1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.09.01. 10:28 HaFr

A magyarok súlyos identitásválságban vannak

Képtalálat a következőre: „magyar világ”

Ha magyar vagy, "olyan nyelven beszélsz, olyan rugóra jár az agyad, olyan észjárás igazságai és törvényei szerint rendezed be az életed immár ezer éve ugyanazon a helyen, amely csak ránk jellemző" - mondta nemrég a Fősámán maga.

Ha meg francia, wales-i (Cymry), portugál, szász.... -- tehetjük hozzá -- akkor meg alkalmasint két-háromezer éve teszed ugyanezt, mégse hülyültél bele. További égtájakon a négy-ötezer éves népekről most nem beszélve.

A nagy népvándorlásban az egyik utolsó népként érkezett a magyarság Európába -- vagyis mindenki más nagyjából előttünk. A mai mediterrán és nyugat-európai népek formálódásakor, a Kr. előtti 3. évezredben, amikor az indoeurópai törzsek (pl. a prekelta/ibér eredetű majdani portugálok) elkezdtek benyomulni a kontinensre, még a hírünk sem volt itt.

Nagyon aggasztó, hogy olyasmivel kell dicsekedni -- és még aggasztóbb, hogy olyasmivel akarjuk identifikálni magunkat --, ami részint legenda (az igazság az, hogy a magyar meglehetősen fiatal népnek tekinthető Európában), részint történelmietlen (az igazság az, hogy népünk összetétele folyamatosan alakul át nem ezer, hanem három-négyezer éve), részint pedig láthatóan arra a hiányra utal, ami a nemzetünk reális önmeghatározásában tátong. Ez utóbbi különösen aggaszthat egy etnicista nemzetvezetőt, ezért folyamodik legendák és történelmietlen klisék hajtogatásához.

A magyar nemzet -- mióta elveszítette a szuverén modernizációs komponensét, 1849-ben, és minden modernizációs kísérletet a történelmében külföldi erők és hazai zsoldosaik támadásaként él meg -- óhatatlanul csak védekezésben, hiányban és sérelemben tud gondolkodni, ami egyenesen vezet oda, hogy meg is teremti a maga ellenségeit, vagy nem ismeri fel őket időben. Ez így is marad, amíg a modernizáció nem épül be a nemzeti logikánkba, hiszen a modernizáció nem fog leállni a világban csak a mi kedvünkért, amit a mai állapotunkból kiindulva továbbra is az ellenünk irányuló támadásként fogunk értelmezni. Nem erre mondjuk, hogy okos. Ennek megnyilvánulása, hogy a mozgósítható többség leszavaz Orbánra, aki a saját állapotához mért evidenciákat kínálja neki, holott ez rossz a többségnek.

Amíg valaki ki nem meri mondani és nem lesz egyre több vevő arra, hogy ezek az evidenciák félreértelmezéseken, hazugságokon és egy sikertelen évszázadért való kompenzáción alapulnak, illetve a további kudarcaink biztos forrásai, addig a hanyatlás is folytatódni fog. Más pénzén élünk, folyamatos ravaszkodásra kényszerülünk a világgal szemben, a politikai vezetői becsapják a saját népüket, és amivel kezdtem: nemzetként lényegi identitásproblémáink vannak. De jó lenne, ha egyszer a nemzet valóban azt jelentené, amit tulajdonítunk neki, többé-kevésbé az igazságokon épülne fel, és hozzá ezek az igazságok a valódi fejlődés zálogát is jelentenék.

707 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2814215173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.09.19. 22:43:25

@neoteny:
a continental debreceni gyárának tegnap előtt volt az alapkő letétele. ők végzik el az első kapavágást.
autopro.hu/uploads/articles/275/27446/lead_800w.jpg
7000 négyzetméteren 450 munkavállaló sebességváltókat gyárt 10.6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással. ez a morva marketinges lesz a főnökük.
autopro.hu/uploads/articles/275/27446/5_800w.jpg
ő is egy ügyes üzletember, ahogyan a többiek. ő se ért az autógyártáshoz. valami jürgen úgy gondolta, hogy ez a fickó majd el tudja vezetni az üzemet.

kigeneráltak a semmiből nagyságrendben 100 millió eurót és mellé 10 milliárd forintot. amit átutaltak a continental számlájára. aki ebből megbízza a nagymester kft-t, hogy építsen egy üzemcsarnokot. és az történetesen a lajosé. de ő kijárta az új főnix terv keretében építsenek betonból egy új strandot. és azzal jól jár a miklósi úr, vagy akárki. ügyes üzletemberek. de nyugaton is ez van.

lajost és miklósi urat le lehet váltani. és velük már ki lehet egyezni. lehet azt mondani, hogy oligarchából legyenek nagypolgárok. de juránek urat és társaikat a polgárosodáshoz el kell zavarni. valakinek majd különadót kell kivetni a contiental üzemére. elég erősnek kell lenni ahhoz, hogy ezt megtegye. és átmenetileg szükség van ezekre a munkahelyekre.

2018.09.19. 22:47:35

@neoteny:
a pénznek nemesfém fedezete nincs. de árufedezete van. ha kinyomtatnak százcsillió dollárt, akkor a dollárdiplomácia feladata azt, hogy biztosítsa a "jogállami" kereteket ahhoz, hogy az amerikai érdekeltségbe tartozó nagyvállalatok a dollár árufedezetét előállítsák. ez lehet nyersanyag, vagy félkész áru, vagy késztermék. kibányásszák az olajat. és dollárban számolják el. kadhafi azt mondta, hogy ő aranyban számolna el. és fejbe lőtték mondván, hogy diktátor. és a szaudiak? ők demokraták.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.19. 22:51:00

@444:

"andika azért szavaz orbánra, hogy inkább ráchelé legyen a kastély, mint az idegeneké."

Ami csak azt mutatja, hogy Andika tudatlan: ugyanis az idegen a saját pénzével fizet a kastélyért, Orbán Ráchel meg az Andika adóforintjaival (is) fizet a kastélyért.

2018.09.19. 22:57:04

@neoteny:
orbán úgy tesz, mintha ezzel a világrenddel menne szembe. de valójában ugyanezt a rendszert használja ki. azt mondja, hogy ezt a nagy nemzetköziségből legalább részben szorítsuk be nemzetállami keretek közé. ebből lesz mészáros, matolcsy, csányi, garancsi, lázár és társaik üzletei a dohánykereskedéstől a napelemekig. de az ellenzék azt mondja, hogy helyükre hívjunk be külföldről szélhámosokat. akiknek a jogait megvédi strasbourg. orbánt nem védi meg.

a magyar társadalom kénytelen egy olyan helyzetet teremteni, hogy na jó. legyen ez orbáné és köreié. és ne védje meg a külföld. így lehet egyezkedni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.19. 22:57:05

@444:

"a pénznek nemesfém fedezete nincs. de árufedezete van."

Ha a pénznek lenne áru_fedezete_, ti. a pénz beváltható lenne fix mennyiségű valamilyen árura, akkor az a pénz nem fiat (beválthatatlan) pénz lenne, hanem commodity (valamilyen árura fix arányban beváltható) pénz lenne.

A fiat (beválthatatlan) pénznek nincs semmiféle fedezete: nem váltható be semmire fix arányban. A fiat (beválthatatlan) pénznek vásárlóértéke van, ami _változó_: ha ma tudsz venni egy kiló sertéskarajt 1600 Ft-ért az nem jelenti azt, hogy holnap is tudsz venni egy kiló sertéskarajt 1600 Ft-ért: a forint nem rendelkezik semmilyen fedezettel (és ez igaz az összes többi pénzre is mai napság: mindegyik fiat [beválthatatlan], vagyis fedezet nélküli pénz).

2018.09.19. 22:59:11

@neoteny:
a turai kastélyhoz nem kell a költségvetési forrás. azt a semmiből generált hitelpénzből veszik meg. nem adóforintokból.

2018.09.19. 23:01:19

@neoteny:
aztán mondhatod, hogy ez inflációt teremt. de ha lauder úrnak kigenerálják a dollárt. azt átváltja forintra. és úgy veszi meg a turai kastélyt. az is inflációt gerjeszt. a continental és a bmw beruházás is inflációt gerjeszt. növekednek az ingatlanárak. a lakások, az albérlet árai. növekszik a tüzijátékon a tócsni ára.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.19. 23:03:30

@444:

"a turai kastélyhoz nem kell a költségvetési forrás. azt a semmiből generált hitelpénzből veszik meg. nem adóforintokból."

Bullshit: Tiborcz komát adóforintokból fizették a közvilágítási projektekért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.19. 23:12:01

@444:

"aztán mondhatod, hogy ez inflációt teremt."

Ez inflációt teremt.

"az is inflációt gerjeszt."

Amikor meg visszafizetik a semmiből kigenerált hitelt, az meg deflációt gerjeszt.

"a continental és a bmw beruházás is inflációt gerjeszt. növekednek az ingatlanárak. a lakások, az albérlet árai. növekszik a tüzijátékon a tócsni ára."

Tévedés: az azonos kínálat melletti keresletnövekedés hatására emelkedő árak _nem_ infláció. Az inflációt a _pénzmennyiség-növekedés_ okozza, ti. hogy ugyanannyi árut több pénz "kerget": hogy a pénz vásárlóértéke csökken.

2018.09.19. 23:47:52

@neoteny:
a bmw beruházás kapcsán kigeneráltak 44 milliárd forintot telekvásárlásokra, közműépítésre. ez inflációt gerjeszt. persze ennek nagyrészt előállítják az ellenértékét. és az ügyes üzletemberek, akik ezért semmit sem tettek túl azon, hogy ők voltak a döntéshozók jól járnak. a hvg, az index "leleplezi", hogy a telekcserét fidesz közeli ügyvédek intézik. miért ki intézze? az mszp-szdsz közeli ügyvédek? számukra ők a "függetlenek". a fidesz meg azt mondja, hogy ezek a "függetlenek", ahogyan kinevezik "szakmai" alapon az iskola, vagy színházigazgatót, vagy akármilyen intézményvezetőt.

ebben a hatalmi játszmában egy brancs maradhat. ez vagy egy "antifasiszta" nagykoalíció (ez nyugati megoldás), vagy egy nacionalista párt. azért, mert magyarországnak nincsenek gyarmatai. a hatalmi játszmákat magyarországon fogják lejátszani. ha bosznia és albánia magyar koronagyarmat lenne, akkor ezeket a játszmákat szerájevóban, tiranában játszanák le.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 00:00:28

@444:

"a bmw beruházás kapcsán kigeneráltak 44 milliárd forintot telekvásárlásokra, közműépítésre. ez inflációt gerjeszt."

Amikor pedig Debrecen városa visszafizeti a semmiből kigenerált 44 milliárd hitelt, az deflációt generál.

A te -- és a népfőiskolások -- gazdaságtani ismeretei súlyosan hiányosak.

2018.09.20. 00:41:38

@neoteny:
így van. akkor abból defláció lesz. de közben még fognak pénzt generálni. és egyre többet és többet. és ezzel szemben egyre több és több árut kellene elfogyasztani a csökkenő népességnek külső gyarmatbirodalom nélkül, akiket ki lehetne zsákmányolni. ezért a rendszer fenntartásához szükség van bevándorlókra. különben nem lesz tartható.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 03:01:53

@444:

"de közben még fognak pénzt generálni. és egyre többet és többet."

De közben még fognak hiteleket visszafizetni. És egyre többet és többet.

A te -- és a népfőiskolások -- gazdaságtani ismeretei(d) súlyosan hiányosak.

2018.09.20. 08:08:15

@neoteny:
csakhogy azokat egy kicsit később fogják visszafizetni. és ebből lesz infláció. azt maga a tőkepiac gerjeszti. és ha annyi hitelt nyújt, amennyit az adósok nem tudnak, nem akarnak visszafizetni, akkor jön az, hogy mentse meg az állam. ezt a rendszert nyugaton is előbb vagy utóbb államosítani fogják. másképp nem tartható fent. az antiszemitizmus amerikában erősödni fog. magyarországon egy korszak vége van. a filoszemiták kommunista és a szélsőséges liberális kapitalista nézeteinek együttesen is olyan csekély a társadalmi támogatottsága, hogy a parlamentbe jutás is veszélybe kerül. a médiaérdekeltségeiket sorra felvásárolják. az közintézmények vezetéséből kiszorítják őket.

2018.09.20. 08:26:45

@neoteny:
az nem lesz tartható, hogy budapest nem termel árut hanem csak fogyaszt. a fővárosok gazdagsága nem valós árupiacon alapul. ebből következően csak hatalmi jelleggel tartható fent. és mivel magyarországon nincsenek külbirtokai ezért ezek hatalmi játszmák belföldön játszhatók le.

az index kritizálja, hogy a kormánykörök megveszik a fél balatont. mészáros és tiborcz megvette az összes szinte keszthelyi szállodát és a kikötőt.
index.hu/video/2018/09/20/keszthelyen_mar_ne_akarjon_szallodat_venni_a_balaton_partjan/
indexes srácok, ez a kapitalizmus. csak az index három seggarca eladná a külföldnek. a kormánykörök azt mondják, hogy inkább ők vennék meg. és a köznép azt mondja, hogy inkább ők. mert őket le lehet váltani. a többek keszthelyiek mondják meg, hogy ki legyen a balaton kormányzója. az lehet akár tiborcz is. a szolgáltató szektorban a verseny nagyrészt politikai jellegű.

2018.09.20. 08:43:28

@neoteny:
azon problémáznak, hogy zsiday budai éttermeket üzemeltet.
index.hu/gazdasag/2018/09/19/zsidai_roy_ket_vendeglatohelyet_nyit_a_budai_varban/
ha a balliberálisok zsidai üzemeltetik, akkor az nem volt probléma. ő nemzeti érzelmű konzervatív zsiday. a francokat. de őt már adott esetben le lehet váltani.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2097/20972/209724/20972446_871fd31e74c7ed6962975c692b5ae070_x.jpg
ők veszik meg fél budapestet, vagy a fél balatont. de ezek után a budapest népe, a balatoni polgárok velük már egyezkedhetnek. a külfölddel nem. mert ők kívülről vezetnék az országot gyarmatként egy helytartó elittel. és ezt a rendszert számolja fel orbán. zsiday előadja, hogy ő keresztény konzervatív. de amerikában hogy megy? "demokrata" "filantrópok" vannak. "republikánus" szállodaláncok és tornyok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 08:46:02

@444:

"csakhogy azokat egy kicsit később fogják visszafizetni. és ebből lesz infláció."

Nem: a hitelek folytonosan kerülnek visszafizetésre, így a hitelvisszafizetések deflációt gerjesztő hatása ellensúlyozza a semmiből generált hitelkihelyezések inflációs hatását.

Az inflációt a _pénzmennyiség-növekedés_ okozza: a pénzmennyiség-növekedés pedig úgy történik, hogy a központi (jegy)bank pénzt "nyomtat". Ez pedig az államadósság pénzesítéséből (monetizing of government debt) történik:

Tegyük fel, hogy az állam elad 100 milliárd forintnyi államkötvényt a lakosságnak: a népek megkapják a kötvényt, az állam (kincstár) pedig megkapja a népek pénzét, amit elkölt. Ha a népek megtartják az államkötvényeket azok lejáratáig, akkor az államnak (kincstárnak) ki kell fizetnie azok névértékét (plusz a kamatot) a népeknek. De ha a központi (jegy)bank megvásárolja ezeket az államkötvényeket a népektől (mert pl. a népeknek szükségük van a pénzre mert máshol jobban be tudják fektetni azt), akkor a központi (jegy)bank frissen "nyomott" pénzzel (forintokkal) fizet a népeknek az államkötvényekért. Ha pedig a központi (jegy)bank megtartja ezeket az államkötvényeket azok lejáratáig, akkor a lejáratkor a központi (jegy)bank nem követel az államtól (a kincstártól) fizetséget ezekért az államkötvényekért: hanem csak elküldi a kötvényeket a kincstárnak, amelyik széttépi azokat. Így az állam ingyen jutott ehhez a 100 milliárdnyi pénzhez: és a népek is megkapták a 100 milliárdjukat -- de 100 milliárd forinttal _több_ pénz van a rendszerben, vagyis a központi (jegy)bank rontotta a pénzt: csökkentette annak a vásárlóerejét, hiszen több pénz van forgalomban mint előtte volt, ami szükségszerűen azt jelenti, hogy az egységnyi pénz kevesebbet ér. _Ez_ gerjeszti az inflációt: a "független" központi (jegy)bank összejátszik az állammal, hogy az államadósság egy részét frissen "nyomtatott" pénzzé konvertálja. És mivel az infláció az adósoknak kedvez és a hitelezőket sújtja, az állam kétszeresen is jól jár az inflációval: azokat az államkötvényeket, amelyeket tényleg visszafizet azok tulajdonosainak is elinflált pénzzel képes visszafizetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 09:11:16

@444:

"mészáros és tiborcz megvette az összes szinte keszthelyi szállodát és a kikötőt. [...] csak az index három seggarca eladná a külföldnek."

Amikor a Mészáros és/vagy Tiborcz áltak megvett keszthelyi szállodák külföldieknek adják ki a szállodai szobát, akkor ők is a külföldnek adnak el magyar javakat: nem magyarok fogyasztják a szállodai szobát mint szolgáltatást, hanem külföldiek. Bárki aki bármilyen magyar terméket vagy szolgáltatást elad külföldieknek, szó szerinti hazaárulást folytat: a hazában előállított jószágot külföldieknek adja el.

2018.09.20. 09:22:07

@neoteny:
debrecenbe jön a bmw. ezzel emelkednek az ingatlanárak. erről cikkeznek a lapok. nekem is van egy ismerősöm, aki csak ezért vett fel gyorsan hitelt. most még viszonylag olcsón megveszi azt lakást, amit a külföldön levő tulajdonostól bérel. aki azt olvassa a lapokban, hogy magyarországon diktatúra van. és ezek után nem költözne haza. az ismerősöm megveszi tőle a lakást kereskedelmi banki hitelből. de nincs mögötte mások megtakarítása. tehát nem arról van szó, hogy valakinek a betétjét adják kölcsön. és annak fizet kamatot. az a szocialista/szociális pénzrendszer. a takarékszövetkezetek. el kezdenek hitelből ingatlanokat építeni. hitelből folynak ingatlanberuházások. debrecenben most egy nagyobb és három kisebb új irodaház épül. hitelből épülnek. és majd megtérülnek. vagy nem térülnek meg. de ez addig is inflációt gerjeszt. és persze, hogy ezek kiindulási pontjában a központi bankok illetve a fed állnak. az ezekhez kapcsolódó pénzügyi körök vásárolnak.

az infláció abból lesz, hogy fedezet nélkül kerül pénz a forgalomba. defláció abból, hogy a pénz árufedezete előáll. de az inflációt az állam és a tőkepiaci összefonódása okozza. amikor a hitelezés visszaszorult, törlesztették a népek a devizahitelt, akkor érdekes módon defláció volt. ezzel lenyomták a kamatokat. amivel kormánykörök olcsó pénzhez jutottak. és abból vásárolnak. ilyen a létező kapitalizmus. és az index azt írja, hogy tiborcz megszerzi a jacht kikötőt. ha tony az ügyes üzletember venné meg, akkor ugyanők azt mondanák, hogy ez milyen kafa. az lmp főtámogatója richard field üzletember igazi demokrata volt. csak az lmp nem nyert választást. lázár maga mesélte el, hogy bécs egyik legnagyobb ingatlanbefektetőjével miniszterelnöki hivatalvezetőként milyen üzleteket között. de nem lázár volt az első, és nem is az utolsó. és a kurz azt mondja, hogy magyarország nem jogállam, mert kormánykörök összefonódtak a pénzpiaccal. szerencsére bécsben nincs ilyesmi. hiszen bécs nem erről híres. neki az nem tetszik, hogy a bécsi bankárokat esetleg kiszorítják. inkább az ebesz diktálná a jogrendet. mert ők "demokraták" és megvédik a szegény kismagyarok jogait. orbán a nagy-magyarok jogait védi meg úgy, hogy nyugdíjprémiumot és tüzelőutalványt oszt választások előtt. és munkahelyeket teremt. nominálisan a béreket tolja fel. inflációt is gerjeszt. de az árutermelés deflációt teremt. és ettől a reálbérek emelkednek. adót csökkent, egyedi adóbevételeket oszt. és így próbálja a közszolgáltatásokat szinten tartani.

2018.09.20. 09:40:36

@neoteny:
a kapitalizmus az, hogy a tőkepiac pénzt, pénzpiaci termékeket állít elő a semmiből. és ezt a pénzt szabadon fel lehet használni. a konteó az, hogy ez a gyarmatosító nyugat és a zsidók találmánya. zsidók hiteleztek zsidóknak. ahol nem volt gyarmatosítás ott a zsidók ellen fordultak. és ebből következett a holoakuszt. csak ugye ez politikailag nem korrekt. de a kocsma nép a kezdetektől ezt gondolja. és ezt az értelmiség többsége is kezdi elfogadni. az akadémikus történészek nyilván nem. ők nagyrészt kommunisták. és foggal körömmel védik a gyarmatosítást. a kulturális marxizmus köti őket össze. egy olyan állam nélküli társadalomban hisznek, amelyik nem-nemzeti és nem-keresztény. és ezzel szembe kerülnek az európai tradíciókkal. klasszikus urbánus liberális, szabad városok hálózatával. azért nem lehet a fél balaton egy családé. mert keszthely egy balatoni szabad város. települések is viszonylagos önállósággal rendelkeznek. és a helyiek érdeke, hogy lehetőség szerint a tulajdonosi körből kirakják a külföldet. a libsik azt mondják, hogy kívülről kellene irányítani keszthelyt. valahonnan egy offshore szigetről. és a konteó az, hogy ez az egész a gyarmatosító nyugatiak és a zsidók közös találmánya. és ez a globális kapitalista világ omlik össze azzal, hogy a létező kapitalizmusban megjelennek a kvázi egypárti autokratikus rezsimek, nyílt korrupciót hirdetnek. csakhogy erre szavaz a nép. azért, mert ezek az oligarchák helyiek. és leválthatók.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 09:47:54

@444:

"debrecenbe jön a bmw. ezzel emelkednek az ingatlanárak."

Igen, a megnövekedett kereslet változatlan kínálat esetén áremelkedéshez vezet. Ez nem infláció, hanem a keresleti-kínálati viszonyok változásából keletkező áremelkedés.

Ha a jégeső elveri a meggytermést, akkor a meggy ára emelkedik -- a jégesőnek mégsincs inflációgerjesztő hatása.

"debrecenben most egy nagyobb és három kisebb új irodaház épül. hitelből épülnek."

Vagy pedig az építtetők tőkéjéből épülnek. Nem minden befektetés történik hitelből: amikor pl. egy startup-ba befektet egy venture capital cég (vagy személy), akkor az a venture capital cég (vagy személy) a saját pénzét fekteti be.

"az infláció abból lesz, hogy fedezet nélkül kerül pénz a forgalomba."

Nem: az infláció abból lesz, hogy _több pénz kerül permanensen_ forgalomba, mert a központi (jegy)bank pénzt "nyomtat".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 09:51:02

@444:

"a kapitalizmus az, hogy a tőkepiac pénzt, pénzpiaci termékeket állít elő a semmiből."

_Permanens_ pénzt csak a központi (jegy)bankok állítanak elő. A részleges tartalékolási rendszerben semmiből generált hitelpénzek megszűnnek létezni amikor a hitel visszafizetésre kerük: a hitelpénzek nem permanens pénzek.

Mivel ebben az alapvető dologban tévedésben vagy, minden ebből származó következtetésed is téves még akkor is, ha logikailag hibátlan lenne a levezetésed (de még csak ez sem igaz).

2018.09.20. 09:54:24

@neoteny:
és ugye az index publicistái azt állítják, hogy a kormánykörök nem akarnak idegenforgalmat, nemzetközi kapcsolatokat. dehogy nem. ők a tulajdont veszik meg, veszik vissza a külföldtől. akik szembefordulnak velük azokra adót vetnek ki, akik nem azokkal kiegyeznek és az ingatlanokat jó áron visszavásárolják.

bárki részese lehet az üzletnek. vehet konzum részvényt. amiről az árfolyamok tovább emelkednek. lőrinc koma és tiborcz vej vagyona sokszorozódik. erre az index publicistái szerint ők a rossz emberek. de az ő világképükben ha ezt egy külföldi csinálja, akkor ők a jók. ugyanaz a rendszer. azzal a különbséggel, hogy "liberális" "demokráciában" a külföldieket nem lehet leváltani. mert egy nemzetek felett álló jogrend védi őket. orbán azt mondja, hogy legyen nemzeti jogrend. és a rendszer addig legitim, amíg a nép őt és köreit támogatja. ez nyilván sokkal jobb ajánlat.

elemi közelítéssel két eset van. orbán egy válsághelyzetben már nem tud kormányozni és csődbe viszi az országot. ennek a politikai következményei kiszámíthatatlanok. a másik opció, hogy ezek a termelő multikkal megerősített pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltatásokon és idegenforgalom alapuló cégbirodalmak válsághelyzetben is viszonylag jó teljesítményt nyújtanak. a magyar gazdaság nem omlik össze. ez esetben következet konszolidáció. és a harmadik eset. orbán azt mondja, hogy felőle jöjjön a válság. mert hogy ez egy jól összerakott gazdaság. magyarország európa első öt élhető országának egyike lesz, amit majd mészáros, tiborcz, garancsi, rogán és társaik teremtenek meg a népnek. ők a nemzeti nagytőkések.

szerintem a második forgatókönyv a legvalószínűbb. aztán az első. és végül a harmadik.

2018.09.20. 10:01:08

@neoteny:
a pénzállomány a hitelekkel folyamatosan növekszik. és pénzipar, a tőkepiac gyorsabban növekszik, mint reálgazdaság.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 10:02:54

@444:

"lőrinc koma és tiborcz vej vagyona sokszorozódik. erre az index publicistái szerint ők a rossz emberek. de az ő világképükben ha ezt egy külföldi csinálja, akkor ők a jók. ugyanaz a rendszer."

Nem: a külföldi befektető (de még a turista-vásárló is) pénzt hoz Mo-ra, míg Lőrinc koma és Tiborz vej vagyona jórészt a magyar adófizetők pénzéből sokszorozódik.

"a magyar gazdaság nem omlik össze."

A fehérorosz gazdaság sem omlott össze; de az egy főre eső vásárlóerőn számolt GDP Belaruszban a magyarnak négyzetgyökfele. Ki is törne Mo-n a parasztlázadás ha az életszínvonal egyharmaddal esne; és ki is fog törni a parasztlázadás amikor a környékbeli kisantant (!) országokban egyharmaddal magasabb lesz az életszínvonal mint Mo-n.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 10:04:00

@444:

"a pénzállomány a hitelekkel folyamatosan növekszik."

És a pénzállomány a hitelek visszafizetésével folyamatosan csökken.

_Permanens_ pénzt csak a központi (jegy)bankok állítanak elő. A részleges tartalékolási rendszerben semmiből generált hitelpénzek megszűnnek létezni amikor a hitel visszafizetésre kerük: a hitelpénzek nem permanens pénzek.

Mivel ebben az alapvető dologban tévedésben vagy, minden ebből származó következtetésed is téves még akkor is, ha logikailag hibátlan lenne a levezetésed (de még csak ez sem igaz).

2018.09.20. 10:11:39

@neoteny:
készpénzt és érméket a jegybank nyomja. de az se permanens pénz, mert időnként bevonják, vagy bezúzzák. valójában nem ér annyit, mint amennyi rá van írva. az egy jel. de a tőkepiac folyamatosan állítja elő a hitelpénzt. és gdp arányosan is egyre többet. amíg nem jön egy válság, mert a nép nem tud, vagy akar fizetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 10:24:52

@444:

"készpénzt és érméket a jegybank nyomja."

Sőt a permanens virtuális/elektronikus pénzt is a központi (jegy)bank "nyomja".

"de az se permanens pénz, mert időnként bevonják, vagy bezúzzák."

És kibocsátanak annyit amennyit bevonnak/bezúznak.

"de a tőkepiac folyamatosan állítja elő a hitelpénzt."

És folyamatosan "égeti" el a hitelpénzt ahogy a hitelek visszafizetésre kerülnek.

"amíg nem jön egy válság, mert a nép nem tud, vagy akar fizetni."

A válság azért jön, mert a hitelpénzek a semmiből vannak generálva: nem áll mögöttük tényleges megtakarítás. A vállalkozók viszont azt hiszik, hogy amikor -- a központi (jegy)bank által generált alacsony kamatlábak következtében -- pénzbőség van, hogy növekedett a tényleges megtakarítások mértéke, és ezért érdemes befektetni több termelőeszközbe (kapitális jószágba). De amikor a központi (jegy)bank megemeli a kamatlábakat, akkor kiderül az, hogy a pénzbőség nem a tényleges megtakarításokból származott: kiderül, hogy nem voltak hasznot hajtóak a pénzbőség hatására eszközölt tőkebefektetések, nincsenek vevők a több jószágra -- és ha ez elég sok vállalkozót sújt, akkor beüt a válság. _Ez_ a gond a részleges tartalékolású bankrendszer által a semmiből generált hitelekkel: azok nem okoznak inflációt, de okoznak hibás befektetéseket.

2018.09.20. 10:30:44

@neoteny:
az ismerősöm bérel egy lakást. azt olvassa a lapokban, hogy a bmw gyár betelepülésével az ingatlanárak emelkednek. ezért megvenné a lakást a tulajdonostól, aki külföldön van. és azt olvassa a lapokban, hogy magyarországon sötét diktatúra van. ezért úgy dönt, hogy nem költözik haza. hanem eladja a lakását az ismerősömnek. aki ezek után bemegy a bankba és azt mondja, hogy kellene neki hitel. a bank ha azt folyósítja, akkor azt a semmiből állítja elő. vannak korlátok, amiket a jegybank illetve a pénzügyi kormányzat támaszt. de azok sehol sem túl szigorúak. a bank a semmiből generálja a pénzt. leüti az entert. és ott a folyószámla hitel. ez inflációt gerjeszt. és amikor az ismerősöm törleszt, akkor defláció lesz. de amíg a hitelállomány és a betétállomány különbsége növekszik addig a pénzpiac inflációt gerjeszt. amikor nagyarányú a törlesztés, akkor fordul át deflációba.

2018.09.20. 10:43:39

@neoteny:
az átlátszó összeszedi, hogy ez tiborcz nevén lévő ingatlanok.
Aligai strand / Club Aliga
Hullám Hotel Keszthely
Helikon Hotel Keszthely
Orbánhegy – Hangya utca 30.
Andrássy út – palotaszint
Kelenhegyi út – villa
Mahart-ház
Turai kastély
Rátkai klub
Volt Postabank-székház

ehhez kapott a hitelt. és a szállodában megszállnak, az irodákat kibérlik. és egyébként tiborcz vesz mészáros részvényeket. azok ára növekszik. és még hitelhez is juthat. mert egy ügyes üzletember. erre az átlátszó azt mondja, hogy na de ő a miniszterelnök veje. és a kapcsolatainak köszönhetően folyósítják neki a pénzt. az átlátszót finanszírozó filantrópokkal mi a helyzet? ők nem ugyanígy csinálják. csak ők ahhoz vannak hozzászokva, hogy ők választják ki a miniszterelnök jelölteket. és orbán viktort nem választanák meg. csakhogy a köznép mégis megválasztja. mert a fidesz felépített egy familiárisokból álló lokális hálózatot. és ez legalábbis részben kiszorítja a globálist. amire a szocialisták és a liberálisok azt mondják, hogy ez a "jogállami". mert soros alex az "európai" "értékeket" képviseli.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 10:49:50

@444:

"a bank a semmiből generálja a pénzt. leüti az entert. és ott a folyószámla hitel. ez inflációt gerjeszt."

És ahogy az ismerősöd fizeti vissza a hitelt, az meg deflációt gerjeszt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 10:51:56

@444:

"és a szállodában megszállnak, az irodákat kibérlik."

És ha külföldiek szállnak meg a szállodákban, ha külföldiek bérlik az irodákat, akkor hazaárulás történik: a hazában lévő szállodai szobák használatát adják el külföldieknek, a hazában lévő irodákat adják bérbe külföldieknek. Nem magyaroknak: külföldieknek.

2018.09.20. 11:15:00

@neoteny:
nem. hazaárulás akkor történik, amikor a szállodát külföldinek adják el úgy, hogy a külföldi pénze is a semmiből állt elő. erre te mondhatod, hogy na de ekkor az állami költségvetésbe befizetés történik. igen, de tiborcz is nettó befizetője az állami költségvetésnek. amikor neki hiteleznek, akkor az nem közvetlen költségvetési tétel. hanem neki azt a kastélyt, szállodát, yacht-kikötőt átengedik. és ráchel turisztikai szakértő. svájc egyik legjobb magánegyetemén végzett. a tanítja ki a corvinus egyetemen. ők majd megszakértik. és lehet venni részvényeket. szárnyalnak az értékpapírok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 11:34:35

@444:

"nem. hazaárulás akkor történik, amikor a szállodát külföldinek adják el úgy, hogy a külföldi pénze is a semmiből állt elő."

De. Hazaárulás minden olyan eset, amikor a hazában előállított jószág külföldinek kerül eladásra.

"tiborcz is nettó befizetője az állami költségvetésnek"

Azt állítod, hogy Tiborcz cégei több adót és járulékot fizettek be a költségvetésbe, mint amennyi állami megrendelést kaptak?

2018.09.20. 11:43:38

@neoteny:
hazaárulás az, amikor valaki egy magyarországi ingatlant (házat, háztáji birtokot) külföldi számára értékesítésre kínál. árulja a hazáját. kiárusítják az országot. a szocik, konzik, libsik szerint ez egy jó ötlet. hazaárulás az is, amikor áruba bocsátják a kismacs és nagymacs közötti földeket és eladják a bmw gyárnak. csak kelet-magyarországon autót gyártani sokkal nehezebb, mint a balaton mellett szállodát üzemeltetni. ezért a bmw esetén a hazaárulást a köznép inkább megbocsátja.

2018.09.20. 11:56:57

@neoteny:
amikor tiborcz és köreik megrendelést kapnak az államtól, akkor szállítanak kavicsot, homokot, meszet, bitument, és építőgépeket. szállítanak lámpákat. és a legjobb árakat adják. az eu azt mondja, hogy na de olyan korlátokat szabnak, amivel a konkurenseket kiszorítják. és ezen lehet vitázni. de ezeken nemcsak tiborcz esetén lehet.

az európai unió túlárazottnak ítélte meg az m35-ös autópálya berettyóújfalu és nagykereki közötti szakaszát. síkvidéken 4 milliárd forint kilométerenként tényleg nem kevés. aztán azt mondták, hogy mégse olyan sok. sőt még egészítsék ki az autópályát debrecentől berettyóújfaluig. így létrejön a miskolc-debrecen-nagyvárad autópálya. de ebből profitál a bmw. mert hogy ennek éppen a gyártelepük lesz a közepén. na jó, építsenek kis hidakat, meg a szegény kisbékáknak is építenek létesítményeket, hogy az ő jogaik se sérüljenek. és ezzel jól jár a hódút és a duna aszfalt. és erre azt mondja kurz, hogy a hetes cikkelyt kellene alkalmazni. mert "rendszerszintű" a korrupció. de ha a strabag is épít, akkor nem az. csak úgy mindez még többe kerül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 11:58:30

@444:

"hazaárulás az, amikor valaki egy magyarországi ingatlant (házat, háztáji birtokot) külföldi számára értékesítésre kínál."

Az is hazaárulás amikor valaki egy magyarországi szállodai szobát külföldi számára ideiglenes értékesítésre kínál: magyar nem használhatja a szobát addig, amíg külföldi lakik benne.

Az is hazaárulás amikor valaki egy magyarországi irodát külföldi számára ideiglenes értékesítésre kínál: magyar nem használhatja az irodát addig, amíg külföldi bérli azt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 12:02:32

@444:

"amikor tiborcz és köreik megrendelést kapnak az államtól, akkor szállítanak kavicsot, homokot, meszet, bitument, és építőgépeket. szállítanak lámpákat."

Aminek semmi köze sincs ahhoz az állításodhoz, hogy "tiborcz is nettó befizetője az állami költségvetésnek".

"és a legjobb árakat adják."

És ezt onnét lehet tudni, hogy nyilvános közbeszerzési pályázatokon nyerték el ezeket az állami megrendeléseket.

2018.09.20. 12:34:50

@neoteny:
na de annak az árunak is van piaci értéke. ha a "korrupciót" fel akarják számolni, akkor legalább is részben vissza kellene térni az állami építőipari vállalatokhoz, aminek tulajdonosa a nép. vagy az autós klubok. és ők fizetik az autópályák építési költségét és használati díját. de az összes érdekcsoport azt mondja, hogy ez és a többi közszolgáltatásból fakadó üzlet legyen az övé. mert úgy lesz "független", "szakmai", "jogállami". és ha másé, akkor alkalmazzuk a hetes cikkelyt. mert "rendszerszintű" a korrupció. ez a legújabb. túl azon, hogy az autópályán még jönnének a migránsok. úgy, hogy az államhatár nem legyen védhető. mert miféle állam, miféle határa. ezt mondják a filoszemiták. és erre mondja azt orbán, hogy menjenek a francba. és ezért választja újra a nép.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 12:47:06

@444:

"ez és a többi közszolgáltatásból fakadó üzlet"

Szerinted mi _nem_ közszolgáltatás?

2018.09.20. 13:33:01

@neoteny:
a vegyes gazdaság klasszikus változatában az árucsere magánjellegű. a pék süt egy kiflit. és azt mondja, hogy egy kifli 10 krajcár. és kap érte egy darab rezet. ha elég sok kiflit családi vagy céges egy rendezvényre, akkor egy kis vagy nagy ezüstöt. ha a még ennél is több kiflit ad el egy nagykereskedésben, akkor aranyat. ezért ezekért vesz lisztet, vajat, tejet, élesztőt, sőt, cukrot, amire a pékségben szükség van. ez ugye mind valós áruféleség. de az elektromos áramot és a gázt közszolgáltatásként kapja a helyi közmű vállalattól. ami nem az övé, hanem közösségi tulajdonban van. a fogyasztók tulajdonolnak egy kis erőművet. és a fogyasztó arányában megválasztják az igazgatótanácsot. pékek azt mondják, hogy szerintük legyen jóska az erőmű vezetője, mert ő ért hozzá. vagy fizessék meg jürgent, akinek a vezetésével az erőművet átalakítják. de ugye ez esetben megint csak valós árut vásárolnak. ez a klasszikus vegyesgazdaság.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 13:43:59

@444:

"a pék [...] az elektromos áramot és a gázt közszolgáltatásként kapja a helyi közmű vállalattól. ami nem az övé, hanem közösségi tulajdonban van."

Ezt semmi sem indokolja.

2018.09.20. 14:17:21

@neoteny:
a kommunizmust és kapitalizmust sem indokolja semmi. a vegyes gazdaságot se. a katolicizmust se indokolja semmi. a protestantizmust sem. az ateizmust se.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 14:27:51

@444:

"a [...] kapitalizmust sem indokolja semmi."

Az emberek viselkedése indokolja: (majdnem) mindenki több jószágot szeretne fogyasztani, és minél termelékenyebben előállítani azokat a jószágokat amiket elcserél értük. (Majdnem) mindenki gyarapodni kíván.

2018.09.20. 14:43:24

@neoteny:
kérdés, hogy a termelékenység növelhető-e közösségi tulajdonra alapozva. a kommunisták azt mondják: mi az, hogy. nagyon is. a kapitalisták erre azt felelik, hogy ez ki lett próbálva. és nem működik. a kelet-német autógyárak trabant-okat gyártottak. a nyugat-németek pedig mercedes-t. nyilván jobban teljesít a privát tulajdonú üzem, mint a közüzem. de ugye a szolgáltatásokat nyugati világ egy részén is államosítják. és lehet vitázni, hogy ez most jó, vagy nem jó. hit kérdése. sanyi szerint öcsikének szövetkezeti autógyár lenne a legjobb. mert edit elkényeztette. és szerint öcsike nem elég rátermett ahhoz, hogy magánvállalkozó legyen. neki az lenne a jó ha egy szakmunkás brigád tagja lenne, akik megfizetnek egy általuk választott szakmérnököt. és öcsike brigádja ők kibérelhetnek közösségi tulajdonú félautomata gépsort az autós tanintézetben. ő egy motoros fűrészt. edit pedig korongozzon és pingáljon. mert ő azt szeret. és mázas művekért cserébe vásároljon az áfész boltban. de ez tulajdonképpen a reformszocializmus. amiben sanyi maszek használt cikk kereskedése is megengedett, de azon túl különféle tulajdonformák keverednek.

2018.09.20. 14:44:04

@neoteny:
sanyi igénye nem a kapitalizmus.

2018.09.20. 14:55:23

@neoteny:
az emberi viselkedés ebből a szempontból is elég sokféle. és kérdés, hogy egy adott populáció mit is gondol erről. és ezek faji-vallási alapon dőlnek el. az egyesült arab emirátusokban bejött az, hogy van hét emír. közülük lehet választani. az egyesült államokban az, hogy van két párt.

screpes 2018.09.20. 16:31:17

@444:

nem felel meg az érvelésed.

A kommunisták már nem hiszik azt, hogy közösségi tulajdonra alapozva növelhető a termelékenység, "nagyon is".
Inkább megtanultak kételkedni benne..
Kérdés, hogy ezek után miféle "kommunisták "ők?"

A közszolgáltatások egy részét a "nyugat" egy részén államosítják...
Ebből sem adódik semmiféle sarkos következttetés, arra nézne, hogy nálunk mit kellene másként..

Legutóbbi hsz-edben már te is ennek adsz hangot, "az emberi viselkedés sokféle", persze 15 perccel korábban még jössz a faji-vallási alappal, ami ellentmond annak, hogy fentiekkel kapcsolatban nagyon markáns tapasztalatok gyűltek össze, (hol voltak növelheőek a termelékenységi eredméányek), és azok NEM vallási tapasztalatok. és ritka, távoli tapasztalat az emirségeké.

Az amerikai meg kissé hasonlatos hozzánk.: náluk a kétféle, pártszerű megosztottság, ami világfelfogásként is kezelhető, de mi következik ebből?
Minek ide a vallási problematika? Bonyolult ez anélkül is.

Öcsikének szövetkezeti autógyár lenne jó - hát olyan nincsen.

2018.09.20. 16:56:44

@screpes:
a sokféleség nem azt jelenti, hogy mindenki másképp egyforma. a történészek majd kikutatják, hogy mérő lászló tényleg összebeszéltek-e a nem tudom kicsodákkal. engem ez a része érdekel a legkevésbé. de mondjuk azt el lehetne érni, hogy a következő évtizedben már mérő lászló és a többi hozzá hasonló diktálja, hogy a magyar társadalom hogyan éljen. el lehessen térni attól, amit mérő lászló elképzel. és ehhez őket bizony ki kell szorítani a parlamentből. mert szaladnak fűhöz-fához csak azért, mert nem nyertek választást. de ők nem "a" zsidók, hanem egyesek, akik évtizedek óta a magyar társadalomnak diktálnak. ezek a hatalmi szempontból kulcs pozíciókra szakosodott hálózat, aminek a soros alapítvány az egyik eleme. esetleg lehessen már eltérni a totális individualizmustól. azért kellett az illiberális demokráciát létrehozni, azért kell fizetni orbán köreinek, tiborcz, garancsi, simicska, mészáros meggazdagodását, mert ezt a liberálisnak mondott társaságot ők verik szét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 18:21:05

@444:

Sanyit elárulja a viselkedése: 100-ért vesz és 200-ért ad el, hogy a hasznából fel tudja újítani a fürdőszobáját meg fizetni tudjon köröket a Fácánban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 18:23:39

@444:

"egy adott populáció mit is gondol"

Populációk nem gondolnak semmit; populációk egyedei gondolnak valamit. Az pedig, hogy mit gondolnak, legjobban abból látható, hogy mit tesznek -- ld. pl. Sanyit.

Janossz 2018.09.20. 19:40:42

@neoteny: Tulajdonképp igaz, amit írtál, csak hát a kollektivista eszmék létrehozzák maguk körül/alatt a kollektíven gondolkodó masszát is.

Így hát Négyeske joggal gondolhatja, hogy az emberek egy központ által diktált gondolkodásmód szerint gondolkodnak/élnek.

Mivel ő szemlátomást ezt tette egész életében, téveszméje érthetőnek tűnik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 20:28:59

@Janossz:

Különbség van az etatista-kollektivista eszmék _hangoztatása_ és az emberek _egyéni viselkedése_ között.

Sanyi bugyoghat a közösségi eszközpark szükségességéről, de ő mégis egyénileg akarja kibérelni a különféle eszközöket, hogy saját maga hasznára fusizzon velük.

2018.09.20. 20:29:10

@neoteny:
te betiltod az összeadást. ha egyének gondolnak valamit, akkor ugye ezeket nem lehet összeadni, mert miért ne lehetne? magyarországon 100 emberből nagyjából 98 azt gondolja, hogy nincs szükség tömeges bevándorlásra. 2% szerint szükség van. na most ezek után hogy legyen?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 20:35:45

@444:

"ha egyének gondolnak valamit, akkor ugye ezeket nem lehet összeadni"

Te Sanyinak a kapitalizmus iránti _egyéni_ álláspontjára hivatkoztál; bármiféle összeadás csak a te féktelen fantáziálgatásodban létezik.

2018.09.20. 20:38:21

@neoteny:
sanyi vegyes gazdaságot szeretne az ő partikuláris igénye szerint. a használt cikk kereskedés legyen privát. de legyen közösségi erdért vállalat, amiben fűrészelhet. a költöztetős haverjának közösségi tefu kellene másodálláshoz. a közösség vagy megveszi nekik a fűrészt és az teherautót. vagy nem veszi meg. de nem igaz az, hogy a kollektivizálással a hatékonyság feltétlen csökken. ők nem a tőkepiaci segédlettel vásárolnának munkaeszközöket, hanem részben kollektivizáltan.

2018.09.20. 20:41:07

@neoteny:
na de ez esetben hogyan létezik társaság. a bmw tulajdonosi többsége úgy döntött, hogy debrecen mellett beruháznak. valószínűleg nem volt teljes egyetértés. és ők most ugye kényszerítve vannak. többségi tulajdonosi döntéssel kisebbségben maradva kénytelenek kockázatot vállalni. vagy eladhatják az üzletrészüket, de ezáltal jogfosztottá válnak. így működik egy gazdasági társaság, vagy egy kulturális társulat. és hasonlóan működik a társadalom.

Janossz 2018.09.20. 20:43:31

@444: "sanyi vegyes gazdaságot szeretne az ő partikuláris igénye szerint. a használt cikk kereskedés legyen privát. de legyen közösségi erdért vállalat, amiben fűrészelhet. a költöztetős haverjának közösségi tefu kellene másodálláshoz. a közösség vagy megveszi nekik a fűrészt és az teherautót. vagy nem veszi meg. de nem igaz az, hogy a kollektivizálással a hatékonyság feltétlen csökken."

Amiről te beszélsz, azt skizofréniának hívják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 20:46:51

@444:

"de nem igaz az, hogy a kollektivizálással a hatékonyság feltétlen csökken."

A kollektivizálással a hatékonyság feltétlenül csökken: a kollektivizálás arról szól, hogy a hatékonyabban működőktől vagyontranszfer történik a kevésbé hatékonyan működők felé.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 20:48:51

@444:

"vagy eladhatják az üzletrészüket, de ezáltal jogfosztottá válnak."

A te féktelen fantáziálgatásaidban: azáltal, hogy eladják az üzletrészüket, érvényesítik a magántulajdonhoz fűződő jogukat, ti. hogy a saját szempontjaik szerint diszponálnak a magántulajdonukkal.

2018.09.20. 20:51:19

@Janossz:
ezek szerint a svájciak skizofrének. mert ott vannak állami (kantoni) bankok. és magánbankok. vagy bajorok skizofrének, mert a bmw magántulajdon, de a bayernlb állami tulajdon. vagy a norvégek skizofrének, mert az equinor (statoil) többségi állami tulajdonú. az a társaság a norvégek között egyenlő módon van felosztva. ezért equi-nor. de a telenor nem ilyen. persze éppenséggel azt is feloszthatják egyenlő módon a norvégek. és a statoil-t privatizálhatják. de norvégiában vegyes gazdaság van.

Janossz 2018.09.20. 20:59:01

@444: Ezek szerint te vagy a skizofrén.
Magán ócskáspraxis mellé közösségi Erdért, álmomban bútokat fűrészeltem a kollektív gépeken, ketten voltunk, én meg a Sanyi.
Aztán dupla pénzt kaszáltunk az ócskapiacon, mivel már mindenből kettőnk volt.
Idióta.

2018.09.20. 21:02:07

@neoteny:
tegyük fel, hogy a bmw egyik kisrészvényese bertha nem ért egyet azzal, hogy magyarországon beruházzanak. például azért, mert szerinte magyarország nem jogállam. ez lehetséges, mert az ep képviselők kétharmada ilyesmit gondol. manfred weber a bajorok főképviselője is ezt képzeli. és lehet, hogy neki is van bmw üzletrésze. egy nem-jogállamba ő nyilván nem fektetne be. de a bmw tulajdonosi többsége mégis csak úgy döntött. van egy kisebbség, akinek a jogai sérülnek. és kénytelenek viselni a politikai kockázatot, amit magyarország esetleges nem-jogállami volta jelent. de ez lehet gazdasági kockázat, vagy akár kulturális ellenérzés magyar kormánnyal szemben. mert mondjuk van egy bmw tulajdonos, aki utálja orbánt. akármilyen okból. biztos van olyan bmw tulajdonos, aki azt gondolja: ősi bajor, bajorságunk legyen az első. és ne akarjanak beruházni magyarországon. nyilván van ilyen is. de ők kisebbségben vannak. az ő jogaik is sérülnek.

ők vagy vállalják a kockázatot, vagy eladják az üzletrészüket, de azzal a társaságban jogfosztottá válnak. kapnak valamennyi pénzt persze. és abból vehetnek peugeot-citroen részvényt, amelyik nem ruház be magyarországon. de mégis kényszerítve vannak minden egyes üzleti döntés esetén.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 21:12:42

@444:

"vagy eladják az üzletrészüket, de azzal a társaságban jogfosztottá válnak"

A te féktelen fantáziálgatásaidban: azáltal, hogy eladják az üzletrészüket, érvényesítik a magántulajdonhoz fűződő jogukat, ti. hogy a saját szempontjaik szerint diszponálnak a magántulajdonukkal.

2018.09.20. 21:19:35

@neoteny:
és ugye ezt a társaság létéből fakadó korlátot el elvben el lehetne kerülni úgy, hogy nincs olyan, hogy bmw. az egy fikció. hanem egyénileg állnak össze akik beruházának magyarországon. ez most minden bmw tulajdonos számára kényszer. biztos van, aki azt mondja, hogy a németek munkahelyét védjék meg. vagy szegény kis szíreknek adjanak lehetőséget.
thenewswheel.com/wp-content/uploads/2015/11/BMW-Group-Supports-500-Refugees-760x505.jpg
azzal, hogy tagjai egy társaságnak kénytelenek közösségi kockázatot vállalni. és legalább is részben a többséghez igazodni. persze meggyőzhetik a többieket, vagy kiléphetnek. hasonló a helyzet a társadalommal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 21:23:55

@444:

"ez most minden bmw tulajdonos számára kényszer."

Sem a BMW részvények vásárlása, sem azok megtartása nem kényszer.

Próbálkozz újra.

2018.09.20. 21:25:52

@neoteny:
az ismerősöm bérel egy lakást. de a tulajdonos, aki külföldön él azt mondja, hogy sötét diktatúra van. erre az ismerősöm azt mondja neki. igen, igen szörnyűséges, de ő megvenné tőle a lakást. és úgy tűnik, hogy eladja neki. és összeházasodik a barátnőjével. sargentini jelentés hatására jut viszonylag olcsón lakáshoz. és így házasodik. de ezt felfoghatod úgy is, hogy eladja a magyarországi üzletrészét. vö. eladja a bmw üzletrészét.

ijontichy 2018.09.20. 21:27:07

@444: A kisrészvényesek azért vesznek részvényt (egy nagy társaságban), mert pénzt akarnak keresni. Nem azért, mert ők akarják fújni a passzátszelet egy nagy cég stratégiai tervezésében. Azt is tudják előre (mert nem magyarországi sanyik), hogy az a részvény mire jogosítja fel őket. Tehát semmiféle jogfosztás nincs, gyakorolhatják szabadon a jogaikat.
Már megint azzal foglalkozol, ami nem a te dolgod. Vagy alapítottál egy ügyvédi irodát, ami vitás kérdésekben kisrészvényeseket képvisel? Hát... ennek alapján nem lennék az ügyfeled. :-)

2018.09.20. 21:33:16

@neoteny:
a magyar állampolgárság sem kényszer. az ensz további 192 tagállamból lehet választani.

2018.09.20. 21:35:01

@ijontichy:
lehet mondani, hogy egy társaságban a kisrészvényesek csak ne akarják fújni a passzát szelet. ugyanezzel logikával azt is, hogy a társadalomban a kisebbségek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 21:37:50

@444:

"ő megvenné tőle a lakást. és úgy tűnik, hogy eladja neki. és összeházasodik a barátnőjével."

Váljék kedves egészségükre: mindenki úgy gondolja, hogy jól járt.

Mindennek semmi köze sincs Sanyinak a közösségi eszközparkot illető ábrándozásaihoz.

2018.09.20. 21:41:52

@neoteny:
ahhoz van köze, hogy a külföldön élő tulajt az európai és a magyar többségi akarat disszonanciája késztette arra, hogy eladja a magyarországi tulajdonát (üzletrészét).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 21:47:10

@444:

"a magyar állampolgárság sem kényszer."

A szocializmus viszont kényszer: Sanyi "közösségi" eszközparkját államhatalmi kényszerítéssel finanszírozzák az adófizetők -- hogy aztán Sanyi (meg a költöztetős haverja) _egyénileg_ húzzanak hasznot abból.

2018.09.20. 21:50:04

@neoteny:
az ismerősöm jó áron kivásárolja. ahogyan garancsi is kivásárol magyarországi ingatlanbefektetőket. vagy tiborcz. csak ők persze jóval több hitelhez jutnak, mint egy átlag közember.

persze erre lehet mondani, hogy az ügyletben a vevő a hülye. mert beszopta a kormány propagandát. és azt is, hogy az eladó. mert beszopta az ellenzéki propagandát. mert nincs közelítőleg objektív tájékoztatás. én közelítőleg azt írom le, amit a környezetemben mondanak, vagy gondolnak. de ez egyrészt nem reprezentatív, másrészt nem kell ebben megbízni. nagyrészt nem saját véleményemet írom le. felőlem lehetne így is, úgy is.

2018.09.20. 21:51:57

@neoteny:
az államhatalmat a többség választja. ahogyan bmw igazgatótanácsot is. és lehet mondani, hogy a kisrészvényesek csak ne szóljanak bele. kussoljanak. és ha nem tetszik, akkor vegyenek francia psa részvényt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 21:56:30

@444:

"én közelítőleg azt írom le, amit a környezetemben mondanak, vagy gondolnak."

Sokkal érdekesebb az, amikor azt írod le, hogy a környezetedben lévők mit _tesznek_. Sanyi bugyoghat a "közösségi" eszközpark szükségességéről vagy kívánatosságáról, de 100-ért vesz és 200-ért ad el, és az ebből az _egyéni_ tevékenységéből származó haszonból újítja fel a fürdőszobáját és fizet köröket a Fácánban.

Irmuska néni meg kebelbarátnője, Böszörményiné pedig Quaestor-részjegyeket vettek az életük megtakarítását jelentő 1-1 millájukból: pénzt csináltak (vagy legalább is akartak csinálni) pénzből. Szavazhatnak akárkire; a _tetteikkel_ kimutatták azt, hogy a kapitalizmusra szavaznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 22:16:12

@444:

"az államhatalmat a többség választja."

Tévedés: az államhatalom attól függetlenül létezik, hogy bárki megválasztaná. Az államhatalom partikuláris birtoklói kerülnek megválasztásra. Amely "többség" a 2018-as választáson az összes választópolgár 34.6%-a volt, vagyis kicsivel több, mint 1/3-ad.

2018.09.20. 22:16:28

@neoteny:
részben a kapitalizmusra szavaznak, részben nem. sanyi a vízmű alkalmazottja. és szerinte létre kellene hozni újra a vaosz (városi alkalmazottak országos szövetsége). mert ő az apjával a vaosz kocsmába járt inni, ahol viselkedni kellett, mert selyemtapéta a falon. és a vaosz pályára járt teniszezni. ahová először csak a fejeseket engedték be. de aztán fellázadtak a melósok. tehát sanyi részben piacpárti, népnemzeti szabad gondolkodó, szakszervezeti mozgalmár. ő nem filozofikusan képzi az identitását. hanem a megélt élete az érdekei szerint. neki jó volt a vaosz. mert volt kocsma és tenisz. ettől kicsit drágábbak voltak a városi közszolgáltatások. mert a selyemtapéta és a tenisz árát ki részben a városlakóknak kellett fizetni. de neki ez jó volt. úgy, hogy az szerinte úgy jó.

2018.09.20. 22:18:13

@neoteny:
a bmw beruházásáról az összes részvényes hány százaléka döntött?

ijontichy 2018.09.20. 22:22:48

@444: Ha az "Erdért" jó biznisz, alapítson a Sanyi egy "Erdért"-et. Mint ÉCA-adó, kereshet hozzá tőkéstársakat. Ha meg kellő mértékben közösségi szükséglet, akkor meg forduljon bizalommal az önkormányzathoz, vagy az országgyűlési képviselőjéhez (a kérdés volumenétől függően).

2018.09.20. 22:23:12

@neoteny:
a legfrissebb közvélemény kutatás szerint a pártok támogatottsága. ez századvég, szóval lehet mondani, hogy fideszes. de a többi is nagyon hasonló.
kozvelemenykutatok.hu/wp-content/uploads/2018/09/teljes_felnott_nepesseg-01-2-1014x478.png
van egy jobbos-széljobbos tömb. és ezzel szemben nem a "baloldaliak" képeznek ellensúlyt, hanem a valóban függetlenek. tehát nem azok a függetlenek, akik feltétlen meg akarják buktatni a kormányt. hanem akik eseti döntésekkel korrigálnák a "rezsim" túlzásait. de ez lényegében legitimálja a kormányzatot. ez az, ami nem tetszik a "demokratikus" ellenzéknek. ők azonban nem tudnak alternatívát kínálni.

2018.09.20. 22:28:56

@ijontichy:
ő közösségi erdért vállalatot szeretne. szövetkezeti jelleggel szervezné. nem akar idegen tőkét bevonni. mert szerinte a tőkések jövedelmének nagy része nem tisztességes. jelzem arról cikkez az index, hogy amerikában is ezt mondják a demokraták.
index.hu/kulfold/2018/09/20/usa_demokrata_bal_dsa_elovalasztasok_ocasio-cortez/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 22:31:04

@444:

"az érdekei szerint [...] de neki ez jó volt. úgy, hogy az szerinte úgy jó."

Pontosan: Sanyi az _egyéni érdekei_ szerint alakítja ki a nézeteit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 22:32:04

@444:

"a legfrissebb közvélemény kutatás szerint a pártok támogatottsága."

Az egyetlen érdekes "közvélemény kutatás" a választáskor történik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 22:37:27

@444:

"amerikában is ezt mondják a demokraták"

Nocsak, nocsak: akkor Sanyi az amerikai demoraták nézeteivel egyező állásponton van? De hiszen az amerikai demokraták Soros György antikrisztusának bábjai; New York City 57. utcájáról diktálnak nekik.

2018.09.20. 22:50:19

@neoteny:
a választási eredmények ettől olyan nagyon nem térnek el.

2018.09.20. 22:52:42

@neoteny:
az baloldali ellenzéki pártok meghirdették az ellenállást. és újra legfeljebb néhény ezer ember tüntetett budapesten. és őket is leginkább gyurcsány tudja utcára vinni. akivel aligha nyernek választást.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 23:06:59

@444:

Ami azt jelenti, hogy a kvázi egypártrendszer komprádor államkapitalista csoportosulása gyarmatosítja a magyar vidéket.

Miközben a nemzeti kormány vezetője ilyen dumákkal kábítja a népeket:

"Olyan nyelven beszélsz, olyan rugóra jár az agyad, olyan észjárás igazságai és törvényei szerint rendezed be az életed immár ezer éve ugyanazon a helyen, amely csak ránk jellemző."

A magyar mesterrassz. Csak az a gond, hogy a vezetői is ebből a mesterrasszból kerülnek kiválasztásra: még gógyisabbak, még jobban tudnak cselt vetni mint a népek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 23:11:24

@444:

"ezek az emberek fossák a hülyeséget (ahogyan én, vagy te)"

Speak for yourself, troll.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.20. 23:34:59

@444:

"részemről ez hülyéskedés."

A hülyéskedés akkor hasznos, ha szórakoztató. A te hülyéskedésed csak nagyon ritkán szórakoztató.

"véleményhalmaz."

Helyesen: összefüggéstelen véleményhalmaz.

ijontichy 2018.09.21. 00:21:31

@444: És? Ki akadályozza meg, hogy Szövetkezeti cégformában gondolkodjon?
Jahogy a zsetont csengesse ki neki a közösség? Vissza nem térítendően, speciálisan csak ennek a zseni sanyi gyereknek?
Az a baj a magyarokkal, hogy a "sajátos" magyar "oldjuk meg okosba" és/vagy "fogjuk meg és vigyétek" gondolkodásról képtelenek letenni. Ami '90 óta egyre kevésbé működik (ahol - látszólag - igen, ott a saját "nemzettestvér" kárára, véletlenül sem a "BMW" kárára). És az a minitetű még hülyíti is őket. :-/

screpes 2018.09.21. 07:10:48

@444:

De hát ezek a mache influencerek éppenséggel az illiberális alternatíva, leginkább a tv2 a lelőhelyük. Ott lesznek honosak, ahol több a pénz.

screpes 2018.09.21. 07:13:22

@444:
Gyurcsány alkalmatlan arra a szerepre, amire magát szánja.

screpes 2018.09.21. 07:15:06

@neoteny:
Az is manipulált..
Sőt a leginkább manipulált.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.21. 08:41:53

@screpes:

Az lehet; de attól még a választások azok a "közvélemény kutatások" amiknek következményeik vannak.

screpes 2018.09.21. 09:15:48

@neoteny:
Úgy vagyok vele, hogy számomra csak azok a közvéleménykutatások, amelyek JÓL tükrözik vissza a tényleges közvéleményt. A többi csak tévedés.
A választás lehetne ilyen, de csak a kellő distinkciókkal.
Mértékadó, hogy pesten ellenzéki akarat látszódott, és vidéken az ellenkezője, utóbbi többsésget alkotva, többséggé transzformálva. E körülmény rámutat arra, hogy miben lehettek manipulálva mindazok, akik hatása alá kerültek ennek a propagandaáradatnak, amit a kampány, és a szervezett vélemény-alakítás-befoláysolás jelent.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.21. 09:35:49

@screpes:

Félreértettél: nem arról van szó, hogy a választások mennyire JÓL tükrözik vissza a tényleges közvéleményt, hanem arról, hogy a választások azok a "közvélemény kutatások" amiknek következményeik vannak -- olyan következményeik, amelyek nincsenek bármilyen pártpreferenciákról szóló "közvélemény kutatásoknak", akármennyire is JÓK azok.

screpes 2018.09.21. 09:45:45

-----

@ijontichy:

Gyanús nekem ez a BMW gyerek...
Nem szoktak ezek előnytelen dolgot csinálni. Az a menedzsment, amelyik "ilyen" autókhoz vezet, minden bizonnyal hasonlóképp kifinomult egy telephely megválasztásakor is.
Az "olcsó telek", meg a várható (?) munkaerő-ajánlat szerintem még mindig kevés egy ilyen döntéshez.
Szerintem visszahozták a lábon eladandó nagymennyiségű, eleve kölcsönzésre gyártott armada gondolatát. A kézsülő autókat keletre menő nagytávú utazásokra szánják, amely járművekkel már nem is jön vissza tulajdonosuk, lízingelőjük, bérlőjük. ezért hallgatnak ezúttal a Debrecen mellett gyártandó típusokról, amit ilyenkor már tudni szoktak.

screpes 2018.09.21. 10:01:27

----
@444:

Most itt nem vitáznék, hanem tőled kérdezem, hogy mikor szólsz, hogy ELÉG?! Ha azért kell fizetni "nekik", hogy szétverjenek egy liberálisnak mondott társaságot, akkor meddig, és mennyit kell fizetni? Mi jelenti a "kész"-et?
Téged (sanyit) nem kellene szétverni? Gyökeresen mást akartok, mint amerre a kormányzás halad.
Ennek ellenére, te úgy látod, hogy Mérő mondja meg (az "országgyűlésben") még mindig, hogy hogyan kéne élni?!
Nekem ugyan nem, neked sem, nekik sem.

Tegyük fel, nem tudom, ki az a Mérő, (sokan vannak ilyenek), és valóban nem kapok egy fillért sem Sorostól, stb, ebben az évtizedben nekem nem mondták (ők) meg, hogy hogyan éljek, hanem egy Német Sziszi, meg a KDNP-s Semilyenzsóti mondja, és persze Orbán próbálja, mindenáron.

Az előző évtizedben Mérőék diktáltak volna a parlamentben?
Meghülyültél?

Úgyhogy most arra várok, mikor mondanák a magadfélék, hogy ebből elég... Abból elég, ami most van, 2010 óta.
Hány ingatlan kell még magyarország vejének meg a stadionszomszédoknak?
Itt nem az egyéni vagyonosodás aggasztó, hanem a szisztéma.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.21. 10:24:39

@screpes:

"nem tudom, ki az a Mérő"

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mérő_László

unionista/444 Mérő László köpködésével (is) csak trollkodik.
süti beállítások módosítása