1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.06.14. 08:35 HaFr

A PKP: lehetőségek kapujában

Amikor néhány hónapja lemondtam a Polgári Konzervatív Párt vezetéséről azért tettem, mert fel akartam szabadítani a gondolkodást és cselekvést egy olyan pártban, amelynek a vezetése eleve jobban illene 30-as, fiatal 40-es felnőttek kezeibe (én 50 felé közeledem), ráadásul tudtam, hogy a pártépítésben a választókerületi munka ideje jött el, amelynek koordinációjára nem lennék alkalmas. Azóta kiderült, hogy bizonyos szempontból -- ami az új politikai tehetségek gyors kiemelkedését és a párt dinamizálását illeti -- túl optimista voltam, más tekintetben viszont az idő igazolta a döntésemet, és sokkal precízebb aprómunka vette kezdetét a pártban, ennek részeként pedig felgyorsult (alig észrevehetőről lassúra) a választókerületi terjeszkedés.

A párt új vezetése -- helyesen -- felvállalja annak a terhét, hogy rétegpárt vagyunk, és se nem tudunk, se nem akarunk kielégíteni tömeges illúziókat. A polgárok pártja vagyunk -- röviden azoké, akik eltartják az országot szellemiekben és az adóikkal, többet tesznek be a közösbe, mint kivesznek onnan, idetartozónak tekintjük tehát az alulfizetett szellemi, pl. tanár, foglalkozásúakat is. A Fidesszel szemben nem akarjuk -- gyakorlatilag folyamatos hazudozás árán -- megszólítani az értékteremtésre nem hajlandó lumpeneket, se a (társadalom által eltartott) proletárokat, se természetesen az élősködő politikai bűnözőket. Az egykulcsos adó fenntartásával azt szimbolizáljuk, hogy egy társadalom nem teszi jól, ha kötelező szolidaritás révén (ami eleve fából vaskarika) bünteti a méltányos körülmények között (!)  nagyobb értékteremtésre képes individuumokat -- más kérdés, hogy mivel méltányos körülmények nincsenek, addig, amíg nem közelítünk ezekhez (tehát nem lesz esélye mindenkinek hozzájutni közel egyenlő színvonalú oktatási és kulturálódási lehetőségekhez, amíg a törvény nem vonatkozik mindenkire egyformán stb.), addig fenn kell tartanunk a kötelező szolidaritás egynémely intézményét -- de ezt az adórendszeren kívülre telepítve. 

A PKP vállalja a kollektivista-nacionalista oldallal szemben a személyes szabadság és felelősség, valamint a nemzeti pluralizmus és az alkotmányos patriotizmus nem etnicista látószögét; a progresszivista (ballib) oldallal szemben az életformák közötti értékelvű különbségtételt, a progresszivizmusra jellemző államelvű semlegességgel és egyenlősítéssel szemben a közösségi intoleranciákat és a társadalmi értékrend legitimitását, és szorgalmazzuk a mindennek megfelelő intézményes differenciálást (a zsidó-keresztény-liberális nyugati civilizáció minden eszközzel történő védelmének elsődleges szempontján túl); továbbá mindkét (alapvetően szocialista) megrögzöttséggel szemben hirdetjük a szabadpiaci kapitalizmus és a minél hatékonyabb, modernizáló állam koncepcióját.

Meg vagyunk győződve arról, hogyha nem nagyjából ebben a keretrendszerben mozog az ország, elszegényedés, folyamatos ideológiai belharc, és civilizációs sokkok várnak rá. Ebből is látszik, hogy konzervatívnak lenni nem egyszerű, amikor mindkét oldal ideológiai gleichschaltolással haladna előre a céljai felé, a kettő együttműködése pedig (vagy a relativizáló-homogenizáló egyenlőség, vagy az etatista társadalom, illetve ezek egymás általi erősödése révén) elkerülhetetlenül fasizmushoz vezet. Míg a konzervativizmus alapprincípiuma az élet (ahogy éljük), az ellenfeleié a mások élete (ahogy akarom, hogy éljék). A PKP kisebbségben van, nehezen jut előre, az útja jobbról és balról is szakadékkal szegélyezett, de mindent összevetve egy hálás projekt. Személyes értelemben erkölcsileg felemelő, társadalmilag pedig hasznos -- és mit lehetne ennél többet kérni az élettől? A végén le szeretném szögezni, hogy az aktuális Fidesz-rezsim és "demokratikus" ellenzékének dominanciája éppen addig marad fenn, amíg egyre több ember nem látja be: 1. Lehet ennél sokkal jobb. 2. Nem kerül sokba tenni érte. www.pkp.hu

61 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr588807902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zenonküp 2016.06.14. 08:53:20

Ha ketten teszik, nem ugyanazt teszik. Nem varhato el a fiatal pkp-soktol, hogy teoretikus eroben a partalapito nyomdokaba lepjenek, ez az uberciher, pace Lukacs, meg csoppet nagy lenne.) Igy hat e elmeleti melleny ujragombolasaval, pace Deak, se mulassak idejuket.) Viszont jut eszembe, Szalay s Eotvos kik tizenhetevesen fejeztek be tanulmanyaikat. Nekik a harmincasok mar oregnek szamitottak.))

zipe moha 2016.06.14. 09:29:19

...szokták mondani.." vagy jót, vagy semmit"...engedtessék meg, hogy inkább semmit...na , jó kicsit (a visszajelzés kedvéért)

rétegpárt???...nem kell...a probléma nem réteg-sőt még csak nem is osztály probléma..miért nem egyesület vagy inkább klubb??
..az összes többi pedig ebből következik..."a mit akarunknak" semmi értelme...mert kivitelezésére még esélyt sem adtok magatoknak...

ez a mennyiségi minőség vállalás mindössze a "jelenlét programja...benn maradni a közbeszédben, anélkül hogy a praxis legkisebb esélye lenne...MINEK??

a legoptimistább forgatókönyv 5 %...és néhány pozi...ki rak ebbe bármit is??...komoly ember nem csak éhes a jelenlegi mintákat kitanuló...politikai uborkafán felkapaszkodva karriert csinálni vágyó néhány bel-pesti fiatal...sok sikert!

2016.06.14. 10:48:00

@zipe moha: na most konkrétan sajnos akkora butaságot mondtál, hogy reakciót kíván: közülünk szinte senki soha nem lakott "bel-pesten", én pl. echte lakótelepi gyerek vagyok másfél szobából, panelproli gazdagrétről. Tudod az van, hogy amikor pártot csinálsz és ez az erkölcsileg korrumpálódott magyar közeg - ide értve kimagaslóan a mindenkinél mindent jobban tudó kommentelőt - elkezd címkézni, bélyegezni, akkor jössz rá, hogy az igazi munka még csak most kezdődik. Persze itt és másutt még százszor el fogom mondani: elsősorban azokért csináljuk, akik rezonálnak, akiknek tetszünk. Ezek sokan vannak, a kritikusok meg...nos, azt hiszem, ők eddig nem sokat tettek. Rájuk illik a mondás, hogy írónak már állítottak szobrot, kritikusnak még soha. Peace.

Khonsu 2016.06.14. 11:21:46

A PKP a magyar, és a nemzetközi politikai palettán is ritkaságszámba megy azzal, hogy mer egyedi lenni. Ez azon túl, hogy megkönnyíti a fókuszálást a jelenlegi szakaszában a párt növekedését, megerősödését is felgyorsíthatja.

Ezen az úton képes lehet egy kis "piacon" monopolhelyzetbe kerülni, és így megerősödni.

Ajánlom Peter Thiel és Blake Masters Nulláról az egyre (Zero to One) című könyvét. Bár startupokról szól, a benne leírtak szerintem széles körben, többek között pártépítésben is jól használhatóak.

Moin Moin 2016.06.14. 12:04:59

@feher.b: Vére megtudtam, mitől vagy ennyire frusztrált!:-)

Vigyázz: Orbán is a pálya széléről érkezett - igaz, ő sokkal nagyobb politikai tehetséggel, és sokkal erősebb akarattal, mint te. Ami a pálya széléről jövő akarnokok közös jellemzője, az az intolerancia és a düh, valamint az a vágy, hogy ti itt (most épp a politikába) "valamit bizonyítsatok": hogy ti vagytok a "legfaszábbak és legokosabbak" - ezek viszont cseppet sem konzi jellemzők! Ezen kívül: nagyon úgy néz ki, hoyg esetedben se a faszaság (tökösség), se az okosság nem adott...:-)

Rajtad és Orbánon kívül egyébként még Szigetvári Viktor érkezett hasonló közegből, de ő legalább nm agresszív - valamint Vona, de ő "külön kategória"!

...Szegény-szegény PKP! Úgy fog járni, mint a liberális demokratának indult Fidesz: mivel a vezetője a szocializációja miatt se nem volt liberális, se nem volt demokrata, egy virtigli "erőszak"-szervezetté vált...

Moin Moin 2016.06.14. 12:12:08

"kiderült, hogy bizonyos szempontból -- ami az új politikai tehetségek gyors kiemelkedését és a párt dinamizálását illeti -- túl optimista voltam" - Hát, ja!

Tudod, Péter: attól, hogy egy okos és képzett, de talán túlzottan elméleti hajalmú vezető átadja a helyét frusztrált, középszerű és negyedtudású lakoknak, mindent lehet várni, csak "tehetségek gyors kiemelkedését" és "dinamizálást" nem! Mert a frusztrált és tudatlan eberek elkezdik védeni a pozícióikat (mint Mesterházi, vagy Tóbiás a Maszopban...) - és ez kontraszelekcióhoz vezet, ami "kiirtja" és eltaszítja a tehetségeket.

...Én a helyedben visszavenném pártomat - mint Hitler tette Landsberg után Ludendorfféktól: "historia docet"!:-)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.14. 12:32:47

@Moin Moin: azt hittem, a progresszívok megvetik a genetikus karakterológiát, még ha szeretik is Stendhalt

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.14. 12:34:17

@Moin Moin: veled szemben én ismerem a kollégáimat, B. pl. semmilyen pozíciót nem véd, félig legalább kényszerből van ott, ahol

zipe moha 2016.06.14. 12:41:47

@feher.b:
...1 . nem kritikát ( " butaságot") mondtam...véleményt ...amiről jeleztem, hogy visszajelzés szándékával ( nem bántó, vagy pátoskodó vagy egyéb éllel )írodott...amiért igazából hálás is lehetsz..mert nem a tartalma a lényeges hanem a szándék...növeli a korrekciós képességedet( ergó a sikerességed,a pozíciókhoz való hozzájutásod esélyét..ki is számlázhatnám..:)))...)

én örülni szoktam a visszajelzéseknek..és mivel a te válaszod is ennek tekintem , ezért válaszolok is rá azzal, hogy részletezem mire is gondoltam pontosan amikor azt írtam amit...

...a rétegpárt elutasítottságát továbbra is fenntartom...mert nem " megoldó"...hanem mindössze " helyfoglaló"...az meg nem kell...

a bel-pesti dehonesztáló megjegyzésem valóság alapon nyugszik...az lmp példája ( pm, együtt, liberálisok , bokros..etc..) gondolom a valóság talaján álló szintetizációs tényező....mindössze azt jeleztem előre, hogy kik láthatnak fantáziát a rétegpártban...én tapasztalatból mondom...a tények legkésőbb 2 éven belül előállnak...és képes vagyok revideálni az álláspontomat, sőt bocsánatot kérni mert tévedtem...remélem erre hasonló képen a részedről is számíthatok majd...már mint, hogy te is képes leszel..

a rezonálásról annyit, hogy mint látod sokan rezonálnak / rezonálunk jelenleg..ez a rezonáció addig tart amíg nem válik ténykérdéssé, hogy sem nem kormányképes sem nem önálló politika képes alakzat..onnantól nem fognak / fogunk rezonálni..

3. dolog kell..

..mag aki kormányprogramot képes állítani..
..mag akik kormányt képesek állítani..
..Alternatíva ami mindennek az alapja....

sok??..igen..meglehet csinálni??? rétegpárttal ( pláne olyannal ami nincs is/ alig van...mint megállapítottuk több soron..) egyáltalán nem ..ténykérdés???...az

zipe moha 2016.06.14. 12:55:56

...a jó kereskedő pontosan !!tudja mit kell árulnia..( ha már annyira kulcsfigura ez a machiavelli...amit szerintem ideje lenne "leváltani"...ha lenne hozzá szellemi termető erő,meg bátorság a felfedezésre ugye..:)
..azért mert minden értékesítés alapja a piackutatás...mely akkor segít, ha szubjektumot ( az eldó szubjektumát) a lehető legkisebb mértékre szűkíti)..hívjuk ez Józan Észnek..

úgy is lehet kereskedni, hogy nem érdekel a piac azt adom amit akarok ( az eladó szubjektuma a meghatározó...a vevő meg?! le van sz..rva..ez van ezt eszi..)
rövid távon !, hiánygazdaságban ( politikában ) működhet is...lesz vevő nem annyi, fizetnek is de nem annyit..végül is lesz gazdasági ( politikai ) eredmény..annyi-amennyi..én így látom és ez még visszajelzés sem csak vélemény...

zipe moha 2016.06.14. 16:34:55

...vélemény volt nem "bántás"...és egy egyre fokozatosan növekvő értetlenség kifejeződés...nem értem..te tudod..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.14. 17:09:05

@zipe moha: kitöröltem egy oda-vissza acsarkodást, véletlenül estél áldozatul, bocs

zipe moha 2016.06.14. 17:55:38

@HaFr: ..ok...mindig is tiszteltelek... ez viszont nem jelenti azt, hogy akár egy jottányit is szervilis leszek még egyszer ...bárkivel ...bármikor

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.06.14. 18:03:28

Nézzük, mi van ezek kívül? Volt egy mobil-villógós séta, megjelent egy Fekete Pólós Nővér, egy iskolaigazgató. Eredmény, hatás? Semmi. A baloldali pártok ezektől, ezeket fölhasználva, lassan átveszik az irányítást. Ez figyelhető meg az önkormányzati választáson függetlenként megválasztott képviselőknél is. Be fognak állni, balra. Józanul gondolkodó ember azt mondja, oda megyek, ahol kiépített kapcsolati rendszer van, megfelelő médiaháttérrel támogatva.

Igaz, nálunk (még) nem, de vannak országok, ahol a kicsik, a „semmiből” jövők, óriási eredményeket értek el, ahol meg nem, ott csak azért nem, mert a összes szereplő összefogott ellenük. Találomra: Románia Klaus Johannis, osztrákok Norbert Hofer, németek AfD, franciák Marine Le Pen.

Ez a blog, kimondottan azért született, hogy egy „normális” párt alapjait teremtse meg. Bejegyezték. Ez siker. Az is siker, hogy egyes posztjai lassan elérik a százezres oldalmegnyitást. Sőt, az is siker, amikor ideírjátok, nem fog nektek sikerülni. Sikerülni fog. A magyar választó végtelenül türelmes, mert nehezen ismeri be, hogy rossz döntést hozott, ezért kitart mellette.

Miután azonban elszakadt nála a cérna, büntet, iszonyatosan. A magyar választó büntetni fog, ahogy mindig. A kérdés, addigra összeáll-e egy országos csapat, amelyik összeszedi ezeket a büntető szavazatokat. Amennyiben nem, úgy a trükkös már készülődő „túlélők” szedik össze ezeket a szavazatokat, de akkor már hiába mondjuk, Uram, irgalmazz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.14. 18:06:34

@zipe moha: erre nem is kérnélek, ez természetesen (polgári konzervatív -:) )

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.06.14. 19:54:33

"Egy év. Ennyi ideig élt a Gyere haza fiatal! program ..., amitől a kormány azt várta, hogy… hát nem is tudom, mit várt. Bármit várt is, az nem teljesült, mert most félidőben lefújták a projektet, olyannyira, hogy alig pár órával a bejelentés után már a honlap sem volt elérhető"

hataratkelo.blog.hu/2016/06/14/egy_bukott_kormanyprogram_margojara

2016.06.15. 00:21:42

@digipenna:
most éppen arról szól a közélet, hogy ki rendelkezzen a jól kiépített médiaháttérrel. csak lassan a legnagyobb befolyással rendelkező szereplők sem tudják, hogy ki kivel van. tudja valaki, hogy az oligarchák közül mondjuk a garancsi pontosan hol áll? vagy pontosan mit akar simicska? szerintem ők maguk sem tudják pontosan. ebben a körben abban van egyetértés, hogy amit baloldalnak neveznek el az nem játszik. és ezért akarják kiütni sorost. persze nyilván ők sem hagyják magukat. nagyjából két opció van. az egyik orbán. a másik, hogy a választási eredmény kvázi véletlen. az ellenérdekelt szereplők kidobhatnák kockán.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.15. 02:01:50

@unionista᠋:

"csak lassan a legnagyobb befolyással rendelkező szereplők sem tudják, hogy ki kivel van. tudja valaki, hogy az oligarchák közül mondjuk a garancsi pontosan hol áll? vagy pontosan mit akar simicska? szerintem ők maguk sem tudják pontosan."

Egy hónappal vagy egy évvel vagy öt évvel ezelőtt tudták pontosan?

De majd lesz unortodox nemzeti keresztény államegyház, és az elmagyarázza nekik, hogy pontosan hol állnak meg mit akarnak ...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.15. 03:40:41

@zipe moha:

"nem kritikát ( " butaságot") mondtam...véleményt ... [...] nem a tartalma a lényeges hanem a szándék"

Azt állítod, hogy te bármit írhatsz ("nem a tartalma a lényeges"), mindaddig amíg szerinted az "jó szándékkal" került megírásra, az hasznos az olvasóinak?

tudózsidó · http://www.tudozsido.com/ 2016.06.15. 13:13:43

tök érdekes, de kiről van szó a posztban?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.06.16. 00:45:44

Ez jobb szöveg, mint a korábbiak, de borzasztóan idealista, és nem eléggé nyitott jobbra. De ha bedől a schiffertelen LMP vagy lepaktál a ballal, akkor azért jó, ha van helyette másik becsületes lúzerpárt. :)

tamas11 2016.06.16. 10:14:35

@Holger Hartland:
Úgy írsz, mint egy szakdolgozati opponens.
Mi (olvasók) nem a szövegeket bíráljuk, hanem azt próbáljuk megítélni, hogy azok alapján életképes e egy párt, és főleg, milyen tényleges társadalmi gyakorlat valószínűsíthető a hatalomba jutása esetén. Ha azt állítod, hogy nem eléggé nyitott jobbra, akkor ehhhez miféle várakozást társítsunk? Ha jobbra nyitottabb, akkor mi lesz? Az több muníció, vagy kevesebb?
Amikor lúzerpárt-esélyesként rajzolod meg a jövőjét, akkor eleve nem sok esélyt adsz, és ebben nincs is vitád velük, ha ők sem adnak/ keresnek maguknak széles esélyt.
Nyelvtani elemzéssel, lerövidítve a kulcsmondata így hangzik: " A PKP "vállalja a .... látószögét" A prekariátus nem közönségük mert a harcban csak látószögét veszítheti...
Csakhogy sikeres rétegpárt a gyakorlatban a hazai viszoyok közt nincsen. Még összellenzéki 55 %-kal sem tudsz a hatalom kétharmada ellenében hatni, 5-tel sem, öt alatt sem.
Az Orbánellenesség tartalmilag sehogysem orientál, viszont ellenállhatatlan vonzerővel bír.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.16. 11:24:13

@tamas11: @Holger Hartland: inkább az az ijesztő HH hozzászólásában, ahogy implicite meghatározza a sikeres pártot: ha jól értem, ehhez a FIdesz gusztustalanságával kellene versengenünk -- gondoljuk el, milyen társadalmi kompetenciák között mozgunk! itt hatalmas siker, ha egy PKP-szerű erkölcsi és modernizációs alapállás valaki 5%-ot szerez! A másik 30% nekem nem kell olyan áron, hogy a Fideszével versenyképes csatornamorált képviseljük, sorry.

A mélyben néma hallgató világok 2016.06.16. 12:07:32

@HaFr: 'ha jól értem, ehhez a FIdesz gusztustalanságával kellene versengenünk'

Nevezheted annak is ha jól esik, de jól érted.
Elég sokat meséltél már az évtizedek óta uralkodó 'liberális demokrácia' csúfságairól.

Gusztustalan körülmények, keretek közt 'tisztán' a lúzerek maradnak, legjobb esetben örök másodikként.

Lehet választani.

A mélyben néma hallgató világok 2016.06.16. 12:13:08

@HaFr: ' itt hatalmas siker, ha egy PKP-szerű erkölcsi és modernizációs alapállás valaki 5%-ot szerez!'

Nagyon szép gondolat.

De talán belátható egy rossz hasonlaton keresztül, mennyit is ér ez.
Egy zárdában nem nagy nóvum megtartani a szüzességi fogadalmat, noha annak bevállalása igen nagy dolog.

Majd ha Te is kint leszel a politikai homokozóban, akkor lesz értelme visszatérni a csatornaerkölcsre.

Khonsu 2016.06.16. 13:05:21

@A mélyben néma hallgató világok:

Soha ne birkózz disznóval. Mindketten mocskosak lesztek, és a disznó még élvezni is fogja.

Hidvégi Mihály 2016.06.16. 13:24:24

@A mélyben néma hallgató világok: Azért rossz lehet nektek, fideszkövetőknek, hogy egy magát polgári pártként meghatározó párt tagjai úgy nyilatkoznak, hogy a ti értékrendetek csatornamorálként írható le. Sose aggódj, lehet még váltani, sőt kell is. Rá kell jöjjetek, hogy legfőbb jótevőtök követőiként kiírjátok magatokat a kulturemberek közül, én nem venném magamra ennek a következményeit...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.06.16. 13:32:31

@HaFr: Épp arra utaltam, hogy talán, esetleg mégis megkaphatjátok a szavazatomat, ha így folytatjátok... :) Becsületes lúzerpártra szavaztam két éve is, csak azt akkor LMP-nek hívták. Hogy a Fidesz gusztustalan-e: hát részben az is, de közben arról is van szó, hogy jobban érti az embereket, mint mások. Találni kellene valami egyensúlyt a nép értelmiségi stílusú lenézése és kritikátlan, hülyeségig menő kiszolgálása között, azaz tulajdonképpen az elitizmus és a populizmus között. Ne kérdezzétek, hogyan - ha tudnám, írnám.

tamas11 2016.06.16. 13:55:47

@Holger Hartland:
Navigare necesse est -
"ne cseszdle ezt a navigátort"

gellért mária 2016.06.16. 14:49:32

@Khonsu: Márpedig birkózni disznóval kell...ki mással?

A mélyben néma hallgató világok 2016.06.16. 14:56:56

@Khonsu: nekem azt mondta egyszer egy homo haverom, hogy 'az' milyen csúnya, gusztustalan ... ő így látja, a közelébe se menne.

@Hidvégi Mihály: kívülről sommásan ítélkezni, fotelból rendszert váltani patyolatfehéren, ó be szép is az!
Bár én a helyedben megvárnám, míg valaki más is észrevenné, milyen erkölcsösek és tiszták 'vagyunk'.
Pl. 1 kulturember.

Khonsu 2016.06.16. 15:27:23

@gellért mária: @A mélyben néma hallgató világok:

Birkózásra ott van a Jobbik, és talán lesz a "magyar Syriza". A PKP a lassú víz, ami csendben alámossa a rendszert. Mindkét taktika hasznos és szükséges a rendszer teljes körű, garantált megsemmisítéséhez.

Khonsu 2016.06.16. 15:44:17

@Khonsu:

A NER-től csak együttes erővel lehet megszabadulni, ahol mindenkinek meg lesz a szerepe a harcban, anélkül is, hogy bármiféle együttműködés is lenne köztük.

A Fidesz relatív többsége által összetákolt rendszert csak az abszolút többség bevetésével lehet végérvényesen felszámolni.

Mellesleg a Fideszre sokkal nagyobb veszélyt jelent az, aki nem bocsátkozik vele nyílt sisakos küzdelembe. Ugyanis a harc élteti és tartja egyben a rendszert. A NER legnagyobb ellensége a béke, ugyanis a rendszer működési sajátosságaiból adódóan, amint nincs külső ellenség, azonnal elindul a belharc.

Hagyjuk csak, hogy a rendszer önmagát kezdje emészteni, közben mossuk ki alóla lassanként a talajt, aztán lendítsük meg a bontógolyót...

Így készül a NER mentes szép magyar jövő. :)

A mélyben néma hallgató világok 2016.06.16. 18:01:40

@Khonsu: Reálisan látod a helyzetet, legalábbis a kommented elején. Bár az eredményes birkózáshoz még sok lúd hiányzik.
De a békevágyaddal azt hiszem elkéstél, kényszerpályán a mi kis világunk.
Te magad is előbb harcolnál, aztán a békével provokálnál belső harcot.
(A Békeharcnak sosem lesz vége? Sosem lesz vége?)

Ez a mosógolyós talajlazítós nerdöntögetős viszont jövőépítés tetszik!

Khonsu 2016.06.16. 19:08:42

@A mélyben néma hallgató világok:

Ha elfogynak a külső ellenségek, akkor elindul a belső ellenségek keresése. Bár jól látod, a béke inkább elméleti lehetőség, mert van elég külső ellenség és harcoló fél, hogy kedvükre válogassanak köztük.

Inkább csak arra akartam utalni vele, hogy a NER nem olyan erős, mint legtöbben gondolják. Ha nem kívülről győzik le, akkor belülről rohad szét.

Szerintem amúgy legkésőbb 2022-ben simán eltakarítják az ellenfelei, így az utóbbi, nyilvánvalóan lassabb folyamat eredményét nem kell kivárnunk.

A kérdés az, hogy mit lehet majd kezdeni abban a helyzetben, amiben akkorra leszünk. (szerintem kb. már semmit, de én gyógyíthatatlan pesszimista vagyok, legyünk optimisták...)

A mélyben néma hallgató világok 2016.06.16. 19:24:06

@Khonsu: Jó, de kik lesznek azok?
Ballibnek annyi -állítólag, a magyar syriza sehol, tán a Rosszabbik? A pkp lassura gyorsulása előtt még szép hosszó pálya látszik.
De igazad van, legyünk optimisták!

tamas11 2016.06.17. 14:13:25

@A mélyben néma hallgató világok:
ne izgulj, te leszel a ballib.
Befenyít öregkorodra a nincstelenség, az orbáni rendszer utóda elnyom majd, és elveidtől idegen lesz, mert elvtelen leszel. Szót fogsz emelni a szabadelvűségedért. háttérben láthatjuk majd, amint 180 fokos fordulattal keresi a közmédia kegyeit a 2018 után lett ellenzék, mert a jelenlegi sajtószerkezet összeomlik az irdatlan pénzszivattyúzás elmúltával.
Liberálisak lesztek, amint Orbán is az volt, legfeljebb megint új nevet kell adni magatoknak. Vagy nemzetiesek lesztek, Vonáék populizmusa mellé beszorítva, vagy Termékpolgárok, vagy kisgizdák, legvégső esetben ősi újkeresztények. De lehet, hogy a sok zöldség raktáron zöldpártot predesztinál
Orbán eddig is megmondta mikor mi nektek a szabad elv. Vagy úgy gondolod, ha utóda a fidesz nyakára ül, akkor még mindig illibek lesztek?

A mélyben néma hallgató világok 2016.06.17. 14:53:59

@tamas11: Ha te mondod, biztosan úgy lesz.
Vagy nem.
Vagy ki tudja.
De azt látom, sok jóra nem számítasz:-)

BiG74 Bodri 2016.06.17. 20:59:25

Nocsak, egy párt már attól elitista, mindenkit lenéző, ha képes kimondani, hogy mindenki érdekeit nem hajlandó képviselni?
Nem hajlandó, mert nem is képes rá, erkölcsileg-etikailag nem azon hazug dágványt kívánja dagasztani, amit a fidesz, mszp stb. már bemutatott. Ha ezt 5%-kal jutalmazzák a választók, hát legyen.
Nem hiszem, hogy ez a fajta gerincesség, erőtlenség, vagy cselekvőképtelenség lenne. Azt sem hiszem, hogy az ilyen politikus elveszett a politikai játszótéren. Rétegpártnak lenni előny is lehet, és adott politikai helyzetben egy rétegpàrt könnyedén kaphat néppárti támogatottságot.
A politika ma szitokszó. Finoman próbálom előhozni, mindig megfagy a légkör, merevvé válnak a tekintetek, és vége a társalgásnak. Csak az ocsmány oldalát ismerik az emberek. Kerülik, érthetően, csalódtak már eleget, zaklatták már őket eleget agresszív pàrtaktivisták. Nem kell nekik. Innen indítani egy párt kiépítését nagyon nehéz folyamat. De menni fog!

zipe moha 2016.06.18. 09:26:09

@BiG74 Bodri: ..."Nocsak, egy párt már attól elitista, mindenkit lenéző, ha képes kimondani, hogy mindenki érdekeit nem hajlandó képviselni?"...persze, hogy nem...ettől még nem...csak nincs rá szükség, mert sem az érdekeit sem az elveit nem tudja érvényre juttatni....a modern kori politika valóban machivellista....olvasd el mit ír azokról az a politikai alakzatokról akik részérdek -képviselők.. beolvasztás-felszámolás...
aki ezt pedig tudja és még is erre vállalkozik...az gondolja át még egyszer..:)...

BiG74 Bodri 2016.06.18. 14:32:37

@zipe moha:
Igaz, de csak a hatalom bűvkörében törvényszerű. Önmagában viszont érték, viszonyitási és kiinduló pont, még akkor is ha nem váltja meg az országot, és nem vezeti évtizedeken keresztül.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.06.18. 14:47:29

"For their own survival, it’s time for conservatives to become populists."

www.breitbart.com/2016-presidential-race/2016/06/17/populism-replacing-conservatism-winning/

Ajánlott olvasmány európai/magyar konzervatívoknak is.

zipe moha 2016.06.18. 15:59:47

@BiG74 Bodri: ...ok..hobby-nak otthon, vagy klubban...mivel nem akarja "megváltani" az országot és nem vezetni akarja évtizedeken keresztül....nincs rá szüksége az országnak..

egyszerre csak az egyik megy..."önmagában érték" vs." megváltja és vezeti az országot"....te is ( más is..) azt az autót szereted amibe beülsz és eljutsz vele valahonnan valahova...nem azt amiben beülsz...és ücsörögsz benne ( csak be ne kelljen indítani , mert azt nem tud..)...és ez már innentől csak makacskodó ízlésvita...nyilván nem akarok meggyőzni egy "Autóban Ücsörögni Jó "klubb-tagot...:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.18. 16:01:12

@Holger Hartland:

Az írás tartalmaz egy linket:

www.huffingtonpost.com/ian-fletcher/america-was-founded-as-a_b_713521.html

amiben hivatkozás történik az US Alkotmányra:

It is also no accident that the Constitution -- which notoriously does not authorize a great many things our government does today -- explicitly does give Congress the authority "to regulate commerce with foreign nations." (Article I, Section 8.)

Viszont a teljes idézet ez lenne:

[The Congress shall have Power] To regulate Commerce with foreign Nations, and among the several States, and with the Indian Tribes;

Vagyis az idézett szekció arra is felhatalmazza a szövetségi törvényhozást (Kongresszus), hogy az amerikai tagállamok közötti kereskedelmet is "szabályozza".

Ami felveti a kérdést: ha a protekcionizmus annyira jó az USA-nak más országokkal szemben, akkor miért nem jó az US tagállamainak is egymással szemben? Ha a protekcionizmus eredménye több és jobban fizető munkahely, akkor a tagállamok egymással szemben gyakorolt protekcionizmusa is több és jobban fizető munkahelyhez kellene vezessen minden egyes tagállamban.

BiG74 Bodri 2016.06.18. 16:21:41

@zipe moha:
Akarja, de nem mindenáron. Ha mindenkit magad mögé tudsz állítani, akkor vagy nagy fajsúlyú integráló események hatására történik, vagy mert hazudsz mint a vízfolyás. Ez nem hobby, kötelesség, fajsúlyos kötelesség, mindenkinek a maga szintjén. Az pedig, hogy ki hova visz, miből is derül ki?
Abból, hogy demagóg hazugságokkal kaparja össze a legkülönbözőbb szavazókat, 4-8 év hatalomra, mely idő alatt azt tesz amit akar?
A jelenlegi magyar politika zsákutca. Néppárt akar lenni mindenki, és ezáltal hamar elveszti hitelességét. Holott egy rétegpárt is képes a terveivel, programjával nagyobb rétegeket is megszólítani, csak az alapján, hogy a megfelelő társadalmi problémákra koncentrál.

zipe moha 2016.06.18. 17:59:35

@BiG74 Bodri: .."A jelenlegi magyar politika zsákutca. "...így van...ebből kivezetni egy rétegpárt képtelen...igaz nem is vállalkozik rá..:)

BiG74 Bodri 2016.06.18. 19:28:25

@zipe moha:
Egy rétegpárt is képes lehet, ha a magyar ismét bünteni kíván a választásokon. Több gerinces rétegpárt, erőlködés nélkül.
A jövő pedig most íródik.

zipe moha 2016.06.18. 20:19:04

@BiG74 Bodri: ...nem lehet.. mert a rétegpártokat a machiavellista politika beolvasztja-felszámolja...néhány szék a fidesz frakcióban ez az elérhető maximum...erre hajtasz??...akkor bocs', hogy zavarlak..
aki nem tud kormányprogramot,
kormányt,
Alternatívát...és ehhez elegendő választót maga mellé állítani...az voltaképp, miben is reménykedik????..miben??...a "büntetésben"??

BiG74 Bodri 2016.06.18. 20:31:02

@zipe moha:
Program kell, programot végrehajtó alkalmas kabinet kell, ettől lehet tán még szavazó is. Evidens dolgok ezek, melyeket felvetni egy alakuló, helyet kereső pártnak még kissé korai, pláne ebben a politikai közegben. Szalámizni azt lehet, akinek a hatalom a cél, és nem elérendő eszköz.
Miért ilyen szaggatottan írsz?

zipe moha 2016.06.18. 21:25:15

@BiG74 Bodri: ...szerintem nem korai sőt...és nem is nekem kellene felvetni...pláne magyarázni, hogy miért nem korai..ráadásul "késői "is...mivel mára arra jutottál, hogy a rétegpárt az jó bármire..
nem szaggatottan írok , összetett, sok irányba elágazó gondolatsorok húzódnak meg az írásbeli kommunikáció mögött..így fejezem ki..( hogy nincs kimondva minden..:)

ui: érzem a jó szándékú embert a soraid mögött...nyíltan beszélgetünk...:)

BiG74 Bodri 2016.06.19. 15:01:56

@zipe moha:
Azért érzem korainak a felvetést, mert kérdés most az, hogy milyen mértékű aktív segítséget képes például a PKP fellelni és közösségbe szervezni, de nem mindenkiből és mindenáron. A párt az párt, a társadalom egy részét képviseli általában, adott helyzetekben, témákban képviselheti a többséget. Nem kell akarni mindenkit megszólítani, de mindenki érezheti megszólíta magát. A kezdetekkel küzdő párt képviseljen stabilan egy ideológiát

BiG74 Bodri 2016.06.19. 15:06:59

@BiG74 Bodri:
És egyértelműsítse az irányvonalat, konkrét team, és program itt szerintem korai, természetesen később elengedhetetlen.
Azon a hídon is átmegyünk majd, csak el kell oda érni.

zipe moha 2016.06.19. 17:15:12

@BiG74 Bodri: ..ok..egy egyszerű fennálló paradoxonra hívom fel a figyelmed, végezetül....." olyan Alternatívát keresek ami kormányképes, képes kivezetni az országot...DE ezek egyike sem képes...nincs Alternatíva.."...VS...."A párt az párt, a társadalom egy részét képviseli általában, adott helyzetekben, témákban képviselheti a többséget. Nem kell akarni mindenkit megszólítani, de mindenki érezheti megszólítva magát. ..."

háát...kérdezz másokat is..hátha, más a véleményük mint nekem..:)))

BiG74 Bodri 2016.06.19. 18:27:46

@zipe moha:
Kicsit sokfélét mosol egyszerre, és nem érted mitől lett lila az alsónadrágod.
Ne keverd a mondatokat, a gondolati síkokat, mert minimum rövid lefagyások várhatóak rendszerszinten.
Nálam nincs ellentmondás, nincs paradoxon, már nincs türelmetlenség sem, mert időálló értéket létrehozni nem lehet pillanatok alatt, lehet grundolni csapatot, vezetni és megvezetni az országot, de ezt az utat már bemutatták. Akár sikeresen újra és újra meg is tehetik, lehet még a fiam is ebben fog élni, de az én véleményem szerint lehet másképpen is csinálni. Meglátjuk.

zipe moha 2016.06.19. 18:47:56

@BiG74 Bodri: ...arra utaltam.....:)..( nem kevertem össze semmit)...hogyha mások alternatívát akarnak kérni tőled ..nem tudsz adni nekik semmit...mondani se..csak azt, hogy "bocs..nem tudom hol lehet kapni , itt sincs az biztos ....itt csak réteg -öltözékkel foglalkozunk....62-es cipővel és operába frakkal tudok szolgálni..plusz zsakettel és némi zserbóval..nem kell??..de finnyás tetszik lenni..Ön sem az én vevőm..csukja is be az ajtót..kívülről.."...:)

BiG74 Bodri 2016.06.19. 19:36:30

@zipe moha:
Hm, tudok alternatívát, de a választó azért választó, mert választania kell. Jelenleg birkának nézett választókat opcionálisan kilóra mérik. Kinek mi kell, azt megigérik.
Maradhatunk ezen a szinten is, világmegváltó küldetéstudattal, vagy szimpla egzisztenciális okokból. De megfogalmazhatjuk elképzeléseinket is a dolgok menetéről, és a választó pedig választ.
Ha jól láttam, valahol tagadtad, hogy a választó, birka banda, sőt demoszt emlegettél. Most akkor, hogy legyen? Igérjek-e szépeket mindenkinek az antiszemita mélymagyartól kezdve, a bejött az élet "vállalkozón" keresztül, a munka a becsület és dicsőség dolga proletárig? Nincs itt elefántcsont torony, mert a rétegpárt nem kizáró, szegregáló fogalom, csak egyszerű megfogalmazása annak, hogy ha mindenki érdekeit szolgálni kívánod, akkor hazudsz.
A választó, a vevő, így van, kérdés mennyi vevő lesz. De a PKP esetében szerintem ez korai, mert azokat a vevőket kell megtalálni akik törzsvásárlók, sőt továbbforgalmazók is lesznek. Tedd ezt úgy, hogy a politikai szerencselovagok, potentátok lehetőleg kerüljék a pártot.

zipe moha 2016.06.19. 21:06:26

@BiG74 Bodri: ...a tudomány mindössze felfedezi a Természetet...nem Törvénykezik...mindössze felismer és elnevez...a " newtoni-fizka" ( machiavelli-hatalomtechnika) határkérdései a ma problémái..."newtoni -keretekben" mindössze újraindulnak a ciklusok...biztos, ebben ennyi van...és biztos azis , hogy van több..

maradva a párhuzamnál..a " kvantum-fizika" nem ignorálja a " newtoni-fizika" felismeréseit...meghaladja...
nyilván fel kell fedezni, hogy mi van a " newtoni-fizikán" túl...erről mondják jelenleg a nemzetközi szakirodalomban..." senki sem tudja.."...:)...ideje lenne pedig..:))

l ember 2016.06.26. 08:33:37

Értem, hogy a legtöbben a KDNP-re, vagy nem kevésbé rossz esetben az SZDSZ-re asszociál róla, de ne vezessük ki a koalíció fogalmát, mert anélkül nincs demokrácia. Azért írom ezt itt most, mert egyébként a kis pártok létjogosultságának a kérdését is rendezi, ami a polémia egyik lényegi eleme, de hosszú távon kezdeni kell valamit azoknak a frusztrációjával is, akik nem tartják magukat birkának, de közben nem hajlandók 50%-nál kevesebbet elérő pártra szavazni
süti beállítások módosítása