1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.05.25. 21:21 HaFr

Az adóztatás nem természetes joga a kormányoknak!

Az ember annyira megszokta már, hogy gürcöl, majd a munkájáért cserébe a hónap végeztével pénzt kap a piacról -- közvetlenül vagy a munkáltatóján keresztül --, ám az állam azonmód fogja, és elviszi a megkeresett pénze felét (munkáltatói hozzájárulásokkal együtt többet), hogy fel se teszi a kérdést, mit kap cserébe. Reménykedik legfeljebb, hogy az elvitt pénzének legalább egy része jól hasznosul más embereknek vagy közösségi célokra visszaosztva. A reménye azonban ritkán teljesül.

Alapvető problémánk ez a megszokás: az, hogy az államnak járnak a dolgok, továbbmegyek az, hogy a közösségnek járnak a dolgok, de nem kell őket indokolni, igazolni. Mielőtt valaki félreértelmezné, amit mondok: adózni kell (most nem indoklom, miért), de az tűrhetetlen, hogy az adózás igazolásától természetes módon, magától értetődően tekintünk el. Ezt hívják tekintélyelvű gondolkodásnak: belenyugszunk a saját kárunk jogosságába. Amit senkinek nem engednénk meg, hogy ha már kifoszt, indoklás nélkül tegye, azt megengedjük az államnak, amely elvileg nekünk felel!

Az államnak folyamatosan igazolnia kellene az adóztatás aktusát, ellenkező esetben oda jutunk, ahova el is jutottunk: az országvezetők a saját kasszájukként kezelik, ami a közösségé, a közösség pedig alávetett helyzetbe szuggerálja magát  az országvezetéssel szemben. Az adóztatás igazolásának több összetevője van: az egyik a rendelkezésre álló források mindenkori teljes átláthatósága a kincstárban, a másik a befolyt adók optimális, célzott felhasználása, a harmadik az adózással és állampolgári kötelességekkel kapcsolatos átfogó, folyamatos vita a nyilvánosságban, egy további -- komplexebb -- pedig a közösség reprodukciójának és versenyképességének elősegítése annak érdekében, hogy az adózás szintje végső soron csökkenthetővé váljon, és ezáltal nőjön a polgárok szabadsága az állammal szemben. Egy jól működő adórendszerben a viták végső soron a társadalmi hatékonyság (a forráskonverzió mikéntje) és a személyes szabadság (az adózás minimumának kijelölése) közötti térben folynak.

Nálunk bezzeg nem. A magyarok azért mennek ölre, hogy melyik rablóbandát finanszíroznák szívesebben. Azok meg eljátsszák, hogy demokrácia van. Egy olyan országban azonban, amelyben szinte kizárólag az elosztási kérdések körül van vita, ezekre van érzékenység, nem lehet demokrácia, mert ott eleve magától értetődő, hogy a nép értékteremtő részétől előbb elszedik a jó részét annak, amije van, a másik (nagyobb, eltartott) részének életét meg állami kegytől teszik függővé, így vagy úgy tehát mindkettő az állam áldozata. Demokrácia (néphatalom) nem lehetséges nélkül, hogy a termelésről és az értékteremtésről (a polgári hozzájárulás, nem pedig az elosztás mechanizmusáról) folyjék túlnyomórészt a szó, ami egy alapvető szemléleti váltást feltételez; továbbá minél alacsonyabb adók mellett átláthatóan igazolva legyen az adóztatás célja; az állam jelentősen korlátozva legyen a polgárok tulajdonjoga által, és e mozgásterén belül is folyamatosan igazolnia kelljen a lépéseit -- röviden, nem lehetséges demokrácia (személyes) szabadság nélkül. Ahol nincs szabadság, ott a demokrácia ellenfelei uralkodnak kiüresített intézményi díszletek között. Polgári Konzervatív Párt www.pkp.hu

56 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr538747198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2016.05.25. 21:59:48

Szerintem az adónk nagy része jó helyre megy, hiszen egy önkormányzatnak sincs már adóssága, mert kifizettük. Ja, már megint van

Khonsu 2016.05.25. 22:01:25

Ez bizony nagy igazság.
Magyarországon sajnos az állam efféle számon kérhetősége gyakorlatilag nem létezik.

GNDL 2016.05.25. 22:30:38

Ja, hát ez az egyik legnagyobb csapda, amit az elmúlt sok évtizedek szocializmusa, és az elmúlt több mint két évtized posztszocializmusa állított a fiatal és fiatalabb generációk elé. Nevezetesen hogy a lakosság egy igen nagy részét és a magán is túlburjánzó szocialista típusú korrupt államot a lakosság egy igen alacsony hányada tartja el, előbbiek finanszírozása érdekében tényleg rekord adóterheket fizetve közvetve vagy közvetlenül Európa egyik legalacsonyabb keresetéből, Európa egyik legversenyképtelenebb gazdasági környezetében.

Ráadásul a megoldása sem egyszerű ennek a túladóztatásnak, mivel annak érdekében, hogy a lakosság aktív adófizető/vállalkozó része kevesebb adót fizessen, ezáltal növelve mondjuk a keresetét és a gazdaság versenyképességét, évi több ezer milliárdos kiadáscsökkentésre lenne szükség az állam részéről legelső körben, és itt most tényleg közigazgatási szintek teljes megszüntetéséről, közmunkások szélnek eresztéséről, ingyenélő kádárista prolik kommunista rezsiharcának és egyéb szavazatvásárlásaiknak eltörléséről, a jelenlegi szocialista tervgazdálkodás befejezéséről, és bizony a családtámogatásnak nevezett szocialista osztogatások felszámolásáról lenne szó, annak érdekében, hogy mindezen visszafogott állami kiadások fedezetéül szolgálhassanak a munkabérek adóterheinek és az áfa radikális csökkentésének, valamint a gazdaságot igen rövid kommunista pórázon tartó unortodox szektor/válságadók eltörlésének.

De itt ezen a ponton már nagyjából egy „éhséglázadásnál” tartunk, mivel mint említettem, jelenleg sajnos a lakosság túl nagy ingyenélő, és kádárista mihaszna nosztalgiában szenvedő részét tartja el az állam különböző formákban az aktív adófizetők és a vállalkozások középkorba adóztatásával.

Szóval ezen a téren rendet tenni egészen biztosan csak a politikai elit teljes konszenzusával lehetne, tehát nincs kiszólogatás hogy „több pénzt az embereknek” meg nincsenek populista demagóg kampányok...

Na, és erre mekkora esély van?! :) Hát ennyi...

Mindig mondom, hogy az országot elhagyni bár komoly döntésnek hangzik, de még mindig sokkal egyszerűbb, mint az országot versenyképessé tenni és Európához elkezdeni felzárkóztatni. :)

GNDL 2016.05.25. 22:39:57

@GNDL: „mint az országot versenyképessé tenni és Európához elkezdeni felzárkóztatni”

Valamint még annyit hozzátennék, hogy bár ez vészesen hangzik, de szerintem el lehetne indítani egy olyan komoly strukturális államreformot, amely egyetlen kormányzati cikluson belül látványos eredményeket érhetne el úgy, hogy aki éppen dolgozik, vagy éppen vállalkozik, tehát aktív adófizető, azt semmiféleképpen ne érje hátrányosan ez az átalakítás, sőt...

De akkor is, túl sok az ingyenélő, akik viszont nagyon komolyan megszívnák, hogy nincs több Kádár bácsi, nincs több szocialista osztogatás, nincs rezsiharc, nincs ingyen ez meg az, nincs krumpliosztás, és főleg nincs bográcsozás meg láncszavazás... de ez meg ki a fenét érdekelne?! :) Az elmúlt évtizedek a kádárista ingyenélő prolikról szóltak, a következő évtizedekben őket kéne elfelejteni mindörökre... és kedvenc posztkommunista politikusaikat.

Khonsu 2016.05.25. 22:54:43

@GNDL: Igazából 3 fő összetevője van a problémának.

Az első, hogy Magyarországon az adóelkerülés nemzeti sport. Ha ez nem így lenne, akkor a mai becsületes adózók terhei csökkenthetőek lennének és mégis befolyna a kellő pénz a kasszába.

A második, hogy az adó rosszul van elköltve. Ésszerűtlen, túlárazott beruházások, programok, bürokrácia, korrupció, átgondolatlanság.

A harmadik, hogy az ország olyan szinten versenyképtelen, és távol áll a tudás alapú gazdaságtól, hogy jobb híján az olcsó munkaerővel vagyunk kénytelenek versenyezni, vagyis kvázi összeszerelő üzem lettünk. Ami már alapból azt jelenti, hogy egy főre levetítve kevesebb hozzáadott értéket állítunk elő, de annak még nagyobb részét is viszik ki, ugyanis nem igazán van semmink, amibe az itt megtermelt jövedelmet megérné visszaforgatni.

Vagyis kevés a pénz a gazdaságban, és ami van, az is rosszul hasznosul és/vagy ellopják. Így nem csoda, hogy mindenkinek kevés jut. Több pénzből menne az alacsonyabb adó és az általános életszínvonal emelkedés, de ahhoz mondjuk értelmes oktatás és pl. startupok támogatása kellene, haverok helyett.

siriq111 2016.05.25. 23:28:07

Ha az ado 75% megmaradna a megyeben es helyileg koltenek el mindjart mashogyan alnanak az emberek az egesz adozashoz. Nem a kormany kenye kedve szerint tortenne a penzosztas ami teljesen normalis lenne egy ertelmes orszagban . A maradek 25%-t pedig a kormany abba az orszag reszbe csoportositsa ahova meg kell. Igy a korrupcios ugyek helyi kezelese sokkal konnyebben tortenne meg. Helyben keresztre lehet fesziteni az onkormanyzatnal a tetteseket.

2016.05.26. 04:41:05

@Khonsu: Az első, hogy Magyarországon az adóelkerülés nemzeti sport. Ha ez nem így lenne, akkor a mai becsületes adózók terhei csökkenthetőek lennének és mégis befolyna a kellő pénz a kasszába.
Válasz erre;
Jó nagy marha vagy ha ezt elhiszed!
Lószart sem csökkennének a terhek és ha történetesen mindenki becsülettel adózna, akkor is ugyan ezt a szart skandálnák a tetves kormányok, hogy szarrá büntessenek mindennel és még több adót hajthassanak be mindenkin!Továbbá hogy ne kelljen nyugdíjat emelni, ne kelljen a rokkantaknak segítséget adni, ne kelljen semmilyen támogatást adni. Ne kelljen utakat csinálni és semmire se kelljen költeni.No és hogy bezárhassanak jó sok kórházat iskolát óvodát.
A mindenkori kormányok egyetlen célja a még több adó behajtása és minél kevesebb társadalmi szarság finanszírozása.
Pont.

abdul hackeem 2016.05.26. 06:49:08

Nagyon jó írás. A kormánynak az lenne a feladata, hogy a megbízása eredményeképp mindenkinek jobb legyen. Ennek egyik célja kell hogy legyen az adók minimális szinten tartása, hogy az egyénnek jobb legyen. Azzal a magyar mentalitással, hogy előrejutni csak a másik kárára lehet az adócsökkentés szinte megvalósíthatatlan. Ehhez totális csőd kellene, padló, hogy az magyarok észrevegyék az egyén jobbléte vezet az ország felemelkedéséhez.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.05.26. 08:16:18

Gratula a szerzőnek. Kiváló poszt......velejéig konzervatív.

Ian Turel 2016.05.26. 08:23:32

A befizetett adóból ma nem lát semmit a befizető, helyi szinten. Nem újítják fel belőle az utcájának aszfaltját, a helyi iskolát, az orvosi rendelőt. Nem fejlődik a közvetlen környezetében semmi.
Ellenben épül mindenféle ostoba, túlméretezett sportpálya, ami nem a közösséget szolgálja.

Adót fizetünk, amivel eltartjuk az államot. Azokat a hivatalnokokat, akik meghozzák helyettünk a döntéseket, minket meg nem kérdezve, hogy mire költsék a mi pénzünket.

zipe moha 2016.05.26. 08:23:56

...Újszerű megfogalmazás..tartalmi nóvum is...több mint konzervatív...a józan ész magyar hangja a fenti írás..+1

GNDL 2016.05.26. 08:49:40

@Khonsu: „a mai becsületes adózók terhei csökkenthetőek lennének”

Ja, csakhogy ez így ebben a formában nem állja meg a helyét. :) Abban egyet értünk, hogy rekord hitvány a magyarországi adózási morál, de ennek oka elsősorban az, hogy ennyi adót már nem lehet fizetni, mert több esetben a megélhetést vagy egy vállalkozás működtetését veszélyezteti. Szóval ha valaki arra vár, hogy radikális adócsökkentés nélkül javuljon az adózási morál, annak jó szórakozást, de nem fog neki összejönni. Mindenképp előbb az adórendszert és így a gazdaságot kell versenyképesé tenni, elsősorban az állam részéről kell előbb lépni, ha ez megvan, utána visszatérhetünk oda, hogy akkor mi a fene probléma van még a lakossággal...

„több pénzből menne az alacsonyabb adó és az általános életszínvonal emelkedés”

Nem, a jóval alacsonyabb adónak már most mennie kéne, anélkül nincs semmi.

Ian Turel 2016.05.26. 10:00:09

@unionista᠌᠋: ebben a pár mondatban több az összeesküvés-elmélet, mint azt egy normál ember megemészteni képes.÷)

Egyébként az efféle "hírességeket" ignorálni kell. Nem veszem meg az újságot, amiben ezekről írnak, nem kattintok a róluk szóló cikkekre, és nem kapcsolok a velük kapcsolatos tévécsatornákra. Ha a "többségi magyarok" nem lennének kíváncsiak rájuk, éhen halnának, vagy nem lenne érdekük nyilvánosan szerepelni.

Ian Turel 2016.05.26. 10:03:17

@unionista᠌᠋: "a magyarok többsége államvallásként a nemzeti kereszténységet képzeli el"

A magyarok többségét nem érdekli a vallás. S mivel dacos nemzet vagyunk, ezért mióta erőltetik pl. az iskolákban a hittannal, de a vasárnapi zárva tartásnak is volt egy ilyen mellékzöngéje, még többen haragszanak a vallásos honfitársakra, de főleg a keresztényekre.

abdul hackeem 2016.05.26. 10:15:09

@unionista᠌᠋: Nem.
Mit csináljunk: a más pénzéből élés, az irígység és a még annál is rosszabb "dögöljön meg a szomszéd tehene is" helyett keressünk több pénzt adócsökkentéssel.

Ian Turel 2016.05.26. 10:23:47

@unionista᠌᠋: " a világ nem így működik" hát tenni kell érte. Mondani olyan egyszerű mindent. Én így teszek. Nem nagy erőfeszítés. Más is ugyanígy megteheti.

2016.05.26. 13:34:12

Svédországban nagy az állam és magas az adóztatás szintje. Ezek szerint ott nincs demokrácia?

GNDL 2016.05.26. 13:36:22

@unionista᠌᠋: „nem lehet radikális adócsökkentést csinálni. mert akkor a közszolgáltatások minősége is radikálisan csökken”

Ez így ebben a formában semmiképp nem állja meg a helyét, mivel lásd most is rekord az adóteher Magyarországon, ennek ellenére a közszolgáltatások minősége mégis pocsék sőt egyre rosszabb, a szociális háló eltűnéséről nem is beszélve. Nincs összefüggés a magas adóterhek és a közszolgáltatások minősége közt, legalábbis lásd mindjárt a magyarországi példát. :)

A probléma a rekord bürokratikus és szocialista típusú állam, a szocialista osztogatások, az intézményesített korrupció, és a kormányzat ostoba presztízsberuházásai. Átfogó államreformmal (például az ötszintű közigazgatás leépítésével), az ingyenélők állam csöcseiről való lekapcsolásával (lásd rezsiharc megszüntetése, közmunkások szélnek eresztése), a korrupció elleni hatékony fellépéssel és a kormányzati ostoba presztízsberuházások befejezésével már igen komoly adócsökkentésre lenne mozgástér a költségvetésben, és az adórendszer, valamint így a gazdaság versenyképessé tételével egyetlen kormányzati cikluson belül látványos gazdasági eredményeket lehetne elérni, amelyek tovább javíthatnák a költségvetés helyzetét.

Persze a kádárista ingyenélő prolik biztosan rossz néven vennék, hogy elveszik a családi pótlékukat, a rezsiharcukat, az ingyenesnek nevezett szocialista szavazatvásárlási ajándékaikat, de inkább a kádárista proli érezze magát rosszul, ne pedig az aktív adófizetők. :)

Magyarország gazdasági problémáinak nagy része a túladóztatásból és az ostoba adózási jogszabályokból adódik, már 2006-ban a Laffer-görbe leszálló ágán voltunk, azóta csak nőttek az adóterhek.

Radikális adócsökkentés nélkül, amelynek a forrásait strukturális államreformokkal kell előteremteni, nincs jövője Magyarországnak nem hogy Európában, de már a régióban is komoly versenyhátrányban vagyunk...

GNDL 2016.05.26. 13:39:03

@FN: Gazdaság versenyképessége, átlagbérek, oktatás helyzete, különösképp a szakképzés és felsőoktatásé, egy főre jutó GDP, és mondjuk legfőképp a demokrácia állapota, a fékek és ellensúlyok, a korrupció elleni fellépés, a független hatalmi ágak helyzete, vagy éppen az egymást váltó kormányzatok kompetenciája...

... biztosan mindent összehasonlítottál Svédország és Magyarország közt?! :)

abdul hackeem 2016.05.26. 14:53:01

@unionista᠌᠋: Generálnak nekem hiteleket? Igény az lenne rá?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.26. 15:56:25

@FN: az északi országok politikai kultúrája, participatív és többszintű kormányzati rendszere, az átláthatósága és az elszámoltathatósága hivatott ellensúlyozni a nagy kormányzat veszélyeit -- az északiak egyelőre nem akarnak nagyobb szabadságot, tehát demokrácia van a szabadságfelfogásuknak megfelelően, ahogy Magyarországon is az van az átlagos magyar szabadságfelfogásnak megfelelően. Ez nem az én ízlésem, és a fenti gondolatmenet szellemében nem tartom veszélytelen demokráciafajtának sem, mert túl erős benne a progresszivista, kollektivista elem a negatív szabadsággal szemben.

GNDL 2016.05.26. 16:01:42

@unionista᠌᠋: „nincs rekord adóteher”

Hát ha ezt így kijelented, akkor elképesztő szinten nem vagy képben a magyarországi adóterhelésekkel kapcsolatban... talán ideje lenne ha elmennél végre dolgozni, vagy kezdj vállalkozni, hogy egy kicsit képbe kerülj. :) Vagy a kurucinfo olvasgatása helyett ahol ez az alpári cigányozás/zsidózás rád ragadt talán olvashatnál gazdasági portálokat is... már ha érted amit ott írnak... :)

Ne találomra válassz ki egyetlen alacsonyabb adóterhet és azzal kampányolj, hanem nézd az összes adóterhelést: az áfa a legmagasabb, ezen kívül még számtalan fogyasztási adó van amelyek mind számukban mind mértékükben rekordnak számítanak Európában, a szektoradók számát és mértékét tekintve szintén rekorder Magyarország, a jövedelmeket közel 50%-os mértékű adó- és járulékterhekkel fosztogatják ami dobogósnak számít Európában, a vállalkozások egyéb adóterhei szintén közel 50%-os arányúak... Ma Magyarországon 100 ezer nettó fizetéshez a munkaadóknak 200 ezret kell kifizetniük, és ha úgy vesszük ez a 200 ezer már a nettó árbevétele egy cégnek, ha hozzádobod még az egyéb adóterheket akkor ott tartunk, hogy a 100 ezer nettó fizetéshez bizony 250-270 ezres bevételt kell összehoznia egy vállalkozásnak.

Nem rekord, mi?! :D És a példámban csak 100 ezer nettót említettem, hol van ez mondjuk a szlovákiai átlagbértől... hát még az európaitól...

De talán olvasgasd az EU, OECD, IMF vagy egyéb nemzetközi elemzők véleményét, közös bennük hogy mindegyik megjegyzi, Magyarországon a foglalkoztatottság „egészséges” (értsd nem trükkök százaival történő) bővülésének és a gazdaság „egészséges” (értsd nem uniós forrásokból finanszírozott) növekedésének gátja elsősorban a rekord adóterhelés.

abdul hackeem 2016.05.26. 18:14:03

@unionista᠌᠋: "és majd egy cigányvezér szétveri a mongol judaizmust úgy, hogy a füves pusztában maga mellé állítja kelet népét. az uláni (~urálon túli) bátor tábort." - most keltem fel a padlóról a röhögéstől.
A füves kelet népe, az jól befüvezett.

siriq111 2016.05.26. 18:36:44

@unionista᠌᠋: En a szj rol beszeltem nem az AFA es a tobbirol.
Egyebkent ahogy irtam, a maradek 25%-t az allam oda csopotosithatja ahova kell.

GNDL 2016.05.26. 19:55:33

@unionista᠌᠋: „ausztriában is ilyen magas az adóteher. vagy németországban”

És ők életszínvonal/átlagbér/gazdasági versenyképesség/oktatás,szakképzés,felsőoktatás színvonala/demokrácia szintjén Magyarország kategória?! Ugye, hogy még csak nem is körte vagy alma...

Magyarországot tessék ehhez a keleti régióhoz hasonlítgatni, mert az állja meg a helyét, a velünk csatlakozott uniós tagállamok a mi versenytársaink nem a több évtizedes nyugati demokráciák, és bizony ebben a kategóriában minden tekintetben rosszul állunk... hogy akkor visszakanyarodjunk az adóterhekhez, itt a régióban ez nem is rekordnak számít Magyarországon, hanem már elképesztően kirívó teher, és azért itt nem mindegy milyen adóverseny folyik, lásd mondjuk hirtelen az áfacsalással jóval több gondja és költsége van a magyar hatóságoknak mint más tagállamoknak itt a régióban. Vagy lásd mondjuk nem a szlovákok járnak Magyarországra dolgozni, hanem fordítva...

„lecsökkentjük az adókat még nem jön létre több érték”

De az aki megkereste azt a pénzt, ha nála hagyják, minden bizonnyal jobban, felelősebben fogja elkölteni, befektetni, abból több hozzáadott értéket előállítani innovációval, fejlesztéssel, mint a korrupt és inkompetens kormánytagok szocialista osztogatásokkal, a kiterjedt haveri kör eltartásával és ostoba presztízsberuházásokkal.

„az egy mese, hogy majd félmillió embert kirúgnak a közigazgatásból”

Lásd a legelső hozzászólásomat, nem állítottam, hogy könnyű menet lenne egy strukturális államreform, az átmenet a piacgazdaságba a jelenlegi szocializmusból. De nincs más választása Magyarországnak: vagy a jelenlegi félbehagyott rendszerváltás és posztszocializmus, ami magában hordozza a folyamatos leszakadást nem Európától hanem már a velünk csatlakozott uniós tagállamoktól is, vagy végre Magyarország szakít a szocializmussal, az ingyenélőkkel, és akkor lenne esély felzárkózásra, életszínvonal növekedésére, és legfőképp a fiatalok itthon tartására... lehet választani, de túl sok idő már nincs ezen morfondírozni, mert egy posztkommunista korrupt kormányzattal a nyakukban újabb hat évet kúrtak el a magyarok. A következő kormányzat már az uniós forrásokra sem számíthat majd, tehát maradt még nagyjából 2-4 év „kegyelmi időszak”, aztán automatikusan jön a kijózanodás... na de itt ezen a ponton már nem kényelmes mozgástérrel némi átmenettel kell majd a fentiekben általam ecsetelt államreformot végrehajtani, hanem azonnal, kíméletlenül, fűnyíróelvszerűen. Hullani fog a proli... :)

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.05.26. 20:34:36

Ez mindent elmond, az adóról, a termelékenységről, a hatékonyságról, stb …

Az 100 osztrák euró Magyarországon 182 eurót ér.

www.krone.at/Nachrichten/Urlaub_So_viel_ist_Ihr_Euro_im_Ausland_wert-Kaufkraft_2016_hoeher-Story-511705

Medgar 2016.05.26. 21:52:05

hafr egy dologról feledkezik meg: Minden népnek olyan elitje van amilyet megérdemel. Mindenki sír, hogy a patás orbángyurcsánybajnaistb, de azért otthon megoldja okosba...

Elárulom ez is pont ua mint amit a politikus csinál nagyban. Lenne itt nagy sírás, ha hirtelen mondjuk a németekhez csatolnának minket és betörne a valódi piacgazdaság

siriq111 2016.05.26. 22:01:15

@unionista᠌᠋: Teljesen elbeszelunk egymas mellett, nekem meg nincs idom a neten logni egesz nap.

xclusiv 2016.05.26. 23:46:53

"a hónap végeztével pénzt kap a piacról -- közvetlenül vagy a munkáltatóján keresztül --, ám az állam azonmód fogja, és elviszi a megkeresett pénze felét (munkáltatói hozzájárulásokkal együtt többet)"

Na ez így ebben a formában nem igaz.
A cég teljes bérköltsége a munkáltatói sarcokkal együtt is valamivel kevesebb, mint a nettó bér duplája. (Alapesetben, gyerekkedvezmény és hasonlók nélkül.)

Persze ez is kurva sok, és ezt is ellopják és/vagy baromságokra költik, de azért nyilvánvaló hülyeséget nem kellene leírni...

GNDL 2016.05.27. 00:27:53

@unionista᠌᠋: „az ezek után jobban működik, mintha állami lenne”

Hát, ha a nepotizmus jegyében az inkompetens korrupt haveroknak privatizáljátok, akkor hagyjátok a fenébe, és inkább maradjatok a szocializmusnál... és a leszakadásnál. :)

De egyébként igen, MÁV, BKV, és egyéb közpénznyelő állami vállalatokat azonnal privatizálni kéne, valamint lehetővé tenni az oktatásba, leginkább a felsőoktatásba és az egészségügybe a magánbefektetők jelenlétét.

„magyarországon az összes ilyen reformkísérlet elbukott”

Mert talán nem a posztkommunista korrupt gecikre kéne bízni...

„hol vannak magyarországon tömegével a jól működő alapítványi iskolák?”

Nem tömegével, de egyelőre az alapítványi iskolák azok amelyek legalább működnek... bár a fideszes államosítási tervek szerint inkább csak működtek.

„nem igaz az, hogy egy közfeladatot a magánintézmények feltétlen jobban el tudnak ellátni”

Pedig ahol ma Magyarországon az állam lát el feladatokat, ott nepotizmus van, ott inkompetencia van, ott korrupció van, és ott leszakadás van, működésképtelenség...

Egyébként meg anyádba takarodj már tényleg a primitív zsidózásoddal, seggfej...

BiG74 Bodri 2016.05.27. 02:19:00

Jó a cikk, viszont siralmas, hogy ilyen komment sor jelent csak meg mögötte. Sőt kissé olyan mintha, néhány nick csak azért lenne itt, hogy tartalmasan széthúzza offba a postot.
Pedig szerintem alapvető demokratikus érték jelenlegi gagyiságát mutatja. Gyakorlatilag lehetnénk középkori királyság is, ott is adózik a jóember, de legalább az illúziója sincs meg annak, hogy az általa teremtett anyagiak további sorsára bármi hatása lehet. Ami jár az jár.
Minek beszéljünk róla, úgyis ellopják, de most, vagy akkor legalább szimpi volt a főrabló. Az adóztatás ott természetes jog, ahol az adózás mellett a pallos a választható opció, amúgy az állampolgárok önkéntes felelőssége, a megcélzott állami és jóléti intézmények működtetésére.

lavór 2016.05.27. 06:15:33

Igen, elég régóta írogatom hasonló gondolataimat komment formában.
A felismerés megvan, de hogyan tovább? Egy komplett társadalom gondolkodását megváltoztatni nem kis munka, nem kis idő... Ha 26 éve nekikezdtünk volna, pont most járnánk félúton. :) NA és az se lenne az ügy hátrányára, ha az érintett társadalom befogadóképes és elfogadó lenne a változásra. Sok 100 év megspórolható lenne ezzel.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2016.05.27. 06:15:37

@unionista᠌᠋: Kis zsidózás nélkül nem bírtad ki, igaz? Kellett a reggeli erekciódhoz. Szánalmas vagy vén náci!

gázóra ellenőr 2016.05.27. 06:19:25

@unionista᠌᠋: "tehát azért kell kisvasutat építeni, hogy legalább százezer "liberális" elmenjen az országból. vagy legalább tízezer. ha ezer emiatt vándorol ki, akkor már megérte. ha tállai elvtárs az nagyokos fejével csak tíz "liberálist" űzött el az országból, akkor már megérte. "
Neked orvos kell.

my_anyád (törölt) 2016.05.27. 06:33:04

@gázóra ellenőr: szerintem itt a beteg azt próbálta jelezni a környezetének, hogy nem gondol ő sem mindent komolyan.

fantázia dús nick 2016.05.27. 06:38:09

@unionista᠌᠋: Kora reggel belenéz az ember egy posztba és csak azt látja, hogy egy idióta náci teleokádta éjjel. :-((

fantázia dús nick 2016.05.27. 06:40:22

@my_anyád: A beteg megvédte Orbánék lopásait, hogy akkor rosszabb a zsidóknak és az mennyire jó. Elmekórtani eset.

jandera 2016.05.27. 06:53:56

@unionista᠌᠋: Vallásháborút! A történelemben mindig bejött...

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.05.27. 07:57:23

@unionista᠌᠋: „Magyarországon az összes ... reformkísérlet elbukott.” Jó meglátás!

Miért? Mert olyan reform az utóbb legalább fél évszázadban nem volt, ami bővítette volna a lehetőségeket, úgy anyagi, mint a szürkeállományt tekintve. Mindig csak szűkítés, koncentrálás.

Olyan reform még nem volt, amikor olyan játékosokat vontak volna be a játékba, akik „életet” vittek volna ebbe a játékba. Példák: Gazdasági téren. Privatizáció, a gazdaságtalanul működő állami cégeket, ugyanazok a vezetők privatizálták, akik gazdaságtalanul üzemeltették. Oktatás. KLIK, maga a népmesei kis gömböc, addig fal föl mindent, amíg bele nem pusztul.

www.youtube.com/watch?v=sSnAbMhMeHs

Bona Fides 2016.05.27. 08:30:08

A társadalom közös szükségleteihez valóban mindenkinek hozzá kell járulnia. Sokan nem is tudják, hogy milyen cizellált módszerek lennének, ha a politikusoknak nem az lenne a célja eleve, hogy ellopják a közpénzt, vagy azt legálisan saját hatalmuk erősítésére fordítsák.
Egyrészt adón kívül vámmal, illetékkel, díjjal, HOZZÁJÁRULÁSSAL, stb. is lehetne operálni, no meg ezek kombinációjával. Míg az adót az állam szabadon használhatja fel, pl. a hozzájárulás alkalmas arra, hogy címzett és az egyén érdeke szerint opcionális közteherviselés legyen.

Nagy probléma az is, hogy az állam a bírságok/tiltások rendszeréből - ezek tényleges szükségességétől elrugaszkodva - önálló közpénzcsapot fabrikált.

Én 1992 óta nem vagyok demokrata és lelki hontalan, kényszermagyar vagyok.

Nekem nem hazám Magyarország.
Nekem nem hazám az az ország, ahol a fizetésem felét lenyúlja az állam és korrupt politikusai olyasmire költik, amivel én nem értek egyet.
Nekem nem hazám az az ország, ahol az adózott jövedelmemből történő fogyasztásomat 20-27%-os áfával adóztatják, mert kell nekik a pénzem.
Nekem nem hazám az az ország, ahol az adócsalást, vagy a BKV-bliccelést úgy oldják meg, hogy annak a terheit növelik, aki egyébként is fizet, mert így egyszerű.
Nekem nem hazám az az ország, amelyik vízfejközigazgatást növeszt a nyakamba, buta seggfej arrogáns tisztviselőkkel és ennek a szennyáradatnak emelgeti a fizetését ahelyett, hogy picsán rúgná őket.
Nekem nem hazám az az ország, amelyik díjakat szed (bírságol) a saját polgárától a közterületek használatáért (parkolás, erdő, piac, stb.).
Ezt az országot az én őseim foglalták el, építették fel (többször is) a romokból. De most ezt az országot egy olyan korrupt, szar gazdasági-politikai-értelmiségi elit bitorolja, akiket nem engednék be a lakásomba és nem mutatkoznék velük egy társaságban.
Ezért nekem ez a szar nem a hazám.

Bona Fides 2016.05.27. 08:50:07

@FN: Nincs. Az, ami ott van, az nem demokrácia.

Kivlov 2016.05.27. 09:15:06

"Az adóztatás nem természetes joga a kormányoknak!"
De, mivel a sok felesleges szociális osztogatást finanszírozni kell valamiből.

nemecsekerno_007 2016.05.27. 10:03:10

@Khonsu: "az adóelkerülés nemzeti sport..."

Jajj, hagyjuk már ezt a süket dumát. Az USA-ban kb. 30% az elvonási szint az adórendszerben, Mo.-on 50%.

Ha az USA-ban egyik napról a másikra felemelnék a 30%-os szintet mondjuk 40-re, szerinted mi lenne. Ott is nemzeti sport lenne az adóelkerülés? Nem vazze, hamar előkerülnének a fegyverek és nem éhséglázadás lenne hanem fegyveres. Szóval hagyjuk már ezt a mítoszt. Ez ilyen tyúk vs. tojás effekt, sehová se vezet.
Inkább azon kéne agyalni, hogy a külföldön dolgozók, nyugdíjas szülei kapjanak-e nyugdíjat? Mert ugye a gyerekük nem itthon fizeti a járulékot és a most befizetett járulékok kb. 60-65-%-ából a mostani nyugdíjakat fizetik.

jandera 2016.05.27. 13:03:53

@unionista᠌᠋: Van egy hosszabb ( inkább túl hosszú ) válaszom is, de a legrövidebbet használom:
- Kb. 10 témát hoztál elő, de csak egy válaszod van valamennyire. Szerinted tényleg csak zsidók lakják európát?

Voznyák Pista2 2016.05.27. 13:40:34

Ez nem csak magyar probléma, Úgy tudom.
Én úgy általában mondom, ha egyik oldalról az adóhatóságok rendkívül széles jogköröket kapnak, az adózók felügyelete, ellenőrzése, és szankcionálása kapcsán, akkor nem illetnének meg ezen jogkörök minden adóbefizetőt is? Hogy legalább hozzáférhető lenne minden kib.szott fillérről az adat a (felhasználás céljáról, a tenderekről stb.) ami kifolyik az állami kasszából ?
Szerintem úgy lenne fair.

megunom 2016.05.27. 15:22:11

@unionista᠌᠋: "soros miért "liberális" "demokrata" és miért nem egy közönséges despota, stb. "

Mert a despota ezt jelenti:wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Despota

tamas11 2016.05.27. 15:33:35

@unionista᠌᠋:
Ha egy pillanatra komolyan vennénk okoskodásodat, és kontrollkérdésként meg kéne válaszolni, hogy valós e a szerinted létező zsidós belháború (azaz mi e történelmi vetélkedés hazai állása),
akkor: " KIÉ AZ ÖSSZES ZSETON "?
Mondjál hat-nyolc nevet, vagy nézd meg a leggazdagabb magyarok listáját, különösen azokat, akik jönnek föl rajta, mint a talajvíz. Meg azokat, akik nyilvánvalóan hiányoznak róla.
Meglehet, hogy te ezekután is a VÉLT származást kutató sikereiben fogsz tetszelegni, de ahhoz már irdatalanul hülyének kell lenni.

tamas11 2016.05.27. 15:36:26

@unionista᠌᠋:
Óriási különbség van!
A korábbiak sosem mondták ezerrel közpénzen, hogy kétféle van, kétféle legyen! (megostás). Sőt Kádár óta nyakonvágták volna nemzetileg, aki ilyet hadovál, de nagyon. Téged is.
Nem volt komilfó, Mainstream duma, a kárttevés..
És most pislogsz, hogy sikerült.

jandera 2016.05.27. 16:12:33

@unionista᠌᠋: A valláháborúk nem 25 éve, hanem évezredek óta tartanak. Igazán vallásos ember európában nagyon kevés van, a kereszténység "csak" kultúrális szinten létezik, de kultúránknak NEM alapja, csak valamekkora része. Erre bizonyíték az arab számok használata, az újkor egésze, stb.
Ezenfelül a kereszténység a judaizmus egykori szektájából, az iszlám pedig keresztény alapokon indult. Kultúránk Rómából, a görög kultúrából, a sötét középkor alatt az iszlám által átmentett - indiai(cigány?), görög, perzsa - értékekből áll össze. Értve ez alatt a filozófiát, vallásokat, tudományokat, matematikát, építészetet, művészeteket.
Nyugateurópa elmúlt 2000 évében a jelenlegi a leghosszabb békés időszak, és ezt fenyegetik a nemzetállamok. A nemzetállamok fenntartása, a hatalom megtartásának legfőbb eszköze mióta a vallásháborúk - legalább is európában - lezárultak. Új háborút csak ezen két jelszó alatt lehet indítani: HIT és HAZA. Akik ezt együtt emlegetik, azok halált, szegénységet, visszafejlődést, népirtást hoznak/támogatnak! Ráadásul most a hatalom megszerzésének okán a már kialakult gazdasági, szabadsági helyzetet, ezzel együtt az unió létét fenyegetik.
Megjegyzem, nagyon ügyesen! Jó esélyt látok az EU szétverésére, háborúra, népirtásra. Ezt is a zsidók számlájához fogod írni?
Még mielőtt más kommentelők a származásomat firtatnák:
- Vallásom -ateista
- Politikai beállítottságom - középbal, talán kicsit libsi
- Származásom - 1/2 Székely, 1/2 Magyar ( német, szász, horvát, zsidó, cigány, tót, jász, kun, stb.)

megunom 2016.05.27. 17:58:14

@unionista᠌᠋: nem kell elfogadni a hitelt, vagyis ez nem despotizmus. Vannak jobb szavak, de nem tisztem, hogy neked elmondjam, melyek ezek. Pont akkor sorosozol, amikor a "jobboldal". Ez unalmas. Engem ennél jobban nem érdekel a kérdés, befejezem a témát.

jandera 2016.05.27. 19:12:32

@unionista᠌᠋: Én nem beszélnék nagy román és nagy magyar kultúrkörről sem. A román kultúra romanizálódott (mint latin ) szláv eredetű, elterjedtségében lényegesen kisebb az általad említettnél, egyszerre része a latin és a szláv kultúrkörnek.
A magyar messze nem ennyire meghatározható, igazából a kárpát medence "átjáróház" jellegéből adódóan szinte minden környező kultúrkörből vett át elemeket. Eredeti talán a nyelvünk, amit részben a nyevújítás, részben a köznép (kisnemesek, jobbágyok, polgárság ) őrzött meg. Semmiképpen nem párhuzamos a kultúrkörrel!
Na, tovább. A kárpát-medence nem egy földrajzi-történeti egység, csak földrajzi, pontosan a szinte folyamatos népvándorlás miatt. Itt népek éltek hosszabb ideig mint mi, és népek haltak ki. Az ő emlékeik mára a miénk lettek, részei a magyar kultúrának. Egy európai nép sem hordoz annyi történeti emléket, mint a magyar, és talán minden európai nép elődei átvándoroltak a kárpátmedencén!
A nemzeti érzület egy alig 250 éves történet, előtte nem beszélhetünk nemzetekről, esetleg országokról amiknek "külön" uralkodójuk volt. Csak egy kérdés: -Szerinted hány magyar királynak volt anyanyelve a magyar?
Hazánk sem nemzeti, sem keresztény, de nem is ördögtől való - mert nincs ördög:)
Legyünk büszkék arra akik, amik vagyunk, az európai kultúra egyik legkülönlegesebb népe!

l ember 2016.05.29. 15:44:26

én nem akarok ebbe a vitába beleszólni, csak egy kérésem volna. Unionista, van nekem itt egy almám. Ha küldök róla fényképet, megmondod, hogy zsidó, cigány vagy nemzetikeresztény? Addig nem merem megenni...

my_anyád (törölt) 2016.05.29. 17:45:28

@unionista᠌᠋: értékelem a békülékeny hangnemet, csak láthatóan nem működik. nekedestek itt megint az arcok. nem csoda, mert:

írhatsz akarmilyen okosat, a tutimegmondást ki kell nőni 20 évesen mert irritáló. ha minden mondatodban te vagy a zseni akkor úgyis utálni fog mindenki. ha ez is 1 tutimegmondás akkor bocs.

van egyfajta szabadsága a nemtrolloknak. ha leszólítanak a faluszélen, akkor ugyanazt mondják mint amit beírnak ide a fórumba. ez a szabadságnak egy formája, én szeretem.

kiazmarmegint 2016.05.30. 03:50:31

@unionista᠌᠋: De miért kezdene veled valamit az a pártpolitikus filozófus? Mi haszna van,
ha etet egy trollt? A bloggazda olyan irányt szabhat a blognak, amilyent akar. Nem akar Jobbik-2 lenni, akkor sem, ha azzal nyerhetne.