1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.08.02. 09:33 HaFr

Nemzeti vagy állami logika szerint?

Képtalálat a következőre: „nemzetállam”

Magyarországgal szemben 1918-tól érvényesül a nemzetállami logika rombolása. Addig -- ideértve a középkortól kezdve a dualizmus páratlan fejlődést hozó fél évszázadát -- Magyarország soha sem volt nemzetállam, és nem is nemzetállami szempontok alapján működött. Amikor az lett, azt úgy nevezzük ma, "Trianon". Ehhez fúződik, amit úgy nevezünk: "Auschwitz". Úgy nevezzük, bolsevizmus. Úgy nevezzük, a rendszerváltás "meg nem történte", "elcsalása", vagy éppen "orbánizmus". 

Magyarország fejlődése az utóbbi száz évben a hazai nemzetállami koncepció kudarca. Sokat írtam már ezen a blogon, miért lehet ez, itt most arról, hogyan lehetne kikeveredni ebből. A nemzetállam elvileg a nemzeti szuverenitás leghatékonyabb védelmezője. De itt nem az. A nemzet valójában védtelen az államával szemben, amely a legnagyobb ellensége. Ebből a szempontból nagyon is folytatódik a XX. századunk. Ahogy a magyar állam az említett mérföldköveken -- és a közöttük eltelt időszakokban --  visszatérően, eltérő szempontok, értékek és mechanizmusok alapján a nemzet rombolásán dolgozott, úgy teszi most is ugyanezt. Ami egyes pillanatokban "megmentette" (de azonmód alá is vetette) a nemzetet, az a horthysta kényszer-konszolidáció (az antant jelentette fenyegetés alatt), majd a szovjet hadsereg, végül a szovjet-amerikai kiegyezés volt -- a nemzet sosem az állama erejéből lett független, akár kvázi-független, és sosem valósított meg szuverén elhatározást, hanem mindig kényszer vagy mások által kialakított lehetőség hatására cselekedett, éppen elégséges bizonyítékául annak, hogy sosem volt szuverén, és az állama révén sem vált azzá. Természetesen végig elhanyagolható jelentőségű ország voltunk, amelyet a történelem és a saját (csaknem kizárólag rossz) döntései rángattak ide-oda.

A mondandóm lényege, hogy az állama hagyományosan nem tesz jót a magyar nemzetnek, de a mai világban már egyre kevésbé is tudna. A nemzetállamok kora elmúlik, ami azt jelenti, hogy két folyamat éppen a magyar közfelfogással ellentétben feltartóztathatatlanul erősödik: egyrészt az etnikumok keveredése az államokon belül, másrészt az államok döntési központjainak leépülése. A magyar etnicista nemzettudatból kinézve ezek az államok már aligha nevezhetők nemzetállamoknak.

Ugyanakkor az orbánizmussal bebizonyosodott, hogy még a legkevésbé korlátos körülmények között sem tudunk élni a szabadság és a fejlődés lehetőségével, hanem az állam még ez ideális körülmények között is képes a nemzet ellen fordulni. Nem védi meg semmitől, ideértve a migrációt is, amelynek fenyegetése semmi az ország EU-ból való kisodródásának veszélyéhez képest, tehát a kormány minimum nem tud súlyozni, illetve előidézi azt a trianonihoz hasonló helyzetet, amikor az irracionális sérelmi politizálás belesodorta az országot további tragédiákba anélkül, hogy Trianon visszavonásának bármiféle esélye lett volna -- így ágyaz meg ma a migrációs probléma helyi értékének túldimenzionálása  tragikusan rossz választásoknak. Tehát nemcsak objektív folyamatok hatnak a nemzetállamunkkal szemben, de maga az állam is bizonyítottan rosszat tesz a nemzetünknek.

Az EU egységesülésében való részvétel nemcsak gazdasági érdeke volna a magyar nemzetnek, hanem a fennmaradását és szuverén fejlődését is jobban szolgálná -- természetesen jól eltalált és képviselt jogszabályi környezetben. A magyar állam egyre dominánsabb kiegészítése az EU-val a magyar nemzet érdeke. A magyar nemzet érdeke, akár a gazdasági, akár a kulturális, akár a nemzetpolitikai - tehát a kisebbségi magyarságot érintő -  szempontokat nézzük, a föderalizáció, amely egyszersmind biztosítja az Unió autonómiáinak fontos kérdésekben való önkormányzatiságát. A nemzetállam szuverén hatalmi monopóliumként való megszüntetése felszabadítaná a magyar nemzetet káros főbérlőjének -- az államnak -- a terrorja alól, és új lehetőségekkel ajándékozná meg a kibontakozásban. Száz év után ránk férne.

A nemzeti és az állami logika összeférhetetlen Magyarországon, és egyre inkább azzá válik, ahogy a technológiai és gazdasági globalizáció feltartóztathatatlanul előrehalad. Bennragadni a nemzetállamban -- amelynek népessége el sem tudja képzelni, hogy nemzet alatt más is érthető, mint az etnicista nacionalizmus terméke -- a nemzet gyorsuló lecsúszását és még mélyebb válságát eredményezné minden racionális olvasat szerint. Bele kell törődniük azoknak, akiknek a nemzetállam egyébként szívügyük, hogy most alkalmas pillanat lehet megmenteni a nemzetünket -- ez esetben a szó valódi értelmében -- a saját államától, ezért kötelességünk a nemzet érdekében az EU erősítését választanunk. El kell dönteniük, mi a fontosabb számukra, a polgárok és a nemzet visszatalálása a valamikori fejlődési pályájára, ahonnan a nemzetállami kitérő elragadta,  majd száz év során válságból válságba rángatta, vagy rosszul felfogott érdekből ragaszkodni a romboló államhoz, a nemzet ellenében.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr10012709928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.08.04. 13:40:46

@444:
"2010 előtt nagyjából 0,5 milliós körből került ki az elit. most pedig 2-2,5 milliós körből."
Milyen elit?

Recensens 2017.08.04. 13:44:11

@Lector Oris: ha a hajdani MDF -et egy mérsékelt, konzervatív, centrista jellegű újjászervezett erőként képzeljük el, akkor esetleg. Nem csak a Havs Henrik féle alakok támogatnák, hanem a szervilizmust eddig elutasító hazai értelmiség is.

2017.08.04. 13:46:00

@Attilajukkaja:
na jó, idézőjelbe kellett volna tenni. mondjuk így: politikai osztály.

Ursus Arctus 2017.08.04. 13:46:15

@Attilajukkaja: ma az elit, a leghatalmasabb 15 oligarcha családot jelenti az Orbán-klántól a Mészáros családig, beleértve a Fidesz vezetés legfelső 7-8 emberének nagycsaládjait is. Maximum 100 ember. Jó, ha tudod.

screpes 2017.08.04. 13:50:17

@444:
2010 előtt is (vidéken) narancsos volt az ország , ott tipródott a hatalomfüggő újelit, (tipikus példája a mohácsi focikapus, Bajai képviselő, gyöngyösi magánút-aszfaltoztató és társaik) azt hozta be a fülkékig 2010-re OV. csakhogy amire a tömegek szavaztak (Hagyó nyolcszázmillűájáról, a sok új munkahely IGÉNYÉRŐL az államadósság csökkentéséről és a korrupció felszámolásáról, meg a mameluk hivatalnoksereg csökkentéséről stb) az MIND "fordítva valósult meg. Azért kell az ellenségkép, a bűnbaknevelde a lib, meg a globalizmus.
Közben zavartalanul dől a szar, csakhogy már van médiatúlsúly az elhazudásához...

postumus mumus 2017.08.04. 13:51:19

@444: Rossz elavult gondolkodás. Nem eliteket, dzsentriket, nemeseket kell kreálni, mint a középkorban, hanem egy gazdag országot, ahol mindenki jól él. Igaz tudom, hogy ameddig ilyen kapzsi féreg emberek(orbánés bandája), akik még az állami százmilliárdokat is keveslik, léteznek, addig ezt nehéz megvalósítani. Nem állami megbízásokkal, hanem egyedi piaci ötletekkel( google, facebook, windows)kell meggazdagodni. Orbán és klikkje senkik gyülekezete, akik csak az állami milliárdok elsikkasztásából tudnak pénzt szerezni. Eddig még semmit nem tettek le az asztalra, piaci versenykörnyezetben tíz perc alatt elhullanának, mint a patkányok a patkányméregtől.

postumus mumus 2017.08.04. 13:55:23

@Kovács Péter dr:Biztos azt hiszi, hogy a pár százezres orbántól kapott állami fizetésével ő is az elithez tartozik.

postumus mumus 2017.08.04. 13:59:40

@444: A bmw az egy jó kocsi. Tök mindegy ki alkotta, de áldom a nevét.

postumus mumus 2017.08.04. 14:02:13

@444: Meg ha jól tudom a dieselmotorok megalkotásában magyarok is közreműködtek, a multikultura jegyében.

screpes 2017.08.04. 14:14:38

@Lector Oris: @Inceptio:

de hiszen van MDF ! A még politikailag aktív MDF- emberek Bokros mögött állnak, Gémesi sincs lőtávolon kívül, és Dr Gehause is beugrana az első hívó szóra.
Karácsonnyal kiegyeznének, ( mert miért ne, a szocdem divat lesz jövőre), plusz egy év alatt a Momentumosok is okosodhatnak valamennyit. Vonáról lemorzsolódik a hardcore Jobbik, Dúró Dóra elválik, és nem beszél többé szolgálati hülyeségeket, és akkor ő felmorzsolódik a középhez, ahhoz ami éppen látható lesz. lemorzsolódik Máris együtt van egy 15-20 %-os párt. Nem baj, hogy az MSZP-vel, nem tudnának elegyedni, mert egy népfrontos nyugis újbal elhozza a régi gyurcsányszavazókat is.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.08.04. 14:16:07

@postumus mumus: Zorbány, és Mészáros csapata kiverte a Bordeaux-ot, és a PSV-t..Libsi rémálom !

Hihihihihiháháháháháááááááááá :))))))))))))))))))))

Attilajukkaja 2017.08.04. 14:21:30

@a nemzet fogatlan provokátora:
"Libsi rémálom!"
Ki nem szarja le, hogy végre EGYSZER nem veszített a csapatuk? Majd ha valami eredményt is felmutatnak, akkor fogunk örülni.
Addigra csináltass magadnak egy fogsort, mert így még a Móunika showba sem fogsz bejutni. :o))))

BillEvans 2017.08.04. 14:22:59

@postumus mumus: Hihetetlen, hogy ennyi téveszme (magyarul marhaság) hogy ötvöződhet ilyen közlési kényszerrel. "... Nem eliteket, dzsentriket, nemeseket kell kreálni, mint a középkorban, hanem egy gazdag országot, ahol mindenki jól él. " Feltűnt esetleg, hogy az elmúlt évtizedekben - még az olyan országokban is mint Svédország - a leggazdagabbak gyorsabban növelték vagyonukat, összehasonlítva a társadalom maradék - egyébként jóval nagyobb - részével. Ergó ez nem itthoni jelenség, ráadásul a mi gazdagjaink (ha van olyan egyáltalán, mert ezzel kapcsolatosan a dolog lényegéből adódóan nincs megbízható infó, csak találgatás és vélekedés) még európai mércével sem gazdagok, nemhogy világméretekben.
A nagy cégek mindenütt - ismétlem mindenütt - aránytalanul nagyobb részt hasítanak ki a közpénzekből ( lásd usa bankszektor megmentése és ezáltal az állam eladósítása, magyarul közpénz magánzsebbe öntése).
A piaci verseny mítosza pedig 2 bites, jó esetben idealista fiatalkorúaknak való mese: lásd csak a közelmúltból a német autógyárak "több évtizedes együttműködése a beszerzések, a piacfelosztás és az eu-s törvény befolyásolás terén".

Attilajukkaja 2017.08.04. 14:23:15

@Kovács Péter dr:
"ma az elit, a leghatalmasabb 15 oligarcha családot jelenti az Orbán-klántól a Mészáros családig, beleértve a Fidesz vezetés legfelső 7-8 emberének nagycsaládjait is. Maximum 100 ember."
Én is így gondolom! :o)
Még hogy 2,5 milliós elit!

2017.08.04. 14:26:25

@postumus mumus:
most a lakosság harmada érzi úgy, hogy van valami beleszólása a közéletbe. és ténylegesen van egy nagyjából 2-2,5 milliós familáris csoport, ahonnan kikerülnek a kormányzati, önkormányzati vezető tisztviselők. ez persze nagyon messze áll a valód demokráciától. de jelentős előrelépés ahhoz képest, amit a "baloldali" "liberális" (tessék most kitettem az idézőjelet) pártok kínáltak, illetve kínálnak. ott legfeljebb félmilliós merítés van. vidékről szinte nulla. ők rohangáltak az amerikai követségre, brüsszelbe, berlibe. az szdsz neoliberális radikálisai és az mdf neokonzervatív mérsékeltjei. nem tudnak összeállni egy új "centrum" pártba. külön-külön pedig a parlamenti nem tudják megugrani a parlamenti küszöböt. és a kormányváltáshoz a szocikkal kellene szövetkezetni. és még ott van a jobbik is. ha a vidéki jobbikot sikeresen becsatornázták volna a városi zöldek, akkor abból lehetett volna egy modern fgkp 2.0. egy "unortodox" schiffer-vona kormány akár 18-ban is leválthatta volna orbánt. de schiffer kilépett, vona simicska és részben soros liberálisai mellé állva, az ő támogatásukat remélve elárulta a nemzeti radikalizmust. így jelen állás szerint a fideszt csak a fidesz válthatja le. persze jöhetnek új erők és előfordulhat valami patthelyzet. és gazdaságban csődközeli állapot. csak tartok tőle, hogy egy ilyen helyzetben nacionalizálni kell. a külföldi privatizációt és az ország újabb kiárusítását a lakosság nem fogadja el. persze lehet pénzügyi diktatúra. és kormányozhat a momentum. de pajzsfallal. mert fekete győr andrás típusú helyezkedő belvárosi selyemfiúkat megszorító intézkedés után a felheccelt tömeg nem megveti, hanem megveri vagy szélső esetben megöli.

Nzoltan 2017.08.04. 14:52:15

@Midnight Run: szerintem a többségnek kint sem. Annyi a különbség, hogy több fröccsöntött baszt tudnak megvenni. Ez ideig óráig elég, de mi lesz utána? Szolgának ott sincs kolbászból...

Nzoltan 2017.08.04. 15:01:53

@Midnight Run: Ha mūködne a multikulti, mūködne dél afrika is. De nem mūködik.

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.08.04. 15:08:20

A fenti poszt teljes értelmezéséhez nem árt emlékezni HaFr egyik legfontosabb tételére, ami valami olyasmi volt, hogy csak azok az országok lettek sikeresek, ahol a nemzettudat találkozott, együtt fejlődött a kapitalizmus értékteremtésével, a kiválóság és a teljesítmény ethoszával. Ekkor a nemzetet a teljesítményre büszkesége hajtja, nem valamiféle sérelmi attitűd.

Nzoltan 2017.08.04. 15:10:47

@bluebear: Vagy a balos hazaárulóknak.
A legutolsó simor volt, aki ezermilliárd számra tolta k a zsét nyugatra. Mikor kibaszták az mnb élérōl, már jutalompozíció várta nyugaton.

Nzoltan 2017.08.04. 15:19:12

@bluebear: Full hülyesëgeket tolsz. Láthatóan senkit nem mozgósít, hogy szétkúrták az átmentett komcsi rendszereket.

Midnight Run 2017.08.04. 15:19:12

@Nzoltan: Nem ezt tapasztaltam, hogy kint nem lennének elégedettebbek a magyarok. Akivel beszéltem, az a mostani Magyarországba nem jönne haza. Másmilyenbe igen (és nem a Gyurcsány félére gondolok).

Dél-Afrika pont jó példa, hogy miként sikerült jó irányba elmozdítani egy multikulti országot.

De van más jó példa is: Nagy-Britannia, Svédország, USA, Spanyolország stb.

Nzoltan 2017.08.04. 15:24:25

@Midnight Run: Dél-afrikát milyen jó irányba sikerült elmozdítani? A felsorolt országok a nyolcvanas évekhez képest nézve nem sok pozitívat mutattak fel. Kérdezd az ōslakosokat. Nekik van viszonyítási alapjuk.

Nzoltan 2017.08.04. 15:26:36

@Kovács Péter dr: Ez addig senkit sem érdekel, míg a kisember szemszögébōl a multik sem lesznek jobbak náluk.

Midnight Run 2017.08.04. 15:27:25

@Nzoltan: Arra, hogy apartheid nélkül is együtt tudnak élni feketék és fehérek. Dél-Afrikában a feketék is szenvednek a bűnözéstől.

A felsorolt országoknak miért kéne bármit is felmutatni? Arra hoztam példát, hogy tud egy multikulti is egymás mellett élni, ha kölcsönösen betartják a szabályokat.
Ez a gyűlölőm a másikat a bőrszíne/szeme színe miatt mind mesterséges dolgok.

2017.08.04. 15:47:34

@politologus:
na jó, de ezekben az országokban nem voltak nemzetellenes politikai csoportok. illetve ha voltak, akkor előtte kiszorították vagy megölték őket. magyarországon marad egy ilyen csoport. és őket rakják ki a mainstream közéletből. ehhez kell egy illiberális átmenet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 15:49:14

@444:

"nemzetellenes politikai csoportok"

Helyesen: népnemzetiszocializmus-ellenes politikai csoportok.

morph on deer 2017.08.04. 15:52:50

@BillEvans:
"Feltűnt esetleg, hogy az elmúlt évtizedekben - még az olyan országokban is mint Svédország - a leggazdagabbak gyorsabban növelték vagyonukat, összehasonlítva a társadalom maradék - egyébként jóval nagyobb - részével."

Ezzel - bár igaz - van két gondom.
Az egyik az, hogy az általad említett helyeken a multimilliárdos réteg elég vékony, ráadásul többségében "old money" azaz tegnap a többség még nem gázszerelő volt, eltekintve néhány IT csodagyerektől. Ugyanakkor az ő lóvéjuk NEM a közpénz megcsapolásából származik, hanem kizárólag a piaci tényezők hatására annyi amennyi.

A másik jelentős különbség, hogy ott a multimilliárdos után nem egy vézna "gazdagabb" réteg meg több millió egyik napról a másikra vegetáló 'átlagember' következik, hanem egy meglehetősen széles középosztály, ahol a jövedelmi távolságok az akceptálható határok körül vannak, aztán következik csak egy relatíve vékonyabb "szegényebb" réteg, amelyik még mindig képes megélni a szociális védőhálónak köszönhetően.

Magyarul és röviden: amit állítasz az igaz, csak az nem a teljes kép, és egyáltalán nem hasonlít a mai hazai helyzetre.

Attilajukkaja 2017.08.04. 16:39:10

@morph on deer:
Azt kihagytad, hogy Svédországban az adórendszer igen csak progresszív. A gazdagok elég sokat fizetnek vissza az államkasszába.

2017.08.04. 16:44:26

@neoteny:
lényegében ez az antifasiszta koalíció szorul ki a mainstream közéletből. és kérdés, hogy utána tényleg valamilyen félkatonai diktatúra következik, vagy el lehet kezdeni értelmesen beszélni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 16:46:22

@444:

Az internet nem felejt:

"az etnikai nacionalizmus is ilyen jellemhiba. ezek az emberek genetikusan alattvalók. nekik feltétlen kell valamilyen duce, vagy führer, aki mutatja az egyenes utat."

2017.08.04. 16:53:27

@neoteny:
na, de ez az orbitális faszság a másik oldalról. a libsi mezben trollkodás. amikor ezek mellé került valami konstruktivitás, akkor a "liberális" válasz az volt, hogy igen, a magyarok mind hülyék.

2017.08.04. 16:54:09

tehát szinte mindig a hülyeségre reagáltak. és te ezt majdnem tökéletesen demonstrálod.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 16:59:21

@444:

Az internet nem felejt:

"ezek az emberek felvilágosulatlanok. az addig rendben van, hogy szerelmesek a saját nemzetükbe. és azonosulnak a nemzet sportolóival, vagy a magukat nemzeti érzelműnek hazudó politikusokkal. ez olyan, mint amikor valaki a saját nemébe szerelmes. nem nagyon tehet valaki arról, hogy homoszexuális, vagy nacionalista."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 17:04:46

@444:

Olyan cuki vagy amikor magyarázod a bizonyítványodat.

Az internet nem felejt:

"magyarországnak nem nagyon van más választása, mint az, hogy "nagy-német" "gyarmat" legyen. a magyar mezőgazdaságnak nem nagyon van más választása, mint kiszolgálni a német-osztrák-svájci középosztályt. a keleti nyitás is csak szövetségi keretek képzelhető el. "nagy-német" keretek között. nem "nagy-magyar". csak előtte a forintgazdaság valószínűleg még összeomlik. mert ezt a nép magától nem látja be."

2017.08.04. 17:14:29

@neoteny:
na ez az. liberálisok a homoszexualitást maximálisan tolerálják a magánéletben, de a közéletben a nacionalizmust minimális módon se. és ezt a panelt rendszerint lőttem el, hogy a nacionalizmust regionalizmussá kellene alakítani. és a válasz rendre az volt, amit kiválóan demonstrálsz. nem, a népnemzeti szocialistákkal szemben zéró toleranciát kell hirdetni. az antifasiszta koalíció megvívja a csatát. vívja. de semmivel se jobbak, mint az ellenoldalon buzizó legostobább nácik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 17:17:16

@444:

Olyan cuki vagy amikor magyarázod a bizonyítványodat.

Az internet nem felejt:

"a nemzetállamiság gazdasági értelemben sem tartható. de kulturálisan sem."

morph on deer 2017.08.04. 17:18:09

@Attilajukkaja:
"A gazdagok elég sokat fizetnek vissza az államkasszába."

Nem felejtettem el, csak nem hiszem, hogy valamit is segít, ha elmondom, mint ahogy az sem, ha rezsicsökkentés teljes hiányáról beszélek.
A svédeknél progresszív sávos adózás van, meg úgy általában masszív adónyomás, mégis jobb ott élni.
Lehet, hogy az alacsonyabb forgalmi adó teszi? :))

Mondjuk a milliárdosok nem mindig otthon laknak, pont az adózás miatt.
Milliós bevétel felett már 65-75% is lehet az adó, ugyanakkor viszont rengeteg minden levonható, például a kölcsöneid kamatköltsége, hogy valami érdekeset is említsek.

2017.08.04. 17:23:39

@neoteny:
na ez meg nagyjából ma is így van. magyarország jelen fejlettségi állapotában nem nagyon tehet mást mint azt, hogy részt vesz egy közép-európai szövetségi államrendben, belemegy ebbe a nagy-német protektorátusba feltéve, hogy ezt felkínálják. azt gondoltam és ma is azt gondolom, hogy ez ha nem is a legszabadabb, de a biztonságosabb fejlődési pálya. csak ugye a németek nem ezt az utat választották. hanem a közel és közép keleti népek befogadását. és szembe fordultak kelet-közép európával. így viszont nehezebb lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 17:30:16

@444:

"csak ugye a németek [...] szembe fordultak kelet-közép európával."

Az internet nem felejt:

"szerintem amit a fidesz csinál az szar."

"a magyarországon folyó feudális restaurációs kísérlet gazdasági és kulturális értelemben megbukott."

2017.08.04. 17:30:25

@neoteny:
a szövetségi államiság sajátos változatának pártján állok. ami nem azonos a nemzetállammal. van mondjuk bihar/bihor megye. az egyszerre nagy-magyarország és nagy-románia része. persze ehhez a jogrendet legalább részben össze kell hangolni. és ehhez kell az európai unió. illetve a közép európai szövetségi államrend. de ilyet a németek nem akarnak. ausztria sem akar. a kelet-közép európai országok vélhetően nem hozzák létre. és így a magyaroknak maradnak szövetségesnek az oroszok. ez persze így igen érdekes lesz.

2017.08.04. 17:33:51

@neoteny:
amit a fidesz csinál az részben tényleg szarozás. a földesúri része az egyház támogatásával. a magyarországon folyó feudális restaurációs kísérlet gazdasági és kulturális értelemben ha nem is bukott meg, de bukásra van ítélve.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 17:34:53

@444:

Az internet nem felejt:

"át kell alakítani az európai, és a magyar közjogot. mégpedig klasszikus liberális jogelvek alapján. ebben a helyzetben aki azt mondja, hogy ő nem liberális az vagy műveletlen ostoba, vagy végletekig gonosz."

Khedron 2017.08.04. 17:51:32

@Fabius Quintilianus: Itt van a PKP. Csak támogatni kell!

2017.08.04. 17:53:24

@neoteny:
ezzel egyetértek. a klasszikus liberális jogelveket kellene követni. és nem az ortodox liberalizmust. tehát nem a liberalizmussal van a probléma, hanem annak egy extrém változatával.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 17:59:46

@444:

"a klasszikus liberális jogelveket kellene követni."

Mik azok?

"nem az ortodox liberalizmust"

Amit soha nem definiáltál, így azt értesz alatta, amit akarsz.

2017.08.04. 18:05:14

@neoteny:
az ortodox liberálisok nem fogadják el, hogy létezik közösségi jog. abban gondolkodnak, hogy van az egyén és a világ. és közte nincs semmi. az ortodox liberalizmusban nincsenek se települések, se államok, se nemzetek. a klasszikus liberálisok ezeket nem akarták teljesen felszámolni.

screpes 2017.08.04. 18:08:08

@444:

Milyen jókat írtál régen....

...." a feudális testaurációs kísérlet gazdasági és kulturális érteemben megbukott ... vagy bukásra van ítélve... "

meg kéne fogalmaznunk, (közösen) hogy mikor, mire mondhatjuk, hogy megbukott.
("meg van bukva")

Tán akkor,

ha valaki bottal támad a lendvai utca recepciósára?

ha vihognak a tinédzserek Horthy szobor háta megett?

ha liberális megmondók farkcsóválástól lesz hangos a hátranyilazó-fesztivál?

de most tényleg!

A kopaszok hajbakapnak a nyugati hajnövesztőszereken?

chrisred 2017.08.04. 18:09:21

@444: Vagy így is megfogalmazhatjuk: a klasszikus patrióta elveket kéne követni és nem az orthodox nacionalizmust. Tehát nem a hazafiassággal van a probléma, hanem annak az extrém változatával.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 18:17:27

@444:

Klasszikus posztmodern patkánykodást folytatsz.

A klasszikus liberalizmus egyik legnagyobb győzelme a Corn Laws eltörlése volt: amikor megszüntették a "közösségi jog" egyik eszközét, a mezőgazdasági termékek piacvédelmét, így liberalizálva, ti. szabadpiacosítva ezt a piaci szegmenst. Abban gondolkodtak, hogy van egyén és világ. Nem ismerték el a települések, államok, nemzetek "közösségi jogait" az egyén gazdasági szabadsága felett: fel kívánták számolni ezeknek az egyén gazdasági szabadságát korlátozó "közösségi jogokat".

Alick 2017.08.04. 18:20:26

"...a nemzet érdekében az EU erősítését választanunk"

Kis szar magyar etatizmusból nagy szar európai etatizmusba - félreugrani az ámokfutó motoros elől, egyenest a villamos alá.

satie · http://321.hu/sas 2017.08.04. 18:31:21

Én magyarként egy európai értékrendben szeretnék a szó legjobb értelmében versengeni, tisztességgel és kiemelkedő művészeti, innovációs területeinkkel például, egy olyan országban, ahol mindegyre csökken az erőszak.

Nem ilyenben, hanem egy tisztességes, jó Magyarországban.

almásderes 2017.08.04. 18:37:01

@zolman: A magyar nemzeti öntudat valamikor a 19. század elején ébredt öntudatra (nyugat-európai minta alapján), addig nem igazán izgatta az embereket a saját nemzetiségük. Ha valaki megkérdezte, hogy ki vagy, először a társadalmi rangja jutott eszébe (jobbágy, nemes). Utána talán, hogy mivel foglakozik, esetleg melyik tájegységről származik. Fogalma sem volt a honfoglalásról, mert azt is csak később találták fontosnak. A török hódoltságig úgy volt nagyjából etnikailag homogén az ország (vagy legalábbis kb 80%-ig magyar nemzetiségű), hogy az bárkit is érdekelt volna. Ez a kb. 150 év elég volt, hogy Magyarországot elfelejtse Európa, ami ezután már soha nem állt vissza, a Habsburgoknak hála. Politikai nemzet sem voltunk a kiegyezésig, vagy inkább 1918-ig

2017.08.04. 18:45:18

@neoteny:
ezt már az ortodox liberalizmus kategóriájába sorolom. az egyénhez fűződő magánjogok nem állnak a közjog felett. véleményem szerint.

tehát ha a parasztok azt mondják, hogy az import kukoricát vámolják meg (államhatalmi eszközökkel vegyenek el belőle 1/N részt), akkor a kukoricaföldekből 1/N tulajdonrészt kellene felajánlaniuk. a helyi termelők nyereségének egy része a közösséget illeti, hiszen annak felárát közösségileg fizetik meg. jó lenne tudni, hogy ezt ki javasolta. nyilván már valaki.

2017.08.04. 18:47:32

@almásderes:
a natio hungarica sokkal korábban létezett. a nemeseknek volt nemzettudatuk.

Reiman Zoltán 2017.08.04. 18:48:52

Milyen értelemben vett nemzeti tudat? Valóban a magyar nemzeti tudat akkor támadt fel(újra)! A többi, amit ír igaz. Rendben, elfogadom véleményét, de nem tartom igaznak. Ezt itt a monitor előtt nem lehet kifejteni, majd egyszer személyesen...ami nyílván soha nem fog megvalósulna, de mondom nem kezdek bele monológokba, mert itt ülnénk hajnalig! Magyar nemzettegadás, orbánizmus, mintha könyvből olvasnák.Egy kis finnugor elméletet még irjon bele és tökéletes lesz.Remélem lehet más a véleményem.

2017.08.04. 18:49:07

@almásderes:
vagy mondjuk amikor támadtak a törökök, akkor nyilván volt valamiféle nemzettudat. az, hogy vannak törökök, meg vannak az európai nemzeti/nemesi keresztény seregek. van magyar királyság. erről csak tudtak valamit még a legegyszerűbbek is.

2017.08.04. 18:51:46

@almásderes:
a 19. század előtt olyan nem volt szó, hogy nacionalizmus. de mondjuk olyan szó se volt, hogy heteroszexualitás. de ettől az még volt, csak nem volt így elnevezve.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 18:56:08

@444:

"ezt már az ortodox liberalizmus kategóriájába sorolom. az egyénhez fűződő magánjogok nem állnak a közjog felett. véleményem szerint."

Vagyis hamis az az állításod, miszerint "a klasszikus liberális jogelveket kellene követni".

"tehát ha a parasztok azt mondják, hogy az import kukoricát vámolják meg (államhatalmi eszközökkel vegyenek el belőle 1/N részt), akkor a kukoricaföldekből 1/N tulajdonrészt kellene felajánlaniuk. a helyi termelők nyereségének egy része a közösséget illeti, hiszen annak felárát közösségileg fizetik meg. jó lenne tudni, hogy ezt ki javasolta. nyilván már valaki."

Ez szocializmus; és a szocializmusnak sok proponense volt. Frédéric Bastiat, aki egy klasszikus liberális volt, kora szocialistái ellen érvelt.

2017.08.04. 18:56:25

@satie:
mi az, hogy "európai értékrend". isten, haza, család, vagy szabadság, egyenlőség, testvériség. vagy micsoda. sanyi a kútfúró haverom szerint: rend, fegyelem, unimukk. (szerinte olyan szó, hogy unicum nincsen). és az unimikk azt jelenti, hogy egy mukkot se. és wc-t walter klozett találta ki.

almásderes 2017.08.04. 18:59:37

Az ő fejükben valószínű ez úgy állt össze, hogy II. Jagelló Lajosnak jönnek segíteni, és nem a magyarok megmentésére siessenek.

almásderes 2017.08.04. 19:02:22

@444: pontosan, egy olyan tulajdonság ami lényegtelen, ami senkit sem érdekel

almásderes 2017.08.04. 19:07:04

@444: A rendi felfogás értelmében csak a nemesek voltak a magyar nemzet (natio Hungarica) tagjai, de ők etnikai származásuktól és anyanyelvüktől függetlenül. A szlovák és a román nemes is a natio Hungarica tagja volt, de a magyar jobbágy és a városi polgár nem.

2017.08.04. 19:11:08

@almásderes:
tehát a nemeseknek biztosan volt nemzettudata. hány román nemes volt a magyar királyságban?

2017.08.04. 19:13:05

@almásderes:
az egy elég abszurd állítás, hogy a 19. századi jobbágy nem tudott arról, hogy ő magyar. csak a nemesek tudtak róla. a jobbágyok elől eltitkolták? vagy hogyan?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 19:13:45

@444:

"van magyar királyság. erről csak tudtak valamit még a legegyszerűbbek is."

www.youtube.com/watch?v=-8bqQ-C1PSE;t=64

chrisred 2017.08.04. 19:17:12

@444: Szapolyai is tudott róla?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 19:18:59

@444:

Az internet nem felejt:

"a probléma az, hogy a nemzeti érzelműek egy része nincs arról felvilágosítva, hogy ők a társadalmon belül egy kisebbség. a kultúrájuk egy szubkultúra. semmi több. és ennek oka nem az, hogy a kommunizmus elfojtotta a nemzeti érzületet. hanem egész egyszerűen az, hogy ilyen a világ. az emberek döntő többsége nem döngeti a mellét, hogy magyar. az identitását nem ez határozza meg. de ezek az emberek ezt nem értik."

chrisred 2017.08.04. 19:19:36

@444: Egyébként a Szent Korona országairól tudtak, köztük Magyarországról.

almásderes 2017.08.04. 19:22:51

@444: Tudott róla, csak nem volt annyira érdekes dolog neki. Akkoriban a jobbágy elsősorban jobbágy volt és majd sokadik dolog volt számára a magyarsága. Igaz nem is sok haszna volt belőle. Semmiképp nem vállalt közösséget az urával, még ha mindketten magyarok is voltak. Inkább érezte testvérének egy román, szlovák stb. jobbágyot, mert az volt az ő fajtája.

2017.08.04. 19:25:58

@neoteny:
a nyugatos és a keleties fejlődés között azt szokás különbségnek mondani, hogy mondjuk angliában voltak mindenféle kiskirályok. aztán azok egyesültek. alulról szerveződve. ellenben magyarországon szent istván felülről felosztotta az országot. volt egy egységállam. és létrehozta a kisebb közigazgatási központjait. megyéket, járásáokat. illetve később erdély tartományi önállóságot vívott ki magának. illetve horvátország eleve úgy csatlakozott. és ebből annyi hiányzik, hogy a magyarok elismerik, hogy a szlovák többségi területek is uhorsko tartományi része. kis-orosz (ruszin) kárpátalja, kis-német (osztrák) alpokalja is egy vegyes régió. és ugye van belső kis-magyarország. és ezek alkotják nagy-magyarországot. merthogy ezekben a térségekben mindben laknak többségi, vagy kisebbségi magyarok. és nekik jogukban áll hálózatba szerveződni. de persze a szomszédos népeknek is. és nekik is meg van a maguk nagy-cseh-morva-szlovák, vagy román-moldáv, vagy esetleg szerb-bosnyák-horvát-szlovén államiságuk. és regionális/etnikai felosztásban mindenki valami birodalmat képzelhet magának. és ezek valami nagyobb föderális államrendbe tagozódnak.

2017.08.04. 19:35:39

@almásderes:
a jobbágy a nemesnek a bérese, hűbérese volt. eléggé erőteljes közösségi vállalás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 19:36:36

@444:

"a nyugatos és a keleties fejlődés között azt szokás különbségnek mondani, hogy mondjuk angliában voltak mindenféle kiskirályok. aztán azok egyesültek. alulról szerveződve."

Csak közbejött Hódító Vilmos, a fattyú, aki hazavágta Harold Godwinson-t a hastingsi csatamezőn, és a saját követőit, a normann lovagokat lőcsölte rá kiskirályokként az angolszász benszülöttekre.

almásderes 2017.08.04. 19:41:03

Hát inkább szolgája mint bérese. Az volt a bére, hogy nem vettek el tőle mindent. Ha nem volt kedve beszolgáltatni, akkor elvették tőle erővel. Ha volt a nemesnek pallosjoga, akkor esetleg meg is ölte. Képzelheted milyen szoros közösség volt köztük.

2017.08.04. 20:10:43

@neoteny:
tippeld meg, hogy mikor halt meg debrecen utolsó földesura?

2017.08.04. 20:14:03

@neoteny:
na jó. úgy is ki lehet guglizni. 16. század közepén. 14. századtól volt bíróválasztás. 15. század elejétől lehetett szabadon debrecenbe költözni. tehát ha egy bihari jobbágynak nem volt adóssága a földesura felé, akkor debrecenbe költözhetett.

2017.08.04. 20:18:38

@444: "a bmw az ugye bayerische motoren werken. a bajor nacionalizmus eredménye"

Ostoba vagy, sőt írni sem tudsz...
Az alkotás az elme, nem a nacionalizmus eredménye. A nacionalizmus mindig is a rettegés, a politikai és gazdasági hatalom elvesztésétől való félelem, a tudatlanok irtózása a haladástól.

2017.08.04. 20:21:38

@almásderes:
errefelé a jobbágyság 15. század elejétől költözködhet szabadon.

2017.08.04. 20:22:46

@kopasz barmok mindenhol:
így van a nacionalizmus mindig is a rettegés foka volt. a haza és haladás eszméi mindig is szemben álltak egymással.

2017.08.04. 20:23:13

vagy csak szembefordították a "tudjukkik"?

Európai téridő 2017.08.04. 20:29:07

Tehát legyünk újból internacionalisták? 46 éven át már ki lett próbálva. Nem vált be. Ne elvtársulj már el, te konzelvtárs!

2017.08.04. 20:29:43

@444: " liberálisok a homoszexualitást maximálisan tolerálják a magánéletben, de a közéletben a nacionalizmust minimális módon se"

Miért, nálatok a nemzeti homokosokat kitaszítják? Link?

A közéletnek mi köze a nacionalizmushoz? A köznek mi köze ahhoz, hogy a családfádon hány mongol, török, tatár, orosz vagy cigány ment át?

A nácizmus magánügy, olyan mint a szfilisz: senkinek semmi köze hozzá.

2017.08.04. 20:43:02

@kopasz barmok mindenhol:
államalkotó népeknek van egy politikai identitása. és ez a nemzet. lehet hozzá csatlakozni. mondjuk az egyik legjobb magyar úszót úgy hívják, hogy cseh lászló. lehetséges, hogy azért, mert az egyik felmenője cseh. de ettől ő még magyar. mert a magyar nemzethez kíván tartozni. és a magyarok döntő többsége ezt elfogadja. a világ egyik legjobb női úszója katie ledecky. ő az amerikai nemzet tagja. pedig az ő nagypapája is cseh. rebeca soni (szőnyi) szülei kolozsváriak. de ő is az amerikai nemzethez sorolja magát. és ezt amerikaiak ezt elfogadják. einstein felesége szerb nő volt. osztrák-magyar állampolgárként született. magyarul is tanult. aztán német és svájci állampolgárságot kapott. de einsteinnét szerbnek szokás tartani.

2017.08.04. 20:47:00

@kopasz barmok mindenhol:
einstein egyenesági őseredetében nem sémita, hanem fekete volt. mondjuk így "cigány". zsidó származásúnak mondják. német birodalom területén született, legtöbbet svájcban élt. és amerikában halt meg.

2017.08.04. 20:50:14

@kopasz barmok mindenhol:
a magyar a nemzetet többségi nemzetségek és kisebbségi nemzetiségek alkotják. és időben tagolódva pedig nemzedékek.

Janossz 2017.08.04. 21:43:56

@444: Ugyan, ezek itt szórakoznak Veled, Te meg hagyod!
Mindig olyan furcsa volt számomra, mikor a legnagyobb "magyarok" Csurka, meg Torgyán néven hirdették az igét.
Tőrőlmetszett szláv, meg román név alatt.
Az eszesebbje már felvett ilyen Toroczkai, meg hasonló szittya nevet magának. (Szül.: Tóth László)
Hagyd ezeket a saját levükben főni! Jó idő van rá...:-)

2017.08.04. 21:57:50

@Janossz:
én liberális vagyok. úgy voltam vele, hogy csurka és torgyán is hirdessék az igét. toroczkai is hadd hirdesse. ha ő nem akar muszlimokat a nagyközségbe, akkor ne akarjon. nem lehet kötelezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.04. 23:33:51

@444:

"én liberális vagyok."

Az internet nem felejt:

"oké, hogy ez nem realitás. de azért nem, mert a politikusok közéleti értelemben nem érik el egy ötödikes gondolkodási szintjét. kollektíven a nép is buta."

nincsnicknincs 2017.08.04. 23:47:39

@444: "a 1990-2010 közötti zsidókeresztény kultúrán alapuló köztársaság elbukott. az, hogy van egy liberális zsidó baloldal és egy keresztény konzervatív jobboldal"

Huh, a keresztény konzervatív jobboldal, ugye valami vicc? Az megvan, hogy a fél fidesz vezetőség a nyakát töri, hogy pesti zsidó iskolában járjanak a gyerkőcök? Az megvan, hogy fideszes vezetői körökben (Orbánt is beleértve) szinte minden gyerek zsidó eredetű nevet kap? Meg nézz már rá, milyen irányultságú/tulajdonú magánsulikba járnak a "keresztény" fideszesek gyerekei...

nincsnicknincs 2017.08.04. 23:50:10

@nincsnicknincs: Btw, az is remélem megvan, hogy szigorúan szűrni kell bármilyen fideszes médiából - ahol még van ilyen lehetőség - a fideszesek zsidó névadási szokásait.:) Próba képpen írd, be nemzeti sport bármely tetszőlegesen zsidózó fórumba, hogy Orbán három gyereke is szép ősi zsidó neveket kapott és olyan iskolákba jártak. Már meg sem jelenik a hozzászólásod. Ellenben, ha tetszőleges mszp-sre írod ezt be, akkor persze maradhat.:D

Egy kutyaszar az összes...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.05. 00:07:03

@444:

"einstein egyenesági őseredetében nem sémita, hanem fekete volt."

És szocialista is volt, mint te is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.05. 00:52:15

@444:

"az egyénhez fűződő magánjogok nem állnak a közjog felett. véleményem szerint."

Rákosi pajtás és elvbarátai is ezen a véleményen voltak.

chrisred 2017.08.05. 03:54:17

@444: És tartott egészen a XVI. század elejéig, amikor a Tripartitum kimondta az örökös röghözkötést.

chrisred 2017.08.05. 04:01:09

@444: Amerikában és Magyarországon az állampolgárság megszerzésének elve eltér egymástól. Magyarországon a ius sanguinis, vagyis a vérségi elv érvényesül, magyar állampolgár gyermeke is magyar lesz. Az Egyesült Államokban a ius soli, vagyis a területi elv működik, aki az ország területén születik, amerikai polgár lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.05. 05:53:47

@chrisred:

"Az Egyesült Államokban a ius soli, vagyis a területi elv működik"

Mindkét elv működik az USA esetében:

To become a citizen at birth, you must:

Have been born in the United States or certain territories or outlying possessions of the United States, and subject to the jurisdiction of the United States; OR
had a parent or parents who were citizens at the time of your birth (if you were born abroad) and meet other requirements

www.uscis.gov/us-citizenship

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.05. 06:32:43

@444:

"államalkotó népeknek van egy politikai identitása. és ez a nemzet."

Az internet nem felejt:

"a probléma az, hogy a nemzeti érzelműek egy része nincs arról felvilágosítva, hogy ők a társadalmon belül egy kisebbség. a kultúrájuk egy szubkultúra. semmi több. és ennek oka nem az, hogy a kommunizmus elfojtotta a nemzeti érzületet. hanem egész egyszerűen az, hogy ilyen a világ. az emberek döntő többsége nem döngeti a mellét, hogy magyar. az identitását nem ez határozza meg. de ezek az emberek ezt nem értik."

chrisred 2017.08.05. 07:16:15

@neoteny: Tiszta rendszerek manapság már nem nagyon léteznek, a magyar állampolgárság meghatározásaként is kisegítő elvként működik a ius soli.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.05. 08:17:06

@chrisred:

"a magyar állampolgárság meghatározásaként is kisegítő elvként működik a ius soli"

Igen: talált gyerekek (szülei ismeretlenek) és olyan gyerekek esetén, akinek mindkét szülője hontalan (nincs semmilyen állampolgárságuk).

Vagyis

Magyarország: általánosságban ius sanguinis és nagyon kivételes esetekben ius soli.

USA: általánosságban ius soli és általánosságban ius sanguinis _is_.

Ebből fakad az a helyzet, hogy van különbség Mo és az USA között születéssel megszerezhető állampolgárság kérdésében, habár mindkét országban érvényesül mindkét elv.

Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy az ius soli elv a gyakorlatban feltétel nélkül érvényesül az USA-ban, holott a 14. alkotmánykiegészítés amerikai állampolgárságáról szóló klauzája még egy feltételhez köti az amerikai állampolgárság születéssel történő megszerzését: nevezetesen ahhoz, hogy a megszületett gyermek az USA joghatósága alá tartozzon. Ez elvileg nem igaz az USA-ba hivatalosan akkreditált diplomatáknak az USA-ban született gyermekeire (ugyanis ők is diplomáciai immunitást élveznek születésük pillanatától), de mivel az amerikai hatóságok minden az USA területén történt születést anyakönyveznek (kiállítanak születési bizonyítványt [anyakönyvi kivonatot]), így nem érvényesül a két alkotmányos követelményből a második.
süti beállítások módosítása