1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.26. 06:22 HaFr

A kapitalizmus a sorsunk -- get used to it, babe

Képtalálat a következőre: „red is dead”

Abból az antropológiai tényből, hogy sokan vagyunk véges élettel, akikből semmilyen eszközzel nem lehet zárt kollektívumot faragni -- vagy szó szerint legföljebb tömegsírban --, egyenesen következik a versengés. Ez feltehetően akkor is így lenne, ha nem élnénk a szűkösség körülményei között, mert nem lehet olyan bőséget teremteni, ami nem hozná létre a javak csereértékét: hiába van szükséglete az egyes embernek x egységre valamiből, megpróbálja megszerezni ennek a hússzorosát is, hogy hatalmi helyzetbe verekedje magát az életére és egzisztenciájára leselkedő -- reális vagy feltételezett -- jövőbeni veszélyek megelőzése érdekében. Az egész politika erről az egy alapról származik, és ebből táplálkozik a politikai reflexió (tudás) is, akár elvont-elméleti -- filozófiai, társadalomelméleti, közgazdasági --, akár konkrét-gyakorlati formát ölt. 

A kapitalizmus ennek a folyamatos versenynek nyújtja a leghatékonyabb keretét a közvetítés, a csere, a javak és szolgáltatások mérésének és elosztásának legstabilabb intézményi rendszerével. A kapitalizmus nem a kizsákmányolásról és hasonló hülyeségekről szól, hanem a koordinációról -- jelenleg éppen hét-nyolcmilliárd -- véges életű egyed között a szűkösség körülményei között. Nem kell mondanom, hogy a rendszer elképesztő bonyolultsága és mégis hatékonysága mennyire nem meccsel Orbán Viktor és Németh Szilárd szemhatárával.

A kapitalizmus expanzív természetű. Nem csak térben, időben, hanem mélységben is: folyamatosan alakítja az emberi civilizációt, invesztálja a látszólag nem piacra szánt javakat (látszólag, mert se Leonardo Da Vinci, se Einstein művei nem lennének -- nem források és mecenatúra, ezek másodlagosak, hanem -- közvetítés és a nyomában jelentkező igények nélkül), monetarizálja és újradefiniálja az értékeket. Hiába nem kellemes ez egy tradícióból kitekintve, egyrészt nem tartóztatható fel, másrészt viszont növeli is egy tradíció iránt az elkötelezettséget, ha mögötte valódi erő és eltökéltség áll. (Innen a kereszténység tradícióját megújító hit modern kori lehetősége. Innen a nacionalizmusé is, ha az valóban a közösséget és nem annak manipulatív vezető rétegét erősíti.) A piaci szemlélet kitermeli a piac zárványait is, amelyek mindösszesen egyensúlyt képeznek az invazív logikával szemben. A kapitalizmus továbbá -- minden ellenkező híreszteléssel szemben -- abszolút fair rendszer: egyrészt előbb-utóbb mindenkit bevon a játékba (ez nem tetszik mostanában a nyugati alsó-középosztálynak, amelynek a kárára az ázsiai feltörekvő rétegek most gazdagodnak, de van egy rossz hírem, még mindig vissza vannak az afrikai népek), jutalmazza a mások hasznát hatékonyan szolgáló tagjait, és megint csak a kurrens közfelháborodással szemben nivellál: egyre magasabb szinten növeli az egyenlőséget (nem csak a medián életszínvonalat).

Az egyszerűség és a rövidség kedvvért -- és mert korábban számos posztban megtettem ezt -- itt eltekintek az állítások alátámasztásától. Szeretném csak a logikát érthetővé tenni és szeretném az antikapitalista logika ürességét -- morális, praktikus és perspektivikus ürességét -- felvillantani. Az antikapitalizmus -- abból is láthatóan, hogy semmilyen pozitív, nemhogy produktív világképe nincs -- a semmirekellők menedéke az illúziók roppant világának egyik szegletében. Népes csapat gyülekezik ott, de ha nem tudnának rendszeresen visszatérni a való világba, hamar éhen halnának. A big pikcsörrel szembeni totális ignorancia, az.

Aggódunk-e az európai civilizációért? A white middle class-ért? A természetért? (Usw.) Persze. Nos, a legértelmetlenebb ilyen körülmények között még antikapitalistának is lenni. Ha meg akarod őrizni ezeket, tedd versenyképessé a gyakorlatukat. A világ folyamatos átalakulásban van. Egyet tehetsz, hogy felkészülsz erre realitásérzékben és a személyes versenyképességedben, illetve ugyanerre ösztönzöd a neked kedves etnikumokat, csoportokat, brancsokat. Vagy a magad javára fordítod az egyetemes logikát, vagy az útjába kerülsz. Szóval, elég az antikapitalista nyavalygásból. (Nyilván nem azoknak mondom, akik ravasz módon ebből élnek.)

334 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2313604227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2018.02.02. 15:21:33

@444:
Figyi csak!
50 tonna buzabol is el lehet lopni tizet, foleg, ha az keresztulutazza fel Europat/vilagot.
A lopast egy Barter uzlettel nem fogod tudni megakadalyozni, ellenben az egesz vilag eletet megnehezited vele.
Nem veletlenul lepett tul rajta az emberiseg tobbezer eve.

GyMasa 2018.02.02. 15:37:34

@444:
Ez csak akkor lenne lopas, ha meszaros egy olyan bankbol kap hitelt, amelyik allamo penzbol mukodik, es azt a penzt szant szandekkal csak azert venne fel, hogy eltunjon vele, es esze agaban sincs visszafizetni.
Ha rendben visszafizeti a hitelt egy magan hitelintezetnek (aminek nincs allami tulajdonosa) akkor senkinek nem kell elszamolnia.
De, ez a lehetoseg elotted is nyitva all.
Amiben Meszaros elonyosebb helyzetbol indul, az az, hogy valoszinuleg tobb penzt kap, konnyebben, mint te.

2018.02.02. 18:06:11

@GyMasa:
rendben van. de ez esetben teljesen rendben van, hogy orbán család hitelből felvásárolja a "fél" balatont. az egészet is felvásárolhatná. aztán csak kitermelné az árát. mindezt korlátozott felelősséggel teszi. tehát ha nem tud fizetni, akkor is jog szerint jár el. és bárki lehet miniszterelnök. és ez esetben az ő családtagjai vagy szomszédjai megvehetik a balatont állami vagy különbösen nem állami (szabad piaci) adósság terhére. lényegében bárki bármennyi versenyelőnyt generálhasson magának. mert kereskedelmi bank állami segédlettel annyi pénzt teremt annyit csak akar.

screpes 2018.02.05. 10:53:08

@444, GyMasa:

Őrületes ez az ócska szerecsenmosdatás, amit egymás szavába vágva, egymásra licitálva csináltok itt ketten...
Az apropó Hafr kapitalizmus-védőbeszéde, amennyiben nem kell csalónak lennie annak, akinek versenyhelyzetben versenyelőnye van,
lett,
keletkezett, és,
az istennek se múlik, stb.
Elég leütnie valakinek a tisztátalan Á- hangot, a zene, a kakofónia már nem az övé, és máris itt vannak az értelmezgetések, hogy a magánhiteles - ha szépen törleszt majd, - pénze csak annyira trükkökből generált lesz, mint másoké (lehetne) - szóval minden rendben.
Nálatok szó nincs arról, hogy itt a balatonról, a nemzeti kincs tulajdonlásáról, és HASZNOSULÁSÁRÓL, és ezzel együtt (!) a miniszterelnökről és/vagy rokonáról kell ítélni, tehát hogy közhatalmat hatalmas magánkincsre , befolyást vagyonra " konvertálnak", és ez nyilvánvaló. Két rongy vagytok, aki elfelejtett felháborodni .
Ennek egyszerű oka, van és az nem a tisztánlátás, hanem éppen az, hogy valami okból kötődésetek, érdekeltségetek van ehhez a hatalomhoz.Akár az, hogy nem akarnátok a "másikakkt".
Amelyik így már nem lehet, nem is korrupt, hiszen nyíltan veszi el, és tolja át magánba azt, ami mindannyiunké volt, illetve, a Balatonról lévén szó, tényleges közösségi kontroll alatt állt a hasznosulása.
A fenti gazdasági jellegű intézkedéseik "ellensúlyozására" augusztusban (!) ezerrel tolta a propaganda, hogy Zánkán mennyi gyerek üdült az ÚJ konstrukcióban. Hát nézzetek utána, kik voltak azok, hogyan választódtak ki
(ti már tudjátok, hogy az nem vatta, hanem rászoruló erdélyi gyerekek...

Ha belelátnál, a kommunikáció és párhuzamosan a propaganda manipuláltságba, akkor azt is látnád, hogy a blöffként hivatkozott "szakmai szempont", a rejtőzködő turisztikai koncepció, amely keretezi az érdekszőtte lépéseiket, az nem felel meg a mai piaci tudásuinknak sem, és közösségi szociális elvárásainknak , felismeréseknek sem. Stratégiai célokat nem fogalmaz meg. Amikor pl 300 milliárdot tolnak a térségbe, (fejlesztési terv) és azon belül módosítják (lefelé) a vasútvolnal korszerűsítésére szánt összeget, annak arányát, amögött ott van, hogy utazzanak e a gyerekeitek majd strandolni vonattal gyorsan olcsón Révfülörpe...
Nem fognak. Ott (is) egy rokon fejleszt, sajátba yachtkikötőt...

Mészáros lőrinc tehát a beleült konstrukcióban NEM termeli ki szállodásiból a hitelvisszafizetésre elegendő nyereségességet: kevés és rosszpénzen vett ügyfélköre lesz, úgy nyitott, hogy a szintén saját, megyei lapszerkesztőit kvártékyoztatta ott... fejmosási szolgáltatás inkluzíve. A RAMADA addigh egy világlánc tagja volt, üzletileg kitartotta az a háló, ami természeténél fogva nem is lehet pusztán "csakmagyar".....
-------------
Összegezve: az itt a kérdés, moralizálás nélkül is, hogy a csalás meg a lopás a teljesítményalapú verseny RÉSZE e.
Az igazságosság, a fogalmát, messze kerüli a Hafr írás, fölösleges vitákat megspórolndó. oké.
Ami persze nem jelenti, hogy igazságos ez a rensdzer, de azt sem, hogy ellenkezőleg, csak azt jelenti, hogy kiegyeztünk egy döntetlenben: Kell a teljesítmény, de legyenek áldozatok is, majd mi tudni fogjuk, kik legyenek azok. Miközben rohadtul igazságtalan az egész, mert teljesítményalapról beszél, platformként hivatkozik erre, de a de facto esélyegyenlőséget messzziről ugatja, sőt, azt megbélyegzi egyenLŐSDIként, mintha beszélni ie elfelejtett volna! Mert más ám az esély, mint az EGYENLŐSSDI.

2018.02.05. 12:12:37

@screpes:
ez a kapitalizmus. hogy lehet generálni tíz milliárd forint hitelt egy érdekcsoportnak. tíz milliárd dollárt vagy eurót is lehet. és ezt használja ki andy vajna vagy mészáros lőrinc. aztán te mondhatod, hogy ezt állami segédlettel teszik. de a dollárt is ez egyesült államok segédletével generálják. az eurót az európai központi bank segédletével. a forintot a magyar nemzeti bank segédletével. tehát mindenki ugyanazzal a rendszerrel él vissza. és ha ez egyik esetben nem problémás, akkor miért problémás a másikban. a külföldi vállalatok vissza nem térítendő állami támogatása, szinte korlátlan versenyelőnye és ebből származó tisztességtelen vagyonszerzése miatt a "liberálisok" miért nem tiltakoznak.

GyMasa 2018.02.05. 12:33:22

@screpes:
A kerdes egyszeru:
- Kovetett-e el ML barmi torvenytelent?
Ha igen, akkor bortonben a helye!
Ha nem, akkor meg nem.
Az, hogy te pl. mit gondolsz a dologrol, az a fenti kerdessel kapcsolatban lenyegtelen.
Ellenben, ha tudomasod van rola (sot, bizonyitekod is), hogy tortent torvenytelenseg, akkor feljelentest kell tenni a rendorsegen. Es, utana a jogrendszerre bizni az igazsagszolgaltatast.
(Igen, akkor is, ha "poltpeter ugyis elsikalja majd az egeszet!")
Ha pedig nincs bizonyitekod, csak "ugy gondolod", vagy "szerinted", azt is megertem, de akkor nem kellene masokra is raeroltetni ezt a velemenyedet, mintha az lenne a vegso igazsag.
Ha pedig a kormannyal van problemad, akkor alapvetoen ket dolgot tehetsz:
- Keresel egy szamodra szinpatikus partot, elkezded tamogatni oket es rajuk szavazol.
- Ha nincs ilyen, akkor meg alapitasz egy sajat partot, kiepited az orszagos jelenletet, programot alkotsz, kampanyolsz es indulsz a valasztasokon.
Es, ha megnyered, akkor pont egy olyan orszagot tudsz epiteni, amilyet elkepzeltel magadnak.
Az, amit itt lehet hallani a "kormanyvaltasra vagyo" tomegtol csak egyszeru hiszti.

screpes 2018.02.05. 16:51:59

@GyMasa:
Idemásoltad ezt az ócska demagóg erkölcstelenéget a jogegyen színlelése érdekében, te fideszrongy.
Tudod kisöreg, annak megítélést, hogy egy gázszerelő, főállású min. elnöki telekszomszéd uralhassa e pályázatok, nyílt információk híján is a nemzeti kinycs sorsát, a magyar turizmust, azt nem bíróságok döntik el, hanem a józan erkölcsi érzék, és a közösség nyilvánvaló érdeke: (lehessen e elérhetően a Nemzet tavához járni, stb). a versenyes szállodapiacon mi a legjobb pozíciónkhoz a tulajdonforma - stb). Kik döntsenek,- azzal kezdődik a balatontörvény.
nem bíróságoknak kell ebben ítélni, hanem nekünk, és nem is maradtunk ezzel adósak: ki volt mondva, hogy miként legyen. a törvény betűje szerint is, ...

" A 2000. évi CXII. törvény 1. § (1) bekezdés értelmében a törvény célja a Balaton kiemelt üdülőkörzetének területén az érintett önkormányzatok, szakmai, gazdasági és társadalmi szervezetek egyetértésével a területrendezés alapvető feladatainak és szabályainak megállapítása."

GyMasa 2018.02.05. 17:29:53

@screpes:
...Tudod haver, azt eldonteni, hogy valaki lop-e azt objektiven az ugynevezett torvenyek segitsegevel lehet megitelni. Azokban pontosan, jol merhetoen, es objektiven le van irva az, hogy melyik tettek szamitanak buncselekmenynek.
Tehat ML egyes tetteit ossze lehet hasonlitani a BTK-val, es ha valahol gebasz van, akkor el lehet intezni.
Ezzel szemben erkolcsi normakkal nem lehet osszehasonlitani, mert amig torvenybol van 1 db, addig erkolcsi normabol mindenkinek van egy-egy. Es, maris latszik, hogy mi az erkolcsi alapon valo itelkezessel:
- Ad1. kinek kepzeled magad, hogy masok felett itelkezzel?
- Ad2. Emiatt a szubjektivitas miatt te is seperc alatt a bot rossz vegere kerulhetsz, alkalomadtan, ha felrugjuk a jol bejaratott jogi procedurat, es helyebe hozzuk az erzelmi alapu itelkezest.
En, a magam reszerol inkabb maradnek az objektiv torvenyeknel. Mert azok, es az artatlansag velelme ved meg mindenkit, meg teged is attol, hogy pl. neked kelljen bizonyitanod, ha artatlan vagy.
"Az, hogy te pl. mit gondolsz a dologrol, az a fenti kerdessel kapcsolatban lenyegtelen.
Ellenben, ha tudomasod van rola (sot, bizonyitekod is), hogy tortent torvenytelenseg, akkor feljelentest kell tenni a rendorsegen. Es, utana a jogrendszerre bizni az igazsagszolgaltatast.
(Igen, akkor is, ha "poltpeter ugyis elsikalja majd az egeszet!")
Ha pedig nincs bizonyitekod, csak "ugy gondolod", vagy "szerinted", azt is megertem, de akkor nem kellene masokra is raeroltetni ezt a velemenyedet, mintha az lenne a vegso igazsag."
...a versenyes szállodapiacon mi a legjobb pozíciónkhoz a tulajdonforma - stb). Kik döntsenek,- azzal kezdődik a balatontörvény...
Az ugynevezett szabad piacon a szabadverseny fogja eldonteni, hogy melyikvallakozas fog talpon maradni, es melyik megy csodbe.
Ha ML rossz vallakozo, akkor csodbe fog mennia szallodaja, es akkor majd el kell adnia.
Ha nem megy csodbe, akkor meg nyereseget fog termelni.
Az, hogy kinek, azt meg nem ertem, miert csipi a szemedet?
Az neked nem mindegy, hogy a Hilton csalad gazdagodik az altalad kifizetett arbol, vagy ML?
Ha meg nem akarod ML-t gazdagitani, akkor egyszeruen nem kell elmenni a szallodajaba, es akkor, ha eleg embernek ellenszenves, akkor jon az a resz, hogy csodbe megy.
...nem bíróságoknak kell ebben ítélni,...
De igen, jogi esetekben a birosagok illetekesek.
...hanem nekünk,...
Hat, "nektek" csak n-darab sajat velemenyetek van.
Aztan ez csak arra jo, hogy kello szamu, egyezo velemeny eseten le lehet valtani orbant, es igy megszunik ML penzutanpotlasa.
Es, akkor a szabad piac elintezi a tobbit.
...és nem is maradtunk ezzel adósak: ki volt mondva, hogy miként legyen. a törvény betűje szerint is, ...
AKkor majd nyilvan ugy is lesz.
De nem tudom, mit aggodsz?
Mar aprilisig sem birod ki, amikor el lesz kuldve a kormany?
ENNYIRE turelmetlen vagy?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.05. 17:54:13

@GyMasa:

"a magam reszerol inkabb maradnek az objektiv torvenyeknel"

Értékelendő álláspont; a kérdés az, hogy lehetséges-e? Ti. az objektíven meghozott törvényeknél és azok objektív alkalmazásainál maradni.

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/MythWeb.htm

Lavinia Pinkerton 2018.02.05. 17:55:30

@GyMasa:
Törvényből annyi van, amennyit csak Orbán csürhéje összegányol naponta.
Már senkise tudja követni, hogy hány és miféle aljadék törvényt ütöttek össze a fideszes névtelen törvényszerkesztők.
Ha nem követtél el semmit, akkor az csak a te véleményed. Ha kell, előrántanak valami salátatörvényt, amit tegnap fogadtak el, és visszamenőleg érvényes a Honfoglalásig és pont terád vonatkozik, hogy megértél a levágásra.

A ML szállodáira meg a szobafoglalásokra meg nincs ráplakátolva a pofázmánya, meg hogy a pénzed egyenest megy a felcsúti lányok saját lábaira.
Észre se veszed azt se, hogy a gázt, vagy a villanyt éppen melyik felcsúti rokonnak fizeted.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.05. 17:58:10

@Lavinia Pinkerton:

"Ha nem követtél el semmit, akkor az csak a te véleményed. Ha kell, előrántanak valami salátatörvényt, amit tegnap fogadtak el, és visszamenőleg érvényes a Honfoglalásig és pont terád vonatkozik, hogy megértél a levágásra."

Ez jó lett. :)

GyMasa 2018.02.05. 18:17:32

@neoteny:
A torvenyek sokkal objektivebbek, mint erzelmek alapjan itelkezni.
Nyilvan nem tokeletes semelyik jogrend, de az erkolcsi alapu itelkezesnel sokkal hatekonyabb.
Raadasul a jogrendnek egyik alappillere az artatlansag velelme, illetve az, hogy a vadlonak kell bizonyitania a vadat.

GyMasa 2018.02.05. 18:30:24

@Lavinia Pinkerton:
Tudod, inkabb leszek aldozata egy hibas biroi dontesnek, mint egy erkolcsi itelkezes alapu lincselesnek.
Mert, egy birosagi telet eseten az ember semleges mezorol indul neki, mig egy erkolcsi itelkezes eseten igazabol mar eldolt elore, mi lesz az "itelet".
De, nyilvan szerinetd akkor jobb lenne lecserelni a romai jogrendet a kereskedelmi TV-k altal hasznalt kiszavazo-show jellegu dontesi mechanizmusra, ugye?
Es, akkor ennyi erovel el is jutottunk a erme/kockadobas alapu itelkezesig is.
Minek veszodni itt draga, meg idoigenyes targyalasokkal?
Kapjunk el VALAKIT az utcan, es egy penzfeldobassal iteljuk el VALAMIERT.
Es, akkor maris van egy gyors igazsagszolgaltatasunk...

Lavinia Pinkerton 2018.02.05. 18:31:39

@GyMasa: A fidesz új jogrendet csinált magának.

Megmondanád, hogy hol van az ártatlanság vélelme, amikor lecsuknak baloldali politikusokat és városvezetőket azzal, hogy majd három év alatt jól megkeresik, hogy milyen vádat is emelhetnének ellenük, addig meg leföl vezetgetik őket bilincsben az újságok címlapfotóihoz ?
Vagy ráuszítják valakire, vagy valakikre a fanatizáltak gyülevész csőcselékét ?

GyMasa 2018.02.05. 18:40:52

@Lavinia Pinkerton:
...Megmondanád, hogy hol van az ártatlanság vélelme, amikor lecsuknak baloldali politikusokat és városvezetőket azzal, hogy majd három év alatt jól megkeresik, hogy milyen vádat is emelhetnének ellenük, addig meg leföl vezetgetik őket bilincsben az újságok címlapfotóihoz ?...
Oooo, hat innen fuj a szel?
A jo oreg kettos merce...
Azt ugye tudod, hogy mondjuk teged is (meg barki mast is) elozetesbe zarnak, ha azzal vadolnak, hogy elsikkasztottal 100 millio HUF-t, valami belvarosi ingatlanpanamaban?
Es, hogy valoszinuleg te is tobb evet fogsz elozetesben tolteni?
Es, teged is le- fol vezetgetnenek vezetoszaron, csak rad a lofasz se lenne kivancsi.
Erdekes, viszont, hogy pl D209 Petert, meg Demszky-t senki nem vadolta meg semmivel...
Vagy, szerinted a politikusokkal maskeppen kellene banni, mint a maganemberekkel?
Csak kerdezem, mert ugye a torveny elotti egyenloseg is a jogrendszer resze.
Arrol mar nem is beszelve, hogy egy kormanyvaltas eseten, nezve a mai hiszteirat, nyugodjal meg, hogy jo sok "Jobbos" kotodesu emberke is meg lenne vadolva. De, gondolom, azzal nem lesz semmi baj, hiszen ok _biztosan_ bunosok, ugye?
(Bar, visszaemlekezve Keller elszamolasugyi allamtitkar ur teljesitmenyere, azert nem vagyok benne biztos, hogy barmelyik jobboldali kotodesu bunozo sittre kerul)

Lavinia Pinkerton 2018.02.05. 18:42:47

@GyMasa:

Soroljam a fidesz lincseléses eseteit a kiszavazós itélkezéssel ?

Gyújtogatás, molotov-koktélozás, rugdosás, sípolás, sípolók meglincselése, házak fenyegetése, goy-motorozás a nemzeti ünnep körül, útlezárás, sztrájkok, szabadult gyilkosok ráuszítása iskoláslányokra, verőlegények az Alkotmánybíróságon, verőnénik, savasbácsik, óriásplakátoló fenyegetések,...
Hadd ne tovább, mert végtelen a mocsok kútja, amikor a fidesz csak rámondott bűnöket másokra és máris a tettek mezejére lépett valamelyik buszokkal odagurított vidéki kultúrháza.

Lavinia Pinkerton 2018.02.05. 18:48:10

@GyMasa:

Volt már kormányváltás azután, hogy Orbán egymaga bevásárolt 280 milliárdért a Gripenekből, és nem vezetgették bilincsben se a címlapokon, se sutyiban.
Pedig nem ártott volna kivizsgálni, ahogy több más esetét sem a székházügytől, vagy a 12 állami gazdaságtól a mai napig.

Dehát nem attól lesz valaki előre kikiáltva bűnözőnek, mert politikus és elsíbolt valamit, hanem attól, hogy Orbán kikiáltja a bűnösségét.

Orbán törvénye a bűnösség vélelme.

Orbán bandája még sosem volt vezetgetve, pedig 25 éve vannak kivizsgálandó ügyeik.

Lavinia Pinkerton 2018.02.05. 19:06:31

@GyMasa:

"Oooo, hat innen fuj a szel?
A jo oreg kettos merce..."

Ha nem mindenkire érvényes, akkor az nem törvény, hanem hajtóvadászat, lincselés, napiparancs, visszaélés, szervezett bűnözés.

Janossz 2018.02.05. 19:46:02

"Oooo, hat innen fuj a szel?
A jo oreg kettos merce..."

Látod, lebuktál.Tudhatnád te is, hogy Kádártól indulva minden miniszterelnöknek (az övét Lázárnak hívták) járt a kertje végébe stadion, mindegyik "kötélbarátjának" (milyen szép szó, és mennyire kétértelmű...) jártak milliárdos közbeszerzések, az összes gyerekkori pajtásuk milliárdos mindentudóvá vált, vasútépítéstől médián át az űrkutatásig mindenhez értve egy mestervizsgával.
Referenciát ugyan semmiről nem tudott felmutatni, de a bizalom nagy dolog.

Arra is emlékezhetnél, mikor Selmeczi Gabriellát hurcolták meg, vezetőszáron vezetgetve. (Vagy az a Fekszi Márta volt, ártatlanul megalázva?)

Ne etesd ezt a majmot, ellesznek ők a 444-el, egymásnak valók.

GyMasa 2018.02.05. 20:01:43

@Lavinia Pinkerton:
Most felsoroltad az elmúlt 30 év összes sérelmét?
...Hadd ne tovább, mert végtelen a mocsok kútja, amikor a fidesz csak rámondott bűnöket másokra és máris a tettek mezejére lépett valamelyik buszokkal odagurított vidéki kultúrháza...
Gratulálok a jólfejlett erkölcsi érzékedhez!!!
Most akkor, lehetne egy baloldali "edition"-t is, csak, hogy be tudd bizonyítani, hogy szó sincs kettős mércéről ;-)
...Orbán egymaga bevásárolt 280 milliárdért a Gripenekből...
Fletó meg hagyott nekünk hátra plusz 10 000 Milliárd HUF államadósságot, meg egy azótai s tartó fidesz 2/3-ot a "sikeres" regnálása nyomán.
..Dehát nem attól lesz valaki előre kikiáltva bűnözőnek, mert politikus és elsíbolt valamit, hanem attól, hogy Orbán kikiáltja a bűnösségét...
Mondjuk úgy, hogy a politikus szakmában ez munkaköri rizikó, jó?
Azért vegyük észre, hogy _ANNYIRA_ nem törte össze magát eddig egyik kormány sem, hogy olyan _NAGYON_ elszámoltassanak bárkit is.
...Orbán bandája még sosem volt vezetgetve, pedig 25 éve vannak kivizsgálandó ügyeik...
Nem, őket még nem kapták el, bármit is tettek.
De, hadd ne nekem kelljen már azért vállalni a felelősséget, hogy az mszp-s elszámoltatás ilyen szarul sikerült. Tessenek olyan embert megbízni a feladattal, aki képes rá. Mert ha ráálítanak valami bohócot, akkor az egyértelműen annak a bűna, aki kijelölte az illetőt.
(hogy inkompetencia vagy szándékosság miatt, az lényegtele! A mindenkori kormány a felelős azért, hogy elszámoltassa az előző kormányok alatti bűncselekményeket. És, ez vonatkozik a fideszre ugyanúgy, mint az mszp-re, az LMP-re, vagy a kétfarkú kutya pártra.)
...Ha nem mindenkire érvényes, akkor az nem törvény, hanem hajtóvadászat, lincselés, napiparancs, visszaélés, szervezett bűnözés...
A törvény az mindenkire érvényes.
A betartása lehet kétséges.
És, pontosan ez a kettős mérce.
De egy egészséges jogrendben van fellebbezési lehetőség.
Sőt, ha Magyarországon kimerítette valaki a lehetőségeit, mehet tovább EU-s platformokra, ahol Orbánnak nincsen ráhatása az eredményre.
És, ugye már több elmarasztaló ítélet is született a Magyar állam ellen.

GyMasa 2018.02.05. 20:03:55

@Janossz:
Ennyire fáj, hogy ilyen átlátszóan idióták vagytok?
Simikézd csak meg Lavinia buksiját!

GyMasa 2018.02.05. 20:08:39

@Janossz:
Ha jól emlékszem, te vagy az, aki nem tudta bizonyítani, hogy a Kecskeméti Daimler üzem nincs rákötve az országos villamosenergia hálózatra, és a saját 5 MW-os hőerőművéből látja el a 25 MW-os üzemet, és még a maradék energiát visszatáplálja az országos rendszerbe, a nemlétező kapcsolaton keresztül, ugye?

Janossz 2018.02.05. 20:18:13

@GyMasa: Te meg az a tudós vagy, aki egy autó össze szerelésének energiaköltségébe beleszámolja a bányászat, acélgyártás, öntés, hengermű, alles zusammen igényét. Csak négyszeresen lőttél túl a célon.
Egy apró különbség azért van köztünk: én elnézést kértem a tévedésemért.

Egy virtigli troll, mint te, sose tenne ilyet. Ennyit rólad.
Ciao.

GyMasa 2018.02.05. 20:39:26

@Janossz:
... én elnézést kértem a tévedésemért...
Tudod mit, ma jó napom van!
Bocsánatot kérek azért, hogy utánanéztem anno a dolgoknak, és volt pofám belinkelni a Daimler saját számításai az általuk előállítot autók ökológiai lábnyamáról!
Beismerem, hogy ez egy rohadt aljas húzás volt a részemről, és sajnálom, hogy nem a te számítási módszeredet vettem alapul.

GyMasa 2018.02.05. 20:57:25

@Janossz:
...én elnézést kértem a tévedésemért...
Utána néztem.
Nem kértél.

Janossz 2018.02.05. 21:02:03

@GyMasa: Hazug vagy. Egy trolltól nem szokatlan.
Én nem nézek utána, emlékszem.
Mondatam már: CIAO!!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.05. 21:35:43

@GyMasa:

"A törvény az mindenkire érvényes."

Matolcsy György bocsáthat ki pénzt (magyar forintot), én (vagy te vagy HaFr vagy 9+ millió másik magyar) nem.

"A betartása lehet kétséges."

Nem világos, hogy itt mire gondolsz: arra, hogy pl. a lopást szankcionáló törvényt betartják-e (ti. hogy nem lopnak), vagy pedig arra, hogy a lopást szankcionáló törvényt betartatják-e (ti. hogy a jogszolgáltató szervek fellépnek-e egy partikuláris lopással gyanúsítható személy ellen)?

GyMasa 2018.02.05. 22:07:13

@neoteny:
Pénzt a jegybank bocsát ki. Matolcsy a vezetője, tehát nem emberi mivoltában bocsátja ki a pénzt, hanem, mint a jegybank képviselője.
Mindenesetre, abban igazad van, hogy vannak olyan esetek, amikor egy törvény nem mindenkire vonatkozik, de azok az okok leginkább gazdasági tevékenységgel (illetve a cégek képviseletével) kapcsolatosak lehetnek vagy pedig bizonyos foglalkozásokkal kapcsolatosak (pl. a rendőrség, hadsereg tagjai). De akkor sem konkrét személyek.
(Bár, most elbizonytalanodtam...) Úgy hiszem, ide érvényes a a "nemre, fajra, vallási- és politikai irányultságra való tekintettel" kitétel.
A második esetben pedig a második esetre céloztam, azaz, hogy a jelenlegi kormány is alkalmazza valószínűleg a kettős mércét ezügyben. (Azt hiszem, itt áttételesen Polt Péter személye az, aki megteheti, hogy a törvény betűjét szabadon értelmezi).
Azonban, ha ez megtörténik, akkor az semmiképpen nem a törvény hibája, hanem a végrehajtásé.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.05. 22:39:52

@GyMasa:

"Pénzt a jegybank bocsát ki. Matolcsy a vezetője, tehát nem emberi mivoltában bocsátja ki a pénzt, hanem, mint a jegybank képviselője."

Rendben van: akkor úgy módosítom az állításomat, hogy a magyar jegybank elnöki szerepét egy adott pillanatban betöltő személy bocsáthat ki pénzt (magyar forintot), más személy nem. Ez még mindig ellenpélda arra az állításodra, hogy "[a] törvény az mindenkire érvényes."

"A második esetben pedig a második esetre céloztam"

OK. Akkor viszont még mindig fennáll a probléma: (feltételezetten) objektíven meghozott törvények mihasznák olyan mértékben, amennyiben azok nincsenek objektív módon betartatva. És itt felmerül az objektív-érzelmi dichotómia problémája is: ha egy (feltételezetten) objektíven meghozott törvény nem kerül objektíven betartatásra, annak az oka nem szükségszerűen valamiféle érzelmi alap: lehet ennek a nem-betartatásnak objektív oka is. Például ha egy bíró felmenti az előtte álló vádlottat, holott annak objektív cselekedete kimerítette a vádban megfogalmazott tényállást, akkor ezt teheti érzelmi alapon (pl. a vádlott jóbarátjának közeli rokona), de teheti objektív okból is: pl. hogy lefizették (már ti. a bírót) vagy pénzzel vagy előléptetés ígéretével vagy bármilyen más módszerrel, ami a bíró objektív érdekeit szolgálja.

GyMasa 2018.02.05. 23:57:19

@neoteny:
OK, akkor a jegybanktörvényt meg is beszéltük!
Minden dolog, aminek köze van az embereknek csak annyira lehet tökéletes a gyakorlatban, amennyire a végrehajtó emberek tökéletesek.
Az emberi tényezőt soha nem lehet kikapcsolni ebből a dologból. Minimalizálni lehet a hatását, de kiiktatni nem tudod.
A jogrendben is ott vannak a különéle szintű jogorvoslatok, hogy kiküszöböljék az általade felhozott, amúgy életszerű példákat.
Bár, a bíró megvesztegetése, az szerintem nem objektív, hanem szubjektiv érdek.

Boycie 2018.02.06. 04:57:01

In memoriam Szász Károly

Ha már elszámoltatás és valaki előhozta Keller nevét.
Volt egy jól dokumentált "lopás" az első fidesz kormány idején. Szász Károly volt a Konzumbank vezetője és Simicska uralta az MFB csoportot (bár mindig mások ültek a felelős posztokon és írták alá a nagyon problémás szerződéseket, szavazták meg a hitelkihelyezések jóváhagyását aztán meggyengült egészségükre hivatkozva távoztak). Egy szép napon Simicska megparancsolta Szásznak (szóban) hogy adjon ki 4 milliárd Ft hitelt 3 olyan kft-nek amelyeknek korábban semmi érdemi tevékenységük nem volt és megfelelő ingatlanfedezettel sem rendelkeztek. Szász arra hivatkozott hogy ilyet nem tehet meg a hiteljóváhagyási szabályzat értelmében és kérte hogy valaki adja neki irásba az MFB mint tulajdonos részéről, hogy ezt meg kell tenni. Simicska nagyon ideges lett és megparancsolta a megfelelő szerencsétlennek hogy adja írásba. Az meg is tette. Erre Szász megcsinálta a hitelengedélyezést majd a folyósítást követő napon a céltartalékolási szabályzatnak megfelelően 100% céltartalékot képezett az egész hitelre. Ettől a Konzumbankban azonnal 3 milliárd Ft tőkeemelési igény keletkezett ami megjelent a megfelelő hivatalos közlönyben és az MFB végre is hajtotta a megfelelő határidőn belül. Szerintem ennél tisztábban dokumentált csalárd hitelezés nem létezik (gy.k. az bűncselekmény).
Következmények:
1. Orbánnak megtetszett a tökös szászkarcsi aki "szembe merte köpni a Simicskát" és kinevezte a bankfelügyelet élére (még hogy következmények nélküli ország) hogy majd ott is tökös lesz és szigorúan ellenőrzi a bankokat.
2. 2-3 év múlva jött Keller és megbízta az egyik Big4 könyvvizsgáló céget hogy nézze át az MFB-t, mi hiányzik (elég sok hiányzott, 100+ milliárd tőkeemelésre kényszerült a Medgyessy kormány de ez nem mind egyértelmű lopás miatt volt, hanem nagy része pl az autópályafinanszírozó hitelek miatt aminek a visszafizetésére egyszerűen nem volt fedezete a felvevő állami cégnek, mert nem volt megfelelő bevétele, a hiteleket viszont az állam garantálta. Ez a költségvetés helyzetének kozmetikázása miatt alakult így.) Naivan kérdeztem a Big4 cég megfelelő könyvvizsgáló partnerét hogy akkor most feldobjátok a Konzumbank ügyet? A válasz az volt hogy nem, mert a megbízás csak a kormányváltáskor nyitott ügyekre vonatkozott, a Konzumbank ügyet addigra meg már lezárták, még az Orbán kormány idején megtörtént a szükséges céltartalékolás és tőkeemelés (az adófizetők pénzéből ugye) de ez akkor még bőven nem évült el. Not in scope. Vagyis a vizsgálat célja nem a múlt feltárása volt hanem az új kormány seggének védése, de a megbízást Keller adta mint elszámoltatási kormánybiztos vagy mifene.

Pozitív hősök szerintem: Szász Károly és Orbán Viktor :-)))
Negatív hősök: hát gondolom a többiek...

Csak hogy tiszta legyen: egy esetleges büntetőügyben se Simicskát, se Szász Károlyt nem terhelte volna semmilyen felelősség.
Simicska a csalárd hitelezés és csalárd csődök nagymestere volt (emlékszünk még "mindekinek jogában áll hülyének lenni" )
Ehhez képest "ML" nem lop semmit, csak a cégei ahol különböző emberek a vezetők és aláírók, (és még az is lehet hogy jó managerek) nyerik a közbeszerzéseket jó áron. Sokat tisztult a rendszer...

Lavinia Pinkerton 2018.02.06. 09:21:51

@Boycie:
Igen, szerintem is tévúton jár, aki azt gondolja, hogy egy későbbi kormány dolga a bűnüldözés a jelenlegi kormányban.
Ilyen bűnüldözés nem létezik, csak személyes leszámolások.
A bűnüldözést a jelenlegi rendszerben a rendszer saját bűnüldözésének a dolga megoldani.
Ha ezt nem csinálja, akkor Orbán rendszere anarchia.

Minden kormány felelős a saját regnálása alatti bűnözést visszaszorítani, mégha azt a saját miniszterelnöke, vagy annak tornaszertárosa követi is el.

Nem lehet egy másik kormányra várni a joggyakorlással.

Például volt egy nagyon maffiaszennyezett Olaszország még anno. A kormányok jöttek-mentek, de a bíróságokon, az ügyészségben mindig akadtak egyes emberek, akik a maffia üldözésével foglalkoztak, és az országot ezek a magas erkölcsi szintjükkel példa elé állították.
Ügyészeket kellett legéppisztolyozni a maffiának, hogy mentse a bőrét.

Na ilyen emberek nemhogy mindig, de soha nem adódtak a magyar jogásztársadalomban.
Ha meg adódtak, akkor az újságírók nem reklámozták őket hősként, hogy példát adjanak az ecceri állampolgárnak.

Magyarországnak nincs reménye egy szebb jövőre, ami Olaszországban mégiscsak eljött.

Mondjuk ott Musszolinit a lábánál fogva...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 09:33:10

@Lavinia Pinkerton:

"A bűnüldözést a jelenlegi rendszerben a rendszer saját bűnüldözésének a dolga megoldani.
Ha ezt nem csinálja, akkor Orbán rendszere anarchia."

Lehet káosz; lehet államhatalmilag szervezett bűnözés (state capture), de nem lehet anarchia: az anarchiában nincs központi államhatalom amelyik a jogszolgáltatási monopóliumot birtokolná, így nincs rendszer olyan értelemben ahogy azt itt használod.

GyMasa 2018.02.06. 09:38:25

@Lavinia Pinkerton:
...Igen, szerintem is tévúton jár, aki azt gondolja, hogy egy későbbi kormány dolga a bűnüldözés a jelenlegi kormányban.
Ilyen bűnüldözés nem létezik, csak személyes leszámolások...
Tehat, akkor az ellenzek "programja" az "orbantakaroggy!"-on kivuli "elszamoltatas" szerinted rossz otlet es nem fog mukodni?
Jol ertem?

Lavinia Pinkerton 2018.02.06. 11:05:09

@GyMasa: Hát , 2002-ben is hiába választottunk ellenzéket, meg 2006-ban is.
A Kaya Ibrahim ügy után a vállukon vitték a fideszesek Orbán strómanját, mint valami győzelem után.

Sohase csuknának le egyet sem ebből a szervezett bűnözői csoportból, mert már másnap elgázolná őket az osztrák nyugdíjas.

Lavinia Pinkerton 2018.02.06. 11:09:32

És persze 94-ben is hiába győzött a szoci kormány, egyetlen emdéefes se került rács mögé, pedig az első kormány is egy sűrű szezon volt.
Nem. Minden elszámoltatás csak szocik ellen volt, meg egy-két szadeszes ellen.
És ez nem volt véletlen. Ők voltak az amatőrök, és a fideszesek-jobboldaliak a pártállami továbbszolgálók.

Lavinia Pinkerton 2018.02.06. 11:22:28

@neoteny:

Kívülről azért tűnik államhatalomnak, mert az állam erőszakával is harácsolnak. Adóztatnak, büntetnek.
De ezt is csak azért teszik, hogy hazavigyék,
mert az állam kötelességeire nincs gondjuk.
Az egészségügyre, az oktatásra, az infrastruktúrára, a honvédelemre.
Szarnak bele.
Úgyhogy ez egy anarchia, amiben a kormányra került családok randalroznak és fosztogatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 11:29:35

@Lavinia Pinkerton:

"Úgyhogy ez egy anarchia, amiben a kormányra került családok randalroznak és fosztogatnak."

Anarchiában definíció szerint nincs központi kormány amire kerülni lehetne.

Lavinia Pinkerton 2018.02.06. 11:48:18

@neoteny: Kormánynak meg nem nevezhetjük definíció szerint azt, aminek nincsen pénzügyminisztériuma, oktatási minisztériuma, egészségügyi minisztériuma, csak falusi tolvajok, futszallosok, zumbaoktatók, külföldi szélhámosok, kispapok, titkárnők, napközis nevelők és egyéb kétes egzisztenciák, amik furatokat ásnak terek és várak alá Budapesten.
Nincs egy rendszer ebben, csak a harácsolás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 11:56:03

@Lavinia Pinkerton:

"Kormánynak meg nem nevezhetjük definíció szerint azt, aminek nincsen pénzügyminisztériuma, oktatási minisztériuma, egészségügyi minisztériuma"

Tévedés; a kormány attól kormány (az államhatalom gyakorlati manifesztációja), hogy erőszakmonopóliummal bír az ország területén élő emberek felett:

Magyarország Alaptörvénye
(2011. április 25.)

ALAPVETÉS

C) cikk

(3) Az Alaptörvény és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében kényszer alkalmazására az állam jogosult.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100425.ATV

jotekony koc 2018.02.06. 12:13:27

@neoteny:
Akkor megmondanád, hogy miért kopaszok alkalmaznak kényszert az Alkotmánybíróságon, Kövér fegyveresei a parlamentben, savas bácsik a nemzeti ünnepeken és tüntetéseken, és fociszurkolók az egyetemeken ?

Nagyon úgy tűnik, hogy az állam nem erőszakmonopóliumot tart fenn, hanem Kubatov gárdákra, meg mindenfére gárdákra széledt szét az erőszakos emberek sokasága, amik tetszés szerint erőszakoskodnak fideszhitükre hivatkozva.

Az állam erőszakmonopóliumának annyira nincs hatálya, hogy amikor a rendőrség kiment nyomozni a körúti robbantás után néhány működő fegyveres szabadcsapathoz, azok a rendőröket egyenesen agyonlőtték.
És persze a rendőrgyilkosért nem a tepsi jött, hanem a kezelőorvos.
És utólag még arról beszéltek, hogy rendőrnek nem kellene odamenni, mert az Áder rokonának fegyveres egysége volt...
Röhej. Meg szerintem anarchia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 12:30:16

@jotekony koc:

"miért kopaszok alkalmaznak kényszert az Alkotmánybíróságon, Kövér fegyveresei a parlamentben, savas bácsik a nemzeti ünnepeken és tüntetéseken, és fociszurkolók az egyetemeken ?"

Ők nem törvényeknek szereznek érvényt (esetlegesen Kövér parlamenti fegyvereseinek kivételével), hanem extralegális kényszert (erőszakot) alkalmaznak.

"Az állam erőszakmonopóliumának annyira nincs hatálya, hogy amikor a rendőrség kiment nyomozni a körúti robbantás után néhány működő fegyveres szabadcsapathoz, azok a rendőröket egyenesen agyonlőtték."

A rendőr agyonlövése törvényellenes cselekedet, amelyet az államhatalmi erőszakmonopólium alkalmazása követett: _elfogták_ a rendőrgyilkost és _büntetőjogi eljárásnak_ vetették alá. Ennek a büntetőjogi eljárásnak a _törvényes_ része a "kezelőorvos" alkalmazása. Ez az egész nem az államhatalom erőszakmonopóliumának hatástalanságát demonstrálja, hanem épp' annak megvalósulását.

"Meg szerintem anarchia."

Mert az a téves személyes álláspontod, hogy a káosz és az anarchia ugyanaz.

jotekony koc 2018.02.06. 12:43:08

@neoteny: Ha az állam erőszakmonopóliuma lenne a kormányzás lényege, akkor az említett esetekben mindenkit lecsuktak volna terrorizmusért, és a rendőrökre géppuskázó nem jött volna ki élve az odvából.
Ahogy más országokban tennék, ahol van törvényes államhatalom, és nem randalíroznak fideszesek a gazdájuk kedvét keresve.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 13:24:07

@jotekony koc:

"Ha az állam erőszakmonopóliuma lenne a kormányzás lényege, akkor az említett esetekben mindenkit lecsuktak volna terrorizmusért, és a rendőrökre géppuskázó nem jött volna ki élve az odvából."

Tévedés: az államhatalom, ill. annak gyakorlati megvalósulása, a kormány erőszakmonopóliumának "lényege" nem az, hogy annak alkalmazása egy (általad preferált) partikuláris jogszolgáltatási kimenetelhez vezet, hanem azt, hogy "[a]z Alaptörvény és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében kényszer alkalmazására az állam jogosult". Vagyis te nem szerezhetsz érvényt a terrorista cselekedeteket szankcionáló törvénynek; te nem csukhatsz le senkit azért, mert megsértik a terrorizmus-ellenes törvényeket és te nem ölheted meg a rendőrökre géppuskázót: ezt _törvényesen_ csak az államhatalom teheti, praktikusan a kormányzat végrehajtói és bírósági (hatalmi) ágain keresztül.

Az, hogy a kormányzat szelektíven végez jogszolgáltatást nem jelenti azt, hogy nem birtokolja az erőszakmonopóliumot: hanem azt, hogy ezt az erőszakmonopóliumát diszkrecionálisan alkamazza. Az idézett alaptörvényi pont nem azt mondja ki, "[a]z Alaptörvény és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében kényszer alkalmazására az állam _köteles_", hanem az állam kizárólagos jogosultságát iktatja (alap)törvénybe.

jotekony koc 2018.02.06. 14:03:09

@neoteny:

Hiába iktatja, ha az erőszakszerveit az állam nem használhatja, mert nem az állam érdeke irányítja a bevetésüket, hanem egy államba bevackolt tolvajbanda érdeke.
Iktatja, iktatja, de a végén kopaszok, vadparasztok és náci fegyveresek bármikor azt erőszakoskodnak, amit csak akarnak.
Ebből is látszik, hogy nincs állami erőszakmonopólium, csak iktatott lózungok.

Meg aztán, nekem inkább az Alkotmányt idézd, mert ez az alaptörvény nem igazán érdekel.

jotekony koc 2018.02.06. 14:15:07

" A nyomozás alatt Ózdtól Jászberényen át Bőnyig mintegy ötven helyszínen tartottak házkutatást, bűnügyi szemlét, találtak több mint száz fegyvert – köztük sorozatlövő karabélyokat, pisztolyokat –, több mint 18 ezer lőszert, kézigránátot, akna­gránátot, hangtompítókat, csaknem egy kilogramm robbanóanyagot és hat kilogramm lőport.

Az eljárásban az MNA 17 tagját gyanúsították meg, és a nyomozást december 6-án azzal fejezték be, hogy közösség tagja elleni erőszak előkészülete, illetve lőfegyverrel, lőszerrel, robbanóanyaggal visszaélés miatt javasolnak vádemelést ellenük.
A gyanúsítottak 17 és 58 év közötti férfiak, közülük ketten házi őrizetben vannak, egyikük lakhelyelhagyási tilalom alatt van, a többiek szabadlábon védekeznek. "

Nem úgy néz ki, mint egy erőszakmonopólium, inkább úgy, mint egy gárdákkal és seregekkel telerakott senkiföldje, ahol szabadon tűzharcot vívhatnak és rendőrparancsnokokat öldöshetnek, és legfeljebb lakhelyelhagyási tilalmat kapnak

iktatva. Már, amelyik fegyveres csoport éppen nem szabadon garázdálkodhat tovább.
Mintha nem is lenne erőszakmonopóliuma az államnak...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 14:26:30

@jotekony koc:

"Hiába iktatja, ha az erőszakszerveit az állam nem használhatja, mert nem az állam érdeke irányítja a bevetésüket, hanem egy államba bevackolt tolvajbanda érdeke."

Mit is írtam az eredeti hozzászólásomban? "lehet államhatalmilag szervezett bűnözés (state capture)".

"Ebből is látszik, hogy nincs állami erőszakmonopólium"

Nem, ebből nem látszik, hogy ne lenne államhatalmi erőszakmonopólium: az látszik, hogy az államhatalmi erőszakmonopólium a mindenkori kormányzat politikai szempontjai szerint kerül használatra.

"nekem inkább az Alkotmányt idézd, mert ez az alaptörvény nem igazán érdekel"

Ez (ismét) a te egyéni problémád: pillanatnyilag ez az alaptörvény van érvényben Mo-n.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 14:30:49

@jotekony koc:

"Nem úgy néz ki, mint egy erőszakmonopólium"

Dehogynem: nyomozásról, házkutatásokról, bűnügyi szemlékről, gyanúsításokról, vádemelési javaslatokról, házi őrizetekről és lakhelyelhagyási tilalmakról írnak: ezek mind az államghatalom erőszakmonopóliumának alkalmazásai. Az, hogy ezek téged személyesen nem kielégítő alkalmazások nem szüntetik meg az államhatalom erőszakmonopóliumát.

jotekony koc 2018.02.06. 14:40:14

@neoteny:
Hogy miről írnak ?
Arról írnak, hogy fegyveres bandákat tartanak fenn nem állami egyének, csoportok, amiről mostmár hivatalosan is tud az állam,
de a fegyveres bandák nem kerülnek rács mögé, hanem továbbra is szabadlábon garázdálkodnak.

Vagyis nincs monopólium. Az államon túl is szervezhetők és évtizedeken át szabadon működnek fegyveres erőszakszervezetek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 14:51:24

@jotekony koc:

"Hogy miről írnak ?"

Nyomozásról, házkutatásokról, bűnügyi szemlékről, gyanúsításokról, vádemelési javaslatokról, házi őrizetekről és lakhelyelhagyási tilalmakról írnak: ezek a szavak/kifejezések mind benne vannak az általad idézett szövegben.

"Vagyis nincs monopólium."

Helyesen: te nem értesz egyet az államhatalmi erőszakmonopóliumnak a jelenlegi kormány által történő alkalmazásával.

"Az államon túl is szervezhetők és évtizedeken át szabadon működnek fegyveres erőszakszervezetek."

Ezek az erőszakszervezetek nem a törvényeknek szereznek érvényt; az általuk alkalmazott erőszak extralegális: törvényellenes.

jotekony koc 2018.02.06. 15:01:24

@neoteny:

Nem értem, mit nem értesz.
Ha valamit monopóliumnak nevezel, akkor az olyan dolog, amelyik egy a sok közül ?
Vagy olyan dolog, amelyik vizsgálgatja mások papírjait, amíg azok lőnek ?

Csak akkor lenne erőszakmonopólium, ha minden erőszakszervezet a belügyminiszter alá tartozna.

Ez nincs így, és ez közismert.

jotekony koc 2018.02.06. 15:03:22

@neoteny:

Ahogy az is benne van, hogy szabadlábon.

Vagyis nincs statuálás....hehe.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 15:17:17

@jotekony koc:

"Ahogy az is benne van, hogy szabadlábon."

A gyanúsított szabadlábra helyezése _is_ az államhatalmi erőszakmonopólium egy alkalmazása.

jotekony koc 2018.02.06. 15:25:27

@neoteny: Honnan tudod, hogy szabadlábra helyezték ?

Lehet, hogy csak jó nagy gránátvető volt náluk, ezért nem háborgatták, nehogy szitává legyenek lőve, mint a kollégájuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 15:25:37

@jotekony koc:

"Csak akkor lenne erőszakmonopólium, ha minden erőszakszervezet a belügyminiszter alá tartozna."

Tévedés: az államhatalmi erőszakmonopólium azt jelenti, hogy "[a]z Alaptörvény és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében kényszer alkalmazására az állam jogosult". Az, hogy léteznek olyan erőszakszervezetek amelyek _nem_ "[a]z Alaptörvény és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében" alkalmaznak erőszakot nem szünteti meg az államhatalom erőszakmonopóliumát: hiszen ha így lenne, akkor a szervezett bűnözés létezése is megszüntetné az államhatalom erőszakmonopóliumát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 15:27:32

@jotekony koc:

Onnét, hogy ezt írták az általad idézett szövegben?

jotekony koc 2018.02.06. 15:32:23

@neoteny: Hogy tudtukkal és közismerten mások is erőszakot alkalmaznak az állami szervezeteken kívül, és ezeket nem képesek erőszakkal leszoktatni erről,
sőt meg sem próbálják,
az annyit jelent, hogy nem tudják érvényesíteni a csak papírkára irkált erőszakmonopóliumot.
Nem bírják.

A bűnözés ellen a rendőrség dolga fellépni, és a rendőrség is gyengén muzsikál.
Például fideszesek ellen egyáltalán nem vizsgálódik.
Ahogy látod, a fegyveres hadsereg sem olyasmi, amit ebben az országban ne lehetne szabadlábon művelni.
Nyilvánvaló, hogy a kisebb maffiák is szabadlábon tevékenykednek, ahogy nekik tetszik.

jotekony koc 2018.02.06. 15:34:13

@neoteny: Az általam idézett szöveg csak egy fideszlap.
A sorok között kell olvasni.
Azt írja, hogy a hadseregek szabadon tevékenykednek, most már az állam hivatalos tudtával.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 15:41:50

@jotekony koc:

"A sorok között kell olvasni."

A sorok közül bármi kiolvasható megfelelően színes fantáziával. Például az is, hogy "a hadseregek szabadon tevékenykednek, most már az állam hivatalos tudtával."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 15:44:49

@jotekony koc:

"Nem bírják."

A világon nincs olyan ország, ahol az államhatalom képes teljesen felszámolni a _törvénysértő_ erőszakot az államhatalmi erőszakmonopólium alkalmazásával. Ha lenne, akkor nem is lenne szüksége arra az államhatalomnak, hogy _törvényes_ erőszakot alkalmazzon -- amely _törvényes_ erőszakalkalmazásra van monopóliuma.

Lavinia Pinkerton 2018.02.06. 15:51:53

@neoteny:
Nem fantázia. Értő olvasás. Megmutatom...

Megírták, hogy tudnak ilyen alakulatokról, és tudnak a fegyverzetekről.
Valószinű, hogy a fegyverzetek és az alakulatok sora nem teljes, mivel a közleményben csak elnagyoltan, nem tétel szerint sorolták fel őket.
Nagyon valószínű, hogy nem kevesebbet nagyítottak föl, hanem többről van szó, csak igyekeztek nem sokat említeni, nehogy ijesztő legyen.
Egy olyan lapban írják, amelyik esetleg ilyen fickók olvasmánya.
Megnyugtatólag megírták, hogy egyet se csuktak le, ahogy azt is megírták, hogy a rendőrgyilkos jó egészségben van, nehogy valaki aggódjon érte.

Ez mind nagyon úgy fest, mint egy rettegő kormány, amelyik nem mer odacsapni ezeknek a fegyveres szervezeteknek...

Lavinia Pinkerton 2018.02.06. 15:53:37

@neoteny: Más országokban a rendőrgyilkosokat nem istápolják, hanem helyben agyonlövik a tűzharc során.
Ez például riasztó hatású, ha valaki az erőszakmonopóliumot akarná ledominálni egy magánhadsereggel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 15:55:28

@Lavinia Pinkerton:

"Nem fantázia."

"Nagyon valószínű"

Akkor mégis csak fantázia.

jotekony koc 2018.02.06. 16:04:21

@neoteny: Miért, szerinted amit a Magyar idők ír az MTI fideszes híranyagából, az valami lexikon tényfelsorolása ?

Itt vagyok kénytelen téged kiábrándítani, mert amit a lapokban és honlapokon olvasol, az nem tényanyag, hanem egy konstruált és manipulált szöveg,
amiből neked kellene a valóságot kihámozni a hazugságokat lefejteni, a nagyotmondásokat arányosítani és az elhallgatásokat kiegészíteni a magad tudása szerint.

Ha ezt nem teszed, akkor te vagy az a többségi magyaridióta, aki retteg a migránsáradattól meg attól, hogy Brüsszel nem áll meg és elgázolja a konyhában.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 16:05:07

@Lavinia Pinkerton:

"Más országokban a rendőrgyilkosokat nem istápolják, hanem helyben agyonlövik a tűzharc során."

Van amelyiket igen, és van olyan amelyiket nem.

Acting on a tip, police in Edmonton on Friday captured Emrah Bulatci, the man charged with the first-degree murder of a N.W.T. Mountie.

Bulatci, 23, surrendered peacefully at a home in west Edmonton at about 5 p.m. MT after seven days on the run, walking out of the front door without a shirt and with his hands above his head.

Surrounded by heavily armed tactical officers, Bulatci was handcuffed and taken to hospital in an ambulance escorted by a dozen police cars. The extent of his condition was unclear.

www.cbc.ca/news/canada/edmonton/rcmp-fugitive-arrested-in-edmonton-1.652979

Ebben az esetben pl. a kanadai szövetségi rendőrök nem lőtték le a szövetségi rendőr meggyilkolásával gyanúsítottat (akit később bűnösnek talált a bíróság elsőfokú gyilkosság elkövetésében); továbbá a letartóztatása után (megbilincselve) mentővel kórházba szállították.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 16:07:45

@jotekony koc:

"amit a lapokban [...] olvasol, az nem tényanyag"

Az _lehet_, hogy ami a sorokban van írva, nem tényagyag; de ami a sorok között van írva az _bizonyosan_ nem tényanyag.

jotekony koc 2018.02.06. 16:28:48

@neoteny: Sőt, a norvég tömeggyilkosnak még szinestévét is tettek a lakosztályába.
De ezek egyéni elkövetők, nem pedig fegyveres szervezetek, mint amikről írtak a Magyar Időkben.

Találj egy olyan kivételes példát, amikor fegyveres magánhadseregek rendőrökre lőttek és nem börtönözték be őket, hanem szabadon folytathatták a fegyverkezést...

jotekony koc 2018.02.06. 16:31:23

@neoteny: Azért remélem, hogy ha valamire tanítalak, annak majd egyszer az életed során hasznát veszed.
Bízom benne, hogy képes vagy még új dolgokat tanulni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 16:36:42

@jotekony koc:

"fegyveres szervezetek, mint amikről írtak a Magyar Időkben"

"szerinted amit a Magyar idők ír az MTI fideszes híranyagából, az valami lexikon tényfelsorolása ?"

jotekony koc 2018.02.06. 16:53:21

@neoteny: Az említett fegyveres testületeket mindenki láthatta.
A falvakban, ahol szervezkednek, köztudottan működtek.

Hogy hányan vannak, milyen felszereltséggel és összeköttetésekkel, ott van a homály.

De az állam erőszakmonopóliumát csak akkor nem semmisítik meg az ilyen hálózatok, ha ezek mind állami egységek.

Ha azt állítanád, hogy állam pénzelte ezeket a kiképző központokat, és ezért nincs gond az erőszakmonopóliumokkal, akkor az egy elfogadható lehetőség lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 16:57:46

@jotekony koc:

"Az említett fegyveres testületeket mindenki láthatta."

De te nem láttad: te a Magyar Időkben írtakat kopiésztelted be.

"szerinted amit a Magyar idők ír az MTI fideszes híranyagából, az valami lexikon tényfelsorolása ?"

"De az állam erőszakmonopóliumát csak akkor nem semmisítik meg az ilyen hálózatok, ha ezek mind állami egységek."

A világon nincs olyan ország, ahol az államhatalom képes teljesen felszámolni a _törvénysértő_ erőszakot az államhatalmi erőszakmonopólium alkalmazásával. Ha lenne, akkor nem is lenne szüksége arra az államhatalomnak, hogy _törvényes_ erőszakot alkalmazzon -- amely _törvényes_ erőszakalkalmazásra van monopóliuma.

jotekony koc 2018.02.06. 17:14:23

@neoteny: De nem alkalmaznak erőszakot a fegyveres csoportokkal szemben. Nem is törekednek rá. Évtizedek óta működnek ezek a kiképző csoportok.

MOndom, csak akkor van erőszakmonopólium, ha ezek Orbán bandái.
Erre van esély, mivel nem csukják le őket soha.
De arra is van esély, hogy ahogy hírlik, külföldről támogatott gerilla hadseregek, akikhez a gyáva kormány nem mer hozzá se szólni.

GyMasa 2018.02.06. 17:16:01

@Lavinia Pinkerton:
...Nem. Minden elszámoltatás csak szocik ellen volt, meg egy-két szadeszes ellen...
EZt most ugy erted, hogy a szocik meg se' probaltak anno?
Mondjuk Keller teljesitmenye pontosan erre utal.
Bar, azt furcsanak erzem, hogy miert nem tettek akkor semmit, es mi a garancia ra, hogy most majd lesz valami?
..És ez nem volt véletlen. Ők voltak az amatőrök, és a fideszesek-jobboldaliak a pártállami továbbszolgálók...
EZ egy egeszen ujszeru megkozelites...
Bar, nem ertek vele egyet.

jotekony koc 2018.02.06. 17:16:33

@neoteny: Én csak az elsőt kikaptam, amelyik viszonylag értelmesen tudósított a fegyveresekről szóló legutolsó dátummal.
Igazából a rendőrgyilkos szót írtam a gugliba, de arról a fasziról az utolsó hír az volt, hogy köszöni jól van.

jotekony koc 2018.02.06. 17:24:07

@GyMasa: Meg sem próbálták. Ahogy itt föntebb valaki egy hiteles beszámolót írt arról, hogy a kivizsgálás csak a pénzügyek folyamatban lévő részét érintette, úgy a Zuschlág ügy is csak a szocik időszakáig volt vizsgálható,
ahogy máskor is tapasztalható,
a fideszes időszak, meg az MDF-es is valami tabutéma, ami sohase eshet vizsgálat alá.
Nem hinném, hogy ez a helyzet majd most, a pártállam beágyazódása után meg fog változni.
Nem újszerű megközelítés, hiszen mindenki tudja, honnan jöttek a fideszesek és a velük kollaboráló kádárkori elit.
Orbán a KÁdár politológiai karán tanult a kiemelt belügyi kollégiumban, aminek a vezetője a kádár belügyminiszterének veje volt.
Doktoriját államellenes bomlasztó tevékenységből írta.
A lengyel példából.
Egy ügynökiskolában alakult a fidesz a pártállam kiemelt kádereiből.

GyMasa 2018.02.06. 17:37:19

@jotekony koc:
...Csak akkor lenne erőszakmonopólium, ha minden erőszakszervezet a belügyminiszter alá tartozna...
Nem, attol eroszakmonopolium, hogy a Magyar kormanynak gyakorlatilag vegtelen ember, es fegyveranyag all a rendelkezesere, hogy ezt az eroszakot fenntartsa, mig a himi-humi, zsebramboknak csak van egy teherautonyi AK loszere, meg 3 db RPG-je.

GyMasa 2018.02.06. 17:45:05

@Lavinia Pinkerton:
...Ez mind nagyon úgy fest, mint egy rettegő kormány, amelyik nem mer odacsapni ezeknek a fegyveres szervezeteknek...
Nem, ez ugy fest, mint egy elegge lusta titkosszolgalat.
Ugyanis sokkal egyszerubb szemmel tartani Joskat, meg az o sajat kis maganhadsereget, amirol teteles leltar van a Titkosszolgalt birtokaban az osszes fegyverrol, es a megtalalsi helyukrol, minthogy folyton baszogassak oket, es emiatt eltunjenek a radarrol, es fu alatt mukodjenek.
Sokkal konnyebb imenni a fononhoz ismert cimekre, mint akkor kezdeni anyomozast, amikor mondjuk valami terrorakciot hajtanak vegre.

jotekony koc 2018.02.06. 17:46:27

@GyMasa: Annyira nem lehet végtelen az a fegyver- és emberanyag, hogyha beszarnak máris, amikor egy zsebrambó lekaszálja őket géppuskával.
Tudod, mit csináltak ?
Telefonáltak.
Megbeszélték, hogy most akkor mi legyen, ha a fickó szétlőtte a fejüket ...?
Ezt nem tanították a rendőriskolában...

GyMasa 2018.02.06. 17:51:59

@Lavinia Pinkerton:
...Más országokban a rendőrgyilkosokat nem istápolják, hanem helyben agyonlövik a tűzharc során...
Ez csak akkor lefogadhato, ha az illeto nem adja meg magat, es nem marad mas lehetosege a rendoroknek.
Minden egyeb esetben csak onbiraskodas, es az bizony nem tul demokratikus dolog!
...Ez például riasztó hatású, ha valaki az erőszakmonopóliumot akarná ledominálni egy magánhadsereggel...
Mint irtam, a Magyar allamnak vegtelen eroforras all rendelkezesere egy maganhadsereggel szemben.

GyMasa 2018.02.06. 17:58:06

@neoteny:
...De te nem láttad:...
Pont eleg, ha a titkosszolgalat kepben volt veluk kapcsolatban, mint ahogy tortent is.
Pontosan tudtak, hogy kihez kell kimenni. Sajnos a szakerto intezkedest azt nem sikerult elsore abszolvalni, es bele is halt egy rendor...

GyMasa 2018.02.06. 18:06:30

@jotekony koc:
...n, ha a fickó szétlőtte a fejüket ...?
Igen, mert egy egyszeru rendort nem erre kepezik ki.
Komolyabb fegyveres ellenallas eseten a rendorok hatterbe huzodnak, es csak biztositjak a terepet, amig a SWAT megerkezik, akiknek ez a specialitasa.

jotekony koc 2018.02.06. 18:13:22

@GyMasa: Ez a fickó nem adta meg magát.

jotekony koc 2018.02.06. 18:15:44

@GyMasa: A várakozás nagyon amatőr dolog egy fegyveres kiképzőosztag elleni tűzharcban.
A rendőrgyilkos is kaphatott volna erősítést az alakulatától, és akkor minden rendőr ott döglik meg a telefonjával a markában.
A rendőrség azért fegyveres testület, hogyha lőnek rá, akkor ne másokat hívjon, hanem intézkedjen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 19:00:00

@jotekony koc:

"Én csak az elsőt kikaptam, amelyik viszonylag értelmesen tudósított"

"szerinted amit a Magyar idők ír az MTI fideszes híranyagából, az valami lexikon tényfelsorolása ?"

GyMasa 2018.02.06. 19:50:38

@jotekony koc:
...A rendőrség azért fegyveres testület, hogyha lőnek rá, akkor ne másokat hívjon, hanem intézkedjen...
AZért elég nagy különbség van ám aközött, hogy egy drogdíler lövöldözik, össze-vissza a Desert Eagle .50-ével, vagy egy hobbi-rambo ad le célzott lövéseket a Kalasnyikovjából, ami ugye egy katonai fegyver.
Ráadásul a rendőrség alap golyóálló mellényét ha jól tudom, simán átviszi egy AK.
Nem véletlenül vannak pl. az új amerikai demokráciákban szolgálatot teljesítő katonák kissé jobban kibélelve kevlárlapokkal, mint egy egyszerű rendőr...
Itt van egy rendőrségi golyóálló mellény:
qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-c6644246fbf65a3c26b50e046ef4b045-c
És, itt van egy katonai:
www.globalsecurity.org/military/systems/ground/images/interceptor-deltoid-image1.jpg

jotekony koc 2018.02.06. 20:17:08

@neoteny: Ezzel meg mi bajod ? Én tisztában vagyok vele, hogy a viszonylag értelmes, az nem a totális tényanyag.
Nem is aszerint kezelem.
Ha érdekel egy ügy, akkor lekövetem az elérhető verziókat, és a hozzátett kommenteket, aztán vagy összeáll a kép, vagy nem. De például abból, hogy egy évnél tovább tartott vádat emelni egy több tanu szeme előtt történt főbelövéshez, az eléggé utal rá, hogy védett személy ez a rendőrgyilkos.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 20:32:42

@jotekony koc:

"a viszonylag értelmes, az nem a totális tényanyag"

Ami egy újsághírben nem totális tényanyag, az vélemény. A vélemények viszonylagos értelmessége pedig személyes preferenciákon múlik; valami lehet viszonylagosan értelmes az egyiknek ami viszonylagosan értelmetlen a másiknak -- vagyis a viszonylagos értelmességnek nincs objektív mércéje, teljesen szubjektív az, hogy mi viszonylagosan értelmes.

"hogy egy évnél tovább tartott vádat emelni egy több tanu szeme előtt történt főbelövéshez, az eléggé utal rá, hogy védett személy ez a rendőrgyilkos"

Mitől vagy kitől és _hogyan_ volt védve ez a rendőrgyilkossággal gyanúsított személy azáltal, hogy egy évnél tovább tartott a vádemelés?

jotekony koc 2018.02.06. 21:07:18

@neoteny: Bizony, ...vélemény, vagy hazugság, vagy félrevezető dezinformáció, mint például a mellébeszélés, vagy a hamis,vagy oda nem illő tények belekeverése.
És hát, a mai fideszes média eléggé szűkös a valódi tények sorolásában és minden másban viszont piszkosul túl van pörgetve.
Például arról adták a híreket, hogy lehet, hogy nem is a bácsi lőtt, hanem baráti tűz, pedig később kiderült, hogy 60-70 centiről arcba kapta a gépkarabélyt, amit nehéz lehetett félreérteni.

Hogy mit jelent a védett személy, hát nálam azt jelenti, hogy a törvény nem vonatkozik rá úgy, ahogy másokra.

Hogy rendőrgyilkos létére pátyolgatják a rendőrök, és nem közellenség, az kissé gyanús egy ilyen országban, ahol bárkiből közellenséget faragnak, még a ma született csecsemőből is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 22:01:42

@jotekony koc:

"Bizony, ...vélemény"

Bizony; az, hogy mi "viszonylag értelmes", vélemény kérdése.

"vagy hazugság, vagy félrevezető dezinformáció, mint például a mellébeszélés, vagy a hamis,vagy oda nem illő tények belekeverése"

Ezek már ténykérdések, amik nem eldönthetőek "a sorok között olvasással".

"Hogy mit jelent a védett személy, hát nálam azt jelenti"

A kérdés nem arra vonatkozott, hogy szerinted mit jelent a védett személy, hanem az volt, hogy mitől vagy kitől és _hogyan_ volt védve ez a rendőrgyilkossággal gyanúsított személy azáltal, hogy egy évnél tovább tartott a vádemelés?

"Hogy rendőrgyilkos létére pátyolgatják a rendőrök"

Az egy évnél tovább húzódó vádemelés rendőrök általi pátyolgatás?

ijontichy 2018.02.06. 23:00:14

@444: Izé... mennyire savanyú a szőlő? Debreceni Nemzetközi Űrrepülőtér? Semmi? ;-)
Francba az ilyen féldiplomás Muskokkal :-). Ja és mielőtt megkérdezed, mit csinált ő (sk), hát egyszerű: álmodott (nem úgy mint vitya) egy tervet, majd megszervezte a szervezetet, ami szervezett pénzt, paripát, fegyvert, elméleti tudóst, gyakorlati szakembert, koordinált kooperációt, hogy mindez létrejöhessen.

index.hu/tech/2018/02/06/kovesse_eloben_a_falcon_heavy_szarnyalasat/

2018.02.07. 13:04:09

@ijontichy:
engem egy kicsit sem zavar. ez nem egy klasszikus szabad piaci tevékenység. generáltak százcsillió dollárt az orákulumban. az néhány embernél ott van. túl a pénzügy technikán valós gazdasági tevékenység nélkül ügyeskedéssel. ilyen a világ. és az amerikai kormány azt mondja, hogy a nasa kiadásait csökkenteni lehet azzal, hogy legyen privát. és ennek élére ellon musk van kiválasztva. ő a "szuperzseni" aki 24 éves korában szerzi a bsc diplomáját. és azon túl nincs semmilyen nyilvános tanulmányai, önálló tudományos tevékenysége nincs. hanem ő a "szuperzseni", akinek határtalan szervezőkészsége és személyisége motiválta a tudósokat. koordinált kooperációban nagyon otthonosan mozog. remek.

vajna timit andy vajna személyisége motiválja. aki azt mondja, hogy a pénze annak savanyú a szőlő.

2018.02.07. 13:14:16

@ijontichy:
vagy mondjuk magyarországon amerikai filmipar adómentesen forgat. és azt felügyeli andy vajna. és mindjárt a magyar filmesek beseprik az oscar díjakat. aki azt mondja, hogy ez nem kizárólag művészet annak savanyú a szőlő.

vagy magyarországon fizetnek egy rakás pénzt azért, hogy itt legyen a bokuzdorakadémia vagy micsoda. az egy főzőiskola. és a magyar szakácsok megnyerik a versenyt. jönnek a bokuzdorakadémia akadémia sztárséfjei. és a magyar szakácsnál azt mondják. ejha. ez aztán fincsi. de aki szerint ennek a pénzhez is köze van, annak savanyú a szőlő.

és így tovább.

jotekony koc 2018.02.07. 14:21:35

@444: Most, hogy mondod, nem is lehetetlen, hogy így volna.
Megnéztem az a szelfikamerás Saul fiát, és szörnyen gagyinak találtam.

jotekony koc 2018.02.07. 14:28:01

@444: Az is egy feltűnő jelenség, hogy nem csak a kórházakra szóltak rá, hogy jóhíreket írjanak heti rendszerességgel, hanem már 2010-ben az egész médiának feladul állították a jóhírgyártást. Ezért lehet, hogy minden nap vannak olyan hírek, hogy magyar volt az első köpőcsésze feltalálója, meg magyar tengerimalac alázta le a világot a szépségversenyen, meg mi, magyarok tartjuk a zabhegyezőt a legjobban a kezünkben.
Ha valaki megnyer egy lángosevő versenyt a két barátja ellen, már akkor is a világ fölötti magyar győzelmet hirdetik.

ijontichy 2018.02.07. 15:17:46

@jotekony koc: Na jah... ha a világon valahol, WALAKI, akiben fellelhető két molekulányi magyar DNS, csinál WALAMIT, az tuti címlapos a magyar sajtóban.

@444: "engem egy kicsit sem zavar" Egy fenét nem. Itteni pályafutásod során kábé nyolcszázötvenkétésfélszer emlegetted föl Musk dipóját. Hogy nincs nyilvános tanulmánya? Dehogy nincs. Tesla, SpaceX, Hyperloop... nem ismerősek? Ezek mind az ő tanulmányai, igaz kissé unortodox formában. Avagy unortodox tanulmányokat csak Unortodoxiában (aka Magyaroroszág) és kizárólag Little Red Dotted Ass egyének írhatnak?
Aztán bajod van azzal a pénzzel. Bizonyára az, hogy nem közpénz jellegét elvesztett közpénz. Hova vezet az ilyen gyakorlat? Így a Feri túróüzeméből túró se lesz.
OK. Vannak "ortodox" utak is. Mint például Fert és Grünberg (meg az ő Nobel díjuk). Nélkülük most hogy a fenébe szerezne be a gyügyei Iskolaszámítógép Ktsz. terabájtos HDD-ket? Nade ahhoz, hogy ezek a derék emberek dolgozhassanak, csak kellett egy "Musk"-szerű figura, aki felismeri az écában a fantáziát, oszt odatolja a zsetont, hogy ha eltörik egy kémcső (a háromból), akkor ne azon kelljen filózniuk, honnan pótolják ;-).

Szóval ne becsüld alá a szervezés tudományát, mert Mo. abból igen csehül áll. Itt vagy ékes példának éppen Te, (nomeg a vizesvébé, hogy ne menjek messzire). Az itteni heveny agymenéseid (brainstorming?) vagy a "lehetetlen", vagy a "tuti csőd" eposzi jelzőket juttatják eszembe :-).

Nade itt van ez az Orbán Viktor. 24 évesen diplomázott, oszt azóta se nagyon ír tanulmányokat. Bár az igaz, hogy verbálisan már igen nagyokat alkotott, de azért nekem mégis "kézzelfoghatóbb" egy űrben száguldó Tesla, még akkor is, ha kétségtelenül van benne némi ripacskodó exhibicionizmus. A pénzcsinálási módszerekről már nem is beszélve.

Btw. Tudtad mi a baj a magyarokkal? Már a nyelvünkben is rosszul állunk a pénzhez.
Az angol "csinálja" a pénzt,
a német "megszolgálja",
a francia "nyeri"...
csak az a hülye magyar "keresi" :-).

2018.02.07. 15:48:27

@ijontichy:
ne viccelj már. azok nem ellon musk személyes szabadalmai. azok ellon musk nevéhez kötődő cégek. ahogyan mészáros lőrinc is 200+ céget vezet. hja, hogy az szélhámosság. 24 évesen szerzett fizikus bsc diplomával aligha tervez valaki mars utazást. szervezés tudománya. marketing mese.

van az orákulum. az oracle pénzügyi adatbázisok. és abban lehet írni ide, oda, amoda. és mészárosnak is abból egy milliárd dollár. nem közvetlen az adófizetők pénzéből. hanem pörgetnek egy számlálót
www.nationaldebtclocks.org/
néhányan részesülnek ezekből a javakból.

a google fiúk nem találtak fel semmit. semmit. a bigtable korábban létezett. az altavista jóval korábbi és jól működő kereső volt. nem abba invesztált a pénzhatalom. zuckerberg nem talált fel semmit. csak abba invesztált a pénzhatalom. larry elisson az oracle élén nem talált fel semmit. az ingres legalább olyan jó volt. az oracle közutálatnak örvend. és mindenki tudja, hogy miről van szó. mindenki úgy van vele, hogy hjó. van ilyen. de kezdik elveszteni a média befolyást. ugyanúgy, mint a kommunizmus idején. azt láttuk, hogy ugyanez a csoport átmenti a hatalmát. és most összeomlik magyarországon. az a csoportosulás, ami 100-150 éve meghatározza budapest és a magyar társadalom fejlődését.

ha nem lesz háború, akkor nagyjából 2020 után lehet olyan világot építeni, amiben nincsenek ezek a nyilvánvaló pénzügyi csalások. mészáros lőrinc ugyanabban a rendszerben működik, mint a többiek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 16:40:16

@444:

"nem közvetlen az adófizetők pénzéből."

A végén még kiderül, hogy az adófizetők nem is fizetnek adókat.

ijontichy 2018.02.07. 16:59:13

@444: Ez szokás szerint annyi szósz, hogy szóra sem nagyon érdemes.
A (rendszer)szervezés egy nagyon komoly tudomány, nem marketingmese. Ez látszik abból is, hogy az a Tesla kint van az űrben, te meg itt osztod az észt a Feri túróüzeméről, meg a kisbíró, főbíró, járásbíró powered közösségi vegyesvállalati gazdálkodás nagyszerűségéről.

Billy Boy nem talált fel semmit, de arra rájött, hogy az IBM SAA nem is egy rossz ötlet. Ma úgy ismeri a világ: Windows. Larry elég korán, és hebehurgyán kijött a Net Computer ötletével, de hiányzott a bandwidth. Ma már ott üdül a smartphone-okban. A lényeg, hogy ezek mögött munka van (ismered ezt a szót?) nagyon sok munka (még akkor is, ha épp a "licencelés tudománya" c. tényleg közutálatot érdemlő pénzgyártásról van szó), nem morzsacsenő ötletelés.

Ami pedig az Oracle-t illeti: volt alkalmam a Cullinane IDMS-től (mainframe) a magyar ADABAS-on át az MS SQL-ig mindent használni (még olyan tündibündi kezdeményeket is mint a CA Yasmine-ja, vagy a (jujj!!!) zsidók Magic-je). Az Oracle motorja egy kiváló DB engine. Slussz. Valamikor az ezredforduló táján teszteltem többet is és van egy rossz hírem: verte a mezőnyt (incl. Ingres, Progress... stb.). Mi az hogy közutálat? Az üzlet nem szerelemről szól. Na jah, a "licencelés tudományának" jelenkori alkalmazása Oracle-ék felé ezidőtájt nem egy szépség, de ez nem változtat azon, hogy az (alap)termék bizony jó (az időközben köréépített csillió szirszarról már nem vagyok meggyőződve).
De nincs is a kis(fő- járás-)bíró, aki megaszondja, hogy ezt kell használni. Ott a MariaDB, porol minden Linux disztribúción és nem rossz. Az üzlet már csak így megy. Valaha mindenki esküdött a SCO Unix-ra, pedig volt Sinix is (kockás-sarkos-németes, de működött), aztán Linus Torvald belefingott a nulláslisztbe és azóta győzzél válogatni a Linuxok között (akár ingyé' ha tudod használni).

Neked a mások sikere okoz kínzó fájdalmat, nomeg az, hogy a világ gyorsul és nagyon szeretnéd, ha holmi kis- fő- és járásbírók keze (lába) ügyében lenne egy fékpedál, amivel a Sanyi tejüzemének piaci viszonyait lehet kedvezően befolyásolni a Lidli-Penni-féleségekkel szemben (persze mindaddig, amíg Sanyi van a pikszisben, mert jőhet a Zoli, s lehet hogy akkor Sanyi süllyesztőbe kerül). Lemaradáshoz ez pont megfelel, aztán lehet győzködni magadat a középszer hasznosságának tökélyéről.
Én inkább bízom a piacban, mint holmi kis- fő- és járásbírókban (mi van, ha megfeküdte a tiszteletreméltó pocakját az ebéd? ezen múlhat egy biznisz?). De hisz épp ezt szopja Mo. is nemde? Egy abáltszalonnazabáló-szotyizó futballbíró "state capture"-jét.

Lavinia Pinkerton 2018.02.07. 17:31:00

@ijontichy: A jóhírgyártásnak kell megfelelni.

Jó hír, hogy Orbán nem ír tanulmányokat,
viszont országot értékel minden évben.
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok.

Tusk lehet, hogy tud műholdat fellőni, de Orbán le tudja lövetni azt a műholdat, ha megkéri rá Putyin barátját.
süti beállítások módosítása