1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.11.16. 06:27 HaFr

Magyarország: meddig még a reménytelenség?

Kapcsolódó kép

Sajátos (magyaros) összefüggést látok a politikánk, azaz a közösségi képességeink történelmi távlatokba helyezhető konstans terméketlensége és az időről-időre bekövetkező lázadások (forradalmak) között. E kettő nem okvetlenül feltételezi egymást, hiszen forradalmak másutt is voltak, de a köztes időszakok közösségi gyakorlata rendre ijesztő inkompetenciát mutat, aminek kulcsa a kisebb-nagyobb - fenntarthatóan termékeny - korrekcióra való képtelenség, majd összességében a rossz választások rendszerszerűsége. Aztán meg a bumm, ami persze hősi mozzanatként - szabadságszeretetként - van előadva, pedig csak a tehetetlenség kisülése. A bummok inkább a tehetetlenség, mint a produktív képességek megnyilvánulásai: ilyennek mutatják őket visszamenőleg a következő normatív időszakok, amelyeknek rendszeresen éppen a bummokat kiváltó okokat nem sikerül orvosolniuk (függetlenség, modernizáció, nemzet, szolidaritás, liberális demokrácia hiánya), amelyek mára egyetlen reménytelen masszává álltak össze.

A közösségi - ezért politikai - inkompetencia rendszerszintű. Rendszerdinamikát és megcsontosodott kultúrákat pedig nagyon nehéz javítani sokkal kisebb méretekben is (pl. vállalatokban, vallási stb. közösségekben). Ez a rendszerdinamika tovább mélyülő válság felé mutat, mert nem egyszerűen politikai rendszerről van szó az esetében (remélem, ez kiderült eddig is), hanem a hibás rendszereket újratermelő mentalitás mélyszerkezetéről, amit én mindösszesen az etnicista gondolkodásra vezetek vissza. Fogalmam sincs, mit lehet ezzel kezdeni a következő bummot megelőzendő, netán - ami a lényeg lenne - a romboló dinamikát visszafordítandó. Ehhez első lépésben az etnicizmust kellene oldani, de erre a belátható időben semmi remény.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7514375415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2018.11.16. 09:05:22

"Aztán meg a bumm, ami persze hősi mozzanatként - szabadságszeretetként - van előadva, pedig csak a tehetetlenség kisülése."

Ezt így hogy?
Ez nagyon off-os lett HaFr!

1848-49 vagy 1956 mint a tehetetlenség kisülése?
Ezt kicsit bővebben kifejtenéd?

Amikor 1849-ben a magyar (szinte büdzsé nélküli felelős magyar kormány által vezetett) honvédsereg leveréséhez segítségül kellet hívnia a császárnak (aki összes habsburg elődjéhez hasonlóan töbszörösen is méltatlannak és hitszegőnek bizonyult mint magyar király) az akkori világ egyik legerősebb hadseregét?

Vagy 56-ban amikor történelmünk legaljasabb hatalombitorló moszkovita rendszere ellen lángolt fel a magyar önérzet utolsó parazsa? A Munkástanácsok november 4. után sem a tehetetlenségükkel tűntek ki. A magyar nép akkor szervezett elit nélkül (sőt leginkáb akkori ál-elitje ellenében) bizonyította be képességét az önálló és méltóságteljes életre amit már 1945 és 47 között is megmutatott.

Talán csak 1918-at lehetne így értelmezni. Akkor a "történelmi" magyar nemzet nemesi elitje tényleg csődöt mondott és végleg leszerepelt mert 1867 után szó szerint árúba bocsátotta rangját és becsületét (és persze mert az akkor "magyarosított" osztrák, német és egyéb nemzetiségű birodalmi söpredéknemesség minden korábbinál nagyobb hatalomra tett szert a magyar állam életének irányításában) - éppen akkor amikor a lengyel elit történelme legragyogóbb teljesítményét nyújtva visszaállította országát.

Mostani tehetetlenségünket (ami tény) nem kellene vissszavetíteni ezekere a - sok vitatható és vitatott momentummal tarkított, összességében mégis inkább büszkeségre okot adó - történelmi fényvillanásainkra.

DrGehaeuse 2018.11.16. 09:57:30

Nem jelenik meg a hozzászólás, de a "friss topikok" alatt ott van...

screpes 2018.11.16. 10:31:48

@DrGehaeuse:
nekem is szemet szúrt ez a mondat, de máshogy értelmezem, ugyanis OTT VOLTAM okt.23-án...
A menet valóban minden kiabálás nélkül haladt. Nekem, kiskamasznak teljesen szokatlan és érthetetlen volt az egész, de a következő néhány óra (nap) üzenete sem szovjetellenes, hanem "rendszerellenes" volt.
Emiatt igazat adnék Hafrnak, ("tartalmi üzenet") nélkül, csendben sétált ez a tömeg, táblát, feliratot SEM vitt, egyet sem, ami a tehetetlenséggel szinonim.
Az orosz befolyást hogyan választanád el a Rákosi rendszertől?

2018.11.16. 10:41:32

írtam egy hosszabbat is. lehet hogy még beteszem ide, de most csak az utolsó kérdésem a végéről.: és vigyázó szemünket kire/mire vessük?

DrGehaeuse 2018.11.16. 10:43:36

@screpes: "Az orosz befolyást hogyan választanád el a Rákosi rendszertől?"

Sehogy.

Nem tudom, sajnosnak vagy hál'istennek tartsam-e, hogy 56-ban még nem voltam benne az 5-éves tervben sem?
Mondandóm 56-al kapcsolatban inkább a Munkástanácsok-ra van kihegyezve. A tüntetés még nem lett volna forradalom. Nem is azzal indult. Ahogy én leszűrtem olvasmányokból és visszaemlékezésekből, az igazi felkelés a rádiónál történt tervezett provokáció után robbant ki és különösen a "vérvörös csütörtök" a Kossuth téri mészárlás után eszkalálódott. A tehetetlenség ellentéte szerintem az amit a Corvin-köz, Széna Tér és a Munkástanácsok hutattak fel.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.11.16. 10:45:38

@DrGehaeuse: @screpes: sajnos, fenntartom - '48 kényszeres pesti "forradalma" és utána a sodródás, amely a Habsburg-ház tragikusan hibás trónfosztásához vezetett, '18-19 borzasztó közege, majd a belehullás az etnicizmusba, '56 a maga szocialista vágyálmaival, szóval, nyilván hosszan lehetne ezt elemezni, de egyszerűbb perspektívát váltani

screpes 2018.11.16. 10:56:45

@HaFr:@DrGehaeuse:
Én tulajdonképpen csak 56-ról, és annak első óráiról (mint "tünetről") beszéltem.

DrGehaeuse 2018.11.16. 11:21:12

@HaFr: Amit írsz az igaz, mégsem igazolja a magyarság 1849-es tehetetlenségét, hiszen Paskievits nélkül szerintem a világosi fegyverletétel felejtős. Más kérdés, hogy stratégiai hiba volt be-nem számítani az Orosz cár jóindulatát (hiszen fél évszázad sem telt el azóta hogy a két kétfejű sas együtt lakmározott Lengyel hon testéből) és a Szerbek, Románok, Tótok fenekedését a magyarok ellen, az oroszok és a császáriak is sok gyalogost verbuváltak falvaikból.

56-ban a "szocialista vágyálmok" teljesen normálisak voltak a nép részéről. Sehol sem akartak ingyenebédet és lógást munka helyett, viszont becsületes béreket és ésszerű tervezést munkaverseny helyett igen. A megtorlás éppen azért volt olyan kegyetlen a munkás-paraszt fiatalok ellen, mert a munkástanácsok bizonyították, hogy működőképesebb és emberhez méltóbb életet lehet szervezni a bolsevik-moszkovita-sztálinista-kommunista élcsapat irányítása nélkül, mindenféle marxista ideológiai baromság nélkül. Sok mindennek lehet ezt nevezni, de a "tehetetlenség kisülésének" nem. Haragudhatsz nyugodtan de ez így elitista bullshit. A rákosista elit azért vett oly lelkesen részt az 56-utáni megtorlásban és rendcsinálásban mert nyílvánvalóvá vált az ő tehetetlenségük a magyar nép "átnevelése" és az ország működöképességének fenntartása terén.
Nem véletlen, hogy 56 után sok helyen visszakeültek a Horthy korszak mérnökei és gazdasági szakemberei egyes vezető pozíciókba az iparban és a mezőgazdaságban is (persze a megbízható komcsi csúcsvezetők mellé, szigorú felügyelet mellet), és bevezették az "új gazdasági mechanizmust".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.11.16. 11:29:48

@DrGehaeuse: oké, szóval ez mind rossz társadalmi stratégiára utal

2018.11.16. 12:07:05

@DrGehaeuse:
én hajlok a dolgok leegyszerűsítésére eladdig, h az ország a honfoglalástól kezdve nagyhatalmak geopolitikai játszmáinak az ütközőzónája volt és mind az elitnek, mind a lakosságnak időről időre a megmaradás, gyakran az ország újraépítése, benépesítése volt az első számú kihívás.
ilyen körülmények közt ez egy csapdahelyzet, mert itt tényleg semmi támasz nincs arra vonatkozólag, hogy mi lenne a jó választás.
akárhogy is nézi az ember, a legfőbb baj az elitek kiválasztódásával lehet, ami aztán meg is határozza nagyjából, hogy ezen belül, a tenni képes, motivált réteg a hatalom birtokában milyen úton indul el.
az eddigi példák eredményei alapján ugye - köszönhetően a fidesz nagymesterének, eljutottunk a "teljes önfeladás elkerüléséhez".
milyen jó! most örülni kéne.
ráadásul az út kiszámítható , látjuk az esetleges nagy bummot kiváltó okokat is, de alant csak valami tehetetlen zavaros álló hullámok. hogy lesz ebből tsunami(és kell az nekünk?) . megfejtettük az etnicista gondolkodás eluralkodásának az okait is oszt mit érünk vele? azt még tovább is lehet fokozni. tehát ez az elitben(is) fokozódni is fog.
a felül lévőket nincs, ami eltérítse a főni által megálmodott útról, aminek a lépései titkosak, de tudjuk, hogy ezen az úton 2030-ra európa vezető országává leszünk(smiley).

továbbá vigyázó szemetek ? ? ? vessétek :D
állunk, várunk. valami majd csak lesz. ez van.
(nno! csak bekopiztam. onnantól, hogy itt tényleg semmi támasz nincs, ez kihagyott)

DrGehaeuse 2018.11.16. 12:36:23

@HaFr: Mondhatjuk úgy is. De a lényeg az, hogy szerintem nem az egész magyar társadalom (ha tetszik a magyar nép) tehetetlenségéről van szó, hanem az éppen uralmi helyzetben lévők tehetetlenségéről bizonyos stratégiai szükséghelyzetekben.

Megfordítom, hátha úgy kevésbé homályos.
1848-ban a császári adminisztráció volt tehetetlen a Magyarországon is felszínre törő polgári és modernizációs nacionalista igények kezelése terén, mert nem tudott eltekinteni elavult abszolutista dinasztikus hagyományaitól és többre tartotta pillanatnyi (vélt vagy valós) dinasztikus érdekeit (és kedvenc osztrák polgárai, mágnásai és pénzemberei érdekeit) mint a birodalom stabilitását.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.11.16. 13:22:44

@DrGehaeuse: hát ez utóbbi egy elég vastag marxista-népnemzeti mítosz :), az előbbit meg nem fogadom el, mert egy politikai rendszer állapota bizony hellyel-közzel az adott társadalom állapotát tükrözi, megengedem, némi lauffal

DrGehaeuse 2018.11.16. 13:27:58

@Bánegressy: Szépen foglaltad össze!

"tényleg semmi támasz nincs arra vonatkozólag, hogy mi lenne a jó választás."

Nincs jó választás!

Addig nem is lesz, amíg a magyar szellemi elit - 89 és 2018 között magát még nem kompromittált illetve kompromittáltságát elismerve bűnvallást tett és bűnbocsánatért folyamodó - még megmaradt csoportjai meg nem kötik a maguk "nagypénteki egyezményét" és nem kezdenek el baromi nagy iramban tanulni: Elsődlegesen a saját múltban elkövetett hibáiból, a (jelenleginél tisztábban feltárt , és az idegen befolyásra beleszőtt ferdítésektől és hamisításoktól megtisztított) magyar történelemből, az Európa boldogabb ill. szerencsésebb történelmű országaiban fellelhető összes sikeres gyakorlat és politika hazai körülmények között is alkalmazható elemeiből. A tanulás után a kultúra terjesztése és az iskolázottság növelése révén a nép jóindulatának és helyesebb ítélőképességének a fejlesztése következhet. Ennek első eredményeinek mutatkozása esetén kezdődhet meg az elitből az új politikai garnitúra kiválasztódása és legitimitásának megszerzése a Néptől. Onnan már gyerekjáték a "kánaán", mert onnantól már lehetnek jó választásaink is és nagyobb esélyünk lehet az újabb csapdák elkerülésére. A Lengyel elit képes volt erre a 19. század végén és a 20. század elején.

Még egy dolog: Közös dolgaink rendezésekor túl kell lépnünk az ideológiai és világnézeti megfontolásokon. Szerintem ha egy nemzet "konstituálni" akaja önmagát, vagyis -szép régies jurátus fogalmazás szerin- kiszenvedi alkotmányát, nem lehet tekintettel semilyen -izmusnak nevezett ideológiákra mert azok csak a pártosodást idézik elő. Továbbá nem lehet tekintettel sem egyéni sem csoportérdekekre, még kevésbé klánok vagy érdekhálózatok sugalmaira.

ijontichy 2018.11.16. 14:19:43

@DrGehaeuse: "Vagy 56-ban amikor történelmünk legaljasabb hatalombitorló moszkovita rendszere ellen lángolt fel a magyar önérzet utolsó parazsa" Ezt a dumát nyugodtan felejtsd el.
Szavahihető és politikában nem érdekelt hamistanúk (úgymint apám és pár idősebb barátom, R.I.P) egybehangzó állítása szerint '56 de facto "éhséglázadás"-ként indult (ld: egyetemisták "nem a pofánk nagy, a zsömle kicsi"). A "korgó gyomorral menni melózni" tkp. a fal, ahonnan nincs hova hátrálni. Az, hogy a kipattant szikrához később csatlakozó egyéb "érdekeltek" később mit akasztottak még rá, már más kérdés.
"történelmünk legaljasabb hatalombitorló rendszere" az a mai posztbolsi-maffia. Nincs fegyveres külső kényszer, és Mo. mégis bukja a felzárkózás lehetőségét.

@poszt: Mo. nagyon megtanult alkalmazkodni. De míg a "létező szocializmus idején" ez vis major volt. ma nem az. Az ilyen alkalmazkodás viszont szükségszerűen erkölcsi-morális degenerációval jár. A magyar társadalom morálisan mára nagyon mélyre süllyedt (és ebben élenjár az elitje, aminek példát kéne mutatnia). Gondoljatok bele: a fityesz mérsékelt szavazói szerint is elfogadható ez a szintű lopás-törvénytelenség, mert "amíg a mi kutyánk kölkei teszik, addig se a ballib csinálja". Nooormális??? A többi meg lebukik-kibekkel. Nooormális???
Nincs az a politikai alakulat a palettán (incl. gyurcsány), ami kártékonyabb lenne a társadalmi tudatot bő húsz éve tudatosan rongáló fidesznél.
"A ballibek majdnem államcsődöt csináltak". És? A csőd az üzlet természetes része. Nem cél, nem jó, de nem a vég. A görögök tkp. benne ültek, mégse hallottam, hogy dózerrel takarították el az éhenhaltak tetemeit. Nota bene: a fejekben okozott kár sokkal nagyobb és sokkal nehezebben (idő, pénz) helyrehozható, mint egy "államcsőd" és következményei. A Moháccsal, Trianonnal is hadilábon álló magyar társadalomnak egyáltalán nem tesz jót a demagóg szófosás, a "verbálisan megoldott problémák". Ebből ugyan sose lesz egy valós teljesítmény alapján építkező, öntudatos ország. Egészségtelen nacionalizmus, beteges hazaszeretet. És hát ezt azért valahol az emberek érzik is. Mo. kib...ul frusztrált. Ez főleg akkor jól tapintható, ha az ember kívülről látogat haza. Háborúban nem lehet építkezni (legfeljebb bunkert). Márpedig a "háborúnak" nem lesz vége, amíg ez a nyomorult személyiségzavaros alkat löki az igét (tkp. menekül előre).

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.11.16. 14:23:11

@HaFr: "hát ez utóbbi egy elég vastag marxista-népnemzeti mítosz :),"

Ezzel maximálisan egyetértek.

@DrGehaeuse:"Magyarországon is felszínre törő polgári és modernizációs nacionalista igények kezelése terén"

Minden tiszteletem @DrGehaeuse , de ezt megmosolyogtam.

DrGehaeuse 2018.11.16. 15:05:49

@ijontichy: Nyilván volt szerepe az impotens rezsim gazdasági mélyrepülést és ellátási nehézségeket okozó politikája miatti elégedtlenségnek, de Október 25 után már a "ruszkik haza" meg a "le az ÁVÓ-val" dumák domináltak.

Viszont amíg az utcán a vér folyt és a molotov-koktélok röpködtek, az elit csak kullogott az események után és fényes bizonyítékát adta tehetetlenségének. Szemben a Munkástanácsokkal akikkel még november végén is tárgyalni kényszerültek Kádárék, immár a ruszkik teljes támogatásával a hátuk mögött.

Wiki:

"Az új hatalom hiába próbálta szövetségesének megnyerni őket. A munkástanácsok rendkívül kényelmetlen ellenfél volt Kádár Forradalmi Munkás-Paraszt Kormánya számára, mivel puszta létezésükkel azt sugallták, hogy a hatalom külön áll a munkásságtól, ahol jelen voltak, ott nem hagyták újraalakulni a kommunista pártszervezeteket, sztrájkokkal fenyegettek.

Sőt többek közt egy november 25-ei, a rádión is közvetített tárgyalás során Kádár Jánossal és Apró Antallal, F. Nagy Sándor, a Ganz Villamossági Gyár küldötte még azzal, a karhatalom felállítását csak hetekkel követően az arculcsapással is felérő követeléssel is előállt, hogy állíthassák fel a fegyveres gyárőrségeket, „mert nemcsak a kormány kíván biztosítékokat a munkásosztálytól arra, hogy a munkásosztály nem fogja engedni a fasizmust létrehozni Magyarországon, hanem a munkásosztály is biztosítékot kíván a saját maga felfegyverzésén keresztül arra, hogy viszont itt semmiféle más erő valóban nem tudja megfordítani a forradalom eredeti és valóságos célkitűzéseit és a forradalom által eddig elért vívmányokat.”

DrGehaeuse 2018.11.16. 15:42:13

@ijontichy: Ami a mai rezsimet illeti, tökéletesen egyetértek!

DrGehaeuse 2018.11.16. 15:44:33

@Fuxos (ex bömis): HaFr-től nem kérném de tőled kérhetem. Kifejtenéd kissé, szerinted mi volt a Bécsi udvar szerepe, ha az én véleményem marxista bullshit?

ijontichy 2018.11.16. 16:27:54

@DrGehaeuse: Még mindig nem érted (értem én, hogy sokkal szebben hangzik a "ruszkik haza, kib...tt büszkék vagyunk, földig ér a farkunk...", de én a pragmatizmus híve vagyok). A mai rezsim ellen pont azért nem valószínű egy '56, mert csak egészen kevesek szorultak már a falhoz. És annyian nem is fognak "itt és ma Európa közepén". Már '89-ben sem. ld: "Fázunk és éhezünk... ja persze, a fridzsó meg tele van mi?... meg minek átlőni az oldalunkat? Hát hogy nézne ki, gondolják meg... de SZABADOK VAGYUNK!... ugyan már manapság az embernek bőven elég, ha csak 'simán' szabad " (Hofi).
Ja és bocs, de lécci nekem ne idézz wikipédiát. Nem véletlen jeleztem, hogy bár én még terv se voltam, a felmenők és barátaik, politikailag nem érdekelt átélői voltak '56-nak. Szóval bocs, de pont leszarom úgy az önjelölt, mint a hivatásos történészek "tudományos igényű" wiki- és egyéb -pédiás pamfletjeit.
A kázus szempontjából számomra kibaszottul érdektelen, hogy ki, mit mondott 25-én vagy később, amikor már ki merte vonszolni a bársonyos-rózsaszín popóját, lévén látszott némi (bár szerintem így utólag nézve talmi) esélye annak, hogy ez a "vonat még el is juthat valahova" (mellesleg így van ez a történelem minden forradalmánál). Ami érdekes, hogy az első emberek miért mentek ki az utcára. Hát nem a szabadság szent nevében, az tuti.

DrGehaeuse 2018.11.16. 17:15:03

@ijontichy: Rendben. Igazad van. Nem voltam ott, még az apám se volt ott mert mélyépítési zsalukat ácsolt a Barcikai békevárosban 18-évesen. Nálunk faluhelyen az volt a lényeg, hogy megszűnjön a kényszerbeszolgáltatás és a padláslesöprés.

Moin Moin 2018.11.16. 17:19:52

Te, olvasva ezt az írásodat, szerintem te már azt sem hiszed el, hogy azon az '56-os fotón Dózsa László szerepel, pedig igen!

fgzb 2018.11.16. 17:23:40

A fidesz-rezsim vége társadalmi robbanás lesz megint. Most már azt mondom, nem is baj, el kell érni a gödör alját ,bármely mélyen is lesz.

Moin Moin 2018.11.16. 17:26:26

@DrGehaeuse: Csak egy megjegyzés (a többi hagyom most futbi): 1849-ben orosz segítség nélkül is le lett volna verve a magyarok függetlenségi harca, ui. addigra Magyarország erőforrásai felhazsnálásra kerültek, továbbá a kor színvonalán korszerűnek mondható ipar-hadiipar sem volt Magyarországon. A Habsburg Birodalomban viszont addigra lecsengett az ellenállás, így a dinasztia a hadsereget már erre az egy célpontra koncentrálhatta.
Az, hogy orosz segítséget vett igénybe a Birodalom, két tényezőnek tudható be. Egyfelől az osztrák tábornoki és tisztikar, valmaint az adminisztráció elbizonytalanodásának, másfelől az uralkodó türelmetlenségének és tapasztalatlanságának.

2018.11.16. 18:12:08

miközben itt kérődzünk a múlt század/ok megemésztetlen dolgain, szépen elgyalogol mellettünk a 21.
magyaroknak már annyira meg kellett volna erősödni az identitásukban, hogy lassan anyanyelvi szinten kéne idegenül beszélniük. különösen angolul, mert pl a múltkor belenéztem lecsós kommenttárs linkjeibe, egy-két dolgot meggugliztam, hogy mi is az és egy betű, egy hang nincs magyarul. www.google.hu/search?q=profit+model+examples&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiGxIqLg9beAhXhxIsKHZTJDF8Q7Al6BAgGEA0&biw=1366&bih=626
ha már nem vagyunk, mert nem leszünk képesek 21.sz technológiai és egyéb tudástárakat magyar nyelvre átültetni(mert sztm akkora a lemaradás, h erre már sem idő sem kapacitás nincs), akkor nagyon kell tudni követni(!) a fejleményeket azon a nyelven, amin elérhető.
és akkor még a kínairól nem beszéltem.
bezzeg azok mindenütt a világon ott vannak(jó, hát vannak is egy páran), beszélnek nyelveket és tudnak kínaiul!
a magyar egy nehéz nyelv, de magyarul tudni, az semmilyen szempontból nem akkora kihívás a jövő tekintetében, mint kínaiul.

DrGehaeuse 2018.11.16. 20:02:16

@Moin Moin: Rendben. Nem vagyok szakértője a kérdésnek. Ezek szerint rosszul tudom. Utána fogok olvasni.

ijontichy 2018.11.16. 22:52:08

@DrGehaeuse: Pacsi. Off Erről a mélyépítésről jut eszembe...
apám a háború vége felé fejezte be inaséveit és lett segéd (a szabósegédnek már kijárt az Úr megszólítás ;-) ). Záróakkordként beszipkázták, ám addigra már jött a "felszabadító" szovjet hadsereg és puskaport sem szagolt* alakulatával együtt elkapták és lendületből elvitték a mostanság újra baráti Azerbajdzsánba, egy kis malenkij robotra vasutat építeni. '47 végén jött haza, ám akkorra már kezdtek fújni a fényes szelek, így itthon nem a hazatért honvédő hős (aki persze nem volt), szegény magyar hadifogoly, hanem csúnya magyar katona lett, ki a dicső Szovjetúnió ellen harcolt (*haha :-( ). Szóval polgári "szakmai karrierje" helyett mehetett a csatornázási művekhez ásni. Évekig. Erre szokta mondogatni, hogy "látod fiam, nem kell semmit tenni, egyhelyben állva is elintéz neked sok fordulatot a történelem. ma ez vagy, holnap meg az". Csak jóval később, amikor már a kihízott elvtársaknak is kellett pocakra igazítani az öltönyt, térhetett vissza a szakmájához. De az ujjai sokáig emlékeztették az azeri és honi "mélyépítésre".
On

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.11.19. 12:04:11

@DrGehaeuse: Nem marxista bullshitnek neveztem. Romantikus, progresszivista az értelmezésed. Csúnya, labanc király aki nem engedi kibontakozni a magyarokat.

DrGehaeuse 2018.11.19. 13:57:29

@Fuxos (ex bömis): Miért? A Habsburg ház leigázott territóriumkènt tekintett Magyarországra amit nyersanyagforrásként és német telepeseknek betelepíthető gyarmatként próbált használni. E család egyetlen uralkodója se tartotta be a magyar rendelnek tett alkotmányos esküjét.

DrGehaeuse 2018.11.19. 15:17:45

@Fuxos (ex bömis): Van egy állítólag nem létező, mégis széles körben ismert kurucz mondás:

Akkó' higgy a némötnek ha a luad legöl a sírján!

Én még hozzátenném:

A hapspurgnak mé' akkó' se!%

:))))

zipe moha 2018.11.20. 10:40:35

30 év magyar gazdasági és társadalmi történetének mindössze ennyi az eszenciája..."a küzdelem itthon azért folyt, hogy kik zárkózhassanak fel, melyik politikai-gazdasági hálózat lesz képes arra, hogy politikai hatalma és gazdasági ereje birtokában felzárkóztassa saját magát (a rivális hálózat és mindenki más rovására)..."..ennyi, mindössze ..ezért és ezért igy volt minden....ehhez képest ,itthon még mindig tul sok az
a magukat és másokat illuziokban tengetök száma...naná,mert tul sok az egyföre esö illuzionistak száma is.
www.google.hu/amp/s/kettosmerce.blog.hu/2016/12/27/miert_nem_zarkoztunk_fel_a_nyugathoz_1989_utan_635%3flayout=5

zipe moha 2018.11.20. 10:45:05

..tehát a cimbéli kérdésre a válasz...mindvégig..plusz a magyar történelmi tanuságok alapján...legközelebb is...

DrGehaeuse 2018.11.20. 17:31:55

@zipe moha: Igen! Kb. ez a helyzet. Én még annyit azért hozzátennék, hogy az általam kner-nek nevezett hálózat kicsit bővebb mint a cikk által a "nemzet" zászlaját magasba emelők (fidesz-kdnp és a polgári szövetséges aprólék) hanem a pártok felett álló néhány oligarcha és holdudvaruk is hozzátartozik (Csányi, a néhai Demján és még néhányan, Bige úrral épp most készülnek leszámolni mert a jelek szerint nem eléggé lelkes orv-bán partner vagy valamit nagyon benézett vagy valakinek fáj a foga a vagyonára) valamint az egész 91-97 között elvirágzott olajmaffiahálózat pénzéből megmaradt vagyonok birtokosai és céghálózatuk vezetői.

Boycie 2018.11.21. 15:33:13

@DrGehaeuse:
Bige úron nyilván a Csányi dolgozik, mint ahogyan a Spédert is neki sikerült nagy nehezen kinyírnia. Ezek régi/hosszú történetek, business + személyes bosszú.
Az ilyen oligarcháknak az a hobbijuk, hogy
1. még több pénzt összelopni
2. kinyírni azokat akik nem köszönnek elég alázatosan nekik.
Erre "élveznek". Meg néha helikopterről lelőnek egy nagyobb vadat és van pofájuk azt nyiltkozni hogy a vadászat egy férfias sport... Egy ilyen miben különbözik egy Gruevszkitől? És még csak nem is körözik...

screpes 2018.11.21. 16:49:17

@Boycie:
Mindig csak ámulok, amikor valaki ilyen jólértesült.

DrGehaeuse 2018.11.21. 17:47:33

@screpes: Fent van az indexen az egész Bige-Csányi sztori. Én is csak most olvastam kicsit bele.

Lexa56 2018.11.21. 20:36:37

Meddig? Hadd válaszoljak egy Ézsaiás idézettel (6. rész) 9. És monda: Menj, és mondd ezt e népnek: Hallván halljatok és ne értsetek, s látván lássatok és ne ismerjetek;10. Kövérítsd meg e nép szívét, és füleit dugd be, és szemeit kend be: ne lásson szemeivel, ne halljon füleivel, ne értsen szívével, hogy meg ne térjen, és meg ne gyógyuljon. 11. És én mondék: Meddig lészen ez Uram?! És monda: Míg a városok pusztán állanak lakos nélkül, és a házak emberek nélkül, s a föld is puszta lészen;

Boycie 2018.11.21. 22:08:01

@screpes: lásd DrGehause kommentjét, de ha ez megnyugtat én ilyen ügyekben szerencsére nem a sajtóból tájékozódom :-) A sajtó néha nagyon durván mellélő, de néha nem. A régi Figyelőben voltak elég jó "tényfeltáró" riportok amikor bennfenteseket kérdeztek név nélkül, de azért ott se mindenki tud mindent, vagy nem mondja, mert nem éri meg neki. Vannak emberek akik tudják hogy mi történt egyesekkel akik sokat kavartak, aztán inkább kussolnak (és ezek a legjobban értesült bennfentesek).

lecsós 2018.11.21. 22:19:34

@DrGehaeuse: @zipe moha:

index.hu/kulfold/szevasztok/2018/11/21/cegvezeto_volt_becsi_rakodomunkas_lett/

Itt van ez a srác, aki azt mondja, hogy az egész hazai céges kultúra el lett kúrva, kb. a módszerváltáskor, és hogy elege van, köszöni szépen, bőröndöket pakol Bécsben, és csá.
Ezzel azt is mondja, hogy az egész gazdasági elitnek nevezett embertömeg, nem teremtett kultúrát. Szevasz. Ennyi ez, nem több számára, és van benne igazság, amit mond.

Londonban azonnal lehet egy milliárdossal businesst kötni, ha jó vagy, mert ezek az emberek nem fossák össze magukat egy üzleti ajánlattól, és nem nézik le a leendő partnert.

Picit kultúrát kellene mutatni, mert sajnos ha így megy tovább, még a maradék hitelességét is eljátssza a "gazdasági elit". Valami olyant kellene mutatni, amiben van innováció, egy kis szenvedély, mert így marad a sarokban ülés, és a merengés, hogy mi a tököm van, "miért nem vagyunk példaképek".

screpes 2018.11.22. 07:26:04

@lecsós:
Tévedhet a bőröndpakoló is....

A kérdés, immár tehozzád:
kell e ehhez a változáshoz kormányváltás??
És azután: kik kövessék a mostaniakat?

Utóbi kérdésre alapvetően kétféle a válasz:
- tudnunk látnunk kell e, hogy kik a következők?
- mindegy, majd kialakul úgyis...

screpes 2018.11.22. 07:31:59

@Boycie:
A régi Figyelőt piros vastag vonallal válasszuk el a mostanitól, és nem árt felidézni e változás természetrajzát ...(Smittmariska és lánci "képbe kerülését, mentalitását, szakértelmét (sajtó területén).

DrGehaeuse 2018.11.22. 09:03:34

@screpes: Szerintem mindenképpen kell egy kormányváltás is, de az már csak egy hosszú folyamat utolsó harmadának nyitányaként kellene hogy bekövetkezzen. A (ma még be nem látható időtartamú) folyamat első 2/3-ada a kner-be kórosan be nem szervült, így morális tartásuk és hitelességük maradékát még megtartó - szellemi elit tisztázó vitáit követő megeggyezése és az azt követő tanulási folyamat után a leendő kormányképes politikai elit kiválasztódásáról kell hogy szóljon.

DrGehaeuse 2018.11.22. 09:17:46

@DrGehaeuse: "...szellemi elit tisztázó..." helyett "..szellemi elitcsoportok tisztázó..." -t kellett volna írnom.

Boycie 2018.11.22. 09:25:11

@lecsós: Néhány éve publikáltak egy felmérést/ tanulmányt valami gazdaság kutatók a magyar tulajdonú KKV szektorról (még a NER előtti időkről szólt). Nem olvastam el az egészet csak ami megjelent róla a Portfolio.hu-n és a fő "finding" az volt, hogy a magyar KKV szektorban a fő és EGYETLEN stratégia az adócsalás, olyan nincsen hogy innovációval előre jutni. Ezért aztán nem is tudnak terjeszkedni küldföldre (nyilván kivétel néhány tech startup). A régi cikkekhez előfizetés kell ezért nem is keresem meg.

Nekem volt "szerencsém" hogy megkért egy nagyon sikeres (magyar tulajdonú) IT tipusú cég aki nagy USA multiknak dolgozott K-Európai resource-okkal, hogy segítsek őket átalakítani "multi" kultúrájú céggé, mert már akkorára nőttek hogy a régi management módszereik nem hatékonyak. Sec perc alatt kiderült hogy elképesztő mértékben csalják az adót, még szoftver licenszeket se vettek, ügyfélhez kimentek úgy hogy a laptopon illegális szoftver volt amit sikerült ügyesen kivetíteniük... Az embereknek a legális, adózott netto jövedelme kb a harmada volt a ténylegesnek, a különbözetet nem is számlázni kellett hanem dobozból kapták. Üzletágvezetőtöl a legalsó szintig. Kiderült hogy ha mindent legálissá tennénk akkor bedőlne a cég egyből. Nyilván otthagytam őket a francba...
És ez szakmai szempontból egy abszolút elit cég volt, világszinvonalú tudással, CEU-n végzett közgazdászokat vettek fel legalsó szintre, stb. Megkérdeztem néhány barátomat akiknek kisebb IT cégeik vannak, azt mondták hogy ez teljesen általános a szektorban, ha nem így csinálnák, nem tudnának annyit fizetni az alkalmazottaknak és akkor azok elmennek egy másikhoz amelyik így csinálja. Na eből hogy lesz fejlődés??

Moral: mi, a NÉP (itt top kvalifikált IT és közgazda szakemberek) vagyunk adócsalók, mi választjuk a több nettót a szabálykövetés helyett, mi nem fizetünk többet a szerelőnek hogy ÁFA is legyen a számlán, stb, Ebből logikusan következik hogy az "Orbánék lopnak" nem lesz elég a NER leváltására. A "buziházasság, női boardmember-kvóta, migráncsolás" kombóban sem érzek átütő erőt. Kellene valami innováció ellenzéki oldalon de egyelőre nem nagyon látok semmit :-(

Talán erőltetett de ide linkelném TGM legújabb elmebaját ami már már a Demszky interjúra emlékezetet. Nem hiába 70 éves már...

index.hu/belfold/2018/11/20/tamas_gaspar_miklos_interju/

Próbálom vizualizálni ahogy ezrével térnek haza a nyugati egyetemeken marxistává nevelt hazánkfiai és forradalmat csinálnak hogy bevezessék a kommunizmust...

Persze lehet hogy igaza van, a régi kedvenc:

www.spectator.com.au/2015/07/how-british-universities-spread-misery-around-the-world/

lecsós 2018.11.22. 10:33:43

@Boycie:

Vannak szépreményű vállalkozások Magyarországon is, onnan ismered meg Őket, hogy nagyon kicsik, és van valami fajta nemzetközi kitekintásük. Nem rég találkoztam egy londoni üzleti konferencián egy magyar tulajdonossal, aki exportálni akart szép terméket. Beszélgettünk, - magyarul - mert külföldiül ugye nem tudott a lelkem, továbbá szóba került a hazai reálgazdasági modell.
Mondtam neki, hogy egy jó export tervhez kell egy guru, aki látott már ilyen állatot, és ki tudja dolgozni az ajánlatot, lehet hogy a cég működését is át kell alakítani kicsit.

És itt kezdődnek a problémák. Egy guru keresni akar nettó 1 millát, + 6 % - 15 %-ot a nettó business profitból.
Tehát a guru havi 2 millába kerül a cégnek, alaphangon, és meg kellene tudni tervezni ezt az integrált export működés modellt a cég mögé.
Na most erre feladatra nem találsz embert otthon, mivel ritka nagyon, és ha ért hozzá, akkor nem egy KKV-nál fog baszakodni, ahol a nagy öreg megmondja, merre van a tuti.

Láttam olyan KKV-t, akinek volt 400 milla körüli árbevétele, és ebből sikerült 300 000 HUF adózás utáni nyereséget felmutatni. Itt is eléggé komoly problémák vannak.
Az egyetemi végzettség nem jelent semmit, hidd el nekem. Láttam olyan sok egyetemet végzett felsővezetőt, aki nem látta át, hogy mi a tököm az az ÁFA mérleg. Az ilyen ne kezdjen vállalkozni, nem kellene.

Az elit ott cseszte el, hogy a kisember, ha vállalkozást jegyez be, azonnal kudarcra van ítélve, főleg vidéken.
Ha valahol működik egy cég, az azért van, mert a 90-es években sikerült összerakni az alapokat, és valamilyen szinten szinten tartani.
Az exportot a KKV oldaláról relatíve el kell felejteni, mivel önálló rendszerszintű termékexportra kb. a KKV rendszer 1 % -a ha képes. Itt is a tulajokkal van a gond, 60 év felettiek, és 70-es évek hazai tudásszintjét képviselik. Ez meg baszott kevés ahhoz, ahogy a nyugati dolgozik.

Te az IT-t látod, én az élelmiszergazdaságot. Simán lehet az élelmiszergazdaságot is ide venni, mivel az lokális alapanyag termelés axióma szerint nem beszállítója a lokalitásba települt élelmiszergazdasági rendszerszintű szereplőknek. Lehet, de axióma szerint nem az.
Ezt a rendszert nem érti az átlagember 30 éve. Ezért dominál kis hazánkban a nagybirtok, és szántóföldi növénytermesztés. Ez fizikai fakor - termőterület - alapú szerveződés, mondhatni nulla kockázattal. Megy is a harc, hogy ki dominálja a rendszert, és ki hogyan miért szállítson be ennek a rendszernek.

A baj az, hogy az igazi tökös tőkés, - mivel nyugaton elég sok van ilyen- szimpla szolgáltatásból kereste meg az első millióját - pl. lemezkiadó /Virgin records - Branson -/. És ez az innovációs potenciál ment át a reálgazdaság más részeire, egy olyan gazdasági környezetben, ahol a szabályok megértéshez elég egy általános iskolai végzettség.

Nálunk az oligarchákat látod, akik az utóbbi 30 évben nem tudtak felmutatni semmilyen szintű innovációt, ami emelte volna egy terület gazdasági potenciálját.

Alapszinten nincs kidolgozva az az üzleti modell 30 éve, hogy hogyan lehet azt megcsinálni egy 17 éves gimnazistának, aki nek van heti 2 nap szabadideje, egy laptopja, heti 3000 HUf vállalkozásra fordítható tőkéje, meg egy nagyon komoly hobbija.
Hogyan tud ebből 5 év alatt regionális vállalattá fejlődni?
Erről se a magyar bankrendszer, se a vállalkozásokat segítő szervezetek, se a milliárdosok, sem az egyetemi oktatók nem tudnak semmit hozzátenni, mondhatni barmok hozzá. Sajnos ez nem vicc.
A mostani húsz évesek ezért küldték el az egész valóságot a bús picsába, és offoltak. Kint érdekes, megy nekik. TGM nem tudja mit beszél. Ezek a gyerekek nem marxisták, és főleg nem akarnak hazajönni. kapitalisták, és érdekeltek abban, hogy erős legyen a középosztály, mivel az fogja megvenni az általuk tervezett, és előállított kis szériás designer termékeket. Ehhez meg a magyar fiatal irodista havi nettó 300 000 HUF-ja, amiből a diszkrecionális jövedelme kb. 10 000 HUF kurva kevés.

Ha nem tesszük fel a kérdéseket megfelelően, és nem lesz rá rendszerszintű válasz, semmi mássá nem válik az ország, csak a transznacionális hálózatok lokális, vagy regionális szabad játszótere. Az egyén részvételét és gazdasági szerepét, annak maximumát majd megtervezik a head officeokban. Ide is kifuthat a rendszer - több iparágban már így van - Az egyén akkora barom, nem látja át -. nem tanítják neki - hogy mit is jelet ez a történet gyakorlatban, és hogyan kellene részt venni a játékban.
Az elit ebben baszta el, de nagyon az elmúlt 30 évben. Nem mondta el a népnek, hogy ebből nem tud kijönni jól, ha nem érti meg, mi megy körülötte. A KKV rendszerben ugyanez a helyzet. Senki nem tette le az asztalra azt, hogyha Pista, meg Józsi nettó 750 000 FT-ot akar keresni havonta nettóban a vállalkozásával, akkor hogy a picsába kell ezt felépíteni. Sorolhatnám tovább, de nem teszem. Ezért az ország nem más, mint egy innovációs sivatag mostanra, nem több.

screpes 2018.11.22. 12:27:57

@lecsós:
Jó, hogy ezúttal ilyen rendszerezetten fegyelmezetten írsz, érthető, elfogadásra érdemes, még tanulni is lehet belőle.
vegyünk egy kulcsmondatot, pl:
... "nem magyarázták meg neki.."

A hierarchikus felépítésű rendszerek esetében, ha az egyénnak lenne belső esélye, (tehetség, szorgalom, törekvés), a főnök-tulaj nem érdekelt abban, hogy elmagyarázzon, hanem csak abban hogy alkalmazottat találjon. (és alacsonyan bérezze ).
Vagyis nem egy szakmai hátterű, tanult értelmiség magyarázza (vagy nem) ma már a vállalkozósdi mikéntjét, hanem egy-egy iskola. Ha lenének ilyenek, és azokra be lehetne könnyen jutni.

Nincsenek ilyenek, most sem, az emútt húsz évben sem voltak ..

Mert amit írsz, abba bele értendő, ami "nyugaton" már van, bár országonként igen változó: az egyén, a feltörekvő, tanuló fiatal önmagában is képes ezt az innovatív utat bejárni.
Nálunk nincs ez a kitaposott (?) út, taposnivaló út sincs előtte.
Nem csupán tanárai vezetői nincsenek, tőkéje sincsen, a kockázatot érthetően kerüli, ugyanúgy mint reménybeli hitelezője...

lecsós 2018.11.22. 13:16:10

@screpes: Alapvetően hibás a meglátásod, hogy a hierarchikus rendszerekben nem érdek az, hogy az egyénnek ne legyen esélye. Ha így lenne, akkor az egész nyugati cégvilág lejtőn lenne, de nincs így. Nem léptetsz elő 1 év után? Tényleg? Akkor pá, többet adnak a szomszédban, és magasabb a pozíció is. Egy szabad munkaerőpiacon így mennek a dolgok, és roppantul oda kell figyelni arra a bizonyos "talent pool-ra".
Tehát az az érdek nyugaton, hogy a cégek vezetői arra törekedjenek, hogy a cégben a tudás állandóan nőjön, továbbá ha valakinek tehetsége van valamihez, akkor legjobb esetben a tehetségéhez méltó munkakörben dolgozzon a cégen belül. Faék egyszerű, a tulaj, ha ezt nem látja egyszerűen tönkre fog menni a cége.
Ha meg észrevette, akkor kurva gazdag lesz, mivel tulajdonos - nem operatív manager - és mint tulajdonosnak az a dolga, hogy az egy részvényre eső profitot maximalizálja. Tehát alapvető az, hogy hogy a legrátermettebb ember legyen az operatív vezető. Ekkor kurva sok ideje lesz minden másra, amire kell.

Magyar tulajok keresnek alkalmazottat általában, de ezek nem tuajdonosok, kapitalisták, hanem egyéni válklakozók, legyenek bármilyen gazdagok is, vagy bármilyen szervezet élén álljanak. Agyukban nem tudják szétválasztani a tulajdonosi, és az operatív menedzser funkciókat, ezért fosnak a befektetéstől is.

Amit felépítettek az elmúlt 30 évben, az nem kapitalizmus, hanem a nagy büdös semmi, amit a mostani 20 éves kicsit avittnak, és büdösnek érez.
Azért ha van egy jó üzleti terved, nyugaton még működik a kapitalizmus. Itthon a bankos azt sem érti, hogy mint kérdezel 5 milláért, és a kezedbe nyom egy 90 oldalas anyagot, hogy ezt kellene teljesíteni a vállalkozói hitelért. Vagy közli veled, hogy a bank profiljába nem fér bele. Erre mondja a 20 éves, hogy mindenki bekaphatja, és indítja a nemzetközi karrierjét a bécsi meki team memberjeként. És nagyon jól jár vele, mert meg tudja csinálni. Ennyi ez.

Nem kellene ezeknek az embereknek alternatívát adni? Hogy bazdmeg, észrevettük, hogy akarsz valamit, támogatunk, szenvedj, de juss előre. Toljuk veled, úgy, hoyg ne dögölj bele. Na ezt a problémakörhöz nem áll rendelkezésre 30 éve a tudás a társadalom semmilyen szintjén.
Egyszerűbb tolni a multikat, egyszerűbb az excel táblájuk, és több a lóvé náluk.

A nagy multik érzik azt, hogy nem tudnak innoválni. Lenyomják őket a kis cégek. Ezért keresik a kiutat, sokan a decentralizált megoldásokban, vagy az elkülönített, lehatárolt projektekben látják a csodafegyvert. Néha működik, néha nem.
Az értelmiség leképzett valamilyen gazdasági iskolát az elmúlt 30 évben, amire a mostani 20 éves azt mondja, hogy köszi, de nem kérek belőle, mert a nagy büdös semmit alkottátok, ami nem állja ki a valóság próbáját. Ezek már felébredtek az álomból, és nem lehet elaltatni őket.

Persze, az egyén bejárja ezt az innovatív utat, szárnyakat növeszt nyugaton, és tolja nemzetközi szinten. Pont telibe szarja azt, hogy valaki azt mondja, hogy van-e tőkéje, vagy nincs. Teszi a dolgát, mivel ha jól teszi, akkor a kapitalizmus lényege még működik kicsiben néhány helyen.
Tehát a véleményem az, hogy a politikai - gazdasági elit nem magyarázta el jól a népnek azt az elmúlt 30 évben, hogy milyen helyzetben van, és hogy rá fog baszni, tegyen bármit.

Amit írsz, hogy nincs kitaposott út, amin lehetne járni, ezzel megint elismered azt, hogy baromi nagy a félelem a gazdasági elitben, mivel ha nem innovál, (személyi, szervezeti, termék, területi, stb.,) akkor nem bukhat, és őrizheti a megszerzett javakat negyed, vagy fél tudással. Amúgy meg ebben tetten érhető a bizalmatlanság, és zsigeri félelem. Ennek az ellenszere a tudás, lenne, azért meg tenni kellene.

Ez egy ideig működhet a nagykönyv szerint, de a világ olyan, hogy a valóság be szokott gyűrűzni, és leképeződik egy-egy a hatékonysági fakor ezekre a szintekre is.
Ma az innovációhoz nem kell pénz, és az igazi innováció nem terület, vagy ország függő.
A gond ezzel van, és lesz. Nagyon gyorsan fel kellene ébredni ebből a roppant rossz álomból, mivel jobb lenne ha magunktól ébrednénk fel, mintha felébresztenének minket.

Nincsenek tanárok? Persze a felkent tanárok között nincsenek ilyen tudással bíró személyek. - Ezt ne tanítják az egyetemen, meg a phd-n, meg az mba-n - ez a tetves utcán lehet megtanulni, és 5-10 bukás után, ha feláll a csávó.
Vannak ilyen emberek, tolják is okosságot, erről szól az internet. Az egész internet egy szabadegyetem, ezt meg alapból tudja egy 20 éves. :) :)

GyMasa 2018.11.22. 14:10:18

@ijontichy:
""A ballibek majdnem államcsődöt csináltak". És? A csőd az üzlet természetes része. Nem cél, nem jó, de nem a vég. A görögök tkp. benne ültek, mégse hallottam, hogy dózerrel takarították el az éhenhaltak tetemeit. "
Ebben tartalmilag igazad van, ellenben ugye te sem szeretned, hogy egy kormany inkompetenciaja miatt mondjuk oda legyen az eleted addig megtakaritasa, es felere/harmadara csokkenjen a fizetesed, ugy, hogy az arak maradnak, esetleg meg nonek is?
Ugyanis lehet, hogy a Gorogok "eppen benne ulnek", csakhogy nem am oromukben, es megfizetik az arat.
Tehat, en teljesen valid allaspontnak tartom az allampolgar reszerol, ha nem kivan egy olyan kormanyt hatalomba segiteni, amelyik egyszer mar majdnek eloidezte azt az allamcsodot.
Es, akkor mar nem is beszeltunk fleto allamferfihoz teljes mertekben meltatlan viselkedeserol.
Neki, abban a helyzetben (2006-ban, maikor a vilagvalsag meg sehol nem volt), valodi allamferfikent azonnal le kellett volna mondania, es azonnali valasztasokat kiirni.
Nem pedig olyanokat nyilatkozni a TV-ben, hogy a "legfontosabb, hogy barmi aron megtartsa az mszp a hatalmat a valasztasokig!"
Pedig, ha akkor uj valasztasok lettek volna:
- a fidesz nem 2/3-dal nyert volna
- nem szakitja szet fleto az mszp-t,
- nem indult volna el a mszp nepszerusege a lejton a teljes eljelentektelenedes fele
- a fidesz kapta volna a nyakaba a valsagot, es akkor bizonyithatta volna, hogy mekkora szakerto (illetve a nepszeru, ertelmisegi velemenyek szerint, ami alapjan most sem csinalnak semmit, csak 8 eve szerencsejuk van, nyilvanvaloan 2 ev utan megbukott volna a fidesz kormany, es siman lett volna utja vissza a kormanyra az mszp-nek.)
- Megkimeltek volna az orszagot a miniszterelnok-casting kutyakomediajatol...
Nyilvan ez csak az en velemenyem, es elore elnezest kerek mindenkitol, akit ezzek most megsertettem.

GyMasa 2018.11.22. 14:14:48

@ijontichy:
" A mai rezsim ellen pont azért nem valószínű egy '56, mert csak egészen kevesek szorultak már a falhoz."
Es azt se' feledd, hogy ma barki szabadon elmehet, ha ugy tartja kedve. Ez anno nem volt lehetseges, csak oriasi kockazatok aran.
Es egy sarokba szoritott ember, akinek nincs veszteni valoja, a legveszelyesebb.

Khonsu 2018.11.22. 21:43:23

@lecsós: +1

Jól látod a dolgokat.

A valóság pedig rövidesen bekopogtat, mert legfeljebb egy évtizeden, de talán már néhány éven belül összeáll a "kánon" a Szilícium-völgyben. Onnantól pedig felgyorsulnak az események...

screpes 2018.11.23. 14:15:46

@Boycie:
Melyik állítást, TGM-tételt cáfolod így csuklóból?
Hogy TGM = elmebaj?

mert az, hogy hazajönnek kommunizmust csinálni az fiatalok angol egyetemek elvégeztével, az tényleg harsányan "hetven év feletti" TGM-től..
De elemezzél bármely másik mondást, amit a cikket fémjelző újságíró is az elején kiemel!

@lecsós:

" alapvetően hibás a meglátásod, hogy a hierarchiális rendszerekben nem érdek az, hogy az egyénnek ne legyen esélye"
Ezt írtad...

Hogyan hangzana ez helyesen?

Egyébként pedig kifejezetten a hazai viszonyok jellemzésére írtam, hogy hierarchiálisak.

Ami alá-fölé rendeltségi viszony.

Szerinted nincs?
A fölérendeltek a másik "réteg" felemelésén munkálkodnak?
(legyenek akár vezető vállalkozók, vagy közfeladatban utazók....)

inquisitor amentiae 2018.11.24. 10:43:34

@HaFr A te írásaid motivációja is szinte kivétel nélkül a legrosszabb elképzelhető szcenáriók kifejtése. Tegyél egy lépést hátrébb, ne vessz el a tárgyszintű rémálmokban, vedd észre a metaszintű mintázatot. Megjelenésedet a reménytelenség és a jövőtől való félelem propagálására használod.

lecsós 2018.11.24. 12:29:09

@screpes:
Pont úgy hangzik helyesen, ahogy leírtam. Minél merevebb egy rendszer, és - ez értendő arra arra is, - hogy bárkiből lehet a szervezeten belül menedzser, vagy akár vezérigazgató, vagy member of the board -. Ha egy rendszer ilyen szinten nem eléggé flexibilis, akkor a mai világban halálra van ítélve, egyszerűen azért, mert egy dinamikus világban nem lehet az egész rendszer komplexitásában hierarchikus.
Na most ezzel az a gond, hogy a mai 40-es 50-es generáció, nagyon nem akarja érteni, azt, hogy mit is jelent egy dinamikus szervezet, és hogyan is kellene ezt jól menedzselni.
Ez már más történet, ezért haldoklik a tradicionális gyártási struktúra, mivel az emberek nézőpontot váltottak, és nem akarnak részt venni ebben, de jól akarnak élni, vagy még jobban.
Na most a fenti játék a szépen működik, pl. Angliában erre a folyamatra szépen ráerősít a brexit, itthon meg azt látja a kinevezett manager, hogy felvett 2000 embert, és fél éven belül lelépett 1910. Oszt még bejön a képbe azt, hogy 1 db embertz cserélsz 1 db- emberre, a létszám talán megvan, de nincs tudás, csökken a minőség, és ezért deficitet termelsz, ha tudod mérni egyáltalán.
Ugyanaz a hatás, másképp képeződik le a reálgazdaságra. Termelj vazze, szevasz, oldjad meg, ezért vagy fizetve. :) :)

A magyar gyártási rendszerek - főleg a tulajok - kettős szorításban vannak. Egy átlagos stabil rendelés állomány mellett általános menedzsment váláság, és komoly fluktuáció mellett kellene valamit előadni. Kurvára nem akar menni egy-egy helyen, hiába van lóvé, és 30 éves tapasztalat. Nem megy a történet. Ez meg növeli a frusztrációt, és a félelmet. Inkább elad mindent, kivonul, és veri a tökét valahol, köszöni szépen, jól érzi magát a családjával.
Motiválj ilyen környezetben, ez a feladat.

Itt van Zsiday:
www.portfolio.hu/vallalatok/zsiday-viktor-az-elveszett-evtized-eljovetelere-figyelmeztet.4.305457.html

Azt mondja, hogy pár százmillió ember errefelé ki fogja kalapálni az elefántgörbét, és nem lehet majd olyan egyszerűen pénzt keresni részvényekkel az elkövetkezendő kb. 10 évben. Mert ez a pár százmillió ember vesztesnek érzi magát. Erre felvázol két alternatívát. Abból az egyik, hogy fizessenek a gazdagok. Én még hozzá tenném, hogy egy ember 1 szavazat. /Ezt kihagyta valamiért./

Ez az élelmiszergazdaságban kb. úgy vetül le, hogy pl. szendvicset akarnak zabálni az emberek, és meg is fizetik.
Milyen legyen az új szendvicsgyártási paradigma? Aki ezt kitalálja, az életben marad, és milliókat keres, aki nem tudja értelmezni, az bukta, már akkor, amikor csak tervezi a játékot.
Csak megsúgom, ezt a kérdést megfejtették mára, és szépen megy a játék.

Szerinted hogy kellene kinéznie egy dinamikus szervezetnek, ami képes Józsinak, a betanított munkásnak havi nettó 750 000 HUF-ot fizetni?
Ilyen helyen a középvezetők keressék meg a havi nettó 1.2 M HUF-ot. Szerinted hogy nézne ki egy ilyen játék szervezeti szinten, és milyen terméket gyártana a rendszer a magyar vidéki ugaron, ahol a gyerekek 13 évesen kezdenek el herbálozni?

Hogyan lehetne egy ilyen történetet a most induló "legyél vállalkozó, és adunk 4,7 millát örökbe" játékra?
Mielőtt bárki elkezdene sápitozni, amit fent leírtam, az semmi más, csak átlagos nyugati egy - három személyes vállalkozás indításának alapfeltétele.

Megy a dumálás, de a magyar gazdasági elit semmit nem tud erről a történetről mondani, 30 éve. A magyar gazdasági elit kever az ingatlanokkal, az EU-s lóvékkal, minden szarral, de azzal nem tud mint kezdeni, hogy termékinnováció, vagy KKV rendszer. nem látja benne a lóvét. Nem lehet szerintük kivenni belőle havi 1-5 millát tisztán, ezért érdektelen.

Az angyal befektetések pl. nem hagyják el a nagy Budapest városhatárát, a vidéki várok vállakozói labdába sem rúghatnak önálló ötlettel, hacsak nincs linkjük Pesthez.
Nem látok egy kiskereskedelmi innovációt hazánkban, ami valamilyen szinten beremegtetné a falakat a piacon, és azt mondanánk rá, hogy ez igen vazze, ez tökös történet, csak így tovább.
Amit én látok, hogy elkezdenek gondolkozni az emberek, és keresik a megoldást. Nem akarják lebontani a kapitalizmust, de azt igen, hogy valami normális egyensúly alakuljon ki a töke tulajdonos, és a melós között. Mivel egy 21. századi értékláncban a két résztvevő nem ellenfelei egymásnak, hanem egymás segítői Pl:

www.theguardian.com/business/2018/may/29/pret-a-manger-sold-jab-holdings-krispy-kreme-sandwich-shop

Eléggé tökös, és nagyon új megoldás volt, hidd el nekem arrafelé nem oly régen :) :)

Hallottál olyant, hogy eladtak egy jól menő céget kis hazánkban, és minden melós kapott a deal részeként 384 000 nettó HUF-ot? Ugye nem. Addig míg nem fogsz, addig lehet vágni a centit, lehet baszakodni, de maradnak, mert van kétharmad, és megvédik az országot.

Szerinted mit kellene tenni?

A milliárdosoknak el kellene kezdeni aktívan együttműködni a vidéki kisvállalkozókkal, hogy megcsinálják a csodát vidéken. Ennek nem látom jelét, ami nagy kár.
süti beállítások módosítása