsége kiterjed a többi általa tulajdonolt/birtokolt entitásra is.

Az ember a testi integritáshoz fűződő érdekét úgy (is) érvényesíti, hogy önvédelmet alkalmaz a testi integritását fenyegető entitásokkal szemben, beleértve más embereket. Viszont ha a testének védelmére joga van (morálisan nem elítélhető azért, hogy [arányos] erőszakot alkalmaz önvédelemből), akkor a többi tulajdonának védelmére is joga van (morálisan nem elítélhető azért, hogy [arányos] erőszakot alkalmaz arra, hogy megvédje őket károsodástól vagy eltulajdonítástól).

És ezzel megjelenik az első közös norma: minden embernek joga van megvédeni [arányos] erőszakkal mindazt, amit tulajdonol/birtokol, kezdve a testével, amit minden ember tulajdonol/birtokol.

De jaj! ez a közös norma valójában nem közös: emberek egy csoportja azt mondja, hogy nekik bizony joguk van erőszakkal elvenni más emberektől az általuk birtokolt javakat (vagy azoknak egy részét), hogy abból úgynevezett közellátást szervezzenek: kiosszák ezeket a javakat a (legalább is nominálisan) szegényebbek (kevesebb jószágot tulajdonlók/birtoklók) között -- és visszatartva ezen javak egy részét a maguk számára. Ők a szocialisták, a gyakorlati kollektivisták.

2019.02.07. 10:25:20

@neoteny:
mit vesznek el lovász lászlótól erőszakkal? legfeljebb a közpénzt, a közvagyont. palkovics azt mondja, hogy a nép őt választotta meg az igazgatótanácsba. pontosabban o1g-t. és ő pedig őt jelölte innovációs miniszternek. tehát neki inkább van joga a kutatásra szánt költségvetési pénzek diszponálni. és úgy lesz az akadémia innovatív. lovász azt mondja, hogy a tudósok őt választották. palkovicsot a nép. belföldön a populisták tűnnek erősebbek. külföldön az elitisták. és orbán azt mondja, hogy ő majd a bevándorló ellenes nagykoalícióval átrajzolja az európai politikai terepet. orbán politikai ellenfelei azt, hogy ők létrehozzák az ellenállást. és egy az egy ellen megingatják a fidesz hatalmát, és a főváros mellett még elég sok településen megnyerik az önkormányzati választást. ez a két elképzelés. semmiféle kiegyezési hajlandóság nincsen. a hatalmi játszmák természete, hogy ez esetben legfeljebb az egyik maradhat. döntsük el. és mondhatod, hogy elveszik a vagyonát. de kinek veszik el?

az állam adósság formájában pénzt bocsát ki és adók formájában pénzt szed be. és ennek a haszonélvezője hillary clinton ugyanúgy, mint trump vagy orbán és gyurcsány. mészáros lőrinc ugyanúgy, mint soros alex. azt állítom, hogy ez egy rendszer. mészáros lőrinc jövedelemszerzési is nagyrészt unfair, és soros alexé is. de hogy mi a tisztességes és tisztességtelen vallási kérdés alapvetően. a választások előtt a református egyháznak nyújtott milliárdokat is unfair módon osztották ki. és ha kell, akkor ezzel is számoljanak el. a pénzoligarcháknak adakozniuk kellene a nagypolgárrá váláshoz. de lehessen a miniszterelnök lányának szállodája, a vejének yacht klubja. csanád megye főképviselőjének vadászkastélya. és lázár kártyázhat, miután leterítették fácánokat. a köznép ihat a fácánban. és eldönthetik, hogy újraválasztják-e lázárt. a liberális megoldásnak vagyok a híve. annak, hogy a hatalmi szereplők jól felfogott érdekükből önként adakozzanak. gyurcsány is, puch lászló is. persze tudom, hogy ilyen valószínűleg nem lesz. és ez esetben csapjanak össze. és ha megveszik a puch lászlótól a népszavát, akkor megvették. vegye meg soros. de ő nyilván nem fizet puch lászlónak. ne fizessen. senkinek nem veszik el erőszakkal a vagyonát. az állam pénzt bocsát ki adósság formájában. és pénzt von el adók formájában. és a tőkepiaci központok szedik a kamatokat, illetve generálják a hozamokat. a fiskális politikában hiánycélokat tartanak, a monetaristák igyekeznek csökkenteni az inflációt. és a kormány időnként beavatkozik, kézi vezérléssel irányítja a gazdaságot aztán ebből lesz növekedés, akkor azt mondják, hogy ezt ők teremtették. ha visszaesés, akkor a külső környezet. soros-terv. így megy ez.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 10:59:20

@444:

"semmiféle kiegyezési hajlandóság nincsen."

Miféle kiegyezésről ugatsz, szarláda?

Itt fantáziálgatsz arról, hogy azok akik nem kérnek az államszocializmusból, kirúghatóak az állami közintézményekből. Ez szerinted a kiegyezés.

"de hogy mi a tisztességes és tisztességtelen vallási kérdés alapvetően."

Igen, ezt cincogják a népnemzetiszocialista patkányok, akik a "közösségi módon kényszerítés" sziréndalával terelgetik nemzettestvéreiket a védett piacok és a félállami vegyesgazdaság vágóhídjára.

2019.02.07. 11:44:53

@neoteny:
senkit se fogok sehonnan kirúgni. mindkét tábor azt mondja, hogy ők a politikai ellenfeleiket kirúgnák a francba. a libsik is ezt mondják. vámos miklós se úgy gyártott tévéműsort a köztévében, hogy azt mondta csurkának. drága pistám, mostan mi nyertük meg a választást, horn gyula egy ügyes hatalomtechnikus, és mi az ő oldalára álltunk, nekünk van kétharmadunk, úgy hogy mi adjuk a média kurátorokat. de nem kellene, hogy emiatt széjjel vessen az ideg, mert ettől még te is részese vagy a magyar irodalomnak. meghívunk a színpadra. mesélj nekünk lehetetlen történeteket. és akkor majd kapsz valami meglepetés ajándékot. egy új bocskai jól jönne. n ugye. és akkor majd azt felpróbálod. és megtapsol az urbánus közönség. előzetesen elmagyarázzuk, hogy ezt követeli meg az úri emberség. és így lehet vallásbéke. vámos miklós sem ezt mondta. kepes andrás se. hanem most azon problémáznak, hogy a köztévében borbás marcsi cseverészik marika nénivel, hogy ó ez a barack lekvár, nagyon fincsi. de azért a svábok is csinálnak jóízűt. de marika nénijé is nagyon finom, mert ez magyar. és ezzel megnyerik a választást. kepes andrás a dél-amerikai indiánokba volt szerelmes. vámos miklós az urbánus barátaiba. borbás marcsi a magyarokba. és a magyarkodás népszerűbb, mint a kepes andrás féle dél-amerikai indiánkodás. vagy a vámos miklós féle urbánusság. mindegyik ki akarta szorítani a politikai ellenfeleit, vagy annak legalább is a szélsőségeit. és ennek a problémának úgy tűnik, hogy nincs értelmes megoldása.

180 író tiltakozik. de ők kicsodák. hol laknak, miféle származásúak, vallásúak. mi az, ami miatt szörnyűségesnek látják a jelenkori magyarországot túl azon, hogy nem ők nyerték a választást. ők azt mondják, hogy 2010 előtt volt egy fényességes demokrácia és azóta sötét diktatúra.

a mai néplap címoldalán szerepel ez a bácsis ő régimódi, kicsit rövidre kötött nyakkendőjében. de mit számít az. ő helytörténeti írásokkal örvendezteti meg a kedves olvasókat a fiókkönyvtárban. és a néni a könyvtáros.
www.naplo.hu/2019/02/file73ys3l7thrkse4wsnnl.jpg
és ez a néni olvassa.
www.naplo.hu/2019/02/nyul-imre-a-debreceni-sestakert-c-konyve-3.jpg
ilyenekkel van tele a mészáros lőrinc "propaganda" lapja. ez a bácsi bejózik. és mellette a néni cowboy kalapban fülbevalóval énekelnek a közönség nagy örömére.
cdn1.haon.hu/2019/02/country1.jpg
az amerikai népzenét népszerűsítik.

ez itt erika, aki a ruhák szerelmesének vallja magát. szintén a néplap mai számában szerepel.
www.naplo.hu/2019/02/erika-a-ruhak-szerelmesenek-vallja-magat-1-500x667.jpg
erika néni a lakktáskájával a kezében a hordóra támaszkodik nagyon "stílusos".

az index szerint ez "náci" propaganda.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 12:27:27

@444:

"senkit se fogok sehonnan kirúgni."

Nem, csak gyártod az apologetikát azoknak, akik már most csinálják a kirúgásokat és azoknak, akik majd nagyobb volumenben fogják csinálni ha lehetőségük adódik rá.

Vagy ahogy Bryce Lynch mondta a "Max Headroom"-ban:

I only invent the bomb, I don't drop it.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 12:30:51

@444:

"medgyessy péter is kapott becsületrendet. orbán viktor is. de nem lévai anikó üzletelt az alstom-mal, hanem medgyessy péter felesége."

"de lehessen a miniszterelnök lányának szállodája, a vejének yacht klubja."

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 13:14:15

@444:

"180 író tiltakozik. de ők kicsodák. hol laknak, miféle származásúak, vallásúak."

Te kicsoda vagy? hol laksz? miféle származású vagy?

A vallásodat meg már tudjuk: az MTA több, mint két évi költségvetését egy slukkra felszippantó Magyarországi Református Egyház által hirdetett vallás.

Tudod te azt, hogy mekkora aranyborjút lehet csinálni 85 milliárd forintból? Nem akartam hinni a szememnek, többször is utánaszámoltam: napi árfolyamon 7,200 _kilónyi_ színaranyat lehet belőle venni. És annyi színarany kb. 375 liternyi térfogatú, ami (azt hiszem) kb. egy kombi autó csomagtartójának térfogata. Na annyi színaranyból már egy combos kis Mammon-szobrot lehet kiönteni.

2019.02.07. 14:03:05

@neoteny:
számoltassák el az egyházakat, az összes állami támogatásról az utolsó fillérig. az összes közintézményi számla legyen nyilvános. de a közéletben úgy sohasem lesz normalitás ha a származást, vallást előzetesen nem tisztázzák. 180 író szekta jelleggel gondolja azt, hogy sötét diktatúra van. és félre értés ne essék, ők nem "zsidók", pláne nem "a" zsidók, hanem egy szekta, ami minden ellen tiltakozik, ami nem ők. azért szoktak aláírást gyűjteni, hogy x-et, vagy y-t tiltsák ki a közéletből. váltsák le orbánt, mert ők utálják. indítsanak ellenjelölteket és ha ők nyernek, akkor nyertek. és hatalom birtokában bizonyíthatják a rátermettségüket az állami intézményekben. annak hiányában a szabad piacon.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 14:30:00

@444:

"számoltassák el az egyházakat, az összes állami támogatásról az utolsó fillérig."

Too little, too late: ezt '17 őszén kellett volna tolnod. Vagy méginkább azt, hogy

12. És beméne Jézus az Isten templomába, és kiűzé mindazokat, a kik árulnak és vásárolnak vala a templomban; és a pénzváltók asztalait és a galambárusok székeit felforgatá.

13. És monda nékik: Meg van írva: Az én házam imádság házának mondatik. Ti pedig azt latroknak barlangjává tettétek.

-- Máté 21

"de a közéletben úgy sohasem lesz normalitás ha a származást, vallást előzetesen nem tisztázzák."

Tudod te azt, hogy a címed kint van a neten? No nem a lakáscímed, hanem annak az irodának a címe ahová az egyéni vállalkozásod van bejelentve.

2019.02.07. 14:46:32

@neoteny:
a fővárostól keletre az összes állami fenntartású színház: salgótarján, eger, miskolc, kecskemét, szolnok, szeged, békéscsaba, nyíregyháza, debrecen. a fővárostól nyugatra az összes állami fenntartású színház: kaposvár, székesfehérvár, veszprém, dunaújváros, szekszárd, pécs, zalagerszeg, szombathely, sopron. ennyi.

a világias balos, de keresztényszocialista alapvetés is az, hogy a kulturális közintézményekre az államnak közel egyenlően kellene költenie, mert a leszakadást kulturálisan lehet meggátolni, és erre megéri költeni. ez a szocialista, liberális, de a keresztény konzervatív hitvilág is. vidéken nagyjából félmillió főre jut egy színház. ha így kalkulálunk, akkor budapesten lehet 3-4, az agglomerációval együtt 5. ennyi.

és ha ezen túl még van igény, akkor működhet piaci alapon. színházi fesztiválok, szabad téri játékok, stb. de ez esetben budapestre jutna öt azaz 5 állandó állami játszóhely. még egyszer a baloldal, kultúrbalolos liberális értékrend szerint is. ehhez képest ennek 50 játszóhely jut és az is sötét elnyomatást jelent.

2019.02.07. 14:53:10

@neoteny:
a kereszténységben a vallás nem lehet azonos a piaccal, különösen a pénzpiaccal. az egyházat nem lehet a kufárkodásra, a pénzváltásra alapozni. liberalizált devizakereskedelemre és effélékre. ezt hirdették meg a keresztények.

Márk evangéliuma 12. fejezet
Az adópénz
13 Elküldtek hozzá a farizeusok és a Heródes-pártiak közül néhányat, hogy szóval csalják tőrbe. 14 Odamentek tehát, és így szóltak hozzá: „Mester, tudjuk, hogy igaz vagy, és nem tartasz senkitől, mert nem veszed figyelembe az emberek tekintélyét, hanem az igazsághoz ragaszkodva tanítod az Isten útját. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessük-e, vagy ne fizessük?’ 15 Ő pedig ismerve képmutatásukat, ezt mondta nekik: „Mit kísértetek engem? Hozzatok nekem egy dénárt, hogy megnézzem.” 16 Hoztak egyet, és akkor Jézus megkérdezte: „Kié ez a kép és ez a felirat?” Ők pedig így feleltek: „A császáré.” 17 Ekkor Jézus ezt mondta nekik: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.” És igen elcsodálkoztak rajta.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 15:09:46

@444:

"az egyházat nem lehet a kufárkodásra, a pénzváltásra alapozni."

Nemes szavak. Csak épp' Márk 12:13-17 a világi hatalom iránti egyedüli kötelezettségként az adó megfizetését írta elő -- nem pedig azt, hogy a világi hatalom előtt térdre kell borulni, majd bő nyállal lecidázni őt azért, hogy a nemzettestvérek által megfizetett adódénárokból visszacsurgasson 7.2 tonnányi aranyat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 15:28:06

@444:

"a világias balos, de keresztényszocialista alapvetés is az, hogy a kulturális közintézményekre az államnak közel egyenlően kellene költenie"

És el fogjátok harapni egymás torkát azért, hogy melyikőtök kap többet vissza a tőletek elvett pénzekből. Ekkora balfasz balekok vagytok: azt hiszitek, hogy az az égiek által került elrendeltetésre, hogy nektek először le kell tejelni az államhatalomnak, majd az, miután lefölözte a tejszínt, nagy kegyesen visszaosztja a tőletek elvett pénzeket -- olyan arányokban ahogy ők jónak látják.

Lehet nektek akármilyen alapvetésetek, ti csak lófaszjóskák vagytok a Leviatánnal szemben; és mivel a kormányzat szopkodása (is) egy zéró összegű játszma, de ti versenyben vagytok egymással, előbb-utóbb mélytorkoznotok kell csak azért, hogy ugyanannyit kapjatok mint korábban.

2019.02.07. 15:31:55

@neoteny:
a keresztény vallás nem anarchista, hanem állampárti. így lett államvallás európában.

a reformáció azt mondta, hogy az egyház legyen félig világias. tehát a vallás az részben egyetemes emberségbe, emberiességbe vetett hiten alapul. azon, hogy jóságot, igazságot, szépséget, a szabadságot és az egységet kell hirdetni a földkerekségen, és még azon is túl. és vannak világias hittételek, amelyekből a közösségi normák következnek és azok partikulárisak. hitközségek válasszanak egy lelkészi és világi vezetőt. a katolikusok ezt nem fogadják el a mai napig. a szentatya a szentszékből kijelöli, hogy ki a püspök. és az a püspök. és nem lehet azt mondani, hogy legyen jóska, vagy pláne jolán. de ez a hagyomány. és a római katolikusok vannak a legtöbben. ők ezt elfogadják.

a rendszerváltás idején a pártok között konszenzus alakult ki abban, hogy lesznek állami, egyházi és piaci (alapítványi) intézmények. és ezek egységesen jutnak költségvetési normatívához. ez jut az adókból. és ezt adományokkal ki lehet egészítheti. tehát mindenhol lesz egy viszonylag jól felszerelt iskola, de ha mondjuk valahol van egy kiváló pedagógus, akkor majd csinál mondjuk egy napközis tábort. és oda járhatnak az ország egészéből gyerekek. és a normatív támogatáson túl ezt majd megfinanszírozzák a polgárok. megjutalmazzák azokat, akik az általános elvárásokon túlteljesítenek. és a világnézeti semlegesség abban áll, hogy az állam, az egyház és a piac ugyanolyan mértékű közintézményi normatívához jut. fillérre ugyanannyit kap. ebben a pártok megegyeztek. de egyik se tartotta be.

a "baloldali" "liberálisok" az állami intézményeken az alapítványi működést kérik számon a mai napig. az állam beavatkozik a tanrendbe. azért van az állam, oktatási minisztérium, hogy megszabja az állami intézményi tanrendet. személyzeti politikában érvényesítenek valamiféle politikai akaratot. aztán persze az vitatéma, hogy ez mennyire legyen centralizált érdekérvényesítés. de ha valakinek az nem tetszik, akkor ne akarjon állami intézményt vezetni. ha valaki ennél lényegesen szabadabb rendszert akar, akkor nekik az alapítványi működés való. de az állam által elismert bizonyítványhoz meg kell felelni az oktatási hivatal követelményeinek.

mondok egy példát. a kádár rendszerben magánúton tanultam angolt. mert az egyetem gyakorló általános iskolájának tanárai rájöttek, hogy semmilyen szabály nem tiltja azt, hogy bárki különbözeti vizsgát tegyen mondjuk angolból, vagy németből, vagy franciából. azt mondta a kati néni, hogy ő tanít angolra. órabérért. az államilag elismert szakosított tantervű tankönyvből. és különbözeti vizsgát lehet tenni. csak nem nála. hanem egy kollégájánál, és frankón osztályoztak. emlékszem, hogy guy fawkes day tételt húztam. ilyenek voltak az angol könyvben. gunpowder plot. és valami szöveget értelmezve el kellett magyarázni a lőporos összeesküvést. és százával voltak a gyerekek. a magán nyelvtanítás egy kiterjedt üzlet volt. a tit nyelvtanfolyamán a tanárok nem tanítottak csak egy verset. minden órán csak azt az egyetlen verset. így aztán voltak magántanulók. a párttitkárok gyerekei a gyakorló iskolában persze ingyen tanulhattak. úgy, hogy őket nem zavarta a magántanítás. de akik magánúton tanultak azok se tiltakoztak, mert ezt elismerte az állam. miért akarták volna ezt betiltani. a megyei pedagógiai intézet azt mondta, hogy ez nem sért a törvényt, de lehet, hogy nem etikus.

a szocializmusban kérdés volt, hogy az állam, az egyház és a piac milyen módon kapcsolódjon egymáshoz. és ez a problémakör sok esetben már akkor rendezetlen volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 16:06:08

@444:

"a keresztény vallás nem anarchista, hanem állampárti. így lett államvallás európában."

Jáj, ez még a kisegítősöknek is túl híg. A keresztény egyház életében akkor jött el a gyors növekedés szakasza amikor a kereszténység a _római_ államvallássá lett. Az állam és az egyház ilyetén összefonódásának következtében a keresztény papi pálya presztízse megnőtt: a papok a trón mögött állva adták tanácsaikat az uralkodónak. De túlélte a nyugati birodalom széthullását, és sikeresen elterjedt az a barbár utódnépek között. A honfoglaló magyarok egy évszázad (öt generáció) alatt felvették, legalább is a társadalmi hierarchia legtetején.

"a rendszerváltás idején a pártok között konszenzus alakult ki abban"

A pofám leszakad: te hivatkozol rendszerváltós konszenzusra, aki többször ecsetelte ezen az oldalon azt, hogy Orbán Viktor hogyan rugdosta fel a rendszerváltós konszenzusokat '93-tól, Debrecentől kezdődően?

Kimúlt a konszenzus? Tough titties, bitches.

"a szocializmusban kérdés volt, hogy az állam, az egyház és a piac milyen módon kapcsolódjon egymáshoz. és ez a problémakör sok esetben már akkor rendezetlen volt."

Lökheted az ilyen pszeudo-szociológiai vakert, de a rezsim konszolidációja az lesz, hogy be lesztek darálva a gecibe egyenletesen, Dunántúl, Duna-Tisza köze és Tiszántúl. Akármilyen dinamikusan szoptok vagy nyaltok.

2019.02.07. 16:06:59

@neoteny:
az, hogy a nulla adó a legjobb a farizeus közgondolkodás, legalábbis a keresztény hitvilág szerint. ezt nevezték el liberalizmusnak. hogy az biztosítja a legnagyobb szabadságot. de nem, vagy nem feltétlen. a jelenleginél decentralizáltabb elosztásnak vagyok a híve. de erről nincs értelme vitázni amíg az ellenzék egy része azt mondja, hogy a szabad tankönyvválasztás. állami iskolában a kötelező tanrend egységes. az állami közoktatásban meg van határozva, hogy a tanítási napok száma 180. az év nagyjából fele. és elő van írva, hogy a tanrend 24. hetében mi a kötelező tanmenet. ilyen a közoktatás. aztán lehet azt mondani, hogy legyenek választható tárgyak. a néplapban olvastam, hogy ez a fickó képregény rajzolást tanít. és a klik megengedte, hogy választható tárgy legyen az iskolai tanrendben.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/kertesz.jpg
és van olyan szabad piaci alapon működő kávézó, ahol a képregényesek gyűlnek össze. és a klik azt mondja, hogy rajzoljanak képregényt, mert hogy ez egy népszerű dolog. persze értem, hogy ez az azért függ attól, hogy az illetékes mennyire megengedő.

2019.02.07. 16:25:56

@neoteny:
az összes párt felrúgta többek között ezt a konszenzust is. azért, mert az mszp a régi pedagógus szakszervezetekre alapozva az állami iskolarendszert preferálta. az mdf az egyházit. az szdsz pedig az alapítványit. és mszp-szdsz kormányok idején az egyházat próbálták egy kicsit kiszorítani. a fidesz előbb az mdf helyére lépett be. és az egyházi intézményeket támogatta és utána az állami rendszert központosította (lásd klik), de az alapítványi működést is átveszik. ez az épülő nemzetközi iskola látványterve.
isd.debrecen.hu/?_module=resource_fetcher&type=image&id=2fd5c1e2b6221e987f03151a770a70ca26b963f4
így áll az építkezés.
isd.debrecen.hu/files/kepek/hirek/dronfoto_1.jpg
az éves tandíj 2.4-4.7 millió forint közötti évfolyamtól függően. de ez önkormányzati fenntartású alapítványi intézmény.

tehát az mszp az állami, az mdf az egyházi, az szdsz az alapítványi iskolákat preferálta. a fidesz azt mondta, hogy mindet. ide mindent.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 16:38:00

@444:

"az, hogy a nulla adó a legjobb a farizeus közgondolkodás, legalábbis a keresztény hitvilág szerint."

Márk 12:13-17 a világi hatalom iránti egyedüli kötelezettségként az adó megfizetését írta elő -- nem pedig azt, hogy a világi hatalom előtt térdre kell borulni, majd bő nyállal lecidázni őt azért, hogy a nemzettestvérek által megfizetett adódénárokból visszacsurgasson 7.2 tonnányi aranyat.

"a jelenleginél decentralizáltabb elosztásnak vagyok a híve."

Nem, te teljesen rendjénvalónak találod azt, hogy a Magyarországi Református Egyház 7.2 tonna színarannyi júdáspénzért árulta el nemzettestvéreit. Látod, ilyesmire gondolnak a Fácánban az ivócimbik: _ez_ az, amikor az "okosak" megszervezik azt, hogy kevés munkával dőljön a lé. De ezt maguknak (magatoknak) szervezik meg, nem a kocsmai és a kocsmába nem járó plebsnek.

"állami iskolában a kötelező tanrend egységes."

Úgy-úgy: a nebulóknak az államhatalom által jóváhagyott hitvilágba történő indoktrinációjának legjobb eszköze a porosz iskola. A gyereknek 16 éves koráig meg kell tanulnia olyan alapvetéseket, mint pl. "a keresztény vallás nem anarchista, hanem állampárti". Vagy hogy "az, hogy a nulla adó a legjobb a farizeus közgondolkodás, legalábbis a keresztény hitvilág szerint".

He gazed up at the enormous face. Forty years it had taken him to learn what kind of smile was hidden beneath the dark moustache. O cruel, needless misunderstanding! O stubborn, self-willed exile from the loving breast! Two ginscented tears trickled down the sides of his nose. But it was all right, everything was all right, the struggle was finished. He had won the victory over himself. He loved Big Brother.

2019.02.07. 18:00:19

@neoteny:
ha valaki nem fogadja el az állami és ez egyházi iskolákat, akkor lehetősége van alapítványi intézmények közül választani. ezeket a rendszerváltás óta létre lehet hozni.

debrecenben egy a fogyatékkal élőknek kialakított speciális intézmény mellett.két alapítványi általános iskoláról tudok. az egyik egy waldorf iskola, a másik pedig fiatal felnőtteknek nyújt segítséget. 16 év az tankötelezettség határa. és ha valaki kiesik az állami rendszerből, akkor alapítványi keretek között befejezheti az általános iskolát, ezek után szakmát tanulhat és érettségiig is eljuthat. vagy van kismama csoport. mert vannak akik gyermeknevelés mellett tanulnának. maguknak a tanárok között is többen gyesen vannak. és mellette tanítanak. és kismamák a kismamákat. ehhez az állam normatív támogatást nyújt az alapítványnak.

itt is ugye a "liberálisok" el szokták mondani, hogy a rendszer magára hagyja az iskolákat kimaradó gyerekeket. éppen arról van szó, hogy ha valaki összekülönbözik az állami iskola rendszerrel, akkor az alapítványi keretek között kap egy második esélyt.
debrecen.magiszteralapitvany.hu/wp-content/gallery/masodikesely-nyitaora/018.JPG
és lehetőség van arra, hogy valaki eleve alapítványi iskolát válasszon.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 18:28:36

@444:

"ha valaki nem fogadja el az állami és ez egyházi iskolákat, akkor lehetősége van alapítványi intézmények közül választani."

Most még.

De amikor majd a népnemzetiszocialistákon múlik a dolog, ők kibasszák a plutokraták fattyait az alapítványi iskolákból (hogy szétszóródjanak) és beolvasztják az alapítványi iskolát az állami iskolarendszerbe, ahogy azt a Jóisten elrendelte Ádáméknak az Édenkertből történt kiűzetés után rögtön. És akkor lesznek ismét szegény gyerekek akiknek lehet ingyenebédet adni amihez kell egy konyha amibe kellenek konyhalányok meg -nők akik pedig óramű pontossággal lopni fognak. De hát ilyen a magyar: pajkos. Van benne jó sok pajk.

2019.02.07. 18:45:02

@neoteny:
ez a debreceni waldorf iskola honlapja.
napraforgoiskola.hu/palyazatok-projektek/
2018-ban az iskola összesen 15.6 millió forint támogatást kapott pályázati forrásokból.

Határontúl – a Napraforgósokkal
Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek
Elnyert támogatás: 1 600 000 Ft

Táncházak a JÓ Ritmusban
Elnyert támogatás: 500 000 Ft

Matematika másKÉPp
a Napraforgó Waldorf Iskolában
Elnyert támogatás: 518 000 Ft

TERMÉSZETTUDOMÁNYOKKAL A TEHETSÉGEKÉRT
A DEBRECENI WALDORFBAN
Elnyert támogatás: 1 300 000 Ft

NAPKÖZI ERZSÉBET-TÁBOR
Elnyert támogatás: 540 000 Ft

MENŐ MENZA
A NAPRAFORGÓ WALDORF ISKOLÁBAN
Elnyert támogatás: 11 175 000 Ft

2019.02.07. 18:49:59

@neoteny:
az éves beszámolót olvasom. 73 millió forintot fordítottak pedagógusok bérezésére. erre a célra 66 millió forint normatívát kaptak az államtól. tehát nekik 10%-ot kellett hozzátenni. azt se mind a waldorf alapítvány tette hozzá, mert erre egy 3 millió forintos sort találtam. több pénzt kapnak az államtól, amennyit az alapítvány a normatívához ténylegesen hozzátesz. magyarul ez is egy biznisz. vekerdy professzor nyekerészik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 19:20:00

@444:

"magyarul ez is egy biznisz."

D'oh. Mit gondoltál, mit jelent az, hogy 'piacosítás'?

"73 millió forintot fordítottak pedagógusok bérezésére."

Kevesebb, mint egy ezredét annak, amennyit a Magyarországi Református Egyház benyelt egyszeri támogatás címén 2017-ben.

2019.02.07. 19:29:13

@neoteny:
"bizniszen" nem valódi piacosítást értek. ha összeszámoljuk, hogy ezek az intézmények mennyi adót fizetnek és mennyi állami támogatást kapnak, akkor az jön ki, hogy az államból élnek. több állami pályázati pénzhez jutnak, mint amennyi támogatást nyújt az alapítvány. a kiegészítő állami normatíva is több annál. és az összes állami kifizetés jóval több, mint amennyi a befizetési kötelezettség. magyarul ezek az intézmények közel sem piaciak, az állam hiányában csődbe mennének.

2019.02.07. 19:46:02

@neoteny:
ebben a cikkben valamennyivel kevesebbet írnak.
www.vg.hu/kozelet/reformatus-egyhaz-kapta-legtobb-penzt-2-730697/
de felőlem számoltassák el, hogy ezt a pénzt mire költötték.

de megint keveredik, hogy van (kis) magyarországi és (nagy) magyar református egyház. és utóbbinak része a romániai, a kárpátaljai, a szlovákiai, a szerbiai, a horvátországi és a szlovéniai református egyházak.

de a magyar református egyházhoz csatlakozott a Kanadai Magyar Református Egyházak Szövetsége
Szigeti Miklós titkár, lelkipásztor
Dr. Mészáros Margit presbiter
Kanadai Magyar Református Egyházak Szövetsége
Kelt Debrecenben, 2017. június 24-én

Janossz 2019.02.07. 19:46:12

@444: " az összes állami kifizetés jóval több, mint amennyi a befizetési kötelezettség. magyarul ezek az intézmények közel sem piaciak, az állam hiányában csődbe mennének. "...beleértve az egyházak jó részét is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 20:01:11

@444:

""bizniszen" nem valódi piacosítást értek. ha összeszámoljuk, hogy ezek az intézmények mennyi adót fizetnek és mennyi állami támogatást kapnak, akkor az jön ki, hogy az államból élnek. több állami pályázati pénzhez jutnak, mint amennyi támogatást nyújt az alapítvány. a kiegészítő állami normatíva is több annál. és az összes állami kifizetés jóval több, mint amennyi a befizetési kötelezettség."

És te azt gondolod, hogy én ezt el is hiszem neked?

"ezek az intézmények közel sem piaciak, az állam hiányában csődbe mennének."

Nem: ezek a piacon működő intézmények (hiszen képtelenek akár egyetlen diákjukat is a törvény erejével arra kényszeríteni, hogy hozzájuk iratkozzanak be) úgy alakítják ki az árstruktúrájukat, hogy beleszámolják azt, hogy mennyi pénzt fizet az állam a diákok után és a teljes költségüket úgy tervezik, hogy a különbözetet hajlandóak legyenek megfizetni a fogyasztók (a diákok szülei).

Ha csökkenne az állami rész, akkor vagy ennyivel növelniük kellene amit "önrészben" kérnek a szülőktől, vagy csökkenthetnék a költségeiket és remélhetnék hogy a már így csökkentett (de a korábbinál magasabb) önrészt a szülők már megfizetnék.

Pontosan ez a különbség egy állami tervező és egy vállalkozó (entrepreneur) között. Mivel az állami tervezőnél a költségoldali korlátok sokkal 'puhábbak', mint egy, a (valamilyen mértékben szabad)piacon működő iskoláé, az állami tervező drágább iskolát (beleértve annak az összes költséghelyét) fog tervezni, mint amennyit a "maszek" iskolát működtető tervezhet, hiszen ő nem emelheti az árait (a költségei fedezetének forrását) tetszőleges mértékben. A vállalkozónak osztania-szoroznia kell, vakargatnia a fejét, hogy a költségek milyen mixük esetén minimalizálódnak és hogy akkor el tud-e kérni akkora árat, hogy hasznot termeljen a vállalkozás (iskola).

Szóval egy a piacon működő iskola is kaphat vagy fogadhat el állami pénzeket: végső soron azok tekinthetőek úgy mint ha a diákok szülei kapták volna meg azokat a pénzeket az államtól és ők fizetnék be az iskolának. Az, hogy a szülők milyen mértékű állami pénzcsökkenés mellett döntenek úgy, hogy nem oda íratják be gyereküket pedig a szülők egyéni preferenciaskáláján múlik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 20:11:05

@444:

"ebben a cikkben valamennyivel kevesebbet írnak."

Nekem nem sikerült kiolvasnom ebből, hogy mennyit írnak. És mivel a hvg.hu amit linkeltem _anno_ 85 milliárdot írt, én megmaradok annál. Ami pedig azt illeti, hogy nem az összes pénz ment a Magyarországi Református Egyház vaspántos ládájába: így jártak; hivatkozhatnék a Magyar Református Egyházra, de ez nem sok különbséget jelentene az átlagolvasó számára. De ha ragaszkodsz hozzá, akkor hajlandó vagyok a 'Magyar'-t használni.

2019.02.07. 20:13:47

@Janossz:
az egyházi és az alapítványi intézmények is függnek az állami támogatásoktól. jelentős eseti finanszírozás és esetleges vagyonjuttatás van. de nem 2010 óta, hanem 1990 óta. illetve már előtte is így működött. a rendszerváltás előtt amikor először jártam a katolikus lánynevelő intézetben, akkor sok mindenen elcsodálkoztam. ebből ami publikus, hogy elég jól fel volt szerelve az állami intézményekhez képest.

2019.02.07. 20:21:18

@neoteny:
ebben benne van 26,7 milliárd erdélyi református egyházé. ha világgazdaság cikkéből az olvasható ki, hogy ezek fejlesztési pénzek, ingatlan beruházásokra költik. és ezek ugye magyarországon ezek esetenként túlárazottak. de ez megint az összes pártra jellemző nem csak a fideszre. a fidesz ebbe körbe bevonta az egyházakat is, és részben az alapítványokat is. a fidesz ugyanazt csinálja, mint az összes többi párt csak ügyesebben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 20:22:05

@444:

"a rendszerváltás előtt amikor először jártam a katolikus lánynevelő intézetben, akkor sok mindenen elcsodálkoztam [...] ebből ami publikus"

WTF??? James Bond 007-el mentél be a Svetitsbe?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 20:31:49

@444:

"ebben benne van 26,7 milliárd erdélyi református egyházé."

Harsh but cruel.

"a fidesz ugyanazt csinálja, mint az összes többi párt csak ügyesebben."

Azért 7.2 tonna színarany több, mint 30 ezüstpénz. Jóval több. És mind a magyar nemzettestvéreitektől származik; az, hogy nem csak a magyarországi reformátusok rabolták meg őket, hanem határon túliak is: secko jedno.

Testületileg leszoptátok Orbán Viktort pénzért. El kell ismerni, legalább 7.2 tonna színaranyért csináltátok: ha nem nemzettestvéreiteket raboltátok volna meg, járna nektek egy kisebb szobor a Hősök terének valamelyik eldugott zugában. De az már belekerült a történelemkönyvekbe hogy a Viktor szukái lettetek.

2019.02.07. 20:48:06

@neoteny:
na de ha ezek után az egyház mondjuk jó pénzért megveszi az állami ingatlant, akkor a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

Janossz 2019.02.07. 20:55:59

@444: " az egyház mondjuk jó pénzért megveszi az állami ingatlant, "
Ez unortodox református logika.
Ha az egyház az államtól kapott ( adófizetőktől rabolt )
pénzből vásárol állami ingatlant, az csak a kecske jóllakását jelenti. A káposzta ellopódott.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 20:56:01

@444:

A nemzettestvéreiteket már megraboltátok: azt már nem tudjátok visszacsinálni.

Majdnem azt írtam, hogy "olcsó kurvák vagytok", de aztán eszembe jutott a csaknem vállamig érő aranyborjú, szóval: a magyar nettó adófizető hívhat benneteket 'drágám'-nak mert minimum 17 rugójába kerültetek -- és ezért ő még csak egy levegőn át dobott puszit sem kapott.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 21:07:35

@Janossz:

Látom, te is odafigyelsz: nagyon helyes.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 21:48:52

@444:

"egy fillért nem kaptam az egyháztól, egy fillért nem kapok az államtól."

Még a legelején, amikor itt összeakadtunk, tettem egy állítást, miszerint egy férfi attól férfi a társadalom szemében, hogy többet termel, mint amennyit fogyaszt (és a különbözetet a családjára költi). Te persze a tőled megszokott contrarian stílusodban egyből belökted, hogy te többet fogyasztasz mint amennyit termelsz. Talán meg is jegyeztem, hogy az egy olyan állapot, hogy nem lehet sokáig fenntartani, mert folyamatosan deficites vagy ... akárhogyan is volt, ennyire határozottan emlékszem.

Szóval te (évek óta) deficitesen működsz és nincs semmi bevételed sem a refkós egyháztól, sem az államtól? Hiszi a piszi. És egyébként is, te vagy az akit az angol úgy hív, hogy "habitual liar", valaki aki úgy hazudik mint a vízfolyás. Azt sem hiszem el amit kérdezel.

Most mégegyszer ránéztem arra, amit idéztem tőled fent és megvilágosodtam: ez az állítás úgy van megfogalmazva, hogy nem tagadja (zárja ki) azt sem, hogy a múltban az államtól kaptál, és azt sem hogy a jelenben az egyháztól kapsz pénzeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.07. 21:51:11

@444:

"nem értem ezt az őrült orbán és fidesz ellenességet."

85 milliárd okod van arra, hogy ne értsd.

FrVili 2019.02.07. 23:39:19

@444: Jaj te szegény (óh, a régi miépes nem ismernek engem meg…) nagyon sokat szenvedhettél, tisztességtelenül, akarom mondani tisztességesen elbánhattak veled azokban a 80-90-es években ott a keleti végeken, hogy ilyen nyúzott kis szenvtelen szófosó lettél. Biztos egy német filoszemita szembesített, hogy kevés vagy valamihez. Igy van, az összes tükör pusztuljon. Látom a logika és az egyenletek az erősségeid. Remélem, új elvtársaid mára mindenben kárpótolnak közpénzből a klubban. Ha azt hiszed most fönt van a csizmád az asztalon és hosszasan rágyújthatsz, ne szokj hozzá túlságosan kis pareto, mert hamarosan kirúgják a sámlit -amit asztalnak néztél- a lábad alól, és kikandikál a gombás lábkörmöd a csizmádbúl, épp ahogy az imént a szádbúl. Tudod így megy ez.

ijontichy 2019.02.08. 08:29:09

@444: "egy fillért nem kaptam az egyháztól, egy fillért nem kapok az államtól."
A Pártot (így nagy P-vel) kifelejtetted ;-)
"nem értem ezt az őrült orbán és fidesz ellenességet" Nem őrült, pragmatikus. Az Orbán vezette fidesznél - a körülmények figyelembevételével - még nem létezett kártékonyabb alakulat a magyar történelemben. Pont. Sajnálom szegény szülőhazámat. Én patrióta vagyok (még innen is), te meg nacionalista. Nagy különbség! Ennyi.
süti beállítások módosítása