1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.05.27. 16:44 HaFr

Brüsszel, a foci és Orbán titka

Magyarország szép ország, A Balaton-felvidéknél kevés szebb természeti környezet van a világon, a városaink nem csúnyábbak, mint az európai átlag, Budapest viszont a méreténél, elhelyezkedésénél, hangulatánál fogva, illetve a meglehetősen gazdag kulturális programjainak köszönhetően felveszi a versenyt bármelyik fővárossal. Akinek van  egy háza, munkája, bizonyos igényessége, és havi egymilliója -- na és persze ki tudja zárni a politikát -- az jobban tud élni Magyarországon, mint a Föld felszínének 99%-án. Ez egy olyan ország, amelyik vagy megtartja a népet, vagy folyamatosan visszahúzza (a nagy részüket biztos).

Orbán pontosan tudja ezt. Tudja azt is, hogy ezt folyamatosan tudatosítani kell, sőt rá is kell játszani egy kicsit (nem nagyon), és ha övé ez a pozíció, akkor ki mehet ellene? Orbán titka a nemzeti érzés ápolása: az érme egyik oldalán a győztes nemzet illúziójának keltése, a másik oldalán a nemzet "megvédése" az idegen földtől, népektől és érdekektől. Ami a focinak a stadion, az Orbánnak az EU; aki a mindenkori ellenfél a fociban, azok a "ballibek" itthon, Brüsszel Európában, Soros a világban: a lokális, a regionális és a globális harc megannyi terepén. Hogy miért kell erről az evidenciáról enyhén lengyellászlós posztot írni? Mert még mindig nem világos Orbán ellenfeleinek a narratíva kidolgozottsága és kompakt volta. A stadionok nemcsak az ellopható pénzek meg Orbán személyes szenvedélye miatt épülnek, hanem a politikai narratíva érdekében, olyan érzelmi támpontot adva (ha tapasztalatit nem is, mert senki nem nézi a meccseket) egy nemzet sokrétű harcának, amelyet mindenki ért, az is, aki nem ért a politikához. De pontosan az a tény, hogy Magyarországon két dologhoz ért mindenki, a focihoz és a politikához, teremt egységet azok között, akik "nemzetben" gondolkodnak. Megtoldva a városrehabilitációkkal, amelyek a siker látványelemei (megint csak amellett, hogy kényelmes pénznyelő csatornák is), elsősorban a tehetősebb rétegek szeme előtt, de nem elzárva a szegényebbektől sem. 

A "megvédtük a nyugdíjakat, a földet, a rezsicsökkentést, a magyarokat az IMF-től, Brüsszeltől, a migránsoktól" akkor is vállalható narratíva, ha nagyrészt hazug, mert közösséget teremt, és felhúzható egy ismert kultúra (a mindig nagyszerű, de mindig védekezni kényszerülő magyar nemzet) DNS-ére, amelytől a magyarok többsége még akkor se tud szabadulni, ha (egy részük) racionálisan legyőzi magában Orbánt. A (nagyrészt) hazug narratíva értéke jóval nagyobb annál, amire akár az elvont emberjogi-alkotmányos, akár a materiális ellenérvek képesek. Sőt, rossz hírem van: a korrupció maga is a magyar nemzet fölényének és győzelmének bizonyítéka az idegen intézményes struktúrák felett (vö. Magyar Narancs-effektus). A stadionok, a sajátjaink korrupciója, és a politikai harc újra és újra berendezett csataterei egyetlen politikai narratíva részei. Amihez még csak távolról foghatót sem tud az ellenzék. Sőt ennek se nagyon érti a lényegét. Azt sem érti, hogy a következő győzelmi terep a szegénység felvállalása lesz a korrupt (sic!), materialista Nyugattal szemben. Az ellenzéknek nincsenek érvei. De legfőképp nincs, ami még fontosabb.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr218752636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laikus Érdeklődő 2016.05.27. 16:53:01

"enyhén lengyellászlós" inkább unionistás

incze 2016.05.27. 17:44:35

"Akinek van egy háza, munkája, bizonyos igényessége, és havi egymilliója -- na és persze ki tudja zárni a politikát -- az jobban tud élni Magyarországon, mint a Föld felszínének 99%-án."

egész kiváncsi vagyok, mi értendő a jobb életen. ha nem valami egészen naturális értelemben van itten szó róla, akkor nem értem a szerzőt.

storker (törölt) 2016.05.27. 18:26:58

"Azt sem érti, hogy a következő győzelmi terep a szegénység felvállalása lesz a korrupt (sic!), materialista Nyugattal szemben. " - ez itt a lényeg! Szegény, függésben tartott, viszonylag képzetlen és buta nép pórázon tartása, miközben 5% elit és kb egy vékony középosztály jól él. A többiek meg örüljenek, ha kapnak közmunkát (szigorúan azután, hogy színpadot építettek a helyi Fidesz-rendezvényre). És inkább kiszállunk az EU-ból és megyünk újra keletre, csak ne kelljen annyit vesződni a sok nyugati vívmánnyal, demokrácia, sajtó, stb. Ennyi a lényeg, a többi halandzsa.

nevetőharmadik 2016.05.27. 18:29:15

@incze: Talán az, hogy magyar árszínvonalon az egymilliós fizetés sokkal jobb életkörülményekre ad lehetőséget, mint ugyanez a millió általában máshol a világban. Meg persze hogy az infrastruktúra (még) és a földrajzi környezet is jobb a legtöbb helynél, ahol ez az egymillió még ennél is többet ér.

Laikus Érdeklődő 2016.05.27. 18:36:57

@storker: Jól összefoglaltad a blog gyakorlatilag összes eddigi posztját egy bekezdésben.

incze 2016.05.28. 01:46:01

@nevetőharmadik: nem az összeggel van bajom, és nem kétlem, hogy egy millióból kitűnően lehet zabálni, inni, lakni, stb. sőt, még azt is megértem, ha egy amerikai ideköltözik budapestre, és kitűnően érzi magát (egy darabig legalábbis). de én úgy látom, hogy épp azok érzik magukat rosszul errefelé (politikai, egyéb spirituális beállítódástól lényegében függetlenül), akiknek van "bizonyos igényessége" (és itt nem a halkésre gondolok).

2016.05.28. 11:07:43

"a városaink nem csúnyábbak, mint az európai átlag, Budapest viszont a méreténél, elhelyezkedésénél, hangulatánál fogva, illetve a meglehetősen gazdag kulturális programjainak köszönhetően felveszi a versenyt bármelyik fővárossal."

Ha az átlag Szófiától Oslóig tart, akkor igaz, ha Bécstől Oslóig, akkor viszont nem! Ami Budapestet illeti, jártál-e már a kiskörúton kívüli pesti kerületekben?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.28. 11:18:32

@FN: és te Paris Sevran és Bobigny körül?

2016.05.28. 18:36:17

@HaFr: Bobignyben legutóbb 1986-ban. Már akkoriban is elégé élénk iszlám és fekete-afrikai kulturális élet zajlott arrafelé, de annyira azért nem volt durva, mint a nyócker, vagy a Vigadó-beli magyarkodás!

2016.05.28. 19:46:13

@HaFr: Mit mászkál egy konzervatív Bobignyben? Maradjon otthon Hampsteadben!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.28. 20:12:13

@FN: jogos, eltévedtem a roueni úton

Tamáspatrik 2016.05.29. 10:44:17

Igen, az életminőséget nem csak a jövedelem határozza meg, hanem olyanok is növelhetik mint kellemes klíma, sok napsütés, jó szintű közbiztonság, színvonalas és sokféle kulturális programok. Ilyen vonatkozásban simán verjük egész Dél-Amerikát, Ausztráliát, Új-Zélandot, sőt az USA városainak többségét is. A spanyol és olasz szinthez közel vagyunk. Már aki mondjuk nem Rákosborzasztón lakik vagy netán Észak-Magyarországon. A gyerekek nagy része úgy nő fel, hogy sose jut el Budapestre (hacsak osztálykirándulás révén nem).

Ez a "narratíva" vagy mítoszépítés valóban egy kerek történet és azoknak való, akik nem szeretnének sose felnőni és a valósággal szembenézni. A politika gyerekei, akiknek simogatják a buksijukat és nyalókát kapnak jutalmul.
Jelentős mértékű szómágiát is tartalmaz, amely még a Kádár-rendszerből ismerős, pl. "Nem fog begyűrűzni, nem fog begyűrűzni..." Végül aztán minden begyűrűzik...
süti beállítások módosítása