1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.05.13. 17:07 HaFr

Lehet-e bizonyíték Isten létére?

Képtalálat a következőre: „christ resurrected”

Éppen olvastam egy kis Plantingát vasárnap délutáni ejtőzésemben, de nem lettem sokkal okosabb, de nem azért, mintha nem fognám fel. Hadd kövessek el egy exkurzust az apropóján, hátha valakinek kedve lesz szintén Plantingát (vagy legalább Szent Tamást) olvasni. Vagy valami ilyesmi. 

Isten objektív létére nem lehetséges közvetlen, szükséges és elégséges bizonyíték. Először is Isten léte nem axiomatikus (itt kb. önevidens). Azután nem áll koherenciában semmivel (azaz Istent nem kell feltételeznünk ahhoz, hogy bármi, amit ismerünk, működjék vagy nagy valószínűséggel a tudásunk gyarapodásával megérthetővé váljon a működése, ezért Istent nem lehet igazolni a világ hiányaként sem.) Azután -- nem véletlenül -- nincs közvetlen érzékszervi bizonyítékunk sem róla, mert ha lehetne, akkor Isten része lenne az anyagi világnak, amivel belátás szerint vagy rögtön elesne, vagy további bizonyításra szorulna az isteni volta (hogy megkülönböztethetővé váljon a természeti jelenségektől). Ugyanakkor, nem tud közvetlen bizonyítékokat szállítani az intuíció (kb. nem argumentált felismerés, ideértve pl. Plantinga kálvinista érvét Isten tudásának alapvető [basic] voltáról), mert ez nem demonstrálható (nem bizonyítható a külvilág felé ekként), tehát nem lehet bizonyítéka az objektíve létező Istennek; és nem ad közvetlen bizonyítékot az irracionalitás, ideértve az elragadtatás, a privát istenélmények, a miszticizmus stb. jelenségeit, mert nem bizonyítható velük Isten hatóoksága. (Szubjektív Isten-proxyról u.a. szólhatnak, amely az egyéni életeket kétségtelenül befolyásolhatja. Ez áll, ha lehet így összegezni, a legtöbb vallásos ember hitének gyökerében, ha objektíve nézzük.) Ugyanígy nem szállít a fenti értelemben vett bizonyítékot a logikai (nyelvi-analitikus) érvelés, amely valami létét (realitását) nem tudja ilyen megalapozottságú premisszák híján igazolni. Végül nem igazolható Isten léte (már) a társadalmi tudás részeként sem, ahogy az istenhit előbb elveszítette a kizárólagosságát, majd azóta is folyamatosan húzódik vissza a világban.

Közvetett bizonyítéka szintén nincs Isten létének: se az ún. teremtett világból nem lehet következtetni Istenre (maga az Isten általi teremtettség -- vagyis az érzékszervekkel igazolható valóság és az érzékszervekkel nem igazolható hatóok oksági viszonya -- szorul bizonyításra, ami így körbenforgáshoz vezet), se a teremtett világ alóli kivételek (a.m. csodák) nem mutatnak Istenre, mert ezek bizonyítéknak nem elégségesek. (Honnan tudjuk, hogy egy "csodaszerű" gyógyulás Isten műve és -- a már említett szubjektív élményekhez hasonlóan -- nem egy nem felismert másik hatóok áll a hátterében? Stb.) A Szentírás (Kinyilatkoztatás) szintén nem alapos ok.

Isten létére nincs (racionális) bizonyíték. A hagyományos istenérvek mind cáfolhatók, ezeket most nem sorolom, mert hosszúra nyúlna (megengedve, hogy ez itt nagyon nagyképűen hangzik, mindegy). Röviden: az istenhit úgy adhat konklúzív (végső) okot cselekvésre, hogy nem racionalizálható. (Ezt ne tévesszük össze azzal, hogy a transzcendens renddel egybevágó vagy vele összeférő erkölcsi alapú döntésekben megjelenhet hivatkozási alapként Isten, de az előbbiek halmaza sokkal nagyobb, mint azoknak a normáknak a halmaza, amelyeknek a végső legitimitását az isteni autoritás adja. Magyarul, az erkölcsünk nagy része racionalizálható legalább szokásként, társadalmi elvárásként, szemben Isten létével, qed. Figyelmen kívül hagyom most azt az eshetőséget, hogy a két halmaz nem érintkezik, vagyis a normatív tartalmaik különböznek vagy oppozícióban állnak.)

Két állításunk van tehát. Egy, nem egyszerűen nincs, hanem nem lehetséges igazolt tudás Isten létéről (igaz, éppen a fentiek egy része miatt a nem-létéről sem). Kettő, mégis konklúzív okot adhat a cselekvésre a benne való hit. Ezekből az is következik, hogy az Istenre hivatkozó cselekvés a legjobb esetben is privát tudáson alapul, a cselekvés és Isten hatóoksága kívülről nem igazolható, azaz cselekedetekről nem igazolható, hogy Isten akaratát tükrözik (így nem igazolhatják Isten létét). Ez tehát értelemszerűen vonatkozik arra az esetre is, ha megvan a megelőző hit akár a cselekvőben, akár a szemlélőben ahhoz, hogy Isten reális bizonyítékát lássák a saját vagy a másik tettében. (Lefordítva, ami Istennek tetsző cselekedet egy hívő szemében, az egy nem hívő szemében lehet pl. az őrültség jele, jogszerűtlen, vagy egyenesen erkölcstelen viselkedés. A cselekvések nem tranzitívek Isten létezése szempontjából. Szeretném itt eloszlatni azt a - nyelvi realista - szofizmát is, hogy az Istenről való beszéd feltételezi Isten létét és ezzel közvetett bizonyíték rá.)

Ugyanakkor Isten bizonyíthatóságának leszűkülése a hitre (per solam fidem) - és egyúttal bezárkózása a hitbe (in sole fide) - ahogy minden cselekedet, úgy minden a nevében emelt kultúra, tudás, művészet és intézmény igazságát is eloldja Istentől és legfeljebb rávaló célzásként engedi értelmezni. Nem véletlen ezért, hogy a hit és a megismerés összeütközésével kapcsolatban igen rigorózusan eljáró protestantizmus nemcsak a cselekedetek általi (per operae) üdvözülést veti el, hanem elzárkózó a művészetekkel kapcsolatban is: a bálványimádás (ön)vádja itt nagyon is értelmes (kvázi pre-kantiánus) belátáson alapul az értelem korlátaival kapcsolatban. Ezzel együtt a protestantizmusnak is szembe kell néznie azzal, hogy a hit segítségre szorul a világunkban, amely segítség elsősorban abból a forrásból jöhet, ahonnan a művészi ihlet, a misztikum és a privát hit: Isten megmutatkozásából az emberi képzelőerőben, és megfordítva, a képzelőerő -- írott, faragott, énekelt stb. -- alkotásainak az Istenre való (rá)mutatásából.

Az istenhit végső soron privát élmény marad és ekként lehet alapja a cselekvésnek, amely láncból azonban kényszerűen kimarad az igazolható tudás (az igazság). Az Igazság nagy "i"-vel éppen annyival több, mint a szokványos kritériumok szerint értett igazság (igazolt, igaz vélekedés/hit), amennyivel kevesebb is: nem vonatkozik a közösen megismerhető világra.

Istenhit és individualizmus (sőt priváció, a világtól való megfosztottság, sőt transzcendencia, ki- és felülemelkedés) tehát egymást felételező dolgok. Innen már csak egy lépés annak belátása, hogy mennyire szabad az istenhívő ember. Éppen amennyire Krisztus vált szabaddá a feltámadással (a materiális világból való kilépéssel). De mivel ez egy politikai blog, hadd tegyem meg ezt a politikai belátást is: aki az istenhit evilági termékeiben (tradíció, kultúra, intézmények, inkl. egyházak) nem a hitre -- és szükségképpen az individualitásra és ezen keresztül a szabadságra -- való rámutatást látja, hanem egy politikai rend lehetőségét, az valamit nagyon nem ért Krisztus művéből (kb. hogy betölteni jött a Törvényt). Ahogy látványosan nagyon nem ért belőle sokat a magyar püspöki kar mint olyan (tisztelet a kivételnek).

Coda: Isten létéről demonstrálható tudást keresni tipikus naivitás. Politikát csinálni belőle számító aljasság.

175 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5613915580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo 2018.05.15. 21:44:37

@444: Oké. Kérdezz-felelek játék.

Állítás: Egyetlen agglegénynek sincs felesége.

Igaz-e?

2018.05.15. 22:09:54

@ricardo:
mi az, hogy agglegény? ha az a definíciója, hogy olyan idősebb férfi, akinek nincs felesége, akkor egyetlen agglegénynek sincs felesége. ez a deduktív következtetés.

2018.05.15. 22:30:18

@neoteny:
ami népszerű és férfias az nemzeti.
ami népszerű és nőies az társadalmi.
ami népszerű és gyermeki az népies.
a populizmusban ezek az elemek keverednek. csak te ezt úgy fejted meg, hogy népnemzeti szocialista, azaz fasisztoid, vagy fasiszta. jönnek a komcsik, akik egyben a nácikok.

2018.05.15. 22:47:06

@neoteny:
és ebből fakad a familiaritás. a populista politika népszerű és családias. orbán viktor mindenki mindenki apukája, nagypapája, ha kell, akkor eljátssza nagygécen, hogy ő bözsi néni és minden nagymama kisfia és kisunokája egyben. ki van találva, hogy gecizés ellen menjenek egy nagygécre. a "rezsicsökkentés" a "rezsimezésre" adott válasz volt. ez egy nyelvpolitikai (kommunikációs) küzdelem is egyben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.15. 22:51:06

@444:

"ami népszerű és férfias az nemzeti."

A pornó(nézés) népszerű és férfias: Gattyán György a legnemzetibb vállalkozó -- mégis elüldözték őt Luxemburgba meg az USA-ba.

A hip-hop népszerű és férfias: ahogy azt meg is énekelte a Bëlga www.youtube.com/watch?v=jS-jSTVt670

"ami népszerű és nőies az társadalmi"

A fogamzásgátlás népszerű és nőies.

"ami népszerű és gyermeki az népies."

A videójátékok népszerűek és gyermekiesek.

"jönnek a komcsik, akik egyben a nácikok."

Bizony: a Harmadik Birodalomban is volt Négyéves Terv meg munkakönyv. Az etatizmus-kollektivizmus lehet piros, barna vagy zöld is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.15. 22:52:24

@444:

"és ebből fakad a familiaritás."

Helyesen: ebből fakad a paternalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.15. 23:13:28

@Csebó:

"II. Elvetjük az empirikus és a transzcendens hipotézisek összehasonlításának a lehetőségét, de akkor ezzel együtt elveszítjük a racionális döntésnek a lehetőségét is.

Ebben az esetben viszont "legfeljebb bámulhatunk, mint borjú az új kapura.""

Szerintem meg a(z ön)tudatkutatás, mesterséges intelligencia, mesterséges élet és hasonló témák forradalmi fejlődése történik -- amiből az Isten-hipotézis túlnyomórészt kimarad.

A "kelj fel és járj!" így működik napjainkban:

www.youtube.com/watch?v=vjSohj-Iclc&feature=youtu.be

Csebó 2018.05.16. 00:55:46

@neoteny:
"tudatkutatás, mesterséges intelligencia, mesterséges élet és hasonló témák forradalmi fejlődése"

Nyilván lehetséges egyféle fejlődés ezekben témákban, de ez csak "technikai" lehet. Ezeknek a területeknek a lényegi kérdései valószínűleg mindig is megválaszolhatatlanok maradnak az ember számára, és pontosan azért, mert az Isten-hipotézissel vannak kapcsolatban.

Várhatóan a tudatkutatás soha nem fogja tudni megoldani a test és elme dualizmus problémáját; a mesterséges intelligencia kutatás a heurisztikus (a nem algoritmikus) gondolkodás problémáját; míg a mesterséges élet kutatás az élet keletkezésének a problémáját. Ezeket az alapvető kérdéseket mellőzve természetesen érhetnek el bizonyos technikai eredményeket, de ezzel az eredet kérdésére még nem fognak tudni válaszolni. Például bár a géntechnológusok már össze tudják ragasztani az egér és az elefánt DNS-ének egy-egy darabját, ennek ellenére az, hogy a DNS hogyan jött létre, ettől még továbbra is rejtély marad.

Az a kérdés persze felvethető, hogy az ezeken a területeken várható technikai fejlődés vajon az Isten-hipotézis kérdését milyen mértékben fogja még inkább elhomályosítani? Szerintem az ember soha nem fogja elveszíteni az eredet kérdésével kapcsolatos probléma érzékenységét, mindig is lesznek olyanok, akik ezt a "tematikát" tovább fogják vinni. Így, bár a közeljövőben a tudományos közvéleményben valószínűleg még inkább háttérbe fog kerülni, a radikális paradigmaváltás lehetősége mindig meg lesz.

Ami napjaink "kelj fel és járj!" parancsát illeti, érdemes ezzel összevetni: www.youtube.com/watch?v=YH7uhgPD0gY :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 01:16:16

@Csebó:

"Várhatóan a tudatkutatás soha nem fogja tudni megoldani a test és elme dualizmus problémáját"

Úgy érted _szerinted_ várhatóan. De ettől még folyik (meglehetősen érdekes) munka a kérdéskörben:

www.amazon.com/Descartes-Error-Emotion-Reason-Human/dp/014303622X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1526425533&sr=8-1&keywords=antonio+r.+damasio&dpID=51qMsw%252BEAqL&preST=_SY291_BO1,204,203,200_QL40_&dpSrc=srch

ill. ugyanettől a kutatótól

www.amazon.com/Self-Comes-Mind-Constructing-Conscious/dp/0099498022/ref=sr_1_18?ie=UTF8&qid=1526425826&sr=8-18&keywords=antonio+r.+damasio

"a heurisztikus (a nem algoritmikus) gondolkodás problémáját"

Még nem mutattad meg azt, hogy a heurisztikus gondolkodás nem algoritmikus.

"az, hogy a DNS hogyan jött létre, ettől még továbbra is rejtély marad"

Google "emergence of dna" és találsz egy rahedli tanulmányt ami ezt a kérdést feszegeti.

"érdemes ezzel összevetni"

A macskán nem járnak két lábon. Ami pedig a négy lábon járást illeti, a Boston Dynamics-nak erre is van megoldása (már vagy nyolc éve):

www.youtube.com/watch?v=cNZPRsrwumQ&t=35s

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 04:24:36

@444:

Egy vizuális óda egy népszerű és férfias tevékenységről:

www.youtube.com/watch?v=RO1rrRiDaEU

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 04:41:05

@Csebó:

Sajnos ebből a PDF-ből nem lehet másolni, így csak a címét írom be:

Life as a Manifestation of the Second Law of Thermodynamics

www.ler.esalq.usp.br/aulas/lce1302/life_as_a_manifestation.pdf

2018.05.16. 08:26:19

@neoteny:
ez egy nacionalista óda. persze értem, hogy van ami adott esetben népszerű és embertelen. az a fasiszta.

2018.05.16. 08:33:19

@neoteny:
ha az férfias, akkor az partiarchális. ha ez nőies, akkor a matriarchátus. lásd merkel, aki mindenki anyukája szeretne lenni. a gazdag németek és a szegény kis menekültek óvónénije.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 08:46:14

@444:

Ezért a helyes kifejezés a paternalizmus; mert habár a gyök a 'pater', de a kifejezés értelme az általános szülő-gyermeki viszonyra utal:

a system under which an authority undertakes to supply needs or regulate conduct of those under its control in matters affecting them as individuals as well as in their relations to authority and to each other

Amikor a kocsma borgőzös népfőiskolás népe arra vágyik, hogy az okosok szervezzék meg nekik azt, hogy kevés munkával dőljön a lé, akkor paternalisztikus gondoskodásért kiáltanak -- de az okosok tartozhatnak bármelyik nembe mindaddig, amíg szállítják a vágyott gondoskodást.

2018.05.16. 08:50:54

@neoteny:
ha a közvetlen kiválasztás erősen korlátozott (például azért, mert pártlisták között lehet választani, egy személy vezetésével országos méretekben szerveződő "bandák" kerülnek hatalomba), akkor a közéletet szexista, enticista, familiáris csoportok uralják. és az a csoportosulás nyeri meg a választást, amelyik államvallást teremt.

erre azt mondják a templom mellett, hogy nemzeti keresztény.
www.youtube.com/watch?v=zE01gq9is0k
de mondhatnák azt is, hogy jóságos és igazságos kádár jános keresztény agrárszocialista világot teremt. a fidesz teremti meg vidéki városokban ezt a posztmodernbe hajló parti szervizt. a szomszédos mátészalkán.
www.youtube.com/watch?v=iki6mZzytv8
mátészalka német kéttannyelvű a nemzeti keresztségben.
www.youtube.com/watch?v=D4zjV8VsS0c
kulturálisan lenyomták a "liberális" köpködőket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 09:01:18

@444:

"ha a közvetlen kiválasztás erősen korlátozott (például azért, mert pártlisták között lehet választani, egy személy vezetésével országos méretekben szerveződő "bandák" kerülnek hatalomba), akkor a közéletet szexista, enticista, familiáris csoportok uralják."

Ez történik Hollandiában?

"nemzeti keresztény"

A kereszténység nem népszerű és nem férfias.

"nemzeti keresztség"

A keresztség nem népszerű és nem férfias.

"kulturálisan lenyomták a "liberális" köpködőket."

A hajukra kenhetik a kulturális lenyomást: a mezőkövesdieknek mégis Tállai elvtárshoz kellett folyamodniuk, hogy a MOL olcsóbban adja a benzint ott.

2018.05.16. 09:05:24

@neoteny:
a magyar hagyományban a patriarchátus mellett a matriarchális hagyományok is jelen vannak (boldogasszony anyánk, mária országa, hungária istennő). az óangol szülő még eldra (~more old) volt. helyébe lépett a francia parent, aminek elsődleges jelentése már a father. a magyarban ugyanez a szülő. ennek elsődleges jelentése a szülő (nő). elsődlegesen az anya. de ha valaki azt mondja, hogy nagyi, vagy dédi, akkor az is elsődlegesen a mamát jelenti.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 09:08:37

@444:

Örülök, hogy egyetértünk.

2018.05.16. 09:25:33

@neoteny:
ez egy kultúrharc. modern kori vallásháború. és ezt a háromszori kétharmaddal országos méretekben úgy tűnik, hogy a fidesz nyerte meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 09:30:54

@444:

"országos méretekben úgy tűnik, hogy a fidesz nyerte meg"

Valóban: a Fidesz. Nem az egész ország/társadalom.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 09:31:32

@444:

"ha a közvetlen kiválasztás erősen korlátozott (például azért, mert pártlisták között lehet választani, egy személy vezetésével országos méretekben szerveződő "bandák" kerülnek hatalomba), akkor a közéletet szexista, enticista, familiáris csoportok uralják."

Ez történik Hollandiában?

ricardo 2018.05.16. 09:36:11

@444: Úgy látom, nem kérdezte meg az összes agglegényt, van-e felesége. Az állítást, mely szerint egyetlen agglegénynek sincs felesége, szükségszerűnek gondolta, melynek igazolásához egyáltalán nincs szükség tapasztalatra. Jól gondolom?

2018.05.16. 09:52:49

@neoteny:
a magyar nyelvben nincsenek nyelvtani nemek. illetve valami mégis csak van. mert kétféle toldalékolás van. ház-házat. de gáz-gázt és nem *gázat. előbbieket nyitótöveknek nevezik. szerintem ez előbbi lehetett egy földműves korai magyar matriarchátus szókincse. és a honfoglalással erre telepedett rá egy kései hun patriarchátus. és ez irányította a külkapcsolatokat. ezért lett az ország hungária. a köznép számára megmaradt magyarország. de az ország szóban ott a patriarchátus: uruszág, az uraság. hungária istennő. a nyelv ezt a kettősséget őrzi. de ez kicsit olyan, mint az álomfejtés. ez egy érzület.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 09:56:44

@444:

"szerintem ez előbbi lehetett egy földműves korai magyar matriarchátus szókincse. és a honfoglalással erre telepedett rá egy kései hun patriarchátus."

Marija Gimbutas bólogat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 09:57:18

@444:

ha a közvetlen kiválasztás erősen korlátozott (például azért, mert pártlisták között lehet választani, egy személy vezetésével országos méretekben szerveződő "bandák" kerülnek hatalomba), akkor a közéletet szexista, enticista, familiáris csoportok uralják."

Ez történik Hollandiában?

2018.05.16. 10:47:16

@ricardo:
a tudomány nem tényeket sorakoztat fel egy elmélet érvényessége mellett. hanem a formális-axiomatikus modelleket alkot, amit azért alátámaszt néhány tény és nem cáfol semmi. ha a tudós korrekt, akkor hozzáteszi, hogy vagy alig valami.

egy tudományos elméleteknek van valamilyen axiómarendszere és formalizmusa. és ezek interpretációja a filozófia. rendszerint van egy rosszul definiált fogalom, ami a kutatás elsődleges tárgya. a (naiv) halmazelmélet nem mondja meg, hogy mi a halmaz. a (klasszikus) fizika nem mondja, hogy mi az anyag. a természettudományos tárgyak tanításakor az első lecke filozófia. ha valaki differenciálegyenleteket tanít, akkor az első órán filozófiáról mesél. persze mindezt konstruktív módon teszi. úgy, hogy azt mérnökök felhasználhatják, vagy társadalomtudomány leíró jelleggel. az alkalmazott matematika.

a társadalomban néhány szabályt előíró jelleggel alkalmaznak. az a vallás. a magyar közéletben alapvetően erről folyik a vita.

2018.05.16. 11:02:00

@neoteny:
igen, ott is. ezért tudott bunyós pityu a haverjaival majdnem győzni. a liberális, konzervatív és szocialista bagázsnak össze kellett fognia. kampányidőszakban az oszmán-török kormány küldötteket az erdogán féle bagázst nem engedték leszállni.

csak hollandiában inkább a piacvezetők választják ki a politikai vezetőket, magyarországon fordítva. de ez ugyanaz a rendszer. és valójában csak annyit mondhatunk, hogy a társadalmak inkább ilyenek, vagy inkább olyanok. a holland kormány megvédte a heineken sörgyárat. de lázár ne védje meg a csiki sört. előadhatod, hogy hollandiában valójában a sörfőző mesterek versenyének győztese van boxmeer úr. aki egyébként nem csak heineken elnök vezérigazgatója, hanem a mondeles (kraft foods) és a a holland állami opera igazgatótanácsi tagja.

na most matolcsy ádám is lehetne egy ilyen sörgyáros. matolcsy is érdeklődik a művészetek iránt. vagy a felesége. vagy mészáros lőrinc felesége és lánya. vagy orbán ráchel. bennük bízik a tőkepiac.

Csebó 2018.05.16. 11:06:47

@444:
"ez egy kultúrharc. modern kori vallásháború."

Egyesek szerint ez a kultúrharc a népi-urbánus küzdelem hagyományába illeszkedik:
nepszava.hu/cikk/1158992-kobanyai-janos-uj-korszak-delelojen

Ha elfogadjuk ezt a modellt, akkor nincs mit csodálkoznunk az eredményt illetően. Mivel nyilvánvaló, hogy a népi tábor szavazói vannak többségben, az a rendkívüli, amikor nem ők nyernek. Ilyen volt néhányszor 1990-től 2010-ig, de ez még a korábbi diktatúrából örökölt urbánus gazdasági, média, szervezeti, stb. előnnyel, és néhány trükkel magyarázható. Ezek az előnyök és trükkök 2010-re elfogytak, így győzött 1990 után másodszor a népi oldal. (A Fidesz 1998-as győzelme csak részben illeszkedik ebbe a modellbe, mert ott még csak a kisgazdák képviselték tisztán a népi tábort.) Mivel a statisztikai többség alapján ez az egyensúlyi állapot, a belső erők alapján ezt mindig könnyebb lesz fenntartani, mint a társadalmi egyensúlyt ebből kimozdítani. Külső erők támogatása nélkül nem is igen sikerülhet.

ricardo 2018.05.16. 11:08:52

@444: Pedig olyan egyszerű kérdést tettem fel.

2018.05.16. 11:21:38

@neoteny:
te azt nem érted, hogy amikor orbán kifesteti panyolán a templomot és lenyírják a füvet. lesz egy kis tisztás, akkor ezzel piacot teremt.
www.youtube.com/watch?v=zE01gq9is0k
erre lehet mondani, hogy csinálják állami segítség nélkül tisztán önerőből. rendeben van, de ez esetben mindenki csinálja így. újlipótvárosi irodházak se kapjanak hiteleket, vagy legyen mezőbank, postabank, takarékpénztári hálózat. (és hagyjuk, hogy kik ezeket kik tették tönkre. demjáné vagy spéderé legyen. az indexé tulajdonosáé legyen. van egy társaság, amelyik nem nemzeti, nem keresztény és idegen országokban a pénzrendszert szereti magának kiprivatizálni. de ezek nem az izraelita zsidók hanem a nem-keresztény "liberális" "demokraták". velük szemben hirdet illiberális kereszténydemokráciát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 11:31:19

@444:

"igen, ott is."

Puszta állítás bármiféle támogató érvelés nélkül.

"ezért tudott bunyós pityu a haverjaival majdnem győzni."

Miről fantáziálgatsz? A 2017-es választásokon senki sem "győzött": még a legtöbb szavazatot (és így képviselői helyet) szerző VVD-nek is 225 napba került összekalapálni a koalíciós kormányt.

"a liberális, konzervatív és szocialista bagázsnak össze kellett fognia."

És ezzel mi a probléma?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 11:34:15

@444:

"amikor orbán kifesteti panyolán a templomot és lenyírják a füvet. lesz egy kis tisztás, akkor ezzel piacot teremt."

Amikor a rabló elkölti a rablásból szerzett pénzt a kocsmában, akkor nem teremt semmiféle piacot: hanem egy partikuláris piaci szegmensben költi el azt a pénzt amit az áldozatai (valószínűleg) máshol költöttek volna el.

Próbálkozz újra.

2018.05.16. 11:56:48

@ricardo:
ha az agglegény definíciója az, hogy idősebb nőtlen férfi, akkor minden agglegény nőtlen. nem kell végig kérdezni az összeset. ha előfeltevések igazak, akkor abból valamiféle logikai következmény adódik. ez dedukció.

a teljes leszámlálással történő bizonyítás az indukció. van egy állításunk, ami igaz egy sorozat első elemére. ezek után tegyük fel, hogy igaz a sorozat egy tetszőleges (n-edik) elemre és ez esetben bizonyítsuk, hogy igaz a közvetlen következőre (n+1-edik elemre). ez a teljes indukciós bizonyítás.

van a redukció. amikor feltesszük, hogy az állításunk ellenkezőjét. és bebizonyítjuk róla, hogy az hamis. ebből következően az eredeti állítás igaz.

van egy előfeltevésünk (kvázi a vallásunk) és az annak megfelelő legjobb magyarázatot keressük. ilyen az ősrobbanás elmélete. a fizika előfeltevéseiből következő leginkább elfogadott elmélet a világ keletkezésére az ősrobbanás elmélete. az élet keletkezésére adott leginkább elfogadott magyarázat az evolúció elmélete.

a népfőiskolán úgy tartják, hogy a magyar nyelv ősműveltséget hordoz magában. ha ez igaz, akkor az ég (főnévi és igei értelemben) a legjobb magyarázat, hogy az egy szóval függ össze. az égen van egy, ami égen. és ehhez kapcsolják az ige és az igen szavakat. és felfestenek egy mesevilágot. amiből az adódik, hogy a magyar a napkeleti bölcselet nyelve. az őseink a várták vártán a napfelkeltét. és a magyar alapszókincset ennek megfelelően rendezik össze. a kettő az kötő. a három az halom. mert hármat lehet halmozni. a négy nem egy. a négy két ellentét. abból nehezen lesz egység. az nem egy. így mutatjuk egy kezünkön. két kezünkön a nem egy. tiszta tizesből nem egy a különc. a kilenc. na ugye. az öt az üt, öl, ököl. az nem öl, hanem hat. hat után jön a hét. az távolság. heted hét határ. az ősműveltségben hét bolygót ismertek. annyit láttak bolyongani az égen. a nyolc az nyálas, nyúlós, nyújtás. azért lett a végtelen szimbóluma.

na most lehet mondani, hogy ez egy baromság. a magyarban nincs semmiféle rejtett ősműveltség. de ha mégis, akkor kereshetjük az alapszókincsben a legjobb ősi, vagy ősműveltségi magyarázatot. és ilyesmi a politika. de ennek kiinduló eleme a vallás. erről folyik a vita.

a "liberálisok" azt mondják, hogy a magyar műveltség nem létezhet. olyan, hogy magyar iskola ne legyen. finn iskola lehet. de magyar nem. miért? mert a "liberális" világképben a nemzet meghaladott. de egy hittétel. az vallás. és van egy tagadáson alapuló nem-keresztény, nem-nemzeti és valójában nem-liberális csoportosulás. ők a "demokraták". magyarországról ezt a csoportosulást űzi el orbán és társai. a társadalmom eszközként használja a párokat azért, hogy szétverje ezt a "filoszemita" politikai csoportosulást.

2018.05.16. 12:03:03

@neoteny:
na de mégis csak létrejött ahol sört mérnek. egy piactér háziipari termékek számára. értem persze ez korlátozza az újlipótvárosiak irodaházak piacát. hiszen a templomot az ő adójukból festették ki. mert ott a többségnek nem kellenek a magyar nemzeti keresztény templomok. ezért szerveződtek meg a nemzeti keresztény államisággal szemben. az újlipótvárosi irodaházak dolgozóinak többsége szociálliberális kormányt akar. a panyolaiak nem. a panyolaiak győztek. erre a válasz az, hogy ez nem ér. az nem legitim. erre a válasz, hogy az újlipótvárosi irodaházak nem legitimek. ez egy vallásvita. jelenleg ez folyik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 12:07:46

@444:

"az élet keletkezésére adott leginkább elfogadott magyarázat az evolúció elmélete."

Tévedés: az evolúció elmélete a fajok eredetére ad magyarázatot.

"a népfőiskolán úgy tartják, hogy a magyar nyelv ősműveltséget hordoz magában."

Melyik nyelv nem hordoz ősműveltséget magában?

2018.05.16. 12:13:12

@neoteny:
hollandiában is van wilders bandája. na verhofstadt annyira "liberális", hogy ő nem tudja elfogadni, hogy magyar választási eredményt. verheti a seggét. magyarországon ez orbán malmára hajtja a vizet. arról van szó, hogy aki verhofstadt világképével ért egyet az költözzön hollandiába. szabadon odaköltözhet. magyarországon a közeli jövőben balliberálisok aligha kapnak (relatív) többséget. ha azt mondják, hogy de. majd létrehozzuk az "új" "demokratikus", "civil" mozgalmat. hozzák létre. nem lesz több szavazójuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 12:14:09

@444:

"a templomot az ő adójukból festették ki"

Erről van szó: az adójukból, amit államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) tulajdonítottak el tőlük. Nem önként fizettek a templom festéséért: nem járnak abba a templomba (sőt az is lehet, hogy semmilyen templomba nem járnak).

Így hát semmiféle piacot nem teremt Orbán a templom kifestésével: vagyontranszfert végez a nettó adófizetőktől a kifestett templomba járókhoz (a kifestett templom mint jószág fogyasztóihoz).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 12:15:58

@444:

"arról van szó"

... hogy ez:

"ha a közvetlen kiválasztás erősen korlátozott (például azért, mert pártlisták között lehet választani, egy személy vezetésével országos méretekben szerveződő "bandák" kerülnek hatalomba), akkor a közéletet szexista, enticista, familiáris csoportok uralják."

a tőled megszokott brutális idiótaság.

2018.05.16. 12:26:32

@neoteny:
elvben az oxordiak is megmagyarázhatják, hogy
-- az one/an az a magyar van (lenni) átvétele
-- a two/twa az a magyar tő (kettő) átvétele
-- a three/threo az a magyar három átvétele
és ez is lehet olyan "erős" magyarázat, mint a mta finnegán elmélete. csak ugye az angolok döntő többsége valószínűleg nem szeretné ha ezeket az angol public school így magyarázná. hanem azt mondják, hogy ők a szászokkal és a normannokkal éltek egy műveltségi területen. és arthur király neve azt jelenti, hogy medve. mert arth walesi nyelven medve. van aki szerint arató úr. és egyébként van olyan könyv, ami szerint arthur király szittya ősökkel rendelkezett. és valami hun-magyar származású jobbágy azt gondolta, hogy arató úr. nem tudott wales-i nyelven medve úr.

erre az oxfordban a nyelvész professzorok azt mondják, hogy ezt esetleg eldöntenék ők. az angol nyelvről esetlegesen ne magyarok döntsenek. legyenek oly kedvesek ezt elfogadni. rendben. de esetben oxfordiak is fogadják el, hogy a magyarról a magyar tudományos akadémia nyelvészeti intézete dönt. és az könnyen lehet, hogy néhány év múlva már mást mond. azt is fogadják el. ha nem akarnak nyelvi/kulturális kapcsolatot a magyarral, akkor ne akarjanak. az oxfordiak szeretnék megnehezíteni a magyar-angol nyelvtanulást. hajrá. ez gyengíti a vodafone pozícióját. ez diplomácia.

2018.05.16. 12:40:23

@neoteny:
a templomot kifestették. és mellett kialakítottak egy tisztást. az a piactér. és fesztiválozók betérnek a templomba. és utána a tiszáson sörözek. a tiszában fürödnek. az ehhez szükséges pénz egy részt az újlipótvárosi irodaházak adójából vették el. és amikor az újlipótvárost aszfaltozták? vagy az irodaházakat fedezetlen forinthitelből építették, akkor kinek a pénzét rontották. vagy a forintot a kormányzat leértékelték, hogy az újlipótvárosi befektetők jól járjanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 12:45:51

@444:

"a népfőiskolán úgy tartják, hogy a magyar nyelv ősműveltséget hordoz magában."

Melyik nyelv nem hordoz ősműveltséget magában?

2018.05.16. 12:48:17

@neoteny:
orbán azt mondja, hogy 16 éves liberális kormányzás ő mellétesz 16 év "illiberálist". na jó ez az ciklusa már inkább "lovagias" "kereszténydemokrata", mert az első 4 év is zűrzavaros volt. ezt a vallásháborút meg kell vívni azért, hogy a következő generációnak ne kelljen értelmetlen módon az államvallásról vitázni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 12:51:25

@444:

"a templomot kifestették. [...] az ehhez szükséges pénz egy részt az újlipótvárosi irodaházak adójából vették el."

Így van: szó sem volt arról, hogy Orbán bármiféle piacot teremtett volna a templom kifestésével.

"és amikor az újlipótvárost aszfaltozták?"

Azt nem a panyolaiak adójából fizették: vannak nettó adófizetők és nettó adófogyasztók.

"vagy az irodaházakat fedezetlen forinthitelből építették, akkor kinek a pénzét rontották."

Mindenkiét.

"vagy a forintot a kormányzat leértékelték, hogy az újlipótvárosi befektetők jól járjanak."

Az ilyen dobások a kormányzat sara: még egy indok a piaci anarchiára.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 12:54:53

@444:

"ezt a vallásháborút meg kell vívni azért, hogy a következő generációnak ne kelljen értelmetlen módon az államvallásról vitázni."

Ez egy brutális idiótaság: négy évtizeden keresztül volt egyetlen államvallás Mo-n, mégsem szűntek meg a viták.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 13:10:23

@444:

"a magyar nemzeti keresztény templomok"

A magyar keresztény templomok sem nem népszerűek, sem nem férfiasak.

"a nemzeti keresztény államiság"

A keresztény államiság sem nem népszerű, sem nem férfias.

2018.05.16. 13:11:27

@neoteny:
a briteknek is joguk készíteni egy olyan szótárt, ami az angol nyelvben rejlő "ősműveltséget" demonstrálja. döntsék, hogy az arm két jelentésében összefügg-e.

arm 1 Middle English, from Old English earm; akin to Latin armus shoulder.
arm 2 Middle English armen, from Anglo-French armer, from Latin armare, from arma weapons, tools.

a népfőiskolán úgy érzik, hogy kéz és a kés összefüggnek. ahogyan a kar és a kard. a szablya vág és szab. a tőr az szúr és tör.

merriam-webster szerint a sabre eredetű.
French sabre, modification of German dialect Sabel, from Middle High German, probably of Slav origin; akin to Russian sablya saber.

az mta szerint a szab ismeretlen eredetű. a szablya eredete tisztázatlan. a szab igével aligha függ össze. mert szerintük ezt a "szabol" igéből kellene származtatni. de van csáklya, csoroszlya, gereblye, korcsolya. és ezekhez társul szláv rokonítás. tehát ezeket egy kicsit szlávosan mondjuk. de ettől még magyar szavak. a korcsolya a jeget karcolja. az mta szerint ez ismeretlen eredetű. ők nem tudják. a magyar nyelvhasználók jelentős része (szerint döntő többsége) így érzi. de lehetne egy nemzeti konzultációt tartani a magyar nyelvről. a nép hogyan érzi, hogyan használja a nyelvet.

2018.05.16. 13:14:37

@neoteny:
a keresztény szentháromságban atya és fiú és szentlélek van. ez eléggé férfias. és ez uralkodik a templomban. ettől függetlenül a magyar néplélekben jelen van matriarchális kultusz. az keresztényszocialista.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 13:21:04

@444:

"a népfőiskolán úgy érzik, hogy kéz és a kés összefüggnek."

És ebből az érzésből arra következtetnek a népfőiskolások, hogy a magyar nyelv valamiféle "ősműveltséget" hordoz magában?

Mégis csak van valami abban, amit még az előző mezedben írtál:

"ezek az emberek felvilágosulatlanok. az addig rendben van, hogy szerelmesek a saját nemzetükbe. és azonosulnak a nemzet sportolóival, vagy a magukat nemzeti érzelműnek hazudó politikusokkal. ez olyan, mint amikor valaki a saját nemébe szerelmes. nem nagyon tehet valaki arról, hogy homoszexuális, vagy nacionalista."

2018.05.16. 13:23:47

@neoteny:
ha az államfő közvetlen lenne választva, akkor meghirdethetné a keresztényszocialista államiságot. (nagyjából amit az mszp-ben szili katalin képviselt). ez az, ami elfogadható a balról a kádári kispolgároknak (mert szocialista) és a "hortyfasiszta" nagypolgároknak (mert mégis csak keresztény). sólyom lászló és társai a "láthatatlan" alkotmányból levezették, hogy ez "alkotmányellenes", mert így egyezett meg antall és tölgyessy. ezt használja ki orbán. és így uralkodik a nemzeti keresztség a magyar templomokban.

jelzem a filoszemiták a keresztényszocialista államiságot ugyanúgy elutasítják. ezért választották meg államfőnek mszp-szdsz többség mellett sólyom lászlót és nem szily katalint. az szdsz-nek nem a szocialistákkal volt problémája, hiszen velük kormányoztak, hanem a kereszténységgel és a nemzettel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 13:27:42

@444:

"a keresztény szentháromságban atya és fiú és szentlélek van. ez eléggé férfias."

Nem a keresztény szentháromságról volt szó, hanem a magyar keresztény templomokról ill. keresztény államiságról. Azok nem népszerűek és nem is férfiasak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 13:31:25

@444:

"ha az államfő közvetlen lenne választva, akkor meghirdethetné a keresztényszocialista államiságot."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

"a nemzeti keresztény államiság"

A keresztény államiság sem nem népszerű, sem nem férfias.

2018.05.16. 13:36:17

@neoteny:
a nacionalizmus akkor problémás ha az teljesen zárt és nem fogadnak el semmiféle a magyartól eltérő magyarázatot. de a népfőiskola nem ilyen. sőt inkább ők keresik a nyugati kapcsolatokat. angolszász irányba. azt mondják, hogy az óangol sweord (sword) az a magyar szúr szóval rokon. belérzem a hangutánzást. szszúúrr. de ez csak egy érzés, hogy a magyar igék hangutánzó szógyökök. én így érzem. az mta 0 darab akadémikus nyelvésze érez ugyanígy. kérdezzünk meg esetleg magyar nem-nyelvész akadémikusokat. erre az a válasz, hogy ne szóljanak bele.

2018.05.16. 13:38:54

@neoteny:
orbán azzal nyeri a választást, hogy nemzeti keresztény államiságot hirdet a nem-nemzeti, nem-keresztény csoportosulással szemben. és a nemzeti radikális jobbik is ezt hirdeti. az mszp-szdsz ezzel szemben áll. 1 millió kisnyugdíjast ez a kultúrharc valójában nem érdekli. van 0.5 millió nem-nemzeti, nem-keresztény "liberális". őket ütik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 13:40:31

@444:

"de ez csak egy érzés, hogy a magyar igék hangutánzó szógyökök. én így érzem."

És ebből az érzésből arra következtesz, hogy a magyar nyelv valamiféle "ősműveltséget" hordoz magában?

2018.05.16. 13:45:34

@neoteny:
krisztus katonai a karddal.
sokszinuvidek.24.hu/app/uploads/sites/11/2016/09/krisztus3.jpg
ez maszkulin változat.
ennek egy feminim keresztényszocialista változata kanadából
www.youtube.com/watch?v=gTxy5X9cR-I
a lányok menetelnek elöl. és a fiúk utánuk szaladnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 13:49:52

@444:

"orbán azzal nyeri a választást, hogy nemzeti keresztény államiságot hirdet a nem-nemzeti, nem-keresztény csoportosulással szemben."

A stadionépítéseknek mi köze van a népszerű és férfias keresztény államisághoz?

A multik vissza nem térítendő támogatásainak mi köze van a népszerű és férfias keresztény államisághoz?

A rezsicsökkentéseknek mi köze van a népszerű és férfias keresztény államisághoz?

A nyugdíjasoknak küldött Erzsébet-utalványoknak mi köze van a népszerű és férfias keresztény államisághoz?

A Népszerű És Férfias Dohányboltok kreálásának mi köze van a népszerű és férfias keresztény államisághoz?

A közmunka intézményének mi köze van a népszerű és férfias keresztény államisághoz?

A minimálbér és a bérminimum emelésének mi köze van a népszerű és férfias keresztény államisághoz?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 13:52:27

@444:

"krisztus katonai a karddal."

Ez nem a keresztény államiság.

"a nemzeti keresztény államiság"

A keresztény államiság sem nem népszerű, sem nem férfias.

2018.05.16. 14:29:32

@neoteny:
az nem következmény. előfeltevés. ha a magyar nyelv ősműveltséget hordoz magában, akkor. és ez esetben a legjobb (leginkább elfogadott) magyarázatokból álló összeállítható a népi etimológián alapuló szótár. olyan szavakról, amelyek eredetéről nincsenek nyelvemlékeink.

a népfőiskola szerint az ív és az öv szavak összefüggnek. az ív összekapcsolódik. az az öv. az mta szerint ezek különféle finnekkel rokon kisnépektől lettek átvéve. mordvin jonks. előfeltételezik, hogy a magyar finnugor nyelv. és ez lesz közeli párja. nem találnak jobbat.

na de a nyelv őseredete micsoda része a vallásnak. az mta nyelvészei finnegán vallásúak. a nacionalisták azt mondják, hogy a nyelvet elsődleges magából a magyarból magyarázzuk. másrészt kereszteződtek az útjaink különféle népekkel is. finn-ugor rokonítás is elfogadható. de az nem eredet, hanem kapcsolat. és így válik ez a nyelvelmélet nyitottá. de az, hogy a magyarban ősműveltség rejlik egy hittétel.

lehet, hogy úgy van ahogyan az mta mondja. csak azt elméletet nagyon sok minden cáfolja. a népfőiskolát leginkább az, hogy a "liberálisok" nem így éreznek. a népfőiskola a nyitottabb. mert az azt mondja, hogy általában a magyar magyarázat az elsődleges. de ha van szláv, angolszász, latin, görög, török, iráni mellett még finn kapcsolat is, akkor annak örülünk. a finn fatemplomok amúgy is gyönyörűek.

az mta azt mondja, hogy a sword és a szúr nem rokonítható. dehogy nem. csak ezt politikai okokból tiltják. de ez nyilván vitatható.

sword Middle English, from Old English sweord; akin to Old High German swert sword.

nyilván nem fogják odaírni, hogy related Old Hungarian "szúr". de nem azért, mert nem lehetne odaírni, hanem mert a kulturális kapcsolatot nem tartják megfelelőnek.

ricardo 2018.05.16. 14:30:52

@444: Jól mondja, az állítás, mely szerint egyetlen agglegénynek sincs felesége, apodiktikus, mert az agglegény fogalmában eleve benne foglaltatik, hogy nincs felesége. Ennek az állításnak az igazolására tehát nincs szükség tapasztalatra. De nem is bővíti az ismereteinket!

Jöjjön egy másik állítás. Egyetlen hattyúnak sincs zöld színe.

Igaz?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 14:36:12

@444:

"az nem következmény. előfeltevés. ha a magyar nyelv ősműveltséget hordoz magában, akkor."

Ha a magyar nyelv "ősműveltséget" hordoz magában, akkor a magyar nyelv "ősműveltséget" hordoz magában?

2018.05.16. 14:46:06

@neoteny:
a magyar görög katolikus egyház is a nemzeti keresztény államiságot hirdeti.
kep.cdn.index.hu/1/0/845/8452/84521/8452125_72a6a4a2665794d7ef55b6deda3941e2_wm.jpg
itt éppen cigány szakkollégium létrehozásáról. 250 diáknak adnak lehetőséget.
ezt támogatta a kormány.
cdn1.haon.hu/2016/09/balog-roma.jpg
ez filozófiájában keresztényszocialista. nőies. szegény kis cigányok kaptak esélyt felzárkózásra. és értem, hogy ez a "liberális" "demokaták" kárára történt. pénzügyi és politikai értelemben is. ez a kultúrharc feminin vonala. ez a maszkulin.
hd.gorogkatolikus.hu/kepek/hir/1843/IMG_7477.jpg

2018.05.16. 15:03:20

@ricardo:
attól függ, hogy mi a hattyú? ha az a madarak osztályába tartozó sajátos lúdalakú állat. akkor esetlegesen lehet zöld. de ha hozzátesszük, hogy a természetben rendszerint fehér, ritkán fekete, akkor nem lehet. és biológus többek között azt próbálja megfejteni, hogy az egyik madárnak miért van színes tolla, a másiknak miért nincs. miért a legtöbb alma miért pirosas? és arra jutnak, hogy ez azért van, hogy a piros a természetben azért szaporább, mert az állat meglátta a fán megette. aztán arrébb ment és az alma magot kikakálta. és ez jó volt a piros almának. a tudomány ok okozati összefüggést keres. nem totális állítások igazságát, vagy hamisságával foglalkozik. az a vallás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 15:05:01

@444:

"a magyar görög katolikus egyház is a nemzeti keresztény államiságot hirdeti."

A magyar görög katolikus egyház is a népszerű és férfias keresztény államiságot hirdeti? Ha népszerű, akkor miért kell hirdetnie?

"tt éppen cigány szakkollégium létrehozásáról. 250 diáknak adnak lehetőséget.
ezt támogatta a kormány."

Mennyivel támogatta? Mert Farkas Flórit 1.6 + 1.3 milliárddal támogatta.

2018.05.16. 15:20:58

@neoteny:
mert ezzel szereznek híveket. népszerű maszkulin, feminin, familiáris programokat próbálnak szervezni. amelyek hitvilága részben nem evilági. amira wahorn andrás azt mondja, hogy azok hülyék. aki azt hiszi, hogy isten hat nap alatt teremtette a világot az hülye. ez a zsidó hagyomány. ezt köpi le wahorn andrás mondván, hogy ő felvilágosult. mert ők hittételek nélkül élik az életüket. ahogyan te is. igyekszel mindent tagadni. ami él és mozog. ezt használja ki orbán. ezt a csoportosulást veri szét politikai értelemben.

és ha a számítása beválik, akkor az önkormányzati választásokra az mszp pártkasszát elapasztja, a jobbikot szétszakítja, és néhány ávós, proli, drogos, buli, buzi marad a téren, aki összefogna a nemzeti radikálisokkal, a korábbi érpataki polgármesterrel. de lehet, hogy a fővárosban újra ez a társaság kerül többségbe. ez esetben odaadja nekik budapest városigazgatását. alkotmányos többsége van. maga köré vonhat egy kormányzati városrészt. ez egy háború, amit a választók szavazataival játszanak. és a két táborból legfeljebb az egyik maradhat a parlamentben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 15:49:36

@444:

"népszerű maszkulin, feminin, familiáris programokat próbálnak szervezni."

A keresztény államiság nem népszerű és nem férfias.

"ők hittételek nélkül élik az életüket. ahogyan te is. igyekszel mindent tagadni. ami él és mozog."

Csak a te brutális idiótaságaidat. Az a te egyéni nyomorod, hogy kényszeresen tolod a provokatív trollkodást.

"és a két táborból legfeljebb az egyik maradhat a parlamentben."

Mint itt is.

2018.05.16. 15:50:17

@neoteny:
nem tudom. errefelé van görög katolikus csigakészítő kör (házi csigatésztát készítenek a nénik), görög katolikus aerobic, pilatesz (női torna) és karate klub is. kapinné szilvike tisztelendő asszonnyal szentképeket is lehet festegetni.
debrecen.gorogkatolikus.hu/kozossegeink/
de azt nem tudom, hogy a parókia mennyi állami támogatáshoz jut. csak azt, hogy kapinné szilvike tisztelendő asszony és az ikonfestő köre valószínűleg nem az mszp-szdsz szavazókból áll. a csigakészítők nénik lehet, hogy mszp szavazók voltak, az areobik és pilátesz klubba járó hölgyek lehet, hogy szdsz szavazók voltak. de most istenszülő oltalma alatt görög kereszténnyé lettek.

na most lehet mondani, hogy a "geci" orbán, farkas flóri. mennyivel volt jobb gyurcsány és kóka? valamelyik nyerje meg a vallásháborút.

és utána fel lehetne vetni, hogy a pilátes tornász lányok járjanak fitness terembe. és azt piacosítani kellene. a csigakészítők nénik klubját szövetkezetivé tenni. az ikonfestők vehetnek festéket a szja felajánlásokból.

2018.05.16. 15:52:35

@neoteny:
ami nemzeti az népszerű és férfias. a nem-nemzeti keresztény államiság nem népszerű és nem férfias.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 16:03:31

@444:

Így van: a nem-népszerű és/vagy nem-férfias keresztény államiság nem nemzeti, akármennyit is hirdetik úgy, mint nemzeti keresztény államiságot.

2018.05.16. 16:04:19

@neoteny:
itt lehetne utána nézni.
debrecen.gorogkatolikus.hu/palyazat/
kapin istván parókus atya elmondta az érdeklődőknek. és kedves felesége szilvikével lehet szentképeket festeni. és a férje ura megáldja. tehát ez is mintha a familiaritáson alapulna. de "szabad piaci" alapon szerveződő "versenyképes" ellentábor is hasonló. úgy vagyok ezzel, hogy nyerjen valamelyik.

2018.05.16. 16:40:27

@neoteny:
a mai hírlap címlapjáról.

Közel száz, fogyatékkal élőnek és családtagjainak rendezett programot a városi szociális gondozó hálózat.
www.naplo.hu/2018/05/file705i3yjuu1tr4r7iajn-1-500x333.jpg
tehát az egész egyszerűen nem igaz, hogy a fidesz nem akarja a szociálisan rászorultak szavazatait megnyerni. dehogy nem. jelzem ha nem akarná, akkor lenne liberális piacpárt. a fidesz beszervezi a kép előterében látható fekete hajú hölgyet, hogy tornázni kellene egy kicsit a szociális gondozóházban. és megy vele a szomszéd barátnője pirosban. és a fogyatékkal élők tornáznak. de lehet, hogy az ő családtagjuk érdekelt valamilyen közbeszerzésben. a fogyatékosok azt érzékelik, hogy lehet tornázni.

egy másik hír. bagdány franciska festeget.
www.naplo.hu/2018/05/a-debreceni-festomuvesz-bagdany-francisk-500x333.jpg
mennyivel rosszabb ez, mint a trafó kortárs galéria "világhírű" művészei. drága franciska se egy egyedi látású picasso. felőlem legyen tárlata. a fidesz mindent támogat, ami pénzt/szavazatot hoz. családokat szervez be. debreceni kőr dáma (vezetője kósáné) egyesület 38 diákot jutalmazott elismerő oklevéllel a verses prózai művekért.
www.naplo.hu/2018/05/file705139kc0borz2qn2z7-500x333.jpg
kerámiákat zsűriztek.
www.naplo.hu/2018/05/file704wigo8mltek26yjha-500x333.jpg
ugye érzékelhető ebből, hogy a háziiparosságra volna kínálat és amint látható erre van politikai kereslet. ezt kellene szövetkezeti alapon működtetni.

2018.05.16. 17:00:58

@neoteny:
a fidesz egy pragmatikus néppárt. a jobbik nemzeti radikalizmusa tolja túl a maszkulinitást. és időnként belehergelik magukat túláltalánosításokba, sztereotip etnikai magyarázatokba. de mennyivel rosszabb az annál, mint a "liberálisok" csinálnak. engem az érdekelt, hogy ez a két tábor kibékíthető-e. szerintem nem. de most az ellenzékiek ezzel próbálkoznak. heller ágnes lendítse sneider képviselő kezét a magasba. szavazzatok rá.
24.p3k.hu/app/uploads/2018/05/bi_20180508_0036-1024x683.jpg
ők a "néppártiak". de felőlem álljanak össze. csak nem értem. illetve persze értem, hogy a hatalomba kellene visszakapaszkodni. és leköpni mindent, ami ezt gátolja. mondván, hogy az nem szabad piaci. sokszorosan túl van ez tárgyalva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 19:11:51

@444:

"egyszerűen nem igaz, hogy a fidesz nem akarja a szociálisan rászorultak szavazatait megnyerni. dehogy nem."

Attól függ, hogy mennyibe kerülnek azok a szavazatok.

"ugye érzékelhető ebből, hogy a háziiparosságra volna kínálat és amint látható erre van politikai kereslet."

Hát ez az: _politikai_ kereslet van rá, nem _szabadpiaci_ kereslet.

"a hatalomba kellene visszakapaszkodni. és leköpni mindent, ami ezt gátolja. mondván, hogy az nem szabad piaci."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz: az ellenzéki pártok nem azzal kampányoltak, hogy azért kellene leváltani az Orbán-kormányt, mert nem hagy teret a szabadpiacnak.

Illetve a MoMa eleregetett általánosságokat a "kisebb, takarékosabb, olcsóbb, szerényebb állam, az állami kiadások csökkentése" témában -- de egyrészt kérdéses, hogy mennyire gondolták ezt komolyan (ti. mit tettek volna ha hatalomra kerültek volna), másrészt a MoMa támogatottsága nem volt mérhető a választások előtt.

Mo-n csak etatista-kollektivista irányultságú pártok vannak (legalább is a mérhető támogatottságúak között): a szabadpiacnak nincsenek politikai bajnokai.

ricardo 2018.05.16. 21:07:14

@444: Ezek szerint nem tekinthetjük szükségszerű állításnak azt, hogy egyetlen hattyúnak sincs zöld színe. Jól értem?

2018.05.17. 07:55:58

@ricardo:
a klasszikus logikában a minden és a létezik úgynevezett kvantor. a modern logikában a szükségszerű és a lehetséges úgynevezett modális funktor.

önmagában egyetlen kijelentés sem tekinthető szükségszerűnek de még csak lehetségesnek sem. önmagában véve egy kijelentés esetleges: ennek a definíciója: lehetséges, hogy igaz és lehetséges, hogy hamis. ki tudja?

a tudomány is előfeltételez valamit, amiről a tudósok egy részének "szent meggyőződése", hogy az igaz. és ha az igaz, akkor egy formális axiomatikus modellben logikailag levezetik, hogy a kijelentés igaz. ez a dedukció. vagy felteszik, hogy a kijelentés ellenkezőjét. és belátják, hogy az hamis. ez a reductio (ad absurdum). vagy a modellben leszámlálják az összes esetet. ez a (teljes) indukció. vagy empirikus mérések alapján megkeresik a legjobb magyarázatot. méricskélnek. de ehhez kell valamilyen metrika.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 08:31:37

@444:

"önmagában véve egy kijelentés esetleges"

Önmagában véve ez az idézett kijelentés is esetleges: lehetséges, hogy igaz és lehetséges, hogy hamis. Vagyis az idézett kijelentés mihaszna.

ricardo 2018.05.17. 09:13:36

@444: Pedig olyan egyszerű kérdést tettem fel.

2018.05.17. 09:43:00

@ricardo:
önmagában egy állítás igazságtartalmát eldönteni nem lehet. ez önmagában véve igaz, vagy nem. ez így egy néhány kriksz-kraksz. ki tudja?
有些天鹅是绿色的
egy kínai azt mondja, hogy ezt így és így kell értelmezni. és a világban ezt és ezt hiszi. és ez alapján lehet megmondani.

ricardo 2018.05.17. 09:55:15

@444: Annak az állításnak, mely szerint egyetlen agglegénynek sincs felesége, Ön el tudta dönteni az igazságtartalmát. Ez az állítás szükségszerűen igaz, de nem bővíti az ismereteinket, amennyiben az állítmány egyszerűen kifejti az alany fogalmát. De miként állunk egyetlen hattyúnak sincs zöld színe állítással?

2018.05.17. 10:01:51

@neoteny:
pontosan. mert szigorúan véve a tautológiák illetve az apodiktikus állítások mindig igazak. az agglegény idősebb nőtlen férfi. ebből következően minden agglegény nőtlen. de ugye a szentatyára nem szokás azt mondani, hogy agglegény. hanem azt, hogy pápa. vagy mondjuk a szerzetesekre se szokás azt mondani, hogy agglegények. hanem azt, hogy barátok. de a definíció szerint idősebb nőtlen férfiak, azaz agglegények. a hétköznapi nyelvhasználatnak van egy sajátos esetlegessége. abban a kijelentések általában véve kontingensek. de mondjuk prolog nyelvben igaz, vagy annak vélt tényeket lehet felsorolni. és szabályokat. meg lehet fogalmazni egy célt. és rezolúciós eljárással a prolog interpreter megmondja, hogy az adott cél logikai úton elérhető, vagy nem elérhető. és ha igen, akkor azok hogyan következnek a tényekből és a szabályokból. és ha nagyon sok tény van és elég összetettek a szabályok, akkor a gép segít abban, hogy az ember azt kiokoskodja. ha a gép tud érzékelni, akkor ugye tényeket is gyújthet. próba hiba módszerrel el kezd viselkedni valahogy. az ember megmondhatja azt is, hogy egy állapot állapot jó, vagy nem jó. mennyire jó, vagy mire jó. és ez alapján a gépek intelligens viselkedésre illetve tanulásra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 10:06:56

@444:

"méricskélnek. de ehhez kell valamilyen metrika."

Egy metrika lehet ordinális -- sorrendiséget megállapító -- anélkül, hogy kardinális lenne, ti. hogy távolságot lehetne megállapítani két mérési érték között.

Tegyük fel, hogy a kérdés a következő: "Ön mennyire ért egyet az állítással, miszerint a Jobbik egy nemzeti radikális párt?"

A lehetséges válaszok:

1) nagymértékben igen
2) kismértékben igen
3) semleges (sem igen, sem nem)
4) kismértékben nem
5) nagymértékben nem

Ezek a (lehetséges) válaszok ordinális (sorbarendezett) skálát képeznek, de nincs értelme annak a kérdésnek, hogy a "nagymértékben igen" _mennyivel_ nagyobb mértékű egyetértést jelent, mint a "kismértékben igen" (vagy tetszőleges válaszpár között mekkora az "egyetértési távolság").

2018.05.17. 10:07:58

@ricardo:
na de az se úgy általában lett eldöntve. hanem az agglegény szónak volt egy értelmezése. lehet, hogy van olyan pap akit ha meg megkérdeznek, hogy ő agglegény? azt feleli, hogy a szent lélek számára elköteleződött. és nem agglegény. vagy mondjuk ha valaki fiatalabb férfi és özvegy. nőtlen, de egy szerencsétlenség folytán elvesztette a feleségét. amíg gyászol addig úgy érzi, hogy van felesége. de utána esetleg azt mondja, hogy ő agglegény. újabban olyan is van, hogy férfiak eljegyzik egymást. ők házasok vagy agglegények?

2018.05.17. 10:19:02

@neoteny:
skálafüggés és skálafüggetlenség. van abszolút nulla fok, aminél tudomásunk szerint hidegebb nincs. a légköri nyomás mellett a víz olvadás és fagyáspontja közötti hőmérsékleti különbség század része egy fok. ez egy konvenció.

de a farenheit skálán a nulla fok úgy lett, hogy gdanski polgárok azt mondták, hogy ilyen hideg még sose volt. legyen az a 0. megmérte a saját testhőmérsékletét. és legyen a 100. ezért 1F = -17,8°C. 100F = 37.8°C. de lehet úgy is mérni, hogy hideg van, éppen jó, meleg van. összesen három értékkel. a politikusok tapasztalata az, hogy közemberek hármasokban gondolkodni. hármas jelszavak. hit, hűség, bátorság. torockai parancsnok mögött már felvonulnak. és azt mondják, hogy ők a nemzeti radikálisok. isten, haza, család. ők a nemzeti mérsékeltek. szabadság, egyenlőség, testvériség. ők a "felvilágosultak".

ricardo 2018.05.17. 10:29:08

@444: Ön egy kicsit nehezen kapcsol, szóval lendítek a dolgon. Az egyetlen agglegénynek sincs felesége állítás igaz. Ennek belátásához nem kell tapasztalat, elég a fogalmi elemzés. Vagyis a szimpla okoskodás. Ezért nem is bővíti meglévő tudásunkat. Az állítás pusztán az agglegény fogalmát fejti ki, miszerint az agglegénynek nincs felesége, ezért lehet az állítás apodiktikus. De hogyan állunk az egyetlen hattyúnak sincs zöld színe állítással? Ennek az állításnak az igazságáról is dönthetünk puszta okoskodással, fogalmak elemzésével, vagy szükségünk van tapasztalatra?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 10:41:33

@444:

"skálafüggés és skálafüggetlenség."

Nem: ordinális és kardinális skálák. A kardinális skálákon belül pedig intervallum skálák (pl. a Celsius-skála a tetszőlegesen választott 0 fokjával) és az arányos skálák (pl. a Kelvin-skála az abszolút 0 fokjával).

A Celsius-skálán már lehet távolságot mérni: +10 fok épp' 10 fokkal melegebb, mint a 0 fok, és a +20 fok _ugyanakkora_ 10 fokkal melegebb, mint a +10 fok, de annak nincs értelme, hogy a +20 fok "kétszer melegebb mint" a +10 fok.

A Kelvin-skálán használva viszont már van (valamilyen) értelme annak az állításnak, hogy 20 fok "kétszer melegebb mint" a 10 fok.

2018.05.17. 10:50:33

@neoteny:
folytonos, vagy diszkrét módon mérünk. a fizika azt mondja, hogy a skála folytonos. 0 fok és 1 fok. de közte fél fok is van. sőt gyökfél. de gyökfél számú atom nincs. fél elektron se, de a kémiában feles állapotok vannak. aztán a kvantummechanika hozza be azt, hogy kvantum állapotok. és annak is van egy sajátos mechanikája. de a részecske nem tömegpont. egy lejtőn guruló golyót annak tekintünk. vagy egy bolygót. de a föld vagy a hold amikor kering, akkor folyamatosan halad és nem ugrabugrál. a részecske hullámzik, aminek a csúcspontjait érzékelve úgy tűnik, hogy az ugrabugrál. legyen diszkrét matematika. egész értékű megoldásokat keres. vagy csak racionális együtthatós egyenletek megoldását keressük. a geometria vizsgálódhat síkbak, vagy a görbült téren. egy gömbön, vagy akár egy nyeregfelelületen is értelmezhető egy hiperpolikus háromszög. és ezeken már nem lesz igaz, hogy a belső szögek összege egyenesszög. mert ezeken a felületeken nincs hagyományos értelemben vett egyenes. de két pontot összekötő legrövidebb vonal van. de az ilyen "egyenes" valójában görbe. de a gömbön érzékelve egyenes. valaki megy egyenesen arra. kívülről nézve egy gömbön vagy egy nyeregfelületen halad. de a honfoglaló magyarok készíhettek maguknak ilyesmi díszes nyerget.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Hyperbolic_triangle.svg
vagy amikor a napfelkeltét várták a vártán. lehet gömbökkel ellipszis pályákkal játszani. és euklideszi síkokkal is. vagy egy ez egy síkbarajzolható völgyfelület a magyar dombvidéken elég gyakori.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Hyperbolic-paraboloid.svg
hiperbolikus parabolid. amennyire bonyolult nevet adtak neki annál egyszerűbb z = x*y egyenletű vonalfelület. ez ugye mind földrajz. lehet mondani, hogy ettől a koordináta beosztásoktól vonatkoztassunk el. és legyenek általában véve gráfok. csomópontok, kapcsolatok. halmazelméletben a halmaz elemeinek nincsenek kapcsolatai túl azon, hogy a halmaz elemei. páros kapcsolatok nincsenek. te egy olyan modellt szeretnél, amiben időlegesen csak azok vannak. és egyébként űr van. csomópontok vannak és esetleges páros kapcsolatok. ilyen a termodinamika. de az univerzum nem termodinamikusan működik. mert úgy szép lassan egyforma hőmérséklet lenne mindenhol. egy szobában van 10 golyó. ebből 9 hideg és 1 forró. az utóbbi lehűl. a többi 9 folyamatosan melegszik. a hőmérséklet folyamatosan kiegyenlítődik. de a naprendszer nem olyan, mint egy szoba. vagy mégis?

2018.05.17. 10:57:48

@ricardo:
a biológia génmódosítással valószínűleg képes olyan hattyút létrehozni, amelyiknek pávához hasonló színes tollazata van. aztán az egy kérdés, hogy azt te elfogadod-e hattyúnak. vagy a hattyúk elfogadják-e annak.

ricardo 2018.05.17. 11:10:52

@444: Miként lehetségesek a priori szintetikus ítéletek? – ezzel a kérdéssel indul Immanuel Kant A tiszta ész kritikája c. műve. Ide szerettem volna kilyukadni, a nulla kilométerkőhöz. További szép napot!

2018.05.17. 11:13:24

@neoteny:
az megint egy másik kérdés, hogy a skálán egyenes arányosságot feltételezek, vagy sem. a hosszú távú tőzsdei árfolyamokban logaritmikus skálákat rajzolnak. exponenciális növekedést linearitásként próbálják "eladni". illetve megfordítva egy legjobb esetben is lineáris növekedési pályát exponenciálisnak próbálják beállítani. és nem mindegy és az sem, hogy a méricskélésnek mennyi a pontossága. egy parabolát és egy hiperbola egy ágát is könnyű összekeverni. és mindkettőt lehet abszolút érték függvénnyel, egy V alakkal közelíteni. és ezek egy függvények az origo környékén nagyon egyformák. de az nem is feltétlen kúpszelet. lehet, hogy sinus görbe része. azt mondja, hogy ez a valószínűségi változó poisson eloszlást követ. a valóságban vagy olyasmi, vagy nem. a tudomány egy modellt felállít. és ha annak az előfeltevései igazak és tudományos levezetés helyes (láttam olyat, hogy egy előadáson jelentkezett valaki, hogy egy pillanat, hogy hiba van a bizonyításban, és akiről a tétel el van nevezve azt mondta, hogy ja, tényleg. de amúgy a tétel igaz, csak a bizonyítás nem volt elég pontos, gyakorlatban az nem is érdekes feltéve, hogy ennyi
a hiba, de mindenesetre), akkor abból logikailag ez és ez következik. és egyébként lehet, hogy tapasztalati úton, fizikai értelemben véve nem. ez a modell nem passzol oda. tehát még a tudomány is kicsit olyan, mint az úri szabó. a kundschaft alakjához válasszunk valamit. a politika pláne ilyen.

2018.05.17. 11:25:33

@ricardo:
engem nem érdekel olyan filozófia, aminek nincs természettudományos alapja. az ugyanis dekonstrukció. amiről kant értekezik olyan az ő elméjében van. és ebből lesz az, hogy jóska ezt mondta, pista azt mondta filozófia. egyetértek jóskával abban, hogy. nem értek egyet pistával abban, hogy. a "felvilágosult" filozófusok azt tisztázzák ki kivel van és nem azt, hogy miről van szó.

praktikusan nincs olyan kérdés, hogy minden hattyú zöld-e. egészen addig amíg nem mondjuk meg, hogy mi a hattyú. mert egyébként lehet, hogy a hattyúk egyik vad fajtája zöldes-barnás volt. mert így el tudott bújni. hosszú nyaka mindig kilógott. nem volt előnyös ez a tulajdonság. de a szép fehéreket nem fogták el a vadállatok. mert úgy gondolták, hogy az olyan szép, vagy nem jó. ki tudja, hogy volt-e valaha olyan hattyú, vagy nem volt. keresgélhetik a tollak lenyomatából. "felvilágosult" filozófia olyan kérdéseket tesz fel, amelyek elvben sem értelmesek, praktikusan nem léteznek. a felvilágosult filozófia az, ami rosszul teszi fel a kérdést. a természetfilozófiához kellene visszatérni. csak az veszélyes dolgokat állít. főleg a biológia. hirtelen mindenki megmagyarázza, hogy ők az emberiség egészének kizárólagos letéteményesei, mert hogy az tudományosan "bizonyított". de ez arra jó, hogy minden népcsoport a saját előnyös tulajdonságait megtalálja. illetve a tudománynak azt a szeletét, amit a leginkább kiművelhet. de egyénenként ebben is lehetnek eltérések.

és ugye az a kérdés, hogy melyik az a politikai konstrukció, ami magyarországon, vagy annak egyes részein, vagy környezetében a leginkább elfogadott.

ricardo 2018.05.17. 11:44:47

@444: Miként lehetségesek a priori szintetikus ítéletek? E kérdéssel Kant épp a tudomány lehetőségre kérdez rá. Mi az, amit egyáltalán tudhatunk? Erre a kérdésre kereste Kant a választ. Ezért a kanti bölcseletnek valóban nincs természettudományos alapja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 11:46:37

@444:

Mindennek semmi köze sincs ahhoz, hogy léteznek ordinális skálák, amelyeken nem értelmezhető távolságfüggvény: csak a mért értékek egymáshoz viszonyított sorrendisége állapítható meg, az nem, hogy _mennyivel_ különbözik az egyik érték a másiktól. Ilyenek a preferenciák: pl. amikor Anna a szavazáson a Fidesz-KDNP jelöltjére teszi a voksát, ti. őt preferálja a Jobbikos, MSzP-s, DK-s, LMP-s jelölttel szemben, akkor nem lehet azt tudni (még Anna saját maga sem tudja), hogy _mennyivel_ inkább preferálja a Fidesz-KDNP-s jelöltet, mint a többit.

2018.05.17. 12:57:11

@ricardo:
és mire jutott kant? az eredetre nem következhetünk. dehogy nem. különösen akkor ha kísérleteket lehet ismételgetni egy laborban. persze a mohácsi csatát már nem lehet újra lejátszani. illetve elvben le lehet hívjunk ide egy oszmán törököket, magyar és cseh vitézeket korhű öltözetben és öljék egymást. a történészek saját szemükkel láthassák, hogy na hogy is volt ez. na de nem kellene ezért emberek tízezreit megölni és amúgy sem pontosan úgy fogják lejátszani. de a kísérleti régész és újabban a történész is hív egy kovácsmestert. egy olyan karddal véghez lehetett vinni azt a hőstettet. bornemissza gergely kerékre szerelt bombái milyenek voltak. lehet, hogy nem sokat értek, de az mégis olyan jó, hogy ezt így kiokoskodták a magyar végvéri vitézek, hogy a maradék puskaporból még egy ilyen szerkezettel elijesszék a törököt. lehet kísérletezni a bölcseletben is. csak nem szokás. hanem az igazságot filozofikusan próbálják megfejteni különféle írásművekből. de annak is van egy előfeltevése. és mondjuk trianon esetében olyat mondani, ami magyar és nem-magyar nézőpontból egyaránt tetszik. kik okozták trianont. a "zsidók"? lehet mondani, hogy a szabadkőművesség gyenítette a magyar királyságot. de ez azért aligha jelenti azt, hogy mindennek a "zsidók" az okai. de lehet okokat találni. és ok okozati összefüggésekkel visszafelé a múltba, vagy a jövőre következtetni. csak korlátozottan.

a tudomány módszere nem az, hogy megvizsgálja az összes tényt. hanem néhány tényt, mérést, becslést sorakoztat fel egy állítás helyessége mellett. és ha az a jövőre nézve jósol valamit és azt nem cáfolja semmi, akkor általában igaznak fogadják el. a tudomány formális-axiomatikus elmélet alkot. és az állítások az adott modellben igazak. és a természettudományos modell interpretációja: természetfilozófia. minden természettudományos tárgyból az első lecke. ezt kellene filozófiából tanítani. csak erre mondják azt a bölcsészek, hogy a polihisztorok kora lejárt. vagy lejárt, vagy nem járt le. ki tudja.

ricardo 2018.05.17. 13:17:01

@444: Hogyan állunk az egyetlen hattyúnak sincs zöld színe állítással? Ennek az állításnak az igazságáról is dönthetünk puszta okoskodással, fogalmak elemzésével, vagy szükségünk van tapasztalatra? Igen vagy nem?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 13:29:09

@444:

"na de ha a politikai pártokat a kedvenc politika kompasszodon helyezed el, akkor már értelmezhető távolság függvény."

Már ahhoz, hogy a politikai pártokat el lehessen helyezni a kedvenc politikai kompasszomon szükség lenne egy kardinális metrikára, ti. meg kellene tudni mérni azt, hogy hová kerüljenek a (legalább) két tengelyen. Ez viszont lehetetlen: pl. nincs mértéke annak, hogy mi a teljes gazdasági szabadság (piaci anarchia) és mi a gazdasági szabadság teljes hiánya (teljes mértékű államhatalmi tervgazdálkodás).

Te magad köpködted az Economic Freedom Index számszerűsített értékeit: www.heritage.org/index/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 19:44:24

@444:

"pl. kormányzati költés mértéke, önkormányzatiság (helyi adók) mértéke"

Tessék (kattints a Tax Burden gombra):

https://www.heritage.org/index/visualize?cnts=sweden|china&src=country

Az Economic Freedom Index szerint az adóteher mértékét tekintve Kína a Mostly Free és a Moderately Free határán helyezkedik el, míg Svédország határozottan a Repressed sávba esik.

A Government Spending gombra kattintva még rosszabb a helyzet.

De ha az Overall Score gombra kattintasz, akkor mégis Svédország a Mostly Free, míg Kína a Mostly Unfree sávban van.

Mindez feltételezi azt, hogy valaki elfogadja az Economic Freedom Indexben található értékeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 19:50:48

@444:

"magyarországon szörnyűséges elnyomatásban élnek a nők. ehhez képest a helyi hírlapban mai hír, hogy 300 középiskolás vett részt a techcsajok rendezvényen. az egyetem célja az, hogy a lányok körében népszerűsítse műszaki pályát."

Algériában nagyobb elnyomásban élnek a nők mint Mo-n, mégis arányaiban kétszer annyi algériai nő szerez STEM (science, technology, engineering and math) diplomát, mint magyar nő.

econlife.com/2018/03/women-studying-stem/

ricardo 2018.05.18. 10:31:00

@ricardo: Aki a rajtvonalhoz sem tud állni, mert fogalma sincs, hogy merre van a rajtvonal.
süti beállítások módosítása