1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.06.04. 12:13 HaFr

Néhány szó a liberális értelmiség válságáról

A magyar liberális-progresszív elitnek az a vékony része, amelyik egyáltalán tudomásul veszi, nem tud mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy újra nyitottá vált a történelem. Gondolok itt Fukuyama korábbi (most már nyilvánvalóan hibásnak bizonyult) jóslatára, amely szerint a kommunista rendszer bukásával a liberális paradigma végleges győzelmet aratott a Földön, és elkövetkezett a "történelem vége" -- nos, nemhogy nem következett el, de a liberális paradigma jelentős erózión megy át már a nyugati civilizációban is, és vészesen fogynak mellőle azok az érvek, amelyek a tömegek számára relevánssá vagy hitelessé tennék. Orbán Viktor "politikai" kormányzása a liberális paradigma összeomlásának hazai bizonyítéka, de nem látni egyelőre, hogy a liberálisok felkészültek lennének arra, hogy szűk értelmiségi vitakörökön túl is meg tudják védeni az eszméiket. 

Amikor Lánczit szörnyülködve idézik (hogy a korrupció a politika lényege), nem egészen értik, hogy ez a lényeg a hatalom és a hatalomnak a megtartása, és a korrupció ennek egyszerre eszköze és bizonyítéka. Magyarán (legalább átmenetileg) vége van annak a korszaknak, amely a liberális alkotmányossághoz vagy konszenzushoz való alkalmazkodást a politika előfeltételének tekintette. Ez a liberális erőtér (amelynek része volt egyfajta etika, gazdasági logika, és nemzetközi kapcsolatrendszer) kénytelen volt átadni a helyét egy nem annyira új politikafelfogásnak (hiszen, mint minden, ez is "a görögöktől" fogva létezik, majd Machiavellin, Nietzschén, a fasizmusokon, legutóbb pedig a francia újjobboldal és a putyinizmus szűrőjén jutott el a Századvégig), amely a(nta)gonisztikus, voluntarista, és szuverén -- ezek alatt értve kb., hogy a politikai princípiumot mindenek felett állónak tekinti a kormányzásban. A végcél ideálisan Orbán egyszemélyi szuverénné emelése, aki így -- Carl Schmitt, a Harmadik Birodalom jogtudósának meghatározása szerint -- rendkívüli állapotot hirdethet ki, ha akar (azaz felfüggesztheti a jogrendet). Tudjuk, ennek az alkotmányozási háttere is alakul már.

Ez a harcmodor, amelynek természetesen fontos része -- mint minden reálpolitikának -- a tömegek ellenőrzése, teljesen új a hazai liberális-progresszív értelmiségnek, olyannyira új, hogy fasisztáznak, maffiáznak, diktátoroznak (ami rendben van idáig, de az nincs rendben, hogy) közben viszont lemaradnak a megértés, saját érveik akcióképes újragondolásának, és az ellentámadásnak a momentumáról. A harcteret az ellenfél leporolta, felvonultatta seregeit, leverte a liberálisokat --, és ők csak addig jutottak hat éve alatt, hogy rosszallják a játékszabályokat, és mélyen meg vannak győződve az ellenfél gonoszságáról (amely, hangsúlyozom, csak a saját -- vert -- paradigmájukon belül értelmezhető jelző). Nem erre mondják a digitális kultúrában, hogy "laughing out loud"? Kevésbé szarkasztikusan, a liberalizmus nagy bajban van, mert az alkotmányos rendje már nem tekinthető adottságnak, a nacionalista és a szociális demagógiához nincs érkezése, a kapitalista modernizáció nyelvét pedig (Magyarországon) utoljára a 19. században beszélte. Így aztán marad a reaktív, nem túl meggyőző sopánkodás emberjogi és európai témákban, de az apály ezekben sem kedvez neki. Most kellene felmutatni, khm, a szellemi tartalékokat!

100 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr708779284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Khonsu 2016.06.04. 13:25:04

Mindezt a hatalmas teljesítményt úgy sikerül felmutatniuk, hogy Orbán csak apró kellemetlenség ahhoz pépest, ami a közeli jövőben rájuk vár. Ilyen, vagy olyan, még ha kicsavart formában is, de régi dolgokkal állnak szemben, semmi új, és ezekre sincs válaszuk (nem csak nálunk, globálisan). Ha születik valami új, akkor az a helyzet, hogy ezeket annak a menetszele is elsöpri majd.

A történelemnek még nagyon nincs vége. Ha már az újracsomagolt, régi ideológiákkal se tudnak mit kezdeni, mit csinálnak, amikor megjelennek az újak? Szerintem hamarosan újrajátsszuk a XX. század elejét, új versenyzőkkel és csak remélhetően kevesebb vérrel. Orbán a NER-el együtt ezekhez képest kiskutya füle.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.06.04. 13:29:58

A helyzetelemzés pontos, szerzőnek hasznára vált a hátrébb lépés. A cikk jó, kedvencem, Schmitt - kézenfekvő - meghivatkozásáért is jár az egyéni pluszpont.
Habár megjegyezném, hogy - bár lehet, hogy kevéssé tudok elvonatkoztatni - nem annyira a szellemi tartalékok, mint inkább a helyzetfelismerés és -értelmezés az, ahol hiány mutatkozik. Ez egy sto gyélaty-pillanat (még egy pár évig biztos).

Viszont a laughing szó írásmódja fájdalmat okoz.

tamas11 2016.06.04. 16:08:52

@HaFr:
nemrég több hozzászólásomban is azt fejtegettem, hogy
a politikai, gazdasági és kulturális engedékenység (a liberálisság) nem politikai-filozófiai, és nem is párttörténeti ügy, hanem a közhatalmi gyakorlat.
Szóval, mindegy, ki mit mondott róla 100 éve Londonban.
Valakiket ugyanis mindig kedvezően érint a "mások" elveszett szabadsága, ők a tomboló öntörvényűség, előfelvételt nyertek az autokrácia-képzőbe..
Viccesen: a korlátozó társadalomfelfogás van a többségi közösségi elvek hiánya helyett..
Pedig a legnagyobb közösségek körében a liberalizmust nem lehet hibás mentalitásnak, kudarcaival azonos múltnak tekinteni, hanem egy olyan szemléletnek, amiről állandóan szó lesz, csak mindig vesztésre áll.
Ezzel a társadalomfelfogással szakítani akartunk volna?
Az a kifogásunk, hogy érvényesült, vagy az, hogy lám, lám, hiányzik?!
Tudjduk, a megengedő szemlélet és felfogás szövete sohasem lehet olyan társadalomszervező erő, mint valamely sarkos, megfogalmazott célok rendszere. Amint már írtam, napjainkban társadalmi léptékű metakommunikáció áll a hatalmi koreográfiával szemben.
Ha pofoznak, mi szót emelünk a fintorgáshoz való jogunkért, mert mégse vághatjuk le azt a kart, amivel megütöttek.
Milyen unalmas vagyok, ugyanazt írom, amit te...

tamas11 2016.06.04. 16:21:41

@tamas11: az imént a harmadik sort persze úgy értem, hogy a HIÁNYA a közhatalmi gyakorlat

zipe moha 2016.06.04. 17:44:19

..talán érdemes egy párhozamot felvetni...tovább gondolás céljával:

a " szocializmus" mint ideológia akkor bukott el amikor a munkásosztály elkezdett önmagára nem mint osztályként gondolni...a saját praxis alapján jutott el erre...helyesen mert a demos egyik szerepében napi 8 órán keresztül alárendelt mindössze...utána vásárló, fogyasztó , igénybe vevő...meghatározó tényező...

a mai mgukat szocialistáknak tartók egyszerűen nem értik , miért nem áll össze újra az "osztály-öntudat"...valószínűleg abban a formában már nem is fog

a "liberalizmus" mint ideológia akkor bukott el amikor a potenciális polgár elkezdett magára nem mint polgár gondolni...elkezdett olyan magatartás-és viselkedés mintákat a magáévá tenni...ami kizárja a polgári attitűdöket...önállótlan, erkölcs-morál -és józan ész nélkülöző,szervilis, potyaleső, részrehajló ect...

feltüntetne a magukat liberálisnak tartók számára, hogy bár abban látják az okot, hogy nincs polgárság...az ok az, hogy a potenciális polgároki nem akarnak ideológiai értelemben polgárrá válni/ annak maradni...
ha pedig ezek ( nagyjából így vannak))bajos is lenne , ha az ideológiák a levegőben is megállnának.. a közeg igénybe nem vételének ellenére is...
szumma csodálkoznék, ha a " szellemi tartalékokat" bárki mozgatná az ideológia kedvéért...

ui: ha Einstein nem dolgozta volna ki a relativitás elméletet és a kvantum-elmélet alapjait...a fizika tudomány megrekedt volna...

most is erről van szó...a régi magyarázatok már nem működnek egy magasabb szinten...a 4. ipari forradalom pedig társadalmi- szint emelkedésre is kényszerít...
vitasd , örömmel veszem..:)

zipe moha 2016.06.04. 17:53:30

@zipe moha:

kiegészítés:..."..helyesen mert a demos egyik szerepében napi 8 órán keresztül alárendelt mindössze...utána vásárló, fogyasztó , igénybe vevő ÉS VÁLASZTÓ IS..meghatározó tényező...

Tamáspatrik 2016.06.04. 20:34:37

@Khonsu: A történelemben visszatérő ciklusok vannak. A liberalizmus a 20.század elején kezdett nálunk népszerűtlenné válni, a kiegyezés után úgy 30 évig még az értelmiség nagy része elfogadta. Ha jobban visszamegyünk, a 19.század elején is volt egy bezárkózó jellegű közfelfogás, amelyet 1825-ben tört meg a Széchenyi irányította reformmozgalom.
Az I. világháború és Trianon miatt a XX. században nem tért vissza ez a fajta reformlendület, habár voltak hasonló mozgalma az 1930-es években (népi írók), sőt az 1960-as évek második felében is. A nagypolitika ált. lehűtötte a társadalom jelentős részét átható lelkesedést, pl. 1947-ben az oroszok.
Egész Európában körülbelül hasonló ciklusokat lehet megfigyelni, és mindig vannak az adott korszakoknak ideológusai, akik megpróbálják megmagyarázni, hogy mi történik éppen.
A társadalmi folyamatokat legfeljebb valamennyire mederben lehet tartani, hogy ne menjenek el szélsőséges mértékig, ennél többre aligha van lehetőség. Valami olyasmiről lehet szó, hogy az új generációk mindig valami teljesen mást próbálnak, valami újat a szüleik felfogásához képest. Gyakran a nagyszüleik világképéhez jutnak vissza. (Itt is most épp kádárista reneszánsz van a közéletben, némi nacionalizmusa csomagolva.)

Tamáspatrik 2016.06.04. 20:42:50

@zipe moha: Ez a leírás nagyon hasonlít ahhoz, amit én a liberalizmus erkölcsi nihilizmusának nevezek. A gyakorlatban is megfigyelhető a teljesen "szabadon lebegő" liberális értelmiségben a különféle szenvedélybetegségek megjelenése. Ha teljesen szabad vagyok, akkor nincs felelősségem, nem kötődöm semmihez és lelkileg elfoghat egy ürességérzet. Depresszióra is hajlamos lehet emiatt az ember, hogy teljesen szabad, azaz sehova sem tartozik. A szabadság "rátört" az emberre hirtelen (ahogy egzisztencialisták mondták, szinte jósolták meg), és a legtöbben nem tudtak vele nagyon mit kezdeni. Váratlan, újszerű helyzetek, amelyekhez nem nőttünk még fel, nem tudjuk még kezelni. Itt jön be a nagyon tágan értelmezett szektásság, amelyet sokan választanak különféle csoportokhoz való tartozás céljával.
Lényegében minden ideológia egytől-egyig üres és hazug, a liberalizmus is az. Abban az esetben persze, ha túl komolyan vesszük, ha takaródzni akarunk vele, nem pedig adott célokra használható alapelvek, gondolatok gyűjteményének tekintjük.

Tamáspatrik 2016.06.04. 20:49:39

@Tamáspatrik: Kiegészíthető azzal a gondolattal, hogy ha én nem köteleződöm és nem választok értékek mellett, akkor megvan a veszélye, hogy mások választanak helyettem. Nagyon tudatosan kell használnom a különféle gondolatokat, hogy ne mások gondolatai használjanak engem.

zipe moha 2016.06.04. 21:51:50

@Tamáspatrik: " Váratlan, újszerű helyzetek, amelyekhez nem nőttünk még fel, nem tudjuk még kezelni. "...nagyon tetszik, mert a probléma leglégenyég ragadja meg...

ha a rabszolga tartás problematikáját, a rabszolgatartás létjogosultságát igazoló kereteken beleül próbáltuk volna megoldani... ha a feudalizmus növekedés-gátló problematikáját a feudalizmus módszer-és eszköz készletével próbáltuk volna kezelni...minden bizonnyal kudarcra ítéltetett volna minden kísérlet

ma ezek ..így utólag... magától értetődőnek tekinthetők---akkor súlyos belső, feszítő aránytalanságként jelentkező problematikaként....ma is erről lehet szó....belülről érzékelünk....kívülről kellene szemlélni..

a technológiai ugrás, a termelés technológiai fejlődés utólagos társadalmi alkalmazkodást kíván meg... ez most is így lehet..szerintem..

zipe moha 2016.06.04. 22:05:36

@zipe moha: ..reményeim szerint az illúziók elvesztése , az ideológiák manipulatív képességének megrogyása után eljön a józan ész korszaka...mint optimális kimenet...ez is lehet..:)

Khonsu 2016.06.04. 23:08:05

@zipe moha: A józan észre alacsony a kereslet, mert mindenki azt hiszi, van már neki, ráadásul több mint másnak, és józanabb is. :)

Ahhoz, hogy valaki a "józan eszéből" eladható terméket tudjon csinálni, szépen be kell csomagolnia. Így születnek az ideológiák.

Szúrófény 2016.06.05. 06:41:04

@Khonsu: Értelmi s égi?

Igen nagyon ritka!
Önérdekének,
Hitvány rabja!
Hajszol eszméket,
Talmi jólétet!
Idejét, erejét,
Folyton pazarolja,
Hiába valókra!
Közben, eltéved!
Elpazarolt élet!
Lett övé csak
A halál lecsap!
Orra tud bukni,
Fogják e siratni?

Szúrófény 2016.06.05. 06:50:18

@tamas11: Kik azok a szabad demokraták? Szabó Dezső írásai, 1927-ből

„A közéletben súlyos tehetségű morális embert veri az immorális, minden ordításra kapható, ezerfogú éhes emberbestia. És megszületik a szervezett gyilkosságok, rablások a morállá konszolidált bűnök, hazugságok és perverzitások irtózatos szisztémája, a világtörténelem legóriásibb arányú haláltánca: a korlátlan szabadverseny, a polgári kapitalista demokrácia, a zsidónak megígért nagy történelmi szüret… Legáltalánosabb formája a politikai szabadverseny elvének: az állam minden felnőtt tagja választhat, és választható.

De egyszerre felhemzsegnek a műveletlen, semmi lelkiismereti törvénytől meg nem kötött, vad politikai kalandorok, elszánt, éhes politikai apacsok, akik a törvények dzsungelében könyörtelenül gázolnak át mindenen szilaj étvágyuk kielégítésére. És ezek jobban tudnak ordítani, ezek mindent tudnak ígérni a nép őselégületlenségének, ezek a végsőkig tudják nyargalni az aktuális jelszavakat, mert a becsületes lehetőségek, hazafias aggódás és a felelősség nehéz érzése nem köti őket.” (A népképviselet problémája cikkből)

A liberális tábor, mint a páncél a harcos testét, a nemzetközi imperialista zsidó tőke testét vértezi. És így az a hallatlan történelmi humor kerekedik a vizsgáló megfigyelésébe, hogy a kizsákmányoló, elnyomó, imperialista nagytőke a szocializmus, a szociális igazság, szabadság és a gazdasági elnyomottak nevében hirdet harcot a kizsákmányoltak, a megrablot¬tak, a nincstelenek tábora ellen.

Az egyik igazság a „liberális” tábor lényegét mutatja meg. A világtörténelem egyik legzseniálisabb ténye volt az, mikor a világuralomra törő vér szerint imperialista és kapitalista zsidó faj az emberi elégületlenséget, a szociális forradalmat tette hódítása eszközévé

Hirdet szocializmust, szabadságot, kommunizmust, új gazdasági világrendet, világmegváltást, hogy a kihasználtak nagy tömegeit a maga imperializmusa eszközévé tegye.

Hogy a kommunista, a szocialista, a forradalmár zsidó csak előharcosa, élő tankja zsidóságnak, s győzelmük esetén meghamisítják a kommunizmust, megsemmisítik a szabadságot, széttörnek minden szociális jogot, a proletárt csak vak eszköznek tűrik meg, s szocializmusuk nem más, mint átmenet egy új most már az egész faj szélesebb alapjaira fektetett kapitalizmus világuralmi berendezkedésére.

Ebből három dolog következik: Szabó Dezső ráérzett a globalizációra, ezt se tanították a pártiskolán, és nem véletlenül volt indexen!

Az előzmények: Meyer Amschel Rothschild 1773.-ban: elképzelése szerint vagyoni erejük összpontosításával olyan elviselhetetlen gazdasági viszonyokat képesek teremteni, hogy a tömegeket munkanélküliség révén és más eszközökkel az éhhalál szélére sodornak, és propagandistáik által az uralkodó rétegek ellen hangolva forradalomra késztetnék. Időközben alkohol, kábítószerek, erkölcsi bomlasztás, és mindennemű bűnözés terjesztésével az összes nemzetek ifjúságát meg kell rontani. Fel kell karolni a „Szabadság, egyenlőség és testvériség” jelszavait, hogy az uralkodó osztályokat megdöntsék, és egy új, vagyonra alapozott arisztokráciát hozzanak létre. Közhivatalokba az Őket feltétel nélkül kiszolgáló jelölteket kell juttatni. Vagyonuk felhasználásával minden hírközlő eszközt birtokukba kell venni. Mindenütt pánikot, és gazdasági válságot kell teremteniük, ami végül is az általuk ellenőrzött világkormányt és egy új világrend létrehozásához fog vezetni.

Nem politikus az, és becstelenség a közügyekbe avatkoznia annak, akinek legalább ötven évre előre látó szociális politikája nincs!

Hidvégi Mihály 2016.06.05. 07:21:41

Lám, lám, elég előhozni a liberalizmust, s itt van mindjárt a zsidózás. Szégyellem magam sok hozzászóló nevében is.

Meg amúgy is, ahogyan kár Európát temetni, ugyanúgy kár a liberalizmust is temetni. Az érzékeny ember, a gondolkodó ember, az érzékeny társadalom olyan, hogy előbb kivár, gondolkodik s csak aztán cselekszik.

Európa a liberálisaival és konzervatívjaival együtt még béna a magyar Orbán-jelenséggel szemben. Meg amúgy is, ilyen kicsi ország nem kavar nagy port, ezért még nem rakták ki a közösségükből Magyarországot, habár az itteni s mostani politikában semmi európai szellemiség nincs. Figyelik, hogyan ül tort a gonosz egy országban.

Lengyelország másabb lesz. Látják a magyar példát, hogy hová vezethet egy kis senki ugrálása, mennyire mélyre tud süllyeszteni egy népet, ráadásul nagyobb súlya is van sokkal Lengyelországnak, így aztán európaiként nem fogják tudni azt az utat bejárni, mint amit a mi kis gonoszunk bejáratott velünk.

zipe moha 2016.06.05. 08:25:22

@Khonsu: ....Einstein is "csomagolt " volna csak mindösszesen....amikor az addig jellemzően Newtoni fizikára "ráültette" a kvantum-fizikát??

gondolom felhasználva az addigiak szubsztanciáját, paradigma váltást hajtott végre...sokan ma sem értik, még is kimagasló használatban van...és legalább a fizikusok !! kénytelenek voltak felzárkózni!!....nem maradhattak a fán továbbra is almákat potyogtatva...:))

zipe moha 2016.06.05. 08:37:56

@Szúrófény:

..." Fel kell karolni a „Szabadság, egyenlőség és testvériség” jelszavait, hogy az uralkodó osztályokat megdöntsék, és egy új, vagyonra alapozott arisztokráciát hozzanak létre. Közhivatalokba az Őket feltétel nélkül kiszolgáló jelölteket kell juttatni...."

nagyon úgy néz ki , ha nem kap érőre a józan ész...ezen az úton haladunk....a nagy polgári forradalom...a polgárosodás mindössze azt az ívet húzta volna meg, hogy a vagyonos ember maga üljön vissza arisztokratának a született arisztokrácia helyett...és újra feudalizmust hozzon létre????

mi lesz akkor a liberalizmussal...mert az nem kell a feudalizmushoz...és mint a kígyó levetett bőre elmarad valahol?

zipe moha 2016.06.05. 13:01:45

@Khonsu:

...a jelenlegi "Newtoni fizikai keretben" adható legtöbb!!....és ebben szerintem már a "mozgatható szellemi tartalékok" java része is benne van...érdemes olvasni, mert az utolsó cseppek is kifacsarásra kerülnek....paradigma-vátás nélkül a 4. ipari forradalom is káoszba fulladhat...pedig ez eddig mindennel elbírt...önmagával már ez sem..

24.hu/belfold/2016/06/02/liberalizmus-milyen-liberalizmus/....

Khonsu 2016.06.05. 14:42:07

@zipe moha: A fizika, a tudományos világ egészen más történet, mint egy egész társadalom meggyőzése, megváltoztatása. Előbbinél a változáshoz elegendőek a kellően megalapozott tudományos tények, utóbbi hit kérdése.

Persze a társadalomban, az emberekben is működik a természet, a beépített rendezőelvek, mechanizmusok, amiket a 4. ipari forradalom fel/el is fog szabadítani, de ahhoz, hogy ez a szabadulás megtörténjen, meg kell tisztítani az elméket az azokat mérgező és a folyamatot eltorzító korábbi ideológiák maradványaitól. Ezért kell becsomagolni, mert az emberek jelentős része nem szívesen fogad el olyat, ami megsemmisít mindent, amiben eddig hitt, még ha ez a hit téves is volt.

Egy szép álomba kell ringatni a társadalmat, miközben átbillentjük azt természetes állapotába. Ez az álom, egy "tömeghipnózis" szükséges a folyamat kellően sima lezajlásához, erre pedig csak egy ideológia képes.

Ebben az esetben ez arról szól, hogy a "józan észt", a természetes rendezőelveket egy hipnotikus hatású keretbe foglaljuk, ami befészkeli magát az elmébe, és kitakarít, felébreszt.

zipe moha 2016.06.05. 15:05:11

@Khonsu: ...

konshu ne viccelj!..:)))...amiben eddig hittél téves volt..ha semmiben sem hittél az pedig egyenesen targikus....ezért most szép álomba foglak ringatni...ez az álom egy "tömegpszichózis"hogy kellően síma és ringató legyen ...
( ezek mind a te általad használt fogalmak..:)...hogy a hipnotikus hatású keretek befészkeljék magukat az elmédbe, kitakarítsák és felébresszenek.....ugye szeretnéd???...hé, khonsu...hova szaladsz...és miért vágsz ilyen ijedt képet???...:)))))

miért van az, hogy amit magunknak nem akarunk másokkal megtehetőnek vélünk...még te is Khonsu???...

értsd meg..a józan ész nem arról szól.. hogy Márió újra elalszik...és szebbet álmodik mint valaha...hanem megtanul felelősséget vállalni , és kibírni az éber józan létet...álom nélkül...szép, de nem szépített valósággal körbevéve magát...azért ez nagyon más mint a manipulatív keret...:)

Khonsu 2016.06.05. 15:23:29

@zipe moha:

Ez nem egy sima ébredés, amikor felébred az ember és rájön, hogy minden csak egy rossz álom volt, és ezt teljes nyugalommal tudomásul veszi, nem.

Itt alvajárókat kell felébreszteni, "drogfüggőket" lehozni az anyagról. Egy sokk szerű ébredés pusztítást és sok-sok halált eredményezne. Az emberek jelentős hányada elutasítaná amit lát, küzdenének ellene, sokan bele is őrülnének.

Itt a leghumánusabb út egy "éber álom". Egy olyan átállás, ahol az ébredés, a paradigmaváltás egy folyamat és nem pillanatszerű esemény.

Az emberek nem akarnak felelősséget vállalni, legkevésbé pedig éber, józan létet. Az elérhető legjobb eredmény egy természetesebb, "éberebb" álom. Ezt az új álmot már el is kezdte megteremteni épp a 4. ipari forradalom.

Khonsu 2016.06.05. 15:42:41

@Khonsu: Jobban belegondolva, az az álom valójában még sokkal kevésbé lesz éberebb, mindössze szervezetileg és gazdaságilag hatékonyabb. Ugyanakkor az "álom" képletesből szó szerinti álommá válik majd a folyamat során. Ezt azonban pozitívan fogják az emberek megélni. Ezért egyáltalán nem tekinthető rossz dolognak.

zipe moha 2016.06.05. 15:43:40

@Khonsu: ..."Az emberek nem akarnak felelősséget vállalni, legkevésbé pedig éber, józan létet. Az elérhető legjobb eredmény egy természetesebb, "éberebb" álom."...

a gazdasági-társdalmi ugrás egyúttal természetes szelekciót is jelent...magyarul az alkalmazkodás elutasítása spontán kiszállást jelent a biodiverzitásból...tehát!!!..ha valaki arra akar rávenni, hogy ne "alkalmazkodj"...arra akar rávenni, hogy szállj ki..hogyan néz ez most ki?...akik elutasítják az "éber józan lét" elérését s valóban képesek felülírni a természet parancsát arra vesznek rá...hogy ne vállalj gyereket....és akik nem vállalnak már ki is szálltak.. mivel azok maradnak fenn akik vállalnak, olyanokból áll fel az y-t követő generáció, akik alkalmazkodtak..tehát a józanságra törekvőkből...azt persze nem lehet megmondani, hogy hanyadik generáció éri el majd...lehet hogy már az x...vagy az y...de az is lehet hogy sokáig tart...a józan ész ellentéte az önpusztítás ( aminek a tartalma az egyedek közötti végletes harc a csökkenő javak -és feltételek megszerzése érdekében...végül mindenki elveszik..)

zipe moha 2016.06.05. 15:53:38

@Khonsu: ...az is lehet , hogy te látod jól...nem szeretném elvitatni..:)

Khonsu 2016.06.05. 16:02:01

@zipe moha: Az egyes emberek és közösségek is egyre inkább bezáródnak saját valóság buborékukba, melyet algoritmusok álmodnak nekik. És látják, hogy nekik ez jó. A kiterjesztett valóság terjedésével és erősödésével a fizikai és virtuális valóság összekeveredik, és az emberek úgy fogják ezt megélni, hogy nekik jó. A gépesítés terjedésével az emberek egyre növekvő hányada feleslegessé válik. Az alapvető létfunkción túli javak megteremtése virtuálisan nem ütközik korlátokba. Mindössze be kell csapni az érzékeket. Az emberek folyamatosan távolodnak majd el a fizikai valóságtól, és a folyamat végén megérkeznek a "mátrixba", miközben várják majd a megvilágosodást, melyet immár szingularitásnak fognak nevezni.

Ez a jövő, a 4. ipari forradalom a maga teljes valójában. Az emberek álmokat akarnak, és a technológia hamarosan minden eddigi elképzelést felülmúlóan képes lesz ezt biztosítani számukra, miközben létrejön egy szimbiózis az emberi és a mesterséges világ között, mely szervezetileg és gazdaságilag is hatékonyabb lesz mindennél, amit eddig valaha is kitaláltak.

2016.06.05. 16:26:35

@Khonsu:
tartok tőle, hogy ezt a scifit a gyügyei paraszt nehezen tudja elképzelni. szóval az lehet, hogy lehet, hogy az ólban egy 3d nyomtatóval gyártja a termelő eszközöket. de azt nem hiszem, hogy tornác helyett egy virtualizált űrkabinban akarna élni. ez gyerekeskedés a japán társadalomra jellemző. illetve amerika lehet ilyen. a gyügyei paraszt azt mondja, hogy hűtőszekrény se kellene. ha a káposztás paszulybó' marad a fazokba', akkor berakja a viderbe' oszt' leengedi a kutba. magyarország profi módon ellenáll a modernizációnak. a magyarok többsége még mindig a feudalizmust sírják vissza. a kérdés, hogy ehhez horthysta vagy kádárista restauráción társuljon. a magyarok többsége nem akar negyedik ipari forradalmat. harmadikat se akart. azt akarja, hogy a város traktort kalapálja össze. legyen rezsicsökkentés és kisvasút. szerintem a közeljövőben errefelé nem lesz semmiféle mátrix.

Khonsu 2016.06.05. 16:58:36

@unionista᠋:

Ha így halad, valóban nem lesz. Nálunk ténylegesen megfigyelhető lesz majd a természetes kiválasztódás. Az új világgal kompatibilis gondolkodásúak, többségében fiatalok elmennek. A gépesítés miatt a cégeknek se lesz már vonzó az olcsó munkaerő. A gyügyei paraszt pedig azon boldog tudatban fog éhen halni, hogy amiben élt, az az elképzelhető világok legjobbika.

Talán még van egy kis időnk csatlakozni a világ értelmesebb feléhez, de nem sok.

Khonsu 2016.06.05. 17:27:20

@unionista᠋:

Helyesbítek.
Az előző válaszomban vázolt végkimenetel akkor következne be, ha az ország zártabb lenne, pl. fegyveres erő vagy földrajzi helyzet miatt. Ám mivel az ország kicsi, gyenge, nyitott, és stratégiai helyen fekszik, a végkimenetel másképp fog alakulni.

Az új rendszernek is meg lesznek a maga urai. És mint minden új és életerős ideológia, rendszer ez is terjeszkedni akar majd, még több erőforrást birtokolni.

Szóval az a helyzet, hogy a gyügyei paraszt addig élhet majd a saját kis boldog, a külvilágot kizáró feudális világában, amíg a külvilág adott esetben tankok formájában meg nem érkezik a faluba.

2016.06.05. 18:05:35

@Khonsu:
a közgazdászok a gombostűt szokták példaként állítani. ha te házilag szeretnél gombostűt előállítani, akkor neked ahhoz bányászni kellene vasat és valamilyen ötvözőelemet. abból gyártsál acélt. abból hengerelni kell szálat. abból húzni egy huzalt. azt fel kell darabolni. az egyik végét lecsiszolni. egy hegesztőpisztollyal a végére üveggömböt fújni. és így lesz a gombostű. ha valaki egy csákánnyal nekiáll vasércet bányászni, akkor elég sok vesződségbe telik mire lesz egy gombostűje. a piac viszont olyan, hogy 100 forintért ad egy dobozzal. csakhogy ez azt eredményezne, hogy a világban van 1 gombostűgyár és 1 gombostűgyáros. azt nagyjából ki lehet számolni, hogy az emberiségnek egy év alatt hány új gombostűre van szüksége. és legyártja "a" gombostűgyár és "a" gombostűgyáros. ez a modernitás. de nem feltétlen. mert a modernizáció lehetővé azt is teszi, hogy mini acélkohód legyen. és 3d nyomtatóval te magad készíts gombostűt. aminek a végét egy mini présgépbe teszed és a családod címerét gravírozod bele. és mindezt megteheted a garázsba. tehát a modernizáció megenged két véglet. és közte is elég sok mindent megenged.

a paraszti észjárás az, hogy minden tájegység legyen önfenntartó. nem feltétlen kell versenyezni a világegyetemmel. ha kell gombostű, akkor gyártsunk olyat. vagy lehet, hogy nem kell gyártani, mert gyártanak a szomszédban a beregi tűsök. és akkor cseréljük el velük az árut. de ebből is lehet az, hogy kincs karcsi repülőt épít a hátsó udvarban. és akkor a paraszt nézi, hogy azzal a töltésről milyen magasra szállt. a modernizáció nem kényszer. ezt csak az olyan balfaszok képzelik, amilyen te is vagy.

2016.06.05. 18:07:06

@Khonsu:
majd behívja az oroszokat ha azok kellenek, ahhoz hogy a kis világát megvédje. de ettől nincsen beszarva.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.05. 18:09:52

@unionista᠋:

"a gyügyei paraszt azt mondja, hogy hűtőszekrény se kellene. ha a káposztás paszulybó' marad a fazokba', akkor berakja a viderbe' oszt' leengedi a kutba. [...] a magyarok többsége [...] azt akarja, hogy a város traktort kalapálja össze."

A nemzeti érzelmű többségi magyarok traktort sem akarnak: érzik, hogy az csak elveszi a munkát a rendes paraszttól. Ükapjuknak jó volt a kasza, kapa, ló meg az ökör; azokkal környezetbarát, fenntartható gazdálkodást folytattak. A traktor csak úri huncutság: arra jó, hogy kiszolgáltassa a törzsökös magyart, aki az ősiség híve, az idegen befektetőknek, akik az olajárufölényükkel adósítják el az országot.

zipe moha 2016.06.05. 18:13:26

@Khonsu: Mátyás Király ma műholdakat lőne fel, drón hadsereget állítana, hekker hadosztályt alkalmazna......és gazdasági tényezővé válna...rettegnék is az ország nevét a rosszban sántikálók...:)))...ui: és gyügyei kereskedelmi kommunikátorok tapogatnák le a világhálót piacért...meggyet eszegetve...unionista kedvéért...:)))

2016.06.05. 18:20:40

@Khonsu:
tessék itt a kedvenced: A tarkómba ültettek egy chipet, azóta hallom a színeket.
www.origo.hu/techbazis/20160605-a-vilag-elso-kiborgjaval-beszelgettem.html
ez lehet az emberiség jövője, hogy beültetéssel tartani tudjuk a robotokkal az intelligenciaversenyt. azt mondja a mestered, hogy az implantátumokkal sokkal közelebb kerülünk a természethez. úgy tudjuk érzékelni a világot, ahogy a többi élőlény, akár az állatok. ez a szuperember például majdnem úgy lát, mint egy csörgőkígyó. nem hiszek abban, hogy a jövő ilyen lesz. diverz lesz. szerintem a magyarok világban nagyjából átlagos fejlettségűek lesznek. és baromira különlegesnek fogják magukat mondani. aki egy hipermodern világot akar költözzön a tengerentúlra vagy a távolkeletre. szerintem errefelé nem lesz olyan. a magyarok többség normális világot akar. nem akar egész nap a gyárban éhbérért robotolni. (mert ez a versenyképes.) de azt sem akarja, hogy robotok végezzenek el mindent. (mert ez a versenyképes.) a magyar társadalom ettől a két végletes idiotizmustól próbál szabadulni.

zipe moha 2016.06.05. 18:27:31

@unionista᠋: ..khonsu azt mondja, hogy valamilyen módon elveszik tőlünk az országot, ha nem tartunk lépést vagy épp nem az élen járunk...erre az amit írsz nem válasz...dac..

2016.06.05. 18:49:50

@zipe moha:
ehhez szövetségi rendszerre van szükség. melyik legyen: amerikai-magyar alfa holdbázis, német-magyar orion űrhajó, lengyel-magyar pirx kapitány. vagy esetleg cолярис. ezt kellene eldönteni. nem lehet mindegyik. nem lehet az, hogy jöjjenek ide az amerikaiak, a németek, az oroszok, a zsidók, az arabok, de még nyissuk ki a gazdaságot a kínai, japán és korea számára is. legfeljebb egy szövetséges lehet. de egyre viszonyt rövid távon valószínűleg szükség lesz. ki kell választani. többségi alapon, vagy dobjuk ki kockán.

Khonsu 2016.06.05. 18:51:48

@unionista᠋:

Az előzőekben vázoltam az ország paramétereit. A "külvilágot" semmilyen formában nem érdekli, és nem is fogja érdekelni, hogy mit akar a "magyar társadalom", mert a magyar társadalom csepp a tengerben. Persze elméletben be lehet hívni az oroszokat, a gyakorlatban ez már nem realitás. De ha az is lenne, őket is csak a saját hatalmi elképzeléseik vezérelnék. Illetve ők sem harcolhatnak a fejlődés ellen.

Itt arról szól a történet, hogy a fejlődés részesei vagy elszenvedői leszünk-e.

A gyügyei paraszt meg majd tűvel dobálhatja a drónokat. :)

Khonsu 2016.06.05. 19:02:08

@unionista᠋:

A szövetségest már rég kiválasztottuk. USA-nak nevezik, akkor is, ha néhány embernek ez nem tetszik, és visszasírják a szovjet időket.

Ez reálisan egyetlen esetben módosulhat, ha létrejön a föderális Európa. Az amerikai szövetség akkor is fennáll, de kiegyenlítettebbé válik a hatalom elosztása a szövetségi rendszeren belül.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.05. 19:08:36

@unionista᠋:

" ez a szuperember például majdnem úgy lát, mint egy csörgőkígyó."

Csak nehogy olyan legyen a hallása, mint a sasé, a látása meg a vakondé ...

2016.06.05. 19:15:22

@neoteny:
dehogy nem akarnak. pont azt mondják a parasztok, hogy gyártsunk például traktort. a gyügyei paraszt éppen azt mondja, hogy kellene egy mezőgazdasági gépgyár nagy-alföldön mondjuk debrecenben. és a kisalföldön mondjuk győrbe. és ezek mondjuk mtz (minszkij traktorni závod) és a brünni zetor szintjét célozzák. a nemzeti kereszténység arról szól, hogy feltétlen kell világot megváltani. a hasonló adottságokkal rendelkező országokkal legyünk partiban. de sajnos már ehhez szükség van egy szövetségi rendszerre. viszont nincs szükség a világon mindenkire. tehát a gazdaságot nem kell teljesen kinyitni, se bezárni.

a cél, hogy a kárpát-medencében az áru legalább fele részben magyar legyen, lehet benne szövetségi alkatrész, szükség lehet nyersanyagra a szomszédokból és persze ezen túl lehet kapcsolódni a világhoz. de azért, hogy erről egyáltalán értelmesen beszélni lehessen előzetesen tisztázni kellene a népek vallását. judaista világot képzelünk el. totális individualizmust. mint a tengerentúl. totális kollektivizmust. mint a távol keletiek. vagy nemzeti keresztények leszünk. vagy iszlamisták. vagy újpogányok.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.05. 19:22:46

@unionista᠋:

"pont azt mondják a parasztok, hogy gyártsunk például traktort."

A traktor csak elveszi a paraszt munkáját. A traktor gyártásából a parasztnak nincs haszna. A traktor megvásárlásáért a parasztnak el kell adósodnia. A traktor üzemeltetéséhez dízelolaj kell, amihez meg kőolaj, amit az idegen kereskedő ad el a magyarnak, amiből az idegen befektető gazdagodik.

Te arabbérenc vagy, vagy muszkavezető?

2016.06.05. 19:22:56

@Khonsu:
értem. tehát nem számít, hogy mit gondol az ország. az usa úgy is megvéd. mondom, hogy igazi balfasz vagy.

2016.06.05. 19:31:24

@neoteny:
ezért sírja vissza a paraszt a régi időket. mert akkoriban volt szövetkezeti traktor és mellégüzemág. a takarékszövetkezet a járások kezében volt. és most azon megy a vita, hogy az demján sanyié vagy spéder zolié legyen. mert a kapitalizmusban a takarékszövetkezet nem lehet közösségi kézben. ki akar kapitalizmust? jogállamban a pénzintézeteket csődbe juttató vezetők nem felelhetnek a vagyonukkal. ki akar jogállamot? ilyenkor jön, hogy jönnek a kommunisták/fasiszták.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.05. 19:40:24

@unionista᠋:

"ezért sírja vissza a paraszt a régi időket. mert akkoriban volt szövetkezeti traktor"

Hát álljanak össze a parasztok, és alakítsanak szövetkezetet.

"a kapitalizmusban a takarékszövetkezet nem lehet közösségi kézben"

Az állam nem "a közösség", akármennyire is próbálod ezt elhitetni.

gellért mária 2016.06.05. 19:49:31

Attól, hogy vannak akik kijelentik, hogy valami van, vagy nincs, megbukott, vége...attól még ez nem így van.Működik a liberalizmus még számos országban akkor is ha nálunk nem., de még mindig sok eleme érvényesül a mindennapjainkban nálunk is A liberalizmusnak is van egy skálája, foka....de amíg a skálán, tartományon belül van, addig van és nincs vége.Nagyon sok autoriter rendszerben is van több kevesebb liberális elem...

Khonsu 2016.06.05. 19:51:08

@unionista᠋:

Azt írtad, választanunk kéne végre egy szövetségest. Erre írtam, hogy már választottunk. Az pedig, hogy az ország mit gondol nem az USA-t nem érdekli (bár őket se túlzottan), hanem a fejlődés mögött álló erőket, ha úgy tetszik a 4. ipari forradalom mögött álló technológiai cégeket és a változás "ideológistáit". Megvédésről pedig sehol nem volt szó.

Nagyon eltévedtél barátom, értelmezz.

És igen, én ilyen szemét vagyok, hogy baromira nem érdekel mit gondol a gyügyei paraszt, amíg a fejlődés útjában áll, és ezáltal az egész ország kárára van. Addig ő és gondolatai ellenfél, legyőzendő akadály a szememben.

Mellesleg azt kell mondjam barátom, itt a balfasz te vagy.

Khonsu 2016.06.05. 20:07:08

@gellért mária:

A liberalizmus mint rendszer van válságban, annak hanyatlása nem jelenti a liberális elemek eltűnését, még az is elképzelhető, hogy a "liberális rendszer" bukása utáni világ elemeiben liberálisabb lesz.

Ha az igát kitérítjük és elengedjük, akkor az ellentétes oldalra fog átlendülni.

A "liberalizmust" rendszer szinten túltolták, ami kiváltotta az autoritarizmus előretörését. Hamarosan előretör majd annak ellentéte is, az anarchizmus, illetve annak egy változata. Ez a nyugat liberalizmus utáni jövője, mely ellenpólust képez majd a kelet autoritarizmusával szemben.

Khonsu 2016.06.05. 20:07:54

@Khonsu: *ingát kitérítjük

zipe moha 2016.06.05. 20:12:50

...@Khonsu:...ezt írtad.."Ezért kell becsomagolni, mert az emberek jelentős része nem szívesen fogad el olyat, ami megsemmisít mindent, amiben eddig hitt, még ha ez a hit téves is volt."

és ezt...
"itt alvajárókat kell felébreszteni, "drogfüggőket" lehozni az anyagról. ... Az emberek jelentős hányada elutasítaná amit lát, küzdenének ellene, sokan bele is őrülnének."...

nézd meg mit írt gellért mária....

.igazad van abban amit eddig állítottál.

Laptop7712 2016.06.05. 20:58:25

@Khonsu: Láttunk már olyan történeti korokat, amikor a paraszt, meg a nincstelen fogta azt, amit keze ügyében talált, és benézett a közeli városokba egy kicsit körülnézni csapatostul. Ha már ott volt, elkezdett rendet tenni a maga módján. Ilyen forradalmak, felkelések voltak a történelemben. Azt tanítják ezekről a történelmi korokról, hogy nagyon sok volt a halott, főleg az akkori elit került ki vesztesen a játékból. Hallani olyanról is, hogy királyokat fejeztek le. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy roppantul nem mindegy, hogy mit csinál a gyügyei paraszt, meg hogy van-e pénze fröccsre. Ezt tudták a komcsik, ezért voltak valamilyen szinten képesek arra, hogy konszolidálják a rendszert. A német mentorom azt mondta, roppantul nem mindegy, hogyan leszel milliárdos, és nem szarunk oda, ahonnan eszünk. Ma kis hazánkban 4 millió magyar mércével mérve szegény ember van, ha ugyanezt nyugati mércével mérem, akkor az arány 8 millió. Kezdenek idegessé válni ezek az emberek. Tehát kellene nekik legalább annyi melléküzemágból, hogy meg tudja venni a fröccsöt minden nap. Nosza, lehet betolni pár száz milliárdot a vidéki reálgazdaságba. Erről beszél Unionista, hogy lassan eljöhet az idő, amikor minden mindegy lesz. Ezt megelőzendő jól jönne egy egy létező melléküzemág. Helyette van tornacsarnok, klik, meg miegymás. Ugye érted ezt a felvetést?

2016.06.05. 21:40:19

@Khonsu:
te egy nyílegyenes fejlődésben hiszel. mint valami idióta japán. azok képzelik ilyennek a világot. ha eddig hd tévét gyártottunk, akkor jövőre muszáj a full hd. de az is kevés. legyen 4k. rendben. utána az is kevés. legyen görbe a tévé. és ebből jön ki, hogy érezzünk úgy, mint csörgőkígyó. mert már nem tudnak mit kitalálni.

a fejlődés olyan, hogy valaki kitalálja, hogy nem is feltétlen kellene mindenhová színes kijelző. vagy van ahová elég az bites kijelző. egy olyan led, amit húsz éve a japánok találtak fel. de úgy egyébként a gémeskút állapota is jelez egy bitet. bizonyos környezetben sokkal jobban működik, mint a led. tehát az egész hipermodern fejlődés egy hülyeség. persze az is, hogy egyáltalán nem kell fejleszteni. különféle technológiai szinteken kellene.

Khonsu 2016.06.05. 21:55:36

@Laptop7712:

Unionista "gyügyei paraszton" azt az embertípust érti, akinél 50 éve megállt az idő. Ezért én is ezekről írtam, nem a szegényekről. A példabeli "gyügyei paraszt itt nem anyagi helyzetet, hanem gondolkodásmódot jelképez.

Egyébként ez pont az egyik legkönnyebben befolyásolható embertípus, ha az ember tudja, hogyan kell ezt csinálni. A "gyügyei paraszt" ugyanis gyermeki lelkesedéssel képes bármit támogatni, amit úgy adnak elő neki, hogy az látszólag rímeljen a gondolkodásmódjára. A modern technológiára pedig "varázslatként" képes tekinteni, ha ügyesen mutatják be neki.

Nem a gyügyei paraszt lesz itt az igazi akadály, hanem azok, akik anyagilag érdekeltek az ország elmaradottságának konzerválásában. Ezek pedig messze nem a vidéki szegények.

Értem a felvetésed és egyetértek vele. Szükség van a "melléküzemágra", de ez egyáltalán nem mond ellent annak amit írtam, épp ellenkezőleg. Szerintem épp arról várható ez a "melléküzemág".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.05. 21:57:41

@Laptop7712:

"Azt tanítják ezekről a történelmi korokról, hogy nagyon sok volt a halott, főleg az akkori elit került ki vesztesen a játékból. Hallani olyanról is, hogy királyokat fejeztek le."

XVI. Lajos lefejezőit is lefejezték. A Vendée-ben parasztlázadás tört ki a központi forradalmi kormányzat ellen (jórészt a besorozások miatt), ami vagy 170,000 áldozathoz vezetett. Aztán Napóleon megragadta a hatalmat, és elment Moszkváig, ami önmagában belekerült vagy félmillió francia életébe. Így hát kérdéses az, hogy a "rendtétel" mekkora rendet tett, és hogy mekkora támogatottsága volt a parasztok között.

"lassan eljöhet az idő, amikor minden mindegy lesz. Ezt megelőzendő jól jönne egy egy létező melléküzemág. Helyette van tornacsarnok, klik, meg miegymás."

No de ezt szavazta meg az unionista által olyan sokat emlegetett "magyar többség", kétszer is, kétharmadra. A 2010-es választási eredményeket még be lehet tudni az előző, nevében liberális rezsim elleni protestszavazatoknak, de a 2014-es választásokon már ismert minőségre szavazott "a többség". Persze unionista erre azt mondja, hogy majd a magyar oligarchákkal elbánik a Jobbik(-LMP koalíció), amikor őket választja meg "a többség": de úgy tűnik, hogy Vona Gábor már háttérbe szorítja a radikálisokat a Jobbikban, épp' azért, hogy elfogadhatóbbá tegye "a többség" számára a pártot. Így hát még ha hatalomra (kormányra) is kerülne a Jobbik(-LMP koalíció) 2018-ban, kérdéses, hogy az a magyar oligarchák a gazdaságban betöltött szerepének csökken(t)éséhez vezetne-e, és bekövetkezne-e egy a gazdasági irányítást "a közösségek" kezébe adó folyamat.

Khonsu 2016.06.05. 22:01:50

@unionista᠋:

A fejlődés nem hit kérdése, hanem jól látható folyamat, melyből próbálok jóslatokat tenni a jövőre.

Laptop7712 2016.06.05. 22:07:17

@unionista᠋:
Amit írsz, az sokak számára nem érthető. Történetesen az, hogy az innováció, az mindig felhasználásra lokálisan, csak az innováció iránya változhat meg.
Az oroszok azért nyerték meg az űrversenyt, mert legalább kétszer olyan nehéz volt a repülő modul, mint az amcsiké. Az oroszok úgy oldották meg, hogy fejlesztettek egy nagyon robusztus rakétát – R 7-es – amivel a nehéz cuccot pályára lehet állítani. Tehát azt fejlesztették, amiben jók voltak, az a rakétatechnika, és nem a miniatürizálás.
Tehát náluk az innovációnak volt egy határozott iránya, ezt meg ciklusokba szervezték. Ebből lett a moduláris MIR űrállomás. Az oroszok is ciklusokban gondolkoztak, és regionalitásban, még az űrtechnikában is.
Általában ezt az emberek nem látják. Tehát érdemes a gyügyei valóságból kiindulni, akkor, amikor egy tényleges innovációt szeretnénk a helyi valóságra szabni. Ez verejtékes munka. Ezt nem értik a startup ökoszisztémában. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.05. 22:13:02

@unionista᠋:

"valami idióta japán. azok képzelik ilyennek a világot. ha eddig hd tévét gyártottunk, akkor jövőre muszáj a full hd. de az is kevés. legyen 4k. rendben. utána az is kevés. legyen görbe a tévé."

Elzsidósodnak a szegény japánok. Már csak az árufölényben hisznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.05. 22:29:23

@Laptop7712:

"fejlesztettek egy nagyon robusztus rakétát – R 7-es – amivel a nehéz cuccot pályára lehet állítani"

Az Atlas I rakétával (amit ugyanúgy 1957-ben fejlesztettek ki), nehezebb cuccot pályára lehetett állítani, mint az R-7-essel.

Az eddig megépült rakéták közül a Saturn V rakéta volt képes a legnagyobb tömeget (118 tonnát) pályára állítani -- 20 évvel (1967-ben) a szovjet Energia rakéta előtt, ami 100 tonnát volt képes pályára állítani.

Laptop7712 2016.06.05. 22:40:12

@neoteny:
Az amik egy kicsit elaludtak. A saturn, és a holdprogram egy kicsit elkésett. Addigra már az R7-es túl volt mindenen. Pályára állította a világ első műholdját, és Gagarint is felvitte pár körre. Csak azért mondom, amikor az R 7-es teljesítette azt, amire tervezték, az amik sehol nem voltak a témában. Ez történelmi tény. Az innováció ezen irányát, akkor, és abban a korban az oroszok megnyerték.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.05. 22:46:30

@Laptop7712:

"az R7-es túl volt mindenen"

Mindenen? A Holdat emberek először az Apollo 8-al kerülték meg; és a Holdra először emberek az Apollo 11-el szálltak le. A szovjetek pedig sikertelenek voltak a titkos Hold-programjukkal.

en.wikipedia.org/wiki/Soviet_manned_lunar_programs

Laptop7712 2016.06.05. 22:58:21

@neoteny:
Azt nem tudom, hogy mi lesz 2018-ban, lehet hogy előrehozott választások lesznek, bármi lehet. Nézd meg, mit csinál a Jobbik, meg a Vona. Ugyanazt, amit kb. 15 éve a fidesz, és a Zorbán. Átpozicionálja a pártot, és megerősíti a személyes hatalmát, és ezt nem is titkolja, mert elmegy a tv-be, és elmondja, hogy ezt kell tennie, hogy megnyerje 2018-at. Uff beszélt, és kész. Mint a Zorbán 15 éve.
Ha a történet gazdasági vetületét nézem, akkor azért emelte be Vona az elnökségbe a polgármestereket, hogy mostantól megtervezze, és kivitelezze a csodát helyi szinten, és bemutassa azt, hogy 1 éven belül virágozni fog a helyi gazdaság. Szép, prosperáló városállamok, önálló gazdasággal.
2018-ban, ha megnyeri a választásokat Vona, akkor meg kell csinálnia azt, amit ígért, mivel ez a programjának lényege. El is mondja, ha nem csinálja meg, akkor a tagság szépen vissza fogja hívni. Érdekes lesz a világ 2018-ban.

Laptop7712 2016.06.05. 23:04:51

@neoteny:
Az oroszok leálltak a saját holdprogramjukkal 3 évre, ez az idő elég volt ahhoz, hogy az amik letolják őket.
Az első kört az amik elbukták, igaz elmentek a Holdra, de nem érti senki, hogy miért hagytak fel a holdutazásokkal. Az oroszok meg szépen berendezkedtek a MIR űrállomáson, és tették azt, amit tenniük kellett.
Az egész történet azért fontos, mivel itt nagyon fontos szerepet kap az innováció, és annak hasznosulási iránya, a meglévő technológiai bázison.

Khonsu 2016.06.05. 23:11:38

@Laptop7712:

Az ideális 2018-as eredmény, ha bejut a PKP, benn marad az LMP, a Jobbik sikeres konszolidáción esik át és kissé megerősödik, a Fidesz pedig nagyon minimális többséggel nyer.

Ekkor lényegében megkötött kezekkel várnák, hogy 2020 környékén az arcukba robbanjon eddigi tevékenységük ereje, ami teljes a teljes hitelvesztésüket, megsemmisülésüket eredményezné. Gyurcsányi finálé Orbán előadásában.

Miután ezzel sikeresen kiírták magukat a magyar politika hatalomra esélyes köreiből, távozásuk után elkezdődhet az ország újjáépítése és modernizációja.

Khonsu 2016.06.05. 23:12:29

@Khonsu: *eddigi tevékenységük eredménye

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.05. 23:20:53

@Laptop7712:

"2018-ban, ha megnyeri a választásokat Vona, akkor meg kell csinálnia azt, amit ígért, mivel ez a programjának lényege. El is mondja, ha nem csinálja meg, akkor a tagság szépen vissza fogja hívni."

1993-ban szövetségi választások voltak Kanadában. Az előző Progresszív Konzervatív (!) kormány bevezette a GST-t (General Sales Tax, ÁFA) a szövetségi szinten (vagyis országszerte): előtte nem volt ilyen, csak tartományi szinten (már ha, mert pl. Albertában soha nem volt tartományi ÁFA). A Liberálisok, akik korábban a Hivatalos Ellenzéket (a Parlamentben a második legnagyobb párt) képviselték, elkövették azt a hibát, hogy kiadták a választási ígéreteiket írásban: az ún. Vörös Könyvben leírták a programjukat, közötte azt, hogy ha kormányra kerülnek, eltörlik a szövetségi GST-t (szigorúan véve azt ígérték, hogy egy másfajta, országszerte érvényes fogyasztási adót vezetnek be, de ennek részleteit nem közölték, és a választási hadjáratban a képviselőjelöltjeik fenntartották azt a látszatot, hogy eltörlik a GST-t a kormányra jutásuk esetén). Aztán amikor hatalmas többséggel megválasztásra kerültek, hogy-hogynem nem törölték el a GST-t. Egy idegesebb választójuk bíróságra vitte a dolgot: beperelte a kormányt, hogy nem tartotta be az (írásban adott) ígéretét. A biróság elgondolkodott a dolgon, és végül kimondta, hogy a politikai ígéretek nem betartathatóak: nem jelentenek szerződéses ígéretet (amik viszont betartathatóak jogi úton). A szavazó(k) egyetlen elégtétele az, hogy nem szavaz ismét a pártra. Ami nem történt meg, általánosságban: 1997-ben is, 2000-ben is újra többséget szereztek a Liberálisok.

Vona Gábor ígérhet, amit akar: továbbá a "virágozni fog[nak] a helyi gazdaság[ok]" egy nehezen (ha egyáltalán) számonkérhető ígéret. Ha pedig hatalomra (kormányra) viszi a Jobbikot, akkor valószínűtlen, hogy a párttagság visszahívná pusztán azért, mert valakik szerint nem teljesítette a rosszul definiált ígéretét. A hatalmon lévő párthoz tartozás nagyobb vonzerő, mint az ideológiai tisztaság.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.05. 23:43:28

@Laptop7712:

" igaz elmentek a Holdra, de nem érti senki, hogy miért hagytak fel a holdutazásokkal"

Mert a földkörüli pályára juttatások hasznosabbak, mint a Holdon történő matatás. Kommunikációs műholdak, katonai célú műholdak többet "hoznak". Az űrsiklók (amivel ugye az oroszok is bepróbálkoztak) pedig lehetővé tették, hogy olyasmiket is csináljanak, mint az oroszok a MIR-en: ti. tudományos/technikai kísérleteket. Nyilvánvalóan nem olyan időtartamúakat, mint a MIR-en lehetett, de valamilyet mégis.

De végül is az űrsikló-program nem váltotta be az alapígéretét: relatíve olcsó módon földközeli pályára jut(tat)ni embereket és eszközöket. Sokkal többe került egy-egy űrsikló "menet", mint amennyire azokat eredetileg tervezték. Aztán volt a két szerencsétlenség is, ami nem tett jót a program optikájának.

Mindenesetre a versenyzés is, az együttműködés is javára vált mindkét országnak. Eszem ágában sincs azt állítani, hogy a békés célú űrkutatásban bármelyik ország eredményei kevésbé lettek volna hasznosak vagy sikeresek. Mint ahogy az is élvezetesebb, ha egy időben több klasszis sakkversenyző is van, nem egy nyeri meg az összes versenyt.

2016.06.06. 09:41:15

@neoteny:
nyilván nem a technológiai fejlődéssel van a probléma. hanem azzal, amikor jön az, hogy valakinek a fejébe ültettek egy lapkát, és úgy érez, mint a csörgőkígyó.

a köznép évtizedeken át hallgatta, hogy nincs szükség magyar tulajdonban levő kutatás-fejlesztésre, mert azt a kockázati tőkések megoldják. most a fázis következik, hogy az állam a "liberálisok" követeléseinek megfelelően nem biztosít pénzt. legfeljebb csak a kormányközeli tudósoknak. ami nyilván egy kontraszelektált társaság. tehát ez egy visszalépés persze. de jobb megoldás. ez lényegében azt célozza, hogy azok akik a piac mindenhatóságában hisznek elköltözzenek az országból.

most az van, hogy mennyi is a föld dőlésszöge? nagyságból 23.5 fok. oké és a koronán a kereszt?
www.szentkoronatarsasag.hu/mostkor_elemei/image014.jpg
egyszer 21 fok. és még 2-4 foknyi görbület. tehát az 23.5 fok. és a kereszt két szára szélességi és a hosszúsági fokokat jelölhet. ezek metszéspontja kijelöli a kárpát-medencét. (éppenséggel kijelölhetné japánt vagy izrealt is). bizonyítva, hogy a magyarság szakrális helyen él. és nyilván ez a kereszt egy antenna, amelyik lehozza az isteni energiát. a csüngők és a palást adják a földelést. a jogar és az országalma lehetővé teszi a kisülést. és azt kell mondani, hogy minden ilyen összekapcsolás zseniális. azt hivatott szolgálni, hogy a tudomány magyarrá váljon. persze ha egy idejön egy japán és azt mondja, hogy ő is magyar akar lenni, akkor befogadjuk. mert a magyarok befogadók. ezt hunor és magor legendája is igazolja. a testvérek egymást segítették. káin pedig ábel ellen fordult. és hogy kik káin fiai? tudjuk, hogy kik. mi hunor, magor fiai és ábel örökösei vagyunk. nem pedig káiné. és ilyenkor ordítanak a zsidók, hogy ez antiszemitizmus. nem az összes, hanem akik tényleg szemben állnak a magyarokkal. ez egy vicc szerintem. és azok tartják gyűlölködésnek, akik maguk is gyűlölködnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 10:02:21

@unionista᠋:

"nyilván nem a technológiai fejlődéssel van a probléma."

Persze, hogy nem: az elzsidósodással, az árufölény létrehozásával. Amire a szegény kisjapánok is úgy lettek kényszerítve, hogy a zsidók által kitalált, de az árják által befizetett adófillérekből épített atombombákat a fejükre dobták.

2016.06.06. 10:10:32

@neoteny:
a zsidó atombombát.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 10:23:34

@unionista᠋:

A zsidók nem fizettek az atombombák kifejlesztéséért; azokat az árják által befizetett adókból finanszírozták. A zsidók szokás szerint csak az éceszt adták, de a pénzt a megvalósításhoz a szegény árja kisamerikaiakból préselték ki. Ami jórészt az ő zsebükbe ment. Hogy aztán a szegény kisjapánok fejére dobálva rákényszerítsék őket az árufölény megteremtésére. Vagyis hogy elzsidósítsák őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 10:45:17

@unionista᠋:

A link pedig nagyon jó, köszike; ezt se' tudtam, ti. hogy a Szent Korona Társaságot egy OFM atya jegyeztette be.

2016.06.06. 11:10:39

@neoteny:
szóval nem tudod leválasztani a hülyeséget.

konferenciát tartottak a liberálisok

Kis János hallgatói kérdésre válaszolva azt mondta: az egyenlő méltóság liberális elve nem a semmiből keletkezett: eredete a zsidó-keresztény hagyományba nyúlik vissza.

lehet olyat mondani, hogy az emberi méltóság a zsidókeresztény kultúrából ered. tehát ahol nem lakik egyetlen sémita zsidó vagy keresztény, ott nincs emberi méltóság. mert a liberális-konzervatívnek mondott (valójában törzsi zsidó-keresztény) értelmiség azt mondja, hogy az emberi méltóság nem eredhet akármelyik kultúrából. a parasztiból, burmából, tibetből vagy japánból. ezekben a népek gyűlölködnek, mert nem ismerik a zsidóktól eredő emberi méltóságot. és éppen ott nincs gyűlölködés ahol a zsidók megjelennek. mert az emberi méltóság tőlük ered.

de nem azt állítom, hogy kis jános a gonosz. hanem azt, hogy ő judaista. és a judaizmust nevezik el úgy, hogy liberalizmus. lényegében egy törzsi tudatot. kis azt mondja: "a [liberalizmus] nem egoizmus, hanem egy olyan individualizmus, amely nem csak a saját, de minden ember érdekét is nézi (ezért univerzális)".

induljunk ki, von neumann féle "zsidó" játékelméletből. azt mondja, hogy keressük az egyéni Fi nyereségfüggvények (i=1..7,4 milliárd) maximumát a Σ Fi ≥ 0 globális feltétel teljesülése mellett. de nem igaz az, hogy ami egyénileg a legjobb az a világnak is a legjobb. hanem csak arra lehet törekedni, hogy a világ egészének jó legyen. a judaizmus azt mondja, hogy van az egyén. és a közéletben nem is kellene semmi egyéb, legfeljebb csak egy világállam. a Σ Fi ≥ 0 globális növekedési feltétel felett őrködik. schwartz bácsi szerint ez egy zsidók vezette világbank. schiffer szerint a zsidók vezette globális civil mozgalom. tamás gáspár miklós szerint a tőkés társaságok vagyonát egyenlő arányban fel kellene osztani és ezek után az emberiség globalizált népszavazások útján gyakorolhatná a hatalmat. a judaizmusból az következik, hogy van az egyén. és a világegyetem. de ami közte van az olyan, ami gátolja az egyén feltétlen szabadságát (az individualizmust) és a filozófia egyetemességét (univerzalitását) vagy teljességét (totalitását).

de ki mondta, hogy az egyén feltétlen szabad? és ki mondta, hogy bármilyen filozófia univerzális vagy totális? a newtoni világkép sem teljes. de nem arról van szó, hogy azt a negyedik ipari forradalom meghaladta. ha a newton féle fizikát kidobnánk, akkor bajba lennénk. newton egy ponton egyesítette az égi és a földi fizikát. azt mondta, hogy a hold az menne egyenes vonalú egyenletes pályán. csak a föld tömegvonzása miatt bekanyarodik. és ez ugyanaz az erő, amitől az alma a földre esik. a görögök azt mondták, hogy a hold tűzből van, mint a nap. mert bár úgy látjuk, hogy kőből. de ha abból lenne, akkor leesne. hiszen a kő a leesik. tartósan csak a tűz lehet magasabban, mint a levegő. a víz nem lehet. tehát csak a tűz. de a jelenkori fizika is csak így okoskodik. a természettudomány is olyan, hogy feltalál mindenfélét. ami hasznos. de még az sem univerzális. a matematikában tudjuk, hogy egy formális axiomatikus elmélet ha jól definiált, akkor nem lehet teljes feltéve, hogy vannak benne természetes számok. erre a filozófusok azt mondják, hogy dobjuk ki a számolást. és hirdessük a humán filozófia univerzalitását. és aki ezt megkérdőjelezi az fasiszta.

azért van szükség nemzeti keresztény államvallásra, mert a többség úgy akarja, hogy a közéletben elsősorban a magyarokra optimalizáljunk. tehát keressük a Σ Fi függvény maximumát Fi ≥ 0 (i=1..12 millió) feltételek teljesülése mellett. tehát azt keressük, hogy mi a jó a magyaroknak úgy, hogy egyénileg is minden magyarnak jó egy kicsit (de nem feltétlen a legjobb). ezért szerveződik a közélet. az összes megtermelt jószág felét erre a célra áldozzuk. értem, hogy ezt nem fogadják el azok, akik a közéletben judaisták. mert ez nemzeti kereszténység. de most ennek van többsége. aztán lehet mondani, hogy nem ennek. egy ponton népszavazást kell tartani. csak ehhez előbb be kell rakni a jobbikot a kormányba. úgy, hogy a köznép a jobbik bukása után se a "liberálisokat" szavazza vissza. tehát világossá kell tenni, hogy nincs esélyük a főhatalomba visszakerülni. persze ha én zsidó lennék, akkor azt mondanám, hogy adjuk fel az ortodoxiát. és egy köztes közhatalmi formációt mégis csak engedjünk meg. azt, amit többség a legfontosabbnak tart. ez lehet az is, hogy a történelmi magyarország informálisan álljon helyre. a többségi és a kisebbségi magyar területeket kapcsoljuk egy összefüggő (integrált) városhálózatba. lehet az is, hogy szervezzük a hajdúvárosok szövetségét a megyében. tehát ez egy nem ortodox patrióta-lokálpatrióta zsidó felfogás. és ez az, amire a magyar zsidóság többsége képtelen. mert ez a törzsi gondolkodásával ellentétes. azt kérdezik: mégis mit akarnak itt ezek a magyarok? van az egyén és a világ. az emberi méltóság a zsidóktól ered. a szegény kis menekültek méltóságát lábbal tiporják. liberálisok: megvédjük! orbán: megvédjük!

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 11:15:25

@unionista᠋:

"szóval nem tudod leválasztani a hülyeséget."

Te csak hülyéskedsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 11:32:21

@unionista᠋:

"de ki mondta, hogy az egyén feltétlen szabad?"

"a többség úgy akarja [...] most ennek van többsége [...] azt, amit többség a legfontosabbnak tart"

De ki mondta, hogy feltétlenül a többség akaratának kell érvényesülnie? hogy az számít, amit a többség legfontosabbnak tart?

2016.06.06. 11:46:22

@neoteny:
nemzeti kereszténység ugyebár. azokat a zsidók és zsidó-keresztényeket akik hűségesek a szent koronához és a nemzethez azok be vannak fogadva. akik nem azok ki vannak rekesztve.

a debreceni virágkarneválon az első kocsit a város állítja. és utána jön a szent korona. felvetették, hogy hagyjuk már a koronát. a trónfosztás városában. de aztán megmagyarázták, hogy csak a habsburg fattyakat fosztottuk meg az tróntól. a korona az szent. azt ki kell rakni szalmavirágból. de a virágkarnevál a városi legenda szerint úgy lett, hogy 1900-ban egy "kereskedő" felvásárolta a virágot a környéken. és úgy próbálta eladni, hogy körbebiciklizte a várost. de nem tudta eladni az összeset. és a virág egy része megszáradt. de az árus csak körbe karikázott a száradt virággal. és valaki kitalálta, hogy csináljunk virágkocsit. összegyűlnek a népek. esznek-isznak. és az első karnevált 1905-ben azért szervezték, hogy az adóbevételből a város mentőautókat vásároljon.

tehát a történet olyan, hogy benne vannak a zsidók is. csak ki vannak egy kicsit karikírozva. ha ezen nem tudnak nevetni, akkor nem lehet békésen együttélni. tehát ha valaki a bocskai sapkában azt látja, hogy jönnek a nyilasok, akkor ne akarjon magyarországon élni. azoknak az érzékenységét akik a holokauszt borzalmait megélték még meg lehet érteni. de a ma élők döntő többsége a háború után született. persze akkor meg ugye a kommunista népirtásban részt vevők bűneit nem tudják megbocsátani. ha azt lehet mondani, hogy a kétségtelenül maradi magyar nemesség minden problémának az okozója. akkor azt is lehessen, hogy a magyaroszági zsidók az okai minden rossznak. mert mitől lennének magasabb rendűek, mint a magyar nemesek. több pénzük volt, több esélyük volt iskolába járni. kiterjedtebb hálózattal rendelkeztek. de nem ezért gyűlölik őket. hanem mert a judaizmus folyamatos anomáliákhoz vezet közéletben. amit úgy oldanak fel, hogy vannak még kisebb igazságtalanságok a kapitalizmusban. de ez a "legjobb rossz". kis jános így fogalmazott. sanyi haverom szerint a legjobb rossz, hogy ezeket a szadeszos zsidókat ki kell baszni az országból. és aki kommunista vagy kapitalista azt széjjel kell flexelni. tehát amíg "libsik" és a "nácik" egyszerre vannak jelen, addig lényegében esély nincs értelmes párbeszédre. de a libsik teóriája sem univerzális. akkor sem ha azt kis jános annak képzeli. az egy törzsi gondolkodás, ami a magánélet logikáját vetíti ki a közéletre. és arra a következtetésre jut, hogy utóbbira lényegében nincs szükség. hiszen a szabadság és a jólét egyéni maximumából következik a világ egészének maximális szabadsága és jóléte. de nem. ha a globális optimumot keressük, akkor is legfeljebb annyi teljesülhet, hogy egyénileg mindenki nyerhet valamennyit. de nem feltétlen a maximumot. tehát a közösség oltárán valamennyit be kell áldozni. és kik azok akik erre képtelenek. káin örökösei. mi hunor és magor fiai, ábel örökösei megvédjük a kárpát-medencét a káinoktól. erre a válasz az, hogy igen, a nacionalizmus a sátánizmus. és csak a nyugatos nemzetköziség mentheti meg az emberiséget. az egyetlen civilizáció, ami elismeri az emberi méltóságot. ami mint tudjuk a zsidóktól ered.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 11:58:46

@unionista᠋:

"sanyi haverom szerint a legjobb rossz, hogy ezeket a szadeszos zsidókat ki kell baszni az országból. és aki kommunista vagy kapitalista azt széjjel kell flexelni."

Mondta ezt már legény is, szálas[i], nem csak olyan nyálas, mint a Sanyi haverod. Talán emlékeznie kellene a Nemzetvezető Testvér sorsára. Persze a szegény kisnyilasok beléptek a kommunista pártba: "megérett a zöld".

2016.06.06. 12:39:06

@neoteny:
senki se mondta, hogy a többségi akaratnak feltétlen kell érvényesülnie. hanem csak azt, hogy azt nem nagyon lehet negligálni feltéve, hogy demokráciát akarunk. általában nem igaz az, hogy senkinek sincs többsége. relatív többség majdnem biztos, hogy van.

azért van például gender studies, hogy ne legyenek csak nők és férfiak. mert ezek a társadalmi csoportok túl sokan vannak. az egyén érdekei feltétlen érvényesülni tudjanak. ilyenkor egy ortodox liberális nem azt mondja, hogy a társadalomban a nők és a férfiak törekedjenek egyensúlyra. hanem dogmatikusan megmagyarázzák, hogy a nőknek van többségük. az óvodában még a fiúknak. akkor hogy is van?

politikában a baloldaliság a közéleti nőiség, és a jobboldaliság férfiasság. értem, hogy ez egy szexista magyarázat. nem is tartom kizárólagosnak. de egy lehetséges felfogás. azért kell a közéletben baloldaliság, mert szükség van valamennyi nőiségre. nem lehet azt mondani, hogy a menekülteket lőjék mind a tengerbe. azért, hogy ne jöjjenek ide a szakállas majmok. amit zolika mond. a barátnője andika helyesel. de elárulja, hogy ő nem jobbikra szavaz, mint a barátja. hanem a mérsékelt fideszre. irmuska pedig gyurcsányista. így áll össze a társadalom. és vitáznak, hogy az auchan az osan vagy ósön. abban egyetértenek, hogy ahhoz, hogy azért, hogy a magyarok megvegyék a lengyel kekszet nem kell francia kereskedő. és a magyaroknak azért nincs győri kekszük, mert elvették a franciák. nem volt elég trianon. még az élelmiszeriparunkat is akarják. és a polgárosodás előfeltétele, hogy ezeket az idegenektől visszavesszük. a magyarellenes zsidók és zsidókeresztények mondják azt, hogy a külföld a jó. és a magyarok a rosszak. velük szemben nemzeti kereszténységet hirdetünk. üzenjük brüsszelnek. ennek van többsége. ennek van kétharmada. és ezt nem lehet negligálni. feltéve, hogy demokráciát akarunk.

Khonsu 2016.06.06. 12:49:38

@unionista᠋: Naszóvalaszongyahogy...

"nyilván nem a technológiai fejlődéssel van a probléma. hanem azzal, amikor jön az, hogy valakinek a fejébe ültettek egy lapkát, és úgy érez, mint a csörgőkígyó."

Ez így hülyeség, de amúgy mi baj van abban, ha valakinek a fejébe ültetnek egy chipet? Nem árt vele senkinek sem.

Szóval, mielőtt valakit bevinnél a susnyásba tegyünk ebben a témában egy kis rendet.

Nem tudom milyen cikket olvashattál, de ott valószínűleg a csörgőkígyó infravörös érzékeléséről volt szó (ez az ember számára is hasznosítható tulajdonsága), és úgy hangozhatott, hogy egy chip beültetésével infravörösben is képes lehet az ember látni. (az ehhez szükséges chipet amúgy a szembe ültetnék, nem a nyakba/agyba)

Ez amellett, hogy érdekes és hasznos is lenne (éjszakai tájékozódáshoz és bizonyos munkakörökben, hobbikhoz), egyelőre még tudományos bulvár, mert ettől még úgy 1-2 évtizedre vagyunk, de ha a kutatás jelenlegi állását részleteznék, arra az átlagember nem kapná fel a fejét, a tudománynak pedig éppúgy kell a reklám, mint mindenki másnak.

Egyébként, hogy jobban megértsd, miről is szól ez az irány, a legjobb példa a plasztikai sebészet. Eredetileg arra találták ki, hogy égési sérülteken segítsenek vele, majd amikor kellően finomodott a módszer és csökkent a beavatkozás költsége kikerült a piacra, és ma már a szépészeti műtétek jutnak róla az ember eszébe.

Jelenleg a gépi protézisek, chipek beültetése abban a fázisban van, mint a plasztikai sebészet a kezdetekben. Jelenleg gyógyító beavatkozásokra használható, egyelőre a biológiai végtagok, szervek sokkal jobbak még a gépieknél, de ha valaki elvesztette a karját, vagy a látását, annak előrelépést jelentenek.

Ha a gyügyei paraszt egy balesetben elveszti a karját, akkor tudnak neki csinálni helyette egy kibernetikus kart. Aminek köszönhetően továbbra is teljes életet élhet (és milyen menő lesz a nagypapa robotkarja az unokák előtt :)

Még 1-2 évtized szükséges ahhoz, hogy ez a technológia utolérje, majd megelőzze a biológia által adott képességeket, illetve kellően lecsökkenjenek a költségek a piacosításához, mint a plasztikai sebészet esetén.

Innentől nyílik meg a lehetőség a technológia nem csupán gyógyító, hanem önfejlesztő célú alkalmazására is. Ez innentől már a transzhumanizmus területe, mely a technológiát az emberi képességek kiterjesztésére kívánja használni, amivel (amellett, hogy amúgy senkinek sem ártanak), a határok feszegetésével számtalan régi kérdésre találhatunk választ, illetve tarthatjuk a lépést a gépekkel.

Jelenleg a legnagyobb akadályt a területen alkalmazott technológia viszonylagos kezdetlegessége mellett az agyműködésre vonatkozó tudás hiányosságai okozzák, tehát első lépésben az emberi agy működésének pontosabb megértésére van szükség, hogy megtervezhessük az azzal kompatibilis technológiát.

Tehát nem kell a gyügyei parasztnak terminátoroktól félnie, de a transzhumanizmus potenciálisan a közeljövő "világvallása" lesz, és a vallásszabadságot illik tiszteletben tartani, ha amúgy nem ártanak senkinek, sőt, a kifejlesztett technológiák az egész társadalom, többek között a gyügyei paraszt hasznára válnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 13:46:21

@unionista᠋:

"senki se mondta, hogy a többségi akaratnak feltétlen kell érvényesülnie. hanem csak azt, hogy azt nem nagyon lehet negligálni feltéve, hogy demokráciát akarunk."

Ki mondta azt, hogy feltétlenül demokráciának kell lennie?

2016.06.06. 14:16:35

@Khonsu:
pontosan erről van szó. ez olyan, mint a plasztikai sebészet. először csak égési sérülteknek találták ki, most meg a fiatal lányok felének az a problémája, hogy kicsi a cicije, mert már a másik is beültetett a testébe egy fél kiló szilikont. és a férfiak többsége azt mondják, hogy csinálják csak a lányok. nagy csöcs a jó. de azok meg azt mondják, hogy ehhez mérten a farkatok kicsi. akkor hirdessük meg az újabb szereket. nem lesz elég, hogy valaki szimplán erős. hanem kezdjük el tömni a férfiakat mindenfélével, hogy még erősebb tűnjenek. vagy a lányok hányjanak azért, még vékonyabbak legyenek. nagyon jó ez irány. ezek után jön az, hogy divatból építsünk be az agyába egy pengét, hogy infravörösen lásson. és ez transzhumanizmus lesz a világvallás.

ismerjük azokat az eszközöket, amivel bármikor bármelyik országot meg lehet semmisíteni. lényegében az összes civilizáció fel van szerelve annyi abc fegyverrel, hogy az emberiséget holnapra is meg lehetne semmisíteni. utoljára a 80-as években volt ez az őrület. aztán azóta kijöttek a térképek, hogy a magyarországra az amerikaiak csak 15 atombombát dobtak volna. persze az oroszok is hajigálták volna. persze kell haditechnika és az még nyilvánvalóbb, hogy kell orvoslás.

de a népek hadd döntsék már el, hogy akarnak-e a közterületein olyan transzhumanoid egyedeket látni, akik úgy éreznek, mint a csőrgőkígyók. vagy nem akarnak. az emberek hadd döntsék már el, hogy milyen közösségekbe akarnak szerveződni. és lehessen már elkergetni azokat, akik azt mondják. nem vagytok elég szabadok, mert még csörgőkígyó módjára sem tudtok érezni. de engem nem zavar az, hogy amerikai vagy japán metropoliszokban és megarégiókban a népek így akarnak közel kerülni a természetben. semmi probléma nincs ezzel. fejlődjenek így a tengerentúli városok. és versenyezzen ezzel távol kelet. mert milyen jó, hogy valaki a színeket hangoknak hallja. de ugye nem mindegy, hogy a transzhumanioid hány színt/hangot tud így megkülönböztetni. piacra dobták az új kártyát. te még nem ültetted be? ez egy olyan világ, amilyet a magyarok többsége nem akar. értem, hogy egyes fiatalok ugrabugrálnak. nem azért, mert annyira kedvük van ahhoz, hogy a színeket hangoknak hallják. hanem mert keresik, hogy mi lesz az új világvallás. ha transzhumanizmus lesz az, akkor ahhoz csatlakoznak a legfejlettebb területeken.

én csak azt mondom, hogy errefelé a többség most éppen nemzeti kereszténységet akar, akkor legyen ez az államvallás. lehet mondani, hogy az nem lehet. akkor világvallás hogyan lehet? és aki transzhumanizmust akar az menjen japánba. lehet, hogy a leghülyébbeknek volt igazuk. akik azt mondták, hogy nem kellenek a japánok az autóikkal. suzukival nem lehet csajozni. akkor inkább vegyél egy bicajt. csak suzukit ne. lehet, hogy ennek az irányzatnak lesz igaza. a kérdés, hogy mit akar hamamatsu. a roland olyan japán cég lesz, ami az ófrancia históriás énekekhez kapcsolódik, vagy valamilyen transzhumanoid izét akar, amitől az ember zongora lesz úgy, hogy belenyomunk valamit az agyadba. és nyilván az utóbbit, hiszen csak az nyerhet a világversenyben. a nemzeti keresztény európa nyilván az előbbit. és ebből következik, hogy a japánokat ki kell baszni innen. viszont úgy meg nem tudunk autót elég sok autót gyártani. suzuki helyett legyen bmw mini. és a bayerische motoren werken mellett a magyar állam és a fővárosi műegyetem alapítsa meg a budapest motor és gépgyárat. ami nem tetszik a zsidóknak, mert ez gazdasági megoldás nem ortodox. és ugye a kereszténység nemzeti és nem ortodox. ez megint nem jó a zsidóknak. de ha a többség ilyet akar, akkor most mit csináljuk.

van egy ütközés, hogy csak a totálisan szabad piac, csak a világverseny. de mi van akkor ha magyarok többsége első körben nem ebbe nevezne be. mert eddig volt a kommunizmus, mint világvallás. aztán a kapitalizmus, mint világvallás. most jön a transzhumanizmus, mint világvallás.

2016.06.06. 15:22:33

@neoteny:
ezt a demokraták mondják. és sajnos úgy tűnik, hogy igaza van kövár lacának abban, hogy ezek kelet-közép európai és újabban közel-keleti demokraták kreatúra pártok. a magyar demokraták ugyanúgy, mint az ukrán demokraták. vagy a szír demokraták. és a több.

persze értem, hogy nem feltétlen van a többségnek igaza. számtalan példát tudnék mondani. alig van olyan, hogy egyetértek a többséggel. errefelé az utolsó nagyberuházás az volt, hogy épült egy új villamosvonal. közel 1 milliárd forintból készültek tanulmányok arról, hogy mégis milyen útvonalon épüljön.

a piros a régi 1-es villamos. a kék az új 2-es vonala. a szaggatottal jelölt útvonalat javasoltam.
s33.postimg.org/fvnkaulxr/2_es_villamos_nyomvonal1.jpg
2 kilométer hosszú egyenesen 500 méterenként van egy megálló. ez nagyjából 6-8 perc menetidő. ha 1-2-3 vagy max 4 villamossal megoldható, hogy a legnagyobb lakótelepi övezetből ne autóbusszal, hanem villamossal lehessen elérni a tömegközlekedési csomópontokat. (ti. a buszok túlzsúfoltak volna). csakhogy így le kellett volna bontani egy postát. nem műemléket, hanem egy szocialista betonpostát. az nem jó.

a megépült új vonal 4,5 kilométeres. 12 villamos jár rajta. a városüzemeltetési költségeket évi 1-1,5 milliárd forinttal dobja meg. aztán mostanában mondják, lehet hogy úgy kellett volna, ahogy mondta: menjen a villamos egyenesen. mert most össze-vissza kacskaringózik. de nem az volt, hogy ezt a szerintem majdnem nyilvánvaló útvonalat sokan ajánlották. tudomáson szerint én voltam az egyetlen hülye, aki ezt javasolta. rengeteg terv volt. de valahogy senkinek nem jutott az eszébe, hogy a villamos menjen egyenesen. csak bontsuk le azt a néhány betontömböt ami útban van.

persze lehet mondani, hogy ha piaci alapon épül, akkor a magánbefektetők a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldást választják. dehogy választják. mert a piac érdeke is az, hogy a lehető legtöbb villamos járjon. a lehető legtöbb helyen kelljen áthelyezni a közművet. azért, hogy ezek árát meg lehessen fizettetni az utasokkal.

a megoldás szerintem az, hogy minden város, vagy vidék lakosságarányosan kap valamennyi normatívát, hogy abból tartson fent közösségi közlekedést. azért nem lehet ez nulla, mert eddig az állam építkezett, a leszakadó térségekben azt mondják, hogy ide is építsenek. tehát akkor kapjon mindenki valamennyi pénzt a közösből lakosságarányosan. és azzal gazdálkodjon. mert akkor már számít, hogy megtérüljön a fejlesztés és viszonylag olcsó legyen az üzemeltetés.

ha mindez szabad piaci, akkor egy kisvárosban nem fognak nagyon sokan villamost építeni. hanem monopólium vagy legjobb esetben oligopólium lesz. és a befektetők a többletet megfizettetik a vevőkkel. ahogyan a bankok is hiába versenyeztek. tömegesen basszák át az ügyfeleket. mindenkinek ugyanaz az érdeke. és minden ami az egyik fél brutális erőfölényén alapul és ebből következően csak látszólag szabad.

Khonsu 2016.06.06. 16:26:40

@unionista᠋:

Unionista =/= "többség"

Olyan, hogy "nemzeti kereszténység" nem létezik, amiről beszélsz, azt hívják fasizmusnak.

A társadalmat kisebbségek alkotják, melyek többsége egyes kérdésekben egyet érthet. Amennyiben a toleranciát felszámolják, a demokrácia a többség diktatúrájává válik. (lásd előző pont)

A társadalom sokkal összetettebb, mint ahogy elképzeled.

Látni amúgy, hogy tömegek tüntetnek a műmellek ellen, a többi szépészeti beavatkozásról nem is beszélve...

Na ez is nagyjából ennyire fogja érdekelni a többséget. Eleinte legfeljebb megbámulják az embert, ha egyáltalán látszik rajta valami külsőleg is, aztán már természetessé válik, és később ők lehetnek a többség. Mint a mobiltelefon. Addig érdekes, amíg csak néhányaknak van.

A haditechnikát nem tudom hogy sikerült idekeverni.

Amit írtam, abból láthatóan semmit se sikerült megértened. Jól láthatóan nem érted, amiről írsz, ezért inkább nem is erőltetném a témát.

És már megint a zsidók...

unionyista 2016.06.06. 16:36:49

@Khonsu: mindenben a zsidók meg a zsidóbarát haverjaik a hibásak. ha valaki rosszat tesz, de nem zsidó, akkor még mindig rámondhatom, hogy zsidóbarát. Ez a szuper az elveimben: nem lehet megcáfolni egyiket sem.

2016.06.06. 17:34:38

@Khonsu:
a társadalmak rendszerint standard eloszlást követik a legkülönfélébb szempontból. van átlag. az átlagtól való eltérés lehet pozitív vagy negatív. a társadalom egyik fele a legkülönfélébb szempontok szerint baloldali, a másik jele jobboldal. a standard normalitásnak van egy centruma. oda azok tartoznak akik az átlagtól legfeljebb egy szórásnyira vannak. az cca. 68,26% az elvi modellben a "kétharmad". az, hogy mindenki kisebbségben hazugság. ezt azok a csoportosulások hazudják, akik nem tudnak vagy nem akarnak alkalmazkodni a többséghez. és az arányos képviseletnél nagyobb hatalomra vágynak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 17:35:55

@unionista᠋:

"igaza van kövár lacának abban, hogy ezek kelet-közép európai és újabban közel-keleti demokraták kreatúra pártok."

Ez feltételezi, hogy a Fiatal Demokraták Szövetsége nem "kreatúra párt" (bármit is jelentsen az).

"aztán mostanában mondják, lehet hogy úgy kellett volna, ahogy mondta: menjen a villamos egyenesen. mert most össze-vissza kacskaringózik."

Kik mondják? Irmuska néni? Andika?

"mert a piac érdeke is az, hogy a lehető legtöbb villamos járjon."

"A piacnak" nincsenek érdekei: a piacon javakat cserélőknek vannak érdekei. A "lehető legtöbb villamos" épp' annyi villamosjáratot -- kínálatot -- jelent, amennyire van kereslet egy adott áron. 10,000 Ft-os jegyár mellett semekkora kereslet sincs, hiszen annak egy részéért elvisz a taxi (még akkor is, ha nem Uber-taxi). 0 Ft-os -- köznapi nevén ingyen -- jegyár mellett meg a kereslet maximális: mindenki a villamosjáratra szállna fel. Csak amellett a jegyár mellett meg zéró villamosjárat kerül kínálatra, mert nincs olyan vállalkozó, aki költségmentesen tudna üzemeltetni villamosjáratokat, és még ha lenne is, akkor sem tenné: hiszen nem lenne semmi haszna. Így hát a vállalkozó indít villamosjáratokat egy olyan jegyáron, ami fedezi a költségeit meg az általa kívánatosnak vélt hasznát (a befektetett tőkéjének árát). Azon az áron megvesznek bizonyos mennyiségű villamosjegyet: ha a kereslet azon az áron elég nagy, akkor az fedezi a költségeit és az általa tervezett hasznot hozza neki. De ha azon az áron nem vesznek elég jegyet, akkor csökkentenie kell az árat: kisebb lesz a haszna. Ha a költségei alá kell csökkentenie az árat, hogy elégséges számú villamosjegyet vegyenek a népek, akkor már veszteséges; ami azt okozza, hogy a kínálat nullára csökken: senki sem üzemeltet egy veszteséges vállalkozást. Persze ha vannak politikai kapcsolatai a városvezetőséghez, akkor azt mondja, hogy ugyan dotálja már a város ("a közösség") a villamosjegyeket, mert a szegény kisutasoknak villamosozniuk is "kell", de nem is hajlandóak annyit fizetni, amennyibe a villamosozásuk kerül (beleértve a vállalkozó valamiféle hasznát). Meg a szegény kisutasok is rágják a városvezetés fülét: "itt állunk, nincs villamos, minket nem érdekel az, hogy mennyibe kerül, oldja meg a tekintetes városvezetés azt, hogy legyen olcsó villamosjegy, azért tartjuk őket!" De persze azt is akarják, hogy az adók ne emelkedjenek, de legalább is semmiféleképpen nem az általuk fizetett adók. Fizessen a gazdag: nyilvánvaló, hogy nem fizetnek tisztességes mennyiségű adót, hiszen ha fizetnének, nem lennének gazdagok. Mert aki gazdag, az nyilvánvalóan csak a szegények becsapásával válhatott azzá. Nincs más útja a meggazdagodásnak. A gazdagok adják vissza a kicsalt pénzt a közösségnek, hogy annak legyen abból olcsó (ideális esetben ingyenes) közösségi közlekedése. Igaz, akkor nincs tőke, amit vállalkozásokba lehetne fektetni, de majd a városvezetés befektet "a közösből". És mivel a városvezetés ki tudja azt is számolni, hogy mennyi villamosjáratra van szükség, ezért nem is kell semmiféle simlis vállalkozó, aki játszadozik az árakkal, hogy rájöjjön, mennyi villamosjárat kell. Vagyis teljesen fölösleges a kapitalizmus: a szociális tervgazdálkodás megold minden gazdasági problémát, kielégít minden szükségletet a legolcsóbban. A közraktárból jut minden a villamosvezetőnek; nem kell annak pénzbeli fizetés. Hiszen a városvezetés tudja, hogy mire van szüksége a villamosvezetőnek. Meg a gyerekeinek. Tisza cipőre van szüksége a büdös kölöknek; Adidast csak akkor kap, ha a nemzeti keresztény istentiszteleten a kórusban énekel. Aki csak a hátsó sorban sunnyog, annak ne kelljen Adidas tornacipő. Annak tökéletesen megteszi a Tisza cipő is. Örüljön, hogy a közösség nem hagyja azt, hogy mezítláb járjon.

2016.06.06. 17:46:28

@unionyista:
akik azt gondolják, hogy mindenről a zsidók tehetnek éppen olyan ostobák, mint akik azt képzelik, hogy semmiről sem. hiszen a zsidók a kiválasztott népfaj, akik kivételesek, nélkülözhetetlenek és bírálhatatlanok. így képzelik. de ezek az emberek éppen olyan fajelmélet gyártanak, mint a fasiszták.

a "liberális" fajelmélet azt mondja, hogy a keveredéssel magasabb rendű emberek jönnek létre. de miért is? ez éppen olyan fasiszta, mint azt mondani, hogy feltétlen alacsonyabb rendűek lesznek. a zsidók nők csúnyák. de a média elhiteti, hogy szépek. például barbra steisand. lófeje van, nagy orra és kancsal. de a zsidó média elhiteti az emberekkel, hogy szép. és nagyon okos is persze. hiszen zsidó. persze most csak hülyéskedek. de a probléma, hogy az emberek amikor ezeket először olvassák vagy hallják, akkor becsapva érzik magukat. igen a zsidó kiadók elsősorban zsidó írók műveit adják ki. igen ha egy színházban zsidó színházigazgató, akkor színészek fele is zsidó vagy feltétlen zsidóbarát. aztán lehet mondani, hogy nem. de. a zsidók nem szeretik ha bírálják őket. vezető szerepben nem tudják elviselni. viccelődni se lehet velük. biztos nem így születnek, hiszen mindenki pont ugyanolyan ember. így szocializálódnak. de ez csak hülyéskedés. minden mondat után ki kellene tenni egy szmájlit.

Khonsu 2016.06.06. 17:55:55

@unionista᠋:

Vizsgáld meg a "többséget" közelebbről. Egymástól többé-kevésbé eltérő csoportokat fogsz látni. Most közelíts rá egy tetszőleges csoportra, ugyanezt láthatod, sok-sok alcsoportot. Ezt a végtelenségig, pontosabban az egyes emberekig folytathatod. A társadalom egy fraktál.

Az egyes emberek nézeteik szerinti eloszlására természetes állapot fennállása esetén valóban követhet normális eloszlást, valójában ez minden esetben torzított, mert az emberek gondolkodását befolyásoló legkülönfélébb tényezők torzítják.

Az egyes emberek azonban nem izoláltak, és emberek csoportját tekintve a társadalom struktúrával rendelkezik. Ha egy "többség" magához ragadja a hatalmat, azzal folyamatos harcra kényszerül a "többiek" ellen. A harc hátországának biztosítása az összetartás folyamatos erősítését kívánja, mely a kérdések növekvő körében kíván egyetértést a "többség" tagjaitól. Ez természetesen egyre kevesebb csoport gondolkodását fedi le, így a "többség" folyamatosan zsugorodik, míg végül kisebbségbe kerül, és egy választás, válság, vagy népfelkelés elsöpri a hatalomból.

Az ilyen "elnyomó többség" filozófiájával felépített hatalom saját magát nyírja ki.

2016.06.06. 20:40:17

@Khonsu:
a standard normális eloszlás alapvetői jellemzői valójában véletlen folyamatok eredményei. erre egy derék brit jött rá a 19. századik második felében. ezt szemlélteti a galton deszka. amiben a golyók véletlen szűrőn vagy balra vagy jobbra lének. a binomiális eloszlás a standard normalitáshoz közelít.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Planche_de_Galton.jpg
tehát az a vicc, hogy a stabil egyensúlyi állapotok ("kétharmadok") létrejötte véletleneken alapul. persze rá kell érezni, hogy minek is erős többsége. orbán politikai zsenialitása az volt, hogy 93-ban úgy érezte, hogy a nemzeti kereszténység lesz a magyarok államvallása. pedig egyáltalán nem úgy tűnt. brutális liberális médiafölény volt. ez nagyjából 20 év múlva tűnt el és vált nyilvánvalóvá, hogy orbánnak van igaza. ti azt mondjátok, hogy az emberek nem is akarnak közösségekhez tartozni. mert az egyén szabadságvágya felülírja ezeket. de nem. szerinted a többség csak valamilyen gonosz elnyomó hatalom lehet. bezzeg te pengét nyomnál mások agyába. azért, mert ez a fejlődés. akik ennek az útjába állnak azok idióta fasiszták. mert nem értik a fraktál világot. oké, az a penge a kiborg agyában éppen ezt a fraktálszerű agyat hivatott szétzúzni. azért, hogy úgy érezzen, mint ahogyan csörgőkígyó érez. csak ahhoz élő futóegeret kellene reggeliznie.

a fraktálszerűség ugye azt jelenti, hogy dolgok kicsiben is hasonlónak látszanak, mint nagyban. ebből következően választanak a népek közös államvallást. nem világvallást, mert a világegyetemnek nincs egyetlen megoldóképlete, ami alapján az emberiség elrendeződik. szaporodási közösségek kitalálják, hogy ők a nemzeti keresztény magyarok. mondhatnák azt is, hogy sintók. azt mondják a japánok.

Khonsu 2016.06.06. 21:07:57

@unionista᠋:

:)

Igen, a nemzet is ennek a fraktálnak egy szintje.

2016.06.06. 22:04:25

@neoteny:
a fidesz is kreatúra párt. a fijjukat is lényegében soros válogatta ki azért, hogy ők jó antikommunisták lesznek. tehát a rendszerváltás a kontraszelekción alapult.

te abból indulsz ki, hogy ebben a lakótelepi övezetben a piac végtelen számú tömegközlekedési megoldást teremtene. de nem. a legjobb esetben is oligopol piacok jönnek létre. te úgy képzeled, hogy ha túláraz a villamos, akkor jönnek a taxisok, vagy akik kézikocsit húznak, stb. csak ez mégse így működik. szabályozott útvonalak jönnek létre azért, hogy elvigyék az embereket egyik pontból a másikba. persze értem, hogy ezzel vissza lehet élni.

a ségécé plázát úgy nyírták ki, hogy a bejárata előtt az új villamosvonal nem áll meg. mert nem messze tőle van egy nagyobb bevásárlóközpont. ott sétálóutca nyílt, szökőkutat építettek. és a fiatalok inkább oda járnak. tehát a környezet erősen befolyásolja a piaci forgalmat. lehetne mondani, hogy a zsidó ne sírjon. építsen egy másik plázát még jobb helyre. csak azt már nem éri meg. mert akkor bebukja a másikat. mert összességében sokkal több vevő nem lesz. mert van egy aggregált kereslet, ami nem változik.

egyébként a vasárnapi boltzár idején nagyváradi városi közlekedési vállalat autóbuszokat indított. átjöttek a határon, hogy gyertek vásárolni. ezt nem bukarestben döntötték el, hanem az ottani románok és a magyarok egyetértésben. tehát maguk a városok is képesek piacszerűen működni. mert azok könnyebben képesek hálózatba szerveződni, mint a nemzetállamok. azok azon vitáznak, hogy hol legyen a határ. nekem egy román cigány ismerősöm mondta, hogy az lenne a jó ha nagyvárad lenne a román-magyar határváros. a cigányok lennének a két ellenséges nép között a közvetítők. tehát a szórvány logikát követve a zsidók módjára gondolkodik. a pestiek a zárványban azt mondják, hogy nem változtathatod meg a határt, mert azt NYUGAT húzta. a cigány is megfejti, hogy kétnyelvű bihar-bihor határmegye (mezsgye) jobb lenne. hallgattam a klubrádiót. valaki felvetette ugyanezt kárpátalja kapcsán. legyen egy közös beregi kerület. azonnal lekeverték és elmondták, hogy micsoda fasiszta betelefonálók vannak. mert ugye éppen schwartz bácsiék ügyeskedtek, hogy övék legyen a piac. a szabadság azt jelenti, hogy lefizették a bokszolót, hogy csináljon balhét. aztán halomra ölték egymást az emberek. mert a liberális demokráciát exportálni kell. magyarul ukrajnát privatizálni akarták és akarják. de az ukrán demokraták ugyanolyan kreatúra, mint amilyen a fidesz is volt, vagy a többi. a szír demokraták.

aszad egy diktátor. de akkor építsünk városállamokat. így aszadnak legfeljebb egy kormányzóság jutna. a szírek egy tucat városállam közül válogathatnának. vagy azt mondanák, hogy ez a városrész kapjon önkormányzatot. mert ott valamit máshogy képzelnek. ez a természetes felosztás (racionalitás) valószínűleg nem érné el az egyén szintjét. a másik oldalról a területösszegzés (integráció) nem valószínűleg nem érné el a világméreteket. de ezekben a köztes állapotokban (államokban) van valódi szabadság.

tehát ez a modell megengedi egy zsidó városok és városrészek hálózatát. de azt is, hogy a magyar többségi és kisebbségi területek összekapcsolódjanak egy kárpát-medencében metropóliává szerveződjön. csakhogy ezt lehetetleníti el az, hogy schwartz bácsiék milliószámra hozták be a menekülteket. mert a nyugati árják és az északi germánok nem fogják az araboknak adni a városaik egy részét úgy, hogy a pelenkát ők adják. a humanizmus jegyében ingyen wifi az legyen. oké, most sorost fogták ki. de tényleg ő pénzeli ezeket. a ceu felszámolása a cél. nem lennék meglepve ha majd néhány év múlva összevonnák a német andrássy egyetemmel. legfeljebb egy idegen elnyomó elit lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.07. 00:40:10

@unionista᠋:

"szabályozott útvonalak jönnek létre azért, hogy elvigyék az embereket egyik pontból a másikba."

Nem; a vállalkozók elviszik az embereket az egyik pontból a másikba (ld. pl. Uber). A szabályozást már az állam rakja rá hogy lekaszálja a több pénzt magának meg a vele érdekszövetségben lévőknek (taxisok).

"persze értem, hogy ezzel vissza lehet élni."

Vissza is él a "szabályozó" állam meg az érdekszövetségesei.

"egyébként a vasárnapi boltzár idején nagyváradi városi közlekedési vállalat autóbuszokat indított. átjöttek a határon, hogy gyertek vásárolni. ezt nem bukarestben döntötték el, hanem az ottani románok és a magyarok egyetértésben. tehát maguk a városok is képesek piacszerűen működni."

Sőt, még a városi közlekedési vállalatra sincs szükség: autóbuszokat tud venni a magánvállalkozó is. Az egyéni magánvállalkozó tud pl. kisbuszt (minivan) venni, amibe 7 utas fér. De amikor megteszi, akkor az egyből "feketegazdaság", mert hogy nem tejeli le a sápot a "szabályozónak", legyen az központi állam, vagy városvezetés.

"a nemzetállamok. azok azon vitáznak, hogy hol legyen a határ."

Így igaz; mert a határ egyik oldalán az egyik nemzetállam tudja szedni a sápot a "szabályozásán" (a "jogos" erőszakmonopóliuma alkalmazásával), a másikon meg a másik.

Te azt mondod, hogy a városállamok jobbak, mint a nemzetállamok: nagyobb szabadságot biztosítanak. Ebben igazad van; de emellett azt is mondod, hogy az oligopóliák semmi előnyt nem biztosítanak a monopóliákkal szemben. De akkor a városállamok sem biztosítanak semmi előnyt a nemzetállamokkal szemben. Továbbá arról bugyogsz, hogy a város vagy vidék "kapjon" lakosságarányos normatívát. Kitől, ha nem a nemzetállamtól? És a nemzetállam honnét szedi be azt a pénzt, amiből "normatívát" "ad"?

Vagyis egyszerre akarsz is nemzetállamot, meg nem is. Legyenek a városállamok függetlenek a nemzetállamtól, de "kapjanak" is attól "normatívát". Arról persze hallgatsz, hogy honnét származik az a pénz (vagy jószág), amit a nemzetállam "eloszt". Kié lenne az általad megálmodott közraktár Debrecenben: a debreceni városállamé, vagy a nemzetállamé? Ha az előbbi, akkor honnét tudna a nemzetállam "normatívát" "osztani"?

Össze-vissza ugrálsz a városállam és a nemzetállam között; "normatívák" "osztásáról" bugyogsz, de azt nem nevezed meg, hogy honnét származnak az "osztott" javak; csak "szabályozott" piacot tudsz elképzelni, vagy a nemzetállam által, vagy a városállam által, de az, hogy az emberek saját maguknak döntsék el, hogy mit és mennyiért "piacolnak", "mégse úgy működik"; amikor meg úgy működik, akkor az "feketegazdaság" ... de te ki tudod számolni, hogy hány villamosjáratra van szüksége Debrecennek.

2016.06.07. 09:26:40

@neoteny:
ha szabad piaci lenne a közlekedés, akkor azzal ugyanúgy vissza lehetne élni. fizetne az egyik pláza tulajdonos, hogy a villamos ne álljon meg a másik pláza előtt.

(most is fizet. például a bevásárló központ építtetője megvásárolta a polgármester régi házát. üzleti titok, hogy mennyiért. bármennyit fizethet. hiszen ez egy privát ügylet. aztán azt a polgármester feleségének a számlájára utalja. aki aztán beleszeret egy úszó olimpiai bajnoknőbe. már nem kell neki a férje. aki beleszeretett a titkárnőjébe. ilyen van. de ez független attól, hogy a piac teljesen szabad, vagy sem. ezeket az embereket közvetlen le lehet váltani.)

persze lehet mondani, hogy ha a piac teljesen szabad lenne, akkor a másik plázás üzembe állítana olyan villamost, amik megáll a plázája előtt. csakhogy ehhez új bejáratot és síneket kellene építeni. miért nem vette meg a pláza előtt az utat. de ha megveszi, akkor nyilván pénzt kér az áthaladásért. hacsak nem vásárolsz az üzletében.

a város piacának aggregált kereslete többé kevésbé fix. a népek a jövedelmükkel arányosan vásárolnak. hiába épülnek újabb és újabb bevárálóközpontok. hanem az árutermelést rombolja le. az félkatonai jellegűvé válik, gyerekmunkásokat alkalmaznak, stb. és most arról nem beszélve, hogy az egyik kereskedő megbízza sanyit, hogy éjjel flexelje szét a sínt. a másik bérelje fel jóskát, hogy védje meg. a szabadság egy ponton túl alvilági csoportok közötti háborút jelent.

egy lehetséges megoldás (és nem kizárólagos), hogy a piac a város tulajdonában van. tehát a platz, a pláza, stb. és az árusok helypénzt (a város üzemeltetéshez szükséges helyi adót) fizetnek azért, hogy ezt használhassák. és ezek után mondjuk azt, hogy szabad a vásár. persze ezt még tovább lehet szabályozni. ha debrecen rosszul csinálja és mondjuk túlszabályoz, akkor a népek átmennek a szomszédos nyíregyházára vagy nagyváradra.

a hortobágyi hídi vásár úgy lett, hogy a város túl sok pénzt kért azért, hogy az idegen árusok átjöhessenek a megépült kilenclyukú hídon. ami egy hatalmas nádas, mocsaras rész közepén állt. azon át kellett volna menni a szekérrel. a kereskedők lepakolták az árut a híd előtt. a polgárság kikocsikázott mert olcsóbban kaphatott egyes termékeket. tőlük nem kérhetett pénzt a vámszedők, hiszen ők a város szabad polgárai voltak. lényegében övék volt a híd. a fogyasztóknak megérte kimenni. csárdát építettek. a pásztorok is rájöttek, hogy ha botokat faragnak, akkor a hídi vásárban eladhatják azokat. erre a helyi kézművesek azt mondták, hogy a város csökkentse le az vámot, mert az se jó ha az túl magas. mert a népek a hortobágyon vásárolnak.

aztán a zsidók azt mondták, hogy minden vámot töröljenek el. a piac legyen teljesen szabad. de abból brutális háborúk jöttek létre. persze lehet mondani, hogy ez brit találmány. abból is. csak a britek a gyarmatosításon nyertek. és mindenki aki tőkét exportált. az erősebb kihasználta a gyengébbet. a második háborúban a zsidók bizonyultak gyengébbnek. a nácinémetek ellenük indítottak egy polgárháborút. lehetne mondani, hogy miért nem volt fischer bácsinak magánhadserege. nyilván azért, mert úgy képzelte, hogy a világ ezen része civilizált. rendben van, de akkor alkalmazkodnia kell a többiek gondolkodásához is. és az ami ellentétes az ortodox zsidók hitével. az ortodox liberális sohasem fognak a dogmáikból engedni. hanem a túlélésért mindig a leggazdagabb területekre kénytelenek költözniük. ahol nem bántják őket. ez jelenleg amerika. a másik opció, hogy visszatérnek izraelbe. a harmadik út az asszimiláció. a negyedik pedig, hogy harcolnak. ez lenne a legrosszabb. hideg polgárháború után következne egy éles. a fastiszta magyarok megérettek a végső pusztulásra. nem akarnak globális keveredést, totálisan szabad piacot. semmit, amiben az ortodox liberális zsidók hisznek. igen. ez egy ilyen jellegű konfliktus. a népek nem akarnak néhány tökfej törzsi hitének alárendelődni.

2016.06.07. 10:47:49

@neoteny:
tehát ebben a modellben mondjuk a tömegközlekedés is félállami (vagy mondjuk inkább így félig városi, félig piaci). azt meg lehet becsülni, hogy a városnak hány villamosra van szüksége. mert van egy szokásos utasforgalom. a járműveknek van valamekkora kapacitása, fogyasztása. azt akár közösségileg is ki lehet kalkulálni, hogy egy mellékvonalra elég lenne trolibusz. vagy mondjuk a külső kis kertségekből jön egy minivan. jóska reggel pacról behozza az embereket. aztán az is lehet, hogy dolgozik valahol. este hazaviszi őket. ez működhet szabad piaci jelleggel. de úgy is, hogy a kisbusz városé. és azt jóska a sofőr azt bérli vagy lízingeli.

csakhogy ez lehetővé teszi, hogy a járműparkot helyiek tartsák fent. részben helyi iparvállalatok állítsák elő. helyben szereljük össze az óvárosi és a kiskörúti kisvillamost. aztán a nagykörúti és a sugárutakon járó nagyvillamost. aztán gyártsunk a szomszédos hajdúvárosokba futó hév szerelvényeket. intercity kocsikat. építsünk lokomotívot és tehervagonokat. és ezek után a 1902-ben alapított "loki" (debreceni vasutas sport club) alapja egy félig köztulajdonú félig magántulajdonú vagongyár. üzemei félig közüzemek, félig magán jellegűek. tehát részben a külső piacokra termelnek. mert lehet, hogy vásárolna villamost nyíregyháza. de azt olcsóbban kínálja az aradi román astra. de ebben az esetben már nem egyének szerveződnek. hanem városok és vidékek. kisebb-nagyobb szaporodási közösségek.

ez a modell elvben budapest számára a legjobb. a központi régió potenciális gazdasági ereje még jelentős újraosztás mellett is messze a legerősebb a kárpát-medencében. csakhogy ilyet a fővárosi "liberálisok" nem akarnak. mert ez így nem az ő törzsi dogmarendszerük. így a piac nem teljesen szabad. ez mondjuk azt jelentené, hogy a budapest bank a város bankja. és abban a különféle magánbefektetők csak résztulajdonsok lehetnek. nekik ez a modell egy hatalmi visszalépés. az ő ambícióik nem ezek. hanem mindent, amit csak lehet privatizálni. és ezzel szemben lép fel a mindent, amit csak lehet nacionalizálni modell.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.07. 12:50:34

@unionista᠋:

"fizetne az egyik pláza tulajdonos, hogy a villamos ne álljon meg a másik pláza előtt."

Mennyit fizetne? Annál többet kellene, mint amennyi haszna volt a villamostársaságnak azokból a jegyekből, amiket a másik plázába utazók váltottak meg, és már nem váltanak meg, mert nem áll meg ott a villamos. Ezt sem lehet tudni; és azt sem, hogy hány vásárló menne az egyik plázába vásárolni, ha a másiknál nem állna meg a villamos. Valamint a lefizetési pénzt összegével emelni kellene az árakat az egyik plázában, amivel rontja a versenyhelyzetét a másik plázához képest: növelné a keresletet a másik pláza árui iránt. Ha ez a különbözet elég nagy, akkor már érdemes buszjáratot indítani, ami a másik plázához szállítja a megnövekedett keresletet. Mit csinál az egyik pláza, lefizeti a buszjáratot indítót is, hogy ne üzemeltessen buszjáratot? Ismét költsége lenne; ismét emelnie kellene az árait. Amivel tovább rontaná a helyzetét, és még több keresletet generálna a másik pláza termékei iránt (mert azok még olcsóbbakká váltak relatíve az egyik plázában árultakhoz képest).

"azt meg lehet becsülni, hogy a városnak hány villamosra van szüksége. mert van egy szokásos utasforgalom."

Nem lehet megbecsülni: a "szokásos utasforgalom" a jegyártól is függ. Drágább jegy esetén kevesebben vesznek jegyet, olcsóbb jegyár esetén többen. De még ez az összefüggés sem lineáris, tehát ezt sem lehet kiszámolni.

"azt akár közösségileg is ki lehet kalkulálni, hogy egy mellékvonalra elég lenne trolibusz."

Azt sem lehet kikalkulálni: ld. az előző pontot.

"ez működhet szabad piaci jelleggel. de úgy is, hogy a kisbusz városé. és azt jóska a sofőr azt bérli vagy lízingeli."

A kisbuszt a gyártótól vagy a márkakerekedőtől vagy egy lízingvállalaton keresztül is lehet lízingelni. Jóska a sofőr csak akkor fogja a várostól lízingelni, ha az jobb feltételekkel teszi azt, mint a versenytársak által ajánlottak. De "a város" kezében mindig ott van az ütőkártya, hogy hoz egy "szabályozást", miszerint személyszállításra kisbuszt csak tőle lehet lízingelni: csak úgy ad ki "engedélyt" személyszállító kisbuszok üzemeltetésére. És ezzel máris megszüntette a szabadpiacot.

A szabapiaci (dinamikus) ár épp' az az információhordozó, aminek ismeretében a vállalkozók el tudják végezni a számítást, hogy egy termékből vagy szolgáltatásból mennyire (és milyen minőségben) van szükség. Amikor "a város" "szabályoz", akkor monopolhelyzetbe hozza magát és/vagy a vele szövetségeseket (pl. taxisok): a monopolár viszont nem egyezik meg a szabadpiaci árral, így nem hordozza a racionális kalkulációhoz szükséges információt. A taxisok esete demonstrálja ezt: a taxisok "egységára" monopolár, ami magasabb, mint a szabadpiaci ár (az Uber-sofőrök által kért ár), és csak úgy tartható fenn, hogy a piacra belépés "szabályozással" tiltva van. Amely különbözetet a személyszállítást igénybe vevő fogyasztók fizetik meg, ill. kevesebb személyszállítást vesznek igénybe az emberek a magasabb monopoláron, mint az alacsonyabb szabadpiaci áron tennék. Tehát nem számolható ki "közösségileg", hogy mennyi személyszállításra van igény.

2016.06.07. 14:34:42

@neoteny:
itt van a debrecen plaza.
civishir.hu/civiskepek/cikk/2015/03/04/64366/64366_big_plaza.jpg
az egyenes vonalú pályán halad az 1-es villamos. és a kanyarodó vágányon a 2-es. annak lehetne éppen a pláza előtt egy megállója. de nem áll meg. hanem halad tovább.

nézd meg a régi állapotot. amikor ott a busz járt. a megálló éppen a pláza előtt volt.
www.klepierre.com/content/uploads/2013/08/Debrecen_100.jpg
csak most a legtöbb utast szállító buszjárat helyén villamos közlekedik. és a pláza bejárata előtt közvetlen nincs megálló. tehát a pláza forgalma függ a közlekedési társaság üzletpolitikájától. és még számtalan környezeti hatástól. amit a többiek alakítanak.

ezért városi környezetvédők grűnék. mert az üzletek forgalma környezetfüggő. és nem mindegy, hogy kik hol és mit parkosítanak. hová helyezik el a tömegközlekedési csomópontokat, stb. a környezetvédő telibe szarják, hogy mi van a gyügyei paraszttal. mert ők is csak fizetett aktivistái az alterglob mozgalomnak. vidéken ezért volt népszerű inkább a jobbik. a vona-schiffer koalíció politikai értelemben jó lépésnek tűnt. de ez nem valósul meg. és most úgy tűnik, hogy vonát megvezették. létrehozta a mérsékelt jobbikot. de az nem kell a népeknek. a jobbik választói nemzeti radikalizmust akarnak. innentől kezdve megint a fidesz járt jól. de már ugyanez volt az lmp-pm szétváláskor is. ezek egytől egyig mind kreatúra pártok. érdekcsoportok csinálják meg. de ha piac teljesen lenne, akkor is ugyanez az alvilági háború zajlana. csak abba az átlag választó még kevésbé szólhatna bele.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.07. 19:49:43

@unionista᠋:

"a pláza bejárata előtt közvetlen nincs megálló"

Milyen távolra van a pláza bejáratától a legközelebbi villamosmegálló, akár az 1-es, akár a 2-es vonalon?

"ezek egytől egyig mind kreatúra pártok. érdekcsoportok csinálják meg. de ha piac teljesen lenne, akkor is ugyanez az alvilági háború zajlana."

Tévedés: a (hatalomra került) politikusoknak monopóliumuk van a "jogos" erőszakgyakorlásra, míg a szabadpiaci szereplőknek nincs. A politikusok megtehetnek olyasmit (mások javainak erőszakkal történő elsajátítása, ti. adószedés), amit ha egy magánszemély tesz, rablásnak minősül.

2016.06.07. 21:14:51

@neoteny:
minimális séta után lényegében csak a képen látható gyalogátkelő lámpákon kell átmenni. de az egyik legforgalamsabb (legbüdösebb) útkereszteződés. és ez éppen elég. ha kinagyítod a képet, akkor láthatod, hogy a villamos pályát egy korlát választja el. annak dől éppen néhány középiskolás. a másik pláza előtt tágas teret nyitottak. az vonzóbbá vált. ha úgy vesszük, akkor ez a verseny. a ségécé plázás miért nem vett meg nagyobb területet. amit körbeparkosít. miért nem szervezte meg úgy a közlekedést. csokonai szülőházát így is lebontották, hogy könnyebben lehessen rakodni.

éppen azt nem akarja a város polgársága, hogy néhány kereskedő felvásárolja a belvárost. aztán lehet mondani, hogy a város ne adja el nekik. éppen ezt mondja a polgárság. csak lefizetik a polgármestert. mindegy, hogy kicsoda. de erre nem az a megoldás, hogy akkor mindenki azt csinál, amit akar. kié legyen a közterület. aki kapja marja. vagy mégis hogy legyen.

debrecen egy vásárváros. egy vásárvárosban a piac (a vásár) területe alaphelyzetben közösségi (városi) tulajdonban van. a kereskedők az üzlethelyiségeket bérelhetik (akár hosszú távra). ezek után a piac összhasznát a város fölözi le. és abból tud fejleszteni. de ha túl sokat kér, akkor a kereskedők nem bérelnek. a zsidók azt mondják, hogy a piactereket adják el nekik. és utána harcolnak egymással. és szidják a parasztokat, hogy fasiszták. a köznép azt mondja, zavarjuk el ezt a mihaszna népséget. gusztustalan épületeket emelnek. lényegében a kínai árut hordják be ezekbe az üzletekbe nyugati márkajelzéssel. ez így nem kell. és miért ne mondhatná ezt a polgárság?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.07. 21:40:26

@unionista᠋:

"és ez éppen elég."

Neked "elég"; de ez nem jelenti azt, hogy mindenki másnak is "elég". Ha te nem mész ebbe a plázába, mert számodra nem éri meg átkelni a legforgalmasabb/legbüdösebb kereszteződésen, akkor a pláza elveszíti a te vásárlásaid általi hasznát. De az nem jelenti, hogy te ki tudod számolni, hogy hány másik vásárló sem megy oda, mert át kell kelnie a kereszteződésen.

(Ha a legbüdösebb útkereszteződés a városban, akkor miért épp' ott döntik a korlátot a középiskolások?)

"a köznép azt mondja, zavarjuk el ezt a mihaszna népséget. gusztustalan épületeket emelnek. lényegében a kínai árut hordják be ezekbe az üzletekbe nyugati márkajelzéssel. ez így nem kell."

Ha "a köznép" ezt mondaná, ti. hogy ez így nem kell, akkor nem menne oda vásárolni; akkor tönkremenne a pláza. Mivel a pláza (még) nem ment tönkre, ezért nyilvánvaló, hogy "a köznép" nem ezt mondja. Ezt csak te mondod.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.08. 01:31:52

@unionista᠋:

"a takarékszövetkezet a járások kezében volt. és most azon megy a vita, hogy az demján sanyié vagy spéder zolié legyen."

Úgy tűnik, hogy a Spéder-Lázár tengelyt megroppantotta a Gazda:

hvg.hu/gazdasag/20160607_lazar_embereinek_kisopreset_alapozta_meg_orban_torvenye

Felhívnám a figyelmedet arra, hogy _ez_ az "alvilági háború" törvények hozatalával zajlik: a szabadpiaci szereplők nem tudnak törvényeket hozni, azt csak az államhatalom birtoklói képesek megtenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.08. 01:50:06

@unionista᠋:

"most úgy tűnik, hogy vonát megvezették. létrehozta a mérsékelt jobbikot. de az nem kell a népeknek. a jobbik választói nemzeti radikalizmust akarnak."

Szerinted ki vezette meg Vonát?

Szerintem Vona kiszámolta, hogy a nemzeti radikális irányvonallal elérte a Jobbik a maximális támogatottságát: azt a 20%-ot vagy akármennyit. No mármost Vona érdeke az, hogy hatalomra kerüljön (mert a nagy zsozsókat ott lehet szakítani). Ezért átpozicionálja a Jobbikot egy mérsékeltebb irányba: nyilvánvalóan úgy számol, hogy az elvesztett nemzeti radikális szavazatokat bőven fogja majd ellentételezni a mérsékelt, de még mindig nemzeti (és "közösségi", szocialista) érzületűek szavazatai. És valószínűleg arra is számít, hogy majd 2018-ban besöpörheti azokat a protestszavazatokat, akik elégedetlenek a Fidesz kormányzásával, de soha nem szavaznának "a libsikre". Persze ez a stratégia (és a végrehajtásához szükséges taktika) is hordoz magában rizikót: de ha sikeres, nagy lesz a hozam is -- második pártként csak töredék annyi állami erőforráshoz tud hozzájutni, mint a hatalmon lévő Fidesz.

Majd kiderül, hogy ki látja jobban, hogy mi kell "a népeknek": te vagy Vona.
süti beállítások módosítása