1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.30. 12:35 HaFr

Semmit nem értenek, semmit nem felejtenek

Képtalálat a következőre: „education sentimentale”

"Orbán Viktor rájött arra, hogy nemcsak nem elég erős a kádárizmus transzcendálásához, de érdemes ezt a tényt a maga javára fordítania, mivel – több alább érintendő okból is úgy tűnik – a kádárizmus bizonyos értelemben maga a jövőnk. Az Orbánt nagy rutinnal lepopulistázó pártadjunktusok ellenben mit sem értenek ebből, ők Európában élnek, egyszerűen nem képesek feldolgozni az ilyen mucsai fordulatokat. Kár. Így ugyanis a tévelygésük kezd éppenséggel holdbéli dimenziót ölteni."

Írtam ezt a szöveget a Magyar Nemzetbe 2005. április elsején (tehát tucat és háromnegyed éve) távolról sem áprilisi tréfaként. Az írás a továbbiakban azt boncolgatta, amit itt a blogon bővebb lére eresztve -- más egyéb mellett -- teszek, hogy ti. mennyire nem érti a baloldali értelmiség az országot és milyen sokba fog ez kerülni nekünk. Szeretném egyszersmind jelezni, hogy a "holdbéli dimenziót" a balos-progresszív nyilvánosság párt- és sajtómunkásai -- a kötelező kivételekkel -- azóta elérték, amire jó példa a sokak által körberajongott Tóta W. Árpád, aki a legutóbbi produktumában feltalálja -- hogy Ausztria nem Magyarország (habár az argumentuma maga nem ér egy petákot sem). "Magyarországra visszajönni: szar" -- írja a neves újságíró a hozzá méltó trágársággal nyíltszívűséggel, amelyből csak az derül ki, hogy még mindig nem érti Magyarországot, ahogy nem érti, hogy a nem értése hogyan járult hozzá ahhoz, hogy az országot olyannak találja három hónapnyi éducation sentimentale után, amilyennek. A föladata ugyanis számtalan éve már az ország megértése lett volna, hiszen a közéleti-politikai munkássága mégiscsak e körül forog. De TWÁ is csak egyike azoknak, akik megéltek idáig a bon mot-k és az igénytelenség kombinációjából -- ellenben azzal, hogy reprezentálja a magyar baloldali-progresszív köztudomást az országról, nagyon is jelképes a hasznavehetetlensége. (Lásd fent.)

"Stanislaw Lem űrhajósa rázós hazatérése után végül a szerelemben talál megnyugvást. De ez nem járható útja egy olyan országnak, amely a seggfejségre alapozza a stratégiáját." -- vonja le a konklúziót. Nem kell érzékenység a magyar klasszika iránt, elég a minimális olvasási kultúra ahhoz, hogy lássuk, mennyire fölösleges ez a mondat. Amely TWÁ konklúzióját -- "meg kell keresni újra, mit is lehet szeretni ebben az országban", aztán "megvédeni, ami szerethető maradt" -- legfeljebb a moralizálás, valójában a cinizmus iskolapéldájává teszi. Talán TWÁ számára is eljön lassan az idő arra és talán lesz ennek majd írásos nyoma is, hogy eldöntse, a vájt fülű ötezret kívánja továbbra is szórakoztatni, akik harminc éve a lájkokat osztogatják, de -- az eredményeiket, konkrétan a versenyképes politikai ismeretek és narratíva hiányát látva -- magabiztosan nem értenek semmit, vagy elkezdi komolyan venni magát és a hivatását, és a nemzetnek ír. Neki, ha már egyszer róla. Merő udvariasságból.

A hölgyek-urak potenciális csillag voltukat a holdbeli sorsa cserélték fel és most csodálkoznak, hogy nemhogy nem világítanak, de levegőt sem kapnak. De levegő után kapkodva és fuldokolva is még mindig legföljebb Orbánon köszörülik a nyelvüket a nemzethez való "leereszkedés" helyett (szolgálat? ugyan!). Máig abban az illúzióban ringatóznak, hogy ha Orbán megy, a balsorsuk is távozik és visszaáll a világ rendje. De a világ rendje sosem volt az ország rendje, az ország rendjével meg nem foglalkoznak. Aztán meg a színvonal, hölgyeim és uraim, a színvonal! A további publicisztikai színvonalesés ilyen kritikus időkben éppen azt a hatást éri el, mint az ellenzéki pártpolitika színvonaltalansága: a rendszert erősíti az ellenzéki szavazók kulturálódásának akadályozásával és -- ehhez az oldalhoz beszélve -- a progresszív modernizációs alternatíva nyelvének és ethoszának elfojtásával. A hazai haute société szalonjai a tehetségtelenség és a méltatlanság kamarái. Kár, hogy nincs Balzacunk, Flaubert-ünk vagy legalább egy új Mikszáthunk, hogy tanuljunk magunkról -- hanem csak vannak, akik vannak, egymásnak tetszelegve.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5513534163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.30. 12:54:21

Ahol a TWA-knak rossz, ott jó a kisembereknek - alapvetően ebben az egyetlen mondatban össze lehet foglalni véleményemet a cikkről.

Szóval igyekezzük a lehető legrosszabb országot teremteni a TWA-fajtáknak, s boldog országot kapunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 13:37:49

""Orbán Viktor rájött arra, hogy nemcsak nem elég erős a kádárizmus transzcendálásához, de érdemes ezt a tényt a maga javára fordítania, mivel – több alább érintendő okból is úgy tűnik – a kádárizmus bizonyos értelemben maga a jövőnk. [...]

Írtam ezt a szöveget a Magyar Nemzetbe 2005. április elsején"

Ez elég korrekt: a Nagy Recesszió _előtt_ (még a gazdaság felszálló ágában) megjósolni azt, hogy az ország jövője szocialista (etatista-kollektivista) igen jó analitikai és prognosztizációs képességekre vall.

2017.12.30. 17:05:56

@neoteny:
én már 1991-ben megjósoltam!(igaz analitika nélkül, csak megérzésre), de eladtam a lelkem a zasszony és a gyerek kedvéért, ill egy nagyon kedvezményesen, valami posztkádári támogatással olcsón megkapható lakásért.
kint voltunk lajtántúl és fölmerült a kérdés, minthogy tudtam volna munkát szerezni odakint.
végül is a mellette és ellene érvek közül a kettőjüké győzött meg, holott megmondtam(azóta is emlegetem nekik olykor, ha nekem mernek panaszkodni a fönnállóról), hogy a nemzet janibácsija tökéletesen helyesen mondta és, ez baloldali és konzervatív jobboldali szemszögből is igazolható: magyarországon sosem lesz burzsoá demokrácia.
az ezen kívüli gyakori említéseim közül még feltétlenül kiemelném a 2006-os választások előttit, amikor leüvöltötték a fejem, h a szocik, a szocik, a szocikra kell szavazni, én meg szépen fölmondtam nekik előre gyursán későbbi öszödi beszédének a tartalmát felibe/harmadába, mint ami a szociktól várható.
persze akkor is azt proponáltam, h húzni el innen a retkesbe, mivel mint eredendően baloldali érzelmű sem lehetséges tetteket, sem ehhez megfelelő társakat, közeget nem tudtam érzékelni, ami alkalmas lett volna a szükséges változásokhoz. bármilyen szükséges változáshoz.
valójában magyarországon egyedül baloldali értelemben lett volna indokolt szabadságharc azzal a szépséghibával, hogy nyitásnak a saját hivatalosan regnáló baloldali elitetjüket elzavarni a francba. . . ennyi elég is.
nincs igazi baloldal, nem lehet igazi polgárság sem.
nem tudok elképzelni sem olyan alázatot, sem tettvágyat és azt követő cselekvést ami ne ellenérzést és szembefordulást eredményezne pont azokból, akik a legjobban rá lennének szorulva a baloldal megerősödésére.
minden áldozat hiábavalónak bizonyul a végén.
Magyarországon sosem lesz burzsoá demokrácia.

abudabi15 2017.12.30. 17:42:59

Inkorrekt, lekezelő, frusztrációktól hemzsegő írás. Aki nyomon követi hafr írásait, tudhatja, hogy már kétszer lemondott a blogolásról és az országról is és ennek bizonyságát is adta számos interjúban. Adódik tehát a kérdés, hogy a kedves szerző miért egy másikba száll bele, akinek soha semmi köze nem volt az úgynevezett baloldali-liberális elithez. Ja, igen, meg is van a megoldás: mindenki hülye, csak Béndek okos. Már megint.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 17:45:14

@Bánegressy:

"a nemzet janibácsija tökéletesen helyesen mondta és, ez baloldali és konzervatív jobboldali szemszögből is igazolható: magyarországon sosem lesz burzsoá demokrácia."

Kádár János beszéde Kisújszálláson 1957. augusztus 20-án:

[...]

A Kunság élete, a kunsági dolgozók élete évszázados harcok tör­ténete. Ez a harc része az egész magyar nép, az egész magyar paraszt­ság harcának. Ebben a harcban az urak évszázadokon át nagyon sok győzelmet arattak, de végül a nép kerekedett felül, a nép győzött és az a vereség, amelyet Magyarországon 1945-től az urak elszenvedtek, az utolsó halálos csapás volt. (Éljenzés és taps, ütemes taps és fel­kiáltások: Éljen a párt!)

Tisztelt hallgatóim! Magyarországon most a munkások és a parasztok a hatalom urai, és ez soha nem fog megváltozni. [...]

Ma a világon 13 ország­ban, köztük olyan óriási országban, mint Kína, és kisebb orszá­gokban, mint például Albánia, összesen több mint 900 millió em­ber valósította meg a munkások és parasztok államát, és ez már olyan hatalom, amelyen a régi világ urai nem tudnak többé erőt venni. (Ügy van! Ugy van! Taps.) Ők támadhatnak — fognak is még támadni — de győzni többé nem fognak. (Taps.)

[...]

www.munkas.eoldal.hu/cikkek/kadar-janos-beszedei/kadar-janos-beszede-kisujszallason-1957_-augusztus-20-an.html

Moin Moin 2017.12.30. 17:47:42

"Kár, hogy nincs Balzacunk, Flaubert-ünk vagy legalább egy új Mikszáthunk..." - azért te is lenézed a magyarságot, "nem kicsit, nagyon"! Balzac és Flaubert semmivel sem különben Mikszáthnál, csak más közebből jöttek és más közegről írtak. Már Esterházynál sem tetszett az a megjegyzése, amelyben Flaubert-et Mikszáth fölé pozícionálja általában - bár ő legalább azzal a kiegészítéssel, hogy van, amit meg Mikszáth tud és Flaubert nem.

Mára kiderült, hogy míg Balzac és Flaubert XIX. sz-i Franciaországa teljesen érdektelenné és túlhaladottá vált, mint irodalmi téma és olvasnivaló – mivel nem lett belőle mítosz -, addig a Mikszáth írásaiban szereplő magyar késő XIX. sz., vagy épp a kuruc-kor képes volt „mitikus korrá” válni. Ezért, legyünk őszinték, a két frank úr mára csak az Esterházy-féle vájtszeműeknek „izgalmas” – Mikszáthon ellenben ma is el lehet gondolkodni, méghozzá szórakozva: mivel nem csak annyi a mondanivalója, hogy „szar a világ!” Az első két író csak realista – de az élet az optimizmus nélkül nem élet, Mikszáth pedig optimista tudott maradni. A két nagy realista sosem mert volna olyasmit leírni, hogy „Magyarországot minden évben kifosztják, de nem bírnak vele, mert minden évben újra kezdődik a gazdagsága. A szép, vidám, nevető május előjön és mindent visszahoz megint…” Egy ország rendbetétele is az optimiumussal kezdődik-kezdődhetne a "csak realizmus" ehhez édeskevés...

2017.12.30. 18:05:56

@Moin Moin:
igen. ez addig így van, amíg elég(volt) nagyjából, amit az agrárium meg tud termelni.
én ma egyedül Cholnoky Lászlót porolnám le.
a korai műveitől az itt élni épp ésszel nem lehet, az innen menekülni sem lehet és a nem megoldás_alkohol pusztító hatásának szemléltetéséig.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.30. 18:16:44

@Moin Moin: na, begombáztál szilveszterre :) helyes, helyes -- ellenben a nevezett szerzők citálása az adott kor társadalomkritikáját lett volna hivatott jelezni, tudod Comédie Humaine, publicisztikák, pamfletek, ilyenek, talán Marxot hagytam csak ki a Louis Bonapartéval, hogy kerek legyen a francia kép -- persze így sem az.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.30. 18:18:05

@abudabi15: öt sort azért meg kéne tudni írni koherensen, mert ez a lekezelésnél is rosszabb

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 18:33:38

@HaFr:

Egy ma született trolltól már az is cukiság, hogy tud írni.

2017.12.30. 18:43:06

@neoteny:
'57-ben még élete nagy diadalának örvendezett így(sok akasztáson még innen), de felette is és a szovjet birodalom felett is jócskán eljárt az idő '89-ig, mire kiderült, h a birodalom nem a munkásosztály és szegényparasztság paradicsoma.
nem hinném, h neki, mint birodalmi helytartónak lett volna különösebb önreflexiója, de annyit tudhatott, hogy amit itt az "eszme" nevében elbarmoltak az nem egy egyszerű zsákutca. hiábavalóság visszamenni az elejére,
h hátha onnan majd(pláne, ha újra csak belemenni tudunk)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.30. 18:44:04

@neoteny: lehet, h oroszból fordított?

bádogos 2017.12.30. 19:03:59

"Talán TWÁ számára is eljön lassan az idő arra és talán lesz ennek majd írásos nyoma is, hogy eldöntse, a vájt fülű ötezret kívánja továbbra is szórakoztatni, ..., vagy elkezdi komolyan venni magát és a hivatását, és a nemzetnek ír."

Nagyon olcsó ziccer, de azért megkérdezem: Neked, kedves Péter, van ötezer (vájtfülű, vagy akármilyen) olvasód? Mert amit a blogodon boncolgatsz, az a nemzetet, mint olyat, piszkosul nem érdekli - túlnyomó többségük a létezéséről sem tud.

Az egész fikázást teljesen iránytévesztettnek érzem. Biztos van afrikai ország, ahol az a legfontosabb vitatéma, hogy a boszorkánysággal megvádoltaknak a kezét vagy a lábát vágják le először. Ha akad köztük egy szerencsétlen, amelyik mindenáron gépészmérnök akar lenni, az a valóságtól elrugaszkodott álmodozó holdkórosnak minősül, de - vessen bárki követ rám - egyedül az ő fejében felderengő álom ér az egész tömegben valamit, a többieknek meg az egész sorsa holtbiztos kudarc, akkor is, ha ezt egy adott pillanatban még nem értik. Nem lehet minden közösségen segíteni, időnként a katasztrófa elkerülhetetlen.

abudabi15 2017.12.30. 19:30:21

@HaFr: mesélj, hol van az inkoherencia? Csak nem egy gőgös jobboldali értelmiségi vagy, aki (ugyanúgy, mint balliberális társai) lehülyézi azt, aki nem ért vele egyet? Nem te vonultál vissza kétszer? Nem te sírtál, hogy nincs még itt az ideje a változásnak? Semmivel nem vagy különb, mint akiket kritizálsz - csak az a különbség, hogy te polikusként meg is buktál, értelmiségiként meg nagyon marginális vagy.

@neoteny: visszautasítom a magatartásodat. Próbálj meg érvelni, és elképzelni, hogy utálom a Fideszt és Putyint is. Szabad európai polgár vagyok, aki kritikus a magyar értelmiséggel.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.30. 19:45:12

@abudabi15:

"visszautasítom a magatartásodat"

Szigorú vagy, de kegyetlen.

"Próbálj meg érvelni"

abudabi15
0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2017.12.30. óta tag

ijontichy 2017.12.30. 19:50:40

@poszt: Hát... izé... úgy tűnik épp rúgott rajtad egyet a sors. Ez azonban nem ok arra, hogy hülye posztokat írogass :-/
Worluk azért letett valami újat a saját szakmájában. Például számomra a legkiválóbban használja a magyar trágárságot. Szinte soha nem öncélúan, mindig funkcionálisan (ha esztétikájában nem is ér fel druszájához, a Lőwyhez (aki mellesleg nekem is druszám, de én nem vagyok a Tótáé ;-) ).
Mindig emlékezetes marad, ahogy a kezdetekkor - asszem kétmillát érően - küldte el melegebb éghajlatra azt a faszit, aki nem átallotta magát a Hegyvidék polgihivatalának aulájában egy méretes, láthatóan egyedi gyártású táblán reklámozni eképpen: "Mitnyan György Polgármester Úr". Így, nagy Pével és Úval (a "rosszlábú nők" kiszólásról nem beszélve, bár lehet, hogy a mai vakkomondor színvonalat elnézve, akár vissza is sírhatjuk :-/). Szóval abban az országban TWÁ egész jó színvonal (sajnos, hogy így van, mert az lenne a jó, ha ülne a poszt). Tetejébe keresztatyám életművét is egész jól ismeri. Még egy jó pont :-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.30. 19:52:03

@bádogos: nem baj, jól elvagyok, köszi, és mivel a posztot sem érted -- @abudabi15: ma született kollégáddal karöltve --, ti. hogy miféle alapvető összegfüggés van az ország állapota és a között, hogy kis mennyire ismert --- semmivel sem tudtál volna jobban igazolni engem

abudabi15 2017.12.30. 19:54:38

@neoteny: kár érted. Azzal, hogy véded a szerzőt ebben a vitában, neki ártasz. Tudod milyen szereptévesztéses szegény.

@HaFr: mosolyogj nyugodtan. Elnézve a politikai és a szerzői karriered, mosolygok rajtad én is eleget.

abdul hackeem 2017.12.30. 20:13:38

unionista sanyijának tökéletesen megfelel bonmotnak az unimukk.
A sanyik pedig nem ötezren vannak ebben az országban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.30. 20:16:45

@abudabi15: te is csak egy vagy az uncsibb trollok között, mindegyik a végén -- jellemzően két mondaton belül -- az ad hominem érvelésnél végzi, de azért valami okból mégis itt eszi őket a fene, tipikus, innen a mosoly -- a posztot láthatóan nem érted, csak védsz benne az egész szempontjából teljesen lényegtelen karaktert

abdul hackeem 2017.12.30. 20:20:38

@abudabi15: Mongyő, ki lehet itt, ki előtt borulhatunk le?

abdul hackeem 2017.12.30. 20:35:56

Ezt írja TWÁ: "Sokat mesélek a fiamnak a nyolcvanas évekről, amikor én voltam ekkora. Arról, ahogy kifelé tárultak a kapuk. Ahogy ujjal kezdtünk mutogatni a piacon grasszáló szovjet tisztekre. Ahogy a hatalom visszavonult, és beismerte, hogy a zöldséges jobban ért nála a kereskedelemhez, és a tanár a tanításhoz. Ahogy rácsodálkoztunk arra, hogy a hanyatló Nyugaton mennyivel jobban élnek az emberek – sőt boldogabban. De azért boldogok voltunk mi is, mert egyre biztosabb volt, hogy odafelé tartunk, és ez lesz a jövőnk."
Ez egy életérzés volt, szerintem mindenkié. És mi van ma? Ma ujjal mutogatunk rezsiszilárdra, a nemzeti gázszerelőre, offshorelovagokra és nem történik semmi. Ha nyugatra utazom, ugyanazt érzem, mint TWÁ.
Ugyanazok a seggfejek vannak a húsosfazék körül, maffia módszerekkel nyúlják le az adónkat, foglalják el a stratégiai iparágakat és pozíciókat.
Mégis, mit kellene írni a nemzetnek? Kellemes Ünnepeket kívánok, vagy mit?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.30. 20:40:26

@abdul hackeem: bocs, miért kap ezért az "utca embere" színvonalú látleletért nyilvánosságot, ha nem azért, mert tagja egy teamnek? Emellett -- megengedem -- nem minden írásnak kell egyformán jónak lennie, de csak ez jön ki 15 év produktumából, mióta TWÁ-t ismerjük: 80% fikázás, 15% jó sváda és íráskészség, 5% tanulság, 0% jövőképes tanács / roadmap / to do lista

abudabi15 2017.12.30. 21:01:47

@HaFr: már háromszor leírtad, hogy nem értem, csak sajnos azzal maradtál adós, hogy mégis mit. Persze maga a poszt is erről szól: más hülye, nem érti. Miközben (ismétlem) TWÁ sosem volt, nem is képzelte magát sem Konrádnak, sem Hellernek, hanem egy kapitalista liberálisnak, aki írta a posztjait, akár te - minden eredmény nélkül. De számon kérni rajta az ország nem vezetését enyhe túlzás - s itt lép a képbe, hogy te is megpróbáltad és semmire nem jutottál vele.

Nagyon szívesen kitartok hűséges trollodként, hogy mit kéne érteni, mi volna a dicsőséges út, amit mindenki más nem ért és miért kevered TWÁ-t a Konrád Györgyökkel.

Lavinia Pinkerton 2017.12.30. 21:18:18

@HaFr: De. Igazad van. Tagja egy teamnek. A mandineresekkel jóbarátja, csak kiválasztották ellenzéknek.
Jól látod, hogy nem érdemei miatt kapja a nyilvánosságot, hanem a brancsba való.
Ha kinyírják a valódi ellenzéket és letiltják a médiából, akkor csinálniuk kellett ilyen ellenzéknek látszó valamit, aminek a legfőbb feladata, hogy szétkúrja a megjelenő ellenzéki reményeket és személyeket.
Több ilyen figura is dolgozik nagy megelégedésére a fidesznek. Tótavé, tgm, jótündér, kettősmérce, hogy csak néhányat mondjak.

Lavinia Pinkerton 2017.12.30. 21:31:06

Három hónapra külföldre távozik, aztán vissza a mókuskerékbe.
A pártállam visszavárja.
Megél a provokatív kis pamfellekből, akárcsak a többi, és életfogytos állása van a pályán.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.30. 22:14:02

@Lavinia Pinkerton: nem kommentálnám a konteó részét, nem is hiszek benne, engem csak aktuális szellemi produktum zavar (TWÁ pedig csak mint reprezentáns szerepel ebben)

Tamáspatrik 2017.12.30. 22:21:23

Ajánlom az Index írását: index.hu/gazdasag/2017/12/30/ev_chartja_grafikon_2017_valogatas_legjobb_kozgazdasz_elemzo/
ebből a 10-11-es pontot. Az Orbán rendszer elosztás terén aránylag jó teljesítményt nyújt, a baloldalhoz képest mindenképpen. Magasabb a munkabérek aránya, ergó jobban képes emelni az életszínvonalat.
Ami hátránya, hogy nem képes megerősíteni a fundamentumokat, a késői Kádár-korhoz hasonlóan. Hosszú távon bukó. Argentína és Venezuela is feldereng a láthatáron...
Ergó: ha nem akarna rezsimet építeni, csak kormányozna, akkor még jó is lehetne. A gond a hosszú távval van. Mennél tovább marad, annál merevebb a rendszer, annál károsabb.

jotekony koc 2017.12.31. 06:32:50

@HaFr: Az Indexben még fideszes tulajdonosok alatt verbuválódtak, Orbán hatalomra juttatásáért dolgoztak rengeteg véleménycikkel ő és a barátai. Talán tudod, kik voltak az Orbánt hatalomra segítő indexes újságírók. Ujj Pétertől Megadján át Török Gáborig mind egy baráti társaság.
Onnan került a hvg-hez ez a fizetett véleménycikkes, fizetett blogger. Akkor, amikor a Hírszerzőt megszüntették és a Hvg is a fidesz alá került. Kellett oda egy álbaloldal az igazi helyett.

Furcsának tartom, hogy a baloldali pártokat mind el tudod képzelni a fizetett ellenzék tagjaként, de az örökre bebetonozott újságírók, bloggerek, véleményvezérek ebben a felcsúti média uradalomban neked szabad személyiségnek tűnnek.
Számomra már csak az az ember tűnik szabadnak, aki rég abbahagyta az irkálást. Mindenki más a rendszer része.
Hiszen, ha nem lenne, a fideszesek már elhallgattatták volna, ahogy másokat.

Mostly Harmless 2017.12.31. 08:07:55

Emlékeim szerint a Visszatérésnek egyáltalán nem az a befejezése, amit TWÁ leírt. Ami a konklúzióját is teljesen hamissá teszi.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.12.31. 10:36:44

Érdekes lehetett az a három hónapja TWÁ-nak. Na most, ha összeszámolom a több tucat három hónapjaimat nem találok benne egyetlen egyet se, amikor ne éreztem volna, haza értem, miután megpillantottam a templomunk tornyát, annak ellenére, hogy Vikor, Feri, meg a jó ég tudja kicsodák. Van egy óriási különbség HVG-s cikk szerzője és köztem. Én úgy gondolom, teszek (a távollétemmel is) valamit, ami jobbá teszi a hazámat. Úgy tűnik, neki ez nem sikerült. Meg kéne próbálja, újra, meg újra. Több, mint egymillió sors-társam próbálta, próbálja. Fog ez menni, csak hinni kell benne.

Szebb és jobb évet!

2017.12.31. 12:14:34

@ijontichy:
úgy hívják, hogy gonzeaux újságírás. ami minden elemében egyezik göbbelsi propagandával. a vitában semmi konstruktívat mondani, hanem destruktív módon megsemmisíteni az ellenfelet. ugyanezt csinálja twá és társaik az egyik oldalon, mint bayer és társaik a másikon. csak ebből nem politikai váltógazdaság következik, hanem az egyik tábor tartós uralma. amire a másik azt mondja, hogy kitört a fasizmus. de ez egy modern kori vallásháború, amiben vagy a magyarkodás győz, vagy a magyarellenesség. és magyarországon nem meglepő módon a magyarkodádás győzött. ami a másik oldalról antiszemitizmus. csakhogy orbán ügyes hatalomtechnikus. lecsendesítette a jobbikot. és kiegyezett az izraelitákkal. zsinagógákat újítanak fel. és kitüntette bayert. eddig legalábbis ügyesen keveri a kártyákat. a ciklus elején a csendes kiigazítás után a keresletélénkítő politikai sikereket hozott. kelet-magyarorszon a szakmunkás bérek másfélszereződtek. gyermekkedvezménnyel megkétszereződtek. persze továbbra is probléma az elvándorlás. de a nyilvánvaló visszaélések ellenére is elég sokaknak tetszik az új rendszer. az ellenzék lényegében semmiféle alternatívát nem kínál. konkrétan a semmit kínálja. orbán pedig egységet. amit egyre kevesebben elleneznek, mert mégis mi végre ellenezzenek.

Janossz 2017.12.31. 12:42:26

@digipenna: " nem találok benne egyetlen egyet se, amikor ne éreztem volna, haza értem, miután megpillantottam a templomunk tornyát "
Te biztos helikopterrel jársz haza, háztól házig...
Mások meg mikor hazaérnek a rozmaringos falujuk tornya helyett a Keleti Pályaudvar szutykos, lerohadt épületét, a hegyeshalmi Gate of Balkant, vagy a festői ferihegyi vasúti megállót látják elsőként.
El is önti szívüket a büszkeség.

Janossz 2017.12.31. 12:44:09

@444: " nem meglepő módon a magyarkodádás győzött."
Ha ezért se kapsz Kazinczy-díjat, nincs igazság!
Magyarkodádá, elég kifejező.

2017.12.31. 13:38:14

@digipenna:
mutasd az utat polgártárs!
@Janossz:
apróposta, mikor nevezik már át végre a nyugati pályaudvart is ?
Moszkva ugye megbukott(bár lehet, h most jön az osztályismétlés)
a nyugat bukásra áll. erősen.
legalábbis az előző bukottról elnevezett tér átnevezői szerint.
vagy megvárjuk a bizonyítványosztást?

gono 2017.12.31. 15:14:53

@abudabi15: basszus, hát pont ezt akartam én is írni.

és bizony a diszkusszió itt messzire vezet.

.. és nem látom lehetségesnek, hogy elkerüljük az antiszemitizmust kérdését, ha tisztességesen végigszálazzuk a dolgot, úgyhogy ma inkább kihagyom.

Janossz 2017.12.31. 16:17:14

@Bánegressy: Ahogy ez kinéz, lehet, hogy Keletibb Pályaudvarra keresztelik, ha már onnan mennek keleti irányba a vonatok...

2017.12.31. 19:33:55

tessék! itt van egy néni, akinek vannak gondolatai, hogy miként lehetne némi merészséggel a haute soceté kamráiból kimozdulva azokra fókuszálni, akik rosszul szavaztak és várhatóan mindig rosszul fognak ez ellen a társaság ellen(miközben inkább csak magukkal basznak ki).
amerikában!
www.slate.com/articles/news_and_politics/interrogation/2017/06/advice_on_how_to_talk_to_the_white_working_class.html
egyelőre nem tudjuk, hogy ebből itt valami használható-e?
BEWACHE
(vagy jobb úgy, h boo-ache?)

Khonsu 2018.01.01. 00:16:07

Idén eljön amiről beszéltem.

B.U.É.K.!

(És Isten irgalmazzon mindannyiunknak...)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 00:23:27

@Khonsu:

A szingularitás? De hát az izgi lesz! :)

Khonsu 2018.01.01. 01:55:30

@neoteny:

Nem, a szingularitás még kissé odébb van. :)

Az, ami abba az irányba rendezi a dolgokat, mondhatni az új totális ideológiai rendszer, ami megveti a technológiai konglomerátum, az "új Nyugat", és végül a szingularitás alapjait.

Ami vagy "aranykorhoz" vagy az emberiség kihalásához vezet.

Khonsu 2018.01.01. 02:06:24

@Khonsu:

Az új "vallás" ahogy unionista mondaná.

2018.01.01. 09:18:13

@Khonsu:
nem hiszek a nyugat felsőbbrendűségében. a nyugatos vagy akár keleti (japán, koreai, tajvani, hongkongi, szingapúri, maláj) technokrácia feltétlen ki tudná vagy ki akarná szorítani a globális pénzvilágot. két okból. az nyugat-indoeurópaiaknak a gyarmatosítás a törzsi tudatuk. a távol keleti birodalmaknak pedig az, hogy kereskedelmi háborút vívjanak egymással. és döntően ez uralja az északi féltekének gazdaságát. és ezzel áll szemben magyarország. ahol a lakosság döntő többsége lokális kapitalizációban érdekelt. csak sajnos ezekből mostanság vallási-faji alapú ellentétek, etnikai konfliktusok következnek. és szerintem ez az évtized (2018 is) nagyrészt erről szól. a zsidózás csúcsra lett járatva (nem mellékesen zsidók által, mert ugye a közel-keleti technokrácia is úgy juthat relatív vagy abszolút pénzügyi előnyökhöz, hogy az amerikai demokratákat visszaszorítják. ezt használta ki orbán. és ezt használták ki az oroszok). de továbbra is kérdés a cigányság integrációja, a határmenti és a határon túli magyarok. és az, hogy a kárpát-medence képes-lesz összekapcsolódni az alpesekkel. 2017 volt az osztrák-magyar-zsidó kiegyezés 150. évfordulója. ebből lett egy csendes kiegyezés az izraeliták valamint a jobboldal és a szélsőjobboldal között. egy hangos kivégzés. a másik oldalról egy hangos kivégzés: a soros elleni kampány. 2018 ausztria-magyarország szétesésének századik évfordulója.

2018.01.01. 09:49:08

(csak hogy világos lehet. a gyarmatosításhoz és a kereskedelmi háborúhoz is három dolog kell: pénz, pénz, pénz. tehát a nyugatiak és a távol-keletiek egész egyszerűen nem érdekeltek abban, hogy a globális tőkepiacot felszámolják). magyarországon a népesség döntő többsége viszont abban érdekelt, hogy ezt korlátozza. és meginduljon a lokális kapitalizáció. a legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy a dunai német technológia és bécsi pénzpiac jöhet feltéve, hogy előbbi elfogadja a vegyesvállalatokat, utóbbi pedig a duopol jogokért fizet. és ez esetben a többieknek (briteknek, franciáknak, hollandoknak) azt lehet monddani: aus. csak ehhez indiaiakat, koreát, japánt kellene kivásárolni, ami nem lehetetlen. csak közben még ott van az óriás paksi beruházás. kínaiak, és izrael. annyi felé lett az ország tárva kinyitva, hogy kistérségek felől indulhat meg a fejlődés. alacsony technológiai szintről indulva. a helyi ipar elérje az 1950-es évek amerikájának technológiai fejlettségi szintjét. reálisan ez a cél. és mindeközben nagytérségi központok kapcsolódhatnak a modernizációba (nagyjából a 2000-es évek amerikájának szintjén). de leginkább csak (szövetségi) állami segédlettel. szóval egy államvezérelt fejlődési pálya valószínű, amit városi (városállami) keretek közé lehet lebontani. amihez képes kapcsolódni a vidék. a reális cél, hogy a lemaradás a világ legfejlettebb részétől 20-30 évre csökken. a jelenlegi 100-150 éves lemaradásról.

egy példát mondok. magyarországon először debrecenben volt városi vasút. sőt a monarchiában először. a bécsi gőzvasút nem ment be a városközpontba. persze, mert nagyon füstölt. de a debreceni gőzös bement. a belvárosban nem állati, hanem gépi erővel történő közélekedés van. ez a monarchiában először debrecenben valósult meg. maga a császár is felült a városi vasútra. és kossuth nem forgott a sírjában. mert még élt a számüzetésben. a református nagytemplomban ugyanezen a debreceni polgárság nyomására detronizálták ugyanezt a ferenc józsefet. csak közben volt egy kiegyezés. azért harcoltunk. mert a nyugat nem kívánt egyezkedni.

na most debrecenben vasútat lényegében még mindig gőzhajtásút gyártanak. az erdei kisvasutat, a zsuzsi vonatot szerelik. na jó, van egy mk48-as dízel. és van 11 ganz villamos. ezek az utolsó magyar fejlesztésű villamosok debrecenben futnak. tehát a cél az, hogy csak 20-30 év legyen a lemaradás. vagy 50 év. sanyi szerint ilyen régi bmw-t kellene utángyártani, illetve újratervezni.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/BMW_30_CSL_1973_orange_vr_TCE.jpg
reálisan ez lehet a magyar népautó. csak persze erre budapesten azt mondják, hogy na ne. ezzel lényegében csak konzerválnánk a lemaradást. leváltják a geci orbánt. és úgy budapest világvárossá válik.

screpes 2018.01.01. 10:12:03

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
@HaFr:

Birca, megint szörnyűt írtál. (ami rossz tóta W-nek az jó a kisembereknek").
Tételezzük fel, hogy vannak kisemberek, akiknek rossz a soruk, és ők maguk is annak ítélik meg, annak ellenére hogy TWA elszenvedi a hazautazást... Vannak ilyen kisemberek, Ők saját helyzetük megítélésében nem tévednek, náluk ez már közérzeti elem, s csak a számuk lehet kérdéses, vagy vitás.....
 Szerinted TWA  kisembereinek fordítva "jó": ha TWA a  sorok közt, betűkben szenved, akkor az a plebsznek oké...
Pedig az eredeti tétel csupán annyi volt, hogy szegények tehát vannak, s Tótának is fáj az a látvány, amiért "szar hazajönni" akár gazdagon is...

Birca, te mindig kapva kapsz az alkalomhiányon:
- ami jó bircának, az baromság, - mondhatnám expressis verbis

De hagyjuk. Fontosabb, hogy
figyelmeztetés ez Hafr-nak is, adalék a munkásságához : ha tényleg oly okosakat ír, minek ujjong ez a bulgáriai kotorék? Milyen elemzői folyamat, aminek végére a bolgár konzervatívok közé áll. , és szemben láttatod vele, a maradványharcos jóagyú és jókezű publicistát, TWA-t, elítéltetve.
Besorolnád őt is egyezőn a progresszióba, mer olyan kvázibalosak...

Tudom a publicista, miként a blogpublicsta is, csak az igazságával jegyezte el magát, nem a szimpátiáival, arctalaan, az az ellenfele, akanek van arca... outputok bevallottan csak háztartási, belső használatra vannak,

A blogszerzőnek számot kéne vetnie ezzel, mert miközben egyenleget von ismét progresszivistáékról hogy kevés és káros a produkciójuk szellemi erkölcsi téren is, lázasan tekeri vissza UGYANAZT a biciklit...A konzervativ közösség magvaváló, de legalább azt hiheti, hogy ő a mag.
Igaz a publicistáknak nem kell hatékonysági vizsgát tenni minden sorukkal.. de akkor TWAnajk sem kell, nem kellene számonkénri rajta.

Olcsó dolog azzal érvelnem, hogy lám, Béndek sem.. de miért ne lehetnénk mi is olcsóak?
El lehet e várni, hogy a publicisztikai hevülat a Várba Táncsics börtönéig menetrendszerűen, mint 1848 ban, - repítse 12 ponttal a fiatal kávéháztöltelékekt, hogy aztán Táncsicsot kiszabadítván magukat fogják kocsija elé (hámot, hevedert a fidedsz adja!, !!),
El lehet várni, de csak akkor, ha a másik hámban lóállásban a konzervatív szekció teszi a csodát. Lőállás, vagy lóállás?! Vagy csak séta a budai Várba?
Nem síma séta, mert vannak befutók, ilyen mpndjuk Vona, Karácsony, és a maga helyén TWA is, őt nem a bécsből hazajövős írás tette emlékezetesssé.
-
Sokat helyeseltem itt, kedvelem, és tisztelem a szerzőt, de ettől még Béndek nem lett zsürielnök.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.01. 10:21:02

@screpes:

TWA egy bizonyos érdekkör képviselője. Ami ezeknek jó, az nem jó az átlagembereknek. Mit nem lehet ezen érteni?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 10:24:18

@444:

"három dolog kell: pénz, pénz, pénz. [...] szóval egy államvezérelt fejlődési pálya valószínű"

Egy eredeti ötleted sincs: ezt is maxval bircamantól loptad. Ő már dec. 27-én megírta:

"Állam + pénz. Ez kell a nagy fejlesztésekhez."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.01. 10:24:41

@screpes: egy mellékes célom a progresszivista önkritika és önismeret költögetése, rávilágítani a jelenlegi erkölcsi és szellemi teljesítményük improduktív voltára -- ez teljesen más, mint a bircáé

screpes 2018.01.01. 12:16:28

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: azt nem értem, hogy nem igaz....
Máris. az éj leple alatt átírtad a saját fogalmaidat: a kisember (akiről korábban írtál), nem átlagember, és nincs is olyan, hogy átlagember: Milyen ismérvek alapján lehetne az?

TWA azonosítható valamely érdekkörrel..
Bizonyára, meg lehet próbáln.
De akkor melyik is lenne az?
És kritérium lenne az is, hogy MÁSIKAKKAL nem azonosítható.
Én erről írok: a hamisságodról , mert melléhordasz.

screpes 2018.01.01. 12:19:51

@HaFr:
Igen, tisztában vagyok vele.
De olyan hónapok jönnek, amikor meg kell nézni kiknek okozol kárt.
Igen, más, mint amit írsz, mint Birca "igazságai", de lám, ő máris jól forgathatja, és a kártételek kizárása nem csupán TWA-val szemben "norma".

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.01. 12:40:39

@screpes:

TWA a liberális komprádor csicskaértelmiség része, ezt az érdekkört védi.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.01. 12:41:57

@HaFr:

Elvtárs, rád szóltak, hogy elhajoltál a pártvonaltól! Óvatosan, mert a végén még antiszemita lesz belőled!

jotekony koc 2018.01.01. 12:51:38

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Érdekkör tagja te vagy.
Mert te egy kormányzati propagandagépezet vagy.
Egy szék, egy pc és egy munkahely, ahol váltják egymást a dolgozók.
Ahogy a többi nick is, akiknek három műszakban éjjel-nappal pörög a szövegszerkesztője, hogy a zagyvasággal mindent beborítson.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.01. 12:56:58

@jotekony koc:

Még sose dolgoztam egyetlen kormánynak, politikai érdekeltségnek se.

Egyetlen ember vagyok, senki más nem fér hozzá a nikkemhez.

jotekony koc 2018.01.01. 13:03:33

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Nem tudom ugyan, hogy mit értesz fideszül komprádor alatt, de azt gondolom, van ilyen fideszes csicskaértelmiség, amelyik a maga érdekét védi.
Liberális is meg konzervatív is, komcsi ügynökhálózat is, mint például te,
de tehetségtelen művészek is, és a legtöbb mégis a belterjesen szaporodó vidéki boxos klán, mint a földszerzéseik mutatják.

jotekony koc 2018.01.01. 13:15:11

@HaFr: Na, de ezek nem szellemi teljesítők, csak szórakoztatók, ahogy Pumped Gabó, vagy Puzsér Róbert.
Ha megkapják a pénzüket, naponta három marhaságot írnak, vagy tizet is.
Ahogy sok kommentelő és blogoló is képes hülyeségeivel elszórakoztatni az olvasókat, úgy az indexes és egyéb irkafirkálók és véleménybohócok is képesek.
Ezek az újságírók és celebek nem képviselnek semmit és senkit.
Talán csak az őket eltartó pártállamot, a fékezhetetlen felcsúti bohóctréfát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 14:43:11

@444:

"a legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy a dunai német technológia és bécsi pénzpiac jöhet feltéve, hogy előbbi elfogadja a vegyesvállalatokat, utóbbi pedig a duopol jogokért fizet."

Mondani bármit egyszerű.

Miért fogadná el "a dunai német technológia" a vegyesvállalatokat? Vegyesvállalatokat akkor alakítanak vállalatok, ha a partner valamilyen értéknövelést biztosít a vegyesvállalatnak: tőkét vagy szakértelmet vagy bármi olyasmit, amitől a haszon magasabb, mint ha a vállalkozás egyedül működne. Te még nem mutattad meg, hogy mik ezek az értéknövelő tényezők amiket a magyar fél adna a vegyesvállalatokba.

Ami pedig "a duopol jogokat" illeti, két eset lehetséges: ezek vagy nem vezetnek nagyobb haszonhoz, vagy igen. Ha nem vezetnek nagyobb haszonhoz, akkor senki sem hajlandó fizetni értük. Ha igen, akkor pedig szükségszerűen a fogyasztóknak kell megfizetniük "a duopol jogokért" fizetett összeget _is_ és "a duopol jogok" érvényesítéséből származó nagyobb hasznot _is_.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.01. 15:01:58

@HaFr:

Az új évben fokozódik a proletárok forrongása, ezt fejezi ki az új nikk.

Janossz 2018.01.01. 15:11:59

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Feltekerték a teljesítményt a szófiai gőzkabinban, oszt most forrongsz, proletár?

2018.01.01. 15:39:02

@neoteny:
egy vegyesvállalatban az állam (kormány) adja a szakképzett munkaerőt (fizetett bérmunkásokat), az infrastruktúrát (az üzemcsarnokot, a közműveket, biztosítja a közlekedést, munkásszállást), a nyersanyagot (hulladékot), az energiahordozókat (mondjuk egy atomerőművet). biztosítja az adminisztrációt. lényegében mindent leszámítva a technológiát. és ezek után az áru (mondjuk az autók) fele az államé. amit az állam maga használ közszolgáltatásban, vagy tovább adja (autó) kereskedőknek. tehát az állam lényegében egy primitív szereplőként részt vesz a gazdaságban. és ez egy fokkal jobb annál, hogy önkényesen kiválaszt vállalatokat, akik vissza nem térítendő támogatásokat kapnak. míg mások különadót a nyakukba. az erős állam koncepciója azt mondja, hogy a működő tőke vegyesvállalatként jöhet be. és ha valakinek nem tetszik, akkor menjen a francba. lehet, hogy erre az összes autógyár kivonul. de hová vonul ki. az nem olyan egyszerű. és ez azért nem olyan rossz ajánlat.

persze erre lehet mondani, hogy az állam vegye meg a technológiát is baráti országoktól. az az államszocializmus. a liberális kapitalizmus meg az, hogy az állam senkinek sem ad ingyenes infrastruktúrát, se bérmunkásokat, ne épít semmiféle üzemcsarnokot. se semmi effélét. hanem ezt oldják meg maguk az állampolgárok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 15:56:08

@444:

"az állam (kormány) adja a szakképzett munkaerőt (fizetett bérmunkásokat), az infrastruktúrát (az üzemcsarnokot, a közműveket, biztosítja a közlekedést, munkásszállást), a nyersanyagot (hulladékot), az energiahordozókat (mondjuk egy atomerőművet). biztosítja az adminisztrációt."

Mindezeket "a dunai német technológia" meg tudja vásárolni a különféle piacokon is: hacsak nem olcsóbban "adja" az állam mindezeket, mint amennyiért a különféle piacokon megvásárolhatóak, nincs értelme annak, hogy "a dunai német technológia" vegyesvállalatot alapítson.

"lényegében mindent leszámítva a technológiát."

No ha ez így van, akkor az állam sokkal jobban jár ha licenszeli a technológiát és az azért kifizetett összegen kívül az államé az összes bevétel (az összes megtermelt termék eladásából származó jövedelmek). Vagyis az állam számára sincs értelme vegyesvállalatot alapítani.

"a liberális kapitalizmus meg az, hogy az állam senkinek sem ad ingyenes infrastruktúrát, se bérmunkásokat, ne épít semmiféle üzemcsarnokot. se semmi effélét. hanem ezt oldják meg maguk az állampolgárok."

Mindig az állampolgárok oldják meg: az állampolgárok építik az infrastruktúrát, az állampolgárok dolgoznak bérmunkásként, az állampolgárok építik az üzemcsarnokokat. Az, hogy ezek egy részét az állam finanszírozza a nettó adófizető állampolgároktól erőszakkal eltulajdonított javakból nem jelenti azt, hogy az állam bármit is építene.

Janossz 2018.01.01. 16:07:14

@444: "a liberális kapitalizmus meg az, hogy az állam senkinek sem ad ingyenes infrastruktúrát, se bérmunkásokat, ne épít semmiféle üzemcsarnokot. se semmi effélét. hanem ezt oldják meg maguk az állampolgárok."
Nem azt mondja. Azt mondja, oldja meg a befektető.
Úr ír. Befektető befektet.

2018.01.01. 16:22:09

@neoteny:
az a szocializmus, hogy az állam megvásárol mindent. baráti országból licenszeli a technológiát is. a vegyesvállalat pedig az, hogy a high tech elemeket biztosítja egy szövetségi beszállító. és az állam köréje beruház. alacsony technológiai fejlettségi szintet igénylő statikus elemeket. azt mondja, hogy emelünk ide egy könnyűszerkezetes épületet. abban államilag fizetett bérmunkások lesznek. akiket államilag fizetett szaktanárok, szakoktatók képeznek. itt van mancika, aki mérlegképes könyvelő. rakunk elé egy asztalt. alá egy széket. a szövetségi szállító tegyen be hálózati számítógépeket. és majd mancika könyvel.

nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó. hanem azt, hogy ez a vegyesvállalati modellt. ezt kínálta grósz károly. ezt utasította el a rendszerváltás idején a nyugat. és így lett németh miklós a miniszterelnök. és ezt csinálta meg kína.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 16:40:22

@444:

"az a szocializmus, hogy az állam megvásárol mindent."

Helyesen: az a szocializmus, hogy az állam megvásárol bármit is a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakért.

"az állam köréje beruház. [...] azt mondja, hogy emelünk ide egy könnyűszerkezetes épületet. abban államilag fizetett bérmunkások lesznek. akiket államilag fizetett szaktanárok, szakoktatók képeznek."

Vagyis az állam megvásárol mindent.

"nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó."

Akkor miért marketingeled ezt?

"ezt csinálta meg kína."

Akkor mégis csak úgy gondolod, hogy a magyaroknak a kínaiakkal kellene versenyezniük?

2018.01.01. 16:44:41

@neoteny:
két ilyen vegyesvállalatot csináltak grószék. az egyik a hungaroring magyarroszág. ami egy brit-magyar vegyesvállalat volt. ahhoz szükséges statikus infrastruktúrát a magyar állam biztosította. közel 100 hektáros területen közel 1 millió m3 földet megmozgattak. betont öntöttek, aszfaltoztak. 1 év alatt megépült a versenypálya, a versenyt kiszolgáló épületek, a lelátók. de az még nem forma-1. és jött bernie ecclestone. és azt mondta, hogy na jó. ide hozom nektek a legjobb autóversenyzőket. jön prost, senna, nelson piquet és nigel mansell. adjatok állami alkalmazottakat, kiszolgáló személyzet, akik a száguldó cirkusznak megrendezik a magyar nagydíjat. és megrendezte egy brit-magyar vegyesvállalat.

a másik ilyen mc donalds hungária volt. amiben a bábolnai állami gazdaság volt a kizárólagos beszállító.

csak a nyugati pénzvilág azt mondta, hogy ez így nem lesz jó. inkább legyen privatizáció.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 16:49:25

@444:

"két ilyen vegyesvállalatot csináltak grószék."

A létezett szocializmusban.

2018.01.01. 16:50:51

@neoteny:
ez esetben igen. magyarország kis kína. a mercedes hungária globális vállalat. nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó. hanem azt, hogy ez legegyszerűbb felzárkózási pálya.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 17:02:50

@444:

"ez esetben igen. magyarország kis kína. [...] ez legegyszerűbb felzárkózási pálya."

Miért akarnának a magyarok felzárkózni a kínaiakhoz? A kínai egy főre eső vásárlóértéken számolt GDP kevesebb, mint 60%-a a magyarnak.

2018.01.01. 17:04:51

@neoteny:
a hungaroring és a mc donalds már kapitalizmus volt a szocializmusban. grósz azt mondta, hogy előbb gazdasági rendszerváltásra van szükség. jöjjön be a nyugat. azt kiszolgálja az erős keleties állam. ők a szovjetek után az amerikai és brit elvtársakat is kiszolgálják. (az nszk akkoriban leginkább a német újraegyesítést tervezte.) maradjon a pártállam. és egyszer majd kiírják a választásokat. és ez a modell valósult meg kínában. de ezt meg lehetett volna csinálni szabad választásokkal is. de abból kvázi egypártrendszer következik. mert egy pártállami csapat kézivezérléssel működteti a bel és a külgazdaságot. lényegében ezt valósítják meg orbánék.

2018.01.01. 17:05:43

@neoteny:
ezzel nem kínához zárkóznak fel. hanem ezzel a legszegényebb német szövetségi állammá válhatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 17:14:23

@444:

"a hungaroring és a mc donalds már kapitalizmus volt a szocializmusban."

A Hungaroring és a McDonalds vegyesvállalatok voltak a szocializmusban.

"egy pártállami csapat kézivezérléssel működteti a bel és a külgazdaságot. lényegében ezt valósítják meg orbánék."

Igen, ez a szocializmus: amikor az államhatalom mondja meg, mi és mennyi kerül megtermelésre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 17:15:36

@444:

"ezzel nem kínához zárkóznak fel."

Ha kínai módszerekkel versenyeznek a kínaiakkal, akkor a kínaiakhoz zárkóznak fel (illetve le).

2018.01.01. 17:25:26

@neoteny:
ha vegyesvállalattá alakul a suzuki, akkor az a magyar államnak esetleg hasznot termelne. persze lehet mondani, hogy ez esetben kára lesz a suzuki vállalatnak. de nem, vagy nem feltétlen. mert nem kell annyit beruháznia.

2018.01.01. 17:31:31

@neoteny:
a vegyesvállalat az, hogy az állam adja azt, amit az állam általában adni képes. a vezető piaci szereplő pedig azt, amit az nyújtani képes. és ebből következhet egy kölcsönösen előnyös üzlet. kína így indult egy felzárkózási pályán. ez nem azt jelenti, hogy ha bajorország így működne, akkor holnap kína szintjére zuhanna. a bmw is működhetne vegyesvállalatként akár. lényegében úgy működik, mert a német cégek németországban elég sok adót fizetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 17:42:22

@444:

"mert nem kell annyit beruháznia."

Ha a Suzukinak hasznot hajt a beruházása, akkor nem áll érdekében a beruházásainak mértékét csökkentenie, hiszen az a megtermelt haszon csökkenéséhez vezet. Ha meg nem hajt hasznot a beruházása, akkor nincs értelme semennyit beruháznia.

A Suzuki számára csak akkor van értelme a vegyesvállalatnak, ha a vegyesvállalati működés több hasznot biztosít számára, mint amennyit magánvállalatként képes elérni. Még nem mutattad meg, hogy miből/hogyan származna több haszon a Suzuki számára a vegyesvállalati működésből.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 17:44:10

@444:

"a vegyesvállalat az, hogy az állam adja azt, amit az állam általában adni képes."

Mi olyat képes adni az állam amit maga nem vesz meg?

Janossz 2018.01.01. 17:56:40

@444: "és ebből következhet egy kölcsönösen előnyös üzlet. Kína így indult egy felzárkózási pályán."
Kína úgy indult meg a pályán, hogy olcsó munkaerejéhez hozzáférést nyújtva beengedte a termelő tőkét, aztán pár év elteltével kitanulva (lekoppintva) a technológiát saját cégeivel kezdte termelni ugyanazt, féláron.
Az innováció helyett az imitáció útját járva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 18:09:21

@444:

"földet"

Hogyan tett szert a föld(ek)re az állam?

"jogot"

Ez azon a feltételezésen alapszik, hogy a jogok forrása az állam. A klasszikus liberalizmus szerint a (negatív szabadság)jogok az embereké; az állam csak korlátozni képes az emberek jogait. Ld. pl. fee.org/articles/is-health-care-a-human-right/

"pénzt"

A pénz nem vagyon; csak a pénzért megvásárolható jószágok (beleértve termelőeszközöket) a vagyon. Mivel az állam nem termel semmilyen jószágokat, az állam által adott pénz csak két forrásból származhat: a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) eltulajdonított javak, vagy pedig az állam által "nyomtatott" pénz, ami gyakorlatilag hamispénz (mert pénzrontáshoz vezet: az állampolgárok tulajdonában lévő pénzmennyiséget "higítja", így az egységnyi pénz kevesebbet ér -- ez az infláció.)

2018.01.01. 18:23:22

@Janossz:
kína azt mondta, hogy hozzál létre vegyesvállalatot (joint venture). ez esetben egyes kína is érdekelt abban, hogy jól menjen az üzlet. cserébe az állam nem bassza szét a vállalkozásodat. hanem a kínai kommunista párt családtagjai ha akarnak, akkor hülyére gazdagodnak. mert ott egypárt rendszer van. tehát ha hwang elvtárs fia li elvégez egy műszaki főiskolát, akkor betársulhat egy 100-150 éve kapitalizálódó nyugat-európai vállalatcsoportba úgy, hogy 1-1,5 milliárdos piacon többek között a papája diktálja a jogot. és még ott a kínai népi felszabadító hadsereg. van egy erős állam. és valami ilyesmit képzel el orbán, vagy birca szederőcről (szófiából).

2018.01.01. 18:37:22

@neoteny:
fehérgyarmaton feri az őstermelő azt mondja, hogy a 49-es út részben övé. azt mondja, hogy ő termelőként abban érdekelt, hogy akkor jöjjön be a penny market hogy ha tőle megveszik a tehéntúrót kilónként 500 forintért. ha nem veszik meg, akkor neki termelőként nem jó a penny market. ne hozzák ide az olcsó tehéntúrójukat. menjenek a túróba. a felesége flóra azt mondja, hogy dehogy nem jó ferikém. mert olcsó a mosogatószer. és feri elmagyarázza flórának, hogy előbb el kell adni a tehéntúrót és utána tudunk venni mosogatószert. vagy el kell adósodni. tehát ferinek, aki a vállalkozást vezeti adott esetben érdekében áll korlátozni a penny market üzletét (mert behozzák az olcsó túrót, így a sajátját nem tudja drágán eladni). flórának, aki háztartást vezeti és olcsó mosogatószert szeretne nem áll érdekében. és klasszikusan a demokrácia az, hogy időnként szavazhatnak, hogy mi legyen a penny market üzletével. ők diktálják a jogot. a nép képviseli a választókat.

erre a penny market igazgatótanácsában kiokoskodják, hogy kellenek liberálisnak mondott pártok, akik azt mondják fehérgyarmaton, hogy neked nincs jogod korlátozni a szegény kis kölnieket. dehogy nincs joga.

Janossz 2018.01.01. 19:02:27

@444: Ha látod, hogy milyen beteg dolog ez a vegyesvállalatosdi, miért lobbizol érte?

Ennél jobb a mostani rendszer. Ha már a Mercivel példálózol olykor, ott az történt, hogy hatalmas adókedvezménnyel megvetették a lábuk, ők a Jó Fiúk.
Aztán szépen jött utánuk a slepp...JiT, Just in Time rendszerben nem fog a fehérgyarmati, meg mezőtúri beszállító labdába rúgni, mert egy fegyverneki több órás dugó már veszélyeztetné a folyamatos termelést.
Így, mint csibék a kotlós alatt nőnek ki a földből a beszállítók üzemei, úgy tíz km-es körben.
Ők viszont már nem Jó Fiúk. Fizetnek mindenért rendesen, bónuszok nélkül.

Janossz 2018.01.01. 19:06:00

@444: Feri csinálhat kézműves sajtot a túrójából, vagy gombócot, amire fizetőképes keresletet talál. Meg is eheti.
Ahogy a REWE nem írhatja elő neki, hogy csak a Pennyben vásárolhat, úgy ő se írhatja elő nekik, mit kötelesek átvenni, főleg mennyiért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 19:11:22

@444:

"fehérgyarmaton feri az őstermelő azt mondja, hogy a 49-es út részben övé."

Kb. 1/8000 részben.

"akkor jöjjön be a penny market hogy ha tőle megveszik a tehéntúrót kilónként 500 forintért"

Mivel a Penny Market _eladja_ a tehéntúrót, Fehérgyarmati Feri azt követeli, hogy a fehérgyarmati túrófogyasztók vegyék meg a túróját az _általa diktált áron_. De ha Fehérgyarmati Ferinek ehhez joga van, akkor az összes többi fehérgyarmati (sőt magyar) őstermelőnek is joga van arra, hogy ők kényszerítsék Fehérgyarmati Ferit arra, hogy ő megvásárolja a többi fehérgyarmati (sőt magyar) őstermelő termékét az _általuk_ diktált áron.

"tehát ferinek, aki a vállalkozást vezeti adott esetben érdekében áll korlátozni a penny market üzletét (mert behozzák az olcsó túrót, így a sajátját nem tudja drágán eladni)"

Csak épp' nem a Penny Market "üzletét" korlátozza, hanem az összes túró-fogyasztóét, akik a fehérgyarmati Penny Marketben túrót vásárolnak.

"és klasszikusan a demokrácia az, hogy időnként szavazhatnak, hogy mi legyen a penny market üzletével."

Ez nem demokrácia, hanem szocializmus. Az emberek úgy szavaznak arról, hogy mi legyen a Penny Market üzletével, hogy eldöntik, mit és mennyit vásárolnak a Penny Marketben.

"ők diktálják a jogot.

Szó sincs ilyesmiről: Fehérgyarmati Feri szeretné diktálni a túrójának eladási árát.

"a nép képviseli a választókat."

WTF?

"azt mondják fehérgyarmaton, hogy neked nincs jogod korlátozni a szegény kis kölnieket. dehogy nincs joga."

Csak épp' nem a szegény kis kölnieket akarja korlátozni Fehérgyarmati Feri, hanem a túróját kívánja rálőcsölni a fehérgyarmati túrófogyasztókra az általa diktált áron. Ahhoz pedig nincs joga; vagy ha joga van, akkor minden más fehérgyarmati (sőt magyar) termelőnek joga van Fehérgyarmati Ferire lőcsölni az általuk termelt termékeket az általuk diktált áron.

Fehérgyarmati Feri drágá(bba)n akarja eladni a túróját és olcsó(bba)n akarja megvenni mindenki más termékeit. Ez egy (meg)érthető, de nem működőképes törekvés.

Janossz 2018.01.01. 20:10:54

@444: Te tényleg nem evilági dolgokat írsz.
Gondolod, hogy a Penny egy szatócsbolt, ahol majd a Feri haver napi 100 kg túrójával szarakodnak?
Feri két dolgot tehet.
1. Megszervezi a környékben a kisboltos ilyen-olyan forgalmazási hálóját (én speciel ezerért veszem a jó házi túrót, igaz házhoz is hozzák).
2. Összefog a környék a termelőivel, és együtt olyan árutömeget tudnak felmutatni olyan (folyamatos) minőségben, amivel már tehet egy megfontolandó ajánlatot egy áruházláncnak.

Egyébként a magyar termelő jellemzően el van tévedve.
De nagyon. Mikor a békési útszéli árus 120-ért akarja adni a dinnyét, mikor bárhol megkapom 90-ért, ott valami nem stimmel.
Az utóbbi öt évben csak Németországban vettem Pick téliszalámit. Tudod miért? Mert sokkal olcsóbb.
10 Euro/kg-ért megkapod. Pont a Pennyben...:-)
Pár napja az az almalével volt bajod. Kit érdekel?
Nem léalmát kell termelni, fogyasztási minőséget produkálni, ötszörös áron. Igaz, munka van vele.
Amit mondasz, olyan, mintha egy asztalos üzem vezetője a forgács árán siránkozna. Nem abból kell megélni!

2018.01.01. 20:18:56

@neoteny:
így van. és szavaznak az igazgatótanácsról. mégpedig országos méretekben. és ebből következően megválasztják a geci orbánt, az orbán gecit.

2018.01.01. 20:28:04

@Janossz:
a racionalitás az, hogy a cba és a lidl/aldi/penny market magyar-német vegyesvállalattá alakul. így tudják a németek az érdekeiket érvényesíteni. mondván, hogy a kisebb üzletekre van igény. ezt készítik elő. a tesco kiszorításárára készülnek. fehérgyarmaton feri érdeke az, hogy visszaállítsa az áfész hálózatot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 20:37:15

@444:

"és ebből következően megválasztják a geci orbánt, az orbán gecit."

És? Ettől még nem lesz nagyobb Fehérgyarmati Feri bevétele -- viszont többet kell fizetnie a tehenészeinek is és az államnak is a megnövekedett bérük után.

Az pedig, hogy ha sikerül Orbánnak átjátszania a kiskereskedelmet a "nemzeti tőkések" kezébe, nem biztosíték arra, hogy ők magasabb áron fogják megvenni Fehérgyarmati Feri túróját: ha ez lenne a szándékuk, akkor már most megtenné azt a CBA, a COOP vagy a Reál.

Janossz 2018.01.01. 20:44:11

@444: "így tudják a németek az érdekeiket érvényesíteni. "
Ugyan milyen érdeke fűződne a németeknek egy ilyen kutyaütő nemzeti színekbe csomagolt hálózattali kényszerházassághoz?
Hiszen ők profik.
Feri meg állítsa vissza az ÁFÉSZt, hívhatják Hangyának is, talán szét se kellett volna verni a működő struktúrákat a rendszerváltás után...Most már nehezebb lesz.
Azért csak előbújik belőled időnként a Fidesz-troll! Tudjuk ám!:-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 20:45:10

@444:

"fehérgyarmaton feri érdeke az, hogy visszaállítsa az áfész hálózatot."

Az internet nem felejt:

"szövetkezeteket a magyar parasztok döntő többsége semmilyen formában nem akar. a cigányok ugyan dolgoznának kalákában. de ők a leginkább megosztott etnikum. te ebben a környezetben a multikat is kilőnéd, akkor nem maradna semmi, ami a gazdaságot mozgatja. semmi. ami teljes összeomlást jelentené."

Kage kyōi 2018.01.01. 20:49:50

Akkor olyanok mint a Bourbonok?

2018.01.01. 21:16:43

@neoteny:
ez az, ami változott. legalábbis tapasztalom szerint. a szövetkezeteket akarják visszahozni.

2018.01.01. 21:26:45

@neoteny:
kelet-magyarországon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 21:46:19

@444:

Helyesen: ami változott az, hogy akkor azt árultad, most meg ezt árulod.

2018.01.01. 22:00:04

@neoteny:
nem. egyiket se árulom. mivel liberális vagyok. azt gondolom, hogy elvben mindkettő lehet. és a helyi társadalmak szintjén kellene eldönteni, hogy melyik megoldás érvényesüljön.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 22:10:27

@444:

"egyiket se árulom."

Pedig az ilyen kinyilatkoztatásaid, mint pl. "dehogy nincs joga" eléggé marketingízűek.

"és a helyi társadalmak szintjén kellene eldönteni, hogy melyik megoldás érvényesüljön."

Az internet nem felejt, különösen amikor még két óra sem telt el:

"és szavaznak az igazgatótanácsról. mégpedig országos méretekben."

2018.01.01. 22:35:46

@neoteny:
jelenleg a nép országos méretekben dönthet. és az kap többséget, hogy gonosz multik. ezek után baldauf úr előadja, hogy szerinte a kisebb üzletekre vagy nagyobb igény. mert ő ezt a franchise-t értékesíti. és a célja, hogy magyarországon korlátozza a hipermarketeket. és kipaterolja a tesco-t. ebben nyilván partnerekre találhat lidl, aldi, spar, penny market vonalon. és a metro közreműködésével létrehozhatnak egy magyar-német vegyesvállalatot úgy, hogy felvásárolják az auchan áruházakat. mondjuk ez egy reális forgatókönyv. de ezt persze nem én fogom eldönteni. még csak nem is kizárólag a vásárlók. ahogyan az ortodox liberális elmélet mondja. hanem a központi állam nevében a kormányzat és az igazgatótanácsok döntenek amerikában ugyanúgy, mint oroszországban vagy kínában. ezen lehetne finomítani úgy, hogy döntsenek az önkormányzatok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.01. 22:52:55

@444:

"jelenleg a nép országos méretekben dönthet."

Az "igazgatótanácsról", nem az igazgatótanács által választott policy-ről.

De egyébként is: ez egy trivialitás, az információtartalma zéróhoz közelít.

"még csak nem is kizárólag a vásárlók. ahogyan az ortodox liberális elmélet mondja. hanem a központi állam nevében a kormányzat"

Bizony, az illiberális kormányzat: ez is mutatja, hogy a demokrácia, a néphatalom csak parasztvakítás.

Amikor pedig azt írod, hogy

"a racionalitás az, hogy a cba és a lidl/aldi/penny market magyar-német vegyesvállalattá alakul"

egyértelműen árulod a vegyesvállalatok koncepcióját, ráadásul a racionalitásra hivatkozva -- anélkül, hogy megmutatnád, miért lenne ez racionális a Lidl/Aldi/Penny Market számára.

2018.01.01. 23:51:20

@neoteny:
a kiskereskedelmi ágazatban kormányzati szinten a legjobb érdekérvényesítő jelenleg a cba. ami a "magyar" üzletlánc. baldauf úr szerint a kisebb üzletekre van nagyobb igény. a tesco ugye nagyobb részt nagy üzletekkel rendelkezik. arra állítólag nincs igény. de mégis a tesco forgalma a legnagyobb. de a tesco a magyar kormányzatnak ellensége. a cseh miniszterelnök is meg akarja vásárolni. még csak nem is a rokona. hanem konkrétan a prágai kormányfő. bejelentkezett a tesco kelet-közép európai érdekeltségeire. ez egy kereskedelmi háború.

ha én erdélyi lennék, akkor azt mondanám, hogy takarodjon az összes. nem kell se tesco, se auchan, se interspar, cba a magyar üzletlánc se kell, de még a királyhágón túl kelet-magyarországi szövetkezeti boltok sem. hanem az önkormányzatok a lehető legnagyobb szabadságot biztosítsák a helyieknek. az összes nemzetiségnek. nemcsak magyaroknak, hanem románoknak, cigányoknak, szászoknak, zsidóknak. multikulturális tartományi jelleget valamilyen statutum rögzíti. erre kellene törekedni.

kelet-magyarországon a tiszántúlon a népesség erősen kollektivizált. ha ez kap többséget, akkor legyen szövetkezetesdi. a dunamelléken és a dunántúlon vegyesvállalatosdi. aztán persze ezeket lehet ezeket kombinálni.

de most azon folyik a vita ortodox liberálisokkal, hogy az egyénen túl van-e joga dönteni egy településnek, vagy településrésznek a közéletről. miért ne lenne. ha neked nem tetszik kocsord alsó, akkor költözzél kocsord felsőre. ha az se tetszik, akkor teremtsd meg újkocsordot. ha egyáltalán nem tetszik kocsordi közélet, akkor költözz el onnan. olyan közéletet teremts, ami neked tetszik. valaki olyan közéletet szeretne, amilyet soros györgy, akkor költözzön new york 57. utcájába. de ha kocsordon a kocsmában azt mondják, hogy mink itten nem akarjuk, hogy ide költözzön szomália vagy bangladesh, akkor ezt esetleg az ezt millió vagy esetleg dollárokból kitervelő demokraták vegyék tudomásul. jelen állás szerint orbán ezzel nyeri meg a választást. csak utána ez a háborúskodás egy ideig folytatódni fog. de a keresletélénkítő politika hatása egy ideig kitart. és hogy mi legyen utána erre nincs a többség által elfogadható válasz. országos méretekben legalábbis. mindenféle mezben trollkodtam. így tapasztalom.

amikor a határon túliak szavazati jogot kaptak onnantól kezdve mondom azt, hogy csak az önkormányzatiságnak van esélye. mert az egyik krasznacégényben egy 50 fős faluból akar közösséget teremteni. és lehetett tudni, hogy ez is kormányzati támogatást fog kapni. mert ezen a településen a jobboldal és a szélsőjobboldali pártok hazafias jelleggel 50 potenciális szavazót látnak. a baloldal majd azt mondja, hogy ezek ne szavazzanak. de nehéz lesz azt mondani, hogy azok az emberek ott krasznacégényben a legnehezebb időkben is őrizték a magyarságukat. integráljuk ezt a részt. de erre ugye lehet mondani, hogy ember, ellon musk marsutazást tervez. csakhogy orbán azzal nyer választást, hogy krasznacégényben felújítja a templomot. azzal, hogy határon túliak választójogot kaptak, borítékolni lehetett, hogy egy még inkább széthúzó társadalom következik. az önkormányzatoknak lesz nagyobb felelőssége. csak azok gyengék. túl a nemzeti függetlenségen. a polgárosodáshoz az önkormányzatiságot kellene erősíteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 00:04:33

@444:

"de a tesco a magyar kormányzatnak ellensége."

Miért lenne az?

"kelet-magyarországon a tiszántúlon a népesség erősen kollektivizált."

Miért lenne az? Fehérgyarmati Feri a saját túróját akarja eladni drágá(bba)n, nem mindenki más túróját. A más termékeiért viszont nem akar többet fizetni: nem akarja azt, hogy a gyügyei paraszt meggypiaca megvédésre kerüljön, sem azt, hogy a magyar tormatermelő piaca megvédésre kerüljön.

"a polgárosodáshoz az önkormányzatiságot kellene erősíteni."

Ami csak a központi államhatalom gyengítésével lehetséges, mert _ez_ egy zéró összegű játszma (nem úgy, mint a gazdaság). Te mégis arra vered a nyáladat, hogy "és szavaznak az igazgatótanácsról. mégpedig országos méretekben. és ebből következően megválasztják a geci orbánt, az orbán gecit."

2018.01.02. 00:50:21

@neoteny:
ha a penny market a 491-es út mentén több árut exportál, mint amennyit importál, akkor az adott kistérséget eladósítja. amire szabad piaci viszonyok között elvben felszámolná a penny market árujára keresletet. ha feri nem adja el a tehéntúrót, akkor a felesége flóra nem veheti meg az olcsó mosógató szert. csakhogy feri arra szavaz, hogy indítsák be a nemzeti túróprogramot. és a szegény kis napközisek kapjanak körözöttes kenyeret. vagy az állam valamilyen módon dotálja a nehéz helyzetbe került termelőket. a vidéki őstermelő erre szavaz. és ez kap többséget. az ortodox liberális válasz az, hogy az állam ne adjon támogatást. a nem-ortodox, de liberális megoldás az, hogy ha egy kereskedő az export-import mérleget nem tartja egyensúlyban, akkor legyen módja megvámolni. fehérgyarmaton kicsit drágább lesz az import. de nagyobb lehetősége lesz a termelőnek. és így is végbemehet a felzárkózás. még úgy is, hogy be se engedik a penny marketet. majd a helyiek kereskednek. miért kellene kölnből irányítani kolozsvárost. majd elég furfangos lesz ott a magyar székely, a román, a cigány, a zsidó és a helyi szász. az már bőven elég.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 00:58:23

@444:

"de a tesco a magyar kormányzatnak ellensége."

Miért lenne az?

"kelet-magyarországon a tiszántúlon a népesség erősen kollektivizált."

Miért lenne az? Fehérgyarmati Feri a saját túróját akarja eladni drágá(bba)n, nem mindenki más túróját. A más termékeiért viszont nem akar többet fizetni: nem akarja azt, hogy a gyügyei paraszt meggypiaca megvédésre kerüljön, sem azt, hogy a magyar tormatermelő piaca megvédésre kerüljön.

"a polgárosodáshoz az önkormányzatiságot kellene erősíteni."

Ami csak a központi államhatalom gyengítésével lehetséges, mert _ez_ egy zéró összegű játszma (nem úgy, mint a gazdaság). Te mégis arra vered a nyáladat, hogy "és szavaznak az igazgatótanácsról. mégpedig országos méretekben. és ebből következően megválasztják a geci orbánt, az orbán gecit."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 01:20:04

@444:

"az állam valamilyen módon dotálja a nehéz helyzetbe került termelőket."

Először is: nem az állam dotálja "a nehéz helyzetbe került termelőket", hanem a nettó adófizetők.

Másodszor: ha a nettó adófizetők dotáljálk "a nehéz helyzetbe került termelőket", akkor a termelőknek semmilyen motivációjuk sincs arra, hogy elkerüljék azt, hogy "nehéz helyzetbe" kerüljenek: így is, úgy is hozzájutnak a jövedelmükhöz.

"fehérgyarmaton kicsit drágább lesz az import."

Először is: nem csak az import, hanem az összes hazai termék is drágább lesz.

Másodszor: nem csak Fehérgyarmaton, hanem az egész országban.

"és így is végbemehet a felzárkózás."

Hogyan mehetne végbe bármilyen "felzárkózás", amikor a "nehéz helyzetbe" került termelők ugyanakkora nominális jövedelemre számíthatnak, mint azok a termelők akik nem kerülnek "nehéz helyzetbe"? Amikor a fogyasztók többet fizetnek mindenért, importjószágokért is és a hazai jószágokért is? Ez nem "felzárkózáshoz" vezet, hanem a gazdaság lepukkanásához: kevesebb termék kerül megtermelésre és így elfogyasztásra is, ami azt jelenti, hogy _mindenki_ szegényebb, mint ha több jószág kerülne megtermelésre. Nem a pénzből származik a gazdagság, hanem a pénzért megvásárolható jószágokból: nem a nominális jövedelmek számítanak, hanem a reáljövedelmek, ti. az, hogy mi és mennyi vásárolható a nominális jövedelmekért. Hiába tudja Fehérgyarmati Feri eladni a túróját kilónként 500 Ft-ért ha a sertéskarajért 2500 Ft-ot kell fizetnie kilónként.

"majd a helyiek kereskednek."

Eladják egymásnak a tulipánnal pingált cserépedényeket hímzett háziáldásokért.

2018.01.02. 08:58:27

@neoteny:
a te elképzelésed az, hogy fehérgyarmaton élők jogát korlátozni kellene. ne dönthessenek úgy, hogy csak akkor jöhet be a penny market, ha különadót fizet azért, hogy használja 491-es utat. cserébe duopol jogokat kap. egyetlen versenytársa lesz: a helyi áfész. és ebből a pénzből feltőkésítik a termelést. így esély lesz arra, hogy a penny market a 49-es, vagy a 491-es út melle az árut ne csak behordja, hanem onnan egy részét kivigye. ti. a koncessziós díjat pénzt beforgatják a szövetkezeti kisárutermelésbe.

erre mondhatod azt lehetetlenség, hogy ezáltal akár csak 1 cent növekedést produkáljanak. hiszen a penny market kicsit drágábban fogja adni az akciós pink laptop táskát, mint pesten. ahol nem kell koncessziós díjat fizetnie. és az akciós mosogatószerből is kevesebb lesz. az import fogyasztás ténylegesen drágul. de a termelés potenciálisan bővül. feltéve, hogy a koncessziós díjat szövetkezeti ügyesen fekteti be, akkor a gazdaság növekszik. a helyi szövetkezeti tejüzem fellendül. feri szövetkezeti üzletrészet többet ér. igaz, hogy flóra kicsit kevesebb akciós mosógatószer jutott. és nem veszik meg pink laptop táskát. persze az is lehet, hogy a koncessziós díjat a helyi potentát zsebre teszi. abból egy évre el megy nyaralni a kanári szigetekre. így feri szövetkezeti üzletrésze se ér majd többet. flórának kevesebb akciós mosogatószer jut. és nincs pink laptoptáska se. ez esetben a fehérgyarmatiak többsége pórul járt. ez is lehet. mindkét eset elképzelhető. lehet így is, lehet úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 09:22:56

@444:

"a te elképzelésed az, hogy fehérgyarmaton élők jogát korlátozni kellene."

Helyesen: Fehérgyarmati Feri elképzelése az, hogy a Fehérgyarmaton élők jogát arra, hogy attól vásároljanak akiktől jónak látják korlátozni kellene.

"hiszen a penny market kicsit drágábban fogja adni az akciós pink laptop táskát"

_Mindent_ drágábban fog adni: először is, meg kell fizettetnie a különadót (koncessziós díjakat) a vásárlóival, másodszor pedig meg kell fizettetnie a vásárlóival Fehérgyarmati Feri drágább túróját _és az összes többi magyar (ős)termelő_ "piacvédettség" miatt drágább termékeit.

"az import fogyasztás ténylegesen drágul."

Minden termék drágul.

"de a termelés potenciálisan bővül."

Lehetetlen: a drágább termékekből kevesebbet tudnak megvásárolni az emberek.

"ez esetben a fehérgyarmatiak többsége pórul járt. ez is lehet. mindkét eset elképzelhető."

Elképzelni bármit lehet: azt is el lehet képzelni, hogy Orbán, Gyurcsány és Vona kézenfogva leugranak egy 10 emeletes ház lapostetejéről és egy hirtelen széllökés visszarepíti őket a tetőre. A képzelgéseknek/fantáziálgatásoknak nincs határa -- annak viszont, hogy miket lehet _megtenni_, már szigorú határai vannak. Pl. nem lehet elfogyasztani olyan jószágokat, amik még nem kerültek megtermelésre. Valamint ha egyfajta jószág kerül megtermelésre, akkor az előállításához használt inputokat nem lehet más jószág előállítására felhasználni. Valamint egy adott jószágból a (mennyiségileg) többet többre értékelik az emberek, mint a (mennyiségileg) kevesebbet. Nem fogsz találni olyan fehérgyarmatit, aki hajlandó többet fizetni 1 kg túróért mint 2 kg túróért. Nem lehet így is és lehet úgy is.

2018.01.02. 10:03:33

@neoteny:
a fogyasztás drágul. de a termelés potenciálisan bővül. több vagy jobb minőségű árut termelhetnek. úgy, hogy a kistérség a koncessziós díjból beruházást eszközöl. és szabolcs-szatmár beregi térsében (a trianoni határon átnyúlva) létrehoznak egy terméktanácsot és egy közösségi márkajelzést. mondjuk ez a róna. és a közoktatás kötelezővé válik ezt énekli a nótafa a cserkészekkel:
www.youtube.com/watch?v=6X_ZWNFJPnU
és erre lehet mondani, hogy nagyon jó. visszahoztuk a késő kádárt. a korai horthy korszakkal. átmenetileg korlátozzák az idegen kereskedőket. ez népnemzeti agrárszocialista felfogás. ettől egy lépés auschwitz-birkenau. de azt is, hogy a francokat. a néhány száz főt számláló zsidó hitközség is csatlakozik. és majd sütjük a flódnit a krasznacégényiekkel. és a szatmárnémeti mittelstand azt mondja, hogy ja, védjük a helyi ipart. trump elnök is üdvözletét küldi a twitter csatornán. make sathmar great again. take your county back. ez ellen tiltakoznak a demokraták. de így nincs szükség vissza nem térítendő állami támogatásra. amit az állam nettó adófizetőitől vonnak el. hanem az adott térségben, kistérségben élők közösségi kockázatot vállalva szövetkezeti jelleggel próbálnak gyarapodni.

és erre lehet mondani, hogy köszike, de ezt nem kérjük. mert mégis miért vállaljak közösségi kockázatot a szomszédokkal. mindenki gazdálkodjon csak egyénileg. jöjjön csak ide a penny market. ne akarjunk már duopol piacot. ne korlátozzuk az idegen kereskedők jogait. erre is szavazhatnak. ezt mondja az ellenzék.

és arra is, hogy beindítjuk a nemzeti túróprogramot. az állam segítséget nyújt a nehéz helyzetben levő termelőknek. és a szegény kis napközisek ehetnek finom körözöttet. ezt mondja a kormány.

ezekből az opciókból utóbbira szavaznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 10:14:16

@444:

"a fogyasztás drágul. de a termelés potenciálisan bővül."

Lehetetlen: a drágább termékekből kevesebbet tudnak megvásárolni az emberek.

"de így nincs szükség vissza nem térítendő állami támogatásra. amit az állam nettó adófizetőitől vonnak el."

Nincs? Akkor erre sincs: "beindítjuk a nemzeti túróprogramot. az állam segítséget nyújt a nehéz helyzetben levő termelőknek."

"ezt mondja a kormány."

A kormány sok mindent mond, de jóval kevesebbet tesz. Már 8. éve vannak hatalmon, de nincs sem nemzeti túróprogram, sem nemzeti meggyprogram, sem nemzeti tormaprogram, sem nemzeti dinnyeprogram. Viszont épül majd vasút a kínaiaknak amiért minden magyar 75,000 forintot fizet csecsemőtől aggastyánig -- habár megállt a szerződést aláíró állami bankár szíve az Alpesek tövében lévő sípályán.

2018.01.02. 10:49:35

@neoteny:
na de a koncessziós díjból beruháznak. és létrehoznak egy egy túrmenti szövetkezeti túró üzemet. ennek ára, hogy és drágább lesz a mosogatószer és nem lesz akciós pink laptoptáska a penniben. mivel annak egyetlen konkurenciája a helyi áfész.

Janossz 2018.01.02. 12:26:37

@444: Amit te itt szajkózol már egy napja a szocialista gazdaság calabriai modellje.
Amit koncessziónak, meg különadónak nevezel, az nem más, mint védelmi pénz.
A közös vállalatosdid meg erősen emlékeztet a kappanhangú unokaöccsöt Vegasba benyomni igyekvő keresztapa történetére.

Mennyi koncessziót is fizet a MOL vagy az OTP a szomszéd országokban?
Mennyi is az auslander-adó a németországi magyar munkavállalóknak, vállalkozásoknak?
Sima kilépés-propaganda, amit tolsz itt.

2018.01.02. 12:55:01

@Janossz:
szerinted ez nem működhet. mert ez a szocialista állami gazdaság, nemzeti park, természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, áfész, közért, füszért, erdért, halért, mgtsz, ktsz kombója úgy, hogy vidékies klaszterekbe szerveződik a maszek. a közvagyon felett rendelkezve a népesség a piacát természetes módon védi. tényleg az. de ha erre tömegigény van, akkor nem látom be, hogy miért ne működhetnének egyes kistérségek.

Janossz 2018.01.02. 14:13:12

@444: " miért ne működhetnének egyes kistérségek. "
Működhetnek, csak ne ilyen gegszter módszerekben keressék a boldogulásuk útját. Ez zsákotca.
Amiket írsz, olyan, mintha fegyvereseket állítanál a falu határába a 491-es KÖZÚTra, és minden áthaladó külföldi rendszámú autótól 20 Eurót szednél. Magyaroktól csak tízet, elvégre nemzeti érzés is dolgozik benned.

2018.01.02. 14:31:01

@Janossz:
a 491-es közút az adott kistérségben élők tulajdona. és ha penny market oda több árut hord be, mint amennyit kivisz, akkor a helyi társadalmat eladósítja. és ennek következtében kezdik el mondani, hogy a nehéz sorsú termelőket segítse meg az állam, stb. a szabad kereskedelem felborítja az árumérleget. a tőkepiaci mérleg is felborul. tőkét vonnak be. de kivinni nem tudnak. de a multi csak olcsón foglalkoztat. és a szakképzett munkaerő elvándorol. munkaerő piaci mérleg is felborul. ez persze, hogy általában a nyomort jelenti. a többségi magyaroknak ugyanúgy, mint a kisebbégi cigányoknak. a szomszédos románoknak ugyanúgy, mint az ukránoknak. és persze, hogy így az alvilág erősödik.

Janossz 2018.01.02. 14:45:35

@444: És minderről a Penny Market áruháza tehet, mindenért ő a felelős. Beteg gondolat.
Ha az ott élők nem képesek önerőből megszervezni a gazdaságuk, megélhetésük, forduljanak bizalommal Magyarország Vidékfejlesztési Minisztériumához, a Területi Kormányhivatalhoz, majd kapnak egy jó kis tanulmányt, hogyan kerülnek ki a nehézségekből.
Írsz egyet jó pénzért...:-)
De a gengszter-romantikát hagyd ki belőle, mert kiröhögnek vele!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 15:20:11

@444:

"na de a koncessziós díjból beruháznak. és létrehoznak egy egy túrmenti szövetkezeti túró üzemet."

Amit Fehérgyarmati Feri felrobbant, mert az ő túróüzemének a vetélytársa:

"szövetkezeteket a magyar parasztok döntő többsége semmilyen formában nem akar. a cigányok ugyan dolgoznának kalákában. de ők a leginkább megosztott etnikum. te ebben a környezetben a multikat is kilőnéd, akkor nem maradna semmi, ami a gazdaságot mozgatja. semmi. ami teljes összeomlást jelentené."

"ennek ára, hogy és drágább lesz a mosogatószer és nem lesz akciós pink laptoptáska a penniben."

Minden drágább lesz: Fehérgyarmati Feri túrója is, a gyügyei paraszt meggybefőttje is, a magyar tormatermelő tormája is, a hevesi görödinnye is. Hiszen azért van "védve" ezek piaca, hogy ne tudják a népek az olcsóbb importot vásárolni.

"mivel annak egyetlen konkurenciája a helyi áfész."

Miért fizetne bárki is koncessziós díjat ha az nem biztosít számára semmit?

ijontichy 2018.01.02. 20:56:02

@444: "ha a penny market a 491-es út mentén több árut exportál, mint amennyit importál"
"és ha penny market oda több árut hord be, mint amennyit kivisz"
Húú... nagyon új még az év, de hogy is van ez? Akkor most ki és milyen nézőpontból mit csinál?
Jó, azt látom, hogy továbbra is a szocializmus a cél. Ez legalább konzekvens.:-)

2018.01.02. 22:13:36

@ijontichy:
azt ugye tudod, hogy a penny market tulajdonosa a rewe western buying co-operatives. ami szerinted szocializmus. vagy mondjuk ott a swiss coop.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 22:29:15

@444:

Csak épp' a coop-ok _önkéntes_ szocializmusok, te kis posztmodern lófaszjóska -- nem pedig az általad megálmodott államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmus.

ijontichy 2018.01.02. 22:39:05

@444: Akkor meg mi bajod? Éljen a Penny, a Feri meg húzzon a túróba!
De legyen neked. A Penny húzzon a Feri meg védett állat. De mi lesz, ha a Józsi a szomszédos faluban úgy dönt, hogy szintén a tejiparba szállna be. Akkor hogy fog ez működni? Kinek a túróját veszi a CBA?
A helyzet úgy áll, hogy lilára verheted a segged a savanyú szőlő okán, egyelőre:
a) az önérdek a legerősebb hajtóerő;
b) a piac a legkevesebb erőforrást igénylő szabályozás.
Minden erőlködés, ami a természetes ellenérdekek kihasználása helyett, valami "nagggyon okos" tervgazdálkodást akar alkalmazni, tuti drágább és rosszabb hatékonyságú. Az ilyesmi mindig valamiféle garantált "életpályamodell"-ekhez vezet - mármint a "kocsma népe" vágyai szerint. Sz@rt sem ér.

2018.01.02. 22:50:00

@neoteny:
a swiss coop is államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmus? a kantonalbankok is államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmusok?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 22:53:37

@444:

Csak épp' a coop-ok _önkéntes_ szocializmusok, te kis posztmodern lófaszjóska -- nem pedig az általad megálmodott államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmus.

2018.01.02. 22:56:26

@neoteny:
a swiss coop is államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmus? a kantonalbankok is államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmusok?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 23:02:21

@444:

Csak épp' a coop-ok _önkéntes_ szocializmusok, te kis posztmodern lófaszjóska -- nem pedig az általad megálmodott államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmus.

2018.01.02. 23:02:45

@neoteny:
na de a swiss coop is államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmus? a kantonalbankok is államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmusok?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 23:06:48

@444:

Csak épp' a coop-ok _önkéntes_ szocializmusok, te kis posztmodern lófaszjóska -- nem pedig az általad megálmodott államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmus.

2018.01.02. 23:08:34

@neoteny:
na de a swiss coop is államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmus? a kantonalbankok is államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmusok?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 23:09:48

@444:

Csak épp' a coop-ok _önkéntes_ szocializmusok, te kis posztmodern lófaszjóska -- nem pedig az általad megálmodott államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.02. 23:26:29

@444:

"a swiss coop is államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmus?"

Miért lenne az?

"a kantonalbankok is államhatalmi erőszakkal kikényszerített szocializmusok?"

Igen.

2018.01.03. 08:52:17

@neoteny:
mert kapcsolódik hozzá a bio suisse. svájcba nem vihetsz be akármit. hanem van egy előzetes minősítés. erről dönt egy terméktanács. és ezért fizetni kell. lényegében termékdíjat. lényegében a svájci termelőket tömörítő agrárkamara mondja meg, hogy mit vihetsz be. mikor, mennyit és még azt is hogyan. így van fejlett mezőgazdaság.

németországba nem szállíthatsz csak akkor ha van tüv minősítésed. csak akkor ha a technischer überwachungsverein megengedi. technikai felügyelő bizottság nem szocializmus? majd megveszi a háztartási gépet. és ha az kivágja a biztosítékot, akkor vegyen másikat. nem. előzetesen ellenőrzi egy bizottság. megnehezítik azt, hogy egy gyártó a német piacra bekerüljön. és így fejlesztik az ipart.

te abból indulsz ki, hogy ha korlátozás (szabályozás) van, akkor biztosan nem lesz fejlesztés. vagy lesz, vagy nem lesz. nyilván a korlátozás (szabályozás) ha ésszerű, akkor segíti a fejlesztést. például ha amíg az idegen kereskedők több árut hordanak be, mint amennyit kivisznek addig korlátozni kell őket egy adott államban (városban vagy vidéken). mert eladósítják azt feltéve, hogy nincs tőkekivitel, ami ellensúlyozza. ne az állam avatkozzon be, hanem maga a közösség természetes módon, a közvagyon felett a jogait gyakorolva védi a piacait. és ha ez nem tetszik, akkor költözhetsz egy másik kommunába. ez még nem a kommunizmus. szó nincs arról, hogy legyen közös a gatya is. ez nem globális kapitalizmus. nem szabad piac. a nyugat mindig is ezt a kettős mércét alkalmazta. amit a gyarmatosítóknak szabad azt a gyarmati területeknek nem szabad. a technikai felügyelő bizottság német. rendben van. de errefelé esetleg nem. szó se lehet róla. mert ez a szocializmus.

2018.01.03. 09:04:43

@neoteny:
a németek azt is előírják, hogy az ő útjaikon egy szállító egy nap hány métert haladhat előre. sebességkorlátozáson túl időkorlátozások vannak. természetesen a szegény kis kamionsofőrök érdekében. kitalálják, hogy aludjon szállodában. ez is szocializmus? a németek ilyen szociábilisek. a német társadalom humanista. arról híresek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 09:10:07

@444:

"mert kapcsolódik hozzá"

Semmitmondó posztmodern bullshit.

"így van fejlett mezőgazdaság."

Helyesen: így vannak magas(abb) agrárárak Svájcban.

"technikai felügyelő bizottság nem szocializmus?"

Az.

"megnehezítik azt, hogy egy gyártó a német piacra bekerüljön. és így fejlesztik az ipart."

Helyesen: így vannak magas(abb) ipari termékárak Németországban.

"te abból indulsz ki, hogy ha korlátozás (szabályozás) van, akkor biztosan nem lesz fejlesztés."

Te már mondtad azt is, hogy a LEGO nem ajándékozott egyetlen játékot sem magyar óvodáknak.

Te már mondtad azt is, hogy a Soros Alapítvány nem adott egyetlen centet sem a magyar közoktatásnak.

Te már mondtad azt is, hogy a TESCO nem fizet iparűzési adót Debrecenben.

Te már mondtad azt is, hogy az International Student Union (ISU) által szervezett nemzetközi ételnap a debreceni önkormányzat által szervezett ételosztás volt.

Te szégyentelenül hazudozol össze-vissza.

"ne az állam avatkozzon be, hanem maga a közösség természetes módon, a közvagyon felett a jogait gyakorolva védi a piacait."

Semmitmondó posztmodern bullshit; eufemizmusok a szocializmusra.

"mert ez a szocializmus."

Ez szocializmus mindenütt: Németo-ban is meg Mo-n is meg az USA-ban is meg Kanadában is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 09:25:44

@444:

"a németek ilyen szociábilisek. a német társadalom humanista. arról híresek."

Bizony: a bismarcki Németország vezette be az első társadalombiztosítási törvényeket.

A Harmadik Birodalomban az árja _Volk_ államilag szervezett szórakozásban-pihenésben részesült:

en.wikipedia.org/wiki/Strength_Through_Joy

2018.01.03. 10:21:43

@neoteny:
így vannak magasabbak árak és bérek. de úgy tudnak fejlődni, hogy a belső piacukat természetes módon védik. a német szövetségi kormány azt mondja, hogy a szegény kis migránsok hadd vonuljanak már át kelet-közép európán és a balkánok, mert ők olcsó munkaerőre vágynak. azt szeretnék, hogy a migráns férfiak nemzenek és migráns nők szüljenek. mert a német nők álma, hogy középvezetővé váljanak egy irodában. németországban mindenki mindenkit irányítani akar. de rajtuk kívül senki se szabályozzon semmit se. az a szegény kis migráns a kukoricáson hadd menjen már át. ennek érdekében kifizetik az embercsempésznek a családjának az összes megtakarítását. tehát a német a legnagyobb lazaságot követeli németországon kívül. a szabadságjogok sérülnek. a német szövetségi kormány elmagyarázza, hogy neked nincs jogod. majd utána azt a szerencsétlent kibassza. mert kiderül, hogy nem látott még csavarhúzót.

válogassa ki az unió külső határán. engedjen be vendégmunkást. az értelmesebbeknek adjon diákhitelt, vagy tanulmányi szerződés keretében ösztöndíjat. és vegyesvállalatokkal újjáépítik azt, amit leromboltak. még így is szerencsétlen szír népet agyba főbe szopatják. mert az nato/eu számára nem tűnt fel, hogy az iszlám állam felfegyverezte magát. miközben nato/eu csapatai ott állomásoznak. és létrejön egy terroristákból verbuvált hadsereg. amelyik nekimegy az orosz barát rezsimnek. moszkvát szintén nem kell félteni. de a brüsszeli bürokráciát se. az amerikaiakat pláne. hillary clinton megbeszélte a szír demokratákkal. csak a szír nép nem őket választotta. pesten is van egy tucat értelmiségi klub, egy liberálisnak mondott szekértábor. egy szekta. és ha őket választják, akkor az a liberális demokrácia fényességes diadala. ha nem, akkor az sötét, szörnyűséges fasizmus. a new york times semmivel sem jobb, mint a magyar idők.

összeáll a v18 szakértői csoport (választás 18). ugyanazokból a szakértőkből, akik már eddig is összeálltak. és megszakértik, hogy a megoldás csak a szabad piac. de a szabadság azt jelenti, hogy helyieknek nincsen joga. mert a szegény kis multik. összesen húsz ember döntsön az országról. akiket a multik válogattak ki. orbánék ugyanezt csinálják. csak ők azt mondják, hogy őket a köznép legitimálta. és ebből következően ők alkotják a jogot. ez a demokrácia. senki sem élvez területen kívüliséget. ez a világon mindenhol így van. a szabadság annyi, hogy az állam hálózatossá válik. és létrejöhetnek második fővárosok. mondjuk romániában kolozsvár tartományi központban, vagy temesvár a bánság fővárosaként viszonylagos önállóságot vív ki magának. békés megye békéscsaba központtal vegyes önkormányzatiságban elcsatolja a magyar többségű nagyszalontát és kisjenőt. amikor az érmelléki polgármesterek jöttek tárgyalni, akkor nem a bukaresti románok, hanem a pesten a senkiháziak tiltakoztak. a pesti zsidóság istentelen része. magyarországon a neoliberálisok. a budai németség istentelen része a neokonzervatív. semmiféle hagyományt nem ismernek. se magyart. se németet. orbánék kiegyeztek az izrealitákkal. nem lennék meglepve ha a cba kiegyezne a kisebb üzleteket üzemeltető német láncokkal. mert azokra van nagyobb igény. és ez olyan nagyon nem zavarná a metro-t. csak a tesco résztulajdonosa a deutsche bank. de majd fizetnek nekik valamennyit. hja a tesco tulajdonosa a norges bank. a norvég jegybank is. mert ott is van investment management. és ott dönthet gunnar. de gyuri ne dönthessen. oké. de ez esetben gunnar se. most a norway grant megtámogatja a főváros leghülyébb szabad bölcsészeit, akik magukat zöldeknek nevezik. aztán lázár azt mondja, hogy őket ne támogassák. hanem vagy neki adják oda a pénzes zsákot és esetleg döntsenek közösen, vagy senkinek se adják. erre lehet mondani, hogy lázár geci. de ez így megy. amíg ők vannak megválasztva. és ott ahol őket választotta a nép. norvég alap favoritjai is elindulhatnak. ők is ugyanabba a főhatalomba vágynak, amiben lázár vagy orbán. csak egy másik csapat. egy másik fizetési lista.

annak a pártján állok, hogy a szabályozásban legyen valódi verseny. ha (nagy) magyarország egységes beosztásban 64 vármegye, akkor ez azt jelenti, hogy 64 többé kevésbé egyenrangú törvényhatóság verseng egymással. és mindbe lehet költözni. mert mindben laknak magyarok. csak esetenként kisebbségben vannak. de kiegyeznek a szomszédokkal. ahogyan a többségi magyarok is kiegyezhetnek. ami ezer éven át működött. száz éve nem. és mondják, hogy felejstük el. a nagyváradi románok mondják, hogy vasutat kellene építeni. mert nekik se jó, hogy a világ végén élnek. bukarestben tolhassák az ortodox nacionalizmust. és ha megy a regiotrans, akkor bukarestben elmondják, hogy ez nagy-románia. a román vasúti szerelvények futnak adott esetben tiszáig. magyarok mennek erdélybe. komparatív előnyök. de erre jönnek a "liberálisok", hogy ezt nem lehet. mert hogy következik ebből a nyugat felsőbbrendűsége. és ehhez nincs jogod. orbánék azért kellenek, hogy ezt a szemét társaságot kibasszák budapestről.

2018.01.03. 10:22:46

@neoteny:
na de bismarcki németország a te értelmezésedben nem volt népnemzeti szocialista?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 10:34:05

@444:

A Bismarck által (elsőként) bevezett társadalombiztosítási törvények szocialisták voltak: épp' azért (is) vezette be őket Bismarck, hogy kifogja a politikai szelet a Szocialista ellenzékének vitorláiból. (A másik ok az volt, hogy sok német kivándorolt az USA-ba mert az amerikai reálbérek magasabbak voltak mint Bismarck Németországában: így Bismarck két legyet ütött egy csapásra: beelőzte az ellenzéki Szocialistákat _és_ csökkentette a kivándorlást.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 10:38:40

@444:

"így vannak magasabbak árak és bérek."

Nem: magasabb bérek azért vannak, mert (egyesek!) termelékenyebben állítanak elő a fogyasztók által kívánt javakat. Nem az történik, hogy magas(abb) nominális árakon (és így magasabb nominális béreken) kerülnek csereberélgetésre tulipánnal pingált cserépedények hímzett háziáldásokra, hanem mindenféle jószágok nagy(obb) meggyiségben megtermelésre kerülnek alacsony(abb) árakon (és így magasabb _reál_béreken).

A többi a tőled megszokott semmitmondó posztmodern bullshit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 10:40:01

@neoteny:

"meggyiségben"

Helyesen: mennyiségben

2018.01.03. 10:49:32

@neoteny:
az uralkodó népcsoportok eloszlása.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
a bismarcki németország azért minta a magyaroknak, mert az nyugat-kelet európai egyesülési kísérlet volt.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/70/Map-DR-Prussia.svg/1207px-Map-DR-Prussia.svg.png
és ugye a keleti területek nélküli poroszország R-U106 uralta térség. és az egyezett ki lengyelországból a R-Z280 lakta térséggel. és ez tetszik a magyarok parasztnak. akik egész véletlen szintén ezzel a keleti steppei eredettel rendelkeznek. és ugyanez történt ausztriával. a "keleti birodalom" egész véletlen szintén R-U106 eredetű. a kárpát-medence és az alpesek összekapcsolódnak. ha politikus lennék, akkor azt mondanám, hogy ez az egyik opció. feltéve, hogy egy harmadik bécsi döntés támogatja a közép európai szövetségi államrendet. amihez kapcsolódjon románia. úgy, hogy erdély vegyes zóna. és ők csatolják oda moldovát. állítsák vissza határokon átnyúló bukovinát. és a lengyelek halicsot. és erre jönnek a pesti zsidók közül az istentelenek, hogy az nem lehet. mert ezt nem legitimálta az usa. de az izraeliták már ott vannak. mert a moszkva azt mondta, hogy nekik jó ha a galíciai jöttmentek visszatérnek. és felosztják ukrajnát. de ez azt jelentené, hogy lembergi egyetemen lengyel, orosz, zsidó professzorok tanítanak. ez a ceu gender aktivistáinak nem jó. mert úgy a mögöttük álló pénzhatalom nem tudja eladósítani és felvásárolni ukrajnát. aztán ennek érdekében el kezdenek lövöldözni kijevben. és utána megindul a donbass-i háború. csak ki ne derüljön, hogy belgrádban is így ment. drábik (amerikai forrásokra alapozva) azt pedzegetik, hogy pesten voltak kiképezve. és lehet, hogy drábik idióta és orbán paranoiás, de ez a választás most arról szól, hogy ezt a társaságot az orosz, izraeli szolgáltatok trump elnöksége idején kibasszák. és ennek a társadalomnak a következő válság után lesz egyáltalán esélye egyáltalán valamiféle önkormányzatiságra és polgári fejlődésre. a privatizációval lerombolt vidéket újjáépíteni. take our country/county back.

2018.01.03. 10:50:30

@neoteny:
na de ezek szerint bismarck is népnemzeti szocialista volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 10:53:01

@444:

Na de ezek szerint te egy ostoba seggarc vagy.

2018.01.03. 10:54:57

@neoteny:
ha bismack nem népnemzeti szocialista volt, akkor micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 10:55:22

@444:

"az uralkodó népcsoportok eloszlása."

Helyesen: a te törzsi tudatod az, hogy te tudod az uralkodó népcsoportok eloszlását.

"és ennek a társadalomnak a következő válság után lesz egyáltalán esélye egyáltalán valamiféle önkormányzatiságra és polgári fejlődésre."

A következő válság után az azt követő válság kerül megalapozásra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 10:57:19

@444:

Politikus volt, aki szocialista törvények meghozatalával nyomta le a Szocialista ellenzékét.

2018.01.03. 11:21:41

@neoteny:
mint orbán. ő is szocialista törvények meghozatalával nyomta le a szocialista ellenzékét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 11:36:45

@444:

Így igaz: Orbán kooptálja az ellenzék csaknem összes témáját. Azért csaknem, mert a korrupció-ellenesség témáját nehezen tudja a magáévá tenni: ahhoz stratégiailag be kellene áldoznia néhány kis-, esetleg középkaliberű Fideszes arcot. De (egyelőre) a feltétlen lojalitás (mindkét irányba) fontosabb eszköz Orbán számára: több haszna származik abból, hogy feltétlenül megvédi a csicskáit (legfeljebb akkor szabadul meg tőlük, amikor a vihar elült a biliben).

2018.01.03. 15:05:23

@neoteny:
na, de ezt ezt ártatlanul meggyanúsított polgármestert mégis csak úgy lehet leváltani, hogy valaki a túr mentén megszervezi a szerencsétleneknek a szövetkezetet. kitalálják, hogy túrjuk a földet. tartsunk állatot. gyártsunk túrót. túrázzunk. kerékpáros tour de túr. vízi túra.
vizitura.com/wp-content/uploads/sites/3/2015/02/vizitura_oreg_tur2.jpg
és ezeket kiszolgálja az mgtsz, a ktsz, az áfész. a közért. a füszért. az erdért. halért. lehet benne egy állami tangazdaság. amire te azt mondod, hogy az már a szocializmus. de nem. az még nem az. mert lehetnek privát módon szerveződő gazdakörök. ehhez egy modern kori választott tisza gróf kellene, aki felső-tisza vidéki térséget igazgatja. és várják, hogy jöjjön a grófúr vagy legalább egy vikomt. valami algróf. vagy valami báró, vagy baroness. a magyar társadalom döntő többsége úgy gondolkodik, hogy valaki mondja meg, hogy mit csináljon. és olyan, akit ő kiválaszt. magyarul a szabályozásban legyen verseny. tehát van túri 1, 2, 3 program. és azt mondják, hogy legyen mondjuk a kettes, és a hármasból ez. azt végrehajtják. de ez nem a szocializmus. hanem egy félfeudális félkapitalista világ persze népnemzeti szociokulturális elemekkel kombinálva. hogyan polgárosodott a nyugat? így.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 15:06:44

@444:

"mégis csak úgy lehet leváltani"

Már megint féktelenül fantáziálgatsz.

Janossz 2018.01.03. 15:11:02

@444: " jöjjön a grófúr vagy legalább egy vikomt. valami algróf. vagy valami báró, vagy baroness. a magyar társadalom döntő többsége úgy gondolkodik, hogy valaki mondja meg, hogy mit csináljon. és olyan, akit ő kiválaszt. "
Meseországban a gróf urakat választják?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 15:25:54

@444:

"lehet benne egy állami tangazdaság. amire te azt mondod, hogy az már a szocializmus. de nem."

Dehogynem: államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) kerül eldöntésre az, hogy kik tanítanak mit és mennyiért a nebulóknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 15:27:21

@444:

"magyarul a szabályozásban legyen verseny."

A tragédia azonban az, hogy épp ellenkezőleg; máris a távoli vagy közeli múlt rendeleteinek hosszútávú következményeit szenvedjük. A ma máris az a holnap, aminek a mellőzésére sürgettek a tegnap rossz közgazdászai. Néhány gazdasági rendelet hosszútávú következménye hónapokon belül kézzelfoghatóvá válhat. Mások talán pár évig nem lesznek érezhetőek. Ismét mások talán évtizedekig nem lesznek megtapasztalhatóak. De egy rendelet minden esetben úgy hordozza magában hosszútávú következményeit, mint a tyúk a tojást, mint a virág a magot.

Ebből a szempontból tehát az egész közgazdaságtan leredukálható egyetlen leckére, ez a lecke pedig leredukálható egyetlen mondatra. A közgazdaságtan művészete bármilyen rendelet nem pusztán azonnali, hanem hosszútávú következményeinek vizsgálatából áll; e rendelet hatásainak nyomon követéséből nem pusztán egy csoportot, hanem minden csoportot vizsgálva.

ellenpropaganda.com/hazlitt1/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 15:35:27

@444:

"a magyar társadalom döntő többsége úgy gondolkodik, hogy valaki mondja meg, hogy mit csináljon."

Helyesen: a magyar társadalom döntő többsége úgy gondolkodik, hogy valaki mondja meg _a többieknek_, hogy mit csináljanak, ő pedig megoldja a saját problémáit okosba'.

Janossz 2018.01.03. 15:42:32

@444: Valami defekt érhette a nemzeti kereszténységet ott Túrricsén...
Nem tudják ezt:
Segíts magadon, és megsegít az Isten!

2018.01.03. 15:59:03

@neoteny:
ha a rendelet helyi, akkor annak rövid és hosszútávú következményei is egyaránt helyi szinten érvényesülnek. tehát mondjuk nagy-magyarországon egységes beosztásban 64 vármegye, vagy egy vegyes önkormányzatiságban ~1000 helyhatóság. csak ez nem érdeke a fővárosoknak. budapest, pozsony és zágráb ne akarjon velencei tó, vagy a balaton bármilyen önállóságot. székesfehérvár a királyok és veszprém a királynék városa szabaddá válik. ezt törvénybe kellene iktatni. vagy azt mondani, hogy minden település viszonylag szabad. csak igazán egy se akar az lenni. mert kényelmesebb kívülről várni a segítséget multiktól, vagy a nemzeti kormánytól. aztán az egy másik kérdés, hogy akármit nem csinálhatnak a balatonnal. de a kormánynak ez esetben csak felügyeleti jogköre, valamiféle vétójoga van. most az önkormányzatok gyakorlatilag semmiről se dönthetnek. mert a pénz nagy része a központi költségvetésben van. de ha balaton partján kibocsátanak valamilyen idegenforgalmi kártyát, amivel a helyiek kiválthatnak és olcsóbban vásárolhatnak, akkor mindjárt van egy pénzintézetük. és a turista váltsa ki a balaton kártyát. amire velencei tavi önkormányzat azt mondja, hogy ne nehezítsük már meg a pénzköltést. a balaton partiak azt, hogy parkoltassák csak a pénzüket nálunk a turisták. szabályozási verseny két szomszédos idegenforgalmi övezetben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 16:19:03

@444:

"ha a rendelet helyi, akkor annak rövid és hosszútávú következményei is egyaránt helyi szinten érvényesülnek."

Ez nem igaz: ha pl. Debrecen vámot vet ki a szegedi pirospaprika importálására, akkor ennek a rendeletnek a következményei Szegeden is érvényesülnek: kevesebb szegedi pirospaprika kerül eladásra Debrecenben.

Mindemellett ez az állításod -- ami lényegileg egy újrafogalmazása Hazlitt állításának -- semmilyen összefüggésben sincs az azt követő, tőled megszokott fékeveszett fantáziálgatással.

2018.01.03. 16:56:23

@neoteny:
na de ez esetben debrecen versenyez a többi hasonló helyzetben levő várossal a trianoni határon belül és kívül. egy townson nevű angol utazó körbejárta magyarországot. nagyon utálta debrecent. és imádta nagyváradot.
mek.oszk.hu/06400/06459/06459.pdf
szabályozásban verseny volt. illetve nem egészen. mert debrecen úgy lett de jure szabad város, hogy bécsből betelepítettek egy császárhoz hű egy katolikus elitet. akiket a helyi polgárság nagyon utált. és ami aztán elvezetett a trónfosztásig.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 17:03:02

@444:

"na de ez esetben debrecen versenyez a többi hasonló helyzetben levő várossal a trianoni határon belül és kívül."

Na de ez az eset még nem áll fenn; még csak nem is ennek az esetnek a fennállásához közelít Mo.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 17:15:21

@444:

"nagyon utálta debrecent."

Viszont azt írta, hogy sehol sem evett olyan könnyű, fehér és ízletes kenyeret mint Debrecenben.

2018.01.03. 17:34:38

@neoteny:
de akkoriban debrecen és nagyvárad között verseny volt a szabályozásban. most budapest és bukarest szabályoz. komádi nagyváradhoz és békéscsabához esik közel. debreceni megyei kormányhivatal és berettyóújfalui járási hivatal alá van rendelve. tehát ha még lenne is komádiban kincs karcsi, akinak van elképzelése, akkor is berettyóújfalui járási, a hajdú bihar megyei párttitkárral kell egyezkednie, hogy az elképzelést keresztül vigyék a budapesti pártközpontban. most így egyeztetnek. és enélkül egy sertéstelep nem épülhet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 17:39:52

@444:

"de akkoriban debrecen és nagyvárad között verseny volt a szabályozásban. most budapest és bukarest szabályoz."

Mert az államalkotó népek ilyen államokat alkottak maguknak.

Janossz 2018.01.03. 18:04:46

@Janossz: Nem a nejed találta. Én, neked...:-)

2018.01.03. 18:15:35

@neoteny:
a kommunista és a kapitalista kísérlet is ezt követeli meg. szegény kis fehérgyarmatiak ne korlátozhassák a szabad kereskedelmet.

2018.01.03. 18:20:44

@Janossz:
orbán rezsim úgy működik, hogy megyei, járási kormányhivatalok vannak. miniszteriális államrendben. osztályokkal, főosztályokkal. ahová beültette a familliárisait. ha karácsony gergely valamilyen úton módon miniszterelnök lenne, akkor az apparátus egy hét alatt megbuktatná.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 18:27:35

@444:

"szegény kis fehérgyarmatiak ne korlátozhassák a szabad kereskedelmet."

Fehérgyarmati Feri a _más_ fehérgyarmatiak túróban történő szabadkereskedelmét akarja korlátozni: a saját szabadkereskedelmét minden más jószágban esze ágában sincs korlátozni. Ő az olcsó(bb) mosóport akarja megvenni, nem a drágá(bba)t. Ha a drágá(bba)t akarná megvenni, azt megtehetné most is.

Janossz 2018.01.03. 18:49:31

@444: Ez igazán remek. Tudjuk ezt is...
Látod, már az MTI is az irredenták kezén van.
Nagy urak vagytok ti itt.

2018.01.03. 18:55:10

@neoteny:
na de ez esetben miért lenne probléma az, hogy 1 helyett van 64, vagy ~1000 törvényhatóság.

2018.01.03. 19:03:24

@Janossz:
orbánnak van egy mosonmagyaróvártól kézdivásárhelyig tartó hálózata. ahogyan kádárnak is volt egy. az battonyától nemesmedvesig. és ennek alapja egy járási, megyei kormányhivatalok. és ebből szerveződő hivatásrend. ezen alapult a horthy korszak. hagyományosan ilyen a magyar közigazgatás szent istván óta.

Janossz 2018.01.03. 19:10:54

@444: Ez jól hangzik, csak ahogy terjed itt a nemzetállami kórság, a környező államok is egyszer csak elkezdik majd "idegen pénzekből támogatott, idegen érdeket képviselő szervezetek"-ként kezelni Orbán Úr hálózatát, és az igen nagy károkat fog okozni a megsegíteni (?) szándékozottaknak.

2018.01.04. 09:45:35

@neoteny:
a kérdés az, hogy létrehozhatók települések, abból vidékies körzetek. kerületek és térségek városközpontokkal. és abból jön létre a szövetségi állam. és ezek alkotnak egy államszövetséget. és ez próbál meg versenyezni a civilizált világban. ez a hagyományos német közigazgatás. szó nincs arról, hogy németországban az egyének versenyeznek. hanem kormányzati, önkormányzati védettséget élvező vállalatok. szigorúan szabályozott belső piaccal. és magas újraosztási rátával. így működik a német gazdaság. bayerische motoren werke és a volkswagen. a német nép vagongyáros.

a vagyongyárosok azt mondják, hogy ez hatot ér. de inkább érjen hetet. na jó, de ez esetben az összes többi hetet ér, mert a szabad piac nem tévedhet. de ezek után felértékelődött a vállalat. így lehet nagy összegű hitelhez jutni. és abból szinte bármit felvásárolni. a hitel pedig majd ellenértéket kitermelik a szolganépek. ez is egy elképzelés. ez a kapitalizmus.

ha a vagongyáros nettó tőkeexportőr, akkor egy pontig érdemes összefognia a vagyongyárossal. mert az majd generál neki pénzt. és ha annak van egy kiterjedt kereskedelmi hálózata, akkor azt a pénzt majd mindenki elfogadja. a vagyongyárosok kitermelik a csúcs értelmiséget. és uralják a földkerekséget. létrejön a világkormány. szombatfalvy bácsi elképzelése. csak ugye ebben a rendszerben a vagyongyárosnak lesz világkormánya. és ők lesznek a gazdagabbak. a vagongyárasokat szétbassza az ideg. és azt mondják, hogy a vagyongyárosokat rakják be a sparheltbe.

na most nyilván nem ez a megoldás. hanem az, hogy vagyongyárosságot korlátozzák. és erre adott válasz az, legyen minden közös. egy kis birtokod, kis üzemed egy kis üzleted se lehessen. legyen közös a gatya is. az orákulum adatbázisában levő semmit egyenlően szétosztjuk. és létrehozzuk a spektákulum társadalmát.

orbán azt mondja, hogy a francokat. most nálunk van az orákulum egy része. és abból a lőrinc megépíti a mátra erőművet. mert arra van pénz, amire akarjuk. és egy ideig tényleg. és ha ezt nem korlátozza semmi, akkor lényegében bármennyi adósság generálható. tetszőleges mértékű versenyelőny. írországban 120 millió forint az egy főre jutó külső adósság. persze ez nem a szegény kis írek nyakába van varrva. hanem az írországi lányvállalatok nyakába. az ír társadalom többsége azt mondja, hogy mit számít az. az oda telepített big data centerek kitermelik ezek ellenértékét. lehet így is.

egyesek szeretnék átvenni az ír modellt. rendben van. vállaljanak százcsillió dollár adósságot. abból generáljanak brutális mértékű versenyelőnyt maguknak. de ha nem jön be, akkor a környezetükben élők fejbe lövik őket. zuckerberg annyira okos, hogy százcsillió dollár hitel nélkül nem tud vállalkozni. úgy mészáros koma is csak egy gázszerelő. de a hitelekkel vagyongyáros. okosabb, mint zuckerberg. mert még nála is gyorsabban gazdagodik.

az úgy nagyjából vallási kérdés, hogy a gazdaság mégis milyen elvek mentén szerveződik. engedjünk meg egy kis erzsébet utalványt. a mostani nyugdíjasok a háború után a két kezükkel kaparták ki a romokban heverő országot. és egyébként tényleg megszenvedték a legnehezebb időszakot. a rendszerváltás idején az infláció 15-35% volt. most az a néhány százalék micsoda. és különben is az mszp nyerjen? vagy a dk? gyurcsány ferenc? azt akarod. inkább legyen árpád-házi szent erzsébet. politikailag szinte mindent meg lehet indokolni.

ki szabályozzon? a válaszom az, hogy elsődlegesen a polis csinálja a belpolitikát. és mindenki költözzön olyan városba, vagy kisebb városhálózatra (vidékre), amelyikben a szabályok nekik tetszők. és ezt felügyelje egy nagyobb városhálózat. az állam. az döntően csinálja a külpolitikát a földkerekségben. tehát ha fehérgyarmaton a népesség döntő többsége azt mondja, hogy mink itten kollektíve szereljük az mtz traktorakt fehéroroszországból, akkor engedjük meg. sokkal jobb lenne egyénileg kereskedni john deere traktorokkal. na de abból egy ember él meg. a traktorgyártásból ezer. de az mtz traktor rosszabb, mint a johh deere. viszont az ledúrja a fehérgyarmatot. és ezeket a dilemmákat döntsék el a települések. a helyi társadalmak. az önkormányzatok.

mi legyen az orákulumban levő pénzmennyiséggel. ott vannak azok a bitsorozatok. amiből most meg lehetne venni a fél világot. vagy tán az egészét is. és még maradna belőle mars utazásra is. azzal mi legyen. és a temérdek államadóssággal. erről állapodjanak meg a kormányok.

na a politika nem ilyen. hanem vagy a magyarok az alávalók. vagy a németek a felsőbbrendűek. a zsidók feleljenek. de nem a mi zsidóink, hanem a ti zsidóitok. na most hogy legyen?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 10:06:40

@444:

"szó nincs arról, hogy németországban az egyének versenyeznek."

Dehogynem: ha egy bratwurst van, akkor azért versenyez Hans és Fritz. Ha egy korsó sör van, akkor azért versenyez Fritz és Hans.

A megoldás az, hogy Hans két bratwurst-öt gyárt, és Fritz két korsó sört, és elcserélnek egymással egy bratwurst-öt egy korsó sörre. Ekkor mindkettőnek jut bratwurst is, meg sör is. De ehhez termelniük kell két bratwurst-öt meg két korsó sört. Anélkül nincs megoldás. És az sem megoldás, hogy az államhatalom ad egy csomó pénzt Hansnak és Fritznek: attól nem lesz sem több bratwurst, sem több sör. És az sem megoldás, hogy Hans termeli a két bratwurst-öt és a két korsó sört is és az államhatalom elveszi tőle az egyik bratwurst-öt és az egyik korsó sört és azt odaadja Fritznek (sőt a helyzet még rosszabb: Hansnak három bratwurst-öt és három korsó sört kell termelnie, mert az újraosztó államnak is kell egy bratwurst és egy korsó sör), ugyanis Hans mindent el fog követni, hogy kibújjon ez alól a rendszer alól: egy bratwurst-öt és egy korsó sört fog termelni és azt elfogyasztja ő maga, ha megteheti.

"az úgy nagyjából vallási kérdés, hogy a gazdaság mégis milyen elvek mentén szerveződik."

Helyesen: a te törzsi tudatod az, hogy a gazdaságszervezési elvek megválasztása nagyjából vallási kérdés.

2018.01.04. 10:27:37

@neoteny:
de hans és fritz kamara szerveződnek egy szövetségi államrendben. tehát ők a bajor ipari és kereskedelmi kamara tagjai. és egyébként közösen szabályozzák a helyi sörpiacot. és amikor egy ágazatot veszélyeztetnek mondjuk a kelet-közép európaiak, akkor mindenféle trükkös szabályokat eszelnek ki. például ne furikázzanak annyit a szegény kis sofőrök. és ne aludjanak a furgonjaikban. mert az nem jó nekik. és megmagyarázzák, hogy ez munkavállalói érdekvédelem és munkavédelmi előírás. pedig ha a kelet-közép európaiak olcsóbban furikáznának, akkor olcsóbb lenne az áru. de az a gazdaság célja. az a fogyasztó célja. hans és fritz nem akar még olcsóbb sört. még olcsóbb sörszállítás se. azért, mert azzal a veje vagy a sógora keresne kevesebbet. és mindenki, aki megveszi a sört. tehát egy adott környezetben élő populáció a közös vagyon felett rendelkezve természetes módon védi a belső piacait. és eddig nem jutott el a liberalizmus. mert ha eljutott volna, akkor nem lett volna gyarmatosítás.

2018.01.04. 10:35:59

@neoteny:
na de a gazdaság szervezés általános alapelve hol vannak kőbe vésve. a fizika általános elvei sincsenek kőbe vésve. a görögök a négy őselemből elég jó fizikát csináltak. van a föld/kő, a levegő, a tűz és a víz. és mindig az van feljebb, amelyik a könnyebb. csak ugye úgy tűnt, hogy a hold kőből van és nem tűzből. na de nem lehet kőből, mert akkor leesne. tehát tűzből lehet. így okoskodták ki. aztán kiderül, hogy mégis csak kőből van. és a fizikát újabb alapokra helyezték. de valószínűleg ez sem végleges. a valódi liberalizmus talán az lenne, hogy gazdálkodás általános szabályait leíró és nem előíró jelleggel alkalmazzuk. na de valamit mégis csak elő kell írni. vagy ha nem, akkor ott tartunk, ahol a part szakad. mindenki azt csinál, amit akar.

és te nem látod be, hogy egy településnek joga van közösséget alkotni. mégpedig vallási alapon. abban persze lehet két felekezet, egy településhálózatban több gyülekezet. de ebből csak az egyik, hogy ők döntően egyénileg gondolkodnak. az a libertáriusság a nemzeti keresztségben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 10:39:48

@444:

"de hans és fritz kamara szerveződnek egy szövetségi államrendben. tehát ők a bajor ipari és kereskedelmi kamara tagjai. és egyébként közösen szabályozzák a helyi sörpiacot."

Amitől nem lesz több sör, sem több bratwurst.

"hans és fritz nem akar még olcsóbb sört."

Attól függ, hogy eladják vagy veszik a sört. Amikor eladják, magas sörárakat akarnak; amikor veszik, alacsonyakat.

"tehát egy adott környezetben élő populáció a közös vagyon felett rendelkezve természetes módon védi a belső piacait."

Az NDK-ban volt "közös vagyon"; az NSzK-ban nem volt. Mégis az NSzK-ban volt több bratwurst meg sör. Az NDK piacait nem uralták az NSzK-s hipermarketek. Mégis az NSzK-ban volt több bratwurst meg sör. Ha a "közös vagyon" olyan jó dolog lenne, akkor bejött volna Hruscsov jóslata és a létezett szocializmus eltemette volna a kapitalista Nyugatot. Egy elméletileg is és gyakorlatilag is bukott rendszert próbálsz árulni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 10:48:56

@444:

"na de a gazdaság szervezés általános alapelve hol vannak kőbe vésve."

Például ott, hogy Sanyi 100-ért veszi és 200-ért adja a használtcikkeket; még csak véletlenül sem 200-ért veszi és 100-ért adja azokat.

Például ott, hogy ugyanazt a csirkefarhátat nem tudja megenni Irmuska néni is meg Böszörményiné is.

Például ott, hogy hiába emeli meg Orbán Viktor Irmuska néni és Böszörményiné nyugdíját, ha nem kerül megtermelésre több csirkefarhát, akkor Irmuska néni és Böszörményiné nem tudnak több csirkefarhátat enni.

Például ott, hogy sem Irmuska néni, sem Böszörményiné nem fog többet fizetni egy (1) csirkefarhátért, mint kettőért.

"egy településnek joga van közösséget alkotni. mégpedig vallási alapon."

Helyesen: ez a te törzsi tudatod, hogy az egy településen élőknek joguk van egymásra lőcsölni az általuk termelt javakat (vagyis megakadályozni egymást abban, hogy a településen kívüliekkel kereskedjenek).

ijontichy 2018.01.04. 11:29:56

@444: Ha részesedést akarsz a bajor sörpiacból, talán vedd meg a bajor sörgyártást (de legalábbis jópár üzemet).
A Heineken nagyobb részt akart az olasz sörpiacból, hát megvette a Birra Morettit.
Amúgy a furgonokban nemcsak sört furikáznak és én nem láttam, hogy a német előírások például - trükkösen - pozitív diszkriminációval támogatnák a németek számára nagyon is kurrens termékeket szállító furgonokat (ami persze nem a sör), hanem, hogy a hullára csicskáztatott román-török sofőr ne rántsa rá félálomban a német polgárra a kormányt. Mert azt PLSZ, hogy a romántörök megmurdel, de a német talán mégse. Nade nem ezért hisztizel, hogy joga legyen közösséget alkotni (a németnek is), vagy ezt a rendelkezést az autobahn mentén lévő összes településnek egyénileg is ratifikálnia kéne?

2018.01.04. 13:31:26

@ijontichy:
a magyar kormány nagyobb részesedést akar a magyar sörpiacból, akkor nem feltétlen kell vásárolnia. hanem kibassza a heinekkent. aztán legfeljebb azt mondja, hogy többet nem fektet be. ne tegye.

2018.01.04. 13:33:52

@neoteny:
de a politikai konstrukciód mégis csak az, hogy a világ egésze a termondinamika második törvényének van alárendelve. mert az ember ideális gáz. de nem. vagy valamilyen űrlogikát képzelsz el, amiben az emberek kapszulákban lebegnek az univerzumban. nincsenek települések.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 13:36:45

@444:

"de a politikai konstrukciód mégis csak az, hogy a világ egésze a termondinamika második törvényének van alárendelve. mert az ember ideális gáz. de nem."

Helyesen: a te törzsi tudatod az, hogy mindenféle faszságokat álmodozol, amiknek semmi relevanciájuk sincs a tárgyalt kérdésre.

"na de a gazdaság szervezés általános alapelve hol vannak kőbe vésve."

Például ott, hogy Sanyi 100-ért veszi és 200-ért adja a használtcikkeket; még csak véletlenül sem 200-ért veszi és 100-ért adja azokat.

Például ott, hogy ugyanazt a csirkefarhátat nem tudja megenni Irmuska néni is meg Böszörményiné is.

Például ott, hogy hiába emeli meg Orbán Viktor Irmuska néni és Böszörményiné nyugdíját, ha nem kerül megtermelésre több csirkefarhát, akkor Irmuska néni és Böszörményiné nem tudnak több csirkefarhátat enni.

Például ott, hogy sem Irmuska néni, sem Böszörményiné nem fog többet fizetni egy (1) csirkefarhátért, mint kettőért.

"egy településnek joga van közösséget alkotni. mégpedig vallási alapon."

Helyesen: ez a te törzsi tudatod, hogy az egy településen élőknek joguk van egymásra lőcsölni az általuk termelt javakat (vagyis megakadályozni egymást abban, hogy a településen kívüliekkel kereskedjenek).

2018.01.04. 13:48:44

@neoteny:
általános iskolában erzsike néni az iskola kezdés előtt behívatta az összes szülőt. azért, hogy elmondja nekik, hogy első nap mit kell vinni az iskolába. erzsike néni azt mondta: most mindenki emelje fel a piros-kék ceruzáját. de sanyinak nem volt piros-kék ceruzája. mert sanyi apukája megnézte az anyukája jegyzetét. amit erzsike néni diktált. és azt mondta: piros-kék ceruza. az mi a francnak. veszünk neki egy ceruzát. az nem elég? sanyi anyukája felteszem érvelt, hogy nyilván azzal karikáznak be majd valamit. de sanyi papája eldöntötte a kérdést. piros-kék ceruza nem kell. sanyinak nem volt. de szerencsére az árva iminek volt kettő is. mert az anyukája azt mondta, hogy legyen egy tartalékban. sanyi meglátta, hogy árva imi előtt marad még egy piros-kék ceruza. elvette és felemelte. és mindjárt volt piros-kék ceruzája. árva imit nem érdekelte. de az anyukáját mégis csak. hol van a másik piros-kék ceruza. direkt vettem egyet tartalékba. azt elvette sanyi. bement az iskolába. azzal, hogy ellopta. és erzsike néni azt mondta: anyuka. egy piros-kék ceruzát diktáltam. kettő mi a francnak? árva imi anyukája azt mondta: végül is annak a másiknak nem volt. imi egy nemes lelkű. és ezzel el volt intézve.

és ezen filóztam, hogy ez most így jogos, vagy nem jogos. mert esetleg sanyi azt tanulja meg, hogy el veheti a másik ceruzáját. de sanyi azért vette el, mert az kötelező volt. és a másiknak volt tartaléka. időlegesen elveheti, hogy teljesítse a kötelmeit. ne de ki találja ki, hogy kell piros-kék ceruza. azzal kelljen karikázni. valakinek ezt mégis csak ki kell kényszeríteni.

2018.01.04. 13:56:54

@neoteny:
tehát az, hogy alapelv, hogy ami kötelező az legyen non-profit? tehát ha van kötelező tornacipő, akkor azt elkészíti a szakszövetkezet. na de ez így szocializmus. ugyanígy mindenkit lehet foglalkoztatni. de az állami cipőipari ktsz. önmagában nem teremt gazdagságot. viszont nem zárja, hogy legyen piaci alapon szerveződő cipőgyár. hanem csak korlátozza. mert lehetne hitelt is adni a szegény gyereknek. és abból vegye a tornacipőt. rendben van. de ha az kötelező, akkor nem szabad piac.

na most hogy legyen?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 13:58:28

@444:

"mert esetleg sanyi azt tanulja meg, hogy el veheti a másik ceruzáját. de sanyi azért vette el, mert az kötelező volt."

Igen, ennek a leckének az elsajátítása szükséges feltétel a (népnemzeti)szocialista gazdaságszervezés ideológiai megalapozásához.

"na de a gazdaság szervezés általános alapelve hol vannak kőbe vésve."

Például ott, hogy Sanyi 100-ért veszi és 200-ért adja a használtcikkeket; még csak véletlenül sem 200-ért veszi és 100-ért adja azokat.

Például ott, hogy ugyanazt a csirkefarhátat nem tudja megenni Irmuska néni is meg Böszörményiné is.

Például ott, hogy hiába emeli meg Orbán Viktor Irmuska néni és Böszörményiné nyugdíját, ha nem kerül megtermelésre több csirkefarhát, akkor Irmuska néni és Böszörményiné nem tudnak több csirkefarhátat enni.

Például ott, hogy sem Irmuska néni, sem Böszörményiné nem fog többet fizetni egy (1) csirkefarhátért, mint kettőért.

"egy településnek joga van közösséget alkotni. mégpedig vallási alapon."

Helyesen: ez a te törzsi tudatod, hogy az egy településen élőknek joguk van egymásra lőcsölni az általuk termelt javakat (vagyis megakadályozni egymást abban, hogy a településen kívüliekkel kereskedjenek).

2018.01.04. 14:09:10

@neoteny:
de erzsike néni ez esetben népnemzeti szocialista volt, vagy a bismarcki elveket követte. poroszos iskolát akart. anyuka. piros kék ceruzából egy. az egy. értem? ha tetszett venni kettőt, hogy legyen egy tartalékba és a másiknak nem volt és elvette, akkor így járt. ez a porosz modell. az egységet kell teremteni. azzal, hogy mindenki felemeli a piros-kék ceruzáját. és most mindenki bekarikázza, hogy szerinte melyik a jó válasz. és majd mi megmondjuk, hogy tényegesen melyik helyes. azt kell kitalálni. és aki nem lép egyszerre az, nem kap rétest estére.

erzsike néni azt mondta, hogy ilyen iskola kell. illetve fele részben ilyen. mert ancsa a napköziben eljátssza, hogy ő francia nevelőnő. és ani néni azt játszotta. a magyar iskolában az egység nem zárja ki a filozófiai kétséget. nemzeti keresztségben a szent háromságot. de mi a négység? négy égtáj. nagyság. ötség? az, hogy vannak a kicsik. az öcsik. sanyi szerint öcsike mindent egy kezén számol. ötben gondolkodik. az másikkal oda kell kell csapni. hatság a vadság. a hatalom. sanyi így gondolkodik. ezeket megfejti a magyarból.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 14:18:22

@444:

"de erzsike néni ez esetben népnemzeti szocialista volt"

Erzsike néni bolsevik szocialista volt.

"na de a gazdaság szervezés általános alapelve hol vannak kőbe vésve."

Például ott, hogy Sanyi 100-ért veszi és 200-ért adja a használtcikkeket; még csak véletlenül sem 200-ért veszi és 100-ért adja azokat.

Például ott, hogy ugyanazt a csirkefarhátat nem tudja megenni Irmuska néni is meg Böszörményiné is.

Például ott, hogy hiába emeli meg Orbán Viktor Irmuska néni és Böszörményiné nyugdíját, ha nem kerül megtermelésre több csirkefarhát, akkor Irmuska néni és Böszörményiné nem tudnak több csirkefarhátat enni.

Például ott, hogy sem Irmuska néni, sem Böszörményiné nem fog többet fizetni egy (1) csirkefarhátért, mint kettőért.

"egy településnek joga van közösséget alkotni. mégpedig vallási alapon."

Helyesen: ez a te törzsi tudatod, hogy az egy településen élőknek joguk van egymásra lőcsölni az általuk termelt javakat (vagyis megakadályozni egymást abban, hogy a településen kívüliekkel kereskedjenek).

2018.01.04. 14:32:03

@neoteny:
erzsike néni nagyon utálta a bolsevikokat. az ő elképzelése az volt, hogy az iskolában töltött idő felében kell leadni a kötelező tananyagot. és a másik felében kell szabad foglalkozást tartani. ami persze nem teljesen szabad. hanem csak szabadabb. felzárkóztatás és tehetséggondozás. és az öt napos iskola mellett érvelt. de úgy, hogy hétvégén van szakkör a művelődési házban.

2018.01.04. 14:33:04

@neoteny:
ha igazad lenne, akkor a piac monoton növekedne. de nem így van.

2018.01.04. 14:35:50

@neoteny:
mert miért vegyen kevesebbet? a piac profitot maximalizál, akkor megveszi százért és eladja kétszázért. de néha fordítva működik. veszteséget minimalizálva. és ez az alapítványi működés. a profitot maximalizálja és a veszteséget nullázza. és ez a modell már nem szabad piaci. hanem vegyes gazdaság. de ezt nem érted. egybites gondolkodásod van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 14:38:36

@444:

"erzsike néni nagyon utálta a bolsevikokat."

Mégis végrehajtotta a bolsevik szocialista "közoktatást".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 14:39:17

@444:

"ha igazad lenne, akkor a piac monoton növekedne."

Miért?

2018.01.04. 14:41:11

@neoteny:
és a piac az adóból csináljon alapítványt. de úgy, hogy egy évben amennyi adót fizet annyi adósságot engedjünk meg neki. hogy a növekedést ne hátráltassa. de ezek vallási kérdések. most a lényeges, hogy a közéletben a magyar ellenes elemeket kizárják. tehát mindenféle hülyeséget kell mondani. hogy a németek szarfaszúak. és lesz olyan német, amelyik érti, hogy miről van szó. és lesz, amelyik azt mondja, hogy előre a szivárványos soros gárdáért. azok menjenek a francba. még csak is nem a homoszexuálisokkal van a probléma. hanem mindenféle baromságot meghirdetve azokat, akik nem a magyarok többségének pártján állnak egy adott helyzetben azokat el kell kergetni. akkor is ha heteroszexuális főnemes. ha hazaáruló, akkor takarodjon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 14:46:32

@444:

"a piac profitot maximalizál, akkor megveszi százért és eladja kétszázért."

A piac egy folyamat: nem maximalizál semmit. A piaci szereplők próbálják maximalizálni a profitjukat (hasznukat): ahogy Sanyi is teszi. És Zolika is (ott dolgozik, ahol az összes, szubjektíven megítélt jövedelme maximális). Andika is ezt a szubjektíven megítélt jövedelmét szeretné maximalizálni: azért szeretne gyerekruhákat tetvezni és szabni/varrni _jó bérért_, mert számára ez jelentené az összes, szubjektíven megítélt jövedelmének maximalizálását.

"de néha fordítva működik."

Helyesen: néha fordítva történik. A profit/haszonmaximalizáló számára a veszteség nem "működés", mert ez a kimenetel nem szándékolt.

"az alapítványi működés. a profitot maximalizálja és a veszteséget nullázza. és ez a modell már nem szabad piaci. hanem vegyes gazdaság."

Ez egy -- tőled megszokott -- nagy rakás posztmodern bullshit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 14:49:37

@444:

"és a piac az adóból csináljon alapítványt."

Az adószedés nem piaci tevékenység éppúgy, mint ahogy a rablás sem piaci tevékenység: hiányzik az önkéntesség a felek részéről.

"a magyar ellenes elemek"

Helyesen: a szocializmus-ellenes "elemek".

2018.01.04. 14:50:09

@neoteny:
mert ezek szerint a piacon sosem keletkezik veszteség. nincs olyan, hogy 200-ért vesznek és 100-ért adnak. a vietnámi ismerősöm, aki cipőt árul és fejben szorozza a mátrixokat egyszer rosszul kalkulált. és túl sok cipője volt. és azt mondta, hogy bármiféle utalványt fogadjanak el. a spáros 20%-os bónra is adjanak 20% kedvezményt. nem számít, hogy mivel fizetnek, csak fizessenek valamivel valamennyit. majd utána azt mondta az alkalmazottainak, hogy na, most ezek spáros utalványok a tiétek. mert másképp bezár a bolt. és volt, aki felmondott. persze mondhatod, hogy ez piaci logika. nem hagyta az üzlete csődbe menjen. de éppenséggel hagyhatta volna. úgy, hogy nem fizeti ki a beszállítóját. csak ez esetben a vietnámi nagykereskedelmi kapcsolata likvidálta volna. és ezért azokat ki kellett fizetnie. a dolgozóinak azt mondta, hogy bocsika. el lett számolva. mert a mátrixot rosszul traszpocsálta. (transzponáltat nem tudja kimondani). és egy részük azt mondta. hogy na jó. ez még belefér. és volt aki azt mondta, hogy nem fér bele. mert az rendben van, hogy 20%-os spáros utalványt. de 80% készpénz honnan legyen. mire a vietnámi azt mondta, hogy kérjen kölcsön. ha most fizetést ad, akkor vége a boltnak. mert utána nem tud cipőt rendelni. de ha lenne vietnámi bank, akkor tudna.

2018.01.04. 14:52:02

@neoteny:
a te világodba az adófizetés nem fér bele. de az vallási kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 14:58:58

@444:

"a te világodba az adófizetés nem fér bele."

Arról volt szó, hogy az adószedés nem piaci tevékenység éppúgy, mint ahogy a rablás sem piaci tevékenység: hiányzik az önkéntesség a felek részéről.

"de az vallási kérdés."

Hogyne: a politikusok, bürokraták és nettó adófogyasztók részéről. Mint ahogy a rabló számára is vallási kérdés az, hogy ő jogosan veszi el a másiktól annak javait: a másiknak vannak javai, a rablónak nincs, és a rabló ezt a "hatalmas vagyoni különbséget" szünteti meg a rablótevékenységével.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 15:07:54

@444:

"mert ezek szerint a piacon sosem keletkezik veszteség."

Miért ne lenne?

"nincs olyan, hogy 200-ért vesznek és 100-ért adnak."

Nincs olyan, hogy 200-ért vesznek _azzal a szándékkal_, hogy 100-ért adják majd.

"a vietnámi ismerősöm, aki cipőt árul és fejben szorozza a mátrixokat egyszer rosszul kalkulált. és túl sok cipője volt. és azt mondta, hogy bármiféle utalványt fogadjanak el. a spáros 20%-os bónra is adjanak 20% kedvezményt. nem számít, hogy mivel fizetnek, csak fizessenek valamivel valamennyit."

OK, a vietnámi ismerősöd megpróbált a lehető legjobban kijönni a vállalkozói tévedése által előállt helyzetből. Ebben az esetben sem az történt, hogy megvette 200-ért a cipőket _azzal a szándékkal_, hogy majd 100-ért adja őket: hanem túl sok cipőt vett amit nem tudott eladni 200-ért hanem eladta _a lehető legtöbbért_ amit a kérdéses piaci viszonyok (túl sok cipő) képes volt kapni.

"persze mondhatod, hogy ez piaci logika."

Valóban: az.

"nem hagyta az üzlete csődbe menjen. de éppenséggel hagyhatta volna. úgy, hogy nem fizeti ki a beszállítóját. csak ez esetben a vietnámi nagykereskedelmi kapcsolata likvidálta volna. és ezért azokat ki kellett fizetnie."

Vagyis a piaci logika érvényesült: szubjektíven jobb helyzetnek ítélte meg azt, hogy veszteséggel eladja a cipőket mint azt, hogy likvidálják. Mi ebben a meglepő?

2018.01.04. 15:53:27

@neoteny:
kivéve, amikor a hipermarket beszerzési ár alatt értékesít. mert megveszi a dinnyét 200-ért azzal a szándékkal, hogy eladja 100-ért. mert a marketingesek kiokoskodják, hogy bevásárlókocsiba raknak egy kerek dinnyét, akkor mellé pakolnak valamit. de erre a @Janossz nick azt mondja, hogy a kibaszott békési dinnyetermesztők magasan áraznak. mert ő is indul ki, hogy a piacon nincs beszerzési ár alatti értékesítés. dehogy nincs.

a kereskedelmi törvény előírja, hogy piaci árufölénnyel való visszaélés és tiltott. kivétel az egy hetes nyitási akció és a végkiárusítás. ez egy szabály. ami korlátozza a beszerzési ár alatti értékesítést. ami szerinted nem létezik. mert a te szabad piaci világodban nincsenek negatív számok. miért kellenek olyanok egyáltalán.

2018.01.04. 15:59:04

@neoteny:
tehát mennyi sütit lehet ingyen kiosztani. errefelé egy süteményes egész nyáron nagyon olcsón kínálta a termékeit. mondván, hogy ez most akció. később árat fognak emelni. de szeretnék ha megismernék a termékeit. és a másik azt mondta, hogy ez így nem fair. a kedvezményes időszak nem tarthat egész nyáron. sanyi és edit oda jártak öcsikével. mert még mézes tölcsért is adtak ingyen. sanyi fogta a fejét. edit az nincs ingyen. mert sanyi utálta, hogy sorba kellett állni a mézes tölcsérért. és ő nem frissen facsart jaffát akar, hanem söritalt. de ugye edit azt mondta, hogy inkább a mézes tölcsérbe kérjenek olcsó fagylaltot. a másik étterem azt mondta, hogy egyezzenek ki a vendéglátó kamarában a szabályokban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 16:06:40

@444:

"kivéve, amikor a hipermarket beszerzési ár alatt értékesít. mert megveszi a dinnyét 200-ért azzal a szándékkal, hogy eladja 100-ért."

A dinnyetermesztők nem vernék a nyálukat, ha a dinnyét 200-ért venné a hipermarket és 100-ért adná: a dinnyetermesztők azon kattognak, hogy a hipermarket 50-ért veszi és 100-ért adja a dinnyét.

"a piacon nincs beszerzési ár alatti értékesítés. dehogy nincs."

Valóban létezik olyan, hogy loss leader: en.wikipedia.org/wiki/Loss_leader
De ebben az esteben is arra számít a vállalkozó, hogy a loss leader által az üzletbe behozott vásárlók megvesznek más jószágokat is, aminek eredményeként az _összes_ tranzakció profithoz (haszonhoz) vezet. A _szándék_ itt sem a veszteség elszenvedése.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 16:07:44

@444:

"és a másik azt mondta, hogy ez így nem fair."

Már maga az sem fair, hogy engedélyezték egy második cukrászda nyitását.

2018.01.04. 16:08:13

@neoteny:
és ugye az kétféle felfogás, hogy szabályozzák, vagy ne. meddig legyen nyitva a vendéglátóhely. zavarja a környéken lakókat.

edit megkérdi sanyit. meddig van nyitva az üzlet. amire sanyi azt mondja, hogy ezt szabályozzák. a bevásárló és a vendéglátó negyed meddig van nyitva. ahogyan egy hipermarket is szabályozza. nem lehet korábban bezárni. mert az csökkenti az összes forgalmat. és nem lehet tovább nyitva tartani. mert az növeli a költségeket. az összes üzlet egyszerre nyit és zár. sanyi szerint ezt az "elvet" érvényesítse a város a saját tulajdonán. ami az ő tulajdona is.

te erre azt mondod, hogy ehhez sanyinak nincs joga. mert ezzel másokat korlátoz. de tulajdonosként teszi, vagy tenné. csak te nem fogadod el, hogy létezik közösségi tulajdon. mert azt te betiltod vancouver külvárosából.

2018.01.04. 16:10:00

@neoteny:
nem. azt mondja, hogy egy hetes nyitási akciót engedjenek. nem tarthat egész nyáron. mert az lerombolja a másik forgalmát. erről egyezzenek ki a kamarában. ez a világképedbe nem fér bele.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 16:22:37

@444:

"és ugye az kétféle felfogás, hogy szabályozzák, vagy ne. meddig legyen nyitva a vendéglátóhely. zavarja a környéken lakókat."

Ha a vendéglátóhelyről kiszűrődő zene zavarja a környéken lakókat, akkor a vendéglátóhely kárt okoz a környéken lakóknak: azok nem tudják békében/csendben élvezni a _saját magántulajdonukat_. Ezért vannak a (választott)bíróságok: hogy a környéken lakók érvényesíthessék a saját magántulajdonhoz fűződő jogaikat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 16:23:58

@444:

"azt mondja, hogy egy hetes nyitási akciót engedjenek. nem tarthat egész nyáron. mert az lerombolja a másik forgalmát."

Már az is rombolja a másik forgalmát valamilyen mértékben, hogy engedélyezték az egyik cukrászda megnyitását.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 16:25:07

@444:

"erről egyezzenek ki a kamarában."

Ossza fel a két cukrászda egymás között a teljes forgalmat? De hát az kartellezés!

2018.01.04. 17:38:31

@neoteny:
ez esetben a már meglévő azt mondta, hogy szerinte 1 hétig tartson nyitási akció. amikor ingyenes mézes tölcsérbe mérték az olcsó fagyit. és ezt ne lehessen egész nyáron. a másik azt, hogy úgy tudnak a piacra belépni, hogy a főszezonban bevállalják a veszteséget. igaz, hogy ezzel a többi üzlet rosszul jár. de ez jó fogyasztóknak. de a másik családi vállalkozás is mondhatja joggal, hogy ezt szabályozzák. a beszerzési ár alatti értékesítés általában piaci erőfölénnyel való visszaélés. és legfeljebb 1 hetes nyitási akció legyen engedélyezve. illetve a másik eset, hogy a tulajdonos úgy dönt, hogy az üzletet véglegesen bezárja. és a végkiárusítás is tipikusan olyan, hogy beszerzési ár alatt értékesítenek. veszteséget minimalizálnak.

van egy kormányzati ajánlás. és az önkormányzatok attól eltérhetnek. mert lehet azt mondani, hogy milyen hülyeség ezt korlátozni. ezt könyvvizsgálók ellenőrizzék. fölösleges kiadás. a főszabály lehet az, hogy valaki kiszoríthatja a másikat mézes tölcsérrel és az olcsó fagyival. találjon ki az is akciókat. menjen alá a beszerzési árnak. amelyik majd több hitelhez jut korlátozott felelősségvállalás mellett. és a bankok nem tévedhetnek. mert a piacon nincs visszaélés és a piac nem téved általában. az a legegyszerűbb, hogy ezt nem akarjuk szabályozni. és lehet így is. és úgy is, hogy de. szabályozzák.

annak a pártján állok, hogy legyen hagyományos megyerendszer, vagy településeknek nagyobb önállósága, hogy lássuk, hogy melyik szabályozás a legjobb a gyakorlatban. el lehet dönteni, hogy a szabad piac. csak az. de nem feltétlen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 17:50:44

@444:

"ez esetben a már meglévő azt mondta, hogy szerinte 1 hétig tartson nyitási akció."

De mondhatta volna azt is, hogy egyáltalán ne engedélyezzék még egy cukrászda megnyitását, hiszen az nem fair a számára: az a forgalmából kihasít egy nagy darabot, az ő piacából elvesz egy méretes részt.

Mint ahogy Fehérgyarmati Feri számára sem fair az, ha egy túróüzem épül Fehérgyarmaton: az az ő túróüzemének a bevételeit csökkenti, az az ő piacából vesz el egy nagy darabot.

Miért vagy te ilyen őstermelő-ellenes? Miért gyűlölöd te a magyar őstermelőket?

"de a másik családi vállalkozás is mondhatja joggal, hogy ezt szabályozzák."

Honnét származik bárkinek is a joga arra, hogy a piaci versenytársát államhatalmi erőszakkal szabályoztassa? Hogy az államhatalom ossza fel a piacot a különféle magánvállalkozások között? Hiszen az államhatalmi úton felállított kartell!

2018.01.04. 22:07:12

@neoteny:
abból, hogy közösségi tulajdon feletti jogokat gyakorolja. és ha a szatmári síkon létrehozhatja kisfehérgyarmatot, vagy újfehérgyarmatot feltéve, hogy nem tetszik neki a többség, akkor az elég nagy szabadság. lényegében ez is olyan szabadság, amihez közeli sincs a gyakorlatban. sehol a világon. de te erre is azt mondod, hogy ez tulajdonképpen népnemzeti fasizmus. és erre mondják azt inkább orbán, mint a hozzád hasonló idióták. ez van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 22:24:16

@444:

"abból, hogy közösségi tulajdon feletti jogokat gyakorolja."

A cukrászati termékeket vásárló közönség pénze közösségi tulajdon? Az már eddig is világos volt, hogy te nem vagy a legélesebb kés a fiókban, de amikor ilyesmiket próbálsz meg árulni, akkor már a marketinges szakmai minimum-képességeid is kétségessé válnak.

2018.01.05. 17:01:46

@neoteny:
ezek az üzletek (részben) közterületen működnek. az üzlet előtti terület, de gyakran az üzlethelyiség is köztulajdon. ezeket bérlik. illetve fizetik a közterületfoglalás költségét. ezért tud a fidesz jelentős befolyást gyakorolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 17:08:44

@444:

Már megint hazudozol, most épp' témaváltással: nem az üzlethelyiségek bérletéről volt szó, hanem erről:

"de a másik családi vállalkozás is mondhatja joggal, hogy ezt szabályozzák."

Honnét származik bárkinek is a joga arra, hogy a piaci versenytársát államhatalmi erőszakkal szabályoztassa? Hogy az államhatalom ossza fel a piacot a különféle magánvállalkozások között? Hiszen az államhatalmi úton felállított kartell!

2018.01.05. 20:45:55

@neoteny:
a közösségi tulajdonlásból. mindannyian ugyanazt a közösségi infrastruktúrát használják amit közpénzből finanszíroznak. ezek a jogok közös ősségből a közösségből erednek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 21:33:29

@444:

"mindannyian ugyanazt a közösségi infrastruktúrát használják"

És?

"de a másik családi vállalkozás is mondhatja joggal, hogy ezt szabályozzák."

Honnét származik bárkinek is a joga arra, hogy a piaci versenytársát államhatalmi erőszakkal szabályoztassa? Hogy az államhatalom ossza fel a piacot a különféle magánvállalkozások között? Hiszen az államhatalmi úton felállított kartell!

2018.01.05. 23:43:19

@neoteny:
honnan származik a jog, hogy valakinek van egy ingatlana. vagy valamilyen ingósága.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 23:51:15

@444:

"honnan származik a jog"

Az élet Istentől kapott ajándék

Istentől kaptuk az ajándékot, amely minden mást tartalmaz. Ez az ajándék az élet—testi, intellektuális és erkölcsi élet. De az élet nem tudja önmagát fenntartani. Az élet Teremtője ránk bízta azt a
kötelességet, hogy azt megőrizzük, kifejlesszük és tökéletesítsük. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk végezni, csodálatos képességek tárházával látott el bennünket. És sokféle természetes forrás közé helyezett minket. A képességeink alkalmazása által ezeket a természetes forrásokat termékekké változtatjuk, és használjuk őket. Ez a folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy az élet a kijelölt útján haladjon.

Élet, képességek, termelés—más szóval egyéniség, szabadság, tulajdon—ez az ember. A ravasz politikai vezetők fortélyai ellenére ez a három ajándék Istentől származik megelőzve az emberi törvénykezést, és magasabbrendű afelett. Élet, szabadság és vagyon nem azért léteznek, mert az ember törvényeket hozott. Ellenkezőleg, a tény az, hogy élet, szabadság és tulajdon már az előtt létezett, és az embert arra késztette, hogy törvényeket hozzon.

Mi a jog?

Akkor tehát mi a jog? Ez az egyéni jog jogos védelemre történő kollektív szerveződése. Mindannyiunknak természetes jogunk van—Istentől—arra, hogy megvédjük a személyünket, szabadságunkat és tulajdonunkat. Ezek az élet három alapvető feltételei, és az egyik megőrzése teljes mértékben függ a másik kettő megőrzésétől. Mert mik a képességeink, ha nem az egyéniségünk kiterjesztése? És mi a tulajdon, ha nem a képességeink kiterjesztése?

www.aahsz.hu/a_jog.pdf

2018.01.06. 00:37:10

@neoteny:
innentől kezdve ez vallás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 00:38:24

@444:

Te egy istentelen senkiházi vagy.

2018.01.06. 00:40:58

@neoteny:
te egy anarchista szekta tagja szeretnél lenni. csak egész kanadában nem vagytok elegen. talán az elmegyógyintézetben. ha te ezeket a kommenteket komolyan gondolod.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 00:47:43

@444:

"ha te ezeket a kommenteket komolyan gondolod."

Ezekkel a kommentjeiddel demonstrálod, hogy te egy istentelen senkiházi vagy.
süti beállítások módosítása