1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.08.22. 16:12 HaFr

Mi ez az imbecillis rajongás Szent István körül?

Képtalálat a következőre: „szent istván”

Mit adhat egy konzervatívnak Szent István? Majdnem semmit. Egy konzervatív nem antikvárius, nem tradicionalista és nem spiritiszta, hogy holt személyeket, holt gondolatokat vagy hagyományokat próbáljon megidézni, "szóra bírni" és elhitetni róluk, hogy csak azért is hatásuk lehet a jelenre. A kormány mégis ezt próbálja elhitetni országalapító, legnagyobb királyunkról, akinek azonban azon túl, hogy országalapító és a történelmi szerepe nyomán vitathatatlanul a legnagyobb volt, nyilvánvalóan semmi "öröksége", pláne mondanivalója nem lehet a mának.

Hiába bogarássza az ember az Imre hercegnek írt Intelmeit, a törvényeit vagy az okleveleit, hiába próbálja a magyar egyház, a vármegyerendszer, a nyugati orientáció, a keresztény és európai műveltségünk, az etnikai összetételünk, a politika stb. későbbi alakulásának tükrében értékelni -- a köztünk lévő ezer év betemet minden közvetlenül értékelhető tanulságot. Istvánnak éppen annyi a mondanivalója a magyarok számára, mint Nagy Károlynak a franciák és Hódító Vilmosnak az angolok számára. Az, hogy emberek, jöttem, láttam, győztem -- ti meg azt hoztátok ki ebből, amit, nézzetek körül. Ha van mondanivaló, az a mindennapjaitokban van.

Az más kérdés, hogy a mindenkori kormányok szeretnék azt kimondatni a nagy királlyal, amit ők szeretnének látni maguk körül. Szent István legitimációs forrása volt már minden eszement politikának (természetesen a másik oldali funkcival, Marx-szal egyetemben), mit neki egy enpluszegyedik ilyen? Momentán éppen Szent István országát szeretnék helyreállítani, és ezt a szívességet Orbán Viktor, Rogán Antal, Semjén Zsolt és Békés Márton fogják megtenni nekünk, esetleg még Vajna Timi, ha megszorulnak. Győztes csapat. Ennek érdekében kultúrharcot hirdetnek, kereszteket lógatnak ki a parlamentből és tönkreteszik a magyar oktatást (exempli gratia). Szent Istvánra hivatkoznak az élő keresztény hitét már rég elveszített, a területveszteségét nem teljesítménnyel, hanem sérelmi politikával pótoló, a törvényességet lábbal tiporni engedő, etnicista, de az etnikumában is megosztott stb. országban. Mi lenne pontosan a Szent Istvánra való hivatkozás termékeny szerepe itt és most?

Ám nekem mindegy, én pont tisztában vagyok azzal, hogy a magyar népnek (korr. Szent István népének) VV Aurelió és egy focimeccs között a mítoszokra van igénye, ezért nem kapálózóm. Akarom mondani, ez nem pontos így: a magyar nép inkább a kínálathoz igazítja az igényeit, és adott esetben a mítosz is jobb a mi állapotunkban, mint a másik ajánlat végtelen üressége. A mítosz nem bánt senkit, Szent István időszerűsége igazán belefér a politikai hazugságaink végtelen sorába, semmi sem fog változni tőle, a lopás lopás marad, a pelenka pelenka, a nyomor nyomor -- így legalább nem veszélyezteti semmi az otthonosság érzését.

De amennyire a magyar népet ismerem, pont annyira fogja körbe rajongani is Szent Istvánt, amennyire kell: amennyire az állami szertartásokon és láthatóan szükség lesz rá.  Az otthonossághoz hozzátartozik bármilyen kultusz domesztikálása is. De hogy bárki komolyan hinné, hogy Szent Istvánnak alkotó köze lenne a mához, nos, arra ne számítson senki. Miért? Mert nincs neki. "Az azért különös, Marikám, hogy ez a fővadász Zsóti magyarázza, hogy mit gondolt Szent István, nem gondolod? - Elég különös, Pistám. Vajon honnét tudja."

Nos, a magyar nép semmi különös, de nem is hülye. (A mienk. Vö. konzervativizmus.) Ezt az apró különbséget a semmi különös és a hülye között rendszeres benézik az eleink.Nincs kérem tehát itt semmiféle imbecillis rajongás, amit a címben feltételeztem: ott politikai érdekek és hype van, itt túlélés van. A gazemberek újabb hordájának túlélése. Rutinunk van benne. Nekünk, konzervatívoknak meg marad a kettős problémánk: hogy egy, nem bírjuk levakarni magunkról az etnicizmust; kettő, nincs valódi élő hagyományunk, amelynek egyszerre lenne relevanciája a szívekben és (termékenyen) a politikában. Jön helyette az egymilliópicikrisztus nemzeti szentkirálykultusszal. Már csak a kakasos nyalóka hiányzik, mint annak idején a pécsi vásárban volt -- csak mert valakiknek megint úgy tetszik, hogy a magyarság a hülyeségről ismerszik meg.

73 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1214195493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.22. 18:58:38

@Moin Moin: na ha, lehet, hogy ebben kellene példaképnek lennie :)

ijontichy 2018.08.22. 21:29:33

Marad a szarkazmussal vegyített humor, elvégre az az ép elme szkafandere Abszurdisztánban :-/.

DrGehaeuse 2018.08.23. 06:57:38

A kakasos nyalóka mi rosszat tett?
A mostani mesterséges színezékkel kezelt cukorhegyekhez képest még egészséges is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.23. 11:57:13

Alapvetően egy reálpolitikus volt, különösebb elvek nélkül.

Bambano 2018.08.23. 11:58:04

István a konzervatívoknak hatásos fogyókúrát és szép kilátást adott :) Koppányt felnégyelték, tehát elveszítette testsúlya 3/4-ét, majd feltűzték négy vár ormára, tehát volt kilátása is :P

inyesmester 2018.08.23. 12:27:51

Már soha az életbe nem fog olyan sok mesterséges színezékkel készült édesség forgalomba kerülni, mint amennyi a kakasos nyalókában volt.Ma nem engednék árulni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.08.23. 13:02:36

Velünk élő történelem

A történetírók munkája nehéz. A századok sokszor téveszmék porát rétegelik rá a valódi eseményekre. De én, dr. Mahlacsinyszky Taholcz lefúvom a port és megcsillantom a valót! Hát lássuk:

„Az a szombat az öröm napjának volt tervezve. Gézaffy István lovaggá szándékozta ütni közeli rokonát, a hős Krmxtünyszkey Koppányt, aki erős kézzel verte agyon a királyi palota kertjében ólálkodó paparazzókat, regősöket, gyulákat és álősmagyarokat. A péntek esti előbuli is víg hangulatban folyt. Gézaffy István egyik poharat a másik után küldte a gallérja mögé a kisebbségi parlament ombudsmannjával, a besenyő Pista bácsival egyetemben. A király éjféltájt már alig állt a lábán, egy fertályórával később meg már alig sem...
… és eljőve a szombat...
... és a hős Krmxtünyszkey Koppány főhajtva térdel Gézaffy István előtt. A kómásan kótyagos király kadarkamámoros tekintettel ragadja meg nehéz, kovácsoltvas kardját, majd egyensúlyát vesztve hadonászni kezd vele... az előbb ámult, utóbb rémült hős Krmxtünyszkey Koppányt hirtelen négy egyenlő szeletre vágja, majd a vérszagtól tovább részegedve levágja és körbe-körbe hordozgatja saját szent jobbját...
Az önkívületi állapotban is mámoros ajakkal ősvogul kocsmadalokat éneklő félkarú óriást a palota testőrei a közeli sámánterápiára szállítják, ahol megnyugszik és önmagát Varga Miklósnak képzelve él korai haláláig. Helyette a trónt az ő nevén egypetéjű ikertestvére, Gézaffy Orizatriznyák foglalja el, aki bölcs uralkodásának eredményeként egy ezredévvel később még a nemzet legnagyobb pénzegységére, a tízezer forintosra is felkerül (bár azt még el kell mondanunk, hogy az arc sajnos nem is az övé, hanem egy szerencsétlen festményelkeveredés és otromba tréfa nyomán a királynak beöltöző udvari bolondjáé, Crömmerstein Hubáé...).”

Ajánlott irodalom:
Csukás István: Mirrmurr és Orizatriznyák
Krmxtünyszkey Béla: A szeletelt ükfater
Gézaffy Golyhó: A betintázott ős árnyékában
Postaffy Holló: Füstjelszámkönyv A-tól B-ig
Kissch-Kussy Klotild: Királyi Katasztrófák Kézikönyve
dr. Mahlacsinyszky Taholcz: dr. Mahlacsinyszky Taholcz élete és más

fradyendre.blogspot.com/2009/08/velunk-elo-tortenelem.html

Qju 2018.08.23. 13:11:32

Egy tolvaj akinek halála után a jobb kezét levágták.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2018.08.23. 14:20:50

""Az azért különös, Marikám, hogy ez a fővadász Zsóti magyarázza, hogy mit gondolt Szent István, nem gondolod? - Elég különös, Pistám. Vajon honnét tudja.""
Nem értek mindenben egyet, de ilyen gondolatokat ne nagyon várj a törzsszavazóktól.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.23. 14:49:18

@ColT: lehet, hogy ez a gondolat nem áll össze bennük, de az érzés szépen lassan kulminálódik

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.23. 14:50:27

@maxval balcán bircaman: akkor tényleg nem alkalmas fideszmintának, maradjanak a matyóhímzésnél

Melee 2018.08.23. 14:54:02

Kedves posztoló a ferdített iskolai tananyag az igazság ellen csatában nagyon leragadt a ferdített iskolai tananyag oldalán.
I. István királyunk egy rém gyenge alak volt, ezt észrevette a német-római császár, akinek volt egy nagyon erős lánya, és férjül vétette vele Istvánt. István királyunknak ezután kuss volt a neve, felesége bevezettette vele a kereszténységet, és megpróbálta a folyamatot kísérő belvillongások miatt legyengült országot átjátszani a német-római császárságnak. Nem rajta múlt, hogy nem sikerült. István egyik nagy tetteként tartják számon, hogy sikerült unokaöccseit kimenekíteni az országból. A valóban erős királyokat általában nem ilyen "sikerek" jellemzik. Szóval ha a valóság alapján osztották volna az érdemeket, akkor Szent Gizelláról és Boldog Istvánról beszélnénk.
I. István intelmei Imre fiának jóval később íródtak, majdnem mindegyik fejezet olyan szófordulattal kezdődik, amit az ezredfordulón nem használtak. Szinte az egész a papság jogairól szól, innen lehet tudni, hogy kik hamisították, és hazudtak róla.

De az egyszerű emberek megtévesztésére jó I. István nevével példálózni, ezért is teszik ma is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.23. 14:59:27

@Melee: érdekes ez a tabudöntögetés, én ugyan történésznek tanultam, de nem hallottam sehol még mérvadó irodalomban, különösen a másodikhoz van forrás is?

screpes 2018.08.23. 15:03:45

@inyesmester:
megírnád, hogy mi minden volt benne? Szerintem nem cifrázták.
És persze hagyományos, de nagyon

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.23. 15:06:51

@DrGehaeuse: @inyesmester: látom, többen szívükön viselik a kakasos sorsát, helyes! A poszt legfontosabb része :) -- tényleg

Szalay Miklós 2018.08.23. 16:40:21

Egy nemzetnek mindig szüksége van hősökre, és a kép, amit tisztelünk bennük, természetesen nem mindig egyezik a valósággal, héroszok válnak a létező emberből. Ezt ugyanúgy igényli a nép, mint a vallást, nincs is különösebb baj vele. Az meg, hogy modernizálni kellett a rendszert, szintén tény, különben rég nem lennénk itt. Némi olvasnivaló még:

Egy komoly kis összefoglaló az államról, legitimitásról, a hatalommal való visszaélésről, és hogy mit lehet ellene tenni:

egyvilag.hu/temakep/075.shtml

Valamint egy másik a nemzetről, nemzeti dentitásról, a nemzetek egységéről és törésvonalairól.

egyvilag.hu/temakep/074.shtml

Szalay Miklós 2018.08.23. 16:42:46

Való igaz, hogy gyakran túlhúzzák a gendertémát. (Ahogy sok mindent mást is hajlamosak eltudományoskodni felsőbb szinteken.) Akit a lényeg érdekel, annak itt egy összefoglaló a nemiség összetettségéről, arról hogy egy embernek többféle neme van (biológiai, mentális, társadalmi, stb...), és hogy ezek nem mindig passzolnak egymáshoz:

egyvilag.hu/temakep/050.shtml

Na meg ez is jó a nemi különbségekről:

egyvilag.hu/temakep/052.shtml

Szalay Miklós 2018.08.23. 16:45:43

Elnézést, az utóbbit máshova akartam. (De azért tudom ajánlani...) ;)

szepipiktor 2018.08.23. 16:54:26

Döbbenetes így írás, eddig itt ilyet nem olvastam.
Nem értem a problémát, arra a szerző nem ad iránymutatást sem.
Az a problémája, hogy a MINDENKORI kormányok (beleértve így a történelmünk során szinte minden uralkodónkat is) miért I. (Szent) Istvánt tartják a "kályhának", miért ahhoz mérnek, abból indulnak ki stb.
Ez ugye probléma volt a kommunistáknak is...
De ugye az írás kiemeli, hogy ő volt az országalapítónk.
Előtte nem volt országalapító, ő a No1, míg az összes későbbi csak a második, harmadik, sokadik...
Önmagában ez minden klasszikus államban ELÉG ahhoz, hogy örökre kiemelve legyen és ne azzal foglalkozuunk, hogy a MAI TUDÁSUNK szrint mit tett jót, mit nem.
Ezt hívják nemzeti alapnak.
Amennyiben cél a nemzeti alap, a nemzet eltakarítása - ami a kommunistáknak is a céljuk volt mindenhol) - érhető a István tagadása, elvetése.
De itt most 2018-ban a blog.hu-n mi a cél?
Szokás szerint csak kritika van, alternbatíva nincs - ez is ismert már a történelmünkből, a közelmúltunkból és a jelenünkből is.
Láthatóan a trendi neoliberális vonalat ma jobban zavarja a magyarságtudata az embereknek, mert számukra nem alternatíva a nemzetállam, sem a nemzeti kultúra, nyelv, örökségünk.
Ehhez a céltábla István... Üssük ki az alapot! Hátha összedöl.
Szerintem ha magyarok vagyunk (politikai oldalaktól mentesen nézve), akkor kell egy origó, egy alap, ami tetszik vagy sem, István. Függetlenül attól, hogy ma mit tartunk róla.
Nevetséges, hogy azok a fisdeszesek hivatkoznak rá, akik közben tűzzel-vassal meg akarják semmisíteni ez EURÓPAI Magyarországot, ami meg Istvánnak köszönhető.
.
Egyszerűen is megfogalmazom, hiszen gyanítom a többség nem érti:
Ha a nagyapám nem volt jó ember, akkor is a nagyapám és nem tagadom meg! És büszke vagyok arra a családi vonalra, ami hozzá is köthető és igyekszem egészséges férfiként egy nővel párosodni, hogy továbbvohessem a "vérvonalunkat"...
Ezzel persze már gender-tagadó is lettem...

Melee 2018.08.23. 17:04:03

@HaFr: Most kerestem, de nem találtam meg, este nekifutok még egyszer.

Thomas Dantes 2018.08.23. 17:44:19

@Melee: Vajon hogy sikerült ennyi butaságot összeírni?

-Gizella bevezetette Istvánnal a kereszténységet? Miről beszélsz? Már Géza fejedelem idejében erős keresztény térítés volt az országban. Istvánt gyerekként már keresztény taníttatásban részesült, apja-anyja felvette-ha csak névleg is- kereszténységet, sőt István uralkodási idejére, az országban már igen elterjed volt a kereszténység, igaz sok helyütt csak névleg.

Nem próbálta átjátszani az országot. István mint király a koronázásától fogva, független uralkodóként lépett fel, erre nagy hangsúlyt fektetett.
II. Henrikkel mivel Gizella rokona, jó kapcsolat volt, de Henrik halálával ez az uralkodó család kihalt.
Konrád császárral már nem volt rokoni kapcsolat, sem jó viszony, és megtámadta Magyarországot.

Az Intelmek nem a papság jogait erősítik. Nem törvénykönyv. Annyi az igaz, hogy több fejezet kapcsolódik a vallásosághoz
De ez nem meglepő, lévén István hithű katolikus volt a korszellemnek megfelelően.

Európai téridő 2018.08.23. 18:38:04

Csizmadia Ervin így ír erről a Mandinerben a Bibó-féle zsákutcás magyar történelem-koncepcióval is vitázva:
"Amikor tehát a modern magyar politika kezdeteihez megyünk vissza, abban nem találunk az amerikaihoz hasonló „alapító aktust”, s ebből adódóan egy olyan intézmény- és értékfejlődést, amely az alapító aktus fundamentumára épülhetne. Ugyanakkor azt, hogy mennyire erős (lenne) az igény egy integratív erejű alapító aktusra, az mutatja, hogy szinte ilyen „alapító” rangra tett szert az 1990 utáni időszakban a magyar állam Szent István király általi megalapítása. A reformkorban ezt kevésbé tekintik hivatkozási alapnak,

ma azonban ez a magyar történelemnek az a fix pontja, amelyben – politikai hovatartozástól függetlenül – egyetértés mutatkozik.
Az egyetértés alapja pedig a nyugatos fejlődés megindulásában keresendő. De hogyha ebben a tekintetben konszenzus is mutatkozik, az elmúlt évtizedekben (a zsákutca-elméleteken kívül) nemigen születtek magyarázatok arra vonatkozóan, hogy ha alapvetően helyes és szükségszerű volt is István lépése, hogyan lehet, hogy a magyar politikai fejlődés mégsem tudott olyan nyugatos pályára állni, mint amilyent a reformkortól kezdődően a magyar politikai elitek szerettek volna."

screpes 2018.08.23. 19:39:32

@Európai téridő:
Csizmadia utolsó (kérdező) mondatából kiderül, hogy nem olvasta soha a HAFR - blogot...
Válogathatna a válaszok közül, hogy az elmaradás indokait mikorra datálja.

European citizen (törölt) 2018.08.23. 20:16:13

Amióta van blogketrec, azóta ez megy az összes nemzeti és vallási ünnepen: az illető nem volt egy nagy szám, nem is biztos, hogy igaz, amit mondanak róla. És a mostani törvények szerint egy sima köztörvényes lenne.

Most csak 22-én jött. A fénykorban már 20-án kint voltak a hasonló posztok a címlapon. Hiába, a hungarofóbok azért lassan de biztosan veszítenek a pozíciójukból... Meg ez így diplomatikus: teljesítettük a küldetést, de ha fél év múlva fideszes lesz a diri, akkor nem lehet azt mondani, hogy gyalázkodó posztok voltak a címoldalon a nemzeti ünnepen...

De miért nem találtok ki valami újat?
Mondjuk azt, hogy ha Szent István ma élne, akkor befogadná a migránsokat, támogatná az európai integrációt (erre még lenne is muníció), valamint udvarával együtt leállítani Paks II-t és áttérne a megújuló energiára?

Legalább röhögnénk egy jót...

Billy Hill 2018.08.23. 20:39:11

@European citizen: Igazából a nem kellő külföldi kitekintésből is származik ez az önostorozás szerintem. Egy sor népnek van bizonyíthatatlan / nem túl szép, főleg véres / emiatt idealizált / vagy épp dokumentálatlan alapítási legendája - aki azt hiszi, hogy csak a magyaroknak van, az nem nézett körül eleget másfelé. (Sőt, a többségnél, ha leásunk, fogunk gázos dolgokat találni.) Elnézést a Szerzőtől!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.23. 20:40:48

@European citizen: hungarofób az eszed tokja, troll -- azt a rohadt unalmas jelzőtáratokat kéne már frissítenetek, annyira harmadik ált. isk. színvonal, hogy az már fáj

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.23. 20:41:39

@Billy Hill: van kitekintés, köszönjük -- azért vagyunk egy cseppet szomorkásak

Thomas Dantes 2018.08.23. 20:43:24

@European citizen: Szent István befogadta a migránsokat.

Ezt benézted.

És arról mikor szoktok le, erről a hülye hungarófób dologról?

Mi lenne ha átjutna a fejetekben lévő sötétségen, hogy aki más véleményen van, az nem valami hazaáruló szar szemét

Pláne, hogy a fenti írás, abszolút rohadtul nem magyarellenes.

A történelmi eseményeket, személyeket sok szempontból lehet vizsgálni.
Ráadásul a fenti írás, egy rossz szót nem ír Szent Istvánról. Nem István történelmi szerepét kérdőjelezi meg, hanem ahogy a jelképét a mai magyar politika használja.

De ehhez elkellet volna olvasni, illetve tudni is kellene olvasni.

Európai téridő 2018.08.23. 22:28:30

@screpes: Az egész Csizmadiát olvastad, vagy csak azt, amit kopipészteltem?

Muhammad Balfas 2018.08.23. 23:15:24

@Melee: Gizella apja nem volt nem volt császár. A bátyja(Henrik) lett az később, de sztem István és Gizella házasságkötésekor még ő se. Mellesleg Henrik halála után utóda, Konrád hadjáratot indított Magyarország ellen. Vissza kellet vonulnia, később Bécsnél bekerítették..Ennyit arról a hülyeségről, hogy Szent István csicska lett volna..

Muhammad Balfas 2018.08.23. 23:22:40

@Bambano: Ha Koppány győz Veszprémnél, valszeg ő is ugyanazt az utat járja végig mint István: beintegrálja a többi törzsi entitást. És valszeg ő is bevezeti a kereszténységet, de lehet hogy inkább annak bizánci változatát. Ez a folyamat az összes barbár törzsnél lejátszódott. A dánoknál pl. Kékfogú Harald végezte el ezt a feladatot.

Muhammad Balfas 2018.08.23. 23:25:51

@Qju: Napóleonnak meg a fütykösét. Jelenleg egy new-york-i gyűjtő birtokában van..

Muhammad Balfas 2018.08.23. 23:36:46

István érdeme, hogy a magyar törzseket beintegrálva egységes államot hozott létre, és kiépített egy akkor modernnek számító feudális államszervezetet, keresztény hitre térítette a népét. Jól használta ki azt a néhány évtizedes nyugalmi időszakot, amit III. Ottó, és II. Henrik császár uralma jelentett az ország számára. Így az később képes volt ellenállni a külső támadásoknak, és a magyarság nem jutott az avarok sorsára..

BiG74 Bodri 2018.08.24. 01:46:38

@European citizen:
Hungarofób? Beszélgess melee blogtárssal!
Amúgy sikerült megérteni a postot?

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.24. 08:53:51

Azért igaza vn a fentiekben annak, aki már István apjának az érdemeit emlegeti. Mert neki volt sok esze. Belátta bemigrálásuk után, ebben a medencében csak akkor tud lubickolni migránstársaival együtt, ha leutánozza a környezet szokásait. Ezért nevelte a fiát is kereszténynek. Pont.

Attól, hogy nem mondta/mondja ki senki, még ő alapította meg a jövőbeli magyar államot, mert megteremtette a fiának ehhez a lehetőséget. Ezt alátámasztja az István fiának írt itelmek szövege is az idegenekre vonatkozóan. Magyarul ha őket befogadta az itt élő népesség, akkor jó ezt a gyakorlatot követni ahhoz, hogy békében itt élehessenek. Teljesen mindegy ebből a szemontból, ki is írta az intelmeket.

Minden esetre nagy teljesítmény volt egy emberöltő alatt megtanulni a szokást, hogy az itelmeket le kell írni, mert különben ezer év múlva senki nem fog rá emlékezni. Bezzeg mi utódok, nem vagyunk képesek egy emberöltő alatt rendesen rendszert váltani.

Persze nem értem mi a bajunk a fidesszel és Orbánnal? Hiszen Orbánék is befogadjk a szívüknek kedves idegent, főleg ha sok pénzt ad kölcsön magas kamatra.;D

kolomparlole1114 2018.08.24. 09:04:12

Nekem pont most jött SMS King Pityutól, akkor lehet hogy valami telefonbetyár küldözgeti a nevében? Most csalódtam. :(

Muhammad Balfas 2018.08.24. 10:04:30

@látjátok feleim szümtükkel: Csak tudod a mai migirk nem óhajtják leutánozni a környezet szokásait. Ez a fő gond. Valamint azt se felejtsd el, hogy magyarok nem Nyugat-Európa nagyvárosaiba tartottak vaskos segélyre számítva, hanem az akkori Nyugat-Európa peremvidékén telepedtek meg, ami nemigen tetszett a Lajtától nyugatra, így 907-ben egy komoly hadjáratot indítottak, amelynek az lett az eredménye, hogy Pozsonynál el lettek verve..

Muhammad Balfas 2018.08.24. 10:08:06

@látjátok feleim szümtükkel: A kereszténységről elfeledkeztél a kis monológodban. Biztos csak véletlen..;)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.24. 10:32:46

@Helyi Ember: köszönöm a jókívűnságot, megnyugtatóan visszaigazolódik lépten-nyomon a rezsim trolljainak színvonala, amiből következtetni lehet orbán Viktoréra is

magyarparaszt 2018.08.24. 10:46:57

@inyesmester: Pedig ma is kapható, és mit ad isten!, épp a kezemben tartok egyet, pubi! Piros, kakasos nyalóka hurkapálcával, celofánba csomagolva. Bizony.

magyarparaszt 2018.08.24. 10:47:53

@magyarparaszt: Minőségét megőrzi: 2019.12.28. Csókolom!

Muhammad Balfas 2018.08.24. 11:02:46

Koppány felnégyelésének története egyébként csak a 14. században, az Anjou korban jelenik meg, annak is a vége felé. Egyes történészek a fiú örökös nélkül meghalni készülő Lajos burkolt fenyegetését látják benne.
Tény,hogy a 10. században ez a kivégzési mód nemigen volt elterjedt, viszont a 14. században igen.

screpes 2018.08.24. 11:50:20

@Ches Desmond:

nem a kivégzásen van a hangsúly, hanem a közlemény értékén: felért a városkapun egy óriásplakáttal!
Hiszen kinek lehetett negyedhullája, publikus teteme, ami nem a sajátja?!

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.24. 15:57:39

@Ches Desmond:

Mertmiért is? Talán ugorj neki az olvasásnak még egyszer!

- duplagondol 2018.08.24. 16:19:13

Pedig mennyire csábító volna a kalandozásokból hazatérő harcosok tarsolylemezeit, karpereceit a mostani egybenyakúak által hordott fukszhoz hasonlítani. A fegyveres kíséretet a Valton embereihez. Az elszegényedett szabadokat a lecsúszó középosztályhoz. A tinó elvételét és az orr levágását a három csapás-törvényhez.

Vagy ott van a korszak csúcs-oligarchája, Ajtony vezér, aki Szent Gellért nagyobbik legendája szerint "felette fitogtatta erejét és hatalmát. Továbbá hét felesége volt, mert nem volt tökéletes a keresztény hitben. István királynak pedig nem adta meg a tiszteletet semmiben, mert bízott katonáinak és nemes embereinek seregében, akik felett uralkodott hatalma teljében. Szilaj paripája számtalan sok volt, nem is számítva azokat, amelyeket istállókban õriztek csikósai. Rengeteg barma is volt, mindegyik csordájának külön gulyása, s voltak azonfelül majorságai és udvarházai."

Államra, törvényre az ilyenekkel szemben mindig is szükség volt, szükség van. Ki tudja, talán még jó királyokra is.

Muhammad Balfas 2018.08.24. 18:43:14

@látjátok feleim szümtükkel: Kínosan kerülöd az ország kereszténnyé válásának kimondását,és a keresztény egyházszervezet kiépülésének témáját, holott ez szerves része a történetnek. De én megértem, kényelmetlen a számodra..

"Magyarul ha őket befogadta az itt élő népesség"

Nem fogadta be. Az itt élőket meghódították a magyar törzsek a területtel együtt. A nyugat pedig már 907-ben megpróbálta kipaterolni innen a magyarokat, kevés sikerrel. Aztán később István uralkodása idején is hadjáratot vezetett a magyarok ellen II. Konrád császár, aminek az lett a vége, hogy Bécsnél bekerítették. Később I. András alatt is vezettek a Magyar Királyság ellen hadjáratot,és akkor is bevert orral kotródtak haza. Ennyit a nagy befogadásról..

Muhammad Balfas 2018.08.24. 18:45:10

@screpes: Ha valóban úgy volt.. Mindenesetre az első írásos megjelenése a felnégyelés történetnek a 14. századra tehető, több mint 300 évvel az események után..

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.25. 07:22:21

@Ches Desmond:

Miért lenne kényelmeten, keresztelt-bérmált vagyok, csak nem gyakorlok. Meg nem vagyon vakon hívő sem vallásban, sem Orbánban úgy mint te. Viszont hiszem, hogy amit a halotti beszédben írtak, az pontos. Mert isa por és homu vogymuk. Ti is. Orbánnal együtt. Hiszem továbbá, hogy amíg porrá nem álunk, nem lényegtenel, hogy milyen hazában élünk.

Mellesleg a Gizella ugyé fajtiszta magyarként jött feleségnek Istvánhoz? De gondolom nem is szerelem első látásra okán. Szóval csak befogadta a nyugat a "honfoglaló" magyarokat.

Én csak azt nem értem, miért izgat titeket ennyire, hogy most is vannak, akik hont akarnak foglalni? Netán az istenetek kiejentette, hogy stipi-stopi, aki előbb leüti azé a föld? Mi lesz, ha az éghajlatváltozás miatt Magyarország élhetetlen sivataggá fejlődik, és az itt élők meg nem akarnak sivatagi lakók lenni? He? Majd Orbán megoldja? Ki kéne húznotok a fejeteket a hátuljából, hogy tisztán lássatok. El lehet gondolkodni azon is, hogy a magyarok miért is "foglaltak" hazát? Egyáltalán miért kellett foglalniuk? Ja, mert nem volt szabad a földrész, ami megteccett nekik? Nahát!

Mert ha igazán keresztények lennétek, és lennél te is, akkor olyan megoldásokon dolgoznátok, ami a nyomorultaknak, és nekünk is megfellő lenne.

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.25. 07:24:33

@- duplagondol:

Meg nemzeti gázszerelőkre is szükség van?

Muhammad Balfas 2018.08.25. 11:12:26

@látjátok feleim szümtükkel: Ok, akkor biztos csak megfeledkeztél erről az alapvető fontosságú dologról.(Biztos..)

"Én csak azt nem értem, miért izgat titeket ennyire, hogy most is vannak, akik hont akarnak foglalni?"

Alapvetően nem ez zavar, ezt értem, hanem hogy egyesek ezt feltett kézzel akarják hagyni, de már kezd észhez térni Európa hálistennek . Jövő tavasz után új helyzet lesz az EU vezetésében is.
Azzal az alapvető ostobasággal kívántam vitatkozni, amely párhuzamba állítja a jelenlegi illegális migráns helyzetet, és a magyar törzsek 9-10- századi honfoglalását, mert az ilyen párhuzam állítása a történelmi ismeretek teljes hiányáról tanúskodik.

"Mert ha igazán keresztények lennétek, "

Buta demagógia. Egyébként mellé lőttél ,mert nem vagyok vallásos. De ha te ennyire humánus gondolkodású vagy, akkor talán szállásolj el egy hajléktalant a kis szobában,és kosztoltasd, biztos örülni fog neki,

" Netán az istenetek kiejentette, hogy stipi-stopi, aki előbb leüti azé a föld? "

Gondolom ,akkor az sem fog zavarni, ha egy idegen beköltözik a nappalidba. Vagy igen?

Janossz 2018.08.25. 11:27:24

@Ches Desmond: Te igen bölcs embernek látszol.
Csak erre az apró kérdésre elfelejtettél válaszolni:
" Mi lesz, ha az éghajlatváltozás miatt Magyarország élhetetlen sivataggá fejlődik, és az itt élők meg nem akarnak sivatagi lakók lenni? "
Biztos erre is van megoldásod.

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.25. 11:46:46

@Ches Desmond:

Kapakoggy Malvin, jön a kanyar!

Nem migránst, de hazai rászorulót szoktam rendszeresen segíteni. Elvárások nélkül.

Egyébként az illegális migráns beáramlásról a kormányzatok ( Orbánék 2015-ben ) tehetnek, mert azért van pénz és paripa a kezükbe adva, hogy oldják meg a kérdést. Az persze, hogy határsávot kreálnak kerítéssel, és nem adnak nekik enni, nem megoldás.

Persze tudod akinek a hazájában válogatás nélkül lőnek, és nem tudni kit találnak el, annak a helyzete vajon illegális migráns? Figylembe véve, hoyg a fejlett államok is ott lődöznek amikor éppen nem a hazai népet eteteik a demagóg dumájukkal.

Az éghajlati viszonyok változásával együtt járó gazdasági
(?) migrációt is a fejlett államoknak kell megoldani, mert a FÖLD minden emberé, illetve élőlényét. Azt kisajátítani kerítéssel nem szabad. Isten sem adott ilyen parancsot soha senkinek.

A vallások elsőbbségét, illetve sorrendjét meg oldják meg a vallások vezetői.

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.25. 11:47:46

@látjátok feleim szümtükkel:

Kapaszkoggy Malvin akart az lenni, sajnos néha a szövegszerkesztőm megtréfál.:D

Muhammad Balfas 2018.08.25. 15:44:16

@látjátok feleim szümtükkel: De nem költözteted be a őket lakásodba. Nem az a megoldás, hogy Afrikát és a Közel-Keletet Stuttgartba meg Malmöbe importáljuk. Európának a kanadai és az ausztrál bevándorlási rendszert kell mintának tekintenie, és egy racionális bevándorlási rendszer mellett keményen fel kell lépnie az illegális migráció kártékony jelensége ellen. Örömteli, hogy ha lassan is de azért alakulnak a dolgok: jelentős belpolitikai fordulat Olaszországban és Ausztriában, Németországban pedig a 3-4 éve még szinte mérhetetlen Afd lett a legjelentősebb ellenzéki erő. És hamar itt van a következő EU parlamenti választás, amely alaposan átalakítja majd a dolgokat.
Azt pedig már Merkel is elismerte, hogy a magyar határzár Németországot is védi.

Muhammad Balfas 2018.08.25. 15:48:55

@Janossz: Izrael sivatagból csinált virágzó mezőgazdaságot. Az egész biztos nem megoldás, hogy több tíz vagy száz millió afrikait Európába költöztetünk. Ez káoszt, anarchiát eredményezne. Ha egy olyan mentőcsónakban ülsz, amely 10 embert bír biztonságosan szállítani, felveszel még 2-3 embert, azt kockáztatva elsüllyedve hogy mind ott vesztek?

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.25. 16:06:35

@Ches Desmond: "Azt pedig már Merkel is elismerte, hogy a magyar határzár Németországot is védi."

A lófaszt védi, kerülő útról még nem hallottál? Hiszen aki nem tud rajtunk keresztül átmenni nyugatra, az átmegy más országon kresztül. Nem hozzánk akarnak jönni.

A magyar kormány nem védte - ez már akkor is Orbán kormánya volt - amikor 2015-ben elbuszoztatta-vonatoztatta őket az osztrák határra, holott megfoghatta volna a déli határnál, és vissza toloncolhatta volna a szerbekhez. Vajon azért hálásak a szerbek, hogy ez nem történt meg?

Janossz 2018.08.25. 16:35:47

@Ches Desmond: Te igen bölcs embernek látszol.
Csak erre az apró kérdésre elfelejtettél válaszolni:
" Mi lesz, ha az éghajlatváltozás miatt Magyarország élhetetlen sivataggá fejlődik, és az itt élők meg nem akarnak sivatagi lakók lenni? "
Biztos erre is van megoldásod.

Muhammad Balfas 2018.08.25. 22:15:31

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor a német kancellárral vitatkozol. Nyilván te biztos jobban tudod. Az igazság ezzel szemben az, hogy a magyar határzár drasztikusan visszaszorította a balkáni illegális migrációt. A magyar intézkedés kiváltotta a horvát határzár létrejöttét is.

"holott megfoghatta volna a déli határnál, és vissza toloncolhatta volna a szerbekhez. "

Hogy foghatta volna meg te nagyon okos? Semmiféle határvédelmi kerítés nem volt. Erőszakkal, teherautóba pakolni őket? Akkor azért ajvékoltatok volna. Hát mit rendeztetek, amikor a magyar rendőrök megakadályozták a belépésüket 2015 szeptemberében. Visszakeressem az akkori kommentjeidet? Nagyon kínos lenne.. Mellesleg a görögök miért nem "fogták meg őket". A magyar kormány volt az egyetlen, amely érdemben volt képes hatékonyan cselekedni, amivel példát adott más országok számára, hogy igenis a határok megvédhetők az illegális migráció kártékony jelenségétől..

Muhammad Balfas 2018.08.25. 22:19:25

@Janossz: Értem most papagáj üzemmódba kapcsoltál. Ha jól értem szerinted a megoldás több százmillió afrikai beköltöztetése az európai városokba, és akkor minden frankó lesz..

screpes 2018.08.26. 07:39:10

@Ches Desmond:
a magyar kormány azt megelőzően hogy kerítést épített volna, leszállított 1200 (-3000?) migránst a Keletiben, akiknek jegye volt németbe.

Janossz 2018.08.26. 09:01:47

@Ches Desmond: A papagáj üzemmód szemlátomást a tiéd.
Ha magyarokról kérdeznek, százmillió afrikaival válaszolsz. Álmodni is négerekkel szoktál már?

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.26. 16:18:59

@Ches Desmond: "Visszakeressem az akkori kommentjeidet?"

Ha van időd rá, akkor keresd, én akkor sem azt mondta, amit te akarsz nekem tuajdonítani. Én akkor is azt mondtam, hogy a kormány hatóságai semmit nem csináltak, pedig volt rá hatályos törvény. Tudod az amit időnként megmódosítottak azóta.

Ja, és mellesleg én nem változtattam még a nickemen, nem úgy, mint te.

Muhammad Balfas 2018.08.27. 18:45:31

@Janossz: Hiába vergődsz, nem tudod megkerülni a kérdést, hogy milyen világ lenne Európában, ha több százmillió afrikait beköltöztetnék az európai nagyvárosokba. A papagájüzemmód pedig azt jelenti, amikor kényszeresen bemásolod az előző kommentedet.Ez vagy gyengeelméjűségre, vagy lustaságra utal..

Muhammad Balfas 2018.08.27. 18:53:47

@látjátok feleim szümtükkel: Mit kellett volna csinálniuk, részletezd már ! Összefogdosni erőszakkal, és teherautóra pakolni őket?? Amikor Röszkénél nem engedték be az illegális migránsokat,megvédve az ország határát mit rendeztetek a BBC-vel, meg a CNN-nel karöltve? Mit csináltak a görögök egyébként-első EU-s országként- erről beszélj már !
Annyira gusztustalan ez az ócska, sunyi, konkrétumok nélküli kommunikáció, amit előadtok a témában, holott már maga Merkel is elismerte a kerítés fontosságát, és azt, hogy az Németországot is védi, pedig korábban egész más volt a véleménye.

Janossz 2018.08.27. 20:16:50

@Ches Desmond:
" Mi lesz, ha az éghajlatváltozás miatt Magyarország élhetetlen sivataggá fejlődik, és az itt élők meg nem akarnak sivatagi lakók lenni? "

Ez volt a kérdés, már negyedszerre feltéve, amire te mindig a bevándorló-hordákkal válaszolgatsz.
Ez valószínűleg magas értelmi képességekre utal.
Vagy egy silány trollra.

screpes 2018.08.28. 06:59:26

@Ches Desmond:

itt csak ze vergődsz, " beköltöztetnek többszázmillió afrikait az európai nagyvárookba"
Ezt írtad, szószerint. Ez realitás? ezt akarják? ez látszik?
Tudod, azonnal kiszűrhető, aki fikciókkal érvel.

Muhammad Balfas 2018.08.31. 12:44:58

@Janossz: Figyelj te barom ! Ha mindenkit beengedsz Európába, aki a környezetváltozás elől menekül, az azt jelenti, hogy több százmillió harmadikvilágbeli embert költöztetnél be az öreg földrészre, amitől élhetetlenné válina. Ezt akarod? Az a legröhejesebb bennetek libsikben, hogy két lépéssel sem vagytok képesek előre gondolkodni, csak szajkózzátok a pc dogmákat..

Muhammad Balfas 2018.08.31. 12:46:09

@screpes: A klímaváltozás elől menekülő emberekről beszél. Nézz már rá a térképre te szerencsétlen..!
süti beállítások módosítása