1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.01.03. 19:37 HaFr

Követeljük a visszatérést a Horthy-korszak kultúrpolitikájához!

Képtalálat a következőre: „klebelsberg”

A minél gyorsabb átmenet érdekében a következő hevenyészett támpontokat adjuk:

"Konzervatív barátaim közül többen kérdezték, hogy ha ez az én művészettörténeti és esztétikai meggyőződésem, akkor miért nem léptem fel hatalmi eszközökkel az irodalmi és művészeti modernizmus ellen? Azért nem, mert hiábavaló lett volna és mert ehhez nincs is jogom. Hiábavaló lett volna, mert a szellem története egész világosan mutatja, hogy valahányszor az állam hatalmi eszközökkel akar beavatkozni irodalmi vagy művészeti vitákba, e kísérleteknek sorsa kudarc lett és nevetségbe fúlt. A szellemi világban az állam szükségképpen brutális kezétől érintetlenül az erősebb gondolatnak kell szabadon győznie. De saját egyéni ízlésem egyoldalú érvényesítéséhez nem is volna jogom. Ez az, amiről meg szoktak feledkezni. Más a magánmecénás és más a kultúrpolitikus. A magánmecénás, aki saját pénzén vásárol, olyan képekkel akasztja tele termének falait, amelyeken örömmel legelteti szemét. Saját pénzén teszi, a saját gyönyörűségére és e közben senki sem korlátozhatja. A kultúrpolitikus ellenben közpénzekkel sáfárkodik, az ízlések megoszlanak, nem lehet tudni, milyen lesz a jövő idő esztétikai értékelése s ezért nincs joga a saját egyoldalú ízlését az államhatalom eszközeivel másokra ráoktrojálni."

Klebelsberg K. (Nemzeti Újság, 1929. jan. 13., újraközölve: uő.: Küzdelmek könyve, Athenaeum 1929)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6714532764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2019.01.03. 22:00:14

A Horthy-korszak kultúrpolitikájának/kultúrájának csak kis része kapcsolódott Klebelsberghez. Sokkal inkább hatotta át valami olyasmi, amit most Orbánék élesztgetnek. Ennek okai részben a vezető politikai réteg nem épp klebelsbergi mélységű és indíttatású kultúrájban, műveltségében, szellemi horizontjában és érdekeiben keresendők, részben pedig (az azóta is túlélt és "a közízlést" ma is meghatározó) főként vidéki középosztály kultúrájában, világ- és társadalomszemléletében találhatók meg.

Klebelsberg volt a magaskultúra (egy szelete) és a (nemzetközi) kirakat. De mögötte-alatta ott tenyészett az a szellemi dudva, muhar és ugar, amiből Dr. Orbán Viktor Mihány miniszterelnök úr szellemi világa is ki van sarjadva... Ő talán olvasott Klebelsberget - de Szabó Dezsőt szereti!

Nekem nem egy művelt kultuszminiszter kellene, hanem egy művelt miniszterelnök.

ijontichy 2019.01.04. 01:17:47

@Moin Moin: Esetleg egy művelt "vidéki középosztály"? ;-)

2019.01.04. 08:39:36

@Moin Moin:
Szabó Dezsőt is csak elég szelektíven szeretheti, mert
Pl a majmai az ekeTV-ben kiköpött olyanok, mint amilyennek SzD ábrázolja őket az írásában, ami ennek az org-ánusz-izének az egyik legfontosabbnak tűnő véleményformáló ideológiai műsora. Az állapotok meg pont olyanok(kezdenek lenni), mint a jóhiszemű káoszhoz c. versikében (:D mitől jóhiszemű?nem értem). zemberek sokasága meg, mint a tántorgó lelkek stb.
szóval?
zOrbán műveltsége, világképe ma már annyira letisztult(xD), hogy a néhány(egyre több) keménykötésű a politikába be-,feljutó alvilági figura többnyire spontán, társadalomellenes kihívásain túl csak saját fejében lévő embertelen világképét igyekszik joginak maszkírozott eszközökkel egyetlen létező valósággá kalapáltatni.
itt és határainkon túl.
nemá(visszafelé olvasva)

2019.01.04. 09:04:12

@Bánegressy:
kieg.: ideológiai műsora-ának a címe

ami pedig a hothy-korszak kultúrpolitikát illeti, nem lehet ennek sem elválasztani a fejleményeit az általános politikai fejleményektől, de van olyan összefüggés(és nem lehetséges), ami miatt Bartók emigrált, néhány későbbi nóbeldíjas tudós, pár későbbi hollywoodi forgatókönyvíró is, sőt! sőt, tudom ez már mindennek a teteje és ez elfogadhatatlan, de mégis; ami miatt Radnótit és Szerb Antalt agyonlőtték. ti.: mégiscsak ennek a kultúrpolitikának és általános politikának, politikai kultúrának az együttes hozadéka, hogy itt a kultúra olyan könnyen hull le, mint ruha a pornószínészekről a film elején. már ha akkor még egyáltalán rajtuk van.
ugye? minek a ruha pornószínészeken? amiért Magyarországnak van kultúrpolitikája.(no jó, ez már tényleg túlzás. elhatárolódom magamtól)

2019.01.04. 09:16:03

a megyei közgyűlés, amiben a jobboldal-szélsőjobb aránya 5/6-os (!) többségben van közzétette a 2019 ünnepi megemlékezéseinek sorát. mit is ünnepelnek meg ez a "fasiszta" tanácsosok? kabán például azt, hogy a románok 1919. április 25-én 96 ágyúlövést adtak le a községre. a templom tornyát is lőtték. a román betörés polgári és katonai áldozataira több helyen emlékeznek. na jó. mit ünnepelnek még többek között?

mi volt még 100 éve? a TANÁCSKÖZTÁRSASÁG. azt is megünnepli a közgyűlés. 24 tagból 14 fideszes és 6 jobbikos. na nem a senki által meg nem választott komcsi népbiztosokat. azt, hogy a kommunisták magyarországon is meghirdették a proletárdiktatúrát és világuralmat. hanem azt, hogy a megyében ártándon, hosszúháton, mezősason és sápon megalakult a földműves szegények tanácsa. és ebből következően a népi agrárszocialista világot fogják éltetni. tehát nem a soros györgy féle nemzetek felett álló baloldalt, hanem a hazafiast.

megünneplik, hogy 1949-ben hajdúszoboszlón nyílt meg a népbolt nemzeti vállalat első üzlete. püspökladányban azt, hogy a tszcs átadta az ország első szövetkezeti agráriskoláját. több helyütt megünneplik a földosztást. valamint azt, hogy 1949-ben iktatták be bihar megye első női főjegyzőjét.

és egyéb ünnepségek is lesznek. például nádudvaron megünneplik, hogy 1849-ben nagysándor józsef tábornok a kabai úton felakasztott egy kémet. és azt is, hogy már 410 éve volt, hogy kálló városából áttelepült hajdúk böszörményben és pródon kaptak birtokot.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2019.01.04. 09:17:44

@Moin Moin: "Nekem nem egy művelt kultuszminiszter kellene, hanem egy művelt miniszterelnök."

Ilyenre az alantas embereknek nincs igénye, viszont választójoga van...itt is és máshol is. Ahogy Nietzche mondta: A kereskedők uralma után, a csőcselék uralma következik. Ez van, ezt kell szeretni.

2019.01.04. 09:24:07

tehát ugye világos, hogy nem a soros györgy féle feminista hülye picsákat ünneplik. hanem csordás irént. bihar megyében még a férfiak többsége is azt mondta, hogy legyen irénke a főjegyző. és ezzel megdőlt az, hogy vezető köztisztviselő csak férfi lehet. de ez ugye nem az "antifasiszta" women's march.
www.brooklynvegan.com/files/2017/01/womens-march-nyc-021.jpg
tehát a kormánypárt egyszerűen átvette a baloldal tematikáját is. és azt összekapcsolta a helyi történésekkel. azt, hogy bihar megye főjegyzőjének hivatalába beiktatták csordás irént.

pitcairn2 2019.01.04. 09:35:53

@Moin Moin:

koncentráljunk inkább arra, hogy az internetnek és az informatikai forradalomnak köszönhetően még soha nem volt olyan OLCSÓ a világtörténelem során a kultúrához és a tudáshoz való hozzáférés mint most...

az értelmiség" meg szórakoztassa el magát a "kultúrharcaival":)

pitcairn2 2019.01.04. 09:39:57

@Bánegressy:

az interneten - különösen ha jól tudsz angolul - kb. olyan szórakozást találsz seperc alatt amilyet akarsz...

és ez mindenre igaz könyvekre, színdarabokra, egyetemi előadásokra bármire...

innentől kezdve irreleváns ez az egész...

ha vmi nem tetszik akkor ne nézd!

nézz olyat, olvass olyat, hallgass olyat ami téged érdekel...

pitcairn2 2019.01.04. 09:41:05

@Bánegressy:

ez egy "kissé" végletesen elnagyolt és elfogult...

pitcairn2 2019.01.04. 09:41:29

@Fuxos (ex bömis):

így működik a demokrácia...

2019.01.04. 11:04:56

@pitcairn2:
pontosan azt teszem. az ekeTV pl egy ilyen szórakoztató műsor.

elhatárolódtam

@444:
félek, hogy hosszasnak tűnő magyarázatokba bonyolódnék, de abban amit leírsz gyönyörűen rajzolódik ki a ner-nek nevezett orbán-rendszernek a horthy-éra hajazó körmönfont etnicizmusa, amit, ha valaki bekajál, úgy válik mindazzá, amit te elutasítasz és azon az oldalon mindenki tagadja, mint vádat, az ezekkel való azonosulást, hogy mégis akadálytalanul(ellenállás nélkül) sodródik bele bármilyen "kalandba", amit gazdái előkészítenek a politikai mesterkonyhájukban. többségében még a népi baloldaliak is.
soros szerintem ezzel szemben csak egy katalizátor, vagy inhibitor és persze iniciátor ebben a vegykonyhában, hiszen az ő toposzait nem arra való hivatkozással utasítják el, h ő senki állat nem megválasztott vezető, hm hogy kizárólag a populista oldal akaratának, ízlésének, szándékainak és hatalmi stratégiájának megfelelően kerülhessenek ezek terítékre.
azaz ne érdemben kelljen tárgyalni, ne árnyalni, finomítani ezt a politikát azért, hogy a problémákat, amik közösek, közösen meg lehessen oldani, hanem egyoldalúan, elutasítóan, a fennálló hatalom megtartásának kizárólagos szempontjait érvényre juttatva.
ebbe még a látványelemekkel dúsított kereszténymentő küldetés is belefér - bőségesen, hiszen médiaértéke hatalmas; maximálisan megfelel a kontent-politizálás értékeinek, érdekének.
és itt visszatérhetünk az ellenzékhez, amelyik egyszerűen szólva is csak f*sz, mert nem ez az első, nem ez az egyetlen, sőt 2010-óta szinte csak kizárólagosan kihagyott ziccerei vannak.
de ezt elmondta már a bácsi, én is mondom, ez egy nemzeti alapprobléma, hogy itt milyen okból ennyire egyoldalú a nemzet politikájában való részvétel(rendszertől függetlenül, mert a kommunistának nevezettben is ez volt a jellemző, mégha a legfelsőbb döntési szintek megszállás alatt voltak, de ez csak erősítette az egyoldalúságot)

pitcairn2 2019.01.04. 11:50:07

@Bánegressy:

a körítés kb. az "ízlés" dolga a lényeg azonban vhol ott van, hogy az egybesült Európában élsz az európai jogrend alatt egy olyan államban amit fő profilban a transznacionális tőke határoz meg...

2019.01.04. 12:54:49

@pitcairn2:
nem sült egybe.
pont az a cél, hogy ne sülhessen egybe.
de a körítés dolog az nem ilyen eccerű.
a transznacionális tőke az kell a működésnek, meg az elitnek, de az elit pont ettől komprádor.
itt bukik ki a legjobban az ízlés felhasználhatósága, fontossága politikai értelemben.
mert miért is kell elitváltás?
mert nemzeti komprádorék kizárólagosságot akarnak a dealeri pozíciókon és a szavazói merchandising-ban(hogy úgymondjam). övék ezen a piacon minden stand.
tht lehet, hogy már nem is elég csak a szándék posztfeudális társadalomból való kilábalásra, mert a transznacionális tőke most ezzel tudott megegyezni. ha transznacionáliséknál esetleg változik a helyzet, akkor megnehezíthetik ezeknek a dolgát, de kifordítom befordítom még is bunda abunda :D

pitcairn2 2019.01.04. 13:17:04

@Bánegressy:

de facto már rég egybeforrt:)

és ilyen lett
süti beállítások módosítása