1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.12.06. 03:38 HaFr

Mennyire lehet korszerű a konzervatív politika?

Ha nem is látványosan, de súlyos kérdés, amikor mindennek keletje van a világban, csak a konzervatív politikának nem. Orrunk előtt zajlik a kor kívánalmaihoz képest egyre képzetlenebb középkorú (fehér) férfiak lázadása a fejlett világban Ausztriától az Egyesült Államokig (Magyarország nem tartozik ide, itt nem jelent létező gazdasági és kulturális fenyegetést ezekre semmi az ország általános versenyképtelenségén túl, itt preventív demagógia folyik aktuálisan nem létező ellenségekkel szemben), ám ez  lázadás minden, csak nem konzervatív.

Mi is hát a konzervatív? Négy éve írom ezt a blogot és nagyon helyesen sosem akartam még igazából definiálni azt, amit a jellegéből adódóan nem lehet, mivel nem ideológiáról beszélünk, hanem egy emberi beállítottságból következő (szkeptikus) politikai gyakorlatról. A beállítottság lényege azonban jól megfogható, kb. ez: ami nem romlott el, azt ne javítsd meg (if it ain't broke, don't fix it). Nekem pl. van egy hatvanéves órám, ami ritkán szervizelve is jól működik, és egyre értékesebb a szememben azért mert régi és jól működik (bónusz: nem néz ki olyan visszataszítóan sem, mint az újabb gyártmányok). Kb. ebből következik a politikával szembeni összes elvárásom is: mivel nincs folyamatos vágyakozásom az újra (egy új órára, iPhoneX-re, ha van iPhoneX-2) csak azért, mert új, magyarán nem sikerül felkelteni a vágyaimat egy alapvetően vágykeltés alapján működő (tehát nem a reális igényekre kalibrált) piacon, azaz nem uralnak a politikai szenvedélyek sem a hasonló elvek alapján működő politikai piacon, politikai értelemben is javíthatatlanul korszerűtlen vagyok: nem hatnak rám a politikusi ígéretek és víziók, a nagy szavak, a tömeg hullámzó szenvedélye, az államtól vágyott jobb élet reménye, a demokrácia eszménye, a közjó definíciói és hazugságai. A konzervatív politikai gyakorlat a politikai szenvedélyek ellensége, következésképp nem lehet "demokrata" sem. Ha valami, akkor funkcionális.

Mármost ez igaz a konzervativizmus egész történetére, amely nagyjából bő kétszáz évre nyúlik vissza, és a hagyományos oka a forradalmiság, a baloldaliság, a demokrácia, a progresszió elleni tiltakozásra ugyanez: ha valami (a természeti törvény erkölcsi igazságai, a döntések szabadságának és felelősségének harmóniája, a vegyesen születési és meritokratikus társadalmi hierarchia, a hagyományok, a jó ízlés, a piaci kontraktusok világa stb.) nem romlott el, minek megjavítani, kivált úgy megjavítani, hogy a javítók nem garantálják a javulást (a legtöbbjükre illik emiatt a demagóg jelző). Minél progresszívabbak és előremutatóbbak (tehát minél radikálisabbak) ezek a "javítások", annál kevésbé garantálják, viszont annál hosszabb időre szeretnek tervezni.

A konzervatív politika a mindenkori status quo alapján áll, fontolva halad (nem tévesztendő össze tehát a reakcióval, ami egy meghaladott állapot és élősködő gyakorlat visszaállításáért küzd), és innen tekint (szkeptikusan) a nagy politikai egyéniségek nagy vízióira és programjaira Napóleontól Orbán Viktorig. A szkepszis (kételkedés, gyanú, távolságtartás) tehát egy módszer, és ilyen értelemben módszer a konzervatív politika. Ebből következik a (minél súlyosabb) személyiség tisztelete, a köztes intézményekhez (családhoz, klubokhoz, cégekhez, egyházközségekhez, településhez, egyesületekhez, hagyományokhoz és szokásokhoz, ismerős emberekhez) való ragaszkodás, a szabad piac és a kontrollált kis állam melletti elkötelezettség, a demokráciába való (ma már) szükséges beletörődés -- szemben a magasztalásával, de szemben az autokráciákkal is, amelyek hajlamosak magát az életet fenyegetni. Minél sűrűbb hálót fonnak (szövetet szőnek) a minél kisebb intézmények egymás közé, annál kisebb bajt tudnak egyenként okozni a szenvedélyek keltésével, és élükön a nagy megváltók a nagy terveikkel. (A demokráciához hasonlóan kétes értékű asszociáció a konzervatív szemében a nemzet, amely megőrizte a liberális progresszió jegyeit, és máig akkor érzi jól magát, ha minden intézményi hálót, hierarchiát és ellensúlyt kiirt maga körül. A nemzet ezért kedvenc terepe az autokraták társadalomirányítási gyakorlatának: hatalmas szenvedélyeket képes kiváltani nép és vezére közvetlen kapcsolatában, és közben gátlástalanul -- erkölcsi igénnyel! -- korlátozza a józan, kiegyensúlyozott, többszörösen beágyazott élet lehetőségét. A nemzet a nép egyenlőséggel kapcsolatos illúziójának -- ezért az elesettek mindennapos hálájának -- legpotensebb forrása. Manipulációs lehetőség a köbön modern fogalmának születésétől fogva. Minden, csak nem konzervatív intézmény, ahogy természetesen a nacionalista érzületben sincsen önmagában semmi konzervatív. "Konzervatívvá" csak a társadalmi inkompetenciák nemzethalállá stilizálása teszi, lásd a magyar reformkort és poszt-reformkort, a Horthy-korszakot, vagy a mai botrányos "jobboldali" politikai kultúrát.)

A konzervatív beállítottság alapvetően apolitikussá tesz. Valódi konzervatív politikusok azért vannak kevesen, mert ösztönszerűen irtóznak a tömegek vezetésétől és a társadalmi méretű igazgatástól -- nagyon könnyű ugyanis ezekkel sok embernek hatalmas károkat okozni, míg a jót igazolni csaknem lehetetlen. Ha a konzervatívat a liberálissal vetjük össze, az utóbbi szabadságfogalma sokkal aktivistább: egyenlő szabadságot szeretne kivívni mindenkinek az egyenlő méltóság nevében (ha baloldali liberális), vagy mert (a jobboldali liberális szerint) ez hozza el a hatékonyságot. A liberális a negatív (valamitől való) szabadságból épít programot magának, ezért esik folyton bele a pozitív (valamire való) szabadság baloldali képesség-maximalizáló programjába (receptszerű erkölcsi egyenlőség, esélyegyenlőség, egyenlő jogok a nyilvánosságban, létminimum, fairness, nyitottság, politikai korrektség és pozitív diszkrimináció, vallások és kultúrák békés egymás mellett élése, Gleichschaltung, egyéb ízléstelen miegymás). A konzervatív ellenben megragadja a negatív szabadság lehetőségét (itt érintkezik a liberálissal), de egy hátraarccal: arra használja, hogy a másoktól való függetlenségben a saját személyiségével foglalkozzon (nem a másokéval), ennek érdekében viszont meg kell teremtenie a függetlenségét is, tehát pártolja a liberális demokráciát, a "liberális"-ra téve a hangsúlyt, és a piaci szférát mint a megélhetés forrását -- így végső soron jobban járul hozzá a társadalmi hatékonysághoz (versenyképességhez) is, mint a nagy állammal is békében lévő konstruktivista baloldali liberális, vagy a materializmust normává emelő piaci dogmatikus jobboldali liberális. Míg bármelyik liberális számára az (egyenlő) személyek társadalma, a konzervatív számára a saját (súlyos) személyisége a feladat: a konzervatív mindig (mérsékelten kooperatív) individualista. (A demokráciában és a nacionalizmusban pedig személy és személyiség egyaránt kiirtandók. A magamfajta nem tudja megállni felhőtlen -- mert az országról való képét erősítő -- kacagás nélkül, amikor a magyar "konzervatívok" bolsevik érvekkel építik a nacionalista demagógia korrupt rendszerét -- ez olyan szép így együtt.)

Még egyszer: a konzervatív politika alapja a konzervatív vonzalom a régiség és a működőképesség optimális egyensúlyához. Ez a konzervatív politikával aképpen kvadrál, hogy a modernizációt organikusan képzeli (szemben megint a progresszívok lelkesültségével a külföldi -- nagyrészt akontextuális -- eszmék és példák iránt). Mi először megnézzük, mi van, aztán azt, hogy mit érdemes (indokolt, belátható eredménnyel) megtenni, végül ehhez gyűjtünk magunk köré koalíciót, ha már úgy döntöttünk -- eléggé el nem ítélhetően --, hogy politizálni akarunk. Meggyőződésem, hogy jobb politikát, mint konzervatívat nem érdemes csinálni. Példa: ha "elzavartuk" Orbánt (he-he), az utolsó, amit a konzervatív akar, a radikális alkotmányozás, 500 napos "helyreállítás", a széles körű számonkérés, az indulatok továbbhabzása. Ha nem képes elfogadni az ellenzéki közvélemény, hogy "Orbán táborának" Orbán után is igénye marad a nacionalizmus és a demagógia adta biztonságra, amit csak lassú fejlődés árán tudhat leküzdeni az ország, akkor csak el fogja mélyíteni a válságot. 

A címben feltett kérdésre a válaszom tehát ez: nagyon is. Mindig az. A valóságért a demagógia ellen.

189 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr412026595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.07. 16:58:03

@unionista᠋:

"a vallást eredendően a nem a filozófia, hanem biológia határozza meg."

Világos: egyenes férfiágon Einstein is, Hitler is fekete volt, ezért voltak mindketten zsidók. És szocialisták is.

2016.12.07. 17:44:50

@tamas11:
nem gondolom, hogy általában véve a vallást kellene a közéletben elsődlegesnek tekinteni. hanem azt tapasztalom, hogy most ez az első. hitviták folynak. előzetesen a vallás dolgait kell rendezni ahhoz, hogy utána fejlődni lehessen. persze értem, hogy ha egyesek azt gondolják, hogy ha magyarország legalább részben visszatér a tradicionális fejlődési pályára, akkor az nem vezethet előre. ez hit kérdése. félmillió ember elmenekült. és lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy még félmillió elmegy. azok, akik ebben nem bíznak. be lehet fejezni a sok fölösleges és lényegében értelmetlen vitát.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.07. 18:08:55

@unionista᠋:

"és lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy még félmillió elmegy. azok, akik ebben nem bíznak. be lehet fejezni a sok fölösleges és lényegében értelmetlen vitát."

Van erre hatékonyabb megoldás is: tessék reboot-olni a recski internálótábort, és oda küldeni a tradicionális fejlődési pályában nem bízókat. Úgy biztossá lehet tenni, hogy be lehet fejezni a sok fölösleges és lényegében értelmetlen vitát.

Sanyiból lehet Recsk 2.0-án kápó: ő majd leflexeli az izgágákat. Reggelente felolvassa az Appelplatz-on a Magyar Hiszekegyet:

Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában.

Ez az én vallásom, ez az én életem,
Ezért a keresztet vállaimra veszem,
Ezért magamat is reá feszíttetem.

Szeretném harsogni kétkedők fülébe,
Szeretném égetni reszketők lelkébe,
Lángbetűkkel írni véres magyar égre:

Ez a hit a fegyver, hatalom és élet,
Ezzel porba zúzod minden ellenséged,
Ezzel megválthatod minden szenvedésed.

E jelszót, ha írod lobogód selymére,
Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe,
Halottak országát feltámasztod véle.

Harcos, ki ezt hiszed, csatádat megnyerted,
Munkás, ki ennek élsz, boldog jövőd veted,
Asszony, ki tanítod, áldott lesz a neved.

Férfi, ki ennek élsz, dicsőséget vettél,
Polgár, ki ezzel kélsz, új hazát szereztél,
Magyar, e szent hittel mindent visszanyertél.

Mert a hit az erő, mert aki hisz, győzött,
Mert az minden halál és kárhozat fölött
Az élet Urával szövetséget kötött.

Annak nincs többé rém, mitől megijedjen,
Annak vas a szíve minden vésszel szemben,
Minden pokol ellen, mert véle az Isten!

Annak lába nyomán zöldül a temető,
Virágdíszbe borul az eltiport mező,
Édes madárdaltól hangos lesz az erdő.

Napsugártól fényes lesz a házatája,
Mézes a kenyere, boldogság tanyája,
Minden nemzetségén az Isten áldása.

Magyar! te most árva, elhagyott, veszendő,
Minden nemzetek közt lenn a földön fekvő,
Magyar legyen hited s tied a jövendő.

Magyar, legyen hited és lészen országod,
Minden nemzetek közt az első, az áldott,
Isten amit néked címeredbe vágott.

Szíved is dobogja, szavad is hirdesse,
Ajkad ezt rebegje, reggel, délben, este,
Véreddé hogy váljon az ige, az eszme:

Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!

Azok a táborlakók, akik egy három hónapos időszakon keresztül folyamatosan ebben a szellemiségben viselkednek, feltételesen kibocsátásra kerülnek a táborból. Ezután három lehetőségük van:

- kiegyezve a tradicionális fejlődési pályában hívőkkel, maguk is elkezdenek valós értékek létrehozásán dolgozni

- elhagyják az országot

- visszatérnek a táborba

Ez egy civilizált megoldás arra, hogy mindenki motiválva legyen az _endlösung_ elfogadására.

2016.12.07. 18:19:41

@neoteny:
az egyház alapja a közösségi lét. az individualisták is közösségben próbálják a hitelveiket érvényesíteni. a hittételeiket ütköztetni. tehát nem az egyén, hanem a humán populációk (szaporodási közösségek) etnikai összetétele a döntő. ez a hipotézis (nyilván valaki már feltételezte) azt mondja, hogy minden vallási irányzatnak van egy "képlete". tartozik hozzá egy feltételezett eredetsorrend. a nemzeti kereszténységben ez RIEJ. a zsidó vallásnak JEIR. ahol az R az indoeurópai, az I a protoeurópai, E a "fekete" és J sémita eredet.

a többség az R kelet-közép európai és őseurázsiai, az I délszláv, az E balkáni (bolgár, cigány) és a J keresztény ágát preferálják. egy kisebbség pedig a J a zsidó, az E afrikai (ez volt számomra nagyon erősen kétséges egészen a migrációig), az I északi-germán és a R nyugat-indoeurópai ágát részesítik előnyben. az aksenázi zsidóság lényegében a kelet-európai létrejött kontrakultúra. ami a népekkel, nemzetekkel szemben jött létre. és lényegében csak szekuláris jelleggel fenntartani. a fővárosi zsidóságot kell az államiságtól elválasztani. mert különben szétverik az országot. nem azért, mert gonoszak. hanem mert a közösség biológiai értelemben a többségi magyarokhoz képest ellentétesen van összerakva. ez a csoportosulás tudatosan, vagy félig tudatosan így szerveződik. persze lehet, hogy ez egy orbitális hülyeség. ezt nehéz igazolni, de a történelmi tények ismeretében nehéz cáfolni.

2016.12.07. 18:22:26

@unionista᠋:
" a vallás dolgait kell rendezni ahhoz, hogy utána fejlődni lehessen. . . be lehet fejezni a sok fölösleges és lényegében értelmetlen vitát".
a teológia mérhetetlen fejlődési pályára állítja az országot az itt maradtakkal.

Khonsu 2016.12.07. 18:56:26

@pitcairn2:

Az oktatási rendszer nem feltétlenül rossz egy autoriter vezetés alatt sem, de nekünk még abból is a silányabb jutott.

Khonsu 2016.12.07. 19:05:40

@abdul hackeem:

Apuka, anyuka magánéletét nem szabályozhatják (még szerencse), az oktatási rendszer az egyetlen pont, ahol be lehet avatkozni. Ha az is rossz, akkor tényleg megette a fene.

"Oszt mire megy a végzett egyetemista vele Magyarországon, ha a haverokból lesznek az okos vezetők?"

Mit tudunk tenni ellene? Rohad az egész ország. A legjobb amit egy végzett egyetemista tehet, hogy úgy elhúz innen, hogy vissza se néz.

Khonsu 2016.12.07. 19:19:36

@unionista᠋:

Idegennyelvről vagy hobbiról szó nem volt. Arról a többnyire nem hasznosuló információmennyiségről volt szó, amit úgy töltenek a diákok fejébe, hogy közben az eszüket nem tanulják meg használni.

Jobban kéne differenciálni az oktatási rendszert, lehetőséget biztosítva a tehetség és érdeklődés szerinti szakosodásra, már alacsonyabb kortól. Így csökkenthető lenne a tananyag mennyisége és több idő jutna funkcionális tudás átadására.

2016.12.07. 19:32:58

@neoteny:
a recski kényszermunkatábort nem palócok szervezték heves megyében. hanem rákosi (szül. rosenfeld) elvtárs. és ott éppen hogy nem a nemzeti keresztény imádságot kellett mormolni. hanem azzal szemben szerveződött az ávh és az ávo. péter (szül. eisenberger) gábor irányításával. farkas (szül. lővy) mihály és a fia vladimir irányításával. és még lehetne sorolni. gerő (szül. singer) ernő és társai. nem palócok voltak.
idegenvezetes.hu/wp-content/uploads/2013/12/4-Holloko-Foto-Dr.-Korom-Janos-Flickr.com_.jpg
hanem egy csoportosulás azt mondta hogy ezt le kellene rombolni. és ma is ezt mondja egy csoport. nagyrészt ugyanazok a családok.

a kiegyezés pártján állok. azt gondolom, hogy akik a holokauszt elszenvedői voltak azokat a mainstream médiában ne bíráljuk. soros elleni tévés közhadjáratnak se vagyok híve. mert azt csak a gyűlöletet kelti. jelzem a lejáratókampányt flinenstein szervezi. mert neki megér annyit. de a mainstream médiában el lehetne elmondani, hogy a 20. században a zsidókkal szemben is követtek el bűnöket, de a magyarországi zsidóság is elkövetett számtalan bűntettet. és ha arányaiban nézzük, akkor lényegesen nem kevesebbet, de nem is többet. ehhez képest az ment és azt megy jobbról, hogy szorítsuk ki a közéletből a volt kommunistákat. a zsidó baloldalról van szó. mert a jobboldalon is vannak népi kommunisták. és megszerveződött a zsidó jobboldal. a balliberálisok tömegbázisa 1 millió kisnyugdíjas. a nyugdíjasoknak nagyjából egyharmada baloldali (ők inkább nők és nagyrészt klasszikus szocdemek), harmadát nem érdekli a politika, és egyharmaduk jobboldali (általában azok, akiknek a gyereke, unokája a kormányhivatalban dolgozik). a fidesz egy familiáris párt. a jobbik nemzeti radikális. és ha a náci retorikát félretéve a zsidók polgári radikalizmusát integrálják, akkor akár választást is nyerhettek volna. úgy, hogy vona mellett schiffer a jobbik társelnöke. ez se jött létre. ez is inkább elvi lehetőség maradt. ha a 18-as választásokon valamilyen módon a balliberálisok győznének, akkor is következik trianon 100. ha ezekben az években magyarország a polgárháborút elkerüli, akkor már jó lesz. majd kiderül, hogy mi történik. fidesz kétharmad, fidesz egyszerű többség, politikai patthelyzetet. bármelyik lehet. a balliberálisok választási győzelme az elkövetkező években, évtizedekben nehezen képzelhető el. nézd meg hogyan hergelik bele a népet. zúgjon a ria ria hungária.
www.youtube.com/watch?v=Q78Ktcxa0KE#start=2:45;end=4:11;cycles=-1;autoreplay=false
aztán lehet mondani, hogy ez csak a csőcselék. a francokat. ennek a tábornak legalább a harmada diplomás. lehet mondani, hogy ez egy rétegkultúra. lehet, de orbán erre alapozva nyert választást. aztán az egy másik kérdés, hogy ezek a szurkolók orbánt se szeretik. csak még mindig inkább rájuk szavaznak, mint az őket lefasisztázó baloldalra. a zsidókat a közéletben lezsidózzák. és a válasz az, hogy a népet lefasisztázzák. így aligha lehet egymás mellett élés. zsidó hitközségek lehetnek tóraolvasó izraelitákkal. és valamilyen underground drogos-buli-buzi negyed. de ez nyilván nem határozhatja meg se a magyar közéletet, se a szabad magyar sajtót. és itt megint hangsúlyossá válik a magyar. félreértés ne essék nem a származással van a probléma. mindenki oda születik ahová. ezen nem változtathat senki. hanem a gyakorolt vallással. akik egy kicsit sem képes patriótává, lokálpatriótóvá válni azok ne akarjanak már maguknak közhatalmat. képtelenek arra, hogy a magyar választókat képviseljék. de lehetnek hitközségeik elválasztva a magyar államiságtól. helyi önkormányzatokban együtt lehet működni, vagy nem lehet együttműködni. ennek a népnek ez a keresztje. van egy nyíltan ellenséges népcsoport, akiket a keleties nacionalizmus leverésére használ a nyugat. és ebből lehet akár egy második hidegháború. ez esetben a kecskeméti mercedes helyén lada gyár lesz. nem vagyok abban biztos, hogy az átlag kecskemétinek sokkal rosszabb lenne. nyilván nem ez az "a" terv. de ennek a játszmának az egyik lehetséges kimenetele az, hogy a nyugat szembefordul a magyar választási eredménnyel. és ez esetben a modernizáció orosz technológián alapulna. a rába gyártaná a mtz alapú traktort. egy szövetséges maradhat. és ezek vagy a németek, vagy az oroszok

2016.12.07. 19:37:22

@neoteny:
a recski kényszermunkatábort nem palócok szervezték heves megyében. hanem rákosi (szül. rosenfeld) elvtárs. és ott éppen hogy nem a nemzeti keresztény imádságot kellett mormolni. hanem azzal szemben szerveződött az ávh és az ávo. péter (szül. eisenberger) gábor irányításával. farkas (szül. lővy) mihály és a fia vladimir irányításával. és még lehetne sorolni. gerő (szül. singer) ernő és társai. nem palócok voltak.
idegenvezetes.hu/wp-content/uploads/2013/12/4-Holloko-Foto-Dr.-Korom-Janos-Flickr.com_.jpg
hanem egy csoportosulás azt mondta hogy ezt le kellene rombolni. és ma is ezt mondja egy csoport. nagyrészt ugyanazok a családok.

a kiegyezés pártján állok. azt gondolom, hogy akik a holokauszt elszenvedői voltak azokat a mainstream médiában ne bíráljuk. soros elleni tévés közhadjáratnak se vagyok híve. mert azt csak a gyűlöletet kelti. jelzem a lejáratókampányt flinenstein szervezi. mert neki megér annyit. de a mainstream médiában el lehetne elmondani, hogy a 20. században a zsidókkal szemben is követtek el bűnöket, de a magyarországi zsidóság is elkövetett számtalan bűntettet. és ha arányaiban nézzük, akkor lényegesen nem kevesebbet, de nem is többet. és nem lehet kollektív bűnösséget ráhúzni se a magyarokra, se a zsidókra.

ehhez képest az ment és az megy jobbról, hogy szorítsuk ki a közéletből a volt kommunistákat. de valójában a zsidó baloldalról van szó. mert a jobboldalon is vannak népi kommunisták, akik ugye nem számítanak. és megszerveződött a zsidó jobboldal. a balliberálisok tömegbázisa 1 millió kisnyugdíjas. a nyugdíjasoknak nagyjából egyharmada baloldali (ők inkább nők és nagyrészt klasszikus szocdemek), harmadát nem érdekli a politika, és egyharmaduk jobboldali (általában azok, akiknek a gyereke, unokája a kormányhivatalban dolgozik). a fidesz egy familiáris párt. a jobbik nemzeti radikális. és ha a náci retorikát félretéve a zsidók polgári radikalizmusát integrálják, akkor szerintem akár választást is nyerhettek volna. úgy, hogy vona mellett schiffer a jobbik társelnöke. ez se jött létre. ez is inkább csak elvi lehetőség maradt. ez egy vallásvita. van egy ortodox liberális szekta. és hozzájuk kötődő konzervatívok. és a köznép velük szemben áll. és alapvető hitbéli meggyőződések ütköznek.

pitcairn2 2016.12.07. 19:37:36

@Khonsu:

azért ez így erős túlzás, aki valóban piacképes tudással rendelkezik itt is egész jól megél

szóval a valódi probléma inkább az lenne, hogy relatíve kevés ember rendelkezik piacképes tudással

pitcairn2 2016.12.07. 19:38:49

@Khonsu:

ha valódi piacképes tudást akarsz akkor szerezd meg magad

ennyi:)

nem érdemes az oktatáspolitikáról fantáziálni

pitcairn2 2016.12.07. 19:42:01

@Khonsu:

Hong-Kongban, Szingapúrban és különösen Makaón igen jelentős szerepet játszik a magánoktatás

pitcairn2 2016.12.07. 19:45:11

@Khonsu:

ihol lenne az egyik dobogós:

"Most of the schools in Macau are PRIVATE or subsidized schools. There are only a few government or state schools, in which Portuguese is used as a medium of instruction or taken as a compulsory subject in Macau"

en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Macau

ez még kb. António de Oliveira Salazar öröksége lenne

a portugál kísérletét sajnos kisiklatták...

Portugal’s Plight
The Role of Social Democracy
www.independent.org/pdf/tir/tir_16_03_1_bragues.pdf

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.07. 20:00:11

@unionista᠋:

"a recski kényszermunkatábort nem palócok szervezték heves megyében. hanem rákosi (szül. rosenfeld) elvtárs. és ott éppen hogy nem a nemzeti keresztény imádságot kellett mormolni."

De majd a Recsk 2.0-át a nemzeti keresztény államegyház fogja szervezni, és abban nemzeti keresztény imádság fog szólni. Azok a táborlakók, akik egy három hónapos időszakon keresztül folyamatosan ebben a szellemiségben viselkednek, feltételesen kibocsátásra kerülnek a táborból. Ezután három lehetőségük van:

- kiegyezve a tradicionális fejlődési pályában hívőkkel, maguk is elkezdenek valós értékek létrehozásán dolgozni

- elhagyják az országot

- visszatérnek a táborba

Ez egy civilizált megoldás arra, hogy mindenki motiválva legyen az _endlösung_ elfogadására.

2016.12.07. 21:39:16

@pitcairn2:
egyébként jogos !
más kérdés, h meglehetősen bekorlátozza a sokat ajnározott honi világ/piacképes tudást, mint - egyebek hiányában, legfőbb erőforrást, de aki piacon akar érvényesülni, az ott is szerezze meg a tudását.
ez itten nem piac kérem.

2016.12.07. 22:27:59

@neoteny:
aki ettől fél az meneküljön.

Jakab.gipsz 2016.12.07. 22:29:20

Olyan jó látni és olvasni azt, hogy szenvedtek. Mind hiába a nagy igyekezet nem jutok egyről a kettőre. Hi-hi-hi (ez egy gonoszkodó gúnykacaj).

Igen, nehéz eset a homo sapiens és az Ő rengeteg esze + a tudományos felkészültsége, ez pedig egy három komponenses rendszer, következtetés képen.
Az egy állítás és az egy tagadás, alkalmatlan eszköz egy három össze tevőből álló rendszer kezelésére.

Hi-hi-hi kínlódjatok még egy kicsit olyan jó nézni.

Pontosabban nagyon rossz és siralmas, talán mert többet érdemelnétek.

2016.12.07. 22:46:18

@Jakab.gipsz:
a három hatalmi szereplő az állam, az egyház és a piac. a kérdés az, hogy egyház hová kötődjön. a neolib/neokon tábor szabadpiac hívő. ez a csoportosulás azt mondja, hogy az a jó ha a szabad piac kiszorítja az államot és az egyházat. a másik tábor azt mondja, hogy hozzunk létre egy államegyházat és szorítsuk kijjebb a piacot. de ez egy irracionális hitvita valójában.

Khonsu 2016.12.07. 23:40:26

@pitcairn2:

A közoktatásról volt szó, de amúgy igaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.07. 23:59:13

@unionista᠋:

"aki ettől fél az meneküljön."

Ezt éri el a második opció:

- kiegyezve a tradicionális fejlődési pályában hívőkkel, maguk is elkezdenek valós értékek létrehozásán dolgozni

- elhagyják az országot

- visszatérnek a táborba

Az érdekes kérdés az, hogy mit teszel a szívósakkal: akik sem nem hajlandóak "önként" emigrálni, sem nem hajlandóak részt venni a "kiegyezésben", sem nem fogják be a pofájukat, így meghiúsítják azt, hogy "be lehet fejezni a sok fölösleges és lényegében értelmetlen vitát".

Jakab.gipsz 2016.12.08. 00:01:49

@HaFr: Kösz, az lehet de változtat-e a lényegen?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.08. 00:06:45

@unionista᠋:

"a három hatalmi szereplő az állam, az egyház és a piac."

A piac hogyan hatalmi szereplő? A szabadpiacon minden tranzakció a felek önkéntes beleegyezésén alapszik: ez a hatalom hiányát jelenti.

Vagy arra gondolsz, mint amit valaki egyszer eleregetett a devizahitelek kapcsán: lakást venni _kell_? Az lehet, hogy egyesek kényszerítésként élik meg azt, hogy ők ingatlant (vagy bármilyen más javat) szerezzenek hitelre, de ez nem mások általi kényszerítés: ez az ő személyes pszichológiai állapotukból származik, amely kényszerítés-érzet ellen csak ők tehetnek.

Jakab.gipsz 2016.12.08. 00:32:15

@unionista᠋: Egy három össze tevőből álló rendszernek, helyesebben, egy három összetevőből álló rendszerek, az ég egy adta világon semmi köze sincs az általatok determinált fogalmakhoz.
Mint például azokhoz amit felsoroltatok idézlek, " állam, egyház, piac" vagy "szabadpiac, állam, egyház", tehát helyes a diagnózisod.
A probléma máshol van, (hi-hi-hi) ugyanis ez a Riemann sejtés, tehát "csak egy matematikai probléma" és pedig a millenniumiak legfontosabbika, semmi köze sincs a politikához, a teológiához és a filozófiához sem.
Hanem egy rendszer sajátosságát írja le, persze a matematikusok is szeretik a bonyolult megfogalmazásokat.
Viszont van egy egyszerűbben érthető alakja is.
Amelyről azt már minden bizonnyal tudhatjuk, noha nem tudjuk determinálni, de definiálni igen, azt hogy pl. három tömeg középpont esetében, három csillag, egymás körül nyolcas alakban nem keringhet, a rendszer szükségszerűen kaotikus lesz.
Így már kicsit könnyebb, és tök mindegy, hogy van-e benne zsidó komponens vagy nincs benne, a zsidó itt csak egy fogózkodó, a mászófalon egy bütyök.
Nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani neki. Viszont helyzetünk még sem reménytelen, kitudunk találni helyette egy másik rendszert, de annak bizonyítása, (hogy nem fantazmagória), hosszadalmas levezetést igényel + senki sem mondta, hogy sürgős a dolog.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.08. 01:30:01

@Jakab.gipsz:

Na most beleharaptál a szarba, Jakab: unionista egy poliészter[1], aki levezeti neked elemi matekkal, hogy a biosz dominálja a te filoszodat. A Riemann-sejtés, ami a prímszámok eloszlásáról mond valamit, hiába definiálja a háromtest-probléma kaotikus voltát, a zsidó-fizika dogmatikus ostobasága, a relativitás-elmélet használatával sem lehet cáfolni az egyenesági leszármazási sorrendből adódó REIJ és JIER szemipalindromikus/anagrammatikus lényeget.

[1] vagy polihisztor: ezt még vizsgálja egy, az ENSz által felállított angol-orosz kutatótudós-csapat

tamas11 2016.12.08. 07:51:36

@tamas11:
elnézést az elütésekért, de az utolsó sorban értelemzavaró az elírás: természetesen nem közmédiáról, hanem ÚJMÉDIÁRÓL akartam írn
i@unionista᠋:

2016.12.08. 08:25:41

@neoteny:
a piac nemcsak kereskedelem. az árutermelés és árucsere. a termelésben kényszerek is hatnak. ez eredendően fizika. vannak szabaderők és kényszererők. a kényszererő egy olyan erőhatás, ami a tömeget előre meghatározott pályára kényszeríti. és ez jelen van a gazdaságban. ezen alapul a termelés. értem, hogy az a filoszemita kultúrának hagyományosan nem része. mert valós értéket se a zsidók nem termelnek, se a zsidókeresztény papok. mert úgy képzelik, hogy egy mesterrassz. és vannak a szolganépek. hitler is pontosan ezt képzelte. a filoszemita világkép is fasisztoid, általában véve mindenféle törzsi tudat. ezeket valamilyen módon össze kellene csiszolni. és ez az ami magyarországon nem megy, mert van egy ellenkultúra. aminek célja destabilizálja a gazdaságot, demoralizálja a társadalmat. de ilyenkor szükségképpen megjelenik az erős vezető igénye. ebből jobb esetekben autokratikus rezsimek lesznek, amiket később konszolidálnak. rosszabb esetben lehet polgárháború és katonai megszállás.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.08. 08:37:19

@unionista᠋:

"a piac nemcsak kereskedelem. az árutermelés és árucsere."

Ez triviális: ahhoz, hogy valamit el lehessen cserélni, először elő kell állítani.

"a termelésben kényszerek is hatnak. ez eredendően fizika. vannak szabaderők és kényszererők. a kényszererő egy olyan erőhatás, ami a tömeget előre meghatározott pályára kényszeríti. és ez jelen van a gazdaságban. ezen alapul a termelés."

Ez egy -- tőled megszokott -- nagy rakás bullshit.

2016.12.08. 09:02:34

@Jakab.gipsz:
ez a három tömegpont a politikában az állam, az egyház és a piac. és ha ebből kettő nem tapad össze, akkor káosz uralkodik el. előbb vagy utóbb.

Laptop7712 2016.12.08. 09:11:16

@unionista᠋:
Érdemes lenne elemezni azt, hogy az egyes beazonosítható államhoz valamilyen szinten kapcsolódó- hatalmi struktúrák hogyan működtek az elmúlt 26 évben, és milyen hatékonyságot értek el.

Mondok egy példát, ami szem előtt van. Úszás. Katinka jött, és az asztalra csapott, és sikerült neki elérni azt, hogy 26 év után egy nagyon komolyan átmentett rendszer megváltozzon. Igaz, van a kezében egy –két ütőkártya, mert eléggé szarul nézett volna ki, ha nem indul 2017-ben a hazai vizes játékokon.

Ilyen kvázi, vagy tényleges bebetonozott vélt, vagy valós hatalmi rendszerekkel tele van az ország, minden egyes iparág, ahol állami szabályzás jelen van. – Költői kérdés: Hol nincs jelen? – Nagyon komoly probléma az, hogy – és ezt kezdik nagyon sokan érzékelni- hogy ezek a kvázi struktúrák kontra produktívak.

Nagyon sokan mondták azt, hogy olyan rendszer alakult ki, hogy egyszerűen nem lehet mozogni, és teljesen felesleges bármilyen értékteremtő munkát előadni.

Ha már létezik egy ilyen struktúra, mondjuk 26 éve, változatlan tartalommal, és nincs politikai akarat rendet vágni a rendszerekben, akkor az minimálisan elvárható lenne, hogy ne legyen működésük kontra produktív.

Az ilyen struktúrák komplexen blokkolhatják az innovációt, vagy egy-egy terület fejlesztését.
Olyan szinten komoly a probléma, hogy vidéken – főleg falun – képtelenség beindítani egy vállalkozást, és sikerre vinni. Ezen meg nem segít az EU-s pályázati rendszer sem.

A fiatalok húznak külföldre, mivel nincs semmi hely, tér az egyéni értékteremtésre, és nincs is értelme.

Pálinkás meg hiába tolja a nagy dumát, hogy startup nagyhatalom leszünk, és ez mennyire jó, de ez sehol nem látszik a magyar valóságban. Szánalmas.

DrGehaeuse 2016.12.08. 09:11:27

HaFr:

Írod: "A magamfajta nem tudja megállni felhőtlen -- mert az országról való képét erősítő -- kacagás nélkül, amikor a magyar "konzervatívok" bolsevik érvekkel építik a nacionalista demagógia korrupt rendszerét -- ez olyan szép így együtt."

Szerintem nem "szép" igy együtt se. Viszont én még rátennék egy lapáttal ugyanis ezek a magyar "konzervatívok" még álkonzervatívnak is silányak, másrészt valójában későkádári álelitünk másodvirágzásának tekinthetők.

Hogy mégis miért vannak hatalmon? Mert valójában midig is ők voltak hatalmon (sz.v.sz. kb. 1963 óta, a kierőszakolt nagy megalkuvás óta, de teljesen leplezetlen módon 1980-as évek elejétől). A "nép" meg azóta is folyamatosan kidolgozza a belét, hogy legalább a nyugati alsó-közép életszínvonal látszatát megteremthesse magának másod-harmadállásokkal meg "ügyeskedés" ill. "okosba" megjátszott trükközés révén. Emiatt annyira fáradt, ezért (is) apolitikus és tűri ezt az alávaló uralmat magafelett.

2016.12.08. 09:39:18

@neoteny:
a termelés piaci folyamata nem teljesen önkéntes. a piac termelői oldala nem szolgaság, de majdnem. a piac fogyasztói oldala nem anarchia, de majdnem.

2016.12.08. 09:44:13

@DrGehaeuse:
nagy like
hogy leb*sztak annak idején(még Antall papa alatt), amikor azt találtam mondani, hogy a kádári konszolidáció igazi nyertesei (társadalmi értelemben) jutottak hatalomra. ez a polgári körökkel kiszélesedett, megerősödött(noha ezek valójában azt demonstrálták, h ők nem valami konszolidáció termékek, ők az egyedüli és eredendően érvényesek és közük nincs konszolidációhoz, konszolidáló/k/hoz). ja és értelmi szerzőik és máig ideológusaik csak némileg Orbán és sokkal inkább az akkor még magyar utas Csurka papa.

abdul hackeem 2016.12.08. 09:50:51

@Laptop7712: +1 Nagyon
"Ha már létezik egy ilyen struktúra, mondjuk 26 éve" Nem 60? Látható a hatalommentés, csak a lényegi szinten nem akarjuk meglátni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.08. 10:28:37

@unionista᠋:

"a termelés piaci folyamata nem teljesen önkéntes. a piac termelői oldala nem szolgaság, de majdnem. a piac fogyasztói oldala nem anarchia, de majdnem."

További bullshit.

2016.12.08. 11:45:49

@Laptop7712:
mindenki szidja orbánt, hogy centrális erőtért akar. nekem úgy tűnik, hogy szinte mindenki azt akar. hosszú katinkáék átvennék a magyar úszósport irányítását. egyébként sok tekintetben joggal. messze ők a legeredményesebbek. a régi rendszer ugye az volt, hogy volt széchi az "úszópápa" és kiss lászló a női kapitány. és az uszoda lényegében egy kemény és zárt világ volt. visszaélésekkel. a média a népsport volt. esetleg a magyar rádió vagy a televízió tudósítói készítettek egy "termelési riportot". és a közvetítettek a világversenyekről. és ez a rendszer jó volt szinte mindenkinek. az államnak, a sportvezetőknek, mert a versenyzők általában hozták az eredményeket. a sportolók viszonylag jól éltek. ha az egyik gyorsan hajtott, akkor megállította a rendőr, de tovább engedte. utazhattak, stb. jó volt az edzőknek, mert maguk között leoszthatták, hogy ki mit csináljon. jó volt a szurkolóknak. mert úgy érezhették, hogy egy sikeres ország vagyunk. de a dolog úgy működött, hogy ki voltak osztva a vállalatoknak, hogy kinek mit kell támogatnia. hivatalosan abban a gyárban voltak foglalkoztatva. úgy hívták ezt, hogy "sportmunkatárs". egy probléma van. a nyugat nem így működik. illetve dehogy nem. az is ilyen. shane is így csinálja. katinka úszik. és ennyi a dolga. a többit ő és a stábja majd menedzseli. de a menedzsment valójában diktatúra. csak versenyeznie kell a többivel. és a versenyzők eldönthetik, hogy melyiket választják. megoldás lehet egy közönséges duopólium.

mondjuk úszósportban lenne az mtk. oda lépjen be shane. vigyék a "zsidó" iskolát. mert ez végül is az. pénzdíjas úszóversenyek, "ironlady" táplálékkiegészítők a biotech usa partnereként. miért ne lehetne ez a magyar úszóiskola része. része. mert mellette működjön utánpótlás nevelésben a margitszigeti ksi. ami a "nemzeti keresztény" úszósport fellegvára. és aki gyorsabban úszik az nyer. és vállaljuk, hogy együtt úszunk a váltóban. aztán lehet mondani, hogy nehogy már. a "zsidókkal". vagy azt. nehogy már a "nemzeti keresztényekkel". de. nincs mese. ha ezt egyik fél sem vállalja, akkor nincs békés egymás mellett élés. de mellette lehet dunai (győri, dunaújvárosi), tiszai (szegedi, tiszaújvárosi) vagy balaton (felvidéki) úszóiskola. vagy egri. de előzetesen le kellene osztani a lapokat. félállami keretek között létrehozni 10-12 klubot. minden olimpiai sportágban nagyjából 1 millió lakosra jut egy profi klub. ezt vidéken lehet például úgy, hogy nagyjából két megyét állítanak párba. és ezek a testvérvárosok leosztják a lapokat. de nem úgy, mint káin és ábel. hanem úgy, mint hunor és magor. engedjünk át egy káinost a "zsidóknak". és egy ábelest szervezzenek meg a határon kívül is. de ezt valamilyen nemzeti csúcson meg kell beszélni.

ha egy sportág maszkulin, akkor ftc-ute párharc van. ilyen a foci. ilyen a jégkorong. de mondjuk ez műkorcsolyában elég hülyén hangzik. ott lehet mtk és ksi. mert maga a sportág feminin. ftc női kézilabdában működik. mert a kézilabda sport férfias. mtk kosárlabda szakosztálya erős, mert az európai kosárlabda nőies. a röplabda nőies. az úszás is feminin, vagy a vívás. mert nem egymást kaszabolják le. ezekben működik a mtk és ksi. de egy ksi-s vívó is építhet "zsidó" mintára saját márkás termékeket. és majd az nyer, akinél a lámpát előbb kigyújtja. tehát a sportágakat valamilyen egyszerű elv szerint osszuk fel. és a belső kerületekben így lehet béke. a férfias sportágakban ftc-ute. a nőiesben mtk-ksi verseny. a külső kerületekhez köthetők ágazati jelleggel működő klubok: textiles, vegyész, elektromos, vasas, építők, bányász, honvéd (<-- biztonsági cégek), postás (<--távközlési cégek). és ebből a tucat csapatból az mtk a "zsidó". feltéve, hogy vállalják a hazafiasságot. de miért ne szurkolnának a magyarok egy zsidó vívónak. ha az a magyar nemzetért adja a találatokat. debrecenben a sportiskolát úgy, hogy a "reformált maccabi". a protestánsok úgy lázadtak fel, mint a maccabeusok. és ez úgy lesz nemzeti keresztény, hogy "reformált". tehát ez nem a maccabi telaviv, hanem a dsi. a zsidó kultúrát még éppen debrecenhez lehet kapcsolni. de abban meg kellene egyezni, hogy összességében egy nemzeti keresztény államiságot építünk a kárpát-medencében. akik ezt semmilyen módon nem fogadják el azoknak távozniuk kell. tehát lehet, hogy még félmillió embernek ki kellene vándorolnia. mert a balliberálisok nem azt mondják, hogy milyen szuper lenne a postás szabadidő sport egyesület. sponsored by prezi. kódolás közben néha pingpongoznak. ezzel a hagyományos postásokat is támogatják. persze a programozók is használhatják a postás üdülőket. a modernitás és a tradíció összekapcsolódnak.

a prezi most azt mondja, hogy ők a prájdot támogatják. oké, de ez úgy nem lesz jó. magyarországon legalábbis. amszterdamban "szupi", de pesten nem. és erre mondhatják, hogy ez esetben inkább mennek kaliforniába. rendben. a demokrácia minimuma sajnos az, hogy a többséget kell szerezni. persze nem feltétlen van igazam.

DrGehaeuse 2016.12.08. 11:46:31

@Bánegressy: Na ja!
És még hozzá lehet tenni, hogy (főleg vidéken) a horn-bajnai éra szoci korifeusai szépen beszervül(tek)nek a NER-be 2014 óta gyorsuló tempóban és egyre kiteljesedő mértékben. A maffiahálózatok egyetértését maga a DON (olajoslábú sanyibácsi) garantálja mint belügyér.

DrGehaeuse 2016.12.08. 12:51:04

Még valami:

Hát persze hogy bolsevik érvekkel építik a NER-t. Hiszen a bolsevik logika minden szereplőt teljesen átitatott a magyar politikai osztályban. Még a legújabb és legfiatalabb pártok is bolsevik logika és módszerek szerint dolgoznak. Persze ma már ez a rögzült tudattalanjukból következik.

2016.12.08. 13:09:40

@neoteny:
azt állítod, hogy a piaci működés alapja az önkéntesség. a fogyasztói piacon ez többé-kevésbé igaz, de a termelői piac nem ezen alapul. próbálj meg önkéntesekkel autót gyártani. ha tesztelni akarod az autókat, akkor arra jelentkeznek önkéntesek. de gyártásra aligha. a termelést fizikai értelemben is kényszererők működtetik. nem szabaderők: az ahogy esik úgy puffan.

2016.12.08. 13:26:46

@DrGehaeuse:
nem szép ilyet gondolni sem xD, de nem hagynak egy cm² területet még a szervezett bűnözésnek sem.
amelyik része nagy haszonnal jár azt lenyúlják, a többivel elbánik a "jogállam"
nehogy a terrorizmust is fölfedezzék(vagy már késő? Pharaon a szaudi+Ramses felcsuti?), mint nagy "nemzeti hasznot" termelő bevételi forrást

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.08. 13:30:23

@unionista᠋:

"a régi rendszer ugye az volt, hogy volt széchi az "úszópápa" és kiss lászló a női kapitány. és az uszoda lényegében egy kemény és zárt világ volt. visszaélésekkel. a média a népsport volt. esetleg a magyar rádió vagy a televízió tudósítói készítettek egy "termelési riportot". és a közvetítettek a világversenyekről. és ez a rendszer jó volt szinte mindenkinek. az államnak, a sportvezetőknek, mert a versenyzők általában hozták az eredményeket. a sportolók viszonylag jól éltek. ha az egyik gyorsan hajtott, akkor megállította a rendőr, de tovább engedte. utazhattak, stb. jó volt az edzőknek, mert maguk között leoszthatták, hogy ki mit csináljon. jó volt a szurkolóknak. mert úgy érezhették, hogy egy sikeres ország vagyunk. de a dolog úgy működött, hogy ki voltak osztva a vállalatoknak, hogy kinek mit kell támogatnia. hivatalosan abban a gyárban voltak foglalkoztatva. úgy hívták ezt, hogy "sportmunkatárs"."

Szilvási Lajos ezt képes volt előadni a második korszakában írott regényeiben úgy, hogy azok tocsogtak az ál-reformkommunista romantikával.

A te változatod olyan, mint egy igencsak szerény tehetségű, de lojális unokaöcs által írott, akit betolt a megyei jogú város párttitkárságának agitprop osztályára a nagybátyja, aki a városi párttitkár vadásztársa és ivócimborája volt.

(A gyártósoron dolgozó melós önkéntesen írja alá a munkaszerződést.)

2016.12.08. 13:52:31

@Bánegressy:
szerintem a sikeres politikának konkrét cselekvési programokat kell adni. tehát meg kell mondani, hogy ezt és ezt tegyétek. persze előzetesen egyeztetni kell. vagy bele kell trafálni. orbán is ezt csinálja egyébként csak ő teljesen ösztönösen lődöz. orbán cselekvési programjában nincs rendszer. a migráns krízisre jó érzékkel lecsapott. és azzal, hogy kerítést építtetett lehet, hogy meg is nyerte a választást. persze nem biztos, mert elég sokat lopnak és nyíltan teszik. ilyenkor azt szokták mondani, hogy na jó-jó. de orbán nem a saját pénzét kockáztatja, hanem az adófizetőkét. és úgy könnyű. ha nyer, akkor egy rakás pénzt bezsebel. ha veszít, akkor legfeljebb leváltják. mi baja lehet. például az, hogy felakasztják. a szabad piacon az "üzletemberek" ugyanazt csinálják, amit orbán. ők se a saját pénzüket kockáztatják, hanem (államilag garantált) hiteleket kockáztatnak, amik vagy megtérülnek, vagy nem térülnek meg. ha nem, akkor még generálnak hitelt. és majd megtérül. mert a népeknek ez az érdeke. ha akkor sem, akkor konszolidálnak. ugyanerre játszik orbán. megszerezni a főhatalmat. tudja, hogy abból nagyon sok visszaélés fakad. de majd konszolidálnak.

nem az a kérdés, hogy a liberális zsidó kultúra megnyeri-e választást. hanem az, hogy lesz-e olyan egyáltalán. vagy felszámolja a magyar zsidó nacionalizmus. a zsidó jobboldal. a kérdés, hogy a piac kormányzati/önkormányzati védelem nélkül képes-e működni. és nekem erős a gyanúm, hogy nem. amit a "liberálisok" szabad piacnak az valójában egy protektorátus, amit az amerikai "demokraták" és a soros alapítvány támogattak. soros nem szabad piaci szereplő. ő az egyesült államok kormányzati támogatását élvező üzletember, aki bőkezűen támogat politikai kampányokat és támad politikai kormányokat. és a liberalizáltnak mondott, de valójában az államokkal összefonódó devizapiacon szerzi a pénzt. az államok lényegében a semmiből generálnak egy rakás hitelt. ezt kvázi szabadon megtehetik. a pénzpiac helyi szereplőivel közösen teszik. és ezek után a globalizális hadurak eldöntik, hogy ezek mennyit érnek. ha magyarország generálna egy rakás állampapírt, akkor azt mondanák, hogy emeljél kamatot, különben bedöntenék a forintot. így döntenek a piacok. rendben. de mondjuk az usa esetén nem számít, hogy a kereskedelmi mérleg tartós hiányt mutat, stb. és az egész rendszer inog. görögországban, olaszországban, németországban a deutsche bank, de egyesek szerint még svájcban is lesznek problémák. a "balliberálisok" nemzetközi támogatása megszűnik azért, mert a "piacok" saját problémáikkal vannak elfoglalva. és egy kölcsönös megnemtámadási szerződésben elfogadhatják orbánt.

2016.12.08. 14:13:23

@neoteny:
szabadon el lehet hagyni magyarországot ahogyan egy vállalatot. a lakóhely megváltoztatható. a kormányok leválthatók. kormányzati többséget hasonlóan lehet szerezni, mint egy igazgatótanácsban. a hatalomnak van egy alapműködése. értem, hogy ebből az állam a legkevésbé szabad. mert ha valaki be akar lépni árkádia fényeinek spirituális egyházába, akkor lépjen be. ezt viszonylag szabadon megteheti. illetve az új egyházjogi törvény alapján már nem annyira. mert a magyar állam tételesen felsorolja, hogy mely egyházakat ismeri el és a többi egyesületként, vallási közösségként működhet. és az első a foci egyház. mert ez a miniszterelnök úr hóbortja. és ehhez a környezetében mindenki igazodik. egy állam van, kevés egyház és ehhez képest sok-sok piaci szereplő. a piac tűnik a legszabadabbnak. miért megy a többség az államhoz. azért, mert a piac a többség számára nem nyújt valódi szabadságot: nem ad biztonságot. vannak az államellenesek. rendben. szakadjanak le az államról. miért nem teszik meg?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.08. 14:27:37

@unionista᠋:

"miért megy a többség az államhoz. azért, mert a piac a többség számára nem nyújt valódi szabadságot: nem ad biztonságot."

Ők feladják a szabadságukat biztonságért cserébe -- de elveszítik a szabadságukat is meg a biztonságukat is.

Jakab.gipsz 2016.12.08. 14:32:33

@neoteny:

És mire jutottak, semmire sem, mert a kutya nem ott van elásva ahol keresgélitek, (hi-hi).

Nyugi én is szenvedtem a problémával, (mint kutya a kútban), jó sokszor 6 x esetem pofára, amikor azt hittem kész, dehogy is volt az kész, kezdhettem elölről az egészet, mire kijött a végeredmény, azaz összeállt a kép.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.08. 14:35:13

@Jakab.gipsz:

"mire kijött a végeredmény, azaz összeállt a kép"

És mire jutottál vele?

2016.12.08. 14:35:21

@unionista᠋:
" miért megy a többség az államhoz. azért, mert a piac a többség számára nem nyújt valódi szabadságot: nem ad biztonságot".
a garantált ingyen pénznél nincs nagyobb szabadság.
ráadásul eu-s vállalkozónak azért is jobban megéri itt is nyitni, mert ami adót odahaza befizet, azt itt visszakapja +bónusz állami támogatás(szintén az ő+mi pénzünkből)

Jakab.gipsz 2016.12.08. 14:36:07

@unionista᠋: Így igaz ahogyan mondod, na ezt a káosz keletkezését, kellett kicselezni és pedig úgy, hogy mindenki jól járjon,(minden tudomány ág, új erőre kapjon).

2016.12.08. 14:48:10

@unionista᠋:
jó, de hát a szabad piac multijai és az államok közösen szűkítették le az utat azáltal, hogy kevesek, együtt az államokkal kontrollálják az egészet és próbálják meg srófolni a profitokat úgy, hogy abból még az állam is fenntartható maradjon.
na de ha ezt az egészet egyedül az állam intézi, mint nálunk, illetve a multik beintegrálódnak az államba, mert az nyújt nekik szabadságot, biztonságot, persze némi szelekció után, amit elintéznek az erőviszonyok és a politika, akkor kifújtak az unortodoxia lehetőségei. marad a háború

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.08. 14:49:42

@unionista᠋:

"szabadon el lehet hagyni magyarországot ahogyan egy vállalatot."

A vidéki fiatalok is szabadon elhagyják lakhelyüket, és a fővárosba költöznek.

Jakab.gipsz 2016.12.08. 15:06:49

@neoteny: Tudod azt megállapítani, hogy hét milliárd ember, (habókos vagy dilis) nem nehéz elég ránézni a bolygónkra, amit ugyan ennyi működtett, ámde azt az egy lehetőséget amitől az összes ember okosabb, bölcsebb és méltóbb lesz a homo sapiens névhez, kicsit nehezebb, úgy vélem (sokszor ellenőrizem), igen sikerült megtalálnom, azt az egy lehetőséget.
Azaz egy új kultúra filozófia releváns voltát minden kétséget kizáróan feltudom mutatni, aminek koherensnek és persze konzisztensnek is kell lennie,( persze csak akkor ha érdekel valakit).
Egy kis rést meg mutatok hát ha kíváncsiak lesztek úgy magyarázom mint ha csak melósok lennétek.
Ahol melóztam az optikai lencse gyárban, külsősként, értett mindenki a lencse készítéshez, de a filozófiájához kevésbé, mert egy mikron pontosságú görbült felület amelyre ultra vékony rétegeket hordunk fel, a selejt vagy a hiba más értelmet kap mint a hétköznapi életbe. Ezért egy rendszer által elkövetett hiba vagy selejt képződést is, lehet más nézőpontból vizsgálni ami eltér a megszokottól. Semmi más dolgom nem volt kerestem egy ismétlődő hibát és felmutattam egy megoldást, az már tök mind egy volt, hogy az mekkora maga a hiba, abban az esetben, ha egy porszem is kősziklának számít. Már pedig az elméleti fizikában is vannak ilyen értethetetlen kősziklák, amit csak az általunk létre hozott, rendszer révén érthetetlen. stb. Mondtam már, hogy nagyon hosszú a levezetés, noha az elmélet egyszerű mint egy faék, ha már ismered az egész levezetést.Ez is megismerés de annak egy inverz folyamata, reflexió ha így jobban tetszik, mint amit tudunk.

2016.12.08. 16:28:23

@neoteny:
ez az, hogy nem a fővárosba, illetve vidéki nagyvárosokba költöznek, hanem azok köré.
www.geoindex.hu/wp-content/uploads/Bevandorlas-telepulesek-20012013.png
és a migráció mellett kérdés a reprodukció. összességében a fejlett térségek népessége növekszik (budapest, győr és kecskemét környéke, valamint sopron) és a leszakadó térségekben elsősorban a cigány népesség. szabolcs-szatmár-bereg megye.
www.geoindex.hu/wp-content/uploads/Magyar-telepulesek-nepesseg-valtozasa-2016-1024x725.png
és van egy erőteljes kivándorlás. ami egyre inkább budapest belső kerületeit sújtja. a körúton belüli "fasiszta" "diktatúra" nem azt jelenti, hogy a dunába lőnek embereket. vagy azt, hogy jön egy újabb recsk. hanem csak azt, hogy a "liberálisok" nem jutnak kományzati, önkormányzati pozíciókhoz. a "civil" szervezeteik kevesebb állami támogatást kapnak. orbán familiárisai kiszorítják az egykori szdsz embereit. folyik egy belharc.

Laptop7712 2016.12.08. 17:23:28

@unionista᠋:
Az elemzésed nagyon frappáns, és szépen leírja azt, hogy mi fog történni a közeljövőben a valóság azon terén, amit annak nevezünk, hogy sport. Amiről én beszélek, az egy kicsit messzebb vezet. Amikor a „rendszerváltás” nevű projekt lefutott a 1990-es évek közepére, a nép azt vette észre, hogy semmi, de semmi esélye nincs. Sikerült egy olyan rendszert már akkor bebetonozni, amiben semmi, de semmi nem változott, de az mégis, hogy mindenki a helyén maradt, közben a megfelelő csatornákon eltűnik minden évben az óta minimum 1000 milliárd forint.

Olvasom a neten, hogy a „módszerváltáskor” a székházban összekészítették a kis bőröndöt az elvtársak, hogy ha menni kell, akkor menni kell. De minden nap bejártak dolgozni. Két hétig nem történt semmi. És szépen elkezdték felemelni a telefont, ott folytatták, ahol abbahagyták.

Ez szimplán bizonyítható ha elővesszük a korszak, és a közelmúlt makrogazdasági elemzéseit. Ez a látens tudás teljesen nyilvánvalóan jelen van a kollektív köztudatban. Ezért szánalmas az, amit a gazdagok előadnak, mivel tudható, hogy hogyan lopta össze a vagyont.
Amit mondasz, hogy legalább még fél milliónak el kell mennie, azzal egyetértek. A baj az, hogy megint az fog elmenni, aki építheti ezt a valóságot, és nem az fog elmenni, akiket te gondolsz. Minek menne el, ha semmilyen formában nem sérül a komplex gazdasági tere?

Ahogy nézem semmilyen szinten nem sérült a gazdasági tér, a vagyon transzfer meg szépen megtörtént, és minden szép, és jó. Közben egy fiatal 20- 30 -40 éves, meg hiába csinál bármit, nem tud egyről a kettőre jutni, mivel a formális, és az informális csatornák komplexen zártak minimum 26 éve.

Ebből nagyon komoly balhé lesz, nem mondom azt, hogy polgárháború, de hogy a mostani nemzedék nem fog megbocsátani a nagypapinak azért, hogy tönkrebaszták a fiatalságát, az biztos.
Nagyon komoly feszültségek vannak a mélyben, ez valamilyen szinten meg fog nyilvánulni. A gazdagokat nem tiszteli senki, a politikusokat sem tiszteli senki.
Ebbe a langyos vízbe gázolt bele egy úszó ikon, Katinka.

Ő lett a mostani fiatalságnak a példaképe.

Itt tartunk, és ez túlmutat az úszáson, és a politikán, egyfajta tisztítótűz. Azt mondják a rendszerelméleti szakemberek, hogy egy élő rendszerben soha nem a központi részben indul el a változás, hanem valahonnan a perifériáról. Egyre több ilyen lesz szerintem. Erre vagy oda tud figyelni a politika, vagy egyszerűen lenyomják. Lásd Trump.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.08. 18:23:09

@Jakab.gipsz:

Értem: porszemekből kősziklákat tudsz növeszteni. Ez egy újfajta szinterezési eljárás?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.08. 18:23:58

@unionista᠋:

"ez az, hogy nem a fővárosba, illetve vidéki nagyvárosokba költöznek, hanem azok köré."

De mindenesetre szülőföldjük kebeléről el.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.12.08. 19:26:15

@Laptop7712: Átlagvárosban a legnagyobb munkaadó az önkormányzat, meg az állam, ahol íróasztalos munkahelyen átlag fölötti pénz dukál. A következő nagyobb csoport a kereskedelemben, vendéglátásban az alig-béren foglalkoztatottak. Maradt a szolgáltatás, termék előállítás. A nagyobb ipari övezetektől távolabbi átlagvárosban - -a Jóisten se érti, hogy maradhatott meg privatizált cégek- - a következő csoport, még kategóriájában is átlagon aluli jövedelemtermelő képességgel, ami ugye azt jelenti, aki tud és mer, lelép. Leginkább külföldre, mert a multi-busz nem jár arrafele. A helyi jó-hírek online meg ingyenes print kiadásban szünet nélkül nyomja a minden napra egy jó hír süketelést. Nagy diadal, amikor valahonnan, valaki, valamiért jön, és telephelyet nyit, mint a régi szép „tanácsi” időben. Innováció, nuku. Területfejlesztés meg annyi, ami kell ahhoz, hogy egy országos projekt ne bukjon el amiatt, hogy mondjuk nincs szálláshely (zarándokoknak). Aztán vannak az akkor is megcsinálom, ha beleszakadok, jó szándékú emberek, kiket hol ez nem szeret, hol meg az nem egyengeti az útjukat. Hát, így valahogy. Átlagvárosban a politikai közélet nagyon élénk, mert ha a „nép” leváltja az egyiket, azonnal megindul a „megtorlás”, ha legközelebb a másik győz, az még érdekesebb. Hogy korszerű, hogy konzervatív, hogy... Hát, az piszkosul messze van Átlagvárostól.

2016.12.08. 20:57:26

@Laptop7712:
az nem gondolom, hogy mennie kell. hanem csak azt: lehet, hogy ez lesz a "megoldás". mert egész egyszerűen nincs jobb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.08. 22:49:47

@unionista᠋:

"az nem gondolom, hogy mennie kell."

"akik ezt semmilyen módon nem fogadják el azoknak távozniuk kell."

2016.12.09. 09:20:18

@neoteny:
a szülőföldjük kebeléről hozott vidékiességet viszik be a fővárosba. illetve újabban már csak környékére, mert azt lényegében visszafoglalták az idegenektől. ezek után elegendő körbevenni.

2016.12.09. 09:22:07

@neoteny:
akik semmilyen módon nem fogadják el a többséget azoknak távozniuk kell[ene]. [így pontosabb]. esetleg fogadják el. és úgy nem kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.09. 09:31:07

@unionista᠋:

Csak te korábban azon rinyáltál, hogy a tehetséges vidéki gyerekeket kiszakítják szülőföldjük kebeléből, és elviszik a fővárosba. Úgy érted, hogy ha "a szülőföldjük kebeléről hozott vidékiességet viszik be a főváros[ környékére]", akkor már nem is gond, hogy elhagyják szülőföldjük kebelét?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.09. 09:32:30

@unionista᠋:

De ha nem fogadják el, akkor mégiscsak úgy gondolod, hogy menniük kell.

2016.12.09. 15:41:34

@neoteny:
nem rinyáltam. hanem azt mondtam, hogy ha egy évszázadon keresztül elviszik az értelmiséget kocsordról, akkor nem kell csodálkozni, hogy ebből lesznek a szalacsik.
www.youtube.com/watch?v=2oKh0-mb770
ő volt az internet első sztárja. nem értették meg, hogy ez a valóság. aztán ezeken a füzesabonyi fiatalokon röhögtek.
www.youtube.com/watch?v=TPhSEsGuXYA
ezeknek az embereknek a szavazataival nyernek választást. erre mondja azt béndek péter, hogy ő nem ezeknek az embereknek a szavazatát várja. nem nagyon szeretné ha ilyen emberek lennének a pkp támogatói között. mert ők nyilvánvalóan nem a polgári konzervatív értékrendet képviselik. rendben van. de ilyen a többség. és a demokrácia minimuma az, hogy többséget negligálni nem lehet. persze mondhatja valaki, hogy ő nem demokrata. csak ez esetben ne beszéljen liberális demokráciáról hanem szabad piaci önkény és tőkepiaci diktatúra előnyeiről papoljon. vagy be kell látnia, hogy basszus, ilyen az átlag választó. oké, ennél azért egy kicsit jobb a helyzet. de nem sokkal. ezen a kisfilmen a párducmintás ruhában levő hölgy a polgármester.
www.youtube.com/watch?v=DQMNI1Wx1yw#start=0:10;end=1:02
a laptop nick elmondja, hogy a fiatalok elhúznak. maradnak a képzetlen cigánygyerekek, akik lovaskocsival indulnak kifosztani a külvárosi irodát. ami egyébként egy civil központ volt benne hangfal és erősítő. csak ilyen már valószínűleg nem jutott hajdúnánásra. onnan jöttek a szekérrel. ahol nyomják a bocskai koronát. ami ebben a formában nem oldja meg az összes problémát. de néhányan árulják kedvezményesen a nánási portékát. és bocskai koronában nagyjából 25 millió forint forog. csak azt mondom, hogy ehhez a környezethez kell igazodni. értem persze, hogy a "körúton belül" azt mondják, hogy mindenkinek van átlagosan 2-3 bölcsész diplomája és ebből szerveződne hr/pr slepp. ők lennének a multik helytartói. ezt jelenti a "versenyképesség". úgy általában képesek menedzselni a világot. rendben van. ez politika. és abban is folyik verseny. a "liberálisok" azt mondják, hogy ezt a versenyt ők nyerték meg. mert ők nyerték meg és kész. de nem. mert aki hiányzik vámospércsről az "felköltözött" pestre a jobb élet reményében. ha nem feledte el teljesen a szülőföld kebelét, akkor most azon van, hogy visszafoglalja a nemzet fővárosát. ők a vidéki "varga misik".

Jakab.gipsz 2016.12.09. 15:46:37

@neoteny: Honnan tudod, mert fején találtad a szöget. Úgy van ahogyan mondod. Igen tudok.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.09. 16:48:11

@Jakab.gipsz:

"Úgy van ahogyan mondod. Igen tudok."

És mire jutsz vele?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.09. 16:58:25

@unionista᠋:

"azt mondtam, hogy ha egy évszázadon keresztül elviszik az értelmiséget kocsordról, akkor nem kell csodálkozni, hogy ebből lesznek a szalacsik"

Azt elfelejtetted megmutatni, hogy ha elviszik az értelmiséget Kocsondról, attól hogyan lesznek a Szalacsik.

2016.12.09. 17:49:25

@neoteny:
ha elviszik az értelmiséget, akkor nem értelmes tanár, nem lesz orvos, nem lesz bíró, nem lesz mérnök, nem lesz értelmes pap, nem lesz értelmes rendőr/csendőr.

és ezek nélkül mégis hogy lesz kocsord versenyképes. mi lesz az áru, amit eladhatnak a nagyvilágban. a híres "kocsordi" micsoda? ilyenkor jön az, hogy egy 3,000 lakosú nagyközségben összefogás legyen. a piacon olyan brand, hogy hogy "kocsordi" nem lehet. földrajzi árujelzők ne legyenek, mert az feudális. és abból szörnyű elnyomatás következik. semmiféle térségi szerveződés. se városi, se vidéki. pláne nemzeti. mert abból csak egy dolog következhet: auschwitz-birkenau. rendben az átlag kocsordi hogyan lesz versenyképes a szabad piacon. rendben van, hogy van egy elmélet. amit kidolgozott hayek. arra jutott, hogy nem lehet máshogy. rendben van. hogyan működne ez konkrétan kocsordon.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.09. 18:18:56

@unionista᠋:

"ha elviszik az értelmiséget, akkor nem [lesz] értelmes tanár, nem lesz orvos, nem lesz bíró, nem lesz mérnök, nem lesz értelmes pap, nem lesz értelmes rendőr/csendőr."

És ha ezek vannak Kocsordon, akkor nincsenek Szalacsik?

Feltételezem, hogy Kocsordon nem történik sem tanárképzés, sem orvosképzés, sem jogászképzés, sem mérnökképzés, nincs teológia, de még csak igazságrendészeti képzés sincs. Így hát azok, akik ilyesmit tanulni akarnak, el kell hagyják Kocsordot, legalább a tanulmányaik idejére. A kérdés az: mi vinné vissza őket Kocsordra? Hacsak nem akkora lokálpatrióták, hogy feladják a fejlettebb gazdaság által nyújtott lehetőségeiket és visszatérnek "a gyökereikhez", nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem térnek vissza.

Kocsord lakossága valami 2,900 ember. Nagyon termelékenynek kellene azoknak lenniük ahhoz, hogy az általuk megtermelt javakból magas életszínvonalat tudjanak biztosítani a tanárnak, az orvosnak, a bírónak, a mérnöknek, a papnak, de akár a rendőrnek/csendőrnek. Budaörs inkább tudja ezt biztosítani.

Persze ez nem azt jelenti, hogy az egész vidék esélytelen. Nádudvar valami 8,600 fős, mégis van egy sikeres ipari cég ott (Polyduct). (Érdekes módon) Jánoshalma is 8,600 fős: annak meg van a Renner Művek. És biztos vagyok benne, hogy van még sok vidéki vállalkozás, amelyek sikerükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy helyiek visszatérjenek oda tanulmányaik végeztével. De _valamilyen_ vonzóerőt nyújtania kell a lokalitásnak: viszonylag kevesen akadnak olyanok, akik egy elszegényedett vidéken kívánják tölteni az életüket, amikor megszerezték a készségeket ahhoz, hogy a boldogabb tájakon is meg tudjanak élni.

Persze lehet népi szocialista módon mindezeket az értelmiségieket a "félállami" rendszer állami felében tartani, és más, sikeresebb vidékek lakóitól elvont javakkal finanszírozni. De ettől még Kocsord nem fog többet termelni, sőt motivációja sincs arra, hogy többet termeljen: úgyis dotálják őt a gazdagabb vidékek, minek erőlködnie? Ha meg az állami gazdaság úgyis munkát ad mindenkinek, ott sem kell pedálozni: oda bejár a paraszt kipihenni a háztáji gazdaságban végzett munkája fáradalmait.

Jakab.gipsz 2016.12.09. 20:01:43

@neoteny: Ha nem kérdezed. akkor semmire, de ha megkérdezitek akkor igen.
Ti igen juttok valamire, egy hatékonyabb probléma és válság kezelő elmélet lesz a kezetekben.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.09. 20:14:22

@Jakab.gipsz:

"Ha nem kérdezed. akkor semmire"

De hát épp' ezt kérdezem: mire jutsz vele?

2016.12.09. 21:07:32

@neoteny:
ez rendben van. és mi a globalizáció vonzereje kocsordon? miért kellene a népeknek erre szavazniuk? mert mondhatja azt kincs karcsi, hogy ő elmegy koppenhágába. mert ott jobb az élet, mint kocsordon. de a többiek ott maradnak. lehet játszani arra, hogy kocsord elnéptelenedik. és arra, hogy majd egyszer nem megy el és lesz egy olyan sikeres cég, mint a polyduct. és addig?

persze a polyduct se igazán szabad piaci vállalkozás. a termékei: víz közműhálózatok, szennyvízhálózatok (zsírfogó, olajfogó elemek), szelektív hulladékgyűjtő szigetek, játszótéri, közterületi bútorok, forgalomterelő eszközök gyártása. ezek nagy része többsége magyarországon kormányzati, önkormányzati megrendelés.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.09. 21:21:57

@unionista᠋:

"miért kellene a népeknek erre szavazniuk?"

Mert erre szavaznak egyesek a lábukkal. A kocsordiak nem képesek megszavazni azt, hogy ne menjenek el közülük tanulni máshová -- vagy hogy visszatérjenek Kocsordra a tanulmányaik végeztével. Talán a te népi szocializmusodban majd képesek lehetnek szavazni az ilyesmire: lesz majd félfeudális röghözkötés. Ami a szabadságértelmezés egy lokális formája lesz.

A Polyduct felsorolt termékeit akkor is megvennék, ha az önkormányzatok helyett magántulajdonban lennének a közműhálózatok, szennyvízhálózatok, játszóterek, parkok, utak.

2016.12.09. 22:39:33

@neoteny:
vagy megvennék, vagy nem vennék meg. ezt nem tudjuk. a kormányzat és az önkormányzatok érdekeltek abban, hogy legyenek sikeres helyi vállalataik. ebben az idegen vállalatok nem érdekeltek. de őket is presszionálják a saját kormányaik. ebből következően a francia közműcégek leginkább francia, a németek leginkább német műanyagipari beszállítókat választanak. és leginkább akkor preferálják a helyi vállalatokat ha ezért cserébe közvetett vagy közvetlen politikai/pénzügyi támogatást kapnak.

a polyduct adja el a piacon a termékeit. és fizessen természetben adót. például a debreceni konzervgyárnak még az saját vízközmű hálózata volt. saját kútjai voltak. mert a termelésnek elég nagy a vízigénye. megmosták a földes árut. képesek voltak ivóvizet és öntözővizet szolgáltatni a környékbeli családi házaknak a homokkertben. így elérhető, hogy a vízműhálózat fele részben állami, fele részben piaci logika szerint működik. mert nem lesz minden gazdasági körzetben olyan üzem, aminek elegendően nagy a vízigénye és ezért megéri nekik saját hálózatot építeni. szükség van egy közösségi infrastruktúrára. de azt kiegészítik magánvállalatok. persze maga a konzervgyár is lehet félállami abban az értelemben, hogy fizessen természetben adót. és ebből következően a helyi marhamájkrémet kapják a napköziben. de csak akkor ha azt megveszik a háziasszonyok. vagy az építési vállalkozók ellátmányként a dolgozóknak. ez esetben a konzervgyár szállít a hadseregbe. így fizet adót. lehet mondani, hogy de az állam egy rabló. de alapanyagot is szállít a debreceni állami gazdaság. az állam (város, vagy vidék) tulajdonosként nem csak elvesz, hanem hozzáad. tulajdonképpen semmi mást nem tesz, mint fele részben közvetít. azaz átveszi a kereskedelem felét. lényegében arról van szó, hogy az államegyház arra kényszeríti a piacot, hogy fele részben (vagy akármilyen részben) alapítványi jelleggel működjön. és ha egy térség ipara elég diverz, akkor városok, vagy vidékek is átvehetik ezt a szerepet. ez mondjuk a debreceni csokonai színházban azt jelentené, hogy a délelőtti matiné előadásban eljátsszák a rómeó és júliát klasszikus módon úgy, ahogyan az meg van írva. és az iskolásoknak megnézik a színházlátogatáson. a felnőtt előadáson éppenséggel játszhatnak rómeó és gyulát ha arra van igény. persze a szabad piacon meg kell védeni magukat. ha a polgárság egy része tiltakozik, hogy ezt már aztán mégse kellene legfeljebb csak éjfél után olykor-olykor. ez már az adott város vagy vidék polgárságnak világnézetének függvénye. de persze a díszletek, a jelmezeket egy részét is az állam (város, vidék) szállítja. a ruhagyárnak kiadja, hogy kellene jelmez a színháznak. de azt fele részben az esti szabad piaci előadásra készül. az arra jegyet váltók veszik meg. ez egy elég egyszerű modell. és talán fele részben megvalósítható. tehát nincs totális ideológiám. hanem féligazságaim vannak. ami a helyi társadalmakban esetleg megvalósítható. egyáltalán nem gondolom, hogy erre feltétlen térjen át new york. ha a broadway megél szabad piaci alapon, akkor miért hordják oda délelőtt az amerikai iskolásokat azért, hogy szegény kisamerikaiak nézzék a darabok klasszikus változatát. a debreceni csokonai színház szabad piaci nem nagyon tud működni. lehetne mondani, hogy bontsák le. vagy adják el nyilvánosháznak. vagy esetleg lehetne működtetni vegyes gazdasági formában. csak ilyenkor jön az, hogy így a színészeknek kétszer annyit kellene dolgozni. mert ugye non profit módon is kellene játszani. meg úgy ahogyan azt "államilag" előírják. és ez ugye a művészi szabadságot korlátozza. persze, hogy korlátozza. ez egy "félelnyomó" rendszer. és lehet mondani, hogy na ezt ne. inkább a new yorki broadway. vagy valami amerikai színház, mint a magyar "fasizmus". tehát nehéz alföldi róbert és a gyügyei paraszt elképzelései között megtalálni a középutat. és lehet, hogy ebben nem egyeznek meg. de ez esetben az marad amelyiknek tartós többsége van. és az lesz kénytelen távozni, amelyik kisebbségben marad. feltéve, hogy a demokrácia minimumfeltételei teljesülnek.

Jakab.gipsz 2016.12.09. 22:44:22

@neoteny: Egy rendszert hatékonyabb is tudnánk működtetni, lelehet csökkenteni a hibás rossz rendszerek "a selejt" gyártását.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.09. 22:57:17

@unionista᠋:

"vagy megvennék, vagy nem vennék meg. ezt nem tudjuk."

Helyesen: te nem tudod. Ezekre a termékekre van kereslet attól függetlenül, hogy önkormányzatok vagy pedig magánkézben lévő vállalkozások üzemeltetik a kérdéses műveket/területeket.

"a polyduct adja el a piacon a termékeit."

Azt teszik.

"és fizessen természetben adót."

Fizessél te természetben adót, ha annyira odavagy a természetben történő adófizetésért.

"ehet mondani, hogy de az állam egy rabló. de alapanyagot is szállít a debreceni állami gazdaság. az állam (város, vagy vidék) tulajdonosként nem csak elvesz, hanem hozzáad."

Amit hozzáad, azt is mástól veszi el -- adókként, vagyis erőszakkal.

"úgy ahogyan azt "államilag" előírják. és ez ugye a művészi szabadságot korlátozza. persze, hogy korlátozza. ez egy "félelnyomó" rendszer."

És kiknek a javát szolgálja ez a "félelnyomó" rendszer? Mert ha a gyügyei paraszt által megtermelt meggy felét is elviszi adóba, anélkül, hogy megkérdezné a gyügyei parasztot: "mit akarsz inkább, rendelkezni a meggytermésed felével, vagy pedig színházba járni?", akkor nem igaz az, hogy a gyügyei paraszt ezt a "félelnyomó" rendszert támogatja.

"a demokrácia minimumfeltételei"

Hol teljesülnek a demokrácia minimumfeltételei, amikor nem kerül megkérdezésre a gyügyei paraszt arról, hogy oda akarja-e adni a fele meggytermését cserébe a színházért? Amikor a feje fölött eldöntik a hozzád hasonló "reálértelmiségek", hogy mit fizessen miért? Sem azt nem választhatja meg, hogy mit kap, sem azt, hogy mennyit fizet érte?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.09. 23:04:11

@Jakab.gipsz:

Ez egy elég komoly ígéret: ezt eladni nem lesz könnyű dolgod. De azért sok sikert kívánok neked.

2016.12.09. 23:07:16

@neoteny:
vízközműhálózatok, szennyvízhálózatok (zsírfogó, olajfogó elemek), szelektív hulladékgyűjtő szigetek, játszótéri, közterületi bútorok, forgalomterelő eszközök gyártása. ezt honlapjukról másolom. ez azért nem kifejezetten szabad piaci portfolió. de ha ők támogatják, hogy magyarországi közművek kerüljenek idegenek kezébe, mert az milyen jó, akkor támogassák. (szerintem nem támogatják. a körúton kívül alig találsz olyan embert, aki ezt mondja. na jó még budaörsön..)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.10. 01:09:54

@unionista᠋:

"ez azért nem kifejezetten szabad piaci portfolió"

De az.

"szerintem nem támogatják"

Azt nem tudom, hogy támogatják-e -- de azt biztosan tudom, hogy nem támogatták, amikor 10%-ot kért vissza egy állami döntéshozó. Még az elmútnyócévben, hogy ne lehessen engem elfogultsággal vádolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.10. 06:03:11

@pitcairn2:

"Portugal’s Plight
The Role of Social Democracy"

Ez jó volt; köszike.

2016.12.10. 10:41:16

@neoteny:
harcoljanak azért, hogy privatizálják a vízműveket. szerintem nagyjából fele részben lehet magánkézben. például azoknak az agrárvállalatoknak, élelmiszeripari vállalatcsoportoknak (kombinátoknak) éri meg privát vízműközművet építeni akik maguk is elég sok vizet használnak. és ezen túl elláthatják a lakosságot is ivóvízzel. vagy akár a közereket, közparkokat locsolhatják. de ezzel aligha lehet lefedi le a teljes hálózatot. a másik fele lehet közösségi kézben.

közösségi (önkormányzati) jelleggel is eldönthető, hogy legyen kocsordon egy kis konzervgyár. nem messze vaján gyártanak konzerv dobozokat. és a környező mesterséges halastavakban tenyésztett halakat bedobozolják. és gyártanak halkonzvervet. a szamos holtágánából pedig horgásztanyát csinálnak. és abban egyeznek meg, hogy azon a ponton koncentrálják a halakhoz kapcsolódó feldolgozóipart. nem azt döntik el, hogy ki dolgozza fel a halat, hanem azt, hogy hol és mikor. kocsord gazdasága hogyan kapcsolódik be egy ökoszisztémába amit egy nagyobb város szervez. választhatják nyíregyházát és szatmárnémetit. ahol folyik tanárképzés, orvosképzés, jogászképzés, mérnökképzés, van teológia és egy kisebb katonai akadémia. így lesz körzeti orvos és asszisztens, kisbíró és kisebbségi jogvédő, körjegyzőség, agrármérnök (képzett halász), csendőr (halőr), keresztény lelkészi vezető, aki elmondja a példabeszédeket. és erre a pesti zsidóság egy része azt mondja, hogy az úgy nem lesz jó, mert a csendőrből fasizmus lesz. és nemzeti keresztény magyarország se legyen. különben is ez nem szabad piac. new york ilyen? nem. és? értem persze, hogy erre azt mondják, hogy ők nem akarnak ilyen országban élni. lényegében ahol rendezett közigazgatás van. ők anarchiát akarnak. rendben van. de a kocsordiak nem akarnak. a paraszt azt mondja: miféle szemit társaság ez. ne ük mondják már meg. és ebben igazuk van.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.10. 10:49:11

@unionista᠋:

"erre a pesti zsidóság egy része azt mondja"

Azt hittem, hogy az volt a gond, hogy Kocsordról elmennek az értelmesebb fiatalok, és nem mennek vissza.

De látom, te már kiötlötted a nagy tervet: szövetségi félállami halkonzervgyár csábítja majd vissza Kocsordra a helyi értelmiséget. Nagyszerű.

2016.12.10. 12:09:44

@neoteny:
kocsord mellett a legértékesebb környezeti vagyonelem keletről a szamos holtága. a község mellett van egy kisebb halastó. és nyugatról fut a kraszna. a legközelebbi községi/közösségi ipar vaján van. konzervdobozokat gyártanak. ebből következik, hogy kocsord lehet halászfalu. mélyhűtsék, dobozolják a halkonzervet. és ez a kis védett ipar majd megteremti a lehetőségét annak, hogy legyen körzeti orvos egy asszisztenssel, egy tanító házaspár, kisbíró, kisebbségi jogvédő, csendőr, halőr és egy választott egy polgármester. persze csinálhatnak mást is. de valamilyen valós értékteremtésre szükségük van. rendezett közigazgatásra van szükség. és közösségi bankolásra.

a szabad piac ezt kizárja. mondván, hogy akkor megvédik az értékeiket. ezt mondják a "liberálisok". nektek ahhoz nincs jogotok. de ők nem magyar liberálisok, hanem magyarországi kisebbség. nem a palócok. állami/közösségi/városi/vidéki megrendelések nélkül mégis mi lesz versenyképes kocsordon? semmi. közös piacot kell csinálniuk csak "kicsiben". persze kérdés: hogyan kapcsolódnak a világhoz. hogyan lesz mondjuk autójuk? úgy, hogy szatmárnémetiben ott vannak a kisebb osztrák-német járműipari cégek: voestalpine, dräxlmaier group, gotec group, anvis, schlemmer, casco schützhelme, zollner elektronik. a betelepülő németeknek is jó ha a belső piac védett. és létrejön egy partiumi német-magyar-román járműipari konszern szatmárnémeti (satu mare, sathmar) központtal. a fogyasztói és munkaerő piac egyik felét a románok, a másik felét a magyarok biztosítják. és a németek adják a technológiát. a németes cigányok közvetítenek. az askenázi zsidók helyébe lépnek. és ezzel a probléma. a zsidóság egy része teljes egészében feladta a saját kultúráját mondván, hogy azt filozofikusan meghaladták. és az ilyen népek vagy szanaszét szóródnak vagy elpusztulnak. a tradicionalizmus azt jelentené, hogy az ortodox liberális zsidó kultúrának vége van. legfeljebb valami undergroud maradhat a drogos-buli-buzi negyedben. ezért kell a balliberálisoknak harcolni a nemzeti keresztény tradícióval. de ezt a játszmát a demokrácia játékszabályai szerint a "liberálisok" elvesztik. és ha nem vonulnak vissza hitközségeikbe, akkor a magyar-zsidó kultúra pusztulásra van ítélve.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.10. 12:49:20

@unionista᠋:

"ebből következik, hogy kocsord lehet halászfalu."

És lehet űrközpont is. Magyar Bajkonur. A lehetőségek végtelenek.

"és a németek adják a technológiát."

Miért?

"de ezt a játszmát a demokrácia játékszabályai szerint a "liberálisok" elvesztik."

A bolsevik szocialisták már elvesztették a játszmát. A vegyes gazdaságot favorizáló jugoszlávok is. De majd a te népi szocializmusod győz.

2016.12.10. 13:38:29

@neoteny:
a szabad piacon a dräxlmaier, gotec, anvis, schlemmer, casco schützhelme, zollner nem lesznek versenyképesek. mert felvásárolják őket. a volkswagen, a mercedes vagy a bmw. mert ezeknek is egyre nagyobb konszernné kellene válniuk ahhoz, hogy még versenyképessé váljanak a világban. és ezt forszírozza a tőkepiac. mert ez az elemi érdekük. hitelt adnak. vegyék meg a kisebb cégeket. vagy ha nem így, akkor maguktól dőlnek be. mert nem tudják visszafizetni a hiteleket. hozzanak létre még nagyobb autóipari óriásokat. ezt mondják frankfurti tőkepiaci központok. mert ez az érdekük. vilsbiburg, wülfrath, steinau, zandt (ezek a fenti cégek központjai) ebben ellenérdekeltek. és nekik is szükségük van védett piacra, vagy piacokra azért, hogy összeszerveződjenek.
img3.indafoto.hu/10/7/77597_4d17298d67ec9460263f96b7813ee02a/5828711_e3069184ed5c801d2ae895eb592dc62d_xl.jpg
és ezt például megtehetik a szatmárnémet-nagybánya pólusban.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Szatmar_county_map.jpg
bányvidéki nyersanyagot termel vagy újrahasznosít, a síkvidéken összeszerel. így a német középvállalatok is megtarthatja az önállóságukat, és a partium kivívhatja a gazdasági félszuverenitását, amiben a nemzetiségek (románok, magyarok, cigányok) kulturálisan autonómok. a liberálisok azt mondják, hogy ha valaki vállalkozik, akkor kötelező jelleggel induljon harcba a kínai gyártókkal. a szabad valójában totális kereskedelmi háborút jelent, amiben az nyer aki a legtöbb pénzt teremti elő a semmiből. és ilyenkor általában azt mondják, hogy ilyet nem lehet csinálni. hogyne lehetne. ezen alapul a kapitalizmus. ez a zsidó pénzügyi-kereskedelmi kultúra. a nyugat erre alapozva gyarmatosított. csakhogy a saját társadalmi bázisukat is kezdik felszámolni. az alsó középosztály jövedelme csökken. ez egy relatív lecsúszás. de úgy tűnik, hogy már ez is elegendő ahhoz, hogy kormányokat buktassanak.

és szerintem amerikába is hasonló folyamatok mennek végbe. csak ott a léptékben van eltérés. errefelé a megyék párba állva minirégiókat hoznak létre, amerikában megapoliszok épülnek össze. ami az amerikai-kanadai határon cascadia. az a magyar-román határon partium.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.10. 15:41:21

@unionista᠋:

"így a német középvállalatok is megtarthatja az önállóságukat"

Gyügye és Kocsord védi meg a német középvállalatokat attól, hogy a globális verseny áldozatává váljanak. Zseniális.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.10. 16:49:10

@unionista᠋:

A Debreceni Egyetem csapata nyerte a Flex országos diákversenyét

index.hu/info/2016/12/07/a_debreceni_egyetem_csapata_nyerte_a_flex_orszagos_diakversenyet/

Sanyi konzultáns volt a nyertes csapat mellett?

2016.12.10. 18:47:59

@neoteny:
a történelmi magyarország védi meg.

Jakab.gipsz 2016.12.10. 20:10:43

@neoteny: Kösz, az együtt-érző biztatást.
Igen nehéz lesz eladni.
Talán azért mert legkevésbé a saját józan eszünkbe, szoktunk kételkedni.
Pedig néha nem ártana, megkérdőjelezni a "Mindentudásunk" relevanciáját is.
Megnyugtató tudni, hogy úgy sem fogtok magatoktól rájönni, miért vagytok valamennyien (kicsit) dilisek. Azaz "miért veszett össze már mindenki mindenkivel" ezt a panaszt például Lukács Bélától (KFKI) elméleti fizikusunktól halhatta mindenki, tehát például a fizikusaink lelkét is meg kell tudnom nyugtatni, mert a fizika világa sem mentes sajnos a politikától. És így tovább valamennyi tudományág téves alkalmazása során fellépő "selejtet" kell tudnom lecsökkenteni.
Ez nem nagy ügy, mert csak hat rendszerszinten befolyással rendelkező tudomány ág van, úgy is tekinthetem a közöttük fennálló viszonyt, mint ha a mindenség elméletének az inverzét vizsgálgatnánk.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.10. 21:29:16

@Jakab.gipsz:

"Ez nem nagy ügy"

Végre egy jó hír!

Engem személy szerint az izgat, hogy a Collatz-sejtés széna-e vagy szalma? A bizonyításért tudsz kapni egy Erdős Pál által írt $500-ról szóló csekket; én szívesen megveszem tőled azt $1000-ért. Szólj ha érdekel az üzlet.

Jakab.gipsz 2016.12.11. 00:22:29

@neoteny: Emeljük meg a tétet, a Riemann-sejtés bizonyítása esetében van-e javaslatod, vagy a huszonnegyedik fel nem adott feladat szerinted mit kóstál? Sajna Erdős csak tehetséges zseni volt, nem pedig született zseni ezért ragadt le a hasznos apróságoknál.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.11. 00:38:47

@Jakab.gipsz:

A Riemann-sejtésről már megtudtam mindent, amit tudni akartam:

tomlr.free.fr/Math%E9matiques/Fichiers%20Claude/Nombres/Derbyshire%20-%20Prime%20Obsession%20-%20Bernhard%20Riemann%20and%20the%20Greatest%20Unsolved%20Problem%20in%20MathematicsAAA.pdf

Így hát csak a Collatz-sejtésre áll az ajánlatom: ott is csak az általam megadott feltételek teljesülése mellett.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.11. 03:16:35

@Jakab.gipsz:

"Emeljük meg a tétet, a Riemann-sejtés bizonyítása esetében van-e javaslatod"

Arra már a Clay Mathematical Institute-nak van egy egymillió dolláros ajánlata.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.11. 03:17:20

@neoteny:

Helyesen: Clay Mathematics Institute.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.11. 09:19:47

@unionista᠋:

"a történelmi magyarország védi meg."

Ahhoz még rá kell venni a román villamoshálózati vállalatokat a hazaárulásra.

Jakab.gipsz 2016.12.11. 09:36:23

@neoteny: Amint azt már elmondtam, a Riemann sejtés nem egy bonyolult ügy, megfelelő kontextusban elhelyezve, fejben is megoldható és megérthető, túlléptem már rajta, (elegendő 10 -ig számolni tudni). A feltételeitek pedig nem érdekelnek, az azokra vonatkozik, akik kapni akarnak valami kis lóvét, ezért "csak egy szerződés", tehát nem tudomány, azért mert emberek, embereknek találták ki.
Van ettől izgalmasabb és szebb feladat is, mint például az, hogy hogyan legyen, bölcsebb és kedvesebb teremtmény a homo sapiens, mert ez rólunk a jelenlegi viselkedésünk alapján nehezen mondható el. Ezért tekintem úgy technikai civilizációnkat úgy mint egy rosszul megszervezett technológiai üzemet amelyik "túl sok, (selejtet) termel".

Túlságosan sok selejtes izmust és teóriát, termeltetek ki, amelyet viszont túlságosan komolyan vesztek.

Tehát mi mást tehettem, az összes tudományos diszciplínát darabokra szedtem, mint egy ócska vekkert amely nem a megfelelő időt mutatja, az ókortól napjainkig, hátha találok bennük még valamit olyasmit ami elkerülte figyelmünket, (macerás meló volt, aprólékos szöszmötölős), nem nagy dolgot kerestem, hanem apróságot.
Ugyanis a jelenlegi "szamár fészek" csak úgy jöhetett létre, ha azt a bizonyos "apróságot" meg-nem-értve, mindenki csak a saját érdekeit szemelőt tartva igazította a helyére, hozzá tett egy kicsit. Előzményeinket figyelembe véve mondhatom azt, hogy a jelenleg ismert tudomány és politikai filozófiát (olyan "hülye faszok" rakták össze aki a saját zsenialitásukat sem vették észre).
Ez a sor meglehetősen hosszú, ezért a politika, (tehát teológia és filozófia) helyett célszerűbb ha egy semleges területen vizsgálódunk a továbbiakban, az elméleti fizikusok köreiben.
A fizikusaink kevésbé érzékenyek és ami fontosabb van humor érzékük, az előző kettőnek nem igen van ilyenje, lévén túlságosan komolyan veszik önmagukat, továbbá a valamire való fizikusaink sorát könnyebb behatárolni, Arkhimédésztől napjaink Hawking-Penrose duóig, esetükben meg tudom mutatni mit figyeljünk meg, milyen az amikor a zsenik tévednek. (most van egy kis meló, este felé folytatom)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.11. 09:52:14

@Jakab.gipsz:

"Amint azt már elmondtam, a Riemann sejtés nem egy bonyolult ügy, megfelelő kontextusban elhelyezve, fejben is megoldható és megérthető, túlléptem már rajta, (elegendő 10 -ig számolni tudni)."

A sok ostoba meg egy milla dollárt adna a bizonyításért. De te jól megszívatod őket: nem árulod el a megoldást. Kemény vagy, mint az ipari gyémánt.

Jakab.gipsz 2016.12.11. 22:57:41

@neoteny: Egyszóval sem mondtam, hogy nem teszem közzé. Mint ahogyan már említettem, itt túl kevés a hely egy korrekt levezetéshez, ezért ha részelteket mutatok az csak zavart kelthet, manapság eléggé stressz helyzetben van a világgazdaság, (mint egy rosszul megszervezett, ámde csúcsra járatott üzem),amely szükségszerűen tart a végzete felé, nem árt az óvatosság. Szó sincs róla, hogy mindez azért történik velünk mert "rossz emberek" rosszat akarnának az emberiségnek, inkább úgy fogd fel mint ha csak "véletlenül", rossz vágányra tévedtünk volna. Viszont véletlenül, semmi sem szokott magától megjavulni.
Tehát a megszokott, vita protokoll helyet, én inkább azokat a pontokat kerestem meg ahol a dialógusok sorozata, megszakadt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.11. 23:10:52

@Jakab.gipsz:

Sok évvel ezelőtt a két unokahúgom, akkor kb. 9 és 7 évesek, kint játszottak a kertben. A kisebbik odaszólt a nővérének:

- Úristen, ezt nézd!
- Mi az? - kérdezte a nagyobbik.
- Nem mondom meg!
süti beállítások módosítása