1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.06.06. 19:27 HaFr

Mondjuk, demokrata, az nem vagyok

Szerencsére, most hogy már pártelnök sem vagyok, könnyen számot vethetek azzal, hogy demokrata sem vagyok. Nem kedvelem a demokrácia éthoszát, amely a valóságban semmi mást nem jelent, minthogy vigyük le a politikát olyan alacsony színvonalra, amennyire csak lehet, hogy az adott tömegmédia az adott néphez el tudja juttatni a nyerő üzeneteket (és ez a két egymást is korlátozó "adottság" aztán tényleg azt eredményezi, amit ma látni). Hülyeségnek tartom a bibói bon mot-t is, nem idézem, mondjuk, Bibó munkásságának nagy részét is -- ha nem is hülyeségnek, de elhibázottnak, és ezt igazolva látni szerintem úgyszintén elég csak körülnézni a mai Magyarországon. Valamint ha Gyurcsány demokrata, akkor én semmiképpen. Ahogy nemzeti sem, ha Orbán az, ha ezeket jelentik ezek a szavak.

Demokrata ebben a súlyosan pszeudo-erkölcsi, jófiús, kötelező, reflektálatlan értelemben tehát nem vagyok, de a demokrácia logikáját persze elfogadom (addig is, amíg nincs jobb, és a virtigli fasizmus persze nem jobb, vö. Sir Winston). Liberális-konzervatívként mégis sokkal fontosabbnak tartom a kapitalizmust, a jogot, a törvényességet meg a magaskultúrát (ideértve a nép valamikori magaskultúráját is), sőt továbbmegyek, ha nem lenne demokrácia, jobban élnének a demokraták is (több jutna a "népnek" jólétből, szabadságból és biztonságból), hiszen ami emészthetőt előkészítenek nekik a politikai étrendben, attól egyébként törvényszerűen hascsikarásuk lesz. Hogy persze mi lehetne helyette, azt éppen annyira nem tudom, mint amennyire a szocialisták sem tudják, hogy mi jöhetne a kapitalizmus helyébe, csak hát szocialistának lenni az egy legitim álláspont, nem-demokratának lenni kevésbé az.

De mindegy, a 20. század elején valahogy összekeveredett egymással Rousseau, Kant és a tömegek lázadása, ebből kénytelenek voltunk intézményesíteni valamit, hogy ne legyen még rosszabb -- ja, egyébként így lett igazán. Akkor így mondom: demokratának lenni ma kvázi kötelező a humánum degenerációjának (= az egyenlőségnarratívák és a puszta Macht harcának) globális keretei között, ami még egyszer: egyfajta erkölcsi elvárást jelent, enélkül láthatóan nem megy, noha a demokráciának nincs komolyan vehető, működő erkölcsi valósága. Hát nekem nem is megy így. Felhívom a figyelmet arra az icipici problémára, hogy a demokrácia rendszeresen a jogállam, a jólét, a kultúra, és a nem kvantifikálható erkölcsi világok/érvek ellen fordul, általában valamilyen szocializmus (nemzeti vagy nemzetközi) formájában. A világ mégis azt gondolja, legyen igazsága neki, ha belepusztul is a világ. 

Szóval, nem vagyok demokrata, minden nálam rendesebb, toleránsabb polgári konzervatív persze az, én azonban polgári konzervatívnak is renegát vagyok. Éljen a piac, éljen a kapitalizmus, éljen a törvényesség, éljen a nyitott meritokrácia, éljen a magaskultúra -- valamint éljen a részvét, a szolidaritás és a humánum! (Vagyis az individuális erkölcsi világok lehetősége.) A demokrácia pedig el fog élni anélkül is, hogy én demokrata volnék.

207 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr858784716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.08. 21:05:37

@unionista᠋:
Ez egy baromság. Nincs olyan, hogy globális háttérhatalom. Ezért kiegyezni se lehet vele. Csak annyi történt, hogy a gazdaság ott nő, ahol hagyják nőni.
Szétesőben lenne? Nekem inkább úgy tűnik, hogy az egykori szocialista államok is csatlakoznak hozzá.

zipe moha 2016.06.08. 21:17:31

@Lord_Valdez: ...nyilván nem kiegyensúlyozott, tárgyilagos a véleményed ...a józan észt kizáró...sőt koncepciózus...olvad csak el mit írtál..ha lehet "kívülről"...ja most látom.."liberatorium.blog".., értem..

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.08. 21:23:23

@zipe moha:
Ezt úgy hívják, hogy tények, és egyáltalán nem összeegyeztethetetlen a józan ésszel.
Ha megnézed a jóléti és gazdasági szabadság metrikákat, érdekes összefüggésre leszel figyelmes. Igen, az, amit mondtam.

zipe moha 2016.06.08. 21:24:38

@neoteny: ..
amennyire lehet tudni79'-89' között a (szocializmusban) évi 0,5 Mrd dollár volt a túlfogyasztás...ma évi cca.3 Mrd dollár..az oktatás, az egészségügy, a kultúra,a szociális ellátások, a honvédségi kiadások a minimumon alatt...

zipe moha 2016.06.08. 21:25:47

@Lord_Valdez: ..írtam egy kis "összefüggést"..Neked is..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.08. 21:48:55

@zipe moha:

"amennyire lehet tudni79'-89' között a (szocializmusban) évi 0,5 Mrd dollár volt a túlfogyasztás...ma évi cca.3 Mrd dollár"

Az a horizontális emelkedés szükségességének törvényszerűsége miatt van. Ha valakinek, akkor neked ezt tudnod kellene.

zipe moha 2016.06.08. 22:27:35

@neoteny: .... a kanadai jólét miatt van...különben már te is itthon lennél és innen ontanád az észt.."hogy szegény kis kanadaiak maguk tehetnek arról, hogy így jártak"..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.08. 22:38:51

@zipe moha:

Hát ez az: Kanada mindig is horizontálisan emelkedettebb volt, mint Mo. 1986-ban is, amikor először elhúztam Kanadába; 2010-ben is, amikor másodszor tettem úgy. Ez a szükségesség törvényszerűsége.

zipe moha 2016.06.09. 06:41:53

@neoteny: ...te is jobban szeretsz leülni a terített asztalhoz, még ha az másé is...mint megteríteni az asztalt és úgy leülni...a sajátodhoz...bár, hogy horizontálisan melyik asztal kié ez mára úgy összekeveredett..bár vannak akik soha, egy pillanatig nem hagyták figyelmen kívül, hogy melyik az övék...és azt sem kit etetnek...és mivel etetnek...:)...szegény kis kanadaiak..egy éhes szájjal több vagy kevesebb nem -oszt nem szoroz majd a magyarok eggyel több kenyeret sütnek, adják a kolbászt is...(ők úgy sem szeretik)...amit kanadában (is ) lehet szétosztani...így van az , hogy továbbra is a mi kenyerünket eszed csak nincs ráirva.. ( le van törölve róla..)..enni kell ..és nem szabad finnyáskodni...ez a szükségesség törvénye

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 06:47:37

@zipe moha:

"majd a magyarok eggyel több kenyeret sütnek, adják a kolbászt is...(ők úgy sem szeretik)...amit kanadában (is ) lehet szétosztani...így van az , hogy továbbra is a mi kenyerünket eszed csak nincs ráirva.. ( le van törölve róla..)"

Ez a te kiegyensúlyozott, tárgyilagos véleményed, ami a józan eszedből fakad?

zipe moha 2016.06.09. 06:54:07

@neoteny: ha a "fejlett" államoknak GNI-jüből nélkülözniük kellene az ott honos gazdasági alanyok külföldről realizált tényező jövedelmeit....csak kamilláznának...veled együtt...vihetnéd a lobogót..."Igazságot, Neotenynek"...jó étvágyat a magyar kenyérhez..

zipe moha 2016.06.09. 06:56:17

@neoteny: ...értékeld légyszives, mert a szánktól vonjuk meg a falatot ( GNI-t)..hogy az óceán túlpartján ne nélkülözzetek...:))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 06:56:30

@zipe moha:

"ha a "fejlett" államoknak GNI-jüből nélkülözniük kellene az ott honos gazdasági alanyok külföldről realizált tényező jövedelmeit....csak kamilláznának"

Ez a te kiegyensúlyozott, tárgyilagos véleményed, ami a józan eszedből fakad?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 07:01:58

@zipe moha:

"a szánktól vonjuk meg a falatot ( GNI-t)..hogy az óceán túlpartján ne nélkülözzetek"

Ezért kaptátok a West End főbejárata melletti mini-Niagara vízesést: a kanadai nép hálájának kifejezése azért, hogy még a falatot is megvonjátok a szátoktól, csak hogy a szegény kiskanadai ehessen. ;-)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.09. 07:06:43

@zipe moha:
Mi van? Ez valami kizsákmányolás-elmélet?

zipe moha 2016.06.09. 07:16:34

@neoteny: ..köszönjük, igazán hálásak vagyunk... a tüzes víz nem olyan mint gondoltuk ( vizes de nem olyan tüzes..)...és még üveggyöngyökkel is jöttök ...megyünk is vissza az ökrökhöz, szántani-vetni.. ma is termelünk egy nagyadag GNI-t...a holnapi majdnem ingyen ebéded is rendben lesz..;))

zipe moha 2016.06.09. 07:18:22

@Lord_Valdez: ..az elmélet szakértőit mindig megviseli amikor a praxissal szembesül...vissza is szalad az elmélethez..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 07:21:52

@zipe moha:

"és még üveggyöngyökkel is jöttök"

Az üveggyöngyök világpiaci ára felment; nem kaptok több üveggyöngyöt, mert akkor már nem lenne kifizetődő elvenni a kenyeret a szátokból.

"megyünk is vissza az ökrökhöz, szántani-vetni"

De ne felejtsétek el eljárni az eső-táncot, mert akkor nem lesz jó termés; és ha nem lesz jó termés, akkor nem tudtok kenyeret meg kolbászt küldeni a szegény kiskanadaiaknak, akik éhezni fognak. Azt meg ugye nem vennétek a lelketekre ...

2016.06.09. 07:50:43

@Lord_Valdez:
magyarországon voltak ultraliberális kormányok ugye. hagyták növekedni a gazdaságot. és eladtak mindent, amit csak lehetett. mondván, hogy az a jó lesz, csak el kell adni a közvagyont. és legyen minden magánbefektetőké. és mi is lett belőle folyamatosan? csőd közeli állapot. persze most az ellenkezőjét csinálják. és abból is csőd közeli állapot lesz. ez két szélsőséges ideológia. extrém liberális és extrém nacionalista.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 07:58:11

@unionista᠋:

"ez két szélsőséges ideológia."

Sanyi a kútfúró:

- Irtsuk ki az összes zsidót!

Andika a barátnő:

- Ne öljünk meg egyetlen zsidót sem!

unionista a mérsékelt:

- A magyar nemzeti többség nem kér a szélsőségekből. Azt akarják, hogy legyen kiirtva a zsidók fele -- meg öljék meg a buzik felét.

zipe moha 2016.06.09. 08:05:10

@neoteny: ...de a lelkükre vennénk..elnézegetnék, lebiggyesztett szájjal, kioktatnánk benneteket hangzatos de hamis ideológiával...és a saját üveggyöngy -készletünkből (ami vagy 1 évezrede halmozódik) adnánk vissza aranyért...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 08:10:44

@zipe moha:

Ne pofázz, büdös magyar paraszt: mars vissza az eke szarvához. Ha holnap helyi idő szerint 11:45-kor nem lesz az ingyenebédem az asztalomon, holnapután hajnalban már a kanadai lovasrendőr lova rúgja be a kapudat, és a nyeregkápából előrántott, majd rád szegezett lovassági pisztollyal leszel kihajtva a földre.

Én szóltam ...

zipe moha 2016.06.09. 08:18:11

@neoteny:

Jó reggelt Magyarország!...:)))...

2016.06.09. 08:21:47

@neoteny:
a létező szocializmusban is azért loptak, mert nem maradt annyi érték az országban, amennyi a fogyasztás fenntartásához szükséges volt. ugyanaz volt a helyzet. kellett volna 10 alma. és nem maradt az országban csak 9. tehát sose jutott valakinek. és ezért az emberek el kezdték becsapni egymást azért, hogy ne ők legyenek a vesztesek.

oké és ha valaki azt mondta, hogy nézzük meg konkrétan hogyan lehet 9 helyett 10 alma, akkor jöttek az ideológusok. még több szocializmus kell ide elvtársak. szociáldemokrácia. mindenki lépjen be a pártba. és egy párton belül legyen több platform. az már majdnem többpárti demokrácia. reformszocializmus kell ide elvtársak. a szocializmust építsük kapitalista módszerekkel. nagyjából ezeket támogatta kádár. és ennek volt "kétharmada". a másik oldalon állt a hazafias népfront. lényegében ez fordult meg orbánnal. és az, hogy ortodox kommunistákból ortodox kapitalisták lettek. a marxista-leninista zsidók és feltétlen zsidóbarát értelmiség jelentős része átállt soros papi alapítványához. ami valójában nem egy kulturális nyitottabb társadalmat akar, hanem globalizált állam nélküliséget. totális anarchiát, amiben de jure nincs uralkodó, de facto néhány despota vezeti a világot. létrejön a földkerekséget átfogó világkormány. ez a kommunista változatban a világ proletárjai egyesüljetek. kapitalista verzió a világ burzsoáziája egyesüljön. kozmopolita változatban a világpolgárok egyesülnek. grünék létrehozzák a kapitalista kritikus alternatív globalista civil mozgalmat. én is unionista vagyok. azt egyesítsük, amit a nép egyesíteni akar. a filozofikus részről döntsön a köznép.

a kérdés az, hogyan lesz 9 helyett 10 alma. tehát az a hiányzó 1 konkrétan hogyan álljon elő. most arról vitázunk, hogy egyénileg, vagy közösségileg. a magyar alma jó, mert a magyar az jó. a magyar alma rossz, mert a magyar az rossz. ezeket a vitákat legkésőbb évtized végéig le kellene zárni. nyilván a "magyar alma jó, mert magyar" ideológia nyer. és aki azt gondolja, hogy a "magyar alma rossz, mert magyar" az veszít. és nyilván a kollektivizmus is erősebb lesz a közéletben, mint az individualizmus. tehát a polgárosodás előfeltétele, hogy ideológus okostojásokat az egyik oldalon eltapossuk. a másik oldalon maradnak. ők mondják, hogy a magyar alma a legjobb, mert az magyar. oké. de már ezen nincs vita. és akkor fel lehet tenni a kérdést. hogyan legyen 9 helyett 10 magyar nemzeti alma. azért, hogy az emberek ne csapják be egymást és mindenkinek jusson. és amikor 11 lesz, akkor lesz a szabad piacon minőségi verseny. melyik almát adjuk el a felzárkózó országoknak. és hova exportáljunk tőkét. de magyarország egyelőre tőkét importál. de minden ágazatba nem muszáj külföldieket behozni. mert nem arról van szó, hogy a külföld általában véve a jó. és persze nem is arról, hogy általában véve a rossz. de most ezen vitázunk. tehát nem azon, hogy konkrétan hogy legyen 9 helyett 10 alma.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 08:22:18

@zipe moha:

Kár volt nektek adni ezt az internet nevű üveggyöngyöket: kinyílott a csipátok, elszemtelenedtetek ...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 08:28:38

@unionista᠋:

"a kérdés az, hogyan lesz 9 helyett 10 alma. tehát az a hiányzó 1 konkrétan hogyan álljon elő. most arról vitázunk, hogy egyénileg, vagy közösségileg."

És "a közösség" válasza: kivágunk a 9 almából egy-egy tizedet, azt összeragasztjuk, és már meg is van a tizedik alma.

zipe moha 2016.06.09. 08:30:13

@neoteny:

..túlterjeszkedsz a szabadságodon... teljes ellentmondásban az általad eddig hangoztatott maszlaggal....de legalább őszinte vagy végre....mééég, folytasd...:))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 08:36:59

@zipe moha:

Ingyenebédemet megtermelted már?

zipe moha 2016.06.09. 08:41:12

@neoteny: ...tudod "barátom", remélem sokan olvassák kettőnk párbeszédét...( és a magyar pletykás is...ennyi idő alatt már gyügyén is a kanadai lovasrendőrökről beszélnek..épp eldugják a meggyet...ebben nagy szakértők:))...

az viszont biztos..soha nem vennélek fel arra ( sem) hogy engem, az érdekeim képviseld....viszont a konkurenciához beajánlanálak..:))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 08:45:15

@zipe moha:

"soha nem vennélek fel"

Te el vagy tévedve: hol vennél fel te engem, amikor a te sorsod az, hogy az én ingyenebédemet előállítsd?

Amit most se' csinálsz, csak jártatod a nagy pofádat.

zipe moha 2016.06.09. 08:48:30

@neoteny: ...felment az ingyen ebéd ára...lesz üveggyönygy vagy nem lesz...??...:)))

zipe moha 2016.06.09. 08:50:49

@neoteny: ...furdalhat még úgy a dolog , hogy nálam kuncsorogsz munkáért...amit mondtam megmondtam!...:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 08:53:30

@zipe moha:

"felment az ingyen ebéd ára"

Az ingyeebédért definíció szerint nem fizet az ember; annak nincs ára.

Ne az elméleteket gyártsd, hanem csináld a praxist: termeld az ingyenebédemet. Mert ha azt nem teszed, akkor még az is kétséges, hogy egyáltalán a saját ebédedet megtermeled-e.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 08:54:23

@zipe moha:

"nálam kuncsorogsz munkáért"

Miért tenném azt? Te ellátsz ingyenebéddel; nekem nem kell dolgoznom.

zipe moha 2016.06.09. 08:55:25

@neoteny: ..ha én nem ebédelnék ..mit ennél te,hm??..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 08:59:41

@zipe moha:

"ha én nem ebédelnék ..mit ennél te"

Amit a szádtól megvonsz. Te írtad: "a szánktól vonjuk meg a falatot ( GNI-t)..hogy az óceán túlpartján ne nélkülözzetek".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 09:07:49

@zipe moha:

Unatkozol ahelyett, hogy termelnéd az ingyenebédemet. Lófaszt termelsz te, nem ingyenebédet.

zipe moha 2016.06.09. 09:10:57

@neoteny: ....ahogy a híres angol mondás mondja:...ha a disznó kirúzsozott szájjal eszi az ingyen ebédet ...attól még disznó marad... na megyek,valakinek termelni is kell...majd este..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 09:14:06

@zipe moha:

"na megyek,valakinek termelni is kell"

Nagyon helyes: aztán lássam ám az ingyenebédemet az asztalomon ... mert ha nem látom, akkor majd te látod a kanadai lovasrendőr lova patkójának a nyomát a seggeden.

2016.06.09. 09:21:24

@neoteny:
sanyi nem akarja kiirtani az összes zsidót. hanem csak azt mondja, hogy aki nem engedelmeskedik azt széjjel kell flexelni. de ezt két unimukk (unicum) után mondja. tehát sanyi kondicionálható úgy is, hogy a zsidók a jó emberek. hiszen az unimukk is azért van, mert ők léteznek. viszont sanyi nem teljesen ostoba. és tudja, hogy az unimukk az nem unikális. a zsidók nélkülözhetőek. és megédesítheti a száját jägermaister. amit a németek akarnak. csak azt akarják elkerülni, hogy abból újra göhring schnaps legyen. sanyi se akar polgárháborút. hanem azt mondja, hogy tisza cipő kellene. olyan, mint a régi adidas. predátoros. a többségi társadalom célja, hogy a rendszerváltáskori nszk szintjét elérje. az érvényesül az ország jelentős részén. elindul egy lassú és kényszerű visszanémetesedés. ami nem túl jó, de nem is feltétlen rossz.

és mivel egy idegen elit bőven elegendő innentől kezdve zsidók nem kellenek. nem azt állítom, hogy ne is legyenek. felőlem lehetnek. hanem csak azt, hogy nincs rájuk szükség. a jelenkori zsidó generáció nem tud semmit, amit ne tudna a világátlag. a magyar zsidó kultúrának múltja van, jövője jelen állás szerint nincs. ha zsidó lennék, akkor is ugyanezt mondanám. a magyar zsidóknak vissza kellene vonulni a hitközségeikbe. és onnan megfigyelni, megismerni, megtanulni a magyar társadalom alapvető működési mechanizmusait. a zsidó kultúrának nem kell térítenie. az a keresztények dolga.

a természettudományos ismereteket a lehető legmagasabb szinten kellene elsajátítani. mert legfeljebb a természettudomány univerzális. a szociológiát is biológiai (biofizikai, biokémiai) és környezeti (földrajzi) mérésekre alapozni. elemi számtanra és elemi mértanra. a magyar zsidó szociológiai iskola nagyrészt marxista (antijudaista) vagy antimarxista (judaista). persze nem lehet minden zsidó természettudós. ha valaki erre egyáltalán nem képes, akkor azokból csináljunk például humoristát. hofi, kern, gálvölgyi és a többi zsidó amíg az ország bohócai voltak addig nagyon mély társadalomkritikát fogalmaztak meg. de úgy, hogy a parasztok a térdüket csapkodták, annyira nevettek. ugyanezek az emberek a politikába belépve megbuktak. a zsidó parodisták is csak azt tudták, amit a többi népcsoport. lényegében csak zsidó művészeket, hírességeket tudtak utánozni. a zsidó művészek félelnyomó rendszerekben alkottak maradandót. úgy, hogy kénytelenek igazodni a többséghez. a többséghez való igazodást egy eleve gazdag környezetben kikényszerítheti a piac. ha a magyarok álmodj királylány típusú slágereket akarnak, akkor a piacra olyat kell írni. ha a magyar állam szép vagy gyönyörű vagy magyarország típusú operetteket akar, akkor olyat.

ez a zsidó generáció megmagyarázza, hogy a "hétre ma várom a nemzetinél, szemben az emke cigánya zenél" ez nacionalista, rasszista és revizionista. mert az emke erdélyi magyar kultúregyesület. szerintük ebből lett a holokauszt. és nem abból, hogy az első háború után szétverték az országot és lényegében megpróbálták felvásárolni. nem az összes zsidó, hanem egy részük. és nekik ma is ez a céljuk. ebből jó esetben egy civilizált endlösung következik. ennél jobb eset a szekularizáció. tehát a világi judaisták és az izraelitákhoz hasonlóan visszavonulnak a hitközségekbe. belátják, hogy világot nem feltétlen kell annak minden pontján uralni. ezért nem harcolnak a többségi magyarokkal. ha azok nemzeti keresztények akarnak lenni, akkor legyen úgy. ez lenne a legjobb. a probléma az, hogy harcolni akarnak. ebben az esetben polgárháború fenyeget. a jobbik eset a kivonulás. ez a
civilizált endlösung. mindkét fél belátja, hogy békés egymás mellett élés a holokauszt után nem nagyon lehet. ha bosszút akarnak, akkor beléphetnek az oroszok. szekularizáció párti vagyok. az országban van egy vagy néhány zsidó negyed. és azok természetes módon kapcsolódnak a többséghez. keverednek valamennyire. de ez természetesen nem előírás. ahogyan a teljes izoláció sem. ahogyan általában élnek a népek. normálisnak kellene lenni. és ezekből a csomópontokból lehet zsidó és zsidóbarát hálózatot építeni. csak ezt nem fogják fel. marad a trükközés. tegnap már az átévén az egyenes beszéd vendége vona gábor volt. és az ment, hogy szegényt mennyire támadják a kurucinfón. az majd kiderül, hogy vona elviszi a fidesz szavazókat. sehol sem szeretik az árulókat.

ennek a politikai játszmának a történelmi tétje nem az, hogy ki teremti meg a polgári magyarországot. melyik kormány hozza el a tömeges felemekdést. ezek közül egyik sem. a kérdés az, hogy ki hozza el a nemzeti keresztény államvallást. és utána majd meglátjuk. a világ erősen változik. a britek kilépnek az unióból, vagy sem. ki lesz az amerikai elnök. marad egy a bundescica. és ha igen, akkor mi lesz a német nemzetpolitika.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 10:00:07

@unionista᠋:

"sanyi nem akarja kiirtani az összes zsidót. hanem csak azt mondja, hogy aki nem engedelmeskedik azt széjjel kell flexelni."

Ez nagyszerű: akkor már Sanyi is a mérsékelt álláspontra helyezkedett.

"sanyi se akar polgárháborút."

Az engedetlen zsidók "szétflexelése" nem polgárháború, hanem rendőri akció.

"egy civilizált endlösung"

Igen, a mérsékelt endlösung civilizált: nem az összes zsidó kerül megölésre, csak az engedetlenek.

"tegnap már az átévén az egyenes beszéd vendége vona gábor volt. és az ment, hogy szegényt mennyire támadják a kurucinfón. az majd kiderül, hogy vona elviszi a fidesz szavazókat. sehol sem szeretik az árulókat."

Hitlernek táviratot küldött (a nem-náci) Hindenburg elnök A Hosszú Kések Éjszakája után, amiben "mély háláját" fejezte ki, és gratulált "az árulás csírájában történt elfojtásához". Az árulók Röhm és tsai voltak, nem Hitler.

Vona Gábor is el tudja magyarázni, hogy "a nemzeti többség" a mérsékelt irányvonalat akarja, nem a radikálisat. És hogy a Jobbik radikális szárnya (volt) az áruló, mert nem támogatták a mérsékelt nemzeti többség felé forduló pártelnöküket.

Én értem azt, hogy neked fáj, hogy meghiúsulni látod a főhatalom "a nemzeti radikális többség" általi megragadását: mert ez erősen csökkenti annak a valószínűségét, hogy az általad vizionált, a nemzeti oligarchákkal történő "elbánás" valaha is megtörténik. De ahogy Bismarck mondta: "a politika a lehetőségek művészete".

"a kérdés az, hogy ki hozza el a nemzeti keresztény államvallást"

Ez számodra lehet _a_ kérdés, de nehezen fogod tudni megmutatni, hogy ez akár csak _egy_ kérdés is "a népek" számára.

2016.06.09. 10:13:58

@neoteny:
az a racionális válasz. de ez a multikulturális közösségben nem működik. csak olyan társadalmakban ahol egy férfi és egy nőág a domináns. tehát a közösség többé-kevésbé homogén. egy nagycsalában nyilván azt mondanák: tegyük az almákat sorba. a legnagyobb almát félbevágják. azt megeszi apa és anya. és a többit sorban megkapják a gyerekek. a legkisebb almát a legkisebb. még neki is jut egy. nincs veszekedés. ezek után apa és anya azon gondolkodik, hogy lesz 9 helyett 10 alma. csakhogy a magyar egy multikulturális társadalom. ebből következően veszekszik.

általános iskola. első osztály. ebéd. az étel mellett baracklevet osztanak. 5 literes üveg. vannak sárga átlátszatlan műanyag 1 literes kancsók. ezeket viszik ki a tanári asztalokhoz. és vannak ehhez hasonló 2 decis poharak. ezeket veszik el a diákok. a gyerekek. ez nagyjából igazságos. a tanári asztalnál rendszerint négyen ülnek. tehát egy kicsit több jut, de ők felnőttek.

igen ám, de a konyhás néni azt csinálja, hogy az az 5 liter barackléből kiönt egy 1 litert az első műanyag kancsóba. ez megy a tanári asztalhoz. ezek után fog egy másik műanyag kancsót. azt feltölti vízzel. beleönti a baracklébe. és ezek után így méri ki a 2 decis adagokat. egy probléma van. a rostos baracklé nem keveredik el igazán jól a vízzel. hanem miután kimérték a kisebb adatokat. a 2 decis poharak alján ülepszik a lé. és a tetején marad a víz. a két folyadék egyenlőtlenül oszlik el. vannak olyan poharak, aminek a tartalma majdnem teljesen baracklé, és van ami majdnem teljesen víz.

és ezekért állnak sorba a gyerekek. a kicsik (elsősök, másodikosok) nem látnak bele a pohárba. mert ugye a tálalót az átlag magassághoz igazítják. a konyhás néni azt mondja, hogy ha elvetted, akkor nem rakhatod vissza. erre a gyerekek nem azt mondják, hogy a konyhás néni csalt, hanem el kezdenek a sorban veszekedni. de irracionális módon. mert nem látnak bele a pohárba. véletlen választanak. értik, hogy a konyhás néni csal. de mégis valamiért veszekednek. a tanárok megkapják megkapják a baracklevet. azok se a konyhás nénit regulázzák meg. hanem a gyerekeket, hogy miért veszekednek. jönnek a nagyobbak. azok belelátnak a pohárba. és a tálalónál dulakodnak. de azok se a konyhás nénit hibáztatják. hanem egymást próbálják kiszorítani.

mit kell ilyenkor csinálni. szólni kell az igazgató bácsinak. ebéd után kell menni a konyhába. és megnézni, hogy hova kerül a baracklé. az igazgató bácsi zsigulijába. akinek nagy aranygyűrűje van és azzal fenyegetőzik. azzal ad egy kokit annak, aki rosszul viselkedik.

mi a megoldás? sanyi haverom szerint az igazgatót széjjel kell flexelni. a magyar társadalom többsége válasza az, hogy akik úgy próbálják lefölözni a hasznot, hogy a valós árutermelésben és az elosztásban nem vesznek részt el kell zavarni. és választani kell egy vezetőt. tehát a közösségben csak egy lehet az, hogy nem vesz részt az értékelőállításban. a többieknek be kell állni a sorba. és ezt elfogadják a keresztények. mert azt mondják, hogy az egy lesz a lelkészi vezető. a pap. ezt elfogadják a cigányok. mert az egy lesz a vezér. és elfogadják a magyarok is. az egy lesz a választott nemes. és ha király nem lehet, akkor legyen nádor. és szent korona.

a zsidók mondják azt, hogy nem kell vezetőt választani. hanem akinek pénze van az uralkodjon. ez ellen fellázadnak a népek. erre a válasz a zsidó szociológiai iskola. vegyük el a pénz a középosztálytól (többségi magyaroktól) és adjuk oda a mély szegénységben élőknek (a cigányoknak). és ha ez nem elég, akkor a zsidó gazdasági iskola az, hogy vegyük el a közvagyont a magyaroktól. vagy a görögöktől. a népektől általában. mert azzal hatékonyabb a működés. de nem minden esetben hatékonyabb. és akkor a népek fellázadnak. szerte az atlanti és a transzatlanti világban lázadoznak. a judaizmussal illetve az iszlámmal szemben. az iszlám azt mondja, hogy ha 10 helyett 9 alma terem, akkor egy megoldás van. szent háború. a zsidók azt mondják, hogy adják nekik az üzemet és a piacot. és azt mondják nagyobb a kereslet, mint a kínálat. árat kell emelni. a zsidók nem azt mondják, hogy termeljünk még 1 almát. az árutermelés logikája eredendően hiányzik a gondolkodásukból. és amelyik zsidónak nincs természettudományos műveltsége (ez magyarországon 100 esetből 90), akkor ideológiát faragnak. és a magyarok többségének sincs elég természettudományos műveltsége. és ők is ideológiát faragnak. a zsidók a hibásak mindenért.

tehát először nemzeti kereszténységet kell hirdetni. mert az sem nem judaista, de nem is kifejezetten antijudaista. és utána a kérdés az, hogyan lehet 9 helyett 10 alma. olyanokat válasszunk ki, akik ezt esetleg tudják. konkrét cselevési programmal rendelkeznek. és ezek után lehet 9 helyett 10 alma. de az is lehet, hogy nem lesz csak 8. akkor majd leváltjuk a vezetőt. ő a hibás. és jön egy másik. és az mond egy másik cselekvési programot. és esetleg lesz 11 alma. annak szobrot állítanak. mert 10 helyett 11 alma van. magyarországon ritka eset: mátyás király.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 10:53:54

@unionista᠋:

"a kérdés az, hogyan lehet 9 helyett 10 alma. olyanokat válasszunk ki, akik ezt esetleg tudják. konkrét cselevési programmal rendelkeznek. és ezek után lehet 9 helyett 10 alma. de az is lehet, hogy nem lesz csak 8. akkor majd leváltjuk a vezetőt. ő a hibás. és jön egy másik. és az mond egy másik cselekvési programot."

Egyetlen "vezető" (politikus) sem termel egyetlen almát sem: sőt a vezetettek által termelt almát eszi ő is. Az egyetlen lehetséges "konkrét cselekvési program" az, hogy hagyja az almatermesztőket működni: és hogy melyik almatermesztő "tudja" az almatermesztést, annak kiválasztása megtörténik a szabadpiacon: amelyiknek az almáját megveszik. Hiszen azért termeli az almát, mert abból haszna van: így az az érdeke, hogy minél több almát termesszen. Persze ahogy nő az alma kínálata, úgy csökken az érte kérhető ár is ... de azt az almát, amire nincs elég belföldi kereslet, lehet exportálni.

Ha "a vezetőnek" "konkrét cselekvési programja" van, akkor az azt jelenti, hogy ő választja ki, melyik almatermesztő kap "állami támogatást". Ami nyilvánvalóan csak hibás döntés lehet: ha nem a legalkalmasabb almatermelőt választja ki, akkor pazarlás a támogatás, mert a kevésbé alkalmas termelőnek ment az, a legalkalmasabb helyett. Ha meg a legalkalmasabb almatermesztőt választja ki, annak nincs szüksége támogatásra, tehát a támogatására fordított erőforrások elpazarlásra kerülnek.

"magyarországon ritka eset: mátyás király"

Mátyás királynak "konkrét cselekvési programja" volt az almatermesztésre? A hadviselésre volt "konkrét cselekvési programja": a professzionális (fizetett) Fekete Sereg felállítása volt az. Amit többek között arra is használt, hogy elnyomja vele az általa igencsak megnövelt adók ellen lázongókat.

Mátyás királynak "jó a sajtója" mert (viszonylag) sikeres feudális hűbérúr volt: centralizálta a hatalmát, ami a főnemesség relatív hatalomvesztésével járt. Míg az utána következő II. Ulászló nem véletlenül kapta a Dobzse László ragadványnevet: a Királyi Tanácsban részt vevő főnemesek ötleteire azt mondogatta: jól van. A főnemesség vissza is szerezte a relatív hatalma nagy részét.

A Mátyás király által tartott csilivili reneszánsz udvart "a népek" látták el almával és minden más földi jóval.

2016.06.09. 10:56:22

@neoteny:
szerintem a magyar társadalomnak valamivel több, mint ötöde, de valamivel kevesebb, mint harmada nemzeti radikális. a magyar fiatalok fele. ezzel nem lehet választást nyerni. mert ez utóbbit ellensúlyozzák a nyugdíjasok. és részben ellensúlyozza a főváros. ezért lett volna erős a törökgábor-féle jobbik-lmp koalíció. ebbe akár a pm is bevonódhatott volna egy nagy összebéküléssel. karácsony anno technikai koalíciót javasolt a szélsőjobboldallal.

irmuska gyurcsányista, a fia zolika jobbikos, a barátnője andika fideszes.

vona a váltással elvben mindhárom szavazatot besöpörheti. hiszen zolikáé már meg van, ehhez csatlakozhat andika (aki mérsékeltebb). és irmsuka is mondhatja, hogy ha a gyerekek erre szavaznak, akkor sem tesz másként. de ebből a hármasból az egyetlen szavazatát is elveszítheti. zolika azt mondja: vona áruló. de ezek után aligha szavaz novák előd új pártjára. feltéve, hogy lesz olyan. mert annak nem lesz jelentős média támogatottsága. tehát zolika vagy nem szavaz senkire sem andikával, vagy orbán választják. viszont irmuska is elbizonytalanodik. mert ő azért szavaz gyurcsányra, hogy ellensúlyozza a radikális jobbikot. szerinte zolika azért beszél durván andikával, mert ezt eltanulta a gárdától.

nem olyan egyszerű egy pártot átpozicionálni. ezzel először orbán is bukott. aztán persze nagyot nyert. de csak négy választással később. rövid távon ez akkor működött volna ha vona mellé belépett volna schiffer. a jobbik-lmp és esetleg még a pm le tudta volna váltani orbánt. az egy másik kérdés, hogy utána kormányozni nem tudtak volna.

a fideszt jelenleg egy orbán nélküli fidesz 2 válthatja le. beszéltek egy lázár-spéder-simicska összefogásról. ezért most kicsinálják spédert. állami felügyelet alá vonják a takarékszövetkezeteket. időlegesen helyzetbe hozzák esetleg demjánt. de csányi marad az első bankár. matolcsy ellen is azért mentek. akik viszont megszerezték az origót. kérdés, hogy kié lesz az index. de közben habony és rogán építi a médiabirodalmát. ott van tarlós. lassan már ők maguk sem tudják, hogy ki kivel van. ennek játszmának lett részese vona.

2016.06.09. 11:08:51

@neoteny:
ahhoz, hogy ez megtörténjen (kiválasztódjon a legjobb helyi termelő) majdnem teljesen zárt gazdaság kell. mert mi van akkor ha a szabad piacon egyik magyar almáját sem veszik meg? erre az a válaszod, hogy ez esetben pusztuljanak a magyarok. gyügye valószínűleg sose lesz versenyképes a világban. de nem is kell annak lennie. miért kellene egy falunak világversenyben feltétlen győznie.

ez csak néhány ostoba filozófus csinálmánya. az eleve szegény országokat szétverjék. ehhez csatlakozott a nyugat. mert ezzel lehetett gyarmatosítani. de ez nem működik. mert ma már nem európa a legfejlettebb. és az usa pozíciói is megkérdőjeleződtek. trump is lényegében az mondja, hogy a verseny totalitását kellene kikapcsolni. és az usa legyen egy zárt erőd. és azon belül dúljon a kapitalizmus. és így is lehet olyan erős észak-amerika, hogy megvédi az érdekeit. fékezni kell a globális keveredést. nem kell ennyi muszlim. ezt mondják a nyugati árják. a keleties és délies népek a zsidókat szidják.

2016.06.09. 11:15:43

@neoteny:
mátyás olyan embereket állított az udvar szolgálatába, akiknek konkrét cselekvési programjuk volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 11:19:48

@unionista᠋:

Erről van szó: tehát nem lesz semmiféle nemzeti oligarchákkal történő "elbánás". A (központi) államhatalom nem "a közösség" érdekeit szolgálja, hanem mindig (dinamikusan változó összetételű) partikuláris csoportosulások érdekeit. De önkormányzati szinten is ez folyik -- az USA-ban pl. ahol az önkormányzatok is bizonyos mértékű törvényhozási hatalommal rendelkeznek (mert a "szabályozások" nagy része hozzájuk van delegálva), a panamák összvolumene igen valószínűen nagyobb, mint a tagállami vagy szövetségi állami szinteken.

2016.06.09. 11:26:49

@neoteny:
így lett 10 alma helyett 11. és ezek után tudta megtámadni a szomszédokat. árufölénybe került. a zsidók azt mondják, hogy nem kell árufölény. pénzügyi fölény elegendő. ehhez a tőkepiaci központokban generálni kell a pénzt. és ezekből lehet meghódítani a világot. csakhogy budapest nem tőkepiaci központ. magyarország nem tőkeexportőr. hanem tőkeimportőr. ez legfeljebb a kárpát-medencében valósulhatna meg. egy viszonylag zárt gazdaságban. ezt a zsidók többsége nem akarja. paradox módon azért, mert tudják, hogy ez valószínűleg működne. a zsidók többsége ugyanolyan magyarellenes, amilyen te vagy. és amikor bírálják őket, akkor ezt gyűlölködésnek látják. ez a saját magyar-gyűlöletük. de én nem vagyok ellenük. azt mondom, hogy ki lehetne egyezni abban, hogy a kárpát-medence gazdaságát szervezzük. és így budapesten is úgy alakulnak ki erős pozícióik, hogy a magyarok többsége is viszonylag jól él. ezt nem fogadják el.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 11:51:19

@unionista᠋:

"ahhoz, hogy ez megtörténjen (kiválasztódjon a legjobb helyi termelő) majdnem teljesen zárt gazdaság kell. mert mi van akkor ha a szabad piacon egyik magyar almáját sem veszik meg?"

Ez empirikusan nem igaz: léteznek magyar almatermelők, akik el tudják adni az almájukat. Mert kisebbek a logisztikai költségeik (közelebb vannak a piachoz); mert el tudnak adni ízletesebb (magasabb cukortartalmú) almát, ugyanis nem kell a hosszabb szállítási időt "kibíró" alacsony cukortartalmú almát eladniuk; mert alacsonyabb a bérköltségük, mint az import almát termelőké; mert a magyar alma jobban ízlik a magyar fognak, mint az import alma. _Természetesen_ a magyar almát hasonló vagy alacsonyabb áron kell árulni, mint az import almát.

"gyügye valószínűleg sose lesz versenyképes a világban."

Miért kellene versenyképesnek lennie "a világban"? Elég az, ha versenyképes Mo-n vagy Közép-Kelet Európában. Már linkeltem cikket arról, hogy a meggyszezon kezdetén van kereslet a magyar meggyre pl. Németországban is. De ahhoz oda kellene adnia a parasztnak a meggyét hitelbe a nem-tőkeerős meggyexportőrnek, aki nem tudja kifizetni a meggyet előre, csak amikor megkapta a már leszállított meggy árát a német importőrtől. Ha viszont a gyügyei paraszt csak a portája kapujában hajlandó eladni a meggyet csak készpénzfizetés ellenében, akkor lemarad az ilyen lehetőségről.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 12:06:01

@unionista᠋:

"így lett 10 alma helyett 11."

Hogyan? Hogy Mátyás adóztatta a népet orrba-szájba? Attól nem lett több alma. A "szomszédokat" pedig nem "árufölénnyel" támadta meg, hanem hadsereggel. És abból az almatermesztő parasztnak semmi haszna nem volt.

"magyarország nem tőkeexportőr."

Ezt el ne mondd pl. a MOL-nak, aminek befektetései vannak a régió különféle országaiban. Vagy az OTP-nek. Vagy mittudom én mennyi magyar vállalatnak, amiknek vannak külföldi leányvállalatai.

"a zsidók többsége ugyanolyan magyarellenes, amilyen te vagy."

Ezt te mondod, aki azt akarja, hogy a magyar fogyasztó többet fizessen a "védett" termékekért -- vagyis kevesebbet tudjon vásárolni, és így szegényebb legyen? Ez még trollkodásnak is harmatgyenge.

2016.06.09. 12:48:52

@neoteny:
az usa önkormányzatai multikulturálisak. tehát ha a lakosság túlságosan sokfelől ered. ilyenkor a közéletet vagy széthúzás vagy érdektelenség jellemzi. a magyar társadalom is ilyen.

amerikában ezért a korrupciót a legmagasabb szövetségi szintre emelve intézményesítik. mert úgy nem aprózódik el a pénz. hanem az usa hatalmi pozícióit erősíti. a tömegmédiával kordában lehet tartani népet. ha kell, akkor tömeghisztériával. hasonlóan képzeli el orbán. állami szintre emelt korrupcióval nemzeti nagytőkések megteremtik az erős magyarországot.

2016.06.09. 12:53:04

@neoteny:
a mol és az otp tőkeexportjával szemben brutális mértékű tőkeimport áll. és a "liberálisok" azt mondják, hogy még több idegen kell. mindent eladni, amit csak lehet. mert úgy hatékony. tehát nincs terv arra hogyan lehetne 9 helyett 10 alma. hanem egy ideológia van. idegen jó/magyar rossz. vagy ennek a fordítottja.

2016.06.09. 13:05:39

@neoteny:
nem kizárólag a fogyasztásra, hanem a termelésre és a fogyasztásra együttesen kell optimalizálni. a gazdaság nem kizárólag fogyasztás. hanem elsősorban termelés.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 13:12:49

@unionista᠋:

Ennek kb. semmi értelme sincs, a tömegmédia elismert hatásától eltekintve.

"hasonlóan képzeli el orbán. állami szintre emelt korrupcióval nemzeti nagytőkések megteremtik az erős magyarországot."

Nem: állami szintre emelt korrupcióval nemzeti nagytőkések hatalomban tartják Orbánt (és fideszes elvtársait).

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 13:17:33

@unionista᠋:

"tehát nincs terv arra hogyan lehetne 9 helyett 10 alma."

Úgy, hogy az importált tőke befektetésre kerül az almatermelésben. Neked van halvány lövésed is a tőke szerepéről a termelési folyamatokban?

2016.06.09. 13:20:42

@neoteny:
orbán ott vesztette el az usa bizalmát, hogy nem amerikától vették a vadászgépeket. és ezért álltak mellé a németek. mert hajlandó szembemenni a transzatlanti világgal. elősorban a demokratákkal. és ezért támogatja putin.

2016.06.09. 14:01:48

@neoteny:
ez alapvetően nem egy filozófiai, hanem egy agrárkérdés.

az egyik opció, hogy adjuk az almatermő vidéket annak a külföldi cégnek, amelyik a piacvezető ebben az ágazatban. mert ezt nyilván ők csinálják a legjobban. és ezzel 9 alma helyett nem 10, hanem 20 alma lesz. oké. de ebből menyi marad a helyieknél.

nézzünk egy valós példát.
a biogal árbevétele 1995-ben évi 10,6 milliárd forint volt. ez a magyar gyógyszerpiachoz mérve 11% részesedést jelentett. ezt vásárolta meg a teva. ez lett azonnal az övé. és 23 ha terület a debreceni nagyerdő közepén. ezért fizetett 26 millió dollárt. 130 forint körül volt 1 dollár. a forint gyengült bokros brutális inflációt gerjesztett. azért, hogy minél gyorsabban eladjanak mindent, amit csak lehet. (a horn kormány kezdetén 1 dollár 100 forint volt. és ment fel a ciklus végére 200 forint fölé. és bokros folyamatosan leértékelte a forintot. tehát egy ponton özönlött be a működő tőke. amit csak lehetett mindent eladtak. amit az antall kormány idején nem szanáltak és még előtte a németh kormány idején nem loptak el.

te erre azt mondod, hogy ez egy sikertörténet. hiszen amit csak lehetett eladtak. az rendben van, hogy a teva debreceni üzemének éves árbevétele közel 200 milliárd forint. de a bérköltség alig több, mint 5 milliárd forint. és azt mondják, hogy ezt még csökkenteni kellene. ezt a globális munkaverseny megköveteli.

de ki mondta, hogy feltétlen globális munkaversenyt kell hirdetni?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 14:13:19

@unionista᠋:

"a gazdaság nem kizárólag fogyasztás."

Milyen igaz: ami nincs megtermelve, azt nem lehet elfogyasztani.

"hanem elsősorban termelés."

Elsősorban? Nyilvánvalóan egy termék megtermelésének időben meg kell előznie annak elfogyasztását; de ez triviális.

A termelés és a fogyasztás ugyanannak az érmének a két oldala.

Ha a termelés "elsősorban" lenne, akkor az azt jelentené hogy _bármit_ lehet termelni, és az mind elfogyasztásra is kerül. Ez nyilvánvalóan nincs így: valaki termelhet tornacipőket 62-es lábméretre, de abból nem fog fogyasztani senki. Mert nincs rá kereslet.

Az is nyilvánvaló, hogy a termék ára szintén alapvető szerepet játszik az iránta való keresletben. Ha valaki 150,000 forintos tornacipőket termel, abból sem fog számottevő mennyiséget eladni.

Így hát ha valamelyik is "elsősorban" van a termelés és a fogyasztás közül, akkor az a fogyasztás: minden, ami eladható, azt lehet termelni; de nem minden megtermelhető termék eladható. Két azonos termék közül pedig az olcsóbban termelt adható el.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 14:24:49

@unionista᠋:

"orbán ott vesztette el az usa bizalmát, hogy nem amerikától vették a vadászgépeket."

A Gripenek vásárlásából több kenőpénz ment az illetékes zsebekbe. Fölösleges nagy ideológiai lufit fújni a dologból.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 14:53:44

@unionista᠋:

"a teva debreceni üzemének éves árbevétele közel 200 milliárd forint. de a bérköltség alig több, mint 5 milliárd forint."

És? Ez csak azt jelenti, hogy a TEVA összes költségéből a debreceni gyártási bérköltségek kis arányban részesülnek. Te azt gondolod, hogy a TEVA egyetlen költsége, amiből a 200 milliárdos árbevétel összejön, az a debreceni gyártási bérköltségek? Hogy a másik 195 milliárd forint mind profit? Hogy a TEVÁnak nincsenek gyógyszerfejlesztői bérköltségei? Hogy az alapanyagok ingyen vannak? A gyártóüzem és annak minden műszaki berendezése ingyen van? Hogy semmi energiát nem fogyaszt a gyártóüzem?

Vagy csak hülyéskedsz megint?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 15:58:13

@unionista᠋:

"hogy szegényt mennyire támadják a kurucinfón"

A kuruc.info még hagyján: ott az MTI-től átvett cikkek vannak, "csak" a kommentekben megy a támadás.

De mi a bendeguz.info? Ott főműsorban megy a Jobbik-gyalázás, különös tekintettel Vonára. Ki a Kiss Vazul, és miért feni a kését?

tamas11 2016.06.09. 16:08:10

@unionista᠋:
érvényes dimenzióban kéne maradnod.
A háborús logikákat felülírja a nemleszháboru -logikája.

vissza tehát az első (?) kockára:
mitől gazdag Svájc?
Tőkeexportőr? Igen de korlátozottan, amikor igazán gazdag és független lett, két dinamikus ágazatba fektetett: turizmusába és az enegriaipar, több mint 150 éve.
(ha sok víz jön le a turbinákra a hegyekből jól pörög a Brown Boveri). (turbinagyártó)
A biztonság és stabilitás miatt olyan oly erős a tőkeipar, azaz a banki szektor, (és nem fordítva), aminek jó környezte a függetlenség, és természete a nemzetköziség.
--
vagy a legutolsó mondatod:
" az oligarchikus cégcsoportok uralják a gazdaságot de ez a magyar gazdaság nyitottságának következménye "
Egy frászt! Ami nyitottnak látszik, az már nem az, az oligarchikusság egyetlen emberhez köthető, Orbánhoz. Simicska is nyitott volt, amig azt nem mondta, hogy "....". Kb az ellenkezőjét írod megint annak, ami éppen van.

2016.06.09. 16:41:56

@neoteny:
a teva generikus gyógyszergyár. nem gyógyszerkutatásra, hanem lejárt szabadalmú készítmények után gyártására alapoz. arra törekszik, hogy azokat minél nagyobb üzemméretben és minél olcsóbban állítsa elő a világban. az alapanyag előállítására külön üzemet hozott létre. a gyártósort nem magyar cégek rakják össze. akkoriban a debreceni erőművet is privatizálták ugyebár. amit félig államosítottak. és franciák vettek meg. aztán azt felvásárolta egy másik francia. a kérdés, hogy helyben mennyi nyereség marad.

a helyben maradó összes nyereség nem akkor a maximális ha minden ár minimális. nagyon nem. akkor sem ha fogyasztói társadalom logikájából ez következik.

adott egy populáció egy adott természeti környezetben. rendelkezésre állnak különféle erőforrások (anyagi és szellemi). ezekből előállíthatunk különféle áruféleségeket. ezekhez tartozik valamilyen szabad piaci ár. keressük az optimális termékösszetételt. ebből indult ki motzkin teodor és goldman oszkár. nem árulom el, hogy milyen nemzetiségűek. annyit segítek, hogy ez a goldman család, ahová korábban beházasodott sachs sámuel és befektetési bankot alapítottak. és elég sokan szidják a kurva anyjukat. miért?

az a probléma, hogy a befektetők a saját globális (multinacionális) hálózatukra optimalizálnak. de az nem feltétlen esik egybe a lokális (nemzeti) optimummal. nem arról van szó, hogy a zsidók gonoszak. hanem arról, hogy ez a kettő nem esik egybe. a teva minimális anyag- energia és és bérköltséggel a lehető legtöbb és legolcsóbb generikus gyógyszert akarja előállítani. ez debrecen számára nem feltétlen optimális. nem is feltétlen rossz, de nem is feltétlen jó. ez egy ellentét, amit általában véve nem lehet feloldani. a lokális (nemzeti) és a globális (multinacionális) optimumot tetszőleges módon lehet közelíteni úgy, hogy a szabadon rendelkezésre álló erőforrásokat bevonjuk. de ebből egy ideológiát faragnak. a globális háttérhatalom összeesküdött a magyarok ellen. ez az egyik narratíva. a másik pedig az, hogy ami a multiknak jó feltétlen az a jó a helyi közösségeknek. persze, hogy nem. ebből lesz egy irracionális háborúskodás.

ha a teva úgy képzeli, hogy ő magyarország ellen háborúzik, akkor mit lehet csinálni. akkor meg lehet kérdezni, hogy mit akarnak az oroszok. itt van a konzulátus a régi osztrák-magyar pénzügyi palotában. ha a teva olcsó munkaerőt akar, akkor azt a környéken ukrajnában találja meg. de ott bizonytalan a helyzet. tekintsünk el attól, hogy bizonytalanságot ki teremtette. el kezdődik egy hatalmi játszma. az orosz, az ukrán, a magyar, a lengyel nemzeti optimum és a teva multinacionális hálózati optimuma hogyan közelítheti meg egymást. a budapesti zsidók azt mondják, hogy ebből csak kamianets-podilsky lehet. csak tömegmészárlás. de nem. az éppen abból következik, hogy mindkét oldalon irracionális félelmeket keltenek. ami persze sajnos megvalósulhat.

2016.06.09. 17:40:21

@tamas11:
svájciak azt csinálták, hogy az alpok és a jura hegység közét genftől konstancig egy bő 250 km hosszú medencét a környező hegyeket figyelembe véve nagyjából végigszámoltak. tehát nem azt érdekelte őket elsősorban, hogy lehetne még több olcsó kínai árut behozni. hanem az, hogy mit lehetne abból a térségből kihozni. tehát ők nem egy ideologikus küzdelmet folytattak. mostanában persze kezdik ők is, mert jönnek a bevándorlók. megváltozik az etnikai összetétel és a korábbi "magic formula" nem érvényesül. ha még több bevándorlót akarnak, akkor egy új egyensúlyi állapotot kell keresniük.

zipe moha 2016.06.09. 19:26:22

@unionista᠋: ...
azért az nem nagy csoda, hogy ha eladunk külföldieknek egy lokalitáson belül minden értékes gazdasági eszközt...amikben lemosósított magyar munkaerő dolgozik

...és ők "globálisan optimalizálnak"... ( a honos nemzetük a "globális optimum..:)), nem pedi lokális optimalizációban érdekeltek ( miért lennének azok???...ki gondolta ezt 1 percig is bármikor komolyan.???)

akkor a lokalítás kizsákolása következményeként az "optimalizáció" kontraproduktívvá válik...nem fenntartható épp ezér senkinek sem jó..

4 megoldás lehetséges: képzelj el 3 vektort () nyillal a végén ...a negyedikhez nincs vektor ( mindjárt)

1.horizontális ( izgassuk neotenyt is a kifejezéssel, egész nap itt lógott és szállította a közhelyeket..:) vektor, balra mutat...radikális béremelés...így felfedezted azt a nóvumot, hogy bizony nem csak adóval lehet adóztatni...hanem bérrel is..:)

2. horizontális vektor az 1.-el ellentétes, jobbra mutat...a külföldiek kivásárlása kiszorítása a lokális gazdaság lokális optimumának tervezhetősége érdekében...

3. vertikális vektor (hagyni azt ami lett..és)...új lokális expanzív gazadsági láb leeresztése, kereskedelmi ékek lokális multik elindítása..rájuk épített, szervezett gyártói beszállítói halmazokkal...hagyni kellene a kkv-k támogatását..."nagy", új magyar expanzív multik kellenek...a kkv-kat majd ők piaci alapon felhúzzák ( dél -koreai modell)

Mátyás Király mind a hármat egyszerre csinálná...

és mi a 4...ez mondta ma orbán az ügyészség napján..

"Bár a jövőt nem látja senki, az elkövetkezendő egy-két évtizedben a rend, a törvényesség, rendezettség fel fog értékelődni az európai értékrendben” – Orbán szerint ez lesz a legfontosabb legitimációs eszköz, amelynek biztosításával a társadalom hajlandó lesz elfogadni a mindenkori európai elit hatalmát."...hogy érteni lehessen:"Az elmúlt hatvan évben ez a legitimációs eszköz a lényegében folyamatos gazdasági növekedés, szociális jólét biztosítása volt. „Ez a korszak lezárult.”

index.hu/belfold/2016/06/09/orban_viktor_ugyeszseg_napja/

ez az adható legrosszabb válasz...a tényen nem változtat, minden szisztéma legitimitását a "gazdasági siker adta"...a sikertelenség pedig visszavonta..az ókortól napjainkig...persze lehet tovább rontani egy eleve rossz helyzetet...érdemes??

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.09. 19:27:18

@unionista᠋:
Voltak ultraliberális kormányok? Átaludtam volna? Mikor?

2016.06.09. 21:04:52

@Lord_Valdez:
bokros elég liberális volt. eladtak mindent, amit csak lehetett. és az ország semmire sem ment vele. hanem felnőttek a bokros csomag vesztes családaiban a gyerekek. és most szélsőjobboldaliak. és valószínűleg azok is maradnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 21:04:54

@unionista᠋:

"a teva generikus gyógyszergyár. nem gyógyszerkutatásra"

A generikus gyógyszerek területén is van fejlesztés. A TEVA generikus kutatás-fejlesztési igazgatója 2014-ben Szilágyi Judit volt (lehet hogy még mindig ő az).

"az alapanyag előállítására külön üzemet hozott létre. a gyártósort nem magyar cégek rakják össze. [...] a kérdés, hogy helyben mennyi nyereség marad."

De te az árbevételét emlegetted, nem a nyereségét.

"a helyben maradó összes nyereség nem akkor a maximális ha minden ár minimális."

Nyereség csak a legyártott és haszonnal el is adott termék után van. A le nem gyártott vagy el nem adott termék haszna egy nagy kövér nulla.

"és elég sokan szidják a kurva anyjukat. miért?"

Irigységből?

"a teva minimális anyag- energia és és bérköltséggel a lehető legtöbb és legolcsóbb generikus gyógyszert akarja előállítani."

Mint minden termelő: minimalizálja a költségeit, hogy haszonnal legyen képes termelni. Senki sem termel olyan terméket, amire nagyobb a költsége mint amennyiért el tudja adni: senki sem termel veszteségesen. Legalább is nem sokáig.

"ez debrecen számára nem feltétlen optimális."

De optimálisabb, mint ha a TEVA áthelyezné a gyártást Ukrajnába.

"nem is feltétlen rossz, de nem is feltétlen jó."

Annak a 2,500 embernek, aki a debreceni TEVÁnak tudja eladni a munkáját, feltétlenül jobb, mint ha nem tudná eladni a munkáját.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 21:10:29

@zipe moha:

"1.horizontális"

Horizontális _emelkedés_, mohácska. :))

Nem termelted meg az ingyenebédemet; fizetnem kellett ma is az ebédemért. Hamis vagy, mint a harmincforintos. ;-)

zipe moha 2016.06.09. 21:26:48

@neoteny: miközben itt osztottad a 20.század végére is már ósdinak számító mantrát egész nap dologtalanul..én ma is szorgalmas voltam..csak a pénzt raktam a zsebedbe, így majdnem ingyen volt az ebéded..:)...nem kellet kotorásznod a kanadai üvegvisszaváltó előtt..ui: ne nekem köszönd..a szisztémának..( köszönöd is, nap mint nap..:)

lezárásképp: szerinted a munkád ér annyit amennyit kapsz érte?...szerintem nem..errefelé szorgoskodják össze neked, azok a kis lesajnált kelet-európai volt honfitársaid..:)..mindegy is nem akarom elvenni az étvágyadat ( tudod te ezt..) ...nem is tudnám...csak úgy megelítem....:)

Laikus Érdeklődő 2016.06.09. 21:28:07

Összenő ami összetartozik:
„Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzeti szocialisták, de demokraták sem vagyunk” – mondta pártja eszmeiségéről Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető 2012-ben.

Akkoriban mindeközben:
A Jobbik nyíltan kiírta magát a magyar demokráciából - reagált Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője Vona Gábornak, a Jobbik elnökének pártja szombati évindító rendezvényén elhangzott szavaira.
www.atv.hu/belfold/20120128_vona_gabor_szerint_a_jobbik_nem_demokrata

Gyurcsány Ferenc furcsa módon szinte könyörgött Vona Gábornak, hogy legyen már demokrata. „Lehet, hogy szerinted nem vagy demokrata, Gábor, de szerintem az vagy, mert te is Orbán ellen vagy, így összetartoznunk és össze kell tartanunk – mondta a csodálkozó tömegnek a volt miniszterelnök.
kepviselofank.reblog.hu/oldal/6

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 21:28:45

@unionista᠋:

"és most szélsőjobboldaliak."

De ki fogja megteremteni a magyar szélsőjobboldal nemzeti egységét, amit Vona Gábor elárult? Novák Előd azt mondja, hogy nem indít pártot; ki lesz a magyar szélsőjobboldalt összefogó lánglelkű vezető? A nemzeti neoprotestantizmus főpapja?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 21:35:58

@zipe moha:

"csak a pénzt raktam a zsebedbe, így majdnem ingyen volt az ebéded"

Megnéztem a bankszámlámat: semmiféle átutalás nem érkezett tőled. Persze te azt állítod, hogy "a szisztémával" raktad a pénzt a zsebembe; csak arra vagy képtelen, hogy megmutasd, hogyan működik ez az állítólagos "szisztéma".

zipe moha 2016.06.09. 21:52:02

@neoteny: ..te egy ilyen perverz utolsó szó-fetisiszta vagy???..:)))...ezzel könnyen beilleszkedsz minden közösségbe...még sokra viszed..:)))...ui:egyszer lennél a beosztottam ...egész nap sírnál..:)))

nevetőharmadik 2016.06.09. 21:56:15

@zipe moha: Csak úgy kíváncsiságból, ha nem túl személyes: mit dolgozol?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 21:58:29

@zipe moha:

"egyszer lennél a beosztottam"

A "szisztéma" biztosítja, hogy én soha nem leszek a beosztottad: hiszen te termeled nekem az ingyenebédet. Ezt már bebuktad, mohácska ...

zipe moha 2016.06.09. 21:59:58

@nevetőharmadik: ...és te?.... persze ha nem túl személyes..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 22:00:22

@zipe moha:

"vállalkozom...még"

Romlanak a cserearányok? Rosszak a kilátásaid?

nevetőharmadik 2016.06.09. 22:02:24

@zipe moha: Egyéni vállalkozás, webfejlesztés.

zipe moha 2016.06.09. 22:05:09

@neoteny: igazad van, kicsi az esély.:(...kivéve ha kanada még sem eldorádó számodra...akkor 1986 és 2010 után ismét ide jössz...:))...na mindegy, a magam részéről lezárom...itt nem személyek ütköznek hanem vélemények, elképzelések...csak te erről hajlamos vagy megfeledkezni..a továbbiakban a véleményt ütköztesd..

zipe moha 2016.06.09. 22:07:21

@nevetőharmadik: ..kevés maradék jó területek egyike a tiéd..:)..örülök..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 22:12:50

@zipe moha:

"itt nem személyek ütköznek hanem vélemények, elképzelések"

Hehe; még hinnék is neked, ha nem írtál volna ilyeneket:

"te is jobban szeretsz leülni a terített asztalhoz, még ha az másé is...mint megteríteni az asztalt és úgy leülni...a sajátodhoz... [...] így van az , hogy továbbra is a mi kenyerünket eszed csak nincs ráirva"

A szó elszáll, az írás megmarad, mohácska.

zipe moha 2016.06.09. 22:20:11

@neoteny: miért nem így van???...egyébként pedig,hogy te mit hiszel a te dolgod...nekem pedig hogy mi a véleményem az élősködő életformáról az az én dolgom..ilyen egyszerű...
élősködés és értékteremtés közé még sem rakhatok egyenlőségjelet?!...a fentiek mit eddig minden képes beszéd volt..amibe te csak egy jelképként szerepeltél..magadra vetted..??nem kellet volna..ó, szegény...hát biztos túlérzékeny vagy, azért...:)))

ui:ideje állítani is valamit a véleményeimmel szemben ...hogy szerinted hogy van..mert eddig csak azt tudtuk meg, hogy szerinted hogy nincs...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 22:30:35

@zipe moha:

"amibe te csak egy jelképként szerepeltél"

Mint az élősködő jelképe. :))

"ideje állítani is valamit a véleményeimmel szemben"

Milyen véleményeiddel szemben? A "szisztémát" emlegeted, de arról egy szót sem szólsz, hogy ez a "szisztéma" hogyan működik. Arra, hogy pusztán állítod annak a létezését, mást nem lehet állítani, mint hogy nem létezik. Majd ha kifejted, hogy _hogyan_ működik ez a "szisztéma", akkor azzal szemben lehet állításokat tenni.

De te nem akarsz semmiféle állítást tenni a "szisztéma" természetéről; így nem kapsz semmiféle ellenállítást sem.

zipe moha 2016.06.09. 22:55:33

@neoteny: bocs'..reggel utazom...majd folytatjuk

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.09. 22:57:07

@zipe moha:

Jó és sikeres utat kívánok neked.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.10. 07:13:18

@unionista᠋:
Bokros? Bokros mindössze pár hónapig volt pénzügyminiszter. Annyi időre kellett, hogy elkerülje az ország az államcsődöt.

Semmire nem ment vele? Nem történt meg az államcsőd, szignifikánsan csökkent az államadósság és beindult a gazdasági növekedést. Mégis mit kellett volna még tudnia egy pénzügyminiszternek?

Egyébként inkább ezt olvasd el:
konzervatorium.blog.hu/2008/11/14/tisztazzunk_valamit_az_mszp_szdsz_sohasem_volt_kapitalista

2016.06.10. 08:52:19

@Lord_Valdez:
hja, igen. részben a németh és utána az antall kormány eladott, amit csak lehetett. ebből következett az államcsőd közeli helyzet. ezután jött bokros féle gazdaságpolitika. eladtak még mindent, amit csak lehetett. és ebből megint államcsőd közeli helyzet alakult ki. globális válsággal egybekötve. a liberalizmus tényleg nagyon jól működik a gyakorlatban.

aztán persze értem, meg lehet magyarázni, hogy a probléma az volt, hogy valójában nem voltak elég liberálisak ezek a kormányok. mert ha azok lettek volna, akkor most a köznép kína szintjére süllyedt volna. a globális kapitalizmus a globális optimumot keresi. ami elvben azt jelenti, hogy egy áruféleség előállítása termelés a világ egyetlen pontján összpontosul. mert üzemgazdasági szempontból ez eredményez maximális hatékonyságot. és ez, hogy a munkabér közel nulla. így a valódi értékteremtés a világ néhány pontján folyna. a termelő eszközök néhány érdekcsoport kezében összpontosulnak. ezek a szabad tőkepiaci koncentrációval egybekapcsolva a világ urai lehetnek. aztán lehet mondani, hogy a globális kapitalizmusban nem érhető tetten ilyen háttérhatalmi vagy nyílt világuralmi törekvés. a népek azt mondják, hogy fogjuk a kőbaltát és üssük a kapitalistákat. vagy elő az íjakkal. sanyi haverom modernista. szerinte a bankokat és a bankárokat széjjel kell flexelni. tehát van egy ilyen tömegigény. és ezt a politika nyilván kihasználja. aztán persze ezeket a politikusokat is megpróbálják megvenni. csak ez az egész koncepció egyre nehezebben lesz tartható.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.10. 09:18:25

@unionista᠋:

"aztán persze ezeket a politikusokat is megpróbálják megvenni."

És ez működik is: a magyar parlamentben ülő képviselők 24 óra alatt meghoztak egy törvényt ami újrarendezte az erőviszonyokat a magyar bankvilágban.

2016.06.10. 09:27:43

@neoteny:
ha a fogyasztói társadalom logikáját követnénk, akkor a következőt kellene csinálni.

összeírni a teva által gyártott készítmények listáját. (ezek ugye lejárt szabadalommal rendelkező generikus gyógyszerek). mellé írni azt, hogy ezekből a lakosság mennyit fogyaszt. ezek után mellé írni, hogy mennyi állami (társadalombiztosítási támogatás jár hozzájuk). és azt mondani kínának, hogy ezeket ennyiért állítsa elő. miért fizessen irmusa többet a zsidóknak, ha egyszer olcsóbban előállítják a kínaiak.

a nemzeti együttműködés rendszerében a richter 25 milliárdos beruházással épített egy új biotechnológiai üzemet.
outside.mfor.hu/mfor/images/rich1_120419_640.jpg
ezt kezdték el bővíteni.
pharmapolis néven átadtak egy 10 ezer négyzetméteres alapkutatást szolgáló központot. ami a debreceni egyetemmel együttműködik.
portal.debrecen.hu/upload/Image/Cikkkepek/Hirek/Helyihirek/2012/julius/pharmap5.jpg
tehát meg van a képesség a gyártásra. annak egy része kiszervezhető. kapcsolható hozzá egészségügyi szolgáltatás a nagyerdei klinikákon és a hajdúszoboszlói gyógyfürdőn. leszereljük a rovásírás táblát. a helyére ezt írhatjuk: 豪伊杜索博. az erdőspusztába kerül a rovásírás. vagy az érmellékre. ami a turul nemzetség ősi szállásterülete volt. és egyébként együttműködnek a jobbos zsidókkal.
kuruc.info/galeriaN/2012/KosaHorovitz150427_01.jpg
a teva a helyi foci támogatója. az otp, a német autóipar és sportszergyártó mellett.
www.dvsc.hu/images/csapat/Jatekosok/Szakaly/szaki_orom.jpg
a konteó mindkét oldalon jelen van. brooklyn jobbos zsidói
cdn.shopify.com/s/files/1/1228/8650/files/semjen_kumin_haszidok_1024x1024.jpg
a balos média jelentős részét megvásárolták (klubrádió, népszava, vasárnapi hírek, 168 óra). a hitgyülekezete tolódik jobbra. a körmendi bevándorló botrányt ők kreálták. kálmán olga legutóbb már vonának hízelgett. persze nyilván meg akarják vezetni. oroszok, kínaiak, németek, amerikaiak. soros és a globalizáció maradék hívei. ehhez jönnek a bevándorlók. a szexista botrányok mellett az etnicizmus és familiaritás uralja a közéletet.

azért, mert a közéletben a közvetlen kiválasztás erősen korlátozott. a jobboldal és a széljobb lényegében azt mondja, hogy legyen 1 törzsi vezető. és ez a gazda uraljon mindent. az ő kezében fussanak össze a szálak. a baloldal pedig azt, hogy eressze el a gyeplőt. és legyen anarchia. kérdés, hogy mi a civilizált kifutása ennek a folyamatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.10. 09:33:34

@unionista᠋:

"a jobboldal és a széljobb lényegében azt mondja, hogy legyen 1 törzsi vezető. és ez a gazda uraljon mindent. az ő kezében fussanak össze a szálak."

Aki a korai Szovjetunióban Sztálin volt; a NER-ben meg Orbán Viktor. Hol a probléma?

2016.06.10. 09:45:11

@neoteny:
azt csányi papi uralja. amikor matolcsy a jegybanki tartalékból és nyereségből túl nagy alapítványokat gründolt, akkor azt már nem engedték meg. de így is az érdekeltségébe került az origo. spéder is túl nagyot akart szakítani a takarékbankkal. összehangolt támadás indult ellene. ennek célpontja nyilván lehet az index. vajna és a rogán-habony tandem is médiabirodalmat épít. és ezt teljesen nyíltan csinálják. tehát irmuska a kisnyugdíjas vagy sanyi a kútfúró is értheti. bonyolultabb, mint a dallas. de nem annyira kaotikus, mint a trónok harca. persze nyilván vannak szálak, amiről keveset tudunk. simicska hogyan próbált lázár oldalán visszajönni. azt talán majd kiadják a rendezői változatban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.10. 09:47:43

@unionista᠋:

"spéder is túl nagyot akart szakítani a takarékbankkal. összehangolt támadás indult ellene."

Olyannyira összehangolt, hogy a magyar parlamentben ülő képviselők 24 óra alatt meghoztak egy törvényt ami újrarendezte az erőviszonyokat a magyar bankvilágban.

2016.06.10. 13:43:16

@neoteny:
irmuska azt mondja, hogy nem tudta kivenni a nyugdíját. ma utalták. mivel az otp automata azt írta ki, hogy karbantartás van. a pénztárban sem engedték kivenni. össze is rakták böszörményinével, hogy csányi biztos az fhb ellen spekulál. lehet ez kisdrága? mondom, hogy valószínűleg csak kifogyott a készpénz. a fiókban a szokásos leltározás folyik. de minden lehet.

ez egy tőkekoncentráció, ami szabad piaci viszonyok szükségszerű következménye. az egy mese, hogy ez úgy megy végbe, hogy ki ad olcsóbb hiteleket a háztartásoknak és ki kínál jobb feltételeket a vállalkozásoknak. az nyer, aki kiszolgálja az államokat. vagy olyan osztatlan pénzalappal rendelkezik, amivel államok felett áll.

ha anarchia lenne, akkor lelőnék egymást. így a parlament törvényt alkot. az mnb megbírságolta az fhb csoportot. majd a nemzeti nyomozóiroda házkutatást tartott. jelenleg ha a hírek igazak, akkor az adóhivatal vizsgálódik az index szerkesztőségében. mindezt 72 órán belül. és eközben a tv2 lejárató kampányt folytat spéder ellen. a látszatát sem kerülik el annak, hogy ez egy összehangolt támadás.

engem kevéssé érdekel, hogy ezt a játszmát ki nyeri meg. sokkal inkább az, hogy mi lesz utána.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.10. 14:40:08

@unionista᠋:

"az egy mese, hogy ez úgy megy végbe, hogy ki ad olcsóbb hiteleket a háztartásoknak és ki kínál jobb feltételeket a vállalkozásoknak."

Valóban: minek rontanák a nyereségességi rátájukat, amikor ki is nyírhatják egymást úgy, hogy az állam végzi el a piszkos munkájukat?

"az nyer, aki kiszolgálja az államokat.

[...]

így a parlament törvényt alkot. az mnb megbírságolta az fhb csoportot. majd a nemzeti nyomozóiroda házkutatást tartott."

Ki is szolgált ki kit?

"engem kevéssé érdekel, hogy ezt a játszmát ki nyeri meg. sokkal inkább az, hogy mi lesz utána."

Hogy mi lesz utána az attól függ, hogy ezeket a játszmákat kik nyerik meg.

De persze az is lehet, hogy utána majd az lesz, hogy a takarékszövetkezetek a járások kezébe kerülnek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.10. 19:22:44

@unionista᠋:
Az eladástól jött az államcsőd közeli helyzet? Facepalm.
Házi feladat utánanézni a Tequila-válságnak.

"a liberalizmus tényleg nagyon jól működik a gyakorlatban."
Bizonyítható, hogy igen. Ld. Lengyelország, Chile, Észtország, Hong-Kong stb.

"mert ha azok lettek volna, akkor most a köznép kína szintjére süllyedt volna."
Akkor azt mond meg, hogy miért van az, hogy jobban élnek az olyan országokban, ahol hagyják a gazdaságot működni. Miért van az, hogy mind GDP/főben, mind HDI-ben, mind élettartamban azok az országok vannak elől, ahol a gazdasági szabadság magasfokú?
Apropó, láttad, hogy mi történt a kínai gazdaság teljesítményével, amikor elkezdték adoptálni a kapitalizmust?

"a globális kapitalizmus a globális optimumot keresi."
Baromság. Azt hiszed, hogy ez egy aktor, pedig valójában kismillió, aki a saját optimumát keresi. Nota bene, pont azért léteznek ún. piaci kudarcok, mert elő tud fordulni olyan, hogy a sok szereplő kicsi helyi optimuma, globálisabban szuboptimális.

"mi elvben azt jelenti, hogy egy áruféleség előállítása termelés a világ egyetlen pontján összpontosul. mert üzemgazdasági szempontból ez eredményez maximális hatékonyságot"
Ez is hamis. Van szállítási költség és azt feltételezi, hogy a fogyasztók homogén preferenciával rendelkeznek.

"a szabad tőkepiaci koncentrációval"
Ha a tőke folyamatosan koncentrálódna, akkor ma mindent az ACME gyártana. A valóság viszont az, hogy a nagyvállalat jönnek és mennek. Felsorolni is fárasztó lenne azokat a cégeket, amik valaha nagyok voltak, ma meg már nem is léteznek.

"a népek azt mondják, hogy fogjuk a kőbaltát és üssük a kapitalistákat."
Meg lehet próbálni. Már sokszor megpróbálták. Aztán idővel mind visszatértek a kapitalizmusba, akik nem, azok a mai napig éheznek, vagy csak vergődnek.

Amondó vagyok, hogy függeszd fel a további hülyeséggyártást, és tanulj egy kis közgazdaságtant.
süti beállítások módosítása