1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.11.15. 12:23 HaFr

Az ellenzék ellenérdekelt a Momentum népszavazásában

Image result for momentum párt

A Momentum nagyot nyerhet a hétfőn kezdődő népszavazási aláírásgyűjtésen akkor is, ha esetleg nem jön össze a 200 ezer érvényes aláírás -- és nem csak az adatbázisának bővítését. A mai állás szerint világos, hogy a baloldali ellenzék nem fog segíteni a Momentumnak a kampányban, inkább érdeke agyonhallgatnia azt, ahogy a TASZ is jelezte már, hogy nem áll pártcélok mögé még ha az adott esetben a létérdeke is. Ha a Momentum ilyen körülmények között sikerre viszi a kezdeményezését, az nyilvánvalóan kiemeli a több párt közül és kompetens színben fogja feltüntetni az ellenzéki erózió közepette.

A népszavazási aláírásgyűjtés tovább erősítheti a Momentum országos szervezetét. E teher alatt a megfeszített 120 nap végén a párt akár a legerősebb országos bázissal rendelkező ellenzéki párttá is válhat, aminek előnyeit nem kell ecsetelni. Eközben a párt folyamatosan szerepelhet a nyilvánosságban és -- amit visszatérően hiányolok a stratégiájából -- kialakíthatja végre azt a narratívát, amely összerendezné a programja és a szervezeti erősödése még széttartó potenciálját, magyarul -- a narratíva, a program és a szervezeti háttér együttállása révén -- végre jövőképes ereje lehetne a nyugatos Magyarországnak. (A hosszú távú sikerhez szükséges -- a nyilvánosságot is ide értve -- ötödik tényezőbe, a leadershipbe meg majd belejönnek.) Ha viszont narratíva nem alakul ki és a leadership még objektíve nem várható el, akkor a maradék három faktor -- a nyilvánosság, a program és a szervezet -- nem biztos, hogy elég lesz.

Ezt a népszavazást tehát vízválasztónak látom a Momentum parlamentbe jutását illetően. Elválhat egymástól egy, a maga tehetségéből és a maga jogán parlamentbe jutó párt ereje a mások hibáira alapozó párt esetlegességétől. Ami a mai ellenzék számára -- amely a vakok és a világtalanok politikai szövetségeit formálja újra kéthavonta -- nyilván nem lesz jó hír.

70 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1813278025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.15. 13:37:45

Az ellenzék ellenérdekelt a Momentum létezésében. És a Fidesz is, csak még nem tudatosult bennük, hogy mennyire komoly elszívó hatása lehet hosszútávon egy stabilan középre pozicionált, a 2010 előtti pártoktól légmentesen elzárkózó, pár év alatt a politikába potenciálisan nagyon komolyan betanulni képes fiatal csapatnak. Nekem már most többen mondták - fideszesek - hogy kívülről nagyon 1989-1993 feelingjük van amikor a Momentumot látják, hallják...

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.15. 13:41:30

"végre jövőképes ereje lehetne a nyugatos Magyarországnak."

Ebben az esetben, Isten irgalmazzon nekünk.

FreeTibet 2017.11.15. 13:54:19

A civil társadalom melletti kiállás egy már létező, nagyvárosi, balliberális narratíva.
Lehet, hogy ezzel tovább fog erősödni a Momentum, de unter einem Hut megerősödik a betagozódása is a magyar baloldalra, ahol ugyan azt a kb. 30%-os tortát osztják újra.
A probléma az, és ebben látom a Jobbik óriási szereptévesztését és taktikai hibáját is amikor Vona Gábor a korábbi "bűneik" miatt Mea Culpázik, hogy nincs olyan potens ellenzéki párt, ami az illiberális Fidesszel szemben egy normális jobboldali narratívát tudna nyújtani. Megüresedett és a Fidesz által feladott tér ugyanis a jobboldalon / jobb középen van, nem pedig a baloldalon.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.15. 14:28:01

@Fuxos (ex bömis): nem tudhatunk még semmit, de reménykedni inkább velük kapcsolatban lehet, mint a létező balos pártokkal, nem?

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.15. 14:57:04

@HaFr: " nem tudhatunk még semmit, de reménykedni inkább velük kapcsolatban lehet, mint a létező balos pártokkal, nem?"
Pont ez a baj. Ha a Momentumban lehet csak reménykedni, akkor sötét a jövőnk. (véleményem szerint egyébként nagyon)
Az elején én is szimpátiával tekintettem rájuk. Most már nem.

Hidvégi Mihály 2017.11.15. 15:41:42

@Fuxos (ex bömis): Mi volt az, ami miatt a szimpátiád elfordult?

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.15. 15:59:15

@Hidvégi Mihály: A tartalom hiánya + gyanús születési körülmények. A macskámat nem bíznám rájuk.

DrGehaeuse 2017.11.15. 16:25:04

@FreeTibet: Van az a "torta" már 20-25% is. 30 még tavasszal volt esetleg...

DrGehaeuse 2017.11.15. 16:31:07

@HaFr: A momentum a jobbközép felé csak szavakban tör. Valós pozitív üzenete nemigen van se jobbközép pláne classic jobber konzerv szavazók számára.

Nem igazán értem HaFr ezt a nagy (várakozással teli érdeklődő jóindulattal fűszerezett) figyelmedet a Momentum iránt.

Több poszt szól a Mom-ról mint a konzervatív alternatíváról ímmár e blogon.

Sojalsorkob 2017.11.15. 16:41:30

Nem tudom miért írják folyton mindenhol, hogy egy aláírásgyűjtést adatbázisépítésre lehet használni, amikor az aláírásgyűjtő íveken semmi olyan adat nincs, ami az aláíróval való kapcsolatfelvételt lehetővé tenné. Értsd: nem kell és nem is lehet megadni címet, telefonszámot, e-mail címet, csak a nevet és a személyi számot. Ebből minek építene bárki adatbázist, mit tudna vele csinálni? Semmit.

DrGehaeuse 2017.11.15. 16:43:17

@Fuxos (ex bömis): Csatlakozom.
A Momentummal kapcsolatban felmerült gyanúm - miszerint a NER átváételére (fityisz-momo helycsere) pályáznak mitsem oszlott tavasz óta - sőt!
Láthatólag semmi bajuk az oligarchikus centrális erőteres kormányzással, továbbra is a bolsevik elitizmus (értem:" élcsapatunk majd mindent megold csak bízzátok ránk" elv.) jegyében képzelik el az ország politikai vezetését.

Nem harsognak momo szlogenek a
- pluralizmusról
- szubszidiaritás elvéről
- önkormányzatiság megerősítéséről
- közösségi autonómiák ösztönzéséről
- helyi piacok fejlesztéséről

Sojalsorkob 2017.11.15. 16:58:51

A Momentumról egyre kevésbé tudom eldönteni, hogy szimplán csak naívak/hülyék vagy a Fidesz áll mögöttük, az viszont totál egyértelmű, hogy amiket csinálnak az Fidesz érdeke.

Nem lehet azzal vádolni, hogy ne adtam volna nekik esélyt, az elsők közt írtam alá a nolimpiás népszavazást, küldtem nekik támogatást, kint voltam a Hősök terén tartott rendezvényükön is, kezdetben szimpatikusak voltak.

Aztán kezdtek jönni a negatív hírek.

- Kijelentették, hogy 2018-ban nem lehet kormányt váltani, ők 22-re készülnek. Mintha lenne még 4 évünk az Orbán-Mészáros klán gyarapodására, demokrácia bontásra, oroszosodásra. Ezt később ímmel-ámmal visszavonták ugyan, de nem úgy tűnik, hogy komolyan gondolnák.

- Ott volt a Momentum tábor, irgatlmatlan pénzszórással, ami egy induló és elvileg alulról szerveződő párt esetében nem túl frankó.

- Aztán kijelentették, hogy ők márpedig nem fognak össze senkivel, még az új pártokkal se, sőt nem is beszélnek senkivel semmi ilyesmiről. Mindezt 3%-os támogatottsággal.

- Aztán jött, hogy Fekete-Győr Juhász Péter ellen indul az ötkerben. Nem vagyok Juhász Péter rajongó, de az egyértelmű, hogy ő egy erős ellenzéki jelölt, az pedig, hogy a Momentum a saját legismertebb jelöltjét pont vele szemben indítja, elég nehezen adható be, Fidesz ellenes fellépésként. Ne nézzük már egymást hülyének, ez nem a Fideszt hanem pont az ellenzéket osztja meg, akármit is magyaráz FGY.

- És végül most itt ez a népszavazás, ami elsőre még jó is lehetne, de ha kicsit tovább gondolja az ember, nyilvánvaló, hogy ez is csak a Fidesz érdeke lesz.
Már az is furcsa lenne, ha az aláírások meglennének, de az egész biztos, hogy egy népszavazáson nem tudnának többségbe kerülni a civilek melletti szavazatok. Mégpedig azért nem, mert a Fidesz minden létező médiafelületét és megmondóemberét 110%-on fogja bevetni, hogy a saját híveit elküldje szavazni (lásd: kvóta népszvazás) az ellenzék pedig ezt nem tudja megtenni, mert se felülete, se esze nincs hozzá és még ha lenne se tudná megértetni az átlagemberekkel, hogy miről is van szó. Az olimpia vagy a vasárnapi zárvatartás egyértelmó, kézzelfogható dolgok, az NGO-król meg a többség azt se tudja, h eszik-e vagy isszák. A Fideszeseknek viszont fasz mindegy, hogy miről van szó, nekik Orbán megmondja, hogy "szavazzunk nemmel" oszt mennek és szavaznak nemmel, mert a vezír ezt mondta.

Nehezen hiszem, hogy a Momentumosok annyira hülyék, hogy ezt nem látják. Ha viszont látják, és így is belevágnak, annak már ugye csak egy oka lehet...

Nem hiszek a konteókban, de lassan már az amúgy általam is aláírt nolimpia is kezd gyanús lenni. Nyilvánvalóan sokkal jobban jött ki ebből így a Fidesz, mintha a NOB elnök Párizs vagy Los Angeles nevét mondja és Budapest veszít. Így szépen kiszállhattunk a versenyből, pár tízmillárd így is lecsúszott, a ballibsi Sorosbérencek meg legyilkolták a nemzeti álmot és Viktor marad a jófiú.

Nagyon virítani kell valamit a Momentumnak, ha vissza akarják nyerni a nekik megelőlegezett bizalmat.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.15. 17:24:15

@Sojalsorkob:

Újra disclaimer: 2017 májusa óta vagyok momentum tag, vidéki alapszervezet alapító, megyei elnök, esztergomi oevk jelölt.

"Kijelentették, hogy 2018-ban nem lehet kormányt váltani, ők 22-re készülnek. Mintha lenne még 4 évünk az Orbán-Mészáros klán gyarapodására, demokrácia bontásra, oroszosodásra."

Néztél mostanában egyébként közvéleménykutatást? Négy-ötödről beszélnek az elemzők, nem kétharmadról. Az ellenzék annyira az összefogás-tematizálással van elfoglalva, hogy észre se veszi, hogy kb zéró üzenete van a nem-értelmiségi, nem-budapesti Magyarországnak.

"Ott volt a Momentum tábor, irgatlmatlan pénzszórással, ami egy induló és elvileg alulról szerveződő párt esetében nem túl frankó."

Nem tudok ebben veled vitatkozni. Ráadásul nagyon sok olyan erőforrást elvitt akkor az a projekt, amit sokkal jobban lehetett volna hasznosítani azóta is a szervezet fejlesztésére. Ha ez vigasztal: azóta is próbál a szervezet ebből a dologból tanulni - ezt nyilván nem a nyilvánosság előtt tesszük, de komoly energia fodítódott arra, hogy ez a veszteséges történet tanulópénz legyen és ne ablakon kidobott pénz.

"Aztán kijelentették, hogy ők márpedig nem fognak össze senkivel, még az új pártokkal se, sőt nem is beszélnek senkivel semmi ilyesmiről. Mindezt 3%-os támogatottsággal."

Szerintem ezt nagyjából 1% óta mondjuk, a +2%-ot már ez a mondás hozta. Nyilván sokaknak úgy tűnhet, hogy nagyon könnyű út lenne összefogni, belesimulni a langymeleg balos trágyadombba, beülni listáról pár embernek a parlamentbe, és négy évig ellenni, mint a befőtt - magyarul elkövetni ugyanazt a kapitális bűnt, amit elkövetett 2014-ben az Együtt. Sokan akikkel erről beszéltem és akiknek emiatt szimpatikus a Momentum, úgy látják, hogy ez nagyjából ugyanolyan ősbűn lenne a Momentum részéről, mint az SZDSZ belépése volt az 1994-es koalícióba: szerintük a 2010 előttiek vannak olyan sárosak, mint az 1989 előttiek. A Momentum útja nem lehet ez: a különállás mindenkitől teljesen szándékos és tudatos stratégia, sőt magának a párt sokatok által hiányolt narratívájának egy alap pillére. Ha emiatt nem jutunk be a parlamentbe, akkor emiatt nem jutunk be a parlamentbe, de nem is akarunk bejutni úgy a parlamentbe, hogy ehhez akárkivel össze kelljen bármilyen formában fogni.

"Aztán jött, hogy Fekete-Győr Juhász Péter ellen indul az ötkerben. Nem vagyok Juhász Péter rajongó, de az egyértelmű, hogy ő egy erős ellenzéki jelölt, az pedig, hogy a Momentum a saját legismertebb jelöltjét pont vele szemben indítja, elég nehezen adható be, Fidesz ellenes fellépésként. Ne nézzük már egymást hülyének, ez nem a Fideszt hanem pont az ellenzéket osztja meg, akármit is magyaráz FGY."

Ha igaz, hogy a fideszellenes szavazók egy jelöltre akarnak szavazni, akkor mindenki szépen le fog szavazni Juhászra, FGYA meg a Momentum meg nem kap semmit. És akkor nincs is miért hisztiznie senkinek. Ha nem igaz, az alapfeltevés, akkor meg éppen azért kell elindulnia FGYA-nak Juhász ellen, hogy ezzel is növelje a részvételi arányt a kerületben. Annyira elvakította az értelmiséget ez az összefogás narratíva, hogy teljesen irreális álmokat kergetnek egyesek.

"És végül most itt ez a népszavazás, ami elsőre még jó is lehetne, de ha kicsit tovább gondolja az ember, nyilvánvaló, hogy ez is csak a Fidesz érdeke lesz."

Igen, a "ne csináljunk semmit, mert bármit is csinál bárki, az csak a Fideszt erősíti" - ez egy nagyon jó szlogenje lehetne az ellenzéki összefogás pártjainak a 2014 és 2018 közötti évekre visszamenőlegesen is...

"a Fidesz minden létező médiafelületét és megmondóemberét 110%-on fogja bevetni, hogy a saját híveit elküldje szavazni (lásd: kvóta népszvazás) az ellenzék pedig ezt nem tudja megtenni, mert se felülete, se esze nincs hozzá és még ha lenne se tudná megértetni az átlagemberekkel, hogy miről is van szó."

Oh, ezt hányszor hallgattam Esztergomban a helyi ellenzéktől 2007 és 2010 között... 3-400 millió közötti összeget költött akkoriban ellenem a fideszes önkormányzat, lehoztk Bayert, Obersovszkit, tévét vettek, újságot adtak ki... én évi másfél millióból csináltam ellenük a kampányt, és a végén még a fidesz szavazókból is 2000 átszavazott arra a Tétényire, akinek a kampánya mögé a 3 év médiakampány után beálltam. Dolgozni kell, és akkor költhet az ellenfél akármennyit a hazugságkampányára, esélye sincs.

"Nehezen hiszem, hogy a Momentumosok annyira hülyék, hogy ezt nem látják. Ha viszont látják, és így is belevágnak, annak már ugye csak egy oka lehet... Nagyon virítani kell valamit a Momentumnak, ha vissza akarják nyerni a nekik megelőlegezett bizalmat."

Azon vagyunk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.15. 17:39:45

@DrGehaeuse: ez igaz az utóbbi néhány hétre, biztosan

kvp 2017.11.15. 17:56:26

A momentum azt kepviseli amit a fidesz elutasit. Az europai egyesult allamok liberalis, kozmopolita eszmejet. Ezzel semmi gond nincs, csak eppen magyarorszagon ennek nagyon alacsony a tarsadalmi elfogadottsaga. Azt latjuk, hogy a nyugati orszagok a joletert cserebe tonkrevagtak a nepuket es a kulturajukat azaz a hosszutavu jovojuket. Raadasul hiaba tennenk mi ugyanezt, a joletbol mar nem igazan reszesulhetunk, mert az nyugaton is inkabb csokken, mig az osszes jarulekos veszteseg (terrorizmus, iszlamizacio) ugyanugy erintene minket is. Erre a strategiara nem lehet nyertes megoldast felepiteni. Probalnak populistak lenni, de valahanyszor szembe mennek a nyugati vilagnezettel nagyon erzodik az eroltetettseg, mivel nem igazan hisznek benne.

Egyebkent tenyleg erzodik rajtuk a fidesz 1989-es stilusa, mielott Orbanek szembe mentek a nyugati tamogatoikkal. Viszont abbol a lenduletbol is csak 8 ev mulva lett kormanyzas, ugy hogy az orszag egyebkent a vegere mogejuk allt. Ugyanezt a lakossag szavazni hajlando reszenek akarata ellenere (fidesz+jobbik) nem fogjak tudni atvinni meg akkor sem ha a fidesz nem csinal semmit. (utobbi egyebkent a gazdasagnak jo, az embereknek valtozo) Szoval lehet szembemenni az emberek tobbsegenek a vilagnezetevel, de ahhoz sokkal profibban kellene eladni a nyugati (kint mar eppen bedolo) multikulturalizmust vagy siman valahogy meg kellene gyozni a magyarokat, hogy az iszlamizacio jo nekik, legalabbis jobb mint a fidesz fele benazas. Ha ez sikerul, akkor meglesz a kormanyzashoz szukseges tobbseguk, mint most nyugaton a francia elnoknek.

FreeTibet 2017.11.15. 17:57:20

@HaFr: @DrGehaeuse: A "tör" ige haszálatát nem látom én sem indokoltnak.

Ekrü 2017.11.15. 18:09:19

"A Momentum nagyot nyerhet a hétfőn kezdődő népszavazási aláírásgyűjtésen akkor is, ha esetleg nem jön össze a 200 ezer érvényes aláírás -- és nem csak az adatbázisának bővítését."-Éveken keresztül támadtátok a Fideszt holmi Kubatov lista miatt,miközben itt meg nyíltan leírjátok,hogy az aláírásgyűjtést adatbázis szerzésére használjátok.Ezeket az aláírásokat nem kellene megsemmisíteni a végén?Félreértés ne essék,tisztában vagyok vele (ahogy még sokan mások),hogy ezeket mindegyik párt kivétel nélkül adatgyűjtésre használja,éppen ezért nagyon megnézem melyik pártnak írok alá.De nagyon dühít,és végtelenül képmutatónak tartom azt ,hogy miközben az egyik pártot elítélitek egy állítólagos lista miatt,addig a másik pártnál ezek szerint ez teljesen rendben van.Mi ez ha nem kettős mérce?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.15. 18:18:34

@Ekrü: kinek szól ez a "támadtátok"?

Ekrü 2017.11.15. 18:32:39

@HaFr: Ha jól emlékszem itt az Indexen is rengeteg cikk és blog jelent meg róla.No meg azóta valahányszor a Fidesz Nemzeti konzultációt stb. csinál,rögtön megy a siránkozás,hogy jaj-jaj adatbázis növelésre használják.És ha jól látom,Te is az Index újságírója vagy.Ha nem értenél egyet az Index szellemiségével,valószínű nem itt írogatnál.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.15. 18:46:53

@Ekrü: nem vagyok az Index újságírója

Magyarország Europa jövője. 2017.11.15. 18:49:34

"A Momentum nagyot nyerhet a hétfőn kezdődő népszavazási aláírásgyűjtésen"

Leghamarabb akkor fogok a momentumra szavazni, amikor Magyarorszag Olimpiat rendez, elobb biztosan nem.

Janossz 2017.11.15. 18:50:49

Az 50%-os küszöböt egy ilyen tárgyú népszavazás sose érné el.

morph on deer 2017.11.15. 19:12:41

A fő bajom a Momentummal - ugyancsak - a szándék és az annak kommunikálása közti masszív hézag.

A szándék ugyanis meglehetősen egyértelmű: egy maréknyi tehetséges fiatal felismert egy lehetőséget, és él vele.
Nevezetesen: nyilvánvalóan komoly hiány van egy hitelesnek tartott, - azaz: még nem hiteltelenített, - formálisan demokratának nevezhető, és sem a jobb- sem a baloldalhoz nem sorolható, bár kissé inkább konzervatív(abb) politikai “erőből” mint a már ismert szereplők, tehát van szabad pálya!
És miután meglehetősen felkészült fiatalokról van szó, különösebb nehézség nélkül kommunikálnak, és a legtöbb felmerülő témában tájékozottak, - mi kell még?

Láthatóan csak néhány jó ötlet, amelyet kellő marketing-stratégiával ki is tudnak használni, és megy minden, mint a karikacsapás!

Ügyesek, hát nem?
De bizony!

Hogy akkor mégis mi bajom, és hol az a bizonyos hézag?
Ott, hogy a Momentumnak mindmáig egyetlen lépése sem volt, amely az ország jelenlegi helyzetét elsődlegesnek tartva tett volna valamit!
A Momentum csak és kizárólag a Momentummal törődik, és egyetlen dologgal foglalkozik, és az a saját pártjuk ütőképessé tételével, hogy valódi tényezővé válhassanak, amint az ellenzék többsége sikeres harakirit követ el, és elhullik, ahogy illik.

Ügyesek, mondtam már?

Az ő szempontjukból természetesen teljesen ésszerű ez a stratégia és nem önmagában lenne gond, hanem az, hogy mindet az itt és most Magyarországán történik, és annak a szempontjából aki netán egy orbánmentes Magyarországon szeretne élni, minden perc számít, amit ez a rezsim hatalomban tölt!
Nekik/nekünk egyáltalán nem mindegy, hogy egy újsütetű opportunista politikai kezdemény tovább fragmentálja az “ellenzéki” oldalt, és megalapozatlan reményeket ébresz a jószándékú - bár szerintem naív - emberekben, lásd fent!

És igen, sajnos a “kisördög” jelenléte sem teljesen indokolatlan: egy alig fél éves párt önmaga a második sikeres népszavazási kezdeményezést nyújtja be, mindenféle zavar, vagy probléma nélkül, míg az összes többi pártnak ez egyszer sem sikerült - már nyolcadik éve!
Arra meg már csak a mégkissebb ördögöcske - krampusz? - hívja fel a figyelmet, hogy ezek eddig csak a fidesz érdekeit szolgálták/szolgálják, (igen, a jelenlegi is!) azon túl, hogy kiváló kommunikációs és (ön)reklám lehetőséget biztosítanak.

Ami engem illet, inkább megfogadom a tanácsukat, és legközelebb a 2022-es választások előtt fogok érdeklődni az előmenetelükkel kapcsolatban, és feltételezem, hogy a többi, egy “orbánmentes Magyarország” létezésében érdekelt józanul gondolkodó szavazó is így tesz!

Szóval: ne zavarjuk a Momentumot aktuálpolitikai problémákkal! Had készülődjenek a fiatalok 2022-re, had építgessék a saját karrierjüket nyugodtan, - van itt épp elég tennivaló az orbáni mocsok eltakarítását illetően egyébként is!

Ők meg talán addig rájönnek arra is, hogy a politika felelősség is, nem csak az érvényesülés alternatív eszköze.

Sok szerencsét hozzá 2022-ben!

Adam Gyenge 2017.11.15. 19:29:33

Lényegeben minden érintett civil szervezet elhatárolódott ettől a népszavazási kezdeményezéstől: Amnesty, TASZ, Helsinki Bizottság, stb.
Minden épelméjű ember átlátja, hogy 5 hónappal a választások előtt nemhogy teljesen értelmetlen egy 4 hónapig tartó bizonytalan kimenetelű aláírásgyűjtés méghozzá az érintettek támogatása nélkül, de kifejezetten a Fideszt segíti azzal, hogy egy Fideszes témát tart napirenden. Kíválóan lehet majd a következő hónapokban az M1-en meg a TV2-n Soros-hálózatozni, súlykulni a konteókat, stb.
Ami a jó hír, hogy ezzel a Momentum végleg ki is nyírja majd magát. Kicsit fájdalmas nézni a vergődésüket, mert rövid tündöklésükkel sikerült pár évvel elodázniuk egy tényleg életképes ellenzéki platform felépülését (lásd pl. az éppen formálódó Karácsony-Szigetvári-Juhász tengelyt, akiket most kezdtek 5% fölé mérni). De hát igazából csak maguknak és a messiáskomplexusuknak köszönhetik a bukást.

Sojalsorkob 2017.11.15. 19:42:43

@cserepj:

"Néztél mostanában egyébként közvéleménykutatást? Négy-ötödről beszélnek az elemzők, nem kétharmadról. Az ellenzék annyira az összefogás-tematizálással van elfoglalva, hogy észre se veszi, hogy kb zéró üzenete van a nem-értelmiségi, nem-budapesti Magyarországnak."

Igen, és 2022-ben mivel lesz jobb a helyzet? Gondolod, hogy Orbánék addig féllábon fognak állni és várják, hogy a Momentum majd felépíti magát és ledönti őket? Épp most foglalják el a még így-úgy független bíróságokat, és a média megmaradt aprócska részeit. Hol fogunkt tartani 2022-ben?

"nagyon könnyű út lenne összefogni, belesimulni a langymeleg balos trágyadombba"

Észre se veszed magadat, miközben jobban szidod az ellenzéket mint a kormányt. El kéne döntenetek, hogy kormányt akartok váltani vagy ellenzéket? Úgy csináltok, minhta Magyarország egy tökéletes demokrácia lenne, ahol semmi veszély nem fenyegeti a demokratikus alapjogokat és ezért szabadon lehet válogatni, hogy kinek melyik kis "társulás" szimpatikus.

Ezzel szemben a valóság az, hogy van a "langymeleg balos trágyadomb" meg a demorkácia lebontásán munkálkodó Orbán klán.

Először talán le kéne váltani Orbánt, vissza kéne állítani a demokráciát, tisztességes választási rendszert kéne alkotni, AZTÁN majd lehet beszélni arról, hogy melyik párt a langymeleg trágyadomb.

Ti most úgy viselkedtek, mintha egy éhhalál szélén álló ember a sivatag közepén közölné, hogy ő nem eszi meg a spenótot amit épp elé tesz valaki, mert az szar, ő inkább elgyalogol az 500 km-re lévő fine dining étteremig. Hiába mondják neki, hogy 5 km-re se fogsz eljutni, mert éhenhalsz, ő nem hallgat senkire.
Na ez a Momentum.

Nem lenne baj egyébként a Momentum stragéiájával, ha működne és drasztikusan nőne a támogatottság. De nem működik! Ehelyett csak a csalódottság nő. Többekkel vettem részt egyébként a Momentum Hősök terén tartott rendezvényén, nyilván nem reprezentatív minta, de mindenki ugyanazt gondolja amit fent leírtam és ha ránézek a Facebook falatokra, hát ott se nagyon látni mást.

Talán vissza kéne lépnetek egyet (vagy kettőt) kicsit visszavenni az arcból és elgondolkozni, hogy mik a realitások.

"Ha igaz, hogy a fideszellenes szavazók egy jelöltre akarnak szavazni, akkor mindenki szépen le fog szavazni Juhászra, FGYA meg a Momentum meg nem kap semmit. És akkor nincs is miért hisztiznie senkinek."

Most komolyan ennyire hülyének nézel? Még alig kezdtetek politizálni, de máris kezditek átvenni a Fidesz cinikus demagóg stílusát. Nem azért akarok kormányt váltani, hogy ugyanazt kapjuk peiptában. Te is tudod, én is tudom, hogy Juhásznak megvannak a támogatói a kerületben, ahol Rogán mocskának kiteregetésével elég sokat tett. Te is tudod, én is tudom, hogy Momentumnak is megvannak a belvárosi támogatói, innentől pedig nem kell matematika professzornak lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, a két erős ellenzéki jelölt meg fogja osztani a kormányellenes szavazótábort, ami oda fog vezetni, hogy a Fideszes jelölt kap nagyobb százalékot.

Ideje lenne felfognotok, hogy az ország jövője a tét és nem egy farokméregető verseny! Aki ténylegesen kormányt akar váltani annak nem azzal kell most foglalkozni, hogy a többi ellenzéki párttal szemben méresse meg magát, hanem azzal, hogy a kormánnyal szemben. Ha én tudom, hogy egy adott körzbtben indul egy másik ellenzéki párt legismertebb embere, akkor abban a körzetben biztos, hogy nem a saját legismertebb emberemet indítom el, mert lehet, hogy nem rajongok a másik ellenzéki pártért, de a kormányért meg pláne nem, és pontosan tudom, hogy a legtöbb esély akkor van ellenzéki győzelemre, ha csak egy erős ellenzéki jelölt van.

"Igen, a "ne csináljunk semmit, mert bármit is csinál bárki, az csak a Fideszt erősíti" - ez egy nagyon jó szlogenje lehetne az ellenzéki összefogás pártjainak a 2014 és 2018 közötti évekre visszamenőlegesen is."

Pontosan ugyanazokat a paneleket dobálod be, mint a Fideszes kommentelők! Ha bárki bármit kritizálni mert amit a komány csinál, akkor egyből jön a sértődött "akkor ne csinákunk" semmit duma.

Ami amúgy elég szar duma, mert ha csak kárt okozni tudsz, akkor INKÁBB NE CSINÁLJ SEMMIT! Ez a népszavazás pedig több szinten is kárt fog okozni, a Fidesz az egész kampányát fel fogja húzni a Civilek=Soros=Migránsok=Nemzethalál vonalra, és miután ti nem tudjátok elvinni a civilpárti szavazókat az urnákhoz, ők fognak győzni, amivel plusz felhatalmazást fognak kapni a további civilek elleni harchoz.
Nem hiszem el, hogy ezt nem látod át!

Szóval igen, ha így néz ki amikor a Momentum csinál valamit, akkor légyszi inkább üljetek a seggeteken, mert jelenleg több kárt csináltok mint hasznot.

Nem tudom, amúgy feltűnt-e neked, de a hozzászólásodban sokkal többet kritizálod az ellenzéket mint a kormányt.

Csak azt tudom javasolni: vissza kéne venni az arcból, le kéne ülni egy kicsit, átgondolni a dolgokat, mert amit csináltok az kontraproduktív. Az is, amit te csinálsz itt most, mert nem hogy nem győztél meg, de méginkább a Momentum ellen fordítottál!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.15. 20:21:10

@Adam Gyenge: ez a "tengely" jól hangzott, de kihagytad belőle a másik p-s társelnököt, hogy is hívják?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.15. 20:24:00

@Sojalsorkob: ebben mind igazad is lenne, ha a Momentum előtt és tőle függetlenül ne kerültek volna régen és tartósan leszálló ágba a balos ellenzékecskékek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.15. 20:24:31

@Adam Gyenge: igen, köszi, szóval ez a tengely pont másfél százalék vastagságú

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.15. 20:24:57

@Sojalsorkob:

"El kéne döntenetek, hogy kormányt akartok váltani vagy ellenzéket? "

A második - és ez most az egyéni véleményem - szükséges de nem elégséges előfeltétele az elsőnek.

"Ezzel szemben a valóság az, hogy van a "langymeleg balos trágyadomb" meg a demorkácia lebontásán munkálkodó Orbán klán. "

Bizonyos látószögből ez nem két külön dolog, hanem ugyanannak az érmének a két oldala: egyik nélkül a másik nem tudna kibontkozni és vica versa.

"Először talán le kéne váltani Orbánt, vissza kéne állítani a demokráciát, tisztességes választási rendszert kéne alkotni, AZTÁN majd lehet beszélni arról, hogy melyik párt a langymeleg trágyadomb."

Az az érzésem, hogy ez a mondat így ebben a sorrendben lassan kötelező eleme lenne egy random szépségkirálynő választás "hogyan változtatnád meg Magyarországot" kérdésére adott válasznak, megelőzve még a világbékét is. De a viccet félretéve, pontosan, igen, tökéletesen igazad van. Le kell váltani Orbánt, meg kell alkotni egy tisztességes demokratikus köztársaság kereteit (itt olyan sajnos még soha nem volt), választási rendszerét, meg mindent ami kell. Te azt állítod, hogy ha nem létezne a Momentum, akkor nélkülünk most semmi akadálya nem lenne egy ilyen scenariónak, én pedig ezt - bevallom - nagyon vicces gondolatnak találom, látva a szerencsétlenkedést ami zajlik a porondon.

"Te is tudod, én is tudom, hogy Juhásznak megvannak a támogatói a kerületben, ahol Rogán mocskának kiteregetésével elég sokat tett. Te is tudod, én is tudom, hogy Momentumnak is megvannak a belvárosi támogatói, innentől pedig nem kell matematika professzornak lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, a két erős ellenzéki jelölt meg fogja osztani a kormányellenes szavazótábort, ami oda fog vezetni, hogy a Fideszes jelölt kap nagyobb százalékot."

Van két jelölt. Ha az a cél, hogy az egyik lépjen vissza a másik javára, akkor egy dolgot lehet tenni: egy gesztust, reménykedve, hogy a másik a gesztusra szintén gesztussal reagál. Játékelméletre is le lehet fordítani a dolgot, tit for tat meg minden, de most ne menjünk ebbe bele. Ehelyett mi történik? "Állj be mögém András!" - nyilvános kiírás és a Juhi Fan Club facebook hadának ráengedése a másik fél pártjának facebook oldalára, nyilvános tetemre hívás, kis megszégyenítéssel, médiahecckampánnyal. Én olvastam sok management könyvet, Carnegie-től Townsendig meg tényleg igyekszem magam folyamatosan továbbképezni interdiszciplinárisan, de nem emlékszem olyanra, hogy ez a stratégia bárhol, bármely szerzőnél szerepelt volna, mint jó konfliktusfeloldási és meggyőzési módszer.

Velem konkrétan közölte egy srác az Együttből, amikor megemlítettem, hogy oké Juhász leamortizálta Rogánt, én meg Esztergomban leamortizáltam Meggyest - mégsem kezdek el követelőzni, hogy az Együtt ne indítson el egy ejtőernyőst a körzetemben, hogy márpedig nyugodjak meg, el fogják ellenem indítani és még le is fogja majd az ő jelöltjük győzni Völner Pált. Hát, sok sikert hozzá, tényleg, nem tudok erre mást mondani én sem.

Fekete-Győr András a jelöltlista bemutatásakor konkrétan elmondta, hogy ha a kétharmad megakadályozása a tét, akkor fog áldozatokat vállalni a Momentum, egyoldalú visszaléptetést lehetővé tesz a küldöttgyűlési döntésünk. De ez az egész "Állj be mögém" dolog szerintem teljesen másról szólt.

Adam Gyenge 2017.11.15. 20:30:53

@HaFr: Pont tegnap jött ki egy felmérés, ami 5%-ra mérte őket: www.atv.hu/belfold/20171114-stabil-fidesz-kdnp-elony-de-a-tobbseg-elegedetlen

A választók egyértelműen azt díjazzák, aki képes értelmes együttműködési konstrukciókat kialakítani a Fidesz leváltása érdekében, nem azt aki egyedül önmagával képes együttműködni. Ez kezd is bejönni az Együtt-Párbeszéd tandemnek, az Új Pólus koncepció mellé már többen is átáltak a Momentumtól, mint például Bojár Gábor.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.15. 20:46:16

Szóval a lényeg: a Momentumot azért büntetik épp a választópolgárok, mert pontosan azt cselekszi, amit tavasz óta mond: külön fog indulni, 106 jelölttel áll fel, programot ír és publikál, nem akar részt venni összefogásban még úgy se, hogy ezzel nem lovagolja meg a népszerűbb hullámokat.

Eközben az összes többi kisebb-nagyobb ellenzéki párt meg azt mondja, hogy valahogy össze-vissza kéne fogni-vinni-ülni-állni, de közben jól láthatóan nem cselekszik semmit ennek érdekében, sőt, még inkább ez ellen cselekszik.

De ez mégis úgy jön át még az értelmiségnek is, hogy a Momentum a fekete bárány.

Én nagyon remélem, hogy összeszedjük még januárig a 200 ezer aláírást és annak jelentős részét vidéken tudjuk begyűjteni. Januártól szeretnék a körzetem 30 településén már a kampányra koncentrálni inkább: nagyjából már mindenhol megvannak az ismerősök, ismerősök ismerősei, volt osztálytársak, meg a rokonaik, akik segítenek majd.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.15. 20:48:37

@Adam Gyenge: a MOmentumot úgy látom ez 4-re méri, szűk egy év után, mit bizonyít ez az egész?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.15. 20:49:41

@cserepj: irracionális azt gondolni, hogy a M-t ezért büntetik -- miért tennék, ha egyébként megnyerő és átütő volna? De nem az. Próbáljunk objektívak maradni

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.15. 21:14:25

@HaFr: Oké, helyesen: azért is. :)

Én mindig azon csodálkozom, hogy abból a minimum büdzséből, amiből ez a történet jelenleg működik el tudott jutni 0-ról 4%-ra cirka 9-10 hónap alatt. Az LMP 2009 őszén sokkal rosszabbul állt. Igaz az egy teljesen más helyzet volt.

morph on deer 2017.11.15. 21:16:21

@cserepj:
“De ez mégis úgy jön át még az értelmiségnek is, hogy a Momentum a fekete bárány.”

Az “önző, opportunista fekete bárány” lenne a helyes kifejezés.

Tudod ez olyan, mint mikor ég a ház mondjuk nálad, a szomszéd tűzoltó meg inkább a kocsit mossa, hogy jobban nézzen majd ki a legközelebbi kivonuláskor, és csodálkozik, hogy minimum furcsállod...

Mert lehet, hogy a többieknek sikerül eloltania a tüzet valahogy, de talán hatásosabb lenne, ha azt a slagot is inkább az oltásra használnák, nem beszélve a vízről.

Szóval kb. ez a benyomás a Momentumról.
Attól még persze el lehet várni, hogy az állampolgár úgy döntsön, hogy “hát a francba, tényleg: majd (talán) felnőnek a gyerekek, és majd talán átveszik a trónt orbántól, - ha az öreg végelgyengülés miatt már föladta, - azt má’ kivárom inkább, mert azok a többiek már úgyis össze-vissza vannak gyurcsányozva, meg minden...” - és a Momentumra szavaz!

Hát, legfeljebb ebből a kiindulásból.

Hogy miért is kéne támogatni azokat, akik nem hajlandóak kivenni a részüket a közös probléma megoldásából, de akár a megoldásra tett kisérletből sem, erre én úgy magamtól nem látom a világos választ, és kétlem, hogy sokaknak sikerül.

De lehet nyugodtan ápolgatni tovább a politikusi jövőt, hiszen végül is a fidesznek is sikerült anno, szóval akár ismétlődhet is a “történelem!”

Oroszok mindenesetre megint lesznek hozzá.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.15. 21:34:17

@morph on deer:

Én ezt teljességgel elfogadom és megértem, mint egy potenciálisan valid nézőpontot.

De talán megfontolandó az a nézőpont is, amiből viszont éppen az az öntő és opportunista, aki négy elvesztegetett év után, szeretne töredékszavazatokkal listáról bemasírozni, lehetőleg egy összefogás részeként a parlamentbe, hogy még azt se lehessen eldönteni, hogy van-e egyáltalán bármi létjogosultsága bármelyik párt külön létezésének, akik össze-összeállnak.

A Momentumról legalább kiderül, hogy van-e igénye rá a magyar társadalomnak. Ha nincs, nem gond.

Én például nagyon régóta nem akarok politikus akarok lenni. 2010-ben három év nagyon durva közéleti csatározások után is én léptem hátra, hogy Tétényi Éva lehessen Esztergomban az egyetlen polgármesterjelölt, pedig egyszerre szerette volna a helyi mszp és a helyi jobbik is, hogy én legyek az, de 31 évesen túl fiatalnak éreztem akkor magam erre. De mára eljutottam oda, hogy nagyon elegem van, hogy akármerre nézek, kreténekkel van tele a politika. A Momentumban is ez tetszett meg: kívülről tavasszal nagyon úgy nézett ki ez a történet, hogy valami frisset fújt be ebbe az áporodott közéletbe a szél... a magamfajta megrögzött, ügyekért bozótharcoló civilek nehezen lépnek be pártokba, de valahogy mégis megtörtént a dolog és ha csak annyit kapok ebből a történetből, hogy az elmúlt fél évben megismert huszonéveseket a barátaimnak fogom tudni a következő pár évtizedben, már ezért megérte a dolog.

Adam Gyenge 2017.11.15. 21:47:23

@HaFr: "mit bizonyít ez az egész?"
Hogy a választók azt díjazzák, ha értelmes és matematikailag megalapozott konstrukciókat tesznek le eléjük, azt viszont nagyon nem, ha valaki a 2-3-4%-ával azt képzeli, hogy majd ő egyedül váltja le a Fideszt, sőt még gyengíti az ellenzék esélyeit bizonyos körzetekben, mint például a Belváros.

Sojalsorkob 2017.11.15. 21:53:33

@cserepj: "A második - és ez most az egyéni véleményem - szükséges de nem elégséges előfeltétele az elsőnek. "

Na itt tévedtek hatalmasat. Egy normális demokratikus országban igazad lenne, de ez nem az. Amíg ugyanis te az ellenzék leváltásán dolgozol addig a kormány nem fog ülni a babérjain arra várva, hogy majd ti leváltsátok, hanem tovább fogja építeni az illiberális demokráciának becézett diktatúrát. Nem kell nagyon messzire menned, elég megnézed, hogy szilárdította meg a hatalmát Putyin és Edrogan. Másrészt ti egyenlőségjelet tesztek az MSZP, a DK, az LMP és az Együtt közé, ami szintén nagy hiba.
Én elhiszem neked, hogy te tényleg azt gondolod, hogy ez az út kormányváltáshoz fog vezetni, de arról már közel se vagyok meggyőződve, hogy a Momentum vezetésének is ez a célja. Sőt, egyre kevésbé hiszem ezt.

"Bizonyos látószögből ez nem két külön dolog, hanem ugyanannak az érmének a két oldala: egyik nélkül a másik nem tudna kibontkozni és vica versa. "

Nem tudom hány éves lehetsz, hogy felnőtt voltál-e a rendszerváltáskor, vagy legalább megszülettél-e, de azért elég sokáig viszonylag tűrhetően eléldegéltünk itt az egymást váltogató pártokkal. Nem volt jó, ne értsd félre, akkor is mentek a lopások, mutyizások, de a demokrácia ha nem is volt tökéletes, nem volt igazán veszélyben és az ország összességében jó irányba, nyugat felé haladt. Lehet szidni a 2010 előtti éveeket is teljes joggal, de nem lehet egyenlőségjelet tenni a pár tízmilliós Zuschlágok és a százmillárdos Mészáros Lőrinc közé. Azért a demokrácia és a korrupció szintjét mutató különböző nemzetközi elemzések elég jól mutatják, hogy hol és mik a különbségek.

Amit ti nem láttok, vagy nem akartok látni, hogy a legfőbb gond ma Magyaroszágon egyértelműen a demokrácia és a jogállam helyzete. Ebből következik minden ezt kell elsőnek rendbetenni, utána jöhet minden más. Ehhez viszont akár az ördöggel is cimborálni kell, ha partner benne, mert a másik lehetőség egy örökre a nyakunkon maradó pártállam.

"Te azt állítod, hogy ha nem létezne a Momentum, akkor nélkülünk most semmi akadálya nem lenne egy ilyen scenariónak, én pedig ezt - bevallom - nagyon vicces gondolatnak találom, látva a szerencsétlenkedést ami zajlik a porondon.

Hol állítottam ilyet? Azt viszont állítom, hogy a Momentum azzal, hogy berobbant a magyar politikába felelősségel tartozik azért amit tesz. Ha a Momentum úgy cselekszik, hogy azzal Fidesz malmára hajtja a vizet, azt nem lehet elintézni annyival, hogy "mi csak megpróbáltuk", mert azzal mélyebbre süllyedtek mint a "langymeleg balos trágyadomb" pártjai.

Én örülnék a legjobban, ha egy Momentum szerű párt egyedül le tudná győzni a Fideszt. Épp ezért is támogattalak titeket kezdetben, mert még ha kis esély is volt erre, de megláttam bennetek ezt az esélyt. Ma már nem látom és úgy tűnik, hogy a magas lovon ülni fontosabb is számodra/számotokra, mint a választók meggyőzése, szóval ettől csak még kevésbé látom.

Én is rühhelem a jelenlegi baloldali pártokat, de ha képesek összehozni egy normális összefogást, az élére állítani egy életképes jelöltet, akkor rohadjak meg, de rájuk fogok szavazni, mert nem gondolom azt, hogy lenne még 4 évünk a Fideszre. Igen, fontos lenne az ellenzék leváltása is, igen fontos lenne a teljes magyar politika rendbetétle, de a legeslegfontosabb és egyben legsűrgősebb a Fideszes rémálom megállítása és a demokráciában okozott károk helyrehozása.

"Van két jelölt. Ha az a cél, hogy az egyik lépjen vissza a másik javára, akkor egy dolgot lehet tenni: egy gesztust, reménykedve, hogy a másik a gesztusra szintén gesztussal reagál."

Kértelek már, hogy ne nézz hülyének. Bármennyire is jól hangzik, nem az a valóság amit te leírsz. A valóság az, hogy van egy Juhász Péter, aki évek óta harcol a kerületben a helyi Fidesszel meg van FGYA, aki konkrétan semmit nem tett még le az asztalra, csak bejelentkezett, hogy Juhász helyett képviselje az ellenzéket.

Abból, hogy itt gesztusokról beszélsz, tök jól látszik, hogy titeket csak és kizárólag a saját politikai karrieretek érdekel és nem az ország.

Úgy vártok tiszteletet, hogy közben ti nem adjátok meg senkinek. Pont mint a Fidesz. Itt te is kijelented, hogy a többi ellenzéki párt a "langymeleg balos trágyadomb" aztán gesztusokat várnál tőlük. Az a baj, hogy a Fidesz érában szocializálódva abban a tévhitben élsz, hogy ez itt rólatok szól, hogy itt nektek magatokat kell megcsinálni, magatokat kell előre juttatni, az pedig sokadrangú, hogy amúgy mi a legjobb az országnak.

"Fekete-Győr András a jelöltlista bemutatásakor konkrétan elmondta, hogy ha a kétharmad megakadályozása a tét"

BASSZUS! Nem a kétharmad megakadályozása kellene, hogy legyen a két, hanem a kibaszott kormányváltás az isten szerelmére! Már elnézést, de ezt ennél finomabban nem tudom leírni. Az "Állj be mögém" arról szólt, hogy Juhász letett már valamit az asztalra a kerületben, FGYA pedig semmit, ugyanakkor elég ismert ahhoz, hogy szavazatokat vegyen el Juhásztól, ami végső soron a Fidesznek lesz jó.

Sojalsorkob 2017.11.15. 21:56:32

@cserepj: Már megbocsáss, de mit fogtok csinálni azzal a 4%-kal? Kiteszi anyu otthon a hűtőre?

Hogy lehet, hogy ennyire nem vagy képes felfogni, hogy az egyetlen és egyedüli cél amit a választók várnak az a kormány leváltása. Nem a farok méregetés, hogy ki hány százalékot gyűjtve nem tudta leváltani a kormányt.

Sojalsorkob 2017.11.15. 22:09:59

@cserepj: A választók azért büntetik a Momentumot, mert a választók kormányváltást akarnak, a Momentum pedig nem.

"Én nagyon remélem, hogy összeszedjük még januárig a 200 ezer aláírást és annak jelentős részét vidéken tudjuk begyűjteni."

Sajnálom, hogy nem reagáltál arra, ahol leírtam, hogy ez az egész népszavazás mekkora ajándék lesz a Fidesznek és mennyit fog ártani a civileknek amikor a Fidesz irgalmatlan kampánnyal eléri, hogy a civiltörvényt támogató szavazatok legyenek többen.

"Januártól szeretnék a körzetem 30 településén már a kampányra koncentrálni inkább: nagyjából már mindenhol megvannak az ismerősök, ismerősök ismerősei, volt osztálytársak, meg a rokonaik, akik segítenek majd."

Ez tök jó! A Fidesznek eközben ott az összes vidéki lap, egy rakás rádió, TV, bulvárlap, végtelen plakáthely és végtelen anyagi keret mindehhez. De majd a volt osztálytársak meg az ismerősök ismerősei majd biztos többen lesznek. Megáll az eszem, komolyan, nem tudom elhinni, hogy tanult, intelligens emberként nem látod a hibát ebben a történetben.

Azt áruld el kérlek, hogy legalább belegondoltál, hogy mit fog eredményezni ha ez nem sikerül? Ha a Fidesz ráfekszik a kampányra és letarolja egy civilek ellen uszító kampánnyal? Amikor az Echo TV-ben már most is simán lemegy, hogy civileket kell likvidálni. Belegondoltál, hogy mekkora károkat fog ez okozni? Ha igen, akkor miben bízol amikor itt volt osztálytársak bevonásáról beszélsz, egy olyan párttal szemben, amelyik a kvóta népszavazásra egyedül több közpénzt szórt el, mint angliában a pro és kontra Brexit tábor összesen? Hogy hátha nem lépik meg? Bravó!

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.15. 23:28:33

@Sojalsorkob:

"Másrészt ti egyenlőségjelet tesztek az MSZP, a DK, az LMP és az Együtt közé, ami szintén nagy hiba."

Az LMP-ről én nem mondtam semmi rosszat, már csak azért sem, mert szavaztam is rájuk évekig (2014-ben is, és direkt nem az összefogás által idepottyantott Vadai Ágnesre). Számomra ők egy sok szempontból vállalható történet lennének, csak sajnos én vagyok sokkal piac- és globalizációpártibb ahhoz képest, mint amit az LMP amúgy képvisel. A másik három említett párt meg inkább maga tett ekvivalenciarelációt maguk közé 2014-ben.

Egyébként vicces, hogy az LMP épp úgy tudott most kitörni a "nem fogunk össze" skatulyából, hogy a Momentum mint nótorius össze nem fogó kiszorította belőle. Talán ennek a stigmának a sikeres levetkőzésének is köszönhető, hogy már 8% fölé mérik őket?

10 éves voltam a rendszerváltáskor. Még pont felavattak minket úttörőnek, aztán az egész rendszer kimúlt. Hálát adok érte, hogy én még 1987-ben járhattam úgy hittanra és elsőáldozni, hogy a saját keresztszüleim (!) megszólták érte apámat, hogy ilyet ma már (akkor még) nem szabadna. Aztán nem sokkal később a szüleim lettek a "rendszerváltás vesztesei" skatulya büszke tulajdonosai, két érettségi nélküli szakmunkás, akik alól kiprivatizálták és ellopták a gyárat és évekig munkanélküli segélyből meg alkalmi munkákból próbálták biztosítani, hogy legalább a gyereküknek legyen jövője, ha az övéknek annyi is lett.

Pártízmilliós Zuschlág - végignéztem már huszonéves fejjel, ahogy Esztergom polgármestere sok-sok milliárd forintnyi svájci frank alapú kötvénypénzt játszik át pártközeli vállalkozókon és oligarchákon keresztül az ellenzékben lévő Fidesznek, rohangálhattam bíróságokra bizonyítani az igazamat olyan cikkekért, amikben leírtuk, hogy 2002-től hogyan lopták szét ezt a várost a (minden ilyen pert megnyertem). Senkit sem zavart, hogy Esztergomban 2010 előtt is sorban csinálták a túlárazott munkákat Mészáros Lőrinc meg Simicska cégei. Most meg térdre-hasraesne a fél baloldal, ha Lajos kisuvickolt, kifésült Jobbikjával össze lehetne fogni, mintha minden meg lenne bocsájtva, csak mert le tudta írni helyesen a g. betűs szót a megfelelő vezetéknévvel egy mondatban. Az ördöggel is cimborálni...?

Senkit nem érdekelt 2007-ben, 2008-ban, 2009-ben az akkori kormánypártok környékén, hogy mennyit és hogyan lopnak a fideszes önkormányzatoktól, mennyire adósodtak el svájci frankban, hová került az a rengeteg pénz. Minden ilyen feljelentésem már 2010 előtt is el lett sikálva, le lett fojtva. Tudom, mert ezt csináltam hobbiból 2006 és 2010 között: sorra írtam a tényfeltáró cikkeket az általam finanszírozott helyi online sajtóban, és toltam a feljelentéseket az ügyészségre, küzdöttem a Századvég meg a Strategopolis fizetett trolljaival, akiket ránk küldött a gépezet, de az égadta világon semmi nem történt azon túl, hogy belebukott végül egy nagyon kicsit helyben a fidesz az egészbe 2010 őszén. Emlékszik valaki még az UD ügyre? Ők is itt "teleltek" át 2010-ig, milliárdos összeget kaptak egy városőrség összegrundolására 2008-tól, követték akkoriban minden lépésünket. Esztergomi jobboldali de ellenzéki emberek híváslistáit találták meg az UD székházban: egy rendőrt el is ítéltek miatta, aki a híváslistákat lekérte a szolgáltatóktól, de az ügy minden más vonatkozása le volt állítva. Nem volt kinyomozva, nem volt vádemelés az esetleg megbízó ellen, pedig még tanúvallomás is volt arra vonatkozóan, hogy a híváslistát a polgármester lobogtatta és mutogatta valakinek az irodájában. A mai fejemmel is csodálkozom, hogy huszonévesen hogy nem csináltuk össze magunkat ilyen ellenfelekkel szemben... de nyilván az ember máshogy áll ehhez hozzá ha se család, se gyerek, csak az ifjonti igazságérzet és hév (ma már azért 3 gyerekkel biztos sokkal óvatosabb lennék ugyanabban a helyzetben).

"A Fidesznek eközben ott az összes vidéki lap, egy rakás rádió, TV, bulvárlap, végtelen plakáthely és végtelen anyagi keret mindehhez."

Az a 3 év ami alatt én kb 3 millió forintból csináltam a helyi alternatív médiát (beleértve papíros újság és online) a fideszes városvezetés 400 milliót költött ugyanerre, teljesen feleslegesen. A piacon arról beszéltek az emberek amit én írtam. Rettenetesen nem hatékony a Fidesz médiagépezete, nagyon sebezhető lenne, ha valaki veszi a fáradtságot és nekiáll rájuk dolgozni. Nézd meg például Pécsen a szabadpecs.hu-t, ugyanazt a receptet követik, mint amit én csináltam anno. Ilyenből kéne még megyénként legalább 2-3, és a világ összes pénze nem lenne elég a Fidesz renoméjának megmentésére.

morph on deer 2017.11.15. 23:56:39

@cserepj:
“A Momentumban is ez tetszett meg: kívülről tavasszal nagyon úgy nézett ki ez a történet, hogy valami frisset fújt be ebbe az áporodott közéletbe a szél... ”

Ezt hittem én is.
Annakidején ilyesmit hittem az LMP-ről is, aztán kiderült, hogy ...

Azt hiszem, most az a legnagyobb probléma, hogy a helyzet már messze nem a szokásos jobb-bal, kék-zöld, kerek-szögletes kérdésről szól, és itt van az eb elhantolva a Momentum megitélésével kapcsolatban is.

Amikor az elmebeteg dolgok odáig fajulnak, hogy halottak napján a temetőben megemlékezőket néznek migránsnak, meg rendőrt hívnak az önkéntes ápolókra mert barna a bőrük és csak illegális migránsok lehetnek, akkor a történet már sokkal többről szól, mint arról, hogy ki kerül be a parlamentbe.

Én értem, hogy ez pech momentumos szempontból, de a játékszabályok pont most értékelődnek át, és most már rövidesen muszáj lesz színt vallani, ha tetszik, ha nem.
Megértve - és a lehetőségeken belül -tiszteletben tartva a Momentum álláspontját, miszerint “nem vegyülünk,” én mindenképpen megfontolásra ajánlanám a kooperációt mint lehetséges alternatívát, fair kereteken belül, ha és amennyiben valamilyen értelmes megoldásra van/lehet kilátás.
After all, erről szól a politika - szerintem.
A merev elzárkózás helyett bizonyos flexibilitás, például a tervezett “össznépi” demonstráción való részvételre gondolok.
Mert mit veszítene vele a Momentum, ha azt mondanák: megtartjuk a gyűlést/miegyebet, esetleg módosítunk egy fél órát az időponton, aztán tiszteletünket tesszük egy időre, akár csak mint támogatók, továbbra sem “vegyülve,” de kifejezve a szolidaritást..?

Szerintem tiszteletet nyerhetne, mint akinek ugyan vannak fenntartásai részletkérdésekben, van amiből nem enged, de van egy-két pont amit támogathatónak tart - egy összpárti ellenzéki megmozdulásból.

Feltéve persze, ha alapértelmezetten “ellenzékként” definiálja magát a párt.
Nem mondjuk “mindenki ellenzéke,” mint most.

Egyébként a pártprogram legtöbb elemét jónak tartom, néhányat meg majdnem, szóval szerintem kár lenne, ha veszendőbe menne a kapacitás, szimplán taktikai alapon!

PS.: köszönöm és értékelem a választ!

Sojalsorkob 2017.11.15. 23:56:52

@cserepj: "Egyébként vicces, hogy az LMP épp úgy tudott most kitörni a "nem fogunk össze" skatulyából, hogy a Momentum mint nótorius össze nem fogó kiszorította belőle. Talán ennek a stigmának a sikeres levetkőzésének is köszönhető, hogy már 8% fölé mérik őket? "

Azta, már 8%?! Erről eszembe jut a Tanúból az a bizonyos jelenet, amikor Virágh elvtárs megvilágítja Pelikánnak, hogy az imperialisták mennyire összecsinálják majd magukat a magyar narancstól. Na, kb ennyit ér az LMP 8%-a is, Orbán is retteghet ettől, mint az imperialisták a magyar narancstól.

"Pártízmilliós Zuschlág - végignéztem már huszonéves fejjel, ahogy Esztergom polgármestere sok-sok milliárd forintnyi svájci frank alapú kötvénypénzt játszik át pártközeli vállalkozókon és oligarchákon keresztül az ellenzékben lévő Fidesznek"

Ahogy írtam, akkor is loptak, de pár millárd és párszáz millárd között is százszoros a különbség. Ez nem menti fel a pármillárdot lopót sem, azt viszont jelzi, hogy ezt a rendszert meg kell állítanunk, méghozzá azonnal.

"Most meg térdre-hasraesne a fél baloldal, ha Lajos kisuvickolt, kifésült Jobbikjával össze lehetne fogni, mintha minden meg lenne bocsájtva, csak mert le tudta írni helyesen a g. betűs szót a megfelelő vezetéknévvel egy mondatban. Az ördöggel is cimborálni...?"

Ezt megint honnan veszed? Hol írtam ilyet? Jobbikkal semmiben se lehet összefogni, a Jobbikot eleve nem tekintem ellenzéki pártnak. Simicskának pedig semmi sincs megbocsátva, miért lenne? Teljesen nyilvánvaló, hogy nem a demokrácia iránti aggodalomból fordult szembe Orbánnal, mint ahogy az is, hogy nyilvánvalóan van az az összeg amiért újra barátok lesznek.

"Minden ilyen feljelentésem már 2010 előtt is el lett sikálva, le lett fojtva. Tudom, mert ezt csináltam hobbiból 2006 és 2010 között: sorra írtam a tényfeltáró cikkeket az általam finanszírozott helyi online sajtóban, és toltam a feljelentéseket az ügyészségre, küzdöttem a Századvég meg a Strategopolis fizetett trolljaival, akiket ránk küldött a gépezet, de az égadta világon semmi nem történt azon túl, hogy belebukott végül egy nagyon kicsit helyben a fidesz az egészbe 2010 őszén. "

Nagyon dícséretes, köszönet érte. Érthetetlen ugyanakkor, hogy most mégis miért nem érzed a veszélyét annak, ha ez a rendszer további 4 évet kap és plána miért nem érzed a veszélyét annak, ha további fegyvereket adtok a kezükbe.

"Az a 3 év ami alatt én kb 3 millió forintból csináltam a helyi alternatív médiát (beleértve papíros újság és online) a fideszes városvezetés 400 milliót költött ugyanerre, teljesen feleslegesen. A piacon arról beszéltek az emberek amit én írtam."

Nagyszerű és véletlenül se szeretném lebecsülni az érdemeidet, de nem tudok szemethunyni a tény fölött, hogy Esztergomnak mégiscsak Fideszes polgármestere van jelenleg is.

"Rettenetesen nem hatékony a Fidesz médiagépezete, nagyon sebezhető lenne, ha valaki veszi a fáradtságot és nekiáll rájuk dolgozni."

Ahhoz képest arról beszélünk, hogy 2/3-uk vagy 4/5-ük lesz, miközben az ország romokban. A hatékonyság más értelmet kap, az ország minden pénze a rendelkezésedre áll. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz sokszoros áron ér el ugyanannyi embert mint mondjuk az Index, csak a Fidesznek ez nem gond mert a nagy számok törvénye alapján végül mégis ők nyernek.

"Nézd meg például Pécsen a szabadpecs.hu-t, ugyanazt a receptet követik, mint amit én csináltam anno. Ilyenből kéne még megyénként legalább 2-3, és a világ összes pénze nem lenne elég a Fidesz renoméjának megmentésére."

Egészen elképesztő, hogy mennyire naív vagy. Itt az Index, a 444, a HVG, az Átlátszó. Annyi botrány jelent már meg itt a Fideszről amit a világ összes mosószerével se mosnának le magukról, ehhez képest a támogatottságuk az eget veri. Miért? Mert nincs ellenzéki alternatíva. Mert nincs egy olyan párt vagy pártszövetség, akiről a választók elhinnék, hogy le tudja váltani a Fideszt. Eleve nincs olyan induló, aki legalább saját maga elhinné ezt magáról vagy legalább úgy csinálna mint aki elhiszi. A Momentum a legelején pont ilyennek látszott, aztán hamar felébredtünk.

Régesrég tudja mindenki, hogy a Fidesz mit művel. Még a Fideszesek is tudják, rohadtul semmit nem számít, hogy ezt hány felületen mondod el nekik. Ha az ésszerűséget nézzük, Orbánt már rég el kellett volna söpörnie a népharagnak. Már 14 előtt! De nem söpörte el és nem is fogja elsöpörni, amíg nem jelenik meg egy bármi áron kormányváltást hirdető part/pártszövetség.

És itt a probléma veletek, mert ahelyett, hogy a Fidesz leváltáson dolgoznátok, ti az ellnezék leváltásával vagytok elfoglalva és észre se veszitek (vagy legalábbis úgy csináltok) hogy közben a Fidesz malmára hajtjátok a vizet és ezzel tevékenyen segítitek Magyaroszágot egy olyan zsákutcába ahonnan nincs visszaút. Nyilván nem csak ti egyedül, de szerepetek van benne, nem is kevés.

Egyre felfoghatatlanabb, hogy ezt pont te, hogy nem látod.

Sojalsorkob 2017.11.16. 00:00:44

@cserepj: Sajnálom, hogy azt a kérdést továbbra is nagyívben kerülöd, hogy mi lesz akkor ha a Momentum népszavazása visszafelé sül el és a Fidesz a civilek elleni gyűlölet kampányra használja fel az egészet, majd a levert népszavazásra hivatkozva csap oda még keményebben a civil szférának.

Nagyon szomorú, hogy ezt az igencsak valós lehetőséget egyszrűen nem vagy hajlandó számításba venni, mintha nem is létezne, holott kb biztos, hogy pont ez fog történni és ha valakinek, akkor ezt neked kéne a legjobban tudnod.

Immáron kb 3x teszem fel ezt a kérdést, de erre továbbra se kaptam választ, pedig elég lényeges.

Utána majd bocsánatot kértek, vagy mi a terv?

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.16. 00:07:40

"Sajnálom, hogy nem reagáltál arra, ahol leírtam, hogy ez az egész népszavazás mekkora ajándék lesz a Fidesznek és mennyit fog ártani a civileknek amikor a Fidesz irgalmatlan kampánnyal eléri, hogy a civiltörvényt támogató szavazatok legyenek többen."

A Fidesz sose kampányolna azért, hogy vegyenek részt egy ilyen népszavazáson a hívei. Arra kampányolnának, hogy ne menjenek szavazni. Egy 11 kérdéses helyi népszavazást tettek így érvénytelenné Esztergomban 2012-ben, ahol 8 ezren szavaztak egy irányba (ugyanannyian ahányan Tétényit 2010-ben megválasztották).

Hatvanvalamennyi civil szervezet van, amelyik betartja a törvényt, és regisztrálta magát, hogy ők külföldről támogatottak: köztük a Vöröskereszt, a Máltai szeretetszolgálat, Tudatos Vásárlók Egyesülete, meg egy rakat másik, amelyiknek semmi köze nincs tényleg semmilyen szinte a belpolitikához. Mi most leginkább értük fogunk kiállni és gyűjteni az aláírásokat, mert ők aztán tényleg olyanok, akiket sújtani fog a törvény... "adja adója egy százalékát a külföldről támogatott x alapítványnak" - ne gondoljuk, hogy a Fidesz civilellenes kampánya után ez a mondat nem azt fogja jelenteni, hogy meredeken be fognak zuhanni ezeknek a szervezeteknek a pénzügyi lehetőségei a következő SZJA kampány után.

A TASZ, meg a többiek, akik tegnap kinyilvánították, -
oké, most kifordítom, amit írtak, de én így értettem -
hogy ha törvénybe foglalná a Fidesz a rabszolgaságot, és a Momentum az ellen kezdene aláírásokat gyűjteni, akkor sem segítenének... ők jelenleg ugyebár nem is tartják be a törvényt, tehát a törvényből következő hatások őket nem is érhetik, ameddig a Fidesz úgy nem gondolja, hogy az engedetlenség miatt intézkedéseket foganatosíttat az illetékes szervekkel ellenük. Ami azért tényleg meleg helyzetet okozna, lássuk be.

Mindenesetre nekem nem tűnik egy taktikus megoldásnak Strasbourgtól várni a megoldást erre a problémára, ha létezne belpolitikai útja is a törvény eltörlésének: nem hinném, hogy a magyar társadalom jobban elfogadná, ha egy távoli, "külföldi" szerv mondaná ki a törvényről, hogy rossz, mint ha mondjuk elmenne 1,5 millió ember akiknek a 99%-a az eltörlésre szavazna... még ha az esetleg így érvénytelen is lenne, de hát láttunk ilyet már nem is olyan rég, ami óriási sikerként volt mégis kommunikálva...

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.16. 00:32:24

@Sojalsorkob:

Nem értem, egyszer az ördöggel is cimborálnál a kormányváltásért, aztán viszont a választási matematikát nem fogadod el... hiszen a Jobbik együttműködése nélkül szinte biztos, hogy nincs kormányváltásra képes összefogási lehetősége az ellenzéknek.

"Esztergomnak mégiscsak Fideszes polgármestere van jelenleg is."

Van, van, írtam is erről egy cikket valamikor 2015-ben az Átlátszónak. Ez a Fidesz itt helyben már nem az a Fidesz, ami ellen harcolnunk kellett. Megbukott Meggyes, aki minden szempontból ugyanaz a karakter volt, mint Orbán. De ami utána létrejött az egy lényegesen konszolidáltabb, többszereplős rendszer lett. Viccesen hangzik, de vannak fékek meg ellensúlyok, mert 3 erős ember van, akik között a status quo érdekében ha valaki kicsit erősödne, azt a másik kettő mindig visszahúzza. A testület szintjén ez úgy néz ki, hogy az LMP-s, a balos meg a jobbikos képviselő is együtt szavaz a Fidesz frakcióval és a polgármester ellenében egy csomó ügyben. De mindegy, ebbe most ne menjünk bele, mert nagyon kuriózum szerintem, ami most itt megy.

"a Fidesz sokszoros áron ér el ugyanannyi embert mint mondjuk az Index"

Nem érted, látom. A Fidesz sokszoros áron ér el olyanokat, akiket az Index a büdös életben nem ér el, mert nem ír az Index semmi olyan témáról, ami ezeket az embereket érdekelné. Nekem a Szeretgomon zéró, de tényleg zéró országos hír, ügy volt. Semmi. Csak helyi, minden. Sokan mondták, hogy ez mekkora kuriózum, de csak ez működött, ezzel lehet az embereket helyben megszólítani. Az indexet meg a többit nézik az országos hírekért, a helyit jöttek hozzám olvasni, és odafigyeltek minden egyes leírt szóra. Ennyi a titok. És ez baromi sok munka...

"Mert nincs egy olyan párt vagy pártszövetség, akiről a választók elhinnék, hogy le tudja váltani a Fideszt. Eleve nincs olyan induló, aki legalább saját maga elhinné ezt magáról vagy legalább úgy csinálna mint aki elhiszi. A Momentum a legelején pont ilyennek látszott, aztán hamar felébredtünk. "

Bocs, de erről Weöres jut az eszembe:

"A mai átlagos emberismeret megdöbbentően együgyű. Legtöbb mai ember csak azt a felületet látja belőled, amelyet az ő kedvtelései és igényei felé mutatsz; nem nézi, hogy bensőd milyen; a nő aszerint itél rólad, hogy szórakoztatod-e, hevíted-e, a férfi pedig aszerint, hogy miként illeszkedsz az ő elveibe, terveibe, megrögzöttségeibe. A jót összecseréli a vonzóval, csábítóval; nem csoda, ha a magánéletben is, közéletben is többnyire kalandorok vezetik. Örökös a csalódása és kiábrándulása, hibáztat minden égi és földi hatalmat, mások gonoszságát, néha még saját ostobaságát is; csak éppen arra nem gondol, hogy embertársait ne az ő igényein keresztül nézze, hanem önmagukban."

Sojalsorkob 2017.11.16. 01:30:44

@cserepj:

"A Fidesz sose kampányolna azért, hogy vegyenek részt egy ilyen népszavazáson a hívei."

Ha te ezt komolyan gondolod, akkor fogalmad sincs a politikáról vagy simán csak átaludtad az elmúlt 2-3 évet. Ez olyan orbitálisan magas labda a Fidesznek, hogy simán el tudom képzelni, hogy suttyomban már most arra bíztatják a híveiket, hogy menjenek aláírni a népszavazásért.

Csak gondolj bele, ebben a témában benne van minden, amire az elmúlt pár év politikáját felhúzták: migránsok, Soros, civilek, idegen ügynökök, ne Brüsszel mondja meg, stb. A Fidesz (és hívei) szempontjából ez kvázi egy népszavazás lesz az ellen a Soros György ellen, akit hónapok óta állítanak be a haza legfőbb ellenségének.

Hogy erre ne izzítaná rá a kemény munkával kimosott agyú híveit a Fidesz, hogy aztán menten teleplakátolhassa az országot azzal, hogy 98% támogatja a civilek vegzálását? Hogy az idők végezetéig arra hivatkozzon valahányszor bele akar rúgni a civilekbe, hogy a "magyar emberek erre adtak felhatalamzást"? Pontosan ugyanazt fogják eljátszani mint a kvóta népszavazásnál, az fog üvölteni minden csatornán, hogy a civilek segítségével hozza be Soros (meg Brüsszel) a migrsánokat és ha nem mész el szavazni, akkor arra voksolsz, hogy megerőszakolják a gyerkedet. Ezzel együtt mindjárt belemoshatja az agyakba azt is, hogy a civileknek semmit nem szabad elhinni, ezzel mindjárt aláásva pl a korrupcióval foglalkozó szervezetek tevékenységét is, hisz amikor korrupciós ügyekről beszélnek, azt csak Soros adja a szájukba.

Komolyan nem hiszem el, hogy te tényleg azt gondolod, a Fidesz ezt nem fogja meglépni, azok után amiket az elmúlt években csinált.

Konkrétan ti adjátok a Fidesz kezébe a fegyvert, amivel végleg kicsinálhatja a civil szférát.

"be fognak zuhanni ezeknek a szervezeteknek a pénzügyi lehetőségei a következő SZJA kampány után"

Ez semmi ahhoz képest, ahogy akkor be fognak zuhanni, amikor a Fidesznek kívánotos erdeménnyel zárul a népszavazás.

"nem hinném, hogy a magyar társadalom jobban elfogadná, ha egy távoli, "külföldi" szerv mondaná ki a törvényről, hogy rossz,"

Elárulok neked valamit: a magyar társadalom pont leszarja a civil törvényt. Azt se tudják, hogy van, azt se tudják kik azok a civilek és mit csinálnak. Azt se tudják, hogy a Vöröskereszt ugyanúgy civil szervezetnek számít mint az Amnesty. Na de ha a Fidesz elkezd majd teljes gőzzel kampányolni azzal, hogy a civilek=Soros, akkor majd megtudják, ne félj. Hogy ez hátrányosan fogja érinteni mondjuk az állatothonokat is? Szerinted hol érdekli ez Orbánt? A baj az, hogy láthatóan a Momentumot se érdekli vagy annyira naívak vagytok, hogy még azt se veszitek észre amikor konkrétan a civilek szólnak nektek, hogy ez nem jó ötlet.

"mint ha mondjuk elmenne 1,5 millió ember akiknek a 99%-a az eltörlésre szavazna."

Álmodozni jó, csak az a baj, hogy ez itt egy valódi ország, nem egy játék. És ha mondjuk elmegy 3 millió Fideszes mint a kvóta népszavazásra akiknek 99% a maradásra szavaz? Akkor mi lesz?

Összefoglalva: belekezdtetek egy olyan népszavazásba, ami minden józan számítás szerint megnyerhetetlen, az ugyanis kizárt dolog, hogy ez a népszavazás érvényes és eredményes legyen úgy, hogy a törvényt eltörölni akarók legyenek többségben. A legeslegjobb forgatókönyv ami legalább erős fantáziával elképzelhető, ha többségben lennének ugyan a törvényt eltörölni akarók, de mégse lesz érvényes, amit a Fidesz azzal a lendülettel kidobhat a kukákba, de legalább nem teheti mellé, hogy a nép a civilek ellen van. De még ennek sincs szinte semmi realitása, pedig még ez a legjobb eset is csak nullszaldó lenne.

A legvalószínűbb forgatókönyv amit fent vázoltam: burtális gyűlöletkampány, intenzív agymosás, végül az urnákhoz járuló Fidesz hívek milliói, ennek következtében pedig egy bármikor előhúzható kártya a Fidesz kezében arról, hogy a nép nem kér az "idegen ügynökökből", ennél fogva bármit meg lehet tenni a civilekkel szemben (ami alatt érts akár letartóztatásokat mint az Orbán által mintaállamként megnevezet Oroszországban, Törökországban).

Tehát irgalmatlan nagy kockázat, szinte 0% nyerési esély mellett.

Egy ilyen dologba belevágni, minden emberi számítás szerint elképesztő felelőtlenség, úgy pedig különösen az, hogy tkp más nemiszervével veritek a csalánt és teszitek ezt még annak ellenére is, hogy maguk az érintettek mondják, hogy ne csináljátok. De te megmagyarázod magadnak, hogy tulajdonképpen az ellenkezőjét akarják mint amit mondanak.

Örülök azért, hogy végül válaszoltál, de csak az derült ki számomra belőle, hogy sajnos jól éreztem azt, hogy ti Momentumosok teljesen el vagytok szakadva a valóságtól.

Naív idealisták vagytok akik egy álomvilágban élnek és fogalmuk sincs, hogy milyen rendszer ellen akarnak harcolni. Hogy feljebb, a Momentum vezetésében is erről van-e szó, vagy ott szándékosak ezek a lépések azt nem tudom, de igazából egyik lehetőség se jobb a másiknál.

Igazából most sokkal rosszabnak látom a helyzetet a Momentumban mint pár órával korábban.

Sojalsorkob 2017.11.16. 01:56:20

@cserepj: "Nem értem, egyszer az ördöggel is cimborálnál a kormányváltásért, aztán viszont a választási matematikát nem fogadod el... hiszen a Jobbik együttműködése nélkül szinte biztos, hogy nincs kormányváltásra képes összefogási lehetősége az ellenzéknek. "

A Momentum az, akik nem fogjadák el a választási matematikát. A Jobbik együttműködésével egyértelműen nem képzelhető el semmilyen ellenzéki összefogás. Amíg a különböző baloldali pártok szavazatait talán még mondjuk 70-80%-ban össze lehet adni, addig Jobbik és a baloldal szavazatait kizárt. Minimális átfedés nyilván mindenhol lehet, de sokkal több embert riasztana el baloldalról a Jobbik mint ahányat hozna és persze vica versa.

Az ellenzéknek nem a Jobbik kellene a kormányváltáshoz, hanem az, hogy megtalálják az eszüket és a töküket. Mivel ehhez már most késő, így ez a kérdés igazából múltidőben érvényes. Kellett volna ugye kapásból egy összefogás. Ez lehetett volna sokféle, akár olyan is, ami csak egy meghatározott időre szól, konkrét mandátummal, lehetett volna visszalépkedés egymás javára, bármi, de lényeg, hogy jussanak el addig a felek, hogy pár százalékos pártocskákkal külön-külön nem fog menni. Kellett volna egy értelmes ellenzéki ME jelölt, megvalósítható, reaális programmal. Aztán kellett volna intenzíven kampányoni, utcára járni, lereagálni a Fidesz minden egyes lépését, minden alkalommal elmondani, hogy mit hogy fogunk máshogy csinálni, stb. Meg persze mindenekelőtt kellettek volna olyan ellenzéki pártok, akik ténylegesen bármi áron kormányt akarnak váltani és nem csak ücsörögni a langyos pisiben - vagy azért hajtani, hogy a langyos pisiben ülhesennek. Sajnálom, de a Momentum jelnelegi teljesítménye alapján az utóbbi kategóriába tartozik nálam.

"Ez a Fidesz itt helyben már nem az a Fidesz, ami ellen harcolnunk kellett."

Már ne haragudj, de olyan ember aki ma, 2017 novemberében, a Fidesz tagjaként politizál, az a nevét adja mindahhoz amit a Fidesz az országban művel, Mészáros Lőrinctől, a Soros gyűlöletplakátokon át a civiltörvényig. Azt mondani, hogy ők itt nem ugyanazok, az első lépés a NER elfogadása felé.

"Nem érted, látom. A Fidesz sokszoros áron ér el olyanokat, akiket az Index a büdös életben nem ér el, mert nem ír az Index semmi olyan témáról, ami ezeket az embereket érdekelné."

Én tényleg nem akarom elvitatni a sikereidet, de mondom újra: Esztergom polgármesterét az a párt adja jelenleg, amelyik göbbelsi plakátokkal szórja tele az országot, amelyik Orbán Lőrinc kezére játsza a fél országot, amelyik megalkotta azt a civil törvényt ami ellen népszvazást kezdtetek (és ami ellen amúgy jómagam tüntettem többször is). Én elhiszem, hogy Fideszes és Fideszes közt is van különbség és ez nyilván nem mindegy, de tényeken akkor se változtat, hogy a legtöbb amit az általad favorizált módszerre el lehet érni, hogy ugyanannak a gusztustalan pártnak egy, az átlagnál kicsit kevésbé gusztustalan jelöltje nyerjen. Ez egy országos népszavazáshoz egy icipicit kevés lesz, pláne azzal a propaganda-rombolóval szemben amivel a Fidesz rendelkezik.

A Weöres idézetre ezt tudom mondani: Isten hozzott a politikában!

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.16. 08:06:54

"suttyomban már most arra bíztatják a híveiket, hogy menjenek aláírni a népszavazásért."

Oh, ez nem is rossz baloldali válság-narratíva arra, hogy miért is sikerül majd összegyűjteni a Momentumnak a 200 ezer aláírást. Nyilvánvalóan a Fidesz gyűjti össze nekünk, hát ki más. Zseniális.

"A Fidesz (és hívei) szempontjából ez kvázi egy népszavazás lesz az ellen a Soros György ellen, akit hónapok óta állítanak be a haza legfőbb ellenségének."

Azt hittem megbeszéltük, hogy azok a kormány által megcélzott egyesületek és alapítványok, akiknek tényleg van bármi minimális közük Soroshoz, épp két napja nyilvánították ki, hogy nem támogatják és nem segítik ezt az aláírásgyűjtést, mivel egyébként amúgysem tartják be a törvényt. Én konkrétan mindenkinek ezzel fogok indítani, hogy ez is csak azt bizonyítja, hogy mennyire hatástalan és rossz ez a törvény, mert míg a véradókat gyűjtő Vöröskeresztet listázza és bélyegzi (ezzel is rombolva az egészségügyet) addig azokkal, akikre hivatkozva meghozták még a törvény jól láthatóan semmit nem tesz senki azért, mert nem tartják azt be. Annyira lesz ettől a törvénytől átlátható egy civil szervezet, mint egy betonfal egy ráragasztott fekete matricától.

"Elárulok neked valamit: a magyar társadalom pont leszarja a civil törvényt. Azt se tudják, hogy van, azt se tudják kik azok a civilek és mit csinálnak. "

Ez a lenéző, nagykörúton belüli pökhendi álláspont az egyik legerősebb szövetségese a Fidesz politikájának. Amíg a "haladó" ellenzék azon sóhajtozik, hogy a magyar társadalom mi mindent mennyire szar le és mindenki vidéken mit nem tud, addig a Fidesz ott van mindenhol vidéken a hálózatával és úgy tematizálja a helyi hálózatokat, szervezeteket, cégek kantinjait, stb. ahogy csak akarja. Teljesen nem fogjátok fel, hogy ez ellen csak úgy lehet tenni, ha létrehozzuk ugyanezekben a hálózatokban a saját sejtjeinket és elkezdjük végre azt a munkát, aminek az eredményeként az emberek megértik, nem szarják le többé, stb. Én pontosan emlékszem rá, hogy 1994-ben a Fidesz mi volt, meg 1998-ban mi volt, és a kettő között mi történt helyben, hogyan állítottak maguk mellé köztiszteletnek örvendő embereket, egyesületeket, gazdaköröket úgy, hogy 1-1 ember ezeken a helyeken elkezdte az ő meséjüket mesélni, és ezzel szépen lassan mindenkinek szimpatikussá tette azt, amit ők akkor képviseltek.

"Az ellenzéknek nem a Jobbik kellene a kormányváltáshoz, hanem az, hogy megtalálják az eszüket és a töküket"

És akkor én élek álomvilágban... :)

"Már ne haragudj, de olyan ember aki ma, 2017 novemberében, a Fidesz tagjaként politizál, az a nevét adja mindahhoz amit a Fidesz az országban művel, Mészáros Lőrinctől, a Soros gyűlöletplakátokon át a civiltörvényig."

Attól még lehet jó ember is, aki különböző okokból beragadt egy rossz szituációba. Te a fidesz szavazókra nézve is úgy látom ellenséget látsz, én meg megértendő, meggyőzhető embereket, akikhez meg kell találni a megfelelő üzenetet. 2010-ben a szavazók 18%-át szakítottuk le már a fidesz táborból egy hároméves tényfeltáró és karakter devalváló kampány után négy szóval (Fidesz igen, Meggyes nem), akik pl. mind átszavaztak Tétényire. Ha az ellenzék elvégezte volna a házifeladatát az elmúlt években, most nem itt beszélgetnénk erről, hogy te kormányváltást akarsz a 40-50% közé mért Fidesz ellenében az összesen 20%-ot sem elérő baloldallal, és ennek az elmaradásáért majd a 3%ra mért fél éve még pártként sem létező Momentum lesz szerinted a hibás...

2017.11.16. 12:25:56

@cserepj:
a "fidesz igen, meggyes nem" kampány analógiája most ez lennne "civilek igen, soros nem". de ezt a momentum aligha fogja mondani. soros alapítványon és az átévén kívül senki se mondja, hogy ezzel az összes nemzetközi szervezet így a vöröskereszt is meg van bélyegezve. szóval ez lényegében a kormány politikája. mint ahogyan az is, hogy önkormányzati szinteken kihátrálnak a vállalhatatlan korrupciós ügyekből.

"civilek igen, soros nem" kampánnyal a momentum beállna a kormány mellé és elvesztené a nemzetközi támogatottságát. azt, hogy fekete győr andrás és macron együtt masírozzanak a pénzhatalom mellett. persze tudom, hogy ez egy konteó. függetlenül attól, hogy igaz vagy sem. a lakosság döntő többsége azt gondolja, hogy vannak amerikai pénzügyi körök, akik európai vezetést a markukban tartják. és ehhez macron. a brüsszeli nato központ lehallgatja a brüsszeli európai parlamentet. csak ugye erről az moszkva is tud. mert az első számú orosz ügynökök oda épülnek be. és azzal, hogy a demokraták bementek kijevbe az oroszok beléptek budapestre. még jó, hogy nem lett nagyobb háború. és békét tett izrael. soros alapítványt lőjék ki. a jobbikos zsidózást halkítsák le. lépjenek ki mögülük az oroszok. és támogassák orbánt. és ebből lett a paksi beruházás. ami simicskánál kiverte a biztosítékot. és így került a jobbik térfelére. ez ugye egy konteó. de a lakosság így rakja össze.

a másik konteó, hogy nolimpia kiváló lehetőség volt arra, hogy a kormány az olimpia rendezésből kihátráljon. és előre lehetett tudni, hogy a sorozatos visszalépések miatt limában két olimpiáról is döntenenek. és már csak három jelentkező maradt. párizs, los angeles és budapest. tehát budapest vagy nyer, vagy ez egyetlen vesztes lesz.

egyetlenként veszteni nyilván nem túl jó. az ellenzék azt mondhatta volna, hogy mégse kellett volna nekimenni az atlanti és transzatlanti világnak. ráadásul fölöslegesen költötték pénzt tervezésre. az úszó vb nyilvánvaló túlköltekezését is napirenden lehetett volna tartani. egy ilyen vereség nyilvánvalóan nem jött volna jól a kormánynak.

de egy esetleges győzelem sem. mert ez esetben európai jelentkezőként a kontinentális rotációban a franciák helyét kaptuk volna meg. és ez nem volt esélytelen a párizsi terrortámadások miatt. de 24-es olimpiai rendezés valószínűleg túl korai lenne magyarország és budapest számára. és megtalálták az egyik pénzügyi főhivatalnok fiát. ha már úgy is szervezkednek, akkor gyűjtsék be budapesti ellenzék lakcímét a választási bizottságnak. tovább osztva az ellenzéket. törjék össze a magyar álmot. ez ugye megint egy konteó. de ezt erősíti az újabb népszavazási javaslat, amit persze átenged a választási bizottság.

screpes 2017.11.16. 15:50:53

@cserepj:

..."Oh, ez nem is rossz baloldali válság-narratíva arra, hogy miért is sikerül majd összegyűjteni a Momentumnak a 200 ezer aláírást. Nyilvánvalóan a Fidesz gyűjti össze nekünk, hát ki más. Zseniális"

Megnt valami hibádzik...
Ha úgy definiálsz egy véleményt, hogy az baloldali, akkor felmerül, hogy az ellenvélemény jobbos, vagy "köze van" a jobbsághoz..
Estetekben viszont ( a momentumos hitvallás szerint) ti elutasítjátok ezt a felosztást és megközelítést, ami helyeslendő.
Akkor tehát jobban meg kéne felelni ennek, és nem hinni azt, hogy létezik létezhet baloldali válság-narratíva! és ti vagytok a tabu.

A fenti idézett állaáspont, nem is a baloldalé, jellege sem az, és nem is ők monndják, ne feledjük, hanem te...
Egyszerűbben: lehetne a tiétek is, mert hiszen AZ.
Téged sokan alaposan és joggal kioktattak itt, miért nem vagytok azok, aminek szeretnén k benneteket látni
Aki középre tör, és billeg, mindjárt azt hiszi hogy ő lett a mérlegnek a nyelve, és nosza, fussanak kétfelé, rendeződjenek össze a többiek
ne hidd, hogy attól mert igazságod billeg, te lettél a mérleg.

Hárman is nagyon alaposan feldolgoztuk a problematikát, (elsősorban remekül Solajsorkob) , tőled pedig nem érkezett érdemi válasz, , a párttagkönyvedet sem adtad vissza, Nem azt várom, hogy visszaadd a párttagkönyvet, de a magyarázat nem arról hiányzik, miért csinálod azt , amit, hanem hogy mit lépsz a miáltalunk megfogalmazott kártételeitekre.
Fura az, hogy demokratikus szervezetben, mint amilyennek lennetek kell, Fekete Győrig eljuttatva a véleméyneket, sem várható változás.
A népszavazás-ügy változatlanul csak tematizálni akar, ismertséget növel, de nem tömöríti a nézeteket oldalakat, mert az nem jobb és bal, hanem immár gyógyíthattatlanul az, hogy ki akar Orbánleváltást most...

diákszínpad vagytok, akai színre viszi a mohácsi vészt, és ti lesztek Tomori érsek aki majd az orrát húzza... ellenzi a döntést, (hogy ti (ő) csatlakozzon a fősereghez.. Az eredmény ismert.
Mi választhatnánk, hogy a "népet' játsszuk, vagy a VÉSZT.

NotaBene 2017.11.16. 22:52:52

Úgy tűnik, hogy akik abban hisznek, hogy „Kellett volna ugye kapásból egy összefogás”, azokat nem lehet meggyőzni arról, hogy nem várható az általuk remélt eredmény az „összefogástól”. Nem fogadják el azt az érvet, hogy a választók többsége nem támogatja Gyurcsányt is a zászlajára tűző szövetséget, és az összefogáson kívüli megoldásokban”kártételt” látnak.

Végül a következő választás megmutatja, hogy mennyire eredményes a pártok stratégiája. (Pl.: megerősödik az LMP, parlamenti párttá válik a Momentum, eléri-e az 1%-ot Együtt, és a PM, vagy költségvetési támogatás nélkül maradva feloszlik…)

TGabó 2017.11.16. 23:50:55

@NotaBene: Milyen Gyurcsány? Ki beszélt arról, hogy összefogásba feltétlenül minden pártot bele kell venni, beleértve Gyurcsányt is? Ki mondott olyat, hogy Gyurcsány nélkül nincs összefogás? Kicsit uncsi már, hogy folyton Gyurcsányoztok valahányszor felmerül az az ördögi gondolat, hogy párszázalékos pártok talán többre vihetnék ha összefognának, mintha külön-külön indulnának, ezzel egymást is gyengítve.
Az LMP-vel vagy az Együttel miért ne lehetne összefogni? Miért kellett csípőből elutasítni már az összefogás lehetőségét is és még csak le se ülni tárgyalni erről senkivel? Sőt, még direkt elindulni Juhász ellen?

Az lesz az eredmény, hogy erősödik az LMP meg parlamenti párt lesz a Momentum? Húha! És ez kinek lesz eredmény? A Momentumos srácoknak biztos, ők jobban fognak élni parlamenti fizetéssel, de amúgy mi a fészkes fenét fognak elérni egy 2/3-os Fidesz kormány mellett a parlamentben? Mit tudtak elérni a jelenlegi parlamenti pártok? Mit tudott az LMP megakadályozni a parlemntből?

Ébredjetek már fel a mesevilágotokból! Összefogás nélkül SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM LESZ KORMÁNYVÁLTÁS! SOHA! Mondom újra: SOHA! Lehet álmodozni, lehet magatokat hitegetni, lehet még ezerszer előhűzni az összefogás=Gyurcsány kártyát - amivel lassan el lehet érni a kormányzati Sorosozás szintjét - de kormányt váltani, egymás ellen is küzdő aprócska kis mókusörsökkel, na azt nem lehet. Elmondhatjátok majd minden választásnál, hogy hát most nem sikerült, de majd 4 év múlva fog (like LMP)! És ha akkor se, akkor majd a következő 4 év múlva. És így tovább... De a lényeg, hogy összefogni soha, senkivel! Azzal se aki 99%-ban ugyanazt mondja mint mi. Sőt azzal a legkevésbé, annak külön neki is kell menni, hogy érezze a törődést!

A Momentum remek stragéiája egyelőre oda vezetett, hogy új szvazók megnyerése helyett még azokat is elbukták akik kezdetben még támogatták őket. Ahogy Borat mondaná: NAGY SIKER!

GyMasa 2017.11.17. 08:02:22

@TGabó:
...Miért kellett csípőből elutasítni már az összefogás lehetőségét is és még csak le se ülni tárgyalni erről senkivel?...
Mert pl. '14-ben is olyan kivaloan mukodott ez a strategia?
Az akkori meretes zako utan voltak partok (LMP, momentum) akik ugy gondoltak, hogy ez =ROSSZ= (nem eleg hatekony) strategia.
Tehat ok most megprobalkoznak valami massal.
Elkepzelheto, hogy az sem mukodik, akkor viszont valami 3. strategiat kell kitalalniuk.
Tudod, van az a mondas: "Ha mindig ugyanazt csinalod, mindig ugyanaz lesz az eredmeny! Ahhoz, hogy mas eredmenyt kapj, valamit maskepp kell csinalnod."
Szerintem ezt egyebkent nagyon jol meglattak.
Ha igazan befolyasos partta szeretnenek valni, akkor vegig kell jarni az utat, ami oda vezet.
- Felepiteni a part image-et, a strukturajat,
- Tagokat toborozni
- Kiepiteni az egesz orszagos jelenletet
- Megtartani a hitelesseguket
- Megerosodni.
Ekkor majd kepesek lesznek akar egyedul is, vagy koalicioban kormanyozni.
A momentumtol pedig igazan jo hir, hogy 6 honapos partkent nem jonnek azzal, hogy ok aztan mennyire kormanykepesek mar most. Ez nemi realitaserzekre vall, ami alapvetoen jo hir.

TGabo 2017.11.17. 10:42:44

@GyMasa: Feltűnt, hogy jövőre nem '14 lesz, hanem '18?
Fényévekre vagyunk már '14-től, minden téren. Ha valaki azt mondja '14-ben, hogy a Fidesz csak a felét meglépi annak, amit az elműlt 3 évben meglépett, hülyének nézem. Mit gondolsz, mit fognak csinálni Orbánék a következő 4 évben? Ülnek a seggükön és várnak csendben amíg a Momentum "felépíti a párt image-ét"?

Egyébként pedig az LMP '14-ben se szállt be az összefogásba, pont azzal a szövegel mint most a Momentum. És hol tartanak most? 6% körül?! Ez aztán valami, Mészáros Lőrinc már remeg mit a kocsonya.

'14-ben volt volt egy szar összefogás, a totál vállalhatatlan Mesterházyval, erre hivatkozva örök időkre elutasítani, hogy két párt együttműködjön, elég nevetséges érvelés. Nyilván Juhásznak is ezért megy neki FGYA, mert ha nem tenné az pont ugyanolyan lenne, mintha Mesterházy indulna Gyurcsánnyal.

Leszarom, hogy a Momentum milyen párttá akar válni, én egy olyan országban akarok élni, ahol nem Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt. Ez érdekel, nem a kibaszott Momentum párt image-e.
Kurvára nincs időnk kivárni, amíg a Momentum magát építgeti, mert amíg a Momentum magában szöszölészik, addig Orbán a demorkácia maradékát is lebontja és az ország maradékát is ellopja.

Itt tartunk most: 444.hu/2017/11/15/eddig-nem-engedtek-be-a-kormany-embereit-az-igazsagszolgaltatasba-de-most-felretoltak-az-utbol-az-akadekoskodo-birakat

Ha majd itt is megindulnak a koncepciós perek mint az oroszoknál, akkor a Momentumosok kb a seggükbe dughatják majd fel a struktúrájukat a párt image mellé. Ja, de persze itt biztos nem lesz ilyen, a mi Viktorunk nem olyan. Ja meg az EU se hagyná... Mert most is annyi mindent megakadályozott..

Komolyan hihetetlenek vagytok, ott álltok a kibaszott vonatsínen, üvölt a vonat kürtje, ti meg csak álltok és bambultok a fénybe és azt tervezgetitek, hogy hogyan állítjátok majd meg a vonatot kézzel. Olvassál már el pár hírt Oroszországról, nézd már meg mik történtek az elmúlt pár évben Törökországban és aztán nézd meg, hogy hogy viszonyul Orbán mindehhez (példakép, minta, így kell csinálni, stb). Ha ez megvolt, akkor rakd össze, hogy mire fog menni a Momentum, ha további éveket ad a Fidesznek.

Mert amíg a Momentum magát építgeti, addig Orbán a diktatúrát. De mondom, álmodozzatok csak, '22-ben talán majd lesz nektek is 6%-otok mint az LMP-nek, ha lesznek még akkor egyáltalán választások és egyáltalán szabadlábon lesztek...

Remélem én addigra már nagyon messze leszek ettől az elborult országtól.

Furore Carcosa 2017.11.17. 11:38:15

@TGabo: Merőben pragmatikus szemszögből nézve: az a fajta hisztérikus rettegés, amit itt a kommentszekcióban előadsz, nehezen vagy sehogy sem konvertálható tényleges voksokra. A „fogjál össze velem, különben elvágják a torkod!” felszólítást ugyanis mind a választópolgár, mind a potenciális politikai szövetséges hajlamos zsarolásnak értelmezni.

Válasszal ne fáradj, apokaliptikus igehirdetőkkel nem szállok vitába; további tartalmas, semmire sem vezető sivalkodást!

TGabo 2017.11.17. 12:04:41

@Furore Carcosa: Igen, sokkal jobb az, hogy homokba dugod a fejed és nem veszed észre, hogy mi megy körülötted.

Az, hogy jelenleg egy személy képvel van teleplakátolva az egész ország (a legapróbb falvakat is beleértve) akit "gyűlölni kell" csupán hisztérikus rettegés lenne vagy a valóság?

Az, hogy a kormánypárti gyűlöletpropaganda olyan eseményeket eredményezett mint Őcsényben, Kömlőn vagy legutóbb Perbálon az is hisztérikus rettegés lenne vagy a valóság?

Az, hogy a Fidesz rátette a kezét a fél médiára ahol azóta permanens gyűlöletkeltés folyik pusztán hisztérikus rettegés lenne vagy a valóság?

Az, hogy a Fidesz emberei szitematikusan tépegetik le az ellenzéki pártok plakátjait hisztérikus rettegés lenne vgay a valóság?

Az, hogy a Fidesz kopasz verőembereket küldött a választási irodába, hogy megakadályozzanak egy népszavazást csupán hisztérikus rettegés lenne, vagy a valóság?

Az, hogy Orbán Viktor példaként állította Magyarország elé Putyin Oroszországát és Edrogan Törökországát csupán hisztérikus rettegés lenne, vagy a valóság?

Az, hogy Orbán Viktor személyesen gratulált Edrogannak, az amúgy külföldi megfigyelők által elcsaltnak tartott népszavazáshoz, amin a törökök megszavazták a diktatúrát, vajon hisztérikus rettegés lenne vagy a valóság?

Az, hogy a Fidesz épp most készül elfoglalni a bíróságokat csupán hisztérikus rettegés lenne vagy a valóság?

Folytassam még?

Igen bazdmeg, sivalkodok, hátha felébredtek végre a kibaszott csipkerózsika álomból amiben éltek. Igen bazdmeg, felmegy bennem a pumpa, amikor az egyik oldalon azt látom, hogy Mészáros Lőrinc a világ legsikeresebb vállalkozója minden rekordot megdöntő növekedéssel, a másikon meg azt, hogy "jaj hát mi most építgetjük a pártunkat, nem kell úgy sietni a kormányváltással, dehogy fogunk össze mi bárkivel is, majd nyerünk mi egyedül is 4, 8, 12... akárhány év múlva".

Nincs itt semmi veszély, a magyar demokrácia állapota tökéletes, semmi sem fenyegeti a jogállamiságot, a szólás és sajtószabadságot, igazságos a választási rendszerünk is nem kell itt hisztizni, nemigaz?!

GyMasa 2017.11.17. 12:05:12

@TGabo:
...Feltűnt, hogy jövőre nem '14 lesz, hanem '18?...
Es, neked meg feltunt, hogy a TELJES ellenzeki reszesedes csak a jobbikkal egyutt eleg ahhoz, hogy megakadalyozza a 2/3-ot?
Szoval, megha mukodne is a ellenzeki osszefogosdi, es 1+1=2 lenne, akkor sincs erdemi esely arra, hogy kormanyvaltas legyen.
Persze, abrandozni szabad, csak akkor nem kell meglepodni, ha aztan megis rosszul sul el a dolog.
...És hol tartanak most?...
Mar az mszp-vel vannak egy szinten, igaz ehhez az is kellett, hogy az mszp is zuhanjon egyet.
...'14-ben volt volt egy szar összefogás,...
Hat, a mostani sem nez ki tul jol eddig...
Meg ne feledd a matematikat.
Elvileg SEM jonnek ki a szamok.
...olyan országban akarok élni, ahol nem Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt...
Hat, gyors megoldasnak javaslom az EU tobbi 27 orszagat. Oda akar ma is elkoltozhetsz.
Ha az EU nem megfelelo, akkor a vilag maradek 259 orszagat tudom javasolni.
...Kurvára nincs időnk kivárni, amíg a Momentum magát építgeti,...
Az ellenzek a momentummal, meg az LMP-vel egyutt sem rendelkezik eleg tamogatottsaggal, hogy levaltsa a kormanyt.
A jobbikal egyutt is csak a 2/3 megakadalyozasara van matematikai eselyuk.
... Mert most is annyi mindent megakadályozott...
Miert kellene barmit is megakadalyoznia?
Nyugodj meg, majd ha ugy itelik meg, hogy van megakadalyozni valo (pl. nemet/francia erdekeltsegek kompenzacio nelkuli allamositasa) akkor majd kozbe fognak lepni.
Az egesz EU bebzionyitotta mar Jörg Haider eseten, hogy gond nelkul beleavatkozik egy fuggetlen orszag belugyeibe, ha olyanjuk van.
...Komolyan hihetetlenek vagytok,...
En, miben vagyok hiteltelen?
Abban, hogy nem vagyok hajlando a rozsaszin almokat kergetni, es kepes vagyok alapveto matematikai muveletek elvegzesere?
...ott álltok a kibaszott vonatsínen, üvölt a vonat kürtje, ti meg csak álltok és bambultok a fénybe és azt tervezgetitek, hogy hogyan állítjátok majd meg a vonatot kézzel...
Ezt egeszen pontosan az ellenzek csinalja ma.
...Mert amíg a Momentum magát építgeti, addig Orbán a diktatúrát...
Mert nekik legalabb van viziojuk, es nagyon jol tudjak, hogy amikor osszeomlik a rendszer ok lesznek az egyetlen hiteles alternativa.
Mert ha a fidesz diktaturat epit, az egyszer ossze fog omlani.
Semelyik diktatura nem tart orokke.
Arrol mar nem is beszelve, hogy azert ma, Magyarorszagon diktaturarol beszelni elegge tulzas.
Elmondhatod szabadon a velemenydet? - Igen
Hany ellenzeki politikus el ma bortonben/szamuzetesben Magyarorszagon - Itt csak tippelni tudok, de nullat tippelek.
Hany ujsagirot er fizikai eroszak a munkaja miatt - itt is csak nullat tudok tippelni.
Korlatozva van-e a zsabad mozgasa egy atlagos allampolgarnak? - Nincs.
Ki lehet-e tenni kormanytagok fotoit oriasplakatokra "Ti loptok" felirattal, mindenfele kovetkezmenyek nelkul? - Igen.
Majd, ha a fenti allitasok elkezdenek igazza valni, akkor nyugodtan elkezdhetsz aggodni a diktatura miatt.
...Mert amíg a Momentum magát építgeti, addig Orbán a diktatúrát...
Semmi szuksege nincs a diktaturara. A toketlen ellenzek semmilyen szinten nem fenyegeti a tobbseget azzal a permanens kutyakomediaval, amit eddig produkaltak.
Amig nem lesz erdemi fenyegetettseg az ellenzeki oldalon, teljesen felesleges ezt megtenniuk.
...De mondom, álmodozzatok csak, '22-ben talán majd lesz nektek is 6%-otok mint az LMP-nek,...
En nem vagyok kulonosebben momentum rajongo, mert amugy nem igazan ertek egyet a programjukkal (marmint amit egyaltalan ismerek) es ketlem, hogy ez lenne a megoldas, ami egyebkent igaz az LMP-re is, mert az o programjuk pedig kifejezetten unszimpatikus.
De azt nagyon jol meglattak ok, ketten, hogy a hatalomba vezeto ut nem az osszfogosdin kerul vezet.
...ha lesznek még akkor egyáltalán választások és egyáltalán szabadlábon lesztek...
Ez azert elegge tulzasnak tunik mai szemmel...
...Remélem én addigra már nagyon messze leszek ettől az elborult országtól...
Helyes!
En mar 2-3 eve ezt pofazom mindenkinek, hogy, aki csak teheti huzzon el Magyarorszagrol, hogy minel elobb osszdoljon az a kupleraj, mert UTANA van esely arra, hogy a romokbol valami ertelmes emelkedjen ki vegul.

GyMasa 2017.11.17. 12:40:41

@TGabo:
...Remélem én addigra már nagyon messze leszek ettől az elborult országtól...
Mondjuk, ezzel a mentalitasal attol tartok, hogy SEHOL a vilagon nem fogod magad jol erezni...

GyMasa 2017.11.17. 12:43:52

@TGabo:
...Igen bazdmeg, sivalkodok, hátha felébredtek végre a kibaszott csipkerózsika álomból amiben éltek...
Esetleg azon elgondolkdtal mar, hogy talan nem ez a megfelelo modja annak, hogy elerd a celodat?
Tudod, 2010 ota meg nem valt be. Mibol gondolod, hogy most mukodni fog?

TGabo 2017.11.17. 12:58:01

@GyMasa: Igen, az én mentalitásommal van itt a baj. Az nem baj, hogy Orbán diktatúrát épít, azon nem kell kiakadni, az én mentalitásom, az itt az igazi probléma. Esetleg még leírhatnád, hogy a magamfajták miatt tart ott az ország ahol, miközben az amúgyis szétaprózott ellenzéket osztjátok még tovább.

Élnézést kérek, élvezd csak tovább a NER-t, nem akartalak megzavarni. Adjatok még Orbánéknak pár évtizedet, hátha megunják maguktól. Vagy legalább bevesznek titeket is a buliba, úgyse nagyon különböztök tőlük.

TGabo 2017.11.17. 13:07:18

@GyMasa: Pont fordítva. Az elején próbáltam cizelláltan - meg sokan mások is - de láthatóan ti nem értetek a szép szóból, ellenben vég nélkül nyomatjátok a bullshit generátort, amiből viszont kurvára elegem van - és elnézve a támogatottságotokat, nem csak nekem. Nektek tök mindegy, hogy Bojár Gábor hívja fel a figyelmeteket az elképesztő logikai hibáitokra udvariasan vagy én küldelek el titeket a picsába, egyre megy. Akkor meg minek erköldjünk, nem igaz?!

Be is fejezem, gyere majd vissza a választások után, aztán meséld el, hogy vertétek le a Fideszt egyedül, a remek taktikátokkal!

GyMasa 2017.11.17. 13:54:29

@TGabo:
...Igen, az én mentalitásommal van itt a baj...
EN azt irtam, hogy ezzel a mentalitassal mas orszagban sem fogod jol erezni magad.
Sehol nem mondtam, hogy baj lenne vele!
...Élnézést kérek, élvezd csak tovább a NER-t,...
Na, elmesz mostmar a csipaba!
ennyire nem lehetsz ertelmi fogyatekos!
Leszel szives eloszor megerteni, ami le van irva, es csak utana feltetelzni masokrol olyan dolgokat, amik nem igazak.
...Adjatok még Orbánéknak pár évtizedet, hátha megunják maguktól...
Ha valaik feleosek Orban hatalmon maradasaert, az a mai toketlen ellenzek!
Majd, ha osszeszedik magukat, es kepesek lesznek valodi alternativa nyujtani az orszag nepenek, akkor majd lesz esely is a levaltasukra.
Addig viszont csak a hozzad hasonlo, alomvilagban elo emberek csipogasa marad, ami mostmar kezd eleg unalmas lenni!
...Vagy legalább bevesznek titeket is a buliba, úgyse nagyon különböztök tőlük...
Engem ugyan ne vegyenek bele semmilyen buliba!
Maradjon tolem tavol mindegyik.
Majd gondoskodom en magarol, nem vagyok raszorulva semelyikukre sem!

GyMasa 2017.11.17. 14:07:10

@TGabo:
...Az elején próbáltam cizelláltan - ...
Figyi csak, az olyan jellegu megszolalasok, hogy "diktatura van, meg kormanyvaltas kell, mert jajj, es fideszbirkak" egy kicsit sem cizellalt!
Az pedig kulonosen sulyos, hogy mennyire keptelen vagy az empatiara.
...amiből viszont kurvára elegem van...
Nojjel fel, es viselkedjel felnott ember modjara, ilyet meg a 14 eves gyerekemtol sem turok el!
...és elnézve a támogatottságotokat, nem csak nekem...
Nem tudom, most eppen milyen tamogatottsagrol beszelsz!
..Nektek tök mindegy, hogy Bojár Gábor...
Ki az a Bojar Gabor?
...hívja fel a figyelmeteket az elképesztő logikai hibáitokra udvariasan vagy én küldelek el titeket a picsába, egyre megy...
Öööö, nekem meg nem hivta fel a figyelmemet semmilyen logikai hibara, de allok elebe, barki is az illeto!
Ellenben te peldaul a matematikaval is hadi labon allsz!
Ugyanis, ha a teljes ellenzek tamogatottsagat osszeadva (beleertve a jobbikot is) is kevesebbet kapsz, mint a fidesz tamogatottsaga egyedul, akkor nem tudom, hogy hogyan akarod levaltani a kormanyt?
...Akkor meg minek erköldjünk, nem igaz?!...
Nem "erolkodni" kell, hanem:
- Visszaszerezni a hitelesseget
- Programot hirdetni
- Kampanyolni
- Valasztast nyerni.
Mellesleg, ha te most velem "erolkodsz", akkor kurvara el vagy tevedve, mert engem nem fogsz tudni ravenni ilyen ovodas fenyegetessel, meg lelkifurdalas keltessel arra, hogy olyanra szavazzak, akinek nem szimpatikus az ideologiaja, es/vagy a programja.
...Be is fejezem, gyere majd vissza a választások után, aztán meséld el, hogy vertétek le a Fideszt egyedül, a remek taktikátokkal!...
O, bazz, te most azt hiszed, hogy en Momentumos vagyok???
Oregem, neked nagyon sulyos fogyatekossagod lehet!

NotaBene 2017.11.17. 16:28:57

@TGabó: "Együttel miért ne lehetne összefogni? Miért kellett csípőből elutasítni már az összefogás lehetőségét is és még csak le se ülni tárgyalni erről senkivel? Sőt, még direkt elindulni Juhász ellen?"

Szerintem az értelmes kérdés a többi párt számára:
Van-e haszna/kára az Együttel összefogásnak?

A választás célja a választók támogatásának megszerzésése. Az Együtt 1% körüli párt, így más párt számára alig hoz támogatót, viszont az "átadott" körzet töredékszavazata elveszik az LMP, Momentum számára, így ezen a pártok számára az Együttel összefogás vesztesége nagyobb,mint a nyeresége.(Juhász Péter sípolása is sokakat riaszt...)

Az Együttnek nincs esélye arra, hogy önállóan indulva a választók akaratából parlamentbe kerüljön, ha az Együtt külön indul, akkor az 1% körüli támogatók egy része is inkább másra, (esélyesebbre) szavaz.

Az LMP, Momentum számára felesleges és káros az Együttel összefogás!

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.17. 18:39:08

@444:

"a "fidesz igen, meggyes nem" kampány analógiája most ez lennne "civilek igen, soros nem"."

Nem, az analógiája mondjuk az lenne, hogy "Fidesz igen, Fidesz jelölt nem". Valami ilyen "biztos vagy benne, hogy hasznos a Fidesznek hosszútávon egy újabb kétharmad" kérdésfeltevéssel... ez a mai politikai gondolattérben egyébként már egy komoly innovációnak hatna, amilyen silány a közbeszéd és a közgondolkodás és amilyen komoly falak épültek a párhuzamos politikai univerzumok között.

A konteók egyébként nagyon tetszenek:)
süti beállítások módosítása