1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.03.15. 17:26 HaFr

PKP: Erős nemzet, erős piac

A Polgári Konzervatív Párt a Fidesz egyetlen jobbközép váltópártja. A szavazói vagy a Fideszre szavaztak 2014-ben, vagy ma is a bizonytalanok táborát növelik. A PKP nem volt és sosem lesz része baloldali vagy centrista összefogásnak; az egyetlen párt, amellyel összefoghat a kormányra kerülésért, az a 20%-os mandátumarány alá szorított Fidesz.

A Fidesz 2010 óta megtéveszti a szavazóit, akiknek ráadásul eddig lehetőségük sem volt másra szavazni. A PKP ezen kíván változtatni. A Fidesz a jogos nemzeti retorika álcája alatt kiszervezi az ország erőforrásait, letöri a növekedési lehetőségeinket, elveszi a jövőnket. Az ország előtt álló egyetlen fenntartható modernizációs lehetőséget, a nemzeti alapú, a fokozatosan saját tőkére és emberi erőforrásokra helyezett modernizációt teszi tönkre. Ahelyett, hogy az Orbán-kormányzás alatt csökkenne az ország rászorultsága az EU és a nyugatra szakadt honfitársaink pénzére, ezek nélkül a társadalmunk ma már összeesne, régiós szomszédainkhoz képest sosem volt lemaradásba kényszerülne és régóta nem ismert szegénységbe kerülne. De a Fidesz kormányzati hibái nem állnak meg itt. Az oroszoktól való gigantikus hitelfelvétellel nemcsak a magyar modernizáció mai erőforrásait apasztja, hanem 30-40 évre előre elsorvasztja ezeket a felvállalt hiteltörlesztés miatt.

Mindezek okán a Fidesz politikáját jelentősen korrigálni kell, ami nem fog másként menni, mint a párt visszaszorításával arra az útra, amelyet az első Orbán-kormány alatt elhagyott. Erre csak egy olyan párt képest, mint a PKP, amely az erős nemzet és az erős piac kettős célját szem előtt tartva a hazai polgárság eddig sosem volt megerősítésére készül. A nemzet és a piac -- a polgárok hazájának és a polgárok gazdaságának -- egyensúlya biztosítani fogja, hogy se egyik, se másik ne forduljon a társadalom és polgársága ellen, se a nemzet nevében fellépő állam, se a piac nevében fellépő multinacionális tőke ne kezdhesse ki a társadalom saját fejlődési lehetőségeit. Haza és gazdaság legyen a fejlődésünk kettős alapzata, amelyen talpra áll újra az erős Magyarország!

Felhívjuk a jobboldali szavazókat: gondolják át álláspontjukat a hazával kapcsolatban. Március 15-e, a nemzeti modernizációnk alapjául szolgáló Reformkor betetőzése alkalmas nap arra, hogy magunkba szálljunk, és feltegyük a kérdést: akarjuk végre a magunkénak a hazánkat?!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2212340637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2017.03.15. 18:39:02

Eleve az a premissza téves hogy a Fidesz és legfőképp szavazói jobboldaliak lennének...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.15. 19:09:05

@GNDL: hát, ugye, ennek semmi jelentősége -- az a fontos, hogy a választó mit hisz magáról

GNDL 2017.03.15. 19:33:05

@HaFr: Van nem kevés jelentősége egyébként, legfőképp az az egyik hátulütője annak hogy a legsötétebb 50-es éveket idéző bolsevik technikákkal hatalmát őrző Fidesz és rezsiharcos „permanens forradalmi” prolijai magukat jobboldalinak és hát sajnos röhej, de polgárinak tartják, hogy ezeket az értékeket éppen most járatják le olyan szinten, hogy a Fidesz és tolvaj korrupt politikai kalandorjaik közéletből való kiakolbólítása után is évtizedekre lesz szükség ezeknek a fideszesek által eltorzított, kiforgatott jelentéseinek helyreállítására... lásd mit művelt az MSZP a baloldali vagy az SZDSZ a liberális értékekkel, most ugyan ezt látjuk a Fidesztől a jobboldali értékek kapcsán, csak nagyságrendekkel nagyobb rőssel.

Szóval legalább a jobboldaliak ne rontsák tovább a saját helyzetüket és jövőbeni lehetőségeiket azzal, hogy elfogadják a fideszes kampányszemetet, és hagyják besározni saját értékeiket... sőt, megmondom őszintén nem kis hiányérzetem van hogy az állítólag létező jobboldali értelmiség még nem határolódott el határozottan és egyértelműen a Fidesztől és Orbántól. Mert most még lenne lehetőség elhatárolódni, a Fidesz egyre közelgő bukása után már csak magyarázkodásra futja majd... az meg mindig kínos és büdös. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.15. 19:35:11

@GNDL: ne haragudj, nagyon nincs igazad --egy konzervatív pártnak nem az ideológiában és a szavak birodalmában kell megvívnia a harcait

GNDL 2017.03.15. 19:40:11

@HaFr: Oké, csak ne legyen az, hogy nem szólt senki... :)

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.03.15. 20:28:35

A mai holland választáson 28 párt indult 150 helyért, és küszöb sincs. A közvéleménykutatók 14 frakciót jósolnak. Itt álljunk meg egy kicsit. Szóval, a hollandoknál szinte csak "kamupártok" vannak, és mióta kigyógyultak a "holland betegségből" övék ez egyik legerősebb gazdaság az EU-ban.

Ezzel szemben a mi stabil kétharmados kormányzásunk, amivel mindent meg lehet(ett) csinálni folyamatosan veszít erejéből. Ez a mindent megengedő kétharmad, így visszagondolva, csak úgy jöhetett létre, hogy a győztes összejátszott a vesztes baloldallal. Ez bármennyire is meghökkentő, igazolják az azóta történtek.

Leszámítva néhány "színházi" jelenetet a diribdarab baloldali pártok stabilan bent vannak a parlamentben, ami azt jelenti, hogy a baloldal pártjainak nem kell tartani az ötszázalékos küszöbtől, hiszen van olyan, melynek egyetlen egy képviselője van csak.

Az alku az lehetett, ti megszerzitek a kétharmadot, cserében nem piszkáltok minket. Kívülről meg közösen nem engedünk be senkit.

Fentiek alapján kijelenthetjük, ez a társadalmat romboló "megállapodás" okozta ezt a különös "magyar betegséget", hogy a számolatlanul kapott EU-s és a külföldön dolgozó százezrek által hazautalt pénzek ellenére az EU legkevésbé hatékony gazdaságát sikerült megteremteni. A legelkeserítőbb ebben, nincs terület a gazdaságban, ahol legalább a csírái meglennének növekedési folyamatoknak.

Végül, föl kell ismeri a választóknak, hogy a hamis alku nem tudta megteremteni két ciklus alatt sem a növekedés alapjait és emiatt okvetlenül szükség van egy "kívülről" jött pártra. A választók feladata, hogy megtalálják és besegítsék ezt a pártot (PKP) mert enélkül nincs, nem lehet pozitív irányba történő elmozdulás.

Választó, rajtad a sor!

2017.03.15. 21:14:17

meg lehet nyugodni.
The first exit polls are in for the Netherlands elections. They show Rutte’s VVD party on 31 seats, while Geert Wilders PVV is on 19, the same as the CDA and D66.

2017.03.15. 21:27:31

This means 1. Rutte remains Prime Minister 2. 4 party coalition w/out Wilders 3. VVD can play all parties against each other

2017.03.15. 21:59:03

@digipenna:
13 párti parlament egy gazdag országban nem olyan vészes. mert maga a gazdaság működik. magyarországon az ideális (véleményem szerint) 1-2 párti parlament lenne úgy, hogy az önkormányzatokban jelentős számú a független.

államfő: fidesz
parlament: fidesz, jobbik
önkormányzatok: fidesz, jobbik, függetlenek.

van egy féltucat szociálliberális párt. mi a francnak. mert ha valaki elszámoltatást akar, akkor leginkább a jobbikra szavazhat. ők verhetik az asztalt. "ebül szerzett jószág ebül vész el" ha valaki értelmes közéleti vitákat akar, akkor azt legfeljebb az önkormányzatokban lehet megvívni a helyi hatalmasságokkal kiegyezve. úgy tudom elképzelni a konszolidációt, hogy adakoznak. oligarchából nagypolgárrá válhatnak.

ha gyurcsány és a többi régi szoci visszavonultak volna, és az új baloldal, nem annyira sötét zöldek, valamilyen minimális hazafiságot felmutató liberálisok, mérsékelt konzervatívok, pragmatikus momentum összeállnak nagykoalícióban. az még rendben lenne. de ilyen nincs.

a (magyar) politikában a választónak egységet kell mutatni. a és ez az, amire az ellenzék képtelen. a jobbikot is a radikalizmus tartja össze. lehet, hogy túllövök a célon a zsidózással. sőt biztos. először nagyon félve játszottam ezt. azt tapasztaltam, hogy szinte mindenki azt mondta. na, végre már megérted, hogy "ezekkel" van a probléma. nem vagyok a tárki. reprezentatív mintát vegyek. a jobboldali választót azt tartja össze, hogy van egy "magyarellenes" társaság. és őket ki kell szorítani a hatalomból. túl azon, hogy létrejön egy hálózat az uniós pénzekre. és nem csak nagyban lopnak, hanem kisebb pénzeket is lenyúlnak. és szokás szerint ezek védik a nagyokat. mert végső soron azok engedték meg nekik.

ebből kellene valamit kihozni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.15. 22:11:18

@unionista᠋:

"13 párti parlament egy gazdag országban nem olyan vészes. mert maga a gazdaság működik."

Lehet, hogy épp' azért működik a gazdaság, mert 13 párt van a parlamentben: hogy a gazdaságszabályozás nincs egy domináns párt (vagy nagykoalíció) kezében, hanem egy széles(ebb) koalíció folyamatos egyezkedéseinek eredményeként több szavazó érdekeit kell figyelembe vennie a kormányzatnak a gazdaságpolitikai döntéseinél.

Vagyis egy holland szavazó egy szavazata nagyobb befolyással bír ("többet ér"), mint egy magyar szavazó egy szavazata.

GNDL 2017.03.15. 23:46:49

@unionista᠋: Jelenleg is egyetlen párt van a parlamentben, mármint a „törvényhozásban”, ha a KDNP-t hozzájuk csapjuk akkor kettő de ezt csak akkor tehetnénk ha magunkat is át akarjuk verni mivel a KDNP nem egy valós politikai szervezet, és egyébként ez az egy-két pártos megoszlás megy évtizedek óta, az előző szocializmust is ideszámítva.

Az államfővel nem tudom mi a konkrét terved, de a köztársasági elnöki hivatal a jelenlegi közjogi rendszerben egy szánalmas rossz buta vicc. Legfeljebb csak protokoll feladatai vannak, integet a köztársasági elnök és bután vigyorog a kameráknak, már amikor nyilvános szereplést vállal, mert ez egyre kevésbé fordul elő. Persze politikai feladatai még lennének, de a jelenlegi államfőt nem azért szavazták meg, hogy elássa feladatát a legjobb tudása és lehetőségei szerint. :)

Aztán önkormányzatok... se pénz, se jogkör, se lehetőségek, a szubszidiaritást nagyjából akkor számolták fel Orbánék amikor bevezették a járási rendszert... vagyis, pontosan azért vezették be a járási rendszert, ahová nem választások útján hanem a főtitkár elvtárs kinevezése alapján lehet bekerülni, hogy kihúzzák a szőnyeget az önkormányzatok alól.

Tehát eddig is az „álmaid” szerint mentek a dolgok Magyarországon, és most itt álltok hogy a GDP 6 százalékát kitevő uniós forrásokkal és a GDP 3 százalékát kitevő külföldön dolgozók által hazautalt pénzekkel együtt is csak 2-3 százalékos GDP növekedést tudtok elérni egy évben... szerencsés esetben, ha a mezőgazdaságot éppen „nem hátráltatják” a körülmények, értsd nem esik több eső és nem süt több nap mint amennyit kezelni tudna a paraszt.. :)

Szóval pontosan mi a faszról beszélsz?! Teszem fel a kérdést még elég visszafogottan... :)

2017.03.16. 10:32:28

@GNDL:
a fidesz a rendszerváltás utáni átlagos gazdasági növekedést produkálja. egyelőre nincs se csoda, se csőd. a kormányzati propaganda és az ellenzéki ellenpropaganda is hamis. innentől kezdve a választók többsége érzelmi alapon dönt. illetve racionális módon bevonódnak a kedvezményezetti körbe. ennek nem vagyok része. de ellenzője se vagyok. az ellenzék kínálata szánalmas. laci bácsit kapott 150 milliót gyuri bácsitól. de most nem lehet se médiatanácsos, se adatvédelmi biztos. nem választották meg államfőnek. ez a fasizmus. menjetek a picsába.

GNDL 2017.03.16. 10:48:42

@unionista᠋: „rendszerváltás utáni átlagos gazdasági növekedést produkálja”

A kétezres években a 2008-as gazdasági válságig az átlag növekedés 4.x százalék volt, a 2010-es kormányváltás óta ez átlag 2.x százalék, tehát hiába a sok tízmilliárdos sikerkampányok, egyelőre még mindig nem értük el a 2008-as válság előtti helyzetet... sem. Valamint akkor említem újra, ezt az évi 2-3 százalékot is csak úgy érik el, hogy uniós forrásokból a GDP akár 6 százalékát is kitevő összegeket tolnak be a gazdaságba, valamint a külföldön dolgozó egyre több magyar ma már alaphangon a GDP 3 százalékát utalja haza itthon maradt családtagoknak... tehát igen, jól látod, ezek nélkül a magyar gazdaság önmagában elég komoly recesszióban lenne. Az hogy nincs csőd csak az uniós forrásoknak köszönhető, bár lásd például az oktatást, vagy lásd az egészségügyet, amelyek elképesztő módon alulfinanszírozottak, vagy lásd a honvédelmet amelyre a NATO előírások negyedét sem költik, vagy lásd a közszférát amelynek bérei arcpirítóan és megalázóan alacsonyak, ha az állam egyáltalán ellátná alapvető feladatait mindjárt komoly bajban lenne a költségvetés is.

És akkor most azért menjek a picsába mert neked lövésed sincs mekkora szarban van az ország?! :)

BTW, valamelyik fideszes mamlasz árulja már el: pontosan mi a bajotok Sorossal?! Az hogy magyar vagy az hogy zsidó?

DrGehaeuse 2017.03.16. 14:27:21

Ez egy politikailag jól irányzott poszt. Én annak nem örülök, hogy a fidesz mint lehetséges koalíciós partner implicite meg van nevezve.
A fidesznek karanténban a helye 2-3 ciklusig amíg ki nem halnak belőle az utolsó kivénhedt kádáristák azt követően hogy a bukás után a legvadabb orv-bán imádók és seggnyalók el nem húznak valahová rettegve (attól rettegve, hogy az első valódi Magyar Köztársaság bűnüldöző szervei nyakon csípik őket) herdálni a lopott vagyont tehetségtelenségükben valahol a trópusokon egy félkommunista banánköztársaságban viktorukkal az élen.

2017.03.16. 15:24:08

@GNDL:
1997 és 2006 között valóban volt egy időszak, amikor az átlagos gdp növekedés évi 4% volt. de az 1990 és 2010 közötti időszakban 1-2%. és ezt hozza az orbán rezsim is. aztán lehet mondani, hogy ennél átlagban lehetne több is. de a rendszerváltás előtti kormányok is ennyit produkáltak. csak a válságéveket szeretik kihagyni a számításból.

2017.03.16. 15:40:26

@GNDL:
itt egy ábra. 96 utáni adatokkal. nem tartalmazza a rendszerváltás utáni beszakadást és a pangást.
cdn.tradingeconomics.com/charts/hungary-gdp-growth-annual.png?s=hugptotl&v=201703131924t&lang=all&d1=19170101&d2=20171231&ds=1
de ebből is látszik, hogy fidesz is megkapta a válságát. de úgy egyébként a gdp növekedés az átlagos sávban mozog. egyik kormány sem csinált semmi különöset. amikor jött a külföldi tőke, akkor nagyobb a növekedés. amikor jön egy válság (amit a külföldi tőke produkál), akkor jön egy visszaesés. a hazai vállalkozásokra kellene építeni elsősorban. ezeket a fidesz csatornázta be.

nagyon leegyszerűsítve a jobboldal magyar vállalkozások, a "baloldal" a multikat pártolja.

GNDL 2017.03.16. 16:16:32

@unionista᠋: „fidesz is megkapta a válságát”

Azt a „válságot” nevezzük inkább az unordotox ámokfutás kezdetének, és nem „megkapta” hanem „előidézte” a Fidesz... ez érdekes módon egy olyan válság lehetett ami a régió uniós tagállamait nem nagyon érintette. :)

„a gdp növekedés az átlagos sávban mozog”

Akkor még azt az ábrát sem vagy képtelen értelmezni amit te magad idéztél.

„a hazai vállalkozásokra kellene építeni elsősorban. ezeket a fidesz csatornázta be.”

Nem értem pontosan mire utalsz azzal, hogy a Fidesz mit csatornázott be a hazai vállalkozások kapcsán, de ha ez azt jelenti hogy mára rekord mértékűre emelték a vállalkozások adó- és adminisztrációs terheit, a 2010-es kormányváltás óta nyíl egyenesen zuhan az ország versenyképessége, magánberuházások nagyjából nem léteznek mert teljes mértékben kiszámíthatatlan az üzleti-, pénzügyi- és jogi környezet a kormányzat ötletszerű és így kiszámíthatatlan törvényhozása-, valamint dilettáns intézkedései miatt, ráadásul az alacsony bérek miatti kivándorlás és az oktatási rendszer látványos hanyatlása miatt egyre nagyobb szakképzett munkaerőhiánnyal küzdenek a munkaadók... akkor igen, alaposan „becsatornáztak” a hazai vállalkozásoknak Orbánék... :)

„nagyon leegyszerűsítve a jobboldal magyar vállalkozások, a "baloldal" a multikat pártolja”

Ez nem leegyszerűsítve van, hanem ennek így ebben a formában semmi értelme... főleg akkor nem amikor Magyarországnak egy igen kemény európai gazdasági versenyben kellene helytállnia, eddig elég sikertelenül. :)

Egyébként soha annyira nem kényeztették még szubvenciókkal a magyarországi multikat, mint Orbánék 2010 óta. Ezek a kormány által kötött „stratégiai megállapodások” nagyjából csak arról szólnak, hogy a multik nem építenek le, a kormányzat meg vissza nem térítendő zsák pénzekkel tömi a multikat, így nagyjából fedezik a munkavállalóik nagy részének adó- és járulékterheit egy vagy pár évig... amikor is aztán újra „stratégiai megállapodást” kötnek, és ez egyébként így megy elég régóta... :) Ezt csak úgy érdekességképp említettem, mert elég nyilvánvaló hogy lövésed nem volt erről sem. :)

GNDL 2017.03.16. 16:18:57

@GNDL: Mármint hogy „még azt az ábrát sem vagy _képes_ értelmezni”, ugye... :)

2017.03.16. 16:45:31

@GNDL:
a rendszerváltás az éves gdp növekedés egy közönséges trendvonallal.
s14.postimg.org/r4kkj6uj5/image.png
2010 óta tartó időszakot te úgy értelmezed, hogy az magyarország sosem látott visszaesésben van. a kormány azt, hogy sohasem látott növekedés. egyik sem igaz.

a fidesz a termelő beruházásokat ösztönzi. elsősorban azokban az ágazatokban dotálja a külföldet amelyekben nincs jelentősebb hazai vállalkozás. a külföldi tulajdonban levő pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató vállalatokat megpróbálja kiszorítani. és a hatalmi szempontból kulcs pozíciókba saját embereit beültetni. de ebből egyelőre legalábbis nem következett se csőd, se csoda.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.16. 17:08:56

@unionista᠋:

"egy közönséges trendvonallal"

Közönséges? Ez nem egy second-order trend line?

Egyébként is, explicit módon erről volt szó: "A kétezres években a 2008-as gazdasági válságig az átlag növekedés 4.x százalék volt".

Vagyis csinálj egy lineáris ("közönséges") trendvonalat 2000-től, egy second-order trend line-t 2000-től és mondjuk egy third order trend line-t 2000-től. Aztán beszélgessünk azokról.

GNDL 2017.03.16. 17:24:39

@unionista᠋: „2010 óta tartó időszakot te úgy értelmezed, hogy az magyarország sosem látott visszaesésben van”

Nem, én úgy értelmezem ahogyan mindenki más aki egy picit képben van: a 2008-as válság negatív hatásait bár kissé lassabban mint az uniós tagállamok többsége de végül is sikerült leküzdeni, viszont máig nem sikerült a válság előtti időszak gazdasági adatait hozni. Tehát semmi alapja az évi 10 milliárdos fideszes sikerkampányoknak, egyelőre még elég messze vagyunk attól hogy bármi is „jobban teljesítene”, sőt, a kampányok mellett a valódi problémákkal nem is hajlandó foglalkozni a kormányzat, így több olyan probléma ami már 2010 előtt is létezett mára eszkalálódni látszik. Vagy éppen újabb problémákat generálnak ezek a kezeletlen problémák. Lásd a szakképzett munkaerő egyre kínzóbb hiányát, aminek több oka is van: egyrészt az alacsony bérek miatti kivándorlás, másrészt a szakképzés gyakorlatilag felszámolása, többek közt. De most már itt van a nyakunkon, és elég nyilvánvaló hogy egyik előidéző okot sem akarja megszüntetni a kormányzat, mert szakképzési reform továbbra sincs, a béreket pedig nem akarják felzárkóztatni mivel inkább olcsóbb ukrán munkaerővel akarják pótolni a hiányzó magyarokat. Az meg alapjaiban megkérdőjelezhető hogy bármiféle „reformok működnének” mivel tulajdonképpen említhető reform nem történt 2010 óta... de előtte sem... pont ez látszik az ország bukdácsolásán... :)

„fidesz a termelő beruházásokat ösztönzi”

A Fidesznek nincs értékelhető gazdaságpolitikai stratégiája vagy programja... sem... ahogy fent említettem ötletszerű, kiszámíthatatlan ámokfutás van. A Fidesz politikája nagyon röviden összefoglalható: a) minél több közpénzt lopni és abból a sógorkomákat és kötélhaverokat feltőkésíteni; b) az a) pont érdekében leépíteni a demokratikus intézményrendszereket és megszállva tartani az országot, így hatalmon maradni.

„ebből egyelőre legalábbis nem következett se csőd, se csoda”

Csőd csak azért nincs jelenleg, mert még ömlik az uniós forrás. Azért egy felelős kormánynak és egy felelős politikai elitnek már rég azon kéne dolgoznia, hogy mi lesz ha egyszer, ráadásul nem is a távoli jövőben hanem akár már a következő kormányzati ciklus felénél egyszerűen elapadnak majd az uniós források?! Mondjuk a tavalyinál is jobban, ami bár nem volt túl jelentős de mégis elég látványosan agyonvágta a „dübörgést”... :)

Szóval egyáltalán nem áll jól az ország szénája, és fent ezt csak azért kezdtem, mert szerinted pont jó így az ország vezetése, a törvényhozása... sőt, egy párt kéne a parlamentbe (vótmá ráadásul, annak sem lett jó vége)... hát nem, a Fidesz a korrupt haverjain kívül mindenkit kirekesztett a törvényhozásból, nem csak az ellenzéki pártokat és az érdekképviseleteket de még a szakmai társadalmi szervezeteket is, nincs kontroll a kormány fölött, felszámolták a jogállamiságot és megszállták a független hatalmi ágakat, így ahogyan említettem a Fidesz konkrétan az országot tartja megszállás alatt. Elég világos, hogy nem tesz jót a magyarországi korrupt posztkommunista kalandor „elitnek” a túlhatalma... :)

A választási törvényeket úgy kellenek módosítani, hogy minél több párt juthasson be az országgyűlésbe, minél könnyedebben, igen erős mandátum-kompenzációs rendszert kell bevezetni mindennek érdekében hogy egyetlen politikai szervezet még véletlenül se szerezhessen túlnyomó többséget, és így egymással való megegyezésre kell rákényszeríteni a parlamenti pártokat.

2017.03.16. 17:26:13

@GNDL:
ha csak a neoliberális gazdaságpolitikát nézzük, akkor az gdp növekedésben ezt a görbét/ívet produkálta.
s9.postimg.org/a8fh5c3ov/image_1.png
ebből kivágják a középső évtizedet mondván, hogy a többi az egyesült államok válsága és a szovjetunió összeomlása. rendben. de az is a neoliberális gazdaságpolitika következménye. és ha csak a magyarországot ért gazdasági hatásokat nézzük, akkor az leegyszerűsítve egy alulról nyitott parabola. és ez a "kisemberek" számára növekvő létbizonytalanságot, a középosztály számára korlátozott felemelkedést kínált. ez a helyzet. és azóta lényegében annyi történt, hogy van egy termelést ösztönző gazdaságpolitika. ha nem lesz nagyobb válság, vagy ne adja isten háború, akkor ez megy egy ideig. mert a pénzek az évtized végéig le vannak osztva. és a kérdés az, hogy mi lesz 2020 után. a politikai felállásról 18 tavaszán és 19 őszén szabad választásokon dönthet a nép.

GNDL 2017.03.16. 17:35:20

@unionista᠋: „szabad választásokon dönthet a nép”

Ja, a szokásos bullshittre már fentebb reagáltam, ezzel az idézettel pedig legfőképp az a probléma, hogy az EBESZ szerint már a 2014-es választás sem volt túl szabad és tiszta. Legfőképp azért mert a kormányzat igen erősen befolyásolta a választás menetét, a kampányokat, sőt a választási rendszert is csak és kizárólag a saját maguk érdekében változtatták meg úgy, hogy azt rajtuk kívül az égvilágon senki nem támogatta az országban... nem hogy a parlamenti ellenzék nem, akiknek ebbe a választási rendszer dologba azért illett volna beleszólniuk, de sem a szakma nem támogatta, főleg megerősítő népszavazás nem történt, ami említem újra választási rendszer feldúlása esetén azért illendő lett volna.

A 2018-as választás pedig ha lehet még mocskosabb lesz a Fidesznek és Orbánnak köszönhetően, tekintve hogy az utóbbi években nem kevés lopott közpénzt vertek el saját agitprop médiabirodalmuk gründolására és fenntartására, valamint lásd a xenofób népszavazási kampányukat ami majdnem annyiba került mint a britek Brexit kampánya...

Úgyhogy ebben a kérdésben nagyjából egyet tudok érteni Tölgyesivel, aki szerint a következő kormányváltás Magyarországon tulajdonképpen rendszerváltás lesz. Már csak az a kérdés hogy a Fidesz belátja hibáit, vagy ki kell csavarni majd a kezükből a hatalmat... :)

2017.03.16. 17:45:03

@GNDL:
álljon össze az ellenzék egy választási párttá. hirdesse meg az arányos listás képviselet elvét. módosítsa a választási törvényt németalföldi mintára. de ehhez előzetesen alkotmányos többséget kell szereznie. jelzem brit irányba is lehetne változtatni. ahol az alsóházban közvetlen választott képviselők vannak. és maradhat a vegyes rendszer. amilyen a jelenlegi.

modern kori vallási kérdés az, hogy melyiket választjuk.

2017.03.16. 17:54:52

@GNDL:
vegyük a kereskedelmi médiát. két nagy csatorna van. a tv2 és az rtl klub. a tv2 kormánypárti, az rtl klub ellenzéki. lehet mondani, hogy az m1 kormánypropagandát tolja. de ez a balliberális időkben is így volt. legfeljebb a kormány melletti kiállás nem volt ennyire nyílt. a kisebb hírtévék közül az echo tévé kormánypárti, az atv és a hírtv ellenzéki. a nagy internetes portálok közül az origo kormánypárti, az index ellenzéki. megszűnt a brutális balliberális túlsúly. és létrejött egy új médiaegyensúly. erre mondjátok azt, hogy ez diktatúra.

GNDL 2017.03.16. 18:15:39

@unionista᠋: „álljon össze az ellenzék egy választási párttá”

És?! Kapnak közpénzekből ugyan annyi forrást kampányokra mint a kormánypártok? Kapnak az országos médiában, legfőképp a ma már csak nevében közmédiában ugyan annyi műsoridőt mint a kormánypártok? Átláthatóak lesznek végre a kampányköltések és súlyos szankciók járnak ha valamely politikai szervezet trükközik ezekkel, még akkor is ha történetesen a kormánypártokról van szó? A választási csalások elkövetőit végre felelősségre vonják, még akkor is ha a kormánypártokról van szó? Lesz végre kormánypárti képviselő aki kiáll nyilvánosan vitázni az ellenzéki jelöltekkel? Lesz esetleg nyilvános miniszterelnök-jelölti vita?

Mert ugye nem feltétlenül csak a Fidesz kékcédulás választási rendszerével vannak komoly problémák...

„vegyük a kereskedelmi médiát. két nagy csatorna van.”

A TV2 ma már nem feltétlenül a kereskedelmi média kategória, mivel számolatlanul ölték bele a lopott közpénzeket a TV2 fideszesítésének projektjébe. Ráadásul nem nyilvánosak a reklámbevételeik, ugye ez sem véletlen... biztosan semmi titkolnivalójuk nincs... :)

„az m1 kormánypropagandát tolja. de ez a balliberális időkben is így volt”

Attól eltekintve hogy a 2010-es kormányváltás előtt még az volt a fideszes ígéret hogy ennek véget vetnek, de igazság szerint ez sem állja meg a helyét: 2010 előtt napi pár órában ment a Napkelte amely eléggé elfogult volt, de ma már 24/7 megy a bolsevik propaganda a ma már csak nevében közmédián, és nem is akármilyen stílusban. A lejáratás és mocskolódás, valamint a hamis hírek közzététele még hagyján, de hogy konkrétan orosz propagandát is tolnak keményen az azért már inkább a Kádár-kori állami médiára emlékeztet... ráadásul ma már 98% kormánypropaganda és 2% más, ilyen sem volt 2010 előtt.

„és létrejött egy új médiaegyensúly. erre mondjátok azt, hogy ez diktatúra”

Egyrészt semmiféle médiaegyensúly nem jött létre, másrészt én ezt nem feltétlenül diktatúrának nevezném hanem az elmúlt évtizedek egyik legpofátlanabb korrupciós ügyének. Lopott közpénzekből gründolt állampárti fideszes sajtó, lopott közpénzekből fenntartott állampárti fideszes sajtó, ez kérlek szépen nem médiaegyensúly, köze nincs a piaci folyamatokhoz, ez egészen konkrétan egyrészről gazdasági bűncselekmények sorozata, másrészt tisztességtelen magatartás, erősen bolsevik attitűd.

Említhetném akkor megint Tölgyesi véleményét, olyan báncselekményeket követett el a Fidesz kormányon, olyan szinten szállták meg az országot, hogy a következő kormányváltás egészen konkrétan rendszerváltás lesz... és nem feltétlenül a szavazófülkében fog eldőlni, mert ott Orbán törvénytelensége az úr.

2017.03.16. 19:05:08

@GNDL:
a fidesz visszaél a hatalommal. ez tiszta sor. de szabad választások lesznek. orbán viktor leválható. az ellenzék üzenetei is eljutnak a magyar választókig. az rtl klub kifejezetten ellenzéki, liberális híradója a legnézettebb.

Nézettségi adatok 2017 – 10. hét
2017.03.13
1. HÍRADÓ RTL KLUB 901 182
2. A MI KIS FALUNK RTL KLUB 889 341
3. BARÁTOK KÖZT RTL KLUB 870 291
4. TÉNYEK TV2 785 399
5. FÓKUSZ RTL KLUB 739 044
6. NAGYFIÚK RTL KLUB 720 866
7. ÉJJEL-NAPPAL BP RTL KLUB 657 735
8. KERESEM A CSALÁDOM RTL KLUB 643 450
9. AZ 50 MILLIÓS JÁTSZMA TV2 617 782
10. SZULEJMÁN RTL KLUB 606 133

GNDL 2017.03.16. 19:10:46

@unionista᠋: "orbán viktor leválható"

Akkor lenne a saját kékcédulás választási rendszerében leváltható ha egyenlőek lennének a feltételek... de nem csak a kampányidőszakban hanem jelenleg is. De ha egyenlőek lennének a feltételek már 2014-ben haza lehetett volna zavarni Moszkváig... :) De amíg Orbán van, addig marad a bolsevik attitűd kormányon...

2017.03.16. 20:38:07

@GNDL:
neked járjon több pénz. a választásra, az elosztásra. rendben van. de erről meg kellene győzni a választókat.

GNDL 2017.03.16. 20:43:25

@unionista᠋: Mi van?! Miről kéne meggyőzni a választókat? Hogy ha a Fidesz évi 100+ milliárdos kampánybüdzsét vesz ki magának a közösből akkor minden más politikai szervezet kapjon ugyanennyit? Pontosan ki szavazta meg a Fidesz 100+ milliárdos kampánybüdzséjét?! :)

unionista᠋ (törölt) 2017.03.16. 21:37:15

@GNDL:
rendben van. de jelenleg 2-2,5 millió ember szavaz arra, hogy a fidesz kampánybüdzséje legyen 100+ milliárd. az ellenzéknek pedig lófaszt. és az szemben álló legnagyobb politikai csoportosulás a jobbiké. akik ezt a pozíciót szinte teljes médiaellenszélben érték el. az összes többi ellenzéki párt (az úgynevezett demokraták) jelenleg is számtalan sajtótermékkel rendelkeznek. a legnézettebb rtl klub híradó ellenzéki liberális. csak épp erre a magyar választók döntő többsége nem szavaz.

GNDL 2017.03.16. 21:58:02

@unionista᠋: „jelenleg 2-2,5 millió ember szavaz arra, hogy a fidesz kampánybüdzséje legyen 100+ milliárd”

Rendben, akkor legyen ez egy a te elég komoly szellemi korlátaidhoz illő „vita”.

Elfogadom, hogy szerinted erre szavaznak a Fidesz szavazói, de csak abban az esetben ha idézed a Fidesz 2010-es vagy 2014-es választási programjából az idevágó konkrét programpontokat, vagy idézel legalább három vezető fideszestől egy-egy nyilatkozatot a 2010-es vagy a 2014-es kampányból amelyben azt említik, hogy kormányra kerülve/kormányon maradva évi 100+ milliárdot fognak elkölteni csak saját ostoba nézeteik népszerűsítésére. Csak hogy bizonyítva legyen, a fideszes prolik valóban erre is szavaztak... Addig meg maradjunk annyiban, hogy anyád egy büdös szájbavert bolsevik ribanc volt, aki csak azért szart ki téged mert egyébként úgy volt hogy a török kamionsofőr akitől származol majd hazavisz téged és 12 éves korodban elad a Közel-keletre szexrabszolgának.

Amint te bizonyítottad állításaidat én is bizonyítani fogom az enyéimet. Ugye milyen jó dolog a fideszes „polgári” vitakultúra? :)

„legnagyobb politikai csoportosulás a jobbiké”

Ezt is rosszul tudod... de nálad már lényegtelen...

Egyébként pedig egyetlen általam említett tényt sem tudtál cáfolni, csak folyamatosan böfögöd a tényleg kínzóan ostoba fideszes kampánypropagandádat, amint egyet megcáfolok újabb ostobasággal jössz elő. Vedd már észre, hogy ahogyan a magadfajta retardált fideszeseknek, úgy ennek a fajta „veszekedésnek” sincs semmi értelme...

unionista᠋ (törölt) 2017.03.17. 08:20:57

@GNDL:
ez egy vallásháború. az ortodox liberálisok keresztényellenesek, nemzetellenesek, államellenesek. a fidesz ezzel a társasággal szemben hirdetett unortodox illiberális demokráciát. velük szemben orbánt akkor is újraválasztanák ha 100 új stadiont ígérne, 1000 km kisvasutat és hősök terén egy kutyát leszopna. különösen úgy, hogy az ellenzék 10 pártra szakadt. a politikában egységet kell felmutatni. akik erre képtelenek azok nem alkalmasak politikusnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.17. 09:25:32

@unionista᠋:

"ez egy vallásháború."

Ez az aranyszabály unortodox érvényesülése: aki csinálja a szabályt, azé lesz az arany.

padisah 2017.03.17. 17:06:18

a 2000-es évek közepét ne akarja senki visszahozni
az akkori "relatíve magas" gdp növekedés alapját az képezte, hogy mind az állam, mind a magánszektor nyakrafőre eladósodott

ennek a hatásait az inflációs célkövetés rendszerére átállított (Járai vezette) jegybank a magas kamatokkal semlegesítette, tehát még reálfelértékelődéssel is párosult

teljesen hamis az a nézet, hogy a válság kívülről jött, mi magunk is a válság része voltunk, az ország önmagában is pont fenntarthatatlan gazdaságpolitikát folytatott

egyébként a dolog nézhető arról az oldalról is, hogy ha a magánszektor konjuktúrában van, akkor egy épeszű kormányzat csökkenti a hiányt (adóemeléssel vagy kiadáscsökkentéssel), és leépíti az államadósságot, amikor válság van és a magánszektor nem mer se fogyasztani se beruházni akkor viszont az állam teszi ezt

Ez volna a kontraciklikus gazdaságpolitika. Most amikor konjuktúra van, inkább ne nőjön a gdp olyan gyorsan.

padisah 2017.03.17. 17:10:09

az egy másik kérdés, hogy a magyar gazdaságban most is érvényesül az a szabály, hogy a gdp növekedés mindig 3-4%-al alacsonyabb mint a költségvetési hiány

nem ismerem a pontos számokat, de kb 2% körül van az államháztartási hiány, viszont az eu támogatás a gazdaságélénkítés szempontjából olyan mintha hiány lenne, összeadva őket kijön hogy az implicit hiány 7%-os, és ez párosul egy 3%-os gdp növekedéssel, vagyis most is 4%-a alacsonyabb a növekedés

ez tulajdonképpen egy szigorúan monoton eladósodási pályát ír elő, tehát mindig gyorsabban nő az adósságállomány mint a gdp - ezt most eu támogatások megvariálják mert azt nem kell pénzben visszafizetni

...azt a szuverenitás kiárusításában kell megfizetni

padisah 2017.03.17. 17:12:31

@DrGehaeuse: én sem
a Fidesz eddig minden szövetségesét bedarálta
még akit ők kreáltak, abból sem lett valódi parlamenti párt

unionista᠋ (törölt) 2017.03.17. 17:41:39

@padisah:
a globális kapitalizmusban a gazdasági növekedés alapja a nyakra-főre eladósodás. csakhogy ennek a nettó tőkeexportőrök a nyertesei, a tőkeimportőrök egy átmeneti felívelő szakasz után a vesztesei.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.17. 22:46:38

@padisah:

"Ez volna a kontraciklikus gazdaságpolitika."

Keynesian economists often argue that private sector decisions sometimes lead to inefficient macroeconomic outcomes which require active policy responses by the public sector, in particular, monetary policy actions by the central bank and fiscal policy actions by the government, in order to stabilize output over the business cycle.

en.wikipedia.org/wiki/Keynesian_economics

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.17. 22:47:59

@unionista᠋:

1) itt gazdaságfilozofálsz
2) ez feltételezi, hogy léteznek gazdasági törvények (szabályszerűségek)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.20. 03:02:20

What Does It Mean to Have a 'Right' to Health Care?

reason.com/archives/2017/03/19/health-insurance-and-rights/

Egy kiváló összefoglalás gazdasági szabadságról, törvényszerűségekről és hogy a társadalombiztosítás (partikulárisan egészségbiztosítás) miért nem biztosítás.
süti beállítások módosítása